scheids.be - 11 - 2012

12
2012 11 scheids ledenblad

description

ledenblaf van scheids.be

Transcript of scheids.be - 11 - 2012

Page 1: scheids.be - 11 - 2012

201211

scheids

ledenblad

Page 2: scheids.be - 11 - 2012

1 cover

2 inhoud

scan de barcode en lees het artikel

3Geen bonnetje, geen drankje, daar sta je dan

4Geen bonnetje, geen drankje, daar sta je dan

5KBVB ontgoocheld in mensendie scheidsrechters aanvallen

6in beeld - 4 fun

7in beeld - 4 fun

8scheidsrechtersfiche

Wim SMET

9Komt er een einde aan de gele en rode kaart ? Scheidsrechters Africa Cup worden geïsoleerd

10Open brief aan “supporters”

11Howard WEBB motiveert jonge Belgische

scheidsrechters Uit het archief

12Waarom hebben wij scheidsrechters te kort ?

deel 8

2/12

vader jeugdspeler

mept scheids buiten

bewustzijn

INHOUD

De Bleeckere: “ik

heb die jonge

scheids gebeld”

Page 3: scheids.be - 11 - 2012

“Hoeveel scheidsrechters worden op jeugdniveau onmiddellijk na de wedstrijd aan hun lot overgelaten ?”

Geen bonnetje, geen drankje, daar sta je dan

3/12

Jongere of zelfs oudere personen vinden die bereid zijn een beginnende cursus voor voetbalscheidsrechter te volgen is op vandaag geen sinecure. Of toch ? Misschien nog eraan beginnen maar na enkele weken of maanden als effectieve scheidsrechter er de brui aan geven is evenzeer een realiteit. Hoe komt het?

Op het veld worden deze scheidsrechters vooral geconfronteerd met allerlei ongepaste of laakbare uitlatingen van trainers en supporters. Vele van deze (al) te jonge scheidsrechters zijn nog niet bestand om met dergelijke uitlatingen om te gaan.

De voldoening vinden die ze gehoopt hadden slaat om in aversie met geringere voldoening en dit met alle twijfels van dien. Hun aanvankelijke positieve motivatie wordt binnen de kortste keren omgezet in een ontslag.

Hoeveel scheidsrechters worden op jeugdniveau onmiddellijk na de wedstrijd aan hun lot overgelaten: geen bonnetje, geen drankje, geen klein gesprekje………..en daar sta je dan, wat te doen? De demotivatie slaat toe: voor een aantal jongeren eerst een tocht met de fiets naar je wedstrijd, dan tweemaal 30’ bekritiseerd worden, om na de wedstrijd nog nauwelijks iemand te zien, om dan terug met je fiets huiswaarts te trekken. Waarom zou je dit nog moeten doen?

Gesprekken met clubbestuurders leren ons dat zij aan de supporters niets kunnen doen, integendeel ze hebben ze nodig voor hun inkomsten en kantine, voor de omzet. Op die manier wordt alles netjes verschoven en blijft alles zoals het is. De zwarte piet schuift gewoon van de een naar de ander door!

Niet alleen op jeugdniveau loopt het de spuigaten uit, ook op Provinciaal niveau worden scheidsrechters verbaal en fysiek toegetakeld. Daar speelt het geld en dus ook het prestige een belangrijke rol. Ook het element “gezag” wordt niet alleen door onze maatschappij maar ook binnen de lijnen van een voetbalveld minder en minder geaccepteerd en getolereerd. Iedereen heeft toch het recht van……..spreken, om zijn mening te uiten, om te mogen ventileren. Een fenomeen niet alleen eigen aan het voetbalgebeuren.

Waar gaat dit allemaal naartoe?

Een scheidsrechter die voor een appel en een ei (in vergelijking met spelers en trainers) zijn zondagnamiddag in functie van het voetbalgebeuren doorbrengt (en meer en meer en op

Page 4: scheids.be - 11 - 2012

zaterdag én op zondag). Voetbal is een feest beweren sommigen maar is dit nog wel zo?

Kunnen spelers, trainers en supporters nog altijd niet accepteren dat een scheidsrechter ook maar een mens is die net als een speler en trainer fouten kan maken (maar dan in vergelijking véél minder).

Kunnen de clubs ook nog altijd niet begrijpen dat jonge scheidsrechters ook het vak moeten leren en ervaring opdoen!

Kunnen deze heren nog altijd niet accepteren dat vele scheidsrechters dit ook maar als een hobby doen?

