2010 - 04 - Spinner Magazine

64
NFV Jaargang 19 - Nummer 4 In dit nummer: DPO 2010 P-ROC EPC Rome Clearcoaten Draagbeugels

description

 

Transcript of 2010 - 04 - Spinner Magazine

Page 1: 2010 - 04 - Spinner Magazine

NFV

Jaargang 19 - Nummer 4

In dit nummer:

DPO 2010

P-ROC

EPC

Rome

Clearcoaten

Draagbeugels

Page 2: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen € 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speciale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100. Iedereen

die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden clubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2010 worden de inkomsten van de Club van 100 vooral gebruikt om de kosten van het onderhoud en het verbeteren van de flipper-kasten in het NFV Funhouse in Ederveen te dekken.

Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Gerard van de Sanden ([email protected]) of Bas Vis ([email protected]) en zij helpen u verder.

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

Page 3: 2010 - 04 - Spinner Magazine

6 DPO201020 Column:WilliamRijnbeek21 Gespot22 NieuweLeden23 SpecialeStern24 SpeelveldClearCoaten28 Flipperenopreis31 Gespot32 RomePinballTournement34 P-ROCopSystem1137 Sinterklaas38 RFTUpdate40 ORAClub

Inhoud

42 UitdeNFVcollectie:DealersChoice44 EPC46 OneMoreTime:BigCityZoo48 Draagbeugels50 MagischeMachinesKlusdag52 NFVAgenda54 NFVWantedList56 NFVCollectieupdate201058 BookofKells60 Blikoptoen62 Column:JimJansen63 Spinnertjes

28

22

Flipperen op reis

3NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

6

Dealers Choice 42

37

Page 4: 2010 - 04 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1000. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, Theo van Vroenhoven, George Bulte, Arjan Lugthart, ([email protected]). Vormgeving: Laurens Linssen

Aan dit nummer werkten verder mee: Richard Baan, Jim Janssen, Ben Boogaard, Rob Capel, Michel van Kuijk, Steven van der Staaij, Edwin Nijs,Lieven Engelbeen, William Rijnbeek, Henk de Jager, Aeneas Verhé, Rene van Egmond, Ronald Oenema, Arie Pijl, Albert Nomden, Rene van Gool, Christiaan Hofland, Peter Koch, Clay Harrell, Tilt Town.

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur

Secretaris / waarnemend voorzitter: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Collectie: Ben Boogaard ([email protected])

Techniek: Ronald Knor ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Clubhuis: Arie Pijl ([email protected])

CommissiesLedenadministratie: Gerard van de Sanden ([email protected])

Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: -vacature- ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de nfv website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

COLOFON

GOEDE VOORnEmEns

2010 was een goed jaar voor de NFV: ons eigen Funhouse werd verder verfraaid en de kastencollectie flink uitgebreid. De wed-strijdspelers behaalden mooie resultaten, zowel binnen als buiten Nederland. Het aantal evenementen was nog nooit zo groot als dit jaar met een fantastisch DPO als afsluiter.

Het NFV Forum werd gemoderniseerd en er verschenen weer vier mooie Spinners. Dat laatste ging minder makkelijk dan het mis-schien lijkt. Hoewel het eindresultaat er mocht wezen, al zeg ik het zelf, is het proces dat daartoe leidt nog wel voor verbetering vatbaar. Zo blijft het lastig om de juiste deadlines te zetten en ook te halen zodat de Spinner met een vaste frequentie bij de leden op de deurmat kan vallen. Dat is dan ook één van mijn goede voorne-mens voor 2011. Als het aan mij ligt verschijnt de Spinner in 2011 keurig halverwege maart, juni, september en december. Om het makkelijker te maken om deze doelstelling te halen zou het heel prettig zijn om de redactie te kunnen uitbreiden met een aantal extra krachten. We zijn met name op zoek naar ‘redacteuren’ die zich ontfermen over een bepaald ‘onderwerpgebied’ (denk aan Nieuws, Techniek , Evenementen of Vereniging) en ervoor zorgen dat er met een vaste frequentie kopij wordt aangeleverd over dat onderwerp.

Die stukjes hoeven ze uiteraard niet allemaal zelf te schrijven, het is ook prima als ze contacten onderhouden met een aantal (vaste) schrijvers die voor de artikelen zorgen. Hulp op een ander vlak is natuurlijk ook welkom. Zo zijn we nog steeds op zoek naar iemand die advertenties voor de Spinner wil verkopen en iemand die het leuk vindt om een blad op te maken kan zich ook uitleven binnen de Spinner redactie.

Als deze personen zich op korte termijn aandienen zie ik 2011 vol vertrouwen tegemoet. Dan durf ik stiekem al te denken aan mijn goede voornemens voor 2012: de frequentie van de Spinner opschroeven naar zes nummers per jaar.

Een prettig uiteinde gewenst en doe voorzichtig met vuurwerk!

Theo van Vroenhoven

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Van de redactie

Page 5: 2010 - 04 - Spinner Magazine

COntRIButIE 2011De contributie voor 2011 is ongewijzigd en bedraagt €35 voor individuele leden. Duo leden betalen € 40 en een familie lidmaatschap (max. 5 leden) kost € 45.

Bij de leden die een incasso machtiging hebben gege-ven (intussen zo’n 500!) zullen we eind januari 2011 de contributie innen. Leden in NL die geen machtiging hebben gegeven willen we verzoeken om voor eind januari de verschuldigde contributie over te maken.

Voor het betalen van je contributie kun je een van onderstaande rekeningnummers gebruiken. Nederland: Postbank, rekeningnummer 72.33.926 t.n.v. NFV te Wierden -België: Fintro, rekeningnummer 143-0746934-38 t.n.v. Lieven Engelbeen – NFVAls je vragen hebt omtrent de betaling van je lidmaat-schap, mail naar: [email protected] OntwIKKElInG lEDEnaantal / CluB Van 100Het ledenaantal van de NFV heeft zich in 2010 licht positief ontwikkeld. Van Spinner 4 gaan er ca. 910 ver-zonden worden, eind 2009 waren dat er ca. 880 van de december editie van dat jaar. Dat zijn er dus 30 meer, waarbij wel de aantekening gemaakt moet worden dat begin december 2010 er nog ca. 20 leden zijn met een contributieachterstand. In specifieke aantallen:

NFV LEDENOVERZICHT (DECEMBER 2010)• Enkel lidmaatschap 750 * 1 = 750• Duo lidmaatschap 125 * 2 = 250• Familie lidmaatschap 25 * 3 = 75• Ere-lidmaatschap 4 * 1 = 4Totaal ca. 1.080 leden

In 2010 hebben we een tiental nieuwe deelnemers aan de Club van 100 mogen verwelkomen. Met wat her-intreders en uittreders komen we daarmee in 2010 op een totaal van meer dan 45 Cv100-deelnemers. Dat is stijging ten opzichte van 2009 en vergelijkbaar met het 1e jaar van dit initiatief. De opbrengsten zijn dit jaar geïnvesteerd in de kastencollectie (nieuwe kasten & onderhoud) en verdere verbetering van het NFV Fun-house. Aanmelden kan via: [email protected]

Van het bestuurUpdatevierdekwartaal2010

5NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

GEsPOnsORDE BIjEEnKOmstOp zaterdagmorgen 9 oktober was het NFV Funhouse het domein van de leden van de personeels-vereniging van Oracle. Een kleine 40 liefhebbers maakten gebruik van een speciaal arrangement dat was samengesteld voor deze groep: entree, koffie met vlaai, consumpties, broodjes en een heuse wedstrijd (onder leiding van Oracle werknemer Theo van Vroenhoven). Het leverde veel positieve reacties op en een leuk extraatje voor onze vereniging. ’s Middags was het clubhuis gewoon open voor NFV leden.

Een dergelijke bijeenkomst is zeker voor herhaling vat-baar, waarbij de formule met een NFV-lid als coördina-tor belangrijk is. Deze coördinator speelt een belangrij-ke rol bij de communicatie naar het bedrijf en naar het NFV Bestuur. Ook is hij/zij belangrijk bij de ontvangst van de gasten en de invulling van het programma tij-dens de dag. Voor meer informatie en aanmelden zal bestuurslid Arie Pijl als aanspreekpunt fungeren ([email protected]).

wIjzIGInGEn nFV BEstuuROp verzoek van het NFV Bestuur geeft Laurens Linssen de komende maanden ondersteuning bij het vervullen van diverse secretariële taken. Door de workload bij Spinner, organisatie RFT en diverse evenementen heeft Bas daar onvoldoende tijd voor. Het is de bedoeling om meer regelmatig overleg te voeren (1x per maand tele-fonisch, 1x per kwartaal bij elkaar komen).

Ronald Knor heeft aangegeven bij de volgende ALV zijn positie als NFV bestuurslid ter beschikking te stellen. In de voorbije jaren heeft hij veel tijd en energie gesto-ken in de opbouw en inrichting van ons nieuwe club-huis. Hij wil zich nu volledig gaan concentreren op tech-nische zaken en laat de bestuurszaken graag aan een nieuwe kandidaat.

Zoals bekend bestaat er ook een vacature voor de posi-tie van voorzitter. Leden die interesse hebben om het bestuur te versterken kunnen zich aanmelden via [email protected].

Page 6: 2010 - 04 - Spinner Magazine

aRjan luGtHaRt

HetDPO2010inSteenwijkismogelijkgemaaktdoorhetvelewerkvanallevrijwilligers,ietswaarwemetonsallenveelrespectvoormoetenhebben.Juist:moetenhebbenwantzonderdezemensenkanzoietsuiteraardnooitgeorganiseerdworden.Ditwildeikeigenlijkalseersteevenkwijtvoordatikmijnbelevingaanhetpapiertoevertrouw.

EntREEIk had mij voorgenomen om beide dagen te bezoeken en niet te overnachten in een hotel wat achteraf gezien helemaal niet zo’n slechte keuze was geweest. Maar alla, iets wat een reden had maar daarover later meer. Aange-komen op de locatie kwam ik binnen en het eerste wat opviel was de grote NVF tafel rechts direct na de ingang. Het zag er gezellig uit met allerlei NFV attributen die uit-gesteld stonden op de tafels, met daarbij uiteraard een aantal vertrouwde gezichten.

Na de beslommeringen van de armbandjes, lootjes en de rest was het tijd om de zalen te verkennen, ehhh zaal te verkennen. In eerste instantie leek het een kleine zaal maar nadat ik de laatste slaap uit mijn ogen had verwijderd was het besef terug en zag ik dat er wel heel veel flipperkasten stonden opgesteld van allerlei genres.

ROnDjE DOOR DE zaalEen rondje met de klok mee vanuit de ingang gezien

stonden, helemaal links in de zaal, een 8-tal kasten die gebruikt werden voor de team en dames wedstrijden en waarop vrij gespeeld kon worden als er geen toernooi aan de gang was. Vervolgens verder langs de linker muur zagen we Klaas Boonsma staan met zijn collectie manuals en andere diverse “ papierwerk van het genre “dat is wat ik al jaren zoek” . Volgens mij gaat Klaas al net zolang mee als de flipperclub want ik kan mij eigenlijk geen jaar herin-neren dat hij er niet bij was, Adman? Naast Klaas weer een bekend gezicht en dat was Eduard van de welom bekende Wizard stand. Ook een gezicht dat ik al ken uit de tijd van Valkenburg en dan praat ik over de jaren 90. Het enige wat veranderd is dat we beide geen twintigers meer zijn… Weer draaien we een muur en kijken nu tegen de achter-kant aan van de zaal en hier zien we een rij van twintig flipperkasten staan met allerlei smaken. Voor ieder wat wils. Hoeveel weet ik niet maar in elk geval dubbele digits. Aan het einde van de rij in de rechterhoek staat een tafel met daarachter de verschillende scheidsrechters en uiter-aard alle benodigdheden om alle standen en scores te ver-werken, een soort Houston control space centre. Uiter-aard met onze hoofdscheids, de enige echte Haagenees: ere- lid Ad Jonker. Dit keer vergezeld met een bingo ballen draaikorf! Leuk we gaan bingo spelen!

Weer draaien we verder en zien een hele mooie afgesloten ruimte met 20 wedstrijd flipperkasten verdeeld over 2 rijen van 10 flipperkasten. Het walhalla van de wedstrijd speler met allemaal zeer snelle en goed afgestelde kasten. Achter de rij van 10 kasten kasten staat nog een flipperstand van Mirco Steffen (High Class Pinball, special parts) en Albert Medallion (PIN leds). Mirco en Albert waren alleen zater-dag aanwezig.

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Het DPO door de ogen van een passant

Voor de 13e editie van het Dutch Pinball Open heeft de NFV gekozen voor een locatie in het noorden van het land. Het Best Western Hotel Hiddinger-berg te Steenwijk zal dit jaar het strijdtoneel vor-men voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. In het hotel heeft de NFV een prachtige, grote zaal gehuurd met alle mogelijke voorzien-ingen waaronder diverse bars en een restaurant. Plaatselijk NFV lid Errol Klein zal samen met Ciske Vreuls het DPO ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een aantal kasten uit hun “zeldzame flippers” collectie. Alleen dat al zal een bezoek aan het DPO 2010 de moeite waard maken. Wij hopen dan ook veel leden en andere belangstellenden te mogen begroeten op 6 en 7 november.

Programma: voor elk wat wils!Van oudsher is het DPO een flipperevenement met voor elk wat wils. Voor de wedstrijdspelers ligt het accent op het hoofdtoernooi dat zich tegenwoordig in een internationale belangstelling mag verheu-gen. Met name uit Europa hebben zich al veel spelers aangemeld, waaronder enkelen van naam. Het belooft dan ook weer een wed-strijd op topniveau te worden. Met de geheel Nederlandse finale van 2009 tussen Taco Wouters en Roy Wils nog vers in het geheugen zal de uitdaging groot zijn om die kwaliteit te evenaren.

Dit jaar is er extra aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames- en jeugd) en komt er ook een ‘classic game’. Het aanbod aan kasten zal zeer gevarieerd zijn, met onder andere een aantal recente Stern kasten en veel dotmatrix kasten van diverse producenten (B/W, Sega, Gottlieb). Ook de liefhebbers van kasten uit eerdere generaties zullen we een gevarieerd aanbod voor zetten. De voorlopige inschat-ting is dat er meer dan 80 kasten op ‘freeplay’ zullen staan, waarvan zeker 50 voor recreatie.

Zoals hierboven al werd gesteld is het DPO een evenement voor elk wat wils. Het recreatiegedeelte weegt hierbij even zwaar als het wed-strijdgedeelte. Een aantal kasten zal uit het NFV clubhuis komen, een aantal uit de collectie van Errol en Ciske en de rest aangevuld met kasten van leden. Het is zoals gebruikelijk ook mogelijk een kast te koop aan te bieden op het DPO. Regel hierbij is dat de kast vrijdaga-vond of uiterlijk zaterdagmorgen (voor 10.00 uur) wordt opgesteld en tot zondagmiddag blijft staan zodat de kast beschikbaar is voor recreatiespelers. Wil je een kast aanmelden dan kan dit bij Edwin Nijs: [email protected].

FOTO BEELDJE

Dutch Pinball Open2010

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars van Nederland. Vanuit het buitenland hebben al ruim 50 wedstrijdspelers zich aangemeld, zodat het opnieuw met recht een Dutch Open wordt. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker.

Op zaterdag 6 november is de kwalificatie voor de finale op zondag. Zaterdag om 11.00u start de individuele kwalificatie. Van 11.00u – 14.45u spelen de deelnemers aan het teamtoernooi hun kwalificatie. Aansluitend kunnen alle overige deelnemers beginnen met hun kwali-ficatie. Voor de kwalificatie zijn minimaal 20 kasten beschikbaar. Deze zijn waar mogelijk ingesteld op tournament play, 4 ballen per speler per spel en geen extra ballen.Iedere speler speelt één maal op 6 kasten naar keuze uit het beschik-bare aanbod. Tevens heeft iedere speler de mogelijkheid om op 1 van de gespeelde kasten een tweede poging te wagen. In dat geval telt de hoogste score. De scores worden genoteerd door een scheidsrech-ter en vervolgens doorgegeven aan de wedstrijdleiding. De scores op dezelfde kast worden dan aan het eind van de dag met elkaar vergeleken en vervolgens worden er punten toegekend aan de scores. De topscore op een kast levert 40 punten op , de tweede score 36, en zo verder aflopend tot 1 punt voor de 25e plek. Zo verdient elke speler dus op elke kast een aantal punten. Het totaal van de 6 kwalificatiekasten is dan de kwalificatiescore. Het aantal spelers dat zich plaatst voor de zondag is afhankelijk van het aantal voorgeplaatste spelers via de voorrondes (Regionale Flipper Toernoo-ien). In totaal plaatsen zich 48 spelers voor de zondag. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen betekent dat ca. 1 op de 3 deelnemers aan de kwalificatie zich zal plaatsen.

Op de zondag worden er vanaf 10.00 uur de finalepartijen gespeeld. Die vinden plaats volgens het ‘head-to-head’principe (1 tegen 1, win-naar gaat door) We hanteren daarbij een dubbel-KO schema: na een eerste verlies, gaat een speler naar de herkansingen. Iedere deelnemer aan de finaledag krijgt zo in ieder geval een dubbele kans en heeft dus geen risico dat één slechte partij meteen ook ‘einde toernooi’ betek-ent. Aan de winnaarskant wordt best-of-3 gespeeld met 3 ballen per spel. Bij de herkansingen wordt 1 spel met 4 ballen gespeeld. De num-mers 1-16 van de kwalificatie op zaterdag hebben in de eerste ronde op de finaledag een bye.

N.B. Bij een groot aantal inschrijvingen kan de wedstrijdleider vooraf bepalen dat er slechts op vijf kasten naar keuze kan worden gespeeld voor de kwalificatie, waarbij de extra kans gehandhaafd blijft. Dit wordt bepaald voordat de kwalificatie van start gaat.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:

- 1e prijs: DPO titel 2010, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00- 4e prijs tinnen flipperbeeldje en € 50,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50. Inschrijven kan via de DPO website, dpo.nfvpinball.nl.

dutchpinballopen 2010

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Deentréevandehethotel

Page 7: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Oef we zijn er nog niet want er is nog meer, ja, ja. Rechts van de ingang naast de NFV tafel nog meer flipperkas-ten. Hier vinden we de “oude meuk” of zoals we eigenlijk horen te roepen met z’n allen: retro spullen. Of eigenlijk nog mooier, dit heet de “classic corner”. Hahaha. Any-way, hier kon je voor 3 euro een poging wagen om op 3 van de 6 flipperkasten een hoogste score neer te zetten. Aan het einde van de rit kreeg de winnaar een flipperkast als hoofdprijs (The Escape from the Lost World). Ook veel andere mooie prijzen. Best druk in die hoek met bezoekers die wel een poging wilden wagen…

Dan denk je al het flipper geweld gehad te hebben maar dan heb ik het nog niet gehad over die ruim 50 flipperkas-ten die in het midden van de ruimte staan en die de gehele ruimte nog eens in tweeën hebben gedeeld. En last but not least staan er ook nog eens drie flipper kasten naast de NFV stand waarvan de Avatar van Stern (hmmm, geen leuke kast…) bij de NFV stand eruit springt. Hier kon je op spelen na je eerst even bij de NFV stand gemeld te hebben om een credit te laten afdrukken.

Ja, beste lezers, vermoeiend zo’n eerste indruk maar wel heel leuk, heb je het allemaal gemist, volgend jaar is er weer een kans.

InDIVIDuEEl: VOORROnDE Maar als passant ben ik er twee dagen dus ik begin met flipperen en nog meer te flipperen en zo hier en daar te babbelen met mensen die ik lang niet gesproken heb. Natuurlijk meld ik mij ook aan bij een van de referees om score keeper voor de voorronden van de grote DPO wed-strijd om toch een kleine bijdrage te leveren aan dit DPO. What the hack? Een scorekeeper is iemand die de scores opschrijft tijdens de voorronden voor de hoofdwedstrijd. Gelukkig help Rene mij even op weg. Ik voel me een echte referee voor even, dat dan weer wel. Naja, als je meer wilt weten hoe dat zit moet je maar even langskomen.

7NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3 7NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 8: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Er zijn voorronden omdat er een schifting plaats moet vin-den voor zondag waar 48 flipper spelers gaan uitmaken wie de felbegeerde titel van het open NK gaat winnen. Er zijn 33 plaatsen beschikbaar in deze voorronde. Er wor-den 6 potjes gespeeld en de scores genoteerd, vervolgens kan er nog eenmaal een joker ingezet worden om een lage slechte score te vervangen. Hier vond dezelfde opzet plaats als bij de classic wedstrijd, alle scores worden geïn-dexeerd naar punten score en op het einde de totalen van alle 6 kasten opgeteld. De hele stand kan gevonden wor-den op de site van het de NFV. U raad het al, ik was als uwe passant al geplaatst voor die finale dag en hoefde dus niet aan de bak in deze wedstrijd, maar ik was er niet voor niets deze dag!

tEamwEDstRIjDDe team wedstrijden stonden voor de deur en ik als lid van het Robakati team oftewel Nederland 3 was er helemaal klaar voor om even ass te kicken. Er deden in totaal 10 teams mee waarvan er 3 uit Nederland kwamen, dus naast ons nog 2 andere dus. Wij zaten in een poule van 5 met alleen maar buitenlandse teams met als uitsmijter de wedstrijd tegen Duitsland! Wij waren als laagste ingeschaald dus alles beter als een laat-ste plaats in de poule zou mooi zijn. En de eerste wedstrijd was direct tegen de favoriet in onze groep: Duitsland. En als ik iets wil winnen is het wel tegen de favoriet. Heeft nergens mee te maken maar op een of andere manier nodigt het altijd uit om super geconcentreerd te spelen en te willen winnen! En dat vond het hele team eigenlijk ook! Zo gezegd zo gedaan we pakten ze direct in de eerste wedstrijd,. We hielden ook stand de volgende wedstrijd en dus werden ook de Finnen opgerold. Hierna helaas verloren van Engeland om vervolgens Zwitserland weg te stoffen van het scorebord. Ik moet er wel bij zeggen dat het pittige wedstrijden waren maar uiteindelijk was de beloning er: kwalificatie voor de halve finale!

En daar kwamen we een team tegen waar we ook wel een beetje op gerekend hadden: het tweede Nederlandse team met de bekende namen. Het zat er niet meer in, moe gestreden als we waren en na een mooie strijd in de poule moesten wij het onderspit delven en waren we genood-zaakt om de partij voor de derde en vierdeplaats te spe-len. Voor wel of geen beker, waarom vond ik dat eigenlijk helemaal niet leuk? ‘t Is geen quiz vraag maar als ik vertel dat we tegen het DPT moesten spelen, wie denkt u dat zou winnen? Wij als laagst gerankte team tegen de man-nen met de hoogste ranking? We waren uiteraard nog wel super gemotiveerd om wederom ass te kicken!

Tja, om een lang verhaal kort te maken: we hadden ons kruit al verschoten en kwamen gewoon power te kort. We wilden ze wel een poepje laten ruiken maar het stonk niet genoeg en kregen helaas ook niets cadeau. Het werd dus de vierde plaats.

Nadat de rook en teleurstelling uit mijn hoofd was ver-dwenen en ik na een aantal glazen water weer op aar-de was relativeerde ik in de auto dat we als team super hadden gepresteerd en ik dus Bas, Ronald en Klaas wil bedanken dat ik mee mocht doen en voor mij is het uier-aard weer voor herhaling vatbaar. O ja, om volgend jaar de winst te pakken!

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Voor de 13e editie van het Dutch Pinball Open heeft de NFV gekozen voor een locatie in het noorden van het land. Het Best Western Hotel Hiddinger-berg te Steenwijk zal dit jaar het strijdtoneel vor-men voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. In het hotel heeft de NFV een prachtige, grote zaal gehuurd met alle mogelijke voorzien-ingen waaronder diverse bars en een restaurant. Plaatselijk NFV lid Errol Klein zal samen met Ciske Vreuls het DPO ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een aantal kasten uit hun “zeldzame flippers” collectie. Alleen dat al zal een bezoek aan het DPO 2010 de moeite waard maken. Wij hopen dan ook veel leden en andere belangstellenden te mogen begroeten op 6 en 7 november.

Programma: voor elk wat wils!Van oudsher is het DPO een flipperevenement met voor elk wat wils. Voor de wedstrijdspelers ligt het accent op het hoofdtoernooi dat zich tegenwoordig in een internationale belangstelling mag verheu-gen. Met name uit Europa hebben zich al veel spelers aangemeld, waaronder enkelen van naam. Het belooft dan ook weer een wed-strijd op topniveau te worden. Met de geheel Nederlandse finale van 2009 tussen Taco Wouters en Roy Wils nog vers in het geheugen zal de uitdaging groot zijn om die kwaliteit te evenaren.

Dit jaar is er extra aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames- en jeugd) en komt er ook een ‘classic game’. Het aanbod aan kasten zal zeer gevarieerd zijn, met onder andere een aantal recente Stern kasten en veel dotmatrix kasten van diverse producenten (B/W, Sega, Gottlieb). Ook de liefhebbers van kasten uit eerdere generaties zullen we een gevarieerd aanbod voor zetten. De voorlopige inschat-ting is dat er meer dan 80 kasten op ‘freeplay’ zullen staan, waarvan zeker 50 voor recreatie.

Zoals hierboven al werd gesteld is het DPO een evenement voor elk wat wils. Het recreatiegedeelte weegt hierbij even zwaar als het wed-strijdgedeelte. Een aantal kasten zal uit het NFV clubhuis komen, een aantal uit de collectie van Errol en Ciske en de rest aangevuld met kasten van leden. Het is zoals gebruikelijk ook mogelijk een kast te koop aan te bieden op het DPO. Regel hierbij is dat de kast vrijdaga-vond of uiterlijk zaterdagmorgen (voor 10.00 uur) wordt opgesteld en tot zondagmiddag blijft staan zodat de kast beschikbaar is voor recreatiespelers. Wil je een kast aanmelden dan kan dit bij Edwin Nijs: [email protected].

FOTO BEELDJE

Dutch Pinball Open2010

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars van Nederland. Vanuit het buitenland hebben al ruim 50 wedstrijdspelers zich aangemeld, zodat het opnieuw met recht een Dutch Open wordt. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker.

Op zaterdag 6 november is de kwalificatie voor de finale op zondag. Zaterdag om 11.00u start de individuele kwalificatie. Van 11.00u – 14.45u spelen de deelnemers aan het teamtoernooi hun kwalificatie. Aansluitend kunnen alle overige deelnemers beginnen met hun kwali-ficatie. Voor de kwalificatie zijn minimaal 20 kasten beschikbaar. Deze zijn waar mogelijk ingesteld op tournament play, 4 ballen per speler per spel en geen extra ballen.Iedere speler speelt één maal op 6 kasten naar keuze uit het beschik-bare aanbod. Tevens heeft iedere speler de mogelijkheid om op 1 van de gespeelde kasten een tweede poging te wagen. In dat geval telt de hoogste score. De scores worden genoteerd door een scheidsrech-ter en vervolgens doorgegeven aan de wedstrijdleiding. De scores op dezelfde kast worden dan aan het eind van de dag met elkaar vergeleken en vervolgens worden er punten toegekend aan de scores. De topscore op een kast levert 40 punten op , de tweede score 36, en zo verder aflopend tot 1 punt voor de 25e plek. Zo verdient elke speler dus op elke kast een aantal punten. Het totaal van de 6 kwalificatiekasten is dan de kwalificatiescore. Het aantal spelers dat zich plaatst voor de zondag is afhankelijk van het aantal voorgeplaatste spelers via de voorrondes (Regionale Flipper Toernoo-ien). In totaal plaatsen zich 48 spelers voor de zondag. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen betekent dat ca. 1 op de 3 deelnemers aan de kwalificatie zich zal plaatsen.

Op de zondag worden er vanaf 10.00 uur de finalepartijen gespeeld. Die vinden plaats volgens het ‘head-to-head’principe (1 tegen 1, win-naar gaat door) We hanteren daarbij een dubbel-KO schema: na een eerste verlies, gaat een speler naar de herkansingen. Iedere deelnemer aan de finaledag krijgt zo in ieder geval een dubbele kans en heeft dus geen risico dat één slechte partij meteen ook ‘einde toernooi’ betek-ent. Aan de winnaarskant wordt best-of-3 gespeeld met 3 ballen per spel. Bij de herkansingen wordt 1 spel met 4 ballen gespeeld. De num-mers 1-16 van de kwalificatie op zaterdag hebben in de eerste ronde op de finaledag een bye.

N.B. Bij een groot aantal inschrijvingen kan de wedstrijdleider vooraf bepalen dat er slechts op vijf kasten naar keuze kan worden gespeeld voor de kwalificatie, waarbij de extra kans gehandhaafd blijft. Dit wordt bepaald voordat de kwalificatie van start gaat.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:

- 1e prijs: DPO titel 2010, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00- 4e prijs tinnen flipperbeeldje en € 50,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50. Inschrijven kan via de DPO website, dpo.nfvpinball.nl.

dutchpinballopen 2010

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Ad

Page 9: 2010 - 04 - Spinner Magazine

9NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

InDIVIDuEEl: DE laatstE 48Na een welverdiende nachtrust (en niet zoals velen in het hotel gebleven om te borrelen…) was ik weer fit de vol-gende dag. Weer een nieuwe dag, nu met vrouw en kind op weg naar het flipper feest. Dit was dus de reden dat ik niet kon blijven. Niet de vrouw maar de dochter wilde graag mee. Yep, 6 jaar en dan gewoon mee willen doen aan de flipperwedstrijd om een beker te winnen. Eentje voor d’r zelf want die van papa is ook leuk maar om er zelf een te winnen is veel leuker uiteraard. Na het parkeren en de inschrijvingen van beide dames een lekkere bak koffie om op gang te komen. De kleine dame vond het allemaal prachtig en dat deed mij uiteraard ook goed.

Op deze wedstrijd dag was ik een van de spelers die zich via een voorronde rechtstreeks geplaatst had voor de fina-le dag. Een dubbele kans dus om als familie het hoogste treetje van het podium te betreden. Theoretisch, dat weer wel uiteraard. Ik begon als eerste maar werd na een aantal rondes al uit het toernooi geknikkerd. Het was wel errug leuk. Nadat de bekende rook uit mijn hoofd was verdwe-nen en het spel was gerelativeerd was ik toch wel een beetje trots. Hoewel ik nog wel heel veel te winnen heb op mentaal gebied. Hoewel, ‘t ís ook wel leuk om jezelf te blijven natuurlijk.

