scheids.be 2012#12

12
2012 12 scheids ledenblad

description

ledenblad scheids.be

Transcript of scheids.be 2012#12

201212

scheids

ledenblad

1 cover

2 inhoud

scan de barcode met je smartphone en lees het artikel

3Een gele kaart geef je niet met een slap hand

4Een gele kaart geef je niet met een slap hand

5Paul ALLAERTS

Technisch directeur arbitrage

6in beeldin beeld

8scheidsrechtersfiche

Alexandre BOUCAUT

95 jaar schorsing

lijnrechter overleden na geweld

10KV TURNHOUT zet stewards in bij jeugdwedstrijden

11PRO LEAGUE & CSC stellen een charter op

Uit het archief

12Waarom hebben wij scheidsrechters te kort ?

deel 9

2/12

scheidsrechters

bannen monitors

naast het veld

INHOUD

De ref, mijn man,

mijn stiefzoon

“Gedecideerd een gele kaart geven, met autoriteit een muurtje zetten. Je kan het leren”

Een gele kaart geef je niet met een slap hand

3/12

De Belgische topscheidsrechters krijgen binnenkort lessen lichaamstaal, in de strijd tegen de toenemende agressie op het veld. ʻGedecideerd een gele kaart geven, met autoriteit het muurtje zetten: je kan het echt leren', zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen.

De Belgische Voetbalbond heeft een nieuw wapen gevonden om te vermijden dat

scheidsrechters nog uit alle hoeken worden belaagd tijdens voetbalwedstrijden: body language (lichaamstaal). Begin januari krijgen de scheidsrechters uit eerste klasse drie dagen opleiding in Knokke. Voormalig topref David Elleray, de baas van het Engelse scheidsrechterscomité, zal hen leren hoe ze hun lichaamstaal moeten verbeteren.

De workshops moeten helpen om de toenemende agressie

tegen scheidsrechters in te dijken. Vorige maand brak in West-Vlaanderen nog een staking uit onder de scheidsrechters omdat steeds meer van hen het slachtoffer werden van geweld.

ʻJe moet zekerheid uitstralen op het veld om de touwtjes in handen te houden', zegt Robert Jeurissen, de voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie. ʻHoe je je beweegt, de expressie op je gezicht, hoe je aangeeft dat een speler een fout heeft gemaakt: dat is allemaal erg belangrijk. Dat weten we natuurlijk al jaren, maar vroeger werd er gewoon van uitgegaan dat een scheidsrechter het had of niet. Terwijl je daar echt op kunt trainen. En we hebben heel wat jonge scheidsrechters

tegenwoordig: daar is het aspect lichaamstaal vaak toch wel voor verbetering vatbaar.'

Een paar voorbeelden van hoe het niet moet? ʻEen gele kaart geven bijvoorbeeld: als je dat met een slap handje doet, dan maakt dat geen goede indruk', zegt Jeurissen. ʻOf het muurtje op de juiste afstand zetten bij een vrije trap: dan moet je echt kordaat en zelfverzekerd zijn, en je niet laten doen door de spelers. Of de manier waarop je over het veld loopt: dat moet je niet met een slechte houding doen, je moet fier rechtop lopen. En je moet expressie tonen als je met spelers omgaat. Zo kun je je beslissingen verkocht krijgen, zelfs als het soms foute zijn.'

Graag zoals Collina

De voormalige Italiaanse topscheidsrechter Pierluigi Collina is het voorbeeld, zegt Jeurissen. ʻDie kon met zijn lichaamstaal veel afdwingen, al had die natuurlijk ook zijn uiterlijk mee.'

Het uiteindelijke doel is dat de scheidsrechters meer respect krijgen van de spelers op het veld. ʻWe beperken de workshops

rond body language niet tot de 24 topscheidsrechters uit eerste klasse alleen', zegt Jeurissen. ʻDe opleiding in Knokke duurt drie dagen, en op één van die dagen kunnen ook talenten die in tweede en derde klasse fluiten de uitleg krijgen van David Elleray.'

