Wervel juli aug. 2011

20
Jaargang 1 | nummer 6 | juli/augustus 2011 W e r v e l Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer 6. Pinksterweekend voor onze jeugd Een groep jonge meiden bivakkeerde met Pinksteren bij de caravan in Epe. Onder de bezielende leiding van onder andere een jeugdouderling en een jeugddiaken werd dat een vrolijk weekend. Een impressie daarvan op pag. 6. 9. Van het projectteam Drie werkgroepen zijn druk bezig, om voor- stellen te ontwikkelen voor de toekomst van onze kerk, op weg naar één kerkge- bouw. Zij kijken daarbij goed naar de huidige praktijk in onze drie kerken, die soms verschillend is. ‘Onderzoek alles en behoudt het goede…’. 16. Kerkbezoekers uit een ver land Vanaf januari zijn zij bijna elke zondag- ochtend aanwezig, achter in de Lebuinus- kerk. Twee donkere jonge mannen, met hun Bijbel in de hand. Een gesprek met hen vertelt ons wat hen beweegt en leert ons ook iets over hun kerk in Zuid-Korea.

description

kerkblad PGD

Transcript of Wervel juli aug. 2011

Page 1: Wervel juli aug. 2011

Jaargang 1 | nummer 6 | juli/augustus 2011

WervelKerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer

6. Pinksterweekend voor onze jeugd

Een groep jonge meiden bivakkeerde met Pinksteren bij de caravan in Epe. Onder de bezielende leiding van onder andere een jeugdouderling en een jeugddiaken werd dat een vrolijk weekend. Een impressie daarvan op pag. 6.

9. Van het projectteam

Drie werkgroepen zijn druk bezig, om voor-stellen te ontwikkelen voor de toekomst van onze kerk, op weg naar één kerkge-bouw. Zij kijken daarbij goed naar de huidige praktijk in onze drie kerken, die soms verschillend is. ‘Onderzoek alles en behoudt het goede…’.

16. Kerkbezoekers uit een ver land

Vanaf januari zijn zij bijna elke zondag- ochtend aanwezig, achter in de Lebuinus-kerk. Twee donkere jonge mannen, met hun Bijbel in de hand. Een gesprek met hen vertelt ons wat hen beweegt en leert ons ook iets over hun kerk in Zuid-Korea.

Page 2: Wervel juli aug. 2011

Ook het kerkblad gaat overzomerenZoals gebruikelijk in de zomermaanden een dubbelnummer voor juli en augus-tus. De steunkleur van dit nummer verwijst naar de strakblauwe luchten en zeeën waar u misschien deze zomermaanden van gaat genieten. Kennelijk waren velen al in juni in vakantiestemming want de binnengekomen kopij voor dit kerkblad was dit keer beperkt.

Dit is inmiddels het zesde nummer van het vernieuwde kerkblad. De redactie is niet ‘zo maar’ begonnen met de Wervel, maar heeft vorig jaar een aantal heldere richtlijnen meegekregen van de Algemene Kerkenraad. Na de eerste vijf num-mers lag er voldoende stof voor een eerste evaluatie. De A.K. nodigde daarom de redactie uit voor een gesprek over de ervaringen tot nu toe. Die waren overwe-gend erg positief: mooie vormgeving, heldere indeling, meer evenwicht in de lengte van vergelijkbare bijdragen, interessante artikelen in de rubriek Kerk in de stad. Er is gesproken over de vraag welke mededelingen die niet direct met de PKN te maken hebben in de Wervel thuishoren. Als onze kerk zichtbaarder aan-wezig wil zijn in de stad mag dat ook doorwerken in de aandacht in het kerkblad voor wat er in de stad gebeurt. Nieuws uit de landelijke PKN zou in ons kerkblad wat meer aandacht mogen krijgen. De indruk is dat ook de achterban positief is over het vernieuwde kerkblad. Wel wordt meer dan eens de vraag gesteld of de nieuwe uitvoering niet te duur is en of dat wel verantwoord is in deze tijd. Daar staat tegenover dat juist nu, bij de veranderingen die voor de deur staan, een communicatiemiddel dat helder is en uitnodigt tot lezen van grote waarde is. Natuurlijk wordt niet elke verandering door iedereen als een verbetering gezien. Vele groepen die in onze kerk actief zijn hebben een logo. In het oude kerkblad werden die boven de betreffende artikelen gezet. Dat was vertrouwd en gaf her-kenning. Maar het totaalbeeld werd er wel rommelig van. Omdat wij hebben gekozen voor een rustige, heldere uitstraling hebben wij de logo’s vervangen door uniforme kopjes boven de artikelen. Dat past bij de nieuwe ‘huisstijl’ en wordt consequent toegepast.

De redactie verzoekt iedereen die kopij aanlevert zich te houden aan de inlever-datum die op deze bladzij linksonder is afgedrukt. Tussen deze datum en de dag waarop het blad bij u in de bus ligt moeten vele handelingen verricht worden in een strak tijdschema. Als kopij te laat binnenkomt vraagt dat extra werk in een periode waarin daar eigenlijk geen tijd voor is. De Wervel komt van de drukker op de dinsdag in de week van de eerste zondag in de maand. Het streven is dat het dan nog dezelfde week bij u in de bus ligt. Dat lukt niet altijd, want onder de vele bezorgers kan iemand zijn die dan net een paar dagen weg is. We hopen dat u daar begrip voor heeft, het blijft het werk van (heel veel) vrijwilligers. De redactie wenst u een goede zomervakantie toe. En als u in deze rustige tijd wat met de ziel onder de arm loopt: kijk dan nog eens naar het programma ‘over-zomeren’ van onze kerk, dat u een keur aan activiteiten aanbiedt.

De redactie

Bij de voorpagina: ds. Elisabeth Post-humus Meyjes gaat voor in de Pinkster-viering in de Van Vlotenhof.

2

Wervel is een uitgave van deProtestantse Gemeente te Deventer. Postbus 425, 7400 AK Deventer.

www.pkn-deventer.nl

Abonnementenadministratietel. 645 [email protected] Ledenadministratietel. 622 [email protected]ële Administratietel. 622 [email protected]. 592 476 [email protected] 87 27 86 t.n.v. Protestantse GemeenteDeventerBankrekeningen WijkkassenLebuinuskerk: 1305127Van Vlotenhof: 3791597Het Open Hof: 6729951

Grote of Lebuinuskerktel. 612 548 / 645 314Kleine Poot 77411 PE Deventerds. Ingrid de Zwarttel. 0570 - 614 986 / 618 [email protected]

Wijkgebouw Van Vlotenhoftel. 616 400Joh. van Vlotenlaan 857412 SC Deventerds. Elisabeth Posthumus Meyjestel. 0570 - 656 [email protected]

Het Open Hoftel. 628 572Karel de Grotelaan 3617415 LZ Deventerds. Bart Thijstel. 0570 - 608 [email protected]. Saar Hoogendijktel. 0570 - [email protected]

RedactieThilde de HaanMark RozemaGerard Sizoods. Bart [email protected]

Ontwerp, foto’s en opmaak-Roely Oldenhuis, ROI [email protected]

DrukwerkRepromotion, Deventer

Inleverdatum kopij voor het volgende nummer vóór zondag 7 augustus per mail: [email protected]

Colo

fon

Page 3: Wervel juli aug. 2011

3

Wat m

ij verwo

ndert…

Eindelijk, daar fiets ik dan door Deventer! Alles is nieuw

en het is een wonderlijke gedachte dat dit mijn vertrouw-

de wereld zal worden. Nu heb ik de plattegrond (in stad

en kerk) nog hard nodig. Ik zoek mijn weg en laat me

wegwijs maken, loop ondertussen een nat pak op in de

warme regen — en kan zelfs daar van genieten. En dan

de geur van het bosachtige park in de avond. Om van de

mensen die zomaar zo aardig zijn en mij alle ruimte gun-

nen niet te spreken. Ja, het is iets wonderlijks, ergens

opnieuw te beginnen.

Het citaat hierboven zoekt naar het geheim van het be-gin, van ieder begin. Alleen al het markeren van het moment brengt iets te weeg. Je rolt zo vaak van het een in het ander en leeft aan het begin (of einde) voorbij. Maar wat is nou toch het magische dat in ieder begin huist? Dat wordt niet met zoveel woorden gezegd en dus ligt de bal bij ons.Wat mij betreft heeft het te maken met onbevangenheid, nieuwsgierigheid, een open blik. Je wilt je laten ver-rassen en ziet zoveel mogelijkheden! Er zijn nog geen vanzelfsprekendheden, je hebt je oordeel nog niet klaar… Er zit veel ‘gunnen’ in het begin, of noem het genade. Het beste in de ander en jezelf krijgt een kans.Mooi vind ik hoe Hermann Hesse in het magische van het begin ook iets van be-scherming ziet. Ieder begin, iedere verandering maakt natuurlijk ook onze-ker: wat zal het brengen, zal het ons lukken? Als je vanuit het magische, noem het verwondering op weg gaat, dan blijft dat de boventoon waarbinnen die andere tonen meeklinken. Niet meer en niet min-der.

De charme van het begin gaat een keer voorbij. Maar je kunt er bij tijden welbewust naar terugkeren. Het is ook een beginsel: de open blik, de onbevangenheid, het eerder zien van mogelijkheden dan van moeilijkheden. Het verwondert mij altijd weer als mensen daartoe in staat zijn. En dat het ook mij ge-geven is, nu bij het begin en hopelijk telkens opnieuw.

ds. Saar Hoogendijkwijkgemeente Het Open HofProtestantse Gemeente Deventer

In ieder begin schuilt iets magisch, dat ons beschermt en helpt te leven.

Hermann Hesse

Page 4: Wervel juli aug. 2011

4

Bij de dien

sten

- In de Lebuinuskerk gaat ds. Saar Hoogendijk voor, de eerste keer in deze kerk. We hopen dat zij zich ook hier snel thuis zal voe-len!

- van Vlotenhof en het Open Hof: zie achterzijde

Zondag 24 juliVijfde zondag na Trinitatis1 Kon. 3, 5.7-12, Psalm 119, 121-128, Matteüs 13, 44-52(58) Vandaag horen we als besluit van een reeks gelijkenissen van Jezus er nog drie; over een schat in de akker, over een rijke koopman die alles op alles zet om een kostbare parel te bemachtigen, over een visnet dat in zee geworpen wordt. Al deze gelij-kenissen worden verteld om de hoorders op te wekken Jezus na te volgen. Hij is de gene die trouw is aan de kostbaarste schat die Israël gegeven is: de Tora. - In de Lebuinuskerk vieren we

een dienst van Schrift en Tafel - In de van Vlotenhof gaat ds. Nel-

leke Boonstra uit Almere voor. Zij is predikant in landelijke dienst, die predikanten begeleidt. Zij heeft aangegeven graag bij ons voor te willen gaan, omdat zij binnenkort in Deventer hoopt te komen wonen.

