2010 - 03 - Spinner Magazine

64

description

© Boogaard Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Gerard van de Sanden ([email protected]) of Bas Vis ([email protected]) en zij helpen u verder. die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet- leden, vrienden clubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2010 worden de inkomsten van de Club van 100 vooral gebruikt om de kosten van het onderhoud en het verbeteren van de flipper- kasten in het NFV Funhouse in Ederveen te dekken.

Transcript of 2010 - 03 - Spinner Magazine

Page 1: 2010 - 03 - Spinner Magazine
Page 2: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen € 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speciale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100. Iedereen

die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden clubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2010 worden de inkomsten van de Club van 100 vooral gebruikt om de kosten van het onderhoud en het verbeteren van de flipper-kasten in het NFV Funhouse in Ederveen te dekken.

Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Gerard van de Sanden ([email protected]) of Bas Vis ([email protected]) en zij helpen u verder.

Page 3: 2010 - 03 - Spinner Magazine

6 DPO201010 NFVKernploeg:evenementen11 P-ROC12 DeGameroomvan:BartvanDijk14 NieuwsteStern:Avatar16 Sharpshooter18 DeLedenadministratie19 EM-Veilingupdate20 UpdateRFT22 WhoaNellie26 BlikopToen28 HetDilemma30 PinballGolf32 WorkshopFlipperenkunjeleren34 NFVCollectie:Gilligan’sIsland

Inhoud

36 ZeldzameFlippers:MysteryCastle38 DecollectievanPinJostenPinDigi41 UitslagQuizz42 Flipperlogo’s44 OneMoreTime:Merlin’sMagicNFV46 NFVWantedList201048 PacificPinballMuseum50 NFVShop52 OperationThunder55 StartNewGame:OpenhuisNFV56 Clubvan10058 NFVFunhouse60 NFVForum62 Column:JimJansen63 Spinnertjes

42

22

De Gameroom van

Bart van Dijk22

3NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

6

Pinball Golf: 30

Page 4: 2010 - 03 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1000. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, Theo van Vroenhoven, George Bulte, Arjan Lugthart, ([email protected]). Vormgeving: Laurens Linssen

Aan dit nummer werkten verder mee: Richard Baan, Ad Jonker, Jan Izaks, Jim Janssen, Ben Boogaard, Gerard van de Sanden, Bert Jan Brinkhuis, Errol Klein, Rob Capel, Mark van der Gugten, John van der Wulp, Albert Nom-den, Rob Willemsen, Aeneas Verhé, Koen Martens, Lieven Engelbeen, Arie Pijl, Bart van Dijk, Jelle van Leeuwen, Leo Stelloo, Greg Frere, Whizbang Pinball, PinJost, PinDigi, www.pinballnews.com, Kevin Tiell, Michael Schiess, Pacific Pinball Museum, Matthijs van Vroenhoven.

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur

Secretaris / waarnemend voorzitter: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Collectie: Ben Boogaard ([email protected])

Techniek: Ronald Knor ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Clubhuis: Arie Pijl ([email protected])

CommissiesLedenadministratie: Gerard van de Sanden ([email protected])

Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: -vacature- ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de nfv website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

COLOFON

Het moet ergens in 2000 zijn geweest. De flipperhobby was weer tot bloei gekomen na onze verhuizing naar IJsselstein. De Indiana Jones, Scared Stiff en Flintstones hadden zojuist hun intrek geno-men in de nieuwe flipperkelder. Dat jaar bezocht ik mijn eerste DPO. Als ik me niet vergis was het in Numansdorp. Martijn van Aken zat op een podium in een zaal vol flipperkasten. Dat beeld heeft veel indruk op me gemaakt. Ik had nog nooit zoveel flipper-kasten bij elkaar gezien.

De afgelopen 10 jaar is er veel veranderd binnen de NFV: zo ver-schijnt dit blad al een tijdje in full colour en hebben we sinds twee jaar een eigen clubhuis met bijna 80 spelende flipperkasten. Maar de rots in de flipperbranding is nog steeds ons eigen DPO. Het flipperevenement van het jaar dat veel (internationale) bezoekers trekt. Dit jaar sinds lange tijd weer in het noorden van het land, om precies te zijn in Steenwijk. In deze Spinner kun je er alles over lezen.

Wat ook blijft is de roep om vrijwilligers. Er komt heel wat bij kij-ken om een tweedaags evenement als het DPO te organiseren. Met name het op- en afbouwen van de flipperkasten is veel werk. Maar ook bij de organisatie van de verschillende wedstrijden kunnen we nog wel wat helpende handen gebruiken. Vandaar hierbij nog-maals een oproep: wil je een actieve bijdrage leveren aan het voort-bestaan van het DPO en de NFV, meld je dan aan bij Rob Capel als vrijwilliger voor het DPO weekend op 6 en 7 november aanstaande. Er is van alles te doen en iedere vorm van hulp is meegenomen.

Veel leesplezier gewenst met deze Spinner en ik hoop jullie alle-maal te ontmoeten op 6 of 7 november in Steenwijk. Ik zal er zijn. In een zaal vol flipperkasten. Ik kijk er nu al naar uit!

Theo van Vroenhoven

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Van de redactie

Page 5: 2010 - 03 - Spinner Magazine

NFV LedenpasDankzijsponsoringdoorAQ4Ukunnenweonzeledeneennieuweledenpasaanbieden.Hetgaatomeenexemplaardatmeerjarigtegebruikenzalzijn.Omdeproductieinspanningenwattespreiden,zaldekaartgefaseerdingevoerdworden.Alseerstekomendeledenaandebeurtdiehunlidmaatschapbetalenviaeenmachtiging.

1. Frank van Woudenberg Almere2. Dennis de Vries Deventer3. Jeroen Berkhout Bussum4. Robert Rodenburg Haarlem5. Kees Teske Leiden6. C Wouda Alkmaar7. Jilles Eijking Amsterdam8. Omar Bounoun Amsterdam9. F Aldendorff Lelystad10. Willem Remeijnse Eindhoven11. Marit Zwemmer Zandvoort12. Annemiek Verpoorten Brasschaat (B)13. Tjade Wijga Den Haag14. Pieter Deturck Marke (B)15. Gabriel van Dam Heerlen16. John Eric Loke Gouda17. Henry Visscher Zwolle18. Marco Albus Zeist19. Arjan Neet Dreumel20. Ton Klerk Kranenburg (D)21. Erik Goetheer Barchem22. Michel de Vos Aalst (B)23. Robert Schaap Purmerland24. Rob van der Werf Eindhoven25. Jurjen de Groot Badhoevedorp

NIEUWE LEDEN

EVALUATIE HUUR NFV FUNHOUSEVolgens afspraak heeft een delegatie van het bestuur in september een overleg gehad met onze huurbaas over de eerste twee jaren van de huurovereenkomst. Voor beide partijen was het in 2008 moeilijk in te schatten hoe de zaken zouden gaan lopen, maar terugkijkend zijn de gevoelens overwegend positief. Voor de club was het een fikse onderneming (‘als ik vooraf had geweten wat er allemaal bij zou komen kijken, dan weet ik niet of ik er aan begon-nen was’….), maar ook voor de huurbaas gold dat het iets nieuws was. En samen stelden we vast dat het clubhuis een groter succes was dan we vooraf hadden ingeschat. Intussen is huurbaas Jaap gewend aan het feit dat er met regelmaat (soms heel veel) bezoe-kers op zijn erf komen. Aandachtspunt blijft vooral het parkeren (zie ook het artikel van Arie Pijl elders in deze Spinner). We zullen nog meer dan tot nu toe de parkeerwei gaan gebruiken! VERSTERKING NFV KERNPLOEGBert Jan Brinkhuis was al langer actief bij (catering) support in het NFV Funhouse en lid van kascontrole commissie. Recent was hij de trekker van de succesvolle editie van het 1e NFV Pinball Golf Toer-nooi, maar vanaf 2011 is-ie echt een steunpilaar binnen de vereni-ging: hij neemt de ledenadministratie van Gerard van de Sanden over. Elders in deze Spinner meer informatie hierover. Wat door gaat is de zoektocht naar een voorzitter en een evenementenco-ordinator… KALENDERZa 9 oktober Sponsorbijeenkomst Za 9 oktober 13.00 uur vrij spelen NFV FunhouseZo 24 oktober Regionaal Flipper Toernooi (Etten)Vr 29 oktober Funhouse FridayZa 6 + zo 7 november DPO (in Steenwijk)Vr 26 november Funhouse FridayZo 28 november Regionaal Flipper Toernooi (Zwijndrecht)Za 4 december Open huis FunhouseVr 17 december Funhouse FridayZa 18 december Finale RFT in het NFV FunhouseZa 15 januari NJ bijeenkomst + LFC finaleVr 28 januari Funhouse Friday Za/zo 29/30 januari RFT Za 13 februari Funhouse eventVr 25 februari Funhouse FridayZa/zo 26/27 februari RFTZa 12 maart ESPP (locatie: nnb)Vr 25 maart Funhouse FridayZa/zo 26/27 maart RFT

Van het bestuur

5NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 6: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Voor de 13e editie van het Dutch Pinball Open heeft de NFV gekozen voor een locatie in het noorden van het land. Het Best Western Hotel Hiddinger-berg te Steenwijk zal dit jaar het strijdtoneel vor-men voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. In het hotel heeft de NFV een prachtige, grote zaal gehuurd met alle mogelijke voorzien-ingen waaronder diverse bars en een restaurant. Plaatselijk NFV lid Errol Klein zal samen met Ciske Vreuls het DPO ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een aantal kasten uit hun “zeldzame flippers” collectie. Alleen dat al zal een bezoek aan het DPO 2010 de moeite waard maken. Wij hopen dan ook veel leden en andere belangstellenden te mogen begroeten op 6 en 7 november.

Programma: voor elk wat wils!Van oudsher is het DPO een flipperevenement met voor elk wat wils. Voor de wedstrijdspelers ligt het accent op het hoofdtoernooi dat zich tegenwoordig in een internationale belangstelling mag verheu-gen. Met name uit Europa hebben zich al veel spelers aangemeld, waaronder enkelen van naam. Het belooft dan ook weer een wed-strijd op topniveau te worden. Met de geheel Nederlandse finale van 2009 tussen Taco Wouters en Roy Wils nog vers in het geheugen zal de uitdaging groot zijn om die kwaliteit te evenaren.

Dit jaar is er extra aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames- en jeugd) en komt er ook een ‘classic game’. Het aanbod aan kasten zal zeer gevarieerd zijn, met onder andere een aantal recente Stern kasten en veel dotmatrix kasten van diverse producenten (B/W, Sega, Gottlieb). Ook de liefhebbers van kasten uit eerdere generaties zullen we een gevarieerd aanbod voor zetten. De voorlopige inschat-ting is dat er meer dan 80 kasten op ‘freeplay’ zullen staan, waarvan zeker 50 voor recreatie.

Zoals hierboven al werd gesteld is het DPO een evenement voor elk wat wils. Het recreatiegedeelte weegt hierbij even zwaar als het wed-strijdgedeelte. Een aantal kasten zal uit het NFV clubhuis komen, een aantal uit de collectie van Errol en Ciske en de rest aangevuld met kasten van leden. Het is zoals gebruikelijk ook mogelijk een kast te koop aan te bieden op het DPO. Regel hierbij is dat de kast vrijdaga-vond of uiterlijk zaterdagmorgen (voor 10.00 uur) wordt opgesteld en tot zondagmiddag blijft staan zodat de kast beschikbaar is voor recreatiespelers. Wil je een kast aanmelden dan kan dit bij Edwin Nijs: [email protected].

FOTO BEELDJE

Dutch Pinball Open2010

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars van Nederland. Vanuit het buitenland hebben al ruim 50 wedstrijdspelers zich aangemeld, zodat het opnieuw met recht een Dutch Open wordt. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker.

Op zaterdag 6 november is de kwalificatie voor de finale op zondag. Zaterdag om 11.00u start de individuele kwalificatie. Van 11.00u – 14.45u spelen de deelnemers aan het teamtoernooi hun kwalificatie. Aansluitend kunnen alle overige deelnemers beginnen met hun kwali-ficatie. Voor de kwalificatie zijn minimaal 20 kasten beschikbaar. Deze zijn waar mogelijk ingesteld op tournament play, 4 ballen per speler per spel en geen extra ballen.Iedere speler speelt één maal op 6 kasten naar keuze uit het beschik-bare aanbod. Tevens heeft iedere speler de mogelijkheid om op 1 van de gespeelde kasten een tweede poging te wagen. In dat geval telt de hoogste score. De scores worden genoteerd door een scheidsrech-ter en vervolgens doorgegeven aan de wedstrijdleiding. De scores op dezelfde kast worden dan aan het eind van de dag met elkaar vergeleken en vervolgens worden er punten toegekend aan de scores. De topscore op een kast levert 40 punten op , de tweede score 36, en zo verder aflopend tot 1 punt voor de 25e plek. Zo verdient elke speler dus op elke kast een aantal punten. Het totaal van de 6 kwalificatiekasten is dan de kwalificatiescore. Het aantal spelers dat zich plaatst voor de zondag is afhankelijk van het aantal voorgeplaatste spelers via de voorrondes (Regionale Flipper Toernoo-ien). In totaal plaatsen zich 48 spelers voor de zondag. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen betekent dat ca. 1 op de 3 deelnemers aan de kwalificatie zich zal plaatsen.

Op de zondag worden er vanaf 10.00 uur de finalepartijen gespeeld. Die vinden plaats volgens het ‘head-to-head’principe (1 tegen 1, win-naar gaat door) We hanteren daarbij een dubbel-KO schema: na een eerste verlies, gaat een speler naar de herkansingen. Iedere deelnemer aan de finaledag krijgt zo in ieder geval een dubbele kans en heeft dus geen risico dat één slechte partij meteen ook ‘einde toernooi’ betek-ent. Aan de winnaarskant wordt best-of-3 gespeeld met 3 ballen per spel. Bij de herkansingen wordt 1 spel met 4 ballen gespeeld. De num-mers 1-16 van de kwalificatie op zaterdag hebben in de eerste ronde op de finaledag een bye.

N.B. Bij een groot aantal inschrijvingen kan de wedstrijdleider vooraf bepalen dat er slechts op vijf kasten naar keuze kan worden gespeeld voor de kwalificatie, waarbij de extra kans gehandhaafd blijft. Dit wordt bepaald voordat de kwalificatie van start gaat.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:

- 1e prijs: DPO titel 2010, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00- 4e prijs tinnen flipperbeeldje en € 50,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50. Inschrijven kan via de DPO website, dpo.nfvpinball.nl.

dutchpinballopen 2

010

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 7: 2010 - 03 - Spinner Magazine

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

7NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 8: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Merchandise en onderdelenshop.Er zal weer een onderdelenleverancier aanwezig zijn op het DPO. Daarnaast hebben we natuurlijk onze eigen NFV stand met pinball merchandise, zoals flyers, mousepads, bekers, videobanden, manuals, shirts flyerposters etc etc. De NFV stand is weer in de vertrouwde handen van Erik Boes en Ernie Giesbergen.

Ook dit jaar zal er weer een speciaal DPO T-shirt verkrijgbaar zijn. Het is opnieuw een fraai ontwerp en in beperkte oplage verkrijgbaar. Reserveer daarom nu jouw exemplaar op de dpo-website.

Programma DPO 2010Hieronder vindt u een globaal programma van het DPO 2010 zodatu weet welke activiteiten er allemaal plaatsvinden. Tijden kunnen iets afwijken van het onderstaande gedurende het verloop van de diverse wedstrijden. Opening- en sluitingstijden staan wel vast.

6 en 7 november2010

dutchpinballopen 2

010

Programma DPO 2010

Zaterdag 6 november

10.30 uur zaal open 11.00 uur 1e deel kwalificatie hoofdwedstrijd (voor deelnemers teamtoernooi) 12.00 uur start ‘classic match’ 15.00 uur start teamwedstrijd 15.00 uur 2e deel kwalificatie hoofdwedstrijd (overige deelnemers) 21.00 uur einde kwalificatie hoofdwedstrijd 22.00 uur finale teamwedstrijd (indicatief ) 23.00 uur zaal dicht

Zondag 7 november

09.30 uur zaal open 10.00 uur start finaleronde hoofdwedstrijd 10.00 uur vervolg ‘classic match’ 12.00 uur start kwalificatie dameswedstrijd 12.00 uur start jeugdwedstrijd 15.30 uur halve finales dameswedstrijd 16.00 uur finale dameswedstrijd 17.00 uur finale hoofdwedstrijd (indicatief ) 17.00 uur einde ‘classic match’ 18.00 uur prijsuitreiking diverse wedstrijden 18.30 uur trekking prijzen sponsorloterij 19.00 uur einde DPO 2010

Vrijwilligers gevraagd:

Zoals bij ieder groot evenement geldt: vele han-den maken licht werk. Het DPO wordt georgani-seerd door vele vrijwilligers, waarbij een vaste kern dit fantastische fl ipperweekend al jaren mogelijk maakt. Wil je ook graag helpen om het DPO 2009 tot een succes te maken, meld je dan aan als vrijwilliger. We hebben o.a. hulp nodig bij op- en afbouw van de kasten, bij de entree, technische hulp bij storingen en scheidsrech-ters. Aanmelden kan per email: [email protected]. Geef ook aan bij welk onderdeel je graag je steentje bij wilt dragen.

Kastenaanbod.Zoals u van de NFV gewend bent bieden wij tijdens het DPO een gevarieerd aanbod fl ipperkasten aan voor wedstrijd en recreatie. In Hotel Hiddingerberg verwachten wij 80 kasten te kunnen opstellen waarvan zo’n 50 kasten voor recreatie-doeleinden gebruikt worden. Wij nodigen u uit om aan de verschillende subwedstrijden deel te nemen, maar niets is verplicht natuurlijk.

Game XLOnze hoofdsponsor Game XL zal ons tijdens het DPO weer verrassen met een nieuwe Stern titel, welke dat is ook voor de organisatie nog even afwachten.

Promotie DPO 2010: FlyerposterIn deze Spinner treft u als extra bijlage de DPO fl yerposter aan. Plak hem voor uw (auto)raam, in het cafe, buurthuis, verenigingsgebouw etc etc. Hoe meer we het evenement onder de aandacht kunnen brengen, hoe beter. Wilt u het origineel liever houden dan is de poster binnenkort ook als download beschikbaar op de dpo site.

Tarieven en inschrijvenDe tarieven voor het DPO 2010 zijn als volgt:• Entree zaterdag: 10,00• Entree zondag: 7,50• Weekendpas: 15,00• Deelname hoofdwedstrijd: 17,50• Deelname dameswedstrijd: 7,50• Deelname teamwedstrijd: 25,00 per team• Deelname jeugdwedstrijd: gratis• Entry Classic wedstrijd: 3,00 per keer• Speciaal DPO shirt: 17,50

Speciale member deal: 50,00• Toegang DPO• Speciaal DPO shirt• 3 loten sponsorloterij• Deelname wedstrijd

Inschrijven kan via de speciale website dpo.nfvpinball.nl.

Zoals u ziet zijn alle ingrediënten aanwezig om samen een heerlijk fl ipperweekend te beleven. Spelen op de leukste fl ipperkasten, een weerzien met oude bekenden, een uitje met het hele gezin. Welke reden u ook heeft we verheugen ons op uw komst.

No Balls, No Glory!

Namens het hele DPO team,Rob Capel, Coördinator

SteenwijkHotel Hiddingerberg

Onze hoofdsponsor Game XL zal ons tijdens het

Kast meenemen?

Nu de NFV zelf een kastencollectie heeft opge-bouwd, is er een goede basis aanwezig om het DPO te kunnen organiseren. Het aantal kasten is echter niet voldoende om de gehele ruimte te vul-len, en het DPO is bij uitstek de gelegenheid om kasten te spelen die je niet zo vaak tegen komt. Wij doen dan ook een beroep op onze leden, om zelf een kast mee te nemen naar het DPO: bent u hiertoe in de gelegenheid dan stellen wij dit erg op prijs. Behalve onze waardering krijgt u gratis toegang tot het DPO en twee mooie fl yerposters naar keuze. Wanneer u een kast meebrengt die je niet veel ziet of waarvan u denkt dat andere leden het extra zul-len waarderen erop te kunnen spelen is de organisatie u zeer dankbaar. Hoewel we niet de illusie hebben drie Cactus Canyons of Big Bang Bar’s te mogen bewonderen hopen we het natuurlijk stiekum wel. Vanzelfsprekend kunt u ook een fl ipperkast meenemen met het doel deze te verkopen tijdens het DPO, voorwaarde is dan wel dat de kast tot zondagmid-dag te spelen is. De kast die u meebrengt dient in goede technische staat te zijn.

Wanneer u een kast, of meerdere kaste meebrengt, kunt u dit melden bij Edwin Nijs, [email protected]. Bij voorkeur zo vroeg mogelijk zodat wij de invulling van de kasten goed kunnen plannen.

dutchpinballopen 2

010

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 9: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Merchandise en onderdelenshop.Er zal weer een onderdelenleverancier aanwezig zijn op het DPO. Daarnaast hebben we natuurlijk onze eigen NFV stand met pinball merchandise, zoals flyers, mousepads, bekers, videobanden, manuals, shirts flyerposters etc etc. De NFV stand is weer in de vertrouwde handen van Erik Boes en Ernie Giesbergen.

Ook dit jaar zal er weer een speciaal DPO T-shirt verkrijgbaar zijn. Het is opnieuw een fraai ontwerp en in beperkte oplage verkrijgbaar. Reserveer daarom nu jouw exemplaar op de dpo-website.

Programma DPO 2010Hieronder vindt u een globaal programma van het DPO 2010 zodatu weet welke activiteiten er allemaal plaatsvinden. Tijden kunnen iets afwijken van het onderstaande gedurende het verloop van de diverse wedstrijden. Opening- en sluitingstijden staan wel vast.

6 en 7 november2010

dutchpinballopen 2

010

Programma DPO 2010

Zaterdag 6 november

10.30 uur zaal open 11.00 uur 1e deel kwalificatie hoofdwedstrijd (voor deelnemers teamtoernooi) 12.00 uur start ‘classic match’ 15.00 uur start teamwedstrijd 15.00 uur 2e deel kwalificatie hoofdwedstrijd (overige deelnemers) 21.00 uur einde kwalificatie hoofdwedstrijd 22.00 uur finale teamwedstrijd (indicatief ) 23.00 uur zaal dicht

Zondag 7 november

09.30 uur zaal open 10.00 uur start finaleronde hoofdwedstrijd 10.00 uur vervolg ‘classic match’ 12.00 uur start kwalificatie dameswedstrijd 12.00 uur start jeugdwedstrijd 15.30 uur halve finales dameswedstrijd 16.00 uur finale dameswedstrijd 17.00 uur finale hoofdwedstrijd (indicatief ) 17.00 uur einde ‘classic match’ 18.00 uur prijsuitreiking diverse wedstrijden 18.30 uur trekking prijzen sponsorloterij 19.00 uur einde DPO 2010

Vrijwilligers gevraagd:

Zoals bij ieder groot evenement geldt: vele han-den maken licht werk. Het DPO wordt georgani-seerd door vele vrijwilligers, waarbij een vaste kern dit fantastische fl ipperweekend al jaren mogelijk maakt. Wil je ook graag helpen om het DPO 2009 tot een succes te maken, meld je dan aan als vrijwilliger. We hebben o.a. hulp nodig bij op- en afbouw van de kasten, bij de entree, technische hulp bij storingen en scheidsrech-ters. Aanmelden kan per email: [email protected]. Geef ook aan bij welk onderdeel je graag je steentje bij wilt dragen.

Kastenaanbod.Zoals u van de NFV gewend bent bieden wij tijdens het DPO een gevarieerd aanbod fl ipperkasten aan voor wedstrijd en recreatie. In Hotel Hiddingerberg verwachten wij 80 kasten te kunnen opstellen waarvan zo’n 50 kasten voor recreatie-doeleinden gebruikt worden. Wij nodigen u uit om aan de verschillende subwedstrijden deel te nemen, maar niets is verplicht natuurlijk.

Game XLOnze hoofdsponsor Game XL zal ons tijdens het DPO weer verrassen met een nieuwe Stern titel, welke dat is ook voor de organisatie nog even afwachten.

