2012 - 03 - Spinner Magazine

72
NFV Jaargang 21 - Nummer 3

description

Spinner, kwartaalbald van de NFV.

Transcript of 2012 - 03 - Spinner Magazine

Page 1: 2012 - 03 - Spinner Magazine

NFV

Jaargang 21 - Nummer 3

Page 2: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen € 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speciale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100.

Iedereen die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vriendenclubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2011 is geïnvesteerd in een paar topkasten voor de NFV collec-tie. Het verbeteren/vernieuwen van de website staat nog op het programma voor 2012.Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer ([email protected]) en hij helpt u verder.

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

samen werken aan oplossingen

L a n g e d i j k

Logoblok Club van 100 - NFV

Een praktisch

hulpmiddel om kinderen zelfstandig

te leren werken

www.kleurenklok.nl

GLOPAXA BV

Page 3: 2012 - 03 - Spinner Magazine

TOP sTOries06. 20jaarNFVinvogelvlucht18. DPO2012-Dejubileumeditie30. NieuwuitNL:PinballMagazine32. PAPA15WorldPinballChampionship36. NoballsNoGlory38. Moddenvanflipperkasten54. PinballFunandMaintenance

VereniGinG17. NFVzoektsecretaris(M/V)24. VerslagALV-16juni201252. Anewgame:MaartenvanDruten58. It’spartytime62. OperatieWormerland

Pinball Magazine

inhoud

20 Jaar nFV in vogelvlucht

eVeneMenTen en cOMPeTiTie28.Backtotheeighties29.Evenementenkalender66.RFTseizoen2012

OVeriG22. WizardofOz(6)42. GoingOld,goingGold(5)46. PinballCaféToronto48. Onderhoud-Polijstenvaneenspeelveld50. ProjectFlipperparade60. NieuweStern:X-men64. Sponsorinbeeld:Game-XL68 TheMatrixPinballProject70. Devijfdespeler

Page 4: 2012 - 03 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1250 stuks. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, Theo van Vroenhoven ([email protected])

Aan dit nummer werkten verder mee: Ad Jonker, Ariën Albertsma, Erik Wink, Gerard van de Sanden, Henk van Duijn, Jean-Paul de Win, Jim Jansen, Jonathan Joosten, Jules Reivers, Laurens Linssen, Maarten van Druten, Michel van Kuijk, Paul Jongma, Pieter van Leijen, Rens Hooijmaijers, Rob Capel, William van de Zand en Winfred de Ruijter.

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur:Voorzitter: Winfred de Ruijter ([email protected])

Secretaris: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Collectie/Techniek: Ben Boogaard ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Clubhuis: Arie Pijl ([email protected])

commissies:Ledenadministratie: Henk van Duijn ([email protected])

Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: Jules Reivers ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Technische Vraagbaak:Gert-Jan de Haan ([email protected])06-27456890 (Maandag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Eric Bartels ([email protected])0251-293489 (Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

TheO VAn VrOenhOVen

COLOFON

Het moet ergens in 1991 zijn geweest dat ik bij Replay in Eind-hoven mijn eerste flipperkast kocht, een Cosmic Gunfight. Op de toonbank lag een stapeltje formulieren waarmee je je kon aanmelden voor een nog op te richten ‘Nederlandse Flipper Vereniging’. Het internet stond nog in de kinderschoenen en alle informatie was welkom dus ik besloot me aan te melden. Daarna werd het een tijdje stil maar eind 1992 viel de allereer-ste Spinner op mijn deurmat en ging de Nederlandse flipper-wereld voor me open.

Inmiddels schrijven we 2012 en ben ik ruim 100 flipperkasten verder (gelukkig heb ik ze niet allemaal bewaard!). De Cosmic Gunfight heb ik helaas niet meer maar het lidmaatschap van de NFV koester ik nog steeds. De NFV is voor mij synoniem voor vriendschap, gezelligheid en het delen van een gezamen-lijke passie. De eerste jaren was ik passief lid zoals de meeste Spinner lezers maar sinds 2000 bevind ik mij dankzij het orga-niseren van evenementen en het produceren van de Spinner in het epicentrum van de vereniging. Voor mij maakt dat het gezamenlijk uitoefenen van onze hobby nog leuker.

In oktober bestaat onze club 20 jaar. In die twee decennia is de NFV uitgegroeid van een groepje enthousiastelingen met een flipperkast op zolder tot een bloeiende vereniging met meer dan 1000 leden, een fantastisch clubhuis, een fraaie collectie flipperkasten en een schitterend clubblad (al zeg ik het zelf). Reden genoeg om eens uitgebreid terug te kijken op de geschie-denis van de NFV. Bas en ik hebben alle 78 eerder verschenen Spinners nog eens doorgebladerd en samengevat in elf pagina’s onder de titel ’20 jaar NFV in vogelvlucht’. Het was een waar monnikenwerk want ruim 3000 pagina’s doornemen doe je niet zomaar even. Het resultaat is een mooi verhaal met vele hoogte-punten waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht lijkt!

Maar in deze Spinner kijken we niet alleen terug maar ook vooruit. Zo vieren we op 6 en 7 oktober ons vierde lustrum met een Jubileum DPO waar ook het boek ‘No Balls, No Glo-ry – 20 jaar flipperen in de polder’ van Jim Jansen zal worden gepresenteerd. In deze Spinner lees je er alles over. Ook komt er weer een flipperkastenveiling aan (voorlopig de laatste) en wachten we in spanning op de release van de nieuwe flipper-kast ‘The Wizard of Oz’ van Jack Jersey Pinball. Met een beetje geluk is deze op het DPO al te bespelen.

Veel leesplezier gewenst en misschien tot ziens op het DPO!

Van de redactie

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 5: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Van het bestuur

Update3ekwartaal2012

WinFreD De rUiJTer

Nieuwsoverdewebsite,hetjubileumboekenhetjubileumDPO

Wanneer ik dit stukje schrijf, is het nog zomer. Zo’n zwoele zondag-zomer-avond waarvan we er ook dit jaar in Nederland weer te weinig van hebben gehad. In de tuin, de kolen van de BBQ liggen nog na te gloeien. De zomerperiode is rustiger als het gaat om de hoeveelheid evenementen en bestuursvergaderingen: we zitten dan een beetje in de zomerstop, zeg maar. Maar dit jaar is de zomerstop toch anders dan de andere jaren, denk ik.Waarom? Omdat er drie grote projecten liepen en lopen: de website, het jubileumboek en het jubileum DPO.

De WeBsiTe WWW.nFVPinBALL.nLOver de website is in het verleden al veel gesproken en deze was hard toe aan een vernieuwing. Met name omdat we niet flexibel genoeg waren om de inrichting zelf te veranderen en de site qua ontwerp te weinig ruimte liet voor beeld en video. Aan de andere kant was het sterke punt dat de Mijn NFV pagina’s direct gekop-peld waren aan de ledenadministratie. Een groot voor-deel als je meer dan 1000 leden hebt! En tenslotte: het vertrouwde forum moest in stand blijven...Dus zijn we aan de slag gegaan en is eind juli jl. de nieu-we site live gegaan: met een nieuw ontwerp, gemak-kelijker te onderhouden én met nog steeds de voor-delen van het vertrouwde Mijn NFV gedeelte. We zijn benieuwd wat je ervan vindt. Reacties kun je kwijt in het forum of rechtstreeks aan [email protected].

heT JUBiLeUMBOeK20 Jaar NFV.... Hoe vieren we dat jubileum? We hebben dat jullie eerder al gevraagd. Nadat uit de jubileuminven-tarisatie bleek, dat er wel animo was voor een speciale Jubileum-Spinner, zijn we zelf tot het idee Jubileumboek gekomen. En dat is veel werk, dat door Jim Jansen en een team nu uitgevoerd wordt. Jim zat zelfs tijdens zijn vakan-tie niet stil, en schrijft er een leuke blog over die je op de

website kunt vinden (zie de link op de homepage).Maar het belangrijkste en meest motiverende is natuur-lijk dat we al bijna 250 boeken op voorintekening heb-ben verkocht! En dat is goed nieuws, want dat betekent dat jullie het ook zien zitten! De verwachte verschij-ningsdatum van het boek is 5 oktober, dus naar alle waarschijnlijkheid kun je je NFV-friends pakket of boek al meenemen vanaf het DPO. Meer informatie over de betaling en distributie volgt nog.

heT JUBiLeUM DPOAlles over het DPO vind je in dit nummer en op onze website. Maar twee zaken wil ik even onder de aandacht brengen. Ten eerste dat een heel team o.l.v. Rob Capel al maanden keihard bezig is met de voorbereidingen...Ten tweede dat ik nogal eens leden hoor die ten onrechte denken dat het DPO vooral een wedstrijd is (ja, oké... er hebben zich vandaag al meer dan 80 spelers inge-schreven). Maar niets is minder waar: het DPO is ook een super-evenement voor alle recreanten, want er staan meer dan 60 kasten op free play.

Tot slot: wanneer jullie dit lezen, is de zomer voorbij. En dat betekent een vol najaar met mooie evenementen, wedstrijden en de geboorte van het jubileumboek...!

Tot ziens in het Funhouse, op het DPO of op een ander evenement!

No Balls, No Glory! Twintig jaar flipperen in Nederland 1

NFV Pinball

Twintig jaarflipperenin Nederland

5NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 6: 2012 - 03 - Spinner Magazine

20 jaar nFV in vogelvluchtBAs Vis en TheO VAn VrOenhOVen

1992 Alle begin is moeilijk

Hoewel de NFV pas eind 1992 definitief wordt opge-richt gaan de eerste voorbereidingen terug tot medio 1991. Dan komen een aantal enthousiaste flipperaars bij elkaar waaronder Robert Jan van Schie en wordt het idee gelanceerd om een flippervereniging op te rich-ten. Daarna volgen nog meerdere bijeenkomsten zoals blijkt uit onderstaande brief van Robert Jan van Schie uit 2001. Er moeten immers nog veel zaken geregeld wor-den zoals de statuten, de doelstelling van de vereniging, het clubblad, de naam, bestuurssamenstelling etc. Daar-

Op27oktober2012bestaatdeNederlandseFlipperVerenigingexact20jaar.Redengenoegomeensuitgebreidterugtekijkenopdezeperiode.Dushebbenwedeinmiddels78(!)Spinnersermaareensbijgepaktenonderstaandhistorischoverzichtopgesteld.

naast moest men op zoek naar mensen die de vereniging een (financieel) warm hart toedragen. Dit was nodig om de aanloopkosten zoals portokosten, notaris, zaalhuur, kopieën, telefoonkosten en niet te vergeten de eerste uitgave van de Spinner te kunnen financieren.

De eerste Spinner verschijnt in oktober 1992, bevat 20 pagina’s tekst en heeft een cover in kleur, iets waar we daarna bijna 10 jaar op hebben moeten wachten. De eerste eindredacteur heet Carel Gijsen en ook Ad Jon-ker heeft heel wat (nachtelijke) uurtjes in deze eerste Spinner gestoken.

Het eerste bestuur bestaat uit Freerk André de la Porte (voorzitter), Carel Gijsen (secretaris), Raffy Kapper (pen-ningmeester) en Ed Hut (evenementen). De contributie bedraagt 35 gulden per jaar.

jaargang 10nummer 2

Uit mijn memorie, 1991...

Ed Hut spreekt over Rosmalen 1991 en dat is op 2 en 3 november geweest.

Ik probeer sinds jouw telefoontje van ca. 16 maart 2001 de tijdsspanne en een paarnamen boven water te krijgen, die bij de allereerste contacten betrokken waren,voorafgaand aan Rosmalen 1991.

Op 15 en 23 mei 1991, alsmede op 5 juni 1991 en 22 juni 1991 een tuinfeest te Nijbroekmet een jukebox en een Ford (Cabrio) uit 1962 met chauffeur, zijn er contactengeweest tussen ondergetekende en ene Jacco uit Apeldoorn (klein van stuk metlang krullend haar en absoluut verslaafd aan zijn Centaur 1).

Deze contacten hebben geleid tot het idee, dat er behoefte zou moeten zijn in NLaan een flippervereniging. We hebben beiden de contacten, die we haddengeïnventariseerd en zijn zo aan een eerste bestandje van ca 30 namen gekomen.Samen met Jacco hebben ik enkele avonden gezamenlijk doorgebracht in Nijbroek,om te proberen zo een bestandje geautomatiseerd te krijgen, hetgeen niet is gelukt,waardoor veel brieven handmatig zijn getypt en gekopieerd.

In handgeschreven geadresseerde enveloppen gedaan en postzegels geplakt. Gepro-beerd, bij PTT porto kortingsvoorwaarden te bemachtigen, maar ik meen, dat 35brieven nog geen recht gaven op korting.

Op 25 september 1991 is er wederom contact geweest met hem, nu samen met zijnvriendin. Zij waren daarna steeds betrokken tot de eerste “oprichtingsvergade-ring”. Via hun kwam ik in contact met een ander stel zij heette iets van Marion enhaar man vriend? Deze 5 mensen zijn op de allereerste bijeenkomst geweest, welkebij mij thuis op de verbouwde boerderij in Nijbroek Oost Veluwe (bij Oene en Welsum)plaatsvond. Datum moet welhaast zaterdag 28 september 1991 geweest zijn.

Op vrijdag 16 november contact gehad met Henk de Jager, omdat ik hem er graagbij wilde hebben, maar Henk was toen terughoudend, hij liep toen per slot vanrekening al ca 27 jaar mee en wilde denk ik eerst wat fundament zien. De meetingin de Schep te Hoevelaken was op zondag 17 november 1991 om 14.00 uur. Kostenf 100,= voldaan (na inzameling onder de ca 35-50 aanwezigen) aan ene mevrouwNole van de Schep.

Op 25 november een meating bij het stel Mario(a)n(ne)? te Apeldoorn.Op 18 december 1991 hebben Jacco en Robert samen geprobeerd om ca. 45 brievente verzenden aan mensen, die potentieel lid wilden worden. Deze brief is niet meerin mijn bezit.

Op 24 december 1991 10.00 uur heb ik Harmen Zwaak (handelaar in vijftiger jarenspullen) te Deventer bezocht om te kijken of hij betrokken wilde zijn. Nogmaals opeerste kerstdag 25 december 1991 om 13.00 uur. Voor zover mijn geheugen gaat,wilde hij zeker geïnformeerd blijven.

En ja hoor hoe langer ik blijf graven hoe meer er boven komt (oude agenda’s).

Zondag 5 januari 1992 om 13:00 uur. De eerste echte vergadering in een kantinevan ‘Van Gelder papier’ te apeldoorn. Ik herinner mij hiervan, dat er groteverschillen van inzicht waren tussen de koppels Jacco/partnerin en Marion/partner. Freerk was er volgens mij ook bij en ene Ad (varend uit regio Den Haag)het resultaat was, dat Freerk interim voorzitter werd. Ik denk, dat Carel Gijzen ertoen ook bij was.

De rest is denk ik wel in de analen terug te vinden.Vriendelijke groet van een enigszins trotse initiatief nemer.

Robert J. van Schie

De eerste contacten tussen Jacco en mij dateren van mei 1991, dus heeft de start toch10 jaar geleden plaats gevonden. Gefeliciteerd en jij bedankt voor jouw inbreng.

Mailtje van Robert aan Guus.

Maar daar bleef het natuurlijk niet bij,anders zou dit een bijzonder saai stukzijn. Tijdens een flipperpotje sprong ereen zekering. Niets aan de hand, nieuwezekering, probleem opgelost. Of niet?Een week later weer. Toch niets vreemdskunnen zien, en na vervanging speeldede kast gewoon weer. Nou ja, gewoon...Na een paar dagen stonk de kast eenbeetje tijdens ‘t flipperen. Gelijk daarnarook ik een brandlucht! Paniek!! Scha-kelaar uit, stekker eruit!

Met enige schrik opende ik de boven-kast. Ja hoor, het powerdriver-boardstond nog vrolijk na te roken. Er was eencomplete rij volledig uitgebrand. Mettranen in de ogen heb ik er enige kracht-termen uitgegooid, en die zal ik hiermaar niet herhalen. Maar iedereen zalbegrijpen dat ‘Sinterklaas’ hier niet vro-lijk van werd. Na enigszins bedaard tezijn (de volgende dag dus) heb ik ‘diejongens’ maar weer gebeld. En er kwamer weer één kijken.

Ongeloof en verbazing tijdens het aan-schouwen van de schade. Dit had hijook nog nooit eerder gezien. Er kanaltijd wel iets doorbranden, maar eencomplete rij die helemaal uitbrandt wastoch wel heel heftig. Hij bellen om tevragen of dat het nog te repareren viel,en wat dat dan kon gaan kosten. Maarhet was avond, en niet meer op eentijdstip om zomaar iedereen te kunnenbellen. Dus dan de volgende dag maar.

Hij belde me de volgende dag zoalsafgesproken. Het board kon nog ge-maakt worden, maar dat zou wel eenpaar weken kunnen gaan duren. De prijsvoor een nieuw powerdriver-board wastussen de 700 en de 1000 gulden, enreparatie zou ongeveer 200 gulden wor-den. En hij had gelijk een oplossingvoor de tijd dat mijn board gerepareerdwerd. Ik kon eenzelfde board van hemlenen, dat hij wel even uit een van zijnkasten kon missen, zodat ik in iedergeval gewoon kon spelen. Doen dus!

doorgebrand, maar of het board noukapot was gegaan door die spoel ofandersom is nog steeds niet duidelijk.Maar goed, ik kon weer spelen, en hijzou mijn board voor me wegbrengen.Jippie, mijn No Fear sprak weer tegenme!!!

Een aantal weken en een paar telefoon-gesprekken verder was mijn eigen boardnog steeds niet klaar. Het duurde alle-maal wat langer dan verwacht, of erwaren toch wat meer reparaties nodigdan gedacht, of degene die het moestmaken had het te druk... In ieder gevalvonden ‘die jongens’ het ook allemaalte lang duren, dus ze waren op zoekgegaan naar een ander board voor me.En die hadden ze ook gevonden. Voor300 piek.

Ik mocht kiezen: òf ik hield het boardvan hun (wat er dus al inzat én goedwerkte) òf ik nam het andere board (watvolgens hun uitgeprobeerd en ook goedwas). Maakte voor mij niet echt iets uit,maar ik vond wel dat ik dan het risicomoest nemen van een ander board. Datvan hun was immers goed, en voor het-zelfde geld (letterlijk en figuurlijk) zouhet andere board na een paar spellen degeest geven. Dus weer de boardenomruilen. Dus kwamen ze weer naar metoe. De boarden omgeruild, en mijnspeelveld kreeg gelijk een grondigeoppoetsbeurt! Alles werd weer nagelo-pen, want ze wilden zeker weten datalles weer werkte. Van opto tot lampje,alles werd gecontroleerd! De flipper-kast werd zelfs weer netjes waterpasafgesteld! Wederom dus service inhoofdletters!! Zoals ze in het engels welzeggen “Above and beyond the call ofduty”.

Ze zeiden ook dat ze wel vaker een kastverkopen en dat ze er dan altijd bijzeggen dat als er wat mee is, dat er danaltijd gebeld kan worden. Ik was deeerste die dat ook daadwerkelijk deed,en dan gelijk met serieuze problemen!Maar ze vonden het niet erg, en zevonden het leuk me te helpen. Ze gevennatuurlijk geen garantie, maar in alleeerlijkheid heb ik dat wel zo ervaren.

Ik ben zelf een techniek-onbenul, en hebverder geen vrienden die ervaring heb-ben met flipperkasten. Zonder hun hulphad ik nu met een hele mooie, maar heledode kast in mijn maag gezeten... Ik bener inmiddels ook achter dat ‘die jon-gens’ zich regelmatig inzetten voor deNFV, en dat het gewaardeerde ledenzijn.

Horror-story? Ben ik een pechvogel?Ja, ergens wel, zoveel tegenslag metm’n eerste flipperkast... Het zou vooriedere beginner voldoende zijn om demoed te verliezen! Beginnersgeluk? Benik een Guus Geluk? Ja, ergens wel, datik zoveel hulp heb gehad van vreemdendie zich opstellen als vrienden!!! Al metal prijs ik mezelf zeer gelukkig, en ge-loof ik echt dat ik mazzel heb gehad!!

En wie ‘die jongens’ zijn? RolandRozenveld (Numansdorp) en MauriceSchouten (Westmaas). Jongens, al mijndank voor al de hulp en de enormeinzet!!! Echt gigantisch en volledig tegek!!!

Ed Kort,

Nog die week kwam hij naar me toe ommijn uitgebrande board om te ruilen, engelijk even een kapotte spoel te vervan-gen. Deze spoel was gelijk met het board

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 7: 2012 - 03 - Spinner Magazine

1993 Het eerste evenement

“De Nederlandse Flipper Vereniging gaat er meteen in het eerste jaar van haar bestaan hard tegenaan” schrijft Ed Hut, destijds voorzitter van de evenementcommissie in Spinner 1. Hij doelt daarbij met name op het eerste flipperevenement dat de NFV wil gaan organiseren en dat uiteindelijk op 31 oktober 1993 wordt gehouden in Huizen. De organisatie was in handen van Ed Hut, Ad Jonker, Gerard den Heijer en Rick de Mulder.

De dag zelf verliep op rolletjes wat de organisatie betreft. De standhouders lieten tevreden geluiden horen en ook de bezoekers leken zich te vermaken. Het was een mooi gezicht, zo’n hal gevuld met een kleine 150 flipperkas-ten, een competitie met zes meer moderne kasten en diverse andere stands. De competitie startte een beetje traag maar ging na verloop van tijd telkens beter draaien. De finale werd gespeeld door Paul Santbergen en ‘show-master’ Arthur de Jong op de Indiana Jones en de Dra-cula. Uiteindelijk bleek Paul net iets beter en mocht hij zich de eerste NFV clubkampioen noemen !!!.

De NFV zelf sprong er ook niet slecht uit want door het hoge bezoekersaantal (450) is er een redelijk bedrag overgehouden voor de clubkas. De entree voor leden was 2,50 en voor niet-leden 7,50.

In 1993 maakt de Spinner lezer voor het eerst kennis met Ad Jonker die in binnen en buitenland inmiddels berucht is in verband met de hoeveelheid tekst die hij produ-ceert. Ad Jonker neemt in de Spinner de nieuwe kasten van 1993 met ons door. Dit zijn er maar liefst zes: Cre-ature from the Black Lagoon (Bally), Dracula (Williams), Rocky, Bullwinkle and Friends (Data East), Jurassic Park (Data East), Streetfighter II (Premier) en Twilight Zone (Williams). Hij sluit af met de volgende bemoedigende mededeling: “Mocht je geen van deze kasten kunnen vinden en ga je een dag richting Scheveningen dan kan ik nog vertellen dat alle genoemde flippers bij Hommer-son Funland in de Palace Promenade staan”. Wat een luxe was dat in 1993!

1994 Voorzichtige groei

Begin 1994 wordt Ferdi van Os de opvolger van Carel Gijsen als Spinner redacteur. Freerk André de la Porte introduceert de FLIPPER LADDER. Dit is een laddercom-petitie voor flipperaars waarvan de stand in de Spinner wordt bijgehouden. In de Spinner was een wedstrijdfor-mulier afgedrukt wat kon worden gebruikt om uitslagen naar de redactie te sturen.

Op 15 januari werd de finale van het Fair Play Centers Flipperkampioenschap 1993/1994 gehouden. Na een bijzonder enerverende finalestrijd ging de titel dat jaar naar Raymond Wiebe uit Meerssen, de tweede plaats ging naar Joska Keunekamp uit Winterswijk, terwijl Pascal Lataster uit Simpelveld de derde plek voor zich opeiste. Raymond en Joska zullen later dat jaar in de Verenigde Staten gaan deelnemen aan het World Pin-ball Championship dat van 22 tm 24 april 1994 in Chi-cago wordt gehouden.

1994 is ook het jaar dat Guus Arens voor het eerst van zich doet spreken. Hij organiseert op zaterdag 26 en zondag 27 november in zijn woonplaats Valkenburg aan de Geul een flippergala. De bijeenkomst is niet toe-gankelijk voor handelaren, alleen echte hobbyisten van 8 tot 80 jaar zijn welkom. Op zondag is er voor de vroe-ge vogels een Romeins stoombad in Thermae 2000 of een Mountain Bike tocht door de grotten of een herfst-wandeling langs de Geul. Tijdens dit gala werd ook een flipperwedstrijd gehouden die werd gewonnen door een piepjonge Albert Nomden.

PaulSant-bergenwordt

gefelici-teerdals

eersteNFVclubkam-

pioen.

DewinnaarsvanhetFairPlayCentersFlipperkam-pioenschap1993/1994

AlbertNom-denwordtgefeliciteerddoorvoorzitterFreerkAndrédelaPorte.LinksGuusArens,organisatorvanhetflippergala.

7NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 8: 2012 - 03 - Spinner Magazine

1995 De ambities van Guus Arens

Op 29 en 30 april wordt in Valkenburg weer een flip-pergala gehouden waar tevens het Open Kampioen-schap van Limburg wordt gespeeld. De locatie was de Scala Jumbo dancing en er werd gebruik gemaakt van de dansruimte zelf en die is dus groot, zeer groot. De lokatie had nog een ander voordeel. De dancing heeft een enorme muziek- en lichtinstallatie waardoor er een fraaie belichting ingesteld kon worden die de verlichting van de flippers zelf zeer fraai uit doet komen. De wed-strijdleiding was in handen van Wim en Margriet Derix. Winnaar van het gala wordt uiteindelijk Joska Keune-kamp die in de finaleronde afrekent met Henk Brakels, Raymond Vis, Albert Nomden, Dirk Klaver en Jan vd Bij. Joska wint daarmee een ‘Shadow’ flipperkast.

Tijdens de ALV die op het gala wordt gehouden wordt Guus Arens benoemd tot voorzitter. Hij deelde mede zeer vereerd te zijn door zijn verkiezing, hoewel dit geen grote verrassing was. De doelstelling van Guus is om de vereniging in 2 jaar tijd uit te laten groeien tot 1000 leden!!!.

In 1995 worden ook het nieuwe logo en de lijfspreuk van de NFV gepresenteerd: “No Balls, No Glory!”. Guus heeft al wat T-shirts laten maken met die tekst en de kleurenpos-ter van de Theatre of Magic op de voorkant.

Op 5 november 1995 wordt in Assen het eerste Dutch Pinball Open gehouden. Dit toernooi kenmerkte zich door technische problemen en de daarbij behorende uitloop op het wedstrijdschema. Van de acht manne-lijke spelers uit de kwartfinale moesten vier spelers zich in een ‘knock out’ ronde met één bal (!) op de Theatre of Magic kwalificeren voor de eindfinale.

1996 Albert Nomden piekt

In 1996 neemt een NFV delegatie deel aan het EK in Toulouse. Albert Nomden wordt hier Europees kampi-oen. Nederland had bij dit toernooi een grote afvaar-diging en een uitgebreide begeleidingsstaf. Op de foto staan o.a. Jos vd Linden (ass. Manager), Martijn van Aken (coach), Guus Arens (manager), Ferdi van Os (reporter) en Wil Angenent (ass. Coach). De Fransen hadden voor deze gelegenheid zelfs speciale ‘flipper E.K. champagne’ gemaakt!

Voorafgaand aan het EK had Albert ook al het DPO gewonnen dat op 28 april werd gehouden in Scheve-ningen. Hij kreeg uit handen van minister Zalm de fel-begeerde NFV beker uitgereikt en niet te vergeten een mooie flipperkast in de vorm van een White Water.

1996 is ook het jaar dat de NFV voor het eerst op inter-net actief is met een eigen homepage. Op de site is naast informatie over de vereniging en Spinnertjes o.a. ook nog ruimte bestemd voor een lijst van plaatsen in het land waar nog ‘lekker’ geflipperd kan worden en verwijzingen naar andere interessante flipper-sites op het internet.

DeNederlandsedelegatietijdenshetEKinToulouse.

Deeerstehome-pagevandeNFV

JoskaKeunekamp

winthetOpenKampioenschap

vanLimburg

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 9: 2012 - 03 - Spinner Magazine

1997 Martijn en Jurgen presente-ren zich

In Spinner 1 van 1997 stelt Martijn van Aken zich-zelf voor als de nieuwe hoofdredacteur van de Spin-ner. Martijn vervult uiteindelijk ruim 10 jaar de rol van hoofdredacteur met verve. Onder zijn leiding en die van opvolger Jonathan Joosten ontwikkelt de Spinner zich van een aan elkaar geniet stapeltje zwart wit velletjes tot de full colour glossy die het hedentendage is.

