2011 - 01 - Spinner Magazine

64
NFV Jaargang 20 - Nummer 1

description

Magazine van de NFV

Transcript of 2011 - 01 - Spinner Magazine

Page 1: 2011 - 01 - Spinner Magazine

NFV

Jaargang 20 - Nummer 1

Page 2: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen € 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speciale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100. Iedereen

die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden clubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2010 worden de inkomsten van de Club van 100 vooral gebruikt om de kosten van het onderhoud en het verbeteren van de flipper-kasten in het NFV Funhouse in Ederveen te dekken.

Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Gerard van de Sanden ([email protected]) of Bas Vis ([email protected]) en zij helpen u verder.

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

Page 3: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Top sTories6 Stern’s: TheRollingStones10 Internationaleverzamelaars: AndreasHarre18 Degameroomvan.... RenéTimmer54 DutchPinball ProjectBoP

Vereniging5 Vanhetbestuur25 AankondigingALV&BBQ28 Cv100bijeenkomst42 Blikoptoen:199850 UitdecollectieinEderveen52 NFVkantine63 Spinnertjes63 Nieuweleden

inhoud

eVenemenTen en compeTiTie16 AankondigingDPM17 AankondigingATK22 VerslagBftK30 VerslagRFTfinale33 RFTseizoen201148 LFC61 TechnisheWorkshopP-ROC63 Agenda

oVerig26 WizardofOz34 Pinballfunandmaintenance36 GoingoldandgoingGold40 BookofKells(12)46 OneMoreTime(3)49 DVD:SpecialwhenLit62 Devijfdespeler

18

22

6

54

3NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

26

Page 4: 2011 - 01 - Spinner Magazine

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1000. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, Theo van Vroenhoven, ([email protected]).

Aan dit nummer werkten verder mee: Richard Baan, Jim Janssen, Jan Izaks, Andreas Harre, Ad Jonker, Ben Boogaard, Michel van Kuijk, Edwin Nijs, Henk de Jager, René Timmer, Arie Pijl, Barry Driesen, Koen Heltzel, Stern Pinball, Martin Ayub (www.pinballnews.com), Jonathan Joosten, Paul Rehmann (Game-XL) .

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur

Secretaris / waarnemend voorzitter: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

Collectie: Ben Boogaard ([email protected])

Techniek: Ronald Knor ([email protected])

Coördinator België: Lieven Engelbeen ([email protected])

Clubhuis: Arie Pijl ([email protected])

commissiesLedenadministratie: Bert-Jan Brinkhuis([email protected])

Website: Mark van der Gugten ([email protected])

Evenementen Organisatie: -vacature- ([email protected])

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de nfv website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

COLOFON Van de redactie

Dit is alweer ‘mijn’ achtste Spinner. In het voorjaar van 2009 begon een fris redactieteam met het erfgoed van Ferdi van Os, Martijn van Aken en Jonathan Joosten. Anno 2011 is het proces dat leidt tot de Spinner die je nu in de hand houdt aardig geprofessionaliseerd. Bas Vis onderhoudt de contacten met de (vaste) levenanciers van kopij en zorgt zelf ook voor behoorlijk wat ‘content’. Dit ruwe materiaal wordt vervolgens door mij onder handen genomen en opgemaakt in een uniforme layout. Daarbij houd ik ook de leesbaarheid en de omvang van de artikelen in de gaten. Als alle artikelen op deze manier zijn behandeld gaan ze door naar Laurens Linssen die ze samenvoegt tot de definitieve Spinner. Laurens voegt ook de stan-daardonderdelen zoals Spinnertjes en advertenties toe en maakt de cover op. Daarna kan de Spinner naar de drukker. Na een dag of tien komt er dan een signaal dat er een aantal dozen onderweg zijn naar Nederland. Om precies te zijn naar Den Haag waar Ad Jonker zich over de buit ontfermt. Martijn van Aken organiseert vervol-gens een inpakavond waarbij een kleine 1000 Spinners in geadres-seerde enveloppen worden verpakt. TNT Post heeft vervolgens de eer om het eindresultaat bij de leden op de deurmat te bezorgen.

We proberen in iedere Spinner opnieuw ‘voor elk wat wils’ te bie-den. De verschillende artikelen kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën: Vereniging, Kasten, Evenementen en Top Stories en we proberen een gezonde verhouding te bewaken. Ik denk dat we in deze Spinner in iedere categorie een aantal mooie artikelen kunnen aanbieden. Zonder de andere artikelen te kort te willen doen wil ik graag wijzen op het artikel van Jonathan Joosten over de nieuwe Stern flipperkast The Rolling Stones. Ook het artikel van Jan Izaks over de Duitse flipperverzamelaar Andreas Harre mag er wezen. Laurens Linssen maakte een mooi artikel over de Gameroom van René Timmer en Ad Jonker beschreef op zijn onnavolgbare wijze de Battle for the Kingdom die daar in januari plaatsvond.

Al met al genoeg leesvoer om de bijna 1000 NFV leden een paar uurtjes van de straat te houden en dat is bij dit weer geen overbo-dige luxe. Op het moment dat ik dit stukje schrijf valt de regen met bakken uit de lucht.

Als jullie dit lezen is de redactie al weer druk bezig met Spinner 2 van 2011 die eind juni moet uitkomen. Want uitdrukkingen als “Je bent zo goed als je laatste Spinner’ en “In het verleden behaalde resultaten bie-den geen garantie voor de toekomst” zijn ook op ons van toepassing.

Veel leesplezier, en tot ziens op de ALV!

Theo van Vroenhoven

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 5: 2011 - 01 - Spinner Magazine

ALV 2011: zATerdAg 11 juni 2011Tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering geeft het Bestuur toelichting op de resultaten over 2010 en de plannen voor het lopende jaar. Verder doet de Kas-controle Commissie verslag van haar werkzaamheden. Ook dit jaar combineren we de ALV met de NFV BBQ.

De concept agenda voor de ALV:1. Opening & vaststellen agenda2. Vaststellen notulen voorgaande ALV3. Evaluatie / ontwikkelingen• NFV Bestuur Team• Clubhuis / Evenementen• Spinner / Website• Cv100 / Collectie4. Financieel• Financiën 2010 / Statistieken• Verslag kascontrole commissie/decharge bestuur • Contributie voorstel 20125. Vooruitblik 20 jaar NFV6. Rondvraag Als er leden zijn die specifieke onderwerpen tijdens de ALV willen bespreken dan kunnen zij voorstellen daar-toe insturen naar [email protected] VoorLopige dATum dpo 2011:5/6 noVemBer 2011We zijn druk bezig met de zoektocht naar een geschik-te locatie in Zuid Holland (regio Gouda - Den Haag). Er zijn een aantal concrete opties in Gouda, die mede dankzij een subsidie toezegging van de gemeente Gou-da ook financieel mogelijk haalbaar zijn.

speerpunT 2011: de nFV WeBsiTeCommunicatie met (potentiële) leden gaat meer en meer via het digitale kanaal. De Spinner is een mooi blad, maar voor interactie en actuele informatie is een website meer geschikt. Dit jaar zal het accent liggen op het daadwerkelijk invoeren van de suggesties van de adviezen van de Werkgroep Website. Er zijn enkele NFV-leden die hun support hebben aangeboden om de digitale omgeving van de NFV verder te ontwikkelen. In de komende maanden verwachten we concrete acties te kunnen starten!

Van het bestuurUpdateeerstekwartaal2011

5NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

nFV - 1992 - 2012 - 20 jArig juBiLeumOp 27 oktober 1992 werd de NFV ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat er een jubi-leumjaar aankomt. Een jaar is om voordat je er erg in hebt. Daarom wil het NFV Bestuur nu al beginnen met de voorbereiding. Daarbij nodigen we de NFV leden nadrukkelijk uit om ideeën in te brengen voor speciale activiteiten in het jubileum jaar. Alle input is welkom. Voor deze speciale gelegenheid willen we ook een spe-ciaal Jubileum Evenementen Team (JET) formeren. Als je mee wilt denken & helpen: meld je aan door middel van een mail naar: [email protected]

mAAndeLijKs (TeLeFonisch) oVerLegNieuw in 2011: telefonisch vergaderen. Bij een lande-lijke vereniging als de NFV is regelmatig contact tus-sen bestuursleden belangrijk om ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed op elkaar aansluiten en de voor-bereiding van de diverse activiteiten soepel verloopt. Het traditionele vergaderen is echter niet zo eenvoudig te realiseren. Drukke agenda’s en reistijd zorgen voor extra uitdagingen om elkaar regelmatig te spreken. Zelfs als het clubhuis als centraal punt wordt gekozen, is de reistijd voor de meeste bestuursleden meer dan één uur. En dat is dan nog afgezien van de onvermijde-lijke files als de bijeenkomst op een doordeweekse dag wordt gehouden… Daarom probeert het NFV Bestuur het in 2011 op een eigentijdse manier: maandelijks ver-gaderen via conference calls.

conTriBuTie 2011 - TussensTAnd -Meer dan 400 leden in NL betalen hun contributie inmiddels automatisch: ze hebben de NFV een machti-ging gegeven. Onze dank daarvoor, want op die manier kunnen we bijna 50% van de contributie eenvoudig innen. Na een verzoek tot betalen in Spinner 4 2010, druppelen de betalingen voor 2011 van de overige leden gestaag binnen. Voor de leden die per 15 maart 2011 hun contributie nog niet hadden voldaan, zit er bij deze Spinner opnieuw een oproep tot betaling van de con-tributie. Inclusief verzoek om alsnog een machtiging te geven. Op die manier kunnen ze ook de verhoging met 2,50 Euro vermijden (administratiekosten). Maak het jezelf gemakkelijk en doe ons een groot plezier: vul die machtiging in en stuur hem naar onze penningmeester !

Page 6: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Tekst:JonathanJoosten

Foto’s:MartinAyub(www.pinballnews.com)enSternPinball

de nieuwe stern:The roLLing sTones

geLuidBij een flipperkast gebaseerd op een zeer bekende muziekband is natuurlijk de eerste vraag: hoe klinkt het geluid? ‘Verrassend goed’ is het antwoord. Bij de eerste bal wordt ‘Start me up’ ingezet en kan het feest begin-nen. In totaal gaat de flipper twaalf verschillende Sto-nes hits bevatten die aan verschillende modes gekop-peld worden. In het prototype waren o.a. “It’s only rock n roll” “Brown sugar” en “Rain falls down” te horen. Verder is de muziek doorgevoerd in andere delen van de flipperkast. Zo is er een ‘Licks’ mode waarbij bij elk gemaakt schot een bepaalde gitaarriff klinkt en de pop-bumpers fungeren als drumstel.

speeLVeLdHet speelveld van The Rolling Stones is behoorlijk open. Dat geldt overigens ook voor de outlanes. Gevolg hier-van zijn veel ‘random’ balbewegingen en aanzienlijk kortere baltijden dan bij eerdere Stern titels. Meest in het oog springend zijn twee gadgets: een bewegend Mick Jagger target en het bekende tong logo van de band boven de rechterramp. Wat ook opvalt is de plat-te uitvoering van de bandleden. Waar je wellicht 3D actionfi gures zou verwachten is hierop bezuinigd door te kiezen voor ‘platte’ plastics. Er wordt gespeculeerd

SternPinballkomteindfebruarimeteennieuweflipperkast:TheRollingStones.Bijhetschrijvenvanditartikelwasdeflipperkastnognietleverbaar,maarvoorafgaandaandeofficiëlelanceringwerdweleenprototypegetoondopdeIMAbeursinDüsseldorf.OokstondentweeexemplarenopdeEAGExpoinLonden,eindjanuari.Hoeweldesoftwareverrevancom-pleetwas,konerwelopgespeeldwordeneneenindrukgevormdworden.JonathanJoostenspeeldedekastuitvoeriginLondenensprakdaarmetGaryStern,eigenaarvanSternPinball,enPaulRehmannvanGameXL,deimporteurvoorNederland.

dat deze platte plastics bij een Special Edition moge-lijk vervangen worden voor 3D figuren. Verder heeft het speelveld een zogenaamde ‘fan’ (als in ventilator) layout, net als bijv. Spiderman, Attack From Mars. Het bevat twee flippers op de gebruikelijke plaats, 3 pop-bumper (linksboven) en twee ramps die elk recht langs een zijkant van het kabinet in een inlane uitmonden.

Het Mick Jagger target beweegt vrij snel over het speelveld heen en weer, net zoals de echte Mick Jag-ger tijdens optredens het hele podium nodig heeft. De bedoeling is om het bewegende target vaak genoeg te raken om Album Multiball te starten. Wie Sterns Big Buck Hunter gespeeld heeft zal onmiddellijk denken aan het bewegende hert op het speelveld. Er is in The Rolling Stones echter een ander mechanisme gebruikt.

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 7: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Net als in Big Buck Hunter beïnvloedt het bewegende target de bal nogal eens. Niet altijd ten gunste van de speler overigens, wat voor onverwacht balverlies kan zor-gen.

ArTWorKIn het artwork op het speelveld, kabinet en translite overheerst de kleur blauw. Op het speelveld zijn de Sto-nes tussen de slingshots afgebeeld. De Stones staan ook aan beide zijkanten van de flipperkast. Op de kop-kast zijn verschillende albumcovers afgebeeld. Op bei-de zijden overigens dezelfde covers. Op het speelveld komen ook meerdere albumcovers terug, maar dan in postzegelformaat. Opvallend detail: De kopruitafbeel-ding van Mick Jagger is ook gebruikt voor het moving Mick target, alleen verschilt de kleur van zijn blouse.

heT speLEr zijn een aantal modes die gespeeld moeten worden: World Tour, Fast Scoring, Rock Star, Records, Licks, Combos en Stones Multiball. Wanneer al deze modes gespeeld zijn is er nog de Encore wizard mode. Omdat de software verre van af was (de modes hadden zelfs nog geen namen, maar werden aangeduid met ‘mode 1, mode 4, etc) zijn er genoeg aan-passingen en toevoegingen te verwachten. Wat o.a. in de prototype versie zat was een rampshot combo. Zodra je de ene ramp geschoten hebt, heb je als speler een aantal seconden om de andere ramp te schieten. Elk rampshot levert een letter op die ‘The Rolling Stones’ spelt en als dat compleet is begint de Licks mode. Hoe de rest van het spel eruit ziet zal binnenkort blijken als de flipperkast, met meer complete software, lever-baar is. De tekst op de scorekaart geeft echter ook de nodige info over wat de bedoeling is:• Plunge ball into the lit top lane

for a Skill Shot award Shoot the Mick target to light a note. Collect all 6 notes to start Album Multiball

• Shoot the Star targets to light Rock Star. Shoot the Rock Star targets to start Rock Star Multiball

• Complete the VIP tar-gets for a mystery award

• Shoot the left/ right ramps to spel l R-OL-L-I-N-G S-T-O-N-E-S and start Live Licks timed scoring round

• Shoot the popbumpers to qualify Fast Scoring at the pop bumper lane. Shoot the pop bumper lane to start Fast

• Scoring • Shoot the left/right orbit to start World Tour sco-

ring round• Shoot the right stand-up guitar targets to qualify

Combos. Shoot lit shots to collect Combo Awards• Shoot the center lane to Play Records• Collect all game features (World Tour, Fast Sco-

ring, Rock Star, Albums, Play Records, Licks, Com-bos) to qualify Encore Wizard Mode

Voor een zeer uitvoerige review van de game, zie: www.pinballnews.com/games/rollingstones.

Page 8: 2011 - 01 - Spinner Magazine

KorT inTerVieW meT gAry sTern

de baltijden op de rolling stones flipperkast zijn verrassend kort. is dat bewust? “Deafgelopen jarenzijnflipperkastenontworpendoorwedstrijdspelersdieontwierpenwaarzezelfvanhouden.Zewillenzoveelmogelijkdebalondercontrolehouden.Hetgevolg:goedespelersspelenvervolgenseenspelletjevan3kwartierenzijndaarnaklaarmetdieflipperkast.Daarverdienteenexploitantdusnietsaan.Datwasdusnietgoedendaarzijnweopteruggekomen.Hetwaseenpaarjaargeledenzelfszoergdatdepro-grammeurs Lyman Sheats en Keith Johnson aan hetwerkgingenalsdeanderaanhetspelenwas,wanteenbalduurde rustigeenhalfuur.Wanneerdeeendaneindelijk klaarwas liephijnaar zijnkantoor, zwaaidenaardeanderengingaanhetwerk terwijldeanderzijnbalgingspelen.Gevolg:zespeeldennooitsamen.Nooit.OpeengegevenmomentheeftElectrocoin,deEngelse importeur, een oude Gottlieb ‘Spin a Card’laten bezorgen. Toen gebeurde er iets interessants:LymanenKeithstondenvoorheteerstsamentespe-len,enthousiast,schreeuwendnaardebaldieallekan-tenopgingenveelmoeilijker te controlerenwas.Zehaddenerveelmeerlolin.Datiswatwewillenterug-brengeninflipperen.Wantdanheefteengemiddeldespeler,zoalsikzelf,ooknogeenkansommeteengoe-debaltewinnenvaneenzeergoedespeler.”

The rolling stones is een sterk thema, maar dat geldt voor meer rockbands. zijn er plannen om dit ontwerp te recyclen voor andere bands? “Nee,datisuitgesloten.TheRollingStoneshebbeneeneerderontwerpzelfsafgekeurdomdatzevondendathet tegeneriekwas.Ze zeidendatdatontwerpvoorelkerockbandkonwordengebruikt.Zewildeneenontwerpwatechtbijhenzoupassen.Datisditontwerpgeworden.”

Komt er, net als bij spiderman en Lord of the rings nog een special edition? “IkkanmeindenkendatRollingStonesfansdaarwelvoorteporrenzijn.“Wieweet,wezullenzien:)”

promoTie in nederLAnd

Met een thema als The Rolling Stones ziet Game XL, de Nederlandse importeur, mogelijkheden voor een, voor flipperkasten, ongekend PR offensief. Paul Rehmann van Game XL: “TheRollingStones zouwel eenseengoudengreepvoorSternkunnenzijn.Het is eenergbekendthemaenspreekteenhoopmensenaan.”

Het kan een hoop mensen aanspreken, mits ze weten dat die flipperkast bestaat. Wat zijn jullie van plan? “Ik kan nog niet teveel loslaten, want we zetten deels in op een verrassingselement. Een aantal dingen zijn nog niet zeker, maar er zijn vergevorderde plannen om deze flipperkast flink te promoten bij Rolling Stones fans. Sommigen zullen de flipperkast zelf willen aan-schaffen, maar een hoop fans zijn ook nieuwsgierig en willen er vast graag in de kroeg op spelen. Het the-ma maakt de flipperkast ook erg geschikt voor locaties waar nu geen flipperkast staat. Denk bijvoorbeeld aan rockcafés. Daar proberen we ook voet aan de grond te krijgen en de lokale exploitant over te halen weer eens een flipper te proberen.”Hoe die extra promotie uitpakt is dus nog even afwach-ten, maar aan de pretlichtjes in de ogen van Paul te oor-delen hebben ze wat leuks in petto. The Rolling Stones is vermoedelijk vanaf begin maart 2011 leverbaar bij Game XL. Zie voor contactinfo: www.game-xl.nl.

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 9: 2011 - 01 - Spinner Magazine

AAnVuLLend roLLing sTones nieuWs

Stern Pinball en de International Flipper Pinball Associ-ation (IFPA) organiseren in 9 Amerikaanse steden een Rolling Stones Pinball release party op 11 maart 2011. Tijdens de parties wordt een toernooi georganiseerd met een geldprijs voor de winnaar. De nieuwe Rolling Stones flipperkast zal gratis te spelen zijn. Het is niet voor het eerst dat Stern betrokken is bij de lanceringsfeestjes rond een nieuwe flipperkast. Rond de lancering van de Iron Man flipperkast werd op 4 locaties een soortgelijke launch party georganiseerd. Met de 9 steden van nu is het wel de grootste release party tot nu toe. De meeste launch parties duren van 19:00 – 22:00 uur. Verwacht geen complete rij Rolling Stones flippers. Van de party in New York is bekend dat er in totaal maar 4 flipperkasten zullen staan: 2 Rolling Stones, 1 wed-strijdflipper en een extra recreatie flipperkast. Ondanks deze bescheiden opzet worden de releaseparties op

sTern nieuWs

Het inhuren van verschillende voormalige flipperkast-ontwerpers met een indrukwekkende staat van dienst door Jersey Jack Pinball (zie elders in dit blad) heeft Stern doen besluiten om Steve Ritchie opnieuw in te huren. Ditmaal als staff member in loondienst van Stern en dus niet op freelance basis, zoals voorheen. Steve Ritchie is de ontwerper van bekende flipperkasten als Terminator 2 en Ster Trek The Next Generation. Voor Stern ontwierp Ritchie onder andere Terminator 3, Elvis en World Poker Tour. Het is nog niet bekend aan welk ontwerp Steve gaat werken, maar de facebookpagina van Stern heeft de terugkomst van Steve middels verschillende foto’s gekoppeld aan aliens. Recent werd op de Stern face-bookpagina wat wikipedia info over Roswell in 1947 gepubliceerd. Dit kan duiden op een flipperkast rond dit thema. Als er geen bioscoopfilm of andere licentie bij betrokken is zou dat dan het eerste originele thema van Stern in jaren zijn.

SteveRitchie(fotowww.pinballnews.com)

9NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Sterns Facebook pagina en website groots gebracht en is er een speciale poster voor ontworpen.Over een Nederlandse release party is nog niets bekend. Er is wel bij Stern geïnformeerd naar de Amerikaanse release parties en of Stern mee wenste te werken aan een releaseparty in Nederland. Voor zover bekend is daar (op het moment van schrijven nog) geen reactie op gekomen.

Page 10: 2011 - 01 - Spinner Magazine

jAn izAKs

Mijnheer Harre, wilt u zich even aan ons voorstel-len? Hebt u een gezin? Wat voor werk doet u?Andreas: Ik ben in 1962 geboren en nu dus 48 jaar. Ik ben al 28 jaar gelukkig getrouwd en heb een zoon van 20 jaar. In ons huis staan natuurlijk een paar flippers in de kelder, want daar is altijd plaats voor geweest en dat zal ook zo blijven. Als ik niet druk ben met flipperkasten, werk ik (sinds 1985) bij EBV Elektrotechniek, een leve-rancier van elektronische componenten. Ik begon daar als verkoopassistent binnendienst en ben nu Directeur Sales and Marketing voor Noord-Oost Duitsland. Trou-wens, we hebben ook een verkoopbureau in Amsterdam.