Promotie DPO 2010: FlyerposterIn deze Spinner treft u als extra bijlage de DPO fl yerposter aan. Plak hem voor uw (auto)raam, in het cafe, buurthuis, verenigingsgebouw etc etc. Hoe meer we het evenement onder de aandacht kunnen brengen, hoe beter. Wilt u het origineel liever houden dan is de poster binnenkort ook als download beschikbaar op de dpo site.

Tarieven en inschrijvenDe tarieven voor het DPO 2010 zijn als volgt:• Entree zaterdag: 10,00• Entree zondag: 7,50• Weekendpas: 15,00• Deelname hoofdwedstrijd: 17,50• Deelname dameswedstrijd: 7,50• Deelname teamwedstrijd: 25,00 per team• Deelname jeugdwedstrijd: gratis• Entry Classic wedstrijd: 3,00 per keer• Speciaal DPO shirt: 17,50

Speciale member deal: 50,00• Toegang DPO• Speciaal DPO shirt• 3 loten sponsorloterij• Deelname wedstrijd

Inschrijven kan via de speciale website dpo.nfvpinball.nl.

Zoals u ziet zijn alle ingrediënten aanwezig om samen een heerlijk fl ipperweekend te beleven. Spelen op de leukste fl ipperkasten, een weerzien met oude bekenden, een uitje met het hele gezin. Welke reden u ook heeft we verheugen ons op uw komst.

No Balls, No Glory!

Namens het hele DPO team,Rob Capel, Coördinator

SteenwijkHotel Hiddingerberg

Onze hoofdsponsor Game XL zal ons tijdens het

Kast meenemen?

Nu de NFV zelf een kastencollectie heeft opge-bouwd, is er een goede basis aanwezig om het DPO te kunnen organiseren. Het aantal kasten is echter niet voldoende om de gehele ruimte te vul-len, en het DPO is bij uitstek de gelegenheid om kasten te spelen die je niet zo vaak tegen komt. Wij doen dan ook een beroep op onze leden, om zelf een kast mee te nemen naar het DPO: bent u hiertoe in de gelegenheid dan stellen wij dit erg op prijs. Behalve onze waardering krijgt u gratis toegang tot het DPO en twee mooie fl yerposters naar keuze. Wanneer u een kast meebrengt die je niet veel ziet of waarvan u denkt dat andere leden het extra zul-len waarderen erop te kunnen spelen is de organisatie u zeer dankbaar. Hoewel we niet de illusie hebben drie Cactus Canyons of Big Bang Bar’s te mogen bewonderen hopen we het natuurlijk stiekum wel. Vanzelfsprekend kunt u ook een fl ipperkast meenemen met het doel deze te verkopen tijdens het DPO, voorwaarde is dan wel dat de kast tot zondagmid-dag te spelen is. De kast die u meebrengt dient in goede technische staat te zijn.

Wanneer u een kast, of meerdere kaste meebrengt, kunt u dit melden bij Edwin Nijs, [email protected]. Bij voorkeur zo vroeg mogelijk zodat wij de invulling van de kasten goed kunnen plannen.

dutchpinballopen 2

010

9NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 10: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Naam: Rob CapelWoonplaats: Hilversum Flipperliefhebber sinds: 978, Fanatiek sinds 9911e eigen pinball: FunhouseLid NFV sinds: 1996NFV Kernploeg sinds: 2007Verantwoordelijk voor: Coördinatie DPOFavoriete pinball: AFM of Funhouse ?E-mail: [email protected]: Hey, it’s only pinball Rob begon in 2007 met het DPO (in Deven-ter) en was vorig jaar de trekker bij het zeer geslaagde DPO in Zeelst. De editie in Steen-wijk belooft ook weer een ware happening te worden.

Naam: Peter MatthijsWoonplaats: Bergen op Zoom Flipperliefhebber sinds: 19751e eigen pinball: Space TimeLid NFV sinds: 2009NFV Kernploeg sinds: 2010Favoriete pinball: Scared StiffE-mail: [email protected]: Live life to the fullestPeter is nieuw, maar heeft dit jaar bij het ESPP in Zevenbergen de kar getrokken en helpt ook mee bij de voorbereiding op het komende DPO

BAS VIS

NFV Kernploeg in beeld

Naam: Koen MartensWoonplaats: Den Haag Flipperliefhebber sinds: 19901e eigen pinball: Fun festLid NFV sinds: 2009NFV Kernploeg sinds: 2009Favoriete pinball: The Simpons E-mail: [email protected]: spelen: omdat het kan!Koen opereert vaak wat meer op de achtergrond maar is ook een trouwe helper. …

Naam: Tonia MeijerWoonplaats: Wierden Flipperliefhebber sinds: 9??1e eigen pinball: 1993Lid NFV sinds: 1998NFV Kernploeg sinds: 2007Favoriete pinball: TAFE-mail: [email protected]: ??Tonia is als gastvrouw samen met haar Jan al enkele jaren actief bij vrijwel alle NFV evenementen.

10 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Dediversebestuurs-enkernploegledendragennuallemaaleensteentjebijdeorganisatievanevenementen.Enverderzijnerledenactiefdiehelpentijdensdediverseactiviteiten.IndezeSpinnereenaantalmensendatmeehelptbijdeorganisatievanevenementeninhetclubhuisendaarbuiten.

Met de groei van de activiteiten is ook de behoefte gegroeid aan een goede coördinatie van de diverse activiteiten. Er zijn nu maandelijks 1 of 2 bijeenkom-sten en is er een kleine groep die veel van het werk doet. We hebben veel helpende handen, maar nog niet iemand die ervoor zorgt dat de planning en voorbereiding op een goede manier gedaan wordt.

Contact?Als je vragen hebt, opmerkingen of suggesties, dan kun je altijd contact opnemen met de bestuursle-den. Of een mail sturen naar: [email protected]

NFV Evenementen coördinator gezocht

Page 11: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Een studentengroep van Saxion Hogeschool Ensche-de heeft de afgelopen weken gewerkt aan een pro-gramma waarmee via een P-ROC board een flipperkast aangestuurd kan worden. Het gaat om het program-ma ‘OVSoftware Pinball Designer’, wat gratis te down-loaden is. Het programma draait op een PC in nauwe samenwerking met de zogenaamde P-ROC kaart welke geplaatst dient te worden in de flipperkast. De P-ROC kaart wordt met een USB kabel aangesloten op de computer.

DOELHet doel van dit project is het gemakkelijk maken om een eigen spel te configureren. Want naast de stan-daard ROM’s die gespeeld kunnen worden, is er bij veel flipperkastfanaten de wens om zelf een spel in te kunnen stellen. Het product staat qua software nog in de kinderschoenen, maar er zijn al verschillende basis functies in te stellen!

OPEN SOURCE COmmUNITyEen prettige bijkomstigheid is het actieve online gebrui-kersforum van de P-ROC kaart. Andere gebruikers van de P-ROC kaart hebben de studenten regelmatig geïn-spireerd en verder op weg geholpen tijdens ontwikke-ling van het programma. Thanks Gerry, Koen, Steven.

Omdat het programma ‘open source’ is (dat wil zeggen dat het voor iedereen vrij staat om de broncode in te zien en uit te breiden) is de kans groot dat in de toe-komst andere programmeurs er mee verder gaan.

HET PROGRAmmAHet programma bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is het allereerst mogelijk om een lijst te maken met alle verschillende onderdelen van de flipperkast (spoe-len, lampen, flashers, switches). Deze kunnen vervol-gens (per stuk of allemaal na elkaar) aangestuurd wor-den vanaf de computer. Zo kan gekeken worden welk object op welke aansluiting van de P-ROC-kaart is aan-gesloten. Ook is het mogelijk om een eigen naam (label) mee te geven aan de gevonden objecten. Zo bestaat de lijst niet alleen uit een reeks getallen (poortnummers), maar is er ook een leesbaar overzicht van alle objecten. Ten tweede is het mogelijk om te ‘luisteren’ naar de flipperkast. Als er een bepaalde switch (knop) wordt

Studentengroep maakt Pinball Designer Software met behulp van P-ROC

JELLE VAN LEEUwEN & LEO STELLOO

ingedrukt op de flipperkast, wordt dit weergegeven op de computer. Zo is het mogelijk na te gaan hoe de swit-ches aangesloten zijn.

CONFIGUREREN VAN HET SPELAls de lijst met objecten compleet is en van labels is voorzien, begint het echte werk. Het spel kan gemaakt worden. De verschillende switches worden gekoppeld aan bijvoorbeeld een spoel of een lampje. Zo kan wor-den ingesteld: ‘als “switch rechtsbovenaan” aan gaat, zet dan lampje “xyz” aan’. Zo moeten er bijvoorbeeld ook regels ingesteld worden dat als slingshotscontac-ten geraakt worden, de bijbehorende spoel aange-stuurd wordt en als er een bal in de outhole komt, deze weer op de goede plek terecht komt in de ball feeder om vervolgens de bal weer weg te kunnen schieten.

wAT IS ER NOG NIET• Geluid: Er is nog geen software geschreven om

bijvoorbeeld mp3 geluidsfragmenten te kunnen opslaan en aanroepen.

• Dotmatrix: Er is nog geen software toegevoegd om de DM aan te sturen, laat staan software om mak-kelijk animaties te maken en aan het spel te bin-den.

• Rules: De software kan nu alleen directe acties uitvoeren zonder achterliggende regels die op te computer staan. Dus wel switch x maakt contact, lamp y gaat aan en spoel z wordt afgevuurd. Maar niet switch x maakt contact, lamp y gaat 10 secon-den knipperen en spoel z vuurt na 3 seconden.

OPROEPWie heeft er interesse en kennis van java software ont-wikkeling zodat we deze software verder kunnen uit-bouwen?

mEER INFORmATIEVoor meer informatie kunt u contact op nemen met Leo Stelloo ([email protected]).

Download van de software, manuals en forumhttp: //www.pinballcontrollers.com/forum/ index.php?topic=122.0https://bitbucket.org/ovsoftware/

11NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 12: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Ik verbaas mij zelf altijd weer als ik mij door de deur van mijn berging pers hoeveel kasten ik wel niet in dat kleine hok krijg en vraag mezelf dan wel eens af : “Waar ben je in godsnaam mee bezig, ga lekker postzegels verzamelen”. Bij die gedachte zie ik altijd twee plaatjes voor me. Ik zie mijn vader achter zijn bureau met planken met losgeweek-te postzegels in mijn oude kinderkamer zitten, daar pas-sen meer flipperkasten in dan in mijn berging, dus postze-gels verzamelen kan ook ruimte innemen. Bij het andere plaatje moet ik meestal aan Bart denken, niet negatief hoor want diep van binnen weet ik dat als mijn vrouw er niet geweest was ik nog wel een slag verder was gegaan.

Bart heeft zo’n 32 flipperkasten in zijn flat staan. Dat is toch enigszins bijzonder te noemen! Zelfs zijn salontafel is een flipperkast, maar daarover straks meer.

BART, VOOR DE LEDEN DIE JOU NOG NIET KENNEN. VERTEL EENS wIE JIJ BENT :Bart: ‘Nou Ben, zoals de introductie al verteld, ik ben dus Bart een 49 jarige levendige vrijgezel. Van beroep ben ik onderhoudschilder en ik woon samen met 2 katten en een papegaai. Ik ben geboren en getogen in Zwijndrecht en woon op een 4 kamerflat. Daar heb ik een ietwat uit de hand gelopen hobby namelijk flipperkasten verzamelen.

Wat ooit met één flipperkast begon is nu een huis vol geworden met 24 stuks verdeeld over 2 gamerooms, 3

kamers en stuk of 7 in 2 bergingen. Dat valt toch wel mee? Elke keer als ik denk nu is het genoeg want ik heb een mooie verzameling leuke kasten dan komt er toch weer iets leuks wat ik niet voorbij kan laten gaan. Het blijft knagen naar meer, naar weer iets nieuws, iets anders… herken je dit ook? Ik ben toch niet de enige?!? Want vol is vol en wat doe je dan? Gewoon een tweede berging huren natuurlijk!

Kasten die nog gereviseerd moeten worden gaan in de (droge) berging om die later één voor één naar boven te halen, maar ook om kasten op te bergen waar nu gewoon geen plaats voor is. Al met al blijft het een leuke hobby waar nooit een einde aan komt en waardoor ik altijd wel wat te doen heb’.

DIE SALONTAFEL VAN JOU, DAT IS EEN HELE SPECIALE. JE HEBT ER AL HEEL wAT mOEITE VOOR mOETEN DOEN TOCH?Bart: ‘Die eet-salon-cocktail tafel is een Rotation VIII of wel een “Bart apart tafel”. Daar heb ik zeker moeite voor moeten doen maar ben er ook door enkele personen goed mee geholpen: Ko uit Houten en de mede-NFV-ers, Erik Kleijn en Rob Willemsen.Hoe het allemaal begon? In 2008 liep ik met Erik Kleijn op de jukeboxbeurs in Rosmalen. Daar kwam ik bij een stand van ene Ko (Houten-Utrecht) en die had een lijst met alle flippers die hij bezat en eventueel te koop waren. Erik K. zei : “Hee Bart er staat een Rotation VIII op de lijst” en ik zei : “Oja ??? gaaf!”. Ik bedacht mij geen moment en riep : “Ko wat mag deze Rotation VIII kosten en wil je hem voor

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Gameroombynight

De gameroom van Bart van DijkIndezerubriekgaan“Spinner-reporters”opbezoekbijledenvanonzevereniging.

BEN BOOGAARD

Page 13: 2010 - 03 - Spinner Magazine

mij reserveren???” Zo gezegd zo gedaan en met Ko afge-sproken om de cocktail flipper te bezichtigen en ja hoor ik was verkocht!Maar hoe krijg je zo’n zware en best grote tafel naar Zwijndrecht? Gelukkig was Ko zo vriendelijk om deze in Zwijndrecht te bezorgen! Dank je Ko, mooi opgelost!

Thuis gekomen de salontafel eruit en de Rotation cocktail-flipper op z’n plaats gezet, een hobbyist kan zich geen mooiere tafel wensen toch?! Dat ging allemaal goed maar helaas was er ook een minpuntje: er ontbraken helaas 2 printplaatjes… En ja zonder printen gaat de kast helaas niet werken. De tafel is alleen al een lust voor het oog of om er een biertje op te zetten leuk, maar hij moet en zal gaan draaien!

Dus heb ik een oproep geplaatst voor de printjes o.a. op het NFV forum en ook Erik Kleijn had een oproep op het Amerikaanse forum geplaatst. Terwijl ik ongeduldig moest wachten, leverde die laatste oproep succes op! Wel een duur grapje, maar ja het was ‘’now or never’’ dus de print-jes gekocht en deze werden na enige weken bezorgd van-uit Zwitserland!

De printjes moesten nog worden nagekeken en wie kan dat beter dan Rob Willemsen?! Rob heeft de printjes opge-knapt en ze zagen er weer als nieuw uit en nu maar hopen dat hij het doet en dat hij gaat draaien, je begrijpt wel dat de spanning hoog oploopt!!! Dus heb ik samen met Rob de printjes geplaatst en heeft Rob nog even alles doorge-meten. Want meten is weten, zoals Rob zegt. Helaas de Rotation startte niet op. Volgens Rob zou het een bepaald IC kunnen zijn, gelukkig had ik deze nog in een bak liggen. Daarna startte de kast op!

Enkel is nu nog het probleem (bekend euvel/probleem) dat

het speelveld nog niet wil draaien.....we weten nu niet hoe verder dus als er iemand nog tips heeft hoor ik deze graag.

wAAR IS JE FLIPPERHOBBy ONTSTAAN?Bart: ‘De hobby is al heel lang geleden ontstaan, want toen ik nog thuis woonde wilde ik al een flipperkast op de slaapkamer. De Night Rider was één van mijn eerste kas-ten. Toen in de 80-er jaren zag ik ergens eens een Centaur en ik dacht die wil ik en wat ik wil komt er (meestal) ook. Met dank aan Bram van Hooidonk kwam deze er ook en na ruim 20 jaar staat deze hier nog altijd en in goede en mooie staat. Bij Bram (mede NFV lid) heb ik veel ervaring opgebouwd qua flippers en zodoende ben en kan ik ook zelf meer gaan doen met flippers. Ook kwam ik hier in de plaatselijke bowlingbaan niet om te bowlen maar om te flipperen en wel op een mooie Xenon. Al snel op zoek naar een Xenon en ook deze mooie flipper staat nog altijd mooi naast de Centaur’.

wELKE GENERATIE FLIPPERKASTEN HEEFT JOUw VOORKEUR?Bart: ‘Ik hou en heb van alle generaties flipperkasten, van EM, SS tot en met DMD. De meest leuke en mooie vind ik wel de Williams systeem 11 kasten.

HEB JE NOG EEN HANDIGE TIP VOOR ALLE LEDEN?Bart: ‘Koop niet TE veel kasten, voor je het weet staan ze overal en heel je huis vol! Bij elf gaat het vanzelf........’.

Gameroombynight

13NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 14: 2010 - 03 - Spinner Magazine

14 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Nieuwste Stern: Avatar

TEKST: GEORGE BULTEFOTO’S: www.PINBALLNEwS.COm

Op 14 September bracht Stern Pinball een persbericht uit met de volgende kenmerken:In Avatar Pinball speel je Sully. Schiet de bal in de trans-porter en je ziet een Jake Sully figuur waarin je jezelf transporteert. In zijn Avatar moet je ontsnappen van Thanator, vechten met de Viper Wolves en de grote Leonoptyrix berijden. Daarna reis je door de Hallelujah Bergen en vecht je met de RDA in de popbumpers. Je komt ook nog Kolonel Miles tegen in zijn AMP pak. Die

moet je zeker vernietigen voor-dat hij jou pakt. Win je van hem, dan krijg je een 4 ball multiball als beloning. Schiet Jackpots en red de Na’vi bevolking van totale vernieti-ging.Verdere kenmerken van de kast zijn: Een banshee ramp, mag-neet in het speelveld om de bal een random setje te geven, vas-te targets, een bank van bewe-gende targets en veel multi ball actie.Avatar is ontwikkeld door John Borg, Lonnie Rop en Lyman Sheats Jr. Kevin O’ Connor was verantwoordelijk voor het grafi-sche ontwerp terwijl David Thiel het geluid in de kast voor zijn

Stern’sopvolgervanIronManisAvatar.DezeflipperkastisgebaseerdopdefilmAvatarvanJamesCameron.Despecialedi-tionvandezefilmisonlangswereldwijdinpremieregegaan.NaastdeDVDenBlue-Rayversievande1efilmkanernudusookeenflipperkastaanhetsuccessvandefilmwordentoegevoegd.

rekening heeft genomen.Bijna tegelijkertijd met het verspreiden van het pers-bericht is er de 1e diepte review op www.pinballnews.com verschenen. Een korte samenvatting van hun review van deze kast:Het eerste wat gelijk opvalt is dat Avatar een 3D folie achter de kopruit heeft. Je kent het vast wel, zo’n plaat-je wat is opgebouwd uit verschillende lagen en waar-door je diepte ziet als je ervoor staat. Je moet wel erg dicht bij de kopruit staan om dit goed te zien, maar we willen flipperen en niet staren naar de kopruit toch? Wel een nadeel is dat (mocht je kopruit ooit stuk gaan) deze folie niet opgerold verstuurd kan worden. Dat worden dan hoge transportkosten mocht deze ruit ooit eens breken en je wilt de originele 3D folie er weer in hebben.

Avatar is de 1e flipperkast van Stern met hun nieuwe logo. Deze vind je op veel plaatsen aan de buitenkant terug. Overigens ziet het gehele grafische werk er goed uit bij Avatar. Kevin heeft goed zijn best gedaan!

Nieuw bij de Avatar is een vernieuwde lockbar ver-grendeling. De lockbar wordt nu met 2 hendels vast-geklemd naast de binnenkant van de gelddeur. Op zich jammer want nu hebben we er weer een nieuw type lockbar bij wat het uitwisselen in de toekomst wel wat lastiger maakt. Gelukkig is de lockbar nog niet van plas-tic zoals bij de Apron wel het geval is.

Page 15: 2010 - 03 - Spinner Magazine

15NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Toys die je in deze kast kan vinden zijn:

Jake’s pod. Hierin transformeert Jake in zijn avatar. Helaas beweegt deze gadget verder niet en komt daar-door wat ‘saai’ over.

3 bank target die omhoog en naar beneden kan bewe-gen net zoals bij de Attack From Mars, Black Knight 2000 en Spiderman. Voor deze targetbank is een mag-neet geplaatst die net zoals bij de Iron Man wat extra beweging aan de bal kan geven.

Kolonel Quaritch’s AMP suit. Deze kan afwisselend van de mode staan en liggen. Hoewel de toy geen mooie verlichting heeft is dit wel een leuk speeltje in de kast. Thuisgebruikers kunnen op het web nu al een mooie modificatie vinden om de kolonel nog fraaier te maken.

Voor zover de eerste kennismaking met de Avatar. We

zoeken graag iemand die deze kast aan zijn collectie toe gaat voegen of uitgebreid heeft bespeeld en een artikel over het spel en de regels voor in de volgende Spinner wil schrijven.

Nieuwste Stern: Avatar

Page 16: 2010 - 03 - Spinner Magazine

EERSTE INDRUKEerst hebben we de kast naar boven gebracht, daar was een plaatsje vrij gekomen waar de Black Knight had gestaan. De zijkant van de kop miste, ik had dus geen sleutel nodig om de kopruit er uit te halen, maar ik moest wel even opletten dat die kant omhoog gehou-den werd op de trap.

De kast had een extreem smerig speelveld, niet alleen vies maar zelfs helemaal beschimmeld. De binnenkant van de kop was zelfs nog erger, de MPU had behoorlijke plekken die weggevreten waren door batterijlekkage: IC’s, weerstanden en printbaantjes waren groen-blauw uitgeslagen en sommige condensatoren vielen in twee delen uit elkaar. Wat trouwens opmerkelijk was: hij was zééér schoon aan de onderkant van het speelveld en in het cabinet. Maar dan ook echt brándschoon.

mPUIk heb eerst maar eens wat batterijcorrosie verwij-derd en de aangetaste IC’s vervangen want op deze manier zou hij het nooit doen. Ook al even op internet gezocht. Marvin3m is redelijk compleet en geeft veel adviezen, ik neem aan dat Gameplan in de States wat populairder is dan hier.

Diverse IC’s waren defect, als eerste het reset circuit en clock circuit, en nog wat andere ic’s. Op een gegeven moment deed het reset circuit het als ik de ram uit zijn voetje haalde. Dat was een hint die ik op Marvin3m heb gelezen. Daar zat dus ook iets mis. Ik heb van Ben Boogaard een setje rommen gekregen (bedankt Ben!) en daarmee startte hij op... Althans de led knipperde 6x, iets wat hij hoorde te doen.

VorigjaarhebbenwevandeverenigingeenSharpshootermeegenomenterreparatie,eenkastvanGameplanuit1979.IkhadnognooiteenGameplanvanbinnengezien,enditwasdekansomeenseenstukjetechniekvaneenheelandermerktedoorgronden.Altijdleuknietwaar?

Sharpshooter

Spel afgedrukt en ook zo snel mogelijk maar weer uit gezet. Er kwamen allerlei rare geluiden uit de speaker en spoelen trokken willekeurig aan, daar zat duidelijk nog iets niet helemaal in de haak. Op dat moment klapte de aardlek er ook meteen uit. Aangezien ik een gevoelige aardlek heb en een Game-plan een enkelpolige schakelaar gaat heel af en toe de aardlek er uit, maar dan bij het uitschakelen van de kast.

Condensatortje vervangen en dat rare euvel met de spoelen was ook weer klaar. Het geluid deed nog wel wat raar, maar het bleek dat de kast automatisch cre-dits kreeg en telkens de muntinworp-pingel gaf. Het bleek aan een spanningsvergelijker (de LM339) te lig-gen die vrolijk stond te schakelen ongeacht wat de switchmatrix deed.Verder heb ik een nog remote batteryholder geïnstal-leerd, dan zal die batterijcorrosie in de toekomst geen kans meer krijgen.

OVERIGE PRINTENDe overige printen deden het gewoon. Het geluid ook. Ik dacht eerst van niet, ik hoorde namelijk alleen wat gepling en aangezien in het schema allerlei “speciale” geluiden zoals een snake, horse en gun vermeld ston-den dacht ik dat er meer in moest zitten. Maar ze ble-ken er gewoon in te zitten, ik had er alleen wat meer van verwacht...

