scheids.be-oktober 2011

8
ledenblad scheids.be - oktober 2011 scheids .be

description

ledenblad van scheids.be

Transcript of scheids.be-oktober 2011

ledenblad scheids.be - oktober 2011sche

ids.b

e

in dit NUMMER02! in dit nummer! ! ! ! ! !! COLOFON LEDENBLAD

03 ! opgelet voor spelers die scheids! onder druk zetten

04 ! LARDOT (27) jongste Belgische! !! internationale scheidsrechter

05 ! de vragen doos! oplossing op pagina 8

06! Supporters vellen assistent!! in copa Sudamericana

07 ! KNVB gaat agressie! tegen scheidsrechters harder aanpakken

08 ! met de billen bloot!! :-)

!

[email protected] (v.u./layout)

LID WORDENWenst u lid te worden van scheids.be, dan heeft u keuze uit de volgende drie mogelijkheden:

‣Brons (GRATIS): Je ontvangt 12 keer per jaar een e-mail met een Pdf-versie van scheids.be.‣Zilver (15 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een zwart-witversie van scheids.be.‣Gold (25 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een fullcolorversie van scheids.be

PUBLICITEITScheids is een feitelijke vereniging en zodoende zullen er voorlopiggeen commerciële advertenties geplaatst worden.

DRUKdrukkerij/copyshop Rapid printStationstraat 8 -1730 ASSEtel/fax: 02/452 65 26

colofon ledenblad

03

Pierluigi Collina, die bij de Europese voetbalbond verantwoordelijk is voor de scheidsrechters, klaagt aan dat spelers de arbiters tijdens wedstrijden steeds vaker onder druk zetten om de tegenstander te be-straffen. De Italiaan roept de scheidsrechters op om waakzaam te zijn.

"Je ziet spelers meters lopen om vlakbij de scheidsrechter te gaan staan en hem zo onder druk te zetten. Dat soort gedrag moeten de scheidsrechters niet aanvaarden", vertelde Collina op een persconferentie in Moncaco, waar het nieuwe UEFA-seizoen 2011-2012 werd voorgesteld.

"Volgens de regels van het spel heeft zelfs de kapitein de scheidsrechter niets te zeggen. Die is enkel verantwoordelijk voor het gedrag van zijn ploeg", ver-volgde de voormalige topscheidsrechter. "Ik zal aan de scheidsrechters zeggen dat ze moeten letten op dit probleem, het is cruciaal als teken van respect voor de scheidsrechters."

Collina gaf ook nog mee dat de lijst van de twaalf scheidsrechterlijke kwintet-ten die zullen fluiten op het EK 2012 in december zal worden opgesteld. Het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne wordt het eerste met vijf scheidsrechters per wedstrijd. In de Champions League bestaat de spelleiding al sinds vorig jaar uit vijf personen, in de Europa League is dit al sinds 2009 zo.

OPGELETvoor SPELERS die SCHEIDS onder druk zetten !

04

Jonathan Lardot (27) wordt de jongste Belgische internationale scheidsrechter ooit. Vanaf 1 ja-nuari 2012 vervangt hij de 32-ja-rige Christof Virant.

Virant (32) slaagde immers niet voor zijn fysieke testen en moet daarom zijn FIFA-badge afgeven. Lardot werd aangeduid als zijn ver-vanger. Hij wordt met zijn 27 jaar meteen ook de jongste Belgische scheidsrechter ooit op internationaal vlak.

De man uit het Waalse Ouffet staat bekend als een groot talent onder de scheidsrechters. Maar Lardot heeft amper vier wedstrijden ervaring in eerste klasse en maakte bovendien geen al te beste beurt bij zijn vorige optreden, eind augustus in STVV-Lo-keren (0-2).

"Ik weet dat zijn laatste match niet zijn beste was", zegt scheidsrech-tersbaas Robert Jeurissen in HLN. "Maar hij blijft een talent. Hij krijgt nu alle kansen en moet het zelf waarmaken. Bij de UEFA heeft hij al-leszins een heel goede indruk nage-laten."

LARDOT (27) jongsteBelgischeinternationalescheids

05

1. Een verdediger slaat een tegenstrever. Beiden bevinden zich in het strafschopge-bied van de verdediger. De scheidsrechter heeft dit feit niet gezien en alvorens de assistent-scheidsrechter het hem kan melden, beëindigt de scheidsrechter met een fluitsignaal de wedstrijd. Onmiddellijk na dit eindsignaal verneemt hij wat er gebeurde. Beslissing?

A. uitsluiting verdediger en strafschop.B. strafschop.C. uitsluiting verdediger.

2. De nemer van een hoekschop trapt de bal een paar centimeter vooruit. Een ploegmaat loopt toe, onderschept de bal nog binnen de kwartcirkel van de hoek-vlag en loopt dan, bal aan de voet, naar het doel en scoort. Beslissing?

