ABVV -De Nieuwe Werker nr 20 van 2013

23
Redactie: Tel. 02 506 82 45 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 68STE JAARGANG / NR. 20 / 29 NOVEMBER 2013 / ED. WEST-VLAANDEREN Activering? Begeleiding i.p.v. bestraffing pag. 4 pag. 3 Interview Eddy Van Lancker Van militant tot federaal secretaris Edito Voor een andere fiscaliteit pag. 3 Dossier pag. 8&9 Het fiscaal systeem is vandaag niet eerlijk. Niet iedereen is even gelijk als het aankomt op het betalen van belastingen. Wij willen eerlijke fiscale hervormingen die ten goede komen aan de gezinnen en onze economie. Wat loop er fout? Wie betaalt wat? En welke hervormingen stellen wij voor? NIET MEER, MAAR RECHTVAARDIGER BELASTEN

description

Niet meer, maar rechtvaardiger belasten | Interview Eddy Van Lancker : van militant tot federaal secretaris | Activering ? Begeleiding i.p.v. bestraffing.

Transcript of ABVV -De Nieuwe Werker nr 20 van 2013

Redactie: Tel. 02 506 82 45 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel

TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 68STE JAARGANG / NR. 20 / 29 NOVEMBER 2013 / ED. WEST-VLAANDEREN

Activering?Begeleiding i.p.v. bestraffing

pag.4pag.3

Interview Eddy Van Lancker Van militant tot federaal secretaris

Edito Voor een andere fiscaliteit

pag.3

Dossier pag. 8&9

Het fiscaal systeem is vandaag niet eerlijk. Niet iedereen is even gelijk alshet aankomt op het betalen van belastingen. Wij willen eerlijke fiscale hervormingen die ten goede komen aan de gezinnen en onze economie.Wat loop er fout? Wie betaalt wat? En welke hervormingen stellen wij voor?

NIET MEER, MAAR RECHTVAARDIGER BELASTEN

001_WVV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:31 Pagina 1

Ter infoDe Nieuwe Werker is het tweewekelijks magazine voor ABVV-leden. Dit magazine heeft vier edities: • Brussel - Limburg - Vlaams-Brabant• Antwerpen - Mechelen + Kempen• Oost-Vlaanderen• West-Vlaanderen

De regionale pagina’s van deze edities vind je steeds op pagina 2 en 15 van De Nieuwe Werker. In dit digitaal overzicht geven we de vier regiopagina’s 2 en 15 na elkaar weer.

We plaatsen hier ook de pagina’s die bij elkaar horen samen. Dit is het geval voor:• het dossier op pagina 8 & 9• nieuws van de Algemene Centrale op pag. 10 & 11• nieuws van BBTK op pag. 12 & 16

Vandaar de wat ‘speciale’ weergave.

_blanco 21-10-2010 16:42 Pagina 2

N° 20 29 november 20132 Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

REPORTAGE

Aanvallen!Een muzikale vertelling van BorsalinoEdegem, 1968. Eduard Ceulemans heeftAlzheimer. Hij leeft terug in de periode diehem het meest heeft getekend: die bij zijnregiment in de Westhoek tijdens de EersteWereldoorlog.

‘Aanvallen!’ is een spannende en pakkendevoorstelling die het leven van een vrijzinni-ge frontsoldaat in de Westhoek beschrijft.Projecties van originele foto’s en illustratiesondersteunen de muzikale vertelling, volswingende en ontroerende liedjes over  ‘deGroote Oorlog’. De prachtige stemmen, debeklijvende sax, de passende percussie, defrivole toetsen en de zwierige mondharmo-nica houden je op het puntje van je stoel.

De inleiding gebeurt door Dr. Roger Ren-nenberg, auteur van het boek ‘Uit ’t slijk’over het leven van de eerste algemeensecretaris van de Federatie van socialisti-sche mutualiteiten ABVV: Arthur Jansen.

Na de voorstelling is er nog gelegenheid totnakeuvelen op een receptie waar je alvasteen voorsmaakje krijgt van de tentoonstel-ling ‘Vrouwen in de Groote Oorlog’.

Programma:•14 – 14u15: inleiding door

Dr. Rennenberg•14u15 – 15u: Borsalino (deel 1)•15u – 15u15: pauze•15u15 – 16u: Borsalino (deel 2)•16u – 17u: receptie

Deze voorstelling is een samenwerking vanABVV-regio Antwerpen, Linx+, VIVA, S-Plus,VFG, en Curieus.

Wanneer: zondag 9 februari 2014 van 14tot 17u.Waar: Cultuurcentrum De Kern | Kern 18 |WilrijkPrijs: 8 euro.

Info en inschrijvingen:Via het nummer 03 285 43 20 of via [email protected]

Op vrijdag 8 november hield ABVV-Metaal Antwerpenhaar 4-jaarlijks statutair Congres in het Bondsgebouw teAntwerpen. Het Congres blikte terug over de activitei-ten van de afgelopen 4 jaren, maar stond minstens evenlang stil bij het heden en de toekomstige uitdagingen.En hoewel een dergelijke inleiding heel algemeen en cli-chématig lijkt, werden de thema’s van het congres stukvoor stuk concreet en pragmatisch ingevuld.

Te beginnen bij de terugblik, die werd gehouden doorIvan Aerts, Algemeen Secretaris. Hij lichtte toe hoe deafgelopen congresperiode van 4 jaar ook bij ABVV-Metaal gedomineerd werd door de financiële en econo-mische crisis. De subgroepwerkingen van de seniorenen de jongeren kende gelukkig wel een ongekendeactieve werking, deze van de gender ging op een lagerpitje. ABVV-Metaal werd geconfronteerd met 40 bedrij-ven die in deze periode de deuren sloten, in faling gin-gen, herstructureerden of collectieve ontslagen door-voerden. En als we spreken over 40, dan zijn het alleenbedrijven met een actieve delegatie die we hier telden.Meer dan 16% aan tewerkstelling ging op 4 jaar tijd weguit de metaalsectoren in de provincie Antwerpen!

We mogen ons anderzijds gelukkig prijzen dat het aan-tal (kleinere) bedrijven met sociale verkiezingen daaren-tegen toenam in de metaalbedrijven, waaruit ook eenstijging met een 3-tal procent in mandaten kongevierd worden in 2012.

Gastspreker Yasmine Kherbache, woordvoerster vansp.a Antwerpen en tevens kabinetschef van premier ElioDi Rupo praatte o.a. over de uitdagingen die we alsbeweging tegemoet gaan, en best samen tegemoetgaan, over de plicht om militanten terdege (blijvend) teinformeren over de risico’s van de verrechtsing in demaatschappij.

Voorzitter Eddy Goovaerts beklemtoonde nogmaals denoodzaak om samen te werken om onze maatschappijsolidair te houden (en de gevaren als dat niet gebeurt),om verder te blijven ijveren voor één statuut. Een bood-schap die federaal voorzitter Herwig Jorissen wel konsmaken en bij kon treden.

Tot slot van het congres blikten we vooruit naar de acti-viteiten van het congres van het overkoepelende ABVV-Metaal, met als titel ‘Vakbond 2.0’. Met een studierond het toekomstbeeld van de nieuwe industrie legdenwe opnieuw heel wat krijtlijnen en doelstellingen vastvoor de toekomst. Want ook voor een vakbond telt: wiestilstaat, gaat achteruit.

Congres ABVV-MetaalAntwerpen

Themadag overgrensarbeid De Interregionale Vakbondsraad Schelde-Kem-pen (waar het ABVV deel van uitmaakt) organi-seert een themadag over de verschillen in wet-geving voor werknemers tewerkgesteld in Bel-gië en in Nederland.Gastsprekers uit beide landen zullen het o.a.hebben over de bepaling van je loon, het totstand komen van een cao, wat te doen bij sta-king en conflicten, het verdedigen van je rech-ten,…

PRAKTISCHE INFOZaterdag 14 december 2013 van 9 tot 12u30Gemeenschapcentrum Wegwijzer |Steendorp straat 2 | 4802 HK Breda | Nederland

Deze themadag wordt gratis aangeboden.Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan bijvoorkeur via www.werkenoverdegrens.eu oftelefonisch bij het IVR-secretariaat op nr. 03 222 71 44.

+

002_AAV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:19 Pagina 2

N° 20 29 november 20132 Regio Brussel - Limburg

SAMENWERKING MET VAKBONDEN IN HET ZUIDEN

ABVV-Brussel steunt Peruaanse vakbondTijdens een studie- en uitwisselingsweekbegin oktober, mocht het ABVV hier enkelevan haar ‘partners uit het Zuiden’ verwelko-men. Zo heeft ABVV-Brussel kennis gemaaktmet zijn partners uit Peru, van de vakbondCGPT (Algemene Confederatie van Peruaan-se Werknemers), waarmee het al een twee-de samenwerkingsproject lopen heeft.

Sociale beroeringIn Peru, dat al sinds 2011 geleid wordt doorde president Ollanta Humala (van de Peru-aanse nationalistische partij), heerst op ditmoment sociale beroering zoals nooit tevo-ren. Er is sociale achteruitgang op alle vlak-ken en men keert terug naar de vroegere‘speciale arbeidsstelsels’ die bestondenonder de dictatuur van Fujimori met slechtearbeidsovereenkomsten zonder socialezekerheid of zonder betaald verlof. De open-bare diensten worden afgebouwd en deechte vakbonden verzwakken doordat destaat de oprichting steunt van ‘valse vakbon-den’ (misdaadorganisaties die de bijdragenvan de werknemers verduisteren en de werk-nemers bovendien onder druk zetten om bijhen lid te worden). Dit alles heeft ertoegeleid dat de CGTP, met haar enorme mobi-lisatiekracht, nu aan het hoofd staat van eenruime protestbeweging. Die is georgani-seerd rond een netwerk van universiteiten,ngo’s, verenigingen en andere linkse krach-ten. Er zijn steeds meer en steeds groterebetogingen, die vaak met mateloos geweldworden neergeslagen. Tegelijk is ‘de jacht opsyndicalisten’ geopend, onder meer door diemaffia van valse vakbonden die zelfs ophit-sen tot moord. Daarom is het vandaagbelangrijker dan ooit om de samenwerking

voort te zetten met onze Peruaanse vak-bondspartners, die het voortouw nemen inde ontwikkelingsstrijd. Hen steunen, bete-kent ook internationaal de progressieve enverzetskrachten steunen.

Onze projectenBetere uitbouw van het bijdragesysteemVan 2007 tot 2011 steunde ABVV-Brussel eeneerste project in Peru en verleenden welogistieke steun bij het financieel beheer vande CGTP. De lange periode van ultraliberalehervormingen onder Fujimori hadden devakbonden immers verzwakt en zonderenige financiële autonomie achtergelaten.Onze fundamentele inbreng bestond erineen systeem van ledenbijdragen in te voerenen te helpen uitbouwen: van het lid naar zijnsectorvakbond, van de sectorvakbondennaar de confederatie. Met dit project werdende leden gesensibiliseerd en trouw gemaakt,zodat de bijdragen geleidelijk stabiliseerden.

Juridische bijstand Het tweede project loopt sinds 2011 enomvat ondersteuning van het juridischdepartement (een soort van studiedienstmet ruime bevoegdheden) van de CGTP. Ditdepartement (van de confederatie) staat invoor zowat alle bijstand aan de leden, hetstelt de eisenbundels op en voert de collec-tieve onderhandelingen. Er zijn heel veel vak-bonden aangesloten bij de CGTP en de mees-te beschikken zelf niet over een stevige cen-trale organisatie.ABVV-Brussel steunt dit departement actiefdoor middel van een financiële bijdrage enzorgt er zo voor dat deze dienst zijn werkingkan voortzetten. In het heersende antisyndi-

caal klimaat worden bovendien tal van pro-cessen gevoerd waarin vakbondsleden en/of-militanten tegenover hun (ex)-werkgeverstaan. Het departement zet hiervoor veelpersoneel in en om de leden te verdedigenmoeten ook veel advocaten worden inge-schakeld.

Internationale solidariteit, waartoe ABVV-Brussel zijn steentje bijdraagt, is dus brood-nodig!

INTerNATIONALe SOLIdArITeIT

De Belgische vakbonden zijn zeer actief inhet Zuiden. Ze zijn er vooral partners vande plaatselijke vakbonden en spitsen hunsamenwerking toe op de rechten van werk-nemers. Syndicale samenwerking verlooptvia een projectdossier dat wordt ingediendbij het federaal bestuur dat belast is metOntwikkelingssamenwerking, de DGD. Diemaakt het dan ev. mogelijk het betrokkenproject op te starten en zorgt voor cofinan-ciering, voor zover het valt binnen de eenlijst van partnerlanden waar projecten toe-gestaan zijn.

De Dienst Syndicale Samenwerking methet Zuiden van het ABVV (deel van dedienst Internationale en Europese betrek-kingen) werkt aan 16 projecten met eenlooptijd van 3 tot 5 jaar in Afrika, Zuid-Amerika en Palestina. Er wordt vooralgewerkt rond ‘capacity building’ (vormingvan vakbondsmilitanten, van werknemers

van de formele en informele sectoren, ver-sterking van de democratie, enz.), rondgezondheidszorg en veiligheid op het werken AIDS (in Zuidelijk Afrika).

Al deze projecten worden gecofinancierd:het ABVV brengt 15% van het budget in(dat wordt 20% zodra de nieuwe wet op deontwikkelingssamenwerking van krachtwordt) en de overige 85% (binnenkort dus80%) komt van de DGD. De projecten wor-den samen beheert met de vakcentralesvan het ABVV en de partnervakbonden inhet Zuiden.

Enkele voorbeelden van lopende projec-ten: gezondheidszorg en veiligheid op hetwerk met de Rwandese vakbond van debouwsector; steviger uitbouw van de vak-bondsschool van de Peruaanse vakbondvoor de bouwsector samen met de Alge-mene Centrale van het ABVV; strijd tegenkinderarbeid op de cacaoplantages inIvoorkust met ABVV HORVAL.

Wanneer?Zaterdag 14 december 2013 van 9utot 12.30uWaar?Gemeenschapscentrum wegwijzer- Steendorpstraat 2 - 4802 HKBreda – tel. 0031 76 587 34 21.Kostprijs?Deze themadag word je gratis aan-geboden maar je moet je voorafinschrijven bij voorkeur viawww.werkenoverdegrens.eu  oftelefonisch op het IVR-secretariaattel. 0032 (0)3 222 71 4 Extra?Na de themadag wordt u een gratisbroodjeslunch aangeboden. Indienu hiervan gebruik wenst te maken,gelieve dit dan ook aan te kruisenbij uw inschrijving.

Wat komt er aan bod?• Hoe wordt je loon bepaald? • Wat met andere arbeidsvoor-

waarden en rechten? • Individueel of via Collectieve

Arbeids Overeenkomst (CAO)? • Wat is de betekenis van een CAO

en hoe komt een CAO tot stand? • Hoe word je hierbij betrokken? • Wat bij onenigheid over een

CAO? 

• Wat bij sociale conflicten? • Wat als er wordt gestaakt? • Wie verdedigt jouw rechten? 

Hoe gaat dit in zijn werk inNederland? Gastsprekers zijn: • Daan Withagen (FNV-bouw) • Henk van Beers (CNV-vakmen-

sen) Hoe gaat dit in zijn werk in België? Gastsprekers zijn: • Elke Maes (LBC-NVK verzeke-

ringssector) • Erik Quisthoudt (ACLVB-Havens) 

De Interregionale Vakbondsraad(IVR) Schelde-Kempen is eensamenwerkingsverband tussen deBelgische Vakbonden ABVV,ACLVB, ACV in de regio Turnhout,Antwerpen, Waasland, Gent-Eekloen Brugge en de Nederlandse Vak-bonden FNV, CNV, UNIE in de regioNoord-Brabant en Zeeland. De IVRSchelde-Kempen is partner in hetEuropees Vakverbond (EVV), Eure-gio en Eures Scheldemond. metfinanciële ondersteuning vanEURES.

Bedankt voor de steun aanonze actievoerders vanTessenderlo Chemie!De Algemene Centrale Limburg wil, samen met de militan-tenploeg van Tessenderlo Chemie in Ham, iedereen bedan-ken die de voorbije weken een bezoek bracht aan ons piket. Jullie aanwezigheid betekende telkens een hart onder deriem voor de actievoerders, en zorgde ervoor dat ze zichgesteund voelden in hun strijd.

Statutair CongresAlgemene CentraleLimburgOp zaterdag 16 november vond het vierjaarlijkse Statutair Con-gres van de Algemene Centrale Limburg plaats. Naast de Statu-taire verplichtingen - zoals de goedkeuring van het activiteiten-verslag, de actualisering van de statuten en de vernieuwing vanhet Provinciaal Uitvoerende Bestuur – werd ook stilgestaan bijde uitdagingen van de komende jaren. Gouverneur HermanReynders belichtte de belangrijkste knelpunten voor de toe-komst, omkaderd met duidelijk cijfermateriaal. Daarnaast gafProfessor Stephen Bouquin tips voor het vakbondswerk in detoekomst. Het thema van dit congres was “Het zien zitten”.

Openingnieuw kantoorBorgloonABVV Limburg opende op 18 oktober 2013 feestelijkzijn kantoor in Borgloon. Na een welkomstwoord,vertelde provinciaal administrateur Marcel Siepmanzeer blij te zijn met het nieuwe pand: "Onze ledenstaan centraal voor ons. Bijgevolg is ook de accom-modatie zeer belangrijk voor onze dienstverlening".Siepman benadrukte daarbij dat ABVV Limburg kan-toren wil die aantrekkelijk zijn voor leden en mede-werkers, zodat laatstgenoemden goed en professio-neel kunnen werken. Dit zorgt niet alleen voor eengoede dienstverlening voor bestaande leden, maarkan ook nieuwe leden aantrekken.Het jongste en oudste lid openden het kantoor opspectaculaire wijze. Ze knipten een lint door waar-door een doek met onze missie, visie en waardenzichtbaar onthuld werd. Dit gebeurde onder toe-ziend oog van burgemeester Harry De Neuker vanBorgloon en burgemeester Els Robeyns van Wellen.Vertegenwoordigers van verschillende organisaties,gemeentemedewerkers, medewerkers van ABVVLimburg en een aantal consulenten maakten vandeze gelegenheid gebruik om ervaringen uit te wis-selen.Het kantoor van Borgloon is naast een plaatselijkeuitbetalinginstelling ook de plek waar vergaderruim-te beschikbaar is.

Het kantoor in Borgloon is open op maandag endonderdag van 9u tot 11.45u, dinsdag van 13.30utot 18.15u en woensdag van 13.30u tot 16.15u.Telefonisch zijn we bereikbaar via het centralenummer 011 22 97 77.

Themadag‘Werken over de grens’

002_BTV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:18 Pagina 2

N° 20 29 november 20132 Regio Oost-Vlaanderen

ABVV-jongeren trekken naar Warschau voorklimaatbetoging: géén plezierreisje …

Vanaf maandag 2 december 2013

Eindejaarspremie & Syndicale premie

Ook interimkrachten hebben er recht op

VU

: Ka

trien

Ne

yt - V

rijda

gm

ark

t 9 - 9

00

0 G

en

t

EINDEJAARSWEDSTRIJDUw E-mail adres is geld waard!

Doe mee aan onze eindejaarswedstrijd van 2 december 2013 t/m 31 januari 2014

U bent ABVV-lid: Bezorg ons uw E-mail adres en maak kans op 1 van de 5 bongo-bonnen twv 50 euro

Hoe? mail uw rijksregisternummer naar

[email protected] vermelding eindejaarsactie of kom langs in één van onze kantoren

Voor wedstrijdreglement zie abvv-oost-vlaanderen.be

Bij het ABVV kan je terecht voor de uitbetaling van deze premie.

WE DOEN DIT SNEL!WAT MOET JE DOEN MET JE DOCUMENTEN?Zodra je het formulier eindejaarspremie van het Sociaal Fonds voor de uitzendkrach-ten ontvangt, bezorg je het B-deel aan het ABVV. Je houdt zelf het A-deel bij.Je kan terecht aan onze loketten of bij jouw ABVV delegee op de werkvloer.

DIENSTVERLENING – ALGEMENE CENTRALE

VERTREK - VRIJDAG 15 NOVEMBER 17u: De eerste groepen van felge-kleurde enthousiastelingen voor-zien van slogans, vlaggen, toetersen bellen stromen het BrusselseZuidstation binnen… We sporenmee met meer dan 700 medewer-kers, vrijwilligers verbonden aaneen 30-tal organisaties.18u18:Onze groep, bestaande uit8 personen, zet de tocht richtingwagon 8 in waar we een zitplaatskunnen bemachtigen. Deze lutte-le 9 vierkante meter worden dekomende 20u ook onze eet- enslaapplaats. Naast onze wagonbevindt zich de debatwagon waartot middernacht medereizigers afen aan stromen om zich aan eeninteractieve speeddate, debat ofdiscussie rond energie of klimaatte wagen. Het gaat er soms felaan toe. Het opzwepende debat-volume laat ons vermoeden datniet iedereen altijd op dezelfdelijn zit.

ONDERWEG - ZATERDAG 16 NOVEMBER01u:De rust keert weer in de treinen de debatwagon wordt omge-bouwd tot een slaapplaats die netals de rest van de wagons eenchaotisch geheel is van mensendie onder stoelen, in de midden-gang en op bagagerekken eenplekje bemachtigen om de nacht

in te zetten.05u: Uit het niets komt de treintot stilstand… De treinverlichtingschiet bruusk aan. Halfslapend kij-ken we naar buiten en zien enkelezaklampen bewegen. We staanergens middenin een verlatenPoolse vlakte. Panne? Niemandkan zeggen wat er aan de hand istot … Vanuit het niets wemelt hetplots van douane, politie en man-nen met camouflagepakkengewapend met honden, tasersand last but not least: de elektro-nische paspoortregistratie… Is ditnu het Europa anno 2013? Wewanen ons 50 jaar terug in de tijd.In een tijd waar nog muren wer-den opgetrokken tussen landsde-len. In een tijd waar “Koude oorlo-gen” werden uitgevochten.

Na een uur staan we nog steedsstil. Ondertussen is er nog geenenkel paspoort gecontroleerd ende vrees groeit dat dit oponthoudons wel eens zou kunnen verhin-

Op maandag 11 november 2013 ging in Polen de VN-klimaattopvan start, een aanzet van traditioneel moeizame onderhandelin-gen die de klimaatopwarming moet counteren. Op 15 november2013 trok een delegatie van ABVV-jongeren uit Oost-Vlaanderennaar Warschau om daar hun klimaateisen door de straten te latenweerklinken. Aansluitend werd de klimaatweek (18 tot 22 novem-ber 2013) van het Vlaams ABVV ingeluid.

(BOUW, HOUT & STOFFERING, SCHOONMAAK, INTERIM, TEXTIEL, KLEDING ENZ.)

Eindejaarsregeling van oud naar nieuwSchorsing van de zitdagen van 23 december 2013 tot en met 2 januari 2014

De hoofdkantoren Gent, Aalst, Dendermonde en Ronse blijven open met uitzondering van Kerstdag en Nieuwjaarop 24 en 31 december sluiten we om 12u zodat we in de namiddag de resterende premies kunnen betalen.op 2 januari hebben we ons personeelsfeest (vanaf 11u)

De AC wenst u het allerbeste voor 2014!

deren de manifestatie tijdig tebereiken. Is dit een strategischezet van de “veiligheidsdiensten”?Achteraf blijkt dat onze trein reedsuren daarvoor werd gesignaleerden dat ook deelnemende reizigersvan andere “klimaattreinen” een-zelfde onverwachte controle had-den doorgemaakt. Vreemd …07u: Schokkend zet onze trein zijntraject voort. We worden nu welgevolgd door een politiehelikopteren patrouilles. Er wordt ons ver-teld dat dit voor onze eigen veilig-heid is… Niemand die daar ookmaar enig geloof aan hecht.11u: Het is onze beurt voor eenontbijt… Onderweg naar de eet-wagon zie ik dat iedereen wordtopgemaakt voor de manifestatie.Gezichten worden beschilderdmet klokjes die op 5 na 12 staan.Witte lakens worden omgetoverdtot strijdvaardige spandoeken. Inwagon 6 gaat ondertussen eentraining rond vreedzaam proteste-ren door… Handig want dit is ookhet beeld en imago dat we alsABVV-jongeren willen uitstralen.

