Handboogsport magazine juli 2014

41
HANDBOOG SPORT 64e jaargang juli 2014 nummer 2 Interview Peter Hulsen Column Lucas Swennen | OnlyFriends Het leven van een handboogscheidsrechter NK Outdoor | WorldCups | EK Junioren | Cadier en Keer Interview Joanna van Zutphen

description

Met o.a.: Interview Peter Hulsen | Column Lucas Swennen | OnlyFriends | Het leven van een handboogscheidsrechter NK Outdoor | WorldCups | EK Junioren | Cadier en Keer | Interview Joanna van Zutphen

Transcript of Handboogsport magazine juli 2014

Page 1: Handboogsport magazine juli 2014

HANDBOOGSPORT64e jaargang • juli 2014 • nummer 2

Interview Peter HulsenColumn Lucas Swennen | OnlyFriends

Het leven van een handboogscheidsrechterNK Outdoor | WorldCups | EK Junioren | Cadier en Keer

Interview Joanna van Zutphen

Page 2: Handboogsport magazine juli 2014

lotto.nl

Met Lotto maakt u elke zaterdag kans om de Jackpot van minimaal € 7,5 miljoen te winnen. Maar wist u dat u ook automatisch de Nederlandse sport steunt? Dankzij de jaarlijkse miljoenenbijdrage van Lotto aan de sport wordt de Nederlandse Handboog Bond, verenigingen en de top- en breedtesport ondersteund, wordt talent ontwikkeld en worden lokale trainingsfaciliteiten verbeterd. Dus als u van handboogsport houdt, speelt u Lotto! Ga naar lotto.nl of speel mee in de winkel.

voor de sport!Én natuurlijk voor de Jackpot.

Speel Lotto

Én natuurlijk voor de Jackpot.

13436_LOTTO_Handboog_adv 210x297 HR.indd 1 26-11-13 11:02

Page 3: Handboogsport magazine juli 2014

colofon Voorwoord van de directeur van de Nederlandse Handboog Bond Paul ten Hageditoriaal

OFFICIEEL ORGAAN VAN DENEDERLANDSE HANDBOOG BOND

OPLAGE10.000 stuks

REDACTIEADRESBondsbureau NHBPostbus 101015240 GA Rosmalen073-5210101073-5219785

[email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor kopij te bewerken en in te korten.

Indien u meerdere bondsbladen op uw adres ontvangt en aan 1 exemplaar genoeg heeft, dan kunt u dit doorgeven aan de ledenadministratie, via [email protected] met vermelding van uw naam, adres en bondsnummer.

AAN DEZE EDITIE WERKTEN MEE;Annemarie PuttersGerrit BuitenhuisJeffrey KuijpersAgnes VissersLucas SwennenCarel DedenInge Enthoven

FOTOGRAFIE;Dean AlbergaFrits van der VenPeter van DeutekomTim BuitenhuisKoen van TartwijkDion HuibersDistelvinkjes.nl

ABONNEMENT€ 20,00 per jaar

OMSLAG FOTONK Outdoor, Team HBS Almere - Tim Buitenhuis

OPMERKING REDACTIEPagina 35 van Mrt 2014 vermeldt Robert Engels als fotograaf. Dit is incorrect. De foto's waren afkomstig van Robert Vogels

e 2e editie van 2014 ligt alweer voor jullie, en we duiken langzaam de zomervakantieperiode in.

De indoor wedstrijden hebben inmiddels allang plaats gemaakt voor de outdoor wedstrijden. Na een zachte winter hebben we een prachtig voorjaar beleefd, en dat moet een feest zijn voor de outdoor liefhebbers. Ik heb inmiddels geleerd dat handboogsporters diehards zijn en ook bij storm en slagregens gewoon hun wed-strijden verschieten. Maar met de zon in je rug is het veld-, 3D- en baanschieten toch een stuk aangenamer. Zeker ook voor de toeschouwers.

De opleidingen zijn inmiddels weer in volle gang. Het opleiden van be-stuurders, arbiters en trainers is van eminent belang voor de voortgang van gestaag groeiende handboogverenigingen. De 5% ledengroei in 2013 blijkt zich in 2014 voort te zetten. Anno juli 2014 zitten we op ruim 9.800 leden en we gaan nog dit jaar de 10.000 leden behalen! Een mooie mijlpaal en daar mogen we best even bij stilstaan.

Van ons topsportfront rolt de ene na de andere goede prestatie binnen. Er zijn de afgelopen maanden weer diverse medailles en andere goede prestaties behaald bij de verschillende World Cups, zowel compound als recurve. We zouden bijna gewend raken aan het feit dat we medailles behalen op grote internationale toernooien. Dat moeten we niet doen, maar elke prestatie koesteren en als bijzonder ervaren! In beide klassen drukken onze toppers hun neus aan het venster met hoge posities op de wereldranglijst. De weg naar Rio 2016 is nog lang, maar wel degelijk ingezet.

Naast al het goede nieuws toch ook een uitdaging voor de komende jaren. De inkomsten uit NOC*NSF subsidies lopen gestaag terug. Dit moeten we opvangen met verhoging van inkomsten door o.a. ledengroei, maar ook door kostenbezuinigingen. De komende jaren zullen de werkzaamheden met minder betaalde krachten en meer vrijwilligers uitgevoerd moeten worden. Dat zien we positief tegemoet door de huidige NHB organisatiestructuur met talrijke commissies, waarin vele deskundige en gemotiveerde vrijwilligers actief zijn. Dit is de kracht van het collectief, en uitermate belangrijk voor een gezonde toekomst van de Nederlandse handboogsport.

Last but not least: we hebben een enquête gehouden onder onze leden, zowel op verenigings- als individueel niveau. De overall uitkomst daarvan valt ons niet tegen met scores van respectievelijk 6,7 en 6,9. Op niet alle onderdelen scoren we even hoog, en we zullen jullie na grondige analyse uitvoerig berichten over de bevindingen. Jullie feedback over onze services is van belang voor de te volgen strategie en waarop we de accenten moeten leggen in de komende jaren, op onze route naar realisatie van de hoofddoelstellingen in ons meer-jarenbeleid 'Samen, Sterk, Groei 2016'.

Namens bestuur en bondsbureau wensen we jullie een mooie en succesvolle voortzetting van het outdoorseizoen en een zonnige zomervakantie.

Paul ten HagDirecteur NHB

D

HANDBOOGSPORT JULI 2014 3

Page 4: Handboogsport magazine juli 2014

Wil jij ervaren hoe een trainingsweek van onze Nederlandse toppers eruitziet? Dit is je kans! Geniet van een geheel verzorgd trainingsweekend vol sportkennis en topsportfaciliteiten met onder andere een seminar van bondscoach Ron van der Hoff en training met topschutters uit het Nederlands team.

Het handboogweekend bestaat uit:Seminar bondscoach Ron van der HoffClinic schietmateriaalTraining van de bondscoach en schuttersuit het Nederlands teamRondleiding Olympic Training Centre PapendalPresentatie sportvoedingCore stability trainingRust en herstelOvernachting in hotelkamerOntbijt, lunch en diner zijn inbegrepen

Het weekend vindt plaats op zaterdag 25 en zondag 26 okotober 2014 en is toegangelijk voor Recurve, Compound en Barebow schutters.Gebruik de promotiecode HB2014 bij het boeken van het arrangement.

Kijk voor meer informatie op:Papendal.nl/handboog.

VOOR NHB-LEDEN:VANAF € 147,50 P.P.

HANDBOOG-TRAININGSWEEKEND

OP OLYMPIC TRAINING CENTRE PAPENDAL

INDOOR EDITIE

Page 5: Handboogsport magazine juli 2014

inhoud64e jaargang - Juli 2014 - nummer 2

Deze editie

6 KORT NIEUWS

12 NHB BEKER NIEUWE STIJL

15 EVEN VOORSTELLEN

20 POSTER AXCEL

28 ONLY FRIENDS

30 HANDBOOGWEEKEND

32 SCHEIDSRECHTERS AAN 'T WERK

34 COLUMN

35 NIEUW BIJ DE NHB

Wedstrijdverslagen

12 NK OUTDOOR

23 EK JUNIOREN

24 WORLD CUPS

38 CADIER EN KEER

Interviews

16 PETER HULSEN

36 JOANNA VAN ZUTPHEN

24

16

832

28

Page 6: Handboogsport magazine juli 2014

Deze rubriek bevat gemengde berichten, nieuws uit het rayons, mededelingen, benoemingen

Kort Nieuws

BENESCHIETAVOND BIJ HANDBOOGVERENIGING STRIJD IN VREDE TE BEEK EN DONK.Op 5 juni jl. gingen duizenden fi etsers en lopers een dag lang de strijd aan tegen de beruchte berg Alp d’Huez voor de stichting Alpe d’HuZes waaronder ook Toon en Tom van Lieshout, beiden lid van Handboogvereniging Strijd in Vrede te Beek en Donk.

Op 19 april jl. gingen 30 schutters van verschillende vereni-gingen door Nederland al schietend de strijd aan tegen kanker. Met een leuk opgezette wedstrijd, een aantal loterijen en als klapstuk een demonstratie van het Nederlands Team o.l.v. Emiel Custers met schutters als Jan van Tongeren, Mitch Dielemans en Jeroen Smulders werd er op deze manier invulling gegeven aan deze avond, met uiteraard als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor deze geweldige stichting!

Na een zeer geslaagde avond werd er uiteindelijk een geld-bedrag opgehaald van €450,-!! dat geheel naar de stichting Alpe d’HuZes gaat ….een geweldig bedrag! Uiteraard kan er nog steeds gedoneerd worden. Iedere gift is welkom.

Hiervoor ga je naar:www.opgevenisgeenoptie.nl, dan naar “Actiepagina” en zoek dan op een van bovengenoemde namen.

ZILVEREN BONDSSPELD VOOR HENK WITTE In het schietsportcentrum Odysseus aan de Emmalaan in Den Burg Texel, het onderkomen van de Eilandschutters, kreeg Henk (de Baron) Witte vrijdagavond 17 januari 2014, onder toeziend oog van vele leden, de zilveren bondsspeld uitgereikt omdat hij veertig jaar onafgebroken lid is geweest van de Eilandschutters.Henk Witte was veertig jaar geleden één van de initiatiefne-mers bij het oprichten van Handboogvereniging “Eilandschut-ters” Na een inleidende toespraak en verontschuldiging naar de leden omdat ze onder valse voorwendselen naar de vereniging waren gelokt vond de uitreiking van de Zilveren Bondspeld plaats. De zilveren Bondsspeld werd uitgereikt door de directeur van de NHB, Paul ten Hag, in aanwezigheid van Dick Zelvelder, voorzitter van Rayon 1, waar ook Texel onder valt.

Namens de gemeente Texel werd Henk Witte gefeliciteerd door Hennie Huisman, wethouder Sportzaken. Henk Witte was niet de enige jubilaris. Felicitaties waren er ook voor erelid Evert van Bockhom Maas die dit jaar 25 jaar lid is van de NHB en de Eilandschutters. Evert werd op zijn 80ste ver-jaardag bij acclamatie benoemd tot erelid van de vereniging. Een aardige anekdote over Evert is zijn veto over het voorstel de afstand van de clubcompetitie te brengen van 25 meter naar 18 meter. Toen Evert dit hoorde stond hij op en sprak de historische woorden “Zolang ik leef blijft de clubcompetitie op 25 meter, begrepen”. Er is nooit meer over gesproken. Evert is inmiddels 88 jaar en het schieten wordt wat minder, maar elk jaar staat hij zijn mannetje als hoofscheidsrechter bij de Koning en Keizerverschieting. We hopen hem nog lang in ons midden te hebben.

6 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 7: Handboogsport magazine juli 2014

ONDERZOEK ARMBESCHERMERS UIT DE BRONSTIJDIk ben Timothy Stikkelorum. Ik schiet al zeven jaar en ben recentelijk geslaagd voor mijn trainerscursus. Ook ben ik een eerstejaars archeologie student. Als laatste project van dit jaar doe ik onderzoek naar (vermoedelijke) armbeschermers uit de bronstijd aangeschreven aan de bekercultuur. Het probleem dat ik onderzoek is dat 33% van de armbeschermers aan de rechterarm worden gevonden. Ik probeer te bewijzen dat deze 33% wellicht te verklaren is door oogdominantie. Om dit te bewijzen zou ik graag uw hulp willen. Hieronder staat een link naar een enquête. Ik weet dat alle enquêtemakers zeggen dat hun enquêtes kort zijn, maar deze enquête is een multiplechoicetest van vier vragen en duurt dus nauwelijks een minuut. De test is geheel anoniem, wel vraag ik van u om de enquête per persoon maar één keer in te vullen. http://bit.ly/1vawiF7

OUDE BONDS-BLADEN VOOR VER-ZAMELAARZoals u wellicht bekend is verzamel ik al jaren allerhande archieven en stukken over handboogsport. Daardoor ben ik in het bezit van ( bijna ) alle periodieken van de Hand-boogschutter en Handboogsport vanaf 1940 tot 2008. Vele blaadjes heb ik dubbel. Ik wil die gratis beschikbaar stellen voor andere verzamelaars / archivarissen. In deze blaadjes staat enorm veel informatie over de geschiedenis en uitslagen van wedstrijden van allerlei verenigingen Graag contact opnemen met : Sjaak Eijsbouts Langenakker 4 5756 BS Vlierden 0493314412 email : [email protected]  

'DE UITDAGING' VERRAST SCHUTTERS IN REGIO 111Sinds 2 jaar schiet regio 111 'De Uitdaging'. Deze wedstrijden zijn bedoeld om, buiten de NHB competitie om, elkaar te treffen in een geheel andere competitie.

