Everna tijdschrift september - oktober 2015

12
MAANDBLAD SEPTEMBER OKTOBER 2015 MAANDBLAD VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM EVERNA JAARGANG 38 – NR 4 EVERNA KICK OFF KOM KENNISMAKEN MET AL ONZE CURSUSSEN EN ACTIVITEITEN OP 19 SEPTEMBER! IN DIT NUMMER: VRIJWILLIGER IN DE KIJKER… BLADER SNEL DOOR NAAR BLZ. 5 EN ONTDEK WIE HET IS! BORDET, EEN BRUISENDE PLEK – BLZ. 6-7 EXTRA VEEL NIEUWS VAN VERENIGINGEN! – BLZ. 9-10-11 PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 03562

description

Doorblader hier digitaal het Everna-tijdschrift van september - oktober 2015

Transcript of Everna tijdschrift september - oktober 2015

Page 1: Everna tijdschrift september - oktober 2015

1SEPTEMBEROKTOBER

MAANDBLADSEPTEMBER OKTOBER 2015

MAANDBLAD VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM EVERNA JAARGANG 38 – NR 4

EVERNA KICK OFF

KOM KENNISMAKEN MET AL ONZE

CURSUSSEN EN ACTIVITEITEN OP

19 SEPTEMBER! IN DIT NUMMER:

VRIJWILLIGER IN DE KIJKER…

BLADER SNEL DOOR NAAR BLZ. 5 EN ONTDEK WIE HET IS!

BORDET, EEN BRUISENDE PLEK – BLZ. 6-7

EXTRA VEEL NIEUWS VAN

VERENIGINGEN! – BLZ. 9-10-11

P. 1 ZINNETJE

GEMEENSCHAPSCENTRUM

--- everna ** tweemaandelijks blad ** mei – juni 2015

** jaargang 38 - nummer 3

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

03562

copy

right

©Jo

s Van

beg

in

Sinds enkele weken kleurt deze slang de ingang van Jeugdhuis ‘T Schabernak. Het werk is het resultaat van de workshop Creatief omgaan met de stad en zijn afval die in april doorging in Everna.

Page 2: Everna tijdschrift september - oktober 2015

2 SEPTEMBEROKTOBER

VAN DE REDACTIE Deze Everna zit in een nieuw jasje! En dat heeft heel veel te maken met een bijzondere gebeurtenis, want na lang wachten hebben we een kersverse communicatieverantwoordelijke. Haar naam is Nienke Robbrecht en we schetsen haar portret in dit nummer. Verder bijten we ons vast in een stevig dossier en bestuderen we de plannen voor de omgeving van het Bordetstation.

Uiteraard kan je in deze editie ook terecht voor alle nieuwtjes van de verenigingen en de activiteiten in je geweldige gemeenschapscentrum. Ook werpen we weer een blik op ‘vroeger en nu” in Evere.

Bovendien pakken we uit met enkele tintelfrisse rubrieken. Zo zetten we in elk nummer voortaan een vrijwilliger in de kijker. Deze keer is dat Marcel Van Moer, die de handen vrijwillig uit de mouwen steekt sinds het prille begin. Zak gezellig onderuit in je favoriete zetel en ontdek wat er reilt en zeilt in en om Everna. De redactie wenst je veel leesplezier!

Katrien, Marc, Nienke, Stef en Hilde

Tweemaandelijks tijdschrift van Gemeenschapscentrum EvernaJaargang 38 - nr . 4 - P 00 3562VU: Katrien Debeuckelaere, Sint- Vincentiusstraat 30 – 1140 Evere met steun van de gemeente Evere

Samenstelling: Nienke RobbrechtRedactie: Hilde Vissers, Marc Vanvossel, Stef Rymenants, Katrien Debeuckelaere, Nienke RobbrechtDruk: Daddy KateVormgeving: Made by Design

Materiaal voor het volgende nummer moet uiterlijk op 20/09/2015 worden ingestuurd.

Ideeën of suggesties? Mail naar [email protected]

GEMEENSCHAPSCENTRUM EVERNASt.-Vincentiusstraat 30 • 1140 Everetel.: 02 247 03 40 • fax: 02 247 03 [email protected] • www.everna.be

Everna Gemeenschapscentrumrek.nr.: 421- 2129401 - 43

GC Everna maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

OPENINGSUREN GC EVERNA ONTHAALma – do: 9 – 18u / vr: 9 – 16u

CONTACT

Ondertekende artikels zijn de verantwoordelijkheid van de auteurs. Het Gemeenschapscentrum respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u op de hoogte te houden van wat reilt en zeilt in Evere en Brussel. U kunt uw gegevens inkijken en aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

COLOFON

TERUGBLIKBurenfeest op 13 juni

Jullie kwamen massaal eten, feesten, spelen, babbelen en dansen! Wij hebben alvast zin in de volgende editie, dus laat die ideeën maar komen!

Page 3: Everna tijdschrift september - oktober 2015

3SEPTEMBEROKTOBER

NIEUW IN EVERNAEr beweegt heel wat in je favoriete gemeenschapscentrum! Zo kun je onze spiksplinternieuwe affichemuur in kurk komen bewonderen aan het onthaal, en staat er ook een hip houten folderrek, eigenhandig gemaakt door onze klusjesman en alleskunner Thierry!

En heb je trouwens al eens naar boven gekeken in onze grote zaal? Jawel, de oude bekende veer, een mooi stukje Everna- geschiedenis, hangt er weer!

Maar dat is niet het enige. Dit jaar pakken we ook uit met een seizoensbrochure, een handig overzicht van cursussen en activiteiten in Everna. Daarnaast kan je natuurlijk ook nog altijd onze website en Facebookpagina bekijken voor de laatste nieuwtjes. Nienke, onze nieuwe communicatiemedewerker

naast het nieuwe folderrek

BIERCURSUSOok maken we jullie alvast graag warm voor een nagelnieuwe cursus. In november gaat de Biercursus van start!

Enerzijds krijg je een algemeen inzicht in de theorie en anderzijds worden er 6 bieren geproefd en besproken. Na het volgen van deze biercursus kan je je een mini-zytholoog noemen! Begeleider: Luc De Raedemaeker, lesgever bij COOVI, zytholoog en jurylid van diverse bierevenementen.

INFO 16, 23,30 november & 7 december 2015 van 19u30-22u | € 40

V.U.: Katrien Debeuckelaere, Sint-Vincentiusstraat 30, 1140 Evere

gratis!

zondag 27 september 2015

13:30 tot 18:00

15u > Entre Nous – Carré Curieux

16u30 > Orkest Bazar – Cie Balltazar

17u20 > Les Imaginis – Karavane

vanaf 14u > Karuselo Rakonto – De Machinerie

animatie

muziek

circus

feest

Voor groot en klein

Sint-Vincentiusstraat 30

1140 EvereTel. 02 247 03 40

[email protected]

leeftijd 16+

KICK-OFF

19 SEPTEMBER 2015

MAAK KENNIS MET AL ONZE ACTIVITEITEN! VENEZ DÉCOUVRIR TOUTES NOS ACTIVITÉS!

GC EVERNASINT-VINCENTIUSSTRAAT 30 • EVERE 02 247 03 40 • WWW.EVERNA.BELIKE US ON FACEBOOK

START INSCHRIJVINGEN • OUVERTURE DES INSCRIPTIONSVANAF 14U • À PARTIR DE 14H

everna-kick-off-poster A2.indd 1

24/08/15 10:53

everna-kick-off-flyer A5.indd 1

24/08/15 10:54

ZUID-AMERIKAANSE DANSElke eerste vrijdagavond van de maand word je door lesgevers Oscar en Joke ingewijd in een andere Latijns-Amerikaanse dans: salsa, bachata, chacha, cumbia, merengue, ea. Je maakt er op een toegankelijke manier kennis met deze sensuele en ritmische dansvormen! Je hoeft niet als koppel te komen, we roteren telkens van partner. Docenten Joke Huygens en Oscar Bonilla geven al verschillende jaren samen les en hebben al heel wat ervaring opgebouwd in allerlei Zuid-Amerikaanse dansstijlen. Bienvenido!

