2012 - 02 - Spinner Magazine

64
Jaargang 21 - Nummer 2 NFV

description

Spinner, blad van de NFV

Transcript of 2012 - 02 - Spinner Magazine

Page 1: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Jaargang 21 - Nummer 2

NFV

Page 2: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen € 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speciale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100.

Iedereen die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vriendenclubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2011 is geïnvesteerd in een paar topkasten voor de NFV collec-tie. Het verbeteren/vernieuwen van de website staat nog op het programma voor 2012.Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer ([email protected]) en hij helpt u verder.

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

samen werken aan oplossingen

L a n g e d i j k

Logoblok Club van 100 - NFV

Een praktisch

hulpmiddel om kinderen zelfstandig

te leren werken

www.kleurenklok.nl

GLOPAXA BV

Page 3: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Inhoud

TOP sTOrIes08. The naked Addams16. The Wizard of Oz - Update18. Nieuwe Stern: AC/DC26. Pinball Magazine34. Project Playboy50. Pinball, Fun & Maintenance: Marijke Bastiaan

VerenIGInG07. Uit de collectie in Ederveen - Hot Shot24. Update: Clubhuis info32. No Balls, No Glory - 20 jaar flipperen in NL38. NFV kast in onderhoud - Funhouse48. A new game: Harold Denkers56. Update Funhouse collectie63. Spinnertjes

eVenemenTen en cOmPeTITIe20. Aankondiging DPO 201222. Flipperen op de Heldringschool28. Evenementen36. Piershil Pinball Open42. Dutch Pinball Masters60. RFT Update

OVerIG30. Book of Kells (17)40. In memoriam - Leon Borré44. Onderhoud - Speelveld lakken54. Flippertactiek58. Pinball Boulevard - Einde van een tijdperk62. De vijfde speler

08 The naked Addams

38 FunHouse34 Project Playboy

Page 4: 2012 - 02 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1250 stuks. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, Theo van Vroenhoven ([email protected])

Aan dit nummer werkten verder mee: Aeneas Verhé, Arie Pijl, André van Herk, Gerard Poelwijk, Gerard van de Sanden, Harold Denkers, Henk de Jager, Henk van Duijn, Ivan Geentjens, Jasper van Eeden, Jim Jansen, Jord Knapen, Jonathan Joosten, Jules Reivers, Laurens Linssen, Marijke Bastiaan, Michel van Kuijk, Pascal Leroy, Paul Jongma, Peter Koch, Pieter van Leijen, Richard Baan, Rob Capel, William van de Zand en Winfred de Ruijter

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur:Voorzitter: Winfred de Ruijter ([email protected])

Secretaris: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected])

Collectie/Techniek: Ben Boogaard ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Clubhuis: Arie Pijl ([email protected])

commissies:Ledenadministratie: Henk van Duijn ([email protected])

Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: Jules Reivers ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Technische Vraagbaak:Gert-Jan de Haan ([email protected])06-27456890 (Maandag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Eric Bartels ([email protected])0251-293489 (Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

COLOFON

In de vorige Spinner heb ik een oproep gedaan voor uitbrei-ding van de Spinner redactie. Helaas heb ik daar tot op heden nog geen positieve reacties op mogen ontvangen. Dat bete-kent dat al het Spinner werk voorlopig nog steeds op de sterke maar langzaam iets vermoeid wordende schouders van Bas en mij terechtkomt. Op termijn zou dat wel eens kunnen leiden tot wat dunnere Spinners; we richten ons in eerste instantie met name op de zaken die zich binnen onze vereniging afspe-len, want we zijn natuurlijk vooral een clubblad. Of zoals Ivan Geentjes het treffend verwoordde op het NFV Forum: “Laten we mekaar niet voor de gek houden door te doen alsof we hier een ‘echt’ tijdschrift aan het runnen zijn ...”

Flipper-gerelateerde zaken die zich buiten de NFV afspelen zijn natuurlijk leuk om te vermelden in de Spinner maar kun je dankzij het internet ook elders (en vaak veel sneller) verne-men. Daarnaast is er binnenkort een nieuw blad over flippe-ren: Pinball Magazine. Dit is een initiatief van NFV-lid en ex-Spinner-redacteur Jonathan Joosten dat zich met name richt op de flipperwereld buiten de NFV. Wat dat betreft zouden de Spinner en het Pinball Magazine in de toekomst wel eens complementair kunnen worden. Verderop in deze Spinner lees je er alles over.

Gelukkig is deze Spinner met 64 pagina’s nog ouderwets dik, mede dankzij een aantal mooie inzendingen van leden. Zo ont-vingen we van Pascal Leroy een mooi verhaal over de restau-ratie van zijn Addams Family whitewood. Prettig om te lezen en voorzien van veel en mooie foto’s. Wie na het lezen van dit artikel de smaak van het restaureren van speelvelden te pak-ken heeft kan terecht bij William van de Zand die middels een vijfstappenplan in detail uitlegt hoe het lakken van speelvelden in zijn werk gaat.

In deze Spinner ook weer veel aandacht voor NFV evenemen-ten. We hebben een verslag van het Dutch Pinball Masters 2012 en kijken alvast vooruit naar het DPO 2012 dat dit jaar op 6 en 7 oktober gehouden wordt in Amsterdam. Omdat we in dat weekend ook stilstaan bij het 20-jarig bestaan van de NFV belooft het een memorabel evenement te worden, dus zorg dat je erbij bent!

Veel leesplezier en een fijne zomervakantie gewenst!

Theo van Vroenhoven

Van de redactie

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 5: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Van het bestuurUpdate 2e kwartaal 2012

WInFreD De rUIJTer

Slecht nieuws, Goed nieuws, Technische vragen, Sponsoring en de resultaten van het Jubileum onderzoek!

slecht nieuwsWe beginnen met het slechte nieuws. Zoals velen van jul-lie al begrepen hebben uit het forum, is op 12 mei jl. ons medelid Leon Borré overleden. Hij is 72 jaar geworden en was al geruime tijd ziek. Leon woonde in Gent (B), maar was niet alleen goed bekend bij de Belgische flip-pergemeenschap: ook vele Nederlandse NFV-ers maakten gebruik van zijn kennis en kunde op flippergebied. Elders in deze Spinner vind je een In Memoriam.We wensen familie en vrienden van Leon veel sterkte met het verwerken van dit verlies.En juist voor het drukken van deze Spinner, kregen we ook nog het droevige bericht van Marijke Bastiaan, dat haar partner Aadt Crama plotseling was overleden. Velen kennen Marijke en Aadt uit de flipperwereld. We wensen Marijke, vrienden en familie veel sterkte toe bij het ver-werken van dit verlies.

Is er dan ook goed nieuws?Jazeker: We hebben op 14 en 15 april weer een prachtig internationaal toernooi, het DPM (Dutch Pinball Masters) afgerond. Onder leiding van Albert Nomden, is er door het hele team weer een fantastische prestatie geleverd. Dat alle top winnaarsposities uit het toernooi ditmaal niet door de Nederlanders werden bezet, geeft maar weer aan dat de beste buitenlanders naar Ederveen waren geko-men. Het toernooiverslag lees je elders in deze Spinner.

en nog een keer goed nieuws: de nFV-site!Er zijn belangrijke stappen gezet met de opzet van de nieuwe NFV-site. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we die op 16 juni a.s. tijdens de ALV en BBQ laten zien! De nieuwe site zal er niet alleen beter uitzien (het oog wil ook wat), maar vooral veel gemakkelijker te onderhouden zijn. Even als achtergrond: na de verkenningsfase met All Uni-ted (een standaard verenigings-software oplossing), zijn we toch tot de conclusie gekomen dat dit niet de juiste oplossing voor de NFV was. Daarop hebben we een alter-natief bedacht, dat we nu verder aan het implementeren zijn. De oplossing wordt een combinatie van WordPress als Content Management Systeem, met hier en daar nog een vleugje ‘oude’ omgeving.

Op 15 mei jl. hebben we met een kernteam de start gemaakt te werken aan het overzetten van delen van de oude site, naar de nieuwe omgeving. Dus: werk in uitvoe-ring... wordt vervolgd!

Technische vragen? Blijf er niet mee zitten!Een technische vraag? Even de mening van een ervaren flipperkastmonteur horen? Of de gouden tip in de oplos-sing naar je flipperstoring...? Dan heeft de NFV twee ledenservices voor je: de Technische Vraagbaak en het NFV Forum.Bij de Technische Vraagbaak helpen twee ervaren leden je verder op weg: Eric Bartels en Gert-Jan de Haan. In het colofon van deze Spinner en onder dit artikel vind je hoe en wanneer je hen kunt bereiken.Daarnaast kun je uiteraard 24 uur per dag op het NFV Forum terecht. In de rubriek Flipperkasten/Techniek post je gewoon je vraag met wat uitleg, de reactie komt van-zelf door andere leden die je verder willen helpen. Mid-dels een standaard instelling van het forum kun je er zelfs voor zorgen dat je per e-mail wordt bericht, zodra er een reactie op jouw vraag is gepost.

Gezocht: een enthousiaste sponsorcoördinator!De NFV werkt graag samen met drie soorten sponsors: pakketsponsors (nieuwe aanpak, informatie volgt nadat

we met bestaande sponsors hebben gesproken), adverteer-ders en de Club van 100. Om meer duidelijkheid te krijgen rond de inspanningen en ver-plichtingen van de sponsor en van de NFV, heeft het bestuur een nieuw raamwerk opgesteld. Dit raamwerk beoogt een ver-nieuwde, heldere aanpak.

Nu zoeken we voor de implementatie van dit raamwerk iemand die de rol van sponsorcoördinator wil gaan vervul-len. Deze persoon zal de relatie met bestaande sponsors onderhouden en nieuwe sponsors werven. E.e.a. heeft plaats in nauwe samenwerking met het bestuur (Winf-red). De verwachting is dat het tijdsbeslag hiervan gemid-deld vier tot zes uur in de maand is. Een uurtje per week, zeg maar.

5NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 6: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Als je het leuk vindt om namens de NFV met de Neder-landse flipperbedrijfstak in contact te staan, en het een uitdaging vindt om er nog een paar nieuwe sponsors bij te krijgen, neem dan contact op met Winfred (0416-322898 of [email protected]).

Jubileum: uitkomsten mini-onderzoek onder ledenZoals bekend bestaat de NFV dit jaar 20 jaar. Om dit jubi-leum te vieren, willen we iets extra’s ondernemen... maar wat? Daarom hebben we via een Plunger en de Spinner een oproep geplaatst om deel te nemen aan een mini-onderzoek. Daar werd veel op gereageerd: 207 reacties in totaal! Iedereen heel hartelijk bedankt voor jullie bijdrage uiteraard.

Maar waar was de meeste interesse voor? Een jubileum Evenement (55%) scoorde het beste, gevolgd door een Jubileum Spinner (44%) en Kalender (31%). Er waren ook nog een aantal andere leuke ideeën.

Op dit moment kijken we vooral hoe we elementen uit het Jubileum-event met het DPO kunnen combineren, en ... we gaan een prachtig Jubileumboek uitgeven!Meer hierover elders in deze Spinner. Teken vooral in, dan ben je zeker van je exemplaar!

De 40 mensen die aan hebben gegeven eventueel te wil-len helpen, staan op onze radar: zodra we hulp nodig hebben, weten we jullie te vinden... Alvast bedankt voor jullie aanbod!

TecHnIscHe VrAAGBAAK Flipperkast defect?”, “Hoe sluit je een nieuwe spoel aan?”, “Hoe check je of de opto’s goed zijn?” Voorbeelden van vragen die leden kunnen stellen aan de Technische Vraagbaak (TV).

De TV wil leden helpen die zelf het initiatief hebben genomen om iets aan hun kast te gaan doen, maar met een technisch probleem zitten waardoor ze niet verder kunnen. Of mensen die wel willen, maar misschien niet weten waar ze moeten beginnen; de TV biedt hulp.

Vragen kunnen zowel schriftelijk als telefonisch gesteld worden. Verwacht geen kant-en-klare oplossingen. Gert-Jan en Eric zullen je een stap op weg helpen zodat je zelf weer verder kunt. Vanwege de onregelmatige werktij-den van Eric kan het zijn dat zijn voicemail aan staat. Als je een berichtje inspreekt, dan wordt je uiterlijk de vol-gende dag teruggebeld. Let op! Bel alleen op de aangegeven dagen en tijden! Schrijven of e-mailen kan natuurlijk altijd. Uiteraard kun je ook je vraag stellen in het NFV-forum.

Gert-Jan de Haan Eric BartelsRoptasins 14 Frankrijklaan 699051 GR Stiens 1966 VC Heemskerk06-27456890 [email protected] [email protected] en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

44,0%

31,4%

55,6%

15,5%

Waar gaat je voorkeur naar uit?

NFV jubileum Spinner

NFV jubileum Kalender

NFV jubileum Evenement (met bijv. internationale sprekers uit pinball industrie) ik heb een leuk idee, namelijk...

44,0%

31,4% 55,6%

15,5%

Waar gaat je voorkeur naar uit?

NFV jubileum Spinner NFV jubileum Kalender NFV jubileum Evenement (met bijv. internationale sprekers uit pinball industrie) ik heb een leuk idee, namelijk...

Page 7: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Negenduizend stuks van deze vrolijke vier-speler flipperkast met poolbiljart thema verlieten de Gottlieb fabriek in North-lake. Tel daarbij op de 2900 stuks “Big Shot” – de identieke 2-speler uitvoering en ook nog eens 800 exemplaren single player “Pro Pool” met hetzelfde spelontwerp, dan komen we uit op 11.700 van deze machines… Oh… ik vergat dat er nog 2.339 van deze kasten onder de naam “Play Pool” geleverd werden: een aan de Italiaan-se wetgeving aangepaste versie met hetzelfde speelveld. Totaal meer dan 14.000 stuks dus.

Nu zul je denken dat je met de regelmaat van de klok een oud exemplaar tegenkomt… Nou, nee… Als het dan eens gebeurt dat je deze fleurige kast tegenkomt, dan zul je zien dat ze vrijwel allemaal tot op de draad zijn versleten. De meeste zijn inmiddels ten prooi gevallen aan de slopersha-mer. De kwaliteit van Gottlieb producten uit die tijd was het beste wat er te koop was, dus daar ligt het niet aan. Het kan maar één ding betekenen: het spelletje was razend populair en werd lange tijd in de commerciële exploitatie gebruikt. Wat was het geheim van deze zo leeg ogende kast met maar één pop-bumper? De drop-targets! Aan weerszijden zijn twee banken met ieder zeven drop-targets geplaatst. De linkse zeven vertegenwoordigen de biljartballen 1 t/m 7 uit het Amerikaans biljart, de rechtse drop-targets zijn de nummers 9 t/m 15. Zijn alle targets van een bank naar

beneden geschoten, dan kan bal 8 worden gescoord, net als bij het echte poolbiljart spel. De “8” kan worden gemaakt door de bal in het uitworpgat te schieten (midden op het speelveld) of door de bal door de middelste baan bovenaan het speelveld te laten gaan. Zijn de nummers 1 t/m 8 of 8 t/m 15 aangeschoten, dan worden de twee “nor-male” targets midden op het speelveld beurtelings verlicht voor “special”. Als de bal het spel verlaat, dan wordt een outhole bonus bijgeteld van 1.000 punten per gescoorde biljartbal. Bij de voorlaatste bal wordt deze bonus verdubbeld. Verlaat de laatste bal het speelveld, dan is het écht feest: iedere ver-lichte biljartbal laat 3.000 punten bijschrijven op de score. Een bonus van 45.000 punten is dan mogelijk!

“Hot Shot” had alles in zich om de speler uit te dagen: de opdracht lijkt zo eenvoudig, maar dan: juist die laatste tar-get weg te schieten… Steeds bijna “special”… maar nèt niet. Muntje na muntje verdween zo in de gleuf. Het móest toch een keertje lukken… De kracht van het spelletje is zijn eenvoud, iets dat ontwerper Ed Krynski als geen ander beheerste en ongetwijfeld heeft opgestoken bij zijn leer-meester David Gottlieb. Het artwork van “Hot Shot” en al zijn afgeleide types is van de hand van Gordon Morison die bijna alle Gottlieb machi-nes decoreerde in die tijd. Morison’s tekenwerk uit de jaren ’70 is heel herkenbaar. Hij plaatste altijd een vrolijk gekleurd item op de voorgrond, terwijl de figuren op de achtergrond éénkleurig werden ingetekend. De kopruit van “Hot Shot” is een schoolvoorbeeld van deze formule, een plezier om naar te kijken. Kom je eens een “Hot Shot” tegen, kijk dan niet alleen, maar speel hem ook! Maar pas op… dat zo sim-pel lijkende spelletje kan heel verslavend zijn!

Uit de collectie in ederveenGottlieb “Hot shot” (1973)De collectie ‘Magische Machines’ van de NFV mag er zijn. Lang niet iedereen is goed bekend met de ontwerpen uit de tijd dat flipperkasten nog elektromechanisch waren. Henk de Jager is NFV lid en flipperkastenkenner bij uitstek. Ook in deze Spinner zet hij een EM-er in de spotlights. In deze aflevering “Hot Shot” van Gottlieb uit 1973.

HenK De JAGer

7NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 8: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Dit is het verhaal van de restauratie van een Addams Fa-mily. Na mijn Indiana Jones, Sopranos en Monster Bash is dit de vierde kast die ik volledig uit mekaar haal.Al is dit eigenlijk geen echte restauratie. Bij een restau-ratie is het immers de bedoeling om een flipperkast dus-danig grondig te herstellen (of waar nodig stukken te vervangen) tot nieuwstaat, tot ze eruit ziet zoals toen ze uit de doos kwam. Wat ik in dit project heb proberen te reconstrueren heeft eigenlijk nooit in een doos gezeten.

Het is allemaal hiermee begonnen...

Ik zag dit whitewood TAF speelveld eind vorige zomer op Ebay. Ik moet eerlijk bekennen dat ik uiterst verwonderd was dat zoiets uberhaupt nog bestond en bovendien te koop aangeboden werd. Bodje gedaan en de veiling ge-wonnen met een goeie 300€, wat me een spotprijs leek voor een uniek stuk pinballgeschiedenis, dit was immers een onbeschadigde whitewood van de meest populaire flipper ooit!

En dus had ik een nieuw projectje voor de winter: een werkende whitewood versie van The Addams Family maken. Zonder artwork, zonder versieringen, zonder mods, ... een naked Addams.

Waar moest dit visueel naartoe? Dat zou grotendeels giswerk worden, want ik vond zeer weinig foto’s, laat staan video’s, van whitewoods uit die tijd. Een tiental foto’s op IPDB en wat prentjes via Google, maar geen enkele van Bally of Williams uit de vroege jaren ‘90.

Maar wilde ik wel de geschiedenis correct documente-ren? Wilde ik wel een exacte replica van Pat Lawlor’s whitewoods maken? Niet echt eigenlijk. Aan de ene kant wilde ik wel een geloofwaardig resul-taat, een kast die inderdaad zó zou kunnen geweest zijn. Maar aan de andere kant wilde ik ook vooral een “mooi” resultaat voor de moeite en het werk dat erin zou worden gestoken. Het zou dus kwestie zijn van een juist compromis te vinden, want het was natuurlijk des-tijds totaal Pat Lawlor’s zorg niet dat die whitewoods “mooi” zouden zijn.

En ik had een deadline: op 26 maart 2012 zou het speel-veld, aldus die stempel op de kopse kant, precies 20 jaar oud zijn.

The naked AddamsTAF WHITEWOOD PROJECT

PAscAL LerOy

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 9: 2012 - 02 - Spinner Magazine

HeT sPeeLVeLDHet maffe is dat dit speelveld totaal onbeschadigd was. Het was immers nooit bespeeld geweest. Volgens de man van wie ik het kocht was het wellicht gebruikt om nieuwe lak te testen. Het waren inderdaad de early days van Diamond Plate. Mijn speelveld was dus gelakt, ook de onderzijde.

Na 20 jaar bleek de lak helaas niet meer te zijn wat hij zou moeten zijn. Er waren wat braampjes aan de inserts, en op sommige plaatsen was de lak gebarsten.

En dus heb ik de lak aan de bovenzijde er volledig af-geschuurd en het speelveld opnieuw laten lakken met hedendaagse clearcoat.

In totaal zijn er drie sessies van drie lagen clearcoat op-gezet, met tussendoor schuurbeurten voor een perfekt vlak resultaat. En vermits ik deze keer geen airbrush her-stellingen moest doen ging dat heel vlot. Na ongeveer een maand had ik een perfekt speelveld, mooi gepolijst, het blonk als een spiegel.

De resT DAn...

Ik heb, eveneens op Ebay, een afdanker kunnen kopen. De verkoper noemde het een ‘cannibal’ machine: ze had gediend voor wisselstukken. Eén en ander was er inder-daad uitgevezen, maar op het eerste gezicht ontbraken er geen unieke stukken.

Thing Hand en onder andere alle flipper assys zaten er los bij. Gemakkelijk vond ik dat toen, zo hoefde ik ze niet meer los te vijzen.

9NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 10: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Het speelveld had ernstige schade en de ramp was in-derdaad een ramp: te vervangen. Sommige plastics ont-braken, geen probleem: ik was toch van plan nieuwe te maken zonder bedrukking. En posts, standup targets, rubbers, microswitches, blade switches, ..., al die dingen zijn duur, maar wel gemakkelijk te vinden.

De kast startte niet op, volgens de verkoper omwille van “...bad bridgerectifiers of 5 and 12 Volt on power board”. De prints leken wel ok, maar hier en daar waren er inderdaad “aandachtspuntjes”. Ik ken niks van elec-tronica, maar gelukkig is deze flipperwereld bevolkt met vrienden die mekaar met plezier helpen... Uiteindelijk bleken drie van de vijf borden aan herstelling toe.

een eersTe DILemmA: HeT KABIneTStruktureel was het kabinet perfekt, er was geen noe-menswaardige schade die niet hersteld kon worden. Maar wat ermee doen? Iemand op Flipperforum.be stel-de voor om het volledig zwart te lakken, een ander om het volledig tot op het hout op te schuren. Nog iemand anders suggereerde om een Hurricane kabinet te ge-

bruiken, wat historisch gezien geloofwaardig was omdat de whitewoods destijds zowat in mekaar “gebricoleerd” werden met onderdelen die ze liggen hadden.

