2012 - 04 - Spinner Magazine

76

description

Spinner Magazine, clubblad van de Nederlandse Flipper Vereniging

Transcript of 2012 - 04 - Spinner Magazine

  • Club van

    BenBoogaard

    In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speci-ale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100.

    Iedereen die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vriendenclubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2011 is genvesteerd in een paar topkasten voor de NFV collectie. Het verbeteren/vernieuwen van de website staat nog op het pro-gramma voor 2012.

    Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer ([email protected]) en hij helpt u verder.

    JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

    RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

    NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

    Violetstraat 17, 2260 Westerlo, Belgi

    JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

    www.rastermania.be - [email protected] - [email protected] 17, 2260 Westerlo, Belgi

    samen werken aan oplossingen

    L a n g e d i j k

    Logoblok Club van 100 - NFV

    Een praktisch

    hulpmiddel om kinderen zelfstandig

    te leren werken

    www.kleurenklok.nl

    Crispus

    Holding BV

    MarcelFokkens

    Transport

    Your Logo

    Here ???

  • Top sTories08. The Matrix Pinball 22. Update Wizard of Oz38. The Making of No Balls, No Glory!42. ACDC unboxing party46. Free WPC - Cactus Canyon56. Ungunchable Harry (deel 1)66. The Matrix Pinball (P-ROC)

    Vereniging07. NFV DVD kado25. Update Funhouse collectie34. NFV 20 jaar: Het begint met een idee...62. NFV en Social Media64. Operatie Wormerland (derde veiling)72. NFV collectie - Jurassic Park

    eVeneMenTen en CoMpeTiTie16. Dutch Pinball Open 201226. Belgian Open Pinball 201260. Technische Workshop61. NFV Teamtoernooi70. RFT Seizoen 201275. Evenementenagenda 2013

    oVerig28. Book of Kells (deel 18)30. Impressie boekpresentatie32. Flipperkast Mods - Luidspreker Upgrade50. Dutch Pinball Elite on Tour54. Flipperen in de media74. De vijfde speler

    08, 66: The Matrix Pinball

    inhoud

    26: Belgian Open Pinball 2012

    16: Dutch Pinball Open 2012

    56: Ungunchable Harry

  • NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1250 stuks. Losse nummers: 10,00.

    Redactie:Bas Vis en Theo van Vroenhoven ([email protected])

    Aan dit nummer werkten verder mee: Ad Jonker, Aeneas Verh, Albert Nomden, Danny Schwarz, Dennis van de Pas, Gerard Poelwijk, Gerard van de Sanden, Henk de Jager, Jaco Idema, Jean Paul de Win, Jim Jansen, Jules Reivers, Martijn van Amsterdam, Merlijn Vink, Pieter Stoffelen, Pieter van Leijen, Rens Hooijmaijers, Richard Baan, Robert van Schie, Ronald Klappe, Sacha Voskuil en Winfred de RuijterSpeciale dank voor: Martin Ayub en Fred van Diem.

    Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Fotos moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

    Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: [email protected]

    Advertentie tarieven1/4 pagina 50,00(1x) 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina 100,00(1x) 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina 150,00(1x) 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommercile Spinnertjes 15,00(1x) 45,00 (jaarcontract,4x)

    Niet-commercile Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

    Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

    Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

    PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

    NFVNFV Dagelijks Bestuur:Voorzitter: Winfred de Ruijter ([email protected])

    Secretaris: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 ([email protected])

    Penningmeester: Jan Meijer ([email protected] )

    Collectie/Techniek: Ben Boogaard ([email protected])

    Cordinator Belgi: Lieven Engelbeen ([email protected])

    Clubhuis: Arie Pijl ([email protected])

    Commissies:Ledenadministratie: Henk van Duijn ([email protected])

    Website: Mark van der Gugten ([email protected])

    Evenementen Organisatie: Jules Reivers ([email protected])

    Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker ([email protected])

    Technische Vraagbaak:Gert-Jan de Haan ([email protected])06-27456890 (Maandag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

    Eric Bartels ([email protected])0251-293489 (Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur)

    ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

    Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

    Lidmaatschap kost 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: 45,- per jaar. Per adres wordt slechts n Spinner gestuurd.

    Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

    Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

    KVK inschrijving:40482631

    THeo Van VroenHoVen

    COLOFON

    De vorige Spinner was met 72 paginas de dikste ooit. Dit record heeft echter maar kort standgehouden; dank-zij veel kopij en een nieuwe adverteerder telt deze Spin-ner maar liefst 76 paginas! Dit betekent natuurlijk wel weer extra werk voor de redactie. Daarom hierbij nog-maals een oproep voor uitbreiding van ons team. Reac-ties graag naar [email protected]

    In dit nummer veel aandacht voor zogenaamde zelf-bouwprojecten. Het meest in het oog springt natuurlijk de coverstory van Gerard van de Sanden, Dennis van de Pas en Sacha Voskuil die in geuren en kleuren uiteenzet-ten hoe zij een Johnny Mnemonic flipperkast hebben omgebouwd tot The Matrix Pinball. Daarbij hebben ze niet alleen het uiterlijk aangepast maar ook de software volledig herschreven. Ook Aeneas Verh is bezig met het herschrijven van software voor een Bally/Williams kast; mbv FreeWPC voorziet hij de Cactus Canyon van een compleet nieuwe ruleset. Van Rens Hooijmaijers ontvin-gen we een mooi artikel over het upgraden van luidspre-kers en ook Richard Baan is weer van de partij met een nieuwe aflevering in de serie Book of Kells waarin hij de ontwikkeling van zijn eigen flipperkast beschrijft.

    Tot zover de techniek van heden ten dage. Hoe het er in de jaren 40, 50 en 60 aan toeging kunnen jullie lezen in een prachtig artikel met als titel Ungunchable Harry, King of the Pins dat vertaald werd door Henk de Jager.

    Maar er is natuurlijk meer dan de Techiek van de Flipper-kast. In deze Spinner ook ruim baan voor de belevenis-sen van flipperaars op het Dutch Pinball Open (DPO) en Belgium Open Pinball (BOP). Ook de wat kleinere NFV evenementen komen in deze Spinner aan bod. Zo nadert het RFT seizoen zijn ontknoping. In deze Spinner lees je alles over de stand van zaken.

    Tenslotte zal het jullie niet ontgaan zijn dat er tijdens het 20 jarig jubileum een boek over flipperen is verschenen. In deze Spinner staan we uitgebreid stil bij het ontstaan van het boek No Balls, No Glory van Jim Jansen en Danny Schwarz. Een leuk boek om op de leestafel naast de Spin-ner te leggen...

    Fijne feestdagen met veel leesplezier gewenst, doe voorzich-tig met vuurwerk en alvast een gelukkig en gezond 2013!

    Van de redactie

    4 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Van het bestuur

    Update 4e kwartaal 2012

    WinFreD De rUiJTer

    Nieuws over het jubileumboek en het jubileum DPO

    Je leest nu alweer de laatste Spinner van dit jaar. 2012. Voorbij gevlogen. Maar een gedenkwaardig jaar denk ik. Enkele highlights: 20 jaar NFV, een prachtig eigen boek, een groots en sfeervol DPO evenement en een nieuwe website. Stuk voor stuk projecten waar door vele leden samen iets moois is neergezet. Zoals we altijd zeggen: voor en door leden.

    Over de meest recente gebeurtenissen - het verschijnen van het boek en het Dutch Pinball Open - is al het e.e.a. op onze website en in de email nieuwsbrief verschenen. Daar-om nog even heel in het kort voor eenieder die dit toch gemist had... No Balls, No Glory! is een prachtig boek over 20 jaar NFV historie, maar vooral ook over de mensen ach-ter de vereniging. Van de oprichters tot en met de nieuwste leden. 132 Paginas over flipperen, gewoon in het Neder-lands. Prachtige fotos. Leest gemakkelijk weg.

    Het jubileum DPO werd een geweldig evenement. Meer hierover in deze Spinner. De sfeer en samenwerking was fantastisch, dankzij de gastvrijheid en medewerking van leerlingen en leerkrachten van de Amsterdamse Heldring-school. Nogmaals veel dank aan onze gastheer Gerard Poelwijk (NFV-lid en leerkracht op de school) en aan Rob Capel, onze DPO-cordinator natuurlijk. We hebben al veel vragen gekregen over de DPO-lokatie in 2013: hier kijkt het organisatieteam naar en zij komen met een aan-beveling voor volgend jaar.

    En dan nog even iets over de publiciteit. Het blijft belang-rijk om flipperen onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Al is het alleen al om nieuwe leden te wer-ven. Met het jubileum, het boek en de komst van Ger-rit Zalm naar Amsterdam zat het qua media-aandacht in oktober wel goed: 8 keer op de radio, 5 keer op televi-sie, 5 keer in de krant, aandacht op verschillende web-sites. Veel dank aan Jim Jansen die als woordvoerder n als auteur van het boek de meeste interviews verzorgde. Iets gemist? Kijk het terug via de website: zie Nieuws-In de media rubriek.

    Tot slot. De laatste fase van 2012 is ingezet. Volg de agen-da op de site voor alle details over de komende evene-menten: er zijn nog veel flippermogelijkheden...

    Alvast fijne feestdagen en hopelijk ook tot ziens op de Nieuwjaarsborrel van 12 januari 2013: dan heffen we het glas op een mooi nieuw flipperjaar!

    5NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Flipperkast defect?, Hoe sluit je een nieuwe spoel aan?, Hoe check je of de optos goed zijn? Voorbeelden van vragen die leden kunnen stellen aan de Technische Vraagbaak (TV).

    De TV wil leden helpen die zelf het initiatief hebben genomen om iets aan hun kast te gaan doen, maar met een technisch probleem zitten waardoor ze niet verder kunnen. Of mensen die wel willen, maar misschien niet weten waar ze moeten beginnen; de TV biedt hulp.

    Vragen kunnen zowel schriftelijk als telefonisch gesteld worden. Verwacht geen kant-en-klare oplossingen. Gert-Jan en Eric zullen je een stap op weg helpen zodat je zelf weer verder kunt. Vanwege de onregelmatige werktij-den van Eric kan het zijn dat zijn voicemail aan staat. Als je een berichtje inspreekt, dan wordt je uiterlijk de vol-gende dag teruggebeld. Let op! Bel alleen op de aangegeven dagen en tijden! Schrijven of e-mailen kan natuurlijk altijd. Uiteraard kun je ook je vraag stellen in het NFV-forum.

    Gert-Jan de Haan Eric BartelsRoptasins 14 Frankrijklaan 699051 GR Stiens 1966 VC Heemskerk06-27456890 [email protected] [email protected] en vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur Dinsdag- en donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur

    TECHNISCHE VRAAGBAAK

    Artikel Leden Niet-LedenWindvest 47,50 52,50 Fleece vest rood of zwart 27,50 32,50 Body warmer 22,50 25,00 T-shirt 17,50 22,50 DVD 17,50 20,00 Muismat 5,00 7,50 NFV beer met logo 27,50 32,50 NVF pet 10,00 12,50 Kentenplaathouder 7,50 7,50 Jaartallenboek flipperkasten 5,00 7,50 Mok/beker 10,00 10,00 Translite (50 x 70 cm) 50,00 55,00 Translite (55 x 75 cm) 55,00 60,00 Verzendkaart 0,25 0,50 NFV Rekenmachine 5,00 6,50 Jubileumboek No Balls, No Glory! 20,00 20,00 Affiches van diverse flipperkasten 5,00 5,00 Affiches van diverse flipperkasten met lijst 12,50 12,50 T-shirt 20 jaar No Balls, No Glory! 20,00 20,00 Flyer No Balls, No Glory! 2,50 2,50

    Meer info bij Erik Boes: [email protected]

    NFV SHOP

    6 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Het kan jullie niet ontgaan zijn: dit jaar viert de vereniging een jubileum. Twintig jaar NFV dat is reden voor een feestje. Volgens goed Nederlands gebruikt trakteert de jarige job zijn vrienden. De traditionele taart leek wat bewerkelijk, dus zoch-ten we als bestuur naar een alternatief

    En zo vinden jullie bij deze Spinner een re-release van wat in 2002 werd genoemd de nieuwe NFV videoband. Het is de klassieker Hoe word ik wereldkampioen flipperen?.

