2009 - 04 - Spinner Magazine

64
NFV Magazine Jaargang 18 - Nummer 4 Interview: Kevin Tiell De collectie van: Jan Izaks en ook: De flippercompetities van 2010 Beter dan New In Box? Een nieuwe Quiz Merlin’s Magic de nieuwe aanwinst voor de NFV?

description

 

Transcript of 2009 - 04 - Spinner Magazine

Page 1: 2009 - 04 - Spinner Magazine

NFV

Magazine Jaargang 18 - Nummer 4

Interview:Kevin Tiell

De collectie van:Jan Izaks

en ook:De flippercompetities van 2010

Beter dan New In Box? Een nieuwe Quiz

Merlin’s Magic de nieuweaanwinst voor de NFV?

Page 2: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Club van

In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen € 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speciale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100. Iedereen

die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden clubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2009 worden de inkomsten van de Club van 100 vooral gebruikt om de kosten van het onderhoud en het verbeteren van de flipper-kasten in het NFV Funhouse in Ederveen te dekken.

Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Gerard van de Sanden ([email protected]) of Bas Vis ([email protected]) en zij helpen u verder.

StefanParmentier

Han Hagens

Page 3: 2009 - 04 - Spinner Magazine

FoTo CoVEr: KEVIN TIEll

5 Van de secretaris6 Interview: Kevin Tiell14 De collectie van Jan Izaks18 Funhouse Update20 NFV competities 201023 Nieuw in het NFV Funhouse24 Bijnamen25 Blik op toen26 De gameroom van Ronald de Boer28 In de media30 Verslag TASPP 200931 NFV Wanted List

Streetlevel

18

FunhouseUpdate

Inhoud

32 Beter dan New In Box?40 Streetlevel (deel 2)44 NFV Evenementenkalender 201046 Techniek staat voor niets: Eddy48 NFV Veiling Update49 Machische Machines: Klusweek in Em-erveen52 Verslag: RPL Finale seizoen 2008-200954 Zoektocht naar een bruid55 Ken-Uw-Kasten Quiz56 Ervaringen met verzekeringen57 Gespot58 Column59 Spinnertjes

28

18

De gameroom

Interview:Kevin Tiell

6

Page 4: 2009 - 04 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1000. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, George Bulte, Arjan Lugthart, Theo van Vroenhoven ([email protected])

Aan dit nummer werkten verder mee:Richard Baan, Gerard van de Sanden, Ben Boogaard, Ad Jonker, David Beam, Kevin Tiell, Ronald Blom, Jord Knapen, Rob Capel, William Rijnbeek,Chris Hutchins, William van de Zand, Lieven Engelbeen, Jim Janssen, Ronald de Boer, Aeneas Verhé, Ronald Blom, Laurens Linssen

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het SPINNER Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur

Secretaris / waarnemend voorzitter: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Kasten Commissie / Clubhuis: Edwin Nijs ([email protected])

Techniek: Ronald Knor ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Tijdelijk bestuurslid: Arie Pijl ([email protected])

CommissiesLedenadministratie: Gerard van de Sanden ([email protected])

Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: -vacature- ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de nfv website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelben.

KVK inschrijving:40482631

COLOFON Van de redac-tie

Tijdens het verzamelen van kopij en het redigeren van de verschil-lende artikelen werd ik weer eens herinnerd aan het feit dat onze hobby zo veelzijdig is. Deze Spinner biedt voor elk wat wils. Zo kan de verzamelaar op bezoek gaan bij Jan Izaks en Ronald de Boer, de technicus kan zich verdiepen in de geheimen van de ‘Eddy’ en de echte klusser kan de avonturen van Ronald Brom tijdens zijn EM-klusweek volgen of meer te weten komen over de high-end pinball restauraties van Chris Hutchins. Voor de wedstrijdflipperaar biedt deze Spinner veel informatie over het komende flipperjaar 2010 en wordt er teruggekeken op de RPL Finale. Voor de liefhebbers van ‘Pinball Art’ zijn er de foto’s van Kevin Tiell en de fanatieke clubhuisbezoeker kan alles lezen over de nieuwe indeling van ons Funhouse. De ‘kastenkenners’ tenslotte kunnen hun kennis van de Streetline kasten bijspijkeren of zichzelf testen in de ‘Ken-Uw-Kas-ten Quiz’.

Het is deze veelzijdigheid die mij zo aanspreekt in de flipperhobby en de NFV. Daardoor zijn in onze vereniging ook ‘vogels van diver-se pluimage’ vertegenwoordigd wat soms erg verfrissend werkt! Dit houdt de vereniging levend en zorgt soms voor onverwachte bewegingen uit een tot dan toe nog onbekend deel van het ‘flip-perspectrum’.

Als jullie dit lezen staan de feestdagen nog voor de deur of zijn net achter de rug. Namens de redactie van de Spinner wil ik iedereen een gezond en gelukkig 2010 wensen. Dat al jullie flipperdromen maar uit mogen komen, op welk vlak ze ook liggen.

Theo van Vroenhoven

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 5: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Evenementen: voortzetten huidig beleid De doelstelling voor 2010 is om de frequentie van twee ledenbijeenkomsten per maand te handhaven. Voor-waarde is dat er voldoende support is, met name voor de organisatie en de voorbereiding van de evenemen-ten die in het weekend plaatsvinden. We gaan gericht extra support zoeken en een oproep doen aan leden om coördinator voor één specifiek evenement te wor-den (zoals bij het DPM, waar het Dutch Pinball Team een centrale rol speelt in de voorbereiding). Natuurlijk met support van leden van het NFV BestuurDuidelijkheid over de evenementenkalender is belang-rijk voor een goede opkomst. De kalender voor 2010 zal in Spinner 4 en op de NFV-site gepubliceerd wor-den. Intentie is om twee keer per jaar een evenement buiten het NFV Funhouse (voorjaar- ESPP, najaar – DPO) te organiseren. Indicatie van de locatie in 2010: ESPP – West Nederland, DPO – Noord Nederland.

ledenaantal: consolideren en beter promoten Eind 2009 schommelt het aantal leden rond de 1020 (740 enkele leden, 115 duoleden en ca. 15 familie abon-nementen). De nieuwe aanwas was in 2009 stabiel met ca. 100. Het aantal opzeggingen ligt wat lager, maar er zijn 40 leden die hun contributie nog moeten voldoen. Dat aantal van zo’n 1000 leden zorgt voor voldoende inkomsten om de activiteiten van de vereniging te finan-cieren. Er is geen aanvullende wervingsactie nodig, wel zal de ontwikkeling regelmatig bekeken worden. Om betere informatie te kunnen verstrekken aan kandi-daat-leden zal een speciale NFV informatiefolder ont-wikkeld worden. We zullen ook onze sponsors vragen om die aan te bieden aan geïnteresseerde liefhebbers.

Clubhuis: goed bezocht; afwerking kan beter.Het nieuwe clubhuis heeft zich in ruim een jaar ontwik-keld tot een centraal gelegen ontmoetingspunt voor de actieve leden van de vereniging. Ruim 1/3 van de leden heeft het nieuwe clubhuis bezocht bij één of meerdere evenementen. De evenementen in het Funhouse wor-den in de regel goed bezocht. Met name de ‘vaste’ vrij-dagen lopen goed en de evenementen in het weekend waarbij voldoende en tijdig aan promotie is gedaan. Wel is extra aandacht nodig voor de informatie op de website over evenementen.

Er zijn geen negatieve ervaringen bij organisatie van activiteiten op zondag in ons clubhuis. Grootste aan-dachtspunt is het parkeren. Bij de komende evaluatie met de huurbaas zullen we de condities voor een ver-nieuwde meerjarige huurovereenkomst gaan bespre-ken. Er is extra aandacht nodig voor de afwerking van de keuken en de voorruimte. Verder is besloten om een extra stelling aan te schaffen, zodat alle niet opgestelde kasten daarin opgeslagen kunnen worden.De opbrengsten van evenementen zijn in 2009 positief. Om die reden is besloten om de tarieven voor entree & consumpties in het voorjaar van 2010 onveranderd te laten.

Kasten: minder kasten, meer kwaliteit Het streven is om als vereniging een eigen collectie van ca. 100 flipperkasten te onderhouden. Er is ruimte om ca. 2/3 daarvan op te stellen. We zullen de kasten vervolgens rouleren en dit afstemmen op het aanbod van AdJo.Qua samenstelling van de collectie is het uitgangspunt:-Dot Matrix 35-40 (nu: 23)-Alfa Numeriek 25-30 (nu: 15)-Numeriek 15-20 (nu: 50)-Elektro Mechanisch 15-20 (nu: 65)

In de laatste maanden van 2009 gaan we extra inves-teren in het onderhoud van de collectie. Zo zullen alle batterijen van de DMD kasten vervangen worden door Ferro RAM’s. Ook komt er een nieuwe bestelling van slotjes, zodat we alle kasten met dezelfde sleutels kun-nen openen. Er komt een centrale registratie van de onderhoudsgeschiedenis van alle NFV kasten.De collectie is gegroeid tot meer > 150 kasten. Dat is ruim boven het streefaantal. In het najaar van 2009 zijn we begonnen met een eerste ‘kastenveiling’ voor leden van flippers uit de jaren 80 (numerieke kasten) . Het is de bedoeling dat er meer volgen (oa. ook van Elektro Mechanische kasten), teneinde de sterk gegroeide col-lectie terug te brengen in aantal. Met name voor de DMD- en Alfa Numerieke kasten die nu ondervertegenwoordigd zijn, zullen we onder de leden een nieuwe peiling houden voor een update van de ‘wanted list’. Voor de samenstelling van de EM-collectie zullen we de werkgroep Magische Machines om input vragen.

Bestuursoverlegvierde kwartaal 2009

5NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Het NFV Bestuur heeft op 7 november op een aantal kernonderdelen het beleid geëvalueerd. De belangrijkste conclusies en beslissingen waren staan hieronder.

Van de secretaris:

Page 6: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Wie is Kevin Tiell en waarom fotografeert hij flip-perkasten?

Kevin is opgegroeid in Toledo, Ohio in de VS. Kevin werd al vroeg geconfronteerd met verhalen over zijn grootvader die veel speelde op de vroege Bally flipper-kasten. Deze kasten speelden op een “nickel” en als je het goed deed kon je credits winnen of je laten uitbeta-len door de barman. Kevins vader heeft, zo wordt ver-teld, er een klein vermogen mee verloren.

Kevin heeft economie gestudeerd aan de universiteit van Ohio, maar kon geen bevrediging vinden in het rekenen in dollars en decimalen. Hij kon wel geïnspi-reerd worden door mooie plaatjes. Hij verhuisde naar San Francisco waar hij voor een verzekeringsbedrijf werkte en in de avond een cursus fotografie deed. Na dit een jaar of twee te hebben gedaan werd hij free-lance fotograaf voor commerciële fotografen.Ondertussen ging hij wat spitten in de geschiedenis van zijn grootvader met flipperkasten. Hoe kon je gokken met zo’n kast? Want zo vaak als hij zelf op de middel-bare school en daarna geflipperd had, hij had nooit een machine gezien waar je mee kon gokken.........

De flipperfoto’s van Kevin Tiell

Kevin: “Bij het onderzoek via het internet zag ik foto’s die de schoonheid van het spel weergaven. Ik vond ook foto’s van kasten waar mijn grootvader op had gespeeld en bedacht me toen hoe “cool” het zou zijn om mijn beide interesses (flipperen en fotografie) te combineren. De belichting van een metalen bolvorm vormde een interessante technische uitdaging en ik begon te experimenteren met uiteenlopende fotoap-paratuur zoals filters, belichting, camera’s, enzovoort.Eerst probeerde ik foto’s te maken door het speelveld-glas, maar dat leverde niet op wat ik zocht. Ik regelde bij een locale flipperkastenhandelaar dat ik een kast kon fotograferen zonder glas: De Sopranos. Het resul-teerde in een aantal plaatjes waar ik tevreden mee was en waar ik thuis mee aan de slag kon in Photoshop.”

Van het begin af wist Kevin dat de camera (duidelijk zichtbaar in de weerspiegeling van de bal) niet thuis-hoorde in de foto en verwijderde die in de nabewer-king. Hoewel hij Photoshop cursussen had gedaan, heeft hij toch vooral zichzelf geleerd hoe je Photoshop goed kunt gebruiken bij flipperfoto’s.

In de Spinner nummer 3, jaargang 18 stond een artikel van Aeneas Verhé met tips voor betere flipperfoto’s. Aeneas’ tips variëren van nadenken voordat je begint tot het poetsen van de kast en het gebruik van een statief. Kevin Tiell maakt al geruime tijd professionele flipperfoto’s. Een goede reden om Kevin te vragen over het hoe en waarom van zijn foto’s.

AENEAS VErHé, JAN IzAKS, rICHArD BAAN

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 7: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Kevin: “Ik wist dat Stern nog de enige flipperfabrikant was en dat ik alleen via de handelaar misschien maar 3 –4 machines per jaar zou kunnen fotograferen. Dus ging ik op zoek naar lokale verzamelaars. Zo leerde ik Michael Schiess kennen (de eigenaar van de Lucky JuJu, en later ook het Pacific Pinball Museum, www.pacific-pinball.com) en stelde hem voor samen een project te doen. Zij hebben veel kasten, vooral uit de 60er en 70er jaren.”

De serie foto’s die hij zo gemaakt heeft bestaat tot nu toe uit 35 foto’s en Kevin hoopt deze verzameling volgend jaar uit te breiden naar 50. Dan heeft hij genoeg mate-riaal om een uitgever te benaderen en er een boek over te publiceren.Kevin werkt nu voor een groot bedrijf voor woning-inrichting waar hij vooral commerciële foto’s retou-cheert. Zo nu en dan krijgt hij de kans om voor zichzelf te werken en daarvoor heeft hij goede relaties ontwik-keld met speelgoedfabrikanten en veel flipperamateurs die hem flipperkasten laten fotograferen. De laatste tijd heeft hij gewerkt met Adobe’ AfterEffects program-ma om “motion graphics” te maken en op die manier meer leven in speelgoed te krijgen.

Kevin: “Toen ik begon met fotograferen wilde ik duide-lijk krijgen waarom we de ene foto beter vinden dan de andere. Waarom krijgen we bij een foto kippenvel en raken we opgewonden of geïnspireerd? Ik weet niet of ik die vraag beantwoord heb maar ik werk voortdurend verder vanuit die gedachte aan nieuwe projecten. Ik ver-wachtte dat ik steeds beter zou worden met Photoshop en fotograferen en dat mijn projecten steeds minder tijd zouden gaan kosten. Maar dat had ik helemaal mis! Mijn projecten vragen meer tijd dan ooit! Dat komt omdat ik het steeds anders wil doen, beter en complexer.”

Naar aanleiding van de opmerking van Jonathan Joosten dat de meeste ballen in de foto’s zijn gemonteerd zegt Kevin: “Zoals gezegd, Photoshop ik de camera uit de weerspiegeling op de ballen in mijn foto’s. Soms is dat heel moeilijk. Bij de “Hollister” foto heb ik twee maanden over het gehele proces gedaan. Dit betreft het eerste idee, de vele alternatieven in com-positie, belichting en nabewerking. Het idee om de bal in de foto te monteren is interessant. Maar ten-zij ik de hele foto zou construeren als een 3D beeld, zou het te ingewikkeld zijn om het speelveld om de bal heen te monteren. Er zijn twee foto’s waar de bal

Lumen Oceana

7NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 8: 2009 - 04 - Spinner Magazine

werkelijk bewoog toen ik de foto nam, de “Lumen Oce-ana” en de “Gorgar”. Bij deze foto’s bewogen de bal en de camera met elkaar verbonden via een met de hand gemaakte baan, net zoals ze vroeger bewegende auto’s fotografeerden. Door deze baan te gebruiken slaagde ik er in om een samengestelde bewegingson-scherpte te krijgen.”

Opmerking Aeneas: Het gaat hierbij om een draaien-de flipperbal die aan de camera vast hangt. Dat is een mooie truc.. leuk dat hij dat vertelt!

richard Baan heeft de volgende vraag voor Kevin:De meeste foto’s zijn gemaakt van EM flippers. Er zijn ook foto’s van andere kasten (Funhouse en Fire) met mooie effecten. Fire heeft de vlammen-de lichteffecten en bij Funhouse is het speelgoed te zien. Veel moderne kasten hebben deze “speel-tjes”. Hoe denk jij over deze modernere kasten met lichteffecten en speeltjes als deel van jouw fotografie?

Kevin: “De foto van de “Fire” was de vierde flipperfoto die ik maakte. Ik was toen op vakantie bij mijn ouders in Ohio. Dat was kort nadat ik naar San Francisco was verhuisd en daar de Sopranos had gefotografeerd. Ik fotografeerde de Fire bij de moeder van een middel-bare school vriendin van me. De kast, die vrijwel nieuw was, stond bij hen in de kelder. Ik had geen foto-uit-rusting bij me behalve mijn 4MP Canon Digital Elph camera. Dat was toen één van de beste “point and shoot” camera’s op de markt en de macro optie die er op zat werkte perfect voor het soort foto’s dat ik wilde maken. In de kelder zaten geen ramen. Ik deed het licht uit en gebruikte alleen het licht dat van het speelveld kwam. Ik probeerde om het vuur heel dicht onder de

bal te krijgen, met het heldere witte licht in de vorm van een kruis in de rechter bovenhoek van het beeld. Hierin zit de metafoor voor Katholicisme. Ook nu nog, is dit één van mijn favoriete flipperfoto’s omdat hij veel meer laat zien dan een flipperkast. Ik heb gemengde gevoelens over de moderne flipperkasten. Ze worden vermarkt met logo’s, ontwerpen en figuren van zaken waar copyrights op zitten. Ik heb wel geprobeerd daar foto’s van te maken maar de advocaten van de rech-tenhouders gaven mij geen toestemming mijn foto’s te publiceren. Daarom blijf ik uit de buurt van de moder-ne kasten. Er zijn een paar moderne kasten die ik wel graag zou willen fotograferen zoals “The Simpsons” en “Family Guy”. Zij hebben features die nieuw zijn voor flipperkasten en de figuren zij hedendaagse iconen. Op een dag zal ik de angst voor een proces aan de kant zetten en maak ik wat foto’s voor op mijn eigen muren.

Dit jaar was echt leuk! Ik heb een foto gemaakt die over speelgoed en flipperen gaat. De foto “Rudy” is de amalgamatie van mij passies voor het fotograferen van speelgoed en flipperkasten. Ik kon van kennissen een “Funhouse” flipper lenen. Omdat zij dachten dat ik betere foto’s zou maken als ik met de kast leefde, werd hij bij mij thuis gezet. En dat klopte. Ik heb er 50 uur over gedaan om deze foto te maken. Ik wist vanaf het begin van dit project dat deze afbeelding speciaal moest worden. Ik wilde ‘m zo BIG maken dat hiermee bezoekers van de 13e editie van het jaarlijkse California Extreme Classic Arcade en de Pinball Expo begroet zou-den kunnen worden. Ik nam deze specifieke afbeelding in 8 onderdelen zodat de resolutie hoog genoeg zou zijn om de afbeelding te printen op 154 cm breed en 167 cm hoog. De uiteindelijke file had liefst 87 lagen!

Het is een hommage aan Rudy, die leeft als één van de

Hollister, voor bewerking Hollister, na bewerking

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 9: 2009 - 04 - Spinner Magazine

grootste iconen en ambassadeurs in de geschiedenis van de flipperkast. Voor diegene die het niet weten: Rudy is de buikspreker die de Funhouse achtergrond spe-lers bezig houdt in deze wereld. Gemaakt van plastic heeft Rudy bewegende ogen, mond en oogleden, waar-door zijn gezicht verschillende uitdrukkingen aanneemt. Zijn ogen volgen de bal wanneer die het speelveld over-steekt. Hij is een echt stuk speelgoed op het speelveld en daarmee een interactief 3D element van het spel.

Tot nu toe is Rudy mijn enige foto van 2009. Ik zou de ringmaster van Cirqus Voltaire en de ruimteschepen van Attack from Mars wel willen fotograferen. En de Balrog van The Lord of the Rings! Of de trollen van Medieval Madness! Er is iets met deze kasten waardoor het spel zo opwindend is. Ik vind het wel de moeilijkste kasten om te fotograferen want er is zo veel dat ik er bij wil betrekken. Dat eindigt er meestal in dat ik de ruimtelijke verhoudingen van de elementen op het speelveld door elkaar haal om mooiere foto’s te maken. Later moet ik dan de kleur en schaduwen van elementen bewerken om ze vloeiender te maken.

Het mag duidelijk zijn, maar het mooiste van de flip-perkastfotografie is voor mij dat ik elke beslissing zelf neem. Er is geen compromis zoals wanneer je voor anderen werkt. Dat wil niet zeggen dat ik geen fou-ten maak. Natuurlijk wel! Wanneer ik soms naar vroe-ger werk van mij kijk, denk ik dat ik het nu anders zou doen. Maar ik verander die foto’s niet. Het zijn tekenen dat ik beter geworden ben!”

ook Aeneas Verhé heeft nog een paar vragen voor Kevin: Ben je zelf ook een flipperaar? Wat zijn jouw favoriete kasten?Kevin: ”Ik hou wel van een potje flipperen maar ben er niet goed in. Als ik een kast fotografeer, kan ik de spe-ciale features met de hand activeren. Zo leer ik de rules van een kast kennen. Mijn favoriete kasten zijn Attack from Mars, Cirqus Voltaire en Medieval Madness.”

Waar maak je de foto’s? op een vaste locatie of bezoek je verschillende mensen?Kevin: “Toen ik begon met flipperkasten fotograferen, werkte ik veel bij de Lucky JuJu in Alameda, Californië.

Gorgar

9NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 10: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Geen enkele foto is in een studio gemaakt. De meeste foto’s zijn gemaakt op locatie. Soms wel drie uur reizen, zoals bij de Hollister. (Die kast stond bij een vriend in de schuur!)” Gebruik je lakens om een goede belichting te krijgen?Kevin: “Dat heb ik alleen bij “Fantastic”gedaan. Ik ben tevreden met het resultaat maar heb wel geleerd dat je zo sterk reflecterende onder-werpen niet moet belichten.”

Welke camera’s en lenzen gebruik je?Kevin: “Ik heb nog nooit een digitale SLR camera gebruik voor flipper-foto’s want de lenzen zijn te groot. Ik kom altijd weer uit op de Canon Digital Elphs variërend van 4MP tot 14MP”.

