2014 - 04 - Spinner Magazine

72
Jaargang 23 - Nummer 4 NFV The Big Lebowski DPO EXPO 2014 Steve Ritchie Verslag ALV

description

Kwartaalblad van de Nederlandse Flipper Vereniging.

Transcript of 2014 - 04 - Spinner Magazine

Page 1: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Jaargang 23 - Nummer 4

NFV

The Big LebowskiDPO EXPO 2014

Steve RitchieVerslag ALV

Page 2: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In 2008 introduceerde de NFV de Club van 100. De Club van 100 bestaat uit personen en bedrijven die de NFV een warm hart toedragen. Zij betalen jaarlijks een bij-drage van 100 euro.

Word ook Club van 100 lid! Dit zijn de voordelen:• Gratis toegang tot evenementen in het NFV Fun-

house (1 toegangsbewijs per deelnemer)• Logovermelding op deze pagina en op de Club van

100 pagina op de NFV-site (met link)• Ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Funhouse • Deelname aan jaarlijkse Club van 100 bijeenkomst

in het NFV Funhouse (voor deelnemer en introducé)

Iedereen kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden-clubs, bedrijven, sponsors. In 2012 en 2013 is er geïnves-teerd in een verdere verbetering van het NFV Funhouse in Ederveen en de eigen collectie. In 2014 en 2015 gaan we hiermee door: zodat ook het nieuwe NFV Funhouse in Veenendaal een plaats wordt waar alle leden graag naar toe gaan!

Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer ([email protected]) en hij helpt u verder.

samen werken aan oplossingen

L a n g e d i j k

Logoblok Club van 100 - NFV

Een praktisch

hulpmiddel om kinderen zelfstandig

te leren werken

www.kleurenklok.nl

Page 3: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Top sTories14. The Big Lebowski - Part 320. Ik geloof dat ik Steve Ritch zie38. Christian Farla50. Bezoek Jack Jersey Pinball

VereNigiNg40. Verslag ALV 29 november 201446. Start a new game - Nieuwe leden 54. Update Funhouse collectie69. NFV Shop en Technische Vraagbaak71. Evenementenagenda

eVeNemeNTeN eN compeTiTie06. Verslag DPO EXPO32. Seminars DPO EXPO36. Impressie DPO EXPO62. RFT Update

oVerig28. Verslag Pinball Expo in Chicago56. LED4PIN op het DPO EXPO58. Pinball, Fun & Maintenance: Hyperpin60. Update The Hobbit64. Flipperen in de media70. De vijfde speler

inhoud

38. Christian Farla

20. Ik denk dat ik Steve Ritch zie 06. Verslag DPO EXPO

3NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 4: 2014 - 04 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1100 stuks. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Barry Driessen, Bas Vis, Rens Hooijmaijers, Theo van Vroenhoven ([email protected])

Aan dit nummer werkten verder mee: Andrew Moskos, Ben Boogaard, Christian Farla, Dave Visser, Gerard van de Sanden, Jeffrey Leeflang, Jim Jansen, Jos van der Linden, Laurens Linssen, Mariska de Graaf, Martin Ayub, Michel van Kuijk en Winfred de Ruijter

Coverfoto: Jeffrey Leeflang

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Druk: Drukkerij Koopmans

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur:Voorzitter: Winfred de Ruijter ([email protected])

Secretaris: Rens Hooijmaijers ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Techniek/Ledenadministratie: Ben Boogaard ([email protected])

Clubhuis/Collectie: Arie Pijl ([email protected])

Spinner en Competitie: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Commissies:Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: Jules Reivers ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Technische Vraagbaak:Gert-Jan de Haan ([email protected])06-27456890 (Maandag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Eric Bartels ([email protected])0251-293489 (Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 52 INGB 0007233926BIC: INGBNL2ABetaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

ThEO VAn VROEnhOVEn

COLOFON

Als de nieuwe Spinner op de deurmat valt geeft me dat altijd een dubbel gevoel. Aan de ene kant is er de blijdschap en de trots dat het weer gelukt is om een mooi blad op te leveren. Aan de andere kant is er het besef en de zorg dat over een week of tien de volgende Spinner al weer naar de drukker moet en we nog geen flauw idee hebben hoe die eruit zou moeten zien...

Aan het begin van zo’n nieuwe periode kijken we als redactie altijd wat er de komende weken op flippergebied te gebeuren staat en of ons dat veel kopij zou kunnen opleveren. Wat dat betreft hadden we over het laatste kwartaal van 2014 niet te klagen! In oktober was er de Pinball EXPO in Chicago, dit jaar met een Nederlands tintje als nooit tevoren. Begin november was er ons eigen DPO EXPO met dit jaar voor het eerst een aan-tal prominenten op bezoek: Steve Ritchie en Jack Guarnieri. En als klap op de vuurpijl opende eind november ons nieuwe club-huis in Veenendaal voor het eerst haar deuren voor het grote publiek met een Funhouse Friday en de ALV.

Genoeg stof tot schrijven zou je zeggen, maar ieder voordeel heeft zijn nadeel. Zoals jullie weten bestaat de Spinner redac-tie slechts uit vier personen en laat drie van deze personen nu betrokken zijn bij bovenstaande evenementen. Onze razende reporter Rens is dit jaar voor het eerst naar de Pinball EXPO in Chicago geweest en is één van de drijvende krachten achter ons eigen DPO EXPO. Barry heeft met Dutch Pinball zijn The Big Lebowski flipperkast gepresenteerd op de Pinball EXPO en ook een seminar verzorgd op ons DPO EXPO. En Bas heeft ook veel tijd gestoken in het DPO EXPO en de voorbereiding van de ALV.

En dus bleef er nog maar een week of vijf over om ‘echt’ aan de Spinner te werken. Dat lijkt best een lange periode maar als je ook nog een baan en een gezin hebt vliegt de tijd kan ik je verzekeren! Het waren vijf fantastische weken maar zoals jullie kunnen zien is het uiteindelijk toch weer gelukt om op tijd een ruim gevulde Spinner van maar liefst 72 pagina’s af te leveren. Met daarin inderdaad veel aandacht voor de Pinball EXPO in Chicago, ons eigen DPO EXPO in Drunen en de ALV in ons nieuwe clubhuis in Veenendaal. En dus gaat de redactie met een goed gevoel genieten van de feestdagen om in januari weer fris van start te gaan met Spinner 1 van 2015. Over wat daar allemaal in moet komen gaan we volgende week maar eens nadenken...

Fijne feestdagen allemaal en doe voorzichtig met vuurwerk!

Van de redactie

Hectische tijden

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 5: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Van het bestuur

2014, een bijzonder jaar!

WInFRED DE RUIJTER

Wanneer deze Spinner op de mat is gevallen, is 2014 bijna voorbij. Voorbij gevlogen, mag ik wel zeggen. Qua flipper-hobby was het een bijzonder jaar. Zowel voor de vereniging als voor mijzelf.

2014 gaat de boeken in als het jaar van het nieuwe club-huis. Een jaar waarin we volop bezig waren met zoeken naar een nieuw clubhuis, de verbouwing daarvan en de inrichting natuurlijk. Een jaar waarin door een hele groep vrijwilligers keihard is gewerkt aan ons nieuwe onderko-men. En eigenlijk hadden we natuurlijk vóór het DPO Expo in Drunen al open willen gaan. Maar het clubhuis was nog niet af. En daarom moest die mooie clubhuis-opstel-ling weer uit elkaar worden getrokken. Want de helft van de clubhuiskasten gingen op en neer naar Drunen. Maar daarna is alles weer ‘strak’ neergezet, voor de Try-out Fun-house Friday van eind november. En de ALV en Clubhuis-dag een dag later. Super om eindelijk weer ‘open’ te zijn. Fijn om alle bekenden weer in Veenendaal te zien. En zéker zo leuk, om ook een hoop ‘nieuwe gezichten’ te zien! Gaaf dat iedereen zo enthousiast was over het eindresultaat. Een nieuw clubhuis, waar we weer járen mee vooruit kun-nen. De agenda voor 2015 is grotendeels al weer gepland: op de site en in deze Spinner vind je alvast de data. Zet

ze in je agenda (je kunt je ook op de site ‘abonneren’ op onze agenda, die wordt dan automatisch in je eigen digi-tale agenda bijgewerkt). Zo mis je geen evenement meer!

Al een aantal keer had ik er flipperaars over gehoord. Over Chicago. Gerard, Bertjan, Dennis en nog enkele ande-re NFV-ers bezochten daar al eerder de Expo. De Pinball Expo natuurlijk. Het walhalla voor elke flipperaar: seminars van grote namen uit de industrie, een beursvloer met de nieuwste titels/prototypes, gamerooms op free play én een toernooi met de grote namen uit de top 25 van de IFPA ranking. Natuurlijk zou het leuk zijn om daar ook een keer rond te lopen, dus in april heb ik de knoop doorgehakt: in oktober naar Chicago! Inmiddels kijken Rens en ik erop terug, in dit nummer een verslag van Rens hierover. We hebben het meteen kunnen combineren met een bezoek aan de Jersey Jack Pinball-fabriek. Net onder New York zit-ten ze. Ook gaaf om dat een keer mee te maken. Al met al dus een week lang flipperen, praten over flipperen en ‘gewoon gezellig ouwehoeren’ met andere flipperaars. En trouwens…we waren met 27 Nederlanders op de Pinball Expo dit jaar, de zgn. ‘Dutch invasion’! Een week om nooit te vergeten. En daarmee werd 2014 ook voor mezelf een gedenkwaardig flipperjaar!

5NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 6: 2014 - 04 - Spinner Magazine

VAn DPO nAAR DPO EXPOHet eerste grote NFV evenement waar ik aan meewerkte was het EPC 2005. Een geweldige happening was dat. Heel veel mensen en veel te genieten. De DPO’s die volg-den in Zwanenburg, Deventer, Veldhoven, Steenwijk, Gouda en Amsterdam waren allemaal op hun eigen wij-ze ook geweldig om mee te maken. Van sommige her-inner ik de sportieve hoogtepunten, maar het zijn toch vooral herinneringen erom heen die me bij zijn gebleven. Zoals die slaaptent bij Silverstone, de frietkar en het ten-tenkamp in Deventer, de knusse teamwedstrijd en gezel-lige kroeg in Veldhoven, de lange reis naar en nachtelijke voettocht in Steenwijk, de herinnering aan BJB in Gouda en de hartverwarmende gastvrijheid in Amsterdam. Stuk voor stuk hoogtepunten!

Vorig jaar verhuisde het ‘circus’ naar Drunen en hielden we na afloop een bijeenkomst met het kernteam. Om na te genieten over wat er leuk was geweest en na te pra-ten over wat er nog beter kon. Het was Gerard van de Sanden (wie anders?) die met een heel interessante sug-gestie kwam. Hij was dat najaar opnieuw naar de Pinball

Expo in Chicago geweest en filosofeerde hardop over een Expo in Europa. Die mooie theaterzaal in De Voorste Venne bood zoveel mogelijkheden. ‘Zal ik dan Steve Rit-chie naar Nederland halen?’ opperde hij. Zoals zo vaak bleek: waar een wil is, is een weg.

DPO EXPO - VAn IDEE nAAR UITVOERIng Het idee om het evenement (nog) grootser op te zet-ten vertaalde zich ook in de begroting. Omdat we meer mensen wilden ontvangen, moest er ook meer ruimte en speelgelegenheid komen. Tegelijkertijd moest de toe-gang laagdrempelig blijven. Dankzij een aantal geweldi-ge sponsors kon dat: wij zijn veel dank verschuldigd aan het Ministry of Pinball (wat een pracht stand!) en DSA (meer dan 160 kasten en geen centje pijn bij de stroom-voorziening!). Ook De Voorste Venne zag een herhaling wel zitten, wat zich vertaalde in een gunstig aanbod van meer ruimte en faciliteiten voor een ‘vriendenprijs’.Bij de voorbereiding waren er tal van uitdagingen. Gerard heeft geen aanleg voor grijze haren, anders had hij ze nu zeker gekregen. Steve Ritchie bleek een druk bezet man en niet altijd even snel met zijn reactie. Maar als hij zich

DPO Expo 2014Taking it to the next level

BAS VIS

In meerdere opzichten was het afgelopen DPO een mijlpaal. Nog nooit hadden we zoveel bezoekers en flipperkasten op een NFV evenement. Het was ook een unieke ervaring om flipperkasten te mogen presenteren van vier verschillende producenten die nog ‘in ontwikkeling’ zijn. Verder was er een middag met seminars en uitgebreid gelegenheid om kennis te maken met één van de beroemdste flipperkast ontwerpers uit de flipperhistorie.

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 7: 2014 - 04 - Spinner Magazine

dan meldde dan zorgde hij steeds voor een positieve bij-drage. Hilarisch waren zijn ‘promo video’s’. De contacten over de komst van Jack Guarnieri van Jersey Jack Pinball leken uiteindelijk vooral op een knipperlicht relatie. Hij komt wel, hij komt niet, hij komt wel, hij komt niet en ..... uiteindelijk kwam hij wel! Op vrijdagavond wandelde hij moederziel alleen de poort binnen. Of iemand hem kon vertellen waar hij Gerard kon vinden...

Voor de agenda van het Expo deel dienden zich binnen de eigen landsgrenzen enkele heel logische kandidaten aan. Sil-ver Castle Pinball om het verhaal achter hun Timeshock! te vertellen en Jean Paul de Win over zijn rol bij het ontwikkelen van The Hobbit. Plus natuurlijk Dutch Pinball om te vertellen over de geboorte van hun ‘eerste’: The Big Lebowski.

DE AAnLOOPIn de aanloop bleek dat we onze verwachting over bezoe-kersaantallen wat naar boven moesten bijstellen. Meer dan 170 wedstrijdspelers, dat hadden we nog niet eerder gehad. Het kastenaanbod bleef wat achter en dus boor-den we de contacten binnen de vereniging aan. Naast de eerder genoemde Ministry of Pinball was Gameroom Etten net als eerdere jaren een hofleverancier.

Ook Dieter van Es, Starjet en iPinball lieten een busje voorrij-den. Edwin maakte een rit langs Amersfoort en vanuit Dru-nen en directe omgeving kwam ook een aantal kasten. De vrachtwagen ging 2x naar het clubhuis dit jaar. Chauffeur Ad Jonker reed al voor 9 uur uit Veenendaal weg.

Ik deed samen met Martijn van Amsterdam een extra ritje langs Alphen a/d Rijn en Zwanenburg (dank Jeroen!) om nog eens 10 kasten op te halen. Uiteindelijk bleek

dat die extra inspanningen tot een nog grotere ‘oogst’ hadden geleid dan verwacht: er stonden meer dan 160 kasten op dit DPO Expo!

Op vrijdagmiddag was het een gezellige drukte in De Voorste Venne. Zoals altijd gehannes met pootboutsleu-tels, poten, schroeven en flipperkarren. Aan het eind van de middag was er een duidelijke scheiding. Voor een

deel van de wedstrijdliefhebbers was er al een begin (de teamwedstrijd) in de toernooizaal en voor een ander deel ging de opbouw verder in de recreatiezaal.

1 en 2 november 2014

DPO_EXPO_2014_liggend.pdf 1 10-03-14 13:03

7NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 8: 2014 - 04 - Spinner Magazine

DE RECREATIEzAALWaar maak je flipperliefhebbers blij mee? Met een zaal met meer dan 100 flipperkasten. Met daarbij zowel de allernieuwste kasten (Walking Dead, Mustang) als een aantal prototypes (The Big Lebowski, The Hobbit en Timeshock!). Met bekende en minder bekende types van verschillende generaties, waaronder een aantal unieke exemplaren (mini Viper). In diezelfde ruimte waren er ook nog eens een aantal onderdelenstands. Genoeg dus om je een hele dag (of twee) te vermaken.

Het was vooral op zaterdag na afloop van het seminar programma gezellig druk in de zaal. Maar dankzij het gro-te aanbod was er toch altijd wel een kast vrij om te spelen. Als je speciaal die nieuwste kasten wilde proberen dan ontkwam je er niet aan om eerst even toe te kijken. Rond de The Big Lebowski was daarvoor volop ruimte. Heel druk was het op de stand van het Ministry of Pinball. Maar die had ook een line up met speciale aantrekkingskracht.

Qua catering liep alles dit jaar stukken vlotter dan in 2013. De speciale ‘snack corner’ draaide op volle toeren. De uit-bater moest wel zijn leveranciers op zaterdagavond nog benaderen voor een speciale ‘zondaglevering’....

Dankzij het goede weer was het ook buiten op het plein-tje goed toeven. Flipperen is leuk, maar dit soort evene-ment zijn ook een uitgelezen mogelijkheid om te pra-ten met leden die je een tijd niet hebt gezien. Het kon zomaar gebeuren dat je daar op zaterdagavond rond 00.00 uur Steve Ritchie tegen het lijf liep die zich het gerstenat uit Nederland goed liet smaken.

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 9: 2014 - 04 - Spinner Magazine

1 en 2 november 2014

DPO_EXPO_2014_liggend.pdf 1 10-03-14 13:03

9NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 10: 2014 - 04 - Spinner Magazine

DE TEAmWEDSTRIJDGezien het volle programma op zaterdag was de kwali-ficatie van het teamtoernooi naar de vrijdagavond ver-schoven. Leuk idee, maar het zorgde er wel voor dat het deelnemersveld want minder internationaal was dan andere jaren. Wedstrijdleider Theo van Vroenhoven had een mooie opzet uitgewerkt, waarbij de teams vooral moesten ‘zennen’. De tien teams maakten er een spannende wedstrijd van, met een spannende ‘one ball match’ als afsluiting. De gedoodverfde poulewinnaars kwalificeerden zich uitein-delijk voor de finale op zaterdag. Het Amsterdam Pinball team (Martijn van Aken, Martijn van Amsterdam, Tom Loomans en Roy Wils) trokken daarin aan het langste eind.

1. Amsterdam Pinball Team2. Dutch Pinball Team3. Filthy Harold

DE DAmESWEDSTRIJDOp het podium van de theaterzaal begon op zondag-morgen de dameswedstrijd. Na een spannende kwalifi-catie sessie volgde een mini toernooi met de overgeble-ven acht speelsters. Dit jaar slaagde Helen de Haan erin om de titel voor zich op te eisen. Zij versloeg Kate Moss uit Engeland in de finale.

1. Helen de Haan (NL)2. Kate Moss (GBR)3. Daniele Oymann (D)

DE JEUgDWEDSTRIJDOp datzelfde podium verzamelden zich rond 12.00 uur zo’n 35 jeugdspelers. Dat leverde zoals altijd prachtige plaatjes op. Van fanatieke tieners die scores haalden waar veel papa’s met jaloezie naar kijken. Maar ook van enthousiaste kleuters die een krukje nodig hadden om bij de flipperknoppen te kunnen. Dit jaar waren er twee toernooien: één voor < 10 jaar en één voor > 10 jaar. De prijzen werden verdeeld over Nederland en België. Win-naar bij de jongste groep was Pascal Schellen. Wat een prestatie voor een 4 jarige! Prachtige foto ook met een trotse papa Serf met zoonlief op de arm.

Jeugd <10 jaar

1. Pascal Schellen (NL)2. Stella Rozemeijer (NL)3. Joren Engelbeen (BE)

Bij de ‘oudere jeugd’ ging de winst naar Thomas van Clapdorp uit BE. Hij speelde een heel goede partij op de Star Trek waarop alle jeugd finales werden gespeeld.

Jeugd > 10 jaar:

1. Thomas van Clapdorp (BE)2. Timber Engelbeen (BE)3. Arthur Vissers (NL)

10 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 11: 2014 - 04 - Spinner Magazine

DE CLASSIC mATChDe line up stond in het teken van eregast Steve Ritchie. De spelers mochten scores neerzetten op een zestal kasten die allemaal door hem werden ontworpen. Het aantrek-kelijke prijzenpakket zorgde voor veel animo bij de wed-strijdspelers om één of meerdere pogingen te doen. In de finale eiste Erwin Deutschlander de winst voor zich op.

1. Erwin Deutschlander (DE)2. Roy Wils (NL)3. Dirk Elzholz (DE)

DE hOOFDWEDSTRIJDBij de kwalificatie op zaterdag gingen meer dan 170 spe-lers de uitdaging aan. De speciale wedstrijdzaal bood volop ruimte voor zoveel spelers. Dankzij een nieuw sco-reregistratie systeem was de verwerking veel eenvoudi-ger dan andere jaren. Leuk was ook dat de spelers nu de tussenstanden direct konden volgen. Het was daardoor

1 en 2 november 2014

DPO_EXPO_2014_liggend.pdf 1 10-03-14 13:03

druk op de speelvloer maar ook voor het beeldscherm om het antwoord te krijgen op de vraag: zit ik bij de beste 48 spelers of niet?

In de afgelopen jaren ging de winst nog wel eens naar een deelnemer uit het buitenland. Dit keer was vanaf de halve finale duidelijk dat de beker in NL zou blijven. Roy Wils haalde net als bij de Classic Match een ereplaats, maar verloor de strijd om het ‘brons’ van Paul Jongma.De finale ging tussen Ralph Beckers en Dirk Klaver. De spelers verhuisden van de wedstrijdzaal naar het podium in de theaterzaal. Net als de eerdere finale bij de jeugd en dames waren de verrichtingen van de spelers vanuit de luie (theater)stoel te volgen op een groot scherm.

De keuze van de finalekasten maakte direct duidelijk dat de spelers kozen voor snelheid: de partijen waren op de World Cup Soccer en de Indianapolis 500. De veran-derde omgeving (en wat technische malheur) waren er ongetwijfeld mede debet aan de partijen vooral span-nend waren. Omdat de stand 1-1 was diende een derde partij de beslissing te brengen. Na loting werd dat The Champions Pub. Een heel ander type spel en uiteindelijk was het Ralph die de hoogste score haalde. Maar de ken-ners in de zaal hadden wel gezien dat Dirk met één schot de winst alsnog naar zich toe had kunnen trekken...