Hoe denkt uw familie over uw hobby? Vinden ze het leuk? Ondersteunen ze u? Of accepteren ze het maar met een vriendelijk glimlachje?Andreas: Mijn vrouw is vol begrip. Zij speelt af en toe ook op de kasten. We zitten beide in de Flipperliga van Han-nover en spelen zo’n 8-9 dagen per jaar. (Red: Andreas speelt daar onder de naam Wizard,zie http://flm.flipper-liga.de/) Ik hou me ook nog bezig met de belangen van de German Pinball Association (GPA, www.flipperverein.de), waarvan ik bestuurslid ben. Natuurlijk krijg ik wel eens het verwijt dat ik heel veel tijd aan mijn hobby’s besteed. Ik probeer steeds om dat te verbeteren. maar

Internationale Verzamelaars: Andreas harre

Andreas bij eenpaar mooie EMkasten van decollectie in desupermarkt.

IneenvorigeSpinnerhebbenweaandachtbesteedaandeflippercollectievanPinJostenPinDigiinOostenrijk.DitkeernemenweumeenaarDuitsland.AndreasHarreisnietzomaareenflipperverzamelaar.Hijiseenfenomeen.Wantnaastzijnflipperverzamelwoedespeelthijooknietonverdienstelijk.HijwasDuitskampioenin2005en2008.EnheelwatNederlandsetoernooispelerszijnhemaleenstegengeko-men.HoogtijdomHerrHarreausDeutschlandaanuvoortestellen.

Page 11: 2011 - 01 - Spinner Magazine

het blijft bij proberen hè...Helaas heb ik mijn zoon niet met het flippervirus kunnen besmetten. Hij is liever druk met zijn PC. Ach, zo zijn de meeste jongelui tegenwoor-dig. Maar, ook al speelt hij zelf niet, hij vindt het allemaal toch wel “cool”.

Wanneer bent u flipperverslaafd geraakt en hoe gebeurde dat?Andreas: Toen ik 10 jaar was, ging ik een keer met mijn ouders eten in een restaurant. Na een paar minuten begonnen die volwassenengesprekken me al te vervelen en ik ontdekte in een hoekje achteraf een flipperkast: een Fireball! Met de eerste afgeschoten bal was de passie gewekt en de volgende jaren heb ik elke kans die ik kreeg gegrepen om een spelletje te spelen. De interesse werd begin jaren tachtig minder toen het spel van de kasten slechter werd. De Space Invaders gaf de doorslag en ik heb daarna tot midden jaren negentig niet of nauwelijks nog gespeeld. In mijn “bloeitijd” daar-voor, speelde ik elke dag 2 tot 4 uur. Ik denk dat mijn speelniveau toen hoger was dan nu. Ik verbeterde in die tijd de ene high score na de andere en won zo’n beetje alle prijzen!

Hoeveel uur flippert u nu op een dag?Andreas: Vanaf 1995 ben ik weer aan flipperen toegeko-men, toen ik per toeval een Capt. Fantastic kon kopen. En sindsdien bestaat mijn hobby in gelijke delen uit ver-zamelen, repareren en natuurlijk spelen.Na al die jaren hoop ik wel dat mijn verzameling langzamer-hand een keer kompleet is en dat er steeds minder repara-ties nodig zijn. Zodat ik weer meer aan flipperen toekom.Sinds lang speel ik maar een uur of zo per week en het zou leuk zijn als dat eens weer een uur per dag zou zijn!

Ik weet dat u regelmatig een flipperkast in Neder-land koopt. Waarom is dat? Zijn er niet genoeg machines in Duitsland? Zijn ze goedkoper in Neder-land of is de kwaliteit beter?Andreas: Ik ben geïnteresseerd in alle flipperkasten vanaf ca. 1960 tot heden. Omdat ik al heel wat jaren verzamel ligt mijn focus nu op bijzondere, zeldzame kasten die het niet goed gedaan hebben of waar er niet veel van gemaakt zijn. Alle andere ”normale” of “belangrijke” kasten heb ik al ik mijn verzameling of hebben er al eens in gezeten. Bijvoorbeeld omdat er in Duitsland zelden of nooit één of twee speler flipperkasten zijn geweest, moet ik de kasten die ik nu nog graag in mijn verzameling wil hebben kopen in Nederland of Frankrijk of waar dan ook.

U heeft veel toernooien gespeeld en niet onver-dienstelijk. Als ik het goed heb was u in 2005 kam-pioen van Duitsland. Speelt u ook nu nog veel toer-nooien? Andreas: Met toernooien spelen ben ik in 2000 begon-nen, daarvoor wist ik niet eens dat zoiets bestond! Hoe-wel, toen waren er ook nog maar weinig toernooien!De “run” op toernooien begon eigenlijk pas in 2003/2004 en sindsdien zijn het er steeds meer geworden! En dat is een goede ontwikkeling!De laatste drie jaar heb ik door gebrek aan tijd, op een enkele uitzondering na, bijna alleen nog in Duitsland gespeeld. Dit jaar past een en ander beter in mijn agenda en kan ik tenminste een paar internationale toernooien spelen. Zoals (eindelijk!) een keer weer in Nederland in April bij de Dutch Pinball Masters.En het klopt dat ik, hoewel ik heel weinig tijd heb om te spelen, niet helemaal zonder successen was. In 2005 werd ik kampioen van Duitsland (tweede werd Roy

11NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 12: 2011 - 01 - Spinner Magazine

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Wils) en in 2008 kon ik dit mooie resultaat nog een keer herhalen (twee-de werd toen Albert Nom-den). Dat heeft inderdaad de aandacht van de media getrokken met als resultaat artikelen in kranten, inter-views en zelfs TV optre-dens. Een Duits kampi-oenschap geeft natuurlijk een fantastisch gevoel en natuurlijk word je door de aandacht in de pers iets bekender. Maar ik voel me er nou niet beroemd door of zo.

Ik heb ook nog een paar andere toernooien gewon-nen waardoor ik, tot mijn eigen stomme verbazing, nog steeds nummer 1 op de Duitse ranglijst ben en nummer 22 op de actuele wereldranglijst.Door al die jaren heen heeft het mij natuurlijk ook inter-nationale vrienden en bekenden opgeleverd die ik niet graag zou missen. Jullie hebben al eens geschreven over PinJost en PinDigi in Oostenrijk en dat zijn heel goede flippervrienden van mij. Erg leuk was ook een toevallige ontmoeting in 2005. Na PAPA gingen we met de Neder-landse en Duitse “hardcorespelers” downtown Pittsburg, waar we tot in de kleine uurtjes spontaan feest hebben gevierd. De lol, maar ook de koppijn van de volgende ochtend kan ik me nog heel goed herinneren! En dat zal bij een aantal Nederlandse vrienden die dit lezen niet anders zijn!

Over uw flippercollectie. Nodigt u wel eens ande-ren uit om te spelen op uw kasten. Organiseert u zelf bijeenkomsten?Andreas: Zoals gezegd staat een deel van mijn kasten thuis in de kelder. Dat zijn mijn eigen favorieten: “Best of Dave Christensen” en “Best of DMD Pinball”, en nog een paar andere. Hierop speel ik, als ik al eens speel, meestal alleen.Daarnaast heb ik samen met een vriend (Sönke) een klei-ne voormalige supermarkt gehuurd. Daar ontmoeten we elkaar regelmatig, daar komen ook andere mensen en daar houden we onze Ligabijeenkomsten.Eenmaal per jaar houden we daar een klein toernooi. Het aantal deelnemers daarbij is beperkt, omdat we ook nog buren hebben waar we rekening mee moeten houden!Maar, wanneer er even een afspraak gemaakt wordt is iedere flipperaar daar van harte welkom!

Zijn de mensen in uw stad zich bewust van uw hob-by en zijn ze op de een of andere manier betrokken?Andreas: In woon in een kleine stad (Burgdorf, bij Han-nover) met 30.000 inwoners. Natuurlijk is mijn hobby hier via de media niet helemaal onbekend en er zijn ook steeds weer contacten met allerlei instellingen. Zo heb-

ben we hier een museum waar steeds wisselende expo-sities zijn. Een paar jaar geleden heb ik hen een deel van mijn verzameling aangeboden. Wekenlang hebben ze toen een expositie gehad over “De Geschiedenis van de Flipperkast”. Het was een groot succes en de expositie is door heel veel mensen bezocht.Over het algemeen houd ik mijn flipperverzameling graag

Andreas’ “All timefavorite”WizardeneenRoGo.

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 13: 2011 - 01 - Spinner Magazine

privé. En ik maak duidelijk onderscheid tussen “nieuws-gierigen” en echte flipperfans!

Hoeveel flipperkasten hebt u? Aan welke bent u het meest gehecht en waarom? Hebt u kasten waar een speciaal verhaal aan zit?Andreas: Mijn verzameling bestaat uit ongeveer 80 flip-

perkasten. De meeste staan vermeld op http://www.pinballowners.com/wizard. Hoewel ik wel achterloop om dat bij te houden.........Mijn lievelingskast is Wizard van Bally. Ik ben met deze flipper “groot geworden”. Hij is optisch erg mooi en qua spel, wanneer je goed speelt, hoort hij bij de besten van die generatie. Loopt het spel niet zoals je wilt, dan vergeeft hij je geen enkele fout en de bal is snel weg. Ik kan eigenlijk niet goed zeggen waarom, maar het is toch steeds mijn “all time favorite” geble-ven.

Ik zou veel verhalen kunnen vertellen bij flippers die ik heb gekocht. Ik zou er een boek over kunnen schrijven maar daar heb ik hier geen ruimte genoeg voor.Ik kan wel zeggen dat ik het geen enkel probleem vind om heel Europa af te reizen voor flipperkasten als ik die beslist in mijn verzameling wil hebben. Het verst is tot nu Nizza in Italië geweest. Maar ook kasten uit Zwitserland, Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk en natuurlijk Neder-land haal ik zelf op. Ja, ja, ik weet zelf ook wel dat dit niet helemaal normaal is!

Waar zit de grens voor u? Wat is het maximum aantal?Andreas: Wat betreft het aantal zit de grens op 80 +/- X. In mijn wildste tijd had ik op enig moment 130 kasten! Maar veel daarvan kon ik niet eens opstellen, dus heb ik gaandeweg het aantal naar beneden aangepast. Een andere beperking zit op import vanuit de VS. Daar wil ik er nog wel één of twee vandaan halen.Ik kan bij mij thuis zo’n twintig kasten plaatsen en de ander staan in de supermarkt. Daar staan, samen met die van mijn vriend Sönke in totaal ook ongeveer 80 kasten.Er zijn vast wel slechtere Gamerooms.Een paar kasten staan nog in opslag maar de rest staat opgesteld en de meeste werken (in de kelder allemaal).

Repareert u zelf flipperkasten? De meeste kasten repareer ik zelf, maar regelmatig met hulp van vrienden. Een volledige restauratie doe ik niet zelf, ik heb er de tijd niet voor en in meerdere opzichten heb ik ook niet de benodigde ervaring. Dikwijls is het wel goed om te weten dat je een flipper in je verzameling hebt, ook al kan het dan nog lang duren voordat hij een opknapbeurt krijgt!

Welke generatie flippers heeft uw voorkeur? Hebt u bijvoorbeeld ook woodrails?Andreas: Ik ben gek op elke generatie. Elke periode heeft zijn eigen charmes. Van woodrails weet ik eigenlijk niet zo veel. Bij de EM is Wizard duidelijk mijn favoriet, bij SS

Eenpaaruit“TheBestof”enmooieWilliams.SolarFireiszeldzaaminEuropa,netalsWar-lok,DefenderenTimeFantasy.Dezelaatset3zijnvanSönke.

13NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 14: 2011 - 01 - Spinner Magazine

de Firepower (met droptargets) en bij de DMD de Lord of the Rings.Daarnaast zitten Medieval Madness, Cirqus Voltaire en Creature from the Black Lagoon ook in mijn favorieten-lijstje. Ik zou er nog wel een paar kunnen noemen.Voor mij is belangrijk dat ik plezier aan het spel beleef en bij DMD’s verwacht ik een goed stuk software. Anders hoef ik de DMD helmaal niet.En een flipper moet natuurlijk ook niet echt lelijk zijn. En dan zijn er toch wel wat die op het randje zitten!

Er zijn een paar flippers die ik wel heel graag aan mijn collectie zou willen toevoegen. Daar zoek ik letterlijk de wereld voor af. Het zijn Flower’s Child van Rally en Cyclopes van Game Plan. (Dus als iemand die nog heeft staan.......)Flower’s Child is erg zeldzaam en het zou 100% geluk zijn als ik die vond. Cyclopes zou misschien in de VS kun-nen opduiken, in Europa is dat erg onwaarschijnlijk.

Ik ken natuurlijk nogal wat “insiders”. Er zijn grote verza-melingen die in de flipperwereld vrijwel onbekend zijn. Ik ken ook een aantal van die verzamelaars en verzamelin-gen. Sommige persoonlijk en andere van horen zeggen. Er bestaat geen speciale club van “flipperverzamelaars”.

Maar je weet toch nooit hoe een kast via je netwerk of op een andere manier plotseling voor de dag komt!

Tot slot: Wilt u de Nederlandse flipperliefhebbers nog een tip of advies meegeven?Andreas: Naar mijn gevoel zijn de Nederlandse flipper-vrienden alleen maar gek op DMD flippers. Dat vind ik erg jammer. Maar misschien vergis ik mij?

Ik hoop dat ik jullie nog vaak ontmoet en hoop op een spoedig weerzien dan wel kennismaking. En als jullie een keertje naar Noord Duitsland komen: jullie zijn van harte welkom. Ik geef jullie hieronder mijn e-mail adres.

Hartelijke flippergroeten vanuit Duitsland en de beste wensen!Andreas Harre.

e-mail: [email protected]

14 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 15: 2011 - 01 - Spinner Magazine

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, België

Page 16: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Plaats van handeling: ons eigen clubhuis in Ederveen. Het accent ligt in dit weekeinde op wedstrijden, maar er is voor de recreatieve spelers op zondag zeker ook volop gelegen-heid om te spelen.

de WedsTrijdenToen de inschrijvingen voor het toernooi eind december werden gestart was het een kwestie van dagen en toen was het maximum van 80 inschrijvingen bereikt. Een com-pliment voor het organisatie team: veel deelnemers van eerdere edities hadden de datum al ver vooruit in hun agenda genoteerd.

De animo van flipperliefhebbers uit andere Europese lan-den is groot. Duitsland en Zweden komen met 10 of meer spelers, waarvan een aantal deel uitmaakt van de abso-lute wereldtop. Maar er zijn ook deelnemers uit Polen (4), Oostenrijk (3), Zwitserland (4), Frankrijk (3), Hongarije (2), Denemarken (1) en de UK (1). De Finnen konden nog niet bevestigen of ze er ook bij zijn.

Qua planning blijkt het steeds moeilijker om een weekein-de te vinden waarin geen andere grote flipperevenemen-ten plaatsvinden. Er zijn (nog?) geen inschrijvingen van-uit België… omdat in hetzelfde weekend ook het Belgisch Flipper Kampioenschap (BFK) plaatsvindt…

De opzet van de wedstrijd is ongewijzigd: kwalificatie op zaterdag in poules van 10 spelers, waarbij iedere speler 1x tegen elke andere speler speelt uit de poule speelt (head-to-head). De opgave bij de kwalificatie is simpel: zorgen dat je bij de beste 4 eindigt, want die spelers gaan door naar de finale op zondag. Deze beste 32 spelers maken dan onderling uit wie de titel dit jaar voor zich gaat opei-

sen. Bij de eerste twee edities van deze ‘Holland versus the rest of Europe’ hadden we een Nederlandse winnaar (2009: Paul Jongma, 2010: Taco Wouters). Gaat dat dit jaar ook weer lukken?

Op de zaterdagmiddag en –avond is er ook een team toer-nooi. Ook hier was het zaak om snel de inschrijving te doen: de plaatsen voor 10 teams van elk 4 spelers waren in no time vergeven.

recreATieF speLen Met name op de zondag is er ook volop gelegenheid om recreatief te spelen in ons clubhuis. We hebben meer dan 80 flipperkasten opgesteld zijn en er zijn max. 20 kasten in gebruik voor het toernooi. Dat betekent dat er meer dan 60 vrij te bespelen zijn. Voor de vroege vogels: het NFV Funhouse is op beide dagen al vanaf 10.00 uur geopend. Op zaterdag is de sluitingstijd 23.00 uur, op zondag 19.00 uur. Entree voor niet wedstrijddeelnemers is op zaterdag en zondag € 5. Op beide dagen is het mogelijk om bij de bar een maaltijd te bestellen (voor 14.00 uur). Prijs maal-tijd: € 8.

dutch pinball masters 201116 en 17 aprilOokditjaarstaathettoernooiweeropdekalender:op16&17aprilzijnerdeDutchPinballMasters(DPM).Indeflipperwereldwetendeliefhebberswatertedoenis:eenwedstrijdophethoogsteniveau.Desubtiteldiewehanterengeeftgoedaanwaarhetomgaat:‘HollandversustherestofEurope’.

BAs Vis

Wat: dutch pinball masters – holland vs. The rest of europeWaar: nFV Funhouse – ederveenWanneer: zaterdag 16 april (10-23 uur) & zondag 17 april (10-19 uur)Wie: nFV leden & leden buitenlandse flipperverenigingen

Taco Wouterswas de win-naar in 2010en verdedigtdit jaar zijntitel.

16 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 17: 2011 - 01 - Spinner Magazine

2 = 6 punten, nr 3 = 4 punten en de nr 4 = 2 punten.

4e & 5e partij2x een duowedstrijd op een Dot Matrix kast, 4 ballen, de spelers spelen in duo’s (ZEN-nen, elk 1 flipper), op elke kast krijgt het winnende team 5 puntenHet team met de meeste punten na 5 partijen wint de wedstrijd en krijgt 2 wedstrijdpunten.

TijdschemADe deuren van het NFV Funhouse zijn vanaf 10.30 uur open. De eerste ronde is om 11.30 uur, de finale wordt verwacht rond 18.00 uur.

Het inschrijfgeld per team bedraagt 10 Euro (dit is naast de entréegelden van 5 euro voor leden en 10 euro voor introducées. Club van 100 leden hoeven geen entrée te betalen.

AAnmeLden? meer inFormATie? Stuur een mail naar: [email protected]

Plaats van handeling: ons eigen clubhuis in Ederveen. Het accent ligt in deze zaterdag op een gezellige strijd. Voor de recreatieve spelers is er volop gelegenheid om te flipperen.

ToernooiBij dit teamtoernooi wordt de collectie in vier categorie-en verdeeld: EM, SS Numeriek, SS Alfanumeriek en DM.In elke wedstrijd zullen partijen op kasten uit alle 4 de generaties worden gespeeld.

Er kunnen in totaal 12 teams deelnemen aan het toer-nooi (2 poules van maximaal 6 teams). Alle NFV-leden kunnen zich aanmelden voor het toer-nooi. Dat kan door middel van een een individuele inschrijving, dan zorgt de wedstrijdleiding voor indeling in een team of door een teaminschrijving (samen met drie andere leden als een eigen team)

Ideeën voor de samenstelling van teams: Thema Teams (Team Spinner, team Magische Machines, team Tech-niek etc.), Provincie Teams, Vrienden Teams, Familie teams etc. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijk-heden. We nodigen iedereen uit om zelf een team op te zetten en in te schrijven. Stuur een mail naar: [email protected]

WedsTrijdopzeT De teams zullen verdeeld worden over twee poules. In elke poule wordt een halve competitie gespeeld, waar-bij alle teams elkaar dus 1x treffen. Per wedstrijd wor-den 5 partijen gespeeld:

1e partijTeam wedstrijd op een Electro Mechanische kast, 4 bal-len, elke speler van het team speelt 1 bal, winst levert 5 punten op voor het team

2e & 3e partijTwee tegen twee op 1x alfanumeriek SS en 1x numeriek SS, 4 ballen, elke speler speelt zijn eigen spel Punten-telling bij deze partijen: de winnaar krijgt 8 punten, nr

Team KampioenschapAllround: 14 mei 2011Flipperkastenzijngemaaktomwedstrijdenoptespelen.Bijeen‘allround’toernooiwor-dendewedstrijdensteedsopkastenvanverschillendegeneratiesgespeeld.Eenleukevariantdieallangerbestaatisommetteamsdestrijdaantegaan.DaaromterugopdeNFVagenda:hetteamkampioenschap.

BAs Vis

17 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Prijs voor hetwinnendeteam

Wat: Allround Team kampioenschappenWaar: nFV Funhouse – ederveenWanneer: zaterdag 14 mei (10.30 - 20.00 uur) Wie: nFV leden & introducées

Page 18: 2011 - 01 - Spinner Magazine

oude liefde bleek diepgeworteld te zitten. Dat was een F14-Tomcat (Williams, 1987).Dat blijft toch een super kast. Zoals gebruikelijk volgden er meer kasten. Eerst was de gameroom thuis 30m2, dat werden er al snel 55 en later zelfs 65. Maar ik wilde meer. Nu dus 188 m2. Maar er zijn ook zoveel mooie kasten.... Gelukkig begrijpt mijn vrouw Hester goed wat deze hob-by voor mij betekent. Ik hoor wel eens andere verhalen, dus je kunt je voorstellen dat ik me gelukkig prijs!”

Zit er een lijn in je collectie?“Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd om een collectie op te bouwen met enkele bijzondere exemplaren. Wat een kast bijzonder maakt kan verschillen, soms is het exclusiviteit, zoals de Big Bang Bar, soms is het het ver-haal van een kast. De Fish Tales die bijna twintig jaar in de orginele doos in een pakhuis heeft gestaan (zie Spinner 1-2010) is daarvan een mooi voorbeeld. Over het alge-meen gaat hij mij erom een kast in een zo mooi mogelijke staat te hebben. In de basis het liefst origineel. Bijvoor-beeld liever een nauwelijks verkleurd kabinet met hier en daar een heel klein plekje dan een exemplaar met nieuwe decals. Soms ontkom je er niet aan: het kabinet van een Cactus Canyon bijvoorbeeld is altijd slecht en is daarom wel voorzien van nieuw artwork op het hout. Hetzelf-de geldt voor de speelveld van een Attack from Mars: altijd slecht en daarom heeft mijn exemplaar een repro-ductie speelveld. In ruim tien flipperkasten zijn inmiddels NOS (redactie: New Old Stock) speelvelden ingebouwd.

De gameroom (zeg maar gerust: game-pand) van René is behoorlijk aan de maat. Ruim 188 m2. Er zijn leden die kleiner wonen! Maar zo is het niet begonnen. René was een wildenthousiast flipperaar in de jaren tachtig. In die tijd heeft hij ook zijn eerste flipper gekocht (tot op de dag van vandaag blijft hij zoeken naar de naam van die kast). Tot en met Star Trek (Williams, 1993) veel gespeeld en daarna tot na ongeveer 2000 niet meer. Werk en andere serieuze zaken gingen voor. “Na wat wikken en wegen heb ik in 2003 weer een flipperkast aangeschaft, de

DegameroomvanRenéTimmeriseenbegripbinnendeNFV.WaarandersvindjeeenBigBangBar,eenNew-in-BoxFishTales,eenSpider-ManBlackeneenAddamsFamilyGoldbijelkaar?Enwaarvindjezo’nperfectuitgevoerdegameroom?Hetlijktweleencommercieellasergamecentrum.HieronderhetverhaalachtermisschienweldemooistegameroomvanNederland.....

