tijdschrift oktober 2011

24
Oude Abdij van Drongen OKTOBER 2011

description

tijdschrift

Transcript of tijdschrift oktober 2011

Page 1: tijdschrift oktober 2011

Oude Abdijvan Drongen

OKTOBER 2011

Page 2: tijdschrift oktober 2011

2

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

De OUDE ABDIJ is een voormalige Norbertijnenabdij, waarvan de wortels reiken tot in de 10de eeuw. Het gebouw kende een woelige geschiedenis van ver woesting en heropbouw. De huidige oudste gebou-wen dateren van de tweede helft van de 17de eeuw. In 1837 verwierven de jezuïeten het complex om er hun kan didaten in opleiding onder te brengen. Vanaf 1865 werd er een ‘retraitehuis’ geves tigd. Toen in de zestiger jaren de opleiding naar elders verhuisde, kreeg het geheel een bestemming als ontmoetings- en bezinningscentrum. Daarnaast geeft de Oude Abdij onderdak aan de jezuïetencommunauteiten Sint-Jozef en Hurtado, en aan drie gezinnen.

Tot de bezienswaardigheden behoren onder meer het pand, de oude kapittelzaal (nu Ruusbroeckapel), de unieke neogotische kapel, gebouwd door J.-B. Béthune, en de prachtige ‘Engelse tuin’. Het domein van 10 ha ligt aan een oude Leiearm, aan het begin van de schilderachtige Leiestreek.

ignatiaans centrum voor spiritualiteit

Ignatius van Loyola (1491-1556) was een Baskisch edelman die, herstel-lend van ver wondingen opgelopen in een veldslag te Pamplona, dermate geraakt werd door het leven van Jezus, dat hij besloot zijn leven in dienst van Christus en zijn Kerk te stel len. Hij is de stichter van het Gezelschap van Jezus, later jezuïeten genoemd. Het fun dament van de ignatiaanse spiritualiteit zijn de Geestelijke Oefeningen, een gebeds methode waar-van Ignatius de grondlegger is.De Oude Abdij biedt verschillende mogelijkheden om de Geestelijke Oefeningen te doen: men kan zich voor een tijd alleen in de abdij terug-trekken, aansluiten bij een groepsretraite of de Oefeningen thuis doen. Aan het bezinningscentrum is een ploeg van ervaren en deskundige begeleid(st)ers van de Geestelijke Oefeningen verbonden.

Verder worden in de Oude Abdij vormings- en bezinningsactiviteiten georganiseerd waar voor men vrij kan inschrijven. Enkele vaste rubrie-ken: lezing van mystieke teksten (met elk jaar een zomercursus), cursus spiritualiteit, lezingen over actuele thema’s uit de theologie, filosofie en psychologie, studiedagen over film, christendom en kunst. Elk jaar worden in de Goede Week bezinningsdagen georganiseerd. Men kan beroep doen op een stafmedewerk(st)er om een lezing of een rondlei-ding te geven.

De Oude Abdij biedt de mogelijkheid om in een klimaat van rust en stilte tot bezinning te komen. Voor zover de eigenheid van het centrum geres-pecteerd wordt, is iedereen welkom, zowel in groep als individueel.

Page 3: tijdschrift oktober 2011

3

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Plaats geven aan God in je leven is niet zo gemakkelijk, vooral niet in een cultuur waarin de tijd zijn weg zoekt en zijn gang gaat zonder dat het christelijk Godsbesef die tijd draagt of kleurt. Christenen geloven weliswaar dat God de Aanwezige is die met ons meegaat, ook in onze heel profane dagelijkse bezigheden, en ons daarin aanspreekt en uitnodigt. Maar aan het einde van de dag blijkt het vaak moeilijk aan te geven wat er die dag anders zou zijn geweest indien je niet gelovig was.Voor wie op zoek is naar meer eenheid tussen geloof en leven kan het liturgisch jaar een belangrijke hulp bieden. Immers, in de belangrijke tijden en feesten die de Kerk ons aanbiedt, komt God ons als het ware telkens vanuit een andere richting tegemoet, en leren wij de tijd van het dagelijks leven telkens nieuw te ontvangen als een ‘present’ of een gave van God. God geeft ons de tijd als Zijn tijd!We komen kort voor elk belangrijk feest of belangrijke tijd in het kerkelijke jaar samen om ons te bezinnen op het komende gebeuren, en het zo ons leven te laten kleuren. We putten daarbij uit diverse bronnen: de Bijbel en de liturgie, de kerkge-schiedenis, spirituele auteurs, theologie en filosofie, kunst…We besluiten telkens met een half uurtje gebed.

ALLERHEILIGENDonderdag 27 oktober, van 20u tot 21u30Inleider: Walter Fabri sj, stafmedewerker.

ADVENTDonderdag 24 november, van 20u tot 21u30Inleider: Joost De Boever, pastoor van Drongen.

KERSTTI JDDonderdag 22 december, van 20u tot 21u30Inleider: Wauthier de Mahieu sj, stafmedewerker.