Op naar huis, toch? Nee, want de kleine dame moest nog aan de slag. En dat duurde nog een hele tijd…. De dames wedstrijd was ondertussen ook begonnen op de plek waar de teams ook hadden gebald. De kasten voor de dames waren ondertussen weer eens goed onderhanden genomen door de heren van de technische dienst en stonden er weer super bij. Was wel wat werk aan na de team wedstrijden…

jEuGDwEDstRIjDToch uiteindelijk begon de kinderwedstrijd met mijn kleine dame in een club van 4 van 6 en 7 jarigen, En tja zo cool als de kleine dame speelde zo koel is papa (DER meister) helaas nooit geweest. En het duurde en duurde maar uiteindelijk won de kleine dame in haar leef-tijdscategorie en stond in de finale met 3 andere kids om te strijden om de titel en het beeldje. Mooie strijd op de Avatar. Vooral de

Definaletrektveelbelangstelling

Definaleophetgrotescherm

ArjanendochterNena

Page 10: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Voor de 13e editie van het Dutch Pinball Open heeft de NFV gekozen voor een locatie in het noorden van het land. Het Best Western Hotel Hiddinger-berg te Steenwijk zal dit jaar het strijdtoneel vor-men voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. In het hotel heeft de NFV een prachtige, grote zaal gehuurd met alle mogelijke voorzien-ingen waaronder diverse bars en een restaurant. Plaatselijk NFV lid Errol Klein zal samen met Ciske Vreuls het DPO ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een aantal kasten uit hun “zeldzame flippers” collectie. Alleen dat al zal een bezoek aan het DPO 2010 de moeite waard maken. Wij hopen dan ook veel leden en andere belangstellenden te mogen begroeten op 6 en 7 november.

Programma: voor elk wat wils!Van oudsher is het DPO een flipperevenement met voor elk wat wils. Voor de wedstrijdspelers ligt het accent op het hoofdtoernooi dat zich tegenwoordig in een internationale belangstelling mag verheu-gen. Met name uit Europa hebben zich al veel spelers aangemeld, waaronder enkelen van naam. Het belooft dan ook weer een wed-strijd op topniveau te worden. Met de geheel Nederlandse finale van 2009 tussen Taco Wouters en Roy Wils nog vers in het geheugen zal de uitdaging groot zijn om die kwaliteit te evenaren.

Dit jaar is er extra aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames- en jeugd) en komt er ook een ‘classic game’. Het aanbod aan kasten zal zeer gevarieerd zijn, met onder andere een aantal recente Stern kasten en veel dotmatrix kasten van diverse producenten (B/W, Sega, Gottlieb). Ook de liefhebbers van kasten uit eerdere generaties zullen we een gevarieerd aanbod voor zetten. De voorlopige inschat-ting is dat er meer dan 80 kasten op ‘freeplay’ zullen staan, waarvan zeker 50 voor recreatie.

Zoals hierboven al werd gesteld is het DPO een evenement voor elk wat wils. Het recreatiegedeelte weegt hierbij even zwaar als het wed-strijdgedeelte. Een aantal kasten zal uit het NFV clubhuis komen, een aantal uit de collectie van Errol en Ciske en de rest aangevuld met kasten van leden. Het is zoals gebruikelijk ook mogelijk een kast te koop aan te bieden op het DPO. Regel hierbij is dat de kast vrijdaga-vond of uiterlijk zaterdagmorgen (voor 10.00 uur) wordt opgesteld en tot zondagmiddag blijft staan zodat de kast beschikbaar is voor recreatiespelers. Wil je een kast aanmelden dan kan dit bij Edwin Nijs: [email protected].

FOTO BEELDJE

Dutch Pinball Open2010

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars van Nederland. Vanuit het buitenland hebben al ruim 50 wedstrijdspelers zich aangemeld, zodat het opnieuw met recht een Dutch Open wordt. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker.

Op zaterdag 6 november is de kwalificatie voor de finale op zondag. Zaterdag om 11.00u start de individuele kwalificatie. Van 11.00u – 14.45u spelen de deelnemers aan het teamtoernooi hun kwalificatie. Aansluitend kunnen alle overige deelnemers beginnen met hun kwali-ficatie. Voor de kwalificatie zijn minimaal 20 kasten beschikbaar. Deze zijn waar mogelijk ingesteld op tournament play, 4 ballen per speler per spel en geen extra ballen.Iedere speler speelt één maal op 6 kasten naar keuze uit het beschik-bare aanbod. Tevens heeft iedere speler de mogelijkheid om op 1 van de gespeelde kasten een tweede poging te wagen. In dat geval telt de hoogste score. De scores worden genoteerd door een scheidsrech-ter en vervolgens doorgegeven aan de wedstrijdleiding. De scores op dezelfde kast worden dan aan het eind van de dag met elkaar vergeleken en vervolgens worden er punten toegekend aan de scores. De topscore op een kast levert 40 punten op , de tweede score 36, en zo verder aflopend tot 1 punt voor de 25e plek. Zo verdient elke speler dus op elke kast een aantal punten. Het totaal van de 6 kwalificatiekasten is dan de kwalificatiescore. Het aantal spelers dat zich plaatst voor de zondag is afhankelijk van het aantal voorgeplaatste spelers via de voorrondes (Regionale Flipper Toernoo-ien). In totaal plaatsen zich 48 spelers voor de zondag. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen betekent dat ca. 1 op de 3 deelnemers aan de kwalificatie zich zal plaatsen.

Op de zondag worden er vanaf 10.00 uur de finalepartijen gespeeld. Die vinden plaats volgens het ‘head-to-head’principe (1 tegen 1, win-naar gaat door) We hanteren daarbij een dubbel-KO schema: na een eerste verlies, gaat een speler naar de herkansingen. Iedere deelnemer aan de finaledag krijgt zo in ieder geval een dubbele kans en heeft dus geen risico dat één slechte partij meteen ook ‘einde toernooi’ betek-ent. Aan de winnaarskant wordt best-of-3 gespeeld met 3 ballen per spel. Bij de herkansingen wordt 1 spel met 4 ballen gespeeld. De num-mers 1-16 van de kwalificatie op zaterdag hebben in de eerste ronde op de finaledag een bye.

N.B. Bij een groot aantal inschrijvingen kan de wedstrijdleider vooraf bepalen dat er slechts op vijf kasten naar keuze kan worden gespeeld voor de kwalificatie, waarbij de extra kans gehandhaafd blijft. Dit wordt bepaald voordat de kwalificatie van start gaat.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:

- 1e prijs: DPO titel 2010, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00- 4e prijs tinnen flipperbeeldje en € 50,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50. Inschrijven kan via de DPO website, dpo.nfvpinball.nl.

dutchpinballopen 2010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

fantastische uitleg waar ze niet zoveel van snapte want ze leert net lezen in groep 3. Na een spannende finale werd de kleine dame toch nog derde waarmee ze papa over-klaste en een mooie medaille en een mooie Mousemat van de Iron Man won.

DE InDIVIDuElE wEDstRIjD: FInalEOndertussen hadden de dames de finale gespeeld met Lida de Haan als winnaar en werd de heren wedstijd voor-bereid met de welbekende heren Brenn en Paul. De finale bestond uit drie partijen. De samenvatting van Brenn: “Ikhadindeeersterondeverlorenenmoestmeteendeverliezers ronde in. Uiteindelijk via de langst mogelijkewegalsnogindefinalegekomen.DepotopdeCongowasergspannend,ikhadeengoede

bal3eneindigdeop1,19BenPaulstondnogop300Mmetpas1(ofgeen?)balgelocked.Uiteindelijkwasheteenverschilvan61M...OpdeCorvettegingPaulhelemaallos.Metbal2hadhijheteindspelgespeeldenuiteindelijk stondhijnabal3op3B. Ikhadtoen ikaanmijn laatstebalbegonnet1Benkonhetverschilnietmeergoedmaken.DelaatstekastwasdeCreature.OokhiergingPaulgoedeneindigdeop300+M.Ikstranddehelaasop20MenPaulwasmet2-1deterechtewinnaar!

GefeliciteerdPaul!Ook namens de redactie! Bekijk de video van de finale ophttp://www.gerrithurkens.nl/

WinnaarvanhetDPO2010:PaulJongma!

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

Page 11: 2010 - 04 - Spinner Magazine

UITSLAGEN DPO 2010

11NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

DAMESWEDSTRIJD DPO 2010

1. Lida de Haan2. Kate Morris (UK)3. Wendy van Amsterdam4. Arline Speetjens5. Melanie Knop6. Sandra van Hees7. Norma van Rij8. Marianne Dingerdis9. Karin van Aken10. Marijke Kool11. Jasmijn de Jong12. Esther Carton-Bergsma13. Nanny Speetjens14. Wil van den Berg 15. Machteld de Cloedt16. Dina Fukson (UK)17. Ruby Plasschaert18. Rianne de Jong19. Sandra Simons

JEUGDWEDSTRIJD DPO 2010

Groep 1: Nena Lughart (6), Mette Oenema (6), Jesper Greve (7) en Luke ten Klooster (7)Groep 2: Thomas Grieshoorn (8), Dave van Tol (8), Mike ten Klooster (9) en Jordi Schenk (9)Groep 3: Adam Bona (10), Mart Oenema (11), Jelle Westerhof (12) en Dires Dekker (12)Groep 4: Rob Simons (15), Michel Speetjens (13), Michiel Westerhof (14) en Mika Greeve (12).

De 1e van elke groep mocht de finale spelen op de Avatar. Uitslag finale:1. Mart Oenema (11 jaar) 2. Mike ten Klooser (9 jaar)3. Nena Lugthard (6 jaar)4. Rob Simons (15 jaar).

CLASSIC MATCH DPO 2010

1. Brenn Oosterbaan 2592. Lieven Engelbeen (BE) 2563. Dirk Elzholz (GER) 2554. Taco Wouters 2455. Ergun Erdemir (GER) 2436. Juuso Makinen (FIN) 2367. Nico Wicke (GER) 2338. Erno Rotter (GER) 2289. Levente Tregova (SWI) 22810. Jochen Ludwig (GER) 22711. John van de Wulp 22712. Martin v.d. Berg 22013. Olli-Mikko Ojamies (FIN) 21514. Michel v.d.Elzen 20915. Rolf Geissberger (SWI) 20916. Antti Peltonen (FIN) 20417. Marcel van Tol 20118. Frank Douwenga 19619. Gerard Poelwijk 19520. Tim Kreukels 19521. Jasper van Eeden 19422. Topias Martilla (FIN) 19423. Jeroen Wieringa 19324. Serf Schellen 19225. Eric Buysen (BE) 19026. Barry Stolp 18827. Tjalling Smits 18728. Michael Trepp (SWI) 18629. Peter Matthijs 18430. Lida de Haan 18331. Wilko Wieffering 18232. James Watson (UK) 18133. Jan Dorman 18034. Mika Greve 17835. Michael Bailley (UK) 17336. Bas Vis 17037. Henk Brakels

16938. Ettiene Beye (FRA) 16639. Nico Slemmer 16240. Timo Valkonen (FIN) 16241. Edwin Rooyens 16042. Olse Greve 15943. Tom Loomans 15744. Pieter Berends 15645. Klaas Oenema 15446. Erik Smit 15047. Paul Jongma 14748. Heti Trepp (SWI) 13149. Mark Maslow (US) 12950. Edwin Nijs 113

INDIVIDUEEL TOERNOOI DPO 2010

33rd William van de Zand33rd Jim Jansen33rd Martijn van Amsterdam33rd Dirk Klaver33rd Ivan Geentjens (BE)33rd Michel Lanters33rd John van der Wulp33rd Helen de Haan-Verbeek33rd Nick Marshall (UK)33rd Frank van Woesik33rd Alex Zimmerman (GER)33rd Steven van der Staaij33rd Mika Greve33rd Bart Evers33rd Bas Vis33rd Mike Kindler (UK)25th Erwin Deutschlander (GER)25th Antti Peltonen (FIN)25th Jasper van Eeden25th Phil Dixon (UK)25th Gerard Poelwijk25th Arjan Lugthart25th Michel van den Elzen25th Ralph Beckers17th Wilbert der Kinderen17th Yan Baratte (FRA)17th Peter Scheldt (GER)17th Jochen Ludwig (GER)17th Taco Wouters17th Sylvain Grevin (FRA)17th Michael Trepp (SWI)17th Norbert Broman13th Ergun Erdemir (GER)13th Glenn Verhoosele (BE)13th Glenn Pellis (BE)13th Klaas Oenema

9th Mark van der Gugten9th Franck Bona (FRA)9th Eric Buysen (BE)9th Nico Wicke (GER)7th Lieven Engelbeen (BE)7th Bert-Jan Brinkhuis5th Axel Bouet (FRA)5th Martijn van Aken4th Albert Nomden

3rd Ernö Rotter (GER)2nd Brenn Oosterbaan1st Paul Jongma

Uitslag Sponsorloterij DPO 2010.Dirty Harry. Lot nr: 193 Jan IzaksGilligan’s Island Lot nr: 865 Frank DouwengaDVD Box Dirty Harry Lot nr: 295 Topias MarttilaCanvasdoek Iron Man Lot nr: 304 Rob WillemsenLasergesneden Flipperlogo Lot nr: 689 Henry VisscherTrolley Lot nrs: 323, 80 Klaas Oenema, Lida de HaanOnderdelencheque Wizard Lot nrs: 24, 779 Didier Dujardin, Dax LekensDVD Pinball 101 Lot nrs: 179, 122 Peter Lammers, Steven van der StaaijFoto Kevin Tiell Lot nr: 292 Topias MarttilMini abonnement PGJ Lot nrs: 638 , 865 Martin van Bommel, Frank DouwengaFlipperonderhoudset High Class Pinballs Lot nr: 474 Hans Oostendorp DPO T-Shirt Lot nrs: 431, ? P. Van Borssum-Waalkes, ? Setje Led lampen Lot nr: 964 Ad Jonker

Page 12: 2010 - 04 - Spinner Magazine

tEamwEDstRIjDDit jaar was er opnieuw plaats voor 10 teams. Zoals gebruikelijk waren er teams uit diverse Europese lan-den. NL en BE natuurlijk, maar ook GER, UK, SWI (Zwit-serland), FIN (Finland) en FRA (Frankrijk). Het traditio-neel sterke Zweedse team moest dit keer verstek laten gaan en daarom kon Nederland een 3e team inschrij-ven. Naast het Dutch Pinball Team en Pinball (als altijd: Albert, Dirk, Mark en Paul) waren er het Amsterdam Pinball Team en Team Rokabati.Het Amsterdam Pinball Team had wel een nieuwe naam, maar verder een grotendeels vertrouwde bezet-ting: Brenn Oosterbaan, Martijn van Aken, Martijn van Amsterdam en Tom Loomans (als vervanger van de zie-ke René van Gool). Team Rokabati bestond uit: Ronald Oenema, Klaas Oenema, Arjan Lugthart (als vervanger van de geblesseerde Rene Timmer) en schrijver dezes. Het Pinball Team Belgium speelde in een nieuwe line-up: Ivan Geentjes (C), Didier Dujardin, Kevin Roelants en Joachim Reiniers. De wedstrijdleiding was dit jaar in handen van een nieuw duo: Marijke Kool en dochter Jasmijn.

KwalIFICatIEDe opzet was volgens een vertrouwd concept: twee poules van 5 die een halve competitie tegen elkaar spe-len. Wedstrijdspelen is voor mij de leukste manier van flipperen en het aller-leukste is als de wedstrijden span-nend zijn. Liever een overwinning waarbij zelfs het laat-ste schot nog telt, dan een walk over. En verlies is niet erg, als het maar gebeurt met een goede partij waarbij je strijdend ten onder gaat. Wel: in deze kwalificatie werd ik op mijn wenken bediend.Na sterke partijen tegen Duitsland (waarom is het altijd toch nog net even leuker om van hen te winnen?), Finland (wat een heerlijke pot op de Sopranos) en de

UK (maar wel verloren) was het in de laatste wedstrijd tegen de Zwitsers echt erop of eronder: winst beteken-de kwalificatie, verlies betekende uitschakeling. Ronald en Klaas speelden goed op de Frankenstein maar wer-den nipt verslagen. Arjan hield goed stand en sprok-kelde ook wat punten. Maar uiteindelijk kwam het toch op de laatste bal aan. Mijn laatste bal. Weer op de Sopranos. Aardig wat miljoenen in te halen op Levente Tregova. Veel lawaai op de achtergrond en met vingers die soms wat verkrampten. Na opnieuw een multiball lonkte het licht van de extra ball. Goed voor 5 Mio pun-ten. En de overwinning…

KnOCK OutIn de halve finale kregen we, zoals verwacht, gezel-schap van de andere twee teams uit NL. De partij tegen het Amsterdam Pinball Team begonnen we goed, maar daarna werden we toch duidelijk verslagen. Op de Medieval Madness speelde vooral Tom Loomans een sterke partij en hij zorgde voor de definitieve KO. In de troostfinale speelden we tegen het Dutch Pinball Team dat verrassend van de UK had verloren. Die mannen uit Engeland speelden ijzersterk en wisten vooral op de lastige Whirlwind (geen ball save…) heel veel punten te verzamelen. Het DPT won de kleine finale, waardoor Rokabati op de wat ondankbare 4e plaats eindige. Het APT won de grote finale, met duidelijke cijfers. Ze hadden net als het team uit de UK tot dan toe alle partijen gewonnen en slaagden erin die ongeslagen reeks vol te houden. Na de eerdere zege bij de DPM eens te meer een bewijs dat het een ijzersterk team is. Brenn, Martijn (2x) en Tom: proficiat!Alle deelnemers dank voor de sportieve inzet. Marijke en Jasmijn dank voor de support. Van ’s middags 15.00 uur tot tegen 23.00 uur…

Flipperen op straatniveau

(4)

tEKst En FOtO’s: aD jOnKER

Opnieuwhaaldeikditjaardefinalebijhetindividueletoernooi.Datwaseenmooieprestatie(dekwalificatiedan,dewedstrijdopzondagwaseréénomgauwtevergeten).Hetechtehoogtepuntlagvoormijditjaaropdezaterdagmiddagen–avond.Met10teamsspeeldenweeenzeerspannendtoernooi.ToendeZwedenzichmoestenafmelden,kreegteamRokabatieenkans…

DPO 2010 teamwedstrijd

Bas VIs

Voor de 13e editie van het Dutch Pinball Open heeft de NFV gekozen voor een locatie in het noorden van het land. Het Best Western Hotel Hiddinger-berg te Steenwijk zal dit jaar het strijdtoneel vor-men voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. In het hotel heeft de NFV een prachtige, grote zaal gehuurd met alle mogelijke voorzien-ingen waaronder diverse bars en een restaurant. Plaatselijk NFV lid Errol Klein zal samen met Ciske Vreuls het DPO ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een aantal kasten uit hun “zeldzame flippers” collectie. Alleen dat al zal een bezoek aan het DPO 2010 de moeite waard maken. Wij hopen dan ook veel leden en andere belangstellenden te mogen begroeten op 6 en 7 november.

Programma: voor elk wat wils!Van oudsher is het DPO een flipperevenement met voor elk wat wils. Voor de wedstrijdspelers ligt het accent op het hoofdtoernooi dat zich tegenwoordig in een internationale belangstelling mag verheu-gen. Met name uit Europa hebben zich al veel spelers aangemeld, waaronder enkelen van naam. Het belooft dan ook weer een wed-strijd op topniveau te worden. Met de geheel Nederlandse finale van 2009 tussen Taco Wouters en Roy Wils nog vers in het geheugen zal de uitdaging groot zijn om die kwaliteit te evenaren.

Dit jaar is er extra aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames- en jeugd) en komt er ook een ‘classic game’. Het aanbod aan kasten zal zeer gevarieerd zijn, met onder andere een aantal recente Stern kasten en veel dotmatrix kasten van diverse producenten (B/W, Sega, Gottlieb). Ook de liefhebbers van kasten uit eerdere generaties zullen we een gevarieerd aanbod voor zetten. De voorlopige inschat-ting is dat er meer dan 80 kasten op ‘freeplay’ zullen staan, waarvan zeker 50 voor recreatie.

Zoals hierboven al werd gesteld is het DPO een evenement voor elk wat wils. Het recreatiegedeelte weegt hierbij even zwaar als het wed-strijdgedeelte. Een aantal kasten zal uit het NFV clubhuis komen, een aantal uit de collectie van Errol en Ciske en de rest aangevuld met kasten van leden. Het is zoals gebruikelijk ook mogelijk een kast te koop aan te bieden op het DPO. Regel hierbij is dat de kast vrijdaga-vond of uiterlijk zaterdagmorgen (voor 10.00 uur) wordt opgesteld en tot zondagmiddag blijft staan zodat de kast beschikbaar is voor recreatiespelers. Wil je een kast aanmelden dan kan dit bij Edwin Nijs: [email protected].

FOTO BEELDJE

Dutch Pinball Open2010

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars van Nederland. Vanuit het buitenland hebben al ruim 50 wedstrijdspelers zich aangemeld, zodat het opnieuw met recht een Dutch Open wordt. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker.

Op zaterdag 6 november is de kwalificatie voor de finale op zondag. Zaterdag om 11.00u start de individuele kwalificatie. Van 11.00u – 14.45u spelen de deelnemers aan het teamtoernooi hun kwalificatie. Aansluitend kunnen alle overige deelnemers beginnen met hun kwali-ficatie. Voor de kwalificatie zijn minimaal 20 kasten beschikbaar. Deze zijn waar mogelijk ingesteld op tournament play, 4 ballen per speler per spel en geen extra ballen.Iedere speler speelt één maal op 6 kasten naar keuze uit het beschik-bare aanbod. Tevens heeft iedere speler de mogelijkheid om op 1 van de gespeelde kasten een tweede poging te wagen. In dat geval telt de hoogste score. De scores worden genoteerd door een scheidsrech-ter en vervolgens doorgegeven aan de wedstrijdleiding. De scores op dezelfde kast worden dan aan het eind van de dag met elkaar vergeleken en vervolgens worden er punten toegekend aan de scores. De topscore op een kast levert 40 punten op , de tweede score 36, en zo verder aflopend tot 1 punt voor de 25e plek. Zo verdient elke speler dus op elke kast een aantal punten. Het totaal van de 6 kwalificatiekasten is dan de kwalificatiescore. Het aantal spelers dat zich plaatst voor de zondag is afhankelijk van het aantal voorgeplaatste spelers via de voorrondes (Regionale Flipper Toernoo-ien). In totaal plaatsen zich 48 spelers voor de zondag. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen betekent dat ca. 1 op de 3 deelnemers aan de kwalificatie zich zal plaatsen.

Op de zondag worden er vanaf 10.00 uur de finalepartijen gespeeld. Die vinden plaats volgens het ‘head-to-head’principe (1 tegen 1, win-naar gaat door) We hanteren daarbij een dubbel-KO schema: na een eerste verlies, gaat een speler naar de herkansingen. Iedere deelnemer aan de finaledag krijgt zo in ieder geval een dubbele kans en heeft dus geen risico dat één slechte partij meteen ook ‘einde toernooi’ betek-ent. Aan de winnaarskant wordt best-of-3 gespeeld met 3 ballen per spel. Bij de herkansingen wordt 1 spel met 4 ballen gespeeld. De num-mers 1-16 van de kwalificatie op zaterdag hebben in de eerste ronde op de finaledag een bye.

N.B. Bij een groot aantal inschrijvingen kan de wedstrijdleider vooraf bepalen dat er slechts op vijf kasten naar keuze kan worden gespeeld voor de kwalificatie, waarbij de extra kans gehandhaafd blijft. Dit wordt bepaald voordat de kwalificatie van start gaat.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:

- 1e prijs: DPO titel 2010, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00- 4e prijs tinnen flipperbeeldje en € 50,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50. Inschrijven kan via de DPO website, dpo.nfvpinball.nl.

dutchpinballopen 2010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

Page 13: 2010 - 04 - Spinner Magazine

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Verleidelijk omdat je vervolgens commentaar kunt heb-ben op alles wat er geregeld is: van de afgelegen loca-tie (“waarom niet meer centraler in het land?”), de staat van de kasten (“>10% was defect”), de prijs van een biertje (“dit zijn horeca prijzen van de Randstad”) en de drukte in de zaal ( “ik moest bij de populaire kas-ten steeds wachten op mijn beurt”)…Maar de realiteit is anders. Hier volgt een opsomming van bezigheden rondom het DPO in hoofdlijnen. • Locatie (> 6 maanden vooraf): vinden, overleg met

uitbater over prijzen, kamers, voorzieningen zoals stroom en verlichting, openingstijden, bereikbaar-heid, eventuele vergunningen. Doorgeven datum & locatie aan zusterverenigingen in het buitenland

• Wedstrijd & Inschrijving (> 4 maanden vooraf):Aanpassen DPO-site en openstellen voor aanmeldingen. Aanmeldingen en betalingen ver-werken. Pakketjes samenstellen voor deelnemers.

• Loterij opzetten: prijzen regelen en verzamelen, sponsors benaderen, loten in de voorverkoop ver-kopen, administratie bijhouden zodat winnaars niet zelf actief hoeven bij te houden of ze iets heb-ben gewonnen.

• NFV shop: transport artikelen regelen, extra items bestellen, T-shirt ontwerpen, laten maken.

• Kasten regelen (vanaf 4 maanden vooraf): oproep voor kasten op de website plaatsen, bedankje regelen voor leveranciers, kastenlijst vereniging opstellen, kasten vereniging wedstrijdklaar maken, transport voor kasten vereniging regelen, chauf-feur heen en terug regelen, kasten transportklaar maken 2x, kasten opstellen 2x, ontwerp zaalinrich-ting maken, onderdelenvoorraad bepalen, stroom-voorziening berekenen en regelen, diesel voor aggregaat, bekabeling berekenen, leenkast van Game-xl halen en brengen.

was het maar zo makkelijk

lauREns lInssEn

HetorganiserenvaneenDPOisveelwerk.Alhoewel,misschienvalthetwelmee:jehuurteenlocatie,jeplaatsteenoproepophetforumvoorhelpersenkasten,enjebentminofmeerklaar.Eenheelverleidelijkegedachte......

• Wedstrijd regelen: wedstrijdopzet van 5 verschil-lende wedstrijden (hoofd-, team-, vrouwen-, jeugd- en classicwedstrijd), weddstrijdschema’s maken, badges klaarmaken, scheidsrechters en scorekeepers regelen, prijzen, video-verslag, video bewerken en op website zetten.

• Drukwerk: logo ontwerpen (> 6 mnd vooraf), pos-ters, wedstrijdkaarten, naambadges, formulieren, loten, kalender.

• Promotie (zowel laatste maand als laatste week): folders verspreiden, persbericht schrijven, verstu-ren, pers te woord staan, follow-up na het week-end.

• Contacten met standhouders: Wizard, SpeelAuto-matenarchief, PINled-shop, High classpinball. Uit-nodigen, afspraken maken, financiën regelen. Bij-drage voor sponsorloterij vragen.

• Technische dienst continue bezetting regelen, onderdelen regelen, check na opstellen kasten.

• Vrijwilligers (15-20 intensief, 15-20 part time): voor alle bovenstaande activiteiten + wedstrijdleiding (hoewel voor de eer om de vrouwenwedstrijd te mogen organiseren wordt gevochten), de entree (uitdelen deelnemerspakketten, verkopen loten, tickets classic game),

• Overall coördinatie: last but not least – deze zaken moeten ook onderling op elkaar afgestemd wor-den. Dat is gedurende een aantal maanden een bijbaan, in de laatste weken een volledige…

Als je deze lijst ziet, dan valt het op hoe kort de lijst met mensen die bedankt kunnen worden voor hun hulp eigenlijk is. Zeker als je je dan nog bedenkt dat enkelen van die lijst heel, heel veel werk hebben gedaan.

Page 14: 2010 - 04 - Spinner Magazine

HEt DEElnEmERsVElDIn totaal deden 16 junioren mee verdeeld in 4 groepen op leeftijdGroep 1, Nena Lughart (6), Mette Oenema (6), Jesper Greve (7), luke ten Klooster (7)Groep 2 Thomas Grieshoorn (8), Dave van Tol (8), Mike ten Klooster (9), Jordi Schenk (9)Groep 3:Adam Bona (10) uit Frankijk zoon van, Mart Oenema (11), Jelle Westerhof (12), Dires Dekker (12)Groep 4 Rob Simons (15), Michel Speetjens (13), Michiel Westerhof (14) en Mika Greeve (12), die zich ook had gekwalificeerd voor de hoofdwedstrijd.

De 1e van elke groep mocht de finale spelen op de Ava-tar.

In groep 1 maakten de dames de dienst uit en was Nena de beste. In groep 2 was het erg spannend tussen Jordi en Mike, na 7 kasten was het onderlinge verschil maar 1 punt! In groep 3 was het ook erg spannend na 6 kasten stond Mart op de eerste plaats maar er konden

nog drie spelers winnen (Mart had 12 punten, Adma 13, en Jelle 14. Laatste partij door loting op de Hook. Hierbij werd Adam gecoached door zijn vader en wij konden ook advies vragen. In zijn 3e bal maakte Mart zijn achterstand op Adam goed, maar uiteindelijk ging Jelle over hun scores heen en ging Mart door naar de finale.

In groep 4 werd op hoog nivo geflipperd en was het erg spannend, uiteindelijk trok Rob aan het langste eind en werd het een finale tussen:Rob (15), Mart (11), Mike (9) en Nena (6)

FInalE OP DE nIEuwstE Kast Van stERn aVataR.

Na korte instructie van Brenn Oosterbaan (vlak voor zijn finale) gingen ze los.

Bal 1

Flipperen op straatniveau

(4)

tEKst En FOtO’s: aD jOnKER

HetDPOkentinmiddelseengrootaantaltradities.Eenvandietraditiesisdejeugdwed-strijddiewordtgeleiddoorRonaldOenema.Waaromdezewedstrijdookwelhet‘Oen-emaOpen’wordtgenoemdkunjehieronderlezen.

DPO 2010 jeugdwedstrijd

ROnalD OEnEma

RobSimonstijdensdefinale.NenaLugthartkijkttoe.

Voor de 13e editie van het Dutch Pinball Open heeft de NFV gekozen voor een locatie in het noorden van het land. Het Best Western Hotel Hiddinger-berg te Steenwijk zal dit jaar het strijdtoneel vor-men voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. In het hotel heeft de NFV een prachtige, grote zaal gehuurd met alle mogelijke voorzien-ingen waaronder diverse bars en een restaurant. Plaatselijk NFV lid Errol Klein zal samen met Ciske Vreuls het DPO ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een aantal kasten uit hun “zeldzame flippers” collectie. Alleen dat al zal een bezoek aan het DPO 2010 de moeite waard maken. Wij hopen dan ook veel leden en andere belangstellenden te mogen begroeten op 6 en 7 november.