Voor scheidsrechters uit de lagere reeksen, die nog het vaakst van al het slachtoffer zijn van agressie, zijn geen lessen voorzien van Elleray himself . Maar ook zij krijgen tips rond lichaamstaal, zegt Jeurissen.

ʻWij houden vaak talentendagen voor de beste scheidsrechters uit de provincies, en ook daar worden sessies rond lichaamstaal gehouden', zegt Robert Jeurissen. ʻEen scheidsrechter heeft het vandaag de dag echt niet makkelijk, maar het is niet zo dat we hem op zondag totaal onvoorbereid op het veld laten komen. Wij investeren heel veel in een degelijke opleiding voor elk van hen.'

4/12

respecteer de jeugdscheidsrechters !

jeugdvoetbal anno 2012

scheids.be ledenblad 12/2012 - december 2012 - vu [email protected]

De KBVB is bijzonder trots de komst aan te kondigen van gewezen topscheidsrechter Paul Allaerts als Technisch Directeur Arbitrage van de Belgische Voetbalbond.

Paul Allaerts zal vanaf januari 2013 het topmanagement van de KBVB versterken en wordt samen met zijn team verantwoordelijk voor de verdere professionalisering en ondersteuning van arbitrage in België.

De problematiek van de scheidsrechters, zowel in het amateur-als in het profvoetbal, kwam recent heel nadrukkelijk in de media.

In het amateurvoetbal staan de scheidsrechters onder zware druk. Terwijl we enorme inspanningen doen om de instroom van nieuwe dynamische scheidsrechters te creëren, blijft ook de drop out van nieuwe scheidsrechters groot. We willen scheidsrechters nog beter ondersteunen en weerbaarder maken om op een eigentijdse manier een antwoord te bieden aan de

evoluties van onze sport en onze maatschappij.

In het professioneel voetbal willen we door talentdetectie, doorgedreven opleidingstrajecten en coaching de scheidsrechters verder ontwikkelen als tactisch, technisch, fysiek en mentaal sterke topatleten. Zo kunnen we op nationaal vlak topkwaliteit bieden en tegelijkertijd de allerbesten ondersteunen om op internationaal niveau een rol te spelen.

Om een optimale integratie van beleid en selectie te verzekeren zal Paul Allaerts ook toetreden tot het bureau van de Centrale Scheidsrechters Commissie onder de leiding van Robert Jeurissen.

Hij zal er een adviserende rol opnemen. De CSC blijft uiteraard het onafhankelijke evaluatie- en selectieorgaan voor de aanduidingen van scheidsrechters op nationaal vlak.

colofon

Paul ALLAERTSTechnisch directeur arbitrage

LID WORDENWenst u lid te worden van scheids.be, dan heeft u keuze uit de volgende drie mogelijkheden:

‣Brons (GRATIS): Je ontvangt 10 keer per jaar een e-mail met een Pdf-versie van scheids.be.‣Zilver (15 €): Je ontvangt 10 keer per jaar via de post een zwart-witversie van scheids.be.‣Gold (25 €): Je ontvangt 10 keer per jaar via de post een fullcolorversie van scheids.be

IN BEELD

In Nederland hebben naar schatting 12.000 mensen deelgenomen aan de stille tocht voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat meldde de Nederlandse gemeente Almere, waar de stille tocht werd gehouden.

Na toespraken van onder meer Alain, de zoon van de door mishandeling overleden grensrechter, burgemeester Annemarie Jorritsma en KNVB-voorzitter Michael van Praag zette de mensenmassa zich in beweging. Vanaf de parkeerplaats van Almere City FC stapten de deelnemers 2,7 kilometer naar de club SC Buitenboys. Aan die club was Nieuwenhuizen verbonden.

Vele sympathisanten droegen wit-blauw gestreepte shirts, de kleuren van SC Buitenboys. De gemeente had opgeroepen geen spandoeken mee te nemen, en daaraan bleken de mensen gehoor gegeven te hebben. Er liepen veel kinderen mee in de optocht. Veel mensen droegen fakkels, lampjes of lantaarns mee. Ook de Nederlandse minister van Sport Edith Schippers was aanwezig.

