scheids.be - december 2011

8
ledenblad - december 2011 scheids. be

description

ledenblad scheids.be en scheidsrechters.be

Transcript of scheids.be - december 2011

Page 1: scheids.be - december 2011

1ledenblad - december 2011

scheids.be

Page 2: scheids.be - december 2011

2

inhoud1. cover2. inhoud2. heenronde telt 45 rode kaarten3. UEFA-baas Platini vreest technologie3. tornooi in het buitenland ?4. je moet een brede rug hebben 6. topscheidsrechter worden ? 6. jonge scheidsrechter droomt al van eerste klasse7. colofon 8. V-scheids: Adriana Secova

De heenronde van de reguliere competitie is afgewerkt. Na analyse van de eerste vijftien speeldagen kwamen we tot enkele bijzondere conclusies. Zo werden maar liefst 539 kaarten uitgedeeld, waarvan 45 de rode kleur hadden.

Na vier speeldagen hadden al vijftien spelers een rode kaart tegen de neus gedrukt gekregen. Onze redactie ging eens een oor te luisteren leggen bij enkele Belgische scheidsrechters.

Sam Loeman laat weten dat de refs sportief gedrag verlangen van de spelers. “Het Centraal Scheidsrechterscomité (CSC) hamert er ook op dat het voetbal zo clean mogelijk wordt. Vliegende tackles en brutaliteiten bestraffen we meteen met rood.”

Serge Gumienny weet dat te beamen. “De instructies van het CSC zijn klaar en duidelijk. Iedereen volgt die goed op. De clubs hebben die richtlijnen ook ontvangen, dus ook zij kennen de instructies die we naleven.”

'Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen'In de Jupiler Pro League kregen trouwens drie spelers het rood karton twee keer voorgeschoteld: Benji De Ceulaer (Lokeren), Valery Nahayo (AA Gent) en Mustapha Oussalah (KV Kortrijk).

Die laatste pakte afgelopen weekend nog een rode kaart. Oussalah liep een Beerschot-speler onderuit, waarna ref Gunter Boelen floot, maar toch liep hij nog verder en duwde hij ook Gary Kagelmacher omver. Er is dus nog werk aan de winkel voor iedereen goed beseft dat brutaliteiten niet thuishoren op een voetbalveld.

Arbiters vestigen recordOp de zesde speeldag vestigden de scheidsrechters een nieuw record: 52 gele kaarten in acht wedstrijden. Die prestatie verbreekt het vorige record met het kleinste verschil.

De laatste keer dat er 51 kaarten werden uitgedeeld, dateert uit de tijd dat er nog achttien eersteklassers waren en dus wekelijks negen wedstrijden op het programma stonden.

heenronde telt 45 rode kaarten

Page 3: scheids.be - december 2011

3

Michel Platini verkiest het menselijk oog van de assistent-scheidsrechters boven camera's op de doellijn. Dat zei de v o o r z i t t e r v a n d e U E FA b i j e e n bijeenkomst in Venetië.

" I k b e n e e n v o o r s t a n d e r v a n v i j f scheidsrechters (met twee scheidsrechters naast de doellijn), want dat is een menselijk systeem en het werkt", zei Platini. "Vraag maar eens aan scheidsrechtersbaas Collina hoeveel goede beslissingen de assistenten op de lijn al hebben gemaakt."

De Fransman vreest voor meer en meer technologie in de arbitrage. "Als we denken aan de  WK's van 2010 en 1966, kennen we twee omstreden  gevallen. Is het nodig technologie te hebben die één keer in de veertig jaar nuttig is? Ik ben gewoon bang dat dit de deur zal openzetten naar meer en meer camera's op het veld, zoals om buitenspel aan te tonen", aldus de UEFA-baas.

UEFA-baas Platini vreest technologie

Zijn er scheidsrechters die geïnteresseerd zijn in het fluiten van een tornooi in het buitenland volgende lente en of zomer ? Tournaments Abroad is steeds op zoek naar scheidsrechters voor verschillende tornooien. Voor meer informatie, bezoek onze website www.tournamentsabroad.com en indien er nog vragen zijn, contacteer Belgische ambassadeur Jiri Bergs.

email: [email protected]

tornooi in het buitenland ?

Page 4: scheids.be - december 2011

4

De kantoorruimte van de 42-jarige Luc Wouters doet een beetje denken aan de trofeeënkamer van een voetbalclub. Op een bureaukast liggen matchballen van de Champions League-wedstrijden Bayern München-Man U, Liverpool-Real Madrid en Tottenham-AC Milan. Aan een van de wanden hangen fanions van andere Europese topduels, waaronder het vaantje van Real-Barça van 3 mei van dit jaar. De burgemeester van Lummen is gepassioneerd door zijn hobby, zoveel is duidelijk. Hij is een van de zeven internationale scheidsrechters van ons land.

Je eerste ambtstermijn als burgemeester zit er bijna op. Ga je bij de gemeenteraads-verkiezingen van volgend jaar opnieuw voor de sjerp?

