2003 - 03 - Spinner Magazine

44

description

 

Transcript of 2003 - 03 - Spinner Magazine

Page 1: 2003 - 03 - Spinner Magazine
Page 2: 2003 - 03 - Spinner Magazine

De Spinner is een uitgave van de Nederlandse Flipper Verenigingen verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 950 stuks:

-maart nummer 1, deadline voor de copij half februari-juni nummer 2, deadline voor de copij half mei-september nummer 3, deadline voor de copij half augustus-december nummer 4, deadline voor de copij half november

Redactionele bijdragen:

Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden oprusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in de SPINNER.Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur getypt/geprint) of digitaal (diskette of e-mail) worden aangeleverd.Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar:

Hoofdredactie Spinner, Martijn van AkenJacob Jordaensplein 54

2526 KT Den Haage-mail: [email protected]

fax: 0842-217208

Advertentie tarieven Spinner:

Voor bedrijven en handelaren: 1/4 pagina € 35,00 (1x) € 105,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 70,00 (1x) € 210,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 120,00 (1x) € 360,00 (jaarcontract,4x)achterkant (kleur) op aanvraag

commerciële Spinnertjes/visitekaartjes € 12,50 (1x) € 37,50 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkastenworden aangeboden. Geef uw Spinnertje (bij voorkeur schriftelijk/elektronisch) door aan de redactie ofhet secretariaat. Faxen kan ook op nummer 0842-217208.Nadere inlichtingen over de advertentie mogelijkheden op het secretariaat (zie colofon).

Aansprakelijkheid:

De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/ofNederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect,van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:

Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de redactie.De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of teweigeren.

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:

Je kunt lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging door een aanmeldingsformulier aan te vragenbij het secretariaat. Het is ook mogelijk lid te worden via onze homepage (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 27,50 per kalenderjaar.Bankrekeningnr.69.34.40.759 (ING) of giro 7233926 t.n.v. NFV, De Mui 42, 3823 TT te Amersfoort.Betaling voor Belgische leden: neem contact op met de Ledenadministratie of Coördinator België (zie colofon).

Gezinslidmaatschap: voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om per gewoon lidtot maximaal 3 gezinsleden extra op te geven. Per adres wordt dan slechts één Spinner ontvangen.De contributie voor deze duo-leden is € 5,- p.p.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalenderjaar bij de penningmeester.

PTT periodiek: 69345ISSN: 1382-4066KVK: 40482631

LOSSE NUMMERS: € 8,00

Page 3: 2003 - 03 - Spinner Magazine

1

jaargang 12nummer 3

Hèt blad voor de flipperliefhebberDe Spinner verschijnt driemaandelijks voor/door de leden

van de Nederlandse Flipper Vereniging.

INHOUD

De NFV op internet: www.nfvpinball.nl

COLOFONBESTUURSLEDEN

VoorzitterGeert-Jan de Vries

De Heuvel 117413 AX Deventertel: 0570-623688

[email protected]

Kandidaat Vice-VoorzitterBas Vis

Klijne Meer 43645 WP Vinkeveen

tel: [email protected]

Penningmeester / LedenadministratieRob Adamsde Mui 42

3823TT Amersfoorttel: 033-4570136 (19:00-21:00 uur)[email protected]

Wedstrijd OrganisatieAd Jonker

Weissenbruchstraat 262596 GJ Den Haagtel: [email protected]

EindredactieMartijn van Aken

Jacob Jordaensplein 542526 KT Den Haag

tel: 070-3884431/ fax: [email protected]

Bestuurslid AlgemeenTheo van Vroenhoven

Amerikalaan 483404 ZS IJsselsteintel: 030 6888379

[email protected]

BestuurssecretarisFrank Ernest

Hanny Schaftplantsoen 165348 GC Oss

tel: 0412 [email protected]

Van de Voorzitter ................................... GEERT-JAN DE VRIES ....... 2Redactioneel .......................................... MARTIJN VAN AKEN ......... 3Flipperkasten in de Media ............................................................. 4Nieuw bloed, oude bekende ................... BAS VIS.......................... 5Een Fireball voor 125 euro! ................... FRANS KWANTEN ............. 6Waarde-ring ........................................... PAUL FRANSSEN .............. 7Flipperliteratuur ..................................... FRANK VERWEIJ .............. 8Het rariteitenkabinet (II) ........................ AD JONKER ................... 10Technische hoogstandjes ........................ GERTJAN VAN VOORTHUIZEN 11Flipperfanaat in België ........................... FRANK VERWEIJ ............ 12Turtless .................................................. PAUL FRANSSEN ............ 16Pinball B.B.Q. in Horst .......................... ROGER WIJNANDS ......... 18RFC 2003-2004 ..................................... NORBERT BROMAN ........ 19Collector Fantasies in Hasselt ................ NIKKY LOGAN ............... 20The After Summer Pinball Party .................................................. 22Flipperen voor gevorderden (VII) .......... AAD VAN DIJK............... 24NK PC-Pinball ....................................... SAM LAPIAN ................. 28Virtual Pinball ........................................ FRANK VERWEIJ ............ 31Even voorstellen .................................... NIKKY LOGAN ............... 33NFV Kastenplan (Update) ..................... THEO VAN VROENHOVEN 35Terugblik (VI) ........................................ PAUL BACKER ............... 37Spinnertjes ................................................................................... 38Nieuwe Leden / Agenda / ARIE ................................................... 40

MedewerkersFrank Verweij, Aad van Dijk, PaulFranssen, Mila Groot, Peter van Os,

Winfred de Ruijter, Steven van Houttum,Barry de Wit

WebsiteMark van der GugtenOntwerp OmslagJean-Paul de Win

EreledenJurgen van de Peppel

dr. Ariënsstraat 115431 WG Cuijk

tel: [email protected]

Guus ArensBrunnenstrasse 8

48531 Nordhorn (D)tel: 0049-5921726426

[email protected]

Coördinator BelgiëNikky Logan

Antwerpen, Belgiëtel: 0032-3-2906765 / 0032-495476507

[email protected]

Page 4: 2003 - 03 - Spinner Magazine

2

Van de VoorzitterGeert-Jan de Vries

Is de kast bijnaklaar of helemaalkapot?

Is het glas half volof half leeg? Als

de bladeren weer vallen word ik al-tijd wat weemoedig. Dit jaar vallende bladeren wat vroeger. Jammer datde herfst eerder begint? Of juistgoed, omdat de bomen zichzelf be-schermen tegen de droogte en hunenergie sparen voor de volgendelente?

Ik ben dus al geruime tijd wat wee-moedig. Ik kijk om me heen en over-zie de vereniging. Het aantal nieuweleden groeit gestaag. We hebbentwee zeer succesvolle pinbeques ach-ter de rug en een mooi DPO met weervolop internationale belangstelling.

Ondanks dat het er eerst niet naar uitzag, zullen we op de TASPP weereen aanzienlijke hoeveelheid mooieflipperkasten kunnen laten bespelen.We hebben een prachtige website,een succesvol internetforum enwerkgroepen die zich buigen over deoplossing van allerhande flipper-problemen. We kunnen een beroepdoen op heel erg veel vrijwilligersdie heel erg druk zijn met het orga-niseren van allerlei activiteiten. Erzijn allerlei wedstrijden door het hele

land en zelfs in het buitenland. Erzijn steunpunten die volop draaien.Er is regelmatig belangstelling vande pers, een flipperkast in een zie-kenhuis waar zwaar zieke kinderenveel plezier aan beleven, er is zelfsweer een fabrikant die nieuwe flip-pers produceert, de regerend wereld-kampioen flipperen komt uit onzegelederen…….. Kortom: flipper-technisch gezien gaat het goed.

Er is veel actie aan het flipperfronten weinig reden tot weemoedigheid.Er zijn voorzichtige plannen vooreen eigen verenigingsclubhuis. Na-tuurlijk kan het altijd beter, natuur-lijk moeten we met zijn allen blijvenwerken aan nog meer leuke zaken enrust op ons de zware taak het flip-peren voor uitsterven te behoeden enhet erfgoed van zowel mechanischepinballmachines als dot-matrix-machines veilig te stellen. Dit allesvoor het nageslacht, maar ook termeerdere eer en glorie van ons ei-gen plezier. Natuurlijk is dat allemaalwaar. Waarom dan die weemoedig-heid?

Waar wil Geert-Jan heen?, vraagt delezer die nog niet heeft afgehaaktzich misschien wel af? In deze “vande voorzitter” wil ik een lans brekenvoor alles wat goed gaat. We heb-

ben zeer kritische leden en dat isgoed. Dat houdt de verenigingscherp, zodat we met zijn allen al diezaken bereiken die ik hierboven hebbeschreven. Maar soms word ik duswat weemoedig. Dan lijkt het wel ofiedereen alleen maar ziet wat er nogniet is in de vereniging. Of dat ie-dereen alleen maar belangstellingheeft voor dat wat dan eens niet zogoed ging. Dat is goed, dat houdt onsscherp….. maar het is me soms watzwaar te moede.

Ik denk dat we met de NFV terechtkunnen stellen dat het glas niet halfvol, maar wel voor driekwart is ge-vuld en ik denk ook dat het goed isdat we dat ook eens zeggen. Wat ikbij deze dus gedaan heb.

Ik ben gelijk een stuk minder wee-moedig en kijk vooruit naar hetTASPP en naar weer zo’n heel fijnflipperseizoen met misschien weleen nieuwe Nederlandse wereldkam-pioen. Ik hoop jullie allemaal inNieuw-Vennep te begroeten en ikhoop dat jullie met me mee genieteneen heel seizoen lang. En laten weniet rusten tot in elk dorp of elke stadweer minimaal drie goed spelendeflipperkasten zijn voor openbaar ge-bruik en een flipperkastencentrum inhet midden van het land.

Geert-Jan

Belgische(nieuwe)leden,opgelet!Door een nogal omslachtige con-structie met het huidige Belgischerekeningnummer, is het in het verle-den nogal eens voorgekomen datbetaalde contributies niet of niet tij-dig in de administratie verwerkt kon-den worden. Het gevolg was dat

Belgische leden soms onterecht eenaanmanig en geen lidpas kregen.Er wordt op dit moment hard ge-werkt om een nettere oplossing voorde betalingsmogelijkheid te vinden.

Staat er op uw adreslabel dat u nogeen achterstand heeft, neemt u danalstublieft contact op met de leden-administratie van de NederlandseFlipper Vereniging (zie colofonSpinner).

Excuses voor het eventuele ongemak!

Page 5: 2003 - 03 - Spinner Magazine

3

jaargang 12nummer 3

RedactioneelMartijn van Aken

Wizard de FLIPPERKASTSPECIALISTEinsteinweg 27-F 3752 LW Bunschoten

Tel: 033-2996333 Fax: 033-2996111Donderdag t/m zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Tevens op afspraak.

Bezoek onze website: www.pinballparts.nlWij weten waar wij over praten!

~Advertentie~

Heel lang leek het er op of dezeSpinner ‘slechts’ 24 pagina’s dik zouzijn. Nu is de periode tussen de vo-rige -wat later dan gebruikelijk uit-gekomen- Spinner niet echt langgeweest, en was het ook nog eens eenvakantieperiode, maar zo’n beschei-den dikte zouden we al een tijd nietmeer gehad hebben. Vier-en-twintigpagina’s doet terugdenken aan debeginperiode van de Spinner! Wateen makkie moet het toen geweestzijn :-).

Natuurlijk kwamen in de laatsteweek voor de dead-line van heindeen verre nog stukjes binnen. Som-mige aangekondigd, sommige niet.Zelfs na de deadline weet ons aller

bekende Eric Bartels nog wat anek-dotes uit zijn mouw te schudden. Teleuk om niet te plaatsen.

Opvallend zijn de drie Belgische bij-dragen. Twee van de hand van derazend enthousiaste Belgische NFV-steunpuntenhoudster Nikky Logan,en één van EM-liefhebber PaulKwanten (die weer door eerder-genoemde Nikky is aangespoord omeen motiverend stukje overElektromechanische kasten te schrij-ven). En volgens mij zijn dit niet delaatste bijdragen uit die hoek ge-weest.

Ik mag dus niet klagen...

MvA

Als het goed is heeft een ieder die deSpinner ontvangt ondertussen ook delidmaatschapskaart 2003 in zijn bezit.

Indien je geen lidmaatschapskaarthebt, meld dit dan bij de leden-

administratie (zie colofon). We sturenhem dan z.s.m. naar je op.

Je lidmaatschapskaart geeft recht opflinke korting bij evenementen en op

aanschaf van diverse onderdelen.

Page 6: 2003 - 03 - Spinner Magazine

4

Flipperkasten in de Media

Gevonden door Richard Baan. Dat worden later de kampioenen ‘Zen-pinball’!

Frank Verweij vond op internet deze songtekstvan ‘Jovink en de Voederbietels’.

Lekker wief

Ik zie een donders lekker wief.‘t Knalt mien as de blixem deur ‘t lief.De zekeringen brandt mien deur.Mien ogen worden rood van kleur.Oerinstincten hebt mien in de macht.Ik ril ‘t uut van primitieve kracht.

Refr:‘t Boekslagen oaverleaf ik amper.‘t Harte bonkt mien as een tegelstamper.‘t Groezelt en ‘t griebelt miengruwluk deur ‘t lief.Oeh, wat bun i-j een lekker wief!

As een aap spring ik deur mien stal.Ik goa nog harder dan een stuiterbal.Mien huis lik net een flipperkastzoas ik deur de keet hen bast.Ik bries uut alle gaten stoom.‘t Vuult net as een extra chromosoom.

Refr:‘t Boekslagen oaverleaf ik amper.‘t Harte bonkt mien as een tegelstamper.‘t Groezelt en ‘t griebelt miengruwluk deur ‘t lief.Oeh, wat bun i-j een lekker wief!

Ik bun net een Popeye persiflage.De scheuren trekt mien in de tatoeage.Ik fiets zo gruwluk harddat de klinkers uut de stroate spat.Ik bun zo bronstig in de kop.Een toafel til ik zonder handen op.

Arne Kuileman vond iets op het Internet‘Om de tijd te doden op het werk (:’

Op:

http://www.splashworks.com/games.htm

vind je een drietal flipperspelletjesonder het rubriekje “SuperCool”

Altijd al gedacht dater leven was in de

Flipperkast!

Page 7: 2003 - 03 - Spinner Magazine

5

jaargang 12nummer 3

In het colofon van de vorigeSpinner stond het al: Bas Vis, kan-didaat vice-voorzitter. Ik was allanger een zogenaamd ‘actief ’ lid,maar wat meer op de achtergrond(support Spinner, kascontrole,kickoff Pinball Legacy), maar hetis de bedoeling om nu echt een bij-drage aan het ‘dagelijks bestuur’te gaan leveren.

Aanleiding voor een korte (nadere)introductie.

IntroductieNaam : Bas VisBouwjaar : 1965

Lid van de NFV ben ik sinds eind1995. Dat wist ik niet meer zo pre-cies, maar ik heb het net even op-gezocht in het NFV-archief. Ik wasin bekend gezelschap: er was ookeen inschrijving van G. Zalm uitDen Haag…

Sindsdien 1997 ben ik trouw be-zoeker van de DPO’s en anderegrote evenementen (TASPP). Alsaandenken aan de eerste deelnamein Valkenburg heb ik zo’n fraaibeeldje staan (niet verguld hoor).De overige jaren was het vooralproberen om door de voorrondesheen te komen…

FlipperenFlipperen was al veel langer eenliefhebberij. Een vakantie was pasgeslaagd als het vakantiepark inieder geval een flipperkast had.Speciale herinnering? Begin jaren80 bij de voetbalclub flipperde ikheel fanatiek op de Star Trek vanBally. Ik zie het speelveld nog voor

Nieuw bloed, oude bekendeBas Vis

me. Ik heb in geen jaren meer opdie kast gespeeld, maar ik zou hemblind herkennen aan de geluidjesbij de diverse features…

Mijn bijnaam was in die tijd ‘deFlipperkoning’ maar dat is een dui-delijk voorbeeld van het bekendespreekwoord ‘in het land der blin-den is éénoog koning…’.

Eigen flippersIk heb al gemerkt dat ik binnen hetDagelijks Bestuur een beetje eenbuitenbeentje ben. Hele collectieszijn er en ik heb thuis alleen mijnTwilight Zone. Meer gaat er ge-woon niet in het rijtjeshuis inVinkeveen. Sinds kort staat dekast op zolder en kan ik me in ie-der geval weer eens uitleven nakinderbedtijd...

Voor mijn zoon Tom kocht ik eenpaar jaar geleden een Tommy enheb daar een goed ‘opvangadres’voor gevonden. Voor dochter Juliaben ik nog op zoek naar een pas-sende kast & locatie om hem testallen.

FlipperenWat ik vooral leuk vind is eenspannende pot flipperen. Kastmaakt niet zoveel uit, al heb ik hetniet zo op de flipper-video combi-natie. Dotmatrix is favoriet, maaroud kan ook heel leuk zijn. Liefstmet twee personen een spelletjespelen. Strijden voor de overwin-ning. Absolute score is minder be-langrijk, maar een highscore note-ren is wel aardig. Een spelletje metmeer spelers is ook leuk, maar dankan het nog wel eens erg lang du-ren…

Dankzij de NFV kan ik me regel-matig uitleven. Dit jaar wil ik ookde competitie gaan proberen.Kortom, leuke club, die NFV, en ikhad zoiets: laat ik ook een steentjebijdragen.

AmbitiesNa het DPO 2003 kwam er eenconcreet verzoek: wil je het be-stuur versterken? Geert Jan ont-vouwde de plannen voor een dage-lijks bestuur en mijn eventuele roldaarin. Mijn aandachtsgebiedwordt ‘organisatie’ in brede zin.Dat betekent bv. een trekkersrol bijde uitwerking van het ‘kastenplan’,maar ook een coördinerende rol bijevenementen en de RFC-competi-tie. De details zijn we nu aan hetuitwerken.

Het is de bedoeling om als Dage-lijks Bestuur wat frequenter dan totnu toe gebruikelijk was bijeen tekomen. Op die manier zou de in-vulling van (met name) het langeretermijn beleid beter gestalte moe-ten krijgen.

Mijn grootste ambities?Het ‘NFV kastenplan’ eindelijk vande grond krijgen & doorgaan vanevenementen als het DPO ook voorde komende jaren waarborgen.Misschien zijn die twee wel heelnauw verbonden…

In de volgende Spinner over beideonderwerpen ongetwijfeld eenupdate!

Bas Vis

Page 8: 2003 - 03 - Spinner Magazine

6

Iedereen kent ze wel, die spook-verhalen van langvergeten oldtimersin boerenschuren, erfenissen ver-stopt in kolenkachels of matrassenen Fireball EM-flipperkasten voor125 euro. Hoewel veel van deze ver-halen zéér hoog uit de lucht gegre-pen zijn, kan men op flippergebied,en dan meer bepaald bij deelektromechanische flipperkasten,soms wel voor leuke verrassingenkomen te staan.