INFO 2/10 • 6/11• 4/12 • 8/01• 5/02 • 11/03 • 1/04 13/05 • 3/06 om 20u | €5/ les - €45 voor de reeks

EVERNA IN SEPTEMBER!KICK-OFF: 14u – 15u30: infomarkt waar je terecht kan met al je vragen over cursussen en activiteiten. Ook kan je je alvast inschrijven voor cursussen en workshops.

15u30 – 17u: deelname aan allerlei demo’s. Kom mee Zumba dansen, doe mee aan Toverbal en nog veel meer!

Ben je geïnteresseerd in deze brochures? Bel of mail naar

Everna of raadpleeg ze digitaal op onze website!

©St

ef R

ymen

ants

©D

avid

She

a

Page 4: Everna tijdschrift september - oktober 2015

“Het talent van Evere mag wel ’ns naar buiten komen”

Het dakterras is mijn favoriete plekje in Everna.

INTERVIEWNIENKE, DE NIEUWE COMMUNICATIE- MEDEWERKER VAN EVERNA

Als dit magazine er fantastisch goed uitziet en leest als een trein dan komt dat omdat Nienke Robbrecht het onder handen heeft genomen. Nienke is de nieuwe en nijvere communicatiemedewerkster van Everna. Dat ze het erg druk heeft spreekt voor zich maar exclusief voor onze lezers stelt ze zichzelf en haar job even voor.

“Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Drogenbos, maar sinds kort woon ik Anderlecht. Ik heb taal- en letterkunde gestudeerd aan de VUB en daarna vertalen aan de HUB. Dit is mijn allereerste ‘echte’ job en ik werk halftijds in Everna en halftijds in De Maalbeek in Etterbeek.

Wat me opvalt is dat de twee gemeenschapscentra een heel ander profiel hebben. Everna is erg levendig met veel activiteiten. Door al de kinderen die hier over de vloer komen is er altijd leven in huis. Het is hier gewoon héél gezellig en het lijkt alsof iedereen elkaar kent. Je ontmoet een boel mensen en er is altijd een gezellige drukte, daar hou ik wel van.

De Maalbeek is kleiner. Zo is er niet echt plaats voor kinderateliers of taallessen, en de activiteiten zijn meer gericht op sport en dans. Dat komt natuurlijk ook door de structuur van het gebouw met een sport- en theaterzaal.

In Everna gaan we nu heel bewust jongeren en volwassenen meer aandacht geven zodat die ook meer en meer de weg naar het Gemeenschapscentrum vinden.

Ik heb vanaf de eerste dag veel werk maar het is erg afwisselend en leuk. Ik verveel me nooit! Nu ik hier een tijdje meedraai begint het voor mezelf duidelijk te worden waar ik me op moet focussen. Ik werk nu vooral aan de website, de Facebookpagina, het tijdschrift, de nieuwe vormingsbrochure en ik zorg ook voor posters en flyers.

We hebben ook een nieuwe vormgever gezocht en samen gaan we proberen om alle communicatie op één lijn te krijgen zodat er een eenheid komt in alles wat er van het Gemeenschapscentrum verschijnt. Wat nu in het magazine komt, wil ik ook op de website en op de Facebookpagina plaatsen zodat je kan reageren, “liken” of delen. Zo krijgen we hopelijk veel respons op activiteiten en artikels. Het is de bedoeling om alle communicatiekanalen met elkaar verbinden zodat we al onze doelgroepen bereiken. Dus zowel de mensen die enkel het magazine lezen als de jongeren die vooral de “social media” gebruiken.

Het is voor mij ook heel belangrijk dat anderstaligen door onze communicatie worden aangesproken. We zijn een open huis voor iedereen en dat mag duidelijk te zien zijn. We vertalen zo al een en ander naar het Frans. Dat kan niet voor alles natuurlijk maar het is toch de bedoeling dat mensen weten dat ze hier terecht kunnen. Die basisboodschap moet duidelijk zijn.

Ik sta altijd open voor suggesties en opmerkingen. En ik droom van een hechte samenwerking met de lezers. Iedereen mag participeren aan het tijdschrift of de website. Je mag langslopen en dan zien we wat we samen kunnen doen met je creatieve talenten. Teksten, tekeningen, cartoons, foto’s… alles is welkom! Het talent van Evere mag wel ‘ns naar buiten komen en de Everna biedt je een prachtig forum.

Mijn bureau is nu helemaal boven. In de zomer is het daar wel heel warm. Als het té erg wordt verhuis ik naar de cafetaria. Maar het dakterras is wel héél tof. Je ziet de vliegtuigen overvliegen en als het mooi weer is kan je lekker lunchen in openlucht. Het is mijn favoriete plekje hier in Everna.”

©St

ef R

ymen

ants

Page 5: Everna tijdschrift september - oktober 2015

5SEPTEMBEROKTOBER

VRIJWILLIGER IN DE KIJKERIn deze nagelnieuwe reeks mag Marcel Van Moer de spits afbijten. Hij ziet zichzelf als een tweesterrenvrijwilliger maar wij vinden dat hij zijn gewicht in goud waard is.

WAT IS JE BAND MET EVERE?Mijn moeder was van Oudergem en mijn vader van Schaarbeek maar zelf ben ik in de Parijsstraat geboren. Ik ken Evere dus van kinds af aan. En sinds een paar jaar ben ik ook één van de 200 ereburgers. We zijn wel een uitstervend ras.

HOE BEN JE BIJ EVERNA TERECHTGEKOMEN?In lang vervlogen tijden was ik bij de JEH (Jeugd van Schaarbeek en Helmet) wat daarna Het Schabernak is

geworden. Met mijn maten kwam ik hier vaak. Later ben ik dan via Roger De Cleen met het gemeenschapscentrum in contact gekomen.

WAAROM DOE JE VRIJWILLIGERSWERK?Voor mij is het belangrijkste dat je mensen leert kennen. Als ik “de Everna” ronddraag kom ik vaak buurtbewoners tegen die buiten staan en zo maak je al snel een praatje. Je komt ook te weten waar de Vlamingen wonen. Ik vind dat je vrijwilligerswerk nog het best kan vergelijken met een hotel. Je hebt één-, twee-, drie- en viersterrenvrijwilligers. De “éénsterren” zijn diegene die af en toe eens iets doen. De “viersterren” gaan zonder probleem voor een paar dagen met de zieken naar Lourdes. Hoe ik mezelf zie? Als een tweesterrenvrijwilliger. Ik ben regelmatig actief maar zonder het harde labeur. Ze zeggen vaak dat je vrijwilligerswerk gratis doet maar zo zie ik het niet. Je wordt betaald in vriendschap en voldoening.

HEB JE EVERNA ZIEN EVOLUEREN?De tijd met Roger vond ik heel fijn. Daarna is er heel wat veranderd. Ik vind het jammer dat er zo veel verschillende centrumverantwoordelijken kort na elkaar zijn geweest. Dat is niet goed voor een organisatie. Ik mis wel een paar dingen van vroeger zoals de mogelijkheid om koffietafels te organiseren. Begrafenissen zijn toch belangrijke momenten voor de mensen. Maar verder heb ik het volste vertrouwen in het bestuur. Het is niet aan mij om dingen te veranderen. De nieuwe ploeg werkt prima en ik voel mij hier thuis.

HOE ZIE JE DE TOEKOMST VAN EVERNA?Er mogen wat meer activiteiten voor volwassenen en gepensioneerden gehouden worden. Ik denk aan de “vijfde donderdag” waar ooit Wendy Van Wanten en Will Ferdy kwamen optreden of die punker met zijn accordeon. Dat was écht goed. Hoewel er jammer genoeg nooit meer dan veertig deelnemers waren. Die kregen dan nog eens koffie en koekjes.Het zou ook leuk zijn als er één keer per maand een verzamelbeurs zou gehouden worden. Postzegel- of andere verzamelaars kunnen dan komen ruilen. En wie dat wil kan iets drinken in De Veer. Zo brengt het ook nog iets op.Zelf blijf ik gewoon bezig zoals nu. Ik heb bijvoorbeeld geen ambitie om in de Raad van Bestuur te zetelen.

WAT IS JE FAVORIETE PLEKJE IN EVERE?De plaatsen waar ik gewoond heb zijn mijn favoriete plekken. En natuurlijk de Sint- Vincentiuskerk waar ik mijn plechtige communie heb gedaan. Al die plekken waar herinneringen aan vasthangen blijven belangrijk in je leven.

