tijdschrift juli 2011

32
Oude Abdij van Drongen JULI 2011

description

tijdschrift

Transcript of tijdschrift juli 2011

Oude Abdijvan Drongen

JULI 2011

2

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

De OUDE ABDIJ is een voormalige Norbertijnenabdij, waarvan de wortels reiken tot in de 10de eeuw. Het gebouw kende een woelige geschiedenis van ver woesting en heropbouw. De huidige oudste gebou-wen dateren van de tweede helft van de 17de eeuw. In 1837 verwierven de jezuïeten het complex om er hun kan didaten in opleiding onder te brengen. Vanaf 1865 werd er een ‘retraitehuis’ geves tigd. Toen in de zestiger jaren de opleiding naar elders verhuisde, kreeg het geheel een bestemming als ontmoetings- en bezinningscentrum. Daarnaast geeft de Oude Abdij onderdak aan de jezuïetencommunauteiten Sint-Jozef en Hurtado, en aan drie gezinnen.

Tot de bezienswaardigheden behoren onder meer het pand, de oude kapittelzaal (nu Ruusbroeckapel), de unieke neogotische kapel, gebouwd door J.-B. Béthune, en de prachtige ‘Engelse tuin’. Het domein van 10 ha ligt aan een oude Leiearm, aan het begin van de schilderachtige Leiestreek.

ignatiaans centrum voor spiritualiteit

Ignatius van Loyola (1491-1556) was een Baskisch edelman die, herstel-lend van ver wondingen opgelopen in een veldslag te Pamplona, dermate geraakt werd door het leven van Jezus, dat hij besloot zijn leven in dienst van Christus en zijn Kerk te stel len. Hij is de stichter van het Gezelschap van Jezus, later jezuïeten genoemd. Het fun dament van de ignatiaanse spiritualiteit zijn de Geestelijke Oefeningen, een gebeds methode waar-van Ignatius de grondlegger is.De Oude Abdij biedt verschillende mogelijkheden om de Geestelijke Oefeningen te doen: men kan zich voor een tijd alleen in de abdij terug-trekken, aansluiten bij een groepsretraite of de Oefeningen thuis doen. Aan het bezinningscentrum is een ploeg van ervaren en deskundige begeleid(st)ers van de Geestelijke Oefeningen verbonden.

Verder worden in de Oude Abdij vormings- en bezinningsactiviteiten georganiseerd waar voor men vrij kan inschrijven. Enkele vaste rubrie-ken: lezing van mystieke teksten (met elk jaar een zomercursus), cursus spiritualiteit, lezingen over actuele thema’s uit de theologie, filosofie en psychologie, studiedagen over film, christendom en kunst. Elk jaar worden in de Goede Week bezinningsdagen georganiseerd. Men kan beroep doen op een stafmedewerk(st)er om een lezing of een rondlei-ding te geven.

De Oude Abdij biedt de mogelijkheid om in een klimaat van rust en stilte tot bezinning te komen. Voor zover de eigenheid van het centrum geres-pecteerd wordt, is iedereen welkom, zowel in groep als individueel.

3

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Van woensdag 17 tot zondag 21 augustus

OP ZOEK NAAR GOD? HEDENDAAGSE MENSEN VAN DE WEG GAAN MET DE FIETS.

God vinden, vergt soms geen andere inspanning dan met gesmeerde kuiten, op een bezinnend ritme, en vooral, met open ogen, de schone schepping door te fietsen. Om in deze geest op ‘vakantiebezinning’ te gaan, kunt u van 17 tot 21 augustus in de Oude Abdij terecht.We laten ons elke dag op weg zetten door de eucharistie en een inleiding op het eigen thema van de dag. Telkens rijden we een andere windrichting uit, om in de schoonheid, de stilte, de inspanning, de rust en het gesprek, God op het spoor te komen. We fietsen via mooie weggetjes naar een inspirerende religieuze plaats, omwille van het gebouw, omwille van de gemeenschap, of simpelweg omwille van de eenvoud. ’s Avonds blikken we terug op de weg die we hebben afgelegd.Deze bezinnende vakantie staat open voor iedereen. De voorwaarde is natuurlijk over een fiets te beschikken en graag te fietsen. We maken er geen conditietraining van maar zullen ’s avonds wel een stevige eetlust hebben. We mikken op een totaal-afstand van rond de 60 km per dag. Bij grotere afstanden voorzien we de mogelijk-heid om een deel met het openbaar vervoer af te leggen.

ProgrammaAankomstdagVanaf 10u kunt u aankomen en zich installeren in uw kamer. Om 11u gaan we van start met de eerste inleiding. Na het middagmaal springen we op de fiets om een eerste tocht te maken.De dagen zien eruit als volgt:7u30: opstaan, 8u00: eucharistie, 8u30, ontbijt, 9u15: inleiding op de dag, 9u45: vertrek met de fiets, 12u30: lunch en kennismaking met de bestemming van de dag, 14u00: stilte/gebed, 15u00: terugtocht, 18u30: avondmaal, 20u00: uitwisseling, 21u00: avondgebed, 21u20: ontspanning (met pint). Dag van vertrekWe staan iets later op en na een gezellig ontbijt wonen we de zondagse eucharistie bij. We sluiten af met een feestelijk middagmaal.

BegeleidingBart van Emmerik sj en Pieter Van Petegem, stafmedewerkers, en Wiggert Molennaar sj.Kosten215 euro voor de gehele vijfdaagse. (De bijkomende kosten voor openbaar vervoer zijn voor eigen rekening. Voorzie een maximum van een 30-tal euro.)Inschrijvenvia [email protected] of telnr. 09 226 52 26.

4

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

CCV in het bisdom GentOude Abdij van Drongen

en de Interdiocesane Commissie voor Catechese

zijn verheugd u te kunnen aankondigen

huwelijk

Een vormingsreeks in het werkjaar 2011-2012

HET

De en avondenDe en avonden

Liefde en huwelijk.Over het aangaan van een huwelijk.Het huwelijk Bijbeltheologisch.Het huwelijk: een mysterie, een sacrament (2 avonden).Spiritualiteit van de rela e.Huwelijk en vruchtbaarheid.De huwelijksband beproefd.Huwelijk en celibaat. Slotavond.

••

•••••

5

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Voor wie?Voor wie?Iedereen die de rijkdom van het huwelijk wil verkennen, gehuwd of ongehuwd.

Verloop van een avondVerloop van een avondUiteenze ng van een uurPauze met een drankjeEen uur verwerking in kleine groep

Iedere deelnemer ontvangt een syllabus met de volledige lestekst en verwerkingsmateriaal.

We verwachtenWe verwachteneen engagement om de reeks in zijn geheel te volgen.

