scheids.be - 05 - mei 2012

12
2012 05 scheids. be ledenblad

description

informatieblad voor scheidsrechters en assistenten

Transcript of scheids.be - 05 - mei 2012

Page 1: scheids.be - 05 - mei 2012

201205

scheids.be

ledenblad

Page 2: scheids.be - 05 - mei 2012

1 cover

2 inhoud

supporters vallen scheidsrechter aan in derde provinciale

3Scheidsrechter Sam LOEMAN

4Scheidsrechter Sam LOEMAN

5Eerste tests met doellijntechnologie

6wie ben ik ?

7wie ben ik ?

8scheidsrechtersfiche

Koen De Lange

9Oeps net gemist...

We zijn een beetje in de steek gelatendoor de assistent-scheidsrechters

10We hebben een Europeese topref nodig

Even in tweede nationaleBN

12Waarom hebben wij scheidsrechters te kort ?

deel 4

2/12

Vlak voor het einde van een voetbalwedstrijd in derde provinciale tussen Jupille en Warsage zijn incidenten uitgebroken. Boze supporters hebben daarbij de scheidsrechter aangevallen.

Enkele minuten voor het einde van de match kreeg Jupille een strafschop. Daardoor bracht de ploeg de stand op 3-3 en werd Jupille op die manier kampioen.

Dat was het sein voor verschillende supporters van Warsage om het terrein te bestormen. De 'fans' stortten zich op de scheidsrechter en molesteerden hem. De ref moest naar de kleedkamers vluchten.

De politie werd opgetrommeld om de gemoederen te bedaren. De scheidsrechter werd uit het stadion begeleid.

supporters vallen

scheidsrechter aan

in derde provincialeINHOUD

Page 3: scheids.be - 05 - mei 2012

“De opleider was heel tevreden over mijn prestatie maar toch kreeg ik slechte punten”

ScheidsrechterSam LOEMAN

3/12

Scheidsrechter Sam Loeman uit Haaltert debuteerde in januari 2009 met de wedstrijd Moeskroen--Tubeke. Sam is leerkracht lichamelijke opvoeding en z'n grote voorbeeld is Frank De Bleeckere. Eind maart 2012 was Loeman als gastspreker present op de ledenvergadering bij de Kon. W.A.S.O. (Kon.Wase Algemene scheidsrechters overeenkomst)Onderstaand vind u de uiteenzetting van scheidsrechter Sam Loeman van die avond

“Ik mag wel spreken dat ik in mijn eerste jaren als scheidsrechter een blitzcarrière heb gerealiseerd”, begon Loeman het gesprek. “Op mijn 15e

floot ik mijn eerste miniemenwedstrijd, administratief werd er door de voetbalbond echter 16 jaar genoteerd. Zelf heb ik tot 18 jaar gevoetbald bij o.a. Lebeke-Aalst – waar ik een groot voetballer was – maar gezien mijn carrière als ref zulke vlotte vooruitgang kende en ik op 18 jaar al in eerste provinciale stond, diende er een keuze gemaakt te worden. Die viel op de arbitrage en zo trad ik definitief in de voetsporen van mijn vader.”

“Op 20-jarige leeftijd werd mij uiteindelijk op basis van zeer goede rapporten een promotie naar nationale reeksen gegund. In vier seizoenen vierde nationale heb ik het

zeer moeilijk gehad. Ik was een jonge snotter die in die reeks toekwam. Ik durf te stellen dat de aanpassing moeilijker leek dan gedacht. Je begint daar immers van nul en moet het week na week opnieuw bewijzen. Ik twijfelde of ik het wel zou halen om naar derde klasse te gaan.”

“De promotie naar derde kwam er dan toch. Na twee seizoenen derde dwong ik een nieuwe promotie naar tweede klasse af. Daar heb ik ook twee seizoenen gearbitreerd alvorens ik naar ’s lands hoogste voetbalklasse kon gaan. Mijn eerste jaar in de Jupiler League was toch even wennen. Al die aandacht van de media voor elke wedstrijd; alles wordt uit alle mogelijke hoeken gefilmd en door iedereen gezien. Het is dan zeker niet opportuun om een wedstrijd tot een goed einde te brengen. Nu sta ik vier jaar in eerste nationale en sta dit seizoen bij de A-scheidsrechters geklasseerd.”

