Ondernemers 11-2012

36
Laat de ondernemer doen waar hij goed in is: ondernemen 1 1 8 juni 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) Vit2Print lonkt naar het buitenland - Reportage Zakendoen in Frankrijk - Dossier Kantoorprojecten Lieven Danneels & Patrick Vanden Avenne - Voka West-Vlaanderen Meest gelezen businessmagazine in West-Vlaanderen* *Bron: kaderledenstudie 2012

description

Ondernemers 11-2012 met Lieven Danneels & Patrick Vanden Avenne (Voka West-Vlaanderen)

Transcript of Ondernemers 11-2012

Page 1: Ondernemers 11-2012

Laat de ondernemer doen waar hij goed in is: ondernemen

11

8 juni 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tw

eewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

Vit2Print lonkt naar het buitenland - Reportage Zakendoen in Frankrijk - Dossier Kantoorprojecten

Lieven Danneels & Patrick Vanden Avenne - Voka West-Vlaanderen

Meest gelezenbusinessmagazinein West-Vlaanderen**Bron: kaderledenstudie 2012

Page 2: Ondernemers 11-2012

Haven Oostende bestaat 15 jaar

Naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van het AG Haven Oostende heeft de haven geleide bezoeken georganiseerd gedurende 4 zondagen in april en mei.

Dit bleek een schot in de roos waarbij er elke zondag rond de 500 deelnemers mochten verwelkomd worden.

In die 15 jaar heeft de haven dan ook een hele gedaanteverwisseling ondergaan. In 1997 lag de klemtoon nog hoofdzakelijk op de ro-ro-sector, voortbouwend op de jarenlange ervaring die Oostende had opgebouwd met de voormalige RMT.

Toen was de roro zelfs nog opgesplitst in zuiver passagiersvervoer met de snelle catamarans en in vrachtwagenvervoer. Door de economische crisis in 2008 en het wegtrekken van een belangrijke speler (Cobelfret) was de Haven van Oostende noodgedwongen om een nieuwe koers te varen.

Ze profileert zich als ‘energy port’, naast de traditionele trafieken van roro en bulk.

De haven speelt in op het hernieuwbare energie verhaal en kiest resoluut voor de nieuwe mogelijkheden die de bouw en het onderhoud van de windmolens op zee met zich meebrengen. Ook op het land is de switch naar een energy port reeds geruime tijd zichtbaar.

Cruiseschepen Silver Whisper en Kristina Katarina samen in haven tijdens Oostende voor anker

In een zonnig decor met de zeilschepen van Oostende voor Anker in de achtergrond, meerde het cruiseschip “Silver Whisper”, op 25 mei 2012 om 07 u 54, aan de Cruise kaai aan. De Silver Whisper kwam van de haven van Southampton en had als volgende bestemming de haven van Warnemünde.

Dit cruiseschip is 186 m lang en is daarmee dus iets kleiner dan de 190 m van het Cruiseschip “The World”, die vorig jaar het record brak van het grootste schip die de haven ooit heeft binnengevaren. De verantwoordelijke scheepsagent was John P. Best. Het schip kwam probleemloos binnen.

Het schip lag nog maar pas op zijn plaats aan de cruise kaai toen ook het tweede cruiseschip van de dag de “Kristina Katarina” de haven kwam binnenvaren. De vorige haven was Cherbourg en de volgende bestemming was de haven van Amsterdam.

Dit schip meerde aan de Wandelaarkaai (kant vismijn) aan om 08 u 44. Het schip, dat een vaste klant is in de haven sedert jaren is met zijn 137 m lengte iets kleiner dan de Silver whisper. De verantwoordelijke scheepsagent was Inchcape Shipping Services.

De aanwezigheid van twee cruiseschepen in de haven is nog maar een paar keer gebeurd en was voor het evenement “Oostende voor Anker” een extra troef voor de haven.

De cruisepassagiers die in Oostende bleven en de excursies naar andere steden niet meededen, hadden alvast een extra trekpleister met de vele zeilschepen die in het Mercatordok en het Churchilldok afgemeerd waren.

De passagiers van de Kristina Katarina konden het drukbezette veer nemen van Oosteroever naar Westeroever.

2 Ondernemers 11 8 juni 2012

© Fotograaf Henderyckx

Page 3: Ondernemers 11-2012

Het gebeurt eerder zelden dat we in dit standpunt schrij-ven over onze eigen bestuursorganen en werking. Maar voor één keer mag het wel. Een paar maanden geleden kondigde onze voorzitter Patrick Vanden Avenne aan dat hij na vijf jaar zijn mandaat neerlegt. De raad van bestuur duidde op 24 mei Lieven Danneels, CEO van het telecom-municatiebedrijf Televic Group uit Izegem, aan als nieuwe voorzitter van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaan-deren. Hij zal zijn mandaat opnemen vanaf de algemene vergadering op 25 juni.

Een voorzitter van de raad van bestuur is voor elk bedrijf of organisatie een belangrijke functie die veel verantwoor-

delijkheid met zich meebrengt. In de code over corporate governance voor niet-beursgenoteerde ondernemingen, van de hand van baron Paul Buysse, lezen

we het volgende:

5.14 Het belang van een compe-tente voorzitter kan niet onder-schat worden. De voorzitter:• geeft leiding aan de raad van bestuur;• neemt de nodige maatre-gelen met het oog op de tot-standkoming van een klimaat van vertrouwen binnen de raad van bestuur, dat bij-draagt tot een open discussie,

opbouwende kritiek en steun voor de besluiten van de raad;

• is de bewaker van de processen, die de werking van de raad van bestuur beheersen;• geeft wijze raad, zowel aan de aandeelhouder(s) als aan het management;• heeft het profiel van een bemiddelaar en een scheidsrechter;• leidt en stuurt het proces van benoeming van het topma-nagement en de leden van de raad van bestuur;• zorgt ervoor dat nieuwe bestuurders behoorlijk geïnfor-meerd worden over en gefamiliariseerd worden met de onderneming.

Leiding, vertrouwen, open discussie, opbouwende kritiek, steun, bewaker, bemiddelaar, scheidsrechter, wijze raad. Het zijn kenmerken die we de voorbije vijf jaar teruggevon-den hebben bij onze voorzitter. Hij was niet de man die zelf in de media of op de bühne wou staan, tenzij op uitdrukke-lijke vraag. Hij verkoos om net achter de schermen te wer-ken. Op zijn eigen manier leidde hij Voka West-Vlaanderen telkens naar een beter resultaat, een betere werking en nieuwe projecten. Vanuit onze missie was zijn voorzitterschap één lange rechte lijn waarbij hij telkens benadrukte dat onze orga-nisatie dicht bij onze ondernemers moet staan maar ook aan schaalvergroting moet doen; dat belangenbehartiging essentieel is om onze ondernemers te verdedigen bij al wie zou twijfelen aan het ondernemerschap als bron van wel-vaart; dat we telkens weer nieuwe projecten en diensten aan onze ondernemingen moeten aanbieden; dat we van-uit Voka nóg meer moeten communiceren naar de media en onze leden, en last but not least dat we als onderne-mersorganisatie maar kunnen spreken als we qua leden in kwantiteit en kwaliteit sterk zijn.

Vanuit deze overtuiging heeft de voorzitter de fusie van alle West-Vlaamse Kamers van Koophandel tot een goed einde gebracht; heeft hij de maatschappelijke zetel van Voka West-Vlaanderen ondergebracht in Havenhuis De Caese in Brugge; heeft hij het dienstencentrum van Voka neergezet op het Kennedypark in Kortrijk en vernieuwde het management na het vertrek van Jo Libeer.

Patrick Vanden Avenne speelde niet alleen zijn rol op het West-Vlaamse niveau. Als lid van het bestuurscomité van Voka timmerde hij aan de weg om van Voka dé onderne-mersorganisatie van Vlaanderen te maken. Hij pleitte tel-kens voor meer samenwerking, meer alliantie tussen de verschillende Voka-entiteiten.

Beste voorzitter, beste Patrick, omwille van dit alles en nog veel meer, namens alle bestuursleden, leden en mede-werkers van Voka West-Vlaanderen: van harte dank. Op de afscheidsdrink na de raad van bestuur haalde u het citaat van de Amerikaanse president Harry Truman aan: “Hearing all these words of praise, I thought, just for a while, I had died already”. Niets is minder waar, maar we konden niet langer wachten om u te prijzen en te danken.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

Ondernemers 11 8 juni 2012 3

STANDPUNT

Bedankt, voorzitter

kennispartner vanfamiliale ondernemers

In kader van de realisatie van een kantoorproject loopt de BTW-factuur vaak hoog op. Wanneer het kantoor (ten dele) verhuurd wordt aan derden vervalt het recht op BTW-aftrek, met als gevolg een hogere kostprijs van het project. Teneinde de BTW toch te kunnen recupereren bij terbeschikkingstelling aan een derde kan gewerkt worden via de figuur van het “bedrijvencentrum”.

Teneinde de handelingen van het bedrijvencentrum aan de BTW te kunnen onderwerpen, en, als gevolg hiervan, van de BTW-aftrek te kunnen genieten op de inkomende facturen, is, volgens de BTW-administratie, een minimaal aantal bijkomende diensten, tegen een enige forfaitaire prijs, vereist. Deze diensten situeren zich oa. op het vlak van ter beschikking stellen van uitrusting, gemeenschappelijke vergaderzalen en overige ruimten, bureautica en ICT-infrastructuur, onderhoud, etc. Daarnaast kunnen ook een aantal andere, optionele, diensten worden aangeboden.

De standpunten van de rulingcommissie komen tevens tegemoet aan een aantal praktische problemen die zich kunnen stellen bij de uitwerking van dergelijke structuur. Zo zou men onder bepaalde voorwaarden ook privatieve ruimten, die niet als kantoor gebruikt worden, kunnen ter beschikking stellen met BTW en is het tevens mogelijk om een aantal minimumdiensten aan te bieden in een aanpalend gebouw, toebehorend aan een andere eigenaar.

Mocht u een concreet project overwegen, aarzel dan niet om ons te contacteren op onderstaande coördinaten.

Charlotte Pille - VGD Brugge

VGD Brugge

Gerard Davidstraat 48 bus 1, 8000 Brugge

Tel : +32 (0)50 70 65 70

[email protected]

www.vgd.eu

TIP

VaN DE MaaNDM E E R I N Z I C H T

Bedrijvencentra en BtW

mileu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team >

k > Antwerpen > Beringen > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kortrijk > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek >

Page 4: Ondernemers 11-2012

4 Ondernemers 11 8 juni 2012

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] - Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Haïke Janssens, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: PurePrint.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Standpunt

Inhoud

Blikvanger05 I Geldof Metaalconstructie

Bedrijven06 I Brouwerij Sint-Bernardus

07 I Vit2Print

13 I BrightEye

14 I Plastinox

15 I Netcrew - Historium

Reportage08 I Zakendoen in Frankrijk

Interview10 I Patrick Vanden Avenne en Lieven Danneels - Voka West-Vlaanderen

Dossier Kantoorprojecten17 I Provikmo

19 I Kwarto Office & Paper Center

21 I Hellyn

23 I De Huyskamer

25 I Tormetal

26 I Interieurburo Claeys en Verbeke

Ondernemers & Co28 I SD Worx

29 I Imposto Advocaten

Havennieuws30 I NDQ Logistics

Agenda

Voka-nieuws32 I Fantastic Ideas: Selected by Voka

Prosit

Lees Ondernemersnu ook online

5

6

13

78

10

15

14

1719

21

23 25

2630

Page 5: Ondernemers 11-2012

Met twee recente miljoenencontracten mag Geldof Metaalconstructie met vertrouwen de toekomst tegemoetzien. De twee huidige aandeelhouders kijken inmiddels uit naar een derde partij om de snelle groei te ondersteu-nen.

De voorbije maanden mocht Geldof Metaalconstructie enkele indrukwekkende contracten aankondigen. Zo mag het bedrijf uit Harelbeke voor de Nederlandse overslag-specialist Vopak 52 geïsoleerde tanks bouwen, een order ter waarde van zowat 25 miljoen euro. Eerder liet Geldof al weten dat het ook een contract van 8 miljoen euro op zak heeft voor de bouw van 18 reuzentanks in Guadeloupe, een opdracht van de Franse elektriciteitsproducent EDF.

“Deze deals springen in het oog omwille van de omvang, maar eigenlijk is elke deal even belangrijk”, reageert CEO Rudy Platteau nuchter. “Zowel Vopak als EDF zijn overi-gens geen onbekenden voor ons, want we hebben al eerder samengewerkt. Met deze contracten bevestigen ze alvast hun vertrouwen in onze competenties. Eerder realiseer-den we voor Vopak bijvoorbeeld al het Westpoortproject. Dat is het grootste tankpark recent gebouwd in Europa. Aanvankelijk hadden we nogal wat vraagtekens, want we wisten niet of we een project van dat kaliber wel zouden aankunnen. Maar bij Geldof heerst een geweldige spirit en het geloof in de eigen mogelijkheden wordt steeds groter. Niet kunnen, bestaat hier gewoon niet.”

De grote projecten die Geldof recent binnenhaalde, zullen niet meteen voor extra tewerkstelling zorgen. “Door onze bestaande organisatie slim in te zetten, kunnen we dit opvangen”, zegt Rudy Platteau. “Maar dit betekent niet

dat we niet aanwerven. Integendeel, want dat is een zorg van elke dag. Lassers zijn er op de arbeidsmarkt gewoon niet meer te vinden. We lossen dit op door de mensen binnen ons bedrijf een begeleidingstraject aan te bieden zodat ze de stiel kunnen leren. Op het vlak van ingenieurs merken we dat de mensen stilaan ons bedrijf beginnen te kennen en dat is een groot voordeel bij de rekrutering. Ze weten dat ze zich bij Geldof kunnen ontwikkelen en dat ze als team veel vrijheid krijgen om een project uit te werken.”

Twee bedrijven, één managementteam

Samen met zusterbedrijf G&G International uit Willebroek opereert Geldof onder de koepel van moederholding Engi-con. Het zijn twee afzonderlijke juridische entiteiten die op het einde van elk jaar verantwoordelijk zijn voor hun resultatenrekening, maar anderhalf jaar geleden koos men ervoor om beide bedrijven te laten leiden door één cen-traal managementteam. Ook bepaalde diensten zoals ict, aankoop en verkoop gebeuren centraal wat heeft geleid tot extra synergie. “Beide bedrijven zijn sterk comple-mentair. Zo fungeert Geldof regelmatig als de ideale just in time-leverancier van G&G International. Qua timing en kostenefficiëntie is dat heel interessant”, weet Rudy Plat-teau. “Waar de specialisatie van Geldof stopt (diameter tot 8 m en diktes tot 40 mm), begint het pas interessant te worden voor G&G International (diameter tot 18 m en diktes tot maar liefst 170 mm). Qua omzet en tewerkstel-ling is Geldof met 90 miljoen euro en 195 medewerkers de grootste. Bij G&G International werken er 80 mensen en die zorgen voor een omzet van 30 miljoen euro.”

Het management is volop bezig met het maken van toe-komstplannen. Tegen 2016 wil men namelijk de omzet ver-

dubbelen tot 250 miljoen euro. “Pas op, we zoeken geen groei om de groei, ook de rentabiliteit moet natuurlijk vol-gen. Een omzetverdubbeling klinkt wellicht heel erg ambi-tieus, maar eigenlijk kunnen we nog beter”, reageert Rudy Platteau enthousiast. “Het is niet zo dat de projecten ons als gebraden kippen in de mond vliegen. Zeker in een inter-nationale omgeving moeten we echt ons best doen om ze binnen te halen. Maar op het vlak van energie, opslag en overslag zitten er bijvoorbeeld in Europa nog heel veel pro-jecten in de pijplijn en daarvan hopen we er enkele binnen te halen.”

Nieuwe aandeelhouder

Het was in 1969 dat vlasindustrieel Michel Geldof besliste om het geweer van schouder te veranderen door een metaalconstructiebedrijf op te richten. In 1996 kwam G&G International in de groep en nam dochter Petra Geldof samen met Bernard Mestdag en Marc Meurisse het roer over. Sinds anderhalf jaar zijn de aandelen in handen van Xavier Mestdag (zoon van Bernard) en Marc Meurisse.

Binnenkort volgt er wellicht een nieuwe stap, want de aan-deelhouders kondigden in oktober vorig jaar al aan dat ze de kapitaalstructuur willen openzetten voor een derde par-tij. “We bewandelen nog steeds deze piste, maar ik mag hier momenteel geen uitspraken over doen”, zegt Rudy Platteau. “We voelen geen druk, want ook met de hui-dige structuur kunnen we verder, maar een derde partij is welkom want die zou de realisatie van onze groeiambities alvast kunnen versnellen.” (DVT)

www.geldof.be

BLIKVANGER

Ondernemers 11 8 juni 2012 5

Moederholding boven Geldof uit Harelbeke zet kapitaal open

‘Tegen 2016 willen we de omzet verdubbelen’

Rudy Platteau: “Bij Geldof heerst een geweldige spirit en het geloof in de eigen mogelijkheden wordt steeds groter. Niet kunnen, bestaat hier gewoon niet.” (Ingezonden foto)

Page 6: Ondernemers 11-2012

6 Ondernemers 11 8 juni 2012

BEDRIJVEN

Marco Passarella: “In ons café in de internationale business-buurt gaan we zeven van onze bieren op vat aanbieden, naast andere bieren van de Belgian Family Brewers.” Foto EV

Felix d’Hoopstraat 121 • B-8700 TieltT 051 42 30 80 • F 051 40 59 08 • [email protected]

www.axon.be

BUSINESSCONTACT SERVICES24-UREN TELEFONISCHEPERMANENTIE EN DISPATCHINGVOOR BEDRIJVEN EN VRIJE BEROEPEN

TELEMARKETING

ENQUÊTES

ON-LINE AGENDABEHEER

ww

w.k

liek.

be 12-22

56

Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou opent op 11 augustus een authentiek Vlaams volkscafé in Tokio. Voor die gelegenheid werd eenmalig het tarwebier ‘Sint-Bernardus Tokyo’ gebrou-wen. Om de sterk groeiende vraag van zijn speciaalbieren op de binnenlandse markt en wereldwijd aan te kunnen, investeert Sint-Ber-nardus momenteel verder in extra capaciteit.

“Onze importeur in Japan was al langer vragende partij om een Sint-Bernarduscafé uit te baten, maar door onze conti-nue groei was het moeilijk te verwezenlijken”, vertelt sales en marketing manager Marco Passarella. “Een gloednieuw project in een nieuwbouwbuilding in Tokio was voor ons de aanleiding om toch de stap te wagen. Het wordt een gezellig café-restaurant met interieurelementen die naar de brouwerij in Watou verwijzen, en - wat daar uitzonder-lijk is - mét buitenterras. Omdat tarwebier zeer geliefd is in Japan, hebben we eenmalig 175 hectoliter ‘Sint-Bernardus Tokyo’ gebrouwen (6% alc.vol.). In ons café in de interna-tionale businessbuurt, gaan we zeven van onze bieren op vat aanbieden, naast andere bieren van de Belgian Family Brewers. In samenwerking met Belgische chefs, zoals Ste-faan Coutteneye van ’t Hommelhof in Watou, willen we er

ook de bierkeuken in de kijker zetten.” “Het is een algemene trend dat het verbruik verschuift van pils naar speciaalbieren”, schetst Passarella de huidige biermarkt. “Daarnaast blijft de internationale belangstel-ling voor de Belgische state of the art-bieren groeien, vooral naar abdij- en degustatiebieren. De consument is vooral op zoek naar smaak en authenticiteit.”