LesgeversLesgevers- Lode Aerts, priester, als bisschoppelijk vicaris

verantwoordelijk voor kerkelijke vorming en opleiding (bisdom Gent).

- Dirk Boone, gehuwd, vader van vier kinderen, directeur Oude Abdij van Drongen.

- S jn Van den Bossche, gehuwd, vader van drie kinderen, secretaris ICC (Interdiocesane Commissie voor Catechese).

- Pieter Van Petegem, gehuwd, vader van twee kinderen, stafmedewerker Oude Abdij van Drongen.

- Ka e Velghe, gehuwd, moeder van twee kinderen, schrijfster, educa ef medewerkster IDGP (Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal).

Data, plaats, kostenData, plaats, kostenTien maandelijkse bijeenkomsten op vrijdagavond, van 19u30 tot 22u, op 16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december 2011, en 20 januari, 17 februari, 16 maart, 20 april, 11 mei en 15 juni 2012.Plaats: Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen.Deelname in de kosten: 75 euro, alles inbegrepen. Studenten en werkzoekenden betalen 50 euro.

•••

Veruit de meeste jonge mensen dromen ervan deze indrukwekkende belo e eens te mogen uitspreken en een levenslang verbond met iemand aan te gaan. En velen hebben het geluk dat ook te kunnen doen.Wat mensen elkaar beloven als ze huwen, is niet min. Wie kan dat waar maken? Wie kan vooraf weten dat de liefde zal blijven duren? Zal het huwelijk de liefde duurzamer maken, of zal het ‘op den duur’ de liefde en de vrijheid bedreigen? Het huwelijk toont het geloof in de kracht van de liefde. En tegelijk brengt het de onmacht aan het licht om die liefde waar te maken …Over het huwelijk en de liefde gaat deze vormingsreeks. We gaan op zoek naar de levende bronnen van het huwelijk, die ons uitdagen tot een onbevangen en frisse kijk op deze eeuwenoude ‘instelling van de liefde’. Vertrekkend van het gegeven dat mensen huwen, wat in alle culturen en religies voorkomt, zoomen we vooral in op het huwelijk van christenen. Daar wordt zichtbaar hoe de huwelijksverbintenis van twee geliefden deelt in de belo e van Gods liefde en trouw. We verkennen hoe het huwelijk gemeenschap opbouwt en vruchtbaar kan zijn. Ook de schaduwkanten gaan we niet uit de weg.In de school van het huwelijk leren we het christelijk geloof beter verstaan, zoals ook het christelijk geloof ons het huwelijk beter doet verstaan.

Inschrijven via www.oudeabdij.be (doorklikken naar ‘Het huwelijk’).Overnachten in de abdij is al jd mogelijk.

6

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

DE KERN VAN DE PERSOON IN DE MYSTIEKE LITERATUUR

Van zondag 21 augustus tot donderdag 25 augustus

Op zoek naar je diepste zelf, luisteren naar je diepste zelf, leven in je diep-ste zelf, je diepste zelf verwezenlijken, geluk vinden in je diepste zelf… Wie even googelt op het internet vindt talloze spirituele scholen die, hoe verschillend hun oorsprong ook is, deze zoektocht naar ‘het zelf ’ – al dan niet met een hoofd-letter – gemeen hebben. Er spreekt een diep verlangen uit naar een fundament, een onwankelbare basis waarop men zijn leven in vrij-heid en geluk kan uitbouwen.

In deze 16de zomercursus verken-nen we de kern van de persoon, zoals die in de mystieke litera-tuur verwoord wordt. Zoals steeds staat tekstlezing met commentaar centraal.Het cultureel programma voorziet een film op maandagavond en op woensdagavond een concert.U moet geen specialist zijn om aan deze cursus deel te nemen. Enige vertrouwdheid met mystieke litera-tuur is wel nuttig.

Aan het woord komen:P. Rob Faesen (De open geest in de mystieke literatuur)Dhr. Joris Van Ael (Het mysterie van de persoon geworteld in Gods mysterie)Br. Benoît Standaert (Hoe zelfbewustzijn ons tot bij Godsbewustzijn kan brengen)P. Paul Verdeyen (Willem van St.-Th ierry)Dhr. Satoshi Kikuchi (Eckhart)P. Guido de Baere (Jan van Ruusbroec)Mevr. Ineke Cornet (Arnhemse mystieke preken)P. Max Huot de Longchamp (Saint Jean de la Croix)Dhr. Dirk Boone (Evangelische Peerle)

Meer informatie op www.oudeabdij.be of op telnr. 09 226 52 26.

7

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Donderdagavond 22 september, 6 & 20 oktober, van 19u30 tot 21u30

We kennen het Onze Vader van buiten, maar kennen we het wel? Over de hele wereld, alle dagen, wordt het gebeden, hoewel het allesbehalve een alledaags gebed is. Als we het onnadenkend meezeggen, lijkt het nochtans een onschuldig gebed, maar dat is het niet.

Wat betekent het God als Vader aan te spre-ken? Wat is Zijn wil die geschiede? Welke zijn de schuld en de bekoring? Door bij elk deel van het Onze Vader stil te staan, herontdekken we de ernst en de schoonheid van het gebed dat we, als zijn leerlingen, van Jezus zelf hebben geleerd.

We laten ons daarbij leiden door de recente bespreking die de gerenommeerde Duitse exegeet en theoloog Gerhard Lohfink (o.a. Heeft God de Kerk nodig?) maakte van het gebed des Heren.

InleiderPieter Van Petegem, stafmedewerker.

Kosten15 euro, teksten inbegrepen.

Inschrijvenvia 09 226 52 26 of [email protected] en door 15 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Onze Vader.

Inschrijven vóór 17 september a.u.b.

8

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Dinsdag 27 september, om 20u

Op deze infoavond over de Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven wordt eerst door verschillende begeleiders kort wat uitleg gegeven over de achtergrond en het verloop van de Oefeningen. Daarna is er nog ruim tijd voor vragen.We sluiten ten laatste om 22u af.Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Korte voorstelling

Er zijn verschillende redenen die iemand ertoe kunnen brengen zich aan het avon-tuur van de Geestelijke Oefeningen te wagen. Sommigen staan voor een belangrijke (levens)keuze: al dan niet huwen, van job veranderen, anders gaan leven, ... Anderen zijn op zoek naar verdieping, zin, (echte) vrede, liefde, hoop, ... Op dat moment stelt men zich dikwijls de vraag: Welke weg moet ik gaan om gelukkig te worden? Waar komt het op aan? Waarom leef ik eigenlijk?

Bij geïnteresseerden in de Geestelijke Oefeningen leeft ook een religieuze vraag: Wat heeft God, Jezus Christus met mijn leven te maken? Is Hij onmisbaar om gelukkig te worden? Hoe kom ik Hem op het spoor, op een manier die de theorie of de ‘handleiding voor goed gedrag en zeden’ overstijgt, die, met andere woorden, tot echte ontmoeting leidt?