“De laatste jaren heb ik meer afstand van de spelers genomen terwijl ik vroeger toch iets meer praatte voor aanvang van de wedstrijd. Dat laat

Page 4: scheids.be - 05 - mei 2012

4/12

een benadering om een wedstrijd naar iemands voordeel te doen uitdraaien achterwege. Met zulke opvatting zal je dan een goed figuur in de wedstrijd kunnen slaan en kan er je ook niets aangewreven worden.”

“Het leek mij het verstandigste om na de bewuste elleboogstoot van Wasilewski aan Delorge – die niet door mij en assistenten werd gezien – om maandag mijn GSM een dagje af te zetten”, vervolgt Loeman het gesprek. “Liefst 35 gemiste oproepen kon ik dinsdag vaststellen. Het leek alsof ik de schuldige was terwijl men beter Wasilewski aan het woord zou gelaten hebben. Ik voel me niet aangevallen maar ben wel ontgoocheld”, klonk Sam laconiek.

“De opleider was heel tevreden over mijn prestatie maar toch kreeg ik slechte punten”, gaat Loeman verder. “Ik heb de elleboogstoot van Wasilewski niet gezien. In eer en geweten laat ik weten dat ik voor een contact tussen Mbokani (Anderlecht) en Euvrard (STVV) gefloten heb! Persoonlijk ben ik geen echte voorstander om in het vervolg meer camerabeelden te gaan gebruiken. Dat breekt dan de ‘goede’ arbitrage volledig af. We zijn geen robotten en trachten als scheidsrechter zo goed mogelijk ons best te doen. Och ja, je moet er mee kunnen omgaan en nu probeer ik elke rapportering meer te relativeren. Je moet na zulk voorval goed opgevangen worden. Enkele goede vrienden en

collega’s, mijn vrouw en een vrouwelijke mental-coach – die ook actief is in het paardrijden bij de dressuurruiters – hebben mij voldoende ondersteuning gegeven en mij door dit dipje geholpen.”

“Het is belangrijk dat je het mentale aspect niet verloren laat gaan; anders verdwaal je ergens op een verkeerd spoor. Het grootste verschil is hoe de mensen naar U kijken. Gewoonweg verder proberen van mezelf te blijven en dit is wel moeilijk. Voor mij is arbitrage een uitgelopen hobby geworden want ik werk nog en sta in het lager onderwijs als leerkracht Lichamelijke Opvoeding. We hebben een heel apart vak te vervullen. Een perfecte taak als man in het zwart uitvoeren; dat moet in U zitten en je moet er ook de gave voor hebben. Tegenslagen en kritiek moet je in een carrière kunnen bolwerken.”

“In vergelijking met mijn beginperiode krijgen de jonge scheidsrechters vanuit de provincie nu een betere begeleiding. Beloftendag, cursussen en trainingen; je moet er wat voor doen om een zeker niveau te kunnen bereiken. Hier wordt ook vanuit Brussel op aangedrongen. Het is alleen jammer vast te stellen dat stagiairs in de jongste categorieën zoveel kritiek in de wedstrijd te slikken krijgen. Toen ik onlangs naar mijn achterneef ging kijken, schaamde ik mij echter welke woorden er uit de mond van sommige ouders komen t.o.v. de ref . Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een tekort aan (nieuwe)

scheidsrechters is en dat sommigen er na korte tijd de brui aan geven. Geef ook aan hen wat meer RESPECT en dan zal elke wedstrijd goed geleid kunnen worden.

“Ik heb vooral meer positieve ervaringen in mijn carrière meegemaakt”, stelt Loeman. “Vooral de voorrondewedstrijden van de Europa en Champions League Reykjavik-Rozenborg en Sporting Lissabon-Lazio Roma als vierde official van Serge Gumienny draag ik mee en vond ik persoonlijk tot op heden de beste momenten uit mijn carrière. De eerste druk op mijn schouders heb ik vorig seizoen gevoeld toen ik een halfuur voor aanvang van de wedstrijd Sint-Truiden – KV Mechelen besliste om de wedstrijd af te gelasten omdat het terrein er te bevroren bij lag tot grote woede echter van ex-STVV-voorzitter Duchatelet.”

