Bethel Magazine Juli 2011

36
In dit nummer: • Bethel loopgroep • Social Media @Bethel • Dolf van Eerden: ‘Ik heb een topbaan’ • Toestand in de Arabische wereld In dit nummer: • Bethel loopgroep • Social Media @Bethel • Dolf van Eerden: ‘Ik heb een topbaan’ • Toestand in de Arabische wereld JAARGANG 12 NUMMER 3 JULI 2011 Magazine

description

Het Bethel Magazine is een 3 maandelijkse uitgave van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Jaargang 12, nummer 2.

Transcript of Bethel Magazine Juli 2011

Page 1: Bethel Magazine Juli 2011

In dit nummer:

• Bethel loopgroep• Social Media @Bethel• Dolf van Eerden: ‘Ik heb een topbaan’• Toestand in de Arabische wereld

In dit nummer:

• Bethel loopgroep• Social Media @Bethel• Dolf van Eerden: ‘Ik heb een topbaan’• Toestand in de Arabische wereld

JAARGANG 12NUMMER 3JULI 2011

Magazine

Page 2: Bethel Magazine Juli 2011

méér dan een kaartje!

Ter bemoediging, vertroosting en felicitatievanuit de onvoorwaardelijke liefde van Jezus.

Gebruik kortingscode BETHELen u ontvangt 20% korting op uw bestelling.*

*Actie alleen geldig op spiritcards.nl, t/m 14 februari 2011

Nu in de

Bethelshop

of bestel

makkelijk

en snel

op

spiritcards.nl

Topaz Mediation & CoachingSchoolstraat 21, 9251 EA BurgumT. 06-53957989I. www.topazmediation.nlE. [email protected]

Als je er samen niet meer uit komt-bemiddeling bij huwelijks- en relatieproblemen-

-bemiddeling bij familieruzies-

NIEUW:

GRATISRelatie Quick Scan

Een vrijblijvend gesprekop het gebied van:• communicatie• intimiteit• financiën• taakverdeling• opvoeding kinderen Jacoline Steegstra,

NMI mediator

Page 3: Bethel Magazine Juli 2011

3

Veranderen om het

doel te bereiken..........................4

Uit de Raad ..................................7

BM Reporter: de ‘AZC-bus’ .............................11

Social Media @Bethel .............12

Life Hurts God Heals ...............15

Getuigenis:

Dolf van Eerden........................18

Crècheveteraan........................21

Bethel Ondernemers

Comité .......................................23

Bethel Loopgroep ....................27

Toestand in deArabische wereld .....................29

Van groene vingers naar

‘Levend Water’.........................33

Met blijdschap .........................34

R E DAC T I O N E E LI N H O U D

‘Voor elk wat wils’ is een kreet dievaak wordt gebezigd als men zo veelmogelijk mensen wil bereiken. ‘Er zitvoor iedereen wel iets bij’ is deboodschap die men in feite wilcommuniceren. Want op hetmoment dat je begint met afbakenen,beperk je daarmee natuurlijk ook dedoelgroep.

Die slogan ‘Voor elk wat wils’ iseigenlijk ook wel een beetje vantoepassing op BethelMagazine. Endan ook nog tweeledig. Want weproberen zo veel mogelijkonderdelen van de gemeente aan bodte laten komen en hopen daarmeetegelijkertijd zo veel mogelijkgemeenteleden te bereiken. En nietalleen gemeenteleden trouwens,want we weten dat het blad veelbreder wordt gelezen.

Een greep uit het ‘aanbod’ van ditzomervakantienummer: we groeiensteeds meer uit ons jasje en dat is eengegeven waar we niet omheenkunnen. En dus leest u over oorzakenen gevolgen en hoe daar mee om tegaan. Verder blijkt dat leden van degemeente ondernemend en sportiefzijn en daarnaast ook nog eenshelemaal van deze tijd.

Er is aandacht voor tieners en ookvoor de allerjongsten binnen degemeente. Daarnaast spelen we in opde actuele situatie in de wereld enkunt u lezen over de gevolgen die datheeft voor mensen. Bijna letterlijkvoor iedereen wat dus en dan hebbenwe nog niet eens alles genoemd. Wehopen dat u BethelMagazine metveel plezier en belangstelling leest endat u wordt bepaald bij Degene diemet Zijn creativiteit zorgt voor dieverscheidenheid!

BethelMagazine is een uitgave van de Vrije Baptistengemeente ‘Bethel’Postbus 5549200 AN DrachtenTel. 0512 33 54 00Bankrekeningnr. 29.88.25.325

Redactieadres:BethelMagazine Marc StallingaRopta 969202 KL [email protected]

Eindredactie:Marc Stallinga

Medewerkers:Koos BijlsmaDouwe HellingaBert KoersJanny KramerTineke KuipersRetse TalsmaSieberen VisserFarduw WagenmakersShandra Willemse

Fototeam:Folkert AlgeraBas van HartenJan IepemaBert MolemaMark van der Schaaf

Opmaak:Wietze de BoerGiesbers MultimediaPim Mulierlaan 338443 DA HeerenveenTel. 0513 636 600www.giesbers.nu

Druk:Ten BrinkMeppel

www.bethel.nl

CO LO F O N

Page 4: Bethel Magazine Juli 2011

Wie terugblikt op hoe onze gemeente en onze diensten er 20jaar geleden uitzagen, zal zien dat er veel veranderd is. Demuziekteams en de techniek hebben een enorme ontwikkelingdoorgemaakt, sommige elementen zijn uit de dienstenverdwenen (zoals open gebed), andere elementen zijn aan dediensten toegevoegd (zoals projectie van videofragmenten).Telkens was de vraag hoe we onze visie en missie zo goedmogelijk konden realiseren en werden er in dat licht besluitengenomen.

Het zou een valkuil zijn te denken dat we als Bethelgemeente deideale vorm van gemeente zijn gevonden hebben en dat vooralzo willen houden. Dan loop je de kans dat je alleen intern gerichtbent (wat ben ik gewend, wat vind ik prettig) in plaats van ookextern gericht (wat trekt buitenstaanders). In het artikel ‘Uit de

Raad’ kunt u lezen welke veranderingen na de zomer in de vormvan de diensten zullen worden doorgevoerd. Onder anderebetreft dit de doopdiensten, het vieren van het avondmaal en hetintroduceren van regionale bijeenkomsten. Veranderingen, diedoorgevoerd worden om de ochtenddiensten zo in te kunnenrichten, dat (nog) beter gewerkt kan worden aan ons hoofddoel,onze missie.

Veranderingen in de bijbelAls íemand veranderingen doorvoerde, dan was het Jezus wel. Hijzag dat de Joodse traditie ver af was komen te staan van wat zijnVader wilde en herstelde dat. Daar waar de regels bijvoorbeeldaangaven dat je op sabbat geen werk mag verrichten, geeft Jezusaan dat je goed mag doen op de sabbat en hij geneest iemand. Ofals de straf op overspel heel duidelijk is, zegt Jezus toch: “Wie

V

In onze gemeente verandert er nog wel eens iets. Waaromeigenlijk? Waarom houden we het niet gewoon bij het oude envertrouwde? Het antwoord is dat veranderingen het gevolg zijnvan continu nadenken over de vraag hoe we onze doelen zogoed mogelijk kunnen bereiken.

4

Veranderen om het doel te bereiken

Page 5: Bethel Magazine Juli 2011

zonder zonde is, werpe de eerste steen”. Een heel anderebenadering van de wet. Een voorbeeld uit het Oude Testamentis de geschiedenis van Jetro en Mozes (Exodus 18). Mozes laatzijn schoonvader Jetro zien hoe de rechtspraak functioneert.Jetro observeert het en zegt tegen de grote leider Mozes dat hijhet toch anders moet doen. Hij moet mensen aanstellen die hetvele werk voor hem uitvoeren. Zo ontstaat een prachtigestructuur onder het volk, waardoor het doel (effectieverechtspraak) beter wordt bereikt. Een derde voorbeeld zien webij de eerste gemeente (Handelingen 2). Als de Heilige Geest isuitgestort, zie je dat de grote gemeente zowel massalesamenkomsten houdt als bijeenkomsten in kleine groepen.Onder andere wordt in de kleine groep het avondmaal gevierd.Er is gemeenschap, men deelt onder elkaar. Het gaat er onder dechristenen heel anders aan toe dan wat men in de synagogegewend was.

BesluitvormingHet is interessant te bestuderen hoe in de bijbel veranderingentot stand komen en besluiten worden genomen. Jetroobserveert, doet een voorstel, Mozes accepteert het voorstel,omdat hij inziet dat zijn doel er beter door bereikt wordt. InHandelingen 6 zien we dat de zorg voor weduwen en wezen nietfunctioneert en het advies is om zeven nieuwe leiders aan testellen die deze taak op zich nemen. Je ziet gelijk het effect: degemeente groeit. Een andere grote verandering voor de Joden is,dat ook de heidenen het evangelie aannemen en tot degemeente gaan behoren. Op zichzelf accepteren ze dit, maar dedrang naar het toepassen van de regels leidt tot de discussie ofde bekeerde heidenen toch niet besneden moeten worden. Leesgoed wat er gebeurt (Handelingen 15). Er staat niet dat deleidinggevenden direct een helder antwoord hebben,integendeel, ze hebben bij wijze van spreken slaande ruzie(“geen gering verzet, tegenspraak, veel verschil van mening”).Dan komt Petrus tussenbeide. Hij doorbreekt het gekissebisdoor op de kern van het evangelie te wijzen en het mooie is datze vervolgens eendrachtig tot een besluit komen. Dieeendrachtige besluitvorming streven we ook in de gemeente na.Bij belangrijke besluiten overwegen we alle alternatieven, webidden er voor, soms ervaart iemand duidelijk de leiding van deHeilige Geest, maar meestal is het een zoeken naar de weg die jesamen moet gaan.