14u00: We bereikenhet station in War-schau waar onsopnieuw een massaaan politieagentenstaat op te wachten.Het tromgeroffel engefluit, dat ondertus-sen meer dan 20 uurgeleden in Brussel wasuitgedoofd, zwelt

terug aan. De Belgische delegatietrekt met tal van participanten vanbinnen en buiten Europa de straatop voor een 3u durende optochttussen… opnieuw een haag vanzwart machtsvertoon dat ons net-jes binnen de lijntjes van deoptocht houdt.

Het profiel van de deelnemers inde optocht is zeer divers. Ons valt

op dat er toch veel jonge mensenaanwezig zijn. Eén van de discus-sies gaat over de zin van dergelijkeoptochten. Iedereen is het er overeens dat dergelijke optocht nood-zakelijk is maar verder moet gaandan alleen de straten van War-schau. We rekenen op wat media-aandacht om onze bezorgdhedente uiten voor de toekomstigegeneraties. De vraag is maar hoede media gestuurd wordt. Watkomt er in beeld?

17u30: De avond valt binnen in destraten van Warschau als de leu-zen en kreten hun rust vinden ineen park waar enkele grote organi-saties de menigte komen toespre-ken. De betoging wordt ontbon-den en we worden door een Pool-se gids naar een schooltje begeleidwaar we de nacht zullen doorbren-gen. Met de regelmaat van de klokkomt de politiepatrouille die bui-ten aan onze school de wachthoudt onze slaapzaal binnen. Hoezouden ze reageren mochten wehet schooltje verlaten? We leven

met de waan “vrijeburgers” te zijn.

TERUGREIS - ZONDAG 17NOVEMBERTijdens de terug-reis worden de ver-schillende indruk-ken gedeeld. Eéndaarvan komt vanSven Lema (ABVV-delegee Electra-bel) en vat de

voorbije 48 uren goed samen:“Afgelopen weekend trok ik meteen 700-tal enthousiastelingen

met de zogenaamde klimaattreinnaar Warschau voor #COP19, ofte-wel de klimaattop. De berichten inde media de voorbije weken,maanden en jaren toonden onseen duidelijk beeld van hoe erghet ondertussen al gesteld is metde aarde. De natuur wordt geruï-neerd en heel wat mensen leven indeze ruïnes. De sociale gevolgenvan de klimatologische verande-ringen zijn nu al immens. De mani-festatie in Warschau, die wesamen met lokale vakbonden enverenigingen voerden, was eenongekend succes. We slaagdenerin onze stem te laten horenondanks de massale aanwezigheidvan politie. De treinreis heen enterug was een buitenkans omnieuwe contacten te maken. Wijvonden dit een onvergetelijkeervaring die nog een hele tijd zalnazinderen. Bij deze dan ook aleen oproep om er straks in 2015 inParijs bij te zijn. Want sharing iscaring.”

ACTIE BIJ IKEA GENT - MAANDAG 18 NOVEMBER9u00: De terugreis zit erop en devolgende klimaatactie staat overeen uur op het programma. Deaftrap van een klimaatweek overalle ABVV-gewesten met start inOost-Vlaanderen.10u00: Caroline Copers (algemeensecretaris Vlaams ABVV) opentsamen met Tine Heyse (Gentseschepen voor milieu, klimaat,energie en Noord-Zuid) de actie enze dagen elkaar uit in een klimaat-quiz. Iets verder zijn de eerstebezoekers al een ochtendlijkeinspanning aan het leveren op desappentrapper waarvan de vrijebijdrage geschonken wordt aan deslachtoffers van de klimaatramp inde Filippijnen. In een flits denk ikterug aan de Afrikanen die rillendvan de kou kwamen getuigen overde duizenden doden die de kli-maatopwarming jaarlijks eist. Deklimaatvluchtelingen die bijgebrek aan voedzame gronden opde vlucht slaan en nergens terechtkunnen omdat ze niet erkend wor-den. “Samen Sterk” is anno 2014noodzakelijker dan ooit…

Wil je ook jouw verhaaldelen, doe het op onzefacebookgroep ‘ABVVOost-Vlaanderen’

Controle aan de Poolse grens

Aankomst in het station van Warschau

Brusselse ABVV-jongere

002_OOV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:10 Pagina 2

VACATURE

N° 20 29 november 20132 Regio West-Vlaanderen

LEES NOG MEER REGIONAAL NIEUWS OP DE VOORLAATSTE PAGINA!

Als je door je baas afgedankt wordt, of jekomt uit school en je vindt niet directwerk, én je voldoet aan alle (soms inge-wikkelde) voorwaarden, dan krijg je rechtop dopgeld.

Dat dopgeld krijg je tot je (opnieuw) aande slag kan in een (andere) job.

MAAR als je (opnieuw) begint te werken,heb je GEEN RECHT meer op dopgeld! Jemag loon en dopgeld niet cumuleren.Probeer je dat toch, dan riskeer je zwaresancties van de RVA!

ALHOEWEL: misschien heb je WEL rechtop één of andere toeslag of premie alsgevolg van het feit dat je (opnieuw) bentbeginnen werken?

Er zijn inderdaad een aantal premies moge-lijk wanneer je (opnieuw) aan het werkgaat. Voor al die premies gelden verschil-lende (soms ingewikkelde) voorwaarden.We proberen die hieronder op een rijtje tezetten. Denk je dat je recht hebt op één ofmeerdere van die premies, kom dan zeker

tijdig langs bij onze werkloosheidsdienst.

1. INKOMENSGARANTIE-UITKERING Als je parttime begint te werken, kan je inbepaalde gevallen nog een deel dopgeldkrijgen bovenop je loon. Of je daar rechtop hebt of niet, hangt af van het aantaluren dat je werkt, het loon dat je verdienten het dopgeld dat je kreeg toen je begonte werken. Maar zelfs als je geen dopgeld krijgtbovenop je loon, moet je toch ALTIJD hetbegin van je parttime komen aangeven.Anders riskeer je om een deel van het dop-geld waar je nadien misschien recht ophebt, te verliezen. Kom dus zeker tijdiglangs bij onze werkloosheidsdienst.

2. ACTIVA-UITKERING Soms moeten wij een deel van je loon uit-betalen in plaats van je werkgever. Dan is ersprake van een activa-tewerkstelling. Vraagdit zeker na bij je werkgever als je ergensbegint. Is dat het geval, dan moet je datdirect komen aangeven bij onze werkloos-heidsdienst. Doe je dat te laat, dan kan jeeen deel van je inkomen verliezen!

3. WERKHERVATTINGSTOESLAGAls je meer dan 55 jaar bent als je opnieuwbegint te werken, heb je in sommigegevallen recht op een werkhervattingstoe-slag. Soms maar voor enkele maanden,soms voor de ganse periode dat je werkt.De werkhervattingstoeslag kan oplopentot 197,93 euro per maand. Ben je inbovenstaand geval, kom dan zeker zo snelmogelijk langs bij onze werkloosheids-dienst. Opgelet: je moet die aanvraagieder jaar vernieuwen om verder recht tehebben op die toeslag.

4. KINDEROPVANGTOESLAGAls je als volledig werkloos gezinshoofdopnieuw begint te werken (minstens half-tijds), en je hebt kinderen ten laste (=recht op kinderbijslag), heb je in sommigegevallen recht op een kinderopvangtoe-slag. Je kunt die kinderopvangtoeslag krij-gen gedurende maximum 12 maanden.Deze bedraagt vandaag 81,19 euro permaand. Als je denkt hiervoor in aanmer-king te komen, neem dan zeker contact opmet onze werkloosheidsdienst.

5. MOBILITEITSTOESLAGAls je als volledig werkloze een betrekkingaanneemt die een lange verplaatsingstijdvraagt, kan je in sommige gevallen rechthebben op een eenmalige mobiliteitstoe-slag. De arbeidstijd en verplaatsingstijdsamen, moeten minstens 12 uur per dagbedragen. Denk je hiervoor in aanmerkingte komen, neem ook dan zeker contact opmet onze werkloosheidsdienst.

Opgelet: hierboven staan alleen de voor-naamste voorwaarden vermeld. Er zijnnog tal van andere voorwaarden die wemoeten bekijken op het ogenblik dat jelangs komt.

Ook belangrijk: je moet die vergoedingenZELF en TIJDIG aanvragen. Je krijgt die nietautomatisch. Doe je die aanvraag niet ofniet op tijd, dan kun je je rechten verlie-zen!Sommige vergoedingen hierboven kan jecumuleren, bij andere moet je kiezen voorhet één of het ander. Ook hierbij kunnenonze werkloosheidsdiensten je helpen.

WERKLOOSHEID WIST JE DAT...

OOK ALS IK … OPNIEUW BEGIN TE WERKEN?

Gezocht!Een dynamische (sociaal)mede-werker (M/V) voor vakbonds-dienstverlening.

Voor versterking van de ploeg(sociale) medewerkers van deAlgemene Centrale BRIO (Brug-ge, Roeselare, Ieper, Oostende)

Wij vragen- Grondige kennis sociaal recht(arbeidsrecht en sociale zeker-heidsrecht). We richten ons ophet niveau bachelor sociaal werk

of gelijkwaardig door ervaring.- Duidelijk engagement voor hetvakbondswerk in het algemeen.

- Een teamgerichte instelling.- Behoorlijke kennis van de Fransetaal (geschreven en gesproken).Goede gebruikskennis vanoffice-software.

- Beschikken over een geldig rijbe-wijs B of bereid zijn dit te beha-len en kunnen beschikken overeen wagen.

- Bereid tot mogelijk avond- &weekendwerk en werken op ver-schillende locaties.

Taakinhoud- Individuele dienstverlening &dossiers sociaal recht en socialezekerheid (inhoudelijke uitwer-king van dossier maar ook admi-nistratieve afwerking).

- Beleidsondersteunend werk (re-dactiewerk, hulp bij communica-tie voor leden en militanten)

- Medewerking aan en ondersteu-ning van syndicale campagnes,syndicale propaganda, syndicaleacties en vormingsinitiatieven.

Wij bieden je, naast een enthou-siast team:- Een contract van onbepaaldeduur (een voltijdse arbeidsweekvan 32u);

- Een eerlijk maar competitief loonen extra legale voordelen;

- Een zelfstandige job met ruimtevoor zelfontplooiing en creativi-teit;

Standplaats: secretariaat Tielt.Indiensttreding vanaf 2 januari 2014of zo snel mogelijk na deze datum.

SolliciterenStuur jouw motivatiebrief, samenmet jouw cv (schriftelijk of peremail), ten laatste tegen 13december 2013 naar:

ABVV De Algemene Centrale, tav Dominiek Puype, Zuidstraat 22 bus 22, 8800 RoeselareBijkomende info:[email protected]

(SOCIAAL) MEDEWERKER (m/v)

Jongeren West-Vlaanderen

ABVV-jongerenmedewerkersWie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft ze?

WIE ZIJN WE?Onze medewerkers van ABVV Jongerenzijn dynamische jonge mensen die deleden van het ABVV bijstaan met hun vra-gen in verband met jobstudentenarbeid,schoolverlaten, studiebeurzen, etc. Je kanons vinden in de kantoren in Brugge, Oos-tende, Kortrijk en Roeselare. Als we niet opkantoor te vinden zijn, staan we vast opstraat campagne te voeren of te flyerenrond thema’s die jongeren en vakbondaanbelangen.

WAT DOEN WE?Een greep uit ons aanbod:•Jobstudenten kunnen bij ons terecht metvragen over werk. Wij staan hen ook bijals er een geschil is met de baas of als ze

twijfels hebben over hun contract.•Schoolverlaters met vragen als ‘Wanneermoet ik mij inschrijven in de VDAB?’,‘Hoe lang is mijn BIT?’, ……. helpen wij inde goede richting.

•Jongeren die deeltijds werken en deel-tijds studeren helpen wij met vragenover recht op kinderbijslag, wat bij ziek-te,…

•Heb je problemen met het invullen vanstudiebeurzen? Geen probleem, wij vul-len ze in voor jou!

Wij organiseren ook diverse activiteiten.We hebben een educatief aanbod dat dejongere op een interactieve manier meervertelt over werken als jobstudent, school-verlaters, diversiteit, …. Daarnaast nemen

we deel aan vormingen voor delegees,organiseren we een jongerencommissieen ondersteunen we onze jonge afgevaar-digden, onze Working Class Heroes!

Tot slot voeren we ook geregeld campag-nes, denk maar aan onze zomercampagne:“Een trio werkt”.

WAT DRIJFT ZE?Wij, als medewerkers ABVV Jongeren, stre-ven ernaar om de jongeren zoveelmogelijk te informeren en bij testaan. Want met de opgedanekennis kunnen zij zichzelf beterverdedigen en zijn ze alertertegen misbruiken.Dit alles wordt de jongere volle-

dig gratis aangeboden. Vanaf de leeftijdvan 12 jaar kan je al lid worden. Neem van-daag nog contact op voor gratis lidmaat-schap: www.abvvjongeren.be of via onzelokale jongerenmedewerkers in West-Vlaanderen www.abvv-wvl.be

www.abvvjongeren.be

002_WVV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:09 Pagina 2

N° 20 29 november 2013 3

Indexgegevensnovember

2013Het indexcijfer van de

consumptieprijzen (basis 2004)Gezondheidsindex

(basis 2004)

cijfer van demaand4-maande-lijks gemiddelde1

122,64

122,61

121,12

120,952

De consumptieprijsindex is in november met 0,08 punt of 0,07% gestegen ten opzich-te van oktober 2013. De inflatie op jaarbasis bedraagt 0,81%. De spilindex voor de aanpassing van sociale uitkeringen en ambtenaren-lonen wordt niet overschreden.

Huurindexering: op de site van de FOD economie vind je een handige huurcalculator:http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/economie/consumptieprijzen/huurcalculator/1 Dit is het rekenkundig gemiddelde van de betreffende maand en de drie voorgaande maanden.2 De volgende spilindex bedraagt 122,01 en zou volgens het Planbureau overschreden worden in juni 2014.

EDITO

Voor een andere fiscaliteitOp 12 november organiseerden wij een conferentie over fiscali-teit. Zo kwam dit thema opnieuw op de politieke agenda enkonden wij ook ons standpunt laten horen: Niet meer, maarbeter belasten - Niet meer, maar rechtvaardiger belasten.Nu de verkiezingen van mei 2014 in aantocht zijn, horen weallerlei mooie verkiezingsbeloftes die ons de vier jaar blindebesparingen wat moeten doen vergeten. Tja, een politieke par-tij kan niet aan de verkiezingen deelnemen met als belofte nogeens vier jaar bloed en tranen. Het is zo dat vier jaar budgettai-re besparingen en sociale achteruitgang voor de regeringspar-tijen niet het verhoopte resultaat opleverden: de schuldenbergis niet weggewerkt. Men is er alleen maar in geslaagd de open-bare schuld binnen de nauwe perken van het door Europaopgelegde begrotingstraject te houden.

Er is iets anders nodigDe loonstop, de beperkingen in de sociale uitgaven en in deoverheidsdiensten hebben daarentegen bijgedragen tot hetinkrimpen van de vraag en het binnenlands verbruik. Zodanigzelfs dat er nu voor een deflatie gevreesd wordt, d.w.z. eenprijsdaling omwille van de verminderde vraag. Door bedrijfs-herstructureringen en faillissementen komen tienduizendenwerknemers op straat te staan, terwijl jonge werkzoekendenook aan de bak willen komen. Er is echt iets anders nodig. Bij de politieke wereld begint de werkelijkheid door te sijpelen: er moeten middelen vrijgemaakt worden voor een herstelbe-leid die naam waardig. De fiscale druk op arbeid verlagen is eenidee dat algemeen gedeeld wordt. Dit betekent echter niet datiedereen hiermee de koopkracht van de werknemers wil verho-gen. Integendeel. Diegenen die tot nu toe allerlei gulle giften kre-gen, willen nu ook die eventuele nieuwe middelen binnenrij-ven. Volgens de werkgevers en de rechtse regeringspartijenmoeten de bedrijven nog meer steun krijgen, moet de indexafgeschaft of ernstig hervormd worden, een indexering uitge-steld worden, en moet de loonstop nog lang aangehoudenworden. Het kan niet op. Terwijl banen verdwijnen als sneeuwvoor de zon, stellen sommigen voor om de werkloosheidsuitke-ringen in de tijd te beperken …

Er is geld Zoiets heeft totaal geen zin. Een land raakt niet uit de crisisdoor zijn bevolking armer te maken. Er moet in de economiegeïnvesteerd worden. De binnenlandse vraag moet aange-zwengeld worden. Er zijn nieuwe banen nodig. De koopkrachtmoet omhoog. Maar daar is natuurlijk geld voor nodig, veelgeld zelfs. Maar er is geld, veel geld. Alleen schort er iets aan de verdelingervan. Volgens de Nationale Bank bezit 20% van de bevolking60% van de rijkdom van ons land. Daarentegen bezitten de 20%laagste inkomens, slechts 3,5% van het globaal gezinsinkomen.We herinneren er hierbij ook even aan dat de staatskas elk jaarzo’n 20 miljard euro inkomsten misloopt omwille van de fraudeen dat de fiscale uitgaven elk jaar zo’n 59 miljard bedragen. Ermoeten dus duidelijke keuzes gemaakt worden voornamelijkinzake notionele intresten en vennootschapsbelasting, diemeer kost dan opbrengt.

Meer transparantie Maar meer fundamenteel gezien, is er een grondige fiscalehervorming nodig, met een herverdeling ten voordeel vande werknemers. Inkomens uit kapitaal worden te weinigbelast - als ze al belast worden, want (te) vaak ontsnappenze aan elke belasting. De inkomsten van werknemers en personen die een socialeuitkering ontvangen zijn dan weer zodanig transparant datde fiscus die gewoon op voorhand invult op de belasting-aangifte via Tax-on-Web. Eenzelfde transparantie toepassen op alle inkomens, alleinkomens gelijk belasten, is dat nu echt teveel gevraagd? Het is dan ook in die zin dat wij een “Global Tax on Web”voorstellen. Met, als idee, dat alle inkomsten gekend zou-den zijn en dat iedereen – volgens draagkracht - bijdraagtaan de nationale solidariteit.Pas dan kan de fiscale druk op arbeid verminderd worden,kan de fiscale billijkheid hersteld worden, kunnen er bijko-mende middelen gevonden worden om de schuld te verlich-ten, om een herstelbeleid te voeren. Een herstelbeleid datvandaag meer dan ooit nodig is om nieuwe banen te schep-pen, om de uitdagingen die de toekomst ons stelt, aan tegaan.

Anne Demelenne Rudy De LeeuwAlgemeen secretaris Voorzitter

INTERVIEW FEDERAAL SECRETARIS EDDY VAN LANCKER

Via ‘Mijn ABVV’ heb je als ABVV-lid toegang tot je persoonlijk dossier. Je hebt hiervoor wel een elektronischeidentiteitskaart en kaartlezer nodig.

Werkzoekenden kunnen de gegevensvan hun dossier werkloosheid inkijken,controleren of hun uitkering is betaald,fiscale fiches of attesten afdrukken, …

Surf naar www.abvv.be/mijn-abvvABVV website: www.abvv.be

Vlaams ABVV website:www.vlaamsabvv.be

®

Waterloos en ecologisch gedrukt bij Eco Print Center

Volg het ABVV op Facebook vakbondABVV

‘Gelijk krijgen is moeilijker dan gelijk hebben’

Hoe kijk je terug op je periode alsfederaal secretaris?Eddy: “Ik hou er een goed gevoel aanover. Ik ben tevreden, net als over deandere periodes uit mijn loopbaan. Hetmooie aan de job is de afwisseling, dediversiteit. Minpunt is dat je moet zoe-ken naar evenwicht in de complexebesluitvorming van onze organisatie.Dat vraagt stalen zenuwen en zorgt nuen dan voor de nodige frustraties. Hetdagelijks contact met militanten enleden, wat ik wel had in mijn vorigefuncties, heb ik erg gemist. Ondankshun motivatie en inzet hebben mede-werkers van ABVV-federaal, dit gemisslecht gedeeltelijk kunnen compense-ren (lacht).”

Wat is je grootste verdienste?Eddy: “Tja, het is aan anderen om mijnwerk als federaal secretaris te beoorde-len, en het gaat sowieso om teamwork.Als ik echt zaken naar voor moet schui-ven, dan kies ik voor de oprichting vanhet syndicaal meldpunt (nvdr: elkeABVV-militant, delegee of secretaris kaneen inbreuk op de syndicale vrijhedenmelden op www.abvv.be/syndicaal-meldpunt) en de oprichting van de com-missie syndicale vrijheden, echte instru-menten ter verdediging van onze men-sen. Daarnaast is de realisatie en uit-bouw van de transnationale dienst metzijn internationale projecten en indivi-duele dossiers voor mij, na jarenlangintern lobbywerk, de kers op de taart.

Want de toekomst van de vakbond isper definitie internationaal.”

Wat blijft je het meeste bij?Eddy: “De moeilijke onderhandelingenover de ‘modernisering van de interim-arbeid’, zoals de werkgevers het zomooi benoemden. Na jarenlange discus-sies hebben we die tot een goed eindegebracht: voldoende bescherming voorde uitzendkrachten, voldoende contro-lemechanismen voor onze delegees entoch voldoende flexibiliteit voor debedrijven. Hoe belangrijk dergelijke col-lectieve afspraken ook zijn, toch haal ikde meeste voldoening uit de concretezaken: ontmoetingen met buitenlandsesyndicale delegaties uit het Zuiden hieren ter plaatse, het ‘peterschap’ vaninternationale syndicale projecten, dis-

cussies met militanten en leden. ”

Wat heb je geleerd?Eddy: “Te veel om op te noemen... Ik vathet samen met enkele boutades: gelijkkrijgen is veel moeilijker dan gelijk heb-ben, maar door goed te luisteren kan jeveel leren. Geduld is een mooie deugd,nooit opgeven is de boodschap.”

Wat ga je nu doen?Eddy: “Voor mij is de cirkel rond, ik wordterug een basismilitant. Ik krijg nu detijd om in mijn gewest West-Vlaanderende samenwerkingsprojecten met kame-raden in het Zuiden te ondersteunen. Ikzal me ook engageren bij projecten bin-nen de sociale economie. En natuurlijkwil ik wat tijd inhalen met mijn familie,in het bijzonder met mijn kleinkinderen.Maar als het ABVV op mijn ervaringberoep wil doen, dan kan dat.”

Vijf vragen voor Eddy VanLancker, militant van het eer-ste uur die opklom van dele-gee tot federaal secretaris, ennu met brugpensioen gaat.

CV EDDY VAN LANCKER

•Sinds 2006: federaal secretarisABVV.

•2001-2006: provinciaal secretarisABVV-gewest West-Vlaanderen.

•1989-2001: secretaris voor ABVV-Textiel in het ABVV-gewest Mid-den & Zuid West-Vlaanderen.

•1978-1989: militant, delegee, lidvan de Ondernemingsraad envan het Comité voor Preventieen Bescherming op het Werk innv Prado (textielsector).

FEDERAAL SECRETARIS?Het dagelijks bestuur van onze vak-bond wordt waargenomen door de7 leden van het Federaal Secretari-aat (te vergelijken met de gemeen-teraad van je gemeente): de voor-zitter, de algemeen secretaris, detopverantwoordelijken van hetVlaams, Waals en Brussels ABVV ende Nederlandstalige en Franstaligefederale secretaris. Meer info? Zie www.abvv.be/organisatie

003_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:20 Pagina 3

N° 20 29 november 20134

ACTIVERING WERKZOEKENDEN

De nieuwe maandkalender 2014 van Linx+ isvanaf nu verkrijgbaar. Met elke maand een win-nende foto uit de fotografiewedstrijd ‘Sociaalvergroenen’. Haal nu deze mooie kalender gra-tis af bij je dichtstbijzijnde Linx+-secretariaat:

Aalst: ABVV, Houtmarkt 1 Antwerpen: Adviespunt, Ommeganckstraat 35(1e verdieping) Brugge: ABVV, Zilverstraat 43 (maandag envrijdag). Dendermonde: ABVV, Dijkstraat 59 Gent: ABVV, Vrijdagmarkt 9 Hasselt: ABVV, Gouverneur Roppesingel 55

Kortrijk: ABVV, Rijselsestraat 19 Leuven: ABVV, Maria-Theresiastraat 119Oostende: ABVV, Nieuwpoortsesteenweg 98 (dinsdag en donderdag). Ronse: ABVV, Stationsstraat 21 Sint-Niklaas: ABVV, Vermorgenstraat 9 Turnhout: Grote Markt 48

www.linxplus.be

Haal nu je gratis maandkalender 2014

SOCIAAL VERGROENEN

MAANDKALENDER 2014 CALENDRIER - CALENDAR

© Raymond Widawski – Ancien et nouveau

LE VERDISSEMENT SOCIAL

Wenskaarten van fos

Wens iedereen het beste toe voor het nieuwe jaar met de wenskaarten van fos.

