2015 - 01 - Spinner Magazine

64
Opening Clubhuis The Walking Dead EAG EXPO 2015 Londen

description

Kwartaalblad van de Nederlandse Flipper Vereniging

Transcript of 2015 - 01 - Spinner Magazine

  • Opening ClubhuisThe Walking Dead

    EAG EXPO 2015 Londen

  • Club van

    BenBoogaard

    In 2008 introduceerde de NFV de Club van 100. Deze club bestaat uit personen en bedrijven die de NFV een warm hart toedragen. Zij betalen jaarlijks een bijdrage van 100 euro.

    Word ook Club van 100 lid! Dit zijn de voordelen: Gratis toegang tot evenementen in het NFV Fun-

    house (n toegangsbewijs per deelnemer) Logovermelding op deze pagina en op de Club van

    100 pagina op de NFV-site (met link) Ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Funhouse Deelname aan jaarlijkse Club van 100 bijeenkomst

    in het NFV Funhouse (voor deelnemer en introduc)

    Iedereen kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden-clubs, bedrijven, sponsors. In de afgelopen jaren is er genvesteerd in de eigen collectie flipperkasten, verbe-tering van het NFV Funhouse in Ederveen en de verbou-wing van het nieuwe clubhuis in Veenendaal. In 2015 gaan we hiermee door zodat ook het nieuwe NFV Fun-house in Veenendaal een plaats wordt waar alle leden graag naar toe gaan!

    Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer ([email protected]) en hij helpt u verder.

    samen werken aan oplossingen

    L a n g e d i j k

    Logoblok Club van 100 - NFV

    Een praktisch

    hulpmiddel om kinderen zelfstandig

    te leren werken

    www.kleurenklok.nl

    1

    2 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Top sTories10. Verslag EAG Expo in Londen20. De Gameroom van De Koog24. Pinball Club Bergen28. Impressie The Walking Dead LE

    Vereniging06. Opening clubhuis 3.032. Impressie opening clubhuis36. Vergunningen traject clubhuis40. Start a new game - Marc de Crom54. Update Funhouse collectie

    eVenemenTen en compeTiTie16. Aankondiging DPO 201542. LFC: finale 2014 - start seizoen 201556. Verslag RFT finale63. Evenementenagenda

    oVerig14. De nieuwe Stern - Wrestlemania18. Flipperkastverhuur27. Column Peter Hagtingius34. Full Throttle launch party38. Project No Fear44. Flipperen in het wild - Corsica45. Timeshock app46. Same Player Shoots Again - Slot50. Flipperen in de media52. Pinball Fun & Maintenance58. LED4PIN - Convolux62. De vijfde speler

    inhoud

    28. Impressie The Walking Dead LE

    3NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

    06. Opening clubhuis 3.0

  • NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1100 stuks. Losse nummers: 10,00.

    Redactie:Barry Driessen, Bas Vis, Rens Hooijmaijers, Theo van Vroenhoven ([email protected])

    Aan dit nummer werkten verder mee: Ad Jonker, Albert Nomden, Arie Pijl, Ben Boogaard, Egbert van Vulpen, Gerard van de Sanden, Harold Schulpen, Jan Izaks, Jeroen Dekker, Jim Jansen, Laurens Linssen, Marc de Crom, Mario van Ginneken, Mariska de Graaf, Martijn van Mourik, Michel van Kuijk, Peter Hagtingius, Robin van Mourik, Sascha Voskuil, Udo Janssen en Winfred de Ruijter

    Cover design: Sascha Voskuil

    Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Fotos moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

    Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

    Advertentie tarieven1/4 pagina 50,00(1x) 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina 100,00(1x) 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina 150,00(1x) 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommercile Spinnertjes 15,00(1x) 45,00 (jaarcontract,4x)

    Niet-commercile Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

    Druk: Drukkerij Koopmans

    Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

    Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

    PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

    NFVNFV Dagelijks Bestuur:Voorzitter: Winfred de Ruijter ([email protected])

    Secretaris: Rens Hooijmaijers ([email protected])

    Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

    Techniek/Ledenadministratie: Ben Boogaard ([email protected])

    Clubhuis/Collectie: Arie Pijl ([email protected])

    Spinner en Competitie: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

    Commissies:Website: Mark van der Gugten ([email protected])

    Evenementen Organisatie: Jules Reivers ([email protected])

    Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

    Cordinator Belgi: Lieven Engelbeen ([email protected])

    Technische Vraagbaak:Gert-Jan de Haan ([email protected])06-27456890 (Maandag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

    Eric Bartels ([email protected])0251-293489 (Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

    Ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

    Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

    Lidmaatschap kost 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: 45,- per jaar. Per adres wordt slechts n Spinner gestuurd.

    Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

    Bankgegevens:ING bank, IBAN: NL 52 INGB 0007233926BIC: INGBNL2A

    KVK inschrijving:40482631

    COLOFON

    Ga er maar eens goed voor zitten: niet eerder stonden er zoveel verschillende bijdragen in de inhoudsopgave van ons kwartaal-blad. Deze Spinner brengt je op diverse plaatsen en belicht de hob-by vanuit verschillende gezichtspunten.

    Om te beginnen ons nieuwe clubhuis. Na wat eerste activiteiten in het najaar van 2014 was er op vrijdag 16 januari 2015 de officile opening. De magir Christian Farla liet daar enkele op de Thea-tre of Magic geinspireerde trucs zien, waarna Arinanne Hollander, wethouder kunst en cultuur van de gemeente Veenendaal, een formeel welkomstwoord tot de aanwezigen richtte.

    Terwijl wij de champagne ontkurkten, was erelid Ad Jonker aan de overkant van het kanaal. Daar flipperde hij niet onverdienstelijk bij de EAG Expo in Londen, maar was bovendien bij de launch party van de Full Throttle.

    De toegenomen concurrentie zorgt voor een verhoogd activitei-ten niveau bij Stern Pinball. In deze Spinner kunnen jullie uitge-breider kennis maken met The Walking Dead. Rens Hooijmaijers ging namens de NFV Spinner redactie op bezoek bij onze sponsor Ministry of Pinball en speelde daar de Limited Edition. Ook kun je in deze Spinner al het nodige lezen over Sterns Wrestle Mania die gaat komen. Vooral voor de liefhebbers van nieuwe techniek is het een kast om eens goed van dichtbij te bekijken.

    Ook in de provincie Noord Holland geldt een verhoogd flipperacti-viteiten niveau. In Bergen speelt men graag op EM-ers, zo laat Jan Izaks optekenen. Samen met Rens en Theo ging ik op bezoek in Gameroom De Koog. Een hechte vriendenclub beheert daar met passie al meer dan 15 jaar een gezamenlijke gameroom. Die passie is ook wat onze Gerard van de Sanden drijft. Hij is niet alleen een aanjager van activiteiten binnen onze vereniging, maar gooit ook regelmatig een flipperkast in de aanhanger om andere mensen kennis te laten maken met onze prachtige hobby!

    In deze Spinner de laatste aflevering van het vierluik Same Players Shoots Again. Met veel plezier heb ik de verhalen van Peter Hag-tingius (uit begin jaren 70) voor de nieuwe generatie flipperlief-hebbers nog eens opgetekend. Peter was in de jaren 70 de eerste Nederlandse wereldkampioen flipperen. Hij schrijft daar met de nodige zelfspot over, zo blijkt ook uit het kolommetje (zoals hij het zelf aanduidt) dat hij er anno 2015 aan toevoegde. Dat flip-peren in Nederland en Belgi onverminderd populair is blijkt uit het aantal nieuwe leden dat we de voorbije maanden mochten begroeten. Met bijna 1250 leden zitten we volgens mij aan een all time high. Veel leesplezier en graag tot ziens in ons nieuwe clubhuis!

    Van de redactie

    Flipperen leeft!

    4 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

    BAs Vis

  • Van het bestuur

    Trots

    WiNFRED DE RUiJTER

    Soms heb je dat wel eens. Dat je denkt wauw. Wat gaaf. Dat we dit hebben bereikt. Trots. Eigenlijk is het gevoel het sterkste als je eerst niet had verwacht dat het zou gaan lukken. En als er een heel team van men-sen voor nodig was om het mogelijk te maken. Mensen die ook wel iets anders te doen hebben dan verhuizen, klussen aan en inrichten van een huis waar ze niet zelf gaan wonen. En daarnaast wordt dat lekkere gevoel van trots nog sterker als je waardering krijgt. Schouder-klopjes en complimenten. Verwachtingen die zijn over-troffen. Leden die melden hier echt op te hebben zitten wachten. Op zon moment vergeet je even dat de weg ernaar toe soms een bumpy ride was. Het goede gevoel van het resultaat blijft gelukkig hangen.

    We hebben het natuurlijk over het clubhuis, ons Fun-house. Op 16 januari jl. vierden we de officile opening. En oh, wat gaf dat een kick. Alles op orde, het huis aan kant. Jan en Tonia die (zoals altijd) de catering goed had-den voorbereid en extra hulptroepen voor de bediening hadden geregeld. Arie die het lokale netwerk warm had gemaakt voor hun komst naar de nieuwe flipper-buren aan de Turbinestraat. Ben die de techniek met een team had verzorgd: kasten die lekker spelen! Mooie woorden van de wethouder: blij met de NFV in Veenen-

    daal. Magie van illusionist Christian Farla: goocheltrucs net zoals de modes uit Ballys Theatre of Magic. De kop-ruit van onze kast heeft een Farla make-over gekregen, als blijvende herinnering. Onze woordvoerder Jim (die beter praat dan hij kan flipperen) smeedde de sprekers losjes aan elkaar. En de pers deed verslag, zodat we nog meer mensen met het flippervirus kunnen besmetten. Spread the word, noemen we dat.

    En nu? Hoe gaat het nu verder? Lekker flipperen natuur-lijk! En bijpraten met flipperfans. Het clubhuis wordt al goed bezocht op Funhouse Fridays en Clubhuisdagen. In april staat het eerste grote toernooi op de agenda, de Dutch Pinball Masters. Voor het eerst weer in eigen huis. Ook is er steeds meer interesse vanuit de bedrij-venmarkt: Club van 100 sponsor Imagobouwers (Gerard Vos) hield al een succesvol evenement met zijn relaties: de Imagobouwers Open. Dat leverde ook weer nieuwe leden op trouwens!

    Dus ben je nog niet in Veenendaal geweest? Kom langs en laat je verrassen! Zie de agenda op de site voor de openingsdata. En hoe meer leden in het clubhuis komen, hoe trotser we worden. Is dat niet mooi. Alvast bedankt dus h

    5NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Opening Clubhuis 3.0BAs Vis

    DE AANLOOPIn de voorbije maanden zijn er al diverse activiteiten aan de Turbinestraat geweest, maar vandaag vieren we de officile opening. Er zijn uitnodigingen naar de buren gegaan, contacten gelegd met de wethouder in Veen-endaal en speciale nieuwsbrieven naar de pers en leden gestuurd. De reacties zijn heel enthousiast en we ver-wachten een hoge opkomst.

    Kort daarna komt Gerard van de Sanden binnen, die mede bedenker is van het programma op deze dag van de officile opening van het clubhuis. Hij introdu-ceert Christian Farla, een flipperliefhebber met magische talenten. Of is het een magir met flippertalent? Ik laat hem kennis maken met de flipperkast Pinball Magic, die zijn meer dan gemiddelde belangstelling heeft...