- Het Open Hof: zie achterzijde

mensen horen en dat is meer dan geluid opvangen of aandachtig luis-teren. Het is iets in je hart, ziel en verstand opnemen en daarnaar han-delen. Een kenmerk van vruchten is dat zij kleurrijk zijn, aantrekkelijk en nieuw leven in zich dragen. Valt daar iets van te bespeuren in de ge-meente? - Lebuinuskerk: zie achterzijde - In de Van Vlotenhof maakt ds.

Saar Hoogendijk haar intree - In Het Open Hof wordt er avond-

maal gevierd. De dienst wordt gedragen door de bede: ‘Verlos ons van het kwade’ en van onze ‘zondige’ neiging dat kwaad in ons leven vrij spel te geven.

Zondag 17 juliVierde zondag na Trinitatis Jesaja 40, 12-25, Matteüs 13, 24-30.36-43In deze tweede gelijkenis komt de Zaaier zelf meer aan bod. Hij werkt met brede gebaren, zonder zich zor-gen te maken waar het zaad terecht komt. Ook op plaatsen die overwoe-kerd worden door onkruid kan het woord immers vroeg of laat toch nog wortel schieten en groeien. De grote Zaaier heeft geduld met ons men-sen. Hij laat graan en onkruid samen opgroeien en veroordeelt mensen minder snel dan zij vaak onderling doen.

Wilt u weten welke predikant er voor-gaat en hoe laat de dienst begint? Zie achterzijde van dit kerkblad. In deze rubriek worden de lezingen aangegeven en zo nodig bijzonder-heden met betrekking tot de dienst.

Zondag 3 juliTweede zondag na Trinitatis. Zacharia 9:9-12; Matteus11: 16-30 - In de Lebuinuskerk zal ‘Deventer

op stelten’niet aan de kinderen voorbijgaan…dat wordt vast een leuke kindernevendienst!

- In de Van Vlotenhof vieren we Heilig Avondmaal

- In Het Open Hof is er na de dienst o.l.v. Saar Hogendijk weer een bespreking voor Open Hof-gemeenteleden over het beleid rond onze kerkgebouwen en de toekomst van de PGD.

Zondag 10 juliDerde zondag na TrinitatisJesaja 55, 6-13, Romeinen 7, 21-8,6, Matteüs 13, 1-9.18-23Het evangelie schotelt ons vandaag en volgende week het beeld voor van God als zaaier, die met brede gebaren zijn woord verspreidt onder de mensen. We worden bepaald bij de vraag of Gods Woord vrucht draagt in het le-ven van de gemeente. Hoe kan Gods woord vrucht dragen? Wanneer

Page 5: Wervel juli aug. 2011

5

Bij de dien

sten

Zondag 31 juliZesde zondag na Trinitatis Nehemia 9:15-20, Psalm 78, 13-22, Matteüs 14,(1)13-21Matteus zal als gelovige jood onge-twijfeld het verhaal uit Exodus 16 van het manna in de woestijn in ge-dachten gehad hebben, toen hij het verhaal van de wonderbare spijzi-ging schreef. Er is genoeg te eten voor iedereen, tenminste, als men-sen rekening houden met elkaar. De discipelen krijgen van Jezus de op-dracht om te delen van wat ze hebben met wie hongerig zijn. Waar mensen zo de Tora naleven gebeu-ren er soms wonderen. - In de Lebuinuskerk zijn van-

daag ook alle Van Vlotenhoffers hartelijk welkom voor een gezamenlijke dienst. De van Vlo-tenhof is dus vandaag gesloten

- In het Open Hof gaat ds. Jannie Groenendijk voor; zij is emeritus-predikant te Colmschate

Zondag 7 augustusZevende zondag na TrinitatisJona 2, 1-11, Matteüs 14, 22-33 (36)Het woord horen en er naar leven is niet altijd gemakkelijk. De disci-pelen komen in hun bootje terecht in een storm. Herkenbaar: soms begeeft de grond onder je voe-ten het. Je bent terechtgekomen in een kolkende chaos, waar je ge-loof het laat afweten. Die ervaring wordt plastisch beschreven in het evangelieverhaal. Maar het verhaal herinnert ook aan die eeuwenoude belofte van God dat Hij er is, juist daar. - In de Lebuinuskerk sluiten we

als kerk in de stad vandaag aan bij de Boekenmarkt. In de dienst, mede georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap, gaat ds. Anne van der Meiden voor. Thema van de dienst is: ‘Er staat geschreven’. Aansluitend bent u welkom op de manifesta-tie: ‘Boek der boeken’.

- Het Open Hof en van Vlotenhof: zie achterzijde.

Zondag 14 augustusAchtste zondag na Trinitatis Jesaja 56, 1-7, Matteüs 15, 21-28 Jezus is uitgeweken naar het buiten-land en daar roept een vrouw zijn hulp in voor haar zieke dochter.

Maar Jezus gaat daar aanvankelijk niet op in en lijkt haar van zich af te willen houden omdat zij een buiten-landse is. Een schokkende en intrigerende tekst. Moest ook hij le-ren dat Gods heil niet beperkt blijft tot het eigen volk, dat grenzen bij God doorbroken worden en barm-hartigheid voorop staat? - Lebuinuskerk en van Vlotenhof:

zie achterzijde - In Het Open Hof is de voorganger

van deze zondag nog niet be-kend. U wordt verwezen naar de zondagsbrieven.

Zondag 21 augustusNegende zondag na TrinitatisMatteüs 16, 21-27 Jezus maakt zijn leerlingen duide-lijk wat voor Hem gehoor geven aan het Woord betekent. Hij moet tot in Jeruzalem Gods liefde zichtbaar maken, veel lijden en gedood wor-den. Matteus gebruik van het woord ‘moeten’ is vaak zo uitgelegd dat het lijden iets is wat God van Jezus vraagt, zelfs eist. Jezus moest ech-ter lijden, omdat mensen zijn weg en zijn boodschap niet verdroegen; daarom was zijn lijden onvermijde-lijk, niet veroorzaakt door een wrede God, maar door de wreedheid van mensen. - Lebuinuskerk: zie pag. 19. - In de Van Vlotenhof begroe-

ten we ds. Cees de Gooijer op de kansel en vieren we samen het Heilig Avondmaal

- In Het Open Hof gaat ds. Bart Thijs voor in de dienst van Schrift en tafel. Staande in een kring geven we elkaar brood en wijn door.

Zondag 28 augustus Tiende zondag na TrinitatisMatteüs 17, 14-21

Matteüs beschrijft hier iemand die geestelijk niet in zijn element is. Het verhaal van de ‘maanzieke’ man kan verlegenheid oproepen in on-ze tijd. Maar ook de discipelen van toen wisten blijkbaar niet goed wat ze met deze mens aanmoesten toen zijn vader met hem bij hen om hulp kwam. Zij staan met lege handen. Dat roept de ongrijpbaarheid van ernstig geestelijk lijden ook nu nog vaak op. Voor je het weet word je als opgegeven beschouwd. Daar gaat Jezus hard tegenin. - Lebuinuskerk, Van Vlotenhof en

Het Open Hof: zie pag. 19.

Zondag 4 septemberElfde zondag na TrinitatisEzechiël 33, 7-11, Psalm 119, 33-40, Romeinen 19, 9-21, Matteus 18, 15-20 In het gedeelte uit Matteüs wordt de gemeente uit zijn tijd een proce-dure aangereikt om iemand die op de verkeerde weg is geraakt weer terug te brengen tot een leven dat goed is. Wat opvalt in deze tekst is dat aan mensen daarbij zoveel macht wordt toevertrouwd; degene die wij bevrijden uit de zonde die hem vastgebonden houdt is bevrijd; die kan verder als een bevrijd mens. Dat mag omgekeerd ook als een waarschuwing gelezen worden om, mensen niet vast te pinnen op hun fouten. - In de Lebuinuskerk gaat voor ds.

Arie van Buuren, emerituspre-dikant. Geen onbekende voor velen in Deventer, omdat hij hier in het verleden instellingspredi-kant geweest is.

- In de Van Vlotenhof zingt de can-torij vandaag

- Het Open Hof: zie achterzijde

www.hezenberg.nl 038 - 444 52 51

tijd voor jezelf

Retraite en bezinning:Wandelen

Kapel-momentenEigen kamerVol-pension

Page 6: Wervel juli aug. 2011

Boven: Jasmijn Dominika en Louise poetsen de caravan, rechtsboven: Lotte, Roos en Louis voor het planten poten.

Hiernaast: Dominika prikt haar ballon lek.

Linksonder: Wilma en Sophie wassen af. Rechtsonder: ontbijt zondagoch-tend.

(foto’s Wilma Lambers)

6

Bin

nen

on

ze PG

D

Jeugdkerk

Geslaagd weekend in het bosZeven meiden (!) brachten met pink-steren een weekend door rond de caravan in Epe. Er werd gesnoeid en gepoetst en plantjes gepoot,

dus flink wat diaconale actie! Maar daarnaast was er ook ruimte voor tenten opzetten, een zeskamp, met o.a. ballonnen scheren, disco, pan-nenkoeken en nog veel meer. Het weer zat gelukkig mee, af en toe een bui… dat was te doen en goed voor

het groen! Heel veel dank voor jullie werk dames en natuurlijk heel veel dank voor de leiding die mee was: Anne Visser, Louis Nijland, Wilma Lamberts, Paul en Danielle Timmer-man! Ingrid de Zwart

Page 7: Wervel juli aug. 2011

7

Bin

nen

on

ze PG

D

uit de Grote of lebuinuskerk

Zomer in bewogen beeldenDe gemeente is in beweging, ook in de Lebuinuskerk. Na terugkeer van vakantie hoorde ik van de goede bespre-king die er was geweest op 29 mei na de dienst t.a.v de veranderingen die ook voor de Lebuinus op komst zijn. In deze tijd waren er ook vele gezellige etentjes ter af-sluiting van kringen. Arent Weevers organiseerde in de Lebuinus weer zijn videokunsttentoonstelling, die in-ternationaal in kunstkringen veel bekendheid geniet en veel gesprek oproept steeds. Goed voor kerkzijn in stad en land!Verdriet en zorg is er ook: het kleinzoontje Phileas van onze oud-voorganger Hermien Günther-van Dijk raakte het weekend voor Pinksteren levensgevaarlijk gewond bij een auto-ongeluk in Noord-Duitsland. De hele ge-meente leeft nog steeds met de familie mee en hoopt dat voorzichtig herstel zich doorzet. In de Magistraats-kapel branden we steeds een kaarsje. Vreugde was er tegelijkertijd wel met Pinksteren, toen het Pinksterluikje zich weer opende en tongen als van vuur zich versprei-den door de kerk. Jolanda en Ernestine deden belijdenis en Ernestine werd gedoopt, net als het dochtertje Lieu-weke van Bertine de Groot en Thimo Huisman, die zich onlangs lieten inschrijven in onze gemeente. Zij gaven hun dochter een mooie tekst mee van Nelson Mandela, die ik u graag doorgeef, omdat ik die zo vind passen bij de tijd na Pinksteren, waarin we bepaald worden bij onze roeping om Gods getuigen te zijn: Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn.Het is ons licht, niet onze duisternis,waar we het allerbangst voor zijn.We vragen ons af:Wie ben ik dat ik briljant buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn?Maar waarom eigenlijk niet?Je bent toch een kind van God?Dat je je kleiner voordoet dan je bentkomt de wereld niet ten goede.Er is niets verheffends aan om je kleiner voor te doen dan je bent, opdat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker gaan voelen.Wij zijn geboren om de luister van God uit te dragen die in ons woont.Niet in slechts enkelen van ons, maar in ons allemaal.Als wij ons licht laten schijnen, geven we anderenonbewust toestemming dat ook te doen.Als wij bevrijd zijn van onze angst,bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.