“Op twee incidenten na – modder in het aangezicht op Bonanza en vuistslag in Oudenaarde – kijk ik tevreden terug op mijn huidige carrière. Ik klaag niet over mijn aanduidingen en blijf met plezier arbitreren. Wat de toekomst mij in de arbitrage gaat bieden, weet ik niet echt. Ik ben misschien iets te oud om nog international te worden gezien o.a. Wim Smet, Alexandre Boucaut en Jonathan Lardot deze promotie wel al verkregen hebben. Ergens blijf ik daar wel naar ambiëren maar ik dien realistisch te blijven, besloot Sam Loeman het gesprek.

Page 5: scheids.be - 05 - mei 2012

scheids.be ledenblad 05/2012 - mei 2012 - vu [email protected]

Tussen 10 mei en begin juni zullen er via diverse manieren (trainingen, laboratorium en wedstrijden) tests gebeuren met doellijntechnologie. Dat maakte de FIFA bekend.Op basis van de resultaten van de tests zal de International Football Association Board tijdens een speciale zitting op 2 juli in het Oekraïense Kiev een definitief besluit nemen over het gebruik van doellijntechnologie.

Het Zwitserse EMPA (Federal Laboratories for Materials Testing and Research) zal twee systemen testen op hun betrouwbaarheid, precisie en kracht. De twee geselecteerde systemen zijn enerzijds de Hawk-Eye, een Brits systeem dat gebruik maakt van camera’s, en anderzijds het Duitse systeem GoalRef, dat via een chip in de bal kan aantonen of een bal al dan niet over de lijn is gegaan. In de labotests wordt onder andere onderzocht welke invloed gsm’s en bepaalde weersomstandigheden hebben op de werking van de GoalRef-chip .

Hawk-Eye

Het Hawk-Eye systeem wordt momenteel al gebruikt in tenniswedstrijden en zal voor de eerste keer in een voetbalmatch gebruikt worden tijdens de finale van een regionale beker in Engeland. De tweede testwedstrijd wordt later bekendgemaakt. Het GoalRef-systeem zal mogelijk tijdens twee wedstrijden in de Deense competitie getest worden. Eventueel wordt het Duitse systeem ook nog getest tijdens een competitiewedstrijd of een vriendschappelijke interland.

In de testwedstrijden zal het systeem niet gebruikt worden door de scheidsrechters, maar door waarnemers van het EMPA.

colofon

Vanaf 10 meieerste tests met doellijntechnologie

LID WORDENWenst u lid te worden van scheids.be, dan heeft u keuze uit de volgende drie mogelijkheden:

‣Brons (GRATIS): Je ontvangt 12 keer per jaar een e-mail met een Pdf-versie van scheids.be.‣Zilver (15 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een zwart-witversie van scheids.be.‣Gold (25 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een fullcolorversie van scheids.be

Page 6: scheids.be - 05 - mei 2012

B C

I J K

G

A

Page 7: scheids.be - 05 - mei 2012

D E F

L M N

H

WIe ben ik ? Plaats het juiste cijfer bij een foto01. Johan VERBIST02. Peter VERVECKEN03. Joeri VAN DE VELDE04. Luc WOUTERS05. Frederik GELDHOF06. Serge GUMIENNY07. Sam LOEMAN08. Christof DIERICK09. Sébastien DELFERIERE10. Christophe DELACOUR11. Jean-Baptist BULTYNCK12. Alexandre BOUCAUT13. Jonathan LARDOT14. Christof VIRANT

Page 8: scheids.be - 05 - mei 2012

Huidige functie:

1ste ondervoorzitter PSC BRABANT

Huidige bevoegdheden:• Afgevaardigde voor de regio's  «Noordwest-Brabant» en «Pajottenland»• Opleiding,  zendingen,  aanduidingen,  vervangingen en  nazicht van de verslagen van de assistent-

scheidsrechters• Afgevaardigde bij het P.C. Brabant• Nazicht en onderzoek van de afwezigheden op wedstrijden en administratieve tekortkomingen• Onderzoek van de overbodige verplaatsingen