Tijdens het DPO weekend van 1 en 2 november werd ook het EPC gespeeld dat wordt gewonnen door Franck Bona uit Frankrijk. Zijn vriendin Aurelique Nicq wint de dames-wedstrijd. Het DPO/EPC in Valkenburg a/d Geul was een groot succes. Ruim 400 flipperaars uit binnen- en bui-tenland hebben van een vrijwel perfect flipperweekend genoten in het wat mistige maar fraaie Zuid-Limburg.

Jos van der Linden volgt Raf Kappers op als penningmeester.

In 1997 lanceert Jurgen van de Peppel een nieuw NFV ini-tiatief: NFV Goes Local. Meerdere leden van de NFV heb-ben thuis één of meer kasten staan. Dankzij NFV Goes Local kunnen deze leden met elkaar in contact worden gebracht. Onderling kan er dan een afspraak gemaakt worden om een avond of middag te komen flipperen. Dit initiatief brengt NFV-leden in de regio die elkaar niet ken-den met elkaar in contact wat natuurlijk een mooie ont-wikkeling is voor een landelijke vereniging.

1998 Albert wordt wereldkampi-oen

In 1998 wordt voor het eerst sinds jaren weer het WK Flipperen georganiseerd (PAPA 98). Dit kampioenschap werd gehouden in Las Vegas en gewonnen door Albert Nomden! Ondanks een achterstand in het beslissende spel behaalde hij met zijn laatste bal een wereldscore. Albert gaf in Las Vegas het bewijs dat Pinball eigenlijk een heel subtiele sportieve bezigheid is waarbij je het huiswerk goed moet doen en op het juiste moment uitgeslapen aan de start moet komen. Het winnen van een flipperwedstrijd zit tussen je oren!

In 1998 introduceert de NFV ook het ‘NFV-flipperkas-tenplan’. De NFV heeft namelijk een Cirqus Voltaire kunnen kopen voor een promotieprijs en wil daar zoveel mogelijk leden plezier van laten hebben. Het idee is dat één van de NFV leden (of een groepje) de kast van de NFV leent tegen een relatief geringe vergoeding voor een periode van een maand. Bij voldoende belangstel-ling koopt de NFV dan weer de nieuwste flipperkast. Deelnemers aan het NFV-kastenplan krijgen na twee jaar de gelegenheid om de kast van de NFV te kopen tegen de dan gangbare marktprijs onder aftrek van het betaalde leenbedrag.

Het ledenaantal van de vereniging blijft gestaag groei-en, er zijn nu totaal 626 leden dus het magische aantal van 1000 komt langzaamaan in zicht! Tijdens de ALV, waarbij Jurgen van de Peppel als de nieuwe secretaris wordt geïnstalleerd, wordt ook de kersverse wereld-kampioen Albert Nomden in het zonnetje gezet. Behal-ve het prijzengeld in dollars kreeg Albert namens de vereniging een nieuwe bril aangeboden.

In 1998 wordt er ook een NFV-groepsreis georgani-seerd naar de Pinball EXPO in Chicago waar van alles te beleven is: flipperwedstrijden, seminars, grote beurs, flipperveiling, bezoek aan een flipperfabriek, etc. Alle bekende flipperkast ontwerpers, programmeurs, artists en techneuten lopen op deze Pinball EXPO vrij rond en vinden het leuk om een praatje te maken.

NFV

NFV

NFV

NFV

NFV

2

Nederlandse Flipper Vereniging

Jaargang 7April '98

De Nederlandse Flipper Vereniging organiseert een :

FLIPPERBEURS+AANVERWANTE ARTIKELEN EN AUTOMATEN

Na entree gehele dag gratis flipperen!Veel flipperkasten te koop vanaf fl. 350,-!

Evenementen:

Wedstrijd met flipperkast als hoofdprijs

Verloting met flipperkast als hoofdprijs

Demonstratie flipperen van de wereldkampioen Albert Nomden

Ook oude en antieke flipperkasten en

aanverwante automaten aanwezig en te koop

Onderdelen van flipperkasten te koop

NFV-stand met flyers, posters etc. en de nieuwste flippers!

DeNederlandsedelegatietijdenshetEKinToulouse.

Deaan-kondigingvanhetEPC’97

DecovervandeSpinnerishelemaalgewijdaanhetkampioenschapvanAlbert.

9NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 10: 2012 - 03 - Spinner Magazine

1999 Opkomst en ondergang van Pinball 2000

1999 is vooral het jaar van Pinball 2000. In eerste instantie wordt er positief gereageerd op deze nieu-we ontwikkeling. Pinball 2000 is een aangename ver-rassing met enorm veel potentie. Integratie van Pinball en Video en een ingebouwde monitor overtreffen de stoutste verwachtingen.

Helaas blijkt deze kast het begin van het einde te zijn voor deze beroemde flipperfabriek. Jean Paul de Win loopt op dat moment stage bij Bally/Williams en kon het haast niet geloven: “De maandag ochtend was ik al vroeg op mijn werk en was vrolijk bezig aan mijn opdracht toen het verschrikkelijke nieuws kwam. Ieder-een werd bij elkaar geroepen en ons werd verteld dat Pinball 2000 niet zo goed verkocht als men had ver-wacht. Men had daarom besloten om te stoppen met het fabriceren van flipperkasten.”

Het Dutch Pinball Open 1999 werd eind maart gehouden in Vlissingen. Daar werd voor de eerste maal een “Silent Auction’ georganiseerd. Er kon geboden worden op een schitterende Attack from Mars flipperkast van de NFV. Het basisbedrag was 2500 gulden (ruim 1100 euro). Dit DPO werd gewonnen door Paul Jongma, Martijn van Aken en Joska Keunekamp werden tweede en derde.

2000 Pinball leeft nog, maar hoe lang?

In 2000 gaat het niet goed met de flipperkast. Er is nog maar één producent (Stern), maar de creaties uit 2000 spre-ken niet tot de verbeelding. De arcades in het land verdwij-nen in snel tempo. Elk nadeel heb z’n voordeel, want zo weet voorzitter Guus Arens een leuk uithangbord met het opschrift ‘Funhouse’ op de kop te tikken. Juist ja, dat zelfde bord dat nu bij de entree van ons clubhuis hangt.

En voor Jurgen heeft de teloorgang ook een bijzonder ‘side effect’: hij wordt op de TV gevraagd om tekst en uitleg te geven waarom het toch echt een leuk spelletje is.

Theo van Vroenhoven reageert enthousiast op een quiz in de Spinner. Iets van: leuk initiatief, zoiets zou vaker gedaan moeten worden. Vanaf dat moment zijn er inderdaad met enige regelmatig heel leuke puzzels en dergelijke. En is Theo de man die ze maakt…

Jean Luc Truyens neemt de rol van evenementenman over van Ed Hut. In 2000 krijgt de NFV ook een nieu-we homepage op Internet. Er was al wat geëxperimen-teerd, maar nu gaat de NFV echt digitaal. De webmas-ter van toen is dezelfde als nu: Mark van der Gugten!

Het DPO is in 2000 in Numansdorp. Maurice Schouten heeft een trekkersrol en krijgt veel aandacht in de loka-le pers. Winnaar van het DPO is dit jaar geen Neder-lander en…. een vrouw: Claudia Gerlach.

Tijdens het DPO 2000 heeft de NFV een special guest op bezoek. Marco Rossigno-li signeert daar zijn boek, The complete Pinball Book. Marco heeft meer prachtige boeken gemaakt (Pinball Compendium I en II: verplichte kost voor elke flipper-liefhebber!) Ook de NFV creëert bijzondere merchandi-se: de kopruitenposters van de NFV zijn intussen echte collectors items.

jaargang 9nummer 2

25

werk van de houten kop en buik origi-neel, ontbreken er geen speelveldplastics,zijn de originele bumpercaps gemon-teerd, is het speelveld of de kopruit nietmet lak bijgewerkt, werken alle lampjes,is de flipper voorzien van nieuwe rub-bers, is de kopruit niet afgebladderd,wordt een origineel manual en schemabijgeleverd, krijg je garantie?

zijn jaren ’60 ruiten aan te prijzen. Hetblijft een opvallend schouwspel met aldie (inmiddels) gedateerde items en kleu-ren.

Jos Hokke was weer van de partij metzijn flippers en onderdelen. OokTermohlen Automaten uit Breda hadweer enkele leuke items in de “show-room” staan. Telefoonnummers vandeze handelaren vind je in eerdereSpinners.

Flipperkopruiten waren ook weer in groteaantallen aanwezig op deze beurs. Even-als vorig jaar stond ook nu Kurt Geleyn

* Een mevrouw vroeg aan een verko-

per van lp’s en cd’s: “heeft u ookiets van Frans Bauer?”

* Voor een gewone lp durfde men insommige gevallen rustig fl. 10,- totfl. 30,- te vragen.

* De catering was goed (snoep, dranken etenswaar)

* Ruime gratis (ja Rosmalen!)parkeergelegenheid

* Wedstrijdleider Ad Jonker kon hetniet laten om “tussendoor” volovergave enkele spelletjes teflipperen

* De meeste speelautomaten stondenop vrijspel

* Voor een Bally Nip It kopruit werddoodleuk fl. 425,- gevraagd, vooreen Gottlieb Gondolier (beschadigd)fl. 180,-

* De NFV had een levensgroteFlintstones flipperkast aan latenrukken

* Er was vrijwel geen belangstellingvoor oude videokasten. Zijn erleden van onze NFV die video-kasten en/of prints verzamelen?Schrijf er eens een stukje overs.v.p.

28

Alle kamers met bad of douche en toilet, kleurentelevisie, radio en telefoon.

Korting op toegang Thermae-2000. Gratis toegang casino.

Gratis parkeren en gebruik van het overdekt hotelzwembad.

(5 nachten inklusief ontbijtbuffet en 4-gangendiner)

(inklusief ontbijtbuffet)

Pinballend Nederland OPGELET!!

10% korting!!bij reservering.... (dit blad tonen!)

lente 2000 kode PINBALL

Neerhem 686301 CJ Valkenburg lb

gratis brochure!telefoon: 043-6013241

internet: www.rooding.come-mail: [email protected]

Baden in Limburgse luxeBaden in Limburgse luxeBaden in Limburgse luxeBaden in Limburgse luxeBaden in Limburgse luxe

AdJonkerenMartijnvanAkenbijhetzojuisver-worvenFunhousebord.

JurgenvandePeppelmetMarcoRossignoli

NFV LEDENSERVICE

De Amerikaanse Pinball flyers zijn net iets groter dan hetEuropese A4-formaat. Je hebtdat allang ontdekt en misschiende schaar al gezet in de fraaieflyers om ze passend te makenvoor de plastic bescherm map-jes. We hebben in Amerika eenbescheiden voorraad eerstekwaliteit “sheetprotectors” ge-kocht van het juiste formaatvoor het netjes bewaren vanPinball-flyers. Ze zijn van de

zwaarste kwaliteit en doorzichtig met top-loading.

Door de hoge verzendkosten uit de VS zijn ze niet echtgoedkoop. Maar voor de echte verzamelaar een must!Deze showtassen voor flyers (USA-formaat) kan je bijde NFV bestellen (zo lang de voorraad strekt) in doosjesvan 50 stuk. Per doosje van 50 stuks: voor leden fl. 35,00(=kostprijs) (niet-leden fl. 50,-).

De nieuwe NFV-video 2.0 is een groot succes geworden. Alsnel was de eerste voorraad van 75 exemplaren uitverkocht. Devele positieve reacties van leden hebben we zeer op prijsgesteld. Het is dan ook een behoorlijke klus om zo’n band opprofessionele wijze samen te stellen. We gaan binnenkort weereen nieuwe voorraad bestellen bij het NOB. Wil je zeker zijn vaneen eigen exemplaar van deze schitterende twee uur durendepinball-videoband bestel hem dan tijdig. Nu dus! Even eenbelletje of e-mail naar Jurgen v/d Peppel of Guus Arens en wezorgen dat hij op de pinball-TT in Utrecht beschikbaar is.

Poster Monster Bash ............................... ƒ 15,00 . ƒ 25,00 .......Poster No Good go’fers .......................... ƒ 15,00 . ƒ 25,00 .......Poster Road-Show ................................... ƒ 15,00 . ƒ 25,00 .......Kopruitenposter groot ............................ ƒ 15,00 . ƒ 25,00 ....... nieuwe leden gratis z.d.v.s.Poster Indiana Jones ............................... ƒ 15,00 . ƒ 25,00 .......Poster Champions Pub ............................ ƒ 15,00 . ƒ 25,00 .......Poster Dirty Harry .................................. ƒ 15,00 . ƒ 25,00 ....... duitse tekstKoker voor vervoer posters ................... ƒ 5,00 .. ƒ 5,00 .......'I love pinball' sticker .............................. ƒ 2,50 .. ƒ 5,00 .......Pinball flyers, per 3 stuks ....................... ƒ 5,00 .. ƒ 7,50 ....... ƒ 2,- per stuk voor ledenShowtassen flyers USA-formaat ............ ƒ 35,00 . ƒ 50,00 ....... eigen NFV-import uit USA/50 st.NIEUW: NFV Pinball-2000 T-shirt .......... ƒ 25,00 . ƒ 45,00 .......NFV videoband nummer 1 (1997) ......... ƒ 45,00 . ƒ 75,00 ....... alleen op bestellingNFV video 2.0 (1999)meer info elders in deze Spinner ............ ƒ 45,00 . ƒ 75,00 .......en tijdens DPO in Vlissingen ! ...............Jaartallenboekje 1999 (nieuw) ............... ƒ 10,00 . ƒ 15,00 .......NFV katoenen schoudertas ..................... ƒ 2,50 . ƒ 5,00 .......Flyer Reference Boeken (3 delen) ......... ƒ350,00 ƒ450,00 ...... nog slechts twee sets beschikbaarUnieke videoband (PAL-versie)“Geschiedenis van Pinball 1920-1997” ƒ 50,00 . ƒ 80,00 ....... slechts 5 exemplarenWilliams WPC Pinball repair gids ......... ƒ 25,00 . ƒ 45,00 ....... voor flipperkasten na 1991Spinners <1999 ........................................ ƒ 2,50 . ƒ 5,00 .......Nieuwe Spinners 1999 ............................. ƒ 5,00 . ƒ 12,50 ....... gratis voor nieuwe leden PRIJZEN EXCL. VERZENDKOSTEN

ƒ 45,00 duo-lid = ƒ 55,00

De nieuwste versie van de beroemde flipperjaartallenlijstvan Henk de Jager is verschenen. NFV-leden kunnen hetzeer uitgebreide boekwerkje kopen voor 10 gulden zolang

de voorraad strekt. De prijs voor niet-leden bedraagt 20gulden. Je kunt het ophalen bij een evenement of bestel-

len bij het NFV secretariaat. We sturen het dan naar jehuisadres. De portokosten bedragen fl. 3,20.

De kenners weten precies dat Pinball Portfolio een boek is datdoor velen gezocht wordt maar slechts zelden te koop is. Opde Pinball Expo vorig jaar in Chicago werden er prijzen voorbetaald van boven de ƒ 300 !

We kunnen enkele NFV leden nu blij maken met een schitte-rende kleurencopie, professioneel ingebonden. Een van onzeleden, werkzaam als boekbinder, is bereid om maximaal 10exemplaren te maken voor de echte liefhebbers. Dat is veelwerk en ook de kleurencopien (schitterende kwaliteit) zijn nietgoedkoop.

De prijs bedraagt voor NFV-leden ƒ150,-; niet leden betalenƒ225,- De levertijd is 2 maanden. Er zijn nog maar 6 exemplarenbeschikbaar. Je kan een exemplaar van de Pinball Portfoliobestellen bij het NFV-secretariaat of bij Guus Arens. Zolangde voorraad strekt.

(WPC Pinball games van Bally/Williams)

Op Internet is sinds half december een zeer bruikbaar handboek te vinden voorflipperaars die zelf graag technische problemen oplossen. Maar ook voor de modaleflippertechneut is het zeer leesbaar. Alleen recente flipperkasten (vanaf 1992)worden behandeld. Voor (bijna) alle denkbare problemen is de oplossing in ditboekwerkje te vinden. Van harte aanbevolen!

Het boekwerkje heeft ruim 50 pagina’s, vol met schema’s en kleurenfoto’s.Downloaden duurt minstens een half uur, met een ISDN lijn uiteraard korter.Het adres is: < http://www.marvin3m.com/wpc/>

Bij het NFV secretariaat (Jurgen v/d Peppel) is de gids ook te bestellen.Een perfecte uitdraai met kleurenfoto’s en in een origineel NFV-mapje is daar te koop(alleen voor leden) voor ƒ30,- (inclusief verzending).

We hebben fraai filmmateriaal van Williamsgecombineerd met beelden van o.a. het Euro-pese Flipper Kampioenschap in Valkenburg a/d Geul en het Wereld Kampioenschap in lasVegas. De inhoud van de nieuwe NFV-video-band staat elders in deze Spinner.Ferdi van Os, onze TV-en camera expert inHilversum, heeft er weer iets heel moois vangemaakt. Als extra hebben we nog meegeno-men de Williams promotieband van de MonsterBash en uiteraard de Pinball-2000 beelden dieJurgen v/d Peppel in Londen tijdens de intro-ductie heeft gemaakt.

De nieuwe NFV videoband 2.0 kost voor NFV-leden fl. 45,- (niet-leden fl. 75,-).Exclusief verzendkosten. Bestellen bij het NFVsecretariaat (Jurgen v/d Peppel).

Tijdens de Pinball-TT, eind mei in Utrecht, zijn de nieuwe NFV-T-shirts weer te koop. Het NFV logo staat op de voorkant enop de achterkant de Pinball-2000 tekst. We hebben de bestekwaliteit T-shirt gebruikt die te koop was. Je kan er jaren pleziervan hebben.

Als je tijdens de Pinball-TT een NFV T-shirt koopt krijgje meteen een uniek Pinball-2000 speldje cadeau. (zolang devoorraad (25 stuks) strekt. Je kunt ook alvast een eigenexemplaar bestellen bij het NFV secretariaat.

De fraaie NFV- tshirts kosten ƒ25,- voor leden en niet-ledenbetalen ƒ45

Uitslagen DPO/BPOTT in Utrecht 29/30 meiFlyer van Cactus Canyon

10 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Detop-3vanhet

DPO1999:vlnr:Joska.

PaulenMartijn

Page 11: 2012 - 03 - Spinner Magazine

2001 “10 jarig” bestaan!

In twee pagina’s vertelt Ed Hut het verhaal van 10 jaar NFV. Ook zijn de herinneringen van één van de man-nen van het eerste uur (Robert van Schie) opgetekend. Hoe enthousiasme en goede bedoelingen werden tot een grote vereniging. In Spinner 4 van dat jaar ook een oproep tot versterking van het Spinner redactie team en van het bestuur. Zoiets is duidelijk van alle tijden…

Guus Arens geeft aan dat het tijd is voor een frisse kijk op de club en stelt zijn positie ter beschikking. Tijdens de zoektocht naar een opvolger gaat hij (natuurlijk) gewoon door. Als blijk van waardering voor al zijn inspanningen, wordt Guus benoemd tot erelid van de NFV.

Spinner 1 verscheen in een heel kleine oplage en krijgt nu een re-issue voor alle leden anno 2001. De redactie staat stil bij 10 jaar Spinner. Toen later alle materialen gearchiveerd werden, bleek dat dan wel de ‘prelude’ was meegenomen in de telling. Illustratief daarvoor is dat de Spinner (toch echt een kwartaalblad) waarin dit verhaal stond nr. 34 was.

Het DPO is dat jaar in Amersfoort. Wedstrijdleider was natuurlijk Ad Jonker (al had hij zoals altijd veel steun van

Martijn van Aken). Winnaar is Wilbert der Kinderen. Rob Adams gaat de rol van penningmeester vervullen.In het najaar van 2001 gaat de 1e editie van de RFC van start. Tegenwoordig heet dat LFC, maar de formule is ijzersterk en wordt nog steeds gebruikt!

2002 Exit Guus, welkom Geert Jan

Aan het begin van het tweede decennium van de NFV neemt Guus Arens afscheid als voorzitter. Onder zijn bezielende leiding is de club gegroeid tot een volwassen vereniging. Guus wordt benoemd tot erelid en draagt de voorzitters hamer over aan Geert Jan de Vries.

Het DPO van 2002 in Leusden wordt een prooi voor Trent Augenstein (USA). Voor de prijsuitreiking kwam Gerrit Zalm naar het DPO. Overigens werd toen ook actief meegedacht over de meest faire wedstrijdopzet. In een open brief van PFJ en ANO werd haarfijn uit de doeken gedaan waarom puntenverdeling op basis van ‘indexering’ geen goede opzet was….

Naast de reguliere wedstrijden waren er tussen 2001 en 2003 ook een aantal PC Pinball kampioenschappen op initiatief van Sam Lapian. Tegenwoordig gaan die wedstrijden op de eigen tablet met wereldwijde high-scores via Internet. Toen was er een deel van de grote recreatiezaal afgezet om op een aantal beeldschermen te flipperen.

In 2002 ging ook de mooiste openbare gameroom van Nederland open: Pinball Magic in Zwanenburg. Mark Damave had daar een prachtige collectie Bally/Williams machines uit de jaren 90 verzameld. Iedereen kon dit ‘museum’ bezoeken (dat heette zo, anders moest je 35 exploitatievergunningen kopen) en door middel van tokens een spelletje op deze machines spelen.

De 12 beste spelers spelen sinds 2002 aan het eind van elk jaar bijzonder toernooi: de Battle For The King-dom (BFTK). De finale van die wedstrijd is, inderdaad, standaard op de Medieval Madness. De winnaar wordt geridderd!

jaargang 10nummer 2

DPO en zo...

Het DPO 2001 werd mogelijk gemaakt door:

André Jansen

Fun 4 You

Amersfoort

MAGIC CITY Groningen REMOTALL TielAFAS Leusden

SponsorenSponsorenSponsorenSponsorenSponsorenHofleverancier

VISSER Filmproducties A’dam FAIR PLAY CENTERS YPOS Valkenburg a/d Geul

ESPRESSE Publishing Lelystad SUPERCONSULT Driebergen

PSNOVA Almere BERT VAN INGEN Lienden

WIZARD BunschotenDIONAR Hoofddorp

BALK Lederwaren ArnhemKRIJCO Amersfoort

SRC CALEDON AmstelveenHoorn

PARK HOTEL ROODING

Valkenburg a/d Geul

Guus ArensWil AngenentEric BartelsJoep MertensIrma Jansen

Wijnand KlaverTheo van VroenhovenSam Lapian en Familie

Ad JonkerMartijn van Aken

Ilona QuaakJurgen vd Peppel

Frank ErnestPeter en Freya van Os

Rob AdamsJean-Luc TruyensChantal CrutzEwout BoogaardMichiel KalisRonald Roos

Bas van HovenIlse van RooyenJeron vd LoosMark vd GugtenPatrick vd Will

Gerard van PoelwijkPenny BromanBert van Ingen

En Verder...

Peter van TartwijkChristiaan Oerlemans

Medewerkers van der Valk HotelEd van EerselHelen VerbeekRon v/d Burch

Freerk AndredelaPortedhr. van Erven senior (wijnproever)

en vele andere ledenvan de NFV...die hun

steentje hebbenbijgedragen...

AdJonkerinactietijdens

DPO2001.

DirkKlaver,winnaarvandeeersteBFTK.

jaargang 10nummer 2

DPO en zo...

Het DPO 2001 werd mogelijk gemaakt door:

André Jansen

Fun 4 You

Amersfoort

MAGIC CITY Groningen REMOTALL TielAFAS Leusden

SponsorenSponsorenSponsorenSponsorenSponsorenHofleverancier

VISSER Filmproducties A’dam FAIR PLAY CENTERS YPOS Valkenburg a/d Geul

ESPRESSE Publishing Lelystad SUPERCONSULT Driebergen

PSNOVA Almere BERT VAN INGEN Lienden

WIZARD BunschotenDIONAR Hoofddorp

BALK Lederwaren ArnhemKRIJCO Amersfoort

SRC CALEDON AmstelveenHoorn

PARK HOTEL ROODING

Valkenburg a/d Geul

Guus ArensWil AngenentEric BartelsJoep MertensIrma Jansen

Wijnand KlaverTheo van VroenhovenSam Lapian en Familie

Ad JonkerMartijn van Aken

Ilona QuaakJurgen vd Peppel

Frank ErnestPeter en Freya van Os

Rob AdamsJean-Luc TruyensChantal CrutzEwout BoogaardMichiel KalisRonald Roos

Bas van HovenIlse van RooyenJeron vd LoosMark vd GugtenPatrick vd Will

Gerard van PoelwijkPenny BromanBert van Ingen

En Verder...

Peter van TartwijkChristiaan Oerlemans

Medewerkers van der Valk HotelEd van EerselHelen VerbeekRon v/d Burch

Freerk AndredelaPortedhr. van Erven senior (wijnproever)

en vele andere ledenvan de NFV...die hun

steentje hebbenbijgedragen...

ALVophetterrasvan

hetvanderValkinLeus-

den.Vlnr:AdJonker,JurgenvandePeppel,

GuusArens,RobAdamsenMartijnvanAken.

11NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 12: 2012 - 03 - Spinner Magazine

2003 De revival van Stern

Als erelid krijgt Guus gezelschap van Jurgen van de Peppel die ook een stapje terug doet na een aantal zeer intensieve jaren bij de vereniging. Officieel was zijn rol ‘vice voorzitter’, maar hij deed vooral ook de organisa-tie van evenementen. Het DPO werd (nog) professione-ler en er kwam ook elk jaar een tweede evenement op de agenda. Met als mooie naam: TASPP. Dat stond voor The After Summer Pinball Party. En kon dus rustig in november plaatsvinden. Want dat is ook na de zomer…Het DPO blijft in Leusden in 2003 en krijgt een heel goede bekende als winnaar: Albert Nomden.

Guus lanceert het Dutch Pinball Legacy, dat later verandert in het NFV Kastenplan. Een paar bekende namen doen hun intrede bij de vereniging om mee te helpen dit plan te reali-seren: Edwin Nijs, Jonathan Joosten en Bas Vis.

Na een aantal moeilijke jaren lanceert Stern in 2003 een aantal abso-lute topkasten: TSPP , T3 en LOTR. Bijna tien jaar later is de Lord nog altijd veruit de populairste kast van de 21e eeuw.

De NFV wordt ook actie-ver over de grens. Dank-zij de inzet van Nikky Logan en Aeneas Verhe sluit een leuke groep flippe-raars uit Vlaanderen zich aan bij de NFV en vinden er diverse lokale activiteiten plaats.

De NFV had zich al eerder een aantal videobanden samengesteld, maar in 2003 komt er een absolute top-per bij. Onder de titel ‘Hoe word ik wereldkampioen flipperen?’ laten Joska Keunekamp en Albert Nomden zien hoe het echt moet. Ook 10 jaar later nog heel leuk om te bekijken…

2004 Kastencommissie slaat slag

Omdat de exploitatie van flipperkasten sterk terugloopt, zijn er ook minder sponsors die kasten ter beschikking kunnen/willen stellen voor evenementen als het DPO. Het nieuwe dagelijks bestuur (met Bas Vis als secreta-ris en Antoine van Wijk als penningmeester) spreekt de ambitie uit om een collectie op te bouwen waar de NFV zelfstandig evenementen mee kan organiseren. Edwin Nijs en Jonathan Joosten zijn zeer betrokken en maken onder andere een reis naar Italië waar ze voor de NFV een serie topkasten aanschaffen. Voor 5000 Euro krijgt de NFV een TAF, TZ, IJ, TOM (2x), CFTBL, Congo, BSD en RS (2x). Inderdaad, 500 Euro per stuk… Het Flipperkasten Donatie Plan, een idee van JJ, doet het ook

boven verwachting en in enkele jaren tijd groeit de NFV-col-lectie van 5 tot meer dan 100 kasten! De NFV koopt ook een flipperkast van Nederlandse makelij: JVH - Formula 1.

