2014 - 03 - Spinner Magazine

64
Jaargang 23 - Nummer 3 NFV Timeshock! DPO EXPO 2014 Project MM Update Clubhuis

description

Kwartaalblad van de Nederlandse Flipper Vereniging.

Transcript of 2014 - 03 - Spinner Magazine

Page 1: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Jaargang 23 - Nummer 3

NFV

Timeshock!DPO EXPO 2014

Project MMUpdate Clubhuis

Page 2: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV de Club van 100. De Club van 100 bestaat uit personen en bedrijven die de NFV een warm hart toedragen. Zij betalen jaarlijks een bijdrage van 100 euro.Inmiddels heeft de Club van 100 al 39 deelnemers.

Word ook Club van 100 lid! Dit zijn de voordelen:• Gratis toegang tot evenementen in het NFV Fun-

house (1 toegangsbewijs per deelnemer)• Logovermelding op deze pagina en op de Club van

100 pagina op de NFV-site (met link)• Ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Funhouse • Deelname aan jaarlijkse Club van 100 bijeenkomst

in het NFV Funhouse (voor deelnemer en introducé)

Iedereen kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden-clubs, bedrijven, sponsors. In 2012 en 2013 is er geïnves-teerd in een verdere verbetering van het NFV Funhouse in Ederveen en de eigen collectie. In 2014 en 2015 gaan we hiermee door: zodat ook het nieuwe NFV Funhouse in Veenendaal een plaats wordt waar alle leden graag naar toe gaan!

Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer ([email protected]) en hij helpt u verder.

samen werken aan oplossingen

L a n g e d i j k

Logoblok Club van 100 - NFV

Een praktisch

hulpmiddel om kinderen zelfstandig

te leren werken

www.kleurenklok.nl

Crispus

Holding BV

MarcelFokkens

Transport

Page 3: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Top sTories06. Timeshock!24. Ik BN niet voor één gat te vangen36. Project MM

VereNigiNg16. Update clubhuis42. Start a new game 20. De Gameroom van Glenn Pellis

eVeNemeNTeN eN compeTiTie10. DPO EXPO 201456. RFT Update63. Evenementenagenda

oVerig28. Speelveld Protector32. Flipperboeken46. Same Players Shoots Again - Deel 348. Henk de Jager - Aloha50. Verlichte flipperknoppen mod52. Decalls Fireball58. LED4PIN doet meer62. De vijfde speler

inhoud

1 en 2 november 2014

Page 4: 2014 - 03 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1100 stuks. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Barry Driessen, Bas Vis, Rens Hooijmaijers, Theo van Vroenhoven ([email protected])

Aan dit nummer werkten verder mee: Ad Jonker, Arie Pijl, Gerard Poelwijk, Gerard van de Sanden, Glenn Pellis, Henk de Jager, Jeroen van Beek, Jim Jansen, Jurgen van Dulst, Laurens Linssen, Michel van Kuijk, Peter Bracke, Real Beckers, Ruben Wieman, Ruud Kooij en Winfred de Ruijter

Cover design: Barry Driessen

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Druk: Drukkerij Koopmans

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur:Voorzitter: Winfred de Ruijter ([email protected])

Secretaris: Rens Hooijmaijers ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Techniek/Ledenadministratie: Ben Boogaard ([email protected])

Clubhuis/Collectie: Arie Pijl ([email protected])

Spinner en Competitie: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Commissies:Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: Jules Reivers ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Technische Vraagbaak:Gert-Jan de Haan ([email protected])06-27456890 (Maandag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Eric Bartels ([email protected])0251-293489 (Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

Bas Vis

COLOFON

In het najaar van 2014 bouwt de spanning zich op. Allereerst op ver-enigingsvlak, waar de opening van het nieuwe clubhuis aanstaan-de is en we een ongekende happening bij het DPO EXPO hopen te beleven. Zoals wel vaker begint het met een leuk idee, wordt er gebrainstormd, raken anderen enthousiast en gaat vervolgens een team de plannen uitwerken. De artikelen in deze Spinner wekken terecht hoge verwachtingen, maar al die helpende handen moeten het samen nog wel ‘even’ waarmaken. Spannend dus. We hopen begin november in Drunen veel leden te mogen begroeten. Dat-zelfde geldt voor de ALV die eind november in het nieuwe clubhuis gehouden zal worden.

Nog veel spannender is dat er dit najaar veel ogen van flipperliefheb-bers uit de hele wereld op Nederland gericht zullen zijn. Vorig jaar lanceerde Dutch Pinball met verve hun ideeën, nu komt het er echt op aan: zij gaan hun eerste creatie, The Big Lebowski, aan de flip-perwereld presenteren. Het zou leuk zijn om bij de EXPO in Chicago even mee te luisteren bij de teams van Stern (‘verdorie, die jongens hebben echt een goed product ontwikkeld’) of bij JJP (‘hoe is het mogelijk om zoiets in zo’n korte tijd te realiseren?’). Maar dan moet alles wel goed gaan de komende weken, dus met recht spannende tijden voor de NFV-ers die het avontuur van flipperkastontwerper/producent/leverancier zijn aangegaan. En waar we een jaar geleden nog niet wilden geloven dat zoiets mogelijk was, diende zich in de zomer nog een tweede heel serieus project aan: Timeshock! Ook die nieuwe kast is ‘made in Holland’. Je leest er uitgebreid over in dit nummer van ons verenigingsblad.

Toegegeven, het is van een heel andere orde, maar het maken en afleveren van deze Spinner was voor de redactie ook spannend. Leu-ke spanning, zoals altijd als je iets nieuws probeert. Loopt de produc-tie en aflevering zoals vooraf bedacht? Zijn de veranderingen goed uit de verf gekomen? Jullie hebben het als het goed is al gemerkt aan de envelop. Die komt van onze nieuwe drukker, Frank Koopmans uit Zwanenburg. Die heeft zijn nek uitgestoken door ons een heel aan-trekkelijk aanbod te doen en ons als bonus ook nog meer flexibiliteit te bieden dan we bij de online printshop hadden. Daarmee hebben we de Spinner weer ‘in huis’ gehaald binnen de vereniging, want Frank is lid van onze club. Naast professioneel drukker is hij ook een echte flipperliefhebber.

De 64 pagina’s in deze Spinner bieden als altijd weer een aardige variatie aan onderwerpen. Dank aan de schrijvers voor hun bijdrage. Als redactie kijken we met plezier vooruit naar het najaar van 2014 dat zoveel moois in petto lijkt te gaan hebben. Maar daar lezen jullie dan in december over…

Van de redactie

Spannende tijden

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 5: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Van het bestuur

De zomer voorbij

WiNFRED DE RUiJTER

Wanneer je deze Spinner leest, hebben we de zomer achter de rug. Normaal gezien is dat een rustigere flip-perperiode: lekker veel buiten zijn i.p.v. in de gameroom, op vakantie (flipperkasten spotten in het wild), lang BBQ-en en er zijn natuurlijk ook minder flipper-evene-menten in het land. Een soort zomerstop, zeg maar.

Toch kun je die zomerstop ook heel anders inrichten. Voor een aantal NFV-ers leek deze zomer helemaal niet op een zomerstop. Sterker nog, vrijwel elke zaterdag ’gingen ze aan de bak’. Voor dag en dauw naar ons nieu-we clubhuis in Veenendaal. Schilderen, tegelen, kasten repareren, opruimen & inrichten, schoonmaken etc… Niet om te flipperen dus. Nog niet.

Waarom? Omdat het nog niet af is. Wanneer is het af dan? Als we verantwoord (eisen van de brandweer en van de horecavergunning) open kunnen. En dan geldt natuurlijk als voorwaarde dat jullie kunnen flipperen, een biertje drinken, wat kunnen eten en de toiletten kunnen gebruiken. Want om flipperen (en het praten erover) is het allemaal begonnen.

Okee, we zijn inmiddels een stuk verder in Veenendaal.

Het sanitair is zo goed als klaar en de keuken is op dit moment de grootste klus. Maar onderschat de kasten zelf niet. Het is leuk om er 120 op te kunnen stellen, maar het is nog leuker als je er ook op kunt spelen. Zo’n 40 kasten werken nog niet. Veel daarvan stonden in ons oude clubhuis in Ederveen in het rek, opgeklapt. Som-mige hebben jarenlang stilgestaan of waren al defect toen ze de opslag in gingen. Gaan we ze eerst allemaal spelend maken voordat we open kunnen gaan? Natuur-lijk niet, er staan er immers al 80 opgesteld, waar je wél op kunt spelen.

En die 40 die nog niet werken dan? Dat is dan ook met-een een uitnodiging… kun je je een zaterdag vrijmaken om te komen helpen klussen? Van harte welkom. Als je technische vaardigheden wat minder zijn ontwikkeld, ben je ook van harte welkom om kasten te poetsen! Ook poetsen helpt namelijk mee aan het onderhoud van onze collectie. En het mooie is dat je vaak weer iets opsteekt, dat je in je eigen gameroom kunt gebruiken. Zo wordt zo’n dag niet alleen gezellig, maar ook nog nuttig.

Kortom… het is net als het bekende liedje: We zijn er bijna, we zijn er bijna. Maar nog net niet helemaal.

5NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 6: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Wat het avontuur van Silver Castle voor ons NFV-ers extra speciaal maakt is dat enkele hoofdpersonen in dit jongensboek lid zijn van onze vereniging. Waar een klein land groot in kan zijn: ook de leden van Silver Castle Pinball gaan in oktober naar de Pinball EXPO in Chicago. Samen met de mannen van The Big Lebowski zetten zij ons land stevig op de flipper wereldkaart.

Medio augustus presenteerde Pinball News een heel uitgebreid verhaal over dit initiatief. Ga voor het hele verhaal naar www.pinballnews.com/games/timeshock

DE PiNBall PC-gaME: TiMEsHOCK!Algemeen beschouwd als één van de beste, zoniet de beste, pinball simulator game in de wereld. En dan te bedenken dat deze game van Pro Pinball al 17 jaar bestaat. Heel veel mensen kennen het spel, dat heel realistisch overkomt.

HET TEaM VaN silVER CasTlE PiNBallEr gonsden al wat langer verhalen over dit initiatief toen Silver Castle Pinball zich begin juli 2014 presenteerde aan de wereld. Dat ging (natuurlijk) via een zogenaamde ‘promotional video’. De mensen achter dit initiatief zijn Jurgen van Dulst, Pieter van Leijen, Ruben Meibergen, Jonathan Meibergen en Marina Veereschild.

Jurgen en Pieter zijn bekende namen binnen de NFV. De gameroom van Jurgen kwam al eens aan bod in de Spinner en Pieter is actief betrokken bij (het onderhoud van) de NFV kastencollectie. In het kort de karakteristieken van het team:

Jurgen van Dulst is de initiatiefnemer van en drijvende kracht achter dit project. Het was zijn droom om de Pro Pinball games ooit eens in het echt te kunnen spelen. Ondernemen zit hem in het bloed en hij houdt van een uitdaging.

silver Castle presenteert: Timeshock!Het eerste decennium van de 21e eeuw ging vooral over het feit dat de flipperindustrie op sterven na dood was. Verslagen door de PC en andere games. Geweldig dat er in het voorbije jaar diverse flipperavonturiers besloten tegen die stroom in te gaan roeien en te beginnen aan het ontwikkelen van een eigen flipperkast. En om nog eens te illustreren dat de echte flipperkast herleeft: te kiezen voor een thema van een …PC-Pinball game.

TEKsT EN FOTO’s: WWW.PiNBallNEWs.COMVERTaliNg EN BEWERKiNg: Bas Vis

Pro*Pinball’s Timeshock!

Page 7: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Pieter van leijen is de man met de technische (flipper)kennis binnen het team. Hij deed in het recente verleden ervaring op met het ontwikkelen van een flipperspel met behulp van P-ROC.

Ruben Meibergen heeft ervaring in industrieel ont-werpen met diepgaande kennis van materialen en 3D-modelleren. Een heel belangrijke rol: hij moet de digitale onderdelen ‘vertalen’ naar materialen die echt geproduceerd kunnen worden.

Jonathan Meibergen verzorgt de grafische ontwerpen voor de Timeshock!

Marina Veereschild verzorgt de customer relations bij Silver Castle Pinball.

saMENWERKEN MET DE BEDENKERsJurgen legde de contacten met Adrian Barritt, de bedenker van de Pro Pinball series. Het team is vastbe-sloten om hun Timeshock! game zo dicht mogelijk bij

het origineel ontwerp te laten blijven. Dankzij de con-tacten met Adrian kunnen ze de originele 3D modellen gebruiken om de speelveld onderdelen te maken en heeft het team de beschikking over het originele art-work en geluidseffecten. De rulesheet zal ook hetzelf-de blijven. Om authenticiteit te waarborgen, zal Adrian betrokken worden bij het programmeren van software voor de nieuwe kast.Ook de muziek door The Jam’s Jake Burns en Bruce Fox-ton mogen ze gebruiken. Het typeert de stijl van het team: ze gaan voor kwaliteit!

DE EERsTE sTaPPENHet ontwikkelen van een flipperkast en bijbehorende rulesheet is geen eenvoudige klus. Het is een terugke-rende klus voor ontwerpers. Het Silver Castle Pinball team had een heel andere uitdaging: van een digitaal ontwerp iets tastbaars maken. Want hoewel Adrian Bar-ritt als echte flipperliefhebber geprobeerd had een rea-listisch spel te ontwikkelen, waren er zaken waar hij zich geen zorgen over hoefde te maken. De onderzijde van het speelveld bijvoorbeeld…

Vooral Ruben maakte vele uren om alles tot in detail te vertalen naar een programma dat geschikt is om zoiets voor te bereiden (Solid Works). De 3D weergave is ver-bluffend. Op basis van dit model konden ze de specifieke onderdelen voor de kast (laten) maken. De eerste white-wood was bijna een exacte kopie van het speelveld zoals die in de PC game voorkomt. Deze eerste versie was heel belangrijk voor het testen van de flow van alle schoten. Op het scherm rolt de bal altijd lekker, maar was zoiets

Pieter van Leijen, Jurgen van Dulst en Ruben Meibergen

Jonathan Meibergen en Marina

Veereschild

7NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 8: 2014 - 03 - Spinner Magazine

ook op een houten ondergrond te realiseren met een mechanisch bediende flipper?

Het team maakte wat aanpassingen (bijv. de breedte van de ramps), waarbij het uitgangspunt steeds bleef om zo dicht mogelijk bij de ‘look & feel’ van het origineel te blijven.

Voor de mensen die het spel kennen zal het duidelijk zijn dat de ‘crystal’ één van de grootste uitdagingen vormde bij het realiseren van de ‘echte’ kast. Dat gecompliceer-de onderdeel neemt een prominente plaats is, zowel op het speelveld als in de gameplay. Het team vertelde aan Pinball News hierover: Jurgen: “Er zijn veel uitdagingen om te overwinnen. Generiek is er de uitdaging dat in de computergame de onderkant van het speelveld een kale houten plank is.”

Ruben gaat verder: “Elk onderdeel van de kast, van de kristal tot een simpele ‘washer’ moest opnieuw gedefini-eerd worden. In zo’n computer game, ook al probeer je een natuurgetrouw ontwerp te maken hoef je als desig-ner geen zorgen te maken over de ‘produceerbaarheid’ van onderdelen. Maar dat doen wij nu wel.”

Pieter bevestigt: “Het was een behoorlijke puzzel om alles passend te maken, vooral omdat we zo veel moge-lijk standaard flipperonderdelen willen gebruiken, zodat onze klanten eventuele benodigde vervangende onder-delen gemakkelijk kunnen verkrijgen.”

Toch nog even stilstaan bij het meest complexe onderdeel. Ruben: “Bij de kristal waren er diverse aspecten waarmee

we rekening moesten houden. De eerste uitdaging was dat de scoop bij de ingang, afhankelijk van de situatie, de bal terug het spel in moest brengen of omhoog de kristal in. De volgende uitdaging was om de bal te transporteren via een smalle 90 graden gedraaide wire. Een VUK is in de regel niet heel accuraat als er een bal wordt afgeschoten, dus moesten we ervoor zorgen dat er slechts een heel beperkte marge mogelijk was. Op dit moment zijn we bezig met finetunen. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als er een ‘misfire’ door de VUK plaatsvindt?”

Het team heeft nu een werkend prototype van de kris-tal, aangedreven door een stepper moter, die het moge-lijk maakt om de stand, snelheid en richting heel pre-cies te bepalen. Maar er waren meer uitdagingen om van een goed ogende computergame te komen tot een goed spelende echte flipperkast zo legde Jurgen uit. Het ging bijvoorbeeld om de popbumpers (‘in de originele opstelling waren er te weinig ‘bumps’), bepaalde targets (‘die zorgden voor legio ‘airballs’) en een wire die in het echt zo dicht op een ramp kwam dat er geen bal meer onderdoor kon...

De eerste whitewood

Een impres-sie van de kristal - er zullen veel meer onder-delen nodig zijn voor de complete versie -

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 9: 2014 - 03 - Spinner Magazine

PRODUCTiE EN PRiJsHet voorgaande maakt duidelijk dat het ontwikkelen van een prototype geen sinecure is/was. Maar voor de liefheb-bers die er ook graag één zouden willen hebben, komt nu de hamvraag: is het team al klaar voor de volgende fase, het feitelijk (laten) bouwen van flipperkasten?

Jurgen: “Om Silver Castle Pinball levensvatbaar te laten zijn is het belangrijk dat de produktie kostendekkend is. Waarbij het uitgangspunt steeds is dat we geen con-cessies doen ten aanzien van kwaliteit. Het is nog te vroeg om in detail te treden, maar we hebben afspra-ken gemaakt met een partner die faciliteiten en ervaring heeft om een complexe klus als de productie van flipper-kasten voor zijn rekening te nemen.’

Hoeveel er gemaakt zullen worden is afhankelijk van de belangstelling. De kast zal in kleine(re) batches gemaakt worden. Mensen die willen weten wat de Timeshock! gaat kosten, moeten nog even geduld hebben. Nog-maals Jurgen: “Timeshock! is een complexe en rijk uitge-ruste kast. Het is onze ambitie om de prijs rond die van de LE versies van andere producenten te houden’.

Terwijl het werk aan de Timeshock! gestaag vordert (voorlopige planning: levering vanaf 2e kwartaal 2015), denkt het team af en toe ook al eens aan het vervolg. Want er zijn meer Pro Pinball kasten die een heel leuke echte flipperkast zouden kunnen opleveren…

Voor de laatste informatie kun je een kijkje nemen op de Facebook pagina van silver Castle Pinball: https://www.facebook.com/silvercastlepinball

Een digitale versie van de Timeshock!

9NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 10: 2014 - 03 - Spinner Magazine

OP HERHaliNg!Al snel viel het besluit om de locatie van de vorige editie opnieuw te gebruiken. Dat draaiboek kon dus opnieuw worden gebruikt. Bigger, better, faster, stronger: dat waren de uitdagingen die het DPO 2014 team op zich nam.

De theaterzaal krijgt bij deze editie zijn functie terug en er komt een afzonderlijke wedstrijdzaal voor alle wed-strijden. Zodat er in de grote zaal nog meer ruimte komt voor de recreanten! Bigger, better, stronger, faster!