Een hartelijke groet en een goede zomer, Ingrid de Zwart

Gebed voor de vrede in de magistraatskapel van de Lebuinuskerk Iedere vrijdag is er van 12.15 - 12.30 een oecumenisch ge-bed voor de vrede in de Lebuinuskerk. Er gaat steeds een

andere vrijwilliger voor. Dit gebed wordt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog op verschillende plaatsen in Europa gehouden. In Nederland doen o.a. citykerken in Deventer, Middelburg, Rotterdam en Nijmegen mee.

Datum Bijbelgedeelte 1 juli Psalm 8 8 juli Psalm 15 5 juli Psalm 19 22 juli Psalm 23 in consistorie29 juli Psalm 24 5 aug. Psalm 57 12 aug. Psalm 65 19 aug. Psalm 67 26 aug. Psalm 70 2 sept. Psalm 84

Uit de Van Vlotenhof

Zonnige droogtePrachtige zonnige dagen hebben we achter ons nu ik dit schrijf en het blijft ook droog. Is dat een beeld dat we als gemeente herkennen? Het ziet er mooi uit, maar we smachten naar lafenis. Zoals de hinde in psalm 42, reik-halst naar helder water… zo verlangt mijn ziel naar God. Mij bekruipt de vraag wel eens hoe we in ons zoeken naar hoe het verder gaat in de kerkgemeente in Deventer de verbinding met de bron van alles open houden. De lofzang gaande houden voor God die leven laat. Dat doen we samen.

Gemeentegesprek Het heeft al een vaste plek gekregen, het gemeentege-sprek op de tweede dinsdag van de maand van half elf tot twaalf uur. Tot nu hebben we uitgewisseld hoe de toekomstplannen voor de Protestantse Gemeente De-venter ons raken en in beweging zetten. We inventariseren onze zorgen en onze kracht. Nu zijn we bezig de geschie-denis van de gemeente rond de Van Vlotenhof in kaart te brengen. De maanden juli en augustus slaan we over. Daarom is het eerstvolgende gemeentegesprek op dins-dag 13 september om half elf.

CantorijDe cantorij heeft veel werk verzet naast de diensten in de Van Vlotenhof bij de voorbereiding en ondersteuning van de gemeentezang in het Open Hof op 22 mei en op 19 juni. Het was verrassend om met een andere cantorij sa-men te werken. Nieuwe manieren van zingen en repeteren leren kennen. Proeven aan samen doen. Nu is er eerst een periode van rust voor de cantorij. Op 15 au-gustus repeteren we weer in de Van Vlotenhof om half zeven. We werken dan toe naar de dienst op de gemeen-tezondag op 4 september aanstaande. Wilt u meezingen. Weest welkom.

Lief en leedMensen worden ziek, mensen vieren feesten. We probe-ren met bezoeken en andere vormen van betrokkenheid elkaar te laten weten dat we meeleven. Vooral bij ziekte is het belangrijk dat u aan de pastorale ouderling me-

Page 8: Wervel juli aug. 2011

8

Bin

nen

on

ze PG

D

vrouw Ineke van Slooten of aan mij laat weten dat er iets is. Heel graag.

ZomerstopVan 17 juli tot 15 augustus ben ik met vakantie. In die tijd zal collega ds. Ingrid de Zwart voor mij waarnemen. Allen die met vakantie gaan en allen die op een andere manier de zomer doorbrengen wens ik een goede tijd. Laat het u wel gaan.Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

AutodienstWilt u naar de kerk en daarvoor gebruik maken van de autodienst? Dan kunt u op vrijdagavond tussen 6 en 7 uur bellen. In de maand juli naar Betty Groenenberg, tel. 610 354; bij geen gehoor naar Truus IJspeert, 642 740; in de maand augustus naar Gerda Meijerink, tel. 618 844; bij geen gehoor naar Truus IJspeert, tel. 642 740.

Uit het open hof

KroniekAchter ons als Open Hof-gemeente liggen enerverende en verwarrende maanden vol moeilijke en fijne gebeur-tenissen. Moeilijk was – en is voor menigeen nog steeds – het verwerken van de teleurstelling rond het toekom-stige wegvallen van Het Open Hof als kerkgebouw. Maar zelfs aan zoiets moeilijks als dit kunnen de meesten ken-nelijk op een heilzame manier wennen. Bemoedigend en hoopgevend waren een mooie cyclus diensten in de veertigdagentijd en rond Pasen en de komst van ds. Saar Hoogendijk. En als alles goed is gegaan zijn ook Pink-steren en de Scheppingszondag een feest geweest. Uitdagend en bemoedigend waren ook de eerste bespre-kingen op vele niveaus over hoe de nieuw te vormen ene gemeente rond de Lebuinus eruit moet gaan zien.Met ons hoofd vol verwarrende indrukken gaan we nu de vakantieperiode in. Een tijd van rust. In het kerkenwerk wordt minder vergaderd en even vallen we helemaal terug op de basisactiviteiten van de kerk: het pastoraal-diaconale werk en de kerkdiensten.Intussen gaan velen thuis of elders genieten van vrije tijd en zon en licht. Ook voor ons als Open Hof-gemeente is de vakantieperiode een mooie kans om alle emoties even te laten bezinken en ons te verlaten op Hem die de bron van alle leven is: God, de Schenker van al het goe-de.Thuisbijvers en wegtrekkers, goede vakantieperiode toegewenst en tot ziens, hopelijk goed uitgerust en vol nieuwe energie!ds. Bart Thijs

Bericht van ds. Saar Hoogendijk – Terugblik op het beginEen jaar nadat ik met moeite de ingang van het Open Hof had gevonden, was het op 22 mei dan eindelijk zo ver. De dienst waarin ik naast en door ds. Bart Thijs aan deze ge-meente verbonden ben. Wat een feest! Het begon al bij de voorbereiding met Bart en cantor-organist Teus de Mik. Een mooi samenspel waarin ieder een eigen in-breng had en het al gauw een verrassend geheel werd.

Vervolgens vroeg de uitwerking nog wel het nodige van veel mensen, maar het kwam goed. Fijn dat cantorijle-den van verschillende kanten zijn gekomen, als echte voorzangers en -gangers: zó kan het dus klinken als we met elkaar instemmen!Er zijn van die momenten waarin je ervaart: dit is meer dan wat we kunnen organiseren, dat moet de Geest wel zijn… Zo was het, hoor ik ook van anderen. Een mooier begin had ik mij niet kunnen wensen. Daarna nog hartelijke welkomstwoorden en een ‘smoe-lenboek’ van Open Hoffers. Een heel goed idee! Iedereen die heeft meegeholpen om er zo’n feest van te maken, heel hartelijk bedankt! Vanaf nu is er geen sprake meer van ‘jullie’, maar van een nieuw ‘wij’. Ik hoop dat we gauw vertrouwd met elkaar zullen raken in en rond Het Open Hof, en mettertijd ook verder.

En nu: aan het werk In de wijkkerkenraad hebben we onlangs mijn plannetje besproken voor de periode van kennismaking en intro-ductie. Tot aan de zomervakantie zal ik het pastorale bezoekwerk in mijn wijk gaan oppakken. De nadere ken-nismaking zal zich richten op kerkenraadsleden en anderen die een functie hebben in de (wijk)gemeente. Een aantal wijkteams zal ik ontmoeten en als er te verga-deren valt ben ik van de partij. Daarnaast wil me graag op de stad oriënteren: maatschappelijk werk, wijkont-wikkelingscafé, wijkwinkel, Cambio en wie weet wat er zich nog meer aandient. Als u nog tips heeft hoor ik die graag!Een fijne zomer gewenst, met een hartelijke groet, Ds. Saar Hoogendijk

Twee bijzondere avondmaalsvieringenIn de zomerperiode vieren we twee keer avondmaal. In de eerste viering - op zondag 10 juli - staan we stil bij de klassieke uitdelingswoorden, die spreken van het li-chaam van Christus, dat 'gebroken is tot een volkomen verzoening van al onze zonden'. In verband daarmee denken we na over het kwaad in de wereld en de 'zondig-heid' van ons hart.De tweede avondmaalsviering – op zondag 21 augustus – willen we het avondmaal weer staande in de kring vie-ren, zoals we dat ook in januari jl. deden. Van de ‘kinderziekte’' van die eerste keer (januari jl.) hebben we geleerd. Het te lange staan wordt vermeden. Voor de mensen die slecht kunnen staan zijn er stoelen en de manier van brood en wijn doorgeven wordt nog eens ex-tra toegelicht. Zo zal het, met ons aller inzet, een prachtige viering worden.

Vakanties predikantenDe zomervakantie van ds. Bart Thijs is van 30 juli tot en met 13 augustus. Ds. Saar Hoogendijk is met vakantie van 24 juli t/m 14 augustus. Mocht u een predikant nodig hebben, dan kunt u contact zoeken via wijkscriba Thea Karel (tel. 676661).

Page 9: Wervel juli aug. 2011

9

Bin

nen

on

ze PG

D

Uit wijken en groepen

CorelDe volgende bijeenkomst van de SOW gespreksgroep o.l.v. ds. Thijs is op maandagmiddag 18 juli, om 16.00 uur in de vergaderzaal. In augustus slaan we een keer over. De eerstvolgende keer daarna zal zijn op maandagmid-dag 19 september.Ds. Bart Thijs

Gespreksgroep BloemendalDe gespreksgroep in de Bloemendal kwam in mei bijeen. In september pakken we de draad weer op. Een uitnodi-ging volgt tegen die tijd. Ds. Saar Hoogendijk.

Van de kerkrentmeesters

Kerkbalans 2011In april 2011 berichtten wij u dat er toezeggingen binnen waren voor een bedrag van €273.376.Dit bedrag is helaas inmiddels gedaald tot € 269.000 door vertrek en overlijden. Nieuw inkomenden hebben dit niet gecompenseerd.Tot en met mei hebben wij van dit bedrag inmiddels € 160.000 ontvangen (2010 t/m mei € 146.000 ). Hier zijn wij erg blij mee, dat u bij uw betalingen ook aan de kerk denkt.Indien u uw toezegging nog niet heeft ingestuurd of de toezegging nog niet betaald heeft verzoeken wij u vrien-delijk aan deze zaken ook aandacht te geven.Bernard van Leeuwen,Adm. Kerkrentmeester.