Stef Rymenants

Namens het hele team van Everna, een dikke merci aan Marcel!

Ook jouw hulp is goud waard!

Heeft het verhaal van Marcel je enthousiast gemaakt en zou je je graag ook engageren? Dat kan! Everna is steeds op zoek naar vrijwilligers die graag hun steentje willen bijdragen aan de plaatselijke samenleving.

Ben je sociaal ingesteld en heb je vrije tijd die je nuttig wil besteden? Heb je een uitzonderlijk talent dat je met anderen wil delen, sta je graag achter de bar, ben je goed met kinderen of steek je graag de handen uit de mouwen tijdens allerlei evenementen?

Wij zijn op zoek naar werkelijk alle kwaliteiten! Als vrijwilliger vind je hier dus zeker iets dat bij je past. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen of gewoon eens langskomen, wij ontvangen iedereen met open armen!

MerciV r i j w i l l i g e r !

©St

ef R

ymen

ants

Page 6: Everna tijdschrift september - oktober 2015

6 SEPTEMBEROKTOBER

BORDET: EEN BRUISENDE PLEK WIET VANDAELE, MAARTEN LENAERTS

RUIMTE VLAANDEREN – BRUSSEL STEDELIJKE ONTWIKKELINGOver de Leopold III-laan rijden is vandaag een beetje als door een catalogus bladeren van de trends in kantorenbouw van de afgelopen decennia. Het is een aaneenschakeling van navelstarende fragmenten omringd door grijze asfaltvlaktes volgepakt met auto’s: nu eens een warenhuis, dan een hotel, daarnaast een bedrijventerrein. Ze hebben amper een gezicht naar de straat toe, en zijn in zichzelf gekeerd. De verbinding tussen de luchthaven en de stad vormt niet bepaald het visitekaartje voor Brussel. En midden op die verbinding ligt Bordet, een spaghetti van rijstroken en sporen.

Maar daarin komt verandering. Heel de Noordrand van Brussel staat voor grote veranderingen, trouwens. De bevolking van Brussel groeit fors, dat is bekend. Maar ook haar noordelijke rand groeit; recente cijfers van de Studiedienst van de Vlaamse Regering tonen dat van alle 308 Vlaamse gemeenten Vilvoorde de sterkste stijging kent. De Everse bevolking kende in 2014 net geen 38.000 hoofden en zal volgens de projecties in 2020 de kaap van 40.000 inwoners bereiken. Dit kan de woningprijzen opdrijven, creëert lange wachtlijsten in crèches en scholen, enz. Om zo’n trends het hoofd te bieden,

eerder dan ze te ondergaan, sloegen Vlaamse en Brusselse partners de handen in elkaar: samen denken ze na over de toekomst van de noordrand.

Om die toekomst te verbeelden produceerden ontwerpteams prikkelende beelden. Het team van Artgineering beet zich vast in de Leopold III-laan (A201). Volgens hen komen in de noordrand zo veel verschillende functies samen – woonkernen, industriegebieden, een luchthaven, … – dat het bijna een stad op zich is. Helaas wordt die stad versneden door een hoop infrastructuren: de Ring R0, spoorlijnen, het kanaal, steenwegen, enz. Die infrastructuren versnipperen de noordrand tot kleinere “eilanden” die weinig aansluiting vinden met hun omgeving.

ACTIEVE MOBILITEITArtgineering kiest actieve mobiliteit als invalshoek. De Brusselse regering heeft concrete plannen voor een metro tussen het Noordstation en Bordet tegen 2022, tramlijn 62 wordt doorgetrokken tot aan de luchthaven van Zaventem en in het (sinds lang aangekondigde) GEN-netwerk heeft ook het treinstation Bordet een belangrijke plaats. Bovendien is er een overstapparking voorzien. Deze plannen vormen een kans om de Leopold III-laan te herdenken van stadsautostrade tot Europese boulevard die de luchthaven

verbindt met de Europese instellingen, via de hoofdzetel van de NAVO. Als we willen dat Brussel niet enkel de zetel is van de Europese instellingen, maar echt de Europese hoofdstad, moeten we een omgeving creëren die de ideeën van Europa uitademt: een inclusieve samenleving, zonder grenzen, een koolstofarme economie, enz. Als verbindingsas tussen de luchthaven en het stadscentrum is de Leopold III-laan hiervoor het perfecte oefenterrein.

We willen de Leopold III-laan herdenken als een boulevard waarop niet enkel auto’s welkom zijn maar waar plaats is voor ontspannen fietsen en zorgeloos flaneren. Dan kan de bebouwing er rond herontwikkeld worden tot een eigentijdse, Europese stedelijkheid:

winkels en terrasjes op het gelijkvloers met woningen erboven, energieneutrale kantoren met een zwembad op het dak, stedelijke productieactiviteiten, enz. Als we die ontwikkeling ophangen aan de haltes van het openbaar vervoer zijn de bewoners en gebruikers niet afhankelijk van de auto. En Bordet wordt hierin een belangrijk knooppunt: er stopt een trein, een tram en vanaf 2022 ook een metro.

De noordrand is een lappendeken van verschillende omgevingen … maar wordt versnipperd door infrastructuren … wat leidt tot “archipelisering”: monofunctionele en afgesloten gebieden

T.OP Noordrand - Artgineering - 12

Een heterogeen gebied, gekenmerkt door grote contrasten, ...Un paysage hétérogène, caractérisé par de forts contrastes, ...

Het studiegebied omvat een grote diversiteit van functies; het is een lappendeken van industriegebieden, woonkernen, een luchthaven, grootschalige detailhandel, geprogrammeerde en onbestemde open ruimtes. Dit patchwork aan ruimtes en functies is misschien wel de grootste potentie van het gebied. Niet ‘mooi’, maar rijk aan diversiteit en afwisseling en dus veerkrachtig.

Le territoire étudié contient une grande diversité de fonctions; c’est une mosaïque des terrains industriels, des zones résidentiels, un aéroport, des commerce de détail à grande échelle, des espaces ouverts programmés et indéfinis. Cette mosaïque d’espaces et de fonctions est peut-être le plus grand potentiel de ce territoire. Ce n’est pas ‘beau’, mais riche en diversité et variété et donc résillent.

T.OP Noordrand - Artgineering - 13

versneden door hevige infrastructuren ...coupé par des infrastructures lourdes ...

Harde infrastructuren doorsnijden het studiegebied en vormen barrières in het (verstedelijkt) landschap. Hierdoor komt de bereikbaarheid van sommige plekken onder druk te staan en worden juist gebieden dicht bij deze grote infrastructuren moeilijk toegankelijk. Ook de oversteekbaarheid van onder andere de spoorlijnen naar Antwerpen en Leuven, de Grote Ring rond Brussel, de E40, het kanaal en in mindere mate de steenwegen is een belangrijk aandachtspunt.

Des infrastructures lourdes coupent à travers la zone d’étude et créent des barrières dans le paysage (urbanisé). Par conséquent, l’accessibilité de certaines zones est sous pression et l’accès aux zones qui sont assez proche de ces grandes infrastructures devient diffi cile. La facilité de traversée des lignes ferroviaires dont celles d’Anvers et Louvain, du ring de Bruxelles, de la E40, du canal et, dans une moindre mesure, des routes nationales sont des préoccupations majeures.

