Everna tijdschrift september - oktober 2016

12
MAGAZINE SEPTEMBER OKTOBER 2016 TWEEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM EVERNA JAARGANG 39 – NR 4 PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 03562 IN DIT NUMMER: VOORDELEN SPAREN MET PASPARTOE KUNSTINTEGRATIE IN EVERNA UIT IN EVERE ALLESKIDSDAG! ZONDAG 25 /09

description

In dit nummer: kunstintegratie met Alice van Innis, Monique spaart voordelen met de Paspartoe, Evere vroeger en nu, vernieuwde uit-kalender.

Transcript of Everna tijdschrift september - oktober 2016

Page 1: Everna tijdschrift september - oktober 2016

MAGAZINESEPTEMBEROKTOBER 2016

TWEEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM EVERNAJAARGANG 39 – NR 4

P. 1 ZINNETJE

GEMEENSCHAPSCENTRUM

--- everna ** tweemaandelijks blad ** mei – juni 2015

** jaargang 38 - nummer 3

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

03562

copy

right

©Jo

s Van

beg

in

Sinds enkele weken kleurt deze slang de ingang van Jeugdhuis ‘T Schabernak. Het werk is het resultaat van de workshop Creatief omgaan met de stad en zijn afval die in april doorging in Everna.

IN DIT NUMMER: VOORDELEN SPAREN MET PASPARTOE KUNSTINTEGRATIE IN EVERNA UIT IN EVERE

ALLESKIDSDAG! ZONDAG 25 /09

Page 2: Everna tijdschrift september - oktober 2016

2 SEPTEMBEROKTOBER

VAN DE REDACTIE

Voel je ook die verkoelende bries op je gezicht? Dat is de nieuwe wind die door Everna waait. Als je binnenkomt ontdek je meteen de monumentale kunstwerken van Alice van Innis die de ooit-zo-kale muren doen barsten van energie. Werkt al die vrolijkheid inspirerend? Kom dan zeker met je ideeën langs en geef ze vleugels. Ben je zelf kunstenaar en heb je een plan voor een beeldige expo? Geniet je graag van een glas met vrienden en wil je de bar wat vaker open zien? Heb je een voorstel voor een activiteit of wil je gewoon eens babbelen over wat er allemaal kan en mag in het gemeenschapscentrum? Everna is een open huis en wij staan steeds klaar om je te ontvangen en verder te helpen.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes doe je via onze Facebookpagina. Ook op onze website vind je meer over de spannende plannen rond kunstintegratie en alles wat we dit seizoen voor jou in petto hebben.

De redactieploegNienke, Hilde, Marc en Stef

Staat jouw naam hier binnenkort ook bij? We zoeken nieuwe vrijwilligers voor het tijdschrift. Schrijf je graag, maak je cartoons of illustraties of werk je gewoon graag mee met de redactie? Mail dan snel naar [email protected]

Tweemaandelijks tijdschrift van Gemeenschapscentrum EvernaJaargang 39 - nr . 4 - P 00 3562VU: Marc Vanvossel, Sint- Vincentiusstraat 30 – 1140 Evere met steun van de gemeente Evere

Samenstelling: Nienke RobbrechtRedactie: Hilde Vissers, Marc Vanvossel, Stef Rymenants, Nienke RobbrechtDruk: Daddy KateVormgeving: Made by Design

Materiaal voor het volgende nummer moet uiterlijk op 21/09/2016 worden ingestuurd.

Ideeën of suggesties? Mail naar [email protected]

GEMEENSCHAPSCENTRUM EVERNASt.-Vincentiusstraat 30 • 1140 Everetel.: 02 247 03 [email protected] • www.everna.be

Everna Gemeenschapscentrumrek.nr.: BE66 4212 1294 0143

GC Everna maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

OPENINGSUREN GC EVERNA ONTHAALma – vr: 9 – 17u

CONTACT

Ondertekende artikels zijn de verantwoordelijkheid van de auteurs. Het Gemeenschapscentrum respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u op de hoogte te houden van wat reilt en zeilt in Evere en Brussel. U kunt uw gegevens inkijken en aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy. Programma en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen en drukfouten.