    Ook Barry Driessen en Koen Heltzel van Dutch Pinball melden zich met een bestelwagen. In het laadruim zit het prototype van hun The Big Lebowski. Een enkele sticker op het speelveld verraadt dat er nog wat laatste plooien in het licentie doolhof zijn glad te strijken, maar de kast staat er. Fraaie muziek schalt uit de speakers. Voor veel bezoekers de gelegenheid om eindelijk eens

    Het is vrijdagmiddag. Arie test de microfoon van de geluidsinstallatie. Jan en Tonia halen de dozen met gebak uit de koeling en leggen die netjes op schoteltjes. Ik maak met Ben een rondje door de zaal om alle kasten aan te zetten. Rens start zijn laptop en sluit die met hulp van Winfred aan op de beamer om de foto slide show te laten zien. We zijn al-lemaal bedrijvig als altijd. Even later zitten we kort bij elkaar. Het heeft even gekost, er is veel energie in gaan zitten en er zijn zo af en toe best wel eens harde woorden gevallen. Maar het is gelukt: we hebben een nieuw clubhuis!

    een partijtje te kunnen spelen op deze kast van eigen bodem.

    De bezoekers druppelen binnen en rond het moment van de officile ceremonie zijn er zeker zon 120 gas-ten aanwezig. Als vanzelfsprekend heeft Jim Jansen de microfoon. Hij introduceert voorzitter Winfred de Ruij-ter. Winfred spreekt een kort woord van dank en richt zich daarbij vooral tot de steunpilaren van de opbouw van het nieuwe clubhuis: Arie Pijl, Jan & Tonia Meijer en Ben Boogaard.

    Arie heeft dankzij zijn uitgebreide netwerk en goede connecties niet alleen deze nieuwe locatie gevonden maar ook veel gedaan bij het inrichten van de elektrici-teit- en sanitaire voorzieningen. Ook meer dan het ver-melden waard is het vergunningen traject, dat Arie op een meer dan uitstekende manier tot een goed einde gebracht. Alle papieren zijn in orde!

    Jan & Tonia waren de drijvende kracht achter de opbouw van meeste voorzieningen in het nieuwe clubhuis. Met als meest in het oog springende resultaat: de zeer goed verzorgde keuken. Kwaliteit en veiligheid vormen de

    6 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • basis. De inspectie op naleving van de diverse (hygi-ne) voorschriften bevestigen wat wij al wisten: dit is heel professioneel aangepakt!

    Ben is vooral bezig geweest om het aantal goed spelen-de kasten tot boven de 100 te tillen. Dat heeft hij natuur-lijk niet alleen gedaan, maar zonder zijn niet aflatende inzet was het niet gelukt om dit te realiseren. De kasten van de diverse generaties staan er goed bij. Dankzij de inspiratie van Edwin Nijs is een mooi gevarieerde opstel-ling gevonden die zorgt voor een goede spreiding van bezoekers. DE OPENiNGIntussen heeft Winfred de microfoon overhandigd aan de wethouder, mevrouw Hollander. Die heeft voor deze speech al eens door de zaal gelopen om te zien wat de gemeente Veenendaal nu precies in huis gehaald heeft. Ze legt vervolgens uit dat de gemeente blij is met dit soort initiatieven. Die dragen bij aan de leefbaarheid van het (industrie) gebied en passen goed bij de filosofie van de gemeente Veenendaal op burger initiatieven te ondersteunen.

    Dan is het tijd voor de show van Christian. Die heeft eer-der op de middag gekeken welke acts in deze omgeving mogelijk zijn. Christian is een groot fan van de Theatre of Magic en op zijn verzoek heeft die kast een prominente plaats gekregen. Zijn trucs (of in het Engels: illusions) zijn stuk voor stuk gekoppeld aan elementen uit die kast. Zo is er de Spirit Cards, waarbij Christian schijnbaar ach-teloos de door bezoekers gesorteerde kaarten raadt. En hij speelt met een magische hoed en metalen rin-gen onder de ogen van de bezoekers. Als afsluiting is er de Straight Jacket waarbij Christian zich laat inbakeren. Terwijl de toeschouwers langzaam van 20 terug naar 1

    tellen bevrijdt hij zich uit de dwangbuis. Je staat er met je neus bovenop en hij weet toch de illusie te creren...

    7NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • DE NiEUWE GAmEROOm iN VOGELVLUChTNa deze show is er voor de bezoekers gelegenheid om zich in de nieuwe gameroom te vermaken. Dankzij de verlichting die boven de gangpaden hangt is er weinig tot geen reflectie in de ruiten. Bovendien zorgen deze hanglampen ervoor dat de op zich grote hal toch heel sfeervol is.

    De collectie biedt voor elk wat wils. De kasten staan gemixed: 3x DMD, 3x niet DMD, 3x DMD etc. Die men-geling zorgt ervoor dat de bezoekers zich goed versprei-den door de zaal. Er zijn circa 120 bezoekers. In Ederveen zou het dan aardig krap qua ruimte zijn geweest, hier wordt een dergelijk aantal gemakkelijk geabsorbeerd. En het lijkt er op of de bezoekers meer op de oudere kasten spelen!

    Ongeveer een jaar moesten we het zonder clubhuis doen. In die periode is er hard gewerkt om van een bedrijfshal een ruimte te maken waarin we onze verenigingsactivi-teiten kunnen ontplooien. In de voorbije maanden heb-ben al veel leden het nieuwe clubhuis bewonderd. Voor wie nog niet in de gelegenheid was om het clubhuis te bezoeken volgt hier een beschrijving in vogelvlucht.

    Bij de entree hangt het nieuwe reglement. We heb-ben als vereniging besloten dat we de alcoholcode van NOC/NSF gaan hanteren. Dat betekent dat we alert zijn op (over)consumptie van bezoekers. Naast de voordeur ook de wand met Cv100 logos. Mede dankzij hun steun was het mogelijk om de verbouwing van het nieuwe clubhuis te financieren.

    Via de hal kom je bij de balie, waar we alle bezoekers vra-gen om zich te registreren. In het zitgedeelte zijn ca. 30 zit-plaatsen voor de bezoekers. Onder de parasols kun je zitten om te kletsen en/of wat te eten en drinken. De menukaart is bijna net zo uitgebreid als bij een cafetaria/snackbar. Dankzij de goede afzuiginstallatie merk je daar verder in het pand niets van. De prijzen zijn nog altijd publieksvrien-delijk (bv. cola 1 Euro, broodje kroket 2 Euro).

    Het sanitair is ook helemaal nieuw. Liefst drie toiletten en n urinoir zijn er beschikbaar. En toilet is gereser-veerd voor de dames. Sleutel af te halen bij de balie, zodat de dames er onderling voor kunnen zorgen dat hun ruimte niet natgespatterd wordt.

    Voor de nicotine verslaafden is een eigen rookhok gemaakt. We moeten de discipline nog wat aanscher-pen, zo blijkt: de verstokte rokers gaan als vanzelf naar

    8 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • buiten. De peuken bij de entree vormen het bewijs...

    De jongere bezoekers hebben ook een eigen honk. Als ze zin hebben om te gamen, dan is er keuze uit een XBox, een Arcadekast en een tafelvoetbalspel. Ook de RFM staat hier, want die is bij de jeugd erg populair.

    De Technische Dienst heeft in ons nieuwe pand ook een eigen ruimte. Eindelijk plek om ongestoord te sleutelen. In de stellingkast staan heel veel bakjes met onderdelen. Het onderhoud van meer dan 100 kasten vraagt om een goed uitgeruste voorraad. En die hebben we nu!(foto TD ruimte)

    Op de bovenverdieping is er nog een voorraad van min-der courante onderdelen (bv. oude speelvelden), de voorraad van de NFV shop en een vergadertafel voor de bestuursbijeenkomsten. Ook staat hier het flippe-rerfgoed uit NL: de JVHs en de Merlins Magic. Mede huurder Ad Jonker heeft hier zijn eigen ruimte. En alsof dit nog niet genoeg ruimte is: voorlopig mogen we van onze huisbaas een extra zaal gebruiken voor de kasten die niet in de line-up staan.

    9NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • De EAG Expo, de jaarlijkse automatenbeurs, is sinds enke-le jaren gevestigd in het complex ExCel wat aan de oost-zijde van de stad langs een voormalig dok ligt. Ooit tesa-men met de International Casino Exhibition in Earls Court zijn deze twee beurzen nu op verschillende tijden. Moge-lijk is dat een reden dat het ieder jaar kleiner en vooral ook rustiger wordt, in dit geval is dat geen goed nieuws. Op flippergebied is het echter na drie jaar weer beter.

    Na twee jaar een lege stand was nu ook Heighway Pin-ball met de Full Throttle aanwezig. (9795) Ik begrijp wel dat bij de opening op dinsdagmorgen de stand nog leeg was, doch Andrew en de crew bleken flink vertraagd en niet veel later kon de stand alsnog ingericht worden. Er

    stonden drie exemplaren waarvan er n volledig werk-te, n open stond om de techniek te laten zien en de derde had toch problemen en moest nog nagezien wor-den.

    Op de stand van Pinball Heaven uit Engeland stonden The Hobbit, de Medieval Madness remake en een Wizard of Oz in de uitvoering als redemption game. Phil Palmer (eigenaar Pinball Heaven) en Jack Guarnieri waren ter plekke. Alhoewel de remake van Medieval Madness in

    EAG Expo LondenDoor een combinatie van redenen was ik van 12 tot en met 19 januari jongstleden in Engeland. Praktisch hierbij is dat mijn zuster niet ver van Londen woont en ik daar altijd kan verblijven. In deze week heb ik tevens dingen gedaan anders dan flipperen maar het belangrijkste was toch het bezoek aan de EAG Expo.

    AD JONKER

    10 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • de fabriek van Stern wordt geassembleerd gaat de ver-koop ervan via Pinball Heaven en ook via JJP. Na The Hobbit op ons DPO Expo gezien te hebben oogde de huidige versie een stuk fraaier, veel kleurrijker. Het spel vergelijken met een Wizard of Oz gaat mank, doch per-

    soonlijk vind ik het spel zeker de moeite waard. Net zoals de Trolls in Medieval Madness komen er op vier plekken mechanieken naar boven. Twee daarvan vlak boven de flippers. Technisch zijn de gezichten die je dient te raken echter van materiaal dat de impact van de bal goed kan weerstaan. De gezichten hebben een idee van Waldorf and Stadler uit The Muppets en wellicht twee persona-ges uit de film Grumpy Old Men. Wat wel opviel is dat deze eenheden vrij vaak naar boven komen, iets wat niet iedere speler zo zal waarderen. De indruk was goed, na een dag dat er veel op gespeeld was speelde de kast nog goed en ook Jean Paul de Win heeft van de animaties op het grote scherm weer iets fraais ontworpen.

    11NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • De Medieval Madness en Wizard of Oz redemption game heb ik niet gespeeld. Van de laatste begrijp ik dat de spel-regels flink zijn gewijzigd, je hebt nu slechts een bepaalde tijd om te spelen. Het halen van een bepaalde speeltijd en waarschijnlijk ook het bereiken van features bepalen het aantal tickets wat je kan winnen. Er schijnt, in ieder geval in de Verenigde Staten, een markt voor te zijn.

    Bij Electrocoin stonden twee exemplaren van Wrestle-mania en een The Walking Dead premium versie. n van de Wrestlemania had opengewerkte zijkanten in het kabinet en een vrijwel transparante kopruit om de tech-niek erachter te laten zien van het nieuwe besturings-systeem genaamd Spike. Ook een grote banner ernaast met een foto van de onderzijde van het speelveld en de binnenkant van de kop ernaast. De techniek is niet mijn interessepunt en ook het uiterlijk vind ikzelf niet van het grootste belang, het spel daarentegen des te meer.

    Even terug naar de The Walking Dead. Ik heb die alleen in oktober kunnen spelen met de software nog in het begin van de ontwikkeling. Gezien sommige scores op fotos op het internet kan je nu aanmerkelijk meer pun-ten behalen. De premium heeft een geheel andere kop-ruit en ook enkele extras, zoals het aquarium met drie gezichten boven het speelveld. Het lijkt er nu op dat deze kast bij de gekende spelers in goede aarde valt, het spel heeft mijns inziens voldoende variatie.