Maak je veel foto’s vanuit verschillende hoeken en selecteer je later? Gebruik je een speciale uitrusting voor verschillende doelen?Kevin: “Meestal maak ik 2 tot 3 foto’s van een kast en besluit aan de hand daarvan hoe ik verder werk. Ik vind het heerlijk om daarbij uit-dagingen tegen te komen en die samen te krijgen in een goed resul-taat. Zo kon ik er bij “Examen the Future” maar niet uitkomen waar ik de bal precies wilde hebben. Ik wist zeker dat ik de vrouw in beeld wilde. Bij de nabewerking wist ik het ineens! Het moest een “Multi ball” worden! Ik gebruikte meerdere opnames om het beeld te verrui-men en beide ballen op te nemen. Als je goed kijkt zie je dat de ballen elkaar niet weerspiegelen: .........examen the future!Ik gebruik inderdaad soms speciale apparatuur. Om maar eens wat op te noemen: zwarte, witte en grijze kaarten van 120 bij 120 cm. Door-zichtige stukken plastic van 60 bij 120 cm. Deze komen boven het speelveld en ik belicht daar door heen. Lakens werken niet want die hebben een eigen structuur en vaak zitten er vouwen in. Ook kunnen ze vaak niet strak genoeg gespannen worden. Vandaar dat ik plexiglas gebruik. Voor belichting gebruik ik verder flitsers, Tungsten modeling lights (2-3 koppen) en soft-boxes. Ik gebruik neutraliserende en cor-rigerende gels voor de externe verlichting en soms gels voor de speel-veld verlichting. Ik gebruik soms een soft filter, sterfilter of een neu-tral density filter op de camera (deze reduceren de belichting van een opname gelijkmatig over het spectrum). Ik gebruik kleine magneten en posterklevers om de bal op zijn plaats te houden.”

Hoe ga je te werk bij een fotoshoot?Kevin: “Ik arriveer met mijn uitrusting, kies de kast uit en begin te fotograferen. Na een paar ruwe opnames begin ik de verlichting te installeren. Wanneer ik de camera en de bal op de plek heb waar ik ze wil, begin ik de belichting te fine-tunen, de camera instellingen aan te passen en maak ik aantekeningen van wat ik doe. Meestal bedien ik de lampjes die in het speelveld zitten met de hand en maak ik zo de nodige foto’s van plastics en bumpers. Ik gebruik geen statief want ik geef de voorkeur aan de lage hoek.Bij “Globetrotter” had ik alleen voor de kopruit al twee uur nodig want de lampjes zijn normaal niet op het zelfde moment aan. Later heb ik er 8 uur over gedaan om alle delen van die kopruit in één foto te krijgen. Ik hou er niet van om flipperkasten in goed verlichte ruim-tes te fotograferen, omdat de kasten dan met gewone gloeilampen verlicht worden en niet met daglicht of fluorescerende lampen. Ik pro-beer gemengde verlichting te voorkomen en een constante kleurtem-peratuur te krijgen. Je kunt er dan 100K naast zitten maar het mense-lijk oog zal de variatie niet waarnemen. Als het meer wordt dan dat, moet je de CC gels er bij halen. (cc gels= color correction gels, deze

Rudy10 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 11: 2009 - 04 - Spinner Magazine

11NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 12: 2009 - 04 - Spinner Magazine

worden aangebracht op de flitser om een homogene, juiste temperatuur te krijgen). De bal wordt onzichtbaar voor de camera met magneetjes en posterklevers op het speelveld. Ik plaats nooit een speelveld horizontaal omdat ik de kasten wil laten zien zoals ze zijn. Het oplo-pend speelveld draagt bij aan de foto!”

Nawoord van Aeneas:Kevin is een getalenteerde fotograaf en getalenteerde photoshopper die beide technieken goed kan combine-ren. Hij kan het .. en andere fotografen niet en daarom kijkt iedereen op naar zijn foto’s. De foto’s zijn een ide-alisering, hevig gephotoshopt, maar ze tonen wel wat mensen zich inbeelden bij mooie flipperfoto’s.Kijk naar de flipper schilderijen van Charles Bell, zijn die realistisch ? Nee, als je een foto neemt dan ziet een

speelveld er ook anders uit, maar zijn schilderijen en Kevins foto’s zien er net voldoende perfect realistisch uit zodat je gelooft dat ze echt zijn. En dat is vind ik persoonlijk geslaagd als kunst.In elk geval de basis van zijn foto’s kan iedereen maken - hang een voldoende groot wit laken boven het speel-veld en belicht het goed. Zo onrealistisch is die witte reflectie op zijn kasten dus niet

Foutjes die ik zelf gemaakt heb: het laken was te klein en maar aan 1 kant verlicht (heb maar 1 flitser).. en de plakband die de bal op zijn plaats houdt zie je ook nog met een groter netjes opgespannen laken, 2 flitsers die het effen belichten, en je hebt dezelfde basis als wat Kevin heeft als foto.. dan mooi in Photoshop bewerken om elk foutje en stofje weg te halen.

NFV Korting op het werk van Kevin Tiell

De foto’s van Kevin Tiell zijn voor leden van de NFV met korting te verkrijgen. Een afdruk van 16x20 inch, uit een oplage van 25 stuks, kost voor NFV leden 200 USD, inclu-sief verzending. Een afdruk van 30x20 inch, uit een oplage van 10 stuks kost 400 USD.Alle foto’s zijn afgedrukt op Professional Kodak Metallic paper en zijn gesigneerd en genummers op de achterzijde. Voor meer informatie en de beschikbare foto’s kijk op de website: http://kevin.tiell.com/

Showgirls

Page 13: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Adv

erte

ntie

ont

wer

p: J

J -

Uni

groo

ve P

rodu

ctio

ns

Momenteel ook de volgende gebruikte flipperkasten

op voorraad:

World Poker TourElvis

Rollercoaster TycoonIndiana Jones (Stern)

Lord of the RingsAdams Family

Star Wars Episode 1Revenge from MarsTheatre of Magic

White WaterNo good gofersJudge Dredd

GAME-XL

Game XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 14: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Jan, stel je eens voor aan de mensen die jou nog niet kennen Ik ben geboren en getogen op de boerderij waar ik nu woon in Eibergen in de Achterhoek. Mijn vrouw en ik hebben nogal wat gezworven. We zijn samen 17 keer verhuisd. Eerst naar Utrecht, daarna hebben we 5 jaar in Zambia gewoond en gewerkt. Terug uit Afrika zijn we voor nog eens 5 jaar naar Engeland gegaan. In Nederland hebben we lange tijd in Doorn gewoond om vervolgens terug te keren naar onze roots. Ik werk nu voor de land en tuinbouw organisatie LTO-Noord. Eigenlijk ben ik dierenarts maar ik houd me vooral bezig met kennis- en innovatie management. In toenemende mate speelt zich dat af via het internet. Ik ontwikkel dan ook vooral internet communities voor boeren. Var-kensNET.nl is een community die ik heb gemaakt en ik

ben nu o.a. bezig voor de kippen, schapen en paarden. Ik heb al 35 jaar verkering met mijn vrouw, waarvan 27 jaar gehuwd. We hebben twee zonen: Erik (20) en Martin (17)

Ik durf het bijna niet te vragen, maar naar welke generatie flipperkasten gaat jouw voorkeur uit?Inderdaad, foute vraag Ben. Ik ben door en door lief-hebber van elektro-mechanische kasten (EM-mers) en dat weten de mensen die mij kennen dan ook. Naar mijn mening zijn dat ook de échte flipperkasten. Een degelijk spelletje dat de gemiddelde burger snel door-grondt en waar hij in de beperkte tijd dat hij flipperen kan (15-20 minuten) de lol uithaalt. Solid State kasten gaan nog wel omdat ze nog heel erg op EM lijken. De moderne DMD kasten zijn meer computerspelletjes en voor de meeste mensen veel te ingewikkeld. Ze zien er wel gelikt uit, maar je hebt bij een half uurtje spelen geen idee waar de miljoenen punten vandaan kwamen. Ik denk dat de flipperkast ‘back to basic’ moet om men-sen aan te spreken. Een spelletje dat mensen graag spe-len wanneer ze in de pauze van een voetbalwedstrijd zitten of op hun patatje wachten.

Hoe ben je in contact gekomen met de Nederland-se Flipper Vereniging?Ik heb me aangemeld via de website toen ik meer dan twee flippers had. Ik vond dat toen al heel wat en wilde bij de club horen. Maar alles is betrekkelijk. Want als je dan ziet dat er mensen zijn die 150 kasten hebben, weet je dat het allemaal niet zo geweldig is wat je doet. En dat is juist het leuke van de vereniging: iedereen is bezig met de hobby op zijn eigen manier en schaal.

Waar komt de interesse voor deze oude flipper-kasten vandaan?Ik hield altijd al van een beetje prutsen met de tech-niek. Vroeger waren het bromfietsen (Puch) en daarna auto’s (Kevers). De techniek in de EM kasten snap ik en daar kan ik wat mee. Daarnaast vind ik het spelletje meestal leuk en uitdagend. Eén van de belangrijkste redenen voor mijn voorkeur voor de oude kasten komt door de vormgeving. De oude kopruiten zijn vaak een kunstwerk op zich, met totaal verschillende stijlen tus-sen ontwerpers.

De collectie van: Jan IzaksBEN BooGAArD

De vereniging kent flipperliefhebbers in alle soorten en maten. Van ge-dreven topflipperaar tot knutselaar. Deze Spinner gaan we naar de Achter-hoek en nemen we jullie mee op bezoek bij Jan Izaks. Jan heeft een cha-risma waardoor zijn naam snel in je geheugen blijft hangen. Hoe dat zo komt? Lees en oordeel zelf.

De Travel Time

Page 15: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Nu heb je een aardige collectie opgebouwd in een korte tijd. Waar laat je al die flipperkasten?Ik heb het voordeel (soms nadeel) dat ik op een boer-derij woon met schuren, hokken en zolders. Te veel ruimte eigenlijk, want daardoor ga ik “hamsteren”. Nu ligt ook overal wat. Spelende kasten op de deel, gede-monteerde kasten op verschillende plekken, onderde-len en speelvelden her en der. En bijna voortdurend een kast in mijn werkplaatsje. Maar hier komt verandering in want ik ben bezig een zolder in te richten als “Game Room”. Daar kunnen 10 kasten spelend opgesteld wor-den, kunnen er meer dan 10 opgeslagen worden en is ook ruimte voor reparaties en opslag van onderdelen.Het kan nog wel even duren voordat alles zo is als ik het hebben wil...

Wat vindt het thuisfront van jouw “uit de hand gelopen” hobby?Dat wisselt een beetje. Eerst was het leuk en “lekker bezig Jan”. Maar toen ik zo’n 12 kasten had vond mijn vrouw het wel genoeg. Toen vertelde ze mij meer dan eens dat ik het maar moest doen met wat ik had. Nu heb ik 26 kasten. En ze vertelt me nog steeds dat ik een leuke hobby heb. Ach Ben, na een relatie van 35 jaar weet je echt wel waar de rek zit.........Kort geleden toen ze de kinderen een extraatje had gegeven kwam ze bij me en gaf me een knuistje met

geld. “Ga jij dan maar een flipperkast kopen......”. Heb ik natuurlijk meteen gedaan. Ik heb de Mata Hari gekocht en tegen mijn vrouw gezegd dat die voor haar is.Ik realiseer me natuurlijk dat ik met de Mata Hari van mijn voetstuk val als EM fanaat. Dat heb jij me al behoorlijk ingepeperd Ben! Maar ik vind het zo’n mooie kast! (Je ziet het, een excuus is gauw gevonden!)Mijn zoon Erik is helemaal niet geïnteresseerd in de flip-perkasten. Martin wel. We hebben een tijdlang elke avond een competitie gespeeld op de Kick Off. Maar toen die kuren ging vertonen was de lol er af. Kwam wel goed uit want ik kon het niet meer winnen van Martin. Mijn moeder van 89 vindt het allemaal prach-tig. Het brengt leven in de brouwerij. Als ik een nieuwe heb staat ze er meteen met de neus bovenop. “Ziet er nog goed uit hè Jan.........”.Ik zet haar ook wel eens aan een kast maar ze weet nog niet dat je de flipperknop-pen soms ook moet loslaten.

Naast flipperkasten verzamel je ook kopruiten, hoe dat zo?Van de EM-mers is de kopruit niet alleen vaak het mooi-ste onderdeel, maar ook vaak het waardevolste en zeld-zaamste. Sneuvelt je kopruit, dan heb je goeie kans dat de kast verloren is. Maar het omgekeerde gebeurt blijkbaar ook. Dat een kast gesloopt wordt en de kop-ruit overblijft. Vaak zijn de achtergebleven ruiten wel

De collectie van: Jan Izaks

De werkplaats

15NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 16: 2009 - 04 - Spinner Magazine

van mindere kwaliteit omdat ze omgewisseld zijn voor betere. Kopruiten van EM-mers zijn prachtige plaatjes om in te lijsten en aan de muur te hangen. Ik heb rui-ten van de Panthera en de Lucky Seven die ik heel mooi vind. En een heel mooie ruit van de Criterium 75 die in mijn werkkamer hangt. Andere ruiten heb ik al ingelijst en die staan bij mijn flipperkasten op de deel. Een aan-tal staat nog te wachten om ingelijst te worden (vooral ter bescherming van de ruit) en die komen dan in mijn Game Room aan de muur te hangen. Of ergens anders in huis. Wat is de absolute topper in jouw collectie?Dat is heel moeilijk te zeggen Ben. Elke kast heeft zijn eigen verhaal. Als ik kijk uit welk diep dal ik een kast soms haal, dan ben ik daar trots op en is die kast bij-zonder. Dat was bijvoorbeeld met de Pat Hand. Ik ben heel erg gehecht aan de Four Million B.C. omdat ik die het langst heb en er al heel veel aan heb moeten doen. Sommige kasten hebben heel veel uren gekost zonder dat er veel aan gedaan is. De uren zitten dan in het puz-

zelen waar het probleem zit en hoe je het oplost. Over het algemeen vind ik Bally’s mooier en leuker dan Wil-liams kasten. Het spel is meer doordacht en de vorm-geving bijzonder. Kijk maar eens wat Ted Zale en Jer-ry Kelly in hun periode voor moois gemaakt hebben (Capersville, RockMakers, Wiggler, etc): prachtige kas-ten.Ik heb een Hang Glider en die is zeldzaam. Helaas ont-breekt de kopruit en de kans dat ik die nog vind is heel klein. Maar als ik een goede print kan laten maken, zou dat een bijzondere kast opleveren.Maar ik heb jouw vraag nog niet beantwoord. Ik kies voor de Travel Time. Een Segasa die gebaseerd is op Williams technologie. Een eigenwijs spelletje omdat het gebaseerd is op de tijd die een klok aangeeft. Zolang je tijd hebt, krijg je een nieuwe bal wanneer er een door de out-hole gaat. Hij deed het niet goed in de exploita-tie heb ik gehoord. Misschien duurden de spelletjes te lang. Maar het is een heel mooi, lief kastje om te zien!

De Lineup

16 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 17: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Heb je nog een “gouden tip” voor de flipperlief-hebbers?Ja, lid worden van de NFV als je dat nog niet bent. Dat levert enorm veel voordelen op. Je leert mensen ken-nen die allemaal hun eigen netwerkjes hebben. Daar kun je terecht met vragen of als je een onderdeel zoekt.Een gouden tip voor flipperliefhebbers? Ik zal maar niet over contactspray beginnen hè. Dan word ik geroyeerd bij de NFV. Ik weet het niet. Elke liefhebber heeft zijn eigen gevoel bij de hobby. Sommigen willen alleen spe-len. Anderen vinden het opknappen van een kast juist leuk. Ik heb bewondering voor mensen die het speel-veld van een DMD kast kaaltrekken om het veld op te knappen en te coaten en het daarna weer opbouwen.Ik denk dat de brede schakering aan mensen en hun voorkeuren de hobby die we hebben boeiender maken. Daar past niet één gouden tip op.

Ik begreep dat je ook een flipperkast bij het jeugdhonk had staan, vertel!Mijn “hogere doel” is om de kasten weer onder de mensen te krijgen. Zorgen dat er weer op gespeeld wordt. Ik kijk daarom bij ons in de buurt of er een plek is waar een kast goed tot zijn recht zou komen. Zo heb-ben we hier een “jeugdhonk” voor kinderen die er op uit willen maar door hun leeftijd nog niet naar de disco mogen. Elke vrijdagavond komen daar 50-100 jongelui bijeen onder begeleiding van volwassenen. Mijn Bally Hoo heeft daar bijna een jaar gestaan en er zijn ruim 4000 spelletjes op gespeeld. Daarna heeft de 4MBC er even gestaan maar die gaf problemen (na 800 spelle-tjes) en nu staat de Fan-Tas-Tic er.Op deze manier heb ik ook een kast geplaatst in de kantine van de voetbalvereniging. Op deze kast (de Stardust) zijn in drie maanden tijd al 6000 spelletjes gespeeld.Ik ben nu in gesprek met het bejaardencentrum. Want we kunnen wel denken dat die oudjes niks meer kun-nen, maar een potje flipperen lukt al gauw. En dat op een kast uit hun eigen tijd en beleveniswereld. Het cen-

De nieuwe gameroon in wording

trum wil er graag een, maar ze willen eerst een “Grand Café” inrichten.En zo ga ik door om mijn kasten ergens nuttig weg te zetten. Altijd kostenloos en de kasten op vrij spel. Is er iets kapot dan repareer ik het of ik plaats een andere kast. Dat doe ik ook als ze op de kast uitgekeken zijn.

Wat mag de kerstman voor jou onder de boom leggen?Dat lijkt me een indiscrete vraag Ben.Maar o, je bedoelt zeker iets dat met flipperen te maken heeft?Ik spaar tegenwoordig meer de zipperflippers.Dus het mag van alles zijn zolang het maar EM is, Bally en zipperflippers heeft.Mijn verlanglijstje staat trouwens op mijn website (www.izaks.org/flippers.htm).

01. Bas Breijer, Den Haag02. Sander Le Cuivre, Amsterdam03. Dirk Melis, Udenhout04. Han Biesma, Losser05. Dirk Langedijk, Almere06. Barry Driessen, Roermond07. Joep van Kleeven, Horst08. Alex Breijer, Nijmegen09. Jules Reivers, Venray

NIEUWE LEDEN

10. Gerrit Hurkens, Hengelo11. Daan Goorden, Rucphen12. Saskia Bakker, Den Haag13. Micha Balvert, Utrecht14. Rosalie Bos, Vinkeveen15. Antonio van der Heijden, Tilburg16. Jos Besselink, Nijmegen17. Patrick Hendriks, Nijmegen18. Joachim de Vos, Aalst (B)

17NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 18: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Nieuwe leden versterken de harde kern van vrijwil-ligers. Koen Martens zorgt voor de elektrome-chanische collectie en de daarbij horende klus-

dagen. Ikzelf heb mij aangesloten bij Ronald en Edwin die voor de kastencollectie en all-round support voor het clubhuis zorgen. Natuurlijk zijn er nog veel meer vrijwilligers zoals Rob, Arie, John, Bert-Jan, Frank, Dirk, Martijn en ga zo maar door die vaak hun bijdrage leve-ren op evenementen.

Catering Als je het clubhuis binnenstapt word je bijna altijd ontvangen door Jan & Tonia. Mijn diep-

ste respect gaat uit naar deze twee personen die altijd klaar staan met een lekkere bak koffie. Veel mensen weten niet dat Jan & Tonia meestal al om 10:00 uur ’s ochtends aan het werk zijn om de bar klaar te maken voor gebruik. Met dank aan Dirk Tjalsma ligt er nu in de keuken een mooi zeil zodat de vloer makkelijker schoon te maken is. Dirk heeft ook het luchtkanaal op het dak afgemaakt. Superloodgieter Ruud Wouters heeft in zijn vrije uren dit jaar de centrale verwarming in orde gemaakt. Daarnaast is met veel moeite ook de grote heater opgehangen. Op het moment dat het nu gaat vriezen gaat vanzelf de heater aan! Rene van Egmond heeft voor de keuken 2 professionele frituurpannen en een echte bakplaat geregeld. Hier moet nog wel een 380 Volt kabel voor getrokken worden.

LogistiekBij een kastencollectie van meer dan 150 kasten ontkom je niet aan logistieke handelingen. Na het

DPO is besloten verschillende “problemen” op te pak-ken. Eén van de problemen was de reflectie van licht op de glasplaten van de Dot Matrix flipperkasten. De Dot-Matrix kasten worden toch het meeste bespeeld dus daarom is besloten deze direct naast de wanden van het clubhuis te plaatsen, daar is minder directe lichtval en zo is dat probleem verholpen.

We hebben met de nieuwe opstelling al weer enkele evenementen gehad en iedereen is dik tevreden met de opstelling, hoewel de helling van de kasten voor sommige leden net iets te steil is. Daar wordt nog aan gesleuteld, maar ook hier geldt dat je het niet ieder-

Funhouse UpdateBEN BooGAArD

Anderhalf jaar na de opening van het Funhouse is het einde nog lang niet in zicht. Het Funhouse is een succes, maar er moet ook nog veel gebeuren. In het afgelopen jaar is er veel veranderd in het Funhouse op alle fronten. Gelukkig zijn dit alleen positieve ontwikkelingen

een tevreden kan houden. Een ander probleem was de opslag van kasten. Het donatieplan is een groot succes en daardoor hebben we meer kasten dan plekken. Tij-dens de ALV is al aangeven dat de collectie moet krim-pen en daarom is besloten om de dubbele kasten in de collectie te veilen. Na het DPO hebben we de kas-ten niet meteen op poten gezet, dit is de week erna gebeurd. Tegelijkertijd hebben we de dubbele kasten uitgezocht en deze geïnventariseerd voor de veiling en foto’s voor de Spinner. Dit zorgt voor iets meer ruimte in het Funhouse, maar we zijn er nog lang niet.

Jan Meijer heeft een legbord stelling gekocht met wel 14 staanders. Deze stelling komt begin 2010 bij de achterwand. Daar staat nu al een stelling, maar die is niet van de NFV. De nieuwe stelling zal nog meer plaats bieden dan de oude en zorgt ervoor dat we deze ruimte beter kunnen benutten. De planning is ergens in februari deze nieuwe stelling te plaatsen.

