Onze Schoolgids 2011 - 2012

44
SCHOOLGIDS 2011 - 2012

description

schoolgids van cbs Onze Wereld, Rotterdam

Transcript of Onze Schoolgids 2011 - 2012

SCHOOLGIDS 2011 - 2012

CBS Onze Wereld

LOCATIE CD:Bezoekadres locatie CD C. Danckertsstraat 32 - 363067XG Rotterdam

Postadres locatie CD Postbus 81383009 AC Rotterdam

Telefoon locatie CDT 010 420 52 93F 010 455 17 68

Postbank locatie CD 2078548

Internet www.cbsonzewereld.nlE-mail [email protected]

LOCATIE BP:Bezoekadres locatie BP Berlagepad 10 - 123067BA Rotterdam

Poastadres locatie BP Postbus 81403009AC Rotterdam

Telefoon locatie BP T 010 420 13 12

Postbank locatie BP 4161460

Internet www.cbsonzewereld.nlE-mail [email protected]

KalenderDe kalender staat op onze website www.cbsonzewereld.nl

1 SCHOOLGIDS 2011 - 2012 1

2 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

Waarom een schoolgids voor de ouders*?Waarom een schoolgids voor de ouders*?Deze gids is bedoeld voor ouders die nu kinderen op onze school hebben én Deze gids is bedoeld voor ouders die nu kinderen op onze school hebben én voor ouders van toekomstige leerlingen. Aan degenen, die al kinderen op voor ouders van toekomstige leerlingen. Aan degenen, die al kinderen op onze school hebben, leggen wij in deze schoolgids verantwoording af over onze school hebben, leggen wij in deze schoolgids verantwoording af over onze manier van werken. Aan de andere ouders leggen wij uit wat zij mogen onze manier van werken. Aan de andere ouders leggen wij uit wat zij mogen verwachten als hun kind een leerling van onze school wordt.verwachten als hun kind een leerling van onze school wordt.

Voor ieder van u is het heel belangrijk te weten wat voor school wij zijn en wat Voor ieder van u is het heel belangrijk te weten wat voor school wij zijn en wat wij willen bereiken met ons onderwijs. De basisschool is een heel belangrijk wij willen bereiken met ons onderwijs. De basisschool is een heel belangrijk stuk van het leven van de jonge mens en voor de daaraan verbonden ouder. stuk van het leven van de jonge mens en voor de daaraan verbonden ouder. Jarenlang is er diezelfde weg van huis naar school en weer terug.Jarenlang is er diezelfde weg van huis naar school en weer terug.In de loop van de jaren vertrouwt u uw kind zo’n 8000 uur toe aan de zorg van In de loop van de jaren vertrouwt u uw kind zo’n 8000 uur toe aan de zorg van de leerkrachten van de basisschool. Het zal duidelijk zijn dat niet alleen de de leerkrachten van de basisschool. Het zal duidelijk zijn dat niet alleen de keuze van een basisschool heel belangrijk is, maar dat het volgen van uw kind keuze van een basisschool heel belangrijk is, maar dat het volgen van uw kind en het belangstelling tonen voor de belevenissen en vorderingen van hem of en het belangstelling tonen voor de belevenissen en vorderingen van hem of haar minstens zo veel waarde hee� .haar minstens zo veel waarde hee� .

Elk gezin krijgt één exemplaar van onze schoolgids. Wij hopen dat u onze Elk gezin krijgt één exemplaar van onze schoolgids. Wij hopen dat u onze schoolgids met plezier zult lezen. Vanzelfsprekend bent u altijd welkom voor schoolgids met plezier zult lezen. Vanzelfsprekend bent u altijd welkom voor een toelichting. Maakt u wel even een afspraak?een toelichting. Maakt u wel even een afspraak?

Met vriendelijke groet,Met vriendelijke groet,

Namens het team,Namens het team,

Mevr. T. Terheijden en Dhr. J. GroeneveldMevr. T. Terheijden en Dhr. J. Groenevelddirecteuren directeuren CBS Onze WereldCBS Onze Wereld

*Waar “ouders” staat, wordt ook “verzorgers” bedoeld.*Waar “ouders” staat, wordt ook “verzorgers” bedoeld.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 3

EEN WOORD VOORAF 2

INHOUDSOPGAVE 3

1. DE SCHOOL 4

2. WAAR ONZE SCHOOL VOOR STAAT 4

3. DE ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS 9

4. DE ZORG VOOR KINDEREN 16

5. PERSONEEL 23

6. MEDEZEGGENSCHAPSRAAD EN OUDERPARTICIPATIE 26

7. GELDZAKEN 27

8. DE RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 27

9. VAKANTIES EN VERLOFREGELING 28

10. NAMEN EN ADRESSEN 29

11. DIVERSE SCHOOLSE ZAKEN 29

12. DIVERSE HUISHOUDELIJKE ZAKEN 32

13. TOEKOMST 37

4 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

1.1. Adresgegevens Naam: CBS Onze WereldPostadres locatie CD: Postbus 8138, 3009AC RotterdamPostadres locatie BP: Postbus 8140, 3009 AC Rotterdam

Telefoon locatie CD: 010 420 52 93Telefoon locatie BP: 010 420 13 12Telefoon locatie BP: 010 420 13 12

E-mail: [email protected] Homepage: www.cbsonzewereld.nlHomepage: www.cbsonzewereld.nl

1.2. Directie Onze school valt onder de verantwoording van Onze school valt onder de verantwoording van de stichting Kind en Onderwijs Rotterdam. De de stichting Kind en Onderwijs Rotterdam. De algemeen directeur van deze stichting, de heer algemeen directeur van deze stichting, de heer W. Willemsen, is eindverantwoordelijk voor de W. Willemsen, is eindverantwoordelijk voor de scholen. Op elke school is een directeur, die scholen. Op elke school is een directeur, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken op die school.zaken op die school.

1.3. Situering van de school De beide locaties van CBS Onze Wereld liggen De beide locaties van CBS Onze Wereld liggen in de Rotterdamse wijk Het Lage Land in de in de Rotterdamse wijk Het Lage Land in de Deelgemeente Prins Alexander, aan de rand Deelgemeente Prins Alexander, aan de rand van het Kralingse Bos. Onze school is gevestigd van het Kralingse Bos. Onze school is gevestigd in drie gebouwen op twee terreinen. in drie gebouwen op twee terreinen.

De locatie Berlagepad van Onze Wereld ligt De locatie Berlagepad van Onze Wereld ligt aan het Berlagepad, achter de Immanuëlkerk aan het Berlagepad, achter de Immanuëlkerk aan de Berlagestraat in de wijk Het Lage Land aan de Berlagestraat in de wijk Het Lage Land in de Deelgemeente Prins Alexander. Deze in de Deelgemeente Prins Alexander. Deze locatie is gevestigd in één gebouw met 7 les-locatie is gevestigd in één gebouw met 7 les-

lokalen, een aula, een speellokaal, een direc-tiekamer en een ruimte voor de interne zorg. Er zijn 3 lokalen in gebruik als peuterspeelzaal en naschoolse opvang. Het gebouw stamt uit 1964 en heeft twee bouwlagen.

Voor de locatie Cornelis Danckertsstraat geldt Voor de locatie Cornelis Danckertsstraat geldt dat het hoofdgebouw twee bouwlagen heeft en dat het hoofdgebouw twee bouwlagen heeft en bestaat uit leslokalen, een gemeenschappelijke bestaat uit leslokalen, een gemeenschappelijke ruimte die dienst doet als aula en speellokaal, ruimte die dienst doet als aula en speellokaal, een directiekamer en ruimten voor de interne een directiekamer en ruimten voor de interne zorg. In de laagbouw op het plein bevinden zorg. In de laagbouw op het plein bevinden zich kleuterlokalen, een speellokaal en ruimten zich kleuterlokalen, een speellokaal en ruimten die gebruikt worden door dagcentrum De Vier-die gebruikt worden door dagcentrum De Vier-sprong. (Zie ook onder Viersprong.) Vanaf Sta-sprong. (Zie ook onder Viersprong.) Vanaf Sta-tion Alexander en busstation Kralingse Zoom tion Alexander en busstation Kralingse Zoom rijdt buslijn 36. Deze lijn heeft een halte op 2 rijdt buslijn 36. Deze lijn heeft een halte op 2 minuten lopen van onze gebouwen.minuten lopen van onze gebouwen.

1.4. Schoolgrootte Onze school wordt bezocht door ongeveer 370 Onze school wordt bezocht door ongeveer 370 leerlingen verdeeld over twee locaties. De ge-leerlingen verdeeld over twee locaties. De ge-middelde groepsgrootte is dus + 22 leerlingen.middelde groepsgrootte is dus + 22 leerlingen.

2.1. Onze uitgangspunten Onze school is een Christelijke school. Dat Onze school is een Christelijke school. Dat betekent, dat de Bijbel een onderdeel is van het betekent, dat de Bijbel een onderdeel is van het leren en onderwijzen. Wij geloven dat God ons leren en onderwijzen. Wij geloven dat God ons leidt en dat de Bijbel richting- en maatgevend leidt en dat de Bijbel richting- en maatgevend is voor ons doen en laten. Het Christelijk on-is voor ons doen en laten. Het Christelijk on-derwijs wil de kinderen vertrouwd maken met derwijs wil de kinderen vertrouwd maken met de inhoud van de Bijbel en deze proberen te de inhoud van de Bijbel en deze proberen te vertalen naar de tijd waarin wij leven. Hiermee vertalen naar de tijd waarin wij leven. Hiermee

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 5

trachten wij een bijdrage te leveren aan hun geestelijke vorming en richting te geven aan hun leven.In de praktijk proberen wij: • elk kind een veilige en liefdevolle omgeving • elk kind een veilige en liefdevolle omgeving te verschaffen,• de mogelijkheden die elk kind heeft als basis • de mogelijkheden die elk kind heeft als basis te nemen voor ons handelen,• het kind te leren dat een mens er ook moet • het kind te leren dat een mens er ook moet zijn voor de ander,• het kind te leren open de maatschappij te • het kind te leren open de maatschappij te verkennen.

2.2. Ons schoolklimaat Onze school wil een veilige school zijn, een Onze school wil een veilige school zijn, een school waar ieder kind zich prettig kan voe-school waar ieder kind zich prettig kan voe-len. Samen met de ouders proberen wij de len. Samen met de ouders proberen wij de aan onze zorgen toevertrouwde leerlingen aan onze zorgen toevertrouwde leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden en om na de zo goed mogelijk te begeleiden en om na de basisschool een bij hen passende school voor basisschool een bij hen passende school voor voortgezet onderwijs te vinden. Onderwijs en voortgezet onderwijs te vinden. Onderwijs en opvoeding gaan hand in hand en zijn niet los opvoeding gaan hand in hand en zijn niet los te koppelen van elkaar. Onze uitgangspunten te koppelen van elkaar. Onze uitgangspunten spelen daarbij uiteraard een grote rol. spelen daarbij uiteraard een grote rol. Om een goede gang van zaken binnen een Om een goede gang van zaken binnen een school te kunnen waarborgen, zijn er regels school te kunnen waarborgen, zijn er regels en afspraken nodig. Die regels en afspraken en afspraken nodig. Die regels en afspraken zijn geen doel, maar een middel om er voor te zijn geen doel, maar een middel om er voor te zorgen dat de kinderen zo goed mogelijk on-zorgen dat de kinderen zo goed mogelijk on-derwijs krijgen. derwijs krijgen. Het team van Onze Wereld vindt het heel be-Het team van Onze Wereld vindt het heel be-langrijk dat er sprake is van een ordelijke en langrijk dat er sprake is van een ordelijke en rustige gang van zaken. Alleen als de kinderen rustige gang van zaken. Alleen als de kinderen in een dergelijke omgeving werken, kunnen ze in een dergelijke omgeving werken, kunnen ze zich naar ons idee het beste concentreren. zich naar ons idee het beste concentreren. Dat is hard nodig als je ziet wat de kinderen al-Dat is hard nodig als je ziet wat de kinderen al-

lemaal moeten leren in de basisschoolperiode.Vanuit bovenstaande volgt dat wij het zeer belangrijk vinden een goed contact te heb-ben met de ouders. Wij gebruiken hiervoor de website, de schoolgids, het fotojaarboek, de website, de schoolgids, het fotojaarboek, de maandbrieven, de koffi eochtenden, de informatieavonden, de thema-avonden en de informatieavonden, de thema-avonden en de spreekavonden.

Wij stellen het zeer op prijs als u bij ons komt Wij stellen het zeer op prijs als u bij ons komt met uw vragen, opmerkingen en ideeën. Wij met uw vragen, opmerkingen en ideeën. Wij zijn dan in staat u eventueel een toelichting te zijn dan in staat u eventueel een toelichting te geven, maar ook om mogelijke fouten te herstel-geven, maar ook om mogelijke fouten te herstel-len. Uw ideeën kunnen een bijdrage leveren aan len. Uw ideeën kunnen een bijdrage leveren aan een goede gang van zaken binnen onze school. een goede gang van zaken binnen onze school.

2.3. Anti-Agressieprotocol Wij leven in een maatschappij waar het vaak Wij leven in een maatschappij waar het vaak moeilijk is aan de van oudsher bekende nor-moeilijk is aan de van oudsher bekende nor-men en waarden vast te houden. Toch willen men en waarden vast te houden. Toch willen wij als Christelijke school hieraan vasthouden. wij als Christelijke school hieraan vasthouden. Wij vinden het belangrijk dat mensen op een Wij vinden het belangrijk dat mensen op een juiste manier met elkaar omgaan. Daarom han-juiste manier met elkaar omgaan. Daarom han-teren wij het Anti-Agressieprotocol dat binnen teren wij het Anti-Agressieprotocol dat binnen de Rotterdamse scholen is ontwikkeld.de Rotterdamse scholen is ontwikkeld.Ouders en medewerkers die de school betre-Ouders en medewerkers die de school betre-den, onderschrijven de volgende gedragscode den, onderschrijven de volgende gedragscode en houden zich daaraan:en houden zich daaraan:• ouders en medewerkers tonen respect voor • ouders en medewerkers tonen respect voor de kinderen, de andere ouders en medewer- de kinderen, de andere ouders en medewer- kers van de school, kers van de school,• ouders en medewerkers hanteren fatsoenlijk • ouders en medewerkers hanteren fatsoenlijk taalgebruik, taalgebruik,• ouders en medewerkers treden niet • ouders en medewerkers treden niet agressief op, agressief op,• wanneer er een confl ict is, werken ouders en • wanneer er een confl ict is, werken ouders en

6 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

medewerkers mee aan het zoeken naar en het vinden van een oplossing.

Een folder omtrent het bovengenoemde proto-Een folder omtrent het bovengenoemde proto-col is bij de directie aan te vragen.

2.4. (ÉÉN) en burgerschapsvorming Leerlingen groeien op in een steeds complexere, Leerlingen groeien op in een steeds complexere, pluriforme maatschappij. Onze school vindt pluriforme maatschappij. Onze school vindt het van belang haar leerlingen op een goede het van belang haar leerlingen op een goede manier hierop voor te bereiden. Leerlingen manier hierop voor te bereiden. Leerlingen maken ook nu al deel uit van de samenleving. maken ook nu al deel uit van de samenleving. Allereerst is kennis van belang, maar daar blijft Allereerst is kennis van belang, maar daar blijft het niet bij. Vanuit onze Christelijke identiteit het niet bij. Vanuit onze Christelijke identiteit vinden wij het belangrijk dat leerlingen op een vinden wij het belangrijk dat leerlingen op een zelfbewuste manier in het leven staan, waarbij zelfbewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen, ze niet alleen respect hebben voor anderen, maar ook naar anderen omzien. Wij willen maar ook naar anderen omzien. Wij willen leerlingen brede kennis over en verantwoorde-leerlingen brede kennis over en verantwoorde-lijkheidsbesef voor de samenleving meegeven. lijkheidsbesef voor de samenleving meegeven. In de school leren leerlingen samen te leven In de school leren leerlingen samen te leven met anderen.

Alle leerlingen, ouders en leerkrachten van de Alle leerlingen, ouders en leerkrachten van de school hebben elkaar beloofd, dat zij elkaar school hebben elkaar beloofd, dat zij elkaar met respect zullen benaderen en dat iedereen met respect zullen benaderen en dat iedereen op onze school een “Wereldburger” is. op onze school een “Wereldburger” is. Iedereen moet zich veilig en welkom voelen bij Iedereen moet zich veilig en welkom voelen bij ons op school, ongeacht verschillen in uiterlijk, ons op school, ongeacht verschillen in uiterlijk, land van herkomst, religie, sekse, leeftijd, sek-land van herkomst, religie, sekse, leeftijd, sek-suele voorkeur, handicap of chronische ziekte. suele voorkeur, handicap of chronische ziekte. Wij zijn aangesloten bij Art. 1, vereniging tegen Wij zijn aangesloten bij Art. 1, vereniging tegen discriminatie. Deze organisatie zet zich in discriminatie. Deze organisatie zet zich in tegen discriminatie op alle in de wet genoemde tegen discriminatie op alle in de wet genoemde gronden. gronden.

De belangrijkste zijn reeds genoemd. Wij be-steden in ons onderwijs en in de vorming van leerlingen veel aandacht aan de opvoeding tot burger van Nederland en tot wereldburger. Wij burger van Nederland en tot wereldburger. Wij willen alle leerlingen van onze school zo op-willen alle leerlingen van onze school zo op-voeden, dat ze zich thuis voelen in Nederland voeden, dat ze zich thuis voelen in Nederland en in de wereld en er deel aan kunnen nemen. en in de wereld en er deel aan kunnen nemen. De Nederlandse normen en waarden zijn hier-De Nederlandse normen en waarden zijn hier-bij het uitgangspunt.

Daarbij krijgen enkele maatschappelijke Daarbij krijgen enkele maatschappelijke thema’s bij de invulling van ons onderwijs en thema’s bij de invulling van ons onderwijs en onze projecten extra aandacht, namelijk: we-onze projecten extra aandacht, namelijk: we-reldverkenning, respect voor verschillen en een reldverkenning, respect voor verschillen en een leefbare, duurzame wereld.Als een leerling onze school verlaat, is hij op Als een leerling onze school verlaat, is hij op weg zijn pad te vinden binnen de maatschappij weg zijn pad te vinden binnen de maatschappij en het vervolgonderwijs. Hij heeft kennis van en het vervolgonderwijs. Hij heeft kennis van wat er speelt in de wereld. Hij is op zijn niveau wat er speelt in de wereld. Hij is op zijn niveau maatschappelijk betrokken en in staat om op maatschappelijk betrokken en in staat om op bepaalde vragen antwoorden te vinden. Hij kan bepaalde vragen antwoorden te vinden. Hij kan bepaalde wegen bewandelen en weet hoe hij bepaalde wegen bewandelen en weet hoe hij bronnen kan raadplegen om oplossingen te bronnen kan raadplegen om oplossingen te vinden.