De gameroom van rené Timmer

Renénaastdekastwaarhetallemaalmeebegon:deF14Tomcat

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 19: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Als ik aan een NOS speelveld kan komen van een kast die ik al heb, of die ik ooit nog wil hebben, dan is het maar de vraag of ik me kan bedwingen. Zo staan er in de gameroom alweer een aantal speelvelden te wach-ten op kasten die ik nog moet aanschaffen. Maar een mooi speelveld is lastiger te vinden dan een kast. Pim-pen en modden daar doe ik niet zoveel aan. De messing wire-ramps van een achttal kasten zijn verguld, het The-atre of Magic kabinet heeft vergulde poten, side-rails en lockdownbar, hier en daar een extra lampje maar daar houdt het wel bij op. Soms koop ik twee dezelfde kas-ten, om daarvan één mooie te maken. En hoeveel ener-gie en tijd ik in de kasten steek, een voorwaarde is altijd dat ze moeten spelen als een zonnetje. Ondanks de 188 m2 moet ik inmiddels al weer keuzes maken. Ik ga geen kasten op hun kant zetten, dat vind ik zonde. Van Cap-com en Stern heb ik inmiddels voldoende kasten, die col-lectie zal ik niet zo snel meer uitbreiden, tenzij ik een kast tegenkom in betere staat dan de kast die er al staat. Dan verkoop ik gewoon mijn eigen exemplaar en vervang ik die door het betere exemplaar. Ik wil nog wel de collec-tie WPC 89 en 95 en system 11 kasten compleet maken. Maar alleen met top-exemplaren.”

Wat zijn de werkzaamheden die je standaard aan je kasten uitvoert?“Tja, dat hangt er natuurlijk vanaf hoe ik de kast binnen-krijg. Om te beginnen is het voor mij belangrijk dat de basis goed is. Afgespeelde en afgetrapte kasten komen niet in aanmerking voor een plaatsje in de gameroom. Heb ik er een NOS speelveld voor, of kan ik er eentje

krijgen dan gaat alles uit elkaar. Is dat niet het geval, of is de kwaliteit goed dan gaat nog steeds alles uit elkaar. Ik probeer zoveel mogelijk de verschillende bewegende onderdelen boven en onder het speelveld te reviseren. En waar mogelijk te voorzien van nieuwe onderdelen. Slee-ves, bushings, flippers, stops, rubbers, alles wat moge-lijk is wordt vervangen. Niet enkel omdat het mooi is, maar juist ook omdat daarmee bereikt wordt dat de kast als nieuw speelt! Ook de inhoud van de kopkast pro-beer ik zoveel mogelijk aandacht te geven. Meer dan de helft van mijn kasten heeft inmiddels nieuwe reproductie

RenéinactietijdenseenPlay-fieldSwap

19NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 20: 2011 - 01 - Spinner Magazine

printen van Rottendog geïnstalleerd gekregen. Op die manier weet ik zeker dat de kasten mij en de spelers op een evenement als de BFTK niet in de steek laten”

Wat vind jij het leukste aan de flippersport? “Ik ben een redelijk all-round flipperenthousiast: naast verzamelen heb ik ook veel plezier aan het spelen en het opknappen van kasten. Het spelen staat door een hard-nekkige en vervelende schouderblessure op dit moment op een laag pitje, maar dat gaat vast weer gebeuren. Het opknappen van kasten zorgt er ook voor dat je een spe-ciale band met een kast krijgt. Zelf tot in de late uurtjes bezig zijn om alles te krijgen zoals je het wil hebben, dat geeft als speler en verzamelaar net even dat extra vol-dane gevoel.”

Welke kasten uit je collectie zijn voor jou heel spe-ciaal? “Ik heb natuurlijk een heel speciaal gevoel bij de Big Bang Bar en de Fish Tales. Maar voor mij is de Black Knight (Williams, 1980) heel bijzonder. Gewoon vanwe-ge het jeugd sentiment. Inmiddels heb ik die in werkelijk top-staat gekregen, maar vanuit economisch perspectief is het de meest zinloze opknapbeurt ooit. De F14 Tom-cat is bijzonder omdat ik er meer spel vreugde mee heb gehad dan in ieder geval de helft van de WPC-95 kasten bij elkaar. Mijn The Getaway: High Speed II (Williams, 1992) met NOS speelveld wacht al twee jaar op beloofde NOS plastics uit Amerika en is daarom ook weer bijzon-der. Een mijn Whirlwind (Williams, 1990) was op zich al zeldzaam omdat de kast maar een jaar in exploitatie had gestaan, maar met het NOS speelveld is de kast helemaal uniek geworden. En mijn Swords of Fury (Williams, 1988) is natuurlijk ook een aparte kast: ik heb nog nooit zoveel schimmel gezien in zo’n mooi kabinet. Genoeg bijzon-dere kasten dus.”

Waar komt de naam Hyperballs van de gameroom en je website vandaan? De naam Hyperballs is afgeleid van de Williams Hyper-

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

ball ontworpen door mijn favoriete designer Steve Ritchie (Williams 1981). De Hyperball was een bijzondere flipper-kast omdat het een soort kruising was tussen een arcade shooter en een flipperkast. Het kanon van die kast vuur-de in rap tempo ballen af naar de verschillende doelen in die kast. Het was destijds geen succes in de arcades en tegenwoordig zijn ze nauwelijks te vinden. Ik besloot een aantal jaren geleden dat het wel een prima naam zou zijn voor een verzameling met bijzondere kasten.”

Page 21: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Kun je iets vertellen over de evenementen die je organiseert?“Jazeker, een gameroom hebben is leuk. Maar flipper-kasten zijn natuurlijk vooral bedoeld om op te spelen. Daarom stel ik de gameroom ook open voor evenemen-ten zoals bijvoorbeeld de Battle for the Kingdom (zie elders in deze Spinner) en het OOPA (Open Ommer Pin-ball Avondje). Twee evenementen met een totaal ver-schillend karakter. Het eerste is het jaarlijkse invitatie-

21NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

toernooi welke uitsluitend toegankelijk is voor de twaalf beste spelers van Nederland. Oorspronkelijk bedacht door Theo van Vroenhoven en inmiddels alweer een aan-tal jaren georganiseerd in Ommen. Het OOPA is bijna het tegenovergestelde concept. Het wordt iedere twee maanden op de eerste vrijdag van de maand gehouden. Toegankelijk voor ieder NFV lid na aanmelding vooraf. Het is een sportieve mix van beginners, recreatie spelers en wedstrijd spelers. Eigenlijk voor iedereen die flipperen in gezelschap leuk vindt. Zie voor aankondigingen www.hyperballs.com/oopa.htm of de NFV agenda op nfvpin-ball.nl. De naam OOPA is trouwens een knipoog naar het wereldberoemde PAPA.” Is er ook een geheim genootschap van Super-gameroom eigenaren zoals jij? “Nee dat zou wel leuk zijn, maar het is er niet. Maar de contacten zijn er wel, in binnenland en buitenland. Als iemand weet dat ik op zoek ben naar een speciaal plastic en die komt dat tegen, dan krijg ik een mailtje. En omge-keerd werkt het net zo.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Wordt het nog meer dan 188m2? “Ik denk het niet zo snel, maar ik zeg nooit nooit.”

Wil je meer zien of weten over de gameroom van René kijk dan op www.hyperballs.com.

Page 22: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Alleen de beste twaalf krijgen een uitnodiging en mogen in een zinderde strijd uitmaken wie een jaar lang de wis-sel trofee - een fors zwaard - mee naar huis mag nemen.

Oorspronkelijk werd de invitatielijst samengesteld door de prestaties bij nationale en internationale evenementen. Sinds de introductie van de NFV ranking is de maandelijk-se positie van deze ranking bepalend voor de uiteindelijke kwalificatie. Daarnaast spelen een aantal aanvullende cri-teria eveneens een rol. Samengevat: een uitnodiging krij-gen voor dit toernooi is al een prestatie op zich!

Ook dit jaar stelde René Timmer zijn gameroom beschik-baar en vervulde de rol van gastheer. Ronald Oenema nam de rol als wedstrijdleider op zich terwijl Marko ten Klooster de nodige technische ondersteuning gaf.

Nieuw dit jaar waren de forse bekers voor de eerste drie plaatsen. Een anonieme sponsor gaat deze vanaf volgend

jaar voor een periode van drie jaren ter beschikking stel-len. Ook Multigame Amusement heeft toegezegd de wed-strijdspelers de komende jaren te ondersteunen op een nog nader te bepalen wijze. Goed om te zien dat partijen het wedstrijdflipperen een warm hart toedragen.

Ad Jonker maakte de reis vanuit het verre Den Haag naar het Overijsselse plaatsje om verslag op te tekenen van de wedstrijd. Hieronder volgt zijn relaas.

We schrijven de datum 16 januari 2011. De strijd om het koninkrijk stijgt naar het jaarlijkse hoogtepunt. Telkens weer suddert het door de maanden heen om de strijd. En alsof je de klok erop kunt gelijk zetten blijkt het na de feestdagen weer tijd om de regerend koning eens van zijn troon te stoten. Is dat ditmaal gelukt? Wel, lees verder.

Alhoewel onze regering in Den Haag zetelt is dit maal

Battle for the Kingdom 2010De koning is dood. Lang leve de koning!Ditjaarvondop16januari2011wederomhetprestigieuzeBattlefortheKingdom(BFTK)toernooiplaats.AlweervoordederdeachtereenvolgendekeerindeHyperballsGameroomteOmmen.DeBFTKishetenigeinvitatietoernooiinNederlandenBelgiëvoorallewedstrijdspelersvandeNFV.

rené Timmer en Ad jonKer

HetcompletedeelnemersveldvanBFTK2010.Staandvlnr:RalphBeckers,MartijnvanAmsterdam,AlbertNomden,RenévanGool,ArjanLugthart,MartijnvanAken,BrennOosterbaan,PaulJongmaenKlaasOenema.Gehurktvlnr:TacoWouters,BasVisenLievenEngelbeen..

22 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 23: 2011 - 01 - Spinner Magazine

het wat rustieke geleden Ommen weer de plaats om de strijd te beslechten. Handig, in Den Haag loopt er altijd wel iemand in de weg of maakt foto’s voor een vage internetsite, in Ommen verloopt het doorgaans zonder medeweten van burgers en buitenlui. Ik was wel getipt dat de strijd ging plaatsvinden om een verslag ervan te kunnen delen met de ongeveer duizend medelanders en geachte zuiderburen, die hiervan op de hoogte die-nen te worden gehouden.

Maar zoals altijd, eerst koffie. Ruim op tijd vertrok-ken, kwamen we voor een nog gesloten deur van de gameroom te staan. Terug in het centrum van Ommen hebben we zeker geen flater geslagen door bij Flater op de koffie te gaan. Dan weer terug en er zijn duidelijk activiteiten. In het verborgen flipperkoninkrijk is de laatste verf droog en het ziet er allemaal strak uit, een koninklijk bezoek waard.

de VoorrondeDe strijd was wel als een toernooi opgezet, men mag niet even met een zwaard andermans hoofd eraf snij-den. Er moest steeds tegen een andere krijger wor-den gestreden en dan telkens ook steeds op een ander stukje land.

Nadat de tijd omgevlogen leek te zijn (na twee uur strijd bleek het zes uren later te zijn??) waren er vier kanshebbers over die in de contreien van een gekte uit de middeleeuwen de laatste strijd moesten doorstaan. De uitslag was in dit geval letterlijk de wereld op zijn kop. Het moge zo zijn, maar degene die nu koning is kwam als vierde uit de voorstrijd. Wellicht had hij zijn krachten toch nog wat kunnen sparen.

Blijft er voor hem wel een probleem. Zijn prijzenkast bleek al te klein toen hij de wisselbeker bij de RFT finale won. Tevens had hij die beker maar vast verstopt voor-dat hij erop aangesproken werd. Nu loopt hij met een zwaard rond. Dat ligt wellicht een jaar in de tuin begra-ven. Wordt nog spannend.

Voor degenen die erover heen lazen. Bij de eindstand in de voorronde was de uitslag: 1. Paul Jongma met

tien overwinningen uit elf partijen, een bijzonder fraaie prestatie. Met ieder zeven winsten en door de onderlin-ge uitslagen werd Brenn tweede, Taco derde en Albert vierde. En na de finale was de uitslag precies andersom. Nu heeft niet alleen België een koning Albert, wij voor het komende jaar ook.

de FinALeHier nog in het kort het verloop van de finalepartij op de Medieval Madness. Spelersvolgorde naar aanleiding van de eindstand in de voorronde.

BAL 1Albert begint, de kast staat zeer pittig afgesteld en na een aantal lenzen verlicht te hebben reeds met 416.240 de bal kwijt. Taco speelt net als vorig jaar weer eerst voor de kas-telen. Vorig jaar had hij die compleet met de eerste bal, nu ging het allemaal een stuk lastiger. Maar met 20.607.610 zet hij wel een nette score neer. Brenn gaat ook voor de diverse lenzen maar blijft steken op 3.819.450. Paul kwam ook nog niet ver met 1.046.990.

BAL 2Albert bouwt verder op maar wederom vrij snel de bal kwijt: 4.468.010. Taco gaat weer verder met kastelen slo-pen, wat hem naar de 49.107.180 brengt. Brenn heeft weer geen sterke bal maar bouwt verder naar 4.721.540 en Paul ziet zijn bal weer snel verdwijnen en komt op 2.573.730.

BAL 3.Albert gaat weer verder opbouwen en eindigt hier op 11.814.190. Taco blijft bij de kastelen en ziet de bal in tilt eindigen op 64.372.070. Brenn bouwt ook verder maar wederom blijft de score steken op 11.158.920 en Paul heeft wederom geen goede bal en komt uit op 4.436.540.Tot zover was het niet een partij waar velen op hoopte, maar met vijf ballen en dit gezelschap is het pas over als het ‘game over’ al een tijdje oplicht.

BAL 4Albert krijgt Multiball Madness en haalt daaruit 14,2 mil-joen. Dan kan hij ook Royal Madness starten en maakt die ook af. In dit geval geen extra bal doch 15 miljoen, dat tikt uiteraard goed aan. Een bal die hem ineens aan de lei-ding brengt eindigt op 70.911.160. Nu moet Taco ervoor werken. Hij haalt zijn punten bij het kasteel waar ieder

Albertinactietijdensdefinale.WedstrijdleiderRonaldkijktopzijnhorloge.

RalphBeckersinactietijdensdevoorronde.

23NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 24: 2011 - 01 - Spinner Magazine

schot tegen de brug of het hek nu één miljoen opbrengt. Dit schot is echter ook met een flink risico en hij treft het niet in deze bal: 65.067.900. Brenn start ook in zijn vierde bal Multiball Madness. De multiball eindigt in een kluts en plots zijn alle ballen weg en komt hij uit op 33.612.700. Paul komt ook wat meer op gang maar de bal eindigt helaas in tilt op 19.399.820. BAL 5Albert heeft een bal die er snel uit rolt en eindigt zijn spel op 73.110.490. Taco moet dit uiteraard wel inhalen en gaat weer voor het kasteel. Maar ondanks een vrij klein verschil in de score weet de bal er toch listig uit te rol-len en moet hij het met 69.911.980 doen. Zo dichtbij, dat is altijd nog eens extra vervelend. Vooral ook omdat de Royal Madness al een tijdje uitnodigend stond te knippe-ren. Brenn start nu Royal Madness maar mist het laatste schot binnen de tijd, wat bij elkaar 16,5 miljoen waard was

geweest. Flink balen want hij eindig op 55.146.880. Dat is letterlijk een schot voor de overwinning missen! Paul moet nu wel en degenen die hem kennen weet dat hij zeker nog niet kansloos is. Bij zijn laatste bal loopt het allemaal heel wat beter, maar toch moet hij het onderspit delven en ein-digt als laatste met 45.484.540.

Geen van allen hebben een reguliere multiball gespeeld.Het moge duidelijk zijn, wil je ook dat zwaard een jaar in huis dan moet je of een ander exemplaar kopen of dit jaar eens veel en goed gaan flipperen.

Dekoningisdood.Langlevedekoning!

Definalistenendewedstrijdlei-

ding.Vlnr:RonaldOenema,Taco

Wouters,AlbertNomden,BrennOosterbaanenReneTimmer.

Albertwordtgeridderdalsdenieuwekoning.

Alsallerookisopgetrokken

prijktdezeeind-standophet

scorebord.

TensLoTTeTenslotte, in de beschreven toernooien en strijd zijn geen doden en gewonden gevallen.

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 25: 2011 - 01 - Spinner Magazine
Page 26: 2011 - 01 - Spinner Magazine

The Wizard of oz

TeKsT: pieTer VAn LeijenBron en FoTo’s: WWW.pinBALLneWs.com

Jack is in Amerika geen onbekende in de flipperwereld. Zijn bedrijf pinballsales.com leverde vele Sterns de afge-lopen decennia. Hij staat bekend als iemand die net een stapje extra zet als het op service en klantvriendelijk-heid aankomt. Daarmee heeft hij een enorme klanten-kring opgebouwd die de afgelopen jaren vele flipper-kasten van hem hebben gekocht.Na jaren samenwerking met Gary Stern zag hij dat de strategie van Stern niet aansloot bij wat zijn klanten wil-den. De speelvelden worden steeds leger en de regels eenvoudiger. Jack zegt, “you have to make a product your customers like, not one you like”.

Zijn overtuiging is dat er genoeg klanten zijn die een goede prijs willen betalen voor een kwalitatief hoog-waardige flipperkast met veel spelelement. Met Stern als de enige grote fabrikant van flipperkasten, is er vol-gens Jack geen product meer voor hem te verkopen. Dus heeft hij het afgelopen jaar nagedacht over deze situatie en besloten om te beginnen met het maken van zijn eigen games.

Zijn nieuwe bedrijf heet “Jersey Jack Pinball” en de eerste van de nieuwe titels zal worden gebaseerd op de film “The Wizard of Oz”. Hij wilde een thema dat voor iedereen aanvaardbaar is en begrepen wordt, nie-mand beledigd, veel ideeën voor mechanische speel-veld apparaten biedt en genoeg creatieve inhoud om in een spel te gebruiken.

Op1januarimaakteJackGuarnierivanpinballsales.combekendeennieuweflipperkasttegaanmaken.HetThema:“DewizardofOz”.Hijdeeddezeuitsprakenopeenpinballpodcastvanwww.spookypinball.com.

Jack heeft nog meer bedrijven in de speelautomaten branche (ELAUT USA) en er zijn onder zijn hoede al meerdere speelautomaten ontworpen en gebouwd. De ervaring en pro-ductiecapaciteit zijn dus aanwe-zig. Het enige wat nog ontbrak was een fris en creatief team flipperspeci-alisten.

Er werd dan ook druk gespeculeerd op rec.games.pin-ball wie Jack zou contracteren om een team samen te stellen. De afgelopen weken werden er steeds m e e r na m e n bekend die aan zijn team zijn toe-gevoegd. En het zijn niet de min-ste!

Voor het ontwerp zijn er Joe Balcer (Apollo 13, God-zilla, The Simp-sons Pinball Party) en Dennis Nord-man (Whitewa-ter, Scared Stiff, Pirates of the Caribbean). Joe Balcer heeft de ontwikke l ingen van Sega en Stern vele jaren meege-maakt en kent het klappen van de zweep.

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 27: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Dennis Nordman is bekend van z’n drang om zijn bizarre rampontwerpen steeds weer te overtreffen. Het begon bij Special Force, toen naar Elvira, liep uit de hand bij Whitewater en ging via Scared Stiff naar Wheel of For-tune. En tussendoor nog andere kasten met bergen plastic. Zelf vind ik zijn kasten altijd een hoog ‘Bart Smit’-gehalte hebben, maar het speelplezier is er zeker niet minder om! Het ontwerp van een vrolijke kast voor een breed publiek is hem zeker toevertrouwd.

Het artwork voor de Wizard of Oz wordt gedaan door Jerry van der Stelt en Greg Freres. Jerry van der Stelt is een grote naam die onder andere het artwork voor de speelfilms Lord of The Rings, Star Wars en Indiana Jones

heeft gedaan. Zijn tekeningen zijn prachtig gedetail-leerd en sfeervol ( w w w.v a n d e r -steltstudio.com).

Greg Freres is natuurlijk bekend van zijn flipper-werk voor Fathom, Scared Stiff en Medieval Mad-ness. Daarnaast zijn Greg en Den-nis goeie maatjes en hebben ook het project ´Whoa Nel l i ´ opgezet (whizbangpinball.blogspot.com)

Voor het soft-ware ontwerp is niemand minder dan Keith Johnson a a n g e t r o k ke n . Keith Johnson weet software te ontwerpen waar onze achterach-terkleinkinderen nog nieuwe din-gen in zullen vin-den. Hij is onder andere verant-woordelijk voor LOTR en TSPP. Twee kasten die bekend staan om de absurd diepe spelregels.

De laatst beken-de toevoeging bij het ter perse gaan van dit nummer is die van muziek-man Chris Gran-ner. Deze sound-engineer heeft een enorme his-torie in de flipper-wereld en leverde zijn aanstekelijke melodieën aan de meest aanspre-kende flipperkas-ten, zoals: F14-Tomcat, Whirlwind, Funhouse, Whitewater, Indiana Jones, Kingpin en vele anderen. Hij kan dus een aardig deuntje componeren.

Aan de opbouw van het team te zien heeft Jack kosten noch moeite gespaard om een topkast te gaan produ-ceren. En voor een topkast moet waarschijnlijk ook een topprijs betaald worden.

Het is niet goedkoop om een mechanisch rijk spel met veel speelveld toys en diepe regels te produceren. Er is geen exacte prijs in dit stadium, maar de prijs zal tussen de 4.000 en 10.000 dollar liggen. Er komt een eerste oplage van 1000 speciale editie ‘Emerald City’ model-len van het spel, eventueel met echte smaragden en robijnen. Het is de bedoeling om The wizard of Oz eind 2011 op de markt te brengen. Hij wordt geëxporteerd over de hele wereld en zal RoHS-compliant zijn. Bezoek de website pinballsales.com om op de hoogte te blij-ven.

The Wizard of oz

JackGuarnierienDennisNordman

TeamJJP(vanlinksnaarrechts):JoeBalcer,KeithJohn-son,DrewManiscalco,DennisNordman,JimThornton,GregFreres,JackGuarnieri

27NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 28: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Rond 17.00 uur was er een korte presentatie over de besteding van de inleg van de Cv100-deelnemers. Con-form planning werd het geld grotendeels besteed aan verbetering van de collectie door aanschaf van een tweetal echte toppers: Stern’s Spider-Man en Bally’s The Shadow. Als extra blijk van dank werd onder de deelnemers ook een ‘Weekendje Watertoren’ (met dank aan sponsor Peter Noorlander) verloot.