TechniekDe technische staat van de flipperkasten in het NFV Funhouse is natuurlijk nooit perfect. Dit is onmo-gelijk en heeft ook niet mijn persoonlijke voorkeur. Toch vallen de storingen altijd wel mee. Tijdens het DPO heeft de collectie zich goed bewezen en er waren op wat kleine probleempjes na niet veel sto-ringen. Toch kan het altijd beter, daarom is beslo-ten om de geheugen modules van de DMD kasten

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 19: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Funhouse Update

te vervangen door Ferrorammen. Na installatie hiervan is er geen kans op batterij lekkage meer en hoeven er ook geen batterijen meer in. Deze kleine upgrade is een besparing voor de toekomst, dit betekent nog wel dat er bij 23 kasten het oude RAM IC los gesoldeerd moet worden en de nieuwe Ferroram op een IC voetje geplaatst moet worden. Daarnaast is besloten om de verlichting in de kopkasten te veranderen naar de zui-nige versie van lampjes, dit om stroom en GI connec-tors te besparen.

Naast de DMD collectie hebben we ook nog de elektro-mechanische kasten. Ronald Blom heeft in zijn vakantie al veel problemen bij de opgestelde kasten verholpen, daarnaast zijn met de EM Klusdag de Collage Daze en de Expo onderhanden genomen. De volgende EM klus-dag staat gepland op 23 Januari 2010. Als je wilt mee-helpen op deze dag en ervaring via andere monteurs wilt opdoen, neem dan contact op met Koen Martens. Naast de EM Klusdag zal op deze dag ook de eerste Funhouse ‘poetsdag’ plaatsvinden. John Snel zal deze poetsdag organiseren. Meer details vind je op de NFV-site en het NFV Forum.

Kastencollectie on line Sinds kort is de kastencollectie van de NFV weer op de site te vinden. De kasten staan gesorteerd op merk en generatie. Ook de informatie over de donateur staat erbij. Door in het hoofdmenu op KastenCommisie te klik-ken word je naar de juiste pagina in de wiki gestuurd. De wiki is een initiatief wat al langer bestond binnen de vereniging. Het is een leuk stukje gereedschap, maar als er niets ingestopt wordt, dan komt er ook niets uit. Koen Martens is redelijk bedreven met wiki’s en heeft enke-le sjablonen toegevoegd. Mocht je iets vinden wat niet klopt? Verander het dan zelf door in te loggen, of stuur een mailtje naar [email protected].

DonatieplanHet is de laatste tijd wat rustiger qua donaties. Toch zijn er een paar mooie donaties gedaan. André van Elst doneerde van zijn werk een Sega Goldeneye! Deze kast had wat kleine problemen, maar deze zijn verholpen en de kast staat nu opgesteld in het clubhuis. In de vorige Spinner was ook al iets te lezen over de Collage Daze. Deze is via Wil Angenent aan de NFV gedoneerd. De kast heeft al een kleine inspectie gehad op de EM klus-dag. Daar is er al wat aan gewerkt alleen is het nog niet gelukt de kast werkend te krijgen. Bas Vis besloot zijn Bally Paragon aan de vereniging te doneren. Deze is in prima staat, zowel optisch als technisch. Voor het DPO zijn 2 World Cup Soccers gekocht. Als er meer dan 1000 loten verkocht werden dan zouden er 2 verloot worden. Helaas voor de mensen die aan de loterij mee deden waren er net niet genoeg loten verkocht. Maar daardoor was iedereen een beetje winnaar: de kast komt nu in de NFV collectie en is in het clubhuis te spelen.

College Daze

Page 20: 2009 - 04 - Spinner Magazine

WIE WORDEN DE NFV KAMPIOENEN 2010?

In de voorbije jaren is het aantal NFV-leden dat deel-neemt aan de diverse competitievormen gestaag gegroeid tot meer dan 100 deelnemers. Dat aantal lijkt nog verder te kunnen groeien: bij de ledenenquête gaven meer dan 80 leden aan interesse te hebben om ook mee te gaan spelen ! Daarom dit competitieover-zicht voor alle kandidaat deelnemers. Net als bij andere sporten is er een divers aanbod, waarmee we als ver-eniging zo goed mogelijk proberen aan te sluiten bij de behoefte van onze leden. Onderstaand de belangrijkste kenmerken van de LFC en RFT.

loKAlE FlIPPEr CoMPETITIE (lFC)

Karakteristieken lFC:bestaat sinds 2000 deelnemers in 2009 80karakter recreatiefbijeenkomsten per jaar 4-5 speellocaties lokaal, bij leden thuispoule winnaar naar landelijke finale kosten deelname geen

De lFC : recreatief karakter, mix van wedstrijd en ontspanningDe LFC bestaat inmiddels bijna 10 jaar en heeft een trouwe groep aan deelnemers. De competitie is vooral recreatief bedoeld, maar dat betekent niet dat je niet mag proberen om te winnen…

De samenstelling van het deelnemersveld is divers, met daarbij zowel bekende (top)spelers als mensen die voor het eerst flippercompetitie spelen. De jongste deelne-mers zijn tieners, maar er zijn ook deelnemers die Abra-ham al gezien hebben. Deelname staat open voor alle leden (ook voor deelnemers van de andere competi-tievormen). De LFC is vooral bedoeld om de contacten tussen leden te bevorderen. Hoe kan dat nu beter dan door met andere liefhebbers uit de regio vaker een paar partijtjes te flipperen ?

De lFC: opzet van de competitieUit alle aanmeldingen worden kleine groepjes van spelers gevormd die bij elkaar in de omgeving wonen (afstand normaliter < 30 km). Om de beurt treden de

deelnemende spelers uit de LFC-poule op als ‘gast-heer’. Ook leden die geen flipperkast bezitten kunnen zich inschrijven. Het is namelijk ook mogelijk om een speeldag bij een NFV Steunpunt te spelen of zelfs de volledige competitie bij een NFV Steunpunt te spelen. De spelers bepalen in onderling overleg de datum en locatie. Het tijdsbeslag voor de wedstrijd is relatief kort, maar als het gezellig is kan de middag of avond natuur-lijk lang duren… Aan het eind van het seizoen kwalifi-ceert de poulewinnaar (=speler met de meeste punten) zich voor de landelijke LFC-finale in het NFV clubhuis. De winnaar van deze finale krijgt namens de NFV een fraaie beker uitgereikt. Voor de overige finalisten is er ook een aandenken.

Winnaar lFC-finales2002 Frank Ernest2003 Martijn van Aken2004 Roy Wils2005 Maurice Schouten2006 Richard Baan 2007 Taco Wouters2008 Brenn Oosterbaan2009 finale op zaterdag 9 januari 2010

InformatieWil je weten of er bij jou in de buurt meer liefhebbers zijn ? Heb je zin om het eens een jaartje te proberen ? Of zou je nog meer informatie willen ? Neem contact op met de LFC-coördinator binnen de vereniging: Mar-tijn van Amsterdam ([email protected]).

rEGIoNAlE FlIPPEr ToErNooIEN (rFT)

Karakteristieken rFT:bestaat sinds nieuwe vorm, start RPL/TPL in 2006karakter competitief, 1-daagse wedstrijdinschrijving open voor alle ledenbijeenkomsten 12, verdeeld over NL (9) en BE (3)deelnemers min. 14, max. 24 per toernooifinale december 2010 met 24 spelers winnaar NFV kampioen 2010kosten deelname € 7,50 per speeldag

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 21: 2009 - 04 - Spinner Magazine

WIE WORDEN DE NFV KAMPIOENEN 2010?

Speelschema RFT Locatie Wedstrijdleider Aanvang Deelnemers

Zaterdag 27 februari Zwanenburg (Noord-Holland) Ad Jonker 12.00 uur max. 24Zaterdag 27 februari Eijsden (Limburg) Lieven Engelbeen 12.00 uur max. 20Zondag 28 maart Nieuweschoot (Friesland) Ronald Oenema 12.00 uur max. 24Zaterdag 24 april Gentbrugge (België) Lieven Engelbeen 12.00 uur max. 24Zondag 30 mei Almere (Flevoland) Ad Jonker/Bas Vis 12.00 uur max. 20Zaterdag 26 juni NNB (België) Ronald Oenema 12.00 uur max. 24Zondag 27 juni Ommen (Overijssel) Ronald Oenema 12.00 uur max. 24

rFT: Wedstrijd karakter, toernooidagen voor de liefhebbersNa 3 edities van de Regionale Pinball Leagues (RPL) hebben we besloten het karakter iets te veranderen: alle leden kunnen zich inschrijven voor een eendaagse wedstrijd. De opzet van de toernooien gaat uit van de meeste pure vorm van een flipperwedstrijd: je speelt meerdere partijen tegen telkens één tegenstander (‘head to head’), met een winnaar en een verliezer. Het gaat dus niet om het puntentotaal dat je haalt in de partij, alleen om meer punten te halen dan je tegen-stander.

Winnaar NFV kampioenschap2006 Paul Jongma 2007 Taco Wouters2008-2009 Taco Wouters

rFT: speeldagen, locaties & tijdenDe speeldagen van de RFT vinden plaats op flipperloca-ties verspreid over Nederland en België (oa. bij Steun-punten). De toernooien kunnen zowel op zaterdag als op zondag zijn. Aanvangstijd is steeds 12.00 uur. De nagestreefde eindtijd is 18.00 uur, met een uitloop naar 20.00 uur. Het voorlopige speelschema voor het 1e halfjaar van 2010 staat hieronder Om deelname van lokale spelers te bevorderen, is de inschrijving tot 30 dagen voor het toernooi alleen mogelijk voor leden die binnen een straal van 50 km. van de locatie wonen. Daarna kunnen tot 3 dagen voor de start van het toernooi alle leden van de NFV zich aanmelden als deelnemer.

rFT: Hoe ziet nu een regionaal Flipper Toernooi (rFT) eruit?Om te beginnen worden alle RFT’s gespeeld met dezelf-de instellingen. De kasten staan (indien mogelijk) inge-steld op tournament play, 4 ballen, geen extra ballen. Het minimum aantal deelnemers aan een RFT is 14, het maximum is 24.

De spelers worden verdeeld over 2 kwalificatiegroepen. Dit gebeurt aan de hand van de positie van de spelers in de BFTK-ranking op de eerste van de maand waarin het toernooi wordt gespeeld.Vervolgens worden de spelers verdeeld in twee groe-pen.In groep 1 spelen de spelers met positie 1,4,5,8,9,12,13, 16,17,20,21 en 24.In groep 2 de spelers met positie 2,3,6,7,10,11,14,15,18,19, 22 en 23.Beide groepen spelen dan een halve competitie, ofte-wel iedereen speelt 1x tegen elkaar.

Na de kwalificatie wordt van beide groepen een eind-stand opgemaakt. In geval van een gelijk aantal over-winningen beslist het onderling resultaat. Is dit ook gelijk, dan wordt er een beslissingspartij gespeeld. De eerste 4 spelers van beide groepen gaan door naar de kwartfinales. Daarnaast spelen de nummers 5 en lager nog een extra wedstrijd om uiteindelijke plaats op de ranglijst te bepalen. De nr 5 van groep 1 speelt tegen de nr 5 van groep 2 om de 9e en 10e plaats, de beide nrs 6 spelen tegen elkaar om plaats 11 en 12, enz.

21NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 22: 2009 - 04 - Spinner Magazine

De kwartfinales zien er als volgt uit :• Nr1vangroep1–nr4vangroep2(A)• Nr2vangroep1–nr3vangroep2(B)• Nr3vangroep1–nr2vangroep2(C)• Nr4vangroep1–nr1vangroep2(D)

De verliezers spelen vervolgens nog 1 partij met z’n vie-ren om plaats 5-8.De winnaars gaan door naar de halve finales. Hierin spelen :• Winnaar(A)–Winnaar(C)• Winnaar(B)–Winnaar(D)De verliezers spelen dan nog 1 partij om de 3e en 4e plaats.De winnaars spelen tenslotte de finale. Deze wordt gespeeld volgens het best-of-3 principe.

De puntenZo ontstaat dan een eindstand van 1 – 24. De spelers krijgen dan uiteindelijk punten toegekend voor de posi-tie in de eindstand. Van positie 1 naar 20 zijn de pun-ten als volgt :25 – 22 – 20 – 18 – 16 – 15 – 14 – 13 – 12 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1.Voor de puntentoekenning maakt het niet uit hoeveel deelnemers er zijn. Bij bv 15 deelnemers krijgt de nr 15 gewoon 6 punten. Bij de finale zal er worden gespeeld om dubbele punten.

De prijzenDeelname per toernooi kost € 7,50. Hiervan is € 5 voor de gastheer (vergoeding voor het gebruik van de gameroom) en het restant voor prijzen. De kosten van consumpties komen voor rekening van de deelnemer.

Per toernooi:De winnaar van elk toernooi wint een ticket voor de finaledag van het DPO 2010, een waardebon en een beker. Tevens is er een beker en waardebon voor de nrs. 2 en 3.

Eindklassement:De winnaar van het eindklassement krijgt de titel NFV Kampioen 2010, een wisselbeker, een aandenken en een reischeque (voor het EPC 2011) ter waarde van € 250. Ook voor de nrs. 2, 3 en 4 zijn er leuke prijzen. Voor de overige deelnemers aan de finale is er een aan-denken.

InformatieHeb je nog vragen? Of zou je nog wat meer informatie willen ? Neem contact op met de coördinator:Bas Vis ([email protected])

Page 23: 2009 - 04 - Spinner Magazine

23NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Henk de Jager Max Takstraat 52 1325 NJ Almere Vinkeveen, 27 november 2009 Beste Henk, Enkele maanden geleden stuurde je me informatie over een nieuwe flipperkast die je maakte: Merlin’s Magic. Het blijft een uniek gegeven: een liefhebber die een flipperkast ontwerpt en maakt. Geen serie, maar één enkel exemplaar. Ik heb al meer kasten gezien die je hebt gemaakt en dat zijn zonder uitzondering fraaie uitvoeringen. Ook dit keer is het je gelukt om iets heel moois te maken. De fraaie foto’s in de Spinner laten zien dat je opnieuw een prachtige kast hebt gecreëerd. Toen ik je sprak naar aanleiding van het Spinner artikel gaf je aan dat deze kast waarschijnlijk dit jaar nog verkocht zou gaan worden. Je vertelde dat er interesse was van liefhebbers uit het buitenland. Direct heb ik je toen aangegeven dat het jammer zou zijn als dit ‘flippererfgoed’ uit Nederland zou verdwijnen. Gelukkig deed je toen een voorstel: alle belangstellenden mogen tot 1 december 2009 een bod uitbrengen. Ik ben de uitdaging aangegaan om een ‘passend bod’ te doen op je creatie. Hoogste tijd om je van de uitkomsten op de hoogte te stellen en het bod uit te brengen op Merlin’s Magic. Je krijgt het bod in tweevoud: via E-mail en via de traditionele post. Na ons gesprek had ik twee vragen die ik moest beantwoorden: hoe bepaal je de hoogte van het bod voor zo een unieke kast? En als vervolg natuurlijk: hoe financier je die aanschaf? Logischerwijs kwam ik voor de antwoorden uit bij de liefhebbers van Elektro Mechanische flipperkasten van de NFV. De leden van de club van de Magische Machines (Ad, Freerk, Ronald, Onno, Ruud, Niko & Ine, Willem-Jan, Frank, Jan, Ben en Koen) waren allemaal enthousiast over de gedachte om te proberen Merlin’s Magic naar ons eigen clubhuis te halen. Vervolgens heb ik deze liefhebbers het voorstel voorgelegd om een gezamenlijke bod te doen. Als ze meededen, dan mochten ze zelf kiezen voor welk bedrag zodat iedereen naar draagkracht kon bijdragen. In deze financiële minder gunstige tijden waren de uitkomsten boven verwachting. Dankzij een aanvulling van de vereniging komen we op een bod voor Merlin’s Magic van € 1.000 (duizend Euro). We zijn heel benieuwd of het ons gaat lukken om de Merlin’s Magic te ‘winnen’ en voor Nederland te behouden! Namens de Magische Machines liefhebbers,

Bas Vis Klijne Meer 4 3645 WP Vinkeveen

Vanaf januari 2010in het NFV Funhouse !

Page 24: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Dat is raar, de NFV bestaat toch al wat jaren en kent inmiddels ook diverse tradities en gewoon-ten. Daarnaast is het ook zo dat de leden onder-

ling meer of minder contact met elkaar hebben, via het forum, maar ook live op de vele evenementen die er zoal in een jaar plaats vinden. Het kan goed zijn dat ik niet genoeg ingevoerd ben, of me te weinig bij deze gelegenheden laat zien, maar toch…

Ik smul van bijnamen. Vanaf mijn 12e jaar hield ik een schriftje bij, keurig gecategoriseerd: sport (met onderverdeling), tv, politiek, film, literatuur etc. Dan

kwam eerst de naam, dan de bezigheid, dan de bij-naam en, indien bekend, hoe hij of zij daaraan kwam. Het heeft voor mij te maken met heldendom, brood en spelen, voorbeeldfuncties, wegdromen……De Adelaar van Toledo, de Kromme, de Buffel, de Beer van de Meer (de Bolle van Zwolle), de Das, de Spijker, de Generaal, Beertje, Don Leo, el Salvodor, the Dutch Windmill, la Bomba, the Eagle, Dolle Dries, de zwarte Tulp, San Marco. Een kleine selectie, de lijst is einde-loos. We hebben het hier over gerespecteerde sport-helden met hoofdletters geschreven.

Natuurlijk heb je de bijnamen ook op dorpsni-veau, Volendam voorop: de Schele, de Manke, de Knoepert, de Tas, de Visser, de Burp, de Tors.

Ga maar door zo. Wellicht is het bij u in de straat net zo. Het begint al bij de Buuv, toch?

Dan kom ik op darten. Een tijd lang was de vraag: is het een sport of is het een spel? Een spel dus eerst. Tot er een bepaalde cult begon te ont-

staan: drank, dikke buiken, licht asociaal, bier (veel) en…. bijnamen! Barney, de Lucifer, Wolfie, the Duke, the Undertaker, the Count…..Heerlijk ! En: Plotseling is het een sport, media aandacht te over, brood en spelen ! Ik zeg niet dat het door de bijnamen komt, maar het helpt wel !

De Nederlandse Flipper Vereniging. Paul, Albert, Taco, Bas, Jonathan, Edmond, Ad, Martijn, Marijke, Ben, Ciske, George, Aeneas, Bert-Jan,

een kleine, niet volledige , willekeurige selectie uit ons ledenbestand die bij mijn weten niet met een bijnaam gezegend zijn. Ik weet wel, een bijnaam is het mooiste als het als eretitel bedoeld is. Liever niet door het leven

gaan als de Misser, de Wegloper, Mister Tilt, Il Frus-trado of iets dergelijks. Je moet het wel verdienen dus. Nu zijn wij Nederlanders wel een volkje van de kop en het maaiveld en niet te scheutig met het complimente-ren van andermans prestaties. Ik zeg: Niet bij ons ! Niet bij de NFV !

Het moet natuurlijk niet geforceerd gebeuren, zo van we spreken vanaf nu af dat we Ben aanspre-ken met Super Ben of Jonathan met the Wha-

le. Dit moet per toeval of per traditie ontstaan wat mij betreft. Er is toch ook zo’n evenement dat er iemand per zwaard als winnaar van een evenement geridderd word? Mooi moment op hem een bijnaam als eretitel te verlenen, toch? Ik droom van: Proud Paul, Allmighty Albert, Terrific Taco, Boss Bas, the Whale, Enlighted Edmond, Ons Ad, Mighty Martijn, Merry Marijke, Super Ben, Christ Cisce, Gorgeous George, Allmighty Aeneas en Bruty Bert-Jan , heeeeeeeeeeerlijk !!!

BijnamenWIllIAM rIJNBEEK

Het is verbazingwekkend, ik ben nu toch al zo’n 2 jaar lid van de NFV, maar ken nog geen leden die via de flippelaardij een bijnaam hebben opgelopen.

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 25: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Blik op toen: 1993Het ledenbestand van de NFV is de afgelopen 5 jaar behoorlijk ververst; ieder jaar komen er zo’n 100 nieuwe leden bij. Speciaal voor de leden die nog niet zo lang lid zijn is er deze nieuwe ru-briek waarin we de lezer meenemen naar de beginjaren van de NFV. De tijd dat er nog meerdere fabrikanten van flipperkasten bestonden en flipperkasten nog volop in het wild voorkwamen. Aan de hand van de Spinners uit die periode blikken we terug op de voorlopig laatste glorietijd van de flipperkast. Als speciale service naar de leden zullen ten tijde van het verschijnen van deze Spinner de Spinners uit het betreffende jaar te downloaden zijn via de NFV website.In dit num-mer aandacht voor 1993, de eerste volledige jaargang van de Spinner.

“De Nederlandse Flipper Vereni-ging gaat er meteen in het eerste jaar van haar bestaan hard tegen-aan” schrijft Ed Hut, destijds voorzitter van de evenementcom-missie in Spinner 1. Hij doelt daar-bij met name op het eerste flip-perevenement dat de NFV wil gaan organiseren en dat uitein-delijk op 31 oktober 1993 wordt

gehouden in Huizen. In dit nummer wordt ook Ad Jon-ker geïntroduceerd “die in binnen en buitenland inmid-dels berucht is in verband met de hoeveelheid tekst die hij produceert”. Ad hoopt dat zijn naam regelmatig in de Spinner zal verschijnen bij spelbeschrijvingen. In het betreffende nummer is het al meteen twee keer raak met spelbeschrijvingen van Stargazer (Stern) en Nine Ball (Stern). Anno 2009 weten we dat Ad’s wens ruimschoots is uitgekomen!

In nummer 2 van 1993, op de cover abusievelijk nummer 3 genoemd, stelt Martijn van Aken de White Water aan de NFV leden voor. Na een gedetailleerde spel-beschrijving van 5 pagina’s trekt hij de volgende conclusie: “De enorme veelzijdigheid van deze kast maakt hem één van de leuk-ste kasten die ik ken”.