Zo steun je onze partners in het Zuiden!

Een pakje van 4 wenskaarten met omslagen kost 5 euro (exclusief verzendingskosten).

Ook grote bestellingen zijn welkom.

Bestel vandaag nog via 02 552 03 00,mail naar [email protected] of

surf naar www.fos-socsol.be

fos-socialistische solidariteit is de Noord-Zuidorganisatie van de socialistische

beweging in Vlaanderen. Onze partners in het Zuiden zijn organisaties van mensen die strijden

voor hun rechten, voor waardig werk en hun recht op gezondheid. Daarin steunen we hen,

samen met onze socialistische achterban in Vlaanderen.

Want de sociale strijd, is wereldwijd!

Werklozenberaad vraagt begeleiding in plaats van bestraffing

Er waren vele ontluisterende verha-len te horen op het eerste werklo-zenberaad. Dat de VDAB-begelei-ding onvoldoende aansluit bij deindividuele hulpvraag en de per-soonlijke situatie van de werkzoe-kende – problemen rond mobiliteiten kinderopvang bijvoorbeeld – iseen vaak terugkerende klacht.

PERSOONLIJKE BEGELEIDINGGEVRAAGD

Een meer persoonlijke begeleidingop maat en met wederzijds respectmoet daaraan kunnen verhelpen.Werkzoekenden verwachten vande VDAB een begeleiding die reke-ning houdt met hun competenties,hun mogelijkheden en hunberoepsverleden en die echt leidtnaar een job.

Een opleidingsaanbod dat vlotbereikbaar is met openbaar ver-voer en meer face to face contactmet een vaste begeleider behoortook tot de wensen. De sluiting vanWerkwinkels en het verdwijnen van

WIS-computers vormt daarin alvasteen minpunt.

KNELPUNTEN BIJ VACATURES

Ook met de vacatures die de VDABdoorstuurt stellen zich problemen.Vaak sluiten die niet aan bij het per-soonlijke profiel van de werkzoe-kende of stellen die onrealistischeeisen. Een heikel punt, vermits deRVA de werkwilligheid net contro-leert door je bewijzen te vragendat je werk zoekt. Vaak is zo’nbewijs moeilijk te leveren wanneerde werkgever of het interimkan-toor dat niet bezorgt bij sollicita-ties. Ook het gebrek aan (passen-de) vacatures of het niet erkennenvan sommige inspanningen speeltwerkzoekenden parten.

Ook tewerkstellingsmaatregelenzorgen er vaak voor dat werkzoe-kenden de door hen gegeerde jobsniet kunnen invullen omdat eenandere werkzoekende goedkoperis voor de werkgever. Waaromwerkgevers niet verplichten om

oudere werknemers in dienst tehouden of aan te werven om jon-geren op te leiden?

Wat de deelnemers van hetwerklozenberaad vragen is korten bondig dit: • een goede begeleiding,ondersteuning en correctedoorverwijzing in plaats vanbestraffing, • een menselijke aanpak metrealistische eisen,• een beoordeling van dezoekinspanningen op hun kwa-liteit,• een versoepeling van deregels ‘passende dienstbetrek-king’,• een rechtvaardig en mense-lijk werkloosheidbeleid metduidelijke, eerlijke spelregelsvoor iedereen.

STOP DE ONTMENSELIJKING

In haar slottoespraak hekelde Caro-line Copers, algemeen secretaris

van het Vlaams ABVV, de besparin-gen bij VDAB en RVA, waardoor dedienstverlening erop achteruitgaaten er een betreurenswaardige ‘ont-menselijking’ van de begeleidings-aanpak aan de gang is.

Caroline Copers beloofde debezorgdheden van het werklozen-beraad mee te nemen naar dekomende beleids- en congresdis-cussies: rond de kwaliteit van het

aanbod en dienstverlening, de ‘cri-teria passende dienstbetrekking’en het niet in rekening brengenvan de moeilijkheden die werkzoe-kenden hebben met kinderopvangen mobiliteit, de vraag naar duur-zame jobs en naar het bewakenvan de vacature-match, het pro-bleem van de dubbele vacatures…

www.vlaamsabvv.be/voorwerkzoekenden

Twintig werkloze ABVV-leden staken op 24 oktober 2013 de koppen bij elkaar voor heteerste werklozenberaad van het Vlaams ABVV. Onderwerp: hoe ervaren werkzoekenden debegeleiding naar werk door de VDAB en de controle door de RVA?

STUDIEDAG ABVV-SENIOREN

Rood roest niet ABVV-senioren bogen zich op 24oktober in Hasselt over een drietalprangende verkiezingsthema’s. Seri-ous business, zo bleek. We lieten danook drie experten op hen los.

Vakbondsman Rudy Kennes hieldeen warm pleidooi voor de toe-komst van onze vakbond. Fightingback maakt wel degelijk een ver-schil, ook in onze geglobaliseerdebedrijven. Ico Maly (KifKif) ontrafel-de minutieus de politieke strategievan N-VA. Meer democratie staatvoor de partij van De Wever gelijkaan méér Vlaanderen. Gelijkheiden vrijheid: voorbijgestreefd! Vak-bonden: alleen als mensen er geen

last van hebben. Overheden: ont-vetten die handel. Logisch toch?Tenslotte legde Andries Vienne(s.pa. kabinet John Crombez) onshaarfijn uit waarom een mens ingodsnaam belastingen betaalt.Maar ook wat er gebeurt als wedeze willen omzeilen.

Stof tot nadenken genoeg. En datdeden we ook. In de werkgroepenwerd noeste hersenarbeid geleverden vurig gedebatteerd. Seniorenwillen graag blijven meestrijdenvoor het ‘samen sterk’-idee. Ze roe-pen het ABVV op om te werken aaneen positieve beeldvorming en eeneenduidig en krachtig verhaal te

brengen. Verder hekelen ze het feitdat ook sommige ABVV-leden con-servatief-rechts stemmen. Daarompleiten ze voor de sensibiliseringvan militanten en delegees. Kleurbekennen dus!

Goesting gekregen om ook meete denken en te debatteren overallerhande seniorenthema’s?Word dan actief lid van ABVV-senioren. Want rood roest niet.

Contacteer een ABVV-secretari-aat of neem een kijkje opwww.vlaamsabvv.be/senioren. Meer info via [email protected] tel. 02 289 01 70.

Maak kans op het "Rellen enRebellen"-boekenpakket

Chavs. Hier, in onze contreienniet zo’n bekende term. Wijspreken eerder van Johnny's ofmarginalen. De 29-jarige OwenJones had de buik vol van dedemonisering van de Britsearbeidersklasse. Hij schreef ereen beklijvend boek over.

Rebellen. De Amerikaanse onaf-hankelijkheidsstrijders, de Gal-liiërs, de Belgische revolutionai-ren, het verzet tijdens de Twee-de Wereldoorlog, de Occupy-

beweging, ze hebben allemaaliets gemeen: hun opstand tegeneen bepaalde autoriteit. Dezerebellen veroorzaakten bijgevolgheel wat rellen… 'Rebellen: vande Galliers tot de Indignados'werd samengesteld door histori-ca Anne Morelli (ULB).

Surf naar www.linxplus.be, geefantwoord op onze vraag enmaak kans op een boekenpakketmet deze twee boeiende boe-ken.

004_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:08 Pagina 4

N° 20 29 november 2013 5

INTERVIEW SAÏD EL KHADRAOUI EN KATHLEEN VAN BREMPT (SP.A)

Een sociaal Europa, wat wij voorogen hebben, bestaat nu (nog)niet. Akkoord?Kathleen: “Klopt. Er is geen sociaalEuropa. Er zijn wel enkele socialeweten die wij koesteren en die wijhebben kunnen verbeteren. Maarsinds de bankencrisis heeft Europazich ingezet om af te breken wat wewel al hadden aan sociaal Europa.Puur onder het mom van begro-tingsevenwichten. Twee voorbeel-den: in Spanje blijven scholen opentijdens de vakanties om kindereneten te geven terwijl hun ouders deeindjes aan elkaar proberen te kno-pen, en bij ons kloppen scholen aanbij de voedselbank om kindjes tevoeden die met een lege maag enzonder lunchpakket naar schoolkomen. Is dat puur de fout van Euro-pa? Nee, maar Europa draagt weleen grote verantwoordelijkheid.Sociale afbraak is ontoelaatbaar.”

Wat zijn de voorwaarden om zo’nsociaal Europa uit te bouwen?Saïd: “Het basisprobleem is dat desociale doelstellingen in Europaaltijd vrijblijvend zijn. We moetenconcrete doelen afspreken en dieook afdwingbaar maken, net zoalsdat nu gebeurt op het vlak van debegroting van lidstaten. Een tekortvan 3,1% wordt beboet omdat degrens is vastgelegd op 3%. Maar watwe eigenlijk moeten opvolgen enafdwingen is wat de overheden doenmet hun geld. Bestrijden ze dearmoede? Verbeteren ze het onder-wijs? Doen ze de werkloosheiddalen?”Kathleen: “De huidige werkloos-heidsaanpak is echt stuitend. Europastelt een scorebord op met de cijfersvoor alle lidstaten en maant deslechte leerlingen aan om zich tespiegelen aan de goede praktijkenvan de goede leerlingen. That’s it.We moeten zoals Saïd zegt, binden-de sociale normen opstellen, maarde Commissie moet ook eerlijk zijn.Ze is inderdaad niet bevoegd voorwerkgelegenheid, vandaar de score-bord-aanpak, maar ze is welbevoegd voor sociale wetten, dusook voor sociale minima. Morgenkan zij een voorstel doen om eenEuropees minimumloon in te voe-ren.”

Is zo’n minimumloon in de hele EUwel haalbaar?Kathleen: “Natuurlijk! Alles staat ofvalt met het initiatief van de Com-missie. Pas als zij een voorstel doet,kunnen wij erover discussiëren enervoor knokken in het parlement.Wie had 10 jaar geleden gedacht datwe nu zouden discussiëren over deinvoering van een Tobin-taks (nvdr:taks op het speculeren bij het wisse-len van geld van de ene naar deandere munt)?”

Krijgt zo’n sociaal Europa vorm inhet stemhokje?Saïd: “Ja. Onder druk van de rechtsemeerderheid zijn we in een echtbesparingsfetisjisme terechtgeko-men dat onze sociale welvaartsstaatondergraaft. Bovendien wordt inEuropa de financiële manoeuvreer-

ruimte van onze staat, van onzeregio’s en zelfs onze gemeentenvastgelegd, zoals we vandaag alervaren. De Europese verkiezingenzijn dus superbelangrijk. Daarnaastzijn veel burgers boos omdat ze nietbetrokken worden in de besluitvor-ming. Wel, bij de verkiezingen bepa-len de burgers hoe het parlementwordt samengesteld en dus welkerichting het beleid en de wetgevingzal uitgaan. Opnieuw naar links, ofnog eens 5 jaar rechts? Als de kaar-ten herschud worden, kunnen deEuropese prioriteiten socialer inge-vuld worden.”Kathleen: “Toegegeven, op hetmoment dat links de macht had inEuropa hebben we het niet waarge-maakt. Maar winnen we nu de Euro-pese verkiezingen en lukt het omeen sociaaldemocraat aan het hoofdvan de Commissie te zetten, dan kandit een ommekeer betekenen. DeCommissie zou dan meer sociale

voorstellen doen en een houdingaanmeten om van elke maatregel,van elke beslissing de sociale impactna te gaan. Iets wat nu ontbreekt.”

Extreemrechtse partijen zoalsVlaams Belang, de NederlandsePVV van Wilders, het Front Natio-nal van Le Pen, e.a. willen een anti-Europees front vormen. Voor henis de inzet van de verkiezingen nieteen ander Europa, maar minderEuropa… Kathleen: “Het is absurd om te stel-len dat je niet akkoord gaat met hethuidige Europa en het dan maar af teschaffen. Ik volg bijv. de lijn van hethuidig Antwerps stadsbestuur niet,maar daarom wil ik Antwerpen alsbestuursniveau nog niet afschaf-fen… Sommigen menen dat libera-len, christendemocraten en socialis-ten geen campagne mogen voerentegen mekaar bij de Europese verkie-zingen, maar samen campagnemoeten voeren voor meer Europa,omdat we in se allemaal pro Europazijn. Ik weiger. Ik ben niet voor hetEuropa van Verhofstadt en Barroso.Ik ben tegen de besparingspolitiekdie zij geïnstalleerd hebben. Het isdie onrechtvaardige politiek die

ervoor zorgt dat er straks geen (pro-)Europeanen meer zijn!”Saïd: “Wij geloven in samenwerking.Alle Europeanen samen vormen 7%van de wereldbevolking. Als we ietsin de pap te brokken willen hebbenover mondiale uitdagingen zoals kli-maat, migratie, het economischemodel, dan zullen wij de handen inelkaar moeten steken. Het alterna-tief is een eng nationalisme vanieder voor zich. Dat kan niet wer-ken.”Kathleen: “De sociale problemenkunnen we niet oplossen zonderEuropa. Het vals concurrentievoor-deel dat Duitsland heeft omdat hetgeen minimumloon kent, pak jeenkel aan door er een Europees mini-mumloon tegenover te zetten. Desociale dumping van Oost-Europea-nen die in mensonwaardige omstan-digheden hier komen werken, pak jeenkel aan met strenge wetgevingdie dezelfde loon- en arbeidsvoor-waarden oplegt.”Hoe pak je die dumping aan? Erbestaat toch al wetgeving terzake?Kathleen: “Ja, maar de bestaandewetten zijn niet goed genoeg. Er zijnnog steeds grote grijze zones enwerkgevers gaan daar heel ‘creatief’mee om. Europa moet alle achter-portjes sluiten en dus heel strikteprincipes toepassen: als je hierwerkt, dan moet dat aan dezelfdeloon- en arbeidsvoorwaarden zijn,geen uitzonderingen. Dus ook geenonderaannemingen meer waarbij deene firma de ander inhuurt. Een radi-caal standpunt, maar wel zondergrijze zones en dus zonder mis-bruik.”Saïd: “Er beweegt van alles, maarhet gaat traag. Vanaf 2020 zullen dewerknemers van Ryanair in Charleroiniet meer onder het voor depatroons voordelig Iers systeem val-len (nvdr: Ryanair is een Iers bedrijf),maar onder het Belgische. Het heeftlang geduurd om die schande wegte werken omwille van de politiekeverhoudingen, omdat er nu eenmaalmensen zijn die willen dat er concur-rentie is op kap van de werknemers.Ook hier geldt dat we regelsafdwingbaar moeten maken. Zo ishet vanaf 2015 verplicht om in nieu-we vrachtwagens de modernstetachograaf in te bouwen die de rust-tijden meet. Met de nieuwe techno-logie kunnen inspecteurs alle gege-vens downloaden zonder de vracht-wagen aan de kant te zetten. Zo

worden de goede werkgevers nietlastig gevallen met controles. Maarde vraag blijft of alle inspectiedien-sten in alle lidstaten de wetgevingeven strikt zullen toepassen. Wemoeten dus hoger mikken: een een-

gemaakt Europees inspectiesys-teem, of een Europees statuut voormobiele werknemers.”

Wat met de concurrentie op hetvlak van fiscaliteit? Saïd: “De trend om belastingtarie-

ven voor bedrijven zo laag mogelijkte zetten om andere landen de loefaf te steken, kan niet volgehoudenworden want dit bedreigt de inkom-sten van de staten en dus mogelijk-heden om een sociaal beleid te voe-ren. De lat moet gelijk gelegd wor-den door de vennootschapsbelastin-gen op mekaar af te stemmen, hetkunstmatig verschuiven van winstonmogelijk te maken, en door allebelastingsontwijking en fraude aante pakken. Een studie van onze frac-tie toont aan dat de Europese lidsta-ten jaarlijks maar liefst 1000 miljardeuro aan inkomsten verliezen doorfraude en belastingsontwijking. Datis meer dan wat we jaarlijks uitgevenaan alle gezondheidssystemen inheel de EU. Slagen we er in om eendeel daarvan te recupereren, danhebben we meteen de financiëleademruimte voor een echt sociaalbeleid en investeringen in de echteeconomie.”Kathleen: “De Europese rechterzijdewil de fraude misschien nog wel aan-pakken, maar ze vinden de concur-rentie op belastingen best. Ze willenniet dat we de belastingen verschui-ven van arbeid naar kapitaal. We zul-len het spel harder moeten spelen:willen sommige landen (zoals hetV.K. en Nederland) geen afsprakenmaken over fiscale rechtvaardigheiden eenmaking, dan praten wij nietmeer mee over de begroting of uit-breiding van de Unie. Ofwel moetenwe met de progressieve krachtenalleen het voortouw nemen enonderling afspraken maken.”

DE EUROPESE VERKIEZINGEN ZIJN DE BELANGRIJKSTE

DE SOCIALE PROBLEMENKUNNEN WE NIET

OPLOSSEN ZONDEREUROPA

‘Door het besparingsbeleid zijn er straks geen Europeanen meer’Hoe maken we Europa socialer? Saïd El Khadraoui en Kathleen van Brempt, de Europese parlementsleden van sp.a vertellen het ons.

Waarheen met de EU? Dat is de vraag die politici, wetenschappers,opiniemakers en stemmen uit het middenveld beantwoorden in‘Europa 2050 – Visies voor een betere toekomst’.

We geven 50 exemplaren van het boek cadeau. Stuur ‘Europa2050’ en je naam en adres vóór 12 december naar Persdienst Fede-raal ABVV, Hoogstraat 42 - 1000 Brussel of [email protected].

Het boekje ‘Europa, de belangrijkste verkiezing� kan je lezen,downloaden en gratis bestellen via www.kathleenvanbrempt.be

50 boeken cadeau

005_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:07 Pagina 5

N° 20 29 november 20136 Belgische Transportbond

Philippe Dumortier, secretaris van de afdeling Tournai-Brabant Wal-lon, is de nieuwe voorzitter van het federaal comité en de federalemilitantenraad van de Vakgroep Vervoer en Logistiek. Zijn collega'svan het federaal comité waren unaniem, en onderstrepen daarmeehet federaal karakter van de vakgroep.

De BTB-militanten wegen de resultaten van hetsectoraal overleg

De federaal secretaris gaf verslag vande onderhandelingen in de sectoren.Bij de handel in brandstoffen, deafhandeling op de luchthavens, en depachters van De Lijn is er vandaag eenprotocol van akkoord.

Frank Moreels: "Voor De Lijn haddende kameraden van ACOD al de toongezet, het akkoord bij de pachtersmag er dan ook staan. Opmerkelijksteverwezenlijking, waar trouwens hardmoest voor geknokt worden, is deinvoering van anciënniteitverlof. Maarook in de handel in brandstoffen kre-gen we het niet cadeau. Een pamflet-tenactie was nodig, met name bijOcta+ en bij sommige depots. En opde luchthaven moesten we het hoofdkoel houden terwijl de ACV-collega'svaak niet, of niet gemandateerd kwa-men onderhandelen. Toch konden weeen doorbraak forceren voor een fede-rale CAO functieclassificatie, en wordtzo de basis gelegd voor de uitbouwvan een echte sectoraanpak."

Voor andere sectoren zijn we er noglang niet. Bij de taxi's werd de CAOgeschenkencheques voor een jaar ver-lengd, in afwachting van echt secto-raal overleg. Ook voor de speciale bus-

diensten en de autocars zijn we er noglang niet. En in de verhuissectorkomen de onderhandelingen niet echtop gang.

"In de sector vervoer en logistiek loopthet echt moeilijk", beklemtoondeFrank Moreels."De werkgeversfederaties komen naarde onderhandelingen zonder man-daat, en er is zo goed als niets moge-lijk. Voor de bedienden in de sectorworden ondertussen bescheidenkoopkrachtakkoorden gesloten, maarvoor de arbeiders kan er geen enkeleinspanning gebeuren. De chauffeursen logistiekers zijn voor de werkge-vers blijkbaar minder waard dan hundispatcher of kantoorbediende ophetzelfde bedrijf. Daar zal BTB zichalvast niet bij neerleggen. Een verster-

king van de tweede pensioenpijler ofeen CAO 90 voor de sector blijft onsobjectief."

Er werd zaterdag ook verslag gegevenvan de inspanningen van BTB in destrijd tegen de sociale dumping. JohnReynaert en Tom Peeters gaven ver-slag van de contacten die we haddenop het kabinet van staatsecretarissenJohn Crombez en Melchior Wathelet.Maar ook van de nachtelijke bezoekenaan de parkings, waarbij Bulgaarse enRoemeense chauffeurs aangemoe-digd worden om zich niet langer telaten misbruiken door malafide trans-porteurs, en hun rechten op te eisen.BTB wil trouwens van de werkgeverseen CAO afdwingen waarbij ze zichmee engageren om de dumpingprak-tijken te stoppen.

Een vakgroep die opdrie poten loopt

De militanten van de Vakgroep Vervoer en Logistiek uit dedrie regio's van het land waren aanwezig in Antwerpen. En,hoewel buitenstaanders vaak denken dat de sector vooral inhet Vlaams landsgedeelte actief is, vergissen ze zich schro-melijk. Onze Waalse vleugel is de laatste jaren gegroeid, endaar is BTB uiteraard gelukkig mee!

BTB Vervoer en Logistiek heeft dan ook drie vuisten: Brusse-laars, Walen én Vlamingen zijn actief en hebben hun plaatsin de vakgroep. Een vakgroep die jarenlang werd voorgeze-ten door Lieve Pattijn, secretaris van de afdeling Antwerpen-Kempen. De militanten bedankten haar hartelijk voor haarjarenlange inzet. Philippe Dumortier, secretaris van de afde-ling Tournai-Brabant-Wallon, nam de fakkel over. Philippezette samen met zijn militanten de BTB op de kaart in zijnregio.

Voor de Vakgroep Vervoer en Logis-tiek was het zaterdag verzamelengeblazen. De federale militanten-raad maakte een stand van zakenop van de sectorale onderhandelin-gen. "Eten en drinken..." was hetbesluit. Maar in sommige sectorenwas het zelfs "gewogen en te lichtbevonden!"

BTB betuigt solidariteit metslachtoffers FilipijnenDe International Transport Workers’Federation (ITF) en alle aangeslotenvakbonden, waaronder de BelgischeTransportbond, betuigt het diepstemedeleven met de slachtoffers van detragedie veroorzaakt door de orkaanHaiyan in de Filipijnen.

ITF onderneemt concrete acties omde getroffenen bij te staan. Zo wordtfinanciële steun verleend aan de Fili-pijnse vakbonden die levensnoodzake-lijke hulpgoederen aankopen en ver-voeren. De lokale vakbonden van zee-lieden maken gebruik van een oplei-dingsschip om VN-noodhulp tot bij deslachtoffers te brengen. Zij vertegen-woordigen één van de weinige nogfunctionerende organisaties in destreek, en leveren bovenmenselijkeinspanningen om voedsel en drank teverdelen. ITF werkt ook praktischemaatregelen uit om Filipijnse zeelie-den bij te staan in hun zoektocht naarinformatie over het lot van hun fami-lies.

Paddy Crumlin, ITF-voorzitter, bena-drukt dat de ganse ITF-familie sympa-thiseert met al wie lijdt door deze vre-selijke ramp. Hij vestigt bijzondereaandacht op de Filipijnse zeeliedendie, zoals vele landgenoten, in het bui-tenland tewerkgesteld zijn. Voor dezemensen is communicatie met hetthuisland vitaal. Alle rederijen worden opgeroepen om

hen bij te staan en verlofmogelijkhe-den te voorzien zonder risico’s voorhun job en te helpen met repatriëringindien zij moeten terugkeren naar hunfamilies.