De Geestelijke Oefeningen (uitgewerkt door Ignatius van Loyola) zijn een ervaringsgerichte methode om God en tegelijk de grond waaruit je te leven hebt op het spoor te komen. Het is een manier om te leren bidden, om zicht te krijgen op de hechte band tussen geloof en leven, om te zoeken wat Jezus navolgen voor jou persoonlijk betekent, om te groeien in de relatie tot God, de anderen en jezelf. Hierbij staat het bidden met de Bijbel (vooral de evangelies) centraal: wat zeggen deze teksten mij over God, over Jezus, over mezelf? Wat brengen ze bij mij teweeg in gedachten, in gevoelens, in mijn leven? En hoe reageer ik op deze bewegingen? Op deze wijze bidden met de Bijbel kan bemoedigen en confronteren, troosten en pijn doen. Het is de weg gaan die loopt in het spoor van die Mens die volledig uit Gods geest heeft geleefd en die ook mij nu oproept om Hem te ontmoeten en Hem achterna te gaan.

9

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Dit avontuur wagen, vraagt openheid en vertrouwen. Wie eraan begint, weet niet waar hij of zij uitkomt. Dit zal gaandeweg blijken. Maar de ervaring leert dat men er zelden spijt van heeft het erop gewaagd te hebben.

Geestelijke Oefeningen doe je best niet op je eentje. Zij veronderstellen begeleiding. De begeleiders staan met hun geloof, ervaring en deskundigheid discreet ten dienste van het avontuur tussen Gods Geest en de begeleide. Met een van hen kun je regel-matig een gesprek hebben om te zien waar je staat in je persoonlijk groeiproces en om concrete aanwijzingen te krijgen voor je gebed en meditatie.

Alles begint met een schriftelijke aanvraag waarin je kort enkele persoonlijke (biografische) gegevens vermeldt en de vraag motiveert. Daarop volgt een contact met de begeleid(st)er.

De eerste fase loopt over ongeveer een maand. Het is de tijd waarin de ‘fundamenten’ gelegd worden: het vinden en inoefenen van een persoonlijke gebedsmethode in het ritme van het dagelijks leven, leren mediteren met de Bijbel, aandacht krijgen voor en omgaan met wat je beweegt. Er is een wekelijks gesprek met de begeleid(st)er. Na deze fase kun je al dan niet verder gaan.

De tweede fase, de eigenlijke ‘Oefeningen’, duurt, afhankelijk van de persoon, ongeveer een half jaar. Wie eraan begint, neemt zich voor tot het einde door te gaan. De frequentie van samenkomst met de begeleid(st)er wordt individueel besproken maar zal doorgaans niet veel afwijken van het wekelijks ritme.

De Oefeningen worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland aangeboden.

Er gaat ook een infoavond door

op donderdag15 september, om 20uin Huis Leliëndaal,Bruul 56, 2800 Mechelen(015 28 07 17, [email protected]);

op donderdag 29 september, om 19u30 in Pastoraal Centrum Seminarie (PCS), Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt (011 68 05 57, marijke.vanthoff @skynet.be);

op vrijdag 30 september, om 20uin Jezuïetenhuis,Waversebaan 220, 3001 Heverlee(016 29 65 82, [email protected]).

10

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Deze cursus Bijbelgrieks is bedoeld voor iedereen. Ze bestaat uit twee delen: in september start het eerste deel, in september volgend jaar gaan we verder met het tweede deel (wie noties heeft van het Grieks kan dan eventueel aansluiten).Er zijn dit werkjaar 13 bijeenkomsten van twee uur. We leren elke keer een bepaald aspect van het Grieks kennen, en krijgen daarbij steeds enkele nieuwe woorden voorgeschoteld. We zullen alles zo veel mogelijk samen oefenen, maar aan de deelnemers wordt ook gevraagd om zelf een moment te voorzien om de oefeningen thuis te herne-men, zodat alles fris in het geheugen blijft zitten. Na twee jaar zullen we het leeu-wendeel van de nieuwtestamentische geschriften kunnen lezen in de grondtaal. In drie vrijblijvende bijeenkomsten aan het einde van het eerste werkjaar zullen we ons al wagen aan enkele eenvoudige teksten. Als handboek gebruiken we de Inleiding tot het Grieks van het Nieuwe Testament van J.W. Wenham (vertaald en bewerkt door R. Bieringer).

DataMaandag 26 september, 10 & 24 oktober, 7 & 21 november, 5 & 19 december 2011, en 16 & 30 januari, 13 & 27 februari, 12 & 26 maart 2011, telkens van 19u30 tot 21u30. Er zijn drie vrijblijvende lees- en oefensessies, op maandag 7 & 21 mei & 4 juni, eveneens van 19u30 tot 21u30.

BegeleidingPieter Van Petegem, stafmedewerker.

Kostenvoor het volledige eerste jaar: 70 euro. (Het handboek kan bij ons besteld worden. Het kost 25 euro.)

Inschrijvenvia [email protected] of telnr. 09 226 52 26 en door 70 of 95 (incl. handboek) euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Cursus Bijbelgrieks.

Inschrijven vóór 10 september a.u.b.

11

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Wat liefde is, hebben we geleerd van hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. (1 Joh 3,16)

Voor de christen is de Bijbel een onmisbaar geloofsinstrument. De woorden van de Schrift aandachtig lezen, overwegen, ermee bidden, vormt het leven van de gelovige. Maar een dergelijke omgang met de tekst is niet vanzelfsprekend, zeker niet in een tijd waarin we gewoon zijn diagonaal te lezen en grote hoeveelheden informatie op korte tijd te verwerken. Een Schrifttekst geeft zijn geheimen maar prijs, als hij aandachtig en geduldig ‘beluisterd’ wordt.Lezing van de tekst in de oorspronkelijke taal kan daarbij een grote hulp zijn. Door ons te laten opnemen in een op het eerste gezicht vreemde taal en cultuur, in het geduldig, soms moeizaam zoeken naar de betekenis van de woorden,

dringen we dieper door tot de betekenis en ontdekken we hoe nieuw vertrouwde woorden kunnen klinken.

Deze leesgroep staat open voor iedereen die enige vorming in Grieks of Bijbelgrieks heeft gekregen en zichzelf in staat acht om met een woordenboek en de hulp van anderen een Griekse tekst te lezen.

