2013 - 03 - Spinner Magazine

64
Jaargang 22 - Nummer 3 NFV

description

Het Spinner Magazine is het kwartaalblad voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging.

Transcript of 2013 - 03 - Spinner Magazine

Page 1: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Jaargang 22 - Nummer 3

NFV

Page 2: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV de Club van 100. De Club van 100 bestaat uit personen en bedrijven die de NFV een warm hart toedragen. Zij betalen jaarlijks een bijdrage van 100 euro.Inmiddels heeft de Club van 100 al 39 deelnemers.

Word ook Club van 100 lid! Dit zijn de voordelen:• Gratis toegang tot evenementen in het NFV Fun-

house (1 toegangsbewijs per deelnemer)• Logovermelding op deze pagina en op de Club van

100 pagina op de NFV-site (met link)• Ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Funhouse • Deelname aan jaarlijkse Club van 100 bijeenkomst

in het NFV Funhouse (voor deelnemer en introducé)

Iedereen kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden-clubs, bedrijven, sponsors. In 2012 is er geïnvesteerd in een verdere verbetering van het NFV Funhouse en de eigen collectie. In 2013 gaan we hiermee door: zodat het NFV Funhouse een plaats blijft waar alle leden graag naar toe gaan!

Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer ([email protected]) en hij helpt u verder.

samen werken aan oplossingen

L a n g e d i j k

Logoblok Club van 100 - NFV

Een praktisch

hulpmiddel om kinderen zelfstandig

te leren werken

www.kleurenklok.nl

Crispus

Holding BV

MarcelFokkens

Transport

Page 3: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Top sTories06. Metallica Master of Puppets LE10. Metallica Launch Party17. The Matrix Reloaded20. De Gameroom van Dirk en Ingeborg34. Pinball Magazine - The Pinball Arcade

Vereniging28. Flipperen in het wild52. NFV Shop52. Technische Vraagbaak63. Evenementenagenda63. Nieuwe leden

eVenemenTen en compeTiTie12. Dutch Pinball Open 201353. Wereldkampioenschap EM-flipperen58. RFT Update

oVerig16. Zoek de 15 verschillen24. Van WCS naar WDW27. De Flippersjouwer38. Going Old and Going Gold (deel 7)42. Pacific Pinball Museum46. Shaker mod50. Update Heighway Pinball - Full Throttle54. Flipperen in de media56. Self Made Machines (deel 2)60. Start a new game - Bart van Waarde62. De vijfde speler

inhoud

06. metallica master of puppets Le

16. The matrix reloaded

20. De gameroom van Dirk en ingeborg

Page 4: 2013 - 03 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1250 stuks. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, Rens Hooijmaijers, Theo van Vroenhoven ([email protected])

Aan dit nummer werkten verder mee: Ad Jonker, André van Herk, Bart van Waarde, Dennis van de Pas, Dirk Verhulst, Gerard van de Sanden, Henk de Jager, Jan Izaks, Jeroen Dekker, Jim Jansen, Jonathan Joosten, Jos Hagenaars, Jules Reivers, Maarten van Druten, Mario van Ginneken, Merlijn Vink, Rob Capel, Sven Mathijs, Walter van der Rijt en Winfred de Ruijter

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur:Voorzitter: Winfred de Ruijter ([email protected])

Secretaris: Rens Hooijmaijers ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Techniek/Ledenadministratie: Ben Boogaard ([email protected])

Clubhuis/Collectie: Arie Pijl ([email protected])

Spinner en Competitie: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Commissies:Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: Jules Reivers ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Technische Vraagbaak:Gert-Jan de Haan ([email protected])06-27456890 (Maandag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Eric Bartels ([email protected])0251-293489 (Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

Ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

rEns HooijMaijErs

COLOFON

Tsja, waar een onschuldige vraag over wat voor hulp de Spinner redactie eigenlijk zoekt allemaal wel niet tot kan leiden. Na een eerste verkennend gesprek met de Spinner redactie blijkt echter dat er ook nog een vacature is als secretaris en worden de bakens verzet naar deze functie resulterend in officieel intreden in het bestuur tijdens de laatste ALV, nogmaals bedankt voor jullie steun !

Echter, weliswaar geen hoofdrol in de Spinner redac-tie maar dat wil niet zeggen dat er toch geen kriebels zijn om de Spinner redactie de broodnodige steun te geven. Dus, we klimmen in de pen (en fototoestel) en er komt een gestage stroom van artikelen op gang (er wordt zelfs al gesproken over een Renser ipv Spinner … ;)). Van eigen ervaringen (unboxen van een nieuwe AC/DC premium) via technische artikelen (met name Mods hebben interesse van ondergetekende) tot een serie van Gameroom van …. artikelen. Tekst en foto’s lever ik aan en onze tovenaar Theo weet mij steeds weer te verbazen wat hij er voor moois van kan maken.

Echter, er is meer vers bloed nodig in de redactie. Een harde ‘kern’ van drie personen met diverse artikel toe-leveranciers is nog ontoereikend al doen die nog zo hun best. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de redac-tievergaderingen leuk zijn (al wil Bas steeds weer een potje spelen voor de ranking en dat loopt niet altijd goed voor hem af .. Sorry Bas), de Spinner redactie opent deuren die voor anderen gesloten blijven ed., kortom heb je inspiratie en inzet dan is het een leu-ke toevoeging aan een toch al leuke hobby. Met name iemand die grafisch onderlegd is in opmaak van artike-len kan op meer dan normale belangstelling rekenen vanuit de redactie.

Dus, aarzel niet langer en geef de Spinner de toekomst die onze mooie vereniging verdient.

Van de redactie

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 5: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Van het bestuur

WinFrED DE rUijTEr

De zomer zit erop. Tijdens de warme dagen in juli liep de temperatuur in mijn gameroom aardig op. Tuinhuis met plat dak namelijk... De warmte die de kasten zelf afgeven, komt er dan nog eens bovenop. Maar goed, dat weerhield me er niet van toch een aantal avondjes te spelen. Vrienden verzamelen. Gewoon wat meer drin-ken tussendoor. Waaier op standje max. Altijd gezellig.

In die zomermaanden zijn er altijd minder evenemen-ten buiten de deur, veel leden zijn op vakantie. Als je op vakantie bent, is het altijd leuk als je weer eens een kast in de exploitatie ziet. In Frankrijk en Italië is die kans het grootste, is mijn ervaring. Helaas zijn het er wel steeds minder, en vaak niet in al te beste staat. Hopelijk komt daar de komende jaren verbetering in, met leuke nieuwe kasten die het op lokatie vaak best goed doen (anders werden ze ook niet zo zwart hè...).

Ook leuk als je zo’n ‘vondst’ met andere flipperaars kunt delen. Dat gaat tegenwoordig steeds eenvoudiger met sociale media. Al mee dan 350 flipperaars hebben de

route naar onze Facebook-pagina gevonden. NFV-er Ronald Klappe plaatst er wekelijks updates over onze site, start er een discussie over een kast of linkt er naar flipperfilmpjes op bijv. Youtube. Nog nooit gezien? Neem eens een kijkje: https://www.facebook.com/nfvpinball. Je kunt er ook zelf berichten plaatsen natuurlijk.

Als je onze pagina een Like geeft, zie je de updates in je nieuwsoverzicht. De Facebook pagina’s vervangen het NFV-forum niet, maar zijn een mooie aanvulling om meer mensen met flipperen te laten kennismaken!

De komende maanden kun je natuurlijk ook weer in het Funhouse in Ederveen terecht voor Funhouse Fridays en Clubhuisdagen (zaterdagen), en staan de regionale toer-nooien en het DPO gepland. Dus ook als je thuis geen of (naar jouw zin) te weinig kasten hebt.... er valt weer genoeg te flipperen: kijk voor alle data en details in de agenda op de site. In deze Spinner staan natuurlijk ook alle komende evenementen vermeld. Dus: graag tot ziens!

5NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 6: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Na een geslaagde kennismaking met de Metallica PRO was de nieuwsgierigheid naar de Limited Edition uitvoering (ook wel Master of Puppets MOPLE genoemd) des te groter. Daarom werd de uitnodiging van Mario van Ginneken om in zijn gameroom (zie Spinner 1 2013) deel te nemen aan een Metallica LE launchparty gretig geaccepteerd. Het is hard werken maar iemand moet het doen .....

In het vorige artikel over de Metallica PRO hebben we al een goede indruk gegeven hoe deze kast eruit ziet en of deze speelplezier biedt, in dit artikel ga ik vooral in op de verschillen tussen de PRO en de LE. Op spelregels ed. gaan we niet in.

Toen Stern de details bekend maakte van de LE was deze versie in zeer korte tijd uitverkocht zonder dat er ook maar één bal op gespeeld was. De hype zorgde ervoor dat helaas ook een aantal speculanten zich aanmelden.

Zij boden hun kast (die ze nog alleen op papier hadden) gelijk weer te koop aan voor bedragen > € 10.000,- (offi-ciële listprijs in NL was ca. € 7.500,-). Op het moment van schrijven van dit artikel stonden er diverse NIB METLE te koop voor ca. € 9.500,-. Het is spijtig dat dit gebeurt, maakt de toch al hoge prijzen voor de echte flipperlief-hebber alleen maar hoger. Flipperkasten zijn er om op te spelen en niet om ongeopend en onbespeeld mee te speculeren is mijn mening. Echter, kan de Metallica LE deze hooggespannen verwachtingen waarmaken?

Metallica Master of Puppets LEShoot me again!

rEns HooijMaijErs

Page 7: 2013 - 03 - Spinner Magazine

HET KaBinETHet kabinet is naar mijn mening echt de mooiste van alle uitvoeringen (PRO, METLE, 2 premium modellen). En ja, dit is een zeer subjectieve mening maar die werd op de party gedeeld door meer mensen. Het kabinet wordt gekenmerkt door de ‘gravemarkers’ die je ook terug vindt als droptargets op het speelveld zelf. De siderails zijn met een soort grijs metallic(a) verf gecoat. Ziet er niet slecht uit en past wel bij het kabinet. Deze kleur komt ook terug in de apron (die ook twee mooi verlichte inserts kent en twee LEDs heeft die naar het speelveld toe gericht staan). De apron is dus ook anders dan in de PRO. Het artwork op het speelveld is hetzelfde als bij de PRO, mooi dus ;-)

HET sPEELVELDHet speelveld is behoorlijk gelijk aan dat van de PRO maar één zaak valt natuurlijk op en dat is de enorme ‘hamer’ op het midden van het speel-veld. Die hamer is onderdeel van één van de mooiste ball locks die ik ken. Zodra nl. de ball lock actief wordt, wordt de bal gegrepen door een magneet, de hamer zakt omlaag en tij-dens dit proces zakt de magneet door het speelveld heen en brengt de bal naar de ‘coffin’. Daardoor lijkt het of de hamer de bal door het speelveld heen mept. Zeer mooi gemaakt en doet sterk denken aan de TOTAN.

Spijtig is alleen dat deze feature nog ver-re van volmaakt is. Met de huidige ver-sie firmware (versie 1.20) wordt helaas regelmatig de bal niet gegrepen door de magneet terwijl dit zou moeten of wordt het lockproces geactiveerd ter-wijl er geen bal in de buurt is (een zgn. phantom lock). Hier heeft Stern duidelijk nog wat werk te verricht-ten voordat het feilloos werkt.

Een ander verschil tov de PRO is dat de vierde gravemarker nor-maal verzonken is in het speel-veld. Zodra de drie droptargets ervoor geschoten zijn komt deze vierde verzonken grave-marker omhoog en wordt dan sterk verlicht. Zeer opvallend dus en tijdens het spel niet te missen. Dat wil zeggen: visu-eel. Het schot maken lukt beslist niet altijd…

Page 8: 2013 - 03 - Spinner Magazine

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 9: 2013 - 03 - Spinner Magazine

VErsCHiLLEn ToV DE ProTov de PRO vallen de volgende verschillen het meest in het oog:

spinner in de linker en rechter loop

meerkleurige LeD verlichting. Drie kleuren in de GI (rood/blauw/wit) en 6 meerkleurige inserts. Ik had de indruk dat de kleuren van het speel-veld dankzij de LED’s wat harder over kwamen dan bij de PRO. Mooi is het in ieder geval wel.

De slang heeft een bewegende onderkaak. Een bal kan hier in vast gehouden worden als een lock. Tevens moet je voor de bal in de slang kan eerst eenmaal raak schieten om de onderkaak te laten zakken, pas het tweede schot zal in de slang verdwijnen. De oplettende kijker zal opval-len dat de tan-den verdwenen zijn in vergelij-king met het P RO - a r t i ke l . Het bleek nl dat de tanden bij gebruikers afbraken, Stern verwijdert ze nu dus al af fabriek, ook bij de PRO….

HaMVraag: HoE sPEELT Hij?Net als bij de PRO word je gegrepen door de stevige rockmuziek en deze geeft een behoorlijke adrenaline kick. Mooie animaties, gebruik van LED’s die het nog wat leuker maken dan bij de PRO en de mooie hamer ball lock maken deze kast buitengewoon leuk om te spe-len. Niet meer, niet minder. Koop hem niet om moeilij-ke spelregels (al brengt Lyman Sheats hier wellicht nog wel verandering in? Gespeeld is op versie 1.20) maar gewoon om een lekker potje te flipperen onder bege-leiding van stevige muziek en een mooie lichtshow. Fun, nothing else matters ;-)

METaLLiCa LE: EinD inDrUKDe Metallica PRO had al een goede indruk achtergela-ten en het zou vreemd zijn als dit bij een LE anders was. Absoluut, duim omhoog voor de METLE.

Echter, als je kijkt naar het verschil in spelverloop tussen de PRO en een LE (en dus ook Premium) is dit bij lange niet zo groot als je op basis van het grote prijsverschil (ca. € 2.000,-) wellicht zou verwachten. Als eigenaar van een AC/DC Premium ga je al vlug de METLE met een AC/DC LE vergelijken en dan bekruipt je toch het gevoel dat een METLE je op het gebied van ‘hardware’ minder waar voor je geld biedt dan een AC/DC LE . De hamer is visueel een schitterend iets maar zie ik niet als beïnvloe-ding van het spelverloop. De twee spinners en de bewe-gende onderkaak van de slang dan? Ook geen specta-culaire verschillen. Mbt geluid biedt een AC/DC een 12 inch speaker tov een 8 inch bij de PRO. De MET moet het altijd doen met een 8 inch speaker. Voor een muziekkast toch een typische keuze...

Je kunt dit ook anders uitleggen: Stern heeft eindelijk weer eens een PRO gemaakt die mbt spelverloop vrijwel het-zelfde biedt als de LE en dat kan ik niet anders als positief zien (hebben ze wellicht gekeken naar JJP waar de standaard en LE exact hetzelfde spel kennen?). Een keuze voor de LE moet voor-al gemaakt worden op esthetische gronden en niet zozeer op het ver-schil in spel. Het is aan de koper om te bepa-len of dat de meerprijs rechtvaardigt. Gaaf is het in ieder geval wel! De METLE is een plaatje om te zien en speelt, net als de PRO, heerlijk.

9NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 10: 2013 - 03 - Spinner Magazine

In het voorgaand artikel heb je de bevindingen kunnen lezen van ondergetekende mbt de METLE zelf. Dit was echter alleen mogelijk dankzij de gastvrijheid van Mario zelf, waarvoor nogmaals dank. Een kleine sfeerimpressie van deze party

Metallica LE launchparty Mario’s Gameroom sfeerimpressie

rEns HooijMaijErs

Een met recht trotse eigenaar van een METLE

De launchparty werd druk bezocht en de METLE heeft geen minuut onbespeeld gestaan. Van 20.00u tot 3.30u moest de METLE het enthousiasme van de spelers verduren

Page 11: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Nummer 170 kwam in dit jasje

Ruud Kooij zet trots hier een Grand Champion score neer. Met bal 1 ca. 124M, eindigt rond 135M. Helaas voor hem kwam Bas Vis ook nog langs ….

Ook de ‘oude’kasten kregen volop aandacht en dat er niet alleen geflipperd werd maken deze foto’s ook wel duidelijk.

Page 12: 2013 - 03 - Spinner Magazine

In het eerste weekend van november wordt de 16e editie van het Dutch Pinball Open georganiseerd. Ons jaarlijkse flipperfeest voor zowel wedstrijd- als recreatiespelers. De Voorste Venne in Drunen vormt dit jaar het strijdtoneel voor het Open Nederlands Kampioenschap flipperen. Deze locatie, het voormalig Autotron, beschikt over alle mogelijke voorzieningen waaronder een keuken, een bar en een theater!De organisatie hoopt tijdens het weekend circa 100 flip-perkasten beschikbaar te hebben waarvan 80 voor recreatie en side-games. Ook de nieuwste flipperkast, The Wizard of Oz van Jersey Jack Pinball zal aanwezig zijn met dank aan The Ministry of Pinball. Wij begroeten leden en andere belangstellenden dan ook graag op 2 en 3 november a.s.

Locatie: Ook dit jaar hebben we wederom een bijzondere locatie voor het DPO, De Voorste Venne in Drunen. In de vorige Spinner heeft u al meer kunnen lezen over het eerste Autotron.

De entree van De Voorste Venne laat zien dat dit niet zomaar een gebouw is, maar een ontwerp van Anton Pieck, tevens de bedenker van De Efteling in het nabijgelegen Kaatsheu-vel. Een sprookjesachtige setting dus voor ons 16e Dutch Pinball Open. Hier zal de nieuwe flipperkast van Jersey Jack Pinball, The Wizard of Oz zich goed thuis voelen.

Heb je zin in een gevarieerd weekend met het hele gezin dan kun je het DPO 2013 natuurlijk mooi combineren met een bezoek aan park De Efteling.

Volop ruimte voor hét flipper-evenement van 2013

In de theaterzaal wordt de hoofdwedstrijd gehouden. Er komen 20 wedstrijdkasten te staan. Het vorig jaar door wedstrijdleider Ad Jonker geïntroduceerde score systeem met verschillende laptops is goed bevallen. Ook dit jaar zal hiervan weer gebruik gemaakt worden zodat de scores snel verwerkt kunnen worden. Op de “tribune” van de theater-zaal kan de wedstrijd relaxed worden gevolgd en de finale hopelijk op een zeer groot scherm.

Kastenaanbod.Zoals u van de NFV gewend bent bieden wij tijdens het DPO een gevarieerd aanbod flipperkasten aan voor wedstrijd en recreatie. In De Voorste Venne hopen wij 80-100 kasten te kunnen opstellen waaronder enkele bijzondere kasten, zoals de “custom made” The Matrix 2.0, een project van Gerard van de Sanden en Jersey Jack’s Wizard of Oz, gepresenteerd door importeur Ministry of Pinball.

Dutch Pinball Open 2 en 3 november

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 13: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Wedstrijden

Ook dit jaar worden er diverse wedstrijden gehouden op het Dutch Pinball Open. Hieronder volgt een kort overzicht.

1. Individueel kampioenschapWe verwachten opnieuw 120-150 deelnemers aan de start bij deze jaarlijkse krachtmeting van de beste flipperaars uit Europa, het is tenslotte een Dutch Open. Wedstrijdleider is zoals altijd NFV-erelid Ad Jonker. De volledige wedstrijdopzet vind u op onze website:www.nfvpinball.nl/wedstrijden/dpo.

