Ampersand oktober 2011

18
hoofdartikel 1 Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus Een sterk Vlaanderen in een bestuurbaar land www.cdenv.be ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 11 - OKTOBER 2011 AFGIFTEKANTOOR LUIK X

description

Ledenblad oktober 2011

Transcript of Ampersand oktober 2011

Page 1: Ampersand oktober 2011

hoofdartikel

1

Ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

een sterk vlaanderenin een bestuurbaar land

www.cdenv.be

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 11 - OKTOBER 2011 AFGIFTEKANTOOR LUIK X

Page 2: Ampersand oktober 2011

22

cOlOfOnBrecht Grieten, Annemie Lemahieu, Luk Van-maercke, Peter Poulussen, Stefaan Deleeck, Marc Paredis, Geert De Kerpel, Greet Gysen, Hans Knop, Iris Depoorter, Cecile Segers, Rut-ger De Reu, Miet Timmers, Leo De Bock, Veerle Scheire, Brenda Furniere, Yves BoussenJoris SnaetLinda Meskens - 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur - 02 238 38 32Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel, fax 02 238 38 60 - [email protected]

redactiecomité:

cartoon:adresbestanden: vormgeving: postabonnementen: verantw. uitgever: re(d)actieadres:

Belofte maakt schuld, zo klinkt het in de volksmond. Het is een wijsheid die we in de politiek allemaal ter harte moeten nemen. Een verwachting is vlug gecreëerd, ze inlossen is meestal een ander paar mouwen. De hedendaagse politicus worstelt daar elke dag mee. De mensen verwachten - vaak terecht - zeer veel van de politiek, maar politici hebben het vaak moeilijk om binnen hun beperkte mogelijkheden resul-taten op de tafel te leggen.

Precies daarom mogen we als Vlaamse christen-democraten fier zijn op onze jongste verwezenlijking: de splitsing van BHV en een grote staatshervorming voor Vlaanderen. Beide werden al vaak aangekondigd en onze mensen investeerden er al vele liters bloed, zweet en tranen in. Maar vandaag kunnen we zeggen: de resultaten zijn er.

We hebben de voorbije maanden de moed gehad om het been stijf te houden: eerst een splitsing van BHV en een serieuze staatshervorming, dan pas een regering. Die consequente houding heeft geloond. We hebben nu een staatshervorming op zak. BHV wordt gesplitst op een zuivere en propere manier. Er is een Financieringswet die Vlaanderen meer fiscale autonomie geeft en die de geldstromen naar het zuiden in de toekomst afbouwt. Vlaanderen krijgt voor 17 miljard nieuwe bevoegd-heden. Dankzij dit akkoord beslist Vlaanderen voortaan meer dan ooit zelf over onze gezondheid, onze jobs, onze kinderbijslag. We hielden ons aan het Vlaams regeerakkoord en aan onze principes: meer autonomie en een grotere ver-antwoordelijkheid voor de regio’s.

Er liggen nog stevige budgettaire en sociaal-economische uitdagingen op de plank, maar over het communautaire kunnen we voortaan kort zijn: we hebben woord gehouden.

Wouter Bekeuw voorzitter

We hebben de voorbije maanden de moed gehad om het been stijf te houden

Bart Haeck, De Tijd, 12 oktober 2011

Brussel-halle-Vilvoorde is eindelijk herleid tot zijn ware proportie, namelijk een ernstig maar vrij lokaal probleem dat niet jarenlang het regeringswerk had mogen blokkeren.

Steven Samyn, De Morgen, 12 oktober 2011

niet toevallig stonden Wouter Beke en Charles Michel naast Di rupo tijdens de voorstelling. De CD&V-voorzitter en zijn Mr-collega zaten veruit in de moeilijkste positie en hebben het verst hun nek moeten uitsteken.

Opiniestuk Mark Van de Voorde, De Standaard 14 oktober 2011

De roep om algemeen welzijn is bij de massa al lang vervangen door de honger naar individuele wellness.

Wouter Beke, Het Nieuwsblad, 15 oktober 2011

Ik blijf erbij dat n-Va beter naar de onderhandelingstafel gekomen was, maar ik kan hen ook niet dwingen. als grootste partij, met zo’n mandaat van de kiezer, kan je het volgens mij niet maken om niet meer te onderhandelen.

zOGezeGd

FO

TO L

EO

DE

BO

CK

Woord gehouden

Page 3: Ampersand oktober 2011

3

OOk u kan in deze actie een rOl spelen! CD&V wil Music for life steunen en verkoopt daarom toiletpapier onder het motto ‘de pot op met CD&V’. En geef toe: toiletpapier komt toch altijd van pas. U kunt uw rollen bestellen via onze webwinkel (www.samenissuper.be/webwinkel) of via [email protected].

eén pak van zes rollen kost 4 euro. per verkocht pak gaat er 2 euro integraal naar Music for life.

Meer infO? www.cdenv.be/depotop

Als CD&V-lid kan je natuurlijk meer doen dan enkel ons exclusief CD&V WC papier te kopen. Als je 40 euro of meer schenkt aan de actie, krijg je van Music For Life een fiscaal Attest. Stort daarom op rekeningnummer iBan Be93 0000 0065 6667 van het Rode Kruis. Plaats in je vermelding Gift-Mfl-152. Zo maakt u samen met ons het bedrag van CD&V nog groter.

Page 4: Ampersand oktober 2011

De pot op voor ‘Music for life’

4

FO

TO’S

YV

ES

BO

US

SE

N

traditioneel staat de actie ‘Music for life’ van studio Brussel in het teken van een stille ramp. dit jaar wordt het thema van de actie... diarree! vooral kinderen zijn wereldwijd het slachtoff er van dit gezondheidsprobleem. en waar kinderen worden getroff en, daar springt cd&v natuurlijk graag mee in de bres: kinderen zijn immers onze toekomst. de toekomst luistert!