Dit jaar lezen we de eerste brief van Johannes. “Zo vaak men hem openslaat, treft men een woord dat ontroert en rijker maakt. Men moet hem dan ook heel langzaam lezen, opdat de gedachten ruimte vinden in geest en hart” (Romano Guardini). We lezen in groep. Het is niet de bedoeling dat we zo snel mogelijk of zo effi-ciënt mogelijk lezen, noch dat we een nieuwe vertaling tot stand brengen. We zoeken samen tot iedereen alles goed begrepen heeft. Ook de inhoudelijk vragen waarop we daarbij stoten, krijgen hun plaats. Waar nodig nemen we kort een exegetisch commentaar ter de hand. Regelmatig keren we terug naar het geheel om samen te vatten en overzicht te houden.

DataDe bijeenkomsten vinden plaats op maandagavond om de vier weken, van 19u30 tot 21u30:19 september, 17 oktober, 14 november en 12 december 2011, en 9 januari, 6 februari, 5 maart, 2 april, 30 april, 28 mei en 25 juni 2012.

12

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

BegeleidingPieter Van Petegem, stafmedewerker.

KostenDeelnemen aan de gehele reeks kost 55 euro.

Inschrijvenvia [email protected] of telnr. 09 226 52 26, en door 55 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Leesgroep Bijbelgrieks.

Inschrijven vóór 1 september a.u.b.

Komt nu zelf eens mee naar een eenzame plaats en rust daar wat uit. (Mc 6,31)

Van woensdag 5 oktober (18u) tot vrijdag 14 oktober (9u)

Tijdens deze 8 dagen van stilzwijgen en persoonlijk gebed, volgen wij de weg waar-langs Ignatius ons leidt in zijn Geestelijke Oefeningen “om Christus steeds beter te leren kennen en ons ‘Zijn manier’ eigen te maken”.Elke avond wordt een inleiding gegeven op de volgende dag en een blad uitgereikt met gebedssuggesties. Overdag is er mogelijkheid tot meer persoonlijke begelei-ding. In de inleiding ‘s middags worden o.a. door middel van geestelijk begenadigde getuigenissen, Ignatius’ intuïties gesitueerd in de rijke traditie van christelijke spiri-tualiteit en Godservaring.

Begeleiding André Cnockaert sj, stafmedewerkerKosten366 euro, alles inbegrepen.Inschrijvenvia 09 226 52 26 of [email protected] en door 366 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Retraite oktober.

13

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

De Oude Abdij van Drongen is meer dan het complex waarin het bezinningscen-trum haar activiteiten laat plaatsvinden. Het karaktervolle gebouw spreekt van minstens 10 eeuwen geschiedenis. De lotgevallen van de bewoners zijn nauw verbonden met hun religieuze bewogenheid en de historische ontwikkelingen op godsdienstig vlak. Het complex is hierdoor getekend, maar ook bezield. Wie de tijd neemt om het gebouw te bezoeken, komt ervan onder de indruk. Markant zijn de heldere, brede pandgangen, de voormalige kapittelzaal, de neogotische kapel, de tuin…

Een groep kan op aanvraag het gebouw bezoeken. Een rondleiding duurt onge-veer anderhalf uur. Wie er graag een uitstap van maakt (van een dag of een halve dag), kan deze rondleiding combineren met een vormend of bezinnend programma.

Voor meer informatie, neem contact met ons op, of vraag naar de folder.

14

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Christelijke spiritualiteit voor mensen vandaag in het gezelschap van Ignatius van Loyola

WAT VERLANG JE ?

Zondag 9 oktober, van 9u30 tot 17u

Een dag van ontmoeting, vorming en viering voor wie in het spoor van Ignatius wil kennis maken met het christelijk geloof of er zich wil in verdiepen. In de voormiddag is er een dieper gravende lezing, in de namiddag bekijken we dezelfde thematiek vanuit een concreter perspec-tief. ‘s Middags is er een eucharistieviering en de dag wordt afgesloten met een koffietafel.

VoormiddagLezing door Pieter-Paul Lembrechts sj.

Het verlangen is de motor van het leven. Alles wat wij doen begint met een verlan-gen. Zonder verlangen gebeurt er niets. Zonder verlangen is er ook geen geestelijk leven. De mens zoekt God gedreven door een rusteloos verlangen. “God, mijn God, ik zoek naar U. Al wat ik ben is dorst naar U” (Ps 63). Ignatius van Loyola was een man met sterke verlangens. Dat blijkt al uit de eerste regels van zijn autobiografie, het Verhaal van de Pelgrim. Daar vertelt hij dat hij zich als jongeman toelegde op het hanteren van de wapens “met een groot en ijdel verlangen daarbij eer te behalen”. Zijn verlangen was groot, maar nog ijdel; het moest nog uitgezuiverd worden. Later, in zijn Geestelijke Oefeningen, zou hij heel andere verlangens onder woorden brengen, maar ook daar speelt het verlangen een beslis-sende rol. Aan degene die de Oefeningen doet vraagt hij bij het begin van elk gebed zijn of haar verlangen uit te spreken: “Aan God onze Heer vragen wat ik verlang en wil”. Maar wat verlang ik eigenlijk? En kan ik mijn verlangens wel vertrouwen? Is het goed erop in te gaan? Tijdens de voormiddag is Ignatius onze gids in de soms verwarrende wereld van het verlangen. Zijn Geestelijke Oefeningen kunnen ons leren goed met onze verlangens om te gaan.

15

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

NamiddagIn de namiddag staan we stil bij enkele brieven van de Britse benedictijn John Chapman (†1933), ingeleid door Dirk Boone. Wat vaak het geval is in onze relatie met anderen, gebeurt ook in onze relatie met God, in het gebed: we verlangen iets anders dan wat er feitelijk is. We zijn verstrooid, voelen ons onrustig, vinden geen smaak in het gebed, we vragen ons af waarmee we bezig zijn, of we wel kunnen bidden, enz. De meeste correspondenten van Chapman bevinden zich in die situatie. Met veel geduld leert hij hen om het eigen verlangen over te geven aan Gods verlangen, en in het ‘nu’ van het gebed te blijven. Elk gebed, ook al is het dor en verstrooid, is het gebed dat God ons hier en nu geeft, en daarom is het goed en vruchtbaar, ook al merken we daar aanvankelijk niets van. “Als we alleen bidden met de bedoeling ons aan God te geven, dan is het gebed dat we kunnen doen, wat het ook is, het gebed dat God wil, ook al staat het ver af van wat wij verlangen” (Brief uit 1927). Precies in de over-gave aan wat er is, kunnen we onszelf vergeten en de ander werkelijk ontmoeten. De brieven van Chapman zijn pareltjes van luciditeit, gezond verstand, fijngevoelig-heid en typisch Engelse humor.

InleidersPieter-Paul Lembrechts sj, stafmedewerker;Dirk Boone, directeur van de Oude Abdij.

Programma

09u30 Onthaal-inschrijving10u00 Lezing over verlangen in de Oefeningen12u00 Eucharistieviering Middagmaal - stille tijd14u30 Brieven van John Chapman17u00 Koffi e en taart

Kosten (dagprogramma, middagmaal, koffietafel)13 euro.

