WIJ Magazine 1 2012

16
Wij nummer 3 november 2008 | 17 Jong geleerd, oud gedaan | Maatschappelijke rol van Voedselbank Werk aan de Wereldwinkel | Leefbaarheidsinitiatieven beloond woonservice ijsselland Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland Jaargang 5 nummer 1 april 2012 Sociaal

description

Magazine van Woonservice IJsselland door: ontwerpbureau Voltage

Transcript of WIJ Magazine 1 2012

Page 1: WIJ Magazine 1 2012

Wij nummer 3 november 2008 | 17

Jong geleerd, oud gedaan | Maatschappelijke rol van Voedselbank

Werk aan de Wereldwinkel | Leefbaarheidsinitiatieven beloond

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n d

Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland

Jaargang 5 nummer 1 april 2012

Sociaal

Page 2: WIJ Magazine 1 2012

Inhoud

3 Sociaal

4 Onderwijs Basisscholen spelen in jonge Doesburgse levens een grote rol. En dan gaat het niet alleen om leren lezen en schrijven. Vier directeuren over de sociale rol van hun school. “In de leerlingenraad bedenken kinde-ren zelf een oplossing.”

7 Zorg aan huis Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland biedt uitkomst voor ieder die niet meer (volledig) voor zichzelf kan zorgen. Daar zit ook een sociale kant aan. “We streven ernaar dat onze cliënten vertrouwde gezichten zien.”

8 Wij bellen aan bij… De Bongerd. Veel bewoners woonden al jarenlang in diezelfde omgeving. Wij vroegen bewoners naar hun band met de buurt.

10 Voedselbank Sinds enkele jaren is in Doesburg een uitgiftepunt van de Voedselbank Arnhem gevestigd. Tom Hillemans vertelt over het hoe en waarom.

11 Eerlijke handel In de Doesburgse Wereldwinkel weet je zeker dat je verantwoorde artikelen koopt. Vrijwilligers en vaste klanten zorgen al vele jaren voor de goede zaak.

12 Service & informatie Goed idee voor verbetering van je buurt? Vraag een bijdrage aan van het Leefbaarheidsfonds.

14 Doesburg in beeld

Colofon

Wij is een uitgave van Woonservice IJsselland. Het verschijnt driemaal per jaar. redactie Inge te Braake,

Ron Droste, Angela Hommerson en Annelies Nusselder (Woonservice IJsselland), eindredactie

Dieben & partners communicatie, tekst Dieben & partners communicatie, RVDB Journalistiek & Tekst,

ontwerp en realisatie grafisch ontwerpbureau Voltage, fotografie Peter Bliek, druk Ratio Sluis.

Wilt u reageren? Of hebt u een idee voor de Wij? Mail dan naar de redactie op [email protected] of bel naar (0313) 490 800.

10

12

4

8

14

Page 3: WIJ Magazine 1 2012

Als woningcorporatie heb je per definitie een sociale functie: je bent er om zonder winstoogmerk te zorgen voor betaalbare woonruimte. Wij zijn een relatief kleine corporatie die dicht bij de bewoners staat. In de pers kom je uitwassen bij grote corporaties tegen op het gebied van beloning en organisatiecultuur. Die zijn hier in Doesburg ondenk-baar. Wij hebben direct contact met onze huurders en betrekken ze bij ons doen en laten. Uit onderzoeken, maar ook uit geluiden van onze huurders blijkt dat we het goed doen. Onze sociale rol uit zich in het – samen met onze partners zoals de gemeente – leefbaar houden van de wijken. En in onze aanpak bij huurachterstand. We doen veel aan begeleiding en bij problemen proberen we er samen uit te komen. Net als in een relatie draait het dan om aandacht en verbinding.

Sector onder vuurTegelijk moeten wij als organisatie zien te overleven, dus we moeten ook zakelijk sterk staan. Dat is in deze tijden nog niet zo eenvoudig. De sector ligt onder vuur, er komen steeds meer regeltjes en er heerst minder vertrouwen. Gelukkig staan wij er financieel goed voor en

spelen we in Doesburg een rol van betekenis.