Wie zijn de verantwoordelijkheden die wel degelijk een halt kunnen toeroepen aan dit toch wel belangrijk fenomeen?

Er worden al te veel paraplu’s opengetrokken waardoor alles maar bij het oude blijft.

Is het niet erg dat binnen een PSC een cel mentale coaching moet opgericht worden om de scheidsrechter méér en méér een stevig(er) basis tot weerbaarheid aan te reiken?

Zo kunnen we blijven doorgaan met het oprichten van cellen…………………..een scheidsrechter die ten (on)rechte zijn trui uittrekt omwille van het “te veel” , hoe moet je daarmee omgaan ? Zijn dit allemaal geen belangrijke signalen van: het wordt stilaan “te veel”.

Ik vermoed dat stilaan de maat voor vele scheidsrechters té vol wordt; grenzen van het fatsoen worden al te veel overschreden.

Maatregelen die zich verder opdringen zijn: (op Provinciaal niveau)*spelers die zich al te veel bezondigen aan uit de hand lopende verbaliteiten : verplichtend een cursus scheidsrechter laten volgen, gevolgd door een aantal wedstrijdleidingen bij jeugdploegen.*supporters die op een totaal ongepaste wijze en dit op frequente basis de scheidsrechter de huid vol schelden de gele kaart te tonen (door het bestuur) om bij verdere recidieven terreintoegang voor wedstrijden te ontzeggen.*spelers die de ref lichamelijk toetakelen onmiddellijk uit de vereniging ontslaan.*supporters die op het terrein komen om

de scheidsrechter aan te vallen, laat staan te slaan met onmiddellijke ingang de toestand tot het terrein te ontzeggen.*bestuursleden die op een laakbare wijze de scheidsrechter benaderen worden een aantal wedstrijden de toegang tot wedstrijden ontzegd.

Ondanks de inspanningen die het PC doet nog veel sterkere straffen en vooral ook financiële straffen uitspreken.

Dat een scheidsrechter vaak de zwarte pineut is na een wedstrijd is iets waar een falende ploeg of falende speler zich perfect achter kan verstoppen. Deze heren voetballers beseffen nog altijd niet dat voetbal maar mogelijk is met een scheidsrechter. Jonge scheidsrechters moeten de kans krijgen om het vak, de stiel te leren en leren kan alleen maar met vallen en opstaan. Deze stiel leer je niet zozeer van achter een bureautje maar op het veld, met matchen, met ervaring op te doen. Kiezen voor scheidsrechter is niet kiezen voor de gemakkelijkste hobby! Méér respect, grotere waardering en meer menselijkheid zouden basiselementen moeten zijn in elke sport maar zeker ook in het voetbal. De maat geraakt stilaan

vol, iedereen moet dit beseffen, iedereen moet dit weten zo niet wordt het meer en meer problematisch. Elke scheidsrechter, in welke reeks hij ook fluit verdient méér respect dan dit op heden het geval is. Voor het geld moet hij het nog altijd niet doen want ook op dat vlak wordt er serieus achterop gehuppeld. Vele scheidsrechters doen het nog altijd omdat ze het graag doen maar hoelang blijft dit nog duren? Ik vrees dat het stilaan iets als een tijdbom wordt. Vele verantwoordelijken zijn zich precies nog niet bewust van de hectische toestand maar zoals vaak gaan er eerst nog ernstiger dingen moeten gebeuren om dan te zeggen “hoe is het mogelijk”!

Deze toestanden van agressiviteit horen niet thuis op een voetbalveld en kunnen nooit maar dan ook nooit verbloemd noch getolereerd worden. Verantwoordelijken : doe er iets aan want scheidsrechters worden het stilaan beu en moe ! Verdere acties kunnen niet uitblijven en dan………………….

Opleider PSC en Diaken, Marc Rommelaere, Proost van het voetbal West-Vlaanderen 02/10/2012

RESPECTEERde scheidsrechters !

4/12

Page 5: scheids.be - 11 - 2012

scheids.be ledenblad 11/2012 - november 2012 - vu [email protected]

Naar aanleiding van de zware agressie tegen een 16-jarige scheidsrechter tijdens een jeugdwedstrijd in Idegem meldt de KBVB ontgoocheld te zijn dat mensen de fysieke integriteit van de scheidsrechters durven aan te vallen.Ook benadrukt de voetbalbond dat dit geval niet onder de klassieke noemer van incidenten te plaatsen valt. "De KBVB stelt echter alles in het werk om dergelijke zaken te vermijden en de agressie tegen scheidsrechters structureel op te lossen. Helaas zijn geïsoleerde gevallen als deze nooit uit te sluiten."