De techniek lijkt veel op die van Bally. De led op de MPU knippert om aan te geven welk IC defect is. Paar kleine verschillen zijn er wel, bij Gameplan knippert de led 6x, bij Bally is dat 7x. En als hij helemaal niets doet is de led bij Gameplan uit. Bij Bally is het euvel dan “led blijft branden”. Ook de SDU en LDU printen lijken wel heel erg veel op Bally’s solenoid driver en lampdriver. Beter goed gejat dan slecht bedacht nietwaar?

SPEELVELDZoals gezegd was het speelveld beschimmeld en sme-rig. Tijdens het schoonmaken is hier en daar helaas wat verf mee gegaan. Ik heb het bijgewerkt met viltstift en daarna met boeklon bedekt om verdere schade in de toekomst te voorkomen. De flippers zijn voor een kast uit die tijd nog behoorlijk krachtig.

RICHARD BAAN

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 316

Page 17: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Vele lampjes waren gecorrodeerd en maakten slecht contact. Met een vijltje heb ik de corrosie er af gehaald en er was licht. Het lag overigens niet alleen aan de lamp of lamphouder, maar ook aan de connector tus-sen kop en cabinet. Die waren al even gecorrodeerd als de MPU. In overleg met de NFV zijn voor de zwakke en gevoelige signalen de connectors vervangen. Het betreft de lampjes en switchmatrix. Dat was elke keer wrikken en dan deden sommige lampjes het ineens weer of juist weer niet...

DIVERSENTevens nog wat diverse kleine zaken opgeknapt. Een tiltbal geïnstalleerd, een NFV-kaartje op het apron en wat targetstickers op de droptargets geplakt. Er zat ook een deurbel naast de start-knop, die diende om credits op de kast te zetten. Praktisch en leuk gevon-den, maar ik heb hem er toch maar af gehaald en de kast op free-play gezet.Ik had nog een stuk MDF liggen. Daar heeft mijn vrouw een plankje uit gezaagd voor de kop en met Sharps-

17NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

hooter-rood de rand opnieuw geschilderd. Ziet er goed uit...

De kopruit is helaas wel redelijk beschadigd. En dan zie je dat sommige soorten verf duidelijk van betere kwali-teit zijn dan andere. De jurk van de rechterdame is roze, maar door de barstjes (die dus alleen maar in het roze zitten terwijl de achtergrond onbeschadigd is) lijkt het net alsof het zo hoort. Zeg maar een gemeleerd stofje uit de 19e eeuw waar de jurk van gemaakt is.

Het spel is wat minder, maar als je hem vergelijkt met andere kasten uit die tijd, bijv. een Star Trek of Laser Ball, doet hij het best goed. Het was een leuk project, heb ik ook eens een Gameplan van binnen gezien. Mis-schien komt er binnenkort weer een kast van een apart merk.

Geïnteresseerden kunnen de foto’s van de Sharpshoo-ter bekijken op mijn website: www.pinball.beautyvof.com.

Page 18: 2010 - 03 - Spinner Magazine

DE OUDE LEDENADmINISTRATEURGerard van de Sanden (ook wel bekend als één van de drijvende krachten achter de Pinball Boulevard en de BAF-avonden) vond het na drie jaar intensieve inzet tijd om het stokje van ‘ledenadministrateur’ over te dragen. Of zoals hij dat in zijn eigen woorden aangaf: je moet het goed doen of je doet het niet.

Als ledenadministrateur heeft Gerard In de voorbije jaren heel wat postzegels geplakt en welkomstpakket-ten verstuurd aan nieuwe leden (100 per jaar…). En op ledental van ongeveer 1000 zijn er ook altijd de nodige mutaties die door de leden soms wel goed, maar soms ook niet goed worden doorgegeven via”Mijn NFV”. Na elke Spinner was er een uitzoekklusje: een stapeltje geretourneerde enveloppen en proberen te achterha-len wat er loos is. Leuk aspect: zo spreek je nog eens mensen van de vereniging! Gerard lanceerde in 2008 het idee van de Club van 100: leden die het de vereniging mogelijk maken om extra plannen te realiseren door middel van een extra donatie van 100 Euro. Niet origineel (want ‘gejat’ van de voetbalclub :-)), maar wel heel doeltreffend. Met zijn enthousiasme wist hij maar liefst 50 deelnemers voor dit initiatief te vinden. Vanaf eind 2010 zal Gerard zijn aandacht op de Club van 100 richten. Want daar zit volgens hem nog zeker ‘rek’ in!Zoals meer mensen binnen de NFV Kernploeg is Gerard op meer terreinen actief (oa. wedstrijdleiding bij DPO, gastheer RFT, interviews voor Spinner), dus we blijven ‘m ongetwijfeld tegen komen. Gelukkig maar...

DE NIEUwE LEDENADmINISTRATEURBert Jan houdt een traditie in ere: lidmaatschap van de kascontrole commissie is een opstapje naar meer ver-enigingswerk! De afgelopen twee jaar controleerde hij de cijfers. De manier waarop is kenmerkend voor zijn persoon: serieus, kritisch, maar op een positieve manier. Bert Jan is, net als Gerard, iemand die op meer-dere terreinen actief is binnen de NFV. Hij ondersteunt bij evenementen (oa. in de catering tijdens de Funhouse Fridays) en hij was dit jaar de ‘trekker’ van het Pinball Golf evenement in het clubhuis. Een zeer geslaagde eerste editie, zie elders in deze Spinner een verslag met foto’s.

Bert Jan is een actief deelnemer bij de Regionale Flip-per Toernooien (RFT’s). Niet onverdienstelijk ook, want in april haalde hij de finale tijdens het toernooi in Gent-brugge. Uit het feit dat hij meer dan 1000 partijen voor de NFV ranking speelde blijkt ook wel dat hij graag om de punten speelt. Hij is dit jaar ook de uitdaging aange-gaan om een flipperkast compleet uit elkaar te halen: hij kocht een nieuw speelveld voor zijn favoriete Fun-house en is nu druk bezig met het opknappen van het kabinet en de wederopbouw van de kast. Kort samen-gevat: Bert Jan is een echte liefhebber!

Vanaf begin 2011 gaat Bert Jan de ledenadministratie van onze vereniging verzorgen. Tot die tijd zal hij samen met Gerard de taken verrichten.

BAS VIS

De oude en de nieuwe ledenadministrateur

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 19: 2010 - 03 - Spinner Magazine

RESULTATEN VEILINGEr is een bod uitgebracht op 10 kasten. De totale opbrengst voor de NFV is ruim 450 euro, plus twee mooie aanwinsten voor de NFV collectie.

Om met die aanwinsten te beginnen: Ronald Blom bood een gerenoveerde en goed spelende Wizard (Bal-ly, 1974) aan in ruil voor een viertal EM ‘restauratieob-jecten’. Dat was twee vliegen in één klap: veel extra ruimte en een mooie kast in ruil.

Ook Frank Douwenga nam enkele kasten over om een plaats te geven in zijn mega gameroom in Etten. Hij deed een goed voorstel, onder andere een leuke kast voor de NFV collectie, een Frankenstein (Sega 1995). Koen Martens vond het spelletje op de Big Deal zo leuk dat-ie ‘m nu thuis ook kan spelen. Andere leden die een kast overnamen: Paul Loerakker, Jan Izaks en Erwin Bouma. Stuk voor mensen die tijd & energie zullen gaan steken in het opknappen van de kasten.

Op een aantal kasten uit het veilingaanbod werd geen bod uitgebracht. Een optie was om de speelvelden en kopruit te bewaren alsmede onderdelen aan de voor-raad toe te voegen. Uiteindelijk heeft het NFV Bestuur besloten om de initiator van het donatieplan (Jonathan Joosten) in de gelegenheid te stellen deze kasten op te halen.

Kort samengevat: de biedingen hebben onze verwach-tingen overtroffen. Dank aan onze leden, want zo kon de doelstelling gerealiseerd worden: ruimte creëren, een goede bestemming voor de kasten en extra mid-delen om te investeren in de collectie.

AANwINST: FRANKENSTEINDe kast is afkomstig van Frank Douwenga en werd door hem op vrijdag 27 augustus in het clubhuis afgeleverd. Hij krijg een mooi plekje naast de Batman Forever die uit dezelfde generatie stamt. Leuk voor de variatie in de NFV collectie!

AANwINST: wIzARDDie is afkomstig van Ronald Blom en werd door hem op zaterdag 21 augustus in het clubhuis afgeleverd. Een prachtige aanwinst voor de collectie, die direct een plaats in de line-up kon krijgen. De kast is een absolute klassieker en stond hoog in de ‘wanted list’ van de EM-generatie.

Em-VEILING – Game Over

19NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

BEN BOOGAARD

InSpinner2(juni2010)stonddeaankondiging,maarbijdeEM-liefhebbersbinnendeverenigingwashetallangerbekend:demogelijkheidomeengeselecteerdaantalkas-tenuitdeEM-collectievandeNFVovertemogennemen.Indevoorbijeperiodekregenwebiedingenopeen10-talkasten,meestalinruilvoorcontanten.BeginseptemberheefthetNFVBestuureenbesluitgenomenoverdediversebiedingenalsmedeoverdekastenwaaropgeenbodwasgedaan.Eenkortverslag.

Page 20: 2010 - 03 - Spinner Magazine

UPDATE JUNI-AUGUSTUS: 4 TOERNOOIEN

Kort voor en kort na de zomerstop zijn er weer 4 regi-onale toernooien gespeeld: in Deinze (bij Pascal van Wonterghem), in Overijssel (bij René Timmer), in de Koog (bij de Pinsiders) en in Eke (bij Glenn Verhoosele). De toernooien in Nederland mochten zich verheugen in een goede belangstelling, met het maximaal aantal deelnemers bij diverse toernooien en zelfs een enkeling die uiteindelijk op de ‘reserve lijst’ bleef staan. In België ligt de opkomst iets lager, maar is er wel groep trouwe deelnemers.

Intussen hebben meer dan 85 NFV leden aan één of meer van de toernooien deelgenomen. Sommige heb-ben zelfs al 5 toernooien gespeeld. Onze verwachting is dat het totaal aantal deelnemers in 2010 zal oplopen tot tegen de 100 als er meer toernooien gaan plaats-vinden in regio’s die tot nu toe minder aan de beurt zijn geweest (met name Zuid Nederland). Dat zou beteke-nen dat 10% van onze leden actief deelneemt: dat is een mooi percentage! De nieuwe opzet van de toernooien (2 poules van 12 spelers, daarna een knock out tussen de beste 4 uit elke poule) blijkt in de praktijk het beoogde resultaat op te leveren: iedereen kan lekker veel partijen spelen en de beste spelers mogen daarna onderling uitmaken wie de beste van de dag is. Kwaliteit en vorm van de dag bepalen uiteindelijk wie er die mooie glazen trofee mee naar huis mag nemen.

Geen echte verrassingen in de uitslagen in deze peri-ode. Of het zou mijn eigen 3e plaats moeten zijn bij het toernooi in Ommen... Of dat Albert Nomden in augus-tus opnieuw een aanvulling voor zijn prijzenkast won na zijn 4e podiumplaats in deze jaargang. Maar hij mist nog steeds die mooie glazen trofee en het felbegeerde

BAS VIS

RFT 2010 - Tussenstand en planningNajaar: nog vier toernooien te gaan

SPEELSCHEmA RFTDatum Locatie Wedstrijdleider Aanvang DeelnemersZondag 19 september Schijndel (Brabant) Ad Jonker 12.00 uur max. 24Zondag 24 oktober Etten (Gelderland) Bas Vis 12.00 uur max. 24Zondag 28 november Zwijndrecht (Z Holland) Ad Jonker 12.00 uur max. 48!

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

DPO-ticket. Maar er zijn nog een aantal toernooien in het najaar...De winnaars van de recente toernooien: Taco Wouters (Deinze), René van Gool (Overijssel), Helen de Haan-Verbeek (De Koog) en Glenn Verhoosele (Eke). Zij kre-gen dan ook een ticket voor de finaledag van het DPO, met als bijzonderheid dat het ticket van Taco werd overgedragen aan de nr. 2 van dat toernooi: Glenn Pel-lis. Immers, Taco mag als winnaar van het DPO 2009 sowieso zijn titel op zondag 7 november verdedigen. Er zijn nu dus 8 spelers die zo’n ticket voor de finaledag van het DPO hebben.

PROGRAmmA SEPTEmBER-NOVEmBER: 4 TOERNOOIENIn september 2010 volgt een toernooi in Noord Brabant (zondag 19 september in Schijndel, bij Antoine van Wijk). In oktober gaat de reeks verder in Gelderland (op zondag 24 oktober in Etten, bij Frank Douwenga).

In november zal er als afsluiting een dubbel toernooi plaatsvinden in Zuid Holland (op zondag 28 novem-ber in Zwijndrecht, bij Pinball Boulevard). Dat laatste toernooi (met ruimte voor 48 deelnemers!) vormt een mooie gelegenheid voor een gemengd Nederlands en Belgisch deelnemersveld van wedstrijdspelers die zich ook willen plaatsen voor de RFT finale. Details over de opzet en de toernooien vind je op de site van de NFV. Als je ook zin hebt om mee te doen: dat kan! Alle NFV-leden kunnen zich inschrijven via de NFV-site. Ook minder ervaren wedstrijdspelers kunnen een heel leuke flipperdag hebben, zo leert de ervaring. Wees er op tijd bij, want toewijzing van plaatsen gaat op basis van moment van inschrijving.

Page 21: 2010 - 03 - Spinner Magazine

TUSSENSTANDIn de tussenstand na 8 van de 12 toernooien ziet de top van de ranglijst staat hiernaast.

Bij elke speler tellen de 3 beste resultaten, zodat min-der toernooien en een eventuele mindere dag niet van doorslaggevende betekenis zijn bij de bepaling wie uit-eindelijk aan de finale mogen deelnemen. Met nog 4 toernooien op de kalender hebben nog veel spelers kans om hun positie te verbeteren, al lijkt de top 10 redelijk ‘safe’ te zitten. De beste 24 spelers zullen uit-eindelijk een uitnodiging krijgen voor de RFT 2010 fina-le. Die finale zal plaatsvinden op zaterdag 18 december 2010 in ons NFV Funhouse. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of misschien volgend jaar zelf zo’n toernooi organiseren, neem dan contact op met Bas Vis: [email protected]

RFT 2010uitslagen en

standenoverzicht T

otaa

l aa

ntal

pu

nten

(bes

te 3

)

Zwan

enbu

rg

Nie

uwes

choo

t

Gen

tbru

gge

Alm

ere

Dei

nze

Om

men

De

Koog

Eke

Rang Naam tellen mee1 Albert Nomden 62 20 20 - 20 - 16 22 -2 Brenn Oosterbaan 61 16 - - 25 - 15 20 -3 Martijn van Amsterdam 60 22 - - 16 - 22 - -4 Helen de Haan-Verbeek 57 5 14 - 12 - 18 25 -5 Paul Jongma 56 18 16 - 22 - - - -6 René van Gool 53 13 15 - - - 25 - -7 Lieven Engelbeen 49 - - 25 11 13 - - 108 Mark van der Gugten 47 - 18 - 13 - - 16 -9 Arjan Lugthart 46 - 25 - 9 - 6 12 -9 Glenn Verhoosele 46 - - 10 - 11 - - 25

11 Tom Geneyn 45 - - 15 - 10 - - 2012 Glenn Pellis 44 - - 14 - 22 - - 813 Bert-Jan Brinkhuis 40 - 5 22 1 - 13 0 -13 Ivan Geentjens 40 - - 18 - - - - 2215 Klaas Oenema 37 - 12 - 10 - 4 15 -16 Bas Vis 36 2 - - 14 - 20 - -17 Didier Daniël Dujardin 35 - - 16 - 12 - - 718 Mart Oenema 33 - 13 - 3 - 10 10 -19 Vincent Chardome 31 - - 13 - - - - 1820 Jim Jansen 30 25 - - - - - 5 -20 Stefan Proot 30 - - - - 15 - - 1522 Tjalling Smits 29 - 9 - 18 - - 2 -22 Ronald Oenema 29 - 4 - 8 - 14 7 -22 Gerard Poelwijk 29 7 - - 4 - - 18 -25 Tom Loomans 28 15 - - - - - 13 -

Tussen

tijds

e

21NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 22: 2010 - 03 - Spinner Magazine

‘whoa Nellie’ flipperkast door Greg Freres en Dennis Nordman

AENEAS VERHé

Nogeeninteressantzelfgemaakteflipperkastprojectisgestart:WhoaNellie.Dezekeerzijnhettweerotteninhetvakdiedehandenhebbensamengeslagen,namelijkDennisNordmanenGregFreres.HieriseeninterviewmetGregFreresoverhunproject

Zij werken aan de conversie van een electro-mechani-sche flipperkast. Hun project heet Whoa Nellie, Big Juicy Mellons. Meer information over hun project kan je vin-den op de Whizbang pinball blog.

Toen ik de blog begon te volgen, dacht ik (en waarschijnlijk vele anderen) dat het gewoon een hobby-project was van beide heren om hun vrije tijd te vullen. Niets is minder waar ! Blijkbaar is het de bedoeling om het project te commerci-aliseren en verder custom flipperkasten te maken.

KAN JE EEN KORTE INLEIDING GEVEN wIE JULLIE zIJN EN wAT JE AL GEDAAN HEBBEN ?Dennis en ik ontmoetten elkaar bij Bally. Ik begon in 1978 bij Bally en Dennis in 1981. Ik werkte 21 jaar als artiest en art manager, Dennis als game designer. We werkten samen op verschillende flipperkast projecten zoals Elvira and the Party Monsters, Dr. Dude, Party Zone, en Scared Stiff. Ik hiep ook met het de beginschetsen voor Party Animal en Whitewater.Dennis ontwierp ook flipperkasten voor Stern, waaron-

der Pirates of the Caribbean.

Momenteel ben ik freelance artiest. Ik werk vooral op arcadekasten maar ben ook begonnen met labels voor bierflesjes te ontwerpen voor een kleine brouwerijen. En natuurlijk begonnen Dennis en ik vorig jaar met Whiz-bang Pinball. Dennis begint ook een andere zaak waarin hij poppenhuizen en gerelateerde producten ontwerpt.Eigenlijk zijn we beiden ontwerpers die gewoon niet kunnen stoppen met ontwerpen.

HEB JE NOG ANDERE FLIPPERKASTEN? HOE RAAKTE JE GEINTERESSEERD IN FLIPPERS ?Als je bedoelt of we nog flipperkasten bezitten, dan ja. Ik heb zelf nog beide Elvira flipperkasten in mijn bezit, samen met een Party Zone. Williams liet toe dat iedereen van het team goedkoop de flipperkast kon kopen waar-aan ze hadden gewerkt, zo heb ik in de loop der jaren een heleboel flipperkasten gehad. Maar we hebben er een aantal verkocht voor verschillende redenen.Ik raakte geinteresseerd in flipperkasten toen ik studeer-

22 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 23: 2010 - 03 - Spinner Magazine

‘whoa Nellie’ flipperkast door Greg Freres en Dennis Nordman

de. Ik was niet uitzonderlijk verslaafd maar heb in mijn 4 jaar op school toch voldoende muntjes in een kast gegooid. Daarvoor was ik nog niet in aanraking geko-men met flipperkasten want in de omgeving van Chi-cago waren flipperkasten voor vele jaren verboden. Mijn enige aanraking met coin-op machines was op vakantie.In industrial design school had Dennis een nieuw cabi-net ontworpen als eindproject. Hij slaagde erin om Bally te contacteren en zijn ontwerp te tonen. Hij werd dan aangenomen om het cabinet voor Rapid Fire te maken.

wAT zIJN JE FAVORIETE FLIPPERKASTEN ?Als mede-ontwerper ben ik het meest trots op beide Elvi-ra spellen, ST:TNG, Medieval Madness en Revenge from Mars. natuurlijk zijn de meeste van de flippers waaraan ik heb meegewerkt mijn favorieten (voor verschillende redenen), maar die groep is het belangrijkste voor mij.En natuurlijk, als artiest vind ik Dr. Dude en Party Zone ook goed omdat we een gok namen met de themas en tekeningen. Het was een uitdaging van een stripverhaal op de kopruit te doen, ondersteund door de onderdelen op het speelveld.Als speler ben ik het meest beinvloed door Bally’s spel-

len van eind jaren 70 omdat ik dan het meeste flipper-de, voordat ik voor Bally begon te werken.Wizard, Eval Knieval, en Captain Fantastic zijn enkele van mijn favorie-ten. Enkele Williams flippers bevallen me ook zoals Space Mission, Flash, en High Speed.

HOE KREEG JE HET IDEE Om EEN FLIPPER-KAST zELF TE ONTwERPEN ?Vorige jaar in juni, bezochten Dennis en ik de Northwest Pinball and Gameroom Show in Seattle, Washington om er te spreken over onze dagen als flipperkast ont-werpers. Hiervoor hadden Dennis en ik elkaar nog maar enkele keren gezien zoals bij de Pinball Expo en andere beurzen. Sinds Scared Stiff in 1996 hadden we niet meer samengewerkt.

Na de eerste dag op de beurs leerden we meer over hobbyisten en flipperkast verzamelaars die hun eigen ontwerpen maakten. Ik hoorde over de kunstenaar Wil-liam Wiley, die een hele flipperkast had gebruikt om zijn kunst op te tonen. Het idee van je eigen werk te maken intrigeerde me als voormalig flipperkast tekenaar.Pinball was zo’n groot deel van mijn leven dat het op een

23NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 24: 2010 - 03 - Spinner Magazine

bepaald punt echt voelde alsof ik iets miste. En al die beurzen bezoeken zorgde ervoor dat ik het nog meer miste. Ik zocht naar een manier om mijn tekeningen opnieuw op flipperkasten te krijgen.Na een korte nacht die zaterdag, enthousiast over hoe ik met aangepasten kasten terug met flippers in contact kon komen, stelde ik mijn idee aan Dennis voor tijdens het ont-bijt voordat we naar de luchthaven vertrokken. We zaten beiden vol energie en vonden het een geweldig idee.Natuurlijk waren we niet zeker of er wel een business model bestond, maar we dachten dat onze ervaring in de industrie wel een nieuwe kijk kon brengen bij het aanpassen van flipperkasten.Op het vliegtuig terug naar Chicago brainstormden Den-nis en ik over wel 150 themas; We zaten beiden vol met energie bij het gedacht dat we aan een nieuwe flipper-kast konden werken.DOEN JULLIE SAmEN AL HET wERK OF

KRIJGEN JULLIE HULP ?Ons eerste project, Whoa Nellie Big Juicy Melons, is gebaseerd op een electromechanische flipperkast - een Gottlieb Continental Cafe. Dennis had in 2006 er een gekocht (zonder de bedoeling van er iets specifiek mee te doen, enkel omdat hij hield van de retro-look van dit soort kasten). Hij dacht dat dit de snelste manie zou zijn om aan custom flipperkasten te beginnen. Geen programmatie, geen muziek of geluiden, enkel een cool retro onderwerp op een echt retro spel..

We deden wat research en vonden een locale expert, Ken Walker, die we contacteerden. We contacteerden ook een collega van Williams, Mark Weyna. Mark heeft steeds EM flippers verzameld en andere antieke coin-op spellen; Hij werkte ook met ons samen aan Scared Stiff en met with Dennis aan onder meer Indy 500.Deze twee mensen kennen op zich een hele groep men-sen met goede kennis van EM flipperkasten, en dat is

voldoende hulp om ons eerste ontwerp te doen sla-gen. Zij doen het meeste mechanische werk, helpen de

bedrading over te zetten van het originele speelveld naar de nieuwe speelveldlayout van Dennis. Ze helpen ook ons te begrijpen wat de limieten zijn qua spelregels wan-neer we er wijzigingen willen in aanbrengen.Zonder hen zouden we waarschijnlijk dezelfde speelveld-layout gehouden hebben en was het bij een cosmetic make-over gebleven. Met hun kennis wordt Whoa Nellie echt een uniek ontwerp.

wIE IS NELLIE ?Wanneer Dennis met het idee kwam aandraven van oude fruitkratten als thema te gebruiken, was zijn eerste idee van een naam Sweet Juicy Melons. Nadat we uitge-lachen waren, brainstormden we verder over wat voor tekeningen we hierop kunden verzinnen.

Ik had het idee neergepend van een man die in een veld vol meloenen op een paard zat, en zelfs het paard was onder de indruk door de schoonheid van een pin-up die haar verse meloenen toonde.. De meloenen had ik ineens al een merknaam gegeven...Whoa Nellie!

