scheids.be 02-2012

12
2012 02 scheids. be ledenblad

description

ledenblad van www.scheids.be

Transcript of scheids.be 02-2012

201202

scheids.be

ledenblad

1 cover

2 inhoud

scheidsrechters krijgen slaag op het veld

3Karaktermoord in de scheidsrechterswereld

4Karaktermoord in de scheidsrechterswereld

5Scheids GUERREIRO debuteert in hoogste afdeling

Colofon

6in beeld

7in beeld

8scheidsrechtersficheFrank De Bleeckere

9Scheids BURY opgesloten in toilet

Het is niet hip om op je 17de scheids te worden

10De Bleeckere in top-10 van afgelopen kwarteeuw

11Scheids COLEMONTS heeft een gebroken neus

Ook scheidsrechters beginnen vermoeid te raken

12Waarom hebben wij scheidsrechters te kort ?

2/12

Tw e e s c h e i d s r e c h t e r s hebben ha rde k l appen gekregen.

In vierde klasse B moest de match dilbeek-Twee-Akren worden stopgezet nadat twee bezoekende supporters h u n v u i s t e n h a d d e n losgelaten op de ref.

In vierde provinciale E moest een scheidsrechter het bekopen dat hij de match tussen Huldenberg B en Zaventem vroegtijdig affloot.Deze keer was het een speler die de ref te lijf ging. De scheidsrechter floot de match a f nadat de Zaventemse voetballer een spe ler van Hu ldenberg aanviel.Daarop stortte de agressieveling zich op de ref ze l f.Die l iep enkel wat kneuzingen op,maar riep er toch de politie bij.

Scheidrechters

krijgen slaag op het

veldINHOUD

“...Ik fluit op mijn manier. Spelers tevreden, trainers tevreden, wij tevreden, zo hoort het...”

Karaktermoord in de scheidsrechterswereld

3/12

Hij gold als één van de grootste talenten in het scheidsrechterskorps van de KNVB. Zijn carrière zat in een sterke stroomversnelling. Plots kwam er een abrupt einde aan zijn loopbaan als arbiter in het betaald voetbal.

Getogen Ossenaar Jordy de Goeij (27) vertelt openhartig over zijn bevindingen als leidsman in het voetbal, de rol van de media en de KNVB. "Ik fluit op mijn manier. Spelers tevreden, trainers tevreden, wij tevreden, zo hoort het. Wat de rapporteur ervan vindt, doet me niet zoveel meer."

Door zijn jonge leeftijd en goede fluiten werd De Goeij opgemerkt door de KNVB. In september 2009 debuteerde hij in het betaald voetbal en floot hij op 24-jarige leeftijd FC Eindhoven – Excelsior. Daarna leidde hij veel wedstrijden in de Jupiler League en in de beloftecompetitie op maandagavond. Al snel maakte hij zijn opwachting als vierde man in de Eredivisie. De jonge scheidsrechter droomde over de Champions League en WK’s, niets leek een florissante carrière als arbiter in de weg te staan. "Ik had keurige rapporten en een prima functioneringsgesprek bij de KNVB. Overtuigd van mijn kunnen,

zegde ik mijn baan op om mezelf goed door te kunnen ontwikkelen om mijn dromen werkelijkheid te maken. Alles moest wijken voor het fluiten. Ik herinner me nog dat mijn vrouw hoogzwanger was en ik Haarlem - FC Oss moest fluiten. Ik heb mijn vrouw op de tribune gezet, ondanks het koude weer waar de regen met bakken uit de lucht kwam. Als en dan zover was, konden we direct naar het ziekenhuis." Samen met zijn docent werkte hij aan de details en floot hij veel wedstrijden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. "Ik werkte keihard aan mijn ontwikkelingspunten en in grote lijnen was ik er bijna." Zelfs oud-scheidsrechter Roelof Luinge toonde zich zeer complementair tegenover de jonge arbiter. Hij deed een verzoek aan KNVB om in zijn laatste competitiewedstrijd in het betaald voetbal (ADO Den Haag – Heracles) De Goeij als vierde man aan te stellen, omdat hij veel talent in de jonge scheidsrechter zag.