Meer sociale huurOnze sociale taak is te zorgen voor meer huurwoningen. Dat past in de huidige tijd. Mensen willen niet meer vast zitten aan een huis of hypotheek. Andere gezinssamen-stellingen, meer vergrijzing, meer mobiliteit op de arbeidsmarkt: dit zijn trends die wijzen op een groei-ende behoefte aan kleinere, levens-loopbestendige en niet te dure huizen. Daarom zeggen wij juist nu tegen de gemeente: laat ons bouwen aan meer sociale huur-woningen!

ActiviteitenEen sociaal Doesburg houdt natuur-lijk veel meer in dan het werk van een woningcorporatie. Blader maar eens door dit blad en zie hoe Doesburg zindert van de maat-schappelijke activiteiten. Met die aandacht en verbinding zit het in onze gemeente wel goed.

Henri EsselinkDirecteur-bestuurder

Sociaal

Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012 | 3

Wij helemaal Doesburg

Page 4: WIJ Magazine 1 2012

4 | Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012

Page 5: WIJ Magazine 1 2012

samenwerken, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijk-heid”, legt zij uit. “Kinderen krijgen weektaken die ze zelf gaandeweg leren plannen, en samenwerkingsopdrachten waar ze ook op leren reflecteren. We hebben weekspreuken waarin altijd de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind centraal staat. Met ‘Ik houd mijn mond als er niks aardigs uitkomt’, kan je bijvoorbeeld pesten bespreken vóórdat het zich voordoet. En met ‘Als ik zeg stop, houdt het op’ bespreek je het stellen van grenzen.” De Wetelaar heeft ook een leerlingenraad. Kinderen stellen zelf zaken aan de orde, zoals ballentekort op het school-plein. “Ze bedenken zelf een oplossing, bijvoorbeeld een

OBS De Horizon“Wij zijn een reguliere basisschool met twee locaties. Op de locatie Ooi zitten 90 leerlingen en op de locatie Stad 170”, vertelt directeur René Kortooms. “Op onze school willen wij de kinderen rust, structuur en kwaliteit geven. We willen dat het kind zich veilig voelt, weet waar het aan toe is en dat het leert om samen te werken.”Met kwaliteit doelt de school niet alleen op het inhoudelijke onderwijs, maar ook op het wegnemen van obstakels die de goede ontwikkeling van het kind belemmeren. “Elke school heeft een aanpak voor zorgleerlingen, met een intern bege- leider en zo nodig een orthopedagoog. Maar er zijn sociale problemen die de school niet zelf kan oplossen naast het onderwijswerk. Daarom hebben we sinds 2011 elke week een opvoedingsondersteuner van het Centrum voor Jeugd en Gezin (cjg) op school. Zij weet raad bij eenvoudige en lastige opvoedvragen, van bedplassen tot ongewenst gedrag.” Dit schooljaar introduceerde de gemeente de opvoedingsonder-steuning voor alle Doesburgse basisscholen.“We willen als school laagdrempelig en uitnodigend zijn”, stelt Kortooms. “Daarom hebben we ook veel contact met ouders – die ons ook veel helpen – en vergadert de wijkraad hier bijvoorbeeld. Ik zet tegen vandalisme liever een paar uitdagende doeltjes op het schoolplein dan een hek er omheen.”

Daltonschool De Wetelaar“Wij hebben één locatie met 250 leerlingen in Beinum, samen met De Ark in een gebouw”, vertelt directeur Tineke Kolkman. “Ons type onderwijs – Dalton – steunt op drie pijlers die wij wezenlijk vinden voor de sociale ontwikkeling van een kind:

Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012 | 5

Aandacht voor samenwerken, respect en diversiteit

Sociaal zijn leer je ook op school

Ook voor een sociaal sterke samenleving geldt:

jong geleerd is oud gedaan. Basisscholen

spelen in jonge Doesburgse levens een grote

rol. Hoe vervullen Doesburgse basisscholen

hun sociale functie? Vier directeuren schetsen

het sociale gezicht van hun school.

