Hallo Leudal 12 - 2012

24
Uitgave 12 Maandmagazine december 2012 LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal Quirien van Haelen Hoop In gesprek met Pastoor VanKan van samenwerkingsverband Cluster Tabor (Baexem, Grathem, Heythuysen, Kelpen-Oler en Leveroy) Door het lot verdeeld, door vergeving geheeld John Hölsgens Wae broëd haet, mót geine wèk zeuke Peeters Bike Totaal sinds 2000 een begrip in Heel e.o. P Voor al uw drukwerk en kopieën moet u zijn bij Drukkerij-Copyshop Rietjens St. Antoniusstraat 1A Baexem Tel: 0475 452 431 www.drukkerijrietjens.nl [email protected] Openingstijden: maandag 10.00 - 17.30 uur Dinsdag t/m vrijdag 8.30 - 17.30 uur Kloosterstraat 96, Heythuysen T. 0475 - 49 79 94 [email protected] www.wasserijjoli.nl Wij zijn gespecialiseerd in het reinigen van kleding, dekens, dekbedden, tapijten, gordijnen enz. Het repareren van kleding en schoenen. “Fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2013!” Alles wat leudal beweegt

description

Hallo Leudal is een regioblad wat maandelijks verschijnt binnen de gemeente Leudal en aangrenzende dorpen.

Transcript of Hallo Leudal 12 - 2012

Page 1: Hallo Leudal 12 - 2012

Uitgave 12 • Maandmagazine december 2012

LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal

Quirien van HaelenHoop

In gesprek met Pastoor VanKanvan samenwerkingsverband Cluster Tabor (Baexem, Grathem, Heythuysen, Kelpen-Oler en Leveroy)Door het lot verdeeld,

door vergeving geheeld

John HölsgensWae broëd haet, mót geine wèk zeuke

Peeters Bike Totaalsinds 2000 een begrip in Heel e.o.

P

Voor al uw drukwerk en

kopieën moet u zijn bij

Drukkerij-Copyshop RietjensSt. Antoniusstraat 1A Baexem

Tel: 0475 452 431 www.drukkerijrietjens.nl [email protected]

Openingstijden: maandag 10.00 - 17.30 uur Dinsdag t/m vrijdag 8.30 - 17.30 uur

Kloosterstraat 96, Heythuysen • T. 0475 - 49 79 94 [email protected] • www.wasserijjoli.nl

Wij zijn gespecialiseerd in het reinigen van kleding, dekens, dekbedden, tapijten, gordijnen enz. Het repareren van kleding en schoenen.

“Fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2013!”

Alles wat leudal beweegt

Page 2: Hallo Leudal 12 - 2012

Kijk voor informatie over onze acties op WWW.SPIERINGSOPTIEK.NL

De pastorij 5 I HaelenT 0475 59 34 22 BRILMODE • CONTACTLENZEN • HORLOGES • GEHOORBESCHERMING

Nieuw: Boccia SieradenBoccia, hét merk op het gebied van titanium horloges en sieraden voor zowel dames als heren. De Boccia-collectie wordt ook gecombineerd met keramiek en leer waardoor de designs strak, eigentijds en innovatief zijn.

Tegels – Sanitair – Natuursteen - Vloerverwarming

Voor onze geweldige aanbiedingen op onze site

www.tegel-shop.nl

Al ruim 20 jaar zijn wij de specialist op tegelgebied. De Tegelshop beschikt over een uitgebreid assortiment wand- en vloertegels. Tevens kunt u bij ons terecht voor natuursteen, sanitair, badkamermeubels en vloerverwarming.

De Tegelshop Kouk 2b, 6093 BG Heythuysen T 0475 - 49 74 05

27 - 28 - 29 December staan wij voor u gereed!

Snel, Secuur en nieT Duur!

Fijne feestdagen

en een goed 2013!

Pellet Kachels Uniek in LimburgGezellig en goedkoop verwarmen• Bespaar tot 50% op uw stookkosten• Geen schoorsteen nodig• Geen hout zagen of kloven• Eenvoudige bediening en onderhoud• Zeer hoog rendement: meer dan 90%

Bel nu voor info!

Vaartweg 86081 AM HaelenTel: 0475 - 59 42 49GSM: 06 53 12 58 [email protected]

www.pelletkachellimburg.nl

PelletKachelLimburg

© AM

A

Fijne

feestdagen en

een gezond

2013!

Kerstshow 2e kerstdagGeopend van 12.00 tot 16.00 uur27-28-29 december 11.00 - 16.00 uur

De Echte BakkerChristine

[email protected]

Geniet ook van onze overheerlijke oliebollen en nonnevotten.

Ouderjaarsdag zijn wij open van 8:00 tot 14:00 uur.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen!

Engelmanstraat 11 - NEER T. 0475 - 59 12 96

Pater van Donstraat 3 - HEIBLOEM T. 0475 - 49 51 37

Page 3: Hallo Leudal 12 - 2012

3HALLO LEUDAL

Dit jaar was de tweeling oud genoeg om voor het eerst Sint Maarten te vieren. Nu moet ik erbij vertellen dat ik sinds enige tijd niet meer in Haelen woon, maar in Roermond. In het centrum van Roermond viert men Sint Maarten met een vuurstapel op de markt, een hoogstaand theaterstuk en verder met delicate nonnevotte na afloop. Speciaal voor de gelegenheid waren er op een dikke laag zand vier olievaten opgesteld met een groot vuur erin. Het was dus een aardige fik, maar niets vergeleken bij de enorme berg die ik me van vroeger in Haelen herinner.

De Sintermerteshoup in Haelen was volgens mij hoger dan de kerktoren van Nunhem en de vlammen hadden meer kleuren dan de regenboog. Landbouwplastic gaf groene vlammen, bankstellen brandden geel met blauw en spuitbussen gaven een fel oranje steekvlam. Helemaal verrassende effecten gaven de ontploffende batterijen. Alle jongeren van de kleuterschool tot vwo 6 liepen in die tijd nog met lampions, uitgeholde suikerbieten en in benzine gedrenkte fakkels mee in de optocht. Enkele bandieten staken rotjes af, hier en daar vloog per ongeluk een lampion in brand en je liep het risico om ingesmeerd te worden met roet of schoensmeer. Ook in andere Leudaldorpen werden er van die gigantische brandstapels opgericht. Ik herinner me dat de Sint Maartenshoop in Buggenum aan de Maas vaak halverwege december nog na smeulde. De jeugd uit Neer zat op de kerstsessie nog steeds onder het roet van Sintermerte.

Laten we eerlijk zijn, in de stad wonen is leuk, maar voor zoiets als Sint Maarten moet je niet in het centrum van Roermond zijn. Sinterklaas vooruit, maar Sint Maarten hoort rauw en authentiek te zijn. Dit soort feesten moet je in een dorp vieren, bij voorkeur in een Leudaldorp. Om mijn kinderen na de brave cultureel verantwoorde Roermondse Sint Maarten ook nog iets mee te laten maken van zo’n echte authentieke Sint Maarten, vertrokken we een dag later naar de Sintermerteshoup in Haelen. Vooraf gingen we nog even bij Pom Lai langs, want met een gevulde buik sta je toch lekkerder naar zo’n brandende hoop te kijken.

De hoop van 2012 leek echter niet op de hoop uit mijn herinneringen. Vanachter een afgezet stuk weg keken we naar een stapel brandende takken die op een kleine vijftig meter afstand waren opgestapeld. Daarbij werden we scherp door tientallen beveiligers in de gaten gehouden, zodat er zeker niemand te dicht bij het vuur kwam. De fakkels en lampions met theelichtjes waren vervangen door elektrische lampjes die nog niet eens zouden uitwaaien tijdens een herfststorm. Heel af en toe rook je een vleugje van de brandlucht van de Sint Maartenshoop. Of zou het iemand met een geurlampion zijn geweest? Er waren nauwelijks oudere kinderen, er gebeurden geen stoute dingen. En daarbij had ik ook nog eens teveel saté gegeten en deed mijn maag moeilijk.

Het Sint Maartensfeest van 2012 leek in niets op de vieringen van vroeger. En als het in de gemeente Leudal al niet meer groots kon, waar dan nog wel? ‘Vreuger waas alles baeter,’ hoorde ik mezelf hardop denken. Je begint echt oud te worden, hoorde ik mijn liefje zeggen. Misschien had ze gelijk, maar toch, Sintermerte zonder fatsoenlijke hoop is geen Sintermerte.

Ik heb voor 2013 slechts één goed voornemen, het terugbrengen van de echte Sintermerteshoup in de gemeente Leudal. Vuurwerk afsteken, dat kunnen we in de gemeente Leudal geweldig. Als we nu met zijn allen op 1, 2 en 3 januari de stokken van vuurpijlen bij elkaar rapen en inleveren bij de publieksbalie van de gemeente Leudal hebben we genoeg hout om straks rond 11 november 2013 een mooie hoop te bouwen. Dat mag vast. Ik zal de gemeente voor de zekerheid al even mailen. En mocht het toch nog te min hout zijn, dan kunnen we Pom Lai nog altijd vragen of ze de satéprikkers een paar maanden op willen sparen. Ik regel dat wel, ik moet er toch nog even langs om een nieuwjaarskalender op te halen.

Hoop

“ De jeugd uit Neer zat op de kerstsessie nog

steeds onder het roet van Sintermerte. ”

AGENDA

Eindejaarbijeenkomst Dorpsraad Haelenzondag 30.12.12 vanaf 14.00

Op zondag 30 december in trefcentrum Aldenghoor, vanaf 14.00. Iedereen uit Haelen is uitgenodigd met gezin alleenstaand, bedrijf of vereniging. Met clown Japie en een ludieke rollatorrace. Meer info: www.dorpsraad.nl

Wandelen op 2e kerstdag - Leudalwoensdag 26.12.12 - van 10:30 tot 13:00Op tweede kerstdag, organiseert Bezoekerscentrum Leudal een mooie wandeling door het Leudal. Na alle kerstmaaltijden bent u wellicht toe aan een beetje frisse lucht. Een goede gelegenheid dus om even in beweging te komen. De wandeling duurt ongeveer 2½ uur. Deelname kost € 3,50 p.p., kinderen mogen voor € 1,00 mee.www.bezoekerscentrumleudal.nl

Nieuwjaarsmatinee - Beegdenzondag 6.1.13 om 15.00 uurGemeenschapshuis ’t Leuke in Beegden. Diversiteit staat op het muzikale menu tijdens het nieuw-jaarsconcert van harmonie Crescendo Beegden. Daarnaast treden enkele jeugdige deelnemers van het onlangs gehouden “Beegden’s got Talent” voor u op. Verder Jeugdharmonie Crescendo en Mannenkoor De Zank. www.crescendo-beegden.nl

“Kripke Kieke” - Beegden24 december en 25 december

Wilt u de kerststal in de St. Martinuskerk komen bewonderen dan kan dit natuurlijk na de reguliere kerkdiensten. Op 24 december na de gezinsmis van 19.00 uur en op 25 december na de hoogmis van 09.30 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.

Levende Kerststal - Haelenmaandag 24-12-12 - van 16-30 tot 23-00

Op 24 december is er op de oprijlaan van de kerk in Haelen weer een levende kerststal te bewonderen. Kom in de stemming en geniet van de stal. De Schutterij/Drumband St. Agatha tekent voor de organisatie.

Kerstsessie 2012 ’t Sjor - Roggel dinsdag 25 december 2012

Op eerste kerstdag weer een gezellig feestje, als je je tenminste in het La Rochelle bevindt. Op 25 december zal weer de oude vertrouwde Kerstsessie plaatsvinden. De entree zal dit jaar 8 euro zijn. De ingang is bij het Sjor (Pastoor Hanraetsstraat 5), waar de deuren open zullen gaan om 14.30 uur.

Lichtjestocht - Ittervoortvrijdag 21-12-12 - aanvang 17:00

De Lichtjestocht wordt georganiseerd door de Stichting Jeugdwerk Ittervoort. De route is Irisstraat, Violenstr., Heiveld, Brigittastr., Begoniastr., Bosser-straat en Lobeliastraat. Kom genieten van de schitterende lichtjes en kerstsfeer.

Jazznight Café D’n Ingel - Thornvrijdag 14-12-12 - aanvang 20:00

Twee Grieken en twee Polen vormen samen Grepol Mafia. Piotr en Greg Torunski speelden eerder in D’n Ingel met Palais Noir (23 oktober 2010) en met het Greg Torunski Quintet (9 maart 2012)www.deningel.nl

Foto-expositie Meer is Minder - Grathem 20.1.13 - 13:00 tot 17:00 uur

Fotoclub-Leudal houdt dit jaar op een fototentoon-stelling in de Nassaurie te Grathem. Er worden zo’n 100 foto’s volgens dit motto in een groot formaat tentoongesteld. Als opdracht een onderwerp op een foto uit te beelden in een omgeving met zo weinig mogelijk overbodige elementen.

ATB toertocht door het Leudal dinsdag 26.12.12 - van 8:00 tot 10.00

Haelen: Sportpark Roggelseweg 48. Inschrijven van 8.00-10.00 volwassenen €5,00 en kinderen €2,50. U kunt 2 mooie routes volgen. nl 29 en 45 km. Voor de kinderen tot 12 jaar is er een aparte route uitgezet.verzorging op de pauzeplaats. Organisatie: Wielerclub Midden-Limburg

Quirien van Haelen (1981) is dichter en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en is poëziecolumnist voor Radio 1. Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad. Met een humoristische inslag probeert hij het Leudalgevoel te versterken. Zijn columns zijn populair van Hunsel tot Nunhem en van Neeritter tot Heibloem.

Quirien van Haelen

Page 4: Hallo Leudal 12 - 2012

OAK is een zeer uitgebreide collectie eiken-houten keukens, waardoor er voor iederesmaak wel een model te vinden is. Een keukenvan Oak is niet alleen bijzonder, maar ook degelijk én betaalbaar. Wij zijn ook leveranciervan strakke designkeukens. Kom gerust eenseen kijkje nemen in onze showroom!