COLOFON

ONTDEK AL ONZE CURSUSSEN, FILM- EN THEATERVOORSTELLINGEN EN ANDERE EVENEMENTEN VOOR HET NAJAAR VAN 2016 IN ONZE BROCHURE (IN BIJLAGE VOOR ABONNEES)! KOM ZE HALEN OF VRAAG ZE AAN VIA [email protected]

Page 3: Everna tijdschrift september - oktober 2016

3SEPTEMBEROKTOBER

NIEUWS UIT EVERNA

3SEPETMBEROKTOBER

Dit jaar zetten we bij Everna hard in op de Paspartoe, dé vrijetijdspas voor Brussel! In Everna kan je voor tien gespaarde Paspartoe-punten vijf euro korting krijgen op een activiteit naar keuze, of ontvang je een unieke katoenen tas met een ontwerp van onze kunstenaar in huis Alice van Innis. Haast je, want de oplage is beperkt! Ben je nog niet vertrouwd met de Paspartoe? Blader dan snel door naar bladzijde 7, waar Monique je er alles over uitlegt.

KUNSTINTEGRATIE MET ALICE VAN INNIS Wie net voor of tijdens de vakantie nog is binnengesprongen bij Everna, heeft het misschien al gemerkt: de muren werden door Thierry voorzien van een frisse witte laag verf, en kunstenares/ontwerpster Alice van Innis vrolijkte het centrum daarna op met haar kleurrijke figuren in het kader van kunstintegratie in het centrum! Lees op bladzijde 4-5 het interview met Alice.

EEN GLOEDNIEUW NAJAARSAANBOD Vaste waarden zoals Zumba, Turnen 55+ en de kinderactiviteiten blijven dit najaar gewoon doorgaan. Andere succesvolle cursussen die er vorig jaar nieuw bijkwamen, zoals de bier- en de naaicursus, krijgen een vervolg! Daarnaast voegen we nog enkele volledig nieuwe activiteiten aan het programma toe, zoals pilates, yoga of klussen voor vrouwen! Ook film- en theaterliefhebbers zullen dit najaar niet op hun honger blijven zitten. Je vindt het volledige aanbod op onze website (www.everna.be) en in de nieuwe cursusbrochure! Kom hem halen of vraag hem aan via [email protected].

PASPARTOEVOORDELEN

Page 4: Everna tijdschrift september - oktober 2016

4 SEPTEMBEROKTOBER

ALICE VAN INNIS VOORZIET EVERNA VAN KUNST OP DE MUREN Geef toe, de lokalen van Everna waren dringend aan een opfrisbeurt toe. En in plaats van alles in “eierschaalwit” te schilderen, kwam onze dynamische bestuursploeg met een kraakhelder en lentefris concept op de proppen: “Laten we een jonge kunstenaar zijn gang gaan in het Everna-doolhof”. Kunstintegratie dus. Na een strenge maar zorgvuldige selectie kwam Alice van Innis als de beste keuze uit de bus. Zij krijgt de boeiende opdracht om van het interieur van Everna een schitterend kunstwerk te maken. Of ze dat ziet zitten? “Ik heb er ontzettend veel zin in”, zegt Alice.Door Stef Rymenants

Tekenen en nog eens tekenen

Alice is kunstenaar/ontwerper en maakt mooie dingen. Ze legt het zelf uit:“Ik teken superveel en de hele dag door. Die tekeningen gebruik ik als basis voor mijn ontwerpen op papier, op textiel of op een andere drager. Ik hou enorm van ambachten. Omdat ik vrij handig ben, kan ik snel verschillende technieken aanleren en toepassen.

Meestal werk ik figuratief maar er is altijd wel “een hoekje af”. Het komt allemaal recht uit

mijn hoofd en fantasie. In het dagelijks leven kijk ik met open blik naar alles om me heen. Ik observeer heel intens. Maar als ik start met tekenen kijk ik naar niks. Ik leg gewoon mijn papier en materiaal op de werktafel en ik begin. Met pen en inkt teken ik figuren in vrij simpele lijnen. Dan zet ik het werk in felle kleuren.Wat het gaat worden weet ik nooit op voorhand. Het komt puur uit mezelf. Er is voor mij niet echt een “onderwerp” dat vastligt. Iedereen mag er later zelf iets in zien.

Everna

Voor mijn opdracht in Everna ben ik het gebouw een paar keer gaan bezoeken. Eerst heb ik gewoon foto’s genomen. Daarna ben ik nog eens teruggekomen om de lokalen te tekenen. Niet zoals een architect dat doet maar zoals ik het zelf zie. Waar staan de ramen, hoe kom je binnen, hoe voelt een ruimte.Vervolgens ben ik in het wilde weg beginnen tekenen, maar

wel met het gebouw in mijn achterhoofd. Ik wou vooral kleur en leven binnenbrengen. De grote gang die alle kamers verbindt inspireerde me om een soort verhaal te ontwikkelen dat door het hele gebouw loopt. Je ontdekt misschien figuurtjes die voor jou een boodschap hebben, zoals “kom maar naar boven”. Die boodschap staat niet vast maar mag je zelf invullen. Bij kinderen gaat dat vanzelf. Volwassenen moet je soms een handje helpen om hun fantasie weer te ontdekken.Er kán zich dus een verhaal ontwikkelen maar het hoeft niet. De tekeningen kunnen ook gewoon op zichzelf staan. Als je er voor open staat, communiceren ze met elkaar.

