2004 - 03 - Spinner Magazine

60

description

 

Transcript of 2004 - 03 - Spinner Magazine

De Spinner is een uitgave van de Nederlandse Flipper Verenigingen verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 1000 stuks:

-maart nummer 1, deadline voor de copij half februari-juni nummer 2, deadline voor de copij half mei-september nummer 3, deadline voor de copij half augustus-december nummer 4, deadline voor de copij half november

Redactionele bijdragen:

Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden oprusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in de SPINNER.Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur getypt/geprint) of digitaal (diskette of e-mail) worden aangeleverd.Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar:

Hoofdredactie Spinner, Martijn van AkenJacob Jordaensplein 54

2526 KT Den Haage-mail: [email protected]

fax: 0842-217208

Advertentie tarieven Spinner:

Voor bedrijven en handelaren: 1/4 pagina € 35,00 (1x) € 105,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 70,00 (1x) € 210,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 120,00 (1x) € 360,00 (jaarcontract,4x)achterkant (kleur) op aanvraag

commerciële Spinnertjes/visitekaartjes € 12,50 (1x) € 37,50 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkastenworden aangeboden. Geef uw Spinnertje (bij voorkeur schriftelijk/elektronisch) door aan de redactie ofhet secretariaat. Faxen kan ook op nummer 0842-217208.Nadere inlichtingen over de advertentie mogelijkheden op het secretariaat (zie colofon).

Aansprakelijkheid:

De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/ofNederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect,van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:

Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de redactie.De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of teweigeren.

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:

Je kunt lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging door een aanmeldingsformulier aan te vragenbij het secretariaat. Het is ook mogelijk lid te worden via onze website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 27,50 per kalenderjaar.Bankrekeningnr.69.34.40.759 (ING) of giro 7233926 t.n.v. NFV, Teeuwishoek 25, 5481 VR te Schijndel.Betaling voor Belgische leden: Belgisch rekeningnr. 979-6129316-85 t.n.v. de Nederlandse Flipper Vereniging.

Gezinslidmaatschap: voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om per gewoon lidtot maximaal 3 gezinsleden extra op te geven. Per adres wordt dan slechts één Spinner ontvangen.De contributie voor deze duo-leden is € 5,- p.p.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalenderjaar bij de penningmeester.

PTT periodiek: 69345ISSN: 1382-4066KVK: 40482631

LOSSE NUMMERS: € 8,00

1

jaargang 13nummer 3

Hèt blad voor de flipperliefhebberDe Spinner verschijnt driemaandelijks voor/door de leden

van de Nederlandse Flipper Vereniging.

INHOUD

De NFV op internet: www.nfvpinball.nl

Van de Voorzitter ................................... GEERT-JAN DE VRIES ....... 2Redactioneel .......................................... MARTIJN VAN AKEN ......... 2Van de Bestuurstafel ...................................................................... 3Flipperkasten in de Media ............................................................. 4Even Voorstellen .................................... GEERT MATHIJS ............... 8Nieuws van de Kastencommissie .......... JONATHAN JOOSTEN ......... 9PAPA 7: World Pinball Championships . MARK VAN DER GUGTEN 14Geflipt deel 1 ......................................... RONALD VAN KEMENADE 16ELVIS .................................................... MARTIN AYUB............... 18Boekbespreking ..................................... GUUS ARENS ................. 26Batterijen! .............................................. HANS BALK .................. 28De Kwestie: Mods ................................. JIM JANSEN ................... 30Flame polishing plastic ramps ............... AENEAS VERHÉ ............. 32FVG: Medusa......................................... AAD VAN DIJK............... 37Collectors Fantasies Hasselt .................. NIKKY LOGAN ............... 38‘Tumblen’ van metaal ............................ AENEAS VERHÉ ............. 39RFC 2004/2005...................................... JONATHAN JOOSTEN ....... 42In het dal van Wupper ............................ AD JONKER ................... 43Steunpunten Nieuws! ............................. ALEX DUIN ................... 44T.A.S.P.P. 2004 ............................................................................ 49NFV Vacaturebank ................................. BAS VIS........................ 50BPO Update ........................................... NIKKY LOGAN ............... 53Spinnertjes ................................................................................... 54Nieuwe Leden / Agenda / ARIE ................................................... 56

MedewerkersAad van Dijk, Mila Groot, Peter van Os,Winfred de Ruijter, Steven van Houttum,Guus Arens, Niko en Ine Groenewegen

Ontwerp OmslagJean-Paul de Win

EreledenJurgen van de Peppel

dr. Ariënsstraat 115431 WG Cuijk

tel: [email protected]

Guus ArensBrunnenstrasse 8

48531 Nordhorn (D)tel: 0049-5921726426

[email protected]

COLOFONBestuursleden (D.b.)

VoorzitterGeert-Jan de Vries

De Heuvel 117413 AX Deventertel: 0570-623688

[email protected]

SecretarisBas Vis

Klijne Meer 43645 WP Vinkeveen

tel: [email protected]

PenningmeesterAntoine van WijkTeeuwishoek 25

5481 VR Schijndeltel: 06-22445017

[email protected]

CoördinatorenWedstrijd Organisatie

Ad JonkerWeissenbruchstraat 26

2596 GJ Den Haagtel: [email protected]

Spinner / EindredactiEMartijn van Aken

Jacob Jordaensplein 542526 KT Den Haag

tel: 06-51722315 / fax: [email protected]

Website / LedenadministratieMark van der Gugten

Van Yrtebelt 1478014 NR Zwolletel: 06-25120606

[email protected]

Coördinator BelgiëNikky Logan

Antwerpen, Belgiëtel: 0032-3-2906765 / 0032-495476507

[email protected]

2

RedactioneelMartijn van Aken

Van de VoorzitterGeert-Jan de Vries

Het is volopherfst! Op dit mo-ment waait dewind rond mijnhuis en slaat deregen tegen hetraam van de

Gameroom. Wanneer ik buiten hetrotweer hoor en zie, kan ik niet an-ders dan denken aan het noodweerin Pittsburgh. Voor leden die het niethebben gehoord: vijf dagen na hetwereldkampioenschap in Pittsburghis een “staartje” van de orkaan Ivanovergetrokken en heeft de PAPAgameroom inclusief 232 kasten eenmeter onder water gezet.

Ik weet zeker dat iedere flipper-liefhebber die de foto’s van de flip-perkasten in het water en onder eenlaag modder ziet, dezelfde rillingenover zijn rug voelt lopen als ik. In-middels hebben we als bestuur eenbrief aan de organisator – KevinMartin - gestuurd waarin we als NFVhulp aanbieden. Hoe lastig dat ookis op deze afstand.

Ondanks deze rampzalige gebeurte-nis was het wereldkampioenschapeen succes. De leden van de NFVPAPA ploeg waren allen onverdeeldenthousiast. Ik hoorde eigenlijk maaréén klacht: dat kopen vankansen….dat zou niet moeten. Ik wil

de kersverse wereldkampioen -Lyman Sheats- van harte gelukwen-sen met het behalen van het resultaat.We zullen hem zeker uitnodigenvoor de Battle Of The Giants tijdenshet Europees Kampioenschap vol-gend jaar!

Steeds meer Europese flipperclubssluiten zich aan bij ons initiatief ditevenement van de grond te tillen. Devraag is dus niet meer “of” maar al-leen nog “wanneer” en “waar”! Ikverwacht nog deze maand hieroveruitsluitsel te kunnen geven. Op 13en 14 november vindt ons najaars-evenement plaats: The AutumnSilverstone Pinball Party! Voor heteerst zal het evenement plaatsvindenin Silverstone in Zwanenburg (bijAmsterdam).

Naast de Silverstone kasten (35) zul-len ook de eerste KC kasten (10)speelklaar aan de leden worden ge-presenteerd. Hoewel de nadruk alsvanouds op het recreatieve deel zalliggen, zal er ook een wedstrijd wor-den georganiseerd. Verderop in deSpinner vinden jullie verdere detailsover TASPP. De laatste week van ok-tober vertrek ik voor een periode vanzes weken naar Parijs. Ik zal helaashet TASPP niet kunnen bijwonen,maar in gedachten ben ik erbij!

Flyer Beschadigd?Zoals bij veel Spinners ontvangt u bij deze de nieuwste flyer van Stern: ELVIS. Als NFV weten we dat we daar veel leden

een groot plezier mee doen. Er is echter gebleken dat de flyer de reis naar uw deurmat soms niet zonder kleerscheurendoorstaat. Indien u uw ontvangen flyer onoverkomelijk beschadigd vindt, geef dan even een seintje aan de redactie.

Probleem! Wat nu?Gebleken is dat leden niet precies weten wie te benaderen bij een specifiek probleem.Hieronder de meest voorkomende zaken, en de route naar de snelste oplossing. In decolofon van de Spinner (zie vorige pagina) vindt u de benodigde contactgegevens.

Spinner niet ontvangen en/of adreswijziging: -Website / LedenadministratieLidkaart niet ontvangen (en geen achterstand): -Spinner / Eindredactie(On)terechte contributieachterstand: -PenningmeesterAlgemene vragen: -Dagelijks Bestuur (D.B.)

Na het verwerken van 56 pagina’sflippernieuws, waarbij soms letter-grootte ‘8’ niet geschuwd is om hetnog in de beschikbare ruimte tekrijgen (méér pagina’s is niet meernetjes te verwerken door de druk-ker), het op het laatste momentdoorkrijgen van drie verschillendeversies van eenzelfde TA(S)PP ver-haal, en een “we - kunnen - toch -niet - gaan - inpakken - zonder -Ad - Jonker” -deadline, heb ikspontaan last van een ‘writersblock’...

Dus...Bij deze het redactioneel:

Bedankt voor alle kopij, goed ge-daan mensen, maar NU EVEN

NIET (meer)!!

(Kopij is weer van harte welkomvanaf 1 november ;-)

3

jaargang 13nummer 3

~Advertentie~

ADVERTENTEI WIZARD

Vanaf deze uitgave van de Spinner,zal periodiek in deze rubriek wordenteruggekomen op zaken die spelenbinnen de NFV.

1. EvenementenAnders dan voorgaande jaren is hetvoor de organisatie van evenemen-ten veel moeilijker geworden omgoede flipperkasten te krijgen. In hetverleden was het vaak zo dat eengrote leverancier ons voorzag vankasten. Hoewel we het laatst DPOweer grote aantallen kasten van onzesponsoren en leden kregen, is de lo-gistiek een grote uitdaging gewor-den. Niet alleen de enormehoeveelheid tijd die het kost maarook de hoge transport- enverzekeringskosten vormen een pro-bleem. Voor de toekomst zullen weiets moeten verzinnen! Met TASPPhebben we geluk! Mark Damave vanSilverstone stelt zijn flipperhal metkasten ter beschikking aan de NFV.Super. Wat op de langere termijn deoplossing zal zijn? Ik denk het club-huis.

Van de bestuurstafel2. EPOC (European Pinball

Open Championship)Zoals op het DPO aangekondigd,gaat de NFV volgend jaar het EPOCorganiseren. We hebben van tal vanEuropese landen de toezegging voorhulp gekregen. Ik ben reuze be-nieuwd. De voorbereidingen zijn zolangzamerhand begonnen.

3. Nieuwe structuurOp de ALV heeft het bestuur eennieuwe verenigingsstructuur aange-kondigd. Inmiddels zitten (bijna) allecoördinatoren op hun plek en zijn zebegonnen met de uitwerking van hunplannen. De NFV is voor en doorleden, dus wanneer je tijd over hebt,kijk op de vacaturebank elders in deSpinner om te zien of jij jouw kwa-liteiten en/of interesse ergens in kuntzetten.

4. KastencommissieOndanks de grote twijfels bij het mo-gelijke slagen van het kastendonatieplan, moeten we vaststellendat het nu reeds een groot succes is.Ook de Italië partij ziet er goed uiten de eerste kasten zijn klaar voorgebruik; zowel op het BPO als opde TASPP zullen KC-kasten wordeningezet!

5. WedstrijdenConny Hofman is begonnen met eeninventarisatieronde langs dewedstrijdspelers. Binnenkort zal zijhaar plannen ontvouwen om te ko-men tot een nog betere competitie.Wat wel opvalt, is dat het lastig issponsoren te vinden voor onze top-pers.

6. AlgemeenDe opvang van nieuwe leden is opdit moment onvoldoende. Wanneerje lid bent geworden, laat de NFV jeeen beetje zwemmen. In samenwer-king met – het toenemend aantal –steunpunten, willen we kijken of ditbeter kan.

Door de groei van de NFV is hetnodig ons administratief systeem teprofessionaliseren. Antoine heeft in-middels de bestaande administratieovergebracht naar een nieuw sys-teem. Hierdoor is het makkelijkergeworden financiële informatie opelk moment op te leveren zodat hetbestuur nog beter in staat is om ookdit deel bij haar besluitvorming tebetrekken.

4

Flipperkastenin de Media

Op vakantie in zuid-frankrijk kwamen wein Argeles-sur-mer een amusementshalmet een leuke naam tegen “Le Flipper”.Binnen stonden er naast alle videospelleninderdaad gelukkig ook twee flippersnamelijk een Southpark en een AustinPowers.

Martijn van Amsterdam

Errol Klein kocht onlangs op eenboekenmarkt het flipperboek

“Same Player Shoots Again”. Inhet boek vond hij nevenstaand

krantenartikel uit 1976!

Hierboven een foto van een print van een proefversie van het artikel over het DPO2004 in de Nieuwe Revu dat echter nooit geplaatst is... Volgt u het nog? MvA

5

jaargang 13nummer 3

Martijn van Amsterdam vond deze advertentie metgeflipte secundaire arbeidsvoorwaarden!

Niko Groenewegen kreeg van een kennis een leuke kaart opgestuurd.Op de achterkant van de kaart stond nog:

Peter Gut “Flippers Kasten”Aus dem Buch: Peter Gut: “Tierisch unter Strom” (Kein & Aber, Zürich)

In de Spinner is al enkele malen aandacht besteed aan ‘VisualPinball’. Winfred de Ruijter vond op internet bovenstaand artikel.

Bron: brabants dagblad digitaal, 13 sep 2004

Dat Jim Jansen ‘persvoorlichter’ van de NFV is (en goedwerk verricht!) is zijn collega’s ook niet onopgemerktgebleven... met bovenstaand ‘affiche’ als resultaat...

6

Flipperkasten in de Media

Doo

r div

erse

lede

n op

gem

erkt

; Jim

Jan

sen

in d

e In

term

edia

ir! (

9 se

ptem

ber)

7

jaargang 13nummer 3

Uitgaande van deze krantenartikelen,geleverd door Jim Jansen en Jonathan

Joosten, is er aan pers-aandacht voor deflipperkast geen gebrek!

“Noord-Hollands Dagblad”

“Ons Utrecht”, 15 september

“Utrechts Nieuwsblad”, 25 september 2004

8

Even Voorstellen……. Geert Mathijs

Eind juni heb ik me voor het eerst eenflipperkast aangeschaft. Waarom? Toe-vallig kwam ik op eBay terecht bij eenveiling met flipperkasten en dat brachtzoveel nostalgie bij me teweeg, dat ikbegon uit te kijken naar een flipperkast.

Het liefst had ik er één uit de begin-periode dat elektronische flipper-kasten op de markt kwamen, en ermocht (eigenlijk graag) wat werkaan zijn (de moderne zijn niet echtmijn stijl omdat je op sommigemomenten niet weet wat er aan hetgebeuren is, maar dat is natuurlijkpersoonlijke smaak).

Ik ben nogal handig en op het ge-bied van elektronica kan ik mijnwegje wel vinden. Op eBay had iker op enkele geboden, maar de prijsging al vlug boven de 200 Eurovoor een niet werkende kast en dat vondik toch wel veel, want je weet ook nooitwat er aan scheelt en dan zou het weleen dure koop kunnen zijn. Opveilingsite Kapaza kwam ik enkele be-taalbare flipperkasten tegen voor eenprijs van 125 Euro. Deze waren vanSegers Dany, waarschijnlijk ook wel lidvan de NFV, een vriendelijk persoon dieook bij de verkoop op de site degebreken benoemde en dat gaf metoch een soort vertrouwen.

Mijn oog viel op een Stern “HotHand”, mooie kast (maar dat is na-tuurlijk puur subjectief), en alleswat op een flipperkast zou moetenaanwezig zijn stond er ook op. Dieronddraaiende flipper bovenaansprak me ook wel aan. Even ophttp://www.ipdb.org gaan kijkenvoor wat info en de rating was ookwel vrij goed, dus ging ik over naarde aankoop ervan. Aankoop en deverhandeling was perfect in orde en danvlug naar huis met die kast.Verschoot enorm van het gewicht vaneen flipperkast, het was even sleuren enik vrees ervoor of ik deze kast wel naarboven krijg, hij staat nu nog in de ga-

rage. Thuisgekomen ben ik meteen be-gonnen met hem op te kuisen, het speel-bord helemaal uiteen gehaald en hetspeelveld goed opgekuist. Daarna hebik geprobeerrd hem aan de praat te krij-gen. Het ledje op het moederbord moet

normaal 7 knippertjes geven, maar bijde tweede faalde hij al. Bij http://www.flipperwinkel.nl/ heb ik enkeleIC’s besteld die kapot kunnen zijn, als-ook nieuwe rubbers en lampjes. Heelwat informatie over dat moederbord hebik gevonden op http://marvin3m.com/fix.htm en via daar kon ik al meteen aande slag.

In de buurt van de batterij had ik enkeleIC voetjes vervangen die al een stukwaren opgevreten door de befaamdebatterij, die heel wat problemen kangeven. Enkele dagen later arriveerde

mijn flipperonderdelen. Omdat de dooswat te groot was had de post die gewoonbuiten naast mijn brievenbus gezet. Ie-dereen kon die zomaar meenemen ofeen regenbui kon alles vernietigd heb-ben. Gelukkig is dat toch niet gebeurd

en kon ik aan de slag.

Het eerste wat ik verving waren detwee IC’s U10 en U11 die voor deinput en output zorgde. Zette despanning op en telde vol geduld hetaantal knippertjes af. Tot mijn groteverbazing waren het er 7 en begonde flipperkast zijn werk te doen. Iksprong wel een gat in de lucht!!!Vol overgave begon ik het speel-bord verder ineen te steken.Nieuwe rubbertjes plaatsen, ka-potte lampjes vervangen en bijsommige het contact wat opkuisen.Als dit gebeurd was kon ik einde-

lijk mijn eerste spelletje spelen. Je moetgeloven, dat was gewoon heerlijk!!

Hier en daar brandden er nog steedsgeen lampjes en dat was na het vervan-gen van enkele thyristors op de print vanhet lampenbord wel in orde. Ook kwamer geen geluid uit mijn speakers. Ditkwam omdat de pinnetjes die bevestigd

zijn aan het printplaatje (van hetgeluidsbord), en waar de connectorwordt op aangesloten, hetsoldeersel niet meer goed doorgaf.Even opwarmen met de soldeer-bout en nieuw soldeersel erop doenen de boel werkte weer. Eigenlijkeen stom probleem, maar ik hebdaar wel dagen op zitten zoekenwat het wel zou kunnen zijn!! Ikdacht eerder dat het te maken hadmet 1 van de IC’s op het geluids-bordje.

Voila, dat was het verhaal dus overmijn flipperkast en ik heb er al heel

wat speeluren opzitten :)

Stuur ook JOUW verhaal over je

eerste kennismaking met de flipper-

kast naar de redactie!

9

jaargang 13nummer 3

September 2004 - Alhoewel de afgelo-pen maanden zo’n beetje iedereen vaneen welverdiende vakantie heeft geno-ten, is de Kasten Commissie van de NFVvolop actief gebleven. Er wordt doorverschillende personen de laatste handgelegd aan het in optimale staat bren-gen van de flipperkasten uit de Italië-partij en het FDP heeft zich in korte tijdbewezen.

Ledensupport gevraagd!Voor ik hier verder op in ga, eerst graaguw aandacht voor het volgende: doorhet aanschaffen van flipperkasten eer-der dit jaar en de positieve respons ophet Flipperkasten Donatie Plan is hetaantal NFV flipperkasten gegroeid van6 naar 35(!) en dat aantal neemt nogsteeds toe. Nog lang niet alle flipper-kasten zijn werkend, maar zoals eerdergemeld wordt daar hard aan gewerkt.Door het groeiend aantal flipperkastenontstaat een nieuwe uitdaging voor deKasten Commissie: een goed onderdakvinden voor alle kasten!

Voor de nog niet werkende flipperkastenzoeken we leden die ons willen helpen.Leden met verstand van techniek vande dotmatrix generatie en met name deeerdere solid state generaties en elektromechanische flipperkasten zijn zeerwelkom.

De spelende flipperkasten plaatsen wehet liefst bij de diverse regionale steun-punten, zodat leden uit de regio ook inde gelegenheid zijn om op deze flipperste spelen. Daarnaast hebben we ledenbenaderd om de kasten bij te plaatsen.In de KC enquête van eind vorig jaarhebben een aantal mensen aangegevenbelangstelling te hebben voor een NFVflipperkast. We bekijken deze reactiesopnieuw en gaan kandidaat beheerders/ locaties actief benaderen. Mocht je tij-delijk een NFV flipperkast onderdakkunnen bieden en nog niet gereageerdhebben, of nog niet benaderd zijn: stuureven een email naar [email protected].

OnderhoudskostenOm de NFV kasten in optimale staat tehouden wordt serieus overwogen omvan beheerders een beperkte maande-lijkse onderhoudsvergoeding te vragen

voor het ter beschikking stellen van eenflipperkast (volgens het principe: ‘degebruiker betaalt’). Alhoewel de mees-ten zelf klein onderhoud kunnen doen,dienen er ook reserves opgebouwd teworden voor meer ingrijpende repara-ties die ook voorkomen. Niemand vindthet leuk als op de NFV kast die net eenpaar dagen bij je staat een display kapotgaat of een ramp kapot wordt gescho-ten. In geval van een maandelijksonderhoudsbedrag (5 a 10 Euro, afhan-kelijk van het type flipperkast) kunnendit soort voorvallen worden opgevan-gen, zonder dat de beheerder of NFVdirect diep in de buidel moet tasten.

Opknapdag donatiekastenVoor de technici die geen flipperkastkwijt kunnen, maar wel hun steentjewillen bijdragen aan het opknappen vande NFV collectie: we willen binnenkorteen soort ‘opknapdag’ organiseren waareen aantal van de gedoneerde flipperseens nader onderzocht zal worden. Mis-schien is het mogelijk om van deze dageen soort workshop te maken, maar datmoet nog even bekeken worden. Hetgaat voornamelijk flipperkasten uit dejaren 70 en begin 80. Meest waarschijn-lijke locatie voor deze dag is in de buurtvan Tiel (Gelderland), waar de meesteflippers opgeslagen staan. Wie het leuklijkt om op deze opknapdag mee te hel-pen: stuur een mailtje [email protected]. Uiteraard wordt vooreten & drinken gezorgd !

Het FDP: een voortvarende startAlhoewel het Flipperkasten DonatiePlan (FDP) vrij low-profile van start isgegaan, zijn de reacties tot nu toe zeerpositief. Er zijn al 15 flipperkastengedoneerd. Nog elke week komen ernieuwe kasten bij. Op de webpagina vande Kasten Commissie worden de nieuw-ste donaties direct toegevoegd aan decollectie (zodra ze opgehaald zijn). Eenaantal van deze kasten is nog niet wer-kend, maar dat is geen reden om ze niette vermelden. Bij vrijwel alledonatiekasten zijn Edwin Nijs en ik zelfbetrokken geweest bij het ophalen. Dekasten komen uit alle windstreken vanons land en verkeren in de meest uit-eenlopende staat. Erg leuk was het omeen bijzonder mooie Eight Ball Champ

op te halen in Vleuten. De bewustedonateur bleek ook nog eens de broervan een oud klasgenoot van me te zijn.Daar hebben we toen maar even eenbiertje op gedronken en verhalen uit deoude doos opgevist. Deze Eight BallChamp speelt inmiddels goed, alleenmoet er nog een hoogspanningsstoringopgelost worden: de displays doen hetnog niet.

Onlangs in Den Helder een Viking op-gehaald. Deze kast stond bij mensen opzolder en was door de vorige bewonerachter gelaten toen deze ging verhui-zen. Om de kast op zolder te krijgenmoest de kopkast er wel af. Toen dezevervolgens nog aan het kabinet bleekvast te zitten door middel van de kabel-boom, is deze rigoreus doorgeknipt. Datis een oplossing, maar niet echt eenmooie. Om deze flipper weer spelendte krijgen wacht een geduldig soldeerklusje.

Uit Apeldoorn kwam een mailtje omeen Bow and Arrow op te komen ha-len. Er werd direct al vermeld dat dekopruit gebroken was, maar nog wel inéén stuk was. Ik was zeer benieuwd inwelke staat de ruit verkeerde. Eenmaalter plaatse bleek de kopruit aan de ach-terkant volledig met ducktape beplaktom de scherven bij elkaar te houden.

Ter versteviging waren een paar plan-ken aangebracht die ook met ducktapevast waren gezet. Alhoewel de ruit erop deze manier hopeloos uit zag is demeeste ducktape inmiddels verwijderden zie ik nog wel een mogelijkheid omde ruit op een andere wijze bij elkaar tehouden. Zolang er geen nieuwe kopruitis zal de kast gewoon ingezet worden

10

Links:www.nfvpinball.nl/kc

met een paar barsten in de kopruit.Mocht iemand nog een Bow and Arrow

kopruit willen doneren: we horen hetgraag. Het speelveld van deze flipper isoverigens nog in zeer goede staat.

Een andere mechanische flipper werdaangeboden in Beverwijk. Hier ging hetom een Gay 90’s uit 1970. Ook dit bleekeen apart geval. De flipperkast is afkom-stig uit een afgebrand cafe. De vorigeeigenaar heeft er behoorlijk wat tijd ingestoken om de kast op te knappen. Zozijn het kabinet en kopkast compleet op-nieuw beschilderd. Deze schilderingheeft weinig te maken met de oorspron-kelijke opdruk, maar past wel goed bijdeze kast omdat de stijl en kleuren vande kopruit zijn aangehouden.

Uit Uithoorn kwam een prachtige NitroGroundshaker. Jarenlang gekoesterddoor de eigenaar, maar door gezins-uitbreiding nu toch een sta-in-de-weg.Doneren aan de NFV was acceptabel,want dan ging de kast een nieuwe toe-komst tegemoet. We hebben beloofd ergoed voor te zorgen.

De meest recente donatie was eenGotllieb Polo uit 1970. Deze flipperkaststond in Utrecht bij een erg leuk gezinwaar de kast jaren in de familie had ge-circuleerd. Nadat de kat erin was gekro-pen werkte de kast niet meer optimaal,maar waarschijnlijk gaat het om eenkleinigheid. Het speelveld van dezePolo ziet er bijzonder goed uit: ik konzo snel geen slijtage plekje vinden. Aan-gezien Gottlieb flipperkasten nog nietruim vertegenwoordigd zijn in de NFVcollectie, is dit een bijzonder mooie aan-winst voor het FDP.

Opvallend genoeg, en tegen de ver-wachting in, zijn een aantal donaties af-komstig van leden van de NFV zelf. Zodoneerde Eric Poppelaars een DollyParton (Bally 1979), Richard Groenen-boom een Smart Set (Williams 1969),Menco Siemonsma een Spiderman(Gottlieb 1980) en Jaap Hoekstra eenvolledig werkende Big Deal (Williams1977). Bij Gert van Dijk werd na watomwegen een Evel Knievel onder-kabinet + speelveld opgehaald. Aange-

zien hier de kopkast ontbreekt is dezekast zeer geschikt om andere Bally’s uitdie periode mee op te knappen. VanMartin van den Berg kwam een SoccerKings (Zaccaria 1982).

In totaal zijn er op dit moment 15 com-plete flipperkasten gedoneerd, waarvande meesten nog gepoetst moeten wor-den, nieuwe rubbers nodig hebben entechnisch nagekeken moeten worden.De bedoeling is om daarmee op de eer-der aangehaalde opknapdag te doen.Daar is nog geen datum voor bekend,maar de bedoeling is wel om dit op re-delijk korte termijn te organiseren (ho-pelijk oktober 2004). Met een beetjegeluk en goede wil kunnen een grootaantal donatiekasten al op het BPOworden ingezet als recreatie en / of wel-licht zelfs wedstrijdkast.

In de tussentijd gaat het FDP verder. Insamenwerking met persvoorlichter JimJansen zullen een aantal landelijke, re-gionale en lokale kranten benaderd wor-den om aandacht aan het FDP teschenken. Een eerste artikel is inmid-dels in Ons Utrecht verschenen, zie el-ders in deze Spinner. Daarnaast is erbelangstelling van andere kranten. Ikben dan ook heel benieuwd wat dit planallemaal nog meer op gaat leveren.

Namens de Kasten Commissie,Jonathan Joosten

NB:Wegens de drukke werkzaamhedenis het helaas niet gelukt om de inde vorige Spinner beloofde uitge-breide bespreking van Formula 1

te schrijven. Deze besprekingschuiven we op naar de volgendeSpinner, wellicht aangevuld metenkele reacties van leden die dit

prototype op het BPO en/of TAPPgespeeld hebben.

Oproep:Kopruiten gezocht!De onlangs gedoneerde Honey(Williams, 1972) werd gedoneerd zon-der kopruit (maar wel met een anekdoteover hoe de gebro-ken kopruit in deglasbak is verdwe-nen). Ook deSpace Time (Bally1972) moet hetmomenteel zonderkopruit stellen. DeKC zou deze kas-ten toch graag vankopruiten voor-zien om ze in detoekomst in tekunnen zetten.Mocht iemand een

kopruit van 1 van deze kasten hebbenstaan, en beschikbaar willen stellen, danis de KC daar ernorm mee geholpen.

Kleine beschadi-gingen zijn geenprobleem. Mochtiemand toevallignog een Bow andArrow kopruithebben staan, danhoren we dat ookgraag. De ruit diemomenteel in deBow and Arrow(Bally, 1974) zit isgebroken en ismetplastic aan elkaargeplakt.

10

Links:www.nfvpinball.nl/kc

met een paar barsten in de kopruit.Mocht iemand nog een Bow and Arrow

kopruit willen doneren: we horen hetgraag. Het speelveld van deze flipper isoverigens nog in zeer goede staat.

Een andere mechanische flipper werdaangeboden in Beverwijk. Hier ging hetom een Gay 90’s uit 1970. Ook dit bleekeen apart geval. De flipperkast is afkom-stig uit een afgebrand cafe. De vorigeeigenaar heeft er behoorlijk wat tijd ingestoken om de kast op te knappen. Zozijn het kabinet en kopkast compleet op-nieuw beschilderd. Deze schilderingheeft weinig te maken met de oorspron-kelijke opdruk, maar past wel goed bijdeze kast omdat de stijl en kleuren vande kopruit zijn aangehouden.

Uit Uithoorn kwam een prachtige NitroGroundshaker. Jarenlang gekoesterddoor de eigenaar, maar door gezins-uitbreiding nu toch een sta-in-de-weg.Doneren aan de NFV was acceptabel,want dan ging de kast een nieuwe toe-komst tegemoet. We hebben beloofd ergoed voor te zorgen.

De meest recente donatie was eenGotllieb Polo uit 1970. Deze flipperkaststond in Utrecht bij een erg leuk gezinwaar de kast jaren in de familie had ge-circuleerd. Nadat de kat erin was gekro-pen werkte de kast niet meer optimaal,maar waarschijnlijk gaat het om eenkleinigheid. Het speelveld van dezePolo ziet er bijzonder goed uit: ik konzo snel geen slijtage plekje vinden. Aan-gezien Gottlieb flipperkasten nog nietruim vertegenwoordigd zijn in de NFVcollectie, is dit een bijzonder mooie aan-winst voor het FDP.

Opvallend genoeg, en tegen de ver-wachting in, zijn een aantal donaties af-komstig van leden van de NFV zelf. Zodoneerde Eric Poppelaars een DollyParton (Bally 1979), Richard Groenen-boom een Smart Set (Williams 1969),Menco Siemonsma een Spiderman(Gottlieb 1980) en Jaap Hoekstra eenvolledig werkende Big Deal (Williams1977). Bij Gert van Dijk werd na watomwegen een Evel Knievel onder-kabinet + speelveld opgehaald. Aange-

zien hier de kopkast ontbreekt is dezekast zeer geschikt om andere Bally’s uitdie periode mee op te knappen. VanMartin van den Berg kwam een SoccerKings (Zaccaria 1982).