Ik sprak altijd over Nellie wanneer ik het had over de meid op de kopruit, maar Dennis vond dat ze Melonie moest heten. Toen we op Pinball Expo aan het publiek vroe-gen welke naam we haar moesten geven, riep iemand onmiddellijk ‘Melonie’. Dus om je vraag te beantwoor-den, waarschijnlijk noemt het paard Nellie!

HOE KwAm JE OP HET IDEE Om DE FLIP-PERKAST OP EEN KRAT IN PLAATS VAN OP POTEN TE zETTEN ?We zijn blij dat je dat vraagt en vooral dat je het hebt opgemerkt. Toen Dennis me het ontwerp voor het the-ma voorstelde had hij een sketch gemaakt van op elkaar gestapelde kratten. Ik was direkt verkocht. Ons idee om samen te werken is dat elk van ons hun beste eigen-schappen aanbrengt.Dennis was altijd al geinteresseerd in unieke cabinets en wou flippers weg krijgen van die vierkante dozen die ze al vele jaren zijn. We willen ook dat onze projecten kunst zijn.. de bedoeling is dat we onze projecten verkopen

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Dennis Nord-mantoonteenprototype opde MidwestGamingClassicshow in Mil-waukee.

Page 25: 2010 - 03 - Spinner Magazine

GregFreresbijeenvandeeersteprototypes(detekeningenopdezijkantenzijnondertussenver-anderd).

als ‘kunst die je kan spelen’. Ze zijn meer bedoeld voor kunstverzamelaars dan voor de flipper-verzamelaar die alles moet hebben.Dat gezegd zijnde, de stapel kratten past mooi binnen ons concept om kust te maken met flipperkasten. Maar het leuke is dat wanneer we ons concept voorstelden op Pinball Expo, veel mensen niet door hadden dat het deel van ons plan was. De helft dacht dat we de poten ver-geten waren mee te brengen. We moesten het concept uitleggen vooraleer ze begrepen dat het zo hoorde. Nu krijgen we nog steeds af en toe de vraag over flipperpo-ten. Waarschijnlijk moet een flipperkast gewoon poten hebben ?

mAAK JE NOG STEEDS TEKENINGEN OP PAPIER OF DOE JE HET ALLEmAAL OP DE COmPUTER ?Ik ben overgeschakeld van papier naar de computer. Vorig jaar heb ik eindelijk een Wacom Cintiq tablet gekocht en dat is echt het beste middel om computer art met de traditionele manier van tekenen te combineren. Maar eigenlijk wilde ik echt een schilderij maken voor het uiteindelijke ontwerp van de kopruit, om toch een fysiek stuk in bezit te hebben. Dat is het enige waar ik spijt van heb van alles op een computer te ontwerpen, er is niets fysieks meer op het einde om bij te houden.

HOE GA JE DE TEKENINGEN OP HET SPEEL-VELD KRIJGEN ? mET DE HAND SCHILDE-REN OF mET STICKERS ?Ons plan is voor Whoa Nellie 3 identieke flippers te maken, zolang we hiervoor kopers vinden. Daarvoor hebben we 3 Continental Cafe flipperkasten aange-kocht. We willen dan ook de speelvelden bedrukken met traditionele zeefdruk. De kwaliteit moet zo hoog moge-lijk zijn en zeefdruk is hiervoor de enige manier. Waar-schijnlijk gaan we teveel speelvelden maken, misschien 15 in totaal, om wat reserve te hebben en voor wanneer mensen enkel een speelveld willen kopen.Kopruiten gaan we ook zeefdrukken. Deze worden te koop aangeboden zodra we ze krijgen van de drukker, waarschijnlijk later deze zomer. We gaan waarschijnlijk ook kijken of mensen geinteresseerd zijn om gesigneer-de kopruiten te kopen. Om een idee te hebben hoeveel we er moeten laten maken gaan we Facebook gebruiken om zo te communiceren en een idee van de interesse te krijgen.We hebben al aanvragen gekregen over onze specia-le projecten van individus en firmas. Hiervoor gaan we waarschijnlijk andere manieren van bedrukken zoeken, die goedkoper zijn. We zijn ook met verschillende bron-nen aan het praten over manieren om eigen ontwerpen van flipperkasten op kleine schaal (50-100 stuks) te fabri-ceren. We beginnen pas uit te zoeken wat er allemaal komt bij kijken, maar we zijn zeer enthousiast over het concept. Het hoort volledig in onze visie om opnieuw met flipperkasten bezig te zijn - back in pinball!

25NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Alle fotos en artwork copyright G. Freres and D. Nordman - Whizbang pinball - gepubliceerd met toestemming.

Page 26: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Blik op toen: 1996HetledenbestandvandeNFVisdeafgelopen5jaarbehoorlijkververst;iederjaarkomenerzo’n100nieuweledenbij.Speciaalvoordeledendienognietzolanglidzijniserdezenieuweru-briekwaarinwedelezermeenemennaardebeginjarenvandeNFV.Detijddaternogmeerderefabrikantenvanflipperkastenbestondenenflipperkastennogvolopinhetwildvoorkwamen.AandehandvandeSpinnersuitdieperiodeblikkenweterugopdevoorlopiglaatsteglorietijdvandeflipperkast.AlsspecialeservicenaardeledenzullententijdevanhetverschijnenvandezeSpinnerdeSpinnersuithetbetreffendejaartedownloadenzijnviadeNFVwebsite.Kijkdaar-voorbij‘MijnNFV’naar‘DownloadsvoorLeden’

klopt deels, er zullen nog vijf kasten volgen (waaronder de Airborne en de Big Bang Bar) maar eind 1996 staakt Capcom de flipperactiviteiten.

In de rubriek ‘Van de voorzitter’ van spinner 1996/2 meldt Guus Arens het volgende: “Wist je dat de NFV-bestuursleden het plezierig vinden om eens te horen wat jij nu van de NFV en de activiteiten vindt en dat de voorzitter het plezierig vindt om mensen te ontmoeten die door het leven gaan met de spreuk ‘geen woor-den maar daden’?” Ik ben er zeker van dat de huidige bestuursleden zich hier helemaal in kunnen vinden!

In dit nummer meldt Martijn van Aken triomfantelijk dat ‘De NFV op Internet!’ actief is. “De Nederlandse Flipper Vereniging heeft sinds kort een eigen home-page/site op het internet. Op de site is naast informatie over de vereniging en spinnertjes o.a. ook nog ruimte bestemd voor een lijst van plaatsen in het land waar

THEO VAN VROENHOVEN

In nummer 1 van 1996 een uitgebreid verslag van het Dutch Pinball Open (DPO) dat werd gehouden op 5 november 1995 te Assen. Bij de prijswinnaars her-kennen we ook een piepjonge Albert Nomden die dat jaar genoegen moest nemen met een vijfde plaats. Dit toernooi kenmerkte zich door technische problemen en de daarbij behorende uitloop op het wedstrijdsche-ma. “Van de acht mannelijke spelers uit de kwartfinale moesten vier spelers zich in een ‘knock out’ ronde met één bal (!) op de Theatre of Magic kwalificeren voor de eindfinale.”

In nummer 1 ook een kastbeschrijving van de eerste flipperkast van Capcom, de ‘Pinball Magic’. Martijn van Aken legt de link met de ook pas verschenen ‘Thea-tre of Magic’ maar het spel is duidelijk anders. “Al met al een onderhoudende, best pittige kast die zich niet makkelijk met vijf ballen zal laten temmen. Ik hoop dus dat Capcom het niet bij deze ene kast zal laten.“ Dat

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 27: 2010 - 03 - Spinner Magazine

nog ‘lekker’ geflipperd kan worden en verwijzingen naar andere interessante flipper-sites op het internet.” Anno 2010 is de NFV site niet meer weg te denken. Met name het NFV Forum is een belangrijk onderdeel geworden om informatie over flipperen uit te wisselen.Aan nieuwe kasten ook in 1996 geen gebrek: in het tweede nummer treffen we onder andere aankondigin-gen aan van ‘Attack from Mars’ , ‘Congo’en ‘Airborne’. Over de AfM: “Erg grappig is ook om de rubber mars-mannetjes met vier armen te zien wiebelen. Verder een lekker open speelveld voor lange en snelle schoten. Zes features moeten gehaald worden om ‘rule the universe’ te activeren, waarbij een 3 ball multiball volgt.”

Een leuk artikel is het reisverslag van Arjan Lugthart naar de USA waar hij o.a. het flippermuseum van Tim Arnold bezocht. “Het is een grote L-vormige hal met 99% flipperkasten en voor de rest wat videokasten. Als je naar binnen loopt heb je twee rijen flipperkas-ten (2x40 stuks), echt hier staat van alles tussen”. Deze beschrijving komt aardig overeen met die van ons eigen NFV Funhouse te Ederveen!

In nummer drie van 1996 gaat Ferdi van Os op bezoek bij Henk de Jager. “Deze man verzamelt, repareert en bouwt zijn eigen flipperkasten. Omdat je alleen hier-van niet kunt leven exploiteert hij kasten en repareert voor exploiterende collega’s.” Het levende bewijs van deze stelling kun je tegenwoordig aantreffen in ons NFV Funhouse in Ederveen. Daar staat een van Henks meesterwerken, de Merlin’s Magic (zie elders in deze Spinner).

In deze Spinner maar liefst 7 pagina’s verslag over het EK in Toulouse. Albert Nomden wordt hier Europees kampioen: “Het gejuich en gefluit was niet van de lucht en Albert werd van alle kanten gefeliciteerd, eerst door zijn mede finalisten, toen door ons en toen door de rest van de zaal!” Nederland had bij dit toernooi een grote afvaardiging en een uitgebreide begeleidingsstaf. Op de foto staan o.a. Jos vd Linden (ass. Manager), Mar-tijn van Aken (coach), Guus Arens (manager), Ferdi van Os (reporter) en Wil Angenent (ass. Coach). De Fransen hadden voor deze gelegenheid zelfs speciale ‘flipper E.K. champagne’ gemaakt!

In Spinner 4 gaan we op bezoek bij Patrick van Gelder en Eduard Berghuizen van ‘Wizard Collector’s Items’. Er volgt een chronologisch overzicht van de ontwikke-ling van de zaak wat eindigt bij de nieuwe zaak in Bun-schoten: “Het idee van een centrale zaak in het midden van Nederland was er al een tijdje, alleen de verhuis-plannen werden nooit uitgevoerd. Als je binnen loopt in het filiaal Bunschoten zie je dat Eduard de scepter zwaait en de koffie inschenkt.” Hoewel ik er al een tijd-je niet meer ben geweest komt dit beeld mij nog steeds bekend voor!We sluiten het Spinner jaar 1996 af met een opmerkelij-ke aankondiging van Guus Arens: “Onze Europees Flip-per Kampioen Albert Nomden is uitgenodigd om deel te nemen aan de André van Duin show die op oude-jaarsavond wordt uitgezonden. Op welke manier dat gaat gebeuren is nog een verrassing. In ieder geval de moeite waard om even te kijken of de video aan te zet-ten.” Ik ben heel benieuwd of iemand deze videoband nog heeft!

27NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 28: 2010 - 03 - Spinner Magazine

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Dilemma: No Fear - TommyLAURENS LINSSEN

Of (één van) de oude(n) het veld moet ruimen is vaak afhankelijk van ruimte in het huis of in de portemonaie. Moeilijker is de vraag wat moet er komen. Zeker als het in huis halen van een kast een klus op zich is, omdat de kasten drie hoog moeten komen te staan. En dan gaat het niet over drie hoog met lift. In verband met de omvang van de spaarpot werd het tijd om eens een kast in het (bijna) budget segment te zoeken. Zoals al op het forum wordt gezegd: kasten die er niet zo mooi uitzien hebben soms wel een leuk spel en zijn relatief goedkoop. Het budget heb ik gezet op 1000 euro. Niet weinig voor een flipperkast, maar ook geen Medieval Madness, Monster Bash of Attack from Mars achtige bedragen. Tijdens de LFC Utrecht had ik al op de No Fear van Jaap Valent gespeeld. Een snelle kast, met een mooie flow. En de ramp is toch wel iets aparts. Waar de High Speed 2 de bal automatisch rondjast, moet je dat hier zelf doen. En voor een succesvol rondje word je ook flink beloond. Die ijhockeymaskers zijn aan de andere

Welkeflipperliefhebberkenthetniet?Naenigetijdbeginthettekriebelenenmoetereennieuwekastkomen.Sommigengaathetmetnameomhetknutselen/shoppen(indezinvaneenrevisie),anderengaathetomhetspelen.Alshetknutselenvoltooidisendekasterweerals(bijna)nieuwbijstaat,ofalsdespelletjessaaibeginnenteworden,dangaathetkriebelenenisdetijdgekomenomuitteziennaareennieuwekast.

kant niet zo heel aantrekkelijk. De Tommy ken ik maar matig. De blinders zijn natuurlijk uniek, het spel is snel alleen al vanwege de vermaarde Data East flippers.Al met al tijd om het advies van de kenners te vragen. En waar zitten meer kenners dan op het eigen forum.nfvpinball.nl ?

De adviezen wezen in meerderheid op de Tommy: leu-ke kast met diepgang. Bas Vis is natuurlijk groot fan van de Tommy, al was het maar omdat zijn zoon Tom heet. Maar gelukkig had hij inhoudelijk ook nog wat onderbouwing:“De Tommy is een unieke kast door de blinders. Je kunt de kast ook zo instellen dat ze steeds over je flippers zitten. De spiegel is een leuke vondst en de multiball is leuk. Als de kast goed staat afgesteld, zijn ook de ramps goed te schieten. Vooral de dubbele jackpot met de ‘hoge’ linkerflipper is een lastig schot. Ik vind de variatie aan modes absoluut een sterk punt van de kast, net als de muziek van The Who.En het klinkt misschien gek voor een liefhebber: maar het feit dat de gemiddelde baltijd kort is, vind ik een pluspunt.” Met weinig kennis van de No-Fear is de aanbeveling van Bas duidelijk richting de Tommy.

Martijn van Aken helpt door de twee kasten te verge-lijken. “No Fear hangt toch wel sterk op de drie eind-wizard modes. Zet je hem op drie ballen, en een ‘stren-ge’ kickback zijn die haast niet te halen: frusterend. Zet je hem makkelijker kun je ze elke keer halen... ook niet super. No Fear is een echte adrenaline kast (die jou goed kan naaien, met name met de outlanes). Mijn ervaringen met (diverse) Tommy’s is dat je daar de bal wat beter in het spel kunt houden, maar dat het eind-spel halen wel wat voeten in de aarde heeft.” Hmm, als je Martijn en Bas bij elkaar optelt, dan vinden ze dat een No-Fear een nog kortere baltijd heeft dan een Tommy. Dat spreekt mij in het kader van een snel potje wel aan. Maar het moet niet frustrerend worden. Gelukkig biedt de reactie van John Snel wel wat rich-ting: “Ik heb no fear veel gespeeld en een Tommy heb ik zelf gehad. De Tommy vind ik qua modes beter dan de No Fear, en de muziek is natuurlijk geweldig. De No Fear daarentegen is een grote adrenaline rush. En het

Page 29: 2010 - 03 - Spinner Magazine

29NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

blijft leuk om de bal zo lang mogelijk in de jump ramp te houden. Beide kasten hebben wel wat qua spel, het ligt er aan wat je zoekt. Zoek je een kast met goede muziek, varierend spel en leuke schoten dan zou ik zeg-gen: Tommy. Zoek je een kast met vlot spelletje, een hele goede flow en een adrenaline rush dan zou ik voor No Fear gaan. De blinders van de Tommy zijn echt uniek te noemen, de jumpramp van de NF vind ik ook top.” De mooie muziek van de Tommy wordt ook genoemd door Gerard van de Sanden, die het spel van de Tommy maar eenzijdig vindt.

Dat varierend toch eenzijdig kan zijn, dat vraagt even wat verbeelding. Maar ik heb al kasten met beide eigen-schappen. Voor het gevarieerde spel heb ik de Twilight Zone, voor het eenzijdige de Centaur. Mooie muziek, ben ik niet naar op zoek. Goede flow en adrenaline, dat klinkt aantrekkelijk voor mijn doel: een paar potjes om af te reageren na een werkdag. Bert-Jan Brinkhuis is het wel eens met de bevindingen van John: “Voor een snel spelletje zou ik voor de No Fear gaan: lekker knal-len.” Ook William van de Zand, Jaap Valent, Freek van Hout en Gerard van de Sanden onderschrijven het snel-le spel en knallen op een No Fear: “Er gaat niets boven eens flink rammen en zoveel mogelijk jumps maken. Wat een kicken kast die No Fear, als je gaat voor even verstand op nul en gewoon knallen en genieten dan absoluut de No Fear. No Fear is meer voor de adrena-line. No Fear is rossen.”

Maar de Tommy krijgt ook bijval, maar dan meer op basis van de gevarieerdheid van het spel. Svend van der Vlugt schrijft: “Wat mij opviel was dat het speelveld van de No Fear redelijk vast ligt; vooral veel ramps/lanes schieten (vaste banen). Tommy is meer open en heeft volgens mij ook meer variatie in de targets die je met de bovenflipper kan raken.” Freek van Hout en Pascal van Wonterghem vinden het spel van de Tommy doorslag-gevend: “de jackpots halen tijdens multiball zijn een uitdaging en de kast heeft goede modes.”

George Bulte kan geen keuze maken, maar biedt wel aan om daar een keer te komen kijken. Hij verkeert in de luxe positie dat hij beide kasten thuis heeft staan! Mocht er één wegmoeten zou hij geen keuze kunnen maken. Dat is een gevoel dat herkenbaar is, maar dat wil nog niet zeggen dat de spellen vergelijkbaar zijn. Bij mij staan een Centaur en een Twilight Zone, daar zou ik ook lastig een keuze tussen kunnen maken, maar het spel is wel heel verschillend. Apart is wel dat Geor-ge de Tommy meer flow vindt hebben: “Je kan lange banen maken. Bijvoorbeeld: Door de rechterloop, rech-terramp, linkerramp en meteen in de mode scoop knal-len. Even rust, bal eruit en dan de linkerramp, rechter-loop, linkerramp etc. etc.” En ik dacht dat ik op een spoor zat! Voor Aad van Dijk is er geen twijfel:TOMMY ! De No Fear is aardige flipperkast, maar te weinig gevarieerd

spel om lang interessant te blijven. Dat is heel anders bij Tommy. Het valt inderdaad niet mee om het eind-spel te behalen, maar als de kast goed afgesteld staat is het wel haalbaar. Vele modes, die je gelijktijdig kunt starten (stapelen), de in het veld zakkende spiegel , het geweldige geluid, de bal bovenop de knalgele kast en vooral de blinders over de flippers maken van Tommy een echt geweldige flipperkast. Voor mij veruit de beste Data East flipper.

Voor Daan Plantinga is het ook simpel: “Het moet een Tommy worden want een No Fear heeft geen popbumpers,en een flipperkast zonder popbumpers kan nooit goed zijn!”

Tja, en waar laat je dit. Misschien wel tegen het meren-deel van de adviezen in, heb ik een keuze gemaakt voor een No Fear. Het rossen spreekt mij aan. En dat ik daar-voor de No Fear moet hebben, dat blijkt wel. Daarop kan ik me lekker afreageren na een dag werk. Als ik voor een eindspel wil spelen, dan ga ik voor een potje op mijn TZ of desnoods de STTNG. Misschien dat mijn overweging anders was uitgevallen als er in het clubhuis een No Fear had gestaan en geen Tommy. Maar nu ik daar toch de Tommy kan spelen, voor mij een No Fear!

Dilemma: No Fear - Tommy

Page 30: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Pinball Golf

ALBERT NOmDEN

Het idee achter dit toernooi was dat het nu eens niet ging om het behalen van de hoogste score, maar om het behalen van een vooraf vastgestelde opdracht. Dat kon zijn het behalen van een bepaald aantal punten ( bv 60M op Spiderman ), maar ook iets wat niets met pun-ten te maken had ( bv verwoest 3 kastelen op Medieval Madness ). Deze opdracht moest met zo weinig mogelijk ballen worden behaald. Het aantal ballen dat je nodig had was je score op de desbetreffende kast. Alle kasten waren ingesteld op 5 ballen. Mocht je de opdracht na 5 ballen nog niet hebben gehaald, moest je een 6 noteren op je scorekaart.

Deze middag werden er 2 toernooien gespeeld: Een indi-vidueel toernooi en een familie toernooi. In beide toer-nooien moest je 9 kasten spelen. Ik zal beginnen met het familie toernooi.

In het familie toernooi werd gespeeld in duo’s: 1 vol-wassene en 1 jongere. De speelvorm was ZEN, het-geen inhoudt dat beide spelers 1 flipperknop bedienen. Al snel bleek dat de gestelde doelen toch iets aan de optimistische kant waren. Zo kwam het cijfer 6 dan ook regelmatig voor op de scorekaarten. Dit mocht echter de pret niet drukken. De opzet bleek goed aan te slaan en het enthousiasme was groot. Tegen 5 uur in de middag was de uitslag bekend:

1. Timber en Lieven Engelbeen: 352. Tom en Bas Vis : 403. Lars en Erik van der Meer : 42

Alle jongere deelnemers kregen een medaille voor hun

inzet en voor de top 3 waren er mooie bekers. Het individuele toernooi was op dat moment nog in volle gang. Hier had de organisatie nog een aanvulling op de regels bedacht. Aan de hand van de NFV-ranking kregen de spelers een handicap toebedeeld. Hoe lager je stond in de ranking, hoe hoger je handicap. Deze handicap mocht je van je totale score aftrekken. De score die dan overbleef was uiteindelijk bepalend voor de uitslag. Het idee hier achter was dat ook de mindere spelers een kans zouden maken op de overwinning.

De gestelde doelen bleken hier een stuk realistischer. Toch zaten er ook kasten tussen waarbij de frustratie bij menig deelnemer hoogtij vierde ( op een goede manier dan ). Topper hierbij was wel de Powerplay. Opdracht op deze kast was om met 1 en dezelfde bal 3 keer in de top hole te schieten. Aangezien dit geen rechtstreeks schot was en de bal vaak de neiging had om er net via de rand weer uit te rollen, bleek deze opdracht erg las-tig. Je had gewoon een beetje geluk nodig. Ik benoem speciaal dit voorbeeld omdat dit ook een beetje de opzet van het hele toernooi was: niet al te serieus, bewust ook een aantal oudere kasten waar de geluksfactor hoger is, maar toch met een leuk competitie element.

Aan het eind van de dag zag het podium er als volgt uit:

1. Roy Wils: 18 ( handicap 1 )2. Richard Baan: 19 ( handicap 10 )3. Serf Schellen: 21 ( handicap 15 )

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Zondagmiddag5septemberwerderinhetclubhuisweerietsnieuwsgeïntroduceerd:hetPinballGolfToernooi.

De winnaarsvanhetfamilietoernooi.

Lieven enTimber opdeHoops

Page 31: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Het was leuk om achteraf te constateren dat het idee van een handicap inderdaad leidde tot een verrassend podium. Ter vergelijking: zonder handicap zouden Roy Wils, Albert Nomden en René van Gool de eerste 3 zijn geweest.Al met al een bijzonder geslaagde eerste versie van dit Pinball Golf Toernooi. Langs deze weg wil ik dan ook graag Bert-Jan Brinkhuis bedanken, die de organisatie op zich had genomen, met uiteraard een helpende hand van Bas Vis. Het is zeker de bedoeling dat er volgend jaar een 2e editie gaat komen. En ik denk dat ik namens alle deelnemers spreek als ik zeg dat ik me daar al op verheug!

De deelnemersaan het familietoernooi.

Mat th i j s enTheo proberenMata Hari tebedwingen.

Bas en TomVisinactie.

Roy Wils, winnaar van hetindividueletoernooi.

Verslag van Matthijs van Vroenhoven (11 jaar)

Hetwaswel1uurrijdenmaartoenwarenweeindelijkbijdeflippervereniging.Toenwaseraleentoespraakbezig.Daarnaflipperdenwewat.Maarlatertoenbegonhettoernooiecht.JemoestmetjevaderofmoedersameneenflipperkastbesturenDusallebeieenflipper.1ekast(Revengefrommars)Haalscorevan110Miljoen.2eKast (MedievalMadness)moest je3kastelen“ver-slaan”.3eKast(HighSpeed)HaaleenScorevan1,4miljoen.4ekast(hoops)Haal60bonusbaskets5ekast(Mariner)haaleenscorevan30.000.6ekast(WhiteWater)Haalraft8.7ekast(Indianapolis)haaleenscorevan200miljoen.8ekast(MataHari)binnen1bal5xinhetgatschieten.9ekast(TimeMachine)Haaleenscorevan1,8miljoen.