Terwijl 75% van de flipper-liefhebbers zich op de DM-kastenstort, en vaak vruchteloos probeertom zijn of haar collectie te vervol-ledigen met een niet-verbleekteIndiana Jones, een Twilight Zone metwerkende klok en keramische bal, ofde Limited Edition van The AddamsFamily, is er echter nog een kern vanverzamelaars die hun hart verpandhebben aan de oude, gezellige café-flipperkast. Je kent die wel, met vandie bellen meneer, en die zo ratelt.

Yep: de EM-kasten zitten nog diepverborgen in menig café-lievendhart, maar ook vaak diep verborgenin de kelder, garage, tot zelfs de zol-der toe. In het verleden werd je vaakopgebeld met de boodschap: ”Kommaar opladen, ze is nog van de com-munie van mijn zoon, maar die is nu18 en het ding staat er maar.” “Neemmaar mee, dan heb ik tenminste weereens wat plaats in mijn garage.” Dezetelefoontjes worden natuurlijk ookwel een zeldzaamheid, maar de EM’szijn er nog steeds, en met een beetjegeluk en goodwill tegen hééélschappelijke prijsjes.

Ook hier zijn natuurlijk enkele prijs-beestjes naar voren getreden, zodatje voor een mooie Fireball of Wizard,als je ze op een beurs koopt, een ste-vig pak eurootjes moet neertellen.Maar ook voor 25, 50, 75 euro kanje je vaak al tot trotse eigenaar uit-

roepen van een EM-kast, vaak nogmet heel wat werk aan, maar dathoort er nou eenmaal bij. EM’s zijnde oudjes in de flippergeneratie, deopa’s en oma’s van de 80-er jarendigitale kasten, en zeer zeker degrootouders van de DM’s. En welkoudje heeft niet eens een slechte dag,wil niet zo lekker van start gaan alshet zou moeten, en jammer genoeggeeft soms om de gekste reden vol-ledig de geest.

Maar daar schuilt nou net het leukevan EM-kasten! Kan je goed poet-sen, dan is de kans al groot dat jeEM al snel wakker schiet. Ken jedaarenboven nog de wetenschap vanelektriciteit, en ben je vertrouwd metde principes aantrekken en afstoten,dan is een volledige genezing vaakin aantocht. Geen CPU toestanden,geen chips die kapot zijn, geenprogrammafout, geen dotmatrix meteen kapot lijntje. Goede oude weer-standen en spoelen, oude tel-

Een Fireball voor 125 euro!systemen en een high-score die nogniet eens in de buurt komt van je re-sultaat met je eerste bal op je DM-kast, maken de EM-kast tot wat zeis: een leuk hebbeding voor herin-neringen uit vervlogen dagen. Eenverzamelstuk voor die enkelen die demoderne kasten net iets te snel vin-den, die een bal continue willen zienbewegen op het speelveld, en die ge-woon willen flipperen en niet be-paalde opgelegde spelregels van deflipperkast willen volgen.

De EM-kast leeft, maar jammer ge-noeg zie je ze minder en minder opbeurzen verschijnen én worden deonderdelen steeds moeilijker enmoeilijker te vinden. En dan dat eeu-wige probleem met de kopruiten.Vertonen ze adertjes of blaasjes, enhebben ze veel te lijden gehad vangrote temperatuurwisselingen, dan isde kans groot dat je zo dierbare opglas of plastic bedrukte kopruit elkjaar meer en meer sporen van vervalvertoont.

En zoek ze maar eens! Voor een(bijna) perfecte kopruit betaal je vaakméér dan je voor de kast zelf betaaldhebt, als je ze al vindt. Speelveldenen plastics idem dito, dus daarom:als je een EM-kast koopt, niet spe-lend is geen ramp, maar slechte kop-ruit en dito speelveld, ontbrekendeplastics, en je bent een heel eind vanhuis. Eigenlijk wordt het dan meereen sloper.

Maar zoals al gezegd: de EM-kastkomt terug. Terug in je huiskamer,terug in je collectie en hopelijk vanafnu ook meer terug in de Spinner (letop: dit is een oproep!, red.).

O ja, en de titel van het verhaal klopt!Een Fireball voor 125 euro! Je vindtze nog: in Antwerpen met name.

Dus blijven zoeken hé!

Frans Kwanten

Page 9: 2003 - 03 - Spinner Magazine

7

jaargang 12nummer 3

Waarde-ring Paul Franssen

Een bekende tegeltjes wijsheid luidt:“Erger je niet, verwonder je slechts”.Hoe cliché ook, wel heel erg waar. Ikmoest er ineens aan denken toen ikop het forum de ongenuanceerde kre-ten las van een verwend menneke dater kennelijk niet in wilde slagen zichaan zijn kleutertijd te ontrekken ensnikkend moest klagen over kapotspeelgoed op het DPO. Zulke kwet-sende en vooral misplaatste reactiesals “baggerkasten” doen je weer ver-langen naar ouderwetse ballotage…

Terwijl zo’n onbespoten ikvorm geenvinger uitstak, zijn andere mensenweken tevoren, dagenlang in touwgeweest om er iets moois van te ma-ken. Onbezoldigd. Puur voor uw enmijn plezier. En dat van henzelf na-tuurlijk. Iedere bezoeker heeft zelfkunnen beoordelen dat het DPO weereen prachtig evenement was. Voor eenenkeling telden helaas slechts een paarkapotte speeltjes…

En zie: Waardering maakt plaatsvoor Ergernis.

Een enthousiast stel vrienden orga-niseert een barbecue. Fantastischdenk je dan. Meedoen. Het wasleuk. En Lekker. Mooi weer. Fan-tastische omgeving. Kortom:Paradise by flipperlights.

Dompertje: de eigen voldoening datmen dit toch maar voor elkaar hadgebokst, aangevuld door de over-duidelijke waardering van de deel-nemers, in vergulde tonenbezongen, bleken de honger naarerkenning door hogere machten niette kunnen stillen. De inspanningmoest en zou van hoger hand wor-den gecertificeerd.

En zie: Ergernis maakt plaatsvoor Verwondering.

We hebben er een virtueel plein bij:Het Forum. Het ontpopt zich als hetHydepark in Flippertown. Het steltons in staat voortdurend met elkaarideeën en weetjes uit te wisselen enenthousiast langs elkaar heen tekwekken, mits ’t allemaal maar opeen menswaardige manier gebeurt.En het werkt. Fluitend. Toch maar“even” samengesteld in Kostbare

Vrije Tijd. En Vakkundig. Het maggezegd. Niettemin zijn de gebruikersveeleisend en vinden al gauw dat hetgewoon zo hoort. Willen steedsmeer. Alweer een onbezoldigde uit-daging.

En zie: Verwondering maakteplaats voor Bewondering.

Dan komt een verzoek. Noodkreeteigenlijk. Een ernstig zieke flipper-kast moet worden genezen. Er ishaast bij. De flipper diende als ‘blik-semafleider’ voor ernstig zieke kin-deren. Wanneer de patiënt op deoperatietafel ligt blijkt de schade gro-ter dan de gestelde diagnose. De pa-tiënt verkeert in levensgevaar ennaarstig wordt gezocht naar donor-organen. Velen springen in de bres.Massaal wordt gezocht. Draaiboekenvoor alternatieve reddingoperatiesontplooien zich online. En dan isdaar de plank. Spontaan geschonkenen zelfs tot aan de deur gebracht.Precies zoals in real life komt de red-ding van een andere overleden flip-per en stelt de eigenaar hetbelangeloos ter beschikking…

En zie: Bewondering maakt plaatsvoor Waardering.

—\\\ ///—

Wat is de grootste nachtmerrievan iemand die bijvoorbeeld eenPinball Barbecue organiseert? ...

...Een binnenbrandje in jeIndiana Jones! De zijkanten zijn

in ieder geval niet meer ‘bleek’...

Page 10: 2003 - 03 - Spinner Magazine

8

Deze keer aandacht voor flipper-literatuur uit de jaren ’70. In datdecennium werd o.a. veelonderhouds- en cursusliteratuur uit-gebracht. Sommige gidsen en bro-chures bevatten mooie foto’s eninteressante teksten. Sommige daar-van wil ik jullie niet onthouden.

Bally “spreekt” DuitsVanwege het feit dat de Duitse marktheel groot is kon fabrikant Bally erniet omheen om speciaal voor onzeoosterburen flippers te producerenwaarop, in plaats van Engelse tek-sten, enkel Duitse te zien zijn. Demooiste voorbeelden hiervan zijn de(1972) FIREBALL en (1971) FOURMILLION BC. Maar ook de (1969)Gator werd speciaal voor de Duitsemarkt gefabriceerd. Zelfs de naamwerd aangepast: ALLIGATOR. In degids “Fernkursus für münzbetätigteAutomaten”, uitgebracht door de fir-ma’s NSM-Apparatenbau KG enLöwen-Automaten, beiden uit

FlipperliteratuurSeptember 2003

Frank Verweij

Bingen, wordt letterlijk vermeld:“Bally flipperkasten zijn zowel vanbinnen als van buiten uitsluitend vanDuitse teksten voorzien. Dit geldt

ook voor het schema en dehandleiding die bij iedereflipperkast standaard mee-geleverd worden”.

Een nuchtere buitenstanderzou het aldus kunnen opvat-ten: Bally voert uit commer-ciële overwegingen alle doorde consument gewenste aan-passingen door. Daarbijwordt ook de nationalisti-sche, met weinig talenkennisbehepte, Duitser op zijnwenken bediend.

Alhoewel Bally gedurendede jaren ’70 marktleider wasin Duitsland, blies de con-currentie ook een aardigtoontje mee in der Heimat.

Daarom staan er tevens flipperkastenvan Williams, te weten de (1969)POT-O-GOLD en de (1964)WHOOPEE in voornoemde cursus-gids afgebeeld. Zelfs het merk Keeny(1963) COLORAMA ontbreekt niet!

Op bijgaande foto is het speelveldvan de Bally (1968) ALLIGATOR tezien. Als je goed kijkt, dan kun je deDuitse teksten waarnemen, zoals bij-voorbeeld: “Wenn ErleuchtetAlligator Freispeil” en “BeiBeleuchtung Freikügel”.

Bally behaagt de klantOok Bally zelf bracht twee helefraaie automatengidsen op de marktin de jaren ’70. De 42 pagina’s dikkealgemene automatengids heet:“Coin-Operated Amusement, anhistorical and technological survey”en is geschreven door Herbert B.Jones. In deze gids komt, naast deflipperkast, ook de fruitmachine, de

Page 11: 2003 - 03 - Spinner Magazine

9

jaargang 12nummer 3

NFV Technische CommissieFlipperkast defect??Hoe sluit je een nieuwe spoel aan??Hoe check ik of de opto’s goed zijn??

Technische vragen die leden van deNFV kunnen stellen aan de TechnischeCommissie.

De Technische Commissie wil NFV-leden helpen die zelf het initiatief heb-ben genomen om iets aan hun kast tegaan doen, maar met een technisch pro-bleem zitten waardoor ze niet verderkunnen.

Of mensen die wel willen maar mis-schien niet weten waar ze moeten be-ginnen: de T.C. biedt hulp. Vragen kun-nen zowel schriftelijk als telefonischgesteld worden.

op weg helpen zodat je zelf weer verderkan. Bel s.v.p. alleen op de aangegevendagen en tijden. E-mailen kan natuur-lijk altijd.

Maandag & Vrijdagavond Dinsdag & Donderdagavond(19:00-21:30) (19:00-21:30)

Gert-Jan de Haan Eric Bartels

Telefoon Telefoon06-27456890 of 06-53520486058-2661514

E-mail [email protected] [email protected]

bingokast, het bumperbiljart en de arcadekast aanbod. In kleur staan afgebeeld: de éénspeler (1972)EL TORO, de éénspeler (1971) SEA RAY en niette vergeten de (1972) FIREBALL. De teksten overde flipperkast staan in deze gids verspreid over 13pagina’s.

De 33 pagina’s dikke, specifiek op de flipperkasttoegespitste, gids heet: “Coin-Operated PinballMachines, an historical and technological survey”en is ook geschreven door Herbert B. Jones. Feite-lijk worden hier dezelfde flipperkasten in beschre-ven als in de algemene automatengids. Op deomslag van deze gids staat, net als op de origineleflyer, de nu zéér jong ogende zanger Elton Johnafgebeeld, tezamen met de Captain Fantastic flip-perkast.

Tot zover het verhaal over flipperliteratuur. Mochtje nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan ver-neem ik dat graag van je via mijn email-adres:

[email protected]

Ook voor het ruilen/verkopen van flyers kun je bijmij terecht.

Verwacht geen kant en klare oplossin-gen, Eric en Gert-Jan zullen je een stap

Eric Bartels is in principe altijd bereik-baar op zijn mobiel. Bel hem echter bijvoorkeur niet op ‘onchristelijke’ tijden(na 22:00 of op zon- en feestdagen).

Page 12: 2003 - 03 - Spinner Magazine

10

Na een eerste poging enkele jarengeleden wordt het vind ik nu wel tijddeze reeks voor een aantal volgendeSpinners voort te zetten. De lezers,die al enkele jaren lid zijn kunnenzich wellicht nog een artikel herin-neren. Wellicht is er een enkeledoublure, maar het gaat om kasten,die de productie niet gehaald heb-ben. Ook een beetje een idee, wat jeop de Pinball Expo bij Chicago, ditjaar van 16 tot en met 19 oktober,tegen kunt komen (en spelen).

Bijgevoegde foto’s stammen uit1986, de tweede editie van de Expo.De Goin’ Nuts is van Gottlieb. Erzijn er maar negen gemaakt. Deze fo-to’s zijn thuis bij Mike Pacek ge-maakt, een van de organisatoren vande Expo. Het spelidee was redelijkorigineel. Naast de vier gebruikelijkescoredisplays (alleen numeriek) waser nog een extra tweecijferig display.

Het Rariteitenkabinet (II)Ad Jonker

Iedere speelbal begon met drie bal-len multiball. Door het raken vanallerlei (drop)targets kon men deextra teller op laten lopen. Zodra ernog maar één bal in het spel was, be-gon deze als een teller terug te lo-pen. Was je de bal kwijt voordat deteller op nul stond, dan kreeg je voorde overige eenheden bonuspunten.Kwam de teller op nul tijdens hetspelen met nog één bal, dan stoptede flippers en raakte je de bal kwijt.Bij de volgende ‘ball in play’ begonhet weer overnieuw. Wel was het mo-gelijk tijdens het spel er weer een balbij te krijgen, waarbij de teller stopte.

Het speelveld was van het groteretype, zoals ook veel System 80 kas-ten waren (b.v. Haunted House).Achteraf het meest aparte was, datde kast tijdens de beurs te koop wasvoor 375 dollar. Dat lijkt mij tochzeer weinig gezien de zeldzaamheid.

Niet te koop, wel bespeelbaar en alsenige ooit gefabriceerd is de HotShotz. Let wel, deze kast is gemaaktdoor Bally/Midway. In de kast zit-ten echte poolbiljartballen waarbij degenummerde ballen als‘boodschappenbal’ door de wittecue-ball geraakt moeten worden.Raakte deze vervolgens de target er-achter, dan kreeg je dit nummer. Hetspelverloop weet ik niet meer, maaruiteraard leverde meer geraaktetargets de nodige punten op. De wittecue-ball moest met de gewone maatflippers wegschieten, iets wat overi-gens prima lukte. Wel zitten derebounds in deze kast hoger geziende maat van de ballen en was hetspeelveld van dezelfde stof als iederander biljartlaken.

Dit jaar ga ik weer eens kijken water nog meer speciaals te zien is daarin Amerika. In de volgende Spinnernog wat andere bijzonderheden.

Info over de Expo ophttp://www.pinballexpo.net

Page 13: 2003 - 03 - Spinner Magazine

11

jaargang 12nummer 3

Altijd al kampioen flipperen willenworden?

Verbeter je techniek metbehulp van de instruc-ties op de videoband.

De voorbeelden wordendoor Joska en Albert(de huidige wereldkam-pioen) duidelijk uitge-legd en voorgedaan. Debeelden zijn in close-upzowel op normale alshalve snelheid opgeno-men en daardoor zeergoed te volgen. Voordeze flippercursuswordt gebruikt gemaaktvan een Indiana Jones.

NFV-videoband:

Hoe word ik wereldkampioen flipperen?tips en trucs

door Joska Keunekamp en Albert NomdenLet eens op hoe simpel het halen vanhet eindspel van de Indiana Jones isvoor echte flipperprofessionals. Na

het volgen van deze videocursus ishet voor jou ook eenvoudig.

Zowel interessantvoor de beginner alsde professional. Despeelduur van deband is 48 minuten

Bestellen kan via hetsecretariaat. De prijsvoor leden bedraagt€ 15,00 (exclusiefverzendkosten).

Bij het opruimen van mijn schuurkwam ik natuurlijk ook weer langsdie eeuwige, ruimte vretende doos re-serve onderdelen van mijn oude flip-perkasten. Regelmatig kijk ik in mijnschuur of ik iets kan weggooien. Ookdeze doos moet er aan geloven maarweggooien dat kan toch niet?

Eerst kijken wat er ook al weer inzat. In de hoofdzaak zijn het onder-delen van gesloopte mechanischekasten. Hier kwam ik dat wonder-lijke relais weer tegen. Wat eenprachtig stukje techniek uit de tijdvan die oude mechanische flippers.Geen idee waar ik hem vandaan heb.Hij moet echt al behoorlijk oud zijnvolgens mij.

De werking is als volgt. Bij het aan-trekken van de magneet ontstaat eensoort overdruk in het doorzichtige ci-lindertje. In die cilinder zit een veerdie de plunjer weer terug wil druk-ken in de oude stand. De lucht die

onder de plunjer is gezogen moet viaeen gaatje in de bodem weer uit decilinder worden gedrukt. Dit wordtvertraagd door een conische schroef.Deze schroef is stelbaar zodat desnelheid van leeglopen (veel invloedheeft het niet) regelbaar is geworden.Het gevolg is een relais met vertra-ging. Ook de dubbele hefboompjesdie de contactpunten tegen elkaardrukken zijn super. De eerste zorgtvoor het aandrukken en de tweederekt de vertraging op.

Misschien zijn er mensen met meervan dit soort prachtige stukjes tech-niek. Zo heb ik vroeger eenFireCracker gehad waar een mooieoplossing voor het vuurwerk in zat.Ik zou dat stukje techniek graag nogeens zien.

Technische HoogstandjesGertJan van Voorthuizen

Page 14: 2003 - 03 - Spinner Magazine

12

Flipperfanaat in BelgiëFrank VerweijMei 2003

Onlangs kwam ik in contact metLeon Borré, een Belgische liefheb-ber van onder andere flipperkasten.Om duidelijk in beeld te krijgen watde drijfveren en kundigheden vanLeon op flippergebied zijn, heb ikhem een interview afgenomen. Ditinterview tref je hieronder aan. Ikwens jullie veel leesplezier.