Geen kosten.

Vooraf inschrijven a.u.b.op telnr. 09 226 52 26 of via [email protected].

Page 4: tijdschrift oktober 2011

4

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

CHRISTUS IN DE MODERNE EN HEDENDAAGSE KUNSTWoensdagen 9 & 23 november, van 19u30 tot 21u30

Als er een natuurlijke bondgenoot is van het christen-dom met zijn verlangen naar mysterie, het onzegbare, het ongehoorde, dan is het kunst. Kunst en religie hebben met elkaar gemeen dat zij verder reiken dan het nuttige, het feitelijke. Beide zoeken de ruimte van het volle leven in hoogte, diepte en breedte. Anonieme meester, Piero della Francesca, Michelangelo… een file van namen die naar eigen verbeelding opkeken naar de goede herder, de vreemdeling aan de tafel van Emmaüs… De rijkdom aan symbolen in de Bijbelse traditie beslo-ten, vraagt om eigentijdse verbeelding. Nieuw is dat het niet langer verloopt naar het oude model. Kunst stond vroeger in dienst van de godsdienst, als illustratiebeeld. Deze zet zich nochtans – na verloop van tijd – gauw vast als een clichébeeld.Moderne en actuele kunstenaars wagen zich aan ‘Hem’, maar niet meer op een wijze ‘zo het vroeger daar stond’ (G.G.) Deze kunst is geen beeldende toelichting, geen hulpje, maar een solide partner en een betrouwbare bondge-noot bij onze christenwording. Zij brengen hem ‘dichter’, onze lotgenoot en lotsbestemming.We bekijken op deze avonden moderne en hedendaagse Christusbeelden vanuit vier optieken:- Verhalend beeld- Contesterend-idealistisch beeld- Ondervragend beeld- Beschouwend beeldHet kan een kairos-moment zijn voor de Kerk indien zij opnieuw banden smeedt met hedendaagse kunst. Ofschoon wij niet opgevoed zijn tot decodering van haar taal is deze kunst soms christelijker dan wij vermoeden. Dit omwille van haar fascinatie voor de mens met zijn verlangens en ontgoochelingen, met zijn angst en hoop.

Page 5: tijdschrift oktober 2011

5

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

InleiderMark Delrue, priester en directeur van het Museum voor Religieuze Kunst, werkte mee als curator van verschillende tentoonstellingen en heeft talrijke publicaties op zijn naam, waaronder het boek Kunst en Spiritualiteit (2006).

Kosten10 euro.

Inschrijvenvia [email protected] of telnr. 09 226 52 26, en door 10 euro over te schrijven op rekening (BE11)447-8630601-48 (KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Kunst en spiritualiteit.Inschrijven vóór 2 november a.u.b.

Page 6: tijdschrift oktober 2011

6

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

…EEN WEEKEND VAN BEZINNING, STILTE, VIERING EN ONTMOETING

Van vrijdagavond 11 november (om 20u) tot zondag 13 november (na het middagmaal)

Een korte, maar ‘sterke’ tijd om even afstand te nemen van de drukte thuis of op het werk, en te luisteren naar de zachte bries van Gods stem.We bieden deze hulpmiddelen:- Een drietal inleidingen met de Schrift en de spirituele traditie- Ruime tijd voor persoonlijke meditatie- Samen bidden en vieren- Sprekende stilte bij een deel van de maaltijden- Mogelijkheid van geestelijke begeleiding

Natuurlijk is er voldoende rust en ontspanning voorzien.Thuis gebleven gezinsleden zijn op zondag hartelijk uitgenodigd voor de eucharistieviering (11u30) en het middagmaal.

BegeleidingLode Aerts, priester van het bisdom Gent, Dirk Boone, directeur van de Oude Abdij, en het team van de Oude Abdij.

Kosten79 euro, alles inbegrepen.

Inschrijvenvia 09 226 52 26 of [email protected] en door 85 euro over te schrijven op rekening (BE11)447-8630601-48 (KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Als de ziel luistert.

Inschrijven vóór 31 oktober a.u.b.

Page 7: tijdschrift oktober 2011

7

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

... MAURICE ZUNDEL

Woensdagen 30 november & 7 december, van 14u tot 16u

De Zwitserse priester, Maurice Zundel (1897-1975) komt de laatste jaren meer en meer in de belangstelling bij een breed lezerspubliek, zowel als dichter, filo-soof, theoloog en als mysticus.De uitdaging van Zundels geschriften valt samen te vatten met de boutade: “Een mens wordt niet vrij geboren, maar moet vrij gemaakt worden”.In onze tijd worden veel vrijheden geclaimd. Veel vrijheden die ook een enorme last impliceren. Maar zou het niet kunnen dat we de ware vrijheid niet in ons zelfbeschikkingsrecht vinden? We worden tot vrijheid bevrijd door Christus. Vanaf onze geboorte zijn we op weg naar een ‘nieuwe geboorte’. Dat gebeurt via de ontmoeting met een arme, nederige God. God is arm, omdat Hij gave is. Hij geeft in overvloed zijn liefde die de mens bevrijdt, die hem losmaakt van alle gerichtheid op zijn eigen ik en hem op zijn beurt oproept om bevrijdend bij mensen aanwezig te zijn.Deze kerngedachten worden tijdens deze twee namiddagen met enkele teksten van de auteur belicht, om de deelnemers uit te nodigen op zoek te gaan naar de kern van hun leven, verankerd in de Drie-ene Liefde.