LeidersWat in de bijbel helder naar voren komt, is dat de leidersbesluiten nemen. Je zou zeggen, dat kan ook niet anders, wantdaarom zijn ze ook als leiders aangesteld. In 1 Timoteüs 3 lezenwe hoe zorgvuldig gezocht wordt naar nieuwe leiders en aanwelke kwaliteiten ze moeten voldoen. Op dezelfde manierworden in onze gemeente oudsten aangesteld: hun kwaliteitenkomen op natuurlijke wijze naar voren, ze worden getoetst opde eisen van 1 Timoteüs 3. Als ze bereid zijn oudste te worden,wordt aan de gemeente gevraagd of er bijbelse bezwaren zijn entenslotte worden de nieuwe leiders ingezegend. Onzeovertuiging is, dat de Heilige Geest dit proces leidt en dat Godhet is die mensen hun plek in de gemeente wijst (lees hierovermeer in BethelMagazine van april 2011).

Houding Als onze leiders een besluit genomen hebben, dan zal de eenmisschien direct enthousiast reageren en de ander zal wellichtmoeite hebben met het loslaten van het vertrouwde en moetenwennen aan het nieuwe. De ene houding is niet beter of slechterdan de andere, we zijn als mensen gewoon verschillend en wereageren verschillend. De kernvraag is of we als gemeentebiddend achter onze leiders staan. Hebben we die gezindheid,die Paulus aangeeft in 1 Tessalonicenzen 5:12 en 13, namelijk datwe degenen die zich inzetten om ons te leiden erkennen en henom hun werk veel liefde en respect tonen. Zijn we in staat omaan de ene kant onze leiders positief kritisch te volgen en bijbelste toetsen, maar aan de andere kant ook eensgezind achter hente staan als ze besluiten nemen die gericht zijn op ons doel enonze missie? Paulus vat het nog eens kernachtig samen inFilippenzen 3. Hij jaagt zijn doel na en roept iedereen op dat ookte doen, ook wie er anders over denkt. Wat is het krachtig als wein staat zijn om eensgezind op te trekken, geen energie verliezenmet discussies over zaken die de kern niet raken, maareendrachtig onder leiding van de Heilige Geest werken aan onsdoel: mensen tot Jezus brengen.

5

Omgaan met veranderingen:- kijk eerst naar het doel en kijk vervolgens of de

veranderingen daarin passen- zoek biddend naar de weg als deze niet duidelijk is- neem het besluit eensgezind te zijn

Page 6: Bethel Magazine Juli 2011
Page 7: Bethel Magazine Juli 2011

Jaarplannen en begrotingDe Raad van Oudsten heeft op 25 februari en 11 maartgesprekken gevoerd met de taakgroephoofden. Hierin zijn diversezaken aan de orde gekomen die van belang zijn voor het jaarplanvan het volgende seizoen, zoals: waar staat de taakgroep, wat zijnde voornaamste aandachtspunten, welke externe of interneontwikkelingen zijn van belang, visie en plan taakgroep, wat heeftde taakgroep nodig? De jaarplanning van de verschillendeactiviteiten is inmiddels bijna rond. Het thema voor het volgendeseizoen is ‘Meer dan woorden’. Ondertussen wordt er gewerktaan de begroting voor het seizoen 2011 - 2012. Deze zal op degemeentevergadering van 4 oktober ter goedkeuring wordenvoorgelegd.

Gemeentevergaderingen 19 april en 14 juniOp 19 april is er gesproken over de huisvesting van de gemeente.Ons huidige gebouw kent de nodige gebreken en bij langerverblijf is het nodig om zaken aan te pakken. Ook is het aantallokalen voor het kinderwerk te krap. Er is tijdens de vergaderingeen mogelijke aanpak gepresenteerd, waarmee het gebouw stevigonder handen zou worden genomen. Er kwamen veel vragen.Ook werd een aantal keren gevraagd hoe een eventueleinvestering in ons huidig gebouw gezien moet worden in het lichtvan een tweetal profetieën - uitgesproken in respectievelijk 2004en 2007 - over een toekomstige verhuizing. Tijdens degemeentevergadering van 14 juni is er dieper op dit onderwerpingegaan.

Stichting PresentHet MT en een aantal taakgroephoofden hebben op10 mei viaStichting Present werkzaamheden verricht bij cliënten enbegeleiders van een woongroep van Talant in Drachten. In tweeverschillende groepen werd er praktisch en sociaal gewerkt. Dehulp en aandacht werden zeer gewaardeerd. En de pannenkoekenna afloop smaakten heerlijk!

Veranderingen in de dienstenIn het vorige BethelMagazine hebben we al vermeld dat de Raadzich op 11 en 12 februari jl. gebogen heeft over de inhoud van dediensten. Samen met het dienstenteam (het team dat de dienstensamenstelt en voorbereidt) werd bekeken welke elementen zoalin de verschillende diensten ingepast dienen te worden en hoedie elementen (avondmaal, opdragen van kinderen, inzegenenvan oudsten, et cetera) over het jaar heen gepland kunnenworden.

VisieIn de afgelopen maanden hebben de Raad en het dienstenteamzich verder gebogen over de vraag welke vorm en inhoud van dediensten het best past bij de visie van de gemeente. Wat boven

alles staat, is dat onze diensten volledig tot eer vanGod zijn.

UUit de Raad… met bijzondere aandacht voor

veranderingen in de diensten

7

Lees verder op pagina 9

Overvolle lokalen bij het kinderwerk.

Page 8: Bethel Magazine Juli 2011
Page 9: Bethel Magazine Juli 2011

9

Daarnaast is het onze wens dat de diensten aantrekkelijk zijn,zodat bezoekers weer andere bezoekers gaan uitnodigen om ze incontact met Jezus te brengen. Verder dienen onze diensten breedtoegankelijk te zijn: zowel mensen die al jarenlang lid zijn alsmensen die voor de eerste keer in een kerk komen, moetengepakt en geraakt worden. Tenslotte willen we graag dat debezoekers bij de dienst betrokken worden, er actief aandeelnemen.

InhoudDe Raad en het dienstenteam hebben geconstateerd dat mettwaalf avondmaalsdiensten, negen doopdiensten, een aantalmalen opdragen van kinderen en inzegenen van oudsten,feestdagen als Kerst, Pasen en Pinksteren erg veel vast ligtgedurende het jaar en er (te) weinig ruimte is om op creatievemanier vorm te geven aan de diensten. Het is wenselijk dat ermeer ruimte komt voor sketches, muziek en dans, interactie metde bezoekers en creatieve elementen die we nu misschienhelemaal nog niet kennen. Daarom heeft de Raad besloten eenaantal veranderingen in de diensten door te voeren met ingangvan het komende seizoen.

Regionale bijeenkomstenDrie keer per jaar zullen op de dinsdagavond bijeenkomstenworden gehouden voor alle leden van de kringen in een bepaalderegio. Deze bijeenkomsten vinden ook in die regio plaats. Voorelke regio zal nog een geschikte ruimte worden gezocht. Debijeenkomsten staan onder leiding van een pastorale oudste enhebben mede als doel de onderlinge betrokkenheid van dekringleden te vergroten. Nog niet alles staat vast, de bedoeling isom de bijeenkomsten voor te bereiden met leden van de kringen.Dat betreft dan de muziek (welk talent is er in de kringen?), deliederen en de logistiek (koffie, thee en misschien het vervoer vanouderen). In deze bijeenkomsten is ruimte voor:- getuigenissen, o.a. van de dopelingen uit de regio, die zo veel

meer aandacht krijgen en beter door de kringen opgenomenkunnen worden

- het vieren van het avondmaal- aandacht voor de zendelingen- een overdenking- zang en ontmoetingMet betrekking tot de kosten is het de bedoeling dat deze dooreen te houden collecte gedekt kunnen worden. In de komendemaanden zal bovenstaande nader worden uitgewerkt.

Zending, avondmaal en doopDrie keer per jaar zullen diensten georganiseerd worden diehelemaal in het teken staan van de zending. Momenteel is er elkederde week van de maand kort aandacht voor de zending, wat ergversnipperd is. Zendingsdiensten geven de mogelijkheid dieper inte gaan op dit belangrijke aspect van gemeente zijn. Hetavondmaal zal negen keer per jaar gevierd worden, waarvan zeskeer op een zondagochtend en drie keer tijdens deregiobijeenkomsten. De Raad beseft dat sommigen onder ons diteen ingrijpende verandering zullen vinden, maar ziet geen bijbelseargumenten om het avondmaal maandelijks te blijven vieren. Ookhet maandelijks vieren is in het verleden een raadsbesluitgeweest.

De doopdiensten zullen een feestelijker karakter krijgen. Vandaardat deze diensten doopfeesten genoemd zullen worden. Denegen doopdiensten worden gewijzigd in zeven doopfeesten,waarvan vier op de zondagochtend en drie op zondagavond.Tijdens deze feesten zal er meer aandacht zijn voor het individuen ligt het accent op vieren.

OchtenddienstenDoor alle genoemde veranderingen ontstaat er meer ruimte in deochtenddiensten om deze zo in te richten dat ze optimaal passenbij onze visie. Er is voor het dienstenteam meer ruimte omcreatieve elementen in te brengen als drama, dans, muziek eninteractie. De Raad vindt het belangrijk dat we steeds blijvennadenken over de manier waarop we mensen kunnen trekken totJezus. De Raad beseft dat er soms dingen veranderen waar wemisschien aan gehecht of gewend geraakt zijn. In het hoofdartikel(pag. 4 en 5) leest u meer over hoe we hier mee om kunnen gaan.Misschien is het even wennen of misschien bent u directenthousiast, maar laat bij alle veranderingen voorop staan dat wehet doen in het kader van onze grote opdracht om mensen bijJezus te brengen. Wie vragen heeft op dit punt kan altijd terechtbij zijn kringoudste.