Voor de winnaars zijn er mooie prijzen:- 1e prijs: DPO titel 2013, een gouden flipperbeeldje en € 300,00- 2e prijs zilveren flipperbeeldje en € 150,00- 3e prijs bronzen flipperbeeldje en € 75,00

Deelname aan het hoofdtoernooi kost €17,50.

Ook dit jaar is er aandacht voor de speciale toernooien (team-, dames-, jeugd en classic-match).

2. DameswedstrijdOok dit jaar zal er op zondag weer een dameswedstrijd gehouden worden. De wedstrijd gaat door bij een minimaal aantal deelnem-ers van 8 speelsters, maximaal kunnen er 32 dames deelnemen. Voor de winnares is er een mooie hoofdprijs in de vorm van een flipperbeeldje. De overige finalisten verdienen ook een mooi aan-denken. De kwalificatie is van 12.00u - 15.00u. Deelname aan de dameswedstrijd kost € 7,50. Inschrijven bij voorkeur vooraf op de NFV website. De organisatie kan zo inschatten hoeveel deelnemers er bij benadering zullen zijn en indien nodig de planning aanpas-sen.

3. TeamwedstrijdEen populair onderdeel van het DPO is de teamwedstrijd. Het flip-permotto: “It’s more fun to compete!” vormt hiervoor de basis. De teamwedstrijd mag zich doorgaans in een internationale belangs-telling verheugen. Net als vorig jaar kunnen er maximaal 12 teams deelnemen, dit in verband met de wedstrijdopzet. We verwachten voor de 16e editie van het DPO weer een sterk deelnemersveld. Inschrijving kan via de NFV website. Het inschrijfgeld is €25,00 per team. Meld je team snel aan, want vol is vol! Voor het winnende team hebben we een speciaal flipperbeeldje.

Game XLOnze sponsor Game XL zal ons tijdens het DPO weer verrassen met een nieuwe Stern flipperkast, welke dat is ook voor de organisatie nog even afwachten.

Ministry of PinballDe Nederlandse importeur van de nieuwste flipperkast “Wizard of Oz” zal deze te presenteren in Drunen. Na een introductiein het clubhuis tijdens de ALV en BBQ toont de Wizard of Oz zich nu aan een groter en internationaalpubliek op het DPO.

4. JeugdwedstrijdDe toekomstige DPO winnaars spelen op zondag tegen elkaar in de jeugdwedstrijd. Steeds meer leden zijn tegenwoordig ook ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie (tot 16 jaar) en er kan zich een aardig deelnemersveld vormen. Om onze hobby in deze tijd onder de aandacht van de jeugd te houden is dit een zeer belangrijk onderdeel van ons flipperfeest. Minimaal aantal deelnemers is 8, maximaal aantal is 16 deelnemers. De jeugdwed-strijd begint om 12.00 uur. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen, voor de verliezers een aandenken aan een leuke dag. Deelname is gratis.

5. Classic MatchOnze side-game is een wedstrijd op zich. Een echte Classic Wedstrijd. Deze wedstrijd werkt als volgt: er kan gespeeld worden op 5 klassiekers uit verschillende generaties, behalve Dot Matrix kasten. Er wordt gespeeld volgens het PAPA systeem. Voor 3 euro koop je een “entry” en kun je op drie kasten pro-beren een zo hoog mogelijke score te zetten. De hoogste scores per kast tellen en je kunt zoveel entries kopen als je zelf wilt om je score te verbeteren. Voor de winnaars zijn er mooie prijzen.

De Voorste VenneDrunen

The Matrix Pinball (2.0) opnieuw aanwezig op het DPO

Jersey Jack’s Wizard of Oz, voor het eerst op het Dutch Pinball Open

13NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 14: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Merchandise en onderdelenshop.Meerdere onderdelen leveranciers zullen dit jaar aanwezig zijn op het DPO, waaronder Highclass Pinballs en Ministry of Pinball. Daarnaast hebben we natuurlijk onze eigen NFV stand met pinball merchandise, zoals flyers, bekers, dvd’s, manuals, shirts, flyerposters etc etc. Ook het NFV jubileumboek kunt u hier nog steeds aanschaffen. De NFV stand is weer in de vertrouwde handen van Erik Boes en Ernie Giesbergen.

Ook dit jaar zal er weer een speciaal DPO T-shirt verkrijgbaar zijn. Het wordt opnieuw een fraai ontwerp en in beperkte oplage verkrijgbaar. Bestel daarom nu jouw exemplaar in de DPO webshop.

Programma DPO 2013Hieronder vindt u een globaal programma van het DPO 2013 zodatu weet welke activiteiten er allemaal plaatsvinden. Tijden kunnen iets afwijken van het onderstaande gedurende het verloop van de diverse wedstrijden. Opening- en sluitingstijden staan wel vast.

Programma DPO 2013

Zaterdag 2 november

10.30 uur zaal open 11.00 uur 1e deel kwalificatie hoofdwedstrijd (voor deelnemers teamtoernooi) 12.00 uur start ‘classic match’ 15.00 uur start teamwedstrijd 15.00 uur 2e deel kwalificatie hoofdwedstrijd (overige deelnemers) 21.00 uur einde kwalificatie hoofdwedstrijd 22.00 uur finale teamwedstrijd (indicatief) 23.00 uur zaal dicht

Zondag 3 november

09.30 uur zaal open 10.00 uur start finaleronde hoofdwedstrijd 10.00 uur vervolg ‘classic match’ 12.00 uur start kwalificatie dameswedstrijd 12.00 uur start jeugdwedstrijd 15.30 uur halve finales dameswedstrijd 16.00 uur finale dameswedstrijd 17.00 uur finale hoofdwedstrijd (indicatief) 17.00 uur einde ‘classic match’ 18.00 uur prijsuitreiking diverse wedstrijden 18.30 uur trekking prijzen sponsorloterij 19.00 uur einde DPO 2013

Dutch Pinball Open 2013De Voorste Venne

Hoofdprijs sponsorloterij 2013: Bally’s Party Zone, een B-Zarr leuke flipperkast!!!

Page 15: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Vrijwilligers gevraagd:

Zoals bij ieder groot evenement geldt: vele han-den maken licht werk. Het DPO wordt geor-ganiseerd door vele vrijwilligers, waarbij een vaste kern dit fantastische flipperweekend al jaren mogelijk maakt. Wil je ook graag helpen om het DPO 2013 tot een succes te maken, meld je dan aan als vrijwilliger. We hebben o.a. hulp nodig bij op- en afbouw van de kasten, bij de entree, technische hulp bij storingen en scheidsrechters.

Aanmelden kan per mail: [email protected]. Geef ook aan bij welk onderdeel je graag je steentje bij wilt dragen.

Loterij: Vast onderdeel op het DPO is natuurlijk de sponsorloterij met als altijd de spectaculaire hoofdprijs, een dot-matrix flipperkast. Dit jaar de één van de vrolijkste flipperkasten, de Party Zone van Bally, met Captain B-Zarr!

Natuurlijk hebben we naast de hoofdprijs nog vele andere fraaie prijzen. Loten kunnen worden gekocht bij de entree en de NFV stand. Behalve een kans op een mooie prijs steunt u met uw loten de NFV waardoor er meer activiteiten op flippergebied kunnen worden ontwikkeld.

De prijzen van de loten zijn als volgt:1 lot: 3,503 loten: 10,005 loten voor 15,0020 loten voor 50,00

Loten kunnen besteld worden bij inschrijving via de DPO webshop, bij Jan Meijer ([email protected]) en tijdens het dpo-weekend bij de entrée.

Tarieven en inschrijvenDe tarieven voor het DPO 2013 zijn als volgt:• Entree zaterdag: 10,00• Entree zondag: 7,50• Weekendpas: 15,00• Deelname hoofdwedstrijd: 17,50• Deelname dameswedstrijd: 7,50• Deelname teamwedstrijd: 25,00 per team• Deelname jeugdwedstrijd: gratis• Entry Classic wedstrijd: 3,00 per keer• Speciaal DPO shirt: 17,50

Speciale member deal: 50,00• Toegang DPO• Speciaal DPO shirt• 3 loten sponsorloterij• Deelname hoofdwedstrijd

Zoals u ziet zijn alle ingrediënten aanwezig om samen een heerlijk flipperweekend te beleven. Spelen op de leukste flipperkasten, een weerzien met oude bekenden, een uitje met het hele gezin. Welke reden u ook heeft we verheugen ons op uw komst.

No Balls, No Glory!

Namens het hele DPO team,

Rob Capel

Drunen2 & 3 november

Kast meenemen?

Nu de NFV zelf een kastencollectie heeft opgebouwd, is er een goede basis aanwezig om het DPO te kunnen organiseren. Het aan-tal kasten is echter niet voldoende om de gehele ruimte te vullen, en het DPO is bij uit-stek de gelegenheid om kasten te spelen die je niet zo vaak tegen komt. Wij doen dan ook een beroep op onze leden, om zelf een kast mee te nemen naar het DPO: bent u hiertoe in de gelegenheid dan stellen wij dit erg op prijs. Behalve onze waardering krijgt u gratis toegang tot het DPO en twee mooie flyerposters naar keuze. Wanneer u een kast meebrengt die je niet veel ziet of waarvan u denkt dat andere leden het extra zul-len waarderen erop te kunnen spelen is de organisatie u zeer dankbaar. Hoewel we niet de illusie hebben drie Lord of the Rings of Big Bang Bar’s te mogen bewonderen hopen we het natuurlijk stiekum wel. Vanzelfsprekend kunt u ook een flipperkast meenemen met het doel deze te verkopen tijdens het DPO, voorwaarde is dan wel dat de kast tot zondagmid-dag te spelen is. De kast die u meebrengt dient in goede technische staat te zijn.

Wanneer u een kast, of meerdere kasten meebrengt, kunt u dit deze aanmelden op de NFV website, het DPO gedeelte, of bij Edwin Nijs, [email protected]. Bij voorkeur zo vroeg mogelijk zodat wij de invulling van de kasten goed kunnen plannen.

Dutch Pinball Open 2013De Voorste Venne

Bert-Jan met DPO 2010 kampioen Lida de Haan

Inschrijven: ga naar www.nfvpinball.nl

Page 16: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Zoek de 15 verschillen!sVEn MaTHijs

Hieronder staan twee afbeeldingen van de kopruit van de Swords of Fury (Williams 1988). De bovenste betreft het origineel, in de onderste zijn maar liefst 15 fouten geslopen. Wie vindt ze allemaal? Enkele verschillen vallen direct op, de anderen vereisen enig zoekwerk. Veel plezier! (De oplossing staat verderop in deze Spinner...)

16 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 17: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Toen Gerard van de Sanden in 2011 een Johnny Mne-monic kocht om die te transformeren in zijn eigen Matrix was het zijn droom om zelf een kast te maken die beter was dan wat Bally/Williams in zijn hoogtij dagen leverde. Met hulp van een groep vrienden maakte hij een heel bijzondere kast en liet hij tijdens het DPO 2012 de flipper scene in NL versteld staan. Dat bleek niet het eind van verhaal, maar het begin van een nieuw hoofdstuk. Net als bij de film The Matrix kwam er een vervolg…

DE PrEsEnTaTiE Van DE MaTrixDe Matrix flipperkast was niet alleen letterlijk uniek (‘enig in zijn soort’). Met zijn prachtig ontworpen en uitgevoer-de speelveld (airbrush!), prachtige kabinet en professio-neel ogende translite was de kast een echte eyecatcher. De muziek klonk ook goed met heerlijk zware bastonen.

Voor de liefhebbers die de kans kregen om de kast te spelen volgde zo mogelijk een nog grotere verrassing: wat een geweldige flow, wat een uitgebreide rulesheet! Onder de internationale gasten bij het DPO was ook Mar-

The Matrix reloadedOp de halvegaren. De buitenbeentjes. De rebellen. De onruststokers. De vreemde eenden in de dagelijkse bijt. Degenen die het anders zien. Die niet gek zijn op regeltjes, en geen respect hebben voor de stand van zaken. Je kunt ze napraten, tegenspreken, ophemelen of omlaaghalen. Het enige wat je niet kunt is om ze heen. Want zij brengen verander-ing, brengen de flipperwereld verder. En waar sommige mensen malloten zien, zien wij genieën. Omdat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de flipperwereld kunnen veranderen, degenen zijn die het doen

Bas Vis

17NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 18: 2013 - 03 - Spinner Magazine

tin Ayub van Pinball News. Die zorgde voor internatio-nale bekendheid van dit project van een stel Nederlandse vrienden. Martin gaf de ultieme bevestiging: dit was beter dan wat Bally/Williams in de jaren 90 afleverde…

Intussen heeft de kast al een aantal internationale optre-dens mogen maken. In het najaar gaat The Matrix de grote oversteek maken en gepresenteerd worden op de Pinball Expo in Chicago.

To rELoaD or no To rELoaD, THaT’s THE qUEsTionAl tijdens het DPO kwamen de vragen: is-ie te koop? Kan ik er één bestellen? Verkopen was voor Gerard sowieso geen optie, extra levering had hij nog niet serieus over-wogen. De vasthoudendheid van bepaalde liefhebbers zette het Matrix team toch aan het denken. Zou het kun-nen? Wat hebben we daarvoor nodig? En vooral ook: hebben we daar met elkaar zin in?

Het Matrix project was heel uitdagend geweest en had heel veel energie gekost. Maar veel van die tijd was gaan zitten in het bedenken van zaken zoals het artwork en de rulesheet. Dat zou bij een volgend exemplaar natuurlijk veel minder zijn. En er waren nog wel wat dingetjes die bij de Matrix nr. 2 misschien nog beter konden. In mei 2013 ging de kogel door de kerk: we maken er nog vijf!

En zo stonden er in korte tijd vijf JM’s voor een ‘extreme makeover’. Omdat het team bestaat uit echte liefheb-bers is dat een lastige fase. Want voordat je iets kunt opbouwen, moet je eerst wat afbreken cq. kaal maken. Daarna begint de transformatie. Het mooie bij de Matrix is dat het allemaal unieke kasten blijven. De software zal in alle kasten gelijk (kunnen) zijn, maar het artwork niet: dat blijft het werk van een kunstenaar.

De zomermaanden is er hard doorgewerkt door het team. Want toen bekend werd dat er nog vijf gemaakt

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 19: 2013 - 03 - Spinner Magazine

zou worden waren de eerste bestellingen snel binnen. De eerste kast is naar verwachting per eind 2013 klaar voor aflevering. Voor het team volgt dan het tweede moeilijke moment: afstand doen van de creatie…

BLijFT HET Bij VijF?Dat blijft voorlopig een vraag. Bij de evaluatie zal het belangrijkste thema zijn: vinden we het nog steeds leuk? Want het is dan wel vanuit kwalita-tief oogpunt een zeer professioneel product, het wordt gemaakt door mensen die daarnaast een gewone boterham moeten verdienen en voor wie het ook gewoon een hobby moet blijven.

Time will tell...

19NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 20: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Dirk en Ingeborg wonen in de nabijheid van Antwerpen en mogen met recht trots zijn op hun verzameling. In hun gameroom, eerder gamehouse, vind je nl. een 18tal flip-perkasten met titels zoals TSPPP, LOTR Gold, TRON LE, ACDC PREMIUM, METLE, AVENGERS HULK, TAF, TOM, AVATAR LE, JM, DR WHO, SOPRANOS, BdK, BSM, POTC, IJ Williams, NO FEAR, IM. Niet de minste kasten dus. Goede reden om eens nader kennis te maken met dit echtpaar, een dubbelinterview dus.

sinds wanneer zijn jullie flipperliefhebbers?Van veel flipperliefhebbers hoor je dat ze al in hun vroege jeugd veel op campings of speelhallen hebben geflipperd. Bij ons is dit niet het geval, de eerste kennismaking met flip-pers was pas veel later en vond plaats in de lokale cafe’s. Op, ahum, latere leeftijd (23 jaar) hebben we onze eerste kast gekocht, in 1996, een HS Getaway 2. Eigenlijk waren

we op zoek naar een TAF maar die was toentertijd ca. 2x zo duur als de Getaway wat toen niet haalbaar was. Deze kast hebben we zo’n 15 jaar in bezit gehad. We wisten toen van techniek totaal niets af, dat bleek wel toen we verhuisden naar onze huidige woning, met meer ruimte voor flippers en we de flipper verhuisden met kopkast rechtop en poten eronder ! Wij wisten nl. niet dat de kopkast plat kon en poten er onder uit….. En geloof me, zo een kast verhuizen in een kleine aanhangwagen valt niet mee.

Toen deze kast defect ging hebben we een advertentie geplaatst ‘gezocht reparateur’ waarop oa. ook Glen Pellis reageerde. Helaas lukte het Glen niet de kast te repareren (en wat waren we verbaasd toen we zagen dat de glasplaat er ook uit kon) en verwees hij ons naar Carl Jacobs welk hem vakkundig repareerde. Toen echter na één dag de kast weer kapot ging (iets anders als origineel defect) en

De gameroom van...Dirk en ingeborgDeze keer trok uw trouwe verslaggever naar onze zuiderburen om nader kennis te maken met iets zeldzaams in de flipperwereld, nl. een echtpaar dat gezamenlijk flipperkasten speelt en verzamelt.

rEns HooijMaijErs

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 21: 2013 - 03 - Spinner Magazine

we het gemis hadden ervaren van geen flipperkast in huis was ons één ding duidelijk, er moest nog een flipperkast komen. Zonder nooit meer! Er gaat dan ook bijna geen dag voorbij zonder dat we een kast aanzetten.

Tja, en dan weet je hoe het gaat. Het bleef niet bij twee kasten. De huidige verzameling bestaat uit de eerder genoemde 18 kasten maar ik heb veel meer kasten gehad in de loop van de jaren. Ook illustere titels als MM (iets aan de dure kant voor zo’n oude rakker, doe ons voor die prijs maar een nieuwe METLE), AFM en MB behoren hier toe.

We kopen vrij makkelijk maar als we erop uitgespeeld zijn en/of de kast ligt ons niet dan nemen we ook weer mak-kelijk afscheid.

Al die kasten in huis hebben er wel voor gezorgd dat onze technische kennis met sprongen vooruit is gegaan. Reini-gen, kleine reparaties (vooral de mechanische) ed. doen we tegenwoordig allemaal zelf al is dat niet onze hobby. We doen verder weinig tot niets aan mods al hebben we er niets op tegen. Het gaat ons puur om het flipperen en het sociale aspect erom heen.

Wanneer is een kast leuk?Tja, goede vraag, moeilijk antwoord. Allereerst zijn we ech-te DMD-fans, de generaties flipperkasten ervoor kunnen ons helaas niet echt boeien, sorry. Dan vinden we de sfeer zeer belangrijk, oftewel is het thema goed uitgewerkt. Wel

flow/geen flow/multiballen ja/nee, iedere kast heeft zijn plussen en minnen. Het hoeft niet persé het een of ander te zijn, met de ruimte die we hebben kunnen we ons een goede mix veroorloven.

Beste koop versus miskoopOnze beste koop in geld uitgedrukt moet wel de TAF zijn. Die hebben we twee jaar geleden voor slechts € 250,- op de kop kunnen tikken. Hij stond echter wel bij een bak-ker op zolder en moest naar beneden. Niet zo’n probleem ware het niet dat de bakker zijn zolder verbouwd had met

zijn flipper erop. Het deurgat was dus te klein geworden ..… De totale kast moest uit elkaar alvorens transport naar beneden mogelijk was. Goedkoop ja maar het naar bene-den sjouwen heeft menig zweetdruppel gekost. In zeld-zaamheid is de beste koop wellicht de Sopranos. Moeilijk aan te komen maar Ingeborg is de zoeker van ons twee en als zij op iets haar zinnen heeft gezet, die geeft echt niet op. Ze is dus alle exploitanten uit de Gouden Gids gaan nabellen tot ze een Sopranos gevonden had...