    12 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Daar de Wrestlemania, ook nog met de software in ont-wikkeling, helemaal nieuw was ging mijn interesse daar meer naar uit. Wederom is de spelbeleving geheel per-soonlijk. De ring bovenin met de slingshots is weer eens wat anders, iets wat veel recente kasten van Stern wat ontbeerde. Links en rechts een vrij steile helling zoals je die wellicht nog kent uit de Williams Jokerz. Of de spel-regels en features de werkelijkheid goed volgen blijkt uit wat ik hoor niet zo goed uitgedacht. Wat ik hier zeker een minpunt vond is dat rond het middaguur je de bal makkelijk in een loop via de hellingen kon schieten en dat het rond een uur of vier op dezelfde kasten grote moeite kostte om de bal nog bovenaan de helling te kunnen schieten. Nogmaals, een erg vroege software versie waar nog het nodige aangepast kan worden.

    Naast de gekende flipperkasten ook hier een daar de kleine exemplaren waar je voor een kauwgombal of een balletje met een klein stuk speelgoed speelt. Deze auto-

    maten zijn geheel mechanisch zodat je via de drukknoppen aan de zijkanten zelf de flip-per bedient (en dan ook de kracht zelf kan bepalen).

    Wel met elektrisch bediende flippers is een combinatie van flipperkast en air hockey. Hier twee identieke spelen naast elkaar. Je kan alleen tegen de klok spelen of met een ande-re speler a la NBA Fastbreak tegen de klok en elkaar spe-len. Er zitten twee schijven in ieder speelgedeelte en in de top targets die een aange-

    geven aantal punten (in dit geval lampjes in een ring) scoren. Doel is om binnen de tijd jouw ring lampjes vol te krijgen. Speel je met zn tween dan dien je dat ook sneller te doen dan je tegenstander. Ben je op tijd dan kan je op een stopknop drukken en op de topper stopt een lamp bij een vak waarin het aantal gewonnen tickets staat. Dit spel komt in opzet een stuk dichter bij wat wij gewend zijn.

    Naast al de flipperkasten kom je op deze beurs ook nog de nodige bekenden tegen, dit jaar ook weer uit Nederland en Zweden.Kortom, het was het bezoek weer waard. Doch als het telkens rustiger wordt dan weet ik niet hoelang het nog verder gaat. Liever weer tegelijk met de ICE. Het complex is er meer dan groot genoeg voor.

    13NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • De nieuwe stern: Wrestlemania

    TEKsT EN FOTOs: mARTiN AYUB (WWW.PiNBALLNEWs.COm )BEWERKiNG: BAs Vis

    De kast is ontworpen door John Trudeau. Waar de Mus-tang als nogal conventioneel werd ervaren, zien we hier de kwaliteiten van de ontwerper beter terugkomen. De kast zal in twee versies worden geleverd: de PRO en een WWE Legends Limited Edition (400 kasten, oa. met handtekening van Hulk Hogan).

    De opzet is basic, met twee flippers. Aan de zijkant van het speelveld zijn twee ramps geplaatst met daartussen op het bovenste deel van het speelveld een grote wor-stelarena. Dit verhoogde deel van het speelveld bestaat uit twee delen: n met vijf roll overs (zoals in Jokerz!) en daaronder een vierkante ring voor het gevecht.

    Het bijzondere is dat de kickers onder de onderste sling-shots door de speler bediend kunnen worden, waardoor de bal toch redelijk goed gestuurd kan worden.

    De productie bij Stern ligt de laatste jaren op een hoog niveau. Elk jaar komen er twee tot drie nieuwe titels bij, vaak met zeer aansprekende themas. Het thema van de nieuwste creatie spreekt in Europa niet zo tot de verbeelding. Maar toch is het een zeer interes-sante kast. Vanwege de nieuwe elektronica. Martin Ayub van Pinball News schreef een uitgebreid verslag. Hier de highlights in een vertaling.

    14 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Leuk old school element is het gebruik van bonus lamp-jes op het onderste deel van het speelveld.

    Bijzonder aan deze kast is de elektronica: dit is de eer-ste kast waarin Stern het nieuwe Spike control system gebruikt. Dat betekent onder andere dat er geen driver board meer in de kopkast aanwezig is en de functies daar-van zijn overgenomen door een aantal kleinere boards onder het speelveld. Het Spike system draait op Linux via een SD card die bovenaan het nieuwe board zit. Onder-aan het board zijn er twee USB ingangen voor software updates alsmede mogelijk ook een WiFi-adaptor zodat de

    updates draadloos gedaan kunnen worden. Ook zouden zo gegevens over inkomsten en storingen opgenomen kunnen worden zonder de kast te openen.

    In de Pro uitvoering van de Wrestlemania zit nog een dotmatrix display, maar het Spike system kan ook andere display types aandrijven. Daar maakt Stern gebruik van door in de Limited Edition een klein 5,5 LCD scherm te monteren net boven de worstelring.

    En van de andere redenen om over te stappen op dit systeem was het terugbrengen van de hoeveel-heid kabels in de kast. Dat betekent niet dat er nu geen kabelbomen meer gebruikt worden, maar het lijkt inderdaad wel een stuk minder dan voorheen. Ook de kwaliteit van de audio zou met dit nieuwe systeem beter moeten zijn.

    15NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • In de Back to the Future film maakt Doc een bom van pinball parts en krijgt het aan de stok met terroristen. Zoveel is er niet veranderd dus. Pinball parts zijn overal nog volop te verkrijgen en terroristen lopen er ook nog steeds rond. Maar 30 jaar later is er toch best veel veran-derd. De flipperkast is dan ook met zijn tijd meegegaan. Veel nieuwe technieken maar de eenvoud van het balle-tje in het spel houden is niet ouderwets gebleken. Daar-om zal flipperen de tand des tijds ook altijd doorstaan.

    Een aantal voorspellingen uit deel 2 van de BTTF films is waarheid geworden en andere nog niet. De Hover-board staat bij mij dan ook wel hoog op het verlang-lijstje. Maar wie had in 1985 nu kunnen voorspellen dat de flipperindustrie in 2015 hotter dan ooit zou zijn? Niet Jaws 19 in de bioscopen maar wel The Hobbit of Game of Thrones als hoogstaande TV serie. Hadden we in 85 ook niet kunnen bedenken na series als The A-team of The Knight Rider dat een TV serie het dagelijkse leven zo kan benvloeden.

    Voor de derde maal op rij gaan we naar Drunen. In de driedelige filmreeks is het in de eerste twee films nog zoeken naar perfectie maar in deel drie valt alles samen en komen we tot een climax van een jewelste. Zo moe-ten we de derde editie van Drunen ook gaan beleven. Twee maal zoeken wat mogelijk is en beter kan en de derde editie wordt knallen.

    The power of love met liefde en gedreven door enor-me krachten gaan we dit jaar een evenement neerzet-ten dat 1.21 Giga Watts aan Energie en vreugde moeten opleveren.

    Het is nu nog in de toekomst kijken welke grootheden er op het DPO-EXPO zullen staan maar nadat er een klok op mijn hoofd was gevallen bij het ophangen in het toi-let passeerden er al wat grootheden uit de industrie.

    Maar in ieder geval kunnen we melden dat er weer veel te beleven valt. Ik zeg tot 7&8 November.Als je durft...or are you chicken!!!!

    Back to the VenneThe Pinball Event

    TEKsT: GERARD VAN DE sANDEN iLLUsTRATiE: sAsChA VOsKUiL

    Your future is whatever you make it, so make it a good one 1985, het jaar van de eerste back to the future film en het jaar waarin het flipperen weer uit een diep dal klom. Zijn er overeenkomsten? Vast wel, zo niet dan blijf ik net zolang speuren tot ik iets gevonden heb.

    16 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • 17NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • TEKsT: PAUL RUBENs VAN WWW.PAVLOVPiNBALL.COm VERTALiNG EN BEWERKiNG: BAs Vis

    Er zijn heel veel dingen die je met je flipperkasten collectie kan doen. Er zijn weinig dingen zo risicovol als de kasten droppen bij het huis van een volledig onbekend persoon die van plan is om een wild feestje te gaan organiseren voor een groep van alternatieve feestgangers... Als je zoiets toch doet, moet je gek zijn. Of een geboren optimist met een enthousiasme voor flipperen dat buitengewone proporties heeft aangenomen.

    Gelukkig voor iedereen, gaat het bij Gerard van de Sanden om het laatste. Als het horen van die naam een bel doet rinkelen, dan is dat omdat hij n van die Hollandse gasten is die de Matrix pinball machine hebben ontworpen. Naast zijn werk als eigenaar van een schildersbedrijf, klust hij part time bij met zijn Flipperkast-Huren.nl. Die flipperbusiness bestaat uit het verhuren van flipperkasten voor bruiloften, bedrijfsfeesten en ... de eerder genoemde wilde partijen.

    Ik ziet het echt als een hobby zegt van de Sanden, maar het is wel flink uit de hand gelopen. Mijn passie voor flippe-ren zorgt ervoor dat ik echt kan genieten als andere mensen plezier beleven aan het flipperen. En dat verklaart waarom je hem tijdens de weekends zo vaak met flipperkasten ziet rondrijden zodat die in handen komen van zoveel mogelijk mensen.

    Hoe is het om een flipperkast uit te lenen aan burgers - het soort mensen dat licht verbaasd reageert als je ze de rulesheet uitlegt en zegt Zijn er regels? Ik dacht dat het de bedoeling was om die bal gewoon zo lang mogelijk in het spel te houden. Gewone mensen dus. Wat zeg je tegen ze? Ik heb een vaste tekst voor ze vertelt Gerard. Ik zeg: hier heb je de sleutel, geef die niet aan de kinderen en gebruik m alleen om de glasplaat even weg te halen als de bal vast komt te liggen. Ik probeer mijn enthousiasme over te bren-gen, speel een oefenpotje en beantwoord eventuele vragen die ze hebben. Is dat alles? Nou ja, als ik weet dat het een groot feest gaat worden, vraag ik de huurder om de kast net zo te behan-delen als zijn vrouw. En als je niet goed voor je vrouw zorgt, moeten we misschien maar geen zaken doen. En in de 6-7 jaar dat ik hier nu mee bezig ben heb ik maar n keer pro-blemen gehad. Ik had de Fish Tales en Roadshow uitgeleend voor een ladies party, liefst 200 vrouwen. Toen ik de kasten weer kwam ophalen zaten ze onder het bier. Nooit een toe-lichting gevraagd, gewoon gekeken of ze nog OK waren. Na het schoonmaken glommen ze als nooit tevoren.

    Het goede nieuws is dat de kasten bespeeld worden en dat mensen er plezier aan beleven. Gemiddeld staan er zon 200 spelletjes op de teller na een feestje. Gegeven de huur- en transportkosten komt dat neer op minder dan 1 Euro per spel. Maar niet alle huurders komen op zon prijs per spel uit. Gerard herinnert zich nog een WHO Dunnit? die voor drie maanden uit logeren ging bij een bedrijf. Toen hij de kast later weer ophaalde (huurprijs: 1000 Euro) bleken

    er welgeteld 19 spellen afgedrukt. Waarschijnlijk was de nachtwaker de enige die er lol aan had beleefd...

    Maar zoiets is echt een uitzondering. Het komt veel vaker voor dat de huurder heel hard op weg is om ook pinhead te worden. Waar kan ik een kast kopen? Kan ik deze mis-schien kopen? Is het onderhoud een beetje te doen?. Gerard legt uit: Dan til ik meestal het speelveld even op om ze een indruk te geven van de techniek. De meeste zijn echt verbaasd en vinden het geweldig.