ITF overlegt thans met de leden, ande-re instanties en rederijen over de ver-dere hulp.

Giften kunnen gestort worden op:

Gift in USD, reference PhilippinesRelief:Account No: 68619219Sort Code: 40-05-15Swift Code: MIDLGB22IBAN No: GB98 MIDL 4005 1568 6192 19Account Name: International Trans-port Workers FederationBank Name: HSBC BANKBank Address: LONDON BRIDGEBRANCH, 28 BOROUGH HIGH STREET,LONDON, SE1 1YB

of

het bekende gemeenschappelijkenummer van 11.11.11 en CNCD-11.11.11, de koepel van NGO’s: BE30-0000-00001111. Vermeld hierbij specifiek in de mede-deling HEROPBOUW FILIPIJNEN.

Ivan VICTORVoorzitter BTB

Boek “Leven en werken in de Belgische Transportindustrie 1913 – 2013”“Ruwe zeebonken, stoere dokwerkers,geharde truckers en ja, ook wilde vissers:het cliché dat werken in de transportindu-strie en de visserij enkel voor de ‘zwaremannen’ is weggelegd.Hun levens zijn voer voor sterke verhalen,altijd gevaarlijk, zelden goed betaald. Tochveranderde de afgelopen 100 jaar niets zosnel en zo zichtbaar als dat soort arbeid: deschepen, de havens, de wegen, de auto’s,alles veranderde… En de ‘werkmens’, die past zich aan.”

Een recent uitgegeven boek dat de geschie-denis van de vakcentrale BTB beschrijft,maakt de veranderingen van de afgelopen100 jaar duidelijk. Historicus Donald Weberleefde zich in en beschreef op een boeiendemanier de levens- en werkomstandighedenvan de mensen die de sector groot maak-ten.

MOOI GEÏLLUSTREERD MET FOTOMATERIAAL

De vroegere foto’s tartenalle verbeelding: een armgezin trekt een boot vanop het jaagpad langs dekanalen, een schippers-vrouw houdt haar kind aanboord aan de leiband, inde haven sleuren mannenmet graanzakken vanzeventig kilo en meer. Hetcontrast met de foto’s van

nu is vaak immens.Dit boek vertelt op een bijzonder beeldendewijze het levensverhaal van de arbeiders en vis-

sers, hun vrouw, kinderen en vrienden in de spec-taculair snel veranderde wereld van de transporten de visserij van 1913 tot 2013.Het boek verscheen in opdracht van de BelgischeTransportbond (BTB), naar aanleiding van haar100STE verjaardag.

KORTING VOOR LEZERS VAN DNWVoor de lezers van DNW wordt het boek aange-boden aan de prijs van 20 euro i.p.v. 24,95 euro(excl. verzendingskosten). Het kan besteld worden via [email protected], of via tel. 09 224 00 79(Amsab-ISG).

Donald Weber

leven en werken in de belgische

transportindustrie

1913-2013

006_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:06 Pagina 6

Op de eerste congresdag werden we verwelkomd door onderandere Ingrid Lieten, viceminister-president van de Vlaamseregering: “Ten tijde van jullie vorige congres in 2008 waren jul-lie nog pioniers met jullie oproep voor een industrieel noodplan.Spreken over industrieel beleid was toen voor vele economischeopiniemakers nog vloeken in de kerk. Ondertussen wordt hetbelang van het behoud en de versterking van een significanteindustriële activiteit in Vlaanderen al lang niet meer in vraaggesteld.” Vervolgens namen Herman Reynders, Limburgs pro-vinciegouverneur, en Bart Samyn, secretaris-generaal Industri-ALL European Trade Union, en Rudy De Leeuw, ABVV-voorzitter,het woord. Tot slot werden er videogroeten overgemaakt doorde diverse buitenlandse vakbonden.

Na de verwelkomingsspeech van voorzitter Herwig Jorissenwerd het Moreel Verslag op ludieke wijze samengevat in eenfilmpje à la ‘Man bijt hond’. Om het filmpje te bekijken en onsMoreel Verslag te lezen, surf naar wwww.abvvmetaalcongres.be.

Gezien de locatie werd uiteraard aandacht besteed aan hetgevecht voor Ford Genk. Na een mooie videomontage van degeschiedenis van de fabriek, nam hoofdafgevaardigde ErikVerheyden het woord voor een emotionele terugblik op de bit-tere tijden die hij achter de rug heeft. “De intentie tot sluitingvan de volledige plant tegen eind 2014 is een feit. Eerdere belof-tes, zwart op wit, blijken geen enkele waarde te hebben. Dewereld staat dan even stil. Alles stopt even met draaien. Om danonmiddellijk over te slaan naar woede. Woede, maar gerichtnaar wie?”. Erik had ook warme woorden van dank voor al die-genen die de werknemers van Ford en toelevering altijd zijn blij-ven steunen. Dat deze getuigenis pakkend was, bewijst debeklijvende minutenlange staande ovatie waarmee de toe-spraak werd bekroond.

Ook onze Congresresoluties kwamen uiteraard aan bod. Over deel1 ‘Nieuwe industrialisering’, gebaseerd op het wetenschappelijkerapport ‘Een nieuwe industrialisering voor de metaalsector’ vanBernard Mazijn, gaf de professor ook een TED-talk. Het tweededeel met als thema ‘Vakbond 2.0’ werd samengevat in Vakbond2.0 The Movie. Surf ook hiervoor naar de congreswebsite!

De opening werd afgesloten met onze strijd om het eenheids-statuut. Voorzitter Herwig Jorissen haalde aan hoe er jarenlanggeen rekening is gehouden met ABVV-Metaal en onze eis om dediscriminatie te stoppen. Maar uiteindelijk trok ABVV-Metaalaan het langste eind. Dat hebben we grotendeels te danken aande drie grote dames: minister van Werk Monica De Coninck,haar kabinetschef Eva Vanhoorde en de kabinetschef van pre-mier Di Rupo, Yasmine Kherbache. Zij zorgden voor eenakkoord over de afschaffing van de carenzdag en de gelijk-stelling van de opzegtermijn. Minister De Coninck: “Met hetwegnemen van het verschil tussen arbeiders en bedienden heb-ben we een einde gemaakt aan één van de grootste onrecht-vaardigheden die ons land op de arbeidsmarkt nog kende. (…)Arbeiders verdienden nu eenmaal het respect van de gelijkheidop de werkvloer en dat daarvoor aan beide zijden toegevingenzijn gedaan. Dat verdient respect. Dat respect ben ik ook zekeraan jullie verschuldigd, jullie die er zo lang hebben op moetenwachten.” Om de drie rode dames te bedanken voor hun inzetwerden ze onder meer getrakteerd op een unieke uitvoeringvan L’important c’est la rose.

De eerste congresdag werd afgesloten met een cultureel pro-gramma dat werd geregisseerd door Stijn Meuris. Toneel (deQueeste), zang en muziek (Willy Claes, Catalpa Choir, onzeeigen Ronny Loubris en natuurlijk Stijn Meuris zelf), film, dans(Let’s go urban) en live tekenkunst (Gerda Den Doover) vorm-den samen een geslaagd geheel.

Op de tweede en laatste dag van ons tweede Statutair Congreswerd het voltallige secretariaat herkozen. Voorzitter HerwigJorissen zei verheugd te zijn met zijn herverkiezing en ernaar uitte kijken ABV-Metaal naar nieuwe verwezenlijkingen te gidsen.Ook Ondervoorzitter Georges De Batselier was uiteraard heeltevreden met zijn herverkiezing en drukte zijn hoop uit voor eenstatutaire periode zonder al te veel banenverlies. AlgemeenSecretaris Ortwin Magnus was fier en blij met het vertrouwendat hij opnieuw kreeg van het Congres en beloofde zich voor devolle 100 procent in te zetten de komende vier jaar.

Belangrijk waren de bespreking en de stemming van de Con-gres- en Actualiteitsresoluties die unaniem werden goedge-keurd. Ook de Resoluties van de Gender-, Senioren- en Jongeren-commissie werden uitvoerig besproken. Surf naarwww.abvvmetaalcongres.be voor deze resoluties.

Verder werd de nieuwste app van ABVV-Metaal voorgesteldwaarna de voorzitter zijn slottoespraak hield. “Straks zullen wemet zijn allen zingen ‘Sterft gij oude vormen en gedachten’. Endan denken we altijd dat de opdracht geldt voor de anderen.Maar ze geldt ook voor ons. Als we ons dat maar realiseren, dankunnen we verzekeren dat er ook morgen nog een door en doorrode vakbond zal zijn om de metallo’s te verdedigen”, besloothij. En daarna luidden de noten van Willly Claes’ piano De Inter-nationale in.

7

STANDPUNT

Van uitdaging naarveranderingVorige week hield ABVV-Metaal zijn tweede StatutairCongres op de oude mijnsite van Winterslag opamper een paar kilometer van Ford. Bijna alsof eenindustrieel verhaal daar een einde kende. We maak-ten er de balans op van de afgelopen vier jaar waarinwe in het oog zaten van een van de ergste economi-sche financiële stormen. Vier jaar waarin de maakin-dustrie in het algemeen en de metaal in het bijzonderenorme klappen hebben gekregen. Bijna 30.000 jobsgingen verloren: van de strijd om Opel tot de sluitingvan Ford, grote multinationals, kleine KMO’s, her-structureringen, regelrechte sluitingen, maar altijdvoor diegene die het meemaakt, de klap, het onge-loof, de pijn, de ontreddering.

Op die plek hebben we de vraag gesteld die onzeafgevaardigde en volksvertegenwoordiger MeryameKitir in die vreselijke Ford-week in de Kamer aan pre-mier Di Rupo stelde: ‘En nu?’. En die vraag gaat zowelover onze industrie als over onszelf, de vakbond. Wehebben duidelijk gesteld dat onze industrie een toe-komstgerichte transitie moet doormaken om voor dewelvaart van de volgende generaties te kunnen blij-ven zorgen.

Maar geldt hetzelfde niet voor onszelf? Zijn onzestructuren en onze middelen nog goed genoeg om debelangen van de werknemers adequaat te kunnenbehartigen? Bij de sociale verkiezingen gaat ruim-schoots 80 procent van de stemgerechtigde arbeidersstemmen. Bij de jongeren is dat iets meer dan 30 pro-cent. We kunnen dat, gemakshalve, op de jongerensteken en zeggen dat ze het niet begrepen hebben.Of hebben wij het niet begrepen en houden ze onsmisschien een spiegel voor? Met de opportuniteitendie het eenheidsstatuut met zich meebrengt zal devraag zijn of we naar een nieuwe structuur gaan, ookbinnen het ABVV? Wordt dat er één die de bestaandemachtsverhoudingen binnen de oude structuur con-solideert? Of zullen we een structuur uittekenen diehet lid centraal stelt en die ervoor zorgt dat we ookvoor de werknemers van morgen nog die rode repre-sentatieve vakbond blijven? Het eerste is allicht mak-kelijker dan het eerste, maar het tweede, heeft onsCongres duidelijk gesteld, is wat nodig is.

Een kleine 200.000 werknemers werken in zo’n10.000 metaalbedrijven. Meer dan 90 procent van diebedrijven stellen minder dan 50 werknemers tewerk,dikwijls zonder vakbondsvertegenwoordiging. Ookde metaal is in dat opzicht een KMO-land. Maar drievierde van die 200.000 werkt wel in een bedrijf metmeer dan 50 werknemers, dus met een verkozen syn-dicale vertegenwoordiging. En 55 procent van detewerkstelling vindt plaats in 113 bedrijven met meerdan 250 werknemers. Het is onze sterkte en onzezwakte. We zullen moeten communiceren met diewerknemers in bijna 90 procent van de bedrijvenwaar we niet binnen zijn. Dat is de uitdaging. Maar webereiken wel 75 procent van de werknemers. En metde mobilisatiekracht van de metallo’s kunnen we zor-gen voor verandering: in de industrie, in onze bedrij-ven en in onze syndicale aanpak. Van uitdaging naarverandering, dat is waar het de komende vier jaar omgaat.

Herwig JorissenVoorzitter

Metaal N° 20 29 november 2013

Tweede Statutair Congres ABVV-Metaal ABVV-Metaal hield op donderdag 21 en vrijdag 22 november zijn tweede Statutair Congres in C-Minein het Limburgse Genk. Het Congres werd voorgezeten door Rohnny Champagne, voorzitter van gast-federatie Limburg.

007_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:05 Pagina 7

N° 20 29 november 20138 DOSSIER

Een rechtvaardige fiscaliteit is één van onze belangrijkste strijdpunten.

Waarom? Omdat rechtvaardigheid één van onze centrale waarden is. En

omdat een rechtvaardige fiscaliteit ons heel wat centen kan opleveren. Wij

willen eerlijke fiscale hervormingen die ten goede komen aan de gezinnen

en onze economie.

Niet meer, maar beter

Na vijf magere jaren met strengebegrotingscontroles en terugdrin-gen van de overheidsuitgavenmogen we stellen dat er niets ver-anderd is. Natuurlijk volgt ons land(min of meer) het door het Euro-pees stabiliteitspact opgelegdebegrotingstraject, maar de schuldschommelt nog steeds rond de100%. De economische groeischommelt rond nul. Handenvolbanen gaan verloren, zowel in deprivé- als in de openbare sector.

NIEUWE INKOMSTEN

Tenzij men nog verder gaat snoei-en in de sociale zekerheid en dusbesparen op kap van de gewoneman en vrouw, wat sommigeneisen, zal men andere pistes moe-ten bewandelen. Ondermeer dievan nieuwe inkomsten, via debelastingen dus. Maar de verkiezin-gen naderen en het staat goed eenbelastingverlaging aan te kondi-gen, vooral van de belastingen oparbeid, als men de economischemachine op gang wil trekken viaeen verlaging van de arbeidskostenen de koopkracht van de gezinnen.Bepaalde belastingen verlagen,maar welke? En hoe het verlies aan

inkomsten compenseren? De verla-ging van de btw op elektriciteitstoot op grote tegenstand: sommi-gen menen dat dit de overheid veelgeld zal kosten zonder dat ergaranties zijn dat dit langs hetgezinsverbruik terugverdiend zalworden.

Ook de piste van een indexsprongdoemt regelmatig op. Al is hetoverslaan van een indexering vande lonen en sociale uitkeringen inonze ogen geen goede verkiezings-propaganda. De vakbonden zullendit niet zomaar laten gebeuren.Sowieso is deze piste negatief voorhet gezinsverbruik, dat net dankzijde index op peil gehouden is en zoin crisistijd toch de consumptie endus de binnenlandse vraag over-eind hield.

RECHTVAARDIG HERVORMEN

Het debat over de fiscaliteit is dusgeopend en het zal ongetwijfeldeen strijd worden tussen rechts enlinks over bij wie men het geld zalgaan zoeken om bepaalde belastin-gen te verlagen en tegelijkertijdnieuwe extra inkomsten te vinden.Het ABVV heeft voorstellen om

onrechtvaardige en onevenwichti-ge situaties in de huidige fiscaliteitweg te werken en de overheidopnieuw de nodige ruimte tegeven voor een correcte financie-ring van de sociale zekerheid en deopenbare diensten, en dus van onsonderwijs, onze trams en bussen,onze ziekenhuizen,… én om midde-len vrij te maken voor de financie-ring van een economische relancedie nieuwe banen moet opleveren.Het is niet de bedoeling meer,maar wel beter te belasten. Dusmet een beter rendement voor debestaande belastingen en door hetzwaartepunt van de belastingenvan de lage naar de hoge inkomenste verschuiven.

IEDEREEN GELIJK?

Het fiscaal systeem is vandaag nieteerlijk. Niet iedereen is even gelijkals het op het betalen van belastin-gen aankomt.

De belastingen zijn onvoldoendedoeltreffend op het vlak van huninning, als financieringsbron vande overheid, als herverdelingsin-strument en als economischbeleidsinstrument.

De belastingen voor dummiesOnze fiscaliteit steunt op driebelangrijke pijlers.

De directe belastingen op inko-mens uit arbeid waaronder:- De personenbelasting. Dit zijnde directe belastingen die weallemaal betalen, hoofdzakelijkop ons arbeidsinkomen of onsvervangingsinkomen in de vormvan een bedrijfsvoorheffing dieaan de bron wordt ingehouden,en (later) definitief verrekendwordt bij de afrekening (sommi-

gen krijgen dan terug, anderenmoeten bijbetalen).

De indirecte belastingen op con-sumptie waaronder: - De btw op alle goederen endiensten die wij kopen,

- De accijnzen op brandstof,tabak, alcoholische dranken, …

De belastingen op de inkomensuit vermogen waaronder:- De belasting op de roerendeinkomens. Intresten uit beleg-

gingen, dividenden van aande-len worden aan de bron belastin de vorm van een roerendevoorheffing (doorgaans van25%).

- De vennootschapsbelasting opde winst van bedrijven en ven-nootschappen.

Komen daar nog bij de niet-fisca-le inkomsten (vb. dividenden vande Nationale Bank), de banken-taks, enz.

Vaak heeft men het over een totale belasting van50% en meer op inkomens uit arbeid. Om dat getalte bereiken, telt men de bedrijfsvoorheffing ensociale bijdragen samen.

Maar men moet ernstig blijven. Belastingen ensociale bijdragen mag je niet zomaar over dezelf-de kam scheren. Sociale bijdragen zijn voor ieder-een dezelfde (nl. 13,07% van het loon). Deze gaannaar de sociale zekerheid om daar herverdeeld te

worden (voor onze pensioenen, uitkeringen bijziekte, werkloosheid, enz.).

De reële aanslagvoet op de arbeidsinkomensbedraagt gemiddeld 33%. Daarom bedraagt detheoretische aanslagvoet in de vennootschapsbe-lasting eveneens 33,99%. Maar die klopt dan weerniet met de werkelijkheid, want bedrijven halen diebelasting naar omlaag met ‘fiscale optimalisatie’.

50%?

Fiscaliteit is nu onrechtvaardigBelastingen betalen is een goede zaak, maar willen ze aanvaard wor-den, dan moeten ze wel eerlijk en rechtvaardig zijn. Maar ons belas-tingstelsel behandelt niet alle inkomens op dezelfde manier, maarwel afhankelijk van hun aard en hun oorsprong.

Lage belasting op inkomens uitkapitaal en eigendom - Meerwaarden op verkoop vanaandelen: 0%

- Roerende inkomens: 25%(bijv.aandelen, obligaties)

- Winsten van vennootschappen( vennootschapsbe las t ing) :gemiddeld 23% i.p.v. het nomi-nale percentage van 34%, dankzijondermeer het stelsel van de

definitief belaste inkomens en denotionele intresten. Momenteelkomen die neer op een belas-tingaftrek van meer dan 20 mil-jard, waardoor de overheids (alsze belast zouden worden tegende gemiddelde aanslagvoet) 6,1miljard euro misloopt.

- Onroerende inkomsten: eensymbolische belasting. De eige-naar van 10 appartementen zaleigenlijk weinig meer betalendan de verhoogde onroerendevoorheffing op een kadastraalinkomen dat schromelijk onder-schat is.

Te zware belastingen op deinkomens uit arbeid•64% van de belastinginkomstenkomt van de inkomens uit arbeid(personenbelasting 33%) en vande indirecte belastingen (31%) opconsumptie, dus ook van deinkomens uit arbeid, terwijl

Belastinginkomsten: 64% komt van inkomens uit arbeid

Belasting op arbeid (personenbelasting): 42 miljard 33%

Belastingen op consumptie: 40 miljard 31%

Niet-fiscale inkomsten: 21 miljard 16%

Belasting op andere inkomens en vermogen: 14 miljard 11%

Belasting op bedrijfswinsten (vennootschapsbelasting): 11 miljard 8,5%

008_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 10:56 Pagina 8

N° 20 29 november 2013 9DOSSIER

FISCALE HERVORMINGEN belasten!

•de inkomsten uit belastingen opbedrijfswinsten slechts 8,5%bedragen•en die op de andere inkomens enop vermogen: 11%.

De progressiviteit start te snelen stopt te vlugDe inkomens uit arbeid (excl. RSZ)worden het zwaarst belast en deprogressiviteit (hoger tarief naar-mate het inkomen toeneemt) stijgtheel snel: een brutoloon van 3.300euro (1.950 netto voor een alleen-staande bediende), d.w.z. onge-veer het gemiddeld loon (3.200euro), wordt belast tegen eengemiddelde aanslagvoet van35%. Het minimumloon van 1.560bruto wordt belast tegen 23%.

Enkel de personenbelasting isprogressiefEnkel de directe belastingen op deinkomens uit arbeid zijn progressief.De inkomens uit kapitaal (intres-ten, dividenden) worden niet bij deinkomens uit arbeid gevoegd, maarafzonderlijk tegen een vaste aan-slagvoet belast. Een rentenier dietienmaal het loon van een werk-nemer verdient, zal dus maar 25%belastingen betalen!!!

Progressiviteit ondermijnd doorallerlei aftrekkenEr zijn ontelbaar veel belastingaftrek-ken en er zijn er van alle slag, zelfs alheeft de regering er enkelegeschrapt, onder meer de aftrek voorenergiebesparende investeringen.

De belastingen zijn niet alleen eenmiddel om de overheid en de open-bare diensten te financieren. Ze zijnook een instrument om de econo-mie te sturen. Belastingvoordelenkunnen als aanmoediging dienen.Zo dient de aftrek voor pensioen-sparen om het langetermijnsparente ondersteunen en de sector vande verzekeringen of de beurs eenduwtje in de rug te geven…

Maar in de loop der jaren is onsbelastingstelsel een kaas vol gaat-jes geworden.

De FOD Financiën maakt jaarlijkseen inventaris op van de belasting-uitgaven. Volgens het laatste rap-port beloopt het totale bedrag vanalle belastinguitgaven 59 miljard.

De belastbare grondslag wordtdaardoor 59 miljard kleiner:- 38 miljard voor de natuurlijke per-sonen waarvan •10,3 belastingvrij inkomen;•3,1 belastingkrediet voor uitke-ringstrekkers;

•9 tot 6% verlaagde btw-voet;•4,2 beroepskosten;

- 17.7 miljard voor de ondernemin-gen waarvan•6,1 notionele intresten;•8,6 definitief belaste inkomens;•1,1 onderzoekssteun;•1,1 verminderde bedrijfsvoor-heffing;

•0,500 investeringsaftrek risico-kapitaal;

•0,320 verlaagd tarief en terug-betaling brandstoffen.

Uiteraard kunnen niet al die belas-tinguitgaven geschrapt worden.Maar men moet wel eens kijkenwelke echt nodig zijn.

Als men bijvoorbeeld de belasting-uitgaven voor de ondernemingensamentelt met het algemene belas-tingsysteem op de vennootschap-pen, dan komt het verlies voor destaat ten opzichte van de theoreti-sche aanslagbasis neer op maareventjes 117%. Wat betekent dat hetbelastingrendement hier negatiefis, terwijl de ondernemingen van dedaken schreeuwen dat ze het mees-te of bijna het meeste belastingenter wereld betalen: volgens hetwereldklassement van consultancyPwC prijkt ons land op de 4e plaats.

Wat loopt erfout?Te veel fraudeDe Europese lidstaten verliezenjaarlijks maar liefst 1000 miljardeuro aan inkomsten door fraude enbelastingontwijking. In 2010 schat-te het departement ToegepasteEconomie van de ULB (DULBEA) defiscale fraude in ons land rond 40tot 45 miljard euro per jaar. Alsgevolg van die fraude lopen we 20tot 24 miljard euro mis. - Fraude kost iedere Belg eigen-lijk 150 euro/maand (= 600euro/maand voor een gezin met4 personen), vertrekkende van20 miljard gederfde inkomsten.- 20 miljard komt ongeveer neerop 800 euro/maand meer vooriedere gepensioneerde (er zijner 2 miljoen in België).De laatste jaren schakelde staatsse-cretaris John Crombez (sp.a) eenversnelling hoger in de strijd tegende fiscale en sociale fraude. Maarde gerecupereerde sommen bedra-gen slechts 720 miljoen in 2012 en1,2 miljard in 2013, zonder reke-ning te houden met de zoveelstefiscale amnestie.