'Met alle plezier. Het is een cliché, maar in deze functie heb je voortdurend het gevoel dat je iets kan betekenen voor anderen. Eigenlijk ben ik vrij toevallig in de politiek terechtgekomen. Omdat ik actief was in het lokale jeugdleven, vroeg toenmalig burgemeester Roger Renders me of ik me kandidaat wilde stellen op zijn lijst. Ik werd dadelijk verkozen in de gemeenteraad en had de microbe te pakken. Tijdens de twee laatste jaren van mijn mandaat werd ik zelfs schepen van Ruimtelijke Ordening. In de vorige legislatuur behield ik die post en begin 2007 werd ik burgemeester. Daarvoor moest ik mijn job opgeven. Ik ben scheikundig ingenieur van opleiding en werkte in een lokaal bedrijf. Dat was n i e t m e e r t e c o m b i n e r e n m e t h e t burgemeesterschap en mijn carrière als voetbalref.'

Page 5: scheids.be - december 2011

5

Van scheidsrechters wordt wel eens gezegd dat het mislukte voetballers zijn.

'Dat klopt ook nog een beetje, alleszins wat mezelf aangaat. (lacht) Ik voetbalde op een bescheiden niveau bij de jeugd van KWS Linkhout. Op zekere dag stuurde mijn vader, die zelf ook scheidsrechter was, me naar een opleidingscursus. Ik volgde zijn raad en had nog geen seconde spijt. Dankzij die keuze fluit ik in de mooiste stadions van Europa en maak ik fantastische dingen mee. Veel mensen zien echter alleen maar de mooie kant ervan.'

'Als je op dit niveau wil fluiten, moet je er veel voor overhebben. Ik train vier keer per week. Iedere maandagochtend zit ik al om halfnegen in de fitness. Dinsdagavond trainen alle Limburgse refs uit de nationale afdelingen in Heusden-Zolder. Donderdag komen de scheidsrechters van eerste nationale in Leuven samen om een programma af te werken onder leiding van professor Werner Helsen. Op vrijdag train ik individueel op het voetbalveld van Linkhout. Met hartslagmeter. Gelukkig doe ik heel graag aan sport. Het is voor mij het ideale middel om mijn hoofd leeg te maken.'

Privé moet je daar wellicht een en ander voor opgeven.

'Dat is zonder meer zo. Mijn partner Gita en ik hebben geen kinderen, maar toch is het vaak zoeken naar een gaatje in de agenda om tijd voor elkaar vrij te maken. Ook op mentaal vlak moet je het niet onderschatten. Vorig seizoen kreeg ik doodsbedreigingen omdat ik Ronald Vargas, die

toen nog bij Club Brugge speelde, een rode kaart gaf. Op Facebook, Twitter en andere sociale media ging het echt heel ver. Vooral voor mijn familie vind ik dat erg. Een voetbalstadion is blijkbaar een vrijplaats voor verwijten van de ergste soort. Als je op straat dezelfde woorden naar iemand durft te roepen, krijg je een pv. Ik heb veel medelijden met de scheidsrechters in de jeugd- en provinciale reeksen. Daar hoor je iedere individuele belediging. In een groot stadion is het veeleer een soort geroezemoes.'

Bij Sint-Truiden en vooral Genk wordt gezegd dat je tegen de Limburgse clubs bent.

'Eén verkeerde beslissing volstaat om het bij bepaalde supporters voor altijd verkorven te hebben. Niemand onthoudt de naam van een scheidsrechter die een perfecte match floot, wel die van een ref die een verkeerde beslissing nam. Veel supporters van de Rode Duivels weten nog altijd wie Peter Prendergast en Kurt Röthlisberger zijn. Iedereen zegt dat hij begrip heeft voor de moeilijkheidsgraad van de taak van de scheidsrechter, tot het over zijn eigen club gaat.'

'Daarom pleit ik voor het inschakelen van de technologie om bepaalde discussies overbodig te maken. Eind oktober keurde ik in de match Bergen-AA Gent ten onrechte een doelpunt van de bezoekers af. De bal was wel degelijk achter de lijn, maar ik had het niet gezien. Zo'n fase kun je perfect registreren met een camera. Na de match reed ik met een wrang gevoel naar huis, maar voor een scheidsrechter geldt hetzelfde als voor een politicus: je moet een brede rug hebben.'

LUC WOUTERS:“Je moet een brede rug hebben”

Page 6: scheids.be - december 2011

6

Jonge scheidsrechter Stef Theuwissen droomt al van eerste klasse

De appel valt niet ver van de boom. De vader, grootvader en ooms van Stef Theuwissen hanteerden allemaal het fluitje. Stef heeft nu ook de microbe te pakken en floot zondag de wedstrijd Godsheide-Kuringen. Zijn pa Eric was er grensrechter.

Stef was amper vijf jaar toen hij al tussen de lijnen liep bij LutlommelVV, waar ook zijn pa was aangesloten als scheidsrechter. Tot zijn 15de speelde hij voetbal en toen gaf hij er de brui aan. Toen wist hij zeker wat hij wou, en dat verraste niemand: scheidsrechter worden.