InleiderVincent Ferrant sj, ziekenhuispastor in Brussel.

Kosten10 euro voor de twee avonden.

Inschrijven via [email protected] of telnr. 09 226 52 26, en door 10 euro over te schrijven op rekening (BE11)447-8630601-48 (KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding In de school van Zundel.

Inschrijven vóór 20 november a.u.b.

Page 8: tijdschrift oktober 2011

8

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

EEN WEEKEND MET DE PSALMEN, TUSSEN POËZIE EN GEBED

Van zaterdag 3 december (14u) tot zondag 4 december (14u)

Van oudsher hebben de psalmen een centrale plaats in het gebed van de joden en de christenen. Jezus bad ze met zijn joodse geloofsgenoten. De eerste chris-tenen baden ze in het spoor van Jezus. Dat voortdurend leven met een psalm op de lippen heeft zich in de traditie van de Kerk geformaliseerd in het getijdengebed van de kloosters. Maar ook buiten de kloostermuren geldt dat er voor elke tijd een psalm te vinden is.De psalmen zijn literatuur, poëzie. Zo zijn ze bedoeld, zo moeten ze ook gele-zen worden. Maar de psalmteksten zijn niet enkel de expressie van de persoon-lijkheid van een schrijver, het zijn gebeden, gericht tot God. Het is niet

toevallig dat ze grotendeels geschreven zijn in de tweede persoon: “Heer, mijn God, hoe groot bent u” (Ps 104,1).Tijdens dit weekend zullen we een aantal psalmen eerst aandachtig lezen en analyseren volgens literaire criteria, om vervolgens te ontdekken hoe deze twee- tot drieduizend jaar oude teksten ook vandaag nog gebeden kunnen worden. Het is ons daarbij niet louter om het “vele weten” te doen, maar ook om het “innerlijk voelen en smaken” (Ignatius van Loyola). Het weekend begint zaterdag na het middagmaal en eindigt met het middag-maal op zondag. Wie dat wenst, kan voor zaterdag een middagmaal bestellen.

InleidersPieter-Paul Lembrechts sj, stafmedewerker, en Pieter Van Petegem, stafmedewerker.

Kosten50 euro voor het gehele weekend;29,50 euro zonder overnachting.

Inschrijven via 09 226 52 26 of [email protected] en door het gepaste bedrag over te schrijven op rekening (BE11)447-8630601-48 (KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding WE psalmen.

Inschrijven vóór 25 november a.u.b.

Een tweede weekend met de psalmen zal plaatsvinden van zaterdag 4 februari (14u) tot zondag 5 februari (14u).We volgen hetzelfde stramien, maar lezen andere psalmen.

Page 9: tijdschrift oktober 2011

9

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Op 27 november begint de advent.De Oude Abdij biedt u de gelegenheid om van deze periode

een intense voorbereidingstijd op het Kerstfeest te maken.

STIL GEBEDElke dag, van 21u tot 22u

Voor wie na de dagtaak nog een halfuur of een uur tot rust en inkeer wil komen, is er elke dag van de advent (zeven dagen per week) stil gebed in de Ruusbroeckapel, van 21u tot 22u. Het uur wordt ingedeeld in twee peri-odes van een halfuur, die ingeleid worden met het voor-lezen van respectievelijk de eerste lezing en het evangelie van de dag. We beginnen op zondag 27 november en sluiten af op vrijdag 23 december.

INLEIDINGDonderdag 1, 8 & 15 december om 20u

Elke donderdagavond van de advent geeft iemand van het team vóór het stil gebed een uurtje inleiding. Het is een aanzet tot persoonlijk gebed en verdieping. De leidraad hierbij zijn de Schriftlezingen die de betreffende week in de liturgie gebruikt worden. Op donderdag 22 december is er ‘God van tijd tot tijd’.

Daarna bent u welkom om aan te sluiten bij het stil gebed.

1 december: Dirk Boone, directeur van de Oude Abdij.8 december: Stijn van den Bossche, secretaris ICC.15 december: Bart van Emmerik sj, stafmedewerker.

Geen kosten.

Vooraf inschrijven a.u.b.op telnr. 09 226 52 26, of via [email protected].