    130 euro voor een avond lijkt een aardig bedrag voor een tweedehands flipperkast, maar dan moet je even stilstaan bij wat er allemaal bij komt kijken: meestal een uurtje of wat transport, sjouwen, opzetten, uitleg geven en dan de volgende dag dat natuurlijk allemaal nog een keer. Als je dat zou vertalen in uurloon is duidelijk dat je er niet rijk van zal worden.

    Welke kasten zijn het meest in trek? Het lijkt erop alsof dat niet de bekende titels zijn. Ik heb 25 titels, maar de men-sen vragen altijd om kasten met een filmthema. De Medie-val Madness vragen ze nooit, maar wel Shrek of (vreemd genoeg) Austin Powers. De Addams Family is verreweg het meest populair.

    Gerard heeft sinds kort ook een Monster Bash, Cactus Canyon, Scared Stiff en Circus Voltaire in zijn collectie, maar of dat ook verhuurtoppers worden is nog maar de vraag. Misschien als ik de prijs van de Cactus Canyon of Monster Bash het dubbele laat zijn van die van de Fish Tales, dan realiseren mensen zich dat ze iets bijzonders uitkiezen zo denkt hij. De zakelijke klanten (ongeveer de helft van zijn klandizie) kiezen een thema dat aansluit bij de eigen werkzaamheden. Als een bouwebedrijf iets zoekt om de stand op de beurs mee op te leuken, dan zetten ze (natuurlijk) graag Pat Lawlors Roadshow neer.

    December is de drukste maand voor de verhuur. Gerard koos er voor de schilderactiviteiten in die periode op een laag pitje te zetten en zich te concentreren op de vraag voor de flipperkastverhuur. Nog tips voor iemand die ook in de verhuur business wil stappen? Om te beginnen moet je niet vies zijn van werk en een gezonde rug is ook een vereiste zo waarschuwt Gerard. En zorg ervoor dat vrouwlief er ook achter staat, want je bent vooral in de weekenduren op pad. Mijn vrouw is geweldig: ze geniet ervan dat ik zo enthousi-ast ben en blijf over flipperen

    Flipperkasten verhurenOver een uit de hand gelopen hobby...

    18 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • 19NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Gameroom de Koog bestaat al sinds 1997 en is gehuis-vest op een industrieterrein. De ruimte voor de flipper-kasten is gecreerd boven een timmerwerkplaats van Robin en Martijns vader. Als je het pand binnenkomt is er nog niks te zien. Eerst moet je de trap op. Maar daarna is er een geweldige ervaring: je komt in een echt flipper thuishonk. Er zijn diverse ruimtes die variren in grootte, maar n ding hebben ze gemeen: ze staan vol met flipperkasten!

    De huidige collectie bestaat uit de volgende kasten: Attack from Mars, Austin Powers, Batman Data East, Bay-watch, Corvette, Demolition Man, Family Guy, Godzilla, Goldeneye, Guns & Roses, Indiana Jones Williams, Johnny Mnemonic, Jurassic Park, No Good Gofers, Monster Bash, No Fear, Pirates of the Carribean, Revenge from Mars, Road Show, Starhip Troopers, Spider-Man, Terminator 3, Star Trek: The Next Generation, Scared Stiff, Twilight Zone en Dr. Who. De laatste drie kasten staan momenteel bij Robin thuis maar behoren wel tot de Koog collectie. Laat-ste aanwinst is een Ripleys: Believe it or Not, die was don-derdag in Nijmegen opgehaald en stond nog opgeklapt

    in de timmerwerkplaats in afwachting van een plaatsje. Er moest nog besloten worden welke kast weg mag/moet, keuzestress noemen we dat.

    De Koog is min of meer vrij toegankelijk en meestal op vrijdagavonden open. Het team wil graag dat gasten zich aanmelden en probeert zo ook grip te houden op wie er binnen komt. Entree kost 5,- en voor fris wordt een bijdrage gevraagd van 1,- en voor bier 1,50.

    We gaan terug naar 1997. Een vriend van Robin had een Dr. Who verkregen maar had er eigenlijk geen plaats voor. Hij vroeg aan Robin of hij er een plaatsje voor wist. Zo kwam de eerste kast op zolder boven zijn vaders werkplaats. De kast had een grote aantrekkingskracht en zo fietsten ze met wat vrienden elke vrijdag naar de werkplaats met een kratje bier op de bagagedrager. De Dr Who werd helemaal grijs gespeeld. En je weet hoe het gaat, een flipperkast blijft zelden lang alleen. Ze kochten er een kast bij die daar werd gestald en Gameroom De Koog was geboren.

    De Gameroom van...De KoogDe reis brengt ons deze keer naar het mooie Alkmaar voor een Gameroom. Deze gameroom is bijzonder op meerdere punten. Allereerst is het een gezamenlijk initiatief van een vriendengroep maar ook de thuisbasis van s werelds grootste flipperforum, Pinside. Wel een retourreis voor het Spinnerteam van ruim 3 uur waard op een vrijdagavond. Kost een paar uurtjes, maar dan heb je ook wat...

    RENs hOOiJmAiJERs EN BAs Vis

    20 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Door de jaren heen is De Koog echt gegroeid tot een gezamelijke collectie. Het principe is heel simpel, de huurkosten delen ze met zn vieren. Dat betekent dat elk ook recht heeft om 25% van de ruimte te gebrui-ken om zijn kasten neer te zetten. Heel strikt wordt er niet gecontroleerd. En als er iemand echt te veel kasten heeft, dan gaat het overschot naar de opbergzolder...

    De basis voor De Koog is een hechte vriendengroep. Door de jaren heen zijn er een aantal sleutelhouders geweest, zodat het eenvoudig was om vaak open te zijn. Af en toe kon je ook eens een vrijdag overslaan, er waren altijd anderen die dan de deur openden en weer slo-ten. Door de jaren heen viel er wel eens iemand af, in andere jaren kwam er iemand bij. Op dit moment zijn er vier sleutelhouders: Martijn van Mourik, Robin van Mou-rik, Egbert van Vulpen en Udo Janssen. Elk jaar gaan de vrienden om de tafel om samen het jaar te evalueren. Eerlijk bespreken of ze het nog steeds leuk vinden. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Doen we weer een competitie of doen we het een jaartje wat rustiger aan?

    Egbert: Eigenlijk zijn die vergaderingen meestal vrij kort. Ik maak voor mezelf altijd een simpele afweging: kost de hobby me energie of levert-ie energie op? Zolang dat laatste het geval is, zit het wel goed. Dan praten we vooral over praktische zaken als de activiteiten, aanschaf van gereedschap en of we nou toch eindelijk eens die airconditioning gaan aanbrengen....

    Door de jaren heen heeft de collectie veel wisselingen gekend. Dat is ook iets wat de mannen echt leuk vinden: kasten proberen en leren kennen. Natuurlijk zijn de B/W kasten uit de jaren 90 nog steeds geweldig, maar ze kun-nen ook echt genieten van de keuzes van de anderen. Egbert: Udo heeft een heel andere smaak. Die kwam laatst met een Godzilla. Wij fronsten de wenkbrauwen, maar het bleek een heel leuke kast te zijn. Dat soort ver-rassende keuzes noemen we onderling tegenwoordig een Udo-kast. Ik heb zelf een periode gehad dat ik graag Gottliebs wilde proberen. Kwam ik onder andere met een Waterworld. Dat ding was altijd stuk. De rest was blij toen die Gottlieb-griep bij mij weer over was!.

    Zijn er dan helemaal geen regels? Jawel maar zeer beperkt oftewel 1) geen EMers , 2) een kast mag niet langer als n maand defect staan en 3) als je een kast verkoopt eerst aan de anderen aanbieden en bij sterke voorkeur 4) geen dubbele.

    De broers Robin & Martijn stonden aan de basis van Gameroom De Koog. Door de jaren heen hebben de broers veel van de aankopen samen gedaan. Martijn is de oudste en had dus eerder een salaris dan Robin. Hij financierde in het begin meer en dan deed Robin het operationele deel (ophalen, opknappen ed.).

    Robin zijn flipperpassie werd geboren, zoals bij zovelen van ons, op de camping. Een Franse camping wel te ver-staan. Het was toen 86-87 en Robin kent goede herin-

    21NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • neringen aan kasten van toen zoals de Earthshaker en Millionaire. Tegenwoordig is zijn smaak een stuk moder-ner en is zijn huidige favoriete kast behoorlijk modern, de Metallica van Stern namelijk. Robin: Om een kast leuk te vinden hoeft het niet pers stop en go te zijn of juist veel flow te hebben. De kast moet een zekere magie bezitten, een juist mengsel van thema, adrenalinekick, spelregels ed.. Momenteel biedt Metalllica deze het best voor mij. Een kast waarbij ik ook echt dacht dat het zou klikken is de Judge Dredd. Ik vind het artwork zeer mooi, thema is top voor mij maar de magie was er gewoon niet. Ik heb hem zelfs twee maal gehad zo graag wilde ik hem leuk vinden maar neen, magie was er niet en kwam ook niet.

    De eerste eigen aanschaf voor de collectie van de Gameroom De Koog was een Twilight Zone. Toen Robin & Martijn op zoek gingen naar hun eerste eigen flipper lazen ze in de Twilight Zone brochure: pinball with most patents pending dus die moest wel goed zijn en daarom hebben ze hem gekocht.

    De Dr. Who waar het allemaal mee begon is formeel overgenomen in 2001 en maakt nog steeds onderdeel uit van de verzameling al staat deze momenteel thuis. Robin heeft thuis ook nog een gameroom (met een achttal kasten) en een werkplaats.

    Robin vindt namelijk niet alleen het flipperen maar vooral het technische werk eraan boeit hem. Zo heeft hij al zeker een 20tal kasten geshopped en heeft zelfs recent een zgn. tipper daarvoor gekocht. Voor deze aankoop moest hij wel eerst twee keer in een uur een speelveld op zijn hoofd krijgen voordat de voordelen van een tipper echt (letterlijk) tot hem doordrongen...Martijn is meer van het gewoon gezellig flipperen, techniek is niet zijn ding.

    Beiden zijn geen competitiespelers, een biertje is belang-rijker dan een goede score. Al was Robin vroeger wel fanatieker waar zijn 16e plaats bij een DPO ook van getuigt. Thuis wordt er alleen gespeeld door Robin, Mar-tijn heeft geen kasten thuis.

    Hun vriend Egbert van Vulpen draait ook al 14 jaar mee. Bij hem begon het met een Tommy en toen die techni-sche kuren vertoonde zocht hij naar hulp van techneuten in de omgeving. Zo kwam hij bij de broers terecht. Het klikte goed en dus bleef-ie.

    Beste Koop?Als beste koop op financieel gebied noemen Robin & Martijn beiden de Twilight Zone. De aankoop die de meeste indruk heeft achter gelaten was echter de aan-koop van Medieval Madness. Na al zon 5-6 jaar bezig te zijn geweest, werd deze heilige graal aangekocht als

    22 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • toen eerste echt dure flipper. Die grote uitgave en het feit dat ze de heilige graal echt hadden staan maakte veel indruk op ze. Dit werd echt gevierd met champagne van Egbert.