    De keuze voor de DVD als kado kwam tijdens het proces van het maken van het jubileumboek spontaan op. Jim interviewde Joska Keunekamp en dat bracht de herinneringen weer boven. Het is een bijzonder tijdsdocument in de NFV geschie-denis. Zo ontstond het idee: wat zou het leuk zijn als alle leden, ook zij die na 2002 lid werden, deze beelden ook eens zouden kunnen zien!

    De video werd in eigen beheer gemaakt, met een-voudige middelen. NFV lid Joska Keunekamp legt uit en NFV kampioen Albert Nomden laat zien hoe je met bepaalde aanpassingen in je spel tot veel betere resultaten kunt komen. Tien jaar later zijn de tips van Joska en Albert nog altijd waarde-vol voor de liefhebbers van de zilveren bal. Dankzij de inzet van voormalig voorzitter Guus Arens wer-den de originele opnames afgestoft en geschikt gemaakt voor reproductie. Jean Paul de Win maakte speciaal voor deze re-release een nieuw booklet in de stijl van het 2012 jubileum

    Op voorhand hadden we niet gedacht dat zoiets budgettair haalbaar zou zijn. Toen we voor het Friends pakket naar de kosten van diverse opla-gen gingen informeren, bleken de kosten bij een run van 1000 stuks verrassend laag te zijn. Dus kozen we voor deze oplage in plaats van de oorspronkelijk geplande 200.

    Veel plezier met deze DVD!

    NB: Voor de NFV-leden die eerder het NFV Friends pakket

    bestelden (met daarin de DVD) kozen we een alternatief kado:

    zij kregen van de NFV een speciaal topcoach boek.

    20 jaar nFV - Wie jarig is trakteert!

    WWW.NFVPINBALL.NL

    2002, 2012 Nederlandse Flipper Vereniging

    Speelduur: ong. 45 min.

    Als promotie werd toen deze tekst gebruikt:Altijd al kampioen flipperen willen worden? Verbeter je techniek met behulp van de instructies op de videoband. De

    voorbeelden worden door Joska Keunekamp en Albert Nomden (voormalig wereldkampioen) duidelijk uitgelegd en voorgedaan. De beelden zijn in close-up zowel op normale als halve snelheid opgenomen en daardoor zeer goed te volgen. Voor deze flippercursus wordt gebruikt gemaakt

    van een Indiana Jones. Let eens op hoe simpel het halen van het eindspel van de Indiana Jones is voor echte flipperprofessionals. Na het volgen van deze videocursus is het voor jou ook eenvoudig. Zowel interessant voor de beginner als de professional. Verdiep u in de hogere flipperkunde....Veel plezier en succes!

    Beste flipperliefhebber,

    Deze DVD is een re-release van wat in 2002 werd genoemd 'de nieuwe NFV videoband'. Ter

    gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de vereniging hebben we besloten deze

    klassieker opnieuw uit te geven.

    Tien jaar later zijn de tips van Joska en Albert nog altijd waardevol voor de liefhebbers van

    de zilveren bal.

    Veel plezier met deze DVD!

    VIDEO

    HO

    E WO

    RD

    IK W

    ERELD

    KA

    MP

    IOEN

    FLIPP

    EREN?

  • Unfortunately, no one can be told what the Johnny Mnemonic is. You have to see it for your self.

    Van alle flipperkasten die ik heb gespeeld heb is de Johnny Mnemonic toch wel de kast die mij het meeste voldoening geeft: snelheid, flow en tactiek. Alles komt samen in deze kast. Maar dat thema: wat een enorme rukfilm! Ik heb mij meerdere malen door de film heen geworsteld en kreeg daarbij de gedachte: zou dit niet een soort van voorloper kunnen zijn van de film The Matrix? Keanu Reeves maakt die vergelijking natuurlijk wel makkelijk, aangezien hij Joh-nny speelt in Johnny Mnemonic en Neo in The Matrix.

    De eerste gedachten om een Johnny Mnemonic te gaan transformeren in een Matrix flipperkast gaan op deze manier al weer heel wat jaartjes terug. Meerdere malen heb ik ook de eerste stappen gezet van zon project: toys gekocht, artwork bedacht, ideen opgedaan, mensen

    enthousiast gemaakt. Maar zonder ook werkelijk de soft-ware te kunnen aanpassen blijft het een soort van leeg concept. Een Volkswagen met een Porsche motor is geen Porsche. Het idee ging de koelkast in. Om daar weer uit te komen toen er een paar jaar later een systeem op de markt kwam dat je in de gelegenheid stelt om zelf je software te schrijven: P-ROC. En toen was er geen houden meer aan

    parTner in CriMe i: Dennis Van De pasDennis van de Pas heeft zon board gekocht, zich de tech-niek eigengemaakt en is in alle stilte een Demolition Man gaan herprogrammeren. Waar ik hoog van de toren blaas dat ik een Johhny/Matrix swap wil doen, sluit Dennis zich duizend manuur op en komt pas als hij klaar is met zijn pro-ject naar buiten. Demolition Man on Steroids! Het debuut vindt plaats in Ommen, in de gameroom van Ren Timmer. De kast is dan nog niet helemaal af, er moet nog het nodi-ge getweekt worden. Tijdens de TRON launch party bij ons

    The Matrix projectYou have to see it for yourself!Gerard van de Sanden liep al jaren met het plan rond om een Johnny Mnemonic flipper-kast om te bouwen tot een Matrix flipperkast. Helaas bleef het bij dromen. Tot hij dit jaar kennismaakte met P-ROC en Dennis van de Pas. Samen met Sascha Voskuil zorgden ze er vervolgens voor dat de droom werkelijkheid werd.

    gerarD Van De sanDen en sasCHa VosKUiL

  • in Moerdijk heeft Dennis zijn vuurdoop met een compleet opnieuw geprogrammeerde flipperkast. Veel enthousiaste-lingen melden zich voor een potje. Ook ik ga na afloop van het evenement een potje doen, had hier nog geen tijd voor gehad maar ik ben gelijk verkocht. Jammer dat ik niet kan programmeren, want dat zou het Matrix project weer nieuw leven kunnen inblazen. Ik vertel Dennis van mijn idee onder het genot van een spelletje op de Johnny Mnemonic, ik laat hem mijn stijl van flipperen zien op deze kast en laat hem, zo denk ik nu achteraf, inzien wat de potentie van deze kast is.

    Ik weet niet meer hoe of wat of wanneer Dennis heeft besloten om zijn diensten aan te bieden. Om samen een team te vormen waarin hij zich zal bezig houden met het programmeerwerk maar ik voelde een kriebeling in mijn buik. Zou het echt kunnen lukken.....

    Dennis vertelde die avond ook over zijn plannen over een bezoek aan de Expo in Chicago om daar zijn werk te laten zien maar hij zag het niet zitten om alleen te gaan. Aange-zien ik al jaren dolgraag een hobby gerelateerde roadtrip wilde, besloten we om samen te gaan. Dat we uiteindelijk met zijn vijven gingen maakte de reis alleen nog maar leu-ker. Tijdens de dagen in the USA zijn een hoop brainstorm sessies gedaan en de ideen druppelden binnen. Zou het niet tof zijn als.... En wat zou het leuk zijn om....

    Dennis heeft in de periode na Amerika een hele mooie Johnny Mnemonic gekocht en zich opnieuw opgesloten om te beginnen aan een wederom duizend uur durende programmeer sessie. Chapeau.

    aan De sLag MeT HeT speeLVeLDNu was het mijn beurt om actie te ondernemen, want het zou natuurlijk mooi zijn als we beiden tegelijk klaar konden zijn. Als trouw NFV forum bezoeker had ik door de jaren heen een hoop gelezen over technieken die bestaan om speelvelden te produceren. Nu hoef ik geen nieuw speel-veld te ontwikkelen maar een oud speelveld van de Johnny Mnemonic moet wel voorzien worden van nieuw artwork.

    Digitaal inscannen, daarna photoshoppen en dan weer laten afdrukken: dat was n van mijn ideen over het speelveld. Na een lange zoektocht vind ik een bedrijf in Den Haag dat een 1:1 scan kan maken van het oude speel-veld. Helaas had deze scan niet het gewenste resultaat. Een kleine afwijking bleef. En aangezien de kleinste afwij-king grote gevolgen zou hebben ben ik afgestapt van dit idee. Photoshoppen kan ik toch al niet, hoef ik er ook nie-mand anders mee lastig te vallen.

    Terug naar mijn allereerste idee: het laten airbrushen van het speelveld. Maar dan wel door een professioneel iemand. Want inmiddels had ik het standpunt ingenomen dat als we het doen we het dan ook maar goed moeten doen. Na wat speurwerk vind ik een airbrush artiest op nog geen vijf minu-ten bij mijn huis vandaan. Na een eerste kennismaking het oude speelveld eens meegenomen en een uurtje gebabbeld over mijn wensen. Ik wist dat er met airbrush een hoop moge-lijk was maar dat fotokwaliteit ook kon, daar was ik erg ver-baasd over. Na een offerte te hebben gehad besluit ik om dit samenwerkingsverband aan te gaan.

    Een akkoord met de artiest is n ding maar: welke afbeeldin-gen moet ik nu gebruiken en welke teksten moeten er op de lenzen/inserts? Dit moet uiteraard in overleg met de program-meur. Intensieve gesprekken met Dennis volgen, inmiddels was ik een graag geziene gast bij Dennis thuis. Althans, dat hoop ik. Maar afgaand op al dat lekkers dat de vrouw des hui-zes steeds in huis haalde, twijfel ik daar niet aan

    De UiTDaging: een eigen speL onTWerpenEr moeten modes bedacht worden en die moeten weer overeen komen met de inserts en layout. Ik kan jullie zeg-gen dat dit veel tijd vergt maar ook enorm leuk is en elke keer als ik weer bij Dennis langs ga, heeft hij weer wat te laten zien met betrekking tot het spel, geluidje hier, lamp-showtje daar, animatie zus en een combo shot zo.

    De layout van het speelveld neemt vaste vormen aan, al blijven er natuurlijk discussies wat nou het beste is, maar ik denk dat we een goede basis hebben bedacht. Soft-warematig zijn we er nog niet helemaal uit wat we alle-maal gaan doen, maar onder het speelveld kunnen we niet meer uit. Dat wordt dus vanaf nu programmeren in dienst van de inserts en layout en niet meer andersom.

    Zelf ben ik druk bezig met de rest ideen. Die lagen al jaren op de plank en blijken ineens niet meer zo leuk te zijn of er komen betere ideen boven water. Overal is of zal over moeten worden nagedacht: kopruit, kopkast, kabinet, muntdeurtje, poten, launch button, lockbar, glas-plaat, dot matrix display, geluidssysteem. Maar het meest belangrijk is natuurlijk het speelveld.

    Een bijkomend voordeel van het programmeren is dat we de hand uit de Johnny Mnemonic kunnen laten doen wat we ermee willen. In het huidige spel is de hand een beetje een storende factor. De Johnny Mnemonic is n bonk flow maar de hand is een enorm vertragende factor. Den-nis heeft een geweldige softwarematige oplossing gevon-den, geen stop momenten meer in The Matrix. Maak je borst maar nat, n en al flow. Ik denk dat de kast zeker 20 kilo zwaarder zal zijn met al deze extra flow. De hand zal verbouwd worden tot een gadget uit de film, verder zal elke plastic, ramp, spinner, lampenkapje, postje, rubbertje enz. thema gericht worden aangepakt.