In totaal zijn er op dit moment 15 com-plete flipperkasten gedoneerd, waarvande meesten nog gepoetst moeten wor-den, nieuwe rubbers nodig hebben entechnisch nagekeken moeten worden.De bedoeling is om daarmee op de eer-der aangehaalde opknapdag te doen.Daar is nog geen datum voor bekend,maar de bedoeling is wel om dit op re-delijk korte termijn te organiseren (ho-pelijk oktober 2004). Met een beetjegeluk en goede wil kunnen een grootaantal donatiekasten al op het BPOworden ingezet als recreatie en / of wel-licht zelfs wedstrijdkast.

In de tussentijd gaat het FDP verder. Insamenwerking met persvoorlichter JimJansen zullen een aantal landelijke, re-gionale en lokale kranten benaderd wor-den om aandacht aan het FDP teschenken. Een eerste artikel is inmid-dels in Ons Utrecht verschenen, zie el-ders in deze Spinner. Daarnaast is erbelangstelling van andere kranten. Ikben dan ook heel benieuwd wat dit planallemaal nog meer op gaat leveren.

Namens de Kasten Commissie,Jonathan Joosten

NB:Wegens de drukke werkzaamhedenis het helaas niet gelukt om de inde vorige Spinner beloofde uitge-breide bespreking van Formula 1

te schrijven. Deze besprekingschuiven we op naar de volgendeSpinner, wellicht aangevuld metenkele reacties van leden die dit

prototype op het BPO en/of TAPPgespeeld hebben.

Oproep:Kopruiten gezocht!De onlangs gedoneerde Honey(Williams, 1972) werd gedoneerd zon-der kopruit (maar wel met een anekdoteover hoe de gebro-ken kopruit in deglasbak is verdwe-nen). Ook deSpace Time (Bally1972) moet hetmomenteel zonderkopruit stellen. DeKC zou deze kas-ten toch graag vankopruiten voor-zien om ze in detoekomst in tekunnen zetten.Mocht iemand een

kopruit van 1 van deze kasten hebbenstaan, en beschikbaar willen stellen, danis de KC daar ernorm mee geholpen.

Kleine beschadi-gingen zijn geenprobleem. Mochtiemand toevallignog een Bow andArrow kopruithebben staan, danhoren we dat ookgraag. De ruit diemomenteel in deBow and Arrow(Bally, 1974) zit isgebroken en ismetplastic aan elkaargeplakt.

11

jaargang 13nummer 3

Reeds in het bezit van de NFV voor het Kastenplan werd geïnitieerd:· Dirty Harry (Williams, 1995)· Jack Bot (Williams, 1995)· Johnny Mnemonic (Williams, 1995)· Medieval Madness (Williams, 1997)· Monopoly (Stern, 2001)· Twister (Sega, 1996, tot begin 2005 geplaatst bij het 1000

e NFV lid)

Aangeschaft door de Kasten Commissie:· Bram Stokers Dracula (Williams, 1993)· Centaur (Bally, 1981)· Congo (Williams, 1995)· Creature From The Black Lagoon (Bally, 1992)· F-14 Tomcat (Williams, 1987)· Formula 1 (Royal / Jac v Ham, 1987, Nederlands prototype)· Indiana Jones (Williams, 1993)· Red & Ted’s Road Show (Williams, 1994, 2 stuks)· Star Trek (Bally, 1979)· Theatre of Magic (Bally, 1995, 2 stuks)· The Addams Family (Bally, 1992)· Twilight Zone (Bally, 1993)

NB. Het is de bedoeling om de ‘extra’ TOM en RS te ruilen tegen andere kasten die hoog in de ‘wanted list’ voorkomen.Hierbij moet gedacht worden aan kasten als Attack from Mars, Whitewater, Funhouse en Scared Stiff.

Donaties via het Flipperkasten Donatie Plan:· Big Deal (Williams, 1977, donateur: Jaap Hoekstra – Den Haag)· Bow and Arrow (Bally, 1974, donateur: Eddy Roelofs – Apeldoorn)· Dolly Parton (Bally, 1979, donateur: Eric Poppelaars – Etten Leur· Evel Knievel (Bally, 1977, donateur: Gert – Maassluis, kopkast ontbreekt)· Eight Ball Champ (Bally, 1985, donateur: Peter de Boer – Vleuten)· Gay 90’s (Williams, 1970, donateur: Frank in den Bosch – Beverwijk)· Honey (Williams, 1972, donateur: Michel Christiaanse – Velp)· Icarus (Recel, 1977, donateur: Jos van Esch – Oisterwijk)· Kiss (Bally, 1979, donateur: Nico van Hees – Papendrecht)· Nitro Ground Shaker (Bally, 1979, donateur: Karen Rengers – Uithoorn)· Polo (Gottlieb, 1970, donateur: Familie van der Sluis – Utrecht)· Smart Set (Williams, 1969, donateur: Richard Groeneboom – Numansdorp)· Scorpion (Williams, 1980, donateur: Ruud Bloemers - Amsterdam)· Soccer Kings (Zaccaria, 1982, donateur: Martin van den Berg – Uden)· Space Time (Bally, 1972, donateur: Erik van der Plaetsen – Wetteren, België)· Spiderman (Gottlieb, 1980, donateur: Menco Siemonsma – Sint Oedenrode)· Viking (Bally, 1980, donateur: Ad Kreukniet – Den Helder)

Vanzelfsprekend worden alle donateurs hartelijk bedankt voor hun bijdrage. We zien henongetwijfeld op toekomstige NFV evenementen nog terug.

Op de internetpagina van de Kasten Commissie (www.nfvpinball.nl/kc) staat ook een overzicht van de gehele collectie,inclusief links naar foto’s en infomatie van de Internet Pinball DataBase. Het overzicht op de site wordt zeer accuraatbijgehouden. Daarnaast wordt er regelmatig nieuws van de Kasten Commissie op de website naar buiten gebracht.

Overzicht van de NFV flipperkasten collectie(oktober 2004)

12

Sinds de aankondiging dat het Flip-perkasten Donatie Plan (FDP) vanstart zou gaan is er door mensen opverschillende wijze gereageerd. Zo-wel positief als wat gereserveerder.Er was onlangs op Internet zelfs eenforumdiscussie gaande over het aldan niet gerechtvaardigd zijn van hetFDP. Aangezien niet alle leden re-gelmatig online zijn, in dit stukje eenaantal reacties uit deze discussie. Alsinitiator van het FDP ga ik de dis-cussie niet uit de weg en zal ik in ditstukje mijn standpunt op enkele be-weringen nader toelichten.

De positieve reacties:“Iedereen heeft recht op een voor-deeltje dus ook de NFV. Dus als devereniging mensen probeert te over-tuigen hun kast te doneren is dat vol-gens mij hun recht. En integenstelling tot wat iemand hierbeweerd: er zijn echt mensen die hunflipperkast gratis aan de NFV don-eren, ik meen een stuk of 8 nu. Enals iemand liever zijn kast aan deNFV verkoopt ipv van aan jou is datde schuld van de verkoper en niet vande NFV.”

“Laat het NFV lekker adverteren,demensen die een leuke flipper aanbie-den weten ook wel dat ze hem vooreen normale prijs aan een ieder kun-nen verkopen. Ik ken diverse men-sen die hun handel beslist niet aannfv leden verkopen en er niet lid vanzijn ivm commercieele belangen ver-strengelingen van sommige leden. Ikkoop flippers van mensen die nognooit van het nfv gehoordhebben,dus ze lopen mij niet in deweg.”

“Op het DPO 2003 was de start vanhet kastenplan. Het bestuur kreegdaar wat al te veel verwijten dat hette weinig had gedaan met het aan-wezige kapitaal. Als optie werd toenbesloten om zelf flipperkasten te

Reacties op het Flipperkasten Donatie Plangaan beheren. De rest is bekend:haalbaarheidsonderzoek, favorietekasten etc. Dat de NFV zich daarbijook op “mijn markt” begeeft, lijktmij logisch. Er worden kasten ge-kocht en gedoneerd. Het principe:wie het eerst komt het eerst maalt isaan de verkoper om te hanteren.(schijnbaar is er een zeer overtui-gende inkoper bij het NFV aan hetwerk). Ik hoop in de toekomst vanvele kasten te kunnen genieten diewe in de vereniging beheren.”

“Ik vind dit een heel leuk idee, te-meer ik een echt goed nieuw ‘huis’zoek voor mijn kast! Ik vind hetbelandrijker dat ‘ie goed terechtkomt dan dat ik er geld voor krijg.Anders weet ik toch niet waar ‘ie te-recht komt en wat iemand van planis ermee te doen!”

De minder positieve reacties:“Dit is 1 van de redenen waarom ikweiger om lid te worden van de NFV.Voor het donatieplan hadden ze ookhet plan om met verenigingsgeldkasten te kopen. En dat heb ik ge-merkt. Ik was meerdere keren de 1ekandidaat voor een flipperkast, ver-koopt die persoon hem liever aan deNFV die een dag later met hetzelfdebod kwam, omdat deze verenigingde kasten met anderen deelt. Alsofik hier thuis niet mensen mag latenkennis maken met de flipperhobby.7 dagen in de week toegankelijk voorwie dan ook! [...] Als je daardoor eenpaar keer naast het net vist om goed-koop aan een leuke flipper te komen,ga ik zeker geen lid worden ;-)”

“Het donatieplan blijft wat mij be-treft zeer bedenkelijk en ik verbaasmij nog steeds dat de heren Crebasdie de directie van Marktplaats vor-men dat hebben toe gelaten. Ik guniedereen zijn of haar handel maarachter deze actie staat een vereniging

de NFV en ik krijg een beetje hetgevoel dat we in de advertentie af-geschilderd worden als minder be-deelden die niet kunnen flipperen alswe geen flippers gedoneerd krijgen.Laten we het helder houden en lek-ker die aangekochte flippers opknap-pen en stoppen met dat geb***l. Oflaat het doneren van een kast alleenaan de leden van de NFV over, zijkunnen dan kiezen of ze een flipperwillen verkopen of aan de verenigingwillen schenken.”

“Dat doneren mag stoppen. heb je aleens gezien hoeveel stokoude kas-ten de NFV heeft? Waar gaan ze dieallemaal zetten?”

Reacties op reacties en gehoorde‘klachten’:Laat ik voorop stellen dat het FDPbedoeld is om het flipper erfgoed tekoesteren, tevens ook één van dedoelstellingen van de NFV. Via hetFDP worden flipperkasten van desloophamer gered, of wordt voorko-men dat ze bij het grof vuil belan-den. In eerste instantie werd juistgemikt op mensen die geen lid vande NFV zijn, maar wel nog een oude(defecte) flipperkast hebben staan. Ikging er vanuit dat de NFV leden welraad met hun kast weten. Dat er ver-volgens door NFV leden ook enthou-siast gereageerd werd, is natuurlijkmooi meegenomen.

“Door het FDP zijn er geen sloop-flippers meer te krijgen, en dreigter schaarste in onderdelen.”Zoals bekend zijn er handelaren/hobbyisten die hun vakantie betalen,of zelfs hun brood verdienen, doorhet verkopen van flipperonderdelenuit flippers die overal vandaan ko-men. Daar is niets mis mee, sterker:dat is juist heel goed. Deze handel-aren helpen ook om mensen enthou-siast te krijgen voor het flipperen,wat een goede zaak is. Sommige

13

jaargang 13nummer 3

handelaren echter, trekken zonderpardon een speelveld kaal, timme-ren dat aan de muur en houden eenemmer vol met onderdelen over dieze ooit hopen te verkopen, of wel-licht ooit eens in een andere flipper-kast kunnen gebruiken. Dat mag.Alleen betreur ik het als flipper lief-hebber enorm als een repareerbarekast toch gesloopt wordt omdat hijteveel plaats in neemt, of welk an-der excuus dan ook aangevoerdwordt. Mijn ervaring: deze mensenhebben hun eigen kanalen om aanflipperkasten te komen. Daarnaastleven we in een vrij land en mag ie-dereen doen wat hij/zij wil met zijnoude flipperkast. Voor de donateursis het vaak een geruststellende ge-dachte dat hun flipperkast als heteven kan weer opgeknapt gaat wor-den en niet belandt bij iemand die erfinancieel winst op probeert te ma-ken. Als een eigenaar van een flip-perkast er voor kiest om deze aan deNFV te schenken, in plaats van deflipper voor een X bedrag aan eenhandelaar te verkopen, dan is dat zijneigen keuze geweest. De NFV is nietverantwoordelijk voor de keuze vande verkoper / donateur, en die magde NFV dan ook niet aangerekendworden. Als de flipperkast bij eenhandelaar terecht was gekomen hoorje de NFV ook niet klagen.

Ik ben er totaal niet bang voor dat erdoor het FDP een schaarste van on-derdelen ontstaat. De meeste handel-aren hebben meer onderdelen in huisdan ze ooit zullen verkopen, en we-ten vaak niet eens wat ze in huis heb-ben, zoveel hebben ze staan.Diezelfde handelaren spinnen wel-licht garen bij het FDP als we speci-fieke onderdelen nodig hebben.Overigens kijk ik er van op welkeimpact en gevolgen er bedacht wor-den als gevolg van het FDP, en dustotaal niet spelen.

“Het FDP is een verkapte vormvan bedelen.”Onzin. Net zoals het iedereen vrijstaat om te doen met een flipperkastwat hem goed lijkt, zo staat het deNFV vrij om eigenaren van flipper-kasten te wijzen op het FDP. Dit kangebeuren naar aanleiding van een ad-vertentie op internet. Vaak kan uiteen advertentie niet afgeleid wordenwaarom de bewuste flipperkast te-gen elk aannemelijk bod wordt aan-geboden. Als iemand krap bij kas zitzal hij de kast waarschijnlijk lieververkopen. De meeste donateurs zienliever dat hun oude vertrouwde flip-perkast terecht komt bij een vereni-ging van liefhebbers. Eenbegrijpelijke beredenering.

“Ze weten niet eens waar ze hunflipperkasten moeten laten. Straksworden we nog opgescheept meteen stokoude rammelbak die tij-dens een wedstrijd kapot gaat.”Paniek om niets. Het klopt dat erdoor het succes van het FDP tijde-lijk sprake is geweest van een opslag-probleem. Inmiddels is dat voorlopigopgelost. De bedoeling is wel datopgeknapte, speelklare flipperkastenbij NFV Steunpunten en/of ledengeplaatst worden. Dit zal echter al-leen gebeuren bij steunpunten / le-den die aangegeven hebbenbelangstelling voor een NFV flipper-kast te hebben, en bekend staan alseen goed onderkomen. Wie belang-stelling heeft om een NFV flipper-kast te beheren wordt verzocht eenmailtje te sturen [email protected]. De kans dateen gedoneerde flipperkast tij-dens een wedstrijd kuren gaatvertonen is net zo groot, ofklein, als bij elke andere flip-perkast. De gedoneerde flipper-kasten zijn net zo robuust, maarook net zo storingsgevoelig alsflipperkasten die door een be-heerder gekocht zijn.

“De NFV collectie lijkt wel een ver-gaarbak van stok oude flipper-kasten”De NFV flippercollectie bestaat mo-menteel uit 35 flipperkasten van ver-schillende generaties en vormt zo eencollectie met voor ieder wat wils. Erzijn genoeg leden die graag op eenElektro Mechanische flipper willenspelen tijdens evenementen, maarverwachten dat de hoofdmoot uitdotmatrix flippers zal bestaan. Eenhoop van die spelers komen vervol-gens niet naar zo’n evenement. Datis jammer. Vanaf het begin van hetFDP is er rekening mee gehouden dater voornamelijk flipperkasten uit dejaren 70 en 80 gedoneerd zoudenworden. Die inschatting is juist ge-bleken. Dat betekent dat liefhebbersvan deze kasten binnenkort meer aanhun trekken zullen komen op NFVevenementen. Daar is iedereen bijgebaat. Verder kan het FDP niet kri-tisch zijn over de flipperkasten diegedoneerd worden. We kunnen niettegen een donateur zeggen: “Die flip-perkast is niet zo bijzonder, die wil-len we niet”. Ook dat hoort allemaalbij het koesteren van het flipper erf-goed.

Wie na het lezen van dit stukje nogvragen en / of opmerkingen heeft kancontact met me opnemen [email protected]. Hetzelfdeemail adres is ook te gebruiken voordonaties.

Jonathan Joosten

Reacties op het Flipperkasten Donatie Plan

Het Speelautomatenarchief

~Advertentie~

14

Nederland was met zeven deelnemers ver-tegenwoordigd op de Wereldkampioen-schappen Flipperen, gehouden van 9 t/m 12september in Pittsburgh, USA. Het DutchPinball Team bestond uit Dirk Klaver, RoyWils, Roger Wijnands, David Houwers, Jas-mijn de Jong, Conny Hofman en ikzelf.

Voor wie het nog niet weet, PAPA staat voor“Professional and Amateur PinballAssociation”. De PAPA-toernooien kenneneen lange voorgeschiedenis. Als eerste op-gezet door Steven Epstein (Stern Pinball) ishet toernooi verhuisd van New York via LasVegas en uiteindelijk dus naar Pittsburgh.Dit heeft voornamelijk met het vinden vaneen geschikte, betaalbare lokatie te maken.De laatste, officiële wereldkampioenschap-pen zijn gehouden in 1998 in Las Vegas. Dattoernooi - PAPA 6 - is overigens gewonnendoor onze eigen Albert Nomden!

De entreebalie, met op de achtergrond dekasten voor de mini-toernooitjes (sub-

games).

PAPA 7 werd gehouden in Carnegie, eenkleine plaats op zo’n 20 min. rijden vanafPittsburgh. De lokatie is speciaal neergezetvoor de opslag van flipperkasten en voorhet organiseren van flipper-evenementen.Het gebouw heeft de grootte van een sport-hal, met in het midden de wedstrijdvloer endaar omheen gedeeltes met recreatiekasten,in totaal zo’n 175 stuks. Verder een hoekmet tafeltjes en stoeltjes om wat uit te rus-ten. Hier waren een aantal computers en eenvideoscherm neergezet waarop je je scoreskon bekijken of uitprinten. Onze meege-brachte laptop konden we eenvoudig aan-sluiten om tijdens het evenement teinternetten. Werkelijk een perfect verzorgdelokatie. Toilettten, kluisjes, wissel-automaten, cola-automaten, aan alles wasgedacht. Bij aanvang van het toernooi werdnog de laatste hand gelegd aan het gebouw.

PAPA 7: World Pinball ChampionshipsMark van der Gugten

Chill-out ruimte met computers, video-scherm en internet-aansluiting.

Het toernooi wordt gespeeld in drie divi-sies, A, B en C. De beste spelers doen meein A en strijden daar om de titel “WorldPinball Champion”. Kwalificeren kan vandonderdag t/m zondagmorgen en je kunt zoveel pogingen (“entries”) bijkopen als jewilt. Wat overigens niet betekent dat de deel-nemer met het meeste geld wint. Per entryspeel je op vijf kasten. Kwalificeren gaatniet zomaar; naarmate het toernooi vordertwordt het steeds moeilijker om op alle vijfde kasten een goede score neer te zetten!Op zondag wordt er dan een finale gespeeldtussen de 12 of 16 hoogst geplaatste spe-lers. Onze spelers waren verdeeld over alledivisies: Dirk en Roy in A, David, Roger enikzelf in B, Jasmijn en Conny in C. Roy wistzich te plaatsen bij de beste 16 en speeldedus mee in de finale op zondag. Ik ben in dekwalificatie geëindigd op de tiende plaats,ook goed voor een finaleplaats. Helaas wistde rest zich niet te plaatsen.

Deelnemers aan de finale in de A-divisie.

Over de opzet van de kwalificatie kun je jetwijfels hebben, de finalerondes daarente-gen waren een droom voor elke flipperaar.In elke ronde werd er op drie kasten ge-speeld. Vier spelers per kast en een aantalpunten afhankelijk van hoe je eindigt. Roywas helaas in de kwartfinale uitgeschakeld,ik ben tot de halve finale doorgedrongen eneindigde op de zesde plaats. Het niveau tij-

dens de finale in de A-divisie was ongekendhoog. Op de Theatre of Magic werd dooralle spelers een score van rond de 2 miljardneergezet. Hieruit blijkt ook hoe klein deverschillen tussen de finalisten zijn. Definalerondes werden door de nog aanwezigemensen ademloos gevolgd. Lyman Sheatswist de eerste twee van de drie potjes te win-nen en was daarmee eigenlijk al kampioen.Lyman, al jaren werkzaam in de flipper-industrie, is de enige die twee keer dewereldtitel gewonnen heeft. Tijdens de prijs-uitreiking zei hij dat het gezien zijn leeftijdsteeds moeilijker wordt om een dergelijktoernooi te winnen. Hij was uiteraard ergblij met zijn prestatie en verworven titel vanWereldkampioen. Hij bedankte StevenEpstein voor het destijds opstarten van hettoernooi en Kevin Martin voor het organi-seren van de edities van de afgelopen jaren.

Winnaars in de A-divisie, met van linksnaar rechts: Lyman Sheats, Neil Shatz,

Keith Elwin en Jim Belsito.

Zowel vrijdag als zaterdag werd er een mini-toernooi op EM-kasten gehouden. Op hetClassics II-toernooi (zaterdag) wist Roger zichte plaatsen bij de beste acht. In een spannendefinale werd hij helaas verslagen door StevenEpstein. Steven doet veel voor de flipper-wereld en dit was het eerste toernooi dat hijgewonnen heeft. Roger, heel sportief om hemte laten winnen en een prima prestatie, profi-ciat.

Naast de hoofddivisies en het Classics-toer-nooi waren er ook een aantal subgames ge-organiseerd. “Doubles Split-Flipper”, bijons bekend als “Zen-flipperen”, “One-Ball”,beste score met één bal op de Road Show,“Single-Handed”, met één hand op de rugeen hoge score neerzetten op Terminator 2,“Tense Two-Minute Drill”, hoogste scorebinnen 2 minuten op Theatre of Magic enals laatste “Triples”, met 3 spelers op deAttack From Mars, ieder een bal.

Tegen de verwachting in was de nieuwsteStern-flipperkast, Elvis, niet aanwezig op het

15

jaargang 13nummer 3

Altijd al kampioen flipperen willenworden?

Verbeter je techniek metbehulp van de instruc-ties op de videoband.

De voorbeelden wordendoor Joska en Albert (dehuidige wereldkampi-oen) duidelijk uitgelegden voorgedaan. De beel-den zijn in close-up zo-wel op normale alshalve snelheid opgeno-men en daardoor zeergoed te volgen. Voordeze flippercursuswordt gebruikt gemaaktvan een Indiana Jones.

NFV-videoband:

Hoe word ik wereldkampioen flipperen?

Let eens op hoe simpel het halen vanhet eindspel van de Indiana Jones isvoor echte flipperprofessionals. Na

het volgen van deze videocursus ishet voor jou ook eenvoudig.

Zowel interessantvoor de beginner alsde professional. Despeelduur van deband is 48 minuten

Bestellen kan via hetsecretariaat. De prijsvoor leden bedraagt€ 15,00 (exclusiefverzendkosten).

tips en trucsdoor Joska Keunekamp en Albert Nomden

evenement. We dachten evendat de kast geheim werd ge-houden en tevoorschijn zoukomen voor de finale. Maarjammer genoeg niet. StevenEpstein vertelde dat er nog aande software wordt gewerkt endat de kast als eerste in Europauitgebracht zal worden.

Wat vooral opvalt aan het eve-nement is de sportiviteit envriendelijkheid van de organisatie en deelnemers. Veel deelnemers ken-nen elkaar dan ook al jaren. Ik spreek ongetwijfeld namens de groepals ik zeg dat het een geweldige reis was. We hebben een te gek toer-nooi meegemaakt, het lokale bier geproefd in een populaire sports baren nog wat aan sightseeing gedaan ook. Een onvergetelijke ervaring enaanrader voor iedereen die volgend jaar mee wil!

Zie ook: www.nfvpinball.nl/papa

Na schrijven van dit verslag is bekend geworden dat tropische stormIvan heeft huisgehouden in Pittsburgh. De PAPA-lokatie is onder

water gelopen! Volgens organisator Kevin Martin moeten de kastenals verloren worden beschouwd en is het niet zeker of het evenement

volgend jaar opnieuw gehouden kan worden.

Zie ook:www.post-gazette.com/pg/04267/384023.stm

www.pinballnews.com

Contact met het thuisfont in de hotelbaronder het genot van een biertje. Let op despeciaal voor de gelegenheid ontworpen

t-shirts voor het Dutch Pinball Team.

FLIPPERVUT?Albert Nomden blijft de World Pinball Champion!

Begin september hebben enkele NFV-leden meegedaanaan het PAPA-7 flippertoernooi in Pitsburgh (USA). Deregelmatige update die Mark vd Gugten en collega’s opde NFV website heeft geplaatst maakte het ook voor dethuisblijvers erg spannend.

Maar de Amerikanen maken er echt een (commercieel)potje van. PAPA is een mooi en groots opgezet flipper-toernooi, maar helemaal geen wereldkampioenschap! Inwelke tak van sport is het mogelijk om steeds weer op-nieuw een kwalificatiepoging te doen tegen betaling?

Misschien een aardig idee voor de komende Olympischespelen. Als je in de series de finaleboot mist koop je ge-woon weer even een ticket voor weer wat kwalificatie-pogingen ;-) Gegarandeerd dat zo’n evenement daneindelijk eens winstgevend zal zijn.

Maar de oplossing is heel simpel. De NFV heeft weerplannen voor het organiseren van een Europees FlipperKampioenschap. We noemen dat gewoon World PinballChampionship! De sponsoren stromen binnen en voor despelers uit Irak regelen we een gratis ticket Bagdad-Schip-hol. Die worden dan betaald door de Amerikaanse deel-nemers ;-)

Guus Arens

PS: kan die Albert nog een beetje flipperen of is hij al metde flippervut? (Gezien de uistlag van het flippertoernooiin Wuppertal (pag.43) kan hij het nog best!, Red.)

16

De eerste poging mijn eigen bedrijf tebeginnen is geklokt op 20.44 uur, 1 mei2003...

Doel:Het bouwen en verkopen van flipper-kasten voor de particuliere sector.

Waarom flipperkasten?

Een bedrijf opstarten duurt enkele ja-ren. Als je puur uit bent op het makenvan winst, kun je bedrogen uitkomen.Jaren lang werken zonder winst te ma-ken, en zelfs geld toe te leggen hou jealleen maar vol als je iets doet wat jeleuk vind, iets waar je hart naar uit gaat.Flipperkasten maken deel uit van mijnpassie: Het Amerika van de jaren ’50en ’60.

Een prachtige tijd; het resultaat van eennieuwe beschaving die, sinds het ont-staan van de V.S., bij iedere stap voor-uitgang boekte. In de 19e eeuw deopkomst van de spoorwegen, in de tijddaarna de industrie, elektriciteit, lucht-vaart, automobiliteit en de wolkenkrab-bers. Elk decennium werd het beter, ener werd zonder omkijken afstand gedaanvan het verleden. Noem mij ouderwets,maar in het midden van de 60’er jarenging er iets mis. Auto’s kregen vakerzelfdragende carrosseriëen, de jeugdkreeg te veel vrijheid, en door de grotevraag naar welvaart-verhogendeproducten werd steeds meer wegwerp-spul gemaakt.

De kwaliteit van het leven ging achter-uit. Op zich onvermijdelijk, en niet inalle opzichten verkeerd, maar terugkij-kend vanuit het heden rijst de vraag ofer niet teveel achter is gelaten. In mijnogen is de periode tussen 1955 en 1965de piek, een kort tijdsbestek waarin detechnologie ruim voldoende welvaartbood, maar alles nog degelijk en over-zichtelijk was. Van opvoeding tot was-machine.

Niet alleen dat, maar ook zorgden derelatief lage loonkosten er voor dat ernog tijd en aandacht was. Voor deproducten en voor elkaar. De 24-uurseconomie heeft daar korte metten meegemaakt. Ik heb de periode niet meege-

GEFLIPT deel 1Ronald van Kemenade

maakt, en schets misschien een watnaief tijdsbeeld, maar zeg nou zelf: Watis nou het mooist? Een jukebox uit 1957,of een moderne CD-speler? Ik heb zelfeen 61’er Wurlitzer. Hij speelt al 43 jaar,en zal mij ongetwijfeld overleven.Welke CD-speler kan dit ook?

Het is ook geen toeval dat op TV maaral te vaak wordt teruggegrepen naar defifties en sixties: Tel het aantal oudeslagschepen maar, of de liedjes maarvan Brenda Lee of Sam Cooke. Denk

ook aan de mooie kleding, de benzine-pompen en natuurlijk de flippers. Dezeitems trekken aandacht: niet door te ir-riteren, maar door hun eenvoudigeschoonheid.

Flipperkasten zijn een eenzame erfenisuit deze periode, net als de krokodillenuit de tijd van dedinosauriërs. Het zijn“vending machines”, dievoor hun voortbestaan af-hankelijk zijn van eenaantrekkelijk en verleide-lijk uiterlijk. (Speel metme...Speel met me...) Netals een kijkdoos of eengrote bromtol uit onzejeugd zijn we nieuwgierigwat er in zit, en hoe hetallemaal werkt.

Al verliest de flipperkast terrein op com-mercieel gebied,als money-maker;steeds meer mensen vinden het leuk alser eentje in huis staat. Het is een frisstuk speelgoed, waar bijna iedere be-zoeker graag aan wil staan. (Ik heb erdrie op een rij staan, en het zijn vooralkindermagneten; ze blijven er aan vast-plakken tot ik de stekker er uit trek.)

Naast mijn interesse voor flippers ansich, zijn het ook apparaten waarin ikals constructeur mijn fantasie kwijt kan:Het verzinnen van de thema’s, het ont-werp van de kast, de indeling van hetspeelveld, de tekeningen op de kopruit,het oplossen van technische problemenen het bedenken van de spelvarianten.

Ik ben een techneut in hart en nieren;zo speelde ik met MECANO vanaf mijnderde, repareerde kleurentelevisiesvanaf mijn 15e, had op de HAVO na-tuurkunde en modelbouw als hobby, enknapte auto’s op vanaf mijn 18e. Mijnvakkenpakket op de HAVO wasvanzelfspekend exact, en daarna heb ikMTS-electronica opleiding afgerond,welke een mooi midden vormt tussenpraktijk en theorie. Ook weer exact(technologie, elektriciteitsleer, digitaletechniek, telecommunicatie, bedrijfs-kunde etc.). Ook heb ik verschillendecursussen gevolgd welke nodig zijnvoor mijn huidige functie als tekenaar/constructeur.

Mijn werkervaring is ook uitsluitendtechnisch. Besturingskasten tekenen enbouwen ten behoeve van productie-pro-cessen was mijn eerste vaste aanstelling.Daarna heb ik me 5 jaar vermaakt met

17

jaargang 13nummer 3

het bouwen van klantspecifieke meng-tafels en hun randapparatuur ten be-hoeve van professionele radiostudio’s,en op dit moment ben ik technisch ont-werper bij de Nederlandse markt-leider in theatertechniek. Eenfascinerend bedrijf met een grotevariatie: staalconstructies,machinebouw, elektronica en infor-matica.

Trefwoorden als lasersnijden,CNC-draaien, glasvezeltecniek,hardware, software, CAD-stations,binnendienst, buitendienst, con-structie en (serie-)productie, makendat ik me er thuis voel en veel af-wisseling heb.

Ieder theater is van binnen eengrote machine, een gigantische flipper-kast, die iedere keer opnieuw moet wor-den ontworpen. Er zijn zoveelverschillende vormen en wensen, datstandaardoplossingen zelden uikomstbieden. Daarnaast moeten alle installa-

ties aan de strengste veiligheidseisenvoldoen. Het oplossen van technischevraagstukken is mij dan ook nietvreemd. Ik zie ze ook als een uitdagin-

gen, puzzels, wiskundige vergelijkingenin 3D. Dit komt vanzelfsprekend goedvan pas bij het construeren van com-pacte en technische hoogstandjes alsflipperkasten.