Diarree is, samen met longontstekingen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar. Alhoewel het eenvoudig te voorkomen en te genezen is, wordt toch amper 39 procent van de in ontwikkelingslanden daarvoor effectief behandeld.

Music for life gaat dit jaar van 17 tot en met 23 december langs op de drie locaties waar het Glazen Huis vroeger al stond: Leuven, Gent en Antwerpen. Concreet werkt Music for life rond de situatie in Nepal.

Ook cd&v speelt een (Wc-)rol

Op maandag 17 oktober lanceerde CD&V haar actie voor Music for Life onder het motto ‘De Pot Op’. We willen met de actie het probleem van diarree bij kinderen op de voorgrond brengen & tegelijk onszelf relativeren. Een actie met een knipoog.

Na het Politiek bestuur verkochten onze kopstukken - onder leiding van voorzitter Wouter Beke - voor de kleine som van 4 euro de eerste pakken toiletpapier. Per pak gaat 2 euro hiervan naar Music for life.

CD&V belooft meteen om minimaal 5.000 euro aan Music for life te schenken. Maar samen kunnen we dat bedrag natuurlijk nog hoger brengen.

De verkoop wordt via onze webwinkel gecoördineerd en de pakken ‘De Pot Op’-toiletpapier kunnen afgehaald worden via de regiosecretariaten. Ook lokale afdelingen kunnen mee de actie ondersteunen.

JONGCD&V doet een duitje in het zakje door de al even leuke actie waarbij ze toiletborstels verkopen met de slogan ‘Denk aan zij die na u komen’.

je kan deze Music-for-life-actie volgen via onze website: www.cdenv.be/depotop

Page 5: Ampersand oktober 2011

pleegzorg als eerste hulp voor kinderen met een moeilijke thuissituatie

De praktijk wees uit dat pleegzorg vooral voor kin-deren van 0 tot 6 jaar de beste vorm van hulpver-lening is. De nestwarmte van een gezin is immers onontbeerlijk om zich te kunnen (blijven) hechten in de samenleving. “De refl ex om voor kinderen tot 6 jaar in de eerste plaats aan pleegzorg te denken wanneer zij tijdelijk niet in hun eigen gezin kunnen blijven, moeten we decretaal verankeren,” aldus Katrien Schryvers. Dit voornemen is trouwens opge-nomen in de beleidsnota van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Omdat de allerkleinsten nog niet naar school gaan en pleegouders ook uit werken gaan, vormen de kosten voor kinderopvang vandaag vaak een drem-pel om deze kinderen als pleegkind op te vangen. “Pleegouders moeten daarom aanspraak kunnen maken op een verminderd tarief voor de opvang van hun pleegkinderen,” vindt Schryvers.

Daarnaast verdient pleegzorg meer promotie. Deze vorm van hulpverlening past immers perfect bin-nen de huidige tendens van de zorgsector en het Vlaams welzijnsbeleid om gezondheidszorg meer in te bedden in de samenleving. ‘Vermaatschap-pelijking’ van de zorg, zeg maar. Katrien Schryvers verduidelijkt: “‘Zorgen voor’ hoeft niet altijd te ge-beuren door gespecialiseerde mensen of instanties. Iedereen kan er een steentje toe bijdragen.”

Het moet ook mogelijk worden om pleegzorg te combineren met andere vormen van hulpverlening. Nu kan bijvoorbeeld een kind dat op internaat zit, in het weekend niet door een pleeggezin worden opgevangen. Die fl exibiliteit is nochtans nodig.

Niet alleen pleegkinderen, ook pleegouders hebben gepaste begeleiding en ondersteuning nodig. Vanuit CD&V werd in de Kamer dan ook een wetsvoorstel ingediend om pleegouders een volwaardig statuut toe te kennen.

Tenslotte komt de organisatie en de werking van de pleegzorgdiensten aan bod. Nu zijn er in heel Vlaanderen 24 diensten voor zo’n 5000 plaatsingen per jaar. Dit kan heel wat effi ciënter. Er wordt ook aandacht besteed aan de afstemming tussen pleeg-kinderen en pleeggezinnen, de bekwaamheid van kandidaat-pleeggezinnen om mensen met nood aan zorg op te vangen, en de opvolging van deze gezin-nen en kinderen.

www.katrienschryvers.be

FO

TO L

EO

DE

BO

CK

5

zowel jonge als oudere gezinnen staan om diverse redenen onder druk en zijn soms kwetsbaar. die kwetsbaarheid kan tijdelijk of langdurig zijn. niet elk gezin kan hier op eigen kracht mee omgaan. pleegzorg kan dan een antwoord zijn. Bij pleegzorg komt een kind, een jongere of een volwassene terecht in een opvanggezin. daar kunnen rust en steun gevonden worden, maar ook kansen en kracht om tegenslagen te boven te komen.

vlaams parlementslid katrien schryvers schreef samen met collega’s tom dehaene en vera jans een pleegzorgplan. de bedoeling is om deze vorm van hulpverlening meer ingang te doen vinden in onze samenleving, het aanbod uit te breiden, de kwaliteit te verbeteren en de diensten effi ciënter te organiseren. de conceptnota is de voorbode van een voorstel van decreet, dat nog dit jaar wordt ingediend.