    9NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • De aMBiTie: BeTer Dan B/WHet grootste compliment zal zijn als een nietsvermoe-dende flipperaar gaat twijfelen of Bally/Williams echt een Matrix flipperkast heeft gemaakt. Daarom hebben we ook besloten om dicht bij het origineel te blijven, geen poes-pas maar vanuit de gedachten van Bally/Williams denken.Dennis is lekker bezig met P-ROC-en, maar ik loop tegen een hoop dingen aan. Technisch ben ik een knurft, sleu-telen is ook niet mijn hobby. Ik kan wel aardig mensen enthousiast maken. De nodige verzoeken aan vrienden zijn dan ook al gedaan. Inmiddels heb ik hulp aangeboden gekregen in allerlei disciplines. Op de achtergrond gaan meerdere mensen mij helpen. Deze mensen ben ik dan ook zeer dankbaar en ik zal aan hen een passend gebaar maken als de kast klaar is.

    WorK in progressEen aantal weken verder en we hebben niet stil gezeten, Den-nis zit momenteel op zon 50 % van het programmeer werk. Lichtshows, modes, geluidseffecten en multiballen. Elke keer als ik bij Dennis langs ga valt mijn mond open van verbazing.

    Eindelijk mag ik zelf aan de slag: het schuren van het oude Johnny Mnemonic speelveld. Met een grove korrel vliegt Johnny mij om de oren. Na het schuren met een fijne kor-rel blijft er een plank over die zo glad is als babybilletjes.

    De airbrush artiest die het speelveld onder handen neemt zit ook niet stil en mijn onderkaak krijgt het zwaar te ver-duren want ook hier valt mijn mond open van verbazing. Het speelveld is inmiddels voorzien van een basis zwart met heel veel groene vallende data, iets wat zo typerend is uit de film. Deze grondlaag is afgewerkt met een clear-coat. Vanuit hier kan de airbrush artiest verder werken en kan ze makkelijker fouten corrigeren zonder de basis te beschadigen. Uiteindelijk zal als bij een lasagne het art-work worden opgebouwd, tussen clearcoats in dus. Er zul-len in totaal 40 lagen clearcoat worden aangebracht. Slij-ten zal hij dan in ieder geval niet meer.

    Het artwork voor het kabinet en kopkast is uitbesteed aan Sascha Voskuil. Zijn eerste opzet van het kabinet viel direct in de smaak en zal verder worden uitwerkt. De poten zijn inmiddels klaar en geheel in Matrix stijl.

    10 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Het demonteren van de Johnny Mnemonic die dienst doet als fundering voor The Matrix is gaande en daarmee komen we op het point of no return aan. Geen weg meer terug, was ook niet de bedoeling maar geeft toch een bijzonder gevoel.

    Het kabinet en kopkast worden als eerste aangepakt en de verkleurde stickers van Keanu Reeves verdwijnen met een hete lucht fhn en een plamuurmes als sneeuw voor de zon.

    Met een geleende playfield tipper begin ik aan het demonteren van het speelveld. Aangezien ik de assembly line naar huis heb verplaatst gaat dit in de avonduurtjes als een razende roeland.

    De opBoUW: HeT speeLVeLDNu is het wachten totdat het speelveld klaar is. Inmiddels heeft de airbrusher ook al de nodige afbeeldingen aan-gebracht. Het resultaat mag er meer dan wezen. De dag dat de airbrush artiest belde met de mededeling dat het speelveld klaar was gaf mij het gevoel of de eerste zon-nestralen doorkomen na een lange winter. Het speelveld staat mij op te wachten en ik kan niets anders uitkramen als ooee en aaaahh.

    Ik had hoge verwachtingen maar dit resultaat gaat die ver-wachtingen ver te boven. Met het speelveld onder mijn arm maak ik een reis langs vrienden en betrokkenen bij het project (de betrokkenen zijn ook vrienden maar er zijn ook vrienden die niet betrokken zijn (-;) maar wel oprecht genteresseerd). Hun reacties liegen er niet om, we heb-ben hier een product in handen alsof het uit de Bally/Wil-liams Fabriek komt.

    Tijd om het oude speelveld te gaan swappen met het nieuwe speelveld. De bovenkant van het oude speelveld was al leeg maar de onderkant zat nog bomvol met alles wat daar hoort te zitten. En daar komt de lastige hobbel in mijn expertise van flipperkasten. Maar ik heb wel een

    andere kwaliteit: het vinden en rekruteren van de beste mensen om mij hierbij te helpen, of laat ik het anders zeg-gen: ik hen hierbij te helpen.

    parTner in CriMe ii: sasCHa VosKUiLSascha Voskuil is mijn held in flipperland en hij komt dan ook menig uurtje langs om dit klusje te klaren. Stukje bij beetje hangen we de ouwe zooi om naar het nieu-we onderkomen. Het blijft ouwe zooi maar alles lekker schoon en waar kan nieuw, moet het weer jaren mee-gaan. Het opbouwen van de bovenzijde gaat wat lastiger, 40 lagen clearcoat hebben alle gaatjes verkleind of zelfs weggevaagd. Met de overlay die we hadden meegekre-gen van de airbrusher konden we alle gaatjes weer vinden. De gaatjes die te klein waren geworden moesten stuk voor stuk handmatig worden uitgevijld. Monnikenwerk maar elke starpost of schroefje dat terug geplaatst wordt brengt meer eenheid in het speelveld.

    VeLe HanDen MaKen LiCHT WerKInmiddels is het speelveld zover opgebouwd dat we tegen andere problemen oplopen. De beide ramps zijn niet meer zo mooi. Aangezien het budget steeds maar weer omhoog moet worden bijgesteld besluit ik om helemaal los te gaan. Carte blanche.

    Twee nieuwe ramps worden besteld. Bertjan Postma die met zijn bedrijf Ministry of Pinball distributeur is van nieu-we ramps neemt dit klusje op zich inclusief het ombouwen ervan. Want waar ik dacht dit ombouwen van de switches enz. die aan de ramps vast zitten met popnagels te kunnen doen geeft hij onderwijzend antwoord dat dit rivets zijn. Als je er zoveel verstand van hebt is dit een klein kunstje.

    11NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Volgend probleem, het artwork op het speelveld heeft een bepaalde stijl. Nu ik ook ramps moet voorzien van de nodi-ge afbeeldingen komt er weer een uitdaging bij. Vind maar eens afbeeldingen die matchen bij de stijl die gekozen is. Dat lukt niet. Dan de airbrusher maar vragen of zij deze gewenste afbeeldingen kan maken. Het is immers haar stijl.

    Sascha zijn ontwerp van het kabinet is hier er daar wat aangepast en goedgekeurd. Nu was het de bedoeling om stickers hiervan te laten drukken en deze op het strak gelakte kabinet te plakken maar ik besluit om ook dit door de airbrusher te laten doen. Het resultaat volgens Sascha; ontwerpen is een ding maar hem dan ook nog zo kunnen aanbrengen is van grote klasse. Clearcoat over kopkast en kabinet heen en klaar is Kees of in dit geval Ed Hage die al ons clearcoat al jaren verzorgt.

    Aangezien de man uit Leiden, Sascha zo lekker bezig is vraag ik hem of hij mijn idee over de kopruit kan verwe-zenlijken. Dat kan, een ontwerp waarvan menig passant

    vraagt of dit een professioneel bedrijf is geweest die dit gedaan heeft. Ook vaak gehoord waarom hij niet zijn geld op deze manier verdient. Ik heb wel een opmerking. De borsten van Trinity vind ik wat karig, kunnen die ook gro-ter als zijnde de easter egg van het ontwerp? U kunt het zelf allemaal zien nu hij klaar is

    Ik heb mezelf inmiddels gestort op het reproduceren van de plastics, ik moet immers ook wat te doen hebben. Ik koop een elektrische figuur tafelzaag en een plaat poly-carbonaat. Het resultaat van het namaken van het eerste plastic is een dikke voldoende. Alleen doe ik er met het zagen, schuren en polijsten van de randen twee uur over. En ik heb nog veel plastics te gaan. Dit moet makkelijker kunnen. Ik neem contact op met de Cut Company, een bedrijf hier in de buurt wat aan watersnijden doet. Het reproduceren is voor hen een koud kunstje alleen moeten de oude plastics wel aangeleverd worden in AutoCAD. Mijn buurman Jeroen doet dit dagelijks voor zijn werk en neemt dit klusje uit handen.

    Ook wordt NFV-lid Jeroen van Beek benaderd. Hij is de man van alle mooie lasergesneden logos van onder andere Bally en Stern. Hij zal een custom made deurtje voor mij maken aangezien het een kast wordt voor thuis-gebruik en ik geen muntinworp of geldteruggave bakje in mijn deurtje wil. Misschien ooit een biljet lezer (-;

    De VoLTooiing naDerTDennis heeft ook niet stilgezeten of eigenlijk weer wel. Want de software is zo goed als klaar.

    Er zullen nog de nodige puntjes op de i moeten worden gezet maar het spel staat, en hoe! Na een bezoek aan Dennis ga ik vol ongeloof weer huiswaarts. Eigenlijk heel raar om een volwaardig spel te spelen, net alsof je een nieuwe kast voor het eerst speelt. Het klopt gewoon alle-maal. En omdat het allemaal klopt heb je er geen besef van wat voor een geweldige prestatie mr. Vanthepass geleverd heeft.

    12 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • De maand voor het DPO, en met het tikken van deze tekst is die maand al voorbij, was de meest zware maand uit mijn leven. Omdat we zo graag op het DPO wilden knallen hebben we onze natuurlijke behoefte om te slapen aan de kant gezet. Sascha, Dennis en ik wisten van voor niet meer dat we van achter leefden.

    Sascha die de translite perfect wil hebben heeft nachten doorgewerkt om dit te realiseren. En in de weekenden en meerdere avonden per week was hij bij mij thuis te vin-den om te solderen, monteren of te fantaseren. De dag dat Rob Capel (Print Xpress) zijn bijdrages voor het project binnenkwamen hebben Sascha en ik met een bak koffie in ons hand even een kwartier niets gezegd en genoten.

    Translites, speakerpaneel, stickers en ander drukwerk, alles komt nu samen. Het idee voor het speakerpaneel was een ingeving in een van de laatste weken. Ook dit pakte Sascha nog even mee en Dennis had nog wat extra te pro-grammeren. Het opbouwen loopt niet zonder slag of stoot maar elke dag komen we weer een stukje verder.

    Verlichting achter het muntdeurtje, check. El wire om de nieuwe ramps, check. Phonebooth terug van de airbru-sher, check. Elke dag gebeurt er wel iets of staat er weer een postbode aan te bellen om iets af te leveren. De porte-monnee raakt aardig leeg maar ik kan nu geen concessies meer doen.Mijn kids kunnen vast nog wel even langer met die kapotte schoenen rondlopen (-;

    De toymaker, Farid Reicher, heeft de toys ( Sentinel en Pho-nebooth) voorzien van leds en ze gemonteerd in de kast. Eyecatchers waar je niet omheen kunt.

    De laatste twee weken voor het DPO verhuist de kast naar Dennis om de software met de hardware te laten samen-smelten. De avond dat het P-ROC board in de Matrix gehangen werd was een magische avond. Hier hadden we naar uitgekeken. Maar het moment van geluk was ook weer zo verdwenen. Aangezien de software op een andere Johnny Mnemonic geschreven was en de hand uit deze kast toch heel anders reageerde op de software lag er nog een behoorlijke uitdaging voor de boeg. Deze twee weken heeft Dennis nauwelijks zonlicht gezien. Pro-grammeren, werken, slapen en eten. Sascha en ik komen regelmatig langs voor morele ondersteuning en de nodige technische assistentie.