Er komt een nieuwe evenementenman: Barry de Wit. Die krijgt een succesvolle ontgroening tijdens het ESPP in Wageningen. Het DPO is in De Korf in Leusden en heeft een verrassende winnaar: Mark van Duinen. In België organiseren Nikky & Aeneas ook een BPO onder de NFV-vlag. Ondanks de oproep van Nikky voor een winnaar uit België, gaat de titel naar NL: Roger Wijnands. Nou ja, Zuid Limburg is natuurlijk bijna België…

Op PR gebied komt er versterking: Jim Jansen gaat deel uitmaken van het kernteam en doet als kick off een interview met prominent NFV-lid Gerrit Zalm

Deflip-perkastenuitItaliëwordengelostinArnhem.

JimJan-sen(mid-den)metvoorzitterGeertJandeVriesenGerritZalm.

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Dehoesvandevideoband“Hoewordik

wereldkam-pioenflippe-

ren?”

Page 13: 2012 - 03 - Spinner Magazine

2005 Het jaar van het EPC

De nieuwe Pinball Magic hal in Zwanenburg vormt het decor voor het absolute hoogtepunt van het jaar: de European Pinball Championship (EPC, winnaar Roy Wils). Geert Jan de Vries slaagt erin om dankzij veel contacten met flipperverenigingen om veel buitenland-se Spelers naar NL te halen. Het landentoernooi staat voor het eerst op het programma. Zweden wint en het Dutch Pinball Team wordt derde. Hoe zeer het onder-deel gewaardeerd werd blijkt in de jaren die volgen: de landenwedstrijd vormt een vast onderdeel van het EPC programma. Er is veel belangstelling van de pers voor dit evenement. PR man Jim Jansen krijgt het voor elkaar om het 8 uur journaal te strikken!

Ook een mijlpaal: in 2005 komt de 50e Spinner uit. Aanleiding voor een uitgebreid interview met de man die maar liefst 7 (vette) jaren als eindredacteur optreedt: Martijn van Aken. Natuurlijk zijn er veel mensen die voor de kopij zorgden (bv. vaste rubrieken van Aad van Dijk, Richard Baan, Frank Verweij, Paul Backer, Ad Jon-ker en Henk de Jager), maar de opmaak was helemaal het werk van Martijn. Tijdens de ALV in 2005 wordt Martijn als blijk van dank voorgedragen tot erelid. Hij is daarbij in goed gezelschap, want de vaste wedstrijdlei-der van de NFV, Ad Jonker, valt dezelfde eer te beurt.

De liefhebbers van flipperwedstrijden krijgen meer aan-bod. Op initiatief van Theo van Vroenhoven en Bas Vis komen er diverse competities: RFC (Regionale Flipper Competitie) en de RPL/TPL (Regionale respectievelijk Top Pinball League). Er zijn elk jaar ca. 100 deelnemers!

2006 Eindelijk een clubhuis!

Een belangrijk moment in de historie van de NFV; voor het eerst komt er een eigen clubhuis! In een pand in de Gashavenstraat in Deventer kan de collectie eindelijk permanent opgesteld worden. In de zomer is er een feestelijke opening met een heuse BBQ en heel enthou-siaste bezoekers. In de beginperiode is het wel pionie-ren met blikjes en broodjes kaas in een koelbox, maar daar komt verbetering in als Jan en Tonia Meijer aanbie-den om een helpende hand toe te steken.

Er gaat in 2006 een nieuwe Spinner redactie van start: Jim Jansen, Bas Vis en eindredacteur Jonathan Joosten. Geleidelijk creëert Jonathan zijn eigen stijl in opmaak. Jonathan verzorgt samen met Jim een reeks van inter-views met bekende namen uit de flipperwereld (oa. John Popadiuk, Steve Ritchie en Greg Freres).

Het DPO is voor de derde maal te gast bij Silverstone in Zwanenburg. Winnaar in 2006 is Taco Wouters.

In dit jaar komt ook de eerste NFV Ranking tot stand. Gebaseerd op een systeem uit de schaakwereld kun-nen spelers nu bij elke partij om de punten spelen. De ranking vormt sindsdien de basis voor de plaatsing van spelers bij toernooien. En de top 12 krijgt aan het eind van het jaar een uitnodiging voor de BFTK.

Enrico Douwens is in 2006 de nieuwe penningmeester. Ook begint de zoektocht naar een nieuwe voorzitter en een nieuwe evenementenman.

Eenonaf-scheide-lijkduo:

MartijnvanAkenenAd

Jonker.

TacoWouterswinthetDPO2006.

HetNFVFunhouseinDeven-terwordtgeopenddoordedrievoorzitters:Guus,FreerkenGeertJan.

13NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 14: 2012 - 03 - Spinner Magazine

2007 Het derde lustrum

Ter viering van het derde lustrum houden we een ‘Ronde Tafel’- gesprek met veel prominente NFV-leden. Tijdens een geanimeerd gesprek worden alle anekdotes van de begintijd nog eens verteld.

In dit jaar ontpopt Gerard van de Sanden zich als ‘razen-de reporter’ van de Spinner. Hij reist door het land voor prachtige verhalen onder de titel ‘Bekende Nederlandse Flipperaar’ en ‘De collectie van…’

Bij de grote jubileum enquête die in het najaar gehouden wordt volgt de bevestiging: dat vinden de leden leuk om te lezen. De teneur van de meeste van de 300 reacties is heel positief: de leden vinden dat ze waar krijgen voor hun geld.

In dat jaar begint Richard Baan ook het vervolgverhaal over zijn ‘Book of Kells’. Dat het maken van je eigen flip-perkast een meerjaren project is, bewijst Richard want anno 2012 is de kast nog niet af. Stern komt met een paar mooie titels, waaronder de Spider-Man. Die kast is direct zeer gewild en is ook vijf jaar later nog steeds één van de absolute toppers van het voorbije decennium.

Het DPO in 2007 voor het eerst met Rob Capel als “trek-ker”, vindt op een heel bijzondere locatie plaats: in het clubhuis in Deventer en het daarnaast gelegen botenhuis van de kanovereniging. Winnaar: Roy Wils.

2008 Verhuizing van het NFV Funhouse naar Ederveen

Na de verkenning in Deventer pakken we het in 2008 echt goed aan: we gaan een clubhuis (ver)bouwen. Bij de start is het een ongelooflijk vieze en stinkende kip-penschuur, een paar maanden later hebben we een mooie schone hal, een professionele keuken, toiletten en een voorraadzolder.

Het ultieme bewijs dat vele handen licht werk maken en dat de NFV een vereniging is waar veel mensen zich belangeloos voor in willen zetten. Het absolute hoog-tepunt uit de NFV historie.

Voor de financiering van al dat moois komt Gerard van de Sanden (alweer hij) met een gouden idee: we begin-nen een Club van 100. In het eerste jaar steunen bijna 50 leden de vereniging met 100 extra Euro’s. En door de jaren heen blijft er een trouwe schare supporters, zodat we de inrichting van het clubhuis kunnen vervol-maken en investeren in de kastencollectie.

In de tweede helft van het jaar is de feestelijke opening van het clubhuis en starten we met een initiatief dat zich al jaren op grote populariteit mag verheugen: de Funhouse Friday’s. Sommige dingen zijn briljant door de eenvoud: 5 Euro entree en flipperen maar. Maande-lijks komen er tussen de 50 en 80 leden en introducees om zich in het clubhuis te vermaken…

RondeTafelgesprekin

Almere.LinksGuusArens.Aandekopvandetafel

BasVis.

Eendeelvanhetverbouw-team!.

...wordtomgeto-verdineenwaarflipperpa-radijs!

Roy Wils wint het

DPO 2007.

14 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 15: 2012 - 03 - Spinner Magazine

2009 Nieuw redactie team voor de Spinner

Dankzij Jonathan Joosten heeft de Spinner zich verder ontwikkeld (nu volledig in kleur!). In 2009 draagt hij het stokje over aan een nieuwe redactie bestaande uit Theo van Vroenhoven, Laurens Linssen en Bas Vis.

In maart vindt in het NFV Funhouse in Ederveen de eer-ste techniek workshop plaats. Maurice Schouten bestu-deert hier met een select groepje geïnteresseerden de onderzijde van het speelveld.

2009 is ook het jaar van het eerste Dutch Pinball Mas-ters (DPM). Op initiatief van het Dutch Pinball Team krij-gen flipperaars uit andere landen van Europa de kans om een toernooi te spelen tegen tegenstanders uit NL. Paul Jongma verkeert in absolute topvorm en wint na dit toernooi ook en passant nog even het EPC in Engeland.

De NFV krijgt de kans om een eigen creatie van Henk de Jager, Merlin’s Magic, in het NFV Funhouse op te stellen. De financiering was mogelijk dankzij support van de liefhebbers van Magische Machines. Ook is er de introductie van een fenomeen dat nog vaker terug zal keren: de NFV wil de collectie niet te ver laten groei-en en organiseert daarom een veiling onder leden.

2010 NFV collectie: speciale dona-tie & mooie aanwinsten

Eén van de leukste evenementen qua thema hielden we dit jaar op locatie: het ESPP met als thema ‘Going to the movies’. We verzamelden in Zevenbergen een 50-tal flippers met het thema film. Ook de prijzen bij de side-games waren hierop afgestemd (DVD’s, posters etc.).

De collectie van de NFV kreeg in 2010 een kwaliteitsim-puls. De maximum omvang werd gedefinieerd (100 kasten) en tevens de gewenste verdeling van DMD, Alfa Nume-riek, Numeriek en EM. Aan de hand van de zogenaamde ‘Wanted List’ werd een gerichte zoektocht gedaan. En zo kwamen er een Spider-Man, Tommy, Shadow en Monster Bash. Die laatste kast was een verhaal apart, want dat was een donatie. Met als bijzonderheid dat de kast deels uit elkaar lag toen we ‘m ophaalden. Ronald Knor maakte er een geweldige kast van.

Nieuw op de NFV kalender: het Pinball Golf toernooi. Bert Jan Brinkhuis organiseerde dit familie-evenement waarbij het niet de opzet was om zoveel mogelijk pun-ten te scoren, maar om met zo min mogelijk ballen een bepaald doel te halen (bv. twee kastelen vernietigen bij de Medieval Madness).

Het Dutch Pinball Team slaagde er opnieuw in om bij het EPC de titel te veroveren. Het DPO 2010 was in Steenwijk. Prachtige locatie: een speelzaal in een hotel. De titel was voor Paul Jongma.

Het veel gebruikte NFV Forum kreeg in het najaar een flinke upgrade als eerste stap in een volledige vernieu-wing van de NFV website.

Vader-zoonflipperentijdensPinballGolf.

HenkdeJagermet

zijnzelf-gebouwde

Merlin’sMagic.

NevenMaricicuitAmsterdamdoneerteenMonsterBashaandeNFV.

MauriceSchouten

doceerttijdens

detech-nischework-shop.

15NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 16: 2012 - 03 - Spinner Magazine

2011 DPO Gouda en Operatie Wormerland

Een aantal NFV-ers gaat zeer actief aan de slag met P-ROC, een stukje techniek waarmee je zelf de rulesheet van een flipperkast kast kan maken. De pres-taties zijn verbluffend en krijgen ook internationaal veel aandacht. In het clubhuis kunnen belangstellenden de nieuwe Bride of Pinbot van Dutch Pinball (Koen Heltzel en Barry Driessen) bewonderen, terwijl bij het DPO de Demolition Man on Steroids van Dennis van de Pas en Robin van Beijnum veel belangstelling trekt.

Het DPO in Gouda is geweldig, maar toch beleven velen het met een dubbel gevoel, omdat de initiator van deze editie, Bert Jan Brinkhuis, er niet bij is. Die overleed enke-le maanden voor het evenement compleet onverwacht en was een zeer gewaardeerd lid en vriend. Als eerbe-toon spelen de finalisten van het DPO een ZEN-partij op de door BJ met veel liefde gerestaureerde Funhouse.

De tweede helft van het jaar staat ook in het teken van Operatie Wormerland. Twee leden van de NFV gaan verhuizen en roepen de support in van de vereniging omdat hun collectie te groot is om mee te nemen. Uit-eindelijk neemt de NFV liefst 25 flipperkasten van ze over. Na een grondige revisie kunnen zo een aantal leuke titels aan de NFV collectie worden toegevoegd: The Flintstones, Dr Who, Jurassic Park, Whirlwind, Star Trek (DE), Batman en Embryon. De leden kunnen bij een aantal speciaal georganiseerde veilingen een bod doen op de overige titels.

Bert-JanBrinkhuisbijzijnfavorie-tekast,deFunhouse.

2012 Een nieuwe voorzitter en een jubileumboek

Het jaar begint tijdens de traditionele Nieuwjaarsborrel met een extra ledenvergadering. Na een voorzitterloos tijdperk van vijf jaar komt er eindelijk de zo gewenste versterking van het team. Winfred de Ruijter neemt het stokje over van Bas Vis, die informeel jarenlang zowel voorzitter als secretaris was. Bas wordt tijdens diezelfde bijeenkomst door de leden benoemd tot erelid.

Het najaar van 2012 heeft ongetwijfeld ook nog veel moois in petto, zoals:

Het NFV Jubileumboek waarin Jim Jansen en zijn team in 132 pagina’s een impressie geven van 20 jaar flipperen in de polder.

De lancering van de Wizard of Oz, de eerste creatie van de nieuwe pin-ball producent Jack Jersey Pinball. Een kast met een Nederlands tintje want NFV-er Jean Paul de Win maakt deel uit van het ontwerpteam.

Het Jubileum DPO in Amster-dam. Prominent NFV-lid Ger-rit Zalm zal aanwezig zijn voor de prijsuitreiking en de officiële overhandiging van het eerste nummer van het jubileumboek.

WinfreddeRuijter,dekersversevoorzitter.

DennisenRobinbijhun

‘DemolitionManonSte-

roids’

DPO

AMSTERDAM

6 en 7 oktober 2012

De Heldringschool,

Burg. Eliasstraat 20

No Balls, No Glory! Twintig jaar flipperen in Nederland 1

NFV Pinball

Twintig jaarflipperenin Nederland

JeanPauldeWin,ontwerperbijJackJer-seyPinball.

16 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 17: 2012 - 03 - Spinner Magazine

nFV zoekt secretaris (M/V)

BAs Vis

DeNFViseenprachtigevereniging.Meteenkleinmaarheelactiefteamvanvrijwilligersrunnenweeeneigenclubhuis,makenweeenmooiclubbladenorganiserenweveelevenementenenbijeenkomsten.Voorversterkingvanhetbestuurzijnweopzoeknaareensecretaris(M/V)diewilhelpenomdeverenigingookdekomendejarentelatenbloeien.

nieuwe secretaris? Waarom, Bas Vis doet dit toch?Het redacteurschap van de Spinner, het organiseren van de Regionale Flipper Toernooien, de voorbereiding en uitvoering van diverse evenementen (waaronder het DPO) en de zeer diverse bestuurstaken (waaronder dit jaar ook het jubileum) zijn allemaal onderdelen waar ik me binnen de vereniging graag voor inzet. Ik heb alleen gemerkt dat die inzet soms ten koste gaat van mijn spe-cifieke secretaris taken, zoals het maken van verslagen en het coördineren van bijeenkomsten. Die taken zijn ook belangrijk, maar sneeuwen toch soms onder. Daar-om is het tijd te proberen daar verandering in te bren-gen. Vandaar deze oproep.

Vacature Secretaris Nederlandse Flipper Vereniging

inleiding:De Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) is een actie-ve vereniging met ruim 1000 leden. Als vereniging is de NFV bijzonder. Veel andere verenigingen werken lokaal. Het werkgebied van de NFV is heel Nederland en Vlaanderen (België)! De vereniging zag de activitei-ten de laatste jaren sterk groeien en het ligt in de ver-wachting dat de vereniging in de komende jaren nog verder kan groeien.

De vereniging bouwt op een team van vrijwilligers. Dat zijn allemaal enthousiaste flipperaars met specifieke vaardigheden die ze gratis inzetten. We hebben nu een zeskoppig bestuur, dat samenwerkt met verschillende coördinatoren (oa. Spinner, Evenementen, DPO, Collec-tie, Communicatie).

De Vacature:De NFV is op zoek naar een nieuwe secretaris als uit-breiding van het huidige team. We zoeken een bij de vereniging betrokken en proactieve bestuurder, die samen met de andere bestuurders, vrijwilligers en actieve leden, verder vorm wil geven aan de ambities en de toekomst van onze vereniging.

Profiel:De profielschets van de secretaris bestaat uit de vol-gende elementen:• Heeft affiniteit met flipperen in brede zin;• Beschikt over goede communicatieve vaardigheden;• Is open en eerlijk in zijn/haar communicatie;• Is een teamspeler: in staat tot samenwerking: hij/zij kan zich richten op het groepsbelang en kan samen met anderen een bijdrage leveren aan het gemeen-schappelijk resultaat;• Is vaardig met PC: m.n. Word en Excel

Taken:• Is notulist van de bestuurs- en ledenvergaderingen en stelt de agenda’s op; • Zorgt voor de juiste en toegankelijke archivering van documenten;• Bepaalt samen met de andere bestuurders het beleid binnen de vereniging;• Coördineert mede de bestuurstaken; bewaakt de continuïteit van dit proces op stimulerende wijze;• Stelt zich op de hoogte van lopende zaken;• Is eerste aanspreekpunt voor algemene vragen van binnen en buiten de vereniging

Tijdsinvestering:Als secretaris van de NFV ben je 2 tot 4 uur per week actief, eens in de maand hebben wij bestuursvergade-ring. Dit overleg vindt veelal plaats via Skype, maar er zijn ook een aantal vergaderingen (ca. 3x per jaar) ‘in persoon’ (meestal in het NFV Funhouse). Het betreft een vrijwillige functie waarbij reis- en onkosten uiter-aard vergoed worden.

Heb je interesse? Wil je meer weten? Neem contact op met Winfred de Ruijter (voorzitter, [email protected]) of Bas Vis (secretaris, [email protected]).

17NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 18: 2012 - 03 - Spinner Magazine

In het eerste weekend van oktober wordt de 15e editie van het Dutch Pinball Open georganiseerd. Ons jaarlijk-se flipperfeest voor zowel wedstrijd- als recreatiespe-lers. De Heldringschool in Amsterdam vormt dit jaar het strijdtoneel voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. De school beschikt over alle mogelijke voor-zieningen waaronder een keuken en een bar. De organisatie hoopt tijdens het weekend circa 100 flipperkasten beschikbaar te hebben waarvan 80 voor recreatie en side-games. Ook de nieuwste flipperkast, The Wizard of Oz van Jersey Jack Pinball, hopen wij te kunnen presenteren. Wij begroeten leden en andere belangstellenden dan ook graag op 6 en 7 oktober a.s.

LOcATie Dit jaar hebben we een bijzondere locatie voor het DPO, de Heldringschool in Amsterdam. In de vorige Spinner heeft u al meer kunnen lezen over deze speciale school.

Bij de ingang zullen twee leerlingen staan in oranje hes-jes. Zij zullen een plattegrondje uitdelen, waarop staat waar u gratis kunt parkeren in de buurt van de school. Op zaterdag is het voor de ingang van de school name-lijk betaald parkeren, maar een straatje verderop is het gratis. Of u kunt naar een dichtbijgelegen parkeergarage rijden (Plein 40-45). Daar kunt u de hele dag parkeren voor 1 euro. Deze garage staat ook op het plattegrondje. De parkeergarage sluit op zaterdag om 22.00 uur!

In de bar is genoeg ruimte om even bij te komen van alle flipperdrukte. Er is een zithoek , een barretje en een lange tafel met stoelen, zodat u ook even rustig kunt gaan zitten met een drankje. Personeel van de school en leerlingen zullen de drankjes verzorgen.

Vanuit de professionele keuken van De Heldringschool wordt de catering verzorgd. Naast de keuken zijn twee klaslokalen die zullen dienen als restaurant. Daar kunt u dan rustig genieten van een bord bami met saté of

van een andere versnapering. Personeel van de school en leerlingen zullen u welkom heten in het restaurant.In de gymzaal wordt de wedstrijd gehouden. Er komen 20 wedstrijdkasten te staan. Wedstrijdleider Ad Jon-ker is druk bezig om met behulp van een nieuw com-puterbestand het invullen van de scores makkelijker te

maken. Daarvoor zijn dan wel vrijwillige scheidsrechters nodig. Als alles lukt wat Ad wil, komen er vijf groepjes van vier flipperkasten. Bij ieder groepje staat dan een laptop waarop de scheidsrechter van dat groepje de scores van die vier kasten kan invullen. Zo zullen alle scores sneller verwerkt worden.

KastenaanbodZoals u van de NFV gewend bent bieden wij tijdens het DPO een gevarieerd aanbod flipperkasten aan voor wedstrijd en recreatie. In De Heldringschool hopen wij 100 kasten te kunnen opstellen waaronder enkele bij-zondere kasten, zoals de “custom made” The Matrix, een project van Gerard van de Sanden en het P-Roc project The Machine, Bride of Pinbot met Dot Matrix Display!

Dutch Pinball Open 2012De jubileum-editie

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 19: 2012 - 03 - Spinner Magazine

WeDsTriJDen

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flip-peraars uit Europa, het is tenslotte een Dutch Open. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker. De volledige wedstrijdopzet vind u op onze website:www.nfvpinball.nl/wedstrijden/dpo.Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:- 1e prijs: DPO titel 2012, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs: zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs: bronzen flipperbeeldje en € 75,00Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50.

DameswedstrijdOok dit jaar zal er op zondag weer een dameswed-strijd gehouden worden. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipperbeeld-je. De overige finalisten verdienen ook een mooi aan-denken. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. Deel-name aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur vooraf op de NFV website. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zul-len zijn en indien nodig de planning aanpassen.

TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwed-strijd. Het flippermotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. De teamwedstrijd mag zich doorgaans in een internationale belangstelling verheu-gen. Net als vorig jaar kunnen er maximaal 10 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. We verwachten voor de 15e editie van het DPO weer een sterk deelnemersveld. Inschrijving kan via de NFV web-site. Het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld uw team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje.

JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leef-tijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een

zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelne-mers. De jeugdwedstrijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aan-denken aan een leuke dag. Deelname is gratis.

Classic MatchOnze side-game is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op vijf klassiekers uit verschil-lende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koopt u een “entry” en kunt u op drie kasten proberen een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en u kunt zoveel entries kopen als u zelf wilt om uw score te verbeteren. Voor de winnaars zijn

De heldringschoolAmsterdam, 6 en 7 oktober

Winnaars jeugdwedstrijd DPO 2011 Gouda

Prachtige Classic Line-Up, DPO 2011

19NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 20: 2012 - 03 - Spinner Magazine

MerchAnDise en OnDerDeLenshOPMeerdere onderdelenleveranciers zullen dit jaar aanwe-zig zijn op het DPO, waaronder Highclass Pinballs en Led4Pin. Daarnaast hebben we natuurlijk onze eigen

NFV stand met pinball merchandise, zoals flyers, bekers, dvd’s, manuals, shirts, flyerposters etc. Ook het NFV jubileumboek kunt u hier aanschaffen. De NFV stand is weer in de vertrouwde handen van Erik Boes en Ernie Giesbergen.Ook dit jaar zal er weer een speciaal DPO T-shirt ver-krijgbaar zijn. Het is opnieuw een fraai ontwerp en in beperkte oplage verkrijgbaar. Reserveer daarom nu uw exemplaar op de dpo-website.

Onderdelen(ruil)marktOp zaterdag is het mogelijk flipper-onderdelen, kasten en aanverwante artikelen te verkopen of te ruilen, hier-voor wordt een aparte ruimte ingericht. Heeft u onder-delen te ruilen of te verkopen meld u dan aan bij Ben Boogaard, [email protected].

DPO

AMSTERDAM

DPO

AMSTERDAM

Game XLOnze hoofdsponsor Game XL zal ons tijdens het DPO weer verrassen met een nieuwe Stern flipperkast, welke dat is ook voor de organisatie nog even afwachten.

LoterijVast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorlo-terij met als altijd de spectaculaire hoofdprijs, een dot-matrix flipperkast. Welke kast het wordt houden we nog even een verrassing.

Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flippergebied kunnen worden ontwikkeld.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00Loten kunnen besteld worden bij inschrijving op de website, bij Jan Meijer ([email protected]) en tijdens het dpo-weekend bij de entree.

Zaterdag6oktober

10.30uur Zaalopen11.00uur Eerstedeelkwalificatiehoofdwedstrijd (voordeelnemersteamtoernooi)12.00uur Start‘classicmatch’15.00uur Startteamwedstrijd15.00uur Tweededeelkwalificatiehoofdwed strijd(overigedeelnemers)21.00uur Eindekwalificatiehoofdwedstrijd22.00uur Finaleteamwedstrijd(indicatief )23.00uur Zaaldicht

Zondag7oktober

09.30uur Zaalopen10.00uur Startfinalerondehoofdwedstrijd10.00uur Vervolg‘classicmatch’12.00uur Startkwalificatiedameswedstrijd12.00uur Startjeugdwedstrijd15.30uur Halvefinalesdameswedstrijd16.00uur Finaledameswedstrijd17.00uur Finalehoofdwedstrijd(indicatief )17.00uur Einde‘classicmatch’18.00uur Prijsuitreikingdiversewedstrijden18.30uur Trekkingprijzensponsorloterij19.00uur EindeDPO2012

Wedstrijdtijden kunnen iets afwijken vanwege het verloop van de diverse wedstrijden. Opening- en sluitingstijden staan wel vast.

Dutch Pinball Open 2012De jubileum-editie

ProgrammaDPO2012

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 21: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Vrijwilligersgevraagd!

Zoalsbijiedergrootevenementgeldt:velehan-denmakenlichtwerk.HetDPOwordtgeorgani-seerd door vele vrijwilligers, waarbij een vastekern dit fantastische flipperweekend al jarenmogelijkmaakt.WiltuookgraaghelpenomhetDPO2012toteensuccestemaken,meldudanaanalsvrijwilliger.Wehebbeno.a.hulpnodigbijop-enafbouwvandekasten,bijdeentree,tech-nischehulpbijstoringenenscheidsrechters.

Aanmeldenkanpermail:[email protected] ook aan bij welk onderdeel u graag uwsteentjebijwiltdragen.

Speciale attracties:Eerste presenatie van de The Matrix, een unieke flipperkast van Nederlandse bodem gemaakt door Gerard van de Sanden en Den-nis van de Pas.

De ontwerpers van The Bride of Pinbot, P-roc versie , (Barry Dries-sen en Koen Heltzel) demonstreren de laatste versie van hun creatie.

Ministry of Pinball, de Nederlandse impor-teur van de flipperkast “Wizard of Oz” hoopt deze te mogen presenteren in Amsterdam. Een primeur om je op te verheugen, dus we duimen dat de kast op tijd in Nederland is.

Tarieven en inschrijvenDe tarieven voor het DPO 2012 zijn als volgt:• Entree zaterdag: 10,00• Entree zondag: 7,50• Weekendpas: 15,00

• Deelname hoofdwedstrijd: 17,50• Deelname dameswedstrijd: 7,50• Deelname teamwedstrijd: 25,00 per team• Deelname jeugdwedstrijd: gratis

• Entry Classic wedstrijd: 3,00 per keer • Jubileumboek NFV 20,00• Speciaal DPO shirt: 17,50

Speciale member deal: 50,00Toegang DPO + Speciaal DPO shirt + 3 loten sponsorloterij + Deel-name hoofdwedstrijd

Inschrijven, ga naarhttp://www.nfvpinball.nl/wedstrijden/dpo/register/

Zoals u ziet zijn alle ingrediënten aanwezig om samen een heer-lijk flipperweekend te beleven. Spelen op de leukste flipperkasten, een weerzien met oude bekenden, een uitje met het hele gezin. Welke reden u ook heeft we verheugen ons op uw komst!

No Balls, No Glory!

Namens het hele DPO team,

Rob Capel

Kastmeenemen?

NudeNFVzelfeenkastencollectieheeftop-gebouwd, isereengoedebasisaanwezigomhet DPO te kunnen organiseren. Het aantalkastenisechternietvoldoendeomdegeheleruimte te vullen, en het DPO is bij uitstek degelegenheidomkastentespelendiejenietzovaaktegenkomt.Wijdoendanookeenberoepoponzeleden,omzelfeenkastmeetenemennaar het DPO: bent u hiertoe in de gelegen-heid dan stellen wij dit erg op prijs. BehalveonzewaarderingkrijgtugratistoegangtothetDPO en twee mooie flyerposters naar keuze.Wanneerueenkastmeebrengtdiejenietveelziet of waarvan u denkt dat andere leden hetextrazullenwaardereneroptekunnenspelenisdeorganisatieuzeerdankbaar.