Hoe is uw volledige naam?Leon Borré

Wanneer bent u begonnenmet het verzamelen van flip-perkasten? En verzamelt unog andere zaken?Ongeveer 25 jaar geledenzijn mijn echtgenote en ikeen speelgoedverzamelingbegonnen. Bij onze zoekt-ochten op beurzen en parti-culiere rommelmarkten,welke in die tijd zo eenbeetje zijn ontstaan, vond men wer-kelijk nog alles voor weinig geld.Ook zaken die nu fel begeerd wor-den door de verzamelaar en liefheb-ber.

Op deze manier kwam ik in een meergespecialiseerd winkeltje in ZELE(Oost Vlaanderen) terecht en daarstond een jukebox én een flipperkast.De jukebox was een mooie Wurlitzer2300 en de flipper eene l e k t r o - m e c h a n i s c h eWilliams 1975 STAR POOL.Dit was de eerst aankoop vandit soort spullen. Om u eenidee te geven van de prijzenin die tijd: de jukebox kostte 300euro en de flipper 40 euro.

Hoe bent u in het bezit gekomen vanuw flippers?Hoe is het ooit begonnen?Hoe de eerste flipper is binnengeko-men zag u hiervoor, toch zijn de flip-pers steeds op de tweede plaatsgekomen, de radioamateurhobbykwam op de eerste plaats en ook despeelgoedverzameling.

Het is pas een tiental jaar geleden datik de prijzen van de flippers in deUSA onrustbarend zag stijgen. Ikwist wat er met de oude jukeboxenwas gebeurd daar zijn de prijzen ookooit 15 tot 20 maal lager van ge-weest, en zag de trend aankomen.Toen heb ik mijn “goede” elektro-mechanische flipperkasten gekocht,dit bij flipperuitbaters die nog AL-LES staan hadden. In die tijd was

opslagruimte goedkoper dan nu, enje kon werkelijk het model kiezen datje wilde. Wél waren dat elektro-me-chanische en eerste generatie solid

state flippers. Gelukkig had ik hetmooie boek PINBALL PORTFOLIOvan Harry Mc. Keown, een nu al erggezocht boek waar ook de toen al“beste flippers” in vermeld stonden.

Vanzelfsprekend bezette de Bally1972 FIREBALL in de jaren ‘70 alde eerste plaats en ook de Williams

1967 MAGIC CITY enBally 1975 WIZARD ston-den er met een grote foto in.Deze flippers zijn daarom inmijn collectie terug te vin-den. Vervolgens begon detrend met de dot-matrix flip-pers en was ik nog juist voorde grote rage om er de top-pers uit te plukken. Het isechter toen ik gestopt benmet werken en mijn vrijetijd dus drastisch is toegeno-men dat ik me meer op flip-perherstelling ben gaanoriënteren. En ik wou ook

eens een website maken. Dat vraagtwat tijd en die had ik vanaf dat mo-ment. Dit is slechts 4 jaar geledengestart en ik heb nu de meest uitge-breide technische flipperwebsite vanEuropa, in drie talen!

Verkoopt u ook flippers uit uw col-lectie?Tot nu toe heb ik nog geen enkeleflipper verkocht dewelke ik tot mijn

collectie reken. Dat zal ookniet gebeuren, hoewel dit be-tekent dat ik omzeggens geenplaats meer heb om eventueelde nieuwe flippers van Sterndie er erg goed uitzien nog toe

te voegen aan de collectie. Hoewelik een ideetje heb om enkele vanmijn collectie flippers bij mijn klein-kinderen te plaatsen, weliswaar oplogement.

“Het is pas een tiental jaar geledendat ik de prijzen van de flippers inde USA onrustbarend zag stijgen.”

Page 15: 2003 - 03 - Spinner Magazine

13

jaargang 12nummer 3

Hoe ziet uw collectie flipperkastener op dit moment uit?Ik som even op wat ik nu heb staan:Bally 1975 WIZARD, Bally 1973NIP-IT, Bally 1972 FIREBALL,Williams 1967 MAGIC CITY, Bally1976 CAPTAIN FANTASTIC,Williams 1993 STARTREK THENEXT GENERATION, Bally 1995THEATRE OF MAGIC, Bally 1993TWILIGHT ZONE, Bally 1996SCARED STIFF, Williams 1991TERMINATOR2, Bally 1992ADDAMS FAMILY, Data East 1992STAR WARS, Williams 1993INDIANA JONES, Elletrocoin (Ita-lië) SEELENCUP en Williams 1968HAYBURNERS2. Daarnaast nogéén bingokast, de Bally 1958 MISSAMERICA met houten poten. Diemag, alhoewel het uiteraard geenechte flipperkast betreft, zeer zekerniet ontbreken aan het rijtje.

Daartussen staan nog andere spelen,zoals een kermisboksbal, een veel-gezochte SHOOT THE BEAR vanSeeburg, een stuk of 8jukeboxen, MINI GOLF vanWilliams, Attack, Monza, Reflex, enBorderline. Daarnaast nog wat klei-nere zaken zoals kauwgumpotten,jackpots, vendors voor kaas,aanstekerbenzine, parfum, etc. Ditalles is wel te zien onder het hoofd-stuk “Mijn verzameling” op dewebsite.

Repareert u uw flipper-kasten zelf?Ik heb een elektronica-opleiding gedaan en bensteeds in het milieu geble-ven, zowel beroepsmatigals op hobbygebied. Be-roepshalve hadden we bij-scholing in deallernieuwste technolo-gieën, soms tot tweemaalper jaar toe. Dat was voor-namelijk in digitale tech-nologie, wat ook flippersrechtstreeks aanbelangt.

Omdat ik ook gelicenseerd radio-amateur ben met het Belgisch callsign ON5VQ, heb ik zéér lang de“Hoogfrequent technologieën” ge-volgd. Ik herstelde omzeggens nooitflippers voor andere liefhebbers,daarvoor had ik nog teveel andere in-teresses. Ik kende ook maar één per-soon die, net als ik, flippers bezat.En vond de flipperherstelling zo een-voudig dat ik dacht “dat kan ieder-een wel, daar heeft u geenspecialisten voor nodig...”.

Ondertussen weet ik wel beter. Maarflipperherstellingen zijn voor mijeerder eenvoudige opgaven, want ge-durende 36 jaar was het dagelijkszoeken en herstellen in digitale spits-techniek van grote mainframecom-puters. Bij flippers kan men steeds

alle gegevens vinden, de pro-gramma’s, de schema’s, etc.En wel moet ik zeggen dat ikook alle herstellingsmiddelenbezit die je voor elektronicakan nodig hebben.

Het arsenaal meters, voedin-gen en testbanken,oscilloscopen, meetzenders,signaalgeneratoren, grid-dipmeters, lamp meters, enz.is hier redelijk dik gezaaid.

Meer specifiek bezit ik een test-plaatje voor de Gottlieb System 80techniek. Dit heb ik zelf gemaakt.Een grotere versie daarvan is com-mercieel uitgebracht in de USA. Sa-men met de test-eprom voor deWilliams System 3/6 techniek vor-men zij de meest succesvolle verwe-zenlijking van mijn ideeën.Misschien ook omdat er van dit soortflipperkasten er wel erg veel van opde Nederlandse en Belgische marktte vinden zijn. Ook de test-epromsvoor Atari en Zaccaria worden, metname in Italië, gretig gebruikt.

Zijn in België nog goede flippers tevinden?Ja natuurlijk wel, maar de prijzen lig-gen vast. Een echt koopje van bij eenparticulier die de prijzen eventueelniet zo goed gevolgd heeft, is ookhier zeldzaam.

Kunt u een leuke anekdote over uwflipperhobby vertellen?Wat wel grappig is dat ik reeds twee-maal flippers heb teruggekocht vanmensen dewelke hun flipper zeker 10of 12 jaar geleden bij mij hebben ge-kocht toen nog voor 100 euro. Hetwas dan voor de kinderen rond de10 jaar oud. Ze belden me op envroegen, “doet u dat nogsteeds”. Jawel hoor, was mijn ant-woord. En dan kocht ik hun flipperterug aan dezelfde prijs. Ze haddener dus 10 jaar plezier van gehad en

Page 16: 2003 - 03 - Spinner Magazine

14

het had hen eigenlijk niets gekost.Wel was ik erg verbaasd bij het aan-bellen als ik de flipper ging opha-len: het “kind” van toen was nu eenvolwassen kerel, kop en schouders

groter dan ikzelf. Wat wel erg sterkwas, één van deze flippers was nooitstuk geweest gedurende die 10 jaar.Het was een 1973 RIVIERAvan Chicago Coin!

Waarvoor kunnen verzamelaars biju terecht?Daar ik vooral technisch gericht ben,kan men bij mij altijd via e-mail ad-vies inwinnen. Ook heb ik wat klei-nigheden die soms te koop zijn,waaronder de zogenaamde nieuw ge-fabriceerde bony-flippers en eenremake van het Indiana Jones vlieg-tuigje. Ik heb daarnaast een interes-sante verzameling van manuals enhandbooks, welke in PDF-formaatgespreid op 4 cd-r’s gebrand zijn.Deze cd-r’s bevatten meer dan 300manuals. Regelmatig komt men ookbij mij om een board te laten herstel-len. Zelf loop ik niet rond om her-stellingen uit te voeren, dat niet. Ikwerk wel altijd aan één of andere

nieuwe herstelmethode, die dan opde website wordt toegevoegd. Mo-menteel is dat een herstel- endiagnosemethode voor WPC CPU-boards en een parallel- een herstel-

methode voor Zaccaria CPU-boardsvan de éérste generatie. De tweedegeneratie is reeds gepubliceerd op dewebsite.

Wat zoekt u nog op flippergebied?Ik zoek niet meer, de flippers komenwel vanzelf als dat de bedoeling is.Door de bekendheid van mijnwebsite en de vele contacten diedaaruit voortvloeien, kom ik regel-matig interessante aanbiedingen enzo tegen.

Wat is uw favoriete flipperkast?De Williams 1993 INDIANAJONES.

Kent u ook andere flipperkasten-verzamelaars?Vanzelfsprekend, maar toch zijn erweinig die werkelijk hun kasten hou-den. Ze laten zich toch nog verlei-den een goede kast weg te doen om

eens een andere te kopen. En van-zelfsprekend ook door het plaats-gebrek, omdat er geen meer bij kan.

Op welke website kan de lezer vandit artikel meer te weten komen overuw flipperkastenhobby?Mijn uitgebreide website kunt u vin-den onder:http://www.flipper-pinball-fan.be

En op welk e-mailadres bent u be-reikbaar?Met vragen op flippergebied kanmen altijd terecht bij:

[email protected].

Wenst u tot slot van dit interview nogiets mede te delen?Wel, zoals u weet zijn de open juke-boxen erg prijzig geworden en menkan wel stellen dat er geen meer op-duiken uit een oude opslagplaats ofeen boerenschuur. Iedereen, ook ik-zelf, is het daarover eens.

En toch, de laatste acht maanden benik er twee tegen gekomen. Die wa-ren kwalitatief zeer goed en onaan-geroerd gebleven sedert ze totstilstand waren gekomen. Een RockOla 1455 uit 1957 en een Seeburg148 “Trashcan” van 1948. Het is niette geloven, maar toch kan het nogaltijd gebeuren. En hiermee bedoelik dat deze jukeboxen aangekochtzijn door mij aan ongeveer 1/5 deelvan hun marktwaarde. Wel is er van-zelfsprekend veel herstel- enrestauratiewerk aan, maar dat is juistleuk om te doen.

Het Speelautomatenarchief

~Advertentie~

Page 17: 2003 - 03 - Spinner Magazine

15

jaargang 12nummer 3

Dingo Toys

Gewoon mensen die zelf ook graag flipperen . . . . .

Het Shoot ‘M Again team Arnhem

www.shootMagain.nl

~Advertentie~

Page 18: 2003 - 03 - Spinner Magazine

16

Wie zit er nu te wachten op een op-dracht die je helemaal niks oplevert?Nou, ik in elk geval niet.

Op een prachtige zomermiddag staatdaar ineens de voorzitter voor je neusen vraagt je recht voor je raap: “Wiljij een flipperkast restaureren voorhet Ronald Mc Donald huis?”Uhhh… Als lokkertje: “de vereni-ging betaalt de onderdelen…” Weldaar sta je dan. Even slikken want jeziet tientallen uren “onbezoldigd”wegtikken. Dan denk je aan hetprachtige en nuttige werk dat RMDdoet voor ernstig zieke kinderen enhun ouders… en de bijl valt.

Geert-Jan komtde kast zelf bren-gen. We ladenhem uit en na op-stelling gaan weer eens goed voorstaan…het lijktallemaal wel meete vallen. Alleschildpad helden

nog op hun plek, plastics nog heel,display werkt, kast doet het zelfsenigszins, al is het spel wel erg don-ker. Oké, geen rubbers, elastiekjes en

paperclips her en der, ontbrekendeitems als een slingshot en een kicker.Een lekke rioolklep. En vuil, erg vuil.Er steekt een grote prop plakband inde bocht van de plastic ramp….

Turtless

Speelveld ziet er op enkele vrij ern-stige slijtplekken na, best goed uit.Want grotendeels afgeplakt, zo tezien met redelijk gaaf Mylar.

“Oké, ik hoor ’t wel, en eind novem-ber klaar hè?”. Geert-Jan vertrektwelgemoed, alweer een projectopgestart. Zoals gebruikelijk bij deontvangst van elke kast begin ik di-rect aan de ontmanteling en inven-tarisatie van de benodigdewerkzaamheden. Alles gaat watmoeizaam uit elkaar…nog nooit losgeweest dus…ai. Naarmate ik vor-der groeit mijn doe-lijst angstwek-kend snel.

Dan komt het moment dat er nogslechts een kale plank over is. Na hetlosse vuil er af gepoetst te hebbenwordt de plank opgespannen en aaneen nader onderzoek onderworpen.

Merkwaardig, onder de mylar laagbeweegt de tekening gewoon mee…een deel kan ik er zo af tillen. Ditwerd door de opbouw gewoon op z’nplaats gehouden. Peeling is daaromecht nodig en kan dus alleen met eenkrachteloze methode. Dan maar dechemie test. De lak blijkt er goed te-gen te kunnen en zo wordt de plasticlaag er voorzichtig afgehaald. Groteplakken verf komen los van demylar…en van de plank!! Schrik!!Foutje?

Ik ben met de nog deels beplakteplank, de losse verfplakkaten en mijn“remover chemicals” naar een ken-nis gegaan die op een groot labora-torium werkt en heb hem de zaaklaten analyseren. De laklaag werd

niet aangetast door mijn chemischetroep, maar ook niet door de lijm vande sheeting, die overigens geenMylar blijkt te zijn. Door de tijddrong de lijm van de sheeting doorde laklaag heen en loste eronder degrondverflaag op! Zo kwam het datde lak keurig aan de plasticlaag zat

Paul Franssen

Page 19: 2003 - 03 - Spinner Magazine

17

jaargang 12nummer 3

gekleefd en in vorm bleef terwijl diehele zaak los werd losgeweekt vande plank. Een vrijwel onzichtbaarmaar onstuitbaar vernietigings-proces.

Hoe onplezierig ook, dit is een hel-dere demonstratie van de desastreuzewerking van de lijm die aan de afdek-plastics zit. Dikwijls heb ik er al opgewezen -ook via het forum- datafplakken slechts een noodmaatregelkan zijn. Deze opmerking is niet be-doeld als “nana-nenana” tongetje,maar een serieuze waarschuwing omhier voorzichtig mee om te springen.Naarmate kasten zeldzamer worden,wordt dit ook een grotere bedreiging.Sommige (weinige) speelvelden zijntolerant, andere helemaal niet. Bij delaatste groep hoort zeker NinjaTurtles.

Na ampel overleg met de voorzitter,kreeg ik groen licht om vervanging

aan te schaffen of binnen gesteldegrenzen zelfs een andere TMNT tekopen. Direct een oproep op het fo-rum (www.nfvpinball.nl/forum) ge-plaatst en de rest heeft iedereen daarkunnen volgen. Medelid Eric Pop-pelaars uit Breda meldde zich aldaaren wist een kennis die het beoogdespeelveld had. De gulle gever ErikCornelissen, eveneens NFV lid,stelde de reddende plank belangeloosbeschikbaar (foto boven).

De eerstgenoemde Eric nam de plankmee naar de bbq te Horst waar ikhem moeiteloos in ontvangst kon ne-men (foto links). Gezelli. Zo kon meteen kleine vertraging het project wor-den voortgezet.

Ook deze nieuwe plank bleek geheelafgeplakt, was echter veel mindervuil en had vrijwel geen slijtplekken.Gewapend met de opgedane voor-kennis werd ook hier besloten totchemical peeling. De plank kwam erredelijk goed onder uit. Slecht en-kele plekjes lagen los...

... hetgeen aantoont dat ook hier hetlosweekproces reeds in volle gangwas. Kennelijk is deze plank een stukjonger. Dat is de redding.

Op de website komt een plekje waariedereen, ook buiten de vereniging,de verdere verwikkelingen rond deNinjapadjes kan volgen. Alvast metdank aan de Webmaster.

Wordt vervolgd...

—\\\ ///—

Cowabanga!Zoals het spreekwoord zegt: een ongeluk komt nooit alleen... Martijn van Aken

Het hierboven genoemde RonaldMcDonald Kinder Huis heeft, in af-wachting van de restauratie van deTeenage Mutant Ninja Turtles, eenDirty Harry flipperkast van de Vere-niging in bruikleen gekregen.

Volgens de wet van Murphy, besloothier het display al heel snel dat het

wel leuk zou zijn om geen beeldmeer te geven, tot groot verdriet vande patiëntjes en hun ouders. Na watdiagnose- en donoruitwisselingenvanuit de ingewanden van mijn ei-gen Twilight Zone, kan er nu weermet beeld geflipperd worden in hetLUMC te Leiden.

De storing op het DMD-driverboardis inmiddels gevonden, dus binnen-kort kan alles weer op zijn oudeplaats teruggezet worden.

Na mijn twee bezoekjes aldaar, weetik zeker dat het de moeite waard isgeweest!

MvA

Page 20: 2003 - 03 - Spinner Magazine

18

Op zaterdag 23 augustus werd de 1e

keer de PinballBBQ gehouden doorenkele enthousiaste NFV-ers bij de fa-milie van den Munckhof in Horst,Noord-Limburg. Hieronder een verslagvan hoe ik deze dag heb ervaren.

Zaterdagmorgen omstreeks 11 uur be-gon ik aan de anderhalf uur durendeheenreis vanuit het zuidelijkste puntjevan Limburg, tezamen met de door mijter beschikking gestelde flipperCorvette.