DE lOCaTiEIn het eerste weekend van november wordt de 17e edi-tie van het Dutch Pinball Open georganiseerd. Ons jaar-lijkse flipperfeest voor zowel wedstrijd- als recreatiespe-lers. Net als in 2013 vormt De Voorste Venne in Drunen het strijdtoneel voor het Open Nederlands Kampioen-schap flipperen. Deze locatie, het voormalige Autotron, beschikt over alle mogelijke voorzieningen waaron-der een keuken, een bar en een theater! De organisa-tie hoopt tijdens het weekend circa 120 flipperkasten beschikbaar te hebben waarvan een groot deel voor recreatie en side-games. Wij begroeten leden en andere belangstellenden dan ook graag op 1 en 2 november a.s.

sEMiNaRsWegens de goede ervaringen in 2013 is er dus dit jaar opnieuw gekozen voor de Voorste Venne. De unieke faciliteiten waren bij de eerste editie op deze lokatie nog

niet ten volle benut maar dat gaan we in 2014 wel doen.Naast de bij velen reeds bekende grote recreatieruimte en theaterzaal is er een extra ruimte bijgekomen waar o.a. op zaterdag de kwalificaties voor de hoofdwed-strijd zullen plaatsvinden. Dit maakt de theaterzaal op zaterdagmiddag vrij voor iets nieuws op het DPO, te weten een reeks seminars. Vandaar ook de titel van de 2014-editie: DPO Expo.

1 en 2 november 2014

10 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 11: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Meest prominente spreker zal Steve Ritchie zijn. Alleen zijn aanwezigheid zou voor de echte flipperfans al reden moeten zijn om naar Drunen te komen. De man die betrokken was bij het ontwerp van heel veel bekende flipperkasten. Hij zal zijn verhaal doen omringd door enkele van zijn meest bekende creaties.

Verder staat er een presentatie door het team van Dutch Pinball op het programma. Natuurlijk vertellen zij over hun eerste flipperkast de Big Lebowski. Een abso-lute mijlpaal: een nieuwe flipperkast van Nederlandse bodem.

Sterker nog, het blijft niet bij één nieuwe flipperkast van Nederlandse bodem, het worden er zelfs twee!. Ook de net aangekondigde Timeshock! van Silver Castle Pinball zal nl. zijn opwachting maken!

Daarnaast zal ‘onze’ Jean-Paul de Win komen vertellen over JJP en de Hobbit. Zoals bekend maakt Jean-Paul deel uit van het ontwerpteam. Zijn werk voor de Wizard of Oz spreekt zeer tot de verbeelding. Dat belooft wat voor de nieuwste creatie!

VOlOP RUiMTE VOOR HéT FliPPER-EVE-NEMENT VaN 2014Het in gebruik nemen van een extra ruimte voor de wedstrijden (zowel voor kwalificaties als wedstrijd zelf) creëert niet alleen meer ruimte voor de wedstrijdspelers maar zorgt er bovendien voor dat de recreatieruimte ook echt recreatieruimte blijft.

De jeugd-, team- en dameswedstrijd vinden daar-om plaats in een extra wedstrijdruimte. Die zaal is ca. 300 m2 groot en beschikt over alle voorzieningen en is natuurlijk in hetzelfde complex. Kortom, meer ruimte voor zowel wedstrijdspeler als recreant.

KasTENaaNBODNet als bij eerdere edities staat de organisatie garant voor een gevarieerd aanbod flipperkasten voor wedstrijd en recreatie. In De Voorste Venne hopen wij 120 kasten te kunnen opstellen waaronder enkele bijzondere kasten, zoals de “custom made” The Matrix 2.0, een project van het team van Gerard van de Sanden enDennis van de Pas.

Tevens neemt sponsor Ministry of Pinball een uitgelezen selectie aan flippers mee. Alle titels liggen nog niet vast maar denk aan een aantal van de nieuwere Stern titels (zoals Mustang, STLE, IM Vault Edition) en niet te vergeten de innovatieve Wizard of Oz in Ruby uitvoering. Verder is er ook goede hoop dat de MM Remake getoond kan gaan worden.

Ook zijn we natuurlijk zeer trots dat we prototypes kun-nen laten zien, voor zover klaar, van Dutch Pinball Big Lebowski & Silver Castle Pinball Timeshock! Een unieke gelegenheid dus om als één van de eersten in Europa deze flippers te kunnen zien en stiekem hopen we zelfs dat ze zover zijn dat ze ook te bespelen zijn.

Verder worden er door Pinball Palace enkele arcadekas-ten tentoongesteld. Arcadekasten en flipperkasten heb-ben iets gemeen tenslotte.

Kortom, DPO2014 is niet alleen een social event maar er kan nog geflipperd worden ook ;-)

Tip: Heb je zin in een gevarieerd weekend met het hele gezin dan kun je het Dpo 2014 natuurlijk mooi combineren met een bezoek aan park De efteling of De Beekse Bergen.

1 en 2 november 2014

11NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 12: 2014 - 03 - Spinner Magazine

KasT MEENEMEN?Nu de NFV zelf een kastencollectie heeft opgebouwd, is er een goede basis aanwezig om het DPO te kunnen organiseren. Het aantal kasten is echter niet voldoende om de gehele ruimte te vullen, en het DPO is bij uit-stek de gelegenheid om kasten te spelen die je niet zo vaak tegen komt. Wij doen dan ook een beroep op onze leden, om zelf een kast mee te nemen naar het DPO: ben je hiertoe in de gelegenheid dan stellen wij dit erg op prijs. Behalve onze waardering krijg je gratis toegang tot het DPO en een leuke attentie. Gezien onze ‘special guest’ Steve Ritchie zijn we extra op zoek naar kasten waarvan hij de ‘geestelijk vader’ is. Laat ons weten welke je mee kunt nemen om doublures te voorkomen.

KasT VERKOPEN?Vanzelfsprekend kun je ook een flipperkast meenemen met het doel deze te verkopen tijdens het DPO. Voor-waarde is dan wel dat de kast tot zondagmiddag te spe-len is. Wanneer je een kast, of meerdere kasten mee-brengt, kun je deze aanmelden op de NFV website, het DPO gedeelte, of bij Edwin Nijs, [email protected]. Bij voorkeur zo vroeg mogelijk zodat wij de invulling van de kasten goed kunnen plannen.

WEDsTRiJDENZoals altijd worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Alle finales vinden dit keer plaats op het podium in de Theaterzaal. Er komt dit jaar een vaste camera opstelling, zodat de wedstrijden van-uit de theaterstoelen te volgen zijn. Hieronder volgt een kort overzicht van de diverse wedstrijden.

1. iNDiViDUEEl KaMPiOENsCHaPWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flippe-raars uit Europa, het is tenslotte een Dutch Open. Wed-strijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker. De volle-dige wedstrijdopzet vind je op onze DPO website:www.nfvpinball.nl/wedstrijden/dpo.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:- 1e prijs: een flipperbeeldje en € 450,00- 2e prijs: € 200,00- 3e prijs: € 100,00- 4e prijs: The Matrix Translite

2. TEaMWEDsTRiJDEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flippermotto: “It’s more fun to compete!” vormt hier-voor de basis. De teamwedstrijd mag zich doorgaans in een internationale belangstelling verheugen. De poule wedstrijden zijn dit keer al op vrijdagavond, waardoor er extra speelruimte en kasten beschikbaar zijn. De beste teams kwalificeren zich voor de finales op zaterdagavond. We verwachten voor de 17e editie van het DPO weer een sterk deelnemersveld. Inschrijving kan via de NFV website. Het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol (max. 15 teams)! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje.

3. DaMEsWEDsTRiJDOok dit jaar zal er op zondag weer een dameswedstrijd gehouden worden. De kwalificatie is in de wedstrijdzaal en de finale op het hoofdpodium voorafgaand aan de finale van de hoofdwedstrijd. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipperbeeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aandenken. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. Deelname aan dedameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur vooraf op de NFV website. De organisatie kan zo beter inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpassen.

1 en 2 november 2014

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 13: 2014 - 03 - Spinner Magazine

4. JEUgDWEDsTRiJDDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegen-woordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscatego-rie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onder-deel van ons flipperfeest. Minimaal aantal deelnemers is 8. De jeugdwedstrijd begint om zondag 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis.

5. ClassiC MaTCHOnze side-game is een wedstrijd op zich. Een echte Clas-sic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 5 klassiekers uit verschillende gene-raties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld vol-gens het PAPA systeem. Voor € 3 koop je een “entry” en kun je op drie kasten proberen een zo hoog moge-lijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. De winnaar ontvangt 40% van de totale inleg, nummer twee 20% en nummer drie 10%.

Vrijdag 31 oktober18.30 uur: Wedstrijdzaal open voor Teamwedstrijd spelers19.00 uur: Start poulewedstrijden Teamwedstrijd22.30 uur: Einde poulewedstrijden Teamwedstrijd

Zaterdag 1 november10.00 uur: Zaal open10.30 uur: Start kwalificatie hoofdwedstrijd 10.30 uur: Start ‘classic match’20.00 uur: Halve Finale Teamwedstrijd21.00 uur: Einde kwalificatie Hoofdwedstrijd21.30 uur: Finale Teamwedstrijd (indicatief)23.00 uur: Einde classic match01.00 uur: Zaal dicht

DPO Expo (programma onder voorbehoud)Zaterdag 1 november12.25 uur: Intro Gerard van de Sanden12.30 uur: Silver Castle Pinball - Timeshock13.30 uur: Dutch Pinball – The making of TBL14.45 uur: Jean Paul de Win – The Hobbit15.45 uur: Steve Ritchie – 40 years making Pinball17.00 uur: Handtekening sessie met Steve Ritchie 19.00 uur: Meat & Greet met Steve Ritchie & Gary Flower (tot 21.00 uur)

Zondag 2 november09.00 uur: Zaal open09.30 uur: Start kwalificatie Dameswedstrijd10.00 uur: Start finaleronde Hoofdwedstrijd10.00 uur: Vervolg ‘classic match’12.00 uur: Start Jeugdwedstrijd13.00 uur: Handtekening sessie met Steve Ritchie 14.30 uur: Einde kwalificatie Classic Match15.00 uur: Finale Classic Match15.30 uur: Finale Dameswedstrijd16.15 uur: Finale Jeugdwedstrijd17.00 uur: Finale Hoofdwedstrijd (indicatief)18.00 uur: Prijsuitreiking diverse wedstrijden19.00 uur: Einde DPO 2014

Programma

DPO EXPO 2014

1 en 2 november 2014

13NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 14: 2014 - 03 - Spinner Magazine

TaRiEVEN EN iNsCHRiJVENDe tarieven voor het DPO 2014 zijn als volgt:• Entree zaterdag: € 15• Entree zondag: € 10• Weekendpas: € 25• Deelname hoofdwedstrijd: € 17,50• Deelname dameswedstrijd: € 7,50• Deelname teamwedstrijd: € 25,00• Deelname jeugdwedstrijd: gratis• Entry Classic wedstrijd: € 3,- per keer• Speciaal DPO shirt: € 17,50

Speciale member deal: € 55,00• Toegang DPO (2 dagen)• Speciaal DPO shirt• Deelname hoofdwedstrijd

Zoals je ziet zijn alle ingrediënten aanwezig om samen een heerlijk flipperweekend te beleven. Spelen op de leukste flipperkasten, een weerzien met oude bekenden, een uitje met het hele gezin. Welke reden je ook hebt we verheugen ons op je komst.

Houd onze website dpo.nfvpinball.nl en NFV-facebookpagina https://www.facebook.com/nfvpinball in de gaten voor last-minute nieuws

No Balls, No Glory!

Tot dan, het hele DPO team

VRiJWilligERs gEVRaagD!

Zoals bij ieder groot evenement geldt: vele handen maken licht werk. Het DPO wordt georganiseerd door vele vrijwilligers, waarbij een vaste kern dit fantastische flipperweekend al jaren mogelijk maakt. Wil je ook graag helpen om het DPO 2014 tot een succes te maken, meld je dan aan als vrijwilliger. We hebben o.a. hulp nodig bij op- en afbouw van de kasten, bij de entree, technische hulp bij storingen en scheidsrechters.

Aanmelden kan per mail: [email protected]. Geef ook aan bij welk onderdeel je graag je steentje bij wilt dragen

1 en 2 november 2014

BREaKiNg NEWs!

Heb je nog steeds twijfels of je het DPO gaat bezoe-ken? Dan zal de komst van deze gast je zeker over de streep trekken. Niemand minder dan Jack guar-nieri van Jack Jersey Pinball (maker van de inno-vatieve Wizar of Oz) zal zowel op zaterdag als zon-dag het DPO bezoeken. Sponsor Ministry of Pinball, vertegenwoordiger van JJP, heeft hiervoor gezorgd. Nadere details over de exacte invulling volgen nog maar zaterdag en zondag zal hij er zijn :-)

Dus, twijfel niet langer en kom naar Drunen op 1 & 2 november !!!

14 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 15: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Meat & greet

The following takes place between 19.00h and 21.00h hour on the 1st of November 2014.

Meat your maker, No fear. if you hurry then there will be a place for you.

Steve Ritchie, gaat er een bel rinkelen zoals in zijn creatie de AC/DC? Lees dan verder. Blijft het stil in de bovenkamer dan is verder lezen alleen maar interes-sant om tegenover vrienden te kunnen opscheppen dat je een te duur diner hebt bijgewoond waar je geen idee had waar het allemaal over ging.

Steve is coming to town en dat zullen we weten ook. Naast een seminar en twee handtekeningen ses-sies tijdens het DPO weekend organiseren we op de zaterdag avond een Meat & Greet met de “Master of Flow”. Wil je deze bijwonen dan is daar de mogelijk-heid voor. Maximaal 20 personen kunnen zich hier-voor opgeven en onder het genot van een buffet en drankje kan je proberen hem te ontfutselen met welke titel de beste man momenteel bezig is. Of vra-gen wat er in zijn hoofd rondging toen hij Hyper-ball bedacht. Kosten voor deze avond bedragen € 100,- per persoon, dit is incl. eten & drank. Daarvoor krijg je een exclusieve en unieke ervaring. Je weet immers nooit if he will be back. Vragen of inschrij-ven? Neem dan contact op met Gerard van de San-den op [email protected].

Als toetje op de taart zal ook Gary Flower aanwezig zijn, schrijver van het klassieke flipperboek The Lure of the Silverball uit 1988 en al vele jaren actief in de flipperwereld. Hij beschikt over een zeer ruime flip-perkennis met de talloze verhalen die daarbij horen.

Magna Save deze datum in je agenda, to baldly go where no man has gone before.

De lokatie waar dit gehouden wordt ligt in hetzelfde complex als waar DPO gehouden wordt.

1 en 2 november 2014

15NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 16: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Van Ederveen naar VeenendaalBas Vis

4e kwartaal 2013: zoeken en opslaan Een periode van zeer gemengde gevoelens. Aan de ene kant was er de vreugde over het vinden van een geschik-te nieuwe locatie. Dat betekende dat we konden gaan nadenken hoe we het aan zouden pakken. We waren het er allemaal over eens: dit keer zouden we vooraf alle vergunningen tot in de laatste details uitzoeken en rege-len. Aan de andere kant was er de taak om het oude clubhuis volledig te ontmantelen. Het verplaatsen van de kasten was een belangrijk onderdeel daarvan.

1e kwartaal 2014: verhuizenNa een geslaagd DPM in het Bospark verhuisden vervol-gens alle kasten naar de Turbinestraat 5 in Veenendaal. En passant nog even door de zure appel heen bijten en het laatste breek- en sloopwerk in Ederveen doen, zodat we het pand in de oorspronkelijke staat kunnen achter-laten. Het spannendste deel van het project kreeg verder vorm: het vergunningentraject. Zouden we groen licht krijgen van de diverse instanties?

Het bericht dat we in september 2013 kregen was ondubbelzinnig: een langer verblijf in Ederveen was van overheidswege niet toegestaan. We hadden al wel eens gefilosofeerd over een volgende stap omdat we in Ederveen tegen de grenzen van onze mogelijkheden aanliepen. Nu moesten we omschakelen: niet alleen denken, maar ook doen. Toen we eind 2013 een geschikte nieuwe locatie vonden, begonnen we aan de lange weg van de realisatie van een nieuwe thuisbasis voor onze vereniging.

April- mei 2014: klussen en vervenEind april kwam het verlossende bericht: er waren geen bezwaren tegen de ontheffing van het bestemmings-plan. De NFV mag zich op het bedrijventerrein vestigen!De plannen voor de (her)inrichting waren intussen uitge-werkt en werden aan de leden voorgelegd. Bij een extra ALV op 10 mei stemden de leden (vrijwel) unaniem voor het voorstel om maximaal 28.000 Euro te investeren.

Onze nieuwe huisbaas zorgd voor een verfrist interieur (nieuwe binnenwanden) en exterieur (nieuwe gevel-platen). Met inzet van enkele vakmensen ging in eer-ste instantie de aandacht naar het aanleggen van goede elektrische bedrading (900 meter!) en verlichting (hang-lampen in plaats van TL-buizen).

16 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 17: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Juni 2014: verven en opstellenVoordat we met verdere inrichting aan de slag gingen kreeg eerste de vloer een nieuwe coating.

Eind juni volgde een volgende in het oog springende wij-ziging: met vereende krachten werden ruim 120 flipper-kasten op poten gezet. Met een plattegrond in de hand gingen de klussers samen uitpuzzelen welke kasten nu precies waar moesten komen staan. Voor het over-grote deel van de kasten was er een plek in de nieuwe gameroom. Met ca. 110 kasten was die dan ook meteen goed bezet. Een aantal bijzondere kasten kreeg een plek op de bovenverdieping (de JVH’s en Merlin’s Magic), ter-wijl in de extra opslag vooral kasten achterbleven die meer dan alleen een technische beurt nodig hebben.

Juli 2014: verbouwen en reparerenBegin juli kwam het eerste deel van de keuken naar het nieuwe clubhuis. Door een samenloop van omstandig-heden viel onze verhuizing samen met de start van de nieuwbouw van de Heldringschool uit Amsterdam. Die school kreeg een nieuwe keuken en zodoende konden wij de frituur (inclusief afzuigkap) en de ‘wasstraat’ voor een goede prijs overnemen.

Een aantal van de extra ruimtes in het nieuwe pand kre-gen alvast een bestemming. Zo is er in het clubhuis een afgesloten rookruimte en een speciale ‘kidsroom’ met een arcadekast en een XBOX met toebehoren. Een der-de ruimte krijgt straks de functie van magazijn, inclusief een plek om te sleutelen aan kasten.

Augustus 2014: sanitair en keuken In augustus kwamen de sanitaire voorzieningen aan de beurt. Onder andere nieuwe tegels tegen de muur en op de vloer. Voor de inrichting van de wanden in de keuken schakelden we professionele hulp in, net als voor het aanbrengen van de afzuigkap.

17NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 18: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Begin augustus was er ook een klusdag in de gameroom. Onze flipperkasten zijn gemiddeld meer dan 20 jaar oud en dan zijn verhuizingen en langdurige stilstand vrijwel altijd een garantie voor (volop) storingen. In de zomer-periode bleek het lastig om leden te motiveren naar het clubhuis te komen. Dankzij enkele trouwe krachten lukte het om toch vooruitgang te blijven boeken.

status per eind augustus 2014De meeste DMD kasten in de gameroom zijn technisch OK. Maar om echt lekker te spelen is er nog wel de nodi-ge aandacht vereist (met name poetsen, waterpas zet-ten). Bij de oudere kasten is er nog veel werk te doen.De toiletten (4 stuks!) zijn betegeld, maar de watervoor-ziening moet nog geregeld worden. De keuken begint vorm te krijgen, maar is nog niet in gebruik.

planning september-oktober 2014De ‘wasstraat’ van de Heldringsschool komt als het goed is eind september. Daarna kunnen alle onderdelen van de keuken definitief geïnstalleerd worden, inclusief een goed doordachte stroomvoorziening.