Page 6: Ampersand oktober 2011

6

Met die woorden opende formateur di rupo de persconferentie waarop hij en zijn onderhandelaars het akkoord over de nieuwe staatshervorming en de politieke vernieuwing hebben voorgesteld. een akkoord waarbij we als partij mee het verschil hebben gemaakt. en geen klein beetje. een akkoord waarbij onze voorzitter Wouter Beke het beste van zichzelf heeft gegeven. samen met een aantal ervaringsdeskundigen en experts ter zake. Onze voorzitter kon rekenen op de fenomenale inzet van een aantal topmedewerkers. Buiten het oog van de camera. Onze partij mag fier zijn op zoveel knowhow! een aantal verkiezen de schaduw. anderen konden we overtuigen voor een toelichting.

Toen voorzitter Wouter Beke ons op 17 september om 0.15 uur een sms verstuurde “deelakkoord BHV is rond” beleefden wij één van de mooiste momenten uit onze politieke loopbaan. Het is een lange strijd geworden in de Kamer en het Vlaams parlement en op het ter-rein met de Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde. Toen wij in 2004 voor het eerst de Gordel reden met het (inmiddels beroemde truitje) “SPLITS Brussel Halle Vilvoorde NU!!!” hadden wij nooit gedacht dat het 7 jaar zou duren vooraleer wij ons doel zouden bereiken.

Het ergerde de Vlamingen in de Vlaamse Rand al tiental-len jaren mateloos dat bij de federale verkiezingen de Franstalige politieke partijen met hun Brusselse en Waal-se boegbeelden campagne konden voeren tot in Halle en Kampenhout. Voor hen was dit het symbool dat de grenzen van Brussel niet vastlagen en dat het Vlaams karakter van de Rand niet moest gerespecteerd worden. Daarom vroegen de Franstalige partijen als tegenpres-tatie de uitbreiding van Brussel met de zes faciliteiten-gemeenten en ook compensaties voor de Franstalige kiezers in 35 Vlaamse gemeenten rondom Brussel.

Reeds in 2003 drongen wij met CD&V aan op de uitvoe-ring van het arrest van het Grondwettelijk Hof dat dui-delijk stelde dat zonder splitsing de verkiezingen in BHV onwettig waren. Na de stemming in de Kamercommissie van het Vlaams splitsingsvoorstel in november 2007 ontketenden de Franstalige partijen een carrousel van belangenconflicten die zelfs leidde tot de val van de Re-

gering Leterme en nieuwe verkiezingen. Toen werd het ook duidelijk dat alleen een onderhandelde oplossing tot een splitsing van BHV zou leiden. Het is de grote verdienste van Wouter Beke dat hij van de BHV-splitsing een basisvoorwaarde maakte om verder te onderhande-len over de staatshervorming. En met succes!

Een zuivere splitsingHet gaat om een “zuivere splitsing” waar niet is ingegaan op de Franstalige eisen: geen uitbreiding van Brussel, geen corridor, geen bevoegdheden van de Franse Gemeeen-schap in de Zes, geen benoeming van de 3 burgemeesters die de Vlaamse wetten hebben overtreden, het behoud van de omzendbrief Peeters, geen compensaties voor de Franstalige kiezers in de Vlaamse gemeenten rondom Brus-sel zoals Zaventem, Dilbeek of Sint-Pieters-Leeuw. De gren-zen van Brussel liggen nu onherroepelijk vast en niemand kan het Vlaams karakter van de Rand nog betwisten. Het FDF kan zich niet neerleggen bij deze “Vlaamse overwin-ning” en heeft zich afgescheurd van de MR.

Het steekt bij N-VA omdat het uiteindelijk CD&V is die de splitsing heeft gerealiseerd. Wij hebben woord gehou-den. En voor het akkoord werd geen onaanvaardbare prijs betaald, integendeel. Niemand had een dergelijke gunstige regeling verwacht. Onze jarenlange strijd heeft geleid tot een versterking van het Vlaams karakter van de

gemeenten in de Rand waar wij als CD&V in bijna alle bestuurscolleges vertegenwoordigd zijn met Burgemees-ters en schepenen. Met het oog op de gemeenteraads-verkiezingen kunnen wij de kiezers in Halle-Vilvoorde recht in de ogen kijken! CD&V is en blijft de meest geloofwaardige Vlaamse partij.

En volgend jaar kunnen we de Gordel rijden met het truitje: “GESPLITST EINDELIJK!!!”

DaMEs En hErEn, We heBBen een akkOOrd!

de splitsinG van Brussel-halle-vilvOOrdeMichel Doomst (burgemeester Gooik) en Eric Van rompuy (Vlaams parlementslid)

Page 7: Ampersand oktober 2011

7

Het veiligheid- en vervolgingsbeleid in Halle-Vilvoorde vereist een eigen aanpak om efficiënt te zijn. Daarom wordt het parket van Brussel gesplitst in een Nederlandstalig parket dat bevoegd is voor Halle- Vilvoorde en een tweetalig parket dat be-voegd is voor Brussel-hoofdstad, de 19 gemeenten. Dit zal ongetwijfeld de efficiëntie en de nabijheid van het vervolgingsbeleid, in overleg met de bur-gemeesters van Halle-Vilvoorde en de bestaande politiezones aanzienlijk verbeteren. Daarnaast wordt de tweetalige rechtbank in Brussel, de zetel, functioneel gesplitst in een Nederlandstalige recht-bank en een Franstalige rechtbank. Alle Nederlands-talige zaken komen derhalve voor een exclusief Nederlandstalige rechtbank, wat de dynamiek van het rechtsbeleid in Vlaamse zaken moet verbeteren. Deze dubbele hervorming zal ook toelaten veel nauwer toe te zien op de correcte naleving van de taalwetgeving die voor Brussel en Halle-Vilvoorde specifieke bepalingen bevat sedert 1935. De rege-ling bevestigt de prominente aanwezigheid van de Vlaamse rechtswereld in Brussel.