Programma: voor elk wat wils!Van oudsher is het DPO een flipperevenement met voor elk wat wils. Voor de wedstrijdspelers ligt het accent op het hoofdtoernooi dat zich tegenwoordig in een internationale belangstelling mag verheu-gen. Met name uit Europa hebben zich al veel spelers aangemeld, waaronder enkelen van naam. Het belooft dan ook weer een wed-strijd op topniveau te worden. Met de geheel Nederlandse finale van 2009 tussen Taco Wouters en Roy Wils nog vers in het geheugen zal de uitdaging groot zijn om die kwaliteit te evenaren.

Dit jaar is er extra aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames- en jeugd) en komt er ook een ‘classic game’. Het aanbod aan kasten zal zeer gevarieerd zijn, met onder andere een aantal recente Stern kasten en veel dotmatrix kasten van diverse producenten (B/W, Sega, Gottlieb). Ook de liefhebbers van kasten uit eerdere generaties zullen we een gevarieerd aanbod voor zetten. De voorlopige inschat-ting is dat er meer dan 80 kasten op ‘freeplay’ zullen staan, waarvan zeker 50 voor recreatie.

Zoals hierboven al werd gesteld is het DPO een evenement voor elk wat wils. Het recreatiegedeelte weegt hierbij even zwaar als het wed-strijdgedeelte. Een aantal kasten zal uit het NFV clubhuis komen, een aantal uit de collectie van Errol en Ciske en de rest aangevuld met kasten van leden. Het is zoals gebruikelijk ook mogelijk een kast te koop aan te bieden op het DPO. Regel hierbij is dat de kast vrijdaga-vond of uiterlijk zaterdagmorgen (voor 10.00 uur) wordt opgesteld en tot zondagmiddag blijft staan zodat de kast beschikbaar is voor recreatiespelers. Wil je een kast aanmelden dan kan dit bij Edwin Nijs: [email protected].

FOTO BEELDJE

Dutch Pinball Open2010

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars van Nederland. Vanuit het buitenland hebben al ruim 50 wedstrijdspelers zich aangemeld, zodat het opnieuw met recht een Dutch Open wordt. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker.

Op zaterdag 6 november is de kwalificatie voor de finale op zondag. Zaterdag om 11.00u start de individuele kwalificatie. Van 11.00u – 14.45u spelen de deelnemers aan het teamtoernooi hun kwalificatie. Aansluitend kunnen alle overige deelnemers beginnen met hun kwali-ficatie. Voor de kwalificatie zijn minimaal 20 kasten beschikbaar. Deze zijn waar mogelijk ingesteld op tournament play, 4 ballen per speler per spel en geen extra ballen.Iedere speler speelt één maal op 6 kasten naar keuze uit het beschik-bare aanbod. Tevens heeft iedere speler de mogelijkheid om op 1 van de gespeelde kasten een tweede poging te wagen. In dat geval telt de hoogste score. De scores worden genoteerd door een scheidsrech-ter en vervolgens doorgegeven aan de wedstrijdleiding. De scores op dezelfde kast worden dan aan het eind van de dag met elkaar vergeleken en vervolgens worden er punten toegekend aan de scores. De topscore op een kast levert 40 punten op , de tweede score 36, en zo verder aflopend tot 1 punt voor de 25e plek. Zo verdient elke speler dus op elke kast een aantal punten. Het totaal van de 6 kwalificatiekasten is dan de kwalificatiescore. Het aantal spelers dat zich plaatst voor de zondag is afhankelijk van het aantal voorgeplaatste spelers via de voorrondes (Regionale Flipper Toernoo-ien). In totaal plaatsen zich 48 spelers voor de zondag. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen betekent dat ca. 1 op de 3 deelnemers aan de kwalificatie zich zal plaatsen.

Op de zondag worden er vanaf 10.00 uur de finalepartijen gespeeld. Die vinden plaats volgens het ‘head-to-head’principe (1 tegen 1, win-naar gaat door) We hanteren daarbij een dubbel-KO schema: na een eerste verlies, gaat een speler naar de herkansingen. Iedere deelnemer aan de finaledag krijgt zo in ieder geval een dubbele kans en heeft dus geen risico dat één slechte partij meteen ook ‘einde toernooi’ betek-ent. Aan de winnaarskant wordt best-of-3 gespeeld met 3 ballen per spel. Bij de herkansingen wordt 1 spel met 4 ballen gespeeld. De num-mers 1-16 van de kwalificatie op zaterdag hebben in de eerste ronde op de finaledag een bye.

N.B. Bij een groot aantal inschrijvingen kan de wedstrijdleider vooraf bepalen dat er slechts op vijf kasten naar keuze kan worden gespeeld voor de kwalificatie, waarbij de extra kans gehandhaafd blijft. Dit wordt bepaald voordat de kwalificatie van start gaat.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:

- 1e prijs: DPO titel 2010, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00- 4e prijs tinnen flipperbeeldje en € 50,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50. Inschrijven kan via de DPO website, dpo.nfvpinball.nl.

dutchpinballopen 2010

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 15: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Rob komt op 2,1 miljoen. Mart start Link multiball, com-bineert dit met Amp suit multiball en seed fast scoring 12,4 miljoen. Mike scoort 1,6 en Nena 0,6 had pech met outlane.

Bal 2Rob scoort 2,9 miljoen start navi scoring maar krijgt een SDTM of wel center jackpot. Mart bunshee collected, bomber battle, valkerie collected, outlane 15,8 miljoen. Mike komt op 2,4 miljoen rechter outlane en Nena op 1 miljoen met een center jackpot.

Bal 3Rob komt op 3,7 miljoen met ride the bomber gevolgd

door rechter outlane. Mart haalt zijn skill shot gevolgd door een SDTM. Mike komt tot 4,7 miljoen met een bal save, seed fast scoring gevolgd door rechter outlane. Nena komt tot 2,4 miljoen met de bomber battle.

Bal 4 Rob heeft pech 4,3 miljoen SDTM, Mart pakt Skilshot, Amp suit MB plus link collected MB met zijn laatste bal gestart. Mike komt tot 5,7 miljoen met STDM. Nena heeft pech en komt tot 3,1 Miljoen.

Bal 5Rob heeft echt pech bal gaat recht door het midden geen bal save score 5.791.460 (4e plaats) Mart zet Link

15NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

RobSimonstijdensdefinale.NenaLugthartkijkttoe.

NenaLug-tharttijdensdefinale.

MiketenKlooster,tweedeplaats

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 16: 2010 - 04 - Spinner Magazine

MartOenemawordtgefelici-teerddoorzijntrotsevader.

Voor de 13e editie van het Dutch Pinball Open heeft de NFV gekozen voor een locatie in het noorden van het land. Het Best Western Hotel Hiddinger-berg te Steenwijk zal dit jaar het strijdtoneel vor-men voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. In het hotel heeft de NFV een prachtige, grote zaal gehuurd met alle mogelijke voorzien-ingen waaronder diverse bars en een restaurant. Plaatselijk NFV lid Errol Klein zal samen met Ciske Vreuls het DPO ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een aantal kasten uit hun “zeldzame flippers” collectie. Alleen dat al zal een bezoek aan het DPO 2010 de moeite waard maken. Wij hopen dan ook veel leden en andere belangstellenden te mogen begroeten op 6 en 7 november.

Programma: voor elk wat wils!Van oudsher is het DPO een flipperevenement met voor elk wat wils. Voor de wedstrijdspelers ligt het accent op het hoofdtoernooi dat zich tegenwoordig in een internationale belangstelling mag verheu-gen. Met name uit Europa hebben zich al veel spelers aangemeld, waaronder enkelen van naam. Het belooft dan ook weer een wed-strijd op topniveau te worden. Met de geheel Nederlandse finale van 2009 tussen Taco Wouters en Roy Wils nog vers in het geheugen zal de uitdaging groot zijn om die kwaliteit te evenaren.

Dit jaar is er extra aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames- en jeugd) en komt er ook een ‘classic game’. Het aanbod aan kasten zal zeer gevarieerd zijn, met onder andere een aantal recente Stern kasten en veel dotmatrix kasten van diverse producenten (B/W, Sega, Gottlieb). Ook de liefhebbers van kasten uit eerdere generaties zullen we een gevarieerd aanbod voor zetten. De voorlopige inschat-ting is dat er meer dan 80 kasten op ‘freeplay’ zullen staan, waarvan zeker 50 voor recreatie.

Zoals hierboven al werd gesteld is het DPO een evenement voor elk wat wils. Het recreatiegedeelte weegt hierbij even zwaar als het wed-strijdgedeelte. Een aantal kasten zal uit het NFV clubhuis komen, een aantal uit de collectie van Errol en Ciske en de rest aangevuld met kasten van leden. Het is zoals gebruikelijk ook mogelijk een kast te koop aan te bieden op het DPO. Regel hierbij is dat de kast vrijdaga-vond of uiterlijk zaterdagmorgen (voor 10.00 uur) wordt opgesteld en tot zondagmiddag blijft staan zodat de kast beschikbaar is voor recreatiespelers. Wil je een kast aanmelden dan kan dit bij Edwin Nijs: [email protected].

FOTO BEELDJE

Dutch Pinball Open2010

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars van Nederland. Vanuit het buitenland hebben al ruim 50 wedstrijdspelers zich aangemeld, zodat het opnieuw met recht een Dutch Open wordt. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker.

Op zaterdag 6 november is de kwalificatie voor de finale op zondag. Zaterdag om 11.00u start de individuele kwalificatie. Van 11.00u – 14.45u spelen de deelnemers aan het teamtoernooi hun kwalificatie. Aansluitend kunnen alle overige deelnemers beginnen met hun kwali-ficatie. Voor de kwalificatie zijn minimaal 20 kasten beschikbaar. Deze zijn waar mogelijk ingesteld op tournament play, 4 ballen per speler per spel en geen extra ballen.Iedere speler speelt één maal op 6 kasten naar keuze uit het beschik-bare aanbod. Tevens heeft iedere speler de mogelijkheid om op 1 van de gespeelde kasten een tweede poging te wagen. In dat geval telt de hoogste score. De scores worden genoteerd door een scheidsrech-ter en vervolgens doorgegeven aan de wedstrijdleiding. De scores op dezelfde kast worden dan aan het eind van de dag met elkaar vergeleken en vervolgens worden er punten toegekend aan de scores. De topscore op een kast levert 40 punten op , de tweede score 36, en zo verder aflopend tot 1 punt voor de 25e plek. Zo verdient elke speler dus op elke kast een aantal punten. Het totaal van de 6 kwalificatiekasten is dan de kwalificatiescore. Het aantal spelers dat zich plaatst voor de zondag is afhankelijk van het aantal voorgeplaatste spelers via de voorrondes (Regionale Flipper Toernoo-ien). In totaal plaatsen zich 48 spelers voor de zondag. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen betekent dat ca. 1 op de 3 deelnemers aan de kwalificatie zich zal plaatsen.

Op de zondag worden er vanaf 10.00 uur de finalepartijen gespeeld. Die vinden plaats volgens het ‘head-to-head’principe (1 tegen 1, win-naar gaat door) We hanteren daarbij een dubbel-KO schema: na een eerste verlies, gaat een speler naar de herkansingen. Iedere deelnemer aan de finaledag krijgt zo in ieder geval een dubbele kans en heeft dus geen risico dat één slechte partij meteen ook ‘einde toernooi’ betek-ent. Aan de winnaarskant wordt best-of-3 gespeeld met 3 ballen per spel. Bij de herkansingen wordt 1 spel met 4 ballen gespeeld. De num-mers 1-16 van de kwalificatie op zaterdag hebben in de eerste ronde op de finaledag een bye.

N.B. Bij een groot aantal inschrijvingen kan de wedstrijdleider vooraf bepalen dat er slechts op vijf kasten naar keuze kan worden gespeeld voor de kwalificatie, waarbij de extra kans gehandhaafd blijft. Dit wordt bepaald voordat de kwalificatie van start gaat.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:

- 1e prijs: DPO titel 2010, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00- 4e prijs tinnen flipperbeeldje en € 50,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50. Inschrijven kan via de DPO website, dpo.nfvpinball.nl.

dutchpinballopen 2010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

en Amp multibal klaar maar mist net vervolgens STDM score 34.646.520 (eerste) Mike maakt het spannend Seed fast scoring, amp suit MB, link Multibal totaal 18.263.650 een knappe 2e plaats voor zijn debuut.Nena maakt een goede bal en komt tot 7.060.110 en wordt derde

Al met al weer een geslaagde dag.Langs deze weg dank aan Wilco, Marko en Enrico voor de begeleiding en het NFV team voor de prijzen Tot volgend jaar.

Het is Mart zijn 3e opeenvolgende DPO titelEPC 2005 1e tot 8 jaar (drie leeftijd winnnaars)DPO 2007 1e tot 8 jaar (drie leeftijd winnaars)DPO 2009 1e tot 16 jaar (plus kwalificatie voor zondag van het hoofd toernooi als jongste speler 10 jaar)DPO 2010 1e tot 16 jaar

EPC 2005 had drie leeftijd winnaars Rianna, Marissa en Mart OenemaDPO 2006 Jan Julius Blokdijk 1e, Marissa Oenema 2

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

Page 17: 2010 - 04 - Spinner Magazine

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 18: 2010 - 04 - Spinner Magazine

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

DINSDAG 9 NOVEMBER 2010GHI201

r e g i o n a a l

meningenZonnestraal specialist in oogheelkunde

De kleinkinderen hebben vrij.Wie kunnen de weggevallenstructuur van de school opvan-gen? De grootouders. Het zijnbijna pubers, zodat we zeker nietmet een dierentuin hoeven aante komen. Wat te denken van eenrondvaart door de Amsterdamsegrachten? De instemming ,,Goeddan’’ is nog niet erg overtuigend,maar ze moeten de ’elite van degrachtengordel’ toch eens erva-ren. Opa is goed voorbereid.Kaartjes via internet en diversegrachten met de typen huizen uithet hoofd geleerd. Hun trein-kaartjes, gratis vanwege hunbeider bijdrage aan de kinder-postzegelactie, vergat opa helaasmee te nemen.

Bij de rondvaartboten bij Am-sterdam CS zie ik talrijke aan-biedingen die aanmerkelijk la-ger liggen dan de boeking via in-ternet. Kleindochter heeft directeen verklaring voor het prijsver-schil. ,,Die boten hebben geenachterdek. Dan zit je alleenmaar binnen.” De vooraf inge-studeerde grachtenhuizen metklok- en halsgevels komen goedvan pas. De geluidsinstallatieheeft namelijk geen bereik op hetachterdek. Ze willen ook nogdoor de Kalverstraat, want daarzijn wel drie vestigingen vanMcDonald’s! Op de Dam blijkt’ineens’ kermis te zijn. ,,KijkNoor, hij is er nog.” ’Hij’ blijkteen gigantische draaimolen metde naam ’Around the World’.Het woordje ’nog’ doet mij meervermoeden. Teun: ,,Ja, gisterenwas ik ook hier met de oudersvan Mark.’’ In een souvenirwin-kel zie ik bretels hangen. Han-dig, want mijn broek zakt af.T O N V I S S E R

I N 6 0 S E C O N D E N

Bretels

huizenZes aanhoudingenvoor wietkwekerijDe politie heeft zondagmiddagzes mensen aangehouden bijhet oprollen van een wietkwe-kerij aan de Vloedwal. Dat ge-beurde na een tip. Toen devoordeur werd geopend, rokenagenten meteen een wietlucht.Op de bovenverdieping werdeen plantage ontdekt met 340hennepplanten. In het pandwaren zes volwassenen en eenbaby. De zes opgepakte mensenzijn een 24-jarige bewoner, tweebewoonsters van 21 en 31 jaar,een 39-jarige inwoner van Tullen ’t Waal en twee mannenzonder vaste woon- of verblijf-plaats van 22 en 24 jaar.

Herfst-gevoelHerfst-gevoel

3dvd-box Railaway Amerika

Bestel via www.voordeelbezorger.nl tot en met 9 november

€24,95

14 afleveringendoor o.a. Canada,Verenigde Staten,Mexico, Brazilïe

14 afleveringendoor o.a. Canada,Verenigde Staten,Mexico, Brazilïe

(ADVERTENTIE)

B LA R I C U M - Een scheidsrechter,twee leden van voetbalclubBVV’31 en een van Unitas’48 heb-ben aangifte gedaan naar aanlei-ding van een grote vechtpartij.

Die vond zondag plaats bij dewedstrijd van het eerste elftal

van BVV tegen Unitas. Het ge-vecht brak uit na een strafschop,waarna de scheidsrechter eenkopstoot kreeg. ,,We gaan via deKNVB zeker stappen onderne-men’’, zegt Heleen Verberne, se-cretaris van BVV.

Toen de scheidsrechter, die uitangst voor represailles niet met

zijn naam in de krant wil, bij 1-1een strafschop tegen Unitas gaf,stuitte hij op veel weerstand bijde Veenendaalse club. Hij werduitgescholden en bedreigd,waarna hij de wedstrijd tien mi-nuten stillegde. Na deze afkoe-lingsperiode scoorde BVV uit destrafschop. Vervolgens gaf een

van de Unitas-spelers de arbitereen kopstoot. BVV-trainer AbRutten: ,,Na die kopstoot legdede scheidsrechter de wedstrijdstil en toen escaleerde het volle-dig.’’ Volgens de politie is de ar-biter naar zijn kleedkamer ge-vlucht, waarna een BVV’er voorde deur is gaan staan om hem te

beschermen. ,,Deze man werdherhaaldelijk getrapt door detrainer van Unitas. De 37-jarigetrainer uit Veenendaal hebbenwij gearresteerd. Hij is later opde avond weer vrijgelaten’’, zegteen politiewoordvoerder.

De scheidsrechter vertelt zelfover de incidenten. ,,Toen ik die

strafschop gaf werd ik uitge-maakt voor ’mafkees’. Degenedie dat riep, heb ik volgens derichtlijnen rood gegeven, waarnahij zei: ’ik zal je in je kont neukenen je dochter ook in d’r kont neu-ken’. Toen heb ik het duel stilge-legd, ook al omdat ik door Unitaslichamelijk bedreigd werd.’’

Toen hij na de rake strafschopvan een Veenendaalse speler eenkopstoot kreeg, vond de fluitisthet genoeg. ,,De kopstoot wasniet hard, maar wel raak. Ik benblij dat de mensen van BVV mijin bescherming hebben geno-men. Want het is er nog een half-uur heet aan toegegaan.’’

Vier aangiftes na vechtpartij bij Blaricumse voetbalclubdoor joëlla angenent en bert-jan van oel

De Ring Zuid gaat vrijdag als hetgoed is eindelijk weer in zijn ge-heel open. Sinds begin dit jaar isde superdrukke route in delenheringericht. Hilversum kon-digt al jaren aan dat met de aan-pak van de Diependaalselaan ookwat wordt gedaan aan de scheef-groei van het verkeer door deSchildersbuurt. Ringverkeer kanalleen via de Eikbosserweg dewijk in. Door de Pieter de Hoog-hlaan open te stellen, wordt depijn eerlijk verdeeld.

De werkgroep Geen Sluipver-keer in de Schildersbuurt verzetzich fel tegen openstelling vande route. ,,We hebben de steunvan nagenoeg alle bewoners aande Diependaalsedrift en Pieter deHooghlaan, zo’n tachtig adres-

sen’’, zegt woordvoerder HansMiddelkoop. De buurt is ge-schokt over het ingrijpen vanverkeerswethouder Erik Boog.In het voorjaar liet de wethoudernog weten de uitspraak van derechter af te wachten. Behalve te-gen openstelling van de Pieter deHooghlaan is door bewoners be-roep aangetekend tegen aanlegvan een fietspad door het plant-soen tussen de twee rijbanen vande Pieter de Hooghlaan.

Boog vindt dat de gemeentenu lang genoeg heeft gewacht,meldt woordvoerder Wil Kamerdesgevraagd. Navraag bij de

rechtbank in Amsterdam leertdat het nog minimaal drie maan-den duurt voor de zaak wordt be-handeld. Kamer: ,,De verkeers-veiligheid is in het geding. Zon-der dat fietspad gaan fietsers deDiependaalselaan op.’’

Boog wijst de buurt er in eenbrief op dat nu ook door bewo-ners van de Pieter de Hooghlaanzelf wordt geklaagd over de af-sluiting. Hilversum denkt aanhet langste eind te trekken bij derechter. Kamer: ,,We zijn al vierjaar bezig met informatie- endiscussieavonden over deze aan-passingen. Zorgvuldig dus.’’

Pieter de Hooghlaan ’eindelijk’ opengesteld

Hilversum: lakaan sluipangstdoor henk runhaarH I LV E R S U M - Hilversumheeft geen boodschap aande angst voor sluipverkeervan bewoners van de Pieterde Hooghlaan en de Diepen-daalsedrift. De gemeentewil nu niet eens meer wach-ten op een uitspraak van derechter en gooit de Pieter deHooghlaan vrijdag openvoor verkeer vanaf de Die-pendaalselaan, tot woedevan omwonenden.

De aanleg van het omstreden fietspad is gestart. FOTO STUDIO KASTERMANS

De dertiende editie van hetDutch Pinball Open was zondagin Steenwijk met honderdvijftigdeelnemers. De Naardense trof

in het vrouwentoernooi eeninternationaal gezelschap vantwintig flipperaarsters.

,,Ik speel nu twaalf jaar pin-ball, maar had nooit eerdergewonnen.’’ Lida is verslingerdaan de sport. Ze beschikt thuisover vier speelkasten. ,,Dezetitel winnen is een grote eer. Ikben erg blij met dit goudkleurigbeeldje.’’ Haar vriend Erik Smitwas mee om haar aan te moedi-gen.

Lida de Haan is lid van deNederlandse Flipper Vereniging

in Ederveen. Daar zijn elkemaand wedstrijden. Ook spelenleden onderling toernooien.Waar ze ook komt, ze is vaak deenige vrouw. De kampioene:,,Pinball is een mannenbolwerk.Erg gezellig om te doen. Hetgaat om balgevoel. Het is heer-lijk om in die flow te komen ende bal te laten doen wat je wilt.Als je de ene naar de anderelooping schiet, of een multi ballhebt. Da’s een gekkenhuis, danmoet je een paar ballen in hetspel zien te houden.’’

Nederlandse pinballspelersbehoren mondiaal tot de sterk-sten. Jim Jansen zegt namens devereniging: ,,De NFV heeft zichten doel gesteld om het ’flippe-rerfgoed’ te behouden. Daaromhebben we als vereniging eeneigen collectie van meer danhonderd kasten. We houden bijwaar je in Nederland nog in hetopenbaar kunt flipperen. Op ditmoment is dat op bijna negen-honderd locaties in cafés, cam-pings, speelhallen en coffee-shops.’’

Nationaal kampioene Lida de Haan is blij met het goudkleurig beeldje. FOTO STUDIO KASTERMANS

Flipperkampioene Lida de Haan uit Naarden dol op loopings

’Af en toe een tikje of een duwtje’door jaap timmersNAA R D E N - ,,Veel mensen den-ken dat flipperen een kwestievan puur geluk is, maar hetvergt flink wat feeling, en af entoe een tikje of een duwtje.’’Lida de Haan (40) uit Naardenwerd zondag nationaal kampi-oene flipperen in Steenwijk.Haar eerste grote zege.

RTi Hilversum ontving in haaropeningsjaar 2009 een subsidievan 250.000 euro per jaar. De om-roep kreeg dit bedrag om een (fi-nancieel) debacle als dat vanvoorganger Omroep Hilversumte voorkomen.

Inmiddels heeft de gemeenteechter al flink het mes moetenzetten in de subsidie voor de lo-kale omroep. Hilversum heeftvoor 2011 een subsidie toegekendvan 161.000 euro, een daling van35 procent.

Als de raad morgenavond ak-koord gaat met de bezuinigings-plannen van het college, danwordt de situatie volgens de om-

roep nijpend. Van 2012 tot en met2015 krijgt RTi dan nog maar125.000 euro.

Het bestuur van de omroepmeldt dat het dan onverant-woord is om nog door te gaan.RTi kan namelijk ‘in de huidigemarkt’ naar eigen zeggen niet re-kenen op aanvullende inkom-sten. Bovendien zou de geplandesubsidie te laag zijn om de kos-ten voor personeel (vier partti-mers), programma’s, techniek enkantoorhuur te betalen.

Bal bij bestuurVerantwoordelijk wethouder JanRensen (PvdA) vindt echter datde bal bij het bestuur van de lo-kale omroep ligt. ,,RTi kondigdezelf aan een deel van de inkom-sten via externe bronnen binnente halen. Dat is niet gelukt. Zehebben niet voor voldoendedraagvlak gezorgd. De gemeen-telijke subsidie wordt gekort omRTi te prikkelen daar wat aan tedoen.’’

Noodkreet van omroepbestuur

‘Einde dreigt voorRTi Hilversum’door justin crombeenH I LV E R S U M - Het voortbestaanvan RTi Hilversum hangt aaneen zijden draadje. Als de ge-meenteraad van Hilversum mor-genavond ’ja’ zegt tegen de doorhet college voorgestelde bezuini-gingen, dan is het einde verhaal,meldt de jonge lokale zender.

De film handelt over het herstelvan de oernatuur op het eilandTiengemeten. Dit is een veelbe-sproken natuurproject.

Filmmaakster Sinke volgdedertien jaar lang met haar ca-mera ’hoe door mensenhandende vruchtbare landbouwgrondvan het eiland wordt omge-vormd tot wildernis’. De docu-mentaire is haar persoonlijkeverhaal over de vergankelijk-heid van het eiland en die vanhaar eigen leven. Eerder maakteDigna Sinke films over Bellevan Zuijlen en Atlantis.

Op haar website schrijft ze:’Mijn filmproject over Tienge-meten is altijd bedoeld geweestals een lange termijn project.Eind 1993 las ik in de krant datde dijken daar doorgestokenzouden worden en dat vrucht-bare landbouwgrond wildenatuur zou worden. Ik zou deontwikkelingen op dat eilandjein het Haringvliet filmen tothet eerste spontaan opgekomenboompje zo hoog zou zijn als iklang ben’.

De documentariste deed zeerintensief onderzoek. ’In mijnkast (kast D) staan inmiddelsnegen volle ordners die aanTiengemeten gewijd zijn, inkast C staan er nog drie. Enbovenop kast VI ligt een stapelkrantenartikelen, nota’s ennieuwsbrieven van een halvemeter hoog.’

’Weemoed en Wildernis’, 10 november,20.30 uur, Brediusweg 1, Bussum. Kaar-ten kosten kosten € 7,50. De cineastespreekt na afloop met bezoekers. Kaartentelefonisch (6938694) en digitaal (film-huisbussum.nl) beschikbaar.

Digna Sinke bijnazit in filmhuis

Digna Sinke. FOTO FILMHUIS BUSSUM

door jaap timmersB U S S U M - Het Filmhuis Bus-sum vertoont morgenavond dedocumentaire ’Weemoed enWildernis’ van cineaste DignaSinke. Bijzonder is dat zij aan-wezig is bij de nazit.

De parkeergarage is eigendomvan de gemeente en wordt vooralgebruikt door bezoekers vanwinkelcentrum Oostermeent. Degarage gaat om zeven uur ’s och-tends open en wordt ’s avondsom half negen gesloten. Op vrij-dag en zaterdag is dat half tien.

Op zondag - Huizen kent geenkoopzondagen - blijft de garagedicht.

In de garage worden kleinevernielingen aangericht, maarook verdwijnt er brandblusappa-ratuur of wordt leeggespoten.De herstelkosten bedragen in deeerste negen maanden van ditjaar al € 1050. Bij de nooduitgan-gen zorgen hangjongeren bo-vendien voor veel overlast.

De surveillance van politie enboa’s levert vanwege de beschik-bare capaciteit onvoldoende op.Door gebruik te maken van ca-mera’s hoopt het college dat de

daders van ongeregeldheden aande hand van beelden kunnenworden getraceerd. De beeldenblijven ongeveer twee weken be-waard en worden na meldingendoor de gemeente bekeken. Hetbetreft een proef voor een jaar.

Het voorstel voor toezicht zalbegin volgende maand in decommissie algemeen bestuur enmiddelen worden besproken. Degemeente wil voor het toezichtvijf vaste camera’s inzetten. Dekosten voor de aanschaf en plaat-sing van de camera’s en opname-apparatuur worden geraamd opongeveer € 4180.

Proef voor een jaar in Regentesse

Vernielingen in garagetegengaan met camera door henk van maanenH U I Z E N - Met cameratoezichtwil het college van burge-meester en wethouders inHuizen de toenemende over-last door hangjongeren in enrond de parkeergarage van deRegentesse tegengaan.

H U I Z E N - De Huizer Poëzie-nacht die vorig jaar voor het eerstwerd gehouden krijgt in januarieen vervolg in de vorm van deGooise Poëzienacht. Deze wordtgehouden op vrijdag 28 januari,een dag na de nationale gedich-tendag.

De organisatie is in handenvan de Werkgroep Gooise Po-ezienacht en de Bibliotheek Hui-zen-Laren-Blaricum. Onderdeelvan de bijeenkomst voor poëzie-liefhebbers is de prijsuitreikingvan de poëzievertaalwedstrijd.Deelnemers moeten een verta-ling maken van het gedicht ’Donot go gentle into that night’ vande in 1953 overleden Britse dich-ter Dylan Thomas.

De tekst van dit gedicht en eendeelnameformulier zijn tedownloaden via de website vande bibliotheek, maar ook te ver-krijgen bij de servicebalies van devestigingen in Huizen en Laren.Verder zijn ze te verkrijgen bij deboekhandels Flevo (Huizen), Ap-pelboom (Laren) en bij de Blari-cumsche boekhandel. De inlever-termijn sluit op 12 december.

Op de poëzieavond en -nachtin de bibliotheek van Huizenkrijgen dichters ook de gelegen-heid om uit eigen werk voor tedragen.

Vertaalwedstrijdtijdens GooisePoëzienacht

H I LV E R S U M - Irritatie in hetverkeer leidde zaterdagmiddagtot een heftige aanvaring op deLarenseweg in Hilversum. Eenbellende man stak bij de KleineDrift over zonder op te letten.Dat vond een 34-jarige automo-bilist uit Hilversum niet fijn. Hijsprak de beller door zijn openportierraam aan op zijn gedrag.Dat leidde tot een woordenwis-seling, waarbij de beller zo booswerd dat hij naar zijn auto liepen een koevoet uit de kofferbakpakte. Daarmee liep hij naar deHilversummer, die hij door hetopen raam wilde slaan met dekoevoet. De Hilversummer wisthet stuk gereedschap te grijpenen bleef vasthouden. Daaroptrok de ander hem door het raamfinaal de auto uit. Al die tijdhield de Hilversummer vast. Debeller liet als eerste los en ging ermet zijn paarse Golf vandoor. Depolitie zoekt deze man.