Page 9: scheids.be - 05 - mei 2012

"We zijn in de play-offs een beetje in de steek gelaten door de lijnrechters.Er komen hervormingen", aldus Jeurissen.Het volledige of een deel van het scheidsrechterskorps professionaliseren acht Jeurissen moeilijk haalbaar."Het is evident dat de refs dan beter zouden fluiten, maar die stap is helemaal niet evident".Niet alleen omdat het een kwestie is van budgetten vrijmaken maar vooral omdat ik weinig refs zie die de keuze willen maken om fulltime ref te zijn.De meesten hebben in hun gewone leven ook nog een meer dan behoorlijke job.Niet simpel omdat zomaar op te geven,zeker niet omdat je als ref maar tot een bepaalde leeftijd kan meegaan.We zijn in het korps aan het verjongen en binnen een paar jaar zie ik die jonge gasten daar wél toe bereidt.Ondertussen pleit ik ervoor om de refs beter te vergoeden.Daar gaan ze niet beter van fluiten maar zo kunnen we wel meer van hun eisen en op die manier de kwaliteiten trchten te verbeteren.

Dat er een probleem is kan ook Jeurissen niet ontkennen.De scheidsrechters hebben het in de play-offs vol stress zeer goed gedaan maar we zijn een beetje in de steek gelaten door de lijnrechters.Zij hebben fouten gemaakt die we ons niet kunnen permiteren.Vreemd trouwens dat ze er nu zoveel naast vlaggen want vorig jaar hadden we er geen probleem mee.Dus gaat Jeurissen op zoek naar een antwoord."Ik heb alle beslissingen van de play-offs opgevraagd en die zullen we grondig analiseren.Daar zullen dan de conclusies worden uitgetrokken naar de lijnrechters toe.Sowieso gaan we de groep en de werking hervormen.Vanaf volgend seizoen komen er 22 in plaats van 14

assistenten naar de wekelijkse groepstraining in Leuven".

Ook individueel zullen de assistentscheidsrechters hulp krijgen om buitenspelfases beter te beoordelen.Het grote probleem blijkt dat er altijd te vroeg wordt gevlagd.Dus zijn we op zoek naar methodes om daar beter op te trainen en automatismen te kweken.In de praktijk blijkt dit moeilijk dus heeft Werner Helsen nu een systeem ontwikkeld waardoor ze nu ook thuis kunnen oefenen op simulatie.Via pc en tv kunnen ze vier sessies van 80 buitenspelfases beoordelen.We hebben dit al getest met lijnrechters uit tweede en derde klasse.Blijkt dat er een serieuze progressie gemaakt wordt na de derde en de vierde sessie.Vanaf volgend seizoen gaan ook de lijnrechters in eerste daarmee aan de slag.

Vaste trio's, daar stelt Jeurissen zich een grote vraag bij en weet ik niet of we daarmee zullen verdergaan.De UEFA en FIFA maken daar wel gebruik van maar zij kunnen putten uit een veel grotere voorraad goede refs.We hebben nu eenmaal geen vijftig Frank De Bleeckeres of vijftig Peter Hermansen.Wij werken met een deel van vaste trio's,maar we moeten ons dan afvragen of de lijnrechters zich dan niet te veel op hun gemak voelen.In die zin dat ze misschien te veel op elkaar vertrouwen en zich misschien niet meer zo goed kunnen voorbereiden.Vergelijk het met een piloot van een vliegtuig.Het is niet omdat het vliegtuig wel in orde zal zijn dat hij niet elke keer een check-up moet doen.Zo moeten ook refs en assistentenzich voortdurend in vraag stellen.Ook de bond onderneemt actie."Er wordt op dit moment hard gewerkt aan maatregelen om het arbitrage naar omhoog te brengen",aldus Stefan Van Loock."Wat die maatregelen zijn kan ik voorlopig niet zeggen maar volgende week houden we een persconferentie om ons project uit de doeken te doen.Afwachten wat dat geeft,maar het geeft duidelijk aan dat ze ook bij de bond beseffen dat er iets moet gebeuren om arbitrale fouten die daaruit voorvloeien zoveel mogelijk uit te sluiten.