Uitslag:1. Ralph Beckers (NL)2. Dirk Klaver (NL)3. Paul Jongma (NL)4. Roy Wils (NL)

11NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 12: 2014 - 04 - Spinner Magazine

EPILOOgNa de finale volgde de prijsuitreiking op het podium. NFV voorzitter Winfred de Ruijter reikte de bekers uit aan de winnaars en had bloemen voor een aantal leden van het kernteam. De opzet van het DPO Expo was heel goed aangeslagen en gedurende het weekend verliep vrijwel alles soepel. Veel en vooral ook enthousiaste reacties bevestigden dat het experiment goed was geslaagd!

Het gebruikelijke toetje (met name het ‘afbreken’ van meer dan 160 flipperkasten) smaakte zoals altijd niet het best, maar het team weet intussen: dat hoort er ook bij. Rond 21.30 uur stond het meeste spul ‘trans-port gereed’. Samen met Gerard Poelwijk en Martijn van Amsterdam maakte ik nog een rit naar Amersfoort en Zwanenburg. Om 00.00 was de wagen leeg en praat-ten we wat na bij Jeroen Wieringa. Daarna de bestelauto ingeleverd en nog ‘even’ langs Alphen gereden. Uitein-delijk was ik rond 2.00 uur thuis, ca. 65 uur na de start op vrijdag. En voor een deel van het team volgde er toen nog een maandag voor transporten richting clubhuis...

Er hebben veel mensen geholpen om dit evenement tot een succes te maken. Het blijft geweldig dat we zoiets met elkaar elk jaar weer voor elkaar krijgen. Deze edi-tis was niet mogelijk geweest zonder de inspiratie van Gerard van de Sanden, zonder de ‘high quality selectie’ van Bert Jan, zonder de organisatie door Rens Hooijmaij-ers en de transpiratie van de rest van het kernteam (voor-al Edwin, Ad en Ben!). Ik sluit af met een speciaal woord van dank aan onze eregast Steve Ritchie!

DPO EXPO 2014 is mogelijk gemaakt door de inzet van oa. de volgende vrijwilligers:

Arco van Geest, Ad Jonker, Arie Pijl, Arthur de Jong, Babs Negelen, Bas Vis, Ben Boogaard, Bertjan Postma van MoP, Edwin Nijs, Erik Boes, Ernie Giesbergen, Erol Saydam, Frank Douwenga van Gameroom Etten, Gerard Poelwijk, Gerard van de Sanden, Huub de Vries, Jan Meijer, Jasper Verheggen, Jeffrey Leeflang, Jeroen Boogers, Jeroen Wieringa, Laurens Linssen, Marco Eijkenboom van DSA-AVL, Mark Bouwhuis van DSA-AVL, Martijn van Amsterdam , Martin van de Berg, Maurice Mulder, Patrick Roose van StarJet, Peter Koch, Peter van Tartwijk, Rens Hooijmaijers, Rob Capel van PrintExpress, Robin Ton, Rolf de Koning, Ron IJpelaar, Ronald Klappe, Roy Wils, Sascha Voskuil, Theo van Vroenhoven, Tonia Meijer, Toon van Turnhout, Wido de Bonth, Wilbert der Kinderen, Wilko Wieffering, Winfred de Ruijter en Sjon Douma.

Mochten we iemand per abuis vergeten zijn dan bij voorbaat excuses !!

Drijvende krachten achter het DPO EXPO 2014: Vlnr Gerard van de Sanden, Bertjan Postma en Rens Hooij-maijers

Page 13: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Pinball news review

Het organisatie team kreeg veel positieve reacties na afloop. Op de Pinball News site vatte Martin Ayub het DPO Expo als volgt samen:

There were worries from the organisers about whether the expanded DPO format would be well received by visi-tors, and if the seminars would draw enough attendees. They need not have worried. The seminars had a sizeable audience while the speakers made some entertaining presentations.

The use of space within the building was much improved this year, learning the lessons from last year. Moving the DPO into its own room did create a sense of detachment from the rest of the show (it is called the DPO Expo, after all) which made it unlikely many non-tournament players ventured inside to watch, but it was easier to control and allowed the machines to be set up and played without impacting on the other events.

The golden time for new pinball makers, and especially those based in the Netherlands, was well represented at the DPO Expo with Dutch Pinball and Silver Castle both showing off their projects, while Ministry of Pinball and Freddy’s Pinball Paradise were able to show the current and upcoming titles from Stern and Jersey Jack.The number of parts purchased and brought home by our group also suggests this was a good show to pick up assorted parts from the many vendors present.

So overall this was an impressive step up from the regular DPO, which was already a well-run event. The large team behind it must be congratulated, even though they have made a rod for their own back as there’s no going back to the ‘plain old’ DPO now.Kijk voor het volledige verslag op http://www.pinballnews.com/shows/dpo2014/index.html

1 en 2 november 2014

DPO_EXPO_2014_liggend.pdf 1 10-03-14 13:03

1 Ralph Beckers2 Dirk Klaver3 Paul Jongma4 Roy Wils5 Axel Bouet5 Cayle George7= Evert Brochez7= Sylvain Grévin10= John van der Wulp10= Joska Keunekamp10= Martin Ayub10= Tom Geneyn14= Jean-Paul de Win14= Jochen Ludwig14= Lukasz Romanowski14= Sebastien Puertas20= Andreas Harre20= Eko Elens20= Greg Mott20= Jasper van Eeden20= Olli-Mikko Ojamies20= Stanislas Chabior20= Taco Wouters20= Victor Stulemeijer

28= Dirk Elzholz28= Gerard Poelwijk28= Lieven Engelbeen28= Marco van Swelm28= Ollivier Francq28= Peter van Vliet28= Ronald Oenema28= Wilbert der Kinderen40= Albert Nomden40= Archibald Lefevre40= Arjan Neet40= Bas van Doorn40= David Mainwaring40= Didier Dujardin40= Erwin Deutschländer40= Hendrik Morskate40= Joonas Haverinen40= Martijn van Aken40= Martijn van Amsterdam40= Michel Rorive40= Norbert Broman40= Olivier Renders40= Peter Roos40= Stefan Herold

13NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Dutch Pinball Open - Final Results

Page 14: 2014 - 04 - Spinner Magazine

The Big Lebowski Pinball - Part 3De ‘flow’ in het uitdagende project van het team van Dutch Pinball blijft verbluffend goed. Vorig jaar presenteerden ze bij de Pinball Expo een idee, dit jaar namen ze drie kasten mee. De assemblage van de prototypes van de kast is voltooid en zowel in de US als in NL zijn er presentaties geweest. De PR-molen draait op volle toeren en de hele flipperwereld heef gezien wat de ‘waar’ is die ze voor hun geld kunnen krijgen. Een overzicht van de ontwikkelingen in de voorbije maanden.

BAS VIS, BARRy DRIESSEn

LATEn zIEn WAT JE In hUIS hEBTEind september was het speelveld ‘af’ en dat was reden voor een feestje. Celebrate your successes! Het feestje werd gevierd met een flink aantal genodigden in een grand café in Utrecht. Niet zomaar een café, maar café Lebowski. Op het podium stonden twee TBL’s klaar voor de bezoekers. In een speciale vitrine stond een uitgewerkte detail: de bowling alley. Veel prachtig uitgewerkte details die nog maar eens onderstreepten dat Dutch Pinball boven alles gaat voor kwaliteit. De twee prototypes (elk op hun eigen ‘rug’) waren het stralend middelpunt van de presentatie. Mooie video erbij en ‘white russians’ voor de nieuwsgierige bezoekers. Martin Ayub was er ook en zo kon de hele wereld ‘s avonds al lezen wat voor moois er te bewonderen viel. De bezoekers moesten het nog wel doen zonder ‘gameplay’ want de ballen bleven in de outhole...

Daarna volgden nog een paar spannende weken voor Dutch Pinball. Volgende halte: Pinball Expo in Chicago, dezelfde show waar het jaar ervoor het avontuur echt was begonnen. De container waarin de kasten werden vervoerd vertrok minder dan een week na de presentatie in Utrecht. In de tussentijd werd er hard gewerkt om alles zo goed mogelijk te kunnen presenteren. Nog ‘even’ de prototype ramps vervangen door echte metalen versies. Paar kleine spreekwoordelijke hobbels wegwerken, zodat de flow van de bal nog verder verbetert. En dan op reis...

In de VS werkte het team gestaag door. There’s only one chance for a first impression. De controversiële presentatie door teamlid Phil Weinberg sloeg geweldig aan bij de meeste bezoekers (redactie: lees voor details het Expo verhaal elders in deze Spinner). Achter de kasten was het dringen geblazen. Iedereen wilde zijn/haar eerste

maar liefst drie TBL prototypes stonden op de pinball expo in chicago.

Page 15: 2014 - 04 - Spinner Magazine

bal spelen op deze nieuwe kast. Om in Twitter termen te spreken: TBL en Dutch Pinball waren gedurende het gehele weekend ‘trending topic’. De positieve kritieken gaven de twijfelaars net dat laatste zetje wat ze nodig hadden en zo raakte de orderportefeuille voor TBL verder gevuld.

Eind oktober volgde een volgend hoogtepunt: de Europese presentatie tijdens het DPO Expo. Dat betekende wel dat er eerst twee nieuwe prototypes afgebouwd moesten worden. Op vrijdagavond 31 oktober kon ‘s avonds aan het eind van de dag een doekje over de glasplaten. De kasten speelden en waren klaar voor de 48 uur durende test door veel nieuwsgierige liefhebbers. Extra doekje over de flipperknoppen want er was die avond al flink op de kasten gespeeld. Tijdens het seminar op zaterdag vertelde mede eigenaar Jaap Nauta over het project en de bijzonderheden van de kast. Tijdens het DPO Expo was The Big Lebowski de ‘eyecatcher’. Missie opnieuw geslaagd. ThE BIg LEBOWSKI 1.0Leuk natuurlijk al die promotie praatjes, maar het gaat uiteindelijk wel om een flipperkast. En voordat je er ééntje aanschaft wil je toch graag weten wat je koopt. Laten we eens even kijken wat we nu voor vlees in de kuip hebben. Een gedetailleerde beschrijving volgt als de kast helemaal af is, maar er zijn genoeg highlights om nu alvast aandacht aan te besteden.

1. Het kabinet is traditioneel uitgevoerd. In de goede zin van het woord: met oog voor traditie. De tekeningen zijn

mooi uitgevoerd en de kleuren hebben een warme tint. De print op de zijkanten laat er geen twijfel over bestaan met welke flipperkast we hier te maken hebben.

Het design op de kopruit is fraai en bevestigt opnieuw: het gaat hier over The Big Lebowski. De verhouding tussen translite en display is goed gekozen.

2. Het display is full HD en heeft een omvang van 1920 pixels (breedte) bij 640 pixels (hoogte). Dat is dus flink groter dan de standaard DMD maat. De animaties op het scherm zijn van hoge kwaliteit, zoals Dutch Pinball dat eerder liet zijn bij hun BOP 2.0.

Dutch Pinball heeft ervoor gekozen om geëmuleerde dots te gebruiken op het scherm waardoor het lijkt of het een ‘ouderwets’ DMD display is. Uiteraard is wel alles in kleur en gebruiken ze een frame-rate van 32fps, waardoor de animaties en/of filmfragmenten prachtig overkomen op het display.

3. Het speelveld is heel fraai geworden en met veel oog voor details uitgevoerd. Het meest sprekende voorbeeld is de eerder genoemde bowling alley. Speciaal is ook het glas met White Russian, een verwijzing naar de favoriete drank van de hoofdpersoon in de film. De popbumpers zijn goudkleurig uitgevoerd, verwijzend naar een speciale outfit die Julianna Moore in de film droeg (goudkleurige bustière). In de film is er een hoofdrol voor een tapijt (the ‘rug’) en dat mocht natuurlijk niet ontbreken - in plaats van een topper heeft The Big Lebowski een eigen tapijt waar de kast op komt te staan.

speelveld detail De bowling alley onder het speelveld

Page 16: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Heel goed gelukt is ook het mini speelveld. Daarop een garage waarvan je de deur kan openschieten. Dan komt er een grote Amerikaanse ‘slee’ naar buiten. Net als in de film is die auto niet in showroom conditie maar gebutst en verkleurd. De mannen van Dutch Pinball wisten precies wie ze moesten vragen voor het realistisch maken van zo’n toy: ‘huisschilder’ Geert Koops. 4. Het spel is nog niet ‘af’, zo benadrukte Dutch Pinball bij de presentatie. Dus de rulesheet blijft hier buiten beschouwing. Dat het een uitdagend spel wordt, dat is echter zeker. De eerste kennismaking maakte duidelijk dat er veel te genieten is voor de liefhebbers van variatie en flow. Veel lange schoten die vragen om precisie. Diverse ramps die niet eenvoudig te schieten zijn. De bowling alley is fun. Al bij al waren de baltijden op The Big Lebowksi ook bij de fanatieke wedstrijdspelers relatief kort. Uitdagend en dus was er veel drang om nogmaals een spel te starten...

2015: hET JAAR VAn DE WAARhEIDDe fabriek in Aalten is er klaar voor. Alle creaties en onderdelen waar door het team zo hard aan is gewerkt komen daar samen in het uiteindelijke product. Dat de kast er geweldig uitziet, dat hebben we allemaal tijdens het DPO Expo kunnen zien. Een heel fraai speelveld en mooi artwork.

De ‘testuren’ lieten ook zien dat er qua spel en qua betrouwbaarheid nog wat puntjes op de spreekwoordelijke i gezet moeten worden. Dat is ook precies wat het team gaat doen. Levering van kasten is voorzien vanaf het 3e kwartaal 2015. Als het eerder kan zullen ze het niet nalaten.

We checkten nog even bij mede eigenaar van Dutch Pinball, Jaap Nauta, die tevens de verantwoordelijkheid heeft voor de operationele zaken.

ontwerpen is leuk, maar we kennen jullie ook als echte flipperliefhebbers. Nu de kast speelklaar is: hoe is het om op je eigen ontwerp te spelen? Kan je daar wel van genieten? of denk je steeds: die post moet nog iets opzij, dat moet nog aangepast in de rulesheet etc.

De eerste keer op je “eigen” flipperkasten spelen is zo raar... Je bent er anderhalf jaar mee bezig en dan “doet ‘ie het” plotseling. Maar dat magische gevoel gaat snel over in een analyserende en 24 uur later ben je alleen maar aan het kijken of de bal onverwachte dingen doet. Komt hij terecht op plekken waar je dat niet wilt? Is de ramp wel helemaal goed? Is dat schot zoals we hem willen hebben? Is de kracht van de flipper goed etc. etc.Qua software zijn we daar nu nog niet mee bezig. Die is nog in pre-alpha fase maar ik ben bang dat ook hier het magische gevoel niet langer dan 24 uur zal bestaan.

Het mini speelveld van The Big Lebowski

Page 17: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Nu volgt de fase van productie. Die klus hebben jullie uitbesteed, maar ik kan me voorstellen dat je er toch bij wilt zijn. Vertel ‘ns, hoe gaat dat in zijn werk?

Er is wekelijks een formeel overleg gepland tussen ARA en ons. Daarnaast zijn Barry, Guus, Koen en/of ik regelmatig aanwezig in Aalten om ter plekke dingen te regelen. Voor Barry is Aalten 1 uur en een kwartier rijden, voor mij 2 en een half uur dus we maken wel behoorlijk veel kilometers.

Voorlopig weten jullie goed op schema te blijven. Dat is een prestatie van formaat. Dat betekent vooral ook dat jullie goed weten om te gaan met zaken die anders lopen dan gepland. Kun je één of meer voorbeelden geven van ‘fixes’ die je in de voorbije maanden deed?

Wij zijn op schema omdat we een fanatiek team van specialisten zijn. Ieder heeft in zijn gebied passie voor wat hij doet en zet zich voor 100% in. Daarnaast durven Barry en ik verantwoordelijkheid uit handen te geven aan de specialist. Dat levert een pro-actieve houding op waarmee je veel tijd kunt besparen.

Een mooi voorbeeld van een ‘fix’ is de subway. Tijdens de Expo in Chicago bleef de bal regelmatig hangen in een van de subways en haalde hij het niet tot de scoop. Je moest de kast dan wat schudden om hem toch daar te krijgen. Dat ziet er wat knullig uit maar hoort bij een prototype. Bezoekers van de Expo hebben dit gefilmd en op Youtube gezet. Mensen van ARA hebben deze

filmpjes gezien en hebben uit zichzelf een redesign van de subway gemaakt. Kijk, dat levert tijdwinst op!

Vorig jaar waren jullie een soort ‘verrassingsact’ op de pinball expo in chicago. Bij de editie in oktober van dit jaar waren jullie de ‘topact’ . met aandacht van de concullega’s, van de pers, van de flipperliefhebbers etc. We hebben jullie leren kennen als een team dat zijn zaakjes graag goed voorbereid. Hoe ‘managen’ jullie de zaken op dit punt?

We nemen het flipperen serieus en willen het beter doen dan de bestaande bedrijven. Wij zeggen niet voor niets: it’s a whole new game. Wat Dutch Pinball namelijk wil is het algemene niveau van flipperkasten en alles wat daar omheen is naar een hoger plan tillen. We integreren het thema optimaal in de graphics, de animaties en in de gameplay en zorgen ook dat onze marketing op een hoger peil is. Dát is wat Dutch Pinball anders maakt.

Op deze manier willen wij graag een bijdrage leveren aan de promotie van het flipperen in het algemeen. Meer mensen aan het flipperen. Dat is waar we voor gaan.

Na de fase van ontwerpen stonden de afgelopen maanden in het teken van het presenteren van het eindproduct. Nu gaan jullie binnenkort beginnen aan de serie productie van jullie ‘eerste’. Kun je iets vertellen over de plannen en tijdlijnen?

We zijn de prototypes aan het testen en gaan deze vervolgens industrialiseren. Dat houdt in dat je van ieder onderdeel gaat kijken of dat wel de juiste keuze is. Bijvoorbeeld schroeven: voor een proto maakt het niet uit als er bijv. 15 verschillende soorten schroeven zouden zijn gebruikt maar voor een productie machine wil je het liefst één type schroef gebruiken. Dat voorkomt fouten in de montage en zorgt ervoor dat iedere machine gelijk is. Nou is één type schroef natuurlijk onmogelijk maar je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik. We gaan vervolgens issue-lijsten bespreken en verbeteringen doorvoeren. Deze moeten uiteraard ook weer getest worden wat zomaar weer een paar weken kost. Voorlopig hebben we dus nog genoeg te doen maar we rekenen er nog steeds op dat we de eerste machines kunnen leveren in Q2 2015.

In de volgende aflevering gaan we een kijkje nemen in de fabriek...

De (ongevouwen) nieuwe subway

Page 18: 2014 - 04 - Spinner Magazine
Page 19: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Een serieuze flipperkast van Nederlandse bodem hoort in het nieuwe clubhuis van de NFV. Maar het bestuur heeft in al zijn wijsheid besloten om eerst de noodzakelijkheden op orde te hebben en dan pas naar luxe te kijken. Maar het kriebelt. Dat zie je als je op het NFV Forum kijkt, dat zie je als je op Pinside kijkt, dat voel je als je de presentatie van Dutch Pinball in Utrecht en op de Chicago Expo en DPO EXPO 2014 bekijkt.

Om dit te bereiken heb ik een TBL buyers-club opgericht:

• Deelname kost in beginsel 100 euro. Meer mag, en voor minder wordt de neus ook niet opgehaald.

• Toezeggingen kunnen gedaan worden op het NFV forum of via e-mail: [email protected] Geld hoeft pas betaald te worden als de financiering rond is.

• Wat krijg je? Dank en roem, een vermelding in de Spinner en misschien (moet ik nog overleggen) een naamsvermelding op een plakkaat.

• Als ik meer doneer, krijg ik dan een silver / platinum elite vermelding? Nee. Wel meer dank.

Het is dus een beetje zoals crowdfunding, maar niet met die verschillende niveau’s.

Als het doel bereikt is, en de kast naar het clubhuis komt. zal een “unboxing” event plaatsvinden in het clubhuis waarvoor alle leden van de TBL buyers-club worden uitgenodigd.

Tot nu toe is 2000 euro toegezegd, grof gezegd 25%.

TUSSENSTAND: 2000

Laurens Linssen: 100Rob Capel: 250Ben Boogaard: 100Quint van Kessel: 100Tom Vis: 125Bas Vis: 125Nils de Kleine: 100Roel van der Kreeft: 100Frank Douwenga: 100Roger Wijnands: 100Anonieme gever: 50Jeroen Dekker: 100Omar Bounoun: 250Jaap Valent: 100Rens Hooijmaijers: 100Walter van der Rijt: 100Ruud Wouters: 100

Help mee TBL naar Veenendaal te krijgen en zeg een donatie toe!

TBL voor de nFV?

LAUREnS LInSSEn

Page 20: 2014 - 04 - Spinner Magazine

gERARD VAn DE SAnDEn

Steve Ritchie; The Master of Flow, vertaald in het Nederlands komen we uit bij de Meester van de vloeiende beweging. En ik maar denken dat het gaat over een bal zo vloeiend mo-gelijk over het speelveld zien te krijgen. Maar vloeiende beweging gaat in mijn beleving heel erg anders over. In het komende epistel (een schrijven gericht aan een groep mensen) hierover mijn bevindingen.