Scheidrechter Lothar Van Impe werd in de 70e minuut van de wedstrijd tussen de U19 van Idegem en Kerksen aangevallen door een 18-jarige speler van Idegem. "In tegenstelling tot wat sommige media vermelden, zwaaide de scheidsrechter niet vlot met de kaarten", stelt de KBVB.

"Het ging om een heel sportieve wedstrijd, waarbij de scheidsrechter in de 70e minuut een eerste gele kaart toonde en dan nog wel aan een speler van Kerksken. Aangezien het spel stil lag, wilde de trainer van Idegem een vervanging doorvoeren. Op dat moment ging het licht uit bij de speler die vervangen ging worden. Zonder enige aanleiding werd de scheidsrechter geslagen en geschopt, waarbij hij het bewustzijn verloor. Toen de dader het terrein verliet, deelden ook toeschouwers in de klappen. Hierop is hij in spelersuitrusting gevlucht. Later werd hij opgepakt door de politie."

Lothar Van Impe moet tot maandag in observatie in het ziekenhuis blijven, maar stelt het goed. Hij benadrukt dat hij zijn hobby hoe dan ook wil blijven uitoefenen.

colofon

KBVB:“ontgoocheld in mensen die scheidsrechter aanvallen”

LID WORDENWenst u lid te worden van scheids.be, dan heeft u keuze uit de volgende drie mogelijkheden:

‣Brons (GRATIS): Je ontvangt 12 keer per jaar een e-mail met een Pdf-versie van scheids.be.‣Zilver (15 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een zwart-witversie van scheids.be.‣Gold (25 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een fullcolorversie van scheids.be

Page 6: scheids.be - 11 - 2012

in beeld

Page 7: scheids.be - 11 - 2012

4 FUN !

Page 8: scheids.be - 11 - 2012
Page 9: scheids.be - 11 - 2012

"Terwijl alles in de wereld om ons heen aan het digitaliseren is, lijkt het nog steeds moeilijk te geloven dat voetbalscheidsrechters een papieren notitieblok gebruiken om elke incident dat op het veld plaatsvindt te registreren. Zou het niet geweldig zijn als scheidsrechters één instrument kunnen gebruiken om notities te maken, fouten te markeren, live statistieken te rapporteren en zelfs een gele of rode kaart te tonen?" Met deze vooruitstrevende visie probeert Siine het conservatieve voetbalwereldje voor zich te winnen met een all-in-one smartphone-app voor de voetbalscheidsrechter. Een idealistische gedachte of toch de toekomst van scheidsrechters?

Een team van technici en voetbalexperts besloten om de gok te wagen en ontwikkelden een smartphone-app voor scheidsrechters: Referee Pro by Siine. Dat het hier niet om 'zomaar' een app' gaat is sinds gisteren wel duidelijk: voor het eerst in de voetbalhistorie had een professionele scheidsrechter niet een pen, papier en kaarten in zijn borstzak, maar een smartphone met de applicatie. Dit gebeurde tijdens de finale van de Mexican Indoor Football League, een wedstrijd waar honderden bezoekers op afkwamen en zelfs op de Mexicaanse TV werd uitgezonden. 

Dit alles kon gerealiseerd worden door de ontwikkelaars achter de app: een samenwerking tussen Siine Ltd (een bedrijf bekend door zijn keyboards op smartphones en ondersteund door Skype oprichter

Niklas Zennstrom) en enkele Mexicaanse voetbalprofessionals. Referee Pro is daarnaast zorgvuldig ontwikkeld met de assistentie van enkele hooggenoteerde professionele scheidsrechters, zodat de applicatie aan de officiële FIFA Richtlijnen en behoeften voldoet. 

Het grootste voordeel van de smartphone-app is het feit dat er maar één instrument nodig is en de gegevens direct digitaal genoteerd worden. Dit maakt het makkelijker om de gegevens door te mailen naar een officiële instantie (zoals bijvoorbeeld de KNVB) en biedt de mogelijkheid om het ook live op bijvoorbeeld social media te delen. Zo is er al een optie toegevoegd om een Twitter-account toe te voegen, waardoor wissels, doelpunten en kaarten direct getweet worden. Een nadeel van de app is echter de gebondenheid aan een smartphone: zonder smartphone is het niet te gebruiken en de batterij moet vooraf aan de wedstrijd in ieder geval volledig opgeladen zijn (om misverstanden tijdens de wedstrijd te vermijden).