Van nature ben ik wat onzeker, en be-gin pas ergens aan, wanneer zeker weetdat ik het kan. Ik wil het bouwen vanflipperkasten niet onderschatten, en met

mijn achtergrond en motivatie hebik geen enkele reden tot twijfel. Ineen dalende economie een productaanbieden, waar ook nog eenssteeds minder vraag naar is, lijkteveneens geflipt. Echter, het is ineerste instantie een hobby, geldstaat vooralsnog op de tweedeplaats. Bij voldoende vraag ga iknatuurlijk wel produceren.

Kortom- ik wil iets voor mezelf beginnen,- ik heb passie voor de

Rock’n’Roll periode- ik wil mijn creativiteit kwijt- ik ben technisch onderlegd

Daarom: flipperkasten!!

Word vervolgd....

NFV Technische CommissieFlipperkast defect??Hoe sluit je een nieuwe spoel aan??Hoe check ik of de opto’s goed zijn??

Technische vragen die leden van deNFV kunnen stellen aan de TechnischeCommissie.

De Technische Commissie wil NFV-leden helpen die zelf het initiatief heb-ben genomen om iets aan hun kast tegaan doen, maar met een technisch pro-bleem zitten waardoor ze niet verderkunnen.

Of mensen die wel willen maar mis-schien niet weten waar ze moeten be-ginnen: de T.C. biedt hulp. Vragen kun-nen zowel schriftelijk als telefonischgesteld worden.

Maandag & Vrijdagavond Dinsdag & Donderdagavond(19:00-21:30) (19:00-21:30)

Gert-Jan de Haan Eric Bartels

Telefoon Telefoon06-27456890 of 06-53520486058-2661514

E-mail [email protected] [email protected]

op weg helpen zodat je zelf weer verderkan. Bel s.v.p. alleen op de aangegevendagen en tijden. E-mailen kan natuur-lijk altijd.

Verwacht geen kant en klare oplossin-gen, Eric en Gert-Jan zullen je een stap

Eric Bartels is in principe altijd bereik-baar op zijn mobiel. Bel hem echter bijvoorkeur niet op ‘onchristelijke’ tijden(na 22:00 of op zon- en feestdagen).

18

“Elvis? Echt niet!”

Dat moeten veel mensen gedacht heb-ben toen ze hoorden dat Stern een flip-perkast ging baseren op de “king of rockand roll” en ze hebben gelijk ook wanthet is geen voor de hand liggend thema.Maar, zegt Gary Stern, flipperen is retroen retro is cool. Elvis is een Ameri-kaanse icoon, wereldberoemd en hijbrengt bovendien bij iedereen watjeugdsentiment naar boven. Als je ditin gedachten houdt, is het idee van eenElvis-kast eigenlijk helemaal zo gek nogniet.

En daarmee is de nieuwste kast vanStern geboren, gebaseerd op de man, demuziek en de mythe. De kast heeft vierballen, is ontworpen door Steve Ritchieen heeft het grafische ontwerp van JerryVanderstelt en Kevin O’Connor. De te-kening op de zijkant is nog wat korre-lig, maar het is al beter dan eerst. Dekopruit is trouwens op twee manierenerg bijzonder. Meestal zorgt de Tl-buisin de kopkast voor een fel verlicht stukin het midden en zijn de boven- en on-derkant een stuk donkerder. De tekeningop deze translite houdt daar rekeningmee, speelt er zelfs een beetje mee, endaardoor valt het eigenlijk niet meer op.Het andere nieuwe is een holografischlogo links onder, waaraan je kunt ziendat het een origineel Elvis Presleyproduct is. Namaken wordt dus moei-lijk.

www.pinballnews.comvertaling: Mila Groot

In deze review bekijken we niet alleenhet speelveld, maar ook de specialeitems in de kast, de regels en hoe al diedingen samen gaan. Let wel: dit is nogniet de uiteindelijke versie van de kast.Misschien dat de hardware niet meerverandert voordat de kast de fabriek uitgaat, maar de sofware vrijwel zeker wel.Deze kast liep op versie 0.09 endisplaysoftware versie A0.09 en hoeweldeze versies nagenoeg af zijn, zaten ertoch een paar bugs in – zeg maar watscherpe randjes die er nog af moeten –en er miste hier en daar wat op dedisplay.

Nu dan een rondje om het speelveld,beginnend bij de flippers. Beneden zit-ten de gebruikelijke twee en boveninzitten er nog twee, maar daar komen welater aan toe. In plaats van “ShootAgain” staat er “Rock Again” en omdatdit een Britse kast is, vind je de extrapostjes boven de outlanes en eentje tus-sen de flippers, plus uiteraard de extraflipperknoppen om ze te activeren. Bui-ten Groot-Brittannië kom je deze knop-pen en posts niet tegen, maar dan hebje “anti-biff bars”, oftewel de metaal-draden achter de flippers die ervoorzorgen dat je de bal niet uit een drainkunt redden door de kast een hengst tegeven. Sommige Stern-kasten hebben zewel, andere niet. Ripley’s had ze niet,de Lord of the Rings wel.

Ok, iedereen kent Photoshop en weetdat je daarmee een hoop slechte plaat-jes kunt redden, maar zeg me alsjeblieftdat dit maar tijdelijke stickers zijn! Deuitvinder van de airbrushtool moet zichomdraaien in zijn graf als hij dit ziet(hoewel, je mag toch aannemen dat hijis gecremeerd en dat de as in een cir-kelvormig patroon is verspreid?).

Als we verder gaan zien we de gebrui-kelijke enkele inlane en outlane aanbeide zijden. Er is geen kickback ofenige andere manier om een bal daar teredden: als hij door de outlane gaat, ishij verloren. De inlanes hebben allebeieen ramp die erop uitkomt: de linkerramp gaat naar de linker inlane en derechter ramp naar de rechter inlane. Hetkan ook anders, maar meestal gaat hetzo. De outlanes scoren 500K bonus als“Elvis has left the building” aan is. Vol-gens mij gebeurt dat alleen in de laatstebal van het spel en dan ook nog alleenals E-N-C-O-R-E nog niet compleet is,maar dat betekent hoe dan ook dat jeeen redelijk slechte score hebt. De post-jes in deze Britse versie gaan trouwensdwars door de letters van “Elvis has”heen, niet bijzonder fraai.

Aan de inlanes heb je gelukkig watmeer. De linker heeft de tekst “2XScreaming Fans”, waardoor je dus dedubbele hoeveelheid fans scoort op derechter ramp. Met de rechter inlane gaat

19

jaargang 13nummer 3

de linker loop aan, waardoor je een BlueSuede Shoes in de binnenloop kunt sco-ren.

Boven de flippers zitten de verlichteplaatjes voor de vijf hoofdmodes vanhet spel – allemaal gebaseerd op be-kende nummers van Elvis. Je moet zealle vijf afmaken om de uiteindelijkewizardmode te kunnen starten; we zul-len ze later in meer detail bespreken.Als we verder met de klok mee hetspeelveld af gaan komen we bij de droptargets van E-L-V-I-S. Ze werken pre-cies zoals het moet: ze gaan even ge-makkelijk neer als je er direct van voreneen bal tegenaan schiet als wanneer zegeraakt worden door een lullig balletjeuit de linker loop erboven. Als ze alle-maal neer zijn, komen ze weer omhoog

en gaat Gift of Elvis aan in het boven-ste gat. Welke je krijgt kun je zien aande lampjes boven de drop targets. Heteffect van deze lampjes is niet optimaalomdat ze onder een vrij scheve hoek zijngemonteerd. De letters zijn zo klein datje ze niet kunt lezen en alle lampjeshebben dezelfde kleur. Je moet dus devolgorde uit je hoofd leren om te wetenwanneer je welke Gift krijgt. Als je daarnu mee wilt beginnen: van links naarrechts is het Flip Flip Dance Dance(videomode), Gold Records (je krijgtrecords voor de bonus en punten), TheKing of Rock & Roll (frenzy-achtigemode), Light Extra Ball en E-N-C-O-R-E letter (je krijgt een letter voor E-N-C-O-R-E).

De drop targets worden ook gebruikt alsskill shot vanuit de shooter lane. Delampjes van E-L-V-I-S branden achter-eenvolgens en je moet het brandenderaken met de bal die je afschiet, maarhet is een vrij moeilijk en gevaarlijkschot omdat de bal vanaf de drop targetsheel makkelijk rechtstreeks de linkeroutlane in gaat. De rollover lanes bo-venaan het speelveld zijn een veel vei-liger skill shot.

Vlak boven de drop targets zit de in-gang naar de linker loop, voorzien vaneen spinner. De linker loop gaat hele-maal langs de bovenkant van het speel-

veld en brengt de bal in de rollover lanesof door de rechter loop verder naar derechter flipper. Met de spinner kun jeveel punten halen in frenzy-achtigemodes zoals Hound Dog, waarbij alleswitches punten scoren en voor eengoede tik tegen de spinner krijg je er alsnel zeker tien. In normaal spel krijg je20 punten per spin.

In de linker loop kun je een blue notescoren voor de “Top 10 Countdown”,“All” voor de “All Shook Up”-mode,de binnenloop aan krijgen om uiteinde-lijk “Blue Suede Shoes” te halen en delinker loop is één van de vijf banen dieje nodig hebt voor de Graceland-mode,aangegeven met de witte pijl.

De linker ramp zit naast de linker loop.De ramp zelf is gemaakt van geruwdstaal en met een laser is aan de ene kant“Elvis” erin gebrand en aan de anderekant vijf muzieknoten. Er zitten watlampjes achter van de normale verlich-

ting die het effect versterken. De rampmaakt een bocht van 180 graden en gaatverder naar het bovenste deel van hetspeelveld. Door de bocht verliest de balsnelheid terwijl hij langs de linkerbovenflipper gaat. Als je niet flippert,gaat de bal voorbij de flipper, verlaathij het bovenste deel van het speelveldlangs een goudkleurige metalen baan,langs de ramp en loop links, onder hetplaatje met de Gifts of Elvis en komtten slotte uit in de linker inlane. Dezeinlane kan aan zijn voor een blue note,“Shook” van “All Shook Up” en het iséén van de Graceland-schoten.

Rechts van de lin-ker ramp zit deHound Dog. DeHound Dog lijkthet meest op dekikkers van ScaredStiff – dat wil zeg-gen dat als je debal er tegenaanschiet, dan springthij omhoog. Eenhond is niet hele-maal hetzelfde als een kikker en hijspringt ook niet zo hoog, dus het is niethelemaal hetzelfde, maar het idee is dui-delijk en je hoeft er niet keihard op teschieten om ‘m te raken. Als je de hondvaak genoeg geschoten hebt en beideinserts branden, begint er een op tijdlopende frenzy mode, welke verderopverder wordt uitgelegd.

Rechts naast deHound Dog enwat verder naarachteren op hetspeelveld zittentwee seriesstandup targets.Taking Care ofBusiness (TCB) bestaat uit drie rijtjestargets die samen een belangrijk onder-deel van het spel vormen, want als je zecompleet hebt, start er een mode van 20seconden waarin alle punten verdubbeltworden. Naast de TCB-targets zitten deKING-standup targets. Hun doel isvoornamelijk om het Scarf-target weeraan te krijgen. Dit rode target zit onderde KING-targets en geeft min of meerwillekeurige awards. Ze zijn dus niethelemaal willekeurig omdat ze altijdwel nuttig zijn voor wat je op dat mo-ment aan het doen bent. Zo kan bijvoor-beeld de timer van de TCB-mode methet Scarf-target verlengd worden en met

19

jaargang 13nummer 3

de linker loop aan, waardoor je een BlueSuede Shoes in de binnenloop kunt sco-ren.

Boven de flippers zitten de verlichteplaatjes voor de vijf hoofdmodes vanhet spel – allemaal gebaseerd op be-kende nummers van Elvis. Je moet zealle vijf afmaken om de uiteindelijkewizardmode te kunnen starten; we zul-len ze later in meer detail bespreken.Als we verder met de klok mee hetspeelveld af gaan komen we bij de droptargets van E-L-V-I-S. Ze werken pre-cies zoals het moet: ze gaan even ge-makkelijk neer als je er direct van voreneen bal tegenaan schiet als wanneer zegeraakt worden door een lullig balletjeuit de linker loop erboven. Als ze alle-maal neer zijn, komen ze weer omhoog

en gaat Gift of Elvis aan in het boven-ste gat. Welke je krijgt kun je zien aande lampjes boven de drop targets. Heteffect van deze lampjes is niet optimaalomdat ze onder een vrij scheve hoek zijngemonteerd. De letters zijn zo klein datje ze niet kunt lezen en alle lampjeshebben dezelfde kleur. Je moet dus devolgorde uit je hoofd leren om te wetenwanneer je welke Gift krijgt. Als je daarnu mee wilt beginnen: van links naarrechts is het Flip Flip Dance Dance(videomode), Gold Records (je krijgtrecords voor de bonus en punten), TheKing of Rock & Roll (frenzy-achtigemode), Light Extra Ball en E-N-C-O-R-E letter (je krijgt een letter voor E-N-C-O-R-E).

De drop targets worden ook gebruikt alsskill shot vanuit de shooter lane. Delampjes van E-L-V-I-S branden achter-eenvolgens en je moet het brandenderaken met de bal die je afschiet, maarhet is een vrij moeilijk en gevaarlijkschot omdat de bal vanaf de drop targetsheel makkelijk rechtstreeks de linkeroutlane in gaat. De rollover lanes bo-venaan het speelveld zijn een veel vei-liger skill shot.

Vlak boven de drop targets zit de in-gang naar de linker loop, voorzien vaneen spinner. De linker loop gaat hele-maal langs de bovenkant van het speel-

veld en brengt de bal in de rollover lanesof door de rechter loop verder naar derechter flipper. Met de spinner kun jeveel punten halen in frenzy-achtigemodes zoals Hound Dog, waarbij alleswitches punten scoren en voor eengoede tik tegen de spinner krijg je er alsnel zeker tien. In normaal spel krijg je20 punten per spin.

In de linker loop kun je een blue notescoren voor de “Top 10 Countdown”,“All” voor de “All Shook Up”-mode,de binnenloop aan krijgen om uiteinde-lijk “Blue Suede Shoes” te halen en delinker loop is één van de vijf banen dieje nodig hebt voor de Graceland-mode,aangegeven met de witte pijl.

De linker ramp zit naast de linker loop.De ramp zelf is gemaakt van geruwdstaal en met een laser is aan de ene kant“Elvis” erin gebrand en aan de anderekant vijf muzieknoten. Er zitten watlampjes achter van de normale verlich-

ting die het effect versterken. De rampmaakt een bocht van 180 graden en gaatverder naar het bovenste deel van hetspeelveld. Door de bocht verliest de balsnelheid terwijl hij langs de linkerbovenflipper gaat. Als je niet flippert,gaat de bal voorbij de flipper, verlaathij het bovenste deel van het speelveldlangs een goudkleurige metalen baan,langs de ramp en loop links, onder hetplaatje met de Gifts of Elvis en komtten slotte uit in de linker inlane. Dezeinlane kan aan zijn voor een blue note,“Shook” van “All Shook Up” en het iséén van de Graceland-schoten.

Rechts van de lin-ker ramp zit deHound Dog. DeHound Dog lijkthet meest op dekikkers van ScaredStiff – dat wil zeg-gen dat als je debal er tegenaanschiet, dan springthij omhoog. Eenhond is niet hele-maal hetzelfde als een kikker en hijspringt ook niet zo hoog, dus het is niethelemaal hetzelfde, maar het idee is dui-delijk en je hoeft er niet keihard op teschieten om ‘m te raken. Als je de hondvaak genoeg geschoten hebt en beideinserts branden, begint er een op tijdlopende frenzy mode, welke verderopverder wordt uitgelegd.

Rechts naast deHound Dog enwat verder naarachteren op hetspeelveld zittentwee seriesstandup targets.Taking Care ofBusiness (TCB) bestaat uit drie rijtjestargets die samen een belangrijk onder-deel van het spel vormen, want als je zecompleet hebt, start er een mode van 20seconden waarin alle punten verdubbeltworden. Naast de TCB-targets zitten deKING-standup targets. Hun doel isvoornamelijk om het Scarf-target weeraan te krijgen. Dit rode target zit onderde KING-targets en geeft min of meerwillekeurige awards. Ze zijn dus niethelemaal willekeurig omdat ze altijdwel nuttig zijn voor wat je op dat mo-ment aan het doen bent. Zo kan bijvoor-beeld de timer van de TCB-mode methet Scarf-target verlengd worden en met

20

multiball krijg je er vaak een extra balbij. De KING-targets worden ook ge-bruikt in de King of Rock & Roll mode– één van de Gifts of Elvis.

Als we wat verder over het speelveldgaan, komen we bij hèt item van de kast:Elvis zelf. En dit is niet zomaar eenpoppetje: Elvis beweegt naar voren ennaar achter, zijn benen kunnen heen enweer en zijn armen op en neer om demicrofoon naar zijn mond te bewegen.Eigenlijk playbackt hij gewoon op zijneigen muziek! De muziek begint directbij het begin van het spel maar ook opandere tijden is er muziekte horen, meestal als er eenmode van een bepaaldnummer begint. Het beginvan het spel heeft trou-wens ook een schitterendelichtshow met flitsers. Ophet plaatje zie je Elvis eensvan een heel andere kanten zo kan je ook zien hoezijn bewegingen wordengemaakt: hij wordt aange-stuurd door twee draden.

Rechts naast hem zit het JailhouseRock-gat. Hier start je Jailhouse Rockmultiball en scoor je jackpots ensuperjackpots. Je kunt de bal erin schie-ten vanaf één van de flippers of hij kanerin rollen vanuit de pop bumpers, maardit gebeurt minder vaak dan je zou den-

ken. De bal wordt eraltijd aan de voor-kant uitgegooid, zo-

dat je hem mooi op der e c h t e r flipper kan opvan-gen of door kan laten stuiterennaar de linker flipper.

Rechts naast het Jailhouse Rock-gat zitde rechter ramp, waarin dezelfde teksten muzieknoten zijn gebrand als in delinker ramp. Ballen die over deze rampgaan, komen uit op hetbovenste deel van hetspeelveld, waar zevaak meteen weervanaf rollen via een an-dere goudkleurige me-talen baan naar derechter inlane. Metdeze schoten scoor jeéén Screaming Fan,tenzij je door de linkerinlane bent gekomen want dan scoor jeer twee. Fans zijn onderdeel van de bo-nus en je krijgt er ook extra ballen voor,namelijk bij 19 en 50 maar die getallenkunnen wisselen. Wat prettig is, is datals de display zegt “extra ball at 19”,dan is dat ook gewoon zo: als je voorde 19

e keer over de ramp schiet, krijg je

meteen een extra ball in plaats van datje hem ergens anders nog moet halen.De rechter ramp geeft in sommige ge-vallen ook een blue note (“Up” voor“All Shook Up”) en doet mee in deGraceland-mode.

De één na laatste van de belangrijkeschoten van het spel is de rechter loop.Het is eigenlijk geen echte loop wantondanks dat het de tegenhanger van de

linker loop is, zit er aan debovenkant een gat en eenhekje dat de bal alleenvanaf de andere kant door-laat. De bal rolt hiervan-daan dus het gat in of naarde rollovers en pop bum-pers. Als de bal door derechter loop in het gat te-recht komt, scoor je de Giftof Elvis als die aan is, kanje Graceland starten enextra ballen en specials ha-len; bovendien kun je hier

een blue note scoren en telt de loop meetijdens de Graceland-mode. Ballen diede rechter loop verlaten, kunnen via derechter bovenflipper naar de binnenloopworden gespeeld of, als je het voorzich-tig doet, naar het Jailhouse Rock-gat –ja, dat kan echt. De binnenloop is hetlaatste belangrijke schot en kan alleenvia de rechter bovenflipper worden ge-maakt. Je hebt dit schot nodig om BlueSuede Shoes te starten, maar je kunt erook een blue note of een schot voor deGraceland-mode halen. De bal komt uitin de linker loop en gaat dus aan de bo-

venkant rond het speelveld of naar derollover lanes. Om je te helpen zit ereen magneet aan de uitgang van de rech-ter loop die de bal heel even vasthoudt,

zodat je even tijd hebtom het schot te maken.In deze versie van desoftware werkte demagneet niet altijd naarverwachting, maarwaarschijnlijk zal ditwel aangepast worden.

De binnenloop maakteen essentieel onder-

deel uit van het spel. Het hebben vaneen belangrijke binnenloop is echt eenkenmerk van een kast van Steve Ritchiedus het is niet echt een verrassing dat jedeze loop ook in de geluidseffecten enanimaties tegenkomt. Echter – de loopis helemaal niet zo belangrijk voor hetspel als hij lijkt. Je moet er wel een paarkeer op schieten om Blue Suede Shoeste starten (en jackpots te halen) en voorblue notes en Graceland, maar moet jeeens kijken wat er allemaal omheen zit:een magneet, een eigen flipper, quotesspeciaal voor deze loop en een eigenstijl van het grafische werk (dat eruitziet alsof het van de T3 komt). Het ismerkwaardig dat dit schot zoveel aan-dacht krijgt zonder dat nodig is voor hetspel.

Onder de rechter bovenflipper zit de uit-gang van de afschietbaan. De switch ziter blijkbaar alleen om te registreren dater ballen terug in vallen (en dat gebeurtregelmatig), maar houdt ze niet tegen.De software zorgt ervoor dat je weer eenskill shot krijgt in dat geval, tenzij je inmultiball zit want dan wordt de bal au-tomatisch afgeschoten.

Net onder de uit-gang van deafschietbaan zit deblue note standuptarget. Dit is eigen-lijk de enige echtgevaarlijke target.Als het brandt,krijg je een blue note en daarna gaat hijweer uit; je kunt ‘m weer aan krijgendoor de linker ramp te schieten.

We laten nu de onderkant van het speel-veld voor wat het is en maken de rondeaf met het bovenste deel. De belangrijk-ste onderdelen hier zijn het doorzich-tige stuk en het Heartbreak Hotel. De

21

jaargang 13nummer 3

bal kan hier terecht komen via de lin-ker ramp: hij gaat dan langs de linkerbovenflipper en daarmee kun je op detwee standup targets en op de deur vanhet Heartbreak Hotel schieten. Het aan-tal keer dat je de deur moet raken wis-selt, maar als je het vaak genoeg gedaanhebt, gaat hij open en is de ball-lockeronder bereikbaar. De deur werkt pre-cies zoals de garagedeur van TheSimpsons Pinball Party: hij deur gaatomhoog zodat de ball er onderdoor kannaar de lock.

Ballen die vanaf de rechter ramp komengaan rechtstreeks over dit deel van hetspeelveld voor het hotel langs zonderdat je ze echt kunt beïnvloeden (tenzijde tilt erg makkelijk is afgesteld). Debal kan vervolgens op drie manieren hetbovenste deel van het speelveld verla-ten: één uitgang is onderlangs de flip-per die naar de linker inlane leidt, eenandere uitgang (achter Elvis in hetplaatje) gaat direct naar de rechterinlane en ten slotte is het ook mogelijkom de bal terug de rechter ramp op teschieten. De linker ramp biedt hier geenmogelijkheden vanwege de hoek van180 graden bovenaan.

Ondanks alle duidelijk aanwezige rub-bers stuitert de bal maar weinig in hetrond maar hij is toch moeilijker ondercontrole te houden dan je zou denken.Het schot om de bal te locken vereistde nodige oefening en is moeilijk te ma-ken in een multiball frenzy.

Het ontwerp van het bovenste deel vanhet speelveld is niet onaardig en hetdoorzichtige deel heeft zijn doel bereikt:meer speelruimte zonder dat het speel-veld daaronder verborgen raakt. Je kuntdus altijd zien wat er gebeurt. Maar watzit er dan daaronder op het speelveld?Direct eronder zit het gat waarmee je

Gifts enextra ballenetc. kan sco-ren. Het gatis te berei-ken vanaf

de rechter loop en als de bal eruit ge-gooid wordt, gaat hij naar de rolloverlanes ernaast. Eronder zit het hekje datervoor zorgt dat zachte schoten uit derechter loop niet helemaal rond gaan.Deze kast had een raar probleem waar-door de bal vast kwam te zitten tussenhet gat en het hekje. Het leek een on-mogelijke plek om vast te liggen – metde hand kregen we het niet voor elkaarom de bal daar vast te leggen – maareen ball search loste het probleem ge-lukkig wel op.

De rollover lanes zien eruit als zend-masten voor WVLS – de zender die al-tijd en alleen maar muziek van Elvisuitzendt. Als alle lampjes branden gaatde bonus multiplier omhoog, met schijn-baar een maximum van 8X. De ball roltdoor de rollover lanes naar de drie popbumpers die de bal moeiteloos weer te-rug sturen door diezelfde lanes, hetgeen

het erg makkelijk maakt om de multip-lier te halen. De rollover lanes doenoverigens ook dienst als skill shot, hoe-wel de display noch het speelveld daarenige aanwijzing voor geeft en dat isnogal slordig. Het skill shot heeft tweemoeilijkheidsgraden, waarbij het zoalsgebruikelijk de bedoeling is om de baldoor de lane te krijgen waar het lampjebrandt. Je kunt dan de flipperknoppengebruiken om het lampje van plaats teverwisselen, maar als dat niet nodig is,krijg je het “Hands Free Skill Shot” enscoor je meer, namelijk het dubbele vanwat je krijgt als je wèl aan de knoppenhebt gezeten. Het gewone skill shot be-gint met een score van 250K en groeitmet 50K voor elke keer dat je ‘m ge-haald hebt. Zoals eerder vermeld, elkekeer dat de bal weer in de afschietbaanvalt, kan je opnieuw een skill shot ha-len.

En ten slotte dan de pop bumpers. Zezitten weliswaar deels verborgen zittenachter Elvis en het Jailhouse Rock-plaatje, maar je hebt toch vrij weiniginvloed op de bal als hij daar is, dus het

maakt eigenlijk niet echt uit. De bal kande pop bumpers via drie wegen verla-ten: links tussen de TCB- en KING-targets door, rechts in de rechter loopof aan de onderkant in het JailhouseRock-gat. Verder hebben deze pop bum-pers nog een andere interessante func-tie. Wanneer er een bumper wordtgeraakt, zie je op de display drie tv-schermen – voor elke bumper eentje.

Elke keer als de bal een bumper raakt,wisselt het plaatje op het scherm, waar-bij elk plaatje een andere award is. Alser twee dezelfde plaatjes staan, wordenze vastgehouden en als je op het derdeschermpje dan nog een keer dat zelfdeplaatje krijgt, wordt de award gegeven.Het lijkt een beetje op de filmrollen vanWho Dunnit? wanneer je de bumpersraakt. De awards zijn niet wereldschok-kend maar kunnen je wel vooruit hel-pen en zorgen ervoor dat dit deel vanhet spel wat meer leeft dan anders.

Dit waren alle onderdelen van het speel-veld, maar daarmee zijn we nog nietdoor alle onderdelen van het spel heen:op het achterpaneel zitten ook nog watleuke dingen. E-N-C-O-R-E is een aan-gepaste versie van het bestaande ideedat je na de laatste bal nog wat extraspeeltijd krijgt om nog meer punten tescoren en je eindscore flink te verho-

gen. Als je tijdens het spel alle lettersvan E-N-C-O-R-E haalt, krijg je nogeens dertig seconden de tijd om je meteen vier-bal-multiball uit te leven enextra punten te halen. Da’s allemaalgoed een aardig, maar wat nou als jeeen extra bal had branden terwijl je delaatste bal kwijt raakt; kan je die dannog halen tijdens E-N-C-O-R-E? In dezeversie van de software was het zekermogelijk om E-N-C-O-R-E te krijgen,je extra bal te halen en die na de dertig

22

seconden gewoon te spelen. Het is devraag of dit nou ook de bedoeling is enof deze mogelijkheid er in de uiteinde-lijke versie nog wel is want in feite gaathet een beetje in tegen het principe vanE-N-C-O-R-E als het spel daarna nietecht is afgelopen.

Rechtsonder E-N-C-O-R-E zit eenflitser die aangeeft wanneer de dubbelescore van TCB actief is. Je kijkt er sneloverheen, maar het is makkelijker omte zien dan wanneer je op de displaymoet kijken om te zien of het al is afge-lopen of niet.

Het laatste onderdeel op het achter-paneel is voor het Heartbreak Hotel.Hier kun je zien hoe ver je alop weg bent naar multiball enhoeveel ballen je nog moetlocken om de Heartbreak Ho-tel-mode te starten. Het is nietecht duidelijk zichtbaar, maaraangezien er op het speelveldgeen enkele aanwijzing voorde lock zit, is het beter danniets. Ook past het goed bijhet ontwerp van het hotel.

Laten we dan nu maar eens gaan kijkennaar de regels van het spel en hoe depuntentelling in elkaar zit. Elvis geeftvrij duidelijk aan wat het doel van hetspel is: het speelveld geeft in grote let-ters aan wat je moet doen. We begin-nen bij “Features Hits”; deze vijf modesstaan vlak boven de flippers op het

speelveld en hebben vijf beroemdenummers van Elvis als naam; bovendienworden ze ook door het figuurtje wor-den vertolkt. Hound Dog start je dooreen aantal maal op het target met die

naam (en de hond) te schieten. Deinserts in het speelveld van Hound enDog geven aan hoe ver je bent. De modezelf is een frenzy van beperkte tijd waar-

bij je voor alle targets punten krijgt, pluseen Woof!-geluidseffect en bijbeho-rende animatie. De eerste keer zijn detargets 50K waard, maar met elk schotop de Hound Dog komt er 5K bovenop.De mode is een wat afgezwakte versievan de D’oh Frenzy van The SimpsonsPinball Party waarbij andere geluids-effecten voorrang krijgen en er minderwoofs te behalen zijn. De spinner in de

linker loop is overigens eenuitzondering hierop: niet al-leen hoor je het geluid van dewoofs als gevolg van eendraaiende spinner boven alleandere geluiden uit, maar detoonhoogte gaat gelijk op metde snelheid van de spinner endat geeft een grappig maarenigszins vreemd effect. Inprincipe duurt de Hound Dogmode dertig seconden, maar je

kunt ‘m verlengen met een Scarf-award(hoewel dat bij deze versie niet leek tewerken). Ook loopt hij gewoon door tij-dens andere modes en multiballen. Jekrijgt uiteraard dubbele punten als dedubbele score van TCB actief is. Als detijd om is zie je de totale Hound Dog-score op de display. Zoals bij alles mo-des heb je nog een paar seconden de tijdom de laatste paar woofs te scoren voor-dat je eindscore getoond wordt.

Blue Suede Shoes is waarschijnlijk demeest verwarrende mode en ook moei-lijkste om te starten. Deze mode draaitvooral om de binnenloop en je moet datschot dus een paar keer maken om aande mode te beginnen. Bij het eersteschot gaat de loop voor een korte tijdaan, waarna je dus binnen die paar se-conden de loop weer moet schieten omhet schot te laten meetellen. Na die paarseconden moet je hem eerst weer op-nieuw aanzetten. De rechter inlane kan

je hierbij wel helpen: als de bal hier-door gaat en je daarna de linker loopschiet, is de binnenloop al aan. Tussentwee loops wordt de bal vastgehoudendoor de magneet boven de linker boven-flipper, zodat je je op het schot kuntvoorbereiden. Helaas ging de bal opdeze kast met deze software vaak kei-hard langs de magneet terwijl dat naarmijn idee niet de bedoeling was. Het zoukunnen dat de switch niet helemaal goedwas of misschien is het wel gewoon debedoeling zo, maar echt consequent leekhet niet.

De eerste keer moet je twee loops schie-ten als hij aan is om de mode te starten;het maakt niet uit of dat twee keer ach-ter elkaar is of dat je de loop twee keerhebt moeten aanzetten daarvoor. Voorde tweede keer moet je er drie scorenen zo verder. Zodra je het vereiste aan-tal loops hebt, begint de mode direct.Je hebt dertig seconden om in de bin-nenloop Blue Suede Shoes te scoren (zeworden geen jackpots genoemd) en zijnin eerste instantie 400K waard; dewaarde groeit met 50K elke keer dat jeer eentje haalt.

Heartbreak Hotel is een multiball-mode. Helaas is de spelling van“Heartbreak” niet zo consequent: somsis het één woord en soms zijn het ertwee. Hoe dan ook, je moet ballenlocken op het bovenste deel van hetspeelveld (bereikbaar vanaf de linkerramp) door op het hotel te schieten tot

de deur opent zodat je de bal door dedeuropening in de lock eronder kanschieten voor een virtuele lock. De balwordt daarna in de rechter loop vrijge-laten. De eerste keer hoef je maar éénbal te locken maar daarna meteen drie.