Page 10: tijdschrift oktober 2011

10

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

...Sinds enkele weken hebben Leentje en Dieter hun intrek genomen in de Oude Abdij. Leentje is 29 jaar en leerkracht Engels en Nederlands te Bornem; Dieter is

35 jaar en werkt op de vormingsdienst van het bisdom Gent. Begin juli zijn ze gehuwd in de parochiekerk van Drongen. Samen met de andere twee inwonende gezin-nen, de Hurtado-communiteit en de niet-inwonende medewerkers zullen zij het wel en wee van het leven in de abdij mee dragen, en daar zijn we blij en dankbaar voor. We hopen dat zij spoedig hun ‘draai’ mogen vinden in dit grote huis en zij hier een warme thuis kunnen schep-

pen voor de kroost die eraan komt. U zult hen beiden ongetwijfeld beter leren kennen tijdens een of andere activiteit van het centrum.

... Met de komst van Leentje en Dieter hebben we afscheid genomen van Genade en Stijn, en hun kinderen Johannes, Maria-Clara en Elisabeth. We willen hen hier nog een keer hartsgrondig danken voor wat ze, bijna tien jaar lang, betekend hebben

voor de Oude Abdij. Niet alleen voor hun inzet voor het bezinningscentrum, maar ook voor hun vriendschap, hun fijne nabuurschap, het samen bidden en vieren (en feesten!). We hebben, in lief en leed, samen een heel mooie tijd gehad. Niet uit het hart, maar ook niet uit het oog, want we zullen hen nog dikwijls zien op onze activiteiten. Bovendien blijft Stijn met het centrum verbonden als

medewerker, als lid van de uitgebreide staf en, hoe kan het anders, als onze onvol-prezen cantor.

Voor wie het zicht op de bewoners en medewerkers van de Oude Abdij een beetje vertroebeld is, een overzicht:BewonersDrie gezinnen: Leentje, Dieter, en… Ria en Pascal Ann, Dirk en hun kinderen Celine, Clara, Elias en MarieTwee jezuïetengemeenschappen: Hurtado: Bart, André, Pieter-Paul, Walter St.-Jozef: 14 paters en broeders (die wellicht tegen Pasen 2012 verhuisd zijn)Arkgemeenschap (hopelijk over enkele weken): Anja, Lyne, Michael, en...MedewerkersStafmedewerkers: de gezinnen, de Hurtado-gemeenschap, Ellie, Pieter en Wauthier. Keuken, onderhoud en tuin: Mieke, Mieke, Carine, Maricel, Cindy, Ilse, Pascal, Johan en Erik.

Page 11: tijdschrift oktober 2011

11

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

…Na grondig overleg met alle betrok-kenen heeft de algemeen overste van de Vlaamse jezuïeten beslist om de St.-Jozefscommuniteit, de gemeen-schap van bejaarde jezuïeten, op te heffen. De komende maanden zullen de paters en broeders geleide-lijk aan verhuizen, de meesten naar Heverlee. Samen vertegenwoordigen ze tiental-len jaren van een gegeven leven voor Gods Rijk, in binnen- en buiten-land. Sommigen hebben onwaarschijnlijke avonturen beleefd. Een leven dat nu uitmondt in kwetsbare overgave aan Gods liefdevolle zorg. We zijn dankbaar voor hun getuigenis dat leven geeft, voor hun stille, biddende aanwezigheid, waarmee ze de goede en kwade dagen van de Oude Abdij mee hebben gedragen.

… Het is zover! Na een voorbereiding van om en bij de vijf jaar mogen we eind novem-ber de lang verwachte Arkgemeenschap verwelkomen. Samen met (om te beginnen)

vier mensen met een beperking zullen Anja, Lyne en Michael eerst hun intrek nemen in ‘De Pelgrim’ van het bezinningscentrum. Na het vertrek van de Sint-Jozefcommuniteit verhuist de gemeenschap naar de vrij gekomen woonvleugel, in afwachting van de realisatie van een nieuwbouw achteraan de tuin. De komst van een Arkgemeenschap op de site van de Oude Abdij is een kostbaar geschenk, dat ons stil maakt

en dankbaar stemt. We kijken er naar uit om onze nieuwe buren te leren kennen en hopen dat zij hier spoedig een echte thuis mogen vinden.

op staftweedaagse

op personeelsuitstap

Page 12: tijdschrift oktober 2011

12

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

JEZUS VOLGEN IN HET MARCUSEVANGELIE

Van dinsdag 28 februari (18u) tot donderdag 8 maart (9u) 2012

“Aan jullie is het geheim van het koninkrijk van God toevertrouwd,” zegt Jezus in het Marcusevangelie (4,11). Een geheim is alleen aan ingewijden bekend, maar blijft voor buitenstaanders verborgen. Marcus nodigt ons uit om geen buitenstaanders te blijven, maar ‘binnenstaanders’ te worden. Zijn evangelie schetst een weg waarlangs de lezer doordringt in het geheim van het koninkrijk, dat het geheim is van Jezus de Christus. Samen met de twaalf leerlingen willen we Jezus volgen, om in het bezit te komen van het koninkrijk Gods.

Tijdens deze retraite is er elke ochtend een inleiding over het evangelie van Marcus. De rest van de dag is bedoeld voor persoonlijk stil gebed en voor persoonlijke bege-leiding. Daarnaast is er elke dag een eucharistieviering en een korte gezamenlijke dagsluiting. De retraite verloopt in volledige stilte.