DomperMet dezelfde snelheid als dat hij het betaalde voetbal kwam binnen

4/12

vliegen, werd hij buiten geknikkerd door de KNVB. De technische leiding van het scheidsrechterskorps veranderde en dat bleek de doodsteek voor de carrière van De Goeij. "Op mijn verjaardag werd ik gebeld of ik naar Zeist kon komen. Na anderhalf uur in de auto te hebben gezeten, kreeg ik te horen dat ik niet goed genoeg was. Dat sloeg als een tang op een varken." Het scheidsrechterstalent vertelde de technische leiding meteen de harde waarheid en dat werd niet in dank afgenomen. De persoonlijke docent van De Goeij toonde zich solidair met de jonge scheidsrechter en stapte op. De Goeij werd buiten gezet en moest het

doen met fluiten op amateurniveau. "Ik heb door de zure appel heen moeten bijten en rake klappen gekregen. Het is een vies wereldje in Zeist." Lang twijfelde hij om door te gaan met fluiten. Op dit moment leidt hij wedstrijden in de Hoofdklasse en Topklasse. "Zolang ik het leuk vind, blijf ik fluiten."

MediaDe praatprogramma’s over voetbal besteden er veel aandacht aan: de slechte prestaties van de scheidsrechters op de Nederlandse velden. De media is een belangrijke spil in de negatieve beeldvorming van de scheidsrechters volgens De Goeij. "De pers kan je maken en kraken. Zij bepalen wat de mensen zien en vinden." Als voorbeeld geeft hij een scheidsrechter in de eredivisie die een discutabele beslissing nam. "Direct na afloop kwam een journalist op hem afgelopen of hij na het omkleden voor de camera wilde verschijnen. Hij zegde toe en zat te wachten in de kleedkamer, maar niemand kwam hem halen. Toen hij de journalist in de wandelgangen trof, bleek zijn zegje niet meer nodig, omdat zijn beslissing goed was. Dan denk ik: 'Laat een scheidrechter dan ook eens even kort uitleggen wat hij zag in de situatie en waarom hij die (juiste) beslissing nam. Als ze een foute beslissing nemen, staan ze de pers ook te woord.'" De Goeij denkt dat de rol van sociale media een mooi instrument is om die beeldvorming te doorbreken. "Twitter is een perfect instrument om kort uitleg te geven waarom een beslissing wordt genomen. Het lijkt riskant, maar ik denk dat het tot meer begrip zal leiden. Bij een eredivisiewedstrijd staan er tien camera’s op een situatie en wordt een beslissing talloze keren herhaald in slow motion. Daar kun je als scheidrechter niet tegenop, die moet in een 'split second' waarnemen vanuit één hoek." Frappant is dat De Goeij behoorlijk wat onheil over zich af riep met sociale media. Hij twitterde na een wedstrijd die hij onder zijn hoede had, dat hij het niveau niet best vond. "Het was 0-0, er gebeurde niets en het was barslecht. Iedereen mag een mening hebben, dan mag ik toch zeker wel zeggen dat ik het niet best vond. Vervolgens worden er dingen verdraaid en komt het in alle

kranten te staan. Ik heb die journalist die dat heeft gedaan nooit meer aangekeken. Ik kon bij de KNVB heel makkelijk laten zien wat ik had gemeld via Twitter, dus het had geen consequenties. Dat is het voordeel van Twitter, je bepaalt zelf wat er papier komt." De KNVB beschermt scheidsrechters, alles loopt via de persvoorlichter.

KeurslijfScheidsrechters in het betaald voetbal fluiten onder scherpe regels. "Natuurlijk moet je als scheidsrechters op één lijn zitten als het gaat om het hanteren van de regels, maar het is en blijft in sommige gevallen interpretatie. Dat grijze gebied, daar moet je zelf invulling aan kunnen geven. De persoonlijkheid van de scheidsrechter speelt in zulke gevallen een grote rol. Ik zoek altijd een goede mix tussen laten voetballen en fluiten. Het is een wisselwerking. Ik bepaal hoe een wedstrijd verloopt en probeer aan te voelen wat het beste voor een wedstrijd is, maar dat moeten spelers ook aanvoelen. Als het 5-0 staat, ga ik niet meer met onnodige kaarten strooien." Het lijkt logische taal, maar met deze omgangsvorm werd de in Oss opgegroeide De Goeij keihard afgerekend door de KNVB. "Als je in een wedstrijd, ongeacht de stand of situatie, één 'zwart-wit' foutje maakt, word je door de rapporteur aangepakt met een lager cijfer. Met mijn coach heb ik een houding moeten aanleren om overtuigend over te komen als ik kaarten moest geven waar ik zelf niet achter stond. Ik kon dat maar moeilijk verkroppen, maar anders kostte me dat punten bij de rapporteur." De rapporten maken deel uit van de beoordeling om hoger op te geraken in de scheidsrechterswereld. De regels bij de KNVB hebben De Goeij volgens hem belemmerd om goed te presteren. Hoewel de KNVB volgens hem pretendeert 'het grijze gebied' aan de arbiters over te laten, wordt de interpretatie overruled door de regels. Het is dan ook de vraag of de beste scheidsrechters op het hoogste niveau fluiten, de Goeij meent van niet. "Ik ben absoluut niets minder dan de arbiters die nu in de Eredivisie fluiten, buiten dat ik me goed vind of niet."