Inschrijvendoor 13 euro over te schrijven op rekening 447-8630601-48 van deOude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Brondag.

Inschrijven vóór 1 oktober a.u.b.

16

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

OP ZOEK NAAR JEZELF EN NAAR GOD

Van vrijdag 14 (19u30) tot zondag 16 oktober (14u)

Bidden en mediteren zijn in. Ook jongeren willen bij zichzelf komen en bij wie of wat hen overstijgt. Tijdens dit weekend worden verschillende gebeds- en meditatietechnieken aangeleerd. Zowel individueel als in groep, met hart, verstand en lichaam, in stilte of woord. Het eigen levensverhaal en de Bijbel zijn vertrekpunten. De spiritualiteit van de heilige Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïeten, is de rode draad. Een persoonlijk avontuur, samen met anderen.

Voor jongeren van 17 tot 30 jaar.

Aanvang op vrijdagavond om 19u30; einde zondag na het middageten.

BegeleidingWalter Ceyssens sj en Nikolaas Sintobin sj

KostenDeelnemen kost 49,80 euro. Mocht deze prijs een probleem zijn, gelieve dan te mailen naar [email protected].

Inschrijvenvia [email protected] of telnr. 09 226 52 26, en door 49,80 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding WE stille meditatie.

Inschrijven vóór 8 oktober a.u.b.

17

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Plaats geven aan God in je concrete leven is niet zo gemakkelijk, vooral niet in een cultuur waarin de tijd zijn weg zoekt en zijn gang gaat zonder dat het christelijk Godsbesef die tijd draagt of kleurt. Christenen geloven weliswaar dat God de Aanwezige is die met ons meegaat, ook in onze heel profane dagelijkse bezigheden, en ons daarin aanspreekt en uitnodigt. Maar aan het einde van de dag blijkt het vaak moeilijk aan te geven wat er die dag anders zou zijn geweest indien je niet gelovig was.Voor wie op zoek is naar meer eenheid tussen geloof en leven kan het liturgisch jaar een belang-rijke hulp bieden. Immers, in de belangrijke tijden en feesten die de Kerk ons aanbiedt, komt God ons als het ware telkens vanuit een andere richting tegemoet, en leren wij de tijd van het dagelijks leven telkens nieuw te ontvangen als een ‘present’ of een gave van God. God geeft ons de tijd als Zijn tijd!We komen kort voor elk belangrijk feest of belangrijke tijd in het kerkelijke jaar samen om ons te bezinnen op het komende gebeuren, en het zo ons leven te laten kleuren. We putten daarbij uit diverse bronnen: de Bijbel en de liturgie, de kerkgeschiedenis, spirituele auteurs, theologie en filosofie, kunst…We besluiten telkens met een half uurtje gebed.

ALLERHEILIGENDonderdag 27 oktober, van 20u tot 21u30

Inleider: Walter Fabri sj, stafmedewerker.

Geen kosten.

Vooraf inschrijven a.u.b.op telnr. 09 226 52 26 of via [email protected].

18

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

GEESTELIJKE OEFENINGEN EN FILM

Van vrijdag 28 oktober, voor het avondmaal (18u), tot dinsdag 1 november, na het middagmaal (13u30)

Waar gaat het om?

De Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola willen de mens helpen zijn leven te verdiepen in het licht van God. Bidden met Bijbelteksten is een belang-rijk onderdeel van de Oefeningen. Daarbij spelen elementen als kijken en luis-teren naar de ‘acteurs’ van het Schriftverhaal een belangrijke rol. De retraitant wordt uitgenodigd om zich zo in het verhaal in te leven dat de Bijbeltekst een plaats van ontmoeting wordt. Het kijken naar een film volgt een parallel parcours. Herkenning en ontroering kunnen ons uitdagen om onze horizon te verbreden. Het witte doek kan een plaats van ‘ontmoe-ting’ worden waar we in onze diepste lagen worden aangesproken. Films zijn als sleutels voor de onbekende kamers in ons ‘levenshuis’. Geestelijke Oefeningen in combinatie met film kunnen helpen om ons in die diepere lagen te laten ontmoeten door God. Om het ‘script’ van ons leven te laten inschrijven in Gods script. De combinatie van mediteren met een Schrifttekst en het bekijken van een film helpt ons om in stilte op verhaal te komen bij God.

Hoe gaan we te werk?

Iedere avond bekijken we een film. Om te voorkomen dat voorkennis de verwondering en de openheid in de weg staan, maken we vooraf de films niet bekend. Omdat het niet gaat om filmanalyse is er geen voor- en nabespreking. Na elke film krijgt eenieder tijd voor persoonlijke bezinning en gebed om de filmbeelden in verbinding te brengen met het eigen leven. Daarnaast worden enkele Bijbelverhalen aangereikt die, in combinatie met de filmscènes, in dieper contact met God kunnen brengen. Bovendien worden er, voor wie dit verlangt, enkele tips gegeven over hoe bidden. Dagelijks is er gelegenheid voor een gesprek met een van de begeleiders. De maaltijden, uitgezonderd die bij aankomst en vertrek, vinden plaats in stilte.

19

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

BegeleidersBart van Emmerik sj, stafmedewerker, Nikolaas Sintobin sj en Leo De Weerdt sj, gevangenisaalmoezenier in Brugge.

Kosten187,20 euro voor het hele weekend, overnachtingen, maaltijden en teksten inbegrepen.

Inschrijvenvia [email protected] of telnr. 09 226 52 26, en door 187,20 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Bezinning met fi lm.

Inschrijven vóór 15 oktober a.u.b.

20

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

CHRISTUS IN DE MODERNE EN HEDENDAAGSE KUNSTWoensdagen 9 & 23 november, van 19u30 tot 21u30

Als er een natuurlijke bondgenoot is van het christendom met zijn verlangen naar mysterie, het onzegbare, het ongehoorde, dan is het kunst. Kunst en religie hebben met elkaar gemeen dat zij verder reiken dan het nuttige, het feitelijke. Beide zoeken de ruimte van het volle leven in hoogte, diepte en breedte. Anonieme meester, Piero della Francesca, Michelangelo… een file van namen die naar eigen verbeelding opkeken naar de goede herder, de vreemdeling aan de tafel van Emmaüs… De rijkdom aan symbolen in de Bijbelse traditie besloten, vraagt om eigentijdse verbeelding. Nieuw is dat het niet langer verloopt naar het oude model. Kunst stond vroeger in dienst van de godsdienst, als illustratiebeeld. Deze zet zich nochtans – na verloop van tijd – gauw vast als een clichébeeld.Moderne en actuele kunstenaars wagen zich aan ‘Hem’, maar niet meer op een wijze ‘zo het vroeger daar stond’ (G.G.) Deze kunst is geen beeldende toelichting, geen hulpje, maar een solide partner en een betrouwbare bondgenoot bij onze christen-wording. Zij brengen hem ‘dichter’, onze lotgenoot en lotsbestemming.We bekijken op deze avonden moderne en hedendaagse Christusbeelden vanuit vier optieken:- Verhalend beeld- Contesterend-idealistisch beeld- Ondervragend beeld- Beschouwend beeldHet kan een kairos-moment zijn voor de Kerk indien zij opnieuw banden smeedt met hedendaagse kunst. Ofschoon wij niet opgevoed zijn tot decodering van haar taal is deze kunst soms christelijker dan wij vermoeden. Dit omwille van haar fascinatie voor de mens met zijn verlangens en ontgoochelingen, met zijn angst en hoop.