“Hoe meer onze ziel zich in eenzaamheid afzondert, des te meer is zij in staat om God onze Heer nabij te komen. En hoe meer zij Hem nadert, des te ontvankelijker maakt zij zich voor gaven en genaden van de goddelijke en hoogste Goedheid.” (Ignatius van Loyola, Geestelijke Oefeningen, 20)

Inleidingen Pieter-Paul Lembrechts sj, stafmedewerker.

Begeleiding Pieter-Paul Lembrechts sj en Alice Withaar.Kosten424 euro, alles inbegrepen.Inschrijvenvia 09 226 52 26 of [email protected] en door 424 euro over te schrijven op rekening (BE11)447-8630601-48 (KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Retraite februari.

Page 13: tijdschrift oktober 2011

13

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

FOM MEER TE ZIENZaterdag 10 december, om 20u

In een gemoedelijke en comfortabele sfeer bieden we u een film waarvoor het de moeite loont “naar de film” te gaan.Een korte inleiding met onder meer een kennismaking met de regisseur en enkele kijksleutels leidt uw blik.Na de projectie is er bij een drankje de mogelijkheid tot uitwisseling.

ANOTHER YEAR MIKE LEIGH

“Mike Leigh heeft de kijker weer eens bij de lurven, want Another year is een drama zonder dubbele bodem. De film gaat simpelweg over twee mensen die beseffen dat ze geluk hebben gehad, wat ze doet openstaan voor vrienden die het minder hebben getroffen. In Another year, dat zich afspeelt over vier seizoe-nen, wordt zoals altijd in films van Leigh tot in de kleinste bijrol geweldig geacteerd. Hoe de filmmaker het doet, doet hij het, maar Leighs personages zijn ook nu weer volkomen geloofwaardige mensen, die je overal kunt tegenkomen. Another year is een hommage aan mensen die niet met de rug naar hun directe omgeving staan, maar het vanzelfsprekend vinden dat anderen op ze kunnen rekenen. Het hoge woord moet eruit: Another year gaat over mededogen en solidariteit.”

(Jos van der Burgt in Het Parool)

Inleiding Pascal Veeckman, stafmedewerker.

Kosten6 euro.

Inschrijvenvia info@oudeabdij of telnr. 09 226 52 26.

Page 14: tijdschrift oktober 2011

14

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Elke eerste zondag van de maand nodigen de bewoners en medewerkers van de Oude Abdij alle geïnteresseerden uit voor een voormiddag van ontmoeting, vorming en viering. We beginnen met een uurtje geloofsvorming en -verdieping, gevolgd door de eucharistieviering in de Ruusbroeckapel. Met een aperitiefje en (voor wie wil) het middagmaal sluiten we de voormiddag af.

Tijdens de inleidende lezing is er opvang en begeleiding van de kinderen en jongeren.

Verloop

10u15 Koffi e10u30 Inleiding11u30 Eucharistieviering12u30 Aperitief en middagmaal

Kosten

middagmaal: 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen (tot 12 jaar).

Vooraf inschrijven is niet nodig. Bij aankomst kunt u inschrijven voor het middagmaal.

Page 15: tijdschrift oktober 2011

15

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

OORVERBLINDEND

Oorverblindend is een vzw die door enkele enthousiaste muziek-liefhebbers in samenwerking met de Oude Abdij werd opgericht met de bedoeling concerten van niveau te organiseren in de neogo-tische kapel van de abdij. Ook u zal ongetwijfeld de concerten en de gezellige babbel met een drankje achteraf in het gezelschap van de uitvoerders waarderen.

Kostenabonnement: 60 euro (5 concerten, gereserveerde plaatsen);voorverkoop: 14 euro; kassa: 15 euro.Studenten: 8 euro.Kaarten reserveren op 09 226 52 26 of via [email protected].

Informatiewww.oorverblindend.be | concert telkens om 20u.

Vrijdag 25 november 2011Il clarino consort: ‘Il Clarino consort’ met Bart Coppé en Steven Bossuyt, trompetten werk van Vivaldi, Manfredini, Torelli, …

Vrijdag 27 januari 2012‘In Splendid Isolation’ door Bel Ayre:Lieselot De Wilde - sopraan, Pieter Theuns - luit, Pieter Vandeveire - viola da gambawerk van Purcell, Dowland, Hume en Simpson…

Vrijdag 2 maart 2012Pianorecital door Liebrecht Vanbeckevoort, Laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2007werk van Beethoven, Liszt...

Vrijdag 30 maart 2012Passieconcert: “Crucifixus”door kamerkoor Octopus olv Bart Van Reynwerk van Lotti, Tavener, Britten, Nystedt, Barber…

Page 16: tijdschrift oktober 2011

16

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

LEREN BIDDENIN DE PAROCHIEMET PERSOONLIJKE BEGELEIDING

Vertrouwelijk met God mogen omgaan, naar Hem luisteren en met Hem spre-ken is een voorrecht van elke christen. Jezus heeft het ons voorgedaan. Bidden is in feite eenvoudig. God staat immers al naar ons op de uitkijk. Maar vaak weten we niet hoe eraan te beginnen en kunnen we wat hulp gebruiken, of hebben we het druk en maken we geen tijd om even stil te staan bij de Bron van ons leven.