Aan het begin van het nieuwe jaar, ditmaal 6 maart, organiseerde de regio een zogenaamde eindverschieting. Hier komt er een ongewone uitdaging aan te pas. Dat kan variëren van telefoonblazoenen tot eigen gemaakte blazoenen.

Dit jaar (met dank aan DVS Rosmalen) moesten de schutters eerst opgeven hoeveel punten ze de eerste ronde gingen schieten. De tweede ronde moest je oneven schieten en de derde ronde was de geluksronde (dmv een getrokken kaart werd de te schieten score bepaald) Voor de vierde en vijfde ronde werden weer andere score uitdagingn bedacht. Iedere ronde kende zijn winnaars en werden er punten verdiend voor de totaaloverwinning.

Ook dit jaar was 'De Uitdaging' weer een groot succes. Ook voor aan-komend najaar hoopt regio 111 weer op onvoorspelbare, verrassende en vooral gezellige wedstrijden. Iedereen bedankt voor de geweldige opkomst, gezelligheid en sportiviteit.

HANDBOOGSPORT JULI 2014 7

Page 8: Handboogsport magazine juli 2014

WEERT 2014EER 014

in samenwerking met:

HAAKSBERGEN 2007 WAS DE LAAT-STE KEER DAT DE FINALE VAN HET NATIONAAL KAMPIOENSCHAP OUT-DOOR IN HET CENTRUM VAN EEN STAD VERSCHOTEN.22 JUNI JL. WAS HET EVENEMENT WEERT600 DE IDEALE GELEGEN-HEID OM HET FINALESPEKTAKEL OPNIEUW TE ORGANISEREN. EN MET SUCCES! ZO'N NK MAG HET ELK JAAR ZIJN.

'Zo'n NK mag het elk jaar

zijn'8 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 9: Handboogsport magazine juli 2014

WEERT 2014

in samenwerking met:

Dit jaar bestaat Weert 600 jaar, en dat wordt in de stad groots gevierd. Voorzitter van de Batavieren Treffers Weert, Marc Steinmetz, zag hierin DE kans om het NK Outdoor als een groots spektakel naar de ‘jarige’ stad te halen. De organisatie is vol enthousiasme en visie door de Batavieren Treffers samen met Stipoh (Stichting Promotie & Ontwikkeling Handboogsport) opgepakt.

Het toneel van de kwalifi catieronde op zaterdag was het sportterrein van Het College in Weert, het scholencomplex dat ook huisvesting gaf aan het ‘Kings of Archery’ toernooi in 2013. Het enthousiasme vanuit de topsporters en breedtesporters in Neder-land voor het NK was overweldigend, met ruim 30 meer deelnemers als vorig jaar en 15 clubteams op de startlijst.

Op zondagmiddag verplaatste het strijdtoneel zich naar de Markt in Weert, direct naast de Sint Martinuskerk. De organisatie had het fi naleveld prachtig uitgezet, compleet met live videoregistratie. Een decor passend voor een nationale titelstrijd. De vele bezoekers en Weertse passanten kregen een handboogspektakel voorgeschoteld, en bleven geïn-teresseerd staan om de wedstrijd te aanschouwen.

„Mensen die de sport niet kennen, denken nu toch: ‘Hé, wat is dit?’ en blijven staan. Dat zou elk jaar zo moeten zijn”, vertelt de uiteindelijke kampioen in de compound discipline Mike Schloesser aan Dagblad de Limburger. Mike versloeg in de fi nale de titelverdediger Peter Elzinga. Ook de Nederlands kampioen bij de heren recurve, Sjef van den Berg, was blij met de nieuwe entourage; „Normaal zie je bij het NK een groen veldje en een paar mensen. Nu een rustieke kerk en veel publiek”. In een herhaling van de fi nale van 2013 tegen Rick van der Ven prolongeerde Sjef zijn nationale titel.

Een grote verrassing van het toernooi vond plaats bij de compound dames. In de fi nale wist Antoinette Heijkers, van de nabijgelegen vereniging Lauwer-krans Ell, verrassend de gedoodverfde favoriet Inge van Caspel te verslaan. Enigszins beduusd heft ze na haar laatste pijlen haar boog omhoog om het applaus van het publiek in ontvangst te nemen. “Ik had nooit verwacht deze fi nale te winnen!” vertelt ze tegen speaker Gerard Zonjee. Bij de dames recurve was er ook een verrassing. De als 7e geplaatste Sarah Kwaks (Saense Handboog Skutters) wist voor de eerste keer de nationale titel bij de senioren te veroveren.

Bij de clubteams ging de winst naar Sint Sebastiaan Goirle. Het meeste spektakel werd geleverd in de bronzen teamfi nale tussen Rozenjacht Baarschot en HBS Almere. Een shoot-off was nodig voor Baarschot om het brons te behalen.

Page 10: Handboogsport magazine juli 2014

Stuk voor stuk hadden ze een brede glimlach op hun gezicht. Winnaars, verliezers, de neutrale toeschouwer en vaste supporters.Waar normaal een grasveldje met een paar belangstellenden als decor dient, was nu het centrum van Weert vrijgehouden voor het Nederlands kampioenschap handboog- schieten. En dat was toch net even iets anders.

Bron; Dagblad de Limburger

Page 11: Handboogsport magazine juli 2014

Tijdens de kwalifi catieronde op zaterdag verbreekt Mike Schloesser maar liefst twee wereldrecords! Op de 70 meter verbetert hij zijn eigen junior wereldrecord (355pt) met twee punten en brengt het record naar 357 punten. Later op de dag verbetert Mike nog een record dat ook op zijn naam staat, de totale 1440 ronde. Met 1419 punten brengt Mike het junior wereldrecord op gelijke hoogte met het seniorenre-cord, dat in handen is van teamgenoot Peter Elinga.

Opvallend is dat hij het oude record ook op het NK heeft geschoten, in Almere 2013.

FOTOGRAFIE; TIM BUITENHUIS, KOEN VAN TARTWIJK EN DION HUIBERTS (MIDDEN-LIMBURG ACTUEEL)

NEDERLANDS KAMPIOENEN 2014HEREN RECURVE1. SJEF VAN DEN BERG2. Rick VAN DER VEN3. Mick DE BAKKER

DAMES RECURVE1. SARAH KWAKS2. Sarina LAAN3. Annemarie DER KINDEREN

HEREN COMPOUND1. MIKE SCHLOESSER2. Peter ELZINGA3. Thomas VAN EIL

DAMES COMPOUND1. Antoinette HEIJKERS2. Inge VAN CASPEL3. Martine COUWENBERG

CLUB TEAMS1. Sint Sebastiaan GOIRLE2. H.B.S.V. ASSUMBURG3. Rozenjacht BAARSCHOT

JUNIOREN

MIKE SCHLOESSER

1440 round

70 meter

2xWERELDRECORD1419357

Page 12: Handboogsport magazine juli 2014

NAMENS DISCIPLINE COMMISSIE 25M1P

TEKST: Annemarie Putters FOTO’S: Distelvinkjes.nl

NHB Beker nieuwe stijl

Naar aanleiding van een passage in het MeerJarenBeleid-sPlan 2009-2012 en de sterke terugloop van deelname aan de NHB beker is de Disciplinecommissie 25m1p (verder te noemen DC25m1p) aan de slag gegaan met een nieuwe opzet voor deze wedstrijd. Nadat er tijdens het handboog-congres van 2010 brede steun was betuigd aan dit plan is er door de DC25m1p een plan van aanpak opgesteld waarin het volgende naar voren kwam:

• Teamsamenstelling van 4 sporters i.p.v. 6.• Korte rondes in duelvorm.• Flexibelere momenten om te schieten• Spannendere fi nale met meer aandacht (ook voor de

uiteindelijke winnaar)• Duidelijker reglement • Aanpassing van de prijzen, evt. een wisselbeker.

De terugloop van deelnemersaantallen werd o.a. veroor-zaakt door traagheid van de wedstrijd (mede door indeling van 6 sporters op één baan), een fi nale die niet spannend was en verenigingen die niet in staat waren een team van 6 sporters te formeren. In maart 2012 is de DC25m1p, met de beschikbare infor-matie, begonnen met de opzet van de NHB beker nieuwe stijl.

Doelstelling hierbij was dat er bij aanvang meer teams vanuit de verenigingen zouden deelnemen aan de regioronde, waardoor de strijd spannender zou worden. Het format hiervoor is door de DC25m1p-leden bij verenigingen in het eigen rayon gepresenteerd. De reacties van zowel indiv-iduele sporters als verenigingen zijn meegenomen in het verfi jnen van het reglement. In september 2012 is het, destijds defnitieve, plan verstuurd naar alle verenigingen en is in enkele regio’s het initiatief genomen om testwedstrijden te organiseren. De reacties op deze wedstrijden waren over het algemeen zeer positief.Na de testwedstrijden en verslaglegging van de bevin-dingen, heeft de DC25m1p in het voorjaar van 2013 een aangepaste regelgeving naar de Bondsraad gestuurd met het verzoek om de NHB beker nieuwe stijl op deze manier te mogen organiseren. De Bondsraad heeft aan deze opzet haar goedkeuring gegeven voor 2 jaar, waarna evaluatie zal plaatsvinden onder de deelnemers. Bij positief resultaat zullen de defi nitieve reglementswijzigingen ter goedkeuring worden aangeboden op de Bondsraad van mei 2015.

DE S

TART

VAN

EEN

NIE

UWE

STIJL

12 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 13: Handboogsport magazine juli 2014

REGIOVOORRONDE (REGIO)In oktober 2013 is de NHB beker nieuwe stijl offi cieel van start gegaan met de Regiovoorronde. Deze Regiovoorronde werd enkel verschoten in de regio’s waar zich meer dan 8 teams hadden aangemeld voor deelname aan de NHB beker. Tijdens de Regiovoorronde schoten alle deelnemende teams 100 pijlen (25 per sporter). Het puntentotaal was bepalend voor eindstand en de Top 8 van de wedstrijd plaatste zich voor de Eerste Ronde.

EERSTE RONDE (REGIO)In november 2013 werd de Eerste Ronde verschoten. Maxi-maal 8 teams werden, in iedere regio, ingedeeld in 2 poules van 4 teams. Alle teams binnen een poule schoten één wed-strijd tegen elkaar over 20 pijlen (5 pijlen per sporter). Winst leverde 2 matchpunten op, een gelijkspel 1 en een verlies 0. Nadat alle teams hun wedstrijden hadden geschoten, werd de eindstand opgemaakt en plaatsten de nummers 1 en 2 van beide poules zich voor de Winnaarspoule, die aansluitend volgens hetzelfde systeem werd verschoten. De nummers 1 en 2 van de Winnaarspoule van plaatsten zich vervolgens voor de Tweede Ronde.

TWEEDE RONDE (RAYON)De Tweede Ronde werd verschoten in januari 2014. In ieder Rayon namen maximaal 8 teams deel aan deze wedstrijd; de nummers 1 en 2 uit iedere Regio. De Tweede Ronde op identieke wijze verschoten als de Eerste Ronde. De nummers 1 en 2 van de Winnaarspoule plaatsen zich voor de Landelijke Finale. In deze fase startte eveneens het Compoundtoernooi; een noviteit in de NHB Beker!

FINALE (LANDELIJK)Tijdens de Landelijke Finale bij Houts Welvaren te Helmond, waren zowel de recurve- als compoundteams aanwezig. Dit werd als meerwaarde gezien. Op basis van feedback uit de voorgaande bekerrondes was besloten om één poule van 8 teams te maken, waarbij elk team elkaar 1 maal treft. Het werden spannende wedstrijden, met verrassende uitslagen en goede scores. Overall zijn de reacties van de deelnemende teams zeer positief. Met de opgedane ervaring in het afgelopen seizoen en de aanpassingen in de regelgeving, lijkt een mooie basis voor een fl orerende NHB Bekercompetitie te zijn gelegd.

Page 14: Handboogsport magazine juli 2014

DOELIn ons beleidsplan Samen, Sterk, Groei 2016 hebben we als doelstelling gefor-muleerd dat in 2016 minimaal 70% ( ca. 170) van het aantal verenigingen als sterk is te kwalifi ceren. Sterk is een vereniging als o.m. “de vereniging haar bestuurlijke kernfuncties competent en evenwichtig heeft ingevuld en het sporttechnisch kader is gediplomeerd”. Zoals al aangegeven op de website gaat het goed met het aantal opgeleid sporttechnisch kader en maken we een goede inhaalslag t.o.v. van voor-gaande jaren! Alle complimenten voor een ieder die zich daar voor inzet of heeft ingezet! Zonder hen geen inhaalslag!