Winnaar was Arno Punt: gefeliciteerd!

Ook was er kort aandacht voor de plannen voor 2011. Nieuw daarbij is dat de deelnemers in de gelegenheid zullen worden gesteld om eigen suggesties voor de besteding in te brengen.

Dit jaar ook meedoen? Mail naar [email protected]

Club vanjaarlijkse bijeenkomst voor club van 100 ledenHet3ejaarvandeClubvan100werdopzaterdag12februariafgeslotenmetde‘spon-sordag’.Alle45deelnemersvandejaargang2010kregeneenuitnodigingomdezespecialebijeenkomstbijtewonen.HetNFVBestuurwasgoedvertegenwoordigdomdedeelnemersteontvangen.OngeveerdehelftvandeCv100-ledenwaserbijtoenom15.00uurde(recreatieve)‘duowedstrijd’begon.

Arie pijL

SPONSORDAG CLUB VAN 100

Twee jaar geleden lag ik bij de fysiotherapeut in Zandvoort waar ik woon, op de bank. We raakten aan de praat over hobby’s en daarbij bleek dat Michael een flipperkast had (een Hook) en ook nog lid was van de NFV. Van hem kreeg ik wat Spinners en ik was gelijk verkocht, ik wilde lid worden van de NFV.Vroeger in Zandvoort hadden we maar liefst drie hallen met flipperkasten en daar heb ik menig potje gespeeld en ik vind het tot op de dag van vandaag nog steeds jammer dat die hallen weg zijn.Michael en ik besloten een bezoek te brengen aan het cludbhuis in Ederveen. Daar ben ik meteen lid geworden en raakte ik aan de praat met ene Arie Pijl.Van het een kwam het ander en nadat ik aan Arie gevraagd had wat nu zo’n Addams Family kostte, ging het snel. 2 maanden later was ik in het bezit van een TAF, tot nu toe mijn enige kast maar dat gaat bin-nenkort veranderen.Vanaf de eerste dag dat ik het clubhuis in Ederveen binnenstapte, nu zo’n twee jaar geleden, viel mij de gemoedelijke sfeer en gezelligheid meteen op. Altijd prettig als je als “herintredende flipperaar” wordt geholpen door leden die van flipperen kennelijk hun levenswerk hebben gemaakt!

Omdat ik in Zandvoort woon en een drukke baan heb kan ik helaas geen tijd steken in deze mooie ver-eniging. Om toch iets terug te kunnen doen besloot ik lid te worden van de Club van 100 en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.Mijn vriendin en ik hebben nu twee bijeenkomsten van de Club van 100 meegemaakt en dat is een zeer gezellige en sociaal gebeuren. Ik vind de Club van 100 een goed initiatief om de NFV meer financiële ruimte te bieden om iets extra’s te kunnen doen. En dat blijkt wel in de praktijk want het geld van deze club wordt prima besteed!

Langs deze weg mijn dank aan iedereen die het voor ons mogelijk maakt om deze leuke hobby te kun-nen blijven beoefenen!

Derek Visser.

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 29: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Wij hebben regelmatig tweedehands / nieuw

gebruikte flipperkasten in de

verkoop.

Bel ons voor de meest recente voorraad.

GAME-XL

Game XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: [email protected]

De allernieuwste flippers staan bij

Page 30: 2011 - 01 - Spinner Magazine

rFT Finale - NFV Kampioenschap 2010Zaterdagavondlaat.InMuntendamishetrustigopstraat.Koudishetenwit,doordevelesneeuw.Erloopteenmanopstraat,dieletterlijkzijnhandenvolheeft.Inhetlichtvandestraat-lantaarnistezienwathijallemaalbijzichheeft:onderzijnarmheefthijeengrotechequeeninzijnlinkerhandhoudthijeenplattedoos.

kerst(vakantie) roet in het eten (oa. Paul Jongma). In België bleek er een probleem: de finale van de BFC (Bel-gische Flipper Competitie) stond op dezelfde datum op de agenda. Als gevolg daarvan kwamen slechts 2 van de 7 Belgen naar deze finale en konden 5 reserves van-uit NL alsnog de reis naar Ederveen maken. Uiteindelijk accepteerden 21 NFV-ers de uitnodiging. Het was een gezelschap met bekende en minder bekende NFV gezichten, met deelnemers uit Gronin-gen, Friesland, Flevoland, Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht, Gelderland en Limburg. En dus 2 uit België.

Op de vrijdag voor de finale keek het organisatieteam met zorg naar buiten (heel veel sneeuw!) en met een zeer serieuze blik naar de weersverwachting. Nederland had te maken met zeer extreem weer. Zo’n flipperwed-strijd is leuk, maar het moet niet onverantwoord zijn om de deelnemers de soms lange reis te laten maken. Dus stuurde Ad minder dan 24 uur voor de wedstrijd nog een mail naar alle spelers om te laten weten of hij/zij naar Ederveen zou komen. De reacties waren zeer positief en dus besloten we definitief: ‘it giet oan’.

BAs Vis

Hetcompletedeelnemersveld

inclusiefwed-strijdleiding

Zijn zicht wordt wat belemmerd door de grote zilver-kleurige beker die hij in zijn rechterhand heeft. Eigenlijk wil hij ‘m met twee handen vasthouden, want het is een zwaar ding. Twaalf uur ervoor had hij al eens hard-op verzucht: ‘dat wordt wat als ik daar straks mee over straat moet...’’. Als een veroveraar neemt hij zijn buit mee zijn huis binnen…De persoon in kwestie is Albert Nomden: hij werd NFV Kampioen 2010 en won de grote wisselbeker. Albert heeft door de jaren heen al veel prijzen gewonnen, maar nog nooit zo’n grote… Lees hier het verhaal van de finale zoals die op zaterdag 18 december 2010 werd gespeeld in het NFV Funhouse. de VoorBereidingBij de 11 RFT toernooien die in de loop van 2010 wer-den gehouden konden prijzen en punten worden ver-diend. Aan het eind van het seizoen kregen de bes-te spelers van deze jaargang een uitnodiging om de finale te spelen. Wedstrijdleider Ad Jonker zette een mooi wedstrijdschema op en stuurde een uitnodi-ging naar de spelers. In Nederland gingen de meesten graag op de uitnodiging in, bij een enkeling gooide de

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 31: 2011 - 01 - Spinner Magazine

de KWALiFicATieOp zaterdag waren om 11.00 uur de deelnemers bijna allemaal aanwezig. In het clubhuis was het al lekker warm en zat Ad achter zijn beeldscherm om de laatste voorbereidingen te doen. Van het spelersfront helaas één afmelding: in Limburg was de sneeuw nu pas aan-gekomen en dus keerde Taco Wouters na drie kwartier ploeteren terug naar huis…. De resterende 20 deelne-mers werden verdeeld over 2 poules en speelden een halve competitie. Na een korte uitleg van Ad Jonker konden ze aan de slag en hun 9 kwalificatiepartijen gaan spelen. Zoals wel vaker boekten de echte toppers goede resul-taten (Albert Nomden, Brenn Oosterbaan). Er was één uitzondering: voor René van Gool duurde 2010 één toernooi te lang. Eerder won hij de BFTK, twee regio-nale toernooien en een flipperkast bij een toernooi in Italië (zie Spinner 3 2010), dit keer deden de ballen niet wat hij wilde. Ook bij Martijn van Amsterdam stond het vizier niet scherp. Goede resultaten lieten Ivan Geentjens, Edwin Nijs, Klaas Oenema en Arjan Lugthart noteren. Ook Mark van der Gugten, Lida de Haan en Norbert Broman plaatsten zich. Daarachter was er, zoals wel vaker, tot de laatste partij een zware strijd om de laatste kwali-ficatieplaatsen. Het draaide in beide poules uit op een ‘shoot out’: één partij om onderling uit te maken wie wel en wie niet door mocht naar de tweede ronde. Zo haalde Michel Lanters nog net de kwalificatie, samen met schrijver dezes. Jeroen Wieringa verloor deze partij tegen Michel en Bas op de JY nipt. Als hij dat ene schot voor de mutiball nu wel gemaakt had... In de andere poule haalde Vincent Chardome nog net de ‘cut’ door te winnen van Ronald Oenema en Rob Capel. Voor die laatste twee was er daardoor geen plek in de ‘knock out fase’. Jongeling Mart Oenema was de benjamin van het gezelschap met zijn 12 jaar. Hij had een moeilijke start, herstelde zich daarna en maar kon de achterstand uit-eindelijk niet meer goed maken. Ook voor Bert Jan Brinkhuis en Gerard Poelwijk (ondanks een fantastische partij op de Fish Tales!) was het toernooi voorbij na de kwalificatie. de KnocK ouT FAseIn de tweede ronde moesten de nummers 3 tot en met 6 uit beide poules opnieuw aan de bak. In twee par-tijen met vier spelers waren twee tickets te verdienen voor de derde ronde. Bij de partijen op de Dirty Har-ry en Monsterbash bleven de onderlinge verschillen klein. Het waren geen goede partijen, maar wel heel spannend. Op de Monsterbash eindigde ik op 41 mil-joen, maar zag vervolgens Norbert en Edwin die score verbeteren. Mark moest van ver komen en haalde het niet. Op de Dirty Harry waren de verschillen nog klei-

ner: minder dan 100 miljoen. Arjan en Michel speelden door, voor Lida en Vincent was het ‘over’. Na het gezamenlijk diner en een groepsfoto ging de strijd verder met de 8 overgebleven spelers. In een zogenaamde ‘best of three’ mochten zij onderling uit-maken wie een plaats zou krijgen in de halve finale:• Arjan Lugthart won met 2-0 van Ivan Geentjes (op JB en Congo). Na een puike kwalificatie, was de pauze duidelijk niet goed geweest voor het spel van Ivan.• Klaas Oenema kwam eerst achter tegen Edwin Nijs (CFTBL), maar hij keerde het tij door twee overwin-ningen op de Monopoly en Jackbot. En Edwin baalde vooral van zijn eigen spel…• Norbert Broman leek voor een stunt te gaan zorgen tegen Albert Nomden (JM). De stand werd gelijk na een partij op de MM, waarna Albert het afmaakte op de Dirty Harry• Brenn Oosterbaan werd getrakteerd op een 2-0 nederlaag tegen ‘outsider’ Michel Lanters (WCS, DH). Na een zeer zware vrijdag (6,5 uur in de auto) kon Brenn nu tijdig weer richting huis… In de halve finale was de confrontatie tussen Albert en Michel snel beslist: 2-0 (CFTBL, JM). Michel had er vre-de mee: in zijn debuutjaar maakte hij heel veel en heel snel progressie. In de andere confrontatie was er een derde partij nodig na partijen op de Scared Stiff (Klaas) en Congo (Arjan). Voor Arjan was de Monopoly een ‘mystery card’ en dat zorgde voor de nodige frustratie bij de eerste twee ballen. Tegenstander Klaas maak-te een sportief gebaar door tekst en uitleg te geven, waarna de partij toch nog een spannend slot kreeg. Na vier ballen was de winst voor Klaas en ging Arjan verder naar de ‘kleine finale’. De kleine finale was opnieuw een partij met 4 spelers om de 3e plaats. Voor de winnaar was er een fraai pla-quette als herinnering, voor de runner up in deze par-tij een iets kleinere uitvoering. Die prijzen gingen naar Arjan (werd 3e) en Edwin (werd 4e). Voor Michel en Norbert was er een herinneringsmedaille, net als voor de andere deelnemers aan deze finaledag. de FinALeIn de finale (opnieuw een ‘best of three’) mochten Albert en Klaas elk een kast kiezen. Albert had goede herinne-ringen aan de DH en had het beste bewaard voor deze partij. Met een score van bijna 3 miljard versloeg hij Klaas ruim. De tweede partij was op de kast die Klaas had gekozen: de FT. Klaas speelde een zeer solide partij en wist vooral met ‘rock the boat’ zijn puntentotaal een flinke boost te geven: score 200 miljoen. Albert had drie dramatisch slechte ballen (dat kan zomaar op een FT…), maar begon met bal 4 aan een inhaalrace. Toen tijdens de multiball de jackpot bij herhaling niet lukte, wat het een kwestie van tijd voor de overwinning aan Klaas zou toekomen. En aldus geschiedde…

31NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 32: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Voordewinnaarswarenermooie

plaquetteseneenbeker

NummerdrieArjanLugthartennummertweeKlaasOenema

WinnaarAlbertNomdenmetzijnbeker.

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Wedstrijdleider Ad Jonker had de Indianapolis 500 aan-gewezen als kast waarop de beslissende partij gespeeld zou worden. Met bal 1 nam Albert direct een flinke voorsprong, ook al omdat Klaas een aantal verkeerde keuzes maakte tijdens het spel. Toch iets van zenuwen bij zijn eerste finale? In het vervolg van de partij bouw-de Albert zijn voorsprong gestaag uit (eind score 1,2 miljard). Het bekende vuistje na een geslaagd schot was herhaaldelijk te zien. Ook met zijn laatste bal kon Klaas het tij niet meer keren.

Tijdens het seizoen was Albert liefst 5 keer op het podi-um geëindigd, zonder een toernooi te winnen. Hij ging als favoriet de finaledag en ook de finale in en hij maak-te het waar: een waardig kampioen en eerste winnaar van de NFV Kampioen wisselbeker. Na felicitaties door de spelers was het tijd voor de prijsuitreiking. Eindtijd ca. 20.30 uur, iets meer dan een half uur achter op schema …

de prijsuiTreiKingTijdens deze finale dag waren er, dankzij sponsoring door Wizard - de flipperkastspecialist, extra prijzen voor de deelnemers. Voor alle spelers die tijdens één of meerdere toernooien in de top 3 waren geëindigd waren er speciale onderdelencheques. Het bedrag van de cheque was afhankelijk van de behaalde top 3 note-ring: 10 Euro voor een 3e plek, 15 Euro voor een 2e plek en 20 Euro voor een 1e plek. De winnaars die er tijdens de finaledag niet bij waren zullen hun cheques op een later moment uitgereikt krijgen. Speciale dank hier aan Rob Capel (Print Express) die zorgde voor de fraaie uit-voering van de cheques Er konden bij dit toernooi mooie prijzen worden aan-geboden dankzij de inleg van de deelnemers bij de toernooien. Van elke toernooideelname ging er 2,50 Euro naar de prijzenpot die aan het eind van het sei-zoen gegroeid was naar 500 Euro. Dan is het leuk win-kelen ook in de prijzenwinkel… Dank aan Lieven voor het regelen van de prijzen bij de regionale toernooien en aan Bert Jan Brinkhuis voor de prijzen bij de finale. Het was leuk om te zien dat tijdens deze finalewedstrijd

vrijwel alle spelers waren gebleven tot de prijsuitrei-king. De RFT Finale was echte competitie, maar er is ook veel onderlinge waardering. Voor de nummer twee van het kampioenschap, Klaas Oenema, was een mooie plaquette en een extra Wizard-onderdelencheque ter waarde van 100 Euro. Winnaar Albert Nomden kreeg een EPC support cheque van 250 Euro, een herinne-ringsplaquette (‘NFV Kampioen 2010’) en …. die enorm grote wisselbeker, zo’n 60cm hoog...

Page 33: 2011 - 01 - Spinner Magazine

rFT seizoen 2011Na12succesvolleRegionaleFlipperToernooienin2010krijgtdezereeksin2011eenvervolg.Deliefhebberskunnendekomendemaandenweervolopaandebak.EindjanuariginghetseizoenalvanstartmeteenkickoffinEderveen(winnaarTacoWouters).DieheeftdaarmeeheteersteDPO-ticket2011verdiend.DebijeenkomstinfebruariinNieuweschootwerdvervolgensgewon-nendoorRoyWils.Wievolgt?

BAs Vis

Het programma voor het eerste halfjaar van 2011 ziet er als volgt uit:

Aanmelden voor deze toernooien kan via het NFV Forum of door het sturen van een mail naar [email protected]. Na de zomer volgen er toernooien in augustus (laatste weekend), september, oktober en november. Daarvoor zijn we nog op zoek naar een tweetal geschikte locaties in Zuid Holland en Zuid Nederland (Brabant/Limburg). Op zaterdag 17 december 2011 sluiten we het seizoen af met een finale (24 deelnemers) in ons clubhuis. De spelers die hieraan mogen deelnemen krijgen een uitnodiging van de wedstrijdleiding.

opzeT & punTenTeLLingHet minimum aantal deelnemers is 14, het maximum aantal is 24. De deelnemers zullen worden verdeeld over 2 poules. Alle spelers spelen 1x tegen elke tegenstander uit de poule. De nummers 1 tot en met 4 van beide poules kwalificeren zich voor de finale rondes. De opzet van de finale ronde in het nieuwe seizoen is als volgt: De puntentelling is ongewijzigd: 25 voor de winnaar, 22 voor de nummer 2, 20 voor de nummer 3, 18 voor de num-mer 4, 16 voor de nummer 5, 15 voor de nummer 6 en daarna aflopend tot 1 punt voor de nummer 20.Alle NFV-ers mogen deelnemen aan deze toernooien. In 2010 waren er ruim 100 spelers die aan één of meerdere toernooien deelnamen. Dat aantal proberen we dit jaar natuurlijk te overtreffen!

33NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 34: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Deze 1ste Pinball, Fun & Maintenance zal gaan over PIM-PING van flipperkasten. Toen ik het woord “PIMPING” had opgezocht op het www. kreeg ik al snel de navol-gende tekst. ‘voorzien van een extravagante overdaad aan accessoires die veelal niet erg functioneel zijn, maar vooral dienen om op te vallen, indruk te maken enz. een `State-ment` te maken’.

Dat geeft het eigenlijk wel aardig weer. Waar de één voor elke kast een eigen “topper”heeft verzonnen, een tweede aan de slag is gegaan met extra beeldjes, gaat weer een derde in de weer met extra verlichting. Voor de één is het “pimpen” het verzieken van een originele kast, een ander

vindt het juist een uitdaging om zijn kast anders te maken dan de grote massa.

Nadat ik een oproep had geplaatst op het NFV Forum kreeg ik al snel de eerste reactie binnen.John doet zijn naam eer aan………John Snel was de 1ste die reageerde. Via mail een afspraak gemaakt en op een doordeweekse avond in de auto gestapt en naar Swifter-bant gereden. Na een kleine 150 kilometers gereden te hebben was ik op de plaats van bestemming. Aldaar aan-gekomen kreeg ik eerst een prima bak koffie en raakten we aan de praat.

Pinball, Fun & Maintenance Eennieuwerubriekdielaatzienwatflipperfansdoenmethunkastenengameroom.Watkanjedoenomjekastgoedteonderhouden?Hoemaakjeeenfunctionele,leukeofjuistextremegameroom?OokzaleraandachtzijnvoorhetPIMPENvanflippers.Elkkwartaalzaliemandcentraalstaanenvertellenoverzijnflipperhobby.

micheL VAn KuijK

34 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 35: 2011 - 01 - Spinner Magazine

John, stel je eens voor aan alle lezers.John: ‘Mijn naam is John Snel. Ik ben 28 jaar oud en woon samen in Swifterbant met mijn vriendin. Verder ben ik werkzaam in de bouwbranche als medewerker bedrijfs-bureau. Al van jongs af aan ben ik arcade fan. Flipperen deed ik vooral in het wild. Nadat we in 2006 ons huis had-den gekocht kwam er in 2007 onze eerste flipperkast, een Mr & Mrs Pacman. Als ik tijd over heb ben ik eigenlijk altijd bezig met het onderhoud e.d. van flippers. Ook in het clubhuis ben ik actief bezig met het onderhoud van de NFV collectie samen met anderen’.

Welke kasten heb je op dit moment en wat heb je daar zoal aan “gepimpt”John: ‘Ik heb op dit moment een “LORD OF THE RINGS” een “SPIDER-MAN”, beiden van Stern, staan en mijn laat-ste aanwinst is een “MONSTER BASH” van Williams’.

Je hebt hiervoor andere kasten gehad, weet je nog welke kast je als 1ste pimpte en wat je hebt gepimpt?John denkt even diep na…. ‘Ja, dat was de White Water. Ik kan me herinneren dat ik daar wat met led verlichting in heb gedaan, waardoor het e.e.a wat beter kon uitlichten. Beter kon laten opvallen, zeg maar’.

De kasten die je hebt staan, allemaal gepimpt?John: ‘De LOTR heeft diverse ‘pimps’ of mods. Ik heb de figuurtjes die er origineel in zaten vervangen door verge-lijkbare figuren maar dan wel allemaal met wapens. En er zijn er zo uit mijn hoofd ook nog 5 extra ingezet. De ball-shooter is van een transparant materiaal met daarin de “the one RING”. Verder heb ik als topper nog een viertal figuren op de kopkast. Deze zijn natuurlijk wat groter dan wat er in de kast zit. De planetair heeft de multicolor led. Gouden pootbouten en de metalen ramps zijn vervangen door goud kleurige. De kast heeft ook stern under-light-ning.

Dan de “SPIDER-MAN”: ook die heeft under-light-ning. Dock Ock heeft rode leds in zijn tentakels. Dit heb ik laten doen bij een Duits bedrijf www.superflux-shop.de . Je kan je eigen Doc Ock opsturen naar hen, zij zorgen er dan voor dat de draden netjes in de tentakels worden weg gewerkt. Ik heb mijn originele Dock Ock nog en heb bij hen een nieuwe besteld waar gelijk de mod in zit. Origineel zou ik die moeten aansluiten op de G.I. maar ik heb de weerstand vervangen en ze aangesloten op de flasher. Ook de Green Goblin heeft groene verlich-

ting gekregen en er is een shaker motor aangebracht. Ik wil ook nog iets verzinnen als topper, misschien iets van een Spiderman beeld of iets dergelijks. In de beide Stern kasten zit ook een andere speakerset. Iets wat het geluid zeker ten goede komt.

Dan de Monster Bash: ook al gepimpt?John: ‘Nee, die staat nu half afgebouwd. Ik heb hem uit elkaar gehaald, waar nodig schoongemaakt, lampjes en rubbers vervangen. Dus nu weer aan het opbouwen. Er zit een zeer mooi speelveld in met een clearcoat. Wat ik daar allemaal aan ga pimpen weet ik nog niet precies’.

We besluiten om naar boven te gaan en al het moois te gaan bewonderen. Als ik mijn fototoestel aanzet blijkt dat er geen geheugen kaartje inzit… John zoekt even en komt met een oud kaartje van 8 MB. Waar ik toch nog 5 plaatjes op kan maken. Ik tracht al het moois netjes op de foto te zetten, waarna we nog even een potje op de LOTR spelen. De tijd vliegt en omdat ik de volgende dag er gewoon weer om 6.30 uit moet besluit ik om richting huis te gaan. Ik dank John en zijn vriendin voor de gastvrijheid en begin aan mijn 150 km ritje terug naar huis.