Enkele gebedsbegeleiders kunnen een tijd lang naar de parochie komen om mensen bij hun persoonlijk gebed te begeleiden. Ze reiken een eenvoudige manier aan om te leren bidden met de Schrift. Dit initiatief nodigt uit om gedurende een bepaalde periode elke dag wat tijd te maken voor het hart van ons christen-zijn: de ontmoeting met de levende Heer.

De opzet is eenvoudig: van de deelne-mers wordt verwacht dat zij elke dag ongeveer een halfuur bidden met een tekst uit de Bijbel, en dat ze regelma-tig een gesprek hebben met een bege-leider of begeleidster over hun gebed. Het gebed doen ze thuis, het gesprek met de begeleider vindt plaats op een afgesproken plek in de parochie. Het begeleidingsgesprek duurt normaal niet langer dan een halfuur.

Page 17: tijdschrift oktober 2011

17

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Twee formules

U kunt kiezen tussen twee formules: ofwel een week, ofwel vijf à zes weken. - Volgens de eerste formule is er een week lang elke dag een gesprek met de

begeleider (behalve de eerste en de laatste dag). Deze week begint doorgaans op zondagavond en eindigt op zaterdagavond.

- Volgens de tweede formule is er vijf of zes weken na mekaar één keer per week een gesprek op een vaste dag.

In beide gevallen begint en eindigt men met een bijeenkomst van alle deelne-mers. Op de startbijeenkomst wordt uiteengezet wat de opzet is, hoe je kunt bidden met een Bijbeltekst en hoe het gesprek met de begeleider zal verlopen. Iedereen krijgt op dat moment een persoonlijke begeleider toegewezen. Op de slotbijeenkomst wordt tijd genomen om te evalueren en de vraag te stellen hoe het nu verder kan.

En de praktische organisatie? Deze weken van gebed vinden plaats in de parochie en op initiatief van de parochie. Ze kunnen ook voor een parochiefederatie of het decanaat of een andere groep worden georganiseerd. De begeleiding gebeurt door het team van de Oude Abdij van Drongen en het bisdom Gent.

Neem contact op met: - Pieter-Paul Lembrechts sj, Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031

Drongen, telnr.: 09 216 64 27, e-mail: [email protected];- Wauthier de Mahieu sj, Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Drongen, telnr.: 09 216 64 12, e-mail: [email protected];- Lode Aerts pr., Bisdom Gent, Bisdomplein 1, 9000 Gent, telnr.: 09 225 16 26, e-mail: [email protected].

Iemand van het team zal met de verantwoordelijken van de parochie een afspraak maken. Samen kan dan bekeken worden wat men precies verlangt, wanneer de gebedsweken gehouden kunnen worden, hoe men ze kan bekend-maken (parochieblad, mededeling tijdens de weekendviering, folder, internet, informatieavond etc.) en hoe de deelnemers zullen inschrijven. Het aantal deelnemers bepaalt hoeveel begeleiders en hoeveel gespreksruimtes beschikbaar moeten zijn.

Page 18: tijdschrift oktober 2011

18

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

11 D E P De Evangelische Peerle is een van de grote mystieke geschriften uit de 16de eeuw, die een zeer grote populariteit en een enorme verspreiding heeft gekend. De tekst werd – in verschillende versies – vele malen herdrukt en is in het Latijn, Frans, Duits, Italiaans en Spaans vertaald. Tot op heden is de auteur onbekend, maar uit het voorwoord van een van de drukken weten we dat het om een vrouw gaat die in 1540 op 77-jarige leeftijd overleed. Wellicht moet ze in Oosterwijkse kringen (NL) gezocht worden.De tekst bestaat uit tientallen korte hoofdstukjes die ‘de weg naar binnen’ beschrijven en de lezer oproepen deze te bewandelen om de ‘parel’ – de ontmoeting met God – in zichzelf op te graven (cf. Mt 13,44). Gebeden, meditaties, overwegingen, oefeningen enz. wisselen elkaar af, geschre-ven in een vrije en frisse stijl, nog ‘onbesmet’ door de retoriek van de Contrareformatie.De Peerle is geworteld in de grote Nederlandse en Rijnlandse mystieke tradi-ties (Ruusbroec, Eckhart, Tauler). Opvallend is de nadruk die wordt gelegd op de centrale plaats van Christus op de weg van het geestelijk leven. Met name op dit vlak heeft de Peerle een grote invloed gehad op de ontwikke-ling van de zgn. franse spirituele school: Pierre de Bérulle, Benedictus van Canfield, Franciscus van Sales.Het tekstfragment verhaalt de geboorte van Jezus in de ‘geest’, de ‘ziel’ en het ‘lichaam’ van Maria. In de lijn van de traditie beschrijft de Peerle de mens als lichaam, ziel en geest. “Een mens is alsof hij drie mensen was,” citeert ze Tauler: hij is lichamelijk, hij is redelijk en hij is geestelijk. En in elk van deze ‘mensen’ wordt Jezus geboren. De ‘ziel’ verwijst hier naar het vermogen van de mens om te denken, te weten en te willen; het vermogen dat de mens in staat stelt om zijn vrijheid te beoefenen en om keuzes te maken, en dus ook om de komst van God te verwelkomen of te weigeren.Het motief van de Godsgeboorte in de ziel ontleent de schrijfster aan de Rijnlandse school, met name bij Eckhart. Elke mens die zich naar God keert, is als Maria: in hem wordt Christus geboren.