Oeps...

gemist maar daarom niet minder belangrijke trofee voor Johan VERBISTOp 14 januari 2012 werden de Duffelse sporttrofeeën uitgereikt. De winnaar van de Duffelcoat trofee, Johan Verbist, moest toen een match fluiten en kon dus niet aanwezig zijn.

Schepen van sport, Patrik Van Herck, en de sportraad, wilden deze trofee toch persoonlijk overhandigen en dit gebeurde op zondag 29 januari,dit omwille van zijn prachtige internationale scheidsrechtersloopbaan.

“ We zijn een beetje in de steek gelaten door de assistent-scheidsrechters...”

9/12

opmerkelijknieuws !

Page 10: scheids.be - 05 - mei 2012

we hebben een Europeese

topref nodig

Er was bij Club Brugge nogal wat te doen om de scheidsrechterlijke beslissingen na de match in Gent. Zo werd een doelpunt van Akpala afgekeurd en één van Coulibaly uit buitenspel toegekend. Ex-topref Frans Van Den Wijngaert pleit voor een Europese topscheidsrechter."In een match als Gent-Club, waarin het erop of eronder is, hebben we een topper nodig met uitstraling in Europa. Maar op dit moment hebben we die niet", aldus de voormalige scheidsrechter. "Vroeger leed de arbitrage ook onder zulke beslissingen, maar ik heb het gevoel dat de arbitrage nu iets te wensen overlaat. En dat we zwaardere kanonnen kunnen gebruiken", klinkt het kritisch.

In zijn tijd was de top breder. "We hadden altijd vijf à zes toprefs die echt bekwaam waren in Europa en die de arbitrage in België konden dragen. Jonge elementen kregen de tijd om zich in eerste klasse te ontplooien. Enkele jaren geleden heeft men de knop omgedraaid. Elke ref moest absoluut elke match in eerste aankunnen. In theorie is dat ook zo, maar de praktijk is anders. Jammer dat Allaerts en De Bleeckere gestopt zijn. Ze hadden nog jaren meegekund. De oplossing? Ex-toprefs de kans geven om hun ervaring door te geven en de jongeren sterker te maken."

10/12

Page 11: scheids.be - 05 - mei 2012

11/12

Tina Tyteca werd aan het begin van het seizoen vast assistent-scheidsrechter. Onlangs beleefde ze iets die wel degelijk een berichtje waard is.Tina ging kijken naar de wedstrijd van haar goeie vriend Chris Schelstraete. Deze assistent vlagt in 2de nationale en werd aangeduid voor de wedstrijd Wetteren – Eupen. Toen bleek dat de andere assistent-scheidsrechter niet kwam opdagen, maar ziek had afgezegd en vergeten te vervangen werd door het CSC, spoorden ze Tina aan om zijn plaats in te nemen. Tina weigerde eerst omdat ze een belangrijk nazicht had de dag er op, maar uiteindelijk zei ze toch volmondig “ja”. Zo vlagde Tina dus vorige zaterdag een ganse wedstrijd in 2de nationale, en deed dat meer dan behoorlijk. Een unieke prestatie waar men alleen maar fier op kan zijn! Een ervaring die men nooit meer kan afnemen!De dag erop moest Tina dan het veld op in Varsenare-Koekelare. Tina had daar dan belangrijke nazicht van de grote PSC-assistentenbaas Patrick De Meulenaere. Hij zag op deze wedstrijd dat ze het goed deed en was dan ook tevreden. Een geslaagd weekend voor Tina Tyteca. Intussen was dhr. De Meulenaere eveneens al op de hoogte van Tina’s prestatie de dag voorzien. Hoe rap de “tam-tam” kan gaan… Maar als men in 2e nationale eens kan vlaggen, mag dat wel geweten zijn!