Blablabla, Maanden van voorbereiding. Onzekerheid of het wel een succes zal worden. Maar dat soort info past beter in een redactioneel stukje. Laten we daarom over-gaan naar iets wat ik echt leuk vind om te vertellen.

VRIJDAg 30 OKTOBERSteve Ritchie landt vroeg in de ochtend. Zo vroeg dat het inbrekersgilde aftaait en de bouwvakkers hun eerste bak koffie halen bij de vele tankstations die ons land rijk is.

Nu sta ikzelf normaal gesproken ook op een willekeu-rige vrijdag tussen diezelfde bouwvakkers maar vandaag klopt er iets niet. Gewassen, geschoren, gel, schone kle-ren en een zak vol twijfels of ik wel de juiste man ben om de grote serieuze Steve een weekend lang te vermaken.Vrienden Sascha, Dieter en Rob bereid gevonden om in het geval ik gastheer blokkade krijgt deze taak van mij over te nemen. In de schemering hebben wij ons verza-meld bij de arrivals om onze VIP binnen te halen. Na een echte Hollandse Starbucks koffie en de nodige plichtple-gingen zoals uitwisselen van voornamen vertrekken wij richting Amsterdam om onze eerste stop te maken in het RIJKSMUSEUM.

“Een voor allen, allen voor een”De 3 Musketiers Aramis (Sascha), Athos (Dieter) en Por-thos ( Rob ) staan mij (D’Artagnan) bij om de Koning met hun leven te beschermen van alle ondeugdelijke invloe-den die Amsterdam herbergt, zoals „skinny long legged woman on bicycles”. Aangekomen bij het Rijks, linea recta maar de Nachtwacht gelopen en daar het eerste fotomoment. Dat werd een foto om ingelijst te worden.Passie in de ogen van het gezelschap, vakmanschap op de achtergrond en in het stralende middenpunt een man die beide eigenschappen bezit, passie en vakmanschap.

Het ijs is gebroken en Steve wordt losser en losser en de eerste grappen en grollen gaan al van mond tot mond.Maar Steve is tussen alle leuke momenten in toch ook vaak zeer geïnteresseerd in onze „Oude Meesters”. Amerika heeft maar een matige geschiedenis en valt vaak terug op films en sport om hun trots te tonen. Bij het Melkmeisje zie ik dan ook een gezonde dosis jaloezie in de ogen van Steve. Zelf was ik nog nooit in het Rijks geweest maar ook ik ben ben onder de indruk. Schanda-lig eigenlijk dat je pas naar zoiets toegaat als je een bui-tenlandse gast op bezoek heb. Maar ik was ook pas 35

Ik geloof dat ik Steve Ritch zie

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 21: 2014 - 04 - Spinner Magazine

toen ik voor het eerst de Euromast bezocht, best raar als geboren Rotterdammer. Ik verdenk Steve ervan dat hij nog nooit bij de „Bean” is geweest in Chicago.

Na het aanschouwen van een schilderij met kleurrijke kreeften zeg ik vol bewondering tegen Steve hoe mooi die kleuren bewaard zijn de afgelopen eeuwen, Steve zegt dat hij er alleen maar honger van krijgt. Van serieus doen krijg ik altijd de kriebels als dit langer dan twee uur duurt en we hebben nog wel wat te zien in Amsterdam, op naar het I AMSTERDAM monument.

Als je goed op de foto kijkt dan zie je op de gezichten dat het ontwerp team van deze dag al een stuk relaxter is.

Na een kruip-door-sluip-door route met de auto dwars door hartje Amsterdam komen we aan bij BOOM CHI-CAGO, een comedy club waar eigenaar Andrew (groot Ritchie fan en geboren Amerikaan) ons opwacht voor een vloeibare versnapering. Dieter (exploitant) heeft in Boom Chicago 2 flipperkasten staan, een Termina-tor 2 en een Star Trek Pro. Een toevalligheid die je niet van te voren kan bedenken. Andrew vertelt honderduit over zijn flipper-Chicago-Steve liefde. Omdat Steve en Andrew een klik hebben wordt Andrew ter plekke door mij gevraagd om de weggevallen Gary Flower te vervan-gen tijdens de Expo. Uiteraard worden de translites even uit de kast gehaald en voorzien van een handtekening (gaat dat zien met eigen ogen).

21NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 22: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Tijdens de lunch bij de Italiaan aan de overkant van de straat geniet een ieder van zijn eigen keuze, de een is aan een stevig Diner toe aangezien het aan de andere kant van de oceaan daar wel tijd voor is en de ander was door het vroege opstaan nog aan ontbijt toe. Voor bier maakt het overigens niet uit welke tijd het waar is ter wereld. Andrew vraagt een moment stilte aan om iets voor te dra-gen aan Steve. Iemand die al meer dan 20 jaar een come-dyclub heeft is hier wel mee vertrouwd. Steve krijgt een echte ROAST voor zijn kiezen (een Roast is iets of iemand afzeiken op een leuke manier) Elke kast die Steve ooit gemaakt heeft wordt met de grond gelijk gemaakt maar met de kunst om toch een lach en respect te behouden.

De middag vordert net zo snel als Steve inkakt van zijn jetlag, tijd om Richting Drunen te rijden. Sascha en Rob worden gedropt bij het Centraal Station. Hoe moe Ste-ve ook is, voor al die Hollandse fietsende vrouwen met bovenbenen a la Ireen Wust houdt hij graag even zijn ogen open. Met een slapende Dieter op de achterbank en een wegtrekkende toerist naast mij rijden we het Hol-landse wegennet op. It’s only a one hour drive Steve, Drunen is immers near Amsterdam. We moeten het ze niet moeilijker maken dan het al is.

ik probeer ook altijd de verschillen en overeenkomsten te vertellen tussen onze Sinterklaas en hun Santa Claus, maar vaak haken ze dan af. Maar geprobeerd heb ik het toch, je moet immers toch wat te vertellen hebben. Aan-gezien ik geen flipper magazine hoef te vullen kunnen mijn vragen ook over alledaagse dingen gaan. Maar ook Steve is zeer geïnteresseerd in het Hollandse landschap. waarom zijn alle geluidswallen langs de snelweg behalve functioneel ook nog eens zeer de moeite waard om te aanschouwen? Because we are world Champion in thro-wing money over the balk, vertel ik hem.

Auto’s kijken vindt de Meester ook zeer leuk om te doen, een liefhebber in heart and kidneys. Na Dieter halver-wege te hebben afgegooid komen we laat in de middag aan in het land van waar Ooit vorig jaar ook al een Dutch Pinball Open gehouden werd. Een snelle stop bij de plaatselijke slijterij om wat “liquor” te halen die gebruikt zal gaan worden om moed in te drinken vermoed ik. Want Steve heeft werkelijk geen idee wat hem te wach-ten staat dit weekend.

Bij het hotel aangekomen frist Steve zich even op en gaan we richting de Voorste Venne. Wat ik heel knap vind is dat hij zeker bij de eerste 20 personen die ik hem voor-stel persé de namen goed wil uitspreken. Wat best lastig is met al die Nederlandse namen. Bij de rondleiding laat ik hem de bioscoopzaal zien waar de seminars gehouden zullen worden. Of het Amerikaanse beleefdheid is of uit de grond van zijn hart komt weet ik niet maar Steve vindt dit de allermooiste ruimte waar hij ooit gestaan heeft. Althans zal gaan staan. Voor mij was het ook een lange dag en na de hele dag in een andere taal denken is lastig om dan soms de juiste zinsbouw te vinden.

Na zijn goedkeuring te hebben gegeven taaien we af naar Plein 13 om even decadent te dineren op kosten van de NFV. Wat schetst mijn verbazing: Ad Jonker zit daar helemaal alleen te tafelen. Omdat ik dat niet kan aanzien nodig ik Ad uit om deel te nemen aan ons Diner. Ad en Steve gaan way back en dat geeft mij even de kans om beide grootheden binnen hun eigen vakgebied te aan-schouwen. Soms is het gewoon net zo leuk om te luis-teren dan om deel te nemen aan een gesprek. De wild-schotel van Steve, de Steak van Ad en de Gamba’s van mij worden keurig verorberd. Hoewel de avond voor mij nog jong is haakt Steve af en vertrekt richting hotelkamer. Voor mij wordt het een avond van kasten opbouwen, klessebessen en afsluiten in het plaatselijke feestcafé.

22 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 23: 2014 - 04 - Spinner Magazine

zATERDAg 1 nOVEmBERGrote dag voor de boeg. Maanden van voorbereiding, zal het wel een succes worden. euh….Tijd om Steve los te laten in de mengelmoes van flipper malloten. Ikzelf heb een enorm druk programma voor de boeg en Steve vermaakt zich ook vast wel. Mocht hij zich wel vervelen dan kan hij altijd nog op één van zijn eigen creaties gaan spelen. Op de Hyperball na is het gelukt om alle kasten die de meester ooit heeft gemaakt bin-nen de muren van de Voorste Venne op te stellen.

Het eerste wat voor mij op het programma staat is de body-paint act in ontvangst te nemen en een plek aan te wijzen. Bij de start daarvan wel nog even Steve erbij gehaald. Kan dit ook in Amerika? De glimlach zegt genoeg.

De rest van de ochtend loop ik de benen uit mijn lijf, praat mij een slag in de rondte en observeer ik alles als een tra-jectcontrole op de A2. Een mooi moment is als ik buiten wat speelvelden in ontvangst neem van Ruud Kooij, waar ik tegelijk op de schouders word getikt door Jan Izaks. Op zich niets bijzonders maar een jaar daarvoor ben ik met een idee naar het bestuur toe gestapt en heb daar let-terlijk gezegd: “Wat moeten we anders doen bij een DPO om mannen als Ruud Kooij, Jan Izaks en Richard Baan over de streep te trekken om toch langs te komen?” Aan-gezien ik Richard die middag ook voorbij heb zien schuife-len denk ik dat de ideeën geslaagd waren.

‘s Middags mag ik de seminars openen, dit wilde ik graag doen maar dan wel op een ludieke manier. Geluk-kig waren Rob, Ben en Dieter net zo enthousiast al ik ( dat heeft wel wat overredingskracht gekost, bij Rob en

Dieter dan, Ben was om na een biertje). Geen idee of men de grap snapte maar soms valt een kwartje niet altijd zo dat het ook een credit oplevert.

Goed om te zien dat alle seminars druk bezocht worden. Timeshock!, The Big Lebowski, The Hobbit met Jack (JJP) en JP de Win en als afsluiter Steve Ritchie.

Na de laatste woorden van Steve krijgt hij een staan-de ovatie. Omdat ik op de eerste rij zit kan ik goed zijn gezicht zien. En geloof het of niet maar ik denk niet dat hij ooit zo’n seminar heeft beleefd. Bij mij stond het kip-penvel op mijn armen na het zien van wat die staande ovatie deed met de meester.

23NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 24: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Na afloop volgt er een handtekeningen sessie van Ste-ve. Rijen dik, echte, echte vrienden die onder hun armen posters, flyers, translites, AC/DC bells, No Fear skulls of andere items waar Steve ooit aan gewerkt heeft hebben en deze willen laten signeren. Omdat ik van een geintje hou en ik Steve inmiddels heb kunnen doorgronden dat hij van hetzelfde hout gesneden is sluit ik ook aan in de rij. Als het mijn beurt is duw ik hem een Monopoly translite onder zijn neus en laat het signeren met de tekst “To my good friend, Gerard”. De grap is dat de Monopoly niet zijn werk is maar dat van Pat Lawlor. Als je dit dan weer niet snapt ligt dit blad wellicht bij de tandarts te lezen en vind ik het al heel knap dat je zover gekomen bent.

Hoogtepunt voor mij deze avond is de Meat & Greet. Steve over laten komen is een leuk idee maar het moet ook betaald worden. En door met 20 sponsors een hapje te gaan eten is dat gat goed dichtgetimmerd. Hiervoor had ik een kleine speech voorbereid maar een woord-grap blijkt niet zo makkelijk vertaald te kunnen worden. Zelfs met zoveel taalkennis binnen de groep was het nog even vissen naar een oplossing maar het mocht niet baten. “Dames en Heren. we beginnen om 19.00 uur met een warm buffet, om 19.30 hebben we een lauw buffet, en om 20.00 uur een koud buffet”. De avond is zeer geslaagd en bij iedere gang rouleert de groep zodat iedereen een „taste of Steve” te proeven krijgt.Veel persoonlijke vrienden zijn er die avond bij, tegen Sascha moet je dat soort dingen niet zeggen dat je veel bekende gezichten heb gezien die avond. De bijpassen-de (bewerkte) groepsfoto die gemaakt werd deed bij mij dan ook een klein beetje urine ontsnappen.

zOnDAg 2 nOVEmBERNormaal zou ik beginnen te vertellen over de zondag als het ontbijt geserveerd zou worden maar aangezien deze dag een wat rustiger karakter heeft en er gewoonweg wat minder te vertellen valt begin ik dit stuk om klok-slag 00.00. Na het eind van de eerste DPO dag is het gebruikelijk dat vele Belgen en Ollanders samenkomen in een gelegenheid waar drank en muziek is. Ditmaal was dat weer dat feestcafé van de avond ervoor en het jaar ervoor. Tot mijn verbazing hebben de Belgen Steve op sleeptouw genomen en staat onze held daar mid-den in het feestgebruis met zijn telefoon met iedereen te communiceren. De ene tekst op zijn telefoon is nog hila-rischer dan de andere, zo krijgt Huub (19 jaar) te lezen of hij niet zo gearresteerd gaat worden, drinken under 21 is a crime.

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 25: 2014 - 04 - Spinner Magazine

De mooiste is wellicht “You European guys know how to party” maar het bier en de sterke drank vloeit rijkelijk. En als het door ons aangevraagde vijf minuten jaren 90 hakken moment komt kijkt Steve zijn ogen uit. Maar hij laat zich niet kennen en binnen een paar minuten hakt de grote Steve Ritchie gewoon met ons mee. Dat is een moment in mijn leven die ik niet snel zal vergeten.

Diep in de nacht is er bij vele Hollanders nog animo voor een broodje schaap en we laten Steve alleen met de Bel-gen. En dat was maar goed ook wat ik begrepen had. Want wie anders dan die super vriendelijke Belgen kun-nen iemand met de grootse zorg naar zijn hotelkamer begeleiden.

Een paar uur slaap en het is weer over tot de orde van de dag. Steve slaapt zijn roes goed uit en komt rond het middaguur weer op de Voorste Venne. Nu moet hij toch ook nog even op de Matrix spelen vind ik. Hij is vol lof, alleen “If I can give you one suggestion, why are there so many green lights?” Het antwoord van mij blijft uit.

Met Steve aan de hand een ronde gedaan en hier en daar bij eigenaren hun kast laten signeren, de Star Trek LE en de AC/DC BIB van Ministry of Pinball worden keurig gesigneerd. Ook de Stellar Wars van Frank Douwenga is aan de beurt. In de middag mag ik namens de werkgroep DPO een kado aanbieden aan Steve, een “hoe kan het ook anders” paar klompen met het DPO EXPO logo erop. En natuurlijk moet hij die even passen. Lastig om mee te nemen maar met alle merchandise die hij verkocht heeft is er best nog wel een plekje over in zijn koffer.

De dag vliegt om en na de prijsuitreiking heb ik niets meer vernomen van Steve die avond. Na het afbouwen ben ik huiswaarts gegaan en heb vol trots en enthousi-asme mijn vrouw verteld over het meest geweldige flip-per weekend in mijn leven.

mAAnDAg 3 nOVEmBERVroeg uit de veren. Wie A zegt moet ook B zeggen. Voor dag en douw weer aangekomen bij het hotel om Steve op te halen en naar Schiphol te brengen. Een snel ontbijt en achteraan sluiten in de file.

Tijdens de terugrit veel te bespreken. Zelfs wat din-gen die niet gedeeld mogen worden maar helaas geen wereldschokkend nieuws zoals een nieuwe titel. Steve was onder de indruk van het weekend en heeft ons in zijn hart gesloten.

Moeten we hem volgend jaar weer vragen?

Ik vind het best, maar dan wel graag alleen als ik ook de bekeuringen vergoed krijg want na een paar weken lagen er mooi twee bekeuringen te wachten en dat alleen omdat ik wilde dat Steve niet zijn vlucht zou missen.

Iedereen bedankt die dit mogelijk heeft gemaakt (-;

25NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 26: 2014 - 04 - Spinner Magazine

At Atari, Steve’s interest in games began soaring.

He made Airborne Avenger.It was like pinball, only boring

Superman was better and Steve developed his golden glow.

He said yes to Williams and moved to Chicago

Then came Flash, the game drawn on a cocktail napkin.

Speed, flashers, background music, Steve was first to make that happen

It sold 20 thousand units, a huge number way back then.

You see, Steve peaked early, never to beat that record again

When you have a hit, Why would you change course?

Steve made a worse version of Flashand called it Stellar Wars

Firepower brought us multiballThis game was not mundane.

With another Ritchie trademark:Balls that like to drain

Then Black Night, no The Black nightGoodbye to the ball you wave.

Then Steve himself will laugh at you...As you miss the Magna Save

Then came hyperball, something we had not seen prior.

And if you’ve never ever played one,It’s just like Rapid Fire

You shot tiny balls real fast It was loud and went berserk.

It’s hard to describe it well,because it didn’t really work.

Then high Speed changed the game:music, plot, and jackpots ’r here to stay.

‘Based on a true story’but Steve did not get away

‘504, This is dispatch. He what?’ ‘Steve Ritchie didn’t get away.

F14 Tomcat kept the speed up and gave some epilepsy.

Rollergames said ‘Don’t Flip!’then tried to sell us Pepsi

Black Knight 2000First wizard mode was here, no doubt.From now on, wives hear pinball stories

that they don’t care about

high Speed 2 and T2More games… for the boys.

With superchargers, guns and cannons,they were filled with Ritchie toys

The man Does not Do CuteBy Andrew Moskos, Boom Chicago, Amsterdam, October 31, 2014

Then Star Trek: The next generationSteve is the King of Flow.

And if you’ve played that game, Steve’s also King of the Outhole

With missions, modes, and ramps...quadrants alpha, gamma, beta.

And if you collect the artifacts for the Final Frontier then...‘Thank you Mr. Data’

no Fear and T3 were funfor experts and beginners.

Then came Poker Tour and Elvis. Well… They can’t all be winners!

AC/DC was for aging rockers,past their days, hotel room trashing.

Good music, good shots, Good fun…But stop the lights from flashing!

Let’s skip to now and to the end of this love letter.

Steve made a second Star Trek game.Software update makes it even better

Klingon Multiball, Vengence ship, Koba-yashi Maru keeps you pumping.

The skill shot is really skill!And blue targets now do something!

Star Trek’s the best pinball in years.(Wizard of Oz gets a salute)

It’s hard to beat Steve RitchieThe man does not do cute!

Page 27: 2014 - 04 - Spinner Magazine
Page 28: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Zowel voor Winfred als voor mij is de reis naar de Pin-ball Expo te Chicago de eerste keer en we vielen met de neus in de boter. Het blijkt nl. het 30 jarige jubileum van deze Expo te zijn en men belooft dat het de groot-ste beurs ooit wordt. Tevens lanceert Dutch Pinball hun eerste nieuwe kast, The Big Lebowski Pinball (TBL), in combinatie met VIP parties tot laat in de nacht. Wat VIP-tickets geregeld dus... (Barry: nogmaals bedankt!): we zijn er klaar voor.

Na 6 maanden wachten is het dan zover, 15 oktober vlie-gen we naar Chicago. Pikken daar de huurauto op en

arriveren halverwege de middag in het Westin hotel in Wheeling, waar ook de beurs wordt gehouden.

De negen uur tijdsverschil werkt mooi in ons voordeel. We kunnen gelijk rondkijken hoe de opbouw in zijn werk gaat en inschrijven. We wisten dat het een Nederlands onderonsje zou gaan worden (in totaal 27 Nederlanders aanwezig!) en kwamen al gelijk de mannen van Silver Castle Pinball (Timeshock!) tegen in de lobby.

Bij de inschrijving (USD 180,- pp maar liefst, dan is DPO Expo met € 25,- toch een stuk goedkoper) wordt ook het seminar programma uitgereikt. Een aantal leuke onder-werpen. Meest bijzonder voor ons als Nederlander zijn natuurlijk de seminars van Pinside, Dutch Pinball en Sil-ver Castle Pinball. Maar een seminar bijwonen van Jersey ‘Jack’ Guarnieri of Gary Stern lijkt ons ook niet verkeerd.

Eerst ’s avonds maar eens gaan eten met Robin en zijn broer Martijn van Pinside. Geheel in Amerikaanse stijl, een hamburger. De mannen zijn al een paar dagen in de States, die hebben er al een paar op. Robin wil nu eens gezonder eten, dus vraagt om extra sla. Hij krijgt inder-daad één blaadje extra...

Daarna geflipperd in de Free Play area. Ik schat dat er een 60 tot 70 flippers al opgesteld stonden. Het werden er later wat meer. Hieronder diverse nieuwere titels zoals Mustang LE, Star Trek LE, The Walking Dead maar ook veel solid state en EM-ers. Kortom, voor elk wat wils.

Pinball Expo ChicagoWe schrijven april 2014. Ja, en dan zegt Winfred tijdens een autorit onderweg naar Min-istry of Pinball: ‘We doen het, we gaan gewoon naar Chicago!’. Ik riep nl. al jaren in Drunen: ‘Als er iemand naar Chicago wil, ik ga mee!’. En daar sta je dan met je grote mond. Je kunt natuurlijk maar 1 ding doen: let’s go to Chicago!

REnS hOOIJmAIJERS

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 29: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Deze ruimte bleef de hele nacht open. Dus, als je om 03.00 uur wegens een jetlag wakker wordt: je hoeft je niet te vervelen.