Markt 31b • 5995 BC Kessel • 077 - 462 1898

019

www.verhaegenkeukens.nl

Kies voor de natuur Kies een eiken keuken van Oak

van 17 t/m 31 december1e en 2e Kerstdagzijn wij gesloten...

Kom Oak naar onze Kerstshow!

Nunhemseweg 27 I Haelen I 0475 - 510 146 [email protected] I www.le-bon.nlParkeren voor de deur

Voor uw mooiste kerstkado! Lingerie van Bodywear Le-Bon

Marie-Jo

Marie-Jo L’aventure

Prima Donna

Prima Donna Twist

Mey Men

Mey Men Nightwear

Mey Women

Mey Women Nightwear

Muchachomalo

Cyell

Felina

Un-usual Felina

Aubade

LingaDore

Vraag nu uw offerte aan voor de nieuwe Trendline combi-ketel• Een intelligente warmwaterregeling • Een energiebesparende pomp (tot € 800,-)• 15 jaar garantie op het hart van de ketel

Peter Schreursweg 466081 NX HaelenT 0475 59 30 [email protected]

Maak een einde aan tehoge energie rekeningen! Fijne

feestdagen en een

prachtig 2013!

Page 5: Hallo Leudal 12 - 2012

Genieten met de feestdagen

In de maand januari en februari kunt u genieten van een all inclusive arrangement. 5 uur tafelen met het beste wat wij te bieden hebben!

Cafe - Restaurant - Hotel‘de Huiskamer van Het LeudaL’ Kerkstraat 17/19 I 6083 AD Nunhem Tel: 0475-59 16 92 I [email protected]

Openingstijdenvrij en zat vanaf 17.00 uur I zondag vanaf 16.00 uur

keuze menu 7 gangen inclusief alle dranken van

19.00 uur tot 24.00 uur € 65,00 p.p

www.deHuiskamervanHetLeudaL.nL

All Inclusive Arrangement

Markt 5, 6096 AL Grathem | T 0475 - 45 15 [email protected] | WWW.GERAATSHORECA.NL

KERSTdiNER 2012Wij serveren u een overheerlijk 4-gangen Kerstdiner. 1e én 2e Kerstdag kunt u genieten van een heerlijk diner in ons sfeervolle restaurant. U bent van harte welkom! De kerstdiners vinden plaats op om 12:30 uur en 18:00 uur. Graag telefonisch of via onze site reserveren.

Famil ie Geraats en personeel wensen u alvast hele f i jne feestdagen!

RESTAURANT - CAFE - ZAAL

Restaurant Café Zaal GeraatsMarkt 5 | 6096 AL | Grathem | Nederland

T: 0475 - 451540 | F: 0475 - 453062 | E: [email protected] | W: www.geraatshoreca.nlRabobank: 14.71.84.657 | IBAN: NL16RABO0147184657 | BTW: 158355428B01 | KvK: 54530989

© AM

A

1e & 2e KERSTDAG GEOPEND!4-GANGEN MENU VOOR € 39,50

Voorafgaand en tijdens het diner zullen we u verrassen met kleine amuses & versnaperingen

(bij de menuprijs ingegrepen).

Kijk voor ons uitgebreide Kerstmenu op:www.heerevanheel.nl of bel 0475 - 57 31 97

WWW.HEEREVANHEEL.NL

Nog slechts

enkele plaatsen

beschikbaar.

Reserveer snel!

Heerbaan 90, HeelTel 0475 - 57 31 97

Iedere dag geopend

© A

MA

©AM

A Roggelseweg 56 | Haelen | T. 0475 - 49 18 29

www.elisabethshof.nl

Reserveer tijdig voor de kerstmenu’s. 1e en 2e Kerstdag geopend

RestaurantSt. Elisabeth’s Hof

Roggelseweg 56 | 6081 NP HaelenT 0475 - 49 18 29 | [email protected] | www.elisabethshof.nl

* Groot terras in het Leudal* Ruime keuze spijs & drank* Dagelijks open v.a. 10.00 uurEnkel woensdag gesloten

Restaurant | Café | Terras

Kerst in het Leudal

Trefcentrum Aldenghoor I Kasteellaan 7a6081 AN Haelen I Tel. 0475-592915

[email protected]

1e Kerstdag Familie Kerstbuffet Aanvang 11.30 uur - Voor meer info zie onze website.

Nieuwjaars TapasZaterdag 5 januari - tijdig reserveren

Page 6: Hallo Leudal 12 - 2012

” Daarnaast zullen we

proberen om onze kerken

te openen, zodat mensen

de weg mogen gaan vinden

door allerlei activiteiten samen

op touw te gaan zetten.”

U bent op zondag 9 december geïnstalleerd als priester voor 5 kernen binnen het Leudal. Hoe was de installatie en voelt u zich al een beetje op uw plek?De installatie was in een woord geweldig. Het voelde als een zeer warm, open, hartelijk en ontspannen welkom. Zeer velen hebben achter de schermen gewerkt om deze feestelijke eucharistie en aansluitend de receptie mogelijk te maken. De aanwezigheid van verschillende verenigingen, o.a. twee koren, schutterij St. Nicolaas die mij feestelijk afhaalde, de aanwezigheid van onze misdienaars uit verschillende plaatsen en de vijf vaandels van de schutterijen, die wij zo rijk zijn. De woorden van onze deken in zijn preek over vriendschap. De vele mensen die mij persoonlijk de hand kwamen geven op de receptie, de aanwezigheid van de overheid, dit alles, die verbondenheid maakte dat het voor mijn collega’s, mijn familie en vooral voor mij, dat dit een onvergetelijke dag is geworden.

Hoe gaat u zich integreren in deze dorpen, mede omdat het een groot gebied is en iedere kern nog echt een dorp op zich staand is?Ik wil proberen zoveel mogelijk aanwezig te willen zijn, daar waar een gemeenschap ook samenkomt. Dat is natuurlijk rondom allerlei activiteiten zoals met carnaval, bij concerten van harmonieën en fanfares, natuurlijk ook bij onze schutterijen en hun eigen feesten en gebruiken. Het inlopen bij een repetitie. Bij die momenten in een jaar die zeer kostbaar zijn, zoals de jaarlijkse dodenherdenking. Maar ook rond de oude tradities die kerkelijk wortels hebben, zoals St. Maarten, adventsvieringen bij senioren, Zij-actief of de Zonnebloem. Natuurlijk de Eerste Heilige Communie niet te vergeten, kostbare momenten zoals een uitvaart of een huwelijk, doop en natuurlijk de eucharistievieringen in het weekend. Ik wil ook graag mensen gaan ontmoeten, huisbezoeken afleggen. De verzorgingstehuizen inlopen en daar kennis gaan maken met bewoners. Dat vraagt natuurlijk een wederzijdse communicatie. Dat wil zeggen, nodig ons als kerk ook uit.

U bent een jonge priester die wellicht met een goed ”bedrijfsplan” ook een groep jongeren kan aanspreken. Hoe zijn uw gedachten hierover?Met enkele mensen rondom mij heen zou ik graag aan de slag willen met een soort Taize viering, gecombineerd met de spiritualiteit van St. Franciscus. Er zit zoveel rusteloosheid en onbegrip. Terwijl ik dit typ, heeft afgelopen week een jong meisje zelfmoord gepleegd in Staphorst vanwege pestgedrag. Er leeft zoveel in de harten van mensen. Maar hebben we het toch zo te druk. Continue zijn zeer veel jongeren bezig met hun mobiel, op social media zoals Facebook of Hyves. Maar kunnen we nog echt communiceren met elkaar, dingen bespreken. Zoeken we echt de stilte wel op. Als we zulke bijzondere vieringen een paar keer per jaar kunnen aanbieden met aansluitend de mogelijkheid om samen te komen en te kunnen spreken over zaken die leven in ons hart, denk ik, zullen we al iets kunnen bereiken. Daarnaast zullen we proberen om onze kerken te openen, zodat mensen de weg mogen gaan vinden door allerlei activiteiten samen op touw te gaan zetten. Je probeert ook in de preek een taal te gebruiken die zowel jongeren als ook ouderen hopelijk aanspreekt. Zonder te veroordelen, mensen toch een spiegel proberen voor te houden vanuit het evangelie, de boodschap van Christus.

Ook pastoors hebben hobby’s. Welke zijn dit bij u?Op de eerste plaats in mijn grootste hobby natuurlijk mijn Cocker spaniël, die luistert naar de naam Camillo. Cockers zijn van nature eigenwijs. Hij verleent zijn naam aan de grote literaire Don Camillo, zo prachtig verfilmd met Fernandel. Deze kon op zijn eigen methode ook aardig communiceren met Peppone. Zo wandelen wij veel, Camillo laat dan de “Don” uit.

Mijn tweede passie is die van “klazoloog”. Omdat ik sinds 1995 onder de baard mag kruipen van St. Nicolaas is er een hele tik ontstaan rondom zijn leven. Ik ben me erin gaan verdiepen, zijn leven en verering, nu nog op veel plaatsen in onze katholieke Kerk. Hierdoor is er ook een verzameling ontstaan met meer dan 600 voorwerpen waar de Goedheiligman op staat afgebeeld, van over de gehele wereld. Daarnaast heb ik ook heel wat boeken verzameld over dit thema. Dat resulteert er weer in dat ik regelmatig lezingen geef en tentoonstellingen organiseer. Regelmatig bezoek ik bedevaartplaatsen waar St. Nicolaas nog steeds wordt vereerd. En de verzameling is nu aangevuld met een heuse St. Nicolaaskerk, wat wil je nog meer.

IN GESPREK:Pastoor VanKanvan samenwerkingsverband Cluster Tabor

Page 7: Hallo Leudal 12 - 2012

Foto: website Parochie Heythuysen

Ook heb ik een geschiedenis tik, mede voor kunst. Reizen en Romaanse kerken bezoeken. De creativiteit van de mens in de kunst. Maar ook plaatsen die wij nooit mogen vergeten zoals de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, de Somme, Ieper en vooral Verdun. Maar ook Normandië daar waar de bevrijding begon bij de landingsstranden, dat bezoek raakte me ook zeer. Het bezoeken van de eeuwige stad Rome. Zo vind ik het ook geweldig om bedevaarten te organiseren naar deze eeuwige stad, gecombineerd met Assisi of Bari, de rustplaats van onze Goedheiligman.

U heeft zich voorgenomen een dierenzegening in te stellen. Hoe komt het dat hier uw hart ligt?Vanwege mijn eigen hond, Camillo, op de eerste plaats. Maar ik ben ook niet blind. Er zijn zoveel mensen rondom ons heen die een huisdier hebben. En dat huisdier zorgt voor warmte, huiselijkheid, geborgenheid en liefde. Vaak vervangt een huisdier ook een mens. Omdat men zich als mens eenzaam voelt. We zegenen in onze kerk vaak zoveel, motoren en auto’s. waarom dan ook niet onze dieren, geschapen door God, toevertrouwd aan de mens. Een hond staat symbool voor trouw, en zo hebben wij ook veel spreekwoorden waarin dieren in voorkomen. Ze vertellen ons iets over ons eigen gedrag. Van dieren kunnen wij veel leren. Het past ook bij de spiritualiteit van Franciscus van Assisi (1182 – 1226). Gods zegen vragen over datgene wat ons kostbaar is, dat zijn ook onze huisdieren.

Waar wilt u in uw nieuwe functie extra aandacht aan besteden?We willen samen als kerkbesturen proberen op zo’n breed mogelijk terrein aanwezig te willen zijn. Dat wil zeggen voor jong en oud. Je bent priester voor alle mensen die een beroep op je willen doen. Voor de ouderen, door huisbezoeken, ziekenzalving en bijzondere vieringen. Speerpunten zullen zeker de kinderen, jongeren en gezinnen worden. Zo zijn we al begonnen met een nieuwe kinderwoorddienst en gezinsmisgroep. We gaan samen kijken naar nieuwe vormen van gezinsmissen in onze vijf parochies. Zo gaan de ideeën om verschillende bedevaarten te gaan organiseren, die een band hebben met onze patroonheiligen zoals de heilige Luidina. Ik loop ook al met het plan rond om met Sint Nicolaas volgend jaar een gezinsmis te gaan houden waarin de communicanten het St. Nicolaasspel zullen gaan uitbeelden. Op goede vrijdag zal er ’s middags om 15.00 uur een Kinderkruisweg komen, waar wederom communicanten en enkele jongeren het verhaal van de kruisweg zullen gaan uitbeelden. Een soort passiespel, verzorgd door onze kinderen en tieners. We gaan ook aan de slag om onze misdienaars en acolieten meer te gaan binden aan onze parochies en hun kerkgebouwen door allerlei activiteiten te gaan organiseren. Dat kan gaan variëren in de vorm van een vossenjacht of dropping tot catechetische bijeenkomsten.

Vooral wil ook aandacht gaan besteden aan elk mens die ik tegenkom. We zijn allen uniek. Ik wil gaan proberen de ander te ontdekken, vol wederzijds respect. Datgene ook wat elk van de vijf parochies zo kostbaar maakt. Die eigen talenten en gemeenschapsgevoel. Ook banden opbouwen met onze schutterijen, muziekkorpsen, carnavalsverenigingen en de vele groepen die er zijn. Ik hoop ook velen in de toekomst te mogen gaan begroeten. Ook wil ik geloofs- of Bijbelcursussen gaan geven, om zo mensen de rijkdom van onze kerk te laten proeven en ze ook zelf aan het denken te zetten.