Als miskoop willen we de WCS, WPT en Monopoly vermel-den als flippers die ons echt niet lagen, deze zijn dus vrij-wel direct na hun aankomst vertrokken en de dubbele aan-koop van een CftBL+W2O. We kopen nl. op vertrouwen en de verkoper vertelde dat ze in uitstekende staat waren maar boven stonden en hij een verhuisbedrijf ze naar bene-den zou laten halen voor ons. Toen we daar aankwamen

21NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 22: 2013 - 03 - Spinner Magazine

stonden ze klaar verpakt in bubbelfolie en was inspectie onmogelijk zonder uit te pakken. Op vertrouwen hebben we ze meegenomen maar na het uitpakken bleek er van alles aan te mankeren, zowel optisch als mechanisch, twee misbaksels dus. Ondanks dit debacle blijven we uitgaan van vertrouwen in medeflipperaars al heb je er tegenwoordig cowboys tussen zitten die verbaal perfecte kasten te koop hebben maar als je ze ziet doen ze pijn aan je ogen en dat is niet van de schoonheid. Spijtig maar schijnt er tegenwoor-dig bij te horen.

nieuwe aankoop in het vooruitzicht?Onze meest recente aankopen zijn BdK, IM (eerder gehad en spijt gekregen dat we hem weg gedaan had den dus Ingeborg kon opnieuw op zoektocht) en natuurlijk niet te vergeten de nu al legendarische METLE. Pas een paar weken in huis maar het is een dijk van een flipper. Niet te complex, gewoon lekker flipperen zonder al teveel diep-gang in spel. Nadenken is niet nodig dus en dat is ook wel eens fijn, gewoon ontspannen is het credo. Daarnaast heb-ben we in bestelling staan een WOZECLE (BertJan : waar blijft hij? Mijn geduld raakt op …), Hobbit en de Predator (verwacht eind 2013/begin 2014). Predator is een flipper-kast die in sterk beperkte oplage (250 stuk) wordt gepro-duceerd door een aantal professionele ‘hobbyisten’. Ver-wacht geen innovatie zoals bij JJP maar gewoon een leuke flipper. Benieuwd wat het gaat worden maar de zeldzaam-heid trok ons al over de streep (redactie : meer info over deze flipper te zien op http://www.pinballnews.com/news/predator.html en http://www.skitbpinball.com/ ). Zo staat de Matrix ook op het verlanglijstje (Gerard, doe eens een leuke aanbieding), en een AFM zou ook wel terug mogen komen. Heb je een mooie te koop?

Wacht even, nog meer kasten, je hebt nu als het ware twee gamerooms, één in de woonkamer met een zestal kasten en één in een losse kamer. Het staat toch vol, uitbreiden hoe dan?We zitten erover te denken om een grote kamer boven om te bouwen naar Gameroom en daar een vijftal kasten neer te zetten die zeker nooit meer weg gaan. Zo komt er bene-den weer ruimte bij voor extra kasten.

Aha, uitgaand van 5 kasten, welke moeten dan naar boven?Dirk: TRON LE, BSM, LotR Gold, IM en METLE (eigenlijk nog iets te vroeg voor dit oordeel) Ingeborg: TAF, Avatar LE, IM, POTC en Sopranos

Aha, voor het eerst bespeur ik geen eensgezindheid daar het rijtje vrijwel totaal verschillend is. Om beiden tevreden te stellen moet er boven ruimte worden gemaakt voor ten-minste negen kasten. Dat wordt aanbouwen!

ik zie een drietal (vrijwel) nieuwe kasten (AcDc pre-mium, meTLe, Avengers Hulk) die menig flipperaar doen watertanden, vertel daar eens iets meer over.Je zou het niet zeggen maar NIB is voor ons geen must. Als verzamelaar zoeken we echter ‘unieke’ kasten (vandaar LE uitvoeringen) en we vinden een moderne Stern gewoon lekker spelen. Meer dynamiek als B/W in het algemeen waarbij we absoluut geen B/W-tegenstanders zijn. We kij-ken niet naar het merk maar hoe de kast speelt en dan ligt Stern ons momenteel beter dan B/W, excuses aan de B/W fans. De ACDC vinden we leuk, toffe sfeer maar het bal-gevoel kan ons minder bekoren. Voor ons dus niet DE kast zoals voor veel anderen blijkbaar wel. De Hulk heeft ook

22 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 23: 2013 - 03 - Spinner Magazine

een goede sfeer en lekkere schoten. De diepte van het spel is beperkt (hier mag Stern nog wel eens werk van maken bij deze kast). Ook heeft deze helaas zijn kwaliteitsproblemen gehad al zijn deze wel opgelost maar maakt dat menig flipperliefhebber voorzichtig is bij deze flipperkast. Dan de laatste, de METLE. Al meer dan 100 spellen staan erop. De Hammer problemen waar iedereen over spreekt zijn ons helaas ook bekend al is het sinds firmware 1.18 stukken beter. Hardware problemen hebben we bij de METLE ook (defect GI-bord) maar dat wordt door de leverancier (Carl Jacobs) altijd goed opgelost.

Een NIB uitpakken is geen bijzonder feest voor ons. We zijn wel altijd benieuwd naar het eerste spel (werkt alles?) We zijn niet zo angstig voor kwaliteitsproblemen. We zijn nog nooit met een probleem blijvenzitten, alles wordt uiteinde-lijk opgelost. En verder is het uiteindelijk een flipperkast en als een stalen bal door een geverfde kast met diverse plas-tic onderdelen hard rond gaat kan er wel eens iets bescha-digd worden. Mooi spreekwoord hier is ‘If it ain’t broken, it ain’t pinball’.

Belgie kent geen vereniging zoals in nederland al zijn Belgische leden bij de nFV natuurlijk altijd wel-kom. Zien jullie dit als gemis?Eerlijk gezegd niet echt. We hebben weer jaarlijks een BOP (redactie : volgende BOP is 5-6 oktober, zie http://www.belgianopenpinball.be/), Bingovit (een flipperliefhebber en Belgische exploitant) organiseert iedere laatste woensdag van de maand een evenement (Street Pinball) in één van de cafés waar een flipperkast van hem staat waar veel Belgi-sche spelers op af komen. Ook bij ons thuis wordt er bijna

wekelijks een flipperavond gehouden. Kortom, het sociale aspect (ook belangrijk) komt bij ons toch al goed aan bod. Echter, een organisatie zoals de NFV is goed voor het flip-peren en kan daarom altijd op onze sympathie rekenen. Het is alleen jammer dat er nogal wat Nederlanders in die vereniging zitten ;-). We zullen het lidmaatschap maar eens in overweging nemen. De volgende Spinner schijnt een heel mooi exemplaar te worden... ;-).

Dan nog een persoonlijke noot van de verslaggever:Dirk, je hebt een vrouw die de woonkamer aanpast op jul-lie flipperwensen (helft van het bankstel eruit), de meeste vrouwen gaan niet zover mee in de hobby van de man, ben er zuinig op!Ingeborg, hoe kan ik mijn vrouw ook zo mee laten gaan in mijn hobby, wat is het geheim van Dirk? Toch zeker niet zijn goede looks??

Kortom, ook deze gameroom heeft meer dan de goed-keursticker verdiend

23NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 24: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Tussendoor kwam nog ‘even’ het The Matrix project, wat een goede leerschool bleek te zijn om een kast ook uiterlijk een metamorfose te geven. Ook dit project liep, gelukkig, behoorlijk uit de hand, waarvan jullie het resul-taat kennen. Nu het The Matrix project toch echt wel is afgerond, met alle toeters en bellen die we hebben kun-nen verzinnen, zijn we begonnen aan de ‘extreme make-over’: dat leuke mascotte hondje transformeren in die wereldberoemde muis.

Maar waar het bij Disney allang niet meer alleen maar draait om deze muis, draait het bij deze kast hoofdza-kelijk om het Walt Disney World thema park in Orlando, Florida, USA. Het moet een spektakel worden van de

attracties die op het tien vierkante kilometer grote land-goed zijn verspreid over de vier thema parken die het rijk is. Denk hierbij aan o.a. de Tower of Terror, Haun-ted Mansion en Pirates of the Carribbean. Maar er zul-len ook side games zijn zoals een Hidden Mickey mode, een videomode, Character Spotting en integratie van de shows en parades die in de parken te vinden zijn.

Ook technisch zal de kast een metamorfose ondergaan. Het WPC systeem is intussen tot het uiterste uitgewron-gen, vol gesoldeerd en gemonteerd; met een volledig gebruikte lamp matrix, aangepaste GI strings, extra mag-neten, drie extra up-posts, naast de manual plunger ook een autoplunger en een aangepaste buitenloop waar-door de bal via de linkerloop op de rechter flipper terecht komt i.p.v. op de rechter slingshot. Ook het “schot op het doel” vanaf de bovenste saucer is omgekeerd en lan-ceert de bal nu terug naar de rechter flipper. Zie de foto’s onderaan deze pagina’s voor een volledig overzicht van de mechanische aanpassingen.

Antoine van Wijk is zo vriendelijk geweest om zijn speel-veld van een WCS van de muur af te schroeven, zodat ik kan programmeren en tegelijkertijd aan de slag kan met het artwork.

Van WCs naar WDW“It was all started by a mouse...” Het is één van de meest befaamde uitspraken van Walt Disney, de man die Mickey Mouse bedacht. Ook voor mijn “Pinnovating” begon het met deze muis. Het herprogrammeren van de Demolition Man met een P-ROC kaart begon ei-genlijk als een test, met als doel om van een World Cup Soccer ‘94 een Walt Disney World flipperkast te maken.

DEnnis Van DE Pas

Manual plunger -> nu ook auto plunger Vervanging van de rollover button voor een magneet in het speelveld

Lamp verlichting boven de standup-targets bij de linkerramp.

Page 25: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Extra magneet boven de upper ramp, met matrix lampje

Up-post ala Martian uit de Attack from Mars + verlichting voor de standup

target die er naast zit

Matrix gestuurde lampen boven (en onder) de drie saucers.

Het software framework staat er intussen met de logica van alle coils en locks en bal releases. Het wordt nu weer zwoegen op de geluidsfragmenten, lampshows en de rulesheet (welke uiteraard niet kinderachtig wordt).

Jeroen van Nes heeft de plastic set al in CAD voor me uit-getekend en Gerard zal me helpen met het schuren, pla-muren en al wat nodig is om er een mooie basis van te maken. Daarna gaan we aan de slag met het artwork dat natuurlijk volledig moet aansluiten op het nieuwe the-ma. Welcome Mickey, exit mascotte! Last but not least zal mijn vriendin Christel zich als Disney World expert en als “executive producer” buigen over de correctheid en integratie van alle Disney thema elementen.

Het project is natuurlijk weer te volgen op www.facebook.com/pinnovating . Hier kun je de videomode al bekijken. Om met Walt Disney af te sluiten: “You can design and create, and build the most wonderful place in the world, but it takes people to make the dream a reality”.

Ik ga weer aan de slag, hopelijk tot ziens bij het DPO 2014...!

Page 26: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Flipperkast defect?”, “Hoe sluit je een nieuwe spoel aan?”, “Hoe check je of de opto’s goed zijn?” Voorbeelden van vragen die leden kunnen stellen aan de Technische Vraagbaak (TV).

De TV wil leden helpen die zelf het initiatief hebben genomen om iets aan hun kast te gaan doen, maar met een technisch probleem zitten waardoor ze niet verder kunnen. Of mensen die wel willen, maar misschien niet weten waar ze moeten beginnen; de TV biedt hulp.

Vragen kunnen zowel schriftelijk als telefonisch gesteld worden. Verwacht geen kant-en-klare oplossingen. Gert-Jan en Eric zullen je een stap op weg helpen zodat je zelf weer verder kunt. Vanwege de onregelmatige werktij-den van Eric kan het zijn dat zijn voicemail aan staat. Als je een berichtje inspreekt, dan wordt je uiterlijk de vol-gende dag teruggebeld. Let op! Bel alleen op de aangegeven dagen en tijden! Schrijven of e-mailen kan natuurlijk altijd. Uiteraard kun je ook je vraag stellen in het NFV-forum.

Gert-Jan de Haan Eric BartelsRoptasins 14 Frankrijklaan 699051 GR Stiens 1966 VC Heemskerk06-27456890 [email protected] [email protected] en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur

TECHNISCHE VRAAGBAAK

Artikel Leden niet-LedenWindvest € 47,50 € 52,50 Fleece vest rood of zwart € 27,50 € 32,50 Body warmer € 22,50 € 25,00 T-shirt € 17,50 € 22,50 DVD € 17,50 € 20,00 Muismat € 5,00 € 7,50 NFV beer met logo € 27,50 € 32,50 NVF pet € 10,00 € 12,50 Kentenplaathouder € 7,50 € 7,50 Jaartallenboek flipperkasten € 5,00 € 7,50 Mok/beker € 10,00 € 10,00 Translite (50 x 70 cm) € 50,00 € 55,00 Translite (55 x 75 cm) € 55,00 € 60,00 Verzendkaart € 0,25 € 0,50 NFV Rekenmachine € 5,00 € 6,50 Jubileumboek “No Balls, No Glory!” € 20,00 € 20,00 Affiches van diverse flipperkasten € 5,00 € 5,00 Affiches van diverse flipperkasten met lijst € 12,50 € 12,50 T-shirt 20 jaar “No Balls, No Glory!” € 20,00 € 20,00 Flyer “No Balls, No Glory!” € 2,50 € 2,50

Meer info bij Erik Boes: [email protected]

NFV SHOP

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 27: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Maakt u het wel eens mee dat een flipperkast min of meer rechtopstaand naar boven of beneden getild moet wor-den? Bijvoorbeeld een smal trapje op en af? Lastig klusje!Dat moet altijd met twee personen gebeuren. Maar, voor diegene die boven staat is het moeilijk zo veel greep op de kast te hebben dat hij werkelijk meetilt.

Vaak wordt één hand in de geopende muntdeur gedaan en daaraan getild. De muntdeur moet echter meestal gesloten worden en rust dan op de hand. Dat doet pijn. In de praktijk krijgt de drager die onder staat het hele gewicht van de kast voor zijn kiezen.

Met de Flippersjouwer ©™® kan de persoon die boven staat volop meehelpen tillen. Desgewenst kan dat met één hand om met de andere de trapleuning vast te houden of een deur open te doen.

BEnoDigDHEDEn• Twee oude flipperpoten• Twee stukjes L vormig ijzer van 10 cm (4½x3cm,

materiaal dikte ≥ 4mm)• Een ijzeren buis van ± 53 cm. De ijzeren buis moet

echt sterk zijn want die moet het hele gewicht dra-gen en mag niet buigen. Ik heb gegalvaniseerde buis gebruikt Ø 32 mm (1¼ “), wanddikte 4mm.

VErVaarDiging1. Snij van de flipperpoten de bovenste 20 cm af (IJzer-

zaag, haakse slijper). 2. Las de beide L ijzertjes op de pooteinden zoals te zien

op de foto, tussen de pootboutgaten. Zorg er wel voor dat dit mooi haaks gebeurt in beide richtingen.

3. Las de buis aan één zijde op het L ijzer, zoals te zien op de foto. Ook dit moet mooi haaks gebeuren.

4. Monteer de beide elementen op een (oude) flipper-kast. Maak de buis op de goede lengte. Wanneer bei-de zijden goed passen kan de losse kant even vast gelast worden (prikken). Niet doorlassen, want dan wordt de kast beschadigd!

5. Geheel verwijderen en verbindingen doorlassen.6. Na afkoelen het geheel weer passen op de flipper-

kast. Zo nodig flipperpoten bijbuigen om het geheel iets ruimer op de kast te laten vallen.

7. Zo nodig/desgewenst verbindingen afbramen, bijslij-pen of -schuren.

8. Eventueel spuiten in een gewenste kleur.

En klaar is de Flippersjouwer©™® !

De Flippersjouwer ©™®

NFV lid Jan Izaks heeft een ruime collectie flipperkasten (zie Spinner … 20??). Die staan bijna allemaal op de eerste verdieping. Dus heeft Jan aardig wat keer die bijna 100 kilo een trap op moeten tillen. Hij verzon een handig hulpmiddel. Wij vroegen hem om aan andere NFV-ers te vertellen hoe dat werkt. De ondernemersgeest van Jan doopte zijn creatie ‘de Flippersjouwer’. Hier zijn advertentie/instructie…

jan iZaKs

27NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 28: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Flipperen in het wild - hulp gezocht! jos HagEnaars, jEroEn DEKKEr, WaLTEr Van DEr rijT, jULEs rEiVErs

Vorig jaar zijn we voor de vakantie voor twee weekjes afgereisd naar het zuiden van Nederland. Daar hebben we op een bungalow park een huisje gehuurd. Het park ligt in Schin op Geul, ideaal voor mijn twee grote hob-by’s: fietsen met de mountainbike en flipperen.

Over de eerste zal ik in dit verslag niet al teveel vertel-len, daar zijn andere bladen voor. Wel wil ik iets delen met de lezers van de NFV over dat laatste: het flipperen. Na een weekje fietsen, zwemmen, boekje lezen in de zon (met Caroline, mijn vrouw), knutselen met Rafke en Martijn (onze kinderen) en Tour de France kijken op tv, vond ik het tijd om eens te kijken wat voor moois er aan flippers in de buurt was. Het bungalowpark is geves-tigd in Schin-Op-Geul, en dat ligt mooi centraal tussen het toeristische Valkenburg , Heerlen en Gulpen, dus dat moest goed komen!

Via de website van de NFV had ik wat adresjes gezien van locaties in de buurt waar nog flipperkasten moes-ten staan. Via het wifi-netwerk en de laptop had ik een mooi fietsplan uitgestippeld om de locale friettent/Fair-Play/café of camping te verblijden met een bezoekje.

Eerder die week waren we al eens door het centrum van Valkenburg gelopen. Bewust of onbewust was de locale arcade hal in de Berkelstraat me al opgevallen. Toen ik naar binnen keek via de openstaande deur zag ik direct de Sopranos en Lord of the RIngs staan. ‘Haha’ dacht ik,’ toch nog flipperen deze week’. Twee mooie flippers naast elkaar kom je immers in het wild niet vaak meer tegen. We spraken af dat mijn vrouw een terrasje zou pakken, en ik kreeg 10 euro mee om binnen eens lekker los te gaan. Terwijl ik strak langs de flipperkasten naar de kassa liep om het briefje te wisselen in losse euro’s , tikte Caroline op mijn schouder. In mijn enthou-siasme had ik niet gezien dat op beide kasten een bord-je lag met ‘defect’. De meneer aan de kassa had niet eens door dat de kasten uitstonden (en aan zijn blik te zien was dat voor hem ook niet héél belangrijk). Wan-neer de flippers het weer deden was hem in ieder geval onbekend. Jammer.