De volgende ochtend is het om 9.00u verzamelen voor de Stern fabriekstour. Bij het instappen volgt er een domper op het plezier. Voor het allereerst is het nl. ver-boden om foto’s te maken in de fabriek. Het is trouwens wel de laatste keer dat er Pinball Expo Tours bij deze Stern-fabriek komen. Volgend jaar verhuizen ze naar een nieuwe fabriek (3x zo groot als de huidige).

Helaas dus geen foto’s van hoe het er daar aan toe gaat. Maar ik kan je vertellen dat er heel wat komt kijken bij het maken van een flipperkast. Talloze onderdelen op de juiste plaats, veel laag geschoolde arbeiders. Logistiek ook een hele uitdaging zeg ik je. Gelukkig mochten we later in de week bij Jersey Jack Pinball wel foto’s maken. Dus een indruk hoe het er in een flipperfabriek aan toe gaat, krijg je in een ander artikel. Rond lunchtijd weer terug in het hotel. De beurszaal wordt dan opgebouwd en mag officieel nog niet betre-

den worden. Dan maar wat flipperen. Toch wel apart, in de hotellobby staat dan gewoon een Big Bang Bar. Of het niets is.

In de avond maken we ons op voor een van de eerste seminars, die van Dutch Pinball (DP). Het wordt één van de drukst bezochte seminars van de Expo. TBL is duide-lijk een thema dat aanslaat in Amerika. En die Amerika-nen zijn reuze benieuwd hoe die Hollanders zo snel hun eerste kast hebben gebouwd. Als de TBL naar binnen wordt gereden krijgt het team van DP zelfs een staande ovatie. Vervolgens neemt marketingman Phil het woord en volgt er een show waar nog veel over gepraat wordt. Het gaat namelijk redelijk in de stijl van de film en daarin komt het woord f*ck veelvuldig voor. Daar is niet ieder-een zo van gecharmeerd... Al met al was het een zeer geslaagd seminar. Dutch Pin-ball had ook een grote beursstand (alleen die van Stern/Marco Specialties was groter) en met de VIP-parties was DP hét onderwerp van gesprek op de beurs. The talk of the town, zoals ze dat in het Engels zo mooi kunnen zeggen. Kopers van een TBL en bekende ‘flippermen-

sen’ waren nl. uitgenodigd op een VIP-party. Deze wer-den op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht georga-niseerd. Na sluiting van de beurs werden dan drie TBL’s opgesteld in een penthouse op de 15e verdieping van het Westin. Er werden White Russians uitgedeeld door gepast geklede dames en zelfs ‘onze’ Gerard liep er ver-kleed rond als ‘The Dude’. Dit was nog nooit vertoond en zorgde voor veel enthousiaste reacties onder flippe-raars. De DP stand was dan ook veruit de drukst bezoch-te stand van Expo.

Later op donderdagavond volgt een seminar van Jack Jer-sey Pinball. Eindelijk eens een kans om Jack Guarnieri in actie te zien. Wat volgt is een gelikte Amerikaanse speech waarin The Hobbit wordt onthuld. Ook onze Jean-Paul de Win is hierbij aanwezig, als ontwerper van het speelveld en de animaties. Het spel zelf viel nog niet bij iedereen in

29NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 30: 2014 - 04 - Spinner Magazine

de smaak, maar de animaties op het scherm zijn werkelijk van het allerhoogste niveau. Voor de rest werd duidelijk benadrukt dat het een prototype is. Bij het lezen van dit artikel zal er ondertussen al meer bekend zijn over het eindresultaat. Wat ik persoonlijk verder vond opvallen is de kleine stand die JJP had (één Wizard of Oz en één Hob-bit) en dat Jack er vaak niet was.

Vrijdag overdag was de beurs gesloten. Echter, leveran-cier Pinball Life geeft dan een party. Dus in de auto en er naar toe (ca. 45 minuten rijden). Pinball Life had recent het buurpand erbij genomen en zo de ruimte verdub-

beld. Er stonden meer dan 30 flippers, waaronder een aantal bijzondere exemplaren (zoals o.a America’s Most Haunted van Spooky Pinball en Dutch Pinball had een TBL neergezet).

Steve Ritchie liep er ook binnen en daar hebben we nog een potje tegen geflipperd. Op een gloednieuwe The Walking Dead (TWD). Deze was helemaal gepimpt door Pinball Refinery. Ook bijzonder was een flipperkast waar-van de biertap geactiveerd werd, bij het behalen van een bepaalde score. Ideale combi: flipperen en bier.... Al met

al absoluut de moeite waard om de vrijdagmiddag door te brengen. Ook was er de gelegenheid om onderdelen te kopen, maar daar moest je wel voor in een lange rij gaan staan.

Na terugkomst in het hotel, weer op naar de seminars. Eerst Pinside door onze eigen Robin en Martijn van Mourik. Toch mooi dat ‘s werelds grootste flipperfo-rum wordt gerund door Nederlanders. Robin had zijn moderators verzameld en vertelde over het ontstaan van Pinside, bezoekersaantallen etc. De meerderheid van de bezoekers komt uit Amerika. Elke moderator vertelde

iets over zijn functie; dat het niet altijd meevalt en dat ook een moderator een mens is. Kortom, leuk om zo wat meer te leren over Pinside. Verder op de avond had Stern zijn ‘firesite’ chat en betrad Gary Stern het podium. Gary had het over de relatie tussen alcohol en flipperen, ‘bars’ dus. Voor Stern zijn bar-operators nog steeds de belangrijkste lokaties voor exploitatie. Achter in de zaal werden een aantal TWD’s opgesteld en na afloop van het seminar kon er natuurlijk een wedstrijdje geflipperd worden. Daarnaast zat het complete TWD-team klaar voor een signeersessie.

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 31: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Na dit praatje werd het tijd om de beursvloer eens wat verder te verkennen, deze was nu pas voor het eerst offi-cieel open namelijk. We hadden ons van tevoren meer voorgesteld van de beursvloer zelf. Oftewel dat er meer standhouders zou-den zijn met onderdelen e.d.... Ja, ze waren er wel, maar slechts in beperkte mate. Daar hoef je dus niet voor naar Chicago te gaan. Wel stonden er een aantal bijzondere flippers opgesteld variërend van Heighway Pinball (pro-to Full Throttle) tot ‘boutique pins’ zoals Predator, Buffy the Vampire slayer, Kruger Family, P3’s Lexy Lightspeed-

Galaxy Girl, etc.. Kortom, nog altijd leuk, we hadden ons het alleen groter voorgesteld.

Buiten de beursvloer waren er twee wedstrijden gaande, één op DMD-kasten en één op Classic games. Hoofd-prijs was een Stern flipperkast. Er waren toch veel wed-strijdspelers op af gekomen, zoals onze ‘eigen’ Roy Wils, Cayle George, Zach & Josh Sharpe, Bowen Kerins, etc.. Niet de minsten dus.

Op zaterdag was het seminar programma nog niet over en stond er weer een Nederlandse bijdrage op het pro-gramma: Timeshock!. Er ontrolde zich een verhaal van de uitdaging om een digitale flipperkast om te zetten in een ‘echte’ flipperkast. Wellicht handig dat je zelf geen spelregels hoeft te bedenken. Maar een maker van een virtuele flipperkast hoeft zich niet druk te maken of iets mechanisch ook haalbaar is. Dat zorgt regelmatig voor een uitdaging. Het werk vordert echter gestaag en het doel is om op Pinball Expo 2015 een werkend prototy-pe te laten zien. Zaterdag verder nog wat geflipperd en weer afgesloten bij de TBL Party.

Kortom: we hadden een fantastische tijd in Chicago. Mooie flippers, leuke mensen, ‘flippergoden’ die je zomaar op de gang tegenkomt en zeer benaderbaar zijn! Na wat sightseeing in downtown Chicago op zon-dag, op weg naar het vliegveld nog even langs Barcade Logan. Nog even flipperen dus.... en dan op weg naar New York. Flipperen en naar Jersey Jack Pinball...

En Restaurant Twin Peaks zat tegenover ons hotel. Lek-ker dichtbij dus. En ja, er waren daar bijzondere serveer-sters. Popbumpers noemen ze dat.

31NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 32: 2014 - 04 - Spinner Magazine

De aankondiging van de seminars deed Gerard van de Sanden geheel in stijl verkleed als de ‘Dude’ uit de cult-film The Big Lebowski met Ben Boogaard als Walter, Rob Capel als Donny en Dieter van Es als Jesus. Prachtig om te zien en vol met humor zoals we ze kennen. Beelden zeggen soms meer dan heel veel woorden...

Als eerste was Silver Castle Pinball aan beurt. Pieter van Leijen sprak namens het team over hoe het is om van een virtuele flipper zoals TimeShock! een echt tastbare flip-per te maken. Aan de hand van een aantal voorbeelden legde hij de zaal uit wat daar allemaal bij komt kijken. Vervolgens kwam de originele bedenker van de com-puterversie, Adrian Barrit, aan het woord. Hij vertelde onder andere dat hij nog steeds heel blij was met het succes en de waardering voor de creatie van zijn team (er zijn van het computerspel ca. 3 miljoen kopieën ver-

Seminars DPO Expo 2014REnS hOOIJmAIJERS

Een belangrijk verschil in vergelijking met eerdere edities van het DPO was de toevoeging van een heus seminar programma. En als je zoiets doet moet je het goed doen. We waren als organisatie team oprecht trots op de ‘line up’. Daarin zaten namelijk niet alleen onze ‘eigen’ Dutch Pinball en Silver Castle Pinball maar ook eregast Steve Ritchie. Als kers op de taart kreeg ‘onze’ Jean-Paul de Win bij zijn presentatie gezelschap van Jack Guarnieri van Jack Jersey Pinball.

Bezoek de seminarsJoin our seminars

12.25 Intro Gerard van de Sanden

12.30 Silver Castle Pinball

Timeshock!

13.30Dutch PinballThe making of The Big Lebowski

14.45Jean-Paul de Win

Artwork & animaties voor The Hobbit

15.45Steve Ritchie – 40 years making Pinball (engelstalig), moderator: Gary Flower

17.00Handtekening sessie met

Steve Ritchie

Zaterdag 1 novemberLocatie: Theatherzaal

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 33: 2014 - 04 - Spinner Magazine

kocht!). Oorspronkelijk was het plan om van Star Trek: The Next Generation een virtuele versie te maken. Toen dat niet doorging was de gedachte om dan maar een eigen virtuele flipper te ontwerpen. Doel was wel om zo realistisch mogelijk te zijn waarvan Silver Castle nu profi-teert. Adrian deed een leuke Q & A met de zaal.

Vervolgens kreeg Jaap Nauta van Dutch Pinball de micro-foon. Origineel was gepland dat Phil deze speech zou geven maar die was helaas net wegens ziekte naar huis gegaan. Jaap moest dus enigszins onvoorbereid het podium op. Jaap omschreef het ontstaan van het idee om een flipper te gaan maken samen met Barry. Verder moest ook getest worden of het bedachte thema, The Big Lebowski, wel aan zou slaan cq verkoop potentieel bezat. Vandaar de aparte marketing campagne met een

1 en 2 november 2014

DPO_EXPO_2014_liggend.pdf 1 10-03-14 13:03

mysterieuze flipper die onthuld werd na 60 dagen. Bij >250 ingeschreven e-mailadressen zou de conclusie zijn dat er interesse in het thema was. Drie dagen later had-den ze er meer dan 1000 !

De ervaring opgedaan met Bride of Pinbot 2.0 had het Dutch Pinball team verder geleerd hoe regels te beden-ken, animaties te maken, geluiden en effecten te pro-grammeren, etc.. De hiermee opgedane ervaring wordt nu ingezet om de The Big Lebowski vakkundig te maken. Het assemblagedeel wordt gedaan door een partner, een apparatenfabriek in de Achterhoek. Momenteel heeft Dutch Pinball 5 prototypes van de The Big Lebows-ki, drie in Amerika (te zien op de Pinball Expo) en twee in Europa. Die twee waren op het DPO Expo voor het eerst in Europa te spelen.

33NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 34: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Vervolgens was Jean-Paul de Win aan de beurt. Hij was bij The Wizard of Oz verantwoordelijk voor de scherm animaties. Bij The Hobbit is dit uitgebreid naar ook design van het speelveld. JP ging gedetailleerd in op hoe de animaties op The Hobbit tot stand zijn gekomen, hoe ze geëvolueerd zijn vanuit The Wizard of Oz en welke restricties een licentie ook met zich mee brengt. Niet alles wat leuk is voor de flipperaar mag namelijk van de licentiehouder.

Vervolgens nam Jack het over. Hij zette uiteen hoe The Wizard of Oz een nieuw publiek aantrekt waaronder vrouwen. Het thema is hiervoor dan ook zeer geschikt. Ver-der benadrukte Jack dat de The Hobbit die op de DPO Expo aanwezig was een prototype is en dat alle feedback ten har-te wordt genomen om tot een eind ontwerp te komen. Beoordeel de The Hobbit dus nog niet, wacht het uiteindelijke ontwerp af was de bood-schap. Of beter nog: geef input aan het ontwerp-team!

Als afsluiter van het seminar deel kwam vervolgens Steve Ritchie op het podium. Steve kreeg een zeer warm ont-haal bij opkomst en de volste zaal van alle speeches. Ste-ve gaf een ‘fototoer’ door de Stern fabriek waarin veel mensen werden voorgesteld en Steven vertelde welke rol ze hadden binnen de fabriek. Dit werd met behoorlijk veel humor doorspekt en was leuk om te volgen.

34 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 35: 2014 - 04 - Spinner Magazine

1 en 2 november 2014

DPO_EXPO_2014_liggend.pdf 1 10-03-14 13:03

Steve vertelde dat hij momenteel geen flipperkast in eigen bezit heeft maar hij liet doorschemeren dat hij wel een Star Trek LE op het oog heeft die momenteel in zijn kantoor staat. Maar die gaat pas mee als de software compleet is. Er zaten nog teveel bugs in volgens Steve :-).

Verder gaf Steve helaas geen info over zijn volgende titel maar hij vertelde wel dat hij tegenwoordig een veto recht heeft over welke titel hij wel en niet doet. Hij doet alleen nog maar titels waar hij zelf een goed gevoel bij heeft en waar volgens hem een leuke en aantrekkelijke kast van te maken is.

De Q & A sessie die volgde leverde een paar leuke ‘wee-tjes’ op. Zo vindt Steve de Airborne Avenger de slecht-

ste flipper die hij ooit heeft ontworpen. Hij was gewoon een jong broekie die van een Atari super-widebody een speelbare kast probeerde te maken. Niet gelukt dus.

Het was een speech vol humor en Steve kreeg een staan-de ovatie op het eind. Zoals dat bij iemand met zijn staat van dienst ook hoort, de King of Flow. Zijn populariteit bleek ook nog eens bij de drukke handtekening sessies.

Met dank aan Pinballnews voor diverse foto’s

De seminars zijn ook online te bekijken via het NFV Youtube kanaal:https://www.youtube.com/user/nfvpinball

35NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 36: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Als volger van @nfvpinball op Twitter kreeg ik op 1 november een leuk berichtje in mijn tijdlijn van Mariska de Graaf (@135mm_EHV): “Voorproefje van te bewerken fotoset. #dpo14 te Drunen vandaag.” De bijgevoegde foto wekte mijn interesse en op Flickr stond een hele set die de sfeer op het DPO prima samenvatte. Op deze pagina’s een selectie. Kijk op https://flic.kr/s/aHsk2ixdrZ voor het hele album.

Impressie DPO EXPO 2014

TEKST: ThEO VAn VROEnhOVEn FOTO’S: mARISKA DE gRAAF

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 37: 2014 - 04 - Spinner Magazine

37NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 38: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Master Magician, illusionist, geweldige gozert en flipperaar. Zijn lijst met producties is indrukwekkend, zijn prijzenkast nog indrukwekkender. Las Vegas, Siegfried and Roy, David Copperfield, 1806 shows in Efteling Theater, TV Programma’s, Pretparken, Films en nog zoveel meer. Ik ben er dan ook zeer verheugd mee dat Christian een gaatje in zijn drukke agenda heeft kunnen vrijmaken voor mij.

Christian FarlaHe is a Wizard, but there has to be a twist...

TEKST: gERARD VAn DE SAnDEn FOTO’S: JEFFREy LEEFLAng

Samen met Jeffrey Leeflang, Foto-Graaf word ik ontvan-gen in het bedrijfspand van Graaf Farla. Meteen sfeer bij het ontvangst, Christian is een man vol passie. Maar Jef-frey is dat in zijn vakgebied ook, en zelf heb ik ook wel iets in mij wat een vuurtje voor deze hobby flink laat branden.

Een chronologische opbouw in het verhaal is gewoonweg niet te doen. Ik ben best een tovenaar met woorden maar er valt zoveel te vertellen over deze magische samenkomst dat we maar moeten beginnen met de “Start Illusion” en ons een weg moeten banen naar de “Grand Finale”.

Mr. Farla is in het bezit van hoe kan het ook anders een Theatre of Magic. in zijn jeugd is de liefde voor de stalen bal begonnen in de kroeg van zijn opa, waar altijd wel wat kasten stonden. In zijn tienerjaren bracht hij regel-matig tijd door in het Rotterdamse uitgaansleven en was

vaak te vinden in de Laser Zone die gevestigd was in de kubuswoningen. Daar was ook de Theatre of Magic te bespelen en die kast heeft Christian nooit losgelaten.

Zoals voor velen van ons is dit een heel herkenbaar ver-haal. Jeugdliefde (flipperkast naar keuze) en dan stort je je in je jeugdliefde om vervolgens een gezin te stichten en carrière te maken. Tot je op het punt aankomt dat je alles op de rit hebt en ineens weer terugdenkt aan die eerste liefde (niet zij, maar de flipperkast). Zo ging dat bij onze BN-er dus ook.

En dan op zoek. Via een lid komt Christian begin van dit jaar aan een kast die helemaal in zijn straatje past. Zijn man-cave is dan ook een plek waar vrienden elkaar de trucjes laten zien die zij in de vingers hebben. Op de air-hockeytafel, video arcade kast of flipperkast.

Tijdens de fotoshoot is Christian zeer meewerkend en ook nog eens zeer geduldig. Aan de foto’s te zien kan je je dan ook wel voorstellen dat dit een tijdrovend klusje was. De Magican komt na gemiddeld een minuut uit zijn “Straight Jacket” (dwangbuis) maar uit de greep waar Jeffrey hem in heeft is het heel lastig ontsnappen.

Na een potje geflipperd te hebben (scores laten we ach-terwege) bieden we aan om de kast even na te lopen.Christian heeft geen weet van de dubbele bodem in de kast. Storinkje hier, lampje daar maar eigenlijk heeft de kast wat echte liefde nodig. Dat is iets wat we gaan regelen voor hem.

De avond vliegt voorbij en ik vlieg ook door mijn door-gezaagde grappen heen. Uit den hoge hoed haal ik nog een Spinner tevoorschijn en bied hem een lidmaatschap aan. Als Toegift, want dat hoort in de showbizz.

Christian, bedankt voor een gezellige avond. Succes in de finale van “Das Supertalent” en met je theatershow “The White Magic Tour” die tot april langs de Neder-landse zalen trekt.

Voor meer info kijk op www.christianfarla.com

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 39: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Geboeid luisteren de twee wizards naar elkaars verhalen

Page 40: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Verslag ALV 29 november 2014BAS VIS

1. InLEIDIngWinfred de Ruijter (voorzitter) opent namens het NFV Bestuur de Algemene Leden Vergadering. Het NFV Bestuur is verder vertegenwoordigd door Jan Meijer, Rens Hooijmaijers, Arie Pijl, Ben Boogaard en Bas Vis. Er zijn 50 leden aanwezig. De agenda wordt onveranderd vastgesteld. Er zijn geen vragen of opmerkingen bij het verslag van de ALV’s van 15 juni 2013 (jaarlijkse verga-dering) en 10 mei 2014 (extra vergadering). De verslagen worden definitief vastgesteld.

2. EVALUATIE / OnTWIKKELIngEn

2.1 nFV Bestuur TeamDe samenstelling van het team is sinds vorig jaar onge-wijzigd. Namens de penningmeester heeft Winfred een vraag: gaan de leden akkoord met het uitbesteden van het innen van achterstallige contributie door een incas-sobureau? De leden stemmen hiermee in.

2.2 nFV FunhouseHet voorbije jaar heeft in het teken gestaan van de ver-

Op 29 november vond in het nieuwe clubhuis in Ederveen de Algemene Leden Vergader-ing van 2014 plaats. Bas Vis schreef het onderstaande verslag, met dank aan onze secre-taris Rens Hooijmaijers.

huizing uit het NFV Funhouse in Ederveen en opbouw van een nieuw clubhuis in Veenendaal. Het NFV Bestuur is blij om, een jaar na het gedwongen vertrek van de locatie aan de Nieuweweg, de leden nu in een nieuw clubhuis te kunnen ontvangen. Winfred gebruikt de gelegenheid om Arie, Ben, Jan & Tonia extra te bedan-ken voor hun inzet. De leden laten door middel van een luid applaus hun waardering blijken.

2.3 nFV EvenementenIn 2013 was het clubhuis de plaats waar leden elkaar veel ontmoetten, in 2014 verhuisden we de activiteiten noodgedwongen naar andere locaties. Zowel het DPM in het voorjaar (Bospark, met meer dan 100 wedstrijd-spelers!) en het DPO Expo in Drunen van enkele weken geleden waren zeer geslaagd. De unieke combinatie van wedstrijd, recreatie en seminars zorgden voor veel aan-loop en maakten dit evenement tot een absoluut hoog-tepunt uit de NFV geschiedenis. Dat was mede te dan-ken aan de lancering van flipperkasten van Nederlandse makelij (The Big Lebowski en Timeshock!) en het bezoek van Steve Ritchie aan ons evenement.