InleiderMark Delrue, priester en directeur van het Museum voor Religieuze Kunst, werkte mee als curator van verschillende tentoonstellingen en heeft talrijke publicaties op zijn naam, waaronder het boek Kunst en Spiritualiteit (2006).Kosten10 euro.Inschrijvenvia [email protected] of telnr. 09 226 52 26, en door 10 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Kunst en spiritualiteit.Inschrijven vóór 2 november a.u.b.

21

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

…EEN WEEKEND VAN BEZINNING, STILTE, VIERING EN ONTMOETING

Van vrijdagavond 11 november (om 20u) tot zondag 13 november (na het middagmaal)

Een korte, maar ‘sterke’ tijd om even afstand te nemen van de drukte thuis of op het werk, en te luisteren naar de zachte bries van Gods stem.We bieden deze hulpmiddelen:- Een drietal inleidingen met de Schrift en de spirituele traditie- Ruime tijd voor persoonlijke meditatie- Samen bidden en vieren- Sprekende stilte bij een deel van de maaltijden- Mogelijkheid van geestelijke begeleiding

Natuurlijk is er voldoende rust en ontspanning voorzien.Thuis gebleven gezinsleden zijn op zondag hartelijk uitgenodigd voor de eucharistieviering (11u30) en het middagmaal.

BegeleidingLode Aerts, priester van het bisdom Gent, Dirk Boone, directeur, en het team van de Oude Abdij.

Kosten79 euro.

Inschrijvenvia 09 226 52 26 of [email protected] en door 85 euro over te schrijven op rekening 447-8630601-48 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Als de ziel luistert.

Inschrijven vóór 31 oktober a.u.b.

22

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

... MAURICE ZUNDEL

Woensdagen 30 november en 7 december, van 14u tot 16u

De Zwitserse priester, Maurice Zundel (1897-1975) komt de laatste jaren meer en meer in de belangstelling bij een breed lezerspubliek, zowel als dichter, filo-soof, theoloog en als mysticus.De uitdaging van Zundels geschriften valt samen te vatten met de boutade: “Een mens wordt niet vrij geboren, maar moet vrij gemaakt worden”.In onze tijd worden veel vrijheden geclaimd. Veel vrijheden die ook een enorme last impliceren. Maar zou het niet kunnen dat we de ware vrijheid niet vinden in ons zelfbeschikkingsrecht? We worden tot vrijheid bevrijd door Christus. Vanaf onze geboorte zijn we op weg naar een ‘nieuwe geboorte’. Dat gebeurt via de ontmoeting met een arme, nederige God. God is arm, omdat Hij gave is. Hij geeft in overvloed zijn liefde die de mens bevrijdt, die hem losmaakt van alle gerichtheid op zijn eigen ik en hem op zijn beurt oproept om bevrijdend bij mensen aanwezig te zijn.Deze kerngedachten worden tijdens deze twee namiddagen met enkele teksten van de auteur belicht, om de deelnemers uit te nodigen op zoek te gaan naar de kern van hun leven, verankerd in de Drie-ene Liefde.

InleiderVincent Ferrant sj.

Kosten10 euro.

Inschrijven via [email protected] of telnr. 09 226 52 26, en door 10 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding In de school van Zundel.

Inschrijven vóór 20 november a.u.b.

23

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

EEN WEEKEND MET DE PSALMEN, TUSSEN POËZIE EN GEBED

Van zaterdag 3 december (14u) tot zondag 4 december (14u)

Van oudsher hebben de psalmen een centrale plaats in het gebed van de joden en de christenen. Jezus bad ze met zijn joodse geloofsgenoten. De eerste christenen baden ze in het spoor van Jezus. Dat voortdurend leven met een psalm op de lippen heeft zich in de traditie van de Kerk geformaliseerd in het getijdengebed van de kloosters. Maar ook buiten de kloostermuren geldt dat er voor elke tijd een psalm te vinden is.De psalmen zijn literatuur, poëzie. Zo zijn ze bedoeld, zo moeten ze ook gelezen worden. Maar de psalmteksten zijn niet enkel de expressie van de persoonlijkheid van een schrijver, het zijn gebeden, gericht tot God. Het is niet toevallig dat ze grotendeels geschreven zijn in de tweede persoon: “Heer, mijn God, hoe groot bent u” (Ps 104,1).Tijdens dit weekend zullen we een aantal psalmen eerst aandachtig lezen en analy-seren volgens literaire criteria, om vervolgens te ontdekken hoe deze twee- tot drie-duizend jaar oude teksten ook vandaag nog gebeden kunnen worden. Het is ons daarbij niet louter om het “vele weten” te doen, maar ook om het “innerlijk voelen en smaken” (Ignatius van Loyola). Het weekend begint zaterdag na het middagmaal en eindigt met het middagmaal op zondag. Wie dat wenst, kan voor zaterdag een middagmaal bestellen.

InleidersPieter-Paul Lembrechts sj, stafmedewerker, en Pieter Van Petegem, stafmedewerker.

Kosten50 euro voor het gehele weekend;29,50 euro zonder overnachting.

Inschrijven via 09 226 52 26 of [email protected] en door het gepaste bedrag over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding WE psalmen.

Inschrijven vóór 25 november a.u.b.