Extra capaciteit

Brouwerij Sint-Bernardus aan de Trappistenweg in Watou is vooral bekend van zijn donkere abdijbieren Pater 6, Prior 8 en Abt 12 onder de merknaam St. Bernardus. Het gamma werd verder uitgebreid met St. Bernardus Tripel, Watou Tri-pel, St. Bernardus Wit en Grottenbier. Het voorbije decen-

nium ging de productie steil omhoog, tot 27.000 hectoliter in 2011. Vorig jaar nam de binnenlandse consumptie gevoe-lig toe en ook wereldwijd zijn de speciaalbieren uit Watou erg in trek, met export naar 40 landen.Sint-Bernardus kende lange tijd een structureel tekort aan bier. In 2009 kwam er al een uitbreiding met 2.500 m². Het aantal brouwsels verdubbelde tot acht à negen per week. Momenteel kent de brouwerij een nieuwe fase van uitbreiding, met extra overdekte stapelplaats en water-zuivering. Met de plaatsing van acht nieuwe tanks van 440 hectoliter wordt de fermentatie- en lagercapaciteit momenteel verhoogd. Nog dit jaar wordt ook de brouw-capaciteit uitgebreid. (MD)

www.sintbernardus.be

Sint-Bernardus opent café in Tokio

Page 7: Ondernemers 11-2012

Vit2Print ondersteunt grafische workflows online. Het bedrijf uit Pittem ontwikkelde een aantal tools voor grafische ondernemin-gen die hun digitale prepress- en premedia-processen willen verfijnen en automatiseren.

Filip Desseyn verkocht eind de jaren ’90 zijn firma Com-putil aan Sagam. Computil was gespecialiseerd in de aan- en verkoop van software voor de grafische industrie. Filip wilde zich meer toeleggen op het ontwikkelen van die software. Zo ontstond NSS: Network en Software Solutions. Dat gebeurde niet alleen offline maar ook online. “Door de uitbreiding van de capaciteit van de computers werden de producten meer en meer getuned naar het cloud systeem”, zegt Peter Waelkens van Vit2Print. “Zo ontstond begin 2000 web 2 print waarbij op vraag van de markt software werd ontwikkeld om de efficiëntie te verhogen.”

Efficiëntere prepress

“Zelf heb ik vijf jaar bij Roland digital gewerkt”, gaat Peter verder. “Daar gingen we op zoek naar een goedkope manier om een webshop te maken die we ook konden aanbieden aan onze klanten. De partner die dat kon ont-wikkelen was NSS. Door onze contacten stelden we vast dat er nood was aan financiële ondersteuning van dat bedrijf. Op 26 juni 2011 namen drie families het handels-fonds van NSS over: de families Keersmaeker, Waelkens en Desseyn. We herdoopten het in Vit2Print. De naam Vit2Print verwijst naar het Franse woord ‘vitesse’. Dat is namelijk de belangrijkste drijfveer voor de gebrui-kers van de software: snelheid die voor meer efficiëntie zorgt. Filip Desseyn staat in voor het grafisch proces en de support afdeling en is verantwoordelijk voor de ont-wikkeling, ik doe de rest.”Vit2Print ontwikkelt een efficiëntere prepress zonder transportbeperkingen. De software zorgt tegelijk voor brand management en bewaakt zo de identiteit van het merk. De portal en modules van Vit2Print zijn online beschikbaar. Een pc met een internetverbinding vol-staan. Zo kunnen alle betrokken partijen – ontwerpers, vertalers, eindklanten – online en in real time samenwer-ken aan een brochure, folder of magazine. “Via MediaVit hou je alle bestanden binnen handbereik, CorrectVit laat klanten toe correcties zelf uit te voeren, DataVit geeft vorm aan je database, TransVit zorgt voor snelle vertalin-gen, FormVit voor gepersonaliseerde publicaties en met ProjectVit beheer je uw projecten online”, somt Peter Waelkens op.

Eén partner, één workflow

Vit2Print dat 20 medewerkers telt en een omzet van 2,5 miljoen euro realiseert, werkt als partner samen met creatieve bureaus en grafische bedrijven die de software verdelen en aanbieden aan hun klanten. “Onze partners kunnen hun klanten onze software in de cloud aanbie-den. Zo kunnen zij een extra dienst aanbieden aan hun klanten, kunnen ze data centraliseren, sneller een pro-duct op de markt brengen en online samenwerken”, legt Peter Waelkens uit.

De vakbeurs Drupa is al jaren dé hoogmis van de grafi-sche industrie en vormde eerder dit jaar voor Vit2Print de ideale gelegenheid om enkele nieuwigheden voor te stel-len. “We presenteerden er de mobiele versies van Form-Vit, MediaVit, CorrectVit en TransVit”, zegt Peter Wael-kens. “Dankzij deze producten hebben de verschillende partijen uit het premediatraject mobiel toegang tot pro-jecten. Klanten van reclamemakers of communicatiebu-reaus zijn niet langer aan hun kantoor gebonden voor het doorsturen van correcties of vertalingen. Hiermee slaagt Vit2Print er opnieuw in om een belangrijke tijdswinst te realiseren. Drupa bewees dat onze techniek levensvat-baar is en daarom willen we ook verkoopskanalen opzet-ten in het buitenland. Zo openden we in Frankfurt een eigen kantoor met lokale mensen. Amerika, Azië, Indië en Brazilië zijn de volgende uitdagingen.” (PD)

www.vit2print.com

Ondernemers 11 8 juni 2012 7

EstafetteVit2Print lonkt naar het buitenland

Foto MVN

Vit2Print ondersteunt grafische processen via cloud computing

Peter Waelkens: “Drupa bewees dat onze techniek levensvatbaar is en daarom willen we ook extra verkoops-kanalen opzetten in het buitenland. Amerika, Azië, Indië en Brazilië zijn de volgende uitdagingen.” Foto Kurt

Nathalie Meuleman (Vomac)In deze rubriek gaan we met een West-Vlaamse zaakvoerder op zoek naar de essentie van ondernemen. Hij of zij mag dan de fakkel doorgeven aan een zelfstandige collega, met een persoonlijke vraag er bovenop. Nathalie Meuleman (Vomac) neemt in deze editie graag de fakkel over van Jan Simaey (Gardeco).

Wat was uw grootste les op het vlak van ondernemer-schap en van wie hebt u die gekregen?“Mijn grootmoeder Christiane Maeyaert die de zaak in 1952 gesticht heeft (overleden in 2010), gaf me deze levensles. Ze was een echte zakenvrouw die leefde voor haar zaak en goed luisterde naar haar klanten. Het belangrijkste is te blijven investeren in uw zaak en te anticiperen op de snelle evoluties in de maatschappij. Een gevarieerd aan-bod is zeer belangrijk. Je mag niet blijven stilstaan aan het perron, maar moet meespringen op de TGV, want de klant is steeds sneller en beter op de hoogte van de nieu-wigheden. Door het grote aanbod worden de mensen ook prijsbewuster. Inspelen op die eisen is de boodschap. Het is ook belangrijk de kostenbatenverhouding nauwlettend in de gaten te houden.”

Uit welke fout heeft u persoonlijk het meeste geleerd?“Ik heb ervaren dat je niet te overtuigd mag zijn van je eigen smaak en goed moet kijken naar het straatbeeld. Als derde generatie mag ik niet op mijn lauweren rusten en moet ik de concurrentie (collega’s) goed in de gaten houden.”

Vraag van Jan Simaey (Gardeco): “Wat doet internet met uw sector, uw winkelbezoek, uw soort klant?”“De klant is steeds beter op de hoogte en daardoor veel-eisender en alerter. Het grote voordeel is dat internet een heel goede manier is om je bedrijf in de spotlight te zet-ten. Via Facebook kan je de jongere generatie aantrekken en ‘wakker’ houden. De drempelvrees wordt op die manier aanzienlijk verlaagd. Investeren in een goede website en google-optimalisatie is onontbeerlijk.” (BVC)

Volgende estafetteloper: Patrick Lapeirre (Woningbouw Lapeirre uit Roeselare)Vraag van Nathalie Meuleman: “Heeft de crisis gevolgen voor uw sector en zijn er verschuivingen voelbaar?”

In tegenstelling tot wat we aankondigden in Ondernemers 10, is niet Guido Malfait (ING) de volgende estafetteloper geworden, maar Nathalie Meuleman (Vomac).

Page 8: Ondernemers 11-2012

8 Ondernemers 11 8 juni 2012

Nieuwe heren, nieuwe wetten. Nu het politieke regime in Frankrijk met François Hollande een ruk naar links maakt, wacht de bedrijfswe-reld gespannen af wat de gevolgen zullen zijn. Valcke Beton, al bijna een leven lang daar aan de slag, ziet de toekomst toch hoopvol tege-moet: “Als de economie niet draait, draait er niets meer.”

Met zijn 400 werknemers en zowat 20.000 realisaties is Valcke Prefab Beton een hoofdrolspeler in de betonwereld. Niet alleen in eigen land, maar ook in het nabije buitenland. Frankrijk is bijvoorbeeld altijd een doel op zich geweest, want al in 1960 werd de Franse dochter boven de doop-vont gehouden. Ze kreeg de welluidende naam: Traconord of voluit Travaux et Constructions du Nord. “Onze fabriek in Vlamertinge verwerkt ongeveer 50.000 m³ beton per jaar, bestemd voor de prefabricatie van allerlei bouwele-

menten”, zegt Joris Vuerstaek, commercieel directeur van Traconord. “In Frankrijk hebben we naast onze kantoren in Armentières ook nog een opslagplaats in Steenvoorde. Alles samen goed voor een dertigtal jobs. Op mezelf na allemaal Fransen.”Met een omzet van om en bij de 50 miljoen euro is Valcke Prefab Beton bepaald geen meeloper in de sector. 20%, zeg maar dik 10 miljoen euro, wordt in Frankrijk bij-eengefietst. “De concurrentie is niet te onderschatten, maar we komen bijna steevast Vlaamse collega’s tegen”, zegt Joris Vuerstaek. “Het is gewoon een feit dat in Frank-rijk de Belgische expertise terzake bijzonder hoog inge-schat wordt.” Frankrijk is en blijft Frankrijk en dat betekent voor de ondernemingen van over de grens heel wat: een markt met niets dan opportuniteiten die vaak verder reiken dan le Nord alleen, maar ook een markt met een loodzware

administratie, om niet te zeggen bureaucratie. “De papier-molen en de voorschriften zijn niet te onderschatten”, zegt Vuerstaek. “Maar anders dan in België geldt er meer rechtszekerheid. Wie zich door de papieren worstelt en finaal alles op een rijtje heeft, mag op beide oren slapen.”

De recente politieke omwenteling – van rechts naar links - zorgt bij Valcke Prefab Beton nog niet meteen voor kop-brekens. Joris Vuerstaek: “We hebben één groot voordeel. Vermits we al sinds 1960 op de Franse markt aanwezig zijn, worden we zonder meer ook behandeld en bestem-peld als een 100% Frans bedrijf. Dat is belangrijk. Ook al is de aandeelhouder Belgisch, toch werkt Traconord volledig autonoom in een aparte juridische structuur en met een operationeel team van Fransen dat alles op het terrein opvolgt en uitvoert. Aan beide kanten van de grens zijn de verschillen in bedrijfsvoering overigens niet meer zo groot. Om maar één voorbeeld te geven: de vennootschaps-

REPORtagEZaKENDOEN IN FRaNKRIJK

‘Ook Frankrijk kan niet zonder een gezonde economie’

Valcke Prefab Beton uit Vlamertinge is al meer dan 50 jaar actief in Frankrijk

Page 9: Ondernemers 11-2012

Ondernemers 11 8 juni 2012 9

belasting. Het verschil in aanslagvoet bedraagt amper iets meer dan een halve procent: namelijk 33,33% in Frankrijk, tegenover 33,99% in eigen land.”

Gezien de omstandigheden is Joris Vuerstaek goed geplaatst om de houding van de Fransen ten opzichte van de nieuwe politieke context te beoordelen. “De Fransen zelf zeggen dat Hollande de minst slechte keuze was. Dat klinkt zo uit hun mond: als er twee slechte opties voor liggen, moet je de minst slechte nemen. Laat ons hopen dat de Fransen gelijk krijgen. Maar het is zo goed als zeker dat Hollande de ondernemingen niet in de gordijnen zal willen jagen. Daar zou hij geen enkel belang bij hebben. Daarvoor zijn de bedrijven en de economie te belangrijk. Als er sprake moet zijn van een relance, zal de economie daar willens nillens een grote rol moeten in spelen.” (KC)

Al of niet ingegeven door de crisis, zijn veel bedrijven naarstig op zoek naar extra omzet. Logischerwijze gaan zij in de eerste plaats kijken in de buurlanden. “Veel Zuid-West-Vlaamse bedrijven beschouwen het nabije Frankrijk en Wallonië dan ook als een uitgelezen opportuniteit om hun business te ontwikkelen”, zegt Pascal Deleersnyder van het gespecialiseerde advies-kantoor Cohesium. Zelf is hij bij uitstek een grensover-schrijdend product want geboren en getogen in Kortrijk uit Vlaamse ouders, die destijds gingen ondernemen in Wallonië. Zelf werkte hij dan nog jarenlang in Rijsel.

Dat de aandacht van onze ondernemers voor Frankrijk groeit, stelt hij dagdagelijks vast. “Er gaat tegenwoor-dig geen week voorbij of er wordt wel ergens in de drie-hoek Kortrijk-Rijsel-Doornik een grensoverschrijdende presentatie gegeven over nieuwe economische ont-wikkelingen”, zegt Deleersnyder. “Dat zou veel onder-nemingen wakker moeten schudden.”

Cohesium zelf is een concreet voorbeeld van de grens-overschrijdende gedachte, want het heeft kantoren in zowel Kortrijk, Doornik, Rijsel en Parijs. Het advieskan-toor heeft jarenlange ervaring en voorman Deleersny-der kent dus zowel de opportuniteiten als de valkuilen als geen ander. “Over de grens heen op zoek gaan naar nieuwe business, is een aantrekkelijk gegeven, maar blijft voor elk bedrijf ook een groot vraagteken”, zegt Deleersnyder. “Voor elk bedrijf komt er veel bij kijken en rijst de centrale vraag: hoe begin je er aan? Kiezen we voor een copy conform-model of toch maar een nieuw concept ontwikkelen? Veel bedrijven willen wel maar hebben ook niet altijd de tijd of de kennis in huis om alles goed en perfect uit te pluizen. Eén blik op inter-net of één goed gesprek met een jurist of een fiscalist zullen alvast nooit voldoende zijn, want de vaststelling blijft dat - spijts het eengemaakte Europa - alles toch maar mooi anders is bij de buren.”

Ondernemers mogen dus niet over één nacht ijs gaan en moeten zich grondig voorbereiden. “Toch hoeft dit de ondernemers niet af te schrikken”, vindt Deleersnyder. “Ze moeten drie essentiële stappen zetten: ze moeten het willen, ze moeten weten (kennis) en ze moeten het kunnen. Willen is een kwestie van focus zetten, een doel aflijnen. Weten is alle mogelijke kennis en infor-matie vergaren over zichzelf en over de markt. Kunnen,

ten slotte, is een zaak van middelen inzetten. Cohesium kan als projectbegeleider in elk van die stappen zijn exper-tise en zijn jarenlange ervaring in de weegschaal leggen.”

Met hun keuze voor François Hollande hebben de Fransen duidelijk voor verandering gekozen. Het is natuurlijk nog te vroeg om de impact van zijn beleid op de economie in te schatten, maar Pascal Deleersnyder probeert vooruit te blikken. “De eerste verklaringen van Hollande zijn alvast bemoedigend. Hij heeft het niet zozeer over de crisis, zoals in andere landen wel vaker gebeurt, maar hij spreekt over de nood aan een nieuwe groei, een relance. Dat zullen veel ondernemers graag horen. In feite is het vrij eenvoudig: Hollande moet de kans grijpen om zich te profileren als een progressieve socialist die het economische gaspedaal indrukt, en dus niet als een socialistische socialist. In die zin dient zich hier een historische kans aan. Ja, een kans die Sarkozy ten aanzien van de ondernemerswereld gro-tendeels heeft laten liggen.” (KC)

‘Ondanks Europa, is het bij de zuiderburen toch net iets anders’

Cohesium geeft advies voor grensoverschrijdende projecten

Drie generaties Valcke

Een tachtiger die nog even fris en jong oogt als een twintiger? Dat moet Valcke Prefab Beton zijn. In het gezegende jaar 1930 richtte ene Charles Valcke – groot-vader van de huidige CEO Carlos Valcke - een werk-plaats op voor de productie van kleine betonproducten, vooral voor de landbouwsector. Later ontstond er een snelgroeiende markt voor betonnen prefabloodsen (zowel landbouw als industrie) en de ondernemende Valcke speelde daar handig op in. Inmiddels realiseert het bedrijf uit Vlamertinge een omzet van ongeveer 50 miljoen euro.

Pascal Deleersnyder: “Hollande moet de kans grijpen om zich te profileren als een progressieve socialist die het economische gaspedaal indrukt. In die zin dient zich hier een historische kans aan, een kans die Sarkozy ten aanzien van de ondernemerswereld grotendeels heeft laten liggen.” (Ingezonden foto)

Joris Vuerstaek: “De papiermolen en de voorschriften zijn in Frankrijk niet te onderschatten, maar anders dan in België geldt er hier meer rechtszekerheid. Wie zich door de papieren worstelt en finaal alles op een rijtje heeft, mag op beide oren slapen.” Foto Hol

Page 10: Ondernemers 11-2012

10 Ondernemers 11 8 juni 2012

Patrick Vanden Avenne en Lieven Danneels Voka West-VlaanderenNog even en het mandaat van Patrick Vanden Avenne zit er op als voorzitter van Voka West-Vlaanderen. Lieven Danneels, eigenaar en CEO van het Izegemse IT-bedrijf Televic, volgt hem namelijk eind juni op. In een dubbelgesprek formuleren beiden hun strate-gische visies, heldere analyses en een schrandere kijk op de toe-komst van het ondernemerschap.