De familie van Nieuwenhuizen liep samen met genodigden vooraan in de stoet. Een team van de club droeg, ook vooraan in de stoet, een spandoek mee met daarop de tekst ʻzonder respect, geen voetbal'.

De lijnrechter Richard Nieuwenhuizen die zondag in het Nederlandse Almere zwaar mishandeld werd door enkele jeugdvoetballers, is maandag overleden aan zijn verwondingen. Het land reageert geschokt.

De lijnrechter had zondag opgetreden tijdens een jeugdwedstrijd tussen de club Buitenboys uit Almere, waarin zijn zoontje speelde, en Nieuw Sloten uit Amsterdam. Na de wedstrijd werd de lijnrechter geschopt en geslagen door enkele voetballers tussen 15 en 16 jaar oud. De man kon opstaan en wegrennen, maar de jongeren gingen achter hem aan en mishandelden hem opnieuw.

De man voelde zich later onwel en werd met hoofdwonden overgebracht naar het ziekenhuis. De club Buitenboys bevestigde dat het slachtoffer maandag in de vroege avond overleed aan de gevolgen van de mishandeling.

Er zitten momenteel drie verdachten van 15 en 16 jaar uit Amsterdam vast. Zij werden maandagochtend opgepakt en zullen waarschijnlijk deze week nog voor de rechtbank in Lelystad moeten verschijnen. Het rechercheonderzoek naar het grove geweld is nog in

volle gang. De politie denkt mogelijk nog meer jongens op te pakken. De politie en het openbaar ministerie hebben het rechercheteam dat de zaak onderzoekt, uitgebreid 'gezien de ernst van de zaak.'

Geschokte reacties

Beide clubs reageerden geschokt. ʻDit geweld is buiten alle proporties. We hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Hier zal echt iets aan gedaan moeten worden', liet de voorzitter van Buitenboys weten. Ook Nieuw Sloten verwerpt het geweld. ʻDit soort zaken hoort niet op de voetbalvelden thuis. We moeten er alles aan doen om deze excessen uit te bannen', staat op hun site te lezen.

Het bestuur van Nieuw Sloten heeft de betrokkenen meteen uit de club gezet en heeft de hele ploeg intussen uit de competitie gehaald. Het bestuur stuurde zondagavond schriftelijke excuses voor het geweld tegen de rechter naar het bestuur van Buitenboys.

Hard optreden

Verschillende leden van de Tweede Kamer lieten intussen weten dat de daders wat hen betreft hard aangepakt moeten worden. ʻDit soort zinloos geweld is bizar en onbegrijpelijk. Het Openbaar Ministerie moet hard en snel bestraffen', aldus Hanke Bruins Slot (CDA). Matthijs Huizing (VVD) treedt haar bij: ʻDit is mishandeling en daar hebben we een uitstekend strafrechtsysteem voor. Want al ben je 15, 16 jaar: wat mij betreft komen ze nooit meer op het sportveld terug.'

5 jaar schorsing voor speler die scheids Lothar Van Impe in elkaar sloegDe voetbalbond heeft de 17-jarige voetballer die de 16-jarige scheidsrechter Lothar Van Impe uit Aspelare in elkaar had geslagen vijf jaar geschorst.

Lothar Van Impe (16) werd eind november gewond aan het hoofd toen een dolgedraaide Ben D.M. (17) tijdens de wedstrijd tussen Wilskracht Idegem en Kerksken wild om zich heen begon te slaan. Van Impe liep onder meer een hersenschudding op en zakte op het terrein in elkaar. Hij werd voor verzorging naar het Geraardsbergse ziekenhuis ASZ vervoerd.

Wilskracht Idegem, de club van de voetballer die de ref aanviel, stelde zich burgerlijke partij tegen de agressieve speler, die intussen ook uit de club is gezet.

Nederlandse lijnrechter overleden na geweld

jeugdvoetballers

9/12

Goed zo !