Ikvondhetheel leukenwilgraagvolgend jaarweermeedoen!

31NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 32: 2010 - 03 - Spinner Magazine

BAS VIS

Opzondag5septemberwerdinhetclubhuisteEderveendetweedeeditievandeworkshop‘Flipperenkunjeleren’gehouden.Eengeslaagdevenementmeteenserieuzeondertoon.

VEEL BELANGSTELLINGEr was veel belangstelling onder de NFV leden voor de workshop ‘Flipperen kun je leren’. Bij deze 2e editie was het aantal kandidaat deelnemers gegroeid tot meer dan 30. Omdat het vooral om een praktische training gaat (oefeningen doen in kleine groepjes), was dat aanlei-ding om een extra ‘trainer’ te zoeken. René van Gool (winnaar BFTK 2010 en huidige nr. 1 in de NFV Ran-king) reageerde positief op het verzoek van het Dutch Pinball Team om assistentie te verlenen. Zo bestond het trainersteam dit keer uit 4 personen: Albert Nomden, Paul Jongma, Mark van der Gugten en René van Gool. De samenstelling van het deelnemersveld aan deze workshop was zeer divers. De jongste deelnemers waren jonger dan 10: heel enthousiast, maar ook nog (zeer) onervaren. Daarnaast waren er ook deelnemers die al eens de finale van een Regionaal Flipper Toer-nooi haalden: meer ervaren, maar je bent nooit te oud om te leren. Om de workshop zo uitdagend mogelijk te maken voor de deelnemers werd de groep daarom voor de praktische oefeningen verdeeld in 4 subgroe-pen: nieuwelingen (René), weinig ervaren (Mark), erva-ren (Albert) en wedstrijd (Paul).

Op zondagmorgen 5 september was het om half elf al gezellig druk in het NFV Funhouse. Er werd flink wat koffie gedronken om wakker te worden en geflipperd na een soms lange autorit. Na een korte inleiding door Albert over de opzet van de workshop kon het echte werk beginnen…

DEEL 1: TECHNIEK IN DE PRAKTIJKHet eerste deel van de workshop bestond uit 7 basis-oefeningen, die met name gericht waren op het verbe-teren van de balcontrole. Dat is de sleutel tot vergroten van het rendement van de inspanningen. Het klinkt zo simpel om ‘ns van die flipperknoppen af te blijven en de bal te laten stuiteren op de flippers. Of een bal die snel door de inlane komt met een kort tikje over te laten lopen naar de andere flipperen om ‘m daar stil te kun-nen leggen. Maar in de praktijk blijkt het behoorlijk las-tig te zijn. Met de glasplaat eraf kon er veel geoefend worden. Er volgden veel pogingen zonder succes, maar na verloop van tijd klonk toch bij velen een vreugde

kreet als het eindelijk lukte…

De diepgang van de oefeningen werd afgestemd op de behoefte van de subgroep: René concentreerde zich bijvoorbeeld met de nieuwelingen meer op basistech-nieken als ‘balcontrole door de flippers NIET te gebrui-ken’, terwijl Paul met de groep wedstrijdspelers meer tijd besteedde aan het verhogen van het rendement van de multiball. Time flies when you’re having fun, de tijd was om voor je het wist. Nog gelegenheid om wat korte vragen te stellen (‘hoe verklein ik de kans op een tilt als ik aan de kast schud?’) en toen was het tijd om weer te verzamelen voor het 2e deel van de workshop. DEEL 2: TACTIEK - RISICO EN RENDEmENTPaul Jongma ging na een korte break verder met een korte theoretische uitleg over het belang van het maken van de juiste (tactische) keuzes. Wat zijn de meest vei-lige schoten om te maken? Hij voegde een aantal dui-delijke illustraties bij zijn verhaal. Uitgangspunt daarbij was steeds: bij elk schot dat je maakt tijdens een partij maak je impliciet keuzes. Je hebt meer kans op goed rendement als je die keuzes bewust maakt, op basis van een afweging van de risico’s van dat schot en de moge-lijke beloning. Voorbeeld: op de Medieval Madness kun je kastelen ‘vernietigen’, maar wat levert dat eigenlijk op? En hoeveel schoten moet je maken voordat je je beloning (=punten) krijgt? Kun je dan niet beter eerst

workshop ‘Flipperen kun je leren’

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 33: 2010 - 03 - Spinner Magazine

workshop ‘Flipperen kun je leren’op andere onderdelen focussen en wachten met die schoten totdat je multiball hebt?

Paul had een aantal oefeningen voorbereid waarbij in groepjes een grondige analyse gemaakt moest wor-den bij een aantal vooraf geselecteerde kasten. Onder-staand een voorbeeld van die oefening voor de Fish Tales. Een sprekend voorbeeld van een kast waarbij een goede strategie de kans op een goede score aanmerke-lijk verhoogd. Wat volgde waren goede discussies over risico’s en rendement. Plus: gewoon testen hoe het nu precies zit. Heb je voor het vernietigen van een kasteel bij MM echt x schoten nodig? Klopt het dat een mul-tiball bij de FT bijna niets oplevert als je die verdraaid lastige jackpot niet haalt? Kun je dan niet beter voor de videomode gaan als je een bepaalde score moet halen? Aan het eind van de sessie deelden de groepjes de resultaten van hun analyse met de overige deelne-mers. Algemene conclusie: heel nuttig, zo’n grondige analyse.

Albert, Paul, Mark en René: namens de deelnemers dank voor jullie heldere uitleg. En de bereidheid om zo de kans te vergroten dat jullie in de toekomst vaker ver-slagen zullen worden!

Na afloop vroeg ik René van Gool, die de training voor de jeugd en de minder ervaren spelers had gedaan, naar zijn ervaringen.

wat was je leukste ervaring bij het geven van de workshop?Renë: ‘Mijn leukste ervaringen van de dag waren dat op het einde van de workshop twee deelnemers (BV: Cv100-lid Derek Visser en zijn partner Marit Zwemmer) van mijn groep naar me toe kwamen en met verbazing zeiden “ik wist ziet dat er zoveel mogelijk is met een bal en dat ik dat ook al en beetje kan nu”. Ook vond ik leuk om samen te zijn met mensen die dezelfde passie heb-ben, dat de meeste deelnemers oprecht geïnteresseerd waren en de intentie hadden om ook iets te leren. Leuk om mijn ervaring over te kunnen brengen naar anderen’. wat vond je het moeilijkst om uit te leggen?René: ‘Ik heb geen dingen die ik moeilijk vond om uit te leggen want de meeste cursisten begrepen vaak wel wat de bedoeling was. En als ik zag dat de boodschap niet goed was overgekomen deed ik dat in alle rust nog een keer. Ik vond het soms wel even lastig om te gaan met een paar jonge deelnemers die de kast vaak veel leuker en interessanter vonden dan de oefening. Om ze wat meer bij de les te houden en om het leuk te houden voor hun heb ik bedacht om tussen de les door hun wat speelminuten te geven om te spelen in de vorm van bv de clown van de CV eens even lekker op zijn neusje te laten schieten totdat ie verdwijnt onder het speelveld. Daarna werd het voor mij gemakkelijker om te zeggen dat het spelen even voorbij is en dat we nu weer even-tjes iets gingen proberen te leren’.

Heb je zelf ook nog iets geleerd?René: ‘Het was voor mezelf ook een hele leerzame dag, met name ook door de omgang met zulke jonge deel-nemers die wat speels zijn en op zijn tijd even bij de les gehouden moesten worden. Ik heb ook geleerd dat als je twee hele jonge deelnemers bij elkaar zet die elkaars speelkameraatjes (BV: oa. mijn zoon Tom…) zijn dat het meer spelen en dollen word dan leren. Dus de vol-gende keer kan ik ze beter gaan scheiden. Ook voor mij was het 2e deel leerzaam: dat ik weer even alert werd gemaakt op de tactische overwegingen over hoe belangrijk ze zijn want dat verwaterd regelmatig bij mij’.

Heb je nog een tip voor de mensen die er niet bij waren?René: ‘De volgende keer gewoon lekker mee komen doen want dat kan je een hoop frustraties besparen omdat het niet lukte zoals je had gehoopt dat het zou lukken! Al met al vond ik het een zeer geslaagde en leuke dag die wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is. Ook om dat samen met andere toppers te doen vond ik heel leuk en interessant. En daarnaast vond ik het ook leuk om weer andere mensen te leren kennen van de ver-eniging die ik nooit eerder had gezien nog gesproken’.

33NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 34: 2010 - 03 - Spinner Magazine

34 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

NFV Collectie: Gilligan’s IslandROB wILLEmSEN

Gisteren een onverwachtse logé gekregen: de onlangs gedoneerde Gilligan’s Island had een storing die in het clubhuis zo snel niet opgelost kon worden. Hier thuis bleek dat er een draad in een connector doorgelust was, waardoor er een soort interne kortsluiting optrad en er steeds 2 transistors opgeblazen werden. Hierdoor werkte het ramp up/down mechanisme niet meer.

Na deze reparatie is de kast uitvoerig getest en doet het vooralsnog prima. De kast speelt erg lekker.Tussen de bedrijven door heb ik het speelveld en de plastics gepoetst, alle defecte lampjes weer aan het branden gekregen, de voorste poten en de lensjes onder het speelveld gepoetst. En dat in één avond! Makkelijk zo’n simpel kastje!Tevens wat afstelling gedaan zodat b.v. de kickback de bal in de scoop schiet zoals het hoort.

Behalve enkele beschadigde inserts ziet het speelveld er prima uit. Er is één stukje van een plastic af maar over het algemeen is de kast in een mooie staat, zeker voor een donatiekast !

Ondanks het zeer eenvoudige spel verwacht ik dat deze kast een groot succes is in het clubhuis

De kast is gebaseerd op een Amerikaanse TV serie over een gemengd gezelschap dat schipbreuk heeft geleden op een eiland wat bewoond blijkt door de vulkaangod

ToenJonathanJoostenin2005hetideevooreenflipperkastendonatieplanlanceerde,warendemeningendaaroververdeeld.Erwaseengroepdievonddatjenietmoestbedelen,erwarenmensendiedachtendathetnietszouopleverenomdatNederlandersdaarvoortezuinigzijn.Maarhetplangingvanstart,omdaterookmensenheelenthou-siastwaren.Doordejarenheenzijnerruim100kastengedoneerd.InditartikelberichtRobWillemsenovereenrecenteaanwinst:Gilligan’sIsland.

Kona, in de vorm van een vulkaan. De professor in het gezelschap heeft een drankje bedacht dat de vulkaan kan kalmeren, hoofdrolspeler Gilligan moet dit drankje d.m.v. een jet-pack naar de vulkaan brengen.

De gimmick van de flipperkast is het eiland wat links bovenop het speelveld gemonteerd is.

Voor het eiland zit de up/down ramp. Standaard is de ramp “up” en schiet de bal er onderlangs, door een soort chicane naar het speelveldgedeelte rechtsboven.

Page 35: 2010 - 03 - Spinner Magazine

NFV Collectie: Gilligan’s IslandAls je dit schot voltooit, gaat de bonus naar 2x (cq 3x enz).

Als de bal in de bovenste saucer komt terwijl daar “ramp” brandt, dan gaat de ramp omlaag.Als de bal eenmaal over het eiland geschoten is, loopt

de waarde van dit schot snel op naar max 10 miljoen per schot.Je moet het schot binnen 7 seconden maken; bij misschieten gaat de ramp weer omhoog.

Veel meer punten zijn te verdienen door vulkaangod Kona te voeden met je zelfgemaakte drankje.De ingre-diënten voor het drankje zijn op het speelveld verdeeld, ze worden duidelijk aangegeven door knipperende lampjes.Op het speelveld kun je zien welke ingrediën-ten nog benodigd zijn

Eenmaal alle ingrediënten compleet, moet de bal in de scoop geschoten.Het eiland draait naar de beginstand en de ramp gaat omlaag.

Als de bal over het eiland geschoten is, draait het eiland naar een andere positie. Zodoende komt de bal steeds via een andere uitgang naar de flippers.

Er is 45 seconden tijd om het eiland 6x over te steken, hiermee verdien je 50 miljoen punten.Als je tijd over hebt, is elk volgend schot weer 50 mil-joen.

Hoewel de ramp geen lastig schot is, is dit natuurlijk toch een hele opgave.Als de bal draint of de tijd op is, moeten alle ingrediënten weer opnieuw verzameld worden.

De kickback heeft een leuke feature.Door met de flip-pers de lane-change te gebruiken, kun je steeds een hogere waarde toekennen aan het kickback schot.Maar het 3e lampje van boven is “gift of Gods”. Als de bal naar de kickback rolt terwijl dat lampje brandt, krij-gen alle andere spelers 1 miljoen punten.

De kast is voorzien van multiball (2) maar alleen als ran-dom feature, je kunt dus geen ballen locken. Bovendien is er tijdens multiball geen jackpot om te schieten, erg jammer.

De quotes zijn niet talrijk dus heb je al snel allemaal gehoord.

Toch is het een erg grappige kast zeker bij een potje met meerderen. Het voltooien van de schoten over het eiland lukt vaak “net” niet dus leedvermaak verzekerd. Als de muziek op plaat was uitgebracht was deze zeker vaak te horen geweest in “het foute uur”. Het volume moet vol open in het clubhuis!

35NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 36: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Een duistere nacht ergens in een ver en verlaten gebied. Hoog aan de hemel staat een dreigende maan en in de verte zie je verlaten hoge bergen. Er is geen ster-veling te bekennen. Recht voor je ligt een loopbrug waarbij een bord staat met het opschrift ‘Scavenger hunt inside’. De loopbrug brengt je naar de poort van een groot kasteel . De poort is geopend en boven de deur staat ‘Welcome….’. Je drukt op een knop met het opschrift START. Er klinkt het krakende geluid van een deur die open gaat, een bal komt tevoorschijn. Je drukt op een andere knop waarop HUNT staat: een oude man zegt: “Good luck, you’ll need it!” en de bal wordt weggeschoten. Je bevindt je nu inside Alvin G & Co Mystery Castle.

DE OORSPRONGWe gaan 17 jaar terug in de tijd, 1993. Dat is het jaar waarin een aantal legendarische flipperkasten werden gepresenteerd: Wiliams BSD Dracula, Data East’s Tales from the Crypt en Twilight Zone van Bally. In dat jaar werden er maar liefst 22 nieuwe flipperkasten gepre-senteerd, door 7 verschillende fabrikanten, waaronder Gottlieb en Bally/Williams.

Tussen al deze grote namen bestaat sinds enkele jaren Alvin G & Co. Alvin G staat voor Alvin Gottlieb. Alvin is de zoon van de legendarische David Gottlieb. Hij houdt zich vanaf 1991 bezig met de productie van flipperkas-ten en redemption games, dit met wisselend succes. 1992 was het beste jaar voor Alvin G & Co met Al’s Garage Band Goes On a World Tour met een productie-run van 1000 stuks. De productierun van Mystery Cast-

Ophetinternetisgenoeginformatieoverreguliereflipperkastentevindenmaaroverzeldzameflippers(prototypes,earlyproductionmodelsenlowproductionmodels)vindjevaakmaarweiniginformatie.ErrolKleinbeziteenmooieverzamelingzeldzameflippers.Hijheefteenwebsite(www.zeldzameflippers.nl)enzalindezeenkomendeSpinnerssteedséénkastuitzijncollectieonderdeloepnemen.InditnummerMysteryCastlevanAlvinG&Co..

mystery Castle

le bedraagt 500 stuks. Zeer weinig als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Indiana Jones, waarvan er 12.716 zijn gemaakt. Mystery Castle is tevens de laatste flipperkast die Alvin G heeft geproduceerd.

DE KAST & HET SPEELVELD Wanneer je de flipperkast voor het eerst ziet, vallen vooral de kleuren en het artwork van het kabinet op. De ondergrond is zwart met daarop in het blauw en paars het ‘mystery castle’ afgebeeld.

Het kasteel dat op het kabi-net en de kop-ruit staat, toont opvallend veel gelijkenis met het kasteel van Zaccaria’s Magic Castle, evenals

de naam. Verder reiken de gelijkenissen echter niet. Het speelveld is overzichtelijk opgebouwd, met veel ruimte op het midden van het veld. Het artwork laat de bin-nenkant zien van het kasteel.

ERROL KLEIN

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 336

Page 37: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Wanneer de bal wordt weggeschoten door middel van de autoplunger belandt deze op de achterste ramp.Deze brengt de bal van rechts achterin naar de voorste linker lane, waardoor de bal voor de linker flipper komt. Het is dan de bedoeling de bal weer in de zelfde ramp te schieten: een skill shot. Rechts van het speelveld vind je 3 entranches: de catwalk (= ingang rechter ramp), ballroom (= rechts van het speelveld onder de main ramp) en de tower (= mini ramp). Links achter op het veld bevindt zich de dungeon (bumpers) en de bridge

(= ingang middelste ramp). In het midden bevindt zich de hal van het kasteel, waarop alle items staan afge-beeld die je tijdens de ‘scavenger hunt’ moet verzame-len. Dit zijn in totaal 15 verschillende items.

Om deze items te verzamelen moet je tijdens het spel schieten op 1 van de 5 item pijlen (dungeon, bridge, tower, ballroom, catwalk). Wanneer je dit correct doet, heb je het betreffende item gevonden. Afhankelijk van het item kan er een bonusronde komen. Bijvoorbeeld bij ‘pandora’s box’ is elk target 10.000 punten waard.

37NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

HET SPEL & DE TECHNIEKMystery castle beschikt over 3 flippers waarvan de 3e zich aan de linkerkant van het speelveld bevindt. Ook beschikt mystery castle over een catapult (kickback) in de linker outlane. Overige speelveld features zijn: 6 droptargets, 3 bumpers, 2 VUK’s, 2 bal multiball.

Qua spel gevoel kun je Mystery Castle vergelijken met het latere Data East/Sega. Het artwork en sommige geluidseffecten overtreft menig Bally/Williams design, maar dat is persoonlijk.

Opmerkelijk is dat er geen gebruik is gemaakt van decals, maar het artwork is rechtstreeks op het kabinet aangebracht. Ook ontbreekt er een translite, in plaats daarvan is het artwork door middel van een sticker op het glas aangebracht. Deze techniek is op meerdere kasten van Alvin G toegepast, waaronder op de Pistol Poker.Een minpunt is dat er geen eindspel is. Wanneer je alle items hebt verzameld, moet je alle jackpots zien te pak-ken. Als je dit hebt gedaan, begint de jacht opnieuw.Alvin G maakt gebruik van een eigen techniek, waarbij de printen het meest weg hebben van Data East. Voor de speelveldonderdelen is gekeken naar diverse fabri-kanten, de bumper units zijn gelijk aan die van Sega, de lockbar aan die van Gottlieb. Maar om alles makke-lijk te maken, zijn ook een aantal onderdelen van eigen fabrikaat, zoals de droptargets.

DE PUNTENThema 10Uiterlijkt 9Speelveldontwerp 8Spelgimmicks 7Spel 7,5Algemene indruk 8+

zELDzAmE FLIPPERS

Page 38: 2010 - 03 - Spinner Magazine

JAN IzAKS

Flipperverzamelaars zijn van alle (flipper-) tijden en alle landen. In Nederland zijn een aantal grote verzamelingen (meer dan 100 kasten) waaronder van NFV leden.Ook in andere West Europese landen zijn grote verzame-laars te vinden die in hun land bekendheid genieten en soms veel aandacht krijgen. Bij de Nederlandse flipperaars die in het internationale circuit verkeren (bijvoorbeeld met toernooien) zijn ze vaak wel bekend.Aan de gewone flipperaars onder ons willen we een aantal van de grote internationale verzamelaars voorstellen, zoals PinJost en PinDigi uit Oostenrijk. Ik ben met hen in con-tact gekomen via Gábor Varga, die zich de Flipperdoktor noemt. Gábor heeft zich gespecialiseerd in verfrestaura-ties van speelvelden. (http://flipperdoktor.magix.net/web-site/). Ik had een Rawhide speelveld dat beter was dan wat hij had en dat heb ik hem dus maar toegestuurd. Hij heeft het contact gelegd met de flipperverzamelaars en ook de foto’s gemaakt die bij dit artikel zijn.

Hoewel de heren PinJost en PinDigi elk hun eigen verza-meling hebben, doen ze veel samen en werken ze ook samen aan hun bekendheid.Jost Berger (PinJost) is meer de techneut die het vooral leuk vindt flipperkasten weer goed te laten spelen. Günter Freinberger (PinDigi) is meer de bon vivant die flipperkas-ten voor zich laat repareren en restaureren. Hij wil vooral een grote (vroeger) en mooie (nu) collectie bezitten.

De beide heren hebben goede contacten met Mike Shal-houb, de schrijver van boeken over flipperen en flipperkas-ten. Mike is een nieuw boek aan het voorbereiden waarin PinJost en PinDigi ook aan de orde komen. Exclusief voor het Spinner magazine zijn de daarvoor gemaakte concept teksten beschikbaar gesteld voor publicatie.De heren stellen zichzelf aan u voor.

OVER PINJOST

Sommige flippervrienden in Oostenrijk, en al hun part-ners, beweren dat PinJost (PJ) in ieder geval het flipper-virus VPM (Virus Pinballus Maximus) heeft verspreid of misschien wel zelf gemaakt. Maar in feite schijnt Jost Berger de oudste van al die arme verzamelaars te zijn. Trouwens, weet u wat manager betekent? Man of age!

In plaats van naar school te gaan, begon hij zijn oplei-ding begin zestiger jaren van de vorige eeuw in Wenens arcade domein de “Prater”. Iedereen verbaasde zich er dan ook over dat hij mecanicien werd en meer dan 30 jaar werkte voor Honeywell in hun Process Control Divi-sion. Volg Harry Mc. Keown maar in Pinball Portfolio en dan zult u begrijpen hoe dat gaat.Flipperen is net als het mensenleven. Om het doel te halen, zowel in het leven als in het spel, moet je erva-ren zijn, met een behoorlijke portie talent. Maar niet alleen dat, want je hebt ook geluk nodig om te win-nen. Ofwel: Goede opleiding en geluk is beter dan een ongeschoolde verliezer.

Na meer dan 30 jaar totale onthouding, werd in 1992 PinJost geboren toen een vriend (of vijand?) een com-pleet dooie Shangri La aan Jost gaf. En zo was de oor-

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

De collectie van PinJost en PinDigi

Page 39: 2010 - 03 - Spinner Magazine

spronkelijke uitdaging voor de technicus om dooie flip-perkasten weer gaande te maken die in10 jaar heeft gecumuleerd in Oostenrijks grootste collectie van die tijd, met 111 kasten. PJ bezocht de opslag van alle 160 levende exploitanten in die tijd waarbij hij EM kasten in alle condities ophaalde. De laatste jaren van zijn flipper-jacht deelde hij met Lovely Pinhead (ing. Karl Köhrer).

Tijdens zijn restauraties heeft PJ zijn eigen methoden ontwikkeld om afbladderende kopruiten te conserveren en om ontbrekende verf te herstellen. Om de machines zo authentiek mogelijk te houden, werd de “levensop-vatting” van jarenlange restauraties van antieke klok-ken overgebracht op de flipperkasten. PJ heeft nog nooit een kabinet overgeschilderd of een speelveld met plakplastic geseald. Als het kale hout vanonder het speelveld artwork verschijnt, worden alleen de zwarte lijnen gedaan met zwarte permanente viltstift om de slijtage door de ouderdom aan te geven. Het oorspron-kelijk artwork wordt zo weinig mogelijk beroerd.

Naast Annelie, PJ’s grootste liefde, is zijn Gusher de grote liefde. Het is de allereerste machine die hij tegen-kwam, op de leeftijd van 6 jaar. Volgens PinJost nodigt Honey het meest tot spelen uit. PJ’s liefde en aandacht gaat ook speciaal uit naar zijn bijna volledige collectie van Rally Fliptronics.

Tegenwoordig heeft PinJost zijn collectie beperkt tot 80 werkelijk prachtige machines van fifties tot 1975. Voor elke nieuwe flipper die komt moet er een andere weg en dat zijn zware beslissingen! Wanneer er bijvoorbeeld een Roy Parker Woody wordt aangeboden, wie kan dan de artwork met die knappe babes weerstaan?