Op basis van al mijn schetsen en ideeën heb ik een presentatie gemaakt voor het bestuur van Everna. Daar heb ik laten zien wat het allemaal kan worden. De mensen die er elke dag komen, krijgen zeker hun zeg in mijn werk. Daar doe ik niet moeilijk over. Voor hen is het

onze nieuwe collega Kim

Page 5: Everna tijdschrift september - oktober 2016

onze nieuwe collega Kim

Ben jij ook helemaal fan van de ontwerpen van Alice? Haal dan alvast

je Paspartoekaart boven en begin punten te sparen, want voor 10 punten krijg je een uniek katoenen tasje met een ontwerp van Alice!

héél belangrijk dat ze zich goed voelen in het gebouw. Ik wil er graag met hen over praten. Zo heb ik ook een paar lokalen in mijn ontwerp open gelaten omdat ik echt samen met de gebruikers tot iets wil komen.

Het gebouw is wel heel apart. Er is geen logische richting, de lokalen staan zo ’n beetje overal, maar uiteindelijk past dat wel goed bij mijn tekeningen. De gangen vind ik zalig om mee te werken. Er zijn veel muren en het licht valt van verschillende kanten binnen. De lokalen vond ik een lastigere klus. Ondertussen zijn ze netjes wit geschilderd. Dat maakt het al wat rustiger en duidelijker.

Joie de vivre

Als ik teken ben ik helemaal zorgeloos. Ik heb dan geen spatje stress. Een boodschap meegeven hoeft niet per se. Maar ik vind het joie de vivre-gevoel heel belangrijk. Ik wil graag een lichtpunt brengen. Als ik iets produceer, kijk ik sterk naar het ethische aspect en probeer niemand onnodig te kwetsen. We hebben als mens niet zelf gekozen om hier te zijn dus kunnen we het leven maar beter zo aangenaam mogelijk maken. Ik ben heel gevoelig voor alle wereldproblemen, er zit zeker een beetje een activist in mij. Mijn werk zie ik als een vlucht van de realiteit. Ik wil mensen het gevoel geven dat het uiteindelijk allemaal goed

komt. Inspiratie

Tekenen heb ik altijd gedaan. Het gaat vanzelf. Natuurlijk ben ik geïnspireerd door andere kunstenaars, maar de fantasie in mij komt vooral van mijn opa. Hij is er jammer genoeg niet meer, maar hij vertelde altijd fantastische verhalen over de kabouters die leefden in zijn tuin. Hij had kleine beeldjes van kabouters in de bomen gezet en alle kleinkinderen geloofden ook echt dat die daar woonden. Hij zei dat ze allemaal bewogen als je even niet keek. En wij zagen dat dan ook echt! Hij heeft de inspiratie bij mij losgemaakt.

5SEPTEMBEROKTOBER

Meer Alice: www.alicevaninnis.be

Page 6: Everna tijdschrift september - oktober 2016

6 SEPTEMBEROKTOBER6

DE EENBOOMSTRAAT

Alma: “Samen met mijn, moeder, mijn twee zussen en onze hond Bob woonden we in ons huisje in de Eenboomstraat. De straten waren er bedekt met de zogenaamde kinderkopjes en rondom ons was er overal landbouwgrond. Met onze buren deelden we een grote gemeenschappelijke koer!”

Boeven en Bandieten

“Wij woonden in nummer 107. Er stonden slechts vijf huizen in de straat die onverlicht was waardoor het er verlaten en donker bijlag. Je moet weten

VROEGER &NUDe rubriek ‘Evere vroeger en nu’ is al jarenlang een vaste en door vele lezers gekoesterde waarde in dit tijdschrift. Gebouwen, straten, monumenten en nog meer uit steen opgetrokken bouwwerken passeerden de revue. Deze keer gaan we op zoek naar een menselijk gezicht voor deze rubriek, want niet enkel de straten, maar ook de inwoners van Evere evolueerden met de tijd. We kwamen terecht bij mevrouw Callebout. Zij woonde vanaf haar geboorte in 1937 tot 30 jaar later in de kalme Eenboomstraat. Zij deelt graag haar herinneringen over hoe het er vroeger aan toe ging.