Bij aankomst bleek ik de eerste te zijnen heb samen met Jan van denMunckhof (mede-organisator) de kastuitgeladen. Net toen we samen een potjegingen flipperen arriveerden de initia-tiefnemers Roy en Astrid met eenvrachtwagen vol flippers. Deze werdenter beschikking gesteld door de NFVzelf, exploitant TWA-Games uit Ros-malen en de allernieuwste Terminator3 van JVH Gaming. Verder zaten erdrank, tafels en stoelen in.

Pinball B.B.Q. in Horst Roger Wijnands

Ondertussen was er hulp gekomen vanenkele NFV-ers en werd er begonnenmet de opbouw. De flipperkasten moes-ten door een smal poortje naar de tuinaan de achterzijde verplaatst wordenwaar ze op 3 verschillende plaatsenwerden opgebouwd. Binnen in de serrewerden de kasten voor de wedstrijd ge-plaatst t.w.: een Fire meegebracht doorCiske Vreuls die het helaas al vrij snelbegaf en vervangen werd door een Dr.Dude, Demolition Man, Pinball Magicen Johnny Mnemonic. Verder stondenonder een afdak: Scared Stiff (van Janzelf), Corvette, Whirlwind, Dr. Who,Medieval Madness en de Terminator 3.En in de ‘stal‘ bevonden zich eenMonopoly, Revenge from Mars en totslot een Creature f/t Black Lagoon.

Even na drie uur kwamen de eerste flip-peraars die allemaal nog even meehiel-pen met de opbouw zodat er met eenkleine vertraging van start kon wordengegaan. Inmiddels was ook de zon gaanschijnen. Mijn interesse ging het eersteuur vooral naar de T3 en voordat ik ererg in had vlogen de uren om en warener ruim 40 flipperliefhebbers aanwezig.

Tegen zessen werd de barbecue aange-maakt en kon er aangevallen worden.Er was ruim voldoende eten voor dehongerige flipperaars waaronder o.a.een vijftal soorten vlees, koude scho-tel, diverse salades en sauzen. Toen demeeste al aan het eten waren ben ik voor

het eerst in mijn leven zelf gaanbarbecuen en vervolgens weer gaan spe-len totdat, ik geloof tegen achten dewedstrijd begon.

Iedereen die mee wilde doen moest 5euro betalen die werd verdeeld onderde beste drie spelers en de 4e prijs waseen poedelprijs verloot onder de anderewedspelers. Je mocht 1 keer op de 4kasten spelen en op 2 van de 4 kasteneen herkansing doen. Hoewel ik geenvan de 4 kasten goed kende werd ik uit-eindelijk 6

e van de 21 deelnemers.

Omstreeks middernacht was de wed-strijd afgelopen waarna alle kasten wer-den uitgezet en de prijzen werdenverdeeld. Roy Wils werd eerste en wondaarmee 40% van de pot, gevolgd door

Taco Wouters die 30% won en de 3eplaats was voor David Houwers en wondaarmee 20% van de pot. Na afloophielpen een aantal leden met opruimenzodat tegen half drie alles ingeladen wasen ik tegen vieren weer thuis aankwam.

Al met al vond ik het een geweldige dagen hoop dat jullie of anderen er vol-gende zomer weer zoiets organiseren.Ook wil ik de organisatie, Roy, Astriden Jan bedanken evenals de ouders vanJan voor het beschikbaar stellen van deprachtige locatie.

Page 21: 2003 - 03 - Spinner Magazine

19

jaargang 12nummer 3

Ben je in het bezit van een flipperkast, of weet je er een te staan, geef je dan nu op voorhet nieuwe RFC-seizoen 2003-2004!

Gezellig flipperen met 4 andere NFV-leden uit jouw omgeving in competitieverband.

RFC 2003-2004Norbert Broman

De regels:- Poules van 5 spelers uit de regio, waarvan 1 captain is- Ongeveer 1 keer per maand tussen 1 oktober en 1 april een middag of avond onderling afspreken- In totaal dus 4 of 5 wedstrijddagen in een poule (4 indien 1 duo)- Iedere deelnemer (evt. duo) verzorgt 1 bijeenkomst, is dus 1x gastheer (zorgt voor een hapje en een drankje)- De gastheer is tevens scheidsrechter en speelt zelf thuis niet mee (geen thuisvoordeel eigen flipperkast!)- Omdat iedere deelnemer 1x gastheer is, zal iedereen ook in totaal hetzelfde aantal potjes spelen (4x3 of 3x4)- De poulewinnaars en beste nummers 2 (in totaal 16 spelers) gaan door naar finaleronde RFC in IJsselstein in april 2004- In IJsselstein zijn tevens een aantal finaleplaatsen te verdienen voor het DPO.

Je kunt je aanmelden bij het secretariaat of op de NFV-site (www.nfvpinball.nl/rfc).

Alkmaar1 Alex Duin, ‘t Veld2 Helen Verbeek, Hoorn345

Amsterdam1 Enrico Douwens, Amsterdam2 Adriaan van Roeden, Amsterdam3 Martijn van Amsterdam, Alphena/d Rijn4 Eric Hetem5 Quint van Kessel, Amsterdam

Apeldoorn1 David Houwers, Apeldoorn2345

Arnhem1 Ciske Vreuls, Arnhem2 Bas (info volgt) (duo)3 Hans Balk, Arnhem4 Dennis (info volgt) (duo)5 Jody de Graaf

Den Haag1 Ad Jonker, Den Haag2 Martijn van Aken, Den Haag3 Niels Bakker4 Ronald Knor, Leiden5 Philip Felixreserve: Norbert Broman

Drunen1 Gerard Vermetten, Drunen (duo)2 Toon van Turnhout, Drunen3 Winfred de Ruijter, Drunen4 Nel Vermetten, Drunen (duo)5 Antoine van Wijk

Eindhoven1 Hans Bijsterveld2 Rob Sagasser345

Maastricht1 Bram Lemmens (duo)2 Rudi Grootjans3 Luc Lemmens (duo)4 Roger Wijnands, Eijsden5 Max Lemmens (duo)

Nijmegen1 Roy Wils2 Claudia van den Ordel (duo)3 Frank Ernest, Oss4 Dennis de Wit (duo)5 Jurgen van de Peppel, Cuijkreserve: Astrid Jansen

Rotterdam1 Mila Groot (duo)2 Marnix van Maarle (duo)3 Erwin Bevers4 Niko groenewegen5

Utrecht1 Conny Hofman (duo)2 Arno Bekker3 Robert Pultram (duo)4 Jonathan Joosten5 Penny Broman

Veenendaal1 Arie Pijl, Veenendaal2 Rob Willemsen, Tiel3 Ronald Sijberden4 Marc Dirkse5 Hans Croes, Heilig Landstichting

Zwolle1 Mark van der Gugten, Zwolle2 Geert Jan de Vries3 Theo van Vroenhoven, IJsselstein45

Het Gooi1 Anne Hortensius2 Bas Vis345

Poule 15 / Poule 1612345

Geef je vóór 1 oktober op! De huidige Poule-indeling is als volgt:

Page 22: 2003 - 03 - Spinner Magazine

20

Zoals velen onder jullie weten was erop 6 en 7 september een jukebox- encollectorsbeurs in de Grenslandhallente Hasselt. Zoals de Collector Fantasiesbeurs in Mechelen (waar het BPO ge-houden wordt) was ook deze georgani-seerd door Carl Jacobs.

Wij, steunpunt Antwerpen, hadden meteen bevriende exploitant afgesprokendat we plaats bij zijn stand kregen omde NFV te vertegenwoordigen. Aange-zien zijn vrouw net was bevallen konhij wel wat extra hulp gebruiken.

Vrijdagavond mochten we de stand ko-men opbouwen. Op naar Hasselt met 5flippers die ons voor onze steunpunt-dag waren uitgeleend, de standhouderhad een volle vrachtwagen bij, en eencollega bracht nog 2 flippers mee. Erwas een standhouder afgevallen dushadden we nog een extra 3 meter op tevullen. Om 16u daar aangekomen en na4u zwoegen, zweten, sleuren en opbou-wen uiteindelijk toch een mooie openstand kunnen creëren met 18 flippers eneen voetbaltafel.

Collector Fantasies in HasseltSeptember 2003 Nikky Logan

Helaas hadden we een Nederlandse con-current naast ons die erop uit was onsleven zuur te maken. Maar na ettelijke“pintjes” draaide ook die weer bij.

Zaterdagochtend, veel te vroeg opge-staan. Het is half 9 en er zijn nergensstandhouders te bespeuren. Wij hebbennog wel wat werk tot de beurs open gaatom 9.30. De ruiten nog een laatste poets-beurt geven, snel alle kasten op een 3-bal spel zetten en een paar flippersvertonen ochtendkriebels. Niets dat weniet verholpen krijgen.

De mensen druppelen bij mondjesmaattegen, het weer zit ons niet mee wantde zon schijnt. Zon is niet goed vooreen beurs van dit formaat, mensen zit-ten dan niet graag binnen. Systematischkomen er NFV-leden aangewaaid, erwordt hevig gediscussieerd engeflipperd en ze gaan voldaan terug naarhuis.

Uiteindelijk is de dag een beetje te rus-tig, een snelweg is dit weekend afge-sloten en dat houdt ook veel mensenthuis houden vrezen we. Een nieuwNFV lid op het einde van de dag, wehadden op veel meer gehoopt….

Zondagochtend, half 8Carl heeft voor iedereen ontbijt gere-geld. Het zal nodig zijn want iedereenzit hier al slapend te eten. Was het danzo laat gisteren, of toch zo vermoeiend?

Ik besluit na mijn ontbijt een wandelin-getje te maken langs de andere stand-houders. Kwestie van de kennissenkringwat uit te breiden. Ik zie Kurt Geleynmet zijn uitgebreide collectie oude kop-ruiten en mechanische flippers. Carl vanGame Castle heeft een aangenaam as-sortiment bij waaronder een prachtigePlayboy en Twilight Zone, en veel on-derdelen en interessante slingshots. De

Page 23: 2003 - 03 - Spinner Magazine

21

jaargang 12nummer 3

mensen van Flipcoin hebben een aantalmooie kastjes bij waaronder een veel-gezochte Haunted House. (Moest ik nogplek in huis hebben.....) verder zien weaantal bekende namen met emaille, boe-ken, collectibles en de gebruikelijkejukebox mensen. Aan de ingang van debeurs vind je alle singeltjes die je zoekt.

Zelfs Wizard de onderdelenspecialistheeft een mooie stand en heeft stukkenrecht uit de USA bij (MM trol en dra-gon wings, TOM Trunks, CV Ring-

masters, enzovoort). Straks toch nogeven wat onderdelen gaan inslaan denkik.

Het is vandaag wel drukker, veel kij-kers en spelers, weinig kopers (nogsteeds). Aangezien de expoitant teveelflippers bij heeft om met één vrachtwa-gen terug te nemen, begint hij aan ste-vige kortingen als je de flipper ineensmeeneemt.

Half 8, de beurs is afgelopen, we heb-ben gedaan met inladen. Alles past netin de vrachtwagen. Een grote legeruimte met hier en daar een vuilzak isalles wat erover blijft. O nee, er staatnog een kop van een Haunted Houseverloren in een hoekje. Even vragen aande eigenaar of ze hem nog willen! Metenig gevloek en geroep wordt deze kopalsnog opgeladen want alles zat al vol..

Het was misschien geen spectaculairebeurs maar we hebben de kans gehadom vele NFV leden persoonlijk te lerenkennen en vele standhouders te vriendte kunnen maken. Het was een leukmaar vermoeiend weekend. Niet zo veelmensen die echt in flippers geïnteres-

seerd waren, maar toch.. ik stond ver-baasd hoeveel kinderen nog graag opde flippers spelen en hoe goed enkelenonder hen waren!

Tot volgend jaar iedereen!!

Het afgelopen jaar zijn veel vragenaan het bestuur gesteld waarop ikniet direct een antwoord kon gevenvoordat ze aan de orde waren ge-weest in een bestuursvergadering.Hieronder volgt een aantal vragenmet het bestuursstandpunt:

1. Technische workshopsVia het forum bereikte ons de vraagof we als vereniging technischeworkshops kunnen gaan organiseren.In het recente verleden zijn hiermee-door steunpunten- al goede ervarin-gen opgedaan. Het bestuur staat hieruitermate positief tegenover en zalervoor zorgen dat in 2004 gestartwordt met de uitvoering. Heb je sug-gesties, stuur dan een mailtje [email protected].

2. Onderdelenverkoop door de NFVOp het forum heeft een levendigediscussie plaatsgevonden over hetwel of niet verkopen van onderde-len door de NFV. Behalve het zo afen toe ondersteunen bij eeninkooppoule, zal de NFV de ko-mende tijd geen onderdelenverkoopstarten. De voornaamste redenenhiervoor zijn: financiële risico’s ende organisatie van iets dergelijks(voorraad, versturen, etc.). Verder ishet bestuur van mening dat er vol-doende mogelijkheden zijn om voor-delig onderdelen aan te schaffen.

3. Wijzigingsverzoek duo-ledenVanaf volgend seizoen is het moge-lijk om meerdere gezinsleden als lidin te schrijven tegen het geredu-ceerde tarief (€ 5,00). Voorwaarde

hierbij is dat men op één adreswoont. Voor verdere aanverwanten(uitwonende kinderen), vrienden enkennissen geldt deze regeling uit-drukkelijk niet. Voor de volledig-heid: aan het adres wordt slechts éénSpinner verzonden (zie ook artikel-tje elders in deze Spinner).

4. StructuurZoals op de ALV is aangekondigd,is een dagelijks bestuur ingesteld. Dit“DB” bestaat uit de voorzitter, vice-voorzitter en de penningmeester.Door frequenter te vergaderen, is hetmogelijk sneller te reageren en meerte ontwikkelen. Daarnaast is een dui-delijke taakverdeling gemaakt tussenbestuursleden. In de volgendeSpinner komen wij hier uitvoerig opterug.

Reactie van het bestuur

Page 24: 2003 - 03 - Spinner Magazine

22

XXXXXbbsbbsbbsbbsbbsHet OntmoetingscentrumGelevinkstraat 382151 AM NIEUW VENNEP0252-686138

Uif!Bgufs!Tvnnfs!Qjocbmm!QbsuzUif!Bgufs!Tvnnfs!Qjocbmm!QbsuzUif!Bgufs!Tvnnfs!Qjocbmm!QbsuzUif!Bgufs!Tvnnfs!Qjocbmm!QbsuzUif!Bgufs!Tvnnfs!Qjocbmm!Qbsuz

XXXXXbu!lvou!v!wfsxbdiufo;bu!lvou!v!wfsxbdiufo;bu!lvou!v!wfsxbdiufo;bu!lvou!v!wfsxbdiufo;bu!lvou!v!wfsxbdiufo;

- Meer dan 20 flipperkasten, uiteraard op free play- De nieuwste kast van Stern: Terminator 3 (onder voorbehoud, zie NFV-site)- Uw technische flippervragen kunt u kwijt aan de beste monteurs van Nederland.- Onderdelenstand- NFV stand met diverse flyers, boeken, CD-Roms, posters etc.- Diverse flipperspelletjes met leuke prijzen- NFV Sponsorloterij met diverse leuke prijzen

Ippgeqsjkt! mpufsjk;Ippgeqsjkt! mpufsjk;Ippgeqsjkt! mpufsjk;Ippgeqsjkt! mpufsjk;Ippgeqsjkt! mpufsjk;

Ingelijste kopruit met verlichting t.w.v. € 125,-Ffstuf!Qsjkt;Ffstuf!Qsjkt;Ffstuf!Qsjkt;Ffstuf!Qsjkt;Ffstuf!Qsjkt;

Ingelijste flyerposter

Uiteraard zijn er nog diverse andere prijzen te winnen zoals een onderdelencheque, videobanden en diverse posters.Loten kosten € 2,00 per stuk, 3 voor € 5,00 en 7 voor € 10,00

Winnaars hoeven niet bij de trekking aanwezig te zijn maar krijgen automatisch bericht thuis.Indien u niet op het TASPP evenement komt maar wel loten wenst te bestellen neem dan even contact op met het

secretariaat.

Ebuvn!fo!ujkeEbuvn!fo!ujkeEbuvn!fo!ujkeEbuvn!fo!ujkeEbuvn!fo!ujkeZaterdag 4 oktober 14.00 – 24.00Zondag 5 oktober 10.00 – 17.00

(let op: spelen is op zondag mogelijk tot 16:00 i.v.m. afbouwen)

FousffFousffFousffFousffFousffVoor leden € 7,00Voor niet leden € 14,00Kinderen tot 10 jaar € 2,00onder begeleiding van minimaal 1 betalende volwassene,max. 2 kinderen per volwassene

WWWWWfslppq!Lbtufofslppq!Lbtufofslppq!Lbtufofslppq!Lbtufofslppq!LbtufoUiteraard bestaat tijdens dit evenement ook de moge-lijkheid om uw (werkende) kast ter verkoop aan te bie-den. Neem van tevoren even contact op met deorganisatie ([email protected]).

SpvufSpvufSpvufSpvufSpvuf- Vanaf de snelweg (A4) Nieuw-Vennep Centrum aanhouden- 1e stoplicht in Nieuw-Vennep, links af de brug over- 1e mogelijkheid rechts af (van Haeringen plantsoen)- Aan het einde van deze straat rechts af (Eug. Previnaire weg) vlak erna weer links af (Venneper straat)- Bij T-splitsing (winkel centrum) links af (Elema straat) en langs de C-1000 naar de grote parkeerplaats rijden.

TASPP 2003 Nieuw-VennepZaterdag 4 en Zondag 5 oktober 2003

Het ontmoetings-centrum is ongeveer 50 meter terug lopen in de richting van het winkelcen-trum. Indien u met het openbaar vervoer komt moet u de bus richting het centrum nemen.

Page 25: 2003 - 03 - Spinner Magazine

23

jaargang 12nummer 3

EjwfstfoEjwfstfoEjwfstfoEjwfstfoEjwfstfoAlles onder voorbehoud. Mocht u voor iets specifiek komen, neem dan even contact me de organisatie:

[email protected]

UUUUUpu!tqpfejh-!upu!Upu!tqpfejh-!upu!Upu!tqpfejh-!upu!Upu!tqpfejh-!upu!Upu!tqpfejh-!upu!UBTQQBTQQBTQQBTQQBTQQ

PwfsobdiufoPwfsobdiufoPwfsobdiufoPwfsobdiufoPwfsobdiufoEr is een aantal hotels in de omgeving waaronder:

Hotel De Rustende JagerVenneperweg 4712153 AD Nieuw Vennep0252-629333

Motel Sassenheim (van der Valk)op 10 km van Nieuw-Vennep0252-21 90 19www.valk.com/nl (ook via internet te reserveren)

Nu het 2 voor twaalf is met het schrij-ven van dit stukje, lukt het me nog nietom wat zinnigs en technisch op papierte krijgen. Velen van jullie weten dat ietszinnigs bij mij al helemaal niet gauwuit mijn mond komt maar toch.

“BIETEN, BIETEN”(komt hij weer op T.A.S.P.P.???)