Boze bellerhaalt uit metzijn koevoet

DINSDAG 9 NOVEMBER 2010GHI201

r e g i o n a a l

meningenZonnestraal specialist in oogheelkunde

De kleinkinderen hebben vrij.Wie kunnen de weggevallenstructuur van de school opvan-gen? De grootouders. Het zijnbijna pubers, zodat we zeker nietmet een dierentuin hoeven aante komen. Wat te denken van eenrondvaart door de Amsterdamsegrachten? De instemming ,,Goeddan’’ is nog niet erg overtuigend,maar ze moeten de ’elite van degrachtengordel’ toch eens erva-ren. Opa is goed voorbereid.Kaartjes via internet en diversegrachten met de typen huizen uithet hoofd geleerd. Hun trein-kaartjes, gratis vanwege hunbeider bijdrage aan de kinder-postzegelactie, vergat opa helaasmee te nemen.

Bij de rondvaartboten bij Am-sterdam CS zie ik talrijke aan-biedingen die aanmerkelijk la-ger liggen dan de boeking via in-ternet. Kleindochter heeft directeen verklaring voor het prijsver-schil. ,,Die boten hebben geenachterdek. Dan zit je alleenmaar binnen.” De vooraf inge-studeerde grachtenhuizen metklok- en halsgevels komen goedvan pas. De geluidsinstallatieheeft namelijk geen bereik op hetachterdek. Ze willen ook nogdoor de Kalverstraat, want daarzijn wel drie vestigingen vanMcDonald’s! Op de Dam blijkt’ineens’ kermis te zijn. ,,KijkNoor, hij is er nog.” ’Hij’ blijkteen gigantische draaimolen metde naam ’Around the World’.Het woordje ’nog’ doet mij meervermoeden. Teun: ,,Ja, gisterenwas ik ook hier met de oudersvan Mark.’’ In een souvenirwin-kel zie ik bretels hangen. Han-dig, want mijn broek zakt af.T O N V I S S E R

I N 6 0 S E C O N D E N

Bretels

huizenZes aanhoudingenvoor wietkwekerijDe politie heeft zondagmiddagzes mensen aangehouden bijhet oprollen van een wietkwe-kerij aan de Vloedwal. Dat ge-beurde na een tip. Toen devoordeur werd geopend, rokenagenten meteen een wietlucht.Op de bovenverdieping werdeen plantage ontdekt met 340hennepplanten. In het pandwaren zes volwassenen en eenbaby. De zes opgepakte mensenzijn een 24-jarige bewoner, tweebewoonsters van 21 en 31 jaar,een 39-jarige inwoner van Tullen ’t Waal en twee mannenzonder vaste woon- of verblijf-plaats van 22 en 24 jaar.

Herfst-gevoelHerfst-gevoel

3dvd-box Railaway Amerika

Bestel via www.voordeelbezorger.nl tot en met 9 november

€24,95

14 afleveringendoor o.a. Canada,Verenigde Staten,Mexico, Brazilïe

14 afleveringendoor o.a. Canada,Verenigde Staten,Mexico, Brazilïe

(ADVERTENTIE)

B LA R I C U M - Een scheidsrechter,twee leden van voetbalclubBVV’31 en een van Unitas’48 heb-ben aangifte gedaan naar aanlei-ding van een grote vechtpartij.

Die vond zondag plaats bij dewedstrijd van het eerste elftal

van BVV tegen Unitas. Het ge-vecht brak uit na een strafschop,waarna de scheidsrechter eenkopstoot kreeg. ,,We gaan via deKNVB zeker stappen onderne-men’’, zegt Heleen Verberne, se-cretaris van BVV.

Toen de scheidsrechter, die uitangst voor represailles niet met

zijn naam in de krant wil, bij 1-1een strafschop tegen Unitas gaf,stuitte hij op veel weerstand bijde Veenendaalse club. Hij werduitgescholden en bedreigd,waarna hij de wedstrijd tien mi-nuten stillegde. Na deze afkoe-lingsperiode scoorde BVV uit destrafschop. Vervolgens gaf een

van de Unitas-spelers de arbitereen kopstoot. BVV-trainer AbRutten: ,,Na die kopstoot legdede scheidsrechter de wedstrijdstil en toen escaleerde het volle-dig.’’ Volgens de politie is de ar-biter naar zijn kleedkamer ge-vlucht, waarna een BVV’er voorde deur is gaan staan om hem te

beschermen. ,,Deze man werdherhaaldelijk getrapt door detrainer van Unitas. De 37-jarigetrainer uit Veenendaal hebbenwij gearresteerd. Hij is later opde avond weer vrijgelaten’’, zegteen politiewoordvoerder.

De scheidsrechter vertelt zelfover de incidenten. ,,Toen ik die

strafschop gaf werd ik uitge-maakt voor ’mafkees’. Degenedie dat riep, heb ik volgens derichtlijnen rood gegeven, waarnahij zei: ’ik zal je in je kont neukenen je dochter ook in d’r kont neu-ken’. Toen heb ik het duel stilge-legd, ook al omdat ik door Unitaslichamelijk bedreigd werd.’’

Toen hij na de rake strafschopvan een Veenendaalse speler eenkopstoot kreeg, vond de fluitisthet genoeg. ,,De kopstoot wasniet hard, maar wel raak. Ik benblij dat de mensen van BVV mijin bescherming hebben geno-men. Want het is er nog een half-uur heet aan toegegaan.’’

Vier aangiftes na vechtpartij bij Blaricumse voetbalclubdoor joëlla angenent en bert-jan van oel

De Ring Zuid gaat vrijdag als hetgoed is eindelijk weer in zijn ge-heel open. Sinds begin dit jaar isde superdrukke route in delenheringericht. Hilversum kon-digt al jaren aan dat met de aan-pak van de Diependaalselaan ookwat wordt gedaan aan de scheef-groei van het verkeer door deSchildersbuurt. Ringverkeer kanalleen via de Eikbosserweg dewijk in. Door de Pieter de Hoog-hlaan open te stellen, wordt depijn eerlijk verdeeld.

De werkgroep Geen Sluipver-keer in de Schildersbuurt verzetzich fel tegen openstelling vande route. ,,We hebben de steunvan nagenoeg alle bewoners aande Diependaalsedrift en Pieter deHooghlaan, zo’n tachtig adres-

sen’’, zegt woordvoerder HansMiddelkoop. De buurt is ge-schokt over het ingrijpen vanverkeerswethouder Erik Boog.In het voorjaar liet de wethoudernog weten de uitspraak van derechter af te wachten. Behalve te-gen openstelling van de Pieter deHooghlaan is door bewoners be-roep aangetekend tegen aanlegvan een fietspad door het plant-soen tussen de twee rijbanen vande Pieter de Hooghlaan.

Boog vindt dat de gemeentenu lang genoeg heeft gewacht,meldt woordvoerder Wil Kamerdesgevraagd. Navraag bij de

rechtbank in Amsterdam leertdat het nog minimaal drie maan-den duurt voor de zaak wordt be-handeld. Kamer: ,,De verkeers-veiligheid is in het geding. Zon-der dat fietspad gaan fietsers deDiependaalselaan op.’’

Boog wijst de buurt er in eenbrief op dat nu ook door bewo-ners van de Pieter de Hooghlaanzelf wordt geklaagd over de af-sluiting. Hilversum denkt aanhet langste eind te trekken bij derechter. Kamer: ,,We zijn al vierjaar bezig met informatie- endiscussieavonden over deze aan-passingen. Zorgvuldig dus.’’

Pieter de Hooghlaan ’eindelijk’ opengesteld

Hilversum: lakaan sluipangstdoor henk runhaarH I LV E R S U M - Hilversumheeft geen boodschap aande angst voor sluipverkeervan bewoners van de Pieterde Hooghlaan en de Diepen-daalsedrift. De gemeentewil nu niet eens meer wach-ten op een uitspraak van derechter en gooit de Pieter deHooghlaan vrijdag openvoor verkeer vanaf de Die-pendaalselaan, tot woedevan omwonenden.

De aanleg van het omstreden fietspad is gestart. FOTO STUDIO KASTERMANS

De dertiende editie van hetDutch Pinball Open was zondagin Steenwijk met honderdvijftigdeelnemers. De Naardense trof

in het vrouwentoernooi eeninternationaal gezelschap vantwintig flipperaarsters.

,,Ik speel nu twaalf jaar pin-ball, maar had nooit eerdergewonnen.’’ Lida is verslingerdaan de sport. Ze beschikt thuisover vier speelkasten. ,,Dezetitel winnen is een grote eer. Ikben erg blij met dit goudkleurigbeeldje.’’ Haar vriend Erik Smitwas mee om haar aan te moedi-gen.

Lida de Haan is lid van deNederlandse Flipper Vereniging

in Ederveen. Daar zijn elkemaand wedstrijden. Ook spelenleden onderling toernooien.Waar ze ook komt, ze is vaak deenige vrouw. De kampioene:,,Pinball is een mannenbolwerk.Erg gezellig om te doen. Hetgaat om balgevoel. Het is heer-lijk om in die flow te komen ende bal te laten doen wat je wilt.Als je de ene naar de anderelooping schiet, of een multi ballhebt. Da’s een gekkenhuis, danmoet je een paar ballen in hetspel zien te houden.’’

Nederlandse pinballspelersbehoren mondiaal tot de sterk-sten. Jim Jansen zegt namens devereniging: ,,De NFV heeft zichten doel gesteld om het ’flippe-rerfgoed’ te behouden. Daaromhebben we als vereniging eeneigen collectie van meer danhonderd kasten. We houden bijwaar je in Nederland nog in hetopenbaar kunt flipperen. Op ditmoment is dat op bijna negen-honderd locaties in cafés, cam-pings, speelhallen en coffee-shops.’’

Nationaal kampioene Lida de Haan is blij met het goudkleurig beeldje. FOTO STUDIO KASTERMANS

Flipperkampioene Lida de Haan uit Naarden dol op loopings

’Af en toe een tikje of een duwtje’door jaap timmersNAA R D E N - ,,Veel mensen den-ken dat flipperen een kwestievan puur geluk is, maar hetvergt flink wat feeling, en af entoe een tikje of een duwtje.’’Lida de Haan (40) uit Naardenwerd zondag nationaal kampi-oene flipperen in Steenwijk.Haar eerste grote zege.

RTi Hilversum ontving in haaropeningsjaar 2009 een subsidievan 250.000 euro per jaar. De om-roep kreeg dit bedrag om een (fi-nancieel) debacle als dat vanvoorganger Omroep Hilversumte voorkomen.

Inmiddels heeft de gemeenteechter al flink het mes moetenzetten in de subsidie voor de lo-kale omroep. Hilversum heeftvoor 2011 een subsidie toegekendvan 161.000 euro, een daling van35 procent.

Als de raad morgenavond ak-koord gaat met de bezuinigings-plannen van het college, danwordt de situatie volgens de om-

roep nijpend. Van 2012 tot en met2015 krijgt RTi dan nog maar125.000 euro.

Het bestuur van de omroepmeldt dat het dan onverant-woord is om nog door te gaan.RTi kan namelijk ‘in de huidigemarkt’ naar eigen zeggen niet re-kenen op aanvullende inkom-sten. Bovendien zou de geplandesubsidie te laag zijn om de kos-ten voor personeel (vier partti-mers), programma’s, techniek enkantoorhuur te betalen.

Bal bij bestuurVerantwoordelijk wethouder JanRensen (PvdA) vindt echter datde bal bij het bestuur van de lo-kale omroep ligt. ,,RTi kondigdezelf aan een deel van de inkom-sten via externe bronnen binnente halen. Dat is niet gelukt. Zehebben niet voor voldoendedraagvlak gezorgd. De gemeen-telijke subsidie wordt gekort omRTi te prikkelen daar wat aan tedoen.’’

Noodkreet van omroepbestuur

‘Einde dreigt voorRTi Hilversum’door justin crombeenH I LV E R S U M - Het voortbestaanvan RTi Hilversum hangt aaneen zijden draadje. Als de ge-meenteraad van Hilversum mor-genavond ’ja’ zegt tegen de doorhet college voorgestelde bezuini-gingen, dan is het einde verhaal,meldt de jonge lokale zender.

De film handelt over het herstelvan de oernatuur op het eilandTiengemeten. Dit is een veelbe-sproken natuurproject.

Filmmaakster Sinke volgdedertien jaar lang met haar ca-mera ’hoe door mensenhandende vruchtbare landbouwgrondvan het eiland wordt omge-vormd tot wildernis’. De docu-mentaire is haar persoonlijkeverhaal over de vergankelijk-heid van het eiland en die vanhaar eigen leven. Eerder maakteDigna Sinke films over Bellevan Zuijlen en Atlantis.

Op haar website schrijft ze:’Mijn filmproject over Tienge-meten is altijd bedoeld geweestals een lange termijn project.Eind 1993 las ik in de krant datde dijken daar doorgestokenzouden worden en dat vrucht-bare landbouwgrond wildenatuur zou worden. Ik zou deontwikkelingen op dat eilandjein het Haringvliet filmen tothet eerste spontaan opgekomenboompje zo hoog zou zijn als iklang ben’.

De documentariste deed zeerintensief onderzoek. ’In mijnkast (kast D) staan inmiddelsnegen volle ordners die aanTiengemeten gewijd zijn, inkast C staan er nog drie. Enbovenop kast VI ligt een stapelkrantenartikelen, nota’s ennieuwsbrieven van een halvemeter hoog.’

’Weemoed en Wildernis’, 10 november,20.30 uur, Brediusweg 1, Bussum. Kaar-ten kosten kosten € 7,50. De cineastespreekt na afloop met bezoekers. Kaartentelefonisch (6938694) en digitaal (film-huisbussum.nl) beschikbaar.

Digna Sinke bijnazit in filmhuis

Digna Sinke. FOTO FILMHUIS BUSSUM

door jaap timmersB U S S U M - Het Filmhuis Bus-sum vertoont morgenavond dedocumentaire ’Weemoed enWildernis’ van cineaste DignaSinke. Bijzonder is dat zij aan-wezig is bij de nazit.

De parkeergarage is eigendomvan de gemeente en wordt vooralgebruikt door bezoekers vanwinkelcentrum Oostermeent. Degarage gaat om zeven uur ’s och-tends open en wordt ’s avondsom half negen gesloten. Op vrij-dag en zaterdag is dat half tien.

Op zondag - Huizen kent geenkoopzondagen - blijft de garagedicht.

In de garage worden kleinevernielingen aangericht, maarook verdwijnt er brandblusappa-ratuur of wordt leeggespoten.De herstelkosten bedragen in deeerste negen maanden van ditjaar al € 1050. Bij de nooduitgan-gen zorgen hangjongeren bo-vendien voor veel overlast.

De surveillance van politie enboa’s levert vanwege de beschik-bare capaciteit onvoldoende op.Door gebruik te maken van ca-mera’s hoopt het college dat de

daders van ongeregeldheden aande hand van beelden kunnenworden getraceerd. De beeldenblijven ongeveer twee weken be-waard en worden na meldingendoor de gemeente bekeken. Hetbetreft een proef voor een jaar.

Het voorstel voor toezicht zalbegin volgende maand in decommissie algemeen bestuur enmiddelen worden besproken. Degemeente wil voor het toezichtvijf vaste camera’s inzetten. Dekosten voor de aanschaf en plaat-sing van de camera’s en opname-apparatuur worden geraamd opongeveer € 4180.

Proef voor een jaar in Regentesse

Vernielingen in garagetegengaan met camera door henk van maanenH U I Z E N - Met cameratoezichtwil het college van burge-meester en wethouders inHuizen de toenemende over-last door hangjongeren in enrond de parkeergarage van deRegentesse tegengaan.

H U I Z E N - De Huizer Poëzie-nacht die vorig jaar voor het eerstwerd gehouden krijgt in januarieen vervolg in de vorm van deGooise Poëzienacht. Deze wordtgehouden op vrijdag 28 januari,een dag na de nationale gedich-tendag.

De organisatie is in handenvan de Werkgroep Gooise Po-ezienacht en de Bibliotheek Hui-zen-Laren-Blaricum. Onderdeelvan de bijeenkomst voor poëzie-liefhebbers is de prijsuitreikingvan de poëzievertaalwedstrijd.Deelnemers moeten een verta-ling maken van het gedicht ’Donot go gentle into that night’ vande in 1953 overleden Britse dich-ter Dylan Thomas.

De tekst van dit gedicht en eendeelnameformulier zijn tedownloaden via de website vande bibliotheek, maar ook te ver-krijgen bij de servicebalies van devestigingen in Huizen en Laren.Verder zijn ze te verkrijgen bij deboekhandels Flevo (Huizen), Ap-pelboom (Laren) en bij de Blari-cumsche boekhandel. De inlever-termijn sluit op 12 december.

Op de poëzieavond en -nachtin de bibliotheek van Huizenkrijgen dichters ook de gelegen-heid om uit eigen werk voor tedragen.

Vertaalwedstrijdtijdens GooisePoëzienacht

H I LV E R S U M - Irritatie in hetverkeer leidde zaterdagmiddagtot een heftige aanvaring op deLarenseweg in Hilversum. Eenbellende man stak bij de KleineDrift over zonder op te letten.Dat vond een 34-jarige automo-bilist uit Hilversum niet fijn. Hijsprak de beller door zijn openportierraam aan op zijn gedrag.Dat leidde tot een woordenwis-seling, waarbij de beller zo booswerd dat hij naar zijn auto liepen een koevoet uit de kofferbakpakte. Daarmee liep hij naar deHilversummer, die hij door hetopen raam wilde slaan met dekoevoet. De Hilversummer wisthet stuk gereedschap te grijpenen bleef vasthouden. Daaroptrok de ander hem door het raamfinaal de auto uit. Al die tijdhield de Hilversummer vast. Debeller liet als eerste los en ging ermet zijn paarse Golf vandoor. Depolitie zoekt deze man.

Boze bellerhaalt uit metzijn koevoet

Page 19: 2010 - 04 - Spinner Magazine

19 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

HetDPO2010wasmogelijkdankzijdehulpensteunvan:RobCapel,BasVis,JanMeijer,ToniaMeijer,AdJonker,GerardvandeSanden,JohnSnel,RubyPlasschaert,RenévanEgmond,RobWillemsen,AriePijl,PeterMatthijs,ErrolKlein,ErikBoes,PetervanTartwijk,CiskeVreuls,AlbertNomden,FrankDouwenga,RonaldOenema,PaulJongma,PaulLoerakker,MarkotenKlooster,JimJansen,LievenEngelbeen,MarkvanderGugten,WilkoWieffering,CharlotLuiting,MarijkeKool,JasmijndeJong,WilbertderKinderen,LaurensLinssen,Bert-JanBrinkhuis,EdwinNijs,BenBoogaard,RonaldKnor,GerritHurkens,SerfSchellen,ErnieGiesbergen,TheovanVroenhoven,LeoStelloo,MarcoEijkenboom,MartinvandenBerg,CorVinkers,HeleneVinkers,HenryGijsbertse

endesponsoringdoor:• AdventureBags• WizarddeFlipperkastSpecialist• HetSpeelautomatenArchief• GameXL• PINled• HighclassPinball

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er weer een dameswedstrijd gehouden worden. Bert Jan Brinkhuis neemt bij deze editie de organisatie voor zijn reken-ing. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipper-beeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De wedstrijdopzet is als volgt: er zijn 8 kwalificatiekasten. Iedereen speelt 1 partij op elke kast. De score wordt genoteerd en voor de beste 25 scores worden punten toegekend. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. De beste 8 speelsters uit de kwalificatie gaan vervol-gens door naar de halve finales. Daar spelen ze in 2 groepjes van 4. Van beide groepen gaan de eerste 2 door naar de finale. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur op de DPO site: dpo.nvfpinball.nl. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. Aan het DPO 2009 deed dan ook het maximaal aantal teams van vier person-en mee (12) en de finale was van hoog niveau. Ook dit jaar hebben zich al weer een aantal buitenlandse teams aangemeld en heeft ook deze competitie een internationaal karakter.

Er kunnen dit jaar maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. Gelukkig hebben we ook wat meer ruimte dit jaar, want de term “in de hitte van de strijd” kon in Veldhoven (DPO 2009) wel erg letterlijk worden genomen!

We verwachten voor de 13e editie van het DPO weer een sterk deel-nemersveld. Inschrijving kan via de eerder genoemde website en het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje. Net als bij de twee voorgaande edities zal Patrick Lemmens de wedstrijdleiding verzorgen.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Liefhebbers tot 16 jaar kunnen zich inschrijven. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnem-ers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis. De jeugdwedstrijd vindt plaats onder de bezielende leiding van Ronald Oenema en Wilko Wieffering.

5. Classic MatchOnze side-game van dit jaar is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 10 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de ingewijden: onze Classic Match telt niet mee voor de WPPR!

Loterij: “Feel Lucky?”Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als al-tijd de spectaculaire hoofdprijs: een echte dot-matrix flipperkast. Dit keer is dat een Dirty Harry (WMS ’93), een populaire kast uit de hoogtijdagen van Bally-Williams. Harry Calaghan’s kreet “Feel Lucky?” is zeer van toepassing bij deze loterij.

Dirty Harry ‘93

Deze kast is absoluut de moeite waard om wat loten te kopen. Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen zoals translites en onderdelen-cheques. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flipperterrein kunnen worden ontwikkeld. Bij meer dan 800 verkochte loten zal er zelfs een tweede flipperkast verloot worden, en wel een Gilligan’s Island.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten zijn verkrijgbaar via de dpo-website en tijdens het weekend bij de entrée.

6 en 7 novemberin Steenwijk

dutchpinballopen 2

010

Page 20: 2010 - 04 - Spinner Magazine

In de laatste Spinner heeft u mij moeten missen met een column. “Jammer”, zullen sommigen denken,”so what”?, weer anderen. Mij zit het in elk geval niet lek-ker, ik voel me prettig bij regelmaat en kan alleen maar tegen de onderbreking ervan als dat een nieuw en ver-rassend hoogtepunt in mijn leven is. Dus: Mea culpa, mea maxima culpa. Deze quote schud ik even uit mijn mouw als gevolg van mijn Rooms Katholieke opvoe-ding vroeger, het is mijn schuld, het is hartstikke mijn schuld ! En dat nieuwe en verrassende hoogtepunt was er ook niet eens, ik was gewoon een beetje druk met andere zaken. Katholieke opvoeding van vroeger kwam mij vooral over als een kwestie van schuld en boete. En alhoewel ik al heel lang niet meer praktiseer, zijn bepaalde dingen zo ingeprent dat je ze niet meer ver-geet. Soms handig, soms niet. Dus Schuld en Boete. Ik ga het nu meteen inlossen:

Enige tijd geleden konden wij op het forum lezen dat onverlaten het presteerden om bij leden van ons flipper-kasten te jatten. Het net-werk ging open, iedereen op de uitkijk, tips, trucs, verzekering en wat al niet meer. Ik meen te weten dat de kasten niet meer terug-gevonden zijn.

Er werden ook suggesties aangedragen om herhaling te voorkomen: 220V erop, aan de ketting, Zjerman Sjeppurds, Lucht Mobiele Brigade, Gordon enz. Alle-maal leuk bedacht, maar amper uitvoerbaar. (Alhoe-wel, Gordon in de kast?).

Ik heb een beter idee. Ik kwam erop omdat ik nog-al veel lees. Ik ben op een gegeven moment maar lid van de bibliotheek (biblio-theca) geworden omdat twee boeken in de week kopen nogal kostbaar wordt en bovendien mijn huis er al vol mee staat. En als je veel boeken hebt, en vrienden, leen je ook wel eens wat uit. Je kent het wel, vaak moet je er om vragen om het terug te krijgen, als je tenminste nog weet aan wie, wanneer en wat je uitgeleend hebt. Toen ik dat door had heb ik een EX LIBRIS gemaakt en in al mijn boeken geplakt. Ex Libris (Latijns) betekent: uit de boekerij van of uit de boekencollectie van. Het is een plaatje met een afbeelding die je zelf kunt verzinnen, met de tekst ex libris en je naam. Ex libris William Rijnbeek: uit de boekencollectie van William Rijnbeek. Het helpt echt, alle boeken kwamen keurig terug, al dan niet vergezeld

van een aardigheidje, een goed gesprek over het boek of wat dan ook. Toen ik merkte dat dit dus echt werkt heb ik het principe ook verder toegepast. Ik zeg erbij dat ik geen klassieke opleiding heb genoten, dus of de Latijnse spelling klopt weet ik niet. Maar het gaat om het idee, de gedachte, toch? Mijn eerste vrouw wilde ooooo zoooooooooo graag een tatoe en ik, schat die ik toen nog was, mocht het verzinnen. Nou, je voelt het aankomen, prachtig plaatje van mij met de tekst EX UXOR William Rijnbeek. (Uit de collectie vrouwen van William Rijnbeek). Ik zeg je: nooit meer problemen gehad, nou ja een hele tijd later maar dat is een ander verhaal. Maar het gestanste nummer in je motorblok is eigenlijk ook iets dergelijks toch? Je voelt al aan waar ik naar toe wil….

Een EX ARMARIUM !!! Uit de kastencollectie van !!! Uitgevoerd als sticker en op een dusdanige plaats aan-gebracht dat het de kast fysiek ( de binnenkant, of onderop) geen schade aandoet. Ik zeg je dat dit de

waarde van de kast gaat vermeerderen. Je zal toch op het punt staan om een kast te kopen en je laatste checkpoint is de Ex Arma-rium ! Wat zie ik daar? Ex Armarium Rob Willem-sen ! Neeeeeeeeee ! Super, dan weet je dat het tech-nisch snor zit !Ex Armarium Paul Jong-ma ! Jaaaaaaaaa jongens, champ-kassie!Ex Armarium Ruud Kooij ! Whooo, altijd droog gestaan !Als er een aantal stickers op zitten kan je ook een nostalgische reis in het verleden maken: “tja die kast heeft een mooi leven gehad, bij Jonathan, bij Marijke, bij Ben, bij Taco, tsjonge jonge” !Dan heb ik het nog niet over de grafische hoog-

standjes die met zekerheid gaan ontstaan; kunst an sich ! Collectors items ! Vaste rubriek in de Spinner met elke maand paginagroot een afbeelding van een nieuw ingezonden Ex Armarium in full color ! Levendige ruil-handel !

Goodbye flyer, welkom Ex Armarium !

En de boeven? Simpel, een gestolen Rembrandt laat je ook niet aan de visite zien. De gepikte kasten komen gewoon weer via losgeld terug.

WILLIAM RIJNBEEK

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 21: 2010 - 04 - Spinner Magazine

GESPOT

HalF slEEVE

Creature from the Black Lagoon. Ik heb de kast jaren lang gehad, en had zelfs de attractmuziek als message op mijn antwoordapparaat staan. Die was nogal lang, en de mensen die dan de hoorn op de haak gooiden voordat de mes-sage was afgelopen werden daardoor niet geregistreerd.

Op internet staan verscheidene pinball tattoos. De pinball van Torbjörn Molander is een heel bekende en die van Amy Gunson ook. Daar is zelfs al eens iets over gepubliceerd in de Spinner. Per toeval kwam ik laatst een Creature tattoo tegen. Tja, waarom ook niet? Ene Julio Rodriguez heeft hem gezet.

Quote:Placement: ArmComments: this tattoo design actually came from a pinball machine .the guy that got this sells and collects old pinball machines and this was his favorite one .i just have the inside of his arm left to go when i finish that ill post more pics.

RICHaRD Baan

21NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 22: 2010 - 04 - Spinner Magazine

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en nederland

NIEUW!

-moneyorderbetalingeninUSA

-postadresUSA

-ophaalservicebinnenDuitsland

-paypalbetalingenworldwide

-EBAYproblemsolvingDuitsland

Harry Brand, VlaardingenHuig Hartevelt, KatwijkRonald Barrow, LekkerkerkMaurice Mulder, MuidenJohan Griesdoorn, BeekbergenMerlijn Vink, TilburgFrank Faber, PurmerendMarc Dekker, AvenhornGert-Jan Smeijers, RijssenWalter van der Rijt, Venray

NIEUWE LEDENNatalie Bouwens-Flokstra, EestergaJeroen van der Ham, LelystadJoeri Stroobants, MerksemCasper de Moel, HaarlemFerry Blom, MijdrechtJesper Balk, ZwolleAlex Kalse, OosterhoutNbMark Kalse, OosterhoutNbEls Valent, UtrechtKenny Dogger, Amsterdam

Sandra Lenaerts, HoevenenBaz Schilders, EindhovenMike Eysackers, HoevenenFarian Franssen, LeidenJorn Rongen, DeLutteJarno Borgs, MiddelburgDebby de Man, RotterdamGuus Namink, LandsmeerJukebox Gallery, LeerdamNico van Dijk, Koedijk

Page 23: 2010 - 04 - Spinner Magazine

SPECIALE STERN

lImItED EDItIOn aVataR.Tijdens het DPO 2010 in Steenwijk konden de bezoe-kers ‘m spelen: Stern’s nieuwe Avatar. De reactie waren overwegend positief. Het eerste wat opviel is dat de kast er bijzonder goed uitziet met die 3D kop. En qua spel: nog helemaal niet zo makkelijk. Maar wel leuk. Multiball is een leuke optie, maar nog leuker als je er wel wat voor moet doen. Intussen is de kast ook in exploitatie op meerdere plaatsten te spelen. Maar dat is nog niet alles: er komt ook een speciale editie…Op 23 november stuurde Stern Pinball het persbericht de wereld in dat er een limited edition van Avatar zal verschijnen. Helaas ben je al te laat als je er een wilt hebben, want de oplage van 250 stuks was binnen zeer korte tijd verkocht aan de verkooppunten van Stern Pin-ball.

Het Limited Edition model heeft een aantal verbeterin-gen en aanpassingen t.o.v. de normale Avatar machine;• De Amp Suit beweegt niet langer enkel omhoog

en naar beneden, maar heeft nu ook bewegende benen die omhoog en naar beneden marcheren.

• De Transporter Pod heeft nu ook een bewegende deksel die open en dicht gaat.

• Er zit een Shaker Motor in de kast• Er zitten een aantal extra poppetjes in de kast,

waaronder Kolonel Quaritch in zijn Amp Suit als ook Na’vi poppetjes boven de N-A-V-I targets.

• Er zitten meer lampjes in de kast. Dit betreft CPU gestuurde lampjes die om de General Illumination verlichting zijn geplaatst.