SITUATIE BEGIN 2014!• Trainers: 151 HBT2, 104 trainers-A, 41 HBT3, 21 trai-

ners-B, 2 HBT4, 2 niveau 5-bondscoach io (opleidingstra-ject ligt bij NOC*NSF)

• Instructeurs: via het onderwijs opgeleid kader, 17 HBI2 en 20 HBI3;

• Opleidend kader nodig om de KSS structuur goed in te vullen: 55 praktijkbegeleiders, 15 leercoaches en 22 beoordelaars.

ELKE VERENIGING VOLDOENDE TRAINERS?Heeft nu elke vereniging voldoende sporttechnisch kader? Neen, van de 232 NHB verenigingen hebben 124 (53%) gediplomeerd kader, 108 (47%) dus (nog) niet.

We zijn er dus nog niet, want de doelstelling voor 2016 is 170 (70%)! Dit jaar komen er wel weer een behoorlijk aantal trainers/instructeurs bij gezien de (af)lopende cursussen. De verwachting is dat we eind 2014 zeker 30 HBT2, 16 HBT3 (regulier traject), 20/25 HBT3 (omscholing naar 3) en ca. 80 instructeurs HBI2/3 aan het trainersgilde kunnen toevoegen! Eind 2014 komen we weer een stuk dichter bij onze doel-stelling(en).

Wat interessant te melden is dat uit de recent gehouden verenigingsscan 12% van de verenigingen aangeeft een wachtlijst te hebben? Mogelijk zou een link met het gediplo-meerd kader te leggen zijn. Nee, slechts bij 1,2% is dit het geval. Het hebben van een wachtlijst komt voornamelijk voort uit een gebrek /tekort aan ruimte (73%)!

VOORUITBLIKCommissie Opleidingen gaat stug door met het organiseren van trainers-/instructeursopleidingen, probeert deze door het gehele land te organiseren zodat alle regio’s in NL (kunnen) worden bediend. Daarnaast komen we in een fase waarin we qua opbouw een goed aanbod hebben. Zo haken we bijvoorbeeld tweede helft 2014 aan bij de tc4 opleiding die door het NOC*NSF/ASK wordt aangeboden voor meerdere sportbonden. Deze dure opleiding is niet door een kleinere sportbond op te zetten en up to date te houden! Ook komt er een specialisatiemodule voor HBT3 voor 3D/traditioneel. Dus op de niveaus HBT 2, 3 en 4 is er eind 2014 een goed aanbod!

Ook vindt er vanuit topsport kennisdeling plaats gedurende de Lowland Series aan het gehele trainerskorps. De kop-peling/afstemming top- en breedtesport wordt hiermee gemaakt! In 2015 ligt (mede) het accent op het nadenken over een vorm van licentiesysteem, “hoe houd ik mijn vaar-digheden up to date” en een trainersplatform (kennisdelen)!

2

21

41

110

151

5 BONDSCOACH

Handboogtrainer 4

Trainer B

Handboogtrainer 3

Trainer A

Handboogtrainer 2

Bijscholing

Bijscholing

Opleiding

Masterclass

Opleiding

NHB opleidingenOpgeleid kader in een stijgende lijn

14 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 15: Handboogsport magazine juli 2014

Even voorstellen:Maurice WoltersManager breedtesport NHBWIE IS DE MENS ACHTER MAURICE WOLTERS56 jaar, zeer sportief ingesteld, samenwonend met Marjon, ongehuwd, no kids. Geboren Limburger (Maastricht) en via omzwervingen ruim 25 jaar in Amsterdam gewoond. Nu al weer 14 jaar in Dordrecht (wat liefde allemaal niet kan doen).

HOE LANG BEN JE AL BETROKKEN BIJ DE HAND-BOOGSPORT/-BOND?Ik ken de handboogbond al enige tijd vanuit mijn werk bij NOC*NSF (ISA, daarna Sportconsult voorloper SportAssist), waar ik tot januari 2005 heb gewerkt. Daarna als beginnend zelfstandige ook een keer gereageerd op een vacature bij de NHB (voormalig directeur Rita van Driel). Nu sinds 6 januari voor 3 dagen in de week werkzaam bij de NHB.

HEB JE NAAST JOUW WERK BIJ DE NHB NOG AN-DERE WERKZAAMHEDEN, EN ZO JA WELKE?Naast werk bij NHB ook als zelfstandige werkzaam, voor-namelijk projecten in de sport (momenteel ook betrokken als procesbegeleider bij fusieproces van de 2 wandelsport-bonden in NL). Tevens lid Dagelijks Bestuur van de Sportraad in Dordrecht. Vele voornamelijk sportieve hobby’s, nu vooral fi etsen (cyclos, toertochten, wedstrijdjes). Momenteel aange-sloten bij de Commissie Opleidingen, waar veel goed werk wordt gedaan om de inhaalslag voor sporttechnisch kader bij de NHB te realiseren. En ik mag zeggen (zie ook artikel elders in dit bondsblad), we zitten goed op koers.

WAAROM HEB JE GESOLLICITEERD OP DEZE FUNCTIE BIJ DE NHB?Een heel basale, naast dat ik als zelfstandige best wel aardig in het werk zit, zijn het meestal projecten met kop en staart en geen management opdrachten, en vaak ook niet voor langere periode. Die managementvaardigheid wil ik graag op peil houden, evenals het weer met de voetjes in de klei willen staan.

WAT ZIJN JOUW DOELSTELLINGEN MET DE NHB EN/OF DE COMMISSIES WAAR JE DEEL VAN UITMAAKT?Eigenlijk heel simpel, de NHB proberen binnen haar mogelijk- heden een meer klantgerichtere organisatie te maken, meer leden binnen/aan de NHB proberen te verbinden, processen slimmer/handiger proberen in te richten met de medewerkers op het bureau en de vele vrijwilligers in bijv. de commissies waar ik direct/indirect mee in aanraking kom, een klankbord/stimulator zijn voor Bart Sterken (competitie/wedstrijden) en Petra de Bruin (Veilig Sportklimaat) en anderen op het bureau en last but not least ook de samenwerking met topsport vormgeven. Daar leken tot voor mijn aanstelling hobbels te liggen! De eerste stappen zijn gezet en de samenwerking

gaat uitstekend, inzet toppers tijdens de Nationale Sportweek in Roermond, de diploma uitreiking HBT3 door de bonds- coach en technisch directeur op Papendal, de kennisdeling met de trainers tijdens de Lowland Series door de sporttech-nische staf.

WAAR BEN JE TROTS OP BINNEN DE NHB EN/OF HANDBOOGSPORT?Wat ik zie is de enorme betrokkenheid van de vele sporters, leden, verenigingen, commissieleden. Maar ook, het moet echt van mijn hart na de deze eerste maanden: best wel veel negatieve energie die samenkomt op het bureau. Het lijkt of het nooit goed kan. Daar waar kritiek terecht en opbouwend is, daar houden we van. Maar wanneer een klein detail wordt uitvergroot, daar heb ik het echt moeilijk mee. Daarom was ik ook positief verrast met de uitkomsten (tipje van de sluier alvast) van het ledenonderzoek en de verenigingsenquête (deze laatste als follow up verenigingsscan 2012). De individuele leden geven de landelijke organisatie een 7- als het gaat om de waardering van de dienstverlening. De verenigingen waarderen de dienstverlening met een 6,7! Zo negatief als het vaak deed voorkomen is het dus niet. Dat alles beter kan houden we in het vizier, daar gaan we ook voor. Opbouwend/meedenkend immers we zijn samen een organisatie: Samen, Sterk, Groei 2016, een mooi motto!

WAT ZIJN VOLGENS JOU NOG VERBETERPUNTEN?Vele punten, maar om als kleine organisatie (positief bedoeld) te ‘overleven’ is het goed als we de processen slimmer organiseren, snelle besluitvorming mogelijk maken, de organisatie slimmer inrichten met minder organen die een bestuurlijk proces doorlopen, niet meer maar juist minder doen maar dan wel beter en vooral datgene wat bijdraagt aan het succes van ledenwerving, verenigingsondersteuning, top- en wedstrijdsport, meer elkaar informeren/ betrekken. Een hele belangrijke is het directe contact met verenigingen en leden via leden-/verenigingsondersteuning, en vooral de telefoon pakken!! Die directe communicatie werkt het best! Dus nog genoeg te doen.

HOE ZIE JIJ DE NHB OVER CA. 5 JAAR?In de toekomst kijken, ik wou dat ik dat kon, dan was ik al een rijk man. Maar vooral de richting van het beleidsplan Samen, Sterk, Groei 2016 volgen/uitvoeren en waar nodig aanpassen. En proberen te verbinden en een cultuur van ‘samen’ mobiliseren. Niet de traditionele wij-zij gedachte. We zijn immers allen onderdeel van een organisatie, dat vergeten we wel eens!

WAT WIL JE HIER ZELF NOG AAN TOEVOEGENAan het werk!

HANDBOOGSPORT JULI 2014 15

Page 16: Handboogsport magazine juli 2014

WIE IS PETER PRIVÉ?Ik ben 58 jaar oud, getrouwd met Christine, vader van 2 kinderen, Paul en Marjolein en zeer dankbaar voor de steun die ik al jarenlang krijg van het thuisfront. Zonder hen had ik nooit zoveel tijd in deze mooie sport kunnen steken. Christine heeft ooit aan de handboogsport geroken, maar besloot dat dit niet haar favoriete tijdverdrijf was. Marjolein heeft 2 x een Nederlandse titel bij de meisjes aspiranten recurve behaald maar beoefent de sport reeds enige jaren niet meer. Paul is wel op diverse vlakken actief in de handboogsport.

HOE BEN JE MET DE HANDBOOGSPORT IN AANRAKING GEKOMEN?De handboogsport is met de paplepel ingegoten. Zowel mijn opa als mijn vader beoefenden actief de handboogsport. Ik ben al 46 jaar lid van de vereniging Concordia te St. Oedenrode, waar ik af en toe zelf nog actief ben met de Turkse eik of recurveboog. Ik beoefen de sport nog steeds met veel plezier, maar wil ook actief blijven om de sporters die ik begeleid de technische aspecten van de handboogsport in de praktijk te kunnen laten zien.

WAAROM HEB JE JE TOEGELEGD OP HET TRAINERSCHAP?Ik ben op 12-jarige leeftijd begonnen met de handboogsport. Ik had in mijn eigen jeugdtijd een begeleider waar ik altijd erg veel respect voor heb gehad, maar hij was geen trainer zoals er tegenwoordig zijn. Het is met name voor jeugd belangrijk dat er één persoon altijd voor je klaar staat. Na het behalen van het trainer A en B diploma (1998) en enige jaren als clubtrainer te hebben gefungeerd, waar ik onder andere Xander Holl persoonlijk heb begeleid, werd het tijd een stap te maken. Na eerst samen met Frans Cop-pens de Kernploeg Talent te hebben begeleid, heb ik bij Peter Nieuwenhuis gesolliciteerd naar de positie van trainer van de rayonjeugdselectie in rayon 3. In de beginperiode was Ad Walraven mijn rechterhand, momenteel is dat Jos van den Berg.

WAAROM DE RAYONJEUGD EN WAT IS JOUW GEHEIM?Ik werk nu alweer 16 jaar met jeugdsporters en het geeft me nog steeds erg veel voldoening om deze jonge mensen hun eigen top te laten bereiken. Naast de schiettechnische trainingen hanteer ik ook spelvormen om ze gemotiveerd te houden. Wel moet je, met name bij werken met de jeugd, duidelijke grenzen aangeven en iedereen individueel benaderen om “uitval” te voorkomen. Sporters in deze leeftijdsgroep hebben te maken met de puberteit, thuissituatie, school, bijbaantjes en prille liefdes. Verder moet je trachten te voorkomen dat ze blessures oplopen door ze niet te snel met een te zwaar pondage te laten schieten. HOE EN WAAR SCOUT JE JOUW TALEN-TEN?Ik scout mijn sporters met name op wedstrijden zoals bijvoorbeeld de Jeugdfi ta’s. Scores zijn daarbij niet het allerbelangrijkste. Met name de manier van schieten, hoe ze met wedstrijdspan-ning omgaan, de gedrevenheid van een sporter trekken mij aan. De schiettechniek is nog bij te schaven. Het doel is toch om deze sporters klaar te stomen voor de Kernploeg Jong Oranje en daarna het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs). Een sporter moet wel enig talent hebben, echter daar moet je als trainer goed en met respect mee om kunnen gaan. Ik stop dan ook met plezier veel energie in de trainingen. Achteraf weet je pas of je het wel of niet goed hebt gezien/gedaan.