Te veel verborgen inkomensDe belasting op de inkomens uitkapitaal is bevrijdend. Dat wil zeg-

gen dat, als de belasting aan debron ingehouden wordt - wat hetgeval is met het stelsel van de roe-rende voorheffing - dit inkomenniet aangegeven moet worden ende fiscus dit dan ook niet kan ken-nen.Ook al is het normaal dat men geentwee keer op hetzelfde inkomenbelast wordt, toch verdwijnt hieralle transparantie over die inko-mens, en dat wordt nog versterktdoor het bankgeheim. De fiscusmoet al serieuze aanwijzingen vanfraude hebben om toegang te krij-gen tot de bankrekeningen. Andersis het een volledige ‘black out’ overde oorsprong van die inkomens:fiscale fraude, smeergeld, geld‘onder de tafel’, interesten uitbeleggingen in belastingparadij-zen, zwartwerk, honoraria in baargeld, kasfouten, misdaadgeld…een voor een middelen die aan elkebelasting ontsnappen.

3 voorstellen voor een rechtvaardige fiscaliteit

TRANSPARANTIE VOORALLE INKOMENS

Arcelor-Mittal en Caterpillar zijn voor-beelden van multinationals die de notio-nele interestaftrek, een fiscale gunst-maatregel, toegepast hebben en daar-door bijna geen belastingen meer beta-len in ons land. Dit belet hen niet ommassaal te ontslaan.

Door die notionele interesten loopt de overheid vandaag 6 miljardmis. Eindelijk geld om te investeren in Onderzoek & Ontwikkeling, inno-vatie, vorming/opleiding van de werknemers en om onze verou-derde productiestructuur, waardoor ons aandeel op de uitvoer-markt steeds verder inkrimpt, te verbeteren. Wij producerenimmers steeds minder afgewerkte producten met hoge toege-voegde waarde, die uitgevoerd kunnen worden.

Ben je vandaag werknemer of ontvangje een sociale uitkering, dan wordt jebelastingaangifte vooraf ingevuld opTax On Web, omdat de fiscus een kopieheeft gekregen van je fiscale fiche. Dit isdus zeer transparant.Het is tijd om dezelfde transparantie enhetzelfde systeem toe te passen op alleinkomens, d.w.z. de onroerende enroerende inkomens. Dit is wat het

ABVV de GLOBAL TAX ON WEB noemt. Dit houdt ook de aan-maak van een vermogenskadaster in en de volledige opheffingvan het bankgeheim (zoals in Frankrijk), waardoor de belastingad-ministratie controles doelgerichter kan uitvoeren.

EEN ECHTE PROGRESSIVITEIT IN DE BELASTINGEN OP ALLE INKOMENS

Een unieke belastingvoet, ongeacht hetinkomen (‘flat tax’), is het meestonrechtvaardige systeem. Dit is noch-tans wat toegepast wordt op consump-tie bijv. met btw van 21%. Of je nu10.000 euro of 100.000 euro verdient,je betaalt evenveel btw. En zo’n uniek

belastingtarief geldt bij ons ook op kapitaalinkomens, met deroerende voorheffing van 25%. Bovendien zijn die inkomensmeestal voor een groot stuk of volledig vrijgesteld van belastin-gen.Fiscale rechtvaardigheid berust op de progressiviteit van de belas-tingen en op de globalisering van het inkomen. Progressiviteit wilzeggen dat je een hoger belastingtarief betaalt naarmate je inko-men stijgt: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.Dit principe is de basis van de herverdeling van de rijkdom viade belasting. Progressieve belastingen kunnen de sociale onge-lijkheden verminderen. De gepensioneerde met een bescheiden pensioen die eenappartement huurt, moet NIET zwaarder belast worden! Maarwel de eigenaar van 10 appartementen die niet werkt. Aan de ene kant moeten de hoogste aanslagvoeten (52,5% en55%) opnieuw ingevoerd worden, aan de andere kant moet hetbedrag van de belastingschijven (ook de laagste belastingsschij-ven) herzien worden om de belastingen op lage inkomens teverlichten. Een belastingheffing op roerende en onroerende inkomens zoutoelaten het inkomen op arbeid minder te belasten, waardoorde koopkracht (die een cruciale rol speelt in het economische her-stel, want onze consumptie doet de economie draaien) verbeterdzou kunnen worden.

VERVANG DE NOTIONELE INTERESTEN DOOR FISCALESTEUN AAN BEDRIJVEN DIE INVESTEREN, WERKGELEGENHEID BEHOUDEN EN SCHEPPEN.

Iedereen geniet er van, maar deeen al meer dan de ander: belas-tingvrijstelling op een eerste inko-mensschijf van 7.270 euro, deaftrek voor beroepskosten, deaftrek van de hypothecaire intres-ten, van kinderopvangkosten, vangiften, het belastingkrediet vooruitkeringstrekkers, het huwelijks-quotiënt, enz. enz.Het is een vaststaand feit: nietzozeer de lage, maar wel de hoge-re inkomens genieten meer vandeze belastingvoordelen. De pro-gressiviteit van de directe belastin-gen, die al beperkt is tot 50% op dehogere schijven, wordt danigondermijnd door de fiscale aftrek-ken die de belastbare grondslagverkleinen.

59 miljard belastinguitgaven

008_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 10:57 Pagina 9

N° 20 29 november 201310

EDITO

Meer kracht, meer weerbaarheidDe AlgemeneCentrale van hetABVV en ABVVTextiel-Kleding-Diamant wordenéén grote vak-bondscentra levan het ABVV.Die samensmel-ting werd op 22november beze-geld door afge-vaardigden van beide centrales. Je leest er allesover op deze dubbele bladzijde.

De fusie houdt verband met de neergang van detextielindustrie en de aanverwante sectoren inons land. Het aantal werknemers loopt er al jarenterug. En door de crisis tekent die achteruitgangzich de laatste jaren nog scherper af. Voor ABVVTextiel-Kleding-Diamant was een autonoomvoortbestaan geen gegarandeerd toekomstper-spectief.

Met de fusie is dat toekomstperspectief er wel.De leden en militanten uit de sectoren van de tex-tiel, de kleding en de diamant staan nu zij aan zijmet bouwvakkers, met arbeiders en arbeidstersuit de industrie, de diensten en de non-profitsec-toren. Dat betekent, een versterkte omkaderingvoor het syndicale werk. Dat betekent ook, eengroter netwerk voor de dienstverlening.

Meer syndicale kracht, meer weerbaarheid, daargaat het over. En dat geldt niet alleen voor dearbeiders en militanten uit de textielsectoren.Alle arbeiders en militanten uit alle sectoren vande Algemene Centrale komen versterkt uit dezefusie. Want die zorgt voor meer solidariteit. Welaten met meer mensen een eensgezind stand-punt horen, we zijn talrijker om elkaar te onder-steunen in de strijd voor werk, voor gezondearbeidsomstandigheden, voor koopkracht ensociale bescherming. Of we nu uit grote of kleinesectoren komen, dat doet er niet toe. Er is geengrote of kleine solidariteit, er is alleen solidariteit.En die wordt nu verstevigd.

Deze fusie geeft ook een aanzet op de structurenvan het ABVV te vernieuwen. De ingrijpende ver-andering van onze economie en van de arbeids-markt, en nu ook de langverwachte harmonise-ring van de werknemersstatuten, nopen daartoe.We willen er samen met alle socialistische vak-bondscentrales werk van maken.

Er is meer syndicale slagkracht nodig en die komter dank zij de fusie. We slaan meteen de hand aande ploeg en lanceren samen een campagne in deaanloop naar de politieke verkiezingen van mei2014. We vragen aandacht voor onze prioritairestrijdpunten. Koopkracht, gezondheid op hetwerk, betere arbeidsvoorwaarden in het uitzend-werk en bij de dienstencheques, het zijn enkelevan de onderwerpen die we aan politieke partijenvoorleggen en die we willen terugvinden in hunverkiezingsprogramma’s. We zullen die onder-werpen ook bespreken met onze militanten enleden om ze ertoe te bewegen duidelijk te kiezenvoor linkse alternatieven. Want daar ligt de krachtvan onze vakbond. Ter linkerzijde.

(25 november 2013)

ABVV Textiel-Kleding- Algemene Centrale - Diamant ABVV

John Colpaert Paul Lootensalgemeen secretaris algemeen secretaris

Dominique Meyfroot Alain ClauwaertVoorzitter voorzitter

Algemene Centrale van het ABVV en ABVVTextiel-Kleding-Diamant smelten samen totéén grote vakbondscentrale

Vrijdag 22 november werd vooral voor deberoepscentrale ABVV Textiel-Kleding-Dia-mant een historische dag. Op een statutaircongres werd beslist de centrale te ontbindenen aan te sluiten bij de Algemene Centrale vanhet ABVV. Daarmee komt een einde aan 115jaar autonoom bestaan. De Landelijke Textiel-arbeidersbond van België werd opgericht in1898. In 1995 smolt hij samen met de Algeme-ne Kleding- en Diamantbewerkersbond.

UNANIEME GOEDKEURINGDe vertegenwoordigers uit de verschillen-de gewestelijke afdelingen van ABVV-TKDkeurden de fusie unaniem goed.Een jarenlange voorbereiding ging voorafaan deze beslissing. ABVV-TKD is immers alvele jaren op zoek naar een groter draag-vlak. In het verleden waren er al pogingenom samen te werken of te samen te smeltenmet andere beroepscentrales van het ABVV.Maar die bleven zonder resultaat.Nu is het dus wel gelukt. De gesprekkenover de fusie tussen ABVV-TKD en de Alge-mene Centrale werden opgestart eind 2010.Na de sociale verkiezingen van 2012 kwamhet plan in een stroomversnelling, metintensief overleg tussen de bestuursinstan-ties van de beide centrales.

SAMEN STERKERDe voorzitter en de algemeen secretarisvan ABVV-TKD, Dominique Meyfroot en

John Colpaert gaven een uitvoerige toe-lichting bij de afspraken die gemaakt wer-den om de fusie vlot te laten verlopen. Inde vele tussenkomsten gaven congres-gangers blijk van een dubbel gevoel. Erwas enige bezorgdheid omdat een stukidentiteit verloren gaat, omdat de militan-

ten hun sterke syndicale projecten willenvoortzetten. Maar daartegenover stondvooral veel enthousiasme om samen metde kameraden van de Algemene Centralenieuwe paden te bewandelen en nieuweuitdagingen aan te gaan. Solidariteitmaakt ons samen sterker, daar was ieder-

De Algemene Centrale van het ABVV en ABVV Textiel-Kleding-Diamant gaan over tot een fusie en zullenvanaf 1 januari 2014 één grote vakbondscentrale van het ABVV worden. Die fusie werd goedgekeurd opvrijdag 22 november in het Floreal-centrum in Blankenberge. Voor de middag hielden 150 afgevaardig-den van ABVV Textiel-Kleding-Diamant een congres waarop ze de integratie in de Algemene Centrale vanhet ABVV en de ontbinding van hun centrale goedkeurden. Na de middag werd de samensmelting met deAlgemene Centrale van het ABVV bezegeld op een fusiecongres, in aanwezigheid van 400 deelnemers.

Erfgenamen van een grote syndicale strijdIn zijn toespraak bracht de voorzitter van deAlgemene Centrale van het ABVV, Alain Clau-waert, hulde aan de historische strijd van soci-alistische arbeiders in de textielfabrieken. Hijdeed dat met volgende woorden:“Kameraden van de Textielcentrale, julliezijn de erfgenamen van een grote syndicalestrijd en van even grote sociale verwezenlij-kingen. Toen arbeiders en arbeidsters inonze textielindustrie meedogenloos wer-den uitgebuit en onderdrukt, waren het

jonge socialistische militanten die het ver-zet op gang brachten. Zij riepen op om dehongerlonen niet langer te accepteren, zijklaagden de kinderarbeid aan, zij eisten datmachines beveiligd werden. Zij waren deeersten die de stem verhieven, en zij wer-den uiteengeslagen, verjaagd en gebrood-roofd door Kapitaal, Kerk en Staat. Kamera-den, vergeet het niet, jullie voorgangerswaren de baanbrekers. Pas daarna, veellater, toen zij het vuur al aan de lont hadden

gestoken, pas dan verscheen Pastoor Daensop het toneel. Dat is de erfenis waar jullie moedig op voort-gebouwd hebben. Die socialistische erfenis,dat syndicale bouwwerk stellen jullie nu veilig.Er wordt geen eindpunt geplaatst, er wordteen nieuwe toekomst ingezet. Samen met debouwvakkers, met arbeiders en arbeidstersuit de industrie, de diensten en de non-profit-sectoren maken we een sterke Algemene Cen-trale van het ABVV.”

Op het fusiecongres namen vijf sprekers hetwoord. Van links naar rechts zie je John Col-paert, algemeen secretaris van ABVV-TKD,Paul Lootens, algemeen secretaris van deAlgemene Centrale - ABVV, DominiqueMeyfroot, voorzitter van ABVV-TKD, AlainClauwaert, voorzitter van de Algemene Cen-trale – ABVV, en Rudy De Leeuw, voorzitter

van het ABVV.John Colpaert en Paul Lootens legden uit hoede fusie in zijn werk gaat. DominiqueMeyfroot ging dieper in op de vele voordelendie de samensmelting meebrengt. AlainClauwaert beklemtoonde dat alle sectorendie nu in de Algemene Centrale verenigd zijnook op voet van gelijkheid staan. Kleine of

grote sectoren, stevige solidariteit is voor allewerknemers en alle vakbondsmilitanten eengoede zaak. Rudy De Leeuw beklemtoondedat we samen met het hele ABVV inzetten opeen eerlijke fiscaliteit. Niet alleen arbeid, ookroerend en onroerend vermogen moet cor-rect belast worden en bijdragen tot onzegemeenschappelijke voorzieningen.

Textiel - Kleding - Diamant

010_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:45 Pagina 10

FUSIE GAAT VAN START OP 1 JANUARI 2014

N° 20 29 november 2013 11

“Jullie bundelen niet alleen de krachten van werknemersuit verschillende sectoren. Jullie bundelen ook de krach-ten van Vlaamse, Waalse en Brusselse vakbondsmensen.Het doet echt deugd aan het hart Nederlandstaligen enFranstaligen hier solidair bijeen te zien.” Met die woorden gaf Anke Hintjens nog een belangrijkebijkomende betekenis aan de fusie van de Algemene Cen-trale en ABVV-TKD. Met accordeonist Bernard Van Lentvormt zij het muzikale tweemanschap DUWOH. Samenluisterden zij het fusiecongres op met strijdliederen. Endie brachten ze in het Frans en in het Nederlands. Hunoptreden kon rekenen op warm applaus.

Militanten over de fusieEn wat denken de militanten over de fusie tussen de AlgemeneCentrale en ABVV-TKD? Op het fusiecongres gaven 6 mensen huneerste indrukken in een panelgesprek. Drie vrouwen, drie man-nen, drie Nederlandstalingen, drie Franstaligen, drie leden van deAlgemene Centrale, drie leden van ABVV-TKD. Evenwichtiger konhet niet, een perfecte illustratie dat iedereen na de fusie op gelij-ke voet staat.

“We zullen elkaar leren kennen, we zullen van elkaar horen hoe jeaan vakbondswerk doet. Dat alleen al is reden genoeg om samente smelten”, zo klonk het tijdens het panelgesprek. Opvallend wasook dat de deelnemers dezelfde syndicale strijdpunten prioritairvonden voor hun sector en hun bedrijf. En dan ging het in de eer-

ste plaats over de werkdruk die alsmaar hoger wordt opgedreven.Besparingen brengen mee dat er meer moet gepresteerd wordenmet minder mensen. En minder mensen, dat wil zeggen dat ervoortdurend moet gevochten worden om jobs in stand te houden.De strijd voor werk, niet alleen in de textielsectoren staat dat voor-op, in alle sectoren van de Algemene Centrale is het aan de orde.Overal gaat het er ook over jongeren meer kansen te geven opwerk, zoals tijdens het panelgesprek werd gesteld. “Natuurlijk isdeze fusie een goede zaak, meer solidariteit is altijd een goedezaak”, zo klonk het besluit.Op de foto zie je aan de tafels van links naar rechts: Eric Levaux,Viviane Lecocq, Joao Ribeira, Yrida Decroubele, Anne-Marie DePalmenaer en Tommy Ryckaert.

Wat verandert er ?De fusie tussen de Algemene Centrale en ABVV Textiel-Kleding-Diamant treedtecht in werking op 1 januari 2014. De samensmelting maakt de vakbond sterker.Maar wat betekent dat in de praktijk? Een overzicht.

LidmaatschapAlle leden zijn vanaf 1 januari aangesloten bij de Algemene Centrale van het ABVV. Ookde leden van ABVV-TKD behoren vanaf dan tot de Algemene Centrale en kunnen eenberoep doen op dezelfde ondersteuning en dienstverlening.

Dienstverlening aan de leden

een het over eens.Samen sterker, dat idee weerklonk ook tij-dens het fusiecongres dat vrijdagnamid-dag plaatsvond en waarop militanten vanABVV-TKD en van de Algemene Centralesamenzaten. Zij gaven hun goedkeuringaan de fusie met een eensgezind applaus.

In verscheidene toespraken werd het plannog eens toegelicht. Daarbij werd vooralbeklemtoond dat de vakbond aan krachtwint wanneer werknemers uit verschillen-de sectoren nauw samenwerken en soli-dair actie voeren.

Met een groter netwerk voor de dienstverle-ning en met een bredere ondersteuning vanhet vakbondswerk van de militanten wint deAlgemene Centrale van het ABVV aan vak-bondskracht. Dat hoeft geen betoog. We zijn nu een vakbondscentrale met omen bij 430.000 leden. Daar kan niemandnaast kijken. Zo bijvoorbeeld staan nuwerknemers uit de houtsectoren zij aan zijmet de werknemers uit de textielsectoren.

Dat geeft hen een pak meer gewichttegenover Fedustria, de werkgeversfede-ratie die eveneens hout en textiel voor zijnrekening neemt. En de harde opstellingvan Fedustria vereist krachtig weerwerk.

Na deze fusie staan we ook klaar omsamen met alle andere socialistische vak-bondscentrales nieuwe structuren uit tetekenen voor het ABVV.

Floreal Vakantiedomeinen

De studiediensten en de vormingsdienstenvan de twee centrales gooien hun krachtensamen. Vakbondssecretarissen en hunmedewerkers uit vele sectoren kunnen innauw overleg werken, samen standpuntenen strategieën bepalen, zowel in de gewes-ten als op het federale vlak. Vakbondsmili-tanten ontmoeten elkaar op studiedagen enbijeenkomsten en leren van de ervaringen

uit andere sectoren. Solidariteit bij vak-bondsacties kan vlotter worden georgani-seerd. Het militantentijdschrift ‘AC-Info’ ental van brochures en sectorale publicatiesstaan ter beschikking. Kortom, de delegeesen militanten krijgen een veel bredereondersteuning en dat geldt niet alleen voorde textielsectoren, maar voor alle sectorenvan de Algemene Centrale.

Floreal Club is de organisatie voor vakantieen ontspanning van de Algemene Centra-le van het ABVV. Met vakantiedomeinenoveral in het land. Kamers, appartemen-ten en kampeerterreinen. Toegankelijkvoor mensen met een beperking. Metrecreatie voor jong en oud. Kwaliteittegen correctie prijzen.Alle leden van de Algemene Centrale van

het ABVV genieten een korting van 25%voor een verblijf in Floreal Club. Dat voor-deel krijgen nu ook de vakbondsleden uitde textiel en de aanverwante sectoren.•Wil je weten waar de vakantiedomeinenvan Floreal Club liggen? Wil je prijzenkennen? Wil je reserveren? Ga kijken opwebsite van Floreal Club: www.florealgroup.be

Meer Vakbondskracht

De werknemers uit de textiel en de aanver-wante sectoren kunnen blijven beroep doenop de dienstverlening die ze al hadden.Dezelfde kantoren, dezelfde zitdagen. Maarer komen nu meer mogelijkheden bij. Hethele kantorennetwerk van de AlgemeneCentrale staat voor iedereen ter beschikking.

Iedereen is er welkom met zijn vragen, in allebureaus van de vakbondscentrale. •Wil je weten of je nu een kantoor dichter bijhuis vindt, ga eens kijken op de website van deAlgemene Centrale www.accg.be. In de rubriek‘afdelingen’ vind je de verschillende adressenvan de Algemene Centrale van het ABVV.

Floreal Vakantiedomeinen

Ondersteuning van de delegees en militanten

Textiel - Kleding - Diamant

010_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:46 Pagina 11

N° 20 29 november 201312

DRIE WEKEN STAKING BIJ TESSENDERLO CHEMIE

De directie van Tessenderlo Chemie had de intentie135 banen te schrappen. Maar de werknemersreageerden daar prompt op met een staking. Solidari-teit en een goed vakbondsfront zorgden ervoor dat deactievoerders stand hielden.

BRANDHOUT VOOR DE HELE WINTERHet was de stakers dan ook menens. Deze afslankingmocht niet aanvaard worden. Er werd nochtans aar-dig wat afgedreigd om de staking te breken. Dedirectie dacht de schrik erin te krijgen met de mede-deling dat er geen dividend aan de aandeelhouderszou kunnen uitgekeerd worden. Ze verwachtte ookdat de staking nooit langer dan 14 dagen zou volge-houden worden. Maar de stakers hielden stand. Deavond voor de laatste onderhandelingsdag lieten zenog een enorme berg brandhout bij het stakerspiketaanvoeren, zo nodig zouden ze het een hele wintervolhouden.

De grote vastberadenheid had ook te maken met de aard vanhet bedrijf, met de anciënniteit van de werknemers en methet feit dat iedereen betrokken was. Zelfs de ploegbazenstaakten mee omdat ook zij door de herstructurering getrof-fen werden.

Uiteindelijk kwam er een akkoord tot stand. De 134 bedreig-de jobs werden teruggebracht tot 85. Maar nu wordt er ooknog onderhandeld over een sociaal plan om de ontslagennog verder te milderen. Dat kan door het SWT, het Stelselvan Werkloosheid met Bedrijfstoeslag dat we beter kennenals het vroegere brugpensioen, zo ver mogelijk naar benedente halen. Dat kan ook met serieuze premies voor mensen dievrijwillig vertrekken. En er kunnen aanmoedigingen komenvoor diegenen die deeltijds willen werken. Op die manier

moeten de naakte ontslagen nog verder teruggedrongenworden. Het blijft de betrachting van de vakbonden geenenkel gedwongen ontslag meer te hebben.

WE LATEN ONS NIET OPJAGENHoe er vijftig jobs konden worden gered? Een klein aantalwerknemers kon met brugpensioen of vertrok vrijwillig.Belangrijk vooral is dat er veel minder taken worden uitbe-steed dan de directie van plan was. Tegelijk bekwamen dewerknemers dat de bezetting van de ploegen werd ver-hoogd met minsten 27 mensen als er overgegaan wordtnaar een ander ploegenstelsel. Nu nemen de vakbondenrustig de tijd voor het sociaal plan. We laten ons niet opja-gen, klinkt het bij onze militanten van de Algemene Cen-trale, we geven onszelf de tijd tot midden januari.

De vakbondsmilitanten van de Algemene Centrale van het ABVV bij Tessenderlo Chemie heb-ben aan het roer gestaan van een kordate stakingsactie voor het behoud van jobs. Drie wekenduurde de actie, en met de solidaire steun van de werknemers werden 50 werkplaatsen gered.

De militanten van de Algemene Centrale van het ABVV bij Tessenderlo Che-mie vormen een sterke ploeg. Hun kordate optreden droeg in ruime mate bijtot het goede resultaat van de staking voor het behoud van jobs.