scheids.be ledenblad 02/2012 - februari 2012 - vu [email protected]

Carlos-Manuel Alho Guerreiro blaast voor het eerst een wedstrijd in eerste klasse op gang. Robert Jeurissen en zijn afgevaardigden zullen de wedstrijd tussen Zulte Waregem en Beerschot nadrukkelijk volgen. De 28-jarige Carlos-Manuel Guerreiro zal zich woensdagavond voor het eerst ontfermen over de leiding van een wedstrijd uit de Jupiler Pro League. De man uit d’Aiseau-Presles moet het treffen tussen Essevee en Beerschot in goede banen leiden. Na Nzolo is hij de tweede ref uit de buurt van Charleroi d ie za l f lu i ten op het hoogste niveau.Guerreiro werkt bij de NMBS maar is wel degelijk klaar om zijn eerste wedstrijd stipt op gang te blazen: "Ik wil mij vooral niet onnodig

ne rveus l a ten maken voo r de wedstrijd", zegt de scheidsrechter in een gesprek met Sudpresse. "Mijn manier van fluiten is vooral gebaseerd op de dialoog met de spelers. Het is een voordeel dat ik zowel Frans, Nederlands, Engels en Portugees spreek. Vooral voor de Braziliaanse spelers is dit handig. Doordat ik een debutant ben zullen de spelers mij waarschijnlijk op de proef stellen, maar ik ben niet van plan mij te laten beïnvloeden", aldus Guerreiro.

colofon

Scheidsrechter GUERREIRO debuteert in hoogste afdeling

LID WORDENWenst u lid te worden van scheids.be, dan heeft u keuze uit de volgende drie mogelijkheden:

‣Brons (GRATIS): Je ontvangt 12 keer per jaar een e-mail met een Pdf-versie van scheids.be.‣Zilver (15 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een zwart-witversie van scheids.be.‣Gold (25 €): Je ontvangt 12 keer per jaar via de post een fullcolorversie van scheids.be

FOTOGRAAF

JIRI BERGS

in beeld

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.

«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.» Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy. «Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?

«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?

«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.» Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'? «0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

Scheids BURY opgesloten in toiletScheidsrechter Erik Bury zal zich de wedstrijd Terjoden-Welle - Winkel sport wellicht nog lang herinneren na een bizarre voorbereiding. Kort voor de wedstrijd raakte de 22-jarige scheidsrechter immers klem op het toilet. Bury slaagde erin de aandacht van zijn lijnrechters te trekken, maar het slot van de toiletdeur blokkeerde. Een paar Terjodense bestuursleden zetten dan maar de zware middelen in om de deur te forceren en de ref te bevrijden. Controleur Philippe Flament, zelf ex-eersteklasse, gaf Bury een goed rapport mee.

Tim POTS:“het is niet hip om op je 17de scheidsrechter te worden”

9/12

opmerkelijknieuws !

10/12

De Bleeckere in top-10 van afgelopen

kwarteeuw

De Internationale vereniging voor voetbalstatistici en historici stelde de lijst op. De top tien bevat zes scheidsrechters, onder wie De Bleeckere, die nooit de prijs voor beste scheidsrechter van het jaar wonnen. De IFFHS benadrukt dan ook dat deze mensen werden beloond voor hun goede resultaten over een lange periode.

Naast Collina, die 191 punten vergaarde, wordt de top drie aangevuld met de Duitser Markus Merk (184 punten) en de Deen Kim Milton Nielsen (159 punten).

Frank De Bleeckere kon 98 punten sprokkelen. Andere Belgen in de lijst zijn Alex Ponnet (31ste) en Michel Piraux (147ste).

De Bleeckere werd in januari door de IFFHS nog uitgeroepen tot vijfde beste scheidsrechter van 2011. Voor De Bleeckere was het het vierde jaar op rij dat hij bij de beste vijf eindigde in het referendum. In 2010 werd hij vierde, een jaar eerder vijfde en in 2008 eindigde hij zelfs op de derde plaats. Op 17 december 2011 floot hij zijn laatste wedstrijd, Zulte Waregem-Bergen.