    Wat ook niet prettig is om in de laatste week nog een brainwave te krijgen en Dennis hiervan op de hoogte te brengen. Mr. Vanthepass kan hier niet tegen want hij wil dat dan ook realiseren. En hij had het al zo druk. Sorry Dennis (-; maar het resultaat is dan ook geweldig.

    THe MaTrix is geBorenDonderdag 4 oktober. Nog n dag te gaan voor het DPO 2012, Zaza (Sascha), mr Vanthepass en The Big One zijn klaar, tijd voor champagne, met een grote knal sla ik de fles champagne kapot op de lockbar van de kast. Had leuk geweest maar niet gedaan natuurlijk. Een klein nipje want als je zoveel slaap tekort komt in zon drukke periode dan hakt alcohol er aardig in.

    Voor ons staat een kast die zo uit de Williams fabriek had kunnen rollen. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een idee van twee mensen na een klein jaar tot deze ontknoping komt.

    Tweeduizend man uur, een crew van elf man met ieder zijn eigen kwaliteiten, een enorme zak met geld en vooral liefde en passie. Dit is voor mij een natte droom die uit-komt. Pinch me, want ik geloof het zelf nauwelijks.

    Vrijdag 5 oktober. Dutch Pinball Open 2012 te Amster-dam. Hier hebben we naar toegeleefd. Zenuwachtig hoe de kast ontvangen zal worden. Ik heb me afgelopen maanden moeten inhouden om zo weinig mogelijk prijs te geven maar toch de interesse proberen vast te houden. Als alles van tevoren al bekend zou zijn geweest dan was het oe en aah moment verdwenen.

    En wat hebben we een hoop oe en aah momenten gezien dat weekend. Superlatieven schieten tekort om uit te leg-gen hoe de kast ontvangen is en hoe het Matrix team zich voelde. Dagen na het DPO zaten er nog steeds veren in mijn bips en ik geloof bij de rest van de jongens ook.

    Ik schijn nogal vaak en veelvuldig met een grote glim-lach naast de kast te hebben gestaan. Vrouwen die thuis amper spelen, die waren niet weg te slaan bij de kast. Mannen die kwijlden over de ontspiegelde glasplaat. Oren die suizen van de harde decibels. Zweetplekken van

    13NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • de drukte om de kast heen. Hangende kaken van de flow van de kast. Verbazing alom. Mensen die reageerden van O, een Matrix? Nooit geweten dat Williams die gemaakt heeft? Dat zijn de mooiste complimenten en ik had hier stilletjes op gehoopt maar nooit verwacht.

    Ben ik nog wat vergeten te vermelden? Vast wel maar dit is een enorme lap tekst geworden en ik wil jullie niet lastig vallen met een 56 pagina durende monoloog van een man met een droom die verdulleme nog uitgekomen is ook. Als ik morgen maar niet wakker word en het alle-maal echt een droom blijkt te zijn......

    Kijk voor de nodige info op www.pinnovating.com of op www.ministryofpinball.com.

    Iedereen bedankt voor de inzet van afgelopen jaar!Speciale aandacht voor Maya Voskuil, Christel Westbroek en mijn vrouw Marijke en de kinderen voor het moeten missen van alle aandacht van hun mannen afgelopen jaar. Thnx, we zullen het nooit meer doen (-;

    Gerard van de Sanden

  • De keuze voor de translite is gemaakt en ook deze mag ik doen. "Sas, kun je deze foto opblazen tot translite for-maat?" Voor mij ligt een donkere foto van 1024x768 pixels, hoe pak ik dit aan? Met de vorderingen van het speelveld in m'n achterhoofd kan ik me er niet zo simpel van af maken. De translite moet net zo mooi worden als het speelveld. Met deze tekening en nog een andere van het internet geplukte plaat van dezelfde lage resolutie ga ik aan de slag met het tekenprogramma. Terwijl de mensen om me heen steeds bruiner worden van het mooie weer, blijf ik bleek. Iets in me zegt dat er een zomer is geweest.

    Ook tijdens de opbouw heb ik Gerard terzijde gestaan, het omzetten van donor Johnny- naar Matrix speelveld, aansluiten van diverse bedrading, starpostverlichting bij de slingshots, extra schakelaars in het handmechnisme, verlichting achter de coindoor en de el-wire. Wat mij betreft de betere klussen.

    Maar de el-wire, die gaf toch wat problemen. Mogelijk zit er ergens een te grote knik waardoor er een bijna kortsluiting ontstaan is, daar kunnen de inverters (omvor-mers) niet zo goed tegen. Toen de inverters allemaal op waren gerookt, is dit maar even opzij geschoven, eerst de kast klaarmaken voor het DPO. Dennis krijgt ook nog een flinke taak om de software aan te passen en 6 okto-ber kwam al snel dichterbij.

    In de laatste week, nu bij Dennis thuis, nog snel wat sto-ringen verhelpen en toch nog wat kunnen experimenteren met de el-wire. Met componenten uit electrische-muggen-meppers weer betere inverters kunnen maken. Resultaat is prima, helaas het probleem zelf nog niet kunnen verhelpen.

    Er gaat nog veel gebeuren aan de machine zowel hard- als software..maar daar stond het resultaat van een jaren oud idee en ruim een half jaar werk. Schitterend en indrukwekkend, trots dat ik er aan heb mogen werken, dank aan het hele team, Sascha Voskuil

    Morpheus: "Your mind makes it real"

    Dat het idee van een "The Matrix" flipperkast al een paar jaar speelde wist ik wel, maar dat het in zo'n stroomver-snelling zou raken was toch wel een verrassing.

    Tijdens de bekende avondjes flipperen bij de jongens van Pinball Boulevard was het wel eens voorbijgeko-men. "The Matrix", wie heeft die film nou niet gezien! Ja, de trilogie ligt al een hele tijd hier in de dvd-kast maar gezien had ik hem nog niet...

    Half maart 2012 begint de e-mail wisseling met Gerard voorzichtig op gang te komen. Foto's met verschillende keuzes voor de kopruit, en wat later de eerste foto van een kaalgeschuurde Johnny Mnemonic. Er is duidelijk een start gemaakt. Wat daarna volgt, is een stortvloed aan mail en sms verkeer dat niet meer ophoudt tot aan begin oktober. Vanaf eind maart gaat het ineens hard. Regelma-tig komt er een update via de mail over het speelveld met verbluffende foto's. Hier is een airbrush-artiest mee bezig en daarmee was ook gelijk de lat hoog gelegd.

    Al gauw komt voor mij de eerste echte klus: Gerard heeft een afbeelding van een Sentinel en wil deze gebruiken voor de zijkant van het kabinet, samen met de kenmer-kende vallende karakters.

    Om een idee te krijgen waar het allemaal over gaat moet ik nu toch echt de flim gaan kijken. Het begint me duide-lijk te worden, deze film is zeer geschikt om als thema te gebruiken voor een flipperkast. Na wat maten opgenomen te hebben van het kabinet, kom ik uit op een tekening van 30 megapixel. Dat kan die oude PC nog wel aan, maar bij een tekening met meerdere lagen werd het toch wel iets te groot en onwerkbaar traag, toch maar een stapje terug.

    Het logo "The Matrix" moet ongeveer 70 cm breed op de zijkant en daarom superstrak gemaakt gaan worden als vectortekening. Met foto-materiaal van het internet en een scan van de DVD-cover lukt het om er een goede vector-tekening van te maken.

    15NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Na weken van voorbereiding en een vrijdag hard wer-ken gingen op zaterdagmorgen al vroeg de deuren open voor alweer de 16e editie van het Dutch Pinball Open. Dankzij de inspanningen van gastheer Gerard Poelwijk en DPO-cordinator Rob Capel en hun res-pectievelijke teams kregen de bezoekers een mooi flip-perweekend aangeboden. Een aanbod waren velen gebruik van maakten!

    ZaTerDagZoals altijd vond het DPO plaats op een locatie in het land. Dit jaar was er een terugkeer naar Amsterdam. Een mooie locatie voor een DPO en het bijbehorende jubileumfeest.

    Het hoofdtoernooi van het DPO werd gehouden in de sporthal, maar in veel klaslokalen stonden kasten op Free Play. In de centrale hal van de school stond de grootste verzameling. In totaal waren er ruim 100 kasten, waarvan het grootste deel voor recreatief gebruik beschikbaar was.

    Er was ook een lokaal dat werd gebruikt voor het team toer-nooi (op zaterdag) en het dames Toernooi (op zondag). Daar-naast was een lokaal in gebruik voor het Classics wedstrijd.

    In dat lokaal was er ook een stand voor High Class Pin-balls, die een uitgebreid assortiment aan onderdeel

    Dutch pinball open 2012De jubileum-editie

    aanbood, maar ook complete speelvelden voor bij-voorbeeld Medieval Madness, Twilight Zone, Funhouse, Attack from Mars, Elvis and Shrek.

    Er was ook een lokaal gereserveerd voor een aantal heel interessante machines: de nieuwste modellen van Stern (AC/DC in Black en X-Men Wolverine), een AFM met kleurenDMD en twee zelf ontwikkelde kasten met P-ROC. De nieuwe Stern kasten waren afkomstig van Ministry of Pinball, die tevens een stand hadden waren onderdelen werd verkocht, speelvelden van Scared Stiff en Whoa Nellie - Big Juicy Melons, aangevuld met een assortiment van mods en toppers.

    Naast de stand van Ministry of Pinball stond een volledig unieke kast: The Matrix. Gebaseerd op een Johnny Mne-nomic speelveld, creerde een team van liefhebbers (Pin-novating.com) een kast met nieuw artwork, een nieuw speelveld en vooral ook: een volledig nieuwe rulesheet.

    Er naast stond The Machine - Bride of Pinbot van Dutch Pinball. Deze Bride met Dot matrix display, heeft ook een nieuwe rule sheet en tevens nieuw geluid en muziek. Ook het cabinet is van grote schoonheid.

    16 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • De Heldringschoolamsterdam, 6 en 7 oktober

    Om de zaal van de hoofdwedstrijd te bereiken moesten de deelnemers de binnenplaats oversteken. In het zon-netje kon daar ook een broodje gegeten worden of n van de andere producten uit de professionele keuken van de Heldringschool. In een ruimte voor de sportzaal zat wedstrijdleider Ad Jonker. Dankzij een nieuw sys-teem werden de scores direct verwerkt, zodat alle deel-nemers op het LCD scherm hun plaats in de kwalificatie konden volgen.

    Er waren 140 deelnemers aan de hoofdwedstrijd. Aange-zien er reeds 7 spelers dankzij een voorronde een ticket voor de finaledag hadden, bleven er 41 kwalificatieplaat-sen over op zaterdag. De uitslag van de kwalificatie is te vinden op de website van de NFV.

    Terwijl de kwalficatie aan de gang was, werd elders in de school het team toernooi gespeeld. Met een record aantal deelnemende teams: liefst twaalf! De strijd was spannend en de overwinning ging naar een team van lokale spelers: het Pinball Wizards team van captain Ren van Gool.