Even in tweede nationale

Page 12: scheids.be - 05 - mei 2012

Waarom hebben we scheidsrechters te kort (4)

NATIONALE JEUGD OUDER DAN 12 Wanneer Clubs waarvan de eerste ploeg minstens in derde nationale speelt worden in speciale jeugdafdelingen ingedeeld. Ze spelen tegen gelijkaardige clubs. De verplaatsingen zijn verder en het niveau van de wedstrijden is veel hoger.Tot de leeftijd van 16 jaar (miniemen en knapen dus) wordt het nationale jeugdvoetbal geleid door scheidsrechters van niveau 2. Nationale jeugd is dus vergelijkbaar met regionale jeugd alleen is het niveau hoger. Vanaf het moment dat de spelers zestien zijn geworden, wordt er door de bond echt een verschil gemaakt. Van dan af aan worden de nationale wedstrijden geleid door een scheidsrechterstrio. Alles gaat veel sneller dus is het wel noodzakelijk om de taken van de scheidsrechter te ontlasten door twee assistent scheidsrechters in te zetten. Doordat het niveau van deze wedstrijden best wel hoog ligt worden er bij wedstrijden van dit niveau scheidsrechters ingezet die eerste elftallen fluiten. Hier moeten we dus een nieuwe groep maken: niveau 3.

SENIORENVOETBAL In tegenstelling tot jeugdvoetbal worden ploegen hier niet samengesteld op basis van leeftijd maar gaat het om pure kwaliteit. Leeftijdsbegrenzingen zijn er in principe niet. Er is alleen een minimumleeftijd van 16 jaar maar er zijn maar heel weinig spelers die aan die leeftijd reeds het niveau van een eerste ploeg halen. Om sterkere spelers te halen of te behouden wordt er geld aangeboden. Afhankelijk van het niveau en de prestaties kun je promoveren of degraderen. Iedere ploeg wil zo hoog mogelijk spelen. De belangen bij eerste ploegen zijn dus heel wat groter dan bij jeugdvoetbal.

PROVINCIAAL Op een laag niveau worden de eerste ploegen ingedeeld per provincie. De provinciale indeling van eerste ploegen is bij iedere provincie verschillend. Zelfs enkele regels kunnen verschillen. Het is een echte warboel. Wat vast staat is dat er één reeks 1ste provinciale is. Er wordt dan afgedaald naar reeksen 2e, 3e en 4e provinciale. Afhankelijk van het aantal eerste ploegen er zijn in die provincie worden er soms regionaal nog A, B, C en D reeksen gemaakt in die reeksen 2e, 3e en 4e provinciale. Net als bij vorige niveaus functioneren scheidsrechters onder het PSC (Provinciaal Scheidsrechters Comité). Deze scheidsrechters catalogeren we onder niveau 3.Afhankelijk van het aantal scheidsrechters dat een provincie bezit worden er ook assistent scheidsrechters ingeschakeld. Hoe meer scheidsrechters of assistent scheidsrechters ter beschikking, hoe meer reeksen bevoorraad worden van assistent. In Antwerpen zijn er zo assistenten vanaf 4e provinciale (het laagste provinciale niveau bij eerste elftallen) terwijl er in West-Vlaanderen maar assistenten zijn van in 2e provinciale (het op één na hoogste provinciale niveau bij eerste elftallen).

NATIONAAL De beste teams uit provinciale afdelingen maken promotie naar Nationale afdeling. Hier geldt een gelijkaardige indeling aan die in provinciale. Er is één reeks 1ste nationale en één reeks 2e nationale. Omdat de afstanden heel groot zijn worden er vanaf 3e nationale 2 reeksen gemaakt (A en B) op regionale basis. Om gelijkaardige redenen zijn er in 4e nationale 4 reeksen (A, B, C en D). Al deze wedstrijden worden geleid door scheidsrechters van het CSC (Centrale Scheidsrechters Comité). Dit is tevens onze laatste groep scheidsrechters, Niveau 4 dus. Alle nationale seniorenwedstrijden worden voorzien van assistent scheidsrechters. In 4e nationale is het mogelijk dat het PSC zorgt voor assistenten maar meestal kijkt het CSC daarvoor. Naast de scheidsrechter en zʼn twee assistenten hebben we in 1ste nationale, zoals eerder vermeld, ook nog een vierde official naast de zijlijn.

WORDT VERVOLGD...