Page 11: Ondernemers 11-2012

2012 is in vele opzichten een scharnierjaar. Hoe is het globaal genomen gesteld met het West-Vlaamse onder-nemerschap?Patrick Vanden Avenne: “Wij krijgen binnen Voka eerder positieve berichten binnen van onze leden. De omzetvolu-mes zijn goed, maar de marges staan wel onder druk. Ook het aantal oorsprongscertificaten (nodig voor bepaalde exportlanden) dat Voka uitreikt, zit in een stijgende lijn en dat is toch een zeer goed teken want daar zitten belang-rijke markten bij zoals de BRIC-landen. Samengevat: de barometer staat globaal genomen op ‘mooi’. Ik zie ook nogal wat jonge en competente West-Vlamingen die naar hun roots terugkeren uit Parijs of Londen. Dat zegt toch iets en dat toont aan dat het hier zeker niet zo slecht is. Al zullen er altijd ondernemers zijn die aan de klaagmuur staan.”Lieven Danneels: “Wat men ook moge beweren, ik stel samen met veel collega’s vast dat de West-Vlaamse industrie het nog altijd goed doet en veel dynamische en exportgerichte ondernemingen telt. Denk maar – om één voorbeeld te geven - aan wat de diepvriessector elke dag opnieuw presteert. De economie in Vlaanderen en dus ook in West-Vlaanderen gaat lang niet zo slecht. Om dat te beseffen hoeft u maar te kijken naar de spanningen op de jobmarkt, waar er nog altijd een tekort aan arbeidskrach-ten is. Er is zeker een nood aan een betere instroom van buitenaf naar onze provincie. Toch gaat het niet slecht. Rij maar eens rond in de provincie en u zal zien hoeveel er nog altijd gebouwd wordt. Toch blijft waakzaamheid geboden. Wat de ommeslag betreft van de industrie naar een meer technologisch gedreven economie, is er zeker nog flink wat werk aan de winkel. De ondernemersgemeenschap doet er wat dat betreft goed aan de best mogelijke relaties op te bouwen met de onderwijswereld, met kennisgedreven instellingen of met R&D-centra.”Patrick Vanden Avenne: “Lieven wijst terecht naar de arbeidsmarkt. Vandaag is bijna alles een knelpuntbe-roep geworden. Zowel bij laaggeschoolden als bij hoog-geschoolden raken veel vacatures niet ingevuld. Dat zou niet mogen. Een actie zoals ‘Vous êtes les bienvenus chez nous’ (campagne om meer Fransen en Walen aan te trek-ken) kan alleen maar toegejuicht worden. Maar ook andere buitenlanders blijven hier van harte welkom. Het kan toch niet dat de Spanjaarden of de Grieken geen job vinden ter-wijl wij hier zitten te wachten op nieuwe arbeidskrachten. Laat ze maar komen, zou ik zeggen.”

U heeft het over de industriële traditie van Vlaanderen. Sinds de jaren 70 is Vlaanderen de helft van zijn indu-

striële productie kwijtgespeeld. Moeten we dat erg vin-den en gelooft u in de tweedeling dat productie een zaak is van China en andere goedkope landen, terwijl logis-tiek, distributie en andere diensten een overwegend Europese aangelegenheid zijn?Patrick Vanden Avenne: “In de realiteit werkt het nooit zo. Natuurlijk zijn er delokalisaties geweest, maar alles moet genuanceerd worden. Het klopt dat het relatief aandeel van de industrie in het BNP is afgenomen. Maar mag ik er ook op wijzen dat de bedrijven vandaag zoveel meer volume produceren ten opzichte van 30 of 40 jaar terug. Ook al gebeurt dat met minder mensen, maar dat is de tol van de vooruitgang en de automatisatie.”Lieven Danneels: “Ik pleit altijd voor the best of all worlds. Bedrijven doen er goed aan hier hun hoofdkwartier te behouden, alsook een deel van de productie, de controle op de sales en op de R&D. Want die zaken worden beter niet

van elkaar gescheiden. Dat er ook elders geproduceerd en ontwikkeld wordt – in Frankrijk, in China of waar dan ook - is geen kwalijke maar een goede zaak. De wereld is nu eenmaal veel internationaler geworden, dus waarom daar ook geen voordeel uit halen.”Patrick Vanden Avenne: “Dat een deel van de productie elders onderdak vindt, toont aan dat onze ondernemers snel kunnen schakelen en flexibel zijn. Het is overigens een fabeltje te denken dat wij alleen toegevoegde waarde kunnen realiseren. In India of in China zitten er even goed brains.”

Is globalisering voor jullie bedrijven eerder een vloek – omwille van de scherp toegenomen concurrentie – dan wel een zegen - omwille van een zoveel bredere afzet-markt?Patrick Vanden Avenne: “Er bestaat geen twijfel over dat dit eerder een zegen is. De hele wereld is een potentiële

markt en overal kan je partners, klanten en leveranciers vinden. Mooi toch. Ik huiver bij de gedachte aan protec-tionisme. Maar natuurlijk moet iedereen met dezelfde wapens kunnen strijden. Helaas stel ik bijvoorbeeld in de sector van de veevoeders vast dat er nog veel aan protecti-onisme gedaan wordt.”

Philippe Vlerick zei ooit: “Met de Chinezen kan je niet concurreren. We spelen allebei voetbal, maar zij lopen wel met de bal onder de trui in het doel.”Lieven Danneels: “Het zijn overigens niet alleen de Chine-zen die in bepaalde sectoren aan marktverstoring doen. Wat dan te denken van de Amerikaanse ‘Buy American Act’ wat iemand als Sarkozy dan weer inspireerde om ook een ‘Buy European Act’ te verdedigen. Neen, een level playing field waarbij iedereen volgens dezelfde regels speelt, is essentieel.”

De welvaart dankzij de euro

Hoe zwaar weegt de eurocrisis globaal op het onderne-merschap? Is het meer dan een vertrouwenskwestie?Patrick Vanden Avenne: “Het heeft voor een groot deel te maken met een gebrek aan vertrouwen, met onzekerheid dus. Het vreet vooral psychologisch aan de mensen en aan de bedrijven. De media zorgen voor een megafoon en voe-den dus nog wat de onzekerheid, al hebben de feiten ook hun rechten. Het gevolg is in ieder geval dat iedereen zich eerder afwachtend opstelt. De consument spaart eerder dan geld uit te geven, en de bedrijven stellen investeringen uit zoals ze bij de banken maar al te goed weten. Maar of dat alles nu ook het einde van de euro betekent? Neen, in zo’n scenario stap ik niet mee.”Lieven Danneels: “Men heeft het altijd over de eurocrisis, maar waarom wordt eens niet gewezen op de enorme voor-delen die de euro heeft meegebracht sinds de introductie.

‘Laat de ondernemer doen waar hij goed in is: ondernemen’

Ondernemers 11 8 juni 2012 11

INTERVIEW

‘Het kan toch niet dat de Spanjaarden of de Grieken geen job vinden terwijl wij hier zitten

te wachten op nieuwe arbeidskrachten. Laat ze maar komen, zou ik zeggen’

Patrick Vanden Avenne

Page 12: Ondernemers 11-2012

Geen wisselkoersschommelingen meer bijvoorbeeld, een grotere transparantie van de markt ook, veel meer toe-gang tot de export, meer geloofwaardigheid tout court. Ik blijf er bij: de euro heeft zeker in onze contreien voor veel welvaart gezorgd. En wat landen als Griekenland, Spanje of Portugal betreft: zonder euro zouden ze even goed en misschien nog zwaarder in de problemen zijn geraakt. Duitsland predikt nog altijd de juiste lijn: er moet eerst grondig gesaneerd worden en dan is het opnieuw tijd om te bouwen.”Patrick Vanden Avenne: “Ik vraag me ook af waarom er voortdurend gepraat wordt over de problemen van de euro, goed wetende dat anderen het even moeilijk hebben en het zo mogelijk nog slechter doen. Alleen wordt daar nau-welijks over gepraat. Gaat het in de VS dan zoveel beter? Neen toch. De VS hebben een mank industrieel weefsel, ze hebben een handelsdeficit dat niet mooi is om te zien en een te grote staatsschuld tegenover het BNP. Alleen hebben ze als grootmacht de formule gevonden om hun eigen problemen een beetje weg te duwen naar andere

continenten. Je moet de Amerikanen wel meegeven dat ze veel flexibeler zijn dan de gemiddelde Europeanen. Als het in Alabama slecht gaat, dan verhuizen ze gewoon naar Californië of een staat waar het wel goed gaat. De Grieken, de Spanjaarden of de Portugezen blijven overwegend waar ze zijn. Mede dankzij de steun en inbreng van Voka komt er binnenkort een internationale school in Gent en dat is een uitstekende zaak om buitenlanders aan te trekken.”Lieven Danneels: “Alles bijeen heeft Vlaanderen toch ont-zettend veel troeven: een goede ligging, een behoorlijke sociale zekerheid, een open economie en een voortreffe-lijke huisvesting. Dat zou als een magneet moeten inwer-ken, maar dat gebeurt helaas nog te weinig. De Vlaamse regering zou wat mij betreft zelfs vliegtuigtickets mogen beloven aan de Zuid-Europeanen die zich willen integreren in onze economie.”

Zien jullie voldoende nieuw ondernemerschap, mensen die gaan voor de vijf D’s: dromen, denken, durven, doen en doorzetten ...Lieven Danneels: “Men maakt altijd een onderscheid tus-sen grote bedrijven, middelgrote en starters. Weet u, dat interesseert me niet zo. Wat me wel aanspreekt is of we – ongeacht de taille van een onderneming - te doen hebben met groeibedrijven, bedrijven dus met een potentieel om groter te worden. Waar zitten de bedrijven die nu pakweg 10 miljoen euro doen maar binnen afzienbare jaren 50 tot 150 miljoen euro zullen draaien? Het is een opluchting vast te stellen dat deze gazellen wel degelijk bestaan. Iedereen zou ook moeten beseffen welke kansen er in de komende vijf jaar voor het rapen liggen. Honderdduizenden West-Europese familiebedrijven worden geconfronteerd met een opvolgingsprobleem. Biedt dat geen enorme oppor-tuniteiten voor dynamische en ambitieuse West-Vlaamse ondernemers?Patrick Vanden Avenne: “Ik ben positief gestemd over de doorgroeikansen van veel van onze ondernemingen maar dan wel op één voorwaarde: dat de overheid een gunstig algemeen kader schept, en vooral ook niet zelf onderne-mer wil spelen.”

Lieven Danneels: “De politiek moet dringend afstappen van de waanidee van de maakbaarheid van de economie. De ondernemers zullen dat wel doen.”Patrick Vanden Avenne: “De tijd van l’Etat providence, de verzorgingsstaat, is voorbij. Vroeger leek het alsof de over-heid moest instaan voor het geluk van haar burgers en alles zoveel mogelijk moest regelen. Nu zijn we beland in de tijd van l’ Etat régalien, waarbij de overheid een gunstig kader schept en de burger voor de rest wel zijn eigen ver-antwoordelijkheid neemt.”

Een gunstig kader, dat hebben we nodig

Welke concrete voorstellen zou u willen doen aan de onderwijswereld, die toch een cruciale rol kan spelen in de zin om te ondernemen?Patrick Vanden Avenne: “Laten we het vooral niet te ver zoeken want ons onderwijs is uitstekend. Als we er samen met de onderwijswereld in slagen om boeiende bedrijfs-stages te organiseren, dan zijn we al erg gelukkig.”

Lieven Danneels: “Ik vind dat het onderwijs de jongeren vooral moet aanzetten tot zelfresponsabilisering. Opko-men voor jezelf en initiatief nemen, dat leidt rechtstreeks tot ondernemerschap.”

Verbaast het politieke landschap jullie nog? Vindt u dat deze door Vlaamse en Waalse socialisten aangevuurde regering een vloek is voor het ondernemerschap?Patrick vanden Avenne: “Het heeft me alvast verbaasd dat de minister van Werk in het dossier Bekaert brugpensioen toestaat, terwijl er zoveel jobs niet eens ingevuld raken. Wie begrijpt dat nog? In feite had de minister moeten zeg-gen: “Brugpensioen? No pasarán!”.”Lieven Danneels: “Ondernemers worden nog te vaak als melkkoe aanzien en bepaalde maatregelen hebben vol-gens mij enkel een populistisch karakter. Neem nu de discussie rond de bedrijfswagen. Het is vooral een door naijver of pure jaloezie gedreven heffing die finaal weinig zal opbrengen. Ondernemen is precies weer een vies woord geworden, net als geld. Maar diezelfde politiek danst rond de hete brij van de competitiviteit. Aan dit soort heilige huisjes wordt niet geraakt, terwijl net dat belangrijk is voor de bedrijven. Vlaanderen draait goed en het is de opdracht van iedereen om dit ook zo te houden. Dit kun-nen we alleen door een aantal moedige maatregelen te nemen rond competitiviteit. De belastingen zijn hier al hoog genoeg.”

Schort het soms ook niet aan de Vlaamse mentaliteit, waarbij hard werken niet meer noodzakelijk een abso-lute prioriteit is?Patrick Vanden Avenne: “Ach, de jongere generatie stelt zich de vraag of er nog zo hard moet gewerkt worden en of men niet beter wat meer balans kan leggen in het leven. Het is aan onze generatie om uit te leggen dat niets van-zelf gaat. Meestal begrijpt men dat ook. De mentaliteit is echter vooral veranderd als het gaat om hiërarchie. Jonge-ren durven veel meer hun ongezouten mening geven en aanvaarden niet zomaar gezag. Ja, ze zijn mondiger gewor-den. Maar is dat noodzakelijk slecht?”Lieven Danneels: “Ik ben over het algemeen zeer positief gestemd over de opkomende generatie. Ik merk daar veel enthousiasme en noeste werkkracht. Bedrijfsleiders doen er goed aan deze jongeren aan te sporen richting intrapre-neurship. Iedereen ondernemer, daar moeten we naar toe, zelfs al heb je geen eigen bedrijf. Ik vind het jammer dat de jeugd bepaalde zaken als een evidentie beschouwt – een firmawagen bijvoorbeeld - terwijl dat niet altijd zo is.”

Geen Rodenburgs meer, aub

Wat is uw belangrijkste realisatie als uittredend voor-zitter en wat is uw belangrijkste doelstelling als nieuwe voorzitter?Patrick Vanden Avenne: “Ik ben erg fier op de realisatie van één centraal aangestuurde West-Vlaamse Kamer die in een prachtig maar sober gebouw zetelt, een transparant huis bovendien. Ook het feit dat er hier dagelijks zo’n sterk team klaarstaat in dienst van het ondernemerschap, geeft me enorme voldoening. Ten slotte stel ik met genoegen vast dat de provincie West-Vlaanderen de laatste jaren zoveel aantrekkelijker is geworden om te wonen en te wer-ken. Al is dat niet mijn verdienste natuurlijk.”Lieven Danneels: “Ik heb één absoluut prioritair agenda-punt: het imago van de ondernemer moet de komende jaren kost wat kost opgekrikt worden. Hoe? Daar zullen we nu eens goed over nadenken. Neen, we hoeven echt geen tv-reeks meer zoals de Rodenburgs.”

Waar zal u als nieuwe voorzitter de tijd vinden en wat zal u als uittredend voorzitter doen met de vrijgekomen tijd?Lieven Danneels: “Ik heb begrepen dat hier veel avondwerk komt bij kijken. Dat lukt wel.”Patrick Vanden Avenne: “Tot midden 2013 ben ik nog voor-zitter van FEFAC, de overkoepelende beroepsfederatie van de Europese veevoederproducenten Dat slorpt nog behoorlijk wat tijd en energie op. Maar ik heb me voorge-nomen om in 2014 te doen wat ik graag eens zou doen: een jaar lang de wereld rondreizen met de rugzak. Alleen? Ja, maar mijn vrouw zal me regelmatig achterna reizen.”

Welke goede raad heeft u als uittredend voorzitter nog voor uw opvolger? Patrick Vanden Avenne: “Vergeet niet aan belangenbehar-tiging te doen in Brussel. Wij West-Vlamingen zijn daar niet zo sterk in als de Limburgers die als één blok lobbyen. Laat ons daar maar van leren.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

12 Ondernemers 11 8 juni 2012

“Het heeft me verbaasd dat de minister van Werk in het dossier Bekaert brugpensioen toestaat, terwijl er zoveel jobs niet eens ingevuld raken”

Patrick Vanden Avenne

“De politiek moet dringend afstappen van de waanidee van de maakbaarheid van de economie.

De ondernemers zullen dat wel doen.”Lieven Danneels

Page 13: Ondernemers 11-2012

31 2drie namen

één visie

www.videoline.be

VIDEOLINE

PASSION FOR IMAGE

Video & TV Producties

Techniek & Designvoor uw evenement

Exclusieve Evenementenlocatie

Een nieuwe bedrijfsnaam en een intense samenwerking met een gereputeerde partner moeten BrightEye de komende maanden en jaren naar een hoger niveau tillen. “Samen met Schneider Electric moeten we in staat zijn de hoogwaardige softwareoplossingen voor diverse industrieën beter te vermarkten. Dit zal ons de kans bieden ook internationaal door te breken,” menen Lieven Decorte en marketingmanager Eric Janssens.

Onder de naam MESware nam het huidige BrightEye in 2003 de klanten van het gefailleerde bedrijf QMatics over. Aanvankelijk beperkten de activiteiten zich tot het onder-houden van de maatoplossingen voor die klanten, tot Lie-ven Decorte besefte dat de onderneming beter een andere koers kon varen. “Na zorgvuldig de internationale markt te hebben afgetast, beslisten we zelf een nieuwe MES-oplos-sing te ontwikkelen, omdat geen van de bestaande syste-men ons kon overtuigen. MES staat voor Manufacturing Execution System en helpt om de efficiëntie van indus-triële bedrijfs- en productieprocessen te optimaliseren.”

Private label

“Uiteindelijk hebben we vanaf 2004 tot 2007, in samen-werking met een piepklein bedrijf uit het Russische Ekate-rinenburg, gewerkt aan de ontwikkeling van MEScontrol.Dit unieke softwareplatform harmonieert bovenop drie basiselementen (productdefinities, processen en machi-nes) negen functionele modules die stuk voor stuk belang-rijke informatie laten doorstromen van de bedrijfstop naar de werkvloer en terug. Deze negen modules herbergen onder meer kwaliteitscontrole, labelling, optimalisatie van de planning met mogelijkheid tot aanpassingen in real time, tracering van de hele productieketen, enzovoort. Door onze ruime ervaring in de voedingssector, leent deze oplossing zich bij uitstek voor ondernemingen die voeding en drank produceren, zelfs als ze bijna uitsluitend private-labelproducten aanleveren.”

Hoewel de oplossing van BrightEye door velen werd gepre-zen als de beste op de markt, beslisten een aantal poten-tiële klanten toch niet met de Roeselaarse speler in zee te gaan. “Het vooroordeel dat we het meest te horen kregen, was dat zij hun bedrijfskritische processen niet durfden toe te vertrouwen aan een lokale marktspeler uit Roese-lare. Bovendien kampten wij met de typische handicaps van een gestaag groeiend bedrijf, dat niet overal tegelijk in kan investeren en niet meteen over de mogelijkheden beschikt om zomaar een buitenlands filiaal te openen.”

Vertrouwen

De samenwerking met Schneider Electric lost die proble-men in één klap op. “Schneider Electric is een multinational op het vlak van energiebeheer en bedrijfsautomatisering, met een Belgische vestiging in Ukkel. Zij beschikten zelf over een MES-oplossing, maar vonden die minder aange-past aan de voedingsindustrie en zullen nu ons software-platform in hun systeem integreren. Voor ons betekent dit de absolute erkenning van de jaren pionierswerk die er in MEScontrol.net zijn gestopt. Door het vertrouwen dat Schneider Electric overal geniet, zullen potentiële klanten veel sneller geneigd zijn ons systeem wel te laten imple-menteren. Initieel was het de bedoeling hiermee vooral de Belgische markt te benaderen, maar inmiddels lopen er al een aantal buitenlandse contacten. De trein lijkt dus ein-delijk helemaal op de rails te staan. Dit biedt ons ook de kans nog meer productgeoriënteerd te gaan werken.”