Page 6: WIJ Magazine 1 2012

6 | Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012

Anne Frank Montessorischool“Montessorionderwijs brengt eigenlijk doorlopend aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen met zich mee”, legt directeur Dick Huntink uit. “Kinderen zitten niet in strikt leeftijdgebonden klassen, maar in groepen naar ontwikkelingsfase. Wij hebben ongeveer 200 kinderen, verdeeld over twee onderbouwen, drie middenbouwen en drie bovenbouwen. Elk kind bepaalt zelf aan welke taak hij of zij werkt. Daarvan leer je accepteren en respecteren dat andere kinderen ouder of jonger zijn, dingen anders doen en andere voorkeuren hebben. En we bespreken dat ook.”Van diversiteit leer je breder samenwerken en rekening houden met elkaar. En dat dat beter gaat als je afspraken maakt.” aldus Huntink. “We merken dat ouders bewust kiezen voor deze manier van onderwijs om sociale compe-tenties te ontwikkelen.”Ouders zijn erg betrokken bij de school en vormen ook het schoolbestuur in wiens dienst Huntink directeur is. Er is een hechte ouderraad die zich inspant voor voorlezen, overblijven en vieringen. Huntink: “We zijn ervan doordrongen dat kinderen op school niet alleen kennis opdoen, maar ook hun sociale vaardigheden vormen. Dat doen we met instellingen als de bibliotheek, bso, peuterspeelzalen, breedtesport en voortgezet onderwijs.” Ook denkt de school vast na over de toekomst, nu leerlingenaantallen in het basisonderwijs gaan krimpen.

vast aantal ballen per klas met een ‘balverantwoordelijke’. Met de ouders heeft de school korte lijnen. “Is er iets, dan bellen we ze meteen op en nodigen we ze uit voor een gesprek.” De wijkraad kan het schoolgebouw gebruiken voor bewonersoverleg, bijvoorbeeld over verkeersverbeteringen. Ook promoten de wijkraad en bso hun activiteiten via de schoolnieuwsbrief, zoals breedtesport en vakantieprogram-ma’s. Met Kerst worden (oudere) wijkbewoners betrokken bij een activiteit van school.

Oecumenische basisschool De Ark“Niet alleen kennis is belangrijk”, vertelt de directeur Eelco Spaan. “We stimuleren ook de persoonlijke ontwikkeling. Alleen als kinderen goed in hun vel zitten ontwikkelen ze zich, krijgen ze zelfvertrouwen en zelfkennis en leren ze goed omgaan met anderen. De school schept een klimaat waarin kinderen elkaar respecteren, zich veilig voelen en ruimte krijgen om verschillend te zijn.” De school wil leerlingen actief burgerschap en sociale vaardigheden bijbrengen. “We bieden de kinderen een schoolomgeving waarin burgerschap en integratie in praktijk worden gebracht. Bijvoorbeeld door geld in te zamelen voor een goed doel of door kinderen te betrekken bij het opstellen van regels. Kinderen krijgen ook taken en verantwoordelijkheden.”De Ark staat niet op zichzelf maar wordt beïnvloed door haar omgeving. De school heeft banden met diverse maatschap-pelijke instellingen, zoals sportverenigingen, koren, kerk en scouting. Met het Kerstfeest maken hogere klassen muziek in verzorgingshuizen. “We zijn een leerbedrijf voor mensen die door ervaring met een werkplek basisvaardigheden opdoen voor deelname op de arbeidsmarkt. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs kunnen hier een maatschappelijke stage lopen.” De Ark Beinum telt 150 leerlingen en De Ark Stad 95.