Omdat het aantal helpende handen beperkt was, gaat het niet lukken om de beoogde opening van septem-ber te realiseren. We mikken nu op medio november (wegens DPO vallen er ook 3 ‘hulpweekenden’ uit)

Uitnodigingalgemene leden Vergadering

29 november 2014NFV Funhouse, Veenendaal

aanvang 13.00 uurClubhuis open 10.00-16.00 uur

agenda:1. Vaststellen agenda2. Vaststellen notulen vorige alV3. Evaluatie Clubhuis4. Financiën 20135. Vooruitblik6. Rondvraag

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 19: 2014 - 03 - Spinner Magazine

HULPKRACHTEN GEZOCHT!

Velen van jullie hebben al via de Website, sociale media en de Spinner vernomen dat we druk bezig zijn in ons clubhuis in Veenendaal. Na de ALV begin dit jaar zijn we vlot van start gegaan en er is heel veel gedaan in die tussentijd. daarom hier een update.

Direct na de goedkeuring om te gaan investeren in dit pand hebben we de hal leeg gehaald, met hoogwerkers stroompunten voor de vele kasten aangelegd, lampen opgehangen voor sfeer verlichting, vloer glad gemaakt en gecoat. Nadat de coating opgedroogd was is er met velen van jullie een begin gemaakt om alle kasten in super staat te plaatsen in de speelhal, knutseldagen en opstel dagen kunnen we zeggen. Mooi werk, want alle kasten staan nu opgesteld en zijn speelbaar. In deze fase voor de zomervakantie waren er vele vrijwilligers die zich bereid toonden daaraan mee te werken.

Dan komt de zomervakantie eraan en komen er veel minder vrijwilligers. Jammer, want er is toch weer stevig doorgewerkt door een klein groepje vrijwilligers, die inmiddels in grote lijnen de keuken hebben geplaatst, de bar hebben opgesteld, wanden geschilderd, wan-den betegeld in de WC-ruimten, onderdelen ingeruimd in technische ruimten etc.

Als bestuur hebben we bij de ALV een voorzichtige schatting gedaan over de opening van ons clubhuis, zo eind september/begin oktober. Dat zou haalbaar zijn geweest als er in de maanden juni, juli en augustus net zo veel vrijwilligers waren geweest als in het begin van onze periode in het clubhuis.

Op dit moment kunnen we de opening nog niet defi-nitief inplannen omdat er gewoon nog teveel gedaan moet worden. Dat zijn soms zaken die alleen vakmen-sen kunnen doen zoals de stroomvoorziening van de keuken, aan- en afvoer van water naar de bar en keu-

ken, opnieuw installeren van de WC’s en wastafels in de toiletruimten. Daarvoor zijn we afhankelijk van leden die daar de kennis van hebben, tijd en beschik-baarheid. Gelukkig komt dit wel in orde, maar het duurt nog even. Op dit moment worden de keuken-onderdelen gesteld, afzuiginstallatie opgehangen met doorvoer naar buiten. Dit moet gedeeltelijk met exter-ne hulp gebeuren vanwege de benodigde kennis en vakmanschap.

Tevens wachten we nog op een gedeelte van de keuken die we pas eind september mogen ophalen in Amster-dam om dat hij dan beschikbaar is.

Wat moet er nu nog gebeuren wat door alle leden uitgevoerd zou kunnen worden?

Dat zijn schilderwerkzaamheden aan deuren en pos-ten van de toiletruimten, tegeltjes schoon maken van voegmiddel, compleet maken van de bar, vloer in speel-hal bijwerken, opruimen, schoonmaken, schuifdeur maken voor trapopgang, monteren van toilet accessoi-res, onderdelen ordenen en magazijn ruimten indelen, camera’s monteren. Veel hiervan is uit te voeren zonder daarvoor vakkennis nodig te hebben.

Door het vele bouwwerk in het clubhuis zijn inmid-dels alle kasten voorzien van een dikke laag stof die er voor de opening nog af moet, dat wordt een gewel-dige leuke dag om die met z’n allen voor de opening schoon te mogen maken en te testen. Daarvoor kun-nen we helaas niet meer dan 100 man toelaten. Dus schrijf je in voor deze dag die ingepland gaat worden zodra er geen bouwactiviteiten meer gaan plaats vin-den die weer nieuw stof doen opwaaien. Houd hier-voor de website in de gaten.

Maar....laat niet alleen op deze dag zien dat je lid bent van een leuke vereniging die werkt aan een clubge-bouw van de NFV voor de NFV en kom ook nu helpen met alle klussen die nog gedaan moeten worden. Hoe meer leden nu komen helpen, hoe eerder het clubhuis open kan gaan. Het hangt dus mede van jouw hulp af wanneer we de opening kunnen inplannen. Alle zater-dagen zijn we in het clubhuis en kun je zo langs komen om te helpen. Wil je in de week een avond helpen, neem dan contact op met [email protected].

ook nu geldt: VeLe HANDeN mAKeN LicHT WerK!

Namens bestuur NFV, Arie Pijl

19NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 20: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Glenn (24 jr) woont in Ekeren nog in het ouderlijk huis maar krijgt van zijn ouders alle ruimte om zijn hobby uit te oefenen en dat is te zien: zowel binnenshuis als in de tuin waar zijn gameroom staat.

In het dagelijks leven is Glenn logistiek medewerker maar buiten werkuren verandert hij in een ware flipperfiel.

glenn, sinds wanneer ben je flipperliefhebber?Wij hadden een trekcaravan en stonden altijd op cam-ping Dallas in Blankenbergen. Tsja, ik was toen een klein manneke, dus ja dat is dan midden jaren 90 oftewel het gouden tijdperk van de flippers! Dot matrix! Jaren 90, veel minder spelconsoles en computers zoals nu, dus overal aan de Belgische kust nog lunaparken in over-vloed, met in ELK of quasi elk lunapark flippers en arca-des. Ik vroeg steeds 20 frank aan mijn ouders om te gaan spelen, en ik en mijn vriendjes van op de camping gin-gen altijd bij de ‘’Hollanders’’ opruimen en afwassen, met dat geld dat we daarmee verdienden,... je kan het al raden natuurlijk: flipperen en lunaparken doen. Kortom ik was er vroeg bij, vanaf een jaar of 6. Ik denk ook niet dat er veel NFV-leden zijn die op hun 14e al een NFV steunpunt hadden zoals we vroeger bij de NFV hadden.

De gameroom van...glenn PellisDe reis brengt ons deze keer naar onze zuiderburen en wel naar het mooie Ekeren, nabij Antwerpen. Onderwerp is een van de boegbeelden van de Belgische flipperaars, te weten Glenn Pellis. Met 18 jaar al Belgisch kampioen, ben benieuwd!

RENs HOOiJMaiJERs

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 21: 2014 - 03 - Spinner Magazine

is je huidige gameroom ook je eerste? Zo niet, waar ben je begonnen?Ik had eerst een kleinere gameroom, met plaats voor zes kasten. Ik (en denk mijn ouders nog meer) was blij dat ik toen die ruimte had, want daarvoor stonden er drie in de woonkamer. Inmiddels heb ik een nieuwe blokhut gameroom met plaats voor 13 kasten, deze staat er nu een jaar of twee of misschien iets langer.

Wat was je eerste kast en waarom juist die? Mijn eerste kast heb ik gekocht toen ik 12 jaar was, en dat was een Cobra van Nuova Bell games. NFV lid Edwin

Nijs kent deze maar al te goed als verzamelaar van Bell games en Nuova Bell games. Een zeldzame(re) kast die Cobra.. Die kast heb ik toen bij vroeger NFV lid Kurt Geleyn gekocht, ik kende de NFV uiteraard nog niet, het was de tijd dat bij ons de koopjeskrant nogal populair was, daar heb ik een advertentie gevonden van Kurt, die meerdere kasten verkocht. Het leuke is dat ik deze op een gegeven moment weliswaar verkocht had maar een tijd later er twee kado kreeg met kerstmis (één van mijn ouders en één van mijn toenmalige vriendin). Van deze twee heb ik toen één mooie gemaakt die ik weer een paar jaar gehad heb.

21NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 22: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Heb je aan een kast bijzondere herinneringen? Zoja, welke en waarom?Aan de Vegas van Gottlieb (die zal Ad Jonker dan weer goed herkennen, daar hij er een in het clubhuis heeft staan). Deze kast stond vroeger bij ons op de camping, dat is de eerste kast dat ik mij kan herinneren.

Wanneer is een kast leuk voor je?Tja, goede vraag, moeilijk antwoord. Ik vind veel leuk maar het liefst heb ik een kast met een mix van modes en multiballen. Een goede balans van beiden is belang-rijk voor mij, alleen maar multiballen vind ik niets aan.

Wat heb je momenteel staan?Even zien dat ik niks vergeet, Big Bang Bar, alle Stern LE’s, en dan nog wat speciallekes.. :-)

Nee, om serieus te zijn, zowat een mix van alles,Wat Stern’s, uiteraard Bally Williams kasten DMD en alp-ha numeriek en een Sega kast. Te weten: Taxi, White-water, Apollo 13, RS pro, AC/DC pro, LOTR, Jackbot, Whirlwind, CFTBL, Congo, the Shadow, Funhouse, MB, Dogies, WOF, Grand Prix.

ook wel eens een aanschaf gedaan waarvan je als snel dacht: oh nee, die mag direct weer vertrekken?Toen ik mijn tweede Hurricane kocht, was ik hem eigenlijk vrij snel weer beu gespeeld. Het bleek nota bene dezelfde

te zijn die ik ooit verkocht had, de wereld is klein.

indien de verzameling verminderd zou moeten worden tot drie exemplaren, welke drie zouden dit worden?Momenteel zou op nummer 1 staan de CFTBL. Leuk the-ma, mooie kast om te zien, goede muziek en spel. Zalige kast! Nummer 2 is de ACDC gevolgd door de Whirlwind

Verlanglijstje?Hier staan momentele op de X-Men pro en een Inde-pendance Day

Beste koop versus miskoopMiskoop, destijds een Terminator 2 met speelveldscha-de, cabinet was wel als nieuw en speelde ook goed maar toen ik hem kwijt wou kreeg ik hem niet verkocht en heb ik 300€ verlies geleden.Beste koop: wel meerdere, bijvoorbeeld een Indiana Jones van Williams voor 500€. oK, ik weet dat je een NiB sT pro hebt gehad, je bent blijkbaar niet vies van een NiB, wat zijn je ervaringen hiermee?Ik wou het ooit één keer zelf doen, een nieuwe kast kopen en deze uitpakken met enkele mensen.Het is de Star Trek Pro geworden. Best een leuke kast maar ik was er niet wild van en ja die Rens bleef maar

Page 23: 2014 - 03 - Spinner Magazine

zagen en heb hem dan uiteindelijk verkocht aan hem, hij & ik waren er beiden tevreden mee. Tja Stern, vanaf het SAM systeem vind ik de kasten top qua printen, maar het is en blijft Stern kwaliteit. Als je kijkt naar bijvoorbeeld een ACDC pro, ik heb er al gezien met serieuze slijtage op het speelveld, en dat na amper een jaar op locatie te heb-ben gestaan, echt erg. Maar we zijn blij dat ze nog kasten maken, en ja wij verzamelaars hebben altijd wel een alter-natief of een oplossing voor zulke ‘’fratsen’’.

Ben je een competitiespeler of recreant of .. ?Ik speel niets liever dan wedstrijden. Soms lukt het, soms ook wat minder. Het is gewoon leuk en heel sociaal. Soms ook frustrerend haha, dat kennen we allemaal wel denk ik.

Het hoogtepunt tot nu toe was wel 2008, het jaar waarin ik op 18!!-jarige leeftijd Belgisch flipperkampioen werd. Finalekast was de WOF, mooie flipper dus ;-)Het heeft een berg publiciteit met zich mee gebracht, van de Gazet op papier tot Radio2 en televisie op VTM. Jaren later ben ik hierdoor zelfs nog op TMF geweest. Ik werd er gewoon een Bekende Belg door!

Dat dit niet de enige overwinning is die Glenn geboekt heeft toont zijn ‘bescheiden’ trofeeën kast wel aan …..

Naast wedstrijd flipperen vind ik mijn weg ook wel op de techniek op en onder het speelveld. Van de printplaten blijf ik echter af. En ofschoon ik geen ‘modder’ ben in hart en nieren ben ik er ook niet vies van. Mijn CFTBL en ACDC zijn hier getuige van.

speel je ook wel eens alleen gewoon een potje thuis of altijd met meerderen? Heb je een groep waarmee je iedere week speelt of ..?Wel eens thuis, maar eigenlijk niet zoveel. Ik organi-seer hier thuis wel eens flipperavondjes met een paar mensen, ik zet het dan gewoon op Facebook of flip-perforum.be (sorry NFV..) en degene die erop reageren komen gewoon langs, geen entree of dergelijke, hapje of drankje meebrengen en uiteraard goed humeur hé. Dit gebeurt meestal op vrijdagavondenAls ook een jaarlijks tornooi dat ik thuis organiseer, nu ook een zen wedstrijdje enz.

Jij organiseert ook toernooitjes samen met een ander NFVlid Joeri stroobants, vertel daar eens wat overDat is het GJPO en zal dit jaar plaatsvinden voor de vier-de maal, en wederom weer in Zandvliet op 13 septem-ber. Een evenementje dat blijft groeien denk ik, maar 75 personen is het maximum dat we gaan toelaten. Anders kunnen we het niet meer zetten al die mensen en dat is ook gewoon meer dan voldoende. Ik zeg altijd tegen Joeri, wij zijn geen DPO of BFK hé, gewoon de men-sen plezier bezorgen, dat is mijn grote doel, en dat lukt meestal toch wel denk ik

Na al het gepraat is het tijd om te kijken of de verslagge-ver het wedstrijdspeler Glenn toch nog lastig kan maken op de Monster Bash. Glenn is gastheer genoeg om me twee ballen te laten denken dat ik een kans maak maar als echte wedstrijd flipperaar steekt hij mij met ball 3 en 4 moeiteloos voorbij. Ik zal het voorlopig toch moeten doen met de herinneringen dat ik in de LFC-finale 2012 Glenn verslagen heb op de FishTales.

Goede koffie, mooie flippers, goede gastheer! Kortom, ook deze gameroom heeft meer dan de goed-keursticker verdiend!

23NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 24: 2014 - 03 - Spinner Magazine

gERaRD VaN DE saNDEN

Vroeguh lukte het nog wel eens om een BN-er (bekende Nederlander) te strikken voor een interview voor in de Spinner. Maar ondanks de opkomst van de social media is het overhalen van een bekend persoon met liefde voor de stalen bal lastiger dan ooit. De uurtjes die ik de afgelopen jaren heb besteed aan onderzoek en toenaderingspogingen zijn dan ook ridicuul.

Maar het zo vaak bot vangen is inmiddels een verhaal op zich geworden en leent zich uitstekend voor de nodige afwisseling in uw favoriete clubblad de Spinner.En aangezien ik weet dat juist dit clubblad word gelezen door diverse BN-ers geeft het wellicht de nodige sympa-thie voor al het zwoegen in de toekomst.

Inmiddels ben ik door schade en schande wijs gewor-den dat het benaderen via het management niet werkt. Zij denken vooral aan commerciële belangen en hoeveel mensen het interview kunnen bereiken. Een achterban van 1100 leden is dan ook niet echt een lekkere binnen-komer. Bij iedereen die ik in het verleden wel heb kun-nen strikken was een één op één situatie en dan gaan deuren blijkbaar wat makkelijker open.

RENé FROgEROnze hoofd topper is in het bezit van een kast.Maar hoe ga je die benaderen? Zoals ik al schreef, management wordt lastig. Een bevriend medelid vertel-de mij dat zijn (schoon)zus de buurvrouw is van onze BN-er die “niets te kort komt”. Geen idee en geen benul wat de smaak van liefde is maar het verzoek om mij via de zus van in contact te brengen loopt op niets uit.

Waarschijnlijk kan de rijdende rechter of een SBS6 pro-gramma hier nog bemiddelen en een avond vullend pro-gramma van maken.

XaViERa HOllaNDERIs alweer een tijd geleden maar na het bemachtigen van haar e-mail adres toch een poging gewaagd. Of de “happy hooker” zich wil laten verleiden voor een onder-onsje. Haar reactie: “Lieve Gerard, de flipperkast is jaren geleden al de deur uit gegaan. Helaas heeft het dus geen zin om het interview door te laten gaan, waar ik me wel op verheugd had. Mvg Xaviera”

Mijn vrouw vond het overigens niet heel erg dat het niet doorging.

ROB DE NiJsDit was ten tijde van “rattengate”. Verschrikkelijk slechte timing van mij maar wel netjes antwoord terug dat Rob zich de komende tijd meer op zijn muziek wil focussen.Mijn Banger Hart doet mij vermoeden dat ik achteraan in het donker moet blijven staan zoals het hoort.

BaRRy Hay, MiJN HOly gRailDe nodige mailtjes verstuurd maar nog nooit antwoord gehad. Hij is in het bezit van een Twilight Zone. Gewel-dig lijkt het mij om een muziek/flipperkast cross over te schrijven met deze oude rocker als stralend middelpunt.Al moet ik heel de nacht doorrijden met natte klamme handen op mijn stuur. Als ik de kans krijg ga ik heel ver.

TON EliasOnze VVD coryfee. Via de Vijfde speler columnist van dit blad een opening gevonden. Deze mannen hebben in het verleden samengewerkt en een verzoek wordt ingediend maar nooit bevestigd. Inmiddels wel achterhaald wie de vaste flipper storingsmonteur is van de familie Elias en hun Fireball kast. En bij een volgend bezoek hijs ik me wellicht in een overall om een storings/interview duo te vormen. Politiek en flipperen gaan volgens mij erg goed samen. Zo is bv de rechterkant van een Black Knight 2000 veel ster-ker dan de linkerkant. Gaat de linker bovenflipper in een Shrek/Family Guy nergens over en een bal die dwars door het midden gaat, gaat roemloos ten onder. Extreem links en extreem rechts loopt altijd uit op een tilt.

WiBi sOERJaDiDis nie leuk meer hoeveel tijd daar in is gaan zitten.Meerdere jaren regelmatig contact gehad met zijn manager Juri. Er zijn zelfs al meerdere datums geprikt om langs te gaan maar op het laatste moment altijd weer dat teleurstellende sms-je of e-mailtje dat het toch niet door kon gaan. Had graag een potje gedaan op zijn Jurrasic Park maar ik vrees dat dat er niet meer van gaat komen. De manager is inmiddels gestopt met de acti-viteiten rondom Wibi. Ik heb nog wel een uitnodiging gehad om een kerstconcert bij te wonen in het Amster-dams Concertgebouw. Vier gratis kaartjes voor vrouw en kinderen. Na een net jasje en schoenen te hebben aan-

ik BN niet voor één gat te vangen

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 25: 2014 - 03 - Spinner Magazine

gekocht een poepsjieke avond beleefd vol rode lopers en champagne. We zaten een rij of vijf van hem vandaan en ik moet zeggen, zelfs mijn kinderen waren onder de indruk. Belle & het Beest en Imperial Mars van Star Wars in het repertoire doen zelfs cultuurbarbaren euforisch genieten van een man achter zijn vleugel. De manager heeft nu twee opkomende DJ’s onder zijn hoede ( Jockey Boy’s) en mochten die doorbreken en wat met flippers willen doen dan zal hij aan mij denken, zegt tie.

aCDa & DE MUNNiKThomas in het bezit van een Tommy en Paul van een Star Trek: The Next Generation. Thomas is een actief twitte-raar en op een dag de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik in ruil voor een service beurt aan hun flip-pers een interview mocht afnemen. Helaas waren die net onder handen genomen. Maar zoals jullie weten, flip-pers gaan op den duur toch weer wat Tender,Love and Care vragen. Wie als eerste aan de beurt komt maakt mij niet uit. Service beurt voor jou of service beurt voor mij of wellicht voor allebei. Gekregen van de NFV dus voor mij. Vroeger hield ik mijn meningen en al mijn dromen stil maar wat zou een item met deze helden van mij mooi staan op mijn palmares.