Ad Jonker neemt de nieuwe kasten van 1993 met ons door. Dit zijn er maar liefst zes: Creature from the Black Lagoon (Bally), Dracula (Williams), Rocky, Bullwinkle and Friends (Data East), Jurassic Park (Data East), Streetfigh-ter II (Premier) en Twilight Zone (Williams). Hij sluit af met de volgende bemoedigende mededeling: “ Mocht je geen van deze kasten kunnen vinden en ga je een dag richting Scheveningen dan kan ik nog vertellen dat alle genoemde flippers bij Hommerson Funland in de Palace Promenade staan”. Wat een luxe was dat in 1993! In Spinner 2 ook een artikel van voorzitter Freerk André de la Porte met als titel “Je eigen flipperkast”. Freerk legt uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een flipperkast. “Ben je op zoek naar een specifiek model dan slaag je altijd via de NFV”. Prijzen liepen destijds uiteen van 400 tot 900 gulden. De NFV wordt in dit

nummer gekarakteriseerd als “een groep van meer dan 130 mensen die het flipperspel koesteren”.

In nummer 3 een uitgebreid ver-slag van de Pinball Expo Chicago 1993. Patrick van Gelder conclu-deert dat de prijzen behoorlijk de pan uitrijzen: “ Voor bijvoor-beeld een NOS bumpercap werd 2 jaar geleden nog $4 gevraagd, vorig jaar was dat al $8 en dit jaar het mooie afgeronde bedrag van $10!”. In dit pre-internet tijdperk

waren er echter nog niet zoveel mogelijkheden om aan onderdelen te komen dus “wie een flipper weer mooi en compleet wil hebben moet dat maar voor lief nemen”.Carel Gijsen schrijft in nummer 3 over de eerste flip-perspellen op de computer: “Het allermooist is wel het programma 8 Ball de Luxe. Dit programma simuleert het echte spel tot in de kleinste bijzonderheden”.

Spinner 4 staat vrijwel geheel in het teken van “Het Evenement”. Na een uitgebreide inleiding waar-in de organisatie wordt toegelicht wordt besloten met: “De dag zelf verliep op rolletjes wat de organi-satie betreft. De standhouders lie-ten tevreden geluiden horen en ook de bezoekers leken zich te ver-maken. De competitie startte een

beetje traag maar ging na verloop van tijd telkens beter draaien”. De finale werd gespeeld door Paul Santbergen en ‘showmaster’ Arthur de Jong op de Indiana Jones en de Dracula. “Uiteindelijk bleek Paul net iets beter en mocht hij zich de eerste NFV clubkampioen noemen !!!”. In dit nummer ook de eerste afdrukken van kranten-artikelen over flipperen. Een artikel over Koos Ruig-rok die de finale van het Leidse flippertoernooi won en met drie mensen een weekeinde naar Eurodisney mag. Koos verprutste daarin zijn eerste bal, scoorde een redelijke tweede en duwde bij de derde de kast per ongeluk op tilt. Dat hij uiteindelijk toch won schrijft hij toe aan het feit dat “flipperen een behendigheidsspel is waarbij geluk een doorslaggevende factor is”.

25NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

THEo VAN VroENHoVEN

Page 26: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Het is vrijdagavond. Arjan Lugthart en ik zijn uitgenodigd om een potje te ballen bij Ronald de Boer in Bussum. Zijn huis ligt aan een gezellig kronkelig straatje waar het knap lastig parkeren is rond 20 uur.

De gameroom vanronald de Boer

GEorGE BUlTE & ArJAN lUGTHArT

Velen zullen Ronald kennen van zijn dubbele deelname in de LFC competitie en als trouwe bezoeker van de Funhouse Friday Nights. Ronald doet open en we krij-gen direct een vers getapt biertje aangeboden. Zal ik eerst de schuur laten zien? Prima idee. Met het bier-tje in de hand lopen we door de tuin naar zijn onlangs uitgebouwde schuur. Wat meteen opvalt is een gaska-chel centraal in de schuur geplaatst. Hier zit ‘ie vaker! De schuur bied plaats aan zeker 8 flipperkasten, maar momenteel staat er eentje. De Party Zone. Deze kast had Ronald vorig jaar gespeeld in Zwijndrecht en hij vond het een leuke kast. Ook thuis bevalt de PZ pri-ma, maar kan binnenkort wel weer eens weg. Bij de gedachte om weer een andere kast aan te schaffen begint het bij Ronald meteen te kriebelen.

Gameroom: het beginNa een potje gespeeld te hebben met de uitleg van Ronald hoe je snel veel punten kan halen verlaten we de schuur en gaan in de richting van zijn bijzondere gameroom.Zijn gameroom is een kelder onder zijn huis. Ronald kocht zijn huis toen hij 26 was. Na een flinke opknap-periode van zijn huis direct na de koop kreeg hij na 6 jaar weer zin om wat aan zijn huis te doen in de rustige wintermaanden. Hij wilde altijd al een eigen ontspan-ningsplek hebben en hiermee was het idee van een ‘gameroom’geboren.Onder zijn huis zat een klein keldertje waar je gebukt een paar meter heen en weer kon lopen. Ideaal om wat flessen wijn in op te slaan, maar niet geschikt als gameroom met een zithoek, TV, computer en een dartboard. Gelukkig is het grondwaterpeil in Bussum behoorlijk laag en was het mogelijk om de kelder te vergroten. Het verhaal hoe Ronald zijn kelder groter maakte doet veel denken aan een ontsnapping van een gevangene die maanden lang ’s nachts een tunnel graaft met een lepel.

Gameroom: The making of..Hij heeft namelijk 8 maanden lang emmertje voor emmertje vol met zand geschept en via een supersteile trap naar boven getild. Iedere avond gingen er 70 maal 2 emmers de trap op. De enorme zandhoop die voor de deur ontstond liet hij ophalen door advertenties op

Marktplaats te zetten. Ruilen: Betontegels tegen zand. Gratis op te halen: Zand. Gevraagd Grind- en beton-tegels. Waren al die 1000-en emmers tillen nog niet genoeg; Ook heeft hij avonden lang gereden om tegels voor de ondergrond van zijn gameroom te bemachti-gen. Wauw, wat een werk allemaal. Als je naar de strak-ke betonvloer kijkt dan is het niet voor te stellen dat hier allemaal tegels uit alle delen van het Gooi onder liggen. Uiteindelijk was het in 2004 allemaal klaar. Hij had zijn kamer met dartboard en bankstel. Lekker chil-len met zijn vrienden en een biertje in de kelder. Maar Ronald miste nog iets.

De eerste eigen kastVanaf zijn 13e jaar kwam hij regelmatig in buurthui-zen en kroegen in Bussum. In die tijd kwam je op dat soort plekken nog flipperkasten tegen. Het flippervi-rus kreeg hem snel te pakken. Waar er ook een kast stond, daar moest op gespeeld worden. Was de kast bezet dan legde Ronald er een gulden op zodat hij de eerst volgende was die een potje kon spelen. Het spel bleef hem boeien. Dat was de reden waarom hij vrijwel direct nadat zijn gameroom af was op zoek ging naar een flipperkast.

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 27: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Via marktplaats kwam hij een Data East Royal Rum-ble tegen. Hij maakte een afspraak met de verkoper en daar zag ik Ronald voor het eerst. Ik was namelijk de verkoper! Ronald was bang dat als de kast stuk ging hij er zelf weinig aan kon doen. Ik liet hem de mechani-sche kanten van de flipperkast zien en vertelde dat als je er rustig naar kijkt en de tijd neemt de kennis vanzelf komt. Het is vaak net als iets aan een fiets repareren. Ronald was overtuigd: deze kast wilde hij hebben. Het Hulk Hogan thema paste waarschijnlijk prima bij zijn gekweekte spierballen van de emmertjes tillen....Ik liet Ronald mijn andere kasten nog even zien en vertelde wat over de flippercompetities die wij in Almere hiel-den. Competitie was wel wat voor hem dacht Ronald. De koop werd gesloten en hij zou later contact opne-men als hij een keer mee wilde spelen in onze compe-titie. En dat deed Ronald een half jaar later. Ik nodigde hem uit op een steunpuntdag in Almere waarbij ook een kleine wedstrijd werd gehouden. Ronald speelde zo enthousiast dat hij samen met mij in de finale stond! Ik verloor van hem op de Medieval Madness. UitbreidingHet werd tijd voor nog een kast. Met een beetje schui-ven met spullen konden er nog wel 2 kasten bij in zijn kelder. Doordat de widebody Royal Rumble door het trapgat paste kon hij iedere andere kast ook plaatsen. Omdat de kast niet in zijn geheel door het trapgat kon liet Ronald zijn kasten door een elektricien uit elkaar halen en beneden in de kelder weer in elkaar zetten.

We kijken rond in zijn gameroom. Ziet er gezellig uit. Beertender, TV met computer en een heerlijke zitbank. Wat meteen opvalt zijn 2 kasten met het Elvira thema. Waarom? Ronald vertelt dat hij door het DPO in 2005 Silverstone heeft ontdekt en in de periode hierna vaak langskwam om andere flipperkasten te ontdekken en zo een keuze te maken voor de eerst volgende flipper-kast voor in zijn gameroom.

De Scared Stiff heeft hij ook in Silverstone veel bespeeld. Thuis kwam hij erachter dat er nog een oudere versie van de Scared Stiff bestond: Elvira and the Party Mon-sters. Dit was de eerste Elvira kast die Ronald kocht. Later kwam daar de Scared Stiff bij na die eerst een aantal keren misgegrepen te hebben. Met de Elvira heeft Ronald een ‘mens erger je niet’ verhouding. Met de ene bal speelt hij de sterren van de hemel terwijl de volgende bal gelijk wegloopt. We kennen dit natuur-

lijk allemaal wel een beetje, maar specifiek bij de Elvira maakt dit de kast extra leuk voor Ronald. Na een paar potjes op de Elvira gespeeld te hebben begreep ik wat hij bedoelt. Je wilt meer, nog een keer, maar nu met geen enkele bal die snel wegloopt. Ik kwam niet ver-der dan 10 miljoen. Bleek toch een aardige score te zijn volgens Ronald!

Collectie van top niveauNaast de 2 Evira flipperkasten staan er aan de andere kant van zijn kelder nog 2 andere kasten; De Attack from Mars en een Medieval Madness. Wat is het ver-haal achter deze 2 kasten?

Ronald had voor de AFM een Revenge from Mars. Deze viel hem zwaar tegen, het thema daarentegen sprak hem juist wel aan. Viavia hoorde hij dat er nog een andere kast bestond die meer spel had dan de RFM, maar wel hetzelfde thema. Hij zag de AFM staan op Marktplaats en deed een bod van 600 euro onder de vraagprijs, wie weet. En tot zijn verbazing kon hij een dag later de kast ophalen in België. Deze kast was het ritje zeker waard want ondanks dat de kast er alweer een jaartje staat, vindt Ronald de kast nog steeds een absolute topper.En de Medieval Madness? Die wilde Ronald altijd al heb-ben (wie niet!), maar hij kon nooit een goed moment vinden. Het stond altijd vol met kasten bij hem en daar-naast is de MM natuurlijk ook vrij prijzig qua aanschaf. Op een gegeven moment had hij een Tales of the Ara-bian Nights en een Monster Bash staan. De Totan had hij in een opwelling gekocht, maar deze viel tegen qua spel, die moest weer weg. Kort daarna kwam hij een mooie Medieval Madness tegen waarop hij ook nog zijn Totan kon inruilen. Dat was een mooie kans om eindelijk eens aan een MM te geraken.

Zo is de huidige collectie van Ronald gestart met een Royal Rumble en op dit moment gegroeid naar kasten uit de TOP klasse. Daarbij is het leuk om te horen dat het allemaal bij mij is begonnen. En daar ben ik natuur-lijk trots op. Altijd fijn om iemand anders te besmetten met het flippervirus.

Op dit moment is Ronald bezig met opnieuw een vergro-ting van zijn kelder. Ik zie de zwarte bouwemmers al staan. Wil iemand nog een goedkoop fitness abonnement?

27NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 28: 2009 - 04 - Spinner Magazine

DPO IN DE MEDIA

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 29: 2009 - 04 - Spinner Magazine

DPO IN DE MEDIA

29NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 30: 2009 - 04 - Spinner Magazine

TASPP 2009 Opening winterseizoen 2009/2010

BAS VIS

Na het DPO werd er door de ‘NFV kernploeg’ hard gewerkt in het NFV Funhouse. Aan de opstelling, de kasten in opslag en ook in de keuken (eindelijk die nieuwe vloer…). Na amper vier weken kon het resultaat worden bewonderd tijdens TASPP. Op onze uitnodiging kwamen op zaterdag 7 november zo’n 50 leden af om een kijkje te nemen. En belangrijker nog: een partijtje te flipperen.

Vernieuwde gameroomOmdat we niet wisten of het zou lukken de gameroom tijdig klaar te hebben, begon de promotie voor TASPP rijkelijk laat. Geen speciale aankondiging in De Spinner, maar alleen via het NFV Forum en een nieuwsbrief (The Plunger). Dat had echter wel effect. Bij de bezoekers van dit evenement waren zeker weer een tiental (nieu-we) leden die voor het eerst naar Ederveen kwamen. Een exacte telling hebben we niet bijgehouden maar een groot deel van de leden is in de voorbije 1,5 jaar in ieder geval een keer in Ederveen geweest. En meestal: als ze eenmaal geweest zijn, dan komen ze ook terug…Het NFV Bestuur was sterk vertegenwoordigd, want voorafgaand aan TASPP hielden zij hun kwartaalbijeen-komst. Lekker efficiënt, want daarna was er gelegen-heid om nog een aantal uurtjes te flipperen. Helemaal gelijk verdeeld is de werklast op zo’n dag niet, want Jan & Tonia hadden natuurlijk na het overleg een flinke ‘werkdag’ met zoveel gasten…

Gewijzigde opstelling kastenDe belangrijkste wijziging in het NFV Funhouse: in de gameroom is een volledig nieuwe indeling gerealiseerd. De DMD kasten hebben nu een plaatsje tegen de muur gekregen. Veel minder last van reflectie in de glasplaat. De Solid State kasten vormen nu de ‘binnenring’. De EM-ers staan bij elkaar gegroepeerd, midden achter-in. Dankzij de inspanningen van de Magische Machines liefhebbers en met name Ronald Blom (zie elders het verslag van zijn klusweek) spelen de ‘ouwetjes’ steeds beter. De nieuwe indeling heeft onder andere als voor-deel dat het gelukt is om nog een paar extra flipper-kasten speelklaar op te stellen. Er staan er nu liefst 85!Nieuw in de collectie was de WCS. Een speciale uitvoe-ring met een unieke keeper. Die kast kochten we met

het oog op de loterij bij het DPO, maar de 1000 loten werden niet gehaald.... en dus mocht-ie mee terug naar Ederveen. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel…’. Ook voor de liefhebbers van de Bally’s uit de jaren 80 was er een extra trekpleister: de Powerplay. De Gottlieb Street Level serie van AdJo kreeg een nieuwe plaats, direct bij de entree. Vooral eens proberen, dat zijn echt leuke kasten om een keer te spelen. Het zitgedeelte in het midden was voor andere doeleinden in gebruik: hier stonden de 13(...) flipperkasten die werden aangebo-den bij de 1e NFV kastenveiling.

recreatie en rankingZoals eigenlijk altijd was TASPP een evenement waar-bij het accent op recreatief flipperen ligt. Maar voor de liefhebbers was er de mogelijkheid om de NFV Fun-house Marathon te spelen (16 kasten van verschillende generaties). En natuurlijk lag er een lijst voor partijen voor de NFV Ranking. Daar werd door een deel van de bezoekers driftig gebruik van gemaakt. Met een man of 50 is het gewoon gezellig druk in het clubhuis. De eindtijd was dit keer wat vroeger vastge-steld, maar het was uiteindelijk toch een uur of acht voor de deur op slot ging. En bij de laatste bezoekers waren een aantal van de bestuursleden die ’s ochtends vroeg de deur hadden open gedaan…

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 31: 2009 - 04 - Spinner Magazine
Page 32: 2009 - 04 - Spinner Magazine
Page 33: 2009 - 04 - Spinner Magazine
Page 34: 2009 - 04 - Spinner Magazine
Page 35: 2009 - 04 - Spinner Magazine

10

NFV Wanted list update 2009 / 2010

Onze NFV ‘wanted list’ is stilletjes aan een beetje ver-ouderd geraakt ... ondertussen zijn er prachtige Stern kasten gemaakt die eventueel een kans zouden kun-nen maken in de top 10. Na het najaarsoverleg in het NFV Bestuur ben ik me gaan bezig houden met het compleet herzien van deze lijst: dus beginnen van nul opnieuw...

Via het NFV Forum heb ik een oproep gedaan aan iedereen om zijn zegje te doen. De inzendingen (50 tot nu toe) die ik heb binnenkregen via het NFV forum of via email heb ik in een Excel tabel gegoten en op deze manier komt er automatisch een top 10 naar boven. Voor alle duidelijkheid: er staan alleen kasten in die de

vereniging nog niet heeft ! Wat we reeds aan kasten hebben kan je terugvinden in de rubriek KastenCom-missie op de NFV site.We hebben als NFV Bestuur besloten om een bedrag van € 2.500 uit de Club van 100 inkomsten vrij te maken voor investeringen in de collectie, te vermeerde-ren met de opbrengst van de 1e NFV kastenveiling. Op basis van de voorkeur van de leden, maar rekening hou-dend met de prijs van de kasten uit de ‘wanted list’, zul-len we in het voorjaar 2010 ons actief gaan oriënteren. Onderstaand de resultaten van de inzendingen tot nu toe. Als je ook mee wilt doen: dat kan! Ik ben nieuws-gierig naar jullie mening. Reply via het NFV Forum of via mail naar [email protected]

435

216 7 8 91112 13

lIEVEN ENGElBEEN

1431

Page 36: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Er zijn maar een paar mensen die zich full-time bezig houden met het restaureren van flipperkasten. Er zijn er zelfs nog minder die dat doen op het niveau van Chris Hutchins van High End Pinball (HEP). David Beam nam het interview met Chris af in de afgelopen maanden, vroeg Chris hoe hij betrokken raakte bij het restaure-ren van flipperkasten, en waarom hij hier zo goed in is. Chris, kun je me in het kort uitleggen hoe je bent begonnen met het restaureren van flipperkasten en wat je aantrok tot het flipperen?Ik begon ermee omdat ik als verzamelaar al een aantal nachtmerries had gekocht op online veilingen die in de verste verte niet in de staat waren zoals beschreven. Het was zo’n teleurstelling wanneer deze kasten aan-kwamen en frustratie over het betaalde bedrag en de verwachting ten opzichte van de kast die ik uiteindelijk kreeg. Ik herinner me één specifiek geval en wel een Safe Cracker die was omschreven met minimale speel-veldschade en uiteindelijk aankwam met een GROTE schroef recht door het midden van het speelveld. Ik wist dat ik daarmee niet kon leven en de kast ook niet in die staat kon doorverkopen, ik was verkocht.op dat moment was ik high end auto spuiter. Ik wist dat

Beter dan New In Box ?roB CAPEl

Voor een aantal onder ons is het leukste aspect van onze hobby het “shoppen” van een flipperkast. Schoonmaken, poetsen, repareren en reviseren van mechanismen zodat de kast weer speelt als nieuw. Metalen onderdelen gaan in de tumbler, plastics worden ver-vangen en nieuwe rubbers worden aangebracht. Sommigen gaan nog een stapje verder waarbij verkleurde kabinetten worden voorzien van nieuw artwork en side rails en zelfs compleet nieuwe speelvelden worden ingebouwd.

Zelf ben ik sinds enkele jaren ook aangestoken door het “shop-virus”. Bij een pas aangekochte kast, het liefst een beetje vies, beginnen de handen al te jeu-ken. Hij moet uit elkaar en het liefst in nieuwstaat terug gebracht worden, of in ieder geval zo ver mogelijk. In hoeverre dit mogelijk is hangt natuur-lijk sterk af van de titel van de kast en de onderde-len die voorhanden en beschikbaar zijn. Nu ligt mijn interesse voornamelijk bij Bally/Williams kasten van de jaren ‘90 en daarvan zijn in de afgelopen jaren steeds meer onderdelen gereproduceerd. Mede dankzij deze onderdelenmarkt heb ik nu een Attack from Mars en Funhouse die regelrecht uit de fabriek lijken te komen.

Of Chris Hutchins van High End Pins deze mening zou delen is nog maar de vraag. Als één van de wei-nige, zo niet enige, full-time flipperkast restaurateurs in de wereld houdt hij er een wat andere standaard op na. Bij mijn eigen “restauratie” werkzaamheden maak ik vaak en graag gebruik van de foto’s op de site van High End Pins, Chris documenteert zijn werk grondig en gelukkig kunnen wij hier ook van profite-ren. Toen er in één van de laatste Pingame Journals een interview met Chris stond leek het mij dan ook erg leuk om dit artikel te vertalen voor de Spinner. Met dank aan Jim Schelberg voor zijn toestemming en Clay Harrel voor het toesturen van de tekst en foto’s. Het interview zelf is van David Beam.

Chris Hutchins of High End Pinballby david beam

ik het speelveld kon verbeteren als ik het in handen had. Ik vond dat ik niets te verliezen had en demonteerde de hele kast. In de high end autospuiterij moet je iets geheel demonteren om het te kunnen spuiten. Speel-velden van flipperkasten herinnerden me aan die taak. Ik maakte de Safecracker af en was verslaafd. Hierdoor realiseerde ik me dat wanneer ik niet de kasten kon kopen die ik verwachtte, ik ze zelf kon maken. Het had ook een soort therapeutische invloed. Terugkijkend kan ik zeggen dat het een start was maar uiteraard was het niet mijn huidige visie op restauratie.Wat me in Flipperen aantrok is waarschijnlijk hetzelf-de als voor andere verzamelaars, een levenslange liefde voor het spel. Als sinds mijn vroegste jeugd zijn flipper-kasten een fascinatie voor me geweest.

Wat zou je willen dat klanten, potentiële klanten en verzamelaars over je bedrijf en/of het restaura-tie proces weten wat niet direct voor de hand ligt? Vanuit een financieel oogpunt is het een zeer moeilij-ke service om te verlenen. Er zijn diverse opofferingen gedaan om het draaiend te houden. Ik heb mijzelf en mijn middelen exclusief toegewijd aan high-end restau-raties sinds 2004. Het is een enorme uitdaging geble-

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 37: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Beter dan New In Box ?

ken. Ik doe het niet voor het geld, zolang ik de eindjes aan elkaar kan knopen ben ik tevreden. De reden om het te doen is omdat ik er plezier in heb en het me vrij-heid geeft. Verder realiseren de meeste mensen zich niet wat er bij komt kijken om een restauratie-service te hebben en een bedrijf te runnen dat het bezit van de klant beschermt. Om hier op door te gaan wil ik bena-drukken dat ik geen hobbyist ben die vanuit zijn kelder of garage werkt. We geven de moeilijke aspecten van het werk niet uit handen. Uw waardevolle flipperkast is geregistreerd en verzekerd vanaf het moment dat de kast hier arriveert tot ver nadat de kast weer terug bij u thuis is. Al het werk wordt bij ons gedaan op een enkele kleinigheid na.