R0

R0

R0

N211

N211

E40E40

N211

A12

R21

N277

N260

N260

N260

A201

A201

Leuvensesteenweg

Canal

Canal

Haachtsesteenweg

Brusselsesteenweg

Zaventem

Schaerbeek

Evere

Grimbergen

Vilvoorde

Bestaand spoorwegennetwerk / Réseau ferroviaire existantBestaand station-halte / Gare-arrêt existanteTe creëren station-halte / Gare-arrêt á créerBestaande metrolijn / Ligne de métro existanteVoorziene metrolijn (varianten) / Lignes de métro prévues (variantes)Bestaand metrostation / Station de métro existanteVoorzien metrostation (varianten) / Station de métro prévue (variantes)Bestaande tramlijn / Ligne de tram existanteVoorziene tramlijn / Ligne de tram prévueBestaande inter-regionale buslijn / Ligne de bus inter-régional existantTe creëren inter-regionale hdn-buslijn / Ligne de bus hdn interrégionale à créerTe creëren inter-regionale tramlijn / Tram inter-régional à créerP+R / P&RP+R

Fiets-GEN route / RER-vélo routeGewestelijke fietsroute (GFR) /Itinéraires Cyclables Régionaux (ICR)Fietsknooppuntennetwerk / Réseau de noeuds cyclableHST-fietsroute Leuven-Brussel / HST-itinéraire cyclable Louvain-BruxellesGrensBorder

Structurerende open ruimte (SOR) - te versterken / Espace ouvert structurant (SOR) - à renforcer Groene ruimte (GBP / gewestplan) / Espace vert (GBP / plan régional) Groene verbinding / Lien vert Groene wandeling / Promenade verte

Groene ruimte / Espace vertOpen ruimte / Espace ouvertVerbindend groen / Espaces verts de liaisonBegraafplaats / CimetièreTransregionale as / Axe transrégionaleKnooppunt / Nœud

Projecten / ProjetsLijninfrastructuur / Infrastructures lineairesBeleidskader - masterplannen - visieontwikkeling /Cadre politique - plans directeurs - visions de development

OV / Transport en communSnelwegen / AutoroutesVerwijderen - zichtbaar maken / Effacer & rendre visibleOpen ruimte / Espaces libresGebiedsontwikkeling / Zone de développementZones

Door Brussel verworpen programma / Programme rejeté de Bruxelles‘Gestroopt’ programma uit Brussel / Programme ‘retiré’ de BruxellesFlows vanuit Vlaanderen / Flux de Flandre

Geluidscontouren / Limites sonores:45, 50 55, 60, 65, 70 dB - 2011LNEBrussels Airport Semi-Mobiel Brussels Airport Vast

OV / Transport en communSnelwegen / AutoroutesVerwijderen - zichtbaar maken / Effacer & rendre visibleOpen ruimte / Espace ouvertGebiedsontwikkeling / Zone de développementRuimtes / Espaces

Door Brussel verworpen programma / Programme rejetée de Bruxelles‘Gestroopt’ programma uit Brussel / Programme ‘retiré’ de BruxellesFlows vanuit Vlaanderen / Flux de Flandre

Wegen / Chemins Kanaal / CanalSpoor / Chemin de fer

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureInfra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutilisé

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureInfra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutiliséWater / Eau

Infra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutilisé

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureWater / Eau

Groen / VerdureBomen / Arbres Berm groen / Berne verteGroenstroken / Bandes vertesParken / ParcsLandbouw / Agriculture

HST-wenslijn / HST-route souhaitableFietspaden die open ruimtes ontsluiten (onderdeel Plateau van Moorsel) /Pistes cyclables qui rendent les des espaces libres accessible (partie Plateau de Moorsel)Herinrichting NAVO-site / Réaménagement site de l’OTAN

WandelpadenSentiersGrensBorder

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureInfra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutiliséWater / EauScholen / EcolesProjectenmonitor / Directeur des projets:Projecten / ProjetsWilde ideeën / Idées libres:OV / Transport en communGebiedsontwikkeling / Zone de développementAanvullende projecten / Projets supplémentaires:Herinrichting NAVO-site / Réaménagement site de l’OTAN

Scholen / Écoles:

Actieve mobiliteitMobilité active:

Open ruimteEspace ouvert:

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureInfra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutiliséWater / EauProjectenmonitor / Directeur des projets:Projecten / ProjetsLijninfrastructuur / Infrastructures lineairesBeleidskader - masterplannen - visieontwikkeling /Cadre politique - plans directeurs - visions de developmentWilde ideeën / Idées plus abstraites:Verwijderen - zichtbaar maken / Effacer & rendre visibleOpen ruimte / Espaces libresGebiedsontwikkeling / Zone de développementAanvullende projecten / Projets supplémentaires:HST-fietsroute Leuven-Brussel / HST-itinéraire cyclable Louvain-BruxellesHST-wenslijn / HST-route souhaitableNieuw in te richten fietstrajecten naar open ruimtes / Nouvelles pistes cyclables desservant des espaces libresHerinrichting NAVO-site / Réaménagement site de l’OTAN

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureInfra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutiliséWater / EauProjectenmonitor / Moniteur des projets:Projecten / ProjetsWilde ideeën / Idées libres:Verwijderen - zichtbaar maken / Effacer & rendre visibleOpen ruimte / Espaces libresGebiedsontwikkeling / Zone de développementAanvullende projecten / Projets supplémentaires:HST-fietsroute Leuven-Brussel / HST-itinéraire cyclable Louvain-BruxellesHST-wenslijn / HST-route souhaitableNieuw in te richten fietstrajecten naar open ruimtes / Nouvelles pistes cyclables desservant des espaces libresHerinrichting NAVO-site / Réaménagement site de l’OTAN

Schaal / Echelle 1 : 1.250

Schaal / Echelle 1 : 1.250

Schaal / Echelle 1 : 1.250

Projectenmonitor / Directeur des projets:18 Gevangenis / Prison41 NAVO / OTAN49 Garden Village51 Woluwe Rivier, Kleine ingrepen ifv Woluwe / Rivière Woluwe, Petites interventions en fonction de la Woluwe52 Lozeberg 3, Economic ActivityWilde ideeën / Idées abstraites :16 Opbreken Woluwelaan tussen Tervurenlaan en Vilvoorde; openleggen natuurlijke loop van de Woluwe / Briser l’avenue Woluwe entre Tervuren et Vilvorde; ouvrir le cours naturel de la Woluwe20 Andere gevangenis, met behoud van oorspronkelijke voetweg, en een open structuur / Une autre prison, conservant le chemin piétonnier d’origine, et une structure ouverte23 Open en stedelijke NATO site (naar A201 en Haachtsesteenweg) / Site de l’OTAN, ouverte et urbaine (vers A201 et Chaussée De Haecht 29 Loozenberg-stad / Loozenberg-ville30 Wonen in de tuinen van Haren / Vivre dans les jardins de Haren34 Agro-parc + contactlijn Wonen Woluweveld / Agro-parc + ligne de contact logement Woluweveld36 Ring R0 als stadsboulevard / Ring R0 comme boulevard42 Nieuwe fabriekstraat Zaventem (relatie bedrijven met het dorp) / Nouvelle rue d’usines Zaventem (relation entreprises avec le village)43 Kantoorparken omvormen tot volwaardig stadsdeel Hermes-Keiberg / Transformer des parcs d’entreprise dans un quartier à part entière Hermes-Keiberg46 Overkapping ring R0 tussen Machelen en Kraainem / La couverture du R0 entre Machelen et KraainemAanvullende projecten / Projets supplémentaires:68 HST-wenslijn / HST-route souhaitable69 Fietspaden die open ruimte zones ontsluiten (onderdeel Plateau van Moorsel) /Les pistes cyclables qui rendent les zones des espaces ouverts accessible (partie Plateau de Moorsel)70 Herinrichting NAVO-site / Réaménagement site de l’OTAN

Projectenmonitor / Moniteur des projets:41 NAVO / OTAN45 Downgrading E40 47 Masterplan Nationale Luchthaven / Plan directeur de l’aéroport national49 Garden Village50 IKEA Shopping 2151 Woluwe Rivier, Kleine ingrepen ifv Woluwe / Rivière Woluwe, Petites interventions en fonction de la Woluwe52 Lozeberg 3, Economic Activity55 Bordet Wilde ideeën / Idées abstraites:13 Nieuwe tunnel Meiser R21 / Nouveau tunnel Meiser R2134 Agro-parc + contactlijn Wonen Woluweveld / Agro-parc + ligne de contact logement Woluweveld23 Open en stedelijke NATO site (naar A201 en Haachtsesteenweg) / Site de l’OTAN, ouverte et urbaine (vers A201 et Chaussée De Haecht 24 Woon-en werk knooppunt Bordet / Noeud habitat-travail Bordet27 Activiteitenstrip Leuvensesteenweg in Paduwa / Bande d’activités Chaussée de Louvain en Paduwa28 Mercedes City29 Loozenberg-stad / Loozenberg-ville40 Miniversie Heysel paleizen + nieuw internationaal tentoonstellingspark op Brussels Airport / Mini-version palais Heysel + nouveau centre d’exposition international à Brussels Airport42 Nieuwe fabriekstraat Zaventem (relatie bedrijven met het dorp) / Nouvelle rue d’usines Zaventem (relation entreprises avec le village)43 Kantoorparken omvormen tot volwaardig stadsdeel Hermes-Keiberg / Transformer des parcs d’entreprise en un quartier à part entière Hermes-Keiberg46 Overkapping ring R0 tussen Machelen en Kraainem / La couverture du R0 entre Machelen et Kraainem48 Sportpark op de voormalige luchthaven / Parc sportif sur l’ancien aéroportAanvullende projecten / Projets supplémentaires:68 HST-wenslijn / HST-route souhaitable69 Fietspaden die open ruimte zones ontsluiten (onderdeel Plateau van Moorsel) /Les pistes cyclables qui rendent les zones des espaces ouverts accessible (partie Plateau de Moorsel)70 Herinrichting NAVO-site / Réaménagement site de l’OTAN