    17NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Hoofdprijs: Monopoly flipperkast. Lotnummer: R 256 Winnaar: P. Stoffelen

    1e Prijs: Canvasdoek The Matrix Pinball Lotnummer: G 73 Winnaar: B. V.D. Ven2e Prijs: Kofferset, de Kofferkoning Lotnummer: G 235 Winnaar: M. Speetjens3e Prijs: Diverse Led Lampen, Led4pin Lotnummer: G 223 Winnaar: S. Duijvelshof4e Prijs: NFV Kledingpakket 1 Lotnummer: R 434 Winnaar: G. Arens5e Prijs: Translite Op Canvas Spiderman Lotnummer: G 385 Winnaar: J. Wieringa6e Prijs: Onderdelenpakket High Class Pinball Lotnummer: R 375 Winnaar: J. Izaks7e Prijs: NFV Kledingpakket 2 Lotnummer: G 126 Winnaar: K. Oenema8e Prijs: T-Shirt Ministry Of Pinball. Lotnummers: R 58 / R 167 / G 174 / G 285 Winnaars: J. v Lent, D. Dujardin, E. Hut, J. Scholten9e Prijs: 2 Kaarten Etten Open Air. Lotnummer: R 418 Winnaar: G. Arens10e Prijs: 3 X Pinball Magazine. Lotnummers: G 73 / G 382 / R 382 Winnaars: J. Reivers, J. Wieringa en J. Izaks

    Uitslag Loterij DPO 2012

    ZonDagHet DPO in Amsterdam werd druk bezocht. Vooral natuurlijk door flipperliefhebbers, maar Jim Jansen (PR man van de NFV en auteur van het jubileum boek) had ook voor veel pers gezorgd.

    Voor de prijsuitreiking en de overhandiging van het eer-ste exemplaar van het jubileumboek was er een specia-le gast: NFV-lid Gerrit Zalm. Hij vermaakte zich geruime tijd in de diverse lokalen en speelde, voor een groot publiek, nog symbolisch een partij tegen Jim op de TAF.

    De ontvangst voor de gasten was zeer hartelijk. Gast-heer Gerard Poelwijk (NFV-lid en docent op de Heldring-

    school) zorgde samen met zijn collegas en leerlingen voor een memorabel DPO. Elders in de Spinner wat indrukken van de medewerkers en leerlingen.

    Heel goed bezet was dit jaar de jeugdwedstrijd. Meer dan 30 kinderen namen deel. De overwinning ging naar Belgi: Timber Engelbeen won de strijd. NFV Bestuurs-lid Lieven Engelbeen keerde als trotse vader huiswaarts richting Gentbrugge.

    De spelopzet voor de finales van de hoofdwedstrijd was zoals de laatste jaren: een dubbel knock out systeem. Waarbij elke partij in de winnaarsronde een beste-van-drie was en in de verliezersronde er steeds maar n partij bepaalde wie door mocht en wie definitief afviel.

    18 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

    Dutch pinball open 2012De jubileum-editie

  • DPO Resultaten

    1 Jasper van Eeden Netherlands2 Albert Nomden Netherlands3 Taco Wouters Netherlands4 Ren van Gool Netherlands5= Wilbert der Kinderen Netherlands5= Paul Jongma Netherlands7= Peter Mller Germany7= David Deturck Belgium9= Erwin Deutschlander Germany9= Bas Vis Netherlands9= Martin Ayub Great Britain9= Roy Wils Netherlands13= Glenn Verhoosele Belgium13= John van der Wulp Netherlands13= Axel Bouet France13= Ern Rotter Germany17= Martijn van Amsterdam Netherlands17= Janne Toukkari Finland17= Jules Reivers Netherlands17= Glenn Pellis Belgium17= Lieven Engelbeen Belgium17= Michel van den Elzen Netherlands17= Michael Trepp Switzerland17= Daniele Celestino Acciari Italy25= Dirk Elzholz Germany25= Vincent Chardome Belgium25= Pieter van Leijen Netherlands25= Steven van der Staaij Netherlands25= Brenn Oosterbaan Netherlands25= Martijn van Aken Netherlands25= Norbert Broman Netherlands25= Alex Reihle Germany33= Thomas Smedberg Sweden33= Helen de Haan-Verbeek Netherlands33= Mats Sahlberg Sweden33= Edwin Nijs Netherlands33= Sylvain Grvin France33= Jean-Paul de Win Netherlands33= Tim Kreukels Netherlands33= Beat Kuhn Switzerland33= Joska Keunekamp Netherlands33= Robert van Dam Netherlands33= Gerard Poelwijk Netherlands33= Ronald Oenema Netherlands33= Dennis Verleyen Belgium33= Koen Heltzel Netherlands33= Ralph Beckers Netherlands

    33= Mark van der Gugten Netherlands

    De finale werd een Nederlands onderonsje. Albert Nomden won van al zijn tegenstanders en begon ook goed in de finale. Hij pakte op de Roadshow een 1-0 voorsprong tegen zijn verrassende opponent: Jasper van Eeden. Jasper kwam sterk terug op de kast van zijn keuze: de Johnny Mnemonic. De beslissende par-tij werd gespeeld op de Spiderman. Daat was Jasper opnieuw de sterkste en zo werd hij de winnaar van deze editie van de Dutch Pinball Open.

    Tegelijkertijd vond in een ander lokaal de dameswedstrijd plaats. De winnares was Jasmijn de Jong, die op zaterdag n van de wedstrijdleiders was bij de teamwedstrijd.Verslag en fotos: Martin Ayub (Pinball News)

    19NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

    De Heldringschoolamsterdam, 6 en 7 oktober

  • Afgelopen DPO was qua wedstrijdresultaat voor mij bepaald geen succes te noemen. Dat heeft ech-ter de pret niet gedrukt; het was een super eve-nement. Samen met Jesse van Iersel, een goede vriend van mij, zijn we vanuit Tilburg naar Amster-dam afgereisd om ons daar het hele weekend onder te dompelen in de flippergekte.

    We troffen daar een mooie collectie kasten aan. De opstelling was zeer professioneel. Er was genoeg ruimte om ongestoord te flipperen ondanks dat het druk was. De locatie leende zich dan ook erg goed voor dit evenement.

    Door de drukte waren we genoodzaakt ook zo nu en dan op wat oudere solid state kasten te spe-len. Normaal gesproken richten we ons op de dot matrix spellen. Tot onze verbazing hebben we ons echt uren vermaakt met onderlinge wedstrijdjes op de solid states. Het spel is eigenlijk heel anders dan op de modernere kasten. Flippers kwamen er wat minder aan te pas, veel stootjes, tikken en schud-den. Leuk!

    Van de wedstrijd zelf heb ik wat minder meegekre-gen. Dit kwam vooral ook door mijn matige presta-ties bij de kwalificatie. Daardoor enigszins gergerd richtte ik me vooral op de niet-wedstrijd kasten. Wat erg leuk was, waren de home made projecten (The Bride of Pinbot en The Matrix). Als je daarop speelt, krijg je echt een gevoel van groot respect voor de makers. Wat een werk moet dat geweest zijn. Hul-de! Ook tof om te zien dat de nieuwste Stern kasten AC/DC en X-Men aanwezig waren.

    Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken ieder-een te bedanken die heeft meegeholpen dit evene-ment te doen slagen en in het bijzonder de leerlingen van de Heldringschool, wat hebben die kinderen tof meegeholpen zeg!

    Tot slot: het feit dat ik niet als laatste ben geindigd met de kwalificatie zorgde toch voor enige gerust-stelling ;)

    Merlijn Vink

    Toen Gerard Poelwijk voorstelde om met het DPO circus naar zijn Helderingschool te komen, keken we eerst vooral naar de technische aspecten. Voldoende ruimte, goede catering mogelijkheden, parkeergelegenheid, stroomvoorziening, dat soort zaken. De grootste bonus konden we pas ervaren tijdens het DPO weekend zelf: de gastvrijheid van de docen-ten en leerlingen. Een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kin-deren, maar met wel veel andere talenten. Dat het ook voor hen een heel speciaal weekend werd, viel uit de reacties op te maken. Een kleine bloemlezing door Gerard. Toen op vrijdag middag de vrachtwagen arriveerde en uit-geladen werd, kregen de chauffeurs een warm onthaal. Niet zoals je zou verwachten van mijn leerlingen. Maar er waren drie opgeschoten puber jongens en een klein vis-wijfje, die de school binnen wilden om met n van onze leerlingen op de vuist te gaan. Gelukkig was ik op tijd bij de ingang. Van het jochie met de grootste bek zou ik de politie moeten bellen, omdat onze leerling iets ergs had gedaan. Ik heb hem toen fijntjes uitgelegd dat als hij niet snel van ons terrein afging, hij een probleem kreeg en dat hij mooi even zelf die politie kon gaan bellen. Zijn kleine viswijfje zag hem al een beetje afdruipen en deed nog een korte poging om mij er van te overtuigen dat zij toch echt naar binnen moes-ten. Maar het bleef bij een poginkje...Het groepje droop af........... Ik zeg soms tegen mn leerlingen Je mag soms best een grote bek hebben, maar ik heb een grotere bek, dus ik win.....houdt het dus maar gezellig

    Ik heb Mario wel 570 glazen zien ophalen! Vermenigvuldig dit getal met 5 en je hebt het aantal mensen aan wie hij zich afgelopen weekend heeft voorgesteld. Ik heb Rafik bier zien tappen, met schuimkragen van wel 7 vingers! Ik heb vanaf het balkon Tiel als een apenkoning zien waken over de aula of alles veilig was. En daarnaast deed hij tijdens speeches ook nog effe het geluid!

    Ik heb onze keuken bestaande uit Lou, Tarik, Tonia, en de moeder van Rafiki lachend dingen zien doen waar ze bij een gestresst McDonalds restaurant minstens 30 man voor nodig hebben. En natuurlijk vergeet ik mensen, Corrie, Petra, Caro-line, Mahmut, Linda, Esther, Hester en zelfs een uitzinnige Ab met rode wijn, en ga maar door. Wat een team. Leerlin-gen pakten hun kans, Patrick tapte bier alsof hij nooit anders had gedaan. Omer werd in zijn bar met al zijn gedelegeer door de flippervoorzitter met directeur aangesproken.

    Adil moest extra red bull halen, marsen, twixen, brood, patat, het was niet aan te slepen. En weer honderden gla-zen, weer Mario, onvermoeibaar. Alsof werkelijk geen enkel

    20 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

    Dutch pinball open 2012De jubileum-editie

  • kind zijn pillen had genomen dit weekend. Er was een podi-um. En onze kinderen stonden erop, ik zie Jorn en Tim en Mario en Stacy en meer van dit spul. En wat namen ze deel en wat waren ze trots. Wat kan klein toch heel groot zijn!

    Die oude kasten van Frank Douwenga op een rij was een heel mooi gezicht. Vrijdagavond toen ze er stonden, vroeg leerling Omer, die geholpen had met opbouwen, of hij de meest link-se kast al mocht spelen. Natuurlijk, had hij verdiend..... Ik deed de stekker erin en hij heeft een paar potjes gespeeld. Viel me wel op dat hij steeds heel snel zijn bal kwijt was. Hij bleef maar kijken naar die kopruit mooi meisje meester (noot redactie: dat moet de Sexy Girl geweest zijn).

    En van onze andere leerlingen, Mario, speelde op de Matrix, die hij omschreef als een bioscoopflipperkast. Ik speelde ook nog luchtgitaar met hem bij een partij op de AC/DC, echt super. Eind zondagmiddag was duidelijk: de kast ging uit. Bertjan Postma zag Mario en had direct door dat hij heel lang gewacht had. Hij drukte dus toch vier cre-dits af en Mario kon lekker uit zijn dak gaan op de muziek. Echt super sympathiek... Toen kwam er nog een leerling bij....Jorn is dol op volume knopjes...en die vroeg aan Bertjan hoe hard kan die ?. Bertjan maakte het deurtje voor Jorn open, liet het knopje zien en drukte hem helemaal vol open. De twee allerlaatste potjes van de AC/DC hebben door de school geknald !! Echt heel tof dat hij het zo voor hen regel-de, dat ga ik het hele schooljaar van ze horen....