Wat is er anders aan jouw restauraties? Waarom zijn jouw restauraties bijzonder?De restauraties worden gedaan met aandacht voor de kleinste details. We gaan veel verder dan de voor de hand liggende onderdelen zoals kabinetten en speel-velden. Die details variëren van iets kleins zoals alle schroeven hetzelfde indraaien tot het volledig herstel-len van reparaties aan een draadboom met draden met de goede kleuren. Er is geen greintje ruw hout in het kabinet voor het opnieuw verven of aanbren-gen van stickers. Op mechanisch gebied wordt iede-re switch vervangen, ieder spoel-mechanisme wordt volledig gedemonteerd en opnieuw gebouwd. Geen enkel onderdeel van de kast wordt overgeslagen van de T-Nuts onder het speelveld tot de GI stekkers in de kopkast. Het is een totale restauratie van binnen en van buiten met veel inspanning op alles ertussenin. Alle onderdelen worden beschouwd als representatief zelfs de spoelen en de switches. Om een restauratie op een dergelijk niveau uit te voeren kost heel, heel veel uren.

Wat is je favoriete en minst favoriete onderdeel van het restauratieproces en waarom?Mijn favoriete onderdeel is wanneer het kabinet en speelveld klaar zijn en we kunnen beginnen met het opnieuw opbouwen van het speelveld. Op dat moment weet ik wat ik voorhanden heb en kan ik een idee krij-gen van het uiteindelijke resultaat. Mijn minst favoriete onderdeel is het restaureren van een zeldzame kast of een kast waarvan weinig onder-delen voorhanden zijn. Dan moet ik werken met wat er aan onderdelen aanwezig is. Als de onderdelen niet in goede staat zijn kan het leiden tot een minder mooi resultaat. Het is soms erg uitdagend of frustrerend om hiermee om te gaan. Hoewel het soms moeilijk is geniet ik wel van deze res-tauraties. De belangrijkste reden waarom ik het als minst favoriete onderdeel kwalificeer is omdat ik weet dat de verwachtingen hoog gespannen zijn en de middelen beperkt aanwezig. Het is aan mij om daar een oplossing voor te bedenken. Ook het verpakken van de kasten voor verzending is niet zo leuk als het werken aan de kasten.

ooit vertelde je me dat je flipperkasten bent gaan restaureren vanwege je zoon. Kun je ons daar iets over vertellen? Naast de dingen die ik eerder heb genoemd is dat waar. Onze jongste zoon Marshall is autistisch. Ik begon met deze hobby toen hij nog een baby was. Op dat moment wisten we niet dat hij autistisch was omdat je geen kli-nische diagnose krijgt tot ze drie of vier zijn. We wisten niet waarom hij zoveel schreeuwde en huilde als baby/kleuter. Niets leek het probleem op te kunnen lossen. Tijdens die momenten moest ik af en toe het huis uit en een moment rust zoeken in de garage. Toen ontdekte ik de rust van het restaureren van flipperkasten als een

Chris en Sandy

33NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 38: 2009 - 04 - Spinner Magazine

uitweg en soort therapie voor mezelf. Ik was in huis en aanspreekbaar, maar toch bezig.Toen we achter de oorzaak van Marshall’s gedrag kwa-men realiseerden we ons snel dat zijn behoeften een gewone levensstijl niet zouden toelaten. Hij is redelijk zelfstandig maar tegelijkertijd heeft hij volledige bege-leiding en supervisie nodig voor zijn eigen welzijn. Op dat moment realiseerde ik me dat we volledige vrijheid van full-time werk nodig hadden zodat we hem de beste zorg kunnen bieden. Het hebben van flexibele werktijden betekent dat we zelf voor Marshall kunnen zorgen omdat de beste speciale programma’s niet in ons budget passen.

Welke invloed heeft de beschikbaarheid van onderdelen op jouw werk? Komen de nieuwe reproductieonderdelen goed van pas?De beschikbaarheid van onderdelen heeft mijn bedrijf zowel geholpen als schade toegebracht. Terwijl mijn vaardigheden zich ontwikkeld hebben is het een min-der belangrijke factor geworden. Maar hoe goed je vaardigheden ook zijn, je zult onderdelen nodig heb-ben. Wanneer je de onderdelen niet kunt krijgen is het een probleem. Zaken die enorm geholpen hebben zijn de nieuwe ramps, speelvelden, plastic sets, kabinet art en zelfs nieuwe kabinetten.

Wanneer hobbyisten gedwongen worden om te stop-pen met het reproduceren van onderdelen om juridi-sche redenen doet dat pijn. Dit is frustrerend wanneer degene die de rechten heeft de productie van onderde-len tegenhoudt en vervolgens de onderdelen zelf niet maakt. Niemand wint in zo’n situatie..

V) zijn er nieuwe producten of innovaties die je helpen of waar je enthousiast over bent? Ik ben erg enthousiast over een betrouwbare leveran-cier voor nieuwe kabinetten, Doug Huse van Let’s Play Pinball. De mogelijkheid om mooie nieuwe kabinetten op bestelling te laten maken is fantastisch. Persoonlijk

koop ik ze in grote hoeveelheden in de blanke hout vorm omdat ik van oorsprong een schilder ben. Dit is een zeer gewenste toevoeging aan de onderdelen-markt want kasten met waterschade of ernstig bescha-digde kabinetten worden anders niet verkocht. Deze

kasten kunnen nu gered worden door mensen die hier wat geld en tijd in willen steken en er kunnen zelfs uit-stekende exemplaren van worden gemaakt!

Heeft het feit dat je zoveel tijd besteed aan het restaureren van flipperkasten je perceptie of ple-zier bij het spelen veranderd? Dat heeft het zeker. Het eerste effect is dat ik geen kas-ten meer verzamel. Ik bezit zelf geen flipperkast en dat verbaast de meeste mensen ten zeerste. Ik denk dat je gevoelloos wordt voor het plezier van kastenbezit als je er dagelijks voor je werk mee bezig bent. Als ik nu flipper is het een evaluatie proces omdat ik de kasten speel om te testen en af te stellen, in tegenstelling tot het puur voor het plezier spelen. Dat is een proces wat ik niet meer kan tegenhouden dus wanneer ik nu uit ga om een potje te spelen blijft het aanwezig. In plaats van me te richten op het doel van het spel ben ik de kast aan het evalueren.

Krijg je meer B-titels en nieuwe Sterns binnen voor restauratie?Ik heb de laatste paar jaar een verschuiving gezien naar de minder waardevolle B-titels. Mensen richten zich meer op wat ze zelf leuk vinden in tegenstelling tot wat anderen ze vertellen dat leuk is. Het is echt zo dat men-sen zeggen “Ik vind dit een te gekke kast en het kan me niet schelen dat hij slechts $1500 waard is. Ik wil het mooiste exemplaar van deze kast en het maakt me niet uit of ik ‘m wel kan verkopen voor wat ik geïnvesteerd heb, want ik heb geen plannen hem te verkopen.” Dat is een mentaliteit welke mij de mogelijkheid biedt om te proberen het mooiste exemplaar van een kast te bou-wen die je niet vaak gerestaureerd ziet.

Wat de Stern kasten betreft heb ik er nog niet één bin-nen gehad. Wel een speelveld hier en daar maar nog nooit een hele kast. Dat komt waarschijnlijk doordat alle populaire Stern titels nog beschikbaar zijn in NIB (New in Box) of HUO (Home Use Only) conditie en daar-door geen restauratie nodig hebben.

Wachtrij

AFM

34 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 39: 2009 - 04 - Spinner Magazine

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en Nederland

NIEUW!

- moneyorder betalingen in USA

- postadres USA

- ophaalservice binnen Duitsland

- paypalbetalingen worldwide

- EBAY problemsolving Duitsland

zijn er vanuit het oogpunt van een restaurateur kasten waar je blij van wordt als ze binnenkomen en andere waar je minder gelukkig van wordt? Welke kasten zijn lastig om aan te werken? Ik ben altijd blij met Funhouse, Addams Family, Twilight Zone, Medieval Madness, Attack from Mars. In principe alle kasten die ik regelmatig doe en die door een sterke onderdelenmarkt ondersteund worden. Met die kasten ben ik het best gebaat. Kasten waar ik minder blij mee ben zijn kasten die cos-metisch en qua onderdelen gezien veel werk vereisen maar waarvoor niets voorhanden is. Dat maakt mijn werk, wat al niet makkelijk is, nog moeilijker. Bijvoor-beeld toen ik de King Kong restauratie deed had ik echt een ramp nodig. De kast kwam binnen met een handgemaakte metalen ramp die erg ruw was en een waarschijnlijk originele plastic ramp die beschadigd in het kabinet lag. Ik stuurde de plastic ramp naar een goede klant in Californië die bevriend was met een rekwisietenbouwer uit Hollywood. Deze rekwisieten-bouwer had alles gemaakt voor de Pirates of the Carib-bean films en vele andere. Hij kon de ramp niet maken. Tenminste niet functioneel voor het gebruik in een flip-perkast, wat duurzaamheid betreft. Dat was confronte-rend en om depressief van te worden. Uiteindelijk heb ik talloze uren besteed aan het bewerken van de meta-

len ramp tot het perfect was. Die tijd kon eigenlijk niet verantwoord worden maar het was nodig om het kar-wei af te maken.

zijn er onvolkomenheden in de originele productie van bepaalde kasten waarvan je vindt dat ze in het restauratie proces gecorrigeerd moeten worden?Er zijn veel kasten met productie tekortkomingen zoals onbeschermde scoop gaten en ramps. Dat zijn de belangrijkste elementen waar de aandacht naar moet uitgaan. Als je iets verder gaat zou je moeten denken aan laswerk en steunen die afbreken. Zoals de scoop bij Twilight Zone en het trap-door mechanisme bij The-atre of Magic. Het zou een aantal paragrafen in beslag nemen om ze allemaal te noemen. Daarnaast heb ik verschillende productiefouten gezien bij kasten die vanaf de eerste dag verkeerd waren. Zaken zoals ontbrekende draden voor een gedeelte van de verlichting. Of een spoel mechanisme wat niet goed gebouwd was en ongemerkt de markt op ging.

Before - After

Page 40: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Wat zouden eigenaren van flipperkasten qua onderhoud moeten doen om hun kasten in goede conditie te houden?Het beste advies wat ik waarschijnlijk kan geven vanuit een onderhouds oogpunt is te benadrukken hoe belang-rijk de juiste afstelling en werking van de switches is. De switches in een goede werkende conditie houden is het meest essentiële wat je kunt doen aan een verder goed werkende kast. Eén niet goed afgestelde switch kan betekenen dat je moet wachten op een ball search of de speelveld ruit moet verwijderen tijdens het spel. Of nog erger als je net een goed potje staat te spelen op een feestje. Het kan ook betekenen dat je geen super-jackpot krijgt terwijl je het schot hebt gemaakt of geen multiball terwijl je die wel hebt verdiend. Switches zijn de hersens van het speelveld. Deze moeten altijd voor 100% in orde zijn! Hiernaast is het belangrijk de kast schoon te houden en goede rubbers en solide flippers te hebben. Als je de flippers nooit hebt gereviseerd en de kast is een paar jaar oud, dan moet je dat doen. Wat de kast zelf betreft moet je de gaten en ingangen van de ramps beschermen als er producten beschikbaar zijn voor jouw kast. Het is een voordelige bescherming en bij sommige protectors zoals die van Cliffy werk je er bestaande schade mee weg.

zijn er in jouw visie mods (toevoegingen) die de moeite waard zijn? Houd je van lED verlichting?Iedere mod die beschermt of het spel en de betrouw-baarheid beter maakt is de moeite waard. Ik vind de derde magneet in Twilight Zone, de dead world mod in de Judge Dredd en de UFO kit voor Attack from Mars geslaagde mods. Ook vind ik shaker motors op sommi-ge kasten uitstekend. LEDs vind ik moeilijk te beoorde-len, dat hangt af van de kast en de situatie. Aan de ene kant houd ik van de felle kleuren van sommige LEDs, aan de andere kant vind ik de koele uitstraling die ze de verlichting kunnen geven niet mooi. Wat ik zeker niet mooi vind en echt probeer te vermij-den is het toevoegen van figuren en poppetjes op het speelveld. Ook stickers op allerlei plaatsen zoals op tar-gets of zaken die een draadboom of hardware versto-ren probeer ik te vermijden.

Wat is de beste manier om inserts vlak te krijgen? Hoe kan een hobbyist dit doen? Voor mij als professional is het volledig verwijderen en opnieuw plaatsen de beste methode. Maar voor een hobbyist zou ik aanraden ze te verwarmen en voorzich-tig naar binnen of buiten te slaan. Dit soort zaken wor-den uitvoerig behandeld door Clay Harrell in de PinRe-

Vervolg op bladzijde 38

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 41: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Chris beschrijft de restauratie: Deze Banzai Run kwam van een vaste klant. Wat het uniek maakt is dat ik al een Banzai Run had gedaan voor dezelfde klant, een paar jaar eerder. Deze was prachtig. Ik had nooit gedacht dat ik nog een andere zou moeten doen. Hoe dan ook, de eigenaar is voornamelijk een verzamelaar van proto-typen dus hij was bereid terug te gaan in kwaliteit om vooruit te gaan in zeldzaamheid. Dat heeft ertoe geleid dat ik nog een Banzai Run voor hem heb gedaan met dit prototype als begin platform. Wat conditie betreft had de kast twee gezichten. Het kabinet was cosmetisch slecht maar structureel pri-ma. Het onderste speelveld was nog in relatief goede staat dankzij de XR-7 coating, die nu als Diamond Plate bekend staat. Het bovenste speelveld was in een redelij-ke staat. Dit speelveld had ook de XR-7 coating maar er waren problemen met inserts en verticale haarscheur-tjes in de verf . Mechanisch was het okay. Er waren wat reparaties gedaan en er waren een paar verbrande connectoren. De ball chute op het bovenste speelveld kon niet meer gebruikt worden. De kast was ook hier en daar incompleet, het backglass ontbrak almede de metalen strip voor het glas.

Naar mijn mening is Banzai Run een erg lastige restau-ratie omdat het lijkt of je twee kasten tegelijk doet. Kasten uit het System11 tijdperk zijn cosmetisch gezien altijd een uitdaging. De kabinetten zijn er doorgaans slecht aan toe. Het kabinet was dan ook het lastigste deel van de restauratie.

Het geschilderde kabinet moest gered worden en opnieuw opgebouwd met bestaande materialen. Ik gebruikte ERG dure auto lak enkel als vulmiddel. Het vergde meer schuren, afplakken en verven dan iemand zich zou kunnen voorstellen. Alleen aan materialen zat

er makkelijk meer dan $1000 in. Er zaten zoveel man-uren in dat ik uiteindelijk de tel kwijt raakte. Mijn appa-ratuur en ervaring maakt het mogelijk voor me om dit soort werk aan te nemen en er doorheen te komen. Ik beschouw mezelf als bescheiden maar het resultaat liet zich niet in woorden uitdrukken.

Hier een korte versie van de werkwijze. De kast werd vol-ledig gedemonteerd, tot iedere schroef en bout. Hij werd geschuurd, geschilderd, en diverse malen voorzien van een blanke lak tot er een volledig vlak en glad resultaat werd bereikt. Andere onderdelen, zoals de speelvelden, gingen door een vergelijkbaar proces met mijn gebrui-kelijke twee-laags clearcoat. Een gedeelte van het meer verweerde metaal werd van een nieuwe laag voorzien. Pinscore displays vervingen de kapotte displays. Gelukkig werden de ball chute, backglass en plastics gereprodu-ceerd terwijl de restauratie in volle gang was. De timing was ideaal. Ik ben erg blij met het eindresultaat. Ik kan geen onder-deel ontdekken dat nog verbeterd kan worden. Dat is het criterium wat ik voor mezelf hanteer. Het komt vaker voor dat je dingen opvallen bij een voltooid project die je toch anders gedaan zou hebben. In dit geval krijg ik alleen een trots gevoel als ik naar deze Banzai Run kijk. Veel mensen die foto’s hebben gezien van de kast en het restauratie process zijn erg onder de indruk, de mensen die de kast in het echt hebben gezien zijn ervan onder-steboven. Dat is de echte motivatie om dit soort projec-ten aan te nemen. Uit zakelijk oogpunt zijn ze verlies-gevend. Het moet om meer dan geld gaan vanuit beide partijen (de eigenaar van de kast en mijzelf) om het echt te laten gebeuren.

De volgende kast in de superzeldzame/uitdagende kas-ten categorie is een Gottlieb Krull.

restauratie van een prototype Banzai run

39NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 42: 2009 - 04 - Spinner Magazine

pair.Com guides, dus ik zou aanraden om daar naartoe te gaan voor een meer gedetailleerd advies.

Welke ingrediënten heb je nodig voor een aan-trekkelijk spelende kast?Persoonlijk houd ik van kasten waarvan het spel en de software simpel is maar de layout moeilijker. Ik houd niet van afleiding naast de bal in het spel zelf. Daarom houd ik erg van de System 11 periode vanuit een spelers perspectief. Die kasten vind ik de meest pure vorm van het moderne flipperen , omdat ze het concept zo ver mogelijk uitbreiden met ramps, geluiden, licht, toys etc. , maar zonder de afleiding van ingewikkelde software en video modes en andere zaken die eigenlijk niets met de bal van doen hebben. Een voorbeeld is een kast als Earthshaker waarbij je miles moet verzamelen door de middelste ramp te schieten. Of dat je snel het shelter schot moet schieten en de noodzaak simpelweg wordt gecreëerd door licht en geluidseffecten.

De meeste mensen herinneren zich het moment waarop ze voor het eerst in aanraking kwamen met flipperen of de eerste kast die ze speelden of leuk vonden. Heb jij ook speelhal herinneringen die je met ons wilt delen? Wat was de eerste kast waar je verslingerd aan raakte?

De eerste kast die me als kind fascineerde was Gorgar. De locale schaatsbaan en speelhal hadden er beide een. Ik speelde Gorgar zoveel dat ik het als een kunstvorm herkende en me meer ging verdiepen in de details van flipperkunst. Een andere kast die ik me specifiek kan herinneren uit een iets latere periode is Cyclone. Toen die kast nieuw was leek het of er van alles gebeurde maar terugkijkend kun je nauwelijks geloven dat het een kast is met maar 1 bal.

Ik weet dat jouw familieleden je helpen bij het werk. Kun je dit uitleggen?Dat ging eigenlijk heel natuurlijk. Ik heb hulp nodig bij wat algemene dingen. Dit is niet echt een winstgeven-de operatie dus ik heb beperkte middelen om te beste-den aan personeel. Ik heb dus mensen nodig die kun-nen waarderen wat we doen naast enkel een beloning. De familieleden die hier werken zijn mijn vrouw Sandy, een paar uur per dag, en mijn zus Margaret drie dagen per week. Margaret is gespecialiseerd in het demonteren van kas-ten die al eerder gedocumenteerd zijn. Ze maakt de onderdelen schoon en rangschikt ze terwijl ze bezig is. Het is niet slechts het demonteren van de kast in een paar uur. Ze is er drie volle dagen mee bezig om dit op de juiste manier te doen maar dan heb ik mooie scho-

Vervolg van bladzijde 36

Page 43: 2009 - 04 - Spinner Magazine

ne onderdelen en bekabeling om het echte restauratie process te beginnen. Mijn vrouw Sandy polijst alle bal-geleiders. Dat is een ondankbare en tijdrovende klus. Ik was hier altijd uren mee bezig dus dat helpt me enorm.Met Sandy en Margaret die zich daar mee bezig hou-den heb ik tijd me te concentreren op de meest cruciale aspecten van het restaureren: speelvelden, kabinetten, kabelbomen, opbouw etc.

Je hebt een aantal No Good Gofers kasten gemaakt met een ander thema voor orange County Chop-pers. Wil je nog meer van dit soort projecten doen?De OCC zijn voornamelijk gedaan voor EDS (uit Texas) die de poten en het art work gedaan hebben. Zij had-den een idee van het eindresultaat en ik heb alles bij elkaar gebracht met hetgeen ik normaal gesproken doe. Ik heb geen plannen er nog meer te doen want ik ben er niet echt van gecharmeerd. Ik vind dat de kasten moeten blijven zoals ze zijn gemaakt . Welke kansen heb je gekregen door het restaureren van flippers die je anders niet gehad zou hebben? Ik heb de kans gehad een aantal beroemde mensen te ontmoeten. Dat is het meest voor de hand liggende feit en tevens het minst belangrijke voor mij. Veel mensen denken dat het restaureren van flipper-kasten op dit niveau aantrekkelijk is voor filmsterren en dergelijke maar uit ervaring kan ik zeggen dat dat niet het geval is. De beroemdheden die ik heb ontmoet of hun kasten die ik heb gezien zijn doorgaans erg ver-waarloosd en ze geven er niet genoeg om om daar ver-andering in te brengen. Dit zijn typisch mensen die bij de locale handelaar naar binnen lopen en kasten kopen die de meeste verzamelaars niet zouden willen en er vervolgens drie keer de waarde voor betalen. Ze willen

gewoon de vereiste gameroom in hun villa en de kasten die daar bij horen zijn slechts een stukje van de puzzle.De beste mogelijkheid die ik heb gekregen is het ver-trouwen om te werken aan enkele zeer zeldzame flip-perkasten. Dat is waarschijnlijk één van de beste gevoe-lens die je kunt hebben. Als iemand die je nog nooit hebt ontmoet je een kast stuurt die je helemaal uit elkaar haalt en van de grond opnieuw opbouwt.

onlangs heb je je werkplaats uitgebreid. Kun je ons iets vertellen over de nieuwe faciliteiten?Natuurlijk. Ik heb een nieuwe spuitcabine gebouwd. Dit is een toevoeging aan onze bestaande werkplaats en gebouwd om het hele verf aspect uit de dagelijkse ope-ratie te halen. Dit geeft me de beste apparatuur voor spuitwerk zoals speelvelden bijwerken en clearcoaten, en het bijwerken van kabinetten. In het verleden kon het opnieuw verven van een kabinet de gehele werkplaats weken in beslag nemen, dus dat is een grote vooruitgang. Hoe zie je Highend Pins over vijf tot tien jaar?Ik vind mezelf een realist dus ik denk dat er een goede kans is dat HEP over 5 jaar nog succesvol is. Daarna weet ik het niet zeker, ik wil het blijven doen zolang het zinvol is en ik er plezier in heb maar ik heb ook ande-re vaardigheden en passies die me de kans geven er afscheid van te nemen als de tijd daar rijp voor is.