EEN BEETJE GESCHIEDENIS Deze zeer oude straat komt voor op de Ferrariskaart van 1771 en verwijst naar “den Eenboom”, die reeds vermeld wordt in 1371. De Eenboom bestaat in vele dorpen. Galliërs en Franken vereerden er hun goden en in de middeleeuwen was het de plaats waar de notabelen vergaderden. Deze straat liep oorspronkelijk van de Haachtse steenweg ( Oud Kapelleke) naar de voorloper van de Leuvense steenweg en was ca. 1.5 km lang. In 1890 werd deze straat geplaveid omdat er geen gepaveide verbinding bestond tussen de Leuvense Steenweg en de Haachtse steenweg. Maar bij de aanleg van de Oudstrijderslaan en het afschaffen van het bruggetje over de spoorweg verloor ze haar belang en werd ze ingekort tot haar huidige landelijke vorm. De huizen (nrs. 111 tot 115) werden rond 1889 gebouwd op vraag van de stad Brussel om het personeel van het kerkhof te huisvesten.

dat wij in die tijd nog geen elektriciteit hadden, terwijl de Oudstrijderslaan wel baadde in het licht! Zo’n donkere straat was natuurlijk heel aantrekkelijk voor bandieten maar daar hadden mijn moeder en ik iets op gevonden: telkens als ik ‘s avonds terugkwam van mijn werk en mijn moeder mijn schim opmerkte in de straat, deed ze teken met haar zaklamp. Ik had ook een zaklamp bij me en deed dan teken terug. Zo wist ze zeker dat ik het was en kon ze met een gerust hart de deur opendoen.”

Dierenliefhebber

Ondanks de bandieten en het feit dat het vaak koud was in het huis, heb ik verdriet gehad toen we verhuisden, omdat ik al mijn dieren heb moeten achterlaten. Dat was een trieste dag, ik ben een groot dierenliefhebber!”

“Hoewel het niet altijd rozengeur en maneschijn was in ons huis in de Eenboomstraat, heeft die tijd wel een speciaal plekje in mijn hart en herinneringen. Toen ik in dit tijdschrift het interview met vrijwilliger Helena Kuchta las waarin ze vertelde dat haar favoriete plek in Evere de Eenboomstraat is, was ik daar toch even van gepakt. Daarom belde ik Everna op om te zeggen dat ik graag iets wou vertellen over mijn tijd in de Eenboomstraat.” Met dank aan de documentatie van de familie Cnops en mevrouw Alma Callebout

© R

oger

Cer

tyn

Page 7: Everna tijdschrift september - oktober 2016

PASPARTOE IS DÉ VRIJETIJDSPAS VAN BRUSSEL!

De Paspartoepas raakt stilaan ingeburgerd in Brussel. Wij klopten aan bij een fervent Paspartoe-gebruikster, om te horen hoe het er nu in de praktijk aan toe gaat. Aan het woord is Monique (rechts op de foto) en ze gaat nooit de deur uit zonder haar Paspartoe!

“Paspartoe is de opvolger van de Cultuurwaardebon zeg maar. Met de Cultuurwaardebon was je echter beperkt tot drie activiteiten, en met de komst van Paspartoe kan je veel meer doen!

“Wanneer je je kaart scant, spaar je ook punten. Die gebruik ik dan om gratis ergens naartoe te gaan, bijvoorbeeld naar Wiels in Vorst, of ik ruil ze om voor een drankje bij Flagey, en ga zo maar door!”

“Ik gebruik mijn Paspartoe het meeste voor optredens, dansvoorstellingen, theater en musea. Ik neem nu veel actiever deel aan het culturele- en vrijetijdsleven en ga veel meer op stap. Op de website van Paspartoe ontdek ik zoveel activiteiten dat mijn agenda propvol zit!”

“Zoals bij alles zijn er natuurlijk wel nog verbeterpunten. Zo is er bij de KVS geen scanner in de Bol, en wanneer de Box dicht is, kan ik niet scannen. In Flagey is er dan

weer geen vrij toegankelijke scanner maar moet je telkens aan de balie passeren en daar wordt mijn pas soms geweigerd. En dan zijn er natuurlijk ook nog de scanners die af en toe defect zijn.”

“Los daarvan raad ik de pas aan iedereen aan! Zo organiseer ik zelf voor een groep vrienden activiteiten waarbij we dan de Paspartoe gebruiken. Je krijgt elk jaar 6 euro op je kaart, je verzamelt punten en mensen met een kansentarief hoeven slechts 2 euro te betalen voor optredens die zij anders nooit zouden zien. Er is dus geen enkele reden om de Paspartoe niet te gebruiken!”

Paspartoe is dé vrijetijdspas voor Brussel. Daarmee geniet je goedkoop van de beste cultuur-, jeugd- en sportactiviteiten in Brussel!