Hoewel we niet de illusie hebben drie CactusCanyonsofBigBangBar’stemogenbewonderenhopen we het natuurlijk stiekum wel. Vanzelf-sprekendkuntuookeenflipperkastmeenemenmet het doel deze te verkopen tijdens het DPO,voorwaarde is dan wel dat de kast tot zondag-middagtespelenis.Dekastdieumeebrengtdi-entingoedetechnischestaattezijn.

Wanneer u een kast, of meerdere kasten mee-brengt,kuntuditmeldenbijEdwinNijs,edwin@nfvpinball.nl.Bijvoorkeurzovroegmogelijkzo-datwijdeinvullingvandekastengoedkunnenplannen.

De heldringschoolAmsterdam, 6 en 7 oktober

21NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 22: 2012 - 03 - Spinner Magazine

The Wizard of Oz (deel 6)

PieTer VAn LeiJen

Alweerhetzesdedeelover“ThewizardofOz”deeersteflipperkastvanJerseyJackPinball(JJP).IndevorigeSpinnershebbenwehetopstartenvandeorganisatieendeeersteontwerpengevolgd.Deproductielijnendraaieninmiddelsopvolletoeren,maarhetiswachtentotdeeerstekastenge-leverdworden.TotdietijdhoudenwejeindeSpinneropdehoogtevandeallerlaatstenieuwtjesenbeeldmateriaal.

De productielij-nen zijn vol ingebruik (maarhet is kennelijkwelweekend...).

Een overzicht van al het ‘ijzerwerk’ voor deze kast. De lane-guides zijn op een overzichtsbord gemonteerd, zodat de productiemedewerkers duidelijk zien wat waar moet.

Een foto van het gehele speelveld met alle artwork. Ongelofelijk knap dat zoveel losse elementen uiteinde-lijk toch één geheel vormen. Het artwork doet denken aan de kopruiten en speelvelden van de jaren ‘80 & ’90 waarin veel bijzondere details getekend waren.

22 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 23: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Twee foto’s van de linkerkant van het speelveld. De lichtblauwe en roze targets heb ik nog niet eerder op reeds bestaande kasten gezien. Op de rechterfoto is goed te zien hoe de heks uiteindelijk is geworden. Het originele ontwerp met drie targets eronder lijkt vervan-gen door één grote target.

Twee lanes O & Z voor wat waarschijnlijk de bonusmul-tiplier wordt.

Op deze foto is goed te zien dat de GI-verlichting uit multicolor LED’s bestaat. Minder warm licht dan regu-liere lampjes, maar er kunnen natuurlijk wel prachtige effecten mee gemaakt worden.

En zoals altijd ook wat interactieve informatie door middel van QR-codes en internet links.Ditmaal een paar kleine fragmenten uit verschillende spelonderdelen.

h t t p : / / w w w . y o u t u -b e . c o m / w a t c h ? v = _YjRrHbJy44&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=CVPIVqLj3lk&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=2fIV0pZyMwY&feature=youtu.be

En nog steeds is het motto: We’re off to see the wizard!

23NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 24: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Verslag van de ALV – 16 juni 2012 BAs Vis

1. inLeiDinGWinfred de Ruijter (voorzitter) opent om 15.00 uur de Algemene Leden Vergadering. Het NFV Bestuur is ver-der vertegenwoordigd door Jan Meijer (penningmees-ter), Arie Pijl en Bas Vis (secretaris). Lieven Engelbeen en Ben Boogaard zijn verhinderd. De agenda wordt onveranderd vastgesteld. Er is een aanvulling van het Bestuur op het verslag van de extra ALV in januari 2012. Op de vraag van Jonathan Joos-ten (JJ) over de partijaankoop ‘Mag het NFV Bestuur wel zulke grote uitgaven doen?’ was er toen geen volledig antwoord. Bas licht toe dat hij nader onderzoek heeft gedaan. Daaruit bleek dat bij de ALV van mei 2004 de afspraak is gemaakt dat het NFV Bestuur instemming van de leden vraagt bij niet gebudgetteerde uitgaven van meer dan € 2.500. Dat is in dit geval niet vooraf gebeurd, de goedkeuring kwam achteraf bij de ALV van januari 2012. Het NFV Bestuur zal in de toekomst alert zijn op nakoming van deze afspraak. Het verslag van de extra ALV van 14 januari 2012 wordt met deze aanvulling definitief vastgesteld.

2012gaatdegeschiedenisinalshetjaarwaarinmaarliefsttweeALV’swerdengehouden.Tijdens de ingelaste ALV in januari werd Winfred de Ruijter geïnstalleerd als nieuwevoorzitter.Op16juniwasereenreguliereALV.Onderstaandeenuitgebreidverslag.

2. eVALUATie / OnTWiKKeLinGen

2.1 nFV Bestuur TeamOp bestuurlijk vlak zijn er geen wijzigingen. Winfred geeft aan dat er binnen het NFV Bestuur bezorgdheid is om de continuïteit van de Spinner. Het redactie team bestaat medio 2012 nog slechts uit twee personen en dat is te weinig.

2.2 nFV FunhouseDe huur is in 2012 met 2% verhoogd, in lijn met de alge-mene huurverhoging. Om meer ruimte te hebben in het kantinedeel is een deel van de niet opgestelde kasten verhuisd naar een tijdelijke extra opslagruimte voor 25 kasten. Die ruimte wordt ook gebruikt voor opslag van de veilingkasten. In het najaar zal met hulp van enkele leden met tech-nische know how een upgrade gedaan worden van de elektriciteitsvoorziening (‘nieuwe stoppenkast’).

DeALVwaswederomgoed

bezocht(fotoDannySchwarz)

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 25: 2012 - 03 - Spinner Magazine

2.3 nFV evenementenHet schema van de voorbije 12 maanden omvatte veel evenementen: elke maand (muv. juli) een Funhouse Fri-day en ook in de meeste maanden een evenement in het clubhuis. Tussendoor waren er ook nog klus- en EM-dagen. De Funhouse Fridays zijn populair met 50-70 bezoekers, de clubhuisdagen kennen een wisselende belangstelling. Winfred geeft nog eens aan dat er op die dagen voor iedereen gelegenheid is om te komen flipperen.

2.4 club van 100 In maart 2012 was er het jaarlijkse Cv100 evenement. Winfred vertelt dat de Cv100 nu 46 leden telt, dus nog 54 te gaan! De opbrengsten zullen dit jaar onder andere voor de verbeteringen van de elektriciteitsvoorziening en andere aanvullingen/verbeteringen in het clubhuis wor-den gebruikt. Aanmelden kan via [email protected]

2.5 nFV collectie Dankzij de aanwinsten uit de partijaankoop is de col-lectie verder verbeterd. In 2011 kwamen er bij: ST:TNG, Jurassic Park, The Flintstones, Dr. Who, Star Trek (DE) en Whirlwind. Het NFV Bestuur hanteert nog onverminderd de zelf opgelegde limiet: maximaal 100 stuks. Bij de vei-lingen van de kasten uit de partijaankoop zullen daarom ook steeds één of meerdere kasten uit de NFV collectie worden gevoegd.

2.6 spinnerHet blad krijgt veel waardering en verschijnt sinds dit voorjaar in verhoogde oplage (1250 stuks).De oproepen om versterking van het redactieteam heb-ben nog geen resultaten opgeleverd. Bas geeft aan dat voor Theo en voor hem sprake is van overbelasting. De redactie zal zich na de zomer beraden op de toekomst. Minder frequente verschijning en/of dunnere Spinners zijn een reële optie als de teambezetting niet verbetert. Bas doet een dringende oproep aan alle leden om te helpen. De rol van redactieleden is in overleg te bepa-len. Voor meer informatie mailen naar [email protected]

2.7 Website Na de extra ALV van januari is in eerste instantie gewerkt aan de mogelijkheid van een nieuwe ‘standaard’ ver-enigingssite met externe support (All United). Omdat er voor relatief veel onderdelen aanpassingen gemaakt zouden moeten worden, heeft onze eigen webmaster (Mark van der Gugten) het initiatief genomen om een nieuwe eigen site te maken met behulp van Word Press. Winfred geeft aan dat de verwachting is dat implemen-tatie medio augustus gerealiseerd kan worden.

2.8 Partijaankoop / veilingen In september 2011 deed het NFV bestuur een aanschaf van 25 kasten voor een bedrag van € 11.250. Voor trans-port, opslag en herstelkasten zijn tot nu toe ca. € 1.250 aan kosten gemaakt.

Bij de eerste veiling (december 2011) was de opbrengst voor vier geveilde kasten uit de partij € 5.050. Eén kast (BSD) werd gebruikt voor de loterij van het DPO 2011 (opbrengst € 800). Ook de tweede veiling (eindtijd op dag van de ALV!) zal naar verwachting ruim € 5.000 opleveren. De opbrengsten dekken derhalve de investe-ring al vrijwel volledig. In het najaar van 2012 komt er nog een derde veiling (oa. Elvira and the Party Monsters, High Speed II, Batman Forever en Frankenstein).

3. FinAncieeL

3.1 Toelichting cijfers 2011Bas licht in het kort de belangrijkste financiële ontwikke-lingen in 2011 toe. De highlights:

inkomsten 2011• Contributie-inkomsten hoger (+ € 1500 tov. de

begroting) dankzij goede follow-up en minder opzeggingen

• Evenementen: DPO en clubhuis evenementen lever-den een kleine plus op, mede dankzij subsidie (DPO), goede opkomst bij evenementen (vooral FF) en verhuur clubhuis (2x in 2011)

• Club van 100: extra inkomsten tov. begroting van € 1.100

Uitgaven 2011:• Spinner uitgaven lager, omdat oplage nog niet werd

verhoogd (pas in 1e kwartaal 2012 gebeurd);• Website uitgaven lager, omdat nieuwe website pas

in 2012 komt.• Kosten partij aankoop: dit betreft alleen de kos-

ten van de kasten die in 2011 werden geveild en betaald. De opbrengsten van de overige veilingen komen in de cijfers van 2012.

Het NFV Bestuur heeft eind 2011 een extra reservering van € 5.000 gedaan voor het 20-jarig jubileum. Dit gaat

25NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 26: 2012 - 03 - Spinner Magazine

om besteding van de extra opbrengsten uit 2011 en die zullen worden gebruikt voor een extra groot DPO en een jubileumboek.

Per saldo resteerde over 2011 een overschot van ruim € 9.500. Dat is een bijzonder gunstig resultaat. Ook in de begroting van 2012 gaat het NFV Bestuur uit van een positief resultaat (+ € 4.500). De contributie blijft ongewijzigd.

Uit de balans blijkt dat de NFV een gezonde financiële positie heeft: er zijn relatief veel bezittingen, met name flipperkasten. De flipperkasten (inclusief resterende vei-lingkasten uit de partijaankoop) zijn voorzichtig gewaar-deerd op € 39.000 (verzekerde waarde € 80.000). Ondanks de investeringen in de collectie en de partijaan-koop zijn er ruim voldoende liquide middelen (> € 25.000, meer dan eind 2011).

3.2 Verslag kascommissieNamens de kascommissie doet Jules Reivers verslag. Hij heeft samen met Ruud Wouters de kascontrole gedaan en de jaarcijfers met het NFV Bestuur besproken. Hij stelt voor het NFV Bestuur decharge te verlenen over 2011. De aanwezigen, op twee uitzonderingen na, stem-men daarmee in. Voor 2012 neemt Frank Douwenga de plaats van Ruud in.

4. VOOrUiTBLiK

4.1 WebsiteWinfred laat wat beelden zien van de nieuwe website. Er is gekozen voor een eenvoudige menustructuur, waarbij diverse bestaande onderdelen geïntegreerd zullen wor-den (oa. NFV Forum). De nieuwe website biedt veel meer mogelijkheden. Op het moment van de ALV is de site ca. 80% gereed. Het bijhouden ervan kan straks door meerdere mensen gedaan worden, waarmee het naar verwachting ook beter mogelijk zal zijn om de inhoud actueel te houden. Eén van de onderwerpen die zal wor-den toegevoegd is het complete Spinner archief. JJ doet het voorstel om af te zien van het gebruik van afkortingen in het menu. Winfred dankt hem voor de sug-gestie en zal dit bij de definitieve inrichting meenemen.

4.2 Jubileum DPOWinfred besteedt kort aandacht aan het komende DPO. Dit jaar gaat het grootste flipperevenement van het jaar in Amsterdam plaatsvinden. We hebben, dankzij Gerard Poel-wijk, een heel leuke locatie kunnen vinden in de hoofdstad.

De ambitie is om bij deze gelegenheid 100 kasten op te stellen (ca. 25 wedstrijd kasten en ca. 75 kasten voor recreatie en side games). Daarnaast komt er een ‘market place’ waar leden hun flipperkasten en onderdelen kun-nen verkopen of ruilen.Ministry of Pinball (importeur Jersey Jack Pinball) zal aan-wezig zijn. Als de shipping vanuit de VS volgens schema verloopt met een Wizard of Oz. Daarnaast heeft Mirco Steffen van High Class Pinball zijn komst toegezegd.Naar verwachting kan de inschrijving voor het toernooi begin juli starten.

4.3 JubileumboekDe resultaten van de ledenenquête inspireerden NFV-er Jim Jansen tot een heel bijzondere manier om aandacht te besteden aan het jubileum: het uitbrengen van een jubi-leumboek. Het door hem uitgewerkte idee en budget zijn uitvoerig binnen het NFV Bestuur besproken. De conclu-sie was: geweldig idee dat we kunnen realiseren als ook de leden bereid zijn om een financiële bijdrage te doen.

Jean-Paul de Win zal speciaal voor dit project een ont-werp maken. Bas deelt aan aanwezigen een blad uit met informatie en de mogelijkheid om in te schrijven op het boek. Inschrijving is vanaf deze dag van de ALV, ook mogelijk via www.nfvpinball.nl

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 27: 2012 - 03 - Spinner Magazine

5. LeDenVrAGen / rOnDVrAAGEr zijn door de aanwezige leden een aantal vragen voor-af (via het NFV Forum) en gedurende de vergadering gesteld. Een overzicht van de belangrijkste vragen, met de antwoorden:

Vraag: Hoe zit het met de mogelijkheid om het clubhuis te huren voor bv. een bedrijfsuitje?Antwoord: Die mogelijkheid bestaat en is in het voorbije jaar een aantal malen benut. Namens het NFV Bestuur maken Arie en Jan afspraken over planning, opzet en de prijs. Bij voorkeur realiseren we dit soort activiteiten tij-dens de FF of op de dag erna. De kostprijs wordt bepaald op basis van het programma (bv. wedstrijd of niet? Maal-tijd of niet?) Voor meer informatie: [email protected]

Vraag: Wat is de duur van de huurovereenkomst voor het NFV Funhouse? Hoe werkt het met de kosten van onderhoud aan het pand? Wat zijn de plannen voor de lange(re) termijn?Antwoord: We hebben een overeenkomst voor onbe-paalde tijd, met een opzegtermijn van één jaar.Het onderhoud aan de buitenzijde komt voor rekening van de huisbaas, kosten binnen zijn voor de NFV.

Vraag: Waarom is er een speciale reserve voor het jubileum gevormd? Had dit bedrag niet gewoon in de begroting voor 2012 moeten staan?Antwoord: Dat had ook gekund. Op deze manier wilde het NFV Bestuur laten zien dat het overschot van 2011 een speciale bestemming krijgt.

Vraag: Er is een overschot op de begroting. Waar-om kiest het NFV Bestuur er niet voor om dit geld bv. aan te wenden om het maken van de Spin-ner uit te besteden? Dan is het probleem van de te kleine redactie direct opgelost en continuïteit gewaarborgd.Antwoord: Het NFV Bestuur heeft de ambitie om als het mogelijk is de verenigingstaken door verenigingsmen-sen te laten uitvoeren. Op die manier draagt iedereen op dezelfde manier bij aan de vereniging. Als het niet anders kan en de taak echt belangrijk is, dan zal er geke-ken worden naar eventuele uitbesteding (zoals dat ook bij de website nadrukkelijk overwogen is).

Vraag: Over de ontwikkeling van de website is wei-nig informatie gegeven. Wat is het beleid van het NFV Bestuur inzake communicatie met de leden?Antwoord: Voor de communicatie naar de leden heeft het NFV Bestuur als beleid: alles wat gecommuniceerd kan worden doen we via de NFV site, Spinner of indien nodig via een extra Plunger (electronische nieuwsbrief). Voorbeelden: over de partij aankoop was er een speci-ale bijlage bij de Spinner. Over de website was er tijdens de extra ALV een update. Daarna werd het stil, maar dat is niet onlogisch: je wilt eerst goed bekijken of de optie gaat lukken en vertelt daarna over de resultaten. Meer

informatie had gekund, maar we proberen de informa-tievoorziening af te stemmen op de behoefte van de leden. Er zijn altijd mensen die meer willen, anderen vin-den het al gauw genoeg of zelfs teveel. De geïnteres-seerde leden hebben altijd de mogelijkheid om bestuurs-leden rechtstreeks te benaderen of via het NFV Forum vragen te stellen.

Vraag: Vorig jaar is de entreeprijs voor het clubhuis verhoogd. Vooral de prijs voor introducés (€ 10) vinden sommige leden aan de hoge kant. Gaat het prijsbeleid nog geëvalueerd worden?Antwoord: Het NFV Bestuur zal na het DPO een evalu-atie doen over het voorbije jaar en de plannen maken voor het komende jaar. Daarbij zullen we specifiek aan-dacht besteden aan de prijsstelling bij toegang tot het clubhuis. Het principe blijft hetzelfde (kostendekkend), maar die doelstelling kun je op verschillende manieren realiseren. Het is leuker om vier bezoekers welkom te heten die elk € 7,50 betalen dan drie die ieder € 10 beta-len. Maar de vraag is of er meer bezoekers komen als het minder kost. De gehouden poll op het NFV Forum geeft wat input, maar bevestigt ook dat de € 10 een redelijk alternatief is (=meest gekozen optie).

Tenslotte heeft het NFV Bestuur een vraag: gaan de leden akkoord met het uitbesteden van het innen van achterstallige contributie door een incassobureau? De leden stemmen hiermee in.

Om kwart voor vijf dankt Winfred alle aanwezigen voor de aandacht. Volgens goed gebruik krijgen alle leden die aanwezig zijn bij de ALV een gratis consumptie aan-geboden.

27NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 28: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Back to the eighties toernooi15juniinhetNFVFunhouse

JULes reiVers

Al vroeg stroomden de eerste deelnemers binnen, die zich vervolgens meteen waagden aan een aantal oefenpotjes op de wedstrijdkasten. Het aanbod van wedstrijdkasten was gevarieerd, een mooie mix van EM-ers, numerieke en apha-numerieke kasten.

Ook het deelnemersveld was erg gevarieerd, van vaste RFT-gangers tot nieuwe leden. Om 12.00 uur gingen 23 deelnemers van start in de kwalificatierondes. Tsja, en die jaren-80 kasten spelen toch wat anders dan de dot-matrix-kasten van tegenwoordig.

In de jaren 80 werd er nog niet aan ball-savers gedaan, met als gevolg dat de baltijden lekker kort waren. Zo konden we de kwalificatierondes precies voor de aanvang van de ALV (15.00 uur) afronden. Uit groep 1 gingen de volgende spelers door naar de finales: Gerard Poelwijk, Peter Koch, Jan-Herman van der Pol en Pieter van Leijen. Groep 2 lever-de de volgende spelers: Steven van der Staaij, Bas Vis, Serf Schellen en Jeroen Wieringa.

Na de ALV werd er eerst wat gebarbecued en daarna meteen door met de finales. Jeroen Wieringa, Bas Vis, Peter Koch en Steven van der Staaij bereikten de halve finales, waarin Jeroen tegen Bas en Peter tegen Steven in slechts één potje moesten uitmaken wie er door zou-den gaan naar de finale.

HetbeloofdeeengezelligedagtewordeninhetFunhouse,wantnaastdejaarlijkseNFVbarbecueendeALVwerderooknogheteerste“Backtotheeighties”toernooigehouden!

Uiteindelijk lieten Steven en Jeroen het beste spel zien. De twee finalisten speelden in een best-of-three om de titel. Steven koos de kast Time Machine, verloor echter op deze kast van Jeroen. Jeroen koos voor de Space Shuttle, maar verloor op de door hem gekozen kast van Steven. De derde en beslissende partij werd gespeeld op de kast naast de Space Shuttle, de Space Station. Tot op het laatste moment ging het gelijk op, maar het was uiteindelijk Steven die met een uitstekende laatste bal de winst naar zich toe trok.

Met het einde van dit toernooi liep ook de barbecue tot een einde. Het was een erg geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar!

De TOP 101 Steven van der Staaij 6 Gerard Poelwijk2 Jeroen Wieringa 7 Serf Schellen3 Bas Vis 8 Jan-Herman van de Pol4 Peter Koch 9 Hans Croes5 Pieter van Leijen 10 Wido de Bonth

Detop3:BasVis(3),Stevenvan

derStaaij(1)enJeroen

Wieringa(2)

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 29: 2012 - 03 - Spinner Magazine

NFV EVENEMENTENAGENDA

Wat reacties van de deelnemers:PietervanLeijen:Wateenleuktoernooiwasdit!EenboelnieuwemensengesprokendiejenormaalnietbijDMDwedstrijdenziet.Snellepotjesopkastenmeteeneenvoudigeruleset.EneenleukeenspannendefinaletussenSte-venenJeroenopdeSpaceStation.Hoevaakziejenogeenprijsuitreikingwaardewinnaarsechtblijverrastzijn?Prachtig!

JanIzaks:Ikwashelemaalnietvanplanomhieraanmeetedoen.Werdalshetwaregeronseldtoenikbinnen-kwam.Maarwatwashetleuk!!!Leukekastenomtespelen(veelnognieuwvoormij!).Maarvooraleenheelgoeiemanieromweerandereledenietsbetertelerenkennen.Ikhebslechtgepresteerd(10eofzo,uiteenveldvan24),maarzekervoorherhalingvatbaar.Julesenanderendankvoordeorganisatie!!

GerardPoelwijk:Ikhebmeprimavermaakt.Zittenechtleukekastentussen,dieiknormaalgesprokenoversla.Enookveelnieuweledenlerenkennen.Sfeerwastop.EersteindepouleendaarnagelijkdoormijnmaatJeroeneruitgeknikkerd.....ietsteveelgecoacht…Maardaarnaheefthijooktegendeanderennogprimagespeeld.Bijdefinalewarenalledriedepotjesheelspannend,leukomtezien.

StevenvanderStaaij:Ikvondhetergleuk.Inderdaad:veelkastenspeeljenormaalnauwelijksop.Zekerdewateerdere80'skastenkomtookwelveelgelukbijkijken.Desystem11-tijd(WilliamsenDataEast)speeliknormaalgesprokennogwelafentoe.Gelukkigwarendefinalepottenookopdiegeneratie,alwasde3ebeslissende'bestofthree'vanietseerder,maardiewasookzonderveelkennisenmeteenbeetjeuitleg-hulp(thanks)makkelijktebegrijpen.

SerfSchellen:Hebmetm'ngezineenleukedaggehad,LindahaareerstekeerophetclubhuisenzoonXandrozijneersteechtewedstrijdwaarhijtochtweepotteninwisttewinnen.ZelfookvoorheteerstderdevandepoulegewordendankzijeenaantalsterkepottenopdeSpaceShuttle.Helaasginghetdaarnabergafwaarts.Kortomwaseenleuktoernooienwatmijbetreftdoenwehetvolgendjaarover.

29NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 30: 2012 - 03 - Spinner Magazine

nieuw uit nL: Pinball Magazine Deeersteuitgave

Toen het blad eenmaal naar de drukker was, was het ook echt een pak van mijn hart en heb ik een paar dagen even rustig aan gedaan. Uiteindelijk was ik net op tijd om het blad vlak voor de UK Pinball Party in de UK te laten bezorgen.

hoe werd er daar op het blad gereageerd?Positief. Erg positief zelfs. Ik heb op de Pinball Magazine website een overzicht geplaatst van wat ik dat week-end zoal opgevangen heb. Het woord ‘magazine’ had een hoop mensen op het verkeerde been gezet. Die ver-

BAs Vis

Terugkijkend op het maken van je eerste Pinball Magazine: wat viel er mee en wat viel er tegen?De grootste meevaller was absoluut samenwerken met Roger Sharpe. Ik had het maken van het blad enigszins te licht opgevat. Ik was er heel naïef van uitgegaan dat als ik een telefonisch interview uit zou schrijven, dat prima als interview in een tijdschrift door zou kunnen gaan. Zelfs als je letterlijk een gesprek uittypt, valt er nog genoeg aan bij te schaven. Mijn geluk was dat Roger dat allemaal zelf gedaan heeft. Dat duurde wel een paar maanden, want Roger heeft een erg drukke baan, maar het resultaat is er absoluut naar. In dat opzicht is mijn eigen naïviteit als tegenvaller te bestempelen. Dat was wel een leermomentje.

Daarnaast was ik vergeten wat een hekel ik heb aan deadlines. Aan de ene kant is het goed dat ze er zijn om de druk wat op te schroeven, maar het levert ook de nodige stress op waar ik prima zonder kan. In dit geval had ik aangekondigd het blad te lanceren op de UK Pin-ball Party. Die was 17-19 augustus. Toen ik dat aankon-digde was dat nog twee maanden weg. Dat leek geen probleem. Maar ik had geen idee of Roger wel zijn revi-sie op tijd klaar zou hebben. Bijkomende handicap was dat ik ook nog niet aan de opmaak van dat interview kon beginnen, omdat ik niet wist wat Roger van de eerste versie overeind zou laten.

Uiteindelijk kwamen de revisies binnen en heb ik nog snel een Engelse journalist de nodige sub-headings laten toevoegen. Toen heb ik het hele blad in een paar nach-ten opgemaakt. Een deel had ik al klaar en ik wist ook al welke foto’s ik waar wilde gebruiken. En als alles er dan in staat begint het grote schuiven, passen en meten. Die foto daar iets bijsnijden om met de tekst mooi uit te komen, dat soort dingen. Zelfs als je denkt dat het goed is, kom je de volgende dag toch weer dingen tegen dat je denkt “dat moet nog even aangepast worden”.

IndevorigeSpinnerwastelezenhoeNFVlidJonathanJoostenhetambitieuzeplanhadopgevatomeennieuw,glossy,Engelstaligtijdschriftoverflipperenuittegaangeven:PinballMagazine.Inmiddelsisheteerstenummereenfeit.DeSpinnerredactiewasbenieuwdhoehetJonathanallemaalbevallenisenhoedetoekomstvanhetbladeruitziet.

DecovervanheteerstenummervanPinballMagazine.

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 31: 2012 - 03 - Spinner Magazine

wachtten iets heel anders dan wat het blad is geworden. “I wasn’t expecting this. This is fantastic!” , “This is not a magazine, it’s a book” en woorden van die strekking heb ik regelmatig gehoord. Ik heb dat weekend aardig wat tijdschriften verkocht en een hoop complimenten in ontvangst mogen nemen.

Flipperkast ontwerper Mark Ritchie was dat weekend de special guest en ook hij was erg onder de indruk. Tussen de bedrijven door konden we prima met elkaar overweg dus wie weet resulteert dat in de toekomst in wat leuks. Dat hangt vooral af van hoeveel tijd hij er aan moet spenderen, want erg veel vrije tijd heeft hij niet.

Saillant detail: Mark had 16 pagina’s met aantekeningen gemaakt voor zijn zaterdagavond presentatie. Gary Flo-wer, gelieerd aan PinGame Journal en de man die hem naar de UK had gehaald, had echter aangegeven dat dat veel te veel was en hij maar drie kwartier mocht praten. Dus werden er een hoop anekdotes geschrapt. De dag erna kwamen verschillende mensen afzonderlijk naar me toe met het verzoek om een special rond Mak Ritchie te doen omdat men juist zo benieuwd is naar die anekdo-tes. Daarmee wordt volgens mij het verschil qua invals-hoek tussen reeds bestaande tijdschriften en wat ik voor ogen heb extra onderstreept. Het geeft ook aan dat er behoefte is aan wat ik wil publiceren.