Van het projectteam

Als nieuw lid van dit team valt mij op hoeveel er in een jaar is gebeurd. Wat hebben veel mensen zich betrokken getoond bij de toekomst van de Protestantse Gemeente in Deventer! Door zich zorgen te maken, door kritisch en/of creatief mee te denken en te doen, door emoties te to-nen en het gesprek aan te gaan. Nu zijn we op weg naar gemeente-zijn in één kerkgebouw en wel zo dat iedereen zich er thuis kan gaan voelen. Dat vraagt nog wel wat…

In deze fase zijn de drie werkgroepen (kerkgebouw, ere-dienst en pastoraat inclusief presentie) bezig om als het ware terug naar de basis te gaan. Iedere wijkgemeente heeft zo z’n eigen aanpak en achterliggende visie. Die komt bijvoorbeeld naar voren als je het hebt over hoe je een dienst begint: met een hartelijk, haast huiselijk wel-kom of vanuit de stilte waarin het eerste woord afgestemd is op de Eeuwige. Het een is niet beter dan het ander, het zijn verschillende sferen. Je zoekt naar de gemeenschap-pelijke noemer, om daar dan vorm aan te gaan geven. Daar is nog ruim de tijd voor.Of bijvoorbeeld wat betreft het pastoraat: het in kaart brengen van wat er allemaal gebeurt in de wijken lijkt een zakelijk klusje. Maar dan gaat het als vanzelf ook over hoe aan bepaalde dingen en contacten gehecht wordt en daaruit blijkt veel waardevolle visie op ge-

meente zijn. In deze werkgroep valt het woord ‘elkaar’ heel vaak. Niet omdat mensen aan de rand van de kerk en in de stad niet belangrijk zouden zijn, maar omdat het er nú vooral om gaat dat mensen uit de drie wijken el-kaar gaan leren kennen en waarderen. En dan komen er allerlei leuke ideeën op!

Gelukkig weten de werkgroepen het projectteam goed te vinden als dingen niet duidelijk zijn. Wat was nou precies de opdracht? Dat hebben we geprobeerd toe te spitsen en te beperken. Het verwoorden van een gemeenschap-pelijke visie op het werkveld en daarbij voorstellen doen hoe een en ander uitgewerkt zou kunnen worden, dat houdt de werkgroepen nog wel even bezig. Op 1 septem-ber zullen ze hun plannen presenteren aan alle gemeenteleden. Daarna wellicht nog enige aanpassing, op grond van uw reacties. En dan kunnen de rapportages van de werkgroepen naar de kerkenraden. Voor u allen dus een datum om te noteren: donderdag 1 september gemeenteavond!Vanaf half acht staat de koffie voor u klaar in het Open Hof, acht uur willen we met het programma beginnen. Welkom!

Namens het projectteam integrale beleidsontwikkeling,Saar Hoogendijk

Page 10: Wervel juli aug. 2011

10

Diaco

nie

Informatie rond de collectesOp zondag 3 juli is de diaconale collecte bestemd voor de ZWO. Op 10 juli wordt er gecollecteerd voor het Mees-ter Geertshuis. De deur van het Meester Geertshuis staat altijd open. Als een gastvrije huiskamer, waar mensen even op adem kunnen komen. Een plek waar je kunt zijn wie je bent. Waar aandacht is voor wat je beweegt en be-zielt. Of het nu gaat om mooie of om teleurstellende ervaringen. Immers, in een samenleving die steeds inge-wikkelder en onpersoonlijker wordt, valt het niet altijd mee om je staande te houden. Zeker als je financieel weinig armslag hebt, als je geen vrienden of familie hebt op wie je kunt terugvallen, of als je gevlucht bent naar ons land en heg noch steg kent. Dan is het goed om men-sen te ontmoeten die voor jou openstaan. Die jou steunen en jou inspireren om met anderen te delen en kracht te hervinden om verder te gaan.De collecte van zondag 17 juli is bestemd voor de caravan van de diaconie. Gezinnen die al tijden niet met vakantie zijn geweest omdat er ziekte is/was of omdat er simpel-weg geen geld voor is, kunnen een week genieten in de bossen van Epe waar onze caravan staat op RCN camping De Jagerstee.Op zondag 31 juli wordt er wederom gecollecteerd voor

de ZWO. De afkorting ZWO staat voor de drie werkvelden: ‘Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwer-king’. Zoals blijkt uit deze drie werkvelden richt de ZWO zich op het navolgen van Jezus in woorden en in daden. Praktisch gezien valt het onderscheid tussen de werk-velden dan ook moeilijk te maken. Zending wordt veelal gecombineerd met ontwikkelingswerk en ook werelddia-conaat speelt hierbij vaak een ondersteunende rol.Op eerste zondag in augustus (7 augustus) wordt gecol-lecteerd voor de voedselbank. De voedselbank Deventer is een zelfstandige Stichting die uitsluitend op sponsors en vrijwilligers draait. De persoonlijke benadering van cliënten is erg belangrijk. Voedselverstrekking gebeurt na een huisbezoek en gesprek met onze consulenten. De pakketten zijn zoveel mogelijk op de gezinssituatie afge-stemd. De verstrekking is niet vrijblijvend en oneindig. Na enige tijd wordt gecheckt of de situatie verbeterd is en de verstrekking wel of niet voortgezet wordt.De diaconale collecte van zondag 14 augustus is be-stemd voor de commissie ‘Individuele Hulpverlening’ binnen de diaconie. De commissie Individuele Hulpverle-ning helpt mensen bij wie de nood hoog is. Dit gebeurd in eerste instantie door persoonlijk contact waarbij ge-keken wordt naar hoe de hulp het beste gegeven kan

ZWO

Zomerschrijfactie Kerk in Actie & Amnesty InternationalKerk in Actie organiseert iedere zomer in samenwerking met Amnesty International een schrijfactie voor de men-senrechtensituatie in een bepaald land. Dit jaar kunt u schrijven voor de gewetensgevangene Hengameh Shahi-di in Iran.Amnesty beschouwt Shahidi als gewetensgevangene, want ze maakte alleen gebruik van haar recht op vrijheid van meningsuiting: ze liep mee in demonstraties die na de presidentsverkiezingen in juli 2009 plaatsvonden, ze gaf een interview, ze ondertekende een oproep aan de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in haar land, schreef een blog en verzamelde handtekeningen onder een oproep aan de regering om een einde te ma-ken aan discriminatie van vrouwen.Shahidi zat de eerste vijftig dagen in eenzame opsluiting in een kleine cel. Zij zegt dat ze de eerste 125 dagen zo’n honderd keer is verhoord. Ook is ze gemarteld. Shahidi kampt met gezondheidsproblemen. U kunt uw betrok-kenheid tonen door een petitie te ondertekenen, gericht aan Ayatollah Sadegh Larijani, het hoofd van de rechter-lijke macht. Laten we hopen dat vele handtekeningen leiden tot verbetering van de situatie van Hengameh Shahidi. De handtekeningenlijsten liggen in de maand juli in onze kerkgebouwen.

Dank voor uw Paasgroet!Ook dit jaar hebben weer veel diaconieën en zwo-groe-pen meegedaan met de Paasgroetenactie. Gedetineerden in binnen- en buitenland, mensenrechtenactivisten en

organisaties kregen een hart onder de riem van vele ge-meenteleden.Dat doet hen goed en daarvoor onze dank! ‘Je kunt altijd weer opstaan, ook al is dat in wankel evenwicht’ was het onderwerp, verbeeld door een gedetineerde op een ma-nier die niet iedereen aansprak. De symboliek – de rots, het nieuwe leven – wel, maar het ‘plaatje’ niet. Sommi-gen vonden het niet mooi of niet passend bij de blijde boodschap van Pasen. Terwijl de justitiepastores juist verwacht hadden, dat gedetineerden deze uitbeelding meteen zouden oppakken als een teken van hoop. Met de – positieve en negatieve – reacties op deze heel an-dere kaart gaan we aan de slag om voor volgend jaar een afbeelding te vinden, die voor velen en in het bijzonder voor de gedetineerden de inspiratie van Pasen aanspre-kend overbrengt.

ZWO collectes in de zomerDe opbrengst van de eerste collectes op 3 en 31 juli zijn bestemd voor TEEZ. De ZWO steunt voor langere tijd dit zendingsproject van Kerk in Actie. Wij ontvingen een jaar-verslag van ds. Mabuluki, de directeur van TEEZ. De bron van waaruit alle activiteiten plaatsvinden, staat in de Bij-bel, in 1 Petrus 2 vers 5. ‘en laat uzelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel’. De theologische cursussen rusten mensen toe om te bou-wen aan de kerk in Zambia. Ds. Mabuluki dankt allen die TEEZ steunen. De ZWO beveelt deze collecte van harte bij u aan. Zo kunnen wij wereldwijd geloof, hoop en liefde delen. Namens de ZWO commissie: Eline Sizoo de Vries

Page 11: Wervel juli aug. 2011

diacon

ie

11

worden. Daarna kan de hulp bestaan uit een financiële lening of gift of door het geven van praktische goederen, zoals bijvoorbeeld een wasmachine of stofzuiger. Ook worden er veel mensen die hulp ontvangen via Individu-ele Hulpverlening betrokken bij het caravanproject.Op zondag 21 augustus wordt er gecollecteerd voor een project van Kerk in Actie: geloven in de vakantie. In Transcarpathië in de Oekraïne bewonen veel etnische Hongaren en velen zijn lid van de Reformatus kerk (Her-vormde kerk). Transcarpathië is een arm gebied, met hoge werkeloosheid en veel sociale problemen (een an-dere minderheid is de Roma). Veel jongeren verlaten het gebied om elders werk te vinden. De Reformatus kerk wil deze tendens ombuigen met actief jeugdwerk, waarvan de zomerkampen een belangrijk onderdeel zijn. Deze zomerkampen worden georganiseerd vanuit het diaco-nale centrum van de Reformatus kerk in Transcarpathië. De deelnemers aan de zomerkampen komen uit heel Transcarpathië en zijn tussen de 10 en 18 jaar oud. Deze kampen vinden gedurende 8 of 12 weken plaats met ie-dere week een wisseling van groep. Veel tieners sluiten zich naderhand aan bij de plaatselijke gemeenten.Op zondag 28 augustus wordt gecollecteerd voor het Guatemala Studieproject. Stichting Guatemala 2007 is voor u een bekende naam. Onder deze naam worden twee projecten ondersteund. De eerste en tevens be-kendste, is het waterproject. Het tweede project is het ondersteunen van een aantal mensen in hun privé situ-atie. Een alleenstaande moeder met vijf kinderen redt het financieel niet alleen met haar baan. Daarnaast zijn er nog drie jonge mensen die, mede dankzij onze ondersteuning, kunnen studeren. Ingrid volgt een lera-renopleiding, Karina studeert politicologie en ten slotte Lester, hij studeert ICT. Niet alleen volgen zij hun studie, zij werken ook mee binnen hun gemeenschap. Folkert van Wijk is afgelopen november in Guatemala geweest en ondanks de zware omstandigheden aldaar, kan hij berichten dat het goed gaat met de mensen.