A. hoekschop hernemen.B. doelpunt.

3. De scheidsrechter fluit voor het nemen van een strafschop. Terwijl de strafschop-nemer zijn aanloop neemt, geeft een ploegmaat, buiten het strafschopgebied, een trap aan een tegenstrever, die ook buiten het strafschopgebied staat. Hierna gaat de bal in het doel. Na uitsluiting van de dader volgt als technische beslissing:

A. directe vrije schop tegen de dader op de plaats van de trap.B. beginschop na geldig doelpunt.C. hernemen van de strafschop.

4. Aanvaller nr.8 loopt met de bal aan de voet het strafschopgebied binnen en wordt foutief gestopt door de doelverdediger, waardoor beide spelers met elkaar botsen De scheidsrechter kent een strafschop toe. Ingevolge deze botsing werden beide spelers gekwetst. Na hun verzorging biedt nr.8 zich aan om de strafschop te ne-men. Beslissing?

A. hij mag de strafschop nemen.B. hij mag de strafschop niet nemen.

5. Een wisselspeler, wachtend aan de zijlijn op een wissel, loopt plots het speelveld op. Alvorens de scheidsrechter hiervoor het spel kan onderbreken, krijgt de wis-selspeler een slag van een tegenstrever. Hierop volgt de spelonderbreking. De gever van de slag wordt uitgesloten, de wisselspeler wordt de gele kaart getoond en moet het speelveld verlaten en het spel wordt hervat met:

A. directe vrije schop op de plaats van de slag.B. indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was op het ogenblik van de onder-

breking.C. indirecte vrije schop op de plaats waar de wisselspeler het speelveld betrad.

06

In de Copa Sudamericana is een wedstrijd gestaakt wegens supportersgeweld. Vroeg in de tweede helft van het duel tussen Nacional Montevideo en Universidad de Chi-le werd een assistent scheidsrechter getroffen door een voorwerp dat geworpen werd uit het publiek. De vlaggen-man zeeg neer en bleef minutenlang liggen. Na de nodige verzorging voor zijn assistent besliste de scheidsrechter om de wedstrijd te staken. Universidad leidde op dat moment met 0-2.

In Ecuador werd ook al vroegtijdig een einde gemaakt aan de partij tussen Emelec en Olimpia. Dat gebeurde nadat supporters flessen op het terrein wierpen.

SUPPORTERS VELLENASSISTENT SCHEIDSRECHTERIN COPA SUDAMERICANA

WIJ KREGEN VOLGENDE VRAAG IN ONZE MAILBOX Ik ben journalist bij de VTM-Nieuwsdienst en ben me momenteel aan het verdiepen in de problematiek van agressie aan de zijlijn. Agressie klinkt hard, maar ergens ook een feit. Scheidsrechters krijgen het maar al te vaak hard te verduren van supporters, trainers, voetballers, … Ook jonge mensen die graag willen scheidsen worden niet gespaard van verbaal en soms zelfs fysiek geweld. Het is duidelijk dat er dus een men-taliteitswijziging nodig is. Daarom willen we hier bij de VTM-Nieuwsdienst daar ook wat aandacht aan geven. Concreet zullen we eens een kijkje gaan nemen bij de opleidingen  van nieuwe scheidsen, praten we met enkele deskundigen terzake.Maar wat zeker ook niet mag ontbreken: we zoeken getuigenissen. Scheidsrechters die eens hun hart willen luchten over deze problematiek, uit eigen ervaringen of …

Meer info via: [email protected]

07

KNVB gaat agressie tegen scheidsrechters harder aanpakken Geweld tegen voetbalscheidsrechters op de

amateurvelden wordt voortaan bestraft met jarenlange schorsing of levenslange uitsluiting. De maatregelen moeten het komend seizoen - dat morgen van start gaat - al ingaan. Daar-mee is het de amateursectie van de KNVB me-nens om de ruim zeshonderd ernstige exces-sen waarbij vorig jaar arbiters werden gesla-gen, geschopt, bespuwd en bedreigd, sterk in te dammen.

oplossing van de vragendoos:1-C, 2-B, 3-C, 4-A en 5-B

MET DE BILLEN BLOOTBekervoetbal een saaie boel? Niet in België. Net voor het begin van de verlengingen moest Kevin Oris immers van ondergoed wisselen, een beslissing van de scheidsrechter die de Antwerp-spits aller-minst kon appreciëren.

"We speelden met groene truitjes en witte broekjes", doet de speler het verhaal. "Onderaan zat een rode strook van twee centimeter, dus dat pas-te perfect met de rode 'wielrennersbroek' die ik eronder droeg. In eerste instantie was er niets aan de hand, maar plots moest ik die van de scheidsrechter uittrekken. Net tevoren had ik hem nog gevraagd om een tegenstander een verwittiging te geven. Allicht wilde hij me daarom 'terugpakken', iets waar hij met brio in geslaagd is", klinkt het ironisch.