Projectenmonitor / Moniteur des projets:49 Garden Village51 Woluwe Rivier, Kleine ingrepen ifv Woluwe / Rivière Woluwe, Petites interventions en fonction de la WoluweWilde ideeën / Idées libres:3 Nieuwe tramlijn Roodebeek – dorp Zaventem – Brussels Airport / Nouvelle ligne de tram Roodebeek - Zaventem village - Brussels Airport 4 Verlengen Metro 3: Noordstation – Riga – Paix – Bordet – Brussels Airport / Etendre Métro 3: Gare du Nord - Riga - Paix - Bordet - Brussels Airport5 Nieuwe tramlijn Meiser – Nossegem – shopping 21 / Nouvelle ligne de tram Meiser - Nossegem - shopping 216 Nieuwe tramlijn De Wand – Bordet (- Marcel Thiry – Roodebeek) / Nouvelle ligne de tram De Wand – Bordet (- Marcel Thiry – Roodebeek)8 Nieuwe treinlijn Diegem – Groenendael / Nouvelle ligne de train Diegem - Groenendael23 Open en stedelijke NATO site (naar A201 en Haachtsesteenweg) / Site de l’OTAN, ouverte et urbaine (vers A201 et Chaussée De Haecht 24 Woon-en werk knooppunt Bordet / Noeud logement-travail Bordet27 Activiteitenstrip Leuvensesteenweg in Paduwa / Bande d’activités Chaussée de Louvain en Paduwa28 Mercedes City29 Loozenberg-stad / Loozenberg-ville42 Nieuwe fabriekstraat Zaventem (relatie bedrijven met het dorp) / Nouvelle rue d’usines Zaventem (relation entreprises avec le village)43 Kantoorparken omvormen tot volwaardig stadsdeel Hermes-Keiberg / Transformer des parcs d’offices en un quartierà part entière Hermes-Keiberg46 Overkapping ring R0 tussen Machelen en Kraainem / La couverture du R0 entre Machelen et KraainemAanvullende projecten / Projets supplémentaires:70 Herinrichting NAVO-site / Réaménagement site de l’OTAN

Industire / IndustrieScholen / EcolesSupermarkt / SupermarchéZorg / SoinReligie / ReligionGemeentehuis / Maison communaleVervoer / Transport

Snelwegen / AutoroutesSecundair netwerk / Réseau secondaireTertiair netwerk / Réseau tertiaireFijnmazig netwerk / Réseau localLandwegen / Chemins de campagne

Brusselse regio / région Bruxelloise:<45 dB45-50 dB50-55 dB55-60 dB60-65 dB65-70 dB70-75 dB>75 dB

Vlaams Brabant / Brabant Flamand55-59 dB60-64 dB65-69 dB70-74 dB>75 dB

Gewasgroep / Groupe de cultures Landbouwinfrastructuur / Infrastructure agricoleGroenten, kruiden en sierplanten / Légumes, herbes et plantes ornementalesGrasland / PrairieVoedergewassen / FourragesAardappelen / Pommes de terreSuikerbieten / BetteraveGranen, zaden en peulvruchten / Céréales, grains et légumineusesMaïs / BléVlas en hennep / Lin et ChanvreOverige gewassen / Autres récoltesFruit en Noten / Fruits et NoixHoutachtige gewassen / Cultures ligneusesWater / Eau

Zeer hoog / Très élevéHoog / élevéMedium / MoyenLaag / FaibleZeer laag / Très faibleVerwaarloosbaar / NégligéableBijzondere strook / Bande spécialeGeen info / Pas d’info

Kruising (auto, fiets en voetganger)Noeud (voiture, vélo et piéton)Oversteek (fiets en voetganger)Traversée (vélo et piéton)Verbinding open ruimteEspace ouvert de connection

Missing links in het open ruimte netwerkLien manquant dans le réseau des espaces ouvertsMissing links in het fiets- en wandelroute netwerkLien manquant dans le réseau des pistes cyclables et des sentiers pédestres

Gebiedsontwikkeling / Développement de la zoneA201/Leopold III-laan / Avenue Leopold IIIHST route / Route TVHToekomstige tram / Futur tram

Geplande bebouwing in de open ruimteConstruction planifiée dans l’espace ouvertOpen ruimte / Espace ouvertNieuw in te richten fietstrajecten naar open ruimtes / Nouvelles pistes cyclables desservant des espaces libres HST-fietsroute Leuven-Brussel / HST-itinéraire cyclable Louvain-BruxellesOpbreken Woluwelaan tussen Tervurenlaan en Vilvoorde; openleggen natuurlijke loop van de Woluwe / Briser l’avenue Woluwe entre Tervuren et Vilvorde; ouvrir le cours naturel de la Woluwe

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureInfra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutilisé

Begraafplaatsen / CimetièresBomen / Arbres Landbouw / AgricultureInfra restruimte / Espaces résiduels de l'infrastructureOngebruikt terrein / Terrain inutiliséOV / Transport en communHST-wenslijn / HST-route souhaitableFietspaden / Pistes cyclables

Open ruimte verbinding / Connexion d’espace ouvertOngebruikt terrein / Terrain inutiliséBomen / Arbres De Europese Boulevard / Le Boulevard EuropéenAndere mogelijke assen / Autres axes possiblesCluster diensten / Pôle des services

Cluster maakindustrie en transportPôle de fabrication et de transport

Cluster onderwijs / Pôle éducation

(Actieve) mobiliteit / Mobilité (active)Open ruimte / Espaces ouvertsVorming & Onderwijs / Formation & ÉducationEpiloog / Epilogue

Sportvoorziening / Etablissement sportifSpotveld / Terrain de sportIndustrie / IndustrieParkeergebouw / GarageParkeerterrein / Terrain de parkingScholen / Ecoles Luchthaven / AéroportKantoorgebied areas / Zones de bureauxInfrastructuur / InfrastructureWegen / CheminsWonen / Habitation

Medisch / MédicalKantoor / BureauxMedia / MédiasICT / TICCluster / Pôle

Diensten:

Maakindustrie en transport:

Onderwijs:

Productie / ProductionVerkoop / VenteCluster / Pôle

Bestaande school / École existanteCluster / Pôle

Knooppunt: trein/ tram/ bus/ auto/ fietsNoeud: train/ tram/ bus/ voiture/ véloKnooppunt: tram/ bus/ auto/ fietsNoeud: tram/ bus/ voiture/ véloKnooppunt: bus / autoNoeud: bus / voitureKnooppunt: autoNoeud: voiture

T.OP Noordrand - Artgineering - 14

een archipel van verschillende ruimtelijke en functionele eenheden, ...un archipel de différentes entités spatiales et fonctionnelles, ...

Tussenin deze bepalende structuren ontstaan meer of minder grote ruimtelijke en programmatische eilanden. De verbinding van deze archipel-eilanden met de omgevingen onderling is niet evident. De eilanden vormen vaak grote monofunctionele en afgesloten gebieden. Dit komt de beleving en de doorwaadbaarheid van het gebied niet ten goede. Ruimtelijke samenhang en kwaliteit tussen de eilanden is zoek.

Entre toutes ces structures clés se trouvent des îlots spatiaux ou programmatiques de différentes tailles. Le lien entre ces îles de l’archipel et leur contexte n’est pas toujours évident. Les îlots créent souvent de grandes zones mono-fonctionnels et enclavées. Cela ne bénéficie pas à la perception et la perméabilité du territoire. La cohérence et la qualité spatiale entre les îles sont manquantes.