Wanneer de multiball start zie je een“Shoot the Hotel”-animatie op dedisplay die de eigenaren van een DataEast vanaf Lethal Weapon 3 erg bekend

23

jaargang 13nummer 3

zal voorkomen. Het doel van demultiball is om een bal terug in het ho-tel te krijgen. De hoteldeur is in prin-cipe dicht, maar als je de bal tegen hethotel schiet, gaat hij open. Als het jevervolgens niet lukt om de bal te lockenin het hotel, gaat de deur weer dicht.Dit is handig om te weten omdat je erverder via het speelveld niet op gewe-zen wordt. Voor een succesvol schotkrijg je de Heartbreak award van 2M,die ook nog eens elke keer met 2Mwordt opgehoogd. Door het Scarf-targette raken krijg je er vaak een extra balbij (tot maximaal vier ballen) en de dub-bele puntentelling van TCB is ook erghandig.

Jailhouse Rockis ook een drie-ba l -mul t iba l lmaar in tegen-stelling totHeartbreak Ho-tel moet je ertwee ballen voorlocken om ‘m de eerste keer te starten.Je schiet in het gat om de multiball testarten en later om de lock aan te krij-gen en de bal vervolgens te locken. Ookdeze locks zijn virtueel. Dit gat is he-laas vrij pittig om op te schieten, ook allijkt dat niet zo. De toegang naar hetgat is echter maar net breder dan de baldus je hebt niet veel speling; de bal komthier net zo vaak per ongeluk in als wan-neer je er op mikt.

Als de multiball begint, wordt de netgelockte bal eruit gegooid en wordener nog twee automatisch afgeschoten.Het gat brandt nu voor Jackpots (nu zijnhet wel Jackpots) en die beginnen bij1M en worden elke keer 1M meerwaard. Ondertussen branden op hetspeelveld alle banen met witte pijlen(alle loops en ramps) die je richting J-A-I-L-B-R-E-A-K brengen. Dit kan jealleen op de display zien en niet op hetspeelveld, dus vergeet niet af en toe tekijken. Als je J-A-I-L-B-R-E-A-K com-pleet hebt, gaat het gat branden voor eenSuper Jackpot, waarmee je zo’n slordige10M kunt scoren. Als je die gehaaldhebt, gaan de gewone Jackpots weer aanzodat je die kunt halen tot de volgendeSuper Jackpot. Ook hier werken hetScarf-target en de dubbele puntentellingvan TCB; vergeet vooral die laatste nietals je op het punt staat een Super Jack-pot te halen.

Inherent aan het gebruik van het gatvoor Jackpots en Super Jackpots tijdensde multiball is wel dat je niet goed kuntbepalen of de bal in het gat geschotenis, of dat hij er vanuit de pop bumpersin is gerold. Elvis lost het op door deJackpot gewoon altijd te geven, dus alsje moeite hebt met het schot kan je be-ter de bal in de pop bumpers schietenen hopen dat-ie in het gat valt.

All Shook Up is de vijfde mode en ishet eenvoudigst om te starten; waar-schijnlijk lukt het je zelfs wel zonderhet te proberen. In de linker loop, delinker ramp en de rechter ramp kan je

resp. “All”,“Shook” en“Up” halen enals je ze alledrie hebt (volg-orde maakt nietuit) dan begintdeze mode vandertig secon-den. Het doel is

vrij simpel: schiet de drie banen nog eenkeer voor een ASU-award. De puntenbeginnen bij 500K en gaan telkens met100K omhoog. Omdat het zo’n simpelemode is waarmee je ook niet gek veelpunten haalt, is het de moeite om ‘mpas te starten als je al een andere(multiball-)mode hebt lopen, bij voor-keur samen met de dubbele punten vanTCB en misschien een Hound Dog.

Dit waren alle vijf de modes die je no-dig hebt om de Featured Hits te verza-melen op weg naar Graceland. Het isoverigens niet nodig om een bepaalddoel in de modes te berei-ken of om ze helemaal uitte spelen; starten is al ge-noeg. Naast de Hits zijner de Gifts from E-L-V-I-S. Voor elke letter van E-L-V-I-S is er een droptarget aan de linkerkant ophet speelveld en een bij-behorende award. Deawards haal je door derechter loop naar het bo-venste gat te schieten. Deeerste is de Flip FlipDance Dance en dit is ookde enige videomode in het spel. Hetwerkt een beetje zoals de dansspelletjesdie je in speelhallen ziet. Er wordengitaarsnaren op de display getoond enaan de linkerkant staan er twee pijlendie links en rechts wijzen en die de flip-

perknoppen moeten voorstellen. Anderepijlen komen over het scherm richtingde twee pijlen links en als ze die raken,moet je de betreffende flipperknop pre-cies op dat moment raken. De bewe-gende pijlen komen soms per stukvoorbij en soms in paren en de puntenzijn afhankelijk van of je de juiste knop-pen raakt en of je dat op de juiste tijddoet. De achtergrondmuziek is uiteraardvan Elvis en het is de bedoeling dat jede knoppen indrukt op de maat van demuziek. Na verloop van tijd krijg je eenscore op basis van de volgende zes ca-tegorieën, oplopend van geen tot veelpunten: Miss, Bad, Good, Great, Per-fect en Combos.

Wat deze videomode anders maakt, isdat je hem kunt oefenen en er beter inkunt worden aangezien het niet om kun-digheid of mazzel gaat. Elke keer dat jespeelt bewegen de pijlen sneller enwordt het dus moeilijker om ze op hetjuiste moment te raken. Op de kast diewe voor deze review speelden kon jehelaas hoe dan ook niet hoger komendan level 3.

Het volgende “cadeautje” van Elvis isGold Record. Als je deze haalt, krijgje een paar gouden platen en 2M aanpunten; met elke volgende gouden plaatkrijg je 1M meer dan de vorige. Vol-gens mij kun je tijdens het normale spelook gouden platen halen door alle droptargets van E-L-V-I-S neer te schietenen misschien is dat zelfs niet eens deenige manier om ze te halen. Je kunt ermaximaal 10M punten (420 platen)voor halen.

Vervolgens hebben weThe King of Rock andRoll, een mode met aflo-pende timer waarbij jepunten haalt door de K-I-N-G-targets te schietenmet een startwaarde van150K die elke keer met50K omhoog gaat. Omdatje de bal na elk schot snelterug krijgt op de flippers,kun je bij deze mode eenaardige score opbouwen,zeker als je de dubbele

puntentelling aan hebt staan. Het enigenadeel is dat het zo lang duurt voordatde bal vanuit het bovenste gat bij de flip-pers is zodat je kunt beginnen. Naasthet Scarf-target weer aanzetten, lijkendeze targets verder niets te doen.

23

jaargang 13nummer 3

zal voorkomen. Het doel van demultiball is om een bal terug in het ho-tel te krijgen. De hoteldeur is in prin-cipe dicht, maar als je de bal tegen hethotel schiet, gaat hij open. Als het jevervolgens niet lukt om de bal te lockenin het hotel, gaat de deur weer dicht.Dit is handig om te weten omdat je erverder via het speelveld niet op gewe-zen wordt. Voor een succesvol schotkrijg je de Heartbreak award van 2M,die ook nog eens elke keer met 2Mwordt opgehoogd. Door het Scarf-targette raken krijg je er vaak een extra balbij (tot maximaal vier ballen) en de dub-bele puntentelling van TCB is ook erghandig.

Jailhouse Rockis ook een drie-ba l -mul t iba l lmaar in tegen-stelling totHeartbreak Ho-tel moet je ertwee ballen voorlocken om ‘m de eerste keer te starten.Je schiet in het gat om de multiball testarten en later om de lock aan te krij-gen en de bal vervolgens te locken. Ookdeze locks zijn virtueel. Dit gat is he-laas vrij pittig om op te schieten, ook allijkt dat niet zo. De toegang naar hetgat is echter maar net breder dan de baldus je hebt niet veel speling; de bal komthier net zo vaak per ongeluk in als wan-neer je er op mikt.

Als de multiball begint, wordt de netgelockte bal eruit gegooid en wordener nog twee automatisch afgeschoten.Het gat brandt nu voor Jackpots (nu zijnhet wel Jackpots) en die beginnen bij1M en worden elke keer 1M meerwaard. Ondertussen branden op hetspeelveld alle banen met witte pijlen(alle loops en ramps) die je richting J-A-I-L-B-R-E-A-K brengen. Dit kan jealleen op de display zien en niet op hetspeelveld, dus vergeet niet af en toe tekijken. Als je J-A-I-L-B-R-E-A-K com-pleet hebt, gaat het gat branden voor eenSuper Jackpot, waarmee je zo’n slordige10M kunt scoren. Als je die gehaaldhebt, gaan de gewone Jackpots weer aanzodat je die kunt halen tot de volgendeSuper Jackpot. Ook hier werken hetScarf-target en de dubbele puntentellingvan TCB; vergeet vooral die laatste nietals je op het punt staat een Super Jack-pot te halen.

Inherent aan het gebruik van het gatvoor Jackpots en Super Jackpots tijdensde multiball is wel dat je niet goed kuntbepalen of de bal in het gat geschotenis, of dat hij er vanuit de pop bumpersin is gerold. Elvis lost het op door deJackpot gewoon altijd te geven, dus alsje moeite hebt met het schot kan je be-ter de bal in de pop bumpers schietenen hopen dat-ie in het gat valt.

All Shook Up is de vijfde mode en ishet eenvoudigst om te starten; waar-schijnlijk lukt het je zelfs wel zonderhet te proberen. In de linker loop, delinker ramp en de rechter ramp kan je

resp. “All”,“Shook” en“Up” halen enals je ze alledrie hebt (volg-orde maakt nietuit) dan begintdeze mode vandertig secon-den. Het doel is

vrij simpel: schiet de drie banen nog eenkeer voor een ASU-award. De puntenbeginnen bij 500K en gaan telkens met100K omhoog. Omdat het zo’n simpelemode is waarmee je ook niet gek veelpunten haalt, is het de moeite om ‘mpas te starten als je al een andere(multiball-)mode hebt lopen, bij voor-keur samen met de dubbele punten vanTCB en misschien een Hound Dog.

Dit waren alle vijf de modes die je no-dig hebt om de Featured Hits te verza-melen op weg naar Graceland. Het isoverigens niet nodig om een bepaalddoel in de modes te berei-ken of om ze helemaal uitte spelen; starten is al ge-noeg. Naast de Hits zijner de Gifts from E-L-V-I-S. Voor elke letter van E-L-V-I-S is er een droptarget aan de linkerkant ophet speelveld en een bij-behorende award. Deawards haal je door derechter loop naar het bo-venste gat te schieten. Deeerste is de Flip FlipDance Dance en dit is ookde enige videomode in het spel. Hetwerkt een beetje zoals de dansspelletjesdie je in speelhallen ziet. Er wordengitaarsnaren op de display getoond enaan de linkerkant staan er twee pijlendie links en rechts wijzen en die de flip-

perknoppen moeten voorstellen. Anderepijlen komen over het scherm richtingde twee pijlen links en als ze die raken,moet je de betreffende flipperknop pre-cies op dat moment raken. De bewe-gende pijlen komen soms per stukvoorbij en soms in paren en de puntenzijn afhankelijk van of je de juiste knop-pen raakt en of je dat op de juiste tijddoet. De achtergrondmuziek is uiteraardvan Elvis en het is de bedoeling dat jede knoppen indrukt op de maat van demuziek. Na verloop van tijd krijg je eenscore op basis van de volgende zes ca-tegorieën, oplopend van geen tot veelpunten: Miss, Bad, Good, Great, Per-fect en Combos.

Wat deze videomode anders maakt, isdat je hem kunt oefenen en er beter inkunt worden aangezien het niet om kun-digheid of mazzel gaat. Elke keer dat jespeelt bewegen de pijlen sneller enwordt het dus moeilijker om ze op hetjuiste moment te raken. Op de kast diewe voor deze review speelden kon jehelaas hoe dan ook niet hoger komendan level 3.

Het volgende “cadeautje” van Elvis isGold Record. Als je deze haalt, krijgje een paar gouden platen en 2M aanpunten; met elke volgende gouden plaatkrijg je 1M meer dan de vorige. Vol-gens mij kun je tijdens het normale spelook gouden platen halen door alle droptargets van E-L-V-I-S neer te schietenen misschien is dat zelfs niet eens deenige manier om ze te halen. Je kunt ermaximaal 10M punten (420 platen)voor halen.

Vervolgens hebben weThe King of Rock andRoll, een mode met aflo-pende timer waarbij jepunten haalt door de K-I-N-G-targets te schietenmet een startwaarde van150K die elke keer met50K omhoog gaat. Omdatje de bal na elk schot snelterug krijgt op de flippers,kun je bij deze mode eenaardige score opbouwen,zeker als je de dubbele

puntentelling aan hebt staan. Het enigenadeel is dat het zo lang duurt voordatde bal vanuit het bovenste gat bij de flip-pers is zodat je kunt beginnen. Naasthet Scarf-target weer aanzetten, lijkendeze targets verder niets te doen.

24

Light Extra Ball komt daarna en dezehaal je in het bovenste gat. De softwarevertoonde hier een foutje door wanneerje de extra ball wilde halen terwijl te-gelijkertijd Flip Flip Dance Dance aanwas, je meteen 0 punten voor de video-mode kreeg.

Ten slotte is er dan E-N-C-O-R-E letter en deze geeftje één letter van E-N-C-O-R-E op het achterpaneel. Zoalsbeschreven hierboven krijg jedus als je alle letters hebt ge-haald die dertig secondenextra speeltijd met een vier-ballmultibal na het spelenvan je laaste bal.

Als je alle Gifts verzameldhebt (ook als je de extra balzelf nog niet hebt gehaald),gaat in het midden het lampje voorGraceland branden. Het laatste deel isde Top 10 Countdown en die is wel hetmakkelijkst om uit te leggen. Elk vande vijf banen heeft een blue note-lampjeen aan het begin van deze mode zijn zeallemaal aan. Als je een baan schiet, gaathet lampje uit en als je ze allemaal hebtgehaald ga je één plaats omhoog op dehitlijst (de nummers staan om Elvisheen op het speelveld). De omroeperzegt je wanneer je een hit hebt gescoord,maar het nummer zelf wordt niet ge-speeld. Als er één schot is waar je ergmoeite mee hebt om het te halen, schietdan op het wittestandup targetaan de rechter-zijde van dekast: dit telt danals één van deblue notes. Alsje nummer 1hebt bereiktben je klaar ende mode begintde Countdownvanaf het beginopnieuw.

Dus je dacht dat je met deze drie stap-pen naar Graceland de wizard mode konstarten? Niet helemaal dus. Als één vande gewone mode nog loopt, moet je dieeerst afmaken voordat het lampje voorGraceland bij het bovenste gat gaatbranden. Als het eindspel dan eenmaalgestart hebt, zie je een korte animatie(tenzij je tegelijkertijd ook een extra balhaalt, dan niet) en een aantal aanwij-

zingen. Het begint met “Tour theMansion”, wat wel grappig is als je eenfan van de Addams Family bent. Je moetweer alle vijf de banen schieten omjackpots te halen en door de kamers vanhet huis te gaan. Terwijl je hiermee be-

zig bent, zie je op de displayde waarde van de jackpot opdat moment, niet wat je totdan toe gescoord hebt. Alsdat niet weet, lijkt het alsofje niet echt opschiet, terwijlje misschien wel keihardstaat te spelen. Meer kan ikhelaas niet vertellen over heteindspel want ik ben nietverder gekomen dan dit, dusje zult zelf moeten spelenom te weten wat er verdergebeurt.

Aan het eind van de bal krijgje een bonus die wordt berekend aan dehand van de gebruikelijke bonuspunten,plus extra punten voor het aantal top-tienhits die je hebt gehaald, het aantalgillende fans, het aantal gouden platenen niet te vergeten de bonus multiplier.De bonus kan aardig oplopen. Het is eenkeer 60M geweest en dat is bijna gelijkaan de replay-waarde dus je moet voor-zichtig schudden aan de kast als je meteen goede bal bezig bent. Je krijgt ookeen opmerking van Elvis (hij heeft ereen aantal) over de hoogte van de bo-nus.

De animatievoor de match iseen gordijn datnaar benedenkomt over hetwoord “Match”en weer om-hoog gaat omhet winnendegetal te tonen.Niet echt span-nend maar ge-lukkig wel snel.

We hebben nu het speelveld, de regelsen de puntentelling afzonderlijk behan-deld, maar laten we dan nu eens kijkenhoe deze dingen samen komen in deflipperkast Elvis. De eerste indruk ispositief. De paars- en roodtinten gevende kast een stijlvolle uitstraling, on-danks het komische lettertype dat op hetspeelveld is gebruikt. Het voordeel vandat lettertype is, dat het wel duidelijk

is: je hoeft niet over de kast te hangenen met je ogen te knijpen omdat je nietkunt lezen wat er staat. Het is luid enduidelijk en ze hebben niet geprobeerdom te veel woorden op een te kleinstukje te proppen. Helaas is dit wel hetprobleem op het plastic met de Giftsfrom Elvis: de lettergrootte is minus-cuul, de tekst is gebogen, staat ondereen rare hoek en de ene Gift is niet vande andere te onderscheiden. ’t Is eenklein minpunt, maar het valt op omdathet zo in contrast staat met de rest vande kast (waar ze blijkbaar over hebbennagedacht).

De kast ziet er fantastisch uit, maar hoespeelt hij dan? Helaas is de eerste ge-dachte “rammelkast”. Misschien ligt hetaan de metalen banen of omdat het eenhele nieuwe kast was, maar de kast heefthetzelfde mechanische gevoel als de T3.Dat gevoel van orkaanbestendigedegelijkheid past wel bij de T3 maarminder bij Elvis; bij deze kast verwachtje meer soepelheid in plaats vanstugheid. De kleuren maken nog wel watgoed, maar het blijft een stugge kast.

Dat degelijke gevoel klopt trouwens welwant de kast zit goed in elkaar. Nietsbrak of zag er zelfs maar kwetsbaar uiten er kan ook niet veel mis gaan eigen-lijk. De deur van het Heartbreak Hotelis een beproefd ontwerp dat al eerdergebruikt voor in The Simpsons PinballParty en ik denk dat ik wel met enigezekerheid kan beweren dat Stern welwat van gaten en drop targets weer, dushet enige dat nog overblijft is de bewe-gende Elvis. En omdat dit item – hetenige ding met een wat ingewikkeldermechaniek erin –verder niet bij het spelwordt betrokken, kan deze kast kan lek-ker blijven verdienen met vrij weinigonderhoud.

Ondanks het ogenschijnlijk volle speel-veld is het toch een vrij open ruimte.Omdat de meeste actie zich bovenaan

25

jaargang 13nummer 3

het speelveld afspeelt, zijn er geen scho-ten die de bal slecht of direct door hetmidden terugkaatsen. Zelfs als de balterugkomt van een mislukt schot op eenramp moet hij nog het hele speelveldover voordat hij weer terug bij de flip-pers is en heb je dus nog aardig wat tijdom er wat mee te doen. Weinig gevaardus op het onderste deel van het speel-veld en daardoor kan je behoorlijk langmet één bal spelen en goede scores ha-len ten opzichte van de fabrieksin-stellingen.

De regels sprekenvoor zich en zijnniet erg ingewik-keld; bovendienzitten er leukedingen in als je ereen beetje op leten krijg je genoegde gelegenheidom met een beetjestrategie hetmeeste uit eenmode te halen.Vanwege de indrieën opge-deelde route naard eGracelandfinalekom je vanzelflangs alle modesen features die dekast rijk is, eenbewijs dat de re-gels van het spel eerder de breedte ingaan dan de diepte en waardoor dewizardmode binnen je bereik lijkt te lig-gen.

Als je in het persbericht van Stern leestdat Elvis liedjes als ‘See See Rider’,‘Blue Suede Shoes’, ‘All Shook Up’,‘Hound Dog’, ‘Jailhouse Rock’,‘Heartbreak Hotel’ en ‘Burning Love’zingt in de kast en je vraagt je af hoe zedie allemaal in de kast hebben gekre-gen, dan is het antwoord: door vals tespelen. Ja, Elvis zingt (en danst) wel,maar telkens niet meer dan het eerstecouplet of zo en de rest is gewooninstrumentaal. Het is wel te begrijpenen misschien heb je niet eens in de ga-ten dat de King is gestopt met zingenen alleen de muziek door gaat, maar ver-wacht dus niet dat de kast de volledigenummers laat horen. Nu nog niet in elkgeval.

De geluidseffecten zitten verder primain elkaar, alleen het is duidelijk dat demeeste geheugenruimte is opgegaan aande liedjes van Elvis want veel effectenof andere spraak zit er verder niet in.Maar dat geeft niet: de kast gaat uitein-delijk toch om Elvis dus is het niet gekdat het Elvis is die je hoofdzakelijkhoort.

Naast het speelveld, de regels en hetgeluid zijn er natuurlijk de DMD-animaties; deze zijn niet slecht maar ook

niet waanzinnig cool. Het enige interes-sante is eigenlijk de manier waarop ersoms twee animaties tegelijk te zienzijn: aan de linkerkant van het scherm(ongeveer één-derde) zie je danbijvooerbeeld een animatie van een zin-gende Elvis. Met een beetje rekenwerken het gegeven dat de display 128x32puntjes heeft, weet je al snel dat dieanimatie dus niet groter is dan 42x32:Elvis is dus niet veel groter dan een post-zegel. Dit hebben we al eerder gezien:drie kleuren oranje zijn duidelijk nietgeschikt voor zulke kleine plaatjes.Helaas zien sommige animaties er daar-door dus uit als wazigeoranje klodders en dat isjammer want in combi-natie met de juisteanimatie zou het verras-send effectief kunnenzijn.

We moeten ook zeker de animaties voorextra bal en shoot again nog even noe-men want dit zijn twee van de weinigetintjes humor in de kast. Je ziet dan eenbal met het kapsel van Elvis – ik weetniet of ze hier echt toestemming voorhebben…

De verlichting is goed gedaan, zowel inde kopkast (dit kwam in het begin al aanbod) als waar het echt belangrijk is: ophet speelveld. De lichtshow van flitsersaan het begin is de perfecte opening en

eigenlijk wordentijdens het helespel de flitserswel goed ge-bruikt. De alge-mene verlichtinggeeft de kast eenhelder, warm enuitnodigend ge-voel en boven-dien het idee vanglitter en gla-mour.

Alles bij elkaarbiedt Elvis je on-geveer wel wat jemag hopen en ookzou verwachten.De regels zijn nietvan oceaandiepteen de kast speeltniet super soepel,maar hij ziet er

fantastisch uit, het spel is uitdagend enafwisselend ontworpen en geeft je opdiverse manieren de gelegenheid om je-zelf uren bezig te houden. Alle Elvis-fans hebben waarschijnlijk al een kastgereserveerd en zij zullen niet teleur-gesteld worden; de kast zal moeilijkerte verkopen zijn aan mensen die niet zostuk zijn van Elvis. Dit wordt misschieneen kast die je eerder in de speelhalspeelt dan thuis aan je privé-collectietoevoegt.

© www.pinballnews.com

26

THE PINBALL COMPENDIUM 1970-1981Dit boek van auteur Michael Shalhoub is de tweede ineen reeks van 4. In 2001 verscheen het eerste deel uitdeze serie Compendiums, voor de periode 1930 tot1969. Elk boek geeft een chronologisch overzicht vande ontwikkeling van de Pinball machines, uiteraard uit-voerig geïllustreerd met fotomateriaal. Uit elk jaar wor-den een of meerdere flipperkasten besproken. Hoewelhet boek veel kleurenfoto’s bevat zijn ze helaas nogalklein uitgevallen en vaak van matige tot slechte kwali-teit. Michael Shalhoub is een groot pinball liefhebberen kenner maar fotograferen kan hij blijkbaar niet.

Het boek bevat veel achtergrond teksten. Voor de lief-hebber ongetwijfeld waardevol. Beroemd is het ver-haal van Roger Sharpe die de gemeenteraad van New

York in 1976 moest overtuigen dat flipperen onschul-dig vermaak is. In dit boek kwam ik voor het eerst éénfoto tegen van die beroemde bijeenkomst. Naast en-kele aparte foto’s is er veel, soms wat gortdroge, tekstin dit boek. Interessant is het afsluitende hoofdstuk overde Pinball pioniers zoals Dave Gottlieb, HarryWilliams, Sam Stern, Steve Kordek etc. Vooral voorde bezitters van deel 1 uit deze serie is dit tweede deelvan The Pinball Compendium uiteraard aardig om aante schaffen. De complete serie zal over enkele jareneen redelijk compleet geven van de flipperhistorie.Mooie foto’s zul je elders moeten zoeken.

Mijn rapportcijfer voor dit boek: 6-

Boekbesprekingvan twee zojuist verschenen nieuwe flipperboeken Guus Arens

PINBALL SNAPSHOTSSchrijver en flipperkastfotograaf Marco Rossignoliheeft het al ruim een jaar geleden aangekondigd in deSpinner. Hij werkte aan een nieuw project waarbij dehulp van alle flipper- enthousiastelingen nodig was.Het resultaat van zijn inspanningen mag er weer zijn.Ditmaal heeft Marco intensief samengewerkt met eenlandgenoot die ook de Pinball passie kent: GrahamMcGuiness. Slechts enkele bijdragen van derden wa-ren goed genoeg om in dit boek getoond te worden.Marco stelt nogal hoge eisen aan het fotomateriaal.

PINBALL SNAPSHOTS staat vol met schitterende fo-to’s waar vaak speelveld, kopruit en kast in detail zijnweergegeven. De vele kleurenfoto’s zijn vrijwel alle-maal van uitzonderlijk goede kwaliteit en een genoe-gen om te bekijken. In elke van de 51 hoofdstukkenwordt steeds één flipperkast behandeld, oud en nieuwdoor elkaar waardoor het boek blijft boeien. Zo ko-men de POOLETTE uit 1993 (ooit van gehoord?) alsde Cactus Canyon 1999 aan bod.

Bewust is gekozen omzelf de foto’s te maken.In dit boek staan danook geen oude afdruk-ken van reclame-materiaal en pinballflyers. Het is een schit-terend kijkboek gewor-den met voldoendeaanvullende tekst omhet geheel aantrekkelijkte houden. Gelukkig nueens geen lange verha-len over de broekmaatvan mister Williams ofmister Stern maar haar-scherpe foto’s van flipperkasten, soms heel verassendalsof je zelf de bal bent. “Ball eye’s view” noemen zedat.

Ooit heb ik Marco Rossignoli eens drie uur bij mijthuis, destijds in Valkenburg a/d Geul, bezig gezienom zo foto te maken van mijn MM. Wat zou toch deEngelse vertaling zijn van een “Pietje precies”?

In PINBALL SNAPSHOTS wordt elke flipperkast be-schreven aan de hand van een datasheet die het geheeloverzichtelijk maakt: Game Facts, Game Features,Game Trivia, Game rules en Collectibility and Pricing.Grappige en vaak interessante details over de bespro-

27

jaargang 13nummer 3

THE PINBALL COMPENDIUM: 1970 – 1981Auteur: Michael ShalhoubVerschenen: augustus 2004Pagina’s: 240Foto’s: 800 kleur en 30 zwart/witPrijs voor NFV–leden € 55,00Verzendkosten, inclusief beschermenveloppe, 4 eurobinnen Nederland en naar België 5 euroPrijs voor niet-leden: € 57,50

PINBALL SNAPSHOTS: Air Aces to XenonAuteurs: Marco Rossignoli & Graham McGuinessVerschenen: september 2004Pagina’s: 272Foto’s: 505 kleurPrijs voor NFV-leden € 55,00 (gesigneerd door de au-teurs!)Verzendkosten, inclusief beschermenveloppe, 4 eurobinnen Nederland en naar België 5 euroPrijs voor niet-leden: € 57,50

LET OP: Alleen voor NFV-leden:Aanbod tot eind oktober 2004: beide boeken, inclu-sief verzendkosten, € 110,00.Geef je NFV lidmaatschapnummer bij de bestellingmeteen even op. Beide boeken uit voorraad leverbaarvanaf half september.

Bestellen via de website van de NFV of direct per emailaan: [email protected] Of via een briefje naarGuus Arens, Postbus 57, 7590 AB Denekamp.

ken flipperkasten zijn ervolop in dit boek te vin-den. Zo was voor mij evennieuw dat de Terminator-2 de eerste flipperkast wasmet een dot-matrixdisplay. Maar jij en de restvan de NFV-leden wistendat natuurlijk al lang.

De flipperkasten die in dit boek worden besproken zijno.a. : Air Aces, Argosy, Astro Flite, Bali, Bally Hoo,Big Game, Cactus Canyon, Comet, Ding Dong, Do-mino, Embryon, Flash, Future Spa, Kiss, Minstrel Man,No Fear, Playboy, Space Station, Voltan, Wipe Out,Xenon etc.

PINBALL SNAPSHOTS is een aanrader voor elke flip-perliefhebber. Voor degene die vaak kasten zelf wilopknappen zijn de detailfoto’s ongetwijfeld ook zeerbruikbaar bij een restauratieproject.

Marco wist mij vandaag nog te melden dat in 2006 deopvolger van Pinball Snapshots op de markt zal ko-men. Om onduidelijke redenen mag dat van de uitge-ver niet Pinball Snapshots-2 gaan heten. Maar eerstmaar even genieten van PINBALL SNAPSHOTS. Eenaanrader voor in elke flipperboekenkast!

Mijn rapportcijfer voor dit boek: 8+

Guus Arens (Gustav voor mijn buren)

In samenwerking met Jim Schelberg, de maker van PinGame Journal (PGJ), bestaat ernu de mogelijkheid om tegen een gereduceerde prijs een abonnement te nemen op dit

Amerikaanse flippertijdschrift.

Normaal kostte een abonnement van 10 ’issues’ omgerekend ruim € 80,-.

Door zowel de productie als de distributie naar Nederland te halen, kun jenu profiteren van een speciale ’European’ prijs van € 55,-!

Een korting van ruim € 25,- ofwel ruim 30%!!

Indien je geïnteresseerd bent in een abonnement,neem dan contact op met de redactie: [email protected]

European Edition

Kijk ook eens op:www.pingamejournal.com

28

Gelukkig werken onze flipperkastenop netspanning anders zouden weer dagelijks een vrachtauto batte-rijen kunnen inproppen. Waaromdan toch de aanhef “Batterijen!”?

Wie de kopkast wel eens heeft open-gemaakt van een kast die na zo on-geveer 1976 werd gebouwd heefthet misschien al wel gezien, in zeerveel gevallen zitten er een drietal zg.penlite batterijen ergens op eenprint, bij de kasten waar jegeen batterijen ziet tref jeveelal een andere vorm vanbatterij of accu aan. Datheeft uiteraard een goede re-den, deze flipperkasten heb-ben een computertje alsbesturing dat voor opslagvan zijn gegevens een RAMgeheugentje gebruikt; in te-genstelling tot de EPROM(erasable programmableread only memory) uit hetvorige verhaal verliest eenRAM (Random AccessMemory) geheugen zijn ge-gevens zodra de spanning erop wegvalt en hier komendus die batterijen te hulp.Zodra je de kast uitschakeltneemt namelijk de batterijde spanningsvoorziening ophet geheugen over waardoorzaken als instellingen enhighscores behouden blij-ven.

Maar.... batterijen raken leeg en eenlege batterij heeft de akelige gewoonom te gaan lekken, zelfs de aller-beste lekkagevrije batterij gaat lek-ken, misschien dat je er in eersteinstantie niet veel van merkt omdatde fabrikant de batterij heeft voor-zien van een behoorlijke afdichtingmaar als we maar genoeg geduldoefenen druipt er vroeger of later uitiedere batterij een kwak zeer agres-sieve chemicaliën.

Batterijen!Hans Balk

Tenzij we dit binnen enkele dagen op-merken en meteen grondige maatre-gelen treffen betekent dezechemische oorlogsvoering het eindevan de kostbare processorprint in dekast, printsporen lossen volledig open ic-pootjes rotten volledig van debehuizing af. De chemicaliën inkwestie worden overigens vaak zuurgenoemd maar zijn juist het tegen-deel, dus basen. Niet dat ze daardoorsmakelijker worden.