Hanboogtrainertrainer Peter HulsenIn gesprek metTEKST: José Bruntink FOTO’S: Frits van der Ven

16 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 17: Handboogsport magazine juli 2014

Peter HULSENIK BEN

TROTS DAT IK SPORTERS HEB “AFGELEVERD”

AAN DE KERNPLOEG

Page 18: Handboogsport magazine juli 2014

HOE ZIEN JOUW TRAININGEN ERUIT EN HOEVEEL TIJD BESTEED JE ER AAN?Eén maal per week trainen we met de RJS van 18.00 tot 21.30 uur, 3 x per maand met een groep van ca. 10 sporters. Daarnaast steek ik natuurlijk nog tijd in de voorbereiding van de trainingen, bezoek ik wedstrijden, heb ik regelmatig overleg met de overige RJS trainers en technische staf van de NHB en probeer ik op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. We starten de training altijd met een warming-up. Verder dienen de sporters zelf aan hun fysieke conditie te werken. Incidenteel komen ook onderwerpen als mentale training, voeding, onderhoud materiaal etc. aan de orde. Ik vind het belangrijk dat sporters zo snel mogelijk wedstrijdervaring opdoen, door bijvoorbeeld deelname aan Jeugdfi ta’s.

WAAR BEN JE TROTS OP?Ik ben er trots op dat ik een aantal sporters heb “afgeleverd” aan de kernploeg Jong Oranje en later CTO, die op hoog niveau hebben meegedraaid of dat nu nog doen zoals Sjef van den Berg, Rick van den Oever, Mitch Dielemans, Bas van den Berg, Ingrid van Boxtel en recentelijk Jan van Tongeren. Verder word ik door de NHB incidenteel gevraagd om de jeugd te begeleiden naar een internationaal toernooi of trainingskamp, wat erg leerzaam is. Die waardering is mooi!

WAT ERVAAR JE ALS LASTIGE PUNTEN?De meeste sporters hebben een privé- of regiotrainer. Natuurlijk probeer ik daarmee een goede verstandhouding op te bouwen door regelmatig met hun te overleggen over hun pupil met name ten aanzien van hun belasting. Verder zijn er naast deze trainers ook regelmatig ouders aanwezig bij de trainingen, daar de sporters nog geen eigen vervoer hebben. Dit leidt zo nu en dan wel de aandacht af van de training. Ik wil hier in de nabije toekomst wel de touwtjes wat strakker aan gaan trekken. Verder ben je naast trainer ook opvoeder. Je hebt als trainer niet alleen te maken met de sport, maar ook met zaken daaromheen zoals eerder genoemd. Het is jammer als getalenteerde sporters daardoor afhaken. Verder komt het ook voor dat een sporter waarin je eerst een talent zag, zich niet verder ontwikkelt, waardoor je gedwongen wordt om afscheid te nemen.

ONTWIKKELING IN DE SPORT?Er zijn momenteel onderzoeken gaande naar het “aantonen van talent”. Men zegt wel eens gekscherend “de topsport zit in zijn/haar genen want zijn/haar vader/moeder is ook een goede handboogsporter”. Ik ben hier erg in geïnteresseerd. In de handboogsport zijn veel (top)sporters waarvan de kinderen uiteindelijk ook voor dezelfde sport kiezen en over talent blijken te beschikken.

RICK VAN DEN OEVER

“Peter heeft een goed inzicht om de weg van beginner tot topper op de juiste manier te doseren”

JAN VAN TONGEREN

"Peter heeft mij op heel jonge leeftijd bij de Rayonselectie gehaald en vanaf die tijd de techniek bijgebracht. Hij heeft mij altijd gesteund en mij vertrouwen gegeven. Ik kan altijd bij hem terecht voor raad en advies."

MITCH DIELEMANS

“Peter is de man die kleine jongetjes klaar stoomt voor de FITA’s”

INGRID VAN BOXTEL

“Peter heeft me in het schieten groot gebracht naar een (inter)nationaal niveau. Ondanks dat ik nu niet meer aan topsport doe, staat hij nog altijd voor me klaar als ik hulp nodig heb”

18 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 19: Handboogsport magazine juli 2014

PAPENDAL 28 JUNI 2014Onder toeziend oog van Chef de Mission van de Jeugd Olympische Spelen, Mark Huizinga, heeft Jan van Tongeren met grote overmacht de selectieprocedure gewonnen. Jan is door de NHB aan het NOC*NSF voorgedragen worden als kandidaat voor deelname aan YOG 2014.

Jan van Tongeren; "Het is wel speciaal om aan zo'n groot toernooi te mogen gaan deelnemen, maar eigenlijk voelt het nu als ieder ander toernooi. Hoewel, dit kun je maar 1x in je leven mee-maken, want het is alleen voor cadetten." Jan van Tongeren

15 november 2014 zal de zesde editie van het handboogcongres plaatsvinden. Vanaf nu; 'Dag van de Handboogsport'. Een leerzame dag voor bestuurders, sporters en jeugdleden. Markeer de datum in je agenda.

Fotografi e: Tim Buitenhuis

Page 20: Handboogsport magazine juli 2014
Page 21: Handboogsport magazine juli 2014
Page 22: Handboogsport magazine juli 2014

MET EEN ACHT KOPPIGE JEUGDSELECTIE HEEFT TEAM NL DEELGENOMEN AAN HET EUROPEAN OUTDOOR YOUTH CHAM-PIONSHIP IN LJUBLJANA, SLOVENIË.

Het team kende naast een aantal ervaren schutters ook een aantal debutanten op het internationale veld. Voor-beeld hiervan zijn de broers Sjef en Piet van den Berg. Sjef draait reeds enkele jaren mee bij zowel de junioren als de senioren, maar nu staat ook zijn jongere broer op het wedstrijdveld. Een mooi familie onderonsje.

Hoge verwachting voor Nederlandse uitblinkers.Sjef van den Berg was vooraf een van de favorieten voor de titel bij de Junioren Recurve. Deze verwachting onderstreepte hij door overtuigend als nummer 1 de kwalifi catieronde af te

sluiten. Helaas stuitte hij in de 1/8e fi nale op de sterk schietende Oekraïner Ostro-vskyi Mykhailo. De gedeeld 9e plaats was hiermee de eindklassering voor de Nederlander.

Een van de favorieten in de Cadet Recurve klasse, Jan van Tongeren, onderging een gelijk lot. Na een 5e plaats in de kwalifi caties was ook de 1/8 fi nale het eindstation voor het jonge talent uit Oss.

Een andere debutant, Evelien Groeneveld (Com-pound Cadet Dames), schoot een uitstekend toernooi met een uiteindelijke 7e klassering.

Bij de Teams was er twee-maal eremetaal met ZILVER en BRONS

<< ZILVER was er voor het Junioren Recurve Mixed team (Sjef van den Berg/Esther Deden).

Met 6-2, 6-2 en 6-0 overwinningen op Oost-enrijk, Italië en Duitsland schoot het jonge duo zich overtuigend naar de fi nale. Hierin was Oekraïne de tegenstander. Met een shoot-off werd deze nipt gewonnen door het Oekraïense duo.

<< BRONSMet een grootse 6-2 overwinning op Italië in de bronzen fi nale behaalde het Cadet Recurve Heren team (Jan van Tongeren/Jeroen Smulders/Piet van den Berg) BRONS in Ljubljana

>> Hoog bezoek Het team werd op de openingsdag van het toernooi vereerd met het bezoek van de Deputy Head of Mission, Paul van Oostveen, van de Nederlandse ambassade in Slovenië.

ZILVER en BRONSEK Junioren

TEKST: Gerrit Buitenhuis FOTO’S: ROC A12

Traditioneel ontmoet ModernSchieten voor DuchenneBEGIN DIT JAAR IS HET IDEE ONTSTAAN OM HET HAND-BOOGSCHIETEN TIJDENS SPORTEN VOOR DUCHENNE EEN PROMINENTE PLAATS EN EEN EIGEN GEZICHT TE GEVEN. OM ALLE VORMEN VAN DE HANDBOOGSPORT ONDER DE AANDACHT VAN HET PUBLIEK TE KUNNEN BRENGEN, IS ER BESLOTEN OM NAAST EEN TRADITIO-NELE WEDSTRIJD OOK EEN WEDSTRIJD MET MODERNE BOGEN TE ORGANISEREN. IN HANDBOOGSPORT, UITGAVE MAART 2014, HEEFT U HIEROVER AL KUNNEN LEZEN.

Het inrichten van beide wedstrijdvelden was een grote uitdaging. Als verenigingen beschikken wij niet over de benodigde doelpakken en materialen. Hartverwarmend is het dan als je de hulp krijgt aangeboden van handboogschiet-verenigingen in het land. Koninklijke Nederlandse Handboog-schutterij Concordia uit Amsterdam heeft ons geholpen aan veiligheidsnetten, klapdoelen, demo (compound)bogen en doelpakken voor de Indoor Fita Outdoor. Handboogschutterij Almere heeft ons geholpen aan doelpakken voor de traditio-nele wedstrijd.

Donderdagmorgen 29 mei om 07:00 uur arriveerden de eerste vrijwilligers in het centrum van Ede. Mooi om te zien hoe op een leeg kerkplein en een grasveld, binnen 4 uur, twee wedstrijdvelden opgebouwd kunnen worden. Om precies 12:00 uur sloegen de eerste pijlen in de doelpakken. Ondanks de wat lage temperatuur en af en toe een spat regen was er een gezellige ontspannen sfeer tijdens beide wedstrijden. Het is en blijft uniek bijna honderd handboog-sporters in het centrum van Ede hun sport te zien beoefenen.

Tijdens het evenement werd er door een deel van de Oranje-selectie een demonstratie gegeven. Rick van den Oever, Rozemarijn Dekker en Esther Deden hebben de deelnemers en bezoekers laten zien hoe een team- en individuele fi nale geschoten wordt. Voor de gelegenheid hebben zij deze demonstratie geschoten tegen schutters van de plaatselijke verenigingen. Marleen Domburg (WAC), Niels Buitenhuis (Field Archery Club Ede) en Wouter Wagenaar (ACE X-clusive) hebben hun uiterste best gedaan, maar moesten helaas het onderspit delven.

Zoals beloofd in de aankondiging van Schieten voor Duchenne, komen alle ontvangen inschrijfgelden van beide wedstrijden en donaties volledig ten goede aan onderzoek naar Duchenne spierdystrofi e. De kosten van het evenement worden gedragen door sponsoren en de organiserende verenigingen. Aan het eind van de middag kon een voor-lopige opbrengst bekend gemaakt worden. Vol trots en boven alle verwachtingen kon er medegedeeld worden dat er tot op dat moment €1.150,- was opgehaald.

Graag willen wij Stichting Ede voor Duchenne, Nederlandse Handboog Bond, PridexMedia, Koninklijke Nederlandse Handboogschutterij Concordia, Handboogschutterij Almere, De scheidsrechters (Marleen Kroeders en Rens van Zon), de sponsoren (Archery Service Center, Elzinga Archery, Cupido Archery, All In Traditional) en de vrijwilligers van ACE X-clusive ook via dit artikel bedanken. Zonder de medewerking van genoemde organisaties en personen was Schieten voor Duchenne niet mogelijk geweest.

22 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 23: Handboogsport magazine juli 2014

MET EEN ACHT KOPPIGE JEUGDSELECTIE HEEFT TEAM NL DEELGENOMEN AAN HET EUROPEAN OUTDOOR YOUTH CHAM-PIONSHIP IN LJUBLJANA, SLOVENIË.

Het team kende naast een aantal ervaren schutters ook een aantal debutanten op het internationale veld. Voor-beeld hiervan zijn de broers Sjef en Piet van den Berg. Sjef draait reeds enkele jaren mee bij zowel de junioren als de senioren, maar nu staat ook zijn jongere broer op het wedstrijdveld. Een mooi familie onderonsje.

Hoge verwachting voor Nederlandse uitblinkers.Sjef van den Berg was vooraf een van de favorieten voor de titel bij de Junioren Recurve. Deze verwachting onderstreepte hij door overtuigend als nummer 1 de kwalifi catieronde af te

sluiten. Helaas stuitte hij in de 1/8e fi nale op de sterk schietende Oekraïner Ostro-vskyi Mykhailo. De gedeeld 9e plaats was hiermee de eindklassering voor de Nederlander.

Een van de favorieten in de Cadet Recurve klasse, Jan van Tongeren, onderging een gelijk lot. Na een 5e plaats in de kwalifi caties was ook de 1/8 fi nale het eindstation voor het jonge talent uit Oss.

Een andere debutant, Evelien Groeneveld (Com-pound Cadet Dames), schoot een uitstekend toernooi met een uiteindelijke 7e klassering.

Bij de Teams was er twee-maal eremetaal met ZILVER en BRONS

<< ZILVER was er voor het Junioren Recurve Mixed team (Sjef van den Berg/Esther Deden).

Met 6-2, 6-2 en 6-0 overwinningen op Oost-enrijk, Italië en Duitsland schoot het jonge duo zich overtuigend naar de fi nale. Hierin was Oekraïne de tegenstander. Met een shoot-off werd deze nipt gewonnen door het Oekraïense duo.

<< BRONSMet een grootse 6-2 overwinning op Italië in de bronzen fi nale behaalde het Cadet Recurve Heren team (Jan van Tongeren/Jeroen Smulders/Piet van den Berg) BRONS in Ljubljana

>> Hoog bezoek Het team werd op de openingsdag van het toernooi vereerd met het bezoek van de Deputy Head of Mission, Paul van Oostveen, van de Nederlandse ambassade in Slovenië.