Voor mij was het echter geen optie om mijn speelveld in een andere kast te steken, noch om er eender welke andere onderdelen op te vijzen, omdat dat gewoon le-lijk zou zijn. Maar ik zou er ook geen fantasietjes aan toevoegen, geen eigen artwork uitvinden bijvoorbeeld (iemand suggereerde om de translite in zwart-wit na te tekenen). Het moest een geloofwaardige whitewood blijven. Maar dan wel een mooie liefst.

Het werd een lang wikken en wegen, maar ik vond de tekening echt té mooi om weg te schuren. Uiteindelijk heb ik besloten het kabinet te restaureren en daarna vol-ledig mat te lakken. De kopkast heb ik wel afgeschuurd, zwart gespoten en eveneens mat gelakt. Volgens mij zou dit het beste passen bij het whitewood speelveld.

Een whitewood in een Gold kabinet? Op RGP stelde ie-mand dat dit project “a total waste of time and money”

10 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 11: 2012 - 02 - Spinner Magazine

was, “this has no value”. Ik was het daar niet mee eens: zolang ik me met dit project amuseerde was het voor mij de tijd en het geld waard. En zelfs al was het namaak, whatever: de Graslei en het Gravensteen in Gent zijn ook fake, en toch trekken die jaarlijks honderdduizen-den toeristen.

WAT zOU PAT LAWLOr erVAn DenKen? Intussen had ik de flipperkast volledig uit mekaar geve-zen en was ik begonnen met het restaureren en herstel-len van de diverse assys. Mijn bookcase was ernstig beschadigd en aan vervan-ging toe. Ik wilde echter geen nieuwe stukken kopen. Ik had immers een strak plan...

Ik wilde namelijk eerst proberen wat een volledig zwarte bookcase zou geven. Waarom niet? Het kon best dat Pat Lawlor en Co 20 jaar geleden pas tijdens de designfase hadden beslist om die bookcase blauw en de thing box rood te maken omdat ze vonden dat dit paste bij de schreeuwerige kleuren van het speelveld zelf. Maar mijn speelveld was een whitewood, remember...

Mensen op Flipperforum.be suggereerden toen om Pat Lawlor te mailen en hem te vragen naar zijn mening, naar informatie of fotomateriaal. Ik heb die man een uit-gebreide e-mail gestuurd, maar helaas nooit antwoord gekregen.

Maar eerlijk gezegd: dat kwam me toen eigenlijk goed uit. Ik had op dat moment allang het pad verlaten om per sé een historisch correcte whitewood te maken. Wat voor mij telde was het whitewood gevoel, maar ik zou er echt wel mijn eigen ding mee doen...

DrIe HyPOTHesen1) Volgens mij kan het in het begin best de bedoeling zijn geweest dat er een figuur in die stoel zou komen. Want die lege stoel is eigenlijk vreemd en slaat nergens op. Fester mocht van mij dus meedoen. En wat mij be-treft was de prototype versie van de stoel zwart.

11NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 12: 2012 - 02 - Spinner Magazine

2) Ik kan mij een gesprek inbeelden in de stijl van: “Yo de Pat sie! Zeg, zou je niet wat verschillende kleurkes bum-percaps steken?” “Maar meneer de nieuwe Manager van Bally! Ik wilde net allemaal transparante gebruiken, want al die verschillende kleurkes, dat heb ik heb nog maar net bij Funhouse gedaan!” “Euh, daarom juist: we hebben er nog een pak dozen van over en dan zijn we daar eindelijk ook vanaf”. En zo geschiedde.

3) Ik herinnerde me dat iemand op Flipperforum.be schreef dat ze destijds bij het bouwen van die white-woods gewoon gebruikten wat ze vonden. Hehe: toe-vallig een doos met alleen maar witte targets...

metaal en plasticsEn daarmee was de heropbouw volop aan de gang. Alle metalen delen moesten handmatig opgeschuurd wor-den, de corrosie en roest was té erg. De tumbler kreeg dit niet goed. Opbouw van het speelveld ging daardoor tergend traag. Uiteindelijk heb ik de tumbler helemaal niet gebruikt en is elk stuk metaal, tot het kleinste vijsje toe, met de hand opgeschuurd of gepolijst.

Tijd voor the fun part. Vermits mijn speelveld geen artwork bevatte, wilde ik ook geen bedrukte plas-tics. En dus moesten die allemaal nagemaakt worden. Ik kon een kleine zaagmachine lenen waarmee ik alle

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 13: 2012 - 02 - Spinner Magazine

plastics heb uitgezaagd. Of tenminste toch de ruwe vorm, daarna zijn ze met de hand nageschuurd.

Mijn initiële bedoeling was om clear plastics te tinten met gekleurde kleeffolie. Maar dat viel tegen. Uiteinde-lijk heb ik na wat testjes besloten om ze blank te houden, maar aan de onderkant lichtjes mat te schuren. Ze wa-ren nog wel doorzichtig, maar toch minder transparant. Hierdoor zou het licht eronder mooier verdeeld worden, hoopte ik. Ik had immers alweer een strak plan...

HeT zIJn De DeTAILs DIe HeT Hem DOenIets wat normaal weggestoken zit onder de plastics: die mini prints onder de flasher domes zijn groenachtig en hebben rechte hoeken, die nét uitsteken buiten de afge-ronde hoeken van de dome zelf. Normaal zie je dat niet, maar met onbedrukte plastics wel, echt lelijk. Ik heb ze dus maar bijgeschuurd en zwart gemaakt.

LeT THere Be sOUnD!Weg met dat verschrikkelijke pre-DCS gekraak. Flipper Fidelity is een must-be upgrade: het geluid is super.

13NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 14: 2012 - 02 - Spinner Magazine

LeT THere Be LIGHT!Intussen was de heropbouw nagenoeg compleet, zowel boven als onder het speelveld. De prints zaten weer in de kast, alle kabelbomen waren weer aangesloten.

En dan het spannende moment: de kast voor de eerste keer aanzetten... perfekt! Geen knal, geen rook... geen zekering die sprong! Dat was toch even bang afwachten geweest want ik had flink wat kabels onder het speel-veld moeten vernieuwen omdat ze weggeknipt bleken. En zo kwam er voor de eerste keer kleur in de tot nog toe voornamelijk zwart-witte kast...

Na verschillende testen en combinaties van wit met ge-kleurd licht, besliste ik enkel gekleurd licht te gebruiken voor de GI onder de plastics. En enkel groen en blauw. Het sloot dan wel niet helemaal aan bij de kleuren van de originele plastics, maar wit licht was te fel, en met rood GI licht erbij werd het wat teveel een kleurboek...

4 1/2 mAAnD LATerDit was de perfecte balans waar ik van in het begin naar gezocht had: een whitewood die geloofwaardig was zonder maniakaal historisch correct te willen zijn, het was zeker geen fake reproductie geworden. Want ik had er aan de andere kant echt wel mijn eigen ding van kunnen maken. Het resultaat was in balans, en het was mooi, althans in mijn ogen. And I was happy!

Daarmee was de kast nu helemaal af. Tijd voor de eerste testspelletjes op een whitewood speelveld...

14 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 15: 2012 - 02 - Spinner Magazine

WeLcOme HOnOUreD GUesT...Er waren uiteraard wat kleine adjustments, een switchke wat scherper afstellen, dat soort typische kleinigheden. Maar ik was meteen heel tevreden over de flow: heel smooth, misschien is dat eigen aan een geclearcoat speelveld. Ten slotte de decal: “Final game test: Pascal L.”, een grapje dat ik me bij elke volledige restauratie permitteer.

HOe sPeeLT zO’n WHITeWOOD nU? Wel, verwondert het u dat ik zeg: fantastische ervaring! Maar ook vreemd: het is geen TAF. De kast heeft uiter-aard een TAF lay-out, TAF modes, TAF geluid, etc... maar het is iets anders geworden. Heel raar. De originele TAF is eigenlijk een heel donkere kast, deze is net heel klaar door het vele licht. Geen enkel probleem trouwens om te weten wat je moet doen ondanks de ontbrekende teksten: de oplichtende inserts zijn echt niet te missen... Dus integendeel: door het gebrek aan artwork op het speelveld is het spel net veel intenser.

Maar u zou het vooral zelf eens moeten kunnen erva-ren. Ik zal de kast af en toe naar een flipperevenement meebrengen. Intussen heb ik een korte video gemaakt: http://youtu.be/E7mJmpX8gvY. En voor wie nog meer wil lezen: het volledige verslag staat op Flipperforum.be: http://tinyurl.com/nakedaddam

Pascal Leroy a.k.a. g94

15NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 16: 2012 - 02 - Spinner Magazine

The Wizard of Oz (deel 5)

PIeTer VAn LeIJen

Het vijfde deel over de nieuwe fabrikant van flipperkasten, Jersey Jack Pin-ball (JJP). De eerste flipperkast van deze firma is: “The wizard of Oz”. In de vorige spinners hebben we het opstarten van de organisatie en de eerste ontwerpen gevolgd. De productielijnen moeten inmiddels gestart zijn. In deze update wat foto’s van de laatste nieuwtjes.

Eindelijk een foto van het speelveld artwork. Hier is lang naar uitgekeken. De opdracht voor Greg Freres was niet eenvoudig, omdat hij bestaande afbeeldingen met handgetekend artwork moest combineren. Het eind-resultaat is prachtig gedetailleerd en kleurrijk geworden. Op de apron de handtekeningen van het Design Team.

Alle speelvelden netjes in een rek, klaar voor montage.

16 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 17: 2012 - 02 - Spinner Magazine

En zoals altijd ook wat interactieve informatie door middel van QR-codes en internet links.

Een animatie van het logo van JJP vind je met de eer-ste QR-code of deze link: http://www.youtube.com/

watch?feature=player_embedded&v=ZAF3nrGODEA

Tot slot nog werk van ‘onze’ Nederlander, Jean-Paul de Win. Let op hoe mooi de zandloper links onderin is gecombi-neerd met de originele filmbeelden.

http://www.youtube.com/watch?v=Rc0QfYbfda0&feature=player_embedded

De oplevering van de eerste kasten komt steeds dichterbij!

We’re off to see the wizard!

De productie van de kabinetten is in volle gang. De minispeelvelden liggen klaar voor assemblage.

Detailopna-mes van het speelveld. Met de klok mee: Munchkinland mini-playfield, bovenzijde van het speelveld, Munchkinland mode indicator, Munchkinland in detail.

17NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 18: 2012 - 02 - Spinner Magazine

De nieuwe stern: Ac/Dc

TeKsT: BAs VIsFOTO’s: WWW.PInBALLneWs.cOm

De KAsTAls je voor de kast staat, kijk je op de kleurige trans-lite. Die straalt energie uit door de felle kleuren en de flashers. Bij de mannen van de band die de translite sieren valt op dat de ogen niet zichtbaar zijn omdat of de pet of de haren ervoor zitten. Ach, misschien is dat alleen maar positief.

Het kabinet is simpel qua print (sticker) maar ziet er gewoon goed uit. Opvallend detail is dat het net lijkt of er een flinke beschadiging aan de decals is ontstaan. Blijkt een grapje te zijn...

Vooraf waren er wat speculaties of er voldoende geheu-gen zou zijn om twaalf volledige AC/DC tracks bevatten. Dat heeft Stern handig opgelost door een extra geheu-genchip toe te voegen. En de speakers zijn van prima kwaliteit. Wake up the neighbours!

In de vorige Spinner was er aandacht voor de Transformers, dit keer is alweer een nieuwe Stern kast aan de beurt: AC/DC. De kast is gebaseerd op de vermaarde rockband en heeft voor de liefhebber goede muziek te bieden. Maar is het ook een leuke kast? We lazen de review van Pinball News (met dank aan Martin Ayub, ook voor de foto’s) en probeerden de kast uit bij onze hoofdsponsor: Game XL.

Wat verder opvalt is dat de kast is uitgerust met een display met rode LED’s. Niet door iedereen gewaardeerd, wel een stuk economischer dan het traditionele display met ‘gas’.

Ook niet te missen: een fire button op de lockbar. Stern heeft bij veel machines toernooi start knoppen aange-bracht, maar dit is er ééntje in een mooie uitvoering.

HeT sPeeLVeLD

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 19: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Een van de meest controversiële aspecten van het speel-veld is dat enorme gezicht van Angus Young midden in het centrum van het speelveld. Wat dachten ze bij Stern? Maakten ze eerst de Premium/LE versie (waar een ande-re uitwerking is gebruikt: een mini onder speelveld) en hebben ze daarna eenvoudig weg voor de Pro versie deze oplossing gekozen? Bij Game XL stond alleen de Pro versie, dus we konden het niet beoordelen. Feit is dat Angus niet moeders mooiste is en dat is wel waar je de hele tijd tegenaan zit te kijken. En het wordt pas echt genieten als ook de witte insert achter de tanden verlicht wordt…

HeT sPeLDe kast speelt vlot en over te lange baltijden hoefden wij ons geen zorgen te maken. Met slechts twee flip-pers is het geheel lekker overzichtelijk. De meeste ramps zijn gemakkelijk te schieten, maar het is wel raadzaam om even de rulesheet te lezen. Sommige schoten leve-ren weinig tot niets op, terwijl er soms ook zomaar mil-joenen punten weggegeven lijken te worden. Voor een uitgebreide beschrijving kijk je het best op Pinball News:http://www.pinballnews.com/games/acdc/index7a.html Ongelooflijk met hoeveel toewijding en detail Martin Ayub zijn beschrijvingen maakt. Dat moet je niet probe-ren te overtreffen…

Leuk en opvallende onderdeel is de ‘Song Selector’. Dat is een jukebox-achtige toy waarmee de speler de song kan kiezen die wordt gespeeld. Keuzes maak je door met de flippers door de songs te ‘bladeren en vervolgens met de lockbar fire-button een keuze te maken.

Als speciale feature heeft de AC/DC ook een kanon. Om te laten weten dat het kanon beschikbaar is, is er een rode flasher naast opgesteld. De kanon launcher werkt net als die in Terminator 2.

De drie multiball modi haal je op verschillende manieren maar start je door het kanon te schieten. Jam Multiball komt van de hellingshoek, Album Multiball wordt verlicht door het voltooien van de drie target banken, terwijl via het schieten van de ramps Tour Multiball wordt gestart.

Ze zijn allemaal relatief eenvoudig te halen, maar ik ben heel eerlijk: ik moet de beschrijving van Martin nog eens goed nalezen om te begrijpen wat ik vervolgens precies moet schieten om hoge scores te halen.

De eersTe InDrUKAC/DC speelt zoals we dat graag zien: goed! De flip-pers voelen goed aan en er is veel variatie in schoten. De muziek is, als je van rockmuziek houdt, uitstekend en het spel is behoorlijk uitdagend. Ik hoop dat we er bin-nenkort eentje mogen lenen voor een hele dag, want de paar spelletjes die we nu konden spelen smaakten naar meer.

De nieuwe stern: Ac/Dc

Onze voorzitter test de AC/DC.

19NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 20: 2012 - 02 - Spinner Magazine

DPO 2012: de jubileumeditie6 en 7 oktober in Amsterdam

rOB cAPeL

LOcATIeTijdens het zeer succesvol verlopen DPO van 2011 in Gouda werden we door NFV-lid Gerard Poelwijk bena-derd met het voorstel om het eerstvolgende Dutch Pin-ball Open te organiseren in de school waar hij werkzaam is. Er zijn daar al een aantal flipperkasten aanwezig en ook alle horecafaciliteiten zijn dik in orde, aangezien er ook kooklessen gegeven worden. Het pand heeft hier-voor een compleet ingerichte keuken. Het betreft de Heldringschool in Amsterdam Oost, waarover u meer kunt lezen in het artikel van Gerard in deze Spinner.

Gezien het enthousiasme van Gerard werd er in het voorjaar een afspraak gemaakt om op de school te gaan kijken en er werd al snel besloten dat dit een prima locatie was voor het DPO 2012. In Amsterdam, veel ruimte, enthousiaste vrijwil-ligers en alle faciliteiten aanwezig. Op grond van ervaringen uit het verleden werd besloten om als eerste stap een evenementenvergunning aan te vragen. Deze werd sneller verleend dan verwacht, dus 6 en 7 okto-ber kunt u in uw agenda noteren voor dit mooie evenement op de meest bijzondere locatie sinds 2007: het clubhuis in Deventer in combinatie met de kanovereniging.

AcTIVITeITenNatuurlijk maken de diverse flipperwedstrijden deel uit van het programma. Na de Italiaanse winst in 2011 (Daniele Acciari) gaan de NFV-ers proberen de titel dit jaar in eigen land te houden.

Omdat 2012 voor de NFV een jubileumjaar is, gaat het organisatie team zich inzetten om een aantal extra acti-viteiten te ontwikkelen. Om op die manier het DPO nog

Dit jaar bestaat de Nederlandse Flipper Vereniging 20 jaar. Een mijlpaal waarbij onze club graag even stilstaat. Dat doen we onder andere door het Dutch Pinball Open (DPO) nog grootser op te zetten dan andere jaren. Ons DPO is in de loop der jaren uitgegroeid tot een evenement met een brede en immer groeiende nationale en internationale belangstelling. We zijn als organisatie dan ook zeer verheugd dat dit jaar onze hoofdstad het decor vormt voor het DPO 2012.

feestelijker en aantrekkelijker te maken. Eén bijzonder onderdeel wordt ook de flipperkasten- en onderdelen-markt, waarbij leden hun flipperonderdelen/kasten te koop kunnen aanbieden. Details hierover volgen in de komende Spinner, op het NFV Forum en op de speciale DPO website. Ook zullen we een aantal leuke sidegames introduceren. Welke dat zullen zijn, blijft nog even een verrassing.

We hebben al afspraken gemaakt met een aantal partijen over hun aanwe-zigheid. Zo komt HighClass Pinball met een uitgebrei-de stand en maakt ook de Ministry of Pinball zijn opwachting. Natuurlijk hopen wij dat in oktober de langverwachte Wizard of Oz flipperkast gepresen-teerd kan worden op het DPO.

Heeft u zelf nog suggesties om een feestelijk tintje aan het evenement te geven, mail deze dan naar [email protected]. Ons bijzondere lid Gerrit Zalm heeft toe-gezegd de prijsuitreiking te verzorgen, dus dat levert in ieder geval een vrolijke noot op.

KAsTen, KAsTen, KAsTenZoals ieder jaar zal het ook in 2012 weer een uitdaging zijn om zoveel mogelijk flipperkasten bijeen te krijgen. Voor deze jubileum editie is het onze wens om 100 kas-ten op te stellen. Hierbij zijn we voor een belangrijk deel afhankelijk van onze leden en andere partijen om kasten beschikbaar te stellen. Vindt u het leuk om het DPO 2012 tot een succes te maken meldt uw kast(en) dan aan bij Edwin Nijs, [email protected]. Naast onze waardering en gratis entree verdient u tevens een leuke attentie.

Meer gedetailleerde informatie over het komende DPO leest u in de komende Spinner en op de website dpo.nfvpinball.nl.

We hopen u graag te zien op 6 en 7 oktober in Amsterdam!

De finalisten van DPO 2011 samen met wedstrijdlei-

der Ad Jonker.

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 21: 2012 - 02 - Spinner Magazine

DPO

AMSTERDAM

6 en 7 oktober 2012

De Heldringschool,

Burg. Eliasstraat 20

Page 22: 2012 - 02 - Spinner Magazine

even voorstellen -Flipperen op de De Heldringschool

GerArD POeLWIJK

De scHOOLDe Heldringschool is een VSO ZMLK school, voortge-zet speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinde-ren. Ik ben sinds ´97 lid van de NFV en in 2000 ben ik gaan werken op deze school. De school heeft een grote centrale hal, die voor de pauzes van de leerlingen wordt gebruikt. Toen ik er in 2000 kwam werken, stonden er al twee pooltafels, een tafelvoetbal en twee tafelten-nistafels in de hal. Als NFV’er miste ik toch wel een flip-perkast. Zou leuk zijn als daar ook een flipperkast bij zou komen. Het bleek dat ze er vroeger wel eens een gehad hadden, maar die ging stuk en niemand kon die repare-ren. Uiteindelijk is die dus weer `stuk’ verkocht.

De cOLLecTIeMet een beetje bluf heb ik toen beloofd dat als er weer een flipperkast komt, ik hem wel kan maken en als het mij niet lukt dat ik dan wel via de vereniging men-sen ken, die de kast kunnen repareren. Dat werd goed gekeurd. Ik mocht op zoek gaan naar een flipperkast van rond de 500 gulden. Het werd een High Speed. De kast was niet in verzamelstaat, maar dat mocht de pret bij de leerlingen niet drukken. Zij vonden het fantastisch, vooral het zwaailicht maakte indruk. Dat hij de eerste maanden niet zo snel speelde, omdat ik zo dom was om de voor- en achterpoten te verwisselen, maakte het voor hen alleen maar leuker. De kast stond vrijwel de hele dag aan. Zelfs als de leerlingen al naar huis waren, werd er op gespeeld, want een paar collega´s kregen ook de smaak te pakken.

In de eerste maanden was ik verbaasd over wat er stuk kon gaan, want dat had ik bij mijn kasten thuis nog niet gezien. Het waren vooral slijtagebreuken van brackets, targets en veren.Toen men zag dat het flipperen populair was en dat ik de kast ook aan de praat kon houden, vond ik het tijd om een voorstel te doen voor een tweede flipperkast. Jawel, ik mocht een World Cup Soccer kopen, want die zou toch ook wel leuk zijn voor de leerlingen (en collega´s).

Inderdaad de leerlingen vonden het leuk om de hele tijd een GOAL te scoren. Alleen was er bij die twee flippers een probleem. De leerlingen snapten nooit wie er nou gewonnen had. Het waren te veel cijfers. Dat probleem was makkelijk op te lossen met een derde flipperkast, de

Dit jaar wordt het DPO op een speciale plek gehouden, namelijk op De Heldringschool in Amsterdam. Ik kan wel zeggen dat het de leukste school van Amsterdam (eigenlijk Nederland) is, maar ik hoop dat jullie dat ook vinden na het DPO.

NBA Fastbreak die is lekker makkelijk met de puntentel-ling. Alle drie de kasten vielen in de smaak en er wordt nu al meer dan 10 jaar leuk op gespeeld. Later werden het er vier, we mochten nog een Rocky Bullwinkle lenen van een kennis van een collega, die er nu nog steeds staat.