En verder…De Raad heeft nagedacht over het contact met leden die niet bijeen huiskring aangesloten zijn. Het is verdrietig als broeders enzusters ‘uit zicht’ zouden raken. Dat willen we voorkomen. Ook isgesproken over de verantwoordelijkheid van onze gemeente alshet gaat om opvang en begeleiding van asielzoekers die daklooszijn. Wat kunnen we doen en wat juist niet? De voorbede binnende verschillende taakgroepen en activiteiten wordt opgezamenlijke leest geschoeid. Degenen die bij deze bedieningbetrokken zijn, vormen één team. Toerusting zal worden gegevenop basis van eventueel aangepast materiaal van de organisatie‘New Wine’.

Page 10: Bethel Magazine Juli 2011

Verhuur van:

• alle soorten graafmachines

• laadschoppen

• trekkers en dumpers

• rupsdumpers

• stalen en kunststof

www.bbbv.nl

Page 11: Bethel Magazine Juli 2011

BUiterlijk kwart over acht ’s ochtends moest ik mij melden bij deTaxicentrale aan het Helmhout 35 in Drachten. Dit is gemakkelijkte vinden, want het is net iets verder dan de ingang van deBethelkerk en bovendien staat er een grote Ichtusvis op de gevel.Er staan twee busjes klaar, één voor AZC Drachten en één voorAZC Burgum. Voor het Drachtster AZC is Gerard Langiusmeestal de chauffeur. Hij doet dit al enkele jaren en alleen als hijverhinderd is, regelt hij een vervanger.

Om ongeveer half negen arriveren we bij AZC Drachten. Er staanal enkele passagiers te wachten en je ziet mensen die er aankomen lopen. De chauffeur stapt uit om de deuren open te doenen de mensen zoeken een plaatsje in de bus. Eén oudere vrouwheeft moeite met instappen, zij zou baat hebben bij een opstapjeof een verlaagde instap. Vandaag zijn er vier passagiers. Gerardvertelt dat er tijdens de kinderkerk en X-Stream meer mensenmee gaan. Toen het zomertijdschema nog gevolgd werd, warener om half 9 helemaal geen mensen.

Een heel beleefde oudere man uit Iran zit achterin en kijktzwijgend om zich heen. Voor hem zitten twee vrouwen die dehele rit met elkaar in een vreemde taal spreken. Het blijktArmeens te zijn. Voorin zit een Irakees die af en toe wat in hetNederlands zegt tegen één van de Armeense vrouwen. Dejongste Armeense vrouw antwoordt hem dan in het Nederlands.De Irakees voorin spreekt heel goed Nederlands, hij zoekt graagcontact en begint een gesprek met de chauffeur. Het blijkt dat hijen de jonge Armeense vrouw een relatie hebben, maar ze mogenniet trouwen, omdat ze geen status hebben en daarnaast uitverschillende landen komen.

De Irakese man stapt als eerste uit en doet de deur voor deanderen open en sluit deze daarna weer. Iedereen bedanktchauffeur Gerard, maar de oudere Iraanse man doet dat heeluitdrukkelijk door hem echt aan te kijken en een klein buiginkje temaken als hij “Thank you” zegt. In de kerk zie ik deze man later bijde vertalingdienst, waar hij een koptelefoon ophaalt. De oudereArmeense vrouw blijkt tijdens de dienst vlak bij mij te zitten. Zijheeft geen koptelefoon, want Armeens is de enige taal die zebeheerst.

Na de dienst zitten de asielzoekers nog zo’n twintig minuten in‘De Herberg’ en dan verzoekt de chauffeur de mensen omrichting de bus te gaan. Iedereen stapt in en wordt weer keurig bijhet AZC afgezet. En ook bij het uitstappen wordt Gerard weerbedankt.

Reporter BM

11

Asielzoekers worden gehaald en gebracht

Bethel’s eigendienstregeling

Asielzoekers worden gehaald en gebracht

Bethel’s eigendienstregeling

Voor dit BethelMagazineging de BM Reporter meeop de ‘AZC-bus’. Dit zijnpersonen- en/of rolstoel-busjes van TaxicentraleWolters, die wordenbestuurd door vrijwilligers.Zij halen mensen van deasielzoekerscentra inDrachten en Burgum die dediensten van Bethel willenbezoeken op en brengen zena afloop ook weer terug.Uw reporter reed voor degelegenheid mee van ennaar AZC Drachten.

Page 12: Bethel Magazine Juli 2011

S12

wie wat waar, maar vooral ook: waarom?

Social Media @Bethel

“Aan het schrijven voor artikel BethelMagazine @ achterde laptop”. Wie, wat, waar. Zien en gezien worden, latenweten wat je doet en waar je bent. Het liefst met een paarleuke foto’s ter illustratie. Dáár draait het om bij desociale media, een verzamelnaam voor netwerksites alsHyves, Facebook en Twitter. In 2006 werd het eersteTwitterbericht (oftewel ‘Tweet’) de wereld in gestuurd,waarna vele miljarden volgden. In hetzelfde jaar maaktede sociale netwerksite Facebook een explosieve groeidoor en werd immens populair. Sindsdien zijn socialemedia een onmiskenbaar onderdeel geworden van onzesamenleving en heeft ook de Bethelgemeente devoordelen ervan ontdekt.

Voor de ‘a-sociale’ mediagebruikers onder ons, eerst even deverschillen op een rij: Facebook en Hyves zijn sociale netwerkendie gericht zijn op het leggen en onderhouden van contacten met

vrienden, familie, bekende personen, bedrijven, enzovoort. Erkunnen berichten, foto's en video’s geplaatst worden en er kangereageerd worden op berichten van ‘vrienden’. Twitter isbedoeld om korte (nieuws)berichten te plaatsen en te delen metanderen, zoals een linkje naar een kerkdienst die online te zien isop www.bethel.nl. Ook kunnen berichten van andere interessanteTwitteraars gevolgd worden. Op Twitter ben je dus geen vrienden

van elkaar, maar elkaars ‘volgers’. Bethel maakt vooral gebruik vanFacebook en Twitter, maar er is bijvoorbeeld ook een BethelHyves en een aantal medewerkers is actief op de zakelijkenetwerksite LinkedIn.

DiscussieDat Twitter een doorslaand succes zou worden, voorzag eentrendwatcher in de Bethelgemeente vier jaar geleden al. Deaccountnaam Twitter.com/Bethel werd destijds vastgelegd enheeft inmiddels 480 volgers. Volgens Leo Oosterloo(websitebeheerder binnen de gemeente) komt 10% van de

websitebezoekers binnen via de sociale media. Het voornaamstedoel waarvoor de gemeente Facebook en Twitter gebruikt, ismensen informeren over kerkdiensten, zoals deOpenbaringenserie. Leo: “Die prekenserie bracht op Twitter eenhele discussie op gang. Er werden negatieve dingen getwitterd,maar we lazen ook berichten dat mensen aan het denken werdengezet. In ieder geval wordt er over het onderwerp gepraat! Desociale media zijn daarom een mooi middel om onze boodschap,visie en missie uit te dragen”.

Page 13: Bethel Magazine Juli 2011

13

In the picture: Nel LuijkEen schone kerk krijg je niet vanzelf: elke week staat ereen team enthousiaste schoonmakers klaar om het helegebouw onder handen te nemen. Eén van hen is NelLuijk, een opvallende verschijning met die prachtigeroze of paars gekleurde lok in haar haren. Nel daarover:“Dat haar hoort bij mij. Ik vind het mooi en God vindthet ook mooi”.

Ze houdt van schoonmaken: “Dat heb ik geërfd vanmijn moeder, die was ook erg schoon. Het is echt mijnhobby om dingen schoon te maken. Elke week als ik nahet schoonmaken de kerk uit ga, zeg ik: God, Uw huis isweer schoon!’. Dat geeft me echt een heerlijk gevoel”.

Eén keer per vier weken helpt Nel mee in de catering.Ze kan het niet laten om dan ook even alle tafeltjes af tesoppen. “Dan loop ik echt te genieten. Ik doe het echtvoor God. Ik heb wel een rare hobby misschien, maar ikheb er een lekker gevoel bij. ‘Als ik maar kan soppen!’,denk ik wel eens”.

Elke medaille heeft ook een keerzijde. Door de populariteit vansociale media voor miljoenen mensen wereldwijd, neemt ook hetmisbruik op veiligheid en privacy toe. Daarnaast rijst de vraag ofhet veelvuldig internetgebruik persoonlijk contact in de weg zoukunnen staan. Wieger Sikkema (Manager Zorgbeleid énTwitteraar): “Sociale media kunnen nooit op tegen eenpersoonlijke band met mensen. Er ontstaat geen echte

verbondenheid met 'vrienden' en 'volgers'. Ik geloof niet dat hetdaarom een bedreiging zou kunnen zijn voor persoonlijk contact.Dat blijft een door God ingebouwde behoefte waar de computernooit in kan voorzien”.

‘In touch’Wie denkt dat de sociale media alleen weggelegd zijn voorjongeren, vergist zich. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 54%van de internetgebruikers tussen de 25 en 55 jaar en ruim 30%tussen de 55 en 75 jaar, actief is op sociale netwerken. En wist udat mannen actiever zijn op dit gebied dan vrouwen? Wiegervormt hierop in ieder geval geen uitzondering. “Ik twitter ominhoudelijk input te geven aan het denken van mensen. Je kunt hetzien als een manier van beïnvloeden. Het is een snelle manier omeen hele groep mensen van dingen op de hoogte te stellen of aanhet denken te zetten. Sociale media zijn een communicatiemiddelwaar nieuwe generaties goed mee uit de voeten kunnen. Ik vinddat je daar als leider niet aan voorbij kunt gaan. Het is goed omook op die manier 'in touch' te blijven met de jongere generaties!”.