Bij BrightEye werken 18 mensen, waarvan zes in Ekateri-nenburg. “De nieuwe naam klinkt een stuk commerciëler dan MESware en geeft onze klanten ook duidelijk aan wat ze van ons mogen verwachten: een beter gecontroleerde productie, een vermindering van de afvalberg en een hogere flexibiliteit op de werkvloer, dankzij een optimale kijk op de ziel van hun bedrijf,” besluit Eric Janssens. (BVC)

www.brighteye.be

Ondernemers 11 8 juni 2012 13

‘Nu kunnen we onze troeven beter commercialiseren’

BEDRIJVEN

Partnership met Schneider Electric verruimt horizonten van BrightEye uit Roeselare

Lieven Decorte: “De samenwerking met Schneider Electric biedt ons de kans nog meer productgeoriënteerd te werken.” Foto Kurt

Page 14: Ondernemers 11-2012

14 Ondernemers 11 8 juni 2012

VLAANDEREN

Wij begeleiden en ondersteunen uw ontwikkeling in Wallonië en Frankrijk

« Ik heb er dikwijls aan gedachtmaar hoe pak ik het aan ? »

Ik wil mijn businessontwikkelen...… liefst « bij de deur »!

WALLONIË

FRANKRIJK

STRATEGIEBEPALING de juiste aanpak uitwerken

RESOURCES MANAGEMENT de nodige middelen verzamelen

COMMUNICATIE de juiste boodschap overbrengen

MARKTONDERZOEK uw toekomstige markt beter leren kennen

COMMERCIELE ONTWIKKELING het gepaste commerciële plan uitwerken

COHESIUM TOURNAI - LILLEwww.cohesium.com

[email protected] - 0474 99 39 72

Cohesium wordt geleid door Vlamingen, die al 3O jaar gevestigd en actief zijn in Wallonië en Frankrijk. We stellen daarom graag onze kennis ten dienste van Vlaamse bedrijven om hun plannen voor Wallonië en Frankrijk op een concrete en efficiënte manier te helpen realiseren.

Plastinox uit Kortrijk is een groothandel in producten die naar eigen zeggen ‘het werken in de keuken en het huishouden vergemakkelijken’. Het levert aan de industrie en aan retailklanten, in een business die sterk onderhevig is aan trends en innovatie. Om de toekomst met ver-trouwen tegemoet te kunnen zien, trok Plastinox een nieuwe opslag-plaats op in Marke.

‘Plastinox’ is de samentrekking van plastic en inox, grondstoffen die in de tijd dat de ouders van managing director Philippe Glorieux het bedrijf startten, gloednieuw waren. En dan spreken we alweer over een halve eeuw geleden. De gegalvaniseerde emmers werden vervangen door plastic exemplaren, soep- en sauskommen uit porselein kregen concurrentie van stukken uit inox. “Nieuwe trends duiken voortdurend op en ons assortiment past zich constant aan”, zegt Philippe Glorieux. “Zo hebben we 30 jaar geleden de opkomst van huwelijkslijstwinkels gezien, een fenomeen dat inmiddels weer grotendeels is verdwenen. Die zaken verruim-den zich en gingen bijvoorbeeld ook het dagelijkse huishoudgerei verkopen. De retailmarkt kent dus een grote dynamiek die wij op de voet moeten volgen. Zo was er vroeger op elke parochie een huishoudwinkel en misschien een doe-het-zelfzaak, maar die assortimenten worden steeds meer geïntegreerd in grote ‘totaalwinkels’.”

Profileren met kwaliteitsproducten

Plastinox stelt 11 mensen tewerk en ziet zichzelf als een traditionele groothandel. Philippe Glorieux: “Ik bedoel daarmee dat we niet afwijken van de oorspronkelijke identiteit en taken van dit bedrijf: het grootste deel van onze klanten wordt geregeld bezocht door onze vertegenwoordigers – we vinden het noodzakelijk om het contact met de winkeliers goed te onderhouden –, we hebben constant een grote selectie van het assortiment op voorraad en verzorgen ook de fysieke distributie.”Plastinox bedient heel België, en heeft ook enkele klanten in Nederland, Frankrijk en Zwitserland. “Maar aan actieve buitenlandse prospectie doen we niet”, zegt Glorieux. “Zij vinden ons vooral via het web en door het type kwaliteitsproducten waarmee we ons profileren.”

Venster op de markt

Over het web gesproken: ook internet heeft de groothandel- en retailmarkt veranderd. Plastinox houdt er geen webshop op na, maar veel consumenten maken via het web wel kennis met de producten die het verdeelt en met de verkooppunten. “Wij beleveren zelf webwinkels, en dan heeft het weinig zin om onze klanten te gaan beconcurreren”, zegt Philippe Glorieux. “We baten wel zelf enkele detailwinkels uit aan de Kust. Eén ervan koopt een deel van ons assortiment in en is voor ons een venster op de markt, om te zien of wij het beter kunnen doen dan onze concurrenten. De tweede is een outlet store.”Onlangs realiseerde het bedrijf een nieuwe opslagplaats in de Doenaertstraat in Marke, op een boogscheut van de hoofdlocatie, met het oog op verdere groei en vernieuwing van het assortiment. “Hier zit het stampvol, met 6.000 referenties op voorraad”, zegt Glorieux. “Dat nieuwe gebouw noem ik graag mijn ‘tomorrowland’: voorlopig is het alleen een stockmagazijn, maar we zijn volop in verandering en hebben het gebouwd voor de toekomst. Niemand weet wat die brengt, maar als je er niet op voorbereid bent, schieten de kansen zo aan je voorbij.”(JD)

www.plastinox.be

Plastinox bereidt zich voor op de toekomst

Philippe glorieux: “Onze nieuwe opslagplaats noem ik graag mijn ‘tomorrowland’: we zijn volop in verandering en hebben het gebouwd voor de toekomst.” Foto JD

Page 15: Ondernemers 11-2012

An Deraedt en Kris Vanhuyse kijken met ver-trouwen naar de toekomst. Nu hun nieuwe locatie helemaal afgewerkt is, kunnen ze zich voortaan helemaal concentreren op de ver-dere ontwikkeling van Netcrew dat websites bouwt. “We willen traag, maar gestaag verder groeien”, klinkt het nuchter.

Op de hoek van de kaai in Ieper kan je sinds vorig jaar aan-kloppen bij websitebouwer Netcrew. “Voorheen huurden we een pand op het Ieperse Business Park, maar toen kregen we de opportuniteit om dit gebouw aan te kopen. Deze plaats is voor ons de geschikte locatie”, vertelt An Deraedt. “Toch waren enkele renovaties noodzakelijk. Na vele aanvragen om de vergunningen rond te krijgen, start-ten de verbouwingswerken. Zo kreeg de gevel een isole-rende bepleistering en ook binnen gebeurden er nog wat kleinere verbouwingen. De plaatsing van de nieuwe gevel-reclame was de kers op de taart.”

Netcrew ontstond in april 2009. Bij het bedrijf waar Kris Vanhuyse op dat ogenblik was tewerkgesteld, werd een activiteit afgesplitst. Ondanks de heersende crisis, besliste het duo om de sprong te wagen en de overname te doen. “Het voordeel van een overname is dat je al meteen een aantal werknemers en klanten hebt. Sindsdien zijn we al wat gegroeid. Zo vullen enkele extra medewerkers ons vast team van vijf mensen aan.”

Tot in Noord-Frankrijk

Netcrew is meer dan enkel een websitebouwer. “We bie-den onder andere webshops en maatwerk aan. Momenteel zijn we volop bezig met het ontwikkelen van mobiele web-sites en ook in onlineverkoop zijn we heel sterk. Als klant mikken we vooral op kmo’s”, vertelt ex-Bryo-deelneemster An Deraedt. “Ook in de toekomst willen we nog verder groeien. We willen in Ieper bekend staan als hét adres om websites, webwinkels en dergelijke te ontwerpen.”

Toch willen de zaakvoerders zich niet helemaal binden aan een bepaalde regio. Momenteel heeft Netcrew klan-ten over heel Vlaanderen en zelfs in Noord-Frankrijk. “Dat lukt perfect want eenmaal het project opgestart is, kan de communicatie gemakkelijk via e-mail of zelfs Skype ver-lopen. Toch verwachten we niet het grote bedrijf te wor-den. We willen alles controleerbaar houden en groeien tot hoogstens een twaalftal werknemers.”

Het is dan misschien wel een sector met veel concurrentie, toch hebben ze bij Netcrew geen schrik om in een zwart gat te vallen. “Veel websites zijn aan vernieuwing toe en er is de opgang van ondermeer e-commerce en de mobiele websites en applicaties. Er zal dus altijd een doelpubliek voor ons beschikbaar zijn”, zegt An Deraedt. (HT)

www.netcrew.be

Ondernemers 11 8 juni 2012 15

Vernieuwd gebouw voor Netcrew

BEDRIJVEN

Onder impuls en met financiële middelen van Leo Claeys, Rik De Nolf en Hugo Vandamme werd het idee en het concept van Historium Brugge ontwikkeld en uitgewerkt. Historium Brugge moet een toeristische topattractie wor-den die de bezoeker terugflitst naar het mid-deleeuwse Brugge.

“Het idee om op een hoogtechnologische manier het his-torische Brugge, in casu de middeleeuwen in 1435, uit te beelden, ontstond jaren geleden bij Rik De Nolf, Leo Claeys en Hugo Vandamme”, zegt Rene Tolenaars, verkoop- en marketingdirecteur van Historium. “De drie families maak-ten de analyse dat er in Brugge wel veel oude gebouwen naar de middeleeuwen verwezen maar dat je nergens kon beleven hoe het leven toen was, wat er zich in de stad afspeelde. Historium Brugge wil op een unieke manier die leemte invullen. De attractie toont de bezoeker hoe de Bruggeling tijdens de Gouden Eeuw leefde, hoe de stad eruitzag en wie je er zoal op straat kon tegenkomen.”

Liefdesverhaal

“In 1435 was Brugge een van de belangrijkste handels-centra”, gaat Rene Tolenaars verder. “We spreken over de periode van Jan Van Eyck, de lakenindustrie, de beurs… De bezoeker zal dat Brugse verleden niet alleen kunnen zien en horen maar ook kunnen voelen, proeven en ruiken door de historisch geïnspireerde en ervaringsgerichte multime-diale opstelling. Samen met Jacob gaat hij op zoek naar diens geliefde, Anna. Ondertussen krijgt hij een filmisch panorama van de drukke haven, neust hij rond in het schil-dersatelier van van Eyck en maakt een magische vlucht over de middeleeuwse stad.”Historium Brugge wordt ondergebracht in een authentiek historisch pand in neogotische stijl op de Brugse Markt met huisnummer 1. Op een oppervlakte van 3.581 m² worden o.a. zeven themazalen ingericht. Film, decor, muziek en speci-ale effecten zorgen voor een authentieke ervaring. Zo werd de muziek exclusief gecomponeerd door Ieperling Nicolas Lens en vertolkt door het Brussels Philharmonic. Het gaat

om een privé-investering van 10 miljoen euro met steun van de stad Brugge, de Vlaamse overheid, provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen. Bij de uitwerking en de productie van het project werden ongeveer 100 mensen betrokken waaronder een historisch comité. Na de opening in de herfst 2012 zullen zo’n 20 medewerkers de werking verzekeren. Hans Vandamme is gedelegeerd bestuurder, Henri Claeys bestuurder en artistiek coördinator.Er is ook een edutainmentzone waar men zich verder kan verdiepen in de middeleeuwse geschiedenis van de stad. In het gebouw bevindt zich ook een toeristisch infopunt (antennepunt Toerisme Brugge), een verzamelpunt voor de toeristische gidsen, publieke toiletten en locker rooms. “We mikken het eerste jaar op 200.000 bezoekers, zegt Rene Tolenaars. “En we willen Historium vooral duurzaam maken. Wie na een eerste bezoek, vijf jaar later nog eens terugkomt, zal nieuwe zaken beleven. Er valt immers heel wat te vertellen over de Gouden Eeuw.” (PD)

www.historium.be

Families Claeys, De Nolf en Vandamme investeren in Historium Brugge

an Deraedt en Kris Vanhuyse: “We willen in Ieper bekend staan als hét adres om websites, webwinkels en dergelijke te ontwerpen.” Foto DD

Page 16: Ondernemers 11-2012

verrassendvolledig

ALLES VOOR KANTOORUw specialist in kantoorbenodigdheden en computersupplies.

[email protected] - 051 65 00 50www.easydesk.be

DRUKKERIJPrinted by professionals.

[email protected] - 051 65 05 60

www.proprint.be

ZELFKLEVENDE ETIKETTENMet onze fl exibele digitale persen, offsetrotatiepersen

garanderen wij u een brede waaier aan mogelijkheden voor uw kwalitatief etiket, in grote en kleine oplagen.

[email protected] - 051 65 00 40

www.femalabel.be

Beernemsesteenweg 918750 Wingene

proprint_AD_df_333x233.indd 1 16/05/12 14:25

Page 17: Ondernemers 11-2012

Met praktische tips helpt Provikmo werkge-vers bij het inrichten van de optimale kan-tooromgeving. Zo vroeg mogelijk in het (her)inrichtingproces kunnen adviseren en een participatieve aanpak waarbij de werknemers meedenken, zijn cruciaal voor de ergonomie én voor het kostenplaatje.

Als een van de 13 in België erkende Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, groeide Provikmo in 2007 uit een fusie van IKMO en het Waalse Provilis. Met 36.000 klanten in België die samen zo’n 420.000 werk-nemers groeperen is deze telg uit de dienstengroep van ADMB een belangrijke speler.

Naast ‘medisch toezicht’ is er een tweede pijler ‘risico-beheersing’ waar ergonomie deel van uitmaakt. Stephan Tomlow is een van de vijf preventieadviseurs ‘ergonomie’ van Provikmo. “Ideaal voor ons is om al in de planningsfase van de (her)inrichting mee aan tafel te kunnen zitten, nog voor het meubilair is aangekocht en de ruimte is ingericht. Aan de hand van het plan van de architect kunnen we al zien of er met alle belangrijke parameters rekening is gehouden en of alle elementen op elkaar zijn afgestemd. Achteraf pro-blemen moeten oplossen, is veel moeilijker en dus duurder. Ook de inbreng van de werknemers, die tenslotte de eind-gebruikers zijn van de werkplek, vinden we heel belangrijk.”

Wat zijn nu de sleutelelementen vooreen optimale werkplek?

1De bureaustoel blijkt van heel groot belang. Stephan Tomlow: “Als jij voor een dag mijn auto mag gebruiken, zul je zorgen dat je goed zit en de zetel en de spiegels op jouw maat afstellen. Het vreemde is dat veel mensen zich nooit afvragen wat de hendels aan hun bureaustoel kunnen betekenen voor hun zitcomfort, ook al zitten ze meerdere uren op die stoel. Nochtans zijn er normen die de instelbaarheid van zo’n stoel opleggen. Wij gebruiken de Nederlandse norm, die nog wat verder gaat dan de Europese. Nederlanders zijn immers, net als Bel-gen, gemiddeld wat groter.”Daarnaast zijn er ook normen die stellen dat je voor de bureaustoel en de circulatie errond minstens 4m2 plaats moet voorzien.

2tweede element is de bureautafel. Stephan Tomlow: “Voor een werkvlak met flatscreen voor-zien we minstens 1m2, eventueel aangevuld met 1m2 voor een lees- en schrijfvlak. Minstens even belangrijk is dat de tafel op de optimale hoogte voor die werknemer kan wor-den geplaatst, en dit liefst zo vlot mogelijk, zeker bij werk-plekken die door verschillende mensen worden gebruikt. De verstelbaarheid ligt bij voorkeur tussen 65 en 85 cm,

maar voor bepaalde jobs is een zit-sta-tafel die tot 125 cm kan worden verhoogd de beste oplossing. Om bijvoorbeeld voor een kort overleg met enkelen naar eenzelfde beeld-scherm of document te kijken, is het meer ergonomisch om te staan dan over het werkblad gebogen te zitten. Ver-stelbare tafels worden momenteel nog in weinig kantoren gebruikt, maar we zien dat de sensibilisatie toch stilaan haar vruchten begint af te werpen.”Over de gebruikte computers heeft Stephan Tomlow een uitgesproken mening: “Een laptop dient om mee te nemen, maar niet om permanent op te werken. Het scherm en het toetsenbord moeten los van elkaar kunnen worden geplaatst, en dat is bij een laptop niét het geval. Het laptopscherm op ooghoogte plaatsen en een bijko-mend toetsenbord en muis aansluiten, is een noodzaak. En met het stijgend gebruik van tablets zien we weer nieuwe problemen opduiken, zoals de ‘iPad-nek’ door nog méér voorovergebogen te werken.”

3Ook de impact van verlichting op gezond en ergono-misch werken, blijkt van belang. Stephan Tomlow: “Het komt niet vaak meer voor dat er te weinig verlichting is in een kantoor, maar als het niet door-dacht is voorzien, kan het hinder met zich meebrengen. Zo is het belangrijk dat het licht niet uit 1 punt komt, want dat geeft een heel onrustig effect, maar dat het hele werkvlak gelijkmatig verlicht is. Ook de positionering ten opzichte van ramen is van belang. Je beeldscherm staat best dwars op een raam en om rechtstreeks zonlicht of reflecties van gebouwen aan de overkant op je ogen te vermijden, kan zonnewering aangewezen zijn.

4geluid beheersen is met de huidige landschapsbureaus niet makkelijk. Stephan Tomlow: “Verschillende werknemers in eenzelfde ruimte zorgen vooral voor concentratieverlies. Door het gebruik van goede akoestisch dempende materialen in plafonds of als tussenwanden kan dat worden opgelost.”

5Het binnenklimaat blijkt ten slotte het moeilijkst te beheersen element. Stephan Tomlow: “Het is balanceren tussen efficiënt energie beheren en een optimaal werkklimaat hebben. Luchtverversing is daarbij cruciaal, want vanaf bepaalde concentraties CO2 krijg je sufheid en vermindering van de efficiëntie. Het is belangrijk dat werknemers nog een raam kunnen openen, omdat ze dan zélf kunnen kiezen om verse lucht binnen te halen. Mensen hebben graag controle.” (SD)

www.provikmo.be

Ondernemers 11 8 juni 2012 17

DoSSIERKaNtOORPROJECtEN

Vijf tips voor eenbetere werkomgeving

Stephan tomlow: “Het is vreemd dat veel mensen zich nooit afvragen wat de hendels aan hun bureaustoel kunnen bete-kenen voor hun zitcomfort, ook al zitten ze meerdere uren op die stoel.” Foto MVN

Page 18: Ondernemers 11-2012

18 Ondernemers 11 8 juni 2012

Printen, kopiëren, scannen en faxen tot A3 met het nieuwe gamma multifunctionele A3-kleureninkjetprinters van Brother. 141% is het verschil tussen A4 en A3. Deze printers kunnen met hoogrendementinktpatronen uitgerust worden om kosten te besparen. Uw 141% voordeel. Print zelf uw professionele brochures “automatisch recto verso”, presentaties en A3-af� ches, en uw bedrijf en producten krijgen de aandacht die ze verdienen. A3 printen reeds vanaf € 199, incl. btw en bijdragen.

Ga voor uw 141% voordeel!Surf naar www.brother141.beMet milieulabels Energy Star en Blue Angel. Gratis recyclageprogramma voor inktpatronen.