Bij veel NFV-ers is het begonnen met een kast in de sportkantine, de studentensoos, de mensa in het leger of een andere gelegenheid waar een flipperkast ‘in het wild’ stond opgesteld. Anno 2013 zijn die locaties er nog wel, zelfs misschien zelfs wel wat meer dan een jaar of wat geleden. Maar je moet wel weten waar je moet zoeken. Sinds kort bestaat er een heuse ‘app’ om de liefhebbers te leiden. Die info is gebaseerd op de info van de NFV-site dus is het belangrijk dat die klopt. NFV-er Jos Hagenaars illustreert dat nog maar eens. Een oproep aan alle lezers: help ons!…

Enfin, enkele dagen later het plan dus uitgestippeld en hoppa op de mountainbike gesprongen gewapend met het plan voor een rondje flipperen. Schijnbaar stonden de Sopranos en Lord of the Rings al lang bij die arcade hal, want op de NFV-website stond dat in 2009 dezelf-de kasten op die plek al genoemd. Daar zou ik vandaag dus in ieder geval niet naartoe fietsen… Door het bos een paar bergen beklommen en zo kwam ik aan bij adres 1: Copacabana in Valkenburg. Een arca-dehal met moderne toeristenrommel (sorry ander woord heb ik even niet) zoals een muntenschuiver, basketball-machine, airhockey, racegames en grijpkranen. Maar dus geen flippers. Snel door naar adres 2: FairPlay in de Plen-kerstraat. Buiten zie je het meestal al… Alles is dicht-getimmerd en bestickerd met de tekst ‘amusement’ en een plaatje van een gokkastje erop, en verder enkel een deur van glas die open staat... even naar binnen geke-ken en ja hoor, dit is een gokhol met gokkasten... en verder niets. Ik vermoed dat hier –ooit- flippers hebben gestaan, maar dat die inmiddels verwijderd zijn.

Op naar adres 3, Camping Oriëntal vlak bij het dorp Berg & Terblijt. Na een mooi klimmetje over de Cauberg en een wegomleiding kom ik al rap daar aan. Een nette camping maar ik zie geen speelautomatenruimte (mis-schien nog te vroeg op de dag ?). In het campingwinkel-tje koop ik een blikje Red Bull en vraag aan de meneer van de kassa of er misschien een flipperkast staat op de camping. Hij geeft glimlachend aan dat dat in het ver-leden zo was , maar dat er waarschijnlijk te weinig op gespeeld werd, waardoor ze nu enkel nog andere appa-raten (racegames) hebben. Maar dat was zeker al lang geleden geeft hij aan. ‘laat me raden, kan dat 2005 zijn geweest ?’, zeg ik nog. Die gok doe ik omdat dat de laatste vermelding is geweest op de website van de NFV.

Al-met-al lekker gefietst maar niet geflipperd. Niet echt een straf dus, maar had beter gekund. Temeer omdat het juiste adres ter plekke zoeken best lastig kan zijn.

Groet, Jos Hagenaars

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 29: 2013 - 03 - Spinner Magazine

TaUrUsWorLD (VELDEn)Op deze plaats staan 4 kasten, Sspiderman Batman, Indiana jones en Terminator 3. De eerste twee kasten staan vooraan bij binnenkomst, de andere twee iets verderop links. Het is een erg grote sfeervolle ruimte met TV's waar sport op te zien is. Achterin deze zaal is een grote ruimte met allerlei andere spellen tevens kan je er bowlen, biljarten en laserschieten.Er is ook een restaurant bij.

De prijs per spel is als ik me niet vergis 1 euro per spel ( 4 ballen). Daar let ik eigenlijk niet zo op. De kasten zijn tiptop in order. Tot voor kort waren ze van Game XL, Taurus heeft ze gekocht, zei een jongen die er werkt. Ik denk dat er niet zo heel veel op gespeeld wordt,

ik speel meestal op de Spiderman, die vind ik het leukst. Een vrij spel haal je redelijk makkelijk de score die je hiervoor nodig hebt is niet zo hoog. 60 miljoen. Dus sta je soms lang te flipperen voor je euro.

Ik ga meestal alleen flipperen, ik ga geregeld op zon-dag wandelen en soms rij ik daarna even naar Taurus. De ruimte is er erg groot maar toch sfeervol en er is airco en ze serveren heerlijke koffie. Ik probeer wel de animo voor flipperen levend te houden. dan wel aan te wakkeren door mensen ook mee te vragen naar Eder-veen of ze te vertellen over de NFV,

Walter van der Rijt

PorT grEVE (LanDaL – BroUWErsHaVEn)Tijdens een familieweekend op Landal Park Port Gre-ve in Brouwershaven kwam ik deze 2 nog tegen. Een Roling Stones "Black Edition" :) en een hele mooi Iron man.

Allebei de kasten stonden op 4 ballen voor 1 euro. Ook stond bij allebei de kasten het geluid volledig uit., wat zeker voor een Music-themed kast nogal jammer is.De rolling stones speelde zoals ik al verwachtte, niet lekker. Heel vuil. Enkele swithes deden het ook niet en de rechter flipper bleef hangen. De Iron Man daarente-gen, speelde waanzinnig. Ik haalde gelijk 3 replays met 1 eurootje.

De Iron Man was duidelijk net geplaatst en was nog brandschoon. Ik ben bang dat de IM hetzelfde lot te wachten staat als de Rolling Stones, namelijk: geen onderhoud. Dit gecombineerd met het geluid, dat hele-maal uit stond, wordt het toch niet echt aantrekkelijk voor de jkids om deze kasten te spelen.

Al met al was ik toch positief verrast dat ik de kasten nog aantrof hier.

Jules Reivers

29NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 30: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Bison BoWLing (HaarLEM)Er zijn in Haarlem weinig plaatsen waar je nog ‘in het wild’ kunt flipperen. Bison Bowling is er daar één van en wat mij betreft de leukste flipperlocatie in Haarlem. ison Bow-ling ligt aan de Orionweg even buiten het centrum en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Ideaal om dus even snel langs te gaan en wat potjes te spelen. Het is, zoals de naam al aangeeft, een bowlingcentrum waar ook grillar-rangementen aangeboden worden. Er hangt een gezel-lige sfeer en het is er ook altijd wel vrij druk. Tussen het flipperen door kan je aan de bar een hapje en drankje nuttigen. Het personeel is erg vriendelijk en geld wisselen voor de flipperkasten is nooit een probleem.

De arcade hoek zit direct naast de ingang en bevat naast twee flipperkasten een tweetal air-hockey tafels en een race simulator. De aanwezige kasten zijn een Pirates Of The Caribbean (POTC) en een Cactus Canyon (CC). Vooral de laatstgenoemde is een bezoekje waard, maar laten we beginnen met de POTC.

De POTC is in goede conditie en alle onderdelen op het speelveld werken prima. Het blijft leuk om telkens het schip te laten zinken, vervolgens de multiball modus te starten en de Kraken te verslaan. Er zijn echter twee min-puntjes bij deze kast. Het meest storend is dat het geluid zo zacht staat dat je bijna niets kunt horen. Het geluid van de air-hockey tafels staat wel weer erg hard waar-door het nóg lastiger is om iets horen. Het geluid is zeker bij de thematiek van deze kast erg belangrijk en dit zorgt er voor dat er wat van de sfeer verloren gaat. Het tweede

minpuntje is dat het lastig is om de hoger gelegen doe-len op het speelveld te raken. Met name de linker ramp welke naar de Tortuga / Port Royal spinning disk leidt. De kast staat wellicht iets te steil afgesteld of de flippers zijn niet krachtig genoeg. Het kost mij in elk geval veel moeite.

Van de Cactus Canyon zijn slechts 903 exemplaren gemaakt en de kans dat je deze nog ergens in de exploi-tatie tegenkomt is heel klein. De kast staat iets minder stijl afgesteld dan de POTC waardoor de schoten mak-kelijker te maken zijn. De kast speelt erg lekker en heeft een goede flow. Het Wild West thema is geweldig en sluit goed aan bij de thematisering van Bison Bowling zelf. De staat van de kast is over het algemeen prima maar de kast heeft af en toe te maken met wat kleine mankemen-ten. Het geluid staat gelukkig wel harder dan dat van de POTC. Deze zaken heb ik doorgegeven aan het personeel en men zou de exploitant er naar laten kijken. Tegen de tijd dat je dit leest zijn de kasten hopelijk weer prima in orde. De CC speelt verder uitstekend en ondanks de sim-pele rulesheet is het een ontzettend leuke kast met veel humor. Je haalt hier ook erg makkelijk een replay.

Al met al is het de moeite waard om eens langs te gaan om een potje te flipperen. Als je niet uit de randstad komt is het wellicht leuk om dit te combineren met een potje (disco)bowlen en/of grillen of een dagje Haarlem. Een spel kost € 0,50 cent voor drie ballen, zowel op de POTC als op de CC.

Jeroen Dekker

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 31: 2013 - 03 - Spinner Magazine

FLiPPErKasTEn aPP (Voor iPaD, iPoD En iPHonE)Voor alle flipper liefhebbers in Nederland is er nu de Flipperkasten app, de app die jou alle café’s en andere publieke plaatsen toont waar je op een flipperkast kan spelen. De app is ideaal voor een kroegentocht, maar ook voor de ware kenners met overzichten van alle soorten flipperkasten, gekoppeld aan The Internet Pinball Machine Database (http://www.ipdb.org).

Functionaliteiten:- Zoek locaties dichtbij, in de lijst of op de kaart (500+ locaties door heel Nederland) - Browse door alle verschillende modellen flipperkasten die in Nederland bespeelbaar zijn- Sla je favoriete locaties op- Werkt ook zonder actieve internetverbinding

Weet je nog meer locaties waar een flipperkast staat die door buitenstaanders bespeeld kan worden? Geef jouw suggestie in de app!

31NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 32: 2013 - 03 - Spinner Magazine

oVErZiCHT FLiPPErKasTEnIn de database van de NFV zijn meer dan 700 locaties opgenomen waar je nog in het wild kunt flipperen. Helaas is een groot deel van deze informatie flink verouderd. Onderstaand de locaties waarvan de informatie in 2012 of 2013 is geactualiseerd.

almelo Preston palace, Laan van Iserlohn 1almere buiten Grand Café Seventies Eighties, Baltimoreplein 106almkerk ‘t Wapen van Emmickhoven, Brugdam 5amersfoortCoffeeshop t Klavertje, AmersfoortsestraatGrand Café Vyssotski, Lieve Vrouwestraat 17amsterdam Boom Chicago, RozengrachtCafé Bascule, BuikslotermeerpleinCafé De Buurvrouw, Sint PieterpoortsteegCafé De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59Café De Oerknal, Sciencepark 306Café De Schutter, Voetboogstraat 13Café Onder de Ooievaar, Utrechtstraat 119Camping Zeeburg, SchellingwoudebrugClub 8, Admiraal de Ruyterweg 56BCoffeeshop 36, Warmoesstraat 36Coffeeshop Blue Sea, Van WoustraatCoffeeshop Bluebird, St. Antoniesbreestraat 71Coffeeshop Flower Power, Rozengracht 139Coffeeshop Happy People, DapperstraatCoffeeshop Mellow Yellow, Vijzelstraat 43Coffeeshop Pacific, Balthasar Floriszstraat 10Coffeeshop the Spirit, Westerstraat 121Crea Café, RoeterstraatEetcafé Finnegans Rainbow, De Wittenkade 120Rick’s Café, OudezijdsvoorburgwalRozentheater Boom Chicago, Rozengracht 117Snackbar Iris, Czaar PeterstraatSporthal de Pijp, Lizzy Ansighstraatantwerpen (B) Pool Planet, Franklin Rooseveltplaats 5arnemuiden De Witte Raaf, Muidenweg 3Baarland Camping Scheldeoord, Landingsweg 1Beekbergen DroomPark Beekbergen, Lage bergweg 31Beverwijk Cineworld bioscoop Beverwijk, Stationsplein 49BiggekerkeAvonturenpark Valkenisse, Valkenisseweg 64Boxtel Cafétaria Golden City, HornstraatBredaCafé de Beyerd, Boschstraat 26

Café De Bommel, Halstraat 1Cafétaria de Klimop, Klimopstraat 24The Cat, Marterring 1Breskens Restaurant Schoneveld, Schoneveld 1Sportpark Scheldevest, Nieuwesluisweg 1BrouwershavenLandal Greenparks, Heernisweg 1Brussel (B) Café Tel Quel, Marche au Charbon 81Café Zebra, St Goriksplein 31Grain d’Ogre, Chaussee Wavre 142Burgh Haamstede Camping de Duinhoeve, Maireweg 7Funtastic, Noordstraat 6DelftCafé 28, De Vlouw 50Coffeeshop Vlouw, De Vlouw 48Den HaagCoffeeshop Dizzy Duck, Trompstraat 210Sociëteit Down Under, Ruinerwoldstraat 79Domburg Brasserie het Speelkwartier, Wijngaardstraat 17Hof Domburg - Chillzone, Schelpweg 7Dordrecht Nedgame Dordrecht, Visstraat 9Eijsden Café Parasol, DorpstraatEindhoven Café The Jack, Stratumseind 55Hezemans Indoor Karting, Vijfkamplaan 18La Folie, Vrijstraat 40Luchthaven Eindhoven, Luchthavenweg 25Elsene (B) Pool Hall Lucky Club, Chaussee de Wavre 100Enschede Cinestar, Colosseum 60geleen Café de Kroon, Rijksweg noordgemert Tattoo Studio Dean, Virmundtstraat 74 Agoes RockCafé de Pompe, Grote MarktgroningenCafé De Bres, Grachtstraat 71Het Viaduct, H.L. Wichersstraat 2Haarlem Bison bowling, Orionweg 400Hank De Kurenpolder, Kurenpolderweg 31Heerlen Café Bluff “De Bluffhut”, Dautzenbergstraat 10Cafétaria Alfida, Corneliusplein 4Frietzaak Rennemig, Rennemigerstraat 25aHilversum InDubio, Langestraat 124Hoek van Holland Coffeeshop De Storm, Prins Hendrikstraat 217A

Hoofddorp Claus Company, Kruisweg 1405Hulst Pimm’s Pub, Steenstraat 1Kamperland Roompot Beach Resort, Mariapolderseweg 1Roompot de Banjaard, Banjaard Boulevard 1Koudekerke Camping Dishoek, Dishoek 2LandgraafCafé Berg en Dal, Heerlenseweg 8Snowworld Landgraaf, Witte wereld 1LeeuwardenCoffeeshop De Eenhoorn, Ype BrouwersteegLeiderdorp Bubbel Jungle, Vlasbaan 7Leuven (B) Café de Reynaert, Frederik Lintstraat 62MaastrichtCafé ut Vloot, Sint Josephstraat 52Mechelen (B)Café Boesjkammeree, LeopoldstraatCafé De Planeet, Zandpoortvest 20Middelburg Café Rock Desert, Damplein 20-24Moorsel Tervuren (B)Cafétaria Steenberg, Sporthal Moorsel TervurenMusselkanaal Café ‘T Plein, Marktstraat 88 Cnes ameland Kooistra Amusement Hal, Verdekspad 3nieuwvliet-Bad Camping De Panneschuur, Zeedijk 19nijmegen (Rock)Café Backstage, Bloemerstraat 131Café De Bijstand, Van Welderenstraat 104Café Pool, Van Welderenstraat 99Coffeeshop Lucky, Tweede WalstraatCoffeeshop ‘t Kunsje, Tweede WalstraatCoffeeshop ‘t Wonder, Smetiusstraat 13Headshop, Kelfkensbos 46numansdorp Winners Café, Schubertstraat 1oostende (B)Lunapark Reflex, Langestraat 46oostkapelle Strandpaviljoen De Piraat, Duinweg 2renesse Camping de Wijde Blick, Lagezoom 23Funhouse Renesse, Hoge Zoom 182Restaurant Schouwer Hoeck, Laone 32rotterdam Coffeeshop Amigo, ‘s-Gravendijkwal 138Bschalkwijk IJssalon Il Dolce Freddo, Provincialeweg 9scharendijke Camping duin en strand, Kuijerdamseweg 39scheveningen

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 33: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Hoofddorp Claus Company, Kruisweg 1405Hulst Pimm’s Pub, Steenstraat 1Kamperland Roompot Beach Resort, Mariapolderseweg 1Roompot de Banjaard, Banjaard Boulevard 1Koudekerke Camping Dishoek, Dishoek 2LandgraafCafé Berg en Dal, Heerlenseweg 8Snowworld Landgraaf, Witte wereld 1LeeuwardenCoffeeshop De Eenhoorn, Ype BrouwersteegLeiderdorp Bubbel Jungle, Vlasbaan 7Leuven (B) Café de Reynaert, Frederik Lintstraat 62MaastrichtCafé ut Vloot, Sint Josephstraat 52Mechelen (B)Café Boesjkammeree, LeopoldstraatCafé De Planeet, Zandpoortvest 20Middelburg Café Rock Desert, Damplein 20-24Moorsel Tervuren (B)Cafétaria Steenberg, Sporthal Moorsel TervurenMusselkanaal Café ‘T Plein, Marktstraat 88 Cnes ameland Kooistra Amusement Hal, Verdekspad 3nieuwvliet-Bad Camping De Panneschuur, Zeedijk 19nijmegen (Rock)Café Backstage, Bloemerstraat 131Café De Bijstand, Van Welderenstraat 104Café Pool, Van Welderenstraat 99Coffeeshop Lucky, Tweede WalstraatCoffeeshop ‘t Kunsje, Tweede WalstraatCoffeeshop ‘t Wonder, Smetiusstraat 13Headshop, Kelfkensbos 46numansdorp Winners Café, Schubertstraat 1oostende (B)Lunapark Reflex, Langestraat 46oostkapelle Strandpaviljoen De Piraat, Duinweg 2renesse Camping de Wijde Blick, Lagezoom 23Funhouse Renesse, Hoge Zoom 182Restaurant Schouwer Hoeck, Laone 32rotterdam Coffeeshop Amigo, ‘s-Gravendijkwal 138Bschalkwijk IJssalon Il Dolce Freddo, Provincialeweg 9scharendijke Camping duin en strand, Kuijerdamseweg 39scheveningen

Hommerson Funland, Palace Promenadeschijndel Holy Cow, Boschweg 105schoten Café Den Trol, Gelmelenstraat 15siegerswoudeManege de Waldrenne, Bremerwei 24simpelveld Bungalowpark Simpelveld, Kruinweg 1sittard Bowlingcentrum Stardust, Rijksweg Zuid 210Friture ‘t Nagelke, Hemelsleyslagharen Attractiepark Slagharen, Zwartedijk 37stadskanaal Jeugdsoos De Kwinne, Luxemburglaan 103Rook Salon Wiz-Art, Handelsstraat 59Tegelen Café de Witte Beer Terneuzen De kroeg, Nieuwstraat 30aKoffieshop Miami, Westkolkstraat 30-32Restaurant de Zeeuwse Alp, Zeelandlaan 3Tilburg Buitenbeentje, Korte Heuvel 15Café Extase, Heuvelring 112Café Tribunaal, Heuvel 14Cafétaria de Heikant, Leharstraat 42Cafétaria Prins, Nicolaas Knipstraat 1Coffeeshop Casa, Gasthuisring 73Coffeeshop Level, St Annaplein 13Coffeeshop Toermalijn, Besterdring 187Dolfijn Bowling, Ringbaan Oost 2aHall of Game, Professor Goossenslaan 20-AIrish Pub, Korte Heuvel 45Voltage, Groenstraat 139-391Turnhout (B)Utopolis Cinema, Graatakker 99Uden Café de Preek, Markt 24Uitgeest Monkeytown, Westerwerf

Utrecht Nedgame Utrecht, Amsterdamsestraatweg 315Smith en Jones, Mariaplaats 13Snackbar Polleke, Korte JanstraatValkenburgCopacabana, Grotestraat 43-45Funplanet, Muntstraat 8VeendamCoffeeshop TOV, Bocht Oosterdiep 29Lunchroom Sorghvliet, Kleine Vaartlaan 53Sportplein Indoorcentrum Veendam, Jan Sal-waplein 1VeldenAdventureworld Taurus, Rijksweg 181VenloCoffeeshop Nobody’s Place, Rodestraat 2VenrayCafé Halfweg, StationswegVielsalm (B) Sunparks Ardennen, Rue de la Grotte 11Vinkel Den Driehoek, Brugstraat 34Vlissingen Arsenaal/Carrousel/Cue Action, Arsenaalplein 3Café de Hoppit, Walstraat 35Cinecity bioscoop, Spikomweg 1Voorburg Snackbar Rembrandt, Rembrandtlaan 43Wageningen Café Loburg, MolenstraatWateringen Popcentrum Nederland 3, Lange spruit 84Westkapelle De Viking, Joossesweg 35Wolvega Coffeeshop Dikrayaat, HeerenveensewegZandvoort Sunparks Zandvoort aan Zee, Vondellaan 60Zuidbroek Café Kemper, Kerkstraat 3ZwanenburgSilverstone Pinball Magic, Weerenweg 21-23

oProEP

Als je een werkende flipperkast weet, laat dat even weten aan de NFV (welke flipperkast, de technische/optische staat ervan, naam locatie, adres , postcode , plaats). Woon je in de buurt van de huidig bekende flipperkasten van de website? Check dan even of de informatie nog klopt en laat dat de NFV weten. Zo hebben we binnen no-time weer een mooi actueel adressenbestand, en weet iedereen waar de flipperkasten nog staan.