KV TURNHOUT zet stewards in

bij jeugd-wedstrijden

Voetbalclub KV Turnhout heeft geen last van agressie tijdens wedstrijden. De club zet daarvoor al jaren stewards is. Opvallends is dat die stewards ook worden ingezet voor jeugdwedstrijden, een uniek initiatief. ʻEn dat heeft zijn nut al bewezen', zegt jeugdvoorzitter en veiligheidsverantwoordelijke Luc Devolder.

Het geweld tegen scheidsrechters en assistenten neemt toe. Ook bij de jeugd is het een fenomeen dat steeds vaker de kop opsteekt. Soms gaan ouders wild tekeer tegen scheidsrechters, maar ook de jeugdspelers zelf gebruiken steeds vaker verbaal of zelfs fysiek geweld. Afgelopen weekend werd in Nederland nog een assistent-scheidsrechter doodgeschopt door drie jongeren. Maar ook in ons land komen er geregeld zulke agressieve daden bij jeugdvoetballers voor. Vorige week nog werd een Oost-Vlaamse scheidsrechter in het ziekenhuis geslagen door een jeugdspeler.

Bij de Turnhoutse voetbalclub KV Turnhout heeft men de afgelopen jaren geen last meer van verbale en/of fysieke agressie tijdens jeugdwedstrijden. ʻWe werken al twee jaar samen met de school Heilig Graf in Turnhout', zegt Luc Devolder van KV Turnhout. ʻDeze school heeft in het zevende jaar de opleiding Integrale Veiligheid. Leerlingen van die richting moeten bij ons in de rol van steward kruipen tijdens vijf stagewedstrijden. Een van deze wedstrijden wordt ook georganiseerd in het jeugdvoetbal. De bedoeling is dat de leerling-

stewards de wedstrijden observeren en alles rapporteren wat er gebeurt.'

Elke zaterdagvoormiddag worden zo'n tien jeugdwedstrijden in Turnhout gespeeld. Door het hoge aantal studenten op het Heilig Graf kunnen er elke zaterdag ongeveer vier stewards worden ingezet. ʻVeel jeugdclubs die bij ons komen voetballen, moeten wel even wennen aan de leerling-stewards', zegt Devolder. ʻHet feit dat ze een oranje vestje dragen en dat ze voortdurend nota's maken doet veel jeugdspelers toch even nadenken over hun gedrag. Dat ons project succes heeft blijkt uit de cijfers van de afgelopen seizoenen. Er was geen enkel geval van fysieke agressie en ook verbale agressie komt zo goed als niet meer voor.'

Jeugdvoorzitter en veiligheidsverantwoordelijke Luc Devolder:ʻHet is de bedoeling is dat de leerling-stewards de wedstrijden observeren en alles rapporteren wat er gebeurt.'

10/12

Uit het NWB archief

11/12

De raad van bestuur van de Pro League heeft beslist een charter op te stellen waarin een gedragscode wordt opgenomen ten aanzien van scheidsrechters. Dat maakte de Pro League woensdag bekend.

Het charter wordt van toepassing op de clubs van de Pro League, bestuurders, trainers en spelers. Een overleg met Robert Jeurissen, de voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC), vond hierover reeds plaats. Uit respect voor het beroep van de scheidsrechters vraagt de Pro League aan al haar leden om zich te onthouden van uitspraken met het oog op een sereen verloop van de Jupiler Pro League.

Het charter komt er na de scherpe uitspraken van Racing Genk-trainer Mario Been, zondagavond na afloop van de competitiewedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven (1-1). Been had na die wedstrijd scheidsrechter Christophe Delacour op de korrel genomen nadat die in minuut 93 een strafschop had toegekend aan OHL. De Nederlander zei onder meer dat "de scheidsrechter net niet juichte bij de penalty en dat de arbitrage in België een veel te grote invloed heeft op de uitslag van matchen". Daarnaast noemde hij Delacours optreden "schrikbarend".

De CSC verklaarde eerder al "dergelijke uitspraken niet ongemoeid te kunnen laten", waardoor de affaire mogelijk nog een staartje krijgt voor de Genk-coach. De scheidsrechtersbaas lichtte immers het bondsparket al in.