Tweetmania• Er zijn op dit moment wereldwijd 75 miljoen

Twittergebruikers• Samen produceren ze 140 miljoen Tweets per dag• Dagelijks worden er zo’n 460.000 nieuwe Twitteraccounts

aangemaakt • Gemiddeld worden er 750 Tweets per seconde verstuurd • De gemiddelde Twitteraar heeft 27 volgers • Twittergebruikers zijn over het algemeen hoger opgeleid

dan gemiddeld • Twitter speelt een actieve rol in aankoopbeslissingen.

Page 14: Bethel Magazine Juli 2011
Page 15: Bethel Magazine Juli 2011

H15

Life Hurts God Heals aanrader voor elke tiener

“Het heeft mijn leven veranderd!”

Even wat feitelijke informatie, zoals die op de Bethelsite terug tevinden is: Life Hurts God Heals (LHGH dus) is een programma dattieners wil helpen om problemen (verslaving, relaties, depressies,enzovoort) in hun leven met God onder ogen te gaan zien. Hetprogramma duurt een half jaar en vindt plaats op demaandagavond. Deelnemers krijgen onderwijs, kunnen met elkaardoorpraten, maar er is ook ruimte voor een ontspannen nazit.

“Het derde seizoen zit er net op”, zegt Andrea. Zelf is zij als Triple-T stagiair bij LHGH betrokken geraakt. “Robin Bouma heefthet destijds opgezet. Ik heb hem daarbij geholpen en heb vanuitTriple-T ook als groepsleider gefunctioneerd. Het afgelopen jaarheb ik voor het eerst zelfstandig als teamleider gedraaid. Je zouLHGH kunnen zien als het ‘kleine broertje’ van ‘Nieuw leven’ enbeide komen weer voort uit het concept van ‘Doelgericht leven’.In de Vrije Baptistengemeente Groningen werkte men al met hetprogramma en omdat men er goede ervaringen mee had, isbesloten om er ook bij ons mee te gaan starten”.

GroepsdrukIn principe is LHGH gebaseerd op acht stappen: Ga hulp zoeken,Open je hart, Durf op Jezus te vertrouwen, Hoor en spreek, Elkekeuze met God, Aanvaard Gods genade, Leef voor God en Samendelen. Neem van elke stap de eerste letter en je ziet een duidelijkverband tussen de naam het programma en de verschillende

stappen. Andrea: “Het programma is ook écht een stappenplan,verspreid over 15 avonden worden de acht stappen behandeld”.Les 1 is heel eenvoudig, want: erkennen is de eerste stap. “Tienershebben te maken met hele diverse problemen. Je zou verwachtendat ze hiervoor genoeg uitlaatkleppen hebben (denk aan dedecaan, maatschappelijk werk, de kerk, enzovoort), maar toch isonze ervaring dat tieners denken ‘Ik ben de enige die dit heeft’ of‘Het valt wel mee’. Onderschat daarbij ook niet de druk van devriendengroep, die is enorm!”.

‘Onbekend maakt onbemind’ zegt het spreekwoord en dat heeftLHGH ook wel parten gespeeld. “Met name in het begin”, aldusAndrea. “Want tieners melden zich niet ‘zo maar’ ergens voor aan.Daar komt bij dat ze graag ergens voor gevraagd worden. Wijzeggen ook altijd: ‘Spreek tieners aan’, want dat hebben ze echtnodig!”. Een duidelijke aansporing voor vrienden, maar zeker ookvoor ouders. En zij worden ook heel duidelijk betrokken. Andrea:“Gedurende het programma krijgen ze drie keer een brief van ons.Deze is heel algemeen, er staat niets inhoudelijks in, dat blijftbinnen de groep. Ouders worden er in aangemoedigd om voor énmet hun kinderen te bidden en dat levert hele enthousiastereacties op”.Om meer bekendheid te geven aan LHGH werd er tijdens een X-Streamdienst een filmpje gedraaid. Het ging over zorgen,verdriet en pijn. Zwart beeld met witte letters en wit beeld met

LHGH, je ziet ze wel eens voorbij komen die letters. Ze staan voor ‘LifeHurts God Heals’, maar eigenlijk weet je dan nog niet veel meer. Hoogtijd om het uit te zoeken dus! Wat is het, voor wie en hoe is hetontstaan? BethelMagazine sprak met teamleider Andrea Keizer envoormalig deelnemers Lydia Elverdink en Marjan Zuidersma.

Life Hurts God Heals aanrader voor elke tiener

Page 16: Bethel Magazine Juli 2011

NOORDKADE 45, DRACHTEN0512 - 51 16 09

WWW.CREATIVODRACHTEN.NL

KAPSALON

SCHOONHEIDSSALON

HAIREXTENSIONS

WELLNESS

METAMORFOSE EN

BRUIDSARRANGEMENTEN

LOOKIN’ GOOD

Page 17: Bethel Magazine Juli 2011

17

zwarte letters zorgden voor impact en een duidelijk contrast. “Ik besloot eigenlijk direct dat ik wilde deelnemen”, zegt Marjan (17). Lydia (19) moest er iets langer over nadenken, maar meldde zich een poosje later toch aan. “Binnen tweeweken kwam het maar liefst vijf keer op mijn pad, dat kun jegeen toeval meer noemen”, aldus Lydia. Beide meiden hebbendeelgenomen aan het derde seizoen, maar zaten niet bij elkaar inde groep. Dit heeft te maken met de indeling, deze vindt plaatsop basis van leeftijd, geslacht en problematiek.

Vertrouwensband“Deelname was een sprong in het diepe”, zegt Marjan. “De eerste avond was het meest spannend. Maar daarna… Die 15 avonden zijn omgevlógen! Het is fijn dat je dit pro-gramma in groepsverband kunt volgen, dat motiveert echt omdoor te gaan. In het programma zit een opbouw, maar ook alsgroep bouw je iets met elkaar op. Je deelt niet alleen met jegroepsgenoten, maar ook met de groepsleiders. Dit zijn watoudere mensen met meer ervaring. Je bouwt als het ware eenvriendschap op, er ontstaat een vertrouwensband. We kunnen

ook nu nog steeds naar elkaar toestappen”.

Na iedere maandagavond krijgende deelnemers als huiswerk zes

à zeven vragen mee. Lydia: “Jehoeft ze niet per se allemaal

te beantwoorden, je gaataan de slag met de

vragen die voor jezelfvan toepassing zijn.

Dat kan overigens

best veel zijn, want tieners denken over van alles na. Je looptmet heel veel dingen rond. Zelf ben ik heel blanco in LHGHgestapt en die vragen hebben best veel los gemaakt. Ik had geenidee dat dat er allemaal nog zat!”. Marjan vult aan: “Ik wist bestdat iedereen fouten maakt. De vraag is alleen: hoe accepteer jedat voor jezelf? We zijn zondig en onrein, maar Jezus vergeeftons. Dat is iets wat je moet pakken en daarmee moet je verdergaan”.

Maar hoe doe je dat dan precies, dat ‘verder gaan’? Lydia: “Ik kijkop een andere manier naar situaties en problemen. Na LHGHgaat het leven natuurlijk gewoon door, maar ik heb ‘tools’aangereikt gekregen, zodat ik weet hoe ik met zaken om moetgaan”. Marjan: “Als je iets vergeeft, moet je het ook loslaten, datgeldt voor jezelf, maar ook naar anderen. En alles moet er uit,anders begint het weer aan je te knagen. Ik heb het ook als goedervaren om thuis dingen uit te spreken. Zelf zat ik op de bredeweg, maar na het zetten van een paar stappen volg ik nu desmalle weg. LHGH heeft mijn leven veranderd, ik ben vrolijker enzekerder geworden. Bovendien bespaart het me een hoopellende!”.

De meiden zijn het er over eens datLHGH een aanrader is: “Je leert hoeje over jezelf denkt, maar ook hoeGod over je denkt. En dat isbelangrijk!”. Het programma isals het ware een nieuwe start:“Je moet niet een beetjeopnieuw beginnen, maarhelemaal!!”.

Page 18: Bethel Magazine Juli 2011

D18

Van vrijwilliger naar betaalde kracht

Dolf van Eerden is in de kringvan betaalde medewerkers

van onze gemeente een nieuwgezicht. Als man van Ammy

van Eerden (HoofdGemeentezorg) is hij al langerbekend met onze gemeente,

maar nu hij zelf vastemedewerker is geworden,

wordt het tijd om eens nadermet hem kennis te maken.

Voorheen woonden Dolf en Ammy in Winschoten en was Dolfoperator in een grote kartonfabriek in Hoogezand. Ammy leedin de jaren daarvoor, toen ze nog in Midwolda woonden, aan deziekte MS en Dolf was druk bezig om hun huis voor een rolstoelaan te passen. Via een vriendin kwam Ammy met ‘WomenAglow’ in aanraking en bij een conferentie in ‘De Bron’ inDalfsen geneest Ammy totaal van haar MS. “Dat was voor mijenorm confronterend. Ik moest opeens na gaan denken welkerol God in míjn leven had en ik kwam tot de conclusie dat Godbij mij op een laag pitje stond. Ik botste keihard met mijn koptegen de muur en moest erkennen dat ik niet in de gaten hadwie God is. Ik had geen relatie met Hem, mijn geloof was nietswaard. Toen ik tot besef kwam wie God wel is, werd ik heelenthousiast en wilde ik Hem heel graag dienen. Soms kijk ikAmmy nog wel eens aan en denk ik: ‘hoe is dit mogelijk’!”. In dietijd ontstaat de droom om samen aan het werk te gaan in Godskoninkrijk en ze verhuizen naar Winschoten.Ammy wilde na haar genezing theologie studeren en om dat te

kunnen betalen werkt Dolf in de avonduren, naast zijn werk inploegendiensten, als taxichauffeur. “Nadat Ammy haar studietheologie afrondde, werd ze fractievoorzitter van deChristenUnie in Winschoten. We waren in 1999 betrokkengeraakt bij Mercy Ships en ik zou meegaan als algemeenmedewerker. Ammy kon wel in de organisatie, ze hoefde alleenmaar te solliciteren en dan zouden we vertrekken. Ik had al eenhut op het schip, dus alles was al klaar. Ammy solliciteerde, maarwerd niet aangenomen. Daar gingen onze plannen… Dan denkje: ‘Heer, wat dan wel?’…”.