Jaarlijks de batterijen vervangen doornieuwe is feitelijk het beste, niet datze in een jaar leeg zijn, integendeel,gooi ze beslist niet weg want je kuntde batterijen uit de kast prima noggebruiken in zaklampen, walkman,afstandsbedieningen enzovoorts. Dekast is echter met een verse batterijweer een poosje veilig.

Niet leeg, sterker nog, net nieuwebatterijen en toch lekkage? Regelma-tig komt het helaas voor dat door eeneerdere eigenaar aangebrachte wij-ziging de batterijen worden opgela-den, dat kan uiteraard niet dus de netnieuw geplaatste batterij braaktspontaan zijn kwalijke inhoud overde print uit en als je dat niet meteenopmerkt is het gedaan met flipperen.Dus nieuwe kast gekocht? Een een-voudige controle kan je veel ellende

besparen.

Hiernaast zie je de CPUprint uit een Bally/Williamskast. De batterijen zijn voor-zien van een duidelijke da-tum waaruit dehoudbaarheid blijkt.

Bij de zwarte pijl zie je diode2 (D2) Soms (niet op defoto) is deze overbrugd meteen weerstandje om een ooitaanwezige (wel oplaadbare)Nikkel Cadmium batterij opte laden. De weerstand is indat geval duidelijk overdiode 2 heen gesoldeerd.Verwar hem niet met diode1 die er rechts naast zit.

Tenslotte:Regelmatige controle is be-slist een goed idee. Mochthet gebeuren dat er toch vie-zigheid uit de batterij is ge-lopen neem dan snel contact

op met een techneut uit uw omge-ving want hier telt vaak elke minuut.

29

jaargang 13nummer 3

~ Advertentie ~

30

Jim Jansen

DE KWESTIE

Hoe moet het uiterlijk van je flipper-kast er uit zien?. Precies zoals hij uitde fabriek gerold is, of is het wellichtmooier om er her en der dingen aantoe te voegen, te monteren of bij teschilderen zodat hij er nog beter uitziet?

Oscar van Driel (bedacht deze kwes-tie en maakt onderscheid tussen tweesoorten zaken)“Er zijn dingen die zijn weggelaten tij-dens het ontwerp vanwege productie-kosten. Bijvoorbeeld de derdemagneet in Twilight Zone. Deze din-gen zijn origineel en zeer zeker ont-worpen voor de betreffendeflipperkasten, maar helaas door geld-gebrek weggelaten. Waar het bij dezekwestie om gaat, zijn de rariteiten die

mensen in flipperkasten bouwen endie daar absoluut niet in thuis horen,tenminste dat is mijn mening. Tegen-woordig zie je zowat de hele collectie“Happy Meal toys” van McDonaldsin bijvoorbeeld een TZ zitten, of an-der speelgoed. Ook bouwen sommigemensen op de gekste plekken neon-verlichting in hun kasten, of “back-board decals”. Laatst zag ik bij iemandstickers, voor op de targets in verschil-lende kasten (TAF o.a.) en nog gek-ker iemand die de originele targetsvervangt door zelf ontworpen targetsin de vorm van bijvoorbeeld grafzerk-jes.”

David Houwers“’Happy Meal toys’ vind ik een beetjedenigrerend klinken, de enige die ikken is de piano en die is erg leuk! Deandere mods voor de TZ zoals derocket en de pyramide zijn ook erggoed. Target-, maar voornamelijkbackboard decals vind ik prima, zo is

Wat verander je wel en nietaan het uiterlijk van je flipperkast?

die voor de Attack from Mars mooien die van de Medieval Madness iseen topper.Ledjes in de ogen van deMartians of de draak van MedievalMadness lijkt me ook mooi.Tevenswil ik nog een subwoofer inbouwenof het geluid weergeven via de stereo.Wat mij betreft dus “all the way”.

Richard Baan“Je kunt het ruimtescheepje wat bo-ven het beta-quadrant hangt inSTTNG dusdanig “modificeren” datde raampjes er uit worden gezaagd,er een poppetje in wordt gezet, en dater blauwe transparante raampjes inworden gezet, waar dan weer eenlampje achter gaat knipperen als je detargets voor de ramp schiet. Maar zorg

dan wel dat je de kast weer in origi-nele staat terug kunt bouwen.

Je kunt ook flitsers achter de bliksem-schichten monteren in de MedievalMadness. Of van die guitige poppe-tjes die in een speelgoedzaak te koopzijn op de slingshots plakken. Ookhier geldt: geen onherstelbare schadeaanrichten. Ikzelf vind knipperendelichtjes als oogjes in een draak nietalleen onorigineel, maar ook storend.Met elektronica is een boel mogelijk.

Maar alle “mods” die ik tot nu toegezien heb zijn niet echt een verbete-ring van de kast. Het is allemaal zogoedkoop. Of eigenlijk: het kost ge-noeg maar het “oogt” zo goedkoop.Als ik zo’n kast zou kopen van iemanddan moet de kast weer in originelestaat terug te brengen zijn. Als dat nietkan zie ik dat als schade, vergelijk-baar met een verzuurde print en laatik hem staan.”

Jonathan Joosten“Ik zie niet zo’n probleem in hetopleuken van flipperkasten, als hetmaar een beetje verantwoord gedaanis. Wat ik zelf nog wel leuk vind is hetuitbreiden van artwork van een kastop plaatsen waar dat origineel niet istoegepast. De metalen inlanes van bij-voorbeeld een Black Knight zijn hierheel geschikt voor. Artwork scannenvan een plastic, beetje photoshoppen,op sticker papier printen en klaar voorgebruik.

Ook leuk zijn de alternatieve toppersvoor boven op de backbox. Voor MMheb ik een hele mooie draak geziendie de toren van een kasteel bewaakt.

De stickers voor op de achterplank vanhet speelveld zijn ook aardig, maarvan de hele serie die beschikbaar isvind ik er slechts 2 echt geslaagd, derest slaan totaal de plank mis. Hetplaatsen van ledjes in martians, mon-sters of draken lijkt me een behoor-lijk priegel werk en heb ik me nog nietaan gewaagd.”

Peter Smets“Ik vind ‘modden’ fantastisch, danwordt je kast unieker vind ik. Ik hebeen heleboel zelfgemaakte mods opGetaway, Funhouse, STTNG, BK2K.”

Gerard van de Sanden“Als je de flipperkast er niet mee be-schadigt en het gaat niet ten koste vanhet spel dan zou ik zeggen: waaromniet? Ik ben zelf wel benieuwd watmensen allemaal gebruiken als (alter-natieve) topper voor hun flipperkast.De treebeard voor de LOTR is bekendnet zoals de touwbrug voor de IJ.Ik heb op mijn IJ een identieke hoedboven op mijn flipperkast gezet en dievind ik ook niet misstaan.”

31

jaargang 13nummer 3

NFV AnsichtkaartenDoe iemand origineel de groeten!

In samenwerking met Jean-Paul de Win en GuusArens biedt de NFV je de mogelijkheid de hier-naast afgebeelde unieke ansichtkaarten aan te

schaffen. Als uitgangspunt is het motief genomendat op de kaft van een vorige Spinner stond.

De NFV ‘classic’ ansichtkaart kan besteldworden per setje van 10 stuks,

voor de speciale prijs van € 5,- inclusief verzending.

Geeft uw bestelling bij voorkeur door per e-mail([email protected]).

Maurice Schouten“Iedereen moet doen wat hij leukvindt. Het is immers jouw kast. Per-soonlijk ben ik iemand die van bijnaonzichtbare, maar toch opvallendeverbeteringen houd. Meestal bestaatdat uit het toevoegen van lampjes offlashers op plaatsen die wel wat meerverlichting kunnen ge-bruiken. Alles wat ik totnu toe ge(mod)rotzooidheb aan flippers is welnog steeds terug te bren-gen in de originele staat.Missende prototype on-derdelen zijn ook altijdleuk en interessant om te zoeken enje kast ‘compleet’ te maken. Voorbeel-den hiervan zijn de extra slingshotplastics van de Dracula of het inbou-wen van de dansende Boogie-men inde Scared Stiff.”

Hans BalkDeze kwestie is ook wel bekend alswel of niet modden.Of je mods moetaanbrengen is afhankelijk van eenaantal factoren waarbij 1 factor abso-luut de belangrijkste is: Beschadig jede kast/speelveld er voorgoed mee ofniet.

Een derde magneet aanbrengen (ori-gineel, is geen echte mod) is onom-keerbaar, je kunt het gat in hetspeelveld niet meer dicht toveren.Wijzigingen die echter geen enkeleschade aanrichten kun je natuurlijkzonder enige bedenking aanbrengen.

Een andere zaak is of je dat nou welof niet moet doen.

Aangezien de kast in kwestie tochjouw eigendom is mag je dat geluk-kig helemaal zelf bepalen en we ziendan ook de meeste leuke en maffe za-ken op speelvelden die daar niet thuis

horen. Soms beregaaf,soms oersaai en een en-kele keer ook wel super-irritant omdat het spelerdoor wordt verstoord.Mods die de kast be-schadigen zijn zeer twij-felachtig, denk hierbij

bijvoorbeeld aan spijkers in outlanesslaan (en dat gebeurt echt) Enige tijdterug bood iemand een setje star-postjes aan....om tussen de flippers teschroeven als ballsaver. Zoiets is na-tuurlijk niet alleen om te janken maargewoon belachelijk. Modden, geenprobleem maar bedenk eerst of je dewijziging ook weer volledig ongedaankan maken.”

Weet je een mooie kwestie voor de volgende ‘DeKwestie’. Stuur het naar de redactie of recht-streeks naar [email protected]. Vergeet niet

meteen jouw eigen mening bij te voegen!

Adv. Schippers

FLIPPERS VAN SCHIPPERSIn- en verkoop, reparatie van flipperkasten.

Tevens informatie en onderdelen service.Gespecialiseerd in elektro-mechanische kasten

en Bally 1977-1985.

Henk SchippersSportlaan 22 8471 NR Wolvega

Tel: [email protected]

~Advertentie~

32

Waarschuwing: de auteurvan het artikel kan niet ver-

antwoordelijk gesteld wordenvoor schade die u toebrengtdoor het toepassen van de

hier beschreven technieken!

M.a.w. ‘use at your own risk’. Dit zijnmijn ervaringen, met mijn materiaal.Dit wou ik even duidelijk zeggen voor-aleer mensen komen klagen dat hunzeldzame ramp tot een hoopje gesmol-ten plastic is herleid..

Al wie flyers van flippers eens goedbekeken heeft is het waarschijnlijk alopgevallen: gloednieuwe plastic rampszijn zo mooi blinkend en doorzichtig.Op de foto’s zie je amper dat de rampsop het speelveld zitten! Vergelijk datmet je flipper waar duizenden spelle-tjes op gespeeld zijn, en het valt pijn-lijk op dat de ramps er zijn.. ze zijn zowazig geworden dat je er niet naast ensoms amper nog door kunt kijken. Wateen verschil toch met een nieuwe kast!En je mag poetsen zoveel je wil, eenspeelveld krijg je opnieuw blinkend,maar ramps, dat is een andere zaak.

De meeste mensen hebben ondertussenwel al gehoord van de zg. ‘TreasureCove’ flippers op Ebay Amerika. Ditzijn kasten die door Allen Shope onderhanden zijn genomen en fantastischgepoetst zijn. Vooral de blinkende enkristalheldere ramps vallen op in hunfoto’s.

Er is dus een manier om gebruikte rampsals nieuw te krijgen. En nee, je moetgeen nieuwe dure ramps kopen, je kuntde oude opnieuw helder maken. Dat ge-beurt door flame-polishing. Het is eentechniek die mensen die plastic bewer-ken reeds lang gebruiken. In theoriekomt het er op neer dat je even met eenvlam over plastic gaat, zodat de boven-zijde smelt en glad wordt. Kleine kras-jes zijn weg, het plastic blinkt en ziet erals nieuw uit. Klinkt eenvoudig hè?

Als je wilt zien hoe dit gedaan wordt,bestel de ‘This Old Pinball’ videotapenummer 4 (Indiana Jones). Daarin

Flame-polishing plastic rampsAeneas Verhé

wordt het gedemonstreerd, want dit isiets dat je beter ziet doen vooraleer jehet zelf probeert (www.marvin3m.com/top/). Of kom eens langs op eensteunpuntdag in Antwerpen dan kan ikhet je even demonstreren (breng even-tueel je eigen ramp mee).

Zelf heb ik al meer dan een jaar van dezetechniek gehoord, maar pas recent benik ermee gaan experimenteren en ze ef-fectief beginnen toepassen. Ik had eenTheatre of Magic aangekocht. Een ka-potte ramp heb ik door een gloednieuwevervangen. De andere ramp wou ik danook zo mooi mogelijk krijgen, want eenmooie kast met 1 gloednieuwe en 1 ouderamp is geen gezicht..

Flame-polishing was de enige oplos-sing, en het moest goed zijn. Het is goedgelukt moet ik zeggen, want de ‘oude’gepolishde ramp is bijna niet van denieuwe te onderscheiden! De volgendekast die ik ga poetsen is mijnWhitewater, dit is de kast bij uitstekwaarop heldere ramps een groot verschilmaken.

Een echte meester in deze techniek benik zeker niet. Ik moet nog steeds bijl-eren, experimenteren, en het is nogsteeds spannend als ik eraan begin..

Met op sloop ramps te oefenen heb iktoch al enkele dingen ontdekt waar je

moet op letten, en die wil ik in dit arti-kel aan iedereen meedelen zodat het ri-sico dat je een ramp beschadigt zo kleinmogelijk is. Want het klinkt eenvoudigom te doen maar er kan toch heel watmislopen..

Nogmaals een waarschuwing: dezetechniek is zeker niet voor iedereenweggelegd. Ze houdt risico’s in, het issteeds gevaarlijk want het plastic ver-brandt snel. Je moet het aandurven envooral veel oefenen. Maar het levert welmooie resultaten op als je het goedkunt..

VoorwaardenFlame-polishen wordt gedaan op door-zichtige ramps van flippers uit de jaren90. Op niet-doorzichtige ramps (bv dezwarte die in de jaren 80 werden ge-bruikt) heb ik het zelf nog niet gepro-beerd en ik vermoed dat je daar beter afblijft. Het heeft ook weinig nut om niet-transparante ramps te branden, aange-zien enkel doorzichtige ramps wazigworden en je die mooi transparant wilmaken. Krassen in niet-doorzichtigeramps probeer je beter met een plasticpolish weg te halen.

Zelfs bij doorzichtige ramps is het al-tijd mogelijk dat er verschillende soor-ten plastic gebruikt zijn met bv eenander smelt/brandpunt, dus wees voor-zichtig indien je een ramp hebt die an-ders aanvoelt.

De kleine blauwe ramp op Bally’sStrange Science lijkt me ook iets waarik het nooit zou op proberen, het plas-tic daarvan is echt te dun. De plasticvensters van bv. Creature from the BlackLagoon, Popeye, Black Hole enHaunted House zouden hiermee ookhelder te krijgen zijn, maar ik heb hetzelf nog niet geprobeerd.

Ik heb het ook niet getest op ramps diegelijmd of met hars/epoxy gerepareerdzijn. Wees ook hier voorzichtig meeaangezien deze stoffen misschien felreageren op warmte! (vooral als ze re-cent gebruikt zijn, ga niet een ramp lij-men en een kwartier later al met de vlamerop)

33

jaargang 13nummer 3

Met deze techniek krijg je kleine kras-jes en wazige plekken weg. Het is geenwondermiddel om gaten, barsten ofdiepe krassen te repareren (daar bestaanandere technieken voor). Ramps die erredelijk uitzien, krijg je zo goed alsnieuw. Versleten ramps gaan verbeterenmaar verwacht geen mirakels. Vergeelderamps blijven vergeeld. Het zijn enkelde oppervlakkige krassen en waas dieje weg krijgt.

Verder kun je de techniek ook op an-dere doorzichtige plastics en bumpercaps toepassen, maar hierbij moet jezeker heel voorzichtig zijn. Deze plas-tics zijn dun en verbranden zeer snel.

MateriaalJe hebt een bunsenbrander nodig. Blijk-baar bestaan er verschillende soortengastoortsen (afhankelijk van het typegas), maar daarin ben ik niet gespecia-liseerd. Op RGP had iemand gepost dathij liever een kleine butaan-brander ge-bruikt omdat een grotere op propaan tewarm werd en het risico om de ramp teverbranden te groot was. Zelf gebruikik een brandertje dat ik voor 15 euroofzo in een doe-het-zelf zaak kocht,waarin je onderaan een klein gas-bommetje schroeft. Heb je goede erva-ringen met andere soorten branders danmag je het altijd laten weten..

VoorbereidingHeel belangrijk: alle vuil moet verwij-derd zijn! Indien de ramp nog vuil is,

zal dit in het plastic smelten en krijg jede ramp nooit meer helder!! Dus voorje begint, gooi ze in de vaatwasser (en-kel wassen, geen droogcyclus!!), of wasze grondig met de hand en spoel meer-maals na.

Maak ook alle switches los en verwij-der extra plastics, flashers, protectorse.d. zodat je enkel de ramp hebt en deboven- en binnenzijde helemaal vrij is.Best is om er een gewoonte van te ma-ken altijd de ramp te reinigen om alleresten van wax, novus en anderepoetsproducten te verwijderen. Goednaspoelen met water en laten drogen.

Zorg ook dat je een propere werktafelhebt, zodat er geen vuil in de ramp komtals je ze neerlegt om af te koelen. En jehebt voldoende plaats nodig zodat deramp plat kan liggen want door dewarmte is ze buigzaam en kan ze ver-vormen..

Flame-polishing met vlamOk dan, je ramp is proper, tijd om eraan te beginnen. Het allerbelangrijkstewaar je moet op letten is om de rampniet TE warm te maken! Draai de gas-kraan dan ook niet maximaal open, maarjuist voldoende om een mooie vlam tekrijgen. Vooral in het begin is het wen-nen om met vuur de ramp te raken, maardat is net de bedoeling. Waar je echtvoor moet opletten is dat je de vlam al-tijd in beweging houdt.

Op de TOP video gaan ze enkel 1 of 2keer snel over heel de ramp, van begintot einde. Zelf werk ik liever in kleinestukjes, dat werkt iets rustiger en dankan ik beter zien welke plekken extraaandacht nodig hebben. Dat is iets watje moet oefenen. Werk je in stukjes, zorgdan dat je tussendoor de ramp tijd geeftom af te koelen.

Hoe snel je moet gaan is moeilijk uit teleggen, daarmee moet je experimente-ren of het door iemand zien doen. Maarvoor alle duidelijkheid, het gaat hierover seconden en niet over minuten. Dehele Cirqus Voltaire ramp heb ik op een10-tal seconden gedaan. Hou de vlamte lang op 1 plek (meer dan enkele se-conden) of ga te lang heen en weer overde ramp, en het plastic verbrandt!!

Dat verbranden op mijn sloop-rampsziet eruit als kleine luchtbelletjes die(plotseling) opduiken in het plastic. Hetoppervlak wordt dan ruw en is niet meerglad te krijgen. Als het echt te erg mis-gaat dan ruik je het ook..

Maar even terug naar die luchtbelletjes.Stop onmiddellijk zodra je die ziet op-duiken!! Je ramp is dan definitief be-schadigd! Ik heb geprobeerd om deramp lang genoeg te laten afkoelen endan opnieuw te beginnen, zonder posi-tief effect. De luchtbelletjes hebbenbovenaan een fijn laagje plastic en datverbrandt zodra het opwarmt. Indien jedit toch hebt, vrees ik dat de enige op-lossing om ze weg te krijgen is ze voor-zichtig met bv schuurpapier of een vijlopen te schuren.

Een andere beginnersfout die vakervoorkomt, is te lang heen en weer overde ramp gaan. Het plastic wordt dan tewarm en flexibel, je ramps trekken watkrom en houden ook die vorm als zeafkoelen. Ik had een keer zelfs de tex-tuur van de stof van mijn handschoenin een ramp staan! Denk dus niet ‘bijnagedaan, nog snel een paar keer heen enweer want het kan toch geen kwaad’.Neem de tijd ervoor, laat de ramp vol-ledig afkoelen en probeer nogmaals.

En ga je echt te lang over en weer danzal de ramp ook verbranden. Luchtbel-letjes ontstaan dus niet alleen wanneerje de vlam stil houdt! Verbuigen of ver-branden wil je NIET op jouw ramp..

Goede voorbereiding is het halve werkAlle benodigdheden: een bunsenbrander, verfstripper, en propere ramp.

34

Maar laat ons nu zeggen wat er gebeurtals je alles goed doet. Je ziet de ramphelder worden door de warmte.. Wazigeplekken verdwijnen letterlijk als sneeuwvoor de zon, de ramp wordt doorzichtigen blinkt als een spiegel. Je gaat bestmaar 1 of 2 keer met de vlam over deramp. De ramp moet koel genoeg blij-ven zodat je ze in je hand kuntvasthouden. Ik doe nu ook geenhandschoenen meer aan: tewarm voor mijn handen isook te warm voor de ramp. Legdan de ramp opzij en laat ze eenkwartiertje afkoelen. Het plas-tic koelt traag af, denk niet na 1minuut dat ze al volledig koudis. Daarna kun je het nog eensproberen en opnieuw erovergaan.

Pas op voor de opstaande ran-den van de ramp, die worden snellerwarm (dichter bij de warmtebron) entrekken dan krom. Meestal hou je dieniet in het oog omdat je aan de binnen-kant van de ramp aan het werken bent.Dit is nog een reden om beter even snelte werken en de ramp te laten afkoelen,dan teveel heen en weer te gaan.

Het hangt van de diepte van de krassenaf of ze snel weg gaan of nog een beetjezichtbaar blijven. De diepe sporen diede bal in het midden inslijt gaan er nietaltijd volledig uit. Daarvoor kun je be-ter eerst een plastic polish (zoals Novus3) gebruiken om ze al zoveel mogelijkte verwijderen.

Normaal gezien is enkel de binnenzijdevan de ramp wazig doordat de bal er-door rolt. Wil je de ramp helemaal hel-der maken dan is het ook nodig de

onder- en zijkant te doen. Let dan welgoed op dat je uit de buurt van stickersen kabels blijft!

Gas-soldeerboutEen kennis van me gebruikt ookeen soldeerbout op gas. Als jede soldeerpunt ervan afneemtkrijg je ook een mooie, niet tegrote vlam. Die is goed geschiktom bv in kleine hoekjes te ko-men, vooral op kleine rampsmet veel bochten en hoekjeskan dit van pas komen.

Persoonlijk heb ik er geen er-varing mee en weet ik niet ofhet geschikt is om grote rampsmee te doen. Ik vermoed dat je,

omdat je met een klei-nere vlam bezig bent,langere tijd bezig benten dan wordt de rampwarmer dan wanneer je met eengrotere vlam sneller werkt.

Maar het is ook iets waarmeeje kunt oefenen als je het hebtliggen, of zoals gezegd in kleinehoekjes wil komen. Flame-polishing met een verfstripperIn plaats van een brander hebik ook met een verfstripper ge-

test. Uiteindelijk is het niet de vlammaar de warmte die je nodig hebt.

De verfstripper die ik gebruikte heeft 2standen, volgens het label:- 1: 300 graden Celsius, 240 liter lucht/minuut- 2: 500 graden, 400 liter lucht/minuut

Dit alles onder voorbehoud, ik heb detemperatuur niet nagemeten, en de verf-stripper die u hebt kan anders zijn! Stand1 is de veiligste maar heeft minder ef-fect. Zelfs na de stripper 30 secondenop 1 plek te houden, werd de ramp niette warm zodat ze krom trok, en belang-rijker, ze verbrandde niet. Door de la-gere temperatuur is het effect echterbijna minimaal. Als je eens wil oefe-nen zonder veel risico’s te nemen is ditde aanbevolen manier.

Stand 2 is te warm en gevaarlijk om tegebruiken. Na 5 a 10 seconden op 1 plekte richten begon de ramp te verbranden!Zelfs na enkele seconden werd het plas-tic zo warm dat hij te buigzaam werd

(vooral opstaande randen). Heteffect was wel goed, waas ver-dween heel goed, zelfs veroor-zaakt door schuurpapier.

Ik hield de brander wel heeldicht bij de ramp (5 a 10cm), alsje oefent en hem verder houdtkun je misschien wel veiliger re-sultaten krijgen. Persoonlijkvind ik het risico te groot omop deze manier een volledigeramp te doen. Op stand 2 moetje heel snel werken en altijd deluchtstroom in beweging hou-den. Vooral dat laatste is min-der vanzelfsprekend danwanneer je met een vlam werkt.

Je ziet waar de vlam en de warmte is,de warmte blijft plaatselijk.

Warme lucht zie je niet en wordt doorheel de ramp geblazen, dus 20cm ver-derop van waar je op richt is de rampook al aan het opwarmen. Werk te langen heel de ramp is opgewarmd met hoogrisico op verbuigen en verbranden.

Om plaatselijk enkele plekken bij tewerken kun je de stripper goed gebrui-ken zonder al te veel risico’s. Laat hemop temperatuur komen, en richt dan 2 a3 seconden de warmte op de wazigeplek. Is ze nog niet volledig weg? Laatde ramp voldoende afkoelen en probeernog eens.

Heb je geen brander en enkel een verf-stripper dan kun je het daarmee probe-ren. Maar zorg dan dat je eerst veel opsloopramps kunt oefenen want omdatje de warme lucht niet ziet en die hardgeblazen wordt, moet je heel snel wer-ken en is het risico op schade groter danmet een brander.

Samenvatting:- enkel als je durft en oefen eerst zo-

veel mogelijk op sloop ramps- de ramp moet perfect proper zijn- Het plastic niet te warm laten wor-

den door de vlam in beweging te hou-den en neem voldoende rust vooral-eer het opnieuw te proberen

- als het misloopt: direct stoppen zo-dra luchtbelletjes opduiken en danniet meer opnieuw proberen

Dit moet je dus zien te voorkomen!!

35

jaargang 13nummer 3

- verfstripper op stand 1 (300 gradenC) als je het veilig wil houden en eenswil proberen

- met de vlam als je het goed wil doen,kun je over de hele ramp gaan

- verfstripper op stand 2 (500 gradenC) om plaatselijke waas heel snelweg te doen

- gas-soldeerbout om in kleine hoek-jes te komen

Eventueel kun je de ramp waxen voorje ze in de kast zet, dat doet ze nog meerblinken en beschermt ze ook een beetjetegen inslijten.

Tip:Als je echt geen sloop-ramps vindt omte oefenen, maar de kast waarop je hetprobeert heeft een ramp onder het speel-veld, begin dan met deze. Als het dantoch (een beetje) misloopt zit het ten-minste verborgen. Meestal is deze rampniet erg bekrast en krijg je ze als nieuw(maar let op want soms zijn ze van dun-nere plastic).

P.S.Nog even over de foto’s van TreasureCove: hij is een ervaren fotograaf dieweet hij hoe goede foto’s moet nemen,een dure camera heeft en er ook de tijdvoor neemt. Verder zijn ze buiten in (fel)daglicht gemaakt. Dus zelfs al heb je jeramp behandeld, verwacht niet dat defoto van jouw kast die je snel in huisneemt met je digitale camera van 200euro er even goed uitziet als die bij zijnebay-veilingen. Maar begon je met eenpropere, niet te bekraste ramp, ga ereens mee buiten in de tuin in de zonstaan en je zal zien dat ze even hardblinkt.

Aeneas Verhé

Belgium on the move!Zoals bekend en al door velen bezocht is Belgiê een aantal steunpunten rijker. Steunpunten die af en toe de koppen bijelkaar steken en gaan brainstormen over de stomste dingen, en die brengen nogal wat op. Zo willen we even een kleinkalendertje voor stellen waarop we onze nieuwste evenementjes vermelden:

Dit jaar mag je van alle steunpunten nog een steunpuntdag verwachten, namelijk:12 november steunpunt Deinze organiseert een steunpunt met recreatie én wedstrijd20 november steunpunt Eigenbilzen in het mooie Belgische limburg!4 december komt de Sint flipperen in Antwerpen.

Verder kan je in 2005 meewerken aan een paar zeer interessante workshops over flipperrestauratie. Alles over de techniekbij Steunpunt Limburg en Vlampolijsten (zie voorgaand artikel) bij Steunpunt Antwerpen.

Op 13 februari kan je terecht op de Early Valentine Pinball in Antwerpen. (vergeet je vriendin/vrouwniet, wij zorgen voor de romantiek en de flipperkasten)

6 maart 2005 is er een Invasion of the Kingdom in antwoord op de Batlle for the Kingdom in Nederland.Bewijzen wie zich bewijzen wil. Prijzen zijn voorzien!

16 april 2005 Workshop Vlampolijsten, het terug als nieuw krijgen van ramps en dergelijke door middelvan een bunsenbrander. Op eigen risico!!!

23 juni 2005 Pinbeque, een jaar geleden een leuk initatief, dus nu volgt part two

20 augustus 2005 Midsummer night pinball, flipperen tot in de vroege uurtjes

Uiteraard volgen er nog data van de andere steunpunten, maar laat dit alvast een voorproefje zijn vanwat Flipperen België je te bieden heeft. Noteer ze dus alvast in je agenda!!!!

Meer info over ons vind je op www.flippers.be (antwerpen)en www.geocities.com/arcadia_amusements/ (limburg)

Wie het zelf niet aandurft mag altijd een ramp meebrengen naar bv eensteunpuntdag of kan een afspraak maken. Uw reacties naar [email protected]

/ www.flippers.be

Steunpunt Antwerpen is van plan om in het voorjaar 2005 een workshop rondflame-polishing te doen.. wie interesse heeft begint maar al test-ramps te verza-

melen. Meer info volgt op de NFV-site en www.flippers.be.

Op www.nfvpinball.nl/artikelenvind je dit artikel terug met duide-

lijkere kleurenfoto’s!

36

Een dame met een kapsel van kronke-lende gevaarlijke slangen, dat is eng!Nog veel griezeliger wordt het als blijktdat je niet naar die dame kunt kijkenzonder (geheel) te verstijven en te ver-anderen in steen.

Gelukkig ben je in het bezit van dezeinformatie, als je op je vliegendepaardje met de naam Pegasus aankomt vliegen om dit enge menste verslaan. Want een directe ver-binding met oppergod Zeus is indit soort gevallen nooit weg!

Flippervrienden, deze geschiede-nis speelde zich, enige tijd gele-den alweer, af in het oudeGriekenland. Dat dit allemaal opwaarheid berust bleek wel uit deopeningsceremonie van de olym-pische spelen van afgelopen zo-mer. Daarin werden genoemdehistorische figuren uitgebeeld,het leek wel of de flipperkastMEDUSA moest wordengepromoot. En dat is helemaal niet no-dig, want de door de firma Bally gepro-duceerde flipperkast MEDUSA dateertal weer uit 1981 en ervaren flipperaarsweten inmiddels allang dat dit een primaproduct is.

En beste flippermythologen, Medusa iseen mooie maar vooral hele goede flip-perkast, een topper uit het begin van detachtiger jaren. Voorzien van een prach-tige kopruit en een schitterend en uit-dagend speelveld, wat wil een mens nogmeer (Nou ja, de nieuwe Elvis flippermisschien…). Hoog tijd dus om dezemythologische schoon-heid eens nader te aan-schouwen.

Het KabinetIn het begin van detachtiger jaren leken dekabinetten van flipper-kasten nog steeds ophun voorgangers uit dejaren 60 en 70. De vormvan de kasten en dewijze van beschilderingkwamen redelijk over-een. Zo ook bijMedusa. De kast heeft

Flipperen voor gevorderden (X)Aad van Dijk

een rood/bruine ondergrond voorzienvan goudkleurige mythologische figu-ren. Niet zo gedetailleerd als de kastenvan de huidige generatie, maar wel pas-send bij de sfeer en het thema van hetspel. Heel mooi is de Bally sticker, diestandaard werd aangebracht op hetmuntdeurtje, deze stickers zijn overi-

gens ook in ons land nog verkrijgbaaren maken de flipperkast echt af! Despeelveldruit zit opgesloten tussen klas-sieke brede roestvrij stalen geleiders,waarin tevens de flipperknoppen zijnopgenomen.