Dat er iets moest gebeuren om Brussel er financieel weer bovenop te helpen en dat er ook iets moest ge-beuren aan de interne organisatie van dit kleine gewest was al jaren duidelijk. Wij hebben vanuit CD&V in Brus-sel er altijd voor gepleit dat de herfinanciering gekop-peld wordt aan een efficiëntere organisatie van het Gewest. In het kader van de communautaire onderhan-delingen heeft een werkgroep zich dan ook over Brussel gebogen. Het Brussels Gewest zal voortaan de veiligheid van het gehele grondgebied coördineren. Dit is nog niet de éénmaking van de 6 politiezones, waarvoor wij steeds gepleit hebben, maar het is een kwalitatieve stap in de goede richting. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt ook meer te zeggen over mobiliteit en parkeerbe-leid. Aangezien Brussel geen eiland is, juichen we het initiatief toe om een overlegplatform te creëren, de zo-genaamde ‘hoofdstedelijke gemeenschap’, waar Brussel onder andere met Vlaanderen allerlei samenwerkingsak-koorden kan sluiten. De invoering van de tweetalige lijs-ten ligt gelukkig niet langer op de tafel. Dit zou immers een aanfluiting zijn van de Brusselse identiteit, namelijk een stad bestaande uit twee taalgemeenschappen. Tenslotte, vormt het Brussels akkoord de basis om onze discussie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de verdeling van de bevoegdheden tussen het gewest en de 19 gemeenten voort te zetten.

de splitsinG van het Gerechtelijk arrOndisseMent Brussel

GevOlGen vOOr de vlaMinGen in Brussel

hugo Vandenberghe (eresenator)

Brigitte De Pauw (Brussels parlementslid)

Page 8: Ampersand oktober 2011

Nieuwe financieringswet maakt Vlaanderen sterker! De financieringswet regelt de financiële stromen tussen de federale staat en de deelstaten. CD&V zette de her-vorming ervan op de agenda om meer responsabilise-ring en fiscale autonomie aan de deelstaten te geven. Hierbij werden 4 belangrijke principes (de DRESScode) vooropgesteld.

Democratiserend: Een regering die beslist over de uitgaven, moet ook verantwoording afleggen over de inkomsten. Dankzij een fiscale autonomie van 11 mil-jard euro (via de personenbelasting, 1/3 van de totale opbrengst), zal Vlaanderen voortaan zelf beslissen over ongeveer 35% van de inkomsten. Vandaag is dit amper 20%. Door eigen tarieven vast te stellen wordt de personenbelasting deels een belangrijk Vlaams beleidsinstrument.

Responsabiliserend: Wie een goed beleid voert, zal hier ook de vruchten van plukken. De enveloppe werk ( goed voor 4,5 miljard euro) wordt onmiddellijk op basis van de belastingopbrengsten verdeeld tussen de deelstaten. Met als positief gevolg dat meer werkenden in een regio, direct meer belastinginkomsten voor deze regio opleveren.

Solidariserend: Het solidariteitsmechanisme moet transparant, omkeerbaar en niet pervers zijn. In de nieuwe wet wordt de solidariteitsbijdrage verminderd van 95% naar 80%. Bovendien zal de startcompensa-tie, die het verlies aan inkomsten voor Wallonië initieel compenseert, volledig afgebouwd worden op 20 jaar tijd.

Stabiliserend: De federale overheid blijft sterk genoeg om de pensioenen en de gezondheidszorg te betalen. Zo verhoogt de bijdrage van de deelstaten voor het betalen van de pensioenen van de eigen ambtenaren.

Kortom, de nieuwe financieringswet vervult de al jaren-lang door Vlaanderen gestelde eisen: meer fiscale au-tonomie, grotere responsabilisering van de deelstaten, een transparant en niet pervers solidariteitsmechanis-me en een duidelijke verschuiving van bevoegdheden. De Vlaamse begroting zal in de toekomst opmerkelijk groter zijn dan de federale en zal voor meer dan 1/3 gefinancierd worden door inkomsten beslist in het Vlaams parlement.

De voorbije weken bereikten we een communautair akkoord dat ons land institutioneel opnieuw op de sporen zet. Dit akkoord moet nu worden uitgevoerd. De volgende dringende opdracht die de onderhan-delaars wacht is de opmaak van de begroting en het opstellen van het sociaal-economisch regeerpro-gramma van de volgende federale regering. CD&V wil een begroting die de stoten vanuit de internationale financiële markten aankan en een regeerprogramma dat de toekomst voorbereidt. Naast een regering die haar financiën moedig op orde houdt, wil CD&V meer jobs en meer mensen aan de slag. Dit zgn. activeringsbeleid houdt de ziekteverzekering en de pensioenen gegarandeerd betaalbaar. Daartoe zijn maatregelen nodig die meer mensen aan werk helpen en een beleid dat langer werken aanmoedigt. Uiteraard moet dat beleid goed

worden afgestemd op wat de Vlaamse regering doet.Daarnaast moeten we alles in het werk stellen om onze economische groei zo sterk mogelijk te houden en het ondernemen te stimuleren. Met een solide economische basis en een doortastende begrotings-aanpak kunnen we ons sociaal weefsel sterk houden en ons sociaal model duurzamer maken.