    Dat was even schrikken op het DPO! Ik had een Member/Recreational Package met 3 lootjes besteld, meer met het idee om de NFV te steunen dan om iets te winnen, ik win toch nooit wat Des te leuker was het om dan zowaar toch een hele flip-perkast te winnen! Zo kon ik thuis ook mooi uitleg-gen dat ik er echt niets aan kon doen dat we nu met een flipperkast opgescheept zitten. Probleem was wel dat we hem even niet kwijt kon-den, maar na drie avonden flink ruimen was er in de garage plek genoeg om de kast neer te zetten, zelfs wel twee trouwens. De NFV en speciaal Ben Boog-aard waren zo vriendelijk geweest de Monopoly van-uit Amsterdam weer naar Ederveen te transporteren waar ik hem op de EM-klusdag op heb gehaald.

    Voor beginnende flipperkast sleutelaars is het zeker een aanrader zon sleuteldag na een DPO. Ik heb in n dag onder leiding van Arie Pijl genoeg ervaring opgedaan om flipperkasten netjes te verplaatsen, op te stellen en om simpele reparaties zelf uit kunnen voeren. Samen met lekkere snacks van Jan en Tonia heb je dan gewoon een leuke dag! Ik moet eerlijk bekennen dat ik als Williams fan de Stern kasten nogal eens oversloeg en ook weinig op de Monopoly in Ederveen gespeeld had. Toch is het een hele leuke kast, het Monopoly thema is er ook leuk in verwerkt. Je moet veel gericht schieten om te scoren, dus goed om te oefenen. Tot mijn grote verrassing waren mijn kinderen en hun vriendjes al snel achter de kast te vinden. Zoon-lief die nooit geflipperd had, schoot al meteen vier keer achter elkaar de middenlaan van de kast in, dus dat kan nog leuk worden! NFV bedankt! - Pieter Stoffelen

    21NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

    De Heldringschoolamsterdam, 6 en 7 oktober

  • The Wizard of oz (deel 7)

    TeKsT & FoTos; MarTin aYUB / pinBaLL neWs

    Alweer het zevende deel over The wizard of Oz de eerste flipperkast van Jersey Jack Pinball (JJP). De productielijnen draaien inmiddels op volle to-eren, maar het is wachten tot de eerste kasten geleverd worden. Tot die tijd houden we je in de Spinner op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en beeldmateriaal. In deze Spinner een verslag van een bezoek aan de JJP fabriek in Lakewood.

    Het bezoek was al enige tijd geleden geregeld, maar we hadden geen ide what we zouden aantreffen in de kantoren van Jersey Jack Pinball in Lakewood. Zou de fabriek nog steeds leeg zijn, in afwachting van de aflevering van onderdelen? Of zouden er grote aantal-len van The Wizard of Oz kasten op de productie lijn in de rondte gaan?

    In de praktijk was het iets daar tussenin.

    De kasten werden in elkaar gezet op de productie lijn, maar de aantallen waren relatief klein en vooral bedoeld om vast stellen om de werkzaamheden bij elk werksta-tion goed in te richten. Gedurende het weekend werd het tempo echter opgevoerd en zon 50 kasten begon-nen hun tocht op weg richting transport naar geselec-teerde distributeurs later in de maand november.

    Er was volop activiteit in de fabriek.

    22 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Er zijn vier productie gebieden. De eerste is een lange slangvorming speelveld productielijn. Daarachter was het gebied waar de mini speelvelden en andere grote delen in elkaar werd gezet, klaar om te worden gekop-peld aan het speelveld.

    Aan de rechterkant op de foto hiernaast is het gebied waar het cabinet en de kopkast in elkaar worden gezet. Hier worden de externe bedrukte cabinetten voorzien van hun hardware en onderdelen, zoals de speakers en flipper buttons. Het vierde gebied, dat niet op de foto staat, is de voorraad ruimte. Daar staan vele, vele dozen vol met onderdelen. Onderstaand nog wat meer details van de productie lijn.

    Als het speelveld volledig bedraad is, ziet het er zo uit:

    Het begin van de

    speelveld productie

    lijn

    Binnen in het cabinet vinden we het PC bord, het driver bord en het audio bord.

    Het moederbord bevat een passief gekoelde Intel mini-ITX, met een Atom D2700 CPU. Omdat de WOZ gebruikt maakt van Linux, is men echter niet gebonden aan dit specifieke type of merk. Daarmee is het product veel meer toekomstbestendig dan bv. Pinball 2000 was.

    saMenVaTTenDVeel dank aan Jack Guarnieri en zijn team bij Jersey Jack Pinball voor de mogelijkheid om de fabriek te bezichti-gen. Alles in de fabriek oogt netjes en solide. Hetzelfde geldt voor de WOZ. Iedereen is duidelijk gebrand om de productie goed om gang te brengen en de afge-bouwde kasten gereed te maken voor transport, in de vrachtwagen richting gebruikers.

    Het zal zeker niet lang meer duren voor het zover is

    Volg voor het volledige artikel op Pinballnews onder-staande link

    http://www.pinballnews.com/games/wizardofoz/index34.html

    Een rek vol met Witchs Castle mini-

    playfields en speelvel-den, gereed voor verdere assemblage

    De electronica binnen in het cabinet

    The Trumper Bumpers

    23NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Update nFV Funhouse collectiepieTer Van LeiJen

    De afgelopen maanden was de collectie wat anders dan anders. Door het grote aantal veilingkasten dat stond opgesteld, was een gedeelte van de eigen collectie tijde-lijk opgeslagen. De veiling van afgelopen 17 november heeft ruimte gemaakt in het clubhuis, maar bij het ter perse gaan van dit nummer is nog niet bekend hoe de line-up er straks precies uit gaat zien.

    Aan de verzameling kunnen in ieder geval drie titels worden toegevoegd: De Jurassic park komt uit de par-tij aankoop en is in de voorbije maanden door Martijn

    De NFV Funhouse collectie is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Dankzij donaties en gerichte aankopen wordt de collectie uitgebreid. Ook gaan er af en toe kasten weg omdat ze plaats moeten maken voor de nieuwe aanwinsten. Op deze pagina informeren we jullie over de wijzigingen in de kastencollectie in het clubhuis. Wat is er uit, en wat is er in?

    van Amsterdam weer perfect spelend gemaakt. Zie elders in deze Spinner voor een verslag. De Twister is terug van een langdurig verblijf in een jeugdhuis. De Captain Fantastic is een donatie van NFV-lid Peter Noorlander (veel dank namens de NFV!). Deze kast had heel lang in opslag gestaan en ziet er voor zijn leeftijd van 40 jaar geweldig uit.

    electro Mechanisch:4 Aces (Williams, 1970)Bow and Arrow (Bally, 1974)Captain Fantastic (Bally, 1975)Expo (Williams, 1969)Mariner (Bally, 1971Masquerade (Gottlieb, 1966)Royal Flush (Gottlieb, 1976)Spirit of 76 (Gottlieb, 1975)Target Alpha (Gottlieb, 1976)Wizard! (Bally, 1974)

    early electronics:Black Hole (Gottlieb, 1981)Black Knigh (Williams, 1980)Dolly Parton (Bally, 1978)Fathom (Bally, 1980)Flash Gordon (Bally, 1981)Flight 2000 (Stern, 1980)Harlem Globetrotters (Bally, 1978)Haunted House (Gottlieb, 1982)Jungle Lord (Williams, 1981)Mata Hari (Bally, 1977)Meteor (Stern, 1979)Mr. & Mrs. Pac-Man (Bally, 1982)Nine Ball (Stern, 1980)Rocky (Gottlieb, 1982)Scorpion (Williams, 1980)Silverball Mania (Bally, 1980)Vector (Bally, 1981)Xenon (Bally, 1979)

    (alpha) numeriek:Andromeda (Game Plan,1985)Arena (Gottlieb, 1987)Class of 1812 (Gottlieb, 1991)Comet (Williams, 1985)Deadly Weapon (Gottlieb, 1990)Elvira & the Party Monsters (Bally, 1989)F-14 Tomcat (Williams, 1987)High Speed (Williams, 1986)Hoops (Gottlieb, 1991)Lights...Camera...Action! (Gottlieb, 1989)Operation: Thunder (Gottlieb, 1992)Rollergames (Williams, 1990)Secret Service (Data East, 1988)Silver Slugger (Gottlieb, 1990)Space Shuttle (Williams, 1984)Space Station (Williams, 1987)Time Machine (Data East, 1988)Title Fight (Gottlieb, 1990)Whirlwind (Williams, 1990)

    Dot Matrix:Bram Stokers Dracula (Williams, 1993)Cirqus Voltaire (Bally, 1997)Congo (Williams, 1995)Corvette (Bally, 1994)Creature from the Black Lagoon (Bally,1992)Dirty Harry (Williams, 1995)Doctor Who (Williams, 1992)Fish Tales (Williams, 1992)

    Goldeneye (Sega, 1996)JackBot (Williams, 1995)Johnny Mnemonic (Williams, 1995)Junk Yard (Williams, 1996)Jurassic Park (Data East, 1993)Mary Shelleys Frankenstein (Sega, 1995)Monopoly (Stern, 2001)Monster Bash (Williams, 1998)Scared Stiff (Bally, 1996)Spider-Man (Stern, 2007)Star Trek: The Next Generation (Williams, 1993)Stargate (Gottlieb, 1995)Tales from the Crypt (Data East, 1993)Terminator 2: Judgment Day (Williams,1991)The Flintstones (Williams, 1994)The Getaway: High Speed II (Williams, 1992)The Shadow (Bally, 1994)The Whos Tommy (Data East, 1994)Theatre of Magic (Bally, 1995)Twilight Zone (Bally, 1993)Twister (Sega, 1996)World Cup Soccer (Bally, 1994)

    pinball 2000:Revenge From Mars (Bally, 1999

    (overzicht per 1 december 2012)

    OVERZICHT KASTEN IN HET NFV FUNHOUSE

    25NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Bas Vis

    Meneer, uw kamer bevindt zich aan de binnenplaats. Ik loop even met u mee. Komt u laat retour naar het hotel? Dan toon ik u de entree via de tuinzijde ook juist even. Onze gastheer denkt dat ik met mijn zoon van elf jaar eens flink de bloemetjes ga buiten zetten hier in het Vlaamse

    Even later zijn we op weg naar het volkshuis van Puurs. Een last minute entry als deelnemer voor het Belgian Open Pinball (BOP). Heel ontspannen, midden op de dag. Wat een genoegen om zo maar eens een evene-ment als gewoon deelnemer te mogen beleven

    enTreeDe ontvangst in het volkshuis is allerhartelijkst. Veel bekende gezichten, voor de verandering allemaal in geel T-shirt gehuld. In ruil voor een financile vergoeding voor gebruik van de zaal en een paar consumpties (vin-dingrijk zijn ze, onze zuiderburen) krijgen we toegang tot een waar pinball paradijs.

    Onderweg hebben we al zitten turven welke kasten we in ieder geval willen spelen. Vooral het aanbod aan recente Stern titels zorgt bij Tom al voor hoog gespan-nen verwachtingen. Die verwachtingen moeten direct flink bijgesteld worden: de organisatie hanteert een ondergrens qua leeftijd voor deelnemers. Liefst 16 jaar moet-ie worden voor hij mee mag doen. Geen wedstrijd op zaterdag. Een tegenvaller, vooral ook omdat de Iron Man, X-Men en AC/DC in de kwalificatie line-up staan

    reCreaTieDe tostis zijn wat kleverig, maar het gewenste alternatief (patatje) moet nog even wachten tot de patatbakker zijn werkdag begint. Het rondje langs de velden levert veel moois op. De 24 kan van de lijst nog te spelen kasten af, net als de Big Buck Hunter. De CSI kenden we al, maar de Batman dat was toch een hele tijd geleden. Natuur-

    lijk gaan we ook uitgebreid proberen bij The Matrix. De wachttijd is daar wat langer, maar zo hebben we tijd om naar de uitleg van Gerard te luisteren.