De KopruitDeze kopruit is een lust voor het oog envooral als de verlichting aan is van eengrote schoonheid. De ruit is van de handvan Kevin O Connor en is opgebouwdrondom het gelaat van Medusa. Het be-grip gespleten tong wordt hier treffenduitgebeeld, want deze mevrouw heeft

naast een slangenkapselook een slangen tong! Eendapper strijder probeertmet zijn gelaat van haarafgewend Medusa aan tevallen, maar dat wordt na-tuurlijk niks! Dat heeftzijn maat, die aan de on-derkant van de ruit is af-gebeeld, al moetenondervinden, hij is veran-derd in een stenen stand-beeld. Tja, die Medusa isgeen slangetje om zonderhandschoenen aan te pak-ken….

Door de prachtige kleurstelling en dekunstzinnige uitvoering is dit toch weleen van de mooiere kopruiten uit deflipperhistorie, te vergelijken met dekwaliteit van Paragon en Centaur. Dekopruit bevat ruimte voor vier scoretellers en geeft info over welke bal inhet spel is, de match feature aan het eind

van het spel, same player shootsagain licht op bij, jawel, eenextra balletje en de hoogste scorewordt regelmatig getoond. Debeschildering is nog gewoon opde ruit aangebracht. De kopruitdient dus met de grootste zorg teworden behandeld, ter voorko-ming van beschadigingen.

Het speelveldIs de kopruit al prachtig, hetspeelveld mag zeer terecht wor-den gerekend tot een van de aller-mooiste ooit geproduceerd. Allesklopt op dit meesterwerk: de te-kening is fantastisch en het spelloopt heerlijk. Het aantrekkelijke

uiterlijk begint al helemaal bovenin hetspeelveld, hier is over de volle breedteeen rood verlichte bonusbar aange-bracht. Het looplicht met tientallenlampjes verzorgt vooral in de Game-Over mode een fraai effect. Direct daar-onder zit een grote droptargetbank,waarvan het spel er zelf een aantal vankan laten vallen. Hierdoor wordt hetaantal te raken doelen gevarieerd, ergleuk om te zien en uitdagend om te be-

37

37

jaargang 13nummer 3

spelen. Deze “olympus”targetbankvormt de bovenkant van een min ofmeer apart speelveldje aan de top vanhet speelveld.

Heel bijzonder zijn de eigen flippertjesvan dit deel van het speelveld. Wanneereen van de genoemde droptargets wordtgeraakt springen de flippertje naar el-kaar toe en sluiten zo de uitgang naarde rest van het speelveld af. Defeature draagt de naamZipperflipper en maakte het mo-gelijk om met gesloten flipperstoch gewoon door te flipperen.Na enige tijd (instelbaar) sprin-gen de flippers terug naar de oudepositie en kan de bal weer mid-dendoor naar het beneden speel-veld.

Aan de linker zijde van het bo-ven speelveld is een outhole tevinden, waar de olympus bonusis te behalen. Deze bonus wordtverhoogd door het geheelomschieten van de olympus targetbank.Zelfs een special is hier te behalen, maardan moet de targetbank wel een flinkaantal keren neer worden gehaald!

Zeer belangrijk is hier de optie om voorextended time te kwalificeren. Dit isextra speeltijd na de laatste bal, welketijd tijdens het spel kan worden ver-hoogd. Een meter midden op het speel-veld geeft het aantal seconden extraspeeltijd aan. Een schitterende optie, diezeker aan het behalen van de betere sco-res kan bijdragen.

De bal kan het bovenspeelveld ook be-reiken of verlaten via banen aan de lin-ker en rechter zijkant van het speelveld.Alleen wanneer deze banen vanaf hetbenedenspeelveld worden bespeeld,stappen de bijbehorende bonussen om-hoog. Links verhoogt de bonus X tot 5xen is daarna 50.000 punten waard en derechterbaan geeft punten vanaf 10.000tot en met 50.000 punten en daarna gaatde special branden. Tevens kunnen dezebanen de extra ball nummer mogelijk-

heid opnieuw starten, deze optiezal verderop in dit artikel wordenbeschreven.

Midden op het speelveld zijn vierroodverlichte bumpers te vinden,voorzien van een portret vanMedusa. Tussen deze bumpers,vlak voor de zipperflippers is een

spinner aangebracht, welke goed is voorde Gorgon spinner value. De waardevan deze spinner wordt beïnvloed doorhet skillshot aan het begin van iederebal. In de bal afschietlaan zijn hiertoevijf rollovers aangebracht. Het op hetjuiste moment afschieten van de bal –ready, aim, fire- kunnen voor een zeerwaardevolle spinner zorgdragen.

Maar dat is nog lang niet alles, aan derechter zijkant van het speelveld zijnwederom droptargets te vinden, welkenet als de drie vaste targets aande linker zijde de colossus bo-nus bedienen. Tussen dezetargets in, midden op het speel-veld is een display in het speel-veld aangebracht. Dit displaygeeft informatie over de extratijd die te verdienen valt (ofverdiend is), het aantal kerendat de shield of the gods mo-gelijkheid kan worden gebruikt–dit is een beweegbare posttussen de benedenflippers tebedienen met een extra flipper-knop aan de rechterzijkant- engeeft info over de extra ball numbersfeature.

Extra ball numbers featureDit is een hele bijzondere optie. Hetdisplay bevat twee cijfers. Door hetneerhalen van de rechter droptargetsstopt het rechter cijfer. Het linker cijferkan worden gestopt door het in volg-

37

orde raken van de linker targets. Weetde speler aldus twee gelijke cijfers testoppen, is een extra ball de beloning.Zeer uitdagend en bijzonder moeilijkdeze unieke optie, maar een op dezewijze verdiende extra ball is loon naarwerken!

Dan is er nog de hoog scorende Medusabonus, die wordt uitgekeerd nadat de balhet speelveld heeft verlaten. De waardevan deze bonus wordt toegelicht tussende slingshots en kan door schoten doorde linker laan naar het bovenspeelveldworden verhoogd tot 5 x de aangege-ven waarde.

Het spel wordt omlijst door diverse klas-sieke geluidseffecten en af en toe

spreekt Zeus de spelers toe metkorte zinnetjes als “challengeMedusa”, extend time qualifiedof collect olympus bonus. Degoede man houdt zeker niet vanlange toespraken…

ConclusieOok in de tachtiger jaren wistenonze vrienden van Bally prach-tige en onderhoudende flipper-kasten te fabriceren. Medusa isdaar een prima voorbeeld van.Een werkelijke artistiek uitge-voerde flipperkast met een uit-voerig en hartstikke leuk spel. De

beschildering van het speelveld brengtiedere liefhebber van flipperen en vanklassieke thema’s direct in hogere sfe-

ren. De verlichting en de meesterlijkekopruit maken Medusa tot een hoogte-punt uit de flipper historie. Heel bijzon-der zijn tenslotte de unieke vanaf deonderzijde verlichte benedenflippers.

Om met Zeus te spreken: zo goddelijkworden ze tegenwoordig niet meer ge-maakt!

38

Naar jaarlijkse traditie is er ook in hetnajaar een ‘Collector Fantasies’ beurs,in Hasselt (België). Zoals gewoonlijktogen ook wij daarheen, aangezien eenbeurs de perfecte ontmoetingsplaats isvoor flipperfreaks om een dagje uit hundak te gaan en bij een “pintje” met ie-dereen bij te praten. Wij stonden zater-dag om 8u voor de deur, aangezien weeen standhouder hadden beloofd zijnstand mee op te zetten. Dit was vrij snelgedaan en dus konden we beginnen aanhet echte werk: koopjes!!!!!

In de Grenslandhallen kom je net na dekassa in een lange gang en hier vindt jealles wat jukeboxplaatjes en boeken is.Rare, mysterieuze 50’ties voorwerpenen caféspullen tref je hier ook aan. Nadeze 100 meter muzikaal plezier komje in de grote hal, waar je recht op eenstand vol gerestaureerde jukeboxen

botst. Deze schetteren je terug de zaaluit; uiteraard geflankeerd door een juke-box onderdelenspecialist. Loop je evenverder dan kom je Moosdijk(www.moosdijk.nl) verzamelboekentegen, hij had als primeur in Europa Thepinball compendium 1970-1981 bijzich, een prachtig boek boordevol schit-terende illustraties en geschreven dooreen autoriteit op flippergebied, name-lijk Michael Shalhoub. Wij kijken uitnaar de komst van Moosdijk in Ros-malen waar hij dan het nieuwe boek vanMarco Rossignoli bij zich heeft voorons.

Even verder treffen we nieuwkomerMister Ed aan, een Limburgse groothan-del en invoerder van NorthwestKauwgumbalautomaten. Voor maar 50euro kocht je hier een gevulde automaaten verder had hij nog oude kiddy ridesbij zich en leuke collectables waaron-

Collector Fantasies HasseltNikky Logan

der unieke sleutelhangertjes in de vormvan een kauwgomautomaat en.... zewerkten ook nog echt! Naast hem oudebekende Pitbull Games, gezien in

Mechelen. Hij had deze keer een leukassortiment videogames bij zich tegenbelachelijk lage prijzen.... Beetje ver-der komen we Flipcoin tegen die eensuperaanbieding ten toon stelde: flipperkopen? jukebox gratis! Welke jukeboxblijft een raadsel, maar desalniettemineen koopje denk ik zo.

Bij Mia’s fifties (www.miasfifties.nl)degebruikelijke diners en 50-‘s keuken-dingetjes. Allemaal zeer begeerd doormijzelf, maar ja, je kan niet blijven ko-pen. Die prachtige scooter die ze bij zichhadden, had ik zo mee naar huis willennemen! Net achter de hoek uiteraard destand van Game Castle(www.gamecastle.be) met een uitge-breid assortiment kopruiten, waarondertoch wel wat unieke stukken. Helaaswas Elvis niet in the building, want hijzat ergens vast in een container op éénof andere oceaan.

Verder uiteraard onderdelenspecialistPinballpro (www.pinballpro.nl) met eenuitzinnige spread parts waar je je hartaan kon ophalen, de prijzen waren re-delijk dus toch weer wat leuke dinge-tjes aangeschaft. Wederom een bekend

gezicht in de vorm van Danny die eenuitzonderlijk mooi assortiment flippersbij zich had als nagenoeg de enige opde beurs!! Hij had een Tales of theArabian Nights bij zich waar je nietgenoeg van kon krijgen en een CirqusVoltaire die zijn geld meer dan waardwas. Ik weet waar ik in de toekomst mijn

flippertjes ga halen.... Kurt Geleyn wasweer goed voorzien van leuke heb-bedingetjes, dit zijn we inmiddels vanhem gewend. Voor rariteiten moet jeabsoluut bij hem langs gaan en uiter-aard EM-kasten en kopruiten.

Vele andere collectables in de vorm vanneons, speelgoedautootjes, emailles enveeeeeel kauwgumbalautomaten in allevormen en gewichten maken deze beurstoch weeral een uniek dagje uit. Yourstruly heeft veel tijd doorgebracht in decafetaria met ongeveer half flippend

België en Nederland, tevens nog watpromotie kunnen maken voor het nade-rend BPO en het NFV in de richting vanFrankrijk (www.flipperfrance.com).Al dit maakt dat ook deze beurs voormij weer zeer geslaagd was. Ik begafmij tegen vijf uur richting parking, moe,voldaan, met een volle koffer en eenlege portemonnaie!

39

jaargang 13nummer 3

~ Advertentie ~

Wie op internet de usenet nieuwsgroeprec.games.pinball of de Amerikaansehandleidingen over herstellen en op-knappen van flippers bezoekt, heeft afen toe al over een ‘tumbler’ of ‘vibratingpolisher’ gelezen. Hierbij meer uitlegover zo’n toestel en mijn ervaringenermee.

Wat is het?Een tumbler of vibrating polisher is eentoestel om metaal te reinigen en op teblinken. Beide termen worden door el-kaar gebruikt of men gebruikt het somsvoor het verkeerde toestel.

Voor de pietjes precies onder ons:- Een tumbler is een afgesloten vat datop rollen ligt die dooreen motor worden aangedreven. Het vatrolt de hele tijd traag rond(tumbling = ronddraaien). Een handigpersoon die nog een motor heeft liggenkan dit eventueel zelf maken, zo is eriemand die dit met skate-board wieltjesheeft gedaan..

- Een vibrating polisher is een pot diebovenop een motor-basis staat, die depot op en neer doet trillen.

In de praktijk echter wordt dit laatstetoestel ook een tumbler genoemd en ishet onder die naam in de handel ver-krijgbaar. Het eerste soort toestel ismoeilijker te vinden. Beide toestellenwerken even goed, het trillende mis-schien een beetje beter maar het verschilis miniem.

Het principe is eenvoudig: je gooit jemetalen stukken in de pot samen met‘media’, zet het ding aan en laat heturen tot dagen aan een stuk draaien/tril-len. De media wrijft en schuurt tegenhet metaal, neemt het vuil op en polijstzodat het metaal blinkt.

Iedereen zal wel een favoriete manierhebben om metaal op te poetsen(schuurspons, staalwol, borstel op boor-machine,..) maar het voordeel van detumbler is het grote gebruiksgemak.

Gewoon er alles in gooien en je hoefter niet meer naar om te kijken. Verderkun je zonder gevaar kleine en onre-gelmatig gevormde stukken zoalsschroefjes e.d. mooi opblinken, iets datje met de hand amper kunt doen en zeertijdrovend is..

Voor grote stukken (grote metalenramps, ballguides) is het minder ge-schikt (ze moeten nog in de pot pas-sen) maar voor kleine onderdelen is hetideaal.

AankoopIn Europa zijn tumblers verkrijgbaar inde meeste wapenwinkels. Ze wordendoor schutters gebruikt om koperen hul-zen te reinigen zodat die opnieuw gela-den kunnen worden. Oprec.games.pinball is men vooral voor-stander van de Berry’s tumbler, omdatdeze in de USA maar rond de $50 kosten van goede kwaliteit is. In België isdeze zover ik weet niet verkrijgbaar,enkel in Duitsland was een importeur.

In wapenwinkels hier kun je wel deLyman tumblers verkrijgen. Deze zijnvan uitstekende kwaliteit. De prijs ligthoger dan in Amerika, bij de goedkoop-ste handelaar die ik heb gevonden washij afhankelijk van de dollar-koers tus-sen de 100 en 130 euro (duurderewapenwinkels vroegen zelfs tot 170euro).

Zelf heb ik eind vorig jaar een LymanTurbo Twin tumbler gekocht. De mo-tor-basis is dezelfde voor alle modellen,enkel de grootte van de pot bovenop ver-schilt. Bij de ‘twin’ versie krijg je 2 pot-ten van verschillende maat. Als je detumbler gaat halen, koop er meteen eendoos ‘media’ bij want die heb je ooknodig. De prijs die ik daarvoor betaaldheb was 10 euro voor een kleine vulling(1 kg, net voldoende om de grote pot tevullen), of 25 euro voor een grote busvan bijna 3 kilogram.

‘Tumblen’ van metaalAeneas Verhé

40

De vermelde prijzen geef ik mee ter in-formatie, ze zullen tussen handelaarsverschillen en hangen ook af van dedollar koers, maar dan hebt u een ideewat het kost en of uw handelaar te duuris of niet..

MediaEr zijn verschillende soorten media. Demeest gebruikte zijn corn cob en wal-nut shell, zowel in behandelde enonbehandelde vorm. Walnut shell is,zoals de naam het zegt, geplette pellenvan walnoten. Deze zijn heel hard enzeer goed om metaal te reinigen en zou-den zelfs krassen verwijderen. Hetproduct is echter minder goed om op teblinken en is te agressief om op zachtemetalen te gebruiken. Lyman verkooptonder eigen naam Tuffnut media. Dezeis behandeld is met een ‘rouge’, eenrood product. Dit maakt het nog agres-siever tegen roest en corrosie.

Corn cob is zachter. Het is geschikt omniet al te vuil metaal te reinigen envooral om het op te blinken. De behan-delde corn cob die Lyman verkoopt isgroen. Onbehandelde zou ik niet in eenwapenwinkel kopen, deze schijnt min-der goed te werken, voor het kleineprijsverschil koop je beter behandelde.

Heb je (zwaar) verroest metaal dan kunje het best eerst met de tuffnut tumblentot de roest eraf is, en daarna met corncob om op te polijsten. In normale om-standigheden heb je aan behandeldecorn cob genoeg om metaal te reinigenen mooi op te blinken. Nochtans zijn ermensen die enkel walnut shells gebrui-ken waar ze Novus 3 of zelfs zand on-der mengen. Het is dus even zoeken enexperimenteren om te zien wat je inwelke omstandigheden kunt gebruiken,en het hangt er ookvan af hoe ver je wil gaan.

Er zijn ook goedkopere manieren om jemedia te vervangen dan het in eenwapenwinkel te kopen.Volgens berichten uit de USA isonbehandelde media (zowel corn cobals walnut) daar in dierenspeciaalzakente krijgen. Het is dan veel goedkoperen wordt gebruikt om op de bodem vanvogelkooien te leggen. Zelf heb ik hethier nog niet in de handel gevonden,indien iemand een merk/produkt weet,laat het dan weten aub (hier verkooptmen meestal houtschaafsel). Het zou

Hoe lang je iets moet laten draaien,hangt vooral van de hardheid van hetmetaal af. Zacht metaal zoals koper enbrons (bv lampjes, munten) is na enkeleuren al goed. Voor heel harde stalenonderdelen (zoals flipperballen en poot-bouten) zijn soms meerdere dagen ver-eist. Eventueel kun je experimenterendoor bv een beetje chroompoets erbijte gieten als je harde stukken wil poet-sen.

Sommige mensen sorteren zelfs hunmedia en hebben een mengsel naarge-lang de soort metaal en gebruiken hetook enkel daarvoor. Haal je het metaaluit de tumbler dan wrijf je het best afmet een zachte doek om stof van demedia weg te nemen, eventueel doe jeer een beetje wax of novus 3 op (als ergeen wax in je media zat).

Mijn ervaringen- munten van de Safecracker:2 uurtjes in de tumbler en de tokenskwamen er mooi blinkend, als nieuw uit.Het verschil was ongelofelijk, van dofen vuil tot nieuwstaat.

- flipperballen ook hier krijg je ongelofelijke resulta-ten. Zelfs oude ballen met roestplekkenkrijg je als nieuw.

Opmerking: gebruik oude ballen enkelals ze echt geen krassen of afgeplattestukken hebben, anders gaan ze je speel-veld beschadigen!! Maar zolang ze nogsteeds mooi rond zijn, kun je ze her-gebruiken.

Ook op nieuwe flipperballen krijg je eengroot verschil, die kun je mooi polijs-ten. De ‘Mirror Glazed’ flipperballen inde handel zijn trouwens niets meer dangewone flipperballen die in een tumblerzijn opgeblonken tot ze blinken als eenspiegel.

Een grijs geworden Powerball uitTwilight Zone krijg je weer volledig wit!

- schroefjes:korte schroefjes hebben maar weinigplatte stukken die je kunt opblinken (en-kel de bovenkant) dus het resultaat ishier minder spectaculair. Maar je krijgtze proper. De media blijft soms in degroefjes zitten, even schudden of meteen fijne schroevendraaier prutsen omze eruit te halen.

ook gebruikt worden om op de bodemvan reptielen-kooien te leggen, maarhier dezelfde opmerking,in Europa verkopen de meeste dieren-winkels daarvoor grote houtschilfers..

Ik heb gelezen dat zelfs rijst- en graan-korrels werken, of het zand dat menvoor zandstralen gebruikt. Vooral datlaatste kan interessant zijn voor wie eentumbler veel gebruikt. Maar zelfs al hebtu de media nog niet gezien of vast ge-had, hopelijk hebt u nu een idee van wathet is: kleine korreltjes van enkele mil-limeter groot, hard en droog.

GebruikZoals gezegd, het gebruik is eenvoudig.Vul de pot voor 2/3 met media, gooi daaral je metaal in zodat het bedekt is, enlaat de tumbler uren tot dagen aan eenstuk trillen. Af en toe kijk je hoever hetstaat.

Sorteer zoveel mogelijk de soorten me-taal zodat je enkel gelijkaardige dingensamen doet (puntig, rond, plat,..). Mengbv geen ballen met schroefjes, want danschuren de schroefjes de hele tijd tegende ballen aan en veroorzaak je krassendie je er niet meer uit krijgt. Hetzelfdegeldt als je lane guides en andere meta-len plaatjes erin doet, niet met iets an-ders mengen om krassen te vermijden.Aangezien de media heel droog is, doeje er best een beetje vloeibare autowaxbij, dan gaat de media langer mee enzet je een beschermlaagje op het me-taal.

Zo had een kennis van me zwaar ver-roeste ballen geprobeerd. Ze kwamener als nieuw uit, maar na een dag be-gonnen ze al opnieuw fijne lijntjes vanroest te vertonen? Nog een dag in detumbler, deze keer met een beetjeautowax erbij, en sindsdien blijven zeblinken.

41

jaargang 13nummer 3

Met de lange schroeven om plastic postsvast te zetten en metalen posts waar rub-bers rond zitten heb je beter resultaat,daar zit meer aan dat je kunt opblinken.Maar deze zijn van hard staal dus hetheeft wat tijd nodig.

- lampjes:#44 lampjes uit oude kasten hebbenmeestal corrosie op hun basis maar wer-ken verder nog goed. Een nacht in detumbler en ze komen er ook als nieuwuit. En nee, door de trillingen gaan zeniet kapot (enkele misschien, maar datwaren dan toch de zwakke die snel gin-gen doorbranden). Gedaan met lampjesweg te gooien omdat ze vuil zijn enslecht contact geven!

- pootbouten:deze zijn van heel hard metaal, rekenop meerdere dagen. Als nieuw ga je zeniet krijgen (tenzij je ze heel lang metde tuffnut laat draaien). Maar het kopjekan je wel goed opblinken.

- plunger assembly:krijg je heel goede resultaten mee. Ballyflippers uit de jaren 70 en 80 hebbeneen stukje metaal met Bally logo op hetcabinet aan de plunger. Krijg je alsnieuw. Idem voor de korte veer en deplunger zelf.

Dit zijn maar enkele kleine voorbeel-den van wat ik heb geprobeerd. Hetechte nut bewijst een tumbler vooral alsje een flipper wil opknappen die eentijdje in een vochtige omgeving heeftgestaan. Meestal zijn dan alle metalenstukken aangetast en vertonen ze roest,of wat meer voorkomt, witte corrosie-plekjes. Dan kun je echt alle metalenstukken op en vooral onder het speel-veld proper krijgen (ramps, diverters,tilt gewicht, maar vooral alle houdersvan spoelen e.d.).

En als je er de tijd wil in steken om zelos te solderen, dan kun je zelfs de lamp-houdertjes van oude flippers mooi krij-gen, want door corrosie geven die ookvaak slecht contact. Buiten flipper-onderdelen kan een tumbler zeker vanpas komen om andere mechanische toe-stellen te herstellen, bv. om verroestetandwielen terug proper te maken.

Verder kun je het toestel misschien ookin andere hobby’s gebruiken. Zo wordthet ook als ‘rock polisher’ gebruikt doormensen die stenen verzamelen. Op oudemunten doet het ook wonderen.

ConclusieEen tumbler is een handig toestel ommetaal te reinigen en op te blinken, enals je er eenmaal een hebt dan zal jesteeds meer dingen erin stoppen. Hebje maar 1 of 2 dot matrix kasten in goedestaat, dan is een tumbler de investeringniet waard. Dan koop je beter nieuwelampjes en ballen e.d. en poets je me-taal met de hand. Of je vraagt aan ie-mand die er een heeft of hij wat voorjou wil tumblen.

Het wordt pas interessant als je regel-matig een flipper opknapt en handwerkwil besparen.

Of wanneer je een grondige restauratievan een kast wil doen en enkel tevre-den bent wanneer echt alles proper enals nieuw is. Voor zo’n project is eentumbler onmisbaar.

Websites van de fabrikant:http://www.lymanproducts.comhttp://www.berrysmfg.com

Vragen en [email protected] - www.flippers.be

~ Advertentie ~

Nu ook PAYPAL betalingen

en ontvangsten uit o.a. de

USA, Engeland of zelfs

Hong Kong!!

NIEUW: Huifkar vertaal-service NL-Duits-NL

42

De Regionale Flipper Competitie(RFC) is een interlokale flipper-wedstrijd voor leden van de Neder-landse Flippervereniging waarbijgezelligheid voorop staat. De RFCwordt al enkele jaren succesvol ge-organiseerd.

Per regio wordt een poule van vijfspelers samengesteld. De bedoelingvan de RFC is om binnen een poulebij elke speler éénmaal in competi-tie verband te spelen. Na afloop vanhet RFC seizoen volgt de zinderendeRFC finale waar alle poule winnaarshet tegen elkaar op nemen. Voor dedeelnemers aan de finale ligt eenleuke attentie klaar. Voor de bestespelers tijdens de finale zijn zelfs2

e ronde plaatsen te verdienen voor

het eerstkomende DPO.

Heb je zin in een paar leuke flipperavonden met spelers uit je eigen re-gio? Volg dan de volgende stappen:

Stap 1: InschrijvenAls lid van de Nederlandse Flip-per Vereniging kun je je aanmel-den via internet. Opwww.nfvpinball.nl/rfc staat een in-schrijf formulier. Op het momentvan dit schrijven zijn reeds 15poules compleet, maar nieuwepoules kunnen nog steeds opgerichtworden. Wie niet over internet be-schikt kan ook bellen met NorbertBroman: 010-2653982.

Stap 2: Agenda’s op tafelZodra een poule compleet is wordtdoor de RFC-coördinator een poulecaptain aangewezen. Deze captainbenadert de spelers en informeertwanneer het hen uitkomt om de eer-ste competitie avond te organiserenen bij welke speler. Dit is dus evenonderling elkaars agenda’s afstem-men. De RFC start per medio okto-ber en duurt tot 1 april 2005, watbetekent dat er ongeveer elke zes we-ken een competitie avond georgani-seerd moet worden.

Regionale Flipper Competitie 2004 / 2005Laatste kans om mee te spelen!

Stap 3: FlipperenIedere speler is éénmaal gastheervoor zijn poulegenoten. De gastheerspeelt op die avond zelf niet mee,maar fungeert als scheidsrechter.Zodoende is er dus geen sprake vanthuisvoordeel. Per avond wordt eenaantal spelletjes gespeeld op de doorde gastheer beschikbaar gesteldeflipperkast(en). De gastheer/damegeeft kastuitleg voor zover dat no-dig is. Tijdens het seizoen wordende actuele tussenstanden op de inter-netpagina van de NFV bijgehouden.

RFC FinaleNa vijf competitie avonden is in ie-dere poule een winnaar bekend. Voordeze poule winnaars wordt in april2005 een speciale RFC Finale geor-ganiseerd, te IJsselstein (bij Utrecht).Voor alle poule winnaars ligt dan te-vens een leuke attentie klaar. Afge-lopen jaar is gebleken dat het ertijdens deze finale zeer spannend aantoe kan gaan. De top 3 wint een be-ker en de winnaar neemt daarnaastde felbegeerde RFC-titel mee naarhuis.

Veel gestelde vragen“Ik wil graag in de RFC meespelen,maar samen met een ander gezins-lid. Kan dat?”Ja, dat kan. In geval van duo spelers(twee spelers op één adres) wordener per competitie avond vier spelle-tjes gespeeld in plaats van drie. Alsde duo leden gastheer zijn, spelendeze beide spelers niet mee. Er is indat geval dus één speelmiddag /avond minder.

“Ik wil graag meespelen in de RFCmaar ik heb zelf geen flipperkasten.

Wat nu?”Ook hier is aan gedacht. Geef bijje inschrijving aan of je over eeneigen flipperkast beschikt of niet.Voor de spelers zonder flipper-collectie worden aparte poules op-gericht, waar in overleg met deSteunpunt houders wordt bekekenof voor de competitie rondes ge-bruik kan worden gemaakt van eenplaatselijk of regionaal Steunpunt.

Samenvattend- Poules van vijf spelers uit de

regio, waarvan één captain is- Één keer per zes weken gezel

lig een middag of avond flipperen, data onderling af tespreken

- In totaal dus vier of vijf bijeenkomsten per poule (vier indieneen duo)

- Iedere deelnemer verzorgt eenbijeenkomst en is dus één keergastheer

- Poulewinnaars gaan door naarde finale in april 2005

Om jezelf op te geven of voor meerinformatie, neem voor 1 novembercontact op met Norbert Broman viade internet pagina van de RFC:www.nfvpinball.nl/rfc

of telefonisch op: 010-2653982.

RegionaleFlipper

Competitie

Jonathan Joosten

43

jaargang 13nummer 3

Aan de oever van de Wupper, een rivierdie door onder andere het DuitseRuhrgebiet stroomt, ligt het buurtschapKohlfurth. De ene zijde hoort bijWuppertal, de andere bij Solingen. Di-rect aan de rivier ligt een vakwerkhuismet daarin een café in de AmerikaanseDinerstijl. Hier staan tegenwoordigstandaard vier flipperkasten.

Maar sinds enkele jaren is dat in demaand september wat anders. Dan wor-den er twaalf bijgeplaatst en kan mendrie weken lang tegen gebruikelijk ta-rief daarop spelen. Uiteindelijk resul-teert dat in een toernooi op de laatstezaterdag in die maand.

Enkele wedstrijdspelers waren er al eer-der en waren te spreken over de condi-tie van de hoofdzakelijk DOT-Matrixkasten. Dit jaar kon ik er ook eens naartoe en daar ik als hobby ook van alleswat op rails rijdt heb, combineert datmooi omdat direct tegenover het Strand-café een trammuseum is.

In het dal van de WupperReeds de vrijdag vooraf daarheen gere-den om te oefenen. De kasten waren:Mousin’Around (enige niet DOT-ma-trix), Corvette, Congo, Theatre ofMagic, WhoDunnit, Tales of ArabianNights, Monster Bash, Attack fromMars, Twilight Zone, Red & Ted’s RoadShow, Medieval Madness, CactusCanyon, No Good Go(l)fers, DirtyHarry, Indianapolis 500 en Scared Stiff.Alle kasten zijn van Michael Voss, dieeen eigen handel heeft(www.pinballfreak.de) en tevens lid isvan de Duitse vereniging.

Over de oefenavond kan ik alleen maarzeggen dat het veel geld kostte en wei-nig scores opleverde. Op zaterdag omkwart voor tien ter plekke. Er was nogniemand. Ook niet toen het café om tienuur openging. Dat was een goede start,want als er niemand anders mee deedhad ik weer een prijs erbij. Maar deeerstvolgende auto had een Nederlandskenteken en langzamerhand stroomdehet café vol. Uiteindelijk hadden zich56 deelnemers opgegeven waaronder elfNederlanders.

Tot twee uur in de middag kon men vrijspelen. Deelname kostte vijf Euro. Menwerd ingedeeld in twee groepen, dieieder op acht kasten moesten spelen.

Ad Jonker

Met drie mij bekenden uit de Keulseflipperscène gingen we de kasten af. He-laas kon ik alleen een potje breken opde Monster Bash, de andere partijenwaren helaas geenszins spectaculair.Daardoor helaas niet door naar de vol-gende ronde.

Wel daarbij waren onder andere AlbertNomden, Dirk Klaver, Roy Wils en TacoWouters. Deze ronde werd als dubbeleknock-out gespeeld en de overgeblevenvier spelers speelden dan een finale-partij. De finale vond plaats tussen bo-vengenoemde Nederlanders!

De Attack from Mars werd op vijf bal-len gezet en met ongeveer drie uur ver-traging begon rond tien uur de finale.Dirk Klaver was de vierde speler en toenhij in bal drie voor lag liet hij de kastlos in de veronderstelling dat het ge-beurd was. Gelukkig waren de reactiessnel genoeg dat hij door kon spelen.Albert had echter een dermate goede balvier dat de einduitslag werd:1. Albert Nomden 24.413.108.9102. Dirk Klaver 8.686.641.6903. Roy Wils 8.249.062.4504. Taco Wouters 7.446.253.060

Let wel, Albert had voor deze wedstrijdal een aantal weken niet gespeeld maaris het zeker nog niet verleerd! Wel er-naast zat ene Mark van der Gugten. Diehad gepland ’s avonds laat alweer inZwolle te zijn om een gezellige familie-film in het filmhuis te gaan bekijken(Brain Dead!). Het enige wat hij uitein-delijk deed was bellen dat hij dat nietging redden, want hij was pas om halfdrie weer in Zwolle.