    Welke kast moet zeker blijven en zijn er nog wensen?Robin: Dr Who moet blijven. Wensen zijn er momenteel geen. We hebben in totaal zon 70-80 kasten gehad in de loop van de jaren dus alles is al eens zon beetje voor-bij gekomenMartijn: Twilight Zone moet absoluut blijven, spijt dat de Medieval Madness weg is en als wens de Addams Family.Egbert: de Indiana Jones heeft voor mij eeuwigheids-waarde. Ik hou erg van snelle kasten, maar vind het ook leuk om iets onbekends te proberen. DIe Popeye die er nu staat, is ook veel leuker dan je op basis van alle recen-sies zou denken. Wat ik niet meer zo snel zal doen is een kast kopen alleen omdat het thema me zo leuk lijkt. Die Bugs Bunny, tjemig wat was ik blij toen ik die weer kon inruilen.

    ervaringen met niB?Martijn niet maar Robin in totaal 3x zelfs. Allereerst was er een nieuwe Transformers geschonken door Pinside leden. Dan was er een WOZ ECLE en ook nog een MET Premium. Alle 3 gingen eigenlijk zonder noemenswaar-dige problemen. Kortom, angst voor problemen was er al niet en is er ook niet gekomen.

    plannen voor de toekomst?We willen weer eens wat wedstrijden gaan organiseren, zoals RFT. Note redactie: Bas, hier ligt een kans voor je!

    Goede koffie, mooie flippers, goede gastheren, kortom, ook deze gameroom heeft meer dan de goedkeursticker van Pinballteam Drunen verdiend

    Van links naar rechts : Egbert, Martijn en Robin

    Nog meer willen weten of eens op bezoek willen gaan? Zie dan https://pinside.com/pinball/koog

    Robin en Martijn zien niet alleen bezig met gameroom de Koog op flippergebied. Daarnaast runnen ze nl ook nog s werelds grootste flipperforum: PINSIDE. Het is voor menigeen een verrassing dat dit forum zijn oorsprong heeft in Nederland. Weer iets waar flipper Nederland trots op mag zijn dus.

    Hoe is pinside ontstaan?Robin: Martijn en ik hebben een eigen bedrijf gespecialiseerd in bouwen van websites en apps. De liefde voor flipperen en het feit dat ik altijd een technische uitdaging zoek maakte de keuze om een flipperforum te bouwen een logische keuze voor ons. De software waar het forum op draait is dus zelf ontwikkeld en is deel van de fun. Dat dit uitgegroeid is tot wat het nu is, s werelds grootste flipperforum, heeft ons beiden verbaasd maar pleziert ons wel.

    Hoe vonden jullie pinexpo chicago? Jullie allereerste publieke optreden toch?We hadden in Chicago twee zaken op de agenda staan, allereerst een get-together van Pinsideleden. Dit verliep wel wat chaotisch maar kende een goede opkomst en de pizza was lekker. Volgende keer wat beter voorbereiden denk ik maar we waren bijzonder vereerd dat zoveel mensen kwamen opdagen voor ons. Abstracte getallen van websitebezoek en aantallen leden worden zo tastbaar en dat was toch wel iets moois. Als tweede stond er een seminar op de agenda. Het seminar zelf ging een stuk beter dan die get-together gelukkig. We hadden ook een aantal moderators op het podium zitten om deze een gezicht te geven en te tonen dat het personen zijn van vlees&bloed. Ging goed.

    nog plannen voor de toekomst?Met betrekking tot Pinside zijn we manieren aan het bedenken om Pinside zichzelf financieel te laten bedruipen. Momenteel is het onderhouden van de website al een full-time job voor Robin en voor verdere groei zijn meer financile middelen nodig. Het vrijwillig donatiesysteem wat er nu is werkt aardig, zeker in Amerika, maar er dient een betere financile basis te zijn. De vrije toegankelijkheid van een forum staat echter bovenaan, het moet leuk en onafhankelijk blijven.

    23NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Mijn contacten bij de PCB zijn Christine Waslander en Peter Homan. Christine en Peter hebben al een beetje naam opgebouwd binnen de NFV omdat zij de opna-mes gemaakt hebben van de sprekers op het DPO-Expo 2014. Ze zijn allebei behoorlijk flipperfanaat en zijn zelfs bezig een documentaire te maken over flipperkasten en flipperen met de titel Same player shoots again. Daar zal later een artikel aan gewijd worden.

    Christine en Peter wonen in het pittoreske Bergen, Noord-Holland. Ja, daar waar Lucebert jaren gewoond heeft zonder veel belangstelling voor de zee te tonen. Hij heeft het strand naar men zegt slechts een paar keer bezocht. En daar zullen de meesten van ons Bergen nou precies van kennen. Een vakantie aan de zee, wat dorp-jes doen op de fiets en daar wat rondslenteren. Zo ook in Bergen. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, jaarlijkse muziekfestivals (de International Holland Music

    Sessions in augustus en Jazz & Sail in het eerste weekend van september) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunst-10daagse in oktober). De uitstraling van Bergen is er een van een kunstenaarsdorp. Op straat kom je dan ook mensen tegen die elders excentriekelingen zouden wor-den genoemd. Maar dat is juist zo boeiend.

    Peter en Christine passen daar uitstekend in. Zij hebben beide een artistiek verleden en artistieke bezigheden. En toch zit ook daar een link met flipperen. Aan de gevel van hun huis hangt een kopkast met daarin boeken. Een soort bibliotheek. Mensen mogen er gratis een boek uit-halen, maar moeten er dan wel weer een ander boek voor terug zetten.

    Het is dan ook niet zo vreemd dat Bergen een eigen flip-pervereniging heeft.Laten we Peter daar eens wat meer over vragen.

    Pinball Club BergenZijn er veel lokale of regionale flipperclubjes in Nederland? Ik weet het niet! Ze zouden misschien eens bij de NFV geregistreerd moeten worden. Want het is leuk om te weten dat ze er zijn. En clubje bestaat al lang en timmert behoorlijk aan de weg. De Pinball Club Bergen. Laten we u eens vertellen over het reilen en zeilen van de PCB.

    JAN izAKs

    24 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Wanneer is de vereniging opgericht? moet je aan voorwaarden voldoen om lid te worden? De vereniging is opgericht in 1994. We hebben strikte toelatingseisen. Allereerst moet je natuurlijk in Bergen wonen. Je moet in het bezit zijn van tenminste n wer-kende flipperkast. Je moet kunnen fietsen en over een fiets beschikken. Nou moet ik wel meteen toegeven dat we het soms niet zo nauw nemen met die regels.

    Hoezo die fiets peter? Wat is het verband met flip-peren?Dat heeft te maken met de formule die wij binnen onze club hanteren. Daar hebben we in het begin nog wel over moeten nadenken. We hebben verschillende manieren geprobeerd om een flipperevenement te orga-niseren. Aangezien elk lid maar n of een paar flipper-kasten heeft, is het niet te doen om met 8 10 mensen een avond te flipperen bij n lid. Dan zijn de wachttij-den te lang. Vervolgens hebben we een keer alle kas-ten naar n adres gebracht, dat was in 2007. Nou, dat leverde vooral klachten op over vermoeidheid en pijnlijke ruggen. Dus, dat was hem ook niet.

    Maar nu hebben we (denken wij) de perfecte formule gevonden! We fietsen voor ons flipperevenement van de ene flipperkast naar de volgende. En dat werkt fantas-tisch. Geen gesjouw, niet al het werk om een toernooi te organiseren op n adres en iedere kast doet mee!

    Dat klinkt inderdaad leuk en gezellig. moeten jul-lie dan lange afstanden fietsen?Bergen is een vrij uitgestrekt dorp. Daarom moeten we onderweg ook geregeld ravitailleren. En daar is in het dorp gelegenheid genoeg voor! In leuke cafeetjes of een restaurantje. Of we nemen gewoon bij iemand thuis een hapje en een drankje. We zijn daar heel flexibel in. (Nee, nee, dat is wat anders dan ongeorganiseerd Jan!)Maar zo kan het gebeuren dat het fietsen meer tijd in beslag neemt dan een rondje flipperen.

    Het klinkt als een echte vereniging. Hebben jullie een bestuur?Nee, we hebben geen bestuur. En alleen soms een voor-zitter. Wanneer het overleg serieus is en er misschien zelfs iets besloten moet worden.En een enkele keer hebben we zelfs notulen zoals van de jaarvergadering. Maar daar wordt dan ook bijvoor-beeld het programma voor het clubkampioenschap vast-gesteld. Dat ziet er dan als volgt uit: Datum, Route: Jaap/Ruud Peter/Christine Paul Hans/Ellen en tenslotte naar Jan. Catering soort, plaats en moment dat het best past bij het tijdstip en onze stemming. Hoogste doel bij het kampioenschap is natuurlijk de fel begeerde wissel-beker. We hebben meestal tussen de 10 en 15 leden, maar dat hangt vooral van de weersomstandigheden af.

    Betalen jullie contributie? Hebben jullie een club-blad?De contributie dient jaarlijks te worden voldaan in flip-pos, maar de meeste leden hebben een betalingsachter-stand van 20 jaar. Jazeker hebben wij een clubblad: De Flipperfanaat. Officieel opgericht op de jaarbijeenkomst van 2000. Maar het komt onregelmatig uit. De laatste keer in 2002 geloof ik.We hebben echt alles wat een vereniging zou moeten hebben, zoals een eigen logo. Daarop staat ook ons motto : Flipperfreaks do it with balls. Dat staat trou-wens ook op de rug van onze verenigingshirts die we hebben laten drukken. We zijn een gemengde vereni-ging. Zowel dames als heren kunnen lid worden, als ze maar aan de voorwaarden voldoen.

    Welke kasten hebben jullie?We hebben samen echt een prachtige collectie met kas-ten van alle generaties. Capersville, Dipsy Doodle, Mari-ner, Expo, Amigo, Monte Carlo, Grand Prix, Wizard!, Star Trek (1979), Whirlwind, Police Force, Batman, Twilight Zone, Judge Dredd, Junk Yard, Theatre of Magic. En natuurlijk de Riviera (1968), een hybride-kast met de kopruit van een HeeHaw.

    25NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Sommigen van ons hebben al heel lang een flipperkast en hebben zich ook verdiept in de techniek. Daarom kunnen we heel veel onderhoud en reparaties tegen-woordig zelf verrichten. En ook dat is een leuk deel van de hobby!

    mooie collectie! Zeker het grote aantal em-ers staat mij wel aan. Wanneer zijn de eerstvolgende kampioenschappen van de pcB?Dat weet je maar nooit h, het vaststellen van de speel-datum is een mystiek proces. Maar als die datum een-maal vastligt, dan trotseren we ook weer, wind en meters sneeuw. In 2001 stond er windkracht 9 en dan is het levensgevaarlijk om rond te fietsen in het boomrijke Bergen. Onze passie voor de nobele flippersport is door-gaans echter sterker dan de toorn van de weergoden.

    Dit is volgens mij een formule die je overal kunt toepassen.Klopt Jan. Het gaat er om dat je een clubje mensen hebt die een beetje met elkaar overweg kunnen en allemaal tenminste n flipperkast hebben en een fiets. Dan zet je voor een flipperbijeenkomst een route uit van kast naar kast met daartussen bezoekjes aan cafs, res-taurantjes of andere nuttige plaatsen. Dus of je nu in Amsterdam woont, Dordrecht, Den Haag, een dorp in

    Groningen of een gehucht in de Achterhoek, als je maar genoeg kasten in een redelijke fietstocht kunt bereiken, kun je het zo doen.

    Flipperen is het onderwerp van de bijeenkomst en er kan zelfs om punten of een kampioenschap gespeeld wor-den. Al die andere dingen tussendoor zijn gewoon hart-stikke gezellig. En je komt er nog eens uit. Op de fiets.

    26 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Zo las ik dus kort geleden in het NRC Handelsblad over een zogeheten pop up restaurant in Amsterdam. In de Markt-kantine, Jan van Galenstraat 8. Het eethuis heet Graceland Bar B-Q. Als je een kwart eeuw in het buitenland verblijft en het oude vaderland nimmer meer met een visite vereert, heb je weinig belangstelling voor verhaaltjes over restau-rants in Amsterdam. Maar er stond een foto bij die me intri-geerde. Een volgens de recensent qua diner redelijk serieus te nemen adres, met een flipperkast in de zaal!