Page 19: tijdschrift oktober 2011

19

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

De beeldend beschreven parafrase van de boodschap aan Maria uit het Lucasevangelie toont mooi hoe heel het gebeuren bepaald wordt door Gods oneindige liefde voor de mens. Maria’s nederigheid en liefde wekken bij God een hevig verlangen op om in haar geboren te worden. Dat kan Hij alleen als zij haar vrije instemming, haar ‘consent’ geeft. We geven de oorspronkelijke tekst, met een eigen, vrij letterlijke, vertaling.

(…)Hier mede tooch si die soete minne vloet ende dat licht der ewiger wijs-heit neder in haer siele. (…) Ende die Vader begeerde consent van haer inden geest ende begeerde dat sinen enigen Soon menscelike nature in haer aen mocht nemen ende van haer geboren wilde worden door werckinge des Heiligen Geests. Ende doen verscricten si van ootmoediger scamelheyt ende antwoorde met minliker anxtvoldi-ger toegeestinge: “Dat en ben ic niet weerdich, mer mocht ic der moeders maget zijn.” Ende hi wilde datse die moeder soude zijn. Doen sanck si noch dieper in een vernietinge haers selfs. Ende nu wert den raet geslo-ten dattet zijn moeste ende dat hem God nyet langer en mocht onthou-den. Ende si wert gegroet vander heiliger drievuldicheit met een over-schinende licht ende met een door-vloeiende claerheyt, ende met een strael der minnen wort doorscoten al haer binnenste, so dat si [44r] lieflic consenteerde. Ende in dat ogenblic was die engel Gabriel bi haer ende

(…)Hiermee trok zij de zoete minne-vloed en het licht van de eeuwige wijsheid in haar ziel. (…) En de Vader verlangde haar toestemming in de geest en verlangde dat zijn enige Zoon de menselijke natuur in haar zou kunnen aannemen en uit haar geboren zou willen worden door de werking van de H. Geest. En toen schrok zij uit ootmoedige schroom en antwoordde met lief-devolle, angstvallige verzuchting: “Dat ben ik niet waardig, maar misschien kan ik de dienstmaagd van de moeder zijn.” Maar Hij wilde dat zij de moeder zou zijn. Toen verzonk zij nog dieper in een vernie-ting van zichzelf. En nu werd het besluit genomen dat het zo moest zijn en dat God zich niet langer kon onthouden. En zij werd door de Heilige Drievuldigheid begroet met een schitterend licht en met een over-stromende klaarheid; en met een pijl van liefde werd heel haar innerlijk doorschoten, waardoor zij welwil-lend toestemde. En meteen was de engel Gabriël bij haar; hij vond haar

Page 20: tijdschrift oktober 2011

20

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

heeftse gevonden inden geest, haer soetelic groetende seggende: “Weest gegroet Maria, vol genaden, die Here is met u.” Doen wert si vervaert van deser groe-ten overmidts haer diepe ootmoedi-cheyt van alsulcker groeten die noit meer en was gehoort. Ende ooc wert si verscrict, want si te mael in was getogen tot die overhoge godlike misterie. Want die Vader hadse alte-mael van binnen geweldelic doorvlo-ten ende overstorte ende doorclaerde alhaer gebeenten ende merch. Die Heilige Geest maecte een soete beweginge in haer binnenste ende dede een minlike wandelinge in haren bloede ende dede al haer aderen soetelic ende minlic ontluyc-ken; ende al dat bloet liep geweldelic na haer herte, dat also ontsteken was metten vuerigen brant der liefden. Ende dye Heilige Geest nam drie vanden alre reynsten puersten bloede dropelen haers herten ende maecte daer af een alte bequaem lichaemken, seer clein van maecsel, nochtans met al zijn volcomen ledekens. Ende die radien des eewigen lichts, dat daer is dat woort des Vaders, was altoos in haer binnenste ende verbeide met groter begerten dat consent, dat hi menscelike nature aen nemen wilde. Ende hi wert also doorwont ende hadde also grote genoechte in haer maechdelike stemme ende in haer soete woorden die si so ootmoede-lic sprac, doen die engel tot haer sprac: “Siet, ghi sult ontfangen ende baren een kint ende dat sal geheeten werden een soon des alder oversten.” Doen si daer op antwoorde: “Hoe