    En passant proberen we ook op de The Naked Addam de high score te verbeteren met een blinder voor de flip-pers. Dat is nog wel te doen, maar die Zaccaria met die opgekeerde flippers: dat is echt waanzinnig lastig. Het is druk, maar door de limiet op het aantal recreatiespelers zijn er toch steeds voldoende kasten beschikbaar. En ze spelen allemaal goed. Dat willen zeggen: technisch zijn ze in orde. Dat er beroerde scores op het display komen is mijn eigen foutDe pizza s avonds smaakt prima, net als het speciale Bel-gische biertje. Om tien uur worden we de zaal uitgezet en zoeken we de weg door de achtertuin van het hotel naar onze kamer.

    JeUgDWeDsTriJDHet ontbijt is smakelijk. Voor een volgende keer weet Tom dat hij niet om een zacht gekookt eitje moet vra-gen. Na het kapot tikken van de eierschaal loopt de inhoud er compleet uit.

    In de zaal spelen we nog wat in en dan gaat Tom eindelijk zijn wedstrijd spelen. In de kwalificatie doet hij het gewel-dig op de Shrek en 24, maar op de Diner lukt het minder. Uiteindelijk kan hij zich op de CV nog sterk verbeteren in de herkansing, maar hij ziet de finaleplaats toch nipt aan zich voorbij gaan. Het niveau is bijzonder hoog, er komen scores op het display die ik nog nooit gehaald heb. De zoon van Pascal, Korben van Wonthergem, haalt als laatste de finale, maar laat in die partij op de Batman zijn sterkste spel zien en wint.

    Belgian open pinball (Bop) 2012

    26 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • HooFDWeDsTriJDDe hoofdwedstrijd heeft een overzichtelijke opzet: kwa-lificeren door een score neer te zetten op 6 van de 10 opgestelde kasten. Leuke variatie in de line up: heel moderne Sterns, een paar B/W toppers, twee DE favo-rieten (Tommy, TFTC) en de Rescue 911 van Gottlieb. Dat kwaliteit altijd boven komt drijven blijkt wel uit de samenstelling van het deelnemersveld aan de finale: Franck Bona, Martin Ayub, Roy Wils en Taco Wouters. De Belgen moeten toezien hoe hun favorieten in het zicht van de finale n voor verslagen worden. De finale zelf kent een bijzonder verloop. Liefst drie partijen worden er gespeeld. Na winst voor Roy bij de TRON en winst voor Taco op de IM lijkt het tussen die twee te gaan voor de winst. Op de derde kast heeft Martin Ayub alleen nog een kans als hij wint, Franck Bona tweede wordt en Roy laatste. En dat is precies het scenario dat uit komt

    gesLaagD eVeneMenTAls wedstrijdleider Lieven Engelbeen aan het eind van de middag de prijzen uitreikt, kan het organisatieteam concluderen dat deze eerste versie van het Belgian Open Pinball goed geslaagd is. Dankzij de inbreng van vele pri-v verzamelaars en de inzet van veel vrijwilligers is alles goed verlopen. Ook het laatste hoofdstuk, het opbreken van de kasten, hebben ze goed geregeld: de meeste kas-ten zullen op poten terug vervoerd worden. Dat scheelt een pak werkNa een smakelijke portie Vlaamse frieten rijden Tom en ik terug naar Vinkeveen. Thuis direct maar de onderhan-delingen beginnen dat we volgend jaar weer van de par-tij willen zijn!

    Een beetje vreemd, maar wel lekker - Ad Jonker

    Ik had weer eens zin in een weekeinde buiten de deur flipperen en begin november was er in Puurs in Belgi het eerste Belgian Open Pinball, niet te verwarren met eerder gehouden Belgian Pinball Open wedstrijden. De wet-geving maakt het onnodig lastig om een flipperwedstrijd in Belgi te hou-den. Tot zover de Europese wetgeving!

    Maar zelf twee flipperkasten mee en op de zaterdag dan deelnemen aan de kwalificatie en verder de nodige partijen flipperen. En dan ineens komt Albert Nomden naar mij toe met de vraag of ik mee wil doen in het Dutch Pinball Team. Een ander lid had kort vooraf afgezegd en Albert zat naar mijns inziens in hoge nood.

    Na nog eens twee koppen zwarte koffie bleek het echt gemeend en zat ik samen met Edwin Nijs, Joska Keunekamp en Albert in de eerste ronde. Dat betrof drie wedstrijden tegen steeds een van de andere teams in de poule, in dit geval drie maal spelen. De beste twee teams gingen later op de dag verder naar de halve finale. Nu weet ik geeneens meer op welke kasten ik gespeeld heb. De ene partij viel behoorlijk tegen en de andere ging dan weer heel aardig. Uiteindelijk gaat het om het totaalresultaat van het team en ging ons team naar de halve finale.

    De halve finale speelde Joska en ik op de Dr. Who, die schijnbaar een hekel aan flipperspelers had, want het ging uiterst moeizaam. Ik had de tweede score en Joska werd laatste. Vervolgens verloren we ook de ZEN. Dat zag er niet goed uit. Echter, Edwin en Albert hadden een heel ander spelverloop en tot de verbazing van zowel Joska als ik stonden we toch in de finale. Daar was de keuze onder andere op Congo. Ik speelde die met Albert.

    De Congo, die ikzelf heb, ken ik alleszins goed. In de soloronde haalde ik de tweede score. En dan de ZEN met Albert. Het verschil zit hem dan in dat Albert even stopt met spelen en zijn plan vertelt. Heel aardig is dan hoe de videomode te spelen. We kwamen er helemaal doorheen doordat ik ter plekke besloot steeds links te zeggen als ik de boot naar links wilde sturen. Toen onze tegenstanders ook in de laatste bal niets meer konden uithalen kwam als grootste verrassing dat ik weer eens naar huis kon met een beker en wel die voor de eerste plaats. Er zijn spelers die veel vaker winnen, maar volgens mij gaat het nooit vervelen. Bij mij in ieder geval niet.

    27NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Februari 2012, ik zou nog wat testjes gaan doen met de display. Ik had het idee om een display bestaande uit 2 regels van 14 karakters waarbij elk karakter een 5x7 dot-matrix is. Dat zijn dan dus 14 rijen en 70 kolommen. Nu had ik het idee om achter elkaar een rij aan te sturen plus de bijbehorende kolommen.

    Het probleem is dat mijn programma elke 100ste seconde de elektronica aanstuurt, en dus 1 regel van de 14 laat zien. Dat betekent dat ik 14/100ste seconde nodig heb voor het hele beeld (de beide regels). En dat is 7 beeldjes per seconde, en dat ga je echt wel zien, tenzij de leds iets van traagheid hebben

    TesTIk heb eerst een print gemaakt met een interface IC naar de rest van de elektronica, en die stuurt een display driver aan. Dat is de MM5450, een IC die serile data ontvangt, en afhankelijk daarvan de uitgangen aanstuurt. Dat zijn er 34 per IC. Effe rekenen: 2 regels x 7 dots is 14 rijen, plus 14 karakters x 5 dots is 70 kolommen, samen dus 84 uit-gangen nodig. Dat kan mooi met 3 ICs. Voor de testprint heb ik er eerst maar eens 1 gedaan, met 2 karakters. Eerst maar eens kijken wat hij doet.

    De displaydriver kon mooi aangesloten worden op de aan-sturing van de auxiliary lampdriver die ik niet nodig had. Een aux. lampdriver heeft 1 draadje minder, maar gelukkig had ik die al op lengte in de draadboom klaar liggen. Ware het niet dat de display vast staat in de kop, en de interface print komt op een deur, dus dat moet scharnieren. Ach geen probleem

    DaTasHeeTDe MM5450 ontvangt serile data en afhankelijk daarvan worden de uitgangen hoog of laag (5V of 0V) gestuurd. Die serile data bestaat uit pulsjes van 5V die achter elkaar worden opgestuurd op een manier dat het IC het begrijpt. Dat worden ook wel bitjes (nulletjes en eentjes) genoemd. 35 bitjes voor 35 uitgangen, zo ongeveer

    Het programma deed het in eerste instantie niet. Ik begreep er niets van. Soms waren de uitgangen zenuw-achtig flikkerend, niet constant. En de uitgangen waren genverteerd, als ik een 0 opstuurde kwam er een hoog-signaal over leek het wel. Op zich geen probleem, het pro-gramma is zo aangepast, maar als ik de datasheet van dat IC doorlas stond daar niets over in. Toch raar.

    De datasheet van het IC MM5450 was ook op andere punten niet duidelijk. Er was 1 datasheet, en die geldt voor 2 ICs. De een heeft een pinnetje voor de data enable, en de andere heeft op dat pinnetje een 35e uitgang. Ik moest maar testen hoe of wat: 35 bitjes en 37 bitjes gaven een zenuwachtige reactie op de uitgangen, met 36 bitjes waren de signalen in ieder geval constant. Dus eigenlijk 36 bitjes voor 34 uitgangen

    Door de signalen in het programma achter elkaar te zetten heb ik wat verschillende dingen uitgeprobeerd en gemeten waar de signalen uit komen. Wat moet je bijvoorbeeld met dat 35e bitje? Die moet ik dus wel opsturen, maar gaat niet naar een pinnetje. Het lijkt er op dat dat het 1e bitje is en die moet 1 zijn Maar ik kan hem nu gelukkig wel aan-sturen. Ik heb voor mijn test maar een B en een K laten zien, dat vond ik wel toepasselijk. Overigens: de rest van de elek-tronica deed het wel in 1 keer, ik leer het nog wel eens

    TesTresULTaTenDe testen waren precies wat ik had verwacht: 14 rijen (7 beeldjes per seconde) geeft een lelijke golfbeweging, dat gaat niet werken. Pak je 7 rijen is het zenuwachtig

    Mijn eigen flipperkast maken:Book of Kells - DisplayIn 2004 ben ik begonnen om zelf een flipperkast te ontwerpen. Het idee was om een plank bij de Praxis te halen, er een oude PC in te hangen en spelen maar. Intussen bleken de zaken toch iets anders uit te pakken dan in eerste instantie was gedacht. Via de Spin-ner houd ik de leden van de NFV op de hoogte van de vorderingen van de Book of Kells.

    riCHarD Baan

    28 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • geflikker, nog steeds niet acceptabel, 4 rijen (25 beeldjes per seconde) is net acceptabel en met 3 rijen ziet het er gewoon goed uit. Als ik het op een andere manier probeerde (wat eigenlijk veel sneller moest werken) ging het ook niet goed: het werd schokkerig en niet continu aangestuurd. Je zag het en dat is lelijk. Tevens reageerden de feature lampjes er ook op, net zo schokkerig. Het geheel werd te traag, zeker als dan ook nog de harde schijf van de PC werd benaderd. Ook als ik het nog anders oplos is de display wel continu, maar je ziet wel een flikkering. Het is nog steeds niet mooi.

    anDere MerKenEen oude Bally heeft een 2e (snellere) interrupt waarmee de display wordt aangestuurd, en een Data East en Stern werkt met een aparte processor voor de aansturing van de display. Die zijn dezelfde zaken 30 jaar geleden al tegen gekomen. Die processor is dan alleen maar bezig met de display-aansturing en nergens anders mee. Ik had inmid-dels een processortje gekocht: een Arduino Uno: een pro-cessortje met 14 in- en uitgangen waar je ledjes mee kan aansturen, en maar liefst 32k geheugen. Dat moet wel genoeg zijn denk ik.