CaRiCE VaN HOUTEN & KEEs VaN NiEUWKERK“Houdt het dan nooit op”Geweldig koppel wat het flipperhart op de juiste plek heeft zitten. Vader Mathijs van Nieuwkerk (DWDD) heb ik jaren geleden al een uitgebreide mail gestuurd dat mocht de wereld draait door ooit eens een flipper item willen doen of iets van een flipperkast nodig hadden omdat bv Gerrit Zalm tafelheer zou zijn ze een beroep op ons konden doen. Niet wetende dat zijn zoon een grote liefde heeft voor het spelletje. En dat zijn huidige verkering uit het zelfde hout gesneden is blijkt regelma-tig op twitter waar ze regelmatig twitteren dat ze ergens actief aan het flipperen zijn of bv in Parijs een flippermu-seum bezoeken.

Hun Amsterdamse zoektochten naar flipperlocaties zijn ook regelmatig te lezen op de 140 tekens mini blog dienst. Na een oproep van Carice waarom er geen Game

25NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 26: 2014 - 03 - Spinner Magazine

of Thrones flipperkast bestond hebben Dennis en ik (Matrix hadden we immers al gedaan) nog even getwij-feld om er aan te beginnen maar iets zei ons dat we de komende jaren wat meer zonlicht willen zien.Er is inmiddels contact geweest met Kees en ik heb ze een aanbod gedaan dat ze lastig vinden om te weigeren en ze tot op heden overwegen.Kees, ik weet dat je dit leest. Aanbod staat nog steeds.

PaUl VERHOEVENBertjan Postma ( Ministry of Pinball) en ik reizen in Janu-ari 2014 af naar een beurs in Londen. Uiteraard flipper-gerelateerd. Op vliegveld Rotterdam lopen we na de douane Paul Verhoeven tegen het lijf. Aangezien Paul voor zowel Bertjan als ik een ware Jeugdheld is trek ik de stoute schoenen aan en vraag of we op de foto kun-nen met onze held. Geen probleem. Maar wat wil nu het geval. Ons vliegtuig en dus ook die van Paul heeft vier uur vertraging. Mist in Londen. Paul is net naar het toi-let op het moment van omroepen en als hij terug komt komt hij bij ons zitten en te vragen wat er nu precies gaande was. Ruim een uur heeft hij bij ons gezeten en we hebben hem het hemd van het lijf gevraagd.

Hij had er overigens geen flauw benul van dat van drie van zijn films er flipperkasten bestonden. (Total Recall, Robocop en Stormship Troopers). Op Facebook heb ik nog een mooie begeleidende tekst geschreven bij ons foto moment: “Robocop Bertjan en Soldaat van Oranje Gerard ontmoeten op The Hague airport een gedeelde jeugdheld.”Ons Basic instinct zei dat hij het echt moest zijn. De spet-ters vlogen in het rond bij onze ontmoeting. Jammer dat er geen vierde man was die een gezamenlijke foto kon maken. Wat zijn we toch een stel showgirls.

gERRiT ZalMGeen verrassende naam in dit rijtje en al eindeloos aan de tand gevoeld over zijn liefde voor dit munten slurpen-de apparaat. Ik zou ook niet weten wat ik die man nog zou moeten vragen. Alles is bekend, dat zijn vrouw de

hobby niet deelt en als hij een kast thuis zou willen dat mevrouw Zalm stroom opwaarts haar geluk gaat zoeken bijvoorbeeld. Maar voor mijn eigen beleving had ik toch een mooi moment te pakken op het DPO 2012.Algemeen Beschaafd Nederlands sprekende Gerrit was een graag geziene gast op dit evenement. En het was tevens het debuut van ons “hobby” projectje The Matrix.Samenloop van omstandigheden was dat er een pot op de Matrix gespeeld ging worden tussen Gerrit en de Jeugdkampioenen van afgelopen jaren, waaronder mijn zoon. Met een zaal vol fotografen en cameraploegen hadden wij ook ons five minutes of fame. De verslaggever van Pownews sprak Gerrit nog heerlijk toe nadat hij voor-bij was gestreefd door deze drie mini-ster en: “Gerrit, flip-peren blijft toch een beetje zoals bankieren hé, hoe goed je ook je best doet, aan het eind verlies je altijd”

RaCOONAangezien ik naast deze geweldige hobby ook een zake-lijke link heb met het flipperen door het verhuren van flipperkasten op locatie kom ik ook vaak op bijzonde-re plaatsen. Zo hebben wij continu twee flipperkasten staan in de VIP kantine/ruimte van een van de grootse muziek tempels van het land.

Via een mail krijg ik vroeg in de week een verzoek of we één kast konden omruilen en één kast technisch kon-den nazien. Nu kijk ik bij zulke aanvragen altijd eerst in de agenda van deze tent. Zondags aanstaande staat het Zeeuwse Racoon op het programma. Laat ik dat nu heel erg leuk vinden. Na overleg met leiding aldaar heb ik hen ervan kunnen overtuigen dat ik toch echt wel een erg drukke agenda heb deze week en alleen zondag in de middag een gaatje heb. “We hebben een produc-tie staan die avond maar ‘s middags is geen probleem” Door “omstandigheden” komen we die zondag pas rond 18.00 aan.

Na het omruilen van de ene kast en het repareren van de andere stroomt er veel volk de VIP kantine binnen. Zoals zo vaak hebben flipperkasten een magische aan-trekkings kracht op 35+ man volk. Nieuwsgierig vraag ik aan twee geïnteresseerden wat hun functie is in deze

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 27: 2014 - 03 - Spinner Magazine

productie aangezien ze van die mooie keycords van de band omhebben. Drummer en gitarist, oei.

Zanger Bart kent iedereen wel maar dat de band uit meerdere leden bestaat, dat bedenk je ook niet. Blijk-baar zijn onze excuses niet uniek en zeggen de mannen dat ze wel vaker niet herkend worden. Tijd om te gaan, maar we willen niet. Overleg met het management en we mogen als ware VIPs het concert bijwonen. Vanach-ter de coulissen lopen we de nog maagdelijke zaal bin-nen en staan die avond op de eerste rij een geweldig concert te aanschouwen. “Nooit jaloers te hoeven zijn”Nou dat waren er verschillende die avond.

DE DiJKWederom zelfde locatie. Nu wel op tijd en al vrij snel onze taken uitgevoerd. Met een lege zaal die pas uren later gevuld zal worden gevraagd of wij voor onze web-site een aantal foto’s mogen maken met midden in de zaal een werkende flipperkast. Na de Austin Powers neergezet te hebben en vanuit alle hoeken foto’s te heb-ben genomen begint De Dijk aan een warming up. Zo kan het dus verkeren dat we onder het genot van bloe-dend hart en ik kan het niet alleen een potje staan te flipperen. Huub van der Lubbe snapte er niets van maar wij hebben weer een mooi moment te pakken. In ieder geval beter dan die keer dat ik de mannen van LA the Voices tegen het lijf liep aldaar. Dat was een hele snelle actie die middag.

FaTiMa MOREiRa DE MElO Het kinderprogramma Zapp Live komt met een ver-zoek om een flipperkast te leveren voor een live uitzen-ding. De hoofdgast is Fatima Moreira de Melo die het

opneemt tegen onze eigen Jasmijn. Ism met Ministry of Pinball heb ik een Wizard of Oz geregeld die koud een week of twee in Nederland was. Nu is een opdracht meestal brengen en na afloop ophalen. Maar aangezien het een live programma is en de Woz een hele lastige kast, heb ik de regisseur kunnen overtuigen dat ik paraat moet blijven om in geval van nood bij te kunnen sprin-gen. Een kijkje in de keuken is immers altijd leuk.

Presentatoren Sascha & Jetske, Fatima en onze Jasmijn maken er een feestje van. Het publiek, gemiddeld 10 jaar word gevraagd of iemand wel eens een flipperkast heeft bespeeld. Eén jongetje durft zijn hand omhoog te steken. Er is nog een wereld te winnen om de volgende generatie aan het flipperen te krijgen. Aan mij zal het in ieder geval niet liggen.

27NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 28: 2014 - 03 - Spinner Magazine

In dit artikel ga ik het hebben over een oplossing om je speelveld te voorzien van een zgn. speelveld protec-tor. Je hoeft geen flipperkast expert te zijn om het uit te voeren maar een gezond verstand, twee enigszins rech-terhanden, en wat durf zijn wel nodig. Je moet nl. de bovenzijde van het speelveld voor installatie van de pro-tector behoorlijk af- en weer opbouwen.

Wat is nu zo’n speelveld protector? Eigenlijk is een der-gelijke speelveld protector niets anders dan een 0.75 mm dikke transparante makrolon laag die op maat wordt gemaakt naar het speelveld van de bewuste flip-per en er ‘gewoon’ wordt opgelegd. Je zou het qua wer-

king wellicht wat kunnen vergelijken met mylar maar de speelveld protector wordt niet geplakt, maar gewoon erop gelegd. De grootte van de protector gecombineerd met een redelijk nauwe passing zou beweging moeten voorkomen vandaar dat plakken niet nodig is.

Ik ben nogal zuinig op mijn flipperkasten en vooral op mijn AC/DC Premium. Dus zo’n protector besteld bij www.bestofpinball.de (kosten ca. € 120,-) en aan de gang.

De protector komt keurig vlak verpakt binnen in een rui-me kartonnen doos met de protector op een stuk karton geplakt.

De makrolon laag is voorzien van een witte beschermfo-lie aan beide zijden die verwijderd dient te worden net voor installatie.

Tot zover het makkelijke deel. Het moeilijke zit er natuur-lijk in dat je je speelveld behoorlijk kaal moet maken alvorens je de protector kunt plaatsen. Bij de AC/DC betekent dit beide ramps totaal verwijderen, slingshot/outlane plastics en het kanon.

speelveld Protector

En dan heb je eindelijk je droom flipperkast klaar en ga je er een stalen bal in rond jagen. Het zweet breekt je uit als je denkt aan wat voor schade zo’n stalen bal kan aanrichten aan je zeldzame speelveld. Is daar niets tegen te doen?

RENs HOOiJMaiJERs

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 29: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Na het verwijderen van dus een deel van het speelveld kan er ‘gepast’ worden. Gelukkig ziet alles er goed uit en kan nu de witte beschermlaag verwijderd worden.

Dan komt een mooi glanzende makrolon laag te voor-schijn die uiteindelijk op het speelveld gelegd wordt. Tip: gebruik voor dit deel handschoenen om vingeraf-drukken op de protector te voorkomen.

29NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 30: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Als je de protector op zijn plaats heb gelegd is het nu controleren of alles mooi aansluit en vooral, of er scha-kelaars zijn die afstelling vereisen (de bal raakt tenslot-te 0,75 mm hoger de schakelaars). Kast dus aangezet, in switch testmode geplaatst en gekeken mbv een bal of alles goed werkte. Geen enkele schakelaar benodig-de een afstelling. Wel heb ik de droptargets iets hoger gezet dmv de stelschroef aan de onderzijde om te voor-komen dat de bal er tijdens het spel op blijft liggen. Ver-ticaal was er bijna geen speling in de protector maar zij-delings teveel vond ik (paar mm), ik heb daarom dmv een stukje 3M Magic tape (laat geen lijmresten achter) de protector onderaan uit het zicht vast gezet.

Hoe mooi het aansluit kun je bv hier zien

Dan alles weer terug opbouwen en het eindresultaat bewonderen

De protector geeft een mooie glanzende finish. Nu heeft de AC/DC al een mooi glanzende finish af fabriek dus ik kon niet echt een verschil zien met of zonder pro-tector maar mocht je een wat doffer speelveld hebben dan denk ik wel dat de protector er een mooi glanzend oppervlak van maakt. Hoogteverschillen wegens bv ver-zonken inserts worden zo ook gecompenseerd. Zo voor-kom je dus afwijkingen aan de richting van de bal en schade aan je kostbare speelveld.

Totale inbouwduur was bij mij ca. vier uur. Ik hoefde ech-ter weinig te poetsen en kan me voorstellen dat je bij een vuil speelveld eerst eens goed aan het poetsen gaat alvorens de protector te plaatsen.

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 31: 2014 - 03 - Spinner Magazine

HOE sPEElT HET?Voor een flipperkast een niet geheel onbelangrijke vraag. De eerste speelindrukken zijn positief, dwz dat ik eigenlijk geen duidelijk waarneembaar verschil bespeur en dat is wat we natuurlijk het liefst zien. Soms heb ik het gevoel dat de bal iets meer springerig is maar daar kan ik mij in vergissen. Ik ervaar nog steeds de befaamde Steve Ritchie flow en de bal beweegt zich vloeiend over het speelveld. Medespelers ervaren ook niets vreemds bij het spelen van de kast.

De vraag is natuurlijk nog hoe de protector zich zal gaan gedragen over de tijd heen. Hoe krasbestendig is hij bv? Ik heb wel indruk dat de protector duidelijk kras-

gevoeliger is dan een origineel speelveld. Met name op de plaats van de grote insert zie ik al wat vlekjes. Wegens die insert is dit natuurlijk sneller waarneembaar, boven een bedrukt speelveld valt dit veel minder snel op. Het speelveld is iig zo goed als mogelijk beschermd en mocht de protector dusdanig bekrast raken dat het geen gezicht meer is dan is het verwijderen van de protector makkelijker en goedkoper dan een speelveld wisselen...

Kortom, een interessant product voor mensen die tot het uiterste willen gaan hun flipperkast als nieuw te wil-len behouden.

31NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 32: 2014 - 03 - Spinner Magazine

PiNBall VaN saNTiagO CiUFFOVoor de liefhebbers van de pre DMD era is het boek van Santiago Ciuffo een heerlijk foto avontuur. Met veel aandacht weet hij de kunst-vibe van de toenmalige designers goed weer te geven - Rob

Het is een prachtig uitgevoerd hardcover fotoboek. Als het om flipperen gaat zijn woorden overbodig, blijkt maar weer. Pinball is een heerlijk bladerboek gewor-den. Minpuntje, de foto’s zijn wisselend in kwaliteit. Verder laat de fotograaf naar mijn smaak te weinig van de Argentijnse flipper scene zien. Maar dat mag de pret zeker niet drukken... meer van dit soort fotoboeken zijn welkom!” – Gerard

Hoewel ik eerst vreesde dat een boek met bijna alleen foto’s te eenzijdig zou zijn, bleek het tegenovergestelde waar. Een prachtig verhaal over het flipperen in Argen-tinië door de jaren heen wordt aangevuld met gedetail-leerde foto’s. Het is een feest om door het boek te bla-

deren. Bladeren is eigenlijk niet het juiste woord, ik blijf vaak minutenlang bij één enkele foto hangen, getrof-fen door de vele details. Het is het beste te vergelijken met een nieuwe flipperkast in de collectie, die je na een paar maanden spelen voor het eerst gaat poetsen. Dan pas valt op hoeveel detail er in het speelveld is verwerkt en vallen details op. De foto’s hebben op mij hetzelfde effect. Het boek is verder prachtig afgewerkt en komt met leuke extra’s.” – Jos

Flipperhistorie in beeldIn de voorbije maanden kwamen er enkele boeken op de markt waarin de flippers van enkele decennia geleden centraal staan. Veel aandacht voor de elektro mechanische kast en de (early) solid state generatie. Dit keer geen lange verhalen over de ontwikkeling of de inspiratiebronnen van de grafische ontwerpers, maar vooral foto’s. Bijgaand wat reacties van liefhebbers. Voor op de verlanglijstjes in de decembermaand…

Bas Vis

Te bestellen bij: pinball magazine.cominhoud: 210 pagina’s

prijs: € 32,95 (excl. verzendkosten)

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 33: 2014 - 03 - Spinner Magazine

126.pdf 3 3/22/14 9:54 PM

Page 34: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Te bestellen bij: www.amazon.de (trefwoord: em-finale)inhoud: 227 pagina’s

prijs: € 39,95 (incl. verzendkosten)

EM-FiNalE VaN JOHaNNEs KERsTEN

Ik wil jullie graag attent maken op een schitterend boek over EM-flippers dat onlangs in Duitsland is versche-nen. Voor de liefhebbers van EM kasten een absolute must!

Het boek "EM-Finale" telt 227 pagina's met totaal hon-derden foto's en leuke informatie. Minpuntje: het is in het Duits geschreven (door Johannes Kersten die ook mijn Flipper Service Boek vertaalde). Maar ook als je de Duitse taal niet machtig bent is dit boek een collec-tors item: door de honderden foto's, grotendeels in full colour, staat het garant voor vele uren kijkplezier. Niet alleen Bally, Williams, Gottlieb en Chicago Coin komen aan bod, maar ook Spaanse en Italiaanse machi-nes. Het boek belicht de laatste 10 jaren van de EM-flipperkast, zo van 1967 tot 1977 – Henk de Jager

Page 35: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Wij hebben regelmatig

tweedehands / nieuw gebruikte

flipperkasten in de verkoop.

Revenge From Mars

Star Wars Episode 1

Tommy

Demolition Man

Bel ons voor de meest recente

voorraad.

GAME-XL

Game-XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 36: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Waarom een medieval madness?Jeroen: Ik ben altijd al fan geweest van de Medieval Madness. Het thema, de flow en de muziek maken het voor mij tot een van de leukste kasten. Een heus mees-terwerk van de mannen van Williams. Deze kast heb ik in 2012 gekocht van een NFV forum lid.

Waarom zo’n grondige restauratie?Jeroen: Optisch was de kast niet zo mooi, maar hij speelde als een trein. In 2013 heb ik besloten om de kast grondig te restaureren naar nieuwstaat. Het was een mooie uitdaging en het is een kast waar veel onderdelen voor te krijgen zijn.

Hoe heb je zo’n groot project aangepakt?Jeroen: De kast is tot de laatste schroef uit elkaar geweest, ook alle mechanieken tot het laatste boutje. Dmv vele foto’s en notities heb ik een backup gemaakt

voor het monteren van alle delen, later. Van elk onder-deel en mechaniek heb ik meerdere foto’s gemaakt, met de maten van elke schroef en omschrijving van alle delen er bij, om na het verzinken de juiste onder-delen terug te kunnen vinden. Het systeem heeft wel gewerkt; er is geen schroefje kwijtgeraakt en alles was na het verzinken weer aanwezig(!)

Project MMBeter dan nieuw...

In de periode februari 2013 - juli 2014 hield Jeroen van Beek de NFV leden via het NFV Forum op de hoogte van de vorderingen van zijn Medieval Madness restauratie project. Al snel werd duidelijk dat dit geen ‘normale’ restauratie zou worden. Nu het project is afgerond nam de Spinner redactie contact op met Jeroen.