‘We brengen actief burgerschap in

de praktijk, bijvoorbeeld door geld

in te zamelen voor een goed doel’

Page 7: WIJ Magazine 1 2012

Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012 | 7

“Onze Doesburgse cliënten vormen een zeer gemêleerde groep. Je hebt hier herenhuizen en wijken met sociale woningbouw, elk met hun eigen soor-ten beroep op de zorg. De meeste mensen aan wie wij zorg bieden zijn ouderen. We helpen de cliënten onder andere bij het wassen, geven medica-tie en verzorgen wonden. Ook onder-steunen we dementerenden met het opstarten van de dag: met medicatie of ontbijt. En aan het eind van de dag met het naar bed brengen. Zo kunnen zij

langere tijd zelfstandig blijven wonen.Wij zijn hier met ruim 40 collega’s: wijkverpleegkundigen, verpleegkundi-gen, wijkziekenverzorgenden en verzorgenden. We hebben een goede relatie met de huisartsen: zij attende-ren ons op mogelijke problemen. Dan leggen wij een huisbezoek af en komen zo nodig in actie.”

Eenzaamheid“Aan thuiszorg bieden zit natuurlijk ook een sociaal aspect. Je komt bij de

mensen binnen en na een tijdje bouw je een band op. We streven ernaar dat onze cliënten vertrouwde gezichten zien, mensen aan wie ze hun verhaal kunnen vertellen. Meestal lukt dat. Eenzaamheid onder ouderen is een probleem. In de thuiszorg werken we met indicaties: bij elke indicatie hoort een bepaalde tijdsinvestering. Als mensen met een beperkte indicatie toch meer behoefte aan sociaal contact hebben, zoeken we naar andere oplos-singen. We kunnen hier in Doesburg dan gelukkig een beroep doen op vrij-willigers. Daar hebben we heel goede ervaringen mee.Verder is er sinds vorig jaar voor oude-ren (al dan niet dementerend) in ons gebouw op De Linie een paar keer per week een inloopmogelijkheid. In onze kantine staat de koffie klaar en er kunnen activiteiten gedaan worden zoals schilderen of biljarten. Contacten zijn voor mensen van wezenlijk belang voor hun gezondheid.”

Wij bieden zorg

‘Mensen willen hun verhaal vertellen’

Chantal Schuerink is ruim vierenhalf jaar verpleegkundige bij Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG) in Doesburg. Deze locatie (De Linie 4a) bedient de Doesburgse bevolking maar ook die van Angerlo, Giesbeek en Lathum. Bij STMG kunnen mensen terecht voor bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, verzorging, verpleging, nachtzorg, personenalarmering, jeugdgezondheidszorg en maatschap-pelijk werk.

Page 8: WIJ Magazine 1 2012

8 | Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012

Wij Wij bellen aan bij…

“Wij wonen hier sinds 1970”, vertellen Henk (67) en Dinie (65) Dibbets, voor wie de wijk heerlijk vertrouwd is. De geboren Doesburger Henk verhuisde met zijn Doetinchemse Dinie naar de Baerkenstraat toen hun tweede zoon op komst was. “We konden via woning-ruil een huis met tuin krijgen, hier dertig meter vandaan.” Een groot deel van hun leven speelde zich altijd dichtbij af, in de wijk. “Waar nu ons appartement staat, stond toen

basisschool De Bongerd. Daar – en later ook op de Schutsluis mavo – werkte ik als interieurverzorgster”, vertelt Dinie. “Zo kende ik veel leerlin-gen in de wijk van gezicht.” Henk werkte op een steenworp afstand bij Ubbink. “Het was een heel kinderrijke wijk, allemaal gezinnetjes. Iedereen speelde met iedereen en de jongens waren altijd aan het voetballen bij school.” Nog steeds wonen de zoons in Doesburg. “Eentje zelfs hierachter. We

passen op de kleinkinderen en halen ze uit school.”