We proberen wat. Deze zomer hebbenJan en ik niet veel uitgespookt. Behalvedat we aardig uitgeblust waren na eenintensieve periode van repareren bijmensen thuis. Daar zaten wel een aan-tal juweeltjes tussen.

Eén daar van spookt nog steeds in onshoofd: op een avond na lang zoeken ineen zeer dure buurt in onze hoofdstadkonden wij terecht bij een meneer meteen heel oude Bally flipper. We moes-ten heel snel zijn want de bus stond opeen plek waar het eigenlijk niet mocht.Na een snelle reparatie werkte de kasten waren wij en de man blij dat hij hetweer deed. Tot zoveer niets nieuws on-der de zon.

Toen kwam het moment suprème: naalles ingepakt te hebben noemde Jan deprijs van de reparatie welke ik al aan delage kant vond…… Waarop de man rea-geerde: “Moet ik betalen dan? Ik bentoch NFV lid!?” Ik kan vertellen dat deman nog wel leeft maar daar houdt hetwel mee op. Je moet wel een heel goedetandartsverzekering hebben om dit teproberen!!

Dit soort verhalen komen met de lo-pende band. Zo ook Neerlands trots inbange dagen; De Politie. Mensen waarje van verwacht toch wat geleerd te heb-ben of zouden ze die dan toch zomaarvan straat rukken? Er komt dan ook eenman bij ons die vertelt dat hij een dot-matrix, flipper merk Gotlieb, gekregenheeft, maar na de verhuizing doet hijhet niet meer behalve roken.

Hij vertelde zonder blikken en blozendat de kop eraf moest en zodoende allestekkers van de printen. Hij had onzewijze raad opgevolgd en ze genummerd.Eén ding scheelt bij Gotlieb ben je bij10 uitgeteld en dat kan soms maar be-ter ook zo zijn. Na de kast verhuisd tehebben zette hij de stekkers er weer open na de kast aangezet te hebben kwamer rook.

En nu waren er veel printen stuk. Ditkwam wist hij mij te vertellen omdathij 2 stekkers verwisseld had. Verbaasdvroeg ik hem of hij ze wel genummerdhad. Ja, kwam als antwoord maar het

was al donker buiten en we hebben geenlicht op zolder en dus dacht ik dat hetzo ook wel ging. Deze pannenkoek magdan ook van zijn korpschef niet meerna 18:00 uur naar buiten.

Wat ook wel geinig is dat er een hande-laar is die flippers inkoopt en gelijkweer verkoopt met de mededeling alser wat is, geen probleem, bel dit num-mer en dan wordt hij weer gemaakt.Altijd leuk dat hij ons nummer erbijgeeft! Hij weet dan ook nog te vertel-len dat het van die aardige jongen zijn.Ik kan je vertellen dat er al aardig watmensen belazerd zijn, en boos omdat wijdaar helaas niet aan meewerken en vooreen reparatie gewoon geld rekenen.

Wij gaan dan ook nu weer met volle te-genzin er tegenaan en wie weet zien weje nog deze winter. Oh ja, mocht je inhet bezit zijn van een Apollo 13 met eenflipper driver bord teveel omdat dezemet de post is komen aanwaaien, aar-zel dan niet en stuur er een terug, daarmaak je vrienden mee. Mag je er gelijkwat pleuri bij doen.

Gegroet en misschien tot ziens opTASPP.

Eric Bartels

Ps: Irma nog bedankt, ik zal je de vol-gende keer nog meer verwennen ach-ter het gordijn, wie weet wat we dan

mee naar huis mogen nemen!

Het kan nog gekker langs de wegEric Bartels

Page 26: 2003 - 03 - Spinner Magazine

24

Flipperen voorgevorderden (VII) Aad van Dijk

Sportvrienden, in de vorige afleveringvan deze reeks gingen wij op bezoek ineen fraai stadion waar een compleetvoetbalkampioenschap werd gespeeld.Daar viel een wereldcup te verdienen.Aangezien we de smaak goed te pakkenhebben gekregen van dat evenement,gaan we nu op bezoek bij een andere,vooral in de USA populaire sport:basketbal.

De NBA –zal wel betekenen NationalBasketball Association- organiseert daarde eredivisie professioneel basketbal.De beste ploegen van de gehele USAdoen daaraan mee en aan het eind spe-len de allerbeste teams de zogenaamdeplayoffs om het kampioenschap. Despelers van het winnende team krijgenniet een lullig bekertje of een bosje bloe-men, neen, zij ontvangen een zoge-naamde kampioenen ring. En hetwinnen van deze begeerde ringen is nuweer het doel van de Bally flipperkastuit 1997 die we nu eens nader gaan be-kijken: NBA FASTBREAK.

Allereerst moet er melding van wordengemaakt, dat Fastbreak een hele bijzon-dere Bally flipperkast van de hand vanGeorge Gomez (ontwerper van o.a.Johnny Mnemonic) is. De puntentellinggaat niet gepaard met het smijten metmiljoenen, de maximale score bedraagtmaar liefst…..3 punten!! Ook in hetbasketbal is de hoogste score 3 puntenper bal en dat is dus letterlijk vertaaldnaar het edele flipperspel. (Overigensis het ook mogelijk om via de adjust-ments te kiezen voor “normale” flipperpuntentelling, red.)

Verder zijn er ook schoten die 1 dan wel2 punten opleveren. Een score na eengeslaagd spelletje van 300 punten isdaarom heel netjes. Daarnaast is het zeerbijzonder, dat de speler aan het beginkan bepalen, met welk NBA team hij ofzij wenst te spelen. Er kan gekozenworden uit 29 teams. De vorige bespelervan de flipperkast heeft met het geko-zen team bijvoorbeeld 126 punten ge-scoord en deze score staat in de highscore lijst met de bijbehorende initia-len.

Scoor jij met datzelfde team hoger dan126 punten, dan mag je de eigen initia-len invoeren. De highscore lijst bestaatdus uit een overzicht van alle 29 NBAteams met de score en de bijbehorendeinitialen van de flipperspelers die dezescore behaalden!

De laatste speler, die het eindspel heeftbereikt en dat winnend weet af te slui-ten, wordt apart vermeld als MVP, demeest waardevolle speler dus. Heel leukis, dat je op het display af en toe eenflipperstadion ziet en op de reclame-borden staan daar de initialen van deze‘most valuable player’ vermeld!

De volgende bijzonderheid is eenanimatie, die in de kopruit is opgeno-men. Met een mini basketballetje kun-nen punten (1, 2 of 3…) wordengescoord, door de bal op het juiste mo-ment door een basket te flipperen. Opdeze kopruit zie je een basketbalveldmet daarop basketbalspelers in volleactie. Uiteraard tref je ook hetwereldberoemde logo van deNBA op de kopruit aan. Ditlogo kent zeker in de USA ie-dereen, en helpt dus zeer omde aandacht op de pinball ma-chine gevestigd te krijgen, metvaak een spelletje en de bijbe-horende muntinworp als ge-volg!

Het kabinet van Fastbreak is voorzienvan een heleboel sterretjes welke in di-verse vrolijke tinten rood en geel zijnuitgevoerd. Deze sterretjes dienen alsondergrond voor de naamFASTBREAK, die, samen met een ren-nende basketballer, op dominante wijzede zijkanten van het kabinet siert. Dekopkast is versierd met het logo van deNBA, op een blauwe ondergrond. Eenplunger om de bal af te schieten zul jevergeefs zoeken op de vertrouwde plek.Voor de verandering zit deze gemon-teerd op de metalen beugel, die despeelveldruit op zijn plaats houdt. Naasthet afschieten van de bal moet je ooktijdens het spel hier af en toe een forseklap op geven. Maak je echter geenzorgen, conservatieve flipperaar, hetwent snel.

De speelveld tekening is gebaseerd opeen houten basketbalvloer, en heeft eenoverwegend oranje tint. Er zijn weinigversieringen op het speelveld getekend,

Page 27: 2003 - 03 - Spinner Magazine

25

jaargang 12nummer 3

waardoor het een vrij zakelijke, maarwel sportieve en open indruk maakt.Achterin het speelveld is het echter eendrukte van belang! Een forse scoreklokmet daarvoor een basket en een hele ver-zameling ramps domineren je uitzicht.Tussen de ramps en de plastic basketbeweegt een basketballer heen en weervoor een viertal in een boog geplaatstesaucers. Als de bal in een van dezesaucers terecht komt, kun je met je flip-perknoppen de bal naar een anderesaucer schieten. De plastic basketballervolgt de bal en probeert te verhinderen,dat je de bal vanuit de saucer in debasket schiet door een klap op de eer-der genoemde knop op de beugel.

Is de speler snel genoeg, dan scoort hijpunten en wordt de boven de sauceraangebrachte aanvallende basketballerverlicht. Is de speler te laat, dan mis-lukt het schot en heeft de verdediger ge-wonnen. Erg leuk uitgevoerd ditspelletje van aanvallen en verdedigengenaamd “in the paint”, je wordt er he-lemaal sportief van!

Lukt het de speler om alle vier de aan-vallende basketballers te verlichten, danvolgt ‘Around the world’ multiball enis een van de opdrachten om tot heteindspel te geraken voltooid.

Deze opdrachten zijn te vinden in eencirkel tussen de slingshots. Na ieder ge-slaagde opdracht wordt de bijbehorendelens verlicht. Als alle lenzen zijn ver-licht, start het eindspel waarin een potjemoet worden gebasketbald tegen deflipperkast. Weet de speler dit eind-spelletje winnend af te sluiten wordt hijof zij direct gepromoveerd tot MVP enwordt een kampioenschapring geïncas-seerd. Daarna begint alles weer op-nieuw, op weg naar de tweede ring.

De spelletjes diemoeten worden vol-bracht om bij heteindspel te komen,zijn soms zeer een-voudig (bijvoor-beeld het halen van20 punten, en hetscoren van 1, 2 en 3punten betekent hetverlichten van debijbehorende lens)maar sommige zijnvrij lastig. Hetmoeilijkste zijn devereiste combo

schoten, die gericht flipperen vereisen.Om bijvoorbeeld de Fastbreak combote scoren moet eerst de linker of rechterramp worden geschoten binnen enkeleseconden gevolgd door de middenramp,die de bal in de basket doet belanden.Dit moet echt heel vlug achter elkaaren is behoorlijk moeilijk. En zo zijn ervier combo’s die moeten worden ge-scoord over steeds verschillende rampsen loops! Lastig maar uitdagend, dezeopdracht. Bovendien verlicht het vol-brengen van deze opdracht de begerens-waardige extra ball in de linker saucer.

Bij het bekijken van een sportwedstrijdhoort een natje en een droogje, dus isaan aan de rechter zijde van het speel-veld Crazy Bob’s snackbar te vinden.Hier zijn diverse bonussen te scoren.Zoals ‘Pizza’ (snel punten scoren metde kopruit animatie), ‘Egyptian soda”(punten scoren door snelle schoten overde ramps), hot dog bonus en een heuse

quiz genaamd NBA Trivia. Er komt daneen vraag op het DMD, over basketballuiteraard in de trant van ‘ In welke stadspelen The Hornets’. Met de flipper-knoppen kan een antwoord worden ge-kozen. Een correct antwoord is goedvoor 10 punten, een foutief geeft nogaltijd 1 punt voor de moeite….

Als alle op het speelveld afgebeeldebonussen van oom Bob zijn behaald, isook deze opdracht voltooid en wordt debijbehorende lens verlicht.

Twee verschillende multiball spelen zijnvereist om de volgende lens te verlich-ten. De eerste is de hiervoor omschre-ven ‘Around the world’ multiball, detweede is ‘Shoot around’,2 ballmultiball, welke wordt gestart na hetbeflipperen van beide loops en alle driede ramps.

En dan zijn er ook nog de zogenaamde‘Powerhoops’ die worden gekwalifi-ceerd door het vereiste aantal keren tebumperen. Deze bumpers zijn rechtsboven aan te treffen tussen de ramps.Als deze bumpers goed functionerenlukt het behalen van de powerhoops pro-bleemloos. Drie powerhoops zijn sin-gle ballspelletjes, waarin vele puntjeszijn te scoren. De vierde Powerhoop iseen multiball spel met twee ballen. Allevier de Powerhoops gespeeld verlichtde lens voor het eindspel.

Dat eindspel heet “Trophy Multiball”en is weer zeer de moeite waard, te ver-gelijken met het eindspel op World Cup

Page 28: 2003 - 03 - Spinner Magazine

26

Soccer. De speler moet zo snel moge-lijk scoren in de basket door schotenover de centrale ramp. De flipperkastvertegenwoordigt de tegenpartij enscoort met enige regelmaat (instelbaar).Deze wedstrijd duurt 20 seconden. Wintde speler, dan is de ring verdiend, in-clusief vele punten en een mooieanimatie op het DMD.

Verliest de speler, dan is het jammermaar helaas, uithuilen en helemaal op-nieuw beginnen.En ik verzeker je, dat het behoorlijkfrustrerend is, als je het eindspel ver-liest nadat je eindelijk en met veelmoeite en inzet al die opdrachten hadvolbracht!

Zeer bijzonder is, dat het mogelijk isom twee Fastbreak flippers aan elkaar“te linken’, waardoor twee flipperaars

direct tegen elkaar kunnen spe-len. Zeer spectaculair en span-nend, maar je moet er wel tweeFastbreak kasten voor hebben!Voor zoiets unieks moet je na-tuurlijk bij de NederlandseFlipper Vereniging zijn, op hetafgelopen DPO flipper-evenement was het mogelijk optwee gelinkte Fastbreak flip-pers te spelen.

Om de flipperkast er nog leu-ker te laten uitzien is het mo-gelijk om een versiering aan teschaffen. Deze zogenaamde‘Marquee’ kan rondom de kop-kast worden aangebracht. Opdeze verfraaiing staan de logo’safgebeeld van alle NBA prof-basketball teams. Deze versie-ring heb ik “live” nog nooitmogen aanschouwen, maar opde flyer is deze optie in vol or-naat afgebeeld.

ConclusieSportieve flippervrienden, NBAFastbreak is een heel aardige en zeeraparte flipperkast. Het is geen spel metallerlei modes, maar het behalen vanzoveel mogelijk puntjes is het doel. Hetspel is vooral leuk als je tegen elkaarspeelt, maar ook het verslaan van dehighscore per team is uitdagend. Ookwel eens leuk is, dat er geen gedoe ismet bonussen aan het eind van de bal,klaar is klaar op NBAFB!

Sta je zo lekker te spelen dat het mid-dernacht geworden is, dan start opeensmidden in je spel Midnight Madness.Dit is een multiball spelletje waarin allecontacten vele punten waard zijn. Wak-ker blijven dus als je dit wilt ervaren,slaperige flipperaars. De animaties ophet DMD zijn van een behoorlijk ni-

veau, maar wel een beetje humorloos.Maar ja, het is topsport tenslotte! Op-gemerkt wordt, dat de kast erg soepelloopt en daardoor lekker speelt. Voorde sport liefhebber is de kast een aan-rader, hij staat vast erg sportief naast deWorld Cup Soccer!

Vertrekt de laatste bal van de speler doorde linker outlane, dan volgt het ‘milliondollar shot’, dat inhoudt dat binnen vijfseconden de basket moet worden ge-raakt. Lukt dit, dan kan de speler ge-woon doorflipperen. Mislukt dit echter,dan valt de kast dood en is het eindewedstrijd!

Grappig zijn ook de geluiden, van eenhysterische verslaggever tot een ham-mondorgel dat de scores net als bij deechte NBA wedstrijden omlijst, alles isop NBA Fastbreak te vinden.

En aan het eind van het spel roeptonze reporter heel toepasselijk

“and I am out of here”!!

BeoordelingAuteur Redactie

Artwork kabinet 7 7Artwork kopruit 7 6Artwork speelveld 7 8Speelveldontwerp 7 8Gimmick (defender) 7 8Gimmick (shotclock) 7 7Waardering spel 7 8Algemene indruk 7 7,5

Adv. Schippers

FLIPPERS VAN SCHIPPERSIn- en verkoop, reparatie van flipperkasten.

Tevens informatie en onderdelen service.Gespecialiseerd in elektro-mechanische kasten

en Bally 1977-1985.

Henk SchippersSportlaan 22 8471 NR Wolvega

Tel: [email protected]

~Advertentie~

Page 29: 2003 - 03 - Spinner Magazine

27

jaargang 12nummer 3

Het duo-lidmaatschapHoeveel is de entree?

Frank Ernest

Regelmatig worden we bij de entreetijdens evenementen erop aangespro-ken dat het voor de overige gezins-leden toch wel veel geld is wat menmoet betalen om naar binnen te mo-gen.

En dat komt dan voornamelijk door-dat de overige gezinsleden geen lidzijn van de NFV. Voor dit soort si-tuaties kent de NFV dan het zoge-noemde duo-lidmaatschap, is bijvelen van jullie wellicht al bekend,maar bij anderen wellicht nog niet.

Wat houdt dat nu precies in zo’n duo-lidmaatschap en wie komen er voorin aanmerking?

Als je een duo-lidmaatschap neemt,wil dat zeggen dat je naast het be-staande lidmaatschap van jezelf, ookvoor je partner en eventuele kinde-ren woonachtig op hetzelfde adreseen (duo)lidmaatschap aangaat bij deNFV. Je partner en/of kinderen zijndan ook lid van de NFV maar tegensterk gereduceerde prijs, nl. € 5,- perpersoon per jaar.

Er wordt dan wel maar één Spinnerverstuurd per adres, maar verderheeft elk duo-lid dezelfde privilegesals elk ander NFV lid, dus ookentreeprijzen als zijnde NFV lid!

Wil je een duo-lidmaatschap aanvra-gen of wil je meer informatie hier-over, neem dan contact op met depenningmeester/ledenadministratie(zie colofon).

Mijn vrouw is in ieder geval al jarenduo-lid, nu hoeft ze alleen nog maareen keer mee te gaan……

Voorbeeld:Mijnheer B. Williams is NFV-lid en wilde samen met zijn vrouw en zoontje van 14komen flipperen op het DPO afgelopen jaar.

Alleen alleen Mijnheer Williams lid is, en wil meedoen aan de wedstrijd, wat zijn dande kosten?

Wedstrijddeelname Mijnheer Williams: € 15,-Entree recreatief Mevrouw: € 14,-Entree recreatief Zoontje : € 14,-Totaal: € 43,-

Waren Mevr. Williams en haar zoontje nu wel beiden een duolidmaatschap aangegaan,in dit geval dus een trio lidmaatschap, voor de totale extra kosten van € 10,- per jaar hadde berekening er als volgt uit gezien.

Wedstrijddeelname Mijnheer Williams: € 15,-Entree recreatief Mevrouw: € 7,-Entree recreatief Zoontje : € 7,-Totaal: € 29,-

Voordeel € 14,- , en dat al na één evenement! De kosten van € 10,- zijn dan al terug-verdiend. Dus heb je kinderen en/of een partner die geïnteresseerd is/zijn in flip-

peren, is een duo/trio/etc..(tot een maximum van 4 per adres) lidmaatschap wellichteen verstandige keus.