JEROEN VaN BEEK

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 37: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Het speelveld was flink beschadigd, wat heb je hieraan gedaan?Het originele speelveld wilde ik graag behouden. Dit is in samenwerking met Bertjan (Ministry of Pinball) naar Amerika verscheept om daar gerestaureerd te worden. Dit is gebeurd bij Playfield Renovations USA. Het eind-resultaat is fantastisch geworden. Wat die mensen daar kunnen is echt ongelooflijk. Het speelveld is weer als nieuw.

37NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 38: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Wat heb je met kabinet gedaan?Jeroen: Het kabinet is van binnen en buiten hersteld en voorzien van NextGen decals. De binnenzijde was git-zwart, vooral het blankschuren van de bodem binnenin het cabinet was echt een flinke klus.

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 39: 2014 - 03 - Spinner Magazine

De metalen delen zien er zo mooi uit, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?Jeroen: De originele poten zijn opnieuw verchroomd voor de echte ‘bling’ Alle metalen delen die in, aan of op de kast zaten zijn opnieuw verzinkt. Hiervoor zijn drie kleuren gebruikt: geel zwart en blank. Het RVS boven op het speelveld is gepolijst tot een mirror finish.

Hoe heb je de kunststof onderdelen gereinigd?Jeroen: De gehele kabelboom is ultrasoon gereinigd om de jarenoude aanslag er af te krijgen, het resultaat mag er wezen. De connectoren etc. zijn weer mooi hel-der wit ipv geel-bruin. De flipperspoelen zijn voorzien van nieuwe coilwraps.

39NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 40: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Heb je veel onderdelen vernieuwd?Jeroen: Bijna alle delen bovenop het speelveld zijn ver-nieuwd. Zo is bijvoorbeeld het complete kasteel inclusief torens en ophaalbrug vernieuwd. Ook is de kast voorzien van nieuwe ramps, plastics etc. De wireform ramps zijn ook in samenwerking met Ministry 24k verguld.

De apron was ook niet mooi meer. Deze heb ik gezand-straald en opnieuw gespoten. Nadat de decals geplakt zijn is de apron voorzien van een laag clearcoat over de decals heen.

De belangrijkste vraag: ben je tevreden met het eindresultaat?De restauratie heeft meer dan een jaar geduurd maar nu is de kast dan eindelijk klaar. En het resultaat is geweldig, al zeg ik het zelf. Het was het waard!

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 41: 2014 - 03 - Spinner Magazine
Page 42: 2014 - 03 - Spinner Magazine

start a New game – Nieuwe leden stellen zich voor

Bas Vis

Naam: Ruben WiemanWoonplaats: Rotterdam lid sinds: juni 2014

Hallo allemaal, ik ben Ruben Wieman, een relatief nieuwe speler en hobbyist. Sinds een klein jaar eigenaar van 17 metalen ballen, en de bijbehorende machines. Hoe dat zo gekomen is vertel ik graag...

Ergens in 1992 was ik bij een familiefeest waar we een ruimte hadden gehuurd. In de hoek stond een machtige machine, namelijk The Machine: Bride of Pinbot. De eige-naar had het deurtje niet goed dicht gedaan, en naast de volume knoppen vond ik een knop ‘Service Credits’. Als 9-jarig jochie moet je daar toch aanzitten, en inderdaad, ineens zitten er credits in het spel. Je begrijpt wel hoe de rest van de middag er uit zag. Overigens was dit de eerste en de laatste keer dat ik iets gedaan heb met een derge-lijke machine.

2013. Mijn huis heeft een grote verborgen kelder, verstopt achter een onopvallende deur. Een perfecte ruimte om Dungeons & Dragons te spelen, of om gasten te ontvan-gen. Ik woon er nog niet zo lang dus er is nog ruimte om iets in te richten. Een beetje aankleden is natuurlijk nodig, dus wat kan je doen om een donkere ruimte gezellig te maken? Kleuren-leds aan de muren... nee, dat is zó main-stream. Het liefst iets wat echt de aandacht trekt, en ook leuk is als hobby. Er zijn zo veel ideeën, maar het filmpje op papa.org geeft de doorslag: Dracula! Compleet in het thema van de donkere kelder, een leuke technische hobby en ook nog eens leuk voor gasten. Perfect!

Op Marktplaats vind ik een gebruikte machine in een café niet zo ver hier vandaan. De prijs is aardig, en in de ogen van iemand die er geen verstand van heeft ziet de machi-ne er prima uit. Opgehaald, de kelder in, power on. Ser-vice Credits, spelen maar. Na niet al te lang begeeft de Mist motor het, en begint het op de vallen dat overal rub-bers missen en plastics gebroken zijn. De algemene ver-lichting is al lang doorgebrand en het speelveld is zo zwart als de nacht. Bij alles wat je nader onderzoekt komt er een nieuw lijk uit de kast. Geheel in thema van Dracula, laten we dat maar stellen.

Elk kwartaal verwelkomt de NFV zo’n 20 tot 25 nieuwe leden. Mensen die om uiteen-lopende redenen zodanig enthousiast zijn over flipperen dat ze zich aansluiten bij onze vereniging. In de Spinner laten we enkelen van hen iets meer over zichzelf vertellen. Want het zijn de leden die de vereniging maken tot wat ie is…

Flipperkasten zijn een fantastische hobby. Een kapot gespeelde machine restaureren en moderniseren waar relevant. Het speuren naar onderdelen is soms frustre-rend, maar het resultaat is er wel naar. Dracula werkt weer helemaal perfect dus nu kan ik beginnen aan de volgende machine. Op dit moment ben ik bezig met het opknappen van een Star Trek: The Next Generation. Nu, een klein jaar nadat ik deze hobby heb opgepikt heb ik al drie machines. De kelder blijkt toch niet zo groot als gedacht. First world problems, dat komt wel goed.

Zoals iedere goede hobby moet je deze niet voor jezelf houden. Op het werk hebben we nu ook een mooie Star Trek Pro (Stern), daar zorg ik voor. Dat trekt ook aandacht, en collega’s die er wat van weten vragen dan ook of ik al bij de NFV zit. Dat had ik al lang moeten doen, maar beter laat dan nooit. Ik kan er ook nog een hoop van leren want Dracula blijft maar lachen als ik aan het spelen ben. Ofwel, ik hoop dat ik jullie eens kan ontmoeten in het clubhuis of elders. Ik wissel graag ervaringen uit of daag je uit voor een potje flipperen.

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 43: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Naam: Real BeckersWoonplaats: Roermondlid sinds: april 2014

Sinds het voorjaar ben ik lid van de NFV, het is een logisch gevolg op een nieuwe hobby die ik sinds september 2013 heb opgepakt. De flippervereniging heb ik leren kennen door forumleden (flipperforum.be) en door een goede ken-nis van me die ook lid is van de vereniging.

Ik ben geboren op 5 maart 1971, woonachtig in Roermond (Limburg) en sta als Unicorn 1971 bij jullie ingeschreven. Zoals jullie al gezien hebben aan mijn geboortejaar heb ik de flipperperiode in de 80-er en 90-er jaren volledig mee-gemaakt. Hierdoor heeft er bij mij altijd een gevoel geslui-merd om ooit een eigen flipperkast te bezitten.

Eigenlijk is het begonnen met een video arcadekast die ik voor een zacht prijsje op de kop heb weten te tikken, heer-lijk was dat gevoel weer om achter zo’n nostalgische kast te staan (en natuurlijk zelf te bezitten). Al gauw kwam het idee om toch een oud verlangen te realiseren: een eigen flipperkast!

Hierdoor ben ik me gaan verdiepen in de soorten flipper-kasten en de techniek die erachter zit. Mijn eerste flipper-kast heb ik gevonden op Marktplaats en betrof een Big Guns van Williams. Omdat er toch wat achterstallig onder-houd was aan de flipper, werd ik gelijk in het diepe gegooid

en moest aan de bak om de flipper weer 100% te laten functioneren. Hierdoor leerde ik (samen met een vriend van me) de techniek kennen die gebruikt werd in de flipper-kasten.

Inmiddels heb ik al 3 flipperkasten thuis staan:• Williams Taxi (Lola version) uit 1988• Williams Big Guns uit 1987• Williams F-14 tomcat uit 1987

De Taxi en de F-14 Tomcat zijn voor mij de leukste flipper-kasten om op te spelen, omdat de spellen zo gevarieerd en snel zijn. Tevens zijn de lampen en geluiden uit deze kasten geweldig. Dit geeft een extra dimensie bij het spelen. Wat mij opvalt is dat bijna alle Solid State kasten uit de jaren 80 van het merk Williams dit hebben, vandaar dat mij interesse vooral naar deze kasten uitgaat.

Ik heb al gemerkt dat flipperen een (gezonde) verslaving is en hierdoor is mijn motto en lijfspreuk dan ook:

Let’s play .....PIN

Real Beckers(Unicorn 1971)

43NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 44: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Naam: Peter BrackeWoonplaats: gentlid sinds: juli 2014

Je bent nieuw bij de NFV. Hoe heb je vereniging leren kennen? Via Glenn Pellis uit Ekeren die ik op het Belgische flipper-forum heb leren kennen.

Flipperen is voor alle leeftijden. Wanneer speelde jij je eerste spelletje? Ik denk dat dat rond 1965 moet geweest zijn. Ik was toen een jaar of acht en mocht met mijn grootmoeder naar de kermis. Daar was ik al gauw meer geïnteresseerd in flip-perkasten dan in draaimolens :)

Anno 2014 ben ik semi-professioneel met kunst bezig en mijn komende project draait volledig rond flipperkasten die ik van binnenuit met een speciale techniek fotografeer waarna ik de bekomen foto’s op ongewone dragers ( dus geen papier ) print. (Zie foto’s op de volgende pagina.)

Mensen die niet met flipperen bezig zijn herkennen de beelden niet en denken dat ik echte interieurs heb gefoto-grafeerd van opera’s, theaters enz.. Mijn werk zal te zien zijn op de jaarlijkse kunstbeurs Berliner Liste welke eind september zal plaatsvinden in Berlijn.

Welke generatie flipperkasten speel je het liefst? De generatie van eind jaren ‘70 begin ‘80.

moet je voor flipperen de deur uit of kun je ook thuis spelen? Heb zelf een klassieke AF in goede staat maar ga toch graag de deur uit.

Heb je een favoriete kast? Waarom is die speciaal? Heb een paar favorieten : Black Knight, Twilight Zone en toch vooral Xenon. De stem van Suzanne Ciani, de futu-ristische thema’s en de muziek sloten goed aan bij mijn algemene interesses van die tijd.

Ik was (en ben) een prog-rock muziekliefhebber en de puzzel paste goed samen met deze fantastische kast.

mijn motto: (favoriete quote, lijfspreuk, spreek-woord etc.) WUTA : Wacht Uw Tijd Af

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 45: 2014 - 03 - Spinner Magazine

NIEUWE LEDENPatrick Monseu, Grimbergen (B)

Alexandervan den Hurk, VeldhovenRuben Wieman, RotterdamJeroen Beekman, Ede GldShana Natoewal, Lelystad

Jelle Thomassen, BergharenPeter Bracke, Gent (B)

Sjaak Spreeuw, BeinsdorpCid Meeuwis, Eindhoven

Zeger Bakker-Veenendaal, UtrechtDebbie Sevens, Leopoldsburg (B)Hennie Evers Zuidweg, Tilburg

Sjon Douma, Delft

De NFV heet alle nieuwe leden van harte welkom!

Page 46: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Materie beheersenFrans van Schoonderwalt

Het idee de materie te kunnen beheersen is het meest kwalijk en tot

onbescheiden gedrag leidende uitvloeisel van het flipperen. Al meteen na de

eerste kennismaking met de loden ballen en het van fel licht vergeven decor

steekt deze gedachte de kop op. En men raakt die niet meer kwijt ook al

blijkt uit het puntentotaal telkens weer dat de volledige beheersing van het

stoffelijke niet meer dan een illusie is.

Eerder is het andersom. De flipperaar wordt beheerst en bestuurd door de

materie. Wie eenmaal beide wijsvingers op de essentiële knoppen heeft gelegd,

is niet meer weg te branden van deze als begeerlijke vrouwentepels werkende

raakpunten. Misschien heeft een flipperraar wel iets vrouwelijks over zicht.

Misschien wekt die onverzadigbare, guldens verslindende sleuf wel de vaginale

gedachte op. En misschien roepen de flipperlichten wel associaties op met

glanzende make-up.

Al eeuwenlang geeft de man de indruk de baas te zijn over de vrouw. Iedereen

weet wel beter. De man lijkt er echter niet onder gebukt te gaan. Al of

niet bewust laat hij zich beheersen door de vrouw. Hij begrijpt haar vaak

nauwelijks, maar vindt haar mysterieus en daarom uiterst aantrekkelijk.

Zo is het toevallig ook met de flipperkast, is mijn ervaring. Het is iets waar

je niet van af kunt blijven, net zomin als van een aanlokkelijke vrouw. En

naarmate je steeds minder begrijpt van het flipperen en steeds minder vat

krijgt op het spel, boeit de flipperkast meer en meer (wie beheerst dus wie?).

Net zo lang tot de onvermijdelijke samensmelting met het daaraan verbonden

genot plaatsvindt. En dat zal zijn als de teller de 100.000 passeert.

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 47: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Van alle menselijke bezigheden is flipperen de mooiste sport. Een spel dat

ondanks het vrijkomen van gezonde agressie een feest is van grote verfijning.

Ik vermaak mij immers niet met een opgeblazen bal maar bind de strijd aan

met een massieve kogel, die ik tijdens zijn drang af te gaan dalen zonder

score, iedere keer weer op geraffineerde wijze tracht te temmen. Niet door

ongezonde, zweterige, lichamelijke inspanning maar door het vermogen tot snel

en anticiperend reageren via twee vingers ter weerszijden van het flitsende,

lichtende, tikkende, ratelende, tingelende apparaat.

Wanneer ik de kogel fascinerende parabolen laat beschrijven en deze mij zo

veel, bar en boos mogelijk weerstreeft omdat hij bij het kaatsen tegen randen

versnellingen ondergaat en tegen Gods natuurwetten gerichte bochten maakt,

ben ik beurtelings boos, bang, zeker, onzeker, verward en perplex.

Maar indien de triomferende droge klik van de Machine mijn superioriteit over

de materie heeft beloond met een vrij spel, duidelijk zichtbaar in een speciaal

hokje temidden van monsters, fatale vrouwen of een melkweg, maakt een lichte

ontroering zich van mij meester.

Leve de Gator.

Leve de GatorMensje van Keulen

47NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 48: 2014 - 03 - Spinner Magazine

In 1971 begon ik als schooljongetje een exploitatie van flipperkasten in Amsterdam, toen nog de stad “waar alles kon”. Mijn aanstormend ondernemerschap werd door één probleem gehinderd: geld.

Locaties om een flipperkast neer te zetten waren er genoeg, de vraag was alleen: waar haal ik een tweedehandsje van-daan? Eind 1972 wist ik Jack, uitbater van een “theehuis” in de Amsterdamse Jordaan, aan zijn verstand te brengen dat zijn etablissement niet compleet was zonder flipperkast. “Vooruit, zet maar neer” zuchtte hij. Eigenlijk zag ik niet veel in zijn locatie, het was een beetje vreemd zaakje met veel te harde muziek en huiveringwekkende soorten thee.

Maar goed, de klant was gemaakt, maar nu nog een flip-perkast voor weinig geld. In die tijd had ik kontakt met Arend de Vet, een bouwvakker die in een opwelling een

partij oude flipperkasten in Duitsland had gekocht. Hij was gelukkig genegen mij een kast te leveren voor 100 ouder-wetse guldens (45 euro). Ik koos de “nog maar” 11 jaar oude “Aloha” uit. Er was iets vreemds met die kast: de vori-ge eigenaar had een scharnierende geldbak onderop de kast gebouwd (brandkast kwaliteit): in de oorspronkelijke bodem was een gat gemaakt zodat al het ingeworpen geld in die aparte geldbak viel. Ik liet het zo zitten en plaatste de kast bij Jack. In de archieven van mijn bedrijfje heb ik terug gevonde dat het mijn zesde flipperkast was.

Heel erg lang duurde het avontuur bij Jack niet, dus kreeg ik de “Aloha” terug. In die eerste jaren had ik altijd gebrek aan opslagruimte, dus moest de “Aloha” worden verkocht. Een meisje dat een snoepwinkeltje dreef –ook in de Jordaan- wilde hem maar al te graag, en zo verdween “Aloha” uit mijn leven. Dacht ik…

De aloha die mij achtervolgde…

De “Aloha” flipperkast die ik ooit aan Henk Spaan en Harry Vermeegen verkocht had bij mij al een voorgeschiedenis, lees maar eens over de innige band tussen mij en die Aloha….

HENK DE JagER

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 49: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Zo’n tien jaar later, in 1983, had ik bezoek van een collega-exploitant uit de regio Hilversum. Hij wist dat ik altijd inte-resse had in EM-flipperkasten, en tipte mij dat er in Nieu-wersluis een “Aloha” te koop stond. “Leuk,” zei ik, “zo eentje heb ik vroeger gehad!” De collega beloofde mij dat ding op te halen. Wat schetste mijn ver-bazing? Inderdaad… het was mijn eigen “Aloha” die ik ooit in Amsterdam ver-kocht. Twee jaar bleef hij in mijn bezit, tot ik hem kon verkopen aan een ex-kroegbaas die in Amsterdam aan de Overtoom woonde. Zo verdween “Aloha” voor de tweede keer uit mijn leven. Vijf jaar later, het was inmiddels 1990, kwam een han-dige knutselaar uit Lelystad een spoeltje halen. Het model van zijn kast wist hij niet, ja een Gottlieb met veel blauw in de tekening… Een paar weken later belde hij, het lukte niet met het spoeltje. Ook de buurman had geke-ken, maar niets lukte. Of ik dat wrak wel-licht wilde kopen? Ik naar Lelystad, en ja hoor: wat grijnsde mij tegemoet….

“Aloha”! Met de valse geldbak, nummer 6 in mijn archief. Weer gaf ik de kast enige jaren onderdak totdat een dame van Veronica mij belde. “Aloha” werd een rekwisiet bij “Nieuwe Koeien”, het voetbal programma van Spaan en Vermeegen.

En ja hoor… na afloop van het seizoen vroeg Veronica mij of ik “Aloha” terug wilde kopen. Ik bedankte voor de eer en wilde “Aloha” niet voor de vierde keer aanschaffen. Ik tipte Veronica dat het wellicht een goed object was voor de goede-doelen-veiling die Veronica toentertijd jaarlijks hield als er rekwisieten opge-ruimd moesten worden. Of dat ooit gebeurd is weet ik niet, maar wie weet… staat “Aloha” nummer 6 met hangende geldbak nog steeds bij een liefheb-ber thuis, of gewoon bij Veronica in de opslag. Een beetje nieuwsgie-rig ben ik wel, en heel eerlijk gezegd… ik begin hem toch een beetje te missen!

49NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 50: 2014 - 03 - Spinner Magazine

In dit artikel gaan we het hebben over een zelfbouw oplossing om de flipperknoppen te vervangen door transparante knoppen met een verlichting dmv leds in kleur naar keuze. Je hoeft geen elektronica expert te zijn om het uit te voeren maar een gezond verstand, twee enigszins rechterhanden, wat flipperkast/electronica sleutel- en soldeerervaring helpt wel.