2.4.1 IPC Op onze school wordt mondiaal onderwijs Op onze school wordt mondiaal onderwijs gegeven. Het leren staat centraal. Op een gegeven. Het leren staat centraal. Op een projectmatige wijze werken kinderen aan de projectmatige wijze werken kinderen aan de zaakvakken, waarbij de culturele verscheiden-zaakvakken, waarbij de culturele verscheiden-heid van kinderen een natuurlijke plaats krijgt. heid van kinderen een natuurlijke plaats krijgt. De inzichten en inspiratie die de leerkrachten De inzichten en inspiratie die de leerkrachten en de kinderen opdoen, kunnen overslaan en de kinderen opdoen, kunnen overslaan naar de vakken rekenen en taal, die beiden naar de vakken rekenen en taal, die beiden op het eigen niveau van de leerlingen wordt op het eigen niveau van de leerlingen wordt aangeboden. Wij combineren het beste van het aangeboden. Wij combineren het beste van het

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 7

projectmatige onderwijs en het methodische onderwijs en gebruiken vanaf groep 3 een internationaal lesprogramma, het IPC (Interna-internationaal lesprogramma, het IPC (Interna-tional Primary Curriculum).

Het IPC is een internationaal curriculum voor Het IPC is een internationaal curriculum voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, tekenen, handvaardigheid, ICT natuurkunde, tekenen, handvaardigheid, ICT en muziek. Het is gebaseerd op een aantal en muziek. Het is gebaseerd op een aantal uitgangspunten voor goed onderwijs:uitgangspunten voor goed onderwijs:• hersenvriendelijk leren, waaronder meer- • hersenvriendelijk leren, waaronder meer- voudige intelligenties,• zelfontdekkend leren,• naast het onderwijzen van kennis is het leren • naast het onderwijzen van kennis is het leren van vaardigheden van belang, van vaardigheden van belang,• het belang van internationaal begrip.• het belang van internationaal begrip.

De leerlingen werken gedurende een aantal De leerlingen werken gedurende een aantal weken vanuit verschillende perspectieven aan weken vanuit verschillende perspectieven aan een thema. Op deze manier wordt een onder-een thema. Op deze manier wordt een onder-werp bijvoorbeeld vanuit een geschiedkundig werp bijvoorbeeld vanuit een geschiedkundig perspectief bekeken, maar wordt vervolgens perspectief bekeken, maar wordt vervolgens ook de grotere samenhang in de wereld duide-ook de grotere samenhang in de wereld duide-lijk. De projectmatige aanpak maakt de kinde-lijk. De projectmatige aanpak maakt de kinde-ren meer zelfverantwoordelijk en enthousiast. ren meer zelfverantwoordelijk en enthousiast. Daar achter zitten duidelijk geformuleerde leer-Daar achter zitten duidelijk geformuleerde leer-doelen. De zelfstandige manier van werken en doelen. De zelfstandige manier van werken en het zelf leren onderzoeken, zijn vaardigheden het zelf leren onderzoeken, zijn vaardigheden die kinderen later in het Voortgezet Onderwijs die kinderen later in het Voortgezet Onderwijs goed zullen kunnen inzetten.goed zullen kunnen inzetten.

Door de internationale dimensie krijgt de cul-Door de internationale dimensie krijgt de cul-ture verscheidenheid een natuurlijke plaats. De ture verscheidenheid een natuurlijke plaats. De leerlingen kunnen hun eigen kennis inbrengen leerlingen kunnen hun eigen kennis inbrengen om vervolgens deze kennis te verdiepen en te om vervolgens deze kennis te verdiepen en te verbreden. Veel activiteiten richten zich op het verbreden. Veel activiteiten richten zich op het

vergelijken van verschillende landen om zo overeenkomsten en verschillen waar te kunnen nemen.

Gelet op de voorbereiding van basisschool-leerlingen op het studiehuis in het voortgezet leerlingen op het studiehuis in het voortgezet onderwijs, kan de actieve en meer zelfstandige onderwijs, kan de actieve en meer zelfstandige manier van leren in het IPC gezien worden als manier van leren in het IPC gezien worden als een positieve bijdrage.

2.5. Missie en Visie Missie Kind en OnderwijsDe Christelijke basisschool “Onze Wereld” De Christelijke basisschool “Onze Wereld” maakt onderdeel uit van de stichting Kind en maakt onderdeel uit van de stichting Kind en Onderwijs Rotterdam. Deze stichting heeft Onderwijs Rotterdam. Deze stichting heeft haar bestaansgrond beschreven in een missie. haar bestaansgrond beschreven in een missie. De missie van de stichting is het leveren van De missie van de stichting is het leveren van kwalitatief goed Christelijk onderwijs aan alle kwalitatief goed Christelijk onderwijs aan alle kinderen en het bijbrengen van waarden en kinderen en het bijbrengen van waarden en normen ter ondersteuning bij het groeien naar normen ter ondersteuning bij het groeien naar een plaats in de maatschappij, hierbij rekening een plaats in de maatschappij, hierbij rekening houdend met de mogelijkheden en ontwikke-houdend met de mogelijkheden en ontwikke-ling van het kind als individu. “Onze Wereld” ling van het kind als individu. “Onze Wereld” werkt vanuit dezelfde missie als de stichting werkt vanuit dezelfde missie als de stichting Kind en Onderwijs Rotterdam.Kind en Onderwijs Rotterdam.

Visie van de schoolDe hiervoor genoemde missie geeft vooral aan De hiervoor genoemde missie geeft vooral aan wat de bestaansgrond van onze school is. Wij wat de bestaansgrond van onze school is. Wij hebben deze missie voor onze school verder hebben deze missie voor onze school verder uitgewerkt in een visie, waarin we concreter uitgewerkt in een visie, waarin we concreter hebben beschreven wat we op de langere ter-hebben beschreven wat we op de langere ter-mijn willen bereiken. De visie van onze school mijn willen bereiken. De visie van onze school is als volgt geformuleerd:is als volgt geformuleerd:Om goed te kunnen deelnemen aan de samen-Om goed te kunnen deelnemen aan de samen-leving, vinden wij het belangrijk dat kinderen leving, vinden wij het belangrijk dat kinderen

8 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. De voortdurend veranderende samenleving vraagt daarnaast om zelfredzaamheid en zelfstandig-daarnaast om zelfredzaamheid en zelfstandig-heid bij het verwerven van andere kennis en vaardigheden. Wij leren de kinderen daarom vaardigheden. Wij leren de kinderen daarom te leren.

Onze school heeft een Christelijke identiteit Onze school heeft een Christelijke identiteit met een open houding ten opzichte van andere met een open houding ten opzichte van andere religies in onze multiculturele samenleving. religies in onze multiculturele samenleving. Hierbij stellen we ons op als wereldburgers, met Hierbij stellen we ons op als wereldburgers, met respect voor de normen en waarden van een respect voor de normen en waarden van een ieder, maar gebaseerd op de democratische ieder, maar gebaseerd op de democratische grondslag van Nederland. Iedereen die onze grondslag van Nederland. Iedereen die onze visie onderschrijft is van harte welkom op onze visie onderschrijft is van harte welkom op onze school.Wij vinden het behalen van goede resultaten Wij vinden het behalen van goede resultaten van groot belang. We hebben daarbij respect van groot belang. We hebben daarbij respect voor ieders mogelijkheden, en stimuleren dat voor ieders mogelijkheden, en stimuleren dat een ieder zich hiernaar ontwikkelt. Wij schep-een ieder zich hiernaar ontwikkelt. Wij schep-pen een klimaat waarin leerlingen het leuk vin-pen een klimaat waarin leerlingen het leuk vin-den om te leren, door het bieden van zorg en den om te leren, door het bieden van zorg en veiligheid met duidelijke grenzen en structuur.veiligheid met duidelijke grenzen en structuur.

2.6. Pesten en discriminatie Op onze school zijn wij tegenstander van Op onze school zijn wij tegenstander van pesten en discriminatie. Wij vinden pesten en pesten en discriminatie. Wij vinden pesten en discriminatie een inbreuk op de menselijke discriminatie een inbreuk op de menselijke vrijheid van handelen. Wij willen een veilige vrijheid van handelen. Wij willen een veilige leef- en werkomgeving scheppen voor de aan leef- en werkomgeving scheppen voor de aan onze zorgen toevertrouwde kinderen. Die veilig-onze zorgen toevertrouwde kinderen. Die veilig-heid kunnen wij optimaal scheppen als alle bij heid kunnen wij optimaal scheppen als alle bij de school betrokkenen zich tot tegenstander de school betrokkenen zich tot tegenstander van pesten en discriminatie verklaren. Samen van pesten en discriminatie verklaren. Samen met u willen wij het pesten en de discriminatie met u willen wij het pesten en de discriminatie terugdringen.terugdringen.

Enkele concrete afspraken zoals die binnen de school zijn gemaakt:• Bij confl icten binnen de groep is de groepsleerkracht verantwoordelijk voor de oplossing.• Bij confl icten op het plein is het personeel • Bij confl icten op het plein is het personeel verantwoordelijk voor de oplossing en dient vervolgens zo nodig de betrokken dient vervolgens zo nodig de betrokken leerkracht(en) in te seinen. In overleg worden leerkracht(en) in te seinen. In overleg worden er maatregelen afgesproken.• Als er naar het idee van een leerling niet • Als er naar het idee van een leerling niet afdoende maatregelen genomen worden, afdoende maatregelen genomen worden, kan deze de contactpersoon van de school, kan deze de contactpersoon van de school, Mw. Van Rooijen, inschakelen. Mw. Van Rooijen, inschakelen.De contactpersoon heeft de bevoegdheid die De contactpersoon heeft de bevoegdheid die stappen te ondernemen die nodig geacht wor-stappen te ondernemen die nodig geacht wor-den om de klacht van de leerling af te den om de klacht van de leerling af te handelen.

Dit zijn onze 10 schoolregels :

- Wees eerlijk,

- Iedereen hoort erbij,

- Pas op je woorden,

- Handen thuis,

- Wees zuinig en netjes,

- Veiligheid voor alles,

- Laat weten waar je bent,

- Haal het beste uit jezelf,

- Zorg voor elkaar,

- Eerst denken, dan doen.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 9

3.1. Schoolorganisatie Binnen de school werken wij met het jaarklas-Binnen de school werken wij met het jaarklas-sensysteem. De leerlingen zijn in principe op sensysteem. De leerlingen zijn in principe op leeftijd over de groepen verdeeld. Groep 1 is de leeftijd over de groepen verdeeld. Groep 1 is de instroomgroep. Hierin worden de jongste kleu-instroomgroep. Hierin worden de jongste kleu-ters opgenomen. Deze groep begint met een ters opgenomen. Deze groep begint met een beperkt aantal leerlingen en groeit uit naar-beperkt aantal leerlingen en groeit uit naar-mate het cursusjaar vordert. In groep 2 zitten mate het cursusjaar vordert. In groep 2 zitten de kinderen die tot de middengroep of oudste de kinderen die tot de middengroep of oudste kleuters behoren. De oudste kleuters gaan in kleuters behoren. De oudste kleuters gaan in principe aan het eind van het cursusjaar naar principe aan het eind van het cursusjaar naar groep 3. Voor sommige oudste kleuters is het groep 3. Voor sommige oudste kleuters is het beter de kleuterperiode met een jaar te verlen-beter de kleuterperiode met een jaar te verlen-gen. Een enkele keer komt het voor dat leerlin-gen. Een enkele keer komt het voor dat leerlin-gen in groep 3 nog een jaar overdoen.gen in groep 3 nog een jaar overdoen.

Met “onderbouw” bedoelen wij de groepen Met “onderbouw” bedoelen wij de groepen 1 en 2.De “middenbouw” bestaat uit de groepen De “middenbouw” bestaat uit de groepen 3 t/m 5.De “bovenbouw” wordt gevormd door de De “bovenbouw” wordt gevormd door de groepen 6 t/m 8.groepen 6 t/m 8.

3.2. Klachtenregeling U kunt erop vertrouwen dat de school zorgvul-U kunt erop vertrouwen dat de school zorgvul-dig met uw belangen omgaat. Toch kan het dig met uw belangen omgaat. Toch kan het voorkomen dat u tijdens contacten met de voorkomen dat u tijdens contacten met de school niet helemaal tevreden bent over de school niet helemaal tevreden bent over de gang van zaken. In dat geval is het belangrijk gang van zaken. In dat geval is het belangrijk dit direct aan de juiste persoon binnen de dit direct aan de juiste persoon binnen de school bekend te maken. school bekend te maken. Wanneer de problemen ernstiger zijn en een Wanneer de problemen ernstiger zijn en een oplossing via overleg niet goed denkbaar is, oplossing via overleg niet goed denkbaar is,

kunt u gebruik maken van de klachtenregeling. Indien u klachten heeft over een leerkracht van de school, probeert u eerst de klacht op te lossen met de betreffende leerkracht. Lukt dit niet, dan neemt u contact op met de directeur niet, dan neemt u contact op met de directeur van de school. Heeft u andere klachten over de van de school. Heeft u andere klachten over de school dan neemt u eerst contact op met de school dan neemt u eerst contact op met de directeur van de school. Indien u in vertrouwen directeur van de school. Indien u in vertrouwen wilt spreken over een klacht kunt u contact wilt spreken over een klacht kunt u contact opnemen met de contactpersoon de school.opnemen met de contactpersoon de school.De contactpersoon van onze school is Mevr. De contactpersoon van onze school is Mevr. A. van Rooijen. U kunt haar bereiken via het A. van Rooijen. U kunt haar bereiken via het schooltelefoonnummer.

Indien u daarna vindt, dat de school uw klacht Indien u daarna vindt, dat de school uw klacht niet serieus neemt, of niet goed oplost kunt niet serieus neemt, of niet goed oplost kunt u contact opnemen met het bestuur van de u contact opnemen met het bestuur van de stichting, vertegenwoordigd door Dhr. Moer-stichting, vertegenwoordigd door Dhr. Moer-land, hoofd stafbureau van de stichting. Hij is land, hoofd stafbureau van de stichting. Hij is te bereiken via 010- 4125101. Als u vindt, dat hij te bereiken via 010- 4125101. Als u vindt, dat hij de klacht niet goed oplost kunt contact opne-de klacht niet goed oplost kunt contact opne-men met de externe vertrouwenspersoon van men met de externe vertrouwenspersoon van de stichting Dhr. K. Smies. Zijn telefoonnummer de stichting Dhr. K. Smies. Zijn telefoonnummer en adres kunt u verkrijgen via het secretariaat en adres kunt u verkrijgen via het secretariaat van de stichting. 010-4125101.van de stichting. 010-4125101.

Als dan uw klacht niet naar tevredenheid is be-Als dan uw klacht niet naar tevredenheid is be-handeld kunt u schriftelijk een klacht indienen handeld kunt u schriftelijk een klacht indienen bij de landelijke klachtencommissie.bij de landelijke klachtencommissie.Adres: Landelijke Klachtencommissie PO/VO/BVELandelijke Klachtencommissie PO/VO/BVEPostbus 82324Postbus 823242508EH Den Haag.2508EH Den Haag.

In het kort:In het kort:Stap 1 u probeert de klacht op school op te Stap 1 u probeert de klacht op school op te

10 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

lossen met de leerkracht of de directie.Stap 2 u schakelt de contactpersoon van de school in.Stap 3 u dient uw klacht in bij het bestuur van Stap 3 u dient uw klacht in bij het bestuur van de stichting.Stap 4 u dient uw klacht in bij de externe ver-Stap 4 u dient uw klacht in bij de externe ver-trouwenspersoon van de stichting.Stap 5 u dient uw klacht in bij de landelijke Stap 5 u dient uw klacht in bij de landelijke klachtencommissie

3.3. Activiteiten voor de kinderen ICT op de basisschoolIn elke groep staat een aantal computers die In elke groep staat een aantal computers die gebruikt worden door de leerlingen en de leer-gebruikt worden door de leerlingen en de leer-krachten. Daarnaast maken wij gebruik van de krachten. Daarnaast maken wij gebruik van de computers in een computerlokaal, waar wij met computers in een computerlokaal, waar wij met meerdere leerlingen tegelijk kunnen werken meerdere leerlingen tegelijk kunnen werken aan de computers.Vanaf groep 3 leren de leerlingen de basisvaar-Vanaf groep 3 leren de leerlingen de basisvaar-digheden en maken zij kennis met het Internet. digheden en maken zij kennis met het Internet. Tevens ondersteunen computerprogramma’s Tevens ondersteunen computerprogramma’s ons reken- en taalonderwijs.ons reken- en taalonderwijs.

Afspraken rond het internetgebruik zijn:Afspraken rond het internetgebruik zijn:• De leerlingen mogen zoeken op het Internet • De leerlingen mogen zoeken op het Internet op aanwijzingen van de leerkracht via op aanwijzingen van de leerkracht via bijvoorbeeld een zoekmachine. bijvoorbeeld een zoekmachine.• Het bezoek aan muzieksites is niet toege- • Het bezoek aan muzieksites is niet toege- staan, mits dit voor een bepaalde les is, met staan, mits dit voor een bepaalde les is, met toestemming van de leerkracht. toestemming van de leerkracht.• Er mag niet worden gechat. • Er mag niet worden gechat. • Als de leerlingen iets willen uitprinten of • Als de leerlingen iets willen uitprinten of downloaden, wordt dit overlegd met de downloaden, wordt dit overlegd met de leerkracht. leerkracht. Op de locatie Cornelis Danckertsstraat zijn alle Op de locatie Cornelis Danckertsstraat zijn alle lokalen voorzien van digitale schoolborden. Op lokalen voorzien van digitale schoolborden. Op

de locatie Berlagepad zullen deze de komende jaren worden ingevoerd.

Het SchoolplanHet “Schoolplan” handelt over de plannen van de school voor een periode van vier jaar. van de school voor een periode van vier jaar. Er staat in beschreven wat het team van de Er staat in beschreven wat het team van de school in de betrokken periode van vier jaar wil school in de betrokken periode van vier jaar wil aanpakken, veranderen en verbeteren. Aan de aanpakken, veranderen en verbeteren. Aan de hand van dit meerjarenplan wordt per cursus hand van dit meerjarenplan wordt per cursus bekeken welke zaken urgent zijn en in het be-bekeken welke zaken urgent zijn en in het be-trokken jaar ingepland moeten worden.trokken jaar ingepland moeten worden.

De lijn van spelen en lerenNaast vakken als lezen, schrijven, rekenen en Naast vakken als lezen, schrijven, rekenen en wereldoriëntatie wordt aandacht besteed aan wereldoriëntatie wordt aandacht besteed aan het zelfstandig werken, samenwerkend leren, het zelfstandig werken, samenwerkend leren, coöperatief leren, nadenken en problemen coöperatief leren, nadenken en problemen oplossen.Spelen en leren zijn geen gescheiden zaken. Spelen en leren zijn geen gescheiden zaken. Vanaf vier tot en met twaalf jaar is er een Vanaf vier tot en met twaalf jaar is er een doorgaande ontwikkeling bij uw kind. Kleuters doorgaande ontwikkeling bij uw kind. Kleuters zijn al spelend bezig hun mogelijkheden en zijn al spelend bezig hun mogelijkheden en hun omgeving te ontdekken. Oudere kinderen hun omgeving te ontdekken. Oudere kinderen worden meer door de leerkracht geïnstrueerd worden meer door de leerkracht geïnstrueerd en maken zelf opdrachten. Christelijke basis-en maken zelf opdrachten. Christelijke basis-school Onze Wereld wil uw kind helpen deze school Onze Wereld wil uw kind helpen deze doorgaande lijn te ontwikkelen.doorgaande lijn te ontwikkelen.