OngelukIntussen was het bedrijf waar Dolf werkte bezig met eeningrijpende reorganisatie en Dolf werd samen met honderdandere mensen ontslagen. “Ik zou in februari 2007 mijn laatstewerkdag hebben en in januari keeg ik een ernstig auto-ongeluk”.In een flauwe bocht reed hij rechtdoor en een tegenligger reedvol in zijn auto. Met zeer zware verwondingen werd Dolf naarhet ziekenhuis gebracht, waar er een week voor zijn leven werdgevreesd. “Er stond een jaar revalideren voor mijn soortverwondingen, maar ik was na een half jaar al klaar. Ik had eenenorme drive om beter te worden, mijn lijf weer te kunnengebruiken, omdat ik ‘wist’ dat er wat bijzonders ging gebeuren”.

Agnes, de dochter van Dolf en Ammy, gaat samen met haar manJaap naar de Bethelgemeente. In 2007 had op BethelActueel aleen paar keer de vacature voor Hoofd Gemeentezorg gestaan.“Onze schoonzoon Jaap gaf op een dag BethelActueel aanAmmy en zei: ‘Kijk moe, is dit niet wat voor jou?’. En op dátmoment zág ik God aan het werk. Ik wist: nu gaat er ietsgebeuren”. Ammy solliciteerde en werd aangenomen.

Dolf van Eerden: “Ik heb

Page 19: Bethel Magazine Juli 2011

19Ze verhuisden naar Drachten, wisten na een poos hun oude huiste verkopen en Dolf zocht werk. “Je bent 59 en voor het werkwaarvoor ik ben opgeleid hebben ze veel liever jongere mensen.Ik heb hier en daar wel een baantje gehad, maar nooit voor lang”.Om niet altijd maar thuis te zitten, ging hij met Ammy mee naarde kerk om daar klusjes te doen. “In de Bethelkerk is vast wel watte doen”, dacht ik. Hij meldde zich bij Frank van der Vliet en diezette hem in voor allerlei klussen waar hij zelf de tijd niet voorhad. Na een poos ontstond er een vacature voor facilitair mede-werker en Dolf solliciteerde. Er waren in totaal zestien sollici-tanten, dus was het niet vanzelfsprekend dat Dolf de functie zoukrijgen. “Frank zei: ‘Als ik iemand kan krijgen die beter dan jij is,dan neem ik die’”. Maar die betere kandidaat werd niet gevondenen dus ging Dolf als betaalde kracht aan het werk in de kerk.

TopbaanJe kunt je afvragen of het wel goed gaat als man en vrouw bijdezelfde baas werken. “Dat gaat prima hoor. Ik kom Ammy weleens tegen en ik heb wel eens een lampje in haar kantoorverwisseld, maar verder hebben we weinig met elkaar te maken.Ammy heeft er ook een flinke job en ik sjouw er heel wat af. Ikheb geen topsalaris, maar wel een topbaan!”. Het werken metbetaalde krachten en vrijwilligers vindt Dolf fantastisch. “Iedereendie in de kerk zijn of haar taak vervult, doet dat met veel liefde endat maakt de sfeer heel goed. Alle onbetaalde krachten zijn voormij onbetaalbare krachten”.

Zijn werkzaamheden zijn erg divers. Zo moet hij zaaltjes in dekerk klaar maken als die eens aan derden verhuurd worden, hetlopend onderhoud verzorgen, maar ook het parkeerteam waarnodig aansturen. Verder is hij medeverantwoordelijk voor de BHVin het gebouw. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij samen metAmmy huiskringleider, tienerkringleider en heeft hij een taak inde organisatie van het Powerjumpweekend. Het mooiste vindt hijhet coachwerk dat hij bij Nieuw Leven doet. “Ik weet wat het isom heel diep te zitten. Dat heb ik na mijn ongeluk wel ervaren.Toen miste ik de juiste mensen om me heen die ik nodig had.Daarom is het fantastisch dat ik dat voor een paar andere mannenmag zijn”. Last but not least zingt hij heel graag in het koor vanBethel. Dolf en Ammy voelen zich helemaal op hun plek in dekerk. “Ik ben elke dag dankbaar dat ik hier onderdeel van uit magmaken”.

een topbaan!”

Page 20: Bethel Magazine Juli 2011
Page 21: Bethel Magazine Juli 2011

Een man in een vrouwentaak zou je denken. Of toch niet? Erik Moorlagis vrijwilliger bij de crèche. Van de zeventig medewerkers in het team zijner maar zo’n vijf van het mannelijk geslacht. Erik is er één van en eenechte ‘veteraan’, hij vervult deze taak al twintig jaar!

I21

Erik Moorlag was 16 jaar toen hij met hetcrèchewerk begon. Nu is hij 38 en dus almeer dan 20 jaar bij de crèche betrokken.“Maar ik ben er wel een tijdje tussenuitgeweest hoor”. Het begon allemaal al aande Brouwerssingel, in het kerkgebouwdaar, nog voordat het dak er af waaide.Erik: “Via de moeder van een vriend raakteik betrokken bij het crèchewerk. Wekonden wel even meehelpen metoppassen. We zaten toen in een oudrommelhok, waar ook nog een kapottegrasmaaier stond. Dat hok hebben we laterverbouwd. Ik vond oppassen toen veelleuker dan in de dienst zitten”.

VoorbereidingToen Erik later met zijn vrouw in hetjeugdweekendenteam terecht kwam,stopte hij met het crèchewerk.In het huidige gebouw aan de Bolderwerden er op een gegeven moment extracrèchemedewerkers gevraagd en toen

heeft hij de draad weer opgepakt. “Hetmooie aan dit werk is dat je geenvoorbereiding hebt. Je komt in de kerk enje doet je taak. Zo’n jeugdweekend heeftveel meer voeten in aarde”. Tijdens eendienst crèche draaien, is bepaald nietstilzitten trouwens. Erik is altijd op zijnpost in de tweede dienst en dan komt eenkop koffie er meestal niet van. “Je zit in detweede dienst rond etenstijd en dankrijgen de meeste kinderen een hapje ofgewoon hun eten. Ook zorg je er voor dateen kind kant-en-klaar, met een schoneluier de crèche weer verlaat. En dat isdoorpakken!”.

MannenIn dit werk zie je erg weinig mannen enzeker geen mannen die het al twintig jaarvolhouden. Je hoeft niet aan heel veelvoorwaarden te voldoen als jecrèchemedewerker wilt worden, maar jemoet wel feeling met kleine kinderen

hebben. Erik: “Kinderen zijn makkelijkerdan baby’s. Een kind van een jaar of vierkan al zeggen wat hem dwarszit, maar eenbaby huilt. En dan moet jij er achter zien tekomen wat er aan de hand is. Ik vind hetook een sport om zo’n kleintje stil tekrijgen en niet de ouders op te piepen inde dienst. En dat lukt ook altijd wel”.

Baby’sErik is zelf vader van een zoon vannegentien en een dochter van veertien.Daarnaast is hij pleegvader voor Shania,een baby van vijf maanden oud. Dit kleinemeisje zit gezellig bij hem op schoot en islekker bezig met haar speen, duim enspeeltje. “Baby’s zijn altijd hetzelfde. Zezijn nog onbedorven. Daarom heb ik graagbaby’s”. Op de vraag of hij de komendetwintig jaar nog crèchemedewerker blijft,antwoordt Erik: “Dat weet ik niet. Maar ikben in elk geval nog niet van plan testoppen”.

“Ik vond oppassen veel leukerdan in de dienst zitten”

Crècheveteraan Erik MoorlagCrècheveteraan Erik Moorlag

Page 22: Bethel Magazine Juli 2011
Page 23: Bethel Magazine Juli 2011

B

23

Vrijwel gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar kwamen Boomsmaen Klapwijk op het idee om een organisatie op te richten, waarbijgemeenteleden die actief zijn als ondernemer regelmatig bij elkaarkunnen komen. Boomsma is al vele jaren actief bij CMBC, eeninternationaal opererende organisatie voor christelijkeondernemers. “Daar heb ik geleerd hoeveel steunchristenondernemers ondervinden als er een mogelijkheid is elkaarregelmatig te ontmoeten. De opgedane ervaring wilde ik graagaanwenden in een soortgelijke organisatie voor ondernemers dielid zijn van onze gemeente”.

Klapwijk had er twee jaar geleden sterke behoefte aan omgelijkgezinde ondernemers te ontmoeten. “Mijn vrouw en ik zijnnog maar drie jaar lid. De kerkdiensten in Bethel vinden wij nogalmassaal. Ik wilde met name graag ondernemers leren kennen omwellicht dingen van hen te leren”. Klapwijk legt uit dat dit ten tijdevan de economische recessie was die zich op dat moment

aandiende. Daardoor kreeg hij zakelijk gezien de wind tegen. “Ik hadbehoefte aan sparringpartners om te horen hoe zij staande blevenals christenondernemer in een dergelijke moeilijke situatie”.

Zowel Boomsma als Klapwijk bespraken hun verlangen met oudsteJur Zandbergen. Op het moment dat de oprichting van het BethelOndernemers Comité (BOC) nabij was, gooiden persoonlijkeomstandigheden roet in het eten. Jan Boomsma werd getroffendoor een hersenbloeding en was hierdoor maandenlang uit derunning. De oprichtingsvergadering moest worden uitgesteld enhet duurde tot vorig jaar, voordat het idee weer kon wordenopgepakt. Intussen vond Anton Klapwijk een klankbord bij zijneigen huiskring. “Daar vertelde ik openhartig over de problemenwaar ik mee kampte in mijn onderneming. Zelf zag ik nauwelijksnog lichtpuntjes, toen één van mijn medehuiskringleden mijvoorhield: ‘Ik zie je worstelen in je eentje. Zou je er nietverstandiger aan doen hiervoor te gaan bidden?’”.