GEEN HOGE AFDRUKKOSTEN MEER EN PRINT ZELF DOCUMENTEN OP A3-FORMAAT.

VOORDEEL

GA VOOR

Page 19: Ondernemers 11-2012

Ondernemers 11 8 juni 2012 19

Sinds 1994 bouwde Kwarto Office & Paper Center een netwerk van zeven winkels voor papierwaren en computer supplies uit in West- en Oost-Vlaanderen, met centraal depot en administratie in Beveren-Roeselare. De unieke grootwinkelformule voor particu-lieren en bedrijven, met regionale winkels aan grote verkeersaders, slaat aan. Daarnaast heeft Kwarto ook eigen vertegenwoordigers, een eigen leverdienst en sinds enkele jaren een actieve website. “Bedrijven vinden ons brede aanbod ook steeds vaker via onze web-site”, getuigt bedrijfsleider Hans Vandecap-pelle. “We geloven in de verdere groei van de onlineverkoop.”

Van waar kwam het idee om met een grootoppervlakte-winkel voor kantoorbenodigdheden te starten?Hans Vandecappelle: “De formule van de grootwinkelbe-drijven heb ik leren kennen in de VS. De Amerikanen bouw-den succesvolle megastores van 2.000 m² waar zowel par-ticulieren, kmo’s als grote bedrijven welkom waren, naast de postorderverkoop. Het idee om bij ons volgens het Amerikaanse concept te beginnen – weliswaar aangepast aan de West-Vlaamse schaal – kreeg ik begin de jaren ’90. In 1994 ging de eerste winkel open in Wevelgem, met een oppervlakte van 450 m². Toen waren we eigenlijk nog een beetje te vroeg. Gelukkig brak in 1998 de markt van de ‘home office’ open, met de komst van de pc en de printer en groeide de behoefte aan supplies. Inmiddels is ons con-cept ingeburgerd en beschikken we over zeven winkels in West- en Oost-Vlaanderen, een centraal magazijn in Roe-selare en een website voor bedrijven.”

Waaruit bestaat het aanbod van Kwarto?Hans Vandecappelle: “Voor bedrijven zijn we vooral sterk in cartridges & toners, kantoorbenodigdheden, papier- en schrijfwaren. Voor de particulieren gaat ons aanbod meer

in de richting van fantasieartikelen, reis- en schoolbagage. Uiteraard bieden we ook agenda’s, businesslederwaren, communicatie- en presentatiemateriaal, computerac-cessoires, facility en verpakking, klassement, teken- en hobbymateriaal, … Ons aanbod van kantoormachines en -meubilair is dan weer beperkt, omdat die minder in ons businessmodel passen. Van onze omzet gaat 80% naar bedrijven, terwijl 80% van onze tickets (voor de overige 20%) van particuliere verkoop in de winkels komt.”

Hoe ontwikkelde het Kwarto-netwerk zich?Hans Vandecappelle: “Na Wevelgem volgde gemiddeld om de twee jaar een nieuwe winkel: in Sint-Eloois-Vijve (Ware-gem), Roeselare en Zwevegem. In de tweede fase van geo-grafische expansie tussen 2000 en 2010 volgden Brugge, Oostakker en ten slotte Beveren-Waas. Een noodzake-lijk gevolg van de groei was de opening van een centraal depot in Beveren-Noord bij Roeselare in 2008, waar ook vier administratieve krachten en vier key accounts voor grotere bedrijven werkzaam zijn. Het voordeel van deze locatie is de goede ontsluiting voor onze eigen logistiek en de ruime opslag voor een breder assortiment courante artikelen, omdat we door onze schaalgrootte ook meer en meer internationaal en voordeliger kunnen aankopen. Ons totale personeelsbestand omvat nu 35 mensen en we heb-ben vier vertegenwoordigers op de baan. We zijn geëvolu-eerd tot de grootste ‘onafhankelijke’ Belgische speler.”

Zijn er nog nieuwe Kwarto-winkels gepland?Hans Vandecappelle: “De voorbije twee jaar hebben we geen nieuwe vestigingen geopend. We hebben wel zwaar geïnvesteerd in ons depot, onze informatica, website en onlineverkoop voor bedrijven, wat nu zijn vruchten begint af te werpen. De voorbije jaren kregen we wel af te rekenen met twee ongunstige fenomenen. Onze verkoop is con-junctuurgevoelig, niet zozeer in volume, maar wel in prijs. We werken in een hoogconcurrentiële omgeving en het blijft dagelijks knokken, maar we kunnen ons handhaven

door onze schaalgrootte. Ook wegenwerken hebben ons parten gespeeld, kortstondig in Wevelgem en Zwevegem, maar twee jaar en meer in Roeselare (Westlaan) en Brugge (Legeweg), met een omzetverlies daar van 25 tot 30%, terwijl de vaste kosten blijven. Nog een geluk dat we over een netwerk van zeven winkels beschikken, die een groei-end vertrouwen genieten, met vooral in Oost-Vlaanderen nog heel wat potentieel. Ondanks deze factoren kenden we een double digit groei. We blijven alert om verder te groeien, als er zich een opportuniteit qua locatie/gebouw voordoet, zij het met de nodige omzichtigheid.”

Werd de vertraging niet gecompenseerd door een stij-gende onlineverkoop?Hans Vandecappelle: “Wij geloven sterk in de toekomst van de onlineverkoop voor bedrijven, en in een latere fase ook voor particulieren. Daarom hebben we er zwaar in geïnves-teerd en is er permanent iemand met updates bezig, voor een aanbod van 26.000 referenties. Het is echter geen of/of- maar een en/en-verhaal. De website is een bijkomend kanaal, dat persoonlijk bezoek, telefoon, fax of mail niet vervangt. Een nadeel van onlineverkoop is wel dat de klant het product niet kan zien en voelen. De website functio-neert dan ook meestal als een eerste verkenning, die de klant naar ons toe leidt. De site is een soort venster dat uitzicht biedt op ons breed assortiment. Daarom schat ik dat mammoetwinkels, ook in andere branches, net door die onlineverkoop met een ruimer aanbod, dat niet nood-zakelijk meer in de winkel staat, over hun hoogtepunt heen zijn. In België blijft de onlineverkoop voor particulieren nog problematisch, omdat wij hier niet over gespecialiseerde logistieke firma’s beschikken zoals in Nederland, waar ook bij particulieren ’s avonds thuis geleverd wordt.” (MD)

www.kwarto.be

Kwarto Office & Paper Center bouwt aan winkelnetwerk voor kantoorbenodigdheden en computer supplies

Gedelegeerd bestuurder Hans Vandecappelle, hier samen met de verantwoordelijken van het Roeselaarse Kwarto-filiaal Jimmy Trioen en Greet De Meulenaere. Foto Kurt

“In België blijft de onlineverkoop voor particulieren nog problematisch”

DoSSIERKaNtOORPROJECtEN

Page 20: Ondernemers 11-2012

Rodenbachstraat 30 - 8909 Vlamertinge - T. 057-20 25 01 - F. 057-20 38 14 - [email protected] www.valcke-prefab.be

Valcke bouwt voor alle sectoren van de industrie en diensten. U wenst een stockagehal, een productie- of bureelruimte te bouwen? We maken voor u een speci� ek ontwerp dat aan uw wensen voldoet. De architecturale vrijheid van beton laat ons immers toe eindeloze mogelijkheden te creëren. Met een uitgebreid aanbod van structuurelementen bouwen we hallen met vrije over-spanning tot 40 meter en een vrije hoogte tot 20 meter.

Onze realisaties zijn tegelijk imposant en aantrekkelijk. Altijd in de bouwstijl die de bouwheer en architect wensen. Overal doorheen het land zie en voel je in onze constructies de Valcke-degelijkheid en knowhow!

Prefab betonstructuren funderingen - kolommen balken (tot 40m) - gevelpanelen gewelven (tot 12m) - trappenstortbetoncentrale Benor

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

AD-valcke.indd 1 28/10/10 08:47

Page 21: Ondernemers 11-2012

Ondernemers 11 8 juni 2012 21

Jan, Mieke en Koen Hellyn van Hellyn Karton-nage uit Wielsbeke vieren samen met de 11 andere medewerkers en moeder Yvonne de 50ste verjaardag van het bedrijf dat in 1962 mede door vader Michiel Hellyn werd opge-richt. Dat doen ze onder meer met investerin-gen in het machinepark en in zonnepanelen. “We streven in deze nichemarkt geen specta-culaire groei na, maar willen met kwalitatief maatwerk de hoge standaard blijven nastre-ven die onze klanten van ons verwachten” getuigt Mieke Hellyn.

Michiel Hellyn en echtgenote Yvonne specialiseerden zich aanvankelijk vooral in handels-en familiedrukwerk voor de regio Ooigem-Wielsbeke, maar veranderden het geweer van schouder op vraag van een groothandelaar in school-artikelen. “Zo zijn we begonnen met de productie van fan-tasiemappen voor schoolgebruik, door papier op karton te kleven. Alle activiteiten gebeurden toen in het aan het ouderlijk huis gebouwde atelier van 750 m². Nadat we in 1988 al de productie overhevelden naar de huidige vesti-ging in Wielsbeke, verhuisden we in 2004 ook de kantoren en de showroom naar de Ooigemstraat 22. Helaas heeft pa dat niet meer mogen meemaken: hij stierf vlak voor zijn pensioen, toen de werken aan ons huidige bedrijfsgebouw volop bezig waren.”

Geen slachtoffer van digitalisering

Inmiddels focust Hellyn zich volledig op de productie van gepersonaliseerde presentatieproducten. “Wij ver-vaardigen zowel ringmappen, pancarten, folderhouders, klemborden, verzamelmappen, spelborden, staalkaarten, schrijfmappen, enz. Dat doen we b2b voor alle sectoren uit de industrie, en in onderaanneming voor drukkerijen

en reclamebureaus. Het familiedrukwerk en de schoolpro-ducten hebben we achterwege gelaten sinds we naar hier zijn verhuisd. Hoewel de digitalisering wijd om zich heen grijpt, blijft dit een vrij stabiele markt. We merken wel dat grotere oplages en orders met grote budgetten iets snel-ler worden uitgesteld. Die conjunctuurgebonden evolutie boezemt ons iets meer schrik in dan het bestaansrecht van onze producten: zelfs in het tijdperk van de digitale communicatie blijft het een meerwaarde als je informatie en offertes kan aanbieden in een gepersonaliseerde map. Wie bij ons informeert, verliest meteen ook het vooroor-deel dat dergelijk maatwerk duur zou zijn.”Productie op maatwerk impliceert dat Hellyn Kartonnage geen stock heeft. “Alleen van onze grondstoffen hebben wij een ruime voorraad. Al onze producten worden ver-

vaardigd door grijs karton te bekleven en tegen te kleven. Daarnaast is het een groot voordeel dat het plastifice-ren van onze producten in huis gebeurt door Plastibook, een aparte vennootschap met drie medewerkers. Ons bedrijf kenmerkt zich door een vlakke structuur, waarbij het management in handen is van mensen met dezelfde familienaam als de bedrijfsnaam. Dat schept automatisch meer vertrouwen bij de klanten. Eén van onze sterktes is de complementariteit tussen Jan, Koen en ikzelf: dat garandeert een werkklimaat waarbinnen groei mag, zon-der dat het ten koste gaat van de levenskwaliteit”, zegt Mieke Hellyn.

Modernisering

Ook na 50 jaar blijft Hellyn de toekomst positief tege-moet zien. “Ons FSC-label bewijst onze bekommernis om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Om onze klanten dezelfde kwaliteit te kunnen blijven garanderen, hebben we de jongste jaren aanzienlijk geïnvesteerd in de modernisering van ons machinepark, wat ons ook toelaat te innoveren. Met een dak vol zonnepanelen kunnen we nu bovendien volledig zelf onze energiebehoefte invullen”, besluit Mieke Hellyn. (BVC)

www.hellyn.be

‘Digitale info kan deze markt nooit volledig vervangen’

Hellyn uit Wielsbeke blijft ook na 50 jaar scoren met gepersonaliseerde presentatieproducten

www.vandekerckhove-metaal.bewww.vandekerckhove-metaal.be

Koen, Mieke en Jan Hellyn samen met moeder Yvonne Vanaverbeke: “Groeien mag, maar niet ten koste van de kwaliteit van onze producten en de levenskwaliteit van onze mensen.” Foto Hol

Page 22: Ondernemers 11-2012

22 Ondernemers 11 8 juni 2012

Torhoutsesteenweg 281 // 8400 Oostende // T 059 70 57 72 // F 059 70 81 50 // E [email protected]

www.vanhinsberg.be

Op een dag ontdekt u ons...... in uw kantoor!

Met de KYOCERA-producten van Vanhinsberghaalt u topkwaliteit in huis! Vanhinsberg is erkend verdeler van KYOCERA, producent van laser-printers, multifunctionals en effi ciënte software solutions. KYOCERA is tevens een toonaangevend bedrijf op het vlak van Managed Document Services, voor de optimalisatie van het volledig document-outputproces van uw bedrijf.

Vanhinsberg adviseert u bij het kiezen van de juiste KYOCERA-oplossing. En ook voor installatie, onderhoud en herstellingen bent u bij ons aan het juiste adres voor een snelle service!

// JARENLANGE ERVARING// EERLIJK ADVIES// PERSOONLIJKE SERVICE

Met de KYOCERA-producten van Vanhinsberg

Het meest effi ciënte kantoor begint bij Vanhinsberg, uw Calipage-verdeler!

Vanhinsberg maakt deel uit van Calipage, een internationaal netwerk van zelfstandige topverdelers in kantoorartikelen. Op basis van onze ervaring en kennis zijn wij erkend als lokale verdeler van Calipage.

PARTNER

111214_0400-01_Vanhinsberg_Opmaak A4 adv_KYOCERA.indd 1 19/12/11 09:34

KANTOREN EN MAGAZIJNEN

TE HUUR – TE KOOP KANTOREN

MAGAZIJNEN - ATELIERS

WINKELS

Diverse kantoren te huur van

25 m² tot 1000m². All in formules mogelijk,

vanaf 450 €/maand.

Magazijnen te huur van 200m² tot 2000m² op ons

bedrijvencentrum, combinatie met kantoor

mogelijk.

Winkels/ showrooms te huur op commerciële

toplocaties in het centrum van Kortrijk

Immo Pottelberg

Engelse Wandeling 2k1k 8500 Kortrijk

Tel. 056/26 11 99

GSM 0475/455 187 e-mail: [email protected]

WWW.BUSINESSCENTRUMKORTRIJK.BE

Onze kwaliteit, uw toekomst!

Posterijlaan 53 T 051 46 68 25 [email protected] Pittem F 051 46 74 04 www.lafaut.be

Jos Messely arch. Paret Johan arch. Goddeeris arch.buro

Koramic Real Estate - ARKS arch.buro

Moderne bedrijfsgebouwenRuime ervaring in totaalconcepten

ADV_114X164_code0_v2.indd 1 16/05/12 09:13

PLAY voor als het echt af moet zijn

PLAY ∙ Venecoweg 2 ∙ 9810 Nazareth ∙ 09 381 86 40

www.playbiz.be

l Rental & Events l Pro Sales l Inhouse l Multimedia

Al meer dan 20 jaar is PLAY een vooraanstaande speler in de

audiovisuele markt met als kernactiviteiten: verhuur, verkoop

en installatie van audiovisuele diensten en materialen. De

kracht van PLAY is de uitstekende synergie tussen de ver-

schillende afdelingen.

Tel daar gemotiveerde technici, kwaliteitsmateriaal en

een uitstekend uitgerust wagenpark bij en u krijgt een

audiovisuele cocktail waarvan u nog lang zal nagenieten.

PLAY, toonaangevend in audiovisueel- en communicatie-

materiaal.

PLAY_advertenties_080310.indd 1 08-03-2010 23:16:00

Page 23: Ondernemers 11-2012

Ondernemers 11 8 juni 2012 23

Een overdosis aan saaie en duffe vergader-ruimtes én de beschikbaarheid van een sfeer-vol herenhuis op een topligging in Brugge, brachten Carla De Schepper op ideeën. In De Huyskamer kunnen ondernemers, kaderle-den, flexwerkers en studenten terecht voor een tijdelijke werkplek, voor ontmoetingen in een vertrouwelijk kader en kleine netwerk-events. Buitenlandse ondernemers die vaak in Brugge vertoeven, kunnen zelfs hun post laten toekomen in De Huyskamer.

Dat ook de Brugse kantorenmarkt nood heeft aan nieuwe ideeën en impulsen, bleek recent nog uit de ruime belang-stelling voor de coworking brainstorm die next@bruges met ondersteuning van Resoc-Brugge in het streekhuis kasteel Tillegem organiseerde. Met next@bruges wil JCI-Brugge ‘een platform creëren waar kleine ideeën met grote impact kunnen groeien en vorm krijgen, over bedrijven, overheid en individuen heen’. De voorstelling door Flanders DC van het concept co-workingspace past in dit plaatje.Carla De Schepper was een van de aanwezigen: “In mijn huidige job als hr-consultant bij Ecuphar, ga ik op zoek naar meer ‘menselijke’ vergaderruimtes in binnen- en buiten-land. Koppel dat aan het nieuwe werken, waarbij mensen niet meer gebonden zijn aan een werkplek, maar met hun laptop overal kunnen inloggen, en er is ruimte om nieuwe concepten in de realiteit om te zetten. Ik zat al een tijdje met het idee om zelf een ruimte te creëren waar mensen zich thuis voelen en ging in Nederland en steden als Ant-werpen, Brussel en Gent kijken wat er op dat vlak leefde. Op businessevents in Brugge bleken velen achter mijn idee te staan en vond men dat er nood is aan meer durf en cre-ativiteit in onze regio. Dit heeft mij nog geruggensteund. Nu De Huyskamer effectief gestart is, merk ik dat er veel belangstelling is voor ons aanbod.”

Nét dat ietsje meer

Het concept van De Huyskamer overstijgt toch enigs-zins de standaard co-workingspace waarbij een gedeelde

werkomgeving op zeer flexibele basis bevolkt wordt door laptopwerkers met uiteenlopende activiteiten. Carla De Schepper: “Bij ons kun je ook een dagdeel met je laptop komen inloggen of de tijd tussen twee meetings nuttig gebruiken, maar we hebben inderdaad veel méér te bie-den. Privacy en een prachtig kader zijn onze voornaamste troeven.”

Dat prachtig kader is een schitterend gerenoveerd heren-huis langs de Hoefijzerlaan, in de toekomst dé belang-rijkste invalsweg naar het Brugse stadscentrum. Carla De Schepper: “Het station, de randparking langs de Bevrij-dingslaan en de parking onder ’t Zand zijn vlakbij en ook het stadscentrum is op wandelafstand. Ideaal voor wie de culinaire troeven wil ontdekken of logeert in een Brugs hotel dat zelf geen vergaderruimte heeft.”

Het pand werd ingericht met authentieke materialen en rustgevende kleuren en straalt smaakvolle klasse uit. The Base is als keuken- en kelderruimte perfect geschikt voor ontmoeting en netwerking in een ontspannen sfeer. Carla De Schepper: “Als je belangrijke besprekingen moet onder-breken om extern te gaan tafelen, gaat de sfeer vaak ver-loren. Bij ons kun je een eigen cateraar meebrengen, maar we hebben ook twee huiskoks.”