    Ik had nog nooit van een pop up- restaurant gehoord. Dat schijnt een soort tijdelijk adres te betekenen. En het bleek te gaan om een -volgens eigen zeggen- authentiek Ameri-kaans barbecue-restaurant. De beoordelaar die er aan tafel had gezeten, deelde weliswaar een ruime 8 uit, maar ik hui-verde. Zoals iedereen weet, staat een BBQ-maaltijd garant voor de slechtst denkbare voedselvoorziening. Alleen pyro-manen en doktoren in een brandwondencentrum houden van ernstig verbrand vlees. Of van vissen die twee keer ter dood zijn gebracht. Lang geleden was ik zelf zon restaurant-criticus, ik was bij voorbaat niet enthousiast als er iets met BBQ op de kaart stond. En authentiek Amerikaans associ-eer ik ook nu nog (of misschien wel juist nu) met de oneet-bare plastic dan wel kartonnen keuken van McDo, Burger King en dat soort lopende band leveranciers van de smake-loosheid. Bij ons in Zuid-Frankrijk heerst er permanent een soort woede over McDo, met zn misplaatste aanprijzing van Franse frietjes. Kauwgom op chemische aardappelbasis die niets met de Franse gastronomie te maken heeft, nota ben een door de Unesco erkend werelderfgoed.

    Okay, ik liet me even afleiden. Sorry.

    Wat ik wilde betogen: een flipperkast hoort niet in een res-taurant thuis. Van tween n: f de flipperaar neemt zijn sport serieus, f hij/zij is uit eten en dus betrokken bij het bord en het gezelschap. De combi gedreven scoren aan de kast n ontspannen tafelen, forget it.

    In het boekje Same Player shoots again heb ik ruim voor de eeuwwisseling al betoogd dat er iets helemaal fout zit als flipperen exclusief met tamelijk louche cafs in verband wordt gebracht. Door de buitenstaanders die van hun gezondheid niet afweten. Je zou kunnen verdedigen dat er van vooruitgang sprake is, nu de flipperkast kennelijk is doorgedrongen tot restaurants die in de waarneming van professionele proevers punten scoren. Het caf voorbij?

    Ik zie geen reden deze ontwikkeling toe te juichen. Naar mijn mening betekent de introductie van de flipperkast in restaurants opnieuw (en voor de zoveelste keer) een zware onderschatting van de zwaarwichtigheid van de flippers-port. Wie wil winnen, schreef de grote sportjournalist Joris van den Bergh (1882-1953) in zijn fameuze boek Mysteri-euze krachten in de sport wordt gedreven door positieve nervositeit. Van den Bergh geldt als de grondlegger van de Nederlandse sportjournalistiek.

    Positieve nervositeit? Heb ik ervaren toen ik destijds wereldkampioen werd. Het lijkt me volstrekt ondenkbaar dat een titel binnen handbereik ligt als je ten tijde van een maaltijd eerst vork en mes terzijde moet schuiven voor je de uitdagende knoppen beroert.

    Per saldo: men flippere niet in een kroeg of een restaurant. De sportschool biedt de enig juiste ambiance.

    Peter Hagtingius

    het gaat om sport!

    27NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Sponsor MoP had het LE model van de The Walking Dead (TWD) staan en uw verslaggever toog naar Rijswijk om deze eens aan de tand te voelen. Het is al eerder gezegd, het is hard werken dat flipperen.

    Als fanatiek kijker van deze serie is dit thema echt koren op de molen van deze verslaggever. De eerste fotos zagen er qua artwork veelbelovend uit en de PRO was zelfs al gespeeld op de PINEXPO in Chicago (en tijdens de Stern fabriekstoer was de TWDLE achter een ketting al te bewonderen). Nu einde-lijk de kans om deze mooi uit-ziende flipper met voor mij een droomthema te spelen.

    Echter, of een flipper leuk speelt bepaalt niet alleen het thema , er zijn genoeg voor-beelden te vinden van niet succesvolle kasten waarvan het thema toch wereld-wijd goed bekend staat. Dus, extra nieuwsgierig naar Rijswijk.

    De TWD is er in totaal in drie varianten, een PRO, PREMIUM en LE. In dit artikel komt de LE aan bod.

    Dit verslag gaat niet in op spelregels maar vooral of er speelplezier is en het uiterlijk van de kast.

    hET sPEELVELDJa, smaak is persoons gebonden maar ik denk dat dit speelveld bij de meesten goed in de smaak zal vallen ook al be je geen fan van de serie. Vind zelf de kleuren goed gekozen, mooi artwork (geen photoshop). De LE heeft

    ook nog mooie siderails en poten in een roestkleur. Een mooi totaalpakket plezierig voor het oog.

    Ook de GI-verlichting is goed gekozen. Waar de PRO naar mijn smaak te fel wit is, is hier gekozen voor stemmige rode accenten. Als je een PRO hebt is dit gelukkig op te lossen met een aantal rode leds. De GI is nl. niet meerkleurig zoals bij bv. een ACDC Premium maar vast. De inserts zijn in het alge-meen gewoon wit met een paar meerkleurige pijlen om schoten die van toepassing zijn aan te duiden.

    The Walking Dead LE: Wandelende doden

    RENs hOOiJmAiJERs

    28 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Kijken we naar de Toys op het speelveld dan zien we niet heel veel schokkends eerlijk gezegd. Net als bij de PRO neemt de zgn Well-walker een prominente plaats op het speeldveld in. Voor de Wellwalker bevindt zich een mag-neet die bij de PRO niet aanwezig is. Een ander bashtoy is de Barn achterin. Door op de deuren te schieten openen deze en kun je op een zombiehoofd schieten wat erach-ter zit. Beide toys zijn weinig interactief, los van de mag-neet ervoor, al kan de wellwalker enigszins naar achteren scharnieren waarbij zijn darmen zichtbaar worden. Kij-kend naar de kleine rol die de Wellwalker in de serie had (een tiental minuten) is de keuze om deze zon prominen-te rol te geven in deze flipperkast verrassend te noemen.

    Extra ten opzichte van de PRO heeft de LE onderaan tus-sen de flippers een zgn. crossbow. Een mechanisme wat we ook al kennen van de Austin Powers flipper van Stern. Indien actief kan men hier een bal mee schieten door de knop op de lockbar (gelijk aan bv de ACDC en Star Trek). Leuke gimmick moet ik eerlijk zeggen.

    De kast kent twee ramps en met n ervan is bij de LE iets bijzonders mee aan de hand. Hij kent als het ware twee standen. Een soort n betalen twee halen dus. Bij stand 1 (omlaag) gaat de bal de ramp op net als bij de PRO maar in stand 2 (omhoog) blijft de bal op het speel-veld en heb je een extra bashtoy. Helaas net als bij de Barn niet interactief met de bal dus je zou het kunnen zien als een standup target maar dan wel een zeer fraaie. Zou wel

    29NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • zorgen voor aanvullende bescherming van het speelveld waar het bewegend deel van de ramp het speelveld raakt om beschadigingen te voorkomen. Er is wel wat mylar aanwezig maar voelt (te) dun aan.

    Aan de rechter bovenzijde van het speelveld vinden we de gebruikelijke popbumpers en inlanes. De uitloop van de bal vanaf de popbumpers is een gevaarlijke daar deze makkelijk tussen de flippers verdwijnt. Oppassen dus.

    De magneet voor de Barn kan een bal vasthouden bij bv. het starten van een multibal. Hetzelfde is van toepassing bij de Wellwalker waar bij de LE ook een dergelijke mag-neet aanwezig is (bij PRO niet). Ook anders als bij de PRO is de Fishtank rechtsachter in de kast. Mooi stuk detail.

    Oog voor detail blijkt ook wel aan het feit dat zelfs de transparantie plastics zijn voorzien van bloedspetters

    30 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • hET CABiNETPersoonlijk vind ik het cabinet van de PRO mooier, ik ben dan ook fan van de serie dus de acteurs zeggen mij iets, maar dit wil niet zeggen dat ik de LE lelijk vind en over smaak valt niet te twisten zegt men altijd.

    Het is in ieder geval een mooi bij elkaar passend geheel. Of de translite in de smaak valt bij kleine kinderen ? Dit kan ook gezegd worden mbt de (geslaagde) animaties op het display. Gelukkig heeft Stern ook hier het zombiethema geheel doorgevoerd en hier geen concessies gedaan. De eerste te koop-posten op internationale forums wegens bange kinderen & vrouwen zijn al verschenen

    Het speakerpaneel is voorzien van mooie bestickering geheel in lijn met de rest. Oog voor details kan Stern dan ook niet ontzegd worden.

    DE hAmVRAAG: hOE sPEELT-iE?Ik ging eerlijk gezegd op pad met redelijke verwachtin-gen. Het thema sprak mij tenslotte aan en het artwork wat ik al op fotos gezien had zag er goed uit. Had verder de PRO al gespeeld op de Pinball EXPO en het DPO en die viel zeker niet tegen.

    De LE biedt eindelijk weer eens iets extras op speeltech-nisch gebied tov de PRO. Ik vond dit bij de Metallica en Star Trek tegenvallen (die LEs boden vooral, hoe mooi dan ook, esthetische wijzigingen tov de PRO) en de TWDLE breekt gelukkig met deze traditie. De kast speelt best lekker, er zitten een aantal leuke schoten in maar ik had eigenlijk toch wel meer verwacht van een kast van ca. 8.500,-. Een meer interactieve toy (ja, de crossbow is interactief maar wordt vooralsnog weinig ingezet) zoals de Vengeance bij de StarTrek , de Bell&Canon bij ACDC, Sparky bij de Metallica had toch wel gemogen van mij. Sparky en Vengeance benvloedden de bal weliswaar ook niet direct maar de show die daar wordt opgevoerd is toch wat heftiger dan het opengaan van twee schuurdeuren.

    Al met al biedt de LE (en dus ook Premium) echter wel een redelijk aantal extras tov de PRO op zowel esthetisch als speeltechnisch vlak. Of dit een meerprijs waard is voor de LE van ca. 3.000,- tov de PRO is voor ieder afzonderlijk te bepalen.

    De integratie van het thema is in ieder geval geslaagd, de animaties zijn goed, alleen van de call-outs ben ik als TWD-fan niet onder de indruk. Originele stemmen waren mooi geweest. Het was verder ook een prachtkast geweest voor een full-hd LCDdisplay .

    Laat deze wat kritische noten je echter niet weerhouden om deze kast zelf eens te spelen en je eigen mening te vormen. Het is een plaatje voor het oog, speelt best lekker en als de software nog wat ontwikkeling doormaakt kan het spelplezier alleen maar toenemen. De nog een keer factor die kasten zoals een Fishtales of ACDC bij mij heb-ben is echter (nog) niet aanwezig.

    31NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Op vrijdag 24 januari opende het nieuwe NFV Clubhuis in Veenendaal officeel haar deuren. We kunnen trots zijn op een unieke verzameling flipperkasten en een fantastische ruimte. Mariska de Graaf maakt onderstaande fotos die nog eens duidelijk illustreren hoe schitterend het er alemaal uitziet.

    impressie opening clubhuis

    FOTOs: mARisKA DE GRAAF

    32 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • 33NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • snelheid (en snel is de kast) er nog volledig in. n kast stond met het speelveld omhoog om de mechanieken te laten zien. Het ziet er onder het speelveld toch weer heel anders uit. Als het flippermechaniek defect raakt kan je hier twee stekkertjes los koppelen, vier bouten losdraaien en de hele eenheid inclusief de flipperbat uit de kast halen.

    Full Throttle launch party

    AD JONKER

    Op vrijdag 16 januari had Andrew Heighway een launch party voor de Full Throttle georganiseerd in The Pipeline, een bar vlakbij het Liverpool Street station. Boven is het niet alleen druk, er staan standaard ook zes flipperkasten. Mocht je weer eens in Londen zijn, houd dan dit adres in gedachten (94 Middlesex Street, E1 7DA, www.thepipelinebar.co.uk).