- DB-

Page 44: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Flipperen op straatniveau (2)

TEKST EN FoTo’S: AD JoNKEr

.HET SPEElVElD Een ongebruikelijke indeling in deze kast. Beneden twee flippers. Links erboven een bumper en links daar-van een dubbele outlane, waarbij alleen bij de linker de kickback mogelijk is. Rechts in deze kast geen outlane. Een langere baan met twee rollover contacten (boven-ste 4 en east side, onderste 2). Aan de speelveldzijde van de vier vijf targets en daaronder een doorgang zodat de bal ook alleen over de 2 kan rollen. Deze komt op de rechter flipper uit. Links boven de bumper de der-de flipper en dan een baan naar boven met een spinner (gele 7 en west side) en verder de 3. Bovenin de top gat. De bal kan verder rechtsom rollen en komt dan rechts via de 1 weer op het speelveld. Net boven de 1 zit het rechter gat. Op de bovenste helft meer centraal heb je boven drie bumpers. De bal kan hier aan de linker-kant via een rollover naar de linker flipper rollen of meer in het midden over de 5 naar beneden komen. Schuin onder de bumpers zit een bank met drie droptargets met daarachter een rollover voor de rode 7. De bal kan

van hier in het rechter gat komen. Schuin rechts achter de drop targets nog een spinner voor nummer 6. De bal komt hierdoor ook bij de bumpers uit.

HET SPElSkill shot. Bij het begin van iedere bal zie je boven een rijtje scores en PIK-5 lopen. Schiet je de bal in het bovenste gat dan krijg je de oplichtende waarde.

Nummers, kleuren? Bestudeer het speelveld eens en je hebt eigenlijk een klein vrij speelveld. Als de bal van de bovenste helft naar beneden rolt gaat dit altijd via een con-tact. De genoemde nummers betreffen allen de squad cars waarbij de 7 een gele en een rode variant hebben. Aan het begin van het spel knippert de 1. Zodra deze gehaald is gaat nummer 2 branden enzovoort tot en met de zevens. Als een 7 geschoten is gaat de 1 weer knipperen.Zodra de 1 aan het begin van het spel is geschoten gaat er per nummer een bonus aftellen. Bij 1 vanaf 100k, bij 2 vanaf 200k enzo-voort. De overgebleven bonus krijg je als je op tijd het num-mer schiet. Daarna kan je het nummer ook halen via de ster linksonder naast de flipper. Bij zeven kiezen tussen geel voor de million times multiplier of rood voor de special feature.

Dit leest u als het nieuwe jaar voor de deur staat of net begonnen is.Na de twee kasten waarbij het casino bezocht werd en daarna of daarvoor nog gegeten en gedronken werd in de Diner is het tijd om weer wat kilogrammen kwijt te raken. Dat kan met sporten, maar wellicht ook door een gevaarlijk beroep uit te oefenen. De twee in de volgende Spinner te bespreken kasten hebben beide sport als thema. Die zijn er dan voor degene die hun goede voornemens meer te gaan sporten dan nog uitoefenen.

Deadly WeaponDe derde in de serie. John Trudeau, meer bekend van Creature from the Black Lagoon, had hier-van het whiteboard gereed toen hij bij Gottlieb vertrok. In het eindproduct had hij geen hand. Het thema is wellicht van deze tijd (nu ja, ontworpen in 1990), voor een flipperkast mag je het in twijfel trekken. Ook niet geheel duidelijk op de kopruit is wie nu de slechte en de goede kant vertegenwoordigen. Zeg maar niet geschikt voor de kinderkamer

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 45: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Flipperen op straatniveau (2) Mystery en PIK-5. Een van de twee gaten is verlicht voor mystery. PIK-5 kan je krijgen met het skill shot, doch zodra je de 5 hebt gehaald is het bovenste gat daarvoor vast verlicht. Bij PIK-5 komen er vijf mogelijk-heden op de display. Druk op een flipperknop om er een te kiezen. Bij geen keuze krijg je altijd de laatste.

Multiball. Mystery en PIK-5 zijn de mogelijkheden om multiball te krijgen. Als je instant multiball op mystery krijgt in het rechter gat en je schiet de volgende bal in het bovenste gat dan wordt het drie-bal multiball, anders twee ballen. Voor de start kan je kiezen tussen arrests of points. Bij geen keuze wordt het points. Tijdens multi-ball krijg je de aangegeven waarde door nummers 1 tot en met 6 in willekeurige volgorde te schieten. Bij arrests telkens tien erbij, bij points eerst 1 miljoen, dan 5 mil-joen en iedere volgende keer 9 miljoen. Begint bij iedere nieuwe multiball steeds weer bij 1 miljoen.

Arrests. Voor deze zijn er rechts boven in de kop extra tellers. Maximaal 99 per speler. Ieder knipperend num-mer (squad car) geeft één arrest. Bij willekeur zie je bij de nummers 1 tot en met 6 een flasher een tijdje knipperen. Dit kunnen er meerdere zijn. Je hoort altijd “emergency, emergency” en dan wat verschillende tek-sten. Schiet je de bal over het bijbehorende contact dan krijg je drie arrests. Bij mystery en PIK-5 zit de optie five arrests. Tien kan je halen als je ervoor kiest in mul-tiball en tenslotte kan je er een hoop halen in de riot round (zie WEAPON feature). De arrests blijven het hele spel staan. Aan het einde van iedere bal krijg je 10.000 bonus per arrest. Tevens levert een vooraf ingesteld aantal arrests een extra bal op.

reguliere bonus. Schiet je de drie drop targets bin-nen de tijd om dan gaat er een bonuslicht branden (tus-sen de badges op het speelveld) en wel 10k, 20k, 50k, 100k, 200k en 500k. Deze blijven staan doch bij een tilt warning verlies je deze bonus weer. Rechts zitten vijf targets. Deze compleet met multiplier verlicht geeft per bal deze bonus 2x, 3x. 5x en 10x. Bonus multiplier heb je ook bij mystery en PIK-5. Aan het einde van iedere bal krijg je dus de reguliere bonus x multiplier en de arrest bonus (altijd enkelvoudig).

Badges. Bij de binnenste outlane en bij mystery en PIK-5 krijg je of een rode of een gele badge. Zodra je een zeven raakt zal voor geel bij het bovenste gat en voor rood bij het rechter gat add badge gaan branden. Zodra je vijf rode badges hebt begint de special round. Bij een van de nummers is de flasher actief. Bumpers en slingshots wijzigen de flasher. Schiet je het bijbeho-rende schot dan krijg je die special. Veel interessanter zijn de gele badges. Heb je er hier vijf van dan begint de million times multiplier feature. Schiet je nu de drie drop targets om dan krijg je wat het zegt. Het is hier-bij zeer handig als je richting die feature gaat altijd te kiezen voor de multiplier want je kan hier immers tien miljoen halen. En deze feature loopt op tijd; je kan die

meerdere malen halen. Daar het boven gedeelte alleen via contacten te bereiken of te verlaten is stopt de tijd als je daar een bumper raakt.

Extra bal. Haal je bij het opgegeven aantal arrests, mogelijk bij mystery en PIK-5. Zodra de multiplier op 2x staat kan je ze ook bij de rechter targets halen. Multi-plier en extra bal wisselen bij het raken van de bumpers en sling shots.

Jackpot. Schiet je de linker spinner (west side) en num-mer 4 in de rechterbaan (east side) dan is de laatste een tijdje verlicht voor de jackpot.

TACTIEK.Als je de bal wegschiet komt deze via een eenweg poort. Als nummer 1 brandt en je schiet niet te hard dan rolt de bal via de 1 naar het speelveld. Brandt de 1 niet probeer dan altijd de PIK-5 te halen in het boven-ste gat.

Squad car bonus. Hoe sneller je de nummers in volg-orde kan raken des te meer bonus levert dat steeds opl

Multiball. Hier kan je vele miljoenen halen.

Million times mulitplier. Tot wel tien miljoen (en als het goed loopt kan je de drop targets wel drie keer schieten binnen de tijd) per keer. Hier moet je goed opletten of je vooraf de multiplier kan kiezen bij PIK-5.De mystery en PIK-5 lijken te leren van je keuzes. Als je enkele keren in een spel iets bepaalds kiest zal je merken dat die optie ook bij mystery meer voor gaat komen.

Ga ervan uit dat dit spel met de juiste tactiek meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou denken.

41NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 46: 2009 - 04 - Spinner Magazine

HET SPEElVElD. Het ‘hoofdveld’ heeft twee flippers op de reguliere plaats. Links een flipper returnlane in een hoek en een outlane. Daarboven een korte laan met daarvoor drie smalle gele targets. Onderaan de laan links naar boven (naar het ring gedeelte) een gat en iets links daarvan een target met ‘fight again’. In het midden een bank met drie drop targets en daarachter twee vaste targets. Rechts de toegang naar het Roundhouse gedeelte. Rechts een baan met daarvoor vijf smalle gele targets en rechts vrij dicht bij de rechter flipper een bumper. De bal kan rechts onder de bumper ook uit het spel rollen. Komt de bal via een rollover net boven de uitgangen naar beneden dan licht bij de outlane kort ‘bell save’

op. Rolt de bal er nu uit, dan krijg je die terug.Het veld ‘de ring’ links boven bereik je via de laan. Als je de bal weg schiet rolt deze direct in die richting. Boven-aan vind je een target. De bal rolt daarna via een rol-lover op het kleine gedeelte met twee kleine flippers. Als de bal dit speelveld verlaat rolt deze in het gat.Het veld ‘roundhouse’ zit rechts boven. Onderaan rechts een flipper, een korte loop die alleen met de klok mee compleet gespeeld kan worden en in het midden twee ballen in hun eigen baan (T.K.O.).Net zoals je bij boxen veel zelf moet doen heeft deze kast ook vijf flippers om je bezig te houden.

TACTIEK. Aan het begin van iedere bal lopen meerdere keuzes in de linker baan en op het ring speelveld. Als je de target links boven raakt of als de bal over de rollover gaat stopt het looplicht. De waarde die nu oplicht kan je op het ring speelveld halen. Bovenaan vijf drop tar-gets. De displays net erboven in de kop staan allen op 5. Zodra je de eerste droptarget neer schiet tellen deze tegelijk terug. Je hebt vijf tellen om ze dan allemaal om te schieten. Lukt dit dan gaan de tellers weer op vijf en krijg je een andere waarde. Als de tijd om is vallen de flippers stil en rolt de bal naar het gat. Je kan tijdens de bal in spel deze steeds weer naar boven schieten en dan begint het opnieuw. Fight again levert een extra bal op. The KID geeft een van de vier benodigde tegenstanders die je vindt boven de flippers in het midden. Als de bal in het gat valt en het maakt hier niet uit waarvandaan, dan begint de animatie. Je hoort en leest “Ready, set, box”. Bij Box zo snel mogelijk een flipper indrukken. Ben je op tijd, dan krijg je een mystery en een punch. Te laat, dan verlies je een punch. Mysteries zijn: 100k,

Title FightNu wordt het zweten. Over boksen als wordt verschillend gedacht. De training ervoor blijkt echter bijzonder pittig. Gelukkig is het bij de flipperkast wat makkelijker. Deze kast houdt het bij drie keuzes, zeg maar speelvelden in één kast.

42

Page 47: 2009 - 04 - Spinner Magazine

250k, spot a contender en instant multiball. Bij multibal (twee ballen) dien je de tien gele targets te raken. In het midden of twee drop targets of de targets erachter. De andere zijn de drie gele links en vijf gele rechts. Dat lijkt makkelijk, het is het echter niet. Alles geraakt levert naar instelling of vast 3 miljoen op of progressief vanaf 300k tot maximaal 5 miljoen.

Contenders. Voor de title bout jackpot moet je alle vier de tegenstanders kwalificeren. The KID zoals beschre-ven in het ring speelveld, the HAMMER door de drie lin-ker gele targets te raken, the ROCK door de vijf rechter targets te raken en the BULL door minstens twee maal achter elkaar de bal door de Roundhouse te schieten. Of uiteraard vanzelf met spot a contender in de myste-ry. Als ze alle vier branden is het ring speelveld verlicht voor title bout jackpot. De grote insert bij de flippers brandt dan. Als je nu de ring betreedt staan de tellers op vijftien. Zodra je de eerste droptarget neer schiet heb je vijftien tellen om alle targets tweemaal neer te schieten. Lukt dit dan vallen de flippers stil en krijg je of vast 5 miljoen of progressief vanaf 500k tot maximaal 20 miljoen en tien punches. Lukt dit niet dan kan je indien ingesteld tien punches verliezen.

The roundhouse. Deze korte ring kan voor snelle actie zorgen. De eerste ronde levert 50k op. Schiet je direct erna er weer doorheen dan is het 100k plus the BULL en dan steeds 100k meer tot een maximum. Een lange serie is goed voor veel punten.

De gevangen ballen. Onder iedere bal knippert een lampje. Telkens als je een bal raakt gaat daaronder de

tweede en derde lamp knipperen. Heb je ze alle drie aan beide zijden dan knippert een tijdje T.K.O. Als je nu één van de twee ballen tegen de bovenste target schiet heb je een special.

Fight again oftewel extra bal. Kan je halen in het ring speelveld indien gekwalificeerd voor fight again. Als je de bal drie keer achter de middelste targets en gelijk erna in de rechter baan laat rollen (een kleine loop) wordt de target net links van het gat verlicht voor een extra bal.

De ring. Buiten alles hierboven beschreven kan je er ook een multiplier halen (blijft behouden in het spel) voor 2x, 3x, 5x en 10x bonus. Of je scoort 1 miljoen punten.

Punches landed. Links onder in de kop zitten extra tel-lers voor de punches landed (en bij het spel in het ring speelveld als teller). Deze punches geven de bonus aan het einde van iedere bal zijnde 10.000 x multiplier per punch. Hoe haal je de punches?a) in het gat indien op tijd geboxt = 1 punch. b) ieder rondje in the Roundhouse = 1 punch.c) de drie gele targets links compleet = 3 punches. d) de vijf gele targets rechts compleet = 5 punches. Je kan ook punches verliezen. Nogmaals, te laat geboxt = minus 1. Titel fight jackpot niet gehaald = minus tien (indien ingesteld). In de algemene score is de bonus een grote factor. Het is geen luxe veel punches te halen en de multiplier omhoog te krijgen, iets wat nog behoor-lijk lastig is.

Net zoals in de sport is het bij deze kast belangrijk om een juiste tactiek te kiezen. Een ogenschijnlijk simpele bal kan aan het einde een behoorlijke bonus opleveren. Als je nog niet ‘los’ bent op het ring speelveld is het misschien tactisch niet te proberen de title bout jack-pot te scoren als je tien punches kan verliezen. En de multiball houdt je ook wel even bezig. Laat de bel eens rinkelen als je weer in het clubhuis bent!

Nog een correctie op de vorige aflevering. Bij Vegas heb ik het over de groene targets bij de ‘roto unit’. Deze waren, zijn en blijven echter rood.

43NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 48: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Ook in 2010 gaan we door met de frequentie van twee evenementen per maand in het NFV Funhouse. Naast de recreatieve Funhouse Friday (nu vast op de laatste vrijdag van de maand) zijn er ook op elke 2e zaterdag van de maand evenementen in ons clubhuis. Om vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar aan te laten slui-ten houden we een inventarisatie van ideeën. Daar-naast doen we een oproep op mee te helpen bij de organisatie van een evenement.

VEEl VArIATIE EN IDEEëNIn 2009 was de variatie aan evenementen groot. Er was een DPO op locatie en een reeks van evenementen in het NFV Funhouse. Naast de vaste elementen ESPP in het voorjaar, BBQ & ALV in de zomer en TASPP in het najaar waren er onder andere:• Workshop techniek: basis cursus techniek over

DMD en EM kasten• Workshop flipperen: beter leren flipperen • Dutch Pinball Masters (DPM): wedstrijd Nederland

vs. de rest van EuropaEr zijn ook nog een aantal ideeën die we nog niet heb-ben uitgewerkt, maar wel potentieel hebben:• Pinball Golf: vooraf bepaalde score halen met zo

min mogelijk ballen• Allround Kampioenschap: wedstrijd op verschillen-

de generaties flipperkastenOok zouden we aan het verzoek voor een Jeugdwed-strijd en Teamwedstrijd graag gehoor geven.Kortom: veel mogelijkheden. En nieuwe ideeën zijn ook welkom!

EVENEMENTEN IN HET 1E HAlFJAAr 2010We beginnen in januari met de Nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 9 januari. We hopen weer veel leden te mogen begroeten die het nieuwe flipperjaar goed wil-len beginnen. Eén van de attracties zal zijn de komst van Merlin’s Magic, de nieuwste flipperkast van Henk de Jager die door de mannen van de Magische Machi-nes werd gefinancierd. Ook is er de finale van het sei-zoen 2009 van de Lokale Flipper Competitie.

Op zaterdag 13 februari is er weer een Technische Workshop. Dat wordt intussen de 3e editie. Voor leden die meer willen begrijpen van de techniek in de kop-kast en onder het speelveld. Speciale aandacht dit

NFV Evenementenkalender 2010Een inventarisatie van ideeën....

BAS VIS

keer voor de kasten uit de jaren 80 (Solid State) en het ‘shoppen’ van flipperkasten. Tevens kunnen de leden in de komende weken laten weten of er nog specifieke onderdelen zijn die ze op de agenda van deze work-shop willen laten zetten. ’s Avonds is er een speciale bijeenkomst voor de Club van 100 leden van de NFV.

In maart gaan we weer eens naar ‘buiten’ voor een eve-nement. In het weekeinde van zaterdag 13 en zondag 14 maart is er de Early Spring Pinball Party (ESPP). De details omtrent de locatie zijn nog niet definitief, maar het ziet er naar uit dat we naar zuidwest Nederland gaan. Niet ver van de regio Rijnmond en de Belgische grens. Op zo’n 30-40 flipperkasten kan er een week-end lang recreatief worden gespeeld en zijn er een aan-tal sidegames. Het is de bedoeling om bij dit evene-ment ook weer een nieuwe Stern kast (met dank aan sponsor Game XL) op te stellen.

Bij het evenement in april in het NFV Funhouse ligt het accent op wedstrijd flipperen. Op zaterdag 10 en zondag 11 april is er de 2e editie van de Dutch Pinball Masters: Holland vs. The Rest of Europe. De beste flip-peraars van Nederland en België nemen het op tegen de sterkste spelers uit Zweden, Duitsland, Engeland, Frankrijk en andere landen uit Europa. Er is zowel een individuele als een teamwedstrijd. Ook alle leden die gewoon recreatief een partij willen spelen zijn natuur-lijk van harte welkom. Er staan immers ruim 80 kasten!

Zaterdag 8 mei is gereserveerd voor een familiedag met een recreatief karakter. Voor deze bijeenkomst is nog geen speciaal thema bepaald, waar we zouden de tryout van Pinball Golf kunnen doen of een jeugdtoernooi. Of allebei. Zie hiernaast de uitnodiging om mee te denken over de inhoud en organisatie van dit evenement!

Op zaterdag 12 juni staat de jaarlijkse NFV BBQ gepland. We sluiten het voorjaar af met een gezellige barbecue. Gelegenheid om recreatief te flipperen en ’s avonds zelf een stokje of steak te roosteren. In de 2e helft van de middag is er de ALV waarin het NFV Bestuur de (financi-ele) resultaten over 2009 aan de leden presenteert als-mede de plannen voor de komende periode. Een must voor alle leden van de NFV! Verder is er natuurlijk elke maand een Funhouse Fri-

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 49: 2009 - 04 - Spinner Magazine

NFV Evenementenkalender 2010Een inventarisatie van ideeën....

day. We hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk vast te houden aan een vaste frequentie: de FF is steeds op de laatste vrijdag van de maand. Dat betekent dat zo’n vrijdag soms in een (school)vakantie valt, maar dat biedt ook weer gelegenheid voor leden die juist dan vrij hebben om eens een keer naar het clubhuis te komen.

Support bij evenementen organisatieBij de organisatie van evenementen in het NFV Fun-house komt het nodige kijken. Eén belangrijk onder-deel is gelukkig al geregeld: er staan reeds 80 flipper-kasten. Maar voor een succesvol evenement is meer nodig, zoals bijvoorbeeld:• Communicatie: informatie naar leden via Spinner,

NFV website en Plunger• Aanmelden: inschrijving voor wedstrijd en work-

shop; eventueel ook voor maaltijd • Voorbereiding: plan uitwerken, budget voorstel

maken, regelen team voor de catering, de techni-sche ondersteuning en eventueel de wedstrijd

• Uitvoering: coördinatie van activiteiten tijdens het evenement

• Verslaglegging: coördinatie van artikel voor op de site en in De Spinner (incl. foto’s)

De NFV heeft op dit moment geen evenementenco-ordinator. Dat betekent dat ik het naast mijn andere activiteiten binnen de vereniging doe. Ideaal is dat niet, maar met de hulp van leden die zich als (mede-) coördinator van één evenement aanmelden, is er veel mogelijk. Zo is Martijn van Amsterdam (LFC coördina-tor) actief betrokken bij het evenement in januari, heeft Peter Matthijs zich aangemeld als supporter voor het ESPP in maart en verzorgt het DPT (olv. Albert Nomden) veel van de support bij de organisatie van de DPM in april. We zijn daar heel blij mee. Op die manier blijft het mogelijk om ook op langere termijn veel evenementen te organiseren.

Gezocht: coördinator van het mei 2010 evenement Locatie : NFV FunhouseDatum : zaterdag 8 mei 2010

We zijn op zoek naar meer leden die zich willen inzetten voor de organisatie van één (clubhuis) evenement. Dat is redelijk overzichtelijk en het tijdsbeslag blijft dan beperkt. Je kunt op die manier wel de vereniging helpen.

En als je dat leuk vindt: je mag zelf een voorstel doen voor het thema van dit evenement. Bijvoorbeeld voor het 1e NFV Pinball Golf evenement. Vanzelf-sprekend krijg je alle benodigde begeleiding en zijn de NFV Bestuursleden als vraagbaak beschikbaar.