Bethel heeft haar eigen ‘Rotary’Ondernemerscomité BOC telt al bijna vijftig leden

Ondernemers in de Bethelgemeente komen sinds begin dit jaar maandelijks bijeen. Om met elkaar te bidden, naar elkaar te luisteren, tips uit te wisselen en te netwerken.Initiatiefnemers zijn Jan Boomsma (60), eigenaar-directeur van een holding die eenaantal horecabedrijven met zestig medewerkers omvat en Anton Klapwijk (47). Hij runt met zijn vrouw en één medewerker een website voor vacatures in de drienoordelijke provincies en Flevoland.

Anton Klapwijk Froukje Brink Jan Boomsma

Bestuursleden Bethel Ondernemerscomité:

Page 24: Bethel Magazine Juli 2011

mr. F. KooiFolkertslân 689244 ED Beetsterzwaag

Postbus 249244 ZN Beetsterzwaag

Tel : 0512-382415Fax : 0512-382445

[email protected]

mr. A. de VriesDe Telle 19247 BH Ureterp

Postbus 109247 ZN Ureterp

Tel : 0512-303403Fax : 0512-303404

[email protected]

Notarissen:

mr. F. Kooimr. A. de Vries

Voor een goed cont(r)act!!

Page 25: Bethel Magazine Juli 2011

Op de knietjesDie raad volgde hij op. “Nog diezelfde avond ben ik met mijnvrouw op de knietjes gegaan. En of het nu rechtstreeks door hetbidden komt, weet ik niet. Maar vanaf dat moment zijn we zakelijkgezegend. Ik herinner me dat ik meteen de volgende dag een dikkeorder mocht noteren. Dat heb ik toen zelf ervaren als knipoog vanGod”. Lange tijd slaagde Klapwijk er niet in dagelijks tijd vrij temaken voor God. “Ik heb een opgroeiend gezin. Ik was altijd drukmet gezin en bedrijf. Daardoor schoot bidden er vaak bij in. Na detip van mijn medehuiskringlid staan mijn vrouw en ik ’s morgenseen half uur eerder op. Voordat wij naar kantoor vertrekken,nemen we dan stille tijd om de nieuwe werkdag eerst door tenemen met God. Behalve voor onszelf bidden we ook voor onsgezin en onze onderneming”.

Lagere versnellingJan Boomsma heeft zijn ziekte ervaren als een ingreep van God. “Ik ben nog altijd een druk baasje, maar de gevolgen noodzakenmij mijn dagelijkse activiteiten in een lagere versnelling te doen”.Hoewel hij God dankbaar is voor zijn herstel, legt hij uit dat denasleep van zijn ziekte soms leidt tot geestelijke strijd. “Dan wil debank met je praten, omdat zij ziet dat je niet meer blaakt vangezondheid. In zo'n onderhoud met de bank moet je je stoerdervoordoen dan je bent. Gelukkig heb ik geleerd God erbij tebetrekken, alvorens zo'n zwaar gesprek aan te gaan. Voordienraadpleegde ik God meestal pas achteraf”.

Tegen de vijftig leden telt de organisatie BOC die Boomsma enKlapwijk samen hebben opgericht. Voorwaarden voor toetredingzijn dat iemand lid van de Bethelgemeente én ondernemer is.

“Mensen die een BTW-formulier moeten invullen, kunnen zich bijons aansluiten”. Verder wordt het concept van de Rotaryclubgevolgd: maandelijks een bijeenkomst met een diner en eeninteressante spreker. Tijdens iedere bijeenkomst krijgt één van deleden vijf minuten de gelegenheid om iets te vertellen over zijn ofhaar bedrijf. Een sponsorondernemer mag tijdens zo'nbijeenkomst op een beamer zijn onderneming presenteren. Aanhet einde van het jaar is er een gala-avond waarbij ook de partnerswelkom zijn.

Niet taboeDe bijeenkomsten zijn volgens de beide initiatiefnemers albehoorlijk vruchtbaar gebleken. “Naast een luisterend oor hebbenvoor elkaar, heeft een aantal van onze leden ook al zakelijk baatgehad bij de onderlinge contacten.” Klapwijk: “Ineens hoor je daniemand zeggen: ‘Ik weet misschien een klant voor jou’”. Ook ophet rechtstreeks doen van zaken met medeleden van BOC rustniet op voorhand een taboe. “Natuurlijk moet je hierbij enigevoorzichtigheid in acht nemen. Als de kwaliteit bij de levering vaneen artikel niet is wat je had verwacht, kan dat tot teleurstellingleiden. Aan de andere kant: waarom zou je ‘in den vreemde’ eenbestelling plaatsen als je hiermee een medegemeentelid eenplezier kunt doen?”.

Ondernemers die zich geroepen voelen lid te worden, kunnen zichaanmelden via http://www.bethel.nl/ondernemers. Ondernemersdie zonder verplichtingen een van de bijeenkomsten bij willenwonen, zijn ook welkom. Graag opgave vooraf, eveneens via dewebsite.

25

Maandagavond 16 mei jl. werd de BOC-bijeenkomst gehoudenaan boord van een rondvaartboot. Na vertrek om 19.00 uur vanuitSneek werd er zo’n drie uur gevaren op de Friese wateren. Eenmaalonderweg heette Jan Boomsma een ieder welkom. Hij benadruktedat de BOC bedoeld is om elkaar beter te leren kennen, in elkaar teinvesteren en elkaar te versterken. Uitgangspunt hierbij is Spreuken3 en dan met name vers 5 en 6. Vervolgens kon men genieten vaneen voedzame maaltijd. Ondertussen kreeg Haise Bosma, BOC-lid,de gelegenheid zijn bedrijf AV2day te presenteren. Na de maaltijdwerden de leden in groepjes verdeeld om samen na te denken en tediscussiëren over christen zijn en zaken doen. Het laatste deel van deavond werd, zoals gewoonlijk, gebruikt om te netwerken. Zo’nbijeenkomst vliegt voorbij, zeker als je onderweg bent.

Page 26: Bethel Magazine Juli 2011

NATIONALE EN INTERNATIONALE VERHUIZINGEN PROJECTVERHUIZINGEN

MEUBELOPSLAG

De gemakken van een goede verhuizer

w w w . m a k k e n v e r h u i z i n g e n . n l

Verhuizingen binnen- en buitenland Kantoor- en bedrijfsverhuizingen Verhuiswinkel Verwarmde opslag Emigratieverpakkingen Archiefopslag

Voor meer informatie of een geheel vrijblijvende offerte bel (050) 541 0319 of mail naar [email protected]

Beckerweg 23, Groningen Telefoon (050) 541 0319

Produktieweg 1, Hoogezand Telefoon (0598) 320 055

Industrieweg 7, Heerenveen Telefoon (0513) 633 933

Wij verzorgen:

• WMO (gemeentelijk) vervoer

• particulier vervoer

• zakelijk vervoer

• groepsvervoer

• Schipholvervoer

Page 27: Bethel Magazine Juli 2011

G

27

Aangekomen bij PleXat, de verzamelplaatsvan waaruit de loopgroep iederewoensdag om 18.15 uur vertrekt, staatJohan Knoester (initiatiefnemer én ferventhardloper), al klaar. Uiteraard in compleethardlooptenue. Het zonnetje schijnt, inieder geval een goede start voor watlichaamsbeweging buiten. “Het wordt nuinderdaad lekker weer”, aldus Johan, “toenwe in januari begonnen, was het stukkenkouder!”. Sinds de start komt een vastekern van acht tot tien lopers naar detraining om de conditie op te krikkenonder begeleiding van een deskundigetrainer. Johan: “De loopgroep is als hetware een sportieve huiskring. Niet alleenbouw je aan een betere conditie, maar hetcreëert ook saamhorigheid. Je leert elkaarop een andere, sportieve manier kennen”.

LaagdrempeligTijdens het inlopen vertelt Benn Hoekman(de trainer) dat er rekening gehoudenwordt met de beginneling. “Als jij nu zegt:‘ik wil wandelen’, dan gaat de hele groepwandelen. Straks, tijdens de interval-training, kan iedereen zijn/haar eigentempo aanhouden. Dat maakt de groepook zo laagdrempelig, mensen van alleniveaus kunnen meedoen!”. Dat stelt meenigszins gerust, aan die conditie van mijvalt namelijk nog wel het een en ander tesleutelen. Benn vertelt dat er naast hetopbouwen van de conditie ook oefeningenworden gedaan om de looptechniek teverbeteren.

Tijdens die oefeningen komen zowaar mijnvergeten hardloopkriebels om de hoekkijken. Dit voelt toch wel goed: lekkerbuiten bezig zijn en ook nog een beetjekletsen. Hoewel mijn medelopers wat hetlaatste betreft een paar stappen voorlopenop mij: ze combineren met ogenschijnlijkgemak lichamelijke inspanning met bij-praten. Heel even krijg ik de neiging me opte trekken aan hun tempo, maar herinnerme dan Benn’s advies. “Het maakt niet uitof je net begint, de 5 of 10 kilometer loopt

of, zoals ik, al 25 jaar hardloopt. Blijf bij jeeigen niveau en tempo”.

CLOUDDat pas ik gelijk maar toe door te stoppenmet praten en te luisteren naar Johan. Hijvertelt over de plannen voor het opzettenvan een interkerkelijke loopgroep die denaam CLOUD (Christen LOpers UitDrachten) zou moeten krijgen. Die naamherbergt een dubbele betekenis, want hijverwijst ook naar Opwekking 564: “Ik loopde wedloop die voor mij ligt, door eenwolk van getuigen omgeven”. Wat detraining betreft: bij voldoendebelangstelling zal er ook een trainingworden georganiseerd op demaandagavond. En vrijblijvend sfeerproeven kan altijd, want de eerste tweekeren is deelname gratis.