24

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

LEVENSKEUZES VANUIT GEBED

Je bent tussen 20 en 30 jaar en je maakt volop plannen voor de toekomst: studies, loopbaan, relaties, … Bij de keuzes die je maakt wil je niet alleen je talenten, voorkeuren en verlangens een rol laten spelen, je wil er ook uitdrukkelijk je geloof bij betrekken. Samuël wil je helpen om het verlangen van God over je leven op het spoor te komen. Uitgangspunt is de ervaring van zovele mensen dat het inderdaad wáár is wat er gezegd wordt en geschreven staat: dat ‘God’ niet zomaar een abstract begrip of stoplap is, maar een levende Aanwezigheid, een God die zich laat kennen en mensen ‘aanspreekt’ in hun diepste verlangen naar bevrijding en vervulling.Centraal in het geheel staat de lectio divina, een beproefde manier om de Bijbel te openen, ermee te mediteren en te bidden, en daardoor een brug te slaan tussen het Bijbelverhaal en je eigen leven.Het hele proces duurt zo’n acht maanden en rust op drie pijlers. Elke dag mediteer je een halfuur met een Bijbeltekst, om de twee weken heb je een gesprek met een begeleider en tenslotte neem je deel aan de maandelijkse bijeenkomst op zondag. Je wordt dan ingewijd in het lezen van de Schrift en in het persoonlijk gebed. Er is ook tijd voor uitwisseling en gezamenlijk gebed.Samuël is geen vrijblijvende zaak. Je

verbindt je ertoe om gedurende deze acht maanden een flinke dosis energie en tijd vrij te maken. Het zal wat van je vergen en niet steeds gemakkelijk zijn. Je mag echter vertrouwen op de eeuwenoude geestelijke traditie van de Kerk en op ervaren bege-leiders. En je zal zeker steun vinden bij je metgezellen in het project. Je stapt in een boeiend avontuur waar je ongetwijfeld verrijkt uitkomt!De inleidingen op zondag worden gegeven door Dirk Boone en Joris Polfliet.

DataHet weekend van 15 en 16 oktober 2011 en zeven zondagen: 6 november, 4 decem-ber 2011, 8 januari, 5 februari, 4 maart, 1 april en 6 mei 2012, telkens van 11u tot 17u30 (weekend: van zaterdag 15u tot zondag 17u45).

Het wagen?Stuur dan vóór 23 september een brief waarin je een korte voorstelling geeft van jezelf en je motivatie om erin te stappen naar Dirk Boone, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, [email protected] duidelijk je naam en adres. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Infowww.samuelproject.be of folder op aanvraag (09 226 52 26).

25

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

OORVERBLINDEND

Oorverblindend is een vzw die door enkele enthousiaste muziek-liefhebbers in samenwerking met de Oude Abdij werd opgericht met de bedoeling concerten van niveau te organiseren in de neogo-tische kapel van de abdij. Ook u zal ongetwijfeld de concerten en de gezellige babbel met een drankje achteraf in het gezelschap van de uitvoerders waarderen.

Kostenabonnement: 60 euro (5 concerten, gereserveerde plaatsen);voorverkoop: 14 euro; kassa: 15 euro.Studenten: 8 euro.Kaarten reserveren op 09 226 52 26 of via [email protected].

Informatiewww.oorverblindend.be.

Vrijdag 21 oktober 2011Trio van de Munt: Dirk Noyen, fagot - Ivo Lybeert, klarinet - Filip Martens, pianopiano werk van Glinka, Beethoven, …

Vrijdag 25 november 2010Il clarino consort: ‘Il Clarino consort’ met Bart Coppé en Steven Bossuyt, trompetten werk van Vivaldi, Manfredini, Torelli, …

Vrijdag 27 januari 2012‘In Splendid Isolation’ door Bel Ayre:

Lieselot De Wilde - sopraan, Pieter Theuns - luit, Pieter Vandeveire - viola da gambawerk van Purcell, Dowland, Hume en Simpson…

Vrijdag 2 maart 2012Pianorecital door Liebrecht Vanbeckevoort, Laureaat vd Koningin Elisabethwedstrijd 2007werk van Beethoven, Liszt...

Vrijdag 30 maart 2012Passieconcert: “Crucifixus”door kamerkoor Octopus olv Bart Van Reynwerk van Lotti, Tavener, Britten, Nystedt, Barber…

26

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Elke eerste zondag van de maand nodigen de bewoners en medewerkers van de Oude Abdij alle geïnteresseerden uit voor een voormiddag van ontmoeting, vorming en viering. We beginnen met een uurtje geloofsvorming en -verdieping, gevolgd door de eucharistieviering in de Ruusbroeckapel. Met een aperitiefje en (voor wie wil) het middagmaal sluiten we de voormiddag af.

Tijdens de inleidende lezing is er opvang en begeleiding van de kinderen en jongeren.

Verloop

10u15 Koffi e10u30 Inleiding11u30 Eucharistieviering12u30 Aperitief en middagmaal

Kosten

middagmaal: 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen (tot 12 jaar).

Vooraf inschrijven is niet nodig. Bij aankomst kunt u inschrijven voor het middagmaal.

27

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

11

De Franse gelauwerde schrijver François Sureau schreef een indringend portret van de jonge Ignatius van Loyola, over de periode van zijn ‘beke-ring’: van de veldslag te Pamplona tot zijn vertrek uit Manresa (1521-1523), over toen hij nog Inigo heette.We vinden de jonge Inigo terug in het ouderlijk kasteel te Loyola, waar hij naartoe werd gebracht om te herstellen van de beenkwet-

suur die hij opliep bij de slag tegen de Fransen te Pamplona in 1521. Als de ijdele en ambitieuze jongeman vaststelt dat de genezing niet volgens zijn esthetische verwachtingen verloopt, laat hij het been nogmaals breken en recht zetten, een uiterst pijnlijke ingreep, die gedeeltelijk mislukt en hem bijna het leven kost.Een lange herstelperiode kluistert hem aan bed. Om de tijd te doden vraagt hij naar zijn geliefde lectuur, ridderromans. Maar hij krijgt de enige twee boeken die voorhanden zijn: Het leven van Christus, van de kartuizer Ludolf van Saksen (14de eeuw), en de Flos Sanctorum, een bloemlezing van heiligenlevens van de dominicaan Jacob van Voragine (13de eeuw), beide in Spaanse vertaling. Wat er naar aanleiding van de lectuur van deze boeken in het hart van Inigo omgaat, zal zijn leven helemaal omkeren, en heeft alles te maken met de ontmoeting met de levende Christus. In zijn gedicteerde autobiografie, uitgegeven onder de titel Het verhaal van de pelgrim, spreekt Ignatius niet rechtstreeks over deze ontmoeting. Op een vrij zakelijke manier beschrijft hij hoe op zijn ziekbed het verlangen om God te dienen groeit en hoe hij daarbij “de verscheidenheid van innerlijke bewegingen” leert zien (zie Het verhaal van de pelgrim, nr. 8). Ignatius liep niet te koop met zijn innerlijk leven. Als hij erover schrijft, dan alleen voor zover hij daarmee anderen kan helpen: “Hij zei dat hij van sommige dingen die hij bij zichzelf in zijn ziel had geobserveerd en nuttig bevonden, de indruk had dat ze ook voor anderen nuttig zouden kunnen zijn; dat hij ze daarom op schrift gesteld had” (Pelgrim, nr. 99).