Page 30: 2003 - 03 - Spinner Magazine

28

Dag 1 Zaterdag 10 Mei 2003Afgesproken was om 13.00 uur inLeusden te verzamelen in De Korf,want we hebben eindelijk een Spon-sor gevonden voor het vervoeren vanonze materiaal! Samen met PeterHutjes uit Velp reed ik met 2 com-puters richting Leusden, het was ge-lukkig erg rustig op de snelweg. Wevertrokken exact om 11.30 uur van-uit Arnhem en waren om 12.30 uurin het centrum van Leusden aange-komen. Dus voordat we De Korf bin-nen traden, wandelden we in hetgezellige centrum van Leusden wanthet was ook inmiddels mooi weergeworden en ook lekker warm!

Theo zou de grote bestelbus van onzeSponsor rijden, want daarin pastenal zijn geluidsapparatuur in, waaron-der 4 grote speakerboxen en 2 super-boxen met een totaal vermogen vanruim 6000 Watt (!). En Otto ging opeigen gelegenheid vanuit Wester-voort naar Leusden toe, want die dagdaarvoor had hij een bruiloftsfeest.

Klokslag 13.00 uur gingen wij naarDe Korf, we werden meteen doorFrank opge-vangen en doorverwezennaar onze PC-Pinballstand. Daar wasOtto al bezig om zijn computers enaccesoires aan het opstallen, ookGerard Heijmen uit Den Haag (deuitvinder van de PC-PinballSimulatorbox) was alreeds gearri-veerd. Hij had ruim 40 doosjes metzijn Simulatorbxen bij zich en een

NK PC-Pinball 2003laptop met een doos vol VisualPinball CD-Roms, want zo’n schijfjebevat 296 bespeelbare flippers-pellen!

Theo was inmmiddels ook aangeko-men met zijn indrukwekkendegeluidsapparatuur en met z’n allenhadden we hem helpen uitladen, metname de 2 superboxen wogen be-hoorlijk wat! Mijn Crew begon metde opstelling van de tafels, in totaal10 tafels, want de verkoopstand vande Simulatorboxen was er nu bijge-komen!

Rond 15.00 uur waren de meestecomputers speelklaar, dit jaar had-den we maar 9 computers meegeno-men, waarvan 6 met 21-inchmonitoren en 3 met Windows XP, ende rest uitsluitend met Windows 98SE (Second Edition). Het geluidwerd door Theo nog even getest opzuiverheid, want de Digitale UltraSurrounds Sound moest kristalhel-der overkomen! Jurgen kwam nogeven kijken of alles naar wens wasbij ons, en ik vroeg hem naar debeamer en projectiescherm. Hij zoudat wel verder regelen, inderdaad,want we kregen namens Geert Jan(onze nieuwe Voorzitter NFV) eenmooie Sharp-beamer te leen en dezewas beter dan die van vorig jaar! Om18.00 uur was alles gereed en aan-gesloten, dus de deelnemers/sterskon-den in feite al gaan oefenen opde computers met de volgende wed-strijd-games:

* The Avengers Pinball (GT-Productions)

* Captain Hero (Pinball 97)

* World Rally Fever(Addiction Pinball)

Terwijl er al diverse deelnemers aanhet oefenen waren, kregen mijnCrew en ik na al het werk flinke hon-ger, we werden uitgenodigd voor eendiner en lieten het ons zeer goedsmaken! We gingen over tot het tes-ten van Visual Pinball op de beameren geprojecteerd op de witte wandvan de Recreatiezaal, gecombineerdmet de Ultra Surrounds Sound toteen bepaalde dB (decibel). Wat eenmooi effect op zo’n grote doek... al-leen het licht nog uit in de zaal!!! Erwas best wel veel bekijks naar onzePC-Pinballstand, mede ook door hetbijzondere volumegeluid!

De Visual Pinball van GerardHeijmen bevat exact 296 flippers-pellen (Terminator, MedievalMadness, Addams Family, TwilightZone, Cirquis Voltaire, Starwars,Dracula, Who dunnit, Indiana Jones,F1, Corvette, Elvis Presley, JudgeDredd, Fishtales, NBA, e.v.a.), wateen mogelijkheden om te spelen,echt ongekend!

Om 22.30 uur hadden we het wel ge-had, zo ook de deelnemers, we de-den al de computers en andereapparatuur uit, ruimden onze PC-Pinballstand op en gingen naarJurgen toe om onze sleutels voor hethotel op te halen! Dit keer haddenwe een ander hotel, in Woudenberg“Hotel De Schimmel”, een mooi enluxe hotel ruim 9 km van Leusden!Om exact 1.00 uur ging het licht bijons uit, want we moesten weer vroegop voor de belangrijke wedstrijdenop zondag en met name de finalemoest weer voor een sensatie zor-gen... we waren toch wel be-nieuwd!!!

Sam Lapian

Page 31: 2003 - 03 - Spinner Magazine

29

jaargang 12nummer 3

Zondag 11 Mei 2003 “Moederdag”Om 6.30 uur ging de wekker af, ikhad er zin in! Na een lekker douche,en wat turnoefeningen gedaan te heb-ben, wekte ik de Crew om op testaan! Om klokslag 8.00 uur was erontbijt beneden, helaas was er nogniemand van het restaurant aanwe-zig! Na een kwartiertje kwamen ookmensen van de DPO naar beneden,en we konden ons daarna tegoeddoen aan een heerlijk ontbijt. Na al-les gechecked te hebben reden weweer richting De Korf, na eerst eenflinke rit gereden om een mooiesightseeing rondom Woudenberg tehebben gedaan!

Vlak na tienen arriveerden we in DeKorf en zetten alle computers en ap-paratuur aan. Diverse gekleurde for-mulieren (wedstrijdkaarten,reglementen, etc.) verspreid op detafels en de microfoon getest, warenwe in feite startklaar! Gerard kwamop het idee om het groteprojectiescherm op eentafel te plaatsen, zo konhet publiek van grote af-stand meegenieten. Hetprogramma liep een beetjeuit in verband met diversetests van de beamer, wekonden eindelijk om11.30 uur van start gaan!

Na een officiële openingen mijn Crew (Otto, Theoen Nathalie) en Gerard teheb-ben geïntroduceerd,bleef ik even stil staan bijde zo geringe opkomstvandaag, want tenslottewas het vandaag Moeder-dag... dus een applausje voor de tochaan-wezige moeders hier in De Korf!Dit jaar hadden er zich in totaal 15deelnemers aangemeld, minder danvoorgaande jaren, maar diegenen diewel aanwezig waren hebben een echtprimeurtje: Spelen op de PC-PinballSimulatorbox van Gerard Heijmen(uitvinder van deze box) op de game“The Avengers”!

De categorie PC-Kids was ruim ver-tegenwoordigd, allemaal uit Gelder-land! Bij het spel “The Avengers”was Giorgio Lapian veruit de besteen met zijn gigantische score van147.649.530 punten bleef hij MickeyHollander (Duiven) de baas! Conclu-derend dat het met de Simulatorboxerg VET en COOL was om te spe-len, namens de echte specialisten opdit gebied! Bij “World Rally Fever”was wederom Giorgio de beste metzijn 110.521.950 (!) punten, de an-deren kwamen zelfs niet eens aan tepas zijn score te naderen, want dedichtsbijzijnde score was beduidendlaag te noemen namelijk 49.750.600punten van Josuah Serpara (Wester-voort). De ommekeer kwam pas bijde game “Captain Hero”, hier wasJosuah superieur met zijn multiballsen zette een flinke score van5.289.500 punten neer, tegen4.174.250 punten van Giorgio en3.312.500 punten van Mickey netachter zich!

De categorie “Lady Pentium” washelaas een solo-wedstrijd van mevr.Sampurna de Oude uit Utrecht, haartegenstandsters lieten het afwetenvandaag! Desalniette-min mooiescores bij “The Avengers” met11.182.030 punten en bij “WorldRally Fever” 35.459.400 punten enbij “Captain Hero” de allerhoogstehighscore van 6.657.500 punten (debeste van alle categorieën). Jammer-genoeg moest Sampurna na deze

wedstrijden meteen weer naar huis,dus kon ze de prijsuitreiking helaasniet meer meemaken! Ondanks dathadden we in ieder geval een damedie ook heel veel PC-Pinball erva-ringen in het verleden had en eentjeom rekening mee te houden bij devolgende wedstrijden, dus dameswie durft tegen haar te spelen???

De categorie “PC-Pinball Expert”was een competitie tussen twee man-nen, een oude bekende en een nieuwgezicht! Bij “The Avengers” wasHenk Brakels uit Emmen veruit debeste met een nette score van13.438.750 punten. En ook bij degame “World Rally Fever” was hijongeëvenaard met een gigantischehighscore van 315.810.150 punten,de allerhoogste score van alle cate-gorieën! Alleen bij de game “Cap-tain Hero” was dhr. de Bruijn uitUtrecht heel dichtbij een overwin-ning, met een mooie score van

3.460.750 punten! Maarja, tegen een “frisse” Henkop-boksen moest je heelwat in je mars hebben,zoals een echte en warekampioen zijnde, nipteHenk met een minimaleverschil boven zijn tegen-stander uit naar een totalescore van 4.155.500 pun-ten! Dus bij deze catego-rie, met ook een minimalebezetting, was oudge-diende Henk Brakels(onze allereerste PC-Pinball Kampioen van hetjaar 2000) wederom feno-menaal tijdens deze 4ePC-Pinball wedstrijden!

De namen van de finalisten warenbij de Wedstrijdleiding reeds bekend,helaas dus geen dame aanwezig,twee bekende namen Giorgio Lapianen Henk Brakels! Om 14.45 uur kon-den ze elk een kwartiertje oefenenmet het finale-spel “Thrillride”, eenzeer geavanceerde game met eentechnische hoogstandje en mooiegrafische achtergronden en ook metvele opdrachten gecombineerd met

Page 32: 2003 - 03 - Spinner Magazine

30

verschillende multi-ball levels! Tus-sentijds werd het publiek getrakteerdmet Visual Pinball op het gro-teprojectiescherm en aangevuld metDigitale Surrounds Sounds met zeerunieke “shock-effects”: Een systeemwaar het geluid langs je hoofd blijftcirculeren en waar de multiballs rondje hoofd blijft draaien en dan echtvan je af ketsen, alsof jezelf letter-lijk midden in de flipperkast zit... duszéér realistisch!!! Er werd regel-ma-tig de flipperkast van Elvis Presleymet zijn “Heartbreak Hotel” gepre-senteerd, alsware een concert van“The King live in De Korf” maar danmet multiballs!

Henk Brakels hier in actie tijdens devoorronde met “The Avengers”.

De finale begon exact om 15.15 uur,en Giorgio wilde als eerste beginnen!Vooraf werden de finalisten uitbun-

dig door de Wedstrijdleiding voor-gesteld en er kwamen meer mensennaar de finale kijken, natuurlijk kre-gen beide finalisten een daverend ap-plaus van het publiek in deRecreatiezaal! Giorgio begon zeervoortvarend met zijn game en kreegna ruim een kwartier zijn eerstemultiball, en zowaar hij kwam in devolgende kamer met als beloning eenspetterende vuurwerk, dus hij wasover de heilige grens van 15.000.000punten! Een ieder zei meteen dat hijniet meer te verslagen was met zo’ngeweldige score, dus voor Henk ditkeer geen eremetaal werd er hier endaar gefluisterd! Na precies een halfuur gespeeld te hebben eindig-deGiorgio zijn score met 17.154.570punten, een zeer mooie èn goedehighscore!

Helaas voor Giorgio was Henk na 20minuten al over de ultieme grens vanruim 50.000.000 punten en na velemultiballs en diverse kamers te heb-ben doorlopen stopte hij na precies30 minuten met een ongekende high-score van 97.666.870 punten endaarmee bewees hij nogmaals zijnPC-Pinball kwaliteiten en een warekampioen te zijn... koel, rustig enbeheerst! Velen waren getuige eenechte Champ te zien spelen, zonderblikken of blozen nam hij de vele fe-licitaties in ontvangst, ook van desportieve Giorgio die in hem eenechte voorbeeld zag! Volgend jaareen revanche? Zorg dat je erbij bent,want volgend jaar vieren we onzePC-Pinball Lustrum, met velenieuwe attracties en primeurtjes... eneen sensationele show!!!

De prijsuitreiking begon om 16.30uur tesamen met die van de DPO, eenleuke en spontane aankondigingdoor Jurgen van de Peppel (NFV).Dit keer had ik het echt kort gehou-den, want er deden van de 15 deel-nemers/sters maar 6 mee en iedereenhad een prijs gewonnen! Bij de PC-Kids ging de prijsuitreiking niet ge-heel vlekkeloos, de nrs. 2 en 3(respectievelijk Mickey en Josuah)krijgen hun mooie prijzen nog thuisgestuurd! Verder was de prijs-uitreiking zeer goed verlopen en nog-maals met een ware NK PC-Pinball“All Category Winner”: Henk Brak-els uit Emmen!

En langs deze weg wil ik het bestuurNFV, mijn Crew en Gerard Heijmen,en niet vergeten alle deelnemers vanharte bedanken voor het welslagenvan dit geweldige DPO-weekend inDe Korf te Leusden... and maybe tillnext year till PC-Pinball!!!

Henk Brakels (links) neemt hier zijnprijs in ontvangst onder toeziend oogvan Jurgen van de Peppel (rechts).

Uitslagen NK PC-Pinball 2003 http://www.samlapian.com/

pcpinballnk2003verslag.html

PC-Kids1. Giorgio Lapian uit Arnhem 262.345.730 punten2. Mickey Hollander uit Duiven 141.422.000 punten3. Josuah Serpara uit Westervoort 139.786.760 punten

Lady Pentium1. Sampurna de Oude uit Utrecht 53.298.930 punten

PC-Pinball Expert1. Henk Brakels uit Emmen 333.404.400 punten (tevens “All Category Winner”)2. Dhr. de Bruijn uit Utrecht 187.427.390 punten

Page 33: 2003 - 03 - Spinner Magazine

31

jaargang 12nummer 3

Onlangs kwam ik al surfende op hetinternet de volgende berichtgevingtegen.

Virtual Pinball, de eerste digitaleflipper ter wereld!

Janshen-Hahnraths Groothandel BVintroduceert TAB’s Virtual Pinball,de eerste digitale flipper ter wereld!De indrukwekkende grafische 3D-techniek, het grote 42” plasma-scherm en het futuristische uiterlijkmaken Virtual Pinball het aanzienwaard! Door de geïntegreerde tilt- enshocksensors verschilt de spel-beleving niet van die van mechani-sche flippers. Ook is het nu voor heteerst mogelijk om een flipper metnieuwe software te updaten. Metandere woorden, na een software-update kunt u een nieuw flipperspelaanbieden.

Virtual PinballFrank VerweijAugustus 2003

Via het wereldwijde netwerkChampionsNet zijn alle (online)Virtual Pinballs met elkaar verbon-den. ChampionsNet geeft een natio-nale en internationale highscore aan.Elke behaalde score blijft gedurende30 dagen in de lijst staan. Hierdoorkunnen spelers kun eigen scores ver-gelijken met nationaal en internatio-naal behaalde scores van anderespelers. De “Hall of Fame” vermeldtde tien beste spelers ter wereld.Spelers nemen automatisch deel aanChampionsNet. Deelname is koste-

loos voor zowel speler als exploitant.De hoogste scores worden één keerper dag (op een vooraf ingesteld tijd-stip) geactualiseerd. Om gebruik tekunnen maken van ChampionsNetmoet de Virtual Pinball voorzien zijnvan een modem.

Mijn vraag aan jullie is:

Zou dit het einde van de “gewone”flipperkast betekenen? Of zal hetzo’n vaart niet lopen?

Pinballgroeten uit Drunen

Page 34: 2003 - 03 - Spinner Magazine

32

Advertentie Silverstone

Page 35: 2003 - 03 - Spinner Magazine

33

jaargang 12nummer 3

We hadden ons eigenlijk in het langen breed willen voorstellen in de éénvan de voorgaande Spinners, maarnu we twee steunpunten achter derug hebben, lijkt het ons niet meernodig om een spectaculaire aan-kondiging te doen. Bij deze in hetkort: Wij zijn Nikky en Aeneas, inons dagelijkse leven twee pogingentot normale mensen, die een beetjeveel gebeten zijn door het flipper-virus. Wij wonen in de buurt vanAntwerpen en oefenen overdag eenfunctie uit als vertegenwoordigeren computerprogrammeur. Na deuren zijn wij druk bezig met alleswat met flipperen te maken heeft.

Sinds eind april zijn we ook be-noemd tot volwaardig steunpunt, het

Even voorstellen...allereerste in België en ijveren we erook voor om het leden- en steunpunt-bestand wat op te krikken! Wat wijdoen is iedereen die op onze home-page terecht komt met goede raad endaad bijstaan en hen overtuigen vanhet nut van de NFV en waarom zezich moeten aansluiten. Bij ons kanje terecht met allerhande vragengaande van waar je een specifiekekast of onderdeel kunt kopen tot eenkleine herstelling, het vinden van een

fout op een CPU tot het bijschilderenvan kopruiten. We proberen zo goedmogelijk iedereen zijn vragen te be-antwoorden.

Zo is er een dame die voor haarvriend een Cirqus Voltaire zocht enhij mocht er niks van weten. Wijhebben haar geholpen en bij het terperse gaan van dit stukje was de uit-slag nog niet bekend. Zo hebben wijook voor iemand die een EM-flip-per had gevonden in Antwerpen enzelf aan het einde van de beschavingwoont, snel even die kast opgepikt.(wanneer kom je ze trouwens ha-len??) en ook horen we kleine din-

getjes die mislopen zoals een kopvan een clown in een cv die geenlicht meer geeft, accelerators op eenNo Fear die het niet meer doen. Wijproberen zo goed mogelijk en zoduidelijk (lees: uitgebreid) iedereenper e-mail te helpen. Als het echt niet

lukt kennen we ook een aantalgoeie techniekers die echt echtecht wel alles kunnen!

Na het grote succes van onze al-lereerste steunpuntdag waar ie-dereen op onze verzamelingheeft mogen spelen, besloten weom de tweede nog iets groter temaken met bijhorende barbecue.

Deze is nu net voorbij en met de hulpvan uiteraard NFV en een bevriendeexploitant, waren we er toch in ge-slaagd op een redelijk kleine opper-vlakte 14 flippers te zetten (MM, CV,TZ, WW, BSD, Tommy, Mata Hari,SC, Star Wars, LAH, CP, RoyalRumble en Getaway).

De Outrun arcade kast werd trou-wens ook veel gespeeld, heeft hetbestuur soms plannen tot uitbreiding

Nikky Logan

Page 36: 2003 - 03 - Spinner Magazine

34

van de vereniging?? Dan mag u al-vast noteren dat wij vanaf volgendeweek een Sega Twin Sitdown in huishebben, dus Frank en Jurgen: fastenyour seatbelts.