Naast arbiters uit het betaald voetbal wordt er tenslotte ook op scheidsrechters in het amateurvoetbal gefocust. Hiervoor ontwikkeld het bedrijf een consumenten-versie van de app, welke binnen enkele maanden uitgebracht zal worden voor zowel Android- als iPhone-gebruikers. Deze doelgroep lijkt mij persoonlijk ook het meeste reëel, aangezien de FIFA of UEFA niet snel af zal stappen van de traditionele gele- en rode kaart. Toch lijkt de applicatie door haar intrede in de Mexicaanse Indoor Football League en hulp van diverse professionals een klein kansje te maken. De vraag is alleen welke voetbalbonden volgen.. zonder de steun van enkele grote voetbalbonden is een digitale gele kaart voorlopig nog een utopie. 

Scheidsrechters Afrika Cup worden geïsoleerdAlle speculaties moet worden voorkomen. De scheidsrechters tijdens de Africa Cup van volgend jaar worden dan ook tijdens het toernooi in Zuid-Afrika weggehouden bij het publiek.

Dat heeft het organiserend comité (LOC) dinsdag gemeld. Het LOC hoopt op die manier het zogeheten match-fixing te voorkomen. De arbiters worden onder beveiliging van het hotel naar de stadions en terug geëscorteerd. De overkoepelende Afrikaanse voetbalbond heeft de maatregelen goedgekeurd.Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika werden de scheidsrechter ook al in een apart hotel gestopt. Ook toen had niemand toegang tot dat hotel. De Afrika Cup begint op 19 januari. De finale is op 10 februari. De vorige editie werd gewonnen door Zambia, dat in de finale verrassend Ivoorkust versloeg.

Komt ereen einde aan de gele

en de rode kaart ?

9/12

opmerkelijknieuws !

Page 10: scheids.be - 11 - 2012

Open brief aan “supporters”

van KVV BELGICA EDEGEM

Bij deze zou ik willen reageren op de manier waarop een aantal supporters tekeergaan tegen de scheidsrechter(s) en spelers van de tegenpartij tijdens wedstrijden van ons eerste elftal.

Ik kan aannemen dat er niet akkoord wordt gegaan met beslissingen van scheidsrechters en dat "soms" ook terecht is.

Maar ik zou toch met aandrang willen vragen om de verwensingen die deze mensen naar hun hoofd krijgen achterwege te laten.

Het brengt onze club alleen maar in een slecht daglicht en de scheidsrechters gaan daardoor zeker niet in ons voordeel fluiten.

Wij proberen als bestuur voor scheidsrechters en tegenstanders alles in goede banen te leiden en door "enkelingen" die het nodig vinden om op zondagnamiddag eens even hun "belachelijk" zegje te komen doen wordt dit teniet gedaan.

Ook naar de tegenstander worden er zaken geroepen die van een héél laag niveau zijn , zelfs op het randje van het toelaatbare.

Wat ik ook nog het ergste vind is dat onze jeugdspelers die op de wedstrijd van ons eerste elftal

aanwezig zijn dit ook allemaal te horen

krijgen en we daardoor deze kinderen alleen maar slecht opvoeden, maar daar wordt op dat moment waarschijnlijk niet bij stilgestaan.

Dus supporters die denken op zondag interessant te komen doen en onze ploeg en de kinderen meer schade toebrengen dan dat ze echt komen supporteren voor de ploeg, mogen van mij wegblijven.

Ook bij jeugdwedstrijden hoor ik naast het veld dikwijls zaken roepen die helemaal niet door de beugel kunnen en ook vanwege de ouders geen goed voorbeeld zijn voor hun kinderen die op het veld staan.

Dus een dringende oproep aan ALLE supporters van Belgica Edegem om te komen supporteren voor de ploeg en alle verwensingen naar scheidsrechters en tegenstanders achterwege te laten.

Met sportieve groeten,

John Lasters.

Sportief verantwoordelijke KVV Belgica Edegem Sport

10/12

Page 11: scheids.be - 11 - 2012

Uit het archief...

11/12

De Belgische Voetbalbond kan terugblikken op een succesvolle Dag van de Scheidsrechter. De Engelse topref Howard Webb hield donderdag in het Bondsgebouw een speech voor zowat 150 jonge Belgische scheidsrechters.Webb, die al finales van de FA Cup, Champions League en een WK-finale mocht fluiten, boeide zijn publiek met een voordracht van een uur over 'scheidsrechter zijn'. Volgens de Engelsman zijn daarbij vijf kernwoorden: passie, visie, vertrouwen, doorzettingsvermogen en moed.