Met Paspartoe kan je punten sparen wanneer je naar activiteiten komt, en deze omruilen tegen leuke voordelen zoals korting, of in Everna voor een unieke katoenen tas! Paspartoe is ook een kortingspas: mensen met een beperkt inkomen ontvangen een gratis Paspartoe en fikse kortingen. Elk jaar wordt er bovendien automatisch 6 op je kaart opgeladen, die je kan gebruiken voor een activiteit naar keuze. Meer info? www.paspartoebrussel.be

“DANKZIJ PASPARTOE KUNNEN MENSEN MET

HET KANSENTARIEF VOORSTELLINGEN

BEKIJKEN DIE ZE ANDERS NOOIT ZOUDEN ZIEN”

“IK NEEM NU VEEL ACTIEVER DEEL AAN HET CULTURELE- EN

VRIJETIJDSLEVEN EN GA VEEL MEER OP STAP”

7SEPTEMBEROKTOBER

Page 8: Everna tijdschrift september - oktober 2016

8 SEPTEMBEROKTOBER

UIT IN EVERE ZOMERTERRAS ‘ONCE UPON A TIME IN AMERICA’VR 2.09 | 11:00 – 23:00 VREDEPLEIN

Zin om een terrasje te doen in een muzikale sfeer? Iedereen is van harte welkom op het laatste zomerterras van het jaar, ambiance verzekerd! Helemaal in thema geniet je van een speciaal menu, aperitief (17u), optreden (19u), cocktailbar, koffie en dessert, en kinderanimatie.

Activiteit van de handelaarver-eniging van Laag Evere VREDE-55-PAIX

ROCK OASIS FESTIVAL ZA 3.09 17:30 | OASEBINNENHOF

Gratis festival in Evere met o.a. Travelin’ Band – tribute to Creedence Clearwater Revival, Regina – the real Queen experience, Night Time Heroes Blues Band en It’s Radio.

Gratis | Oasebinnenhof 13, Evere | geen tassen en rugzakken toegelaten | www.rockoasis.be

PROJECTIE BOKRIJKVR 9.09 20:00 | DE MANOIRE

Fotoclub Close-Up presenteert voor leden en geïnteresseerden een projectie en foto’s op papier afgedrukt over de uitstap naar Bokrijk.

Gratis | graag inschrijven | 0494 166 135 |

HET ZOMERTERRAS • LES TERRASSES D'ÉTÉ

[email protected] | www.apcloseup.asso.st | Tweehuizenstraat 50, Evere

© Roger Certyn

KAMPIOENVIERING SCRABBLECLUB DI 10.09 10:00 | GC EVERNA

Tijdens de Kampioenviering mag het iets meer zijn! Eerst geniet je van een heerlijk buffet en daarna sla je aan het spelen. Nieuwe leden, zowel

beginners als meer ervaren scrabbelaars, zijn van harte welkom om een kijkje te nemen hoe het eraan toegaat in de scrabbleclub van Evere.

0476 94 23 64 | [email protected]

CONCERT HARMONIE ROYALE DE STER ZO 11.09 12:00 | SPORTCOMPLEX VAN EVERE

De concertband van Evere treedt op tijdens de Levensloop actie 2016. Kom kijken en zet je in voor de strijd tegen kanker!

Oud-strijderslaan 300 | www.levensloop.be/relays/evere-2016 | www.dester.possoz.info

VOORLEESUURTJE IN DE BIB ZA 17.09 & 29.10 10:30 | OPENBARE BIBLIOTHEEK EVERE

Hilde Vandenhoute vertelt twee leuke

verhaaltjes tijdens deze eerste voorleeshalfuurtjes van het nieuwe seizoen!

Gratis | Servaes Hoedemaekers-square 10 | 02 247 63 89 | [email protected] | www.evere.bibliotheek.be

FOTOSELECTIE FOTO- EN DIGISALONVR 23.09 20:00 | DE MANOIRE

Fotoclub Close-Up presenteert een projectie en/of foto’s op papier afgedrukt en selecteert samen met geïnteresseerden de foto’s voor hun toekomstig fotosalon.

OPROEP: DE BIB KOMT NAAR JE TOE! De bib zou graag starten met een ‘Boekendienst aan huis’.

Lees jij graag, maar ben je niet zo mobiel? Laat het ons weten en geef je gegevens door. Contacteer Christiane Smet | 02 247 63 89 | [email protected]

Page 9: Everna tijdschrift september - oktober 2016

9SEPTEMBEROKTOBER

Gratis | graag inschrijven | 0494 166 135 | [email protected] | www.apcloseup.asso.st | Tweehuizenstraat 50, Evere

© Liliane Schelfthout

GIDSTOER DOORHEEN EVERE Za 24.09 14:00 | GC Everna

Marc Vanvossel maakt met jullie een reis doorheen de geschiedenis en monumenten van Evere en laat jullie de onbekende plekjes ontdekken. De wandeling is ongeveer 5 kilometer en duurt drie uur, er wordt ook tijd gemaakt om samen een drankje te consumeren.