Wie durft de uitdaging aan? Aanmelden bij: [email protected] Mocht je in mei onverhoopt geen tijd hebben, maar lijkt het je wel een leuk idee: vooral aanmelden. In het najaar zijn er weer evenementen in het clubhuis!

45NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 50: 2009 - 04 - Spinner Magazine

De detectie van de ringmaster wordt gedaan met een eddy, een stukje techniek wat een bal detecteert met een spoel. Die spoel is wel een stuk kleiner dan een flipperspoel. Hij is zo klein dat deze getekend wordt op een stukje printplaat, of het is een klein spoeltje wat er uit ziet als een weerstandje in een connector.

Hoe komen ze nou op de naam Eddy? Ik denk dan eerder aan Iron Maiden of een of andere kale vent uit het zui-den. Eddy current is de Engelse bena-ming voor stroom die gaat lopen door een geleider wanneer metaal door een magnetisch veld beweegt. Dat magnetisch veld wordt gegene-reerd door een klein spoeltje in com-binatie met een condensator, en wordt met een bepaalde frequentie aange-stuurd door het IC TDA0161.Aangezien de weerstand van een spoel verandert als er een metalen voorwerp

Een poosje geleden was ik op zoek naar een Jurassic Park om mijn verzameling uit te breiden. Die kwam echter niet op mijn pad. Nou ja, dan maar een Cirqus Voltaire, ook een leuke. Bij de mijne registreerde de kast het echter niet als je tegen de ringmaster schoot. Wel de targets naast de ringmaster, maar niet als ik hem vol op zijn bakkes knalde

De techniek staat voor nietsEddy

in de buurt van de spoel komt wordt de frequentie van dat magnetisch veld ook anders. Als dat gebeurt (door-dat de bal over de spoel rolt) geeft het IC dit door aan de switchmatrix.

SchemaEr zit bij een eddy-sensor altijd een printje wat hem aanstuurt. Dat zit ergens onder het speelveld gemon-teerd. Zoals gezegd heeft het IC een spoel en een con-densator nodig om een bal te detecteren. De spoel zit in het speelveld, vlak onder het oppervlak. De conden-sator en wat weerstanden zitten bij het IC op de print. Ze zitten aangesloten op de LC1 en LC2 ingangen van het IC. In de elektrotechniek wordt wel gesproken over een LC-kring, dat is een spoel (L) in combinatie met een condensator (C). Die combinatie zorgt voor een bepaalde frequentie waar het IC gebruik van maakt. Het IC kan worden afgesteld met een weerstand op de ADJ(ustment)-ingangen van het IC. En om het ons gemakkelijk te maken wordt dat gedaan met een pot-meter. Als er geen bal bij de spoel in de buurt is zal de uitgang van het IC laag zijn (0V), de led is dan uit. Komt er een bal in de buurt van de spoel zal het IC dat detecteren en de uitgang hoog maken (12V in dit geval) en laat de transistor Q1 schakelen. De led gaat aan.En doordat er stroom loopt door de led verandert de spanning en laat Q2 schakelen. Die stuurt Q3 weer aan om een signaal door te geven aan de switchmatrix. De kast weet dan dat er een bal over de sensor rolt.

rICHArD BAAN

44

Page 51: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Maar let op bij storingzoeken: de schema’s zijn niet altijd juist! In sommige schema’s staat het type tran-sistor fout aangegeven. Bij Roadshow is het fout en bij Theatre of Magic goed.

AfstellenDe gevoeligheid is in te stellen met een potmeter. Dit doe je door de potmeter zo te draaien dat de led aan gaat en deze dan weer terug te draaien totdat deze net uit is. Gaat er dan een bal over heen zal de led weer aan gaan. Het IC is dan goed ingesteld.Mocht je nu een eddy hebben die steeds problemen geeft, zoals ik bij zowat al mijn kasten wel een keer heb gehad dan moet je eens naar de verbinding met de spoel kijken. Het IC werkt op basis van een weer-standsverandering en dan is een goede verbinding met de spoel echt cruciaal. Vaak zijn die connectortjes de boosdoener. Tja, wat wil je ook met kasten van 15 jaar oud…

Nieuw typeSinds Cirqus Voltaire is er een nieuw printje ontwikkeld. Een die het IC instelt bij het opstarten van de kast. Han-dig, heb je geen storing meer… (nee echt?)Er zijn wat kleine veranderingen tov de oude print. De baldetectie blijft het zelfde, de interface met de switch-matrix ook. Echter die wordt niet meer door een led aangestuurd. Het is ook wel een beetje raar dat de wer-king van de print afhankelijk is van een led nietwaar? De aansturing van de led en die van de switchmatrix gebeurt door een PIC, een programmeerbaar IC. Dat wordt door een (heel klein) programma bepaald. Het programma in de PIC stelt bij het opstarten eerst dmv een digitaal potmetertje (nog een IC-tje…) het balde-tectie-IC in. Als dan het IC dat de bal detecteert ziet dat de bal er is, geeft de uitgang een signaal aan de PIC. En die stuurt dan zowel de led als de switchmatrix aan.Tevens is er nog een 5V regulator te vinden op de print, vermoedelijk werkt de PIC of de digitale potmeter met 5V… En ook dat kan kapot gaan.Aangezien de nieuwe print volledig self-supporting is zijn de oude en de nieuwe print uitwisselbaar. Altijd

handig om te weten als er een moeilijk verkrijgbaar IC (met of zonder programma) kapot is….

NagellakTot nu toe heb ik de storing voornamelijk verholpen door het circuit van de print naar de spoel in orde te maken. Veelal was dat een connectorverbinding op de connector van de print, of die in het speelveld die wat slecht contact maakte. Draadjes er uit getrokken, en opnieuw in de connector gedrukt heeft het euvel ver-holpen. Je zou ook de draadjes op de print kunnen sol-deren, maar voor thuisgebruik is een degelijke connec-torverbinding ook goed genoeg.Er heerst de opvatting dat de potmeter verschuift door het spelen en dat kun je dan verzegelen met nagellak. Dan verschuift de potmeter niet meer… De Theatre of Magic registreerde de bal vaak onterecht, of helemaal niet. En de Ringmaster soms wel en soms niet. Die laat-ste stelt de print elke keer opnieuw in met het opstar-ten van de kast en heeft geen handmatige potmeter. Waarom dan nagellak? Ik wist in eerste instantie niet waar het aan lag en dan ga je zoeken op internet… En het kan geen kwaad om het wel te verzegelen met nagellak, sterker nog: het staat zelfs in de manual bij de calibratie procedure.

47NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 52: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Het NFV Bestuur heeft een besluit genomen over de gewenste samenstelling van de verenigingscollectie (noot redactie: zie bestuursverslag elders in deze Spin-ner). Het donatie plan heeft veel kasten opgeleverd met als resultaat dat we nu ook dubbele kasten in ons bezit hebben. Een collectie van meer dan 150 kasten werd, zoals de Belgen dat zo mooi zeggen, ‘van het goede teveel’. Tijdens de ALV in juli 2009 gaf het NFV Bestuur aan wat het motto is: ‘kwaliteit voor kwantiteit’.

Inkrimpen dus. Het bestuur koos voor een veiling van kasten onder NFV leden. Want waar konden de kas-ten immers een beter nieuw thuis krijgen dan bij leden van de flippervereniging? De informatie over deze vei-ling stond op het NFV Forum alsmede in Spinner 3 van 2009. In de laatste dagen voor de sluiting van de veiling kwamen er nog een aantal leuke biedingen bij. De 1e veiling: Solid StateVoor de eerste veiling viel de keus op de kasten uit de Solid State generatie, in totaal 15 kasten. Waar moge-lijk werd de donateur benaderd. De Torch was door Ben gedoneerd, omdat er nog 3 andere Gottlieb System 1 kasten zijn. De Fire Power 2 was een donatie van Edwin Nijs, waar Ben ook al menig uur aan versleuteld had. Edwin en Ben hadden er dan ook geen moeite mee dat deze uit de collectie verdween. De Panthera was van Ad Jonker. Hier was ook al veel aan geknutseld, maar de kast had nog onderhoud nodig en was niet echt een toevoeging. Daarom heeft Ad besloten deze mee te laten veilen.

De Magic Castle, een Zaccaria, werd zo weinig bespeeld dat ook deze in overleg met de donateur is geveild. Dan bleven er nog dubbele Bally’s over. Van deze 2 kasten zijn de mooiste in de collectie gebleven en de opknap-pers geveild. Het gaat hier om de Super Sonic, Har-lem Globe Trotters, Black Jack, Centaur, Vector, Viking en Mr & Mrs Pacman. Verder een Stern Galaxy, ook al omdat Ad er ook één heeft.

De biedingenBehalve contante biedingen zijn er ook nog creatieve biedingen gedaan. De keuze om geen minimumprijs te noemen werkte goed. De meeste biedingen waren een reëel bedrag.

Een overzicht van alle winnende biedingen:• Ruud Kooij is de nieuwe eigenaar van de Centaur.

Hij had € 150 geboden plus het opknappen van mechanische kasten.

• Koen Martens was erg gecharmeerd van de Vector in het clubhuis. Hij heeft nu een mooie Vector voor € 250.

• Richard Baan bood €150 op de Mr & Mrs PacMan en mag zich daarmee de nieuwe eigenaar noemen.

• Errol Klein heeft al enkele Zaccaria flippers en mag nu de Magic Castle erbij zetten. Hij had € 200 geboden plus een goeie kopruit voor de X&O’s van de vereniging. De kopruit van onze X&O’s was in een slechte staat, we zijn dus erg blij met dit cre-atieve bod.

• Frank Douwenga is de nieuwe eigenaar van een Zaccaria Soccer Kings en de Gottlieb Torch. Deze zullen vast een mooi plekje krijgen in de gameroom in Etten. Frank had € 200 geboden en was daar-mee de hoogste bieder op de Torch, maar niet op de Soccer Kings. Als vereniging hebben we 3 Soccer Kings en daarom hebben we besloten er 2 te veilen.

• Peter Koch had € 150 plus het opknappen van een Solid State kast ingezet als bod op de Soccer Kings. Peter is daarmee de hoogste bieder en krijgt bin-nenkort 2 Soccer Kings mee. Want als je toch een Solid State kast wilt opknappen, kan je net zo goed twee dezelfde onderhanden nemen. Eéntje komt er dan opgeknapt terug naar het NFV Funhouse!

• Ook de Firepower II en Panthera gingen samen voor een mooie prijs van € 225 naar een nieuwe eigenaar.

• Alex Duin kwam op het laatste moment met een bod op de Viking en de Galaxy. Hij had € 160 voor deze 2 kasten over.

• In de extra tijd besloot Jasper van Eeden voor een bod van € 75 de Black Jack voor een familielid te kopen.

Het eindresultaatDe 1e NFV kastenveiling was zeker een succes. Niet alleen werden er mooie bedragen voor alle kasten geboden, ze komen ook stuk voor stuk bij liefhebbers terecht die ongetwijfeld weer het beste uit deze kasten zullen halen!Alle kasten, met uitzondering van de SuperSonic, heb-ben een nieuwe eigenaar gevonden. De eerste kasten-veiling heeft een mooi bedrag opgeleverd van ruim € 1500,-. Dit bedrag wordt gereserveerd voor investe-ringen in de NFV collectie.

NFV-Veilingupdate

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

BEN BooGAArD

Page 53: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Klusweek Em-erveen

roNAlD BloM

Na diverse keren klachten te hebben aangehoord over de ruimte die de oude elektro-mechanische kasten innamen, vooral vanwege de (soms) slechte staat waarin ze ver-keerden, had ik het (onzalige) idee opgevat om dan maar het tegendeel eens te bewi-jzen en hier een aantal dagen aan te besteden.

Opzet was me voornamelijk bezig te houden met het onder de juiste hellingshoek plaatsen van de kasten om zo de snelheid terug te brengen in het spel. Achteraf bleek dit het begin te zijn van een week van kleine/gro-te en soms frustrerende reparaties, complete opstarters en zoektochten naar onderdelen!

Hieronder volgt (zoveel mogelijk) chronologisch wat bij welke kasten is gebeurd. Het moge duidelijk zijn dat ze absoluut niet perfect werken, maar naar ik hoop een stuk beter/sneller, wat ook de beginopzet is geweest (er moet toch wat te wensen overblijven, nietwaar?).

Dag 1, maandag 31 augustusEen enerverende middag/avond! Het begon al bij de eerste kast in de rij, de Cabaret van Williams: teller-spoel bij de derde speler vervangen, bij diverse tellers de contacten afgesteld, frustratie over de Super Bonus teller die niet af te stellen was door een vuil contact! Bumpers bijgesteld.

Dan maar even overstappen op kast 2 waar toch al door Henk de Jager, Onno Leenen en mijzelf aan gewerkt was: de Masquerade. Wat een genot om te merken dat deze kast, in tegenstelling tot de Cabaret, wel vanzelf resette. Dit werd dus de eerste kast met de verhogings-blokken. Dit was het begin, de ellende kwam pas later na een wat grondiger inspectie. Linkerflipper schraapte over het bord, de tellerspoel van de 10 teller 2e spe-ler werkte niet en er was bij de tellerkast nogal wat schoonmaakwerk.

En dan is het een nadeel als je niet bekend bent met de schatkamer/zolder van de vereniging, want een teller-spoel voor een oude Gottlieb zag ik niet zo snel liggen! En de tijd tikte door. Dan maar een kast waarvan ik zeker wist dat deze technisch in orde was om de frus-tratie van de start goed te maken: Jackpot van Williams. De werkzaamheden: hellingshoek afgesteld, bumpers bijgesteld, bel afgezet (sorry voor de liefhebbers, met je hoofd in de kast en een bel naast je oren is niet aange-naam). Niet vreemd als ik zeg dat de eerste dag dik na negenen eindigde voor ik naar mijn hotel ging om van een welverdiende rust te genieten.

Dag 2, dinsdag 1 september:Begonnen met een kast die ik als technisch OK ken, de Dealers Choice van Williams. Dus niet, meer dan 1 spe-ler bleek niet mogelijk; de kast resette meteen bij het afdrukken van een 2e speler! Bleek de player unit te blijven hangen, dit komt vaker voor als kasten niet al te regelmatig met meerdere spelers wordt gespeeld. Unit schoongemaakt en afgesteld. Achterplaat ook maar weer er in gezet, scheelt herrie en stof in de tellerkast.

Volgende “slachtoffer” was de Big Deal. De rechter-bumper deed helemaal niets meer en als de bal weg-ging werden de bonuspunten niet bijgeteld, ook werd de volgende ball in play niet gegeven.

49NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 54: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Lang leve het schema, deze storing was er zo uit, vuil en niet goed afgesteld contact op de Extra Ball, dit werd pas de dag daarop gedaan. Daarna kwamen ook de See Saw, Smart Set en Gator aan de beurt. Ook hier waren een aantal standaarddingen die moesten gebeuren: wiper units schoonmaken/afstellen, tellers schoonmaken, bumper en slingshots afstellen. En niet te vergeten: de verhogingsblokken plaatsen en de kast afstellen!

Nog steeds geen tijd om naar huis te gaan, dus de vol-gende kast: Four Million B.C. van Bally,Van deze kast werd ik echt niet vrolijk, ik heb weleens gezien dat er vaseline werd gebruik bij de wiperunits maar toch nooit bij bumpers/slingshots/flippers. De bagger die hier gebruikt werd lijkt er wel op, betekende zoveel mogelijk proberen te verwijderen en proberen de boel af te stellen.Dit afstellen was ook moeilijk aangezien bij de bum-pers de e.o.s. contacten weg zijn en de slagmomenten dan niet meer kloppen (veel te kort) en de kracht bij de bumpers een stuk minder is.Om alles hier goed te krijgen zouden de spoelen gede-monteerd moeten worden en alle vettigheid er afge-haald moeten worden, een heidens en (zeer) tijdro-vend karwei. Op het speelbord was bij de bumpers nog een paaltje scheef gemonteerd, deze weer origineel gemaakt.

Snelheid is onze kracht(?), op de valreep nog aan de Mariner gewerkt, deze was schoon en netjes, dus dat scheelde weer. Probleem hierbij was de telling van de 3e en 4e speler; de overgang van de 1000 teller naar de 10000 teller, best wel lastig als je speelt! Het was inmiddels alweer tegen half elf ’s avonds, als je dan weet dat ik iedere dag voor 8 uur het hotel uit was van-wege de parkeerproblematiek dan moge het duidelijk zijn dat het zeer lange dagen zijn geworden!

Dag 3: Woensdag 2 septemberWederom vroeg begonnen. Tijdens het doorspelen van de Four Million B.C. bleek de rechterflipper niet te wer-ken, bleek de spanningsdraad afgebroken te zijn. Goed begin van de dag!Nog even teruggegaan naar de Cabaret, einde-lijk schuurpapier om het contact van de Super Bonus schoon te maken! Hopen dat het nu eens blijft werken, frustrerend als een storing niet continu voorkomt, zo blijf je bezig. Na wat speurwerk bleek er een tellerkast-unit van een oude Gottlieb te liggen en kon de teller-spoel van de Masquerade ook vervangen worden.

Bij het doorspelen bleek dat de de setspoel van de player unit niet goed werkte, hier bleek de coilstop de boosdoener te zijn, maar aangezien er een hele reser-ve-unit naast stond, was dit ook vrij snel verholpen. Toen kwam het volgende probleem, de kast gaf wel vrije spelen, maar haalde deze bij het afdrukken van

een spel er niet van af! Bleek weer creatief gefröbeld te zijn bij de deur en de draad van de inworp op het con-tact van de vrije spelen gesoldeerd te zijn, dit dus ook weer origineel gemaakt.

Dan over naar wat een opstarter bleek te zijn: Spirit of ’76. Dus: schoonmaken, rubberset vervangen, diverse reparaties, kapotte lampjes vervangen. Op de blokken gezet, op vrij spelen gezet. Motor draait vrij traag, kan zijn dat dit het verkeerde type is (60 Hz i.p.v. 50 Hz?), verder moet deze nog doorgespeeld worden om op snelheid te komen.

Nog even wat tijd over dus nog een poging: Hot Shot. Geen leven in te krijgen, hier zit een kortsluiting of draadbreuk in, nog niet kunnen vinden. Wel de bum-per nog werkend gekregen, maar als de rest het niet doet wordt dit een beetje moeilijk spelen! Weer dik na negenen afzwaaien.

Dag 4: donderdag 3 september:De Big Valley maar eens opgezet om te kijken wat hier van te bakken viel. Vrij kort door de bocht: niets! Er ontbreken een aantal spanningslijnen, en na een paar uur zoeken/testen/proberen dan toch maar de hand-doek in de ring gegooid. Was nog genoeg werk te doen en de vermoeidheid begon zijn tol te eisen. Voor de zekerheid de kasten nog maar eens doorgespeeld, e.m.-ers geven dan vaak nog wat problemen prijs die je anders over het hoofd gezien zou hebben.

50

Page 55: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Conclusie na deze dag:Cabaret (Williams): OK (total play:12530)Masquerade (Gottlieb): OKHot Shot (Gottlieb): OKSpirit of ’76 (Gottlieb): OK (total play: 119950)Target Alpha (Gottlieb): OK (total play: 74475)Smart Set (Williams): OK (total play: 96133)Dealers Choice (Williams): OKJackpot (Williams): OK (total play: 07704)Big Deal (Williams): OKLady Luck (Williams): OKSee Saw (Bally): OKGator (Bally): OK (total play: 10327)Four Million B.C.(Bally): OK speelt traag (bumpers)Mariner (Bally): OK (total play: 82696)Nip it (Bally): OK (komt verderop)

Dag 5, Vrijdag 4 september:Alles een beetje afgerond, nog wat spullen bij Wizard gehaald voor de Nip-It. Vervangen: Bumperskirt onderste bumper, yoki’s bij de onderste bumper en de linkerbumper, 2 nieuwe flipperkappen, 2 knipperlampen en de linker flipper cranckassembly (geleend uit de Big Valley).Geëindigd begin de middag, lange dagen - veel werk, maar ik hoop dat het wel zijn nut heeft gehad en dat dit zal meehelpen de waardering voor deze ouwetjes wat te verbeteren.

Let wel: het is geen garantie dat de kasten goed blijven spelen, stilstand is bij dit soort kasten achteruitgang! aan te zien.

51NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 56: 2009 - 04 - Spinner Magazine

AlBErT NoMDEN

Zaterdag 28 november was het clubhuis het toneel van de RPL-finale. De beste 4 spelers van elke Regionale Pinball League waren uitgenodigd om een gooi te doen naar de titel van clubkampioen 2009. Zo waren er dus 16 spelers. De opzet was simpel: een halve competitie spelen en degene met de meeste overwinningen is de winnaar.

Er werd niet op volgorde gespeeld, je kon gewoon zelf een tegenstander zoeken en in gezamenlijk overleg een kast uitkiezen. Mocht je er samen niet uitkomen, dan zou de wedstrijdleiding een kast toewijzen, maar voor zover ik weet was dat niet nodig.

Om een uur of 1 ging de wedstrijd van start en al snel werd duidelijk dat het een lange wedstrijddag zou wor-den. Veel mooie, spannende partijen op een behoorlijk hoog niveau.Halverwege werd duidelijk dat veel spelers ongeveer evenveel hadden gewonnen als verloren. Twee spelers liepen echter langzaam maar zeker weg van de achter-volgers: Taco en ik. Stilzwijgend besloten we dan ook onze onderlinge partij tot het laatst te bewaren, zodat

we toch nog een soort finale konden spelen. Uiteinde-lijk bleek deze laatste partij inderdaad beslissend voor de winst. Deze partij werd gespeeld op Indianapolis 500. Taco was in deze pot vanaf het begin de betere speler en won dan ook verdiend. Zo was Taco de nieuwe club-kampioen met maar liefst 13 overwinningen. Zelf werd ik tweede met 11 winstpartijen. De derde plek was voor Stefan Proot uit België met 9 zeges. Verder opvallend in de uitslag: de zeer verdienstelijke 8e plek voor jonge-ling Mart Oenema, 2 plaatsen boven zijn vader Ronald.Al met al was het een zeer geslaagde dag. Er werd zeer fanatiek gespeeld, maar wel in een goede, respectvolle sfeer. En bovendien een terechte winnaar, wat wil je nog meer!