GROTE VERANDERING OP TIL IN BESCHUTTE EN SOCIALE WERKPLAATSEN

Het maatwerkdecreet moet voor fatsoenlijke jobs zorgen

De Vlaamse regering wil dit alles nusamenbrengen in één nieuw decreet:het maatwerkdecreet. Gedaan dan ookmet de naam beschutte en socialewerkplaatsen: het worden allemaalmaatwerkbedrijven. En die krijgen alle-maal ook dezelfde spelregels om na televen.Dit verhaal is niet nieuw. Ook in hetverleden zijn al pogingen ondernomenom tot één regeling te komen, maarnu is het de Vlaams regering menens.Intussen maakte ze al een algemeenkader en dat wordt de komende maan-den verder ingevuld.Het wordt een moeilijke oefening waarwe ook niet voor staan te springen.Maar het is wel belangrijk: de huidigemanier van subsidiëring is bijvoorbeeldniet meer aangepast aan de Europesewetgeving en zal dus sowieso moetenveranderen.Daarnaast hebben we als vakbond deafgelopen jaren een aantal zaken vast-gesteld die maken dat de regeltjes besteens worden aangepast. Aangepastom de situatie van de werknemers teverbeteren!

SAMENZITTEN EN BLIJVEN ZITTENHet maatwerkdecreet zorgt voor heelwat onrust in de sector. Zoals gezegd iser op dit moment enkel een kader. DeVlaamse regering werkt nog volop aande concrete uitvoering ervan. Datbetekent dat er op dit moment heelwat onzekerheid bestaat. En die onze-kerheid maakt de werkgevers uit desector zenuwachtig. We begrijpen dat. Maar die ongerust-heid mag niet leiden tot het blokkerenvan alle besprekingen. En zeker nietgebruikt worden om werknemersongerust te maken. Daar help je nie-mand mee.We roepen de werkgevers op omsamen met de vakbonden en deVlaamse regering aan tafel te gaan ( ente blijven ) en mee te werken aan deuitvoering van het decreet. Dat is debeste en enige manier om te zorgendat de verdere invulling van hetdecreet goed verloopt, in het belangvan de werknemers.

VIER PRIORITEITENBij het uitwerken van het maatwerkde-

creet zijn er voor ons vier topprioritei-ten.•Er mogen geen jobs verloren gaan.Integendeel, we pleiten voor een uit-breiding van het aantal doelgroep-werknemers. Dat betekent dat werk-gevers juist gesubsidieerd moetenworden. Niet teveel maar zeker ookniet te weinig.

•Niemand mag uit de boot vallen enzeker niet de zwaksten. Het nieuwedecreet moet juist méér garantiesgeven dat de werknemers die degrootste moeilijkheden hebben omaan boord te blijven.

•Er moet een betere garantie komenvoor voldoende en goede professio-nele begeleiding en ondersteuning.We hebben het dan over de takenvan monitoren.

•De verschillen tussen de loon- enarbeidsvoorwaarden in de beschutteen sociale werkplaatsen moetenweggewerkt worden.

Onze conclusie is heel duidelijk.Onze vakbond is misschien eenkoele minnaar van het nieuwedecreet maar we begrijpen dathet er moet komen. Wij willenmee rond de tafel zitten en wezullen dat ook doen. Met ééndoel voor ogen: fatsoenlijkbetaalde, kwaliteitsvolle jobsvoor iedereen die vandaag enmorgen in de werkplaatsenwerkt.

In Vlaanderen bestaan er beschutte en sociale werkplaatsen. Zij zorgenvoor betaalde tewerkstelling voor mensen die het moeilijk hebben een jobte vinden op de ‘gewone’ arbeidsmarkt. Die werkplaatsen worden gesubsidieerd om mensen makkelijker aan hetwerk te houden.Vandaag gebeurt dit met twee verschillende decreten (Vlaamse wetten) endus ook met verschillende subsidiesystemen en verschillende voorwaardenen spelregels. Terwijl het doel eigenlijk hetzelfde is: jobs, jobs, jobs….

50 jobs gered, en het moet nog beter

medewerker voor de personeelsdienst – loonbeheerder (v/m)

VACATUREDe Algemene Centrale van het ABVV verdedigt de werknemersvan een veertigtal sectoren zoals de hout- en bouwnijverheid,de scheikunde, het glas, het papier, de bewaking, de social-pro-fit, de schoonmaak, de dienstencheques en de textielsectoren.

Wij zoeken een

Je functie - globale loonadministra-tie van de Algemene Cen-trale - ABVV

- beheer van sociale docu-menten

- contact met officiëleinstanties (zoals RSZ,RVA, bedrijfsvoorhef-fing,…)

- opvolging van de socialewetgeving, arbeidsrecht

- beheer van individuelepersoneelsdossiers.

Je profiel:- een diploma hogeronderwijs sociaal-juridi-sche oriëntatie (perso-neelswerk, maatschappe-lijk advies) of gelijkwaar-dig door ervaring

- ervaring in loonbereke-ning strekt tot aanbeveling

- een degelijke kennis vanhet Frans (mondeling enschriftelijk)

- vertrouwd met Win-dows/Office: Word,Excel, Outlook en Internet

- vertrouwd met zelfstan-dig werken, goede team-geest, goed organisatie-vermogen

- sterk in communicatie(mondeling en schriftelijk)

- je staat achter de begin-selen en doelstellingenvan de socialistische vak-beweging

Wij bieden je te middenvan een enthousiastteam:Een contract van onbepaal-de duur met een aantrekke-lijk salaris en extralegalevoordelen.

Geïnteresseerd?Stuur je curriculum vitae en motivatiebrief per mail ten

laatste op 9 december 2013, voor 17u naar: [email protected] of per brief naar De Algemene Centraleabvv, t.a.v. de heer Alain Clauwaert, voorzitter, Hoog-

straat 26/28 – 1000 Brussel.

De geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd vooreen schriftelijk examen op maandag 16 december 2013.

CAOOnderhandelingen

in de sectoren

voor je werk

voor je inkomenEen akkoord in depapierverwerkingNa moeilijke onderhande-lingen werd een nieuwe col-lectieve arbeidsovereen-komst voor de sector vande papierverwerking afge-sloten. Problemen waren ervooral omdat de werkgever-sfederatie de stelsels vanhet brugpensioen – hetSWT of Stelsel van Werk-loosheid met Bedrijfstoe-slag – niet wilden verlengenzonder aanpassingen. Daar-over werd uiteindelijk tocheen compromis bereikt.Alle stelsel blijven bestaan,maar wel met als voorwaar-de een anciënniteit in deonderneming tussen 5 en 9jaar.

Daarnaast wordt de bijko-mende vergoeding bij eco-

nomische werkloosheid ver-hoogd met 5%. Dat komtdan op 5,65 euro voor deeerste twee weken en op7,30 euro voor de derde envierde week.Er komt ook een vertrekpre-mie voor de werknemers dieop 31 december van het jaarwaarin zij 64 worden,tewerkgesteld zijn in eenonderneming van de sector.De premie bedraagt 25 europer begonnen jaar anciënni-teit, met een maximum van450 euro.Op het gebied van het tijds-krediet hebben werknemersvan 50 jaar de mogelijkheidom hun werktijd met 1/5dein te korten, dit op basis vaneen beroepsloopbaan van28 jaar.

Textiel - Kleding - Diamant

012_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:16 Pagina 12

N° 20 29 november 201316

De minister van Werk is er weer in geslaagdin de media te komen. Deze keer met hetaan de politieke agenda plaatsen van debaremieke loonsystemen. Daarmee gooideze de spreekwoordelijke stok in het hoender-hok. Een stok waarmee de haantjes van dewerkgeversorganisaties maar al te graag aande haal gingen. Niet om de kippen te plezie-ren, maar om de barema's zelf in vraag testellen.

WAT ZIJN BAREMA'S?Barema's of weddeschalen zijn vooral eigenaan de bediendewereld. Bedienden begin-nen hun loopbaan aan een relatief laag loon.Maar dit stijgt wel jaar na jaar in functie vande anciënniteit/ervaring in het bedrijf of sec-tor. Voor de meeste baremieke systemenduurt het ongeveer 20 jaar vooraleer hetloon de hoogste weddeschaal bereikt. Debaremieke systemen maken integraal deeluit van onderhandelde collectieve arbeids-overeenkomsten. Zij zijn een legitieme waar-dering voor de op basis van ervaring opge-bouwde kwalificaties en competenties in hetuitvoeren van het werk.

WAT STELT DE MINISTERVAN WERK VOOR?De minister wil dat jongeren meer verdienen

dan nu het geval is. En dat hun verloningvlugger stijgt in het begin van hun loopbaan(na bijvoorbeeld een 5-tal jaren dienst). Datzou in de plaats moeten komen van verdereloonsverhogingen op oudere leeftijd. Tweevliegen dus in één klap. Meer inkomen voorde werknemers wanneer ze dat het meestnodig hebben, dixit de minister, en eenafvlakking op het einde van de loopbaan omoudere werknemers langer aan het werk tehouden, nog volgens dezelfde minister.

VOORSPELBARE REACTIESWERKGEVERSFEDERATIESDe werkgeversvertegenwoordigers waren erals de kippen bij om te reageren. Ze gingenvoorspelbaar nog een stapje verder: elk auto-matisme in de loonsverhogingen moet voorhen op de schop. Of het nu gaat om de jaar-lijkse baremieke loonsverhogingen of om deautomatische loonindexering.

Ze kunnen daar twee bedoelingen mee heb-ben. In het slechtste geval steken de werkge-vers al deze niet toegepaste aanpassingenvan de lonen (loonindexering is immers eencompensatie voor de gestegen prijzen)gewoon in eigen zak. In het beste (alhoewel)geval willen zij dit aanwenden voor individu-eel gebaseerde loonsverhogingen. In elk

geval is het duidelijk dat zij gewoon af willenvan eender welk systeem van baremieke ofautomatische verhogingen. Het resultaat:totale willekeur op individuele basis.

DE VISIE VAN BBTKDe huidig bestaande barema’s komen nietuit het niets. Ze zijn gegroeid uit het sociaaloverleg en verankerd in de collectievearbeidsovereenkomsten. Slechts enkelejaren terug hebben wij in al onze paritairecomité's de leeftijdsbarema'somgevormd in anciënniteits- ofervaringsbarema's. Dat gebeurdein overleg met de werkgeversfe-deraties. Wijzigingen kunnen danook enkel via sociaal overlegplaatsvinden.

De actuele baremieke systemenvoorzien trouwens dikwijls al gro-tere verhogingen in de eerstehelft van het systeem, waarna erlagere volgen. Maar wij staanaltijd open voor overleg.

Als de werkgevers het barema-stelsel willen veranderen, moetenze dit niet doen via lobbywerk bijde minister. Ze moeten in overleg

treden met de vakbonden, de enigen metwie ze het stelsel kunnen veranderen. Eenste meer willen de werkgevers terugkomenop hun gegeven woord en overeenkomstenom een essentiële verworvenheid te ont-mantelen: de baremieke verhogingen.

Wij zullen dit dossier dus zeker met denodige waakzaamheid opvolgen!

STANDPUNT

Barema's op de schop?

Bedienden - Technici - Kaderleden

Een verzekering die beschermt wat echt belangrijk voor u is? Natuurlijk bestaat die!

Uw P&V adviseur denkt met u mee en komt bij u langs wanneer het u best past.

Voor een afspraak met de P&V adviseur in uw buurt, bel 02/210 95 81 of surf naar www.pv.be.

P&V. Het bewijs dat verzekeren ook anders kan.

Myriam Delmée Erwin De Deynondervoorzitter voorzitter

016_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:11 Pagina 16

N° 20 29 november 2013 13Bedienden - Technici - Kaderleden

De militanten van de BBTK dragendaartoe alvast hun steentje bij.Vanaf 29 november zullen afvaardi-gingen in hun bedrijf condooms uit-delen samen met een kleine brochu-re die de mythes ontkracht over demanier waarop je aids wordt over-dragen op de werkvloer.

Geen enkel risico om te werkenmet seropositieve collegaDankzij krachtige hiv-remmers ishet voor veel personen met hivmogelijk om een job uit te oefenen.Het kunnen dus best collega’s injouw bedrijf zijn.

De BBTK heeft zijn afgevaardigdenvoorgesteld om in hun bedrijf con-dooms uit te delen samen met eenfoldertje opgesteld in samenwer-king met SENSOA en het PlateformePrévention SIDA. Hierin

wordt herinnerd aan de manierwaarop hiv wordt overgedragen. Inhet dagelijks leven en op de werk-vloer is er geen enkel risico opbesmetting.

Er werd eveneens bijzondere aan-dacht besteed aan de werknemersin de gezondheidszorg en in het bij-zonder aan het verzorgend perso-neel, dat in het kader van zijnberoepsactiviteit vaker met besmet-te patiënten in aanraking komt. Eengoed preventie- en beschermings-beleid op het werk van de instellingbeperkt de risico's die deze werkne-mers lopen. Het biedt de mensendie met hiv leven ook toegang totoptimale verzorging.

Discriminatie op het werk: weg ermee De strijd tegen de maatschappelijkestigmatisering van de seropositieve

werknemers is hoogst noodzakelijk.Dat blijkt uit resultaten van recenteenquêtes over de leefomstandighe-den van mensen met HIV in België(SENSOA-Ugent, 2013 en Platefor-me Prévention Sida, 2012). De helftvan de ondervraagde personen zwij-gen op het werk over hun seroposi-tiviteit. 7 % kreeg problemen toenze het vertelden: een geweigerdejob of promotie of zelfs ontslag.

Nochtans bestaat er een juridischkader om seropositieve werkne-mers te beschermen tegen discrimi-natie (bij aanwerving, of als redenvoor een ontslag) en om hun privé-leven en gezondheidstoestand tebeschermen. Werkgevers, syndicaalvertegenwoordigers, seropositievew e r k n e -

mers: iedereen zou er bij winnen alsze deze maatregelen zouden ken-nen.

• Wil je hierover meer weten? Opbbtk.org vind je in "Je RechtenOnline" een specifieke rubriek diehierover werd gecreëerd.

Het plan is dat BBTK-afvaardigingen,onder meer zij die deelnemen aandeze actiedag, dit onderwerp op deagenda te plaatsen van de Comitésvoor Preventie en Bescherming ophet Werk. Zo kan er samen met dewerkgever een stand van zaken wor-den opgemaakt. Het goed informe-ren van de werknemers is een idea-le manier om vooroordelen tebestrijden en de levenskwaliteit vanhiv-patiënten te verbeteren.

Syndicaal hiv-netwerkNa de studiedag "AIDS op de werk-

vloer" die de BBTK vorig jaar organi-seerde, en waarop een dertigtalmilitanten aanwezig waren, nam deBBTK op 26 november opnieuw deelaan een studiedag georganiseerddoor het Plateforme PréventionSida. De onderwerpen: de discrimi-natie van seropositieven op dewerkvloer en op medisch gebied.Doel van deze dag was om de ver-schillende spelers te verenigen dieeen rol kunnen spelen in deze strijdtegen de discriminatie. Samenmoet het mogelijk zijn strategischeactiemogelijkheden uit te werken.

Enkele weken geleden lanceerdeminister van Volksgezondheid Lau-rette Onkelinx trouwens een ambiti-eus nationaal plan tegen hiv “Planhiv 2014-2019”. Een van de doelstel-lingen van dat plan is de verbeteringvan de levenskwaliteit en de leefom-standigheden van hiv-patiënten. Ditloopt uiteraard gelijk met het initia-tief dat de BBTK reeds had geno-men. Onze ervaring en verwezenlij-kingen wenden we dan ook aan omop syndicaal vlak bij te dragen aanhet bereiken van deze doelstelling.

Een initiatief ontstaan in… Afrika!Sinds 10 jaar werkt de BBTK in zwart

Afrika samen met UNI Afrikaen de Directie-GeneraalOntwikkelingsamenwer-king om de werknemersin de bedrijven te sensi-biliseren rond hiv. Wedoen dat door peer-vor-mingswerkers op te lei-den, die op hun beurtaids-teams opleiden dieactief zijn in de bedrijven.Het gaat om informeren,sensibiliseren, condoomsuitdelen, de beschermingvan het privéleven op hetwerk, de bestrijding vandiscriminatie van seroposi-tieve werknemers op dewerkvloer enz. De vakbon-den ontwikkelen er infor-matie-instrumenten envoorzien de verspreidingervan. Ze strijden eveneensopdat dit probleem op depolitieke agenda komt.Tegelijk bieden ze verzor-

ging en steun voor hun besmettecollega's.

Hoewel de realiteit van de HIV-AIDS-epidemie in ons land sterk verschiltvan de situatie in het zuiden vanAfrika, beantwoorden de werkme-thodes die voor dit project werdenaangewend eveneens aan de ver-wachtingen van de werknemers inBelgië.

Als vakorganisatie die van solida-riteit een van zijn kernwaardesheeft gemaakt, is de BBTK over-tuigd van de actieve rol die demilitanten en werknemers moe-ten spelen. Moedig je collega'sen je bedrijf aan om seropositie-ve mensen met andere ogen tebekijken. Bezoek onze webpagi-na www.bbtk.org/aids voormeer info!

1 december: wereldaidsdag. Dé gelegenheid om ons eraante herinneren dat de strijd tegen hiv en aids nog steeds ergactueel is. Naast de gevolgen voor de gezondheid botsenseropositieve mensen in het dagelijks leven op zowel sociale als professionele discriminaties. De BBTK wil datdeze discriminaties snel tot het verleden gaan behoren.

We strijden voort…ook tegen aids

Ontwerpakkoord voormeer dan 400.000bediendenUiteindelijk is er een ontwerpakkoord bereikt in hetANPCB. Geen groots akkoord, maar dat kon ook niet geziende context en de door de regering opgelegde loonblokke-ring. Een aangekondigde syndicale actie zorgde uiteinde-lijk voor de nodige druk om via dit akkoord enkelebestaande rechten verder uit te bouwen.

Een maand geleden, bij de start van de onderhandelingen,spraken wij van een provocatie van de werkgevers. Niet enkelweigerden ze in te gaan op de punten die de werknemersverte-genwoordigers naar voor schoven, maar ze stelden een aantalverworvenheden ronduit in vraag. Zij zagen de sectoronder-handelingen bovendien als een kans om de werknemers totextra flexibiliteit te dwingen.

Dreiging actie loontHet is de dreiging van een vakbondsactie geweest die uiteinde-lijk de werkgevers tot redelijkheid heeft gebracht. Ze kwamenmet nieuwe voorstellen. Het is op basis hiervan dat recent dantoch een ontwerpakkoord kon worden bereikt.

Verlenging SWTWat het SWT (het stelsel van werkloosheid met toeslag, vroe-ger brugpensioen genoemd) betreft worden de bestaanderegelingen betreft tot eind 2014. Dat betekent dat je op 58 jaarkan vertrekken mits een loopbaan van 38 jaar. Een uitzonderingbestaat voor werknemers die 20 jaar lang nachtarbeid hebbengepresteerd, zij kunnen op 56-jarige leeftijd vertrekken als ze intotaal een loopbaan van 33 jaar kunnen aantonen.

Verdiepen rechtenDankzij dit ontwerpakkoord zullen ook de werknemers van hetANPCB kunnen genieten van de rechten op tijdskrediet. Bovenop de wettelijke rechten opent dit sectorakkoord het bij-komend recht op volledig of halftijds tijdskrediet met motief(voor opvang van kind tot 8 jaar, zwaar ziek kind, palliatieve ver-zorging van een stervend familielid of voor het volgen van eenopleiding).Er zijn ook nieuwigheden rond de eindeloopbaanmogelijkhe-den. Het is voortaan mogelijk een 1/5e tijdskrediet op 50 jaaren een zogenaamde ‘landingsbaan’ aan te vragen. Dat is moge-lijk als je minstens 2 jaar anciënniteit hebt én een loopbaan van28 jaar kunt aantonen. Op 55 jaar kan je dit aanvragen met eenloopbaan van minstens 25 jaar. Het akkoord voorziet ook in eenmaandelijkse premie van ⇔69 voor wie in dat stelsel vanaf 55jaar zit.

OpleidingDe opleidingen in de sector worden verder uitgebouwd dank zijeen bijkomende financiering vanuit de sector. Ga dus zekerregelmatig kijken op de website van CEVORA www.cevora.be(het paritair vormingsinstituut van de sector). Het biedt tal vanboeiende opleidingen die je loopbaan vooruit kunnen helpen.

EcochequesDe ecocheques (waarde van 250 euro op voltijdse basis) kun-nen ook in de toekomst op bedrijfsvlak in een ander gelijkwaar-dig voordeel worden omgezet. Indien dit niet het geval is, wor-den de ecocheques ook in de toekomst in de loop van demaand juni verdeeld.

Terugbetaling verplaatsingskostenBij gebruik van eigen wagen zal de terugbetaling van de ver-plaatsingskosten in de toekomst gebeuren voor alle bediendendie jaarlijks niet meer verdienen dan €26.250 (vroeger€24.000).

SECTORAKKOORD BELANGRIJKGeen groots akkoord, maar dat was ook niet mogelijk. Er isechter niet ingeboet op bestaande rechten, die integendeelverder worden uitgebouwd. Voor een sector waar tal vanbedienden in erg kleine bedrijven aan de slag zijn, zondervakbondsafvaardiging die deze afspraken binnen het bedrijfzélf kunnen maken, zijn zo’n sectorale afspraken erg belang-rijk.

013_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:16 Pagina 13

N° 20 29 november 201314 Voeding Horeca Diensten

Eindejaarspremie in de Horeca (PC 302)

Binnenkort worden de attesten voorde eindejaarspremie en de syndicalepremie opnieuw verstuurd. Heb jij alswerknemer uit de groene sectorenrecht op deze premies? Wij zettennog eens alles op een rijtje.

TUINBOUW (PC 145)

De eindejaarspremie wordt bere-kend op het brutoloon dat je ver-diend hebt in het refertejaar (van 1juli t/m 30 juni): • 8,33% van het brutoloon voor deboomkwekerij; • 7,55% van het brutoloon voor degroententeelt, de fruitteelt en dechampignonteelt; • 6,25% van het brutoloon voor debloementeelt (bijkomend vakantie-geld).Werknemers die in de loop van dereferteperiode zelf ontslag nemen(met uitzondering van de werkne-mers met 10 jaar anciënniteit in desector, zij behouden het recht op deeindejaarspremie) of die worden ont-slagen om dringende reden hebbengeen recht op de premie.

Om recht te hebben op een syndica-le premie moet je lid zijn van ABVVHORVAL. De syndicale premiebedraagt 135 euro voor een volledi-ge tewerkstelling gedurende hetrefertejaar (11,25 euro per maand).

Het Sociaal Fonds verzendt in de loopvan de maand december aan elkewerknemer een attest eindejaarspre-mie samen met een attest syndicalepremie. Controleer steeds alle gege-vens (Is je bankrekeningnummer cor-rect?). Het attest eindejaarspremie stuur jeterug naar het Sociaal Fonds. Hetattest syndicale premie moet je bin-nenbrengen bij je gewestelijke afde-ling van ABVV HORVAL.

PARKEN EN TUINEN (PC 145.04)

Om recht te hebben op een einde-jaarspremie, moet je ten minste 6maanden anciënniteit hebben in deonderneming binnen de referteperio-de (van 1 juli t/m 30 juni). Heb jegeen 6 maanden anciënniteit, maarblijf je werken in de onderneming enbereik je de 6 maanden anciënniteitlater, dan heb je ook recht op eeneinde-jaarspremie. De eindejaarspremie wordt berekendop het loon dat de werknemer ver-diend heeft in de sector tijdens dereferteperiode (van 1 juli t/m 30juni).

Opeenvolgende Percentagejaren dienst in de van hetsector bruto loonVan 6 maanden tot 5 jaar 6% Van 5 jaar tot 15 jaar 7% Meer dan 15 jaar 8,5%

Het Sociaal Fonds verzendt in de loopvan de maand december een attestaan elke werknemer. Controleersteeds alle gegevens (Is je bankreke-ningnummer correct?). Breng hetattest binnen bij bij je gewestelijkeafdeling van ABVV HORVAL. Zij zor-gen voor de betaling.Om recht te hebben op een syndica-le premie moet je lid zijn van ABVVHORVAL. De syndicale premiebedraagt 135 euro voor een volledi-ge tewerkstelling (11,25 euro permaand).

LANDBOUW (PC 144)

De eindejaarspremie bedraagt 6%van het brutoloon tijdens het referte-jaar (1 juli t/m 30 juni). De werknemers die in de loop van dereferteperiode zelf ontslag nemen ofworden ontslagen omwille van drin-

gende redenen hebben geen rechtop de eindejaarspremie.