€ 5 / € 2 (Paspartoe-kansentarief) | vooraf inschrijven | 02 247 03 40 | [email protected] | www.everna.be

LEESKRING ‘UITGELEZEN’ DI 27.09 20U | BIB EVERE

Iedereen is welkom, ook als je het boek nog niet

gelezen hebt.

Gratis | Servaes Hoedemaekers- square 10 | 02 247 63 89 | [email protected] | www.evere.bibliotheek.be

CURSUS: VIS LEKKER EN LICHT DO 29.09 19:30- 22:30 | PASTORIJ

Deze cursus gaat dieper in op de voornaamste gezondheidsaspecten van vis en brengen we talrijke gevarieerde

culinaire specialiteiten op tafel. Ook het thema ‘vis en milieu’ komt aan bod. Iedereen welkom, lid of geen lid!

Prijs afhankelijk van aantal deel-nemers | Sint-Vincentiusplaats 1, Evere | Met Femma Evere- St. Vincentius | inschrijven verplicht| [email protected] | 02 215 43 15 | Door Nadine Portau-we

THEATER: JOIN THE REVOLUTIONDO 29/09 | GC EVERNA

Vijf jaar na de Arabische Lente, maken de broers Ben Chikha met Action Zoo Humain de balans op. Vragen naar maatschappelijke discussies en engagement staan centraal. De performance kleeft dicht op de realiteit. Wat is het verband tussen de Tunesische Revolutie en de Nieuwe Star Wars film? Is iedereen die zich verzet

ALLESKIDSDAG ZO 25.09 13:30 - 18:00 | GC EVERNA

Dit vrolijke festival voor het hele gezin is inmiddels toe aan de 11e editie. Geniet van heerlijke theatervoorstellingen voor de hele familie, zotte circusshows, en een pak plezante animaties op straat! Je kan ook deelnemen aan verschillende workshops of gewoon even rustig genieten van een drankje en wat lekkers! Op het programma: Carrousel - l’imaginarium du Capitein Gustav II / Cirque Klak / Robots - Tuning People

Gratis | vooraf inschrijven | 02 247 03 40 | [email protected] | www.everna.be

Page 10: Everna tijdschrift september - oktober 2016

10 SEPTEMBEROKTOBER

tegen de heersende orde – of dat nu racisme, terrorisme, neokolonialisme, sociale onrechtvaardigheid of seksisme is – veroordeeld tot symbolische acties? De performatieve lezing maakt ruimte voor een ontmoeting tussen mensen en meningen.

€ 13 (adk) / € 9 (vvk) | € 2 (Pas-partoe kansentarief |€ 11 (+65, -26, werkzoekenden) | productie: Action Zoo Humaine | inschrijven via [email protected]

VERS GEPERST: BOEKENVOORSTELLING ZA 1.10 15:00 – 18:00 |GC EVERNA

Het Davidsfonds geeft iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met alle waardevolle boeken en CD’s die zij uitgeven in 2016 - 2017. De bestuursleden van het Davidsfonds geven graag tekst en uitleg bij het plaatselijk

programma van de afdeling Evere - Haren. En dat allemaal bij een gratis tas koffie en een stuk taart!

gratis | geen inschrijving | www.evere-en-haren.davidsfonds.be | 02 215 84 36 | [email protected]

THÉ DANSANT ZO 2.10 14:00 | ZAAL JACQUES BREL

Kom de benen strekken tijdens de thé dansant van concertband De Ster uit Evere!

Gratis | Gemeentehuis Evere, Square Hoedemaekers 10, 1140 Evere | www.dester.possoz.info

VERWENDAG BIBLIOTHEEKWEEKZA 8.10 9:00 - 13:00 | BIB EVERE

De bib verwent haar bezoekers met een

lekker ontbijtbuffet. Kom

ook eens snuisteren in de tweedehandsboekenverkoop. Voor de kinderen is Hilde Vandenhoute er weer met fantastische verhalen.