De UITBOUWToen is het een paar jaar bij die vier gebleven, het geld was op en ik was ook een aantal jaar minder actief bij de NFV. Sinds twee jaar doe ik weer mee met een aan-tal wedstrijden en kom ik ook weer wat meer in contact met andere leden. Dan gaat het gesprek soms al snel over de flipperkasten op mijn school. Sommige leden vinden het een leuk initiatief en hebben spontaan hun kasten uitgeleend, omdat ze er thuis niet zoveel ruim-te voor hadden. Zo zijn er een TOTAN, FishTales en een Tommy bij gekomen. Dank Jeroen en Bas.

22 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 23: 2012 - 02 - Spinner Magazine

FLIPPeren ALs BeLOnInGDe kasten worden niet alleen gebruikt om in de pauzes op te spelen. Ze zijn ook erg handig om de leerlingen op een leuke positieve manier te belonen. `Als jij nou een hele goede ochtend hebt, verdien je vanmiddag een uurtje flipperen.̀ Let dan wel op het woord verdienen. De leerling krijgt zo´n extra uurtje niet zomaar cadeau, hij heeft er z´n best voor gedaan en het geeft hem dan een goed gevoel, als hij daardoor iets leuks verdient.

Maar de flipperkasten worden ook op een andere manier als lesmateriaal gebruikt. Ik heb zelf leerlingen van 18 t/m 20 jaar in mijn klas. De meeste van hen kunnen niet lezen, rekenen of schrijven. Zij leren voornamelijk huis-houdelijke dingen, om hun zelfstandigheid te vergroten. Omdat de flipperkasten zo intensief gebruikt worden, moeten ze ook weleens geheel kaal geschroefd wor-den en alles moet dan worden gepoetst. Dat is toch ook wel een huishoudelijk klusje. Zo kunnen mijn leerlingen prima helpen bij het schoonmaken van een bakje vieze lampjes, ramps en plastics worden weer prima schoon en er is ook een handige leerling die kan helpen met het losschroeven van de onderdelen.Zo heb ik de Twister van de NFV samen met mijn leerlingen uit elkaar geschroefd en die speelt weer fantastisch.

een eVenemenT OP scHOOL?Nu er toch al een aantal flipperkasten bij mij op school zijn, begon ik een beetje te fantaseren over een DPO bij mij op school. Ik zag het wel voor me. De ruimte is groot

genoeg, er zijn al een tiental flippers, kunnen m´n leer-lingen helpen…..maar dan zou ik toch eerst het bestuur moeten overtuigen. Na een bezoekje aan de school en wat praatjes met mijn leerlingen en collega´s, waren zij ook enthousiast geworden. Het was nog even wachten op de vergunning van de gemeente Amsterdam, maar van hen mag het ook. Het DPO van 2012 gaat dus op De Heldringschool plaatsvinden. Ik blij en mijn leerlingen blij, want zij krijgen 100 flipperkasten op school!

WAT KUnnen De BezOeKers OP HeT DPO VerWAcHTen?Mijn leerlingen en collega´s zullen een gezellige bar maken in onze personeelsruimte. In onze keuken kun-nen we verschillende broodjes maken (kaas, ham, kroket of frikadel). Onze kok kan ook heerlijke bami met saté serveren, mijn leerlingen zullen de bezoekers dan ook welkom heten in een klaslokaal, die we voor het DPO ombouwen tot restaurant. In de hal staan de recreatie kasten en in de gymzaal is de wedstrijd. Verder zijn er in de klaslokalen nog kleinere wedstrijden en is er op zondag een markt voor tweedehands flipperonderdelen.

De school ligt dicht bij treinstation Sloterdijk. Mocht je met de auto komen, dan word je door een leerling de weg gewezen naar een goedkope parkeergarage. Als het aan ons ligt wordt het een succes. We hopen dat er veel bezoekers komen, zodat ze van deze speciale sfeer kunnen proeven. Graag tot ziens in oktober!

23NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 24: 2012 - 02 - Spinner Magazine

nFV clubhuis: Graag even uw aandacht!

ArIe PIJL

De BAsIsHet maandelijks kunnen flipperen op de eigen machi-nes in een eigen clubgebouw is een voorrecht wat we als bestuur graag blijvend willen aanbieden aan onze leden, nu maar ook in de toekomst. Willen we dat veilig en goed kunnen blijven doen, dan moeten we ons aan een aantal spelregels houden, die met name slaan op parkeren en schoon achterlaten van het clubgebouw.

We zijn in Ederveen begonnen in een lege kippenschuur waar totaal geen faciliteiten waren, maar hebben de ruim-te inmiddels binnen vier jaar zover omgebouwd dat we van een gewaardeerd clubhuis mogen spreken. Het club-gebouw heeft nu de volgende faciliteiten:

• ruim 85 spelende flipperkasten opgesteld en in een redelijk goede staat.

• een keuken die niet meer onderdoet voor een pro-fessionele keuken waar door vrijwilligers maaltijden en snacks aangeboden worden tegen redelijke prijs.

• een goed verzorgde zithoek en een gezellige bar• goede sanitaire voorzieningen.

De capaciteit van 100 personen is in de regel ruim vol-doende. Alleen voor een DPO (>300 bezoekers) moeten we uitwijken. Op zondag zijn er beperkte openingsmoge-lijkheden, maar gezien de animo voor evenementen die we tot nu toe op zondag organiseerden lijkt dit niet echt een knelpunt te vormen.

Inmiddels zitten we alweer ruim 4 jaar in het clubhuis in Ederveen. Voor diegene die er nog nooit zijn geweest, het adres is Nieuweweg 73 in Ederveen.Wij huren hier als NFV een gebouw van ca. 350m². In deze Spinner een status update en een verzoek om mee te helpen het gebruik van het clubhuis zo plezierig mogelijk te maken.

De OPenInGWilt u komen flipperen of om andere redenen naar het clubgebouw komen, kijk dan in de agenda op de web-site om te zien wanneer het clubhuis open is. Doel is om elke laatste vrijdag van de maand een ontspannen avond met elkaar te plannen, de Funhouse Friday (FF), daar kunt u ook een warme maaltijd gebruiken. Zie ook de website voor aanmelden en reserveren van uw maaltijd. Maaltij-den kunt u ook reserveren op [email protected]

Verder vinden er op de zaterdag in het midden van de maand vaak evenementen plaats, dus in principe is het clubhuis twee maal per maand open. Verder zijn we één of twee maal per jaar een heel weekend open, vaak één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Dan zijn er evenementen die een heel weekend beslaan, bijvoor-beeld DPM. Mocht u tussendoor in het Funhouse willen zijn voor bijv. ophalen/afleveren/klaarzetten flipperkasten, reparatie, leveren van spullen of welke andere reden dan ook, dan kunt u hiervoor contact opnemen met Arie Pijl. Graag een afspraak maken per mail op [email protected]

AAnDAcHTsPUnT 1: PArKerenPunt van aandacht vormt het parkeren. Wanneer de auto’s op de juiste manier geparkeerd worden, kunnen we ca. 50 auto’s op de bestrating kwijt zonder gebruik te moeten maken van de weide. Dit vergt echter van eenie-der die het clubhuis bezoekt enige discipline.

Wanneer we een evenement organiseren waar we meer-dere auto’s verwachten vragen wij de huisbaas om de weide naast het clubgebouw (oostzijde, waar normaal een aantal paarden staan) open te stellen voor parke-ren. Verzoek is dan ook om bij evenementen waar de wei open is, direct door te rijden naar de ingang van de wei en daar zodanig te parkeren dat uw auto geen belemmering is voor andere auto’s om daar te parkeren.

Wanneer de wei niet open is (kleine evenementen of dras-sige wei), verzoeken we je om aan de achterkant van ons clubgebouw (noordzijde) te parkeren en vandaar uit langs het gebouw (westzijde) op te vullen naar de voorkant van het terrein. Houd er altijd rekening mee dat de overige gebruikers van het terrein ook bij hun gebouwen kunnen komen en dat de branddoorgang naar het achtergelegen pand open moet blijven.

Zo zag het gedeelte waar nu de bar staat eruit voor de renovatie.

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 25: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Dus als laatste parkeren we de auto’s aan de voorkant en westkant van het gebouw, nooit parkeren op de strook langs de oprit naar het Funhouse, dit staat ook aangeven op de verkeersborden, die opgehangen zijn aan het begin van de oprijlaan.

AAnDAcHTsPUnT 2: HyGIëneEen ander punt is de hygiëne. Iedereen vindt het prettig om in een schone omgeving te flipperen. U kunt meehel-pen door de toiletten steeds netjes achter te laten en al uw etensresten in de daarvoor bestemde afvalbakken te deponeren.

Op het platteland komen muizen en ratten voor, die altijd op zoek zijn naar voedselresten en etensresten. Dus moe-ten we altijd zorgen dat mogelijk voedsel voor deze bees-ten wordt opgeruimd. Dat betekent dat na elk evenement de vloeren worden geveegd/gedweild en dat bij gebruik van friteuse, tostiapparaat of ander apparaat waar moge-lijke voedselresten af komen, er voor vertrek moet worden opgeruimd. Hiervoor zijn regels opgesteld, die ook aan de koelkast hangen en aan de sleutelbos, die op te halen is bij Arie Pijl.

AAnDAcHTsPUnT 3: OPsLAGrUImTeOp dit moment is het clubhuis te vol, dit komt mede door de partijaankoop en de voorbereiding op de veilingen. De extra kasten die we onder handen hebben nemen ruim-te in. Daarom is er tijdelijk (doel is tot aan einde 2012) extra ruimte gehuurd in een gebouw aanliggend aan ons Funhouse, totdat de veilingen voorbij zijn en alleen onze eigen kasten weer in het Funhouse staan opgesteld.

Het is een clubhuis van en voor ons allemaal, dus is het ook ieders verantwoordelijkheid om te zorgen dat we met plezier gebruik kunnen blijven maken van deze unieke flipperlocatie in Nederland.

Voor vragen over het NFV clubgebouw/Funhouse kunt u terecht bij [email protected]. Voor vragen over de maal-tijden, speciale wensen en reserveringen kunt u terecht bij [email protected]

25NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 26: 2012 - 02 - Spinner Magazine

nieuw uit nL: PInBALL mAGAzIne

uitgeschreven. Alleen kwam toen wel het besef dat als elk interview zo lang zou duren, dat boek er pas over een jaar of twee zou zijn. Tegen die tijd zou het eerste inter-view enorm gedateerd zijn.

En toen viel het kwartje: wat als ik dat interview niet voor een boek gebruik, maar voor een tijdschrift? Dat zou dan een compleet ander blad worden dan de bla-den die er nu zijn. Qua vormgeving had ik ook al wat ideetjes. Daar ben ik een beetje mee gaan spelen en ook gaan rekenen. Want: hoeveel van die tijdschriften zijn er te verkopen? De aanschafdrempel ligt mogelijk een stuk lager dan bij een boek van ruim 50 euro, maar dan heb je nog geen getallen. De NFV heeft 1000 leden, maar op een DPO komen er maar 300 opdagen. Als dat enigs-zins te projecteren is op buitenlandse flippershows en hun opkomst dan zou het toch mogelijk moeten zijn om 2500 tijdschriften te kunnen verkopen? Ik las op internet dat Pingame Journal iets van 1300 abonnees heeft. Dat moet ik op termijn ook kunnen halen.

BAs VIs

In een wereld die steeds meer lijkt te draaien rond snelheid en twitterende vluchtigheid, sta jij op het punt om een magazine te presenteren dat kiest voor diepgang. Jij durft! Vertel eens hoe je op het idee kwam voor het blad.Los van het feit dat je je af kunt vragen of die twitte-rende vluchtigheid wel zo wenselijk is, liep ik al een tijdje rond met wat losse ideetjes. Uiteindelijk is het een com-binatie van factoren.

Ik vind het leuk om mensen uit de flipper industrie te interviewen. Daarbij graaf ik graag wat dieper en stel ik soms vragen waar mensen even goed over moeten nadenken. Ik had vorig jaar het idee om een boek te schrijven met daarin gebundelde interviews met men-sen uit de flipper industrie. Er komen vooral boeken uit over flipperkasten en ik dacht dat het ook interessant zou kunnen zijn om van de mensen ‘behind the scenes’ te horen hoe het er destijds aan toe ging. Dat was één factor. Daarnaast kreeg ik een idee hoe ik die interviews makkelijker dan voorheen zou kunnen uitwerken. Dat was ook een factor.

De ALV van vorig jaar kan ook als kleine factor gezien worden. De NFV had een probleem: een drukker die te weinig Spinners levert. Of teveel leden, het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb die drukker destijds zelf aangedra-gen en weet: die werkt met een oplage van 1000 of 2500. 2500 exemplaren drukken is goedkoper dan 2 x 1000. Ik zag dat ‘probleem’ als een uitgelezen kans voor de NFV om zichzelf beter naar buiten te brengen. Als je zou beslissen om 2500 Spinners te drukken is je oor-spronkelijke probleem opgelost, maar heb je nog 1400 Spinners staan waar je wat mee moet doen. In theorie zou je die gewoon kunnen aanbieden aan de Bruna, de Ako en andere kiosken. Op het NFV forum werd dat idee meteen afgeschoten. Alleen bedenk ik wel vaker dingen die volgens sommigen niet kunnen en toch lukken. Het Flipperkasten Donatie Plan was ook zo’n idee.

Weer een andere factor was dat ik contact had met iemand uit de flipper industrie die een heleboel te ver-tellen had. Toen heb ik dat idee van dat boek aan hem voorgelegd en gevraagd om hij mee wilde werken aan wat telefonische interviews. Dat was prima en er zijn toen drie sessies geweest van in totaal iets van vijf uur. Heel gezellig, leerzaam en interessant. Die sessies zijn

Op 7 mei publiceerde Pinball News onder de kop NEW PINBALL MAGAZINE ANNOUNCED het volgende: ‘Jonathan Joosten is a man with a mission. As the former Editor of the Dutch Spinner pinball magazine, his mission is to take pinball publications to a hitherto unexplored level and create a true high-quality pinball magazine unlike anything seen in the business before’. Alle aanleiding om Jonathan te benaderen voor het verhaal achter dit interessante initiatief!

Jonathan Joosten, editor van Pinball Magazine

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 27: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Je hebt als redacteur van de Spinner ervaring opgedaan met het maken van een blad. Maar zo’n internationale uitgave in eigen beheer laten ver-vaardigen, dat is toch andere koek. Wat waren de grootste uitdagingen om dit project van de grond te krijgen?Kort samengevat is het antwoord: alles wat niet direct met het vervaardigen van een blad te maken heeft, maar er wel bij komt kijken.

De website was redelijk eenvoudig, maar het integre-ren van een webshop op die website kostte al wat meer denkwerk. Om die site ook nog eens te koppelen aan een Payment Service Provider die de bancaire afhande-ling doet, dat bleek nog een stuk lastiger. Ook uitda-gend: het opstellen van een professionele advertentie rate card en het samenstellen van een lijst van potentiële adverteerders. Dat duurde allemaal ook langer dan voor-zien. Tenslotte: de vormgeving van de nieuwsbrief, en dan met name die voor adverteerders, was ook erg frus-trerend. Daar ben ik nog niet helemaal tevreden over, dus daar wordt nog aan gewerkt. Dat soort zaken dus.

In het persbericht dat Pinball News begin mei publiceerde kwam naar voren dat het nieuwe magazine geen vaste verschijningsfrequentie gaat krijgen. Maar je hebt ongetwijfeld wel ideeën over hoe het na dit eerste nummer verder zal gaan. Kun je daar iets meer over vertellen?Waarschijnlijk doe ik een paar nummers per jaar. Even leek het er op dat nummer 1 en 2 heel dicht na elkaar zouden verschijnen. Dat was op dat moment reden

om die opmerking over die verschijningsfrequentie te maken. Zoals het er nu uitziet is dat toch niet het geval, maar het had gekund. Daarnaast maak ik Pinball Maga-zine omdat ik het leuk vind. Het moet ook leuk blijven. Ik ben voor een deel afhankelijk van externe factoren die ik niet kan beïnvloeden, waardoor ik het mezelf alleen maar moeilijk zou maken door aan een vaste verschij-ningsfrequentie vast te houden. Dus doe ik dat niet.

Momenteel ben je druk met het eerste nummer. Wat kun je daar over vertellen?Vrijwel alle kopij is geschreven en heeft de status ‘first draft’. Dat betekent dat het naar de betrokken personen wordt gestuurd die er al dan niet hun goedkeuring over geven, of wat aanpassingen willen zien. In de praktijk betekent het dat elk artikel grondig gereviseerd moet worden. Voor een Hollander spreek ik een aardig woord-je Engels, maar de gemiddelde Amerikaan heeft toch wat moeite met mijn zinsopbouw. Dus laat ik die artike-len nu door mensen met Engels als moedertaal ‘oppoet-sen’. Dat kost wel extra tijd, maar komt het blad wel ten goede. De verwachtingen zijn hoog gespannen, dus wil ik het wel zo goed mogelijk doen.

Martin Ayub omschreef je als een ‘man met een missie’. Wanneer is voor jou het project Pinball Magazine geslaagd?Als ik heb waargemaakt wat ik voor ogen heb. Dat kan overigens al na het eerste nummer zijn. Wat Martin Ayub op Pinball News schreef klinkt ambitieus, maar moet toch wel het minimaal haalbare zijn.

Twee pagina’s uit het eerste nummer van Pinball Magazine.

27NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 28: 2012 - 02 - Spinner Magazine

nFV Teamtoernooi 15 september in het NFV Funhouse

JULes reIVers

VOOr WIe Is DIT TOernOOI GescHIKT? Voor iedereen die het leuk vindt om te flipperen in wed-strijdverband! Het belooft een spannend, competitief, maar vooral ook een gezellig toernooi te worden. Voor mensen die twijfelen, of mensen die het niet meteen lukt spelers te vinden om samen een team te vormen, meld je evengoed aan! Er zullen ongetwijfeld meer individuele spelers zijn die nog een team zoeken.In hetzelfde weekend vindt in Madrid het EPC plaats. Dat betekent dat een aantal sterke spelers daar het (team) toernooi zal spelen. Elk nadeel heb z’n voordeel zou Johan Cruyff zeggen. Als de kat van huis is, dansen de muiZEN op tafel…

sPeLOPzeT In HeT KOrT…Dit toernooi zal bestaan uit een kwalificatie ronde en de finale rondes. De teams zullen worden ingedeeld in twee kwalificatie groepen. De teams ingedeeld in dezelfde groep spelen onderling allemaal één zogenaamde ‘match’ tegen elkaar.In alle games van het toernooi worden er vier ballen per spel gespeeld. De matches zullen voornamelijk op dot-matrix kasten gespeeld worden. De beste twee teams van elke groep zullen doorgaan naar de finales. Hoe dit alle-maal precies in z’n werk gaat, wordt hieronder uitgelegd.

KWALIFIcATIerOnDeBij 8 teams of meer, zullen er twee kwalificatiegroepen zijn. Zijn er minder dan acht teams, dan zullen alle teams in één groep tegen elkaar spelen.Een team bestaat uit vier spelers. De teams ingedeeld in dezelfde groep spelen onderling allemaal één zogenaam-de ‘match’ tegen elkaar. Een match bestaat uit twee duo-games en één ZEN-game. De twee duo-games zullen tegelijk starten, in elke game spelen namelijk twee team-leden van het ene team tegen twee teamleden van het andere team, head-to-head.Als de twee duo games zijn gespeeld, wordt er met het gehele team begonnen aan de ZEN-game. Deze game wordt gespeeld op één van de kasten die ook gebruikt zijn voor de duo-games.

FInALerOnDesDe twee beste teams van elke groep gaan door naar de finales. Bij een gelijke stand telt het onderling resultaat. Is er daarna nog een gelijke stand, dan zal er een shoot-out

Op zaterdag 15 september 2012 organiseert de NFV voor het eerst sinds 2007 weer een NFV Teamtoernooi! Wat dit toernooi zo bijzonder maakt is, dat er verschillende manieren van spelen aan bod komen. Er zal zowel head-to-head geflipperd worden als ook op de ZEN manier, waarbij twee spelers van hetzelfde team tegelijk de flipperkast bedienen. Deze spelopzet hebben we “geleend” van de Belgen, zij gebruiken deze manier van spelen al langer in hun team competitie. Waarvoor dank!

gespeeld worden. Deze zal bestaan uit één ZEN-game. De keuze van de kasten wordt op voorhand bepaald door de wedstrijdleiding. De als nummer 1 en 2 geëindigde teams van elke groep in de kwalificatieronde gaat door naar de halve finales. Het als hoogst geëindigde team van de ene groep speelt tegen de nummer 2 van de andere groep de halve finale. De winnaar van beide halve finales spelen dan de finale. Elke match in de finalerondes bestaan, net als in de kwalificatieronde, uit twee duo-games en één ZEN-game. Verder zijn alle regels hetzelfde als in kwalifi-catieronde.

AAnmeLDen en meeDOen!Je kunt je aanmelden voor dit toernooi door een mailtje te sturen naar Jules Reivers ([email protected]) of op het NFV forum. Het toernooi zal starten om 12.00 uur en zal ongeveer duren tot 18.00 uur. Het Funhouse is deze dag al geopend vanaf 10.00 uur. Tijd genoeg dus om nog lekker even te oefenen. Kosten per persoon voor deelname: 5 euro voor het toer-nooi + 5 euro entree Funhouse

NFVTEAM TOERNOOI15-09-2012 FUNHOUSE 12.00 UUR

Meld je aan als team. Stuur een mailtje naar [email protected] of laat je je naam achter op het forum! Hopelijk zin we je terug op 15 september!

datum locatie tijd

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 29: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Technische workshopElektronica in de flipperkast voor beginners

JULes reIVers

VOOr WIe Is Deze WOrKsHOPDeze workshop is met name geschikt voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben met elektronica in flip-perkasten.

AAnmeLDenMocht je deze workshop graag bij willen wonen, ben er dan snel bij. Er zijn maar een beperkt aan plaatsen beschikbaar. Meld je aan! Stuur een mailtje naar [email protected] of laat je naam achter op het forum.

Zaterdag 15 september om 10 uur organiseert de NFV in het Funhouse een technische workshop voor beginners. Deze workshop zal bestaan uit 2 onderdelen. Als eerste zal er iets verteld worden over de basisprincipes van de elektronica en de werking van diverse elektronische componenten die voorkomen in de moderne solidstate flipperkast. Daarnaast komen ook dingen aan bod als de werking van de lamp- en switchmatrix, de spoelen, cpu- en powerdriverboards enzovoorts.