Nog wel even de gebruikelijke disclaimer : uitvoe-ren van mods is geheel op eigen risiko !!Verder spanning van de flipperkast af tijdens het knutselen en pas weer aan zetten als je zeker weet dat alles goed zit !

Allereerst moeten we de benodigdheden verzamelen. In dit geval zijn we vlug klaar daar er weinig nodig is:

• Paar meter dubbele draad• Twee transparante flipperknoppen• Twee st lamphouders• Twee flipperleds in kleur naar keuze.

Bij de leds kiezen voor de variant in een zgn ‘Giraf’ uit-voering, hierdoor kun je de leds nl richten voor maximale lichtopbrengst. Een paar flipperknoppen had ik nog lig-gen en de rest was makkelijk besteld bij de webshop van NFVsponsor Ministry of Pinball (die ook de transparante flipperknoppen in het assortiment krijgt of ondertussen heeft).

De kast die onderhanden werd genomen is de Stern StarTrek PRO. Echter, dezelfde werkwijze is van toepas-sing bij andere kasten/merken.

Allereerst dienen de originele knoppen verwijderd te worden. Dit doe je door eerst de borgschroef te verwij-deren en daarna de flipperknop zelf. Montage van de transparante knop doe je in omgekeerde volgorde.

Originele flipperknop

Transparante knop

‘Modden’ van flipperkastenDeel 6: Verlichte Flipperknoppen Mod

Als echte liefhebber van bling-bling in een flipperkast stoorden die saaie flip-perknoppen mij behoorlijk. Alles in de kast had ondertussen al een ledje dus waarom de knoppen ook niet? Tijd om er eens iets aan te gaan doen ….

RENs HOOiJMaiJERs

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 51: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Vervolgens pak je het benodigde montagemateriaal bij elkaar. De twee lamphouders verbind je aan elkaar dmv een stuk draad lang genoeg om mooi weg geleid te wor-den in het cabinet. Ik kwam uit op 160 cm. Aan één van de lamphouders soldeer je nog een extra stuk draad van 50 cm lang dat straks naar de spanningsbron gaat. Als spanningsbron tap je de bedrading af die naar de lamp in het deurtje gaat (bij Stern 2 gele draden). Dit dmv zgn. ‘stroomdiefjes’ ook wel Scotch Blocks genaamd. Dit zijn de oranje/rode blokjes op de volgende foto. Te koop bij bv. een autoshop. Hiermee kun je een draad eenvoudig aftappen zonder deze te moeten onderbreken.

Vervolgens is het een kwestie van de lamphouders op een plaats nabij de flipperknop te monteren (let op dat je niet te lange schroeven gebruikt, je wilt niet door het cabinet heen schroeven !), een led in kleur van keuze te plaatsen, de led uit te richten voor maximale lichtop-brengst en klaar is de mod.

Totale kosten van deze mod hangt natuurlijk af van waar je de componenten haalt, transportkosten ed. maar als richtbedrag moet je denken aan ca. € 10,-/kast.

Ik hoop jullie met dit artikel enthousiast te maken voor het nog mooier maken van je flipperkast.

Heb je een leuke mod welk je wilt delen met ons of heb je vragen? stuur dan een e-mail naar [email protected]

51NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 52: 2014 - 03 - Spinner Magazine

HET OOg Wil OOK WaTIk heb al geruime tijd (sinds 2009) een elektromechanische Bally Fireball (klassieker uit 1972). Deze had een kapotte kop-ruit, waar inmiddels een repro ruit in zit (zie verhaal in Spinner 1 van 2010) en het cabinet is ook overgeschilderd.

Ik wilde altijd al een Fireball en aangezien ze niet veel te koop staan of anders voor een EM’er best duur zijn, was ik allang blij dat ik er aan kon komen. De kast is helemaal weer in orde gemaakt qua techniek en speelt al een aantal jaren pro-bleemloos.

Het stoorde me alleen steeds meer dat de originele tekening op het cabinet niet meer aanwezig was aangezien ik dit best een mooie tekening vind en hij de kast ook wat kleuriger maakt. Ik ben geruime tijd op zoek geweest naar stencils maar deze waren niet te koop en zelf maken leek mij niet direct een optie. Sinds kort zijn ze wel te koop maar ik vind het toch wat aan de dure kant, zeker omdat dan ook je verf er nog bij komt. MaaT aaN HET WERKIk heb dus maar weer eens aangeklopt bij mijn vriend André die inmiddels al het nodige voor mij gemaakt heeft wanneer het niet te krijgen is of, zoals nu, te duur is. André is grafisch ontwerper en kan echt hele mooie dingen maken. Hij maakt trouwens ook regelmatig de cover voor de Spinner. Voor de flipperhobby heeft hij al verschillende plastics voor me gemaakt. Maar ook de overlay voor het Centaur speelveld, de Stargate Topper en de wandtekening in mijn gameroom heeft hij ontworpen en zoals gezegd de Fireball kopruit dus ik ben zeer blij met hem (niet alleen hiervoor hoor ;)).

Maar goed hij zag dit wel zitten en vroeg me goede foto’s aan te leveren zodat hij ze om kon zetten naar vector teke-ning zodat dit goed op schaal was te krijgen om uit te printen naar het juiste formaat. Ik heb toen het cabinet helemaal leeg

gehaald en ontvet en waar nodig geplamuurd, viel op zich mee omdat de kast weinig schade had.

Toen ik de beugels bij de kop eraf haalde viel me op dat daar nog de originele tekening achter zat, de persoon die de kast ooit had overgespoten had toen ook niets verwijderd. Ik heb helaas geen idee waarom dit toen is gedaan want de kleur en tekening onder de beugels zagen er prima uit.

DE NaTTE MaNiERBij de kop heb ik alleen de tellerplaat aan de onderkant los-gemaakt waardoor we voldoende ruimte hadden om ook de voorkant/binnenkant te beplakken. Het cabinet was nu goed hanteerbaar en hebben we als eerste beplakt. We hebben gekozen voor de ‘natte manier’ omdat Andre dit op zijn werk ook gebruikt als er eens iets geplakt moet worden.

Dus de kast op zijn kant gelegd en natgespoten met zeep-sop. André haalde hierop een gedeelte van het papier eraf en vouwde dit recht naar achter (centimeter of 15) en ik trok de andere kant strak en hield deze op de juiste plek. André plak-te zijn kant voorzichtig vast en drukte dit licht aan, daarna trok ik dan langzaam het papier mijn kant op terwijl hij met een droge zachte doek over de decal wreef om eventuele luchtbellen eronderuit te duwen.

Decals Bally FireballMaat (aan het) werk Sommige mensen kopen voor hun klassieke kasten vervangende onderdelen nieuw bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in reproductie. Dat is niet de aanpak van NFV-er Ruud Kooij. Hij is meer de man van de creatieve oplossingen die met een beperkt budget gere-aliseerd worden. Met dank aan zijn vriend André van Herk. Het levert unieke kasten op. In deze Spinner zijn verhaal over het cabinet van zijn Fireball.

RUUD KOOiJ

52 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 53: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Dit ging echt zeer netjes en snel en ik kon wel zien dat hij hier ervaring mee had. Ik heb het zelf ook een stukje geprobeerd maar dan zie je dat het moeilijker is dan het lijkt als je een ervaren iemand het ziet doen. Dus heb ik het ook verder aan hem overgelaten en geholpen met aanbrengen.

Na afloop heeft hij met een rechte lat en scherp mes aan de zijkanten een randje afgesneden zodat de decal nergens uit-steekt. Dit kan namelijk anders sneller loslaten wanneer het een stukje uitsteekt op hoeken etc.. Bij de kopruit zijn stro-

ken gebruikt maar bij de voorkant is het middenstuk van het deurtje eruit gesneden.

Nu de kast er zo mooi uit ziet krijg je wel gelijk de neiging om andere dingen ook aan te pakken. Ik heb er inmiddels nieuwe knoppen opgezet en ook het deurtje is weer mooi. De poten zijn gestraald, in de menie gezet en gespoten. Het speelveld was al mooi dus daar hoeft niets aan te gebeuren maar ik zag wel dat de tellers weer eens goed schoonge-maakt moeten worden…Wordt vervolgd dus!

53NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 54: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Flipperen in de Media

16 zaterdag 7 december 2013

Verboden

Meer enmeermannenmet een prima relatie trekkenaf en toe de deur dicht van hun ‘mancave’. ‘Er staathier niet voor nietsmaar één stoel.’

Zijn vrouw steekt haar hoofd

weleens door het trapgat

om te horen wat Levien

Nordeman (30) heeft ge-

componeerd, maar de laat-

ste traptreden neemt ze zel-

den. Eenmaal boven begint namelijk

zijn domein. Een zolder met een piep-

klein raam, slechts verlicht door één

peertje en volgebouwd met een drum-

stel, keyboard, gitaren, een versterker,

luidsprekers en een computer. ,,Mijn

plek, waar ik muziek maak wanneer ik

wil en niets hoef op te ruimen,” zegt

Nordeman terwijl hij zijn blik door de

even sober als efficiënt ingerichte

ruimte laat gaan. ,,Mijnmancave.”

Een mancave is ‘een deel van het huis,

zoals zolderkamer of garage, waar man-

nen alleen of met vrienden hun hobby

of favoriete bezigheden kunnen beoefe-

nen’, zo is te lezen op mancave.nl. Deze

site van elektronicabedrijf Conrad

schrijft dagelijks over het hebben en on-

derhouden van zo’n cave. Medewerker

Martijn Bier: ,,We zijn de site drie jaar

geleden begonnen voor klanten die

thuis, vaak in een eigen ruimte, graag in

de weer zijn met elektronica.” Niet veel

later werd de site pleitbezorger van het

fenomeen mancave, los van de techni-

sche hobby die hier al of niet wordt uit-

gevoerd. Bier: ,,Wij vinden dat elke man

een eigen ruimte verdient. Een plek

waar zijn vrouw of vriendin geen zeg-

genschap over heeft.”

Om die missie kracht bij te zetten

riep mancave.nl vorig jaar zelfs De dag

van de mancave uit. ,,De derde zondag

van december, mooi tussen de feest-

dagen. Hét moment waarop de man in

zijn domein even met niemand reke-

ning hoeft te houden. Dit jaar is dat op

15 december.”

Afgaande op het groeiend aantal be-

zoekers van de site (in 2012 waren dat

er wekelijks zo’n 15.000, dit jaar 20.000)

en de vele reacties op De dag van de

mancave, zit het fenomeen volgens Bier

in de lift. ,,Meer en meer mannen laten

ons trots hun cave zien.”

Toch heeft hij nog geregeld iets uit te

leggen. ,,Vooral vrouwen noemen zo’n

eigen ruimte vaak onzin. Waarschijnlijk

vinden ze het bedreigend dat ze het niet

naar hun smaak mogen inrichten, zoals

ze met de rest van de woning konden

doen.”

Tekst: René van der Meer Foto’s: Joost Hoving

In de VS zijn mancaves almeer ingeburgerd. In eentv-programma latenmannen zien hoe zij hun caverealiseren, van treinendomeintot privésteakhouse

voor vrouwen

16 zaterdag 7 december 2013

Verboden

Meer enmeermannenmet een prima relatie trekkenaf en toe de deur dicht van hun ‘mancave’. ‘Er staathier niet voor nietsmaar één stoel.’

Zijn vrouw steekt haar hoofd

weleens door het trapgat

om te horen wat Levien

Nordeman (30) heeft ge-

componeerd, maar de laat-

ste traptreden neemt ze zel-

den. Eenmaal boven begint namelijk

zijn domein. Een zolder met een piep-

klein raam, slechts verlicht door één

peertje en volgebouwd met een drum-

stel, keyboard, gitaren, een versterker,

luidsprekers en een computer. ,,Mijn

plek, waar ik muziek maak wanneer ik

wil en niets hoef op te ruimen,” zegt

Nordeman terwijl hij zijn blik door de

even sober als efficiënt ingerichte

ruimte laat gaan. ,,Mijnmancave.”

Een mancave is ‘een deel van het huis,

zoals zolderkamer of garage, waar man-

nen alleen of met vrienden hun hobby

of favoriete bezigheden kunnen beoefe-

nen’, zo is te lezen op mancave.nl. Deze

site van elektronicabedrijf Conrad

schrijft dagelijks over het hebben en on-

derhouden van zo’n cave. Medewerker

Martijn Bier: ,,We zijn de site drie jaar

geleden begonnen voor klanten die

thuis, vaak in een eigen ruimte, graag in

de weer zijn met elektronica.” Niet veel

later werd de site pleitbezorger van het

fenomeen mancave, los van de techni-

sche hobby die hier al of niet wordt uit-

gevoerd. Bier: ,,Wij vinden dat elke man

een eigen ruimte verdient. Een plek

waar zijn vrouw of vriendin geen zeg-

genschap over heeft.”

Om die missie kracht bij te zetten

riep mancave.nl vorig jaar zelfs De dag

van de mancave uit. ,,De derde zondag

van december, mooi tussen de feest-

dagen. Hét moment waarop de man in

zijn domein even met niemand reke-

ning hoeft te houden. Dit jaar is dat op

15 december.”

Afgaande op het groeiend aantal be-

zoekers van de site (in 2012 waren dat

er wekelijks zo’n 15.000, dit jaar 20.000)

en de vele reacties op De dag van de

mancave, zit het fenomeen volgens Bier

in de lift. ,,Meer en meer mannen laten

ons trots hun cave zien.”

Toch heeft hij nog geregeld iets uit te

leggen. ,,Vooral vrouwen noemen zo’n

eigen ruimte vaak onzin. Waarschijnlijk

vinden ze het bedreigend dat ze het niet

naar hun smaak mogen inrichten, zoals

ze met de rest van de woning konden

doen.”

Tekst: René van der Meer Foto’s: Joost Hoving

In de VS zijn mancaves almeer ingeburgerd. In eentv-programma latenmannen zien hoe zij hun caverealiseren, van treinendomeintot privésteakhouse

voor vrouwen

16 zaterdag 7 december 2013

Verboden

Meer enmeermannenmet een prima relatie trekkenaf en toe de deur dicht van hun ‘mancave’. ‘Er staathier niet voor nietsmaar één stoel.’

Zijn vrouw steekt haar hoofd

weleens door het trapgat

om te horen wat Levien

Nordeman (30) heeft ge-

componeerd, maar de laat-

ste traptreden neemt ze zel-

den. Eenmaal boven begint namelijk

zijn domein. Een zolder met een piep-

klein raam, slechts verlicht door één

peertje en volgebouwd met een drum-

stel, keyboard, gitaren, een versterker,

luidsprekers en een computer. ,,Mijn

plek, waar ik muziek maak wanneer ik

wil en niets hoef op te ruimen,” zegt

Nordeman terwijl hij zijn blik door de

even sober als efficiënt ingerichte

ruimte laat gaan. ,,Mijnmancave.”

Een mancave is ‘een deel van het huis,

zoals zolderkamer of garage, waar man-

nen alleen of met vrienden hun hobby

of favoriete bezigheden kunnen beoefe-

nen’, zo is te lezen op mancave.nl. Deze

site van elektronicabedrijf Conrad

schrijft dagelijks over het hebben en on-

derhouden van zo’n cave. Medewerker

Martijn Bier: ,,We zijn de site drie jaar

geleden begonnen voor klanten die

thuis, vaak in een eigen ruimte, graag in

de weer zijn met elektronica.” Niet veel

later werd de site pleitbezorger van het

fenomeen mancave, los van de techni-

sche hobby die hier al of niet wordt uit-

gevoerd. Bier: ,,Wij vinden dat elke man

een eigen ruimte verdient. Een plek

waar zijn vrouw of vriendin geen zeg-

genschap over heeft.”

Om die missie kracht bij te zetten

riep mancave.nl vorig jaar zelfs De dag

van de mancave uit. ,,De derde zondag

van december, mooi tussen de feest-

dagen. Hét moment waarop de man in

zijn domein even met niemand reke-

ning hoeft te houden. Dit jaar is dat op

15 december.”

Afgaande op het groeiend aantal be-

zoekers van de site (in 2012 waren dat

er wekelijks zo’n 15.000, dit jaar 20.000)

en de vele reacties op De dag van de

mancave, zit het fenomeen volgens Bier

in de lift. ,,Meer en meer mannen laten

ons trots hun cave zien.”

Toch heeft hij nog geregeld iets uit te

leggen. ,,Vooral vrouwen noemen zo’n

eigen ruimte vaak onzin. Waarschijnlijk

vinden ze het bedreigend dat ze het niet

naar hun smaak mogen inrichten, zoals

ze met de rest van de woning konden

doen.”

Tekst: René van der Meer Foto’s: Joost Hoving

In de VS zijn mancaves almeer ingeburgerd. In eentv-programma latenmannen zien hoe zij hun caverealiseren, van treinendomeintot privésteakhouse

voor vrouwen

16 zaterdag 7 december 2013

Verboden

Meer enmeermannenmet een prima relatie trekkenaf en toe de deur dicht van hun ‘mancave’. ‘Er staathier niet voor nietsmaar één stoel.’

Zijn vrouw steekt haar hoofd

weleens door het trapgat

om te horen wat Levien

Nordeman (30) heeft ge-

componeerd, maar de laat-

ste traptreden neemt ze zel-

den. Eenmaal boven begint namelijk

zijn domein. Een zolder met een piep-

klein raam, slechts verlicht door één

peertje en volgebouwd met een drum-

stel, keyboard, gitaren, een versterker,

luidsprekers en een computer. ,,Mijn

plek, waar ik muziek maak wanneer ik

wil en niets hoef op te ruimen,” zegt

Nordeman terwijl hij zijn blik door de

even sober als efficiënt ingerichte

ruimte laat gaan. ,,Mijnmancave.”

Een mancave is ‘een deel van het huis,

zoals zolderkamer of garage, waar man-

nen alleen of met vrienden hun hobby

of favoriete bezigheden kunnen beoefe-

nen’, zo is te lezen op mancave.nl. Deze

site van elektronicabedrijf Conrad

schrijft dagelijks over het hebben en on-

derhouden van zo’n cave. Medewerker

Martijn Bier: ,,We zijn de site drie jaar

geleden begonnen voor klanten die

thuis, vaak in een eigen ruimte, graag in

de weer zijn met elektronica.” Niet veel

later werd de site pleitbezorger van het

fenomeen mancave, los van de techni-

sche hobby die hier al of niet wordt uit-

gevoerd. Bier: ,,Wij vinden dat elke man

een eigen ruimte verdient. Een plek

waar zijn vrouw of vriendin geen zeg-

genschap over heeft.”

Om die missie kracht bij te zetten

riep mancave.nl vorig jaar zelfs De dag

van de mancave uit. ,,De derde zondag

van december, mooi tussen de feest-

dagen. Hét moment waarop de man in

zijn domein even met niemand reke-

ning hoeft te houden. Dit jaar is dat op

15 december.”

Afgaande op het groeiend aantal be-

zoekers van de site (in 2012 waren dat

er wekelijks zo’n 15.000, dit jaar 20.000)

en de vele reacties op De dag van de

mancave, zit het fenomeen volgens Bier

in de lift. ,,Meer en meer mannen laten

ons trots hun cave zien.”

Toch heeft hij nog geregeld iets uit te

leggen. ,,Vooral vrouwen noemen zo’n

eigen ruimte vaak onzin. Waarschijnlijk

vinden ze het bedreigend dat ze het niet

naar hun smaak mogen inrichten, zoals

ze met de rest van de woning konden

doen.”