    Overdag waren er twee sessies voor de pers en in de avond een launch party voor alle overige genteresseer-den. Er was tevens een optreden van de metalband Red-line die de muziek voor de flipperkast hebben gespeeld, vandaar de link.

    Even na zeven uur ging de kelder weer open en na het betalen van tien Pounds Sterling kon je tot elf uur flip-peren, gratis wat snacks eten (heel bijzonder, er stond mayonaise voor bij de patatten, zeer ongebruikelijk in Engeland). En van negen tot tien uur het optreden. Tij-dens deze sessie was er op n van de drie aanwezi-ge kasten (dezelfde als die bij de EAG) een high score competitie. Een ieder mocht n maal spelen. Na de uit-leg heb ik daar ik er al stond het eerste spel gestart en het ging heel aardig. Ik eindigde op 126 miljoen doch er stonden nogal wat bekende flipperspelers en ik zou wel zien wat er gebeurt. Nu aan het einde kon ik en de back-glass van de Full Throttle, en een CD en een T-shirt van Redline in ontvangst nemen als winnaar. Tja, dan wordt een verslag van zo een avond weer een stuk makkelijker.

    Over de kast zelf kan ik kort zijn, lang niet iedereen is enthousiast, ikzelf kan de kast ondanks dat die nog niet helemaal af is wel degelijk waarderen. Het is geen kast van een andere planeet doch voelt wel weer heel anders aan dan wat we tot nu toe hebben. En ook na een dag spelen zat de

    34 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Echter, n ding vond ik wel degelijk een probleem waar veel meer mensen last van kunnen hebben. De glasplaat van het speelveld zit in een frame. Dat had Bally in de zestiger jaren ook, doch hier is het frame nogal dik. En precies waar de meeste spelers de handpalm op de rand laten rusten zit een nogal scherpe hoek. Dat verdient zeker de aandacht om nog aan te passen. Mocht dat ook goed opgelost worden dan is het zeer goed moge-lijk dat er later dit jaar een Full Throttle in het clubhuis komt te staan!

    35NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Aanvraag, Bestemming, BesluitEen nieuw clubhuis, wat komt er bij kijken?

    ARiE PiJL

    Even terug in de tijd, herfstvakantie 2013. Ik zat een weekje op de camping toen ik opeens een verontrus-tend telefoontje kreeg van de verhuurder van ons club-huis in Ederveen. Op last van de gemeente Ede kon de Funhouse Friday een week later niet doorgaan. Het was gelijk de laatste geplande Funhouse Friday in Ederveen.

    BEsTEmmiNGIn december 2013 vinden we een nieuwe locatie in de Accustraat in Veenendaal. Deze had echter als bestem-ming productielocatie en de flippervereniging valt onder dienstverlening. En dit type bedrijven en clubgebouwen horen in Veenendaal op een ander industrieterrein (de Batterijen). Met de hulp van een ex-wethouder en ver-huurder Hardeman hebben we geprobeerd de gemeen-te ervan te overtuigen dat we dat pand als NFV zouden mogen betrekken. Er ging een aanvraag uit voor een wijziging bestemmingsplan Accustraat.

    Begin januari werd de Accustraat opeens de Turbi-nestraat. Dit omdat de verhuurder een prachtig bod kreeg voor de Accustraat voor langere termijn. Harde-man bood toen de Turbinestraat aan ons aan. We moes-ten de aanvraag voor de Accustraat intrekken en op 16 januari 2014 ging er opnieuw een aanvraag de deur uit, ditmaal voor de Turbinestraat 5.

    Twee weken later nam de gemeente een besluit en ver-leende een gebruikersvergunning. Mooi nieuws, want wij tekenden op 30 januari de huurovereenkomst met Hardeman. Ook al zaten we toen al een maand in het pand ;-)

    Met het verlenen van de gebruikersvergunning mogen we ons nu - op een industrieterrein met alleen maar productiebedrijven als dienstverlener vestigen. Dit is een absolute uitzondering in Veenendaal. Hadden we deze vergunning niet gekregen dan hadden we een andere locatie moeten zoeken.

    PARKEERPLEKKENDe volgende stap was een omgevingsvergunning aan-vragen. Dit betekent dat we geen overlast veroorzaken voor de omgeving. We moesten bijvoorbeeld parkeer-plaatsen regelen voor de bezoekers en geen overlast veroorzaken met verkeersbelemmerende maatregelen. Ons pand heeft maar voor zon 10 autos een parkeer-

    In een vorige spinner is er een artikel gepubliceerd (van A via Beter - naar Best) over onze zoektocht naar een nieuw clubhuis. Dat blijkt achteraf nog een relatief gemakkelijk gedeelte. Er moesten een reeks vergunningen komen waarbij vooral veel geduld werd gevraagd. In dit artikel gaat Arie Pijl nader in op de procedures die zijn doorlopen.

    mogelijkheid, maar tijdens evenementen komen vaak meer dan 50 bezoekers.

    We hebben wat parkeerplaatsen geregeld met Halfords op de Accustraat 2-4 en met Prins Petfood op Accustraat 3-5. We maken doorgaans gebruik van het clubhuis als er op het industrieterrein niet veel activiteit is. De Accus-traat 2-4 en 3-5 (beiden op de hoek met de Turbine-straat) zijn nu dus onze officile parkeerplaatsen.

    Deze omgevingsvergunning is verleend op 7 maart. Dat was eerder dan verwacht omdat tijdens een verkie-zingscampagne de procedure van vergunningen door een bevriende zakenrelatie is aangehaald; de VVD wilde zich hier hard voor maken.

    TiJD VOOR DE BRANDWEERToen was het de beurt aan de brandweer oftewel de brandveilig gebruik melding, deze hebben we aange-vraagd op 27 februari 2014. Al op 3 maart kwam een vertegenwoordiger van de brandweer een kijkje nemen. Hij gaf ons advies over de te nemen maatregelen voor de brandveiligheid en veilig gebruik van het pand met bezoekers. Met hulp van John Snel en Hardeman zijn hiervoor tekeningen gemaakt. Toen kon de verbouwing van ons pand beginnen. Alle aanbevelingen hebben we meegenomen. Op 5 juni 2014 was het zover, we ontvin-

    36 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • gen een voorlopige goedkeuring. Dan moest er nog wel een inspectie plaatsvinden voordat het pand geopend zou worden.

    Door een artikel in de locale krant over een naderende opening van ons clubhuis begin september 2014 meld-de de brandweer dat de inspectie nog plaats moest vin-den. Op 9 september is de inspectie geweest en heeft de brandweer ons geadviseerd de voorlopige goedkeu-ring in te trekken en een nieuwe aanvraag in te dienen. En dan met aangepaste tekeningen zodat in de komen-de jaren er geen afwijkingen zijn van de tekeningen. In de nieuwe situatie mogen er 270 man tegelijkertijd in het pand aanwezig zijn. Die aanvraag hebben we direct op 10 september de deur uit gedaan en op 20 oktober was de goedkeuring voor ons clubhuis van de brand-weer binnen.

    PATATJE mETWe wilden natuurlijk net als voorheen weer heerlijk eten tijdens de Funhouse Fridays en andere evenementen. Dan moet er wel melding gedaan worden voor het acti-viteitenbesluit. Dat houdt in dat het geluid binnen de perken moet blijven, dat er een vetput moet zijn en als je water loost met een hoog vetgehalte dat je dan een vergunning nodig hebt. We gingen voor een vrijstelling; met als hoofdreden dat we slechts n maal per maand eten klaar maken. We spoelen alleen de vuile borden en gebruiken geen disposals.

    Op 25 juni hebben we hiervoor een melding gedaan bij de gemeente Veenendaal. Zij mogen dit echter niet zelf afhandelen, maar dat moet door de Provincie Utrecht worden afgehandeld. Dat had even wat voeten in aarde. De afstand VeenendaalNieuwegein is stroperiger dan gedacht.

    Enkele data op een rij: Aaanvraag op 25/6 Vragen over wat we gaan doen op 17/9 Antwoord op 29/9 gestuurd Meer vragen over onze activiteiten op 27/10 Antwoord hierop direct gestuurd op 27/10 Weer vragen over onze activiteiten met direct ant-

    woord op 2/12 Uiteindelijke beslissing op 21 januari 2015! Geen

    vetpunt nodig gelukkig!

    BiERTJE?We waren er nog niet, de Horeca vergunning moeten we nog binnen slepen. Als we als NFV bier willen schen-ken aan onze leden moeten we een horecavergun-ning hebben. Aan een dergelijke vergunning zitten ook eisen. Twee bestuursleden moeten een SHV certificaat hebben (Arie Pijl had dit al maar Jan Meijer nog niet). Er moet voldoende afzuiging zijn in het pand, gescheiden toiletruimtes voor dames en heren etc.

    Deze aanvraag kon pas weg op het moment dat we de keuken zover hadden afgerond dat een inspecteur kon zie hoe de afzuiging was geregeld, dat de toiletgebou-wen klaar waren, en de certificaten waren gehaald. De aanvraag werd 17 september verstuurd, zodat we eind oktober de geplande try-out van de Funhouse Friday konden houden.

    In theorie was dit net op tijd want in principe staat hier 6 weken voor. Echter door ziekte binnen de gemeente Veenendaal van de controlerende instanties kregen we te horen dat dit bezoek pas op 19 november zou wor-den gedaan. Dat zou betekenen dat er geen bier kon worden geschonken op de try-out. Dat wilde het NFV bestuur natuurlijk wel doen. Dus hebben we naar een oplossing gezocht met als gevolg dat we in de week van de try-out een voorlopige vergunning kregen. De defi-nitieve vergunning viel 13 januari, drie dagen voor onze officile opening , in de bus.

    Het was een lang traject, maar uiteindelijk hebben we het dik voor elkaar. Een prachtig clubhuis, een langdu-rig huurcontract en een officile status. We kunnen nog heel lang van ons clubhuis genieten!

    37NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Na telefonisch contact bleek ik het hoogste bod te heb-ben en ik besloot het er maar op te wagen, ondanks dat ik werkelijk geen idee had in wat voor staat de kast was. Ik had n foto die me toch nieuwsgierig maakte en dat was een (erg onduidelijke) foto waar nog rode vlammen op de zijkant van het kabinet te zien waren. Erg onge-bruikelijk voor een No Fear...

    Dus de trip naar Groningen gemaakt. Toen ik er aan kwam stond de arme flipper op een houten kist, zonder poten, in een schuur zonder verlichting. Moeilijk oorde-len over de staat zo, maar uiteindelijk toch ergens een looplamp vandaan getoverd. Amai, wat een vieze flip-perkast. De ruit was te vies om doorheen te kijken en zat vol met krassen. De zijkanten van zowel kabinet als kop-kast waren echter uitzonderlijk vrij van krassen! Dat gaf moed. En zijkant was zoals gebruikelijk verkleurd, maar de andere zijkant had nog mooie rode vlammen. Gaaf. De sleutels waren helaas zoek, dus binnenin de kop-kast kijken was er niet bij. Het kabinet ging gelukkig wel open, want in het muntdeurtje zat niet eens een slotje... Snel de glasplaat verwijderd. Hmm, een erg vies speelveld (het zand/dikke stof lag werkelijk in de hoe-ken) maar zonder beschadigingen! Ook de plastics zon-der noemenswaardige beschadigingen. Tijdens de shop-job zou blijken dat er slechts n plastic een klein hoekje miste. Snel het speelveld omhoog...