Dat kan heel eenvoudig via: http://www.nfvpinball.nl/flipperen/wijziging/

33NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 34: 2013 - 03 - Spinner Magazine

De app was direct vanaf het begin een succes. De eerste ‘package’ met Black Hole, Ripley’s Believe It Or Not, The-atre of Magic en Tales of the Arabian Nights werd meer dan 1.000.000 keer gedownload in de eerste maand en al 7.000.000 keer in het eerste jaar. Sindsdien heeft FarSight Studios, het software bedrijf achter The Pinball Arcade, elke maand nieuwe flipperkasten gelanceerd. De teller staat nu op 26 en er zit nog meer in de pijplijn.

In deze Spinner een samenvatting van het interview dat Jonathan Joosten van Pinball Magazine had met Bobby King, lead designer en ontwerper bij The Pinball Arcade.

pm: Laten we beginnen met een stukje historie. Vertel eens Hoe de Farsight studios zijn ontstaan.Bobby: FarSight werd 25 jaar geleden door Jay Ober-nolte opgericht. Jay was in het begin succesvol met het ontwikkelen van bijvoorbeeld voetbalgames voor Sega. Dit succes stelde hem in staat om te investeren in tech-

nologie en financiële stabiliteit te creëren. Later ontwik-kelde FarSight een puzzle action game. Jay en ik slaag-den er uiteindelijk in om Crave Entertainment dit spel te laten distribueren.

Toen FarSight en Crave zochten naar andere spellen om de samenwerking voort te zetten, waren we het er over eens dat een flipperspel perfect zou zijn gezien de distri-butie mogelijkheden van Crave. Wij waren wat huiverig om zelf met flipperkast ontwerpen te komen. Ik herin-nerde me hoe diep en verbluffend de Bally en Williams flipperkasten uit de jaren 80 en 90 waren. Ik was een video game designer en geen pinball designer…

Op aanraden van Tim Arnold (The Pinball Hall of Fame) slaagde Jay er in om eerst de licentie te krijgen voor de Gottlieb Collection. We waren nog jaren verwijderd van ROM emulatie en dus moesten alle spelregels regel voor regel gecodeerd worden. Daarom was het gemakkelijker voor ons om meer klassieke kasten te doen.

Voor onze volgende collectie kocht FarSight de licenties van Williams. Dit was veel kostbaarder. De verkopen vie-len echter tegen. We lanceerden de titels op spelcompu-ters en daarvan maken vooral fanatieke gamers gebruik. Maar onze kasten vallen juist in de smaak bij gelegen-heidsspelers en flipperkast enthousiastelingen. En die hadden dan weer geen spelcomputer…

Een belangrijke verbetering van de Williams collectie ten opzichte van de Gottlieb collectie was de verbe-terde kwaliteit. Het spel en de bal circulatie was veel meer natuurgetrouw. Bij WMS moest Roger Sharpe het spel van elke kast die we nabouwden goedkeuren. Met Roger en Josh Sharpe’s aanwijzingen werd het spel een stuk verbeterd.

Pas een jaar of drie geleden spraken we opnieuw met WMS over het uitbreiden van de Williams collectie. Mobiele telefoons waren nu ook krachtig genoeg om het spel te laten draaien. We tekenden het contract en deden ook een deal met Stern alsmede een uitbreiding van onze overeenkomst met Gottlieb. Het begin van The Pinball Arcade was een feit…

Pinball Magazine interviewThe Pinball Arcade: Interview met Bobby KingThe Pinball Arcade is een flipper app die gespeeld kan worden op diverse digitale platforms: spelcomputers, tablets en smartphones. De flipperkasten in de app zijn gebaseerd op echte, bestaande flipperkasten en hebben op het platte scherm ook hetzelfde spel als de ‘echte’ kasten.

TEKsT: jonaTHan joosTEn, VErTaLing En BEWErKing: Bas Vis

34 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 35: 2013 - 03 - Spinner Magazine

pm: en de zaken gingen heel voorspoedig… Bobby: Inderdaad. The Pinball Arcade was de eerste game waarvan we zelf de publiciteit deden. Onze groot-ste angst was dat onze game niet zou opvallen omdat er zo’n groot aanbod van apps is en zoveel verschillende pinball games zijn.

Dankzij ROM emulatie (vrij vertaald: gebruik maken van de software in de originaele game roms, waardoor de spelregels en geluiden overeenkomen met de originele flipperkast) is het veel eenvoudiger geworden om het spel natuurgetrouw na te maken. De nieuwe Funhouse in The Pinball Arcade is daardoor veel beter dan die uit onze eerdere Williams collectie.

Vooral Jay vond de nieuwe stap om het helemaal op eigen kracht te doen heel spannend, maar echt een ver-rassing was het succes voor mij niet. Onze verkoop resul-taten vertonen maand na maand een opgaande lijn. Dat

is echt opwindend. We willen de komende twee tot drie jaar zeker doorgaan met het uitbrengen van nieuwe kasten. Of zoveel korter of langer als er kasten zijn die het verdienen om uitgebracht te worden.

aMBiTiEsOns doel is om zoveel mogelijk kasten uit de top 50 uit te brengen. Eén van onze grootste uitdagingen is het ver-krijgen van de licenties. Het gaat niet alleen om de licen-tie van Williams, Stern of Gottlieb. Als we een relatief bekend thema, zoals bijvoorbeeld Star Trek, willen uit-brengen dan moeten we met de licentie eigenaar om de tafel. Soms vindt men het de moeite niet waard om een contract op te stellen omdat ze dan meer kwijt zijn aan advocaatkosten dan het project oplevert. Tegelijkertijd moeten ze rekening houden met andere bedrijven die een licentie hebben gekocht om het thema te gebruiken, dus moet er wel een redelijke prijs gevraagd en betaald worden.

35NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 36: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Dit is bijvoorbeeld aan de orde voor alle Disney gerela-teerde thema’s die we zouden willen uitbrengen. Idem voor Warner Bros. Het lukte ons uiteindelijk om de Star Trek en Twilight Zone licenties te verwerven. We konden dat realiseren met behulp van onze fans door middel van een zogenaamd ‘Kickstarter project’. De fans brengen dan eerst samen het geld op dat nodig is voor de licentie en krijgen later het spel als vergoeding. Het geld hielp ons bij de financiering, terwijl de media exposure die hieruit voortvloeide goed was voor de naamsbekend-heid van The Pinball Arcade.

pm: Jullie zouden ook graag The Addams Family uitbrengen, maar dat blijkt niet eenvoudig.Bobby: Klopt. Het gaat hier om maar liefst negen ver-schillende licenties, inclusief gelijkenis op acteurs, nog afgezien van de filmrechten van Paramount. Dat is dus veel werk voor de juridische afdeling van Paramount. Ik denk dat hun advocaten zeggen: ‘Dit project is het niet waard. Wij zijn een grote film maatschappij. Ga weg!’. En dat is natuurlijk heel spijtig.

Natuurlijk zouden we wat zaken niet over kunnen nemen, maar we geven er de voorkeur aan zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. In het verleden hebben we wel eens wat kleine dingen gedaan die niet 100% trouw zijn aan het origineel. Voor The Creature from the Black Lagoon bijvoorbeeld. Daar moesten we naast de filmlicentie ook de rechten voor vijf classic 50’s rock songs verwerven. Het lukte me om er drie te krijgen. Dus hebben we de andere twee eruit gehaald en nu komen er slechts drie langs. Maar die drie wilden we dan ook echt hebben…

pm: omdat het jullie ‘slechts’ een paar maanden kost om een flipperkast na te bootsen, zou het dan niet logisch zijn als de huidige fabrikanten ook een pin-

ball Arcade versie van hun nieuwe kasten uitbren-gen? Dat lijkt een perfecte marketing tool om de verkoop van de echte kast te stimuleren. of waarom niet eerst een kast testen op de pinball Arcade en als-ie succesvol is er een echte van maken?Bobby: Dat zijn twee goede ideeën die mogelijkheden in zich hebben. We hebben al een samenwerking met Stern en we zouden eens moeten zien wat er mogelijk is. Waarom geen gebruik maken van onze miljoenen spe-lers en ze een gratis demo aanbieden van een nieuwe kast voordat die op de markt komt? Alweer: ook hier zou de belangrijkste horde de licentie zijn.

Ook het ontwikkelen van een video game versie van een oorspronkelijk ontwerp dat nog nooit in massa produc-tie is geweest biedt geweldige mogelijkheden. Wat zou het geweldig zijn om eerst de virtuele uitvoering te tes-ten en dan een echt exemplaar te maken van ontwerpen die populair blijken. We zijn al met het idee aan de gang gegaan en wie weet wordt het binnenkort een kraker…

pm: een heel andere onderwerp. Jullie organise-ren sinds kort ook toernooien bij The pinball Arca-de. Wat kun je daarover vertellen?Bobby: Inderdaad, dat is iets waar we heel enthousiast over zijn. Ons meest recente toernooi werd gewonnen door Roy Wils. Roy staat op dit moment 20e op de rang-lijst van de International Flipper Pinball Association (IFPA). Dat is bijzonder voor ons, want het zegt iets over de onze authenticiteit. Het toont aan dat onze kasten de realiteit benaderen als de echte topspelers het goed doen.

Roy doet trouwens nog meer. Op de ‘pro’-versie van onze kasten staan tips van topspelers. Naast Roy heb-ben we de broers Sharpe, Zack en Josh, Cayle George en Keith Elwin die bijdrages leveren.

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 37: 2013 - 03 - Spinner Magazine

pm: Klopt het dat bij Farsight de focus op dit moment bij The pinball Arcade ligt?Bobby: Op dit moment zeker. Het is behoorlijk succesvol, de rekeningen kunnen betaald worden en we hopen dat de groei ook de komende jaren voortzet. We mikken er op om in 2013 elke maand twee nieuwe kasten te bren-gen. Wij willen graag het plezier van flipperen bij zo veel mogelijk spelers brengen. We vinden het een voorrecht om mensen kennis te laten maken met al die geweldige kasten via The Pinball Arcade.

Het volledige interview met Bobby King kun je lezen in pinball magazine no. 2. met verder interviews / artikelen over Dennis nordman, stern investeerder Dave peterson, colorDmD, pinball news, pinball expo en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie op www.pinball-magazine.com

op de site van Farsightstudio lees je meer over dit bedrijf: www.Farsightstudios.com op de site van pin-ball Arcade vind je alle kasten: http://pinballarcade.com. Het bijgewerkte overzicht van flippertitels in The pinball Arade ziet er (vanaf season 2) als volgt uit:

• cactus canyon• centaur• central park• Dr. Dude• Firepower• Flight 2000• goin’ nuts• pin-Bot• space shuttle• Terminator 2• The champion pub• Whirlwind• Verwacht:• Tee’d off• Victory

en de titels die onlangs door gebruikers van het pin-ballarcadefans.com forum zijn verkozen als de popu-lairste titels per merk.

37NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 38: 2013 - 03 - Spinner Magazine

aD jonKEr

In dit zevende deel van de serie wederom twee kasten die in het clubhuis staan. Het be-treft een kast van Stern uit 1980 genaamd Quicksilver voor old. De andere is er een van Bally uit 1976 genaamd captain Fantastic and the Brown dirt cowboy.

qUiCKsiLVErEerst de old. In feite is 1980 nog een toptijd voor de flip-perkast. Leden die in die periode speelden kunnen dat wel beamen. Er kwamen in 1980 maar liefst 42 flipperkasten op de markt. De geproduceerde aantallen waren wel heel verschillend. Quicksilver was met 1.201 stuks geen hoog-vlieger. Een leuke anekdote van de artiest voor het schilder-werk, Doug Watson, tijdens een seminar in Chicago was dat hij door zijn chef op het hart gedrukt werd geen groen als hoofdkleur te gebruiken. Nu, van buiten is het kabinet vooral zilverkleurig, doch het speelveld bevat wel enig groen. Bijna alleen maar is beter. Alhoewel deze kast nog uit de eerste jaren van de elektronische flippers kwam wist men bij Stern al wel de mogelijkheden van die elektronica goed te gebrui-ken en niet zelden was het spel wat lastiger dan men zou denken. Quicksilver betekent overigens kwik(zilver).

Ik zal wederom ieder schot direct met waarvoor het is ver-melden.a) Linker onder flipper. Voedt beide drop target banken, de rechter spinner met de korte baan erachter en de letter K in Q-U-I-C-K-S-I-L-V-E-R.b) Linker flipper return lane. 5.000 en verlicht de rechter spin-ner.c) Linker outlane. 25.000 of een special wanneer verlicht.d) Eject. 5.000 en verhoogt de eerste vier keer in een spel (per speler) de extra waarde van de drop targets in de mid-delste bank. Daarna alleen goed voor 5.000.e) Linker spinner met direct daarachter een baan naar de top roll-oversf) Vier top roll-overs met de letters Q, U, I en K.

g) In de top rechts een star roll-over die slechts tien punten scoort.h) Onder de top roll-overs drie bumpers. Telkens 1.000.i) Links van de bumpers drie targets voor de letter S, I en L.

going old and going gold (7)quicksilver en Captain Fantastic

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 39: 2013 - 03 - Spinner Magazine

De I is hier in het gedeelte silver.j) Rechts van de bumpers drie targets voor de letters V, E en R.k) Direct achter de V-E-R targets een korte baan met bovenin een star roll-over en onderin een spinner. De ster scoort een special indien verlicht.l) Drop target bank met drie targets. Iedere target neer scoort 500. De hele bank neer scoort 25.000 plus de ver-lichte waarde die ernaast staat (2x bonus, 3x, 4x, 5x, special).m) Iets daaronder het contact voor de letter K.n) Centrale drop target bank met vier targets, wijzend naar links onder.o) Rechter outlane. 25.000 en een special wanneer verlicht.p) Rechter flipper return lane. 5.000 en verlicht de linker spinner.q) Rechter flipper. Voedt de middelste droptargets (scham-pen), de linker spinner en de eject.

HET sPEL1) Q-U-I-C-K-S-I-L-V-E-R. Of per bal of per spel te verlichten. Iedere roll-over of target heeft zijn eigen letter. Onverlicht scoort dat 500 punten, het verlicht de letter en ongeacht in welke volgorde zal de lens met de laagste bonus die nog niet brandt oplichten. Als een letter verlicht is zal de roll-over of target goed zijn voor 5.000.2) Opbouw van de bonus. De bonuscirkel bevat lenzen met de waardes 1.000, 2.000, 3.000 …. 10.000 en 20.000. In het midden nog een lens met 75.000. Te verlichten door de onverlichte letters in quicksilver te scoren. Er zijn elf let-ters en als je 10.000 verlicht hebt en de laatste letter verlicht dan komt er direct de 20.000 bij. Aan het einde van de bal is de bonus de optelsom van alle waardes. Heb je de hele ring verlicht dan is dat 75.000 enkele bonus. De extra score van 75.000 in het midden krijg je door in een bal de volledige ring te verlichten. Bij alle volgende ballen is die dan verlicht. Alhoewel de bal start met nul bonus zal de bal altijd over een van de top roll-overs rollen en heb je vanzelf de 1.000 in de bonus verlicht.3) De multiplier krijg je door het neerhalen van de drie target bank. Maximaal 5x bonus. De behaalde multiplier blijft het gehele spel geldig. De multiplier telt echter niet voor de extra score indien verlicht.4) Spinners. Onverlicht 100, verlicht 2.000 per draai. De flip-per inlane aan de andere zijde dan de spinner verlicht deze. Indien verlicht zal deze doven na iedere reeks. 5) Extra bal. De kast kan worden ingesteld voor één extra bal of onbeperkt extra ballen per spel en tevens voor het ont-houden van 1, 3 of 5 extra ballen tegelijkertijd. Daarbuiten kan men nog instellen dat indien niet gehaald deze in de volgende bal actief blijft. Als een special of bepaalde score niet ook een extra bal geeft zal je er altijd maar één per bal kunnen scoren. Dat doe je door de letters Q-U-I-C-K te ver-lichten. Wat extra geluid, helemaal bovenin zal de lamp voor een mogelijke extra bal gaan branden en doorgaans zal de K gaan knipperen. Met diverse contacten circuleert de knip-perende lamp tussen de vijf letters. Bovenin zullen tevens de lampjes links en rechts van de actieve baan knipperen. Raak je de K of gaat de bal over een roll-over als de letter knippert

dan heb je de extra bal.6) Special. Vier mogelijkheden. Één special per bal of zelfs per spel instelbaar.- Bij de drie target bank rechts. Altijd maar één maal per spel.- Bij het compleet verlichten van quicksilver. Nu heb je een mogelijke special bovenin de top van de korte rechter baan en/of de outlanes. Men kan instellen dat er slechts één tege-lijk verlicht is, of de bovenste continue en de outlanes wis-selend of alle drie altijd aan. Ook hier kan men instellen dat, indien niet gehaald, deze de volgende bal weer oplicht.7) Eject en centrale drop targets. De drop targets scoren 1.000 ieder plus de hoogste waarde van de oranje lenzen. De hele bank neer geeft tevens de meest linker onverlich-te letter in quicksilver. Per spel verhoogt de eject de oranje waarde met 5.000 tot maximaal 20.000. In het laatste geval is iedere drop target steeds 21.000 waard.