• De Arch is weer van metaal i.p.v. plastic. • Er is een verbetering aan de side rails aangebracht• De Lock Bar en het vergrendelingsgedeelte zijn

weer als vanouds• Er zit net als de Twilight Zone een witte Power-

ball in het spel. Daarvoor is ook een extra sensor aangebracht en is de software anders geprogram-meerd (hogere score met de powerball).

• De nieuwe software geeft ook een aantal nieuwe spelelementen

• De siderails zijn verchroomdOok zijn de eerste 25 exemplaren gesigneerd (onbe-kend door wie). Alle 250 Limited Edition modellen hebben af fabriek een extra hard coat laag, zijn apart genummerd en hebben een speciaal plaatje op de kast en een certificaat van echtheid.Binnen de vereniging is bekend dat er in ieder geval één naar Nederland zal komen.

23NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 24: 2010 - 04 - Spinner Magazine

mICHEl Van KuIjK

Nadatikinhetnajaareenartikelhadgeschrevenoverbeschermenvanjespeelvelddoormid-delvanPOLYSHIELD(zieSpinner2van2010)ophetESPP,kreegikop8oktobereenmailtjevanBas.Omdatsteedsmeerledendemoeitewillennemenomhunflippersendaninhetbij-zonderhunspeelveldenintopconditietekrijgenhadmengedachtommaareenstestartenmeteennieuwerubriek.OfikinteressehadomeenkeerbijEdHagelangstegaaninAlblas-serdam.

Waarom nou “Ed Hage” zult u zeggen…….Ed Hage spuit ook speelvelden. JAWEL!!! En hoe.

Ed Hage is niet alleen flipperfanaat en al tijden lid van de NFV, maar heeft ook een bloeiend bedrijf in het ontwer-pen, spuiten en re-stylen van alle soorten meubelen. Pas ergens een leuk oud kreukje op de kop getikt op de rom-mel markt?? Ed kan het elke structuur of kleur geven die u wilt. Ook blijkt het bijzonder goed mogelijk te zijn om een speelveld bij Ed te laten voorzien van een prima Clear-coat. Tijd om maar eens contact op te nemen. Na een paar e-mailtjes pakte ik de telefoon en belde om te kijken of we eens wat konden afspreken. Zo gezegd, zo gedaan.Rond 19.45 uur reed ik rond op het bedrijvencomplex bij Albasserdam. Na kort gezocht te hebben in de stromende regen zag ik het gebouw waar ik moest zijn. Nadat ik mijn auto had geparkeerd stapte ik door de nog steeds vallende regen binnen in de werkplaats Van Ed.

Een hartelijke man kwam me tegemoet en stak lachend zijn hand uit. “Welkom… Eerst maar een bak koffie??

vroeg Ed. Een bakkie gaat er natuurlijk altijd wel in. Rond-kijkend in de werkplaats zag ik een flink aantal meubels staan, van modern tot klassiek en van compleet gerestau-reerd tot een dikke losse plank. Al snel staan we even over het waardeloze weer te praten. En kwamen samen tot de conclusie “Echt flipperweer “.Ed gaat me voor naar zijn aankomende showroom waar nu wat dingen in opslag staan en een aantal comfortabele stoelen. Ik pak mijn schrijfblok en stel mijn 1ste vraag.

Waarom meubel spuiter en geen autospuiter?Ed schiet in de lach en begint voorzichtig met zijn ant-woord. ‘Tja, hoe zal ik dat is zeggen…..auto’s spuiten kan ik ook wel hoor, dat heb ik in het verleden zat gedaan. Maar het is me te beperkt en ik heb geen zin in van alles en nog wat eerst te moeten afplakken om dan eens een keer te kunnen gaan spuiten’.

Hoe ben je er toe gekomen om een eigen bedrijf te beginnen in de meubelsfeer?Ed: ‘Ik ben ooit eens begonnen als kunststof bewerker. O.a. het bewerken van helikopter body’s. Ook hier kwam natuurlijk het nodige spuitwerk bij kijken. Tussendoor ben ik ook nog een jaartje gevangenisbewaarder geweest, maar dat was toch niet echt mijn ding. Daarna toch weer terug naar mijn vakgebied. Bij “Struik en Hammerslag” in Strijen werkte ik 6 jaar. Ze zijn gespecialiseerd in interieur-bouw van luxe jachten. Ook nog bij “Spie spuiterij” in Rot-terdam gewerkt, waar ik als snel 1ste spuiter was en met regelmaat vervangend bedrijfsleider.Sinds 2003 ben ik voor mezelf bezig. Ik heb diverse tech-nieken geperfectioneerd zoals het marmeren van diverse materialen. Bijvoorbeeld een open haard schouw of een keukenblad’.

Hoe kwamen de 1ste speelvelden bij jou terecht?Ed: ‘Dat zal ik je vertellen, naast mijn bedrijf zit een bedrijf dat zich bezig houdt met het bouwen van custom motor-fietsen. “Violator motorcycles” Een van hun klanten is Bar-ry Stolp. Velen van ons zullen Barry kennen van de gewel-dige BAF Flipperavonden die hij met zijn vriend Gerard van de Sanden met regelmaat organiseert. Dus Barry kwam binnen voor een praatje en vroeg aan mij of ik ook speelvelden van flipperkasten in een nieuw jasje kon steken. Uiteraard kan ik dat. Het 1ste speelveld wat Barry kwam brengen was aan de boven zijde netjes leeg

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

speelveld clear coating“Hetglimtalseenapenkontindemaneschijn”

EdHagemeteenkleuren-waaier.

Page 25: 2010 - 04 - Spinner Magazine

gemaakt. Nadat ze het speelveld hadden leeggemaakt hadden ze de gaatjes van o.a. de lampjes afgedicht met papieren propjes om de fittingen e.d. te beschermen. Dit was eigenlijk wel het begin, op hun BAF Flipperavonden waar veel volk over de vloer komt werd gesproken over de spiegelgladde speelvelden en natuurlijk kwam mijn naam dan ook ter sprake. En dan komt natuurlijk van het een het ander…..’

Zou je in het kort kunnen vertellen hoe het in zijn werk gaat?Ed: ‘Meestal ontstaat het 1ste contact via de e-mail. Men-sen (veelal NFV leden) mailen me met foto’s van hun speel-veld en de vraag wat het ongeveer zou gaan kosten. Een clearcoat moet je ongeveer op zo’n 100 tot 150 Euro reke-nen. Die prijs is een HOBBY prijs. Zo zie ik het bijwerken van speelvelden dan ook als een hobby. De uiteindelijke prijs spreek ik vooraf met de mensen af op het moment dat ze hun speelveld brengen.

Nadat we contact hebben gehad via mail en/of telefoon brengt men zijn speelveld langs.Als er nog dingetjes moeten worden bijgewerkt kan ik dat ook voor hun doen, maar dan word de prijs wel anders. Naar gelang wat men wil zal er dan een bedrag bij komen, oplopend van 50 tot 300 euro.

Ik ruw eerst het veld op met een soort schuurspons (scotch pad). Daarna ontvet ik het veld met een wateroplossing om alle suikers te verwijderen, deze komen op het speel-veld door aanraking met handen. Daarna een 2de ontvet-ting met een oplossing op thinner basis. Als het veld droog en schoon is gaan er 4 lagen blanke primer op. Als deze droog zijn heb ik genoeg lak dikte opgebouwd om de eventuele beschadigingen bij te werken. Als dat gedaan is. Nogmaals schuren met een korrel 600 en natuurlijk weer ontvetten. Daarna gaan er nog eens 4 lagen glans lak op. Deze brengen we aan met een hoge druk spuit pistool. Het grote voordeel is dat het een ZEEEEEER fijne nevel geeft die superglad uitvloeit’.

8 Lagen?? dat is nogal wat!!Ed: ‘Ik probeer een speelveld natuurlijk zo glad als maar mogelijk is af te leveren. Die 8 lagen zorgen er voor dat bijna alle kiertjes en naadjes, ook die tussen de inserts zo glad als mogelijk zijn. En dat een flipper bal er niet na 100 spelletjes alweer doorheen zit’.

Je vertelde net dat je ook een speelveld kan bijwer-ken. Airbrush?Ed: ‘Ja,daar gebruik in onder andere een airbrush voor, maar ik werk ook veel met een set dunne penseeltjes. Eerst de boel strak zetten, schuren, en dan opnieuw in de lak. Ik gebruik hier alle mogelijke technieken voor. En werk

25NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

EenIronManspeelveldtij-denshetclear-coatproces.

Page 26: 2010 - 04 - Spinner Magazine

voornamelijk met acryl verf, die ik zelf op kleur meng. Ik heb hier enkele uitstekende kleuren waaiers voor. Acryl heeft als voordeel dat het super snel droog is. Als alles net-jes is, kan het veld in de clearcoat’.

Hoelang ben je ongeveer bezig met een speelveld?Ed: ‘Afhankelijk van de schades . Tja…een speelveld waar alleen een clearcoat op gaat een week of twee. Moeten er veel schades worden bijgewerkt dan moet je er vanuit gaan dat elke kleur een dag extra kost, en een dag of 4 voor het strak zetten. Dus het kan oplopen tot een week of 5-6’.

Is er een speciale lak die je gebruikt voor de speel-velden?Ed: ‘De ontwikkeling in de lakken staat niet stil, we heb-ben net weer lakken ingekocht met NANO technologie, deze lak is zo super sterk dat je echt met een bos sleutels aan de slag moet wil je hier nog krassen in krijgen. Maar de lak die ik voor de speelvelden gebruik is er een die uit twee soorten bestaat, elk met zijn specifieke belangrijke kenmerken. Het is een combinatielak van “polyurethaan

en acryl” die eerste heeft als plus punt dat het zeer sterk is. Dus slag en kras vast. En de Acryl heeft als kenmerk dat hij helder is, niet verkleurt en lichtgeleidend is. Dat heeft als pluspunt dat de inserts goed oplichten. Een ander groot voordeel van deze lak is dat hij enigszins flexibel blijft en niet verkleurt. Dat moet ook wel, een speelveld krijgt natuurlijk flinke klappen van de flipper bal. Als de lak dan te hard is zou hij barsten.

Heb je zelf ook een flipperkast?Ed: ‘Op dit moment even niet. Ik heb een “Electra” gehad. Een super kast vond ik dat, ook de kids vonden hem gewel-dig. Maar die is weg, er komt wel weer wat anders hoor. Ik weet alleen nog niet welke’. Na nog even wat doorgepraat te hebben neem ik afscheid van Ed. Ik neem me voor om eens te kijken welk speelveld als 1ste in aanmerking komt voor een Clearcoat van Ed Hage. De Monster Bash?

Meer informatie over wat Ed Hage zoal doet, kun je vin-den op zijn site.http://www.edhage.nl/

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Heteindresultaatmagerwezen!

Page 27: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Heteindresultaatmagerwezen!

Wij hebben regelmatig tweedehands / nieuw

gebruikte flipperkasten in de

verkoop.

Bel ons voor de meest recente voorraad.

GAME-XL

Game XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 28: 2010 - 04 - Spinner Magazine

lauREns lInssEn

Detroitisvolgensveelmensen,inclusiefbewonersvandestadzelf,eenstadwaarweinigbijzonderstezienis.DatgeldtalleennietvoordeomgevingvanDetroit!

Nadat ik in het voorjaar van dit jaar min of meer bij toe-val terecht was gekomen in het Pacific Pinball Museum van Michael Schiess (zie Spinner 2010, nummer 3), ben ik voorafgaand aan een verlate zomervakantie op het inter-net op zoek gegaan naar flipper bezienswaardigheden in de buurt van de Toronto en Chicago. Maar mijn zoektocht kwam ergens anders uit: in Novi. Een kleine (50.000 inwo-ners) suburb van Detroit. Voordat ik daar terecht kwam heb ik nog een kleine tussenstop (virtueel) gemaakt bij Marvin’s Marvelous Mechanical Museum in Farmington Hills, ook in de staat Michigan (uitspreken zonder de T die veel Nederlanders gebruiken). Dat leek me een mooie bestemming al was het maar als eerbetoon aan de pinre-pair site Marvin3m. Toen hielp Ben Boogaard me uit de droom. De pinrepair site is niet van Marvin maar van Clay Harrell. De kans dat ik hem tegen het lijf zou lopen is wel heel erg klein als het museum en pinrepair niet van dezelf-de man zijn.

Via de website van het Pacific Pinball Museum kwam ik terecht op de site van het Detroit Pinball Museum: Tilt Town. Op de site (www.detroitpinball.com) was niet bij-zonder veel te vinden over openingstijden en de precieze locatie, maar een mailadres was er gelukkig wel. Kort en goed: het museum wilde wel open gaan op de dag dat ik op weg was van Chicago naar Toronto en toch ergens moest overnachten. De afspraak was gemaakt. Oh ja, de mail was ondertekend door ene Clay. Het zou toch niet…?

Jawel, de initiatiefnemer van Tilt Town is de bekende Clay van pinrepair, die overigens sinds kort lid is van de NFV!

Met wat Heineken en Grolsch onder mijn arm ben ik op pad gegaan voor een Tilt Town Saturday. Clay is Tilt Town begonnen omdat een lokale videotheek waar 15 van zijn flipperkasten stonden ermee ophield. Door Video-on-demand en downloaden is er in de VS met een videotheek bijna niets meer te verdienen. Dat stelde Clay voor een probleem, want waar moest hij zijn flipperkasten laten? Thuis was niet echt een optie. De kelder stond al vol met de rest van zijn collectie. Een kleine 120 flipperkasten….. De collectie die daar staat is een overzicht van alle genera-ties flipperkasten: woodrails, wegdeheads, EM, SS, DMD tot en met de laatste Sterns. Daarnaast heeft Clay er nog een paar pre-video arcade games. Voor een overzicht met foto’s zie: http://marvin3m.com/mypins.htm. Die 15 pasten daar niet meer bij, dus een alternatief moest gezocht worden.

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

DeentreevanTiltTown

Flipperen op reis: tilt town

Page 29: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Clay is actief lid van de Detroit Pinball League. Deze league wordt gespeeld bij de leden van de league thuis (zoiets als de LFC), maar door de mooie collectie van twee leden (waaronder Clay) werden de League avonden vooral bij die leden gespeeld. En dat begon een klein beetje te ver-velend te worden. Clay kon na elke League avond de kel-der weer schoonmaken, de kasten weer afstellen en wei-nigen staken hun handen uit de mouwen (anders dan om te flipperen). Twee problemen, met één logische oplos-sing. Bedrijvigheid rondom Detroit is niet zo booming, dus de huur van bedrijfsruimte is te betalen. De vrouw van Clay ging (geheel belangeloos) zoeken bij makelaars in de omgeving en vond een betaalbare loods van ongeveer 300m2 op een industrieterrein in Novi.

Maar het mocht niet een herhaling van de ervaringen thuis worden. Geen weinig bijdragende bezoekers en veel werk voor Clay. Daarbij is het goed om te weten dat het niet moeilijk is om veel bezoekers te krijgen. Detroit en Chica-go zijn grote steden en voor Noord-Amerikaanse begrip-pen niet te ver rijden. Volgens Clay hoeft hij maar een aan-kondiging te doen in de usenetgroep r.p.g.pinball en er staan de volgende Tilt Town Saturday een kleine 500 man voor de deur te dringen. Clay werkt voor Tilt Town met een lidmaatschapsysteem. Je kunt je lidmaatschap betalen in natura door machines te doneren/repareren of mee te werken bij de verbouwing, of door een flinke financiële bijdrage te leveren. En die financiële bijdrage is een beet-je gebaseerd op draagkracht. Dat is het plan, de eerste tekenen zijn gunstig: er staan een man of 30 te flipperen,

één daarvan heeft flink meegeholpen bij de verlichting, een paar met het maken van een tussenvloer, weer ande-ren met schilderen. Het deed me denken aan de foto’s die ik heb gezien van de verbouwing van het Funhouse. De “in natura” variant loopt volgens Clay goed. De financi-ele bijdragen kunnen natuurlijk wel beter, maar het is nog vroeg. Dit is pas de tweede keer dat Tilt Town echt open is en mensen die een financiële bijdrage willen leveren, willen toch eerst zien wat ze voor hun bijdrage krijgen. Volgens Clay loopt er vanavond een “fat-cat” tussen die waarschijnlijk wel een financiële bijdrage zal leveren. De man in kwestie loopt van machine naar machine als een kind in een snoepwinkel.

Opmerkelijk vind ik de verhouding DMD-EM-SS. Het aan-deel DMD is, hoewel er behoorlijk recente machines zoals een Iron-Man tussen staan, aanzienlijk kleiner dan in het Funhouse. Clay heeft een praktische verklaring: “We spe-len wedstrijden bij voorkeur op de EM machines. Er lopen hier spelers rond die een potje op een DMD machine mak-kelijk een uur kunnen laten duren als je de afstelling niet heel heel streng zet. Daar is geen lol aan voor iedereen die niet zo goed is. Als je de machine über-streng zet, is een medium speler in een minuut zijn bal kwijt, als je de kast op de medium speler afstelt, moet hij een half uur wach-ten terwijl een “Keith Elwin-speler” een potje speelt. Bij een potje op een EM kan iedereen pech hebben en kun-nen ook minder goede spelers een keer goed spelen en veel geluk hebben. De rol van geluk wordt groter, maar daardoor is het wel voor meer spelers leuk. Niet ieder-een heeft zin om Keith Elwin weer een keer te sponsoren door aan een wedstrijd mee te doen waar ze zo goed als geen schijn van kans hebben om ooit te winnen, terwijl ze in ranking niet zo ver onder die toppers spelen. De aller-besten vinden het misschien niet meer leuk om mee te doen aan een wedstrijd waar je ook veel op EM machines speelt, maar je krijgt er veel plezier van de net iets min-dere spelers voor terug.” Maar de grotere rol voor de EM machines betekent natuurlijk dat er meer aandacht moet worden besteed aan de bedrijfszekerheid van die machi-nes. Volgens Clay is het wedstrijdklaar krijgen van een EM machine eerst wat werk, maar daarna is het een kwestie van goed afstellen en niet meer aankomen. De balsnelheid ligt lager, de slijtage ook. Vaak wordt een EM machine vol-gens Clay gefixt, niet echt gerepareerd. Waar DMD kas-ten vaak een complete overhaul krijgen, gebeurt dat voor EM machines minder vaak. Clay maakt hierbij wel duide-lijk dat hij alleen spreekt over de machines die hij kent in de buurt van Detroit. Zonder een kwaad woord over de afstelling van de EM machines in het Funhouse te willen

29NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Devanityplatevanéénvandebezoekers

Flipperen op reis: tilt town

Page 30: 2010 - 04 - Spinner Magazine

zeggen, de machines die in Tilt Town staan, zijn geweldig afgesteld. De kasten reageren supersnel en de flippers zijn ongewoon strak. En dan te bedenken dat die machines een paar maanden geleden voor een deel nog gewoon in de exploitatie stonden!

Zo komen we terecht op het onderwerp waar Clay om bekend staat: de techniek. Ik vroeg hem of hij zich beseft voor hoeveel mensen zijn website een soort bijbel is. Ook op niet Engelse sites wordt veelvuldig naar pinrepair ver-wezen. Het NFV forum is daar een goed voorbeeld van. Met een glimlach zegt hij dat hij door de verkeersstatistie-ken wel doorheeft hoeveel bezoek er is, maar dat hij het bezoekersaantal niet echt volgt. Dat verkeer door de site is er ook de reden van dat zijn pinrepair voor een groot deel op de site van marvin3m is ondergebracht. Eerst had Clay een andere site, maar die werd te druk belast. In ruil voor onderhoud aan de site van Marvin, mocht Clay daar zijn pinrepair neerzetten.

Clay is begonnen met de flipperhobby toen hij naar de universiteit ging. Daar was een grote arcade, waar hij iets teveel geld uitgaf aan spelletjes: het leek hem goedkoper om een eigen kast te hebben. In 1988 heeft Clay op een veiling heeft hij zijn eerste machine gekocht: een Spider-man uit 1980. Thuis gekomen bleek er het nodige niet te werken. Hij had geen handleiding, dus het puzzelen begon. En die puzzel vond hij leuk om te doen. Zo kwam het dat hij meer machines kocht. Hij sprak met anderen in de flipperwereld over de problemen die hij bij het repare-ren tegenkwam en over de oplossing van bepaalde proble-men, over de handigheidjes. Zo verzamelde hij veel kennis over veel verschillende problemen van alle mogelijk machi-nes. Die begon hij vast te leggen, met name voor eigen gebruik. Met de opkomst van internet zag hij de kans om zijn kennis te publiceren zodat anderen er ook wat aan zouden hebben. “The rest is history.” Maar er is een ver-volg, of beter gezegd aanvulling op pinrepair in de maak: “Pinball ninja”.

Pinball Ninja kun je zien als de link tussen de pinrepair handleiding en het oplossen van problemen met een spe-cifieke kast. Op het webloog www.pinballninja.com doet Clay een poging om in 365 dagen 500 kasten te repareren. Van elke reparatie schrijft hij een verslag, met bij elk repa-ratieverslag de nodige foto’s en een tip: “The Take Away”. Inmiddels (22 november 2010) zit Clay op 406 reparaties. Om de 500 binnen een jaar te halen wordt dus nog las-tig, maar wellicht zit er nog een mooie eindsprint in. Maar veel belangrijker dan het halen van dat aantal is dat je door zijn beschrijvingen goed kunt zien hoe hij te werk gaat bij het oplossen van een probleem. Hiermee hoopt Clay de flipperaar te helpen voor wie de pinrepair handleiding te technisch is, en niet stap-voor-stap genoeg. Je kunt op Pinball Ninja ook vragen stellen over problemen die je zelf tegenkomt. Geen idee hoe lang Clay dit het kan volhou-den om op de vragen antwoord te geven, maar zijn stel-ling is: hoe meer antwoorden ik geef, hoe minder vragen er zullen volgen. Clay hoopt dat dankzij zijn inspanningen kasten minder snel worden afgedankt en op de brandsta-pel belanden. Daarvoor is het spelletje veel te leuk.

Een vraag over de video’s “This old Pinball” kan natuur-lijk niet ontbreken: wanneer kunnen we de volgende ver-wachten? Clay begint wat te lachen en wijst om zich heen: “Tilt Town kost me voorlopig nog flink wat van mijn tijd. Er moet nog het één en ander gebeuren wil ik nog wat tijd overhebben om weer een video te maken. Het lijkt mis-schien niet veel, maar er komt toch meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Clay,akaShaggy,akaPinballninja!

Page 31: 2010 - 04 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

GESPOT

December is traditiegetrouw de maand voor kadootjes. Een flipperkast kado geven is leuk, maar misschien wat over-dreven. Er zijn echter ook kleine hebbedingetjes die met onze hobby te maken hebben. Edwin Nijs vond deze ‘gad-get’ op het worldwideweb. ..Zie: http://www.newpotatotech.com/PINBALL_MAGIC/pinball_magic.htmlen http://www.thegreenhead.com/2010/11/pinball-magic-ipad.php

Page 32: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Het was een leuke,geweldige succesvolle en prachtige trip naar Rome! De wedstrijd opzet was anders dan ze hadden vermeld. De kwalificatie bestond uit twee en halve dag kwalificeren op vijf verschillende kasten nl Iron man, Big Buck Hunter, Ripleys, Spider-Man en de nieuwe Avatar. Afstellingen geen tournament mode en met extra ballen.

Je kon 5 tickets kopen voor 5 euro om een kwalifica-tie te doen op alle vijf de kasten. Op het einde van de kwalificatie kreeg de hoogste per kast 100 daarna 85, 70,65,60 enz. Wat heel opmerkelijk was was dat je daarna oneindig tickets kon blijven kopen om per kast je eigen score te kunnen verbeteren van die reeks van vijf. Aan het einde van de rit gingen de beste 8 door naar de halve finale. In eerste instantie was dit 16 maar dit hebben ze bijgesteld omdat de opkomst erg laag was met 20 deelnemers wat te maken had dat het op doordeweekse dagen werd gehouden en dat het vrij kort vermeld was dat dit toernooi werd gehouden.

De 8 finalisten werden verdeeld in twee groepen van vier waarbij de hoogst gekwalificeerde in die groep 2 kasten mocht uitkiezen en de tweede 1. Er werden dus drie potten gespeeld met een puntenverdeling 7 voor de eerste en daarna 5,3 en 1 punt voor de laatste waar-

bij de beste twee doorgaan naar de finale. De finale was ook anders dan vermeld om de één of andere reden want eerst zouden er vijf potten worden gespeeld en uiteindelijk werd het één pot met zijn vie-ren op de nieuwe Avatar.

De kwalificatie verliep bij mij heel erg moeizaam waar-bij ik geen enkele pot lekker heb gespeeld en heb me met een beetje moeite als 8e toch weten te plaatsen. Brenn wist zich heel knap als eerste te plaatsen en de Italiaan heel gemakkelijk als tweede en Taco als 5e. De twee halve finale poules bestonden uit mijzelf, Brenn, Frank Bona en zwitser Lavente en in de andere groep zat Taco, de Italiaanse wereldkampioen, Micheal Trepp en een Fransman. Op zich een gunstige loting waarbij de mogelijkheid er was dat we alle drie in de finale zouden kunnen staan. Het pakte voor Taco jam-mergenoeg wat minder gunstig uit doordat hij een paar hele ongelukige potten had waardoor de Italiaan en de Fransman doorgingen naar de Finale.

Ik speelde de eerste pot op Spider-Man en werd afge-droogd met mijn 96 miljoen tegen de 150m van Laven-te, 200plus voor Brenn en Frank Bona 230m. Ik was toen verschrikkelijk pissed off waarbij mijn krukkie het bijna moest ontgelden en naar buiten ben gerend en heel Rome bij elkaar heb geschreeuwt met DAMMIT....! Daarna even alles op een rijtje gezet met dat ik de vol-gende twee moet winnen om door te kunnen gaan en gerealiseerd te hebben dat succes enkel en alleen maar een verzameling is van teleurstellingen.

Daarna werd de tweede pot gespeeld op de Big Buck Hunter met dezelfde volgorde van spelers zoals ik ze net heb geschreven. Met mijn eerste bal kwam ik met heel goed spel goed uit de startblokken met 24m tegen 1m, 1m ,2m, bal twee maakte ik er 40m van tegen 7m voor lavente, 4m voor bona, 6m voor Brenn en met bal drie eindigde ik op 42m, 17m voor lavente, 7Frank en 8m voor Brenn. Dit kwam voor mij heerlijk uit want door mijn zeer matig begin van 1 punt stond na deze ronde de teller bij allemaal op 8 waarbij de laatste pot op de Avatar de beslissende pot was welke twee er door gingen naar de finale.

Ook bij deze pot legde ik de lat meteen hoog door met de eerste bal 46m neer te zetten tegen 3m ,5m 2m. Bal

Flipperen op straatniveau

(4)

Van6tot8oktobervondtijdensde38eeditievandeEnadaRomebeurshet‘RomePinballTournament2010’plaats.Erwarenmeerdan20topspelersuittienverschillendelandenafgereisd.DeNederlanderRenevanGoolgingeruiteindelijkmetdehoofdprijsvandoor:eensplinternieuweBigBuckHunterflipperkastvanStern.Renedoetzelfver-slagvaneenfantastischweekend.

Rome Pinball tournament 2010

tEKst: REnE Van GOOl FOtO’s: www.PInBallnEws.COm

EendeelvanhetdeelnemersveldmetGaryStern.

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 33: 2010 - 04 - Spinner Magazine

twee weet ik even niet meer en de eindstand was 72m voor mij,12 Levente, 17m voor Bona en Brenn heel knap 40m waarmee ik en Brenn door gingen naar de finale die samen werd gespeeld met de Italiaanse wereldkam-pioen en een Fransman en werd gespeeld op de Ava-tar. De volgorde van de finale was de Fransman, Brenn, ik en de Italiaan als vierde. Na een matige eerste bal van de eerste twee van een paar miljoen legde ik de lat weer hoog door 56m weg te zetten en 1m voor de Italiaan die duidelijk was geschrokken en overrompeld was door mijn eerste bal. De andere scores weet ik niet zo precies meer. Uiteindelijk kwam de fransman niet hoger dan 17m, Brenn wist het met zijn laatste bal heel knap nog even heel spannend voor me te maken door 51m te halen terwijl ik op dat moment op 61 stond met nog een bal te gaan. Ik eindigde op 72m en de Italiaan wist na een beetje van zijn schrik bekomen te zijn van zijn 9 m nog 39m te maken waardoor mijn overwinning een feit was en helemaal uit mijn dak ging. Brenn nog-

maals gefeliciteerd met je zeer verdienstelijke 2e plek en hopelijk voor Taco iets meer geluk.

Ik heb deze overwinning mede te danken aan mijn sponsor Paul, die ik heb leren kennen via een vriend een half jaar geleden, die mij heel veel vertrouwen gaf door mij te sponsoren. Dank aan een paar NFV leden ( Arjan Lugthart en Arno Punt) die hun game room ter beschik-king stelden om te oefenen, dank aan Arno die heeft gezorgd dat ik mijn krukkie mee kon nemen, Albert is heel belangrijk voor me geweest die ik als sms en tele-fonische hulplijn had, Brenn en Taco waarmee ik een paar tactische dingen heb kunnen bespreken en verder

heb ik heel veel steun gehad van mijn omgeving die volledig achter me stond en me veel vertrouwen gaven. Ik vond het heel mooi en een hele eer om mijn prijs uitgereikt te krijgen door mister Gray Stern. Daarnaast ben ik ook trots en blij dat ik een steentje bij heb kun-nen dragen aan Nederland Flipperland. Kortom een zeer geslaagd vakantie/flipperuitje waarvan ik een hoop heb geleerd en en ook nog te leren heb. Samen met Taco, Brenn en de paar Zwitsers heerlijk op stap geweest en helemaal uit mijn bol gegaan in

het uitgaansgedeelte van het prachtig Rome waarbij de drank overheerlijk en in overvloed naar binnen ging tot in de laatste uurtjes.En één dag genoten van het prach-tige Rome dat mijn hartje heeft gestolen en hopelijk word het volgend jaar weer gehouden zodat ik er een paar weken aan vast kan plakken.

En tot slot heb ik net te horen gekregen van mijn spon-sor dat ik drie nieuwe buitenlandse tripjes mag maken om wat meer buitenlandse ervaringen op te doen ter voorbereiding voor de PAPA volgend jaar en daar ben ik heel erg blij mee.

33NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

ReneontvangtzijnprijsuithandenvanGaryStern

Reneinactietij-densdefinaleopdeAvatar.

Page 34: 2010 - 04 - Spinner Magazine

stEVEn Van DER staaIj

IneeneerdereSpinnerhadikeenstukjegeschrevenoverdeP-ROC:eenborddatjeineenWPC,WhitestarofSAMkastkanstekenendatjekanaansluitenopeencomputerviaeenUSBkabel.Hierdoorkanjezelfeenspelprogrammeren.