Een verdieping hoger zorgen de Chesterfield-fauteuils en de ruwhouten eettafel voor een echte huiskamersfeer, gedecoreerd met de kleurrijke schilderijen van de bevriende kunstenares Ibele Lybaert. In de vergaderruimte op de tweede verdieping is de kamerbrede foto van de Spinola-rei de blikvanger. Carla De Schepper: “De drie delen kunnen afzonderlijk worden gereserveerd met een maximumca-paciteit van 12 personen per ruimte. Maar voor maximale privacy kan ook het hele gebouw worden afgehuurd.”

Social Friday

De voorbije weken vonden al heel wat klanten de weg naar De Huyskamer. Carla De Schepper: “Immokantoren, verzekeraars, banken en ondernemingen die in overna-

meprocessen zitten, komen hier graag in alle privacy hun gesprekken voeren. Maar ook voor creatieve workshops en zelfs wijndegustaties kan men hier terecht.”

Onder de noemer ‘social Friday’ wil Carla De Schepper in de toekomst ook kleine netwerkevents programmeren. “Veel dergelijke ontmoetingen zijn te groot. Kleinschaliger wer-ken leidt tot meer diepgang en resultaat in de gesprekken. We mikken daarbij niet enkel op ondernemers en kader-personeel, maar zullen ook studenten aanspreken die op die manier met toekomstige werkgevers in contact kun-nen komen.” (SD)

www.dehuyskamer.be

‘Privacy en huiselijke sfeer zijn onze voornaamste troeven’

Carla De Schepper: “Op businessevents bleken velen achter mijn idee te staan en vond men dat er nood is aan meer durf en creativiteit in onze regio.” Foto MVN

Het nieuwe werken en ontmoeten kan voortaan in De Huyskamer in Brugge

DoSSIERKaNtOORPROJECtEN

Page 24: Ondernemers 11-2012

24 Ondernemers 11 8 juni 2012

Izegemsestraat 33 – 8850 ArdooieTel 051 74 40 80 - Fax 051 74 71 [email protected] - www.govar.be

Loodsen - toonzalen - winkelruimtesindustriële gebouwen

metaal- en houtconstructies

NAESSENS-HVAC bvbaMaatsch.zetel: Burelen & magazijn:Fr. Rooseveltlaan 23 Desselgemsesteenweg 39 8790 WAREGEM 8540 DEERLIJK

Tel. 056/613.113 [email protected]. 056/617.242 www.naessenshvac.be

• AIRCONDITIONING• WARMTEPOMPEN • VENTILATIE • SANITAIR• VERWARMING• ENERGIEZUINIGE TOTAALCONCEPTEN

VOOR KANTOREN

Wij garanderen “service & kwaliteit”!

[email protected] 051 25 49 90

Wevelgem Waregem Roeselare Zwevegem Brugge Oostakker Beveren-Waas

Page 25: Ondernemers 11-2012

Ondernemers 11 8 juni 2012 25

Tormetal, vroeger een groothandel voor machineonderdelen, richt zicht uitsluitend op de markt van de low budget kantoor- en bedrijfsmeubelen. Het is een bedrijf zonder veel franjes, met alleen twee zaakvoerders en geen medewerkers, maar met grote ambities. Een uitbreiding staat hoog op het prioritei-tenlijstje.

Tormetal is een groothandel in low budget kantoor- en werkplaatsmeubelen en verkoopt zowel in de Benelux als in Frankrijk en Duitsland. “Onze producten worden hoofd-zakelijk in Turkije geproduceerd, uitgezonderd het zitmeu-bilair dat uit Oekraïne en Polen komt. Op deze manier willen wij kwaliteitsvolle meubelen vooral aan betaalbare prijzen en op een stipte manier leveren aan onze klanten”, zegt Koenraad Heynderick (46) die samen met zijn vrouw Laurine Hoorne de zaak runt.

“We verkopen hoofdzakelijk metalen meubelen, maar de tafelbladen kunnen in hout zijn, de stoelen in plastiek, stof of kunstleder. Per week verkopen wij twee containers, waarvan driekwart al verkocht is vooraleer de goederen bij ons aankomen. De import verloopt hoofdzakelijk via de haven van Antwerpen. Alleen als het echt dringend is, doen we een beroep op vrachtwagens.”

Bij Tormetal willen ze low budget blijven. De zaakvoer-ders doen alles zelf, en hebben bewust geen personeel in dienst. Alles gebeurt per mail, fax of telefoon, en ze sturen bewust geen vertegenwoordigers de baan op. Toch kijken ze verder en blijven ze ambitieus. “We zijn aan het kijken om bij te bouwen, zodat we ons magazijn kunnen uitbrei-den. Nu beschikken we over 1.300 m² en drie containers, maar om de klant nog beter te kunnen dienen en een hoger rendement te kunnen halen, is die uitbreiding een noodzaak”, vervolgt Heynderick.

Inhaalbeweging van de Belgische markt

“Aanvankelijk teerden we vooral op de Franse markt, maar nu is de Belgische markt aan een inhaalbeweging bezig. De verkoop van kantoormeubelen blijft er stijgen en we verwachten ook dat die nog verder zal stijgen. Zo kunnen we elk jaar onze omzet laten groeien, iets wat met de verkoop van machineonderdelen zeker niet meer het geval was”, zegt de zaakvoerder. Tormetal was vroeger inderdaad een groothandel in machineonderdelen. 40 jaar geleden begon Frans Heynderick in Torhout een winkel in machineonderde-len, vanaf 1985 werd dat gecombineerd met de groot-handel in low budget kantoormeubelen. “Dat kwam er op vraag van klanten die op zoek waren naar kasten. Wij hebben die voor hen gezocht en stelden vast dat de prijzen in België zeer hoog lagen. We vonden in het bui-tenland een producent en dat verhaal werd een succes”, zegt Heynderick. “Vorig jaar beslisten we om de winkel van machineonderdelen volledig stop te zetten. Bijna alles heb ik kunnen doorverkopen.”

Geen designmeubelen

“Bij ons kan je niet alleen een resem standaardmodel-len bestellen, die vind je trouwens allemaal terug op onze website, maar ook meubelen op maat. Wij ont-werpen volgens de wens van de klant een schets en na goedkeuring produceren wij. Dat kan in verschillende kleuren, met verschillende sloten, diverse types van deuren en een variabele inhoud. Uiteraard volgen wij ook alle nieuwe trends op in onze sector”, gaat hij ver-der. “Al spreken we hier niet over designmeubelen, toch ga ik om de drie jaar naar de grote internationale beurs in Duitsland. En als er nieuwe artikelen op de markt komen, bieden wij die onmiddellijk aan via onze web-site en prijslijst of per e-mail.” (PD)

www.tormetal.be

‘Uitbreiding iseen noodzaak’

Koenraad Heynderick vormde Tormetal om van leverancier van machineonderdelen tot groothandel in low budget kantoormeubelen

TOUCHthe futurewith new IP-telephones

from Panasonic

T_+32 (0) 50 45 78 00 | F_+32 (0) 50 45 78 [email protected] | www.licom.be

Licom bvba | Industriezone HerdersbrugPathoekeweg 9B 009 | B-8000 Brugge

mail naar [email protected] bel 050 45 78 00

mail naar [email protected]

Bij overnamevan uw oude

telefooncentralevoor 26/06/2012

tot 20%korting

Licom_Ondernemers_nr11.indd 1 14-05-2012 11:34:08

Koenraad Heynderick: “Aanvankelijk teerden we vooral op de Franse markt, maar nu is de Belgische markt aan een inhaalbeweging bezig. De verkoop van kantoor-meubelen blijft er stijgen.” Foto Kurt

Page 26: Ondernemers 11-2012

DoSSIERKaNtOORPROJECtEN

Johan Claeys en Els Verbeke zijn interieurar-chitect van opleiding, hebben een interieur-bureau in Lauwe, maar werkten allebei aan het begin van hun carrière bij een architec-tenbureau. Een jobervaring die hen vandaag nog altijd een grote dienst bewijst. Naast woningen en winkels, richten zij ook heel wat kantoren in.

Johan Claeys was tien jaar associé van een architectenkan-toor, voor het koppel 15 jaar geleden besloot om de stap naar een eigen interieurbureau te wagen. “En ik was in het architectenbureau in eerste instantie terechtgekomen om mij met interieurontwerp bezig te houden. Dat draaide ietwat anders uit, want ik deed er toch vooral architecten-werk”, zegt Els Verbeke. “Op zich is dat niet slecht geble-ken, want nu weet ik bijvoorbeeld heel goed wat er bij kleine verbouwingen en uitbreidingen komt kijken.”

Liever geen carte blanche

Maar hun hart gaat dus vooral uit naar interieurarchitec-tuur. “Omdat je voortdurend nieuwe en andere uitdagin-gen krijgt”, zegt Johan. “Je leert continu nieuwe mensen met andere ideeën kennen – in deze branche zijn er weinig terugkerende klanten – en we kunnen ons bezighouden met zowel privéwoningen, horecazaken, winkels, show-rooms als kantoren. Af en toe ontwerpen we ook wel eens een beursstand. Bij al onze opdrachten is het adagio: een omgeving creëren waarin de klant zich goed en comforta-bel voelt, of het nu is om in te werken of in te leven.”

In interieurarchitectuur komt het eropaan te kunnen wer-ken met beperkingen – zoals de ruimte en het budget –, compromissen te kunnen sluiten en toch een stuk van jezelf in je ontwerp te leggen. Dat zijn veel elementen om met elkaar in balans te brengen. “Maar belemmeringen

zijn niet slecht”, zegt Els Verbeke. “Ik vind het veel moei-lijker als klanten carte blanche geven. Want je kunt een fantastisch ontwerp bedenken, waarin de opdrachtgevers zich uiteindelijk toch niet goed in voelen. Wij mogen onze smaak niet opdringen, en moeten daarom de wensen, de leef- of werkgewoonten van de klant goed leren kennen. Goede communicatie is essentieel, om vanuit de briefing – die niet altijd concreet is – de wensen adequaat te kunnen vertalen.”

Sfeer en gevoel

Kantoorinrichting is geen specialisatie maar toch niet onbelangrijk voor het interieurbureau van Johan Claeys en Els Verbeke. “In dat veld is functionaliteit het belangrijk-ste, maar de voorbije jaren is de aandacht voor ergonomie en materiaalkeuze sterk toegenomen”, zegt Els Verbeke. “Eigenlijk kunnen we zeggen dat er ook op kantoor steeds

‘Bedrijven hebben steeds meer aandacht voor de totaalbeleving’

Interieurburo Claeys en Verbeke uit Lauwe maakt de werkomgeving aangenamer

26 Ondernemers 11 8 juni 2012

Page 27: Ondernemers 11-2012

Ondernemers 11 8 juni 2012 27

Industrie- & bedrijfsbouw | Retail- & baanwinkels | Kantoorbouw

www.avicon.be

Industrie- & bedrijfsbouw

Bouwen, het zit in onze genen.

Functionele kantorenAvicon biedt u steeds een passende oplossing voor uw kantoorgebouw.

De prefabstructuur wordt ontworpen in functie van de gewenste vrije of open kantooroppervlakte, zodat een multifunctionele ruimte gecreëerd wordt.

Wij realiseren zowel de ruwbouw, de binnenafwerking als ook de installatie van alle technieken.

Kortom, functioneel en op maat.

AVICON | Poortakkerstraat 25 | 9051 Sint-Denijs-Westrem | T +32 (0)9 220 22 30 | [email protected]

www.burocenter.beLieven Bauwensstraat 15 • 8200 Brugge • Tel. 050 32 04 08 • Fax 050 31 19 12

Buro Center uw partner voor uw totaalproject

“Voor de inrichting van onze kantoren in een beschermd monument gingen

we een samenwerking met Buro Center aan. Het resultaat is kwalitatief en

hedendaags. We zijn heel tevreden over het advies en de vlotte

dienstverlening die zij leveren.”Jos Van Immerseel, artistiek directeur en dirigent

Anima Eterna Brugge. Kantoren: De Ezelpoort - Brugge

skin

n.b

e

ADV_BUROCENTER_JOSVANIMMERSEEL_114x108.indd 1 18/05/12 16:11

meer oog is voor de totale ‘beleving’, en dat men inziet dat een goede sfeer een stimu-lans is voor de medewerkers”, vult Johan Claeys aan. De werknemers vragen dat ook, en in veel gevallen mogen zij hun wensen ook doorspelen aan de interieurarchitecten. “Veel oudere kantoren zijn nog steriel en ‘gevoelloos’, maar de metalen bureaus en ladenkasten verdwijnen stilaan. Werkstations zijn ‘in’ en we zien ook steeds meer land-schapskantoren, omwille van de communicatiemogelijkheden en de ‘gemoedelijkheid’. Maar daar moet je dan rekening houden met de akoestiek, zodat iedereen toch min of meer ongestoord kan telefoneren of vergaderen. En ten slotte hebben ook bedrijven steeds meer oog voor energie-efficiëntie en het ecologische aspect, waar wij als interi-eurarchitect op moeten inspelen. Dat houdt in dat we voortdurend onze technische en esthetische kennis moeten bijspijkeren.”

Johan Claeys en Els Verbeke beperken zich niet tot het ontwerpen. Wie dat wenst, kan hen ook het hele proces in handen geven, van het uittekenen tot de hele coördinatie en realisatie. Hun klanten bevinden zich in de grote ‘ruit’ tussen pakweg Gent, Brugge en Kortrijk. “Vroeger waren we ook meer actief in het centrum van het land, maar dat gaan we niet meer actief bewerken”, zeggen ze. “Als je er vaak ter plaatse moet gaan voor opvolging en zo, verlies je veel tijd. Uren onderweg die je ook niet altijd aan je klant kunt doorrekenen.” (JD)

www.claeysenverbeke.be

Johan Claeys en Els Verbeke: “Wij mogen onze smaak niet opdringen, en moeten daarom de wensen, de leef- of werk-gewoonten van de klant goed leren kennen.” Foto JD

Page 28: Ondernemers 11-2012

28 Ondernemers 11 8 juni 2012

Toegegeven, Citibank, Hewlett Packard en Kraft zijn niet onmiddellijk bedrijven die we onder de noemer ‘West-Vlaams’ kunnen rangschikken. En, het gaat om een onder-zoek dat slechts bij hun werknemers werd gehouden. Maar onderzoekster Linda Gratton heeft een grote naam en faam te verdedigen in de hr-wereld en gaat zeker niet over één nacht ijs. Dus als zij schrijft dat slechts 20% van de werknemers van die drie bedrijven het gevoel heeft dat er effectief van hun potenti-eel gebruik gemaakt wordt, dan is dat toch iets om over na te denken.

Bij ons in (West)-Vlaanderen zal het percentage zeker niet zo laag liggen, dat zegt het gezonde buikgevoel, maar daarmee komen we natuurlijk niet voor de volle 100% weg. Er lopen ook in onze bedrijven mensen rond die meer kun-nen, beter kunnen, niet aan hun trekken komen. U kent ze ook wel: de medewerkers die pas openbloeien elke avond wanneer ze het bedrijf verlaten hebben. Daar is natuur-lijk niets mis mee, maar het is toch ook een teken aan de wand voor het bedrijf: als we hun talenten ook binnen onze muren kunnen aanboren, dan dragen ze ongetwijfeld meer en beter bij tot het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen.

Met een groot woord heet dit proces ‘talentmanagement’, een moderne vertaling van het aloude gezegde: de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Wanneer iedereen zijn talenten en lievelingstaken kan uitvoeren, dan zijn we al een eind onderweg. De taken die de ene leuk vindt, zijn dat misschien niet voor de andere, en viceversa. Het engage-

ment van de werknemer kan en zal er alleen maar mee ver-hogen. Als we zo het werk kunnen verdelen, dan worden ook de minder leuke facetten meegenomen omdat het nu eenmaal noodzakelijk is om de eigen opdracht te kunnen waarmaken.

Controle loslaten

Het klinkt mooi maar het is niet zomaar op een, twee, drie in te voeren. Het vraagt ondermeer een andere stijl van leidinggeven, waarbij we moeten afstappen van het con-trolerende aspect. Uit een onderzoek bij ondernemingen blijkt dat er op het vlak van leiderschap steeds meer nood is aan vier specifieke rollen. De allerbelangrijkste rol is die van ‘facilitator’, de persoon die samenwerkingsverbanden vergemakkelijkt en optimaliseert. Daarna volgt de rol van ‘innovator’, diegene die veranderingen creëert en initi-eert. De derde belangrijke rol is die van ‘mentor’, iemand die anderen doet groeien en het maximum uit hen haalt. Ten slotte is er de rol van ‘bestuurder’, de visioniair die de richting uittekent. De leidinggevende begeleidt medewer-kers en teams zodat die zo snel mogelijk autonoom hun rol kunnen opnemen. In het woord begeleiden ligt ‘leiden’ vervat, wat betekent dat een mentor of facilitator ook stuurt. De zoektocht naar een evenwicht tussen sturen en loslaten blijft bestaan, maar tegelijk zien we een verschui-ving van sturen en controleren naar vertrouwen geven. Als de leidinggevenden iemand een mandaat of verantwoor-delijkheid schenkt, gaat hij of zij ervan uit dat dat niet geschonden wordt. Dit staat een stukje af van het prototype van de vroegere ‘baas’. Niet zelden vond men hem die de beste kennis

bezat, de beste verkoopcijfers haalde, de geknipte per-soon om een team te leiden. We hielden er het gezegde aan over dat ‘het bedrijf een goede verkoper kwijt was en een slechte chef in de plaats had gekregen’. En het al even gekende Peter-principe leert ons dat iedereen promoveert tot op een niveau waarop hij onbekwaam is. Niet echt een leuke gedachte, maar zoals elk cliché bevat het een grond van waarheid. Om maar te zeggen dat ‘de nieuwe tijden’ van onze huidige leidinggevenden inderdaad een inspan-ning zullen vragen, waarvan ‘het loslaten van controle, ja zelfs macht’ niet onmiddellijk mooi bekt. Het is nu een-maal een moeilijke oefening om los te laten wat men vroe-ger opgebouwd heeft. Maar ze is onvermijdelijk, want de oorlog om het schaarse talent is nog maar pas begonnen.

War for talent

Als we weten dat er tussen 2010 en 2015, 500.000 vaca-tures verwacht worden, waarvan 2/3 vervangende banen zijn, 1/3 nieuwe, en als we dat getal afzetten tegen de amper 186.000 mensen die zich op de arbeidsmarkt zullen aanbieden, dan wordt het talentprobleem toch wel zeer zichtbaar. Als een bedrijf niet aantrekkelijk is voor deze mensen, dan stapelen zich donkere wolken op voor het bedrijf. Het zal dan ook van groot belang zijn om een aan-trekkelijk ‘bedrijfsimago’ te etaleren. Het ligt voor de hand dat de talenten die we nu al aan boord hebben prioritair moeten behouden worden.

Renata De Witte, SD Worx

Talentmanagement = de juiste man / vrouw op de juiste plaats

oNDERNEMERS & Co

Renata De Witte: “Als bedrijven de talenten van hun medewerkers ook binnen hun muren kunnen aanboren, dan zal dit alleen maar bijdragen tot het sneller bereiken van de bedrijfs-doelstellingen.”