Ik hoop dat iedereen deze rubriek nu en in de toekomst met veel plezier zal lezen. Heb je zelf iets wat je graag in de Spinner zou willen zien. Over de verbouwing van je gameroom, een vreemde, leuke of speciale mod. Tips over hoe je kasten reinigt, opknapt. Stuur me een mail [email protected] En je hoort vanzelf van me.

Nog een tip: wie nog wat informatie wil over John en de flipperkasten die de revue zijn gepasseerd (26 stuks) John geeft over elk van de kasten uitgebreid zijn mening op zijn NFV pagina.

35NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 36: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Ad jonKer

Maarweereensaaneenkleineserieartikelenbeginnendiesteedseenkastuitdetachtigerjaren(old)eneenkastuitdezeventigerjaren(gold)vandevorigeeeuwzalomvatten.Eenreisalshetwareineentijdmachine.

Daar beginnen we dan maar gelijk aan, die tijdreis. En dat doen we met, uiteraard, een tijdmachine. Nu zul-len er kenners zijn die weten dat er twee versies zijn gebouwd. De eerste kwam uit Italië en was te koop vanaf 1983. Maar wij gaan met de iets nieuwere versie uit de Verenigde Staten en te koop vanaf 1988. En het fijne is, dat alhoewel een tijdmachine, je toch kan flip-peren. De volledige naam van deze flipperkast is Time Machine, where you go back in time.

opBouW VAn heT speeLVeLd.Onder het meest gebruikelijke, de twee flippers met links en rechts zowel een flipper inlane en de outlane. De lin-ker outlane heeft een kick-back. Boven de slingshots gaan we met de klok mee en zien drie contacten (van links naar rechts in de vorm van een rode driehoek, een gele cirkel en een blauwe rechthoek). Direct hierboven het begin van de linker van twee hellingen. De linker leidt de bal naar een rails en komt links boven het speelveld bij een lock. De rechter helling laat de bal verdwijnen. Deze bal komt rechts van het speelveld weer naar boven en valt in de rechter flipper inlane. Rechts van deze hellingen een smal-le doorgang naar boven en direct weer een set van drie contacten zoals hierboven beschreven. Boven deze con-tacten drie pop bumpers met drie verschillende kleuren kappen. Boven de pop bumpers drie roll-overs met een lens in dezelfde vormen als de contacten. De bal kan links

hiervan naar boven rollen of komt van rechts. Rechts van de bumpers de derde helling. De bal hierop komt ook links boven het speelveld uit. Dan een doorgang naar boven. De bal kan via deze doorgang of vanaf de plunjer naar boven rollen. De derde set van drie contacten bevindt zich rechts en daaronder de rechter inlane en outlane.

heT speL Zoals de naam zal doen vermoeden is het de bedoeling dat je terug-gaat van de tachtiger jaren via de zeventiger en zestiger naar de vijf-tiger jaren en dat doe je door eerst de lin-kerbuiten en rechter-helling te kwalificeren voor de 1970’s, daarna voor de 1960’s en ten-slotte voor de 1950’s. Voor de 1970’s moet je de drie rode tar-gets raken. Heb je die geschoten dan knip-pert onderaan de lin-ker buitenhelling en de rechterhelling de lens met 1970’s. Dan voor de 1960’s de drie gele targets raken en daar-na voor de 1950’s de drie blauwe targets. In plaats van deze targets kan je ook opbouwen door de bal door de bovenste baan met hetzelfde figuur te laten rollen of op een willekeurige helling te schieten.

de TopBAnen. Behalve de hulp bij opbouw krijg je als je alle drie de banen verlicht een bonus multiplier (maximaal 5x) en de waarde die op het grote plastic op de achterwand is verlicht. Dat kan zijn: 25.000, 50.000, 100.000, bonus hold over, extra ball of all scores double timer. Heb je reeds 5x bonus dan zal één van de outlanes worden verlicht voor een extra bal.

Going old and going gold: Time machine en Bow & Arrow

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 37: 2011 - 01 - Spinner Magazine

muLTiBALL.Zodra een decennia onder de linker buiten of rechter hel-ling knippert zal de bal indien je deze op een helling naar keuze schiet deze links boven het speelveld vastgehou-den worden. Als je de bol lockt dan gaat een knippe-rend decennium vast branden, krijg je een jingle te horen en zal de hoofdmelodie wijzigen. Als een lock nog niet actief is zal de bal (of een bal die reeds op de helling ligt) terug worden geschoten op het speelveld. Hier valt de bal voor de linker flipper op het speelveld. Heb je alle drie de decennia vast branden dan kom je in de vijftiger jaren en begint multiball. Nu zullen de ballen één voor één met enkele seconden tussentijd op het speelveld geschoten worden. Als er één bal overblijft, dan begint de opbouw weer opnieuw ongewijzigd zoals hierboven beschreven.

jAcKpoTBij iedere multiball start de jackpot op 100.000 punten en kan één maal per multiball gescoord worden door de bal de linker binnenhelling op te schieten. Maar je kan de jackpot met steeds 100.000 tot één miljoen verhogen

door alle tijdtargets (de rode, gele en blau-we) te raken of door de buitenste hellingen op te schieten. Die bal-len worden wel direct weer op het speelveld geschoten.

sTArWArp. Op de achterruit zie je linksonder een vak waarin de letters van het woord timewarp verlicht kunnen wor-den. Die letters krijg je door of de drie banen boven te verlichten of door een willekeurige helling op te schieten. Als het woord com-pleet is dan is de linker binnenhelling een aan-tal seconden verlicht voor star warp. Binnen

de tijd de helling op scoort dan één miljoen punten.

exTrA BAL. Meerdere manieren. Als je de bovenbanen alle verlicht ter-wijl daarachter extra ball op het plastic is verlicht heb je die meteen. En deze kast geeft dat vaak.De outlanes kunnen ook wisselend verlicht zijn voor een extra bal. Wisselt met contacten maar ook de flipperknop-pen. Deze krijg je aan door:of heel kort te spelen voor de laatste bal. Dan is het een mogelijke consolidatie;of door de drie bovenste banen te verlichten terwijl je reeds 5x bonus hebt;

of door in één bal de tweede maal multiball te starten.

speciAL.Als je in multiball de jackpot hebt gehaald en daarna vijf willekeurige tijdtargets raakt is de linker binnenhelling ver-licht voor special, maar alleen zolang multiball actief is.

doeLDoel is steeds de multiball te halen, de jackpot te schie-ten en als special op punten staat ook de special te halen. Daarnaast de starwarp te starten en te halen. En extra bal-len verzamelen. Simpel, ware het niet dat deze kast de

beruchte Black Beast spoelen heeft. Voordeel is dat deze heel sterk zijn. Nadelen dat een schot regelmatig mist omdat de bal niet rolt maar gelanceerd wordt en tevens dat de hardware daardoor regelmatig beschadigd.En ook iets om te onthouden. De derde lock staat gereed en starwarp is op één letter na verlicht. Schiet je nu een buitenste helling op dan start en multiball en starwarp. Dan zal je met een jackpot van 100.000 de helling op moeten. Je krijgt namelijk wel allebei tegelijk indien actief. Zie je deze situatie, probeer dan eerst de starwarp af te maken en te scoren en begin daarna multiball. Is goed voor een betere eindscore.Speel je deze kast ergens betaald houd er dan rekening mee dat de match als een klok met acht posities is ontwor-pen. De eindcijfers 50 en 80 komen hier niet voor. Je kan hiermee dus nooit een match halen.

Data East Time Machine. November 1988. Speelveld-ontwerp door Joe Kaminkow en Ed Cebula. Beschil-dering door Kevin O’Connor en Margaret Hudson. Muziek en geluiden door David Thiel en de software door Jerry Koraganis en Lonnie D. Ropp.

37NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 38: 2011 - 01 - Spinner Magazine

BoW & ArroWEn door naar gold. Gelijk maar een kast van mij die recent in het clubhuis staat en op de afgelopen South Coast Slam old skool rulz wedstrijd de finalekast werd. Het gaat hier

om de Bally Bow and Arrow. Een voordeel van de elektro-mechanische kasten is dat het makkelijk uit te leggen is. Of het makkelijk spelen is blijft nog maar de vraag. Bally was bekend om speelveld ontwerpen met vrij listige geintjes die de baltijd niet bepaald verlengde.

opBouW VAn heT speeLVeLd.Onder de (toen reeds) meest gebruikelijke indeling met twee flippers en links en rechts daarvan een flipper inla-ne en de outlane en twee sling shots. Links boven de uitgang twee groene targets met A en B. Dan een lan-

ge baan omhoog met de lenzen 1000 tot en met 10000 en daarboven een gat. In het midden twee spinners met daar tussenin een target. Boven de spinners vier pop bum-pers in een ruit opstelling met ieder een letter A, B, C en D. Bovenin twee ster roll-overs en een gat. Rechts naast de bumpers een rode target. Dan een gat waar, indien geopend, de bal weer naar de plunjer rolt. En rechts boven de uitgang twee groene targets met C en D.

heT speL.Bouw de bonus op naar 10.000 maximaal, scoor de bonus onbeperkt en haal de extra ballen. Dat is echt alles maar nog-maals door die kleine truckjes kan het bepaald tegenvallen.

AdVAnce Bonus. De rode target naast de D bumper geeft 1.000 punten en verhoogt de bonus met 1.000. Beide flipper inlanes scoren ieder 500 punten en verhogen de bonus met 1.000. De spinners scoren 10 punten per draai en de pijl eronder gaat een stap omhoog. Pijlen links en rechts gaan synchroon. Elke keer dat de pijl van de bovenste naar de onderste positie gaat stapt de bonus met 1.000 omhoog.

Bonus scoren. Hier zit het potentieel van deze kast. Men kan in het gat linksboven de opgebouwde bonus onbeperkt scoren. De bonus gaat dus niet terug naar beneden. Ook krijg je de bonus als de bal het spel verlaat. Nu telt de bonus wel terug.

exTrA BAL. Zodra de bonus de maximale 10.000 bereikt kan de target tussen de spinners verlicht zijn voor een extra bal. Kan, want door een zogeheten motorscore zal deze wisselend aan en uit gaan. Ondanks dat de lamp voor extra bal de rest van de

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 39: 2011 - 01 - Spinner Magazine

bal aan en uit zal blijven gaan kan je per bal maar één extra bal halen. Same players shoots again boven de flipper en rechts boven in de kopruit worden dan verlicht.

speciAL. Zodra de bonus de maximale 10.000 bereikt is steeds één outlane verlicht voor special. In deze kast kan dat een vrij spel zijn of een extra bal. Laatste alleen indien je die niet al hebt.

A-B-c-d-Tje. De groene targets zijn aan het begin van iedere bal ver-licht. Raak je een verlichte target dan scoort dat 3.000, de letter gaat uit en de bijbehorende bumper gaat aan. Die letter target scoort de rest van de bal dan slechts 500 pun-ten. De bumpers scoren onverlicht 10 en verlicht 100 pun-ten. Heb je alle vier de letters geraakt dan zal de outhole bonus dubbel worden, dus niet die in het gat linksboven.

TopgAT en middenTArgeT. Hieronder zie je een score van 1000 tot en met 5000 ‘lopen’. Zodra de bal in of het bovenste gat rolt of je tegen de gele target schiet stopt de score en krijg je de bijbe-horende punten. Echter geen volledige garantie door het mechaniek in deze kast. Bij 3000 gaat de poort rechts midden open. Rolt de bal hier doorheen dan krijg je nog eens 3.000 punten en kan je de bal opnieuw wegschieten.Scores. Zoals je ziet

op de foto kan de score tot en met 99.990 aangegeven worden. De rechter nul is een dummy. Onder de 1up, 2up enzovoort kan echter 100,000 verlicht worden zodat een ‘klokje rond’ op deze kast bij 200.000 punten plaats vindt.

moTorscore. Dit zijn geen punten maar behoort bij een mechaniek. Als je iets raakt wat meer dan één puls nodig heeft (bijvoor-beeld 500 of 3.000 punten) dan zal een mechaniek ervoor zorgen dit kan. Dit is een cam met vele schijven. Deze cam draait steeds een halve slag. Dan kan je dus iets zo instel-len dat het bij de ene helft contact maakt en bij de andere halve slag niet. Zo wisselt in deze kast de rechter special in combinatie met extra bal met alleen de linker special.Als je eens in het clubhuis bent probeer deze kast dan ook eens en merk dat die ouwetjes soms nog verrassend leuk spel hebben. Let dan eens op. Vanaf het gat linksboven loopt een transparante plastic geleiding langs de bonus-lampjes naar beneden. Echter, onderaan zit een kleine uit-stulping. Deze zal je nog de nodige reddingen bezorgen. Als de bal niet vol tegen de geleiding aan rolt is het niet zelden de beruchte SDTM.

Bally Bow and Arrow (EM versie). November 1975. Speelveldontwerp door Greg Kmiec. Schilderwerk door Christian Marche. Aantal geproduceerd: 7.630.

39NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 40: 2011 - 01 - Spinner Magazine

De afgelopen tijd heb ik aan het speelveld gewerkt. Het duurde een hele poos omdat de tekeningen die ik heb gemaakt moesten drogen. De inkt van de pen die ik daar-voor gebruikt heb trekt niet zo gemakkelijk in de 5 lagen verf op het speelveld. Logisch, maar het resulteerde wel in een droogtijd van een week. En ik kon ook niet alle tekeningen in een keer maken, ik had wat ruimte nodig om te werken. Maar gelukkig had ik een tweetal kasten geleend van de NFV om op te knappen tussendoor: een Space Shuttle en een Laser Ball. Kom ik in ieder geval die donkere dagen van deze gure winter mee door.

FeATuresDe stand-up targets zijn de ridders, ze zijn voorzien van een geel lensje. Op dat gele lensje is een helm getekend, die alleen het gezicht van de ridder verlicht als het lamp-je aan is. Je wilt niet weten hoeveel helmen er te koop worden aangeboden op internet. Gelukkig staan daar veel plaatjes bij.

Andraste, the warrior princess, is een jongedame uit de keltische mythologie. Ik heb haar getekend met een boog, ze schiet een pijl in de richting van de ramp. Een dame op een of andere fetisjisten-site heeft model gestaan.In het midden ligt een boek tentoon gesteld. Het heeft 4 hoofdstukken, de 4 lampjes geven het huidige hoofd-stuk aan. Elk hoofdstuk bestaat uit de vertellingen van 6 mythes. Heb je een hoofdstuk uit krijg je het eindspel van dat hoofdstuk (wat zou er gebeuren als je het boek uit

hebt?). Het boek ligt in een nis, omkaderd door keltisch artwork. Op zich een redelijk “zwart” gedeelte in een nogal wit speelveld, maar je moet even in gedachten hou-den dat de plastics ook overwegend zwart zullen worden.Het linker schot is een zwaard. Wordt ook verkocht bij de helmpjes. Ik heb een foto gemaakt van mijn rechter arm waarmee ik een zwaard vast hield om te kijken hoe dat er uit kwam te zien. Lóódzwaar, ik hield het geen 2 seconden vol, gelukkig net lang genoeg voor een foto.Bij de droptargets staat een plaatje van Stonehenge, dit tezamen met de droptargets en het plasticje boven de droptargets maakt het zodadelijk af. De bumper area is de dragon’s lair, een grote 2-koppige draak beschermt zijn nest, waar sommige eieren net uitko-men. Bovenin bij de lanes is een graveyard getekend, ook zijn de return- en outlanes grafstenen. Paste er wel een beetje bij vond ik. Rest nog de slang en de zalm. Gebakken zalmpje? Het schijnt dat een slangetje ook best smaakt, hoewel ik dit nog nooit heb geproefd. De zalm is ook bekend in de keltische mythen: de salmon of knowledge, en de slang kon ik mooi om de lensjes heen wikkelen.

coWs & eAsTereggsIk heb hier en daar ook wat geintjes toegevoegd. Com-pleet nutteloos, want ik ben de enige die hem zal spelen en dus de enige die de grap er van in ziet. Een keltisch pac-mannetje die een spookje achterna zit wordt verscholen onder de playfield plastics, en wordt pas zichtbaar bij het

Mijn eigen flipperkast maken:Book of Kells (deel 12)NFV-lidRichardBaanisbinnenonzeverenigingvooralbekendalsschrijvervandereeks‘Techniekstaatvoorniets’.Watnietiedereenweetisdathijdaarnaastaljarenlangwerktaanhetrealiserenvaneenjongendsdroom:hetontwerpenvaneeneigenflipperkast.

richArd BAAn

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 41: 2011 - 01 - Spinner Magazine

schoonmaken. Ook de initialen van mij en mijn vrouw zijn ergens verstopt. Menno en en zijn vrouw Tanja’s initialen komen ergens in de kop. Zo ver ben ik nog niet.Tevens is er een knipoog naar de Haunted House in de flip-perkast verwerkt en natuurlijk moet er ergens een koe zijn. Eddy is ook ergens getekend. Degenen die zich afvragen welke Eddy dat dan moet zijn moeten misschien wat meer naar heavy metal muziek luisteren…

TeKsTTekst op de lampjes heb ik uitgeprint met een gewone printer op transparante stickervellen. Daar ga ik dadelijk ook de plasticjes op het speelveld mee maken. Hiernaast een foto van het complete speelveld. Ik heb hem tegen het licht gehouden om te kijken of het zwarte gedeelte op een lensje wel helemaal “licht-dicht” is.

cLeArcoATNadat het speelveld helemaal beschilderd is moet er een laklaag op komen. Een heel bekende term uit de clearcoat wereld is polyurethaanlak. Zo gezegd zo gedaan, ik heb een blikje polyurethaan lak gekocht en uitgeprobeerd op een test-plankje, maar het resultaat was toch wat gelig. Niet écht storend denk ik voor een gekleurd speelveld, maar deze is spierwit, en dan is het wel storend. Het zag er wat smoezelig uit. De lak was ook op waterbasis, en als ik het er met de kwast op smeerde verdunde het toch de inkt van de (not

so) waterproof pen. Gelukkig heb ik het ontwerp altijd zo bedacht dat er voor elk onderwerp een plan B zou zijn. In dit geval erg handig, mijn plan B was om over de lagen verf met daarop de tekening direkt boeklon te plakken.Ik denk er nog even over na, maar ik ga denk ik toch voor het boeklonnetje.

Page 42: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Blik op toen: 1998HetledenbestandvandeNFVisdeafgelopen5jaarbehoorlijkververst;iederjaarkomenerzo’n100nieuweledenbij.SpeciaalvoordeledendienognietzolanglidzijniserdezenieuwerubriekwaarinwedelezermeenemennaardebeginjarenvandeNFV.AandehandvandeSpinnersuitdieperiodeblikkenweterugopdevoorlopiglaatsteglorietijdvandeflipperkast.AlsspecialeservicenaardeledenzullententijdevanhetverschijnenvandezeSpinnerdeSpinnersuithetbetreffendejaartedownloadenzijnviadeNFVwebsite.Kijkdaar-voorbij‘MijnNFV’naar‘DownloadsvoorLeden’

door Richard Baan die de trouwe Spinner lezer natuur-lijk kent van de technische artikelen in de Spinner. Tij-dens dit DPO weekend werd ook het EPC gespeeld en daar eindigt Richard samen met Albert Nomden op een gedeelde 5e plaats achter winner Frank Bonna (Fr). Voorzitter Guus Arens concludeert dat “het DPO/EPC in Valkenburg a/d Geul een groot succes is geworden. Ruim 400 flipperaars uit binnen- en buitenland hebben daar van een vrijwel perfect flipperweekend genoten in het wat mistige maar fraaie Zuid-Limburg”.

In deze Spinner ook weer veel informatie over (nieu-we) kasten. Zo worden in de rubriek ‘Coming Soon’ de No Good Go’fers (veel grappige quotes en aan-doenlijke poppetjes) en de Champion’s Pub (een kast met een bokszak/bokser) aangekondigd. Ook de nieu-we SEGA, Starship Troopers komt aan bod: deze kast bevat een ‘extra flipper’die met een aparte flipperknop bediend moet worden. Verscheidene targets leveren meer of andere punten op als ze met deze flipper wor-den geschoten! Daarnaast een preview van de Cirqus Voltaire en een uitgebreide beschrijving van de Indi-ana Jones en de Last Action Hero. Ron Blom (die wij tegenwoordig als Ronald Blom kennen) verhaalt in de rubriek ‘Uit de oude EM doos…’ over de Gulfstream, een Segasa uit 1973.

In deze Spinner ook een verhaal over het ‘Tasmanian interactive Pinball Project’van Tom van der Mast. “Het resultaat moet worden een flipperkast met de Tazma-nian Devil als hoofdfiguur, welke bestuurd wordt door een Personal Computer. Het scherm van de compu-ter zal gebruikt worden als vervanging van het Dot Matrix Display dat tegenwoordig op de meeste kasten is terug te vinden”. De hyperlink die in het artikel wordt genoemd werkt (na 13 jaar…) helaas niet meer. Ik ben benieuwd wat er uiteindelijk van het project is gewor-den! Een mailje naar [email protected] als je hier meer van weet! In Spinner 2 veel aandacht voor het WK Flipperen (PAPA 98) dat werd gehouden in Las Vegas en gewonnen door Albert Nomden! Joska Keunekamp had er zelfs een mooi gedicht van bijna drie pagina’s over geschre-ven onder de titel ‘Viva Las Vegas!’.

Theo VAn VroenhoVen

CovervanSpinner1van

1998

Het Spinnerjaar 1998 begint goed. Spinner 1 van 1998 is namelijk “de dikste Spinner tot nu toe. Veertig pagi-na’s puur Flipper Fun & Facts! Ook is de lay-out weer iets veranderd en is er nog meer gebruik gemaakt van illustraties, om het geheel een wat ‘voller’ aanzicht te geven”. Onder de titel “DPO: The Outsiders” bevat deze Spinner een persoonlijke impressie van het DPO van 1 en 2 november jl. door een deelnemer: Bas Vis! Voor zover ik kan overzien is dit de eerste bijdrage van Bas aan de Spinner en het zal niet zijn laatste worden! In dit stukje doet hij op sappige wijze verslag van zijn ongelo-felijke reis naar de laatste acht van het DPO. Zijn laatste partij speelt hij op de Star Trek: “Terwijl ik zwaar sta te werken achter de kast, speelt mijn tegenstander zonder een bal te raken honderden miljoenen bij elkaar. Via de videomode. De Coach probeert ook mij dat kunstje uit te leggen, maar ik leg het af. Goed gespeeld, maar geklopt. Verslagen.” N.B. Vis eindigt uiteindelijk op een gedeelde 5e plaats op het DPO dat gewonnen wordt

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 43: 2011 - 01 - Spinner Magazine

In deze Spinner ook een artikel over de grondbeginse-len van het gebruik van de multimeter onder de veel-zeggende titel “Meten is weten, Gissen is Missen’. Jurgen van de Peppel legt op een duidelijke wijze het gebruik van de multimeter uit en sluit af met een waar-schuwing: “Ga niet experimenteel met de netspanning aan de gang. Een kleine fout kan zeer grote gevolgen hebben!!!!!!”.