HEt IDEEZelf had ik vorig jaar zo’n bord gekocht, mede met het idee om met een groep in de informaticaklas een eigen spel te programmeren. Tijdens het zoeken naar een WPC sloop-kast, liep ik ook al met het idee rond dat het leuk zou zijn als ik de Road Kings, die nu op mijn school RSG Pantarijn in Wageningen staat, zo zou kunnen ombouwen dat we daar de P-ROC op zouden kunnen aansluiten. Nou had ik dat idee eigenlijk al afgedaan als ‘veel teveel modificaties nodig’ om het enigszins reëel te maken, toen ik Richard Baan erover sprak. Hij gaf aan dat het hem helemaal niet zo moeilijk leek om de bestaande Williams system11MPU (cpu en driverbord in één) via een soort ‘interfacebordje’ op de P-ROC aan te sluiten. Zo geschiedde dat ik me door Richards optimisme vol enthousiasme in iets stortte waar-van ik nog niet echt een idee had óf het uiteindelijk zou lukken en hoe lang dat zou duren.

aan DE slaGRichard bekeek de system11 schema’s en het WPC dri-verbord schema en met zijn aanwijzingen en door zelf de schema’s erop na te kijken, begon ik steeds meer te begrij-pen van hoe en wat, al ging dat laatste steeds in kleine stapjes, met veel mailtjes over en weer. Vrij snel was toch duidelijk wat er ongeveer moest gebeu-ren:

1.De switchmatrix van de Road Kings moest worden aan-

gesloten op het P-ROC bord, met kleinere stekkers dan de system11 gebruikt. Ik koos ervoor geen nieuwe stekkers op de Road Kings draden te zetten, maar om een ‘verloop-snoer’ te maken van een oude WPC kabelboom (nogmaals bedankt, Theo!) en nieuwe system11 headers.2.De system11 mpu moest zo worden gemaakt dat er sig-nalen van het interfacebordje gebruikt kunnen worden om spoelen en flashers, de lamp-matrix, de blanking en het ‘flipperenable relais’ aan te kunnen sturen. Hiervoor moes-ten enkele IC’s van de MPU worden gesoldeerd. Ik heb er sockets voor in de plaats gezet, zodat zowel de oude IC’s teruggezet kunnen worden als dat de draden van het interfacebord erin gestoken kunnen worden. Voor dit laat-ste heb ik de draden die vanaf het interfacebord komen in losse sockets gesoldeerd en die in de sockets op de sys-tem11 mpu gestopt. Het is trouwens best lastig om draden op sockets te solderen, ben ik achter gekomen.3.Het interfacebord zelf maken.4.Alles in de kopkast van de Road Kings installeren5.De software aanpassen en een nieuw spel schrijven

Punt 1 en 2 waren zo kort, dat ik ze hierboven al meteen omschreven heb. Het kostte wel redelijk wat tijd en mijn omschrijving hierboven is slechts summier, maar het komt erop neer zoals het hierboven staat omschreven.

Punt 3 is een uitgebreidere: hoe moest dat interfacebord nou precies werken? Eigenlijk komt het hierop neer: de P-ROC vervangt de CPU van een WPC kast. Het aansturen van de spoelen en de lampmatrix, wordt gedaan door sig-nalen over de flatcable naar het powerdriverbord te stu-ren. Die signalen zijn echter ‘multiplexed’ en moeten ver-taald worden naar een ‘aan/uit-signaal’ voor elke spoel, flasher, lampmatrix rij of kolom en voor de blanking en de flipperenable. Wat we gedaan hebben, is dat we beke-ken hebben hoe het WPC powerdriverbord dat doet. Met uitzondering van de blanking, worden de flatcable signa-len omgezet in ‘losse’ signalen met 74LS374 IC’s. Kortom: wat dat powerdriverbord doet, moest het interfacebord nu doen. Deze 74LS374 hadden we dus nodig: 5 stuks in totaal. Door deze aan te sluiten op de uitgangen van de PIA’s op de system11 mpu, krijg je eigenlijk een ver-gelijkbaar systeem als hoe het WPC powerdriverbord de flatcable signalen omzet en doorgeeft naar de transisto-ren. Wel moesten sommige signalen nog worden geïnver-teerd. Om een lang verhaal kort te maken: ik moest een

34 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

P-ROC op een system11 kast aansluiten

Page 35: 2010 - 04 - Spinner Magazine

bordje maken met daarop gesoldeerd 9 IC’s, 144 draadjes en 66 pinnen voor connectors (om en nabij). Vele uren ben ik hiermee bezig geweest vlak voor en tijdens de zomer-vakantie. Naast het solderen zelf, kostte ook het testen, nadenken en heen en weer mailen met Richard tijd, zeker als dingen niet goed werkten. Vaak kwamen problemen door eigen stommiteiten, maar het langst duurde nog erachter te komen dat een nieuw gekocht IC niet bleek te werken (of ik had hem tussentijds gemold).Na soms het project een aantal keren even opzij gelegd te hebben voor een ‘denkpauze’ of simpelweg vakantie tus-sendoor, had ik alles aan het eind van de zomervakantie werkend.

wERKEnD?Ja, werkend.... wat houdt dat dan in? Eigenlijk werkt zo goed als alles: switches worden uitgelezen, spoelen en flashers worden aangestuurd, de lampmatrix werkt, de general illumination kan aan en uit en ook de flippers, slingshots en popbumpers kunnen aan en uitgezet wor-den.

Werkt er dan ook iets niet? Ja, de slingshots en popbum-pers kunnen wel aangezet worden zodat ze in het spel werken, maar de computer kan ze niet aansturen voor bij-voorbeeld een ballsearch. Dit lijkt mij echter niet een groot probleem, omdat dit nou niet de plekken zijn waar de bal stil komt te liggen. Alleen voor een mode zou het wellicht

leuk zijn om ook deze spoelen te kunnen laten werken zoals bijvoorbeeld bij Scared Stiff gebeurt. Met nog meer modificaties zou dit ook mogelijk zijn, maar ik zelf vind het zo wel goed genoeg.

Verder heb ik last van een aantal lampjes in de lampma-trix die heel licht meebranden terwijl ze niet aan horen te zijn. Waarschijnlijk is dit een timing-probleem: de WPC lampmatrix is waarschijnlijk net iets anders getimed dan een system11. De lampjes die ‘meebranden’ branden maar heel zacht en echt storend is het daardoor niet. Maar stel-len dat het helemaal perfect werkt, zou niet de volledige waarheid zijn. Met software kan dit mankement overigens vrijwel zeker aangepast worden.

wERKEnD Dus!Nu alles werkte, moest de boel nog in de Road Kings geplaatst worden. De P-ROC zelf erin, het interfacebord erin en een DMD scherm in de kast. Hiervoor moesten de alphanumerieke displays en een deel van de ‘spacers’ eruit, het displaybord eruit en het audio-bord eruit. Opvallend makkelijk was dat overigens: ik heb maar één gat hoeven boren voor de stekker van de 5 volt voor het ledDMD, die ik gewoon van de system11 voeding heb gehaald. Aan een gewoon DMD begin ik niet: dan zou ik de hele High Volta-ge sectie ergens vandaan moeten toveren en een ledDMD vind ik eigenlijk goed genoeg.Buiten het DMD-scherm nog de printplaten ophangen, wat ook vrij makkelijk ging met bestaande ‘spacers’ en hier en daar een extra schroef.

En nu?Nu wordt het tijd om software te gaan schrijven. Een basis-structuur met een beginspel (zonder rules) voor een WPC kast staat er al. Deze heb ik wat moeten aanpassen om op de Road Kings te laten werken. Nou moet ik mijn leerlin-gen zo gek krijgen om als project het programmeren van de Road Kings te gaan kiezen. Daarnaast moet er natuur-lijk een achterplaat die past bij de nieuwe indeling omdat de oude alphanumerieke displays weg zijn, en er een DMD op een andere plaats voor in de plaats is gekomen. Ook DMDanimaties maken hoort bij de mogelijkheden, maar of de leerlingen daar ook tijd genoeg voor hebben, kan ik nog niet inschatten.Of dat allemaal gaat lukken, dat lezen jullie vast een keer op het forum of in een volgende Spinner.

35NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 36: 2010 - 04 - Spinner Magazine

wIl jE zElF HEtzElFDE DOEn mEt EEn OuDE FlIPPERKast?Het leek me niet zo handig om in de Spinner alle details neer te zetten en zodoende heb ik geprobeerd een globa-le impressie te geven. Mocht iemand echt geïnteresseerd zijn, dan is er nog het topic dat ik heb geschreven op het P-ROC forum waarin ik stap voor stap omschrijf wat je moet doen. Op het moment van schrijven heb ik dat nog niet af, maar met een beetje geluk is het stuk wel af als de Spinner op de mat valt. De link: http://www.pinballcon-trollers.com/forum/index.php?topic=143.0

BEDanKtTot slot een bedankje voor het mogelijk maken van dit project:• Richard Baan: veel inhoudelijke hulp per mail en daar-

naast ‘moral support’• Theo van Vroenhoven: WPC kabelboom• Gerry Stellenberg: bedenker P-ROC en hulp per mail• Rob Willemsen: hulp bij reparatie van de system11

MPU • Michael van de Born: hulp bij installeren P-ROC, inter-

facebord en DMDscherm in Road Kings

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Ondertussen zijn 2 leerlingen enthousiast met de flip-perkast aan de slag. Het aantal leerlingen dat enthou-siast was en dit project kozen, viel me wat tegen. Wel merk ik dat, nu deze 2 leerlingen begonnen zijn, er wel meer interesse van andere leerlingen komt. Maar voor-lopig nog geen custom achterplaat, instructiekaarten en geen stockload aan ingesproken geluiden en anima-ties. Nee, op het moment zijn we puur bezig te werken aan de regels en bijbehorende Python-code.

Ik heb in eerste instantie wat voorbeeldmissies voor tij-dens het ‘gewone spel’ gemaakt met daarin functio-naliteiten die in andere missies gebruikt kunnen wor-den, zoals timers. De leerlingen hebben de missies aangevuld en zijn nu met missie nr. 8 bezig. Je moet bij missies denken aan een hurry-up schot na een aan-tal popbumpers, een ramp-comboschot, het opnieuw aanzetten van de kickback, ROAD en KINGS spellen en een superskillshot halen. Dit laatste bestaat uit de linker flipper ingedrukt houden tijdens het afschieten van de bal, dan kan de bal volledig rond gaan en moet je bin-nen een paar seconden de middelste ‘saucer’ schieten, net als dat je bij MM en AFM een superskillshot hebt. Om dit superskillshot in Road Kings te halen, krijg je

dus maximaal 4 keer de kans, zolang het spel op 3 bal-len staat afgesteld en er niet meer dan één extra bal te verdienen is. En het halen van de missies, is nodig om de modes te kunnen starten.

De deal die ik met de leerlingen heb, is dat zij de missies afmaken, en ik aan de modes ga werken. Een simpele multiballmode, een mystery, het behalen van een extra ball en de manier om de modes ‘aan te zetten’ zijn af. Nu is het zaak er meer variatie in te brengen en er meer echte ‘modes’ van te maken in plaats van een statische ‘mystery’ of ‘extra ball’.

Het invoeren van de High Scores werkt overigens sinds enkele dagen ook. Dit was uiteindelijk een eitje om toe te voegen, omdat dit één van de vele zaken is die de mensen achter de P-ROC al gemaakt hebben, waarna developpers dat stukje code alleen nog maar op de juis-te manier moeten integreren in hun eigen software.Er is nog genoeg te doen voordat de Open Dagen op school beginnen op 29 januari. Ik hoop dat we tegen die tijd een flipperkast hebben die al redelijk ‘af’ aan-voelt.

uPDatE DECEmBER 2010

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

De Bride of Pinbot die de cover van deze Spinner siert, is ook een P-ROC project, maar dan van Dutch Pinball, oftewel Barry Driessen en Koen Heltzel. Kijk voor de resultaten die zijn geboekt hebben op www.dutchpinball.com

Kijk in de agenda: op zaterdag 12 februari is er een speciale P-ROC techniek bijeenkomst!

Page 37: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Dit jaar kreeg ik een uitnodiging van het bestuur van de Nederlandse Flippervereniging om op 4 december naar het clubhuis in Ederveen te komen.Nu ben ik zelf ook wel gek op flipperen, dus dacht ik, daar ga ik met een aantal pieten heen, die kunnen mij dan tonen met welke technieken je goed een flipperkast kan bespelen. En wat denken jullie, inderdaad, geen hulppiet beschik-baar, dus ben ik zaterdagmiddag 4 december zelf naar het Funhouse in Ederveen gegaan.

Het was erg slecht weer, veel sneeuw en gladheid maar er waren toch aardig wat mensen aanwezig die ook het slechte weer hadden getrotseerd, zelfs uit België vandaan.

Wat was ik blij verrast zo’n mooi clubhuis te zien met zoveel mooie flipperkasten opgesteld en ze waren ook nog allemaal ingeschakeld en nog bespeelbaar ook, zonder daar muntjes in te moeten werpen. Zelfs een geweldige keuken aanwezig met een stevige kok en zijn keukenhulp, zij bleken Jan en Tonia Meijer te heten. Jullie mogen trots zijn op zo’n gebouw, zulke mensen en deze faciliteiten, een dergelijk gebouw met inventaris heb ik in Spanje nog niet eerder gezien.Nu vertelde de heer Meijer dat op de laatste vrijdag van elke maand het clubhuis open is en er ook lekker gege-ten kan worden, nou daar kan ik me wel iets bij voor-stellen gezien de mogelijkheden.

Maar terug naar de zaterdag 4 december, op het moment dat ik het clubhuis gevonden had, bleek dat er een wedstrijd gehouden werd onder de jeugd en de leiding vroeg of ik de prijzen uit zou willen reiken. Ja, ik was te vroeg natuurlijk, de winnaar van het sinterklaas toernooi was nog niet bekend, dus kon ik zien hoe je nu goed op een flipperkast moest spelen. Zelf heb ik het maar niet geprobeerd, het verschil met die finalis-ten zou te groot zijn geworden. Er was zelfs een foto-graaf aanwezig die zich Edwin noemde en die leuke foto’s heeft gemaakt. Ook stond er een evenbeeld van mij op de balie van de bar.

Er waren drie finalisten op hun laatste flipperkast aan het spelen voor de wedstrijd, uiteindelijk ging de bal toch verloren en kon de scheidsrechter, die zich Theo noemde, mij vertellen dat de winnaar Tom Verbrugge was.

Omdat iedereen zijn best gedaan heeft, hebben alle spelers van de wedstrijd een prijs en een cadeautje gekregen, maar de hoofd-prijs was een prachtige puzzel van heel veel stuk-jes en natuurlijk een mooie medaille.

Op welke kasten er gespeeld is en over wie er allemaal meegedaan heb-ben zal vast wel iemand anders een verhaaltje schrij-ven, ik wilde even kwijt dat ik blij ben dat er voor Nederland en België zo’n mooie gelegenheid is, om het flipperen te beoefenen en dat deze vereniging zo het flipperen als erfgoed in stand weet te houden.

Ik hoop nu al dat ik volgend jaar weer een uitnodiging zal krijgen en ik zal zeker mijn best doen om dan weer te komen.

Zaterdag4decemberwasSinterklaasaanweziginhetNFVFun-houseinEderveen.DevolgendedagontvingdeSpinnerredactiehetvolgendeverslagjevandegoedheiligmanzelf.

sinterklaas in Ederveen

tEKst: sIntERKlaas FOtO’s: EDwIn nIjs

DeSintreiktdeprijzenuit

37NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 38: 2010 - 04 - Spinner Magazine

DE tOERnOOIEn In HEt najaaRIn Schijndel was er in september een deelnemersveld van 24 spelers, waarvan een deel zich nog op de wed-strijddag aanmeldde. Uit Tilburg kwam Berry van Hees die voor het eerst meedeed en een heel goed toernooi speelde. Ook bijzonder: de overwinningen van Tom Vis (9 jaar) op de CV en AFM tegen respectievelijk Taco Wouters en Lieven Engelbeen. In de kwartfinales veel bekende namen. De overwinning was voor René van Gool, die daarmee zijn 2e toernooi overwinning pakte.

In Etten stelde Frank Douwenga op 24 oktober zijn prachtige gameroom open voor een RFT toernooi. In opzet een regionaal toernooi, maar in werkelijkheid kwamen de NFV-ers soms van heel ver. Winnaar Brenn Oosterbaan (uit Amsterdam) en runner up Michel Lan-ters (uit Bilthoven) speelden een heel goed toernooi. Van Brenn zijn we dat gewend, voor Michel was het een nieuwe ervaring. Eerder in het seizoen in Ommen en Schijndel eindigde hij niet bij de eerste twintig…

In Moerdijk vormde het toernooi de inwijding van de nieuwe gameroom van Barry Stolp en Gerard van de Sanden. Het deelnemersveld was zeer gevarieerd, met spelers uit Nederland en België. Een aantal lokale spe-lers deed voor het eerst mee, terwijl Bert Jan Brinkhuis zijn 8e toernooi speelde.

In de kwartfinales waren dit keer 2 dames vertegen-woordigd. De halve finales leverde een bijzondere kop-peling op: 2x NL in de ene halve finale, 2x BE in de andere. Na deze broedertwist ging John van de Wulp door om in de finale te winnen van Ivan Geentjes.

HEt sEIzOEn In VOGElVluCHtHet begon in februari met een teleurstelling: het 1e toernooi in Limburg kon niet doorgaan. En hoewel het toernooi in Silverstone heel geslaagd was, bleek het wel het laatste evenement op die locatie… Alle begin is moeilijk…. Daarna ging het echter heel goed: veel deel-nemers en heel leuke toernooien. In het noorden was er veel animo voor de edities in Nieuweschoot, Ommen en De Koog. In het midden van NL waren er ook volop deelnemers in Almere en Etten. In het zuiden waren de wedstrijden in het najaar gewoon uitverkocht. In BE is

Bas VIs

RFt 2010: finale in zicht

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

er duidelijk concurrentie van de BFC. Dat is een aan-dachtspunt voor het volgend seizoen.

Wat statistiekjes van dit eerste seizoen

•Totaal aantal deelnemers in dit RFT seizoen: 104•Totaal aantal spelers met 3 of meer toernooien: 39•Totaal aantal spelers met 1 toernooi: 40•Speler met de meeste toernooien: BJB (8x deelnames)•Speler met het hoogste gemiddelde aantal punten: TAC (1x eerste, 1x tweede)•Jongste deelnemers: TIM (7 jaar), TOM (9 jaar)•Meeste toernooi overwinningen: BRE en RVG (2)•Meeste top 3 noteringen: ANO (4)

DE RFt FInalIstEnSoms waren er verrassende winnaars van de individuele toernooien, maar aan het eind van het seizoen staan de beste spelers wel degelijk in de top 24. Met daartussen een enkele nieuwkomer.

Flipperen geldt als een mannensport, maar er was ook een toernooioverwinning voor Helen de Haan (De Koog) en een tweede plek voor Lida de Haan (in Nieu-weschoot). Bij het laatste toernooi in Moerdijk zaten er zelfs twee dames bij de laatste acht (naast Lida ook Lene Andersen uit BE).

Er waren twee spelers die twee toernooien wisten te winnen: Brenn Oosterbaan en René van Gool. Bert Jan Brinkhuis, Michel Lanters en Lida de Haan hadden de grootste uitschieters, zowel naar boven (2e plaats) als naar beneden (20e plaats). Bij de top 24 zijn 17 spelers uit NL en 7 uit BE.

De finale voor de RFT is al vroeg in het jaar vastgesteld op 18 december. Tot onze spijt moesten we vernemen dat op dezelfde dag in België de finaledag van de locale competities zijn (BFC).Er bestaat hier de kans dat maximaal zeven Belgische geplaatsten niet komen. Als een speler uit de top niet kan deelnemen aan de finale, dan gaat er een uitnodi-ging naar de volgende speler in de rangslijst.

HeteersteseizoenvandeRegionaleFlipperToernooienziterbijnaop.Na11toernooienvolgteropzaterdag18decembernogdefinalemetde24bestedeelnemersvandezejaargang.Naeenaantaljarenzoekenlijkenweeengoedecompetitieformulegevondentehebben.Devoorbereidingenvoor2011zijnalgestart,maarookoverhetnajaarvan2010valthetnodigetevertellen.

Page 39: 2010 - 04 - Spinner Magazine

39NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

RFt FInalE OP zatERDaG 18 DECEmBEROp zaterdag 18 december 2010 is de finale in het NFV Funhouse. Wedstrijdleider Ad Jonker heeft mooie wed-strijdopzet bedacht, waarbij alle deelnemers ruim in de gelegenheid worden gesteld om te spelen. Er is een prachtige wisselbeker (met inscriptie ‘NFV Kampioen’). Die mag de winnaar een jaar lang thuis in de vitrinekast zetten, maar die beker is (daarom is het een wisselbe-ker… ) volgend jaar opnieuw inzet van de RFT finale. Die beker maakt onderdeel uit van het prijzenpakket voor de NFV kampioen. Tevens krijgt de winnaar: - kampioensschaal met opschrift ‘NFV Kampioen 2010’ - EPC-support cheque (twv. 250 Euro)Voor alle deelnemers aan de finale is er een aandenken. In Spinner 1 van 2011 komt een verslag van de finale!

RFt 2011De RFT krijgt in 2011 een vervolg. De opzet zal in gro-te lijnen ongewijzigd blijven (24 deelnemers, 2 poules, head-to-head, kwart-, halve- en finale).In de kalender voor 2011 zijn 9 data gereserveerd voor deze toernooien (7 toernooien in NL, 2 in BE). Op de lijst van speellocaties in NL staan de volgende provin-cies: Friesland, Overijssel, Noord Holland, Zuid Hol-land, Flevoland en Noord Brabant. Afhankelijk van de belangstelling kunnen er eventueel nog één of twee toernooien bijkomen. Als er leden zijn uit andere pro-vincies (Groningen, Drenthe, Utrecht, Limburg, Zee-land) die ook eens een toernooi willen organiseren, neem dan contact op met Bas Vis: [email protected]

Page 40: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Het betrof de ‘ORAClub’, de personeelsvereniging van Oracle Nederland, gevestigd te De Meern waar ook ik werkzaam ben. Dit is een zeer actieve vereniging die tal van activiteiten voor de ongeveer 1000 medewerkers organiseert. Daarbij moet je onder andere denken aan hardlopen, theaterbezoek, beach fun, whiskey proe-ven, yoga en skieen. Eigenlijk is alles mogelijk zolang je het maar zelf organiseert...

We hadden gekozen voor 9 oktober omdat het Fun-house dan ‘s middags toch al open was voor NFV leden. Tussen 10.00 en 13.00 uur was het echter exclusief geopend voor de ORAClub leden.

Samen met Bas had ik een programma in elkaar gezet. Dit zag er globaal als volgt uit:

10.00 - 10.30:Ontvangst met koffie en gebak10.30 - 11.00:Korte presentatie NFV en rondleiding11.00 - 12.30:Vrij flipperen en wedstrijd voor geinteres-seerden12.30 - 13.00: Lunch13.00 : Prijsuitreiking wedstrijd en formeel einde

13.00 - ???? : Vrij flipperen voor wie nog zin heeft

Rond 10 uur druppelden dan ook de eerste bezoekers binnen. Uiteindelijk zouden er zo’n kleine 40 deelne-mers aan deze bijeenkomst zijn. Het was heel leuk om de eerste reacties te zien: de NFV leden vinden het inmiddels normaal om een kleine 100 flipperkasten in een hal te zien staan maar voor de gemiddelde Oracle medewerker is dit toch wel apart!

Enigszins schoorvoetend werden de eerste ballen gespeeld en hier en daar was er ook een sprake van jeugdsentiment. De meeste deelnemers hadden wel eens geflipperd maar dat was vaak al meer dan 20 jaar geleden!

Rond 10.30 uur was iedereen binnen en kon Bas zijn verhaal over de NFV vertellen. Hij had een mooie power-point presentatie gemaakt die op het grote scherm ver-toond werd. De Oracle medewerkers waren erg onder de indruk van het verhaal en bedankten Bas met een groot applaus.

Daarna kon het feest dan echt beginnen. De deelne-mers gingen in groepjes uiteen om de kastencollec-tie van de NFV verder te onderzoeken. Er was ook de

Flipperen op straatniveau

(4)Hetideewasalvakergeopperdmaarop9oktoberjongstledenwathetdaneindelijkzover.HetNFVFunhousewerdopengesteldvooreengrotegroepniet-ledendietegenbetalinggebruikkondenmakenvanallefaciliteitenvanhetclubhuis.

ORaClub bijeenkomsttEKst: tHEO Van VROEnHOVEn FOtO’s: CHRIstIaan HOFlanD

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 41: 2010 - 04 - Spinner Magazine

mogelijkheid om aan een ‘Set the Highscore’ wedstrijd deel te nemen. Daarvoor moest op vier kasten uit vier verschillende generaties een zo hoog mogelijke score worden neergezet, zeg maar een mini Funhous mara-

thon. De scores waren wisselend maar een aantal per-sonen was het flipperen nog niet verleerd.

Jan en Tonia waren natuurlijk ook aanwezig en zorgden voor de noodzakelijke versnaperingen. We begonnen met koffie met Limburgse vlaai en sloten af met een uit-gebreide lunch met de onvermijdelijke snacks.

Ook Ben Boogaard was aanwezig om geinteresseerden een kijkje in de flipperkast te gunnen. Hier werd maar minimaal gebruik van gemaakt; de meeste deelnemers

hadden meer interesse voor het spelletje!

Rond 13.00 was het tijd om de eind-stand van de wedstrijd op te maken en het program-ma formeel te bee ind igen. De meeste Oracle mede-werkers ver-lieten daar-na het pand maar een aan-tal mensen heeft het nog een paar uur langer uitgehouden. Toen ik die maandag op kantoor sprak klaagden ze over ver-moeide polsen..

Al met al was het een zeer geslaagde bijeenkomst en de complimenten waren dan ook niet van de lucht. Lijkt het jou ook leuk om een keer een bijeenkomst te orga-niseren voor jou collega’s, vereniging of vriendenkring, neem dan contact op met Bas Vis dan kijken we wat er mogelijk is.

41NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 42: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Voorjaar 1974. De strijd om de gunst van de flipperaar was in volle gang. Bally bracht prachtige kasten uit: “Mon-te Carlo”, “Champ” en “RoGo” om er maar eens een paar te noemen. Gottlieb verwende de spelers met onder meer “Jack in the Box”, “Jungle” en de legendarische “Hot Shot”. Williams presteerde ook goed. De uitvinding van de op gelijkstroom werkende popbumper maakte de speelveld aktie in die kasten zo pittig, dat de groep lief-hebbers van supersnel spel er voor in de rij stond. “Fun Fest” met vijf van die pop-bumpers was dan ook een top-pertje. Toch blunderde Williams met “Jubilee”: de kast met een al oud spel (schiet vijf captive balls op rij) sloeg niet aan. De Amerikaanse exploitanten, die een nieuwe machine altijd eerder kregen aangeboden dan de rest van de wereld, haalden massaal de neus op voor “Jubi-lee”. Williams dumpte de hele productie in Europa, vooral Duitsland kreeg een hoop van deze kasten geleverd. Wil-liams maakte de fout snel goed: de opvolger werd “Oxo”, naar mijn mening de beste EM-Williams ooit. Deze kast sloeg alle omzet records, en zette Williams onmiddellijk op voorsprong. En toen… stapte uw verslaggever (toen nog een jong en beginnend flipper exploitant) binnen bij de Williams importeur.

Precies op tijd: de nieuwste Williams kast was nét uit de doos gehaald: “Dealers Choice”. Vol afgrijzen werd het artwork bekeken: een vrijwel geheel zwarte kopruit, met slechts een van het kaartspel geplukte vrouw in fluor-kleu-ren. Het speelveld, opvallend asymmetrisch, uitgevoerd in zuurstok-roze. Behalve de verkoper, was iedereen het met elkaar eens: hier stond de grootste misser van Williams sinds tijden! Mondjesmaat werd deze (ook aan de bui-tenzijde) veel te zwarte kast besteld. Maar toen gebeurde het ongelooflijke: in de horeca exploitatie werd de kast behoorlijk populair. Het spelontwerp van Norm Clark bleek geweldig uitdagend. Probeer de negen rollover buttons te raken om de bonus te verdubbelen, en daarna steeds weer om een special te scoren. Bovendien zijn er vijf targets: Ace, King, Queen, Jack en 10 (de royal-flush uit het poker spel) die na één keer raken de flipper-feeder lane verlicht voor extra bal, en na twee keer de boven-ste special-lane verlicht. Om gericht op de targets en rollovers te kunnen schieten was rechts, halverwege het speelveld, een extra flipper aangebracht. Beneden was de linkse flipper dubbel uitgevoerd. De drie razendsnelle pop-bumpers bovenaan maakten het succes compleet.

Uiteindelijk werden maar liefst 8850 van deze kasten gele-verd! Een succes blijft nooit onopgemerkt: kijk maar eens hoeveel overeenkomsten er bestaan met het speelveld van de twee jaar later door Bally uitgebrachte “Capt. Fantas-tic”. Ontwerpers kopiëren elkaar schaamteloos! Neem in het clubhuis even de tijd voor “Dealers Choice”, ver-geet het artwork (sommigen vinden het mooi!) en speel een aantal spelletjes. Na een paar keer gespeeld te heb-ben ga je het spel doorgronden, en grote kans dat je ook een fan wordt van “Dealers Choice”. En, nog een tip voor de speurneuzen naar ontwerpfoutjes: op de kopruit heet

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Uit de collectie in Ederveenwilliams “Dealers Choice” (1974)DeNFVheefteengeweldigecollectieEM-flipperkasten.HenkdeJagerheefteengewel-digekennisoverdeflipperkastenuitdezegeneratie.Decombinatievandietweele-vertmooieartikelenopvoordeSpinnerlezers.Indezeaflevering:Williams‘DEALERSCHOICE”uit1974.

HEnK DE jaGER

Page 43: 2010 - 04 - Spinner Magazine

de kast “Dealers Choice”, terwijl bij het copyright op het speelveld staat vermeld: “Dealer Choice” (zonder “s”). Ach, tekenaar Christian Marche was vast verblind door het zuurstok-roze speelveld, en zag het niet meer zo scherp.

Van “Dealers Choice” zijn aan het eind van 1974 nog twee één-speler kastjes afgeleid: “Lucky Ace” en “High Ace”. Ook met veel te zwarte kopruiten, maar een zandkleurig speelveld. Bij “High Ace” zijn de “extra ball” en “special” rollovers onderling verwisseld, maar is verder geheel iden-tiek aan “Dealers Choice”. Williams heeft het grapje (don-kere kleuren, asymmetrisch speelveld) een jaar later nog eens geprobeerd in “Pat Hand”… maar die flopte wel!