Tekst: René van der Meer Foto’s: Joost Hoving

In de VS zijn mancaves almeer ingeburgerd. In eentv-programma latenmannen zien hoe zij hun caverealiseren, van treinendomeintot privésteakhouse

voor vrouwen

18 zaterdag 7 december 2013

Privé-biosFreek Sijmonsheeft in zijn kel-der geen bereikmet zijn telefoon.En dat is preciesde bedoeling.

In Amerika zijn mancaves al meer inge-

burgerd. In het gelijknamige televisie-

programma is daar te zien hoe mannen

hun droomkamer realiseren, uiteen-

lopend van treinendomein tot privé-

steakhouse met wijncollectie.

Tussen de spinnenDe ene cave is immers de andere niet.

Neem Gijsbert Kortekaas (55). Zeker

een paar keer per week zakt hij af naar

de kelder die enkele jaren geleden

onder zijn woning is gebouwd. Het wel-

komstcomité bestaat uit leguanen en

schildpadden. Iets verderop wacht zijn

grootste passie: ruim vierhonderd vo-

gelspinnen, afhankelijk van hun for-

maat gehuisvest in terraria, bakjes en

potjes. ,,De buren weten ervan, hoor,”

zegt hij kalm. Terwijl zijn vrouw en

dochter boven televisie kijken, voert,

controleert en bekijkt Kortekaas hier

zijn achtpotige vrienden. Alles in opper-

ste concentratie. ,,Ik weet precies wat ik

doe en waar alles staat.”

De spinnen zitten veilig in een afsluit-

bare ruimte in de kelder, maar zelfs als

er eentje de weg naar de woonkamer

zou vinden, is dat geen ramp. ,,Mijn

dochter en vrouw zijn helemaal gewend

aan de spinnen.” Sterker: de eerste spin

die Kortekaas 24 jaar geleden kocht was

een cadeautje voor zijn vrouw. Na die

ene volgden er meer en meer. ,,Tot het

moment dat ik extra ruimte nodig had,

waarmee het idee voor deze kelder is

ontstaan.” Het is dus niet zo dat hij met

zijn spinnen de woonkamer is uitge-

jaagd. ,,Maar zo’n eigen ruimte bevalt

goed.” Tussen de spinnen of achter zijn

bureau checkt hij onder toeziend oog

van pythons en wandelende takken zijn

e-mail. ,,Ik kom hier tot rust.”

Getoeter, gerinkel en geramGerard Poelwijk (42) herkent dat wel.

Na een drukke dag trekt hij graag de

deur van zijn enorme schuur dicht. Niet

om te klussen, maar om te flipperen.

Niet minder dan vijf flipperkasten staan

hier te flikkeren en blinken. ,,Vroeger

stonden er flipperkasten in huis”, zegt

hij. Maar toen er op een gegeven mo-

ment geen plek meer was om normaal

te zitten en er zelfs in de keuken bakjes

met flipper-onderdelen stonden, was

het tijd om stappen te ondernemen.

,,M’n vrouw en ik zijn op zoek gegaan

naar een huis waar ik en mijn kasten

meer plek konden krijgen.”

Een woning met een diepe tuin bood

uitkomst. Handig als Poelwijk is, bouw-

de hij hier een forse schuur. ,,Het was

even slikken toen we zagen hoeveel tuin

we moesten inleveren, maar eenmaal

binnen was ik blij met het resultaat.”

Dankzij goede isolatie krijgen de buren

niets mee van het getoeter, gerinkel en

geram dat flipperen zo leuk maakt.

In de kelderbestaat hetontvangstcomitéuit leguanen enschildpadden. Ietsverderop wachtenvierhonderd vogel-spinnen in terraria,bakjes en potjes

Ondergronds De eerste spin kocht Gijsbert

54%van 3471 dit jaar ondervraagdeAmerikaanse mannen gaf aaneen mancave te hebben. 66%van hun partners vindt dit prima.

67%vande cavemen gebruikt zijneigen ruimte voor hobby’s.

De meestvoorkomendespullen inmancaves zijn:� flatscreen tv(84%)� surround sound system (72%)� computer (69%)� video games (61%)

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 55: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Flipperen in de Media

21magazine

‘Het hebben van eenmancave zegt niets oversociale vaardigheden.Demeest hartelijke typeskunnen het fijn vinden evenalleen te zijn’ -Steven Pont

volgens de Amerikaanse psycholoog

Scott Haltzman. Hij noemt de mancave

een goede methode om een man en zijn

huwelijk gelukkig te houden. Zover wil

zijn collega Pont niet gaan, maar hij er-

kent het belang van een vorm van vrij-

heid in een relatie. ,,Samen met waar-

dering en verbinding vormt het de pei-

lers waarop een gezonde relatie is ge-

bouwd.” Een eigen plek kan een prima

manier zijn om vrijheid binnen gezin en

relatie te ervaren. ,,Er gebeurt daar pre-

cies wat jij wil. Je bent er vorst op de

vierkante meter.”

Welk type man gelukkig wordt van

een mancave, kan Pont niet zeggen.

,,Niet iedereen heeft die behoefte en het

zegt ook niets over iemands sociale

vaardigheden. De meest hartelijke types

kunnen het fijn vinden om soms alleen

te zijn.”

Hoe verschillend cavemannen ook

mogen zijn, één ding hebben ze door-

gaans gemeen: ze doen liever geen con-

cessies. ,,Als ik aan iets begin, doe ik het

voor de volle 100 procent,’’ zegt Korte-

kaas over zijn spinnen. ,,Ik wil alle soor-

ten kennen en alle soorten hebben. Een

tussenweg is er niet.” En ook voor Le-

vien Nordeman is het alles of niets.

,,Vroeger maakte ik muziek in mijn stu-

dentenkamer, maar dat werkte niet.

Dan moest ik mijn spullen opruimen en

ik merkte dat ik daardoor minder mu-

ziek ging maken.” Nu zijn de grenzen

haarscherp. Werken gebeurt in de werk-

kamer. De dag doornemen met zijn

vrouw gebeurt niet tussen zijn instru-

menten op zolder. ,,Er staat hier niet

voor niets maar één stoel.”

Leven en laten leven

En daar zit je dan als vrouw, terwijl

manlief in zijn cave een tweede dvd

start of uren maakt op de flipperkast.

Aeoni Poelwijk, de vrouw van Gerard,

vindt het prima. ,,Na een nacht flippe-

ren is hij er ’s morgens gewoon weer

voor mij en ons dochtertje. Het is leven

en laten leven, vind ik. Van elkaar wil-

len veranderen wordt volgens mij nie-

mand gelukkiger.” Daarbij kan ze zich

ook best vinden in de passie van haar

man. ,,Soms speel ik een potje mee.”

Volgens Pont hoeft een vrouw zich

niet aangevallen te voelen wanneer

haar vriend of man over een mancave

begint. ,,In principe heef het niets met

haar als persoon te maken, maar alles

met het verlangen van de man om soms

even alleen te willen zijn.” Door daar

helder over te communiceren, ontstaat

wederzijds begrip.

In het geval van Nordeman was het

zelfs zijn vrouw die hem wees op de

mogelijkheid tot een mancave. Zij was

bij de bezichtiging van het huis meteen

enthousiast, vanwege de grote tuin. ,,Ik

moest nog overtuigd worden. Toen we

de zolder zagen, zei ze dat daar mooi

mijn drumstel kon komen. Ze wist dat

ik dat wilde.” Kort daarna tekenden ze

het huurcontract.

Soms krijg je een mancave in je

schoot geworpen, zonder dat je het

doorhebt. Psycholoog Pont: ,,Bij ons

nieuwe huis bleek een losstaande ga-

rage te zitten. Dat leek me een mooie

plek voor een biljart, een flipperkast en

wat barkrukken, zodat ik daar alleen of

met mijn twee zoons kan zitten.” Pas

nadat hij zijn omgeving over zijn plan-

nen vertelde, kreeg Pont te horen dat

hij bezig was een mancave te bouwen.

,,Ik kende die term helemaal niet.” In

die zin zou je een mancave ook gewoon

‘mijn schuurtje, garage of hobbykamer’

kunnen noemen. ,,Klopt,” zegt Martijn

Bier van mancave.nl. ,,Maar mancave

klinkt net wat stoerder. �

Minder tuinGerard Poel-wijk bouwdeeigenhandigeen schuurvoor zijn flip-perkasten.

18 zaterdag 7 december 2013

Privé-biosFreek Sijmonsheeft in zijn kel-der geen bereikmet zijn telefoon.En dat is preciesde bedoeling.

In Amerika zijn mancaves al meer inge-

burgerd. In het gelijknamige televisie-

programma is daar te zien hoe mannen

hun droomkamer realiseren, uiteen-

lopend van treinendomein tot privé-

steakhouse met wijncollectie.

Tussen de spinnenDe ene cave is immers de andere niet.

Neem Gijsbert Kortekaas (55). Zeker

een paar keer per week zakt hij af naar

de kelder die enkele jaren geleden

onder zijn woning is gebouwd. Het wel-

komstcomité bestaat uit leguanen en

schildpadden. Iets verderop wacht zijn

grootste passie: ruim vierhonderd vo-

gelspinnen, afhankelijk van hun for-

maat gehuisvest in terraria, bakjes en

potjes. ,,De buren weten ervan, hoor,”

zegt hij kalm. Terwijl zijn vrouw en

dochter boven televisie kijken, voert,

controleert en bekijkt Kortekaas hier

zijn achtpotige vrienden. Alles in opper-

ste concentratie. ,,Ik weet precies wat ik

doe en waar alles staat.”

De spinnen zitten veilig in een afsluit-

bare ruimte in de kelder, maar zelfs als

er eentje de weg naar de woonkamer

zou vinden, is dat geen ramp. ,,Mijn

dochter en vrouw zijn helemaal gewend

aan de spinnen.” Sterker: de eerste spin

die Kortekaas 24 jaar geleden kocht was

een cadeautje voor zijn vrouw. Na die

ene volgden er meer en meer. ,,Tot het

moment dat ik extra ruimte nodig had,

waarmee het idee voor deze kelder is

ontstaan.” Het is dus niet zo dat hij met

zijn spinnen de woonkamer is uitge-

jaagd. ,,Maar zo’n eigen ruimte bevalt

goed.” Tussen de spinnen of achter zijn

bureau checkt hij onder toeziend oog

van pythons en wandelende takken zijn

e-mail. ,,Ik kom hier tot rust.”

Getoeter, gerinkel en geramGerard Poelwijk (42) herkent dat wel.

Na een drukke dag trekt hij graag de

deur van zijn enorme schuur dicht. Niet

om te klussen, maar om te flipperen.

Niet minder dan vijf flipperkasten staan

hier te flikkeren en blinken. ,,Vroeger

stonden er flipperkasten in huis”, zegt

hij. Maar toen er op een gegeven mo-

ment geen plek meer was om normaal

te zitten en er zelfs in de keuken bakjes

met flipper-onderdelen stonden, was

het tijd om stappen te ondernemen.

,,M’n vrouw en ik zijn op zoek gegaan

naar een huis waar ik en mijn kasten

meer plek konden krijgen.”

Een woning met een diepe tuin bood

uitkomst. Handig als Poelwijk is, bouw-

de hij hier een forse schuur. ,,Het was

even slikken toen we zagen hoeveel tuin

we moesten inleveren, maar eenmaal

binnen was ik blij met het resultaat.”

Dankzij goede isolatie krijgen de buren

niets mee van het getoeter, gerinkel en

geram dat flipperen zo leuk maakt.

In de kelderbestaat hetontvangstcomitéuit leguanen enschildpadden. Ietsverderop wachtenvierhonderd vogel-spinnen in terraria,bakjes en potjes

Ondergronds De eerste spin kocht Gijsbert

54%van 3471 dit jaar ondervraagdeAmerikaanse mannen gaf aaneen mancave te hebben. 66%van hun partners vindt dit prima.

67%vande cavemen gebruikt zijneigen ruimte voor hobby’s.

De meestvoorkomendespullen inmancaves zijn:� flatscreen tv(84%)� surround sound system (72%)� computer (69%)� video games (61%)

21magazine

‘Het hebben van eenmancave zegt niets oversociale vaardigheden.Demeest hartelijke typeskunnen het fijn vinden evenalleen te zijn’ -Steven Pont

volgens de Amerikaanse psycholoog

Scott Haltzman. Hij noemt de mancave

een goede methode om een man en zijn

huwelijk gelukkig te houden. Zover wil

zijn collega Pont niet gaan, maar hij er-

kent het belang van een vorm van vrij-

heid in een relatie. ,,Samen met waar-

dering en verbinding vormt het de pei-

lers waarop een gezonde relatie is ge-

bouwd.” Een eigen plek kan een prima

manier zijn om vrijheid binnen gezin en

relatie te ervaren. ,,Er gebeurt daar pre-

cies wat jij wil. Je bent er vorst op de

vierkante meter.”

Welk type man gelukkig wordt van

een mancave, kan Pont niet zeggen.

,,Niet iedereen heeft die behoefte en het

zegt ook niets over iemands sociale

vaardigheden. De meest hartelijke types

kunnen het fijn vinden om soms alleen

te zijn.”

Hoe verschillend cavemannen ook

mogen zijn, één ding hebben ze door-

gaans gemeen: ze doen liever geen con-

cessies. ,,Als ik aan iets begin, doe ik het

voor de volle 100 procent,’’ zegt Korte-

kaas over zijn spinnen. ,,Ik wil alle soor-

ten kennen en alle soorten hebben. Een

tussenweg is er niet.” En ook voor Le-

vien Nordeman is het alles of niets.

,,Vroeger maakte ik muziek in mijn stu-

dentenkamer, maar dat werkte niet.

Dan moest ik mijn spullen opruimen en

ik merkte dat ik daardoor minder mu-

ziek ging maken.” Nu zijn de grenzen

haarscherp. Werken gebeurt in de werk-

kamer. De dag doornemen met zijn

vrouw gebeurt niet tussen zijn instru-

menten op zolder. ,,Er staat hier niet

voor niets maar één stoel.”

Leven en laten leven

En daar zit je dan als vrouw, terwijl

manlief in zijn cave een tweede dvd

start of uren maakt op de flipperkast.

Aeoni Poelwijk, de vrouw van Gerard,

vindt het prima. ,,Na een nacht flippe-

ren is hij er ’s morgens gewoon weer

voor mij en ons dochtertje. Het is leven

en laten leven, vind ik. Van elkaar wil-

len veranderen wordt volgens mij nie-

mand gelukkiger.” Daarbij kan ze zich

ook best vinden in de passie van haar

man. ,,Soms speel ik een potje mee.”

Volgens Pont hoeft een vrouw zich

niet aangevallen te voelen wanneer

haar vriend of man over een mancave

begint. ,,In principe heef het niets met

haar als persoon te maken, maar alles

met het verlangen van de man om soms

even alleen te willen zijn.” Door daar

helder over te communiceren, ontstaat

wederzijds begrip.

In het geval van Nordeman was het

zelfs zijn vrouw die hem wees op de

mogelijkheid tot een mancave. Zij was

bij de bezichtiging van het huis meteen

enthousiast, vanwege de grote tuin. ,,Ik

moest nog overtuigd worden. Toen we

de zolder zagen, zei ze dat daar mooi

mijn drumstel kon komen. Ze wist dat

ik dat wilde.” Kort daarna tekenden ze

het huurcontract.

Soms krijg je een mancave in je

schoot geworpen, zonder dat je het

doorhebt. Psycholoog Pont: ,,Bij ons

nieuwe huis bleek een losstaande ga-

rage te zitten. Dat leek me een mooie

plek voor een biljart, een flipperkast en

wat barkrukken, zodat ik daar alleen of

met mijn twee zoons kan zitten.” Pas

nadat hij zijn omgeving over zijn plan-

nen vertelde, kreeg Pont te horen dat

hij bezig was een mancave te bouwen.

,,Ik kende die term helemaal niet.” In

die zin zou je een mancave ook gewoon

‘mijn schuurtje, garage of hobbykamer’

kunnen noemen. ,,Klopt,” zegt Martijn

Bier van mancave.nl. ,,Maar mancave

klinkt net wat stoerder. �

Minder tuinGerard Poel-wijk bouwdeeigenhandigeen schuurvoor zijn flip-perkasten.

21magazine

‘Het hebben van eenmancave zegt niets oversociale vaardigheden.Demeest hartelijke typeskunnen het fijn vinden evenalleen te zijn’ -Steven Pont

volgens de Amerikaanse psycholoog

Scott Haltzman. Hij noemt de mancave

een goede methode om een man en zijn

huwelijk gelukkig te houden. Zover wil

zijn collega Pont niet gaan, maar hij er-

kent het belang van een vorm van vrij-

heid in een relatie. ,,Samen met waar-

dering en verbinding vormt het de pei-

lers waarop een gezonde relatie is ge-

bouwd.” Een eigen plek kan een prima

manier zijn om vrijheid binnen gezin en

relatie te ervaren. ,,Er gebeurt daar pre-

cies wat jij wil. Je bent er vorst op de

vierkante meter.”

Welk type man gelukkig wordt van

een mancave, kan Pont niet zeggen.

,,Niet iedereen heeft die behoefte en het

zegt ook niets over iemands sociale

vaardigheden. De meest hartelijke types

kunnen het fijn vinden om soms alleen

te zijn.”

Hoe verschillend cavemannen ook

mogen zijn, één ding hebben ze door-

gaans gemeen: ze doen liever geen con-

cessies. ,,Als ik aan iets begin, doe ik het

voor de volle 100 procent,’’ zegt Korte-

kaas over zijn spinnen. ,,Ik wil alle soor-

ten kennen en alle soorten hebben. Een

tussenweg is er niet.” En ook voor Le-

vien Nordeman is het alles of niets.

,,Vroeger maakte ik muziek in mijn stu-

dentenkamer, maar dat werkte niet.

Dan moest ik mijn spullen opruimen en

ik merkte dat ik daardoor minder mu-

ziek ging maken.” Nu zijn de grenzen

haarscherp. Werken gebeurt in de werk-

kamer. De dag doornemen met zijn

vrouw gebeurt niet tussen zijn instru-

menten op zolder. ,,Er staat hier niet

voor niets maar één stoel.”

Leven en laten leven

En daar zit je dan als vrouw, terwijl

manlief in zijn cave een tweede dvd

start of uren maakt op de flipperkast.

Aeoni Poelwijk, de vrouw van Gerard,

vindt het prima. ,,Na een nacht flippe-

ren is hij er ’s morgens gewoon weer

voor mij en ons dochtertje. Het is leven

en laten leven, vind ik. Van elkaar wil-

len veranderen wordt volgens mij nie-

mand gelukkiger.” Daarbij kan ze zich

ook best vinden in de passie van haar

man. ,,Soms speel ik een potje mee.”

Volgens Pont hoeft een vrouw zich

niet aangevallen te voelen wanneer

haar vriend of man over een mancave

begint. ,,In principe heef het niets met

haar als persoon te maken, maar alles

met het verlangen van de man om soms

even alleen te willen zijn.” Door daar

helder over te communiceren, ontstaat

wederzijds begrip.

In het geval van Nordeman was het

zelfs zijn vrouw die hem wees op de

mogelijkheid tot een mancave. Zij was

bij de bezichtiging van het huis meteen

enthousiast, vanwege de grote tuin. ,,Ik

moest nog overtuigd worden. Toen we

de zolder zagen, zei ze dat daar mooi

mijn drumstel kon komen. Ze wist dat

ik dat wilde.” Kort daarna tekenden ze

het huurcontract.