De buitenlucht, het gezelschap en delichamelijke activiteit hebben zijn positieveuitwerking niet gemist: in gedachten benik al bezig mijn halve marathon tijd vanvorig jaar te verbeteren. Maar voordat ikovermoedig word, begin ik maar eens metde eerste stap. En dat is me opgeven vooreen loopgroep…

“Deze loopgroep is als het ware een sportieve huiskring”

Gemeenteleden zetten beste beentje(s) voor!

Bent u uw eigen excuses ook zat? Begint de bank te vervelen? Tijd om aan uw conditiete werken? Geef u dan nu op en loop de eerste twee keren gratis mee!

Voor opgave en informatie mail Johan Knoester via [email protected]

De tijd dat mijn hardloopschoenen trouw dienst deden enmij na weken van trainen, zwoegen en zoeteenergiedrankjes over de finish van de halve marathonsleepten, lijkt vervlogen. Sindsdien doet het rodehardloopjasje aan de kapstok herinneren aan verganeglorie en heeft huisstof zich verschanst op en rondommijn schoenen. Wie weet loop ik opnieuw hethardloopvirus op als ik voor dit artikel meetrain met deloopgroep die onlangs vanuit onze gemeente is opgezet.

Page 28: Bethel Magazine Juli 2011
Page 29: Bethel Magazine Juli 2011

OWat te verwachten van de ‘Arabische lente’?

29

Het is het begin van een reeks verbijsterende gebeurtenissen. InTunesië gaat de bevolking massaal de straat op om te protesterenen niet lang daarna moet de gehate dictator Ben Ali het veldruimen. De protestacties stoppen niet bij Tunesië: in Egypte,Jemen, Jordanië, Bahrein en Syrië gaan de mensen ook in protesttegen de heersende regimes. President Mubarak van Egyptewordt afgezet en in Libië denkt de oppositie kolonel Kadhafi snelhet land uit te kunnen jagen, wat nog niet zo gemakkelijk gaat.

Intussen vullen onze televisieschermen zich met allerlei personendie Midden-Oosten-deskundigen worden genoemd en onsvertellen wat de consequenties zullen zijn van deze ‘Arabischelente’.Evert Schut is internationaal directeur veldwerk bij Open Doors.Deze organisatie is werkzaam in 50 landen over de hele wereldwaar de meeste beperkingen gelden tegen christenen. Hij komt erregelmatig en spreekt dan met de christelijke leiders. Wij vroegenhem naar zijn inschattingen en verwachtingen.

“De oorzaken van deze protesten verschillen per land. In Tunesiëging men de straat op, omdat het regime volledig corrupt was. De(goed opgeleide) jongeren kregen geen kansen. In Egypte spelendeze zaken ook een rol, maar er is daarnaast een belangrijkereligieuze component. Zo’n 10% van de Egyptische bevolking ischristen (ca. 7 miljoen kopten en 1 miljoen protestanten). Hetaandeel christenen op de totale bevolking is in de Noord-Afrikaanse staten, van zeg maar Libië tot Marokko, veel kleiner. Derol van de Moslimbroederschap en Salafisten is nog onduidelijk ende vraag is wat het leger gaat doen. Anders dan in Europa heefthet leger in Egypte een groot financieel belang en invloed in deeconomie van het land. In Bahrein lijkt het conflict bijna volledigeen religieuze krachtmeting tussen de twee grootste stromingenin de Islam: de soennieten en de sjiieten. En in Syrië dreigt eenburgeroorlog”.

Minder vrijheid“Je bent geneigd een parallel te trekken tussen dezegebeurtenissen en de val van het communisme in Oost-Europa,maar die vergelijking gaat in lang niet alle gevallen op. De revolutiein Oost-Europa heeft godsdienstvrijheid gebracht, maar diegarantie lijkt er helemaal niet te zijn voor de kerk in Noord-Afrika.Het is natuurlijk nooit gemakkelijk om voorspellingen te doen,maar de overheersende mening van de meeste kerkelijke leiders istoch dat de omstandigheden voor de christenen moeilijkerworden. Ze verwachten minder vrijheid, maar een groterediepgang. Het gaat de christenen daar meer kosten! Zeker inEgypte verwacht ik een regering die de islamitische doelstellingenmeer gaat praktiseren. Aan de andere kant is het hoopgevend dathet vooral de jongeren zijn die voorop gaan in de strijd. In Egypteis bijvoorbeeld 33% van de bevolking jonger dan 15 jaar! Tot nutoe lijkt het hen vooral te gaan om meer democratie en vrijheidvan meningsuiting”.

Half december vorig jaar pleegt de 26-jarige TunesiërMohammed Bouazizi zelfmoord. Hij is dan net afgestudeerdaan de universiteit en kan geen werk krijgen, terwijl hijdringend inkomsten nodig heeft. Hij begint op straatgroente en fruit te verkopen. Zijn spullen worden door depolitie in beslag genomen, omdat hij geen vergunning heeft.Totaal wanhopig overgiet hij zichzelf met benzine en steektzichzelf in brand. Ruim twee weken later overlijdt hij.

“Omstandigheden voorchristenen worden moeilijker”

Page 30: Bethel Magazine Juli 2011

www.jonkmanfeestverl ichting.nl

Ooievaar - Abrahams - Sara’sSpringkussens

Partytenten - stoelen - sta-tafelsFeestpalen

0512 - 522037

Folgeralaan 79207 AH Drachten

info@jonkmanfeestverl ichting.nl

Allround kapster aan huisKnippen / Föhnen • Kleuren • Permanent

Epileren/Harsen • Wimpers en wenkbrauwen verven

Bel of mail voor een afspraak 06 [email protected]

www.tjitskeshaarstijl.nl • Drachten

ASN Dokkum heeft speciaal voor Bethel Leden een Actie!

Kiest u nu voor een servicecontract van ASN dan krijgt u, speciaal als Bethel Lid, handige energiebespaartips. Bovendien ontvangt u een unieke energiebespaarbox t.w.v. €45 en een gratis ketelcheck t.w.v. €39!

Een servicecontract van ASN voor uw cv-ketel, kachel, geiser of boiler betekent voor u een warm en comfortabel jaar. En met een goed onderhouden cv-ketel bespaart u bovendien energiekosten!

scan deze code met je mobiele telefoon om onze speciale actie te zien!

installatie & onderhoud

Toe aan een nieuwe cv-ketel?

Deze a

ctie w

ord

t u a

angeboden d

oor

Fre

erk

van d

er

Veen.

ASN Dokkum 0519-820000www.asndokkum.nl

12 e

Vierdaagse Zaterdagcursus Coachen

Start Drachten: 10 september 2011

Post HBO Leergang Excellent Coachen

www.excellence-opleiding.nl

Page 31: Bethel Magazine Juli 2011

In het kinderwerk van de gemeentedraaien maar liefst 450 kinderwerkersmee! Op de foto ziet u een aantal vanhen, nl. de groepsleiders die met eengroepje kinderen doorpraten over hetonderwerp van de zondag. “Diekinderwerkers zijn hard nodig”, zegtMargriet van der Veen (TaakgroephoofdKinderwerk), “want er horen wel 800kinderen bij het kinderwerk en dataantal blijft maar groeien”.

Het hele kinderwerk heeft dezelfde visie:hét verschil maken in de opgroeifase vankinderen tussen de 0 en 12 jaar. Voor deleeftijd 4 tot en met 12 jaar worden ercomplete diensten georganiseerd. Letop: dat zijn er ieder zondag dus acht!Iedereen met een hart voor kinderendraagt een steentje bij, het maakt nietuit of je man of vrouw, jong of oud bent.

Margriet: “Met ingang van het nieuwe seizoen hanteren weeen nieuwe groepsindeling. Zo kunnen we het onderwijs

nog beter afstemmen op leeftijd en niveau. Dit gaat gepaardmet een nieuwe naam en logo, waarvan de onthullingplaatsvindt tijdens de gezinsdienst op 4 september. Hetbelooft een groot feest te worden dus mis het niet!”.

In the picture: Kinderwerk Bethel31

“Zoals zo vaak moet je er voor oppassen de problemen eenzijdigte benaderen. Want meer godsdienstvrijheid en een (veel)hogere levensstandaard leiden soms tot achteruitgang van dekerk. We zien in China dat het materialisme ook onderchristenen postvat. In politiek opzicht hebben de meesteArabische landen weinig waardering voor het optreden van deWesterse landen. Maar al te vaak wordt er immers gekeken naar’onze’ belangen. Dus wordt er ingegrepen in Libië en (tot nog

toe) niet in Syrië en Jemen, omdat wij in die landen mindereconomische belangen hebben. Over de mensenrechten inSaoedi-Arabië wordt nauwelijks gesproken, terwijl het één vanmeest totalitaire islamitische landen ter wereld is”.

Bijbelkennis“We zetten als Open Doors in op intensief overleg met dechristelijke leiders ter plaatse. We investeren in trainingen aanleiders en meer kennis van de bijbel. We moeten daarbij niet uithet oog verliezen dat in bijvoorbeeld Egypte 70% van debevolking op het platteland nog analfabeet is! Eenvoudigechristenen die onder constante druk van de Islam staan enweinig bijbelkennis hebben. Er is dus nog heel veel te doen. Enwij hier in Nederland, in Drachten? We moeten er zijn voor onzebroeders en zusters in het Midden-Oosten. Laat het ons ook watmogen kosten! En bijna vanzelfsprekend: vergeet niet voor hente bidden”.

Meer informatie? Evert heeft een boek geschreven,‘Staatsgevaarlijke botsing’. Verkrijgbaar bij o.m. www.izb-ark.nl.Onmisbaar voor wie meer wil weten over zijn werk.