Dat krijg je als je met kampioenen meerijdt.

Hoezo, een spelletje??

http://www.nfvpinball.nl/artikelen/

44

De eerste resultaten van het nieuweSteunpuntenplan zijn verheugend. Maarliefst vier nieuwe Steunpunten in het voor-bije kwartaal en misschien een 5e op komst!

Met behulp van het Steunpuntenplan wil deNFV meer “vorm” en bekendheid geven aande Steunpunten en NFV-leden stimulerenom zelf een steunpunt op te richten. Wanter zijn nog genoeg regio’s die een Steun-punt verdienen !

1. Versterking gevonden & gezochtIn België zijn er drie Steunpunten bijgeko-men (dankzij inspanningen van onze Bel-gië coördinator, Nikky Logan) en ook inFlevoland heeft de NFV nu een‘dependance’. Elders in deze Spinner meerinformatie over deze nieuwe Steunpunten &hun plannen. In oktober volgt een ‘test SP-dag’ bij een lid in de omgeving Rotterdam(details volgen op de site en in dezeSpinner). Zou het dan eindelijk gaan luk-ken in deze regio ?

Prachtig natuurlijk deze groei, maar we zoe-ken nog steeds “NFV Steunpunthouders”voor de omgeving Kennemerland (regioLeiden - Haarlem), Den Haag – Delfland,Utrecht en Noordoost Nederland (centraleligging t.o.v. Groningen-Friesland-Drenthe).

Wie van de leden uit deze omgeving durfthet aan om een NFV Steunpunt te begin-nen?Het belangrijkste voor een SP is ‘gastvrij-heid bieden’ aan NFV leden. De Steunpun-ten moeten vooral een plaats zijn waarNederlandse en Belgische leden hun favo-riete bezigheid kunnen beoefenen: flipperen.Een verzameling kasten van 4-5 kasten isdaarbij zeker voldoende. De NFV zorgt in-dien gewenst een kleine bijdrage (ad. Euro25) in de kosten.

Wil je wellicht een “test SP-dag” organise-ren om te kijken of het wat voor je is of hebje andere vragen neem dan even contact opvia een e-mailtje naar [email protected]

Steunpunt Oktober Gastheer RFCSteunpunt Amsterdam donderdag 28 oktober vanaf 19:30 JASteunpunt Niedorp zaterdag 30 oktober van 12:00 tot 22:00 JASteunpunt NO-Nederland zaterdag 30 oktober van 12:00 tot 22:00 nnbSteunpunt Flevoland (new) zaterdag 30 oktober vanaf 16:00 JASteunpunt Noord-Holland zondag 31 oktober van 12:00 tot 18:00 JA

Steunpunt November / December Gastheer RFCSteunpunt Gelderland oktober/november (meer info volgt op de site) JASteunpunt Rotterdam-West zondag 7 november van 15.00 tot 19.00 JASteunpunt Zuid-Limburg zondag 7 november (tijden nog niet bekend) JASteunpunt Deinze (B) (new) vrijdag 12 november van 20:00 – 02:00 nnbSteunpunt Limburg (B) (new) zaterdag 20 november van 15:00 tot 20:00 nnbSteunpunt Brabant vrijdag 26 november van 19:30 tot .... nnbSteunpunt Amersfoort eind november (meer info volgt op de site) JA

Steunpunt Antwerpen (B) zaterdag 4 december JASteunpunt Vlaams-Brabant(B,new) na de winter (i.v.m. geen verwarming) nnb

2. Plannen voor de herfst van 2004

Eén van de doelstellingen is om meer(nieuwe) NFV-leden te betrekken bij deSteunpunten. Vandaar een uitnodiging aanalle leden: voor kennismaking met het SPen andere liefhebbers (misschien oriëntatieop deelname aan de Regionale Flipper Com-petitie) en natuurlijk: flipperen!

Belangrijk:zie www.nfvpinball.nl/steunpunten/ voor deactuele gegevens en nadere informatie overde Steunpunten. In verband met beperktebeschikbaarheid bij een aantal Steunpunten(soms max. 15): s.v.p. van tevoren even viae-mail of telefonisch aanmelden !

Er zijn twee weekeinden gekozen: eind ok-tober en medio november. Er zijn eventueelnog wijzigingen mogelijk! Een aantal datawas bij de sluitingsdatum van de kopij vande Spinner nog niet bekend: kijk daarom opde site (www.nfvpinball.nl) voor de laatsteinformatie!

Het is de bedoeling dat de SP-houders deleden uit hun regio voortaan ook rechtstreekskunnen gaan benaderen voor NFV SP-bij-eenkomsten. Als je graag op de hoogte wiltworden gehouden, zorg dan dat de NFV jee-mail adres heeft !

3. RFC-poule bij een NFV Steunpunt ?

Omdat er ook leden zijn die geen flipper-kast hebben en deze leden het mogelijk tochleuk vinden om mee te doen met de NFVRegionale Flipper Competitie 2004-2005,hebben we de NFV Steunpunten gevraagdals ‘vaste gastheer’ voor een RFC-poule tewillen optreden. Alle 5 RFC-rondes kunnendan op één locatie gehouden worden. Daarzijn heel veel positieve reacties opgekomen.Bij een aantal worden de mogelijkheden nogonderzocht.

Dit verhoogt ook het aantal inschrijvingenvoor de RFC-competitie en deze competi-tie wordt hierdoor ook veel spannender ! Alsje nog niet deelneemt aan de RFC en deze

variant spreekt je wel aan: meld je aan (datkan nog t/m begin oktober!).Tijdens de NFV Steunpuntdagen kunnengeïnteresseerden ook nadere uitleg krijgenover de RFC. Regels en informatie is te vin-den op: http://www.nfvpinball.nl/rfc/. Als ervoldoende inschrijvingen zijn, kan er op deSP-dag alvast een ‘proefronde’gespeeldgaan worden !

Voor vragen en/of suggesties, neem daneven contact op:

Alex Duin ([email protected])Steunpuntcoördinator NFVNo Steunpunts, No Glory

Tel. nr. 06-55101490 (na 18:00)

Alex Duin

45

jaargang 13nummer 3

In oktober bestaat het Alkmaarse NFV SteunpuntNoord Holland, beter bekend als “De Koog”, al weerdrie jaar. Een mooi moment om eens stil te staan enterug te blikken naar wat er in die tijd gebeurde, hoehet begon en hoe wij invulling hebben gegeven aanhet begrip NFV steunpunt.

Bij de start van ons steunpuntheeft er geen officiële introductiegestaan in de Spinner en daaromis deze terugblik meteen ook eenintroductie. De personen achter dewe’s en wij’s zijn Robin enMartijn van Mourik en Egbert vanVulpen. Respectievelijk uitAlkmaar, Alkmaar en Castricum.

Door een technisch probleem metEgberts Tommy flipperkast zijnwe eind 1999, met behulp van de NFV site, in contactgekomen met elkaar en omdat we er achter kwamenop dezelfde flipper-golflengte te zitten besloten we nakorte tijd de persoonlijke flippercollecties bij elkaar tebrengen in één ruimte: Pinball de Koog.

Aanvankelijk was er meer dan genoeg ruimte om dekasten in onder te brengen. Om hier snel veranderingin te brengen maakten we veel uitstapjes om “nieuwe”kasten te bekijken en te kopen bij particulieren in hethele land. Bij elf kasten kwam, zoals bij zoveel flip-perfanaten, het “gebrek aan ruimte”-moment echterverrassend snel. Een praatje met onze -uiterst vriende-lijke- huurbaas bracht gelukkig uitkomst, de ruimtenaast onze eerste gameroom kon er bij gehuurd wor-den! En zo kon de collectie toenemen naar een totaalvan twintig stuks.

Om gezamenlijk te kunnen genieten van de hobby (al-leen spelen wordt ook zo saai) maakten we een vaste

speelavond, de vrijdagavond. Na een week werken ishet gezellig om bij elkaar te komen en onder het ge-not van een drankje lekker te pinballen en te relaxen.We hebben de avond maar een naam gegeven: FridayNight Pinball. Naast ons drieën kwamen vrienden vaakook even langs om te flipperen en sporadisch kwamenzelfs al wat NFV leden die via de website met ons in

Drie jaar “Pinball De Koog” (Steunpunt Noord Holland)Egbert van Vulpen en Robin van Mourik

contact waren gekomen. Dit aantal groeide gestaag eninmiddels hebben we een behoorlijk groep vaste be-zoekers die regelmatig een avondje meeflipperen. On-langs kwamen zelfs de eerste buitenlandse gasten opbezoek!

Waarom een steunpunt opzet-ten? Bij ons is het idee om alssteunpunt in Noord-Holland tegaan fungeren ontstaan in dezomer van 2001. We haddende ruimte, de kasten, de FridayNight Pinball en het enthou-siasme al, dus waarom niet!Daarnaast vinden wij het leukom met de hobby bezig te zijnen ontmoeten we graag(nieuwe) mensen die ook‘flipperminded’ zijn. De

locatie waar we zitten (op een industrieterrein) heeftals voordeel dat we geen rekening hoeven te houdenmet buren en geen last hebben metparkeren. Kortom een prima basisvoor een steunpunt.

In oktober 2001 zijn we officieelvan start gegaan met steunpuntNoord-Holland en met z’n drieënbemannen wij het steunpunt. Tij-dens evenementen kunnen we altijdrekenen op hulp van vriendinnen envrienden.

Die hulp was zeker nodig bij de twee DPO voorrondesdie we namens de NFV in 2002 en 2003 hebben ge-houden. Ten eerste omdat een voorronde een dag-evenement is en we de bezoekers niet met lege magenkunnen laten spelen. Ten tweede omdat er -met zo’naantal spelers- veel voorbereidend werk gedaan moet

worden. Alle kasten technisch nakijken en schoonma-ken om de kans op uitval te minimaliseren. De ruim-tes zelf ook weer eens grondig schoonmaken, wantoverdag zie je toch meer stof en spinnenwebben danop een vrijdagavond! Tijdens de voorronde zelf moeter iemand in de bar/keuken aanwezig zijn om de be-stellingen klaar te maken en om als luisterend oor tedienen voor de deelnemers met tegenvallende presta-ties. De kasten zijn bij ons verdeeld over twee ruimtesen per ruimte is een scheidrechter / scoreschrijver no-dig. Dan zijn er nog de technische mensen (die geluk-kig beide keren niet in actie hoefden te komen). Ja, ergaat veel tijd in de organisatie zitten... Maar je krijgter ook een hoop voor terug! Zo zijn veel van onzeFriday Night Pinball bezoekers gestart als voorrondedeelnemer en zoals gezegd komen deze nu regelmatigeven langs(w)flippen.

Een ander succesvol evenement is de Pinball de KoogCompetitie. Dit jaar gaat deze competitie voor de derdekeer van start. De opzet: Maandelijks wordt er mettwintig man in poules van vier spelers een avond ge-

streden op zes of acht kasten. Na 6 of 7 ronden (maan-den) is er een totaalstand en een winnaar! We hebbende competitie opgestart om meer wedstrijdspanningte creëren en te leren onder “druk“ ook een beetje tepresteren. Tijdens het DPO vielen de scores namelijkerg tegen, zeker in vergelijking met de scores die vaakin de Koog worden neergezet. Gelukkig zijn wij nietde enigen die daar last van hebben, maar een beetjemeer oefening kan geen kwaad.

Eenmalig hebben we aanvullend op TASPP 2002 deAll Night Pinball gedaan. In het kort kwam dat neerop zaterdagavond na sluiting van de eerste TASPP dagmet twaalf mensen naar het steunpunt om daar tot diepin de nacht verder te spelen. Daarna overnachten tus-sen (en onder) de flipperkasten en ’s morgens een ont-bijtje. In de auto en terug naar TASPP. Helaas hadNederland dat weekend last van enkele stormachtigebuien die bomen deden kraken, vrachtwagens van deweg bliezen en het treinverkeer ontregelden. Al met aleen weekend om niet snel te vergeten.

Ook nog leuk om tenoemen is de publi-citeit die we begin2003 plotselingkregen toen we inéén maand het re-gionale dagbladhaalden en live opRadio Noord Hol-

land te horen waren. En in september 2003 gingen wezelfs landelijk in het Financieel Dagblad! Scans/op-namen hiervan zijn te zien/horen op onze website.

Laagdrempeligheid (al zitten we wel op de eerste ver-dieping) en gezelligheid zijn voor ons de steekwoordendie horen bij ons steunpunt Noord-Holland. Met namede Friday Night Pinball past hier prima bij. Deze avond

is onze invulling van een steunpuntdag en alle ledenvan de NFV zijn van harte welkom (ook die van bui-ten Noord-Holland) om een avondje te komen flip-peren. Neem van te voren wel even contact op middelseen mailtje of telefoontje, want we kunnen helaas nietalle 1000+ leden tegelijk ontvangen. Maar 20 stuks isgeen probleem. Wil je meer weten over SteunpuntNoord-Holland en onze activiteiten kijk dan gerust opwww.pinside.com of mail naar

[email protected]

Ondertussen zijn er in Noord-Holland nog twee steun-punten bijgekomen in Amsterdam en in NieuweNiedorp. Allemaal hebben ze een eigen karakter endat is het bijzondere van het fenomeen steunpunt. Hetbasis idee is eenvoudig maar door de persoonlijke in-vulling van dit concept krijg je een breed scala aanactiviteiten. Het is mooi dat ook in België het conceptwerkt en het derde steunpunt een feit is, nu alleenNoordoost Nederland nog. De NFV heeft een coördi-nator steunpunten (Alex Duin) die kan helpen mochtje een steunpunt willen opstarten.

46

Steunpunt Deinze (België): FlipperavondVrijdagavond 12 november van 20.00 uur tot 2.00 uur.Er is ook een mini-flippertoernooi. Wie komt is natuur-lijk niet verplicht mee te doen aan het toernooi. Er zijnprijzen voor de winnaars (geschonken door de NFV).

De volgende kasten zijn aanwezig: the Simpsons PinballParty, Monster Bash, Cirqus Voltaire, Attack From Mars,

Indiana Jones, the Addams Family en Centaur.

Alles is volledig gratis, wel graag op voorhand inschrij-ven (mailen, bellen SMS’en) want de plaatsen zijn be-

perkt. [email protected] of +32 (0)497 822648Er zijn ook drankjes en versnaperingen.

Tegenwoordig zijn er in België een stij-gend aantal mensen met een aanzien-lijke verzameling flippers. Uiteraardzijn er ook veel leden die eens op dezekasten willen spelen, aangezien niet ie-dereen dezelfde smaak deelt of over eenonbeperkt budget beschikt. Dus sprakik Danny, verzamelaar extra-ordinaire,op de beurs in Hasselt hierover aan. Ikstelde hem voor om eens een test-steunpuntdag te houden. Danny woontmet zijn vrouw Chantal en kinderen inKampenhout, in de Brusselse rand.Omdat hij zo centraal in België zit, ishij goed toegankelijk voor leden uit hethele land.

Vandaag, 18 september, is een rustigedag in het rustige dorpje.. naast af entoe een opstijgend vliegtuig hoor je en-kel het geluid van flippers... veel flip-pers! Danny bezit een schitterende

verzameling flippers, weliswaar eencollectie die steeds in beweging is, maartoch indrukwekkend. Wij waren samenmet Glenn, een van onze nieuwste le-den, naar Danny getrokken en waren

een van de eersten aanwezig. Dit gaf mijdirect de kans om op de Cactus Canyonte spelen. Een flipper die bijna onvind-baar is en voor de rest van de dag bezetzou zijn. Hopelijk blijft hij ondanks allespelletjes in nieuwstaat.. Hierna moestik absoluut Attack from Mars spelen,een van mijn lievelingen die ik spijtiggenoeg nog niet in mooie staat heb ge-vonden. Aeneas was inmiddels bezig opde Scared Stiff en Glenn wou zijn ini-tialen op de ST:TNG hebben. Tegen die

tijd kwamen systematisch bekende ge-zichten binnen druppelen. Tijd voor watduo-games dus. Naast bovengenoemdeflippers had Danny in zijn collectie ooknog: ToTan, TZ, Whitewater,Demoman, Medieval Madness, AddamsFamily, NBA:Fastbreak, Tommy,DrWho, Congo, Monster Bash,Champion Pub, Cirqus Voltaire en lastbut not least: 2 Addams Family Golds!Helaas waren de 2 laatste niet om op tespelen..

Naast al dit flippergeweld was er uiter-aard een hapje en uitgebreide bar voor-zien, werd er hevig gediscussieerd overalles wat met flipperen te maken haden was de dag sneller voorbij dan wedachten.

We danken Danny en Chantal voor hungastvrijheid en mogen met trots aankon-digen dat ze ook effectief steunpuntworden.

Steunpunt Vlaams BrabantCentraal in België gelegen steunpuntmet ruime, steeds wisselende collectietopflippers,waaronder momenteel Cac-tus Canyon, ToTan, TZ, Whitewater,Demoman, Medieval Madness, AddamsFamily, NBA:Fastbreak, Tommy,DrWho, Congo, Monster Bash,Champion Pub, Cirqus Voltaire, ScaredStiff, Attack from Mars,Star Trek NG.

[email protected]: mailen

STEUNPUNTEN BELGIE

47

jaargang 13nummer 3

Wie zijn wijDe flipperende zwagers Ruud Hijlkema enRichard Tensen. Ruud is Directeur/eigenaarvan een reparatie bedrijf van ProfessioneleAudio en Video apparatuur in Almere en deeigenaar van de Gameroom. Richard is ma-nager Financiële administratie van een grootUitzendbureau in de Randstad en heeft kun-nen bijgedragen aan de vulling van deGameroom met diverse Flipperkasten en deaankleding van de ruimte.

Hoe is het zover gekomenRuim twee jaar geleden is het begonnen meteen avondje flipperen van Richard op dezolder bij een collega in Alkmaar. Hier stondeen Williams No Fear en een Bally CirqusVoltaire. Deze nacht duurde zeer lang. Thuisgekomen zijn we meteen op zoek gegaannaar ruimte in huis om ook een flipper teplaatsen. Dit is een Williams Police Forcegeworden welke nog steeds in de keukenstaat. Toen Ruud hier lucht van kreeg washet hek van de Dam. Zijn vrouw heeft ertoen snel voor gezorgd dat er voor Ruud ookeen kast kwam. Dit is een Data East LethalWeapon geworden als cadeau voor zijn ver-jaardag. 1 wordt er 2, 2 worden er 3 enz.De Lethal Weapon had wel enig onderhoudnodig. Hierdoor was het eerste studieproject“Flipperkast reviseren” geboren. Op zoeknaar onderdelen zijn we vanuit Almere inBunschoten terecht gekomen bij Wizard.Hier kwamen we er al snel achter dat hetlastig is om voor onze Data East kasten degeschikte onderdelen te bemachtigen. BijRichard was ondertussen ook een Data EastTales from the Crypt op zolder aangekomenbij dezelfde leverancier uit Lelystad van-daan. Dus op internet op jacht naar onder-delen via Marktplaats en in Amerika.

Door deze zoektochten op het net kwamenwe steeds meer interessante kasten tegen.Ook het aanschaffen van deze kasten ginglekker. Williams F14 Tom Cat en Williams

STEUNPUNT FLEVOLANDeven voorstellen

Big Guns via Marktplaats op de kop getikt.Dat waren de volgende projecten: ook dezekasten werden weer geheel onder handengenomen en ondertussen lekker spelen opde andere kasten. Er is ook nog een WilliamsTerminator 2 binnen geweest maar we kwa-men er toen al snel achter dat onze interessemeer uitging naar de wat nieuwere dotmatrixkasten vanaf 1992. Daarnaast ging onzevoorkeur vooral uit naar DATA EAST enSEGA. Van deze kasten liggen de prijzenminder hoog dan van de Williams kasten enwij vonden zelf het spel van deze kastensneller, en sneller te doorgronden.

Gameroom cq. HomebiosDoordat Ruud een woonhuis / bedrijfspandheeft met nog wat ruimte over die niet di-rect voor het bedrijf nodig was, hebben webesloten om onze eigen Gameroom te gaanmaken. Hierdoor ontstond zoveel ruimte,5m bij 7m, dat onze kastjes er verloren bijstonden. Binnen een jaar tijd kwamen deSega Frankenstein, Baywatch en de DataEast Tommy, Star Trek 25th aniversary als-mede de Gottlieb Freddy de Gameroomverder invullen.

Ondertussen geïnspireerd door de groottevan de ruimte werd de Gameroom ook nogeens omgetoverd tot een heuse Homebiosmet Beamer en surround installatie. Ten-slotte is het wel een bedrijfspand en moet erook een demo ruimte zijn voor de audio envideo apparatuur. Als laatste aanwinsten zijner de Sega Apollo 13 en de Williams StarTrek: the Next Generation bijgekomen. Demeeste kasten sluiten nu als thema aan bijde Homebios.

Onze avondenOp dinsdagavond hebben wij onze vastesleutelavond aan de kasten. In de afgelopentijd hebben wij ook al een aantal kasten vanandere liefhebbers onder handen genomenwaaronder een Williams Dracula, BallyDolly Parton en nog een Williams F14 TomCat. Doordat we het onderhoud in een aparte

ruimte gedaan kan worden hoeft niets enkunnen wij ook besluiten om na een daghard werken niets te doen en een film te gaankijken. De vrijdagavond staat geheel in hetteken van de ontspanning: eerst flipperen endaarna een goede film. Deze avonden wor-den binnen de kennissenkring steeds beken-der waardoor iedereen gewoon vrij binnenkomt lopen met zijn eigen bier onder de armen gaat zijn gang op de kasten. De verjaar-dagen van onze kinderen worden alleen nogmaar in de Gameroom gevierd, met Discoen al. Waarom SteunpuntIn de afgelopen 2 jaar zijn we het hele landdoor geweest op jacht naar de kasten. Vanhandelaar naar particulier. Waarom komenwe toch altijd uit in Brabant en Limburg?We hebben een heleboel kasten gezien diewe vooral niet wilden kopen. Ook zijn wijreeds tweemaal als recreant op het DPO ge-weest in Leusden. Hierdoor is ons vooralduidelijk geworden dat we, willen we blij-ven genieten van de flipperkast, het kasten-bestand dat we op dit moment nog inNederland hebben goed moeten verzorgen.Mogelijk dat wij door ons Steunpunt de ken-nis van en met andere liefhebbers kunnenuitwisselen. Daarnaast willen wij proberenmet het ter beschikking stellen van onzeruimte andere flipperaars de gelegenheidbieden op verschillende kasten te flipperen. Kennismaking Steunpunt FlevolandOp zaterdag 30 oktober van 16:00 uur tot00:00 uur willen wij een ieder uitnodigenom kennis te maken met onze Gameroom.Laat wel even weten dat jullie willen ko-men. Wij willen dan vooral toetsen wat deanimo is binnen de regio Flevoland voor eenSteunpunt. We kunnen dan ook onze ge-dachten laten gaan over het organiseren vaneen regionale competitie of eventueel demogelijkheden voor een kasten roulatieplan.

Alle ideeën zijn welkom.Dus laat het weten!

Graag tot 30 OktoberRichard & Ruud Richard Tensene-mail [email protected] Ruud Hijlkemae-mail [email protected]

48

Rotterdam werkstad en niks te flipperen?Dat leek er sinds kort wel op, gezien hetontbreken van een steunpunt in deze regio.

De ledendichtheid in dit gebied is echterhoog en dat zal wel gaan blijken op de bij-eenkomsten. Niko en Ine denken, dat ditsteunpunt de toevoeging “West” moet mee-krijgen, zodat toekomstige steunpunten uitde windroos ook nog wat te kiezen hebben.Een Creature from the Black Lagoon,

Addams Family, Twilight Zone, WhoDunnit, Jurassic Park, Safari, Alien Poker,Cybernaut, Wiggler, Dogies, Mariner enWizard staan op dit moment speelklaar op-gesteld. Zowel de liefhebber van de oudeelectro-mechanische, als van solid-state envan moderne dotmatrix-flipperkasten kun-nen zich op bekend terrein wanen. Ook do-cumentatie in de vorm van flipperboeken,oude en nieuwe Spinners, van het Internetgehaalde reparatie-manuals e.d. ligt ter in-zage.

ADRES:Ine Schramade & Niko GroenewegenMathenesserlaan 2343021 HN RotterdamLET OP: chipknip-parkeermeters van maan-dag-zaterdag: 9.00 - 20.00 uur.

INFORMATIE:E-mail: [email protected]: 010-477 58 78

EERSTE BIJEENKOMST:Zondag 7 november 2004, van 15.00 uurtot 19.00 uur.Gezien de ruimte, lijkt het voor maximaal20 mensen prettig flipperen. Graag van tevoren aanmelden.

STEUNPUNT ROTTERDAM-WEST

IntroductieMisschien even voorstellen: Ik ben PeterSmets, 19 jaar en sinds m’n 14

e flipperkast-

enthousiast. Mijn eerste kast was een WhiteWater, na een jaartje begon ie ‘game resets’te doen en heb ik hem maar verkocht voor7000 bfr (175 €). Daar heb ik tot op hedennog steeds spijt van, maar ja als 14-jarigeknaap kende ik helemaal niets van her-stellingen en dacht dat het ding niets meerwaard was.

Tegen m’n 16e kwam ik een Black Knight

2000 tegen voor 225€, die heb ik toen ge-kocht en in de voorbije jaren is mijn verza-meling uitgebreid naar 11 kasten, de enigedie nog ontbreken zijn een Cactus Canyonen een Twilight Zone. Momenteel ben ik be-zig met avondschool elektronica om nogbeter te begrijpen wat zich allemaal afspeeltdaar binnen in het “oord van verderf”, debackbox dus.

De dag zelf‘s Ochtends nog even aan mama gevraagdom de glasplaten te reinigen (ik kan dat niet,altijd strepen!) zodat ze er toch representa-

tief uitzagen. Vanaf 2 uur kwam iedereenzowat binnengedruppeld zodat ik telkenseventjes de tijd had om met iedereen ken-nis te maken. Nog een woordje van dankaan Nikky, Aeneas en Frans voor de promoplastic en de flyers die ze voor me bij had-den.

Het grootste deel waren mensen die ik nognooit had gezien. Wat sommigen met diekasten konden verbaasde me wel, zulke flip-pertechnieken had ik nog nooit gezien enbij de eerste ballen werden mijn highscoresvan de Getaway zonder enige moeite ver-brijzeld. Op het grootste deel van mijn kas-ten werd toch mijn grand champion netjesbewaard, waar sommigen niet zo blij meewaren. Wat ik ook vreemd vond was dat deminder populaire kasten meer aandacht kre-gen dan de andere, zoals bijvoorbeeld deBlack Rose (mijn opgeknapte sloopkast) ende BK2K.

Michel had zijn eigen “flipper”kast meege-bracht: een Baffle Ball home game uit 1931die hij volledig had gerenoveerd. Ik kreeggeweldig veel positieve opmerkingen overhoe goed mijn kasten wel speelden. Dat isook niet moeilijk te begrijpen want ik benmeer bezig met technisch perfectioneren dandat ik erop speel. Van iedereen ook nog tehoren gekregen dat het een zeer goed NFVSteunpunt zou zijn…

Ik moet toegeven dat ik voor de aanvangmet enorme zenuwen zat omdat ik dacht datde kasten één voor één de geest gingen ge-ven. Maar ja wat zal ik zeggen? Het is

Williams? Tegen het einde van de dag had-den ze maar liefst 7 uur continu gedraaidmet als ergste defect een ontregeldeproximity sensor op STTNG. Toch een goedidee dat ik fannetjes had geïnstalleerd. Zelfsde Indiana Jones heeft zich goed gehoudenen de spoelen bleven op nominale tempera-tuur, maar dat kan ook aan zijn koelpauzesliggen.

Hoe dan ook was het een schitterende dagmet veeeeel positieve reacties en dat deedme dan inmiddels weer besluiten een vol-waardig steunpunt te worden. In de toekomstkan je niet alleen bij mij terecht om te flip-peren, maar ook voor alle technische infokan je me steeds mailen.

[email protected]

Steunpunt Belgisch Limburg: Teststeunpuntdagverslag

49

jaargang 13nummer 3

The Authumn Silverstone Pinball Party (TASPP, voorheen The After Summer pinball Party) wordt dit jaar ge-houden in het Silverstone “Pinball Magic” museum te Zwanenburg.

In het weekend van 13 – 14 november 2004 wordt de enorme Silverstone collectie flipperkasten uitge-breid met nog een 10-tal extra NFV KC-flipperkasten, waarmee er 45 flipperkasten beschikbaar zullen zijn.

Ook zal Elvis zeer vermoedelijk een gastoptreden komen verzorgen, mis het niet!

Tijdens TASPP wordt een nu al legendarisch fenomeen geïntroduceerd:Het NFV Allround Herfst Kampioenschap

Er zal worden gespeeld op 6 flipperkasten: 2 elektromechanisch, 2 early electronics en 2 dotmatrix flipperkasten.Er worden geen flipperkasten met een random punten factor ingezet, dus deze wedstrijd kan heel interessant worden

voor zowel de liefhebbers van oudere flipperkasten, als de geoefende (dotmatrix) wedstrijdspelers.Een meer gedetailleerde wedstrijdopzet en informatie over de prijzen die er te winnen zijn zal binnenkort op de NFV

website te vinden zijn.

Naast deze wedstrijd zal er ook de bekende loterij georganiseerd worden, waarbij er een originele hoofdprijs zal wordenverloot, ook hierover meer informatie binnenkort op de NFV site!

Kortom: TASPP belooft een grandioos flipperfestijn te worden!

The After Summer Pinball Partywordt:

THE AUTUMN SILVERSTONE PINBALL PARTYWat?

45 flipperkasten + NFV Allround Herfst KampioenschapWanneer?

13 en 14 november 2004Waar?

Silverstone “Pinball Magic”, Weerenweg 21-23, 1161 AE Zwanenburg

Voor het laatste nieuws: www.nfvpinball.nl

T.A.S.P.P. 2004

Entree:Leden € 6,- (2 dagen)Kinderen (<15) € 4,- (2 dagen)Niet-leden € 9,- (1 dag)

OpeningstijdenZaterdag 13-11: 13.00 – 24.00 uur

(wedstrijd vanaf 16.00 uur)Zondag 14-11: 12.00 – 18.00 uur

(wedstrijd 12.00 tot 17.00 uur)

Combipakketten:Leden entree + 2x deelname wedstrijd + 1 lot = € 10,-Niet-leden entree + 2x deelname wedstrijd + 1 lot = € 13,-

Op de NFV-site zal zsm ook een flyer te downloaden zijn, zodat iedereen zijnstads- of dorpsgenoten enthousiast kan gaan maken voor TASPP 2004!

Wedstrijd:Deelname wedstrijd € 2,50Buy-in wedstrijd € 2,50 per keer

Loterij:€ 1,50 per lot€ 4,- voor 3 loten€ 8,- voor 7 loten

meer info en route-

beschrijving Silverstone:

www.pinballmagic.nl

50

Er zijn binnen de vereniging eenaantal mensen die heel veel tijd inde NFV steken. Meestal met veel ple-zier, maar er zijn grenzen. Soms wil-len we nog wel meer, maar kunnendat niet. De theorie van de oplossingis simpel: nog meer mensen enthou-siast maken om mee te werken!

1. Van lid tot actief lid: een per-soonlijke ervaring

Soms begin je ergens aan met eenbepaald idee en ontdek je tijdens derit pas wat het betekent. Onze voor-zitter kwam kort na het DPO 2003een avondje naar Vinkeveen. Met alshoofdmotief de vervulling van eenvacature. ‘Secretaris, Bas, lijkt je datniet wat?’ Ik zag dat wel zitten.Leuke club die NFV, laat ik eens eenactieve bijdrage leveren om dat voortte laten bestaan. En een nieuwe(bestuurs)ervaring opdoen. Of tewel: met één vinger te lijmen. Toe-gegeven: er kwam wat gesputter vanhet thuisfront. Zoiets van: ‘ik kenjou, vriend, als jij ergens aan begintdan is het eind zoek...’.

We zijn ruim een jaar verder. En ja,het thuisfront heeft gelijk gekregen.D’r gaat aardig wat tijd zitten in aldie E-mails, verslagen, telefonischoverleg. Kan het niet een beetje min-der?