Heienbeek

Houtem

Wemmel

Bever

Het VoorKobbegem

Schetsveld

Diegem Diegem Lo

ZaventemDrie Linden

Sint-Stevens-Woluwe

Kraainem

Nossegem

Evere

Evere

Helmet

SchaerbeekMasui Kwartier Koningin Elisabeth

Haren Sud / Haren ZuidVilvoordselaan / Avenue de Vilvorde

Kasteel van Laken / Château de Laeken

Bockstael

Heysel

Relegem

Vilvoorde

Vilvoorde

Groot Molenveld

Grimbergen

Meise

Cargovil

Peutie Perk

Melsbroek

Steenokkerzeel

Kortenberg

Sterrebeek

Meiser

Brussels Airport

Brucargo

Page 7: Everna tijdschrift september - oktober 2015

7SEPTEMBEROKTOBER

T.OP Noordrand - Artgineering - 58

A201 / Leopold III laan

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

E40

Woluw

edal

Chau

ssée

de H

aech

t / H

aach

tseste

enwe

g

E40

R0

EUROPESE WIJK / QUARTIER EUROPÉEN

NATO CORRIDOR

HOTEL STRIPKEIBERG HILLS

ZAVENTEM AIRPORTCITY

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

NATO CORRIDOR

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

EUROPESE WIJK / QUARTIER EUROPÉENEUROPESE WIJK / QUARTIER EUROPÉEN

Chau

ssée

de H

aech

t / H

aach

tseste

enwe

g

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

NATO CORRIDOR

KEIBERG HILLS

Woluw

edal

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

Chaussée de Louvain / Leuvensesteenweg

A201 / Leopold III laan

HOTEL STRIPHOTEL STRIP

de Europese Boulevard le Boulevard Européen

De Europese boulevard

BRUISENDE PLEKDoor die verschillende vervoersstromen naadloos op elkaar af te stemmen wordt het een plaats van passage en uitwisseling. Door de randen ervan sterk te verdichten en publieke functies te voorzien kan het een plein worden i.p.v. een verkeersvlakte. Door langs de Europese boulevard verschillende soorten woningen te bouwen, van groot tot klein, met bijkomende economische functies en voorzieningen is er op elk uur van de dag wel iets te doen. Zo maken we van Bordet een bruisende plek.

Meer info vind je op www.ruimtelijkeordening.be/topnoordrand

Noteer alvast in je agenda! 12.05.2016 om 20u – Debat Noordrand Everna nodigt een spreker van Ruimte Vlaanderen uit om het project top Noordrand gefocust op de ideeën rond Bordet te komen toelichten. Na deze uiteenzetting brengen we verschillende deskundigen rond de tafel om hierover in debat te gaan.

Dit debat is gratis, gelieve in te schrijven (via de website of bij Everna)

T.OP Noordrand - Artgineering - 60

Actie 1 (Actieve) mobiliteit: Knooppuntontwikkeling, Bordet Action 1 une mobilité (active): le développement du noeud, Bordet

BORDET NU

T.OP Noordrand - Artgineering - 61

Ingreep: Herinrichting tot hoogwaardig, multimodaal knooppuntEffect: Verbetering aansluiting tussen verschillende vervoersmodaliteitenStakeholder: De Lijn, STIB-MIVB, Gemeente Evere

Ingreep: Villo! systeem over de gewestgrens heen trekkenEffect: Fietsgebruik en multimodaliteit stimulerenStakeholder: Villo!, STIB-MIVB

Ingreep: Voorzieningen toevoegen Effect: Beter voorzieningenniveau en economieStakeholder: Gemeente Evere, ondernemers

Ingreep: Hoogwaardige inrichting publieke ruimteEffect: Verbeteren verkeersstromen op plein en looproutes naar aanliggende gebouwenStakeholder: Gemeente Evere, grondeigenaren

Ingreep: Kleinschalige economieEffect: Verbeteren stedelijkheidStakeholder: lokale ondernemers

Actie 1 (Actieve) mobiliteit: Knooppuntontwikkeling, Bordet

Ingreep: Woningbouw toevoegenEffect: Meer gemengd gebruik in het gebiedStakeholder: City dev, Gemeente Evere

BORDET IN DE

TOEKOMST

Page 8: Everna tijdschrift september - oktober 2015

Meer weten over de molen? Raadpleeg dan http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=949

Meer info over het Brussels Museum van de Molen en de Voeding en activiteiten: http://www.molenevere.be/

WINDMOLEN VAN EVERE

VROEGER &NUOp het ogenblik dat de traditionele windmolens met wieken aan belang verloren, bouwde Charles Van Assche, gehuwd met een molenaarsdochter uit Schaarbeek, in 1841 een stellingmolen van vijf niveaus in Evere. Zo’n stellingmolen heeft een galerij, staat meestal in een bebouwde kom en moet hoog genoeg zijn om voldoende wind te vangen.

De industriële stoommachines werden steeds krachtiger en in 1873 installeerde de eigenaar dan ook een stoommachine. In 1882 werden de wieken verwijderd.

De molen werd in 1887 uitgebreid met een gebouw van vier niveaus, ook gekend als de “salle des cylindres”. Door de concurrentie van de grote industriële molens aan het kanaal Willebroek- Charleroi werd het malen van graan echter onrendabel en werd de maalactiviteit beëindigd in 1911.

Daarna werd de molen verhuurd en gebruikt voor allerlei activiteiten, waaronder als leerlooierij (1921-1926) en als fabriek voor het verwerken van darmen voor beenhouwerijen. Rond 1930 voerde de onderneming ook kruiden en specerijen in, waarmee men speciale kruidenmengsels voor vleesproducten samenstelde. Deze activiteit ging door tot in 1983. Daarna kwam de molen leeg te staan en werd hij verwaarloosd. Vanaf 1990 werden de molen en de toegangsweg echter beschermd.

In 1998 kocht de gemeente Evere de molen van de laatste eigenaars, de gezusters Rons, die nog steeds het vroegere molenaarshuis bewoonden.

Onder impuls van de Milieucommissie Brussel en Omgeving begon men in 2006 met de binnen- en buitenrestauratie van de molen. Sinds september 2008 is het Brussels Museum van de Molen en de Voeding er gevestigd. Naast een permanente collectie over de geschiedenis van de maalderij en de voeding worden er ook tijdelijke tentoonstellingen in verband met voeding gehouden. Een mooie kruidentuin maakt het plaatje compleet. Een bezoek is echt de moeite waard (vaut le détour)…!

Marc Vanvossel

MEER WETEN?

8 SEPTEMBEROKTOBER

©Liliane Schelfthout

Page 9: Everna tijdschrift september - oktober 2015

9SEPTEMBEROKTOBER

NIEUWS VAN DE VERENIGINGEN

BIB EVEREDe bibliotheek is gesloten op zaterdag 24 oktober, maandag 2 november en woensdag 11 november.

START HET NIEUWE VOORLEESSEIZOEN Hilde Vandenhoute trakteert jong en oud driewekelijks op spannende, grappige en avontuurlijke verhalen.

Zaterdag 19 september

10u30

Gemeentelijke Bibliotheek Evere

GRATIS

LEESKRING We bepreken het boek ‘Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt’. Deze biografie leest als een smeuïge roman die met smaak, toewijding en oprechtheid is geschreven.

Dinsdag 29 september

Gemeentelijke Bibliotheek Evere

GRATIS

INTERACTIEVE WORKSHOP ‘WERKEN MET TABLET’ Wil je (beter) leren werken met een tablet? Kom dan zeker naar de interactieve workshop die we organiseren in samenwerking met Seniornet Vlaanderen. Eigen tablet meebrengen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus gelieve in te schrijven.

Maandag 14 en 21 september

9u00 tot 12u00

Gemeentelijke Bibliotheek Evere

GRATIS

WORKSHOP MANDALA VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN.Een mandala is een cirkelvormige figuur die je innerlijke rust, inspiratie en bewustwording brengt. Inschrijven verplicht.

Zaterdag 26 september

van 10u00 tot 12u00

Gemeentelijke Bibliotheek Evere

GRATIS

BIBLIOTHEEKWEEK MET THEMA ‘VERBORGEN PARELS’ - VERWENDAGOntdek of laat iemand de verborgen parels van onze bibliotheek ontdekken.