Het bestuur achter de tafel

tijdens de ALV. Vlnr: Rens

Hooijmaijers, Ben

Boogaard, Bas Vis,

Winfred de Ruijter,

Jan Meijer en Arie Pijl.

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 41: 2014 - 04 - Spinner Magazine

2.4 Spinner / WebsiteWinfred licht toe dat de site en de Facebook pagina goed worden bezocht. Een zorgpunt blijft het ontbre-ken van een webmaster. Tot nu toe hebben de oproe-pen voor een opvolger nog geen resultaat opgeleverd. De Spinner beleefde in 2013 en 2014 twee goede jaren. Het team bestaat al enige tijd uit Theo van Vroenhoven, Rens Hooijmaijers en Bas Vis. Zij krijgen support van Bar-ry Driesen, maar extra versterking blijft gewenst. Mocht je support willen leveren bij website of Spinner, neem dan contact op met Winfred of Theo.

2.5 Club van 100 De belangstelling voor de Club van 100 is in 2013 en 2014 weer wat gegroeid. Er zijn nu 48 leden. De opbrengsten van de voorbije jaren zijn besteed aan het verbouwen en inrichten van het clubhuis. Komend voorjaar (zaterdag 30 mei) wordt er weer een speciale Club van 100 bijeen-komst gehouden.

2.6 nFV collectie De voorbije anderhalf jaar zijn er geen kasten aan de col-lectie toegevoegd, maar is er geïnvesteerd in het onder-houd van de kasten. Er zijn nu meer spelende kasten dan ooit, ook van de oudere generaties. Verder zijn bij de wedstrijdkasten bijvoorbeeld de flippermechanieken vernieuwd.

3. FInAnCIEEL

3.1 Toelichting cijfers 2013Bas licht in het kort de belangrijkste financiële ontwik-kelingen in 2013 toe. Per saldo resteerde over 2013 een overschot van ruim € 8.000. Dat is een mooi resultaat. Dat is hoger dan de begroting en dat komt door hogere contributie opbrengsten dan begroot en meer opbreng-sten uit de evenementen (entree en catering clubhuis, maar ook het DPO 2013).

41NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 42: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Uit de balans blijkt dat de NFV per ultimo 2013 een gezonde financiële positie heeft: er zijn relatief veel bezittingen, met name liquide middelen en flipperkas-ten. Het overschot uit de activiteiten van 2013 is aan de reserves toegevoegd. Het Bestuur heeft besloten reser-veringen te maken voor het 25 jarig jubileum van de ver-eniging (€ 2.500 per jaar).

Vraag: waarom zijn er zoveel bankrekeningen? Wat is die Argenta rekening?Antwoord: we hebben rekeningen bij de Rabobank (rekening courant en spaarrekening) en bij de ING (reke-ning courant en spaarrekening). De Argenta rekening is onze rekening in België, die we vooral gebruiken als leden uit België hun contributie en evenementen beta-lingen doen.

Vraag: is het mogelijk om beter inzicht te geven in de opbrengsten van het clubhuis, door scheiding van entree opbrengsten en catering opbrengsten?Antwoord: daar gaan we ons best voor doen. Aan de hand van de intekenlijsten is een goed beeld te krijgen van het aantal bezoekers en de opbrengsten die daar-mee samenhangen.

3.2 Verslag kascommissieNamens de kascommissie doet Frank Douwenga ver-slag. Hij heeft samen met Michel Lanters de kascontrole gedaan en de jaarcijfers met het NFV Bestuur besproken. Hij stelt voor het NFV Bestuur decharge te verlenen over 2013. De aanwezigen stemmen daarmee in. Voor 2014 neemt Walter van der Rijt de plaats van Frank in.

3.3 Toelichting begroting 2014 en kosten verbouwingBas geeft een toelichting bij de begroting. Als gevolg van de kosten van de verbouwing, gaat het NFV Bestuur uit van een negatief resultaat over 2014 van circa € 17.000.

De verbouwing is nu vrijwel afgerond. De kosten voor de keuken (+ € 5.800) en de inrichting (+ € 2.800) lig-gen ruim boven de begroting. In de oorspronkelijke aan-vraag waren de kosten van de inzet van vrijwilligers niet meegenomen, terwijl het bedrag voor overnachtingen, catering en kilometervergoeding uiteindelijk wel mate-rieel is (€ 2.700).

Met name de inzet van externe krachten heeft gezorgd voor hogere kosten. Bijvoorbeeld de installatie van de afzuiginstallatie kostte uiteindelijk ca. € 3.400 terwijl daarvoor slechts € 400 was begroot.

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 43: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Vooral na de zomerperiode dreigde er veel vertraging in de afronding van het project. De support van leden was niet voldoende om alles te realiseren en daarom heeft het Bestuur toen gekozen voor uitbesteding van een aantal klussen.

Vraag: Waarom is er niet gecommuniceerd over de overschrijding?Antwoord: We hebben de afweging gemaakt of het nodig was om vooraf toestemming te vragen of dat het ook acceptabel was om achteraf verantwoording af te leggen. We hebben gekozen voor dat laatste. Toen we in september de keuze maakten om indien nodig klus-sen uit te besteden, hadden we nog geen totaal over-zicht van de extra kosten. We hebben steeds per onder-deel een keuze gemaakt.

Vraag: Het zijn wel veel hogere uitgaven dan ver-wacht. Was de schatting dan zo verkeerd?Antwoord: De schatting voor de kosten van de aan-schaf van materialen was op zich redelijk goed, maar wel onvolledig. Veel kleine posten tellen uiteindelijk ook aan. Belangrijkste ‘fout’ was dat we uit zijn gegaan van support/inzet van leden voor alle klussen. Dat bleek niet realistisch. In de toekomst zouden we twee scenario’s moeten presenteren: één als we het zelf kunnen doen en één als we uit moeten besteden. Dan is voor de leden ook duidelijk hoe belangrijk hun bijdrage kan zijn.

Vraag: Komt er nog een verlaagd plafond?Antwoord: Daar zijn geen plannen meer voor. De eerde-re ideeën daarover hebben we bijgesteld vanwege prak-tische bezwaren (oa. bereikbaarheid bovenverdieping voor grote objecten). Met de parasols hopen we het-zelfde te bereiken: meer gezelligheid in het zitgedeelte.

Vraag: Komt de tweedehands ‘wasstraat’ uit de keuken van de Heldringschool nog?Antwoord: Dat is wel de bedoeling, maar het kan nog zeker een jaar duren voor die beschikbaar komt. We doen het nu met een ‘gewone’ afwasmachine. Het klopt dat die capaciteit (te) klein is als het druk is in het

clubhuis, maar het kopen van een professionele afwas-machine is te duur.

Bas licht toe dat een deel van de uitgaven van de ver-bouwing niet ten laste van het resultaat van 2014 zul-

len komen, maar dat die kosten over een aantal jaren zullen worden verdeeld. Het gaat om € 7.500 voor de keukenapparatuur en € 2.500 voor inventaris. Het gaat om apparatuur en goederen die afzonderlijk verkocht zouden kunnen worden en daardoor waarde hebben. Kosten voor materialen (tegels, verf etc.), aanleg van de elektriciteit en installatie gaan wel direct ten laste van het jaar 2014.

Vraag: is dit nu alles? of komen er in 2015 nog meer kosten?Antwoord: We zijn nog bezig met de afronding, maar de grote uitgaven hebben we gehad. We zouden nog graag de vloerbedekking vervangen op de bovenver-dieping, maar dat is geen prioriteit en zal onderdeel zijn de reguliere begroting voor 2015 (of later).

Vraag: hoeveel geld staat er nu nog op de bank?Antwoord: Er staat nu nog ca. € 25.000 op de bank. Dat vinden we voldoende en ligt ruim boven de kri-tische grens die we voor onszelf gesteld hadden. De kosten van de verbouwing waren hoger dan verwacht, maar er waren gelukkig ook positieve afwijkingen (bv. extra baten door sponsoring).

Winfred geeft aan dat het NFV Bestuur deze vergade-ring wilde gebruiken om toelichting en uitleg te geven en niet te wachten tot de formele verantwoording bij de volgende ALV. Eén van de aanwezige leden stelt voor om deze gelegenheid te gebruiken om nogmaals het vertrouwen in het bestuur uit te spreken. De leden laten hun instemming voor dit voorstel blijken door middel van applaus.

43NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 44: 2014 - 04 - Spinner Magazine

4. VOORUITBLIK

4.1 Aanwas nieuwe ledenWinfred besteedt kort aandacht aan de ontwikkeling van het aantal nieuwe leden. In Nederland blijkt dat relatief veel liefhebbers ons vinden via algemene bron-nen (publiciteit, Google search). In België is het meer de mond-tot-mond reclame die zorgt voor nieuwe leden.

4.2 Activiteiten kalenderDe agenda voor de komende 6 maanden staat op de NFV website. Winfred licht toe dat we de draad weer oppakken met de clubhuisactiviteiten. Het DPM 2015 zal medio april plaatsvinden en ook gaan we door met de Regionale Flipper Toernooien. Over het DPO 2015 is nog niets besloten.

Vraag: gaat het clubhuis in de toekomst vaker open zijn?Antwoord: vooralsnog gaan we van start met 2x per maand een opening. Er zijn in 2015 al wel enkele extra zondagen ingepland. Als we vaker open willen zijn, moeten we ook meer vrijwilligers laten opleiden (ivm. eisen van sociale hygiëne). De try out (> 90 bezoekers) lijkt een indicatie van verder toenemende belangstel-ling. We zullen dat nauwgezet volgen en indien nodig aanpassingen doen.

4.3 gebruik clubhuisEr zijn een paar aandachtspunten om met elkaar de acti-viteiten zo soepel mogelijk laten verlopen:• Parkeren: Dat kan in de Accustraat (ongeveer 1

minuut lopen). Daar zijn ca. 60 parkeer-plaatsen bij Halfords en ca. 40 plaatsen bij Educa Centre van Prins.

• Afruimen: Verzoek aan iedereen om eigen borden & glazen in de ‘afruimhoek’ te plaatsen.

4.4 BestuursreglementAls onderdeel van het opzetten van het nieuwe club-huis heeft het NFV Bestuur ook het alcoholbeleid nog eens onder de loep genomen. Winfred legt uit dat we de richtlijn ‘Alcohol in sportkantine’ van NOC/NSF willen volgen. De inhoud daarvan ligt op alle tafels in het club-huis ter inzage. De leden stemmen in met het voorstel om dit model ook bij onze vereniging te gebruiken.

5. ROnDVRAAgTijdens de vergadering zijn al veel vragen gesteld. Er zijn er nog een paar:

Vraag: de lichtbak buiten toont alleen ‘Turbine-straat 5’. is dat een bewuste keuze?Antwoord: Ja, dat is een bewuste keus. De naam Fun-house willen we niet op de gevel. Om twee redenen: omdat we geen ongewenste interesse willen wekken en omdat zo’n reclamebord dan geld kost. Deze aanduiding mag zonder kosten.

Vraag: Voor hoeveel jaar is het huurcontract?Antwoord: Het contract met de verhuurder is voor vijf jaar. In het contract staat al een optie voor verlenging met vijf jaar. Uit de bereidheid van de verhuurder om in het pand te investeren (nieuwe panelen, plaatsen bin-nenwanden) spreekt ook bereidheid voor samenwerking over een lange(re) periode.

Vraag: De NFV had een aantal woodrails in de col-lectie. Die zijn er nu niet meer, hoe zit dat precies?Antwoord: Het klopt dat we twee van die kasten hebben afgevoerd. Die hadden last van houtworm en waren ook verder niet in goede/verkoopbare staat. Het betreffende lid gaat proberen ze op te knappen.

Vraag: Het streven van de NFV is om evenemen-ten buitenshuis kostendekkend te laten zijn. is dat gelukt bij het afgelopen Dpo expo 2014?Antwoord: De formele evaluatie volgt over enkele weken, maar dankzij hogere bezoekersaantallen is nu al wel zeker dat het afgelopen DPO met een positief saldo is afgesloten.

Daarmee zijn alle vragen behandeld. Winfred dankt alle aanwezigen voor hun inbreng en nodigt hen uit voor een consumptie aan de bar op rekening van de vereniging.

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Jan en Tonia in “hun afdeling” in het nieuwe clubhuis

Page 45: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Wij hebben regelmatig

tweedehands / nieuw gebruikte

flipperkasten in de verkoop.

Revenge From Mars

Star Wars Episode 1

Tommy

Demolition Man

Bel ons voor de meest recente

voorraad.

GAME-XL

Game-XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 46: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Start a new game – Nieuwe leden stellen zich voor

BAS VIS

naam: Jos van der LindenWoonplaats: Laren (nh)Bouwjaar: 1957

Je bent nieuw bij de NFV. Hoe heb je vereniging leren kennen? Ik was sinds 1986 lid van de Engelse Pinball Owners Association. Die hielden bijeenkomsten in Londen en daarvan kende ik Ad Jonker. Daar kwamen we op het idee om namens die POA met flipperkasten op de beurs Rock Around the Jukebox in het Autotron in Rosmalen te gaan staan. Dat idee werd al snel nagevolgd.

Toen bedachten we dat we beter zelf een flippervereni-ging konden oprichten en dat is de NFV geworden. In het begin was ik zowel penningmeester als secretaris. Dat liep met 250 leden al snel behoorlijk uit de hand en toen zijn we dat gaan splitsen. Ik verhuisde naar Valken-burg en leerde daar Guus Arens kennen. Die heeft zich later ook nog flink laten gelden binnen de club...

Hoogtepunten uit die tijd waren het Europees kampi-oenschap in Toulouse (gewonnen door Albert Nomden), de wedstrijd met Gerrit Zalm, de Europese kampioen-schappen georganiseerd door de NVF in Valkenburg, de POA bijeenkomsten in Londen en de industrie bijeen-komsten in Chicago (Red: zie het artikel hiernaast dat Jos schreef in Spinner 1 van 1997)..

Vanwege werk had ik in latere jaren geen tijd meer voor de vereniging en ik ben daarna het contact wat verloren. Totdat ik in de NRC van november las dat flipperen weer terugkomt. En bij mij is het nooit weggeweest.

Flipperen is voor alle leeftijden. Wanneer speelde jij je eerste spelletje? Op mijn vijftiende toen de originele Bally Fireball nog gewoon in de exploitatie stond.

Welke generatie flipperkasten speel je het liefst? Eigenlijk allemaal. Van wooden rail tot de meest nieuwe Stern creatie.

moet je voor flipperen de deur uit of kun je ook thuis spelen? Tot voor kort thuis, nu bij oude vriend en NFV bekende Arjan Lugthart.

Elk kwartaal verwelkomt de NFV zo’n 20 tot 25 nieuwe leden. Mensen die om uiteen-lopende redenen zodanig enthousiast zijn over flipperen dat ze zich aansluiten bij onze vereniging. In deze Spinner gaat het eigenlijk niet om een nieuw lid want Jos van der Lin-den is een ‘herintreder’. Hij hoorde tot de pioniers die in de vorige eeuw de vereniging op de kaart zetten. Maar natuurlijk wel leuk om even de kennismaking te vernieuwen.

Heb je een favoriete kast? Waarom is die speciaal? Vanwege jeugdsentiment de oude electromechanische Bally’s van de jaren 70. Qua spel zijn de elektronische van de jaren 90 wel beter. White Water vind ik uitdagend vanwege het lastige eindspel. John Popadiuk kasten vind ik erg mooi omdat het thema origineel is en goed uitge-werkt: Tales of the Ariabian Nights, Theatre of Magic, Cirqus Voltaire.

mijn motto: (favoriete quote, lijfspreuk, spreek-woord etc.) Je bent nooit te oud om te spelen, je bent oud als je ophoudt met spelen.

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 47: 2014 - 04 - Spinner Magazine

47NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 48: 2014 - 04 - Spinner Magazine

NIEUWE LEDENJohan Moezel, VeenendaalMarc Rienmeijer, GeldropPeter Brand, Zevenbergen

Oscar van Dormalen, VinkeveenErik Saat, Amersfoort

Jeroen van Vliet, DrontenRonald Lagarde, Maarssen

Adrie Belt, ZevenaarHans Diepeveen, Veenendaal

Jan Broekman, DrunenMaarten Hoksbergen, Achterveld

Sjaak Willemstein, GoudaGertjan Koetsier, Nieuwegein

De NFV heet alle nieuwe leden van harte welkom!

Roelof Goudswaard, De MeernOlaf Goulmy, MaartensdijkDavy Vervoorn, RotterdamPeter Homan, Bergen (NH)

Roland Guijt, LeersumMark van Duinen, Groningen

Colby Kol, HeusdenMarcel Diks, Deventer

Maurice Goulmy, ZoelenFons Koomen, Bennekom

Jos van der Linden, Laren (NH)Bram Kouwenberg, Utrecht

Erik Bekkers, IJsselstein

Page 49: 2014 - 04 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

NIEUW!- ophaalservice binnen Duitsland

- verzenden van uw pakjes (tot 31 kg) binnen Duitsland- PayPal betalingen worldwide

- EBAY problem-solving Duitsland - vertaalservice naar/van Duits

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en Nederland

Page 50: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Na een meer dan prettig verblijf in Chicago (zie het andere artikel) werd het op zondagavond tijd om door te vliegen naar The Big Apple, New York. Maandag Man-hattan bezocht, met natuurlijk een bezoek aan de ‘flip-perplek to be’ op Manhattan, Modern Pinball New York. Een mooie collectie flipperkasten, allen in uitstekende staat. Met een uiterst vriendelijke gastheer Steve Epstein. Kortom, de goedkeur sticker uit Drunen meer dan ver-diend.

Dinsdag was het tijd voor een bezoek aan Jersey Jack Pinball. Iets wat toch wel gezien werd als hoogtepunt van de Amerika reis. Een rondleiding door een echte flip-perfabriek door de eigenaar zelf, hoe vaak maak je dat mee tenslotte? Dus... Barry Driessen, Jaap Nauta, eige-naren van Dutch Pinball : dit is alvast een subtiele hint... De fabriek bevindt zich op een uurtje rijden vanaf New

York. Het ligt in Lakewood, op een industrieterrein. Aan de buitenkant zie je eigenlijk niet wat hier gemaakt wordt. Voor de kenners is er natuurlijk het bord, maar geen zichtbare showroom of iets dergelijks. Sterker nog, na aanbellen moet je door een klein deurtje aan de zij-kant en dan kom je in een halletje waar als enige hint een Wizard of Oz stond. Hier ontmoetten we Jack en zijn dochter Jen. Pas als je nog een deur doorgaat kom je in een grote hal waar de opslag en productie plaatsvindt.

Duidelijk centraal is een rolband systeem waarop uit-eindelijk de assemblage plaatsvindt. In vergelijking met Stern heerst hier rust en is er veel meer werkruimte. Ze maken hier natuurlijk ook wat minder kasten per dag dan bij Stern...

Bezoek Jersey Jack PinballAls je dan toch al in Amerika bent, is het van Chicago (Illinois) naar New Jersey maar een kleine stap. Op weg naar Jersey Jack Pinball. Onder het mom dat de voorzitter & secretaris van de grootste flippervereniging ter wereld langs wilden komen. 1 Daarvan is tevens redacteur van dit clubblad. Zo werd een uitnodiging geregeld voor een rondleiding door ‘the man himself’ Jack Guarnieri. Hoe cool is dat?

REnS hOOIJmAIJERS

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 51: 2014 - 04 - Spinner Magazine

51NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 52: 2014 - 04 - Spinner Magazine

De benodigde hoeveelheid onderdelen om een flip-perkast te bouwen is immens. Het magazijn neemt dus een belangrijke plaats in. Jack vertelde dat het beheer-sen van de voorraad en het op tijd op voorraad heb-ben van de juiste onderdelen, een vak apart is. Er hoeft maar één onderdeel te missen en de flipperkast kan niet afgebouwd te worden. Om dit te illustreren stond er een rij Wizard of Oz kasten te wachten op het glazen ‘huisje’ van de heks. Weliswaar op tijd binnen, maar na 800 goede exemplaren te hebben gekregen ineens een batch met krassen erop. Dan staat er dus ineens een lijn stil. Goede logistieke planning en betrouwbare toeleve-ranciers zijn van cruciaal belang aldus Jack.

Na een 2 uur durende rondleiding met alle ins en outs gaan we naar Jack’s kantoor voor verdere flipperpraat. Jack ontpopt zich als een vlotte verteller met diepgaande kennis van de flipperindustrie. Hij zit er tenslotte ook al tientallen jaren in.

Tijd om nu verslaggever te gaan spelen en wat vragen te stellen.

Jack, je hebt met de Wizard of oz de lat al hoog willen leggen en ook daadwerkelijk gelegd, wat wil je bij The Hobbit nog beter doen? The Hobbit wordt een mode gestuurde flipper met meer flow dan de Wizard of Oz. Tevens gaat de LCD-animatie weer een duidelijke stap omhoog (met dank aan Jean-Paul de Win) en is de GI-verlichting verbeterd. Verder is

52 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 53: 2014 - 04 - Spinner Magazine

een flipper pas een goede flipper als hij én betrouwbaar is, én leuk is om te spelen. The Hobbit krijgt hiervoor nog meer toys/mechanismen dan The Wizard of Oz. Under-promise en overdeliver...!