Koos Blaauw doet in dit nummer van zich spreken met twee artikelen. Als eerste een artikel van maar liefst vijf pagina’s over de Twilight Zone. Het wordt een uitge-breide spelbeschrijving waarin alle features en modes aan bod komen. Koos vindt het een geweldige kast om te spelen maar zeker ook om te zien. Het enige nadeel is het geluid; de TZ is een van de laatste flippers zonder het DCS geluidssysteem: “Mét DCS zou het de beste kast tot nu toe zijn geweest (op MM na natuurlijk…)” Daarnaast heeft Koos nog een artikel van een pagina geschreven over ‘Timeshock!”, een PC pinball simu-latie van ProPinball. Deze simulatie is een grote stap voorwaarts vergeleken met bestaande programma’s op dat moment: “Het is zelfs mogelijk om, net als bij een echte flipperkast, het user-menu op te roepen en daar verschillende instellingen te veranderen van het spel. Ook de spoelen en lampjes kunnen hier getest wor-den! Blijft de vraag: wat te doen als een lampje of spoel defect is?”. Anno 2011 staat de ProPinball serie nog steeds goed bekend. Wie schrijft binnenkort een nieuw artikel over de beste PC Pinball programma’s van dit moment?

In deze Spinner introduceert de NFV ook het ‘NFV-flip-perkastenplan’. De NFV heeft namelijk een Cirqus Vol-taire kunnen kopen voor een promotieprijs en wil daar zoveel mogelijk leden plezier van laten hebben. “Het idee is dat één van de NFV leden (of een groepje) de kast van de NFV leent tegen een relatief geringe ver-goeding voor een periode van een maand. Bij voldoen-de belangstelling koopt de NFV dan weer de nieuwste flipperkast. Deelnemers aan het NFV-kastenplan krij-gen na twee jaar de gelegenheid om de kast van de NFV te kopen tegen de dan gangbare marktprijs onder aftrek van het betaalde leenbedrag”. Zelf heb ik op deze wijze een keer samen met de buurman een MM gehuurd van de NFV. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik de kast (niet het NFV-exemplaar) heb gekocht en er nog steeds heel tevreden mee ben. Anno 2011 is het ‘NFV-flipperkastenplan’ niet mee actief. De hele collec-tie (inmiddels ruim 100 kasten) staat nu in het NFV Fun-house te Ederveen dat maandelijks geopend is.

In een stukje genaamd “Flipperen – een gevecht tussen speler en exploitant’ heeft Wil Angenent een aantal goedbedoelde adviezen voor exploitanten: “Zet de kast niet te schuin, de spel features op medium of makkelijk, het replay vast en zeer hoog en één replay level. Verder twee extra ballen mogelijk, de match op 1%, de outla-nes zo dicht mogelijk (gaat de bal niet zo gauw weg), drie liberale tilt warnings en vervang de koperen slea-ves van de flippers (SEGA meestal) voor een van kunst-stof”. Resultaat is dat er langer gespeeld kan worden voor de gulden (!) maar dat er bijna geen vrije spelen meer gehaald worden en geen match. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van NFV-ers die zich anno 2011 nog wagen aan ‘flipperen in het wild’. Spinner drie van 1998 wordt door voorzitter Guus Arends geopend met een verontrustende mededeling: “Het is echt waar, de laatste flipperkast die gemaakt zal worden staat nu op de produktieband bij Williams”. Guus geeft aan dat na de Champion Pub alleen nog de Monster Bash volgt. Inmiddels weten we dat er ook nog een beperkt aantal Cactus Canyon flipperkasten is gemaakt. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon: “WMS is druk bezig met de ontwikkeling van wat ze noemen PINBALL-2000. Dat moet een technische doorbraak worden die nieuwe markten kan aanboren. Men doet er om begrijpelijke redenen nog geheimzin-nig over”. In volgende Spinners zullen we meer verne-men van dit initiatief.

In deze Spinner ook een verslag van de ALV die werd gehouden te Utrecht op zondag 3 mei 1998: “Het ledenaantal van de vereniging blijft gestaag groeien, er zijn nu totaal 626 leden waarvan er 103 nog niet betaald hebben. Ruim 50 leden die hun contributie van vorig jaar nog niet hadden betaald zijn uit het bestand verwijderd”. Anno 2011 hebben we gelukkig de auto-matische incasso mogelijkheid waardoor het ‘vergeten’

CovervanSpinner2van1998

43NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 44: 2011 - 01 - Spinner Magazine

van het betalen van de contributie niet meer mogelijk is. Tijdens de ALV, waarbij Jurgen van de Peppel als de nieuwe secretaris wordt geïnstalleerd, wordt ook de kersverse wereldkampioen Albert Nomden in het zon-

netje gezet: “Behalve het prijzengeld in dollars kreeg Albert namens de vereniging een nieuwe bril aange-boden”.Aad van Dijk heeft een mooi verslag van de flipperbeurs in Delft: “Maar liefst 400 bezoekers kwamen op 14 juni jl. in Delft genieten van de door de NFV georganiseerde flipperbeurs. Van de 400 bezoekers waren er ongeveer 150 lid van de NFV. Van de 250 bezoekers die nog geen lid waren, schreven zich er ter plekke 15 in als nieuw NFV-lid.” Anno 2011 is het lastig om niet-NFV-ers naar een flipperbeurs te trekken. Ik ben benieuwd waarom dat in 1998 wel mogelijk was! Misschien omdat er een flipperkast verloot werd? Rob Willemsen (destijds met snor!) was de gelukkige (?) winnaar van een Judgde Dredd flipperkast.

Onder de titel “Flipperliefhebber maar geen flipperaar – de andere kant van de hobby” wordt in deze Spinner André Jansen uit Amersfoort geïntroduceerd. André wordt gerekend tot de ‘sleutelaars’ onder de flipper-liefhebbers. “Als een kast helemaal in orde is (hij is dan in ieder geval tot op het laatste schroefhe helemaal uit elkaar geweest) is hij eigenlijk niet meer interessant voor André. Het spelen staat bij André op de tweede plaats. Het kost dan ook geen moeite om afscheid te

nemen om weer plaats te maken voor een nieuwe uitda-ging”. Inmiddels weten we dat het inkopen, opknappen en doorverkopen van flipperkasten bij Andé aardig ‘uit de hand is gelopen’. Een aantal jaar lang was hij zelfs ‘hofleverancier’ van kasten voor het DPO in Leusden.

In deze Spinner ook een ingezonden brief onder de titel ‘Flipperites’. Deze brief is afkomstig van Jan en Tonia Meijer uit Wierden die wij inmiddels allemaal kennen als beheerders van ons NFV Funhouse in Ederveen. Jan beschrijft zijn ‘avonturen’ met de Technische Commis-sie van de NFV (Gert-Jan de Haan en Eric Bartels) die hem hebben geholpen met het oplossen van een sto-ring in zijn Twilght Zone: “Wij zijn op een uitsteken-de (ontspannen) manier telefonisch geadviseerd en ik spreek (schrijf) dan ook veel lof toe aan het bestuur en niet in de laatste plaats de Technische Commissie, die met hun kennis en hun telefonische overdracht ervan ons zeer goed advies hebben kunnen geven. Wij hopen, en schrijf dat nu ook namens de gehandicapten en de familieleden die er op zondag altijd zijn, nog veel plezier aan de kasten te beleven”. Spinner vier komt uit in oktober 1998 en heeft de kop-ruit van de Cactus Canyon als cover. Dit wordt, na later zal blijken, de laatste ‘reguliere’ flipperkast van Bally/Williams. Guus zet zijn poging om meer te weten te komen over Pinball-2000 voort: “Via alle hoeken en gaten zijn wij bij Williams langs geweest. Maar zoals het hoort bij een goed georganiseerd bedrijf blijven de kaken van de medewerkers op slot. En daar heb ik alle begrip en waardering voor. Primeurs zijn er om gekoes-terd te worden. Het laatste nieuws is dat de introductie van de Pinball-2000 begin april (1999) zal plaatsvinden in Amerika”.

In deze Spinner veel persoonlijk avonturen van NFV leden. Zo verhaalt Kees Tulleken over de verhuizing van een Attack from Mars van Den Haag naar Amster-dam waarbij gebruik wordt gemaakt van een katrol: “De kast is met een touw omwikkeld die, via een katrol aan het dak, aan een busje is bevestigd. Het busje rijdt langzaam vooruit waardoor de kast wordt opgetakeld. Mijn broer houdt met een tweede touw de kast van de muur. Verhuizen op deze wijze is vrij gebruikelijk in Amsterdam, maar het lijden voorwerp is zelden een flipperkast”. Koos Blaauw verhaalt over zijn ervaringen tijdens het schoonmaken (reviseren) van zijn Twilight Zone, daarbij geholpen door Martijn van Aken en Marc Majoor. Dit blijkt in de praktijk nog niet mee te vallen want flink meer werk dan verwacht! “We begonnen lekker vroeg om 11 uur ’s ochtends en hoopten dat we rond etenstijd wel klaar zouden zijn.” Uiteindelijk beslo-ten de heren “na 16 uur praktisch aan één stuk door-ploeteren” dat het welletjes was. Gelukkig komt het de volgende dag allemaal goed: “We kunnen iedereen dan ook van harte aanbevelen om ditzelfde thuis eens uit te proberen op je eigen kast(en).”

CovervanSpinner3van

1998

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 45: 2011 - 01 - Spinner Magazine

In de elfde aflevering van de reeks ‘Ken uw Klassieken’ van Aad van Dijk deze keer aandacht voor de Orbitor 1, een zeer opmerkelijke flipperkast: “Wanneer je Orbi-tor 1 voor de eerste keer aanschouwt denk je echt dat het onmogelijk is om een bal over dit speelveld te laten rollen. Het speelveld bestaat namelijk uit een compleet maanlandschap met geulen en kraters. Gelukkig voor ons, ligt dit kraterlandschap direct onder een kuipvor-mige doorzichtige plexiglazen bak, die je praktisch niet ziet.” Na een gedetailleerde spelbeschrijving eindigt Aad met de conclusie dat de “Orbitor 1 een flipperkast is voor de liefhebbers van bijzondere zaken. In wezen zijn er niet zoveel doelen op het speelveld om te raken. Maar je bent zo intensief bezig om de bal in het spel te houden dat je dat niet eens merkt”.

Om de donkere dagen voor Kerst door te komen in deze Spinner ook weer een Ken-uw-Kasten Quiz in de vorm van een kruiswoordraadsel met een wel heel toe-passelijke hoofdprijs: een complete revisie van je eigen flipperkast. In Spinner 1 van 1999 lezen we hopelijk hoe dit is afgelopen!

CovervanSpinner4van1998

www.huifkar.dede slimme eBay kruiwagen voor duitsland, België en nederland

NIEUW!

-moneyorderbetalingeninUSA

-postadresUSA

-ophaalservicebinnenDuitsland

-paypalbetalingenworldwide

-EBAYproblemsolvingDuitsland

Page 46: 2011 - 01 - Spinner Magazine

1976: “pALm” Mijn eerste handgebouwde flipperkast. Ik was in die tijd een beginnend automatenexploitant. Speciaal voor een van mijn klanten ontwierp en bouwde ik deze kast. De naam Palm was naar de naam van het café: café de Palm in Amsterdam. De machine heeft daar echt in exploitatie gestaan, en heeft daar circa 40000 spelle-tjes gespeeld. Ik was in die jaren nog niet zo zuinig op

mijn spullen. Palm flipper bestaat niet meer, ik heb nog slechts het speelveld.

Spelregels: “Palm” was een 4-bals multiball, nog nooit eerder vertoond in die tijd. De ballen konden worden

vastgelegd in drie gaten: Green hole, Yellow hole en Red hole. Door de vierde bal door de middelste van 5 top-rollovers te spelen, werden alle ballen bevrijd. Eén bal was ook op te sluiten in de tunnel rechts op het speelveld. Multiball werd dan uitgeschakeld, de tunnel-bal schoof dan steeds één positie op als de speelbal in een van de gaten werd gespeeld. Links was een terug-schiet-baan gemaakt, die 500 punten, de bonus of spe-cial kon scoren. Verder waren er: een free-ball gate in de rechtse uitloopbaan en zipper-flippers. Speciaal voor de Palm-flipper had ik een nieuw electrisch circuit voor de pop-bumpers bedacht. De 24 Volts spoelen kregen kortdurend een “injectie” van 50 Volt als de bal de bumper raakte. Het werden de felste bumpers van die tijd! De Palm flipper zou nog te reconstrueren zijn: ik bezit het originele schema nog steeds!

1977: “zodiAc” Mijn tweede product. Eenzelfde lot beschoren als de Palm-flipper. Ook Zodiac is er niet meer. Van deze kast rest mij slechts het kopruit. De originele speelveld lay-out heb ik ook nog. En…de gouden herinneringen aan

deze kast. Zodiac was een spel vol targets: 12 in getal. Iedere target vertegenwoordigde een sterrenbeeld van de dierenriem. Door steeds meer tekens te verlichten werden ook steeds meer kansen geboden (on bum-pers, open gate, extra bal).

InvorigeSpinnershebbenjulliekunnenlezenoverdelaatstetweezelfbouwprojectenvanHenkdeJager:BigCityZooenMerlin’sMagic,inmiddelsinbezitvandeNFV.Henkheeftinzijnflipperloopbaanechternogveelmeerkastengemaakt.Inditartikeldeeléénvaneenchronologischoverzicht.

henK de jAger

De Henk de Jager collectieone more Time (3)

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 47: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Alle tekens verlicht maakte “special” mogelijk. Een bijzondere “outhole bonus” was leuk in dit apparaat: voor ieder verlicht dierenriem teken werd 1000 bonus uitgekeerd. Was een groep van 3 tekens (zomer, win-ter herfst of lente) geheel verlicht, dan leverde dat nog eens 3000 extra punten op. Een totale bonus van 24000 punten was zo mogelijk. Ook twee-speler Zodi-ac stond korte tijd in exploitatie. Deze kast was echter minder populair dan zijn voorganger.Dan werd het lange tijd rustig. Ik kreeg het erg druk met het opbouwen van mijn automatenbedrijf, en het flippers ontwerpen bleef bij het maken van losse krab-bels op een velletje papier of het uitdenken van wat vol-gens mij goede spel-features zouden zijn. In 1991 vond ik de tijd om het inmiddels zeer bekende “Flipper Ser-vice Boek” te schrijven. Als je dan weer zo intensief met electro-mechanische flippers bezig bent, dan gaat het weer jeuken. Het bouw-virus dook weer op en dus…

1992: crAcK The BAnK In het meubel van een oude Williams bouwde ik een twee-speler met een dubbele feature: er werd gelijk black-jack én op een slot-machine gespeeld.

Spelregels: Op verschillende plaatsen op het speelveld was het mogelijk “card points” te verzamelen, die op een extra telwerk achter de kopruit werden aangege-ven. Bij iedere te spelen bal begon deze teller weer op 0. Verliet de bal het speelveld, dan werd achter de kop-ruit de kaartwaarde van het casino (“dealers hand”) ver-licht. Lag de kaartwaarde van de speler tussen die van de dealer en 21 in, werd een extra bal gegeven. Gelijk aan de bank leverde niets op, 21 was “blackjack” en

altijd goed voor een extra bal… als de dealer tenminste geen 21 had! Scoorde de speler over de 21 card points, dan was hij voor het kaartspel uitgeschakeld: “Bust”. Er opende zich dan een poortje rechts, waar doorheen de bal weer voor de afschieter kon worden gebracht, en het kaartspel weer opnieuw gestart bij 0 kaartpun-ten. De slotmachine rechts bovenin gaf op 3 wielen combinaties van fruit-symbolen aan. Op verscheidene plaatsen op het speelveld kon “collect jackpot” wor-den gescoord. Een mix van verschillende symbolen op de jackpot machine was dan 500 punten waard. Drie kersen (“krieken”) verhoogde die waarde tot 1000 én verlichtte de groene popbumpers. Drie sinaasappels gaf een slotmachine waarde van 3000 én verlichtte “dou-ble bonus”. Drie klokken waren goed voor 5000 pun-ten plus verlichte bumpers én double bonus. Drie maal “BAR” was de jackpot: waarde: 1 vrij spel ofwel: speci-al. De “kostbaarste” situatie voor een casino is natuur-lijk een speler die gelijkertijd 21 card points heeft én een jackpot op BAR-BAR-BAR. In die zeldzame situa-tie werd links op het speelveld een hole verlicht voor “Crack the Bank” (Laat de bank springen). Werd de bal in dat gat gespeeld dan leverde dat op: 5-15 vrije spe-len, alle bumpers verlicht, extra bal, double bonus en het opvoeren van de bonus naar zijn maximale waarde. De verlichting van de kast ging knipperen, veel spec-takel! Opmerkelijk zijn nog de twee droptargets links: steeds staat slechts één target omhoog. Wordt deze weggeschoten dan komt de andere target omhoog. Steeds om-en-om. Bovenaan links op het speelveld is een hole waarin tussen 1 en 10 card points kunnen worden gescoord, aangegeven door een telkens ver-springend rad naast dat hole. Crack the Bank heeft wél de tand des tijds overleefd: de machine is in bezit van een Nederlands verzamelaar.

47NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 48: 2011 - 01 - Spinner Magazine

De Lokale Flippercompetitie (LFC) is een lokale flipperwed-strijd voor leden van de Nederlandse Flippervereniging waarbij gezelligheid voorop staat. Per regio wordt gepro-beerd een poule van vijf spelers samen te stellen. De bedoe-ling is om thuis bij elke speler één maal in competitiever-band te spelen. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Na afloop van het seizoen volgt de finale waar-bij de poulewinnaars het tegen elkaar opnemen.

hoe gAAT heT in z’n WerK? Op de NFV-site kun je ook zien welke poules er al gevormd zijn. Een deel van de poules is al volledig bezet (= 5 deel-nemers), maar in de omgeving van Amsterdam, Utrecht, Antwerpen, Breda, Nijmegen, Lelystad en Limburg zijn al poules opgezet waar nog een aantal spelers voor gezocht worden. Is er nog geen poule in jouw omgeving: je kan natuurlijk ook zelf een nieuwe poule laten maken waar-voor anderen zich kunnen aanmelden. Voor start van het seizoen (uiterste inschrijfdatum: eind april 2011) worden alle poules voor zover mogelijk compleet gemaakt. Ieder-een die lid is van de NFV kan zich inschrijven.

Zodra een poule compleet is wordt door de coördinator een poule captain aangewezen. Deze captain benadert de spelers en informeert wanneer het hen uitkomt om de eerste competitieavond/ -middag te organiseren en bij welke speler. Dit is dus even onderling elkaars agenda’s afstemmen. Er dient ongeveer elke zes weken een com-petitieronde georganiseerd te worden. Iedere speler is één maal gastheer voor zijn poulegenoten. De gastheer speelt op die avond zelf niet mee maar fungeert als ‘score kee-per’. Zodoende is er dus geen sprake van thuisvoordeel. Per avond wordt een aantal spelletjes gespeeld op de door de gastheer beschikbaar gestelde flipperkast(en). De gast-heer/dame geeft kastuitleg voor zover dat nodig is. De puntentotalen worden doorgegeven aan de coördinator, zodat tijdens het seizoen de actuele tussenstanden op de NFV website zijn terug te vinden.

deeLnemersDe LFC beleeft in 2011 de 10e jaargang. Een concept dat zich door de jaren heeft bewezen. In Nederland en Bel-gië waren er de voorbije steeds tussen rond de 20 poules. Sommige poules spelen al jaren in een vaste samenstelling maar er vormen zich ook elk jaar nieuwe groepjes. Je kunt

je ook als individu opgeven. Dan regelen wij de koppeling met andere liefhebbers uit de regio. Voor de nieuwe leden van de vereniging is de tip: gewoon een keer proberen. Het is een ideale manier om kennis te maken met andere liefhebbers! Aanmelden kan via de NFV site of door een mail te sturen naar: [email protected]

LFc FinALe 2010Op zaterdag 15 januari kwamen 15 leden niet alleen voor de nieuwjaarsbijeenkomst, maar ook om de LFC 2010 finale te spelen. LFC coördinator Martijn van Amsterdam was op de wedstrijdleider (met support van Bert Jan Brinkhuis) en had een programma opgesteld dat er voor zorgde dat alle deelnemers flink wat partijen konden spelen. In de LFC finale bereikte zo rond 19.00 de strijd een hoog-tepunt met een gelijke stand voor de nummers 1 en 2, dus er moest nog een extra potje gespeeld worden om een winnaar aan te kunnen wijzen. Dat er in België aardig wat spelers zijn die van een wedstrijd houden bleek ook uit de samenstelling van het deelnemersveld: liefst 5 vertegen-woordigers vanuit België. En deze Zuiderburen waren ook succesvol: Glenn Pellis uit Ekeren won deze editie, met Ste-fan Proot op de 2e plaats. De 3e plaats was voor John Snel. Voor deze top 3 waren er bekers, voor de overige deelnemers een aandenken.

Lokale Flipper Competitie (LFC):Finale 2010 & inschrijving 2011Flippereniseenleukspelletje.Demeestenvindenhetnognetevenleukeralseromdepuntengespeeldwordt.Maardatmoetjevooralnietoverdrijven.Hetisvooralrecre-atief,nietcompetitief.VoordezegrotegroepiserdeLokaleFlipperCompetitie(LFC).

BAs Vis

De finalisten en de wedstrijdleiding. Vlnr: Bert JanBrinkhuis,JohnSnel,GlennPellis,StefanProotenMar-tijnvanAmsterdam

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 49: 2011 - 01 - Spinner Magazine

In de documentaire ‘Special When Lit’ wordt de geschie-denis en de toekomst van de flipperkast zoals wij die alle-maal kennen besproken: de opkomst in de jaren dertig, de drooglegging in de USA in de jaren 40 en 50, de opkomst in de jaren 60 en 70, de teloorgang in de jaren 80 als gevolg van de opkomst van de videogames en de renais-sance in de jaren 90, deze periodes komen allemaal aan bod. Wat deze documentaire zo boeiend maakt is dat het verhaal wordt verteld dmv interviews met direct betrok-

kenen die (een deel van) de geschiedenis hebben mee-gemaakt of zelfs bepaald. Prominente rollen zijn wegge-legd voor Steve Epstein, Pat Lawlor, Steve Ritchie en Gary Stern. Ook bekende spelers als Lyman Sheats, Rick Stetta en Donovan Trepp komen uitgebreid aan het woord. Het geheel krijgt een wat hogere Man-bijt-Hond factor als de “Pinball Geek” Josh Kaplen en zijn maat Koi Morris wor-den gevolgd bij hun dagelijkse activiteiten. Ook het stukje over ‘verzamelaar’ Sam Harvay werkt af en toe een beetje op de lachspieren. Wat deze mannen echter gemeen heb-ben is hun ongeëvenaarde passie voor Pinball en dat roept bij mij voornamelijk een gevoel van respect op.