HET DoEL Van HET sPELHet draait vooral om het compleet maken van het woord quicksilver. Daarbuiten is de rechter drop target bank com-pleet goed voor de multiplier en zijn de verlichte spinners bij een goed schot ook heel veel waard.De standaard enkele bonus is bij het completeren van het woord 75.000 en die kan 5x gescoord worden. Daarna heb je iedere bal in ieder geval de extra score van 75.000 en kan je met 5x bonus en weer de ring vol een totale bonus van 450.000 halen. Dat is een groot aandeel in de eindscore.Instellingen in mijn Quicksilver in het clubhuis:- vijf ballen per spel- letters voor quicksilver opnieuw in iedere bal- geen extra ballen bij scores of een special- special scoort 100.000

stern Quicksilver. Juni 1980. speelveldontwerp door Joe Joos Jr. Beschildering door Doug Watson. soft-ware door Bill pfutzenreuter. Aantal geproduceerd: 1.201.

39NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 40: 2013 - 03 - Spinner Magazine

CaPTain FanTasTiCEn dan door naar gold. Sinds er flippers in de kasten zitten is Capt. Fantastic in 1976 de meest geproduceer-de flipperkast ooit. Niet lang daarna zijn er negen elek-tronische kasten waarvan er meer zijn gemaakt, soms maar enkele tientallen. Ook in de zeventiger jaren ging het wat minder doch door het thema van de rockopera Tommy te gebruiken, die nu ook als een speelfilm uitge-bracht was, ging het eerst met de Wizard en daarna met de Captain Fantastic weer zeer goed. Met op de kopruit prominent Sir Elton John en de vele suggesties als stond Adolf Hitler zelf er tussen het publiek.

Het speelveldontwerp was anders maar niet bepaald nieuw. Norm Clark ontwierp in 1974 Dealer’s Choice bij Williams. Die stond ook in het clubhuis en als je die kent zal de Captain er voor wat betreft de onderste helft behoorlijk vertrouwd uitzien. Boven is het echter wel gewijzigd.

HET sPEELVELDOnder is de rechter helft vrij vertrouwd met één flipper, een inlane en een outlane. Tussen de in- en outlane zit een poortje, als dat geopend is zal de bal van de out-lane door het poortje weer in de inlane komen en naar de rechter flipper. Links zitten er hier twee flippers naast elkaar en is er enkele outlane. Als de flippers omhoog staan kan de bal ertussen verloren gaan.

Boven de linker outlane een bank met vijf drop targets en daarboven een baan naar boven met drie star roll-overs. Bovenin drie roll-overs en direct rechts daarvan een baan met ook weer drie star roll-overs. De bal kan hier van boven ook in rollen. Onder de bovenste roll-overs drie bumpers. Halverwege de rechterzijde zit de vierde flipper die de bal in de richting van de drop tar-gets kan sturen.

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 41: 2013 - 03 - Spinner Magazine

HET sPELOpbouw van de bonus naar de maximale 15.000 en het verlichten van dubbele bonus zijn hier een grote hap naar de eindscore. Daarna is het halen van een extra bal belangrijk om meer kansen op die bonus te halen.

situatiesEr zijn in dit spel twee situaties die bepalend zijn voor de opbouw van de bonus en telkens als men tien punten (is het minimum) scoort wisselt dat.Tien punten haalt men bij de twee ster roll-overs boven-in, de onverlichte bumpers, de rebounds links bovenin, links van de bumpers, achter de drop targets en de sling shots.- Situatie 1. Weinig verlicht. De middelste top roll-over scoort 100, opent de poort in de rechter outlane, de bui-tenste top roll-overs ieder 100, de buitenste bumpers ieder 100 en de middelste 10. De sterren links en rechts zijn onverlicht en scoren 100 punten.- Situatie 2. Veel verlicht. De buitenste top roll-overs sco-re nu 300 plus drie bonus advances, de middelste top roll-over 100, de binnenste bumper 100 en de buitenste 10. De sterren links en rechts zijn verlicht en scoren ieder 100 plus een bonus advance.

Vast, niet afhankelijk van de situaties. De buitenste roll-overs boven zijn verlicht voor A (links) en B (rechts). Maak je ze beide, dan is de bonus dubbel. In situatie 1 is de enige vaste plek om bonus op te bouwen de inlane, die altijd 300 en drie advances waard is. De rechter outlane gesloten 100 en geopend 300 plus drie advances. De linker outlane 100 en indien verlicht een special. Iedere drop target 500 en de hele bank neer 3.000. De rode targets links en rechts boven de targets kunnen inge-steld worden voor of altijd 100 of altijd 1.000. In het laatste geval zullen deze zeker invloed hebben op de totaalscore.

Extra balSchiet je alle vijf de drop targets neer dan is de rechter inlane verlicht voor een extra bal.

specialAfhankelijk van de instelling krijg je vanaf de tweede of derde keer per bal bij alle drop targets neer een special. Na de eerste of tweede keer zal tevens de linker outlane een special opleveren, indien verlicht.De contacten voor tien punten zijn niet zomaar geko-zen. Situatie 1 zal het meest voor komen. Zaak is om tien punten te scoren en dan vooral over de sterren de bonus naar 15.000 te schieten. En zeker ook de A en B halen voor dubbel bonus. Deze kast heeft per speler een lampje voor 100.000 punten. Die zitten hier naast elkaar bovenin de kopruit. Hier heeft men een soort zoemer ingebouwd die bij het halen van 100.000 een tijdje dui-delijk hoorbaar zal zijn.

Bally capt. Fantastic (and the Brown Dirt cowboy) . Juni 1976. speelveldontwerp door greg Kmiec. Beschildering door Dave christensen. Aantal geproduceerd: 16.155.

41NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 42: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Afgelopen mei ben ik op vakantie geweest in de VS. Daar ben ik o.a. op bezoek geweest bij het Pacific Pinball Museum in Alameda, een voorstad van San Fran-cisco. Hieronder een kort verslag van de ontmoeting die ik daar had met Mi-chael Schiess, de oprichter van het museum.

Alameda, 25 mei 2013

Ik ontmoet Michael terwijl hij bezig is met het nalopen van wat flipperkasten. Terwijl hij met me praat steekt hij zijn hoofd door een coindoor om snel nog iets af te maken. Hij begon te praten over de hobby en vroeg me hoe het flipperen in Nederland er voor staat.

Volgens Michael gaat onze Westerse cultuur steeds meer op de Japanse cultuur lijken als het gaat om enter-tainment. “Japanners communiceren liever via een box, een apparaat, dan dat ze echt mensen in levenden lijve ontmoeten. Voorheen aten de mensen ‘s avonds thuis en gingen ze voor hun entertainment de deur uit. Tegen-woordig gaan mensen de deur uit voor hun eten en heb-ben ze thuis hun entertainment via een xbox en dergelij-ke apparaten. Tel daarbij op dat operators de kasten over het algemeen erg slecht onderhouden en dat mensen al gauw negatieve ervaringen opdoen met het flipperen en je ziet waardoor de afgelopen jaren het flipperen steeds minder populair is geworden.”

“Deze negatieve spiraal hebben we in de regio weten te doorbreken. Niet alleen kun je tegenwoordig lekker flipperen in het museum, maar verschillende kroegen en eetgelegenheden hebben nu ook een goed onder-houden flipperkast staan. 10 jaar geleden was dat nog

niet. Toen was het slecht gesteld met het flipperen in de regio. Als je al een flipperkast tegenkwam, was de kans groot dat hij half kapot stond weg te kwijnen.

De herleving komt doordat het museum laat zien dat flip-peren leuk is. Mensen staan in groepjes om een kast heen en houden onderling wedstrijdjes. Deze ervaring delen ze

Pacific Pinball Museum

MErLijn VinK

Ontmoeting met Michael Schiess

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 43: 2013 - 03 - Spinner Magazine

weer met anderen die op hun beurt ook weer enthousi-ast raken, en zo gaat het balletje rollen. De lokale hore-ca heeft dit opgepakt en inmiddels kom je zo her en der weer goed spelende kasten tegen. Het flippervirus begint zich in de regio als een olievlek te verspreiden.”

Ik vroeg Michael hoe hij de kasten hier allemaal bij-hield. Het is toch onmogelijk dat hij in zijn eentje hier alles draaiende houdt? Michael: “Elke maandag komt een groep van ongeveer acht ervaren techneuten, waar-onder ikzelf, van zes uur ‘s avonds tot middernacht alle kapotte kasten repareren. Op dinsdagavonden komen van zes tot negen wat minder ervaren vrijwilligers helpen om de kasten schoon te maken, makkelijke reparaties en klein onderhoud uit te voeren.”

Op dit moment heeft Michael zelfs een aantal flipperkas-ten in het gemeentehuis geplaatst. Dit vertelt hij vol trots terwijl hij de poster laat zien.

“Nog niet eens zo heel lang geleden was flipperen nog verboden. Dat ze nu in het gemeentehuis staan is toch wel een prestatie en een statement. De burgemeester is helemaal weg van het museum en ze neemt zelfs haar kinderen hier mee naartoe.” Dit verklaart waarschijnlijk mede waarom op de officiële website van de gemeente Alameda het museum apart wordt vermeld bij de toeris-tische attracties.

“Dat er flipperkasten in het gemeentehuis te vinden zijn is natuurlijk een geweldige manier om meer mensen in aanraking te laten komen met het flipperen. Niet alleen jonge mensen die nog nooit hebben geflipperd, maar ook ouderen die wellicht om nostalgische redenen gaan spelen. Veel ouderen weten niet eens dat er nog flipper-kasten worden gemaakt of dat de oude kasten uit hun jeugd door instanties zoals het Pacific Pinball Museum worden onderhouden om publiekelijk speelbaar te zijn.”

De oprichting van het museum is een verhaal apart en ging niet zonder slag of stoot. Jaren geleden raak-te Michael wederom in de ban van flipperkasten en hij wilde het zijn vrouw niet aandoen dat het huis vol met flipperkasten zou komen te staan. Hij besloot een kleine ruimte, echt een hokje, te huren waar hij enkele kasten in kon zetten. Om de kosten te dekken was de ruimte publiekelijk toegankelijk op zaterdagavond. Hij noem-de zijn hok ‘Lucky Ju Ju Pinball Arcade’. Er stond een pot waar mensen vrijwillig geld in konden stoppen om Michael uit de kosten te helpen.

Er kwamen steeds meer mensen op af en de Arcade ging op meer avonden in de week open. Op een gegeven moment kreeg de gemeente er lucht van, toen de brand-weer een controle had uitgevoerd om te kijken of alles volgens de veiligheidsregels was ingericht. Er kwam een brandveiligheidsrapport op tafel in het gemeentehuis. Ze moeten daar gedacht hebben: “Een pinball arcade? Hier in Alameda? Hebben we die dan? Dat is verboden!” Zo goed verstopt zat Michael met Lucky Ju Ju ergens in zijn hokje in de stad. Momenteel is Lucky Ju Ju een van de verschillende ruimtes in het museum. De toenmalige burgemeester was absoluut geen fan van flipperen en probeerde de arcade te verbieden en te sluiten. Flipperen was immers gokken, zo werd gere-deneerd. Michael kon aantonen dat dit niet het geval was, omdat de kasten gratis te bespelen waren en hij slechts een vrijwillige donatie vroeg voor het runnen van zijn kleine hokje. Hier had hij een punt en daar kon de

43NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 44: 2013 - 03 - Spinner Magazine

gemeente niets tegen inbrengen. Michael moest een hoop vergunningen aanvragen en extra belasting beta-len. Hij deed dit allemaal en kwam erachter dat hij hele-maal geen geld verschuldigd was aan de gemeente, als hij kon aantonen dat hij een non-profit organisatie had. Hij kaartte dit aan en wilde zijn geld terug. Het bleef toen heel lang stil bij de gemeente.

Nadat hij een aantal keren aandrong, ontving hij een che-que zonder specificaties met een bedrag dat iets lager was dan wat hij in eerste instantie had afgestaan. Hier was de kous mee af. Vanaf dat moment hoeft Michael alleen maar elk jaar opnieuw aan te tonen dat hij een non-profit organisatie heeft.

Verder heb ik nog een primeur te melden: het Pacific Pin-ball Museum breidt uit! Er komt vlak naast het museum een extra ruimte beschikbaar. Michael vertelde het vol trots aan me. Het nieuws was zo vers dat een medewer-ker die ernaast stond, hem verbaasd aankeek toen hij het mij vertelde.

Ten tijde van het verschijnen van deze Spinner zal het nieuws waarschijnlijk al op internet te vinden zijn. Het ligt in de planning om de extra ruimte ergens in juli open te stellen voor het publiek. De ruimte zal twaalf kas-ten gaan huisvesten, waaronder een Hercules. Ook is de ruimte te reserveren voor feesten en worden er voor schoolkinderen natuurkunde-, wiskunde-, techniek- en kunstlessen gegeven aan de hand van het flipperen. De hoop is dat er een kleine keuken bij komt waar tosti’s, bier en pizza’s kunnen worden verkocht.

Mocht je ooit op vakantie gaan in Amerika en je bent in de buurt, dan kan ik je aanraden eens langs te gaan bij het Pacific Pinball Museum. Niet alleen de collectie is leuk om eens te zien, maar vooral de sfeer, de positieve vibe die er hangt, is gewoon tof!

Voor meer informatie, kijk op www.pacificpinball.org

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 45: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Wij hebben regelmatig tweedehands / nieuw

gebruikte flipperkasten in de

verkoop.

Bel ons voor de meest recente voorraad.

GAME-XL

Game-XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 46: 2013 - 03 - Spinner Magazine

In dit artikel gaan we het hebben over een zelfbouw oplossing om een zgn. shaker te bouwen en wat ach-tergrondinfo van een shaker. Je hoeft geen elektronica expert te zijn om het uit te voeren maar een gezond ver-stand, twee enigszins rechterhanden, wat flipperkast/electronica sleutel- en soldeerervaring helpt wel.

nog wel even de gebruikelijke disclaimer : uitvoeren van mods is geheel op eigen risiko !! Verder span-ning van de flipperkast af tijdens het knutselen en pas weer aan zetten als je zeker weet dat alles goed zit !

aCHTErgronDErgens vorige eeuw vond men al dat de gebruikelijke feedback naar de speler (licht en geluid) wellicht wel eens iets extra’s kon gebruiken. Te weten een kast die gaat ‘schudden’ als er iets geraakt wordt. De oudste kast, naar mijn weten, die dit heeft is de Earth Shaker (bj 1989 en onderdeel van de NFV collectie) en zeg het zelf, wat zou een kast die over aardbevingen gaat zijn zonder de trilling die bij een aardbeving gebruikelijk is?

Er zijn echter meer kasten die al af fabriek zijn voorzien van een shaker, zoals :

1989 earthshaker Williams1991 checkpoint Data east1993 Last Action Hero Data east1993 Tales from the crypt Data east1993 gladiators premier1994 corvette midway1994 red & Ted’s road show Williams1995 Apollo 13 sega1994 WWF royal rumble Data east1996 mini-Viper sega1998 godzilla sega2002 Harley-Davidson® stern2008 csi stern2010 Avatar Le stern2011 Tron: Legacy Le stern2012 Ac/Dc Le stern2012 The Avengers Le stern

Zoals je ziet rust Stern hun zogenaamde Limited Edition’s (LE) standaard uit met een shaker voor een nog leukere flipperervaring (al is de allerlaatste LE, MoP van Metal-lica, hier weer een uitzondering op). Wat wellicht niet

‘Modden’ van flipperkastenDeel 4: Shaker Mod

Standaard geven flipperkasten terugkoppeling naar de speler dmv licht en geluid. In de jaren negentig werd er echter bij een aantal flipperkasten al een zgn. shaker toegepast en ook Stern maakt er tegenwoordig flink gebruik van. Maar wat is nu een shaker en hoe werkt het?

rEns HooijMaijErs

Wervende tekst uit de flyer van de Earthshaker.

De shaker-motor zoals die gebruikt werd in de Earthsha-ker.

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 47: 2013 - 03 - Spinner Magazine

iedereen weet is dat Stern al een aantal jaren hun flipper-kasten standaard heeft voorbereid voor het gebruik van een shaker, dit zowel in de software voor aansturing als qua bedrading. Hierdoor wordt het aansluiten van een shaker zeer eenvoudig gemaakt.

Natuurlijk is het mogelijk om kant-en-klare shakers te kopen bij bijvoorbeeld onze NFV-sponsors Ministry of Pinball en Game-XL maar voor de knutselaars die plezier hebben in zelfbouw is het ook mogelijk om relatief een-voudig zelf een shaker te bouwen.

ZELFBoUWOm hem zelf te kunnen bouwen dienen we eerst wat meer van de werking van een shaker te weten. Dus, wat is een shaker? In de basis is een shaker niets anders dan een 12 VDC motor waarbij op de as twee gewichten in onba-lans zijn aangebracht. Komt er spanning op de motor te staan dan gaat de as draaien en dankzij de onbalans in de as gaat de motor ‘schudden’. Denk maar aan het trillen in je autostuur als de wielen niet goed gebalanceerd zijn.

Als eerste dienen we dus een goede 12 VDC motor uit te zoeken met voldoende vermogen met een as die aan beide zijden de motor uit komt met bij voorkeur ook nog eens een motorsteun.

We komen dan uit bij de Torpedo 800 te koop bij Con-rad. Deze vertoont een sterke gelijkenis met de motor van de originele Stern shaker

Dan komt het elektronisch deel aan bod. Hiervoor heeft Stern al bij de meeste kasten een aansluiting voorbereid die je links naast de kabinet deur onder de linker flipperknop vindt. Laten we eerst eens kijken hoe Stern dit bouwt.

OK, wat zien we hier? Op de RED-WHT (rood/witte) draad staat de plus van 12 VDC, deze gaat via een zekering door een diode en een weerstand naar de motor toe (de +) waarna de min (-) van de motor teruggeleid wordt naar de BRN-GRY (bruin/grijze) draad. Verder staat er ook nog een extra diode en zekering getekend vanaf pin 4, blijk-baar zijn er ook Sterns die hun aansturing hebben op pin 4 ipv 2. Ik heb hem niet gezien maar controleer anders jouw connector en sluit de diode en zekeringhouder aan op de pin naar keuze, 2 of 4 dus. Beide hoeft dus niet!

BEnoDigDHEDEnConnectoren te koop bij bv flipperwinkel.nl :• 7-polige female Molex connector pitch 3.96 mm• 4-polige female Molex connector pitch 3.96 mm• 4-polige male Molex connector pitch 3.96 mm• Als je niet perse een ‘flipperkast’ konnektor op het

bord richting de motor wilt kun je hier volstaan met printplaat kroonsteentjes ipv de 4polige konnekto-ren. Maakt je leven weer wat makkelijke

Electronica te koop bij Conrad :• Diode 1N5404. Artikelno. 162400• Weerstand 1 Ohm geschikt voor minstens 10 Watt

vermogen. In het Stern diagram staat 10 Ohm maar

Kant en klare

shaker kit.

47NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 48: 2013 - 03 - Spinner Magazine

dat is een fout. Op het bordje zit in werkelijkheid 1 Ohm. Artikelno 411799

• Zekeringhouder. Artikelno 530127• Zekering 2.5 A Traag. Artikelno. 533530• Bordje om electronica op te monteren, een zgn

Euro printplaat. Bv. Artikelno 530126• Tweepolige printplaatkroonsteen ipv 4polige kon-

nektor, artikelno 731986

Totale kosten van elektronica plus motor is ca. € 50,-

Nu is het een zaak van de twee female connectoren op het printplaatje te krijgen (wat ietwat lastig is daar de steek van de Euro printplaat niet overeenkomt met de Amerikaanse maat vd connectoren). Vervolgens pin 2 van de zevenpolige connector verbinden met de zekerings-houder, die weer met de plus van de diode (de kant ZON-DER de grijze band), die vervolgens met de weerstand en uiteinde van de weerstand met pin 3 van de vierpolige female konnektor. Als laatste verbind je pin 2 van de vier-polige female connector met pin 6 van de zevenpolige female connector.