De KBVB lanceerde daarnaast, in samenwerking met sponsor ING, de campagne 'I Like Referees'. De Voetbalbond wil zo veel mogelijk 'likes' verzamelen voor scheidsrechters om hen zo een hart onder de riem te steken. Het moet spelers, trainers én supporters er ook bewust van maken dat scheidsrechters onontbeerlijk zijn voor het voetbal. Op het einde van de actie, op 23 december, zal bij de aftrap van Standard - Club Brugge (14u30) het aantal 'likes' bekendgemaakt worden.

Howard WEBB motiveert jonge Belgische scheidsrechters

Page 12: scheids.be - 11 - 2012

Waarom hebben we scheidsrechters te kort (8)

WAT LEVERT HET OP ?De verdiensten hangen af van het niveau waarop je fluit. Je krijgt een vaste vergoeding voor de wedstrijd die je fluit afhankelijk van je niveau en een bijhorende onkostenvergoeding voor de gemaakte verplaatsingen. Naast de vergoedingen die je krijgt beschik je als scheidsrechter nog over een ander interessant voordeel. Met behulp van je scheidsrechterskaart kun je om het even welke wedstrijd georganiseerd in België gratis bijwonen. Iedere scheidsrechter kan dus gratis wedstrijden bekijken van onze nationale topclubs en zelfs de Europese wedstrijden behoren tot de mogelijkheden als je er vroeg genoeg bij bent.

VERPLAATSINGSONKOSTEN ?Natuurlijk word je ook vergoed afhankelijk van de verplaatsingen die je maakt. Scheidsrechters van het 1ste niveau fluiten onofficieel, zij stellen het zonder verplaatsingsvergoeding. Scheidsrechters van bij KBVB krijgen die vergoeding wel. Vroeger werd er een speciaal systeem ontwikkeld om de vergoeding te bepalen dat nog steeds gebruikt wordt. Er wordt gewerkt met bloknummers. België werd ingedeeld in hokjes waarvan de horizontale en verticale afstand zoʼn 5 km bedraagt. Ieder blokje kreeg een systematische code. Voetbalclubs binnen dat blokje moeten dus werken met dat bloknummer. Zo heeft Poperinge bloknummer 2412 en Ieper bloknummer 2415. Per blok krijgt een scheidsrechter een vergoeding van € 2,5. Er geldt een minimumvergoeding van 2 blokken. De scheidsrechter is dus zeker van zʼn wedstrijdvergoeding en minimum € 5 verplaatsingsonkosten.

OFFICIËLE ENTOURAGEOok hier kunnen we een opsplitsing maken per niveau maar het komt bij alle 4 de niveaus op hetzelfde neer. De druk en de kritiek op de scheidsrechter is zeer groot en in de meeste gevallen onterecht.Op het hoogste niveau kunnen we dat nog begrijpen, al zou het niet mogen. Voor de trainers, de clubleiding en de spelers is voetbal hun broodwinning. Als je dan resultaat (en bijgevolg premies) verloren ziet gaan door een foute arbitrale beslissing is het te begrijpen dat er kritiek is. Als die kritiek terecht is en op een aanvaardbare manier wordt uitgedrukt dan is dat geen zoʼn probleem. Meestal uitentrainers en spelers echter kritiek op een onaanvaardbare manier Vaak blijkt er achteraf (na het zien van tv-beelden bijvoorbeeld) dat er geen enkele reden was om zich kritisch te uiten ten opzichte van de scheidsrechter. Dat schetst een negatief beeld naar lagere niveaus toe waar men de scheidsrechter op een zelfde harde manier aanpakt. Scheidsrechters op hoger niveau zijn daartegen bestand, beginnelingen niet.Het ergst is het gesteld bij niveau 1 en 2. De mensen die deze wedstrijden fluiten zijn net als de spelers jonge beginnelingen, die de kneepjes van het vak nog moeten leren. Bovendien staat er bij de jeugd niets op het spel. Er zijn geen promoties en geen centen te verdienen. Er wordt de jonge scheidsrechters geen tijd gegund ervaring op te doen. Ze moeten meteen presteren en krijgen in tegenstelling tot de spelertjes geen ruimte om fouten te maken. Niemand beseft dat deze scheidsrechters net als de spelers ervaring moeten opdoen en het vak moeten leren. Dat kan alleen maar door fouten te maken! Zowel spelers als trainers zijn vaak te kritisch in hun ʻevaluatieʼ van de scheidsrechter!

WORDT VERVOLGD...