Page 44: 2010 - 04 - Spinner Magazine

wEDstRIjDOPzEtDit jaar deden er 12 landen mee. Ze werden verdeeld in twee poules op basis van de WPPR-ranking van de indivi-duele spelers. Van elke poule gingen de eerste drie door naar de volgende ronde, waarbij de groepswinnaar een ronde mocht overslaan.Een groepswedstrijd bestond uit twee partijen op twee verschillende kasten. Op elke kast speelden twee spelers van het ene land tegen twee van het andere. Op beide kasten waren 9-5-2-0 punten te verdienen. De punten van beide kasten werden dan bij elkaar opgeteld en dat leidde tot de uitslag van de groepswedstrijd. Winst leverde ver-volgens twee punten op voor het klassement, een gelijk-spel één punt.

Het Dutch Pinball Team werd dit keer gevormd door Brenn Oosterbaan, Mark van der Gugten, Paul Jongma en mij-zelf.

GROEPswEDstRIjDEn Onze eerste groepswedstrijd was tegen België. De kasten waren Centaur en Eight Ball Deluxe. Op de EBD pakten Mark en ik al snel de volle 14 punten, maar op Centaur waren de Belgen de bovenliggende partij. Gelukkig voor ons wist Brenn nog de 2e plek te behalen, zodat we de wedstrijd wonnen met 19-13.

De tweede wedstrijd was tegen Italië (met de regerend IFPA wereldkampioen) op Shrek en op Banzai Run. Deze partij pakten we met een maximale 28-4.

De derde wedstrijd was tegen het thuisspelende Zwitser-land. Zij hadden ook de eerste twee partijen gewonnen, dus de winnaar van deze wedstrijd was al bijna zeker van de eerste plek in de poule. Kasten waren de Champions Pub en Dragon. De CP bleek bijzonder lastig te bespelen. Paul eindigde hier dan ook als laatste, iets wat hem op CP niet vaak is overkomen. Ik speelde na Paul en kon mijn strategie nog wijzigen, wat me toch nog de 9 punten ople-verde. Op Dragon bleek Robert Sutter een klasse apart. Brenn pakte nog wel de tweede plek, maar Mark werd helaas laatste. Zo verloren we deze pot met 14-18.

De vierde wedstrijd was tegen Engeland op Fire en Indi-ana Jones (Stern). Bij winst waren we in ieder geval door naar de volgende ronde. De IJ4 bleek ongelofelijk lastig te bespelen. Toch pakte Paul hier de eerste plek, maar Brenn eindigde hier als vierde. Gelukkig waren Mark en ik op Fire heer en meester, zodat we de partij toch ruim wonnen met 23-9. De vijfde en laatste groepswedstrijd was tegen Finland op Powerplay en op Bad Cats. Voor aanvang was al duidelijk dat we als tweede in de poule zouden eindi-gen, ongeacht het resultaat. Uiteindelijk deelden we de punten, 16-16.

KwaRt- En HalVE FInalEIn de kwartfinale moesten wij als nummer twee van onze poule aantreden tegen de nummer drie uit de andere pou-le, Oostenrijk. Als kasten kregen we Shrek en Dragon toe-gewezen. Op Shrek waren Paul en ik duidelijk de sterke-re spelers en we haalden hier dan ook de maximale 14 punten. Op Dragon was de tegenstand iets sterker, maar Brenn stond al wel snel met een ruime marge tweede, het-geen voldoende was om door te gaan. Uiteindelijk wist hij zelfs nog te winnen, zodat de eindstand 23-9 in ons voordeel werd.

In de halve finale moesten we het vervolgens opnemen tegen Zweden, de winnaar van de andere poule en tevens als eerste geplaatst. Het Zweedse team bestond uit Jorian, Mats, Patrick en Jörgen. In deze halve finale mochten we beide een kast kiezen (naast de kasten die we al hadden gespeeld stonden er nog een Spiderman en een Diner).

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

EPC 2010 – Dutch Pinball team verovert de Europese titel!DitjaarwashetevenementinZwitserland.InhetindividueletoernooipresteerdendeNFV-erserggoed,maardetitelmoestenzeaandeZwitserRobertSutterlaten.InhetteamtoernooiwashetuiteindelijkookeenstrijdtussenNederlandenZwitserland.

alBERt nOmDEn

MarkinactieopdeIndianaJones4

Page 45: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Aangezien wij als 2e waren geëindigd, moesten wij als eerste kiezen. Onze keuze viel op Banzai Run, iets wat zij duidelijk niet hadden verwacht. De Zweden kozen voor Spiderman.

Op Banzai Run speelden Mark en ik tegen Patrick en Mats. Bal één ging gelijk op, maar in bal twee wist ik een grote voorsprong te pakken. Mark wist ook heel netjes boven Mats te blijven, zodat we deze kast wonnen met 11-5. Op dat moment was de strijd op Spiderman nog in volle gang. Paul haalde met zijn tweede bal een mooie voorsprong, maar Jörgen maakte een uitstekende comeback voor Zwe-den. Brenn speelde een ongelukkige pot en eindigde hier als laatste. Zo won Zweden deze kast met 11-5. Totaal-stand was dus 16-16. Dit betekende dat een tie-break de beslissing moest brengen. In de tie-break werd een kast ingesteld op 4 ballen. Iedere teamlid moest vervolgens één bal spelen. De IJ4 werd aangewezen als beslissende kast. Zoals al eerder gezegd was deze kast ontzettend moeilijk te bespelen. Wij kozen dan ook voor een ietwat andere strategie dan normaal. Dit betaalde zich dubbel en dwars uit en we wonnen met 22M – 8M.

FInalE tEGEn zwItsERlanDZo stonden we in de finale, waar opnieuw Zwitser-land wachtte. De finale werd over vier kasten ipv twee gespeeld. Wij mochten de eerste kast kiezen, de Zwitsers vervolgens de tweede en derde en tot slot wij weer de vierde. Wij kozen als eerste de Spiderman, de Zwitsers kozen Bad Cats. Voor de tweede serie kozen de Zwitsers Champions Pub, wij kozen voor Shrek.

Mark en ik speelden op Bad Cats. Na bal twee had ik al een mooie voorsprong opgebouwd, waarna Mark ook nog eens een uitstekende derde bal speelde en de eerste plek voor zich opeiste. 14-2 voor ons dus! Helaas verging het Paul en Brenn op Spiderman dit keer niet zo goed. Beide waren bijzonder ongelukkig in dit spel en eindigden dan ook als derde en vierde. Zo was de stand na de eerste serie precies in evenwicht: 16-16.

Paul en ik speelden vervolgens op Shrek. Na bal twee ston-den we op plek drie en vier met ongeveer 6M achterstand op de nummer één. Tevens zagen we dat Meti Trepp uit Zwitserland op CP een enorme voorsprong had genomen op de overige spelers. Paul speelde gelukkig precies op dat moment een geweldige laatste bal en kwam bovenaan te staan. In mijn laatste bal kreeg ik de kans om alsnog de volle winst binnen te halen, maar helaas mislukte het net. Wel pakte ik nog de derde plek. Zo stond het na deze kast 27-21 in ons voordeel. Echter, zoals gezegd kon de Zwit-seres op CP de 9 punten niet meer omtgaan. Mark kwam hier niet in zijn spel en eindigde als laatste. Brenn speelde een goede pot, maar kon niet tippen aan de uitstekende eerste bal van Meti. Zo verloren we deze kast met 5-11 en was de stand opnieuw in evenwicht: 32-32. Zo moest ook hier een tie-break de beslissing brengen. De keus voor de kast werd als volgt opgelost: beide mochten we een kast kiezen. Daarna werd er getost welke kast het zou wor-den. Degene die de toss won, moest beginnen. Wij kozen voor Shrek, de Zwitsers kozen voor Eight Ball Deluxe. De Zwitsers wonnen de toss, derhalve moesten zij beginnen op EBD.

Interessante vraag was op dat moment welke spelersvolg-orde de beste zou zijn. Normaal gesproken laat je de beste spelers als laatste spelen. Echter, op EBD neem je de bonus mee naar elke volgende bal. Dus zou het verstandig zijn om op deze kast je beste speler te laten beginnen? De Zwitsers dachten het laatste en lieten Robert Sutter beginnen. Zijn bal was echter snel weg, wat een behoorlijke mentale klap was voor de Zwitsers. Wij kozen ervoor om met de norma-le volgorde te spelen. Brenn en Mark brachten ons in een goede uitgangspositie. Paul wist deze te consolideren. De laatste Zwitserse speler kwam niet meer boven de score uit die Paul had neergezet en zo was Nederland voor de derde keer in vier jaar tijd Europees Kampioen!!

45NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

PaulinactieopdeEightBallDeluxe

HetDutchPinballTeam:MarkvanderGugten,PaulJongma,AlbertNomdenenBrennOosterbaan(vlnr).

Page 46: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Henk is in de hele (flipper)wereld bekend vanwege zijn technische kennis en het uitgebreide boek dat hij schreef voor onderhoud & reparatie van flipperkasten. Maar door de jaren heen maakte hij nog een aantal unieke eigen cre-aties. Eén daarvan werd eerder beschreven door Aeneas Verhé en deze gaf de Spinner redactie toestemming om het te plaatsen.

KEnnIsmaKInGHenk de Jager had deze flipperkast bij zich op de Collecter Fantasies beurs in Mechelen (2005). Veel mensen passeer-den zijn stand, bekeken de kast vluchtig en liepen door, zonder goed te beseffen wat ze net gezien hadden en wat het verhaal achter deze flipperkast is.

Op het eerste gezicht is de flipper niet indrukwekkend: een klein cabinet, kleine flippers, wat bumpers, en alles met de hand geschilderd. Het lijkt alsof iemand wat flipperonder-delen op een speelveld heeft gezet, alles aankoppelde en er

snel wat tekeningetjes op zette. Enkele uren werk ?Laat je niet misleiden, schijn bedriegt ! Wat een eenvou-dige kast lijkt, is in werkelijkheid waarschijnlijk een van de meest complexe electro-mechanische flipperkasten die

ooit gemaakt is !Wanneer Henk het speelveld omhoog tilt, begin je pas res-pect te krijgen voor al het werk dat in deze kast gestoken is. Al de verschillende draden, het solderen alleen al moet hem dagen werk gekost hebben !En een electro-mechanische flipperkast die gebruik maakt van gloednieuwe draden, het is een heel zicht, normaal zie je enkel vuile, verschenen draden..

Henk gaf me uitleg over de spelregels en logica. Was er nog plaats over geweest in het cabinet dan was de kast waarschijnlijk nog ingewikkelder geworden !

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

One more time: Big City zoo (2005)InSpinner3van2010stondeenbeschrijvingvandemeestrecentecreatievanHenkdeJager:Merlin’sMagic.NuaandachtvooreenanderecreatievanOnemoretime!

aEnEas VERHE

Page 47: 2010 - 04 - Spinner Magazine

tEKst En uItlEGHet spel is vooral op drop-targets gebaseerd. Over heel het speelveld verspreid vind je targets, die elk een verschil-lende letter spellen. In het midden van het speelveld zijn er lampjes die verschillende dierennamen spellen: APE, BEAR, ZEBRA, GIRAFE en PANTHER.Haal bv de A-target neer, en de letter A zal in elk van deze dierennamen oplichten. Heb je alle letters van 1 dier gespeld, dan eindigt de cyclus, alle targets komen weer naar boven en je kan opnieuw letters spellen.

Als je de dierennamen bekijkt dan merk je dat er 1 pro-bleem is: PANTHER omvat alle letters van APE. Dus het is onmogelijk om panther te spellen omdat ape altijd eerst wordt gemaakt ? Wel, hiervoor is een trucje ingebouwd.Bovenaan het speelveld is een rollover die de zoo sluit. Dan is het nacht, de dieren slapen, en je kan elke letter spellen.Wanneer je dan toch PANTHER hebt gespeld, open je de zoo opnieuw met een andere rollover. Dan kan je ook een

extra ball (de kast is ‘add-a-ball’) en de special behalen.Een laatste detail: onderaan rechts is er een poortje. Ner-gens op het speelveld is aangeduid hoe je dit opent of sluit. Nochtans is het eenvoudig: spel g-a-t-e door de juiste drop targets aan te schieten.

Ik hoop dat dit een beetje meer inzicht verschaft over de complexiteit van dit leuke kastje. Voor iemand als Henk de Jager kan je enkel het grootste respect hebben.

47NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 48: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Toen hij informeerde of er iemand een set wilde verko-pen, kreeg hij weinig reacties. Toen vroeg op het forum of er iemand is die een dergelijk systeem kan produceren of mogelijk te koop heeft?

Peter Koch (bekend als de man achter Inkochnito’s Instruc-tion cards, www.inkochnito.nl) stelde voor om eens te kijken of zoiets gemaakt kan worden. Het kan tenslot-te niet al te moeilijk zijn. Toen hij vroeg of er eventueel meer mensen waren met interesse in zo’n set als die hij op bestelling liet maken, kwamen er een heleboel positieve reacties. En intussen zijn ze er: een nette set draagbeugels. De Spinner redactie benaderde Peter met een paar vragen:

Zo’n setje beugels is een uitkomst als er een kast getild moet worden, met name in huis of op een trap. Maak je er zelf vaak gebruik van?Ik heb ze zelf net zo nieuw als de anderen, maar ik kan me zeer goed voorstellen dat ze een groot draaggemak hebben.Zelf was ik er nog niet aan toe gekomen om iets te maken en dit was toch een uitdaging die ik nodig had.Het sjouwen van zo’n kast gaat toch stukken beter als je goed grip hebt op de kast en je rug wat beter recht kan houden.Zo hoef je niet meer met je handen in het gat van de kopkast en dan op een onhandige manier de kast vast te houden.Nu kan je je handen goed om de beugels hou-den zonder dat je al te snel kramp in je vingers krijgt.

Het gaat hier duidelijk om maatwerk. Heb je ze zelf ontworpen?Het idee is eigenlijk overgenomen van een foto die Svend

geplaatst had op het forum.Zelf heb ik er een nieuwe werktekening van gemaakt met maten erbij. Wel zo han-dig als je er meerdere moet maken.

Welk materiaal is er gebruikt voor de beugels? Zijn ze duurzaam? De beugels zijn gemaakt van 45x45mm hoekijzer en een gebogen ijzeren buis van 25mm diameter. Ze moeten een behoorlijk gewicht kunnen houden, dus moeten ze wel duurzaam zijn. Met een beetje bijhouden van de verf gaan ze zeer lang mee denk ik zo.

Het gaat hier duidelijk om vakwerk. Hoe ben je in contact gekomen met deze vakman?Het belangrijkste vond ik het laswerk. Aangezien er een kast van vaak meer dan 100 kg aan komt te hangen, moest het wel zeer degelijk zijn.Nu kom ik voor mijn werk als elektriciën bij allerlei bedrij-ven, waar onder ook een constructie bedrijf. Daar heb ik

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Draagbeugels: lichter kunnen we het niet maken, wel makkelijker…NFVlidSvendvanderVlugtmaaktemetenigeregelmaatdankbaargebruikvandedraagbeugelsvaneenmede-NFV’er.Gezienhetintensievegebruikvondhijhetechterdehoogstetijdomzelfookeensettezoeken.Hettiltvelemalenbeterenisnogeensveiligerook.

tEKst: Bas VIs FOtO’s: PEtER KOCH

Page 49: 2010 - 04 - Spinner Magazine

gevraagd of ze deze beugels kunnen produceren voor een niet al te hoge prijs. Ze hadden nog wat overtollig mate-riaal liggen en daar hebben ze de beugels van gemaakt.

Wat kost een setje van 4 beugels? Bij wie zijn ze te bestellen? Omdat er veel mensen waren die problemen hadden met eerdere ontwerpen (duo beugels, uitschuifbare beugels, verschillende breedtes van diverse kasten), had ik besloten om er maar enkelvoudige beugels van te maken. Sommige vinden 2 beugels voldoende (op de diagonaal tegenover liggende hoeken), andere hebben er graag 4 (op elke hoek één). Na het berekenen van de onkosten en dergelijke ben ik uit gekomen op 20 euro per stuk.

Als er mensen zijn die beugels willen bestellen, kunnen ze mij een e-mail sturen, [email protected] wel, het kan even duren voordat ik weer beugels heb. De beugels die ik had zijn allemaal verkocht en het laten maken heeft ook tijd nodig.De eerste keer is vaak het lastigste, maar tussen het idee en de uiteindelijke levering heeft 3 maanden gezeten.

49NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 50: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Em-KlusDaGVanaf 10 uur was er in het NFV Funhouse een EM klus-dag. De heren van de Machische Machines club waren vroeg van de partij om de mechanische kasten een smeerbeurt te geven (zonder siliconenspray). Onder lei-ding van Henk de Jager, de bekende auteur van het Flipper Service Boek en één van de bekendste EM lief-hebbers zijn de monteurs had bezig geweest met het opknappen en afstellen van de EM kasten. Ronald Blom heeft de Big Deal (prototype), de Grand Prix en de Wizard onderhanden genomen.

Ronald’s dochter heeft flink staan poetsen en de kasten glimmen weer als een spiegel.

Henk heeft zijn Merlin’s Magic onderhanden genomen, die door het vele spelen een kleine storing had. Deze is nu weer te spelen in het Funhouse. Frank heeft zich ontfermd over de 4 Aces en daar het eea ge-fine-tuned. Ook staat er nu in het Funhouse een Bow and Arrow. Volgens de peilingen één van de leukere EM kasten qua spel!

Hoofd catering was dit keer Ad Jonker, met in de mid-dag wat assistentie van Bas en zoon Tom. Als er hard gewerkt wordt, smaken die broodjes worst extra lek-ker…

Bij elkaar staat er nu een tiental EM-kasten opgesteld die goed spelen. De kunst is natuurlijk om dat ook de komende maanden zo te houden. Daarom is er in het vorjaar weer een klusdag.

OVERIGE KlussEnNaast het klussen aan de EM kasten is Michel Lan-ters bezig geweest met de afstelling van de Bally Solid States uit de jaren 80. Want ook die kasten spelen gewoon een stuk beter als de flippers goed staan en het speelveld zodanig is dat de bal ook daadwerkelijk naar beneden rolt.

Er is ook een ploeg bezig geweest met het opbou-wen van alle kasten die gebruikt waren tijden het DPO.

MetenigeregelmaatverzamelendeliefhebbersvanElektroMechanischeflipperkastenzichinhetclubhuis.Eriseengroepvantrouwebezoekers(10-15),waaronderHenkdeJager,diezichgraaginzettenvoorhetonderhoudenenopknappenvandezekasten.Eenkortverslagvandeeditievanhetnajaar2010.

magische machinesKlusdag 20 november 2010

BEn BOOGaaRD

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 51: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Ook hier zijn wat kleine storin-gen verholpen zodat alle kasten weer perfect spelen aankomen-de Funhouse Fridays en andere evenementen!

Via deze weg wil ik Henk, Frank, Freerk, Ronald & Dochter, Jan, Ciske, Edwin, Gerrit, Leo, Ad, Bert-Jan, Rob, Michel en Mar-tin bedanken voor hun inspan-ningen op van deze klusdag een geslaagde dag te maken.

Vind je het ook leuk om een keer te helpen klussen in het Funhouse stuur dan een mailtje naar [email protected].

51NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 52: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Bas VIs

nFV agendaInhetjaar2010ishetclubhuisindecembernogliefst3maalgeopend.Bijhetverschi-jnenvandeSpinnerzullendiedataechterinhetverledenliggen.Nietgetreurd,erisveelomnaaruittekijkenindeeerstemaandenvanhetnieuwejaar.VaakinhetNFVFun-house,maarsomsookdaarbuiten.Bijgaandeenoverzichtmetdedataenactiviteiten.Advies:kijkregelmatigopdeNFVwebsitevooraanvullingeneneventuelewijzigingen!

nIEuwjaaRsBIjEEnKOmst15 januaRI 2011 - VanaF 11.00 uuRDeze bijeenkomst begint iets van een traditie te wor-den: met een lekkere kom chocomel en warme ver-snaperingen het nieuwe jaar inluiden. Samen uitpro-beren hoe de collectie erbij staat in het nieuwe jaar en de gelegenheid gebruiken om elkaar de beste wensen voor het nieuwe flipperjaar over te brengen. In 2010 was het bar en winters, ‘ns kijken hoe het winterweer zich bij deze editie houdt…Op dezelfde datum is er in het clubhuis de finale van de Lokale Flipper Competitie (LFC). In de loop van het jaar is er door zo’n 100 NFV-ers in poules van 5 op lokaal niveau gespeeld. Voor deze finale krijgen de winnaars van de 20 poules in NL en BE een uitnodiging. Onder leiding van LFC-competitie leider Martijn van Amster-dam mogen zij onderling uitmaken wie dit jaar de tro-fee mee naar huis mag nemen. Wie wordt de opvolger van Ralph Beckers?

BattlE FOR tHE KInGDOm16 januaRI 2011 - InVItatIOn OnlyIn hetzelfde weekend is er ook het jaarlijkse toernooi voor de Top 12 van de NFV. In de inmiddels vermaarde gameroom van René – Hyperballs – Timmer in Ommen zullen de twaalf best gekwalificeerde spelers uit de NFV ranking (jaargemiddelde) gaan uitmaken wie dit jaar de titel wint en de bijbehorende prijs – het zwaard – een jaar lang mag koesteren. Naast de gemiddelde ranking zijn er enkele aanvullen-de voorwaarden (minimaal 75 potjes gespeeld voor de ranking lopend jaar, minimaal 4 verschillende speeldata met minimaal 5 potjes, minimaal 20 verschillende NFV ers en een speler mag niet uit de ranking gevallen zijn (= 6 maanden niet gespeeld). Qua opzet is gekozen voor ‘Back to basics’. Dat bete-kent 11x head to head spelen, 4 ballen, tournament play, kasten hyperballs staat=schnell. De echte liefheb-bers hebben de dag al lang in hun agenda staan...

FunHOusE FRIDay - 28 januaRI 2011 - VanaF 15.00 uuRDe dagen zijn kort, de avonden langer, de kachel staat aan en dan is er weer een Funhouse Friday. De belang-stelling voor deze bijeenkomst blijft verheugend groot:

vaak 60-70 bezoekers!Er zijn op de FF in de regel geen speciale programma onderdelen: er is gewoon gelegenheid om lekker te flipperen op de uitgebreide collectie in het clubhuis. Alleen of met elkaar. Je kunt natuurlijk met iemand afspreken om een paar ranking partijen te spelen, wat te oefenen voor het DPO... Of anders is er altijd wel iemand die de uitdaging aan wil gaan. Je kunt ook de marathon lopen langs kasten uit verschillende genera-ties of gewoon wat ouwe ** aan de bar.Vanaf 15.00 uur is de deur van het NFV Funhouse open. Entree is € 3,00 voor leden, 7,50 euro voor introdu-cees. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dankzij de onovertroffen inspan-ningen van Jan en Tonia in de keuken kunnen we een maaltijd aanbieden, zodat de lange openingsuren goed benut kunnen worden. Hier geldt ook: vooraf graag aanmelden! Dat kan per mail (zie hierboven) of via een antwoord in dit topic. Kosten van de maaltijd bij voor-aanmelding: € 6,50, bij ter plaatse aanmelden € 8,00.Ook in februari en maart is er vanzelfsprekend een Fun-house Friday! (zie overzicht voor de data!)

tECHnIEK EVEnEmEnt 13 FEBRuaRI 2011 – VanaF 11.00 uuROnder de liefhebbers van techniek en technische ver-nieuwing is het al lang geen nieuwtje meer: er is een speciaal stuk hardware op de markt waarmee je een bestaande flipperkast ingrijpend kunt vernieuwen. De naam van dit stukje vernuft: P-ROC. Dat staat voor: In de Spinner heeft al een aantal artikelen gestaan over leden die hiermee aan het stoeien zijn gegaan. Het meest recente en zeer indrukkende staaltje werk komt van Barry Driessen en Koen Hetzel. Onder de werk-naam ‘Dutch Pinball’ hebben ze een aantal ingrijpende veranderingen voor hun Bride of Pinbot gerealiseerd. Het meest in het oog springt het nieuwe DMD. Maar tegelijkertijd oogt het of het altijd al zo bedoeld was. Maar dat is misschien wel het grootste compliment dat je ze kunt geven…Toen Barry en Koen in november 2010 een korte video impressie presenteerden van hun werk waren de reac-ties in binnen en buitenland lovend. De video was een inzending voor…. Een nieuwe spel mode, animaties op het Dot Matrix Display, het zag er geweldig uit.

52 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 53: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Ze reageerden positief op de uitnodiging om in een keer in het NFV Funhouse tekst en uitleg te geven over hun inspanningen. Dat zal gebeuren op een speciaal Techniek Evenement:

EsPP (EaRly sPRInG PInBall PaRty) In VElDHOVEn! (Datum nOG nIEt BEKEnD)Ruilbeurs voor flipperkasten, onderdelen en andere pin-ball artikelen - Flipperkastliefhebbers zijn echte verzamelaars. Een extra garage of een aan-/uitbouw van het huis: als er maar ruimte komt voor de hobby. En voor wie die ruim-te echt niet heeft, zijn er nog altijd speciale artikelen als flyers om te verzamelen. Die kun je heel wat eenvoudi-ger een plaats geven.Zo ontstond het idee om al die verzamelaars eens bij elkaar te brengen en een verzamelaars ruil- en onder-delenbeurs te organiseren. Want verzamelaars hebben traditiegetrouw ook veel zaken dubbel en dat biedt de mogelijkheid om elkaar een plezier te doen door te rui-len. Maar soms ben je ook gewoon op zoek naar dat ene onderdeel om je kast echt compleet te maken. Of een leuke modificatie. Naast een invitatie voor een aan-tal (semi-) professionele partijen nodigen wij dan ook graag al onze leden uit om naar Veldhoven te komen. En natuurlijk zorgen we ervoor dat er ook een leuke rij flipperkasten (20-30 uit diverse generaties) staat om op te spelen!

We maken gebruik van een bekende locatie: in 2009 organiseerden we er het DPO!Nadere informatie volgt via speciale mailing naar alle leden.Belangstelling? Informeer naar de mogelijkheden bij Peter Matthijs: [email protected]

DPm (DutCH PInBall mastERs) 16/17 aPRIl 2011 – nFV FunHOusEOp 16 en 17 april 2011 verandert het NFV Funhouse wederom in een internationaal strijdtoneel: tijd voor de derde editie van de Dutch Pinball Masters ( DPM ).De opzet is onveranderd in vergelijking met vorig jaar. Het maximum aantal deelnemers blijft 80, waarbij tot 1 maart een maximum aantal deelnemers per land geldt. Voor Nederland 35, voor alle overige landen 10. Natuurlijk is het belangrijkste kenmerk van het DPM overeind gebleven: zowel tijdens de kwalificatie als tij-dens de finalerondes speel je alleen maar matchplay ( 1 tegen 1 ).De inschrijving voor het DPM gaat van start op maan-dag 27 december, om 12.00uur.Alle verdere informatie kun je vinden op www.dutch-pinballmasters.nlHet toernooi bleek in de vorige jaren bijzonder popu-lair te zijn, dus wees er op tijd bij. Voor iedereen die van wedstrijdflipperen houdt is het DPM een absolute must!

NFV - ACTIVITEITEN AGENDA 2011 Maand Dag Datum Thema Januari zaterdag 15 Nieuwjaarsbijeenkomst + LFC finale vrijdag 28 Funhouse Friday za/zo 29/30 RFT (locatie: nnb) Februari zaterdag 13 Thema: Techniek - P-ROC vrijdag 25 Funhouse Friday za/zo 26/27 RFT (locatie: nnb) Maart zaterdag 12 Clubhuis dag vrijdag 25 Funhouse Friday za/zo 26/27 RFT (locatie: nnb) April zaterdag 16 Dutch Pinball Masters - 3e editie zondag 17 (wedstrijd`& recreatief) vrijdag 29 Funhouse Friday za/zo 30/1 RFT (locatie: nnb)

53NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 54: 2010 - 04 - Spinner Magazine

wantED lIst PER GEnERatIE Eerder deden we een vergelijkbare oproep voor de Dot Matix generatie. Het verzoek in Spinner 3 2010 aan alle leden was om hun voorkeur ten aanzien van de Alfa Numberieke generatie kenbaar te maken, zodat we ons gericht kunnen oriënteren. In totaal willen we 15-20 kas-ten uit deze generatie in onze collectie. Na een oproep in de Spinner en een poll op het NFV Forum is het nu tijd om de balans op te maken. De voorkeur van de leden die hun keuze bekend maakten, leverde een duidelijk beeld op. Bij beslissingen over aanpassingen in de NFV collec-tie zullen we voor deze generatie deze lijst als uitgangs-punt gebruiken.In de top 5 staan de volgende kasten:

1. wHIRwInD (wIllIams, 1990) Met recht een klassieker. De topper met windturbine maakt het een heel bijzondere kast. De hand van de meester (ontwerper Pat Lawlor) is duidelijk te herken-nen. Ook in de IPDB-lijst krijgt de kast een hoge rating (8.0).

2. FunHOusE (wIllIams, 1990) Het jaar 1990 was een goed jaar voor Williams en een goed jaar voor Pat Lawlor. Ook dit is natuurlijk een abso-lute topper (IPDB rating: 8.1). Het verschil met de Whirl-wind: de Funhouse is al aanwezig in de NFV collectie. We zullen er extra zuinig op zijn…

3.taxI (wIllIams, 1988) Bij de liefhebbers zeer gewaardeerd, binnen de NFV mis-schien wat minder bekend. Mark Ritchie tekende voor het ontwerp en dat resulteerde in een kast met een geweldige flow in het spel. Waardering is in de flipper-wereld hoog: IPDB rating van 8.0.

4.tHE maCHInE: BRIDE OF PInBOt (wIllIams, 1991) Een zeer geliefde kast (IPDB rating: 8.1) van kort voor het DMD tijdperk. De belangstelling voor deze kast zal bin-nen de NFV zeker gegroeid zijn op basis van de eerste resultaten van het P-ROC project van Koen Hetzel en Barry Driessen.