NFV EVENEMENTENAGENDA

Augustus vrijdag 31 NFV Funhouse Funhouse Friday

September zondag 2 nog niet bekend RFT 6e (Gelderland)zaterdag 15 NFV Funhouse Clubhuisdag / Techniek / Team Toernooivrijdag 28 NFV Funhouse Funhouse Friday

zaterdag 29 NFV Funhouse klusdag / RFT België (Gentbrugge)

Oktober za-zo 6-7 Amsterdam Jubileum DPO zaterdag 13 NFV Funhouse Klusdag / Magische Machinesvrijdag 26 NFV Funhouse Funhouse Fridayzondag 28 nog niet bekend RFT 8e ronde

November zaterdag 17 NFV Funhouse Clubhuisdag / RFT (9e ronde)vrijdag 30 NFV Funhouse Funhouse Friday

December zaterdag 1 NFV Funhouse Klusdag/Magische Machines + Sinterklaasvrijdag 14 NFV Funhouse Funhouse Friday

zaterdag 15 NFV Funhouse Clubhuisdag + Finale RFT (wedstrijd)

29NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 30: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Juni 2011, ik ben begonnen met het maken van een dis-play, bestaande uit 2 regels van 14 karakters waarbij elk karakter een 5x7 dotmatrix is. Dat zijn dan dus 14 rijen en 70 kolommen. In eerste instantie had ik een IC in gedach-ten dat de dotmatrix aanstuurt. Helaas kan ik dat IC ner-gens krijgen. Nu had ik het idee om elke keer een rij aan te sturen plus de bijbehorende kolommen.

Helaas gaat die vlieger niet op: mijn programma stuurt elke 100ste seconde de elektronica aan, en dat betekent dat ik 14/100ste seconde nodig heb voor het beeld van de complete display. En dat is 7 beeldjes per seconde, en het menselijk oog ziet een film met 24 beeldjes per secon-de heb ik vroeger op school geleerd. Hoewel er zelfs een Baird Televisor is die met 12,5 beelden per seconde moet werken, dat is dan wel weer raar. Maar goed, dat ga je vast zien, en dat moet dus anders. Ik heb ook allerlei arti-kelen gelezen over de traagheid van het menselijk oog enzo. Ik leg het nog even neer en denk er nog even over na. Ik zal ook eens wat testen gaan doen.

rGB-LeDsInmiddels doen de RGB-leds min of meer wat ze moeten doen, ze moeten nog worden ingesteld op de juiste kleur. Als alles blauw is ziet het er allemaal mooi uit, en voor groen en rood geldt hetzelfde, maar als ik een kleur wil mengen zoals geel kan het voorkomen dat de ene led wat rood-geel is en de andere wat groen-geel. De leds zijn dui-delijk niet hetzelfde. Ik kan dit in het programma per led definiëren, maar dat gaat wel een hoop tijd kosten om dit in te stellen en te testen.

Er waren in het verleden al een stuk of 16 modes gepro-grammeerd waarbij de RGB-leds nog niet waren ge-imple-menteerd. Die heb ik nu aangepast. De transparante inserts geven nu aan waar de schoten zijn die je moet schieten. En ook de modes waarbij de GI van kleur verandert naar-mate je de schoten maakt heb ik nu werkend. Zo is er een mode “Forest of Equilibrium” waarbij je in een bos loopt (het speelveld is groen, heel toepasselijk nietwaar?) en je moet de schoten links en rechts om en om schieten, zodat het bos in evenwicht blijft. Schiet je nu teveel schoten aan één kant dan gaat het bos dood, maar je kunt dit com-penseren door de andere kant te schieten. Als het bos in evenwicht is is het groen, één schot in onbalans maakt het geel, twee in onbalans wordt rood (een beetje herfstig...), drie in onbalans is de verlichting zeer zwak groen (alsof het aan het afsterven is) en bij de vierde is de mode afgelopen. Ik geef in dit geval met groene inserts aan welke schoten geschoten moeten worden om het bos weer nieuw leven in te blazen. De Forest of Equilibrium is trouwens geen kel-tische mythe maar een CD van de metalband Cathedral. En ik vond hem wel keltisch klinken...

cycLesHet boek bestond altijd al uit vier hoofdstukken die elk zes mythes vertelden. Het toeval wil dat de keltische mytho-logie is onderverdeeld in cycles. Hier en daar is er wat onenigheid of dat er nou drie of vier zijn, maar aangezien ik al vier lampjes in het speelveld heb zijn dat er naar mijn mening dus gewoon vier. Ik heb de modes wel wat moe-ten verschuiven, want aangezien Fionn een figuur is uit de Fenian cycle moet ook de mode waarin Fionn straalbe-

mijn eigen flipperkast maken:Book of Kells - modesIn 2004 ben ik begonnen om zelf een flipperkast te ontwerpen. Het idee was om een plank bij de Praxis te halen, er een oude PC in te hangen en spelen maar. Intussen bleken de zaken toch iets anders uit te pakken dan in eerste instantie was gedacht. Via de Spin-ner houd ik de leden van de NFV op de hoogte van de vorderingen van de Book of Kells.

rIcHArD BAAn

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 31: 2012 - 02 - Spinner Magazine

zopen op een feestje rondloopt in het juiste hoofdstuk / cycle komen. Bij die mode zijn de linker- en rechterflippers verwisseld en moet je elk gedeelte van het speelveld schie-ten. Dat gedeelte van de GI verandert dan van geel naar rood. En dan van rood naar groen, en dan naar blauw. Ik denk overigens niet dat dat in de beschikbare tijd gehaald kan worden.

Tijdens het programmeren van de RGB-inserts is ook een aantal bugs naar voren gekomen. Veelal had dat te maken met de rechter saucer: daar start je de mode, en als dat ook een schot is tijdens de mode kreeg je die met het starten van de mode. Daar liep ik voor het eerst tegen aan bij de mode “Sidhe”. De Sidhe zijn figuren uit de onder-wereld, en in de flipperkast zie ik de onderwereld als het gedeelte onder het speelveld. Ik schiet dan drie schoten waarbij alleen de eerste keer de bal in de onderwereld terecht komt. De linker saucer en de linker lane activeren 1x de trapdoor, daarna niet meer. Dat is ook zo bij de rech-ter saucer, die gooit de bal dan 1x omhoog en daarna elke keer naar beneden. Maar in dat geval is het starten van de mode niet de eerste keer, maar de tweede. De bal moet namelijk eerst weer in het spel terecht komen...

mOnTy PyTHOn AnD THe HOLy GrAILOp een gegeven moment vond ik de modes wat moeilijk worden: elke keer een mythe vertellen is wel leuk, maar al die schoten die dan achter elkaar moeten is ook wat aan de moeilijke kant. Zodoende heb ik er wat modes bij bedacht die het juist wat gemakkelijker maken. Geïnspi-reerd door John Cleese en zijn makkers in de middeleeu-wen waar ze het gevecht aangaan met het meest extreme monster dat al behoorlijk wat doden op zijn geweten had en nog nooit was verslagen: the Rabbit of Caerbannog.Meerdere ridders gingen het gevecht aan maar kwamen niet meer terug, tot er iemand op het idee kwam om de Holy handgrenade of Antioch te gooien. In het spel is dat ook zo: je moet de zes ridders schieten, en vooral niet de rechter saucer schieten, want daar zit het konijn dat je met huid en haar opeet. Als je dan ook nog de Holy handgre-nade bij je artifacts hebt verzameld kun je de mode uit-spelen. Hoe je die moet krijgen weet ik nog niet, maar dat komt wel.

In die zelfde film wordt ook gesproken over de Battle for Badon Hill. Ik heb altijd maar aangenomen dat dat niet echt bestond, maar het schijnt echt iets te zijn waar King Arthur een strijd heeft gewonnen. Echt? Vooropgesteld dat Arthur zelf echt heeft bestaan natuurlijk. Per toeval had ik hem in de Historical cycle geprogrammeerd waar hij dus kennelijk ook thuis hoort…

Het zal je trouwens verbazen hoe gemakkelijk zo’n mode te programmeren is. Als je de opzet eenmaal hebt is het met een uurtje programmeren wel gepiept. En dan zijn ook de bugs er uit.

eInDmODesEén boek en vier hoofdstukken: dat zijn dus vier eindmodes per hoofdstuk en één voor het boek. Geen probleem om per hoofdstuk hetzelfde principe te gebruiken. Dat maakt het ook wel herkenbaar. Ik laat de score van de afzonder-lijke modes bijhouden, en dat krijg je dan per schot in de eindmode. Geen multiball, maar zes van de zeven schoten geeft de reeds gehaalde score bij de modes. Heb je die gehaald dan kun je over de ramp schieten om de helft van de totale score nog eens te behalen. Toch even kijken of de score dan nog wel in balans blijft…En als je alle vier hoofdstukken hebt gehad (24 modes en 4 eindmodes) dan komt Book of Kells-multiball. Ach, dat haal je toch niet… Toch mooi: zo’n heel blauw speelveld tijdens een mode, ik vraag me af hoe het er uit ziet als ook de kop volledig verlicht is...

31NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 32: 2012 - 02 - Spinner Magazine

‘no Balls, no Glory!’Twintig jaar flipperen in nederland

JIm JAnsen

WAT Is HeT IDee? Het jubileumboek wordt een rijk geïllustreerd pro-duct -120 pagina’s full colour, een zogenaamd koffie-tafelboek- waar zoveel mogelijk leden in terug komen en waarin de geschiedenis van de vereniging wordt beschreven.

Het geheel wordt geïllustreerd met nieuw gemaakte beelden, flyers en posters van evenementen, covers van de Spinner en - als de kwaliteit het toelaat - archieffo-to’s. Het moet een mooi anekdotisch verhaal worden met veel privé foto’s van de mensen die het de afgelo-pen twee decennia allemaal mogelijk hebben gemaakt.

LeDen, KAsTen en PrOmInenTenAan de hand van feiten wordt de geschiedenis van 20 jaar flipperen in Nederland opgetekend waarbij belang-rijke evenementen, de ontwikkeling van de NFV, de opkomst van het clubhuis, de website en de Spinner langskomen.

Natuurlijk zijn de leden van zeer groot belang voor de vereniging en daarom willen we 20 NFV-leden portret-teren die gezamenlijk de diversiteit van de vereniging tentoonspreiden. Van bestuurslid tot techneut; van wedstrijdspeler tot exploitant, van hobbyist tot kinder-kampioen.

Dit is de werktitel voor het boek dat we willen gaan maken ter ere van het twintig jarig jubileum van de Nederlandse Flipper Vereniging. Het is een ambitieus plan, maar jij kunt als NFV lid meehelpen om het te laten slagen.

No Balls, No Glory! Twintig jaar flipperen in Nederland 1

NFV Pinball

Twintig jaarflipperenin Nederland

FInAncIerInGHet boek zal worden gemaakt door een ervaren team en op professionele wijze worden gedrukt. Zo ontstaat een mooi beeld van de vereniging en haar historie maar zo’n boek kost ook een aardige duit. De NFV heeft een bijdrage voor het jubileum gereserveerd en er is een sponsor die een belangrijke financiële bijdrage wil doen. De rest van de kosten willen we afdekken met speciale merchandise en de verkoop van het boek. Als je voorintekent help je mee om het project moge-lijk te maken! We bieden NFV leden twee opties aan:

1. NFV Friends pakket. De prijs van dit pakket is 75 euro. Daarvoor krijg je:- een door de auteur gesigneerd exemplaar van het boek - een vermelding in het boek in een speciaal NFV Friends register - een exclusief voor het jubileum project gemaakte print van Jean Paul de Win- een exclusief voor dit jubileum project gemaakt T-shirt met diezelfde print- een re-release op DVD van de NFV video klassieker ‘Hoe word ik Wereldkampioen flipperen?’

2. Voorintekenen op het boek. Aanschafprijs is dan 15 euro. Normale prijs wordt 20 euro voor leden.

We hebben ca. 100 voorinschrijvingen nodig om de financiële risico’s van het project af te kunnen dekken. Help mee door nu in te tekenen! Op de nieuwe NFV-website openen we een space waar je kan voorintekenen en waar informatie staat over de vorderingen van het boek. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected]

Daarnaast willen we een top-20 samenstellen van de beste kasten die gemaakt zijn in de afgelopen 20 jaar. De kasten koppelen we ook weer aan bezitters binnen de NFV. Wie weet sta je er straks zelf ook tussen!

Page 33: 2012 - 02 - Spinner Magazine
Page 34: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Project Playboy

JAsPer VAn eeDen

Toch bleef ‘ie -in goede staat- op mijn verlanglijst-je staan. Waarom? Natuurlijk werkten de ‘pluspun-ten’ die het thema zo populair maken daaraan mee. Maar ook de unieke kleurstelling, de klassieke lay-out en de prachtige gespiegelde kopruit (met -held- Hugh Hefner in zijn jongere jaren) maakten het in mijn ogen tot een ontzettend mooie flipperkast.

Eind 2007 was ik weer eens op zoek naar een leuke kast om op te knappen. En... er verscheen een Bally Playboy op Marktplaats. Een onverkleurde, welte-verstaan. Met mooi speelveld. En goede kopruit. Zeldzaam, zeker voor deze kast. Ook de prijsstelling en locatie waren erg positief te noemen. Je snapt het: de volgende dag stond de kast in mijn huis.

Bally maakte in 1978 de eerste gelicenseerde Playboy-flipperkast. In 2007 had ik al twee exemplaren van de kast in mijn bezit gehad. Maar beiden verkeerden in matige staat, want verkleurd en met een afgespeeld speelveld. Door de ballswirls leken de benen van de dames op het speelveld erg behaard. En dat is gewoon niet mijn ding. Daarom verd-wenen die kasten weer net zo snel als ze gekomen waren.

Later die week begon ik enthousiast met het uit elkaar halen van de kast. Maar... door verschillen-de oorzaken (andere interessante kasten, verhuizin-gen, nieuwe baan, gewoon heel druk...) werkte ik er steeds minder aan. De kast stond daar maar, als project. Half afgemaakt, dus met leeg speelveld en de onderdelen in een kratje. Een triest gezicht. En steeds kreeg ik minder zin om eraan te beginnen. Dus hij bleef staan. Ik twijfelde vaak om de kast as-is te verkopen, maar kon het niet over mijn hart verkrijgen.

Zo stond hij daar, dik vier jaar lang.....tot ik eind vorig jaar besloot dat het genoeg was. De kast moest af. Niks verkopen als project! Wat een gelul.

Page 35: 2012 - 02 - Spinner Magazine

35NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Natuurlijk ging ik het zelf doen. En ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Want nu is hij af. Het resultaat zie je op de foto’s.

- Complete mylar verwijderd.- Nieuwe mylar op maat gesneden en geplakt.- Alles grondig schoongemaakt.- Veel nieuwe onderdelen geïnstalleerd.- Techniek gefixed en verbeterd.- En al wat dies meer zij.

Speelt heerlijk. Ziet er prachtig uit. Ik ben weer blij.

Te koop? Nee!...maar een potje spelen mag altijd.

Page 36: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Flipperen op locatie - Piershil Pinball Open 2012

Dit jaar zijn het twee flipperactiviteiten in één maand. Vertel eerst eens iets meer over die Konin-ginnedag actie. Wat kon je de liefhebbers aanbie-den?Op Koninginnedag konden de mensen een spel spelen voor €0,50. Ze speelden dan vier ballen en dan schreef ik de score op die ze hebben behaald. Ze mochten zo vaak spelen als ze maar wilden. De hoogste score telde en degene met de highscore aan het eind van de dag was de winnaar. Alleen het eerste jaar (2009) heb ik taarten beschikbaar gesteld voor de hoogste score. Daarna heb ik elke keer een flipperkast als prijs beschikbaar gesteld. De winnaar krijgt dan een kast naar keuze een week lang bij hem thuis. Een kwestie van tactisch affiches ophan-gen om de aandacht te trekken.

Altijd leuk om zo met mensen uit de buurt in con-tact te komen. Hoeveel spelletjes zijn er uiteinde-lijk gespeeld?Ik zet altijd twee kasten neer. Op beide kasten samen werden zo’n 140 spelletjes gespeeld. Een rekenaar zal dan zien dat dat 70 euro opbrengt. Goed voor de onkos-ten en de reparaties die vaak meekomen met een eve-nement. Op de foto staat de nummer 1 (links) naast de nummer 2 van die dag.

Eind mei is er voor de 2e keer het Piershil Pinball Open. Maar zo groots als dit jaar heb je het nog niet eerder aangepakt. Daar gaan ongetwijfeld heel wat uurtjes voorbereiding in zitten. Vertel ‘ns wat over het proces in aanloop naar het eigenlijke toernooi.Eigenlijk was het niet al te moeilijk. Ik heb goed contact met de mensen van de lokale jeugdsoos (waar ik ook een flipperkast heb staan). Die waren zeer enthousiast over het idee van een flipperwedstrijd in de jeugdsoos en hebben de ruimte dan ook beschikbaar gesteld. Wel erg handig i.v.m. het aanwezig zijn van een dames- en herentoilet en een bar van waar alle consumpties uitge-reikt kunnen worden. Ik heb zelf al acht kasten in goede conditie. Die hebben alleen maar even een schoonmaak-beurtje nodig en dan zijn ze speelklaar.

Recentelijk heb ik contact gehad met iemand die twee kasten beschikbaar heeft gesteld voor de wedstrijd. Tevens heb ik bij een paar lokale mensen ook gevraagd

BAs VIs

In een tijd van WII en Playstations zijn flipperactivi-teiten een welkome afleiding. Maar niet iedereen die een flipperkast heeft is zo actief als jij bent. Hoe ben je er zo toe gekomen om evenementen te gaan organiseren? Ik vind het heel leuk om het flipperen te promoten onder de jeugd van tegenwoordig. Ze proberen achter die computers vandaan te krijgen. Het spelen met zo’n sta-len bal is toch heel iets anders dan het drukken op een paar knoppen. Vooral de plaatselijke jeugd bij mij in de straat vindt het geweldig om eens even bij me te komen flipperen.

Op Koninginnedag is er eigenlijk altijd een Vrijmarkt waar je (bijna) kan doen wat je wilt. Ik dacht: ik ga het eens wat proberen met een paar flipperkasten in de Voorstraat. Een taart voor de hoogste score en dan de kasten op muntinworp om uit de kosten te komen. Best veel mensen kwamen spelen bij me. Veel leuke reacties gekregen tijdens die dag.

Toen ben ik gaan denken over een flipperwedstrijd bij mij thuis. Lekker flipperen in de middag voor de kinderen en daarna stond toch alles al klaar voor een wedstrijd. Dus gelijk er achteraan ’s avonds een wedstrijd voor de ouderen. Heel gezellig en gemoedelijk. Zeer geslaagde dag die voor herhaling vatbaar was. Zo is het eerste Pier-shil Pinball Open geboren.

In Piershil kun je op Koninginnedag zomaar een flipperkast op straat tegenkomen. Met het mooie weer van dit jaar was er veel animo. Eigenlijk was het maar een try-out voor een nog grotere flipperhappening in het dorp: het Piershil Pinball Open. Alle aanlei-dingvoor Spinner redacteur Bas Vis om eens even contact op te nemen met de initiatief-nemer/organisator, Peter Koch.

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 37: 2012 - 02 - Spinner Magazine

of zij hun kast beschikbaar willen stellen in ruil voor een schoonmaakbeurt en/of kleine reparaties. Als beloning mogen zij gratis meedoen met de wedstrijd. Zo is het eindtotaal gekomen op 14 flipperkasten. Van EM via SS en AN naar DMD. Een leuk totaal voor een wedstrijd.

Je mikt op een opkomst van in totaal max. 40 flip-peraars. Organiseer je het alleen of zijn er nog hulptroepen die je kan inschakelen?Gezien de ruimte in de jeugdsoos probeer ik het beperkt te houden tot 30 wedstrijddeelnemers. Zo heb ik nog wat ruimte voor mensen die nieuwsgierig zijn en even willen komen kijken en een spelletje spelen. Een maxi-mum van 40 mensen lijkt me de limiet. Hulp heb ik van mijn broer die graag meehelpt. En er zijn nog wat men-sen van de jeugdsoos die kunnen helpen. Maar dat is hoofdzakelijk voor de dag zelf. Voor de rest doe ik het allemaal alleen. Kasten klaarzetten, nakijken, bekers en medailles regelen, sponsors zoeken, inkopen doen, enz.

Uit ervaring weet je hoe het is om zo’n evenement te organiseren. Wanneer is voor jouw zo’n lokale happening geslaagd? Voor mij is het geslaagd als iedereen het naar z’n zin heeft gehad en tevreden naar huis gaat. En er geen ruzies zijn geweest over de uitslag of iets anders. Het gaat tenslotte om het plezier van flipperen en de rest is bijzaak.

De finalisten tijdens het Koninginnedag flipperen.

37NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 38: 2012 - 02 - Spinner Magazine

rIcHArD BAAn

Nadat ik zeker meer dan 15 jaar geleden mijn eigen Funhouse heb verkocht heb ik er nu weer één meegenomen van de NFV ter reparatie. Het blijft toch een leuke kast. Er waren bij deze wat kleine storingen waar ik mij eens over heb gebogen.

Bij het aanzetten sprong geregeld de hoofdzekering. De opstartstroom van de transformator is vaak zo’n 10-20x groter dan normaal en dat zorgt wel eens voor problemen. Op zich vreemd dat dat in het clubhuis niet voorgekomen is (of misschien gebeurde dat wel maar wist ik het gewoon niet). Daar heb ik maar een NTC geplaatst in de verbinding van de zekering naar het fil-ter. Doorgaans klapt de automaat in je meterkast er uit, maar dat gebeurt bij mij niet omdat ik nog ouderwetse stoppen heb. Nou ja, dan dit zekeringetje maar.

Die NTC is een weerstand die temperatuur afhankelijk is. De weerstandswaarde wordt vastgelegd bij 25°C, dat is voor deze 4,7Ω. Naarmate de temperatuur hoger wordt (en dat gebeurt vanzelf omdat er stroom loopt) zal de weerstand afnemen. Prima te gebruiken om een inschakelstroompiek te beperken. Helemaal 0Ω wordt hij natuurlijk nooit, tabellen op internet geven aan dat hij nog 0,5Ω is bij 115°C. Ik vraag me eigenlijk wel af wat de eindtemperatuur is bij zo’n ding als je een paar uur staat te spelen.