Hoe staat u t.o.v. mensen die vrijwillig voor een ander klaarstaan? En wordt er vanuit de kerk ook aandacht aan gegeven?Ik denk dat de basis voor deze vraag juist begint vanuit Christus zelf. In een prachtig evangelie vraagt Jezus aan zijn naaste: Ik ben naakt, ziek, heb honger en dorst, ik ben gevangen. Zoek je me op, kleed je me, geef je me te drinken en te eten. Hier ligt de basis voor de diaconie. Het woord diaconie betekent dienstbaarheid. Dienstbaar zijn aan iemand, zonder er iets direct voor terug te verwachten, zonder direct iets terug te eisen. Je inzetten voor je naaste, met name diegenen die kwetsbaar zijn en broos, dat is de basis van de christelijke naastenliefde. We leven in een tijd waar de Euro een zeer grote rol speelt. Alles moet vergoed en betaald worden. We vergeten dat we echter talenten bezitten die we ook voor elkaar kunnen gebruiken en die wij als een gave ontvangen hebben van God. Samen deze talenten benutten en dat doen ook al veel mensen in onze parochies. Denkt u maar eens aan de vele kosters, misdienaars

en acolieten. Onze zangkoren, poetsploegen, MOV groepen, ziekendiensten en natuurlijk de kerkbestuursleden niet te vergeten. Er zijn zoveel groepen verbonden die onze kerkgebouwen en vooral ook onze parochianen verzorgen. Zij willen mensen zijn die bruggen willen slaan naar de parochies, naar instanties zoals de Senioren en de Zonnebloem. Wellicht dat niet iedereen dat vanuit het evangelisch perspectief doet, maar vooral ook vanwege het feit dat het hun zelf diep van binnen een tevreden en dankbaar gevoel geeft. We proberen dit zoveel mogelijk te stimuleren en ook in dankbaarheid tot uiting te brengen.

Staan er mensen naast u om u te assisteren bij uw uitgebreide taken?Gelukkig heb ik op de eerste plaats zeer veel hulp van onze emeriti collega priesters, die niet beroerd zijn om in de weekenden mee te helpen. Oud-pastoors van hier of hier geboren en neergestreken in een van onze pastorieën. Vooral ook pastoor Jan Prins, wonende op de pastorie in Baexem, staat mij met zijn wijsheid, kennis, zorg en priesterlijke inzet bijna met alles terzijde. Daarnaast woont er ook een diaken in de parochie die mee zal gaan helpen met een van onze doopzondagen. Vooral ben ik ook blij met de zeer vele enthousiaste vrijwilligers en vrijwilligsters die er zijn. Vaak zijn zij al vele jaren actief in onze parochies en hebben veel draaiende weten te houden en dat nog steeds doen.

Hoe draagt u buiten de kerk het geloof uit en hoe probeert u ervan te zorgen dat goed voorbeeld goed volgen doetDoor jezelf te blijven. Met al je talenten en vooral vreugde en humor uitstralen. Vaak kijk je de kerk in, en zie je van die zure gezichten. Ook op straat. Begroet je de ander nog wel eens op straat. Spreek je een dank woord uit of vind je alles zo vanzelfsprekend. Ik probeer zo te leven, dat je mensen mee kunt inspireren zodat ze zeggen, die heeft iets, dat wil ik ook. Je moet geen toneel gaan spelen of de populaire jongen gaat uithangen,. Dat zijn mensen op den duur ook zat. Je wordt vervolgens ook niet meer serieus genomen. Nee, blijven zoals je bent, daar waar het zich hoort serieus, af en toe met een kwinkslag. En inspiratie uitdragend. Er zijn veel gelegenheden, waar je gevraagd wordt om een woordje te zeggen. Wellicht zoals met een dodenherdenking. Levend vanuit je geloof, mensen ook proberen te raken met de juiste woorden.

Wilt u zich even kort voorstellen? Ik ben geboren in 1974 te Geleen, voelde ik mij al jong betrokken bij de kerk. Na mijn eerste heilige communie, ik was destijds acht jaar oud, besloot ik om misdienaar te worden. Van jongs af aan opgegroeid met het katholieke geloof, voelde ik diep van binnen die roeping om priester te willen worden. Na de opleiding op het groot seminarie te Rolduc (1995-2001) werd ik in de St. Christoffelkathedraal te Roermond in 2002 tot priester gewijd. Na tien jaar als kapelaan werkzaam te mogen zijn geweest in verschillende plaatsen in ons bisdom, installeerde deken Maessen uit Thorn-Heythuysen mij tot pastoor van vijf parochies te weten Leveroy, Kelpen-Oler, Grathem, Baexem en Heythuysen, waar ik samen met mijn trouwe viervoeter Camillo mag wonen in de pastorie van de St. Nicolaasparochie te Heythuysen.

Page 8: Hallo Leudal 12 - 2012

Als u nu met uw bank- en spaarrekening overstapt naar AFAC, storten we € 50,- op uw spaarreke-ning. We brengen deze onder bij de Regiobank: de laagste kosten en de hoogste rente. De hele overstap wordt door ons geregeld!

Als u 1 én 2 gedaan heeft controleren we GRATIS of uw levensverzekering of hypotheek een woe-kerpolis of woeker hy-potheek is. Indien nodig krijgt u van advies of dit beter kan.

Meedoen met deze actie? Stuur een e-mail of laat een bericht achter op de voicemail met de actiecode HL1212.

Als u ook met uw verzeke-ringen overstapt storten we nogmaals € 50,- op uw spaarrekening. Uw verze-keringen worden duur-zaam en maatschappelijk verantwoord geregeld. Wij doen het papierwerk voor u.

1

3

2

Verdien € 100,- plus GRATIS advies!

AFAC BVSteeg 1 I 6086 EJ Neer 0475 59 49 90 (voicemail)[email protected] I www.afac.nl

Deze aanbieding geldt tot 1 februari 2013

Page 9: Hallo Leudal 12 - 2012

9HALLO LEUDAL

Hoe kunnen priesters creatief zijn binnen de “regels”van de kerk?Ieder priester volgt zijn eigen hart. Wat ik wel belangrijk vindt is dat de liturgie moet kloppen. Dat is de basis. Dat is niet voor niets zo ontstaan. We hebben een duidelijke geloofsbelijdenis, het evangelie en eucharistische gebeden. Daarnaast is er ruimte om via een openingswoord of een preek, door middel van voorbeden en gebeden zeer persoonlijk mensen te kunnen aanspreken. De kunst is ook om bij elke persoonlijke ontmoeting met mensen, hun ruimte te geven zodat hij of zij zich niet bedreigt voelt, maar datgene kan verwoorden wat hem of haat bezig houdt. Ik denk dat een priester juist nooit veroordelend, nooit afwijzend, nooit belerend moet zijn. En zich ook niet moet gaan verschuilen achter een bepaalde status of functie. Als je tussen de mensen staat en je blijft jezelf, voel je zelf wel aan, hoe je de ander kunt benaderen.

Wat of wie is voor u een grote inspiratiebron?Mijn grote inspiratie bron blijft het leven van Christus en het evangelie. Levend vanuit de Bijbel en het gebed, maar ook geraakt door de levens van mensen die Christus hebben nagevolgd. In het bijzonder St. Nicolaas van Myra en St. Franciscus van Assisi. Ook zijn er tal van schrijvers en schrijfsters die mij zeer boeien en vormen. Zoals de boeken van Geert Mak en Rosita Steenbeek en haar verhalen over Rome. Vooral het boek van In Europa van Geert Mak heeft mij zeer geraakt, de beelden wat een mens en ander mens kan aandoen, als God buiten spel wordt gezet. Denkt u maar eens aan de concentratiekampen. En die kwamen niet alleen maar voor in de Tweede Wereldoorlog, maar ook op de Balkan in de negentiger jaren.

U komt natuurlijk ook regelmatig met moeilijke situaties in aanraking. Is het dan moeilijk om de juiste woorden te vinden?Bij het begraven van een kind of bij zelfdoding van een mens blijft het steeds weer moeilijk om de juiste woorden te vinden. Er bestaan geen blauwdrukken, omdat elke situatie uniek en kostbaar is. Je probeert te luisteren en woorden te zoeken die passen bij de situatie, woorden die opborrelen uit je eigen hart. Je leest veel, je ziet veel. Je eigen ervaringen en verhalen uit de Bijbel, zoals de Psalmen kunnen je hepen bij het zoeken naar de juiste woorden. Daarnaast heb je ook collega’s waar je op kun terugvallen. Maar het blijft steeds weer een opgave.

U gaat één kerkbestuur vormen voor Heythuysen/Grathem/Kelpen-Oler/Leveroy en Baexem. Waarom?Er is een jonge priester, fulltime, 38 jaar oud, voor vijf parochies. Er wordt een stuk management van mij gevraagd, maar je bent vooral priester. Je kunt geen vijf kerkbesturen gaan aflopen, je pleegt op den duur roofbouw op jezelf en daar ik heb geen behoefte aan om dadelijk overspannen of ziek verder te gaan. De realiteit is ook dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die deze functies willen gaan bekleden en zich bateloos willen inzetten. Vaak heb je een vrijwilliger die meerdere “petten”op heeft. Als deze mij omkiept, heb ik direct meerdere gaten. De realiteit is gewoon, dat we moeten gaan samenwerken, om zo nog sterker te staan voor de toekomst. Zielige gedachten die bij mensen opborrelen in hun hart, dat de andere parochie met mijn centen er vandoor gaan, aan zoiets heb ik niets. Om vooruit te kijken en onze

parochies bloeiend te houden, zullen wij deze en andere stappen in de toekomst samen gaan maken. Talenten die aanwezig zijn in de ene parochie kunnen dan ook in een andere parochie zo ingezet gaan worden.

Wat zou op deze plaats willen meegeven aan onze lezers voor de feestdagen en het nieuwe jaarWe vieren Kerstmis en de jaarwisseling. Op de eerste plaats wens ik ieder een zalig kerstmis toe en een voorspoedig Nieuwjaar. Het nieuwe jaar is altijd een tijd van nieuwe wensen en goede voornemens. We willen iets gaan aanpakken bij ons zelf, iets gaan veranderen aan onszelf waar we niet zo tevreden mee zijn. In ieder van ons vindt ook een wisseling, een verandering plaats. We mogen verwachten dat het een verandering ten goede is, dat God die dingen van ons afwendt die ons dit jaar belast hebben, en dat Hij bij ons mag zijn in het komende jaar en ons mag begeleiden. Wanneer we met dankbaarheid terugdenken aan wat voorbij is, gaat het niet verloren maar wordt een deel van ons, net zoals een jaarring in een boom. Dat we ons ook bewust mogen zijn van wat zich in ons ontwikkeld heeft, waarin God ons geleid heeft, maar waar ook iets nieuws in ons ontstaan is. Door na te denken over het afgelopen jaar leren we onszelf beter kennen. Door concrete ervaringen beter onder de loep te nemen ontdekken we wie we eigenlijk zijn en wat echt tot ons wezen, tot ons innerlijke behoort.

Mogen wij blijven vertrouwen dat Gods milde hand ons zal dragen en leiden en dat Zijn liefde al het verwarde in ons dat ons verhindert vrij te leven zal ontwarren.

Onze klantvoordelen: Wij zijn het adres voor:

wintercheck!Bij ons kunt u de Wintercheck laten uitvoe-ren! Uw auto wordt o.a. gecontroleerd op banden, remmen, koelsysteem, accu, ver-lichting, vloeistoffen en ruitenwissers. Graag vooraf een afspraak maken.

Nu ook voor onderhoud en reparatie aan uw motorfiets!

KerKstraat 24 roGGel tel. 0475 - 492110 WWW.SALIMANS.COM

Wordt uw auto door ons onderhouden dan profiteert u van deze voordelen:

Dealerkwaliteit tegen betaalbare prijzen! • Volledig gratis aPK i.c.m. Jaarbeurt, Grote Beurt of longlife service • Gratis Wintercheck 1x p/jaar • Gratis Zomercheck 1x p/jaar • Gratis aircocheck 1x p/jaar • Gratis Haal- en brengservice < 20 km • Gratis digitale Nieuwsbrief • Voordelige Bovag Pechhulp

• Nieuwe en gebruikte auto’s • onderhoud, reparatie

(alle merken) • aPK (oBD) keuringen • online sleutels

inleren en software updates • aanschaf en montage

(originele) onderdelen en accessoires • airco service

• sCM alarm inbouw en keuringen • Vervanging en

reparatie autoruiten • schadeherstel

Fijne feestdagen!

Ook in 2013zijn wij er

weer voor u!

‘drive carefully’

Page 10: Hallo Leudal 12 - 2012

HEEL & HEYTHUYSEN

Ons adres in Heythuysen:

Stationstraat 15

6093 BJ Heythuysen

Ons adres in Heel:Wilhelminaplein 4

6097 AT HEEL

Tel. 0475 - 58 23 41

Openingstijden:Maandag Gesloten

Dinsdag 9.00 - 18.00 uur

Woensdag 9.00 - 18.00 uur

Donderdag 9.00 - 18.00 uur

Vrijdag 9.00 - 18.00 uur

Zaterdag 9.00 - 16.00 uur

BIJ BIKE TOTAALPEETERS TWEEWIELERS

HEYTHUYSEN

OPENINGSACTIE!

www.peetersbiketotaal.nl

Bij aankoop van een nieuwe fi ets

krijgt u 15% van het aankoopbedrag

aan waardebonnen kado!

Een attentie voor iedere klant!

Page 11: Hallo Leudal 12 - 2012

11HALLO LEUDAL

Madame Trudo

Winter-OpruimingKoppelstraat 246088 ER Roggel+31 (0) 475 - 49 37 62www.madametrudo.nl

S P E C I A A L Z A A K V O O R D E D A M E S C O N F E C T I E V O O R

D E G R O T E R E M AT E N ( 4 6 - 6 0 )

W i j h a n t e r e n k o r t i n g e n v a n 1 0 t o t 5 0 % o p o n z e c o l l e c t i e

Hierbij berichten wij dat onze Winter-Opruiming van start is gegaan. tevens maken we van de gelegenheid gebruik om u prettige feestdagen en een voorspoedig, gezond en modieus 2013 toe te wensen.

Wilhelminaplein 1f, Heel Tel. 0475 - 57 09 30

[email protected] zijn gesloten van 24 dec. t/m 1 jan.

www.paulbeekoptiek.nlFijne kerstdagen en een bril-jant 2013!