Soms krijg je een mancave in je

schoot geworpen, zonder dat je het

doorhebt. Psycholoog Pont: ,,Bij ons

nieuwe huis bleek een losstaande ga-

rage te zitten. Dat leek me een mooie

plek voor een biljart, een flipperkast en

wat barkrukken, zodat ik daar alleen of

met mijn twee zoons kan zitten.” Pas

nadat hij zijn omgeving over zijn plan-

nen vertelde, kreeg Pont te horen dat

hij bezig was een mancave te bouwen.

,,Ik kende die term helemaal niet.” In

die zin zou je een mancave ook gewoon

‘mijn schuurtje, garage of hobbykamer’

kunnen noemen. ,,Klopt,” zegt Martijn

Bier van mancave.nl. ,,Maar mancave

klinkt net wat stoerder. �

Minder tuinGerard Poel-wijk bouwdeeigenhandigeen schuurvoor zijn flip-perkasten.

55NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 56: 2014 - 03 - Spinner Magazine

RFT Update – 3e kwartaal 2014Het seizoen van 20 toernooien is ruim over de helft. Leuk dat er steeds nieuwe mensen aanhaken. Als het zo door gaat hebben aan het eind van het jaar misschien wel 100 NFV-leden aan één of meer toernooien deelgenomen. De RFT’s gaan het hele land door. Ter illustratie: in de maanden juni, juli en augustus speelden we in Drunen, Rotterdam, Koedijk en Eke (B). In de komende maanden staan Wamel, Ommen, Harderwijk en Schijndel op het programma. Veel dank aan de gastheren Gerard, Toon, Dieter, Jos en Glenn voor de gastvrijheid!

Zondag 29 juni – RFT in Rotterdamgastheer: Dieter van Es/poolcentrumVerslag: Bas VisHet enige RFT waarbij de gameroom ook voor het publiek toegankelijk is. Maar op zondagmiddag waren er toch voor-al flipperaars in dit flipper-/snookercentrum Subway in Rot-terdam. De exploitatiekasten van Van Es Amusement ston-den er weer puik bij. De finale was zoals wel vaker een Nederland – België. Dat de finalepartijen spannend waren (Goldeneye beslist op min-der dan 20 Mio) en dat de finale pas in de derde partij werd beslist was ook niet bijzonder. Bijzonder was wel dat de laat-ste bal van de finale op de Party Zone niet gespeeld werd. Door een technische storing was spelen niet meer mogelijk en reparatie bleek niet eenvoudig. Voordat er overlegd kon worden met de wedstrijdleiding zette Glenn Pellis de kast uit met de woorden ‘Bas, je hebt ‘m verdiend’.

01. Bas Vis02. Glenn Pellis03. Jules Reivers

Zondag 13 juli - mini RFT in Koedijk (bij alkmaar)gastheer: Jos KoemeesterVerslag: Bas VisLekker geflipperd, daar in de kelder bij Jos & Miep. Koffie buiten in het zonnetje, daarna afdalen naar een ruimte met tien leuke kasten. Bekende toppers als LOTR, IJ en AFM, maar ook een Sopranos, Junkyard en Stargate. De spelers waren aan elkaar gewaagd, zo bleek ook wel uit de uitslag na de kwalificatie. Zoon Tom werd 8e met 5 over-winningen uit 11 partijen, terwijl ik met 6 toch door mocht naar de laatste vier. Eerst was er een zwaar bevochten winst tegen Jules in de halve finale (op Frankenstein). In de finale bleek dat Rob de ballen niet meer zo raakte als hij graag wilde... En zo werd het voor mij zo maar ‘two in a row’...

01. Bas Vis02. Rob Overdijk03. Edwin Nijs

Bas Vis

Vrijdag 13 juni – mini RFT in Drunen (Brabant)gastheren: Toon van Turnhout en Winfred de Ruijter Verslag: gerard PoelwijkEen bijzonder RFT daar in Brabant. Niet alleen speelde het Nederlands elftal op die avond de Spanjaarden van de mat, het was ook het eerste RFT dat werd gespeeld op twee locaties. De wedstrijd begon door ons dus wat later (file, file!). We mochten even de mooie gameroom van Toon bewonderen, maar moesten na vijf minuten alweer weg richting gameroom van Winfred. En die bleek ook heel leuk te zijn. Aan het eind van de avond mochten de eerste drie weer terug lopen, naar de gameroom van Toon. Dat waren Glenn, Jeroen en ik.

Na diverse straatjes van Drunen gezien te hebben, kwamen we na een half uurtje bij een bekende plek. We waren weer bij Winfred! Met enige vertraging kwamen we uiteindelijk toch bij de gameroom van Toon aan. Jammer dat ik Jeroen in de halve finale tegen kwam, had graag een finale tegen hem gespeeld. Die finale speelde ik nu tegen Glenn. Ik had zelf voor de Metallica gekozen en Glenn voor Shrek. Glenn baalde want vond de Metallica een r. k kast. Toch wist hij me in te maken. Hij had z’n beste potje ooit op een Metal-lica. Tweede potje was op de Shrek, wat ik een r.k kast vind. Glenn won, ik blijf het dus een r.k kast vinden.

01. Glenn Pellis02. Gerard Poelwijk03. Jeroen Wieringa

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 57: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Zondag 31 augustus - RFT in Eke (België)gastheer: glenn VerhooseleVerslag: ad JonkerOp zondag 31 augustus waren de spelers te gast bij Glenn Verhoosele in zijn flipperkelder. Zestien kasten waren te spelen. Naast de veelal bekende types met de DOT-matrix ook een Centaur, Skateball en Diner. In groep 1 gingen de bovenste twee en dan nummers vijf en zes verder. In groep 2 de bovenste drie en dan de nummer negen. Moet Ronald Oenema zijn zoon Mart al als de betere speler zien, nu mag Lieven Engelbeen ook op gaan passen op zijn oudste zoon Timber. De uiteindelijke finalisten waren Michel ‘the Dan-ger’ van den Elzen en Arjan Neet. Laatste had weer een goede dag. Toch ging Michel er met de hoofdprijs vandoor en heeft na de overwinning van het mini RFT in IJsselstein nu ook een grotere versie gewonnen. Één ding is in deze editie echter mis gegaan. Gewoonlijk bij de prijsuitreiking volgt een dank en applaus voor de gastheer. Glenn heeft echter ook een behoorlijke disco-installatie in de kelder, die hij reeds geactiveerd had. Spraak had hier geen kans meer. Dus bij deze namens alle aanwezigen: “Glenn, dank voor een fraai RFT, volgend jaar weer?”

01. Michel van den Elzen02. Arjan Neet03. Ivan Geentjes

Tussen

tijdse

57NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 58: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Bas Vis

Toen Michel van Kuijk als ‘Spinner reporter’ in 2012 bij Erik Wink op bezoek ging in Ommen was hij net begonnen met zijn eigen webshop in LED verlichting. Mede door dat verhaal kwam hij in contact met Ben Govaers. Die is bij de trouwe Spinner lezers ook bekend, want dat is de man die op het idee kwam om hoezen voor flipperkasten te maken zodat die tegen licht en stof beschermd zijn. Sindsdien hebben ze samen nog een aantal ideeën voor de webshop uitgewerkt, die intussen veel meer biedt dan LED’s. Een naamswijziging zit eraan te komen…

KENNisMaKiNg MET DOllyEén van de nieuwe producten is de Dolly, een vernuf-tig hulpmiddel om flipperkasten te kunnen verplaatsen. Twee losse metalen strips met een hefboommechanisme en wieltjes. Degelijk en eenvoudig in gebruik. Ideaal voor wie zijn rug wil sparen en de vloer niet wil bekrassen als hij even een kast uit de rij in de gameroom wil halen om te klussen, schoonmaken etc. Natuurlijk kan dat ook met een flipperkar, maar zo’n kar neemt veel ruimte in terwijl hij natuurlijk maar een enkele keer gebruikt wordt. De rest van de tijd staat-ie in de weg, terwijl je Dolly zo op een plank in de kast legt.

ONTWiKKEliNg DOllyErik vertelt: ‘Het is de hefboom die Dolly zo praktisch bruikbaar maakt. Het heeft ons wat denk- en ontwikkel-tijd gekost, maar dit model is precies zoals we het wilden hebben.

Het idee van Dolly komt al van enige tijd terug. Ik was op zoek naar hulpmiddelen voor flipperkast transport en kwam een soort van ‘primaire variant’ tegen op Markt-plaats. De verkoper had die zelf bedacht en gemaakt, maar de uitvoering was wat lomp. Samen met Ben heb ik zitten brainstormen hoe dat beter kon. We hebben onze ideeën uiteindelijk gedetailleerd uitgewerkt in een technisch ontwerp en Ben is met zijn connecties op zoek gegaan naar mogelijkheden voor betaalbare productie. Die hebben we gevonden en dus staat Dolly nu in de web-shop van Led4Pin. Zo hebben we ook een set draagbeu-gels ontwikkeld en laten maken. Heel handige dingen!’

assORTiMENT VERBREDiNgIn de webshop staan ook diverse protectors. Voor het kabinet, maar ook voor op het speelveld (voor de ken-ners: Morpheus protectors). Erik: ‘Ons assortiment is inderdaad nogal divers. De gedachte achter veel produc-ten is hetzelfde: het is iets dat we zelf belangrijk/nut-tig vinden en waarvan de beschikbaarheid in NL naar onze mening nog niet optimaal is. Zo begon het ook met de LED’s. We doen het voorlopig nog als hobbyist naast onze reguliere baan, maar het kriebelt wel. We hebben alvast een paar nieuwe namen laten registreren…

Naast het recente aanbod van alle maten siliconen ringen presenteren we binnenkort ook onze eigen PU flipper-rubbers en PU Sleeves in verschillende kleuren en maten.

lED4PiN doet meer

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 59: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Ik verwacht dat we daar veel flipperaars een plezier mee kunnen doen. Siliconen bands drogen niet zo uit, worden minder vuil en houden hun vorm. Ter kennismaking bie-den we alle NFV-leden één slingshot siliconen band aan. Op het DPO 2014 in Drunen staan we met een stand en daar kan elk lid op vertoon van de flyer die bij deze Spin-ner zit gratis een tweede slingshot band halen.

LED4PIN zal ook een kast volledig met deze ‘rubbers’ uitrusten, zodat de flipperaars kennis kunnen maken met dit product. Stuitert de bal anders? Hoe ziet het eruit? Want zoals het met veel producten is: ‘the proof of the pudding is in the eating’. En natuurlijk is Dolly er bij het DPO 2014 ook’.

DATUM:

KLANT:

ORDERNR.:

vrijdag 5 september 2014

OMSCHRIJVING:FORMAAT:

EXTRA INFO:

De kleuren en kwaliteit op het beeldscherm zijn niet leidend voor de uiteindelijke uitvoering.Er is een mogelijkheid om een kleurproef te maken, neem daarvoor contact met ons op.

Bij vragen of onduidelijkheden graag met ons contact opnemen. (0529) 46 92 00 | www.koggelreclame.nl

Led4piN

103529

advertentie

Halve pagina liggend [210x148mm]

-........

........

........

........

........

Kom langs op het DPO op 1 en 2 novemberen laat u verrassen.

Uw adres voor oa.:Led verlichting

Pu fl ipperrubbersPu Sleeves

Cabinet protectorsPlastic protectors

Post lightsSiliconen rubbers

Transport Tools

Leden van de NFV krijgen 10% korting*Kortingscode: NFV#2014 (*korting geldt niet op acties en aanbiedingen)

WWW.LED4PIN.EU

Your dealer forpinball parts!

103529-Advertentie 210x148mm.indd 1 05-09-14 09:4159NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 60: 2014 - 03 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

NIEUW!- ophaalservice binnen Duitsland

- verzenden van uw pakjes (tot 31 kg) binnen Duitsland- PayPal betalingen worldwide

- EBAY problem-solving Duitsland - vertaalservice naar/van Duits

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en Nederland

Page 61: 2014 - 03 - Spinner Magazine

Flipperkast defect?”, “Hoe sluit je een nieuwe spoel aan?”, “Hoe check je of de opto’s goed zijn?” Voorbeelden van vragen die leden kunnen stellen aan de Technische Vraagbaak (TV).

De TV wil leden helpen die zelf het initiatief hebben genomen om iets aan hun kast te gaan doen, maar met een technisch probleem zitten waardoor ze niet verder kunnen. Of mensen die wel willen, maar misschien niet weten waar ze moeten beginnen; de TV biedt hulp.

Vragen kunnen zowel schriftelijk als telefonisch gesteld worden. Verwacht geen kant-en-klare oplossingen. Gert-Jan en Eric zullen je een stap op weg helpen zodat je zelf weer verder kunt. Vanwege de onregelmatige werktij-den van Eric kan het zijn dat zijn voicemail aan staat. Als je een berichtje inspreekt, dan wordt je uiterlijk de vol-gende dag teruggebeld. Let op! Bel alleen op de aangegeven dagen en tijden! Schrijven of e-mailen kan natuurlijk altijd. Uiteraard kun je ook je vraag stellen in het NFV-forum.

Gert-Jan de Haan Eric BartelsRoptasins 14 Frankrijklaan 699051 GR Stiens 1966 VC Heemskerk06-27456890 [email protected] [email protected] en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur

TECHNISCHE VRAAGBAAK

Artikel Leden Niet-LedenWindvest € 47,50 € 52,50 Fleece vest rood of zwart € 27,50 € 32,50 Body warmer € 22,50 € 25,00 T-shirt € 17,50 € 22,50 DVD € 17,50 € 20,00 Muismat € 5,00 € 7,50 NFV beer met logo € 27,50 € 32,50 NVF pet € 10,00 € 12,50 Kentenplaathouder € 7,50 € 7,50 Jaartallenboek flipperkasten € 5,00 € 7,50 Mok/beker € 10,00 € 10,00 Translite (50 x 70 cm) € 50,00 € 55,00 Translite (55 x 75 cm) € 55,00 € 60,00 Verzendkaart € 0,25 € 0,50 NFV Rekenmachine € 5,00 € 6,50 Jubileumboek “No Balls, No Glory!” € 20,00 € 20,00 Affiches van diverse flipperkasten € 5,00 € 5,00 Affiches van diverse flipperkasten met lijst € 12,50 € 12,50 T-shirt 20 jaar “No Balls, No Glory!” € 20,00 € 20,00 Flyer “No Balls, No Glory!” € 2,50 € 2,50

Meer info bij Erik Boes: [email protected]

NFV SHOP

61NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 62: 2014 - 03 - Spinner Magazine

‘Waar een klein land groot in kan zijn.’ Aan deze tekst-regel, geschreven door wijlen volkszanger André Hazes, moest ik vorig week denken toen bekend werd dat er binnen afzienbare tijd twee Nederlandse flipperkas-ten op de markt worden gebracht. Historisch gezien een absoluut unicum en voor mij opnieuw het bewijs dat flipperen helemaal terug van weggeweest is. Van oudsher heeft Amerika bijna altijd het patent op de pro-ductie van de flipperkast gehad. De kast met de eer-ste flippers, in 1947, en de kast met de eerste multiball, stammend uit 1956; ze wer-den ontworpen in het land van de onbeperkte moge-lijkheden. Een snelle blik op de meer dan 5700 titels die de website www.ipdb.org. heeft verzameld, leert dat het gros van alle machines afkomstig is uit de Verenig-de Staten.

Het eerste voorteken van Nederlandse inmenging op de internationale flipper-markt werd zichtbaar toen Jack Guarnieri zijn plannen wereldkundig maakte om een eigen flipperfabriek te starten: Jersey Jack Pinball. Het verhaal van Jacks moti-vatie is inmiddels bekend. Hij was niet tevreden over de kwaliteit van de meeste Stern machines en wilde een kast maken voor de echte liefheb-ber. Om deze wens te realise-ren verzamelde bij de groten uit de flipperwereld bijeen –Dennis Nordman, Joe Balcer, Chris Granner, Greg Freres en Keith Johnson- die hun spo-ren hadden verdiend. Allemaal Amerikanen inderdaad, aangevuld met onze eigen Jean Paul de Win, de persoon die tien jaar geleden nog gewoon verantwoordelijk was voor het ontwerpen van de Spinner cover. Het feit dat De Win een grote bijdrage heeft geleverd aan The Wizard of Oz, zette Nederland op de internationale flipperkaart.

Maar er is meer. Een klein jaar geleden werd bekend dat de heren van Dutch Pinball een lang gekoesterde droom in vervulling gaan brengen door te beginnen aan de productie van The Big Lebowski Pinball. Barry Driessen en Koen Heltzel zijn binnen de NFV al bekend door hun Bride of Pinbot project en aangevuld met Jaap Nauta vormen ze het kloppend hart van Dutch Pinball. Dat het voor het team serious business is, blijkt uit het bijna moordende tempo dat wordt gehanteerd.

Eind 2013 werd het thema van de eerste Dutch Pin-ball kast bekend gemaakt en een kleine tien maan-den later, op 27 septem-ber, vindt de Nederland-se presentatie plaats in Utrecht. Waarna de kast wordt overgevlogen om tijdens de Pinball Expo in Chicago de wereldpremi-ère te beleven. Met The Big Lebowski Pinball is de Nederland-se koek echter nog niet op. Deze zomer werd bekend dat onder de naam Silver Castle Pin-ball vijf Nederlanders er voor gaan zorgen dat Timeshock!, een flipper simulatiespel en één van de vier titels van ProPin-ball, wordt getransfor-meerd tot een echte flip-perkast. Inclusief echte ballen, locks, combo’s en alle andere zaken die het

flipperen zo aantrekkelijk maken. En, met de aanste-kelijke muziek van Bruce Foxton en Jake Burns! Alles wijst er op dat er ook in Utrecht, de stad van waaruit Silver Castle Pinball opereert, iets zeer bijzonder aan de hand is. En zo had André Hazes toch gelijk. Waar een klein land groot in kan zijn. Alleen gaat het in dit geval niet over voetbal maar over flipperen.

DE VIJFDE SPELER

‘Waar een klein land groot in kan zijn’

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 63: 2014 - 03 - Spinner Magazine

NFV EVENEMENTENAGENDA

Maand Dag Datum Locatie Tijden Thema

September zaterdag 13 Wamel 19.30 - 23.30 Regionaal Flipper Toernooizondag 28 Ommen 11.00 - 18.00 Workshop Flipperen

Oktober zaterdag 4 St. Niklaas (B) 10.00 - 22.00 Belgian Open Pinballzaterdag 11 Harderwijk 19.30 - 23.30 Regionaal Flipper Toernooizondag 26 Schijndel 11.00 - 18.00 Regionaal Flipper Toernooi

November zaterdag 1 Drunen 10.00 - 01.00 DPO EXPO 2014zondag 2 Drunen 09.00 - 19.00 DPO EXPO 2014

zaterdag 29 Veenendaal 10.00 - 16.00 ALV (start 13.00 uur)

December zaterdag 13 Veenendaal 10.00 - 18.00 RFT Finale 2014

NFV - ACTIVITEITEN AGENDA 2014

dpo.nfvpinball.nlwww.facebook.nl/nfvpinball

1 en 2 november 2014

DPO_EXPO_2014_liggend.pdf 1 10-03-14 13:03

63NFV Spinner Magazine, jaargang 23, nummer 3

Page 64: 2014 - 03 - Spinner Magazine