11/12

Scheids COLEMONTS heeft een gebroken neusTijdens de match tussen KV Kortrijk en RSC Anderlecht kreeg scheidsrechter Laurent Colemonts een bal van Kortrijk-aanvaller Ernest Webnje Nfor in zijn gezicht. De bal van Nfor kwam snoeihard recht in het gelaat van de arbiter die avond. Hij begon onmiddellijk hevig te bloeden.

De diagnose blijkt nu een gebroken neus en twee blauwe ogen te zijn. De verzorgers van Kortrijk zorgden dat het bloeden stopte en dat de scheidsrechter, die al sinds 2007 wedstrijden op het hoogste niveau leidt, de match verder kon fluiten. Nfor deed dit niet met opzet en verontschuldigde zich direct bij de scheids.

"Gelukkig moet ik niet geopereerd worden. Ik ben ook niet arbeidsongeschikt bevonden, dus moet ik geen forfait geven voor de match Club Brugge-Lokeren", zei de arbiter na het doktersbezoek tegen Het Nieuwsblad. Anderlecht won overigens van Kortrijk met 0-1.

Ook scheidsrechters beginnen vermoeid te rakenDe manager van Manchester City voelt dat vooral zijn ploeg het slachtoffer wordt van diverse dwalingen van het keurkorps. Het meest recente voorbeeld waren twee momenten uit de wedstrijd in de Carling Cup van afgelopen woensdag. In de halve finale return tegen Liverpool werd The Citizens een penalty onthouden, terwijl Liverpool er wel één keer. Nota bene een dubieuze.Daarnaast kampt(e) Mancini ook nog met de gevolgen van de schorsingen van Mario Balotelli en Vincent Kompany. "Veel wedstrijden fluiten is ook voor scheidsrechters erg lastig. Sommige arbiters zijn vermoeid. Dat kun je zien. Om als speler elke twee of drie dagen een wedstrijd te spelen is zwaar. Voor scheidsrechters geldt hetzelfde."

"De scheidsrechter is ook gewoon een mens, dus heeft een lichaam dat dezelfde gevolgen ondervindt. Als je vermoeid bent, is de kans op fouten groter."

Waarom hebben we scheidsrechters te kort ?

INLEIDING Het thema ʻarbitrageʼ is een heel ruim begrip met verscheidene invalshoeken. Al snel werd een eerste selectie doorgevoerd. Die bracht me ertoe alleen de arbitrage binnen het voetbal te behandelen. Omdat we in diverse media vaak geconfronteerd worden met kritiek op scheidsrechters en met het feit dat we scheidsrechters tekort hebben wou ik daar wel eens dieper op ingaan.

Het leek me nuttig om een werkje te maken waarin alle informatie verwerkt zat voor mogelijke kandidaten voor de scheidsrechterscursus. Ook een onderzoek naar de pijnpunten die het tekort veroorzaken en de mogelijke oplossingen voor dat tekort leek me handig.

Mʼn eerste bedoeling is dus om uit te leggen wat er nu precies verwacht wordt van een scheidsrechter. Wat moet je doen? Wat moet je kunnen? Hoe word je het? Welke niveaus zijn er?... Aan de hand van dit stuk moeten geïnteresseerden zich een beter beeld kunnen vormen van deze “hondenjob”.

Vervolgens probeer ik een antwoord te vinden op een vraag waar waarschijnlijk veel mensen mee zitten: ʻWaarom hebben wij nu eigenlijk scheidsrechters tekortʼ. In dit stuk worden de diverse mogelijke verklaringen onderzocht en geëvalueerd.Met behulp van die informatie proberen we dan mogelijke oplossingen te vinden om het tekort aan scheidsrechters aan te pakken. We kijken wat er nu al allemaal gedaan wordt en wat mogelijk nog nuttig kan zijn om uit te voeren.

DE TAAK VAN DE SCHEIDS Een scheidsrechter is een neutrale persoon die de wedstrijd tussen beide voetbalelftallen leidt. Hij is onafhankelijk van beide teams. Met behulp van de reglementen van de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond) probeert hij zʼn wedstrijd tot een goed einde te brengen.

HET BELANG VAN DE SCHEIDS Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug. Van een contradictie gesproken.

SOORTEN SCHEIDS Binnen de groep voetbalscheidsrechters hebben we 2 grote soorten spelleiders. De grootste groep zijn scheidsrechters. Ofwel wedstrijd alleen en zijn verantwoordelijk voor alles ofwel leiden ze hun wedstrijd met behulp van lijnrechters (assistent scheidsrechters genaamd) en delen ze de verantwoordelijkheden. Die helpen hen bij het nemen van beslissingen. Juist doordat de verantwoordelijkheden gedeeld worden is de druk op de scheidsrechter minder groot.

WORD VERVOLGD!