Bij deze spinner zit een preview magazine van het blad bijgevoegd. Inderdaad en laat ik maar meteen aangeven dat die pre-view het blad geen recht doet. Dat is lastig uit te leggen maar als je het volledige blad eenmaal in je handen hebt snap je precies wat ik bedoel. De flyer voelt aan als een flyer, maar met het blad heb je echt wat in je handen. De flyer geeft wel een idee van de lay-out van sommige pagina’s en de artikelen in het blad.

Ben je tevreden over hoe het blad is geworden?Ja, al had ik er misschien nog één of twee artikelen aan moeten toevoegen. De grap is: oorspronkelijk was het plan om enkel het Roger Sharpe interview te doen en de verschillende bijdragen van anderen die wat over Roger vertellen. Omdat Roger zo druk was ben ik in de tussen-tijd extra vaste rubrieken gaan bedenken en invullen om het wat meer een magazine te maken. Inmiddels heb ik nog een nieuwe rubriek bedacht die in het volgende nummer hopelijk zijn debuut maakt.

Weet je al wie of wat in dat nummer in het spot-licht staat?Nee. Ik heb wel een paar ideeën, maar de betrokken per-sonen moeten ook maar net kunnen en willen meewer-ken. Als men te spreken is over het eerste nummer hoop ik wel dat het wat makkelijker wordt om medewerking te krijgen. Ik besef heel goed dat ik met Roger echt geluk heb gehad. Stel er komt een special over Mark Ritchie, dan gaat Mark absoluut niet zijn eigen interview revise-ren. Daar heb ik inmiddels wel een oplossing voor gevon-den, maar dat onderstreept nogmaals de mazzel die ik heb gehad met Roger en zijn zoons Josh en Zach. Die heb-ben op de meest onmogelijke tijden hun medewerking verleend aan de verzoeken waar ik mee aan kwam zetten. Dat geldt trouwens voor meer mensen, maar de Sharpes in het bijzonder. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.

JonathanJoosten,editorvanPinballMagazine

DecovervanheteerstenummervanPinballMagazine.

Pinball Magazine is te bestellen via www.pinball-magazine.com, maar ook via online boekwinkels als bol.com, bruna.nl en ako.nl (ISBN: 978-90-816266-0-6). Het blad kost € 12,50 plus verzendkosten. Op het aanstaande DPO zal het blad ook te koop zijn, dan zonder verzendkosten.

31NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 32: 2012 - 03 - Spinner Magazine

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

PAPA 15 World Pinball championships

PAUL JOnGMA

neW YOrK 1Via Brussel en Londen kwamen we dinsdagavond in New York aan. Net als vorig jaar hadden we een slaap-plek in Brooklyn geregeld bij Francesco de la Rocca. Dat is de spin in het New Yorkse flipperweb. Hij organiseert jaarlijks de NY Pinball league en meerdere flipperbijeen-komsten. Hij is zo’n type dat nog gekker van het spelletje is dan ik al ben. Ongelofelijk. Op één of andere manier vind ik dat altijd wel geruststellend - het kan dus nog altijd erger.

Dus werden de koffers snel bij Francesco gedumpt en gingen we direct door naar enkele lokale flipperkroeg-jes. Onze wens was de nieuwe AC/DC te spelen, omdat we die op het WK verwachtten en we de kast nog niet zo goed kenden. Leuke kast, aardige muziek, vage spel-regels. De volgende ochtend zijn we naar downtown Manhattan gegaan, waar een fameuze skatestore (Reci-procal) gerund wordt door twee echte flipperfanaten. In

Het hoogste dat een wedstrijdflipperaar kan bereiken, is het winnen van eenwereldkampioenschap.TotnogtoeisdietitelpaseenmaalnaarNederlandtoegegaan:AlbertNomdenwonin1998inLasVegas.Da’salweertelanggeleden,hoogtijddatdaarveranderinginaangebrachtwordt.DaaromvertrokkenMarkvdGugten,RoyWilsenikbeginaugustusnaardeVSommeetedingennaardewereldtitel.

de winkel stonden zeven flipperkasten. Roy liet direct de oranje signatuur achter door in zijn eerste potje op Tron al Portal Multiball te halen.

Vanuit Manhattan ging de trip vervolgens met de huur-auto richting Pittsburgh. Dat was een uurtje of acht rij-den. Aangezien Francesco net als de meeste New Yor-kers geen auto heeft, reed hij met ons mee. Zo had hij gratis vervoer, en wij een plek om gratis te overnach-ten. Tegen middernacht kwamen we aan op de plaats van bestemming: Scott Township. Dit is een mistroostig voorstadje van Pittsburgh, waar de meeste inwoners ’s avonds in de lokale kroeg naar de fles grijpen, om zo hun grijze bestaan nog enige kleur te geven. Geen ver-heffende omgeving, maar wel een goedkope plaats om de PAPA-flipperlokatie met 400+ flipperkasten neer te zetten! Van alle Bally/William/Stern’s na 1988 staat hier meer-dere exemplaren en de collectie oudere kasten is ook

Indeskate-shopvlnr

Mark,Paul,Jon,Frances-

coenRoyr

Page 33: 2012 - 03 - Spinner Magazine

33NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

hoogst indrukwekkend. In al die jaren dat ik op pad ben om te flipperen, ben ik nog nooit iets vergelijkbaars tegengekomen. Voor wie er nog nooit geweest is, raad ik aan een virtuele rondleiding door dit flippermekka te maken door op youtube naar een filmpje van Roy te zoe-ken, genaamd Pinball PAPA 14 Walkthrough.

PiTTsBUrGh – KWALiFicATiesDonderdagochtend begonnen de kwalificaties. Er waren tien kasten beschikbaar. Bij elke kwalificatiepoging à $20 mocht je vijf kasten uitkiezen, waarop je vervolgens zo hoog mogelijke scores moest zien te behalen. Per kast werd een ranglijst opgesteld, op basis waarvan kwalifi-catiepunten werden uitgedeeld. Hoe hoger je score op een kast, hoe meer punten aan je kwalificatiepoging werd toegerekend. De beste 16 spelers gingen door naar de finalerondes.

Er zat een mooie mix in de kwalificatiekasten. Vanuit het Bally/Williams kamp waren er bijvoorbeeld Scared Stiff, Jackbot en Congo. Met AC/DC, Godzilla, Golde-neye en Tales from the Crypt waren ook STERN, Sega en Data East vertegenwoordigd. Tot slot werd met Flash Gordon, Taxi en Radical! nog een vleugje ouwe meuk aan de smaak toegevoegd.

Roy speelde een fantastische kwalificatiepoging en ein-dige als tweede. Door het behalen van 25+ miljoen op Radical scoorde hij zelfs nog $ 100 bonus. Bij Mark ging het stroever, na meerdere pogingen had hij zijn favoriete kasten geselecteerd. Nu was het slechts nog een kwes-tie van volhouden totdat er meerdere goede potjes in dezelfde kwalificatiepoging bij elkaar kwamen. Helaas lukte dat niet. Vooral Radical! en Flash Gordon bleken toch te onbetrouwbaar om constant op te scoren. Mark eindigde uiteindelijk als 57e.

Ongeveer hetzelfde overkwam mij. Ik speel graag op Bally/Willams en Sega-kasten van de DMD-generatie, dus ook mijn selectie stond op een gegeven moment wel vast. Helaas was m’n spel erg beroerd. Geen enkele scherpte. Ik eindigde dan ook als 20e en was dus uitge-schakeld. Gezien het spelbeeld was dat een nog hogere eindrangschikking dan ik m.i. verdiende. Het vuur ont-brak gewoon.

FinALeGelukkig was Roy er om de Nederlandse eer te verdedi-gen. In de eerste finaleronde op zondagochtend speelde hij op o.a. Transformers en Tron. Helaas had hij weinig geluk, na het missen van enkele schoten ging de bal tel-kens direct weg. Afgelopen, uitgeschakeld. Uiteindelijk was het Keith Elwin die de wat fletse finaleronde (en $ 10.000) wist te winnen, vlak voor de 16-jarige Joshua Henderson. Derde werd Zach Sharpe, voor Cayle Geor-ge. Het werd helaas dan ook een Amerikaans feestje.

Van de wedstrijden zijn video’s gemaakt die zijn gepost op www.papa.org/blog. Hoewel u van deze finales geen schokkende hoogtepunten hoeft te verwachten, kan ik het volgen van dit flipperblog van harte aanraden. Onder het kopje Tutorials staan veel inspirerende flip-perfilmpjes die spelers op jacht naar hogere scores zeker zullen waarderen.

Dewinnaars,vlnrJoshuaHenderson,KeithElwin,CayleGeorgeenZachSharpe

Page 34: 2012 - 03 - Spinner Magazine

heT PAPA - einDFeesTEn toen was het eindelijk tijd voor het PAPA-eindfeest! Met enkele enchilada’s werd bij het lokale Mexicaanse restaurant eerst een goede bodem gelegd, en de hete pepers werden met enkele exemplaren van een vaag biertje (de Maximus Hoppus) afgeblust. Prima start van een groot flipperfeest, kan ik u vertellen. Met gedemp-te lichten hebben we vervolgens van 19:00 tot 05:00 in de ochtend zoveel mogelijk kasten gespeeld die we nog niet kenden.

Enkele van onze favorieten bleken de Bally Mystic en de Aces & Kings van Williams. Beide leken in eerste instantie heel simpel, maar de ontwerpen bleken na enkele potjes toch geraffineerder van opzet te zijn dan initeel gedacht. Ook de maffe Time 2000 van Atari bleek moeilijk om bij weg te lopen. Ik heb nog nooit zoveel muntjes in zo’n korte tijd in een kast gestopt als in dit onding. Uiteraard

hebben we de nieuwe X-men ook nog een shakedown gegeven, maar deze kon ons maar weinig bekoren. Een onoverzichtelijk kastje dat ons op geen enkel moment in de greep wist te krijgen.

Onderdeel van het eindfeest was een team-toernooi, waarbij men in tweetallen tegen elkaar speelde volgens het knock-out systeem. Het betrof hier geen gewoon potje flipperen, maar op kasten zonder glasplaat werd een doelstelling neergelegd die binnen een bepaalde tijd gehaald moest worden. Zo werd op Corvette bijvoor-beeld handmatig de mode Catch me if you can gestart. Wanneer je deze uitspeelde en je tegenstanders niet, dan ging je team door naar de volgende ronde. Andere uitdagingen in de wedstrijd waren bijvoorbeeld het in één poging halen van de 5-way combo op Attack from Mars, of het scoren van de A/B/C toplanes op een EM-kast zonder de flippers aan te mogen raken.

Het klinkt waarschijnlijk wat onnozel, maar met genoeg bier op bleek het onwijs leuk om te doen! Uiteindelijk behaalden Mark en ik om 4:30 nog de finale, waar we ver in de tiebreaker verloren. Onze (nuchtere) tegenstan-ders bleken in staat om zonder te missen een Batmobile hurry-up van 2M+ te scoren op Batman the Dark Knight. Het leverde ons toch nog 20 pop de man op. Toch mooi een stukje van de hoge drankrekening terugverdiend.

neW YOrK 2Het was de volgende dag dan ook stilletjes in de auto op de terugtocht naar New York. Daar zijn we ’s avonds in Manhattan uit eten gegaan met onze flippervriend Sean Grant en zijn vriendin. Sean woont downtown en had beloofd ons de leukste plekjes uit het nachtleven te laten zien. Dat viel helaas wat tegen. We bezochten een aantal underground clubs die de hipsters in Manhattan blijkbaar heel spannend vonden, maar die je in Nederland veelvul-dig aantreft. Ook de muziek was weinig vernieuwend. Nee, als je bekend bent met het uitgaansleven van bij-voorbeeld Berlijn, dan kun je hier alleen maar om lachen.

Uiteindelijk zijn we geëindigd in de kroeg waar de film Coyote Ugly naar verluid is opgenomen. Daar waren ons twee dingen beloofd: 1)schaars geklede dames achter

Mysticbynight

Page 35: 2012 - 03 - Spinner Magazine

de bar die het mannelijk deel van de aanwezigen met een megafoon publiekelijk vernederen en 2) vrouwelijke bezoekers die spontaan op de bar gingen strippen. Dat eerste bleek inderdaad het geval, en Sean kreeg de vol-le laag van de bardames. Vooral zijn vermeende gebrek aan talent tussen de lakens werd breed uitgemeten per megafoon. Rare jongens, die Amerikanen. Het twee-de viel tot mijn spijt erg tegen: het vrouwelijk publiek bestond louter uit hoertjes, en het mannelijk publiek uit toeristen zoals wij. Het leek wel een tippelzone.

Na er om een uur of drie maar een eind aan te heb-ben gemaakt, zijn Mark en ik nog even wezen kijken bij Ground Zero. Dat was gesloten, maar het is wel lachen dat je in NY op een maandagnacht om 4:00 nog een broodje gyros op straat kunt scoren en met willekeurige voorbij-gangers in een leuk gesprek over flipperen kunt geraken.

De volgende dag hebben we eerst nog even voor de standaardtoerist gespeeld, waarbij o.a. het Rockefel-ler Center, Broadway en Times Square op het program stond. Vervolgens weer op het vliegtuig terug, toch wel met een gemengd gevoel. Het meeste plezier had ik beleefd aan de reis zelf en het flipper eindfeest. Eigenlijk alles dat los stond van het toernooi. Zonde dat ik don-derdag t/m zaterdag alleen maar bezig ben geweest met kwalificeren in plaats van leuk flipperen. Een belangrijke les voor volgende keer: vooraf een heldere keuze maken: kom je voor je plezier of om wereldkampioen te worden, En de consequenties van die keuze voor lief nemen.

UiteteninManhattanmetSeanenzijnvriendin

Page 36: 2012 - 03 - Spinner Magazine

‘no Balls, no Glory!’ReleasegeplandtijdenshetDPOweekeinde

JiM JAnsen

AchTerGrOnD inFOrMATie Jim Jansen (41) is in het dagelijks leven werkzaam bij de Universi-teit van Amsterdam (UvA) als hoofdredacteur van Folia Magazine en Foliaweb. Daarnaast is hij sinds 2004 verantwoordelijk voor de PR van de NFV. Vooral rond de grote toernooien is hij zeer actief betrokken. Jim woont in Amsterdam en is getrouwd met Claudine die in 2003 Nederlands Kampioen werd bij de dames… Het idee van “No Balls No Glory; 20 jaar pinball in de polder” is van hem afkomstig en hij heeft alle interviews gedaan voor het boek.

Dankzij je werk als redacteur ben je gewend om mensen te inter-viewen en met deadlines te werken. Dit project zorgt ervoor dat je wat dat betreft aan je trekken komt. Hard werken?Inderdaad, ik heb in enkele weken tijd enige tientallen NFV-ers gespro-ken. Enkelen van hen kende ik goed, anderen alleen van het NFV Forum en er waren ook mensen bij waar ik nog nooit contact mee had gehad. Het was heel prettig dat iedereen zo goed meewerkte, zodat we goede voortgang konden maken. En dankzij Internet en WiFi kon ik ook op vakantie in Italië en Zwitserland volop meters maken.

Dit is niet je eerste boek. Wat doe je nu anders/beter dan bij je eerdere werk?In 2010 verscheen ‘Het geheim van de Nederlandse topcoach’. Die productie bestond uit een boek en dvd, waarin topcoaches uit de sport vertellen over hun vak en een brug slaan naar onderwijs en management. Het was het idee van de Hogeschool van Amsterdam en eigenlijk heb ik lange tijd niet geloofd dat het ooit zou verschijnen. Daardoor zijn er vooral in de productie dingen misgegaan. We hadden allemaal bekende coaches geïnterviewd die weinig tijd hadden. Eén van de fouten die we maakten, was dat we niet meteen een foto van hen lieten maken. Dat moest achteraf gebeuren en kostte veel tijd en energie. Hetzelfde gold voor het laten accorderen van tek-sten. Ik heb daar veel te lang mee gewacht, waardoor de geïnterview-den al vergeten waren dat ze aan het project meewerkten.

Je hebt een heel team dat je helpt bij het maken van het boek. Waar ben je het meest trots op?Het teamwerk en de creativiteit. De tijd voor dit project is zeer kort en de financiële middelen zijn beperkt. Dat vraagt om creativiteit en als het lukt om zo toch iets moois te realiseren is dat motiverend. Pas sinds eind mei weten we dat we dit echt gaan doen en vanaf dat tijdstip moest alles nog gebeuren. Dus inhoud bedenken en maken; vorm bedenken, beeld schieten etc. Fotograaf Danny Schwarz rijdt heel Nederland door om iedereen in een thuis situatie vast te leggen; erg mooi. Vormgever

ToenJimJanseninhetvoorjaarvan2012voorsteldeomeenjubileumboektegaanmaken,moestenereersteenflinkaantal(financiële)hobbelswordengenomen.Paseindmeikonhijechtaandeslag.SamenmetzijnteamheeftJimgedurendedezomermaandenkeiharddoorgewerkt.Datkanalleenmaaralsjehetechtleukvindt.DeSpinnerredactieinformeerdebijJimnaardevoortgang.

FINANCIErINGHet boek zal worden gemaakt door een ervaren team en op professionele wijze worden gedrukt. Zo ontstaat een mooi beeld van de ver-eniging en haar historie maar zo’n boek kost ook een aardige duit. De NFV heeft een bijdrage voor het jubileum gereserveerd en er is een sponsor die een belangrijke financiële bijdrage wil doen. De rest van de kosten willen we afdekken met speciale merchandise en de verkoop van het boek. De prijs wordt 20 euro voor leden.

Kjeld de Ruyter investeert heel veel tijd in vorm en look and feel van het boek. En het is erg prettig dat Jean Paul de Win kosteloos meewerkt; geweldig!

Wat vond je het leukste onderdeel/aspect van het werk dat je tot nu toe aan het boek hebt gedaan?Dat waren de mensen die ik gesproken heb. Dat waren zeer uiteenlo-pende karakters. Wil Angenent kende ik alleen van naam en die heeft me fantastische anekdotes verteld over flipperen in de jaren zeventig. Iemand die totaal anders is, is bijvoorbeeld Egbert van Vulpen. Die is ook helemaal weg van flipperen, maar is veel meer faciliterend. Dat maakt de vereniging uniek. Iedereen vult het op zijn eigen manier in. René van Gool belandde in een hardcore homo tent omdat er toeval-lig een flipperkast stond en zo’n verhaal past goed bij de visie van Jas-mijn de Jong over de verhouding man-vrouw binnen de NFV. Het is de diversiteit die het project extra leuk maakt en natuurlijk het onderwerp: flipperen. Dat blijft geweldig om te doen.

De tijdlijnen zijn kort. Wat zijn de grootste uitdagingen zoals je die nu ziet?We wachten nu (12 augustus, red.) op de eerste echte proef waarbij we op print het geheel kunnen bekijken. Dan gaat het erom vooral te kij-ken wat er ontbreekt. Ik hoop dat die print er rond 26 augustus is. Dan gaan we corrigeren en krijgt het NFV Bestuur de kans om het voorlo-pige product te beoordelen. In de eerste week van september moet de definitieve versie richting de drukker. Vooralsnog lijkt het erop dat alles gaat lukken, maar het zal tot het eind spannend blijven.

Kun je al iets vertellen over de presentatie van het boek?We gaan dat in tweeën doen. Op zondag 7 oktober is er tijdens het DPO een presentatie met Gerrit Zalm die ook het voorwoord heeft geschreven. Ik zal iets vertellen over het boek en hij reikt het eerste exemplaar aan mij uit; of andersom. Omdat heel veel mensen van de vereniging hebben meegewerkt, organiseren we twee dagen eerder voor hen een preview. Bij die gelegenheid worden ook de pers en het Bestuur van de NFV uitgenodigd. Die preview gaan we doen in pak-huis De Zwijger in Amsterdam, naar mijn mening de mooiste zaal van Amsterdam. Dat moet een mooie happening worden, zo aan de voor-avond van het jubileum DPO in Amsterdam. Jean Paul de Win zal daar vertellen over zijn werk bij Jack Jersey Pinball, Koen en Barry van P-roc zullen iets doen en Dolf Jansen zal het presenteren. Daar kunnen de participanten ook hun boek krijgen. Eventueel, als daar belangstelling voor is, met handtekening.

Page 37: 2012 - 03 - Spinner Magazine

�win��� ja�� �inb�l� �� d� �ol���

N� �a���n� ��o��! 2928

ij balde zijn vuist en gaf zijnmaatje een high five. In 1998be reikte Albert Nomden uit

Wil dervank in Las Vegas het onmo-gelijke: hij werd wereldkampioenflipperen.

‘Het gaat niet om het geld of om debokaal; het gaat om de eer. Het Papa[Pro fessional and Amateur PinballAssociation, red.] winnen is voor eenwedstrijdflipperaar het hoogst haal-bare.’ Albert Nomden, de flipperendepost bo de uit Wildervank, is lid van hetDutch Pinball team en werd eerderNederlands- en Europees kampioen. Hijkiest zijn woorden met zorg en spreektingetogen over zijn prestatie. Veertienjaar later vertelt Nomden nog regelma-tig terug te denken aan de bewustedagen in Las Vegas, februari 1998. ‘Ikflipperde al een jaar of tien en had tweejaar eerder de overgang gemaakt van‘gewoon flipperen’ naar wedstrijdflippe-ren. Als je in het café speelt dan is dehighscore halen eigenlijk het enige

doel. Als ik ano, mijn initialen, in dekast heb ge zet, dan is het wat mijbetreft klaar. Bij een wedstrijd is datanders. Ik bepaal een strategie naargelang de opzet van de wedstrijd enafhankelijk van welke kast het is. Somsis het slim om snel multiball te halenen een aantal jackpots te scoren, inandere gevallen is afwachten�beter.’

Nomden reisde met een klein gezel-schap naar Las Vegas onder leiding vanvoormalig nfv-voorzitter Guus Arens.Hij was de grote aanjager. Nomden:

‘Alle wedstrijden zouden op vier nieuwekasten worden gespeeld. Scared Stiff,

Circus Voltaire, Starship Troopers en No

Good Gofers. Omdat de kasten als hetware net uit de fabriek waren gerold,kon je ze in Nederland nog niet bespe-len. Guus had daar een oplossing voorbe dacht. Hij had contact gezocht metde Europese importeur en geregeld datze een weekend in zijn huis werdenopgesteld. Daar zijn we met een aantalspelers gaan oefenen en zo hebben wede kasten leren kennen.’ Hoewel Nom-

den zeker baat had bij de oefensessiesin huize Arens, wachtte hem bij destart in Las Vegas toch een teleurstel-ling. ‘De kasten waren supersnel en heelgevoelig afgesteld,’ herinnert hij zich.‘De outlanes waren helemaal open enals je de kast iets te hard aanraakte,sloeg hij op tilt.’

Ondanks de wat hem betreft belab-berde instellingen, haalt hij de halvefinale waarin hij het beste uit zichzelfmoet halen om te overleven. Hij kanzich de wedstrijd twaalf jaar later nogin detail herinneren. ‘Na een gewonnenwedstrijd op Starship Troopers verknaldeik het op Circus Voltaire. Ik had twee bal-len gelocked en wist dat een multiballmij de overwinning zou opleveren. Ikheb acht pogingen gedaan, maar hetlukte domweg niet. Nee, dat had niksmet spanning of zenuwen te maken.Daar heb ik nooit last van.’ Uiteindelijkmoet Nomden minimaal tweede wor-den op Scared Stiff om de finale te halenen na twee weggelopen ballen ziet heter slecht voor hem uit. ‘Ik had minder

dan 300.000 punten en moest naar elfmiljoen. De meest voor de hand lig-gende optie was multiball te starten endan jackpots te gaan scoren. Het eersteluk te, het tweede niet. De ballen ver-dwenen te snel van het speelveld. Delaatste strohalm was alle missies te vol-brengen en zo het eindspel aan te zet-ten. Dat kreeg ik voor elkaar en uitein-delijk haalde ik twintig miljoen punten;ge noeg voor een�finaleplaats.’

Toen Nomden de halve finale had over-leefd, besefte hij dat er meer in zat.Maar een gemakkelijke overwinningzou het niet worden. ‘De sfeer in de zaalpaste bij een finale. Er waren veel men-sen aan het kijken, maar ik kon me vol-ledig afsluiten. Het karakter van de kas-ten was me inmiddels bekend, alleenhad ik nog steeds grote moeite met deafstelling. De flippers stonden bijnahorizontaal. Ik begon met winst op deCircus Voltaire maar haalde slechts éénpunt op de No Good Gofers, waardoor deFransman Franck Bona op de eersteplaats kwam. Op Scared Stiff pakte ik de

winst terug, maar de laatste partijmoest nog wel gespeeld worden, wantik kon nog verliezen. Doordat ik hadgewonnen op de Scared Stiff, mocht ikals laatste beginnen op Starship Troo-

pers. En uiteindelijk hoefde ik de derdebal niet eens meer uit te schieten, wantmet een bal minder had ik al meer pun-ten gepakt dan mijn drie medefinalis-ten. Toen het tot me doordrong dat ikde titel had, voelde dat als het absolutesummum.’

Nomden balde zijn vuist in de luchten zocht zijn flipperpartner Joska Keu-nekamp in het publiek op, met wie hij eerder het zen-kampioenschap hadgewonnen. Alle felicitaties werdendoor Nomden rustig in ontvangstgenomen. Geen geschreeuw, geenchampagne. ‘Ik drink nooit en ben vannature een ingetogen type,’ stelt dewedstrijdflipperaar bijna vijftien jaarlater droogjes vast. Op de vraag of hijde titel ooit nog denkt te kunnen pro-longeren, is zijn antwoord helder: ‘Vol-gend jaar is het WK in Duitsland en ikweet dat ik nog steeds van iedereen kanwinnen.’

Flipperende postbode

wordt wereldkampioen

ij bij bmaatbe r

Wil Wil dervdervank gelijke: hij

H

Boven: Bijschrift

Rechts: Bij terug-

komst op Schiphol

was er ruime belang-

stelling van de pers.

graag twee regels inkorten

123091-2 No Balls No Glory_binnenwerk 25-07-12 12:22 Pagina 28

�win��� ja�� �inb�l� �� d� �ol���

������ ��������

���������Williams

��������Augustus 1995

����������2756

�������George Gomez

���John Youssi

������ ����7,8 uit 81 stemmen

��� �������������������

‘Ik houd van uptempo

kasten en deze is

extreem snel. Ook het

gevarieerde spel en de

heerlijke flow spreken

me enorm aan. Toen ik

de kast kocht, had ik de

film nog nooit gezien.

Later heb ik wel drie keer

geprobeerd om hem uit

te kijken, maar dat is

nooit gelukt. Wat een

draak. Maar zo slecht als

de film is, zo goed is de

kast. Dit is een blijvertje.

Ik merk het ook aan

bezoek dat komt flip-

peren; ondanks de in

eerste instantie

moeilijk lijkende

rules biedt de kast

veel plezier. Je

raakt heel

snel aan

hem ver-

slaafd.’

N� bal���� g��r�!

N� b�40 �o�� loo �ll ��� ��� 41

de film is, zo goed is de

kast. Dit is een blijvertjt e.j j

Ik merk het ook aan

bezoek dat komt flip-

peren; ondanks de in

eerste instantie

moeilijk lijkende

rules biedt de kast

veel plezier. Je

raakt heel

snel aan

hem ver-

slaafdff .’

123091-2 No Balls No Glory_binnenwerk 25-07-12 11:34 Pagina 40

�e��t�� ��ge�a��t� k���e�e flippervereniging zie ik na een aantal jaren als actief vrijwilliger een

beetje als mijn kindje, maar het is wel een zorgenkindje. In 2001 werd ik

lid en de eerste Spinner die ik ontving vond ik teleurstellend. Dat heb ik

gemeld en toen ben ik meteen dingen voor de nfv gaan ondernemen. Ik ging

stukken schrijven voor de Spinner en werd uiteindelijk hoofdredacteur. Je kunt

wel kritiek hebben, maar dan moet je er zelf ook wat aan�doen.

Medio 2003 kwamen we als vereniging voor een serieus probleem te staan. De

exploitant die normaliter de kasten leverde voor het dpo trok zich terug. En

zonder kasten geen toernooi. Ik heb toen het Donatieplan bedacht, waarbij

mensen hun oude, afgedankte flipperkast zouden doneren aan de vereniging.

Niemand geloofde er in, maar ik mocht het plan uiteindelijk uitvoeren, mits ik

alles zelf zou doen. Binnen drie maanden hadden we veertig flipperkasten opge-

haald! Samen met onder anderen Edwin Nijs reed ik van Friesland tot Maastricht

om flippers op te halen. Bij elke donatie hoorde een�verhaal.