    KaraKTersDaarna heb ik bijna 800 extra regels code in mijn program-ma ingeklopt. Want een 5x7 display kan mooi een karak-ter laten zien, maar dan moet wel gedefinierd worden hoe zon karakter er uit moet zien. Zodoende heb ik een avondje karakters getekend en een paar uur die definitie in het programma ingeklopt. Het viel me op dat WMS kasten eigenlijk alleen hoofdletters gebruiken, ik wilde echter ook kleine letters. Tel daarbij de cijfers op en de extra tekens zoals een procent of een ampersandje (&).

    eFFeCTenIk heb de Arduino zo geprogrammeerd dat hij niet alleen tekst laat zien, maar ik geef ook een code mee voor een effect. Ik heb 2 soorten effecten: 1 geeft een filter over de dots, zodat je delen tekst niet ziet, zo laat ik een rollend effect over de tekst rollen ter indicatie dat speler 1 aan de beurt is. Maar ook bijv. een lijn die van onder naar boven gaat en dan de tekst laat zien of juist weg haalt.Een 2e soort effect is de positie van de tekst op de display. Gecentreerd, of links of rechts uitgelijnd is wel logisch natuurlijk, maar ik kan ook een tekst laten scrollen, altijd handig voor de zinnen die langer zijn dan 14 karakters. Verder kan ik de huidige tekst naar rechts laten schui-ven terwijl de nieuwe tekst er vanaf links weer in komt. Een beetje afgekeken van de Williams kasten, maar wel leuk om te programmeren. Ik zit op het moment op 10k geheugen van de 32. Volgens mij kan ik nog behoorlijk wat effectjes er in proppen voordat dat vol is.Verder ben ik nog van plan om een Jackpot effectje te maken waarbij de tekst gespiegeld wordt weergegeven. Dat was een idee van mijn vrouw en ziet er vast wel leuk uit.

    HeLeMaaL ZeLFToch een heel stuk elektronica wat ik (inclusief programma) helemaal zelf in elkaar heb geknutseld. Ik ben er eigenlijk wel trots op. Heeft behoorlijk wat tijd gekost, maar was zeker een hele leuke uitdaging. Weet ik ook eens hoe een elektronisch componentje werkt. Tot nu toe heb ik de PC alleen maar gebruikt om elektronica aan te sturen, maar nu zie ik het zelfde vanaf de andere kant.

    Ik was altijd nog eens van plan om de lampdriver aan te passen, want die deed eigenlijk hetzelfde als de display: hij geeft een flikkerend effect als de PC iets anders aan het doen is. En zon Arduino is spotgoedkoop, ik zal eens gaan proberen om met zon ding de lampdriver aan te sturen.

    29NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • no Balls, no glory!Impressie boekpresentatie

    Bas Vis

    Gelukkig, daar is Danny, de fotografe. Ze zijn onderweg is haar antwoord op mijn niet uitgesproken vraag. Maar ze heeft het niet over de boeken, maar over de mensen die de presentatie gaan doen. Dolf zit beneden te lun-chen, Jim kan elk moment hier zijn en Dieter komt zo ook, met flipperkasten.

    Boeken? Nee, daar weet ze niets van. Ondertussen meldt Erwin Bouma zich om zijn Space Invaders een mooie plek te geven bij de bar. Zon klassieker met een geluid dat je uit duizenden herkent.Als je als NFV wat organiseert, moet er natuurlijk wel geflipperd kunnen worden. Jan en Tonia komen binnen met de doos met speciale jubileum T-shirts. Kijk, zo is er in ieder geval iets om te verkopen. Jean-Paul de Win arriveert en gaat aan de slag om zijn presentatie over de Wizard of Oz voor te bereiden. De kast is nog niet in Nederland, maar er is wel een hele-boel te vertellen over de ontwikkeling ervan. Hij heeft een gecombineerde foto en video presentatie, inclusief geluid: die wil hij graag even testen. Ondertussen geniet ik van het fraaie uitzicht over het IJ. Jim heeft een mooie locatie geregeld voor de presentatie van zijn project

    Niet veel later komen ook Barry en Koen van Dutch Pin-ball uit de lift, samen met hun Bride of Pinbot. Zon rit vanuit Limburg naar Amsterdam op vrijdagmiddag duurt altijd langer dan je eigenlijk zou willen. Poten eronder, doekje erover. De kast ziet er echt geweldig uit. De lap-top die gekoppeld wordt aan de BoP lijkt een soort van infuus: er komt direct geluid uit! Drukker Carl en schrijver Jim arriveren vrijwel tegelij-kertijd maar reageren verbaasd op de constatering dat de boeken er nog niet zijn. Vanmorgen met de koerier meegegeven vertelt Carl en dan begint de zoektocht naar de dozen. 500 stuks, die verstop je niet zomaar. Eerst maar eens in het pand verkennen, daarna eventu-eel informeren bij de koerier. Ondertussen stelt Dieter van Es samen met zijn maat heel snel twee flipperkas-ten op poten. Er ontstaat een mooi rijtje, met een Space Invaders, Dr Who en TRON.

    Om drie uur is het nog heel rustig op de 5e etage in Pakhuys De Zwijger. Is hier zo dadelijk de boekpresentatie van de flippervereniging? Ik zie nog geen flipperkast. En waar is Jim? De gastvrouw vraagt: staat die tafel zo goed? Die is bedoeld om straks de boeken op te leggen. Boeken? Ik kijk rond en zie niets. Waar zijn de boeken?

    Jean Paul geniet intussen van een drankje en uit de grote zaal klinkt de muziek van de Bride. Die onderdelen van de presentatie gaan goed komen, maar waar is. Ah, daar is Dolf. Hij kijkt eens rustig rond en inspecteert de stapel T-shirts. Een klein stapeltje S-jes, een grote stapel (X)XL-letjes. Je ziet m denken: daar kan ik straks wat mee. Een gemeleerd gezelschap vrienden en familie van Dan-ny en Jim staat in de ontvangst ruimte, aangevuld met een grote groep NFV-ers. Winfred verwelkomt Robert van Schie en Jaco Idema, de mannen die in 1992 het eerste initiatief ontwikkelden voor de oprichting van de NFV. Het lijkt wel een soort mini renie als ze in gesprek raken met de bestuursleden van het eerste uur, Ed Hut en Freerk Andr de la Porte. Ook Guus Arens en Jurgen van de Pep-pel zijn van de partij. Samen goed voor heel wat uurtjes bestuurswerk van onze jubilerende vereniging. Ondertussen loopt de tijd door en de zaal vol. Er waren 120 aanmeldingen, maar de 150 stoelen blijken niet vol-doende om iedereen een zitplaats te kunnen bezorgen. Natuurlijk worden de flipperkasten druk bespeeld. Alle genodigden zijn binnen: zullen we dan maar? Dolf maakt een rondje en drijft zijn publiek naar binnen. Als de deur van de zaal bijna dicht gaat, gaat de deur van de lift open. Daar zijn de dozen met de boeken.

    30 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • 31NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 4

  • Helaas is het zo dat de luidsprekers in een flipperkast vaak een sluitpost zijn en van mindere kwaliteit zijn. Ech-ter, dit biedt ons modders weer een kans om onze kun-sten hierop bot te vieren. Ik heb op alle drie mijn flipper-kasten (TZ, ST:TNG, BdK) het geluidssysteem aangepast en wil in dit artikel graag in detail ingaan op de modifi-catie gedaan op mijn Twilight Zone.

    De TZ beschikt over een enkeltrap eindversterker (rondom IC LM1875 gebouwd die een minimale impedantie van 4 Ohm nodig heeft). In de backbox zit een 8 Ohm breed-band luidspreker met parallel daarover aangesloten een 8 Ohm hoogtoner. Deze 2 luidsprekers staan dus parallel aan elkaar en geven aldus een eindbelasting van (8x8)/(8+8)= 4 Ohm. Verder staat met deze 2 luidsprekers in serie de cabi-netluidspreker van 4 Ohm. Dit geeft uiteindelijk een totaal-belasting voor de eindversterker van 4+4=8 Ohm. Deze 8 Ohm is een belangrijke waarde want als je de belasting te laag zou maken (bv 3 Ohm) bestaat er de mogelijkheid dat je de versterker op het audioboard opblaast. Maak je de belasting hoger (bv 12 Ohm) dan wordt het geluid (te) zacht. Het audioboard is geschikt tot een belasting van mini-maal 4 Ohm (is in ieder geval mijn praktijkervaring en zegt datasheet fabrikant LM1875), lager mogen we echter echt niet gaan. De fabrieksopstelling ziet er dus zo uit :

    Uitgangspunt : Wat we willen is een mooiere klankweerga-ve en betere bas in goede verhouding tot de hogere tonen.

    Als vervanger van de vaak matige luidsprekers af fabriek heb ik gekozen voor luidsprekers van het merk Visaton, http://www.visaton.de. Dit merk biedt naar mijn ervaring een goede prijs-prestatie verhouding.

    Als cabinetspeaker heb ik bij mijn TZ gekozen voor een breedbandluidspreker type BG-20 (8 Ohm), voor in de back-box de breedbander SC-13 (8 Ohm) en de hoogtoner SC-10N (8 Ohm). De BG-20 in het cabinet wil ik gaan gebruiken voor de bas (het cabinet fungeert ook als een goede klank-kast hiervoor), daarom plaats ik hier in serie een spoel voor

    van 1,5 mH om de hoge tonen weg te filteren waardoor alleen de lagere tonen de BG-20 bereiken. Bij de SC-10N doe ik precies het omgekeerde, daar zet ik een condensator in serie van 10 uF om de lage tonen daar weg te filteren.

    Daar 3 luidsprekers van 8 Ohm parallel een eindbelasting geven van minder dan 3 Ohm zullen we een weerstand moeten toevoegen om de belasting terug te brengen op ca 8 Ohm. Tevens willen we de basklank wat meer naar voren halen. Wat we dus gaan doen is een weer-stand in serie zetten met de backbox luidsprekers wat 1) de belasting voor de eindversterker in orde brengt en 2) het geluidsniveau bij de backbox luidsprekers verlaagd tov de cabinet luidspreker. Duidelijkere bas dus.

    Uiteindelijk wordt de opstelling dus als volgt:

    De SC-13 parallel aan de SC-10 geeft (8x8)/(8+8)= 4 Ohm. In serie hieraan 8,2 Ohm geeft 12,2 Ohm. Dit parallel aan de BG-20 geeft als eindresultaat (8x12,2)/(8+12,2) = 4,83 Ohm. Hoger als de grenswaarde van 4 Ohm dus OK. Belangrijk : vergeet die 8,2 ohm weerstand dus niet, anders is de belasting ca. 2,7 ohm en loop je kans je eindversterker op te blazen !

    Daar de cabinetluidspreker eerst in serie stond met de back-box zul je de bedrading (licht) moeten aanpassen. Let ook op de plus en de min, op de luidsprekers staat dit duidelijk vermeld. De zwart met gele draad van J504 is de plus, de totaal zwarte draad van J505 is de min. Ik heb de bedra-ding naar de cabinetluidspreker losgekoppeld (dus uit de serie gehaald met de backboxluidsprekers) en daarna paral-lel over de backbox luidsprekers aangesloten mbv een paar

    Modden van flipperkasten (2)Luidspreker upgradeIn de vorige Spinner ging het om het optisch verfraaien van de flipperkast. Echter, een flipperkast gebruikt niet alleen een mooi uiterlijk om de speler in het spel te trekken, het geluid is voor