ZILVER en BRONSEK Junioren

Page 24: Handboogsport magazine juli 2014

Peter ELZINGA Na acht jaar eindelijk de overwinning!

WORLD CUPS #podiumselfi e

Individueel en Team BRONS World Cup Shanghai

Aan de rivierbank in Shanghai stond de bronzen team-medaille op het spel tegen tegenstander Oekraïne. Het Nederlands team, bestaande uit Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Mick de Bakker was goed op elkaar ingespeeld en mentaal goed voorbereid op de wedstrijd. In slechts 4 sets wist het team overtuigend de winst te behalen.

Voor Mick de Bakker was het pas zijn eerste teamfi nale op het internationale podium, maar hij toonde zich een waar-dig teamlid. “Ik was erg rustig vandaag en daarbij doe ik ademhalingsoefeningen en wat meditatie. Vooraf hebben we als team tijd met elkaar doorgebracht, om op elkaar ingespeeld te raken” zo meldde hij aan World Archery.

Op het podium greep Sjef de gelegenheid om spontaan een #podiumselfi e te maken. Het moment verspreidde zich razendsnel over social media als HET moment van de dag! Een trend is geboren!

Dubbel brons voor Rick van der VenLater in de middag stond voor Rick van der Ven ook de bronzen individuele fi nale op het programma.

Tegenstander: Collega Olympiër Taylor Worth uit Australië. Beide heren waren zeer goed in vorm en zetten een fi nale- waardige prestatie neer. Ondanks het hoge niveau van de Australiër ging Rick toch bijna onbedreigd naar de over-winning toe. Rick wist als beste de verraderlijke wind op het veld te ‘lezen’ en schoot slechts 1 maal buiten het goud; dubbel brons voor Rick van der Ven!

Sinds 2006 stond hij 3 keer eerder in de individuele gouden fi nale, maar nog niet eerder was de titel voor Peter Elzinga. Tegenstander in de fi nale was de als 20e geplaatste Colombiaan Daniel MUNOZ. Vier negens in de eerste zes pijlen door de Colombiaan gaven Peter een comfortabele voorsprong in de fi nale. Hierdoor kon Peter zich concentreren op rustig blijven en sterke schoten afl everen. Na 15 zenuwslopende minuten kwam dan eindelijk de laatste pijl en de overwinning!

Een zichtbare zucht van verlichting volgde bij de sporter uit Almere na het laatste schot. “Ik heb 8 jaar moeten wachten op een World Cup overwinning. Om de overwinning eindelijk te behalen betekent erg veel voor me!”

Individueel GOUDWorld Cup Medellin

Page 25: Handboogsport magazine juli 2014

Voor Nederland startte het weekend met de gouden fi nale voor het heren compound team. Het ervaren team van de Verenigde Staten was de tegenstander. De spanning was duidelijk van de Nederlandse heren af te lezen. Een vroege achterstand kon tegen de sterke opponent niet meer teniet gedaan worden. Hoewel in eerste moment een teleurstelling, het team was toch erg blij met World Cup ZILVER.

Na afl oop sprak Ruben Bleyendaal op Facebook duidelijke woorden; "Ik kan maar één ding zeggen. Ik kan mij niet herin-neren dat ik in één klap zo stront zenuwachtig ben geworden dat ik niets maar dan ook niets meer voor elkaar kreeg en de controle verloor. Maar we hebben wel ZILVER"

Compound Mixed Team: It isn’t over till it’s overIn de gouden fi nale tegen Frankrijk gingen Mike Schloesser en Inge van Caspel meteen aan de leiding. Een voorsprong die serie op serie verder uitgebouwd werd. Met slechts 1 serie te gaan leek het team al verzekerd van de overwinning, maar het noodlot sloeg toe. Een 8 en 9 voor het duo deed de voorsprong ineens verdwijnen en met de aansluitende pijl zelfs tegen een punt achterstand aanlopen. Enkel een perfect

afsluitend schot van Mike kon een shoot-off afdwingen. De jonge schutter uit Weustenrade had nagenoeg de hele dag feilloos de 10 weten te vinden, maar bij deze cruciale afsluitende pijl lukte het niet. Met een 9 ging de overwinning op het laatste moment aan het duo voorbij. ZILVER voor Nederland.

Vergeten en herpakken!Na het pijnlijke verlies van de gouden mixed team fi nale moest Inge direct weer het wedstrijdveld betreden voor haar bronzen fi nale tegen de Russin Albina Loginova. De vraag was; kan Inge van Caspel zo snel het verlies vergeten en zich volledig concentreren op haar eerste individuele fi nale in haar handboogcarrière? Het antwoord; jazeker!

Ondanks de hevige regen in Medellin begon Inge met een sterke openingsscore. Deze voorsprong ging niet meer verloren. World Cup BRONS voor Inge van Caspel

Individueel BRONSWorld Cup Medellin

Dubbel team ZILVER World Cup Medellin

HANDBOOGSPORT JULI 2014 25

Page 26: Handboogsport magazine juli 2014

Individueel BRONS World Cup Antalya

NED vs USAREMATCH!

Vorige World Cup in Medellin verloor het team de gouden fi nale tegen team USA (231-228). Opvallend genoeg is ook ditmaal Team USA de tegenstander in de strijd om het goud. In de aanloop naar deze World Cup is veel getest met tactiek en schietvolgorde in het team. “Mike voorop, dan Ruben en dan ik” vertelt Peter Elzinga. “We hebben meerdere dingen getest, maar deze aanpak lijkt het beste te werken.”

Het fi naleveld ligt op het strand van Antalya, wat elk jaar garant staat voor hoge temperaturen, maar vooral onvoor-spelbare wind. Ook dit jaar laten de vlaggen rondom het veld zien dat de wind weer een rol van betekenis zal gaan spelen. Welk team kan er het beste mee overweg?

Beslissende voorsprong vanaf de startBeide teams beginnen ‘voorzichtig’ aan de fi nale, wennen aan de omstandigheden op het strand in Antalya. Nederland weet in de eerste ronde toch 2 punten meer te pakken dan de Amerikanen. Team USA herpakt zich wel in de erop volgende series, maar de achterstand wordt niet gekeerd. In de laatste serie komt team USA sterk terug met een perfecte 30, maar een uitschieter van Reo WILDE in de 8 geeft NL de ruimte om de overwinning te pakken! GOUD voor Nederland. Na 2009 het eerste team goud voor de Compound heren.

Na GOUD ook Individueel BRONS voor Mike SchloesserIn de individuele bronzen fi nale moest Mike Schloesser (regerend wereldkampioen 2013) het opnemen tegen een van de meest gedecoreerde sporters in de compoundgeschiedenis, Sergio PAGNI (ita).

Onder toezicht van zijn gouden teamgenoten Peter en Ruben bouwt Mike in de eerste 2 series zijn voorsprong uit tot 2 punten. Enigszins onrustig in zijn schoten, typerend voor Mike, weet hij toch het midden van het blazoen constant te raken. Een perfecte 10-10-10 in de 3e serie geeft Mike een beslissende voorsprong. Ook in de voorlaatste serie toont Mike wederom zijn perfecte vorm en een voorsprong van maar liefst 5 punten staat op het bord. Zichtbaar ontspannen schiet Mike zijn laatste 3 schoten om het BRONS veilig te stellen.

In Medellin was het Ruben Bleyendaal die door de zenuwen waardevolle punten liet liggen in de fi nale. Met trots beantwoordt hij de vraag waar de extra punten vandaan kwamen vandaag; “Van mij! Ze kwamen van mij!” Vandaag zette Ruben een hoog niveau neer, waardoor het gouden resultaat behaald kon worden. “Het is een teameffort”, vult Peter aan. “Medellin is achter ons, wat telt is de winst van vandaag!”

26 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 27: Handboogsport magazine juli 2014

Team GOUDWorld Cup Antalya

NEDERLANDSE HEREN DICHTBIJ KWALIFICATIE WORLD CUP FINAL

Zowel Peter ELZINGA (compound heren) als Rick VAN DER VEN (recurve heren) bezetten na drie World Cups de tweede plek in de Wereldranglijst. De sporters pakten afgelopen week in Antalya voldoende World Cup punten om hun positie in het klassement te verstevigen. Hoewel het puntenverschil in de top 8 minimaal is, is de kans op kwalifi catie voor de fi nale hoog.

Dankzij de bronzen medaille van Mike SCHLOESSER in Antalya maakt hij ook nog kans op kwalifi catie. Een topklassering in Wroclaw is daarvoor wel noodzakelijk.

WORLD CUPS

HANDBOOGSPORT JULI 2014 27

Page 28: Handboogsport magazine juli 2014

In de voorgaande editie van het hand-boogmagazine waren we op bezoek bij bogenmaker Ton Bus., waar hij ons vertel-de over een handboogclub voor kinderen met een beperking; Only Friends. De hand-boogsport is geschikt voor iedereen, dus we waren zeer benieuwd over dit initiatief in Amsterdam. Emailverkeer leerde me dat deze groep geleid wordt door Para topsporter Silvia Gerrits, Reinier van Doornik, Hans Wilthagen en Piet Meertens. Tijd om eens kennis te maken.

Aangekomen op de bestemming prijkt een uniek en hypermodern Ronald McDonald Centre dat neergezet is als thuisbasis voor de sportclub. Only Friends is een initiatief van voormalig topamateurvoetballer Dennis Gebbink met als missie; “Only Friends wil, op een toonaangevende manier, kinderen met een beperking uit Amsterdam en omstreken de mogelijkheid bieden om georganiseerd te sporten in een eigen, veilige en vertrouwde omgeving”

In en rond het center sporten wekelijks ruim 600 kinderen. . Een lift waar een volledig rolstoelbasketbal team in kan! Geen valide toilet te vinden! Alles ingericht op de doelgroep. Het center, volledig gerund door vrijwilligers, biedt 18 sporten waarvan de handboogsport er sinds enkele jaren een van is.

Iedere donderdagavond tussen 19 en 21uur trainen twee groepen van ongeveer 8 kinderen onder toezicht van de trainers. “We schieten binnen en buiten. We schieten zoveel mogelijk buiten, want dat is voor de kinderen toch het leukst. De sporthal is tijdens onze uren bezet, dus binnen zijn we voor nu aangewezen op het hit-miss systeem met de LARP pijlen.” vult Silvia aan terwijl we naar het Cruijff court lopen, waar de training zal plaatsvinden.

De eerste groep staat klokslag zeven uur gereed voor de training. Uitblinker in de groep is Pieter, een enthousiaste jongeman met een bijna onuitputtelijke energie. Hij stelt zich direct voor en neemt me ‘onder z’n hoede’. Stap voor stap laat hij me zien hoe je moet schieten. Van het staan op de afgetekende voetstappen op de grond, tot de plaatsing van de vingers op de pees, tot het mikken en loslaten. Een prima moment voor Silvia om te controleren of hij de stappen van het schieten nog goed in de smiezen heeft. Pieter, fervent Bruce Lee fan, schiet nu 8 maanden en naast het boog-schieten kickboxt hij ook bij Only Friends. “Concentreren, focus, mikken, en veel trainen” zegt Pieter wanneer ik hem vraag waarom hij boogschieten zo leuk vindt.

“De kinderen die bij ons de handboogsport beoefenen hebben diverse beperkingen. zowel lichamelijk als ver-standelijk. Voor sommige lichamelijke beperkingen beschikken we niet altijd over de juiste hulpmiddelen en dit is voor de trainers een extra uitdaging” vertelt Silvia.

“Waar men bij sporten precies wil weten welke ‘aandoening’ ze hebben, is dat voor ons niet leidend. Iedereen is voor ons nieuw en uniek, en tijdens het schieten zien we wel welke aanpak bij het kind werkt. Je wordt er erg creatief van. Veel kinderen komen hier met de gedachte dat ze niet iets kunnen, en dat willen we overwinnen. We verzinnen dan ook alles om ze de angst te laten overwin-nen en te laten zien dat Alles kan!”

Het uiteindelijke doel van de handbooggroep van Only Friends is om kinderen door te laten stromen naar reguliere handboogverenigingen in de omgeving, maar dit geeft natuurlijk de nodige uitdagingen. “Niet iedere vereniging of trainer is toegespitst om met deze kinderen te werken. Omdat wij opereren onder de vlag van Only Friends zijn we geen NHB vereniging, maar we hopen dit in de toekomst nog wel mogelijk te maken.”

Het is mooi om te zien hoe Only Friends en het Ronald McDonald centre het voor kinderen met een beperking mogelijk maakt om ‘onbeperkt’ te sporten. Het heeft zijn uitdagingen, maar 1 ding is zeker, het enthousiasme van de kids is aanstekelijk!

28 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 29: Handboogsport magazine juli 2014

TEKST: redactie FOTO’S: Peter van Deutekom

JE BENT GOED ZOALS JE BENT!