Met het juiste hr-advies worden uw ideeën realiteitUw mensen zijn de kracht achter uw succes. Alleen is het realiseren van een goed én motiverend HR-beleid er niet bepaald makkelijker op geworden. Want moet u nu besparen of investeren? Kan automatisering een uitweg bieden? En hoe houdt u de juiste mensen aan boord én tevreden? Onze payroll, HR- en juridische specialisten flankeren uw bedrijf steeds met de juiste ondersteuning. Altijd met dat éne doel voor ogen: een HR-beleid dat resultaat oplevert. Voor u, uw mensen én uw organisatie.

➜Meer informatie? President Kennedypark 33A - 8500 Kortrijk - T 056 24 18 31

Gistelse Steenweg 294 - bus 203 (Expresweg) - 8200 Brugge - T 050 28 94 26

Realiseer uw ambities

Page 29: Ondernemers 11-2012

Ondernemers 11 8 juni 2012 29

De overdracht van een onderneming kan zowel via een ‘share deal’ als via een ‘asset deal’ verlopen. Terwijl bij een ‘share deal’ de aan-delen van eigenaar wisselen, impliceert een ‘asset deal’ dat alle of bepaalde activa van de onderneming worden overgedragen. Wan-neer het geheel van overgedragen elementen het behoud van cliënteel mogelijk maakt, is er sprake van de overdracht van een handels-fonds of -zaak. Het wettelijke waarborgme-chanisme met betrekking tot de fiscale en sociale schulden van de overdrager is steeds een aandachtspunt bij dergelijke overnames.

Om frauduleuze praktijken in het nadeel van publieke inningsadministraties te vermijden, heeft de wetgever een mechanisme in het leven geroepen waarbij de overnemer onder bepaalde voorwaarden en binnen bepaalde gren-zen aansprakelijk is voor de niet-aangezuiverde schulden van de overdrager ten aanzien van deze administraties. De wetgever wou aldus vermijden dat malafide overdra-gers de belangrijkste activa van hun onderneming zouden verzilveren zonder hun ‘gemeenschapsschulden’ te veref-fenen. Dit waarborgmechanisme viseert respectievelijk de belastingschulden, de btw-schulden, de rsz-schulden en de sociale bijdragen voor zelfstandigen.

Deze bepalingen zijn allen op dezelfde leest geschoeid en hun mogelijke, verstrekkende gevolgen laten zich als volgt samenvatten: om een overdracht van een handels-zaak tegenstelbaar te maken aan de administraties, zal de overnemer moeten aantonen dat de overdrager bij hen geen schulden heeft. Daartoe zal de overnemer aan elk van de administraties een eensluidende verklaarde kopij van de overdrachtsovereenkomst moeten opsturen en zal hij daarbij de geijkte certificaten moeten voegen waarbij de administraties attesteren dat de overdrager bij hen geen uitstaande schulden heeft.

De afgifte van deze certificaten zal geweigerd worden tel-kens wanneer de overdrager op het ogenblik van de aan-vraag openstaande schulden heeft, er lastens hem een fiscale of sociale controle loopt of aangekondigd is, of er reeds een vraag om inlichtingen met betrekking tot zijn

fiscale toestand is verzonden. Indien een handelszaak zònder blanco certificaten wordt overgedragen, treedt het tweeledige waarborgmechanisme voor de administraties in werking.

Enerzijds zal de overdracht van de handelszaak slechts tegenstelbaar worden aan de administraties na afloop van de maand volgend op deze waarin aan elk van de admi-nistraties kennis werd gegeven van een eensluidend ver-klaard afschrift van de overeenkomst van overdracht van de handelszaak. Tot zolang kunnen de administraties zich voor de schulden van de overdrager verhalen op de overge-dragen activa. Indien geen kennisgeving gebeurt, kunnen de administraties tot zekerheid van de schulden van de overdrager beslag blijven leggen op de overgedragen activa en deze desnoods openbaar verkopen.

Anderzijds kan de betrokken administratie vanaf het einde van voornoemde termijn de overnemer aanspreken in betaling van de uitstaande schulden van de overdrager, waarbij de overnemer weliswaar niet gehouden is tot een hoger bedrag dan hij als prijs voor de handelszaak betaalde vóór het verstrijken van de termijn. De overnemer wordt na het verstrijken van de termijn met andere woorden hoof-delijk aansprakelijk gesteld voor alle openstaande fiscale en sociale schulden van de overdrager ten belope van de prijs die hij voor het verstrijken van de termijn zou hebben betaald.

De filosofie van het waarborgmechanisme is duidelijk: de administraties zullen haast altijd betaald worden, ofwel door hun verhaal op de overgedragen activa, ofwel door hun verhaal op het vermogen van de overnemer indien en in de mate hij de prijs betaald heeft voordat de overge-dragen activa hun rol als onderpand vervuld hebben. Een bedongen uitstel van betaling zou trouwens prompt resul-teren in een beslag op de nog te betalen prijs in handen van de overnemer, wat de meeste administraties bij een-voudige, aangetekende brief kunnen doen.

In sommige gevallen zal de overlater niet bij machte zijn om de blanco certificaten te produceren omwille van tijds-druk of een gebrek aan liquiditeit. Enkele specifieke moda-liteiten van de overnameovereenkomst kunnen dan het

hoofd bieden aan de hoger omschreven problematiek. Zo kan de overnameovereenkomst aangegaan worden onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van de blanco certificaten. Ook kan een beding van derde-begun-stiging worden ingelast, waarbij partijen stipuleren dat de overnemer de prijs slechts bevrijdend kan betalen in han-den van voornoemde administraties, en dat de overlater slechts aanspraak kan maken op het saldo van de prijs dat rest na aanzuivering van deze specifieke passiva.

Conclusie

Omzichtigheid is steeds geboden bij een overdracht van handelsfonds. Een overnemer die op veilig speelt, verze-kert zich vooraf van de afgifte van de blanco certificaten van elk van de administraties. In eender welke hypothese moet aan alle administraties een kennisgeving gebeuren van een eensluidend verklaard afschrift van de overname-overeenkomst. Indien deze kennisgeving niet vergezeld wordt van de bedoelde, blanco certificaten riskeert de overnemer te moeten opdraaien voor een aantal schulden van de overdrager. Deze risico’s kunnen beheerst worden met specifieke clausules in de overnameovereenkomst, die finaal evenwel de schatkist zullen ten goede komen.

Jan Sandra en Bram Stragier, Imposto Advocaten

Overname van een handelszaak: zorg dat je niet opdraait voor de schulden van de overlater!

PRESIDENT KENNEDYPARK 41 . 8500 KORTRIJK . T + 32 56 24 13 13 . F + 32 56 24 13 10 . [email protected] . WWW.IMPOSTO.BE

ONDERNEMING & FISCALITEIT

VASTGOED & FISCALITEIT

VERMOGEN, SUCCESSIE & FISCALITEIT

REGULARISATIES & FISCALITEIT

INTERNATIONALE FISCALITEIT

GESCHILLEN & FISCALITEIT

FAMILIEBEDRIJVEN

VENNOOTSCHAPPEN

FUSIES & OVERNAMES, TRANSACTIES

FRAUDE & FISCALITEIT

Jan Sandra

Bram Stragier

Page 30: Ondernemers 11-2012

Wie het kantoor van NDQ Logistics in het Til-legembos in Sint-Michiels - Brugge betreedt, vermoedt in de verste verte geen verband met havens en snelwegen. Nochtans heeft dit zenuwcentrum contacten met transporten in heel Europa.

Nicolas Dehaemers werkte in een containerbedrijf in Zee-brugge. Ondanks hun achtergrond als fiscalist waren hij en zijn echtgenote meer geboeid door de wereld van havens en logistiek. Na een vijftal jaar als werknemer bleek het ondernemersbloed té sterk te stromen en gingen ze met NDQ Logistics van start.

Nicolas Dehaemers: “In de beginperiode mikten we vooral op sneltransporten en nichemarkten. De laatste jaren zijn we echter zo snel gegroeid dat we nu alle markten bestrijken en ook grote volumes vervoeren.” NDQ Logis-tics maakte van in het begin bewuste keuzes. Nicolas Dehaemers: “We hebben bij de start drie oude opleggers gekocht en met de hulp van wijlen mijn vader helemaal opgekalefaterd. Daarna hebben we continu geïnvesteerd in nieuw materiaal. Momenteel telt onze vloot een hon-derdtal eigen opleggers. Trekkers hebben we niet. We wer-ken daarvoor samen met onderaannemers uit binnen- en vooral buitenland, voornamelijk op lange afstanden. Waar het economisch of ecologisch interessanter is, verzorgen we ook transporten per trein. Ook warehousing behoort tot onze activiteiten. Momenteel huren we daarvoor pan-den in de buurt van de klant, maar in de toekomst willen we zelf ook in opslag- en stockagefaciliteiten investeren.”

Voor veel trafieken is de haven van Zeebrugge de draai-schijf. Nicolas Dehaemers: “Short sea transport over het Kanaal naar Engeland maakt een groot deel van onze activiteiten uit. Maar we vervoeren ook goederen in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Van onze zes medewerkers zijn er trouwens twee die vanuit Bulgarije permanent in verbinding staan met onze vrachtwagens en helpen bij de dagelijkse dispatching en coördinatie.”

Hoe kan NDQ Logistics opboksen tegen de talrijke grote spelers in de transportsector? Nicolas Dehaemers: “Door niet in de eerste plaats op zoek te gaan naar hele grote volumes met kleine marges. Wij proberen andere sterk-tes uit te spelen. Zo zijn we zeer flexibel en kunnen we op een heel korte tijd – zelfs in de weekends – inspelen op de dringende vragen van onze klant. Bovendien kunnen we door een goede organisatie toch grote volumes reali-seren met het kleine team dat we momenteel hebben. En

ten slotte moeten we voortdurend op het scherpst van de snee onderhandelen over prijzen, waarbij onze aankoop (de onderaannemers die trekkers leveren) minstens even belangrijk is als de verkoop (de klant voor wie we goede-ren vervoeren). In 2009 kwamen de tarieven in onze sec-tor enorm onder druk te staan en werden de marges zeer klein. Ook vorig en dit jaar is de crisis nog voelbaar, maar we hebben commercieel een aantal initiatieven genomen waardoor we voortdurend rollend materieel moeten bijhu-ren en bijkomende onderaannemers inschakelen. Daardoor is onze omzet in het eerste kwartaal van 2012 met 30 à 40% toegenomen en volgend jaar willen we een gelijkaar-dige omzetstijging realiseren.”

Dat NDQ Logistics de rust van het bos heeft opgezocht, blijkt geen nadeel om de vinger aan de pols te houden in de sector. Nicolas Dehaemers: “Je moet niet per se in Zee-brugge zitten om mee te zijn. Bovendien krijgen we via APZI heel wat informatie over het reilen en zeilen in en buiten de haven, zijn er soms bijeenkomsten met verte-genwoordigers van buitenlandse havens en vertolkt APZI bij de overheden wat er leeft in de transportmiddens in Zeebrugge en omgeving. Da’s een grote troef.”

Ondanks de overvolle werkweken, heeft Nicolas Dehae-mers nog tijd voor een visie op de macro-economische ont-wikkelingen in Vlaanderen en de wereld. “Grote bedrijven krijgen door vergaande fusies te veel macht op overheden, ondermeer door te dreigen met delokalisatie. De banken moeten blijven investeren in lokale economie en kmo’s, want dat is de basis van de welvaart in Vlaanderen. En de

overheid moet ademruimte blijven geven aan mensen met een goed plan die hier willen investeren.”

Ook voor zijn eigen bedrijf blijven de ambities hoog liggen. Nicolas Dehaemers: “Mocht ik vandaag aan het begin van mijn carrière staan, zou ik zeker dezelfde keuze maken. We hebben er al heel veel voor moeten doen en laten om er als bedrijf nog altijd te staan, maar het blijft enorm boeiend om te doen. Het belangrijkste is om ook in slechte tijden in de aanval te durven gaan. Als je je dag en nacht blijft inzetten voor de klant, kom je er wel.” (SD)

www.ndq.be

HAVENNIEUWS

NDQ Logistics, een David met lef en ambitie in een wereld vol Goliaths

In samenwerking met

www.apzi.be

Nicolas Dehaemers: “Onze omzet is in het eerste kwartaal met 30 à 40% toegenomen en volgend jaar willen we een gelijkaardige omzetstijging realiseren.” Foto MVN

30 Ondernemers 11 8 juni 2012

Page 31: Ondernemers 11-2012

AGENDA

Ondernemers 11 8 juni 2012 31

PREFAB BETON

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2012

SEMINaRIES

14/06 - Succesvol verkopen

Tips en tricks rond de voorbereiding van een com-mercieel gesprek, het gesprek zelf en de afhandeling ervan, komen uitgebreid aan bod tijdens dit seminarie.

18/06 - Een positieve sfeer op het werk

In heel wat werkorganisaties heerst een negatieve werksfeer. Dit vertaalt zich in wantrouwen, demotiva-tie, roddels, politieke spelletjes enz. De impact hiervan mag niet onderschat worden.

21/06 - It-beleid: hoe nieuwe trends integreren in uw strategisch It-beleid?

De IT-wereld is steeds in evolutie. Nieuwe trends steken constant de kop op en vraag is of deze nieuwe trends een voorbijgaande hype zullen zijn of deze trends wel degelijk een meerwaarde kunnen bieden voor mijn organisatie.

Info en inschrijven: Heidi Logghe, tel. 056- 23 50 49, [email protected]

DatUM tIJDStIP aCtIVItEIt PLaatS EVENEMENtEN EN ONtMOEtINgEN maandag 11 juni 12u00 - 14u30 Rondetafel ikv de provincieraadsverkiezingen Havenhuis De Caese, Brugge

dinsdag 12 juni 12u00 - 14u00 Te gast bij waterproductiecentrum De Blankaart De Blankaart, Woumen

woensdag 13 juni 18u30 - 21u00 Vokafé Havenhuis De Caese, Brugge

donderdag 21 juni 19u00 - 22u00 Voka Young Power bij Vanheede Environmental Vanheede, Rumbeke

maandag 25 juni 18u00 - 22u00 Algemene Jaarvergadering Voka West-Vlaanderen oude NMBS-loods, Kortrijk

donderdag 28 juni 10u00 - 16u00 Job-K-Jobbeurs KV Kortrijk, Kortrijk

vrijdag 6 juli 13u00 - 19u00 Grensoverschrijdend golftornooi De Palingbeek, Ieper

donderdag 6 september 18u30 - 21u30 B2BnB nog te bepalen

woensdag 12 september 18u30 - 21u30 Vokafé Veurne oud Veurne, Veurne WORKSHOPS EN SEMINaRIES donderdag 14 juni 16u30 - 20u00 Succesvol verkopen Salons Cortina, Wevelgem

maandag 18 juni 09u00 - 17u00 Een positieve sfeer op het werk! Voka, Kortrijk

donderdag 21 juni 16u30 - 20u00 Algemene verkoopsvoorwaarden Voka, Kortrijk

donderdag 21 juni 16u30 - 20u00 IT-beleid: hoe nieuwe trends integreren in uw strategisch IT-beleid? Voka, Kortrijk

dinsdag 26 juni 16u30 - 20u00 Optimaal risicobeheer dmv performante projectrapportering Voka, Kortrijk

donderdag 28 juni 16u30 - 20u00 Bestuurdersaansprakelijkheid Voka, Kortrijk

woensdag 12 september 08u30 - 12u30 Lab E-commerce voor beginners Voka, Kortrijk

vrijdag 21 september 08u30 - 12u30 HR-lab Functionerings- en evaluatiegesprekken Voka, Kortrijk

maandag 24 september 08u30 - 12u45 Strategie Lab- en performantiemanagement Voka, Kortrijk

INFO EN INSCHRIJVINgEN OP ONZE WEbSItE: WWW.VOKa.bE/WESt-VLaaNDEREN

Family Lab

Het managen van een familiebedrijf is door een hele-boel factoren complex geworden. Een overname is immers een fundamentele beslissing die impact heeft op je verdere loopbaan, je relaties, je leven. Bij deze keuze spelen niet enkel rationele, maar vooral ook emotionele factoren een rol. Het Family Lab wil u inzicht bieden hoe de leidinggevende taak in een familiebedrijf makkelijker kan worden opgenomen.

Info en inschrijven: Lieselot Bernard, tel. 056 24 16 57, [email protected]

LN Energie, Kwaliteit, Meestergasten en Productiechefs – infosessie 14/06

Via onze lerende netwerken brengen wij u in contact met vakgenoten uit niet-concurrentiële bedrijven om snel en efficiënt van elkaar te leren en om een eigen vaknetwerk op te bouwen. Ervaringsuitwis-seling in een open en vertrouwde sfeer staat hier centraal. Maak kennis met onze lerende netwerken die opstarten dit najaar en schrijf u in voor deze gratis ontbijtsessie op 14 juni.

Info en inschrijven: Britte odegard, tel. 056-23 50 4, [email protected]

LN [Finance.It]² - infosessie 12/06

In september gaat het Lerend Netwerk [Finance.IT]² van start. Tien West-Vlaamse bedrijven komen gedurende tien sessies, financieel en IT-verant-woordelijken, samen om kennis en ervaring uit te wis-selen rond de optimalisatie van businessprocessen in een bedrijf aan de hand van IT. Om u dit LN voor te stellen, nodigen wij u graag uit op de infosessie van 12 juni.

Info en inschrijven: Vanessa Flamez, tel. 056 23 50 62, [email protected]

International business Institute: lessenreeks over ‘Internationale Handel’

Internationalisatie is meer dan ooit een belangrijke problematiek voor bedrijfsleiders. Het International Business Institute biedt daarom het in het Engels gegeven programma ‘Internationale Handel’ aan. Het bestaat uit acht modules (waaronder ‘principles of international business’, ‘organising your pres-ence abroad’, ‘contracting’) en richt zich tot export managers, international procurement and supply chain managers, financiële exportspecialisten, CFO’s, bedrijfsjuristen en -consultants, functionarissen van gespecialiseerde agentschappen, beroepsfederaties en -organisaties die door hun werking betrokken zijn bij de internationale handel.

Het programma ‘Internationale handel’ loopt van 12 oktober 2012 tot eind mei 2013 in 22 sessies. De sessies vinden plaats op vrijdagnamiddag van 13u30 tot 17 uur, in de gebouwen van ICC België, Stuiversstraat 8, Brussel. Deelnemen aan het volle-dige programma kost 5.000 euro excl. btw. Een ses-sie kost 400 euro. Voka-leden krijgen 20% korting. Meer info: www.iccbelgium.be/ibi.

Jobbeurs JOb-K - 28/06, Kortrijk

Jobkanaal, het extra en gratis wervings- en informa-tiekanaal waar Voka partner in is, organiseert op 28 juni voor de tweede maal een Jobbeurs Job-K. Meer dan 800 gemotiveerde werkzoekenden worden verwacht op de terreinen van KV Kortrijk. Deze beurs wordt in samenwerking met VDAB, stad Kortrijk en KV Kortrijk georganiseerd. Snel inschrijven is de boodschap.