Tot nu zijn 44 beauty’s in gebruik in PinJost decennium gerelateerd gamerooms: Graceland ‘50, Dreamland ‘60 en Neverland ‘70. Elke twee manden komt er een nieu-we kast uit PJ’s eigen restauratie werkplaats.

Twee keer per jaar komen zo’n 25 kampioenen om op alle kasten te spelen in de Golden Counter Award com-petitie. De trofeeën, echte telwerken op marmeren sok-kels, zijn echte kunstwerken. Maar ook de traditionele “Rusty Pinball”, die voor de laatste plaats wordt uitge-reikt!

Alle flipperkasten, die vrijwel dagelijks door Pin-Jost worden bespeeld, krijgen stroom van een eigen stroomvoorziening. Deze stroom komt van een 80 kilo-watt waterkrachtstation die PJ samen met zijn lieve vrouw Annelie exploiteert.

Vorig jaar, een keer ’s ochtends vroeg zei ze: “Jost, ik heb een besluit genomen.” Na 30 jaar huwelijk klinkt dat in eerste instantie helemaal niet goed! En toen kwam ze met de Big Bang voor de dag. “Ik ga mijn eigen verzameling flipperkasten beginnen!” zei ze, vriendelijk glimlachend.

Sindsdien is haar aandeel in de verzameling gegroeid tot 7 kasten, allemaal geruild tegen kasten uit de ver-zameling van Jost.Nu hebben ze, geloof het of niet, de beste manier van verzamelen ontdekt waarbij ze hun liefde voor de mooiste flipperkasten van de wereld met elkaar delen.

PinJost is te bereiken via [email protected]

OVER PINDIGI

De verzamelaarnaam PinDigi (PD) komt uit de digitale wereld van Günter Freinberger. Hij stichtte het High-Tech bedrijf Digi Technologies, had zijn eigen omroep Digi Hit Radio en verdient nu een goede boterham met Digi Real, om maar eens een paar van zijn bedrijven te noemen.

PinDigi is een verzamelextremist. Het bewijs hiervoor is zijn verzameling flipperkasten die zo’n 500 kasten beslaat. En hij begon pas 10 jaar geleden! Niemand kent het precieze aantal, want dat verandert elke dag. PD koopt steeds weer nieuwe verzamelobjecten en ver-koopt gemakkelijk dubbele exemplaren uit bulkaan-kopen in het verleden. Ongeveer 260 flippers van de PD verzameling zijn in speelbare conditie en bijna 90 zijn top restauraties. Dat betekent dat ze perfecter zijn dan een NIB kast uit die tijd. Alle metalen delen zijn opnieuw verchroomd en blinkend gepoetst. De speel-velden zijn afgewerkt met meerdere lagen hoogglans lak en tot spiegelend gepoetst. Alle kabinetten zijn gezeefdrukt met artwork in de originele kleuren.

Zijn museumachtige gameroom heet PinDigiland en daar staan 35 prachtige flipperkasten, met name zijn “Schatzies” uit alle perioden. Speelbaar en in de best mogelijke conditie.Hier kunt u een BallyHoo uit ‘30 zien, een Bowling Champ uit ‘40, Sweet Sioux uit ‘50, Capt. Fantastic uit

39NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 40: 2010 - 03 - Spinner Magazine

‘70, Fireball Classic van ‘80, Addams Family uit ‘90 tot een Star Wars uit ‘00 en een hedendaagse Elvis.En geloof me, om zo nu en dan de opgestelde kasten te vervangen heeft PD keuze genoeg!

Gevraagd hoe dit verhaal zal eindigen, lijkt het of Pin-Digi een museumachtig doel heeft:“Ik wil me met mijn verzameling concentreren op de presentatie van flipperkasten gericht op alle histori-sche mijlpalen van begin dertiger jaren tot het heden.” Deze “Het beste van de decennia” flipperkasten zul-len gesierd worden met modificaties van de hand van zijn artwork directeur Adams, de specialist die de flip-perkasten hyperperfect restaureert. “Back to the roots, kwaliteit boven kwantiteit” is het laatste, enigszins gewijzigde doel van PD.

Feitelijk zijn, dicht bij de toekomstige Trans European Highway bij Linz, de eerste stappen om een Flipper-kastenmuseum op te zetten reeds gezet. In dit beeld komen alle in flipperkasten geïnteresseerde bezoekers door gigantische flippers op het “speelveld” van het museum. Dit betekent een mooi parkachtig gebied, waar een groot aantal bumpervormige paviljoens staan die elk een decennium flipperkastgeschiedenis laten zien. Zodra je op een rolloverknop stapt, begint het geluid en de verlichting van de show vanaf dat punt. Er zijn restaurants met balvormige stoelen en pop-bumpertafels. Je komt binnen via drop-down-targets nadat je op een groot aantal sightseeing-ramps bent geweest. Het gigantische kopruitachtige reclamebord, verlicht en tot in de verre omtrek schitterend, laat zien welke gebeurtenis vandaag op het programma staat.

Maar goed, terug naar de werkelijkheid. PD’s vrouw Ann heeft zo nu en dan nog wel eens een kritische opmerking. Zij is zeker geen Pin-Ann! “Wie kan mijn flipperjunkie genezen? Is er een doktor of misschien een vriend die deze zware taak aankan? Is deze junk wel waardevast? Maar ok, ik heb liever dat hij flipper-

kasten verzamelt dan vriendinnen!”

PinDigi is te bereiken via www.pinball.atEen bezoek aan de website is zeker de moeite waard.

Inmiddels heeft PinDigi zijn Gameroom klaar. “Hurra, das Meisterwerk ist vollbracht - eine eigener Gameroom mit “Museums-charakter” ist fertiggestellt.”

Dat de heren ambitieus zijn mag blijken uit de volgende tekst: “DaswasSiehierinderSammlungsehenisteinAuszug aus der größten Sammlung elektromechani-schenFlipperEuropasunddamitauchdiegrößteÖster-reichs.Dazumussgesagtwerden,dassPinDigikeinenWertaufQuantitätderSammlungsondernaufqualitätundeinzigartigkeit legt - unddawill erWeltcharak-tererreichen.AnderegrosseSammlersindinAustralien(MichaelShalhoub-PinballmasterundBuchautor)undindenUSAGeneCunninghameundTimArnold.PinDigierreichtenach12Jahrensammeln,nahezudie500erMarkeanGerätestückzahlen.Essindallewichti-genEpochenderPinballZeitundKulturgeschichteundtechnischenInnovationenvertretenvon1932bis200x,demnach>75JahreFlippergeschichte.Seinbester FreundPinJost (Melk/Wien) verfügtübereinegrosseSammlungWoodrailsundeinumfassendesFlipperknowhowderEM (elektromechanisch)Genera-tion.ZusammendürftemaneineeinzigartigePinball-SammlungmitWeltcharakterhaben.”

U ziet op de website ook dat PinJost en PinDigi al meer-dere malen op de Oosterijkse TV (ORF) zijn geweest met hun verhaal. Een paar leuke introductievideo’s zijn op de site te vinden. (Verborgen op de “Pinball” pagina onder de foto waar PinDigi op de Capt. Fantastic leunt en op de “News” pagina.)

En mocht u in de buurt van Linz in Oostenrijk komen, kunt u gerust zelf even gaan kijken!Zeker de moeite waard!

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 41: 2010 - 03 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Hierbij de antwoorden van de quiz uit de vorige Spin-ner:1. Last Action Hero (Data East, 1993) 2. Baywatch (Sega, 1995) 3. Lethal Weapon 3 (Data East, 1992) 4. Airborne (Capcom, 1996) 5. Godzilla (Sega, 1998) 6. Cyclone (Williams, 1988) 7. Maverick (Data East/Sega, 1994) 8. The X-files (Sega, 1997) 9. The Who’s Tommy Pinball Wizard (Data East, 1994) 10.Tales Of The Arabian Nights (Williams, 1996)

De Ken-Uw-KastenQuiz

Helaas waren er deze keer maar vier deelnemers. We hebben dan ook besloten om ze alle vier een prijs toe te sturen. De prijswinnaars zijn:

Joachim ReniersRichard BaanErik Kleijn Paul Loerakker

Zij krijgen hun prijs binnenkort thuisgestuurd.Wegens gebrek aan reacties deze keer geen nieuwe quiz. Misschien in het Kerstnummer weer...

1 2 3 4 5 7 8 9 106

Page 42: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Eerder dit jaar liet NFV-lid Jeroen van Beek aan een aan-tal andere liefhebbers zijn eigen creaties zien. Prach-tige decoraties voor de gameroom. Via het NFV Forum kwam dit nieuwtje ook bij de Spinner redactie. Wij polsten hem voor een kort interview en een paar foto’s van zijn creaties. Nu kan iedereen de roestvast stalen logo’s van Jeroen zien en geeft hij zelf wat uitleg over het hoe & waarom.

Hoe ben je er zo toe gekomen om deze prachtige logo’s te maken?Jeroen: ‘Ik kreeg mijn idee toen ik bij een vriend van mij op een Stern kast aan het spelen was.toen ik het gatenpatroon in het Stern logo zag, dacht ik; het zou misschien wel mooi zijn om hier een topper van te maken. Toen ik eenmaal bezig was, leek het mij wel een uitdaging om meerdere logo’s te snijden, mooi als decoratie voor een gameroom’.

Wiekentzeniet,dieprachtigelogo’svanBally,WilliamsenGottlieb?Daarkunjeleukedingenmeedoen.Bijvoorbeelddecoratievelogo’svoorinjegameroommaken.

Flipper logo’s

De logo’s zien er prachtig uit. Stevig en stijlvol. De kwaliteit straalt er van af. Van welk materiaal zijn ze gemaakt? Hoe dik? Hoe zwaar?Jeroen: ‘Alle blanke logo’s zijn gesneden uit roestvast staal (rvs 304) en zijn na het lasersnijden handmatig opgeborsteld met Scotch-Brite (een soort staalwol ). De tweekleurige variant is gemaakt van 2 aluminium pla-ten, welke ik beide in kleur heb gespoten en deze heb ik toen op elkaar bevestigd’.

De logo’s zien er heel professioneel uit. Wat voor apparatuur gebruik je om ze te maken?Jeroen: “Eerst moet er een ontwerp gemaakt worden op de computer. Autocad is hier voor een erg geschikt programma. Dit Autocad ontwerp moet dan tot een snijprogramma gemaakt worden. Hierna word het logo gesneden op een lasersnijmachine. het maximale ver-mogen van deze machine is 5 KW. Er kunnen staalpla-ten op gesneden worden variërend van 0.10 mm tot en met 25 mm dikte en met een tolerantie van 0.10mm. De maximale afmetingen van de plaat zijn 6000 x 2000 mm.” Zijn ze echt geschikt voor aan de muur? Op wat voor formaat maak je ze? Jeroen: “De afmetingen per logo verschillen onderling. Gemiddeld zijn de logo’s zo’n 50 x 20 CM. de plaat-dikte is 2MM. de tweekleurige varianten bestaan uit 2 x 2 mm dikte”.

BAS VIS

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 43: 2010 - 03 - Spinner Magazine

43NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en Nederland

NIEUW!

-moneyorderbetalingeninUSA

-postadresUSA

-ophaalservicebinnenDuitsland

-paypalbetalingenworldwide

-EBAYproblemsolvingDuitsland

Het begon duidelijk als een experiment, maar je hebt de smaak duidelijk te pakken. Welke logo’s heb je al gemaakt? Welke vind je zelf het mooiste?Jeroen: “Tot nu toe heb ik 6 verschillende ontwerpen gemaakt. ik heb gekozen voor de fabrikanten die mij persoonlijk het meest aanspreken. Welke creatie vind je zelf het meest geslaagd? En waarom?Jeroen: ‘Zelf vind ik het logo van Williams het mooist. Het is gewoon een erg chique en sierlijk logo om te zien, het is erg vloeiend, samen met de herkenbare W als logo’.

Er zijn er nog wel een paar. Ga je ermee door? En welke zou je dan nog willen doen?Jeroen: “Ik zag laatst dat Stern sinds kort een nieuw logo heeft. Deze zou ik wellicht nog eens kunnen maken. hij is wel sierlijk vind ik. Ook heb ik eens een protector gesneden voor mijn RFM. Mijn idee is om dit ook verder door te voeren en voor meerdere kasten een eigen ontwerp protector te maken Verder hoeft het niet bij flipperkasten te blijven natuurlijk. Er zijn een hoop andere mooie dingen te maken. Met een beetje fantasie en geduld is alles mogelijk…”.

Page 44: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Henk de Jager kwam de kast begin 2010 persoon-lijk afleveren, en ik sprak die dag met hem over het ontwerpen en bouwen van de kast, die is uitgebracht onder de merknaam ‘One more time’ en is opgedragen aan David Gottlieb. Na een korte speluitleg drukte ik mijn eerste spel af.

SPELDe kast speelt snel en soepel. Meteen na het afschieten belandt de bal bovenin, waar een popbumber en een slingshot-hamer achter het onderste rubber voor een interessante dynamiek zorgen. De bal kan nu twee kan-ten op: of via de linker lane richting saucer of via de mid-delste lane het midden van het speelveld op. Wanneer de bal inderdaad via de linker lane komt, raakt deze een stop. Nu kan de speler punten of een letter van het woord MAGIC scoren. Een door een motor aange-

dreven set sleepkoppelingen onder het speelveld zorgt ervoor dat een 10-tal lampjes 1 voor 1 gaan branden. Drukt de speler op het juiste moment op de flipperknop, dan zal de bal in de saucer (Merlin’s secret hole) belanden en krijgt de speler het bij het brandende lampje beho-rende aantal punten en dus soms ook een letter. Timing is hierbij belang-rijk! Er zit enige vertraging tussen het moment van drukken en het stoppen van de lampsequentie.De motor die deze actie aandrijft is tevens het eni-ge onderdeel dat voor het ontwerp van de kast al vaststond. Van de voor-raad van ruim 100.000 flipperonderdelen in de werkplaats was dit een onderdeel dat perse in de kast moest. Voor de rest is de kast ontworpen zon-der specifieke onderdelen voor ogen te hebben.

De letters MAGIC com-pleet krijgen levert als beloning een extra bal op, en de ‘magic match’ feature wordt ‘lit’. Hoe-wel veel in de kast terug-grijpt op klassieke tech-nieken om spelelementen te implementeren, is de ‘magic match’ een unieke en vernieuwende feature. Wanneer de speler deze scoort door de bal in de Cauldron (toverketel) te spelen wanneer de feature lit is, zal het eindcijfer altijd matchen en een vrij spel opleveren.

NadeRoute66(2003)endeBigCityZOO(2005)wasHenkdeJager,connaisseurvanelektro-mechanischeflipperkasten(EM-ers)enauteurvanHETFlipperhandboek,nognietklaar.NavelemaandenontwerpenenbouwenwasdaardeMerlin’sMagic(IPDNo.5469):eenvolledigvangrondafaanopgebouwdeEM-ermeteenaantalinteressantespeleigenschappen.Dekastis,dankzijhetinitiatiefvanBasVisendebijdragenvaneenhandvolNFVledennuinhetclubhuistebewonderen.

KOEN mARTENS

One more Time: merlin’s magic (2009)

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 45: 2010 - 03 - Spinner Magazine

De toverketel is een ander bijzonder spelelement. Deze lane, die de bal van het onderste deel van het speelveld omhoog leidt naar de bovenzijde van het speelveld, kan heen en weer schuiven. Normaal zit in deze lane een saucer die de magic match feature activeert. Echter, wanneer de ‘close cauldron’ switch geraakt wordt, ver-dwijnt deze saucer als bij magie en verschijnt een roll-over die 100 punten scoort.

zELF BOUwEN“Het bouwen van de kast is een crime”, zegt Henk. “Je moet een volleerd timmerman zijn om dit goed voor elkaar te krijgen. De kast moet niet alleen stevig zijn, maar ook nog eens mooi recht en zonder naden in

elkaar passen”. Volgens Henk is het een stuk mak-kelijker om een bestaan-de kast te nemen, en deze over te spuiten. De inserts op het speelveld zijn overigens geen echte inserts, blijkt uit zijn uit-leg van de methode. In plaats van losse inserts, is transparante epoxy in de juiste kleur direct in het speelveld gegoten.

Henk vervolgt: “Het is een kwestie van experi-menteren, je eigen kast bouwen. Je kunt het nog zo mooi ontwerpen, de realiteit dwingt je soms om je idee te herzien en het toch anders aan te pakken. Natuurlijk blijft er altijd wat te klussen over: na de eerste paar potjes weigerde de Merlin dienst en moest er geklust wor-den. Kast open, speelveld omhoog en liberaal silico-nenspray toepassen. Hier-na speelde de kast weer als een zonnetje”. Velen hebben inmiddels op de aparte en interes-sante kast kunnen spe-len. Met recht een unieke aanwinst in het NFV club-house.

45NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 46: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Na het voorjaarsoverleg in 2010 van het NFV Bestuur ben ik me gaan bezig houden met het compleet maken van een ‘wanted list’ per generatie. Via het NFV Forum deed ik een oproep aan iedereen om zijn zegje te doen. Daar-uit is onderstaande lijst ontstaan met de meest genoem-de titels. Maar op basis van de reacties en informatie van IPDB heb ik ook een uitgebreid overzicht gemaakt van andere kasten van deze generatie.

Het verzoek aan alle leden is om nu hun voorkeur ken-baar te maken, zodat we ons gericht kunnen oriënteren. In totaal willen we 15-20 kasten uit deze generatie in onze collectie. Voor alle duidelijkheid staat het erbij ver-meld als een bepaalde kast al in de collectie aanwezig is. Of al in het clubhuis staat omdat Ad Jonker ‘m beschik-baar heeft gesteld om op te spelen. Wat we reeds aan kasten hebben kan je ook terugvinden in de rubriek Kas-tenCommissie op de NFV site. Afhankelijk van de voor-keur van onze leden zouden we kunnen besluiten om een deel van deze kasten te verkopen cq. te ruilen tegen kasten die hoger op de ‘wanted list’ staan.

Als je ook mee wilt doen: dat kan! Ik ben nieuwsgierig naar jullie mening. Stuur me je persoonlijke top 5 van de kasten uit deze generatie. Op basis van alle inzendingen zullen we bepalen welke kasten een vaste plek in de NFV collectie krijgen. Reply via het NFV Forum of via mail naar [email protected]

mEEST GENOEmDE TITELSNaast Bally Midway en Williams, waren in deze periode ook Premier En Data East zeer actief. Bekende flipperkast ontwerpers als Pat Lawlor en Steve Ritchie deden toen ook al van zich spreken. Meest opvallende creatie was zonder twijfel de Banzai Run, met zijn extra speelveld in de verticale backbox. Maar er zijn meer heel bekende titels, zoals de Funhouse met de lachende kop van Rudy. En we hebben allemaal ongetwijfeld ritjes gemaakt op de Taxi en geluisterd naar de teksten van de Bride of Pin-bot. De meest genoemde titels:• Banzai Run• Funhouse*• Elvira ATPM*• Bride of Pinbot• Whirlwind• F14 Tomcat*• Taxi• Riverboat Gambler• Earthshaker• High Speed**= reeds in NFV collectie en opgesteld in NFV Funhouse** = collective Ad Jonker (opgesteld in NFV Funhouse)

UITGEBREID OVERzICHTMaar er zijn natuurlijk veel meer titels uit die generatie. Titels die je misschien niet meer uit je hoofd weet, maar die als je de naam weer leest wel (mooie) herinneringen oproepen. Wie heeft er niet gespeeld op de Fire!? Of de Big Guns van Williams? En Back to the Future blijft natuurlijk een geweldig thema. Daarom ook een uitge-breide lijst, zodat we een zo goed mogelijke inventari-satie kunnen maken.1987-05 Amazon Hunt II Premier1991-09 Amazon Hunt III 1987-06 Arena Premier1990-06 Back to the Future Data East1989-11 Bad Cats Williams1988-11 Bad Girls Premier1988-05 Banzai Run Williams1987-10 Big Guns Williams*1989-04 Big House Premer1989-04 Black Knight 2000 Williams*1989-08 Bone Busters Inc. Premier1991-01 Bugs Bunny’s Birthday Ball Midway1991-04 Cactus Jack’s Premier1991-01 Car Hop Premier**

AlsNFVBestuurbeslotenweeerderomtoetegaanwerkennaareencollectievanmaximaal100flipperkasten.Indiecollectiemoetenallegeneratiesflipperkastenverteg-enwoordigdzijn:elektromechanisch,SolidStatenumeriek,SolidStatealfanumeriekenDotMatrix.Maardatroeptookdirecteenvraagop:welketitelsmoetendatzijn?

NFV wanted List 2010 – Alfanumeriek

LIEVEN ENGELBEEN

Page 47: 2010 - 03 - Spinner Magazine

1991-08 Class of 1812 Premier**1988-02 Cyclone Williams1990-09 Deadly Weapon Premier**1988-02 Diamond Lady Premier1990-09 Diner Williams1990-11 Dr. Dude Midway

1989-02 Earthshaker Williams1989-10 Elvira and the Party Monsters Midway*1988-11 Excalibur Premier1987-08 Fire! Williams1987-09 Fire! Champagne Edition Williams1990-11 Funhouse Williams*1991-02 Harley-Davidson Midway1991-02 Hoops Premier**1989-04 Hot Shots Premier1988-12 Jokerz! Williams1989-12 Lights...Camera...Action! Premier1989-09 Monday Night Football Data East1989-12 Mousin’ Around! Midway1989-11 Night Moves International C...1992-03 Operation: Thunder **1990-04 Phantom of the Opera Data East1989-05 Playboy 35th Anniversary Data East1989-08 Police Force Williams1990-06 Pool Sharks Midway1990-09 Radical! Midway**1990-11 Riverboat Gambler Williams1988-04 Robo-War Premier1990-01 Robocop Data East1990-06 Rollergames Williams*1988-02 Secret Service Data East**1990-02 Silver Slugger Premier1987-12 Space Station Williams*1987-04 Spring Break Premier1991-11 Surf ‘n Safari Premier1988-06 Swords of Fury Williams

1988-08 Taxi Williams1990-04 The Bally Game Show 1991-02 The Machine: Bride of Pin•bot 1990-10 The Simpsons Data East1988-11 Time Machine Data East**1990-10 Title Fight Premier**

1988-08 Torpedo Alley Data East1989-04 Transporter the Rescue Midway1988-03 TX-Sector Premier1990-07 Vegas Premier1987-10 Victory Premier

1990-01 Whirlwind Williams

47NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 48: 2010 - 03 - Spinner Magazine

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Flipperen op reis: Pacific Pinball museum

LAURENS LINSSEN

In de eerste Spinner van 2010 staat een interview met Kevin Tiell, een fotograaf die prachtige foto’s maakt van flipperkasten (www.kevintiell.com). De interviewers hadden Kevin beloofd dat hij een papieren versie van het blad zou krijgen, maar helaas dacht de één dat de ander hier voor zou zorgen en omgekeerd. Kort gezegd geen Spinner naar Kevin.Kevin stuurde de vereniging wel een aantal van zijn Rudy foto’s, die we nu dankbaar bij sommige evene-menten als prijs uitdelen, met het verzoek om toch nog een papieren versie te ontvangen. En wat wilde het toeval: Kevin woont in San Francisco, waar mijn vriendin en ik een gedeelte van onze voor-jaarsvakantie zouden doorbrengen. Een afspraak was snel gemaakt. Kevin kondigde ons aan ons mee te zul-len nemen naar één van zijn pinball plekken: de lucky Juju in Alameda. Voor de discovery kijkers onder ons, de oude legerba-sis in Alameda is de plaats waar de Mythbusters Jamie en Oliver veel van hun grootschalige mythes busten. Een botsing van een schoolbus tegen een vrachtwagen wordt daar uitgevoerd. Dat deze legerbasis leeg staat, en veel bedrijfigheid de regio heeft verlaten is één van de redenen waarom in Alameda de Lucky Ju Ju, ofwel het Pacific Pinball Museum in het midden van een win-kelstraat is gevestigd. Het Pacific Pinball Museum doet in eerste instantie aan als, hoe verassend in een winkelstraat, een winkel. In de etalage staan drie flipperkasten opgesteld die te koop

LaurensLinssenmaakteeenreisnaarSanFranciscoenbezochtdaarhetPacificPinballMuseum.Hierzijnverslag.

zijn. Eenmaal binnen begint het museumgehalte toe te nemen. Al was het maar omdat er aan de linker en rechterkant van het pand rijen staan met alleen maar EM-ers, waaronder een paar zeldzame wood-rails en wedgeheads. Allemaal werkend en in zeer goede staat. De eerste machines van het museum, in 2006 begon-nen als een soort underground bijeenkomst van flipper liefhebbers, waren EM-ers. Pas later zijn daar de solid states en DMD kasten bijgekomen. Een paar (4) van de machines zijn niet te bespelen, omdat ze te kwetsbaar zijn en die staan, zeer passend bij een museum, achter een koord. De overige pakweg 80 kasten zijn gewoon speelbaar. In de winkelruimte staan een paar mensen te spelen, en je zou bijna denken dat het wel meevalt met de belangstelling. Maar net als in het Funhouse zijn de SS en vooral de DMD kasten populair. In de achterruim-te staan een stuk of tien DMD-kasten opgesteld waar-voor je op je beurt moet wachten om te kunnen spelen. Doordat er soms wachttijden zijn, krijgen de SS kasten en ook de EM-ers nog redelijk veel aandacht in verge-lijking met een gemiddelde Funhouse Friday. De sfeer is heel gemoedelijk, maar je merkt dat het geen club is. Meer losse groepjes vrienden waartussen geen andere binding bestaat dan de hobby, geen overleg over vol-gende aankopen of over technische problemen. De catering is in vergelijking met het Funhouse maar matig geregeld. Een cola automaat met blikjes, geen bar, laat staan een keuken waar maaltijden worden bereid. Zo weinig aandacht voor de inwendige mens is bijna on-Amerikaans.