Na 10 jaar hard werken in onze fietsenzaak die sedert december 2000 gevestigd was in Horn waren we uit ons jasje gegroeid. Daarom hebben we toen met pijn in ons hart besloten om Horn te verlaten en te verhuizen naar een grotere winkel in Heel. Mede dankzij onze klanten en ons professioneel team is dit een goede overstap geweest en is er voor ons de mogelijkheid ontstaan om een nog grotere uitdaging aan te gaan.

Een mooi nieuw 2e filiaal van Peeters Bike Totaal in Heythuysen.Met de verbouwing aan de stationsstraat hopen we voor u als klant net zo’n mooie winkel te creëren als in Peeters Bike totaal in Heel. Een winkel waar u zich op uw gemak voelt, vriendelijk en vakkundig geadviseerd wordt. U vind natuurlijk ook hier weer een uitgebreide collectie fietsen, kleding, hometrainers en accessoires zoals u van ons gewend bent.

Peeters Bike Totaal Heythuysen verkoopt de volgende merken fietsen: Batavus, Rih, Gazelle, Merida, Cortina, Urban, Ecomo, Loekie, Alpina, Kettler, Raleigh en Multicycle.Ook mooie trendy fietskleding vindt u bij ons in alle maten en kleuren. Uiteraard bieden wij u een ruim assortiment accessoires aan, zoals tassen, manden en fietskarren en alle onderdelen die uw fiets nodig heeft. Ook in Heythuysen verzorgen wij onze bekende gratis ophaal- en thuisbezorgservice, zoals u van ons gewend bent.

Ons filiaal in Heythuysen gaat gerund worden door twee jonge mannen, Bjorn en Daan. Vol passie voor de fiets en alles wat daarmee samenhangt, oefenen zij hun vak uit. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat u als klant vriendelijk en vakkundig geholpen wordt zodat wij u vaker mogen begroeten. Bjorn is onze oudste zoon die al een flink aantal jaren meedraait in ons bedrijf en dus over een grote ervaring beschikt. Deze ervaring is nodig is om een gespecialiseerde bedrijf als de onze te runnen. Daan is onze vaste verkoper, maar ook monteur. Daan is al een aantal jaren bij ons werkzaam en weet wat onze klant van ons mag en kan verwachten. Beide mannen zijn razend enthousiast om van Peeters Bike Totaal Heythuysen een succes te maken. Ze staan vanaf 4 januari voor u klaar om u bij elke aankoop en reparatie het juiste advies te geven.

We heten u vol trots een hartelijk welkom in ons filiaal in Heythuysen waar u onder het genot van een heerlijk kopje koffie de winkel kunt bekijken, u kunt dan ook kennis kunt maken met Bjorn en Daan.

Graag tot ziens en fijne feestdagen gewenst.Johan en Lenny Peeters,Bjorn, Daan.

Peeters Bike Totaal,sinds 2000 een begrip in Heel en omstreken.

Page 12: Hallo Leudal 12 - 2012

12 HALLO LEUDAL12

Biodanzabeweging geven aan wat je voelt.Biodanza is een unieke, krachtige dansvorm, waarbij je in beweging komt op je eigen ma-nier en contact maakt met jezelf, de ander en de wereld om je heen. Het is een systeem van persoonlijke ontwikkeling door klinisch psycholoog Rolando Toro in de 60-er jaren ontwikkeld.

Biodanza is een plezierige manier van aan jezelf werken. Je wordt elke keer uitgenodigd om wat op dát moment, in deze situatie, bij die muziek, bij je wordt opgeroepen, om dat in beweging om te zetten. Vaak zijn verstand, gevoel en de daadkracht onvoldoende op elkaar afgestemd. We denken het een, en we doen iets anders. Of we hebben een gevoel, waar ons verstand geen raad mee weet, en doen dan iets waar we later mogelijk spijt van krijgen. Bij Biodanza mag het verstand even uitrusten en genieten we van het gevoel. Je geeft beweging aan het gevoel dat je op dat moment hebt. Lichaam en geest worden meer één geheel. Het is spelenderwijs het leven ervaren en oefenen.

Wat kan Biodanza je geven:Een impuls om voluit te gaan leven en lief te hebben. Weer genieten van het hier en nu en van het samenzijn met mensen. Het leven om-armen, voelen dat je leeft en beweegt! Gaan ervaren wat er in jou leeft en thuiskomen in je lichaam. Nieuwe deuren openen naar een wereld waarin de verrassing lonkt. Biodanza is dansen, genieten, in het hier en nu zijn en samen groeien!

Interesse? Voor meer informatie mail of bel met Hans Croonen: [email protected] - T 06 2157 3162 of bezoek de website.

www.biodansjezelf.nl

  PAFRA

Wand - en vloertegels

- eigen import - lage prijzen

- aanbrengen tegels - direct uit voorraad

Wij zijn geopend ma. t/m zat. van 9.00 - 12.00 uur

Ten alle tijden op afspraak +31 (0)6 - 13076287

Havenweg 13 - 6006 SM Weert www.itiles.nl - [email protected]

t r a d i n g

VLOERTEGEL

AKTIE

je kennis van klussen

www.fi xet.nl

Fixet LeveroyHoutsberg 16Tel. (0495) 65 14 [email protected]

Voor al uw doe-het-zelfartikelen en

bouwmaterialen

v1 Fixet Leveroy.indd 1 07-05-2007 14:46:09

je kennis van klussen

www.fi xet.nl

Fixet LeveroyHoutsberg 16Tel. (0495) 65 14 [email protected]

Voor al uw doe-het-zelfartikelen en

bouwmaterialen

v1 Fixet Leveroy.indd 1 07-05-2007 14:46:09

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

Bedankt! Alle lezers en adver-teerders bedankt voor de fijne reacties afgelopen jaar.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond & gelukkig 2013!

Page 13: Hallo Leudal 12 - 2012

13HALLO LEUDAL 13

Met een pelletkachel brengt u naast sfeer, vooral warmte in huis!Met een pelletkachel brengt u sfeer in huis maar vooral ook warmte. Maar vooral spaart u op de energiekosten. Ook voor het design bent u in onze nieuwe showroom op het juiste adres.

KACHELSDe pelletkachel is een elektronisch geregelde kachel waarin houtpellets verbrand worden. Houtpellets zijn cilindrisch gevormde korrels hout, gemaakt van samengeperst zaagsel en schone houtresten uit de houtindustrie. De pelletkachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op een houtkachel. De eenvoudige bediening van deze pelletkachels is één van de vele voordelen. Eén druk op de knop en de kachel doet de rest. De ingebouwde thermostaat zal de ruimte prima op temperatuur houden. Programmeerbaar voor de hele week, per dag verschillend. Met de afstandsbediening kunt u zelfs vanuit uw luie stoel de pelletkachel hoger, lager, aan of uitzetten.

WAAROM EEN PELLETKACHEL?Met een pelletkachel bespaart u al gauw honderden euro’s op uw stookkosten. Door de perfecte dosering van de pellets, brandt een pelletkachel optimaal met een zeer hoog rendement. Omdat de pellets zijn geperst onder hoge druk, hebben deze een hogere energiewaarde dan een blok hout. Zelfs de rekening van het stroomverbruik zal naar beneden gaan omdat deze pelletkachels een lager gemiddeld stroomverbruik hebben dan een gas-cv installatie.

PELLETSHoutpellets zijn gestandaardiseerde cilindervormige brandstofdeeltjes van 6 mm, gemaakt uit samengeperst zaagsel en spaanders van schoon onbehandeld hout van houtzagerijen en de

houtverwerkende industrie. In het productieproces worden geen lijmstoffen of andere chemische componenten toegevoegd. De verbrandingswaarde van houtpellets bedraagt ongeveer 4.7KWh/kg hetgeen overeenkomst met ruim 0,5m3 aardgas.

U bent van harte welkom tijdens onze kerstshow! 2e Kerstdag van 12.00 tot 16.00 uur in onze showroom aan de Vaartweg 8 te Haelen!

Bij een heerlijk kopje koffie en zelfgemaakte wafels zitten Paul Verstappen, Peter Oosterbos, Franka Ver-stappen en Lea Gommans bij elkaar aan tafel. Allen woonachtig in de Gemeente Leudal en vrijwilliger in het museum Eijnderhoof te Nederweert Eind. Aan hun wordt gevraagd te vertellen hoe het is om vrijwilliger te zijn in het museum en deel te nemen aan het Winter Festijn.

Franka en Lea: wij zijn allebei ongeveer 11 jaar vrijwilliger in het museum. We zijn begonnen door als bezoeker met de kinderen naar het museum te gaan. Toen onze kinderen hun eigen gang wilden gaan hebben wij ons aangemeld als vrijwilliger voor de Herberg. Daar wij vroeger bij elkaar in de straat woonden, vonden we het ook leuk om samen een aantal zondagmiddagen te werken. 5 a 7 x per jaar kan men ons in de Herberg vinden. Wij zorgen voor koffie, limonade, thee en heerlijk zelfgemaakte vlaai!

Tijdens deze middagen werk je met nog meer vrijwilligers en dat maakt het dat binnen de grootste familie van Nederweert-Eind ook hechte vriendschappen ontstaan. Paul en Peter zijn daar een voorbeeld van. Al meer dan 25 jaar lid van Eijnderhoof behoren zij tot de manden-vlechtersgroep. Met vele andere mandenvlechters zijn zij vanaf de zomervakantie in de weer om producten te vlechten die men tijdens het Winterfestijn verkoopt. Je moet dan denken aan waxinelichthouders, mezenbol-houders, kerstkransen, diverse mandjes en nog veel meer!

Welke affiniteit heeft u hiermee en hoe is dit gekomen?Allen hebben wij iets met oude ambachten. Wij vinden het belangrijk dat de kennis die men vroeger heeft opgedaan

wordt overgeleverd aan anderen zodat deze ambachten blijven voortbestaan. We werken graag met natuurlijke materialen en door samen met anderen hiermee bezig te zijn stimuleer en inspireer je elkaar en ontstaan er mooie nieuwe initiatieven. Je verdiept je verder in het thema wanneer je als mandenvlechter een bepaald oud beroep mag uitbeelden tijdens het winterfestijn. Ook Lea en Franka maken regelmatig een praatje met de “oudere garde” onder de vrijwilligers. Daar worden regelmatig recepten uitgewisseld en herinneringen van vroeger opgehaald. Wij zijn allen vanaf het eerste uur deelnemer aan het winterfestijn, het lijkt ook ieder jaar weer een vanzelfsprekendheid dat we de derde kerstdag vertoeven in het museum!

Onze verwachtingen van dit 4e Eijnderwinterfestijn zijn weer hoog gespannen.Wetende dat er zeer veel vrijwilligers al heel veel uren bezig zijn geweest met het maken van kerstversieringen en andere sfeermakende artikelen, maakt het dat het ieder jaar weer verrassend is hoe dit lukt. Ieder jaar overtreft men zich door originaliteit en sfeervolheid.

Waarom een aanrader?Dit sprookjesachtig winterfestijn is groots opgezet. Het is een aanrader om te gaan kijken en te beleven hoe geweldig de sfeer is, figuranten die hun rol spelen wat maakt dat jij je waant in de tijd van Charles Dickens. Het Keltisch fantasiebos met o.a. engelen, kwakzalvers, gebochelde, de waarzeggers en heksen. Niet vergeten de vele, vele waxinelichtjes die het extra sprookjesachtig helemaal afmaken. En je snapt niet hoe het ieder jaar weer lukt om kindje Jesus uit te nodigen om de Kribbe

te bezetten! Enne, waarom zou je naar Deventer gaan als het dicht bij huis ook te zien is! Gezellig met het hele gezin, opa,oma de kinderen en kleinkinderen genieten van al dit moois.Wij vinden het een geweldig familie-uitje waarbij je veel kunt beleven.

Welk onderdeel van het festijn is voor u persoonlijk favoriet en waarom?Het is moeilijk om een keuze te maken omdat er zoveel te zien is. De hoek van de Mandenvlechters is de moeite waard, er zijn diverse dierenfiguren te zien die op ware grote zijn gevlochten. Een aantal waxinelichtjes op stok verlichten het pad om bij de Mandenvlechters te komen. Er is een grote kerstster te zien en boven de tafel is een hoed van meer als een meter doorsnee te zien. Onder het afdak zijn de producten te koop die het afgelopen jaar gevlochten zijn. De verlichting, de vuurkorf, de figuranten en demonstranten geven een geweldige sfeer. Het gebeuren in de herberg mag je zeker niet missen, de levende muziek, mannen die aan het pokeren zijn, de uitbaatster van de herberg die danst op de tafels. Wanneer er dan tussentijds een goocheltruc uitgehaald wordt, is dit adembenemend! Je ziet mensen genieten van al dit moois! De toneelspelers in de Herberg zorgen ervoor dat mensen zich in de Dickenstijd wanen!

Tot dan, wij zien jullie graag

Eén grote familieVrijwilligers van Eynder Winter Festijn

Pellet Kachel LimburgVaartweg 8 I 6081 AM Haelen I T 0475 59 42 49 I GSM 06 53 12 58 70 www.pelletkachellimburg.nl

Page 14: Hallo Leudal 12 - 2012

Ook in het nieuwe jaar uw leverancier van Nefit Zonnepanelen. Fijne feestdagen!