De kleutergroepen (groep 1/2)Als hulp bij de ontwikkeling van de kinderen Als hulp bij de ontwikkeling van de kinderen hebben wij in de eerste twee groepen allerlei hebben wij in de eerste twee groepen allerlei verschillende materialen die stimulerend wer-verschillende materialen die stimulerend wer-ken en uitnodigen tot spelen en ontdekken.ken en uitnodigen tot spelen en ontdekken.Deze materialen zijn in open kasten geplaatst, Deze materialen zijn in open kasten geplaatst, zodat het jonge kind deze zelf kan kiezen en zodat het jonge kind deze zelf kan kiezen en

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 11

opruimen (opvoeden tot zelfstandigheid).Alle activiteiten vinden hier op verschillende manieren plaats, vrij of gebonden (aan materi-manieren plaats, vrij of gebonden (aan materi-aal of opdracht), individueel of in een groep.aal of opdracht), individueel of in een groep.De kinderen moeten veel vrijheid in hun keuze De kinderen moeten veel vrijheid in hun keuze hebben en zo ruimschoots de tijd krijgen om hebben en zo ruimschoots de tijd krijgen om te exploreren, zodat ze de eigenschappen van te exploreren, zodat ze de eigenschappen van de materialen ontdekken. Aan de kinderen die de materialen ontdekken. Aan de kinderen die er aan toe zijn, worden regelmatig opdrachten er aan toe zijn, worden regelmatig opdrachten gegeven. Dit kan zijn naar aanleiding van iets, gegeven. Dit kan zijn naar aanleiding van iets, dat de kinderen zelf beleefd hebben, een pro-dat de kinderen zelf beleefd hebben, een pro-ject, een verhaal, een plaat, enz., maar altijd ject, een verhaal, een plaat, enz., maar altijd zal geprobeerd worden bij de belangstelling en zal geprobeerd worden bij de belangstelling en het ontwikkelingsniveau van de kinderen aan te het ontwikkelingsniveau van de kinderen aan te sluiten. In de kleutergroepen gebruiken wij de sluiten. In de kleutergroepen gebruiken wij de methode kleuterplein.

Dagopening en godsdienstige vormingWanneer de kinderen ‘s morgens binnenko-Wanneer de kinderen ‘s morgens binnenko-men, mogen zij worden begeleid door hun men, mogen zij worden begeleid door hun ouder(s). Daarna gaan zij in de kring zitten. ouder(s). Daarna gaan zij in de kring zitten. Kinderen die iets willen vertellen, krijgen daar-Kinderen die iets willen vertellen, krijgen daar-voor de gelegenheid in het kringgesprek.voor de gelegenheid in het kringgesprek.De andere kinderen luisteren. Hierna volgt de De andere kinderen luisteren. Hierna volgt de godsdienstige vorming. Wij bidden en danken, godsdienstige vorming. Wij bidden en danken, vertellen verhalen uit de Bijbel en zingen Bijbel-vertellen verhalen uit de Bijbel en zingen Bijbel-se liedjes. Als leidraad voor de godsdienstige se liedjes. Als leidraad voor de godsdienstige vorming gebruiken wij “Kind op maandag”, “De vorming gebruiken wij “Kind op maandag”, “De Kijkbijbel” en de “Kinderbijbel”.Kijkbijbel” en de “Kinderbijbel”.

Werken met ontwikkelingsmateriaalOnder ontwikkelingsmateriaal verstaan wij: Onder ontwikkelingsmateriaal verstaan wij: papier, karton, klei, verf, vetkrijt, kleurpotloden, papier, karton, klei, verf, vetkrijt, kleurpotloden, dozen, rolletjes, fröbelblokken, lotto’s en moza-dozen, rolletjes, fröbelblokken, lotto’s en moza-iek. Elke ochtend wordt in verschillende groe-iek. Elke ochtend wordt in verschillende groe-pen met dit materiaal gewerkt. Wij noteren elke pen met dit materiaal gewerkt. Wij noteren elke

dag wat elke groep doet, zodat aan het einde van de week ieder kind alle opdrachten heeft gedaan. De opdrachten worden in een bepaald gedaan. De opdrachten worden in een bepaald verband geplaatst, bijv. herfst, kerst, wonen, water, al naar gelang het programma van de water, al naar gelang het programma van de Voorschool. Na het werken in groepjes mogen Voorschool. Na het werken in groepjes mogen de kinderen ’s middags zelf kiezen waarmee de kinderen ’s middags zelf kiezen waarmee ze willen spelen: de poppenhoek, bouwhoek, ze willen spelen: de poppenhoek, bouwhoek, boekenhoek, poppenkast, watertafel, zandtafel, boekenhoek, poppenkast, watertafel, zandtafel, bouwrekenkist, de puzzels en het speelgoed in bouwrekenkist, de puzzels en het speelgoed in de kasten. In met name de eerste groepen pro-de kasten. In met name de eerste groepen pro-beren wij de kinderen te helpen hun functies zo beren wij de kinderen te helpen hun functies zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Enkele functies zijn:• De grove motoriek Hieronder verstaan wij het bewegen, zoals Hieronder verstaan wij het bewegen, zoals lopen, klimmen, huppelen, hinkelen, gooien lopen, klimmen, huppelen, hinkelen, gooien en vangen.• De fi jne motoriek Dit is het bewegen van de hand en de Dit is het bewegen van de hand en de vingers, voornamelijk bij het gebruik van vingers, voornamelijk bij het gebruik van potlood, kwast, stempel en schaar. potlood, kwast, stempel en schaar.• De sensoriek Hieronder verstaan wij het op verschillende Hieronder verstaan wij het op verschillende manieren waarnemen met de zintuigen, manieren waarnemen met de zintuigen, zoals het voelen van allerlei materialen, het zoals het voelen van allerlei materialen, het verschil kunnen horen tussen allerlei gelui- verschil kunnen horen tussen allerlei gelui- den en klanken, het nauwkeurig kijken naar den en klanken, het nauwkeurig kijken naar platen.Kinderen moeten de ruimte leren kennen, Kinderen moeten de ruimte leren kennen, richtingsgevoel krijgen. De kinderen krijgen richtingsgevoel krijgen. De kinderen krijgen hiervoor opdrachten, onder andere om naast of hiervoor opdrachten, onder andere om naast of achter iemand of iets te gaan staan. Kinderen achter iemand of iets te gaan staan. Kinderen moeten leren het verschil in tijd te herkennen moeten leren het verschil in tijd te herkennen en ook zelf te gebruiken.en ook zelf te gebruiken.

12 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

Bijvoorbeeld: het leren van de dagen van de week, de maanden van het jaar en woorden als week, de maanden van het jaar en woorden als morgen, gisteren, eerder en later. Vaardigheden die wij voor ieder kind apart bekijken, zijn:• Kan een kind kleuren en geluiden onder-• Kan een kind kleuren en geluiden onder- scheiden?• Kan een kind een verhaal in een logische • Kan een kind een verhaal in een logische volgorde vertellen?• Kan een kind langs een rechte lijn knippen?• Kan een kind langs een rechte lijn knippen?• Kan een kind een bal tegen de muur gooien • Kan een kind een bal tegen de muur gooien en vangen?• Kan een kind alleen over het klimrek • Kan een kind alleen over het klimrek klimmen?

Voorbereidend lezenOm de taalontwikkeling te stimuleren wordt er Om de taalontwikkeling te stimuleren wordt er veel voorgelezen, verteld, poppenkast gespeeld veel voorgelezen, verteld, poppenkast gespeeld en gedichtjes voorgelezen. Tijdens het thema-en gedichtjes voorgelezen. Tijdens het thema-onderwijs van Kleuterplein maken wij ook ge-onderwijs van Kleuterplein maken wij ook ge-bruik van de computer en videoprogramma’s.bruik van de computer en videoprogramma’s.

Voorbereidend rekenenAls uit de functieontwikkeling van het kind blijkt, Als uit de functieontwikkeling van het kind blijkt, dat het aan de spelletjes van voorbereidend dat het aan de spelletjes van voorbereidend rekenen toe is, wordt daarmee begonnen. Bij rekenen toe is, wordt daarmee begonnen. Bij voorbereidend rekenen doen de kinderen spel-voorbereidend rekenen doen de kinderen spel-letjes en oefeningen, waarmee ze de begrip-letjes en oefeningen, waarmee ze de begrip-pen die met rekenen te maken hebben, spe-pen die met rekenen te maken hebben, spe-lenderwijs aanleren. Zo bestaan er spelletjes lenderwijs aanleren. Zo bestaan er spelletjes en oefeningen voor begrippen als voor-achter, en oefeningen voor begrippen als voor-achter, hoog-laag, dik-dun, meer-minder.hoog-laag, dik-dun, meer-minder.

MuziekDe versjes die de kinderen leren, houden De versjes die de kinderen leren, houden meestal verband met de thema’s, waaraan meestal verband met de thema’s, waaraan

wij werken. Wordt er gewerkt aan het thema “Herfst”, dan worden er ook liedjes gezongen over de herfst.Naast het zingen behandelen wij ook specifi eke Naast het zingen behandelen wij ook specifi eke muziekaspecten, zoals maat en ritme, lang-zaam en snel.

BewegingsonderwijsAls het geen weer is om buiten te spelen, gaan Als het geen weer is om buiten te spelen, gaan de jonge kinderen naar het speellokaal. Zij kle-de jonge kinderen naar het speellokaal. Zij kle-den zich dan eerst om. Minimaal een keer per den zich dan eerst om. Minimaal een keer per week hebben de kleuters een speellokaalles.week hebben de kleuters een speellokaalles.Regelmatig zetten wij het grote klimmateriaal Regelmatig zetten wij het grote klimmateriaal klaar, waar de kinderen speloefeningen op klaar, waar de kinderen speloefeningen op kunnen doen. Deze oefeningen bevorderen de kunnen doen. Deze oefeningen bevorderen de grove motoriek. Wij spelen en oefenen daar-grove motoriek. Wij spelen en oefenen daar-naast met het kleine materiaal, zoals ballen, naast met het kleine materiaal, zoals ballen, blokken en hoepels.Ook worden er spellessen gegeven. Wij doen Ook worden er spellessen gegeven. Wij doen dan allerlei tik- en zangspelletjes. De kleuters dan allerlei tik- en zangspelletjes. De kleuters aan de locatie C. Danckertsstraat hebben op aan de locatie C. Danckertsstraat hebben op woensdag de grote gymzaal aan het Lage woensdag de grote gymzaal aan het Lage Landsepad tot hun beschikking.Landsepad tot hun beschikking.

Wereldoriëntatie en sociale redzaamheidBij wereldoriëntatie werken wij in de vorm van Bij wereldoriëntatie werken wij in de vorm van thema’s. De thema’s worden aangegeven door thema’s. De thema’s worden aangegeven door de methode Kleuterplein. de methode Kleuterplein.

Enkele aandachtspunten voor met name de Enkele aandachtspunten voor met name de eerste groepen:eerste groepen:* In het speellokaal en gymzaal spelen wij op * In het speellokaal en gymzaal spelen wij op blote voeten met allerlei materialen. Heeft blote voeten met allerlei materialen. Heeft u hier bezwaar tegen, geef uw kind dan gym- u hier bezwaar tegen, geef uw kind dan gym- schoenen mee, met gladde zolen en zonder schoenen mee, met gladde zolen en zonder veters. veters.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 13

* Omdat wij op school materialen hebben die de kleding vuil kunnen maken, zoals klei, verf, de kleding vuil kunnen maken, zoals klei, verf, hobbylijm, en dergelijke, worden schorten gebruikt. Toch kan het voorkomen dat er vlek- gebruikt. Toch kan het voorkomen dat er vlek- ken op de kleding ontstaan.* Wilt u op bekers, doosjes en in schoenen * Wilt u op bekers, doosjes en in schoenen namen zetten en jassen voorzien van lusjes. namen zetten en jassen voorzien van lusjes. * U weet misschien al, dat wij veel materialen * U weet misschien al, dat wij veel materialen kunnen gebruiken bij onze lessen, o.a. kunnen gebruiken bij onze lessen, o.a. papier, platen van bloemen en dieren, papier, platen van bloemen en dieren, kosteloos materiaal.

Groep 3, 4, 5, 6, 7 en 8In de hogere leerjaren blijven de leerlingen in In de hogere leerjaren blijven de leerlingen in hun eigen groep. Binnen het groepsverband hun eigen groep. Binnen het groepsverband wordt rekening gehouden met het individuele wordt rekening gehouden met het individuele kind. Bij tussentijdse toetsing wordt gekeken kind. Bij tussentijdse toetsing wordt gekeken in hoeverre de leerlingen de stof begrepen in hoeverre de leerlingen de stof begrepen hebben, zodat zij daarna weer verder kunnen hebben, zodat zij daarna weer verder kunnen werken op hun eigen niveau. Wij streven er werken op hun eigen niveau. Wij streven er naar dat iedere leerling minstens de zogeheten naar dat iedere leerling minstens de zogeheten kerndoelen behaald.kerndoelen behaald.

Groep 3Dagopening en godsdienstige vormingWanneer de kinderen ‘s morgens binnenko-Wanneer de kinderen ‘s morgens binnenko-men, gaan ze aan hun eigen tafel. Daarna start men, gaan ze aan hun eigen tafel. Daarna start de les in de kring of aan hun eigen tafel.de les in de kring of aan hun eigen tafel.Kinderen die iets willen vertellen, krijgen Kinderen die iets willen vertellen, krijgen daarvoor de gelegenheid in het kringgesprek. daarvoor de gelegenheid in het kringgesprek. Hierna volgt de godsdienstige vorming. Wij Hierna volgt de godsdienstige vorming. Wij bidden en zingen Bijbelse liedjes. Wij vertellen bidden en zingen Bijbelse liedjes. Wij vertellen verhalen uit de Bijbel en gebruiken hiervoor de verhalen uit de Bijbel en gebruiken hiervoor de methode “Kind op Maandag”. Uiteraard schen-methode “Kind op Maandag”. Uiteraard schen-ken wij de nodige aandacht aan de Christelijke ken wij de nodige aandacht aan de Christelijke feestdagen.feestdagen.

Werken met ontwikkelingsmateriaalOnder ontwikkelingsmateriaal verstaan wij: papier, karton, klei, verf, vetkrijt, fröbelblokken, lotto’s, mozaïek, enz. Met dit materiaal werken lotto’s, mozaïek, enz. Met dit materiaal werken wij enkele keren per week. Dit sluit aan bij de wij enkele keren per week. Dit sluit aan bij de thema’s, die op dat moment behandeld worden. thema’s, die op dat moment behandeld worden.

TaalontwikkelingGroep 3 volgt de methode “Veilig Leren Lezen”.Groep 3 volgt de methode “Veilig Leren Lezen”.Deze methode voor aanvankelijk lezen is Deze methode voor aanvankelijk lezen is opgebouwd rond thema’s. Binnen elk thema opgebouwd rond thema’s. Binnen elk thema worden nieuwe globaalwoorden aan de orde worden nieuwe globaalwoorden aan de orde gesteld. Door ze in stukken te verdelen leren gesteld. Door ze in stukken te verdelen leren de kinderen de letters. En daarmee maken ze de kinderen de letters. En daarmee maken ze zelf nieuwe woorden. Al spelend met de woor-zelf nieuwe woorden. Al spelend met de woor-den wordt de leesvaardigheid van de kinderen den wordt de leesvaardigheid van de kinderen steeds verder uitgebreid. Bij de methode horen steeds verder uitgebreid. Bij de methode horen leesboekjes, werkboekjes, wandplaten, liedjes-leesboekjes, werkboekjes, wandplaten, liedjes-cd’s, kopieerbladen, woord- en letterkaarten, cd’s, kopieerbladen, woord- en letterkaarten, woordplaten en -stroken en een computer-woordplaten en -stroken en een computer-programma.

Aanvankelijk rekenenMethode: “De wereld in getallen”In de groep sluiten wij aan op de begrippen In de groep sluiten wij aan op de begrippen die in groep 1 en 2 spelenderwijs zijn aange-die in groep 1 en 2 spelenderwijs zijn aange-leerd. De rekentaal wordt verder verdiept. De leerd. De rekentaal wordt verder verdiept. De rekenmethode “De wereld in getallen” is een rekenmethode “De wereld in getallen” is een wiskundige rekenmethode. De nadruk ligt op wiskundige rekenmethode. De nadruk ligt op het zelfontdekkend bezig zijn, zelf oplossingen het zelfontdekkend bezig zijn, zelf oplossingen leren zoeken.leren zoeken.Er worden sommetjes gemaakt en het automa-Er worden sommetjes gemaakt en het automa-tiseren van optellen en aftrekken gaat in groep tiseren van optellen en aftrekken gaat in groep 3 tot 10. Tellend gaan wij zeker wel verder. Het 3 tot 10. Tellend gaan wij zeker wel verder. Het optellen en aftrekken van getallen gebeurt vaak optellen en aftrekken van getallen gebeurt vaak met behulp van blokjes.met behulp van blokjes.

14 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

Aanvankelijk schrijvenMethode: “Pennenstreken”Met aanvankelijk schrijven sluiten wij aan bij het voorbereidend schrijven van groep 1 en 2. De doelen van voorbereidend schrijven zijn 2. De doelen van voorbereidend schrijven zijn gericht op het maken van schrijfpatronen. De gericht op het maken van schrijfpatronen. De schrijfpatronen worden in groep 3 steeds meer schrijfpatronen worden in groep 3 steeds meer gericht op de fi jne motoriek van het kind.gericht op de fi jne motoriek van het kind.Wanneer een kind in groep 3 nog enkele doe-Wanneer een kind in groep 3 nog enkele doe-len van het voorbereidend schrijven niet heeft len van het voorbereidend schrijven niet heeft bereikt, krijgt het extra oefenstof.Bij het aanvankelijk schrijven beginnen wij met Bij het aanvankelijk schrijven beginnen wij met het oefenen van bepaalde schrijfpatronen, het oefenen van bepaalde schrijfpatronen, waaruit later de schrijfl etters en hun verbin-waaruit later de schrijfl etters en hun verbin-dingen worden afgeleid. Tevens besteden wij dingen worden afgeleid. Tevens besteden wij aandacht aan bewegingsoefeningen om de aandacht aan bewegingsoefeningen om de spieren te ontspannen en de arm- en hand-spieren te ontspannen en de arm- en hand-vaardigheid te vergroten. De kinderen schrijven vaardigheid te vergroten. De kinderen schrijven in groep 3 met een potlood.in groep 3 met een potlood.