De kast was duidelijk niet recentelijk opgepoetst, dat hebben mijn vrouw en ik dan maar eens gedaan. Even helemaal uit elkaar gehaald en inclusief de plastics grondig schoon gemaakt, alleen de lampjes onder het speelveld komen later nog.

rUDyEén van de storingen die was doorgegeven was dat Rudy, the amazing mechanical man, niet meer naar rechts keek. Dat bleek een draadje te zijn dat was afge-broken. Zelf viel het me overigens ook op dat hij met zijn ogen open sliep. Dit is een standaard probleem bij de Funhouse. Het ligt aan de zwarte plunger op de foto (in het blauwe spoeltje), die breekt dan af. Destijds had mijn eigen Funhouse het ook, ik had toen een nood-oplossing gemaakt van aluminium strip. Die heeft het zeker drie jaar volgehouden, en misschien nog wel lan-ger nadat ik hem heb verkocht.

nFV kast in onderhoud: Funhouse

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 39: 2012 - 02 - Spinner Magazine

En bij de plunger van deze Funhouse was dat niet anders, hier heb ik hem gewoon vervangen. Tevens zit er onder de rode spoel een plastic ringetje wat tevens als coilstop dient (een plastic coilstop, wie ver-zint zoiets…). Die was half doorgesleten en heb ik maar nagemaakt van een stukje metaal.

De plunger plungde niet fijn. Bij het afschieten deed hij het niet altijd consequent. Het bleek dat de plun-ger niet recht achter de bal zat. Hij hoort netjes gecen-treerd tegen de bal te stoten, net zoals je een biljartbal schiet. De plunger zat er hier wat scheef voor, zoals je die biljartbal met effect schiet zeg maar. Dat maakte het skillshot wel erg moeilijk.

De plunger kun je bijstellen door drie schroeven in het cabinet achter de plunger los te draaien, en wat te ver-schuiven. Soms kun je hem niet helemaal 100% gecen-treerd achter de plunger krijgen (zoals dat bij deze Fun-house het geval was) maar je krijgt het wel een stuk beter. Of je zou het cabinet al wat uit moeten vijlen, maar dat is ook wat rigoureus, dus dat heb ik voor deze Funhouse maar niet gedaan.

Daar kwam nog eens bij dat vlak na de plungerlane naast de bumpers wat rubbers waren die wat ruim zaten. En dat is een plek waar de bal dan kan afrem-men. Dus die heb ik maar eens voorzien van een maatje kleiner, dan zitten ze strakker en komt de bal er beter voorbij.

GeVOeLHeb je dat nu ook wel eens? Alles werkt, maar hij speelt niet echt lekker, hij voelt verkeerd aan. Bij deze Fun-house was dat ook zo. Allereerst voelden de flippers wel erg strak, dat speelde een beetje vermoeiend. Niet zozeer het flipper assem-bly, maar meer de druk op de flipperknop zelf. Je moest echt kracht zetten om de knop in te duwen. Dus dat heb ik maar eens wat bijgesteld. De flipperknoppen zijn toch de interface met de speler, dus als dat lekker aan-voelt voelt eigenlijk de hele kast een stuk beter aan.

En de flippers stonden onder de verkeerde hoek. In het speelveld zitten kleine markeringen hoe de flipper afge-steld moet worden. Bij Williams zitten er gaatjes in het speelveld waar je een staafje in kan zetten. De flipper hoort dan tegen het staafje te komen. Dan staat hij vol-gens Williams goed.

Maar toen ik dat had gedaan kwam de bal een beetje lullig uit de scoop. De bal stuiterde dan wat raar en het werd daardoor moeilijk om hem op te vangen. Ik heb de flippers een klein beetje lager ingesteld, zodat het gaatje onder het flipperrubber terecht kwam. Zo zijn alle schoten prima te doen en het geeft toch een natuurlijke ballflow. En dat is ook een gevoel wat je bij een kast hebt.

39NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 40: 2012 - 02 - Spinner Magazine

In memoriam: Leon Borré *5 septembern 1939 - †12 mei 2012

Vooral de eerste jaren bezocht ik hem regelmatig. Bij mijn eerste bezoeken legde ik hem uit hoe maken van homepa-ges in zijn werk zat (de mijne was net gestart en hij wou ook zijn kennis delen) en ik vertaalde zijn eerste artikels naar het

engels. Hij hielp met de repa-ratie van die Lectronamo en legde me ondertussen de basis uit van het troubleshooten. Echt de basis, hoe een logische probe te gebruiken bv (het schema ervan vind je ook op zijn site), veel verder ben ik zelf nooit gekomen. Leon was de meester die schijnbaar moeite-loos alles repareerde.

Ik stond altijd vol bewondering voor het gemak waarmee hij bv een cpu fixte. In een oog-wenk was die op de testbank aangesloten en met zijn oscil-loscoop volgde hij alle signa-len. Vaak had hij na enkele minuten al het probleem ont-dekt. Soms zonder een sche-ma te hoeven raadplegen, hij kende de werking van Bally cpus uit zijn hoofd. Indruk-wekkend.

Als gepensioneerd mainframe-technicus (aan de oude modellen die nog met lampen werkten) was het repareren van electronica een tweede natuur voor hem geworden. Elk probleem was een uitdaging voor hem. Niet enkel zocht hij naar de oplossing, hij probeerde steeds de werking van iets te doorgronden en hulpmiddelen te bouwen die volgende reparaties eenvoudiger maakten.

Een Bally solenoid/lamp driver tester (printje met ledjes op en schakelkastje voor de aansturing) was een van de eerste tools die hij ontwierp. Ik heb het toen zelf ook gebouwd en enkele maanden geleden nog gebruikt. Stond zelf verbaasd dat het al 12 jaar geleden was dat ik de gebruiksaanwijzing van zijn homepage had afgeprint. Ik herinner me bij één van mijn eerste bezoeken dat hij me trots liet zijn dat hij aan zijn eerste Bally test-eprom werkte. Een lange papieren lis-ting waar hij handgeschreven assembler instructies had op

AeneAs VerHé

Vaak weet je jaren later nog precies waar je was en wat je aan het doen was wanneer je tragisch nieuws vernam.Waarschijnlijk zal ik me het bericht van Leons overlijden ook voor altijd herinneren. Ik stond op de beurs in Rosmalen aan te schuiven voor een broodje Unox, toen ik een berichtje op mijn gsm kreeg van Lieven Engelbeen. Hij had net verno-men dat Leon de dag ervoor plots overleden was. Ik liet het bericht aan mijn vrienden zien, we werden allemaal stil. Wat ? Leon gestorven ? Dat kan toch niet ? Het ging nog zo goed met hem ?

Leon ontmoette ik 12 jaar geleden voor het eerst. Hij had ook de weg gevonden naar de rec.games.pinball nieuwsgroep, ik was blij van er nog een belg te ontmoe-ten tussen al die Amerikanen. Toen ik enkele weken later een Stern Lectronamo pro-jectje kocht, kon ik voor de reparatie van de cpu bij hem terecht.

Afspraak was bij hem thuis, hartje Gent. Na een wirwar van smalle eenrichtingstraatjes doorkruisd te hebben kwam ik aan bij een smal huisje. De deur ging open en Leon stel-de zich voor. De ontvangst was heel hartelijk. Hij was een echte spraakwaterval met een passie voor flipperkasten en allerhande automaten. We liepen door een smalle gang naar achter, terwijl hij me trots al zijn toestellen liet zien. Oude antieke jukeboxen, allemaal netjes gerestaureerd en goed werkend, gaande van antieke 78-toeren jukeboxen tot open modellen zoals de Ami Continental. In een hoek-je stonden zijn mechanische flipperkasten, waaronder een Fireball, Wizard en Nip-It. verder naar achter stonden nog meer (voornamelijk mechanische) speelautomaten. Tenslot-te kwamen we in de ruimte waar zijn verzameling electro-nische flippers en zijn werkbank stond. Geen plekje bleef onbenut. Op zijn website stelt hij zichzelf voor met fotos van veel van deze toestellen.

De flipperwereld is een groot man verloren. Leon was de man achter de website www.flipper-pinball-fan.be en de zogenaamde ‘Leon test eproms’. Eproms die hij zelf schreef om te helpen met de reparatie van cpu printplaten voor verschillende merken.

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 41: 2012 - 02 - Spinner Magazine

neergepend. Lijntje onder lijntje, instructies zoals ‘MOV xxx’, een stukje papier uitgeknipt waar een stuk code was tussen gevoegd en de volgende lijnen hernummerd, ..

Het waren zo’n dingen die me al snel deden beseffen dat Leon niet zomaar een flipperkast reparateur was.Hoeveel mensen op deze wereld kennen de werking van een cpu zo grondig dat ze de aansturing ervan op papier kunnen neerschrijven ??

Leon’s website groeide sterk in de loop der jaren. Ze werd steeds aangevuld naargelang hij nieuwe testers en eproms schreef, of bestaande verbeterde. Hij was ook een van de eersten die experimenteerden met het namaken van plas-tics en zelfs gieten van plastics met behulp van een mal. Als hij zelf iets nodig had om een flipperkast te repareren, zocht hij het uit en deelde zijn nieuwe kennis met de wereld. Gro-te projecten zoals de complete restauratie van een jukebox werden ook mooi gedocumenteerd.

De ‘Leon test eproms’ werden wereldberoemd, ze worden over de hele wereld gebruikt om defecte cpus opnieuw werkend te krijgen. Leon moet ontelbaar veel uren achter zijn pc gespendeerd hebben, voor het beantwoorden van de talloze e-mails met technische vragen. Steeds deed hij de moeite om na te denken over het probleem en mee te zoe-ken naar een oplossing.

Hij was ook een voorbeeld voor anderen, zo liet Ed van GPE weten dat diens QuickScan80 (een diagnose-print voor Gottlieb System 80 cpus) op Leons werk was geinspireerd.Hij deed het steeds met plezier, ook om er zelf van bij te leren. Geen uitdaging ging hij uit de weg. Terwijl andere reparateurs de minder populaire merken zoals Zaccaria en Nuova Bell links lieten liggen, verdiepte hij zich er graag in.

Leon was een trouwe bezoeker van de flipperkast beurzen. Het was altijd een blij weerzien met hem. Iedereen in België kende hem ondertussen wel, of vond vroeg of laat wel de weg tot bij hem thuis. Had je een kast met een probleem waar je zelf niet aan uit kon, dan wist je dat je altijd nog bij Leon terecht kon. Hij kreeg alles wel gerepareerd.Iedereen kreeg een even hartelijk welkom. De passie straal-de van hem af en zijn enthousiasme was aanstekelijk.

Wanneer flipperkasten geen geheimen meer voor hem hadden, begon hij aan andere projecten. Hij was zo trots op de R2D2 robot die hij had nagebouwd. Details vind je ook op zijn website. Onlangs liet hij nog via facebook weten dat hij een ander leuk dingetje in elkaar had geknutseld: een magische doos met 4 gekleurde lampjes. Hij had een filmpje ervan op youtube gevonden en het nagebouwd. Electroni-ca had geen geheimen voor hem, hij had snel door hoe het in elkaar zat, en zo’n goocheltruuk was echt iets voor hem.Een paar jaar geleden kreeg hij echter problemen met zijn gezondheid. Maar hij gaf de moed niet op. Ondanks zijn ziekte bleef hij zich bezig houden met wat hij graag deed: het werken aan flipperkasten. Hij liet ook iedereen weten dat wanneer je geen antwoord op een mail kreeg, die een week later wel zou komen, wanneer hij zich opnieuw beter voelde. Zijn chemo therapie onderging hij hoopvol, zeker dat hij er bovenop zou komen. Regelmatig mailde hij een groepje vrienden met updates, steeds positief nieuws, vooruitkijkend naar de toekomst. Daarom was zijn overlij-den zo’n onverwachte schok. De meesten hadden enkele weken geleden nog contact met hem of hem nog ontmoet, alles leek in orde. Leon zou er altijd zijn, Leon was immers onsterfelijk.

Niet enkel de mensen in België die hem kenden waren bedroefd om het verlies van een vriend, maar ook wereld-wijd. Nu pas werd duidelijk hoeveel vrienden hij online had. Hoeveel mensen hij hielp via e-mail. Hoevelen gebruik maken van de eproms.

Het moge duidelijk zijn dat dankzij Leon’s werk en inzet, talloze flipperkasten konden worden gerepareerd in al die jaren.

Zijn website blijft alvast leven: in januari heeft hij met Hans Balk afgesproken dat die een mirror zal houden ophttp://leon.flipperwinkel.nl/www.flipper-pinball-fan.be/index.html

Een stukje van Leon blijft ook bestaan in zijn test eproms. Hopelijk worden ze gebruikt om nog veel flipperkasten te repareren, en blijft Leon onsterfelijk met elke cpu die hij zo nog helpt repareren..

41NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 42: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Dutch Pinball masters – internationaler dan ooit

TeAm TOUrnAmenTDit jaar speelde het Dutch Pinball Team weer in de oor-spronkelijke bezetting: Albert Nomden, Paul Jongma, Dirk Klaver en Mark van der Gugten. Dat Dirk en Mark wat minder ‘vlieguren’ hadden gemaakt was aan de prestaties niet te merken. Ondanks heel sterke tegen-stand uit met name eigen land en uit Zweden, slaagden ze er opnieuw in om de titel in de wacht te slepen. Het was al na 12 uur toen wedstrijdleider Jules Reivers de winnaar bekend kon maken.

InDIVIDUeeL TOernOOI Het aantal inschrijvingen was dit jaar verhoogd naar 88. Met de gedachte dat er last minute toch altijd wat men-sen zijn die er om uiteenlopende redenen niet bij kunnen zijn. En zo kwamen we dit keer wel aan het gewenste aantal van 80 spelers.De spelers van over de grens waren bij deze editie in zeer goede vorm. En die uit NL misschien iets minder. Sommi-ge spelers eindigden zelf met 0 uit 9. Ik zal geen namen noemen… Roger Wijnands verdedigde de NFV-eer het beste en werd uiteindelijk derde.De mannen die uiteindelijk de finale haalden, hadden zonder uitzondering een heel lastige kwalificatie achter de rug. Het werd een internationale wedstrijd met een

aansprekende winnaar. De finale was een best of three: Pinball Magic (1-0 voor Daniele), daarna een match op de World Cup Soccer (1-1). De beslissende partij was op de Getaway. Dan zie je hoe een multiball echt gespeeld moet worden op die kast.

BAs VIs

een GOeDe VOOrBereIDInG...Het voordeel van een inhouse toernooi is dat er veel werk vooraf gedaan kan worden en er niet met kasten gesleept hoeft te worden. Het Dutch Pinball Team deed een week vooraf al de laatste check van de kasten en wedstrijdleider Ad Jonker kon al daags voor het toernooi zijn desk inrichten. Ook Jan & Tonia zorgden vooraf voor goedgevulde koelkasten en een ruime drank-voorraad. Het is goed dat Jan zo’n sterke rug heeft, want er moes-ten heel wat kratten bier het NFV Funhouse binnen. En toen de meer dan 100 bezoekers op zaterdag erg dorstig bleken, kon ik op zondag nog even langs de AH voor wat extra gerstenat…

cLAssIc mATcHIn korte tijd is deze extra wedstrijd uitgegroeid tot een populair onderdeel van het toernooi. Ook de fanatie-ke wedstrijdspelers doen graag mee en haalden onge-looflijk hoge scores op de kasten uit de jaren 70 en 80. Gasten uit de USA, die hebben we niet vaak bij onze evenementen, zelfs niet bij het DPM. Dit jaar stak Bob Matthews de oceaan over en combineerde zijn voor-jaarsvakantie met deelname aan het toernooi. Hij had speciaal zijn drie weken durende vakantie zo gepland dat hij zowel het bloemencorso kon bekijken (hoog op het verlanglijstje van zijn vrouw) als dit toernooi spelen. Toen zijn vrouw op zondagmiddag langskwam om hem op te halen kon Bob melden dat er wat extra bagage mee terug moest in de vorm van een fraaie trofee.

In de finale voor de classic-match was gekozen voor de Haunted House. Absolute topper uit de 80’s. Pas tijdens de finale realiseerde de wedstrijdleiding zich dat die keuze niet zo handig was, omdat het spel zich geregeld ‘beneden’ afspeelde...

Op 14 & 15 april vond alweer de vierde editie plaats van dit internationale toernooi. Het Dutch Pinball Team was opnieuw de spin in het web in de organisatie en zorgde voor een vlekkeloze voorbereiding en begeleiding van het evenement. Vooral op de zaterdag van de kwalificatie was het met ca. 100 bezoekers gezellig druk in het NFV Funhouse.

De finalisten van de Classic Match: Johan Smaros (3e),

Bob Matthews (1e) en Daniele

Celestino Acciari (2e))

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 43: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Uitslag van het ‘main tournament’:1. Daniele Acciari (Ita)2. Davide Gremillet (Fra)3. Roger Wijnands (Limburg.. eh, Ned )

Daniele was zeer verguld met zijn overwinning maar de bijbehorende beker zorgde wel voor een uitdaging... Het eerste waar hij om vroeg was een schroevendraaier, zodat hij de zware marmeren voet eraf kon halen. Zo kon de beker in de koffer en bleef hij toch onder het maximum gewicht aan bagage bij de low cost airline. Had-ie wel die zware klomp in zijn jaszak...

nATAFeLenDe sfeer was net als bij eerdere edi-ties zeer plezierig. Op zaterdag was het mooi weer en verzamelden de spe-lers zich ook buiten bij de stands van Hyperballs en Ministry of Pinball.

Met Bob Matthews (USA) en Daniele Acciari (ITA) kende het toernooi zeer gerespecteerde internationale win-naars. Gelukkig zette het DPT de tra-ditie voort en won voor de e keer het teamtoernooi, zodat in ieder geval één titel in handen van de NFV bleef...

Het DPM eindigde op zondagavond met een warme maaltijd van ons eigen onvolprezen NFV catering team waar-bij spelers, techneuten, wedstrijdleiders en andere leden van het organisatie team gebroederlijk bij elkaar aan tafel zaten. Prachtige illustratie dat er welis-waar veel strijd werd geleverd maar dat men vooral ook veel plezier met elkaar beleefde. Op naar de vijfde editie!~

UITsLAGen

main Tournament:1. Daniele Celestino Acciari (Italy)2. David Grémillet (France)3. Roger Wijnands (Netherlands)4. Mark van der Gugten (Netherlands)5. Jochen Ludwig (Germany)5. Michael Trepp (Switzerland)7. Pontus Ovarfordh (Sweden)7. Helen de Haan-Verbeek (Netherlands)9. Glenn Verhoosele (België)9. Stefan Gee (UK)10. Jeremy Reynaud (France)10. Martijn van Amsterdam (Netherlands)

classics match:1. Bob Matthews (United States)2. Daniele Celestino Acciari (Italy)3. Johan Smaros (Sweden )

Team Tournament:1. Dutch Pinball Team2. Sweden3. Switzerland w/CEL

De winnaars van het Main Tournament: Roger Wijnands (3e), David Grémillet (2e) en Daniele Celestino Acciari (1e))

Daniele Celestino Acciari in actie tijdens de finale.

43NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 44: 2012 - 02 - Spinner Magazine

We beginnen eerst met de volgende vraag: wat is nou het nut om je speelveld van ( blanke ) lak te voorzien ? De mees-te kasten die we hebben zijn machines uit de jaren 80 en 90. Die zijn ruim 20 jaar geleden weggezet in kroegen en cafe’s. Inmiddels is de kans groot dat er op het speelveld schade is ontstaan. Schade aan scoops, schade aan inserts en schade op het speelveld zelf. In veel gevallen is er vroe-ger, mylar (plastic beschermlaag) op het speelveld geplakt om eventuele schade te beperken. Dat mylar heeft ook geen eeuwig leven en in veel gevallen zit daar lucht onder en is het dof geworden.

Om de kast weer mooi te krijgen, en om hem de komende tientallen jaren goed te beschermen, kun je het beste het speelveld voorzien van een blanke lak laag. In de volksmond ook wel “clearcoaten” genoemd. Dat kun je gemakkelijk zelf thuis doen en is zeker niet moeilijk om te doen. Ik zal uitleg geven over hoe je het speelveld schoon kunt krijgen, de mylar kunt verwijderen en het lakken en eventueel bijlak-ken van het speelveld kunt doen.

Uiteraard kun je deze informatie ook op het NFV forum vin-den en op diverse andere fora en websites. Daar heb ik ook mijn informatie vandaan en daar uitgehaald wat voor mij werkt. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden.

sPeeLVeLD GereeD mAKenVoordat er gelakt kan worden moet eerst alles van het speel-veld af en het speelveld uit het cabinet gehaald worden. De bovenkant van het speelveld moet helemaal kaal zijn, alles wat eronder zit, kan blijven zitten ! Het is absoluut niet nodig dat er allemaal af te halen. Dus lekker laten zitten.

Het makkelijkste is om het speelveld op te delen in kleine stukken bij het demonteren. Pak gebieden van 20 à 30 cm en haal die uit elkaar. Maak iedere keer als je er wat afhaalt een foto. Stop alle onderdelen van dat stuk in een plastic zak. Ga zo verder totdat je bijna het hele speelveld leeg hebt. Je hebt nu waarschijnlijk 8 tot 10 zakken met onder-delen en heel veel foto’s.

Vervolgens zullen er een aantal mechanische onderdelen zijn die door het speelveld heen steken; zoals de flippers zelf en misschien wat targets. Haal de flippers eraf, de spoel kan gewoon blijven zitten. De targets schroef je gewoon los en haal je door het gat in het speelveld naar onder. Die tape je vast aan een dikke kabel bundel onder het speelveld.

Alle loshangende onderdelen moet je goed vast tapen aan de kabelbundels. Gebruik hiervoor niet de beste tape, want anders heb je straks problemen bij het losmaken. Goedkope tape werkt het makkelijkst. Volg vervolgens alle kabels die onder het speelveld vandaan komen naar de kopkast en maak die los. Vergeet geen foto’s te maken van al je stappen.

Het speelveld is nu klaar om eruit gehaald te worden. Als je dat al niet gedaan hebt, dan haal je nu ook alle hou-ten balkjes van het speelveld. Deze zijn meestal zwart en kunnen ook wel een lak laag gebruiken. Apart wegleggen.

Voordat begonnen kan worden met schoonmaken zul je de plank wat moeten ondersteunen zodat hij niet zo door-buigt. Bij de bouwmarkt kun je aluminium hoekstrips (hoek dus geen platte strips) halen die je op maat kunt zagen en onder het speelveld kunt schroeven. Een meter links en rechts is voldoende steun tegen het doorbuigen.