Gratis | vooraf inschrijven | Servaes Hoedemaekerssquare | 10 02 247 63 89 | [email protected] | www.evere.bibliotheek.be

QUIZ JEANNEKES BOYS & GIRLS ZA 8.10 19:30 (DEUREN) 20:00 (START) | GC EVERNA

De Jeannekes Boys & Girls, amateurvoetbalploeg uit Evere, nodigen je graag uit op de 26e editie van de recreatieve kwis! Er wordt gespeeld met ploegen van maximum vijf personen en antwoord op 100 vragen over actualiteit, sport, cultuur, aardrijkskunde, geschiedenis, trivia, enz. Zowel de éénmalige-quizploeg als de quizfanaten zullen er hun gading vinden. Er is slechts ruimte voor 22 ploegen, meld je ploeg dus tijdig aan!

€ 15 per ploeg | max. 5 leden per ploeg | inschrijven verplicht voor 1.10 via [email protected]

BIERCURSUS MA 10.10 – 17.10 – 24.10 19:00 – 21:30 | GC EVERNA

In deze biercursus van drie avonden komt telkens een ander thema aan bod. In de eerste sessie gaat het over

KLUSSEN VOOR VROUWENDo 13.10 – 27.10 – 10.11 19:30 – 21:30 | GC Everna

Een nieuwe badkraan installeren of een stopcontact bijplaatsen. Het zijn taakjes die we vooral met mannenwerk associëren. Dankzij deze cursus neem jij voortaan zelf het heft in handen!

Dit atelier bestaat uit drie dagen waarop telkens een ander thema aan bod komt: elektriciteit, loodgieterij en montage. Je kan vooraf of tijdens de cursus vragen of thema’s doorgeven aan de docent die zeker besproken moeten worden.

€ 30 / € 20 (Paspartoe kansentarief) voor de reeks| inschrijven verplicht | 02 247 03 40 | [email protected] | www.everna.be |geen mate-riaal of voorkennis nodig

Page 11: Everna tijdschrift september - oktober 2016

11SEPTEMBEROKTOBER

trappisten en abdijbieren: wat is het verschil? Ook krijg je een inleiding rond foodpairing: wat eten we bij welk bier? In de tweede sessie kijken we naar de artisanale of craftbrouwerijen. We proeven zes bieren van Belgische kleinschalige brouwers. In de derde sessie behandelen we exotische bieren.

21 november: ladies beer eve-ning speciaal voor vrouwen!

€ 35 / € 20 (Paspartoe kansenta-rief) voor de reeks| Inschrijven verplicht | Met Luc De Raedemae-ker, biersommelier en docent zythologie

LEZING JOLIEN JANZING: CHARLOTTE BRÖNTE IN BRUSSEL VR 14.10 19:30 | BIB EVERE

De bib verwelkomt Jolien Janzing met haar

boeiende lezing ‘Liefde en literatuur: Charlotte Brontë in Brussel’. Er wordt gestart met een aperitiefje en afgesloten met een gezellig kopje thee.

Gratis | vooraf inschrijven| Servaas Hoedemaekerssquare 10 | inschrijven verplicht | 02 247 63 89 |[email protected]

MAROKKAANS KOKENDI 18.10 19:30- 22:30 | PASTORIJ

Je krijgt een kijk in de heerlijke Marokkaanse keuken met couscous, tajines en pastillas.

Iedereen welkom, lid of geen lid!

Prijs afhankelijk van aantal deelnemers | Sint-Vincentius-plaats 1, Evere | Met Femma Evere- St. Vincentius | Door Nadine Portauwe

FILM: THE LAND OF THE ENLIGHTENED (2016)DO 20/10 20:00 | GC EVERNA

Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze verbluffende cinematografische reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde Afghanistan. De beelden die debuterend regisseur Pieter-Jan De Pue over een periode van zeven jaar vastlegde, geven een bevreemdende maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie.

€ 5 / € 2 (Paspartoe-kansen- tarief) | inschrijven via [email protected]

HALLOWEENHAPPENING VR 21.10 18:30 | BIB EVERE

We gaan weer griezelen met Halloween! Kinderen en ouders

komen als spoken, monsters, draken of andere enge figuren verkleed naar de bib van Evere! Daar starten we met een verhaal dat je de stuipen op het lijf jaagt. Nadien gaan we de donkere avond tegemoet voor een griezeltocht door Evere. We eindigen in Everna waar we luisteren naar het einde van het griezelverhaal en nadien samen genieten van een heerlijke kom pompoensoep.

Gratis, gelieve in te schrijven | Servaas Hoedemaekerssquare 10 | inschrijven verplicht | 02 247 63 89| [email protected]

BEZOEK TENTOONSTELLING “THOMAS MORE EN ZIJN VRIENDEN. OP ZOEK NAAR UTOPIA”ZA 22.10 | MUSEUM M, LEUVEN

In 2016 is het 500 jaar geleden dat de Engelse humanist en staatsman Thomas More in Leuven zijn wereldberoemde boek Utopia publiceerde. Schitterende werken van Quinten Metsijs, Hans Holbein, Jan Gossaert en Albrecht Dürer tonen op onnavolgbare wijze de grenzeloze verbeelding van een ideale wereld.