Page 32: Bethel Magazine Juli 2011

Voor al uw notariële zakenakten en adviezen

Notarispraktijk Velemaadres: De Zulthe 1, Roden

Postbus 32, 9300 AA Roden

mr. W.J. Velemanotaris & estate planner

telefoon (050) 50 10 515telefax (050) 50 10 535

e-mail [email protected]

Page 33: Bethel Magazine Juli 2011

VSamen werken ze dag en nacht keihard aanhun hoveniersbedrijf. Zoon Johan is ookeen natuurtalent en beschikt over dezelfdegroene vingers als zijn ouders. Geert enJohan vormen een sterk duo dat al velemooie tuinen op haar naam heeft staan. Zevullen elkaar perfect aan. Het gaat allemaalprima, totdat God iets heel anders op hunpad brengt…

“Het was 1 april 2010 toen ik door eenbroeder (tevens zakenman) werd benaderdmet de vraag of ik een evangelischeboekwinkel wilde beginnen in Damwoude.Hij had daar namelijk een leegstaandpandje en vond het een mooie aanvullingvoor de omgeving. Ik reageerde watlaconiek. Die vraag stel je toch niet aan eenhovenier? Maar deze broeder vond ons er

juist uitermate geschikt voor. Het liet meniet los en mijn nieuwsgierigheid werdgroter. Ik sprak er met Klaske over en ookzij werd enthousiast. Reden genoeg om oponderzoek uit te gaan. We baden tot Goden vroegen Hem deuren te openen als Hijwilde dat we deze weg moesten gaan”.

Neus in de boeken“Het gevoel van Zijn goedkeuring werdalleen maar sterker. Keer op keer werdenwe gezegend. We konden een royaalleverancierskrediet krijgen. Ook onsbezoek aan de bank verliep bijzonder vlot.Zij hadden alle vertrouwen in onze nieuweonderneming en zo kwam het dat webinnen een half uur weer buiten stonden.Dolblij en vol vertrouwen staken wevervolgens onze neus in de boeken en

gingen op zoek naar muziek, kaarten,boeken en cadeauartikelen. Metverschillende vertegenwoordigers hebbenwe een compleet pakket samengesteld.Dankzij broeders en zusters die onsgeweldig hebben geholpen met schilderen,stellingen in elkaar zetten en het inrichtenvan de winkel konden we de zaak al heelvlot openen’. Op 1 juli namen we desleutel in ontvangst en de opening volgdeop 4 september”.

Stap in geloof“Nu zijn we negen maanden verder en wehadden nooit gedacht dat we hier zoveelvoldoening in zouden vinden. De winkeldraait boven verwachting. Dit heleavontuur was echt een stap in geloof…Bijzonder dat God ons zo zegent! Om Hemnog meer te dienen willen we in oktoberstudies en thema-avonden in de regio gaanorganiseren. Op dit moment komen wemet een groepje mannen om de weekbijeen om samen bijbelstudie te doen, tebidden maar ook om evangelisatieplannente bedenken en uit te voeren. Dezeavonden zijn zeer diepgaand en bijzonder.Afgelopen kerst hebben we bejaardenbezocht met lekkere chocolade én hetevangelie van Johannes. We kwamen erachter hoe eenzaam deze mensen zijn.Daar ligt dan ook ons doel: we willen graagiets betekenen voor deze omgeving, zoalsde Here het wil!”.

Geert en Klaske van der Woude, ouders van drieopgroeiende kinderen en woonachtig in Broeksterwoude,runnen samen met zoon Johan een hoveniersbedrijf.Vorig jaar openden zij Evangelische boektiek ‘LevendWater’ in Damwoude. Ze namen daarmee eengeloofsstap in een voor hen onbekende wereld.

33

Hoveniersechtpaar start evangelische boekwinkel

Van groene vingersnaar ‘Levend water’

Page 34: Bethel Magazine Juli 2011

34

Met blijdschap...

Ruth Hananja, dochter vanHenk en Carlien Kappert

Luuk, zoon van Taede en Elly Smedes

Nova, dochter vanSimon en Carolien van der Kooij

Daniël Folkert Matthias, zoonvan André en Aukje Bangma

Thymen, zoon vanCor en Berber Brouwer

Sytze en Heidi Dikland12 mei 2011: 1 jaar getrouwd

Ook getrouwdof een kind gekregen?

Mail enkele foto’smet aanvullendeinformatie naar

[email protected]

Page 35: Bethel Magazine Juli 2011

Glutenvrij- van der Lei is een onderdeel van Kinder/Jeugdwerk ‘De Koningskinderen’

www.koningskinderen.in-actie.nl

Iedereen smulde maar jij kon niet mee doen...

daar is nu verandering in gekomen...

Goedkoop, Lekker en Gezond Glutenvrij Eten!!

Psalm 3

Goed daar daar Ieder

e erheug je in de HerVVerheug je in de Her:4: 37

dkoop, Lekker en is nu verandering in gekomen...een smulde maa

Ieder

e en Hij zal jou de wensen van je hart geven

n Gezond Gluten andering in gekomen...

een smulde maar jij kon niet mee doen...

n van je hart geven

nvrij Eten!!andering in gekomen...

een smulde maar jij kon niet mee doen...

en Gezond Glutenvrij Eten!!! VBidt,bidt, waar je ook mee zit: Goedkoop, Lekker ook niet. Maar…daar is nu verniet mee doen, dan brbruiloften en partijen, iederAltijd moest je je eigen voedsel meenemen naar

Glutenvrij - V

ele soorten Heerl rij Eten!!! V Vele soorten Heerlijk! Bidt,bidt, waar je ook mee zit: Goedkoop, Lekker

andering in gekomen: ook niet. Maar…daar is nu verak mijn hart en nam ik zelf niet mee doen, dan br

een smulde maar jij kon bruiloften en partijen, iederAltijd moest je je eigen voedsel meenemen naar

Miedloane | 24 | 9271 Van der Lei | envrij - V Van der Lei |

Maak dan iemand anders eens blij! (Galaten 6:2)Hoef jij niet Glutenvrij?

Alles Glutenvrij!!! oek,Gebak, Soep, Poodjes, KBr

ood (niet kruimelig ) Stevig Glutenvrij Br

ele soorten Heerlijk! Bidt,bidt, waar je ook mee zit: Goedkoop, Lekker

andering in gekomen: ak mijn hart en nam ik zelf

een smulde maar jij kon Altijd moest je je eigen voedsel meenemen naar

een | TesterG De WMiedloane | 24 | 9271 V

Maak dan iemand anders eens blij! (Galaten 6:2)Hoef jij niet Glutenvrij?

asta enz……oek,Gebak, Soep, Pood (niet kruimelig )

-446238 | el 0511en | T e

Maak dan iemand anders eens blij! (Galaten 6:2)

Glutenvrij- van der Lei

.glutenvrij-vanderlei.nl

.koningskinder

www

wwwKinder/Jeugdwerk ‘De K

Glutenvrij- van der Lei

.glutenvrij-vanderlei.nl

en.in-actie.nl.koningskinderoningskinderKinder/Jeugdwerk ‘De K

is een onderGlutenvrij- van der Lei

.glutenvrij-vanderlei.nl

en.in-actie.nlen’oningskinder

deel van is een onder

Page 36: Bethel Magazine Juli 2011

GARAGE PLOEGHMOLENWEG 4SURHUISTERVEENTEL. 0512 - 361251

GARAGE PLOEGHMOLENWEG 4SURHUISTERVEENTEL. 0512 - 361251

WWW.GARAGEPLOEGH.NL

In 1969 begon Opa Gerrit Ploegh aan deGroningerstraat in Surhuisterveen met zijngaragebedrijf. Hij had vooral klanten uit dedirecte omgeving in een straal van ca. 30 km. Al vrij snel daarna in 1980 kwam het bedrijfonder de hoede van de huidige eigenaar AppiePloegh. Hij heeft het bedrijf doen uitgroeien totwat het nu is. Na 30 jaar vindt hij het tijd omlangzaam maar zeker wat “gas terug te nemen”.Twee van zijn zoons zijn enthousiast om hetstokje van hem over te nemen. Arjan en Geralduskunnen het goed met elkaar vinden en zijn sinds2007 mede-eigenaar en voltijds actief in hetfamiliebedrijf. Samen vullen ze elkaar goed aan,ieder met hun talenten en gaven. Ze zijn zeergemotiveerd om het bedrijf voort te zetten.

De garage begon destijds als DAF-dealer.Kleinschalig en met slechts een paar auto’s opvoorraad. Dat is in de afgelopen 40 jaar flinkuitgegroeid tot een all round autobedrijf meteen in alle prijsklassen variërend aanbod van 100tot 150 occassions. In de Service werkplaats zijndagelijks drie deskundige en gekwalificeerde

monteurs werkzaam die auto’s van elk merkrepareren en voorzien van APK. Alle vormen vanonderhoud kunnen worden uitgevoerd.

Tegenwoordig worden er veel auto's verkocht viainternetsites. Daar doet Garage Ploegh uiteraardvolop aan mee. Raadpleeg maar eens onzewebsite voor het dagelijks wisselende aanbod:www.garageploegh.nl. Het gebeurt dan ookwekelijks dat we auto's verkopen aan klanten uithet hele land: van Dokkum tot Den Haag en vanGroningen tot Cadzand.

Op een bedrijfsterrein van 6500 vierkante meteraan de Molenweg 4 in Surhuisterveen bestaan erzeker veel mogelijkheden om het familiebedrijfverder uit te breiden in de toekomst. We ziendan ook de toekomst met vertrouwen tegemoet.

U bent ook van harte welkom bij ons inSurhuisterveen voor de juiste "Used Car" en voorde juiste prijs, want we bieden al onze gebruikteauto's scherp aan voor netto / netto internetprijzen.

Even Voorstellen...!!

Beleefd aanbevolen en graag tot ziens, want er is

Keus genoeg bij Garage Ploegh.

Vriendelijke groet, Geraldus, Arjan en Appie Ploegh.