De CD&V-senatoren hebben op 13 oktober Rik Torfs aangeduid als hun nieuwe fractieleider in opvolging van Sabine de Bethune die twee dagen eerder tot voorzitster van de Senaat werd verkozen. Wij wen-sen Sabine en Rik veel succes om de Senaat door de eerste weken van het nieuwe politiek werkjaar te loodsen. Zeker tot het aantreden van een nieuwe regering is de Senaat in goede handen

Welvaart en Welzijn Garanderen

een nieuWe financierinGsWetKoen Van Den heuvel (Vlaams parlementslid)

8

Page 9: Ampersand oktober 2011

Op www.samenissuper.be/webwinkel vind je onze gloednieuwe webwinkel online. Je vindt er een grote selectie boeken aan voordeelprijzen zoals het boek van Rik Torfs en Pieter Marechal voor 10 euro. Daarnaast vind je er de gadgets van CD&V om als verrassing te geven of om aan vrienden te schenken. Tot slot kan je er ook alle materiaal vinden dat je kan gebruiken om eetfeesten en partijbijeenkomsten op te vrolijken.

cd&v heeft een vernieuwde webwinkel

Page 10: Ampersand oktober 2011

cOMfOrt:

Enkele jaren geleden kreeg ik een verrassend ver-jaardagscadeau van een vriendin: zilvergrijze crocs. Lelijk dat ik die dingen vond! Ik dropte ze ergens onderin de kast om ze stilletjes te laten wegkwijnen. Tot ik in de laatste maanden van mijn eerste zwan-gerschap belandde. Mijn voeten waren zo opgezwol-len dat de enige schoenen die ik nog kon aankrijgen die verschrikkelijke crocs waren. En sindsdien zijn ze amper nog van mijn voeten geweest. Want als zwan-gere vrouw of kersverse mama is het vaak een hele klus om je naar een stad te verplaatsen met kind, buggy en bagage. Ik juich dus absoluut de voorstel-len van V&M toe. Meer gelegenheid tot shoppen dicht bij huis door de promotie van buurtwinkels. Boodschappenkluisjes en buggyuitleendiensten om shoppen met het openbaar vervoer mogelijk te ma-ken, en vooral: een plasplan! Zo kan ik me opnieuw op stiletto’s richting stad wagen.

vrOuW & Maatschappij stelt vOOr:

• De combikilometer. Elk dorp of elke stad moet ervoor zorgen dat elke inwoner in een straal van 1 km terecht kan voor zijn dagelijk-se boodschappen. Dit kan bijvoorbeeld door een actief localisatiebeleid voor starters en starterssubsidies.

• Baas over eigen blaas. Steden en dorpen moeten zorgen voor een openbaar toilet-tennetwerk met voldoende en toegankelijke toiletten. Dit kan via openbare toiletten en via deelnemende horeca- en handelszaken die een sticker op het raam krijgen voor toe-gankelijke toiletten.

• Buggywuggy. Vrouw & Maatschappij stelt voor om in grotere steden een buggy-uit-leendienst te organiseren. Zo wordt shoppen met het openbaar vervoer heel wat gemak-kelijker gemaakt voor vrouwen en mannen met kleine kinderen.

• Boodschappenkluisjes in het centrum van een grotere stad vergemakkelijken het win-kelen te voet. Mensen kunnen al te zware boodschappen tijdelijke achterlaten in een (gekoeld) kluisje

al ooit met een genderbril naar het gemeentebeleid gekeken? verrassend op welke ideeën je dan komt! vrouw & Maatschappij helpt afdelingen, man-datarissen en kandidaten voor de gemeenteraads- verkiezingen een handje met 10 acties die elk dorp of elke stad genderslim maken. ze werden gegrepen uit de dagelijkse realiteit van vrouwen.

10

stad/dorp op stiletto’s

Page 11: Ampersand oktober 2011

11

veiliGheid: annie cool

Een onveiligheidsgevoel in een rustige stad als Gis-tel, dat is nergens voor nodig. Zo denken de meeste mensen er toch over. Hoewel ik er zelf weinig last van heb, begrijp ik wel dat mensen het plein en park naast de kerk mijden op bepaalde momenten. Op het plein komen de achtertuinen en achterkanten van woningen uit, het aangrenzende sociaal huis en parochiaal centrum zorgen ook niet voor bewoning en beweging. Het plein is wel in trek bij hangjongeren. Rondhangen op zich is dan wel geen probleem, maar het afval dat de jongeren achterlaten en het gedrag van sommigen van hen zijn dat wel. Bejaarde mensen, vooral vrouwen, durven het plein bij de kerk nauwelijks nog gebruiken. Zeker ’s avonds voelen ze zich onveilig omdat het plein en park niet op elke plaats even goed verlicht zijn. Het stads-bestuur werkt aan maatregelen zoals de restauratie en een nieuwe invulling van de leegstaande pastorie, maar dergelijke projecten vragen subsidies en dus tijd.

vrOuW & Maatschappij stelt vOOr:

• Lichtplan. Licht is één van de belangrijkste elementen in het (on)veiligheidsgevoel van vrouwen. Steden en dorpen moeten daarom werk maken van een lichtplan.

• Vrouwen en gezinsparkings. Grote parkings moeten aan een checklist van veiligheids-maatregelen voldoen zoals richtingaan-wijzers, camera’s, voldoende licht en ook parkeerplaatsen voor gezinnen met kleine kinderen voorzien.

• Verkennende wandelingen. Een goede ma-nier om de knelpunten op het vlak van veilig-heid op te sporen zijn ‘verkennende wan-delingen’ waarop een aantal elementen van de openbare ruimte worden gecheckt zoals verlichting, aanduidingen, donkere hoeken, vandalisme, zwerfvuil, …

zOrG: vicky de Wolf

Zes jaar geleden werd mijn goede vriendin Anne, na een zware rugoperatie, minder-valide. Ze zit in een rolstoel en heeft bij heel wat zaken hulp nodig. We konden het altijd al heel goed met mekaar vinden dus vind ik het ook vanzelfsprekend dat mijn man en ik haar helpen waar we maar kunnen. We zijn haar chauffeur als ze naar afspraken moet en één keer per week ga ik haar halen en komt ze bij ons thuis eten. We zijn ook een beetje haar ‘zorgcoördinator’. Op mijn aandringen komt er bijna alle dagen iemand bij haar thuis: ver-pleeghulp, huishoudhulp of kinesist. Ik heb er ook op aangedrongen dat ze zich een minder-validen-scooter zou aanschaffen. Zo kan ze zelf een boodschap doen of op mooie dagen naar het stadpark gaan of een terrasje doen. Dat zijn allemaal belangrijke middelen om niet te vereenzamen, vind ik. Haar helpen doen we helemaal vrijwillig, want de provinciale mantelzorgpremie kan al-leen als de zorgbehoevende bij je inwoont.

vrOuW & Maatschappij stelt vOOr:

• Mantelzorgpremie. 80% van de zorg wordt op-genomen door mantelzorgers. Zij verdienen een premie als stimulans en als compensatie voor de kosten die ze maken en de tijd die ze investeren.