Wereldoriëntatie en sociale redzaamheidDe wereldoriënterende vakken bestaan uit: De wereldoriënterende vakken bestaan uit: - aardrijkskunde- vaderlandse geschiedenis- vaderlandse geschiedenis- maatschappijleer- maatschappijleer- verkeer- techniek- kunst- muziek- internationale taken- internationale taken- kennis der natuur- kennis der natuur- ICTDeze vakken worden thematisch aangeboden. Deze vakken worden thematisch aangeboden.

BewegingsonderwijsDe kinderen van groep 3 gaan twee keer per De kinderen van groep 3 gaan twee keer per

week naar de gymzaal. Zij krijgen les van een vakleerkracht. Wilt u uw kind gymspullen mee-geven? (korte broek, t-shirt en gymschoenen)

Groep 4, 5, 6, 7 en 8Dagopening en godsdienstige vormingElke morgen wordt er begonnen met gebed. Elke morgen wordt er begonnen met gebed. Op maandagmorgen mogen de kinderen ver-Op maandagmorgen mogen de kinderen ver-tellen wat ze het weekeinde hebben beleefd. tellen wat ze het weekeinde hebben beleefd. Drie keer per week wordt er een verhaal uit de Drie keer per week wordt er een verhaal uit de Bijbel verteld en worden er Bijbelse liederen Bijbel verteld en worden er Bijbelse liederen gezongen.Vaak volgt op de vertelling een verwerking. In Vaak volgt op de vertelling een verwerking. In groep 7 krijgen de kinderen allemaal een Bijbel. groep 7 krijgen de kinderen allemaal een Bijbel. Deze mogen ze aan het eind van hun verblijf op Deze mogen ze aan het eind van hun verblijf op basisschool Onze Wereld meenemen.basisschool Onze Wereld meenemen.

TaalIn de groepen 4 t/m 8 werken wij met de me-In de groepen 4 t/m 8 werken wij met de me-thode “Taal in beeld” Naast de taalmethode thode “Taal in beeld” Naast de taalmethode worden nog vele extra oefeningen gedaan. Dit worden nog vele extra oefeningen gedaan. Dit geldt met name voor spelling, woordenschat geldt met name voor spelling, woordenschat en woordgebruik. Ook het ontleden krijgt in de en woordgebruik. Ook het ontleden krijgt in de hoogste groepen een belangrijke plaats.hoogste groepen een belangrijke plaats.

LezenWij oefenen het studerend lezen en het be-Wij oefenen het studerend lezen en het be-grijpend lezen met behulp van de methodes grijpend lezen met behulp van de methodes “nieuwsbegrip” en “Goed gelezen”. Voor tech-“nieuwsbegrip” en “Goed gelezen”. Voor tech-nisch lezen maken wij gebruik van de methode nisch lezen maken wij gebruik van de methode Estafette. In de loop van dit cursusjaar zullen Estafette. In de loop van dit cursusjaar zullen wij ons oriënteren op een nieuwe methode voor wij ons oriënteren op een nieuwe methode voor technisch lezen. Ook lezen de kinderen in duo’s technisch lezen. Ook lezen de kinderen in duo’s en mogen zij elke 6 weken hun boeken ruilen in en mogen zij elke 6 weken hun boeken ruilen in de openbare bibliotheek.de openbare bibliotheek.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 15

SchrijvenIn groep 4 worden de hoofdletters aangeleerd. Ook oefenen wij het aan elkaar schrijven. In deze groep ligt de nadruk op het schrijven, zo-deze groep ligt de nadruk op het schrijven, zo-als de methode “Pennenstreken” het aangeeft. als de methode “Pennenstreken” het aangeeft. Aan het ontwikkelen van het eigen handschrift Aan het ontwikkelen van het eigen handschrift wordt pas vanaf groep 7 gewerkt.De kinderen schrijven vanaf groep 4 verplicht De kinderen schrijven vanaf groep 4 verplicht met een gelpen. Wij hebben deze pen gekozen met een gelpen. Wij hebben deze pen gekozen vanwege de goede schrijfeigenschappen. De vanwege de goede schrijfeigenschappen. De leerlingen krijgen deze pen gedurende hun leerlingen krijgen deze pen gedurende hun verdere basisschoolperiode in bruikleen. Vul-verdere basisschoolperiode in bruikleen. Vul-lingen worden door de school verstrekt. Als de lingen worden door de school verstrekt. Als de pen kapot of kwijt raakt, dient u zelf een nieuwe pen kapot of kwijt raakt, dient u zelf een nieuwe pen aan te schaffen. Op school hebben wij pen aan te schaffen. Op school hebben wij pennen op voorraad. U kunt een vervangende pennen op voorraad. U kunt een vervangende pen bij de administratie tegen kostprijs kopen. pen bij de administratie tegen kostprijs kopen. Na afl oop van de basisschoolperiode wordt de Na afl oop van de basisschoolperiode wordt de pen eigendom van de leerling.pen eigendom van de leerling.

Rekenen & wiskundeMethode: “De wereld in getallen”In de loop van leerjaar 4 worden de tafels In de loop van leerjaar 4 worden de tafels aangeleerd. Mede aan de hand van verhaaltjes aangeleerd. Mede aan de hand van verhaaltjes proberen wij het inzicht te bevorderen. Wij proberen wij het inzicht te bevorderen. Wij automatiseren de tafels daarna door ze op te automatiseren de tafels daarna door ze op te zeggen of te zingen. Ook oefenen wij de tafels zeggen of te zingen. Ook oefenen wij de tafels op de computer met de “tafeltrainer”. De kinde-op de computer met de “tafeltrainer”. De kinde-ren krijgen de opdracht om ze thuis te oefenen. ren krijgen de opdracht om ze thuis te oefenen. Wilt u daarbij helpen? Het “handig” rekenen Wilt u daarbij helpen? Het “handig” rekenen krijgt veel aandacht. Natuurlijk komen ook krijgt veel aandacht. Natuurlijk komen ook allerlei rekenkundige bewerkingen (optellen, allerlei rekenkundige bewerkingen (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, breuken, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, breuken, enzovoort aan de orde. Vermenigvuldigen en enzovoort aan de orde. Vermenigvuldigen en delen wordt veel geoefend aan de hand van de delen wordt veel geoefend aan de hand van de geautomatiseerde tafels.geautomatiseerde tafels.

Wereldoriëntatie en sociale redzaamheidDe wereldoriënterende vakken bestaan uit: - aardrijkskunde- vaderlandse geschiedenis- maatschappijleer- verkeer- techniek- kunst- muziek- internationale taken- kennis der natuur - ICTVia thema’s worden alle onderdelen Via thema’s worden alle onderdelen aangeboden.

EngelsWij werken in de groepen 7 en 8 met de Wij werken in de groepen 7 en 8 met de methode “Hello World”. Er wordt veel aandacht methode “Hello World”. Er wordt veel aandacht besteed aan de verruiming van de woorden-besteed aan de verruiming van de woorden-schat en de spreekvaardigheid.schat en de spreekvaardigheid.

BewegingsonderwijsDe groepen 6 t/m 8 twee keer per week naar de De groepen 6 t/m 8 twee keer per week naar de gymzaal. Zij krijgen les van een vakleerkracht. gymzaal. Zij krijgen les van een vakleerkracht. Wilt u uw kind gymspullen meegeven? (korte Wilt u uw kind gymspullen meegeven? (korte broek, t-shirt en gymschoenen)broek, t-shirt en gymschoenen)

Op de locatie C. Danckertsstraat gaan de groe-Op de locatie C. Danckertsstraat gaan de groe-pen 4 en 5 gaan één keer naar de gymzaal en pen 4 en 5 gaan één keer naar de gymzaal en één keer per week naar het Alexanderzwem-één keer per week naar het Alexanderzwem-bad. Op de locatie Berlagepad gaat groep 5/6 bad. Op de locatie Berlagepad gaat groep 5/6 één keer per week naar het Alexanderbad.één keer per week naar het Alexanderbad.In het zwembad krijgen de kinderen in groepjes In het zwembad krijgen de kinderen in groepjes les van gediplomeerde zwemleerkrachten. Als les van gediplomeerde zwemleerkrachten. Als de kinderen voldoende vorderingen hebben de kinderen voldoende vorderingen hebben gemaakt, mogen zij diplomazwemmen. gemaakt, mogen zij diplomazwemmen.

16 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

Zij kunnen eventueel afzwemmen voor diploma A, B en C.Via de informatiebrief aan het begin van het cursusjaar ontvangt u het rooster met de gym- cursusjaar ontvangt u het rooster met de gym- en eventuele zwemtijden voor uw kind.

TekenenDe opdracht sluit aan bij het thema wat aan de De opdracht sluit aan bij het thema wat aan de orde is. Er worden allerlei technieken beoefend orde is. Er worden allerlei technieken beoefend met behulp van diverse materialen.

MuziekEr worden liedjes aangeleerd en gezongen, Er worden liedjes aangeleerd en gezongen, maar ook aspecten als maat, ritme, muziek-maar ook aspecten als maat, ritme, muziek-instrumenten, klankspelen en improvisaties instrumenten, klankspelen en improvisaties komen aan de orde. We gebruiken hiervoor de komen aan de orde. We gebruiken hiervoor de methode: “Moet je doen, muziek”methode: “Moet je doen, muziek”

HandvaardigheidHandvaardigheid is een onderdeel van het Handvaardigheid is een onderdeel van het thema bij wereldoriëntatie. Er worden meerdere thema bij wereldoriëntatie. Er worden meerdere technieken aangeboden. Er wordt zowel aan-technieken aangeboden. Er wordt zowel aan-dacht besteed aan textiele werkvormen als dacht besteed aan textiele werkvormen als aan handenarbeid.aan handenarbeid.

4.1. De opvang van nieuwe leerlingen in de school De kleuters die bijna vier jaar zijn, mogen in de De kleuters die bijna vier jaar zijn, mogen in de periode vlak voor hun vierde verjaardag gedu-periode vlak voor hun vierde verjaardag gedu-rende een aantal ochtenden komen wennen. rende een aantal ochtenden komen wennen. Met de groepsleerkracht kunnen de ouders Met de groepsleerkracht kunnen de ouders bespreken welke dagen hiervoor in aanmer-bespreken welke dagen hiervoor in aanmer-king komen. In de periode eind november tot king komen. In de periode eind november tot de kerstvakantie plaatsen wij geen kleuters de kerstvakantie plaatsen wij geen kleuters

vanwege de onrustige periode van Sint- en Kerstvieringen. Kleuters die onmiddellijk na een zomervakantie voor het eerst op school komen, zomervakantie voor het eerst op school komen, laten wij niet “wennen”, omdat de groep waarin laten wij niet “wennen”, omdat de groep waarin ze komen voor de zomervakantie nog niet be-ze komen voor de zomervakantie nog niet be-staat en ze dus in een vreemde groep zouden staat en ze dus in een vreemde groep zouden moeten wennen. Leerlingen, die al op een andere basisschool Leerlingen, die al op een andere basisschool hebben gezeten, testen wij voor ze daadwer-hebben gezeten, testen wij voor ze daadwer-kelijk onze school gaan bezoeken. Wij willen kelijk onze school gaan bezoeken. Wij willen graag weten wat het betrokken kind beheerst graag weten wat het betrokken kind beheerst en waar eventuele aanvullende maatregelen en waar eventuele aanvullende maatregelen nodig zijn. Daarnaast informeren wij bij de nodig zijn. Daarnaast informeren wij bij de vorige school naar de schoolloopbaan van het vorige school naar de schoolloopbaan van het kind en naar verdere bijzonderheden. Op grond kind en naar verdere bijzonderheden. Op grond van de uitkomsten van testen en verkregen van de uitkomsten van testen en verkregen informatie beslissen wij in welke groep een informatie beslissen wij in welke groep een leerling op onze school wordt ingeschreven.leerling op onze school wordt ingeschreven.

4.2. Het volgen van de ontwikkeling van de kinderen in de school Onze school wil aan de hand van een “Leer-Onze school wil aan de hand van een “Leer-lingvolgsysteem” (LVS) alle kinderen van de lingvolgsysteem” (LVS) alle kinderen van de school gedurende hun gehele schoolloopbaan school gedurende hun gehele schoolloopbaan volgen. Aan de hand van op vaste tijdstippen af volgen. Aan de hand van op vaste tijdstippen af te nemen gestandaardiseerde toetsen kunnen te nemen gestandaardiseerde toetsen kunnen wij vaststellen of een leerling zich in voldoende wij vaststellen of een leerling zich in voldoende mate de leerstof heeft eigen gemaakt. Tevens mate de leerstof heeft eigen gemaakt. Tevens kunnen wij bekijken hoe de ontwikkeling van de kunnen wij bekijken hoe de ontwikkeling van de leerling zich verhoudt tot de rest van de groep leerling zich verhoudt tot de rest van de groep en de landelijke norm.en de landelijke norm.Hiermede hopen wij sneller kinderen te ontdek-Hiermede hopen wij sneller kinderen te ontdek-ken die meer hulp nodig hebben dan anderen.ken die meer hulp nodig hebben dan anderen.Al die gestandaardiseerde toetsen hebben wij Al die gestandaardiseerde toetsen hebben wij in een toetskalender ingepland. De uitslagen in een toetskalender ingepland. De uitslagen van deze en ook de methodegebonden toetsen van deze en ook de methodegebonden toetsen

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 17

worden besproken in de zgn. “leerlingbespre-king” tussen leerkracht en interne begeleider. In samenspraak worden eventuele maatregelen In samenspraak worden eventuele maatregelen genomen. Met behulp van gerichte aandacht genomen. Met behulp van gerichte aandacht binnen de groep proberen wij de problemen te binnen de groep proberen wij de problemen te verhelpen.Uiteraard houden wij u op de hoogte van de Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot uw kind.ontwikkelingen met betrekking tot uw kind.Ondanks alle goede bedoelingen en inspannin-Ondanks alle goede bedoelingen en inspannin-gen zal het niet altijd mogelijk zijn alle leerlin-gen zal het niet altijd mogelijk zijn alle leerlin-gen in het reguliere basisonderwijs te houden. gen in het reguliere basisonderwijs te houden.

Gelukkig zal in de toekomst het speciaal on-Gelukkig zal in de toekomst het speciaal on-derwijs blijven bestaan voor leerlingen die op derwijs blijven bestaan voor leerlingen die op specifi eke hulp zijn aangewezen.specifi eke hulp zijn aangewezen.Indien uw kind naar een andere school gaat, Indien uw kind naar een andere school gaat, omdat u bijvoorbeeld verhuist, sturen wij de omdat u bijvoorbeeld verhuist, sturen wij de gegevens van het Leerlingenvolgsysteem, die gegevens van het Leerlingenvolgsysteem, die verzameld worden in een Onderwijskundig Rap-verzameld worden in een Onderwijskundig Rap-port, op naar de nieuwe school.port, op naar de nieuwe school.

4.3. Activiteiten ter verbetering van het onderwijs Binnen onze school proberen wij de leerlingen Binnen onze school proberen wij de leerlingen zo goed mogelijk op te vangen. De meeste zo goed mogelijk op te vangen. De meeste leerlingen kunnen zonder noemenswaardige leerlingen kunnen zonder noemenswaardige problemen de aangeboden leerstof bevatten problemen de aangeboden leerstof bevatten en zullen de periode op de basisschool in acht en zullen de periode op de basisschool in acht jaar kunnen afmaken. Alle leerlingen volgen wij jaar kunnen afmaken. Alle leerlingen volgen wij met behulp van het “LeerlingVolgSysteem”.met behulp van het “LeerlingVolgSysteem”.Het komt echter ook voor dat leerlingen proble-Het komt echter ook voor dat leerlingen proble-men hebben met de leerstof of met de omgang men hebben met de leerstof of met de omgang met leerlingen en/of leerkrachten. In het ver-met leerlingen en/of leerkrachten. In het ver-leden werden deze leerlingen regelmatig na leden werden deze leerlingen regelmatig na een zorgvuldig onderzoek geplaatst binnen het een zorgvuldig onderzoek geplaatst binnen het speciaal onderwijs. speciaal onderwijs.

Zoals u wellicht hebt gelezen of gehoord wil de regering de verwijzingen naar het speciaal basisonderwijs zoveel mogelijk inperken. Dat betekent o.a. dat de basisscholen beter in staat betekent o.a. dat de basisscholen beter in staat moeten zijn de kinderen met problemen op te vangen. Om dit te kunnen realiseren is het te vangen. Om dit te kunnen realiseren is het WSNS-project gestart (WSNS = Weer Samen WSNS-project gestart (WSNS = Weer Samen Naar School).

Onze school maakt deel uit van een samenwer-Onze school maakt deel uit van een samenwer-kingsverband in het kader van WSNS. Samen kingsverband in het kader van WSNS. Samen met de andere scholen van ons bestuur probe-met de andere scholen van ons bestuur probe-ren wij zodanige maatregelen te treffen en het ren wij zodanige maatregelen te treffen en het personeel van onze school dermate te bekwa-personeel van onze school dermate te bekwa-men dat de verwijzingen naar het speciaal men dat de verwijzingen naar het speciaal onderwijs tot een minimum beperkt blijven.onderwijs tot een minimum beperkt blijven.De zorg voor leerlingen met problemen noe-De zorg voor leerlingen met problemen noe-men wij “Interne Zorg”. De “Interne Begeleider” men wij “Interne Zorg”. De “Interne Begeleider” geeft binnen onze school sturing aan de in-geeft binnen onze school sturing aan de in-terne zorg. De leerkrachten geven in de groep terne zorg. De leerkrachten geven in de groep extra hulp aan deze leerlingen. De organisatie extra hulp aan deze leerlingen. De organisatie in de groepen is erop gericht, dat de kinderen in de groepen is erop gericht, dat de kinderen zelfstandig aan het werk kunnen gaan, zodat zelfstandig aan het werk kunnen gaan, zodat de leerkracht extra hulp aan zorgleerlingen kan de leerkracht extra hulp aan zorgleerlingen kan geven. Hierdoor houden de leerkrachten goed geven. Hierdoor houden de leerkrachten goed zicht op de vorderingen van de leerlingen.zicht op de vorderingen van de leerlingen.

Als blijkt, dat een leerling een aparte leerlijn Als blijkt, dat een leerling een aparte leerlijn moet gaan volgen om de ontwikkeling zo goed moet gaan volgen om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt dit zorgvuldig mogelijk te laten verlopen, wordt dit zorgvuldig met u besproken. Deze leerlijn kan zowel hoger met u besproken. Deze leerlijn kan zowel hoger als lager zijn dan de gemiddelde leerlijn in de als lager zijn dan de gemiddelde leerlijn in de groep. Wij stellen dan samen met u een verkla-groep. Wij stellen dan samen met u een verkla-ring op welke leerlijn uw kind gaat volgen en ring op welke leerlijn uw kind gaat volgen en dit wordt door zowel de school als de ouders dit wordt door zowel de school als de ouders ondertekend.ondertekend.