Leg het speelveld op een tafel met ondersteuning op iedere hoek zodat het niet kan wiebelen en zodat alle mechani-sche onderdelen vrij zijn van de tafel.

Het lakken van een speelveldEen van de mogelijkheden om een flipperkast weer mooi te krijgen en te beschermen te-gen toekomstige schade is het lakken van het speelveld met blanke lak. In dit artikel legt William van de Zand in een vijf-stappenplan duidelijk uit hoe je dat moet aanpakken.LET OP: Het lakken en vooral het schuren is niet zonder risico, dus bezint eer gij begint!

WILLIAm VAn De zAnD

Op deze foto, van een Swords of Fury, zien we buiten een vies speelveld: schade aan inserts en lak laag en mylar met luchtbellen eronder.

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 45: 2012 - 02 - Spinner Magazine

scHOOnmAKenSchoonmaken kun je o.a. doen met de speelveldreini-ger (teflon) van Wizard of Red Devil van de Flipperwinkel. Meestal heb je wel twee a drie keer nodig om het speel-veld helemaal schoon te krijgen. Als je een schoon speelveld hebt, kun je eens gaan kijken wat nou precies de schade is.

myLAr VerWIJDerenDe Mylar verwijderen doe ik op de ouderwetse manier. Pak de föhn van de vrouw, een pinset met een grote bek of een tang met een kleine bek. Verhit een hoekje ergens, wanneer het goed warm is ga je heel rustig dit los trekken. Tijdens het trekken met de föhn het stuk wat je los gaat trekken blijven verwarmen. Trek in een rustige en vloeiende beweging het mylar eraf. Kijk uit met de inserts en let op dat het mylar niet terug valt op het speelveld. Soms plakt het zo goed nog dat het gelijk weer vast zit en je opnieuw kunt beginnen. Knip anders de stukken die al los zijn eraf met een schaar. Als het mylar eraf is, zit er waarschijnlijk nog een hoop lijm op het speelveld. Gebruik terpentijn (niet terpentine!) of stickerverwijderaar van HG en een oude bankpas om dat eraf te krijgen. Wees niet te zuinig, goed nat maken en even laten intrekken, vervolgens kun je met de bankpas de boel zo van het speelveld vegen. Gebruik een keukenrol om de bankpas schoon te vegen. Zorg ervoor dat het speelveld brandschoon is na deze stap.

POLIJsTenMet name oudere speelvelden kunnen last hebben van scheurtjes en/of ball swirls in de lak. Ball swirls zijn zwarte bal sporen. Deze scheurtjes en ball swirls kunnen met heel

licht schuren (polijsten) verminderd worden. Bij speelvelden kun je de lak iets ophalen door in deze fase licht te polijsten. Latere kasten kunnen hier beter tegen dan de oudjes. Het kan maar zo zijn dat je gewoon niet kunt polijsten omdat de lak te dun is. Polijsten kun je doen door schuurpapier 1200 (nat) of de wonderspons (ook nat) te gebruiken. Alvorens je dit wilt gaan doen is het zaak om te kijken hoever je kunt schuren. Pak een klein stukje speelveld wat niet in het zicht is en kijk daar even met de spons hoelang het duurt voor-dat je op de witte onderlaag zit. Trek daar vanaf dat de lak laag waarschijnlijk dunner is op de plekken waar de bal veel komt en je hebt ongeveer een idee hoe lang je met de won-derspons kunt schuren.

LAKKenIn principe is het speelveld nu klaar om gelakt te worden. Voordat je dat gaat doen is het handig om een aantal din-gen te weten: Er zijn grofweg twee soorten speelvelden: nieuwere (zgn Diamond Plate) en oudere. De Diamond Plates hebben, af-fabrieks, een betere lak laag dan de oudere speelvelden. Ieder speelveld is anders. De een is veel bespeeld, de ander heeft in de zon gestaan, wel/geen myl-ar etc. Maar ook zit er verschil in de druk door de fabriek. Soms zie je zelfs foutjes die door de fabriek zijn gedaan. Je kunt er vanuit gaan dat materialen die werken op een ouder speelveld ook veilig werken op een Diamond Plate. Omgekeerd is dat niet altijd het geval. Gebruik daarom alleen materiaal waarvan je zeker kunt zijn dat het geen schade brengt.

De manier van werken is als volgt: eerst moet je schade aan de inserts en schade aan het hout aanpakken. Heb je dat niet, dan ga je gelijk door naar fase 2.

FAse 1

InsertsInserts kun je met een scalpeer mesje eruit snijden. Doe dit alleen als je insert decals hebt. Dat zijn stickers. Een plat mesje is daarvoor het makkelijkste. Dit is een lastige klus, die veel tijd kost en met veel precisie moet gebeu-ren. Schraap met hetzelfde mesje de inserts goed op kleur. Geen wit (is lijm) mag er zichtbaar zijn. Eventueel kun je met schuurpapier 800 (nat) de insert nog even opschuren. Tik een insert die te hoog ligt met een rubberen hamer goed in het speelveld. Gebruik je nieuwe insert decal stickers, dan moet je niet vergeten om, voor het plakken van de stickers, blanke lak over de inserts heen te doen. De X22 van Tamiya is zeer geschikt hiervoor. Ligt de insert vrij diep, doe dan twee of meer lagen X22 over de insert. Totdat hij ongeveer gelijk is aan het niveau van het speelveld. Doe je geen blanke lak tussen de insert decal stickers en

Kaal speelveld. Het mylar is eraf. De inserts zijn opgeschuurd en er is heel licht gepolijst.

45NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 46: 2012 - 02 - Spinner Magazine

de inserts, dan zijn je inserts later veel doffer van kleur. De X22 zorgt voor meer glans en ook niet onbelangrijk, zorgt ervoor dat de insert vlak is. Meestal krijg je die na het schra-pen en schuren nooit helemaal glad namelijk.

shooterlaneDe shooterlane kun je eventueel ook nog even goed opschuren. Dat kan gewoon met grof schuurpapier (120 /180). Kijk wel uit dat je niet op het speelveld komt met dat papier, want dan heb je veel schade. Schuur de shooterlane daarna met 400 en later nog eens even met 600. Beide nat.

scoop schadeDat moet je ook in deze fase repareren. Dit sla ik even over, omdat het anders een te lang verhaal gaat worden. Misschien voor een volgende keer.

FAse 2Alle basis werkzaamheden zijn gedaan, eventuele insert decals zijn geplakt en speelveld schade in de vorm van; op sommige plaatsen geen lak, moet nog gedaan worden.Nu gaan we dan echt lakken.

Maak de boel goed schoon met wasbenzine. Meerdere keren met echt schone doeken die geen pluisjes achterlaten. Ik gebruik Copenhagen Gold, oplosmiddelenbasis, rollers. Gebruik Trimetal Silvatane Classic (brillant glanzend) als blanke lak. Een bus van 1 liter heb je al snel nodig. Rol heel voorzichtig horizontaal en later vertikaal. Uiteraard rol-ler erop en eraf halen aan de boven en onderkant van het speelveld. Deze verf droogt helaas wat langzaam op, maar geeft geen problemen met aanzet, kleur en latere lak lagen en verf. Daarbij is de glans mooi diep en warm.

Enkele tips om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk stof op het speelveld komt: maak een tentje over je speelveld van plastic. Maak het praktisch luchtdicht. Hiermee zorg je ervoor dat de hoeveelheid stof met zo’n 80% wordt verminderd. Rol niet als het hard waait. Zo min mogelijk lucht verplaatsing is het beste om stof te voorkomen. En ga gelijk uit de ruimte als je gelakt hebt. Gebruik steeds nieuwe rollers. Ga niet de oude schoonmaken, gewoon nieuwe pakken.

Nu de eerste laag erop zit, kun je de 2e laag gaan aan-brengen. Eerst even schuren (altijd op blokje en nat sopje) met papier 800. Niet teveel, gewoon even lichtjes erover. Het stof wat er eventueel is opgekomen schuur je nu weer weg. Maar lichtjes schuren dus en geen 400 of 600 papier nemen, dat is teveel en kun je krassen maken.

Doe laag 2 precies als laag 1, na het schuren goed met een droge handdoek droogmaken, goed met de wasbenzine meerdere keren met een schone doek afnemen en weer lakken.

Na iedere laag schuur je alles licht op met 800. Altijd nat in een sopje. Het maakt niet uit dat alles goed nat wordt.

FAse 3 Mocht je kleuren, inserts of speelveld schade willen bijwer-ken dan kun je dat nu gaan doen. Dat doe je steeds met laklagen ertussen. Voorbeeld: je moet het zwart van de inserts bijwerken, ook wat rode stukken en wat groene stukken. Dan ga je eerst het zwart doen, NIET schuren, alleen ontvetten met wasbenzine. Dan 1 of 2 lagen blanke lak met de roller. Vervolgens rood bijwerken, weer lakken, groen bijwerken en wederom lakken. Waar-om zoveel lakken tussendoor ? Als je fouten maakt in het bijwerken, dan kun je dat gewoon simpel weghalen door dat gedeelte even weg te schuren. En doordat je meerdere lagen gebruikt, schuur je niet gelijk al het goede van de vorige lagen weg.

FAse 4Wanneer je alles hebt bijgewerkt kun je het speelveld gereed maken voor de laatste toplaag lak. Dat kun je doen door 2 à 3 goede blanke laklagen erop te lakken en deze echt goed te schuren met 800 en later met 1200. Je moet ondertussen zoveel lagen lak hebben dat je complete speel-veld dof is na het schuren, heb je nog felle kleuren na het schuren, dan zijn dat kuiltjes in de lak. Deze moet je zo min mogelijk hebben. Je kunt aardig wat van de laklaag afschu-ren maar let erop dat je niet te veel doet, als alles dof is, is het prima. En niet vergeten met de 1200 er nog even over-heen te gaan. Dan wordt ieder klein krasje alsnog wegge-schuurd en wordt hij mooi strak dadelijk.

Nieuwe insert stickers zijn geplakt. Daarover zijn wat lagen blanke lak aangebracht en het zwart is iets bijge-werkt.

Alle kleuren zijn bijge-werkt en er zitten veel lagen blanke lak over het speelveld.

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 47: 2012 - 02 - Spinner Magazine

FAse 5De laatste toplaag is in feite de laag die je speelveld de komende jaren moet gaan beschermen. Het beste is om deze te doen met een 2komponenten lak ofwel 2K. Dat is een lak die echte spuiters gebruiken en heeft een verharder erin zitten, waardoor het vele malen harder wordt dan een standaard 1K lak. Zoek een auto/schade spuiter in de buurt en vraag of je het speelveld er een keertje bij kunt zetten voor wat laagjes blanke lak. Laagje of 3 erop, zij kunnen dat binnen 20 min. Dat kost niet veel, meestal rond de 30 a 40 Euro, en is echt veruit het beste voor je speelveld. 2K lak is ontzettend hard en als het goed gespoten is, hoef je dat niet eens meer te polijsten achteraf.

KOsTen Vs resULTAATDeze manier en lakken is een relatief goedkope en goede manier om je speelveld weer in goede conditie te krijgen. Ik heb niet exact op de Euro nauwkeurig alles bijgehouden, maar ik schat dat dit bij elkaar zo’n 100 Euro per speelveld kost. Wil je een beter resultaat dan moet je denken aan air-brushen voor het bijwerken en meerdere lagen 2k lak van de spuiter ipv te rollen.

DOOr scHADe en scHAnDe WIJzer GeWOrDenHelaas zijn de meeste lakken en verfsoorten niet geschikt voor een speelveld.

Als eerste kun je beter niet met water gedragen lakken aan de slag gaan. Deze lakken zijn lastiger te rollen, meer onef-fenheden, niet helder van kleur en domweg te zacht na uit-harden om te gebruiken. Enige voordeel: ze stinken niet. Ik weet dat op sommige fora mensen aangeraden wordt om parketlakken zoals Glitsa te gebruiken, doe dat niet. Dat heeft bij lange na de glans en kleur niet wat Trimetal of X22 heeft. Sterker nog deze maken de boel juist doffer in plaats het speelveld te laten glanzen. Dus alles van de standaard bouwmarkt en op waterbasis moet je vergeten.

Spuitbus met Motip; deze glanst op zich nog wel goed, kan moeite hebben met goed pakken ondergrond. Daarnaast is

deze lak na het drogen erg zacht en daardoor niet geschikt als top laag. Ook als tussenlaag minder geschikt omdat zelf spuiten met bus vaak resulteert dat de lak niet overal even dik is. En dus lastig in te schatten als je gaat schuren.

Er bestaat 2K lak in een spuitbus. Dit is zeer goede lak, alleen erg duur in verhouding wat de spuiter meestal vraagt voor zijn werk. Je moet al gauw vier of meer bussen van deze hebben om een volledig speelveld van meerdere lagen te voorzien. Deze bussen kosten rond de 25 Euro en dan gaat het aardig in de papieren lopen. De lak is echt goed, stinkt ontzettend, moeilijk voor binnen, en binnen 1 uur kun je er drie lagen van op doen. Maar zelf spuiten met bus wordt nooit zo mooi als bij de echte spuiter.

Verf voor het bijwerken: Uiteraard kun je hier professionele verf (terpentine basis) voor gebruiken, maar dan moet je wel verf hebben die heel goed vloeit. Een beetje waterig als dat kan, niet helemaal het goede woord, maar het moet zeer makkelijk uitvloeien. Hoe beter het vloeit des te strak-ker wordt het eindresultaat. De Tamiya verf is daar goed voor te gebruiken. Deze verf is een kruising tussen water gedragen verf en terpentine, maar neigt meer naar terpen-tine. En reageert niet op iedere lak in dit artikel genoemd. Echt een aanrader dus.

Grote vlakken bijwerken kun je altijd nog het beste met een airbrush doen, met de kwast ga je daar teveel van zien. Koop voor het bijwerken van het speelveld speciale kwast-jes met punten die puntig blijven na gebruik. Deze kwastjes kosten misschien 3 a 4 euro per stuk, maar zijn een verade-ming vergeleken bij het standaard spul van de bouwmarkt.

En deze wisten jullie al: gebruik geen watergedragen verf en verf op terpentine basis door elkaar.

Mooie egale glans. Hij kan er zo weer jaren tegen.

Overzicht van de gebruikte materialen. Minus de föhn. Die wilde de vrouw graag terug hebben.

47NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 48: 2012 - 02 - Spinner Magazine

start a new Game – nieuwe leden stellen zich voor

HenK VAn DUIJn

naam: Harold DenkersWoonplaats: GeleenBouwjaar: 1969 Lid sinds: 5 mei 2012

Harold, stel je eerst eens voor aan de lezersik ben geboren in 1969, getrouwd en heb twee jongens van nu 12 en 6 jaar oud. Ik ben zelfstandig ondernemer, lever automatiseringsdiensten aan MKB en consultancy op het gebied van automatisering. (VMware, servers, novell, HP blades, windows 2008 server etc). Verder ben ik een beetje blijven steken in de jaren 80, in mijn ogen het beste decen-nium. Een aantal jaren geleden heb ik een site en forum opgezet van Miami Vice: www.miami-vice.nl

Je bent nieuw bij de NFV. Hoe heb je vereniging leren kennen?Zoals tegenwoordig vaak gebeurt kwam ik bij de NFV via internet. In 2006 schafte ik mijn eerste kast aan, de Independence Day (ID), nadat ik via een vriend had verno-men dat de aanschaf van een kast toch wel heel redelijk

Elk kwartaal verwelkomt de NFV zo’n 20-25 nieuwe leden. Mensen die om uiteenlopende redenen zodanig enthousiast zijn over flipperen dat ze zich aansluiten bij onze vereniging. In de Spinner laten we enkelen van hen iets meer over zichzelf vertellen. Want het zijn de leden die de vereniging maken tot wat ie is…

te doen was. Niet wetende in welk avontuur ik me zou storten kocht ik de ID. De ID heeft geen diepe ruleset, maar biedt voldoende uitdaging voor jong en oud. In die tijd heb ik ook nog een Neo Geo cabinet aangeschaft, met een volledig goed werkende monitor (niet ingebrand, goede focus). Deze heb ik voorzien van een PC, in combi-natie met een JPac kaart en een aangepaste videokaart, en wordt nu gebruikt als mame cabinet. Het enige wat hieraan nog moet worden gedaan is een nieuwe Mar-quee plaatsen.De ID is door mij direct voorzien van nieuwe ballen, nieu-we rubbers, een defecte microswitch is vervangen. Nader-hand brak er nog een basisplaat van de rechterflipper. Vanaf 2010 heeft de kast bijna twee jaar niet gespeeld wegens gebrek aan interesse.Recentelijk ben ik weer volledig geïnfecteerd met het flip-pervirus, en ik merk dat het bijna 2 jaar heeft kunnen sudderen. In maart dit jaar kocht ik voor een heel laag bedrag een F14 Tomcat. Op zich een leuke kast, maar ik wist dat er nog wat werk aan moest gebeuren. Dat het zoveel werk zou zijn had ik niet kunnen voorzien. Deze

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 49: 2012 - 02 - Spinner Magazine

NIEUWE LEDENHans Harte, Schiedam

Kelly Lembrechts, Kapellen (B)Laurens Hollemans, Schoonhoven

Wim Raateland, NaaldwijkHarold Denkers, Geleen

Mahmut Saridag, AmsterdamRon Som, Berkel en RodenrijsMaarten van Druten, Schijndel

A. Janssen, Montfort

Jürgen Kamerman, Werkendam Anke Baeyens, Wommelgem (B)

Sebastiaan Sibma, Oosterhout NBRoel van der Kreeft, DrontenHarry Wijnstra, Purmerend

Richard Schuit, Bergen op ZoomPeter Foks, Enkhuizen

Gert Cuypers, Hulshout(B)Steven Meeussen, Wommelgem (B)

kast heeft: defecte tungsten contacten, een defecte dis-play, rubbers die volledig rot zijn, de helft van de lampen defect, gebroken flippers, stukken hout uit de onderkast en de kopkast. Maar wat het ergste is is dat het mylar vol-ledig moet worden vervangen. Daar ben ik dus nu mee bezig. Op zich is het een mooie leerschool voor me, maar het is een “hell of a job”.Een week of twee later vond ik via Marktplaats een Fun-house voor een redelijke prijs bij mij in de buurt. Deze staat nu te pronken bij ons op zolder, en zo staan er ineens drie kasten. Ook deze kast heeft wel wat werk nodig, maar hier is het mylar niet zo slecht als die van de F14 Tomcat. De Funhouse wordt op dit moment schoongemaakt en is over een paar dagen klaar om bespeeld te worden.

Flipperen is voor alle leeftijden. Wanneer speelde jij je eerste spelletje?Hmmm, een erg goede vraag. Ik kan me nog herinneren dat ik van mijn vader een muntje kreeg om te flipperen. Of dit een kwartje of een gulden was weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik als ik flipperde nog beide flippers tege-lijkertijd gebruikte. Ik denk dat ik een jaar of 10 was. Toen ik 16 was namen mijn ouders me mee naar een camping in het Limburgse Roggel. Daar hadden ze een jeugdhal, bezaaid met flipper- en spelkasten. Ghosts ‘n Goblins, Bomb Jack en Hyper Olympics waren de kasten waar ik veel geld in ben kwijt geraakt, maar ook de flipperkasten werden regelmatig bezocht door deze -destijds- pukkel-puber. Verder hebben mijn huidige vrouw en ik tijdens een vakantie in Frankrijk, ik geloof ergens in 1992, veel geflipperd op een -jawel- Funhouse.

Welke generatie flipperkasten speel je het liefst? Ik moet zeggen dat ik het liefst op dotmatrix kasten speel, maar op zich zijn er ook voldoende “oudere” kasten die zeker interessant genoeg zijn. Vroeger speelde ik nog wel eens op de Black Hole (tegenwoordig op de iPad te spelen via ‘Pinball Arcade’) en Funhouse is natuurlijk geweldig, net als de Whirlwind. Laatst heb ik op Pirates of the Car-ribean gespeeld, maar deze kon me niet bekoren. Twilight Zone is mijn all time favorite, maar dat komt ook omdat ik een zwak heb voor de serie. Meer dan geweldig

dat de flipperkast de ‘awesomeness’ van de serie voort-zet. Afgelopen zondag stond er zomaar een Family Guy op me te wachten en ik moet zeggen dat deze ook al hoog op mijn wensenlijst staat.Een electromechanische kast kan me niet bekoren. Deze zijn me te simpel en te basic.

moet je voor flipperen de deur uit of kun je ook thuis spelen?Zoals gezegd heb ik nu 3 kasten thuis staan, waarvan de Tomcat nu in de spreekwoordelijke lappenmand ligt. Deze ben ik aan het “shoppen”. Uiteraard ga ik ook graag bui-ten de deur flipperen, alleen zijn er helaas zo weinig plek-ken meer waar je kunt flipperen. Ik zie te vaak dat mensen 50 cent in een kast gooien, een of twee ballen spelen en daarna weglopen. Dat vind ik jammer, erg jammer. Uiter-aard grijp ik die kans met beide handen aan en maak ik het spel af om er naderhand vaak nog wat geld in kwijt te raken.Maar mijn flipperhobby is niet alleen het spelen op flip-perkasten. Ik krijg net zoveel voldoening uit het sleutelen aan kasten. Op zich zijn flipperkasten niet echt lastig te doorgronden op technisch gebied en dankzij mijn tech-nische achtergrond en opleiding (HTS) zijn de zaken in de kopkast erg herkenbaar.

Heb je een favoriete kast? Waarom is die speciaal?Dat vind ik een moeilijke vraag. Als ik een kast zou moeten kiezen zou het de TZ worden. Deze kast is lastig, vooral in het begin, maar heeft een erg diepe ruleset en speelt gewoon lekker. Maar op één kast kan een mens niet blij-ven spelen. Dat vind ik het nadeel van flipperkasten, je kunt niet even een andere DVD er in gooien, een cassette wisselen, een nieuwe ISO downloaden. Daarom heb ik niet zomaar een favoriete kast. Wel zijn er kasten die speciaal voor me zijn: Twilight Zone, omdat de kast gewoon goed is èn het thema me aan-spreekt. Funhouse, dit is gewoon een geweldige kast. Black Hole, jeugdherinneringen èn een leuke kast. Back to the Future, tja, BTTF vind ik persoonlijk dé meest perfecte film ooit gemaakt. De kast is op zich niet zo bijzonder, het thema wel. Judge Dredd, een verrassend leuke kast.

49NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 50: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Nadat ik Marijke even had gebeld omdat ik met mijn duffe kop de verkeerde afslag had genomen, toch aangekomen op de juiste locatie. De deur zwaait open en ik word har-telijk verwelkomd met een knuffel en een paar kussen. De altijd aanwezige hond begroet me ook hartelijk en rent dan de tuin in om een speeltje te zoeken zodat hij mij bij zijn spel kan betrekken. Na even met de hond te hebben gespeeld laat ik me vallen op een stoel en krijg ik een heer-lijke bak koffie en natuurlijk een koekje.

marijke, vertel eens wat over jezelf als je wilt.Vertel eens wat over jezelf….Ach man, je kent me toch ?? Een hartelijke lach verschijnt op haar gezicht.

Ehmmm. Marijke Bastiaan, eega van Aadt Crama, Aadt is werkzaam bij Heineken. En zoals je weet wonen we in Lei-derdorp en hebben we twee schatten van dochters van 27 en 25 jaar oud. Ik werk als tandarts assistente.

Je bent alweer een tijd lid van de nFV, weet je ook nog vanaf wanneer dat is?Tjezus…dan moet ik toch ff nadenken hoor…….2002 vol-gens mij.

Hoe ben je in de flipper wereld terechtgekomen?Tja.. Toen dit huis werd opgeleverd, en dat was in 2000, was eigenlijk vrij snel de beslissing genomen om er een

Pinball, Fun & maintenance

Deze keer ga ik op bezoek bij een persoonlijke vriendin van me. Maar een flink aantal van jullie kennen haar ook goed. Marijke Bastiaan, ook wel bekend als ”Ms. Muscle”. Ze is o.a. actief op het NFV Forum. Rap van tong en altijd adrem en scherp met haar op-merkingen. Kortom prettig gezelschap om weer eens een paar uurtjes bij te kletsen en het te hebben over onze hobby flipperen.

mIcHeL VAn KUIJK

Page 51: 2012 - 02 - Spinner Magazine

mooie serre aan te laten bouwen. Toen die er stond kwam Aadt met het idee om er een leuke flipperkast in te zet-ten. Dus ik vroeg nog aan hem of hij wel goed wijs was. Ik zag dat hellemaal niet zitten zo’n kling klong herrie ding. Ik geloof dat eind 2000, begin 2001 de eerste kast kwam en dat was een Jurassic Park. Toen is eigenlijk het vuur ont-staan, pijn in de polsen van het spelen. Vrij snel daarna is er een tweede kast gekomen.

Je hebt hier twee kasten staan, een cirqus Voltaire en een Tales from the crypt. Dat klopt, er staan er nu twee in de serre maar vaak ook drie hoor, we hebben er op dit moment vijf: de Cirqus Vol-taire, Tales from the Crypt en in de garage staan de Twi-light Zone, de Indiana Jones (Williams) en de Jurassic Park van Data East. Als de Tales from the Crypt weg is gaan we weer op zoek naar een nieuw project.

Je koopt en verkoopt dus regelmatig?Als we uitgespeeld zijn op een kast zet ik hem weer op Marktplaats en ben ik hem meestal zo weer kwijt. Vaak met hele leuke reactie’s. Ik weet nog dat ik mijn Earthsha-ker verkocht. De man die hem graag wilde hebben kon hem zelf niet komen halen. Dus of iemand anders hem mocht ophalen. Op de bewuste dag stopt er een mega vrachtwagen in de straat en gaat mijn deurbel. Het bleek dus dat de vracht-wagen bij moest zijn om een flipperkast op te halen. En vervolgens zou afleveren in Gelderland. De volgende dag gaat mijn telefoon, dat was de koper. Hij wilde me een compliment maken over de staat van de kast. Kijk, dan weet je toch weer waar je alle moeite voor hebt gedaan. Het is altijd leuk om zo iets te horen.

Wat is voor jou het leukste aan de flipper hobby?Ehm… tja alles eigenlijk wel, maar toch het opknappen, reinigen en de kast er weer zo goed mogelijk uit laten zien en laten spelen natuurlijk, daar heb ik wel de meeste lol in. Een kast die we kopen moet er dan het liefst ook smerig bij staan, lekker vol met nicotine aanslag, kapotte rubbers en lampjes. Het liefst ook nog een kapotte flipper ofzo. Dan is de prijs ook het meest gunstig toch?? Marijke lacht hartelijk.Als die dan hier staat dan gaan we eerst eens kijken wat er nou allemaal niet in orde is om dan te beginnen met het uit elkaar halen van de kast.

Heb je nog speciale gereedschappen of middeltjes die je gebruikt bij zo’n operatie?Whahhahha , nou je weet dat ik tandarts assistente ben, dus ik heb hier wel een aantal dingetjes die misschien wat vreemd zijn.Ehm, dat zijn tandarts dingetjes toch?, vraag ik twijfelend aan Marijke. Juist, het zijn spulletjes die in de tandarts praktijk moeten worden vervangen om dat ze niet meer aan bepaalde eisen voldoen, maar ik kan er prima mee uit de voeten hoor. Zo’n haakje bijvoorbeeld is heel makkelijk om draden mee opzij te houden, of een verloren schroefje

ergens tussen uit te peuteren of een nieuw aan te brengen insert op zijn plaats te houden.

Gebruik je verder nog spullen die misschien wat vreemd zijn?Ja, wat is vreemd. Ik ben wel een fan van Mr. Muscle om mee te reinigen. Speelvelden, plastics, translites. O, dat is waar. Als je een translite met Muscle wilt schoonmaken, probeer dan eerst een klein stukje. Het wil nog wel eens voorkomen dat het wit oplost…….ik weet het uit ervaring. Weer klinkt de hartelijke lach van Marijke en het is tijd voor een tweede kop koffie, uiteraard voorzien van een koekje. Tja, ik maak ook gewoon fouten hoor. Maar daar leer ik dan weer van. Ik heb ook wel eens getracht om bumper caps te flame polishen……….dat was niet zo’n succes. Maar als je het niet probeert weet je het niet. Of inserts mee getrokken tijdens het verwijderen van een laag Mylar. En wat doe je dan ?? Ik hobby wel door hoor. De text die ik had weggetrokken heb ik met wrijf letters weer opnieuw aangebracht. Nadat dat er weer spik en span uitzag zat ik nog met een hoogte verschil. Dat heb ik dan weer opge-hoogd met Tamiya spuitlak. Telkens een dun laagje. Wach-ten tot het goed droog is en dan de volgende laag. Net zolang tot het weet net zo hoog is als de rest van het speel-veld. Daarna polijsten en hoppa, ziet er weer prima uit.

Dat je een fan bent van mr muscle weten een hoop mensen van je ondertussen. Je hebt dan ook de bij-naam ms. muscle. Dus ook flame polishing gaat je goed af? Leg eens uit als je wilt.Dat is ook een kwestie van durven en het dan gewoon maar proberen. Ik demonteer de ramp. Dan maak ik hem eerst zeer goed schoon met…….juist, Mr Muscle. Al het vuil wat blijft zitten brandt in , dus echt heeeeeel goed schoonmaken. Dan laat ik de was bak vol lopen met koud water om eventueel snel te kunnen koelen. En dan de brander er overheen.

Je hoort vaak, “je moet een speciale brander heb-ben” heb je die?Weer een lach, ze staat op en loopt even weg om ver-volgens een gas brander van de Gamma op tafel neer te zetten.

51NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 52: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Ik werk met deze brander, gaat prima. Kleine stuk-jes steeds zeer kort verhit-ten, even wachten tot het afgekoeld is, en als ik niet tevreden ben dan verhit ik het nog een keertje. Wel opletten wat je doet, want voor je het weet ben je te ver gegaan. Dat is een klus-je waar ik ook echt de tijd voor neem.

Ok, dus plastics en ramps gereinigd en ge-flame polished, storingen verholpen, rubber en lampjes vervangen. Vergeet ik nog wat? Of begin je dan weer aan de opbouw.Nee, nog niet. Eerst natuurlijk met zwart de kopkast ran-den weer mooi zwart maken, evt. eerst opvullen met poly-ester plamuur. Dan kijken waar er op de body beschadigin-gen zitten en proberen die ook netjes te maken. Dan pas weer opbouwen en kijken waar ik een handtekening van mezelf kan zetten.

Handtekening??Ja, ik probeer in elke kast die ik opknap iets te plaatsen of te tekenen, waar het niet al te erg opvalt natuurlijk. Een kenmerk van mezelf zeg maar. Ik heb wel eens een kies in

een kast verwerkt, of een plastic of slingshot aan gepast. Kijk maar eens naar de body van mijn Tales from the Crypt.Even kijk ik aandachtig naar de zijkanten van de kast en plots valt het me op. Het wezen dat in de serie de aan-kondigingen doet staat prominent aan de zijkant en kijkt me…………scheel aan?!?!Ik schiet in de lach. Kijk maar op het speelveld. Marijke staat op en wijst naar de kiezen die strategisch op het speelveld zijn geplaatst. Toch wel een leuk idee moet ik toegeven.

Deze TFTC is verkocht aan Ruud. Als ik hem dan weer eens tegen kom ergens kan ik met zekerheid zeggen dat deze van mij is geweest.

Het is alweer flink wat later en ik besluit om afscheid te nemen. Twee dagen later krijg ik van Marijke nog een mail met een foto van een plastic waar het flame polishen niet helemaal goed bij was gegaan. Ze heeft besloten om het plastic toch te plaatsen. Gewoon omdat het er grappig uit-ziet en tja……toch weer die handtekening.

Nawoord: kort voor publicatie van dit artikel bereikte de redactie het bericht dat Aadt Crama op veel te jonge leeftijd is overleden. Wij wensen Marijke veel sterkte toe!

NIEUW!

- moneyorder betalingen in USA

- postadres USA

- ophaalservice binnen Duitsland

- paypalbetalingen worldwide

- EBAY problemsolving Duitsland

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en Nederland

Page 53: 2012 - 02 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

Page 54: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Introductie flippertactiek – Toernooiflipperen op het Boras Classic Pinball Open

PAUL JOnGmA

Op toernooien zie ik regelmatig flipperaars een kast bespelen zoals ze dat thuis of in de kroeg doen: ze gaan voor het eindspel. Daardoor verliezen ze soms van een mindere flipperaar die net wat gewiekster is en een tac-tiek uitkiest, waarbij de lat iets lager ligt dan het behalen van dat eindspel. Vaak heeft de verliezende partij niet eens door dat ze verliezen op slimheid en wijten ze hun uitschakeling aan pech.

Daarom is tactiek naar mijn mening een onderbelicht aspect van het flipperen. Hier actief mee bezig zijn, brengt een extra dimensie in het flipperspel aan. Daar-mee kun je nog meer plezier uit het toch al zo mooie flip-perspel halen! Wellicht is het handig dat tactische aspect eens met een voorbeeld toe te lichten.

Omdat ik het meeste inzicht in mijn eigen hersenspinsels heb, kies ik een voorbeeld uit een eigen partij. Gemaks-halve ga ik er daarbij vanuit dat de lezer bekend is met de betreffende kast: de No Fear. Ik moest spelen tegen Mark van der Gugten. Omdat ik hoger was geëindigd in de kwalificatie, moest Mark beginnen en was ik speler 2. De tactiek die je gebruikt om een highscore op een No

Toernooiflipperen is meer dan alleen een wedstrijdje wie-kan-de-meeste-jackpots-schieten. Tuurlijk, balcontrole, raakschieten en de kast op het juiste moment een zetje geven is allemaal heel belangrijk. Maar dat is slechts techniek. Wanneer het echt spannend in een wedstrijd wordt, kunnen ook de zenuwen gaan opspelen. Dan praten we over stressbestendigheid. Maar er is nòg een belangrijke factor in toernooiflipperen: de tactiek.

Fear in de kroeg of privé-collectie neer te zetten, is voor het eindspel te gaan. Dat zal niemand verbazen, want dat geldt voor de meeste flipperkasten. In een toernooi worden echter geen extra ballen gespeeld en staan de kasten moeilijker afgesteld qua snelheid, steilheid, tilt-settings en de paaltjes bij de outlane. Dat verkleint de kans op het behalen van het eindspel aanzienlijk. Daar-om is de tactiek die je in een wedstrijd gebruikt vaak een andere dan voor het eindspel te gaan.

No Fear is net een uitzondering op die regel. Na vijf modes gespeeld te hebben, komen we al bij drie lucra-tieve eindspellen terecht die alle uit een multiball met ruime ballsave en brute jackpots bestaan. Bij het begin van elke bal kun je ook een gratis award kiezen, waar-onder het starten van een mode. Wanneer je de tijd van een mode een beetje laat uitlopen, kun je gemakkelijk twee modes per bal spelen. Per saldo is het behalen van de lucratieve eindspellen in een toernooi dus zeker haal-baar. Wanneer dit lukt, dan haal je +/- 5 miljard. Wan-neer je dit niet haalt, dan is +/-1 miljard de gemiddelde wedstrijdscore als resultaat van het spelen van multiball en enkele modes.

Mijn tactiek voor het begin van de wedstrijd was dus voor het eindspel te gaan. Ik wenste Mark veel succes voordat hij zijn eerste bal afschoot. Vanaf dat moment was ik aandachtig toeschouwer. Niet om te zien welke score hij haalt, daar heb ik toch geen invloed op en dat is na afloop van zijn bal ook wel bekend zonder dat ik sta te koekeloeren. Terwijl ik kijk, probeer ik de afweging te maken of ik mijn voorgenomen tactiek ook echt ga uit-voeren, of dat ik die moet bijstellen. Daar kunnen grof-weg twee redenen voor zijn: 1) de staat van de kast of 2) de score van mijn tegenstander.

Mark volgde ook de gebruikelijke tactiek om voor het eindspel te gaan en koos als gratis award het starten van een mode. Hij is een buitengewoon goede flipperaar, maar raakte in zijn eerste bal geen pepernoot en ein-digde op +/- 150M. Ik zag dat de kast was voorzien van witte slingshot-rubbers en rode flipper-rubbers, waar-door de bal erg springerig was. Gecombineerd met het feit dat de kast buitengewoon snel speelde, maakte dat de balcontrole erg lastig en foutgevoelig. Dat maakte de factor techniek in dit duel minder onderscheidend.

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 55: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Op basis van deze observaties trok ik twee conclusies: 1) de kans op behalen van het eindspel op deze moeilijk bespeelbare kast is gering en 2) de kans dat mijn tegen-stander meer dan 1 miljard punten haalt is ook gering. De noodzaak voor een tactiek gericht op het behalen van 5 miljard was daarmee verdwenen. Waarschijnlijk zou 1 miljard al genoeg zijn om te winnen.

Vandaar stelde ik mijn doelstelling bij tot het behalen van 1 miljard punten. Zoals eerder aangeven, is dat nor-maliter haalbaar met het spelen van multiball en enkele modes. Ik had echter nog mijn gratis award uit te kiezen bij de start van mijn eerste bal. Ik besloot nu te kiezen voor supercross level. Wanneer je dit in elke bal selec-teert, dan geeft dat een gratis opbouwschot voor de lin-ker- en rechterramp en na drie keer begin je de laatste bal met payback time. Dat is een uiterst lucratieve mode waarin elk schot gedurende 30 seconden 25 miljoen per schot waard is. Dat levert zomaar 250 miljoen op.

Omdat Mark in zijn eerste bal al voor het starten van de mode had gekozen, was hij niet meer verzekerd van het halen van payback time. Ik stond bij het begin van mijn bal dus 150 miljoen achter, maar in mijn hoofd was ik al 250 miljoen punten ingelopen op mijn tegenstander.Ik koos dus voor supercross level. In mijn eerste bal schoot ik vervolgens voor de multiball. Dat ging best aar-dig en ik startte hem nog ook. Alleen kreeg ik de ballen niet onder controle en schoot ik alle jackpots hopeloos mis. Ik schoot geen enkele jackpot en eindigde rond 200 miljoen. Mark selecteerde bij het begin van zijn bal weer een mode en speelde de kast knap naar +/- 450 miljoen. Weer koos ik voor supercross level. Ik lockte nog een bal, verlichte de tweede lock en schoot tijdens een mode enkele linkerramps voor wat extra punten. Daarmee ein-digde ik rond 400 miljoen.

Mark begon zijn laatste bal met het starten van zijn derde mode, speelde een prima laatste bal en eindigde op ongeveer 900 miljoen. Dat stelde me voor een pro-bleem: ik stond 500 miljoen punten achter en de aap die ik uit de mouw wilde trekken (payback time), was slechts 250 miljoen waard. Daarnaast was ik meerdere schoten weg van iets dat > 250 miljoen punten opleverde, bij-voorbeeld de multiball met een uiterst gevaarlijk schot op het droptarget, dat speciaal ontworpen lijkt om de bal rechtstreeks naar de rechter outlane te sturen.

Conclusie: mijn voorgenomen tactiek was ontoereikend en verdiende alweer aanpassing. Ik besloot nu te kiezen voor lock ball. Daarmee verlichtte direct het derde lock en voorkwam ik dat het gevaarlijke droptarget gescho-ten moest worden. Het gaf me gedurende de ballsave de kans om de lock te schieten voor start multiball, die zowel met links (in de skull) als met rechts (in de skydive) mogelijk is. Een haalbare kaart dus.

Leuk bedacht, maar mijn vorige multiball leverde exact 0 jackpots op, dus ik had geen enkele garantie dat deze tweede multiball wel even 500+ miljoen punten op zou leveren. Dankzij mijn eerder gekozen super cross levels en de geschoten linkerramp, had ik echter nog maar één schot voor de rechterramp nodig om zelf payback time te starten. Daarvoor had ik alle kans tijdens de ballsave van de multiball. Als beloning had ik dan payback time met alle schoten à 25m terwijl er drie ballen in het spel rondvlogen. Daarmee was het halen van de benodigde 500 miljoen ineens weldegelijk een haalbare kaart.

Zo gezegd zo gedaan, ik heb in de laatste bal mijn ach-terstand omgebogen tot een voorsprong terwijl ik altijd ballsave of meerdere ballen tegelijk in het spel had. Dat zijn veilige omstandigheden voor een flipperaar. Het aanpassen van mijn tactiek op de actuele spelsituatie bracht me de winst. Hoewel Mark technisch veel beter had gespeeld, was ik toch degene die doorging naar de finale.

Het is mijn persoonlijke ervaring dat ik vaker een flipper-wedstrijd win op basis van tactiek dan op techniek. Dat geldt nog sterker voor het halen van highscores. Ik wil dan ook alle flipperaars het ongevraagde advies geven dit onderdeel van het edele flipperspel de aandacht te geven die het m.i. verdient en het plezier te beleven dat met een tactische overwinning of een letterlijk “ongelo-felijke” highscore gepaard gaat.

Tijdens onze trip naar Boras vertelde Albert dat op som-mige websites met ongeloof was gereageerd op een filmpje van het DPO 2011. Gevraagd naar mijn hoog-ste score ooit, vertelde ik de interviewer dat dit lag op 187 miljard op Roadshow. Is dat onhaalbaar? Meh, een kwestie van de juiste tactiek volgen. In de volgende spin-ner zal ik daarom de tactiek behandelen voor het halen van die Grand Champion highscore waarvan ieders eer-ste reactie is: “zeker gehaald met de glasplaat eraf?”

Afhankelijk van de reacties zal ik desgewenst dieper inzoomen op de verschillende aspecten van flippertac-tiek, achtereenvolgens:

1. Het risico van de schoten op het speelveld2. De waarde van de schoten op het speelveld3. De doelstelling gedurende het spel en de impact

hierop van de omgevingsfactoren

Uiteindelijk is de beoordeling van deze drie aspecten tesamen bepalend voor de tactiek, die te allen tijde door de flipperaar zelf zal moeten worden gemaakt. Geluk-kig maar! Wat is erger dan obligaat een ingesleten pad te volgen? Laat dat maar aan bijvoorbeeld darters over, altijd gooiend op hun hokje van de triple 20, altijd op hetzelfde bord. Blij dat ik flip!

55NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 56: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Update nFV Funhouse collectiePIeTer VAn LeIJen

In• Frankenstein• Twilight Zone• Congo• Dr. Who• Whirlwind

Richard Baan heeft de afgelopen maanden de Franken-stein en de Twilight Zone onderhanden genomen. Ze zien er weer goed uit, en spelen lekker. Vooral de Twi-light Zone stond voorheen meer uit dan aan, dus we hopen dat deze het met al zijn complexe techniek nu weer lang volhoudt.

De NFV Funhouse collectie is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Dankzij donaties en gerichte aankopen wordt de collectie uitgebreid. Ook gaan er af en toe kasten weg omdat ze plaats moeten maken voor de nieuwe aanwinsten. Op deze pagina informeren we de leden over de wijzigingen in de kastencollectie in het clubhuis. Wat is er uit, en wat is er in?

De Congo is door Marcel Speetjens gepoetst en speelt weer razend snel. Fijn dat deze ‘anders dan andere’ kast weer te spelen is in ons Clubhuis.

De Dr. Who komt uit de onlangs aangekochte partij en is geheel gerestaureerd door Pieter van Leijen. Een plaatje om te zien en te bespelen.

De Whirlwind tot slot komt ook uit de partij en is door Rob Willemsen en Arie Pijl in orde gemaakt. Alweer een klassieker in de collectie van de NFV. Een prachtige aanwinst.