Van en voor de diaconie

Beste gemeenteleden, In mei heeft u als het goed is een envelop ontvangen van de Diaconie met daarin onder andere een informatie-boekje waarin staat beschreven wat de Diaconie zoal doet. Ook was er een formulier bijgevoegd waarop u kon aangeven welk bedrag u aan de Diaconie zou willen do-neren. Van veel mensen hebben we dit formulier terug ontvan-gen waarvoor onze hartelijke dank.Door uw bijdrage kunnen wij ons goede werk voortzet-ten en de medemens helpen daar waar dat nodig is. Mocht u nog vergeten zijn het formulier terug te sturen of in de collecte zak te doen, dan kan dat ook nu nog. Graag ontvangen wij deze zo spoedig mogelijk. Met elke bijdrage zijn wij blij. Mocht u het informatie boekje niet hebben ontvangen, dan kunt u contact opnemen met ondergetekende, dan zorg ik dat u deze informatie alsnog ontvangt. Met vriendelijke groet en nogmaals hartelijk dank voor uw steun aan de diaconie, zowel voor de periodieke toe-

zeggingen als voor uw bijdrage in de wekelijkse zondagse collecte. Joke van Wijk, Penningmeester DiaconieTel. 0570 – 853 933 of e-mail: [email protected]

Verantwoording giftenVan de heer B. heeft de diaconie een gift ontvangen van 30,26 euro. De heer B. heeft dit bedrag bij elkaar ge-spaard door het verzamelen van allemaal euromuntjes. De gift is bestemd voor de individuele hulpverlening. Na-mens de diaconie hartelijk bedankt voor uw bijdrage. Joke van Wijk, Penningmeester diaconie.

DankWe ontvingen 100 Euro van de familie P. voor de diakonie en 50 Euro van mevrouw R. voor de wijkkas. Hartelijk dank voor deze giften.ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Nieuws van Stichting MiramundoMede dankzij de fantastische opbrengst van de collectes tijdens de 40-dagentijd, gaat het erg goed met de bouw van het Tourism Training Centre in Honduras. De funde-ringen en muren van het eerste gastenverblijf zijn klaar, er wordt nu gewerkt aan het houtwerk voor het dak en aan de fundering voor het tweede gastenverblijf. We zijn al een heel eind op weg om het benodigde bedrag van € 38.750 bij elkaar te krijgen. De teller staat momenteel op ruim € 30.000. Om nog wat extra fondsen te werven organiseert Stichting Miramundo op 2 juli a.s. een wan-del-, fiets-, en scootmobieltocht met lunch in het museumcafé de Kribbe te Wilp. Meer informatie en in-schrijvingsstrookje vindt u in de folder die in juni in de kerkgebouwen is uitgedeeld en op www.miramundo.nl. We hopen vele sportieve gemeenteleden te mogen ver-welkomen op 2 juli!Hartelijke groet namens stichting Miramundo, Bert en Katrien de Jong

Red een kind!Kwame is twee jaar oud. In zijn land is dat een mijlpaal. Veel kinderen in Malawi halen die leeftijd niet. Ondervoe-ding en ziekten als aids en malaria maken jonge kinderen enorm kwetsbaar.In een groot deel van Afrika is de kindersterfte schrik-wekkend hoog. In een land als Malawi sterft één op de tien kinderen voor het vijfde levensjaar. Ook zwangere vrouwen en jonge moeders lopen gevaar: het sterftecijfer onder deze vrouwen ligt 45 maal hoger dan in Nederland. Red een Kind wil hier iets aan doen. Jonge kinderen moe-ten een eerlijke start krijgen. Goede voeding en gezondheidszorg zijn daarbij onmisbaar. Ook krijgen de kinderen de kans om te spelen. Bijvoorbeeld op een peu-terschool. Zo wordt een basis gelegd om straks de stap naar school te kunnen maken.De eerste levensjaren zijn cruciaal voor een gezonde, ver-dere ontwikkeling. Helpt u mee? Want een goede start is van levensbelang! Namens Kwame, dank u wel.Meer informatie: Kijk op: www.redeenkind.nl/goedestart Red een kind | 038 460 46 48 | Bankrekeningnummer: 37.73.32.860

Page 12: Wervel juli aug. 2011

12

met n

aam en

toen

maam

WIJ GEDENKEN

Joke Klein Haneveld Schram

(Arnhem 13 december 1947 – Deventer, 20 mei 2011) Na een lange periode van ziekte overleed Joke Klein Ha-neveld-Schram. Samen met haar man Henk woonde zij op Pothoofd 351. Op een bewonderenswaardige wijze is Joke met haar ziekte omgegaan. Welbewust bereidde zij haar afscheidsdienst al ver van te voren met mij voor. Zij zag die als een geschenk, een erfenis die zij naliet voor wie haar lief waren. In de keuze van liederen en teksten kwam dan ook veel van haar zelf tot uitdrukking. ‘The only way to have a friend is to be one’ stond er op haar kaart. Op 24 mei leidde ds. Bart Thijs het afscheid in crematorium Steenbrugge. Henk, de kinderen en klein-kinderen wensen we veel kracht en moed toe, nu zij Joke zo moeten missen!Ds. Ingrid de Zwart

Bontje de Jong-Pebesma

Op 18 mei overleed, op de leeftijd van 89 jaar, Bontje de Jong Pebesma. Bonnie’s leven is gekenmerkt door veran-dering en aanpassing. Er was in de jaren ’50 de overgang van het geborgen leven in Friesland naar het drukke le-ven in de grote stad Deventer. Er waren in Deventer de vele verhuizingen, ten slotte naar De Bloemendal. En toen kwam de moeilijke overgang van het gelukkige sa-menzijn met haar man Jan naar een leven als weduwe. Door al die veranderingen heen is haar leven vooral gete-

kend door trouw. Trouw en toewijding, vooral aan haar man en kinderen, die ze door de hektiek van het leven heeft heengeloodst. Trouw is er ook gekoemen van de andere kant: van God, die haar door alles heen gedragen en gezegend heeft. De afscheidsdienst op maandag 23 mei in de Bloemendal was dan ook doortrokken van dankbaarheid om een rijk en gezegend leven. Moge de nagedachtenis aan hun moeder de kinderen troost en kracht geven.Ds. Bart Thijs

Johannes Bruin

(geboren 6 november 1937 in Voorst, gestorven 24 mei 2011 in Deventer.) Twee woorden kenmerkten Johan Bruin: precisie en trouw. Met woorden uit 1 Koningen 6 waar nauwkeurig wordt beschreven hoe de tempel van Salomo gebouwd werd herdachten we hem in de dorpskerk in Diepenveen. Johan was geboren op een boerderij, hij werkte in de fijn metaal en later bij het Waagmuseum. De maquette van Deventer in de Middeleeuwen werd mede door hem ge-maakt. Een werkstuk met de vorm van een hart. In het werk dat hij met zijn handen deed, drukte hij zijn liefde uit. Liefde voor zijn vrouw Hermien, voor de kinderen en voor de kleinkinderen en voor de mensen om zich heen. Onder zeer grote belangstelling namen we afscheid in crematorium Steenbrugge. In het vertrouwen uit zijn hu-welijkstekst uit psalm 31 is Johan gestorven: ‘Ik zeg: Gij zijt mijn God. Mijn tijden zijn in uw hand.’ Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Vrienden van MikondoTijdens het bezoek van Mieke Rang aan Mikondo heeft ze veel foto’s kunnen maken van de status van het ge-bouw.Daarmee kon ze de noodzaak vastleggen van een aantal verbeteringen, die aangebracht moeten worden om o.a. de regen niet meer door de raamopeningen te laten ko-men en de muren op een aantal punten verder te verbeteren. Deze documentatie heeft ons de toezegging door een fonds opgeleverd van een fors bedrag, waar-mee de helft van de onkosten gedekt is.De andere helft hopen we in een lopend project met de Wilde Ganzen onder te brengen.Ook zijn we bezig met een meerjaren aanvraag bij Impul-sis. Hier zullen we wel een bijdrage van krijgen al zal die, door de bezuinigingen op ontwikkelingswerk, niet zo groot zijn als voorgaande jaren.

Al met al een reden voor optimisme voor de bijdragen aan het Mikondo project.Voor meer info: Dewes van Lohuizen (621390).

Kleding inzameling voor DorcasOp zaterdag 28 mei hebben weer veel mensen de weg naar de Van Vlotenhof en Het Open Hof gevonden om kleding te brengen voor Dorcas. Dit ondanks het feit dat de inzamelingsdag niet in het kerkblad heeft gestaan. Ook de diaconie in Colmschate zamelde kleding in. De opbrengst was wat minder dan vorig jaar maar de men-sen van Dorcas konden met een goedgevulde bus weer huiswaarts gaan. Meer informatie over Dorcas kunt u vinden op www.dorcas.nl. Alle goede gevers en mede inzamelaars hartelijk dank.