Installatietip : de weerstand kan warm worden, monteer deze daarom vrij/’zwevend’ boven de printplaat zodat hij zijn warmte goed kwijt kan

Vervolgens maak je aan de motor een draad van toerei-kende lengte die je aan één zijde aan de motor soldeert en aan de andere zijde van de 4polige male connector (de plus op pin 3 en min op pin 2).

Nu hebben we het electronicadeel afgerond en is het tijd voor het afmaken van de motor. De motor komt al met een steun die je dus eigenlijk simpel op de bodem van de flipperkast kan monteren, bv direct via een houten ‘verloopplaatje’,

Als je echter zelf, of een vriend, mogelijkheden tot metaal-bewerking hebt kun je ook een mooiere steun maken die het Stern origineel meer imiteert. Uit de getoonde meta-len plaat is de onderstaande steun gevouwen:

Oplossing met konnektoren

Oplossing met ‘kroonsteentjes’, rechts origineel

bord

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 49: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Alles gemonteerd? Dan is het nu tijd om de instelling te veranderen in het menu, zie onderstaand voorbeeld

Je kunt verschillende gradaties van shaken hier instellen. Dit gaat niet om de kracht zelf van de shaker maar de momenten waarop hij actief moet zijn. MAXIMAL USE betekent dus simpelweg vaker shaken als bij normal, niet harder dus.

Let op: de originele Sternshaker komt met een plastic beschermkap om je vingers te beschermen tegen de draaiende gewichten. Nu zul je niet vlug tijdens het flip-peren met je vingers bij de shaker komen ;-) maar zorg er voor dat er geen losse draden hangen bij de shaker die verwikkeld kunnen raken in de shaker.

ik hoop jullie met dit artikel enthousiast te maken voor het nog leuker maken van je flipperkast.Heb je een leuke mod welk je wilt delen met ons of heb je vragen? stuur dan een email naar [email protected]

Op de twee uiteinden van de as monteer je een gewicht van ca. 150 gram, 50x20x20 mm. Ook hier helpt het als er metaalbewerkers in je vriendenkring zitten. De gewichten zijn met puntschroefjes op de as vast geklemd. Andere mogelijkheid is bv het deel van de flip-pers te gebruiken die je om de flipperas heen klemt en er een bout met moeren voor het gewicht omheen te maken. Minder fraai maar wel effectief.

Vind je hem teveel of juist te weinig shaken? Door de weerstand van 1 Ohm te verlagen gaat hij harder draaien (lees shaken), door hem te verhogen juist minder shaken. Als je de weerstand te klein maakt kan het zijn dat de stroom te groot wordt waardoor de zekering eruit gaat.. Ook is het mogelijk met het gewicht en de lengte van de gewichten te spelen tot je de verhouding vindt die jij prettig vindt.

Montage van een shaker bij Stern kasten vindt af fabriek plaats in de ruimte onder de linker flipperknop. Montage vindt plaats door 4 schroeven door de beugel door de bodem van het kabinet heen te maken met een moer (of T-nut) aan de onderzijde.

Kijk anders ook op http://www.sternpinball.com/down-loads/756-5027-00-01_Shaker_Motor_Instruction_Sheet_Kit_502-5027-00RevB.pdf hoe de installatie van de originele Stern shaker wordt uitgelegd. Dan heb je tevens een mal voor de gaten als je dezelfde footprint wilt gebruiken.

49NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 50: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Heighway Pinball komt op snelheid

TEKsT & FoTo’s: MarTin aYUB (WWW.PinBaLLnEWs.CoM)VErTaLing En BEWErKing: Bas Vis

Andrew Heighway introduceerde twee nieuwe teamle-den, liet het nieuwe artwork zien en legde uit hoe ze de rulesheet hadden ontwikkeld: vanuit een ‘virtual pinball’ system.

De nieuwe teamleden zijn Doug Watson (pinball artist) en Dennis Nordman (pinball designer). Doug had al de hand in de nieuwe translite and cabinet tekening, maar in beide gevallen gaat het nog om ‘work-in-progress’.

Doug’s cabinet side art

TIjdens de UK Pinball Party report verzorgde het Heighway Pinball team een presentatie over de voortgang van de ontwikkeling van hun eerste kast: Full Throttle. Ook toonden ze een heus prototype.

Doug’s prototype translite artwork

Dennis Nordman gaat aan het werk om de derde titel van Heighway Pinball te ontwerpen. Naar verwachting zal die in zomer van 2014 in productie gaan. Deze der-de game zal, net als de tweede game, een zogenaamd ‘licensed theme’ hebben.

Het definitieve ontwerp van de kast is er nog niet, maar wel waren er een aantal digitale ontwerpen die een idee geven van hoe de kasten eruit komen te zien.

Het reguliere model kent een zwarte basis met chromen accenten.Daarnaast zijn er twee varianten voor de geli-miteerde oplage (LE models – 250 stuks): een zwarte met rode accenten of een rode met zwarte accenten. De kopers mogen zelf bepalen welke combinatie zij voor hun uitvoering willen. In de komende weken worden de laatste details bekend gemaakt, inclusief een opgave van de prijzen van de kasten. Daarna volgen er drukke tijden voor het Heig-hway Pinball team. Eerst is er in oktober een launch par-ty in London en een presentatie in Manchester. Daarna maken ze de grote oversteek naar de VS voor de Pinball Expo in Chicago.

Er worden vier exemplaren van de kast gebouwd voor deze evenementen. De kabinetten worden deels in de VS gemaakt, zodat alleen de speelvelden de reis hoeven te maken…

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 51: 2013 - 03 - Spinner Magazine

51NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 52: 2013 - 03 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

NIEUW!- ophaalservice binnen Duitsland

- verzenden van uw pakjes (tot 31 kg) binnen Duitsland- PayPal betalingen worldwide

- EBAY problem-solving Duitsland - vertaalservice naar/van Duits

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en Nederland

Page 53: 2013 - 03 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

Mortagne-sur-Gironde is zaterdag even het middelpunt van de wereld. De wereld van de flipperkast, om precies te zijn: die van de electro-mechanische flipperkast. De klas-siekers met afbeeldingen van luchtig geklede pin-ups en puntentellers met cijferwielen die met “kling-kling” en “dong-dong” geluiden verspringen als een punt wordt gescoord. Die op “Tilt” springen als er te ruw aan wordt geduwd. In niets lijken ze op de generatie flipperkasten uit de jaren ’80 en later met hun digitale displays, hun kille uiterlijk en hun onsympathieke kunstmatige geluiden.

Coenraad ter Kuile en zijn blauw-ogige vrouw Ariane zijn wel Nederlanders van geboorte maar hebben zich een tiental jaren geleden gevestigd in de gemeenschap van Mortagne, in de oude meelfabriek van Parias aan de kade bij de haven om precies te zijn. Zij verzamelen alles om zich heen wat “karakter” heeft: auto’s, motorfiet-sen, olielampen, flipperkasten en nog veel meer voor-werpen die een beetje vreemd of oud zijn.

aL Lang VoLgEBoEKTOm eerlijk te zijn: Coenraad en Ariane zijn al lang geleden gefascineerd geraakt van deze amusementskasten die zo tal-rijk aanwezig waren in de rokerige kroegjes van de 60-er en 70-er jaren. In de enorme zaal waar de vroegere fabrikant zijn meel had opgeslagen staan nu ruim dertig van die wondertjes langs de muren opgesteld om de pols- en wijsvinger virtuo-zen te plezieren. “Alles werkt” benadrukt Coenraad trots. “De oudste kast dateert uit 1961, de jongste uit 1978”. Dat alle machines pingelen en knipperen komt door de uitgebreide revisie door een echte specialist: Henk de Jager. Ook Nederlan-der en auteur van vele publikaties over flippers en een echte beroemdheid in dat kleine wereldje, met name in de Verenig-

de Staten. Al enkele dagen neemt Henk de schroevendraaier ter hand. Hij vertroetelt alle apparaten zodat ze zaterdag alle-maal op oorlogssterkte zijn. “Wij verwelkomen 144 deelne-mers, het maximum dat wij kunnen hebben. De inschrijving is al een tijd geleden gesloten” verzekert Ariane ons. Het con-cours beleeft zijn zesde editie en trekt vele liefhebbers van het spel met het stalen kogeltje. Van begin af aan deden dorps-bewoners mee, en Parijzenaars die daarvoor speciaal hier naar toe reisden, maar ook nederlanders, inwoners van Bordeaux en mensen uit onze provincie Charente-Maritimes”.

inTErnaTionaaL WEDsTrijDrEgLEMEnTDe competitie wordt afgewerkt volgens een door de Ter Kuiles strikt uitgewerkt wedstrijdschema dat anders is dan bij alle andere flipper treffens in de wereld. Er is er om het zo uit te drukken maar één: dat van Mortagne. De spelers (flipperaars, flippereurs, flipperanten?) zijn onderverdeeld in drie poules. Iedere poule bestaat uit negen flipperkasten. De scores worden gecontroleerd en opgeschreven door jongedames in zestiger jaren kledij. De vier beste flipperaars (flippereurs, flipperanten) spe-len vervolgens de finale. De winnaar van de finale wordt benoemd tot wereldkampioen! Vorig jaar was dat een inwoner van Mortagne. Hij zal zaterdag zijn titel komen verdedigen, vertelt Coenraad.

Het evenement is gratis toegankelijk voor toeschou-wers, maar houd er rekening mee: het aantal plaatsen is beperkt. En met welk ereteken vertrekt de kampioen uit Mortagne? Een flipperkast, geheel nagezien!

Wereldkampioenschap EM-flipperen“Mortagne flip(per)t “

Op zaterdag 4 mei jongstleden vond in Mortagne-sur-Gironde het ‘wereldkampioenschap EM-flipperen’ plaats. Onze Henk de Jager was betrokken bij de organisatie en vertaalde het onderstaande artikel uit de Sud-Ouest.

DiDiEr PiganEaU (VErTaLing: HEnK DE jagEr)

53NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 54: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Flipperen in de Media

In deze rubriek staat iedere keer iemand

‘in de spotlight’ met iets waar hij of zij trots op is.

Een vervoermiddel, een (vakantie)huis of hobby

bijvoorbeeld. Heeft u een bijzonder verhaal

en wilt u dat aan ons vertellen? Mail dan naar

[email protected]

Rens Hooijmaijers

Zijn trots: zijn 3 flipperkastenType: AC DC-kast

in de

SPOTLiGHT

131312

Al dit geweld wordt geproduceerd door een flipperkast en achter die flipperkast staat Rens Hooijmaijers. De 48-jarige Brabander is verslingerd aan flipperen en de AC/DC-kast is voor hem de nummer één. In de hobbykamer staan drie flipperkasten. Die van AC/DC heeft Rens nog niet zo lang geleden gekocht. Een behoorlijke investering. Maar dan heb je ook wat: een jukebox, een lichtshow en een enorm verslavend spelletje. Een pretpark in het klein, gelukkig goed verzekerd door ZLM.

Spelers en sleutelaars‘Je hebt twee soorten flipperaars’, legt Rens uit. ‘Je hebt de flipperaar die niets liever wil dan spelen. En je hebt de sleutelaar. Die geeft weinig om het spelletje. Hij wil weten hoe de kast is opgebouwd en houdt van ‘modden’. Ik zit daar een beetje tussenin. Ik hou van flipperen, maar ben geen echte wedstrijdflipperaar. En ik hou ervan om de kast te verbeteren, te modden dus. Ik

verander dingen aan het licht, plaats er figuurtjes bij, zet spiegels in de wanden, dat soort dingen.’

‘ Flipperen is wat mij betreft een gezelschapsspel’

Gevaarlijke hobbyRens is ook secretaris van de NFV, de Nederlandse Flipper Vereniging. De NFV heeft zo’n 1.100 leden en organiseert competities zoals de clubkampioenschappen en de Open NK. Ook geeft de vereniging een blad uit, de Spinner, waarin Rens niet onverdienstelijk schrijft. ‘Flipperen is een gevaarlijke hobby’, vertelt de Brabander met een knipoog. ‘Het wordt veroorzaakt door een virus dat zeer besmettelijk is. ‘Ik ben ooit begonnen met één kast, gewoon in de huiskamer. Dan komen er flipperaars kijken, jij gaat bij flipperaars kijken en voor je het weet heb je een tweede kast. Nu heb ik er drie. In Drunen ken ik een

man met negen kasten thuis en er zijn er met tientallen.’ Het bekendste lid van de NFV kent iedereen. Het is Gerrit Zalm, onze voormalige minister van Financiën. Hij behoort tot de uitbundiger soort der flipperaars. Alles beweegt als Zalm de bal in het spel probeert te houden. Rens doet het rustiger aan. Maar hij gooit er wel eens een verwensing uit als de bal uit het spel verdwijnt.

UitlaatklepAls Rens zijn vijf ballen van de AC/DC-kast heeft opgesoupeerd, staan er liefst 72 miljoen punten op de achterwand. ‘Ach, da’s helemaal niks’, zegt hij bescheiden. ‘Als je echt goed bent, haal je meer dan een miljard. Maar ja, dan ben je een half uur met één bal bezig. En da’s ook weer niet de bedoeling. Flipperen is wat mij betreft een gezelschapsspel. En een uitlaatklep na een dag vol drukke werkzaamheden.’

Voor meer info zie www.nfvpinball.nl

‘I was caught in the middle of a railroad track. Thunder! Thunder!’ In de hobbykamer van een huis in Drunen gilt een

hardrocknummer uit de boxen. De vloer trilt, een man met een onheilspellende stem schreeuwt, er klinkt een bel, er

zijn lichtflitsen en af en toe gaat er een enorm gejuich op.

Rens Hooijmaijers maakt hoofd leeg achter de flipperkast

Het flippervirus is zeer besmettelijk

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 55: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Flipperen in de Media

In deze rubriek staat iedere keer iemand

‘in de spotlight’ met iets waar hij of zij trots op is.

Een vervoermiddel, een (vakantie)huis of hobby

bijvoorbeeld. Heeft u een bijzonder verhaal

en wilt u dat aan ons vertellen? Mail dan naar

[email protected]

Rens Hooijmaijers

Zijn trots: zijn 3 flipperkastenType: AC DC-kast

in de

SPOTLiGHT

131312

Al dit geweld wordt geproduceerd door een flipperkast en achter die flipperkast staat Rens Hooijmaijers. De 48-jarige Brabander is verslingerd aan flipperen en de AC/DC-kast is voor hem de nummer één. In de hobbykamer staan drie flipperkasten. Die van AC/DC heeft Rens nog niet zo lang geleden gekocht. Een behoorlijke investering. Maar dan heb je ook wat: een jukebox, een lichtshow en een enorm verslavend spelletje. Een pretpark in het klein, gelukkig goed verzekerd door ZLM.

Spelers en sleutelaars‘Je hebt twee soorten flipperaars’, legt Rens uit. ‘Je hebt de flipperaar die niets liever wil dan spelen. En je hebt de sleutelaar. Die geeft weinig om het spelletje. Hij wil weten hoe de kast is opgebouwd en houdt van ‘modden’. Ik zit daar een beetje tussenin. Ik hou van flipperen, maar ben geen echte wedstrijdflipperaar. En ik hou ervan om de kast te verbeteren, te modden dus. Ik

verander dingen aan het licht, plaats er figuurtjes bij, zet spiegels in de wanden, dat soort dingen.’

‘ Flipperen is wat mij betreft een gezelschapsspel’

Gevaarlijke hobbyRens is ook secretaris van de NFV, de Nederlandse Flipper Vereniging. De NFV heeft zo’n 1.100 leden en organiseert competities zoals de clubkampioenschappen en de Open NK. Ook geeft de vereniging een blad uit, de Spinner, waarin Rens niet onverdienstelijk schrijft. ‘Flipperen is een gevaarlijke hobby’, vertelt de Brabander met een knipoog. ‘Het wordt veroorzaakt door een virus dat zeer besmettelijk is. ‘Ik ben ooit begonnen met één kast, gewoon in de huiskamer. Dan komen er flipperaars kijken, jij gaat bij flipperaars kijken en voor je het weet heb je een tweede kast. Nu heb ik er drie. In Drunen ken ik een

man met negen kasten thuis en er zijn er met tientallen.’ Het bekendste lid van de NFV kent iedereen. Het is Gerrit Zalm, onze voormalige minister van Financiën. Hij behoort tot de uitbundiger soort der flipperaars. Alles beweegt als Zalm de bal in het spel probeert te houden. Rens doet het rustiger aan. Maar hij gooit er wel eens een verwensing uit als de bal uit het spel verdwijnt.

UitlaatklepAls Rens zijn vijf ballen van de AC/DC-kast heeft opgesoupeerd, staan er liefst 72 miljoen punten op de achterwand. ‘Ach, da’s helemaal niks’, zegt hij bescheiden. ‘Als je echt goed bent, haal je meer dan een miljard. Maar ja, dan ben je een half uur met één bal bezig. En da’s ook weer niet de bedoeling. Flipperen is wat mij betreft een gezelschapsspel. En een uitlaatklep na een dag vol drukke werkzaamheden.’

Voor meer info zie www.nfvpinball.nl

‘I was caught in the middle of a railroad track. Thunder! Thunder!’ In de hobbykamer van een huis in Drunen gilt een

hardrocknummer uit de boxen. De vloer trilt, een man met een onheilspellende stem schreeuwt, er klinkt een bel, er

zijn lichtflitsen en af en toe gaat er een enorm gejuich op.

Rens Hooijmaijers maakt hoofd leeg achter de flipperkast

Het flippervirus is zeer besmettelijk

Page 56: 2013 - 03 - Spinner Magazine

ProjECT sTaTUsVanwege een verhuizing en een nieuwe baan heeft mijn flipperkast project wat vertraging opgelopen. De sta-tus per augustus 2013 is dat ik negen mini flipperkasten (halve grootte van een Williams flipperkast) uit MDF heb gezaagd. Deze kasten heb ik met houtlijm gelijmd en toen gaten voorgeboord en verzonken geschroefd. Daarna zijn alle kasten eerst geplamuurd en geschuurd en daarna in de MDF grond verf gezet.

In de vakantie heb ik de flipperkasten in negen verschillen-de kleuren geverfd, met een roller en kwast. De bedoeling hiervan is dat ik parallel aan negen kasten tegelijk wil wer-ken, omdat ik graag verschillende thema’s wil ontwerpen. Elke kast word dus uniek (er is er maar eentje van!) en elke kast krijgt zijn eigen unieke graphics en playfield lay-out.

Het parallel naast elkaar bouwen vind ik gemakkelijker dan ze achter elkaar te bouwen omdat de opstart tijd (bou-wen, verven, van een kast) best veel moeite kost.

self Made Machines (deel 2)In Spinner 1 van deze jaargang deed ik verslag van mijn eerste stappen bij het ontwerpen van mijn eigen flipperkast. Of beter: flipperkasten, want ik had toen al vier kabinetten op klein formaat gemaakt. Daar bleef het niet bij: intussen heb ik er liefst negen! Bij de volgende stap in het project wil ik graag ondersteuning van creatieve NFV-ers. Altijd al eens een speelveld of translite willen maken? Dit is je kans.