Flippers maken is hard werken, flipper je nog wel eens in je vrije tijd? Ja, aan het eind van een werkdag speel ik nog graag een potje. Heb thuis ook een eigen gameroom met daar-in Cyclone, Family Guy, The Simpsons Pinball Party, Star Wars, Rocky & Bullwinkle, Star Wars 25th. Ben geen ech-te verzamelaar zoals je aan mijn kasten kunt zien. Heb hiervoor als operator denk ik al teveel kasten gehad en dozen geopend. Dat speciale is er voor mij dus af. Als favoriete kast staat voor mij natuurlijk op 1) The Wizard of Oz, 2) Cyclone en 3) Jack in the Box. Ik houd van flip-pers met een ongebruikelijke lay-out en grote moeilijk-heidsgraad zoals The Wizard of Oz.

Zou je het nog eens doen en zoja, wat zou je anders doen? Ja, ik zou het zeker zo weer doen. En wat ik anders zou doen? Teveel om op te noemen, onderdeel van mens zijn is dat je fouten maakt. Dus verbeteringen zijn er genoeg mogelijk.

Zijn dochter Jen zit 10 meter verderop in het kantoor. Jack roept de vraag haar ook toe. Jen beaamt zijn visie: haar vader maakt kennelijk nog fouten genoeg...

Hoe zie je JJp over 5 jaar, waar droom je van? Als JJP zal ik me altijd richten op een breed publiek met een familiethema. Een zombiekast zoals The Walking Dead van Stern zie ik dus niet zitten. Met een familie-thema wil ik ook jonge mensen aantrekken en wie wil er nu niet meer vrouwen zien flipperen? Met The Wizard of OZ zie je dit gebeuren. Aan de technische kant wil ik meer interactie met kijkers, verbinden met apps op smartphones e.d... ‘Just making dreams come true’ met nieuwe jonge designers. Als productie-aantal hoop ik op een 3000-3500 stuks per jaar.

Na ruim 4 uur in het prettige gezelschap van Jack te hebben vertoefd is de avond aangebroken en moeten we helaas weer gaan. Jack, het was een reuze erva-ring, bedankt! En bij het afscheid zeiden we tot over 2 weken.... want Jack kwam naar de DPO Expo in Drunen!

53NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 54: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Update nFV Funhouse collectieBEn BOOgAARD

De NFV Funhouse collectie heeft een bewogen jaar ach-ter de rug. In janiuari is de collectie verhuisd van het NFV Funhouse in Ederveen naar een tijdelijk opslag locatie in Veenendaal. Van daaruit is een deel van de kasten nog een keer gebruikt voor het DPM in het Bospark in Ede waarna ze definitief in winterslaap gingen.

Toen in maart groen licht werd gegeven voor het nieu-we NFV Funhouse in Veenendaal kon er een planning gemaakt worden voor het transport en de opstelling in het nieuwe clubhuis. Omdat de oppervlakte van het nieu-we clubhuis maar liefst 200 m2 meer is dan in een Eder-veen kunnen er nu veel meer kasten opgesteld worden.

Daarnaast beschikken we nu over een Technische Dienst ruimte en extra opslagruimte voor onderdelen.

De afgelopen maanden is de verzameling niet uitgebreid maar wel kwalitatief verbeterd. Zo zijn bijna alle kasten voorzien van nieuwe leg levelers (de nieuwe vloer is echt

We zijn weer van start, na een onderbreking van bijna een jaar kunnen we nu eindelijkin Veenendaal weer gaan flipperen. Er is de afgelopen tijd niet alleen veel tijd in hetclubhuis gestopt, maar ook in de collectie flipperkasten de wij als NFV bezitten.

waterpas!) en zijn de kasten die ingezet zijn op het DPO voorzien van nieuwe flippermechanieken.

Dit allemaal dankzij de hulp van diverse techneuten die tijdens een aantal klusdagen flink de armen uit de mou-wen hebben gestoken.

De komende maanden staan in het teken van het ver-helpen van de resterende storingen zodat het aantal niet-spelende kasten verder verlaagd kan worden. Ver-der stappen we over op silicone rubbers van Led4Pin en Superbands van Gameroom-Parts zodat wij in de toe-komst minder slijtage aan onze kasten hebben.

Toch zijn we er nog niet. Vooral de oudere generatie Bal-ly’s en EM kasten hebben nog veel liefde nodig.

Mocht je het leuk vinden om ook te helpen op een klus-dag, of zou je thuis wel een kast willen opknappen stuur dan een mailtje naar [email protected]

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 55: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Electro mechanisch:- Bow and Arrow (Bally, 1974)- Captain Fantastic (Bally, 1975)- Comics (Rally, 1968)- Four Million B.C. (Bally, 1971)- Masquerade (Gottlieb, 1966)- Sweet Sioux (Gottlieb, 1959)- Wizard! (Bally, 1974)

Early Electronics:- Andromeda (GamePlan, 1985)- Black Hole (Gottlieb, 1981)- Black Knight (Williams, 1980)- Centaur (Bally, 1981)- Charlies Angels (Gottlieb, 1978)- Close Encounters of the Third kind (Gottlieb, 1978)- Dolly Parton (Bally, 1978)- Dragon (Gottlieb, 1978)- Eight Ball (Bally, 1977)- Embryon (Bally, 1981)- Fathom (Bally, 1980)- Fire Power (Williams, 1980)- Flash (Williams, 1979)- Flash Gordon (Bally, 1981)- Flight 2000 (Stern, 1980)- Freefall (Stern, 1981)- Harlem Globetrotters (Bally, 1978)- Haunted House (Gottlieb, 1982)- Jungle Lord (Williams, 1981)- Mata Hari (Bally, 1977)- Mr. & Mrs. Pac-Man (Bally, 1982)- Nine Ball (Stern, 1980)- Nitro Ground Shaker (Bally, 1981)- Paragon (Bally, 1979)- Powerplay (Bally, 1978)- Scorpion (Williams, 1980)- Soccer Kings (Zacaria, 1982)- Startrek (Bally, 1978)- Vector (Bally, 1981)- Viking (Bally, 1980)- Warlok (Williams, 1982)- Xenon (Bally, 1979)

(Alpha) numeriek:- Big Guns (Williams, 1987)- Black Knight 2000 (Williams, 1989)- Car Hop (Premier, 1991)- Class of 1812 (Gottlieb, 1991)- Comet (Williams, 1985)- Deadly Weapon (Gottlieb, 1990)- Dungeons & Dragons (Bally, 1987)- Eight Ball Champ (Bally, 1985)- Elvira & the Party Monsters (Bally, 1989)- F-14 Tomcat (Williams, 1987)- Funhouse (Williams, 1990)- High Speed (Williams, 1986)- Hoops (Gottlieb, 1991)- Laser War (Data East, 1987)- Lights...Camera...Action! (Premier, 1989)- Operation: Thunder (Gottlieb, 1992)

- Rollergames (Williams, 1990)- Secret Service (Data East, 1988)- Silver Slugger (Premier, 1990)- Space Shuttle (Williams, 1984)- Space Station (Williams, 1987)- Time Machine (Data East, 1988)- Title Fight (Gottlieb, 1990)- Whirlwind (Williams, 1990)

Dot matrix:- Attack from Mars (Bally, 1995)- Batman (Data East, 1991)- Batman Forever (Sega, 1995)- Bram Stoker’s Dracula (Williams, 1993)- Congo (Williams, 1995)- Corvette (Bally, 1994)- Creature from the Black Lagoon (Bally, 1992)- Demolition Man (Williams, 1994)- Dirty Harry (Williams, 1995)- Doctor Who (Williams, 1992)- Fish Tales (Williams, 1992)- Gilligan’s Island (Bally, 1991)- Goldeneye (Sega, 1996)- Indiana Jones (Williams, 1993)- Indianapolis 500 (Bally, 1995)- Jack*Bot (Williams, 1995)- Johnny Mnemonic (Williams, 1995)- Junk Yard (Williams, 1996)- Jurassic Park (Data East, 1993)- Mary Shelley’s Frankenstein (Sega, 1995)- Medieval Madness (Williams, 1997)- Monopoly (Stern, 2001)- Monster Bash (Williams, 1998)- Pinball Magic (Capcom 1995)- Red & Ted’s Road Show (Williams, 1994)- Rescue 911 (Gottlieb, 1994)- Scared Stiff (Bally, 1996)- Spider-Man (Stern, 2007)- Star Trek: 25th Anniversary (Data East, 1991)- Star Trek: The Next Generation (Williams, 1993)- Stargate (Premier, 1995)- Tales from the Crypt (Data East, 1993)- Teenage Mutant Ninja Turtles (Data East, 1991)- Terminator 2: Judgment Day (Williams, 1991)- The Addams Family (Bally, 1992)- The Flintstones (Williams, 1994)- The Getaway: High Speed II (Williams, 1992)- The Shadow (Bally, 1994)- The Who’s Tommy (Data East, 1994)- Theatre of Magic (Bally, 1995)- Twilight Zone (Bally, 1993)- White Water (Williams, 1993)- World Cup Soccer (Bally, 1994)

Pinball 2000:- Revenge from Mars (Bally, 1999)

(overzicht per 1 december 2014, onder voorbehoud van wijzigingen)

55NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 56: 2014 - 04 - Spinner Magazine

BAS VIS

LED4PIN presenteerde zich tijdens het DPO EXPO als nieuwe sponsor/partner van de NFV. De slingshot ringen actie was een groot succes (één gratis bij de Spinner, de ander gratis af te halen bij de stand).

LED4PIn ACTIE gROOT SUCCESAls Nederlanders iets gratis kunnen krijgen willen ze best iets nieuws proberen. Zo was er veel aanloop bij de stand. Gelukkig hadden Erik Wink en Ben Govaers gezorgd voor een grote voorraad. De vereniging profiteerde dankbaar mee: we kregen van LED4PIN een aantal sets met siliconen ringen voor onze kasten. LED4PIn OnTmOET JERSEy JACKHet is nog even afwachten hoe The Hobbit er straks uit komt te zien. Zoals elders in deze Spinner te lezen is, sleutelt het team van JJP nog aan de look & feel van deze kast.

Misschien dat ze ook de overstap gaan wagen van rub-bers naar siliconen. Tijdens het DPO Expo was Jack Guar-nieri in elk geval heel nieuwsgierig.

De ondernemersgeest van de mannen van LED4PIN speelde daar direct op in en zo werd het prototype ter plaatse van hun handelswaar voorzien.Ik ben benieuwd of JJP net als de NFV-leden straks 10% korting krijgt als hij een bestelling plaatst...

LED4PIn op DPO EXPO 2014

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 57: 2014 - 04 - Spinner Magazine
Page 58: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Het was 12.15 uur toen ik aanbelde bij het huis van Dave in Haarlem. In eerste instantie dacht ik dat er niemand thuis was…110 KM voor niks gereden…GRRRRR, dus nog maar eens aan gebeld, nog steeds geen reactie. Ik begon me nu toch wat ongemakkelijk te voelen, dus maar eens een blik door het raam werpen. Op dat moment zag ik dat er leven in de woonkamer was en al snel ging de deur open. Na hartelijk handen schudden liepen we de woonkamer in, waar al het moois stond. De kast was nog even niet operationeel. Er zat een kleine storing in de er net uit was gehaald en dus was Dave net bezig om alles weer op de juiste plek te monteren. Toen de kast weer in elkaar stond en ge-reset werd, werd me een heerlijk bak koffie aan geboden. Al snel waren we in gesprek.

Vertel eens wat over jezelfMijn naam is Dave Visser, ik woon samen met mijn aanstaan-de vrouw en dochter van 10 jaartjes oud. We zijn net terug uit het zonnige Spanje waar ik mijn lieve vriendin ten huwe-lijk heb gevraagd. Ze heeft “JA” gezegd dus de trouwerij kan gepland worden. Van beroep ben IT specialist en werkzaam bij Holland Casino aan de gebruikerskant. Ik loop in de IT al even mee, dat is begonnen met de C64 waarop ik ook al aan het programmeren was. Na de C64 zijn de diverse computers de revue gepasseerd. En ben ik me steeds meer gaan verdie-pen in de software. In mijn jongere jaren was ik ook altijd al aan het flipperen. Dat deed ik toen in de speelhal, sportkan-tine of coffeeshop.

Heb je ooit zelf een echte flipperkast gehad?Nee, maar zoals je wel kunt zien hebben we hier daarvoor gewoon de ruimte niet. Ik ben al blij dat deze er mag en kan staan. Als we groter wonen zal er ongetwijfeld een echte flip-per komen. Misschien wel meer dan één ook.

Heb je op dit moment een favoriete kast?Ik vind Demolition Man een geweldige kast, maar ook de Attack from Mars staat hoog op mijn verlanglijstje. Tja, verder zijn er nog zat mooie en leuke kasten op te noemen. Zoals de Monster Bash, de Tales of the Arabian Nights. En zo kan ik nog wel ff door gaan.

Je kiest er dan vervolgens voor om een Hyperpin kast te maken, waarom niet één echte flipperkast?Haha, tja je geeft het zelf al aan, één kast….Ik wil er gewoon graag wat meer hebben. En met deze kast heb ik meer dan 700 flipperkasten tot mijn beschikking.

Waar komt de kennis vandaan om zo’n kast te bouwen?Op het gebied van sofware ben ik al even bezig en na het e.e.a. te hebben gelezen op internet ben ik maar eens gaan zoeken op het net. Ik vond al snel twee forums, waar echt heel veel info op te vinden is. De forumleden van Vpforums.org en Vpuniverse.org zijn ook allemaal even behulpzaam. En zo ben ik begonnen aan mijn eerste project. De eerste kast die ik maakte is trouwens gekocht door iemand die ook lid is van de NFV. Alleen ben ik zijn naam kwijt.

Dus dit is de tweede digitale flipper die je hebt gemaakt? Wat zijn de verschillen? en hoeveel werk zit er in?Ik ben eigenlijk al vanaf 2004 bezig met dit soort projecten. Zoals altijd leer je gaande weg. De eerste flipper die ik heb gemaakt was ook wat kleiner dan deze. Ik heb ander mate-riaal voor de kast gebruikt bijvoorbeeld. Bij de eerste was dat multiplex. Nu heb ik MDF gebruikt. De eerste kast is gewoon netjes gelakt aan de buitenkant. Terwijl deze een mooie bestickering heeft die ik zelf ontworpen heb. Een vriend van me heeft deze voor me gedrukt. Super spul. Krijg je ook niet zomaar een krasje op. Deze kast heeft ook de afmetingen van een super pin (Wide body). Dat heeft zo zijn voordelen. Zoals een glas plaat, coin door en een lockbar die je gewoon op maat kan kopen. Ik denk dat er ongeveer een kleine zeven maanden in dit project zitten. Daarvoor zijn er al duizenden uren gaan zitten in het software gedeelte. Dat is verdeeld over de afgelopen 10 jaar.

Je bent bij deze kast heel ver gegaan op het gebied van materiaalNatuurlijk zijn er grenzen, maar ik heb wel mijn best gedaan ja. Het materiaal komt ook overal vandaan: Canada, Duits-land, China, USA, maar ook uit onze eigen land komen diver-se spulletjes. Het nadeel van kopen buiten EU gebied is dat je je scheel betaalt aan import en belasting kosten.

Ik wil zo onderhand wel eens een potje spelen op deze kast.Zo gezegd, zo gedaan. We beginnen op de Demolition Man. Omdat ik deze zelf thuis heb staan vallen de verschillen extra snel op. De verlichting is echt super. Een aantal extra verlich-ting punten spreken mij heel erg aan, zo zijn er de strobosco-pen. Deze zijn aan de achterkant van de backbox gemonteerd en geven een spectaculair efect. Zo ook de RGB balk in de achterzijde van de kast. Je ziet deze Flasher opstelling ook bij alle laatste Stern kasten. Het verschil is dat deze zich per spel en ook tijdens het spel aanpassen in kleur en dynamiek. Heel

Pinball, Fun & maintenance Het is al weer even geleden, met gebrek aan tijd als belangrijkste factor. Toen ik laatst op Marktplaats zat te zoeken naar wat leuks viel mijn oog op een advertentie van een digitale flipperkast .”HyperPin Digitale Flipperkast 700 kasten in 1” met als vraag prijs 5500.00 euro. Al eerder had ik een soort gelijk project gezien en bespeeld. Toen vond ik het nog niet ”je van het” de flipper knoppen reageerde naar mijn idee veel te traag op de aanrak-ing. Zou het verbeterd zijn?? Via de mail was het e.e.a. snel uitgelegd en zodra Dave, de huidige eigenaar terug was van vakantie zouden we afspreken..

mIChEL VAn KUIJK

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 59: 2014 - 04 - Spinner Magazine

leuk. Verder heeft deze kast ook twee zwaailichten op de backbox en underlightning. Zeker niet onbelangrijk, een sha-ker motor ontbreekt ook niet. Ook is deze iets minder fana-tiek dan een originele, je merkt dat hij er zit!! De slingshots en popbumpers voel je ook. Dit komt door de Force feedback contacten die er inzitten (acht stuks) Ook het nudgen gaat perfect. Zeer realistisch. Toch bemerk ik dat de flipper knop-pen niet zo snel zijn als bij een echte kast. Maar na een potje of vijf ben je er aan gewend en loopt het soepel. We spe-len ook nog de Attack from Mars en de Monster Bash. Bei-de super. En zeer gedetailleerd. Het geluid is ook prima voor elkaar, zuiver en voelbaar hard.

Vind je jezelf een goede flipperaar. of ben je meer de technische man?Af en toe speel ik een kast rond, dus ik denk dat ik het wel aardig kan. In mijn vriendenkring zijn er al een aantal die niet

meer tegen me willen spelen om dat ik veel te lang met een bal bezig ben. Hahahaha. Ik ben graag bezig met het ontwer-pen en tot stand brengen van een kast. Maar speel toch ook heel graag.

We kletsen nog wat, drinken nog een heerlijke bak koffie en roken in de tuin een sigaret. Dave die al even gestopt is rookt voor de sfeer een klein sigaartje. Als het alweer 16.30 uur stap ik in mijn auto met een aangenaam gevoel. Tja….. wat zal ik er over zeggen? Het heeft zeker voordelen. Ruim 700 flippers in één kast. Geen poetsbeurtjes meer, geen schakelaars die slijten en kapot gaan, geen rondvliegend plastic dat je kapot schiet en geen rubbers die je moet vervangen. Aan de andere kant, heeft al dat werk aan zo’n echte kast ook zijn charme en voldoening.

Wie weet ooit. Voor erbij……..

59NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 60: 2014 - 04 - Spinner Magazine

The hobbitSpeelveld en artwork wijzigingen

TEKST En FOTO’S: mARTIn AyUB (WWW.PInBALLnEWS.COm )BEWERKIng: BAS VIS

Op het DPO was al benadrukt dat de getoonde versie van The Hobbit een prototype betrof waarop nog belangrijke aanpassingen zouden komen. Medio november kwam Jersey Jack Pinball met nieuwe informatie over de kast. En inderdaad: de wijzigingen zijn opvallend. Zoals wel vaker kwam het nieuws naar buiten via Pinballnews.com. Dank aan Martin Ayub dus!

Het nieuwe design van het speelveld is veel dynamischer en meer expressief. Dat komt door de tekening (bijvoorbeeld van Smaug midden op het speelveld) en het gebruik van veel warmere kleuren rood en goud dan bij het prototype op het DPO.

De koele blauw en paars tinten zijn er ook zeker nog, maar er is nu een veel betere balans. Het speelveld lijkt er ook meer gevuld door. Een veel gehoorde kritiek was dat deze widebody nogal leeg over-kwam. Hieronder een foto van het eerste speelveldontwerp.

60 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 61: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Leuk detail is ook de aanpassing van de apron. Die was eerst nogal basic, nu is er er plaats voor de belangrijkste personages uit de film en de titel in het midden.

Tijdens het DPO deed Jack ook een toezegging dat het grootste object, Smaug, nog een gedaantewisseling zou ondergaan. Hij heeft woord gehouden.

Dankzij ingebouwde LEDs licht het Smaug model op en ontstaat een gouden gloed. Als de verhalen kloppen zul-len de ogen afzonderlijk verlicht worden.

In het prototype zat een boek in de rechterbovenhoek verwerkt. Dat is intussen omgevormd in een LCD panel. Dit staat boven de popbumpers. Die zijn opnieuw vorm-gegeven om deze aanpassing mogelijk te maken.

De twee centrale ramps zijn nieuw gegraveerd en worden verlicht door multi color LEDs, die een aanduiding geven van de functie van het schot op de betreffende ramp.

Er zijn nog meer wijzigingen, waaronder de slingshots, het backglass artwork en een nieuwe actieknop op de lockbar (ook al met een multi-color LED).

Zoals gezegd: de aanpassingen springen duidelijk in het oog en helpen zonder twijfel voor meer kleur in het ont-werp. Dat is een goede ontwikkeling.