Het slechte weer zat ons helaas nietmee en we waren genoodzaakt detuin bijna volledig te overdekken omonze 36 gasten een droog plekje omte eten te geven (ons huis stond volmet flippers, geen plaats om de men-sen daar eten te geven..) Gelukkigwaren de weergoden ons goed gezinden hadden we de hele namiddag eenopen blauwe hemel!

Sinds de vroege ochtend was er eencameraploeg van de nationale tele-visie ons aan het achtervolgen om alons doen en laten op band te leggenmet de bijhorende vragen. Tegen 13uhadden ze bijna elke flipper gefilmden elke mogelijke vraag tot twee keertoe gesteld. Zelfs de buren die hierregelmatig een flippertje komendoen werden onder vuur genomen!!

Toen was het eindelijk zover, drup-pelsgewijs kwamen onze gasten aan.Sommigen iets later omdat ze on-danks een reële, duidelijke, uitge-breide routebeschrijving de weg nietvonden (hmhm, jurgen?). We heb-ben dan iedereen maar ineens door-verwezen naar de tuin waar we daneven snel uitlegden aan de nieuweleden (goed vertegenwoordigd) watnu in hemelsnaam het nut van zo’ndag is. Nadat iedereen uitgebreid hadkunnen lunchen werd er gretig aan-gevallen op de flippers.

We hebben in eigen verzamelingtoch al een mooie selectie en dank-zij een bevriende exploitant en hetreorganiseren van de meubelen kon-den we er nog 5 bijzetten. Dit maakte

een evenredig aantal met het aantalgasten. Niet aanschuiven dus! Al snelwerden er groepjes gevormd, werder per 4 geflipperd, werden er zelfsop het terras zware verhalen opge-dist.

Enfin, een geslaagde dag en dit dank-zij NFV en de tal van opgekomengasten. Het was voor ons een mooiedag en naar de reacties te kijken von-den de aanwezigen dit ook allemaal.Het is zeker voor herhaling vatbaaren jullie mogen alvast noteren dat wijplannen hebben voor een volgendesteunpunt rond sinterklaas!De televisie-uitzending is voorzienvoor in oktober waar ze in het pro-gramma afrit 9 een item van 10 min

gaan maken rond het flipper-gebeuren. Wie het programma kentzal weten dat zij op 10 min heel watgezegd en gefilmd krijgen. Dus nogeven afwachten…..Verder willen wijalle Belgische leden en nieuwe le-den bedanken voor hun aanwezig-heid en tevens het bestuur van NFVvoor hun talrijke opkomst. Dat isvoor ons een duwtje in de rug ge-weest.

Bedankt iedereen en tot de volgende.Jullie maken dit steunpunt wat wenu zijn en we willen ons altijd ver-beteren en ten dienste staan van elkeNFV lid eender waar ook. Wat wenu eigenlijk willen zeggen: mensenals je steunpunt wil worden kan ditook op een relatief klein oppervlak,laat je niet afschrikken.

De flipperfanaat komt niet voor destaat van je behang, de kleur van jegordijnen maar voor je flipperkast!!!

Voor meer info over ons:users.pandora.be/averhe/pinball/

De foto’s van de barbecue:

users.pandora.be/averhe/pinball/bbq/

Page 37: 2003 - 03 - Spinner Magazine

35

jaargang 12nummer 3

Omdat het steeds moeilijker wordt om flipperkasten te regelen voor evenementen en omdat flipper-kasten in het algemeen steeds schaarser worden is het idee gerezen om als NFV een aantal kasten te ko-pen, te financieren uit (een overschot van) de contributie.

Tijdens de laatst gehouden ALV is besloten om een commissie te laten onderzoeken hoe dit het besteaan te pakken en met een voorstel aan het bestuur te komen. Als je namelijk even over dit onderwerpnadenkt rijzen onmiddellijk een groot aantal vragen:

- Welke kasten kopen we? (alleen moderne kasten of ook oudere kasten?)- In welke staat moeten de kasten die we kopen verkeren?- Waar gaan we de kasten kopen? (particulier/handelaar)- Wie bepaalt wat een goede prijs is voor een flipper?- Wie zorgt voor het onderhoud van de kasten?- Hoe wordt het transport van en naar evenementen georganiseerd?- Waar worden de kasten opgeslagen tussen de evenementen door?- Worden de kasten ook verhuurd of in bruikleen gegeven aan leden?- Wie is verantwoordelijk voor schade/defecten aan de kasten?

De volgende leden hebben gereageerd op de oproepen in de Spinner en op de website en vormen nu decommissie:

- Wil Angenent- Paul Franssen- David Houwers- Jonathan Joosten- Edwin Nijs- Bas Vis

Ondergetekende vertegenwoordigt het bestuur en probeert sturing te geven aan het besluitvormings-proces. Als eerste stap heeft ieder commissielid zijn antwoorden op bovenstaande vragen op papier ge-zet. Hier zaten een aantal interessante ideeën tussen.

Binnenkort zal tijdens een vergadering een eerste concept “Plan van Aanpak” worden besproken.We hopen op korte termijn met een definitief voorstel richting het bestuur te komen.

We houden jullie op de hoogte!

Namens de commissie,

Theo van Vroenhoven

NFV Kastenplan (Update)Theo van Vroenhoven

Page 38: 2003 - 03 - Spinner Magazine

36

In samenwerking met Jim Schelberg, de maker van PinGame Journal (PGJ), bestaat ernu de mogelijkheid om tegen een gereduceerde prijs een abonnement te nemen op dit

Amerikaanse flippertijdschrift.

Normaal kostte een abonnement van 10 ’issues’ omgerekend ruim € 80,-.

Door zowel de productie als de distributie naar Nederland te halen, kun je nu profiterenvan een speciale ’international’ prijs van € 55,- ! *

Een korting van ruim € 25,- ofwel ruim 30%!!

Indien je geïnteresseerd bent in een abonnement,neem dan contact op met de redactie: [email protected]

* niet NFV-leden betalen 60,-

INTERNATIONAL

Kijk ook eens op:www.pingamejournal.com

Binnenkort verschijnt issue #100 van dePinGame Journal! Ter gelegenheid van ditheugelijke feit biedt de N.F.V. je de moge-lijkheid een proefnummer aan te vragenvoor slechts € 5,- inclusief verzendkosten.

Geïnteresseerd? Stuur snel een mailtjenaar bovenstaand adres!

Advertentie Fun 4 You

Fun 4 YouSpecialized

inPinball

AmusementKapelweg 42, 3818 BR Amersfoort voor een afspraak: 033 – 463 22 13

Websites :Websites :Websites :Websites :Websites :www.pinball.nlwww.fun4you.nl

www.flipperkasten.nl

E-mail :E-mail :E-mail :E-mail :E-mail :[email protected] [email protected]

~Advertentie~

37

jaargang 12nummer 3

Terugblik (VI)Jaargang 4, nummer 4, Oktober 1995 Paul BackerWie kent het nummer waarmee ‘Hollen-boer’ in de Top40 van oktober 1995 opnummer 1 stond? Juist ja ‘Het Busjekomt zo’.Tevens in de top 5 het duo ‘Césttout & anthonius hapt’ met een nummerdat misschien nog meer in je hoofd blijftrondspoken ‘De tandenborstel jive’. Inde bioscoop sprak astronaut Jim Lovellde droge woorden “Houston, we havea problem” na een explosie in het bin-nenste van de Apollo 13 raket. Met deSpinner waren geen problemen; dezekwam netjes op tijd in de bus vallen.

Hoezo geen problemen? Het lijkterop dat het Duitse flipperblad vanNorbert Kramer nooit zal verschij-nen. Nederlandse leden die reedsgeld hebben gestort, vernemen nietsmeer van Norbert. Andere donkerewolken worden gezien door HansRosenzweig van Nova de Europeseimporteur van Williams en Bally.

Enkele citaten: “We aren’t doingenough to attract new players, whosee complicated games and arefrightened.” Als oplossing ziet hij “Iam sure we will see double chancefeatures becoming common. Ifinexperienced players lose the ballquickly, we will give them anothertry. If we allow them at least twominutes play they will see it as valuefor money.”. De NFV had nog eeneigen verzoek aan de fabrikanten:lever de flippers nu eens af met stan-daard een koptelefoon aansluiting,dat maakt het spelen in de speel-hallen wat aantrekkelijker en voor-komt veel ruzies in huis!

Tegenwoordig wordt het eigenhandigveranderen van software gezien als hei-ligschennis. In 1995 waarschijnlijk niet,want Michel Blom legt uitvoerig uit hoehij de software van een Truck Stop uit1988 heeft gewijzigd. Met behulp vaneen disassembler worden de bytes om-gezet in leesbare instructies. Om hetprogramma vervolgens te doorgrondenvergt waarschijnlijk weken werk, maargedeeltelijk aanpassen vergt minder tijd.Het test programma van een flipperkastlevert veel bruikbare informatie op. Metbehulp hiervan kan een directe koppe-

ling gevonden worden tussen hardwareen software. Belangrijk is om de rou-tine te verwijderen die kijkt of de in-houd van de eprom is veranderd.Misschien moet ik eens contact opne-men met Michel voor het aanpassen vande Indiana Jones eprom.

Zoek je een bepaald iets, wil je de we-reld perse die gigantische score van jevermelden, wil je je mening over eenflipper kwijt, het kan allemaal in denieuwsgroep rec.games.pinball afgekortrgp. Ad jonker bespreekt welke stappen

moeten worden genomen om dit te kun-nen doen. Op welke criteria moet je let-ten als je een aansluiting op het internetoverweegt? Als eerste een provider uit-zoeken. Het mooist is een provider diein het lokale telefoontarief opereert. Ditscheelt behoorlijk op de telefoonnota.

Vervolgens heb je een modem nodig.Een 14k4 die nu voor heel schappelijkeprijzen verkocht worden voldoet prima.Op het usenet moet je de eerste keergaan kiezen uit alle groepen op welkeje je wilt abonneren. Voordat je iets gaatvragen, kijk je eerst in de FAQ bij de

nieuwsgroep. Dit om overbelasting tevoorkomen. Dit alles maakte mijnieuwsgierig naar Ad zijn eerste postin de groep. Ad stortte zich meteen ineen diepe discussie of replays echt no-dig zijn of dat extra balls meer geld voorde operator opleveren. Persoonlijk geefthij de voorkeur aan replays, maar tegen-woordig speelt hij steeds vaker om heteindspel te halen. Bijvoorbeeld bijTwilight Zone en Theatre of Magic om‘Lost in the Zone’ of ‘The Grand Fi-nale’ te spelen. Waarschijnlijk had Ad‘The Grand Finale’ nog nooit bereikt.

Aad van Dijk biedt de firma Gottliebzijn excuses aan. Op de beurs in Delftschaft hij een Gottlieb Light CameraAction aan. Van alle kasten die hijin zijn bezit heeft of heeft gehad isdit veruit het leukste spel?!? Ditvraagt om een uitleg. Het thema vande kast is het maken van een speel-film, waarbij het vol spelen van di-verse scènes voor de score zorgt.Bovenop de kast staan twee film-spots die bij de diverse scènes hetspeelveld belichten. Op de kopruitstaan een politieman en een vrese-lijke bandiet die op een filmset eenpistoolduel uitvechten. De politieman kun je bedienen met de flipper-knoppen. Verder heeft de kast ooknog twee of drie ball multiball enkickback in de linker outlane.Kortom, een geweldige leuke flip-perkast die niet snel verveelt.

De service van de NFV gaat somswel erg ver! Tijdens het flippergalaeind april 1995 in Valkenburg a/d

Geul is de hoofdprijs een nieuweShadow flipperkast, gewonnen doorJoska Keunenkamp. Echter heeft Joskaeen sterke voorliefde voor de IndianaJones van Williams en zei waarschijn-lijk tijdens zijn dankwoord “Valkenburga/d Geul, we have a problem”. Na watzoeken wordt door Ad Jonker een mooiexemplaar gevonden in Engeland. Metde Shadow in de achterbak werd via denieuwe Shuttle treinverbinding naarEngeland gereden en de flipperkastomgeruild.

Page 39: 2003 - 03 - Spinner Magazine

37

jaargang 12nummer 3

Terugblik (VI)Jaargang 4, nummer 4, Oktober 1995 Paul BackerWie kent het nummer waarmee ‘Hollen-boer’ in de Top40 van oktober 1995 opnummer 1 stond? Juist ja ‘Het Busjekomt zo’.Tevens in de top 5 het duo ‘Césttout & anthonius hapt’ met een nummerdat misschien nog meer in je hoofd blijftrondspoken ‘De tandenborstel jive’. Inde bioscoop sprak astronaut Jim Lovellde droge woorden “Houston, we havea problem” na een explosie in het bin-nenste van de Apollo 13 raket. Met deSpinner waren geen problemen; dezekwam netjes op tijd in de bus vallen.

Hoezo geen problemen? Het lijkterop dat het Duitse flipperblad vanNorbert Kramer nooit zal verschij-nen. Nederlandse leden die reedsgeld hebben gestort, vernemen nietsmeer van Norbert. Andere donkerewolken worden gezien door HansRosenzweig van Nova de Europeseimporteur van Williams en Bally.

Enkele citaten: “We aren’t doingenough to attract new players, whosee complicated games and arefrightened.” Als oplossing ziet hij “Iam sure we will see double chancefeatures becoming common. Ifinexperienced players lose the ballquickly, we will give them anothertry. If we allow them at least twominutes play they will see it as valuefor money.”. De NFV had nog eeneigen verzoek aan de fabrikanten:lever de flippers nu eens af met stan-daard een koptelefoon aansluiting,dat maakt het spelen in de speel-hallen wat aantrekkelijker en voor-komt veel ruzies in huis!

Tegenwoordig wordt het eigenhandigveranderen van software gezien als hei-ligschennis. In 1995 waarschijnlijk niet,want Michel Blom legt uitvoerig uit hoehij de software van een Truck Stop uit1988 heeft gewijzigd. Met behulp vaneen disassembler worden de bytes om-gezet in leesbare instructies. Om hetprogramma vervolgens te doorgrondenvergt waarschijnlijk weken werk, maargedeeltelijk aanpassen vergt minder tijd.Het test programma van een flipperkastlevert veel bruikbare informatie op. Metbehulp hiervan kan een directe koppe-

ling gevonden worden tussen hardwareen software. Belangrijk is om de rou-tine te verwijderen die kijkt of de in-houd van de eprom is veranderd.Misschien moet ik eens contact opne-men met Michel voor het aanpassen vande Indiana Jones eprom.

Zoek je een bepaald iets, wil je de we-reld perse die gigantische score van jevermelden, wil je je mening over eenflipper kwijt, het kan allemaal in denieuwsgroep rec.games.pinball afgekortrgp. Ad jonker bespreekt welke stappen

moeten worden genomen om dit te kun-nen doen. Op welke criteria moet je let-ten als je een aansluiting op het internetoverweegt? Als eerste een provider uit-zoeken. Het mooist is een provider diein het lokale telefoontarief opereert. Ditscheelt behoorlijk op de telefoonnota.

Vervolgens heb je een modem nodig.Een 14k4 die nu voor heel schappelijkeprijzen verkocht worden voldoet prima.Op het usenet moet je de eerste keergaan kiezen uit alle groepen op welkeje je wilt abonneren. Voordat je iets gaatvragen, kijk je eerst in de FAQ bij de

nieuwsgroep. Dit om overbelasting tevoorkomen. Dit alles maakte mijnieuwsgierig naar Ad zijn eerste postin de groep. Ad stortte zich meteen ineen diepe discussie of replays echt no-dig zijn of dat extra balls meer geld voorde operator opleveren. Persoonlijk geefthij de voorkeur aan replays, maar tegen-woordig speelt hij steeds vaker om heteindspel te halen. Bijvoorbeeld bijTwilight Zone en Theatre of Magic om‘Lost in the Zone’ of ‘The Grand Fi-nale’ te spelen. Waarschijnlijk had Ad‘The Grand Finale’ nog nooit bereikt.

Aad van Dijk biedt de firma Gottliebzijn excuses aan. Op de beurs in Delftschaft hij een Gottlieb Light CameraAction aan. Van alle kasten die hijin zijn bezit heeft of heeft gehad isdit veruit het leukste spel?!? Ditvraagt om een uitleg. Het thema vande kast is het maken van een speel-film, waarbij het vol spelen van di-verse scènes voor de score zorgt.Bovenop de kast staan twee film-spots die bij de diverse scènes hetspeelveld belichten. Op de kopruitstaan een politieman en een vrese-lijke bandiet die op een filmset eenpistoolduel uitvechten. De politieman kun je bedienen met de flipper-knoppen. Verder heeft de kast ooknog twee of drie ball multiball enkickback in de linker outlane.Kortom, een geweldige leuke flip-perkast die niet snel verveelt.

De service van de NFV gaat somswel erg ver! Tijdens het flippergalaeind april 1995 in Valkenburg a/d

Geul is de hoofdprijs een nieuweShadow flipperkast, gewonnen doorJoska Keunenkamp. Echter heeft Joskaeen sterke voorliefde voor de IndianaJones van Williams en zei waarschijn-lijk tijdens zijn dankwoord “Valkenburga/d Geul, we have a problem”. Na watzoeken wordt door Ad Jonker een mooiexemplaar gevonden in Engeland. Metde Shadow in de achterbak werd via denieuwe Shuttle treinverbinding naarEngeland gereden en de flipperkastomgeruild.

Page 40: 2003 - 03 - Spinner Magazine

38

SpinnertjesTe Koop

Spinnertjes zijn gratis voor leden.Vermeld bij voorkeur ook woonplaats en vraag-/richtprijs.

Alleen niet-commerciële advertenties worden geplaatst. Voor commerciële of 'bulk' advertenties (>3 kasten), gelden

de vóór in het blad genoemde advertentietarieven.

Revenge from MarsRevenge from MarsRevenge from MarsRevenge from Mars

Revenge from Mars

Zo goed als nieuw. Weinig op

gespeeld. Volledig in orde. Thuis-

bezorgen mogelijk. Prijs: 2500,-

Ronald Blommaert, St. Niklaar (B)

tel: (0032) (0) 496-600127

29 augustus 2003

Elektra (B’81)Elektra (B’81)Elektra (B’81)Elektra (B’81)Elektra (B’81)Geheel kompleet met boekjes e.d.Tegen elk aannemelijk bod. Zelf ophalen!Y. Dickhoff, Roterdam, tel: 010-220108723 juni 2003

Big GunsBig GunsBig GunsBig GunsBig GunsBig Guns (Williams ’87) Flipper is in zeer

goede staat en tevens zit er een bovenspel in

de kopruit. Ruilen tegen andere flipper

bespreekbaar. Prijs: 500,-Star Trek: The Next Generation

Star Trek: The Next Generation

Star Trek: The Next Generation

Star Trek: The Next Generation

Star Trek: The Next GenerationFlipper is in zeer goede staat. Incl. manual.