• Eenzaamheidsdetector. Elke stad of dorp moet werken met een eenzaamheidsdetector die eenzame mensen in kaart brengt zodat hen meteen een aanbod op maat kan geboden worden met bijvoorbeeld een boodschappen-dienst of mindermobielencentrale.

• Kameleonwonen (= allerlei woonvormen zoals kangoeroewonen, co-housing, harmonicawo-nen, …). Heel wat nieuwere woonvormen zijn niet wettelijk geregeld. Daardoor hanteren gemeentebesturen verschillende regels. Vrouw & Maatschappij pleit voor een actief gemeentelijk beleid om deze nieuwe woon-vormen mogelijk te maken en te promoten.

Page 12: Ampersand oktober 2011

14

De toekomst luistertcd&v in de staddat steden een andere dynamiek kennen dan landelijke gebieden, daar moeten we u niet van overtuigen. als politieke partij moeten we een aangepast beleid hebben voor steden. een hedendaags christendemocratisch stadsproject: dé uitdaging voor de cd&v-werkgroep steden, met Bianca debaets (Brussels parlementslid), veli Yüksel (vlaams parlementslid) en philip heylen (antwerps schepen cultuur) als voortrekkers en initiatiefnemers.

Steden zijn broedplaatsen van creativiteit en veran-dering. Dat is hét uitgangspunt van de werkgroep. Want als het regent in de stad, druppelt het in de gemeenten.

We doen niet mee aan de klaagzang over steden. Ja, er zijn uitdagingen, zoals de demografi sche groei, de architectuur, het sociale weefsel, omgaan met duur-zaamheid… domeinen waar een specifi eke aanpak voor is vereist. Maar geen klaagzang. De ene stad is de andere niet. In vele steden draait het wel goed en willen we werken aan een project waar de stad de motor is voor sociale cohesie, welvaart (hoeveel mensen werken niet in de stad), verandering (inno-vatiecentra) en politieke debat.

We moeten de stedeling opnieuw overtuigen van de humane, christelijke waarden. Want in een stad met veel ano-nimiteit hebben we meer nood aan verbondenheid. CD&V wil in de steden antwoorden bieden op die uitdagingen waar stedelingen mee geconfronteerd worden

Niet alleen beleidsmatige uitdagingen zijn verschillend in de stad. Ook de aanpak. Steden worden steeds anoniemer. Men kent de buurman/-vrouw niet meer. Dit vereist voor een partij nieuwe manieren om de vinger aan de pols te houden. Een ontmoeting met mensen uit de culturele sector in Gent en Antwerpen, een gespreksavond met de Brusselse architecten…

het zijn initiatieven om niet-traditionele doelgroepen uit te nodigen en naar hun verhaal te luisteren.Ook de zoektocht naar meningen is een cruciale opdracht voor deze werkgroep. Binnen het klassieke verenigingsleven, maar ook in nieuwe vormen van organisaties: wijkcomités, allochtonenverenigingen, spontane groepen die via sociale media tot stand komen… Daar waar mensen samenkomen, daar moet CD&V zijn om mee in dialoog te gaan. En hen met ons project te inspireren.

Bianca en Veli hebben een duidelijk project. Ze weten hoe ze het willen aanpakken en ze willen ook leren. Onder meer door in overleg te treden met zusterpar-

tijen als CDA, CDU en UMP. En wat blijkt? Ook daar staat men voor gelijk-aardige uitdagingen. Er bestaat geen kant-en-klare oplossing. Maar de vele contacten leveren verfrissende ideeën op die we ook kunnen gebruiken in het CD&V-stedenbeleid.

U leest het. Veel ideeën. Een grote uitdaging waar veel enthousiasme te-genover staat. Dat is wat de werkgroep uitstraalt. Hebt u ook zin om mee in

debat te gaan over CD&V in de steden? Binnenkort organiseren we een chatsessie. We houden u op de hoogte!

Reacties zijn welkom bij [email protected].

als het regent in de stad, druppelt het in de gemeenten

Page 13: Ampersand oktober 2011

Kinderen kopiëren. Dat is de basis om iets aan te leren. Volwassenen zijn in die zin hun voorbeeld. Denken wij als volwassene genoeg na over onze voorbeeldfunctie?

Beseff en we voldoende dat de toekomst mee luistert, iedere dag? CD&V is niet alleen een gezinspartij maar ook een partij die een visie heeft op de toekomst en rekening houdt met de jongere generatie bij het nemen van politieke beslissingen. Daarom willen we in de eindejaarsperiode extra aandacht besteden en even stil staan bij onze voorbeeldfunctie. Om in de toekomst nog meer rekening te houden met de toekomst.