Info en inschrijven: Rita Caby, tel. 056-23 50 42, [email protected]

Page 32: Ondernemers 11-2012

32 Ondernemers 11 8 juni 2012

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaan-deren is dit jaar eregast op ‘Week van het Ontwerpen’ van 22 juni tot en met 1 juli in de NMBS-loods in Kortrijk en houdt er haar algemene jaarvergadering op maandag 25 juni vanaf 17.30 uur. Omdat innovatie en ontwerp(onderwijs) centraal staan onder de algemene noemer Fantastic Ideas, stelde Voka een expositie samen met 20 inspirerende productvoorbeelden, onder de titel ‘Fantas-tic Ideas: Selected by Voka’. Daarmee wil het innovatieve ondernemingen in de kijker plaat-sen.

Innovation@work

‘Week van het ontwerpen’, aan de achtste editie toe, is de grootste tentoonstelling van afstudeerwerken van ont-werpafdelingen uit Vlaanderen, samen met innovatieve bedrijven. Ze is een initiatief van de stad Kortrijk, i.s.m. Designregio Kortrijk. De tiendaagse gaat van start op 22 juni en wordt een boeiende mix van tentoonstellingen, lezingen, performances, installaties, awards, ontmoetin-gen met topdesigners en netwerkmomenten. Daarbij wor-den ontwerponderwijs en industrie samengebracht. Inno-vatieve bedrijven uit de regio showen hun baanbrekende

producten. Creatieve designbureaus pakken uit met ver-nieuwende concepten. ontwerpen komt in al zijn facetten aan bod. Highlights zijn o.m. de eigenzinnige installatie Kubik Kortrijk (een kubusvormige opeenstapeling van watertanks die ’s avonds voor een hallucinant licht- en geluidspektakel zorgen), de Shaping Light-conferentie (over innoverende verlichtingstechnologie), het prototy-ping event, de architectuuravond ‘Fantastic Architecture’, enz.

Selected by Voka

Eerder dit jaar riep Voka de West-Vlaamse bedrijven op om innovatieve, spraakmakende producten voor te dra-gen voor de expositie ‘Fantastic Ideas: Selected by Voka’. Er waren een 80-tal inzendingen. In mei werden de beste 20 geselecteerd door een professionele jury, samen-gesteld in samenwerking met Designregio Kortrijk. De doorslaggevende criteria waren: innovativiteit, externe samenwerking (met andere bedrijven, kenniscentra, designers, hogescholen, …), duurzaamheid, vormgeving, gebruiksvriendelijkheid, ergonomische kwaliteiten, en marktpotentieel.Zullen te zien zijn op de Voka-tentoonstelling: Abramo, Barco, Brick in the wall, Casalis, Coatex, Crea, Curana, Delta Light, Desmet-Houtbuigerij, Group De Keyzer, Ilu-

minas, Maene L., Modular, Novy, Papilio, Pidy, Roularta Media Group, Unilin Division Panels, Wienerberger en X-Ray Engineering.

Fantastic

“De scenografie van de Voka-expo in de industriële omge-ving van de NMBS-loods is heel opvallend”, zegt Hans Soe-nen, docent industrieel ontwerpen aan Howest in Kortrijk en halftime projectleider van de Week van het ontwerpen 2012 voor Designregio Kortrijk. “De geselecteerde inno-vatieve producten worden geëxposeerd bovenop kunst-stofpalletten. IPS uit Ieper leverde er 2.000, ook om te gebruiken als tafels, catwalk, … In dezelfde ruimte van 30 bij 30 m komt rond de Voka-tentoonstelling een tweede expositie: Fantastic Concepts. 25 vooruitstrevende desig-nbureaus uit de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai stel-len zich aan het publiek voor, in de vorm van een mega-boek van 2.40 m hoog en twee bladzijden van elk 1.60 m breed. Links belichten ze hun activiteit, rechts brengen ze een beeld, hun blik op de toekomst. De combinatie van ontwerpbureaus en innovatieve bedrijven in één ruimte is symbolisch: de designers leveren ideeën aan, de bedrij-ven maken er producten van. Vooraleer de bezoeker deze ruimte betreedt, is hij al de tentoonstelling Fantastic Ideas doorgelopen, met de voorstelling van een aantal

VoKA-NIEUWS

Voka brengt gastexpo van innovatieve leden tijdens ‘Week van het Ontwerpen’ in Kortrijkse NMBS-loods

Fantastic Ideas: Selected by Voka

Metronome – Delta Light

Lichtarmatuur met gedrapeerde aluminiumstroken.

Up_Side – Novy

Werkbladdampkap. Het verwijderen van damp gebeurt niet langer langs de bovenkant, maar vanop het kookwerkblad.

Magiq – Curana

Fietstassenlijn in vijf stijlen en op basis van een gepatenteerd magnetisch kliksysteem.

Page 33: Ondernemers 11-2012

organisaties (zoals Design Vlaanderen, Flanders InShape, La Maison du Design in Mons, Lille Design, …) en afstu-deerwerken van een 50-tal creatief-technische opleidin-gen uit Vlaanderen en Wallonië (juweelontwerp, digital design, architectuur, industrieel productdesign, textiel-ontwerp, keramiek, …).”

De grens over

De producten van de innovatieve Voka-leden zullen niet alleen opgemerkt worden door de deelnemers aan de algemene jaarvergadering op 25 juni, maar door alle andere bezoekers aan ‘Week van het ontwerpen’. In het najaar streeft men ernaar de expo Fantastic Ideas: Selec-ted by Voka te herhalen in Rijsel (Culturele hoofdstad van Europa in 2004) in het kader van het culturele evene-ment Fantastic, in een organisatie van Lille 3000 en Lille Design. (MD, ingezonden foto’s)

Het volledige programma van ‘Week van het ontwerpen’ is beschikbaar op www.weekvanhetontwerpen.be.

algemene jaarvergadering Voka West-VlaanderenPraktische info en programma

WanneerMaandag 25 juni 2012 vanaf 17.30 uWaaroude NMBS-loods, Magdalenastraat in Kortrijk

Programma17.30 u: ontvangst en verwelkoming18.00 u: Algemene jaarvergadering 18.30 u: Voorzitterswissel Voka West-Vlaanderen 18.40 u: Pauze18.50 u: ‘Week van het ontwerpen’ door Hans Soenen, coördinator wvho Kortijk 201218.55 u: ‘Design vandaag’ door Axel Enthoven, gerenommeerd ontwerper en zaakvoerder Enthoven Associates Design Consultants nv19.20 u: Voorstelling ‘Fantastic Ideas: Selected by Voka’ 19.30 u: Netwerking met walking dinnerMogelijk bezoek aan expositie: vrij of met studenten als gids.

Smart Mirror – Group De Keyzer

Multifunctionele wellnessspiegelkast.

Slumber – Casalis

Combinatie van poef en plaid.

H’eat it – Abramo

Zelfverwarmende maaltijdsoep.

Clickshare – Barco

Projectieverdeelsysteem.

Scotty – Modular

Roterende led-spot in combinatie met een scharniergewicht.

Selected by Voka

De voorzitter, de regiovoorzitters

en de leden van de raad van bestuur

van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen

hebben het genoegen u uit te nodigen op de

Algemene Jaarvergadering 2012

Maandag 25 juni 2012

Oude NMBS-loods i Kortrijk

Praktisch

wanneer I maandag 25 juni 2012 vanaf 17.30 u

waar I Oude NMBS-loods, Magdalenastraat in Kortrijk

De Algemene Jaarvergadering is exclusief voorbehouden voor de leden en genodigden van

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Bijdrage: 50 euro/persoon (excl. btw) te betalen na ontvangst factuur.

Om de kwaliteit en diversiteit van het Voka-netwerk hoog te houden, is het aantal deelnemende personen per bedrijf

beperkt tot vier, met uitzondering van onze partners.

Inschrijven kan bij voorkeur online op www.voka.be/west-vlaanderen/agenda of via het inschrijvingsformulier in bijlage.

U ontvangt nog een bevestiging. Annuleren kan enkel schriftelijk tot uiterlijk 20 juni; anders blijft het volledige bedrag

verschuldigd. Op basis van uw inschrijving worden de factuur en naambadges gemaakt.

Programma

17.30 u Ontvangst en verwelkoming

18.00 u (stipt) Algemene Jaarvergadering met agendapunten:

Goedkeuring verslag Jaarvergadering 2011 I Activiteitenverslag 2011 I Verslag van de commissaris over jaarrekening 2011

Goedkeuring toewijzing resultaat 2011 I Goedkeuring jaarrekening 2011 I Goedkeuring begroting 2012

Kwijting aan bestuurders en commissaris I Statutaire benoemingen I Varia

18.30 u Voorzitterswissel Voka West-Vlaanderen I Afscheid Patrick Vanden Avenne I Lieven Danneels nieuwe voorzitter

18.40 u Korte pauze

18.50 u ‘Week van het Ontwerpen’ door Hans Soenen, coördinator wvho kortrijk 2012

18.55 u ‘Design vandaag’ door Axel Enthoven,

gerenommeerd ontwerper en zaakvoerder Enthoven Associates Design Consultants NV

19.20 u Voorstelling ‘Fantastic Ideas: Selected by Voka’

19.30 u Netwerking met walking dinner

Optioneel bezoek aan expositie: vrij of met studenten als gids.

Innovatie, ontwerp, design en ondernemerschap leiden tot fantastische realisaties, ‘fantastic ideas’.

Het is die synergie die de Week van het Ontwerpen in Kortrijk in de kijker zet.

Designonderwijs en -industrie komen er samen om hun innovatieve eindwerken en producten te tonen.

Onze Algemene Jaarvergadering 2012 speelt daarop in met een topspreker uit de sector

en met de expositie ‘Fantastic ideas: Selected by Voka’ , waarin we 20 spraakmakende

nieuwe producten en realisaties uit de bedrijfswereld tentoonstellen.

Ideeën worden producten, studenten worden ondernemers of ondernemende medewerkers,

dromen worden werkelijkheid,… de Algemene Jaarvergadering focust op

innovatie en ondernemerschap als basis voor de toekomst.

Maandag 25 juni 2012 i Oude NMBS-loods i Kortrijk

Innovatie

OndernemerschapFantastic ideasFantastic ideasFantastic ideasFantastic ideasOndernemerschapOndernemerschapOndernemerschapOndernemerschapOndernemerschapOndernemerschapOndernemerschapOndernemerschap ideas ideas ideas ideas ideasFantasticFantastic

Ondernemerschap

ALGEMENE JAARVERGADERING 2012

Maandag 25 juni 2012

Oude NMBS-loods i Kortrijk

www.voka.be/west-vlaanderen

www.weekvanhetontwerpen.be

PartnersAlgemene Jaarvergadering

Structurele partners

Voka West-Vlaanderen

PREFAB BETON

Uitnodiging

AlgemeneJaarvergadering25/06/2012

ANTWOORDKAART

FANTASTIC IDEAS: SELECTED BY VOKA

ABRAMO I H'EAT IT

BARCO I CLICKSHARE

BRICK IN THE WALL I BUTTON

CASALIS I SLUMBER

COATEX I AIRTUBE

CREA I VERPAKKING VEILIGHEIDSBRILLEN

CURANA I MAGIQ

DELTA LIGHT I METRONOME

DESMET HOUTBUIGERIJ I TWIN

GROUP DE KEYZER I SMART MIRROR

ILUMINAS/PROVERBO I VERLUCHTINGSROOSTER

MAENE L. I BOSTON BALUSTRADE

MODULAR I SCOTTY

NOVY I UP_SIDE

PAPILIO / PRADO RUGS I TUBES

PIDY I VEGGIE CUPS

ROULARTA MEDIA GROUP I THE GOOD LIFE

UNILIN DIVISION PANELS I DIDIT

WIENERBERGER I PLS500

X-RAY ENGINEERING I 3D CT SCANNER

Antwoordkaart terugzenden of fax op 056-23 5

0 56 t.a.v. Shirley Seynaeve

Voka West-Vlaanderen

President Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk - tel. 056 23 50 51 - fax 056 21 85 64 - [email protected] - www.voka.be/west-vlaanderen

Firma:Ondernemingsnr.*:

Adres:

Schrijft volgende personen in voor de Algemene Jaarvergadering van Voka West-Vlaanderen

op maandag 25 juni 2012 vanaf 17.30 u in de ‘Oude NMBS-loods’, Magdalenastraat in Kortrijk

Naam + voornaam: Functie:

E-mail:

Naam + voornaam: Functie:

E-mail:

Naam + voornaam: Functie:

E-mail:

Naam + voornaam: Functie:

E-mail:

En betaalt hiervoor 50 euro/persoon (excl. btw) na ontvangst factuur (max. 4p.).

U ontvangt nog een bevestiging.

Annuleren kan enkel schriftelijk op [email protected] tot uiterlijk 20 juni,

zoniet blijft het volledige bedrag verschuldigd.

*Op basis van uw inschrijving worden factuur en naambadges gemaakt.

Uitnodiging.indd 1

14-05-2012 12:10:08

Ondernemers 11 8 juni 2012 33

Page 34: Ondernemers 11-2012

34 Ondernemers 11 8 juni 2012

Lunch met de ambassadeur van turkije - Brugge

In zijn maidenjaar doet de nieuwe gouverneur er alles aan om overal in de provincie zijn gezicht te laten zien. Zo was hij ook aanwezig voor de lunch met de ambassadeur van Turkije. Van links naar rechts: Lesley Decru (Jules Destrooper), Tulu Gurakan (Ambassade van Turkije), ambassadeur Ismail Hakki MUSA en gouverneur Carl Decaluwé, Diederik Vandorpe (Barco) en Geert Verkinderen (Jules Destrooper). Foto MVN

PRoSIT

Persconferentie ‘Week van het Ontwerpen’ – Kortrijk

Op vrijdag 22 juni gaat al voor de 8e keer ‘Week van het Ontwerpen’ van start. Dat is de grootste tentoonstelling van afstudeerwerken van ontwerpopleidingen uit Vlaanderen, in samenwerking met vele innovatieve bedrijven. Onder een stralend zonnetje verzamelden Patrick Dejager (Europal-BEElite), Kris Dekeyzer (Desig-nregio Kortrijk), Dieter Van Den Storm (Interieur), Stefaan De Clerck (voorzitter Designregio Kortrijk) en Hans Soenen (Projectcoördinator Week van het Ontwer-pen 2012) voor de persconferentie in het D-hotel in Marke. Foto Hol

Opening jaarbeurs - Bredene

Nu hij enkel nog een mandaat bij de vzw Kerstfeest heeft, beschikt vicepremier Johan Vande Lanotte over wat meer vrije tijd. Zo bracht hij een bezoek aan de Jaarbeurs Bredene, Kust en Hinter-land. Organisator Norbert Haeck, gouverneur Carl Decaluwé en schepen Eddy Gryson verwelkomden hem. Foto EV

te gast bij ICO terminals – Zeebrugge

Dries Dhoore (Construct), Marc Adriansens (ICO), Valerie Wulfaert (Randstad), Brenda Vande Woestijne (Plus uitzendbureau) en Els Minjauw (Be Protection) namen een kijkje bij de Japanse autobehandelaar International Car Operators in Zeebrugge en waren danig onder de indruk van onder andere de gigantische parkeerruimte met plaats voor 65.000 voertuigen. Foto MVN

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Uniek, praktisch eneffi ciënt rugschoolconceptvoor u en uw medewerkers !

> Oorzaken van rugklachten> 24h preventie> Zelfbehandelingsstrategie

HEEFT UW BEDRIJFEEN STERKE RUG ?

Surf nu naar www.rugpreventie.bevoor een vrijblijvende offerte !

OMConsult is erkend opleidings-verstrekker voor de KMO-portefeuille

Steven De ConinckMSc Physiotherapy

docent orthopedische geneeskundeVoor elke deelnemer een

ruginstructiekaart en DVD “Ontdek je rug”

WIN-W

IN

SITUATIE

voor werkgever & werknemers

ADV_CODE_E.indd 1 24/04/12 13:15

Page 35: Ondernemers 11-2012

Filip Florizoone, Sigrid Pauwelyn en Marc Seru.

Patrick Vanden Avenne, Hans Maertens en Lieven Danneels.

Ondernemers 11 8 juni 2012 35

Isabelle Vanden Avenne en Philippe D’heygere.

Als afscheidscadeau kreeg Patrick Vanden Avenne van Voka twee antieke wereldkaarten. De gewezen voorzitter is daar-van een verwoed verzamelaar, maar dit cadeau was ook een knipoog naar de wereldreis die hij gaat maken.

Voorzitterswissel bij Voka West-Vlaanderen – KortrijkDe raad van bestuur van donderdag 24 mei stond helemaal in het teken van de voorzitterswissel bij Voka West-Vlaanderen. Na vijf jaar gaf Patrick Vanden Avenne de scepter door aan Lieven Dan-neels. Tijdens de aansluitende receptie kwamen heel veel men-sen de gewezen voorzitter uitwuiven en de nieuwe begroeten. Foto’s Kurt Desplenter

UW PARTNER VOOR BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE TRANSPORTSECTOR

Campus KortrijkTel 056/216080

Campus BruggeTel 050/331220

Page 36: Ondernemers 11-2012

De opleidingen aan Brugge Business School bieden alle elementen voor het uitbouwen van een succesvolle carrière: kennis, vaardigheden en netwerking.

De aangeboden programma’s bestaan uit een gezonde mix van theoretische invalshoeken en praktische inzichten. Specialisten uit het bedrijfsleven stellen, in overleg met de directie en de programmadirecteurs, de opleidingen samen en kiezen de docenten.

Heel wat kaderleden, bedrijfsleiders, zelfstandigen, jonge managers en studenten volgden de opleidingen met succes en hebben op die manier zowel voor zichzelf als voor hun bedrijf grote toegevoegde waarde gecreëerd.

inlichtingen en inschrijvingen op onze nieuwe websiteWWW.BRUGGEBUSINESSSCHOOL.BE

CAMPUS KHBOXaverianenstraat 10, B-8200 Brugge

T 050 30 51 92: Ann MaeckelbergheGSM 0495 321 485: Gilbert Van Nieuwenhuyze

[email protected]

POSTGRADUAAT ACCOUNTANCY & CONTROLLING2 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 5-10-2012

FOOD2KNOW12 sessies - 2 sessies/week - startdatum: 22-02-2013

EXPERT CLASS VERMOGENS- EN SUCCESSIEPLANNING1 jaar 3 modules - 2 sessies/week - startdatum: 5-10-2012

INTERNET MARKETING VOOR TOERISME & HOTEL4 dagsessies (6u op donderdag) - startdatum: 07-03-2013

PRAKTISCHE ASPECTEN VAN VASTGOEDVoorjaar 2013, i.s.m. PUC Kulak te Kortrijk

EXPERT CLASS BEDRIJFSMANAGEMENT1 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012

KORTLOPENDE OPLEIDINGEN· vennootschapsrecht· wet continuïteit ondernemingen· faillissement· consolidatie

· IFRS· waardebepaling· BTW· kostprijs- en investeringsanalyse

EXPERT CLASS HUMAN RESOURCES2 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012

POSTGRADUAAT FISCALE WETENSCHAPPEN2 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 5-10-2012

POSTGRADUAAT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT1 jaar - 40 sessies - startdatum: 12-10-2012

MASTER CLASS FINANCIAL MANAGEMENT1 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012

EXPERT CLASS CULTUURMANAGEMENT11 dagsessies (6u op maandag) - startdatum: 19-11-2012

21 sessies - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012

EXPERT CLASS VENNOOTSCHAPSRECHT

ASSOCIATIE K.U. LEUVEN

ad-ondernemers-0523.indd 1 24/05/12 11:30