10u30: voorleeshalfuurtje met Hilde Vandenhoute. 11 tot 13u: heerlijk verwenbuffet. 13u: verwelkoming fotografe en journaliste Lieve Blancquaert. Zij toont ons hoe een bepaalde plek, cultuur of omgeving een nieuw leven beïnvloedt, gebaseerd op de tv-reeks Birth Day. Een aanrader! Inschrijven kan in de bibliotheek (3 euro).

Zaterdag 10 oktober

10u30

Gemeentelijke Bibliotheek Evere

PRIJS: €3

HALLOWEENHAPPENINGAlle kinderen en ouders mogen zich verkleden in spoken, monsters, draken of andere enge figuren. We starten in de bib om 18u30 en eindigen in Everna rond 21u. Inschrijven verplicht.

Vrijdag 23 oktober

18u30

Gemeentelijke Bibliotheek Evere

GRATIS FILOSOFIEGROEP SESAM 1140FILOSOFISCHE GESPREKKENSamenkomst voor een filosofisch gesprek (met workshop) in groepjes van vijf.

Inschrijven verplicht: 0468/24 67 21 of [email protected].

Meer info op www.facebook.com/filosofiegroep

27/09 – 25/10 – 29/11 – 20/12

van 14u00 tot 16u00

Huiskamer Frank De Clercq (nabij het

Vredeplein in Evere)

PRIJS: 6 € (4 maal 1,50 €)

BRUSSELLEERNIEUWE TABLET- EN COMPUTERCURSUSSEN VANAF SEPTEMBER (OVERDAG) In twee korte lessenreeksen leer je de tablet opstarten, een spelletje spelen en een e-mail schrijven. We maken foto’s en we zoeken informatie op het internet en installeren apps. Later op het jaar leer je hoe je nog meer uit je tablet kan halen.

In de cursus ‘veilig werken op de computer’ kom je alles te weten over veilig werken op de PC en leer je hoe je een anti-virus programma kan installeren.

Inschrijven: op donderdag 3 september

in het leslokaal

(10u00-12u00 en 13u00-16u00)

P. de Champagnestraat 23 - 1000 Brussel

Info: 02/223.20.25 of www.brusselleer.be

Door de handelaarsvereniging VREDE 55 PAIX georganiseerd met de steun van de dienst economische promotie & tewerkstelling en Atrium - Organisé par l’association des commerçants VREDE 55 PAIX avec le soutien du service de la promotion économique & emploi et d’Atrium

ER/

VU: I

ngrid

Hae

lvoe

t, vi

ce- p

résid

ente

/vi

ce v

oorz

itste

r - V

RED

E 55

PA

IX -

1140

EVE

RE

4

Pater Baudry Country Line Dancers

Nashville Country Dancers

Taureau Rodeo Stier • Springkasteel • Saloon • Château gonflable16.00

Barbecue Tex-Mex

Barbecue Tex-Mex non-stop

Page 10: Everna tijdschrift september - oktober 2015

10 SEPTEMBEROKTOBER

JEANNEKES BOYS & GIRLS 25e RECREATIEVE KWIS Amateurvoetbalclub Jeannekes Boys & Girls quizt voor de 25e keer, een jubileumeditie! Er wordt gespeeld met ploegen van maximum 5 personen. Je krijgt 100 vragen over actualiteit, sport, cultuur, aardrijkskunde, geschiedenis, trivia en meer. Zowel de gelegenheidsquizploeg als de quiz die-hards komen aan hun trekken. Er is slechts ruimte voor 22 ploegen, schrijf je dus snel in!

15 euro per ploeg, storten op rekeningnummer BE43 3100 0930 3501 – J.B .& G. met vermelding van de ploegnaam.

Inschrijven voor 4 oktober 2015: [email protected] met vermelding van uw ploegnaam.

Zaterdag 10 oktober 2015

20u (deuren 19u30)

GC Everna

PRIJS: 15 €

NIEUWS VAN DE VERENIGINGEN

FEMMALAAT JE NIET VALLEN In deze gespreksnamiddag gaan we het “voorzichtig” moeten aanpakken. Vele tips en goede raad! Zowel voor oud als jong.

Dinsdag 15 september 2015

13u30

PIZZA DE LUXEKlassiek wordt een pizzabodem belegd met tomaten, champignons, groenten, vlees en olijven. We vertrekken van een basisdeeg, maken verschillende basislaagjes en zorgen voor een kleurrijke variatie aan toppings. Er is voor elk wat wils: vlees, vis, veggie en zelfs zoet. Succes verzekerd!.

Info: Lieve Broothaers 02/215 43 15 of 0492/02 26 11 Herlevingslaan 16, 1140 Evere

Dinsdag 20 oktober 2015

19u30

DAVIDSFONDSIn juni 2016 bestaat onze Davidsfondsafdeling 90 jaar. Vanaf haar oprichting is ons Davidsfonds haar doelstelling trouw gebleven. Cultuur naar mensen brengen en mensen naar cultuur. Ze wil dat blijven nastreven ook tijdens het nieuw werkjaar 2015-2016.

Zo geeft ze haar leden en sympathisanten de kans om te proeven van de vele aanbiedingen langs het lidmaatschap. Je kan genieten van degelijke lectuur via de boekenaanbieding, van muziek via concerten en CD’s, van kunst in musea, van natuur in wandelingen, van gezellig samenzijn tijdens het vriendendiner.

Al die aanbiedingen en nog veel meer zitten verwerkt in ons nieuwe jaarprogramma voor 2015-2016.

Om lid te worden of te blijven, kies je twee boeken uit het uitgavenplan of je betaalt 40 euro. In ruil ontvang je maandelijks onze ledenbrief, het Cultuur-magazine, het tijdschrift van het grote Davidsfonds en vier maal Brussel Nu, het tijdschrift van de gewestbond Brussel van het Davidsfonds. De lidkaart die je dan krijgt, geeft je bovendien recht op kortingen tijdens evenementen in heel Vlaanderen en Brussel.

Een weetje: ons bestuur is versterkt met twee (eigenlijk drie) nieuwe leden. Hoe dat in mekaar zit, vraag je ons maar eens bij gelegenheid. Het huidig bestuur heet hen hartelijk welkom en hoopt op een vruchtbare samenwerking. En een lekkere samenwerking wordt het al, want zij maken de cakes en de taarten voor Vers Geperst.

Info: Henri De Schouwer - 02 215 84 36

VERS GEPERSTWe maken we kennis met het uitgavenplan 2015-2016. Hier is iedereen van harte welkom. Je hoeft helemaal geen lid te zijn om ons een bezoekje te brengen, maar je kan er wel lid worden. De vroege beslissers krijgen bij hun bestelling een mooi boek. In alle geval voorzien we voldoende taart en koffie!

Zondag 4 oktober

15u00 tot 18u00

GC Everna

GIDSTOUR EUROPALIA TURKIJEContact: Colette Stacino - 02 726 64 30

Zaterdag 24 oktober 2015

Bozar

BABBELCAFÉAfhaling boekenbestelling

Zondag 29 november 2015

15u00 tot 18u00

GC Everna

Page 11: Everna tijdschrift september - oktober 2015

11SEPTEMBEROKTOBER

TURNKRING HERMELIJN TURNEN VOOR DAMESRustige grondoefeningen, stretching, conditietraining, callanetics en relaxatie wisselen elkaar af. Iedereen is welkom, ook al ben je geen grote sportieveling. €60 voor een heel seizoen, inschrijven per trimester mogelijk. De eerste les is gratis.

Info: Marie-Elise Lethist: 02 215 36 25 of [email protected] en Martine Vandamme: 02 215 84 36 of [email protected]

Vanaf 10 september (elke donderdag)

20u00 tot 21u00

Turnzaal van school Everheide

(Windmolenstraat 39, Evere)

HATHA-YOGA Hebt u stress? Doe dan mee aan Hatha-yoga, een rustige maar intensieve training voor lichaam en geest, gebaseerd op eeuwenoude Indische traditie.

Contact: Elvire Druyts: 02/216.82.33 of [email protected]

Vanaf 16 september (elke woensdag)

van 20.15 tot 21.15 uur

Turnzaal van school Everheide

(Windmolenstraat 39, Evere)

PRIJS:

1e semester (sept-Kerstvakantie):

€ 57 (incl. verzekering)

2e semester (januari-juni):

€ 60. 1e les is gratis

vtbKultuur MULTICULTURELE WANDELING DOOR ST-JOOST-TEN-NODE i.s.m. plaatselijke Davidsfondsafdeling Brussel-Leopoldswijk.