ONLY FRIENDS

HANDBOOGSPORT JULI 2014 29

Page 30: Handboogsport magazine juli 2014

HANDBOOGWEEKEND

OP OLYMPIC TRAINING CENTRE PAPENDAL

17 & 18 MEI 2014

Na ontvangst door Rick van den Oever en Ron van der Hoff met koffi e en thee, was er een introductie door Ron over wat er die dag op het programma stond, een training met videoanalyse, lunch, rondleid-ing, tweede training en afsluitend een diner.

De eerste training was een vrije training. Dit was puur genieten; zon, een zuchtje wind af en toe en een mooi veld van 90 meter lang, wat wil een schutter nog meer?! Met een aantal schutters hebben wij op de lange afstanden geschoten, de 90 en 70 meter. Ondertussen gingen er per ronde twee schutters naar binnen om te worden gefi lmd, terwijl de rest lekker schoot in de zon. Toen iedereen was gefi lmd, gingen we terug naar het hotel voor de lunch.

Opvolgend op de lunch kregen we een rondleiding, door Rick en iemand van het sportcentrum over Papendal. Terwijl wij de rondleiding kregen, ging Ron de video’s analyseren. Tijdens de rondleiding hebben wij de Arnhemhal bezocht en hierin diverse hallen van binnen bekeken. In deze hallen zijn de allernieuwste technieken verwerkt, wat er dus voor zorgt dat sporters optimaal kunnen trainen. Daarnaast hebben we ook de oude hal bezocht, wat een duidelijk verschil was vond ik. Dit neemt niet weg dat de oude hal nog steeds een goede hal is om te trainen voor topsporters.

Eenmaal terug bij het hotel bracht Ron verslag uit over de video's. Aan de hand van de verbeterpunten werden er groepjes gemaakt, ingedeeld op; hoofd, arm, balans, klikker, houding en "Rick". Elke groep kreeg zijn eigen presentatie bij de schietbaan en daarna toegewijde training. De groep "Rick" was de groep waar minimale aanpassing bij nodig was. Het voelde gaaf om in deze groep te mogen zitten. Tijdens deze tweede training schoten we op 30 meter ; dit keer om de techniek te verbeteren. Hier hebben we ruim twee uur doorgebracht, wat heerlijk was in de zon. Na deze intensieve training konden wij ons gaan opfrissen voor het diner., dat smakelijk en goed verzorgd was.

JEFFREY KUYPERS - In het weekend van 17 en 18 mei was het zover, De Handboog Clinic 2014 in Papendal. Hier heb ik weken naar uitgekeken. Zelf schiet ik al ruim 14 jaar, maar ik ben altijd in voor nieuwe technieken en informatie.

Er werd ook hard gewerkt aan de fysieke conditie (in beeld Jeffrey Kuypers)

Hoe eet je als sporter om optimaal te presteren

De groep van het eerste Handboogweekend

Videoanalyse van de schiettechniek door de bondscoach

30 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 31: Handboogsport magazine juli 2014

TEKST: Jeff rey Kuijpers FOTO’S: Papendal Events

OP OLYMPIC TRAINING CENTRE PAPENDAL

De tweede dag begon, na het ontbijtbuffet, met een materiaal clinic verzorgd door Johan van Dongen. Hij legde de basis opbouw en afstelling van een recurveboog uit, om ons zo meer inzicht te geven. Dit deed hij van het begin af aan; boog uit pakken, in elkaar zetten, het recht zetten van de latten, tiller, peeshoogte, nokpunt en ga zo maar door. De schutters kregen daarna de gelegenheid vragen te stellen met betrekking tot hun materiaal of problemen die zij ondervonden.

Opvolgend op de materiaal clinic was er een onderdeel waar ik ook erg naar uitkeek: de core stability en krachttraining. Zelf doe ik al enige tijd aan CrossFit en bootcamp, dus ik kon tijdens deze training goed mijn ei kwijt. Deze core stability training bestond uit een circuittraining. Met een 12-tal oefeningen, welke je in een tweetal afging, trainden wij onze buik, rug en stabiliteit spieren. Per persoon deed je deze oefening 45 seconden, gevolgd door 10 seconden om te wisselen. Na deze training gingen we door naar de krachttraining, welke dezelfde opbouw had alleen met 20 seconden rust.

Om goed te herstellen gingen we na de training naar de Arnhemhal voor de lunch en presentatie over goede voeding. Op Papendal worden verse maaltij-den aangeboden en maaltijden die verantwoord zijn voor topsporters. Deze maaltijden bestaan uit een goede balans tussen vet, koolhydraten en eiwitten. Zo kregen wij onder andere een heerlijke smoothie van avocado, wat zorgde voor een goede herstel van de spieren. Het was goed te zien dat ze op Papendal innovatief bezig zijn met de voeding voor sporters.

Na de lunch konden we even naar de kamer om op te frissen voor de laatste training van het weekend en een wedstrijd. We begonnen op 30 meter te trainen gevolgd door de 50 meter. Hierna begonnen we aan de wedstrijd, welke bestond uit 6 x 3 pijlen. Hieruit kwam een ranking en werden er fi nale rondes geschoten. De prijzen voor de winnaars waren medemogelijk gemaakt custommadewraps en woosh archery. Hierna zat de clinic er op en was het weekend voorbij.

Tijdens dit weekend heb ik weer een aantal dingen geleerd met betrekking tot mijn techniek en mate-riaal. Daarnaast ook oefeningen geleerd om mijn rompstabiliteit te verbeteren. Het was een gezellig, goed verzorgd en nuttig weekend. Hopelijk gaat Papendal dit volgend jaar weer doen.

Rick, Ron, Mitchel en de mensen die mee hebben geholpen, onwijs bedankt voor dit top weekend!

Johan van dongen van Archery service centre vertelt over materiaal afstelling

Hoe eet je als sporter om optimaal te presteren

HANDBOOGSPORT JULI 2014 31

Page 32: Handboogsport magazine juli 2014

TEKST: Agnes Vissers FOTO’S: Tim Buitenhuis / Koen van Tartwijk

Het leven van een handboogscheidsrechter…

Scheidsrechtersaan het werk

VOORAFGAAND AAN DE WEDSTRIJD.Wanneer een vereniging een A-status wedstrijd wil organi-seren, dan wordt die aangemeld bij de NHB en op basis daarvan wordt een jaarkalender gemaakt. Vervolgens gaan we kijken welke scheidsrechters beschikbaar zijn. We hebben op dit moment bij de NHB 30 scheidsrechters. Die mensen zijn allemaal gekwalifi ceerd om te worden ingedeeld bij wedstrijden doelschieten, en een aantal van hen is tevens veld/3D-scheidsrechter. Daarnaast zijn enkele mensen bezig met het afronden van hun praktijkstages, waarna ze praktijk- examen kunnen doen. Scheidsrechters in opleiding draaien tijdens de stages als volwaardig scheidsrechter mee onder verantwoordelijkheid van de hoofdscheidsrechter. Voordat de wedstrijd begint controleert de scheidsrechter of het veld en het materiaal in orde zijn zodat alle schutters onder dezelfde omstandigheden hun wedstrijd kunnen schieten. We meten na of de afstanden kloppen, kijken of de blazoenen goed zijn, of de belijning correct en duidelijk is en vooral of de wedstrijd veilig kan worden verschoten. Met name bij outdoorwedstrijden is veiligheid een belangrijk punt van aandacht. Het schietterrein moet goed afgesloten zijn voor toevallige voorbijgangers door alle toegangswegen te blokkeren en volgens voorgeschreven richtlijnen moeten er veiligheidsmarges in acht worden genomen. We willen immers elk risico op ongelukken uitsluiten, en buitenstaan-ders hebben in het algemeen weinig kennis van de risico’s die een (raak geschoten) gemiste pijl kan veroorzaken. Daarna controleren we het materiaal van de schutters. Elke schutter hoort te weten welke materialen toegestaan en

verplicht zijn. We letten ook op de kledingvoorschriften . Zo nodig krijgt de schutter de gelegenheid om het materiaal aan te passen aan de voorschriften (bijvoorbeeld het merken van de pijlen). Ook hierbij letten we weer op de veiligheid, dus een sterk versleten pees die naar het oordeel van de scheids-rechter gevaarlijk kan zijn kan een reden zijn om uitgesloten te worden van deelname aan de wedstrijd. Zorg dus altijd dat je goed voorbereid naar een wedstrijd komt en controleer je materiaal vooraf.

WANNEER JE ALS SCHUTTER GEWEND BENT AAN HET SCHIETEN VAN WEDSTRIJDEN OP DE CLUB EN IN DE REGIO-COMPETITIE, DAN ZUL JE ZE WEINIG TEGENKOMEN: DE SCHEIDSRECHTERS VAN DE NHB.

BELAND JE ECHTER BIJ EEN KAMPIOENSCHAP OF NEEM JE DEEL AAN A-STATUS WEDSTRIJDEN (INDOORFITA’S, WA 1440 WEDSTRIJDEN (VOORHEEN FITA GENOEMD), ARROWHEADRONDES), DAN ZUL JE WORDEN GECONFRONTEERD MET ÉÉN OF MEER SCHEIDSRECHTERS (BIJ EEN WEDSTRIJD). UIT VRAGEN DIE ONS REGELMATIG WORDEN GESTELD BLIJKT, DAT HET VOOR VEEL SCHUTTERS EIGENLIJK HEEL ONDUIDELIJK IS WAT DE SCHEIDSRECHTER ALLEMAAL DOET. IN DIT ARTIKEL PROBEREN WE EEN KIJKJE TE GEVEN IN DE TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN EEN SCHEIDS-RECHTER VÓÓR, TIJDENS EN NA DE WEDSTRIJD. WE HOPEN DAT DIT WAT MEER DUIDELIJKHEID GEEFT OVER DE ROL VAN DE SCHEIDSRECHTER. MISSCHIEN DENK JE NA HET LEZEN VAN DIT ARTIKEL ZELFS: LEUK! LIJKT ME WEL WAT! DAT HOPEN WE NATUURLIJK, WANT WE KUNNEN NOG WEL WAT ENTHOUSIASTE MENSEN GEBRUIKEN.

Page 33: Handboogsport magazine juli 2014

TIJDENS DE WEDSTRIJD.Dan gaat de wedstrijd van start. Er is hier een groot verschil tussen doelwedstrijden en veld- en 3D-wedstrijden. We gaan eerst even in op het doelschieten.

Soms is er de mogelijkheid van inschieten en soms worden er proefseries verschoten. Op dat moment is de scheidsrechter er alleen om in te grijpen bij incidenten. Soms zal een schutter in deze fase van de wedstrijd worden gewaarschuwd voor fouten (niet goed op de schietlijn staan, buiten de tijd schieten, te hoog opzetten etc.) Een waarschuwing kan in de loop van de wedstrijd leiden tot diskwalifi catie wanneer een schutter zich onrechtmatig blijft gedragen. We zijn er niet om het de schutters lastig te maken, maar wel om ervoor te zorgen dat de wedstrijd veilig en eerlijk verloopt.

Wanneer de wedstrijd echt begint, loopt de scheidsrechter mee naar de doelen. Wanneer de schutters op een doel er samen niet uit komen wat de score van een pijl is, dan wordt de scheidsrechter erbij gehaald en die bekijkt met behulp van een vergrootglas welke score het moet zijn. Het oordeel van de scheidsrechter is bindend. Wanneer schutters er samen uit komen, dan bemoeit de scheidsrechter zich niet met de score. Is er door een schutter een pijl buiten de toegestane tijd geschoten, dan zal de scheidsrechter veelal wel

controleren of er daadwerkelijk een “misser” wordt ges-chreven. De hoogst scorende pijl van de schutter valt dan af en wordt geschreven als een misser. Wanneer er een probleem is met de ingevulde scores (fout geschreven) dan kan de scheidsrechter erbij geroepen worden om de score te corrigeren. Het is ook toegestaan dat je dat zelf corrigeert en alle schutters op je baan voor akkoord tekenen.

Het kan voorkomen dat je gedurende een schietbeurt of tussendoor materiaalpech hebt. Als dat het geval is , dan blijf je op de schietlijn staan en roep je er een scheidsrechter bij. In dat geval zal de scheidsrechter je de gelegenheid geven om je materiaal te herstellen. De wedstrijd loopt dan gewoon door en je zult na afl oop de gelegenheid krijgen om de pijlen die je hierdoor hebt gemist na te schieten. Je krijgt hiervoor maximaal 15 minuten de tijd. Meld het wel altijd eerst bij de scheidsrechter, anders verspeel je het recht om na te schieten.Tijdens de wedstrijd kan een scheidsrechter ook schutters aanspreken op onsportief of hinderlijk gedrag. Wanneer je als schutter serieus last hebt van het gedrag van een medeschut-ter, dan spreek je hem/haar hier eerst zelf op aan. Heeft dat niet het gewenste resultaat, dan meld je dit bij de scheids- rechter. Die kan waarschuwen en eventueel de schutter diskwalifi ceren.Wanneer onverhoopt het tijdsysteem uitvalt, dan zal de scheidsrechter handmatig (met stopwatch en fl uit) de wedstrijd voortzetten. Eventuele shoot-offs worden meestal ook door de scheidsrechter begeleid met stopwatch en fl uit. In het geval van een shoot-off is de scheidsrechter ook degene die de scores bepaalt en eventueel meet welke pijl “closest to the center” is.