PRO LEAGUE en CSCstellen een charter op

Waarom hebben we scheidsrechters te kort (9)

DE SUPPORTERSInvloeden van de supporters zullen er altijd zijn. Daar kunnen we niets aan doen. Wel is het zo dat de supporters opgejut worden door de commentaren van hun spelers en trainer. Wanneer de spelers zich rustig houden dan zullen met de tijd ook de supporters anders gaan reageren. De grootste groep supporters kent echter niet veel van voetbal en al zeker niet van de regels van het voetbalspel. Wanneer je een volledig stadion over je krijgt moet je dat kunnen plaatsen. Je hoort alleen maar de joelende stemmen. Door het grote aantal supporters bereiken de persoonlijke aantijgingen je niet. Op een laag niveau heb je die massa niet maar reageren de supporters wel op dezelfde manier. Bij iedere beslissing in het nadeel van een bepaalde ploeg krijgt de scheidsrechter vaak meteen de volle laag van de aanwezige papaʼs en mamaʼs of andere toeschouwers. Meestal weet je na 5 minuten al wie voor welke ploeg supportert. En wees er maar zeker van: schaamte kennen de supporters niet! Vaak wordt de scheidsrechter persoonlijk beledigd. Bovendien hoort de scheidsrechter nog alles wat het publiek zegt doordat er maar een gering aantal supporters aanwezig is. Meestal is het nog hoorbaar op het terrein ernaast! Jonge scheidsrechters moeten proberen zich daarboven te plaatsen. Het is schandalig dat scheidsrechters die het al moeilijk genoeg hebben om de stiel te leren tijdens een belangeloze wedstrijd nog eens de huid worden vol gescholden.

DE MEDIAHet is niet de bedoeling om een studie te maken van het effect van de media op de maatschappij maar het is wel een vaststaand feit dat wat in de media verschijnt overgenomen wordt door de mensen. Als scheidsrechters wekelijks met de grond gelijk worden gemaakt in de kranten of op tv heeft dat ook effect op de benadering van de scheidsrechter op een lager niveau. Mildere kritieken in de pers zouden er ook voor kunnen zorgen dat het respect tegenover de scheidsrechter toeneemt. Bovendien kunnen we stellen dat alles wat er in de media verschijnt over de scheidsrechter negatief is. Een goede prestatie van de scheidsrechter wordt misschien mits wat geluk vermeld tussen haakjes terwijl een slechte prestatie van de scheidsrechter een grote krantenkop waard is.

CONCLUSIEDe reacties die iedereen op tv te zien krijgt worden overgenomen door spelers en trainers op een lager niveau. Er moet dus van op het hoogste niveau anders worden opgetreden tegenover de onterechte aantijgingen aan het adres van de scheidsrechters. Strenge boetes en schorsingen kunnen ervoor zorgen dat spelers en trainers twee keer gaan nadenken voor ze iets zeggen. Wie onterecht kritiek uit of dat doet op een onaanvaardbare manier moet daarvan de gevolgen dragen. Wanneer de officiële entourage zich aanpast zal ook het publiek volgen. De supporters zullen minder opgehitst worden door wat er op het terrein gebeurt. Op die manier moet het respect tegenover de scheidsrechter groter worden en zal de arbitrage een positiever beeld krijgen. Dat kan nieuwe krachten aantrekken. Minder kritische spelers, trainers en publiek zorgen bovendien ook voor een andere benadering van de pers. Als het respect tegenover de scheidsrechter toeneemt op een hoger niveau krijgt men op een lager niveau geen slecht gedrag meer te zien. De uitspattingen tegenover de scheidsrechter zullen minderen en het wordt makkelijker voor een beginneling om te fluiten. We kunnen dus spreken van een soort sneeuwbaleffect. Een aanpassing in het gedrag van de officiële entourage leidt tot een aanpassing van het gedrag bij de supporters. De pers zal zich minder hard opstellen en wanneer men op het hoogste niveau meer respect heeft tegenover de scheidsrechter zal dat ook op het laagste niveau zo zijn. WORDT VERVOLGD...