De winkelpuivanhetmuseum

Page 49: 2010 - 03 - Spinner Magazine

49NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Na rondgeleid te zijn door Kevin komt de initiatiefne-mer te voorschijn: Michael Schiess. Hij geeft een korte toelichting bij het museum Zoals gezegd, de aanleiding was een underground initiatief (letterlijk en figuur-lijk) van een kennis die Berkely Mac wordt genoemd. Deze Berkely Mac organiseerde in zijn kelder op vrijda-gen flipperfeestjes, toegankelijk enkel op uitnodiging. Michael begon een voor iedereen toegankelijk initia-tief op zaterdag. Het duurde een paar jaar, maar het werd populairder dan hij misschien had gedacht en zo ontstond na wat gebrainstorm, het blijft ten slotte San Francisco (althans dichtbij), het idee om een museum te starten. Oude machines zouden van de ondergang gered worden, jeugd kon kennismaken met de spel-letjes van vroeger. Wie tijd over heeft helpt, wie geen tijd heeft doneert: kasten, geld of beide. Dat Michael de drijvende kracht is, blijkt uit veel van wat hij vertelt, maar een drijvende kracht heeft mensen nodig om te inspireren en die mensen zijn er gelukkig. Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat het museum zes dagen per week open is, (alleen maandag gesloten), en een min-stens even groot team zorgt er achter de schermen voor dat de machines speelbaar worden en blijven. Op een soort klusdagen komen enthousiastelingen bij elkaar om onderhoud te plegen en om kasten die in opslag staan op te knappen. Want zoals Michael vertelde: er zijn nog een hoop machines in opslag. Op mijn vraag: hoeveel zijn er dan nog, kreeg ik het antwoord... oh, genoeg! Toevallig kreeg ik recent een newsletter van Pinball News waarin een tipje van de sluier wordt opge-licht: http://www.pinballnews.com/learn/warehouse/

Maar Michael doet meer. Zo heeft hij ook een transpa-rante flipperkast van plexiglas gemaakt. Beter gezegd: hij heeft er drie gemaakt, elke nieuwe weer een beetje beter dan de vorige. Het zijn wel bestaande kasten, dus

Flipperen op reis: Pacific Pinball museum

De onder-kantvanhets p e e l v e l dvan de SurfChamp

niet een totaal eigen ontwerp zoals Henk de Jager. Over Henk de Jager gesproken: Michael haalt direct het repa-ratieboek van Henk tevoorschijn: “Een bijna onmisbaar boek en wereldwijd bekend bij EM-liefhebbers!” En dat krijg ik te horen aan de andere kant van de oceaan. Over wereldwijde bekendheid gesproken!

Na een mooie avond flipperen reden we met Kevin terug over de Bay Bridge. De volgende dag weer naar huis. En wat zien we op de luchthaven? Een display gemaakt door de mensen van Pacific Pinball Museum.

Eén van det ransparan-te f l ippersvan MichaelSchiess

Vlnr:LaurensLinssen,MichaelSchiess,KevinTiell.

Page 50: 2010 - 03 - Spinner Magazine

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

NFV SHOP – Beheer & AssortimentARJAN LUGTHART

Al vanaf 1985 een liefhebber. Dan is dit dus een jubileum jaar. Vertel eens wat meer…Erik: ‘Ik ben een 4-tal fases in mijn leven in aanraking gekomen met flippers.

De eerste fase was op Camping Ennerveld in Wapen-veld, toen nog met mijn ouders. Begonnen met kijken naar de grote jongens, die speelden op kasten zoals Gorgar en later bijvoorbeeld Elektra. Deze kast was toen helemaal hot met drie speelveld niveaus en ik dacht 4 flippers.

De tweede fase was later toen ik ouder werd en wat geld verdiende in de zomermaanden op de camping met bardiensten, keukendiensten en andere klusjes. Toen stonden de High Speed en de Fire naast elkaar. De High Speed werd mijn eerste grote liefde, ik kon er niet langs lopen zonder even te proberen. Hij riep me als het ware, iedere keer weer, die zwaailamp en die politieradio.De mooiste momenten waren ‘s nachts tij-dens de feestavonden, alle grote mensen waren feest aan het vieren in de grote zaal en ik ging dan stiekem terug naar de kantine. Kast aan en dan volledig in het donker op de High Speed knallen. Later stond daar ook mijn volgende liefde: de Funhouse waar ik ook maar op bleef maar spelen, op naar 24:00, wow I’m sleepy dan dat gesnurk, super….

De derde fase was nadat ik jaren niet had geflipperd.. Het begon weer toen ik een kast tegenkwam in mijn stamcafé om te proberen of het zou gaan lopen. In de TAF vond ik weer een nieuwe liefde waarna vervolgens de White water en de “echte” Indiana Jones volg-den. Er is zelfs ooit eenmaal een open pinball toernooi geweest bij ons in de buurt, van deze gebeurtenis staat de beker nog steeds bij mij thuis.

Ook daarna volgde weer een periode niets totdat ik op vakantie 2004, in Salou Spanje, een speelhal in liep en een Indy 500 tegen kwam. Ik was alweer verkocht. Deze keer besloot ik direct na de vakantie op zoek te gaan naar een eigen kast op Marktplaats. Het moest een High Speed worden, ik vond een hele mooie bij Branko Prijs.Hij liet mij zijn game room zien met veel trots maar al die kasten zeiden mij helemaal niets (AFM, MM, MB,

HetassortimentindeNFVshopisditjaarflinkvernieuwd.Nieuweshirt,fleecejackseneensportievebodywarmer.Inhetclubhuisligtallestegenwoordigineenfraaievi-trinekast.Enbijgroteevenementeniseraltijdeenvastecrewdiedezakenregelt.InditartikeleennaderekennismakingmetErikBoesdiealenkelejarendeNFVshoprunt.Eneenblikophetnieuweassortiment.ZodatonzeledenalvastkunnennadenkenoverhunaanschaffenbijhetDPO.

Congo, SS), maar ik ging voor mij High Speed. Branko vertelde me ook over de NFV en ik besloot meteen de volgende dag lid te worden.

Hoe zit je collectie er nu uit? Erik: ‘Nu in 2010 zijn we inmiddels een stuk verder in de tijd en ik heb al wat meer kasten gehad zoals High Speed, Corvette, TAF, White Water, Scared Stiff, HUO POTC, Medieval Madness en als laatste gekocht op 11-9-2010 een HUO Spiderman.

Ik kan op dit moment maar twee kasten tegelijk kwijt en heb momenteel alleen nog de twee Stern HUO’s, waar ik heel blij mee ben. Er zijn nog wel plannen om wat meer ruimte te gaan vrijmaken in de toekomst, maar dat is nog in een pril stadium. Bij ons in de buurt zijn er niet veel kasten meer te bespelen in het wild. Zo ver ik weet staat er alleen nog eentje bij de voetbalclub. Tenminste er stond een Tales from the Crypt.

Speel je ook wedstrijden?Erik: ‘Ik ben geen top speler maar op sommige kasten

Page 51: 2010 - 03 - Spinner Magazine

51NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

waar ik de rulesheet redelijk van ken, kan ik wel wat topspelletjes spelen. Eén van de hoogtepunten was een score van 2,1 miljard op een TAF, in het wild op winter-sport in Italië (ik moet er wel bij vertellen dat de Bear-kick erg makkelijk was te scoren met de rechter flipper en na 100 bearkicks de superbearkick gaat beginnen). Verder speel ik niet mee met competities, misschien in de toekomst, maar wil me ook niet te veel verplich-ten. Ik heb nog meer hobby’s en natuurlijk een mooie vrouw die me ook wel eens wil zien’.

Hoe kwam je er zo toe om NFV Shop beheerder te worden?Erik: ‘Ik heb me aan-gemeld voor het beheer van de shop, omdat ik na mijn het eerste DPO in Zwa-nenburg een grote chaos zag. Ik wilde zo snel mogelijk heel veel informatie over de club verzamelen. Maar niemand wist iets over welke spin-ners er nog waren, alles lag door elkaar.Ik ben in die tijd ook meteen begonnen met het verzame-len van Flyers, helaas was dat ook een gro-te zooi van ezelsoren e.d. Ik was al jaren thuis in de verzame-laars markt (Telefoon-kaarten, Arena kaar-ten, Seizoenkaarten) dus ik deed al veel op Marktplaats en Ebay.Er kwam een vacature vrij voor de shop, ik wilde me graag inzet-ten voor de club maar ook niet teveel tijd kwijt zijn. En die paar extra bestellingen kon ik er wel bij doen.

wat zijn de toppers in het assortiment?Erik: ‘Het loopt met de bestellingen nu niet zo hard, maar dit komt mede omdat de shop niet meer online is, Ben B. is daar wel mee bezig geweest maar ik heb daar toen een beetje te weinig mee gedaan. Het wordt weer eens tijd om dit opnieuw op te pakken.

Ik sta ook bij de internationale evenementen met een stand met de spullen, meestal samen met een vriend en mede lid Ernie Giesbergen. De spullen die we nu in de

NFV SHOP – Beheer & Assortimentshop hebben zijn over het algemeen wel bekend bij de leden. Dus op nationaal niveau heeft dat dan ook niet zoveel zin. Toch blijven de flyerposters wel altijd weer goed verkopen, helaas kunnen we de low budget foto-lijsten niet meer krijgen, misschien dat iemand nog een goede tip heeft om ze ergens te kunnen kopen.

Er is door Jan en Tonia een mooie nieuwe kledinglijn ingezet, deze is o.a. ook te koop op clubavonden in het clubhuis. Jan heeft ook een mooie vitrine kast neerge-zet in het clubhuis om de spullen te promoten.

Ik heb de meeste spullen ook thuis op voorraad, o.a. de flyerposters, fly-ers, spinners en nog wel wat spullen. Het meeste wat online bij me wordt besteld zijn oude spinners vooral door nieuwe leden die snel ken-nis willen maken met de club. Op evene-menten gaan de ken-tekenplaathouders meestal wel vlot en de Stern muismat-ten gaan ook hard, niet allemaal maar bepaalde titels. Het enige wat ik echt nog nooit heb verkocht is een ansichtkaart van de Medieval Mad-ness met een ont-werp tekening van het speelveld’.

Nog een laatste woord?Erik: ‘Als laatste wil ik nog melden, dat ik het een hele leu-ke vereniging vind die ongelooflijk trots mag zijn op haar clubhuis en haar ver-zameling. Maar ook de leden die ze heeft

met zo veel kennis en veel hele mooie gamerooms. Ik ben blij dat ik de afgelopen jaren behoorlijk wat centjes bij elkaar heb kunnen sprokkelen om de kastencollectie uit te breiden.

Iedereen tot snel, ik moet gaan. Ik hoor op de achter-grond, iemand roepen Where are you Spiderman!!

DevitrinekastmetdenieuweNFVkledinglijninhetNFVFunhouseteEderveen.

Page 52: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Maar we gaan eerst eens het slagveld rond, want de gebied is nogal volgebouwd en dan is het handig dat je weet wat je zoekt om virtueel te vernietigen.

Onderaan de vertrouwde twee flippers en links en rechts de zeer bekende opstelling van de flipper inlanes en de outlanes. Links lijkt het dat er een kick back is. Hier is echter bezuinigd, ook het leger ontkomt daar niet aan, en in dit leger geen kick back. Net boven de linker uitgang een wat verborgen korte gang met een target met de lenzen Artillery, 1, 2 en extra ball. Daarnaast een lange baan met de

lenzen Train, Strafe value en Fuel. In deze baan zit tevens een spinner. Iets meer naar binnen links drie drop tar-gets. Daarboven een bumper en direct daarachter de helling met de lenzen Radar, Attack en een Stealth (een

jachtvliegtuig met een nogal drie-hoekige vorm die slecht door een radar gedetecteerd kon worden). Achter de helling zit een beetje ver-stopt een gat met de lenzen Bun-ker, Attack en een Stealth en een gat met de lenzen Train en een Ste-alth. Midden boven een gat met de lenzen Power Plant, Helicop-ter, Attack en een Stealth. Tussen de gaten met Train en Helicopter zit een target. Rechts bovenin een

dome met daarin een draaischijf, zes targets en links-onder verscholen een bumper. De bal rolt hieruit onder het grote plastic en kan daar vastgehouden worden. De

ballen rollen van hier naar rechts en komen langs de derde flipper die onderaan de gang naar het Ammo contact gaan. Laatste is een vari-target (waarde naar gelang hoe ver men het contact naar achter kan schieten). Net boven de derde flipper meer naar binnen weer vijf drop-targets en onder deze derde flipper een gat met de lenzen Anti-Aircraft, Attack en een Stealth. Net

Demanmeteenmissie.AdJonker.DatmaggesteldwordenindeomschrijvingvandevolgendeflipperkastgenaamdOperation:Thunder.Jecall-signtijdenshetspelisEagle3ennawatoefeningendieinstevigheidvariërenkomtheteruiteindelijkopneerdatjehetultiemegevechttegendevijand(leesflipperkast)moetzientewinnen.Mochtdatlukkendankanjesuperieurjedirectmeteenwelverdiendverlofsturen.Oftewel,hetkanzijndatjeindeeerstebalreedsgameoverkankrijgenzondereenslamtilt.

Operation Thunder

boven de rech-ter drop tar-gets zit nog een vaste target. Boven diverse banen zitten op de bergen ook diverse lampjes die een waarde aangeven. Bij de linker helling jackpot, dou-ble jackpot en super jackpot. Boven ieder van de twee vaste targets million en boven de dome zes stuks die aan de zes targets in de dome gelinkt zijn. Tenslotte zie je op de apron nog het woord special met bij iedere letter een led.

Uw opdracht is elke missie tot een goed einde te brengen. In deze kast ben je aan het vliegen en zit je altijd in een missie die hier dan niet gestar t hoe-ven te worden. Tevens heeft elke missie een hoofddoel en zijn er gelijk nog wat extra afleidingen. Die worden hieronder behandeld. Tot slot in deze intro (een ver-haal op zich) nog wat over waar de bal al dan niet heen gaat. De linker baan met Train eindigt bij het gat Train bovenin. Dit is het enige doel dat altijd met twee keu-zes geschoten kan worden. Vanuit het gat wordt de bal op de helling geschoten. Schiet je de bal in de Bun-ker dan komt deze er bij Anti-Aircraft weer uit. Een bal in Helicopter wordt in de baan naar de derde flipper gestuurd of in de plunger lane als Power Plant verlicht is. Zit de bal in de Power Plant dan kan met de lampjes die gedoofd moeten worden met de rechter flipperknop verplaatsen.

AD JONKER

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 352

Page 53: 2010 - 03 - Spinner Magazine

missie 1. Eindigt bij missie volbracht of bij balverlies.Primair: Het locken van de bal op de helling via of RADAR of TRAIN. Geslaagd geeft een promotie.Secundair: Verlichte targets in de dome geven ieder een strafe value van 100k en alles uit 1M. Strafe value te behalen via het onderste TRAIN schot (spinner).Tevens mogelijk bonus multiplier.

missie 2. Eindigt bij missie volbracht of bij balverlies.Primair: Het locken van de bal op de helling via of RADAR of TRAIN. Geslaagd geeft een promotie. Bij bal-verlies gaat een eventueel gelockte bal verloren.Secundair: Verlichte targets in de dome geven ieder een 1M attack bonus en alles 9,99M. Attack telt terug en kan via een verlicht attack schot worden behaald.Tevens mogelijk bonus multiplier.

missie 3. (DOGFIGHT). multibal, eindigt bij weer een enkele bal. Indien bij of missie 1 of missie 2 een bal gelockt of geen gelockte bal twee bal mulitbal, bij locks bij missie 1 en 2 drie bal multibal.Primair: Steeds bij het behalen van alle vijf stealth scho-ten een letter in special en:1) 1ste keer de promotie.2) 2e keer 20M.3) Iedere volgende keer 50M.Secundair: Verlichte targets in de dome geven 1 secon-de extra bal target, alles tien seconden. Extra bal indien verlicht bij ARTILLERY.Tevens mogelijk bonus multiplier.

missie 4. (TANK ASSAULT). Eindigt bij missie vol-bracht of bij balverlies. Indien de FUEL opraakt vallen de flippers stil.Primair: Schiet de linker drie drop targets twee maal en de rechter vijf één maal. 2M per target en een special indien compleet. Tevens een promotie indien geslaagdSecundair: FUEL laden. Linker TRAIN baan (spinner) is verlicht voor extra fuel. Als behaald dan moet de bal via de rechter flipper return lane om fuel weer te ver-lichten.

missie 5. Eindigt bij missie volbracht of bij balverlies.Primair: Schiet AMMO, TRAIN en ANTI-AIRCRAFT in willekeurige volgorde. Geslaagd geeft een promotie.Secundair: De vaste twee targets zijn in deze missie steeds 1M waard.Tevens mogelijk bonus multiplier.

missie 6. (SEEK AND DESTROy). Eindigt gelijk als bij missie 4.Primair: Schiet de verlicht oranje schoten. Bij één daar-van heeft ‘de vijand zich verstopt’. Indien gevonden 20M en promotie.Secundair: Gelijk als bij missie 4.

missie 7. Eindigt bij missie volbracht of bij balverlies.Primair: Schiet ARTILLERY, ANTI-AIRCRAFT, BUNKER en

53NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

RADAR in willekeurige volgorde.Geslaagd geeft een promotie. Secundair: Voor ARTILLERY knipperen 1, 2 en extra bal. Schiet je de target als extra bal brandt dan een exta bal. Loopt af op tijd.Tevens mogelijk bonus multiplier.

missie 8. Eindigt bij missie volbracht, count-down op nul of bij balverlies.Primair: Het verlichte attack schot schieten om de aftel-lende bonus te behalen.Geslaagd geeft een promotie.Secundair: De vaste twee targets zijn ook in deze missie steeds 1M waard.

missie 9. Eindigt bij missie volbracht of bij balverlies.Primair: Schiet in volgorde ANTI-AIRCRAFT, ARTILLE-RY, AMMO, BUNKER en HELICOPTER. Laatste lockt de bal en geeft een promotie.Secundair: tevens mogelijk bonus multiplier.

missie 10. (mULTIBALL). Start bij nieuwe bal indien balverlies in missie 9 of indien missie 9 vol-bracht bij een schot in HELICOPTER. Een twee-de bal kan je nu afschieten en in de dome kan je de jack-pot verhogen. Start bij 3m en iedere target in de dome geeft 100k meer. Alle targets geraakt verhoogt de jack-pot nog eens met 3m. Als de tweede bal vast ligt komt de eerste bal uit de helicopter voor de boven flipper (indien van daaruit gestart). Schiet je deze direct op de hellin (RADAR) dan lockt deze ook en komt er een derde bal voor de plunjer. Eindigt bij weer enkele bal.Primair: Jack-pot schieten via de helling (RADAR). In

SPELBESCHRIJVING

Page 54: 2010 - 03 - Spinner Magazine

volgorde steeds jack-pot, double jack-pot en super jack-pot (scoort 1x, 2x en 3x de jack-pot waarde).Hier geen secundaire missie.

missie 11. Eindigt bij missie volbracht of bij bal-verlies.Primair: Schiet in volgorde ANTI-AIRCRAFT, ARTILLERY, BUNKER, TRAIN, HELICOPTER en RADAR.Secundair: Drop targets scoren hoger.Tevens mogelijk bonus multiplier.

missie 12. (FINAL ASSAULT). Eindigt gelijk als bij missie 4Primair: Alle knipperende schoten raken voordat de brandstof op is.Lukt het dan:1) 99M2) Direct promotie naar 5-star general3) Of direct einde spel !! of terug naar missie 6.Lukt het niet dan terug naar missie 11.Secundair: Gelijk als bij missie 4.

Bonus multiplier. Als de linker flipper inlane is verlicht moet je daarna de vari-target (rechts onder de dome) minstens naar de vierde positie schieten. Dit kan je niet zien, maar de target heeft zes posities. Telkens als dit lukt krijg je 1x meer bonus voor de rest van het spel. Maximaal 15x bonus.

Bonus. Enkele bonus is 100k x de missie waarin je zit, dus maximaal 1,2M x multiplier.

Power plant in topgat. Indien in bepaalde missies een aantal contacten zijn geschoten kan de rode lens in het bovenste gat verlicht worden. Schiet je de bal hierin dan rolt deze naar de plunjer en kan je éénmalig een bonus halen met dezelfde opbouw als de opbouw van de jack-pot in missie 10.

Drop targets scoren standaard 3k. In enkele missies sco-ren of de linker of de rechter drop targets ieder 300k en in missie vier scoren ze alle 2M.

Rank bonus. Aan het einde van ieder spel krijg je nog de rank bonus. Deze kan je lezen links op de apron. Bij het behalen van missie 12 wordt je altijd direct 5 star general dan ook nog eens 50M op brengt.

Eagle 3, you are ready for take-off. Succes met de missie!

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 55: 2010 - 03 - Spinner Magazine

BAS VIS

DeNederlandseFlipperVereniging(NFV)heeftmeerdan1000leden.Elkjaarverwelko-menwezo’n100nieuweleden.Sommigenzijndiedirectzeeractief,anderenzoekennogwatnaardemogelijkhedenvanhetlidmaatschapvandevereniging.Eriseennogveelgroteregroepdiewelvanflipperenhoudt,maardiegraageerstwatnaderkenniswillenmakenvoordatzeeenbesluitnemenovereenlidmaatschap.

START NEw GAmE: Kom kennis maken met de NFV!

Om in deze behoeften te voorzien, organiseert de NFV twee kennismakingsdagen op zaterdag 4 december 2010 en zaterdag 15 januari 2011. Als je op die dagen lid wordt, krijg je een extra welkomst kado: een flyer poster naar keuze!

START NEw GAmE: KOm KENNIS mAKEN mET DE NFV!

Wat: kennismaken met de vereniging en andere nieuwe leden Wie: voor nieuwe leden of flipperliefhebbers die overwegen om lid te worden van de NFV Wanneer: zaterdag 4 december 2010 en zaterdag 15 januari 2011 Waar: NFV Funhouse in Ederveen Entree: € 5 (leden en niet-leden)

Alle 80 flipperkasten in het clubhuis van de NFV staan vanzelfsprekend op ‘free play’. Dus dat is op zich al een reden om te komen :-)

Wat kun je tijdens deze kennismakingsdag allemaal ver-wachten? Een kort overzicht:

INFORmATIE OVER DE VERENIGINGMaak kennis met bestuursleden en andere actieve leden van de vereniging. Zij leggen belangstellenden graag uit wat de activiteiten in het clubhuis zijn en wel-ke voordelen er verbonden zijn aan lidmaatschap van de NFV en Club van 100 lidmaatschap. Ook is er een speciale NFV folder met extra informatie.