18 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

In sommige gevallen biedt de interne hulpver-lening niet voldoende mogelijkheden. In dat ge-lening niet voldoende mogelijkheden. In dat ge-val wordt hulp van buiten de school gevraagd. val wordt hulp van buiten de school gevraagd. Soms kunnen wij met behulp van deskundigen Soms kunnen wij met behulp van deskundigen van buiten de school de betrokken leerling met van buiten de school de betrokken leerling met een eventueel aangepast programma binnen een eventueel aangepast programma binnen onze school opvangen en begeleiden, maar onze school opvangen en begeleiden, maar het kan ook nog steeds voorkomen dat plaat-het kan ook nog steeds voorkomen dat plaat-sing op een school voor speciaal basisonder-sing op een school voor speciaal basisonder-wijs de beste oplossing is voor het kind. Vanuit wijs de beste oplossing is voor het kind. Vanuit WSNS is op school een medewerkster aange-WSNS is op school een medewerkster aange-steld, zij adviseert de Intern Begeleiders en de steld, zij adviseert de Intern Begeleiders en de leerkrachten hoe zij onze kinderen zo goed leerkrachten hoe zij onze kinderen zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Zij is regelmatig mogelijk kunnen begeleiden. Zij is regelmatig aanwezig in de groepen.

4.4. Leerling Gebonden Financiering Sinds 1 augustus 2003 is de wet Leerling Sinds 1 augustus 2003 is de wet Leerling Gebonden Financiering (het “Rugzakje”) in Gebonden Financiering (het “Rugzakje”) in werking getreden. Deze wet geeft ouders van werking getreden. Deze wet geeft ouders van een kind met een handicap het recht om die een kind met een handicap het recht om die school voor hun kind te kiezen die zij het meest school voor hun kind te kiezen die zij het meest geschikt vinden. Dat kan een reguliere school geschikt vinden. Dat kan een reguliere school zijn of een school voor speciaal onderwijs.zijn of een school voor speciaal onderwijs.Wanneer ouders kiezen voor een reguliere Wanneer ouders kiezen voor een reguliere school en het kind extra voorzieningen nodig school en het kind extra voorzieningen nodig heeft, kunnen de ouders een leerlinggebonden heeft, kunnen de ouders een leerlinggebonden budget aanvragen. Het kind neemt dit budget budget aanvragen. Het kind neemt dit budget als het ware in een Rugzakje met zich mee. als het ware in een Rugzakje met zich mee. Uit de Rugzak kunnen zaken worden bekostigd Uit de Rugzak kunnen zaken worden bekostigd als extra formatie, ambulante begeleiding etc. als extra formatie, ambulante begeleiding etc. Een speciale commissie beoordeelt of een kind Een speciale commissie beoordeelt of een kind voor een rugzakje in aanmerking komt. voor een rugzakje in aanmerking komt. Kinderen met een Rugzakje zijn ook van harte Kinderen met een Rugzakje zijn ook van harte welkom op Onze Wereld, indien de school in welkom op Onze Wereld, indien de school in staat is het kind goed te begeleiden.staat is het kind goed te begeleiden.

Dit zal bijna altijd het geval zijn. Toch kunnen er factoren zijn, die deze goede begeleiding in de weg staan. De school heeft ook haar beperkin-gen, om de eenvoudige reden dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden in het opvangen van zijn aan de mogelijkheden in het opvangen van kinderen.

De volgende grenzen worden onderscheiden:De volgende grenzen worden onderscheiden:• Grondslag van de school.• Verstoring van rust en veiligheid.• Verhouding van verzorging/behandeling en • Verhouding van verzorging/behandeling en onderwijs.• Verstoring van het leerproces.• Gebrek aan opname capaciteit.• Gebrek aan opname capaciteit.Voor nadere informatie kunt u terecht bij de Voor nadere informatie kunt u terecht bij de directie.

4.5. Schoolgericht Maatschappelijk Werk Het is mogelijk een beroep te doen op School-Het is mogelijk een beroep te doen op School-gericht Maatschappelijk Werkgericht Maatschappelijk Werk. U kunt hier onder-steuning krijgen bij de begeleiding en opvoeding steuning krijgen bij de begeleiding en opvoeding van uw kind. Ook kan de Schoolgericht Maat-van uw kind. Ook kan de Schoolgericht Maat-schappelijk Werker u helpen een weg te vinden schappelijk Werker u helpen een weg te vinden in de hulpverlening. Indien u hiervan gebruik in de hulpverlening. Indien u hiervan gebruik wilt maken, kunt u dit aanvragen via de Interne wilt maken, kunt u dit aanvragen via de Interne Begeleider. De Schoolgericht Maatschappelijk Begeleider. De Schoolgericht Maatschappelijk Werker op Onze Wereld is Mw. C. Moret.Werker op Onze Wereld is Mw. C. Moret.

4.6. Relatie school en omgeving Wij werken samen met:Wij werken samen met:a Scholen van ons bestuura Scholen van ons bestuur Er is zeer regelmatig overleg tussen de direc- Er is zeer regelmatig overleg tussen de direc- teuren van de scholen van de Stichting Kind teuren van de scholen van de Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam. en Onderwijs Rotterdam. Tevens komen de interne begeleiders in het Tevens komen de interne begeleiders in het

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 19

kader van WSNS vaak bijeen. Ook is er regel- matig contact tussen de stagecoördinatoren matig contact tussen de stagecoördinatoren in het kader van Opleiden in de School.

b Scholen voor speciaal basisonderwijs Wij onderhouden uitstekende contacten Wij onderhouden uitstekende contacten en voeren regelmatig overleg met de in en voeren regelmatig overleg met de in Ommoord gevestigde Christelijke school voor Ommoord gevestigde Christelijke school voor speciaal basisonderwijs “De Boei”.

c CED Het Centrum Educatieve Dienstverlening Het Centrum Educatieve Dienstverlening helpt ons in het overleg over leerlingen met helpt ons in het overleg over leerlingen met problemen. Ook worden regelmatig zorgleer- problemen. Ook worden regelmatig zorgleer- lingen onderzocht en worden de kleuters op lingen onderzocht en worden de kleuters op spraakstoornissen bekeken. spraakstoornissen bekeken.

d Bibliotheek Regelmatig brengen klassen een bezoek aan Regelmatig brengen klassen een bezoek aan de wijkbibliotheek.

e Stichting Bijdehande Stichting Bijdehand Deze stichting verzorgt de Buitenschoolse Deze stichting verzorgt de Buitenschoolse opvang voor onze leerlingen. opvang voor onze leerlingen.

f Pameijer Sinds geruime tijd wordt het tuinonderhoud Sinds geruime tijd wordt het tuinonderhoud aan de locatie C. Danckertsstraat verzorgd aan de locatie C. Danckertsstraat verzorgd door verstandelijk beperkte cliënten van dag- door verstandelijk beperkte cliënten van dag- centrum de Viersprong uit Ommoord. centrum de Viersprong uit Ommoord. De Viersprong is onderdeel van Pameijer. De Viersprong is onderdeel van Pameijer. Pameijer biedt ondersteuning aan kinderen, Pameijer biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren, volwassen en ouderen met een jongeren, volwassen en ouderen met een (lichte) verstandelijke beperking en aan (lichte) verstandelijke beperking en aan volwassenen en ouderen met psychiatrische volwassenen en ouderen met psychiatrische problematiek. Al enkele jaren is er, mede in problematiek. Al enkele jaren is er, mede in

het kader van de bredeschool-ontwikkeling, een unieke samenwerking gestart met deze tuingroep van de Viersprong. Deze heet nu facilitaire dienst en bevindt zich in de laag- bouw op het plein aan de C. Danckertsstraat. bouw op het plein aan de C. Danckertsstraat. Zij vervullen ondersteunende diensten aan Zij vervullen ondersteunende diensten aan de school. Het gaat hier om bijvoorbeeld: het de school. Het gaat hier om bijvoorbeeld: het tuinonderhoud, plein vegen, halen van de tuinonderhoud, plein vegen, halen van de post, boodschappen doen, schoolmelk uit- post, boodschappen doen, schoolmelk uit- delen, koffi ezetten, kopieerwerk, klaarzetten delen, koffi ezetten, kopieerwerk, klaarzetten van gymlessen, enzovoorts.

g De Burcht Een keer per jaar brengt elke groep een Een keer per jaar brengt elke groep een bezoek aan woonzorgcentrum De Burcht bezoek aan woonzorgcentrum De Burcht om samen met de bewoners een activiteit om samen met de bewoners een activiteit te doen.

h Buurthuis Verschillende groepen nemen deel aan Verschillende groepen nemen deel aan programma’s, aangeboden door het Buurt- programma’s, aangeboden door het Buurt- huis.

i School en kerk In samenwerking met de plaatselijke PKN In samenwerking met de plaatselijke PKN gemeente, vindt een keer per jaar een gemeente, vindt een keer per jaar een scholendienst plaats. scholendienst plaats.

j Politie De wijkagent verzorgt in de groepen 7 en 8 De wijkagent verzorgt in de groepen 7 en 8 “Doe effe normaal” lessen. “Doe effe normaal” lessen.

4.7. Rapporten De kleuters, die naar groep 3 gaan, krijgen De kleuters, die naar groep 3 gaan, krijgen voor de zomervakantie een rapport mee. Vanaf voor de zomervakantie een rapport mee. Vanaf groep 3 krijgen de leerlingen drie keer per jaar groep 3 krijgen de leerlingen drie keer per jaar

20 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

een rapport mee naar huis. Het rapport willen wij graag ondertekend retour.

4.8. Spreekavonden Wij stellen prijs op een regelmatig contact tussen huis en school en proberen dit onder tussen huis en school en proberen dit onder andere met spreekavonden waar te maken. De andere met spreekavonden waar te maken. De data van de spreekavonden kunt u vinden in de data van de spreekavonden kunt u vinden in de kalender en in de informatiebrief.Voor de spreekavonden krijgt u een aparte uit-Voor de spreekavonden krijgt u een aparte uit-nodiging. In een gesprek van 10 minuten kunt nodiging. In een gesprek van 10 minuten kunt u met de leerkracht(en) over uw kind spreken. u met de leerkracht(en) over uw kind spreken. Als deze tijd te kort blijkt te zijn, volgt er een Als deze tijd te kort blijkt te zijn, volgt er een vervolgafspraak. Natuurlijk kunt u nà schooltijd met de leer-Natuurlijk kunt u nà schooltijd met de leer-kracht een gesprek voeren of - als de leerkracht kracht een gesprek voeren of - als de leerkracht niet in de gelegenheid is - een afspraak maken niet in de gelegenheid is - een afspraak maken om een andere keer overleg te voeren.om een andere keer overleg te voeren.Wij verzoeken u voor schooltijd alleen korte Wij verzoeken u voor schooltijd alleen korte mededelingen door te geven, en het liefst mid-mededelingen door te geven, en het liefst mid-dels een briefje of een afspraak te maken na dels een briefje of een afspraak te maken na schooltijd.

4.9. De begeleiding van de overgang van kinderen naar het voortgezet onderwijs De procedure voorlichting en advisering rich-De procedure voorlichting en advisering rich-ting voortgezet onderwijs ziet er globaal als ting voortgezet onderwijs ziet er globaal als volgt uit:In de maand oktober of november wordt er een In de maand oktober of november wordt er een algemene voorlichtingsavond gehouden over algemene voorlichtingsavond gehouden over de gang van zaken in het voortgezet onderwijs de gang van zaken in het voortgezet onderwijs en over de stappen die in de periode tot de en over de stappen die in de periode tot de overgang naar het voortgezet onderwijs geno-overgang naar het voortgezet onderwijs geno-men (moeten) gaan worden.men (moeten) gaan worden.In de maand januari krijgt u een “voorlopig ad-In de maand januari krijgt u een “voorlopig ad-

vies”: Met dit advies kunt u gericht gaan kijken op een school voor voortgezet onderwijs.Daarna organiseren scholen voor voortgezet onderwijs informatieavonden en open-dagen.onderwijs informatieavonden en open-dagen.In februari wordt op school de CITO-eindtoets In februari wordt op school de CITO-eindtoets afgenomen. Deze toets dient als wettelijk verplicht tweede gegeven.In maart wordt de verplicht tweede gegeven.In maart wordt de uitslag van de CITO-eindtoets bekend gemaakt uitslag van de CITO-eindtoets bekend gemaakt en krijgt u een defi nitief advies .Wij sturen de gegevens van uw kind middels Wij sturen de gegevens van uw kind middels het Onderwijskundig Rapport naar de school het Onderwijskundig Rapport naar de school voor Voortgezet Onderwijs. Van te voren krijgt voor Voortgezet Onderwijs. Van te voren krijgt u dit rapport ter inzage en dient u het te onder-u dit rapport ter inzage en dient u het te onder-tekenen.De ouders van onze achtste groepers ontvan-De ouders van onze achtste groepers ontvan-gen aparte brieven met data en verdere bijzon-gen aparte brieven met data en verdere bijzon-derheden met betrekking tot de bovenstaand derheden met betrekking tot de bovenstaand geschetste gang van zaken.geschetste gang van zaken.

4.10. Logopedie Zonodig worden de kleuters onderzocht door Zonodig worden de kleuters onderzocht door een logopediste van het CED. Deze zal dan een logopediste van het CED. Deze zal dan gerichte adviezen geven. De leerkracht bepaalt gerichte adviezen geven. De leerkracht bepaalt welke leerling in aanmerking komt voor een welke leerling in aanmerking komt voor een screening op school door een logopediste van screening op school door een logopediste van het CED. Wanneer het uw kind betreft, zal u het CED. Wanneer het uw kind betreft, zal u hiervoor vooraf om toestemming worden ge-hiervoor vooraf om toestemming worden ge-vraagd. De logopediste van het CED zal niet zelf vraagd. De logopediste van het CED zal niet zelf de leerlingen gaan behandelen. Via de huisarts de leerlingen gaan behandelen. Via de huisarts kunt u eventueel voor logopedische hulp in kunt u eventueel voor logopedische hulp in aanmerking komen. (CED staat voor Centrum aanmerking komen. (CED staat voor Centrum voor Educatieve Dienstverlening.)voor Educatieve Dienstverlening.)

4.11. Centrum voor jeugd en gezin en schooltandarts Alle 5-jarige leerlingen worden door de school-Alle 5-jarige leerlingen worden door de school-

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 21

arts onderzocht. De uitnodiging wordt thuisge-stuurd. Verder verzorgt het centrum voor jeugd en gezin (de schoolarts en haar medewerkers) en gezin (de schoolarts en haar medewerkers) jaarlijks ook de inentingen van de 9-jarigen. Natuurlijk kan er altijd een afspraak met de Natuurlijk kan er altijd een afspraak met de schoolarts gemaakt worden bij problemen met schoolarts gemaakt worden bij problemen met de gezondheid of gedragsproblemen. Onze de gezondheid of gedragsproblemen. Onze jeugdverpleegkundige is Mevr.M. Vellingga.jeugdverpleegkundige is Mevr.M. Vellingga.De schooltandarts brengt twee keer per jaar De schooltandarts brengt twee keer per jaar een bezoek aan onze school. Deelname een bezoek aan onze school. Deelname geschiedt op vrijwillige basis, u kunt zich hier-geschiedt op vrijwillige basis, u kunt zich hier-voor opgeven.

4.12. Uitstapjes voor de kinderen Kinderen kijken er altijd naar uit als er een Kinderen kijken er altijd naar uit als er een excursie op het programma staat. Een leuk uit-excursie op het programma staat. Een leuk uit-stapje naar de kinderboerderij “De Blijde Wei” stapje naar de kinderboerderij “De Blijde Wei” of naar een van de vele musea, verbonden aan of naar een van de vele musea, verbonden aan een leerzame les, is een hele belevenis.een leerzame les, is een hele belevenis.Wij willen graag weten, welke ouders bereid Wij willen graag weten, welke ouders bereid zijn ons te helpen bij het vervoeren van onze zijn ons te helpen bij het vervoeren van onze leerlingen naar de kinderboerderij of musea. leerlingen naar de kinderboerderij of musea. Via de klassenouder kunt u gevraagd worden Via de klassenouder kunt u gevraagd worden om bij deze activiteiten te helpen met begelei-om bij deze activiteiten te helpen met begelei-den of bij het vervoer. Alleen met behulp van den of bij het vervoer. Alleen met behulp van u als ouders, zijn deze educatieve uitstapjes u als ouders, zijn deze educatieve uitstapjes mogelijk.

Uiteraard gaan wij niet alleen naar de kinder-Uiteraard gaan wij niet alleen naar de kinder-boerderij, maar ook andere extra-activiteiten boerderij, maar ook andere extra-activiteiten worden jaarlijks ingepast. Hieronder een be-worden jaarlijks ingepast. Hieronder een be-knopt overzicht:knopt overzicht:Alle groepen schrijven in voor excursies, geor-Alle groepen schrijven in voor excursies, geor-ganiseerd door de SKVR.ganiseerd door de SKVR.Het Sinterklaasfeest wordt jaarlijks in alle groe-Het Sinterklaasfeest wordt jaarlijks in alle groe-pen gevierd.pen gevierd.

Voor de hogere groepen zijn er de activiteiten na schooltijd van Sport en Recreatie.Ook doen we mee aan de jaarlijkse sport en speldag van Sport en Recreatie. Deze vindt onder schooltijd plaats. In september. De juiste onder schooltijd plaats. In september. De juiste datum treft u in de kalender.Naast het bovenstaande zijn er nog diverse Naast het bovenstaande zijn er nog diverse activiteiten, zoals voorlichting op diverse ter-activiteiten, zoals voorlichting op diverse ter-reinen, oudergespreksavonden, het volgen van reinen, oudergespreksavonden, het volgen van TV-series, thematisch werken in de klas, CITO-TV-series, thematisch werken in de klas, CITO-toetsen, de meester- en de juffendag en het toetsen, de meester- en de juffendag en het afscheidsfeest van groep 8. Uiteraard vieren wij afscheidsfeest van groep 8. Uiteraard vieren wij onze Christelijke feesten.

Voor het ondersteunen van de school bij Voor het ondersteunen van de school bij groepsoverstijgende activiteiten, wordt ook groepsoverstijgende activiteiten, wordt ook gewerkt met een Ouder Activiteiten Com-gewerkt met een Ouder Activiteiten Com-missie (OAC). De OAC bestaat uit een groep missie (OAC). De OAC bestaat uit een groep oudercoördinatoren en hulpouders die (samen oudercoördinatoren en hulpouders die (samen met de verantwoordelijke leerkrachtcoördina-met de verantwoordelijke leerkrachtcoördina-tor) helpen bij het organiseren van bepaalde tor) helpen bij het organiseren van bepaalde schoolactiviteiten. Van oudercoördinatoren schoolactiviteiten. Van oudercoördinatoren en hulpouders in zo’n ouderwerkgroep wordt en hulpouders in zo’n ouderwerkgroep wordt verwacht dat ze:• het leuk vinden om activiteiten te regelen/ • het leuk vinden om activiteiten te regelen/ mee te helpen, mee te helpen,• plezier hebben in het samenwerken met • plezier hebben in het samenwerken met anderen,• het niet vervelend vinden om initiatief te • het niet vervelend vinden om initiatief te nemen,• het belangrijk vinden om een positieve bij- • het belangrijk vinden om een positieve bij- drage te leveren aan de schoolactiviteiten drage te leveren aan de schoolactiviteiten van de kinderen. van de kinderen.Wanneer u wilt meehelpen en lid wilt worden Wanneer u wilt meehelpen en lid wilt worden van de OAC kunt u contact opnemen met de van de OAC kunt u contact opnemen met de directie.directie.