Gids: Jos Laporte. Vertrek om 10 u. aan de kerk, St-Joostplein, Leuvensesteenweg. Lunch in een Turks restaurant; het aperitief wordt u door ons aangeboden.

Zaterdag 19 september 2015

10u00

PRIJS: € 12 voor de wandeling;

leden VAB/vtbKultuur en DF: € 10

BEZOEK AAN HET PARLEMENT VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP IN EUPENSamenkomst Brussel-Noord, spoor 5 voor de trein van 9:07. Treinticket zelf te bezorgen (6 euro voor +65 of inschrijving op de Railpass die wij kopen (voor -65 jaar).

Donderdag 24 september 2015

9u00

PRIJS: lunch en stadsrondleiding

met gids: € 32; leden VAB/vtbKultuur: € 29 WANDELING MODERNE KUNST AAN DE FRANKLIN ROOSEVELTLAAN Samenkomst om 9u50 aan F. Rooseveltlaan 13 (hoek Victorialaan).

Gids: Paul Dubuisson.

Zondag 27 september 2015

9u50

PRIJS: € 12, leden VAB/vtbKultuur: € 10

PROVINCIALE LEDENDAG NAAR BERGEN-OP-ZOOM, WAAR BRABANT ZEELAND KUST Daguitstap met bus en geleide bezoeken.

Zaterdag 3 oktober 2015

9u50

PRIJS: € 65, leden VAB/vtbKultuur: € 60 EUROPALIA (DEEL 1): “ANATOLIA - HOME OF ETERNITY”.Afspraak om 10u20 in Bozar, Ravensteinstraat, Brussel. Geleid bezoek. Aansluitend mogelijkheid tot lunch in de Ravenstein.

24 oktober 2015

10u20

PRIJS: volgt later

WETEN IS DOENZELFHULPGROEP VOOR CVA-PATIËNTEN Start van het werkjaar met een ontspanningsnamiddag plaats vertellingen van Lieve De Meyer met koffie en gebak.

Wil je graag komen, geef dan een seintje op volgend telefoonnummer, niet aarzelen:

Info: Ingrid Bollaerts Winkelhaakstraat 111140 EvereTel. : 02/216.49.21

Donderdag 10 september 2015

14u00

Lokaal St.-Vincentiusplein

Page 12: Everna tijdschrift september - oktober 2015

12 SEPTEMBEROKTOBER

DATUM WAT ORGANISATIE PLAATS UURSEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER • SEPTEMBER

22.08 - 19.09 5de Naïeve Kunstbiënnale Gemeente Evere Zaal Jacques Brel, Gemeentehuis Evere - Aula Toots

1.09 Start nieuwe scrabbleseizoen Everna Scrabbleclub Campus Eureka (A. De Boeckstraat 54-58) 13u30

3.09 Inschrijven cursus 'Wegwijs op de tablet' & 'Veilig werken met de pc'

Brusselleer Ph. de Champagnestraat 23, 1000 Brussel 10u00-12u00 en 13u00-16u00

4.09 Zomerterras 'Country' met barbecue Handelaarsvereniging Vrede 55 Paix Vredeplein 12u-23u

5.09 Rock Oasis Oasis Event's asbl A. de Boeckstraat - Blvd Général Wahis 16u- 1u

10.09 Start turnseizoen (dames) Turnkring Hermelijn Sportzaal school Everheide 20u-21u

10.09 Start werkjaar, zelfhulpgroep voor CVA-patiënten Weten is Doen Lokaal Sint-Vincentiusplein 14u

13.09 Dansen met Consuelo Consuelo Cano Everna 11u-12u30

13.09 Concert K.H. Sint-Cecilia Evere K.M.F.B.H.G. Grote Markt Brussel 17u45

14.09 (beter) Leren werken met de tablet Bibliotheek Evere & Seniornet Vlaanderen Bibliotheek Evere 9u-12u

15.09 Kampioenviering Scrabble Club Everna 11u

15.09 Gespreksnamiddag 'Laat je niet vallen' Femma Evere - Sint- Vincentius 13u30

16.09 Jeugdfilm: "Les vacances du petit Nicolas" Everna Everna 14u

16.09 Start Hatha-yogaseizoen Sportzaal school Everheide 20u15-21u

19.09 Kick Off Everna Everna 14u

19.09 Start nieuwe voorleesseizoen Bibliotheek Evere Bibliotheek Evere 10u30

19.09 Multiculturele wandeling door Sint-Joost-Ten-Node

vtbKultuur & Davidsfonds Brussel- Leopoldswijk

Kerk Sint-Joostplein (Leuvensesteenweg) 10u

21.09 (beter) Leren werken met de tablet Bibliotheek Evere & Seniornet Vlaanderen Bibliotheek Evere 14u-17u

24.09 Thé dansant voor senioren met Decap-orgel gemeente Evere Aula Toots 9u-12u

24.09 Reis naar Eupen vtbKultuur Brussel Noord, spoor 5 9u

26.09 Workshop Mandala bibliotheek Evere Bibliotheek Evere 10u-12u

27.09 Alles Kids dag Everna Everna 13u

27.09 Eerste filosofiegesprek SESAM 1140 privélocatie nabij Vredeplein 14u-16u

27.09 Wandeling: Moderne kunst aan de Franklin Rooseveltlaan

vtbKultuur Franklin Rooseveltlaan 13 9u50

29.09 Leeskring. Boek: Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt

Bibliotheek Evere Bibliotheek Evere 20u

OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER • OKTOBER

03.10 Provinciale ledendag naar Bergen-op-Zoom vtbKultuur

04.10 Thé Dansant met Karine Bosanne & Willy Adams De Ster Evere Zaal Jacques Brel, Gemeentehuis Evere 17u30

04.10 Vers Geperst boekenpresentatie Davidsfonds Evere-Haren Everna 15u-18u

05.10 Algemene Vergadering GC Everna Everna Everna 19u30

09.10 Erhan Demirci: "Tussen Friet en Kebab" Everna Everna 20u00

10.10 Start bibliotheekweek : Verwendag Bibliotheek Evere Bibliotheek Evere 10u30

10.10 Quizavond - 25e jubileumeditie Jeannekes Boys & Girls Everna 19u30

19.10 Wellnessdag voor vrouwen Everna - Femma intercultureel Everna 09u00

20.10 Pizza de Luxe Femma Evere - Sint- Vincentius 19u30

23.10 Halloweenhappening Bibliotheek Evere en Everna Bibliotheek Evere - Everna 18u30

24.10 Gidstour Europalia Turkije Davidsfonds Evere-Haren Bozar

24.10 Europalia: "Anatolia - Home of Eternity". vtbKultuur Bozar 10u20

28.10 Jeugdfilm: "Mama Moe en de Kraai" Everna Everna 14u00

28.10 Film: Brussels Wild Everna Everna 20u

NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER • NOVEMBER

05.11 - 06.11 Amuzea Everna Everna 09u00

11.11 11-11-11 Brunch Everna Everna 10u

13.11 Week van de Smaak: Diane de Keyser Bibliotheek Bibliotheek Evere

25.11 Jeugdfilm: "Zarafa" Everna Everna 14u00

25.11 Algemene Vergadering GC Everna Everna Everna 19u30

29.11 Dansen met Consuelo Consuelo Cano Everna 11u-12u30

29.11 Babbelcafé en afhalen boekenbestelling Davidsfonds Evere - Haren Everna 15u-18u

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten?

Everna stuurt elke maand een e- nieuwsbrief met het aanbod van Everna en activiteiten in Evere. Wens je deze te ontvangen? Schrijf je in via www.everna.be of stuur een e-mail naar [email protected]. Je gegevens worden vanzelfsprekend enkel bijgehouden voor het versturen van de e- nieuwsbrief of voor het versturen van uitnodigingen voor onze eigen activiteiten. Wij respecteren uw privacy.

Volg ons ook via Facebook! Everna Gemeenschapscentrum

BLIJF JE GRAAG OP DE HOOGTE VAN ONZE ACTIVITEITEN?