Uitslag winstpartijen1 Taco Wouters1 132 Albert Nomden 113 Stefan Proot 94 Peter van den Bergh 95 Lieven Engelbeen 96 Roger Wijnands 97 Bas Vis 88 Mart Oenema 8

9 Ralph Beckers 710 Ronald Oenema 711 Martijn van Amsterdam 712 Brenn Oosterbaan 613 Eric Starkenburg 614 Eric Buysen 515 Norbert Broman 416 Jonathan Joosten 1

rPl Finale seizoen 2008-2009

52 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 57: 2009 - 04 - Spinner Magazine

NFV LedenshopArtikel Leden Niet-Leden

Flyerposters*: € 12,00 € 15,003 Flyerposters naar keuze € 30,00 € 40,00

Posters: Kopruitenposter € 12,00 €15,00Poster Dirty Harry € 7,00 €12,00Verzenden poster(s) inclusief koker € 8,75

Flyers:Pinball flyers € 1,50 € 3,00Pinball flyers, per 3 stuks € 3,75 € 6,75

NFV Tshirts € 10,00 € 12,50NFV Polo’s € 18,50 € 20,00

Pinball 101 DVD € 17,50 € 20,00

Lectuur:Spinners < 2008 € 1,00 € 2,50 Spinners vanaf 2008 € 3,00 € 8,00 Lidmaatschap NFV 2009 € 35,00 € 35,00

Meer info bij Erik Boes: [email protected]

*) Beschikbare posters: Attack From Mars, Cactus Canyon, Cirqus Voltaire, Congo, Indiana Jones, Junk Yard, Medieval Madness, Monster Bash, No Fear, No Good Gofers, Scared Stiff, Star Trek: The Next Generation, Tales Of The Arabian Nights, The Addams Famliy, Theatre Of Magic, Twilight Zone

rPl Finale seizoen 2008-2009

53NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 58: 2009 - 04 - Spinner Magazine

In Duitsland stond er eentje te koop, maar de verko-per reageerde maar niet op mijn mailtjes. Totdat hij na vele mailtjes van mij toch maar besloot dat ik hem kon kopen van hem. We hadden afgesproken dat ik op een zaterdag naar Kiel zou komen.

Via de routeplanner kwam het uit op ongeveer 450 km enkele reis. Ik ging uit van een dikke 4 uur rijden plus ongeveer 1 uur pauze/eten. Uurtje inladen en ongeveer 5 uur later weer thuis. Ik zou daar rond 12.00/12.30 moeten kunnen zijn. Maat van me meegevraagd zodat ik wat gezelschap had. Beetje kletsen tijdens zo’n lange rit is nooit weg.

Nog voor 07.30 zaten we in de auto richting de 31 (Duitse Autobahn ). Deze reed lekker door. In de buurt van Osnabruck begon het vreemd genoeg drukker te worden. Op de 1 naar Bremen stonden we al vrij snel stil. Wegwerkzaamheden en drukte veroorzaakten flin-ke files. Met flink bedoel ik files met een lengte van bijna 100km.

zoektocht naar mijn bruidWIllIAM VAN DE zAND

Vorig jaar was ik reeds enkele maanden opzoek naar een mooie Bride of Pinbot. Als je ze zoekt, dan vind je ze niet. En als je ze niet zoekt dan staan ze, bij wijze van spreken, op iedere hoek te koop.

Toen werd het al vrij snel tijd om onze Duitse vriend even te bellen om te zeggen dat we een uurtje later kwamen. Deze wist ons te vertellen dat het zogenaam-de “zwarte zaterdag” was in Duitsland en dat de Duit-sers massaal vakantie hadden gekregen. Het bleek dat het van Bremen naar Hamburg helemaal vast stond. Wederom maar even onze Duitse vriend bellen dat we nog wat later zouden aankomen. Geluk-kig gaf hij aan de hele dag thuis te blijven en dat het geen probleem was.

Aan gespreksstof gelukkig geen gebrek, maar ik had er niet aan moeten denken in mijn eentje in de auto te zitten al die uren. Aan het einde van de middag waren we eindelijk bij Hamburg. Nu zou het nog maar 100km zijn. Maar ook bij Hamburg stond alles zo vast al een huis. We kon-den kiezen: linksom de snelle weg en 35km file, of wat meer om, rechts om Hamburg heen en “maar” 30km file. Dan maar links. Als we toch vast staan, dan graag wel in de goede richting.

Na Hamburg ging het gelukkig een stuk sneller en we waren daarna snel op onze bestemming. 20.30 was wel wat aan de late kant, maar we waren er. De kast ingeladen en wat Duitse cultuur opgedaan. Lees: Schnitzel gegeten, om vervolgens terug te rijden richting Nederland. De terugreis ging als een trein. Binnen anderhalf uur zaten we alweer bij Bremen. Daar nog even richting Hannover, totaal verkeerd gereden. De navigatie had alleen de Benelux en ik had geen route uitgedraaid. Maar ach dat maakte eigenlijk ook niet uit. Hadden we dat deel van Duitsland ook een keer gezien. Diep in de nacht waren we thuis. Kast uitgeladen, maar ik heb geen potje meer gespeeld toen, wat ik anders altijd wel doe met een nieuwe kast. Het was me iets te laat.

Ik zou het zo weer doen………. En de bruid staat nog steeds bij mij thuis en zal daar voorlopig zeker blijven.

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 59: 2009 - 04 - Spinner Magazine

Het is al weer een tijdje geleden dat er een Quiz in de Spinner heeft gestaan. De don-kere dagen rond Kerst en oud-en-nieuw nodigen uit om weer eens wat creativiteit aan de dag te leggen. Geïnspireerd door een discussie op het NFV Forum hierbij de nieuw-ste versie van de Ken-Uw-Kasten Quiz .

Op de foto’s zie je de *onderzijde* van de speelvelden van acht bekende kasten. De opgave is eenvoudig: zoek uit welke kasten het betreft en stuur je antwoorden voor 31 januari 2010 naar [email protected]

Onder de goede inzenders worden 3 Pinball 101 DVD’s verloot.

De Ken-Uw-KastenQuiz

1 2

43 5

6 7 8

THEo VAN VroENHoVEN

55NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 60: 2009 - 04 - Spinner Magazine

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Ervaringen met verzekeren (deel 1)

BAS VIS

Naar aanleiding van enkele minder prettige ervarin-gen van leden (brand, diefstal) informeerde ik onder de leden op het NFV Forum of zij een speciale verzeke-ring hadden afgesloten. En als dat het geval was, hoe ze dat hadden gedaan. En wat hun ervaringen waren. Daar kwamen veel reacties op, onderstaand een aantal daarvan. In het voorjaar van 2010 wil ik de verzekeraars bena-deren om een goed overzicht te kunnen geven van de mogelijkheden en aandachtspunten. In deze Spinner een oproep: wie wil meehelpen? Reacties graag naar de redactie van de Spinner via [email protected]

rené TimmerHet verzekeren van je collectie is moeilijker dan het lijkt. Om te beginnen een algemeen verhaal over verzekerde waarde en dagwaarde: Een inboedelverzekering geeft dekking op basis van dagwaarde. Bij het aangaan van de verzekering controleert de verzekeraar ten aanzien van deze waarde weinig tot niets. De verantwoorde-lijkheid voor wat betreft de waarde van de te verze-keren goederen ligt geheel bij de verzekerde. Pas bij een calamiteit (brand/diefstal et cetera) bekijkt de ver-zekeraar of het verzekerde bedrag overeenkomt met de dagwaarde. Is de dagwaarde hoger dan het verzekerde bedrag dan is er sprake van onderverzekering.Wij hebben met onze collecties een extra probleem: de bepaling van de te verzekeren waarde. Stel je hebt een collectie top WPC 95 flippers (Medieval Madness ed). Dan kom je met vier flippers al snel aan bijvoor-beeld EUR 15.000. Wanneer deze door brand worden verwoest gaat de verzekeraar de dagwaarde bekijken. De verzekeraar vindt vier lockdownbars en 16 poten. Enig navraag leert dat de gemiddelde waarde van een flipperkast EUR 800 is. Uitgekeerd wordt EUR 3200. Natuurlijk is er EUR 15.000 verzekerd zul je zeggen. Over verzekering dus. Maar in ons burgerlijk wetboek staat dat een verzekeraar niet meer mag uitkeren dan de werkelijke waarde. Dat is dan jammer maar helaas...Is daar dan niet op te verzinnen? Jawel. Een taxatie. Bij-voorbeeld voor kostbaarheden zoals juwelen/sieraden en kunstwerken. Of klassieke auto’s. Een erkend taxatie bureau maakt een rapport en op basis van dat rapport maakt de verzekeraar een min of meer vaste afspraak ten aanzien van de totaal uit te keren bedrag bij schade of totaal verlies.

Helaas is er voor flippers geen enkele taxateur te vin-den die een dergelijke taxatierapport wil opmaken. Of beter gezegd, die er verstand van heeft. Ik heb des-tijds nagenoeg alle bureaus gebeld en niemand gaf er in gespecialiseerd te zijn. Een enkeling wilde wel een rapport opmaken op basis van mijn informatie en voor een astronomisch hoog bedrag per flipperkast. Beetje krom natuurlijk, je eigen taxatie maken en daar nog voor betalen ook. De praktijk is echter dat het zo werkt en dat een verzekeraar zonder een dergelijk rapport niet een vaste afspraak wil maken. Ook weer jammer maar helaas.Een beperkt aantal verzekeraars kan een soort tussen-oplossing bieden. In het oude wetboek van koophan-del nog bekend als een partijen taxatie (destijds artikel 174 WvK). Zonder tussenkomst van een taxateur kom je gezamenlijk de waarde overeen en op basis daar-van wordt een polis opgemaakt. Helemaal vast is het niet, omdat een taxatierapport ontbreekt. Toch kun je op basis van foto’s en andere documentatie rede-lijk goede afspraken maken. Dit lukt het beste bij een volmacht kantoor. Dit is een assurantie tussenpersoon die samenwerkt met een aantal verzekeraars en “zijn eigen polissen mag maken”. Deze hebben nog het per-soonlijk contact met de klant en de drive om iets af te sluiten. Een voorwaarde is dan wel vaak dat ook de gewone inboedelverzekering e.d. bij dit kantoor wordt gesloten. Rechtstreeks afsluiten bij een verzekeraar is lastiger heb ik gemerkt. Zoals bij alle grotere organisaties tegen-woordig is er sprake van een verregaande collectieve veiligheidsneurose waardoor niemand beslissingen durft te nemen, laat staan de verantwoordelijkheid te dragen voor deze beslissingen.Afsluitend kan ik stellen dat het verzekeren van je flip-pers een lastig verhaal is. Vanwege de veelal forse bedragen die ermee gemoeid zijn is het echter wel de moeite om je er goed in te verdiepen samen met je ver-zekeringsmannetje.

Jos KoemeesterErg vervelend zo’n inbraak. Getouwtrek met verzeke-ring is bovendien ook geen pretje. Om dat te voorko-men heb ik jaren geleden met mijn verzekering overleg gehad en zij hebben mij geadviseerd om jaarlijks een lijst op te stellen van de kasten, die op dat moment in

Page 61: 2009 - 04 - Spinner Magazine

NIEUWE INVESTEERDER BIJ STERN PINBALL

Het zal velen niet ontgaan zijn. Ook bij Stern Pinball ging de verkoop afgelopen jaren flink achteruit. Een aantal personeelsleden werd op straat gezet, ontwer-pers werden op free lance basis aangenomen en nog hielden ze weinig over. Het werd zelfs zo dramatisch dat de fabriek momenteel op het laagste pitje ooit draait.Ook was al jaren te horen dat Stern zijn ondergang tegemoet ging door een slechte marketing machine. Doelgroepen werden niet benaderd, advertenties ble-ven uit. Het enige marketing instrument waren de fly-ers van nieuwe flipperkasten die je zelf moest ophalen.Om het tij te keren heeft Stern Pinball een investeer-der gevonden. Dave Peterson van het bedrijf Hagerty Peterson and Company is daarmee de nieuwe partner van Gary Stern geworden. Ook is er een marketingsdi-recteur (Jody Dankberg) aangenomen. De komende maanden zal gewerkt worden aan een nieuw bedrijfs-plan om de fabriek weer rendabel te maken.

Qua marketingsactiviteiten zijn er sinds kort promofilm-pjes op Youtube te zien. Ook word er druk overlegd met vaste klanten wat zij graag (veranderd) van Stern willen zien.We zijn benieuwd of het gaat lukken!

mijn bezit zijn.. Op die lijst vermeld ik: merk, type, aan-koopprijs, gangbare verkoopprijs, speciale zaken (bv. een modificatie die erg duur is) en ik stuur ook een CD met foto’s van de kasten mee. Daarnaast staat mijn jukebox op de lijst.Doorgaans zit in een inboedelverzekering een bedrag (vaak iets als 15.000 euro) voor speciale objecten. Zolang je niet boven dat bedrag gaat is er niets aan de hand. Anders is het handig een extra verzekering af te sluiten. Denk daarbij ook aan andere kostbare objec-ten, zoals een jukebox of objecten van je partner.Naar aanleiding van de brand in de kasten van een lid heb ik later nog eens nagevraagd of je tegen zoiets te verzekeren bent (voor weinig). Er schijnen verzekerin-gen te zijn, waarbij de inboedel ook buitenshuis direct meeverzekerd is, mits het verblijf buitenshuis van tijde-lijke aard is. Is het permanenter (exploitatie of bv. van-wege ruimtegebrek een logeerpartij van een kast bij je ouders, op je werk of de buren) van aard, dan kan je vaak voor een paar tientjes per jaar dit soort zaken extra verzekeren.

Skip VeugenHet ergste wat een liefhebber kan overkomen is bij mij recent gebeurd: een inbraak waarbij twee kasten gestolen zijn, nl mijn Medieval Madness en Pirates of the Caribbean. Mocht iemand deze twee aangeboden krijgen en je vertrouwt het niet of iemand heeft ineens deze twee kasten staan laat me dan wat weten.Het is een klein wereldje, misschien samen op te lossen. Beloning voor de gouden tip!

Ervaringen met verzekerenAls service aan onze leden willen we het ‘onderzoek’ graag uitbreiden en contact opnemen met een aan-tal verzekeraars. ‘ns Kijken wat er zoals aangeboden wordt en wat de verzekeringsvoorwaarden zijn. Natuurlijk is het interessant om te weten hoe de afwikkeling verloopt. Daarom: graag ook input van mensen die een claim hebben ingediend bij hun verzekeraar. Hoe verliep de afhandeling? (bepaling schade, uitbetaling). Het is de bedoeling om dan in Spinner 1 van 2010 een overzicht op te nemen van de mogelijkheden en aandachtspunten. Een onder-zoek dus naar iets waar je hoopt nooit gebruik van te hoeven maken… Als input daarbij willen we graag ervaringen verne-men van leden. Met antwoorden op vragen als: 1. hoe heb je de verzekerde waarde van je collec-

tie laten bepalen?2. wat voor soort verzekering heb je? (gewone,

uitgebreide inboedel, kostbaarheden, overig)3. welke dekking biedt je verzekering? (inbraak,

schade, brand etc)4. wat is je verzekeraar en wat is de jaarpremie per

1000 Euro verzekerde waarde?

Wil je meewerken aan dit onderzoek, stuur me dan een e-mail op: [email protected]. To be continued!

57NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 62: 2009 - 04 - Spinner Magazine

2009 zit er bijna op en zo halverwege december is het mooi om terug te kijken. Zoals elke jaar zijn er vele hoogte en dieptepunten te noemen, maar als rasop-timist heb ik het bij voorkeur over de dingen die dit jaar goed zijn gegaan. Eén van de zaken waar de NFV met recht trots op mag zijn is de Spinner. Als het goed is leest u deze Spinner ergens tussen kerst en oud en nieuw en dat is op zich een unicum. In november ver-scheen Spinner nummer 3 en nog geen zes weken later ploft uw favoriete periodiek opnieuw op de deurmat. De reden? Er zit een nieuw redactieteam dat er zin in heeft en haar uiterste best doet al het goede werk van de vorige hoofdredacteur van nieuw elan te voorzien. Het goede aan de nieuwe Spinnerredactie is dat nieuw talent (Laurens) wordt afgewisseld met leden van het eerste uur (Theo). En nu Bas er voor zorgt dat iedereen zich aan zijn deadline houdt, voorspel ik dat 2010 voor de Spinner nog een mooier jaar wordt.

2009 is voor mij ook het jaar van het Funhouse. Ik ben bijna vijftien jaar lid van de NFV en zo lang wordt er ongeveer gepraat over het hebben van een clubhuis en alle voor- en nadelen die een eventueel clubhuis heeft. We hadden een clubhuis in Deventer, maar het Fun-house in Ederveen is daar niet mee te vergelijken. In Ederveen staan zo ongeveer alle kasten die er de afge-lopen zestig jaar toe hebben gedaan. Daarnaast kan je er met regelmaat op vrijdag flipperen en zijn er verschil-lende bijeenkomsten georganiseerd met culinaire uit-spattingen van Jan en Tonia. Voor 2010 heb ik voor het Funhouse nog een diepe wens: vijfhonderd NFV leden zijn nog nooit in Ederveen geweest en ik hoop ze in 2010 allemaal te mogen begroeten.

Als ik terug kijk naar 2009 dan was het opnieuw een mooi jaar voor de NFV. Op het moment dat ik dit stuk-je schrijf wordt er 1400 kilometer verderop gestreden om het open Zweedse Kampioenschap en verschillende NFV-ers gooien opnieuw hoge ogen, zoals ze dat ook op vele andere internationale toernooien het afgelopen jaar hebben gedaan. Een ander hoogtepunt was het feit dat er 2009 opnieuw een DPO is georganiseerd. Ik heb vele finales van een DPO meegemaakt maar de show die Roy en Taco er dit jaar van maakten was van ongekende schoonheid. Samen met een stuk of hon-derd andere leden volgde ik de wedstrijd op de Sca-red Stiff en als er op zo´n manier gespeeld wordt, dan is flipperen een sport die op tv vertoond kan worden.

Nu 2009 bijna voorbij is, is het een mooi moment om vooruit te kijken. Op de eerste plaats kijk ik reikhalzend uit naar de documentaire ‘Special when lit’, die ergens volgend jaar in première gaat. Daarnaast hoop ik van harte dat Stern Pinball zijn hoofd boven water kan hou-den en dat we ergens in februari weer op een nieuwe kast kunnen spelen. Tot slot hoop ik dat de wens van veel NFV-ers in vervulling gaat en dat we binnenkort onze collectie kunnen uitbreiden, zoals vele leden ons hebben laten weten. Als alles goed gaat, kunt u dan vanaf volgend jaar op één of meer van de favoriete kas-ten zoals een Attack From Mars, Lord of the Rings, Spi-derman en/of Tommy spelen. Ik kijk er nu al naar uit en wens u prettige feestdagen en alle goeds voor 2010.

DE VIJFDE SPELER

2009

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 63: 2009 - 04 - Spinner Magazine

2 flipperkastenStern - Flight 2000 (moet nagezien worden, klein mankementje) Williams - Black Knight (moet gerenoveerd worden, wel kompleet)€ 500,-

Rene Verschuur, [email protected], 0343-45008816 November 2009

F14 Tomcat

Vuil’ speelveldLinker flipper ‘defect’Alle displays 100%Vrij mooi kabinetCompleetPrints heel netjesOnderkant speelveld vrij schoon€ 400,-

Bart Bartholomeus, [email protected] december 2009

Roadshow met een mooi cabinet.David [email protected] voorkeur met foto’s/vraagprijs13 december 2009

Stappenschakelaar voor een Williams Oxo kast uit 1974. De handleiding vermeldt een Coin S.U. disk, terwijl op de printplaat de tekst Player-up unit staat.Lo van Dijk, [email protected], 015-256601311 December 2009

Wie heeft het IC: 63EL4LT voor mij. Is voor Led-display.Giel van de Kop, Den [email protected] 070 364242526 November 2009

Spinnertjes (vraag en aanbod)

Spinnertjes zijn Vraag en Aanbod adver-tenties van NFV leden.

Het plaatsen van een advertentie is gratis voor leden. Alleen niet commerciële Spin-

nertjes worden geplaatst. Voor commerciële of ‘bulk’ advertenties (> 3 flipperkasten) gelden de advertentie

tarieven die voor in het blad staan.

Spinnertjes aanmelden kan via de webstie van de NFV: www.nfvpinball.nl/

spinnertjes. Alle criteria dienen ingevuld te worden. Op de website is het ook mogelijk om

een foto bij een advertentie te plaatsen.

Op deze pagina’s staat een selectie van de meest recente Spinnertjes, zoals ze

op de website stonden vlak voor het ter perse gaan van dit magazine. De redactie maakt een selectie op basis van actualit-eit. Afhankelijk van het aanbod kan de redactie beslissen om geen foto bij een

advertentie te plaatsen. Kijk voor de meest recente Spinnertjes op

de website van de NFV: www.nfvpinball.nl

Te koop

Creature from the Black LagoonHele mooie en foutloos spelende cftbl!• Mooi cabinet, zijkanten onverkleurd• Hologram werkt perfect (blauw)• Mooie heldere ramps• Speelveld schoon en onbeschadigd • Full mylar)• Electronica werkt perfect • Flipperunits zgan• DMD goedExtra’s:• Pinbits Plastic protectors• RVS snackbar hole protectorFoto’s op aanvraag€ 1250,-

Yme Jongbloed, [email protected] 063048783330 november 2009

The Addams Family

Technisch helemaal in orde, gaaf speelveld, een mooie kopkast en onbeschadigd kabinet met alleen een gebruikersspoor bij de flipperknoppen. Ruil of inruil mogelijk met CV, COTBL, T2, JD, JY, Who Dunnit of Elvis mits in zeer goede staat.€ 2500,-

Giel van de Kop, Den [email protected] 070 364242527 November 2009

Apollo 13Hele mooie nette kast, 13 multi ball, glasheldere dot matrix, speelt 100% goed. Kleuren zijn prima€ 1145,-

Koert van de Griendt, [email protected], 073-521173722 November 2009

CPU board voor een tommy van data east.Cor Vinkers, [email protected] 061107869113 december 2009

Twilight Zone. Mogelijk een pinball magic als inruil.Christiaan Ribbens, [email protected] 0182-37283111 december 2009

(Scan van) Plastic voor Black Jack

Betreft het langwerpige plastic rechts op het speelveld, tussen de rechter bumper en de 1000/advance bonus-switch (zie foto).Jasper van Eeden, [email protected]

Gevraagd

59NFV Spinner Magazine, jaargang 18, nummer 4

Page 64: 2009 - 04 - Spinner Magazine