22 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

4.13. Buitenschoolse activiteiten voor de kinderen In samenwerking met Cursus&Zo bieden wij de In samenwerking met Cursus&Zo bieden wij de kinderen meerdere activiteiten per schooljaar kinderen meerdere activiteiten per schooljaar aan waar zij zich voor kunnen inschrijven. Cursus&Zo heeft veel ervaring in het organise-Cursus&Zo heeft veel ervaring in het organise-ren van cursussen en workshops en heeft een ren van cursussen en workshops en heeft een groot netwerk van goede vakdocenten. Uw kind groot netwerk van goede vakdocenten. Uw kind krijgt dus altijd les van een vakdocent.krijgt dus altijd les van een vakdocent.De cursussen vinden altijd plaats na schooltijd De cursussen vinden altijd plaats na schooltijd en de inschrijfkosten bedragen €5,00 per kind en de inschrijfkosten bedragen €5,00 per kind per cursus. Aangezien er altijd veel kinderen per cursus. Aangezien er altijd veel kinderen mee willen doen aan de buitenschoolse ac-mee willen doen aan de buitenschoolse ac-tiviteiten, adviseren wij u dan ook om zo snel tiviteiten, adviseren wij u dan ook om zo snel mogelijk in te schrijven. Dit ook, omdat er een mogelijk in te schrijven. Dit ook, omdat er een beperkt aantal plaatsen is voor elke cursus.beperkt aantal plaatsen is voor elke cursus.Via de school ontvangt u aan het begin van het Via de school ontvangt u aan het begin van het cursusjaar voor uw zoon/dochter een cursus-cursusjaar voor uw zoon/dochter een cursus-overzicht en een toelichting voor de inschrij-overzicht en een toelichting voor de inschrij-ving. Tegen een kleine vergoeding kunt uw kind ving. Tegen een kleine vergoeding kunt uw kind aan een workshop deelnemen. Uiteraard is dit aan een workshop deelnemen. Uiteraard is dit niet verplicht. De meeste cursussen worden na niet verplicht. De meeste cursussen worden na schooltijd en in ons schoolgebouw verzorgd. Er schooltijd en in ons schoolgebouw verzorgd. Er is een aanbod voor alle leeftijden. Het inschrij-is een aanbod voor alle leeftijden. Het inschrij-ven gebeurt via de website van CurZus&Zo. ven gebeurt via de website van CurZus&Zo. Ook de betaling van de cursusgeleden wordt Ook de betaling van de cursusgeleden wordt via automatische incasso via hen geregeld.via automatische incasso via hen geregeld.

Inschrijven gebeurt op basis van volgorde. U Inschrijven gebeurt op basis van volgorde. U dient dus snel te zijn om kans te maken om dient dus snel te zijn om kans te maken om ingeschreven te worden. Wanneer er veel kin-ingeschreven te worden. Wanneer er veel kin-deren op de wachtlijst staan, zal de school later deren op de wachtlijst staan, zal de school later een nieuwe cursus inkopen en worden de ou-een nieuwe cursus inkopen en worden de ou-ders van de kinderen die op de wachtlijst staan ders van de kinderen die op de wachtlijst staan door CurZus&Zo later als eerste benaderd om door CurZus&Zo later als eerste benaderd om zich in te schrijven.zich in te schrijven.

Vanaf september bieden we ook de mogelijk-heid om een cursus op beide locatie van Onze Wereld te volgen wanneer er op de ene locatie niet genoeg animo (inschrijvingen) van kinde-niet genoeg animo (inschrijvingen) van kinde-ren is. Kinderen van de locatie “Berlagepad” ren is. Kinderen van de locatie “Berlagepad” mogen dus een cursus op de locatie “Cornelis mogen dus een cursus op de locatie “Cornelis Danckertsstraat” volgen als er nog plekken Danckertsstraat” volgen als er nog plekken open zijn op deze locatie.

Wanneer een cursus niet op de eigen locatie Wanneer een cursus niet op de eigen locatie plaatsvindt, bent u als ouder verantwoordelijk plaatsvindt, bent u als ouder verantwoordelijk voor uw kind naar de betreffende locatie te voor uw kind naar de betreffende locatie te brengen. Dit kan een andere locatie van Onze brengen. Dit kan een andere locatie van Onze Wereld zijn, maar ook bijvoorbeeld het Buurt-Wereld zijn, maar ook bijvoorbeeld het Buurt-huis zijn (voor koken) of de schooltuin.huis zijn (voor koken) of de schooltuin.U vindt meer informatie over CurZus&ZoU vindt meer informatie over CurZus&Zo op het volgende internetadres: www.curzusenzo.nl.volgende internetadres: www.curzusenzo.nl.

CurZus&ZOMartinus Bolkplein 73067 AK RotterdamTel. 010 251.89.88

4.14. Gegevens van de kinderen De gegevens, die door de ouders/verzorgers De gegevens, die door de ouders/verzorgers aan de school verstrekt worden en de resul-aan de school verstrekt worden en de resul-taten van testen en toetsen van de leerlingen taten van testen en toetsen van de leerlingen worden door de school gebruikt om twee worden door de school gebruikt om twee redenen:

1. Schooladministratieve redenenDe school is verplicht om een leerlingenadmi-De school is verplicht om een leerlingenadmi-nistratie te voeren. Deze gegevensverzameling nistratie te voeren. Deze gegevensverzameling valt onder de Wet Bescherming Persoons-valt onder de Wet Bescherming Persoons-gegevens.gegevens.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 23

2. LeerlingbegeleidingDe door de leerling behaalde resultaten spelen De door de leerling behaalde resultaten spelen een belangrijke rol bij het begeleiden van de leerlingen. Ook deze administratie valt onder leerlingen. Ook deze administratie valt onder Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Daarnaast worden deze gegevens opgenomen Daarnaast worden deze gegevens opgenomen in een gegevensverzameling, die de gegevens in een gegevensverzameling, die de gegevens verwerkt tot statische informatie ten behoeve verwerkt tot statische informatie ten behoeve van de evaluatie van het onderwijskundige van de evaluatie van het onderwijskundige beleid van de school en het gemeentelijke beleid van de school en het gemeentelijke onderwijsbeleid. Dit vindt plaats in de Onder-onderwijsbeleid. Dit vindt plaats in de Onder-wijsmonitor PO/VO gemeente Rotterdam. Dit wijsmonitor PO/VO gemeente Rotterdam. Dit gebeurt volledig anoniem.

4.15. Vervoer bij excursies en wette-lijke aansprakelijkheid Regelmatig gaan leerlingen van onze scholen Regelmatig gaan leerlingen van onze scholen op excursie of maken één of ander uitstapje, op excursie of maken één of ander uitstapje, waarbij een beroep wordt gedaan op de waarbij een beroep wordt gedaan op de ouders/verzorgers om mee te helpen bij het ouders/verzorgers om mee te helpen bij het vervoer. Iedere auto is verplicht verzekerd tegen vervoer. Iedere auto is verplicht verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Het bestuur van wettelijke aansprakelijkheid. Het bestuur van de stichting Kind en Onderwijs heeft een auto-de stichting Kind en Onderwijs heeft een auto-cascoverzekering afgesloten. Deze dekt tot cascoverzekering afgesloten. Deze dekt tot maximaal de dagwaarde van het beschadigde maximaal de dagwaarde van het beschadigde voertuig met een maximum van €11.250,-, de voertuig met een maximum van €11.250,-, de schade aan de eigen auto’s van ouders, ont-schade aan de eigen auto’s van ouders, ont-staan tijdens ritten op verzoek van de school-staan tijdens ritten op verzoek van de school-leiding in verband met excursies, schoolreizen leiding in verband met excursies, schoolreizen of kampen. De eigen auto’s dienen te zijn inge-of kampen. De eigen auto’s dienen te zijn inge-richt op personenvervoer. Het hebben van een richt op personenvervoer. Het hebben van een inzittendenverzekering is een noodzaak. Uw inzittendenverzekering is een noodzaak. Uw eigen kind tot 1,35 meter moet op een stoel-eigen kind tot 1,35 meter moet op een stoel-verhoger en de andere kinderen hoeven alleen verhoger en de andere kinderen hoeven alleen een gordel om.een gordel om.

Gebeurt er toch een ongeluk, dan is de licha-melijke schade aan ouders en leerlingen van onze scholen gedekt via de “Schoolongeval-lenverzekering” en de schade aan uw auto is daarnaast gedekt via de “Autocascoverzeke-daarnaast gedekt via de “Autocascoverzeke-ring”. De school is in principe niet aansprakelijk ring”. De school is in principe niet aansprakelijk voor lichamelijke of materiële schade die tijdens de schooltijden is ontstaan. Alleen als er tijdens de schooltijden is ontstaan. Alleen als er sprake is van een onrechtmatige daad of nala-sprake is van een onrechtmatige daad of nala-tigheid, door een personeelslid gepleegd, kan tigheid, door een personeelslid gepleegd, kan de school aansprakelijk gesteld worden. In de de school aansprakelijk gesteld worden. In de overige gevallen blijven de ouders/verzorgers overige gevallen blijven de ouders/verzorgers -dus ook onder schooltijd- aansprakelijk voor de -dus ook onder schooltijd- aansprakelijk voor de daden van hun kinderen.

5.1. Wijze van vervanging Een aantal leerkrachten heeft recht op com-Een aantal leerkrachten heeft recht op com-pensatieverlof. Als zij dit verlof opnemen, wordt pensatieverlof. Als zij dit verlof opnemen, wordt de groep overgenomen door een andere leer-de groep overgenomen door een andere leer-kracht. Bij ziekte of verlof van de leerkrachten kracht. Bij ziekte of verlof van de leerkrachten wordt er naar gestreefd de groep op te vangen. wordt er naar gestreefd de groep op te vangen. Helaas is het voor ons vaak moeilijk vervangers Helaas is het voor ons vaak moeilijk vervangers voor een zieke leerkracht te vinden. Als het echt voor een zieke leerkracht te vinden. Als het echt niet anders op te lossen is, worden de leerlin-niet anders op te lossen is, worden de leerlin-gen verdeeld over andere groepen. In het uiter-gen verdeeld over andere groepen. In het uiter-ste geval wordt u als ouder gevraagd uw kind ste geval wordt u als ouder gevraagd uw kind een dag thuis te houden. Is dit niet mogelijk, een dag thuis te houden. Is dit niet mogelijk, dan wordt uw kind op school opgevangen. U dan wordt uw kind op school opgevangen. U wordt altijd per brief op de hoogte gesteld.wordt altijd per brief op de hoogte gesteld.

5.2. De inzet van de Onderwijs- assistent De onderwijsassistent, Mw. Hukic werkt op de De onderwijsassistent, Mw. Hukic werkt op de locatie Berlagepad. Zij is de hele week op onze locatie Berlagepad. Zij is de hele week op onze

24 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

school aanwezig. Zij werkt in groep 1/2. Op de locatie aan de C. Danckertsstraat werkt Mw. Van Aart als onderwijsassistent in groep 3 Mw. Van Aart als onderwijsassistent in groep 3 en 4. Zij ondersteunt de groepsleerkrachten in en 4. Zij ondersteunt de groepsleerkrachten in de voorbereiding en uitvoering van de lessen de voorbereiding en uitvoering van de lessen en helpt individuele leerlingen en groepjes bij en helpt individuele leerlingen en groepjes bij allerlei activiteiten, zoals o.a. luisterlessen.allerlei activiteiten, zoals o.a. luisterlessen.

5.3. De begeleiding en inzet van stagiaires van de PABO Onze school heeft contacten met de PABO van Onze school heeft contacten met de PABO van Hogeschool InHolland. PABO = “Pedagogische Hogeschool InHolland. PABO = “Pedagogische Academie Basis Onderwijs”, opleidingsinstituut Academie Basis Onderwijs”, opleidingsinstituut voor leerkrachten in het basisonderwijs.voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Wij begeleiden enkele studenten - ook wel Wij begeleiden enkele studenten - ook wel stagiaires genoemd - van de InHolland-PABO. stagiaires genoemd - van de InHolland-PABO. Zij komen op een vaste dag in de week en Zij komen op een vaste dag in de week en leren hier de praktische kant van het vak. Soms leren hier de praktische kant van het vak. Soms komen ze gedurende een hele week. De stagi-komen ze gedurende een hele week. De stagi-aires moeten ervaring opdoen in twee verschil-aires moeten ervaring opdoen in twee verschil-lende groepen per cursusjaar. De wisseling lende groepen per cursusjaar. De wisseling van groep vindt in de regel na de kerstvakantie van groep vindt in de regel na de kerstvakantie plaats.Ook hier geldt dat de eindverantwoordelijkheid Ook hier geldt dat de eindverantwoordelijkheid over een groep bij de eigen leerkracht berust.over een groep bij de eigen leerkracht berust.Leer- werkstudenten werken het hele jaar, 3 Leer- werkstudenten werken het hele jaar, 3 dagen (maandag. dinsdag en woensdag) in dagen (maandag. dinsdag en woensdag) in dezelfde groep Deze dagen zijn zij, in nauw dezelfde groep Deze dagen zijn zij, in nauw overleg met de groepsleerkracht, verantwoor-overleg met de groepsleerkracht, verantwoor-delijk voor de dagelijkse gang van zaken bin-delijk voor de dagelijkse gang van zaken bin-nen de groep. De groepsleerkracht blijft de nen de groep. De groepsleerkracht blijft de eindverantwoordelijke. De coördinatie van de eindverantwoordelijke. De coördinatie van de begeleiding berust bij de stagecoördinator, dhr. begeleiding berust bij de stagecoördinator, dhr. J. van Cappellen.J. van Cappellen.

5.4. Scholing van leerkrachten Het doel van de scholing van leerkrachten is dat zij in staat worden gesteld zo goed mogelijk dat zij in staat worden gesteld zo goed mogelijk onderwijs te verzorgen. De nascholing van de onderwijs te verzorgen. De nascholing van de leerkrachten van CBS Onze Wereld staat de komende periode in het teken van coöperatief komende periode in het teken van coöperatief werken/leren en de uitwerking van het IPC.werken/leren en de uitwerking van het IPC.

5.5. Personeelsbezetting cursusjaar 2011-2012 Locatie BerlagepadDirecteur: Mevr. T. TerheijdenDhr. J. Groeneveldafdelingsleider groep 1 t/m 4:Mw. R. Rietveld afdelingsleider groep 5 t/m 8:Dhr. J. van Cappelleninterne begeleider groep 1 t/m 4:Mw. M. Bukman-de Jong Mw. M. Bukman-de Jong interne begeleider groep 5 t/m 8:Mw. A. van Rooijen groep 1/2:Mw. F. LandmanMw. H. HarteveldMw. H. Harteveldklassenassistente:Mw. H. Hukicgroep 3/4:Mw. H. RasMw. C. de With Mw. C. de With groep 5/6:Mw. C. GomesMw. C. Gomesschoolassistente:Mw. B. van WezelMw. B. van Wezel

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 25

Locatie Cornelis DanckertsstraatDirecteur: Mevr. T. TerheijdenDhr. J. Groeneveldafdelingsleider groep 1 t/m 4:Mw. R. Rietveld afdelingsleider groep 5 t/m 8:Dhr. J. van Cappelleninterne begeleider groep 1 t/m 4:Mw. M. Bukman-de Jong interne begeleider groep 5 t/m 8:Mw. A. van Rooijen Groep 1/2a:Mw. E. van der PaauwMw. W. NijmandsGroep 1/2b:Mw. M. ArendsMw. C. de WithMw. C. KurverGroep 3:Mw. S. ErkelensMw. I. de GeusGroep 4:Mw. J. LefebreMw. I. de GeusGroep 5a:Mw. L. de ManMw. L. de ManGroep 5b:Mw. V. MangalieMw. V. MangalieGroep 6a:Mw. D. van EijckMw. D. van EijckMw. L. ZellmannMw. L. ZellmannGroep 6b: Mw. N. Van IspelenMw. N. Van IspelenGroep 7a:Mw. J. van der StraatenMw. J. van der Straaten

Groep 7b:Mw. M. LagerwaardGroep 8a:Dhr. J. van CappellenMw. P. AlgeraGroep 8b:Dhr. B. FlintermanMw. P. AlgeraConcierge:Dhr. P. BaljonAdminstratie:Mw. M. KoelmanMw. C. Nae

26 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

Op Onze Wereld is een medezeggenschaps-Op Onze Wereld is een medezeggenschaps-raad. De MR praat en beslist mee over zaken raad. De MR praat en beslist mee over zaken van de school. De MR bestaat uit ouderverte-van de school. De MR bestaat uit ouderverte-genwoordigers en personeelsleden.

De oudervertegenwoordigers worden gekozen De oudervertegenwoordigers worden gekozen door en uit de ouders. De personeelsleden door en uit de ouders. De personeelsleden worden gekozen door en uit het team van de worden gekozen door en uit het team van de school.

Wat is de Medezeggenschapsraad (MR)?Elk schoolbestuur is verplicht een MR in te stel-Elk schoolbestuur is verplicht een MR in te stel-len. Als scholen geen deugdelijke regeling voor len. Als scholen geen deugdelijke regeling voor de MR hebben op school, dan kan het ministe-de MR hebben op school, dan kan het ministe-rie besluiten de betaling aan de school stop te rie besluiten de betaling aan de school stop te zetten. De MR bestaat bij het basisonderwijs uit zetten. De MR bestaat bij het basisonderwijs uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van per-een gelijk aantal vertegenwoordigers van per-soneel en ouders, oftewel een personeels- en soneel en ouders, oftewel een personeels- en een oudergeleding. een oudergeleding.

Wat doet de MR?De eindverantwoordelijkheid voor de gang van De eindverantwoordelijkheid voor de gang van zaken op de school ligt bij het schoolbestuur. zaken op de school ligt bij het schoolbestuur. De MR geeft structuur aan de inspraak op De MR geeft structuur aan de inspraak op schoolniveau en is medeverantwoordelijk voor schoolniveau en is medeverantwoordelijk voor het welzijn van leerlingen en team.het welzijn van leerlingen en team.

Wat is ons doel?Het doel als oudergeleding van de MR is, dat Het doel als oudergeleding van de MR is, dat meer ouders zich betrokken gaan voelen op meer ouders zich betrokken gaan voelen op onze school ten gunste van onze kinderen. Wij onze school ten gunste van onze kinderen. Wij denken hierbij aan het helpen bij activiteiten op denken hierbij aan het helpen bij activiteiten op

school. Dus als u ideeën, vragen of problemen heeft dan kunt u ons op het schoolplein aan-spreken of e-mailen naar [email protected] of e-mailen naar [email protected].