Oude burenHenk en Dinie vinden het fijn in de buurt. “Hier in het appartementencom-plex wonen zes oude buren uit de Baerkenstraat. Zonder dat we de deur bij elkaar plat hoeven lopen, kan je toch op elkaar rekenen. De saamhorig-heid in het complex is groot. En dat al in de korte tijd die wij er wonen.”Dinie zit in de wijkraad om met buurt-genoten mee te denken over wijkver-beteringen. Daarnaast lijkt het Henk en Dinie leuk om met appartementen-bewoners af en toe een activiteit zoals een zomerbarbecue te organiseren.

In Noordelijk Molenveld is appartementen-complex De Bongerd met 22 appartementen opgeleverd. Veel bewoners woonden al jarenlang in diezelfde buurt. Is dat bewust? Wij vroegen het twee huishoudens.

De Bongerd

Lonkende verten en vertrouwd naoberschap

‘Iedereen speelde met iedereen, de jongens

waren altijd aan het voetballen’

Page 9: WIJ Magazine 1 2012

Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012 | 9

BuitenwereldNog een bewoner die uit de Baerken-straat naar de Armgardstraat verhuisde is Willem Resink (81). Ook een geboren Doesburger, van de bakker in de Meipoortstraat vroeger. “Ik woon nu 50 jaar de wijk” vertelt hij, “maar ik hecht er helemaal niet speciaal aan eigenlijk. Als ik aan zee kon wonen, ging ik morgen”, verklapt hij. Willem Resink lijkt juist meer te hebben met ‘verte’ dan met ‘dichtbij’. Resink werkte bij de genie en voordat hij zijn vrouw trouw-

de, woonde hij her en der in grotere steden. Voor zijn vrouw settelde hij zich. “Zij had het hier erg naar haar zin. Ze wandelde veel en samen fietsten we veel. De buurt is rustig, vredig, met beste mensen en wij maakten ons lichte huis altijd graag smaakvol voor elkaar. Maar verder vlogen we er het liefst op uit”, vertelt Resink. “Naar zee in Schoorl, kamperen in Olburgen, zelf

een Volkswagen Beetle opknappen en daarmee naar Elburg, heerlijk!”Nog altijd lonkt vooral de buitenwereld. Resink pakt op zijn oudere dag daarom graag zijn elektrische fiets. “Ik hoop straks weer op mooie ritten langs de IJssel. Ver kunnen uitkijken vind ik prachtig.” Daarnaast schildert meneer Resink graag: onder meer zee, vissers en… verten.

‘Ver kunnen uitkijken vind ik prachtig’

Page 10: WIJ Magazine 1 2012

“In 2007 openden wij ook een uitgifte-punt in Doesburg, al wilde de gemeente eenvoudigweg niet geloven dat zoiets ook hier noodzakelijk was.” Hillemans vertelt dat er in Doesburg nu 13 gezinnen gebruikmaken van voedsel-pakketten. Hoe, voor wie en waarom komen die tot stand? “De voedselbank dient twee doelen: voedselhulp en voedselverspilling tegengaan”, legt Hillemans uit. “Scheef geplakte of verkeerd bedrukte etiketten, afvulver-schillen of voedsel dat te dicht tegen de houdbaarheidsdatum zit, zou worden vernietigd als wij geen vraag en aanbod koppelden.”

Via een hulpverlenerVoor een voedselpakket kunnen mensen zich niet rechtstreeks aanmelden: dat gaat via een hulpverlener van bijvoor-

beeld maatschappelijk werk, reclasse-ring of jeugdzorg. “We kunnen zelf geen schulden of problemen oplossen, maar willen ook geen symptoombestrijder zijn. Als een hulpverlener over de vloer komt, mag je aannemen dat er aan de situatie gewerkt wordt.”