Bij veld- en 3D-wedstrijden is de rol van de scheidsrechter anders. De scheidsrechters zullen wel de materiaalcontrole uitvoeren en daarbij kijken of de schutter in de juiste disci-pline is ingedeeld. Daarna lopen zij over het veld, zullen ze hier en daar kijken of er geen dingen worden veranderd in het veld, de veiligheid gegarandeerd blijft en (wanneer daar aanleiding toe is) of de schutters zich houden aan de toe- gestane schiettijd. Ze beoordelen dan geen scores. Er is dan met name aandacht voor de vlotte doorstroom en de veiligheid.

NA DE WEDSTRIJD.En dan zijn de schutters klaar en gaan de scheidsrechters nog eens aan het werk. Nadat de scores bekend zijn is er de gelegenheid om records en spelden aan te vragen. Bij dergelijke aanvragen worden de schietbriefjes goed nageteld en geparafeerd voor akkoord. Dat kan soms wel wat tijd in beslag nemen, zeker aan het begin van het (outdoor)seizoen omdat schutters dan vaak weer in andere leeftijdsklassen zijn ingedeeld en een half jaar zijn “gegroeid” qua prestaties. Meestal wordt met de prijsuitreiking gewacht tot alle administratieve dingen zijn afgewikkeld. De scheidsrechter vult vervolgens alle formulieren in maakt nog een persoonlijk wedstrijdverslag. Dat wordt naar de NHB gestuurd om ervaringen mee te nemen in beleid voor de toekomst. Kortom: Het leven van een scheidsrechter is prachtig. Meestal bevindt hij/zij zich op de achtergrond, maar zonder scheids-rechters geen A-status wedstrijden, geen kampioenschappen, geen records en geen spelden.

Heb je na het lezen van dit verhaal het idee dat het iets voor jou is? Meld je (belangstelling) via [email protected] of neem rechtstreeks contact op met het bondsbureau. We willen in het najaar graag weer een nieuwe lichting scheidsrechters gaan opleiden, dus pak je kans om een mooie taak binnen de handboogsport op je te nemen.

COMMISSIE SCHEIDSRECHTERS.

zonder scheidsrechters

geen A-status wedstrijden, geen kampioenschap-

pen, geen records en geen spelden.

HANDBOOGSPORT JULI 2014 33

Page 34: Handboogsport magazine juli 2014

‘Lucas, mijn pijlen vliegen zo raar.’ Daar sta je dan. Een betrokken ouder die graag zijn zoon naar wedstrijden rijdt, van handboogschieten nauwelijks verstand heeft en de wed-strijd staat op punt van beginnen. ‘Let goed op je techniek en blijf gewoon doen wat je trainers tegen je hebben gezegd,’ is het verstandigste wat ik denk te kunnen zeggen. Helaas, ook de tweede serie proefpijlen levert geen verbetering op. Ver van huis ken ik nog maar nauwelijks mensen, maar gelukkig, daar zie ik Jan. Jan schiet zelf ook, maar hij is zo aardig om na zijn beurt even bij mijn zoon te komen kijken. ‘Je kunt nog wat beter ankeren,’ zegt Jan en met dit advies zal mijn zoon het de rest van de wedstrijd moeten doen. Helaas voor mijn zoon blijven de pijlen niet goed vliegen.

Een week later, bij een competitiewedstrijd is het weer mis. De pijlen vliegen niet in de richting die mijn zoon wil. Na ieder schot draait hij zich naar mij om, blik van balen tot wanhopig en daar sta ik dan met mijn kijker. Ja, dat het geel niet werd geraakt had ik ook wel gezien, maar wat moest ik deze keer zeggen? Gelukkig, er liep een heel goede trainer rond die ook weer zo vriendelijk was om na zijn eigen serie even te kijken en zelfs het nokpunt van mijn zoon z’n boog aan te passen. Geen idee wat dat was, maar ik liep de hele hal door op zoek na het juiste gereedschap daarvoor. Ook hier weer meer dan voldoende hulpvaardige mede-schutters. Helaas voor mijn zoon, bleek ook het nokpunt niet de oorzaak te zijn.

Het begon wat op te vallen dat de resultaten van de competi-tie per week daalden. Mijn zoon vond het vervelend, maar lag er niet wakker van. Een trainer had gezegd dat bij het verbeteren van de techniek het mogelijk was dat je eerst door een dal ging, voordat je weer betere resultaten ging halen. Daar hield hij zich manmoedig aan vast.

Tijdens een training werd geopperd dat het wel eens aan de button kon liggen. Ik leerde ineens over een teruglooptest, over de kale pijl en verbaasde me erover dat je ook het veertje uit een balpen kunt gebruiken in je button. Dat zou het dan toch moeten zijn, wat zou er immers anders over-blijven? Helaas, zelfs na deze aanpassing bleken de pijlen niet altijd mooi te vliegen.

Weken later vroeg een van de trainers of mijn zoon eens met zijn oude tab wilde schieten. Natuurlijk wilde hij dat. En ja hoor, wat vlogen de pijlen weer mooi. De oude tab, met al tekenen van sleetsheid, deed de pijlen weer mooi vliegen. De trainer was in zijn hoofd alle opties nagegaan en had bedacht wat er allemaal veranderd was. Toen kwam hij uit op de nieuwe tab die mijn zoon had gekregen en inderdaad: als je de resultaten legde naast het gebruik van de nieuwe tab, dan was het inzicht duidelijk. Maar mijn zoon vond de nieuwe tab prettiger. Dus dat werd vijlen, knippen, schaven totdat de nieuwe tab precies deed wat ie moest doen: de pijlen mooi laten vliegen.

Column door Lucas SwennenAan de Zijkant

Best een Lastige sport

34 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 35: Handboogsport magazine juli 2014

INTERVIEW: Carel Deden / Cees Beek FOTO’S: Carel Deden / HBV Drachtserpijl

Ambitie in het NoordenNieuw bij de NHB

"Onze focus ligt bij de Jeugd"

Anthony Meijer

Johannes van der Veen

Jelte Postma

EEN NIEUWE NHB VERENIGING IN HET NOORDEN, EEN MOOIE ONTWIKKELING IN EEN GEBIED MET RELATIEF WEINIG VERENIGINGEN. CAREL DEDEN EN CEES BEEK GINGEN OP PAD OM KENNIS TE MAKEN MET HET BESTUUR VAN DE NIEUWE VERENIGING; DE DRACHTSERPIJL

Op de vraag of de heren een achtergrond hebben als lid van de NNHF wordt simpelweg geantwoord; “ JA! JA! JA!”, waarop Carel Deden gekscherend reageert; “Regel 1… het antwoord moet langer zijn dan de vraag!” De heren van Drachtserpijl vullen lachend zelf alvast aan dat op deze wijze het artikel niet eens een halve pagina zal gaan vullen. De toon is gezet.

DE JEUGD DRIJFVEER VOOR EEN NIEUWE VERENIGING BINNEN DE NHBPenningmeester Jelte Postma is pas sinds een paar weken boogschutter, maar wel direct sterk betrokken. Net als de twee andere heren merkte hij onrust in de oude vereniging. De vereniging miste inzet en focus voor de jeugd, wat volgens Jelte noodzakelijk is voor bestaansrecht van een vereniging. Dus al snel werden de koppen bij elkaar gestoken, want er is genoeg potentieel in Drachten voor een nieuwe vereniging.

“De ontwikkelingen zitten vooral in de jeugd, want er is ontzettend veel animo.” vervolgt Anthony. In de omgeving Drachten is vanuit scholen veel vraag naar clinics van de hand-boogsport. De keuze voor een samen-werking met de NHB is dan ook gemaakt met de talentvolle jeugd in gedachten. "Binnen de NHB is er plek voor talent en een traject

hoe dit talent begeleid kan worden." Jelte onderstreept nogmaals hoe motiverend het is als je jeugd door kunt ontwikkelen naar een hoger niveau.

GEEN VOORKENNIS IN DE SPORT EEN ZEGENOmdat Jelte nog nieuw is in de handboog-sport, wordt hij naar eigen zeggen helemaal niet gehinderd door voorkennis in de sport. De vereniging is met hun ledenwerving ook gewoon begonnen in de eigen straat. Binnen de kortste keren hadden ze 10-15 kinderen die zeiden; “Hey, dat is gaaf! Boogschieten!”

AMBITIE EN TOEWIJDINGEen nieuwe vereniging vraagt ontzettend veel inzet om te groeien, maar aan die inzet is geen gebrek. Het werk wordt geregeld om de vereniging heen, waarbij Johannes van der Veen zelfs met zijn werkgever geregeld heeft dat hij altijd op woensdagmiddag vrij is om de jeugdtrainingen te kunnen geven. Dat er daar-door soms op zondag gewerkt moet worden, wordt voor lief genomen. Momenteel wordt er onder de leden voornamelijk compound en traditioneel geschoten, maar het bestuur spreekt duidelijk uit zich op alle disciplines en wedstrijdvormen te richten, “Bij ons kun je in de toekomst alles schieten”

Aan ruimte voor groei heeft de vereniging geen gebrek. De Drachtserpijl heeft momen-teel 2 velden tot de beschikking, een 1e veld van 60x150meter en een 2e veld van zelfs 200x250 meter.

“Zitten we nu wel weer op 2 pagina’s? Anders komen we wel even langs!”

HANDBOOGSPORT JULI 2014 35

Page 36: Handboogsport magazine juli 2014

Over Van Zutphen Archery

FOTO’S: Koen van Tartwijk/Tim Buitenhuis

Joanna van Zutphen

SINDS WANNEER HEB JIJ EEN EIGEN HANDBOOG-SCHOOL?Na een zeer succesvolle periode als bondscoach J.O. vonden er helaas wat veranderingen binnen de NHB plaats. In deze nieuwe situatie voelden ik, en een groep sporters uit mijn voormalige Jong Oranje selectie, zich niet thuis. Een paar van deze sporters zijn samen met hun ouders naar mij toe gekomen, en hebben mij gevraagd of ik hen weer verder wilde begeleiden via een “privé school” Het was voor mij een zware beslissing omdat ik toen net zwanger was geworden van onze tweede dochter. Ook wou ik eigenlijk het liefst met J.O. verder gaan. Ik was dan ook een beetje onzeker of deze nieuwe manier, als betaald coach/trainer binnen de handboogwereld, wel een kans van slagen had. Met alles eromheen zijn we de uitdaging toch aangegaan en is Van Zutphen Archery aan het einde van de zomer 2010 opgestart. Mijn eerste groep telde toen 10 sporters. Hierbij zaten ook twee sporters waarmee ik nog niet bij Jong Oranje had samengewerkt, namelijk Ivan Denis uit België en Hans Schoofs. Het was een hele mooie en zeer gedreven groep. Een paar van deze sporters horen nu bij de top van Nederland en maken deel uit van de Nationale selectie. WIE TRAINEN ER NU BIJ JOU?Met de jaren is de groep behoorlijk kleiner geworden. Veel sporters kozen voor studeren of werken. Sommigen zijn naar het CTO gegaan, andere zijn helaas helemaal gestopt. Overgebleven zijn Daisy en Sarina Laan en Thomas Vos. Op wedstrijden begeleid ik ook Esther Deden, die zich de afgelopen jaren bij ons ontwikkeld heeft en naar het CTO is doorgestroomd. Het is heel moeilijk om aan nieuwe sporters te komen. Mensen zijn nog steeds niet gewend om voor een training te moeten betalen, wat in andere takken van sport, denk aan golf, heel normaal is.Als je een resultaat wilt zien dan moet je behalve pijlen weg schieten ook investeren in een prestatiegerichte training. Een goede trainer/begeleider is dan ook zeer belangrijk. Als je vanaf het begin goed onder de boog gezet wordt, kost het minder tijd om het resultaat eruit te halen. Simpel gezegd. De NHB heeft gelukkig de laatste jaren in goede opleidingen geïnvesteerd. Hierdoor zijn er al veel meer trainers die sporters binnen verenigingen een goede start kunnen bieden.

WAT MAAKT JOUW TRAININGEN BIJZONDER?Dit begint met een behoorlijk ruime ervaring. Eerst zelf als sporter in Polen en in Nederland, daarna als bondscoach van Jong Oranje. In Polen heb ik enkele jaren van de Olympische Ploeg deel uitgemaakt. In deze periode heb ik veel geleerd op technisch gebied. Er werd toen enorm veel druk gelegd op conditie, kracht en uithoudingsvermogen.

Daar heb ik ook geleerd hoe belangrijk doorzettingsvermo-gen is, wie echt wil kan veel bereiken. In Nederland heb ik dankzij mijn man Fred van Zutphen compound geschoten en me hier in verdiept.Als bondscoach van J.O. heb ik het geluk gehad met Peter Nieuwenhuis samen te mogen werken. Dankzij Peter heb ik me vooral op gebied van coachen en de sporter begeleiden verder ontwikkeld. Ik heb dan ook mijn diploma trainer 3 gehaald. In die periode heb ik ook mijn kwaliteiten als trainer/coach laten zien. Op verschillende internationale wedstrijden hebben toen J.O. sporters meerdere top 3 plaatsen behaald en mooie resultaten laten zien. De top prestaties in deze periode waren tijdens het WK junioren in Ogden met goud voor Inge van Caspel en zilver voor Rick vd Ven en daarnaast nog een 4e plaats van Jody Vermeulen.