Onze MR bestaat momenteel uit de volgende Onze MR bestaat momenteel uit de volgende personen:Namens de ouders: Mw. B. KosterDhr. M. RietdijkDhr. S. HazelMw. N. Logjes

Namens het personeel: Mw. H. RasMw. M. LagerwaardDhr. J. van CappellenMw. A. van Rooijen

6.1. De leerlingenmedezeggen-schapsraad ( LMR) Ook onze leerlingen hebben inspraak bij de Ook onze leerlingen hebben inspraak bij de gang van zaken binnen de school. Zij worden gang van zaken binnen de school. Zij worden vertegenwoordigd door de leerlingenmedezeg-vertegenwoordigd door de leerlingenmedezeg-genschapsraad.In de groep worden wensen en ideeën van de In de groep worden wensen en ideeën van de leerlingen besproken, die door de leden van de leerlingen besproken, die door de leden van de LMR worden ingebracht op de vergadering.LMR worden ingebracht op de vergadering.De LMR wordt betrokken bij de organisatie van De LMR wordt betrokken bij de organisatie van feesten, heeft inspraak bij de aankoop van feesten, heeft inspraak bij de aankoop van spelmaterialen en assisteert bij de verzorging spelmaterialen en assisteert bij de verzorging van activiteiten.van activiteiten.De leden zijn leerlingen uit de bovenbouw De leden zijn leerlingen uit de bovenbouw (groep 5, 6, 7 en 8). Deze vertegenwoordigers (groep 5, 6, 7 en 8). Deze vertegenwoordigers worden jaarlijks door de groepen aangewezen.worden jaarlijks door de groepen aangewezen.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 27

Heeft u suggesties of ideeën? U kunt een brief in de brievenbussen bij de ingang van beide locaties doen. Deze brieven worden door de leden meegenomen naar de maandelijkse vergadering van de MR en de LMR.

7.1. Schoolfonds / Ouderbijdrage In overleg met de medezeggenschapsraad is in In overleg met de medezeggenschapsraad is in 2010 besloten dat er geen bijdrage gevraagd 2010 besloten dat er geen bijdrage gevraagd wordt aan ouders voor het schoolfonds van wordt aan ouders voor het schoolfonds van Onze Wereld.

7.2. Zending en ontwikkelingshulp Als Christelijke school vinden we het erg belang-Als Christelijke school vinden we het erg belang-rijk om met elkaar een steentje bij te dragen aan rijk om met elkaar een steentje bij te dragen aan goede doelen, zoals zending en ontwikkelings-goede doelen, zoals zending en ontwikkelings-samenwerking. De MR kiest elk jaar een project samenwerking. De MR kiest elk jaar een project uit van een goed doel. In principe wordt daarbij uit van een goed doel. In principe wordt daarbij het ene jaar gekozen voor een project in een het ene jaar gekozen voor een project in een ontwikkelingsland en het andere jaar voor een ontwikkelingsland en het andere jaar voor een project dichter bij huis. De positie van kinderen project dichter bij huis. De positie van kinderen staat daarbij centraal. Over het gekozen project staat daarbij centraal. Over het gekozen project wordt eerst uitvoerig in de klassen verteld. wordt eerst uitvoerig in de klassen verteld. Het wordt zo mogelijk toegelicht met dia’s, Het wordt zo mogelijk toegelicht met dia’s, video en/of door een gastspreker. Na deze video en/of door een gastspreker. Na deze informatieve fase wordt een inzamelingsactie informatieve fase wordt een inzamelingsactie georganiseerd. De vorm hiervan kan per jaar georganiseerd. De vorm hiervan kan per jaar verschillen.verschillen.

8.1. De vorderingen in basis-vaardigheden Onze school hecht veel waarde aan de basis-Onze school hecht veel waarde aan de basis-vaardigheden. Hieronder verstaan wij de vak-vaardigheden. Hieronder verstaan wij de vak-gebieden taal, lezen en rekenen. Met behulp gebieden taal, lezen en rekenen. Met behulp van gestandaardiseerde toetsen kunnen wij de van gestandaardiseerde toetsen kunnen wij de vorderingen van onze leerlingen onderzoeken. vorderingen van onze leerlingen onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek geven ons over De resultaten van dit onderzoek geven ons over het algemeen reden tot tevredenheid.het algemeen reden tot tevredenheid.Voor wat betreft rekenen scoren wij gemiddeld Voor wat betreft rekenen scoren wij gemiddeld op het niveau van het landelijke gemiddelde. op het niveau van het landelijke gemiddelde. Ook het technisch lezen en de taalvaardigheid Ook het technisch lezen en de taalvaardigheid staat over het algemeen op een bevredigend staat over het algemeen op een bevredigend niveau. Aan de passieve en actieve taalschat niveau. Aan de passieve en actieve taalschat en het begrijpend lezen moet veel aandacht en het begrijpend lezen moet veel aandacht besteed worden.

8.2. Verbetering van de kwaliteit van de school Wij stellen het zeer op prijs dat u met uw vra-Wij stellen het zeer op prijs dat u met uw vra-gen, opmerkingen en dergelijke bij ons komt.gen, opmerkingen en dergelijke bij ons komt.Alleen in goed overleg kunnen wij samen Alleen in goed overleg kunnen wij samen proberen onze school zo optimaal mogelijk te proberen onze school zo optimaal mogelijk te laten draaien.

8.3. Uitstroom naar het Voortgezet Onderwijs Aan het eind van het schooljaar 2011 zijn op Aan het eind van het schooljaar 2011 zijn op beide locaties leerlingen uitgestroomd naar beide locaties leerlingen uitgestroomd naar diverse vormen van het voorgezet onderwijs. diverse vormen van het voorgezet onderwijs. Havo, Vwo en VmboHavo, Vwo en VmboHet gemiddelde van de eindtoets van groep 8 Het gemiddelde van de eindtoets van groep 8 was een score van 534,9.was een score van 534,9.

28 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

9.1. Vakanties , vrije middagen, studie- dag en roostervrije dagen 2011-2012

StudiedagenVrijdag 14 oktober 2011Woensdag 18 januari 2012 Maandag 5 maart 2012

Vakanties en vrije middagenHerfstvakantie 17 oktober t/m 21 oktober 201117 oktober t/m 21 oktober 2011Sinterklaas 05 december om 12:00 uur uit 201105 december om 12:00 uur uit 2011Kerst 23 december om 12:00 uur uit 2011 23 december om 12:00 uur uit 2011 Kerstvakantie26 december t/m 06 januari 201226 december t/m 06 januari 2012Voorjaarsvakantie27 februari t/m 02 maart 201227 februari t/m 02 maart 2012Pasen06 april t/m 09 april 201206 april t/m 09 april 2012Meivakantie30 april en 11 mei juni 201230 april en 11 mei juni 2012Hemelvaart17 mei t/m 18 mei 201217 mei t/m 18 mei 2012PinksterenPinksteren 28 mei 201228 mei 2012Laatste schooldagLaatste schooldag 06 juli om 12:00 uur uit 201206 juli om 12:00 uur uit 2012ZomervakantieZomervakantie09 juli t/m 17 augustus 201209 juli t/m 17 augustus 2012

9.2. Verlofregeling Vanaf vijf jaar is een kind leerplichtig. U bent dan dus verplicht uw kind naar een basis-school te sturen op de eerste schooldag van de school te sturen op de eerste schooldag van de maand, volgend op de maand, waarin uw kind maand, volgend op de maand, waarin uw kind vijf jaar is geworden.Is uw kind bijv. op 4 april jarig, dan moet het de Is uw kind bijv. op 4 april jarig, dan moet het de eerste schooldag in mei naar school. De direc-eerste schooldag in mei naar school. De direc-tie van de school mag in bijzondere omstandig-tie van de school mag in bijzondere omstandig-heden en bij uitzondering verlof geven. Bij de heden en bij uitzondering verlof geven. Bij de directeur kunt u informatie krijgen, wanneer er directeur kunt u informatie krijgen, wanneer er verlof gegeven mag worden. U dient dit verlof verlof gegeven mag worden. U dient dit verlof ruim van te voren aan te vragen.Het Bureau Leerplicht heeft het verlenen voor Het Bureau Leerplicht heeft het verlenen voor verlof aangescherpt. Het is niet toegestaan verlof aangescherpt. Het is niet toegestaan om verlof aan te vragen buiten de schoolva-om verlof aan te vragen buiten de schoolva-kanties, mits er gewichtige redenen zijn, zoals kanties, mits er gewichtige redenen zijn, zoals bijvoorbeeld huwelijken en overlijden binnen bijvoorbeeld huwelijken en overlijden binnen de familie. Uw werkgever is verplicht u verlof te geven Uw werkgever is verplicht u verlof te geven binnen de vakanties. Een werkgeversverklaring binnen de vakanties. Een werkgeversverklaring waarin staat dat u buiten de vakanties verlof op waarin staat dat u buiten de vakanties verlof op moet nemen, is dus geen geldige reden.moet nemen, is dus geen geldige reden.Redenen, zoals: “reeds geboekt”, “oma is 60 Redenen, zoals: “reeds geboekt”, “oma is 60 jaar” of een aangeboden reis zijn ook geen jaar” of een aangeboden reis zijn ook geen redenen, waarvoor u verlof kunt krijgen.redenen, waarvoor u verlof kunt krijgen.Ook krijgt u geen verlof in de eerste twee Ook krijgt u geen verlof in de eerste twee weken na de zomervakantie. Wilt u hier met weken na de zomervakantie. Wilt u hier met uw vakantieplanning rekening mee houden?uw vakantieplanning rekening mee houden?De school is verplicht om alle niet geldige De school is verplicht om alle niet geldige verlofopnames te melden. Alle scholen in verlofopnames te melden. Alle scholen in Rotterdam moeten dit beleid volgen.Rotterdam moeten dit beleid volgen.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 29

10.1. Het bestuur van onze school Onze school valt onder het bestuur van de”Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam”.de”Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam”.

Welke andere scholen die onder de Stichting Welke andere scholen die onder de Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam vallen kunt u Kind en Onderwijs Rotterdam vallen kunt u vinden op www.kindenonderwijsrotterdam.nlvinden op www.kindenonderwijsrotterdam.nl

10.2. Externe personen / instanties Rijksinspectie tel: 0800- 8051 www.onderwijsinspectie.nl, infowww.onderwijsinspectie.nl, [email protected] Vertrouwensinspecteurs tel. 0900- 1113111Centrum voor Jeugd en Gezin tel. 010 - 5033066Schooltandarts Maasstraat 14a, tel. 010 - 411 69 60Maasstraat 14a, tel. 010 - 411 69 60PeuterspeelzalenIn ons gebouw aan de locatie Berlagepad In ons gebouw aan de locatie Berlagepad Dribbel tel. 010- 2094526tel. 010- 2094526’t Priegeltje tel. 010 – 2202027tel. 010 – 2202027Stichting BijDeHand Naschoolse opvang in ons gebouw van de Naschoolse opvang in ons gebouw van de locatie Berlagepad, tel. 010 - 2518076locatie Berlagepad, tel. 010 - 2518076Campina (schoolmelk) abonnementen-administratie, tel. 0348 - 42 98 80 administratie, tel. 0348 - 42 98 80 Bibliotheek Alexanderpolder Jan Bijloostraat 11, tel: 010 - 420 75 86Jan Bijloostraat 11, tel: 010 - 420 75 86

11.1. Contact met kerken Via onze maandbrief en in de hallen kunt u regelmatig aankondigingen vinden over activi-regelmatig aankondigingen vinden over activi-teiten in de kerken in Het Lage Land.

11.2. E.H.B.O . op school Eerste hulp bieden wij kinderen regelmatig, Eerste hulp bieden wij kinderen regelmatig, maar het komt ook wel eens voor dat een leer-maar het komt ook wel eens voor dat een leer-ling naar de dokter of een ziekenhuis gebracht ling naar de dokter of een ziekenhuis gebracht moet worden.Omdat leerkrachten moeilijk hun klas in de Omdat leerkrachten moeilijk hun klas in de steek kunnen laten, moeten anderen het ver-steek kunnen laten, moeten anderen het ver-voer voor hun rekening nemen. Uiteraard bellen voer voor hun rekening nemen. Uiteraard bellen wij eerst de ouders/verzorgers van het slacht-wij eerst de ouders/verzorgers van het slacht-offer op om te vragen of deze misschien zelf offer op om te vragen of deze misschien zelf vervoer heeft of in ieder geval mee kan rijden.vervoer heeft of in ieder geval mee kan rijden.Weet u zeker, dat de school u telefonisch kan Weet u zeker, dat de school u telefonisch kan bereiken? Het is echt heel belangrijk dat de bereiken? Het is echt heel belangrijk dat de school u altijd telefonisch kan bereiken.school u altijd telefonisch kan bereiken.

11.3. Medicijngebruik op school Gedurende 5 tot 6 uur verblijven kinderen op Gedurende 5 tot 6 uur verblijven kinderen op school. In deze periode kan het voorkomen dat school. In deze periode kan het voorkomen dat zij voorgeschreven medicijnen moeten inne-zij voorgeschreven medicijnen moeten inne-men. Ook kan het voorkomen dat kinderen pijn men. Ook kan het voorkomen dat kinderen pijn krijgen die op schijnbaar eenvoudige wijze door krijgen die op schijnbaar eenvoudige wijze door (meegebrachte) pijnstillers kunnen worden (meegebrachte) pijnstillers kunnen worden opgelost. Omdat medicijnen soms onverwachte opgelost. Omdat medicijnen soms onverwachte gevolgen met zich kunnen meebrengen, wil-gevolgen met zich kunnen meebrengen, wil-len wij daar zeer zorgvuldig mee omgaan. len wij daar zeer zorgvuldig mee omgaan. Aan enkele afspraken die tussen ouders en Aan enkele afspraken die tussen ouders en school gemaakt moeten worden, valt dan niet school gemaakt moeten worden, valt dan niet te ontkomen. Kortweg komt het hierop neer: de te ontkomen. Kortweg komt het hierop neer: de

30 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

school verstrekt aan kinderen geen medicijnen, tenzij er een getekende verklaring van ouders en/of behandelend arts ligt. Ouders geven aan en/of behandelend arts ligt. Ouders geven aan kinderen geen medicijnen mee, mits er over-kinderen geen medicijnen mee, mits er over-legd is met de leerkracht en er een verklaring legd is met de leerkracht en er een verklaring is opgesteld. Een uitgebreider protocol ligt op is opgesteld. Een uitgebreider protocol ligt op school ter inzage.

11.4. Publicaties en activiteiten Regelmatig krijgen de leerlingen folders, sten-Regelmatig krijgen de leerlingen folders, sten-cils, enzovoort mee naar huis. Deze publicaties cils, enzovoort mee naar huis. Deze publicaties moet u zien als service aan de kinderen en moet u zien als service aan de kinderen en ouders/verzorgers.Geschriften waarop niet duidelijk de naam van Geschriften waarop niet duidelijk de naam van de school staat, vallen voor wat betreft de in-de school staat, vallen voor wat betreft de in-houd buiten onze verantwoordelijkheid.houd buiten onze verantwoordelijkheid.Wanneer de school iets organiseert, komt er al-Wanneer de school iets organiseert, komt er al-tijd duidelijk bericht via een brief of de maand-tijd duidelijk bericht via een brief of de maand-brief. Ook hier geldt weer dat dan de naam brief. Ook hier geldt weer dat dan de naam van de school duidelijk op het bericht staat van de school duidelijk op het bericht staat vermeld. In alle andere gevallen is er slechts vermeld. In alle andere gevallen is er slechts sprake van dienstverlening aan derden.sprake van dienstverlening aan derden.

11.5. Gevonden/verloren voorwerpen Heeft iemand iets gevonden of verloren? Heeft iemand iets gevonden of verloren? Heeft iemand iets ergens laten liggen? Loop Heeft iemand iets ergens laten liggen? Loop dan even langs bij de administratie of kijk op dan even langs bij de administratie of kijk op de locatie in de bak/ton met gevonden voor-de locatie in de bak/ton met gevonden voor-werpen. Iedereen moet natuurlijk goed op de werpen. Iedereen moet natuurlijk goed op de eigen spullen passen. Vooral bij gymnastiek eigen spullen passen. Vooral bij gymnastiek en zwemmen, wil het nog wel eens mis gaan. en zwemmen, wil het nog wel eens mis gaan. Wij vinden vaak dure voorwerpen die van “nie-Wij vinden vaak dure voorwerpen die van “nie-mand” zijn! mand” zijn!

11.6. Als er gestra� moet worden Wij trachten binnen de school op een zo rustig en ordelijk mogelijke wijze te werken. Alle leer-krachten proberen met het stellen van gedrags-krachten proberen met het stellen van gedrags-regels een duidelijk gedragskader te vormen, regels een duidelijk gedragskader te vormen, waarbinnen de kinderen zich veilig kunnen waarbinnen de kinderen zich veilig kunnen voelen. Wellicht dat uw kind één of meerdere voelen. Wellicht dat uw kind één of meerdere malen met strafmaatregelen te maken krijgt. malen met strafmaatregelen te maken krijgt. Eventueel neemt de leerkracht contact met u Eventueel neemt de leerkracht contact met u op om samen tot een oplossing te komen.Zeer op om samen tot een oplossing te komen.Zeer belangrijk is daarbij dat wij elkaar steunen.belangrijk is daarbij dat wij elkaar steunen.Binnen onze school worden diverse gedragsre-Binnen onze school worden diverse gedragsre-gels gehanteerd. Iedere maand treft u de regel gels gehanteerd. Iedere maand treft u de regel van de maand in de maandbrief en ook in elke van de maand in de maandbrief en ook in elke groep zijn de schoolregels zichtbaar opgesteld. groep zijn de schoolregels zichtbaar opgesteld. Nu komt het soms ook voor dat een leerling Nu komt het soms ook voor dat een leerling zich niet aan deze regels houdt. Wat gebeurt zich niet aan deze regels houdt. Wat gebeurt er dan? Binnen het team zijn er nu afspraken er dan? Binnen het team zijn er nu afspraken gemaakt voor een gezamenlijk beleid hoe we gemaakt voor een gezamenlijk beleid hoe we u als ouder/verzorger informeren wanneer een u als ouder/verzorger informeren wanneer een leerling zich niet aan de regels houdt en zijn leerling zich niet aan de regels houdt en zijn of haar gedrag niet toelaatbaar is. Ook wordt of haar gedrag niet toelaatbaar is. Ook wordt u geïnformeerd welke maatregelen er volgen. u geïnformeerd welke maatregelen er volgen. Daarnaast willen we u als ouders/verzorgers Daarnaast willen we u als ouders/verzorgers ook vragen mee te denken en met uw kind in ook vragen mee te denken en met uw kind in gesprek te gaan om zo het gedrag te bespreken gesprek te gaan om zo het gedrag te bespreken en te verbeteren.en te verbeteren.