Dewes van Lohuizen,

Page 13: Wervel juli aug. 2011

www

Gem

eente in

beweg

ing

13

foyers

Over Foyers Aan het begin van het seizoen 2010-2011 vond u in het kerkblad een oproep om zich op te geven voor deelname aan een foyer.Het woord foyer staat voor een groepje van zo’n zes tot acht gemeenteleden die in de winterperiode, oktober tot juni, eens in de zes tot acht weken bij elkaar thuis komen en bij elkaar eten. Voor, tijdens en na het eten wordt er in een ongedwongen sfeer met elkaar gepraat, serieus, gezellig, vrolijk. Je welkom voelen bij elkaar, uitwisselen van ervaringen en vooral het elkaar ontmoeten staat cen-traal. Er startten drie foyers. Twee foyers met kinderen en een foyer zonder kinderen. Aan het eind van het eerste ‘foy-erseizoen’ twee korte impressies van deelnemers aan de foyers. De eerste impressie is van Bert de Gans en de tweede impressie is van Jos Smeets.Misschien zijn deze impressie zo uitnodigend dat u er nu al aan denkt om zich voor het volgende seizoen op te ge-ven?Thilde de Haan

Foyer?Wat is dat zullen de meesten van u zich afvragen. Schouwburgbezoekers, die de koffieruimte (waarbinnen je elkaar als bezoekers ontmoet) in de schouwburg voor ogen hebben, fronsen helemaal de wenkbrauwen. Maar toch is het woord zo gek nog niet.Met vier paren vormden wij de afgelopen maanden een ontmoetingsplek. Elke (vier) keer op een andere plek; de thuisplek van een van de vier; van vijf tot negen uur. Al-leen al daardoor leer je elkaar kennen. Door te zien waar en hoe ieder leeft. Dat maakt het gelijk ook gezellig: geen onpersoonlijke schouwburgruimte, maar de eigen leefruimte van ieder van ons.Met veel aandacht voor het gesprek: over wie je bent, wat je kerkelijke wortels zijn, wat je raakt in de wereld, wat je ontroert en waar je moed uit put.En met het samen eten, door een van vier paren klaarge-maakt. Ook daarin leer je elkaar kennen, door het samen delen van de maaltijd. Hartverwarmend.Zo ontmoeten wij als vier stellen elkaar de afgelopen maanden. Sommigen al langer deel uitmakend van de Lebuinus wijkgemeente, anderen nog meer zoekend. Voor ieder van ons een waardevolle ervaring, die we het komend seizoen willen delen met weer anderen: oude-ren, jongeren, alleengaanden. Elkaar ontmoeten en delen, als kern van de christelijke gemeente.Bert de Gans

Wij ons hadden opgegeven voor de Foyer, ook al was het ons nog niet helemaal duidelijk welke vorm dat zou gaan krijgen. Het leek ons goed om buiten de wekelijk-se diensten om ook eens met gemeenteleden contact te hebben. Het duurde enige tijd voor we een geschikt tijd-stip hadden kunnen prikken: allemaal werkende mensen die vaak ook in het weekend nog druk zijn, maakten dat lastig. Daarbij moest er ook met kinderen rekening ge-houden worden.

We zijn nu drie keer bij elkaar geweest. Daarbij hebben we o.a. elkaars kerkelijke achtergrond beter leren, en ge-praat over waarom we in de Lebuinuskerk naar de kerk gaan, en wat we daar wel en niet vinden. Ook ging het over de toekomst van de kerk, met name over het vast-houden van de kinderen die nu in de Lebuinuskerk komen. Ook allerhande koetjes en kalfjes werden be-sproken.

Hoewel het wat moeite kostte om geschikte momenten vinden om bij elkaar te komen, was het uiteindelijk wel een goede manier om met andere gemeenteleden eens wat ongedwongener van gedachten te wisselen over watde kerk voor ons betekent, en daarbij elkaar ook wat be-ter te leren kennen.

Jos Smeets

Kerk&Israël

Joodse gedenkdagen in de zomer

WekenfeestOp 8 en 9 juni jl. vierden Joden hun Wekenfeest, Sja-woe’ot. Het Christendom heeft daarvoor in de plaats het Pinksterfeest (dit jaar viel dat op 12 en 13 juni) ingesteld en is daarbij wel een andersoortig feest geworden. Op Sjavoe’ot gedenken Joden dat, nu 3323 jaar geleden , God de Thora, Gods beloften en leefregels, (Christelijk vertaald: de Tien Geboden) via Mozes op de berg Sinaï aan het Joodse volk gaf. Sjawoe’ot betekent weken. Ze-ven weken, 50 dagen na het begin van de uittocht uit Egypte (Pesach), openbaarde God zich aan het Joodse volk. Gedurende die zeven weken ‘bevrijdden wij ons van de littekens van de slavernij en werden wij een heilig volk, klaar om God tegemoet te treden’, zo legt de chas-sidische kalender uit. Het geven van de Thora beschouwen Joden als een verstrekkende gebeurtenis die de essentie van de Joodse ziel toen en voor altijd beïnvloedde. Het wordt wel vergeleken met het sluiten van een huwelijk tussen God en het Joodse volk, het volk Israël. God werd de God-van-het-volk-Israël en het volk accepteerde de verantwoordelijkheden van deze unieke relatie. De Thora is als het ware een huwelijkscontract dat de wederzijdse voorwaarden van deze relatie vastlegt. Het is de gewoon-te dat men synagoge en huis versiert als herinnering aan de bloemen die op de hellingen van de berg Sinaï bloei-den toen de Thora werd gegeven. Een andere gewoonte is om melkproducten te nuttigen tijdens Sjawoe’ot. Wat melk is voor een pasgeboren baby, is de Thora voor het ‘pasgeboren’ Joodse volk. In de synagoge worden uiter-aard de ‘Tien Geboden’ gelezen.Sjawoe’ot is ook het feest van de tarweoogst en de nieu-we fruitoogst. Daarom wordt in de synagoge eveneens het boek Ruth, dat zich in deze oogsttijd afspeelt, gele-zen.

Vastendag op 17 TammoezNa het Wekenfeest volgen nog enkele minder bekende zomerse gedenk- en feestdagen. De eerste valt op 19 juli, oftewel de 17e Tammoez. Het is het begin van een drie-

Page 14: Wervel juli aug. 2011

14

Gem

eente in

beweg

ing

weekse periode van Joods nationale rouw en herinnerent aan rampen die in deze tijd van het jaar het Joodse volk hebben getroffen. Daar hoort allereerst bij de herinne-ring aan het jaar 68 waarin de Romeinen de muren van Jeruzalem doorbraken. Na de overwinning vanTitus (in 70) werd de Tempel geplunderd en verwoest. Afgods-beelden werden in de Tempel neergezet en Thorarollen verbrand. Er speelt op deze dag nog een andere herin-nering door het hoofd: de dag waarop Mozes van de berg Sinaï naar beneden kwam en de Twee Stenen (stenen ta-felen) brak toen hij zag dat een deel van het volk het gouden kalf aanbad.De 17e Tammoez is het begin van een treurperiode die drie weken later eindigt met een vastendag van 25 uur (Tisj’a Be’av, dit jaar op 9 augustus). In deze periode worden geen huwelijken gesloten of feesten gehouden.

Tisj’a Be’avTisj’a Be’av is de negende dag van de maand Av (9 au-gustus) en in de Joodse traditie de treurigste en zwaarste dag van het jaar. Op deze dag bepaalde God dat het Joodse volk veertig dagen door de woestijn zou zwerven en op deze dag werden de twee tempels in Jeruzalem verwoest. Tisj’a Be’av is de zwaarste vastendag van het jaar. Hij valt middenin de zomer. De synagogen zijn zo spaarzaam mogelijk verlicht wat de sombere en bedruk-te sfeer van deze dag nog verhoogt. De bezoekers zitten op de grond of op lage stoeltjes als in een sjivve (rouw-dagen na begrafenis waarbij rouwenden op lage stoeltjes zitten en rouwbezoek ontvangen). Er geldt geen werk-verbod. Waarom zoveel rouw, zoveel treurigheid? Omdat volgens de overlevering op de 9e Av zowel de eerste als de tweede Tempel, het nationaal-religieuze centrum van het Joodse volk, is verwoest, Deze verwoestingen leid-den tot diepe identiteitscrises, die het volk maar moeizaam te boven is gekomen. Toch wordt op deze dag ook tot God gebeden eindelijk verlossing te brengen door het zenden van de Masjiach en de bouw van de der-de Tempel. Door verdriet heen schijnt hoop.

Toe be’AwDeze datum, 15 menachem-aw, dit jaar op 15 augustus, is weinig bekend, en was in vroegere tijden juist één van de vrolijkste dagen in het jaar. Jongeren trokken de wijn-gaarden in om de hele nacht dansend door te brengen. Nu wordt het gezien als een dag van herstel om weer tot vitaliteit te komen na de treurperiode hiervoor.

Elloel – de Koning in het veldDe maand Elloel is de maand van voorbereiding op het komende nieuwe jaar. Dit jaar loopt Elloel van 31 au-gustus tot 29 september op Rosj haSjana, Joods Nieuw Jaar. Dat is vlak voor de Israëlzondag op 2 oktober. In de maand Elloel accepteert God de verzoeken van ie-der die zich tot Hem wendt, zo zegt de traditie. Daarom vergelijken chassidische meesters God in deze maand met een koning die bij terugkeer uit een verre provincie, op weg naar zijn residentie, door de velden loopt en zijn onderdanen met een stralend gelaat begroet. In Elloel neemt men de tijd om na te denken over zijn houding en daden in het afgelopen jaar, om goede voornemens

te bepalen, extra geld aan liefdadigheid te geven, meer tijd aan het bestuderen van traditie en Thora te beste-den. De mezoezot (kokertjes aan deurposten) en tefillien (gebedsriemen) worden gecontroleerd. In de synagoge wordt elke dag op de sjofar geblazen. Vanaf de laatste zondag voor Rosj haSjana wordt met de, prachtig om te horen, speciale seliechot-gebeden God om vergiffenis gevraagd. Een nieuwe bladzijde wordt omgeslagen en met een nieuw perspectief en een verkwikt hart begint men aan een nieuw liturgisch jaar. Dit alles ter overdenking in de vakantietijd; ook voor het komende nieuwe seizoen in de kerk.Ria Kemper

Boekenzondag met ‘Het boek der boeken’

Op de Boekenmarkt op 7 augustus opent de Lebui-

nus dankzij vele vrijwilligers de hele dag gastvrij haar

deuren, om in samenwerking met het Nederlands Bij-

belgenootschap (NBG) ‘Het Boek der boeken’ onder

de aandacht te brengen. ‘Er staat geschreven….’ is het

motto voor de dag. Om 10.00 uur hebben we als gast-

voorganger Anne van der Meiden. Middags kunt ook

u uw Bijbelkennis beproeven tijdens de Grote Deven-

ter Bijbelquiz. Er zijn oude en nieuwe bijbels te koop.

Frantisec Vanisek zal op gezette tijden het grote orgel

bespelen, er zijn bijbelse hapjes en biertjes te proeven,

en nog veel meer. Kom op adem in de Lebuinus tijdens

de dienst en/of de markt!

Het voorbereidingsteam: Karin van Lohuizen, Mark Koelewijn, Paul Vlaardingerbroek., Marco Heemskerk, Ingrid de Zwart

Page 15: Wervel juli aug. 2011

15

kerk in de stad

Wat beweegt de mensen achter…(1)

Met de zomervakantie voor de deur dit keer aandacht voor de mensen achter ‘OverzOmeren’. In gesprek met Ineke van Slooten.

Praten met Ineke is een feestje en niet alleen omdat ons verleden veel raakvlakken heeft, maar vooral door de warmte en liefde waarmee zij vertelt over ‘Overzo-meren’ en over de vele andere activiteiten waar zij mee bezig is.