Vraag naar de mogelijkheden:

• Duurzame energie • Verwarming • Sanitair• Loodgieterswerk • Zinkwerken • Ventilatie

Grathemerweg 47C +31 (0)6 55 77 47 456037 RN Kelpen-Oler [email protected]

www.iNdeNKleeF.Nl

Openingstijden: donderdag en vrijdag van 9.30 -18.00 uur zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Napoleonsweg 125, 6081 AC Haelen, tel. 0475 - 59 13 48

Op alle karpetten, accessoires en schilderijen50% korting

ZITBANKEN I EETTAFELS I EETKAMERSTOELEN I FAUTEUILSBEDDEN I MATRASSEN I WOONACCESSOIRES I SCHILDERIJEN

NORMA pocketverenmatras 90 X 200 cm. Nu van € 555.- voor

€ 355.-

Prettige Kerst-dagen en de Beste Wensen voor 2013

Page 15: Hallo Leudal 12 - 2012

15HALLO LEUDAL

‘De Meysberg: sporen door de tijd’ overtuigende winnaar Filmfestival Tijdsbeeld

Winterwandelingen in het witte stadje Thorn

Deze opera voor kinderen, en allen die jong van hart zijn, heeft alle facetten voor een gezellig Kerstmiddagje uit: Hans en Grietje verhaalt over de 2 kinderen die door hun wanhopige moeder het bos worden ingestuurd om aardbeien te plukken. Daar wacht hen een spannend avontuur en vreemde personages. Ze raken de weg kwijt en belanden in de handen van een rare heks. Maar... door de slimheid van Hans en Grietje krijgt het sprookje alsnog een happy end!

Jan Alofs en Maja van ‘t Oever, 2 professionele zangers, respectievelijk vertaler / voice over en regisseuse, brengen, samen met een aantal jonge zangstudenten, dit nog steeds actuele sprookje over armoe, maar met een positieve boodschap! Ze hebben het vorm gegeven in een traditionele theatervoorstelling, gebruikmakend van prachtige kostuums en decors. Het is een theatervoorstelling vooral voor kinderen, met de bedoeling theater in al zijn kleurrijke aspecten zoals muziek, zang, dans en toneelspel dichterbij de kinderen te brengen en iedereen met een blij Kerstgevoel naar huis te laten gaan!

Datum: zaterdag 22 december 2012 van 15.00 uur tot 16.30 uur Locatie: Zaal ’t LeukeLeukenstraat 6 6099 AR Beegden

Datum: zondag 23 december 2012 van 15.00 uur tot 16.30 uur Locatie: Het BaekerhoesKerkstraat 1 6051 JG Maasbracht-Beek (in samenwerking met Stichting Jeugdwerk Brachter Beek)

Zondag 13 januari 2013 presenteert Stichting Thorn Metronoom in café-zaal Aod Thoear een Cultureel-Literair Café. Ook dit keer vermeldt het programma verrassende optredens en boeiende presentaties.

’THORN, STAD VAN ADELLIJKE DAMES’ Een korte film over 800 jaar klooster en hoogadellijk Stift. Over het wel en wee van de stiftsdames en hun blijvende invloed op het Witte Stadje. Hans Breukers (Thorn) verzorgde het script en de regie, Mario Dirks de fotografie en montage. Het achterliggende idee was, dat er vanwege de geschiedenis en het cultureel erfgoed een boeiend verhaal over Thorn te vertellen is. De film wordt voor het eerst aan een groot publiek gepresenteerd. Vanaf het voorjaar 2013 maakt de film vast onderdeel uit van een bezoek aan de Abdijkerk. Het is bij uitzondering dat ze buiten dit verband vertoond wordt.

BARBARA DE VRIES (Heythuysen)Barbara de Vries is theater en taal. Ze maakt als Theaterrabarber al jarenlang theater voor kinderen en volwassenen. Ze geeft trainingen en workshops, beheerst clownerie en pantomime. Op het moment dat ze al die verschillende zaken wat meer wilde stroomlijnen, kwam ze met de vertelkunst in aanraking en dat was precies wat ze zocht. Al haar improvisaties en theateractiviteiten komen erin samen. ‘Een verhaal geeft ruimte voor verstilling, maar ik kan er ook heerlijk in los gaan. Ik ben alwetende verteller, maar kruip ook in de hoofdpersoon, de voorbijganger en de beschouwer. Dat biedt een zee aan mogelijkheden om je verbeelding vorm te geven’. Ze presenteert in Thorn de voorstelling ‘Waterwoorden’.

LINDA SMEETS (Ell /Weert)Linda Smeets was dit jaar deelneemster aan de populaire talentenjacht The Voice of Holland. Ze bereikte de ‘battles’ waarbij ze gecoacht werd door Marco Borsato. Ze is al enige tijd actief als zangeres. Zo heeft ze twee jaar op het podium gestaan met Rowen Héze, in zalen als Carré, Heineken Music Hall en Ahoy. Ze is afgestudeerd aan het conservatorium van Utrecht voor Lichte Muziek en Zang. Naast dat ze actief is in het professionele pop- en musicalcircuit heeft ze 3 succesvolle zangscholen opgezet in Den Haag, Voorburg en onlangs in Weert.

Als vaste gasten zijn aanwezig: Har Sniekers, stadsdichter, Jo Wijnen, columnist, en Willem van Santen, pianist. Aanvang 14.30 uur. De entree bedraagt 5 euro.

Een Wintersprookje: Hans en Grietje

CULTUREEL-LITERAIR CAFE THORN METRONOOM

ACTUEEL

Amateurfilmers lieten zich voor Filmfestival Tijdsbeeld inspireren door het thema Mijn Dorp. Mijn stad. Het resultaat was 9 december jl. te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Peter Crins uit Leveroy won de eerste prijs met zijn documentaire De Meysberg: sporen door de tijd, een streekgeschiedenis van Midden-Limburg vanaf 1500 tot 1950 waarbij boerderij De Meysberg (boerderij van de grootvader van Crins) als kapstok dient en de geschiedenis aan de hand van interviews van familieleden en streekgenoten chronologisch wordt uitgesponnen.

Een preview van de film is te zien op www.youtube.com/watch?v=z1u8ScHbpfQ. De eerste editie van het festival werd georganiseerd door het Limburgs Museum, de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. Tijdsbeeld wil de cultuurhistorie van Limburg, het eigene van een dorp of stad, van de mensen die er wonen, hun tradities en gebruiken op de kaart zetten voor nu en later. De drie films die gewonnen hebben, worden opgenomen in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

Amateurfilmers kunnen vanaf heden aan de slag gaan voor de volgende editie van Filmfestival Tijdsbeeld dat plaats-vindt in het najaar van 2014. Het thema voor de tweede editie is ‘Mens en Industrie’. Entreekaarten kosten € 4,- en zijn vanaf maandag 10 december a.s. verkrijgbaar bij Electro Gebr. Wolff, Steenweg 14, Wessem, tel nr. 0475-561275.

De beste kennismaking met Thorn is een wandeling door het historisch centrum onder de deskundige leiding van een VVV-gids. Thorn, ruim 800 jaar hoofdplaats van een miniatuur vorstendom onder leiding van hoog-adellijke dames, nu een beschermd stadsgezicht met vele monumenten. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt. Het witte stadje Thorn dankt zijn naam aan de pittoreske witte huisjes en authentieke panden uit de 15e tot de 18e eeuw. De vele monumenten en gebouwen getuigen van een kleurrijke geschiedenis.

Wanneer : zaterdag 29 december en 5 januariStart : 14.00 uur vanaf VVV, WIJNGAARD 8 THORN Duur : ± 1,5 uur Deelname : € 5,00 per persoon / kinderen gratis

Reserveren is niet nodig. Het is ook mogelijk voor groepen deze of andere themawandelingen het gehele jaar door af te spreken. Voor meer informatie kun je contact opnemen met VVV Thorn, telefoonnummer 0475-561085 of stuur een email naar [email protected]

Linda Smeets

Page 16: Hallo Leudal 12 - 2012

De makelaar uit het Leudal wenst u

veel woongenot voor 2013Heufke 1, Roggel T. 0475 77 23 50T. 06 17 83 44 06 E. [email protected]

www.dirkhendriks.nl

“Wij wensen jullie goede feestdagen

en een sportief en relaxed 2013”

Let op onze januari acties!

AM Sports & Dance Roorveld 4 I 6093 PL Heythuysen Tel. (0475) 49 49 41 I [email protected]

W W W.BCSMEBO.NL

Autocenter Mebo B.V.

Bevelantstraat 20A | 6088 PB Roggel Tel. (0475) 440 770 | Fax (0475) 440 811 [email protected] | www.bcsmebo.nl

Wij doen alles voor uw auto

Autocenter Mebo B.V.

Bevelantstraat 20A | 6088 PB Roggel Tel. (0475) 440 770 | Fax (0475) 440 811 [email protected] | www.bcsmebo.nl

Wij doen alles voor uw auto

Autocenter MEBO bvBevelantstraat 20a I Roggel T 0475 44 07 [email protected]

Ook in het nieuwe jaar doen wij alles voor uw auto.Fijne feestdagen en een veilig 2013!

Heythuysen / T +31 (0)475 459 459www.steinerautoschade.nl

personen- en bedrijfswagens / autoruitreparatie / industrieel spuitwerk

Thoorderstraat 13, 6096 DB [email protected] | T. 0475 - 45 20 94

Wester & van DijckRegisteraccountants

WIJ ZIJN U GRAAG VAN DIENST BIJ:BedrijfsopvolgingOndernemingsplannenSecond opinionJaarrekeningenFiscale aangiftesPlatform voor uw eigen (internet) boekhoudingFiscale en bedrijfseconomische advisering en begeleiding

© AM

A

Voor al uw HarDHouten ramen - Deuren -

kozijnen en trappen

Leveroyseweg 18 6093 NE LeveroyT 0495 - 651293

M 0653 - 195056F 0495 - 652229

raf op heijtimmerbedrijf

r o H

Vrijkenstraat 6 I Roggel I T 0475 44 09 76

Veel geluk in het nieuwe jaar!

In- en verkoop van auto’s, onderhoud & reparatiealle merken, schadeherstel & spuitwerk

BEKIJK ONS OCCASIONAANBOD OP WWW.BROUWERS-SMITS.NL

Fijne feestdagen en een sfeervol & gezond 2013!

1e en 2e Kerstdag gesloten.

Rijksweg Zuid 3Kelpen-OlerT. 0495 - 65 12 12

[email protected]

Café - Restaurant

de Molshoof

CARSEARCHHEUKSKE.NL

Windmolenbosweg 4a, 6081 PE HaelenT 0475 - 59 16 99 | E [email protected]

U zoekt een andere auto? Wij vinden deze voor u!

Gespecialiseerd in aanschaf van Volvo en Toyota uit Nederland,

Duitsland en België.

hansneelen.nl

passie voor tuinenDesign & aanlegTuinonderhoudGlasheldere zwemvijvers

Fijne feestdagen!

Page 17: Hallo Leudal 12 - 2012

17HALLO LEUDAL 17

Hallo Leudal,

Naast mijn regelmatige bijdragen aan dit prachtblad, mag ik al sinds het prille begin opdraven als huiscolumnist van ‘Niet Direct’, het podium voor kunst met taal en muziek van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal. Tijdens mijn laatste voordracht in ‘De Bombardon’ (een naam die je - als je er tenminste écht bij wilt horen- op z’n Frans schijnt te moeten uitspreken, dus zonder die ‘n’ op het einde) gaf ik al een uitgebreide toelichting op mijn regelmatige verschijnen in het hoofddorp dezer gemeente, zeulende met met pakjes en pakketten van alle soorten en maten. U heeft niet allemaal een kaartje kunnen kopen voor die avond en daarom kom ik er hier kort nog even op terug.

Een mens leeft in deze tijden blijkbaar niet van het woord alleen. Maar ik tel mijn zegeningen, want door mijn werkzaamheden binnen de pakketbezorging kom ik wel het één en ander te weten over de zeden, gewoonten en sociale verhoudingen binnen Leudal. En dat is niet alleen goed voor mijn politieke carrière, maar tevens uitstekend researchmateriaal voor mijn komende sleutelroman.

Bovendien krijg ik regelmatig de vraag wanneer ik nou eens iets in het Limburgs ga schrijven. Ik heb daarom besloten voortaan geheel voorbij te gaan aan daaraan verbonden problematische feiten, zoals dat iedere taal een dynamisch, zichzelf continu vernieuwend fenomeen is, wat juist in hoge mate voor het ‘het Limburgs’ geldt. Bovendien kent het ‘standaardheytsers’, net zo min als het ‘standaardhaeles - of Hunsels’ geen officieel vastgelegde grammatica. Om toch serieus te worden genomen oefen ik daarom graag door middel van mijn contacten met van de bewoonde wereld afgesloten Leudalianen, waarmee ik door mijn werkzaamheden in contact kom.

Zo sprak ik, al strompelend door de sneeuw, afgelopen week een wat oudere land-arbeider aan: ‘Dag boer. De snabbedaags moet ik daargunds ergens een pekske afleveren. Wie kom ik daar nu? Want door de tooter kan ik geen karrenspoor van poorveld meer onderscheiden…’

De man monsterde mij van boven tot onder en besloot na twee minuten stilte dat hij mij wel iets kon antwoorden. ‘Voele zjweit is gauw gereid’, verstond ik. Of woorden van gelijke strekking. Vervolgens begon hij met zijn schop, die tot dan toe op zijn schouder had gerust, een pad voor mijn bus vrij te maken. Twee kilometer lang! Ondertussen probeerde ik maar iets over mezelf te vertellen en over het hoe en waarom ik dit deed, want op mijn uitvoerige dankbetuigingen ging hij verder niet in. Wel sprak hij de gedenkwaardige woorden: ‘Joajoa, wae de honing sjlók, mót lieje det de bieje ‘m sjtaeke…’

Uiteindelijk bereikten we het boerenerf waar ik moest zijn. De boer reikte mij zijn schop even aan, zodat hij kon tekenen voor het ‘pekske’ dat ik hem overhandigde. Ondanks een blik van verstandhouding kon ik toch niet nalaten te vragen waarom hij zich zoveel moeite getroost had. Ik had immers alleen maar de weg gevraagd.

De agrariër zweeg en wees slechts met een knokige vinger naar boven. Ik weet niet of er veel boeren in Leudal zijn die Paulo Coelho lezen, maar begreep plots wel wat hij bedoelde.

‘De mens leeft niet van brood alleen maar ook van het woord dat uit de hemel komt.’