Ruilen tegen andere flippper bespreekbaar.

Prijs: 1500,-Jack de Ruijter, Rijswijk, tel: 070 3945299

9 september 2003

Scared StiffScared StiffScared StiffScared StiffScared Stiff

Mooie Scared Stiff. Inclusief manual, reserve spin en 5

reserve kikkers. Bel voor meer informatie. P.S. deze SS

stond ook op de Pin BBQ in Horst. Inruilen van een

flipper tot ongeveer 1000 is bespreekbaar. Prijs: 2100,-

Jan van den Munckhof, Horst, tel: 06-51880999

27 augustus 2003

Magic CastleMagic CastleMagic CastleMagic CastleMagic Castle

Een nette, werkende, compleet opgeknapte

Magic Castle van Zaccaria. Foto’s op

aanvraag. Prijs: 400,-

Theo Philips, Utrecht, tel: 030 2963293

8 september 2003

Travel TimeTravel TimeTravel TimeTravel TimeTravel TimeMechanische eenspeler met “add-a-ball”-

spel. Kopruit en speelveld zijn als nieuw en

de body is zeer netjes. De flipper speelt

perfect en is geheel opgepoetst en voorzien

van nieuwe lampjes en rubbers. Prijs: 275,-

René Philippen, Sittard, tel: 06-55743893

2 september 2003

High SpeedHigh SpeedHigh SpeedHigh SpeedHigh SpeedWilliams 1986. Zeer goed spelende kast.Speelveld wat beschadigd, maar geen hinderbij spelen en niet echt zichtbaar. Is geheelschoongemaakt, waar nodig (en verkrijgbaar)elementen vervangen. Kast met multiball enprogressieve jackpot. Prijs: 350,-Joost Baelemans, Tilburg, tel: 06-5175893928 augustus 2003

World Cup SoccerWorld Cup SoccerWorld Cup SoccerWorld Cup SoccerWorld Cup Soccer Bally 1994.

Bally 1994.Bally 1994.Bally 1994.Bally 1994.

USA voetbal. Mooie en toffe flipper. Prijs: 900,-

Revenge From Mars

Revenge From Mars

Revenge From Mars

Revenge From Mars

Revenge From MarsBally 1999. Mooie flipper met een spectaculair spel

(tv monitor) 3D. Prijs: 2000,-Danny de Rouck, Berg (B), tel: 0032 16651968

24 augustus 2003

Theatre Of MagicTheatre Of MagicTheatre Of MagicTheatre Of MagicTheatre Of MagicIn zeer goede staat verkerende Theatre Of Magic. Hele-maal compleet. Prijs: 2150,-Freddy: A Nightmare On Elm StreetFreddy: A Nightmare On Elm StreetFreddy: A Nightmare On Elm StreetFreddy: A Nightmare On Elm StreetFreddy: A Nightmare On Elm StreetIn absolute nieuwstaat verkerende Freddy. Prijs: 1000,-Frank Doorhof , Emmeloord, tel: 0527-63666624 augustus 2003

Twilight ZoneTwilight ZoneTwilight ZoneTwilight ZoneTwilight ZoneDit is waarschijnlijk een van de best spelende

kasten, mede door wat fine-tuning en met een

paar extra’s, waar je van moet houden om ze te

kunnen waarderen. Zijkanten verkleurd, maar

dit is geen probleem meer, daar er nu side-art

stickers te verkrijgen zijn. Prijs: 1195,-

Martin van den Berg, Uden, tel: 0413-269329

19 augustus 2003

Page 41: 2003 - 03 - Spinner Magazine

39

jaargang 12nummer 3

Spinnertjes voor in devolgende Spinner bij voor-

keur pas eind november opsturen, om de actualiteit

ervan te waarborgen!!

Mocht het om wat voor reden dan ook gebeurendat uw opgegeven Spinnertje niet is geplaatst, of

dat er gegevens (met name telefoonnummers)missen of incorrect zijn, meld dit dan zo spoedig

mogelijk bij de redactie.Alleen op die manier kan dat soort fouten in de

toekomst worden voorkomen.

Vergeet vooral niet uw woonplaats entelefoonnummer te vermelden en bij

voorkeur ook een richt-/vraagprijs. Ditvoorkomt onnodig zoeken en bellen.

Zet uw nieuwe spinnertje ook op de site: www.nfvpinball.nl/spinnertjes

REPRODUCTIE STICKERSEen begaafd NFV-lid heeft prachtige reproducties van

enige veel gezochte stickers gemaakt. Van een kwaliteitdie zeker niet onderdoet voor ‘the real stuff’.

Alleen op bestelling en o.v.v. lidnummer.

Informatie/verzoekjes bij voorkeur via e-mail [email protected].

De volgende stickers zijn beschikbaar:IJ Droptarget Stickers (€ 7,- /4)ToM Trunk Sticker (€ 7,-/1)ToM Trapdoor Sticker (€ 7,-/1)ToM Spinner Sticker (€ 2,- /1)MM Drawbr. Sticker (klein) (€ 7,- /1; € 12,-/2)MM Troll Stickers (€ 9,- /2)SS crate Sticker (€ 7,- /1)CV WOW-Sticker (€ 7,- /1)Flintstones Bowling Stickers (€ 7,- /5)

Alleenvoorkant

(Er zijn ook nog enkele Indiana Jones ‘ModeStart’ plastics beschikbaar)

Email-adressen en meest actuele Spinnertjes vindt uop de NFV-website: www.nfvpinball.nl/spinnertjes

Te ruil: Jack In The Box

Te ruil: Jack In The Box

Te ruil: Jack In The Box

Te ruil: Jack In The Box

Te ruil: Jack In The Box

Ik ben op zoek naar een goede Jack In The Box.

Ik wil hem wel ruilen met een Bow And Arrow

of een andere mechanische kast.

René Philippen, Sittard, tel: 046-4584760

25 augustus 2003

Kabinet Demolition Man

Kabinet Demolition Man

Kabinet Demolition Man

Kabinet Demolition Man

Kabinet Demolition Man

Kabinet DM. Alles is eruit, alleen de metalen strips zitten

er nog op. Het kabinet is in zeer goede staat: niet ver-

kleurd en onbeschadigd. Tevens ook nog diverse spoelen

inclusief mechanieken van deze kast te koop. Prijs: 45,-

Maurice Schouten, Den Haag, tel: 06-45640975

20 augustus 2003Kopruit Harlem GlobetrottersKopruit Harlem GlobetrottersKopruit Harlem GlobetrottersKopruit Harlem GlobetrottersKopruit Harlem GlobetrottersIk ben op zoek naar deze kopruit voor mijn kast omdathij er geen meer heeft:(Om te kopen, maar liever om teruilen tegen één van mijn ruiten. Jasper van EedenHarderwijk, [email protected], tel: 06-505853472 september 2003

Overschotten cabinets en kopkasten

Overschotten cabinets en kopkasten

Overschotten cabinets en kopkasten

Overschotten cabinets en kopkasten

Overschotten cabinets en kopkasten

Ben op zoek naar cabinets of kopkasten van eender welke kasten,

alles wat in de weg staat. Moet dienen om uiteen te smijten en

flipperkastmozaiek te maken tegen een grote muur. We zijn al bezig

met stukken White Water, Bad Girls, Dracula en Dungeons and

Dragons. Wie helpt voor dit kunstwerk? Mag verschenen of

afgebladderd zijn. Je moet nog wel ongeveer een klein beetje kun-

nen zien wat het is geweest.Aeneas Verhé, Deurne, tel: 0032 495 476 507

22 augustus 2003

Plastics Spirit (Gottlieb 1982)Plastics Spirit (Gottlieb 1982)Plastics Spirit (Gottlieb 1982)Plastics Spirit (Gottlieb 1982)Plastics Spirit (Gottlieb 1982)Volledige set plastics voor bovenvermelde kast. Alle plasticszijn in goede staat, met uitzondering van 2 plastics: slingshotplastic mist een stukje, en 1 plastic lijkt een beetje te zijnaangetast door een bijtend product. Prijs: 20,-Michel Oversteyns, Hoeselt, tel: 0032 12 237036 (na 19u)14 augustus 2003

Gezocht/Overig

Page 42: 2003 - 03 - Spinner Magazine

40

De NFV heet alle nieuweleden van harte welkom!!

Nieuwe Leden* = Duo-leden

B. Nieuwesteeg 6002 TT Weert

R. Vosman 3068 ZP RotterdamJ. Lips * 4854 KC Bavel

A. De Bruyne B-2170 Merksem

E. Nieboer 9406 HI AssenH. Jongeneel 3112 ZH Schiedam

D. de Wit * 5431 LA Cuijk

A. Westerburger 2041 CE ZandvoortN. Broos * B-3545 Halen

A. vd Oosterkamp 5431 LK Cuijk

N. Bakker 2724 BJ ZoetermeerM. van Kruijsbergen 2992 GT Barendrecht

R. Conijn * 4331 RP Middelburg

H. Grijpma 2353 DT LeiderdorpP. vd Klooster 8012 EM Zwolle

R. de Waard 3315 MV Dordrecht

W. Huijbregts 6871 DV RenkumM. Boom 7121 WB Aalten

A. van Muyen 1013 RP Amsterdam

R. vd Kooi 5045 RD TilburgA. Crama * 2353 DT Leiderdorp

R. Altenburg 8303 JA Emmeloord

E. Debruyne B-9255 BuggenhoutJ. vd Wulp * 3342 GZ Hendrik ido

Ambacht

E. Korteweg 2013 XK HaarlemD. Uittenboogaard 6831 KP Arnhem

G. van Muyen 2316 BJ Leiden

D. Geerdink 6824 PX ArnhemE. Cammaerts B3080 Tervuren

E. Rooijens 4905 AP Oosterhout nb

V. Jaeken B-9150 BazelP. Degauw * B-3010 Kessel-Lo

D. Tjalsma 8572 WB Rijs

S. vd Kleij 2585 SC Den HaagL. Michon 3047 BJ Rotterdam

R. den Besten 1015 KE Amsterdam

BEZUINIGEN

Agenda

Meer informatie over deze agendapuntenop de NFV-site: www.nfvpinball.nl/agenda

EIRA

F

Advertentie - index2 Wizard14 Speelautomatenarchief15 Dingo Toys26 Flippers van Schippers32 Silverstone / Pinball Magic36 Fun 4 YouAK Errèl Industries B.V. lippervrienden, ter voorbereiding op de

komende bezuinigingen die volgens hetclubje dat ons momenteel regeert nodig zijn,is Arie nog even lekker uitgebreid op vakan-tie geweest. Het was heerlijk toeven op hetmooie eiland Malta, waar met prachtige ja-ren 50 bussen (met veel chroom en vleugels)het openbaar vervoer wordt verzorgd.

Alleen had het hotel af en toe last van eensoort groene mist en riep een ouwe kerelgeregeld keihard om Wiiiiinnnnnnd door hetcomplex. Nu is een beetje wind wel lekkermet temperaturen boven de 35 graden, maarom daar nou zo hard om te gaan roepen isook weer een beetje overdreven. Of dit allesiets te maken had met de in het hotel ge-plaatste flipperkast Dracula (izgs!) is nietbekend…. Ja, ja flippers komen dus in hetwild nog voor, wanhopen is niet nodig!

Teruggekomen in Nederland blijken de kran-ten inmiddels bol te staan met voorgesteldebezuinigingen. Daaruit blijkt dat wij in hetgeheel niet meer een beetje vervroegd metpensioen te kunnen, iedereen qua inkomenop de nullijn moet komen, sneuvelt het spaar-loon en worden allerlei premies een tikkel-tje verhoogd. Dat gaat lekker zo!

Regeren is vooruitzien, dus heeft Arie eenstudie gemaakt naar mogelijkheden om aldeze klappen op te kunnen vangen. En flip-pervrienden, uitkomst van dit diepgaandeonderzoek is, dat het door onze flipperhobbymogelijk is om al deze bezuinigingen pro-bleemloos te verwerken. We verkopen ge-woon al onze Bally en Williams flipperkastenvoor gigantische prijzen en kopen daarvoorterug een of meerdere kasten van Data East,Sega of Stern.

Deze zijn nog betaalbaar en flipperen vaaknog prettig ook. We vergeten gewoon dat inons gewaardeerde clubblad De Spinner veel-vuldig te lezen is geweest dat Bally enWilliams kasten toch wel erg prima zijn enover DataEast een beetje geringschattendwerd gedaan.

Want voor het bedrag, dat bijvoorbeeld vooreen Medieval Madness moet worden neerge-teld kan een complete gameroom worden in-gericht met van die leuke DataEast-Sega-Stern automaten!

Dus flippereconomen, op deze wijze is be-zuinigen iets voor alle ingezetenen van onslandje, met uitzondering van de leden van deNFV!

Maar vergeet niet, dat het handhaven van uwprettige welvaart niveau te danken is aan hetfeit dat DataEast / Sega / Stern flippers heeftgemaakt zoals Tommy, Jurassic Park, Guns‘n Roses en GoldenEye die lekker spelen ennu nog te betalen zijn.

Voorwaarde bij dit alles is, dat er vanuit deleden van de Nederlandse Flipperverenigingnooit meer een onvertogen woord in DeSpinner zal verschijnen over flipperkastenvan Data East en consorten en dat de term‘Bally/Williams = Goed’ door de redactie nietmeer wordt geaccepteerd.

Alleen op deze wijze is uw welvaart verze-kerd en kunt u ook nog blijven flipperen.

Arie

20 september, Wuppertal (Duitsland)Flippertoernooi StrandcaféBescheiden flippertoernooi op 16 kasten in het “Strandcafé”.

4 - 5 oktober, Nieuw-VennepThe After Summer Pinball Party 2003Na het DPO het leukste flipperevenement van het jaar. Zie elders in deze Spinner.

16 - 19 oktober, Chicago (USA)Pinball Expo 2003

18 - 19 oktober, Hamburg (Duitsland)Silverballmania 2003De jaarlijkse Duitse Herfstkampioenschappen in Billard Cafe Chicago. Dit is een van devier toernooien die meetellen voor de Galerij der Groten!

1 juni 2004, Pittsburgh (USA)Pinburgh 2004 / PAPA 7 Het vervolg op het wereldkampioenschap flipperen gehouden inLas Vegas in 1998. Exacte datum staat nog niet vast. Dit internationale flipperevenementwordt groter dan ooit.

Page 43: 2003 - 03 - Spinner Magazine

Prijslijst Nederlandse Flipper Vereniging September 2003Artikel Leden Niet-Leden OpmerkingenPOSTERS:FLYERPOSTER TAF, AFM, IJ, TZ, TOTAN, MM .... € 7,00 € 12,00 VERKRIJGBAAR BIJ EVENEMENTENVIER FLYERPOSTERS AAR KEUZE .................................. € 25,00 € 35,00 VIER NAAR KEUZE VOOR VOOR 25,00!POSTER NFV DPO 1995 ............................................... € 4,50 € 8,00POSTER NFV EPC 1997 ............................................... € 4,50 € 8,00KOPRUITENPOSTER I .................................................. € 7,00 € 12,00KOPRUITENPOSTER II ................................................. € 7,00 € 12,00POSTER DIRTY HARRY .............................................. € 7,00 € 12,00VERZENDEN POSTER(S) INCLUSIEF KOKER ..................... € 6,50 € 6,50STICKERS:‘I LOVE PINBALL’ STICKER .......................................... € 1,00 € 2,50VIDEOBANDEN:NFV VIDEOBAND NUMMER 1 (1997) ........................... € 20,00 € 34,00NFV VIDEOBAND NUMMER 2 (1999) ........................... € 20,00 € 34,00VIDEOBAND “HISTORY OF PINBALL ’20-‘97" ................ € 20,00 € 34,00VIDEOBAND “HOEWORDTIKWERELDKAMPIOEN FLIPPEREN?" € 15,00 € 22,00CD-ROM’S:CD-ROM PINBALL PAKHUIS ..................................... € 20,00 € 34,00FLYERS:PINBALL FLYERS ........................................................ € 1,00 € 2,00PINBALL FLYERS, PER 3 STUKS .................................... € 2,50 € 4,00LECTUUR:WILLIAMS WPC PINBALL REPAIR GIDS VOOR FLIPPERS NA 1991 ............... € 13,00 € 23,00SPINNERS < 2003 ...................................................... € 1,00 € 2,50 INDIEN VOORRADIGNIEUWE SPINNERS 2003 ............................................. € 2,00 € 8,00 GRATIS VOOR NIEUWE LEDEN

DIVERSEN:NIEUW: NFV-PARAPLU'S .......................................... € 10,00 € 15,00MOK MET FLIPPERMOTIEF (IJ, TOTAN, MM, CV, TZ) .............. € 10,00 € 15,00

LIDMAATSCHAP NFV 2004 ........................................ € 27,50 € 30,00 INCL. INFO-PAKKET VOOR NIEUWE LEDENPRIJZEN EXCLUSIEF VERZENDKOSTEN / VERVOERSKOSTEN

De Nederlandse Flipper Vereniging heeft u als flipperliefhebber veel te bieden:1 -contact met honderden flipperliefhebbers in Nederland en België2 -tijdschrift SPINNER en NFV-nieuwsbrief die regelmatig verschijnen3 -flipperen onder het genot van een hapje en een drankje tijdens de Steunpuntdagen4 -korting op aanschaf van onderdelen5 -advies bij aanschaf en onderhoud van uw eigen flipperkast6 -officiële PINBALL kampioenschappen o.a. DUTCH PINBALL OPEN7 -deelname aan European Pinball Championship als speler of supporter8 -korting op entree bij flipperevenementen o.a. The After Summer Pinball Party9 -telefonische hulplijnen voor technische vragen over je flipperkast10 -agenda van de belangrijkste beurzen en wedstrijden11 -documentatie en historisch materiaal van flipperkasten12 -bemiddeling bij problemen met aanschaf en garantie van flipperkasten13 -overzicht van bonafide handelaren van flipperkasten en onderdelen14 -excursies naar o.a. de grote PINBALL producenten in Amerika15 -informatie uit buitenlandse PINBALL tijdschriften16 -gratis flyers bij de SPINNER van de nieuwste flipperkasten17 -locale flipperwedstrijden en competitie avonden18 -gratis adverteren in de SPINNER19 -eigen homepage op INTERNET (www.nfvpinball.nl)20 -laatste PINBALL-nieuws wereldwijd!21 -tips en trucs op gebied van techniek22 -spelbeschrijvingen en speeltips23 -informatie over de laatste ROM-versies van uw eigen flipperkast(en)24 -overzicht van de beste flipperhallen in Nederland25 -verkoop clubartikelen (ook postorder)26 -NFV pinball videoband 1 en 2; "Hoe word ik wereldkampioen"; flipper geschiedenis27 -NFV Dutch Pinball Team T-shirt28 -verhuur van de nieuwste flipperkasten voor leden ...................

Page 44: 2003 - 03 - Spinner Magazine

-Advertentie-