Vanaf het begin is Ineke betrokken bij het project ‘Over-zomeren’. Vier jaar geleden ís Overzomeren gestart met het organiseren van een boottocht voor de oudere men-sen van De Van Vlotenhof.En nu, vier jaar later, is Overzomeren een begrip gewor-den, een zomeractiviteit waar de drie kerkgebouwen van de PKN gemeente bij betrokken zijn. In de maanden juli en augustus wordt er één keer per twee weken een activiteit aangeboden. Niet alleen meer voor de oude-ren maar voor jong en oud, voor leden van de PKN gemeente en voor niet-leden, voor de mensen uit de stad. Overzomeren hoort bij het kerk zijn in de stad. Door Overzomeren opent de PKN gemeente de deuren naar de Deventer samenleving en nodigt uit om mee te doen aan het programma. Een nieuw werkwoord is ont-staan en in werking! En hoe…

Het kost wel hoofdbrekens voor het programma rond is. De vragen hoe je met Overzomeren naar buiten treedt en hoe je meer jongeren bij het programma kunt betrekken zijn manifest. Hoe open je het programma voor mensen die geen lid zijn van de PKN gemeente? Hoe maak je de beweging naar buiten? Hoe leg je ver-binding? Belangrijke vragen voor de nabije toekomst van het project. In dit gesprek staan we daar samen even bij stil en voorzichtig dienen zich nieuwe antwoor-den aan.Ook vragen over hoe alle activiteiten gefinancierd wor-den, horen daarbij. Vragen wij een bijdrage aan de diaconie, de gemeente. Verkopen wij weer spullen die gemaakt of gekookt zijn door gemeenteleden? Vragen waar elk jaar weer antwoord op gegeven moet worden.

Ik ben benieuwd naar de motor die Ineke aandrijft om met ‘Overzomeren’ bezig te gaan. Haar eerste antwoord is: ‘Zo ben ik geprogrammeerd’. Maar ja, ook het zo ge-programmeerd zijn moet ergens vandaan komen… Voor haar is de uitdaging haar liefde voor mensen. Overzo-

meren is een activiteit waar mensen elkaar op een andere manier ontmoeten. Overzomeren staat voor omzien naar elkaar, voor elkaar zien, voor gezien wor-den en voor elkaar ontmoeten.

Ik constateer dat Ineke qua liefde en betrokkenheid veel geeft. Zij beaamt dit. Nieuwsgierig word ik naar hoe zij zichzelf op laadt. Haar antwoord hierop is: ‘Voor mij is op deze manier aan de gang zijn een way of life. Ik ben een kerkmens, maar ik ben niet voortdurend spiritueel bezig. Ik ben een ‘uitdrager’, een mens onder de mensen. Zo kan ik de liefde die ik zelf ontvang, van mijn gezin, van mijn vrienden, van de ander die ik ontmoet, doorgeven aan de ander.’

‘Overzomeren’ een waardevol initiatief, nu nog gedra-gen door vier mensen:Voor de Lebuinuskerk is dat Ingrid de Zwart. Voor Het Open Hof is dat Hans de Jong. Voor de Van Vlotenhof zijn dat Johan Tolkamp en Ineke van Slooten. Maar ei-genlijk zouden er meer mensen moeten zijn om dit project verder te brengen. Ineke ziet het samengaan van de drie kerkgebouwen als een mogelijkheid om meer potentie aan dit project te geven. Dat is Overzo-meren zeker waard.

Aan het eind van het gesprek vraag ik haar naar een tekst of een lied wat voor haar bijzonder is. Zij noemt meteen ‘Juich dochters van Sion!’ Daarna zegt ze dat het eigenlijk geen tekst of lied is wat voor haar bijzon-der is. Bijzonder, is het cadeau wat zij met Pasen gekregen heeft. Toen liet haar man Fedde zich dopen. En dat, dat is het grootste geschenk dat zij gekregen heeft, voor wat geweest is, voor wat is en voor wat komt.

Thilde de Haan

Van Dorp Installaties Deventer B.V. is aktief op het gebied van centrale verwarming, klimaatbeheersing, luchtbehandeling en brandbeveiligingstechniek.Vraag vrijblijvende informatie en offerte aan de specialisten van:

Van Dorp Installaties Deventer B.V.

Maagdenburgstraat 12 (Handelspark De Weteringen)

7421 ZC DeventerTel. 0570-659 659 Fax 0570-659 660

www.vdi.nl [email protected]

Page 16: Wervel juli aug. 2011

Foto: Thilde de Haan

16

kerk in de stad

Geloofsgenoten

Voor het vakantienummer van het kerkblad kiest de redactie niet voor een artikel over een van de andere kerkgenootschappen binnen de gemeente Deventer, maar voor een verslag van een gesprek met twee jonge studenten uit Zuid Korea.

Vanaf januari zijn zij bijna elke zondagochtend aanwezig in de Lebuinuskerk. Ze zitten een beetje achterin, twee donkere jonge mannen, met hun Bijbel in de hand. Mij vielen ze meteen op. Wie zijn deze jonge mensen die hier elke week zijn? Ze spreken geen Nederlands en toch zijn ze er elke zondag weer en verstaan wat wij ook verstaan. Als ik dit stukje schrijf is het een week voor Pinksteren. Ik denk dat is het dus, je hoeft elkaars taal niet te spreken om elkaar toch te verstaan. Dat hebben zij een half jaar lang aan mij en misschien ook wel aan u lezer, laten zien.

Na wat gesprekjes tijdens het koffiedrinken na de dienst, komen ze op een zondagmorgen bij ons lunchen en heb-ben wij een gesprek over het land en de kerk waar zij vandaan komen. Ook hier is de taal een beetje een be-lemmering maar de ontmoeting, het samenzijn geeft warmte en kleur aan dit gesprek.

Soungnam, roepnaam Moon, en Junghee, roepnaam Jang, zijn internationale studenten van Saxion. Ze volgen daar een internationale economy and business cours. Zij hopen dat het volgen van deze cursus hen straks een beetje helpt bij het vinden van een baan. Zij hopen dat zij zich door deze cursus kunnen onderscheiden van de massa studenten die elk jaar afstuderen in Zuid Korea en

een baan zoeken. Helaas zijn er geen massa’s banen in Zuid Korea.

Moon en Jang komen uit Seoul een stad met tien miljoen inwoners. Van oorsprong was Zuid-Korea een boedistisch land. Nu is het merendeel van de bewoners van Zuid Korea protestant of rooms katholiek. Ook is een deel van de mensen niet kerkelijk . Door de komst van buitenlandse werknemers wonen er ook Moslims in Zuid-KoreaDoor zending en door de komst van Amerikanen zijn zowel de katholieke- als de protestantse kerk naar Zuid-Korea gekomen. Net als in de cultuur en het onderwijs, is ook in de ker-ken de invloed van de Amerikanen en de Amerikaanse cultuur merkbaar.Moon en Jang gaan thuis als het kan, altijd naar de kerk. Het is een keus om God in je leven toe te laten. Het elke zondag naar de kerk gaan hoort daarbij. Zij hebben bij deze keus hun moeder gevolgd. Moeders zijn in Zuid-Ko-rea vaak bepalend voor keuzes van hun kinderen. Het is gewoon om de keus van je moeder te volgen.

Protestantse kerken hebben vaak heel veel leden soms wel 100.000. De kerk waar zij lid van zijn heeft 17.000 le-den. Om al deze mensen de kans te geven om op zondag een keer naar de kerk te gaan zijn er op verschillende tij-den diensten, ’s morgens, ’s middags, ’s avonds.De kinderen hebben eigen diensten, de zondagsschool. Voor jongeren en ouderen zijn er ook zondagscholen, die gaan vooraf aan de kerkdiensten. De jongeren geven zondagschool aan de kinderen. Ik vraag mij af hoe je met zoveel leden het gevoel kunt

Page 17: Wervel juli aug. 2011

kerk in de stad

17

Vrijheid heeft zijn prijs

Nee, volgens zijn vader ging het niet goed met hem. Hij luisterde slecht, deed zijn best niet op school, ging met verkeerde vrienden om. Was te laat thuis. Kortom: hij was teleurgesteld in zijn zoon. Was hij daarvoor nu uit Afgha-nistan hier naartoe gekomen? Natuurlijk, daar werd hij met zijn leven bedreigd. Maar ook hadden zijn vrouw en hij de hoop dat het hier beter voor hun kinderen zou zijn. Hij staarde wezenloos voor zich uit. Ik ontmoette hem tij-dens de inloop. Hij vertrouwde mij toe dat zijn broer in Afghanistan aan de heroïne was. Dat was op elke straat-hoek te verkrijgen. Zijn vrouw en kinderen hadden hem al verlaten. ‘Dat is toch duur spul’, opperde ik. ‘Jazeker, maar hij verkoopt dan ook alles in huis wat los en vast zit. En straks zijn huisje ook nog.’

En nu werkte zijn zoon ook nog in een restaurant achter de bar. Dat kan toch niet goed gaan. Hij behoort gewoon na 6 uur niet meer naar buiten te gaan. En toch gaat hij gewoon. En straks drinkt hij, en rookt hij, en wie weet wat nog meer... ‘En dat doen we in onze cultuur niet’, voegde hij toe. De angst was op zijn gezicht te lezen. ‘Tja’, dacht ik, ‘en je broer dan?’ Maar ja, het is de angst dat zijn zoon de verkeerde kant op gaat, geen goed zicht op wat er om hem heen gebeurt. Geen grip op de zaak. Zelf hard wer-kend om folders rond te brengen, en daarnaast een soort

Melkert-baan, al mag je dat niet meer zeggen. Alles in het werk stellen om zijn gezin te onderhouden. De vrij-heid hier die zij daar niet hadden.r had ik een gesprek met zijn zoon. Een intelligente jon-gen die vrienden uit allerlei culturen om zich heen heeft. Die midden in de Nederlandse samenleving staat. ‘Mijn ouders vertrouwen me gewoon niet’, zei hij. ‘Maar echt, ik drink niet’. Het klonk oprecht. Hij vervolgde: ‘En mijn baas is zeer tevreden en hij wil me eigenlijk wel meer la-ten werken. Trouwens, je mag ook helemaal niet drinken in dat restaurant’, voegde hij in perfect Nederlands toe. ‘En ik mag niet bij vrienden blijven eten of slapen. M’n ouders willen dat ik na mijn opleiding direct naar huis kom en na 6 uur ’s avonds niet meer naar buiten ga.’ Hij staarde naar de grond. ‘U begrijpt me tenminste’, en keek me daarbij recht in de ogen aan. ‘Ik voel me meer Nederlander dan Afghaan’, vertrouwde hij me toe.‘Hoe zo dat?’‘Nou, hier heb je veel meer vrijheden, kun je bijvoorbeeld gewoon met meisjes praten zonder dat er over geroddeld wordt. Nee, hier is het echt beter’. Hij staarde voor zich uit. Tja, hoe moet hij nu de problemen met zijn ouders aanpakken? Hij zit er precies tussenin. Vrijheid heeft zijn prijs.