John Hölsgens

‘Wae broëd haet, mót geine wèk zeuke’

‘John Hölsgens uit Heythuysen is redacteur, columnist en dichter. ‘Hij schreef tot dusverre drie boeken: twee dichtbundels en een verzameling columns. Gedichten werden verder opgenomen in meerdere bloemlezingen. John Hölsgens leverde bijdragen aan diverse radio- en tv-programma’s van 3ML en L1. Daarnaast is hij actief binnen de lokale politiek in Leudal.’

Column: John Hölsgens

“ Wie kom ik daar nu? Want door de tooter kan ik geen

karrenspoor van poorveld meer

onderscheiden…’”

Laco maakt fi tterworden (en blijven) al 25 jaar gemakkelijkLaco viert zijn zilveren jubileum! Al 25 jaar maken we fi tter worden

makkelijk. Ook in 2013. Als sporter sta je altijd centraal bij Laco.

Daar doen we alles voor. Of je nu zwemt, fi tnesst of groepslessen

volgt, je kan altijd terugvallen op onze kennis en ervaring.

Wij helpen je op een gezonde manier met sportief bewegen.

Daarvoor kies je bij Laco uit een uitgebreid aanbod van zwem-

en fi tnessprogramma’s. Dat is sportief bewegen makkelijk maken.

Word nu lid en profi teer! Je betaalt geen instapgeld (€27,50) én

ontvangt het Laco Makkelijk Fit Pakket met onder andere een sporttas

en een handdoek t.w.v. €22,50. Het Makkelijk Fit Voordeel is geldig van

17 december 2012 t/m 13 januari 2013. Vraag naar de actievoorwaarden.

Profi teer nu van het Makkelijk Fit Voordeel

27,50) én

ontvangt het Laco Makkelijk Fit Pakket met onder andere een sporttas

€50t.w.v.

@LacoTwitness: Volg Laco ook op Twitter.

Je blijft dan altijd op de hoogte en ontvangt

elke dag een Makkelijk Fit Tip! Een leuke

steun in de rug voor je dagelijkse portie

beweging.

#TWITNESS

CALORIEËNDA’S MAAR5 KEER OPDE LOOPBAND

BIJ LACO

2013

www.laco.eu

LACINT0205DR1 Laco Nieuwjaarscampagne adv A3 Ediat krant.indd 2 21-11-12 12:03

Laco maakt fi tterworden (en blijven) al 25 jaar gemakkelijkLaco viert zijn zilveren jubileum! Al 25 jaar maken we fi tter worden

makkelijk. Ook in 2013. Als sporter sta je altijd centraal bij Laco.

Daar doen we alles voor. Of je nu zwemt, fi tnesst of groepslessen

volgt, je kan altijd terugvallen op onze kennis en ervaring.

Wij helpen je op een gezonde manier met sportief bewegen.

Daarvoor kies je bij Laco uit een uitgebreid aanbod van zwem-

en fi tnessprogramma’s. Dat is sportief bewegen makkelijk maken.

Word nu lid en profi teer! Je betaalt geen instapgeld (€27,50) én

ontvangt het Laco Makkelijk Fit Pakket met onder andere een sporttas

en een handdoek t.w.v. €22,50. Het Makkelijk Fit Voordeel is geldig van

17 december 2012 t/m 13 januari 2013. Vraag naar de actievoorwaarden.

Profi teer nu van het Makkelijk Fit Voordeel

27,50) én

ontvangt het Laco Makkelijk Fit Pakket met onder andere een sporttas

€50t.w.v.

@LacoTwitness: Volg Laco ook op Twitter.

Je blijft dan altijd op de hoogte en ontvangt

elke dag een Makkelijk Fit Tip! Een leuke

steun in de rug voor je dagelijkse portie

beweging.

#TWITNESS

CALORIEËNDA’S MAAR5 KEER OPDE LOOPBAND

BIJ LACO

2013

www.laco.eu

LACINT0205DR1 Laco Nieuwjaarscampagne adv A3 Ediat krant.indd 2 21-11-12 12:03

Laco maakt fi tterworden (en blijven) al 25 jaar gemakkelijkLaco viert zijn zilveren jubileum! Al 25 jaar maken we fi tter worden

makkelijk. Ook in 2013. Als sporter sta je altijd centraal bij Laco.

Daar doen we alles voor. Of je nu zwemt, fi tnesst of groepslessen

volgt, je kan altijd terugvallen op onze kennis en ervaring.

Wij helpen je op een gezonde manier met sportief bewegen.

Daarvoor kies je bij Laco uit een uitgebreid aanbod van zwem-

en fi tnessprogramma’s. Dat is sportief bewegen makkelijk maken.

Word nu lid en profi teer! Je betaalt geen instapgeld (€27,50) én

ontvangt het Laco Makkelijk Fit Pakket met onder andere een sporttas

en een handdoek t.w.v. €22,50. Het Makkelijk Fit Voordeel is geldig van

17 december 2012 t/m 13 januari 2013. Vraag naar de actievoorwaarden.

Profi teer nu van het Makkelijk Fit Voordeel

27,50) én

ontvangt het Laco Makkelijk Fit Pakket met onder andere een sporttas

€50t.w.v.

@LacoTwitness: Volg Laco ook op Twitter.

Je blijft dan altijd op de hoogte en ontvangt

elke dag een Makkelijk Fit Tip! Een leuke

steun in de rug voor je dagelijkse portie

beweging.

#TWITNESS

CALORIEËNDA’S MAAR5 KEER OPDE LOOPBAND

BIJ LACO

2013

www.laco.eu

LACINT0205DR1 Laco Nieuwjaarscampagne adv A3 Ediat krant.indd 2 21-11-12 12:03

zwembad - sauna LACO LEUDAL - HAELEN Roggelseweg 50 - T 0475 59 16 48zwembad - sauna - fiTness - spoRThal - hoReca LACO LEUDAL - HEYTHUYSEN areven 3 - T 0475 49 47 28

Fijne feestdagen!

Page 18: Hallo Leudal 12 - 2012

HET LOKALE NIEUWS ALS EERSTE OP DE WEBSITE EN KABELKRANT VAN OMROEP 3ML

Stationsstraat 32a, Heythuysen T. 0475 - 49 11 89 | [email protected]

WWW.3ML.NL

TV: 22+ analoog Ziggo-pakket Kabel: 87.5 Digitaal: 42 Radiofrequentie: 106.1 FM

EEN MOOI UITEINDE, EEN GOED 2013Omroep 3ML kan terug kijken op een mooi 2012. Mooi was bijvoorbeeld de opkomst tijdens het Lindeboom Boete Buutte Gala in Neer, mooie en leuke momenten kwamen er tijdens ‘Praot van de Straot’ en de 3ML Doe Dag. De lancering van het eerste 3ML Magazine was ook een groot succes.

Voor 2013 staan ook enkele mooie momenten op de agenda. Zo zal in april 2013 het tweede 3ML Magazine verschijnen en is in juni 2013 een Open Dag bij Omroep 3ML. We hopen dat u ook in het nieuwe jaar Omroep 3ML blijft volgen, via radio, televisie en internet want we zijn telkens ‘Doonbie Uch’.

Omroep 3ml wenst u fijne feestdagen en een mooi 2013!

EEN WERELD AAN LICHT EN RUIMTE

• Tuinkamers• Aluminium Serre’s• Lichtstraten

• Kozijnen• Overkappingen• Platte daken

• Kozijnen• Buiten Zonwering• Binnen Zonwering

WWW.SERRE-WERELD.NL

Kelperheide 10, Kelpen-Oler | Tel: 0495 - 65 10 66

Openingstijden: Ma., di. en woe. op afspraak.

Do. en vrij. van 10.00 tot 17.00 uur. Za. van 10.30 tot 15.00 uur.

DIVERSE AANBIEDINGEN OP LICHTSTRATEN

1001 antwoorden over opvoedenén opgroeien op 1 adres!

Leudal-Nederweert-Weertwww.hetcjg.nl088-01 05 900

“Mijn zoon is driftig. Hoe ga ik daar goed mee om?”

BEVELANTSTRAAT 2B, ROGGEL • T. 0475 - 49 77 21WWW.AUTOBEDRIJFPEETERSENGUBBELS.NL

AD Autobedrijf Peeters & Gubbels is een jong dynamisch allround autobedrijf dat sinds 2011 zich volledig op de nieuwe en huidige autobranche heeft gericht.

Als AD autobedrijf bieden wij u een volledig programma op autogebied aan, zoals de 24 maanden onderhouds- en reparatiegarantie, behoud van fabrieksgarantie en mobiliteitsservice. Alle AD-autobedrijven zijn lid van BOVAG. Dit houdt in dat u verzekerd bent van kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij zijn een klein en overzichtelijk bedrijf waarbij de klant centraal staat. Wij zijn uw directe aanspreek-punt en staan altijd voor u klaar.

In onze modern ingericht werkplaats kunnen we u onder andere van dienst zijn met de volgende werkzaamheden:

► Onderhoud en reparatie aan alle merken auto’s► APK voor voertuigen tot 3.500 KG (benzine-en dieselmotoren)► Schadereparatie en laswerkzaamheden► Oplossen van elektronische storingen met geavanceerde uitleesapparatuur en gediplomeerde vakkennis.► Geheel pakket van banden en velgen► Inbouwstation voor al uw apparaten► Onderhoud en reparatie van airco-systemen► Verkoop van alle merken

AUTOBEDRIJF PEETERS & GUBBELS

Heythuysen

Roggel

OOK IN 2013 UW AUTOBEDRIJF! FIJNE FEESTDAGEN EN DE BESTE WENSEN VOOR 2013

BEVELANTSTRAAT 2B, ROGGEL • T. 0475 - 49 77 21WWW.AUTOBEDRIJFPEETERSENGUBBELS.NL

AD Autobedrijf Peeters & Gubbels is een jong dynamisch allround autobedrijf dat sinds 2011 zich volledig op de nieuwe en huidige autobranche heeft gericht.

Als AD autobedrijf bieden wij u een volledig programma op autogebied aan, zoals de 24 maanden onderhouds- en reparatiegarantie, behoud van fabrieksgarantie en mobiliteitsservice. Alle AD-autobedrijven zijn lid van BOVAG. Dit houdt in dat u verzekerd bent van kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij zijn een klein en overzichtelijk bedrijf waarbij de klant centraal staat. Wij zijn uw directe aanspreek-punt en staan altijd voor u klaar.

In onze modern ingericht werkplaats kunnen we u onder andere van dienst zijn met de volgende werkzaamheden:

► Onderhoud en reparatie aan alle merken auto’s► APK voor voertuigen tot 3.500 KG (benzine-en dieselmotoren)► Schadereparatie en laswerkzaamheden► Oplossen van elektronische storingen met geavanceerde uitleesapparatuur en gediplomeerde vakkennis.► Geheel pakket van banden en velgen► Inbouwstation voor al uw apparaten► Onderhoud en reparatie van airco-systemen► Verkoop van alle merken

AUTOBEDRIJF PEETERS & GUBBELS

Heythuysen

Roggel

OOK IN 2013 UW AUTOBEDRIJF! FIJNE FEESTDAGEN EN DE BESTE WENSEN VOOR 2013

Page 19: Hallo Leudal 12 - 2012

19HALLO LEUDAL

Door het lot verdeeld, door vergeving geheeld‘Het enige waar je mee bezig was, was overleven’

Vorige maand bezocht opnieuw een grote groep W.O.II veteranen

de gemeente Leudal, voor de jaarlijkse internationale herdenking

bij het Monument van Verdraagzaamheid. Vroegere vijanden

zaten op de avond die daaraan voorafging weer tegenover elkaar

aan tafel in Nunhem. Zo ook Harry Irons, voormalig boordschutter

bij de Britse luchtmacht en Walter Rehling, die als navigator vloog

voor de Luftwaffe.

Als een soort vervroegde kerstsfeer, zo voelt het die avond aan. Harry noemt Walter ‘my friend’, terwijl hun voormalige krijgsmachtonderdelen de meest bloedige gevechten hebben gevoerd, op leven en dood.

Harry Irons sloot zich in 1940 op 16-jarige leeftijd aan bij de Royal Air Force. Als hij de verbazing ziet waarmee op die jeugdige leeftijd wordt gereageerd, lacht hij. ‘Ik vertelde ze dat ik 17 was. Het was bovendien vlak na ‘Duinkerke’ (waar een deel van het Britse expeditie-leger ternauwernood wist te ontsnappen uit een Duitse omsingeling, die volgde op de invasie van Frankrijk, België en Nederland - J.H.), dus ze waren blij met iedereen.’

Irons vloog als ‘reargunner’ in Lancasters bij het 9e Squadron, later met Halifaxes binnen 158e squadron. Hij volbracht het uitzonderlijke aantal van zestig missies. ‘Niet veel jongens overleefden meer dan vier of vijf trips. Ik heb verschrikkelijk veel geluk gehad, want onze verliezen waren gigantisch! De Duitse nachtjagers en de Flak, het luchtafweergeschut, maakte het ons ‘bomberboys’ ontzettend moeilijk.’

Droge cijfers onderstrepen dat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen in totaal 55.573 leden van ‘Bomber Command’ om, raakten ruim achthonderd gewond en werden bijna 10.000 krijgsgevangen gemaakt. Het commando werd gevormd door ongeveer 125.000 vrijwilligers, waaronder ook Neder-landers. De gemiddelde leeftijd van de piloten was 22 jaar. Na de oorlog ontving Harry Irons weliswaar het Distinguished Flying Cross (een hoge onder-scheiding voor dapperheid), toch werd de RAF-afdeling en de hoge tol die werd betaald na de oorlog

lang genegeerd. Pas afgelopen jaar heeft de Britse koningin een monument in Londen ingehuldigd, bij Hyde Park, ter ere van de soldaten die omkwamen bij bombardementsvluchten. Het monument was dan ook nog omstreden. Tegenstanders wezen op de tactisch weinig zinvolle bombardementen tegen het einde van de oorlog, die onnoemelijk veel burgerslachtoffers kostten. De bekende zanger en geldinzamelaar voor het monument, Robin Gibb, verklaarde dan weer tegen een Engelse krant dat ‘iedereen die tegen het monument is zich zou moeten schamen. De hele wereld, inclusief Duitsland, leeft vandaag in vrede en vrijheid dankzij de opoffering van de Britse bommenwerpers.’