Ik ben geen doorsnee lid en krijg op het forum het nodige over me heen. Ik heb er

nooit echt onder geleden, maar het zou helpen als sommige mensen zouden

beseffen wat de vereniging aan me te danken heeft voor ze een opmerking maken.

De nfv is een vereniging voor mensen die flipperen als hobby hebben, maar

sommige goedwillende vrijwilligers worden mijns inziens teveel belast met zaken

die niets met die hobby te maken hebben. Wat je dan vaak ziet: de lol gaat er vanaf.

Ik denk dat de nfv nog enorme potentie heeft om te groeien, maar dan zal er

strenger geselecteerd moeten worden op kundige vrijwilligers en moet er een

professionaliseringsslag�plaatsvinden.

�win��� ja�� �inb�l� �� d� �ol���

N� �a���n� ��o��! 4342

Jo��t���Jo��t�� (41)Woonplaats?, dj en

uitgever van

Pinball Magazine

�a���� k��t��i� b����7

�a��r��t� k���Scared Stiff

3

123091-2 No Balls No Glory_binnenwerk 25-07-12 11:34 Pagina 42

Page 38: 2012 - 03 - Spinner Magazine

VerschiLLenDe sOOrTen FLiPPerAArsZoals zovelen onder ons ben ik tijdens mijn jeugd op de camping vertrouwd en verslingerd geraakt aan het flip-peren. In 1998 heb ik mijn eerste flipperkast gekocht, een Rocky & Bullwinkle. Die stond in de woonkamer tot in 1999 ons eerste kind geboren werd, waarna hij plaats moest maken voor de box en verkocht werd. Toen er in 2009 een speelkamer gemaakt werd voor de kinderen zag ik mijn kans schoon om weer een flipperkast te kopen, het werd een Road Show. Tot dat moment was ik wat ik noem een ‘flipperaar’.Ik zie nl. twee soorten flipperaars, te weten de klassieke ‘flipperaar’ die alleen maar wil flipperen en niet geïnteres-seerd is in de techniek en de ‘sleutelaars’, mensen die het wel leuk vinden om te flipperen maar wie het vooral om de techniek te doen is. In Drunen is er een actief flipperclubje met allebei de soorten vertegenwoordigd. Ik kan je vertel-len dat onze voorzitter een echte flipperaar is!

Ondanks mijn technische achtergrond, HTS Elektrotechniek, ben ik begonnen als flipperaar (al deed ik het noodzake-lijke onderhoud en de reparaties wel zelf). En je weet het, waar één flipperkast is volgen er vaak snel meer. De vol-gende kast werd een Star Trek: The Next Generation, als Trekkie-fan geen vreemde keuze. Het was met deze kast dat de behoefte ontstond om meer aan de technische kant te doen dan puur repareren wat defect is en ging ik me toeleg-gen op het zgn. ´Modden .́ Oftewel het naar, mijn mening, verbeteren cq. mooier maken van de flipperkast.

MODDen – WAT is DAT?Ik weet dat er flipperaars zijn die als purist gruwelen van modden maar ieder zijn ding zeg ik dan maar. Verder pro-beer ik de mods altijd dusdanig te monteren dat deze onzichtbaar te verwijderen zijn.

‘Modden’ van flipperkasten

Hoewelveelflipperkastenalkunstwerkjesopzichzijnkanhetnatuurlijkaltijdnogmooier.DoorhetuitvoerenvanzogenaamdeMODskomenbepaalde(somsletterlijk)onderbeli-chte delen van de flipperkast veel beter tot zijn recht. Rens Hooijmaijers verzorgt eeninleidinginhet‘Modden’.

rens hOOiJMAiJers

Eenverzame-lingMODsinde

TwilightZone.Zoekdezesver-schillenmethet

origineel!

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 39: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Na wat eerste ervaringen met de ST:TNG werd het tijd om de RoadShow te vervangen door iets nieuws. Specifiek selectiecriterium was ditmaal de ´modbaarheid´ van de kast. De ´modders´ onder ons zullen aldus niet verbaasd zijn over de keuze voor de ……. Twilight Zone. Wellicht de kast waar de meeste mods voor bedacht zijn en hier is voor een mod-der veel vreugde te behalen.

Deze TZ was zeer smerig en diende geheel ‘kaal’ gemaakt en gereinigd te worden maar vriend Toon van Turnhout heeft me ingewijd in hoe dit te doen en sindsdien durf ik alles aan te pakken en was het hek van de dam.

Veel mensen denken dat je veel kennis nodig hebt om een kast te kunnen modden maar een beetje handigheid en slechts een beperkte hoeveelheid gereedschap & electroni-cakennis is toereikend. Hier moet je vooral denken aan een soldeerbout, een simpele universeelmeter, wat fijne tan-gen en schroevendraaiers, een Dremel en onze grote vriend Google om voorbeelden te vinden en Ebay/Marktplaats om de benodigde onderdelen te kopen.

Op het internet zijn nl. vele mods te vinden van diverse flipperkasten die als inspiratie kunnen dienen om zelf iets moois te maken. Of het nu gaat om van een puntenslijper een slotmachine te maken voor de TZ, van een kerstver-siering een Ruimteschip te maken voor de ST:TNG of met LEDstrips een interactieve backboxverlichting te maken voor Stern´s Batman Dark Knight (mijn laatste aanwinst): de

vreugde die het geeft als het gelukt is, is en blijft een mooi gevoel. En mislukt het eens, gewoon opnieuw proberen. Een advies, koop de goedkopere delen in meervoud, als het mislukt heb je dan nl. nog een backup en vaak zijn de trans-portkosten hoger dan de prijs van het onderdeel.

Wat ik met dit artikel hoop te bereiken is om meer Modders aan de gang te krijgen en kennis/voorbeelden te delen en te vergaren. Een goed voorbeeld doet volgen zeggen we dan maar.

MODDen – een eenVOUDiG VOOrBeeLDLaat ik daarom eens beginnen met een eenvoudige Mod zoals een scoopverlichting.

Veel verlichting mods zijn gebaseerd op het gebruik van Led’s, denk bv aan de zgn. scoopverlichting. Deze is voor een paar Euro simpel zelf te maken.

Allereerst is natuurlijk een zgn. LED benodigd. Wat is nu een LED? Een LED is als het ware een diode die licht geeft als er stroom (typisch ca. 20 mA toegestaan) doorheen loopt. Net als bij een diode dient bij een LED altijd één van de ‘pootjes’ aan de plus te liggen en de ander aan de min, ze hebben dus DC (=gelijk)spanning nodig. Doet een LED het niet, draai hem daarom dan eens om, wellicht is hij gewoon verkeerd aangesloten. Bij aansluiting op de GI sluit je hem aan op AC(=wissel)spanning . Bij AC-spanning wisselen de plus en de min 50 keer per seconde en kun je deze ‘fout’

Maakvaneen$3pun-tenslijpereenslotmachinevoorjeTZ

39NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 40: 2012 - 03 - Spinner Magazine

dus niet maken. In feite gaat de LED bij aansluiting op de GI dus 25 keer aan/uit. Dit gaat echter zo snel dat het voor een menselijk oog, in elk geval voor het mijne, niet gezien wordt. Bij aansluiting op een insert hangt het af van hoe de insert geschakeld wordt, daar kan het wel eens voorkomen dat je de plus en min dus moet omdraaien. Bovenstaande kennis is gebaseerd op Bally/Williams kasten.

Vind je één kleur te saai? Er zijn LED’s die meerkleurig zijn (oftewel langzaam of snel overgaan van de ene kleur in de andere), er zijn LED’s die knipperen, er zijn ronde LED’s (in diameters van 1.8 tot 10 mm, ik gebruik typisch 3 of 5 mm), vierkante platte (vaak Superflux genoemd), etc.. Ebay is een grote bron van dit soort materiaal tegen aantrekkelijke prij-zen (je moet denken aan vanaf centen per stuk).

Bij de keuze voor een LED let je natuurlijk allereerst op de kleur en de grootte maar vergeet de ‘afstraalhoek’ niet. Oftewel, wil je een smalle bundel (voor ‘punt’-belichting van iets verderop) of een brede bundel voor als de LED dichtbij het te verlichten object is. Deze laatste soort hebben vaak een plattere ‘kop’ of een kop in een ‘strawhat’ vorm.

Naast de LED is er verder nog benodigd voor een scoop-verlichting:• Een weerstand van ca. 300 Ohm ¼ Watt. Doe je dit

niet dan wordt de stroom door de LED te groot en brandt hij gelijk door, niet vergeten dus! Als je andere spanningen gebruikt dan de 5,7 VAC van het GI-circuit en je weet de spec’s van de LED, zie dan een weer-standscalculator op http://led.linear1.org/1led.wiz/ .Ik heb de ervaring dat 300 Ohm goed werkt op zowel de GI als flasher

• Twee stukjes draad en twee krokodillenklemmen om de LED via de weerstand & draad te verbinden met het GI-circuit (het deel wat altijd aan is met een wis-selspanning van 5,7 VAC) of een insert als je wilt dat hij uit/aan gaat afhankelijk van de loop van het spel.

Soldeer twee draden van voldoende lengte aan de LED, iso-leer deze met krimpkous, soldeer de weerstand aan één van de krokodillenklemmen of één pootje van de LED en verbind dan de draden met de krokodillenklemmen. Sche-matisch en in werkelijkheid ziet het er nu zo uit :

Normaal zou ik krimpkous gebruiken om alles te isoleren maar die heb ik hier weg gelaten om de opbouw duidelijk te kunnen maken. Het maakt niet uit waar de weerstand zit, op de plus of de min, bij de krokodillenklem of de LED, kies maar.

Zoek dan onder de scoop een plaats om de LED te monte-ren (de metalen behuizing van een scoop heeft altijd wel ergens een spleet waar je door kunt richten, het reflecte-rend metaal zorgt dan voor een verdeling van het licht in de scoop) met bv een tie-wrap, klik de krokodillenklem op de aansluitingen vd lamp naar keuze en klaar. Voor ca. 1-2 Euro aan materiaal heb je nu een scoop verlichting gebouwd die de anders donkere gaten mooi laat oplichten in de kleur van je keuze.

Bredeversussmalleafstraal-

hoek

RondeLED’sinverschillende

kleureneneenzogenaamde

‘Superflux’.

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 41: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Het is absoluut niet de bedoeling om met dit artikel mensen die Mod’s maken en verkopen brodeloos te maken maar juist meer interesse in dit gebied te cre-eren onder mijn collega flipperaars. Oftewel het delen van de passie van onze gemeenschappelijke hobby !Een scoopverlichting kost dan weliswaar weinig tijd maar bij de meeste Mod’s zit de prijs niet in de onder-delen maar vooral in de benodigde arbeidstijd. Je moet dus plezier hebben in het knutselen om dit echt interes-sant voor je te maken. Heb je dit niet maar wil je wel je flipperkast ‘verbeteren’? Koop dan gerust een Mod en beleef het plezier van er naar te kijken. Bij de produktie van flipperkasten moet er op de kosten gelet worden en worden zaken geschrapt die wij Modders weer in ere herstellen!

Meer voorbeelden van mijn ‘werk’ kun je zien op you-tube, links zoals http://www.youtube.com/watch?v=aXO5IeORC8w http://www.youtube.com/watch?v=ycL-70wBsDQ (of zoek onder youtube naar : rensellen + pinball)

Tenslotte wil ik ook alle eer bewijzen aan de origine-le bedenkers van de door mij gemaakte Mod’s (in fei-te kopieën van de door hun gedeelde ideeën). Heb je bv. een TZ, kijk dan bv eens op http://www.edcheung.com/album/album08/pinball/tz.htm voor ideeën.

Heb je een leuke Mod die je wilt delen? Stuur dan foto’s naar [email protected]. Wellicht kunnen we hier een leuke vervolgserie van maken.

Maakvaneenspeelgoedautoo-tjetwv€5,95eenThunderbirdmodvoorjeTZ

DeLEDverlichting

gemonteerdonderdescoopen

heteffectgezien

vanafdebovenzijde

vanhetspeelveld.

41NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 42: 2012 - 03 - Spinner Magazine

AD JOnKer

Inditvijfdedeelvandeseriewederomtweekastendieinhetclubhuisstaan.Iksmokkelwatwantdeeersteisuit1990endetweedeuit1969.Deeerstestaatreedslanginhetclubhuis,isvanmijenheeftonderhoudnodig.HetbetrefteenkastvanMidwaygenaamdRadical!voorOld.DeandereiseenWilliamsEM-erdiewatminderbekendisenookeendiealleenalstweespelerisuitgekomenvoorGold.

OPBOUW VAn heT sPeeLVeLDEen bomvol speelveld dit maal. Nu zal ik ieder schot direct met waarvoor het is vermelden.1. Linker onder flipper. Voedt beide drop target sets,

de Knockout target en de rechter spinner.2. Linker flipper return lane. 50.000 wanneer verlicht

en indien ingesteld krijg je een letter in RADICAL.3. Linker outlane met special wanneer verlicht en kick-

back wanneer verlicht.4. SNAKE laan. Geeft een letter in SNAKE, verlicht de

R in RADICAL en legt de bal vast bij Skate Or Die.5. Linker onder helling (Vertical). Geeft de linker A,

scoort 25.000 en/of een extra bal wanneer verlicht. Verticals worden opgeteld. Mogelijk ook een kans op extra bal indien men een vastgesteld aantal ver-ticals haalt.

6. Advance – Radical letter – Value targets. Indien actief eerst de bovenste en dan de onderste raken. Zie verder onder Radical letter value, zie onder 7).

7. Mega-million helling (het blauwe traject op het speelveld). Geeft de rechter A of spot een andere letter indien de A rechts brandt en geeft een letter bij het skill shot en legt de bal vast bij Skate Or Die. Tijdens multibal éénmalig de mega-millions jackpot en daarna weer de rechter A. Indien Tail Slider ver-licht alleen deze feature.

8. Linker boven flipper. Voedt de Bust-a-move helling.

9. Vier bumpers in diamond opstelling.10. Linker spinner. Is de linker ingang voor de loop en

geeft de letter D.11. Drie drop targets (1-2-3) met daarachter een korte

baan met target (Snake run).12. Rechts boven een deel van de loop.13. Bust-a-move helling. Geeft de I, één miljoen wan-

neer verlicht en legt de bal vast bij Skate Or Die.14. Doorgang rechts met spinner. Geeft de letter L.15. Links naast de rechter spinner drie drop targets met

zwart-gele stickers en een rode target direct daar-achter (Knockout). Drop targets neer geeft de letter C. Indien de C reeds brandt is bij het neerschieten van alle drop targets de rode target mogelijk verlicht voor spot letter. Als million verlicht is zal de rode tar-get kort één miljoen scoren zodra er één of meer-dere drop targets geraakt zijn.

16. Rechter boven flipper. Voedt de mega-million hel-ling.

17. Uitgang van de plunjer laan.18. Rechter outlane. Deze splitst zich iets lager op. De

bal rolt of via de outlane, mogelijk verlicht voor een extra bal, of via de rechter flipper inlane naar de rechter flipper. 50.000 wanneer verlicht en mogelijk een letter in Radical.

19. Rechter flipper. Voedt de Snake laan en de vertical helling.

Going Old and Going Gold (5)radical! en expo

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 43: 2012 - 03 - Spinner Magazine

heT sPeLskill shotAls de bal voor de plunjer ligt ‘lopen’ de letters in radi-cal boven de flippers. Schiet je het contact op de mega-million helling dan wordt de letter die ‘liep’ vast verlicht..

radicalBelangrijk want de opbouw naar multibal en de jackpot (mega-millions). Letters zijn altijd op de vaste schoten te halen maar mogelijk ook indien de flipper inlanes actief zijn en ook via de rode target achter de rechter drop tar-gets indien verlicht. Telkens als het woord compleet is hoor je vaak met veel bombarie “Skate or Die” en dien je de bal vast te leggen via één van de drie schoten met de paarse pijl (Snake laan links, de Mega-Million helling of de Bust-A-Move helling). Pas als de bal is vastgelegd kan je het woord opnieuw spellen.Telkens als je radical compleet hebt gaat de million bran-den bij de Knockout targets en wordt de kick-back (opnieuw) verlicht.

MultiballTwee maal radical compleet en twee maal de bal vastge-legd begint multibal. Kast bepaald een jackpot van mini-maal drie tot maximaal tien miljoen. Deze haal je door tij-dens multibal de Mega-Million helling volledig te schieten.

snake runMidden bovenin. Schiet je de drie targets (1-2-3) neer dan krijg je plus 1x bonus en de Snake Run. De targets blijven een tijdje naar beneden en als je of de target in het gan-getje daarachter raakt of in de Snake laan links schiet krijg je de mystery, Snake Run genaamd. Wat je kan krijgen zie je op de achterruit.• Skate Or Die. Woord direct compleet en Skate Or Die

schoten actief.• Extra bal. De makkelijke manier.• One million. Ook direct op de teller.• Mystery score. Iets tussen de 50.000 en de 250.000.• Collect Tail Sliders. Voor iedere gemaakte Tail Slider

krijg je 25.000 punten.• Collect Verticals. Voor iedere gemaakte Vertical krijg

je 25.000 punten.Overigens, de target achter de bovenste drop targets is altijd actief voor Snake Run.

Tail slidersAls je beide letter A verlicht hebt is de Mega-Million hel-ling actief voor Tail slides. Als de bal voldoende snelheid heeft wordt deze rechts in de kom gevoedt. Levert per gemaakt schot 100.000 op en de bal wordt bijna altijd perfect naar de rechter boven flipper gevoed. De eerste keer lukt dat maximaal twee keer, dan wordt de bal via het ‘skate-board’ bij de kruising van de hellingen naar links gestuurd. Bij iedere volgende reeks lukt het steeds één maal meer. Levert bij elkaar echter niet belangrijk veel punten op.

VerticalsIs het aantal schoten op de Vertical helling. Mogelijk is de kast ingesteld dat bij een bepaald aantal verticals deze ook verlicht wordt voor een extra bal.

BonusIedere verlichte letter in radical is aan het einde van de bal 10.000 punten waard. Ieder verlicht woord is 100.000 waard met een maximum van 400.000. En dit alles kan dan per bal maximaal 5x gehaald worden ofte-wel 2.000.000 punten.

specialDe linker outlane kan verlicht zijn voor een special. Dit is een feature die men in kan stellen op een percentage en wordt willekeurig verlicht.

heT DOeL VAn DiT sPeLTelkens het woord RADICAL compleet maken en moge-lijk de extra miljoenen halen. Als je bijvoorbeeld Skate Or Die actief hebt en nog niet de Bust-A-Move helling hebt geschoten dan is het schot via deze helling ook nog die extra miljoen punten waard. Ook de beide drop targets banken neerschieten loont steeds. Zeker boven met de multiplier en de Snake Run. In feite heeft men alle schoten nodig en is alleen de Tail Slider qua scores niet zo belang-rijk. Wat deze kast niet heeft is rustpunten. Het ontwerp geeft weinig rust. Flipperen is hier noodzaak.

Midway (onder de WMS Industries vlag) radi-cal! September 1990. Speelveldontwerp door Dan Langlois en Peter Perry. Beschildering door John Youssi. Muziek en geluiden door Paul Heitsch. Aan-tal geproduceerd: ± 1.315.

43NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 44: 2012 - 03 - Spinner Magazine

En dan door naar Gold. Hier een van de toch vrij veel gemaakte twee speler kasten van Williams. In veel geval-len was er van een ontwerp zowel een één-, twee- en vier-speler versie wat mede door verschillende wetgevin-gen kwam. Soms was de beschildering identiek en soms geheel anders (wel hetzelfde spel). Bij de Expo handelt het echter om uitsluitend een twee speler versie. De reden is de grote draaiende wijzer in de kop die bepalend is voor dit spel. Er was geen plek meer voor nog twee score sets. Ook typisch Williams zijn de open speelvelden. De bal kan hier behoorlijk vrij rollen wat de snelheid vaak ten goede kwam. Deze kast is nog wel uit de wisselstroomserie waar het allemaal wat langzamer gaat.

heT sPeeLVeLDOnder de twee flippers met daartussen de lamp post. Geen return lanes. Links de outlane met select & spin. Daarboven de West Gate die indien open 300 punten geeft en de bal van de linker outlane weg houdt. Hiertus-sen een grote open doorgang die echter in tweeën kan worden ‘gesplitst’ met de mini post omhoog. Boven de West Gate de baan naar boven met bovenin een roll over voor 300 punten en een extra bal indien verlicht. Bovenin

vijf banen en een select button. De banen geven van links naar rechts Opens Star Gate, opens West Gate, opens East Gate, up mini post en up lamp post. Daaronder vijf bumpers die onverlicht één en verlicht tien punten geven. Links naast de meest linker bumper een target voor select. Rechts naast de meest rechter bumper de Star Gate die indien open 300 punten geeft en de bal naar de plun-jer stuurt. Lager rechts boven een target voor up lamp post en daaronder een target voor up mini post. En rechts onder de rechter outlane met select & spin en met de East Gate. Is die open dan rolt de bal terug naar de plunjer. In het midden van het speelveld zit nog een gat waar men select & spin kan halen. Daaronder de pijlen en nummers voor de extra scores.

heT sPeLskill shotNiet echt een specifiek schot maar bovenin zijn vijf banen die ieder een post of gate activeren. En daarboven een knop die het nummer verlicht onder de verlichte pijl als de bal erover heen rolt. Naar eigen keuze kan je een gate of post actief belangrijk vinden maar ik adviseer de West Gate.

star GateGoed voor 300 punten indien open maar deze zal sluiten als de bal bij de plunjer komt. East gate is goed voor de select & spin, komt voor de plunjer en zal sluiten. Heb je de Star en East gate beide open dan sluiten ze ook bei-den tegelijk.

West GateDeze blijft indien geopend ook de rest van de bal open wat een balverlies links aanmerkelijk verkleind en ook tel-kens 300 punten scoort.

extra balIndien de oranje pijl 10 brandt is de roll over links boven in de baan goed voor een extra bal.

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 45: 2012 - 03 - Spinner Magazine

heT DOeL VAn DiT sPeL Zie tijdens iedere bal zoveel mogelijk nummers te verlichten en de gates te openen. Iedere select verlicht het nummer onder de oranje verlichte pijl. En die pijl verspringt telkens als je één punt scoort van 1 naar 10 en weer naar 1 enzovoort. Bij select & spin in het centrale gat en beide uitgangen gaat het nummer aan en draait de schijf. Stopt de pijl bij een onver-licht nummer dan scoort dat 50 punten, is het nummer verlicht dan scoort dat 500 punten. Alle nummers verlicht is dan altijd 500.

Bij zowel de lamp post als de mini post zie je op het speelveld een soort pijlen. Rolt de bal over de witte knop net onder de num-mers dan zullen omhoog staande posten weer naar beneden gaan en kan je die met de banen boven of de targets rechts weer omhoog krijgen. Let op dat de bal als een flipper omhoog staat tussen de lamp post en de flipper verloren kan gaan.

Williams Expo. Oktober 1969. Speel-veldontwerp door Norm Clarke. Beschil-dering door Christian Marche. Aantal geproduceerd: onbekend.

45NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Technische VrAAGBAAK Flipperkast defect?”, “Hoe sluit je een nieuwe spoel aan?”, “Hoe check je of de opto’s goed zijn?” Voorbeelden van vragen die leden kunnen stellen aan de Technische Vraagbaak (TV).

De TV wil leden helpen die zelf het initiatief hebben genomen om iets aan hun kast te gaan doen, maar met een technisch probleem zitten waardoor ze niet verder kunnen. Of mensen die wel willen, maar misschien niet weten waar ze moeten beginnen; de TV biedt hulp.

Vragen kunnen zowel schriftelijk als telefonisch gesteld worden. Verwacht geen kant-en-klare oplossingen. Gert-Jan en Eric zullen je een stap op weg helpen zodat je zelf weer verder kunt. Vanwege de onregelmatige werktijden van Eric kan het zijn dat zijn voicemail aan staat. Als je een berichtje inspreekt, dan wordt je uiterlijk de volgende dag teruggebeld. Let op! Bel alleen op de aangegeven dagen en tijden! Schrijven of e-mailen kan natuurlijk altijd. Uiteraard kun je ook je vraag stellen in het NFV-forum.

Gert-Jan de Haan Eric BartelsRoptasins 14 Frankrijklaan 699051 GR Stiens 1966 VC Heemskerk06-27456890 [email protected] [email protected] en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur

Page 46: 2012 - 03 - Spinner Magazine

The Pinball café - TorontoPieTer VAn LeiJen

The Pinball Café is pas onlangs in februari 2012 geopend. De eigenaren (een stel) hebben er een leuke en frisse uitspan-ning van gemaakt. Omdat hij druk bezig was met een repa-ratie aan de Tales from the Crypt (zie foto) heb ik haar kort gesproken over het café.

Hij is flipperhobbyist en wilde het flipperen weer toegan-kelijk maken voor meer mensen. Zij bakt lekkere en bij-zondere koeken en cakes en zag het wel zitten om een café te beginnen. Niet zomaar een café als alle andere, maar iets speciaals, waar mensen samen komen voor spel en ontspanning. Een café waar de flipperkast cen-traal staat. Naast de flipperkasten is er ook nog een stapel bordspellen. En behalve de lekkere koffie (uit het authen-tieke espressoapparaat) zijn er ook heerlijke huisgemaak-te koeken en sandwiches te krijgen. Er is ook gratis wifi, zodat het internet binnen handbereik is. The Pinball Café zit aan de Queenstreet (nr. 1662), een lange doorgaande weg door Toronto. Met de tram heb je een prima verbin-ding om er te komen.

Mijn zomervakantiewas eenprachtige reis vanToronto ->NewYork -> Toronto.Uiteraardhadikopinternetalgekekenofernogergensteflipperenwas.InTorontoiserprecieséénopenbareflippergelegenheid;ThePinballCafé.

Het interieur is licht van kleur en aangekleed met diverse flipper-gerelateerde items. Er hangen speelvelden en glas-platen aan de muur en naast de bar staat een vitrinekast gemaakt van een oud cabinet.

Voor in de zaak staan diverse tafels en stoelen. In het midden de prominente bar en op een verhoging achter in de zaak de flipperkasten. Toen ik er in de middag kwam, was ik de eni-ge die er flipperde (op de barvrouw na). Toen ik een dik uur later weg ging, stonden er een man (&vrouw) of zeven bij de flipperkasten. Gezellige bende daar. Het blijkt dat er steeds meer vaste gasten komen om te flipperen. De collectie kasten is zeer gevarieerd en heeft wat uit alle perioden; van een oude Gottlieb Genie, via klassieker The Addams Family, tot een moderne Stern (TSPP). De lijst van kasten die er stonden:• Genie (Gottlieb, 1979)• Tales from the Crypt (Data East, 1993)• The Addams Family (Bally, 1992)• Black hole (Gottlieb, 1981)• The Simpsons Pinball Party (Stern, 2003)• Comet (Williams, 1985)• NBA (Stern, 2009)• Diner (Williams, 1990)

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 47: 2012 - 03 - Spinner Magazine

De kasten waren allemaal in goede staat, sommigen stonden echter niet helemaal waterpas. Wellicht was er net van opstelling gewisseld, want de eigenaar was aan meerdere kasten bezig kleine storingen te verhelpen. De prijs per spel varieerde per kast; Black Hole 25c voor drie ballen, Diner 50c voor drie ballen en de The Addams Family en recente Sterns $1 voor drie ballen.

Terwijl mijn vriendin onder het genot van een cappuc-cino kon lezen in boek en facebook, heb ik lekker geflip-perd. Ik heb op alle kasten een potje gespeeld en kon uiteindelijk op de Diner toch nog even mijn initialen ach-terlaten. Een goed moment om Toronto verder te bekij-ken. The Pinball Café is een prima flipperlocatie, als je ooit eens in de buurt bent. (www.thepinballcafe.com)

47NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 48: 2012 - 03 - Spinner Magazine

WAT heB Je nODiG?• Polijstmachine met regelbare toeren• Polijst pads • Steunschijf voor de pads ( om te op de plakken )• Polijstmiddel• Wax• Fijn schuurpapier ( ongeveer 2000 ) • Microvezel doek

In dit geval is het wiel opnieuw uitvinden niet nodig. Er is immers genoeg kennis en ervaring bij de autospuiters m.b.t. polijsten. 3M is een begrip in de wereld van de auto spuiters, dus daar gaan we dan ook mee aan de slag. Even zoeken op 3M en polijsten levert al heel wat informatie op. Schrik niet van de prijzen. De polijstset waar we mee aan de slag gaan kost een kleine 300 Euro en dan zijn de pads nog niet eens van 3M zelf.