DE TOEKOMsT luistert

Page 14: Ampersand oktober 2011

een nieuW elan vOOr het BelGisch vOetBal

Dubbelgesprek Marc Degryse/Ivo Belet

2011 was een horrorjaar voor de voetbalsport in België: betwistingen van de scheidsrechtersbeslissingen, geruzie tussen de clubs, twisten die bij de burgerlijke rechtbank belandden… een spektakel dat pijn aan de ogen deed van elke rechtgeaarde voetbalfan. daarom groeide het initiatief voor een denktank over het Belgisch voetbal in al zijn facetten. voormalig topvoetballer en huidig tv-commentator Marc degryse en europarlementslid ivo Belet stonden mee aan de wieg. de bedoeling is om in eerste instantie het Belgische voetbal en zijn bestuurders nieuwe recepten aan te reiken, maar ook om druk te zetten voor verandering. het initiatief wordt door 44 vooraanstaande landgenoten ondersteund.

16

Marc, wat moet er volgens jou gebeuren om het Belgische voetbal weer op de kaart te zetten?

Marc Degryse: Stadions zijn cruciaal. Persoonlijk ken ik het dossier van Brugge heel goed. We hebben de trein van Euro 2000 gemist en nu 11 jaar later zitten we nog steeds te wachten op een nieuw stadion. Kijk naar het buitenland, een stadion is daar al lang meer dan voetbal, het is een echte entertainment-infrastructuur, en tegelijk een open huis voor verenigingen en scholen uit de buurt. Maar zonder degelijke investeerders lukt dit niet. Ik ben ervan overtuigd dat de trein vertrokken is zodra we één succesvol project op de rails kunnen zetten; de kans is groot dat de andere projecten dan zullen volgen.

Ivo Belet: Ik geloof daar ook erg in. AA Gent staat momenteel, onder de impuls van Ivan De Witte, het verst met zijn nieuwe stadion. Andere projecten zoals dat van Anderlecht/Brussel, Brugge en Antwerpen zijn nu rijp voor realisatie, maar ze botsen op obstakels van ruimtelijke ordening. Als politici hebben we de verdomde plicht om die hinderpalen uit de weg te ruimen. Omdat er zonder nieuwe infrastructuur ook geen succesvolle clubs mogelijk zijn. Vergeleken met al onze buurlanden zijn we echt achterop geraakt. Dat is onaanvaardbaar. Te meer omdat deze projecten naast hun grote maatschappelijke waarde, ook een grote economische impact hebben.

Marc: Behalve de stadions zijn ook leiders met visie en moderne clubstructuren super belangrijk. Het Belgisch voetbal heeft nog heel veel potentieel en groeikansen. Maar daarvoor moeten we nu werk maken van een professioneel geleide voetbalbond en een 100% profes-sionele Pro League, eerste én tweede klasse. Dat kan en zal zorgen voor een positieve, opwaartse spiraal.

Page 15: Ampersand oktober 2011

17

Ivo: Het gaat deels de goede kant op. Een professioneel en onafhankelijk management vertaalt zich doorgaans in succes. Kijk naar Club Brugge. We verwachten hetzelfde bij de Belgische Voetbalbond. De nieuwe wind die er met secretaris-generaal Steven Martens waait, doet ons dromen van een nieuwe toekomst. Sterke en competen-te voetballeiders zijn uiteraard per definitie geloofwaar-diger gesprekspartners voor de politiek.

politiek en voetbal

Ivo, hoe ben jij als politicus bij deze denktank terechtgekomen?

Ivo: Ik ben politicus maar ook gepassioneerde voet-balliefhebber. Sport staat niet los van de politiek. Het heeft een grote maatschappelijke functie: het houdt jongeren van de straat en uit de criminaliteit, geeft hen waarden en normen mee, leert hen teamspirit, disci-pline en correctheid, en bovenal, het is prima voor je gezondheid.

Marc: Profvoetbal is natuurlijk ook big business, zoveel is duidelijk. De topclubs krijgen nu heel wat sociale en fiscale voordelen. Daar mag iets tegenover staan. De clubs hebben ook een maatschappelijke plicht. Die wisselwerking moeten we verfijnen; ze moet weerspie-geld worden in de licenties voor de clubs. Voetbal & politiek hebben elkaar nodig. Ze kunnen overigens ook van elkaar leren. Je moet compromissen kunnen afsluiten. Daar is niks mis mee, op voorwaarde dat de uitkomst beter is dan de toestand voordien. Maar ik moet toegeven dat voetbal allicht eenvoudiger te runnen is dan het politieke bedrijf. Er is ook een groot

verschil: de voetbalfan is trouw aan zijn of haar club, in goede en slechte dagen. In de politiek is dat echt niet meer zo.

alles inzetten op onze jeugd!

Wat willen jullie bereiken met jullie denktank?

Ivo: We hebben concrete voorstellen op tafel gelegd: een specifiek statuut voor clubs, sociale projecten, investeren in goede jeugdtrainers, opwaardering van de vrijwilligers in het voetbal... Dit gaat trouwens niet alleen over topvoetbal, maar ook over jeugdvoetbal, de hele piramide.

Marc: Wat de jeugdwerking betreft, kan er inderdaad nog heel wat gebeuren: jeugdtrainers moeten worden opgewaardeerd en we moeten zorgen voor een prima omkadering, voor een nog betere samenwerking met (topsport)scholen. Clubs die hierin investeren, moeten hiervoor beloond worden. Zo ken ik een paar ouders van een jonge speler die van Brugge naar Twente kon gaan. De ouders zijn op bezoek geweest bij de pleeg-ouders en de school in Nederland en ze hebben uitein-delijk beslist om hun zoon daar niet naartoe te sturen omdat hij volgens hen te jong was voor die omgeving. Dat zijn wijze maar ook moeilijke beslissingen.

Ivo: Waarom zouden we in België geen gelijkaardige omkadering en trainingsfaciliteiten voor jongeren kun-nen aanbieden als in Nederland? Zo kunnen we onze jonge talenten veel langer hier houden, en dat is beter voor alle betrokkenen.