Het is een discussie waarmee de vliegers destijds niet bezig waren, noch met politiek. Zoals in iedere oorlog gold maar een zaak, zo bevestigt ook Irons: ‘Het enige waar je mee bezig was, was overleven’.

Dat credo ging op voor beide kampen. Walter Rehling groeide als kind op in nazi-Duitsland. Hoewel men zich kan afvragen hoeveel mogelijkheden een kind in dergelijke omstandigheden heeft om op te groeien tot een kritisch denkende volwassene, wordt hij toch nog wel eens overvallen door schuldgevoelens. Na de oorlog reisde en werkte hij veel om niet met die tijd bezig te hoeven zijn. Maar later werd hij toch regelmatig geplaagd door gedachtes als ‘waarom heb ik niet doorgevraagd, waarom heb ik bepaalde dingen zo klakkeloos geaccepteerd?’ Hij hield van vliegen en van jongens werd gewoon verwacht dat ze dienst namen. Walter werd in Joegoslavië gestationeerd. Hier vloog hij enkele operaties totdat zijn toestel door het Joegoslavische verzet werd

gesaboteerd en enkele minuten na het opstijgen explodeerde. Hij werd uit het wrak gered door nota bene een Franse dwangarbeider waarmee hij tot op de dag van vandaag contact heeft. Als krijgsgevangene van de Amerikanen kreeg hij in 1945 foto’s onder ogen van de vernietigingskampen, de massagraven en de verwoestingen. Een zeer pijnlijke confrontatie.

Zo blijkt oorlog wederom niet alleen een conflict tussen naties, maar tevens tot verschillen in opvattingen binnen een land te leiden en vooral tot een intern verscheurd raken. En zo verging het ook deze twee mannen. Jong, in de bloei van hun leven nog, trokken zij ten strijde in een oorlog die misschien niet altijd de hunne was. Ooit stonden zij als vijanden tegenover elkaar, voor hun vaderland en hun geliefden, want dat was wat je deed. Zij ervoeren overwinning en nederlaag, zagen de dood en overleefden, kenden leed en vreugde.

Nu, vele jaren later, hebben zij met die herinneringen hun leven geleefd, hun littekens moedig gedragen, de onderscheidingen gekoesterd, de geschiedenis doorleefd en hun verhalen met ons gedeeld. Zij zijn niet langer vijanden van elkaar maar ménsen, in hetgeen hen met elkaar verbindt.

Hier en in het nu ontmoeten zij elkaar als lotgenoten en zien dat er in het hart geen verschil is. Hun verhalen blijken één, verbonden door hetzelfde lot, dezelfde wijsheid en dezelfde liefde. De liefde die vergeving heet.

John Hölsgens

V.n.l.r.: Walter Rehling en Harry Irons

Page 20: Hallo Leudal 12 - 2012

autoschadeherstel

WWW.SMEETSAUTOSCHADEHERSTEL.NL

Ook in 2013 helpen wij u graag bij schade aan uw auto, camper en caravan. Bel ons en alle zorgen zijn voor ons.

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2013!

Windmolenbosweg 13, Haelen Bellweg 23, EchtT. 0475 - 51 00 79 T. 0475 - 56 36 56

© AM

A

Vanaf nu kunnen automobilisten met ruitschade ook terecht bij Smeets Autoschadeher-stel in Haelen. Hier introduceert Autotaalglas Weert het Autotaalglas Servicepunt (ASP). “Het Autotaalglas Servicepunt is een nieuwe dienst van Autotaalglas”, legt Dave van der Loo, eigenaar van Autotaalglas Weert, uit. “Zo komen wij automobilisten tegemoet die net wat verder van onze vestiging in Weert wonen of werken. Ook bespaart ons Servicepunt mensen tijd, want ruitschade kan nu tegelijk met andere schade aan de auto worden hersteld.”

Een Autotaalglas Servicepunt is altijd gevestigd in een zorgvuldig geselecteerd bedrijf dat lokaal goed bekend staat en een trouwe klantenkring heeft, zoals Smeets Autoschadeherstel in Haelen. Wanneer automobilisten ruitschade hebben, kunnen ze dat nu ook bij Smeets Autoschadeherstel melden. Zij nemen voor hun klant contact op met Autotaalglas en komen vervolgens met een oplossing die het beste past bij de wens van de klant.

Zelf kiezenVolgens Van der Loo kunnen mensen zelf kiezen waar en wanneer de ruitschade wordt verholpen nadat ze die bij Smeets Autoschadeherstel hebben gemeld. “Zo kan een deskundige monteur van Autotaalglas de ruitschade verhelpen op het moment dat het de automobilist uitkomt, bijvoorbeeld bij ander schade-herstel aan hun auto. Maar wij kunnen ook een sterreparatie aan huis of op het werk uitvoeren. En men-sen die liever geholpen willen worden in onze vestiging in Weert kunnen kiezen voor gratis vervangend vervoer, onze bekende Mini, of voor onze haal- en brengservice.”

Meer serviceLucien Smeets, eigenaar van Smeets Autoschadeherstel, is blij met de komst van het Autotaalglas Ser-vicepunt. “Net zoals Autotaalglas Weert willen wij het klanten in de regio zo makkelijk mogelijk maken. Door deze lokale samenwerking kan ik mijn klanten een nog completer dienstenpakket aanbieden en dus meer service. Autotaalglas is een toegewijde franchiseorganisatie met enthousiaste ondernemers waar net zoals bij ons kwaliteit en service vooropstaan. De perfecte basis voor een goede samenwerking.”

Windmolenbosweg 136061 PE Haelen

tel. 0475-510079

Belleweg 236101 XA Echt

tel. 0475-563656

Kwaliteit en Servicestaat voorop!

Nieuw in de autoschadebranche:

GRATIS S.A.S.-HULP!Uw oplossing:

S.A.S.-HULP● Wij zijn binnen 30 minuten op locatie

● 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar

● Helpen u met het invullen van het schadeformulier en nemen contact op met uw verzekeraar

● Als u er op staat voeren wij het woord en behartigen uw belangen

● U heeft direct vervangend vervoer als u dat wil

● Wij brengen u naar uw gewenste locatie

● Zorgen dat alle spullen veilig thuis komen

www.smeetsautoschadeherstel.nl

S.A.S.-HULP is een mobiele hulpdienst die meteen helpt als u een aanrijding heeft gehad. Wat moet er allemaal gebeuren bij een aanrijding? Weet u hoe u moet handelen bij een aanrijding, laat staan een behoorlijk ongeval? De politie laat het in de meeste gevallen over aan u. Schadeformulier invullen direct na zo’n impact… ook al zoiets: Vul ik wel de juiste dingen in zodat ik achteraf geen problemen krijg met eventuele verhaalbaarheid? En eigenlijk heb ik hiervoor geen tijd, want mijn baas zit op mij te wachten of de kinderen komen uit school of moeten naar school worden gebracht! Hoe kom ik zo snel naar mijn afspraak?

Allemaal vragen waar velen niet direct een antwoord op hebben, zeker niet meteen na een ongeval!

Kortom, wij ontzorgen en verzorgen!

Wat moet u doen?Heeft u een aanrijding, bel dan direct

0900-SASHULPen wij zijn er binnen 30 minuten.

Bent u in het buitenland of elders, dan kunt u ook dit nummer bellen (24 uur per dag, 7 dagen in de week), en wij regelen het op afstand voor u.

Maak gebruik van deze gratis dienst en sladit nummer op in uw telefoon!U kunt ook naar onze website gaan en uw gegevens naar ons via ons e-mailadres sturen; zodra dat gebeurd is, krijgt u van ons gratis uw nieuwe klantenpas thuis.

Smeets Autoschadeherstel met vestigingen in Haelen en Echt lanceert gratis S.A.S.-HULP bij ongevallen. De eerste schadehersteller die je komt helpen bij een ongeval!

Autotaalglas Servicepunt bij Smeets Autoschadeherstel in Haelen

Smeets AutoschadeherstelWindmolenbosweg 13 I Haelen I T 0475 - 51 00 79

Autotaalglas WeertMoesdijk 26 I Weert I T 0495 - 54 80 00

Page 21: Hallo Leudal 12 - 2012

21HALLO LEUDAL

Jeugd Toneelgroep SPOT AAN speelt CHAOS op de CAMPING

Streektaal leeft in Limburg. Je hoort het op straat, in de muziek, op het toneel en in de media. Je ziet het op plaatsnaamborden en in reclames. 75% van alle Limburgers spreekt het nog regelmatig, van jong tot oud, van noord tot zuid.

Het gebruik van het Limburgs is in 2007 onderzocht door de Universiteit van Utrecht met behulp van een grote internet-enquête die werd uitgevoerd in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In Limburg namen daar 2347 personen aan deel. Uit de enquête bleek dat het Limburgs nog een zeer vitale taal is. Het Limburgs heeft nog steeds een duidelijke rol in het maatschappelijke leven en wordt door alle lagen van de bevolking gebruikt. Opmerkelijk is ook dat het Limburgs erg populair is bij jonge sprekers. Uit de jongste leeftijdsgroep van de enquête (11 tot 27 jaar) gaf 91,5% aan nog dialect te spreken (ter vergelijk Zeeland 75,5%, N-Brabant 60,3%). Een ander opvallend resultaat uit dit onderzoek was het opmerkelijk hoge percentage bij het gebruik van het Limburgs in de social media (gemiddeld 35%) waarbij dit bij de jongste leeftijdsgroep (11 tot 27 jaar) opliep tot 56%. Ook is het gebruik van het Limburgs als taal voor de opvoeding bij de twee jongste leeftijdsgroepen in vergelijking met eerdere onderzoeken verder toegenomen. Dit Limburgse patroon wijkt daarmee volledig af van de ontwikkeling die in andere provincies wordt waargenomen.

De streektaal is dus nog altijd een onlosmakelijk onderdeel van de Limburgse cultuur. En dat is best iets om trots, greuëtsj, op te zijn. Om dat feit nog eens onder de aandacht te brengen, hebben organisaties in Limburg die de streektaal een warm hart toedragen, de dialectcampagne Limburgs, gans geweun! op touw gezet. U zult de komende weken door de hele provincie Limburg en in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad posters zien opduiken in verschillende dialecten. Want, ook in 2012 geldt nog steeds: Limburgs kalle, gans geweun!

De dialectcampagne is een initiatief van de Raod veur ’t Limburgs, Veldeke-Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Media Groep Limburg en de Provincie Limburg.

Dialectcampagne Limburgs, gans geweun! van start gegaan

ACTUEEL

Na de geweldige productie van het afgelopen voorjaar, waarbij de zaal nagenoeg 2 x was uitverkocht, is de jeugdgroep direct doorgegaan om ons dit jaar nog eens te verrassen met een toneelstuk.

In het laatste weekend van dit jaar speelt de jeugd van “Spot Aan” uit Wessem het stuk “Chaos op de Camping”. Het verhaal speelt zich af ergens op een camping in Zuid-Limburg. Het is een spannend en vrolijk toneelspel bestaande uit 2 delen van elk een uur. Het gaat over vriendschap, liefde, ruzie, jaloezie, diefstal, diva gedrag, het campingleven, spanning, een dropping enz. Te veel om op te noemen. De regie is wederom in goede handen van Andrea Peters.

De spelersgroep bestaat uit: Josephine van Lier, Coco Hennissen, Kim van Helden, Sanne Kaal, Janna Driessens en Arthuur Nelissen uit Wessem, Dion Hennissen en Mel Roumen uit Thorn, Lonneke Frantzen uit Kinrooi, Kevin Schuurbiers uit Maasbracht, Kim Vonken uit Ohe en Laak, Yvonne Bernaerts uit Hunsel en Esther Lotz uit Echt

Neem kinderen, familie, buren en vrienden mee naar dit leuke vermakelijke toneelstuk. Een leuke onderbreking van de Kerstvakantie en goede afsluiter van dit jaar.

De uitvoeringen zijnop zaterdagavond 29 december om 19.30 uur en zondagmiddag 30 december om 14.30 uur. Entreekaarten kosten € 4,- en zijn vanaf maandag 10 december a.s. verkrijgbaar bij Electro Gebr. Wolff, Steenweg 14, Wessem, tel nr. 0475-561275.

Heldere renaissance polyfonie, verstilde Carols, oude en moderne kerstklanken uit heel Europa, uitgevoerd door 15 geoefende zuivere stemmen. ‘O Magnum Mysterium’, ‘Ave Maria’, ‘Puer Natus est’, ‘in the bleak midwinter’, de titels geven de sfeer al weer: het kerstmysterie wordt in alle toonaarden bezongen, a capella, afgewisseld met poëzie die aansluit bij de thema’s van de liederen.

Couleur Vocale staat al jaren garant voor een totaalbeleving die de kerstsfeer voelbaar maakt. Muziek van alle tijden, intens vertolkt door het ensemble o.l.v. Luc Jakobs, die Couleur Vocale al 20 jaar leidt. Luc schreef voor dit concert bovendien een nieuwe compositie, ‘Jesu Parvule’, een werk dat zijn faam als componist weer bevestigt. Noteer dus in uw agenda: zaterdag 22 december, 20.30 uur in de Nicolaaskerk in Heythuysen, en/of zondag 30 december, 15.00 uur in de abdijkerk van de Sint Benedictusabdij te Achel, beter bekend als de Achelse Kluis.De entree is vrij, na afloop kunt u een vrijwillige bijdrage doneren. Meer informatie: www.couleurvocale.nl.