Om recht te hebben op een syndica-le premie moet je lid zijn van ABVVHORVAL. Het gaat om 135 euro vooreen volledige tewerkstelling gedu-rende het refertejaar (11,25 euro permaand).

Het Sociaal Fonds verzendt in de loopvan de maand december een attesteindejaarspremie samen met eenattest syndicale premie. Controleersteeds alle gegevens (Is je bankreke-ningnummer correct?). Het attest eindejaarspremie stuur jeterug naar het Sociaal Fonds. Hetattest syndicale premie moet je bin-nenbrengen bij je gewestelijke afde-ling van ABVV HORVAL.

TECHNISCHE LAND- EN TUINBOUWWERKEN (PC 132)

Om recht te hebben op de einde-jaarspremie moet je minstens 25dagen gewerkt hebben in de sector.Je ontvangt 8,33% van je brutoloondat je verdiende tijdens het referte-jaar (1 juli t/m 30 juni), met een maxi-mum van 1.211,70 euro.

Heb je recht op de eindejaarspremie,dan heb je ook recht op de syndicalepremie van 135 euro voor een volle-dige tewerkstelling gedurende hetrefertejaar (11,25 euro per maand).

Het Sociaal Fonds verzendt in de loopvan de maand december een attest(samen met een attest syndicale pre-mie) aan elke werknemer. Controleeralle gegevens en ga na of je bankre-keningnummer correct vermeld is.Breng het attest binnen bij je gewes-telijke afdeling van ABVV HORVAL, zijzorgen voor de betaling.

HEB IK ER RECHT OP?

De eindejaarspremie wordt toege-kend aan:

• de voltijdse en deeltijdse werk-nemers die minstens 2 maandenononderbroken bij eenzelfdewerkgever gewerkt hebben

• de tijdelijke werknemers (gele-genheidsarbeiders) die minstens44 dagen in dezelfde onderne-ming gewerkt hebben (ongeachtde duur van de dagprestaties).

Ik ben ontslagen…Wie ontslagen is, heeft toch rechtop de eindejaarspremie indienhij/zij voldoet aan de hierbovenvermelde toekenningsvoorwaar-den. Indien je hier niet aan voldoet,heb je alsnog recht op de premieindien je gedurende 3 jaar onon-derbroken in dezelfde onderne-ming hebt gewerkt. Let op! Ben je ontslagen voor eenernstige fout, dan heb je nooitrecht op de eindejaarspremie.

Ik heb ontslag genomenHeb je op eigen initiatief een eindegemaakt aan je arbeidsovereen-

komst, dan heb je geen recht op deeindejaarspremie, behalve indienje voldoet aan de toekenningsvoor-waarden zoals hierboven vermeldof:• dat hij zijn ontslag geeft op 31december, bij het beëindigenvan zijn dienst;

• of eveneens als zijn opzegtermijnten vroegste 31 decemberafloopt.

HOEVEEL ONTVANG IK?

Het bedrag van de eindejaarspre-mie hangt af van het aantalgewerkte dagen of het aantalgepresteerde uren.

Voor de voltijdse werknemers- Maximum bedrag van de premie= maandloon (4,33 weken)- 1/12 van de premie wordt toege-kend per schijf van 21,66 dageneffectieve aanwezigheid in een 5-dagenstelsel, en 26 dagen effec-tieve aanwezigheid in een 6-dagenstelsel.

Voor de deeltijdse werknemers - Maximum bedrag van de premie= maandloon (4,33 weken)

- 1/12 van de premie wordt toege-kend per schijf van een aantalgepresteerde uren (wekelijksearbeidsduur X 52/12).

Voor de gelegenheidswerkne-mers (“extra’s”)•Maximum bedrag van de premie •Voor de extra’s die betaald wor-den op basis van een vast uur-loon (38u/week stelsel): laatsteuurloon x 164,67•Voor de extra’s die betaald wor-den op basis van het dienstper-centage: • in een 5-dagenstelsel: laatsttoegepast forfaitair dagloon x21,66� • in een 6-dagenstelsel: laatsttoegepast forfaitair dagloon x26

•Aantal twaalfden van de premie: (aantal gepresteerde uren in hetjaar / 8) / 21,66

WANNEER EN HOE?

Het Sociaal Fonds staat in voor deuitbetaling van de eindejaarspre-mie, op basis van de aangifte van jewerkgever.

Het bedrag van de eindejaarspre-mie wordt betaald vóór 31 januarivan het jaar dat volgt op het refer-tejaar.

Let op! Je premie kan enkel via eenoverschrijving op je bankrekeningworden uitbetaald. Indien je bank-rekening niet werd doorgegevenaan het Sociaal Fonds, of indien jerekeningnummer ondertussen isgewijzigd, neem dan telefonischcontact op met het Sociaal Fonds: - Brussel 02 548 70 80- Vlaanderen 02 513 61 21- Wallonië 081 72 18 80.

PREFINANCIERING?

In principe moet je werkgever deeindejaarspremie van zijn werkne-mers aangeven bij het SociaalFonds en de overeenkomstige bij-dragen betalen. Indien hij dit nietdoet brengt dit vertragingen in debetaling met zich mee.

Indien je je eindejaarspremie nietontving in de loop van de maandjanuari en je bent in staat te bewij-zen dat je recht hebt op de einde-jaarspremie op basis van bewijs-

stukken (C4, loonfiches, …), neemthet Sociaal Fonds de prefinancie-ring ervan ten laste. Hiervoorbestaat er een versnelde juridischeprocedure.

In principe moet de werkgevervoor de werknemers die ontslagenwerden in de loop van het kalen-derjaar het bedrag van de einde-jaarspremie, ten laatste op heteinde van de maand die volgt ophet ontslag aangeven door middelvan een formulier dat afgeleverdwordt door het Fonds. Nadat ereen procedure werd doorlopen,gaat het Sociaal Fonds over tot uit-betaling.

Indien de werkgever geen aangiftedoet en indien de ontslagen werk-nemer zijn recht op de eindejaars-premie kan bewijzen, is eveneensde procedure van prefinancieringmogelijk.

Meer info? Problemen? Aarzelniet en neem contact op jegewestelijke afdeling van ABVVHORVAL.

Groene Sectoren: eindejaarspremie en syndicale premie

Premies in de voedingsnijverheid en handel in voedingswaren

VOEDINGSNIJVERHEID (PC 118)

Eindejaarspremie

Voor de arbeiders die sinds 12maanden tewerkgesteld zijn inde onderneming stemt de ein-dejaarspremie overeen met4,33 weken brutoloon. Deeltijd-se arbeiders ontvangen eenpremie in verhouding tot hunprestaties.Tenzij anders overeengekomenbinnen de onderneming, wordtde eindejaarspremie in de loopvan de maand december uitbe-taald voor de arbeiders die indienst zijn op 1 december. Deandere arbeiders ontvangenhun eindejaarspremie op hetogenblik dat zij de onderne-ming verlaten.

HANDEL IN VOEDINGSWAREN (PC 119)

Eindejaarspremie

Voor de arbeiders die sinds 12maanden voltijds tewerkge-steld zijn in de ondernemingstemt de eindejaarspremieovereen met 164,66 uren nor-maal loon (38-urenweek). Dedeeltijdse arbeiders ontvangeneen premie in verhouding tothet aantal gewerkte uren. Tenzij er andere afspraken zijnop ondernemingsniveau, wordtde eindejaarspremie betaald inde loop van de maand decem-ber voor de arbeiders die indienst zijn op 31 december. De

andere arbeiders ontvangenhun eindejaarspremie op hetogenblik dat zij de onderne-ming verlaten.

Jaarlijkse koopkrachtpremies

• Premie 74,43 euron de loop van januari wordteen jaarlijkse koopkrachtpre-mie van €74,33 toegekendaan de arbeiders in de onder-nemingen met 50 werkne-mers of meer.

• Premie 156,77 euroIn de maand januari wordt inde ondernemingen met 50werknemers of meer aan allearbeiders een premie uitbe-taald. Het bedrag van dezepremie stemt bij een volledigrefertejaar overeen met156,77 euro bruto, met inbe-grip van enkel en dubbelvakantiegeld.

• KerstpremieDe kerstpremie bedraagt106,33 euro voor de voltijdsearbeiders die werden tewerk-gesteld gedurende het helekalenderjaar. De premiewordt uitbetaald in de twee-de helft van de maanddecember.

De jaarlijkse koopkrachtpre-mies of kerstpremie kunnen ophet vlak van de ondernemingworden omgezet in anderevoordelen, mits er een onder-nemings-cao bestaat.Deeltijdse arbeiders ontvangeneen premie naar verhouding tothun prestaties.

Meer info? Raadpleeg je syndicaal afgevaardigde of het plaatse-lijk secretariaat van ABVV HORVAL.

014_GPV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:15 Pagina 14

BRENG JE FORMULIER NAAR JE DICHTSBIJZIJNDE ABVV-KANTOOR OF BEZORG HET AAN JE DELEGEE! WANT ALS

ABVV-LID ONTVANG JE JOUW EINDEJAARSPREMIE SNELLER!

PREMIE!van je

EINDEJAARS

SNELLE BETALING

UITZENDKRACHTEN:voor een

EN ALS JE AAN DE VOORWAARDEN VOLDOET, KRIJG JE ÓÓK NOG EEN SYNDICALE PREMIE!

WIL JE MEER INFO OVER JE RECHTEN ALS UITZENDKRACHT, SURF DAN ALS EEN PIJL NAAR

UITZENDKRACHTEN:

UITZENDKRACHTEN:

UITZENDKRACHTEN:

UITZENDKRACHTEN:

UITZENDKRACHTEN:

SSSSSSSSSS

SNELLE

voor een

SNELLE

voor een

SNELLE

voor een

EEE

BBSNELLEBE

SNELLEBET

SNELLE

ALTTALING

SNELLE

ALING

GEEGG

E NIE

van je

EDN

van je

AJE

van je

RAA

SR

PNIE

EREDN

MEAJE

EIMRAA

!ESR

JGNERBOTNAK

P

REILUMROFEJGROZEBFORO

ER

HCIDEJRAAAANREDEJNAAATEH

ME

AEDNJIZJIBSTHTNAWWA!EEGELE

EIM

-VVBAS LAT

!E

OTNAKDIL-VVBA

GROZEBFOROJEJGNAVVATNO

EDEJNAAATEHAAAJEDNIEWUOJ

TNAWWA!EEGELENSEIMERPSRA

S LAT! RELLEN

EN ALS JE AAN DE VKRIJG JE ÓÓK NOG EEN S

WIL JE MEER INF

EN ALS JE AAN DE VKRIJG JE ÓÓK NOG EEN S

VER JE RECHTEN ALS UITZENDKRAO OWIL JE MEER INF

AARD OORWA EN ALS JE AAN DE VYNDICKRIJG JE ÓÓK NOG EEN S

VER JE RECHTEN ALS UITZENDKRA

OLDOET, AARDEN VALE PREMIE!YNDIC

VER JE RECHTEN ALS UITZENDKRA

OLDOET,

CHT, VER JE RECHTEN ALS UITZENDKRA

vooruit

vorm

Ben je werkloos en wilje met de computerleren werken?

vooruit door

vorming

je met de computer

PC StartStart 20 januari 2014 | einde 20 februari 2014van maandag t.e.m. donderdag van 8.45 tot 12u.

Deze cursus is voor absolute beginners.Je leert het toetsenbord en de muis tegebruiken. Je maakt kennis met Word,Excel, Internet en e-mail.

PC Start+Start 27 januari 2014 | einde 20 februari 2014van maandag t.e.m. donderdag van 13 tot 16.15u.

Deze cursus is voor beginners met een heelbeperkte basiskennis computer. Je leertwerken met Word, Excel, Internet en e-mail.

Inschrijven kan tot 13 december 2013. Inschrijven betekent niet dat jeautomatisch kan deelnemen. We nemen nog contact met je op.Plaats cursus: Ommeganckstraat 53 | 2018 AntwerpenHeb je interesse? Stuur onderstaande strook op naar:Vorming & Actie werkzoekenden | Ommeganckstraat 35 | 2018 Antwerpen

Deze info’s worden georganiseerd door Vorming & Actie regio Antwerpen vzw i.s.m. ABVV Bijblijfwerking

Naam ____________________________________________________________________________

Voornaam ________________________________________________________________________

Geboortedatum ___________________________________________________________________

Straat __________________________________________________ Nr __________ Bus ________

Postnummer _______________ Woonplaats ___________________________________________

Tel of GSM _______________________________________________________________________

Ik heb interesse in de cursus PC Start die begint op 20 januari 2014 cursus PC Start+ die begint op 27 januari 2014

De ondergetekende geeft hiermede toestemming de door hem/haar verstrekte gegevens voor intern gebruik te verwerken in de databank vanABVV-regio Antwerpen, mits raadpleging en eventuele correctie door betrokkene steeds mogelijk is conform de wet van 8.12.1992 betre�ende bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

TERUGSTUURSTROOK DNW 01-11-2013TERUGSTUURSTROOK

Vorming & Actie werkzoekenden | Ommeganckstraat 35 | 2018 Antwerpen

N° 20 29 november 2013 15Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

Dinsdag 3 december 2013 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie WAT GEBEURT ER MET MIJN DOP?Wat zijn jouw rechten en plichten als je al een tijdje werkloos bent? Krijg je in de toekomst nog evenveel dopgeld? Tellen de jaren dat je werkloos bent nog mee voor de berekening van jouw pensioen? En wat moet je doen voor VDAB en RVA?

Donderdag 5 december 2013 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie DEELTIJDS WERKENEen deeltijds contract ondertekenen? Of toch liever voltijds werken? Wij informeren jou over het statuut behoud van rechten, over de inkomensgarantie-uitkering, over je rechten en plichten en over alle papieren die je moet invullen.

Donderdag 19 december 2013 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie CONTROLE DOOR RVAWord je door de RVA uitgenodigd op gesprek? Wij vertellen je hoe dit gesprek zal verlopen en hoe je je kan voorbereiden.

Van 6 januari 2014 tot 16 januari 2014 | 8 voormiddagen van 9 tot 12u

Cursus SOLLICITATIETRAINING VOOR ANDERSTALIGENBen je op zoek naar werk, maar vind je solliciteren in het Nederlands moeilijk? In deze training leer je vacatures zoeken, een goede CV en brief maken en je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek. We geven extra aandacht aan de Nederlandse taal, maar een basiskennis is nodig. Inschrijven kan tot 6 december 2013, maar betekent niet automatisch dat je kan deelnemen. We bellen jou op.

Maandag 20 januari 2014 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie WERKZOEKENDEN VANAF 50 JAARJe krijgt informatie over tewerkstellingsmaatregelen, opleidingsmogelijkheden en de dienstverlening van ABVV en VDAB. Een aanrader voor elke 50plusser die opnieuw aan het werk wil.

Deze infosessies en cursussen zullen doorgaan in de Ommeganckstraat 53 | 2018 Antwerpen. Heb je interesse? Vul onderstaande strook in en stuur ze terug naar:Vorming & Actie regio Antwerpen vzw, Ommeganckstraat 35, 2018 AntwerpenJe kan je ook telefonisch inschrijven op het nummer 03 220 66 13 of mail naar [email protected]. Meer info op www.abvv-regio-antwerpen.be

Infosessies en cursussenvoor werkzoekenden

Deze info’s worden georganiseerd door Vorming & Actie regio Antwerpen vzw i.s.m. ABVV Bijblijfwerking

Naam ____________________________________________________________________________

Voornaam ________________________________________________________________________

Straat __________________________________________________ Nr __________ Bus ________

Postnummer _______________ Woonplaats ___________________________________________

Tel of GSM _______________________________________________________________________

Ik wil deelnemen aan de infosessie WAT GEBEURT ER MET MIJN DOP? op 03-12-2013 Ik wil deelnemen aan de infosessie DEELTIJDS WERKEN op 05-12-2013 Ik wil deelnemen aan de infosessie CONTROLE DOOR RVA op 19-12-2013 Ik heb interesse in de cursus SOLLICITATIETRAINING VOOR ANDERSTALIGEN die begint op 06-01-2014 Ik wil deelnemen aan de infosessie WERKZOEKENDEN VANAF 50 JAAR op 20-01-2014

De ondergetekende geeft hiermede toestemming de door hem/haar verstrekte gegevens voor intern gebruik te verwerken in de databank vanABVV-regio Antwerpen, mits raadpleging en eventuele correctie door betrokkene steeds mogelijk is conform de wet van 8.12.1992 betre�ende bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

TERUGSTUURSTROOK DNW 29-11-2013

Regio AntwerpenLidgeld:nieuwe regels voor domiciliëringVanaf 1 december stapt ABVV-regio Antwerpen voorde domiciliëring van het lidgeld over op het nieuweEuropese betaalsysteem SEPA. Voor leden die hun lid-geld maandelijks met domiciliëring betalen wijzigtdit niets. Zij zullen wel door hun bank geïnformeerdworden dat het ABVV overschakelt op het Europesesysteem. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk via de bijla-gen bij de rekeninguittreksels. Als ABVV-lid betaal je lidgeld. Meestal gebeurt ditdoor middel van een domiciliëring. Met een domicilië-ring laat je jouw bank toe, om elke maand automa-tisch je lidgeld over te schrijven. Geen gevaar dus datje vergeet te betalen. Door domiciliëring ben je steedsin regel met je bijdragen.De regels voor domiciliëring veranderen omdat er inheel Europa geleidelijk naar één enkel betaalsysteemovergestapt wordt: de SEPA of Single Euro PaymentsArea. Aan die verandering moet ook het ABVV mee-doen.

Wat verandert er voor jou?•Je betaalt je lidgeld nu al met domiciliëring. Het sys-

teem verandert, maar jij moet niets doen. Je bankzorgt voor alles en zal je informeren dat het ABVV-regio Antwerpen het nieuwe systeem vanaf decem-ber toepast.

•Wie voor het eerst lid wordt zal door onze medewer-kers uiteraard gevraagd worden om het nieuwedomiciliëringsformulier in te vullen.

•Het principe van de domiciliëring verandert niet. Jezal die betalingsopdracht nog steeds op gelijk welkmoment kunnen stopzetten met een eenvoudigevraag aan het ABVV.

Meer informatie bij: ABVV-regio Antwerpen | dienstlidmaatschap | tel. 03 220 66 30 | e-mail: [email protected] |www.abvv-regio-antwerpen.be

Kinderkerst-feest te LierSp.a Lier organiseert samen met ABVVMechelen+Kempen een kinderkerstfeestvoor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Kin-deranimatie en cadeaus voorzien.•Wanneer: zaterdag 21 december 2013 om14u.•Waar: Zaal Karthuizershof, Karthuizersvest 53, 2500 Lier•Kaarten: 5 euro, te verkrijgen bij hetABVV-kantoor, Karthuizersvest 53, 2500Lier of via [email protected]

Renovatiekantoor HobokenTIJDELIJKE TOEGANG VIA DE ANTWERPSESTEENWEG 18ADit najaar wordt het ABVV-kantoor in Hoboken gereno-veerd. Deze werken zullen de normale dienstverlening zoweinig mogelijk hinderen. Gedurende de hele renovatiepe-riode wordt de ingang tot het ABVV-kantoor tijdelijk ver-legd van de Dr. Coensstraat naar de: Antwerpsesteenweg18A | 2660 Antwerpen | kantoor van de VoorZorgActuele info vind je steeds op www.abvvantwerpenkantoren.be Geschatte duur renovatie: tot half januari 2014.

S

002_AAV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:19 Pagina 15

N° 20 29 november 2013 15Regio Vlaams-Brabant

SENIORENVERBLIJF VOORJAAR 2014

Medewerker sociale dienst – regio Leuven (M/V)

VACATUREAC Brussel-Vlaams-Brabant werft aan

De gewestelijke afdeling Brussel-Vlaams Brabant van de AlgemeneCentrale is op zoek naar eenenthousiaste medewerk(st)ervoor de eerstelijnsdienst. Hij/zijzal binnen een uitgebreid teamde leden bijstaan met proble-men van sociaal juridische aard.

Profiel•Je bent vertrouwd met arbeids-en sociale wetgeving•Talenkennis : Nl, Fr•Je beschikt over een diplomamaatschappelijke advisering –personeelswerk of gelijkwaardig•Je kan je vinden in de waardenen filosofie van het ABVV

Wij bieden :•Een boeiende en uitdagendejob•Opleiding•Aantrekkelijke loonsvoorwaar-den volgens barema

Solliciteren ?Motivatiebrief en CV t.a.v. René Van Cauwenberge, voorzitter AC, Watteeustraat 2-6 – 1000 BRUSSEL

Uiterste indieningsdatum 20 november 2013

Klimaatactie bijAVE Regina Tijdens de week van 18 tot en met 23 november 2013 hebben hetVlaams ABVV en de ABVV-gewesten een gemeenschappelijke kli-maatweek op poten gezet. Het centrale thema van de klimaatweekwas dit jaar energie(besparing).

Op 19 november gingen wij met de syndicale ploeg van AVE ReginaBierbeek ter plaatse de goede praktijken van het bedrijf in de verfzetten. Dit deden we door een bezoekje te brengen met de klimaat-mobiel. Iedereen werknemer kreeg een plantje, en een ‘Groene Nieu-we Werker’ mee.

Viering leden met 25 en 35 jaar aansluitingbij ABVV Metaal Vlaams-Brabant

Leden die meer dan 25 en 35 jaar aangesloten zijn bij ABVV Metaal zullen in de loop van 2014 gevierd wor-den. Dat heeft het Uitvoerend Bestuur van de Federatie der Metaalindustrie Vlaams-Brabant beslist.

Ter gelegenheid van deze plechtigheid zullen we het zilveren kenteken Metaal aanbieden aan de leden metmeer dan 25 jaar ononderbroken aansluiting en het gouden kenteken Metaal voor diegenen met meer dan35 jaar lidmaatschap.

Om de nodige schikkingen te treffen in verband met de kentekens en de viering voor te bereiden, verzoe-ken wij de leden die aan de voorwaarden beantwoorden (zie hieronder), hun kandidatuur te stellen op deburelen van ons secretariaat of via onze afgevaardigden. Je moet dan je lidmaatschap bewijzen.

Op 31 december 2013 zullen wij de inschrijvingen definitief afsluiten.

Voorwaarden tot het bekomen van de kentekens

+25 jaar aansluiting Zilveren kenteken 1. Eind 2013 meer dan 25 jaar ononderbroken aansluiting bij het ABVV, waarvan de laatste 10 jaren bij ABVVMetaal Vlaams-Brabant.

2.De aansluiting van 25 jaar en 10 jaar dient bereikt te worden voor de pensioenleeftijd.3. Lid zijn van ABVV Metaal Vlaams-Brabant.4.Geen gelijkaardig kenteken ontvangen hebben.

+35 jaar aansluiting Gouden kenteken1. Eind 2013 meer dan 35 jaar ononderbroken aansluiting tellen bij het ABVV, waarvan de laatste 15 jarenbij ABVV Metaal Vlaams-Brabant.

2.De aansluiting van 35 jaar en 15 jaar dient bereikt te worden voor de pensioenleeftijd.3. Lid zijn van ABVV Metaal Vlaams-Brabant.4.Geen gelijkaardig kenteken ontvangen hebben.

Mechelsestraat 6 Maria-Theresiastraat 119 Edingensesteenweg 161800 Vilvoorde 3000 Leuven 1500 Halle

tel. 02 251 60 20 tel. 016 20 29 12 tel. 02 356 66 56

Floreal Club BlankenbergeDe gewestelijke bruggepensioneerden- en gepensioneer-denwerking van de Algemene Centrale afdeling Brussel -Vlaams-Brabant organiseert een ontspanningsweek voorzijn leden-senioren van maandag 19 mei 2014 (16u) totvrijdag 23 mei (12u) in het vakantiecentrum Floreal Clubte Blankenberge.

Prijzen• 208 euro voor leden van de Algemene Centrale• 234 euro voor niet-leden• 12,50 euro supplement eenpersoonskamer p.p./nacht

InbegrepenVerblijf: lakens, badhanddoeken en kuismateriaal.Maaltijden: • Ontbijt: uitgebreid ontbijtbuffet, met dagelijks een vari-atie aan ontbijtkoeken.