Wij trainen als groep maar voor iedere sporter heb ik een ander programma en benader ik hen individueel. Mijn kracht zit vooral in het schiet echnische vlak en wedstrijdbegeleid-ing. Ik ben helaas niet materiaal georiënteerd maar hiervoor heb ik de beste vakman op dit gebied in huis, mijn man Fred. Dus voor materiaal afstelling wordt ook gezorgd.

WAT WIL JE BEREIKEN? WAT ZIJN JE DOEL-STELLINGEN?Graag wil ik mijn sporters op hun maximale niveau brengen en hun op weg helpen naar een mooie internationale carrière. Dat laatste is helaas niet voor iedereen weggelegd. Steeds van jezelf winnen en beter worden is ook een mooie prestatie. Topsport is natuurlijk ook een manier van leven die je ook op andere vlakken enorm kan helpen.. Mensen helpen om hun grenzen te verleggen en ze steeds beter te zien worden is het mooiste wat er is. HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST VAN DE HANDBOOG-SPORT?Positief!! Sinds de Olympische spelen in Londen zien we de handboogsport enorm groeien, als wedstrijdsport maar zeker ook recreatief. Er worden meer tv series, fi lms met daarin boog en pijl gemaakt. Mensen kijken ook minder raar op als je zegt dat je aan handboogschieten doet. Het is eigenlijk best “cool”. Zelf zou ik graag nog meer jeugd zien schieten. Handboogschieten tijdens de gymles op school zou ik dan ook toejuichen.

SCHIET JE ZELF NOG WEL EENS?Toevallig gisteren na 8 jaar zelf weer eens een paar pijlen geschoten. Na de geboorte van onze eerste dochter Cassie en start van mijn baan destijds bij de NHB had ik niet meer de tijd om zelf nog te gaan schieten. Ik had ook geen doel meer om te trainen. Schieten zonder doel is erg moeilijk voor mij.

Joanna van Zutphen is al jaren een bekend gezicht binnen de hand-boogsport. De laatste jaren is Joanna zich meer en meer gaan concentreren op het trainersvak, met als resultaat 'Van Zutpen Archery'. Joanna vertelt aan de redactie over de totstandkoming van haar handboogschool.

36 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 37: Handboogsport magazine juli 2014

HOE ZIET JOUW WEEK ER UIT?Mijn week op dit moment kan ik helemaal zelf indelen. Ik zorg vooral voor onze kinderen en doe het huishouden. Daarnaast heb ik op maandag de training in Almere van 4 tot 7. In het weekend begeleid ik sporters op wedstrijden. Af en toe hebben we nog tussendoor een training of spreken we af voor het afstellen van het materiaal. 2-3 keer per week ga ik hardlopen. Dus zoals je het ziet speelt mijn week zich vooral thuis en in de handboogsport af. ZIE JE JEZELF MEER ALS TRAINER OF ALS COACH?Ik doe beide. Zelf zie ik mezelf toch iets meer als trainer. Ik ben continu met techniek en verbetering van het schot bezig. Daar gaat vooral mijn focus naartoe. Natuurlijk coach ik ook, het hoort erbij. JE HEBT EEN MAN DIE OOK IN DE HANDBOOG-SPORT ZIT. GAAT HET THUIS DAN ALLEEN OVER HANDBOOGSCHIETEN?

Bij ons thuis gaan de gesprekken vooral over de kids en het schieten. Zoals je weet werkt Fred bij JVD Distribution, groothandel in handboogartikelen. De interesse van ons beiden ligt ook in schieten. Dan is het vanzelfsprekend dat je hierover met elkaar praat. Vaak vraag ik ook advies aan Fred. Af en toe een andere blik werkt heel verfrissend. Natuurlijk stelt Fred ook nog materiaal af voor onze groep. Dus ja, hij is er zeker ook bij betrokken. EEN VAN JOUW SPORTERS TRAINT OOK OP PAPEN-DAL. HOE IS JOUW SAMENWERKING MET DE TOP-SPORT AFDELING?Esther begeleid ik nu alleen op wedstrijden en Sarina traint op woensdag en zaterdag bij Ludmilla en Emiel op Papendal. De samenwerking is de laatste tijd zeker verbeterd en daar ben ik heel blij mee. We werken allen met hetzelfde doel en dat is het maximale uit de sporters halen. Ik denk dat dit te zien is aan het niveau van de Nederladse handboogsport op dit moment.

VAN WIE HEB JE ZELF SCHIETEN GELEERD? GEBRUIK JE NOG VEEL VAN JOUW EIGEN ERVARING ALS SCHUTTER?Ik heb geluk gehad dat ik in een club terecht kwam bij de beste trainer uit Polen, Adam Pazdyka. Alles wat met schieten te maken heeft heb ik van hem geleerd en daarna nog wat dingetjes van Fred en coach Kim. Met Adam zijn we al jaren bevriend en we zien elkaar elke keer als ik in Warschau ben. Hij is nog steeds coach bij mijn oude club. 2 goede schutters op dit moment uit Polen, Kacper Sierakowski en Slawomir Naploszek worden ook door hem begeleid. Natuurlijk probeer ik alles wat ik in al die jaren heb geleerd aan mijn sporters door te geven. Zoals ik al eerder zei is het vooral mijn brede ervaring waardoor ik iedereen individueel kan begeleiden.Door met andere sporters en trainers te praten en veel te observeren leer ik echter elke dag nog bij.

"Sporters op weg helpen naar een mooie internationale carrière"

HANDBOOGSPORT JULI 2014 37

Page 38: Handboogsport magazine juli 2014

2 HANDBOOGSPORT MAART 2014

CADIER en KEER

CADIER EN KEER – DE DE MEEST UNIEKE VELDWESTRIJD VAN NEDERLAND

Het weekend van 14 en 15 juni was het zover: misschien wel de mooiste veldwedstrijd van het 5 landen toernooi: Cadier en Keer.

Dat betekende zaterdagochtend vroeg onderweg om op tijd in de groeve te zijn. Mooie omgeving is 1 ding, goed weer maakt het nog beter. Een beetje frisse start van de ochtend, maar met wat bewolking en slechts een zacht briesje lijkt het perfect schietweer. Met de bogen in de hand op weg naar de groeve. En wanneer je het terrein op loopt, lijkt het of je Nederland uit stapt.

Het terrein van de groeve ’t Rooth in Cadier en Keer leent zich uitstekend voor een verscheidenheid aan prachtig uitgezette doelen. De combinatie van de wilde natuur, het weidse van de groeve, de vrijlopende dieren, dat maakt het hier zo bijzonder. En een optimaal gebruik van het terrein geeft een aantal spectaculaire doelen om te schieten. In colonne de berg op via geïmproviseerde trappen, met treden zo hoog, dat je zou wensen dat alleen al je benen 1 meter 80 lang zouden zijn. Maar de inspanning van de klim loont: bovenaan gekomen kijk je nog even terug op wat je net hebt overwonnen om oog in oog te staan met het adembenemend uitzicht over de groeve.

Vanaf de overkant van de groeve kijken de klimgeitjes toe. Vervolgens een prachtige verscheidenheid van eerlijke, moeilijke doelen met hoeken van 30 graden omhoog of naar beneden, en ogenschijnlijk makkelijke doeltjes, korte afstand rechtuit. Ogenschijnlijk, want er zijn geen makkelijke doelen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je op zo’n “moeilijk” doel 3 prachtige zessen neerzet, om vervolgens op die “makkelijke” de mist in te gaan?

Ondanks het klim en klauter werk is het parcours compact en zijn we beide dagen op tijd klaar. Op zondag om half zes is de prijsuitreiking klaar, en gaat iedereen moe en voldaan weer naar huis, terug het dagelijkse leven in. Het stukje buitenland in Nederland achterlatend, met het vaste idee: Hier kom ik volgend jaar weer terug.

Inge Enthoven

TEKST: Inge Enthovenn FOTO’S: Tim Buitenhuis

38 HANDBOOGSPORT JULI 2014

Page 39: Handboogsport magazine juli 2014

misschien wel de mooiste

veldwedstrijd

Page 40: Handboogsport magazine juli 2014

RECURVE:Sinds 1 januari 2014 bestaat de recurve divisie uit drie klassen, de recurve open klasse mannen, de recurve open klasse vrouwen en de W1 klasse recurve. In de recurve open klasse mannen eindigde Stephane Gilbert (Fra) als eerste in de kwalifi catie ronde met 647 punten. Hij kwam echter niet verder dan de 1/4 fi nale waarin hij in een spannende strijd via een shoot-off verloor van Philip Bottomley. Philip won vervolgens ook de halve fi nale en moest het uiteindelijk opnemen in de fi nale tegen de nummer twee uit de kwalifi catie ronde, de Duitser Maik Szarzweski. Ook deze fi nale eindigde in een shoot-off waarin de Duitser aan het langste eind trok. Frank Wiegers eindigde in deze klasse op plaats negen.

Bij de dames recurve plaatste Silvia Gerrits zich als vierde. In de bronzen fi nale werd zij verslagen door Brigitte Duboc. Deze klasse werd gewonnen door Magali Comte uit Zwitser-land. In recurve W1 Klasse haalde Roy Klaassen een mooie score van 473 punten. Dit is in ieder geval een Nederlands record en misschien ook een wereld record.

COMPOUND:In de compound open klasse heren waren de Fransen met vijf schutters sterk vertegenwoordigd. De Zwitser Martin Imbo-den was de sterkste. In de fi nale versloeg hij de Fransman Pereira met een punt verschil. (134-133). Edwin Vreeman behaalde een mooie achtste plaats.

Bij de dames moest Ingrid Peijer als W1 schutter het opne-men tegen 3 Duitse Dames uit de open klasse. Ingrid werd vierde en behaalde een Nederlands record en misschien ook een wereld record. De Duitse sporters werden Ein-Zwei-Drei.

Tijdens dit toernooi werden ook de team en de mixed team fi nale rondes verschoten. De coaches konden daarbij zelf hun teams samenstellen. Ook werden teams gevormd met leden van andere landen. Het doel was vooral om deze fi nales te trainen. Om die reden heeft de organisatie ook een individu-ele Round Robin toegevoegd. Veel schieten was het devies, zodat alle deelnemers konden trainen en uitkomen tegen schutters uit dezelfde klassen.

Het organisatie comité kijkt terug op een prachtig evene-ment. De deelnemers waren vol lof over de goede organisatie en de prachtige accommodatie. Het mooie weer speelde ook een belangrijke rol. Er werden in totaal vijf wereldrecords en drie Nederlandse records verbeterd. Voor de buitenlandse teams was dit evenement een zeer geslaagde selectiewed-strijd voor het Europese kampioenschap dat in juli in Zwitser-land plaats vindt.

Wij hebben de ambitie om volgend jaar de tweede editie van de Dutch Para Archery Tournament te organiseren. Wij gaan dan voor een verdubbeling van het aantal deelnemers. De planning is dat de tweede editie plaats vindt van 16 t/m 21 mei 2015.

Het organisatie comité dankt Handboogschutterij Almere en de Nederlandse Handboogbond voor de prettige samen-werking. Wij danken onze sponsers, de gemeente Almere, Elzinga Archery.com, Lakfa Paintings, Sportservice Flevoland, Onbeperkt Sportief, 123 Machineverhuur en de Johan Cruyff Foundation. Ook is een woord van dank op z’n plaats voor de vele vrijwilligers die dit evenement hebben mogelijk gemaakt.

VAN 17 TOT EN MET 21 MEI HEEFT IN ALMERE HET DUTCH PARA ARCHERY TOURNAMENT PLAATS GEVONDEN. DE ORGANISATIE HEEFT VOOR DE EERSTE EDITIE VAN DIT INTERNATIONALE HANDBOOGEVENEMENT VOOR SPORTERS MET EEN BEPERKING EEN VIJFTAL LANDEN BENADERD OM DEEL TE NEMEN AAN DEZE WORLD ARCHERY A-STATUS WEDSTRIJD. ZO STONDEN DEELNEMERS UIT FRANKRIJK, DUITSLAND, ENGELAND, ZWITSERLAND EN OOK ONZE NEDERLANDSE PARA SELECTIE AAN DE START OP ZONDAG VOOR DE KWALIFICATIE RONDES VAN 72 PIJLEN. ’S MORGENS DE RECURVE DIVISIE OP 70 METER, ’S MIDDAGS DE COMPOUND DIVISIE OP 50 METER.

DUTCH PARA ARCHERY TOURNAMENT 2014

dpat

TEKST: Frans Koperdraat FOTO’S: Arie Buwalda / Michael Borgers

DPAT 2014 werd mede mogelijk gemaakt door:

Page 41: Handboogsport magazine juli 2014