TijdelijkVoedselhulp is tijdelijk – tot maximaal de duur van een schuldhulpverlenings-traject – en is er voor mensen van wie het leefgeld onder een bepaalde grens per gezinssamenstelling komt.De Arnhemse voedselbank heeft zestien uitgiftepunten in Arnhem plus zeven omliggende gemeenten. Daar maken inclusief Doesburg 730 huishoudens gebruik van. Zo zijn er in Nederland 130 voedselbanken met elk meerdere uitgiftepunten.

Professioneel“Uitgiftepunten zijn behalve voor vrijwilligers en afnemers geheim, want mensen moeten in alle rust hun pakket kunnen ophalen.”Dat geldt niet voor het grote distributie-centrum in Arnhem, een indrukwek-kend professioneel logistiek bedrijf. Vrijwilligers verwerken er grote leveringen tot basispakketten voor Gelderland en een deel van Utrecht. Omdat ‘Arnhem’ zowel voedselbank als distributiecentrum is, werken er 320 vrijwilligers.Terwijl ze leveranciers vernietigings-kosten besparen, helpen de 6000 vrijwilligers van 130 voedselbanken en 8 distributiecentra ongeveer 25.000 gezinnen in Nederland aan een voedselpakket. Door de crisis krijgen de voedselbanken – helaas – elke dag meer cliënten.

www.voedselbankarnhem.nl

Wat Wij doenWat Wij doen

10 | Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012

Wat Wij doen

Voedselbank tegen verspilling en voor hulp

Wat Wij doen

Ze zijn er in praktisch elke Nederlandse gemeente: gezinnen die maandelijks moeten rondkomen met minimaal leefgeld. “Alles, van boodschappen en kleding tot cadeautjes, sport en school-reisjes moet daarvan gebeuren”, vertelt voorzitter Tom Hillemans van de Stichting Voedselbanken Nederland, regio Arnhem.

Page 11: WIJ Magazine 1 2012

“We vieren dit jaar ons eerste lustrum, maar we bestaan al véél langer.” Bestuurslid Wiebe Brandsma weet niet precies hoe lang. “Ergens in het laatste kwart van de vorige eeuw begon het met een hoekje in het ontmoetingscentrum van de kerk. Op vrijdagavond en zaterdag kwamen de spullen uit de kast voor de verkoop. We hebben ook nog winkel gehouden vanuit de slaap- kamer van een van onze vrijwilligers!” Vijf jaar geleden vond de winkel onderdak in een prachtig pandje in de Ooipoortstraat.

VrijwilligersBram Brethouwer (secretaris van het bestuur): “We zijn een stichting, zonder winstoogmerk voor onszelf dus. De winkel draait met zo’n 25 vrijwilligers, de meeste zijn vrouw en 50+. Bestuurs-leden, inkopers, mensen die verstand

hebben van etaleren en winkelinrichting, van klussen of van pr, zoals Wiebe.”

FairtradeVeel – vaak vaste – klanten komen uit Doesburg en omgeving. Daarnaast komen er ook toeristen. Wiebe:“We verkopen cadeauartikelen, zoals sieraden en aardewerk, maar ook food, zoals wijn, koffie, thee en delicatessen. Onze klanten kopen met een dubbel doel: vanuit betrokkenheid, maar ook gewoon voor een leuk cadeautje.” Alle artikelen zijn fairtrade: eerlijke handel, zonder kinderarbeid en met een behoorlijk loon voor de maker. Overi-gens hebben ook Unicef en Amnesty International een hoekje in de winkel.

Samen“Onze gezamenlijke inzet voor eerlijke handel vervult ook een sociale functie.

Je werkt met collega’s, je zit in een netwerk. Het werk geeft voldoening, maar is ook gezellig”, zegt Bram. “Toen we in dit pand kwamen, onder-vonden we ook veel steun van plaatse-lijke ondernemers”, vertellen de bestuursleden. “Een aannemer maakte de toonbank, een schildersbedrijf schilderde die. Een doe-het-zelfzaak heeft ook geholpen.” Over betrokken-heid gesproken!