De productie van The Hobbit begint naar verluidt nog voor het eind van het jaar. In Spinner 1 van het nieuwe jaar hopen we meer te kunnen vertellen over het spel van deze nieuwe kast

61NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 62: 2014 - 04 - Spinner Magazine

RFT Update – 4e kwartaal 2014Het seizoen van 20 toernooien is voltooid. Een ongekend aantal, waarbij de mini RFT’s een geslaagde aanvulling op het aanbod bleken te zijn. In het vierde kwartaal waren er toernooien in Wamel, Ommen, Harderwijk, Schijndel, Turnhout en Alphen aan de Rijn. Veel dank aan de gastheren Edwin, René, Jasper, Peter, Ivan en Martijn.

had niet meer de scherpte van eerder op de dag. Toch ver-moeiend, zo’n dagje met al die fanatieke Hollanders :-)

1. Ronald Oenema2. Cayle George3. Albert Nomden

zaterdag 11 oktober – mini RFT in harderwijk - gastheer: Jasper van EedenEen nieuwe locatie op de RFT tour. Lang geleden dat ik op mijn knieën gezeten had geflipperd. Op de zolder van Jasper deden we dat wel, bij zijn cocktailtafel flipperkast. De variatie aan kasten was groot, zodat een aantal spe-lers echt zonder enige kastenkennis aan een partij moesten beginnen. Die dan vervolgens vaak een verrassend verloop had. Zo’n zolder vol flippers, dat is voor mij ook een wens. De wedstrijd was leuk, met opnieuw een finaleplaats voor Peter Roos. In de finale was echter Edwin Nijs de sterkste.1. Edwin Nijs2. Peter Roos3. Ronald Oenema

zondag 26 oktober -RFT in Schijndel – gastheer: Peter van TartwijkGeweldig gastvrij onthaal daar in Schijndel. Dank aan Peter en Anita voor de lekkere hapjes en goede zorgen! De kwa-lificatie was dit keer nog net iets spannender als bij veel andere RFT´s. In de tweede poule was het verschil tussen de speler die vierde werd (en zich kwalificeerde voor de kwart-finale) en de nr. 10 slechts één overwinning. Rob Capel was de man die net de ´cut´ haalde, maar vervolgens wel door-stoomde naar de halve finale. Uiteindelijk werd hij derde, na winst tegen Roger Wijnands in de strijd om het ´brons .́

De finale was een Belgisch onderonsje. Niet voor het eerst

BAS VIS

zaterdag 13 september - mini RFT in Wamel (mid-den nL) – gastheer: Edwin nijsOp voorstel van gastheer Edwin Nijs waren er bijna 20 spelers, terwijl dit toch echt een mini RFT was. Als altijd was het goed toeven en gezellig in deze gameroom met een prachtig gevarieerde collectie. De finale ging tussen Peter en Martijn. Keuze van Peter: Laser War. Na een spannende partij won hij die. De keuze van Martijn was de Viper Night Drivin’. Martijn wist zijn score met bal 4 op 148,5M. te brengen. Peter had het er moeilijk mee, maar redde het net en kwam op 149,5M.

1. Peter Roos2. Martijn van Amsterdam3. Wilbert der Kinderen

zondag 28 september – workshop Vechtdal in Ommen – gastheer: René TImmerHet was even schrikken dat er een hele vleugel ont-ruimd was in de gameroom van René, maar het blijft een prachtige collectie!

Wat de wedstrijd betreft: Ronald Oenema haalde de fina-le ronde met de hakken over de sloot. Met zijn laatste bal op de Wizard of Oz wist Ronald uiteindelijk net voldoende punten te halen om van Joey Timmer (ja, inderdaad zoon van) te winnen en kon hij om het punt bij schrijven en kwalificeerde hij zich voor de volgende ronde.

In de halve finale zette Ronald in de halve finale een pui-ke partij neer tegen Roy op de Attack from Mars. Roy kwam niet in zijn spel kwam en werd ruim verslagen.

Voor Ronald de eerste finale in een RFT en dan direct één met een zeer aansprekende tegenstander: de Amerikaan-se wereldkampioen Cayle George. Die koos in de finale de Theatre of Magic. Cayle begon en kwam na een moei-zame start uiteindelijk toch ruim voorbij met zijn laatste bal. De laatste multiball speelde hij heel slordig en zo was het verschil maar 200M. Ronald nam wat tijd om na te denken over de strategie en speelde vervolgens snel de benodigde punten bij elkaar.

Op Attack from Mars herhaalde zich het scenario van de halve finale tegen Roy. Met dat verschil dat Ronald dit keer onder de 10 miljard bleef en hij er zelf van overtuigd was dat dat niet genoeg zou zijn. Maar dat was het wel. Cayle

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 63: 2014 - 04 - Spinner Magazine

stonden Vincent Chardome en Ivan Geentjes in de finale tegenover elkaar. Vincent won de partij op de kast van zijn keuze (Centaur), maar moest op de Medieval Madness de winst aan Ivan laten. De beslissende partij was uiteindelijk op de TRS. De strijd was kort en de winst voor Vincent die opnieuw een glazen trofee mee naar huis mocht nemen.

1. Vincent Chardome2. Ivan Geentjes3. Rob Capel

RFT Turnhout - 18 november 2014 gastheer Ivan geentjesOpnieuw een nieuwe locatie voor een mini RFT. Een select gezelschap (12 personen) waar de Belgen lieten zien dat veel competitie zorgt voor betere prestaties: ze eisten de drie hoogste plekken voor zich op.Van de 100 deelnemers aan de RFT’s komen er 20 uit Bel-gië en die leveren zeer bovengemiddelde prestaties. Leuk om te zien dat er steeds nieuwe deelnemers mee gaan doen om de prijzen. 1. Didier Dujardin2. Ivan Geentjens3. Ollivier Francq

zondag 7 december - RFT midden holland - gastheer: martijn van Amsterdam.Bij deze laatste RFT van deze jaargang hoopten veel spe-lers extra te punten te halen (voor wie onder plek 24 stond) dan wel te verdedigen (voor wie al bij de beste 24 stond). Martijn had een mooie line up en had die perfect wedstrijdklaar gemaakt.Dat betekende dat hij, tussen koffie, koek en broodjes ser-veren, zich goed kon concentreren op de wedstrijd. In de finale trof hij Justin van Schooneveld. Die sleepte er wel een beslissende partij uit, maar moest toen op de SS zijn meerdere erkennen in Martijn.Na een eerste bal waarmee Martijn 50 miljoen haalde, vloeide de kracht weg bij Justin. In de strijd op de 3e plaats won Helen de beker en de punten die ze nodig had om de finale te bereiken. 1. Martijn van Amsterdam2. Justin van Schooneveld3.Helen de Haan-Verbeek

Deze jaargang namen er in totaal meer dan 100 spelers deel aan één of meer toernooien. Dat is een verheugend hoog aantal, maar het kan natuurlijk altijd beter. Voor vol-gend jaar gaan we proberen ook een aantal ‘special editi-ons’ te laten plaatsvinden (bv. voor nieuwe leden en een editie met alleen maar jaren 80-kasten).

Veel dank aan Ad Jonker voor de vele keren dat hij de wedstrijdleiding voor zijn rekening nam. Het was een sei-zoen met veel leuke wedstrijden, gezelligheid en soms verrassende winnaars.

Totaalstand RFT 2014

Rang naam Puntentotaal1 Glenn Pellis 1592 Bas Vis 1423 Ivan Geentjens 1384 Edwin Nijs 1305 Michel van den Elzen 1296 Rob Overdijk 1257 Arjan Neet 1248 Albert Nomden 1239 Ronald Oenema 12010 Mart Oenema 11411 Didier Dujardin 11312 Victor Stulemeijer 11013 Wilbert der Kinderen 10614 John van der Wulp 10215 Dirk Klaver 10116 Gerard Poelwijk 10117 Norbert Broman 9718 Martijn van Amsterdam 9219 Joeri Stroobants 8920 Justin van Schooneveld 8721 Lieven Engelbeen 8622 Helen de Haan-Verbeek 8223 Vincent Chardome 8124 Roger Wijnands 8125 Ollivier Francq 8026 Peter Roos 8027 Kevin Roelants 8028 Jeroen Wieringa 7629 Jules Reivers 7230 Ad Jonker 7231 Jasper van Embden 6632 Steven van der Staaij 6533 Norman Heikamp 6034 Bas van Embden 5835 Kelly Lembrechts 5436 Koen Heltzel 5037 Ergun Erdemir 5038 Michel Lanters 5039 Roy Wils 4940 Tom Vis 4941 Ronald Klappe 4842 Mathias Leurs 4243 Barry Driessen 4144 Erik de Jong 3945 Timber Engelbeen 3846 Rens Hooijmaijers 3747 Rob Capel 3748 Pieter van Leijen 3649 Rob Fransen 3650 Cayle George 34

63NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 64: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Flipperen in de Media

Panorama’s Micha Jacobs verloor na een

zaagongeluk het eerste kootje van zijn

linkerwijsvinger. Dat kootje, en misschien

een beetje talent, zouden goed van pas

komen op het NK Flipperen in Drunen. TEKST MICHA JACOBS FOTO’S SANDER BOERHet betere vingerwerk

Laatste bal. Nog één kans om mijn score van daarnet te verbeteren. Mijn dramatische score van daar-net. Ik doe al de hele dag mijn best om multi-balls, extra credits en

andere bonuspunten te verzamelen, maar de flipperkast weigert mee te werken. Eén onge-lukkige bumper, één keer niet opletten en de bal ligt uit het spel. Sneller dan dat ik met mijn ogen kan knipperen, vliegen de ballen in het gat. Dwars door het midden van de kast natuurlijk, zodat ik er met mijn flippers net niet bij kan. Of, nog erger, tergend langzaam via de baan aan de zijkant om de vernede-ring extra groot te maken. De flipperkast is niet vergevingsgezind. De flipperkast is een klootzak die wil laten zien wie er de baas is. Ik heb nog één bal om te laten zien dat ik dat ben.

In Nederland wordt steeds meer geflip-perd. Door de opkomst van de spelcom-puter en de razendsnelle ontwikkeling van videogames werd de flipperkast in de jaren negentig met uitsterven bedreigd, maar de laatste jaren leeft de dinosaurus van de speelhal als nooit tevoren. Met bijna 1200 leden is de Nederlandse Flipper Vereniging, de NFV, de grootste flippervereniging ter wereld. Meer nog dan in Amerika, de bakermat van het flipperen, wint de flipperkast in Nederland weer aan populariteit. NFV-voorzitter Winfred de Ruijter: “Vooral in de Randstad kun je tegenwoordig weer een flip-perkast in het wild tegenkomen.”

Drie essentiële centimetersVoor de 173 deelnemers aan de Dutch Pinball Open in het Bra-bantse Drunen is flipperen een serieuze zaak. Een héél serieuze zaak. Kwalificatie voor dé flip-perfinale van Nederland is alles wat telt. Het enige dat je daar-voor moet doen is zorgen dat je je bij de beste 48 flipperaars van het toernooi kwalificeert. Geen makkelijke opgave, blijkt uit de deelnemerslijst. Wereldkampioen Cayle Geor-ge uit Seattle is van de partij, ▶

WORDT PANORAMA’S MICHA DE NIEUWE PINBALL WIZARD?

REPORTAGE

NR46 PANORAMA • 3130 • PANORAMA NR46

64 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 65: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Flipperen in de Media

Panorama’s Micha Jacobs verloor na een

zaagongeluk het eerste kootje van zijn

linkerwijsvinger. Dat kootje, en misschien

een beetje talent, zouden goed van pas

komen op het NK Flipperen in Drunen. TEKST MICHA JACOBS FOTO’S SANDER BOERHet betere vingerwerk

Laatste bal. Nog één kans om mijn score van daarnet te verbeteren. Mijn dramatische score van daar-net. Ik doe al de hele dag mijn best om multi-balls, extra credits en

andere bonuspunten te verzamelen, maar de flipperkast weigert mee te werken. Eén onge-lukkige bumper, één keer niet opletten en de bal ligt uit het spel. Sneller dan dat ik met mijn ogen kan knipperen, vliegen de ballen in het gat. Dwars door het midden van de kast natuurlijk, zodat ik er met mijn flippers net niet bij kan. Of, nog erger, tergend langzaam via de baan aan de zijkant om de vernede-ring extra groot te maken. De flipperkast is niet vergevingsgezind. De flipperkast is een klootzak die wil laten zien wie er de baas is. Ik heb nog één bal om te laten zien dat ik dat ben.

In Nederland wordt steeds meer geflip-perd. Door de opkomst van de spelcom-puter en de razendsnelle ontwikkeling van videogames werd de flipperkast in de jaren negentig met uitsterven bedreigd, maar de laatste jaren leeft de dinosaurus van de speelhal als nooit tevoren. Met bijna 1200 leden is de Nederlandse Flipper Vereniging, de NFV, de grootste flippervereniging ter wereld. Meer nog dan in Amerika, de bakermat van het flipperen, wint de flipperkast in Nederland weer aan populariteit. NFV-voorzitter Winfred de Ruijter: “Vooral in de Randstad kun je tegenwoordig weer een flip-perkast in het wild tegenkomen.”

Drie essentiële centimetersVoor de 173 deelnemers aan de Dutch Pinball Open in het Bra-bantse Drunen is flipperen een serieuze zaak. Een héél serieuze zaak. Kwalificatie voor dé flip-perfinale van Nederland is alles wat telt. Het enige dat je daar-voor moet doen is zorgen dat je je bij de beste 48 flipperaars van het toernooi kwalificeert. Geen makkelijke opgave, blijkt uit de deelnemerslijst. Wereldkampioen Cayle Geor-ge uit Seattle is van de partij, ▶

WORDT PANORAMA’S MICHA DE NIEUWE PINBALL WIZARD?

REPORTAGE

NR46 PANORAMA • 3130 • PANORAMA NR46

65NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 66: 2014 - 04 - Spinner Magazine

wedstrijdvloer. Elke deelnemer mag zes kasten uitkiezen waarop hij één spelletje mag spelen. Na die zes spelletjes mag iedereen één herkansingspotje spelen, voor het geval je ergens hebt verzaakt. Degene met de hoogste score op een flip-perkast krijgt de meeste punten, degene met de laagste score de minste punten. De zes scores worden bij elkaar opgeteld waar-na er een klassement wordt opgesteld. De beste 48 spelers in het klassement gaan naar de finaleronde. Daarna volgen knock-outwedstrijden waarin één winnaar over-blijft. Wereldkampioen Cayle George staat voorlopig op de eerste plek in het klassement. Hij staat op 585 punten. Op vijf kasten heeft hij de hoogste score behaald, goed voor 5 x 100 punten. Op één kast gunde hij een ander de hoogste score.

Hoera! Een bonusbal!Ik moet aan de bak. Ik had voor Hoops kunnen kiezen, of Whirlwind, maar ik kies achtereenvolgens voor de flipperkasten Fish Tales, Corvette, Junk Yard, Dracula, Frankenstein en AC/DC. De keuze is compleet willekeu-rig. Het maakt niet uit op welke kast ik speel, ik zie elke kast toch voor het eerst. Lord of the Rings en The Sopranos, de kasten waarop ik gisteren heb geoefend, staan niet tussen de wed-strijdkasten. Verdomme.Ik begin met Fish Tales. In de flipperkast liggen een

paar vissen en een hengel. Als ik zome-teen de bal afschiet, dan moet ik er niet alleen voor zorgen dat ik de bal in het spel hou, maar dat ik ook een paar vis-sen vang. Zo krijg je immers de meeste punten. Ik heb geen idee hoe ik die vissen moet vangen, maar vragen naar de spelregels is geen optie. Dat zou hetzelfde zijn als op het WK Voetbal aan de scheidsrechter vragen wat bui-tenspel is. De bal niet verliezen, dat lijkt me voorlopig het beste. Werkt goed in het voetbal, werkt ook goed bij het flipperen. Aan mijn tegenstan-ders hoef ik de spelregels sowieso niet te vragen. Die staan geconcentreerd op hun eigen knoppen te rammen, sommigen met een pet op en oordop-jes in om zo volledig mogelijk van de buitenwereld afgesloten te zijn. Hun flipperkast flikkert als een op hol geslagen kerstboom. Meestal een goed teken. Naast mij hoor ik af en toe een vloek, af en toe een vreugde-kreet met de begeleidende toeters en bellen van een paar miljoen bonus-punten. Bij mij kun je daar lang op wachten. De eerste bal is al weg. De tweede en de derde bal vliegen wel als een gek door de speelbak, maar

ook dat duurt niet lang. Klote-kootje. Was je er nog maar. Nu heb ik te weinig grip op de linkerknop, verzin ik als smoes. Met de vierde en tevens laatste bal – Een bonusbal? Hoera! – vang ik weliswaar een vis, maar daar-na is het afgelopen. Game over. Dertien miljoen punten staan er op de teller. Langer dan drie minuten heeft het potje niet geduurd. Rob, de vriend met wie ik gisteren heb geoefend, is nog minder vergevingsgezind dan de flip-perkast. “Nu al klaar?” vraagt hij spot-tend, terwijl ik teleurgesteld richting de bar loop. “Was je eigenlijk al begonnen?”

Mikken op de lampjesIk had beter naar de aanwijzingen van Jaap Nauta moeten luisteren. Jaap Nauta werkt voor Dutch Pinball, het Nederlandse bedrijf dat volgend jaar de eerste flipper-kast op de markt brengt die volledig in Nederland is ontwikkeld en gebouwd. Zo goed gaat het dus met het flipperen. De eerste flipperkast ter wereld waar Made in Holland op staat zal The Big Lebowski zijn, naar de gelijknamige cultfilm over bowlen. Niet alleen omdat Jaap het een geweldige film vindt, maar ook omdat The Big Lebow-ski zomaar een commercieel succes kan wor-den. Jaap: “In Amerika zijn meer dan 12.000 bowlingcentra. Als ik in honderd daarvan een flipperkast kan neerzetten, dan ben ik al blij.”Jaap flippert vooral op kantoor, als hij even niks te doen heeft. In plaats van met zijn voeten op het bureau te gaan liggen, speelt hij even een snel spelletje Lebowski. Jaap had mij nog zo gezegd: schiet de bal op alles wat knippert. Knip-perende lampjes zijn punten. En wat er voor de rest ook gebeurt: de bal moet naar boven, niet naar beneden. Flippertips, daar heb ik wat aan.

Ik pas Jaaps tactiek toe op het spelletje Corvette. Een snel spelletje, net als de auto op de kopruit van de flipperkast. De tips helpen weinig. Vier bal-len, vier minuten en klaar. In de hoogste versnel-ling vlieg ik er uit met net geen 44 miljoen punten op het scorebord. Er wordt niet geapplaudisseerd. Cayle George, de wereldkampioen, zal niet onder de indruk zijn. Rob schudt alleszeggend zijn hoofd.Voorzitter Winfred is blij dat ik niet tussen de besten in het klassement sta. Een hoge score van een onge-trainde speler als ik zou betekenen dat flipperen een kwestie van geluk is. Dat is het dus niet. Flipperen is

een behendigheidsspelletje. Je moet controle hebben over de bal – dus niet als een kip zonder kop op de flippers rammen zoals ik – je hebt kastenkennis nodig en je moet vooral veel vlieg-uren maken om ervaring op te doen. Meer dan twee uur in het café in ieder geval. Dat ik na een paar spelletjes aan de staart van de rang-lijst bungel, is dus helemaal niet gek. Het is alleen niet goed voor mijn ego.

Meat-and-Greet In de grote zaal van het evenementen-centrum mag het publiek vrijuit spelen op meer dan 120 flipperkasten. Er staan vintage spellen als Cleopatra, Charlie’s Angels en The Bride of Pin.Bot, maar ook de allernieuwste flipperkasten zoals The Walking Dead, The Hobbit en een proto-type van The Big Lebowski. Achter een signeertafel zit Steve Ritchie, misschien wel de beroemdste flipperkastontwer-per ter wereld. Met meer dan dertig kasten op zijn naam wordt Steve ‘The Master of Flow’ genoemd. Zijn groot-ste fans hebben hun eigen flipperkast opengemaakt, de illustratie achter de kopruit losgepeuterd en meege-nomen naar Drunen om door Steve te laten signeren. Anderen kopen gewoon een nieuwe illustratie met

Vragen naar de spelregels is geen optie. Dat zou hetzelfde zijn als op het WK Voetbal aan de scheidsrechter vragen wat buitenspel is

net als de hoogst genoteerde Nederlan-der op de wereldranglijst, Roy Wils uit Nijmegen. De andere 170 deelnemers zijn ook meer dan geoefende flippe-raars uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Polen en uit een handvol andere landen. Er heeft zelfs een Fin het vliegtuig genomen om mee te doen. 172 geoefende flipperaars doen er dus mee. En ik.Ik ben verre van geoefend. Ter voor-bereiding op het toernooi heb ik op de avond vóór het toernooi een uurtje of twee met een vriend staan flipperen in het café. De laatste keer daarvóór kan ik mij niet meer herinneren. Dat moet lang geleden zijn geweest. Sowieso langer dan twaalf jaar geleden.In 2002 had ik een bijbaantje in een metaalbewerkingsbedrijf dat onder andere bestond uit het loszagen van motorblokken uit ijzeren frames. Op een onoplettend moment zaag-de ik niet alleen door het frame, maar ook door het eerste kootje van mijn linkerwijsvinger. Weg nagel, weg kootje. Sinds die onfor-tuinlijke dag is mijn linkervinger een centimeter of drie korter dan mijn rechterwijsvinger. Na die dag heb ik nooit meer geflipperd, dat weet ik zeker. Anders had ik wel geweten dat die drie centimeters bij het flipperen essentieel zijn. Vooral als je ze tekort komt.

Game on!In een donkere hoek van hetevenementencentrum in Drunen staan twintig verschillende flip-perkasten te flikkeren op de

een handtekening van Steve erop, à 125 euro per stuk. Wat precies het geheim van een goe-de flipperkast is?Steve: “Goede ballen, goede bounce en een goede flow.”Het ligt dus niet aan mij. Al die wedstrijdkasten hebben gewoon een slechte flow.Dennis uit het Zuid-Hollandse Poeldijk heeft zometeen een Meat-and-Greet met Steve. Dat betekent dat hij een handdruk van de flippermeester krijgt en dat hij daarna bij het diner mag aanschui-ven voor een groot stuk vlees. Dat doet Dennis, wedstrijdflipperaar en eigenaar van negen flipperkas-ten, liever dan ontbijten met de wereldkampioen. Dennis: “Ik slaap in hetzelfde bed and breakfast als Cayle George. De organisatie vroeg of ik met hem wilde ontbijten. Hoe laat? vroeg ik. Bleek het kwart over acht te zijn. Ja, doei. Veel te vroeg. Ik heb vriendelijk bedankt voor het aanbod.” Dennis is 39, precies de leeftijd van de gemiddelde flipperaar. Flippe-raars zijn globaal gezien tussen de 30 ▶

Stelletje flippers!