€ 10 (incl. audiogids) | inschrijven: op de website vóór 12 oktober | Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven | www.evere-en-haren.davidsfonds.be 02 726 64 20 |

SLUITING BIBDe bibliotheek is gesloten op zaterdag 22 oktober en van maandag 31 oktober tot donderdag 3 november.

Page 12: Everna tijdschrift september - oktober 2016

12 SEPTEMBEROKTOBER

BLIJF JE GRAAG OP DE HOOGTE VAN ONZE ACTIVITEITEN?

WEKELIJKSE / TWEEWEKELIJKSE / MAANDELIJKSE CURSUSSEN

MAANDAG DUIKEN 12:00 – 13:15 | Zwembad Triton, Oudstrijderslaan 260 | Met Nemo’s Diving | 0475 90 68 62 www.nemosdiving.be

YOGA 13:30-15:00 | Tweewekelijks | GC Everna | Met Niki

PILATES 19:30 – 19:30 | GC Everna | Met Aline

STREETDANCE 16:00 – 17:00 (6 – 9 jaar) | 17:00 – 18:15 (9 – 12 jaar) | GC Everna

DINSDAGNEDERLANDS IN DE PRAKTIJK 9:00 – 11:00 | GC Everna | Met Anne-Marie

DUPLICATE SCRABBLE 13:15 – 16:15 | GC Everna | Met Scrabbleclub Everna | 0476 94 23 64 [email protected]

NAAIATELIER 19:00 – 22:00 | GC Everna | Met Veerle

URUGUAYAANSE PERCUSSIE 18:30 – 21:30 | GC Everna | Met Ka-Ndombé| 0473 77 49 96 | www.ka-ndombe.be

DUIKEN 20:00 – 21:00 | Zwembad Triton, Oudstrijderslaan 260 | Met Nemo’s Diving | www.nemosdiving.be | 0475 90 68 62

WOENSDAG TURNEN 55+9:30 – 10:30 | GC Everna | Met Ingrid

KINDERACTIVITEITEN GC EVERNA JEUGDFILM 14:00 | Maandelijks | Afwisselend GC Everna – GC De Linde

CREA KIDS 14:00 – 16:30 | 7 – 12 jaar

KABAALVOGELS 14:00 – 16:30 | 9 – 12 jaar

SPEELVOGELS 14:00 – 16:30 | 6 – 9 jaar| GC De Linde (Haren | pendeldienst tus-sen de twee centra

VERHALENBOS 15:00 – 16:30 | 4 – 6 jaar

NEDERLANDS IN DE PRAKTIJK 19:00 – 21:00 | GC Everna| Met Helena

ZUMBA 20:30 – 21:00 | GC Everna| Met Kinza

HATHA-YOGA20:15 – 21:15 | Everheide, Wind-molenstraat 4 | Met Ananda | [email protected]

DONDERDAG NEDERLANDS IN DE PRAKTIJK 9:00 – 11:00 | GC Everna | Met Anne-Marie

GEZELLIG SAMENZIJN SENIOREN 13:00 – 17:00 | GC Everna |Met Okra St.-Vincentius |02 241 92 55 |[email protected]

TOVERBAL THEATERATELIER 17:00 – 18:30 | GC Everna |Met Renée Goethijn

REPETITIE HARMONIE 19:00 – 22:00 | GC Everna | Met K.H. Sinte Cecilia |0499 54 04 98 |[email protected]

TURNLES20:00 – 21:00 | Everheide, Wind-molenstraat 4 | met Turnkring Hermelijn | 0494 843093 |[email protected]

VRIJDAG JEUGDHUIS 19:00 – 22:00 | E. Dekosterstraat 134 | Met ‘t Schabernak |Facebook.com/SchabernakJH

FOTOGRAFIE 20:00 – 22:30 (2e & 4e vrijdag) |De Manoir, Tweehuizenstraat 50Met Fotoclub Close-Up | 0494 16 61 35 | [email protected] | www.apcloseup.asso.st

ZATERDAGSCHILDER- EN TEKENATELIER 10:00 – 12:30 | De Manoir, Tweehuizenstraat 50 | Met Atelier 50.2H | 0476 62 52 22 | [email protected]

ZONDAG FILOSOFIE 14:00 – 17:00 (maandelijks) |GC Everna| Met Sesam 11400468 24 67 21 | [email protected]

DAGELIJKS (WEEKDAGEN) NEDERLANDSE LES

GC Everna | Met CVO Brussel