Op 12 mei 2012 – op World Fair Trade Dag – viert de Wereldwinkel zijn vijfjarig bestaan op deze locatie. Meer weten over fairtrade en wereld-winkels? Zie www.wereldwinkels.nl

Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012 | 11

Wij uit Doesburg

Wat is er niet sociaal aan de Wereldwinkel Doesburg? Het doel,

de artikelen, de vrijwilligers, de klanten, de hulp bij de verbou-

wing: uit alles spreekt een grote betrokkenheid bij elkaar als

mensen, bij Doesburg en bij de hele wereld!

Geen gewone winkel

Page 12: WIJ Magazine 1 2012

Kijk voor actuele informatie ookop www.woonserviceijsselland.nl

Service & Informatie

ServicenummersAdres Woonservice IJsselland BezoekadresDe Linie 1, 6982 AZ DoesburgPostadresPostbus 486980 AA Doesburg

[email protected]

TelefoonAlgemeen(0313) 490 800

Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Reparatieverzoeken(0313) 490 800, hierbij kiest u dan 1 voor de technische dienst.

Faxnummer(0313) 479 150

Openingstijden open spreekuurma – vrij van 9.00 tot 12.00 uur.Na 12.00 uur is de receptie telefo-nisch bereikbaar: (0313) 490 800. Ook kunnen afspraken gemaakt worden.

Huurbetaling per pinDonderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

StoringsnummersCentrale verwarmingGeas Energiewacht24 uur bereikbaar 0900-0550.

Dringende storingenBuiten kantooruren kunt u bellen met ons algemene nummer (0313) 490 800. U wordt vervolgens doorverwezen.

12 | Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012

Bouwen aan je toekomstDe afgelopen twee jaar is er op de Jachtwerf Doesburg hard gewerkt aan de bouw van een ‘Luxe Motor’, een schip van 15 meter, bedoeld voor een langer verblijf aan boord of zelfs om in te wonen. Vroegtijdige schoolverlaters en andere jongeren die moeilijk een plek op de arbeidsmarkt konden vinden, hebben leer- en werkervaring opgedaan in dit bouwproject. De stichting Bouwen aan je toekomst, waarin behalve Woonservice IJsselland ook het Graafschap College en 2Switch deelnemen, stuurde het project aan. Dit kon dankzij provinciale subsidie die de gemeente Doesburg aan dit project gaf. De jongens gingen aan de slag met een werkbegeleider van 2Switch en natuurlijk met Els en Willem Scharloo en hun team van de werf. Het project is inmiddels succesvol beëindigd. “Het was hartstikke leuk”, zegt Els Scharloo. “Veel jongens zijn er beter uitgekomen. Zeker de staalfase, de bouw van het casco, ging heel goed.” Het schip is nu bijna klaar. Een toekomstige koper mag zich de trotse eigenaar noemen van niet zomaar een Luxe Motor, maar van een ‘project’ met een bijzondere achtergrond, waarin veel zorg en aandacht is gestoken!

Het schip is te koop. Interesse? Neem contact op met Jachtwerf Doesburg, www.multivlet.nl

Page 13: WIJ Magazine 1 2012

Een bijdrage van het Leefbaarheidsfonds? Doe een aanvraag vóór 1 juniWoonservice IJsselland heeft een fonds van F 3.000,- ingesteld voor ondersteu-ning van leefbaarheidsinitiatieven in Doesburg. Een aanvraag moet aan de volgende criteria voldoen:– de activiteit is een stimulans voor de verbetering van de leefbaarheid in een

wijk waar Woonservice IJsselland woningen heeft;– het is een concreet initiatief met draagvlak in de buurt en/of in de vragende

organisatie;– toekenning gebeurt op basis van een begroting en is direct bestemd voor de

activiteit (geen algemene organisatiekosten of budgetvorming);– initiatiefnemers moeten zelf een rol spelen bij de uitvoering van het idee;– de activiteit heeft een sociaal, maatschappelijk of cultureel karakter;– de activiteit heeft geen politiek karakter en is niet gericht op het uitdragen

van een godsdienstige overtuiging;– de aanvrager gaat akkoord met het gebruik van het initiatief voor publiciteit. Iedereen met een goed idee – bewoners, commissies of wijkraden – kan een bijdrage vragen uit het fonds. Samen met het huurdersplatform kijken we of de aanvraag wordt gehonoreerd.