• Middagmaal: 3-gangenmenu + flessen water en tafel-bier op de tafels.

• Avondmaal: afwisselend een verzorgde broodmaaltijdmet assortiment van broodbeleg (kaasschotel, charcu-terie,…) en een dessert + koffie en thee of een warmemaaltijd (hoofdschotel en dessert) + flessen water entafelbier op de tafels.

Standaard wordt als eerste maaltijd een warm avondmaalvoorzien op de dag van aankomst en als laatste maaltijdeen warm middagmaal op de dag van vertrek.

Faciliteiten:• Gratis en zeer verzorgde animatie aangeboden!

• Het gebruik van de sportaccommodatie (petanque, mini-golf,…), uitgezonderd fietsenverhuur, is inbegrepen.

• De accommodatie van onze Floreal is bijzonder ver-zorgd. Alle appartementen en studio’s beschikken overeen TV-toestel, telefoon, afzonderlijke badkamer metdouche en indien gewenst ook een safe.

• Nergens zijn er trappen. • Het vakantiecentrum is vlakbij de zee en de duinengelegen, in een rustige omgeving. Maar ook het cen-trum van Blankenberge, met zijn vele winkeltjes en zon-nige zeedijk, is makkelijk te bereiken op slechts eenkwartiertje stappen.

Niet inbegrepenBedopmaak en onderhoud van de kamers wordt niet doorhet personeel gedaan. Keukenhanddoeken en kuisproduc-ten dien je zelf te voorzien.

Opgelet!Het aantal plaatsen is beperkt en … vol is vol. Wacht dusniet te lang om in te schrijven.

INSCHRIJVING SENIORENWEEK A.C. BRUSSEL - VLAAMS-BRABANTNaam:..........................................................................................................................................................Adres: ..........................................................................................................................................................Lidnummer bij de Algemene Centrale Brussel - Vlaams-Brabant:.................................................................Schrijft in voor de seniorenweek van 19/05/2014 tot 23/05/2014 met …… personen en stort de som van……. euro op rekeningnummer 877-4606601-84 van de Algemene Centrale Brussel-Vlaams Brabant en ditvóór 31 januari 2013.

Terugsturen naar: Maria-Theresiastraat 113, 3000 Leuven of Watteustraat 2-8, 1000 Brussel.

Wenst gebruik te maken van het gemeenschappelijk vervoer van en naar Blankenberge, aangeboden doorde Algemene Centrale Brussel – Vlaams-Brabant: JA - NEE (schrappen wat niet past)

015_BTV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:14 Pagina 15

15Regio Oost-Vlaanderen

INFORMEER JE BIJ JOBCONSULT

Info: 50+Woensdag 4 december 2013van 9.30u tot 12u te Aalst, Houtmarkt 1meer info: [email protected] of tel. 053 72 78 13

Donderdag 5 december 2013van 14u tot 16.30u te Dendermonde, Dijkstraat 59meer info: [email protected] of tel. 052 259 288

Vrijdag 6 december 2013van 9.30u tot 12u te Ronse, Stationsstraat 21

meer info: [email protected] of tel. 055 33 90 15

Maandag 9 december 2013van 9.30u tot 12u te Sint-Niklaas, Vermorgenstraat 9meer info: [email protected] of tel. 03 760 04 30

Info: Controle beschikbaarheid arbeidsmarkt

Donderdag 5 december 2013van 9.30u tot 12u te Aalst, Houtmarkt 1meer info: [email protected] of tel. 053 72 78 21

Info: Controle beschikbaarheid arbeidsmarkt voor jongeren

Donderdag 12 december 2013van 9.30u tot 12u te Aalst, Houtmarkt 1meer info: [email protected] of tel. 053 72 78 21

Werkloos en wat nu?

Dinsdag 3 december 2013 van 9.30u tot 12.30u te Gent, Vrijdagmarkt 9meer info: [email protected] of tel. 09 265 52 24

KERSTMARKT VALKENBURGEEN GROOT ONDERGRONDSSPEKTAKEL!Op zaterdag 7 december 2013Waar anders kun je een ondergrondseKerstmarkt bezoeken?!  Daal af naarde Fluweelengrot en de Gemeente-grot die in de weken voor kerst zijnomgedoopt tot sfeervolle kerstmarkt.  De magische sfeer van het uitgebrei-de grottenstelsel wordt aangesterktdoor honderden lampjes en tientallenkraampjes met uiteenlopende kerstar-tikelen. Kerst in Valkenburg is uniek.Kom tijdens de donkere winterdagennaar Valkenburg en ontdek zelf dezemagische kerstbelevenis onder degrond!Prijs: leden ABVV: €20 voor leden /€14 voor kinderen -12j / €24 voor niet-ledenMeer info en inschrijvingen: Glendatel. 053 727 824 of [email protected]: ABVV Senioren Aalst

SYRIËVAN VREEDZAME REVOLUTIETOT BLOEDERIGE BURGEROORLOGOp maandag 9 december om 20uWaarom gebruikt het regime extreemgeweld tegen zijn eigen burgers?Welke rol spelen de buurlanden indeze uitzichtloze situatie? Wat is derol van Rusland? ... Op maandag 9december krijgt u een getuigenver-slag over de huidige situatie in Syrië,nadat een vreedzame volksopstanduitmondde in een burgeroorlog. Plaats: Geraardsbergen, Markt 15,zaal G’rood VerzetGratis toegang

"ROOD CHINA, HET GELE GEVAAR?” Op donderdag 12 december 2013 om 14u.Frank Willems, ABVV–senior uit onzestreek én China kenner, bladert metons door de geschiedenis van China.Hij legt ons de huidige situatie uit metde sterke kanten en de problemenvan het land, en schat de toekomstigebetekenis van China voor ons en voorde wereld in. Hij heeft het ook over devakbond in China. Een conferentie

geïllustreerd met beelden.Plaats: Dendermonde, Dijkstraat 59,Grote zaalInfo & inschrijven:[email protected] of tel. 052 259 284Gratis toegangOrganisatie: Ros Beiaard – ABVV Senioren Dendermonde

DAUWWANDELINGOp zondag 15 december 2013 om 9u30Naar jaarlijkse gewoonte waaien wijnog eens uit tijdens onze dauwwande-ling. We begeven ons naar Puivelde.We wandelen anderhalf uur, waarnaons een stevig ontbijt wordt aangebo-den. Wie erbij wil zijn kan inschrijventot 5 december en bellen naar Gerritof Ingrid. Plaats: Puivelde, Kruisstraat 52, Buurt-huis Sint-JobInfo & inschrijven:[email protected] of tel. 03 777 5540 Prijs: €6 voor leden / €10 voor niet-ledenStorten op rekeningnummer BE 76 877 9760901 95Organisatie: CC Boontje

ACTIVITEITEN

N° 20 29 november 2013

LAZY S U N DAY 15 dec

2013

VU: Katrien Neyr Vrijdagmarkt 7 9000 Gent

12U-14U: LUNCH: keuze uit 1/2kip, vol au vent,

veggieburger, kalkoensaté of ribbetjes.

→14 EURO VOOR ALLE MENU’S (KINDERMENU 10EURO)

14U:VRIENDEN DER BLINDEN is een opleidingscentrum

voor blindengeleidehonden. Zij komen tonen wat een

afgerichte hond kan betekenen voor een slechtziende.

+

Regionale Raad Waasland

MEER INFO EN INSCHRIJVINGEN: Christof Wauters - 03 760 04 32 - [email protected]

WAAR? Volkshuis, Vermorgenstraat 9, SINT-NIKLAAS

15U30-18U30: CHEATING HEARTS TRIO brengt ons

country swing, samen met special guest

CRYSTAL. →ZONDER LUNCH 2 EURO.

Syndicale Premie ROB-RVT (rust- en verzorgingstehui-zen) PC 330.01.20 – refertejaar 2012Vanaf 1.10.2013 t.e.m. 30.11.2013 wordt de syndicale premieROB-RVT uitbetaald aan de gesyndiceerden, tewerkgesteld ineen onderneming ressorterend onder het paritair comité330.01.20.• Om er recht op te hebben moet men in regel zijn met de

bijdragen sinds 1 oktober 2012 en minstens 1 dag effectieftewerkgesteld geweest zijn in de sector in 2012.

• De premie bedraagt 62 euro voor een volle bijdrage, 31 euro voor een deeltijdse bijdrage.

Syndicale premie scheikunde PC 207 – refertejaar 2012Vanaf 1.11.2013 t.e.m. 31.01.2014 wordt de syndicale premiescheikunde 2012 uitbetaald aan de gesyndiceerden, tewerk-gesteld in een onderneming ressorterend onder het paritaircomité 207.• Om recht te hebben op de premie moet men uiterlijk vanaf

1 augustus 2013 lid zijn van onze organisatie, en op hetogenblik van de uitbetaling in orde zijn met de bijdragen.

• In de loop van het jaar 2012 gedurende ten minste 1 maand tewerkgesteld (geweest) zijn in de scheikundigenijverheid.

• De premie bedraagt 90 euro.

Syndicale premie staalnijverheid PC 210 – refertejaar2013Vanaf 5.11.2013 t.e.m. 15.12.2013 wordt de syndicale premiestaalnijverheid uitbetaald aan de gesyndiceerden, tewerkge-steld in een onderneming ressorterend onder het paritaircomité 210.• Om er recht op te hebben moet men een bediendecon-

tract hebben op 1 september 2013 en op de payroll van hetbedrijf staan. Uiterlijk op 1 mei van het jaar van de betalingaangesloten zijn, en in orde zijn met de bijdragen op demoment van betaling.

• De premie bedraagt voor actieven 115 euro.

Syndicale premie voeding – bruggepensioneerden 2013Vanaf december 2013 t.e.m. januari 2014 wordt de syndicalepremie voeding uitbetaald aan de gesyndiceerden, tewerk-gesteld in een onderneming ressorterend onder het paritaircomité 220.• Bruggepensioneerden die tewerkgesteld waren in de voe-

dingsnijverheid (PC 220) behouden het recht op de syndi-cale premie tot het einde van hun brugpensioen periode.

• De premie bedraagt 77 euro.• Het document dient men zelf aan te vragen bij zijn plaatse-

lijk BBTK-kantoor.

Syndicale premie privé-ziekenhuizen PC 330.01.10 –refertejaar 2012Vanaf 1.10.2013 t.e.m. 30.11.2013 wordt de syndicale premieprivéziekenhuizen uitbetaald aan de gesyndiceerden,tewerkgesteld in een onderneming ressorterend onder hetparitair comité 330.01.10.• Om er recht op te hebben moet men in regel zijn met de

bijdragen sinds 1 oktober 2012 en minstens 1 dag effectieftewerkgesteld geweest zijn in de sector in 2012.

• De premie bedraagt 62 euro voor een volle bijdrage, 31 euro voor een deeltijdse bijdrage.

VOOR MEER INFO KAN JE CONTACT OPNEMEN MET JEBBTK-SECRETARIAAT• voor Aalst/Dendermonde/ Oudenaarde-Ronse via

tel. 053 72 78 43 of tel. 053 72 78 46 en vragen naarAnnick Van Buynder of Ann Keskassi of via e-mail naar [email protected] of [email protected]

• voor Gent via tel. 09 265 52 75 en vragen naar StephanieBracke of via e-mail naar [email protected]

• voor Sint-Niklaas via tel. 03 776 36 76 en vragen naarAnnelies Duellaert of via e-mail naar [email protected]

Syndicale premies Vakanties aan zee

Floréal Club BlankenbergeHeel rustig gelegen aan de rand van het levendige stads-centrum, en tegenover het stedelijke zwembad en het SeaLife Center. Met de inspirerende duinen, het aantrekkelijkezandstrand en de beroemde zeedijk op wandelafstand isFloréal Blankenberge het Mekka voor elke levensgenieter.De vakantieclub biedt tal van sport- en ontspanningsmo-gelijkheden: minigolf, pingpong, tennis, basket- en volley-bal, fietsverhuring, petanque ... De kinderen kunnen hunhart ophalen in de Junior Club, waar ze verwend wordenmet creatieve en educatieve spelletjes. Bovendien zijn erdrie speeltuinen waar ze zich volledig in kunnen uitleven.Verder is er een restaurant, tearoom mét terras en bar.

Formules:• Week van vrijdag 21 maart tot vrijdag 28 maart 2014

Week: 359 euro per persoon voor leden ABVV399 euro per persoon voor niet-ledenToeslag single: 87.50 euro

• Midweek van maandag 24 maart tot vrijdag 28 maart2014206 euro per persoon voor leden ABVV240 euro voor niet-ledenToeslag single: 50 euro

• Week van vrijdag 20 juni tot vrijdag 27 juni 2014369 euro per persoon voor leden ABVV410 euro voor niet-ledenToeslag single: 87.50 euro

• Midweek van maandag 23 juni tot vrijdag 27 juni 2014210 euro per persoon voor leden ABVV250 euro voor niet-ledenToeslag single: 50 euro

Voor inlichtingen en/of inschrijvingen kan je terecht bijDaniëlle tel. 03 760 04 29 of Christine tel. 055 33 90 06

015_OOV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:11 Pagina 15

N° 20 29 november 2013 15Regio West-Vlaanderen

Voor de ondersteuning van afdelingen kanje beroep doen op twee regionale mede-werkers. Je vindt ons op volgende adres-sen:

Edelbert Masschelein [email protected] 19, 8500 KortrijkTel. 056 24 05 37Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag

Zuidstraat 22/22, 8800 Roeselare Tel. 051 26 00 70Op afspraak

Marc [email protected] 43, 8000 BruggeTel. 050 44 10 41Maandag en vrijdag

Nieuwpoortsesteenweg 98, 8400 OostendeTel. 059 55 60 68Dinsdag en donderdag

Nieuwsbrief? Stuur dan snel een mailtje [email protected].

CC DIKSMUIDE

Afdeling terug van startLinx+ heeft er terug een afdeling bij metLinx+ Diksmuide. Ben jij creatief, cultuur-minded…dan is het hoog tijd dat je in bewe-ging komt! Met deze afdeling zijn we nogop zoek naar toffe mensen. Mensen die zichwillen aansluiten of informatie willen kun-nen contact opnemen met Giovanni Doom0496 68 83 07 of [email protected].

DE EGELANTIER

Broken Circle BreakdownVrijdag 29 november 2013 om 19u in zaalMolenhoek presenteert de Egelantier deze(Vlaamse) romantische love story. Een ver-haal over verlies van geliefden, over hoe lief-de alles overwint...en soms ook niet. De toe-gang is gratis en iedereen is welkom.

Indoor spelen voor het Goede doelDe Egelantier ondersteunt de projecten Music For Life van onze gemeente Knokke-Heist door indoor te spelen(koersballen)voor het goede doel. Dit kan nog op 2december. 2 euro per deelnemer waarvan de integraleopbrengst wordt overgemaakt aan het orga-niserend gemeentelijk comité. Deze spelna-middag gaat door in de Molenhoek en gaatvan start om 14.30u.

Point FinalZondag 15 december in Molenhoek eengezellig familiefeest. Onder het genot vantaart, koffie of thee presenteert Robertfotoreportages van onze activiteiten in devoorbije 12 maanden. Het geheel wordtmuzikaal omkaderd door een optredenvan Sonja. Zij entertaint ons met eenrepertoire van populaire meezingertjes,luisterliedjes, smartlappen …. Deelnemenkost 11 euro. Inschrijven is noodzakelijk.Informatie en inschrijvingen bij Eric tel.050 60 69 21 of [email protected].

CULTUURSJOK - EERNEGEM

Ambachtelijke wintermarktZondag 1 december gaat in de grote zaal,een ambachtelijke wintermarkt door inkerstsfeer. De toegang is gratis. Deurenopen vanaf 11u. Om 18u loopt deze sfeer-markt ten einde. Op zoek naar ‘dat’ speciaal kerscadeau… Je vindt het hier zeker!

Optreden Doede IppiesOp vrijdag 6 december om 20.30u bren-gen de ‘Oude Ippies’ een leuk kamercon-cert. Plaatsen zijn beperkt. Zij brengen erJazzy Blues muziek in het eethuis van deHerdershoeve. Toegang is gratis. Deurenopen om 20u.

Country KerstconcertZaterdag 21 december brengen RiantoDelrue, Fernant Zeste en Bruno Deneckereen heus country Kerstconcert. Dit startom 20.30u in de grote zaal. Deuren openom 20u.Deelname: 5 euro. Meer info: Frederik Tur-pyn 0496 38 20 12 of [email protected]. De Herdershoeve vind je langs deZedelgemsesteenweg 58 te Eernegem.

ABVV SENIORENWERKING OOSTENDE

Algemene ledenvergaderingOp donderdag 19 december is het weerverzamelen geblazen voor de jaarlijkseledenvergadering. De plaats van gebeurenis feestzaal ‘De 3 Gapers’, Duivenhokstraat84 te Oostende. We blikken even terugnaar de activiteiten die we dit jaar georga-niseerd hebben. Daarnaast stellen we je hetprogramma 2014 voor in primeur. Ook zaler een spreker aanwezig zijn, nl. schepenvoor seniorenbeleid Nancy Bourgoignie. Eris ook voor iedereen koffie met koekenvoorzien. Leden betalen 2 euro en niet-leden 3 euro. Vooraf inschrijven is verplichten kan tot uiterlijk 16 december bij HenriOsaer, Esdoornlaan 32 bus 3 te Oostende oftel. 059 80 27 79.

SENIORENWERKING ACOD BRUGGE

KerstfeestVrijdag 20 december nodigen we jullie uit opons jaarlijks kerstfeest. Een namiddag vol onverwacht plezier, leute, ambiance en voor-al het bezoek van de kerstman die zijn arren-slede richting Brugge stuurde. Iedere aanwe-zige ontvangt een kerstgeschenk en wordtuitgenodigd om aan te schuiven wanneer dekoffie en boterkoeken worden aangeboden.Plaats van afspraak is Danscentrum Azucar,Ter Looigemweg 29 te Brugge. Wij startenons programma om 14u stipt, deuren openvanaf 13.30u. Deelname in de onkostenbedraagt 5 euro per persoon ter plaatse tebetalen. Geef je aanwezigheid wel voorafdoor tegen uiterlijk 13 december bij Jan Sam-son ([email protected] of 0473 86 17 22 of Marc Caenen ([email protected] of gsm 0479 86 23 88).

CC ZWEVEGEM

Nigel Williams Stand Up ComedyOp 30 november zakt Nigel Williams af naarZwevegem om er het beste van zichzelf tegeven op een comedyavond. Deze avondvindt plaats in theaterzaal Otegemstraat enstart om 20u. Tickets in voorverkoop kosten15 euro. (17 euro a.d.d.). Meer info via LucLescrauwaet ([email protected] – Tel. 056 75 60 25).

ABVV SENIORENWERKING BRUGGE

MuziekavondOp zaterdag 30 november gaan we “Beestig-goed” op toer. Toch op muzikaal vlak dan.“Beestig-goed” is immers het thema dit jaarvan de SHW van Brugge, dit in een dubbelebetekenis… Enerzijds muziek aan dierengelinkt, anderzijds “Beestig-goed” in debetekenis van de muziek die zij graag spelenen erg tof vinden. Zo is er o.a. een selectievan nog steeds door iedereen gekende DeepPurple songs, is er de HaFaBrafollies, eenludieke aaneenschakeling van korte stukjespopulaire klassieke muziek. Twee uur non-stop muzikaal amusement. Het belooft weereen boeiende en aangename concertavondte worden. Het ceciliaconcert o.l.v. RonaldVandommele heeft als locatie de Brugsestadsschouwburg. Deze muzikale avondstart om 20u. Tickets in voorverkoop zijn teverkrijgen bij Leo Descheemacker 0473 2733 50 of [email protected].

LINX+ BESELARE

Benefietlunch FilippijnenTen voordele van de Filipijnse slachtoffersvan de tyfoon Haiyan, wordt er op 1 decem-ber een benefietlunch georganiseerd in

Besekare. Inschrijven kan via Patrick Demo-nie (0489 55 36 39) of Marilou Olicia (049630 32 57). Volwassenen betalen 15 eurovoor de lunch, kinderen 10 euro. Vrije bijdra-gen zijn ook welkom op het rekeningnum-mer BE55 3770 3236 96 44.

CC MARKE

Voordracht Lut CelieHoe kunnen we kinderen en jongeren beterbegrijpen in hun zoektocht, hun emotioneellijden? Wat te doen met hun gekraste ziel,bekraste armen, hun ontploffingen, ontem-bare emoties en apatisch gedrag? Lut Celievertelt over wat ze meemaakt in therapie-centrum De Bleekweide, waar ze samen metkinderen en jongeren die even de weg kwijtzijn, op zoek naar de kracht die in ieder jongmens huist. Deze lezing gaat door op 3december om 20u in het OC te Marke.

DE BRUG KORTRIJK

Jaarlijks feestNaar goede gewoonte organiseert De BrugKortrijk opnieuw hun jaarlijks feest. Kom op12 december naar het Textielhuis (Rijselse-straat 19, Kortrijk) en beleef er voor slechts 5euro een gezellig samenzijn met koffie,gebak en een optreden van Two Blues Notes.Inschrijven kan bij één van de bestuursledenof via Eddy Sinnaeve op tel. 0486 23 31 94 [email protected].

CC GELUWE-WERVIK

Bezoek Kerstmarkt Essen Naar jaarlijkse gewoonte gaat CC Geluwe-Wervik ook dit jaar met de bus naar Essen.Voor 19 euro kun je met hen mee, om er deechte kerstsfeer te gaan opzoeken. Inbegre-pen is de busreis en terug, en zes uur plezierin Essen. We vertrekken op 14 december om8.15u op de kerkplaats in Geluwe en om8.30u aan Rusthuis Ter Linden in Menen.Rond 1u worden we opnieuw thuis ver-wacht. Inschrijven kan via Rudy Nuytten(0475 22 54 05). Inschrijving pas definitiefna betaling op rekeningnummer BE55 61096518 4144 (BIC: DEUTBEBE) met vermeldingvan opstapplaats en aantal personen.

LINX+ DIGITALE NIEUWBRIEF

Iedere maand zendt Linx+ naar al haar ledeneen digitale nieuwsbrief met daarin een over-zicht van alle provinciale activiteiten. In iede-re nieuwsbrief wordt ook een thema van demaand toegelicht, met daarbij enkele leukevoorstellen om zelf aan de slag te gaan. Volgdaarnaast ook actuele ontwikkelingen in ver-band met ons jaarthema ‘Water’ op.

Wens je je ook in te schrijven voor dezedigitale nieuwsbrief? Stuur dan snel eenmailtje naar [email protected].

EINDEJAARSPREMIE EN SYNDICALE PREMIE 2013UITZENDKRACHTEN: PC 322

BBTK Oostende-Roeselare-Ieper J. Peurquaetstraat 1, 8400 OostendeTel. 059 70 27 29

Zuidstraat 22, bus 22, 8800 RoeselareTel. 051 26 00 86

BBTK BruggeZilverstraat 43, 8000 BruggeTel. 050 44 10 21

BBTK KortrijkConservatoriumplein 9 bus 2,8500 KortrijkTel. 056 26 82 43

1. ATTESTENDe attesten voor de eindejaarspremie en de syndicalepremie 2013 worden vanaf 6 december 2013 aan de uit-zendkrachten overgemaakt door het Sociaal Fonds. LuikA is bestemd voor de interimaris, luik B voor de vak-bond.

2. BEDRAG EINDEJAARSPREMIEReferteperiode: 1 juli 2012 – 30 juni 2013De premie bedraagt bruto 8,27% van het brutoloon ver-diend tijdens de referteperiode.

3. BEDRAG SYNDICALE PREMIEDe syndicale premie bedraagt 95 euro.

4. VOORWAARDEN65 dagen gewerkt hebben als uitzendkracht tussen 01juli 2012 en 30 juni 2013. In afwijking van de regel van 65 dagen hebben de uitzend-krachten die tijdens de referteperiode in vaste dienst tredenbij de gebruiker waarbij zij onmiddellijk daarvoor als uitzend-kracht waren tewerkgesteld, recht op een eindejaarspremieals zij in deze referteperiode minstens 60 dagen tellen.

002_WVV1QU_20131129_DNWHP_00_Opmaak 1 27-11-13 11:09 Pagina 15