MaarTEn Van DrUTEn

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 57: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Nu is het bouwen van negen kasten natuurlijk al een mon-ster klus op zich, dus ik heb de laatste tijd na zitten denken of ik nu wel alles zelf moet doen, of dat het niet beter is om sommige taken uit te besteden? Als je een flipperkast zelf ontwerpt moet je dan ook de graphics zelf maken? Of mag je deze overlaten aan getalenteerde graphic desig-ners/strip tekenaars?

Zelf vind ik dat je dit laatste best mag doen, zolang je maar als flipperkast ontwerper de leiding houdt over het totaal project en de ontwerper achter jouw visie staat en hier aan mee wil werken. Zelf kan ik aardig tekenen, maar ik zie om mij heen toch echt mensen die dit nog veel beter kunnen dan ik. Na overleg met de redactie mag ik bij deze een oproep plaatsen in deze Spinner:

geZocHT TeKenTALenT!Voor het maken van negen verschillende flipperkasten zoek ik negen grafische ontwerpers/ striptekenaars die het leuk vinden om het design van een flipperkast te tekenen. Het gaat dan zowel om de graphics van het kabinet (zijkanten, voorkant), de translite als het ontwerp van het speelveld. Ik ben niet opzoek naar een bepaalde stijl: ik vind het juist leuk dat elke kast een eigen stijl krijgt!

Dus ben je striptekenaar of grafisch ontwerper en vind je het leuk om je stempel te drukken op een flipperkast neem dan contact met mij op. De tekeningen ontvang ik liefst in digitaal formaat maar kunnen eventueel ook worden gescand. Vervolgens zal de tekening op folie worden geprint, waarna ze op de flipperkast aangebracht worden.

Meer informatie? Mail Maarten van Druten [email protected]

57NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 58: 2013 - 03 - Spinner Magazine

rFT Update – zomer 2013Ook in de zomer gaat het rondtrekkend circus verder. Met vindingrijkheid worden al te hoge temperaturen bij de toernooien voorkomen: een avondwedstrijd en extra airco’s in Ommen en een toernooi in een goed geïsoleerde kelder in Eke. Zo’n 80 liefhebbers pro-beren met enige regelmaat een startplek te veroveren bij de toernooien. Best lastig als er maar 24 plaatsen beschikbaar zijn.

gens een zeer geslaagde workshop want de meesten ble-ven tot het einde.

Met 28 liefhebbers (vier extra spelers) was er veel te genie-ten in de Hyperballs gameroom. Bas van Doorn was zeer verguld met zijn beker (3e plaats). Helen de Haan had een pracht kans op de glazen trofee, maar Albert Nomden was te goed in de finale op de TAF.

rFT EKE (B) – ZonDag 1 sEPTEMBEr 2013Voor een goede wedstrijd moet je soms een paar kilo-meters maken. De gameroom van gastheer Glenn Ver-hoosele was de lange reis meer dan waard: meer dan 20 flippers stonden er in zijn kelder. Toen Glenn zijn huis liet tekenen was er een duidelijke afspraak: hij mocht het ont-werp doen van hetgeen zich onder het aardoppervlak zou bevinden, zijn vrouw richtte zich op de rest.

Bas Vis

rFT oMMEn – ZaTErDag 6 jULi 2013Het hele jaar was de temperatuur nog niet boven de 25 graden gekomen, maar dat veranderde begin juli dras-tisch. Gastheer René Timmer had een vooruitziende blik en bedongen dat we een avondwedstrijd zouden spelen. Hij had zijn twee airco eenheden reeds om 13 uur aange-zet en die zorgden voor een aangename verkoeling. De airco’s hebben de hele dag staan blazen en stroom ver-bruiken. Toen René ze rond half elf uit zette meende hij dat de wedstrijd bijna voorbij was....

Dat bleek een vergissing. Juist in de finalewedstrijden kwam het beste in de spelers naar boven. Ongelooflijk hoge scores waren opeens de regel in plaats van uitzon-dering. Toen uiteindelijk om 01:08 uur de deur op slot ging was het beton van de wanden boven alweer licht vloeibaar. Zou die term: “In het heetst van de strijd” dan toch zijn oorsprong in Ommen hebben? Het was overi-

Het podium van Eke:

Wilbert der Kinderen

(derde), Michel van den Elzen

(eerste) en gastheer Glenn

Verhoosele (tweede).

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 59: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Deze ‘Pinbasement’ herbergt een prachtige variëteit aan flippers. Een klassieker als Silverball Mania, een all time favorite als Centaur, de meest populaire WMS kasten maar ook een enkele hagelnieuwe Stern: AC/DC. Prach-tige omgeving voor flipperliefhebbers.

Wedstrijdleider Ad Jonker had deze RFT editie de ‘vader-zoon’-sessie gedoopt. Liefst vijf jeugdige spelers maakten deel uit van het deelnemersveld. Hoewel ze goed partij boden, gingen de prijzen uiteindelijk naar twee ‘Ollanders met een schat aan flipperervaring. Op de 3e plek eindigde Wilbert der Kinderen en de overwinning ging naar Michel ‘The Danger’ van den Elzen. Gastheer Glenn Verhoosele wist zich voor de finale te kwalificeren maar zag in de beslissende partij geen kans om de achterstand op Michel goed te maken. De multiballen stond klaar, maar dan kan een schot wat je anders met je ogen dicht maakt opeens heel lastig zijn.

rFT 2014 – LoCaTiEs gEZoCHT!Dankzij een (groeiend) aantal prachtige gamerooms en de gastvrijheid van de eigenaren van deze collecties lukt het om elke maand minimaal één toernooi te houden. Maar de belangstelling voor de toernooien groeit nog steeds en dus willen we bekijken of we nog wat extra (kleinere) toernooien kunnen houden. Heb je een eigen gameroom en lijkt het je leuk om een groep NFV-ers te ontvangen? Neem dan contact op met de RFT coördinator Bas Vis ([email protected]).

Wat zoeken we: locaties met minimaal 6 flipperkasten waar 12 flipperliefhebbers een toernooi kunnen spelen. Toernooien zijn bij voorkeur op zondagmiddag (12 tot 18 uur), maar in overleg is ook vrijdag/zaterdagavond moge-lijk. De NFV zorgt voor de wedstrijdschema’s en prijzen. Wat krijg je er, naast de waardering van de spelers, voor terug: een vergoeding van 15 Euro per speler.

TUssEnsTanD na 8 ToErnooiEnVan iedere speler tellen de beste 3 resultaten mee.

Punten Beste 31. Glenn Pellis 98 40,34,242. Roy Wils 96 40,40,163. René van Gool 92 40,30,224. Taco Wouters 80 34,24,225. Brenn Oosterbaan 77 34,27,166. Norman Heikamp 71 30,27,147. Bas Vis 70 30,27,138. Ivan Geentjens 68 40,15,139. Bas van Doorn 66 30,22,1410. Gerard Poelwijk 62 24,20,1811. Arjan Neet 61 30,18,1312. John van der Wulp 60 24,20,1613. Michel van den Elzen 60 40, 2014. Koen Heltzel 58 22,20,1615. Erik de Jong 57 34,13,1016. Albert Nomden 55 40,1517. Martijn van Amsterdam 55 40,1518. Jules Reivers 54 34,14,619. Helen de Haan-Verbeek 52 34,12,620. Barry Driessen 48 22,15, 1121. Victor Stulemeijer 46 18,16,1222. Lieven Engelbeen 43 27,1623. Tom Vis 41 18,12,1124. Norbert Broman 41 20,13,8

25. Kevin Roelants 40 22, 11,726. Steven van der Staaij 39 24,1527. Justin van Schooneveld 39 14,13,1228. Ronald Oenema 35 27,829. Ergun Erdemir 34 3430. Roger Wijnands 34 24, 1031. Didier Daniël Dujardin 34 18,9, 732. Glenn Verhoosele 34 3433. Erwin Bouma 30 3034. David Deturck 30 3035. Mart Oenema 30 20, 1036. Wilbert der Kinderen 30 3037. Bas van Embden 29 18,6,538. Michel Lanters 28 24,439. Jaap Valent 27 2740. Tom Loomans 27 16, 11

De beste 24 spelers kwalificeren zich aan het eind van het seizoen voor het NFV Kampioenschap 2013.

59NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 60: 2013 - 03 - Spinner Magazine

60 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

start a new game – nieuwe leden stellen zich voor

Bas Vis

naam: Bart van Waardegeboorteplaats: MiddelburgWoonplaats: VlissingenBouwjaar: 1982Lid sinds: juli 2013

je bent nieuw bij de nFV. Hoe heb je vereniging leren kennen?Bij puur toeval ben ik helemaal “hooked” geraakt aan Pinball Arcade op de console. Het flipperkast ontwerp is zo geniaal dat de dorst naar echte kasten is gaan leven. Dus, na wat research kwam ik al gauw op de Facebook page van de NFV. Kort de website door gespit over lid-maatschap. En de keuze was snel gemaakt. Het is leuk deel uit te kunnen maken van groep gelijkgestemden onder dezelfde vlag. Los daarvan ben ik een ontzettend tegendraadse “Geek”

Elk kwartaal verwelkomt de NFV zo’n 20-25 nieuwe leden. Mensen die om uiteenlopende redenen zodanig enthousiast zijn over flipperen dat ze zich aansluiten bij onze vereniging. In de Spinner laten we enkelen van hen iets meer over zichzelf vertellen. Want het zijn de leden die de vereniging maken tot wat ie is…

Flipperen is voor alle leeftijden. Wanneer speelde jij je eerste spelletje?1993, Fish Tales. Op een zomerse dag in de schoolva-kantie, in de kantine van het lokale zwembad van Mid-delburg. Flipperkasten waren niet uit het uitgangsleven weg te denken en in elke club, bar of kantine stond er wel een. Helaas zijn er in Zeeland verdraaid weinig plek-ken meer te vinden. En als je een plek vindt met meer dan één kast, is het vaak in een gokhal.

Welke generatie flipperkasten speel je het liefst? 1995+ William/Stern. Het verlichte dot matrix scherm met verschillende animaties was tot de verbeelding spre-kend voor die tijd. Als fanatiek gamer had je destijds niet veel meer dan 8/16 bit games. De kasten uit die tijd fasci-neerden mij enorm. de complexiteit van de bochten, alle knipperende lampen en switches. Sentiment is toch een liefde die niet weg gaat.

60 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 61: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Al zijn de wat oudere kasten een lust voor het oog als wel een totaal andere ervaring van spelen die zeker niet mag ontbreken.

Moet je voor flipperen de deur uit of kun je ook thuis spelen?Om echt te kunnen flipperen moet ik de deur uit. Geluk-kig is er in Vlissingen een verbasterde gokhal waar je tus-sen de schreeuwende, ballen-gooiende, mol-meppende kinderen en aan lagerwal geraakte gokkast verslaafden nog een handje vol kasten kan spelen waaronder Ava-tar en Spider-Man. Het zijn misschien niet mijn favoriete kasten, maar ze spelen best lekker. En om mijn flipper-kick toch betaalbaar te kunnen hou-den, heb ik de Pinball Arcade Collectie op mijn trouwe console.

Heb je een favoriete kast? Waarom is die speciaal?Favoriet: Nee, elke kast heeft zijn eigen ervaring en zijn eigen verhaal. Speciale: Zeker Wel. Dat is toch Indiana Jones, ik denk dat mijn liefde voor de films en de kennis dat de kast bestaat toch een beetje “The-Woman-I-Never-Slept-With” syndroom bij me heeft los gemaakt.

Mijn motto: (favoriete quote, lijfspreuk, spreek-woord etc.)We leven in de gouden eeuw van de communicatie. We praten allemaal door elkaar heen.

oplossing “Zoek de 15 verschillen”

61NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 62: 2013 - 03 - Spinner Magazine

Popmuziek en flipperen zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Qua leeftijd is de flipperkast een paar decennia ouder, maar dat doet niets af aan de hechte relatie tussen deze twee bijzondere fenomenen. Aan de ene kant zijn er de artiesten die in nummers hun liefde voor de flipperkast bezingen. Bruce Springsteen deed dat al in 1973 in het prachtige Asbury Park, waarin jongens op de Onafhanke-lijkheidsdag het park ver-lieten om in een arcade te gaan flipperen. Van Pin-ball Wizard van The Who –‘Ever since I was a young boy, I played the silver ball- is zelfs een kast gemaakt en bijna twee decennia later is deze machine nog steeds geliefd bij velen. Gitarist Slash van Guns and Roses zong niet zo zeer over flipperkasten, maar was betrokken bij het ontwerp van Viper Nightdriving en de naar zijn band vernoemde kast.

Als je kijkt naar de kasten die de laatste tien jaar op de markt zijn verschenen, zijn er twee tendensen te ontdekken. Ten eerste waagt Stern Pinball, tot voor kort de enige fabri-kant in de wereld, zich nooit aan niet-gelicenseer-de kasten. Ten tweede zijn oude Amerikaanse rock-bands significant popu-lair bij Gary Stern en zijn ontwerpers. Over beide trends heb ik trouwens een mening. Dat Stern de afgelopen tien jaar nooit eens buiten de gebaande paden van films, comics en andere Amerikaanse onder-werpen een kast heeft ontwikkeld, is even jammer als dom. Kijk naar machines als Medieval Madness, Road-show en Junk Yard en zie welke kansen op commercieel succes ze hebben laten liggen.

Dan de popmuziekgerelateerde kast. Toen het nieuws bekend werd dat Stern met een Rolling Stones kast op de markt kwam, was ik eerst aangenaam verbaasd. The Stones zijn al ontelbaar veel jaar de meest populaire band ter wereld, maar alleen een goed thema is geen garantie voor een succesvolle flipperkast. Ik vind de kast, onlangs neergezet in een van mijn favoriete cafés, een plastic stui-

terbak, met matig artwork, dito geluid en een teleur-stellende game-play. Dat zelfde geldt eigenlijk voor de AC/DC machine waar-van ik de Limited edition heb gespeeld. Er zat heel veel plastic in en nog meer verlichting, maar bij een flipperkast van circa 6000,- euro verwacht je dom-weg meer. Over Metalli-ca, de onlangs verschenen nieuwste kast, kan ik las-tig oordelen na een enkel potje. Het enorme enthou-siasme op de Amerikaanse fora maakt me echter wel nieuwsgierig.

Toch moet het moge-lijk zijn om een rockgere-lateerde kast te maken, waarvan de leden de pen-sioengerechtigde leeftijd nog niet zijn gepasseerd. Tik op Google ‘populaire band’ in en de eerste hit die je krijgt zijn de Red Hot Chili Peppers. Inder-daad, ook een band die al wat langer meegaat, maar net iets urgenter, funkier en beter dan Metallica. Een ander alternatief is Muse. Deze zomer trokken ze zonder moeite de Are-

nA vol en in tegenstelling tot AC/DC bereik je met een Muse kast ook een nieuw en jonger publiek. En willen we iedereen tevreden stellen? Maak een flipperkast over U2. Populair bij de oude rockers die ook naar de Stones luisteren, maar ook zeker een groep die bij twintigers populair is. En Of Dennis Nordman, Jon Borg of Steve Rit-chie hem maakt, is me om het even, als hij er maar komt.

DE VIJFDE SPELER

Popmuziek

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 63: 2013 - 03 - Spinner Magazine

63 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

NIEUWE LEDENJack Arts, Oeffelt

Karl-Heinz van Hardeveld, SpijkenisseA van den Hondel, Rotterdam

Joram Grevenbroek, RotterdamMichael Vis, WateringenDiederich Kroeske, Breda

Dennis Slagboom, PoeldijkStefan Gee, Duisburg (D)

Artur Manuel Resende Goncalves, Den HaagMark Quint, Amsterdam

Erwin Matthijsen, Haarlem

Sten van Dijk, RotterdamKees van Nieuwkerk, Amsterdam

Daniel Korrel, DiemenStephan Knuppel, Den HaagToine Schoonis, Oisterwijk

Teunis van Rosmalen, AlmereB van Waarde, VlissingenStefan van Duyn, Lelystad

Frank Vulker, LeidenLoes Willems, Nuenen

De nFV heet alle nieuwe leden van harte welkom!

NFV EVENEMENTENAGENDA

NFV - ACTIVITEITEN AGENDA 2013Maand Dag Datum Locatie Tijden Thema

Januari zaterdag 12 NFV Funhouse 10.00 - 18.00 Nieuwjaarsbijeenkomst + LFC finalevrijdag 25 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

zaterdag 26 NFV Funhouse 09.00 - 17.00 Klusdag / Magische Machines zondag 27 Venray 11.00 - 18.00 Regionaal Flipper Toernooi (Limburg)

Februari zaterdag 9 NFV Funhouse 10.00 - 22.00 Dutch Pinball Masterszondag 10 NFV Funhouse 09.00 - 19.00 Dutch Pinball Mastersvrijdag 22 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Fridayzondag 24 nnb 11.00 - 18.00 Regionaal Flipper Toernooi (nnb)

Maart zaterdag 9 NFV Funhouse 10.00 - 18.00 Clubhuisdag / Classics Toernooivrijdag 29 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Fridayzondag 31 nnb 11.00 - 18.00 Regionaal Flipper Toernooi (nnb)

April zaterdag 13 NFV Funhouse 10.00 - 18.00 Clubhuisdag vrijdag 26 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

zaterdag 27 NFV Funhouse 09.00 - 17.00 Klusdag/Magische Machineszondag 28 nnb 11.00 - 18.00 Regionaal Flipper Toernooi (nnb)

Mei zaterdag 11 NFV Funhouse 10.00 - 18.00 Clubhuisdagzondag 26 nnb 11.00 - 18.00 Regionaal Flipper Toernooi (nnb)vrijdag 31 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

Juni zaterdag 1 NFV Funhouse 09.00 - 17.00 Klusdag/Magische Machineszaterdag 15 NFV Funhouse 10.00 - 21.00 NFV BBQ & ALVvrijdag 28 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Fridayzondag 30 nnb 11.00 - 18.00 RFT 5e ronde (NW Nederland)

Juli zaterdag 6 Ommen RFT - 6e ronde

Augustus vrijdag 30 NFV Funhouse Funhouse Fridayzaterdag 31 NFV Funhouse klusdag

September zondag 1 Eke (B) 10.00 - 21.00 RFT - 7e rondezaterdag 14 NFV Funhouse 10.00 - 18.00 Clubhuisdagvrijdag 27 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Fridayzondag 29 Almere 10.00 - 18.00 RFT - 8e ronde

Oktober za/zo 5/6 St. Niklaas 10.00 - 18.00 Belgian Open Pinballzaterdag 12 NFV Funhouse 13.00 - 20.00 Clubhuisdagvrijdag 25 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

zaterdag 26 NFV Funhouse 10.00 - 17.00 klusdag (voorbereiding DPO)zondag 27 nog niet bekend 11.00 - 18.00 RFT - 9e ronde

November za/zo 2/3 Drunen 10.00 - 22.00 DPO 2013za 16 NFV Funhouse 09.00 - 17.00 klusdag (na DPO)

vrijdag 29 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

December zaterdag 14 NFV Funhouse 10.00 - 18.00 Clubhuisdag + Finale RFT (wedstrijd) vrijdag 20 NFV Funhouse 15.00 - 23.00 Funhouse Friday

63NFV Spinner Magazine, jaargang 22, nummer 3

Page 64: 2013 - 03 - Spinner Magazine