Jan Tijssen, Coördinator Meester Geerthuis,Tel. 61 33 40.

hebben dat je een gemeente bent, dat je bij elkaar hoort, hoe ontmoet je elkaar, hoe houd je contact met elkaar?Het gemeente zijn wordt bij hen vormgegeven door het gegeven dat de gemeente opgedeeld is in kleine groe-pen mensen die dicht bij elkaar wonen. Deze groepen houden eenmaal en soms tweemaal per week, thuisdien-sten. Families zijn samen stil, bidden samen en delen samen hun vreugde en hun verdriet.. Zo kun je thuis met elkaar en in elkaar God ontmoeten. De groepen voor de thuisdiensten worden door de kerk samengesteld.

Moon en Jang zijn graag op zondagmorgen hier in de kerk. Zij zeggen dat je thuis God kunt ontmoeten maar in de kerk voel je, ook door de gemeenschap, God. Beiden heb je nodig.Ook al begrijpen ze lang niet alles, ze voelen wel de vriendelijkheid en de gastvrijheid.Hun Zuid Koreaanse Bijbel hebben ze altijd bij zich . Zo lezen ze mee met de lezingen van de zondag. En soms zijn de liederen die gezongen worden voor hen herken-baar.

Grote indruk heeft op hen het vieren van Pasen gemaakt. In Zuid Korea wordt Pasen niet zo nadrukkelijk gevierd het is wel een belangrijk feest, het vieren van de opstan-ding van Christus, maar het Kerstfeest is het grootste feest dat in de kerk gevierd wordt.

De Paasvroegdienst heeft grote indruk op hen gemaakt Indrukwekkend was voor hen de devote sfeer, zo mooi, zo heilig, zo ‘glorious’. Beelden van de kaarsen die iedereen droeg, de rondgang door de kerk, het zingen en het stilstaan bij bijzonde-re beeltenissen in kerk, allemaal beelden die zij straks meenemen naar huis.

Ook de gastvrijheid die zij ervaren hebben zullen zij niet vergeten net als de grote oude bomen en de groene tui-nen en de fietsende gezinnen.In Zuid Korea zien deze beelden er anders uit. Daar zijn nauwelijks oude bomen. De meeste bomen zijn pas na 1950 (einde van de oorlog) gepland. Er zijn geen oude huizen. Die worden niet gerenoveerd maar met de grond gelijk gemaakt en nieuw gebouwd en er is vaak veel te weinig tijd voor het gezinsleven.

Moon en Jang jullie zullen dit artikel niet echt letterlijk kunnen lezen, maar weet wel dat het met betrokken-heid naar jullie toe geschreven is. Het beeld van jullie zo achter in de Lebuinuskerk draag ik op mijn beurt met mij mee.

Thilde de Haan

Page 18: Wervel juli aug. 2011

Maagdenburgstraat 20a,7421 ZC Deventer tel. 0570-634455, [email protected], www.paulhardonk.nl

18

kerk in de stad

Overleg in de wijkwinkel-Keizerslanden – een impressieWe zijn nu vanuit Het Open Hof een klein half jaar bezig met present-zijn in de buurt. Elke vrijdagmiddag van 15.30-17.00 uur vullen om beurten Feit Boss, Elly Har-leman en ondergetekende het Open Hof-spreekuur in de wijkwinkel in (binnenkort doet ook Saar Hoogendijk mee). Langzaamaan komen we er als Open Hoffers in en krijgen we een gezicht in de buurt. Het aantal contacten groeit en eerste doorverwijzingen werden gedaan. Daarbij helpt ook het overleg met de andere werkers in de wijk, zoals het wijkontwikkelingscafé en het contact met andere spreekuurhouders in de wijkwinkel. Zo zit ik op vrijdagmorgen 7 juni in de wijkwinkel te praten met coördinatrice Maddi de Munnik, toezicht-houdster Bernadette Kolkman, wijkagent Adem Toptas en maatschappelijk werker Ronald Tan. Zo’n netwerk-overleg is van het grootste belang om te weten van elkaars deskundigheden en werkwijzen. Adem vertelt bijvoorbeeld hoe de politie, na een periode waarin een wijkagent zo ongeveer alles tegelijk was: praatpaal, so-ciaal werker etc., zich weer gaat concentreren op zijn eigenlijke taak: orde en veiligheid in de buurt. Waar-bij natuurlijk de vraag rijst, bij wie de mensen in het vervolg dan moeten zijn die bijvoorbeeld vooral om aandacht verlegen zitten? De vraag is een mooie binnenkomer voor mij om het doel van onze presentie als kerk toe te lichten: geen zieltjes winnen maar puur en belangeloos er zijn voor mensen in de wijk. Met een luisterend oor voor ieder die zijn verhaal kwijt wil en eventueel een diaconaal steuntje in de rug. Adem gaat een lichtje op: nu weet hij naar wie hij de mensen kan doorverwijzen, die hij niet meer ter wille kan zijn. Het is maar een moment uit een vruchtbaar overleg. Ik ben benieuwd wie en wat er vanuit de buurt verder op ons pad zullen komen. Present zijn heeft iets van een open avontuur. Het is fijn er ook voor anderen te kun-nen zijn. En wat ons ‘avonturiers’ betreft: het zou, als ik de Bijbel goed lees, de eerste keer niet zijn dat avontu-riers gezegend worden.

Bart Thijs

Maak je droom waar!Tuinontwerp Tuinaanleg Tuinonderhoud

Slagmansdijk 6 7437 RJ Bathmen

T 0570 - 63 23 13 E [email protected]

www.debrinkertuinen.nl

Page 19: Wervel juli aug. 2011

viering

en ju

li/aug

ustu

s 2011

Al meer dan 150 jaar www.salland.nl (0570) 68 74 84

Twelloseweg 8 7419 BJ Deventer telefoon 0570 - 612273 fax 0570 - 618025 www.tenkate-deventer.nl [email protected]

Twelloseweg 8 7419 BJ Deventer telefoon 0570 - 612273 fax 0570 - 618025 www.tenkate-deventer.nl [email protected]

19

ZONDAG 4 SEPTEMBER Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Arie van BuurenDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus Meyjesm.m.v. cantorijHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeBoerderijdienstColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. Trijnie PlattjeBoerderijdienstDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Deventer ziekenhuis10.30 uurSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel

Iedere vrijdagmiddag van 12.15 uur -12.30 uur vrijdagmiddaggebed in de Lebuinuskerk, daarna carillon-bespeling door de stadsbeiaardier Roel Smit.

Tijdens de vieringen in het Open Hof en in de Lebuinuskerk is er kinder-oppas en kindernevendienst. In de schoolvakantie echter niet.

(vervolg van pag. 20)

Colmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. E. FokkemaGezamenlijke dienstDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. H. J. van der SteegElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Deventer ziekenhuis10.30 uur St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur Pastor J. EgbertsCommunie VRIJDAG 19 AUGUSTUS Woonzorgcentrum Corel19.00 uurWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. M.W. de Vlas ZONDAG 21 AUGUSTUS Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Saar HoogendijkDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Cees de GooijerViering van Schrift en TafelHet Open Hof10.00 uur ds. Bart ThijsViering van Schrift en TafelSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. J.J. MolGezamenlijke dienstColmschate IchtuskerkGeen dienst, zie SchalkhaarDiepenveen Dorpskerk10.00 uur mw. T. UrbachElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Deventer ziekenhuis10.30 uur

St. Jozef Verpleeghuis10.30 uurViering van Woord en Gebed VRIJDAG 26 AUGUSTUS Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Ingrid de ZwartWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Elisabeth Posthumus MeyjesWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur mw. B. van Halsema ZONDAG 28 AUGUSTUS Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus MeyjesDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Ingrid de ZwartHet Open Hof10.00 uur ds. Bart ThijsSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. L.H. BouwkampColmschate Ichtuskerk10.00 uur H. van Essen-AbarbanelDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitViering van Schrift en TafelElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Deventer ziekenhuis10.30 uurSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur Pastoor H. BrummelhuisEucharistie VRIJDAG 2 SEPTEMBER Woonzorgcentrum Corel19.00 uur Woonzorgcentrum Bloemendal10.00 uur Katholieke dienst

Page 20: Wervel juli aug. 2011

20

ZONDAG 3 JULI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus MeyjesDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Ingrid de ZwartHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjesColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. M. NijveldJeugddienstDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Annelies GalleDeventer ziekenhuis10.30 uurSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel VRIJDAG 8 JULI Woonzorgcentrum Corel19.00 uurWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. B. Boer ZONDAG 10 JULI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Cees de GooijerDe Van Vlotenhof10.0 uur ds. Saar HoogendijkHet Open Hof10.00 uur ds. Bart ThijsViering van Schrift en TafelSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. T. Urbach-PlantingaColmschate Tituskerk10.00 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafelm.m.v. cantorijDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Astrid GoumaDeventer ziekenhuis10.30 uur St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastor J. EgbertsCommunie VRIJDAG 15 JULI Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Ingrid de ZwartWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Ingrid de ZwartWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. J.M. Zijlstra ZONDAG 17 JULI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Saar Hoogendijk

De Van Vlotenhof10.00 uur ds. Bart ThijsHet Open Hof10.00 uur ds. Ingrid de ZwartSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeViering van Schrift en TafelColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. I. de JongDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Toon CentsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur dhr. H. VerkammanViering van Woord en Gebed VRIJDAG 22 JULI Woonzorgcentrum Corel19.00 uurWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur mevr. E. Tulleken ZONDAG 24 JULI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartViering van Schrift en TafelDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Nelleke BoonstraHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. Cees de GooijerDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitElisabethskapel (Brinkgreven)110.00 uur pastor Jos EgbertsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastoor H. BrummelhuisEucharistieviering VRIJDAG 29 JULI Woonzorgcentrum Corel19.00 uurWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. W.M. van WijkWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur dhr. H. Verkamman ZONDAG 31 JULI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur gez. dienst wijk 1, ds. Ingrid de ZwartDe Van Vlotenhof10.00 uur zie Lebuinuskerk Het Open Hof10.00 uur ds. Jannie Groenendijk

Schalkhaar Park BrabandGeen dienst, zie ColmschateColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. M. NijveldGezamenlijke dienstDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. J.J. van NijenElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Pastor Toon CentsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uurSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur dhr. P. BroersCommunie VRIJDAG 5 AUGUSTUS Woonzorgcentrum Corel19.00 uurWoonzorgcentrum Bloemendal10.00 uur Katholieke dienst ZONDAG 7 AUGUSTUS Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de Zwart en dr. Anne van der MeidenDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. de BieHet Open Hof10.00 uur ds. Kees BochanenSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. J. StuivenbergGezamenlijke dienstColmschate IchtuskerkGeen dienst, zie SchalkhaarDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. G.H. van der BomElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Deventer ziekenhuis10.30 uur St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel VRIJDAG 12 AUGUSTUS Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Ingrid de ZwartWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Ingrid de ZwartWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur dhr. H. Verkamman ZONDAG 14 AUGUSTUS Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Bart ThijsHet Open Hof10.00 uurSchalkhaar Park BrabandGeen dienst, zie Colmschate

(zie verder pag. 19)

viering

en ju

li/aug

ustu

s 2011