Page 16: Ampersand oktober 2011

Een baby zet je wereld op zijn kop. Vind je het moeilijk om je kleine spruit achter te laten? Hoor je graag eens van andere kersverse ouders hoe zij dingen aanpakken?

Geen probleem in Zoersel. Daar neem je je zoontje of dochtertje mee naar een babybabbel. In dit ontmoetings-café voor ouders en kindjes (0j-3j) kom je andere jonge ouders tegen terwijl je kind al spelend nieuwe vriendjes maakt. Tijdens een babybabbel kan je ervaringen delen en antwoorden vinden op vragen die andere kersverse ouders zich ongetwijfeld ook stellen. Bovendien is er ruimte om je kindje te verschonen en is er een microgolfoven om fl esjes en voedingen op te warmen. Zo kan je er een ontspan-ning voormiddag doorbrengen. Zowel ouders, mensen die regelmatig kleine kinderen opvangen, als ouders in blijde verwachting zijn welkom.

Info: [email protected]

Dat Pieter Marechal bij zijn heimat zou blijven had de ampersandredactie wel ver-wacht. Natuurlijk is hij een fervente Club Brugge sup-porter. De enige echte ploeg van het stad!? Kim Vanherp

(Mechelen), André De Kinder (Den-dermonde), Dirk De Wree (Sint-Niklaas), Lies Daneels (Herenthout) en Jan Knoops (Maaseik) deden de juiste gok & kunnen zich vanaf volgende week verdiepen in het debat tussen twee generaties.

Ook deze maand geven we iets weg. Ditmaal geen boek. Wel een petanqueset met 6 metalen ballen. Om zo ook in de naderende wintermaanden het ‘samen is super’ gevoel in daden om te zetten.

We geven vijf petanquesets weg. Wilt u kans maken op deze sets, stuur dan voor 15 november het antwoord op deze vraag:

GOed ideeWetstrijd

Woensdag is babybabbel-dag in Zoersel

Hoe heet de kersverse dochter van voorzitter Wouter Beke?

Zend uw antwoord op een gele briefkaart of een leuke postkaart naar Redactie Ampersand, Wetstraat 89 – 1040 Brussel. Of stuur een mailtje naar: [email protected]. Veel succes!

Wint u niet? Geen nood. Deze petanqueset is ook te koop in onze webwinkel: www.samenissuper.be/webwinkel.

18

Page 17: Ampersand oktober 2011

19

JOnGE ChrIsTEnDEMOCraTIE:

aL 60 Jaar alive and kickinG!

de vlaamse jonge christendemocraten bestaan dit jaar 60 jaar en dat moet ge-vierd worden.

Al 60 jaar zijn we de motor voor inhoudelijke vernieuwing, staan we garant voor een kritische refl ectie. Kortom, zijn we voorloper binnen de christendemocratie, eerst als CVP-jongeren en vanaf 2001 als JONGCD&V.

Meerdere generaties binnen onze partij kunnen terugblikken op hun bijdrage aan dit proces. Ve-len onder jullie hebben lokaal, regionaal, provinci-aal of nationaal engagement opgenomen en mee het verhaal geschreven. Allemaal hebben jullie goede herinneringen aan strijdvaardige tijden.

We willen ons 60-jarig bestaan niet alleen met de huidige generatie JONGCD&V’ers vieren, maar met iedereen die ooit lid geweest is van onze beweging. We nodigen dan ook alle huidige en voormalige jonge christendemocraten uit op 30 november 2011 voor een spetterende gala-avond.

Een moment om herinneringen op te halen, om terug te blikken, maar vooral ook om vooruit te kijken. We staan vandaag voor cruciale tijden, zowel binnen de samenle-ving als in onze partij. JONGCD&V wil ook nu weer een voortrekkersrol spelen. We willen toekomstmakers zijn. En we geloven dat de christendemocratie alles in huis heeft om die toekomst voor de komende 60 jaar in te vullen.

JONGCD&V heeft een duidelijke visie op intergenerationele solidariteit. Tijdens de viering zal dan ook veel aandacht gaan naar de brug tussen de generaties.

De avond zal gehost worden door huidig JONGCD&V voorzitter Pieter Marechal en ex-jongerenvoorzitter (tevens ex-premier en huidig EVP voorzitter) Wilfried Martens. Jong en oud samen. Beiden met een eigen visie op de christendemocratie en het land.

prOGraMMa:

19.00 uur verwelkoming 19.30 uur speechmomenten o.a. Wilfried Martens (ex-jongerenvoorzitter, voormalig premier en huidig EVP voorzitter) pieter Marechal (jOnGCD&V voorzitter) Wouter Beke (algemeen voorzitter CD&V) … 20.00 uur Galareceptie en netwerkmoment over de generaties heen 21.30 uur Orange party

Inschrijven kan via [email protected] en kost slechts 10 euro. Enkel de eerste 150 inschrijvingen zijn zeker van een plaats. Meer info op www.jongcdenv.be.

30 nOveMBer 2011, La Fabbrica, site Tour en Taxis , havenlaan 86c Bt 5 - 1000 Brussel

Page 18: Ampersand oktober 2011

Het is zover. De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt gesplitst in een kieskring Vlaams-Brabant en een kieskring Brussel. Een jarenlange eis van de Vlaamse Beweging wordt hiermee ingelost.

Het zijn de CD&V burgemeesters in de rand die al die jaren aan de kar hebben getrokken. Het is Wouter Beke en met hem de hele CD&V die het hebben gerealiseerd.

Het heeft tijd gekost. Het heeft moed gevraagd. De moed om niet langs de kant te gaan staan, maar hard te durven onderhandelen. Maar het resultaat is er.

Bhv is gesplitst. alstublieft.