    De muntbak bevatte nog twee guldens. Dat was de eerste winst. En toen een leuke verrassing. Een bruine enveloppe lag nog in de kast en bevatte een erg mooie manual en schematics boekje, met alle addendums en papieren er nog bij. Meestal is dat papierwerk bij deze oudere flippers al zoek. Onder de bruine enveloppe nog een mooiere verrassing die ik nog nooit in een derge-lijke oudere kast was tegengekomen: de nog gesloten goodybag met lampjes, flipperlinks en reserve slingshot plastics! Cool!

    Wat me echter nog steeds het meest verbaasde was de afwezigheid van krassen en beschadigingen op het kabi-net en kopkast. De kast was al lang niet meer schoon gemaakt, maar je kon zien dat deze toch altijd met zorg was behandeld en tijdens verplaatsingen ook altijd voor-zichtig was behandeld.

    Thuis aangekomen, open gemaakt en zoals verwacht waren de antieke batterijen leeg, maar gelukkig niet uit-gelopen. De kopkast zag er van binnen nog erg mooi uit (wel stoffig). Het bord achter de translite was kraak-helder wit, dus de kast had eigenlijk niet echt lang in attract mode gestaan (want daar wordt dat mooie witte bord altijd zo bruinig van boven de lampjes). Volgens mij een kast met relatief weinig draai-uren. Snel de roestige ballen verwijderd en met nieuwe ballen een testpotje gespeeld. De rechter flipper deed niks en een blik onder speelveld leerde me dat er een draad los hing. Na sol-deren hiervan speelde de kast, maar de flippers moeten duidelijk gereviseerd worden. De metalen huls waardoor de (hoge) derde flipper liep was afgebroken, dus deze heb ik laten lassen.

    Na drie dagen sleutelen, poetsen, RVS schuren (korrel 400 dan 600 op geleiders en lockbar), polijsten, flame-polishen (jawel, ging goed!) en rubberen had ik weer een prachtige No Fear. Nu nog wat storingen oplossen, flippers reviseren, enkele switches vervangen en daarna flipperen!

    Project No Fear Geen angst, gewoon aanpakken!Enige tijd geleden kocht ik een No Fear. De kast bleek niet op de plek te staan waar ik hem had verwacht (op basis van de lokatie van de verkoper op Marktplaats) maar stond ietsie verder weg, namelijk in Groningen. Aangezien ik zelf in de buurt van Breda zit, niet bij mijn deur. De aanbieder op Marktplaats verkocht de kast voor iemand anders, dus wist ook werkelijk niets te vertellen over de kast, anders dan dat hij vuil was en al jaren onge-bruikt in een schuur stond.

    mARiO VAN GiNNEKEN

    38 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • 39NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • start a New Game Nieuwe leden stellen zich voor

    BAs Vis

    Naam: marc de CromWoonplaats: Bocholt (B)Lid sinds: januari 2015

    Je bent nieuw bij de nFV. Hoe heb je vereniging leren kennen?Ik heb de NFV gevonden op het internet. Na bekijken van de site heb ik direct besloten om lid te worden. Met name het magazine spreekt me erg aan, daar er veel te weinig op het gebied van flipperen wordt gepubliceerd.

    Flipperen is voor alle leeftijden. Wanneer speelde jij je eerste spelletje?Ik speelde al jong in het buurthuis, waar ook regelma-tig flipper wedstrijden werden gehouden. Ik was toen 10 jaar.

    Welke generatie flipperkasten speel je het liefst? Kasten vanaf 1986. Er is vanaf die tijd steeds meer ver-haal in de kasten gebracht, een van de eerste is High Speed. Deze kast ben ik op het moment aan het restau-reren. Veel werk, maar wel leuk en eervol.

    Elk kwartaal verwelkomt de NFV zon 20 tot 25 nieuwe leden. Mensen die om uiteen-lopende redenen zodanig enthousiast zijn over flipperen dat ze zich aansluiten bij onze vereniging. In de Spinner laten we enkelen van hen iets meer over zichzelf vertellen. Want het zijn de leden die de vereniging maken tot wat ie is

    moet je voor flipperen de deur uit of kun je ook thuis spelen?Naast High Speed heb ik nog twee andere kasten. Een Data East Tommy, compleet gerestaureerd. De kast die ik heb wijkt af van veel andere Tommy kasten, het speel-veld heeft een andere union jack.

    Jay Stafford van www.ipdb.org zoekt momenteel uit waarom deze kast anders is dan de rest. En ik heb ook nog een Williams pinbot, compleet gerestaureerd

    Ik heb op mijn wenslijst ook nog Funhouse en zoals ieder-een zou ik ooit graag een Medieval Aadness bezitten...

    Heb je een favoriete kast? Waarom is die speciaal?Pinbot, omdat deze kast veel jeugd sentiment bij me los-maakt. Verder een kast met mooie lange schoten.

    Standaard Union Jack

    Union Jack van mijn Tommy

    40 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • NIEUWE LEDENPascal Honders, VleutenWiggert de Vries, Elst GldJ.F. Coenen, Goudswaard

    Kim van Engeland, Lommel (B)Edwin Hendriks, Gouda Jurjen Miedema, Arnhem

    Marco van Swelm, Nijmegen Christian Farla, Barendrecht Jeroen Broers, Hilversum Henk Kuchar, Dordrecht

    Jim Hoogkamer, Krimpen ad IJssel Ron van Kessel, Roermond

    Remy Blom, Utrecht Wibou de Klijne, Heusden

    Kris van Clapdorp, Sint - Niklaas (B)Carl Bierkens, Kalmthout (B)Mathijs van Loo, Den Haag

    Jan van Engeland, Lommel (B)Sebastiaan Leeuwenkamp, Alkmaar

    Paul van der Ven, Naaldwijk Olaf Donkers, Etten Leur

    De nFV heet alle nieuwe leden van harte welkom!

    Rogier Hopstaken, Kloosterzande Bram van Dommelen, Eindhoven

    Ralf de Kleine, Zwolle Tom van der Mast, Rijen Lefman Kan, Amsterdam

    Dennie Lukkassen, Zevenaar Paul van Veen, Naaldwijk

    Danny Buurman, Amsterdam Martijn van Lint, Zwolle

    Marc de Crom, Bocholt (B)Ron Broers, Veenendaal Rik van den Broek, Tricht Stefan Tesselaar, Oss

    Maikel Twigt, Gouderak Erik ten Velde, Nieuw Dordrecht

    Dick Zutt, Arnhem Jan Goedee, Houten Peter Smets, Bilzen (B)

    Hans van Hunnik, Ede Gld Hans Kalmijn, Brunssum

    41NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • Lokale Flipper CompetitieStill going strongHet is al ruim 10 jaar geleden dat Theo van Vroenhoven en Norbert Broman het idee lanceerden om een lokale flippercompetitie te organiseren. De opzet is eenvoudig: met groepjes van vijf een competitie spelen is altijd goed voor een aantal gezellige avonden. Het competitie evenement zorgt voor een beetje extra spanning. Dat verklaart ook de populariteit na meer dan een decennium. We sloten 2014 af met een finale en starten de nieuwe jaargang met een nieuwe cordinator.

    De meeste spinner lezers kennen je van je verha-len van flipperen in het wild. sinds wanneer ben je zelf actief flipperaar?Vroeger als kind ben ik vaak met mijn ouders en broer naar Limburg op vakantie geweest, Euverem om precies te zijn. In de plaatselijke kantine stond een Hurricane van Williams waar ik destijds heel wat guldens in heb gegooid. Ik hield me toen nog totaal niet bezig met de rulesheet en werd meer aangetrokken door de lampjes, het geluid en de flow van de bal. In die periode kwam je meer kasten in de exploitatie tegen dan tegenwoor-dig. Bij de kabelbaan in Valkenburg stond een Indiana Jones en in de Linnaeushof een Fish Tales.

    Daarna heb ik jarenlang geen kast meer aangeraakt en werd het erg stil op flippergebied. Een paar jaar geleden ben ik met mijn vriendin naar Thermae 2000 geweest in Valkenburg en kwam daar in een arcadehal een Pirates Of The Caribbean tegen en in een gokhal een Sopranos en Terminator 3. Ik werd weer besmet met het flipper-virus. In 2012 kwam ik per toeval op de website van de Nederlandse Flipper Vereniging terecht en las ik iets over het boek No Balls, No Glory. Deze heb ik toen direct besteld en eind 2012 heb ik voor het eerst een Funhouse Friday bezocht in het clubhuis in Ederveen. Ik vond het geweldig om zoveel kasten bij elkaar te zien en weer op veel kasten uit mijn jeugd te spelen. Ik ben dan ook direct lid geworden en sindsdien weer actief met flip-peren bezig.

    Je speelt graag op locatie. speel je thuis ook? Thuis heb ik helaas nog geen flipperkast staan. Wel bezoek ik regelmatig een Funhouse Friday en zo nu en dan een clubhuisdag. Als ik een flipperkast in het wild tegenkom dan speel ik daar ook altijd wel een paar potjes op. Ondanks dat er minder flipperkasten in de exploitatie te vinden zijn dan jaren geleden heb ik wel het idee dat het weer wat aantrekt. In Haarlem kan je o.a. een Wizard of Oz, Cactus Canyon, Avatar, Pirates Of The Caribbean en World Poker Tour tegenkomen. Misschien dat er meer kasten staan maar die heb ik nog niet ontdekt.

    In een volgende woning houd ik uiteraard rekening met een plaatsje voor een flipperkast. Welke dit dan moet worden weet ik nog niet. Ik ben fan van de Williams DMD kasten maar ook Stern heeft flink wat topkasten

    BAs Vis

    FiNALE 2014De scheidende LFC cordinator Martijn van Amsterdam had een mooie opzet gemaakt voor de 20 deelnemers. Veel moderne kasten, maar af en toe ook een leuke gol-den oldie. Zo kon je zomaar op de Mata Hari spelen. Of die Ninja Turtles waar je nog niet eerder een potje op had kunnen spelen.

    Bij de kwartfinalisten zaten een paar outsiders, maar op het podium stonden uiteindelijk toch mannen die al vaker hadden laten zien dat ze een aardig partijtje kunnen flip-peren. Glenn Pellis won de strijd om de 3e plaats tegen Bas Vis. De trofee voor de winnaar ging uiteindelijk naar Ralph Beckers die in de finale Victor Stulemeijer versloeg.

    NiEUWE CORDiNATOR - JEROEN DEKKERBij een competitie hoort ook een persoon die ervoor zorgt dat een en ander in goede banen wordt geleid. Theo en Norman verzorgden de opzet, brachten de LFC op gang en droegen toen na enkele jaren het stokje van cordinator lover aan Alex Duin. Daarna nam Edwin Nijs die rol voor zijn rekening en de afgelopen jaren was Mar-tijn van Amsterdam de man die de contacten verzorg-de, de standen bijhield en de finale organiseerde. Met ingang van 2015 is er een nieuwe cordinator: Jeroen Dekker. Een paar vragen aan Jeroen:

    Finale 2014. Vlnr: Glenn Pellis (derde), Victor Stulemeijer (tweede), Ralph Beckers (eerste) met LFC cordinator Martijn van Amsterdam.

    42 NFV Spinner Magazine, jaargang 24, nummer 1

  • op hun naam staan. Sinds ik bij Martijn op een The Lord of the Rings heb gespeeld ben ik daar helemaal weg van!

    Wat voor type ben je zelf? (wedstrijd, recreatief etc.)Ik denk een beetje van beide. Ik vind het leuk om recre-atief te spelen om zo de rulesheet van een kast te leren kennen en voor mijzelf een nette score neer te zetten. Ook speel ik af en toe tijdens een bezoek aan het club-huis een potje tegen andere leden.

    Zelf heb ik twee keer met een RFC meegedaan en twee-maal met het DPO. Een wedstrijd spelen op zon niveau vind ik leuk en wil ik in de toekomst v