Tuurlijk. Maar als je ergens lol inhebt, dan kijk je niet zo naar de tijd.Je wilt tenslotte ook wat. Zomaar eengreep:

·werken aan een mooie kasten-collectie met een goed kastenbeheer.Da’s een flinke kluif. Leuk idee ookdat Donatieplan, maar hoe gaan weom met dat onverwacht grote aan-bod?

·Wat dacht je van de Steunpunten?Die zijn zeer waardevol voor de con-tacten tussen de leden van de vere-niging, een groter netwerk voor deleden is echt een ‘must’.

·En de RFC heeft de potentie om ver-der uit te groeien zodat nog meermensen samen een spelletje op deflipperkast kunnen spelen. Als weSP-houders nu eens als ‘gastheer’vroegen?

En je werkt graag een beetje mee aanevenementen (is een eigen EPC haal-baar?), aan extra kopij voor deSpinner, wilt meedenken over hetvormgeven & financieren van hetNFV Topteam.

Verder zijn er natuurlijk de bestuurs-perikelen. Kan de contributie niet viaautomatisch incasso? Zijn er eigen-lijk goede afspraken over de adver-tentie-inkomsten in de Spinner en opde site?

Enfin: meestal hartsikke leuk & uit-dagend allemaal. Het NFV Team(Dagelijks Bestuur (DB) & Coördi-natoren) is in het voorbije jaar al aar-dig uitgebreid. Maar als de ambitiesook groeien betekent het wel dat de24 uur per dag aardig beginnen teknellen. Tenzij je nog meer actieveleden hebt die dat allemaal willenhelpen realiseren. Want de NFV doeje er natuurlijk wel ‘bij’? Je moetimmers ook gewoon het beleg op deboterham verdienen. En er is een fa-milie (met jonge kinderen) waaropje geen tijd (of in ieder geval nietteveel) wilt bezuinigen. Plus: je wiltook nog een beetje toekomen aan deeigenlijke hobby waar het allemaalmee begonnen is: flipperen!

2. NFV Vacaturebank

We hebben als NFV meer dan 1000leden. Dat is een enorm potentieelvan liefhebbers. Daar moeten tochmensen bij zijn die een uurtje perweek aan de NFV willen besteden?Die overtuiging hebben we zeker. Enals je iemand vraagt, doe je dat bijnanooit tevergeefs.

Maar: we zijn geen vereniging waarje elkaar elke zaterdag of zondag te-gen het lijf loopt. De leden zittengeografisch gespreid over het Neder-land (en België). Dus: als wij nietgoed duidelijk maken wat voor ‘sup-port’ we zoeken, dan is er een risicodat ‘vraag’ en ‘aanbod’ elkaar niettreffen. Dat er veel stuurlui aan walblijven staan, die eigenlijk graag aanboord een bijdrage zouden leveren.

Tijd dus om na te denken: hoe berei-ken we ons ‘vrijwilligers potentieel’.En hoe brengen we ze op de hoogtevan de verschillende ‘support taken’waar we hun steun goed kunnen ge-bruiken. Tot nu toe staan deze op-roepen her en der vermeld. Meestalin een artikel in de Spinner. En alsde Spinner ‘uit’ is, dan belandt dezein de opbergmap (toch?). Maar deoproep dus ook. Mensen vergeten hettot ze de volgende Spinner lezen.

Daarom dit initiatief (JJ dank!): eenvacaturebank. Op de site & elk kwar-taal in de Spinner. Zodat je in éénoverzicht kan zien, waar we vooralom extra handjes zitten te springen.

Hiernaast alvast een zeer summiereopsomming van bestaande ‘vacatu-res’:

NIEUW: NFV Vacaturebankin oprichting Bas Vis

51

jaargang 13nummer 3

Werkgroep Coördinator Vacatures

Evenementen Barry de Wit -Support bij vervoer van [email protected] -Bemanning stand tijdens evenementen

-Organisatie (deel)wedstrijden

Spinner Martijn van Aken -”Razende reporters”; verslaglegging [email protected] -Redactieleden divers (correctie, opmaak e.d.)

-Advertentie-verkoper

NFV-site Mark van der Gugten -Support bij ‘nieuwsgaring’[email protected] -Dagelijks Beheer van de Nieuws rubriek

Steunpunten Alex Duin -Steunpunthouders in de regio’s Utrecht,[email protected] Den Haag/Delft, Haarlem, Noord Nederland

Kastencommissie Bas Vis (ai) -Kastenbeheerders (DM, met name SS)[email protected] -Technici die willen helpen bij reparaties

Ledenadministratie Vacature -Bijhouden [email protected] -Support bij contacten met (nieuwe) leden

-Versturen / verzorgen ‘welkomstpakket’

Communicatie/PR Jim Jansen -Support bij maandelijks vervaardigen [email protected] een ‘interne’ Nieuwsbrief

NFV Top Team Conny Hofman -Support bij ‘fondsenwerving’ (sponsoring)[email protected]

NFV Clubhuis Vacature -Oriëntatie op / uitwerken mogelijkheden voor [email protected] NFV Clubhuis

Als je zin hebt om mee te werken: bel of mail! Met meer mensen kunnen we meer doen! Dit is deeerste aanzet. In de komende maanden gaan we het idee verder uitwerken. De bedoeling is dat opde NFV Vacaturebank per functie een korte omschrijving vermeld wordt. Tevens zijn de telefoon-nummers en E-mail adressen van de coördinatoren daar vermeld. Voor de vacatures van coördina-

tor kun je altijd contact opnemen met één van de DB-leden!

O ja. Nog één vacature: het beheer van de NFV Vacaturebank...

Gegevens van het dagelijks bestuur enenkele coördinatoren vind je in de

Colofon van deze Spinner.

52

Advertentie Silverstone

~Advertentie~

53

jaargang 13nummer 3

Het bpo, of te wel belgian pinball open voor deleek, was dit jaar herleid tot een absolute hei-dens spektakel. Gaat het nu wel door of niet? Ikkreeg op een week tijd meer die vraag in mijnmailbox dan spam! Ik zal even in’t kort schet-sen hoe het nu eigenlijk is gegaan want inmid-dels is iedereen wel nieuwsgierig geworden naarde gang van zaken, dus hier gaat ie:

Vorig jaar had het bpo plaats op de beurs Col-lector Fantasies in Mechelen. Dit is op zich alniet zo’n opzienbarend nieuws, ware het niet dater dit jaar een belastingsambtenaar rondliep dieblijkbaar echt wel de wet tot in detail wildetoepassen…ofwel gewoon een wit voetje wildehalen bij eenmeerdere.

Hoe dan ook moet je in België volgens de weteen flipperkast die uitstaat in een openbare plaatsof bespeeld kan worden door jan modaal in eenopenbare plaats, voorzien zijn van een taks-plaatje. Dit taksplaatje kost je ongeveer 250 europer jaar per flipper en moet je als exploitant dusop je flippershangen.

Concreet wil dit dus zeggen dat als je een wed-strijd organiseert en iedereen kan flipperen jedaar ook een taksplaatje moet op voorzien.Klein detail is wel dat je je taks voor een jaarbetaalt en de wedstrijd maar twee dagen duurt-en zeg nu zelf: zou je zelf een brood kopen alsje enkel zin had in twee sneetjes? Nee toch!

Dus onze overijverige ambtenaar begint net-jes nota te nemen van het feit dat er maar liefst12 flippers zonder taks staan opgesteld en datdit dan grof gerekend + intresten +adminitratiekosten en vervoer op ongeveer4000 euro gaat komen. Wie gaat dit betalen?Juist ja, NFV en de organisator van de beurs.

Zeer leuk maar einde van het jaar komt eraanen je begint een nieuw BPO te plannen en in-eens mag het niet meer op de beurs en ineensvind je nog weinig toeschietelijke mensen diedit evenement ziet zitten. Waarom? “wij willenook niet zo’n boete”

Dus begin januari komen we tot de conclusie datals we dan toch nog een bpo willen in 2004, datwe dan wel even een woordje moeten gaan wis-selen met onze overijverige ambtenaar en watblijkt? Hij is uiteraard niet beschikbaar voorcommentaar, dus dacht ik even zelf de over-ijverige uit te hangen en wat info te gaan lenenbij de collega’s ambtenaren van een ander ar-rondissement (=district). Deze mensen warenzeer toeschietelijk en gaven uitgebreid info…maar het duurde wel 6 maanden!

Uiteindelijk valt de beslissing begin juni: het bpo2004 gaat door!!! Waauw, super, kan niet beter,cool maar waar? Ja, uiteraard in België, logischtoch maar o ja, Antwerpen ligt open en je kan ereigenlijk niet naar toe zonder er 5 uren over tedoen dus zoeken we een plekje uit de buurt maar-bereikbaar.

BPO Update Nikky Logan

Dat hebben we dus gevonden in een feestzaal inZoersel, vlakbij de afrit zelfs en maar op eenhalfuurtje van antwerpen. Ze hebben er zelfseten en bier! Even datum prikken, Ad overtui-gen om naar Antwerpen te komen en de zaal tegaan bekijken, de rest van het bestuur overtui-gen om me geld te geven, de zaal vastkeggen enGO!

Uniek gebeuren dit jaar omdat we alles in privémoeten doen want wat blijkt: een flipperkast dieop een privé feest staat behoeft geen taksplaatje,dus das dan ook weer even snel opgelost.

De inschrijvingen zijn op tijd vertrokken en deeerste week waren we zelfs verbaasd over desnelle reacties, maar toen ging het van kwaadnaar erger. Inmiddels had ik al contact gelegdmet een paar exploitanten en die hadden kastentoegezegd dus hoe dichter je bij het evenementkomt denk je zo van: “hé ik zal ze nog eens bel-letje geven voor zekerheid” en mijn voorgevoelwas omgeslagen in een nachtmerrie: ze trokkenzich beiden terug. Tot zover mijn hoop om Lordof the Rings, Ripleys en Elvis op een rijtje tezien in de finale!!

Maar een Belg is bekend om zijn koppigheid duseven paniek van 24u en dan brainstormen metde achterban en wat blijkt: je zoekt iemand diewat van marketing kent (de zus) en laat die eenmail opstellen in combinatie met iemand die aljaren in de verkoop (ikzelf) zit en je stuurt diemail (met behulp van de echtgenoot) naar elkeexploitant in een 100km radius van Antwerpenen binnen 24u vallen er al al dan niet negatieveberichten in je mailbox. Helaas voor ons meernegatieve dan positieve.

Maar je legt contacten en die hebben contactenen die kennen nog iemand en voor jet weet looptalles als een trein. Inmiddels ook al begrepen datde kastencommissie nog aan ‘t inventariseren wasen de tijd begint te korten dus hebben we nietveel hoop meer op hetBPO.

Maar ja, da’s geen probleem want het DPO isóókgelukt en wat ‘zij’ kunnen, kunnen wij beter den-ken we maar ;-). Het is nu eind september en deinschrijvingen zijn afgesloten en we zijn metveeeeeel, maar liefst 65 wedstrijdspelers!! En

dan hebben we de recreanten nog niet geteld!In ieder geval geeft dat weer wat moed en be-sloot ik de voorbije week 2 dierbare bevriendeexploitanten-verkopers te gaan bezoeken en hente overtuigen. De ene stelt al zijn flippers teronze beschikking en zelfs zijn bestelwagen, hetkleine nadeeltje is wel dat alle flippers niet wer-ken. Maar dat lossen we wel op met een oproepvoor techneuten op het forum. We hebben er 3gevonden die nu zaterdag de schade gaan beper-ken en we hebben er overigens nog te kort voorhet weekend van 15 oktober, dus al wie zich ge-roepen voelt…De andere verkoper staat het BPO-weekend opeen beurs maar garandeerde me wel een 6-8 flip-pers indien ik ze zelf oppik. Ik bezit geen be-stelwagen maar een exploitant hier achter de hoekwel en aangezien ik al wat klusjes voor hem hebopgeknapt zal ik nu maar even de rekening gaanvereffenen. Dat is dus ook in orde!

Dus zover staan we: drie weken tot het BPO enhopelijk als alles goed gaat bevinden we ons opde 23

e in Zoersel met een 25 Belgische kasten

en hopelijk nog een aantal kastencommissiekas-ten.

Ik zou zeggen: wordt vervolgd maar je zal hetwel gewoon zien op het BPO en tot dan al-vast: veel succes voor alle deelnemers!Moest je teven nog onderdelen zoeken, er zaleen stand aanwezig zijn van www.pinballpro.nldus plaats alvast je bestelling en bespaar opverzending of koop rechtstreeks op het BPO.

Nog een kleine nota hierbij: de geleende kas-ten zullen allemaal te koop zijn, dus ben jenog op zoek naar een leuke flipper, de 23

e is

jekans!!

Ik kan je op voorhand weten te zeggen of hijerbij is en wat hij zal kosten aangezien ik zeallemaal onder ogen ga krijgen om te poetsen

enherstellen.

Sja, je moet af en toe een toegeving doen als jeiets wil gedaan krijgen hé, dus trekken we dekomende drie weekends onze Gottlieb T-shirtaan, bewapenen ons met Novus en Turle Wax engaan een poetsmarathonhouden.

Ik vind wel voor al die moeite DAT DE BEL-GEN DAN MOETEN WINNEN. En met dezevrolijke noot leg ik mij terug in mijn bed wantde koorts aanvallen worden erger, ja, ik hebdaook griep net als half europa!

Langs deze weg al ineens een klein bedankje aaneen heel aantal mensen waaronder Ad Jonker enJonathan Joosten voor hun onvoorwaardelijkesteun, John van Pitbull Games voor het lenenvan zijn bestelwagen en verder Danny en Chantal(steunpunt Vlaams-Brabant) voor het voorzienvan een aantal supermooie flippers en Peter enMieke van Pinball Games and Services voor hetbeschikbaar stellen van de nog te herstellen flip-pers en vervoer!

Mensen:bedankt, het wordt zeer op prijs gesteld!!!!!

BPOUpdate

54

Spinnertjes

Spinnertjes zijn gratis voor leden.Vermeld bij voorkeur ook woonplaats en vraag-/richtprijs.

Alleen niet-commerciële advertenties worden geplaatst. Voor commerciële of 'bulk' advertenties (>3 kasten), gelden

de vóór in het blad genoemde advertentietarieven.

Swords of Fury (Williams 1988)Goedwerkende Swords of Fury (ziet er ook noggoed uit) compleet nagezien en waar nodigvoorzien van nieuwe onderdelen en rubbers.Speelveld gepolijst, veel geluid en wapengekletter. 3 bal multi ball , snel spel. Inruilandere kast met storing mogelijk. € 450,-Erik van den Breemen, Zutphen, 0575-57228330 september 2004

Doctor WhoTe koop een mooie Doctor Who heeft wel een paar plekjesaan de buitenkant maar technisch is ie 100%. Hij is aan derechter kant verkleurd. Pas een nieuwe motor met overbren-ging ingekomen voor het minispeelveld. Rubbers vervangenlampjes vernieuwd waar nodig was. Kast speelt perfect, geenmankementen. € 700,-The ShadowTe koop in zeer mooie en goede staat verkerende TheShadow. Kast ziet er zowel van binnen als van buiten perfectuit. Alleen de gebruikelijke schade bij het Sanctum maar daaris dan ook alles mee gezegd. Lampjes vervangen waar nodigwas alle rubbers vernieuwd. En er zit een nieuw Dotmatrixscherm in. Kast is echt in zeer mooie staat. Eventueel ook teruil tegen een andere mooie Dot flipper moet wel BallyWilliams zijn. Foto’s kan ik sturen op aanvraag. € 1100,-Independence dayTe koop nette Independence Day (Sega 1996) speelveld nietbeschadigd en kabinet ziet er ook goed uit. Alien hoofd is weleen klein stukje uit en ruimte schip zit een barst in. Hij speeltverder goed, rubbers en lampjes zijn ook vervangen waarnodig was. Inruil Doctor Who of andere mooie dotmatrixook mogelijk. € 700,-Branko Prijs, Westerhaar, 06-4132220730 september 2004

Indianapolis 500Nette DM-er uit ’95 van Bally. Linkerzij lichtverkleurd. Incl. manual en flyer. Kan ook bezorgdworden. Doe een bod. € 1250,-Ralph Beckers, Schinveld, 06-2290622027 september 2004

Bally Power Play Hockey 1978

Flipperkast met 4 flippers. Werkend te zien, dient

echter opgeknapt te worden: 2 spoelen defect (een

bumper en de centerpost-up), speelveld 75%,

kopruit 100%, rubbers e.d. dienen vervangen te

worden. Inclusief originele documentatie en

schema’s. Transport kan geregeld worden. € 175,-

Aard Kleijnen , ’s-Hertogenbosch, 073-6429144

27 september 2004

Formula 1 (Jac van Ham ’87)

1 Van 3 prototypes, nagenoeg perfecte staat, incl.

Nederlandse manual. Of evt. ruilen. € 650,-

Dirk Tjalsma , Rijs, 0514-581819

23 september 2004

F-14 TomcatSpectaculaire kast met 4-multiball en een mooie licht-show. Speelt prima, maar heeft wat aandacht nodig.Eventueel ook te ruil. Bel voor meer info. € 290,-Jasper van Eeden, Harderwijk, 06-5058534717 september 2004

Twilight Zone backboard decalTwilight Zone backboard decal om je saaie achterkant vanje TZ in het geheel te betrekken. € 20,-Johan Arisse, Tiel, 0344-63558316 september 2004

Teenage Mutant Ninja Turtles kopruitMooie kopruit van de flipperkast The Turtles van DataEast. In mooie staat. € 50,-Kurt Geleyn, Hemiksem, 049-420642216 september 2004

Twilight ZoneHele mooie Twilight Zone; geen beschadigingenop het speelveld. Display is OK; heel lichtverkleurd aan linker kant, rechter kant kop paarkleine krasjes Speelt verder 100% € 1450,-Henny Possen, Gendt, 0481-43470714 september 2004

Scared stiffScared Stiff of ruilen tegen een TOM. € 1600,-

Toon van Turnhout, Drunen, 06-14200110

11 september 2004

FlipperkarGoede kwaliteit, roestwerend behandeld. We-gens dubbel gebruik. € 160,-Peter Smets, Eigenbilzen (B), +32 (0) 89-49226811 september 2004

AirborneNette, goed werkende Airborne. Speelveldnetjes. Kabinet netjes. Display helder. Technisch100%. Alle lampjes en flitsers werken. Flipperskrachtig (hard genoeg om rechter ramp teschieten). Met manual. Bezorgen is in overlegmogelijk. Foto’s op aanvraag. € 680,-Roland Rozenveld, Numansdorp, 0186-65568911 september 2004

55

jaargang 13nummer 3

Spinnertjes voor in devolgende Spinner bij voor-

keur pas eind november opsturen, om de actualiteit

ervan te waarborgen!!

Mocht het om wat voor reden dan ook gebeurendat uw opgegeven Spinnertje niet is geplaatst, of

dat er gegevens (met name telefoonnummers)missen of incorrect zijn, meld dit dan zo spoedig

mogelijk bij de redactie.Alleen op die manier kan dat soort fouten in de

toekomst worden voorkomen.

Vergeet vooral niet uw woonplaats entelefoonnummer te vermelden en bij

voorkeur ook een richt-/vraagprijs. Ditvoorkomt onnodig zoeken en bellen.

Zet uw nieuwe spinnertje ook op de site: www.nfvpinball.nl/spinnertjes

Email-adressen, foto’s en meest actuele Spinnertjes vindt u opde NFV-website: www.nfvpinball.nl/spinnertjes

Gezocht ManualsNaast de plastics voor Honey is de kastencommissie ook op zoeknaar (kopieën van) diverse manuals, schema’s en dergelijke. Op deinternetpagina van de Kastencommissie (www.nfvpinball.nl/kc)staat een lijst van ontbrekende manuals. Heeft u een manual welkebij ons ontbreekt, dan zouden wij daar graag een kopie van willenmaken / ontvangen. Ook digitale kopieën zijn welkom. Stuur eveneen email naar [email protected] welke manual u heeft.Alvast bedankt namens de KC1 oktober 2004

Gezocht: Bedradingsschema van een“College Queens” (Gottlieb 1969).Op A4-tjes overgezet is ook prima.“Tegen-elke-aannemelijke-vraagprijs”.Niko Groenewegen, Rotterdam, 010 - 477 58 7818 september 2004

Doctor WhoIk zoek deze lekker irritante kast metde ‘kodeks’ of wat dan ook. Liefstruilen voor mijn perfecte WiWi.Peter Smets, Eigenbilzen, 089-49226830 september 2004

Attack from MarsAttack from Mars gezocht, met een goed speelveld.Landen-inserts moeten in orde zijn, lichte schade aanandere inserts mag. Verkleuring of beschadiging vankabinet minder belangrijk.Rob Capel, Hilversum, 033-4790622 (kantooruren)30 september 2004

Indiana Jones

Speelveld moet in goede staat zijn.

Prism card + RFM plastics

Prism card voor Pinball 2000 en tevens

RFM plastics.Willy Wormgoor, Lochem, 06-52064062

29 september 2004

Geluidsbord Goldeneye

Ben nog steeds naarstig op zoek naar een geluids-

bord voor een Goldeneye. Weet iemand hoe ik er

aan kan komen? Ik hoor het graag.

Udo Jansen, Beverwijk, 06-55593384

26 september 2004

Theatre of MagicHallo Flipperfans, Wie heeft er voor mij vooreen redelijke prijs een nette ToM te koop staan?Hij hoeft nog niet gereviseerd te zijn, dat vind ikzelf ook leuk om te doen. Echte beschadigingenzijn natuurlijk minder leuk.Arno Bekker, De Meern, 06-4039753311 september 2004

Powerdriverboard voor een Lost in Space van Sega.De titel zegt het al. Gezocht een compleet en liefst werkendboard. Defect mag ook maar zonder brandgaten graag, wantdat is het probleem met het oude board.Maurice Schouten, Den Haag, 06-456409757 september 2004

Te ruil: Indianapolis 500

Wordt weer eens tijd voor iets anders (DM-er).

Laat maar horen... Kast is in zeer goede staat met

als minpunt de linkerzij is licht verkleurd.

Ralph Beckers, Schinveld, 06-22906220

24 september 2004

Te Ruil: Scared stiffIk heb een Scared Stiff 100% in orde. Wildeze ruilen tegen een theatre of Magic.Toon van Turnhout, Drunen, 06-142001109 september 2004

CongoMooie flipper in goede staat

€ 1200,- Danny de Rouck,

Berg (B), +32 (0) 16-651968

9 september 2004

Tales of the Arabian NightsEen hele mooie Tales of the Arabian Nights € 2750,-Toon van Turnhout, Drunen, 06-142001109 september 2004

Earthshaker met Pinled display’sKast is in goede werkende staat, maar verdient wel de nodige aan-dacht. Kast is veel bespeeld, en op de displays (pinled) na, nog nietopgeknapt. Het speelveld vertoont slijtage, en de kast moet opnieuwgerubberd worden. Een plastic mist een stukje (valt niet echt op). Dekopruit is op een klein plekje na in zeer goede staat. Deze kast kom jeniet vaak tegen, en als je bedenkt dat een paar Pinled displays al €250kosten, is €500 euro niet veel. PS dit is tevens wat de kast mij gekostheeft, dus voor minder gaat hij niet weg! € 500,-Jan van den Munckhof, Horst, 0651-8809997 september 2004

56

* = Duo-leden

ELVIS

Agenda

Meer informatie over deze agendapuntenop de NFV-site: www.nfvpinball.nl/agenda

EIRA

A

Advertentie - index3 Wizard13 Speelautomatenarchief29 Flipperwinkel.nl31 Flippers van Schippers39 Active Pinball41 Huifkar52 Silverstone / Pinball MagicAK Errèl Industries B.V.

Rock Around The Jukebox 20049 - 10 oktober, RosmalenIn het Autotron. Openingstijden: 10:00 – 18:00 uur.

Pinball Expo 200414 - 17 oktober, Rosemont, Illinois (USA)

Belgisch Pinball Open 200423 oktober, Zoersel, BelgiëZie ook pagina 53 van deze Spinner

The Autumn Silverstone Pinball Party 200413 - 14 november, ZwanenburgZie ook pagina 49 van deze Spinner

Duitse Herstkampioenschappen 2004 (DHM)20 november, Hamburg (Duitsland)

Heeringen A. v 6662DN Elst (GLD)

Ellen H. 8243GD Lelystad

Eck R. v 6099AW Beegden

Kuin P. 2051KP Overveen

Mathijs G. B-3740 Beverst

Voskuil S. 2316EJ Leiden

Steenbergen R. 2625PS Delft

Prijs B. 7676CT Westerhaar

Schiltman M. 3571XZ Utrecht

Sompel K. vd B-8750 Wingene

Roelants K. B-2020 Antwerpen

Claeys G. B-8310 Brugge

Koch P. 3265CE Piershil

Arts* P. 3851EH Ermelo

Pellis G. B-2180 Ekeren

Janssens J. 6042TW Roermond

Wijk E. 3077PW Rotterdam

Janssen J. 3022BA Rotterdam

Beek E. vd 1058GZ Amsterdam

Esch L. vn B-3520 Zonhoven

Baelen E. B-8560 Wevelgem

Loomans T. 1057GG Amsterdam

Fabrie J. B-3970 Leopoldsburg

Kemenade R. v 5591NK Heeze

rie vergeet nooit de verpletterende in-druk die Elvis Presley maakte, toen in

de bioscoop de film “Speedway” (1968)werd vertoond. Achteraf gezien was het ei-genlijk een draak van een film, maar omdatElvis erin speelde was de bios elke voorstel-ling afgeladen.

Want Elvis was een absolute superster, dekoning van de Rock&Roll. De sexy heup-bewegingen die The King tijdens zijn optre-den maakte werden in puriteins Amerikaverketterd, maar wij teenagers (zo heette dattoen) vonden het prachtig. Maar nog veelmooier vonden wij de muziek die Elvismaakte, de man had een geweldige stem.

In 1968 genoot Arie van de inmiddels we-reldwijd uitgezonden en talloze malen her-haalde NBC televisieshow en in 1973kwamen er zelfs satellieten aan te pas om“Aloha from Hawaii” uit te zenden.

Maar Arie vergeet ook nooit de schok diehet bericht van het overlijden van The Kingveroorzaakte in augustus 1977, en deontluisterende beelden van het jaar daarvoorvan een ongezond dikke Elvis, optredendstijf onder de invloed van nare middelen.

Na het optreden propten zijn begeleidersElvis razendsnel in een gereedstaande limou-sine, “Elvis has just left the building”. Vol-gens Arie wist De King niet eens meer waarhij was, maar zijn stem bleef sterk en prach-tig.

Daarna werd Elvis the Pelvis steeds meer eenlegende, volgens sommigen leeft The Kingzelfs nog steeds, ergens teruggetrokken enver van de publiciteit. En inderdaad, de mu-ziek van The King is springlevend, nog nietzo lang geleden scoorde hij zelfs een num-mer 1 hit met de door Junkie XL gemixteversie van het nummer “A little lessconversation”, ruim 25 jaar na zijn dood!

Maar het allermooiste bewijs van de groot-heid van The King is toch wel het feit dat defirma Stern het aandurft om een flipperkastdie zijn naam draagt uit te brengen in 2004!En dat zou wel eens een superklapper vaneen flipperkast kunnen worden, want Elvisis nog steeds wereldwijd geliefd en telt on-telbare aantallen fans. Vrijwel iedereen kentde naam Elvis en Arie kan haast niet wach-ten om een potje op de flipperkast met “thesame name” te spelen….

De foto’s die op het internet verschenen vanhet prototype van de nieuwe “Elvis” flipperbeloven veel goeds, de kast ziet er echt ge-weldig uit, een ware hommage aan een grootartiest, met respect voor The King geprodu-ceerd door Stern.

Vrienden, dankzij Stern is flipperen spring-levend en ook The King is nog lang nietdood, Viva Las Vegas!

ARIE

Prijslijst Nederlandse Flipper Vereniging Oktober 2004Artikel Leden Niet-Leden OpmerkingenPOSTERS:FLYERPOSTER TAF, AFM, IJ, TZ, TOTAN, MM .... € 7,00 € 12,00 VERKRIJGBAAR BIJ EVENEMENTENVIER FLYERPOSTERS AAR KEUZE .................................. € 25,00 € 35,00 VIER NAAR KEUZE VOOR VOOR 25,00!POSTER NFV DPO 1995 ............................................... € 4,50 € 8,00POSTER NFV EPC 1997 ............................................... € 4,50 € 8,00KOPRUITENPOSTER I .................................................. € 7,00 € 12,00KOPRUITENPOSTER II ................................................. € 7,00 € 12,00POSTER DIRTY HARRY .............................................. € 7,00 € 12,00VERZENDEN POSTER(S) INCLUSIEF KOKER ..................... € 6,50 € 6,50STICKERS:‘I LOVE PINBALL’ STICKER .......................................... € 1,00 € 2,50VIDEOBANDEN:NFV VIDEOBAND NUMMER 1 (1997) ........................... € 20,00 € 34,00NFV VIDEOBAND NUMMER 2 (1999) ........................... € 20,00 € 34,00VIDEOBAND “HISTORY OF PINBALL ’20-‘97" ................ € 20,00 € 34,00VIDEOBAND “HOEWORDTIKWERELDKAMPIOEN FLIPPEREN?" € 15,00 € 22,00CD-ROM’S:CD-ROM PINBALL PAKHUIS ..................................... € 20,00 € 34,00FLYERS:PINBALL FLYERS ........................................................ € 1,00 € 2,00PINBALL FLYERS, PER 3 STUKS .................................... € 2,50 € 4,00LECTUUR:WILLIAMS WPC PINBALL REPAIR GIDS VOOR FLIPPERS NA 1991 ............... € 13,00 € 23,00SPINNERS < 2003 ...................................................... € 1,00 € 2,50 INDIEN VOORRADIGNIEUWE SPINNERS 2003 ............................................. € 2,00 € 8,00 GRATIS VOOR NIEUWE LEDEN

DIVERSEN:NIEUW: NFV-PARAPLU'S .......................................... € 10,00 € 15,00MOK MET FLIPPERMOTIEF (IJ, TOTAN, MM, CV, TZ) .............. € 10,00 € 15,00

LIDMAATSCHAP NFV 2004 ........................................ € 27,50 € 30,00 INCL. INFO-PAKKET VOOR NIEUWE LEDENPRIJZEN EXCLUSIEF VERZENDKOSTEN / VERVOERSKOSTEN

De Nederlandse Flipper Vereniging heeft u als flipperliefhebber veel te bieden:1 -contact met honderden flipperliefhebbers in Nederland en België2 -tijdschrift SPINNER en NFV-nieuwsbrief die regelmatig verschijnen3 -flipperen onder het genot van een hapje en een drankje tijdens de Steunpuntdagen4 -korting op aanschaf van onderdelen5 -advies bij aanschaf en onderhoud van uw eigen flipperkast6 -officiële PINBALL kampioenschappen o.a. DUTCH PINBALL OPEN7 -deelname aan European Pinball Championship als speler of supporter8 -korting op entree bij flipperevenementen o.a. The After Summer Pinball Party9 -telefonische hulplijnen voor technische vragen over je flipperkast10 -agenda van de belangrijkste beurzen en wedstrijden11 -documentatie en historisch materiaal van flipperkasten12 -bemiddeling bij problemen met aanschaf en garantie van flipperkasten13 -overzicht van bonafide handelaren van flipperkasten en onderdelen14 -excursies naar o.a. de grote PINBALL producenten in Amerika15 -informatie uit buitenlandse PINBALL tijdschriften16 -gratis flyers bij de SPINNER van de nieuwste flipperkasten17 -locale flipperwedstrijden en competitie avonden18 -gratis adverteren in de SPINNER19 -eigen homepage op INTERNET (www.nfvpinball.nl)20 -laatste PINBALL-nieuws wereldwijd!21 -tips en trucs op gebied van techniek22 -spelbeschrijvingen en speeltips23 -informatie over de laatste ROM-versies van uw eigen flipperkast(en)24 -overzicht van de beste flipperhallen in Nederland25 -verkoop clubartikelen (ook postorder)26 -NFV pinball videoband 1 en 2; "Hoe word ik wereldkampioen"; flipper geschiedenis27 -NFV Dutch Pinball Team T-shirt

...................

-Advertentie-