Voor geïnteresseerde zangers: er zijn binnen het ensemble momenteel twee vacatures. Couleur Vocale is op zoek naar een sopraan en een bas. Voor inlichtingen hierover kunt u contact opnemen met de dirigent: 0475-493995, e-mail: [email protected]

Kerstconcert Couleur Vocale ‘Een klinkend licht’

De Limburgse JeugdzorgAward is dit jaar gewonnen door het Team Spoedeisende Hulp van Bureau Jeugdzorg Limburg. Dit team bestaat uit 13 personen die samen 7x24 uur inzetbaar zijn. Zij worden ingeschakeld als er zich crisissituaties rond jeugdigen en gezinnen voordoen waarin direct hulp nodig is. En dat gebeurt natuurlijk ook (of juist!) ’s avonds, ’s nachts of in het weekend. Honderden mensen hebben de afgelopen weken via de website www.jeugdzorginlimburg.nl op het team gestemd; allemaal jongeren, ouders en collega’s die vinden dat de mensen van het Team Spoedeisende Hulp eens in het zonnetje gezet mogen worden.

Het team is voorgedragen door een collega: “Ze hebben al veel jongeren kunnen helpen op het moment dat die de hulp het hardst nodig hadden. Het team werkt letterlijk dag en nacht, 7 dagen per week voor de veiligheid van kinderen en jongeren. Ze helpen kinderen in de meest benarde situaties uit een crisis. Het hele team is altijd behulpzaam en bijzonder professioneel. Daarom denk ik dat deze hele club de JeugdzorgAward verdient.”

Goede kandidatenSamen met team Spoedeisende Hulp waren nog drie hulpverleners van andere Limburgse jeugdzorgorganisaties genomineerd voor de JeugdzorgAward: Els den Holder (ambulante hulp, Rubicon jeugdzorg) een hulpverleenster die een ster is in de omgang met jongeren en ouders en altijd denkt in kansen. Antoinette Koolen (kamertraining, XONAR) die volgens haar pupil Naomi duidelijkheid geeft en toch ‘de liefste leiding’ is. Gertie Arling (gezinshuis Mix, SJSJ) die haar eigen woning heeft verlaten, een gezinshuis heeft gestart en nu samen woont en werkt met ‘haar’ jongeren.

Prijs!!Naast een beeldje kreeg het team Spoedeisende Hulp een cheque van € 1000 om te besteden aan een goed doel in de Limburgse jeugdzorg. Tot ieders verrassing bood Willem Dorrestijn van het team SEH de cheque ter plekke aan aan een van de andere genomineerden, namelijk aan gezinshuisouder Gertie Arling “Ik zou geen beter doel kunnen bedenken dan jullie fantastisch gezinshuis’ zei Willem “dit geld komt bij jullie uitstekend terecht”.

Team Spoedeisende Hulp wint Limburgse JeugdzorgAward 2012... en geeft de bijbehorende cheque meteen weg!

Het winnende team!

Alle genomineerde samen.

Page 22: Hallo Leudal 12 - 2012

Gem. verbruik: 4,1 – 5,6 l/100km, 17,8 - 24,4 km/l. CO2-uitstoot: 95 – 130 g/km.*De tankpas actie is alleen geldig op de Kia cee’d Sportswagon met kentekenaanvraag t/m 27 december 2012 en een uiterste registratiedatum van 25 januari 2013. De tankpas is 9 maanden geldig en te gebruiken voor brandstof, olijn, ruitensproeiervloeistof en wasbeurten. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties. **Extra inruilvoordeel op een nieuwe Kia Picanto Design Edition 3 deurs is 500,- inclusief BTW en op een nieuwe Kia Picanto Design Edition 5 deurs 750,- inclusief BTW. Op een nieuwe Kia Rio Design Edition 5 deurs bedraagt het extra inruilvoordeel 1.000,- inclusief BTW. Deze actie geldt bij inruil van een auto bij de aankoop van een Kia Picanto Design Edition en Kia Rio Design Edition met kentekenaanvraag t/m 27 december 2012 en uiterste registratiedatum van 25 januari 2013. De inruilauto dient minimaal 3 maanden op naam te staan van de koper (privh persoon of kleinzakelijke markt). Verder dienen de gegevens op de klantfactuur overeen te komen met de gegevens op het kentekenbewijs van de nieuwe en de inruilauto. Deze actie geldt ook in combinatie met de 50/50 actie, maar niet met andere acties. De gratis lederen bekleding actie betreft lederen bekleding die achteraf gemonteerd wordt. Indien de auto reeds af fabriek is voorzien van lederen bekleding, geldt een accessoire cheque ter waarde van 1.250,- inclusief BTW. Deze actie is alleen van toepassing bij aankoop van een nieuwe Kia Sportage met kentekenaanvraag t/m 27 december 2012 en uiterste registratiedatum van 25 januari 2013. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties. Getoonde modellen kunnen afwijken van de beschreven uitvoering. Alle genoemde bijtellingspercentages en het wegenbelastingvrij zijn van het model zijn afhankelijk van datum van registratie. De vrijstelling van wegenbelastingvrij geldt tot 1 januari 2014. Raadpleeg uw Kia-dealer voor de exacte voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor het BTW-voordeel dient de auto voor 1 oktober 2012 geregistreerd, gefactureerd en fysiek geleverd te zijn.***De 50/50 actie betreft een (niet) doorlopend kredietaanbod van Kia Finance, handelsnaam van Santander Consumer Finance Benelux B.V., geregistreerd bij AFM onder vergunningnummer 12011170. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Informeer bij uw verkoper naar de voorwaarden en standaard informatieblad of bel 030 - 63 88 580. Santander en Kia Finance geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie. Voor de duur van (de uitgestelde betalingsperiode (tot uiterlijk 1 januari 2014) worden geen rente en kosten in rekening gebracht. Het maximale financieringsbedrag bedraagt 5.000,- voor de Kia Picanto en 7.500,- voor de Kia Rio en de Kia Venga. Deze actie is geldig op bovengenoemde modellen met kentekenaanvraag t/m 27 december 2012 en uiterste registratiedatum van 25 januari 2013. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties, met uitzondering van de extra inruilpremie op de Kia Picanto Design Edition en de Kia Rio Design Edition. Genoemde prijzen zijn inclusief 2% BTW-verhoging en exclusief metallic lak, kentekenleges en verwijderingsbijdrage. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties, drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en de volledige garantievoorwaarden op www.kia.nl.

DE KIA PICANTO

DE KIA CEE’D SPORTSWAGON DE KIA SPORTAGE 1.6 GDI

DE KIA RIO

14% Bijtelling | WegenbelastingvrijA

NU V.A. 4.097,-**

NU V.A. 9.497,-** NU V.A. 24.495,-

NU V.A. 5.997,-**

B

+

OF

+

20% Bijtelling | WegenbelastingvrijA

50/50BETAAL NU DE HELFT EN DE REST IN 2014**

50/50BETAAL NU DE HELFT EN DE REST IN 2014**

50/50BETAAL NU DE HELFT EN DE REST IN 2014**

GRATIS TANKPAS T.W.V. 750,-*

GRATIS LEDEREN BEKLEDING T.W.V. 1.500,-*

1.000,-*EXTRA INRUILPREMIE

TOT

750,-*EXTRA INRUILPREMIE

TOT

20% BijtellingA

AUTOBEDRIJF WINTERS WEERT B.V. KELVINSTRAAT 4, 6003 DH WEERT, TEL.: 0495 - 526 455, WWW.KIA-WEERT.NL

DE KIA SPORTAGE 1.6 GDINU V.A. 24.495,-B

GRATIS LEDEREN

14% Bijtelling | WegenbelastingvrijA A

4.097,-

NU V.A. 9.497,-**

50/50 GRATIS TANKPAS

20% BijtellingA A

NU V.A.B

Kerstshow23 December geopenD van 10.30 tot 16.00 uur

Page 23: Hallo Leudal 12 - 2012

23HALLO LEUDAL

De kerstgedachte en het arbeidsrecht, ze gaan soms niet goed samen. De kersttijd is in het verleden een bron geweest van diverse arbeidsgeschillen. Een kort overzicht van wat er mis kan gaan.

Kerst borrel Tips uit de rechtspraak wat je als medewerker niet moet doen tijdens de kerstborrel. Een medewerker in de billen knijpen en iets zeggen over een dark room als de kantine alleen met kaarsen is verlicht. Het proberen ten val te brengen van één van de steltlopers, het tegenover artiestenduo “Johnny & Sharona” je zodanig hinderlijk en handtastelijk gedragen dat zij het optreden voortijdig beëindigen, het ten onrechte bedienen van de geluidsapparatuur, het beledigen, bedreigen en fysiek bejegenen van een leidinggevende als die vraagt het wat rustiger aan te doen, het met ontbloot bovenlijf rondlopen in de danszaal, het maken van sexuele toespelingen tegenover partners van collega’s, het in het kruis betasten van een vrouwelijke collega en het in het openbaar in de zaal urineren tegen een tafel.

KerstverhaalTwee medewerkers van een grote supermarkt dachten dat het leuk was een alternatief kerstverhaal te schrijven. Daarin werden diverse werknemers op de hak genomen en ook de gierigheid van de supermarkt kwam aan bod. Niet leuk vond de supermarkt en de werknemers werden op staande voet ontslagen.

Vrije dagenOmdat het bedrijf tussen kerst en oud en nieuw dicht was moesten werknemer verplicht vakantiedagen opnemen. Een medewerkster noteerde echter die dagen niet op haar vakantiekaart en omdat ze dat al vaker had gedaan vond de rechter dat ze terecht ontslagen was. Een horeca medewerkster die zich ziek meldde met kerst maar wel in een ander restaurant met haar familie uit ging eten werd op staande voet ontslagen.

KerstpakketDe medewerker van een grote supermarkt was niet tevreden met het kerstpakket dat bestond uit een gele kunststof tas van de supermarkt met daarin een waardebon van vijftien euro. De bon kon alleen besteed worden in de eigen supermarkt. Een medewerker die daarover opmerkingen maakte tegen een journalist kreeg een schriftelijke waarschuwing van het hoofdkantoor van de supermarkt.

KerstkaartenDe werkneemster die een stapeltje van 40 kerstkaarten frankeerde met de frankeer-machine op kantoor kon direct vertrekken.

OplossingMocht het dan toch fout gaan op de kerstborrel, ga er dan niet vanuit dat de directie of de collega’s het vergeten. Advies is om juist zo snel mogelijk met hen in gesprek te gaan. Erken je fouten en biedt excuses aan. En belangrijkste oplossing is natuurlijk je eigen grenzen durven te stellen. Want drank blijft nog steeds meer kapot maken dan u lief is.

Ik wens u een nuchtere en vooral gezellige en vredige kersttijd. En mocht dat niet gelukt zijn dan kunt u na kerst altijd met mij contact opnemen.

VREDIGE KERST?

Robert Martens heeft ruim 25 jaar ervaring als jurist. Hij houdt zich met name bezig met arbeidsrecht, contractenrecht en agrarisch recht voor particulieren en be-drijven. Hij onderscheidt zich met name door zijn eenvoudig taalgebruik. Robert Martens woont in Haelen is getrouwd en heeft een zoon van 17 en een dochter van 15 jaar.

[email protected] www.basomanagement.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel Hallo - Leudal met de grootst mogelijke zorg is samen-gesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

Een uitgave van:

Hallo Leudal verschijnt maandelijks in: Baexem, Buggenum, Ell, Grathem, Haelen, Haler, Heibloem, Heythuysen, Horn, Hunsel, Ittervoort, Kelpen-Oler, Neer, Neeritter, Nunhem, RoggelEn ook in: Beegden, Heel, Panheel, Thorn, Leveroy, WessemOok af te halen opmeer dan 100 adressen in het Leudal.

Alles wat leudal beweegt

Postbus 4020, 6080 AA Haelen T: 0475 - 85 49 90 [email protected] www.aqua-media.nl [email protected]

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

Najaar = oNderhoudstijd!• 80 Jaar vakmanschap

gegarandeerd• Afspraak = afspraak• Concurrerende prijzen• Dagelijks geopend

van 8.00 tot 18.00 uur• Zaterdags geopend

van 9.00 tot 12.00 uur

Enige Officieel John Deere dealer voor geheel Limburg.

Nieuwe Tuin&Park werk-plaats voor alle particuliere en professionele machines.

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

We zijn 24 december tot en met 1 januari

dicht.

Page 24: Hallo Leudal 12 - 2012

Jaar in jaar uiteen mooie rente!

Spaar € 750 en krijg een unieke agenda cadeau!*

Agenda

Hendriks & NijssenDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

Kom uiterlijk 25 januari 2013 bij ons langs en regel het direct.

*D

e ac

tie lo

opt v

an 3

dec

embe

r 201

2 to

t en

met

25

janu

ari 2

013.

Vra

ag n

aar d

e vo

orw

aard

en o

f kijk

op

ww

w.re

giob

ank.

nl.

Jaar in jaar uiteen mooie rente!

Spaar € 750 en krijg een unieke agenda cadeau!*

Agenda

Hendriks & NijssenDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

Kom uiterlijk 25 januari 2013 bij ons langs en regel het direct.

*D

e ac

tie lo

opt v

an 3

dec

embe

r 201

2 to

t en

met

25

janu

ari 2

013.

Vra

ag n

aar d

e vo

orw

aard

en o

f kijk

op

ww

w.re

giob

ank.

nl.

MARCEL VOLLEBREGT Financiele DienstenVoorheen Regiobank Geenen Assurantiën Heythuysen

J. Truijenstraat 2-B5768 CB MeijelT 077 - 46 63 330E [email protected]

Zuiderhuis IsidorusVoorheen Triepels Assurantiën

Raadhuisplein 46085 BZ HornT 0475 - 58 17 20E [email protected] www.zuiderhuis.nl

Hendriks & Nijssen Assurantie adviesburoDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

Hans NelissenAdministratiekantoorBoekenderweg 8A6017 CP ThornT 0475 - 56 17 66E [email protected] www.hnelissen.nl

Bert Zeegers Administratie- en assurantiekantoorWijngaard 16-186017 AG ThornT 0475 - 56 24 66E [email protected] www.bert-zeegers.nl

Diga VerzekeringenMarkt 126088 BP RoggelT 0475 - 49 18 77E [email protected]