Als polijstmachine kun je af met een goedkoper merk, want zoveel hoeven we niet te polijsten en het wattage is ook niet zo belangrijk. De polijstmachine in dit voorbeeld kost 80 Euro, 950 watt en heeft een regelbaar toeren-tal. Dat je het toerental kunt regelen is zeer belangrijk. De 3M polijstmiddelen moet je meestal opbrengen tussen de 1200 en 2000 toeren. Niet meer.

Steunschijf en pads kosten 35 Euro. Dat is inclusief steun-schijf. Pads zijn 79mm. Bewust gedaan omdat het maar een klein oppervlak is en je zo wat meer controle hebt wat je aan het doen bent.

Polijstmiddel van 3M is rond de 110 Euro. Dat is de polijs set pro. Bestaande uit grof, heel fijn en super fijn. Meestal wordt de wat grovere polijstset gebruikt door de spuiters zelf, maar in dit geval kiezen we voor het wat fijnere werk. Wax van 3M is rond de 30 Euro. Dat is om de laatste glan-slaag op het speelveld te leggen.

Schuurpapier is extra fijn, in dit geval heb ik 3M 2000 grid gebruikt. Gekregen van de spuiter dus geen idee wat het kost. Normaal is een no-name schuurpapier rond de 75 cent. En om de boel af te vegen heb je een microvezel doek nodig a 10 Euro.

schUrenOké, dat hebben we. Nu gaan we beginnen. Je hebt je speelveld helemaal vlak geschuurd (zeer belangrijk, hij moet helemaal dof zijn) voordat hij naar de spuiter is gegaan of voordat je zelf de laatste 2k lak erop gespoten hebt. Alles is netjes gelakt en heeft een drie dagen tot één week nodig om een beetje uit te harden. Schuur dan met 2000 grid (nat sopje) je clearcoat helemaal dof. Er mogen geen donkere stukjes in de lak te zien zijn. Donkere plekjes in je lak geven namelijk aan dat je nog niet goed geschuurd hebt. Schuren mag met flinke kracht, maar wel eenzelfde richting op.

het polijsten van een speelveldWiLLiAM VAn De zAnD

IndevorigeSpinnerheeftWilliamvandeZandmiddelseenvijf-stappenplanuitgelegdhoejeeenspeelveldkuntlakkenmetblankelak.Wiljehetbesteengladstespeelvelddatermogelijkis,danmoetjenugaanpolijsten.Ookdatisnietmoeilijkomzelftedoen.Metdejuistematerialenkomjeeenheeleind.

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 49: 2012 - 03 - Spinner Magazine

GrOFHet eerste waarmee je gaat polijsten is het grove polijst-middel: de 3M Perfect-it III 50417 Fast Cut PLUS. Let op: 3M verandert wel eens de codes van de flessen, dus niet blind op het nummer af gaan. Dit polijstmiddel moet erop gebracht worden met een grove en harde polijstpad. Doe wat polijstmiddel op de pad en zo her en der op het speel-veld. Doe er voldoende op zodat de polijstmachine niet droogloopt. Tijdens het polijsten moet je altijd wat polijst-middel zien op het stuk waar je mee bezig bent. Zet het toerental op 1500 en je kunt beginnen. Blijf niet op één plek, maar beweeg telkens je polijstma-chine. Hard drukken hoeft niet, de machine moet het werk doen. Polijst het hele speelveld, zorg ervoor dat je niet een bepaalde plek meer doet dan de andere, als je daar geen reden voor hebt.

In totaal zul ongeveer een kleine 30 minuten met het gro-ve polijstmiddel bezig moeten zijn. Als je klaar bent veeg je al het overgebleven polijstmiddel van het speelveld met een schone doek. Gebruik nu nog niet je microvezel doek. Inmiddels zul je al een aardige glans zien en ook zullen alle kleine krasjes weg zijn. Zie je nog wel krasjes, dan kun je gerust deze stap nog eens doen.

FiJnAls tweede pak je het heel fijne polijstmiddel: 3M Perfect-it III Extra Fine. Weer wat op je middelharde/fijne pad doen en wat op het speelveld. Wederom 1500 toeren en alles weer netjes polijsten. Ook hier: voldoende polijstmiddel op het speelveld. Deze stap kun je wat minder lang doen, 15 a 20 min is meestal voldoende. Om alles schoon te vegen gebruik je nu wel de microvezel doek. Goed poetsen.

sUPerFiJnAls derde gebruik je het superfijne polijstmiddel: 3M Per-fect-it III Ultrafina SE. Gebruik hiervoor een zachte pad. Doe exact hetzelfde als hiervoor. Goed afnemen met het microvezel doek. Als het goed is heb je nu al een mooi glanzend speelveld.

WAXenAls laatste stap ga je het speelveld waxen met 3M Perfect-it III 09377 Hoogglans Poetsmiddel. Dat zorgt voor net dat beetje meer glans. Breng ook deze op exact dezelfde manier aan als beide fijne polijstmiddelen. Wederom goed uitpoetsen met de microvezel doek. Het eindresultaat zal ongeveer zoiets zijn:

Als ik een schatting moet doen, dan zou je met deze polijst-set een ruime 30 speelvelden kunnen polijsten. Verder is wel aan te raden om dit buiten te doen, het stinkt vrij aardig en zeker de ultrafina en de wax vliegen in het rond. Als laat-ste een foto, waarbij ik de garage deur heb open gedaan, zodat in het zonlicht de glans wat beter te zien is:

49NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 50: 2012 - 03 - Spinner Magazine

De AAnschAFNa wat heen en weer bieden was hij dan toch van mij, de “Flipper Parade”. Op een regenachtige zater-dagochtend naar Velp gereden en in een mooi statig huis, boven op zolder van een tandartspraktijk stond hij daar stof te verzamelen. Muntproef verwijderd en met veters aan het deurtje geknoopt. De tandarts wist me te vertellen dat het een schokkende ervaring was als ze het apparaat opstarten en het spel activeerden….aha,een echte Gottlieb..

Het openen van de kast gaat gepaard met een heer-lijke tijdloze geur van de bekabeling, ik denk een wel-bekende geur voor de EM liefhebbers onder ons…Het gevaarte naar beneden gehaald en meegenomen naar West Friesland… Op weg naar huis even langs Wizard voor de eerste keer (leuke toko) en erg leuk dat er toch nog een bumpercap voor de FP was. Meteen dan ook maar een rubbersetje gekocht en weer naar huis.

De KOPrUiTWat me al wel opgevallen was was de staat van de kop-ruit. Thuisgekomen en na de koffie toch eerst maar eens gekeken hoe die er eigenlijk aan toe was. Erbar-melijk!! De verf was zich aan het opstapelen als zijnde schilfertjes in het onderste gedeelte. Bij het eruit halen bleek al dat er een plaat achter gemaakt was om het enigszins te beschermen. Toen deze weggehaald werd, bleek het nog erger. Hetzelfde als hard hoesten in een postzegel album, zo’n effect. Maar goed, ik had al een Plan de Campagne…

Na enkele dagen de plaat onder de arm genomen en eerst maar eens naar een scanner… Hij zag het weer als een uitdaging (ik had al een keer een speelveld aan-geboden voor een 1:1 scan…) en voor een leuk prijsje werd de plaat ingescand. Daarna begon het opnieuw intekenen, het plakken en het inkleuren. De wereld ging aan mij voorbij in deze dagen. TV, Radio en ja,

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Project - Flipper Parade

AriënAlbertsmakwameenuniekeflipperkasttegenopinternet.Zoalswelvakergebeurtbijeenaanschafvaneen ‘flipperkastop leeftijd’,moesterdaarnanogwelheteenenandergebeuren.Eenverslaginwoordenbeeldvaneengeslaagderestauratie,ofbeter:renovatie,vaneenkopkast…

Ariën ALBerTsMA

Page 51: 2012 - 03 - Spinner Magazine

zelfs echtgenote en kinderen hadden geen vat meer op me…Photoshop was the world!! Zonder gekheid, er is erg veel tijd in gaan zitten, maar het resultaat mag er achteraf zijn…

Bij ontbrekende delen van de plaat ben ik op internet aan het speuren geweest naar delen van de kopplaat. Lage resoluties en “net niet” foto’s van details. Toch maar even in de database van de club gekeken wie een FP hebben in hun verzameling. Na de vriendelijk hulp van enkele leden toch wat meer info gekregen door middel van foto’s. Hiermee kon ik de welbekende punt-jes op de i zetten en was de plaat klaar. Maar printen was er nog niet bij… Ondanks dat de scan 1:1 was, is er tijdens het bewerken toch een afmetingsverschil geko-men en dit kwam eruit toen ik een print maakte op papier. Na wat toveren, wederom met Photoshop, kon ik toch de juiste verhoudingen vinden en was de plaat klaar voor vinyl…

Nadat ik de print op vinyl opgehaald had en trots aan vrouw en kinderen getoond had, was het nu tijd om te gaan plakken. Dit natuurlijk met water en zeep en op een plaat plexiglas, die dan weer achter de kopruit geplaatst wordt. Dit heb ik al een keer eerder gedaan en dat is “cosmetisch” verantwoord. Ook de “kanon-baan” heeft er niet onder te lijden. Na alles strak erop geplakt te hebben eerst maar eens even zien hoe het eruit ziet. Ik ben blij…heel blij!

VerLichTinGNu de verlichting nog. Delen afplakken en maar weer een regenachtige zomer-zondagmiddag eraan besteed . De hele plaat tegen het raam aangeplakt met Mc.Guiver-tape (is een veel leukere naam voor Duck-tape…) en met zwart-wit prints van de kopplaat aan de gang. Deze op carbon papier en op de achterzijde

van plakfolie overgetrokken..Weer met water en zeep (vrouw zag dit tafereel in shock aan..) aan de gang en folie op de juiste positie gepositioneerd.

Toen met wit vinyl de plekken afgeplakt waar licht doorheen moet schijnen voor betere lichtspreiding.Na het opruimen van het slagveld op de kamertafel toch even de kopplaat in de kopkast gezet en even stroom op de kast…man…euforie..!!

Al met al een begin van een mooi project. Nu de rest van de kast nog. Misschien ook wel weer iets om een stukje over te schrijven…

51NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 52: 2012 - 03 - Spinner Magazine

52 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

start a new Game – nieuwe leden stellen zich voor

henK VAn DUiJn

naam: Maarten van DrutenWoonplaats: schijndelLid sinds: 23-04-2012

Je bent nieuw bij de nFV. hoe heb je vereniging leren kennen?Ik heb de vereniging leren kennen via een zoek actie via Google. Ik liep al eerder met plannen om lid te worden van een pinball vereniging, maar vanwege mijn drukke baan werd dit iedere keer uitgesteld. Een paar weken geleden heb ik de knoop door gehakt en mij opgege-ven bij de NFV.

Flipperen is voor alle leeftijden. Wanneer speelde jij je eerste spelletje?Toen ik een jaar of 8 was ging ik met mijn ouders op vakantie in Italië naar een klein badplaatsje genaamd Cattolica. Daar hadden ze destijds veel arcade hallen die tot laat open waren. Hier was ik graag en ik heb destijds veel lires in die kasten gestopt, Voor mij persoonlijk is er wel een verschil tussen Arcade spellen en gewone console/PC computer spelletjes.Ik houd alleen van Flipperkasten en echte Arcade spel-len omdat ik vind dat ze een betere “playability” heb-ben en “echt” zijn. (=compromisloos). Console spellen zijn vaak afgeleid van Arcade spellen, en missen het echte “Arcade gevoel”.

Welke generatie flipperkasten speel je het liefst? Ik vind de flipperkasten uit de dotmatrix periode het leukste, vooral de Williams flipperkasten vind ik een fij-ne gameplay hebben.“Scared stiff” en “Red & Ted’s Road Show” vind ook leuke kasten om te spelen.

Moet je voor flipperen de deur uit of kun je ook thuis spelen?Ik heb momenteel nog geen “echte” flipperkast. Maar ik wel er wel graag eentje gaan aanschaffen. Ook zou ik graag zelf een flipperkast willen ontwerpen en bouwen.Dit is ook een van de redenen dat ik lid ben geworden van de vereniging, ik wil graag zoveel mogelijk leren!Met name over de techniek van de flipperkasten en tevens wil ik er achter proberen te komen wat er bij komt kijken om een echt leuke kast te maken.

ElkkwartaalverwelkomtdeNFVzo’n20-25nieuweleden.Mensendieomuiteenlopenderedenenzodanigenthousiastzijnoverflipperendatzezichaansluitenbijonzevereniging.IndeSpinnerlatenweenkelenvanhenietsmeeroverzichzelfvertellen.Wanthetzijndeledendiedeverenigingmakentotwatieis…

Op mijn site: http://www.maartenvandruten.com wil ik een blog maken waarin de stappen gevolgd kunnen worden.Het thema wat ik oorspronkelijk gekozen had voor mijn eerste flipperkast was “Zombiegore” naar de gelijkna-

mige speelfilm met dezelfde naam. Ik heb hier de rech-ten van omdat ik deze film zelf gemaakt heb :-)Inmiddels zijn de plannen iets gewijzigd. Mijn flip-per project is nog steeds actief, ik heb het project wel enigszins aangepast. Ipv een grote (Zombiegore)flip-perkast ga ik meerdere kleinere flipperkasten bouwen.Zgn tabletop, mini flipperkasten. Dit heb ik gedaan omdat ik meerdere versies wil ontwerpen en bouwen.Ik ga dus meerdere thema kasten maken. Dit zullen ori-ginele flipperkasten worden dus geen gemodificeer-de bestaande kasten. Wel zal ik gebruik maken van bestaande Williams, Bally en Stern onderdelen.

Ik heb het houtmateriaal voor de kasten (MDF) al thuis liggen en binnenkort zal dit op maat gezaagd gaan worden. Ik ben nu bezig met “verkleinen” van de afme-tingen van een “echte” flipperkast. Daarom liep ik vaak met een rolmaat in het clubhuis rond :-)Zodra ik iets nieuws te vertellen heb zal ik dit jullie zeker laten weten, alle stappen worden door mij gedocumen-teerd met foto’s en films.

Maar op dit moment heb ik nog weinig om te laten zien (een paar “Williams” flippers, een standaardshoo-ter mechanisme, en platen MDF)

Page 53: 2012 - 03 - Spinner Magazine

NIEUWE LEDEN

Laurens van Wieren, WoudenbergTiem Kouer, Kampen

Johan Kamp, ZevenbergenWolfseeka Schwartz, Bleiswijk

Jens Vercruyssen, Sint-amandsberg (B)Peter Schotvanger, BeverwijkKarel Ruijbroek, Rotterdam

Dirk Jan Verkuil, VlaardingenRena Spijker, Breda

Jeroen Boogers, EindhovenLaurens Lardinois, WeertMarlou Speijkers, Goes

Jeffrey Leeflang, MaassluisFrancois Piet,HoofddorpJohn de Greeuw, ZwaagHans Harte, SchiedamE. Breem, De Kwakel

Visual PinballIk heb thuis een PC aan mijn 55 inch LED TV aange-sloten waar ik Visual pinball op kan spelen.De TV kan roteren zodat de de grote TV verticaal staat. Ik speel alleen Full Screen. Momenteel heb ik 80 flipperkasten verzameld die ik leuk vind.

heb je een favoriete kast? Waarom is die speciaal?“Tales of the Arabian Nights” van Williams vind ik een fijne kast, ik vind het thema erg goed uitgewerkt en er hangt ook een gezellige sprookjesachtige sfeer aan de

deze kast. De DMD dotmatrix animaties vind ik ook erg goed passen bij het spel.Mijn motto: (favoriete quote, lijfspreuk, spreek-woord etc.)“Er is altijd een grotere vis” Ik interpreteer dit als een wijze les, ook om zelf scherp te blijven, maar ook als een “rem” om niet te hard van stapel te lopen. Hoe goed je ook iets doet, er is altijd wel iemand die het nog beter kan :-) Dus doe het maar rustig aan!

Page 54: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Dus op zoek naar goede en vooral betaalbare LED’s. Ik begon dicht bij huis in ons eigen koude kikkerlandje bij de voor iedereen bekende (online) winkels. Tot mijn toch wel grote verbazing vond ik daar niets. Ok, ok een aantal vervang ledjes voor de “Scared stiff” die iedereen nu wel kent. Natuurlijk voor “the crate” en “the skule pile” Maar verder………..nada, niks, noppes, naks. Waarom hadden deze winkels geen LED flashers? Of de bajonet lampjes? De instekertjes??Dus verder zoeken. Ik vond er wel een paar maar die waren toch wel kostbaar. Oplopend van 1,50 dollar tot soms wel 4 dollar. Uiteindelijk kwam ik via een stukje wat ik op het forum las bij “cointaker.com” terecht. Daar vond ik echt flink wat verschillende LED’S tegen zeer scherpe prijzen.Dus in mijn dol enthousiaste bui flink wat LED’S besteld. Alleen waar ik geen rekening mee had gehouden waren de bizar hoge verzendkosten, BTW en inklaring(kosten). Ik moet wel zeggen dat ik binnen vijf dagen alles netjes bin-nen had. Maar de LED’S waren allang geen 49 dollarcent meer. Eerder het soms wel driedubbele. Toch heb ik van die eerste partij LED’S veel plezier gehad. En nog steeds, want ik heb er nog steeds een paar.

Als er een kast mijn collectie weer verliet trok ik alle LED’S er uit en plaatste weer netjes lampjes terug. Ik experi-menteerde met elke kast. Soms gingen er een paar LED’S onder de inserts, soms tientallen. Het is leuk om bij bepaal-de mode’s een kleur te laten overheersen. Of om waar wit-te insert lampjes waren gebruikt deze te vervangen voor gekleurde LED’S. Het resultaat was vaak verbluffend mooi, Sprankelend, fris, en vooral UNIEK. Soms was het niet om aan te zien, maar ach dan rukte ik ze er gewoon weer uit.

De ontwikkelingen gingen door, het soms irritante “ghos-ten” (voor of na gloeien door lekspaning en het feit dat we hier geen 60 maar 50 Hz spanning hebben) Is ondertussen geheel te controleren. Een aantal websites bieden LED’s aan met namen als “NO FLIX, SUPER-FLIX, of ANTI-GHOST”

Een bepaalde periode had ik geen tijd en zin om te wer-ken aan flipperkasten. Maar toen ik weer eens een keer-tje op Marktplaats aan het rondkijken was zag ik dat er een advertentie tussen de flippers stond voor …..JAWEL, ECHT WAAR (tromgeroffel) flipperkast LED’s!!!! Na eens op zijn website http://www.led4pin.eu/ gekeken te heb-ben en ook op het forum wat informatie gelezen te heb-ben besloot ik om Erik een mail te sturen.

De dag erna had ik al een reactie van een zeer enthou-siaste Erik Wink. Telefonisch een afspraak gemaakt en al snel daarna richting Ommen. Een aantal mensen kennen Ommen natuurlijk al langer. Ommen is natuurlijk ook de thuishaven van René Timmer. René die vanaf het begin van deze eeuw actief is met het verzamelen en opknap-pen van een zeer indrukwekkende verzameling. Regelma-tig workshops geeft en gast heer is van o.a. het welbeken-de “BFTK”. Verder woont in Ommen nog een derde NFV lid, namelijk Wouter Hekman.

Pinball, Fun & Maintenance ToLEDornottoLED…..Sindsdatikzelfactiefbenmetflippershebikmeafgevraagdofernounietietsandersmetdiesomswazige,somstezwakkeverlichtingkonwordengedaan.Alsnelhebikdelampjesmetdegoedkoopaandoendegekleurdecondoompjesvervangenvoorgekleurdelampjes.Zo,datzietertochaleenstukfrisseruit.Naenigetijdenwatzoekenophetnetkwamikerachterdaterinanderelandenenvooral“thegoodoldUSofA”mensenvolopactiefwarenmetLEDverlichting.Datwildeikook!!!

MicheL VAn KUiJK

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 55: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Aangekomen in Ommen rijden ik en mijn wederhelft Cor-rina een moderne wijk in met links en rechts huizen. Op het juiste adres aangekomen staat de voordeur al uitno-digend open. Als ik naar binnen kijk zie ik Erik achter de laptop zitten. Al snel zitten we binnen aan de tafel met een heerlijke bak koffie. We praten wat over de tuin, het mooie weer en natuurlijk over flipperkasten.

Erik, vertel eens wat meer over jezelf als je wilt.Mijn naam is Erik Wink. Geboren in 1964, woon hier samen met mijn vriendin en drie kids, twee jongens en een meisje. Van beroep ben ik PODO - en FYSIO therapeut. Ik ben altijd actief met het een of ander en de laatste jaren dus ook met flipperkasten. Sinds 2010 ben ik ook lid van de NFV.

Hoe ben je zo met flipperkasten verzamelen in aan-raking gekomen?In mijn jeugd was ik eigenlijk altijd al fan van flipperkasten en speelde erop zo vaak als ik kon. Ik had er nog niet over nagedacht om ooit zelf een kast in huis te halen. Maar toen ik op een dag de kids naar school bracht raakte ik daar, ja natuurlijk met René Timmer aan de praat. Hij ver-telde me dat hij een verzamelaar was en nodigde me uit om eens naar zijn collectie te komen kijken. Toen ik daar voor het eerst binnen stapte viel mijn mond ongeveer 30 cm open. Door dat bezoekje besloot ik dat ik toch ook wel zelf een kast wilde hebben.

Weet je nog wat je eerste kast was?Ja, dat was een Bally Electra en die heb ik gekocht in jouw woonplaats Dordrecht. De kast speelde prima totdat hij er na een week of zo mee stopte. Nou was mijn kennis bijna nihil dus er moest een monteur bij komen. Ik vond er vrij snel eentje en nog inde buurt ook. Nog een week later deed de Electra weer niets. Nadat hij voor een tweede maal was gerepareerd kwam al snel een tweede kast. Dit was een Fireball. En mijn derde kast was een Black Knight 2000.

Toen ik pas geleden op markplaats aan het rond snuffelen was zag ik dat je ook een bedrijf hebt met de veelzeggende naam www.led4pin.eu Kan je hier iets meer over vertellen?Ik vind het toch wel erg leuk om ook het uiterlijk van mijn flippers mooi te maken en aan te passen. Ik ben altijd wel bezig geweest met poetsen, rubbers en lampjes vervan-gen, en waar nodig gebroken plastics te vervangen. Toen ik op een gegeven moment een HOOK flipperkast kocht, had ik hiervoor een nieuwe DOT matrix nodig. Zoals de meeste misschien wel weten is dit niet de standaard maat van 128x32 maar 128x16. Na wat zoeken vond ik deze bij pinled.de. Daar viel mijn oog op de LED verlichting. Deze verlichting zag er toch wel erg leuk uit. Toch eerst maar eens gekeken in Nederland maar hier is heel het LED gebeuren op de een of andere manier nog niet echt doorgedrongen bij de bekende onderdelen shops. En wat je vindt aan ledjes is goed aan de prijs. Bij pinballife.com zag ik telkens dezelfde merknaam terugkomen bij de led verlichting, namelijk ABLAZE. Toch maar eens op hun site

gekeken en tot mijn verbazing hadden ze geen dealer in Europa. En zo ben ik nu ongeveer drie maanden geleden van start gegaan.

Kun je in het kort vertellen wat men zoal kan vinden op jouw website?Op dit moment is het assortiment nog in zijn aanvang fase. Maar dit zal in de toekomst snel verder worden uitgebreid. Om een kort overzichtje te geven, LED’s in zeven verschil-lende kleuren (Rood, Blauw, Paars, Geel, Oranje, Groen en Oranje) en Helder Wit. Warm Wit heb ik zojuist bin-nengekregen dus die gaan we zo gelijk testen. En als ze goed zijn staan ze morgen op de site. Dan zijn er nog LED’s met vlakke lens en een lens die iets naar binnen loopt, elk hebben ze hun eigen specifieke eigenschappen. Totaal op dit moment 10 verschillende soorten. Verder nog alle FLASHERS in alle kleuren. Ook net nieuw zijn de 4 LED lampjes voor als je iets extra wilt uitlichten. Ik ben ook volop bezig om direct uit China te gaan importeren, maar dat klinkt makelijker dan het is. Ik heb al het nodige aan

proeforders zo bij het grof vuil kunnen zetten om dat het niet goed werkte. En ze sturen niet even een proef pak-ketje op van elk 1 of 2 stuks, Nee, minimum is 50-100 stuks per model per kleur. Heb je op mijn site mijn proef pakketjes gezien?? Veel voor weinig en een perfect setje om alles eens te testen.Maar er is ook en hele mooie set met onder en backbox verlichting. Verder vind je de “angel eyes” voor op/in de popbumpers in het assortiment, verlichte flipper knop-pen (verwacht), starpost flashers (verwacht) en wat er nog meer leuk en bruikbaar is in een flipperkast. Zullen we even naar de flippers toe lopen, dan heb je een idee van het resultaat.

55NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 56: 2012 - 03 - Spinner Magazine

De ene LED is de andere niet er zijn AC en DC lampjes. Een AC lampje werkt wel in een DC fitting maar omgekeerd niet. Zo is je backbox en je GI verlichting DC, gelijkspan-ning dus. Deze lampjes zijn allemaal AC dus werken over-al! Wel is op de foto duidelijk het verschil te zien (FOTO 2)

Er is ook nogal veel te doen om het voor en/of nagloeien van LED’S. Het zogenaamde “Ghosten” van LED lampjes. Dat klopt. Als je LED’S gaat plaatsen in je backbox of in je GI, dus LED’s die constant branden hoef je daar geen zorgen om te maken. Het gaat vooral om de LED’s die worden geplaatst onder inserts e.d. Deze willen inderdaad nog wel eens meegloeien. De een vindt dit super irritant en de ander zal het een zorg zijn. Wij voeren van ABLAZE de “NO-GHOST” serie. Deze werken nog beter dan bij-voorbeeld de “NO-FLIX” LED’s.

De kasten die opgesteld staan hebben allemaal LED’s, sommige wat meer dan de ander maar allemaal maken ze op mij een frisse indruk. Ook laat Erik nog even de Under-ligtning set zien waarvan hij net een aantal proef sets binnen heeft. Zelf heb ik thuis een IKEA set onder mijn Demolition Man zitten. Iets waar ik toch ook al redelijk van onder de indruk was, maar deze set geeft toch net even wat meer mogelijkheden en een goede licht opbrengst.De tijd vliegt voorbij want Erik zijn kids komen alweer thuis. Dus nemen we afscheid. Thuisgekomen begin ik snel aan dit artikel. Mezelf afvra-gend wat het volgend artikel weer voor leuks zal brengen. Zijn er nog ideeën ?? Mail me maar op [email protected]. Tot de volgende keer!

NIEUW!

- moneyorder betalingen in USA

- postadres USA

- ophaalservice binnen Duitsland

- paypalbetalingen worldwide

- EBAY problemsolving Duitsland

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en Nederland

Page 57: 2012 - 03 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

Page 58: 2012 - 03 - Spinner Magazine

it’s Party Time!EenverjaardagsfeestjeinhetNFVFunhouse

BAs Vis

Heerlijk altijd, zo’n rit naar Ederveen. Met vier jonge tie-ners geloof je af en toe je oren niet… Helaas was dit een ‘klusweekend’ op de A12, dus duurde de rit 50% langer dan normaal… Bij het oprijden van de weg naar het clubhuis is er ongeloof: is dat de plek waar al die flip-perkasten staan?

Het clubhuis was voor de gelegenheid versierd met slin-gers en Jan & Tonia stonden bij de ontvangst om de jari-ge en de andere jonge gasten persoonlijk de hand te schudden. De meesten hadden al eens een flipperkast gezien (Tom had er immers één thuis), maar de aanblik van al die machines was toch wel overweldigend. Het eerste kwartier ging Tom rond als een ‘kenner’ en toon-de zijn maten de diverse machines. Ze mochten ook al eens even proberen.

Anno2012ishetnognietzoeenvoudigomeenorigineelverjaardagspartijtjeteverzinnen.Allesisaleensgedaan.Enomnouweertegaanpaintballen...ZoonTomwaagdedegokomzijnvriendenmeetenemennaarhetNFVFunhouse.Enzevondenhet‘vetcool’!