Les van de wereldkampioen...

...maar het helpt voor geen meter!

Op de foto met de Master of Flow.

32 • PANORAMA NR46

Page 67: 2014 - 04 - Spinner Magazine

wedstrijdvloer. Elke deelnemer mag zes kasten uitkiezen waarop hij één spelletje mag spelen. Na die zes spelletjes mag iedereen één herkansingspotje spelen, voor het geval je ergens hebt verzaakt. Degene met de hoogste score op een flip-perkast krijgt de meeste punten, degene met de laagste score de minste punten. De zes scores worden bij elkaar opgeteld waar-na er een klassement wordt opgesteld. De beste 48 spelers in het klassement gaan naar de finaleronde. Daarna volgen knock-outwedstrijden waarin één winnaar over-blijft. Wereldkampioen Cayle George staat voorlopig op de eerste plek in het klassement. Hij staat op 585 punten. Op vijf kasten heeft hij de hoogste score behaald, goed voor 5 x 100 punten. Op één kast gunde hij een ander de hoogste score.

Hoera! Een bonusbal!Ik moet aan de bak. Ik had voor Hoops kunnen kiezen, of Whirlwind, maar ik kies achtereenvolgens voor de flipperkasten Fish Tales, Corvette, Junk Yard, Dracula, Frankenstein en AC/DC. De keuze is compleet willekeu-rig. Het maakt niet uit op welke kast ik speel, ik zie elke kast toch voor het eerst. Lord of the Rings en The Sopranos, de kasten waarop ik gisteren heb geoefend, staan niet tussen de wed-strijdkasten. Verdomme.Ik begin met Fish Tales. In de flipperkast liggen een

paar vissen en een hengel. Als ik zome-teen de bal afschiet, dan moet ik er niet alleen voor zorgen dat ik de bal in het spel hou, maar dat ik ook een paar vis-sen vang. Zo krijg je immers de meeste punten. Ik heb geen idee hoe ik die vissen moet vangen, maar vragen naar de spelregels is geen optie. Dat zou hetzelfde zijn als op het WK Voetbal aan de scheidsrechter vragen wat bui-tenspel is. De bal niet verliezen, dat lijkt me voorlopig het beste. Werkt goed in het voetbal, werkt ook goed bij het flipperen. Aan mijn tegenstan-ders hoef ik de spelregels sowieso niet te vragen. Die staan geconcentreerd op hun eigen knoppen te rammen, sommigen met een pet op en oordop-jes in om zo volledig mogelijk van de buitenwereld afgesloten te zijn. Hun flipperkast flikkert als een op hol geslagen kerstboom. Meestal een goed teken. Naast mij hoor ik af en toe een vloek, af en toe een vreugde-kreet met de begeleidende toeters en bellen van een paar miljoen bonus-punten. Bij mij kun je daar lang op wachten. De eerste bal is al weg. De tweede en de derde bal vliegen wel als een gek door de speelbak, maar

ook dat duurt niet lang. Klote-kootje. Was je er nog maar. Nu heb ik te weinig grip op de linkerknop, verzin ik als smoes. Met de vierde en tevens laatste bal – Een bonusbal? Hoera! – vang ik weliswaar een vis, maar daar-na is het afgelopen. Game over. Dertien miljoen punten staan er op de teller. Langer dan drie minuten heeft het potje niet geduurd. Rob, de vriend met wie ik gisteren heb geoefend, is nog minder vergevingsgezind dan de flip-perkast. “Nu al klaar?” vraagt hij spot-tend, terwijl ik teleurgesteld richting de bar loop. “Was je eigenlijk al begonnen?”

Mikken op de lampjesIk had beter naar de aanwijzingen van Jaap Nauta moeten luisteren. Jaap Nauta werkt voor Dutch Pinball, het Nederlandse bedrijf dat volgend jaar de eerste flipper-kast op de markt brengt die volledig in Nederland is ontwikkeld en gebouwd. Zo goed gaat het dus met het flipperen. De eerste flipperkast ter wereld waar Made in Holland op staat zal The Big Lebowski zijn, naar de gelijknamige cultfilm over bowlen. Niet alleen omdat Jaap het een geweldige film vindt, maar ook omdat The Big Lebow-ski zomaar een commercieel succes kan wor-den. Jaap: “In Amerika zijn meer dan 12.000 bowlingcentra. Als ik in honderd daarvan een flipperkast kan neerzetten, dan ben ik al blij.”Jaap flippert vooral op kantoor, als hij even niks te doen heeft. In plaats van met zijn voeten op het bureau te gaan liggen, speelt hij even een snel spelletje Lebowski. Jaap had mij nog zo gezegd: schiet de bal op alles wat knippert. Knip-perende lampjes zijn punten. En wat er voor de rest ook gebeurt: de bal moet naar boven, niet naar beneden. Flippertips, daar heb ik wat aan.

Ik pas Jaaps tactiek toe op het spelletje Corvette. Een snel spelletje, net als de auto op de kopruit van de flipperkast. De tips helpen weinig. Vier bal-len, vier minuten en klaar. In de hoogste versnel-ling vlieg ik er uit met net geen 44 miljoen punten op het scorebord. Er wordt niet geapplaudisseerd. Cayle George, de wereldkampioen, zal niet onder de indruk zijn. Rob schudt alleszeggend zijn hoofd.Voorzitter Winfred is blij dat ik niet tussen de besten in het klassement sta. Een hoge score van een onge-trainde speler als ik zou betekenen dat flipperen een kwestie van geluk is. Dat is het dus niet. Flipperen is

een behendigheidsspelletje. Je moet controle hebben over de bal – dus niet als een kip zonder kop op de flippers rammen zoals ik – je hebt kastenkennis nodig en je moet vooral veel vlieg-uren maken om ervaring op te doen. Meer dan twee uur in het café in ieder geval. Dat ik na een paar spelletjes aan de staart van de rang-lijst bungel, is dus helemaal niet gek. Het is alleen niet goed voor mijn ego.

Meat-and-Greet In de grote zaal van het evenementen-centrum mag het publiek vrijuit spelen op meer dan 120 flipperkasten. Er staan vintage spellen als Cleopatra, Charlie’s Angels en The Bride of Pin.Bot, maar ook de allernieuwste flipperkasten zoals The Walking Dead, The Hobbit en een proto-type van The Big Lebowski. Achter een signeertafel zit Steve Ritchie, misschien wel de beroemdste flipperkastontwer-per ter wereld. Met meer dan dertig kasten op zijn naam wordt Steve ‘The Master of Flow’ genoemd. Zijn groot-ste fans hebben hun eigen flipperkast opengemaakt, de illustratie achter de kopruit losgepeuterd en meege-nomen naar Drunen om door Steve te laten signeren. Anderen kopen gewoon een nieuwe illustratie met

Vragen naar de spelregels is geen optie. Dat zou hetzelfde zijn als op het WK Voetbal aan de scheidsrechter vragen wat buitenspel is

net als de hoogst genoteerde Nederlan-der op de wereldranglijst, Roy Wils uit Nijmegen. De andere 170 deelnemers zijn ook meer dan geoefende flippe-raars uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Polen en uit een handvol andere landen. Er heeft zelfs een Fin het vliegtuig genomen om mee te doen. 172 geoefende flipperaars doen er dus mee. En ik.Ik ben verre van geoefend. Ter voor-bereiding op het toernooi heb ik op de avond vóór het toernooi een uurtje of twee met een vriend staan flipperen in het café. De laatste keer daarvóór kan ik mij niet meer herinneren. Dat moet lang geleden zijn geweest. Sowieso langer dan twaalf jaar geleden.In 2002 had ik een bijbaantje in een metaalbewerkingsbedrijf dat onder andere bestond uit het loszagen van motorblokken uit ijzeren frames. Op een onoplettend moment zaag-de ik niet alleen door het frame, maar ook door het eerste kootje van mijn linkerwijsvinger. Weg nagel, weg kootje. Sinds die onfor-tuinlijke dag is mijn linkervinger een centimeter of drie korter dan mijn rechterwijsvinger. Na die dag heb ik nooit meer geflipperd, dat weet ik zeker. Anders had ik wel geweten dat die drie centimeters bij het flipperen essentieel zijn. Vooral als je ze tekort komt.

Game on!In een donkere hoek van hetevenementencentrum in Drunen staan twintig verschillende flip-perkasten te flikkeren op de

een handtekening van Steve erop, à 125 euro per stuk. Wat precies het geheim van een goe-de flipperkast is?Steve: “Goede ballen, goede bounce en een goede flow.”Het ligt dus niet aan mij. Al die wedstrijdkasten hebben gewoon een slechte flow.Dennis uit het Zuid-Hollandse Poeldijk heeft zometeen een Meat-and-Greet met Steve. Dat betekent dat hij een handdruk van de flippermeester krijgt en dat hij daarna bij het diner mag aanschui-ven voor een groot stuk vlees. Dat doet Dennis, wedstrijdflipperaar en eigenaar van negen flipperkas-ten, liever dan ontbijten met de wereldkampioen. Dennis: “Ik slaap in hetzelfde bed and breakfast als Cayle George. De organisatie vroeg of ik met hem wilde ontbijten. Hoe laat? vroeg ik. Bleek het kwart over acht te zijn. Ja, doei. Veel te vroeg. Ik heb vriendelijk bedankt voor het aanbod.” Dennis is 39, precies de leeftijd van de gemiddelde flipperaar. Flippe-raars zijn globaal gezien tussen de 30 ▶

Stelletje flippers!

Les van de wereldkampioen...

...maar het helpt voor geen meter!

Op de foto met de Master of Flow.

32 • PANORAMA NR46

Page 68: 2014 - 04 - Spinner Magazine

in het oefenpotje het dubbele aantal pun-ten haalde. Junk Yard, Frankenstein en AC/DC, mijn allerlaatste potje, zijn ook om te janken. Ik durf bijna niet naar het eindklassement van de kwalificatieronde te kijken. Van de 173 deelnemers sta ik niet bij de eerste 150. Ik begin ’m te knij-pen. Alsjeblieft, zeg. Niet laatste! Ik heb echt mijn best gedaan. De eerste 160, daar zit ik ook niet bij. Nog 13 deel-nemers te gaan. De laatste namen verschijnen op het scorebord. Ik kijk meteen naar de laatste plek. Mooi, dat ben ik niet! Maar veel verder hoef ik niet naar boven te kijken. Ik eindig als 170ste. Gelukkig niet laatste. Rob schudt zijn hoofd.Rob: “Ik zou niet weten hoe, maar volgens mij had er meer in gezeten.”Misschien als ik met Ralph Beckers uit Brunssum Dracula had gespeeld in plaats van Cayle George uit Seattle. Een dag later kroont Ralph zich namelijk tot Neder-lands kampioen flipperen. Hoofdprijs: 450 euro en eeuwige roem. Op die roem kan ik nog lang wachten. •

Niet de officiële wereldkampioen, want net zoals er in het darts twee overkoepelende dartbonden zijn, zijn er in het flipperen ook twee overkoepelende flipperbonden. Cayle leert mij alles over Dracula, het spel dat ik zometeen voor mijn belabberde klassement moet gaan spelen. Bijna achteloos jaagt hij de bal door het spel, alsof het geen enkele moeite kost om de flipperkast zijn wil op te leggen. Verborgen mis-sies, de meest moeilijke kunststoten met de flipper, een paar duizelingwek-kende passing shots: Cayle doet wat hij wil. Ik word er duizelig van. Na meer dan twee miljard punten, een spervuur van onbegrijpelijke flippertermen – Decals? Plunger? Flipper shaft end play spacing gauge? - en een bak herrie dat uit de murwgebeukte flipperkast komt, is het genoeg geweest.Cayle: “Snap je het?”Ik: “Tuurlijk!”

Bijna trillend speel ik Dracula voor de wed-strijdpunten. Wat een drama. Amper 26 miljoen sprokkel ik bij elkaar, terwijl ik net

en 50. Jongere mensen hebben de hoogtij-dagen van het flipperen gemist en zijn direct aan het gamen geslagen. Oudere mensen vinden het allemaal wel best, die hightech-spelletjes. Het zijn vooral man-nen die flipperen. Vrouwen flipperen wel, maar de deelneemsters aan het vrouwen-toernooi zijn op de vingers van vier handen te tellen. Jasmijn de Jong (27) uit Deventer is viervoudig Nederlands flipperkampioene en vriendin van de Amerikaanse wereld-kampioen. Ze zegt: “Flipperaars zijn niet echt te typeren. Zeker in Nederland vind je ze in elke geleding van de bevolking. Bouw-vakkers flipperen, maar ook leraren, zaken-mensen en bankdirecteuren. Dat maakt het ook zo leuk.” Gerrit Zalm (62), oud-minister van financiën en tegenwoordig voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN/AMRO, is zo’n bankdirecteur. Gerrit flippert al bijna 50 jaar. In 1966, zo lees ik in flipper-bijbel No Balls, No Glory!, ging Gerrit met zijn oudere broer fietsen in Frankrijk. Ze wilden naar Parijs. Na twee uur fietsen vonden ze het wel welletjes. Effe pauze in een Franse cafetaria. In de Franse horeca stond destijds standaard een flipperkast en het duurde maar een paar spelletjes of Gerrit was verkocht.

Leer het van de beste!Cayle George (34), een kleine, magere jongen met een pet, is in het dagelijks leven geen bankdirecteur, maar level designer van computerspelletjes. Hij flippert een jaar of elf. Wel al elf jaar op absoluut topniveau. Waar Cayle flippert, flippert hij om de prijzen. Nog niet zo lang geleden won hij een prestigieus flippertoernooi in Pittsburgh wat hem de officieuze wereldkampioen maakt.

Achteloos jaagt de wereldkampioen

de bal door het spel, alsof het geen enkele

moeite kost om de kast zijn wil op te leggen

Meer dan 140 flipperkasten: gekkenhuis!

Het bewijs: iedereen kan flipperen.

34 • PANORAMA NR46

Page 69: 2014 - 04 - Spinner Magazine

Flipperkast defect?”, “Hoe sluit je een nieuwe spoel aan?”, “Hoe check je of de opto’s goed zijn?” Voorbeelden van vragen die leden kunnen stellen aan de Technische Vraagbaak (TV).

De TV wil leden helpen die zelf het initiatief hebben genomen om iets aan hun kast te gaan doen, maar met een technisch probleem zitten waardoor ze niet verder kunnen. Of mensen die wel willen, maar misschien niet weten waar ze moeten beginnen; de TV biedt hulp.

Vragen kunnen zowel schriftelijk als telefonisch gesteld worden. Verwacht geen kant-en-klare oplossingen. Gert-Jan en Eric zullen je een stap op weg helpen zodat je zelf weer verder kunt. Vanwege de onregelmatige werktij-den van Eric kan het zijn dat zijn voicemail aan staat. Als je een berichtje inspreekt, dan wordt je uiterlijk de vol-gende dag teruggebeld. Let op! Bel alleen op de aangegeven dagen en tijden! Schrijven of e-mailen kan natuurlijk altijd. Uiteraard kun je ook je vraag stellen in het NFV-forum.

Gert-Jan de Haan Eric BartelsRoptasins 14 Frankrijklaan 699051 GR Stiens 1966 VC Heemskerk06-27456890 [email protected] [email protected] en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur

TECHNISCHE VRAAGBAAK

Artikel Leden Niet-LedenWindvest € 47,50 € 52,50 Fleece vest rood of zwart € 27,50 € 32,50 Body warmer € 22,50 € 25,00 T-shirt € 17,50 € 22,50 DVD € 17,50 € 20,00 Muismat € 5,00 € 7,50 NFV beer met logo € 27,50 € 32,50 NVF pet € 10,00 € 12,50 Kentenplaathouder € 7,50 € 7,50 Jaartallenboek flipperkasten € 5,00 € 7,50 Mok/beker € 10,00 € 10,00 Translite (50 x 70 cm) € 50,00 € 55,00 Translite (55 x 75 cm) € 55,00 € 60,00 Verzendkaart € 0,25 € 0,50 NFV Rekenmachine € 5,00 € 6,50 Jubileumboek “No Balls, No Glory!” € 20,00 € 20,00 Affiches van diverse flipperkasten € 5,00 € 5,00 Affiches van diverse flipperkasten met lijst € 12,50 € 12,50 T-shirt 20 jaar “No Balls, No Glory!” € 20,00 € 20,00 Flyer “No Balls, No Glory!” € 2,50 € 2,50

Meer info bij Erik Boes: [email protected]

NFV SHOP

69NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 70: 2014 - 04 - Spinner Magazine

De Haagse popgroep het Klein Orkest bezong de stad op een prachtige manier (‘Oost Berlijn, Unter Den Linden’) en ook het nummer van Boudewijn de Groot (Berlijn, ik ben er nooit geweest’) mag er zijn. Ik heb het over Ber-lijn, de hoofdstad van Duitsland en sinds een jaar of tien beter bekend als de stad van hipsters en creatieven. Eén keer eerder was ik er, toen de muur nog stond en Oost en West nog gescheiden waren. Ik was toen nog niet geïnteresseerd in flipperen, en het was me dus ook niet opgevallen dat Berlijn zich zonder moeite kon meten met Parijs, toch al jaren de Europese flipperhoofdstad.

Deze zomer bezocht een flippervriend Berlijn en de verhalen waarmee hij terugkeerde, logen er niet om. Het mekka voor de flipperliefhebber. Nog op genoeg plekken stonden kasten opgesteld, zonder uitzondering vriendelijk geprijsd (vijf spellen voor twee euro) en als je naar de staat van de machines keek, snapte je waar de term ‘Duitse Degelijkheid’ vandaan kwam. Onlangs was ik er en Checkpoint Charlie, de Muur en de Rijksdag heb ik links laten liggen. Ik was er maar met één doel en dat was om te flipperen. Een trip die ik iedereen kan aanra-den. Als je naar een stad gaat om te flipperen, ont-dek je die stad op een andere manier. Waar de toeristenbussen stoppen bij de Brandenburger Tor daar kozen wij op de vrij-dagavond voor The Clash.

The Clash is een tent die in Nederland niet meer bestaat. Bij binnenkomst word je begroet met punkmuziek van Bad Religion en The Ramones en de muren zijn volge-spoten met graffiti. Voor een halve liter bier –de gemid-delde Duitser doet het niet voor minder- betaal je nog

geen twee euro en behalve twee flipperkasten wordt er zeer fanatiek getafelvoetbald op de vier (!) aldaar aanwe-zige tafels. Aan de X-Men kast wil ik niet te veel woorden vuil maken – een vervelende Stern kast met te veel toys uit de Bart Smit er in verwerkt - maar waar kan je nog in het openbaar een The Addams Family Gold spelen? Inder-daad, in The Clash. De kast is bijna vijfentwintig jaar op de markt en hij verveelt nog steeds niet. Dat was niet alleen onze mening, maar ook die van de Duitsers die als het ware in de rij stonden om de meesterlijke creatie van Pat Lawlor te bespelen.

Een andere niet te mis-sen locatie in Berlijn is de Mariendorfer Käfer. Ook hier kan je van alles doen – darten, poulen en tafelvoetballen - maar wij kwamen voor de vijf machines die er her en der in het café stonden opge-steld. De ober keek ons toch wat meewarig aan toen we zeiden dat we helemaal uit Amsterdam kwamen om te flippe-ren, maar waar tref je een Medieval Madness, een Monster Bash en opnieuw een The Addams Family Gold aan op in locatie. Precies, in de Mariendor-fer Käfer! De machines stond opnieuw fijn afge-steld, het bier was ook hier spotgoedkoop en de exploitant roept spelers op hun highscore op de website www.pinballz.de te zetten. Kom daar maar een om in Nederland. Is er dan helemaal niet nega-tiefs te melden over de

stad? Eén ding. In Berlijn geldt geen rookverbod en Duit-sers roken zoals ze drinken: veel en snel. Na een avond flipperen, kan je hele garderobe in de was.

DE VIJFDE SPELER

Berlijn

70 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 71: 2014 - 04 - Spinner Magazine

NFV EVENEMENTENAGENDA

Maand Dag Datum Locatie Tijden Thema

Januari vrijdag 16 Veenendaal 15.30 - 23.00 Officiële opening clubhuiszaterdag 17 Veenendaal 10.00 - 18.00 Clubhuisdag, Nieuwjaarsreceptie & LFC Finale zaterdag 24 Bergen op Zoom 10.00 - 01.00 @t Games Mania eventvrijdag 30 Veenendaal 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

Februari zaterdag 14 Veenendaal 10.00 - 18.00 Clubhuisdagvrijdag 27 Veenendaal 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

Maart zaterdag 14 Veenendaal 10.00 - 18.00 Clubhuisdagzondag 15 Veenendaal 09.00 - 17.00 Clubhuisdag - Extra zondag-openstelling!vrijdag 27 Veenendaal 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

April zaterdag 18 Veenendaal 10.00 - 23.00 Dutch Pinball Masters en Clubhuisdagzondag 19 Veenendaal 10.00 - 18.00 Dutch Pinball Masters en Clubhuisdagvrijdag 24 Veenendaal 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

Mei zaterdag 9 Veenendaal 10.00 - 18.00 Clubhuisdagvrijdag 29 Veenendaal 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

Juni zaterdag 13 Veenendaal 10.00 - 21.00 Clubhuisdag, ALV over 2014 & BBQvrijdag 26 Veenendaal 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

NFV - ACTIVITEITEN AGENDA 2015

71NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 4

Page 72: 2014 - 04 - Spinner Magazine