AlsNFVBestuurbeslotenweeerderomtoetegaanwerkennaareencollectievanmaximaal100flipperkasten.Indiecollectiemoetenallegeneratiesflipperkastenverteg-enwoordigdzijn:elektromechanisch,SolidStatenumeriek,SolidStatealfanumeriekenDotMatrix.Maardatroeptookdirecteenvraagop:welketitelsmoetendatzijn?

nFV wanted list 2010 – alfanumeriek

lIEVEn EnGElBEEn

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 55: 2010 - 04 - Spinner Magazine

5. BanzaI Run (wIllIams, 1988) Je hebt bijzondere kasten en heel bijzondere kasten. Dit is er ééntje uit de buitencategorie: een unieke kast. Natuurlijk vanwege het verwerken van flippers in de ver-ticale kopkast. Toeval bestaat niet: opnieuw een kast van Pat Lawlor. IPDB rating: 7.9.

Na deze top 5 worden ook andere kasten genoemd. In totaal werden in de poll op het forum (waarbij ieder-een vijf stemmen mocht uitbrengen) 31 verschillende kasten genoemd. Deze lijst met in de poll genoemde kas-ten staan hiernaast afgedrukt. Het is trouwens wel interessant om op het forum te mer-ken hoe begaan men is met de collectie. Het adres van het topic op het forum is:forum.nfvpinball.nl/viewtopic.php?f=2&t=131419

Het valt op dat er relatief weinig Gottlieb in de lijst voor-komen, terwijl die soms toch een zeer leuk en gevarieerd spel bieden. Net als bij andere generaties geldt natuur-lijk: onbekend maakt onbemind. Gelukkig zijn, dankzij onze medehuurder van het NFV Funhouse en erelid van de vereniging Ad Jonker, deze kasten toch goed verte-genwoordigd in het clubhuis (zie de **).

KoopjesjagersKoopjesjagers moeten we teleurstellen. Zoals elke flip-perkastverzamelaar kent ook de vereniging een beperk-te opslagcapaciteit en dat zal wel altijd zo blijven. Dit betekent dat keuzes moeten worden gemaakt. Deze lijst wordt vooralsnog alleen gebruikt als bron van informatie voor eventuele aanschaffen in de toekomst, niet voor het verkopen van kasten.

mEEst GEnOEmDE tItEls In VOlGORDEWhirlwindFunhouse*TaxiBride of PinbotBanzai RunEarthshakerElvira ATPM*Back to the FutureThe SimpsonsF14 Tomcat*Class of 1812**Bad CatsHigh Speed*Riverboat GamblerTime Machine **Fire!Phantom of the OperaRollergames*Big Guns*Black Knight 2000*CycloneHoops **Big HouseBone busters inc.Cactus Jack’s DinerDr. DudeHarley DavidsonPolice ForceSpace Station*Surf’n Safari*= NFV collectie en opgesteld in Funhouse** = collectie Ad Jonker en opgesteld in Funhouse

55NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 56: 2010 - 04 - Spinner Magazine

OVERzICHt aanwInstEn In 2010De 10 belangrijkste aanwinsten in de NFV collectie in het voorbije jaar:1. Spider-Man (2007) eigen aanschaf2. Monster Bash (1998) donatie3. The Shadow (1994) eigen aanschaf4. Terminator 2 (1991) donatie5. Gilligan’s Island (1991) donatie6. Stargate (1995) donatie/ruil7. Tommy (1994) eigen aanschaf8. Frankenstein (1995) veiling ruil9. Tales from the Crypt (1993) donatie10. Wizard (1975) veiling ruil

De donaties kwamen van Neven Maricic (MB bouwpak-ket), Ed Roskott (oa. TFTC) en Jan Zijlstra (GI). De ruilob-jecten van Frank Douwenga en Ronald Blom.Met de aanwinsten in 2010 werden maar liefst 5 flipper-kasten uit de top 10 van de Wanted List aan de collectie toegevoegd. Dat is zeer verheugend! En de kosten voor deze 10 aanwinsten van de collectie van de vereniging waren minder dan € 5.000. De verzamelaarwaarde ligt een flink stuk hoger …Ook in 2011 zullen we gericht blijven kijken naar ver-dere verbetering van de NFV collectie. Op zoek naar nog meer kwaliteit!

mOnstER BasH (wIllIams, 1998)In de voorbije maanden maakte Ronald Knor van het flipperkast bouwpakket weer een Monster Bash. Dona-teur Neven Maricic had gezorgd voor heel veel nieuwe onderdelen en met aanvullende artikelen en een paar goede foto’s kon Ronald aan de slag. Een leuke puzzel voor de liefhebber…

Toen eindelijk de stekker in het stopcontact ging was er een verrassing ‘Le Monster Bash parle Francais!’ Ook de nodige technische uitdagingen (‘storing in de lamp matrix. Sommige lampjes gaan gewoon aan en uit, andere gaan aan en nog feller’). Ook nieuwe software erin: was 1.0, nu 1.06 home. Op de display is te lezen: ‘deze kast is gedoneerd door… Neven Maricic’.Op het DPO was de MB voor het eerst te spelen. Een absolute topper in de NFV collectie!

sHaDOw (wIllIams, 1994) In de zomer deed zich een buitenkansje voor. Bij de voor-bereiding op het DPO waren we op zoek naar 2 geschik-te kasten voor de loterij. Op dat moment waren de man-nen van de Pinball Boulevard (Gerard & Barry) net bezig met een ‘herschikking’ in hun collectie. Om een lang ver-haal kort te maken: we sloten een ‘package deal’ en kon-den voor een prettige prijs deze leuke kast aan de NFV collectie toevoegen. Niet voor niets staat-ie in de Top 10 van de ‘Wanted List’. Na een grondige beurt door René van Egmond en John Snel staat deze Shadow al een maandje of wat te blinken in ons clubhuis. René stuurde een kort verslag: We(JohnSnelenik)hebbeneigenlijkinéénavonddehelekastgeshopt!Wehaddendegangerin,enwarenzodetijdvergeten.Wekwamenonderhetzéérvervuil-de speelveld, tocheenergmooi speelveld tegen!Datmotiveerdeons,omhemeensgoedtepoetsen.Proble-mendiewetegenkwamen:

Flipperen op straatniveau

(4)

DeNFVcollectieheeftin2010eenprachtigeuitbreidingondergaaninkwaliteit,terwijltegelijkertijdhetabsoluteaantalkastenietsafnam.HetbudgetdathetNFVBestuurbes-chikbaarmaakte(€5.000),werdaaneendrietalkastenbesteeddiehooginde‘wantedlist’stonden.DaarnaastleverdedeEM-veilingeenmooieaanwinstopenlastbutnotleastwarenereenaantalzeeropmerkelijkedonaties.Nogéénkeerhetjaar2010invogelvlucht.

nFV Collectie: 2010 - kwaliteitsverbetering

Bas VIs

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 57: 2010 - 04 - Spinner Magazine

•3vande4Ring lampjesdefect,omdathetalprovi-sorischwasgerepareerd,envanwegetijdsgebrek,maarevensnelwatandere lampjesgesoldeerd inderingen.(lees;kerstlampjes!)Dezegaannogsteeds snelkapot,dusookhiermoetendeoriginele inkomen.Wemissenalleendelamparmatuurtjes.•Hetmini speelveld,TheBattlefieldgenaamd,werktevoorgeenmeter!Omhalfééndantochmaarffdoor-gaan, enookdie vollediguit elkaargehaald!OokdeSanctumwalltargetwaserergaantoe.Dezewelwer-kendgekregen,maarmoetnog steeds in zijngeheelworden vervangen.De target is aanwezig, maar deassemblyzouvervangenmogenworden.Uiteindelijkomhalf3 ’snachtsdekastweer inelkaargekregen!AlmetaleenzéérNFVwaardigekast,waarwenogveelplezieraangaanbeleven!

tERmInatOR 2 (wIllIams, 1991)Bij dezelfde deal zat ook een Terminator 2. Na twintig jaar kun je best stellen: een klassieker onder de DMD kasten. Heerlijke flow. En die kop van Arnold is zo lelijk dat het eigenlijk wel weer wat heeft… Qua financiering werkte het bij deze kast wat anders: die werd betaald door secretaris Bas Vis en daarna gedoneerd aan de NFV. Hoe dat werkte? Volgens een beproefde construc-tie (eerder toegepast bij oa. de Fish Tales): de door de NFV betaalde vergoeding voor de vele kilometers voor verenigingszaken is gebruikt om de kast van te kopen. Eigenlijk dus een vrijwillige terugbetaling aan de NFV in ‘goederen’. Hoe dan ook: ook deze kast arriveerde in het najaar in ons clubhuis. Intussen is-ie al even ‘uit loge-ren’ bij dezelfde John & René. Om daarna in topconditie terug te keren….

staRGatE (GOttlIEB, 1995)Last but not least, de Stargate. Deze Gottlieb kwam via een ruil bij de NFV. Hoe dat in zijn werk ging? In het voorjaar van 2010 kregen we een Batman Forever van Ed Roskott. Prachtige donatie, maar daarmee hadden we deze kast dubbel in de collectie. Toeval bestaat niet, maar tijdens het DPM in april gaf één van de bezoekers, Mirco Steffen, aan de Batman Forever graag in zijn col-lectie te willen hebben. En toen stond die 2e BF er nog maar net…. Als ruilobject had hij oa. een Stargate. En dat vonden wij nu net een leuke kast: een hoog gewaar-deerde kast (nr. 9 in de wanted list) en ook goed voor de variatie in de DMD-generatie. Het feitelijk uitvoeren van de ruil had wat meer voe-ten in aarde, maar tijdens het DPO in Steenwijk is het gelukt. De kast is daarna meegenomen door Gerrit Hur-kens voor een grondige beurt. Hij speelde na aflevering prima, maar dat was tijdelijk. Het is natuurlijk wel een Gottlieb…

57NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 58: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Augustus 2007, net een midweekje naar Londen geweest. Je moet toch ergens de Pirates of the Caribbean spelen nietwaar? En het is ook best een leuke stad. De tower gezien, een ploughman’s lunch gegeten en de nieuwste Harry Potter gezien. Die speelt ook gedeeltelijk in Londen, wel toepasselijk om hem dan ook maar in Londen te zien. De rest van de vakantie heb ik benut aan de flipperkast.

Alle delen van het speelveld heb ik verwijderd, bedrading, assemblies, posts, de hele mikmak. Een kale plank is wat overbleef en de 2 steunen aan de onderkant. Dat schildert gemakkelijker als de plank recht ligt.

lEnsjEsDe lensjes komen uit het speelveld van de oude Vector. Daar zaten 2 speelvelden bij, waarvan 1 incompleet, maar de lensjes zaten er wel in. Jammer genoeg had ik geen transparante lensjes. Niet getreurd: ik had nog een speel-veld van een Cosmic Gunfight die ooit eens bij mij in de hal heeft gehangen. Daar zaten wel transparante lensjes in. Die had ik nodig voor de RGB-leds.

Een compleet gekleurd speelveld met RGB-leds is leuk, maar als je dan de verlichte schoten doet met een oranje pijl zal dat niet zo mooi zijn. Zodoende heeft elk schot een transparant lensje gekregen om de verlichte schoten aan te geven. En als je niet in een mode zit kun je daar een leuke feature mee maken. Wat weet ik nog niet.

De lensjes zijn groot rond van 1” (25 mm) in doorsnede, klein rond van ¾ “ (19mm) in doorsnede, en pijlvormig. Helaas heb ik geen pijlvormige boor dus dat wordt de bovenfrees op de Dremel zetten.

Ik had schetsen gemaakt, 1:1 en daarin had ik het grootste artwork in getekend met de lensjes daarin. Dat heb ik op het speelveld gelegd en met de priem gaatjes geprikt in het hout waar de lampjes moesten komen.Vervolgens heb ik de gaten geboord en de pijlen gedre-meld. Netjes schuren en kleine rafeltjes wegwerken. Ver-volgens 3 dunne lagen witte grondverf, en 2 lagen witte zijdeglans. Elke keer 24 uur laten drogen, een week is zo voorbij.

De lensjes uit de Vector heb ik eerst met een mesje schoongekrabd, de lak-laag en verf van de Vector er af, toen geschuurd met korrel 150 en 600. Ziet er mooi glad uit. Die lensjes zijn in de gaten gelijmd met 2-componen-ten lijm. Met een blokje hout met grof geweld in het speelveld geramd. Het blokje hout zorgt er voor dat de lensjes mooi tot aan de toplaag van het hout komt, maar dat je niet van die lelijke hamerslagen in je speelveld krijgt. ;-) De meeste lensjes, maar zeker die van de pijlen vertoonden gaten: ze sloten niet mooi op het speelveld aan. Een beetje plamuur doet wonderen…

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

mijn eigen flipperkast maken: Book of KellsNFV-lidRichardBaanisbinnenonzeverenigingvooralbekendalsschrijvervandereeks‘Techniekstaatvoorniets’.Watnietiedereenweetisdathijdaarnaastaljarenlangwerktaanhetrealiserenvaneenjongendsdroom:hetontwerpenvaneeneigenflipperkast.IneerdereSpinnerszijnal10afleveringengeplaatst,indezeSpinnervolgtaflevering11.

RICHaRD Baan

Page 59: 2010 - 04 - Spinner Magazine

PlayFIElD aRtHet volgende wat moet gaan gebeuren is de playfield art. Ik heb, zoals gezegd eerst het speelveld 1:1 gete-kend op papier. Die schetsen heb ik ingescand en uit-geprint. Dan kan ik ze uitknippen en op het speelveld leggen. Op het speelveld heb ik heel dun de tekening overgebracht om vervolgens met een tekenpen het net-jes te maken.

Ik ben begonnen links bovenin met een “knight”. De standups zijn de knights en de gele lensjes krijgen elk een helmpje op. Allemaal verschillende. Hiernaast een foto van een onverlichte- en een verlichte ridder.

Ik had in het verleden testen gedaan met een Rotring Xonox pen, die UV-bestendig is, maar daamee was het wat moeilijk om grote vlakken te tekenen. Daar kwam bij dat ik vele verschillende lijndiktes moest hebben.Op zich niet zo’n probleem, maar toch wat onhandig. Ik heb ook combinaties getest met merkstift en wat andere pennen. Het viel me daarbij op dat zwart geen zwart is: er zit verschil tussen de pennen en als je die door elkaar gebruikt is het niet mooi.Ik heb gekozen voor een Pigma Brush, een pen waar een soort van penseel aan zit wat puntig toeloopt: zo kan ik fijne lijntjes en grotere vlakken tekenen. Tevens heeft die pen een mooie diepe zwarte kleur.Met al die lagen verf trekt de inkt er niet in en het duurt zeker een week voordat de inkt goed droog is. En omdat ik mijn hand ook ergens kwijt moet moeten de delen wel goed drogen tussendoor….

Veel van de keltische figuren komen van sieraden (het kruis en de bijl), of zijn gebaseerd op figuren die ik op internet heb gevonden. Het keltische beest wat op het Shoot Again lampje staat te balanceren is afgeleid van een tatoeage die bij een jongedame op haar onderrug staat.

De Pigma Brush zou waterproof en UV-bestendig zijn, maar met een klein beetje glassex lost het toch al heel snel op. Nou maar hopen dat het goed gaat…

59NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 60: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Blik op toen: 1997HetledenbestandvandeNFVisdeafgelopen5jaarbehoorlijkververst;iederjaarkomenerzo’n100nieuweledenbij.Speciaalvoordeledendienognietzolanglidzijniserdezenieuweru-briekwaarinwedelezermeenemennaardebeginjarenvandeNFV.Detijddaternogmeerderefabrikantenvanflipperkastenbestondenenflipperkastennogvolopinhetwildvoorkwamen.AandehandvandeSpinnersuitdieperiodeblikkenweterugopdevoorlopiglaatsteglorietijdvandeflipperkast.AlsspecialeservicenaardeledenzullententijdevanhetverschijnenvandezeSpinnerdeSpinnersuithetbetreffendejaartedownloadenzijnviadeNFVwebsite.Kijkdaar-voorbij‘MijnNFV’naar‘DownloadsvoorLeden’

dit nummer een beschrijving van de Scared Stiff, Inde-pedence Day, Flipper Football, Space Jam, Junkyard en X-files. Wat een luxe! Martijn concludeert dat de Scared Stiff een leuke kast is: “Hoewel het niet echt moeilijk is om alle Tales te halen. Het in één keer voltooien van de Stiff-O-Meter vergt echter stalen zenuwen”. Ook een berichtje over een kast die uiteindelijk niet uitkomt: “Capcom komt met Big Bang Bar, maar helaas, helaas. De kast heeft de beta-release wel gehaald, maar toen was het geld op en Capcom pinball is gestopt!” Geluk-kig weten we inmiddels dat de kast zo’n 10 jaar later alsnog in produktie is genomen, zij het in een beperkt oplage.

In Spinner 1 ook een opmerkelijk stukje onder de titel ‘Will there be pinball after 2000?’, helaas zonder auteur maar ik vermoed dat het van voorzitter Guus Arens afkomstig is: “Wordt het niet tijd om als NFV zelf een verzameling goede flippers bij elkaar te halen voordat er alleen nog maar museumstukken zijn? Wat

tHEO Van VROEnHOVEn

60NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

In het eerste nummer van 1997 stelt Martijn van Aken zich voor als de nieuwe hoofdredacteur van de Spinner: “Ik ben 23 jaar en zit in mijn laatste jaar aan de Tech-nische Universiteit in Delft. Mijn flippergekte begon toen ik zo’n 13 a 14 jaar was, en in Zandvoort een hal ontdekte met een enorme rij van die prachtige kas-ten”. Martijn vervult uiteindelijk ruim 10 jaar de rol van hoofdredacteur met verve. Onder zijn leiding ontwik-kelt de Spinner zich van een aan elkaar geniet stapeltje zwart wit velletjes tot een volwaardig magazine.

In dit nummer onthult Guus Arens ook dat het Euro-pees Flipper Kampioenschap dit jaar in Nederland zal worden georganiseerd en wel in Valkenburg op 1 en 2 november: “We doen ons uiterste best om op die dagen alle flipperliefhebbers die lid zijn van de NFV iets moois te bieden, niet alleen voor de topspelers!”

Ook in 1997 weer voldoende nieuwe flipperkasten. In

Page 61: 2010 - 04 - Spinner Magazine

vinden jullie van de gedachte aan een dergelijke NFV-pinball verzameling te beginnen? Kan gebruikt worden voor bijeenkomsten in het land. Het is maar een idee-tje.” Wat er inmiddels van dit ‘ideetje’ is terechtkomen kun je aanschouwen in het NFV Funhouse in Ederveen!

In Spinner 2 van 1997 wordt een nieuw NFV initiatief gelanceerd: NFV Goes Local. Jurgen van de Peppel legt uit wat dit inhoudt: “Meerdere leden van de NFV hebben thuis één of meerdere kasten staan. Met het organiseren van dit evenement willen we de leden die elkaar in de buurt wonen bij elkaar brengen. Onderling kan een afspraak gemaakt worden om een avond of middag of wat dan ook te komen flipperen”. In 2002 is dit initiatief overgegaan in de Regionale Flipper Com-petitie, inmiddels omgedoopt in Lokale Flipper Com-petitie. Er doen jaarlijks tussen de 80 en 100 NFV-ers aan mee.

In Spinner 3 van 1997 de aankondiging van de Medie-val Madness: “De lay-out en spelopbouw van Medie-val Madness lijken als twee druppels water op die van Attack from Mars. Het enige verschil zit in het thema. Waren het in Attack from Mars de buitenaardse wezens die de aarde bedreigden, in Medieval Madness gaat het om trollen en tovenaars die de lieftallige prinses in het

kasteel een kopje kleiner willen maken”. In dit nummer ook een verslag van de ALV die is gehou-den op zondag 27 april 1997. Daarin kunnen we lezen dat het ledental van de NFV is gegroeid tot over de 500 leden. Wel is er een contributieverhoging van 10 gul-den nodig ‘omdat er erg veel kosten gemaakt zijn’. De grootste kostenpost blijft uiteraard de Spinner zowel de produktie als de verzending. In 1997 is er geen secre-taris. Deze functie wordt waargenomen door voorzit-

ter Guus Arens. Anno 2010 is het precies andersom: secretaris Bas Vis speelt in de praktijk ook de rol van voorzitter…

Ook in nummer vier van 1997 weer een aantal kastbe-schrijvingen. Aan bod komen deze keer de Medieval Madness , de Funhouse en de Bally Wizard uit 1975. Martijn van Aken is erg enthousiast over de Funhouse: “Funhouse is een fantastische kast zowel flipper- als speltechnisch. Als je nagaat hoeveel gangetje, loops en scoops ze in de kast hebben weten te stoppen is het een wonder dat het enorme hoofd van Rudy er nog inpast” Insiders weten dat Martijn zelf lange tijd een speciale versie van deze kast heeft gehad met een nog

groter hoofd erin…In dit nummer breekt Maurice Schouten en lans voor Sega-kasten onder de titel “Die Sega-kasten zijn zo gek nog niet!”. Hij complimenteert Sega met name voor de keuze van de thema’s die doorgaans gebaseerd zijn op een film of serie. Als voorbeeld worden genoemd Star Wars, Space Jam, Twister en Apollo 13. Deze the-ma’s zouden mensen aanspreken waardoor ze eerder geneigd zouden zijn om geld in een dergelijke kast te werpen. Om met Maurice te spreken: “Sega begrijpt beter wat het publiek wil en zal volgens mij op deze manier nog decennia kunnen doorgaan met het maken van flipperkasten”. In zekere zin heeft Maurice daar nog gelijk in gekregen ook want de laatst overgebleven flipperfabrikant, Stern Pinball, is in 1994 ontstaan uit een doorstart van Sega en Stern kasten zijn ook stee-vast gebaseerd op een film of serie.

Tot zover het spinnerjaar 1997. In het volgende num-mer kunnen we lezen hoe het eerste Europees Flipper Kampioenschap in Nederland is verlopen!

61NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 62: 2010 - 04 - Spinner Magazine

Flipperen in het wildFlipperen kun je doen op verschillende manieren. Glo-baal heb je drie categorieën: bij leden thuis, in wed-strijdvorm of op locatie. Ik vind het altijd leuk om in huiselijke sfeer spelen, desnoods in een extern gelegen gameroom, mede omdat de kasten in de meeste geval-len in perfecte conditie verkeren en het in veel gevallen ook nog bijzonder gezellig is. Ook is flipperen in wed-strijdvorm voor mij een bijzonder prettig tijdverdrijf, omdat vooral het element spanning hierin het beste tot zijn recht komt. Maar als je het over flipperen hebt, dan ben ik persoonlijk de grootste fan van spelen op loca-tie. Of ‘in het wild’ zoals onze pracht website meldt. In Nederland en België kan je op meer dan 700 plekken spelen in café of coffeeshop, maar juist buiten de plek-ken waar ik wel vaker kom, vind ik het leuk om kasten te vinden en te bespelen.

Op dat gebied heb ik onlangs één van mijn meest bijzon-dere flipperervaringen meegemaakt. Dat was in Ham-mamet, Tunesië. Nu staat Noord Afrika niet bepaald bekend om zijn flippercultuur, dus op voorhand had ik geen moeite gedaan om te kijken of er eventueel kas-ten zouden staan. Toen ik met mijn zoontje van drie in een speelzaal was, stond daar voor peuters een mini flipperkast die je bij Blokker voor € 4,95 kan aanschaf-fen. Toch kon ik het niet laten om de leidster aldaar te vragen of ze wist wat het was en zonder blikken of blozen meldde ze dat iets verderop, in het plaatse-lijke poolcentrum, een echte kast stond. En inderdaad daar stond een kast, de meest slechte Lethal Weapon-3 die ik ooit gespeeld heb. Geen enkele switch deed het, behalve die van de multiball. De hole waar je een extra bal kon halen, was afgeschermd met een spijker zodat de bal er niet in kon belanden. Toch was het leuk om even te spelen en zelfs, tot grote verbazing van de eige-naar, een vrij spel te halen.

In de loop der jaren heb ik op talloze apart plekken geflipperd. Mocht je ooit in Basel, Zwitserland zijn dan is het vliegveld een goede plek. Net voorbij de dou-ane staan standaard twee nieuwe Stern kasten die zo’n lage replay hebben, dat ik er standaard een grote hoeveelheid credits op achterlaat. Ook in Zwitserland, maar dan helemaal aan de andere kant heb je net na de Gotthard tunnel het stadje Bellinzona en langs snel-weg trof ik in het wegrestaurant een perfect spelende Adams Family aan. En zoals altijd als ik een kast zie ,moest er op gespeeld worden. En pas toen de highsco-re was gezet, kon de rit naar de vakantiebestemming worden voortgezet.

De afgelopen dertig jaar heb ik in elke uithoek op de wereld kasten gevonden. In Venezuela arriveerden we ‘s ochtends rond de klok van zes op een busstation waar twee kasten in een kleine amusementhal ston-den. ‘s Middags bij het bespelen bleek de kasten niet helemaal te deugen, want zodra je multiball haalde op –opnieuw- een Addams Family, sloegen de stop-pen van de hele hal door. In een wintersportgebied in Polen zag ik een bordje ‘flipska’ hetgeen waarschijn-lijk vrij vertaald flipperen betekent, want iets verder op stond een prachtige Theather of Magic. In studenten-stad Pecs in Hongarije moesten we elke keer een taxi nemen om een winkelcentrum met speelhal te berei-ken. De Monster Bash die daar stond was wel de beste die ik ooit in de exploitatie heb gespeeld. Van alle lan-den ter wereld kan er maar een het beste zijn en dat is natuurlijk Frankrijk. Op campings, stations, bij de was-serette of in het café: overal staan flipperkasten meest-al ook nog in uitstekende staat. Was het maar weer tijd voor reizen & vakantie…

DE VIJFDE SPELER

Flipperen in het wild

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 63: 2010 - 04 - Spinner Magazine

wHO DunnItMooi speelveld, enkele luchtbellen in de slotmachine inserts, plastics zijn, op 1 hoekje aan phone na, onbeschadigd. Kopkast wat schade Sewer kickout volledig gereviseerd en opnieuw gelast. Scoop/Casino entrance onbeschadigd. Display mist de 2 uiterst rechtse lijnen, translite mist een klein hoekjeURL met foto’s op aanvraag€ 1.050,- Peter Smets, [email protected] November 2010

HuO sHREK160 spellen op de teller.De kast is zowel technisch als optisch in nieuwstaat en de goodiebag zit nog vastgeniet aan de binnenkant.De kast is voorzien van legprotectors. De vraagprijs is 3350 euro.€ 3.350,- Henry Gijsbertse, [email protected] November 2010

amIGOGezocht: mechanisch onderbord van een Bally’s Amigo. Mogen onderdelen ontbreken, als de bekabeling maar goed en origineel is! Tegen een redelijk bod natuurlijk. Kan nu niet verder door afgefikte bekabeling.Ronald Blom, [email protected] November 2010

HaRlEy-DaVIDsOnwie heeft er een nette en technisch goede harley-davidson kast uit 98 van Stern? ik kan eventueel een zeer nette STTNG inruilen. Ook gezocht:

staR waRs PInBall 2000 in zeer goede staat.Corné Verhagen, Sprang [email protected] November 2010

spinnertjes (vraag en aanbod)

Spinnertjes zijn Vraag en Aanbod adver-tenties van NFV leden.

Het plaatsen van een advertentie is gratis voor leden. Alleen niet commerciële Spin-

nertjes worden geplaatst. Voor commerciële of ‘bulk’ advertenties (> 3 flipperkasten) gelden de advertentie

tarieven die voor in het blad staan.

Spinnertjes aanmelden kan via de webstie van de NFV: www.nfvpinball.nl/

spinnertjes. Alle criteria dienen ingevuld te worden. Op de website is het ook mogelijk om

een foto bij een advertentie te plaatsen.

Kijk voor de meest recente Spinnertjes op de website van de NFV:

www.nfvpinball.nl

te koop

juDGE DREDDTe koop een nette Judge Dredd. Mooi speelveld. Technisch 100%. Kabinet en kopkast aan een kant licht verkleurd, andere kant verkleurd.€ 900,- Giel van de Kop, Den [email protected] 364242515 November 2010

RIPlEy’s BElIEVE It OR nOtSpeelveld in goede staat, er ligt wel een mylar over het speelveld. Cabinet onverkleurd en er staan nieuwe siderails op die de schade aan de flipperknoppen wegwerkt, verder in een redelijke staat wel hier en daar gebruikerssporen. Displays zijn goed, d.w.z de gewone display en de 3 kleintjes bovenaan op het speelveld. Kast speelt vrij goed, wel probleempje met opto aan de shrunken head. Verschillende zaken zijn vernieuwd.Vaste prijs van 1500, Foto’s via mail beschikbaar€ 1.500,- Glenn Pellis, [email protected] December 2010

stRatO FlItE Deze Strato Flite ziet er voor zijn leef-tijd goed uit. De kopruit is niet per-fect, maar wel netjes. Hij is voorzien van drie lagen vernis, om toekom-stige schade te voorkomen. Het speelveld ziet er goed uit. Het kabi-net heeft de nodige gebruikssporen, maar niets ernstigs. Maar moet worden nagekeken. Niet alles functioneert correct. TEABJasper van Eeden, Harderwijk06 [email protected] December 2010

FIsH talEsBen al heel lang op zoek naar een Fish Tales. Deze kast is voor mij het ultieme sentiment en die zou ik dan ook erg graag eindelijk eens aan de collectie willen toevoegen. Wellicht overweegt iemand om een FT weg te doen, ik hoor het erg graag! Eventuele tips zijn ook welkom. Wouter Hekman, Ommen [email protected] December 2010

Gevraagd

63NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 4

Page 64: 2010 - 04 - Spinner Magazine

GILDENSTRAAT 32 | 4143 HS LEERDAM | PHONE 0345-511 [email protected] | www.jukeboxgallery.com

V

JUKE

BOXE

S V

SL

OTMA

CHIN

ES V

RA

DIO’

S V

VE

NDIN

G MA

CHIN

ES V

CO

CA-C

OLA

MACH

INES

V

TV’S

V

elke

wer

kdag

en

Zate

rdag

geo

pend

van

10.

00 u

ur to

t 17.

00 u

ur

It’s all about jukeboxesIt’s all about jukeboxes

Bij Jukebox Gallery in Leerdam waant u zich werkelijk in de fifties en sixties. Hier hebben we in de loop der tijd één van de grootste collecties ter wereld aan originele jukeboxen bijeengebracht. Naast unieke jukeboxen treft u ook andere bijzondere items aan, zoals authentieke poolbiljarts, Coca-Cola-

automaten en sixtiesmeubilair. Denkt u aan jukeboxen, dan denkt u natuurlijk aan singles en zelfs 78-toeren bakeliet platen. En daarvan is een ruime sorte-ring voorradig. Maar Jukebox Gallery heeft ook de nieuwste generatie met afspeelmogelijkheden. Voor CD’s en zelfs voor uw iPod!

adv. A5.indd 1 17-09-10 08:30