in de geest en zei, haar vriendelijk groetend: “Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met u.” Zij was ontsteld door deze groet wegens haar diepe ootmoed tegen-over zulke begroetingen, die nog nooit gehoord waren. En ook schrok zij omdat zij helemaal opge-nomen was in het zeer verheven goddelijk mysterie. Want de Vader had heel haar innerlijk krachtig doorstroomd en overstroomde en doorscheen al haar merg en gebeente.De Heilige Geest maakte een weldoende beweging in haar binnen-ste en maakte een lieflijke rondgang in haar bloed en deed al haar aders allengs en lieflijk ontluiken; en al het bloed stroomde krachtig naar haar hart, dat aldus ontstoken werd door een vurige liefdesbrand. En de Heilige Geest nam drie van de aller-schoonste, zuiverste bloeddruppels van haar hart en maakte daarvan een aantrekkelijk lichaampje, heel klein van gestalte, maar toch met alle volgroeide ledematen. En de straal van het eeuwig licht, dat het Woord van de Vader is, was voortdurend in haar binnenste en wachtte met groot verlangen op de toestemming om de menselijke natuur te mogen aannemen. En Hij werd sterk door-wond en schiep een groot genoegen in haar maagdelijke stem en in haar zoete woorden die zij zo ootmoedig sprak, toen de engel tot haar sprak: “Zie, ge zult een kind ontvangen en baren, en het zal een zoon van de allerhoogste genoemd worden.”Toen zij daarop antwoordde: “Hoe

Page 21: tijdschrift oktober 2011

21

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

zal dat geschieden, daar ik geen man beken?”, sprak de engel: “De Heilige Geest zal van boven in u komen en de kracht van de aller-hoogste zal over u stralen.” En toen zij hoorde dat haar maagde-lijke zuiverheid niet gekwetst zou worden en zij door de Heilige Geest zwanger zou worden, met de bescherming van de Allerhoogste, gaf zij haar toestemming en sprak: “Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord.” Zij sprak een ootmoedig woord en trok het eeuwig Woord in haar. Dat Woord is vlees geworden en heeft in ons gewoond.

sal dat gheschien, want ick ghee-nen man en bekenne?”, doen sprac dye enghel: “Dye Heylighe Gheest sal van boven in di comen ende die cracht des alder oversten sal u omschemen.” Ende doen si hoorde dat haer ioncfroulike reinicheyt niet gequetst en soude werden ende dat si vanden Heiligen Geest vruchtbaer soude werden overmidts de bescher-minge des alren oversten, so gaf si haer consent ende sprac: “Siet hier een deerne des Heren, my ghesciede na uwen woorde.” Sij sprack een ootmoedich woort ende tooch in haer dat ewich woort. Dat woort is vleesch geworden ende heeft in ons gewoont.

(Uit: Die groote Evangelische Peerle, 1537/38)

Page 22: tijdschrift oktober 2011

22

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

OKTOBER27 God van tijd tot tijd28-1 Geestelijke Oefeningen en film

NOVEMBER6 Voedsel voor onderweg9 Kunst en spiritualiteit11-13 Als de ziel luistert...18 Het huwelijk23 Kunst en spiritualiteit24 God van tijd tot tijd25 Oorverblindend30 In de school van Maurice Zundel

DECEMBER1 Inleiding Advent3-4 Gelukkig de mens4 Voedsel voor onderweg7 In de school van Maurice Zundel8 Inleiding Advent10 Filmavond15 Inleiding Advent16 Het huwelijk22 God van tijd tot tijd

JANUARI8 Voedsel voor onderweg20 Het huwelijk

FEBRUARI4-5 Gelukkig de mens5 Voedsel voor onderweg16 God van tijd tot tijd17 Het huwelijk22 Aswoensdag23 Inleiding 40 dagentijd28-8 Achtdaagse retraite

3

1446

43157

981479139

3

14

814

12

Page 23: tijdschrift oktober 2011

23

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Drongenplein 26-279031 Drongentelnr.: 09 226 52 26fax: 09 216 65 55

mail: [email protected]: www.oudeabdij.be

IBAN BE11 4478 6306 0148BIC KREDBEBB

U wenst dit tijdschrift 4x per jaar gratis te ontvangen?U wenst uit ons bestand verwijderd te worden of ontvangt liever de elektronische nieuwsbrief?Laat het ons weten via onderstaande coördinaten.

ACHTDAAGSE GROEPSRETRAITEVan woensdag 21 mei tot woensdag 30 mei 2012Inleidingen: Walter Fabri sj, stafmedewerker.

Page 24: tijdschrift oktober 2011

24

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Oude Abdij van DrongenDRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT

OKTNOVDEC 2011 NR. 45

v.u.: Dirk BooneErkenningsnummer: P

Kantoor van Afgifte: Gent X

België-BelgiqueP.B.

9000 GENT X3/649

DRONGENPLEIN 2627, 9031 DRONGEN