Hij volgde de nodige cursussen en de examens legde hij telkens met succes af. Zijn debuut kwam er op Lindelhoeven. Snel had hij de microbe helemaal te pakken en nu werkt hij hard om zijn droom waar te maken.

Als 17-jarige floot Stef vorig seizoen in vierde Provinciale zijn eerste wedstrijd. Vader Eric was verwonderd over de manier waarop hij die wedstrijd in goede banen had geleid. Nu als 18-jarige promoveerde hij dit seizoen naar derde provinciale.

Leergierig als Stef is weet hij zich op elke wedstrijd voor te bereiden. Daarom kijkt hij ook altijd uit naar de dinsdag-

Heb jij het in jou om een topscheidsrechter te worden?

Nu Frank de Bleeckere einde carrière is zijn we op zoek naar een nieuw top talent !!! Ma. 16 januari wordt er in het Bondsgebouw te Hasselt, Boekstraat 130, een presentatie gegeven gevolgd door een leuke, leerrijke training specifiek voor scheidsrechters. In de presentatie zit boeiend beeldmateriaal met betrekking tot buitenspel, rode of gele kaart, etc... We eindigen met een interessante quiz met vragen die wij j a a r l i j k s v o o r l e g g e n a a n o n z e scheidsrechters. ( 19u – 20u) Tijdens de leuke training gaan we werken aan looplijnen, hoe optreden in welke situatie, etc..., zodat de deelnemers al eens kennis hebben gemaakt met de arbitrage. Hoe moeilijk het wel niet is om op een fractie van een seconde te beslissen en hoe moeilijk sommige spelsituaties wel niet zijn. ( 20u30 – 21u30) Wij verwachten van u dat u de spelers van uw club van deze dag op de hoogte brengt. Op deze manier helpt u ook uw eigen club die verplicht is over een bepaald aantal scheidsrechter te beschikken. Want wist u dat de club per ontbrekende scheidsrechter per speeldag met € 15,20 beboet wordt . Per scheidsrechter op overschot krijgt de club dan weer een financiële beloning afhankelijk van de opbrengst van de opgelegde boetes. Deze dag is in functie van zaterdag 21 januari. Dan begint een n i e u w e c u r s u s v o o r a s p i r a n t scheidsrechters. Hopelijk bekomen we door deze actie extra inschrijvingen.

PS: Gastspreker is Serge Gumienny ( topscheidsrechter nationaal en internationaal )

Page 7: scheids.be - december 2011

7

avondtrainingen voor scheidsrechters. Daar voelt hij zich in zijn sas en hij is niet bang van een inspanning.

D-day

Zondag was voor hem dan ook D-day. Hij mocht de wedstrijd Godsheide-Kuringen in derde provinciale leiden, terwijl vader Eric er actief was als grensrechter.'

'De partij verl iep prima en zonder problemen. De drie gele kaarten waren terecht. Ik kreeg felicitaties na de wedstrijd en dat doet je wel wat. Papa had aan de rust een beetje bijgestuurd en gezegd dat ik op bepaalde dingen moest letten.'

'In vierde Provinciale zijn er geen grensrechters en dan heb je alles zelf in handen, maar in derde niet. Daar moet je constant je grensrechters in het oog houden. Dit was mijn vijfde wedstrijd in derde dit seizoen en het smaakt naar meer.'

'Toch weet ik dat ik nog ontzettend veel te leren heb. Mijn doelstelling is om volgend jaar tweede provinciale te halen, als alles meezit. Als scheidsrechter moet je ambitieus zijn en daarom droom ik ervan ooit door te stoten naar eerste nationale.'

'Dat mag een jongensdroom zijn, maar ik heb er alles voor over om het zover mogelijk te schoppen. Eén zaak is voorlopig zeker: als pa er na dit seizoen een punt achter zet wegens wat fysieke ongemakjes, is hij verzekerd van de opvolging en heb ik er wellicht een supporter en chauffeur bij.'

'Ik heb nog een rijbewijs en moet al eens op ma of opa een beroep doen voor de verplaatsingen. Dus: mijn volgende opdracht is zo snel mogelijk een rijbewijs te halen.'

[email protected] (v.u./layout)

LID WORDENWenst u lid te worden van scheids.be, dan heeft u keuze uit de volgende drie mogelijkheden:

‣Brons (GRATIS): Je ontvangt 12 keer per jaar een e-mail met een Pdf-versie van scheids.be.‣Zilver (15 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een zwart-witversie van scheids.be.‣Gold (25 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een fullcolorversie van scheids.be

PUBLICITEITScheids is een feitelijke vereniging en zodoende zullen er voorlopiggeen commerciële advertenties geplaatst worden.

DRUKdrukkerij/copyshop Rapid printStationstraat 8 -1730 ASSEtel/fax: 02/452 65 26

colofon

Page 8: scheids.be - december 2011

8

V-scheidsAdriana Secova

geboortedatum: 6 mei nationaliteit: Czech Republic activiteit: assistentscheidsrechter