TelefooncirkelsDoesburgers die weinig de deur uitkomen of niet zo vaak andere mensen spreken, kunnen voortaan meedoen aan een telefooncirkel. Deelnemers bellen elkaar dagelijks op een vast tijdstip en zorgen voor een ‘sleutelbeheerder’ (iemand die een huissleutel heeft) in de buurt. Zo wordt altijd binnen 24 uur opge-merkt als er iets aan de hand is. Bij een mogelijke noodsituatie kunnen vrijwilligers samen met de sleutelbeheerder poolshoogte nemen.

Het project is een initiatief van het Rode Kruis, Wijkraad Beinum, Carion en de gemeente Doesburg. Oud-wethouder Frans Hofman is coördinator. Voor informatie en aanmelding kunt u bellen met (0313) 471 289.

Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012 | 13

Service & informatie

Een kijkje in de keuken In de prachtige speeltuin aan de Marijkelaan kunnen kinderen onder toezicht veilig spelen. Daar zorgt Speeltuinvereniging Kindervreugd al vele jaren voor. De kantine heeft een belangrijke functie voor veel activiteiten in de wijk. Ook Woonservice IJsselland maakt soms dankbaar gebruik van

de ruimte voor bijvoorbeeld informatieavonden. De keuken was echter oud en voldeed niet meer. Daarom zijn wij blij dat we de vereniging en de vrijwilligers hebben kunnen helpen met een nieuwe keuken. Ook fabrikant Bribus heeft daaraan een steentje bijgedragen. De vrijwilligers van Kindervreugd zijn erg enthousiast over de nieuwe voorzie-ningen. Op de Open Dag op 31 maart konden belangstel-lenden zien hoe mooi het geworden is.

Page 14: WIJ Magazine 1 2012

14 | Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012

Doesburg in beeld

Page 15: WIJ Magazine 1 2012

Wij jaargang 5 nummer 1 april 2012 | 15

Doesburg in beeld

Nog even nagenietenWat wonen we hier toch mooi! En wat was het heerlijk, begin februari, om weer te kunnen schaatsen in en rond de stad! Met alles wat daarbij hoort: vallen en opstaan, wedstrijdjes, koek-en-zopie en mama’s en papa’s die de (eerste) schaatsen onderbinden. Lekker koud, met een zonnetje erbij, helemaal zoals het hoort. En zelfs nog een vuur om de handjes bij te warmen. Dit zijn momenten en dagen om te koesteren, dus onze fotograaf wist wat hem te doen stond. Met de lente in zicht laten we onze lezers graag nog even nagenieten van de winter van 2012. Verheugt u zich ook al op die van volgend jaar?

Page 16: WIJ Magazine 1 2012

16 | Wij nummer 3 november 2008

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n dTot de volgende keer!

Duurzaam

Van sociaal naar duurzaam is een kleine stap. In het volgende Wij-magazine verleggen we het accent. We kijken niet alleen naar maatschappelijke betrokkenheid op het gebied van mensen, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Hoe bewust is Doesburg van de noodzaak tot duurzaam leven en ondernemen? Hoe zit het hier bijvoorbeeld met afvalscheiding en hergebruik van goederen? Of met vermindering van CO2-uitstoot? En wat doen we aan het behoud van bijzondere fauna? De otter vaart in ieder geval wel bij de visjes uit ons schone IJsselwater. Dat is een goed teken. Lees het juninummer voor inspirerende staaltjes van duurzaamheid.