INFORmATIE OVER HET CLUBBLADElk kwartaal maakt de redactie met hulp van kopij van de leden een nieuwe Spinner. Natuurlijk zijn de edi-ties van voorbije kwartalen in te zien en te koop. De Spinner is volledig in kleur en biedt adverteerders een mogelijkheid om een groep van meer dan 1000 lief-hebbers te bereiken. Informeer ‘ns naar de adverteer-mogelijkheden!

INFORmATIE OVER DE NFV SHOPDe NFV heeft een eigen set T-shirts, polo’s en jacks met NFV logo. Diverse moderne kleuren en ook in gro-te maten. Verder is er een uitgebreide collectie flyers/posters en een DVD. Natuurlijk zijn die tijdens deze dag ook te koop!

INFORmATIE OVER DE wEBSITEDe website is een belangrijke bron van informatie over activiteiten van de vereniging en de flipperwereld. Het NFV Forum is een door leden veelbezochte plaats voor uitwisseling van ervaringen, antwoorden op technische vragen, aanmelding voor evenementen, uitslagen van toernooien etc. Op de wiki staat veel achtergrondinfor-matie, onder andere over de flipperkastencollectie van de NFV. Tijdens deze dag kun je een kijkje nemen in het ‘ledendeel’ van de NFV website

INFORmATIE OVER EVENEmENTENNaast de evenementen in het clubhuis organiseert elk jaar ook twee evenementen op locatie: het open Nederlands kampioenschap (Dutch Pinball Open=DPO) en de Early Spring Pinball Party (ESPP). Sinds een aan-tal jaren organiseert de vereniging ook flippertoernooi-en op diverse locaties in Nederland en België. In 2010 waren er 12 toernooien verdeeld over de regio’s Noord, Midden, Zuid en België. Bij deze Regionale Flipper Toer-nooien (RFT) kunnen alle NFV-leden zich inschrijven. Als je ook eens mee wil doen, vraag dan nadere infor-matie over de opzet, data en prijzen tijdens deze ken-nismakingsdag.

INFORmATIE OVER LOKALE ACTIVITEITENMet meer dan 1000 leden verspreid over Nederland en België zijn er natuurlijk ook altijd liefhebbers bij jou in de buurt. Er is een aantal locaties in Nederland waar je regelmatig terecht kunt voor een avondje flipperen. Ook is er een initiatief waar leden bij elkaar afspreken om een partijtje te spelen. Laat je informeren over de mogelijkheden bij jou in de buurt!

55NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 56: 2010 - 03 - Spinner Magazine

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

John & Ruby in de watertoren

JOHN VAN DER wULP

Zelf zijn wij lid van de Club van 100 waarmee de NFV extra inkomsten genereert. In februari van dit jaar was er een bijeenkomst voor deze leden waarbij er geflip-perd werd en tevens een prijs is verloot. Ruby en ik hadden het geluk om niet alleen de duo wedstrijd te winnen maar ook nog eens de hoofdprijs in de loterij, namelijk een weekendje in de Watertoren in Vlissingen. Deze prijs was beschikbaar gesteld door Peter Noor-lander en hier hebben we deze zomer dankbaar gebruik van gemaakt. Samen met 2 bevriende stellen zijn we op vrijdag 6 augustus richting de Zeeuwse kust vetrokken. Nu zijn Patrick, Valentina, Edwin en Nathalie geen NFV leden maar door-dat het regelmatige BAF bezoekers zijn wellicht wel bekende gezichten voor sommigen. Kom je Vlissingen binnen-rijden dan kan je dicht bij de boulevard de indruk-wekkende watertoren bijna niet over het hoofd zien. Dieter van Es nam de honneurs van Peter Noor-lander waar en heette ons van harte welkom in de Watertoren. Na het over-handigen van de sleutel en een korte rondleiding van Dieter was het snel naar de kelder. Hier staan namelijk ruim 10 flip-perkasten. Voornamelijk EM kasten en door o.a. de vochtige omgeving in de kelder niet allemaal spe-lend. Maar in de woonkamer staat een zeer mooie Lost World. Alhoewel op dat moment geen sleuteltje te vin-den. Zou Peter nog wat geld willen terugverdienen en moet er geld in worden gegooid? Gelukkig niet… Met telefonische goedkeur van Peter het deurtje van de flip-

ElkjaarverlotenwetijdensdespecialebijeenkomstvoordeClubvan100ledeneenspecialeprijs.OokditjaarwasdateenweekendinDeWatertorenvanVlissingen.Eenleukeprijs,omdatheteenprachtigeovernachtinggelegenheidis,maarookdeflipper-liefhebberkomteraanzijntrekken.NahunbezoekstuurdenJohnvanderWulp&RubyPlasschaerteenverslagvanhunervaringenaandeSpinnerredactie.

per wat geforceerd om wat spellen af drukken en spe-len maar!

Maar het is mooi weer dus is het zonde om binnen te blijven. Op naar de boulevard voor een wandeling en drankje. Daarna een hapje eten bij de plaatselijke Itali-aan. Later op de avond bleek er de jaarlijkse nachtmarkt te zijn. Zo’n 2 kilometer aan kraampjes met de meest

uiteenlopende waar die te koop wordt aangeboden. En tijdens de naborrel in de Watertoren werd onze avond besloten met een uitzicht op de vuurwerk-show die avond. Op zaterdag hadden de heren ingepland om naar de Voetbal Experience in Middelburg te gaan. Met het argument van een aldaar aanwezige peep-show met ontblote boven-lichamen van voetballers kregen we de dames ook zover mee te gaan. Ruim 3 uur hebben we ons hier prima vermaakt en zijn we een stuk wijzer gewor-den op het gebied van het Nederlands Elftal en andere voetbalgebieden. En dan wordt het middag en begint het toch wel te kriebelen… In de Car-rousel in het centrum van Vlissingen had ik al eerder 5 Stern flippers op een rij-tje gezien. De zwangere dames waren wel toe aan

een middagdutje dus de mannen konden zich enkele uren uitleven op de flippers die prima speelden. Alhoe-wel geen NFV leden moest ik soms alle zeilen bijzetten om niet te worden verslagen door Edwin en Patrick. Lukte niet altijd maar wel genoten van prima spelen-de Lord of the Rings, Spiderman, Wheels of Fortune,

Club van

Page 57: 2010 - 03 - Spinner Magazine

57NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Pirates of the Caribbean en Shrek. In de avond werden we na het eten nog verrast met “Vlissingen zingt mee”. Een meezingevenement op het dorpsplein waarvan ik verdere details zal besparen. Op zondag bleven er nog 2 uitdagingen over: een ran-kingpotje spelen tegen Ruby en het beklimmen van de watertoren. Dit laatste bleek een aardig avontuur te zijn wat niet een ieder aandurfde. Via houten trap-pen en nauwe doorgangen bereikten we uiteindelijk de watertank op grote hoogte. Al het geklim en gezwoeg werd zo beloond met een mooi uitzicht over Vlissingen.

Zo eindigde ons weekendje in de Watertoren. Een bij-zondere locatie dicht bij de boulevard van Vlissingen. Verwacht geen luxe 5 sterren accommodatie in deze Watertoren uit 1894 maar wel een originele locatie voor een weekendje weg. En dat hebben wij dan zelfs cadeau gekregen voor het participeren in de Club van 100. Prima investering dus!

John & Ruby in de watertoren

JohnenRubyopdeLostWorldindewoonkamer.

In de Carous-sel in Vlissin-gen staan vijfStern flippersopeenrij.

Page 58: 2010 - 03 - Spinner Magazine

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

NFV Funhouse: Van en voor leden van de NFV

ARIE PIJL

HISTORIEBegin 2008 heeft de NFV een nieuwe locatie voor het clubhuis gevonden in de voormalig kippenschuur in Ederveen.Dat het niet makkelijk was een locatie te vinden is ons allemaal duidelijk geworden toen we op zoek waren, eisen als midden van Nederland, weinig huur per maand, voldoende ruimte voor zo’n 150 kasten (al dan niet spelend opgesteld), parkeerruimte voor zeker 50 auto’s, geschikt voor kleine evenementen, ruimte voor keuken, voldoende stroom voorziening, etc. maken het vinden van een geschikte locatie er niet makkelijk op, maar………..Gelukkig vonden we toch een plekje, daar waren de kippen net uit en dus moest er veel, ja heel veel gebeu-ren om die ruimte voor de NFV geschikt te maken.Met veel hulp van enthousiaste leden en voor wie niet zoveel tijd had maar wel wilde helpen door lid te wor-den van de club van 100 hebben we nu een clubhuis om met recht trots op te zijn.

ALGEmEENTijdens het opstellen van het contract met de huidi-ge huurbaas zijn we het over een aantal zaken eens geworden die we in een contract vastgelegd hebben en wat we eind dit jaar gaan evalueren, zowel intern als met de huurbaas.Belangrijk is dat er geen overlast voor de overige huur-ders op dit terrein mag zijn, opletten met parkeren dat er geen afsluitingen optreden van de ingang naar de garage en naar de ingang van de overige gebouwen, ca. Één evenement per maand en maximaal twee eve-nementen in het jaar waar een geheel weekend mee gemoeid is inclusief de zondag.Inmiddels heeft de huurbaas een eigen oprit gemaakt omdat de aanloop van (niet alleen de NFV maar ook de andere huurders) groter was dan in de periode voor 2008. Deze ligt er keurig bij. Op deze oprit en naastge-legen gras mag NIET geparkeerd worden.Binnen het bestuur is overleg geweest hoe we met ons clubhuis omgaan, er zitten veel kosten in welke door contributiegelden en oa. Club van 100 zijn opgebracht.Ook hebben we te maken met een huur welke elke

maand betaald moet worden met daarbij de kosten voor de energie (zo’n 80 spelende kasten nemen aardig wat stroom af).Nu hebben we met elkaar indien haalbaar twee eve-nementen in een maand en kunnen altijd een beroep doen op zo’n 80- spelende flipperkasten voor een eve-nement buiten het Funhouse. Dat is zeker belangrijk omdat er steeds minder een beroep kan worden gedaan op (exploitatie-)bedrijven om flipperkasten beschikbaar te stel-len en we afhankelijk zijn van onze eigen kasten en kasten van leden om evene-menten te organise-ren. We kunnen stel-len dat het clubhuis en dan met name alles wat daarin zit eigendom is van de NFV, daarom vragen leden vaak waarom ze dan toch entree moeten betalen.Er is binnen bestuur gekozen om de kos-ten van alles wat we als club doen neer te leggen bij die-gene die de kosten maakt, dus leden die nooit naar het club-huis komen moeten niet belast worden met betalingen waar ze geen gebruik van maken. Zo worden ook de evenementen waar mogelijk georganiseerd als zich-zelf terugbetalende evenementen. TOEGANG TOT HET CLUBHUISHet clubhuis is geen openbare gelegenheid, daar-om is het open voor leden van de NFV, echter leden mogen altijd introducés meenemen. Een lid mag net

Page 59: 2010 - 03 - Spinner Magazine

59NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

zoveel introducés meenemen als hij zelf wil, voor groe-pen boven de 10 personen is het goed dit eerst met de beheerder van het clubhuis ([email protected]) of de catering ([email protected]) af te spreken. Er wordt een onderscheid gemaakt voor de entreeprijs voor leden en niet leden, een Friday night kost voor leden €3,00 entree en voor niet leden €7,50, bij een evenement is de entree prijs gemiddeld de helft van de entreeprijs van een niet lid. Zo is een familie lidmaat-schap voor iemand die graag met zijn gezin naar het clubhuis komt snel terugverdiend.Leden van de club van 100 hebben gedurende het jaar van lidmaatschap gratis toegang tot alle evenemen-ten in het clubhuis, als er aan wedstrijden meegedaan wordt is dat niet gratis (van de opbrengsten van de inschrijfgelden worden de prijzen betaald!).

HUISREGELSOm de gezelligheid en betaalbaarheid in ere te houden zijn er huisregels opgesteld. Deze zijn als volgt:

1) Bezoekers dienen zich na het betreden van het club-gebouw aan de entreetafel of aan de bar te melden bij een bevoegde NFV medewerker.

2) Parkeren van auto’s dient te geschieden op de aangewezen plaat-sen, bij twijfel infor-meert u bij de bar bij één van de bevoegde NFV medewerkers.3) Bij wangedrag behoudt het NFV Bestuur zich het recht voor bezoe-kers de toegang tot het NFV Funhouse te ontzeggen4) Consumpties die-nen aan de bar con-tant afgerekend te worden5) Het is verboden om glazen / flessen / overige consumpties op de flipperkasten te zetten.

6) Het is niet toegestaan voor bezoekers om een flip-perkast te openen; storingen dienen gemeld te worden aan de bar bij één van de bevoegde NFV medewerkers.7) In het NFV Funhouse geldt een rookverbod, voor rokers is “buiten” een speciale peukenbak geplaatst waar zijn hun peuken kunnen deponeren.8) Het gebruik van de toiletten is gratis; laat u de toilet-ten svp. net zo achter als u ze hebt aangetroffen.9) Het gebruik van de flipperkasten is gratis; gebruikt u ze als een ‘goed huisvader’ (dat wil zeggen: net zo als u

dat met uw eigen kasten zou doen).10) Het NFV bestuur is niet aansprakelijk voor toege-brachte schade aan bezittingen van bezoekers in welke vorm dan ook.11) Het NFV Bestuur zal naar eigen inzicht oordelen en handelen bij conflicten over situaties en gedrag die niet in dehuisregels zijn beschreven.

PARKERENAbsoluut niet parkeren op de oprijlaan naar het club-huis en in het gras langs de oprijlaan, dit is net inge-zaaid en kan geen belasting van autobanden verdragen en is geen wei zoals naast het clubhuis ligt.Als de wei aan de rechterkant van het clubhuis open is (dat is als het droog genoeg is) dan zoveel mogelijk parkeren in de wei.Als de wei vol is of niet open is, dan parkeren vanaf de achterzijde van de bestrating, achter ons gebouw, dus doorrijden tot achteraan en vanaf daar zodanig parke-ren dat er geen belemmering is voor de entree van de overige huurders, dus deuren vrijhouden en langs het gebouw parkeren met max. één auto breed.

CATERINGIn het clubhuis is een keuken gemaakt waar we inmid-dels alle faciliteiten hebben om een goede maaltijd te maken voor onze leden.Op de Friday Night en bij evenementen waar ook de middag en avond in valt wordt er door de afdeling cate-ring maaltijden bereid die bestaan uit een keuze uit 3 soorten vlees, keuze uit 2 soorten groente, gebakken aardappelen, schaaltje appelmoes en indien aanwezig een toetje. Wanneer dit vooraf bekend is dat men mee eten wil kan hierop worden ingekocht. Dan kost deze maaltijd €6,50. Indien de maaltijd niet voor de slui-tingstijd (voor de fridaynight is dit donderdagavond tot 18.00 uur) besteld is wordt de prijs indien nog beschik-baar op de dag zelf €8,00. Buiten de vaste maaltijden worden er ook broodjes en drankjes aangeboden tegen redelijk tarief, zo kost koffie en thee €0,80, frisdranken €1,00, biertje €1,20, broodje warme worst €1,80. Aan de bar kunt u de prij-zen zien, die hangen op achter tegen de wand.

GEBRUIK VAN DE FLIPPERKASTEN.Alle kasten staan op free play. Er is dus geen geld nodig om de kasten te spelen, dat zit in de entree prijs.De dotmatrix kasten staan op 4 ballen afgesteld en de overige kasten op 4 of 5 ballen.Het is leuk om met elkaar te spelen, maar alleen kan ook. Is de kast bezet, wacht tot de huidige speler klaar is of spreek af om daarna samen of alleen te spelen.Zijn er kasten met storingen, graag doorgeven aan de bar, dan wordt het verholpen als er mensen en materi-aal aanwezig is, anders wordt de kast uitgezet met een notitie erop wat het mankement is.

Page 60: 2010 - 03 - Spinner Magazine

60 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

NFV Forum vernieuwd

mARK VAN DER GUGTEN

De inhoud van het bestaande forum is overgezet. Dat is ruim 7 jaar aan NFV-historie, in de vorm van 131.611 berichten verdeeld over 8.807 discussies. Dit alles is eenvoudig doorzoekbaar. Verder is het forum aange-sloten op de NFV-site zodat je met je bestaande profiel kunt inloggen.

Op het forum zijn in totaal ruim 350 leden actief. Je kunt er terecht voor technische vragen, informatie over toernooien of om een flipperkast te kopen of te ver-kopen. Een rubriek Onzin en kletspraat ontbreekt ook niet. Ben je lid van de NFV, maar heb je nog geen toe-

Afgelopenzomerishetforumvandeverenigingcompleetvernieuwd.ErisgekozenvoorphpBB.Ditisveelgebruikteforumsoftwareenbovendienopensource.Hiermeezijnernietalleenveelmogelijkhedenbijgekomen,maarvoelthetforumvoorveelledenvertrouwdaan.

gang tot het forum? Maak dan een profiel aan via de NFV-site en mail naar [email protected] voor instructies.

De komende tijd zal er ongetwijfeld nog gesleuteld worden aan het forum en krijgt het in ieder geval nog een NFV-uitstraling.

Je vindt het NFV Forum op:http://forum.nfvpinball.nl

HetNFVForumindenieuwelayout.

Het ‘oude’ NFV Forum.

Page 61: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Wij hebben regelmatig tweedehands / nieuw

gebruikte flipperkasten in de

verkoop.

Bel ons voor de meest recente voorraad.

GAME-XL

Game XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 62: 2010 - 03 - Spinner Magazine

Op het forum van de NFV heeft de vormgever van dit prachtige magazine een schot voor de boeg gegeven om samen met de leden te filosoferen over de te toe-komst van de vereniging. En dat waren niet zomaar een paar zinnen die hij op het forum knalde: Laurens denkt groot, wil met de flippervereniging de wereld verovereren, ziet commerciële mogelijkheden en wil af van het adagium ‘sneu clubje’. Op voorhand is een initiatief als dit te prijzen; het geeft namelijk blijk van betrokkenheid bij de vereniging, en juist van betrokken-heid moet de NFV het hebben. Want zonder betrokken leden, die zich te pas en te onpas vrijwillig inzetten, is de flippervereniging verloren.

Ik wil een paar punten uit het epistel nader toelich-ten. Een van de mogelijkheden, -of opportunities om in marketingtermen te blijven- die hij ziet, is het flippe-ren dermate te vermarkten, dat het op tv kan worden uitgezonden. Televisie is ook anno 2010 een ongekend machtig middel en als je flipperen op tv weet te bren-gen, zal dat een zeer positieve invloed hebben op het ledenaantal. In intieme kring binnen de NFV hebben we vaker naar de mogelijkheden gekeken om een kam-pioenschap op de buis te verslaan; juist door het suc-ces van bijvoorbeeld darten op tv, wilden we dit graag onderzoeken. Toch is het flipperen te klein en –voor de buitenstaander- te ingewikkeld om een zender als RTL-4 of SBS-6 te interesseren.

Een ander idee is het laten restylen van de Spinner zodat hij er uit komt te zien zoals bijvoorbeeld de Linda of een andere fijne glossy. Het idee is geweldig en ik als bladenmaker zou het alleen maar toejuichen. Maar bij alles in het leven moet je reëel zijn en de Spinner zal er nooit uitzien als de Cosmo of de Avantgarde. De Spinner is een clubblad, een heel mooi clubblad wel te verstaan, maar de lezers zijn onze leden. Dat zijn er een stuk of duizend en dat komt niet in de buurt van het aantal kooplustige dames die maandelijks alle glossy’s kopen voor veel te veel geld. Daarnaast ligt de prin-tadvertentiemarkt volledig op zijn gat en zullen grote bedrijven nooit een pagina kopen in een blad als de Spinner omdat het bereik domweg te klein is.

Wat moet je concluderen uit de woorden van Laurens op het forum? Ik denk dat het een goed signaal is of beter gezegd: een wake up call die precies op het juis-te moment komt. Waar staan we als vereniging, wat willen we en waar eindigen we uiteindelijk? Relevante vragen die we ons moeten stellen. De NFV is een finan-cieel gezonde vereniging en de verzameling kasten die we bezitten is in meerdere opzichten imposant. Toch zijn we er nog lang niet en wellicht kan er een nieuwe missie worden geschreven. Willen we groeien? Gaat de NFV, als het mogelijk is, commercieel en hoe zorgen we er voor dat we meer actieve leden krijgen? Allemaal vragen en ik ben benieuwd wie er met antwoorden komt.

DE VIJFDE SPELER

Toekomst

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 63: 2010 - 03 - Spinner Magazine

HUO SHREK, Totaal 166 spelletjes. Geen mankementen of beschadigingen. Inclusief alle goodies die Stern er ooit bijleverde.Eventueel ruilen tegen (een in uitmuntende staat verkerende) No Fear, Creature from the Black Lagoon, Who Dunnit of SpidermanPrijs: €3.350,-Jurgen van Dulst, Vleuten 062927723422 september 2010

SLINGSHOT BRACKET PINBALL mAGICIk ben op zoek naar een slingshot bracket (A00157) van de Pinball Magic (Capcom) met name de bracket (MT00338). Giel van de Kop, Den [email protected] 364242523 September 2010

mEDIEVAL mADNESSTe koop gevraagd een mooie Medieval Madness flipperkast.Rene Zwaaneveld, [email protected] September 2010

Spinnertjes (vraag en aanbod)

Spinnertjes zijn Vraag en Aanbod adver-tenties van NFV leden.

Het plaatsen van een advertentie is gratis voor leden. Alleen niet commerciële Spin-

nertjes worden geplaatst. Voor commerciële of ‘bulk’ advertenties (> 3 flipperkasten) gelden de advertentie

tarieven die voor in het blad staan.

Spinnertjes aanmelden kan via de webstie van de NFV: www.nfvpinball.nl/

spinnertjes. Alle criteria dienen ingevuld te worden. Op de website is het ook mogelijk om

een foto bij een advertentie te plaatsen.

Kijk voor de meest recente Spinnertjes op de website van de NFV:

www.nfvpinball.nl

Te koop

REVENGE FROm mARSKabinet: schade bij de potenSpeelveld: kan een poetsbeurtje gebruiken en bijgewerkt naast de aangebrachte protector, 2 inserts lichte schade aan de gele pijlVoorzien van Ufo ledjes en gekleurde lampjes.Monitor: mooi helder en nog vol van kleuren.Geen manual aanwezig € 995,- Roger Wijnands0654651217 27 september 2010

PINBALL mAGICHet speelveld is nagenoeg schadevrij ook onder de loopingramp(skilshot), het heeft ook nog Mylar. De hoge hoed is ook heel. Kabinet heeft wat gebruiksporen maar niks ernstigs. De kast geeft een paar switchfouten aan en verder werkt alles perfect! € 1250,-. Anthonio van der Heijden, Tilburg0648272071 [email protected]

THEATRE OF mAGICCompleet in zeer mooie staat. Af te halen in Wateringen. Bel of mail voor meer info.€ 1950,- Maik de Boer, Hoek van [email protected] September 2010

mPU RECEL SySTEm IIIKOPRUIT GOTTLIEB PUNKPLASTICS GOTTLIEB SPIRITPLASTICSET ROBOCOPEdwin Nijs, [email protected] September 2010

Kopruit Gottlieb Punk

Plasticset Robocop

Gevraagd

63NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 64: 2010 - 03 - Spinner Magazine

GILDENSTRAAT 32 | 4143 HS LEERDAM | PHONE 0345-511 [email protected] | www.jukeboxgallery.com

V

JUKE

BOXE

S V

SL

OTMA

CHIN

ES V

RA

DIO’

S V

VE

NDIN

G MA

CHIN

ES V

CO

CA-C

OLA

MACH

INES

V

TV’S

V

elke

wer

kdag

en

Zate

rdag

geo

pend

van

10.

00 u

ur to

t 17.

00 u

ur

It’s all about jukeboxesIt’s all about jukeboxes

Bij Jukebox Gallery in Leerdam waant u zich werkelijk in de fifties en sixties. Hier hebben we in de loop der tijd één van de grootste collecties ter wereld aan originele jukeboxen bijeengebracht. Naast unieke jukeboxen treft u ook andere bijzondere items aan, zoals authentieke poolbiljarts, Coca-Cola-

automaten en sixtiesmeubilair. Denkt u aan jukeboxen, dan denkt u natuurlijk aan singles en zelfs 78-toeren bakeliet platen. En daarvan is een ruime sorte-ring voorradig. Maar Jukebox Gallery heeft ook de nieuwste generatie met afspeelmogelijkheden. Voor CD’s en zelfs voor uw iPod!

adv. A5.indd 1 17-09-10 08:30