28

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

“Franciscus en Dominicus hadden een mens liefgehad en niet een zin uit een boek – ook al was dat heilig –, noch de schoonheid van een glasraam. Die mens was geboren en had in Palestina geleefd. Daar was hij een vreemde dood gestorven, schandelijk en vluchtig tegelijk, een die de idee die men zich van een held of god kan maken, leek te tarten. Zijn leven zelf, soms te groot, soms te klein, leek onmogelijk voor wie niet, blindweg, besloot hem te volgen.Maar hoe hem volgen? Dagenlang las Inigo zonder verpozen in het grote boek van Ludolf de Kartuizer, dat Jezus’ leven verhaalde. Hij ontdekte een mens waarover men hem nooit gesproken had; een mens ook tot wie hij zich nooit werkelijk gericht had. Een mens die nooit tot hem had gesproken dan op een onverwachte manier,

bijna onmerkbaar, te midden van de wederwaardigheden van zijn leven. Een mens vooral die, ook al was hij gestorven en verrezen voor allen – zo had de catechismus het hem geleerd –, zich tot hem alleen richtte, Inigo, over de eeuwen heen, die iets van hem verwachtte wat hij van niemand anders verlangde, en in deze verwach-ting een onvermoeibaar geduld aan de dag legde; een God tenslotte die hem liefhad, ook al kon hij, om hem om te vormen, grote offers van hem eisen. Bij het lezen van deze woorden in het evangelie, die hij voordien alleen op zondag gehoord had, voelde hij een soort duizeligheid: “Heb je me lief? Heb je me meer lief dan de anderen hier?” “Volg mij – en meteen lieten ze hun netten achter en volgden hem.” “Volg mij.” Op dit ogenblik was hij

François Sureau vertelt meer dan hij in de autobiografie, het dagboek of de andere geschriften van Ignatius kon vinden. Hij probeert in het hart van Ignatius te kijken en in die zin vertelt hij een verhaal, waarin hij Inigo op een treffende en ontroerende manier portretteert.Onderstaand fragment vertelt hoe Inigo – die al zovele missen, processies en officies had bijgewoond –, ontdekt dat hij desondanks Christus helemaal niet kende, tenminste niet op de manier zoals bijvoorbeeld een Franciscus of Dominicus hem gekend hadden. Voor hen was Jezus niet zomaar een personage uit de liturgie, de catechismus of de Bijbel. Zij hadden hem persoonlijk ontmoet, hem intens liefgehad en daarom hun leven radicaal aan hem gegeven.

29

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

“alleen met God op de wereld. De Bijbel, die hij amper kende, vertelde zijn geschiedenis. Zoals Abraham moest hij het huis van zijn vaderen verla-ten en naar het land gaan dat hem aangewezen zou worden. Zoals Mozes moest hij Egypte verlaten, welke ook de beproevingen waren. Als een pelgrim en een vreemdeling moest hij leven.In de kamer met het donkere plafond, waar hij zoveel geleden had, bij het flikkerende licht van de kaarsen, begon Inigo Christus lief te hebben. Hij was begonnen met hem lief te hebben om zijn moed, zijn autoriteit tegenover de mensen. Hij hield van hem om zijn tastbare tederheid, de manier waarop hij de blinden en doven genas, waarop hij deed horen en zien. Hij hield van hem omwille van zijn bekommernis om degenen die bezeten waren van onbekende krachten terug bij zichzelf te brengen. Hij hield van hem vanwege zijn stilte tegenover vragen die geen antwoord verwachten. Hij hield van hem vanwege zijn offer en om de ochtend van de verrijzenis. Hij stelde zich hem voor, wandelend met zijn vrienden, terwijl hij hen leerde wat

verborgen bleef voor hun onbeholpen en onbehouwen zielen, naar het beeld van de zijne, terwijl hij hen te eten gaf, zich verwijderde in de nacht om alleen met zijn Vader te zijn, stap-pend met hen naar Emmaüs, een vuur makend bij het meer, enkele dagen na zijn kruisiging. Urenlang sloeg hij hem gade in Kafarnaüm: de nacht die valt over de stoffige heuvel, de honderdman die hem vraagt om zijn dienaar te genezen. Door welke banden werden zij verenigd? De dienaar geleek op de Basken die hem van Pamplona naar Loyola hadden gebracht, de honderd-man geleek op hem. Hij had weinig woorden gesproken, maar zijn geloof was groot bevonden. Hij dacht aan de afgemaakte Albanese cavalerist op de heuvelrug, die een broer was van de misdadiger van de laatste uren en aan wie Jezus het paradijs had beloofd. Inigo, die sinds lang niet meer had gehuild, liet in stilte zijn tranen de vrije loop, met het voorgevoel van een onwaarschijnlijke liefde.

François Sureau, Inigo. Portrait, 2010, p.76-78.

30

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

AUGUSTUS7 Voedsel voor onderweg17 - 21 Op de fiets met God21 - 25 Zomercursus

SEPTEMBER4 Voedsel voor onderweg16 Het huwelijk19 Start leesgroep bijbelgrieks22 Het Onze Vader 26 Start cursus bijbelgrieks27 Infoavond Geestelijke Oefeningen

OKTOBER2 Voedsel voor onderweg6 Het Onze Vader9 Uit dezelfde Bron5-14 Achtdaagse retraite14-16 Stille meditatie15-16 Startweekend Samuël20 Het Onze Vader21 Oorverblindend21 Het huwelijk27 God van tijd tot tijd28-1 Geestelijke Oefeningen en film

2636

264117108

2671412162472541718

31

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Drongenplein 26-279031 Drongentelnr.: 09 226 52 26fax: 09 216 65 55

mail: [email protected]: www.oudeabdij.be

IBAN BE11 4478 6306 0148BIC KREDBEBB

U wenst dit tijdschrift 4x per jaar gratis te ontvangen?U wenst uit ons bestand verwijderd te worden of ontvangt liever de elektronische nieuwsbrief?Laat het ons weten via onderstaande coördinaten.

NOVEMBER6 Voedsel voor onderweg9 Kunst en spiritualiteit11-13 Als de ziel luistert...18 Het huwelijk23 Kunst en spiritualiteit25 Oorverblindend30 In de school van Maurice Zundel

DECEMBER3-4 Gelukkig de mens4 Voedsel voor onderweg7 In de school van Maurice Zundel16 Het huwelijk

2620214202522

2326224

32

de O

ude A

bdij

van

Dro

ngen

Oude Abdij van DrongenDRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT

JULIAUGSEPT 2011 NR. 44

v.u.: Dirk BooneErkenningsnummer: P

Kantoor van Afgifte: Gent X

België-BelgiqueP.B.

9000 GENT X3/649

DRONGENPLEIN 2627, 9031 DRONGEN