Er is ook aandacht voor de Europese/Nederlandse pinball scene aangezien er ook opnames zijn gemaakt tijdens een van de DPO’s die zijn gehouden bij Silverstone in Zwanen-burg. Tal van bekende NFV-ers zijn daar in beeld of zelfs aan het woord. Mijn jongste zoon Matthijs komt zelfs even close up in beeld tijdens zijn jeugdwedstrijd!

Alles is heel mooi in beeld gebracht met veel historisch materiaal maar ook veel nieuwe opnames. Mooi zijn ook

de geanimeerde backglasses en de micro-opnames van ‘ball in (slow) motion’. Je kunt duidelijk zien dat er veel tijd en aandacht is besteed aan de produktie van deze docu-mentaire.

Het gevoel dat blijft hangen is een tikkeltje melancholisch maar het voelt ook wel een beetje trots om deel te hebben uitgemaakt van deze wereld. En gelukkig zorgt de NFV ervoor dat het voorlopig nog niet over is met de flipper-kast in Nederland!

Kijk voor meer info op www.specialwhenlitmovie.com

49 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Special When LitBeginditjaarwasereindelijkdelangverwachtDVD-releasevandepinballdocumentaire‘SpecialWhenLit’vandeAustralischedocu-mentairemakerBrettSullivan.Defilmhadaldiverseprijzengewonnenopinternationelefilmfestivalsmaarnogslechtsweinigenhaddenhemgezien.DeSpinnerredactieaarzeldedanooknietlangenbesteldeeenexemplaar.Datarriveerdenetoptijdvooronderstaandekortereview.

Theo VAn VroenhoVen

Page 50: 2011 - 01 - Spinner Magazine

ThemA1976 stond voor de Amerikanen in het teken van het 200-jarig bestaan van de “United States”. Op 4 juli 1776 werd in Philadelphia de nieuwe grondwet getekend die de eerste dertien staten verenigde, het begin van de Onaf-hankelijksoorlog. Zo’n herdenking is natuurlijk een prach-tig thema voor een flipperkast. Bally bracht “Freedom” uit, Williams had de “Liberty Bell” in de aanbieding. Natuurlijk liet Gottlieb dit feest ook niet ongemerkt voorbij gaan. Er werd een ruim budget beschikbaar gesteld, ontwerpers Ed Krynski en Wayne Neyens moesten er een bijzonder ontwerp van maken. Tekenaar Gordon Morison kreeg de opdracht een kopruit te tekenen dat een eerbetoon moest zijn voor “the republic for which we stand”.

speeLVeLdKrynski en Neyens kozen voor een symmetrisch speel-veld. Twee banken van ieder vier drop-targets nodigen de speler uit de jaartallen 1-7-7-6 en 1-9-7-6 weg te schie-ten. Bovendien zijn er vijf rollovers die de letters A-B-C-D-E doven. Lukt het de speler alle (8) drop-targets weg te schieten, dan wordt het centraal in het speelveld geplaats-te uitworpgat voor 1/3 van de tijd verlicht om “double

bonus” in te schakelen. Worden de (5) rollovers A t/m E allen geraakt dan wordt het centrale uitworpgat 1/3 van de tijd verlicht om een extra bal te scoren. Zijn alle drop-targets én rollovers bediend dan wordt het uitworpgat 1/3 van de tijd verlicht voor “special”. Zoals bijna alle Gottlieb kasten geeft “Spirit of 76” automatisch dubbel bonus bij de laatste bal. Wordt tijdens die laatste bal ook nog eens de “double bonus” in het uitworpgat gescoord, dan telt de bonus double-double (4 x dus!). Met een bonus limiet van 15.000 punten geeft dat de mogelijkheid om 60.000 punten extra te scoren. Een beetje té royaal voor een kast met een tellercapaciteit van 99.990 punten. Het speelveld

Uit de collectie in EderveenGottlieb “Spirit of 76”Decollectie‘MagischeMachines’vandeNFVmagerzijn.Langnietiedereenisgoedbekendmetdeontwerpenuitdetijddatflipperkastennogelektromechanischwaren.HenkdeJagerisNFVlidenflipperkastenkennerbijuitstek.OokindezeSpinnerzethijeenEM-erindespotlights.IndezeafleveringdeSpiritof76.

henK de jAger

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 51: 2011 - 01 - Spinner Magazine

kent een echte “Gottlieb lay-out”: vooral het ontbreken van slingshots naast de flippers, maar twee flipper-feeder lanes. Duidelijk de signatuur van Ed Krynski!

KopruiTTekenaar Gordon Morison tekende een van zijn mooiste kopruiten voor deze kast. Alle trots van de V.S. bijeen gebracht. We zien het vliegtuigje “Spirit of St. Louis” waarmee Lindbergh als eerste solo over de oceaan vloog, Amerika’s eerste astronaut John Glenn in zijn ruimtepak, de maanlander en de Gemini ruimtecapsule. De histo-rie is vertegenwoordigd door een “Frontiersman” met zijn

berenmuts en de trommelslagers van Philadelphia die we ook op de kopruit van Bally “Freedom” kunnen bewon-deren. Verder is het artwork royaal voorzien van “stars and stripes”. Deze flipperkast moest een bestseller wor-den om meer dan één reden: achter de schermen was de familie Gottlieb bezig met de verkoop van het bedrijf aan Columbia Pictures Inc. Goede omzetcijfers waren dus van belang.

AneKdoTeEen aardige waargebeurde anekdote over deze flipperkast mocht ik optekenen uit de mond van Wayne Neyens. Het hele ontwerpteam was bij elkaar gekomen toen de eer-ste machines in productie gingen. Daarbij was ook Judd Weinberg, de president-directeur van Gottlieb in die jaren. Iedereen gaf zijn mening over deze patriottische flipper-kast, en er klonken prognoses dat er misschien wel zo’n

3000 stuks van verkocht konden worden. Alleen Way-ne deed er het zwijgen toe. Judd vroeg hem ook een schatting te doen, waarop Wayne kort maar krachtig zei: “10.000 stuks”. Hilariteit alom, en de lachende Judd zei: “als we er zo veel verkopen, krijg jij er een cadeau!” De eerste “Spirit of 76” kreeg, zoals alle Gottlieb model-len, serienummer 3001 mee. Enige maanden na de start van de productie werd er bij Wayne Neyens thuis aange-beld. UPS kwam een grote doos bezorgen. Wat er in zat? Een “Spirit of 76”, serienummer… 13001. Uiteindelijk zouden er 10300 stuks van worden gebouwd. Plus nog 3625 stuks van de afgeleide 2-speler “Pioneer” én 300 stuks 2-speler add-a-ball “New York”. De laatste was een bedankje aan de staat New York, die het uit de jaren ’30 stammende verbod op flipperkasten juist had opgeheven.

51NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 52: 2011 - 01 - Spinner Magazine

consTrucTieHet is een stevige constructie geworden, die tegen een stootje moet kunnen. Precies zoals we dat kennen van ons hoofd catering en part-time ‘klusjesman’ Jan: die houdt

niet van half werk. Goede materialen zijn er gebruikt, want daar heb je ook langer plezier van. De verticale staanders zijn in de betonnen vloer verankerd en als materiaal voor de wanden zijn stevige platen gebruikt. Ook is er een hori-

zontale verbinding gemaakt, waardoor het idee van een afgeschermde ruimte wordt versterkt.

Het verschil in ‘look &feel’ met de situatie van voor deze herinrichting is groot. De grote zitbanken om op te lui-eren zijn verdwenen. Dat levert een wat meer verzorg-

de indruk op en eerlijk is eerlijk: er werd weinig gebruik van gemaakt. De bar is natuurlijk gebleven (binnenkort met opnieuw beklede barkrukken!), maar daar tegenover is er nu onze NFV kantine. Je kunt goed zitten in deze ruimte. Het roept associaties op met de gezellige kantines van sportclubs. De lichtkabels zorgen voor nog wat extra sfeerverlichting. Leuke tafelkleedjes en een vrolijk plantje zijn er om het geheel ‘af’ te maken. Kost even om zoiets te realiseren, maar dan heb je ook wat!

AAnKLedingOp de nieuwe wanden zijn de logo’s van de deelnemers van de Club van 100 aangebracht. Als je ze zo bij elkaar ziet, realiseer je je pas hoeveel sup-porters er zijn voor onze vereniging! Alle deelnemers van de eerste drie jaargangen hebben een plekje gekregen,

ruim 60 in totaal. Dat is een kleurrijke schakering gewor-den. Eronder is nog witte ruimte, wellicht dat daar nog eens speciale posters een plek kunnen krijgen.In de nieuwe ‘NFV kantine’ staan 6 tafels met bijbeho-rende stoelen. Er zijn 28 zitplaatsen, zodat tijdens de druk bezochte evenementen toch de meeste diners in korte tijd geserveerd & genuttigd kunnen worden. En op ande-re momenten is het een leuke stek om een kop koffie te drinken. Biertje kan ook, maar daarvoor zijn misschien de krukken bij de bar meer favoriet.

De NFV kantine: herinrichting van ons clubhuisAlsjehetclubhuisbinnenkomtziejehetalsbezoekerdirect:eenstrakuitgelijndeverti-calewandvolmetlogo’s.Waarjeeersttegendeachterkantvaneenrijflipperkastenennetsnoerenpluscontactdozenaankeek,isernueenkeurigewittewandmetdaarvoortafelsenstoelen.Hetgeheelmaakteenopgeruimdeindrukenzietergezelliguit.

BAs Vis

52 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 53: 2011 - 01 - Spinner Magazine

nog meer Wensen? Natuurlijk. Om te beginnen: vernieuwde barkrukken. Ook daar heeft Jan het proces al in gang gezet. Geen nieuwe, maar onze eigen krukken met een nieuwe zitting. Die zijn er als het goed is al snel.

Ook moet de beamer nog zijn vaste plek krijgen. Dat staat al langer op het lijstje… Verder gaan we nog werken aan de aankleding van de nieuwe wanden. Eén van de ideeën is om alle posters van de diverse DPO’s op te hangen. Door de jaren heen zijn er prachtige ontwerpen gemaakt die

een mooi plekje verdienen. De zoektocht naar de digitale bestanden is al begonnen…

Bijgaande foto’s geven een indruk van de nieuwe inrich-ting. Maar de beste manier om je een beeld te vormen is natuurlijk: komen kijken in ons clubhuis!.

53 NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Page 54: 2011 - 01 - Spinner Magazine

TeKsT en FoTo’s: mArTin AyuB (WWW.pinBALLneWs.com), Koen heLTzeL en BArry driessen

HetP-ROCProjectvanDutchPinballiswereldnieuwsinflipperland:eenuniekeBrideOfPinbot,gebruikmakendvannieuwetechnieken.AchterDutchPinballgaantweeNFV-ersschuil:BarryDriessenenKoenHeltzel.TijdensdeTechniekDaginfebruarihebbenzehunkennisgedeeldencreatiegedemon-streerdaandeliefhebbers.EerderalwerdenzegeïnterviewddoorMartinAyubvanPinballNews.EenbijzonderlezenswaardigartikeldatwedelezersvandeSpinnernietwildenonthouden…EnwevroegenvervolgensaanKoenenBarrywatergebeurdenadathunprojectindeflipperwereldindespotlightskwam...

DUTCH PINBALLPROJECT P-ROC Bride of Pinbot

Barry en KoenmethunBrideofPinbot.

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 55: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Pak een willekeurige lijst met de meest populaire flip-perkasten en ergens bovenaan tussen de Dot Matrix flipperkasten zit een afwijkend Alfa Numeriek model. De lay out van het speelveld en het thema is uniek en het hoofd van de bruid is een echte eyecatcher! The Machine – Bride of Pinbot blijft er liefhebbers bij krijgen door haar toegankelijke verhaallijn, belonende “loop” schoten en uitstekende geluid en lichteffecten en de verbeeldende en motiverende muziek. Echter, de drie dingen die deze kast van een nog hogere waardering weerhouden zijn de beperkte en recht toe recht aan spelregels, de manier waarop de linker ramp de spel-regels domineert en de grote geluksfactor die er nodig is voor het verdienen van veel punten. De opbouw van het spel is elke keer hetzelfde en de punten die “the Big Wheel” geeft variëren van 1 miljoen tot 50 miljoen en een schot van 1 miljard of helemaal geen punten.

nieuwe mogelijkheden komen tot leven. Begin 2010 kwam de P-ROC flipperkast besturing onder de aandacht met de daarbij horende software gemaakt door Gerry Stellenberg en Adam Preble. Met P-ROC kan je een eigen spel ontwikkelen in een bestaande flipperkast. Vervang de CPU print door het P-ROC bord, sluit hem met een USB kabel aan op een computer en schrijf je eigen spel.Naast de Alfa Numerieke displays ondersteunt P-ROC ook Dot Matrix Displays. De Bride heeft standaard Alfa

Numerieke displays, maar wat als dat nou niet zo was? Zet twee flipperliefhebbers bij elkaar met een Bride of Pinbot, een P-ROC bord en de kennis in huis om te pro-grammeren en er gebeuren al snel mooie dingen! Dit was het moment dat Dutch Pinball in het leven is geroe-pen. Barry en Koen begonnen in april 2010 met hun project en hebben dit tot oktober low-profile gehou-den. Totdat op Pinball Expo 2010, tijdens een seminar over de P-ROC een promofilm van het Dutch Pinball project werd getoond (te zien op www.dutchpinball.com ). Vanaf dat moment was het project bekend bij het publiek.Om meer te weten te komen over deze kast en hoe het spel werkt en waar het naar toe gaat spreken we met Koen en Barry van Dutch Pinball en ook Gerry, de maker van P-ROC van Pinballcontrollers.com die het hele P-ROC project heeft mogelijk gemaakt.

PBN : Vertel ons iets over jezelf en hoe jullie met het flipperen in aanraking zijn gekomen.Koen : Ik ben een programmeur en werk meestal aan websites, webapplicaties en webgames. Toen ik een appartement ging huren was het eerste wat ik er neer-zette een flipperkast (Starship Troopers). Flipperen is altijd een fascinerende hobby voor mij geweest met veel aspecten die mij interesseren.Barry : Ik ben de eigenaar van een interactieve media bedrijf. Naast die dingen die er bij komen kijken om een

55NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 56: 2011 - 01 - Spinner Magazine

bedrijf te runnen, focus ik mij op design en animaties. Ik speelde altijd op een flipperkast als ik er ergens eentje tegen kwam . Toen ik Koen had aangenomen begon ik weer met flipperen bij hem thuis en een paar maanden later heb ik mijn eigen kast gekocht : De Bride of Pinbot.

PBN: Waarom wilden jullie een flipperkast her-programmeren?Koen : Ik heb me 2 jaar geleden kort verdiept in het pro-grammeren voor Future Pinball. Natuurlijk was het grote minpunt dat het geen echte flipperkast was. Toen ik de mogelijkheden van Adam Preble’s framework voor de P-ROC zag, kwam de creativiteit weer bij me omhoog.

PBN : Waarom hebben jullie gekozen voor de Bri-de of Pinbot?Koen : Ik dacht er eerst aan één van mijn kasten te gebruiken (BSD, TOM, DW), maar ik zag eigenlijk geen reden om dat te doen omdat de software die in die kas-ten zit mij wel bevalt.Barry : Toen Koen mij vertelde over de P-ROC heb ik hem gezegd dat ik wel de animaties wilde doen. We hadden het erover of we misschien niet één van mijn machines konden gebruiken (CFTBL of BoP) en eigenlijk waren we het er al snel over eens dat we een beetje uit-gekeken waren op de Bride of Pinbot. Wij wisten toen nog niet dat er ook een Dot Matrix Display op aan-gesloten kon worden. We zijn dit toen nagegaan, en toen het mogelijk bleek hebben we meteen een P-ROC gekocht en zijn we over de software gaan nadenken.

PBN: Hebben jullie er aan gedacht om alleen het DMD aan het spel toe te voe-gen en de rest het-zelfde te laten of waren jullie sowie-so van plan alles te herschrijven?Koen : Nee, door een DMD aan de kast te hangen zou de rest van het spel niet met-

een leuker worden volgens ons. Voor de ervaren speler zijn de spelregels (welk schot je moet maken, wanneer en waarom) het belangrijkste aspect waardoor de kast op langere termijn wel of niet leuk blijft.

PBN : BoP vertelt het verhaal van een geleidelijk tot leven komende bruid. Vertelt jullie spel ook een verhaal?Barry : Absoluut. We vinden het verhaal van de origi-nele BoP een beetje vaag. Ons verhaal zal een stuk dui-delijker worden door de animaties op het DMD. Wat we op dit moment hebben zijn nog tijdelijke animaties, later komt er meer verhaal in.

PBN : Welke nieuwe regels zitten er nu in de kast?Koen : Het skillshot is wat uitgebreider omdat het shot nu op tijd gaat. Als je voor de 200k wilt schieten kun je dat het best doen als het “looplicht” ook op 200k staan. Hierdoor krijg je een super skillshot (waarde x5).Het eerste dat een speler verder misschien opvalt is dat de kast standaard op het 3e gezicht staat (het ‘robot hoofd’ zonder gaten). Dit hebben we gekozen om de flow van de kast te verbeteren en het gezicht als een multiball specifieke toy in te zetten.Het hoofddoel van het spel is nog steeds om het men-selijk gezicht te bereiken, dat wordt de Wizard mode. Om de Wizard mode te bereiken moet je eerst multi-balll 1 en multiball 2 doorlopen en/of met succes afron-den (afhankelijk van hoe de kast is ingesteld) . Om een multiball te starten moet je steeds 3 locks lighten en locken. Het lighten van de locks verschilt per multiball en daardoor zorgen we ervoor dat je meerdere schoten op het speelveld moet maken in plaats van voorname-lijk de linker ramp.

Voor multiballl 1: elke keer als je de middelste ramp schiet gaat er een lock branden en de linker ramp loc-ked daarna de bal. Nadat je bal 3 gelocked hebt start multiball. Tijdens multiball kan je Jackpots halen door in de Bride’s mond te schieten (1e gezicht) via de lin-ker ramp. Om het nog interessanter te maken is er een Jackpot Multiplier (maximaal x3) die je verhoogt door de middelste ramp te schieten tijdens multiball. Deze multiplier zakt ook weer terug zoals bijvoorbeeld in Doctor Who. We geven nog niet alles vrij over de 2e multiball of de Wizard mode op dit moment, we wer-ken nog aan de exacte regels. Het principe is dat het leuker / veelzijdiger wordt om locks aan te krijgen en jackpots te halen.

We hebben ook nog een videomode die we aan het ontwikkelen zijn. De videomode kun je opladen door de bal zo lang mogelijk in het mini-speelveld te hou-den. Dit kost meestal 2 schoten. Hierdoor is het erg dui-delijk wat je moet doen als de bal op het minispeelveld is, namelijk de kast schudden om de bal zo lang moge-lijk op het minispeelveld te houden. Als de videomode is opgeladen schiet je de scoop om deze te starten. Dat is in het kort wat we nu hebben qua spelregels. We missen nog de wat diepere regels voor: bonus sco-res, jet bumpers, standup targets, small wheel, big

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 57: 2011 - 01 - Spinner Magazine

wheel, loops, Pinbot waarde enz enz.Als je de huidige softwareversie speelt voel je al een duidelijk verschil met de originele software omdat de middelste ramp wordt gebruikt om locks te laten bran-den en voor de jackpot multiplier. Tijdens multiball voelt de combinatie tussen de tweede ramps met meerdere ballen ergens in die combo geweldig.

PBN : Is het speelveld exact hetzelfde als de BoP of hebben jullie dit nog aangepast?Koen : Nee, het speelveld zal hetzelfde blijven. We wil-len dat je de originele software kan spelen zonder de glasplaat van de flipperkast te halen. We hadden al een stuk geprogrammeerd om een 4 ball multiball moge-lijk te maken, maar realiseerden ons toen dat de origi-nele game-rom niet overweg kan met 4 ballen in the trough.

PBN : Hebben jullie nog iets van de oude geluiden gebruikt of is alles nieuw?Barry : Op dit moment gebruiken we wat van de origi-nele geluiden, maar dit is alleen om te testen. Het idee is om nieuwe geluiden, muziek en stemmen te gaan gebruiken, maar willen het wel in dezelfde stijl van het originele spel houden. En we moeten nog even naden-ken hoe we die sexy stem van de Bride gaan gebruiken, die willen we zeker houden

PBN : Welke programma’s gebruiken jullie voor de DMD animaties?Barry : Allereerst zijn de animaties nog tijdelijk. We zijn nu aan het bekijken hoe het verhaal moet worden en er zal nog veel veranderen. De meeste modellen

en animaties zijn in 3DS Max gemaakt. Verdere effec-ten en tekst animaties worden in Adobe After Effects gemaakt.

PBN : Als je DMD animaties maakt, op welk for-maat werk je dan?Barry : Alle animaties en afbeeldingen zijn 10x groter dan het uiteindelijke resultaat, ik render en edit alles op 1280x320. Dit is voornamelijk om een goed voor-beeld te krijgen. Ik heb een voorkeursinstelling in After Effects gemaakt die mijn animaties opslaat naar 128x32 puntjes met 16 tinten. Op deze manier krijg ik een goed voorbeeld van alle animaties voordat ik ze opsla naar een PNG afbeeldingenreeks. Als ik tevreden ben met het voorbeeld dan render ik deze naar 128x32. Daarna maakt Koen er een DMD bestand van en kunnen we het bijna meteen op de DMD zien.

PBN : Jullie gebruiken een plasma DMD in com-binatie met een nieuwe transformator en DMD Controller board. Waarom geen LED DMD?Barry : We hadden op dat moment geen LED DMD en we wisten ook niet of deze wel 16 tinten kon weer-geven. Nu zijn we er achter dat dit wel werkt dus uit-eindelijk was een LED DMD wel de eenvoudigste optie geweest omdat hiervoor geen andere transformator en DMD controller board nodig is.

PBN : Waarom hebben jullie voor P-ROC gekozen als de basis van jullie spel?Koen : We hebben P-ROC gekozen omdat de ontwik-kelingssoftware zeer gebruiksvriendelijk en uitgebreid is. Deze software, genaamd pyrocgame, maakt het mogelijk om spelregels te programmeren in de relatief eenvoudige programmeertaal Python. Hierdoor hoef je niet na te denken over alle hardware aspecten van de P-ROC en de flipperkast, maar meer over de uiteinde-lijke regels, lampjes, switches en spoelen.