De verjaardagstaart was geheel in stijl: met gele opdruk van de rockopera Tommy. Na de taart was er een korte ‘workshop techniek’ van docent Michel. Die legde de jongelui uit hoe zo’n kast nu in elkaar zat, door bij de Mr&Mrs PacMan de werking van de mechanische delen te laten zien. De speluitleg deed hij bij de Scared Stiff zonder gasplaat. Om de beurt mochten ze een mode starten en daarna het eindspel.

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 59: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Bij het toernooi op acht kasten dat daarna volgde bleek wel dat het spel met glasplaat erop een stuk uitdagender is. Tom had persoonlijk de kasten gekozen en zo kregen ze de mogelijkheid om met de absolute topkasten uit de NFV collectie te spelen.

Elke multiball werd met gejuich begroet, maar er was ook enthousiasme als een bal wegging voordat een speler de

score van zijn medespelers had gehaald. Want dat leverde immers meer punten op. Er waren steeds andere winnaars, dus volop span-ning!

Na vier spellen was er een pauze met naar keuze broodjes frikadel, kroket of knak-worst. Allemaal de vette vingers goed afvegen en

dan doorgaan! De tussenstand maakte duidelijk dat het spannend zou blijven tot het laatste spel. Voor de win-naar was er een heuse beker. Toen alle punten waren geteld, stond Tom voor een dilemma. Hij had nog nooit een wedstrijd gewonnen, maar om dat nou te doen om je eigen feestje.... Hij besloot de beker te gunnen aan de nr.2 van de wedstrijd: buurmeisje Femke...

59NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 60: 2012 - 03 - Spinner Magazine

De nieuwe stern: X-Men

TeKsT en FOTO’s: WWW.PinBALLneWs.cOMVerTALinG: BAs Vis

Stern heeft in juli 2012 foto’s vrijgegeven van het kabi-net en speelveld van de diverse varianten van hun nieu-we model, the X-Men. Het gaat om een zogenaamde Pro editie en twee Limited Editie varianten – Wolverine en Magneto.

Het is direct duidelijk dat de kast is gebaseerd op de stripboeken en niet zo zeer op de TV-serie of de film. De layout met drie flippers en twee ramps herbergt ook twee grote X-Men toys – Magneto bovenin en Wolve-rine (met magneet) meer vooraan.

DeNFV-ersdiebeginaugustusnaardeVSgingenvoorhetjaarlijksePAPAkampioenschapkonden‘malspelen:denieuweX-Men.VoordeliefhebbersinEuropaishetnogevengeduldhebben.Maaromdeliefhebbersalvastwatteprikkelenzijnernatuurlijkalwelmooiefoto’sdiegetoondkunnenworden.MetdankaanMartinAyubvanPinballNewsvoordebijbehorendeaantekeningen.

60 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 61: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Alle schoten zijn verbonden met een X-Men karakter, zoals Ice Man op de rechter ramp. Elk van deze karak-ters is tevens afgebeeld in een ring boven de flippers. Daaruit kan de speler aflezen wat zijn voortgang is bij het spelen van de diverse opdrachten.

De twee limited edition modellen hebben subtiele maar belangrijke wijzingen aan het speelveld. Meest opval-lende verschil op het speelveld is de metalen ‘Ice Sli-de’ bij de rechterramp. Die beweegt over het speelveld heen om de bal naar de linkerzijde te transporteren of eventueel elders los te laten. Qua look lijkt het deze optie wel wat op de kraan uit Last Action Hero. De bij-

gevoegde foto van Stern geeft een aardige indruk hoe dit werkt. Ook de kabinetten en kopruiten zijn anders. Alle drie hebben de kasten opvallend artwork dat zeker bij fans van stripboeken in de smaak zal vallen. Zo kun je tegenwoordig de kast kiezen die het meest bij je per-soonlijke smaak past…

Meer details volgen als we de kast ook gespeeld hebben.

61NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 62: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Operatie Wormerland: aanloop naar de derde veilingronde

BAs Vis

zaterdag 16 juni 2012: Tweede veilingrondeOm alle leden de kans te geven de kasten te bekijken en spelen, kozen we voor een ruime veilingperiode. Er was eerst een artikel in de Spinner, daarna volgde infor-matie via de Plunger en het NFV Forum en natuurlijk stonden de kasten opgesteld in het clubhuis tijdens de evenementen. Voor sommige kasten was er direct veel belangstelling, voor andere duurde het wat langer.Maar zoals wel vaker bij veilingen vonden de meeste biedingen plaats in de laatste 48 uur voor de deadline…

Op 16 juni kwam een aantal leden met interesse naar het clubhuis om de veilingobjecten eens van dichtbij te bekijken. Dat was een prachtige mogelijkheid om dat te combineren met de NFV BBQ. Als vervanger van veiling-meester Laurens kreeg ik allerlei vragen te beantwoor-den, extra biedingen en moest ik diverse telefoontjes plegen met niet aanwezige aspirant kopers die op de hoogte gebracht wilden worden als hun maximum bod werd overschreden. Achteraf bleek dat er bij de over-dracht iets niet helemaal goed was gegaan, want één van de thuisblijvers dacht dat zijn biedingen de hoogste waren toen hij niets meer hoorde. Terwijl ik niet begre-pen had dat hij gebeld wilde worden…

Om 20.00 uur begon de veiling. Stuk voor stuk kregen de aanwezigen een laatste kans om te bieden. Zo liep de prijs van de TAF en WH20 nog iets op, terwijl ande-re kasten op een relatief gunstige prijs bleven steken. Want een JD voor 800 Euro is een leuke koop, toch? In mijn enthousiasme vergat ik een telefonisch bod op de RG in de prijs te verwerken. Gelukkig was de winnaar

Inseptember2011namdeNFVeencollectievan25flipperkastenover.ErzijnintotaalachtkastenaandeNFVcollectietoegevoegd.DeoverigekastenbiedenweviaveilingenaanNFV ledenaan. IndezeSpinnereenkortverslagvanderesultatenvandetweederondeeninformatieoverdekastenindederdeentevenslaatsteronde.

van de veiling voor deze kast later zo sportief om zijn bod te verhogen tot boven die prijs. De topper qua prijs was zoals verwacht de TAF.

Aan het eind van de avond waren er vooral blije gezich-ten. De TAF, WH2O en RG gingen direct mee achter in de auto. De Lost World ook, dat was een Vaderdag cadeau. Dat vader overigens wel persoonlijk had uitge-zocht en moest inladen… Uiteindelijk was dit het resul-taat van de 2e ronde.

Kort samengevat: geslaagde veiling, alleen ik was dus glansrijk gezakt voor mijn examen als veilingmeester. De meesten hebben dat niet gemerkt, maar excuses aan de bieders. Misschien is het een stimulans om volgende keer toch persoonlijk naar de veiling te komen. Lesson learned voor de volgende editie: veilen doen we z’n tweeën. Eéntje de biedingen vanuit de zaal, de ander onderhoudt de tele-fonische contacten. Verdorie, soms lijkt het net echt…

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 63: 2012 - 03 - Spinner Magazine

zaterdag 17 november 2012: Derde veilingrondeIn het najaar gaan we de resterende kasten uit de par-tijaankoop veilen. Een gevarieerd aanbod deze keer, met kasten uit verschillende generaties. Er zitten een aan-tal kasten bij waaraan aardig wat werk zat. De Batman Forever bijvoorbeeld en hetzelfde gold voor de Getaway. Gelukkig zijn er mensen die technische uitdagingen leuk vinden. In het kader hiernaast de reactie van Ben op mijn vraag of er nog wat te melden viel over de kasten uit deze derde ronde:

Net als bij de eerdere veilingen is ook bij deze kasten het uitgangspunt: alle kasten zijn spelend gemaakt, maar verder niet onder handen genomen.

Uitzondering op deze regel is dus de EATPM. Die wordt geveild ZONDER displays en ZONDER CPU. De kast speelt dus niet en de koper zal naar schatting zeker € 500 moe-ten besteden aan onderdelen (Rottendog CPU en Pinled Displays).

De veilingobjecten en minimumprijzen zijn:

De veilingvoorwaarden kun je vinden op de NFV-site.

Nadere informatie & foto’s volgen medio oktober op het NFV Forum. De kasten zullen na het DPO opgesteld wor-den in het NFV Funhouse en zijn dan te bespelen op de Funhouse Friday op 26 oktober en de clubhuisdag op zaterdag 17 november. Veel plezier met bieden!

TECHNISCHE CHECK VAN DE VEILINGKASTEN

De grootste uitdaging was de Elvira. Ik heb heel hardgeprobeerdhaartotleventewekken,maarmoestuiteinde-lijkberusteninhetfeitdatdezeCPUnietgoedtereparerenwas.Danleverenwe‘mlieverzonderdanmeteenCPUdienietgoedwerkt.Dedisplayshaddenwekunnenvervangen,maardat zijnprijzigeonderdelen.Dekeuze is nuaandekoperhoehijhetaangaatpakken.Enmisschien isernogweliemanddiezo’nCPUofvandiedisplaysheeftliggen..

DeBatman ForeverwastereparerendoorwatonderdelentewisselenmetdonororganenuithetmonstervanFranken-stein.Blijkbaarheeftditmonstergeennaam,datwistikniet,maarFrankensteinwasinditgevaldedokter.DevoedingendeCPUplaatwarendefect.EenDataEastvoedingisrede-lijkrechttoerechtaanendateneelko’tjezorgtaltijdvoorproblemen.Nadevoedingtehebbengereviseerdkwamiktotdeconclusiedathetzuurvandebatterijeneendusdanigspoorhadachtergelatendathet repareren vandezeCPUeenkanslozezaakwas.

Gelukkig kon ik een ander bord op de kop tikken dat ineenbeterestaatwasenkondaarmeehetmonstertotlevenwekken.Waareentopflipperaar“hetultiemeflippergevoelkrijgt”alshijdehighscorehaalt,krijgikdatmomentalseenkastopstart.Mijnvrouwzalwelevengetwijfeldhebbenofhetnogwelgoedmetmegingtoenikdeheleavond“Who-aaaaait’salive”aanhetmompelenwas.EnigewaariknietaanbegonnenbenishetmissendelijntjeindeDMD,maardatstaatooknetjesbijdeomschrijving.Welzijnallezeke-ringhoudersvervangen,dat iseenbekendekwaalbijDataEastkasten.

DeHigh Speed 2 – Getawaywasvoormijeenvandeeer-steWPCkastendieikonderhandenmoestnemen.Dediag-nosewassimpel.Startnietop!.Hetlijnfilterwasoverleden.Ditgeeftaltijdeenleukeffectwantbijhetinschakelenvandekastgingallesuit.Helaaszitmijngroepenkastvierver-diepingenhoger,dusdezekastheeft er inelkgeval voorgezorgddat ikdenodigebewegingkreeg.Nahet lijnfilterertussenuitgehaaldtehebbenblevendestoppenin iedergevalaan,maardekastwildenognietopstarten.Allevolta-geskloptenenallezekeringenwarenheelmaarergebeurdenogniets.AlsnelkwamiktotdeconclusiedatdeCPUnietwouopstarten.GelukkighadikditooitaleensinhetFun-housegezienendeoplossingwasvrijsimpel.HetASICvoet-jewasnietgoed.Dezevervangenenjahoor:“ShiftGear!”.

Bijde F14 Tomcatzijndedisplaysvervangen(doorgebruik-teexemplaren).Diespeeldeverderprima.DeHeavy Metal Melt DownendeParty Animalhaddengeenernstigepro-blemen.De6803serievanBallyzijnmisschiennietdemooi-stekasten,maardieCPU’s zijnniet stuk tekrijgen. EnigeprobleemwashetlockmechanismebijdeHeavyMetal.Ditbleekeenkortgeslotenschijfcondensatortezijn.Dieertus-senuitenhijwerktweertop!BenBoogaard

63NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 64: 2012 - 03 - Spinner Magazine

sponsor in Beeld - GAMe XL

BAs Vis

Flipperkasten doen Paul & Jos vooral uit liefhebberij. Her en der in het bedrijfspand staan recente en minder recen-te exemplaren. Nieuwe Sterns, een paar Pinball 2000’s, maar ook een verdwaalde Addams Family en een Batman Forever. De arcade games zijn financieel meer aantrekke-lijk, maar de zilveren bal helemaal loslaten: nee, dat is wat hun betreft geen optie.

Jos vertelt dat de belangstelling voor de nieuwe Stern kas-ten nogal wisselt. De TRON was een leuke kast, maar qua afzetmogelijkheden was de Rolling Stones interessanter. En dan moet je denken aan levering van enkele tientallen kasten. Meer niet, want de exploitatie van flippers is een relatief kleine business geworden. Om dat te illustreren geeft hij aan dat er in NL anno 2012 nog maar ca. 1000 locaties zijn waar amusementskasten staan opgesteld.

Game XL levert vooral aan exploitanten. Die kiezen er steeds vaker voor om een tweedehands flipperkast in te zetten. Dat scheelt in de afschrijving en de liefhebbers spelen graag op de kasten uit de jaren 90. Levering aan particulieren is echt een ‘bijproduct’ voor Game XL. Het feit dat er handige jongens zijn die niet verkochte kasten uit andere landen importeren (bv. Oostenrijk) draagt daar aan bij. Niemand vraagt naar een factuur en dan is het las-tig als er bij jou wel BTW op de rekening staat…

AlsonderdeelvaneenrondjelangsdesponsorsvandeNFVgaanWinfredenikbijGameXLopbezoek.Sindsenkelejarenhebbenweeeneenvoudigeafspraakmetze:inruilvooradvertentie-ruimtemogenweenkelekerenperjaareennieuweSternPinballlenenvooronzeevenementen.

We bekijken de opties die er verder zijn voor samenwer-king. Zo af en toe ruilt Game XL kasten die niet geschikt zijn voor verdere exploitatie. Game XL doet niet aan actie-ve verkoop van deze kasten, maar ze zouden interessant kunnen zijn voor NFV leden. Zo is bv. het display van een Batman Forever stuk en is de kast eigenlijk ‘economisch total loss’. Maar voor een liefhebber vast nog te fixen…

Jos hoopt met ons dat de komst van de JJP’s The Wizard of Oz gaat zorgen voor een impuls van de flipperbranche. De voortekenen voor de lange(re) termijn zijn niet onver-deeld gunstig, maar hoop doet leven. Aan Game XL zal het niet liggen: die houden de zilveren bal in ere!

Voor mensen die geïnteresseerd zijn, het adres van Game XL is Friezenstraat 3 in Rosmalen. Een telefoontje vooraf is altijd handig, dan kan men je informeren welke kasten er staan opgesteld. De website (inclusief link naar de NFV-site!) is te vinden op www.game-xl.nl

Na het gesprek en de koffie, maken we nog een rondje door de zaak. We treffen het: zowel de nieuwe AC/DC als de Rolling Stones staan speelklaar opgesteld. Kunnen we ze mooi vergelijken: bij ons wint de AC/DC de ‘beauty contest’.

BasinactieopdeRollingStones.

Page 65: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Wij hebben regelmatig tweedehands / nieuw

gebruikte flipperkasten in de

verkoop.

Bel ons voor de meest recente voorraad.

GAME-XL

Game XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 66: 2012 - 03 - Spinner Magazine

regionale Flipper Toernooien – seizoen 2012Denieuwejaargangbrengtdespelersnaareenaantalbekendemaarooknaareenaantalnieuwegamerooms.CompetitiespelenisbijeengroepNFV-ersdoordejarenheenpopu-lairgeworden,zodaterbijdemeestetoernooiensteeds24deelnemerszijn.Maarookvoornieuwespelersiserplaats.IndezeSpinnereenupdateoverdetoernooienvanhetvoorbijevoorjaareneenoverzichtvandetoernooiendienoggaankomen.

er één last minute afmelding was, kon één van de leerlin-gen deelnemen. Die genoot geweldig van zijn thuiswed-strijd en haalde nog bijna de ‘cut’ ook. Verdorie zeg, een school waar gewoon permanent 10 flipperkasten staan opgesteld. En een tafelvoetbal, biljart…. Een arcadehal binnen de schoolmuren…

De uitslag van het toernooi was een bijzondere. De Nederlanders staan erom bekend dat ze graag de bekers meenemen uit het buitenland. Dit keer waren het de Vla-mingen die succes hadden in Nederland. Vincent en Ivan namen de punten en de belangrijkste prijzen mee naar België. Roy haalde de finale net niet, net als gastheer Gerard (nipt verslagen op ‘zijn’ Dracula). Bij de best acht eindigden ook: Taco Wouters, Albert Nomden, John van de Wulp en Michel Lanters.

BAs Vis

nOOrD-hOLLAnD (AMsTerDAM)Datum: 1 juli 2012Deelnemers: 24 Voor het eerst een RFT in de hoofdstad van ons land. Bij de Heldringschool, waar we later in het jaar ook het DPO gaan houden. Dit was dus een soort van mini try out. De ontvangst was allerhartelijkst. Gastheer/docent Gerard Poelwijk liet een aantal van zijn leerlingen posten bij de straat om de deelnemers te ontvangen en de weg te wij-zen naar gratis parkeerplaatsen. En dat is wat waard in Amsterdam…

Het deelnemersveld kende veel bekende namen, waar-onder een half dozijn spelers die regelmatig een uitnodi-ging voor de BFTK krijgen. Maar er was ook een aantal nieuwelingen en dat bleek een prima mix te zijn. Omdat

DeTop3vanAmsterdam:RoyWils(3),VincentChardome(1)enIvanGeentjens(2)

66 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 67: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Veel dank aan Gerard en zijn team voor de geweldige verzor-ging van de catering rond het toernooi. Ook de kastenopstel-ling was perfect geregeld. Dat de Twister een vreemde twist had was jammer. En ik weet na dit toernooi dat ik eerst de rulesheet van de Teed’off goed ga lezen voor ik daar nog eens een partij op speel. Een feature van 2 billi-on, dat is toch werkelijk te gek…

TUssensTAnD (nA 5 VAn 9 TOernOOien)

1) Roy Wils 672) Ivan Geentjens 623) Albert Nomden 554) Paul Jongma 475) Glenn Pellis 436) René van Gool 417) Victor Stulemeijer 348) Helen de Haan 338) Bas Vis 3310) Lieven Engelbeen 2910) Gerard Poelwijk 2912) Didier Daniël Dujardin 2713) Robert Wegter 2614) Martijn van Amsterdam 2514) Vincent Chardome 2516) Erik de Jong 2317) Kevin Roelants 2217) Piet van den Berg 2217) Tom Geneyn 2220) Roger Wijnands 2020) Eric Buysen 2022) Barry Driessen 1823) Edwin Nijs 1723) Sandra van Hees 17NB: De beste drie toernooien tellen mee

rFT 2012 - rAnGen & sTAnDen

Limburg – maart - Top 3:1) Roy Wils2) Ivan Geentjes3) Roger Wijnands

Flevoland - april - Top 3:1) Martijn van Amsterdam2) Paul Jongma3) Albert Nomden

België – mei – Top 3:1) Glenn Pellis2) Tom Geneyn3) Eric Buysen

Overijssel – mei – Top 3:1) Paul Jongma2) Roy Wils3) Albert Nomden

Noord-Holland - juli - Top 3:1) Vincent Chardome2) Ivan Geentjens3) Roy Wils

VOLGenDe TOernOOien:- 6e ronde: Gelderland (Etten) – 2 sept- 7e ronde: Zuid Holland (tbd) – 28 okt - 8e ronde: Utrecht (Ederveen) – 17 nov

- 9e ronde: België (Gentbrugge) – 24 nov

FinALe: NFV Funhouse (Ederveen) zaterdag 15 december 2012

TomVis,dejongstedeelnemer,inactieopdeRocky&Bullwinkle.JulesReiverskijktdekunststiekemaf...

67NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 68: 2012 - 03 - Spinner Magazine

The Matrix Pinball ProjectYouhavetoseeitforyourself!

GerArD VAn De sAnDen en Dennis VAn De PAs

Van alle flipperkasten die ik gespeeld heb of bezit is de Johnny Mnemonic toch wel de kast die mij het meeste voldoening geeft: snelheid, flow en tactiek. Alles komt samen in deze kast. Maar dat thema: wat een enorme rukfilm!

Ik heb mij meerdere malen door die film heen gewor-steld en kreeg daarbij steeds de gedachte: zou dit niet een soort van prequel kunnen zijn van de film “The Matrix” wat ik wel een goede film vind?. Keanu Reeves maakt die vergelijking natuurlijk wel makkelijk, aange-zien hij Johnny speelt in deze film en Neo in The Matrix.De eerste gedachten om een Johnny Mnemonic te gaan transformeren in een Matrix flipperkast gaan op deze manier al weer heel wat jaartjes terug. Meerde-re malen heb ik getracht te beginnen met het project: toys gekocht, artwork bedacht, ideeën opgedaan, men-sen enthousiast gemaakt. Maar zonder ook werkelijk de software te kunnen aanpassen bleef het een soort van Peppie en Kokkie concept.. Het idee ging de koelkast in. Om daar weer uit te komen toen er een paar jaar later een systeem op de markt zou kwam dat je in de gele-genheid stelt om zelf je software te schrijven: P-Roc.En toen was er geen houden meer aan…

Dit is niet zomaar een P-Roc project, Zowel software- als hardwarematig hebben we onze Johnny Mnemonic omgetoverd in een flipperkast alsof hij van de Bally/Wil-liams fabriek afkomstig had kunnen zijn. De nieuwe soft-ware was het begin, maar we hebben het echt groots aangepakt. Inmiddels zijn we beland in het eindstadium van het mega project The Matrix Pinball. Dennis van de Pas (software) en ik (hardware) hebben met hulp van vele anderen een prestatie van formaat neergezet.

Het resultaat willen we graag aan jullie tonen, te begin-nen op het komend DPO. Er zijn nog wat hobbels te

Unfortunately,noonecanbetoldwhattheJohnnyMnemonicis.Youhavetoseeitforyourself.

nemen de komende weken, maar we hebben het volste vertrouwen dat het gaat lukken om daar een wervelen-de demonstratie te geven van deze unieke flipperkast. In Spinner 4 2012 komt een zeer uitgebreid en exclusief verslag van het gehele traject met veel detail foto’s en informatie over het hobby project. Indien je de komende periode nog wat meer info wil over dit project kijk dan op www.pinnovating.com of op www.ministryofpinball.com voor meer info.

Gerard “The Big One” van de SandenDennis” The Other One” van de Pas

Page 69: 2012 - 03 - Spinner Magazine
Page 70: 2012 - 03 - Spinner Magazine

Twintig jaar geschiedenis schrijven in een column van 500 woorden is bijna onmogelijk. Gelukkig hoeft dat ook niet en daarom maken we met een groepje mensen het boek No Balls No Glory, over de Nederlandse Flipper Vereniging die in oktober 20 jaar bestaat. De afgelopen maanden heb ik me intensief verdiept in de NFV en deze vereniging is in één woord bijzonder. Dat komt door de mensen die de vereniging maken; de gezamenlijke pas-sie voor het flipperen in al zijn verschijningsvormen en waarschijnlijk de combinatie van deze twee componen-ten. Als je 132 pagina’s over een bepaald fenomeen vol-schrijft, flipperen of beter gezegd de NFV, dan mag je je een beetje kenner noemen. Nu het boek enigszins vorm begint te krijgen krijg ik veel vragen over wat nou het leukste, het meest bij-zondere of totaal aparte is aan de NFV? Een eendui-dig antwoord is daarop niet te geven.

Het is op de eerste plaats de vereniging zelf. In 1992 uiteindelijk opgericht door Robert Jan van Schie die bijna meteen nadat de vereniging zijn eerste adem had uitgeblazen er meteen ook weer mee stopte. Van Schie kwam met prachtige anekdotes waaronder een van een partij van honderden flip-perkasten die als een pira-mide in Zeeland stonden opgeslagen. Van Schie was op zoek naar een spe-cifieke kast en moest met behulp van bergbeklim-ming materiaal afdalen in die piramide om te kijken of zijn favoriete kast zich ergens binnenin bevond. Hoe het afloopt kunt u lezen in het boek. Ook niet onbelang-rijk zijn natuurlijk Freerk André de la Porte en Geert Jan de Vries, twee voorzitters die elk op eigen manier hun stempel op de NFV hebben gedrukt. Zonder te overdrij-ven komt de naam Guus Arens in een groot aantal ver-halen voor. Arens is een beetje de verpersoonlijking van de NFV en nog steeds draagt hij, nu vanuit Duitsland, het flipperen in Nederland een warm hart toe. Vraag aan Guus naar een anekdote over een DPO van vijftien jaar terug en hij komt met een geweldig verhaal.

Wat de vereniging bindt is de voorliefde voor het flip-peren. En dat kan in allerlei verschijningsvormingen tot uiting worden gebracht. Richard Baan kende ik alleen als forumbezoeker en als artikelenleverancier voor de Spin-ner. In het boek mocht natuurlijk een stuk over de tech-niek van flipperkasten niet ontbreken. Baan werkt al een groot aantal jaren aan zijn Book of Kells kast en juist zo’n onderbelichte kant van de hobby –het bouwen van een eigen flipperkast- maakt No balls No Glory bijzonder. Dat geldt ook voor het verhaal van Joska Keunekamp uit Winterswijk. Niet elk NFV lid zal hem nog kennen maar tot 2005 behoorde hij tot de beste wedstrijdspelers van de vereniging. Noodgedwongen moest hij stoppen en

als het flipperen een seri-eus onderdeel van je leven is geworden, dan is stop-pen niet bepaald een een-voudige zaak. Ook dat soort emotionele verhalen tekent de NFV.

Om het boek ook enige internationale allure te geven heb ik voor de gele-genheid ook twee van mijn flipperhelden mogen interviewen. Greg Freres gaat in het boek dieper in op Revenge from Mars, toch één van de meest bij-zondere flipperkasten van de afgelopen twintig jaar. Want hoewel een exploi-tant me toevertrouwde een diepe hekel aan RfM te hebben die hem veel te veel geld heeft gekost, zou deze kast het feno-meen flipperen gered

moeten hebben. Dit is niet gebeurd en Freres geeft zijn visie op die periode. Voor mij was het gesprek met John Youssi over de Cactus Canyon een hoogtepunt. Een ver-geten kast waarvan er slechts 903 gemaakt zijn. Yous-si was verantwoordelijk voor het geweldige artwork en komt met een aantal zeer interessante wetenswaardig-heden. Een kast waarvan de software nu overigens door NFV lid Aeneas Verhe vanuit zijn huis in Deurne wordt afgemaakt. Een onthulling van Youssi tot slot. De bad guy op de backglass is hij zelf en voor de blondine naast hem had hij een goed model weten te strikken: zijn zoon! In No Balls No Glory ziet u de originele schetsen.

DE VIJFDE SPELER

Twintig

70 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 3

Page 71: 2012 - 03 - Spinner Magazine

DPO

AMSTERDAM

6 en 7 oktober 2012

De Heldringschool,

Burg. Eliasstraat 20

Page 72: 2012 - 03 - Spinner Magazine

GILDENSTRAAT 32 | 4143 HS LEERDAM | PHONE 0345-511 [email protected] | www.jukeboxgallery.com

V

JUKE

BOXE

S V

SL

OTMA

CHIN

ES V

RA

DIO’

S V

VE

NDIN

G MA

CHIN

ES V

CO

CA-C

OLA

MACH

INES

V

TV’S

V

elke

wer

kdag

en

Zate

rdag

geo

pend

van

10.

00 u

ur to

t 17.

00 u

ur

It’s all about jukeboxesIt’s all about jukeboxes

Bij Jukebox Gallery in Leerdam waant u zich werkelijk in de fifties en sixties. Hier hebben we in de loop der tijd één van de grootste collecties ter wereld aan originele jukeboxen bijeengebracht. Naast unieke jukeboxen treft u ook andere bijzondere items aan, zoals authentieke poolbiljarts, Coca-Cola-

automaten en sixtiesmeubilair. Denkt u aan jukeboxen, dan denkt u natuurlijk aan singles en zelfs 78-toeren bakeliet platen. En daarvan is een ruime sorte-ring voorradig. Maar Jukebox Gallery heeft ook de nieuwste generatie met afspeelmogelijkheden. Voor CD’s en zelfs voor uw iPod!

adv. A5.indd 1 17-09-10 08:30