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 57: 2012 - 02 - Spinner Magazine

UIT• Funhouse• Star trek 25th Anniversary• Pinball Magic• Adams Family• Jurassic Park• Batman

De Funhouse en de Star Trek zijn met Richard Baan mee om weer wat ver-diende aandacht te krijgen. De Pinball Magic is door Marcel Speetjens retour genomen. De Addams Family krijgt een poetsbeurt van Henk van Duin. En de Jurassic Park wordt de komende maan-den door Martijn van Amsterdam weer in orde gemaakt. Ruud Kooi heeft de Batman mee naar huis genomen om op te knappen.

electro mechanisch:4 Aces (Williams, 1970)Bow and Arrow (Bally, 1974)Expo (Williams, 1969)Four Million B.C. (Bally, 1970)Mariner (Bally, 1971Masquerade  (Gottlieb, 1966)Nip-It (Bally, 1972)Royal Flush (Gottlieb, 1976)Spirit of 76 (Gottlieb, 1975)Target Alpha (Gottlieb, 1976)Wizard!  (Bally, 1974)

early electronics:Black Hole (Gottlieb, 1981)Black Knigh (Williams, 1980)Dolly Parton (Bally, 1978)Fathom (Bally, 1980)Firepower (Williams, 1980)Flash Gordon (Bally, 1981)Flight 2000 (Stern, 1980)Harlem Globetrotters (Bally, 1978)Haunted House (Gottlieb, 1982)Jungle Lord (Williams, 1981)Lost World (Bally, 1977)Mata Hari (Bally, 1977)Meteor (Stern, 1979)Mr. & Mrs. Pac-Man (Bally, 1982)Nine Ball (Stern, 1980)Rocky (Gottlieb, 1982)Scorpion (Williams, 1980)Silverball Mania (Bally, 1980)Vector (Bally, 1981)Xenon (Bally, 1979)

(Alpha) numeriek:Andromeda (Game Plan,1985)Arena (Gottlieb, 1987)Black Knight 2000 (Williams, 1989)Class of 1812 (Gottlieb, 1991)Comet (Williams, 1985)Deadly Weapon (Gottlieb, 1990)Elvira & the Party Monsters (Bally, 1989)F-14 Tomcat (Williams, 1987)High Speed (Williams, 1986)Hoops (Gottlieb, 1991)Lights...Camera...Action! (Gottlieb, 1989)Operation: Thunder (Gottlieb, 1992)Radical! (Bally, 1990)Rollergames (Williams, 1990)Secret Service (Data East, 1988)Silver Slugger (Gottlieb, 1990)Space Shuttle (Williams, 1984)Space Station (Williams, 1987)Time Machine (Data East, 1988)Title Fight (Gottlieb, 1990)Vegas (Gottlieb, 1990)Whirlwind (Williams, 1990)

Dot matrix:Batman Forever (Sega, 1995)Bram Stoker’s Dracula (Williams, 1993)Cirqus Voltaire (Bally, 1997)Congo (Williams, 1995)Corvette (Bally, 1994)Creature from the Black Lagoon (Bally,1992)Dirty Harry (Williams, 1995)Doctor Who (Williams, 1992)Fish Tales (Williams, 1992)

Gilligan’s Island (Bally, 1991)Goldeneye (Sega, 1996)Indiana Jones (Williams, 1993)Indianapolis 500 (Bally, 1995)Jack·Bot (Williams, 1995)Johnny Mnemonic (Williams, 1995)Junk Yard (Williams, 1996)Mary Shelley’s Frankenstein (Sega, 1995)Monopoly (Stern, 2001)Monster Bash (Williams, 1998)Scared Stiff (Bally, 1996)Spider-Man (Stern, 2007)Star Trek: The Next Generation (Williams, 1993)Stargate (Gottlieb, 1995)Tales from the Crypt (Data East, 1993)Terminator 2: Judgment Day (Williams,1991)The Flintstones (Williams, 1994)The Getaway: High Speed II (Williams, 1992)The Shadow (Bally, 1994)The Who’s Tommy (Data East, 1994)Theatre of Magic (Bally, 1995)Twilight Zone (Bally, 1993)World Cup Soccer (Bally, 1994)

Pinball 2000Revenge From Mars (Bally, 1999

(overzicht op 1 juni 2012)

OVERZICHT KASTEN IN HET NFV FUNHOUSE

57NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 58: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Pinball Boulevard Het einde van een tijdperk

GerArD VAn De sAnDen

FLIPPeren Al vanaf mijn jeugd ben ik actief bezig met het flipperspel-letje. Was toen een multiball het hoogst haalbare, inmid-dels weten we wel dat er een diepere laag in de kasten zit. Pas als je je aanmeldt bij een club blijkt dat er gelijk gestemden rondlopen en kunnen er echte vriendschap-pen ontstaan. Niet zoals vandaag de dag via onder andere Facebook maar echt handen schudden en belangstelling tonen. Zo ook met dhr. Barry Stolp, bij de meeste bekend als die dunne van de dikke en de dunne. Vele uren bren-gen we dan ook door om veel potjes te spelen.

PInBALL BOULeVArDThuis hik ik tegen ruimteproblemen aan, maar Barry die “anti kraak” woont heeft ruimte genoeg en als we een mogelijkheid krijgen om een partij flippers op te kopen van een exploitant die er mee stopt besluiten we om onze krachten te bundelen en samen verder te gaan. De col-lecties versmelten in elkaar en na maanden knutselen aan de opknapkasten besluiten we om eens een wedstrijd te houden.BAF 1 is geboren en er zullen er nog vele volgen. 13 maar liefst en elke keer moest de lat hoger en hoger liggen, niet alleen voor ons zelf maar ook om het hondstrouwe publiek tevreden te houden. Immers stilstand is achteruit-gang. Buiten de BAF om hebben we vele andere activi-teiten gehouden in Pinball Boulevard. Teamwedstrijden, locale en regionale competities, frolijke flipper avonden, launching partys, verjaardagsfeestjes, bedrijfsfeestjes enz.

Aan al het goede komt een einde, zo ook aan dit deel van mijn hobby. Sinds 2003 ben ik lid van de NFV, dit omdat ik toen na jaren besloot om weer eens een flipperkast in huis te nemen en met de opkomst van het internet was de flippervereniging snel gevonden. Had ik op de een of andere ma-nier eerder geweten dat er een vereniging bestond dan had ik me wellicht in 1992 al aangemeld.

GAme OVerTussen alle festiviteiten door moest er ook nog een aantal keer verhuisd worden. En dan komt er een dag dat je een telefoontje krijgt dat het huur contract wordt beëindigd en er geen nieuw pand wordt aangeboden. Ik kan zeg-gen dat dat met 35 flipperkasten en vele andere inboedel geen fijn gevoel is. Commercieel huren dan maar? Stad en regio afgezocht maar alles is aan de dure kant. Maar het zou kunnen als we “nog” meer tijd in de hobby zouden steken. Maar is dat wel wat we willen?En dan begint het grote bezinnen, is ooit de hobby niet ontstaan omdat we flipperen zo leuk vonden? En waar zijn we dan nu mee bezig? Niet met flipperen, want WC’s poetsen, de catering regelen, vloeren schrobben, gast-heer spelen en flipperkasten onderhouden is er de afgelo-pen jaren ingeslopen als een sluipmoordenaar. Flipperen zat er even niet meer in met dit drukke programma.Barry en ik hebben daarom met een NOS diamond pla-ted hakbijl de knoop doorgehakt en besloten om back to basic te gaan. Allebei een kast of vier thuis, wat kasten voor de verhuur (dit blijven we wel doen) en de rest gaat de verkoop in. 20 kasten die verkocht moeten worden. Da’s een zware beslissing maar na lang beraad zijn we hier op uitgekomen. Bij het lezen van dit verhaal zullen de meeste kasten wel al weg zijn in de stille verkoop. Rest mij nog om te zeggen dat ik met volle teugen genoten heb van alle gasten die wij mogen hebben verwelkomen in onze gameroom.Maar de tijd die gaat komen en het plezier dat ik weer ga krijgen in het flipperen stemmen mij ook vrolijk. Dus “soon in a gameroom near you” ben ik wellicht te gast en kan ik ook eens onbevangen een potje flipperen zon-der mij te bekommeren over koekjes, koffie en opgeraakt WC papier...

Gerard in actie als referee tijdens een van de vele BAF avonden. Taco Wouters (links) en René van Gool kunnen er de humor wel van inzien.

Pinball Cowboys tijdens BAF 10. Op de voorgrond Barry Stolp.

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 59: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Wij hebben regelmatig tweedehands / nieuw

gebruikte flipperkasten in de

verkoop.

Bel ons voor de meest recente voorraad.

GAME-XL

Game XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 60: 2012 - 02 - Spinner Magazine

regionale Flipper Toernooien – seizoen 2012De nieuwe jaargang brengt de spelers naar een aantal bekende maar ook naar een aantal nieuwe gamerooms. Competitiespelen is bij een groep NFV-ers door de jaren heen popu-lair geworden, zodat er bij de meeste toernooien steeds 24 deelnemers zijn. Maar ook voor nieuwe spelers is er plaats. In deze Spinner een update over de toernooien van het voorbije voorjaar en een overzicht van de toernooien die nog gaan komen.

de Toppers waren er ook. Zij verwezen met hun overwin-ning in de kwartfinale Victor Stulemeijer, Helen de Haan en Erwin Bouma naar de ereplaatsen.

De felbegeerde trofee bij dit RFT Toernooi was uiteinde-lijk voor Martijn van Amsterdam. Als je achtereenvolgens Albert en Paul verslaat, dan mag je met recht zeggen dat je de overwinning verdiend hebt.

BeLGIë (DeInze)Datum: 5 mei 2012Aantal deelnemers: 17

Volgens traditie werd het toernooi op zaterdagavond gespeeld. Gastheer Pascal van Wontergem had nog een speciale boodschap voor de spelers: kom niet te vroeg of je mag meehelpen de koeien te melken.

In de gameroom van Pascal was het voor de deelnemers weer volop genieten. Hij heeft een pracht van een col-lectie, met louter topkasten die ook nog eens in absolute topstaat verkeren.Bij het toernooi was ook een aantal spelers uit NL aan-wezig, maar die wisten zich niet te plaatsen voor de kwartfinales.

BAs VIs

LImBUrG (VenrAy)Datum: 4 maart 2012Aantal deelnemers: 24 Het eerste toernooi van het kalenderjaar 2012 vond plaats in Venray. Gastheer Jules Reivers had hard gewerkt om op tijd klaar te zijn en was erin geslaagd een prachtige nieuwe gameroom te realiseren. De 24 spelers waren unaniem: een echte aanwinst voor flip-perend Nederland. In de line-up een mooie variatie van bekende en minder bekende kasten. Topper in de collec-tie was een mooie Attack from Mars, maar ook de Bride of Pinbot werd heel veel bespeeld.

Het toernooi verliep organisatorisch zeer voorspoedig. Wedstrijdleider Ad Jonker had een jonge assistent (de zoon van Didier Dujardin) en kon dus zelf ook wat par-tijen spelen. Gastheer Jules kon al om 16.00 uur de acht kwartfinalisten bekend maken. Roy Wils deed in de fina-le wat hij al vaker gedaan heeft: winnen.

FLeVOLAnD (ALmere)Datum: 1 april 2012Aantal deelnemers: 23

Top toernooi, zoals elk jaar. Dankzij de support van Ad, Ben, Edwin, Gerard en Leo was er een mooi gevarieerd kastenaanbod, met topkasten van Stern, B/W en Data East/Sega.

De samenstelling van het deelnemersveld was ook mooi gevarieerd: naast een aantal bekende (wereld)toppers namen ook minder ervaren wedstrijdspelers deel aan dit toernooi.

Bij de kwartfinalisten was ook Piet van de Berg. Een zeer ervaren speler, maar normaal niet bij de deelnemers die zich kwalificeren na de poulefase. Dit keer was dat anders: hij won 6 van zijn 10 partijen. Die kwalificatie had hij verdiend door in een rechtstreeks duel op de Dr Who ene BV uit V te verslaan en zo mocht Piet dankzij het betere onderling resultaat naar de laatste 8.

Paul Jongma moest hard werken op de Lord of the Rings maar wist Piet uiteindelijk te verslaan met zijn laatste bal. Andere halve finalisten waren: René van Gool, Albert Nomden en Martijn van Amsterdam. Zoals ik al schreef:

Martijn van Amsterdam met wed-strijdleider Ad Jonker.

60 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 61: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Het podium was een volledig Belgische aangelegen-heid. Op plaats drie ‘good old’ Eric Buysen, op twee Tom Geneyn en als jonge winnaar: Glenn Pellis uit Ekeren.

OVerIJsseL (Ommen)Datum: 27 mei 2012Aantal deelnemers: 24

Het werd een zeer uitgebreide workshop op 1e Pinkster-dag, die eindigde met een BBQ in de gezellige achtertuin bij René.

Dankzij de maximale bezetting en de deelname van spelers als Albert Nomden, Paul Jongma, Roy Wils en René van Gool was het een uitdaging om binnen het tijdschema te blijven. Voor de spelers was er veel vari-atie: liefst 30 verschillenden kasten werden gedurende de dag ingezet.

In de halve finale won Paul van Albert (op de RS) en Roy versloeg Ivan (met miniem verschil op de Dr Who). De 3e plaats was uiteindelijk voor Albert (op de BSD). De fina-le was een zeer spannende aangelegenheid. Terwijl de temperatuur al hoog was opgelopen en de meesten zin kregen in de door René beloofde BBQ, besloten Paul en Roy er een echte battle van te maken. Pas na een uur (!) kon de sterkste deelnemer van deze workshop bekend gemaakt worden: Paul Jongma uit Groningen.

rFT 2012 - rAnGen & sTAnDen

Limburg – maart - Top 3:1) Roy Wils2) Ivan Geentjes3) Roger Wijnands

Flevoland - april - Top 3:1) Martijn van Amsterdam2) Paul Jongma3) Albert Nomden

België – mei – Top 3:1) Glenn Pellis2) Tom Geneyn3) Eric Buysen

Overijssel – mei – Top 3:1) Paul Jongma2) Roy Wils3) Albert Nomden

Tussenstand (na 4 van 9 toernooien):1) Roy Wils 472) Paul Jongma 473) Glenn Pellis 434) Ivan Geentjens 405) Albert Nomden 406) Victor Stulemeijer 347) René van Gool 318) Lieven Engelbeen 298) Helen de Haan 2910) Didier Daniël Dujardin 2711) Robert Wegter 2612) Martijn van Amsterdam 2513) Bas Vis 2314) Kevin Roelants 2214) Piet van den Berg 2214) Tom Geneyn 2217) Roger Wijnands 2017) Eric Buysen 2019) Barry Driessen 1820) Edwin Nijs 1720) Sandra van Hees 1722) Steven van der Staaij 1622) Joeri Stroobants 1622) Erik de Jong 16NB: De beste drie toernooien tellen mee

Volgende toernooien:- 5e ronde: N-Holland (Amsterdam) – 1 juli- 6e ronde: Gelderland (TBD) – 3 sept- 7e ronde: België (Gentbrugge) – 29 sept- 8e ronde: Zuid Holland (tbd) – 28 okt - 9e ronde: Utrecht (Ederveen) – 17 nov

Finale: NFV Funhouse (Ederveen) zaterdag 15 december 2012

Lieven Engelbeen feliciteert

Glenn Pel-lis met zijn

overwin-ning.

De top-3 van Ommen: Albert Nom-den (3), Paul

Jongma (1) en Roy Wils

(2)

61NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 62: 2012 - 02 - Spinner Magazine

Wellicht is het u ontgaan, maar in oktober bestaat de Nederlandse Flipper Vereniging twintig jaar. En dat is best lang, omdat anders dan bij andere ´sport´ verenigingen als voetbal of hockey, het flipperen niet echt een traditie ken-de om zich te verenigen. Dat dat in 1992 toch gebeurde is een goede zaak geweest en nu, twee decennia later, is de NFV een bloeiende vereniging met een groot aan-tal flipperkasten in haar bezit en met duizend leden is ze de grootste flippervereniging van de wereld. In twintig jaar is de wereld totaal veranderd en ook de flipperwereld heeft bepaald niet stilgestaan; ook al is dat niet altijd even positief op te vatten. In 1992 was flipperen meer boo-ming dan ooit. Het was het jaar dat de grootste klassieker, The Addams Family (TAF) van Bally, van de band afrolde en juist die kast heeft bijna ongemerkt het dood-vonnis van het hele flippergebeuren betekend. TAF was zo´n gigantisch succes dat exploitanten, spelers en andere geïnteresseerden bij iedere volgende kast alleen maar vroegen: is hij net zo goed als TAF? En hoe-wel het meesterwerk van Pat Lawlor speltechnisch zeer zeker overtroffen is, is er nooit meer zo veel geld ver-diend aan een flipperkast. En ook in de flipperwereld is het dat waar het om draait: geld verdienen.

Twintig jaar flipperen samenvat-ten in een column van pakweg 700 woorden is een welhaast onmoge-lijke zaak en daarom zal ik louter een paar persoonlijke herinnerin-gen ophalen en afsluiten met een wens om het jubileum in oktober echt NFV waardig en onvergetelijk te maken. Hoewel ik ergens halver-wege de jaren negentig opnieuw aan het spelletje verslingerd was geraakt, werd ik door een kort bericht op de cover van de Volkskrant op de NFV gewezen. In het berichtje werd melding gemaakt van het feit dat Albert Nomden het WK in Las Vegas had gewon-nen en behalve eerder genoemde krant besteedden ook andere media aandacht aan dit historische feit. Via wat surfen kwam ik bij de site van de vereniging terecht en ben ik uiteindelijk ook lid geworden. De NFV betekent voor vele leden de mogelijkheid om wedstrijden te spelen en mijn eerste was in Numansdorp, een gehucht op de grens van Zuid Holland en Zeeland. Ook dat DPO, ik denk dat het in 1999 was, was legendarisch omdat de alge-mene wedstrijd werd gewonnen door een Duitse vrouw.

De flippervereniging is leuk maar er is een groot verschil tussen zomaar lid zijn en actief worden. Voormalig voor-zitter Geert Jan de Vries benaderde mij om iets te doen op het gebied van ´communicatie´ en aldus geschiedde. Bij een van de volgende evenementen werd ik met de neus op de feiten gedrukt; het was een geweldig kam-pioenschap met een enorme persaandacht, alleen had ik zelf geen enkel potje geflipperd. En juist dat is de charme van de vereniging. De club wordt gerund door een stuk of twintig vrijwilligers die zich helemaal het schompes werken zodat we een geweldig clubhuis hebben; zodat de catering goed is geregeld, er geweldige wedstrijden plaatsvinden, er een collectie is waar je U tegen zegt en

er een blad wordt gemaakt waar menig redactie jaloers op is. De NFV bestaat 20 jaar en in die tijd hebben we niet alleen het WK, EK en natuur-lijk NK gewonnen; nee, bij buitenlandse wedstrijden is er groot ontzag voor Neder-landse spelers en hebben we mondiale faam opgebouwd. Ook dat is indirect te danken aan de vereniging.

Omdat de NFV een bijzonde-re vereniging is, hebben we ook iets bijzonders bedacht om het jubileum niet stilletjes voorbij te laten gaan. In okto-ber wordt het DPO voor het eerst in de geschiedenis in Amsterdam gehouden en dat weekend willen we ook een jubileumboek presenteren dat de kleurrijke geschiedenis van de NFV in beeld brengt, gelardeerd met verhalen van

spelers en andere bijzondere leden. Zoals ik al in de eerste alinea van deze column zei, draait veel om geld en dat is de grootste zorg die de bedenkers van het boek ´20 jaar NFV´ hebben. De vereniging wil graag haar geschiedenis laten vastleggen en komt met een bijdrage; ook een spon-sor is bereid gevonden een donatie te doen. Dat betekent dat we slecht 250 boeken hoeven te verkopen om uit de kosten te komen. Vandaar dat we elders een oproep heb-ben gedaan om te vragen of u wilt voorintekenen op dit geweldige product. Full colour met 120 pagina´s over mis-schien wel de mooiste vereniging van Nederland.

DE VIJFDE SPELER

Twintig jaar

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 63: 2012 - 02 - Spinner Magazine

BrAm sTOKer’s DrAcULAIk heb altijd veel plezier beleefd aan deze kast, het spel verveelt niet snel. Maar nu wil ik graag wat meer ruimte en daarom mag de kast weg. Kabinet is aan één kant iets ver-kleurd, maar technisch verkeert de kast in een prima staat. Koper dient wel zelf voor vervoer te zorgen.

Prijs: 1000 euroJordan Daane, [email protected]

BALLy emBryOn

Compleet en in goede staat. Start op en speelt, rechter bovenste flip-per hapert soms. Heeft nieuwe rub-bers nodig. Eventueel ruilen tegen een Pinball 2000 (RFM of Star Wars Episode One)Errol Klein, [email protected]

spinnertjes(vraag en aanbod)

Te koop

ATTAcK FrOm mArs

Nieuwe decals op het cabinet, goeie kwaliteit van stickers, met dik vinyl, zeer mooi. Nieuwe ballen, scoop, 1 target, 1 switch, slotje in de coindoor, pootbouten en levelers, popbum-perskirts bijgeleverd, nieuwe soft-wareversie installed. Cliffy protector aan de scoop vooraan, instruction cards etc etc. Mooie printen, poten, met manual. Alle saucers en martians aanwezig. Werkt 100 procent

Plastics en rampen goed, display mist geen lijnen. Speelveld origineel en geen slijtageplekken. Voor de scoop beetje bijgewerkt maar is vrij proper (insert niet perfect), heb er nu ook stealthprotector aangebracht om zeker niets te beschadigen. Achter elke target foam geplaatst

Prijs: 4500 euroNaam: Glenn Pellis, Ekeren (B)[email protected]

Gezocht

TIme mAcHIne DATA eAsTLiefst in hele goede staat.

Bert Staal, [email protected]

sTAr TreK: THe neXT GenerATIOnSTTNG gezocht in zeer goede staat.

Martin Berens, [email protected]

63NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 2

Page 64: 2012 - 02 - Spinner Magazine

GILDENSTRAAT 32 | 4143 HS LEERDAM | PHONE 0345-511 [email protected] | www.jukeboxgallery.com

V

JUKE

BOXE

S V

SL

OTMA

CHIN

ES V

RA

DIO’

S V

VE

NDIN

G MA

CHIN

ES V

CO

CA-C

OLA

MACH

INES

V

TV’S

V

elke

wer

kdag

en

Zate

rdag

geo

pend

van

10.

00 u

ur to

t 17.

00 u

ur

It’s all about jukeboxesIt’s all about jukeboxes

Bij Jukebox Gallery in Leerdam waant u zich werkelijk in de fifties en sixties. Hier hebben we in de loop der tijd één van de grootste collecties ter wereld aan originele jukeboxen bijeengebracht. Naast unieke jukeboxen treft u ook andere bijzondere items aan, zoals authentieke poolbiljarts, Coca-Cola-

automaten en sixtiesmeubilair. Denkt u aan jukeboxen, dan denkt u natuurlijk aan singles en zelfs 78-toeren bakeliet platen. En daarvan is een ruime sorte-ring voorradig. Maar Jukebox Gallery heeft ook de nieuwste generatie met afspeelmogelijkheden. Voor CD’s en zelfs voor uw iPod!

adv. A5.indd 1 17-09-10 08:30