PBN : Wanneer hebben jullie contact opgenomen met Gerry/Adam en wat was hun reactie op jullie plannen?Koen : Zij waren erg behulpzaam en vonden dit een geweldig project. Uiteraard is de aankondiging van een project heel iets anders dan het project daadwerkelijk uitvoeren. Dus op dat moment waren onze gesprekken puur van technische aard.

57NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 58: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Gerry : Toen Barry en Koen voor het eerst met ons over hun plannen spraken begreep ik niet helemaal de insteek van het project, maar ik ben verbijsterd wat ze voor elkaar gekregen hebben. Adam en ik hebben de video een dag voor de Expo presentatie bekeken en onze reacties kunnen het beste worden samengevat als : “Ongelofelijk!”. Ergens wist ik wel dat er men-sen waren die op een professionele wijze spellen voor de P-ROC konden maken, maar toen ik hun werk had gezien waren mijn laatste twijfels weggenomen!

PBN : Hoe makkelijk is het om met P-ROC een nieuw spel te ontwikkelen?Koen : Relatief gemakkelijk. Nogmaals: pyrocgame is een ideaal hulpmiddel en zonder dat was ik waarschijn-lijk niet eens aan het project begonnen. Als je nieuw bent met de Python programmeertaal is het minder moeilijk onder de knie te krijgen als je een goede basis hebt waar je aan vast kan houden. Toch valt er genoeg te leren, zelfs bij een simpel spel met maar een paar modussen kan het toch lastig zijn je programmeer code netjes en foutloos te houden.

PBN : Zijn er nog dingen die jullie graag hadden willen doen, maar op dit moment nog niet met P-ROC kunnen?Koen : Er moest nog een kleine aanpassing worden gedaan aan het P-ROC bord om de pre-fliptronic flip-pers die de Bride gebruikt aan te sturen. Verder is het helaas niet mogelijk om tijdens de videomode of high-score invoer de flippers uit te schakelen, maar op een Funhouse of een originele Bride flipperen de flippers ook als je de highscore invoert. Verder heeft de P-ROC nog niet voor beperkingen gezorgd.

PBN : Heeft het draaiende hoofd nog voor proble-men gezorgd?Koen : Niet echt, om het op de juiste manier aan te sturen is het zoeken naar de goede combinatie van de motor en het motorrelais, en de duur dat deze aan-gezet worden. Het originele spel kan het hoofd her-kalibreren, dit hebben wij nog niet gedaan, maar we houden de positie van het hoofd wel in de gaten voor het geval dat de flipperkast wordt uitgezet midden in een spel.

PBN : Hebben Adam/Gerry nog veranderingen binnen de core van P-ROC gemaakt voor de soft-ware van de BoP?Koen : Wij waren één van de eersten die pyrocgame gebruikten om een volledig spel te schrijven, we heb-ben dus wel wat kleine toevoeginen gevraagd waar-onder :- Ondersteuning van transparante DMD animaties.- Flasher ondersteuning in de lichtshow bestanden.Ook kwamen we nog enkele kleine foutjes tegen die op moment dat wij ze gevonden hadden meteen werden gefixt. Dit allemaal met de ondersteuning van Adam en Gerry.

Gerry : Zoals Koen al aangaf heb ik een kleine aanpas-sing gemaakt in P-ROC om de flipperknoppen van Alfa Numerieke WPC spellen te ondersteunen en Pyrocga-me is door de aanbevelingen en stukjes programmeer-code van Koen significant verbeterd. Onze hoop is dat de P-ROC hardware en de software Pyrocgame verbe-terd kan blijven worden naarmate er meer mensen met het project mee gaan doen. Het forum op www.pin-ballcontrollers.com/forum wordt met de dag drukker. En ik moedig iedereen aan met wensen voor toekomst om die op het forum te plaatsen!

PBN : Hoe ver zijn jullie met het project?Koen : Als ik een percentage zou moeten noemen dan denk ik zo rond de 10 a 15% van de uiteindelijke gebruikerservaring. De implementatie van de spelregels is niet zoveel werk, maar de details en het geluid, de animaties en de licht effecten zijn dat wel.

PBN : Is het project volgens plan gegaan of had-den jullie nog verrassingen onderweg?Koen : Alles ging redelijk soepel, het grootste pro-bleem was dat we er maar een paar uurtjes per week aan gewerkt hebben. Dat is wel goed voor de inspiratie (je hebt tijd om over dingen na te denken), maar slecht voor de productiviteit. We willen nu één vaste avond per week bij elkaar komen om aan ons project gaan werken.

PBN : Als jullie het spel een nieuwe naam zouden moeten geven, wat zou dat dan zijn?Koen : Daar hebben we niet over nagedacht. We wil-len het spel zo origineel mogelijk houden en we willen het meer een respectvol eerbetoon laten zijn aan het Williams team van Python Anghelo, de makers van het originele spel.

PBN : Als jullie BoP klaar is, wordt het dan de eni-ge of willen jullie je werk dan met andere BoP eigenaren delen?Koen : Goede vraag, ons oorspronkelijke idee (als er al zoiets was) was om gewoon te beginnen met program-meren voor de lol en te kijken hoever we kwamen. Die fase zijn we nu wel voorbij en we hebben ook erg veel positieve reacties gekregen van liefhebbers. Veel men-sen zijn geïnteresseerd om hun BoP te “upgraden” dus een ombouwkit te kopen oid. We hebben dan ook wel de intentie om het spel beschikbaar te maken als alles klaar is.

58 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 59: 2011 - 01 - Spinner Magazine

Gerry : Net als Koen heb ik ook diverse mails gehad van mensen die graag een BoP/P-ROC kit zouden wil-len kopen waardoor mijn droom dat mensen P-ROC borden gaan kopen om daarop aangepaste software te gaan draaien realiteit wordt. Misschien is het in de toekomst zelfs mogelijk om via een ombouw kit of iets dergelijks mensen die zelf software maken, een com-pensatie te bieden voor hun inspanningen.

PBN : Heeft de ervaring met de BoP jullie ook gemotiveerd om andere spellen te maken? Zo ja welke?Koen : De totale ervaring tot nu toe heeft ons gemoti-veerd om dit spel af te maken en om dat goed te doen. Wat we daarna gaan doen (als we het ook echt af krijgen ooit) ligt aan hoe we er dan over denken, maar ook aan de reacties van de P-ROC liefhebbers. Waarschijnlijk zal iemand tegen die tijd al een Funhouse met DMD project hebben gestart en anders wij misschien wel. Een andere optie waar we over nadenken is een eigen flipperkast maken of een bestaande kast compleet re-themen.

Dank aan Barry, Koen en Gerry die ons van alles verteld hebben over de Dutch Pinball Bride of Pin-bot project.

Tot zover de vertaling van het artikel dat op www.pinballnews.com is geschreven. De Spinner redac-tie sprak ook nog persoonlijk met Barry en Koen:

Vertel eens, wat is er gebeurd nadat jullie de video van jullie project wereldkundig maakten? (interviews? Contacten? Aanbiedingen?)Via diverse kanalen hebben we feedback gekregen op ons project, eigenlijk alleen maar positief. We kunnen zien waar bezoekers van onze website vandaan komen, en zo zijn we ook op eigenlijk alle internationale flip-perfora terecht gekomen, waar we konden lezen over ons project.Martin Ayub was bij de P-ROC seminar van Pinball Expo, en ervaarde daar een soort “buzz” toen onze video voor het eerst getoond werd en het publiek zich realiseerde wat de mogelijkheden allemaal waren. Na

Pinball Expo heeft hij redelijk snel contact met ons opgenomen voor bovenstaand interview. Verder heeft de organisatie van PAPA ons gevraagd om tijdens hun toernooi de Bride te komen showen, maar we vinden zelf dat we daarvoor nog niet ver genoeg zijn.In onze zoektocht naar iemand die verstand heeft van geluid zijn we uiteindelijk heel erg dicht bij huis geslaagd! Tijdens het RFT in het clubhuis raakten we aan de praat met Jules Reivers, die samen met (nieuw lid) Roel Gommans het bedrijf Line29 heeft. Zij com-poneren in het dagelijks leven muziek voor diverse media en doen ook sound design. Het duurde niet lang voordat ze de eerste geluiden voor de Bride hadden gemaakt, en we kunnen dus melden dat Dutch Pinball inmiddels uit 4 mensen bestaat!

Waar staan jullie nu met het project? Wat zijn de plannen voor de komende maanden? We hebben vooral gewerkt aan het perfectioneren van de software en ons proces. Met de toevoeging van Jules en Roel staan we nu echt in de startblokken om eens flink gas te geven en de software flink uit te brei-den. We zijn ook van plan om enkele tools te ontwik-kelen die ons team helpt samen te werken, en indien mogelijk zullen we deze tools ook beschikbaar maken voor de rest van de P-ROC community.

Hebben jullie nog tips voor NFV-ers die overwe-gen om zelf ook met P-ROC aan de gang te gaan? Voor de mensen die niet bij onze workshop in het club-huis zijn geweest (jammer!), bekijk eens onze power-point presentatie op het forum en verdiep je eens in de documentatie die over de P-ROC en pyprocgame te vinden is. Onderschat niet hoeveel tijd er in zo’n pro-ject gaat zitten. Een ervaren team bij Williams had er 9 maanden (meer dan full-time) voor nodig om een hele flipperkast te maken, zoveel programmeer werk zit er nu dus ook in. Een professioneel niveau halen vergt dus gewoon enorm veel tijd, zeker als het ook nog eens de eerste keer is.

59NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 60: 2011 - 01 - Spinner Magazine

It's Your Game, Make Your Own Rules!

P-ROC by PinballControllers.comThe P-ROC (Pinball - Remote Operations Controller) is a CPU-replacement

board that enables you to run custom rules on your pinball machine.

For more information visit: www.pinballcontrollers.com

Dutch Pinball is using a P-ROCto build a DMD version of theBride of Pinbot (Williams, 1991).New rules, new graphics, newmusic/sounds, new everything!

Their Bride of Pinbot has a whole Their Bride of Pinbot has a whole new take on the story and features two different 3-ball multiballs, a wizard mode, a video mode, and much more...

It’s also possible to run theoriginal game emulated byPinMAME with the alpha numericPinMAME with the alpha numericdisplay simulated on the DMD.

Follow their progress atwww.dutchpinball.com

Page 61: 2011 - 01 - Spinner Magazine

It's Your Game, Make Your Own Rules!

P-ROC by PinballControllers.comThe P-ROC (Pinball - Remote Operations Controller) is a CPU-replacement

board that enables you to run custom rules on your pinball machine.

For more information visit: www.pinballcontrollers.com

Dutch Pinball is using a P-ROCto build a DMD version of theBride of Pinbot (Williams, 1991).New rules, new graphics, newmusic/sounds, new everything!

Their Bride of Pinbot has a whole Their Bride of Pinbot has a whole new take on the story and features two different 3-ball multiballs, a wizard mode, a video mode, and much more...

It’s also possible to run theoriginal game emulated byPinMAME with the alpha numericPinMAME with the alpha numericdisplay simulated on the DMD.

Follow their progress atwww.dutchpinball.com

Koen Heltzel en Barry Driessen zijn in april 20110 begonnen aan het herschrijven van de regels voor “The Bride of Pinbot”, door hun ervaring als programmeur en als grafisch designer hebben zij het P-ROC project tot een hoger niveau gebracht. Toen ze in het najaar van 2010 werden gevraagd hun project te laten zien op de Pinball Expo hebben ze voor die gelegenheid de naam Dutch Pinball bedacht. Sinds kort hebben zij ver-sterking van Jules Reivers en Roel Gommans.

Koen heeft tijdens het eerste deel van de workshop veel verteld over het programmeerwerk en de benodig-de tools. Mooi was om te zien hoe Koen zelf via Flash een speciale tool had ontwikkeld voor het maken van lichtshows. Dit deed hij door middel van een foto van de kast met daarop alle lampjes ingetekend. Daarna kon hij door middel van animaties vanzelf de bestanden genereren voor de lichtshows. Ook kwamen er stukjes programmeer code voorbij en enkele praktijkvoorbeel-den. Nieuw was ook de functie om het oude spel op het P-ROC bord te spelen. Je kan dus de Alfa Nume-rieke displays van de BoP emuleren via pinMame zodat je de originele software hebt.

Het tweede deel van de cursus was meer voor Barry. Net als de programmeertaal is het ontwikkelen van de animaties niet iets wat je in een paar uur kan leren, maar het is wel mooi om te zien hoe iemand met veel ervaring heel snel mooie animaties kan maken. Bar-ry gebruikt daarvoor onder andere 3D Studio Max en Adobe After Effects. De meeste animaties die in de hui-dige BoP zitten zijn tijdelijk en ik denk dat alle cursisten na het zien van het 3D model van de Bride wel heel erg nieuwsgierig zijn wat er in de toekomst nog meer zal komen.

Daarna was er tijd om de Bride zelf te bespelen. De reacties die ik bij de spelers heb gezien waren zeer posi-tief en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Volgens Koen en Barry zitten ze pas op 10% van het beoogde eindresultaat. Iedereen is dan ook uiterst nieuwsgierig naar het eind resultaat.

Ben BoogAArd

Opzaterdag12februariwasinerinhetclubhuiseentechnischeworkshop.Zo’ntwintigdeelnemershaddenzichaangeldvoordezeeditiemethetthemaP-ROC.EenprintplaatwaarindevorigeSpinneralheteenenanderoverwasbesproken.

Technische workshop p-roc

Koen en Barry hadden een prachtige presentatie voor de workshop. Alle informatie van de cursus kun je vin-den op :http://www.dutchpinball.com/files/2011-02-12-Work-shop.pps (Powerpoint presentatie)

http://www.dutchpinball.com/files/2011-02-12-Work-shop.pdf (De presentatie in PDF formaat)

De code van “Dutch Pinball’s” Bride of Pinbot:https://github.com/koenheltzel/dutchpinball-bride/tree/master/games/bop

(Het spel is niet speelbaar zonder de dmd animaties en geluiden, die ze nog niet vrijgeven).

Code specifiek voor de workshop geschreven (inclusief transitions en parallax demo en .dmd files):https://github.com/koenheltzel/dutchpinball-bride/tree/master/games/workshop

Voor specifieke vragen omtrent P-ROC kan je terecht op: http://www.pinballcontrollers.com/forum/ Hier wordt door meerdere mensen snel antwoord gegeven op vragen.Via deze weg wil ik namens de NFV Koen en Barry nog-maals bedanken voor de tijd en energie die zij in deze workshop hebben gestoken.

61NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Page 62: 2011 - 01 - Spinner Magazine

DE VIJFDE SPELER

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 20, nummer 1

Steeds vaker heb ik het idee dat er bij Stern Pinball beter wordt nagedacht over thema’s van nieuwe kas-ten. Toen Ripley’s Believe it or Not op de markt kwam, moest ik eerst even snel googlen omdat ik nog nooit van het thema gehoord had. Ook bij Wheel of Fortu-ne, Family Guy of Sharkey’s Shoot Out ging er nou bij mij niet meteen het spreekwoordelijke lampje branden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een kast bespeeld wordt als het thema aansprekend is, het spel uitdaging bevat en de kast technisch in orde is. Deze zaken alle-maal in willekeurige volgorde. Stern richtte zich met de onbekende thema’s vooral op de Amerikaanse markt, vergetende dat de meest kasten nog steeds geëxpor-teerd worden. Gelukkig lijken Gary Stern en consorten het licht te hebben gezien en de ommekeer lijkt met de release van Pirates of the Carribean (POTC) in gang te zijn gezet. De kast ziet er erg mooi uit, is gemaakt door een topont-werper en zowel de die hard flipperfan als de toeval-lige passant vindt de kast de moeite waard. Niet alleen heeft Stern flink wat van deze kasten kunnen wegzet-ten; ook exploitanten, die vooral naar de inkomsten en de technische staat kijken, zijn over het algemeen zeer tevreden over de kast. Na POTC volgden er meer kasten die op voorhand en qua thematiek interessant waren. The Soprano’s is qua serie een van de grootste hits van het afgelopen decennium dus ook de flipper zal daarvan geprofiteerd hebben. Datzelfde geldt ook zeker voor Avatar en Iron Man. Het beste Stern thema in jaren is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk-heid The Rolling Stones, de kast die we in maart 2011 in Nederland voor het eerst kunnen bespelen.

En of je nu groot fan bent van Mick Jagger en kompa-nen of helemaal niets op hebt met deze muziek; rock and roll en flipperen is een heerlijke combinatie. The Stones gaan net als de flipperkast al min (de band) of meer (de kasten) dan een halve eeuw mee en hebben beide hoge toppen en diepe dalen gekend. Meerde-re malen hing de carrière van The Stones aan een zij-den draad; drank, drugs, vrouwen of een combinatie van deze drie waren debet aan deze situatie. Ook met het fenomeen flipperen is het niet altijd voor de wind gegaan. Eerst was er in Amerika de wetgeving die het verbood om flipperkasten te plaatsen. Toen de kasten uiteindelijk populair werden, in de jaren zeventig en tachtig, werden ze in de hoek gedreven door compu-ter en arcade games. En weer later leek het requiem voor de flipper definitief getekend te zijn toen de beste fabrikant, Bally/Williams, er in 2000 de brui aan gaf. Niets is gelukkig minder waar en zowel The Stones, met een nieuwe wereld tournee in het verschiet, als het flip-peren, met sinds kort twee fabrikanten, lijken nog lang niet met pensioen te hoeven.

Geïnspireerd door The Stones is het misschien handig om Stern nog een aantal rock and roll thema’s gratis aan de hand te doen. U2 is al tig jaar de meest popu-laire band van de wereld dus een kast gewijd aan deze vier Ieren zal het overal goed doen. Hetzelfde geldt voor Lady Gaga als thema. Nu al is de zangeres popu-lairder dan Madonna en haar houdbaarheidsdatum is nog lang niet in zicht. Natuurlijk moet er tot slot zeker een kast worden gemaakt over Motorhead. Hoewel de muziek zelfs voor mij iets te hard is, ik ben blijven han-gen bij de punk van The Ramones en Bad Religion, is Lemmy, de zanger van Motorhead een flipperfanaat bij uitstek. De zanger maakt het zo ‘bont’ dat hij tijdens zijn meest recente tournee bij elk optreden een kast in de kleedkamer wilde hebben. Zo’n man verdient het om zich zelf terug te zien op een echte flipper.

The rolling stones

Page 63: 2011 - 01 - Spinner Magazine

no FeAr speeLVeLdGezocht NOS speelveld No Fear of gebruikt in zeer goede staat (onbeschadigd onverkleurd).Giel van de Kop, Den [email protected] 3642425

9 Maart 2011

scAred sTiFFWie o wie heeft er eentje in de bieding? Uiteraard in goede (liefst collectors) staat, compleet en werking 100% Graag reageren via mail.Guus Namink [email protected] Maart 2011

spinnertjes (vraag en aanbod)

Te koop

nighTmAre on eLmsTreeT• De kast is in heel goede staat:• geen gebroken plastics• geen beschadigingen op het

speelveld• cabinet in goede staat• technisch helemaal in ordeFoto’s zijn op aanvraag natuurlijk beschikbaar. Jord Knapen [email protected] maart 2011

spAce shuTTLeTe koop of te ruil.Displays goed ,printen mooi droog geen zuurschade. Net helemaal gereviseerd door multigame techniek. Speelveld heel mooi, kabinet nog netjes, nieuw gerubberd en gepoetst alles werk zoals het hoort te werken .Met manual. prijs 450 euro Daan [email protected] februari 2011

AVATAr Le Avatar limited edition nr 206 van 250 stuks HUO. Nieuw gekocht,de doos is nog aanwezig met 66 spellen op de teller. € 5900,- Rene Zwaaneveld, [email protected] 77027249 Maart 2011

Maart za 12 Clubhuis dag*zo 20 RFT Flevoland (Almere)vr 25 Funhouse Friday*

April za 16 3e DPM zo 17 3e DPM*vr 29 Funhouse Friday*za 30 RFT Eke (België)

Mei za 14 Allroud Team Kampioenschap*vr 27 Funhouse Friday*zo 29 RFT Gelderland (Etten)

Juniza 11 NFV BBQ & ALV*vr 24 Funhouse Friday*zo 26 RFT De Koog

(*): in het NFV Funhouse

gevraagd

NIEUWE LEDENMaaike Heijmink Alphen a/d Rijn Suze Cnosser, Dronten Frans Slot, Heemstede Peter Meijer, Kamp-Lintfort Jan Potter, Winschoten Jeroen Heringa, ‘s Gravendeel Ruud Hoven, Beek Bert Meijwaard, Papendrecht Rob Dijkman, Driebergen Dennis Geerdink, Arnhem Sebastian Aukam, Duisburg (D) Rolf Munnik, Baarn

Robert Hakkert, Soesterberg David Coenen, Eindhoven Jan Venema, Hoogezand Kristof De Block, Burcht (B)Marc Limpens, Bunde Johan Benning, Ouderkerk a/d Amstel Trudy Jansen, Breda Jeroen Weijtens, Neerpelt (B) Tim Klein, Leiden Niels Wubben, Veenendaal Siman Dijkstra, Doetinchem

NFV KALENDER

Andere Flipper Data

Maart vr 18 European Pinball Championships

April vr 1 Open Ommer Pinball Avondje

Mei vr 27 IFPA8 World Championships

Juni vr 3 Open Ommer Pinball Avondjeza 4 German Pinball Open za 18 Etten Open Air

Voor meer inFo KijK op WWW.nFVpinBALL.nL/AgendA

Page 64: 2011 - 01 - Spinner Magazine

GILDENSTRAAT 32 | 4143 HS LEERDAM | PHONE 0345-511 [email protected] | www.jukeboxgallery.com

V

JUKE

BOXE

S V

SL

OTMA

CHIN

ES V

RA

DIO’

S V

VE

NDIN

G MA

CHIN

ES V

CO

CA-C

OLA

MACH

INES

V

TV’S

V

elke

wer

kdag

en

Zate

rdag

geo

pend

van

10.

00 u

ur to

t 17.

00 u

ur

It’s all about jukeboxesIt’s all about jukeboxes

Bij Jukebox Gallery in Leerdam waant u zich werkelijk in de fifties en sixties. Hier hebben we in de loop der tijd één van de grootste collecties ter wereld aan originele jukeboxen bijeengebracht. Naast unieke jukeboxen treft u ook andere bijzondere items aan, zoals authentieke poolbiljarts, Coca-Cola-

automaten en sixtiesmeubilair. Denkt u aan jukeboxen, dan denkt u natuurlijk aan singles en zelfs 78-toeren bakeliet platen. En daarvan is een ruime sorte-ring voorradig. Maar Jukebox Gallery heeft ook de nieuwste generatie met afspeelmogelijkheden. Voor CD’s en zelfs voor uw iPod!

adv. A5.indd 1 17-09-10 08:30