We doen dit op de volgende manier met ge-We doen dit op de volgende manier met ge-kleurde waarschuwingsbrieven:kleurde waarschuwingsbrieven:Gele briefGele briefNa diverse incidenten omtrent het gedrag van Na diverse incidenten omtrent het gedrag van uw kind wordt u de hoogte gesteld van het uw kind wordt u de hoogte gesteld van het gedrag van uw kind. Dit gebeurt door middel gedrag van uw kind. Dit gebeurt door middel van een gele waarschuwingsbrief. We vragen van een gele waarschuwingsbrief. We vragen u deze brief te ondertekenen en op school in u deze brief te ondertekenen en op school in

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 31

te leveren. Uiteraard is een toelichting door de groepsleerkracht altijd mogelijkOranje briefWanneer na de gele waarschuwingsbrief het Wanneer na de gele waarschuwingsbrief het gedrag van het kind niet verbeterd, wordt u gedrag van het kind niet verbeterd, wordt u door middel van de oranje brief uitgenodigd door middel van de oranje brief uitgenodigd voor een gesprek met uw kind en de groeps-voor een gesprek met uw kind en de groeps-leerkracht. Er zullen afspraken gemaakt worden leerkracht. Er zullen afspraken gemaakt worden ter verbetering van het gedrag. Ook zullen ter verbetering van het gedrag. Ook zullen maatregelen besproken worden.Rode briefNa diverse brieven ontvangt u een laatste brief Na diverse brieven ontvangt u een laatste brief vanuit de directie. Doel van het gesprek is, om vanuit de directie. Doel van het gesprek is, om met u en de groepsleerkracht van uw kind en met u en de groepsleerkracht van uw kind en de directeur te bespreken dat het gedrag niet de directeur te bespreken dat het gedrag niet verbeterd. We zullen u op hoogte te stellen verbeterd. We zullen u op hoogte te stellen van de consequenties indien dit gedrag blijft van de consequenties indien dit gedrag blijft voortduren. Ook de leerplichtambtenaar van de voortduren. Ook de leerplichtambtenaar van de gemeente Rotterdam zal op de hoogte gesteld gemeente Rotterdam zal op de hoogte gesteld worden. De schoolregels zijn een uitgangspunt en De schoolregels zijn een uitgangspunt en houvast voor leerlingen. Ook zullen bovenge-houvast voor leerlingen. Ook zullen bovenge-noemde brieven worden meegegeven als her-noemde brieven worden meegegeven als her-haaldelijk deze regels overtreden worden.haaldelijk deze regels overtreden worden.Uiteraard hopen we dat het nooit zover hoeft te Uiteraard hopen we dat het nooit zover hoeft te komen dat een leerling een rode brief krijgt. We komen dat een leerling een rode brief krijgt. We hopen door invoering van dit protocol in een hopen door invoering van dit protocol in een vroeg stadium met ouder/verzorgers tot een vroeg stadium met ouder/verzorgers tot een oplossing te komen die zowel in het belang van oplossing te komen die zowel in het belang van het kind, ouder en de school zijn. het kind, ouder en de school zijn.

11.7. Hoofdluis Hoofdluis is iets wat op alle basisscholen Hoofdluis is iets wat op alle basisscholen voorkomt. Ook onze school wordt hiermee voorkomt. Ook onze school wordt hiermee geconfronteerd en heeft hiervoor een protocol geconfronteerd en heeft hiervoor een protocol ontwikkeld. Dit protocol is een stappenplan om ontwikkeld. Dit protocol is een stappenplan om

hoofdluis vroegtijdig te signaleren zodat direct actie ondernomen kan worden.

OuderwerkgroepEr is een ouder werkgroep. Deze ouders con-Er is een ouder werkgroep. Deze ouders con-troleren vier keer per jaar de leerlingen op hoofdluis.1 na de zomervakantie.2 na de herfstvakantie.3 na de kerstvakantie.4 na de meivakantie.

De ouders die deelnemen worden benaderd De ouders die deelnemen worden benaderd door het MT. Eén ouder is aanspreekpunt voor door het MT. Eén ouder is aanspreekpunt voor de directie en coördineren naar de overige de directie en coördineren naar de overige ouders van de werkgroep. De directie is con-ouders van de werkgroep. De directie is con-tactpersoon naar de GG&GD en speelt informa-tactpersoon naar de GG&GD en speelt informa-tie door naar de coördinatoren. Ouders in deze tie door naar de coördinatoren. Ouders in deze groep beloven bij deelname aan de werkgroep groep beloven bij deelname aan de werkgroep strikte geheimhouding. Daarmee is de privacy van de leerlingen vol-Daarmee is de privacy van de leerlingen vol-doende gewaarborgd.doende gewaarborgd.

Signalering vanuit de oudersWanneer hoofdluis gesignaleerd wordt, moet Wanneer hoofdluis gesignaleerd wordt, moet dit direct doorgegeven worden aan de groeps-dit direct doorgegeven worden aan de groeps-leerkracht. Deze meldt dit bij de directie / MTleerkracht. Deze meldt dit bij de directie / MTOuders van desbetreffende groep(en) worden Ouders van desbetreffende groep(en) worden door middel van de brief “kriebels en kopzor-door middel van de brief “kriebels en kopzor-gen” geïnformeerd. Gevraagd wordt om leer-gen” geïnformeerd. Gevraagd wordt om leer-lingen en gezinsleden actief te behandelen en lingen en gezinsleden actief te behandelen en controleren.controleren.Een extra controle op school na enkele dagen Een extra controle op school na enkele dagen is noodzakelijk en de datum van deze controle is noodzakelijk en de datum van deze controle wordt aan de ouders en groepsleerkracht van wordt aan de ouders en groepsleerkracht van desbetreffende groep(en) gemeld. Na twee we-desbetreffende groep(en) gemeld. Na twee we-

32 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

ken wordt de groep en/ of de specifi eke leerling nogmaals gecontroleerd. De ouders/verzorgers nogmaals gecontroleerd. De ouders/verzorgers van kinderen met hoofdluis worden door de groepsleerkracht benaderd.

Signalering vanuit de werkgroep / schoolDe leerkracht wordt op de hoogte gebracht.De leerkracht wordt op de hoogte gebracht.Ouder van betreffende leerling wordt door de Ouder van betreffende leerling wordt door de leerkracht op de hoogte gebracht.Ouders van desbetreffende groep(en) worden Ouders van desbetreffende groep(en) worden door middel van de brief ‘kriebels en kop-door middel van de brief ‘kriebels en kop-zorgen” geïnformeerd. Gevraagd wordt om zorgen” geïnformeerd. Gevraagd wordt om ook thuis leerlingen en gezinsleden actief te ook thuis leerlingen en gezinsleden actief te controleren en indien nodig te behandelen. Na controleren en indien nodig te behandelen. Na twee weken wordt de groep en/ of de specifi eke twee weken wordt de groep en/ of de specifi eke leerlingen nogmaals gecontroleerd.De ouders/leerlingen nogmaals gecontroleerd.De ouders/verzorgers van kinderen met hoofdluis worden verzorgers van kinderen met hoofdluis worden door de groepsleerkracht benaderd.door de groepsleerkracht benaderd.

Structurele weigeringWanneer ouders/verzorgers na contact met de Wanneer ouders/verzorgers na contact met de groepsleerkracht niet actief optreden tegen de groepsleerkracht niet actief optreden tegen de hoofdluis en de leerling besmet blijft, zal de hoofdluis en de leerling besmet blijft, zal de directie deze ouders/verzorgers aanspreken. directie deze ouders/verzorgers aanspreken. Desbetreffende leerling kan toegang tot school Desbetreffende leerling kan toegang tot school geweigerd worden tot de hoofdluis verdwenen geweigerd worden tot de hoofdluis verdwenen en/of behandeld is. De inspectie en de leer-en/of behandeld is. De inspectie en de leer-plichtambtenaar zullen hiervan op de hoogte plichtambtenaar zullen hiervan op de hoogte worden gesteld.worden gesteld.

Door het uitvoeren van bovengenoemd protocol Door het uitvoeren van bovengenoemd protocol proberen we bij de signalering van hoofdluis proberen we bij de signalering van hoofdluis verdere verspreiding te voorkomen. Leerlingen verdere verspreiding te voorkomen. Leerlingen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig. Wanneer hoofdluis zijn vanaf 5 jaar leerplichtig. Wanneer hoofdluis in de groep is geconstateerd, is dit geen reden in de groep is geconstateerd, is dit geen reden om uw kind uit voorzorg thuis te houden.om uw kind uit voorzorg thuis te houden.

12. DIVERSE HUISHOUDELIJKE ZAKEN

12.1. Schooltijden Onze Wereld werkt volgens een continurooster. Onze Wereld werkt volgens een continurooster. Dit houdt in dat de kinderen tussen de middag, Dit houdt in dat de kinderen tussen de middag, samen met de groepsleerkrachten, op eigen samen met de groepsleerkrachten, op eigen locatie eten.Van 12.00 - 12.15 uur wordt er, na gezamenlijk Van 12.00 - 12.15 uur wordt er, na gezamenlijk gebed, in de klassen gegeten. Om 12.15 uur gebed, in de klassen gegeten. Om 12.15 uur kunnen de kinderen naar buiten gaan. De kin-kunnen de kinderen naar buiten gaan. De kin-deren die nog niet klaar zijn, kunnen hun boter-deren die nog niet klaar zijn, kunnen hun boter-hammen verder opeten. Van 12.15 - 12.30 uur hammen verder opeten. Van 12.15 - 12.30 uur wordt er buiten gespeeld. Uiteraard gebeurt dit wordt er buiten gespeeld. Uiteraard gebeurt dit onder toezicht van leerkrachten. Om 12.30 uur onder toezicht van leerkrachten. Om 12.30 uur gaan de kinderen weer naar binnen en gaan de gaan de kinderen weer naar binnen en gaan de lessen verder. Mocht het weer het niet toelaten, lessen verder. Mocht het weer het niet toelaten, dan blijven de leerlingen binnen en wordt er dan blijven de leerlingen binnen en wordt er een ander moment in de middag gezocht om een ander moment in de middag gezocht om buiten te spelen.

Enkele van de voordelen van het continu roos-Enkele van de voordelen van het continu roos-ter zijn:• minder reizen van en naar school,• minder reizen van en naar school,• het levert tijdwinst op en is veiliger, • het levert tijdwinst op en is veiliger, • om 14.30 uur zijn de leerlingen uit, er is dan • om 14.30 uur zijn de leerlingen uit, er is dan ruime gelegenheid om te spelen en/of tijd ruime gelegenheid om te spelen en/of tijd voor het maken van huiswerk, voor het maken van huiswerk,• mogelijkheid van deelname aan buiten- • mogelijkheid van deelname aan buiten- schoolse activiteiten. schoolse activiteiten.

Deze schooltijden gelden voor alle groepen.Deze schooltijden gelden voor alle groepen.

SchooltijdenMaandag 08:30 uur – 14:30 uur Maandag 08:30 uur – 14:30 uur Dinsdag 08:30 uur – 14:30 uur Dinsdag 08:30 uur – 14:30 uur

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 33

Woensdag 08:30 uur – 12:30 uurDonderdag 08:30 uur – 14:30 uurVrijdag 08:30 uur – 14:30 uur

Wilt u er op toe zien, dat uw kind(eren) op tijd Wilt u er op toe zien, dat uw kind(eren) op tijd naar school kom(t)en? Als een kind regelmatig naar school kom(t)en? Als een kind regelmatig te laat komt, laten wij u dit schriftelijk weten. te laat komt, laten wij u dit schriftelijk weten. Vanaf groep 7 worden de leerlingen geacht Vanaf groep 7 worden de leerlingen geacht zelf de verantwoording te dragen om op tijd op zelf de verantwoording te dragen om op tijd op school te komen en halen zij de tijd in, die zij te school te komen en halen zij de tijd in, die zij te laat gekomen zijn.

12.2. Zwemmen De zwemlessen voor de groepen 4, 5 (locatie De zwemlessen voor de groepen 4, 5 (locatie C. Danckertsstraat) en 5, 6 (locatie Berlage-C. Danckertsstraat) en 5, 6 (locatie Berlage-pad) worden verzorgd door zweminstructeurs, pad) worden verzorgd door zweminstructeurs, die in dienst zijn van de gemeente Rotterdam die in dienst zijn van de gemeente Rotterdam in het Alexanderbad aan het Bramanteplein. in het Alexanderbad aan het Bramanteplein. Via de informatiebrief ontvangt u per locatie de Via de informatiebrief ontvangt u per locatie de juiste zwemtijden voor uw kind. Als de kinderen juiste zwemtijden voor uw kind. Als de kinderen niet mee mogen zwemmen, vragen wij een niet mee mogen zwemmen, vragen wij een briefje van de ouders/ verzorgers. De zwemles-briefje van de ouders/ verzorgers. De zwemles-sen vallen onder de reguliere schooltijden en sen vallen onder de reguliere schooltijden en zijn verplicht. Het zwemprotocol van de Ge-zijn verplicht. Het zwemprotocol van de Ge-meente Rotterdam ligt op school ter inzage.meente Rotterdam ligt op school ter inzage.

12.3. Gymnastiek De gymlessen worden gegeven in de gymzaal De gymlessen worden gegeven in de gymzaal aan het Lage Landsepad. In verband met de aan het Lage Landsepad. In verband met de hygiëne raden wij u ten sterkste aan om de hygiëne raden wij u ten sterkste aan om de kinderen gymschoenen mee te geven. Als de kinderen gymschoenen mee te geven. Als de kinderen niet mee kunnen gymmen, moeten zij kinderen niet mee kunnen gymmen, moeten zij een briefje van de ouders/ verzorgers meene-een briefje van de ouders/ verzorgers meene-men. Wilt u op de gymdagen uw kinderen géén men. Wilt u op de gymdagen uw kinderen géén sieraden laten dragen.sieraden laten dragen.

Wilt u eventuele lichamelijke klachten, zoals astma of gewrichtsafwijkingen, tijdig aan de leerkracht doorgeven?

12.4. Bijzonder verzuim Wij vragen u dringend te melden bij de admini-Wij vragen u dringend te melden bij de admini-stratie van de desbetreffende locatie of uw kind stratie van de desbetreffende locatie of uw kind ziek is of dat het later op school komt. U kunt ziek is of dat het later op school komt. U kunt dit doen tussen 8.00 uur en 8.15 uur.

Locatie C. Danckertsstraat tel: 010 420 52 93Locatie Berlagepad tel: 010 420 13 12

Indien uw kind niet is afgemeld, wordt u door Indien uw kind niet is afgemeld, wordt u door de school gebeld. Wilt u ons onmiddellijk waar-de school gebeld. Wilt u ons onmiddellijk waar-schuwen wanneer er roodvonk, rode hond of schuwen wanneer er roodvonk, rode hond of de bof in uw omgeving wordt gesignaleerd?de bof in uw omgeving wordt gesignaleerd?

12.5. Fotojaarboek Dit cursusjaar verzorgen wij een fotojaarboek. Dit cursusjaar verzorgen wij een fotojaarboek. Een boek om te bewaren waaraan alle kinde-Een boek om te bewaren waaraan alle kinde-ren meewerken! Aan eind van het schooljaar ren meewerken! Aan eind van het schooljaar krijgen de kinderen samen met hun rapport het krijgen de kinderen samen met hun rapport het fotojaarboek mee naar huis.fotojaarboek mee naar huis.

12.6. Afscheid groep 8 De laatste week van elk cursusjaar staat in het De laatste week van elk cursusjaar staat in het teken van het afscheid van onze oudste leerlin-teken van het afscheid van onze oudste leerlin-gen. Dat feit willen wij natuurlijk niet ongemerkt gen. Dat feit willen wij natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Elk jaar wordt er weer een voorbij laten gaan. Elk jaar wordt er weer een spetterend programma samengesteld! spetterend programma samengesteld!

34 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

12.7. Speciale dagen Jaarlijks organiseren wij een juffen- en mees-terdag. Daarnaast vinden er meerdere activitei-terdag. Daarnaast vinden er meerdere activitei-ten rondom bepaalde thema’s plaats. Informa-ten rondom bepaalde thema’s plaats. Informa-tie hierover vindt u in de in de informatiebrief tie hierover vindt u in de in de informatiebrief of via aparte mededelingen op de website; of via aparte mededelingen op de website; www.cbsonzewereld.nl

12.8. Schoolbibliotheek Onze school bezit een centrale bibliotheek. Onze school bezit een centrale bibliotheek. De kinderen mogen de boeken niet mee naar De kinderen mogen de boeken niet mee naar huis nemen. De Gemeentebibliotheek aan het huis nemen. De Gemeentebibliotheek aan het Marinus Bolkplein biedt wel mogelijkheden Marinus Bolkplein biedt wel mogelijkheden tot het thuis lezen van boeken. Wij bevelen tot het thuis lezen van boeken. Wij bevelen dit van harte aan. Daarnaast hebben wij met dit van harte aan. Daarnaast hebben wij met deze bibliotheek een afspraak, dat de kinderen deze bibliotheek een afspraak, dat de kinderen één keer in de zes weken met de groep boe-één keer in de zes weken met de groep boe-ken gaan lenen. Ook deze boeken blijven op ken gaan lenen. Ook deze boeken blijven op school.

12.9. Wijzigingen adres of telefoon- nummer of burgerlijke staat? Gaat u verhuizen? Hebt u een ander telefoon-Gaat u verhuizen? Hebt u een ander telefoon-nummer? Verandering van burgerlijke staat? nummer? Verandering van burgerlijke staat? Laat het ons even weten. U kunt de wijzigingen Laat het ons even weten. U kunt de wijzigingen doorgeven aan de administratie van de locatie doorgeven aan de administratie van de locatie waar uw kind les krijgt.waar uw kind les krijgt.

12.10. Schooltelevisie Wij volgen met de kinderen diverse series van Wij volgen met de kinderen diverse series van de schooltelevisie. U kunt thuis ook meekijken de schooltelevisie. U kunt thuis ook meekijken en met uw kind over de NOT-lessen napraten. en met uw kind over de NOT-lessen napraten. Dat is ook een manier om bij het onderwijs aan Dat is ook een manier om bij het onderwijs aan uw kind betrokken te zijn. uw kind betrokken te zijn.

12.11. Opgeven nieuwe leerlingen / In- en uitschrijven Kleuters Kinderen kunnen vanaf hun derde verjaardag op onze school worden ingeschreven. Hiervoor op onze school worden ingeschreven. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken met een kunt u telefonisch een afspraak maken met een lid van het managementteam via de admini-lid van het managementteam via de admini-stratief medewerkster van school. Tijdens dit stratief medewerkster van school. Tijdens dit intake gesprek wordt het een en ander over de intake gesprek wordt het een en ander over de school verteld en kunt u een rondleiding krij-school verteld en kunt u een rondleiding krij-gen. Uiteraard kunt u ook uw vragen stellen.gen. Uiteraard kunt u ook uw vragen stellen.

Wanneer u na dit gesprek kiest voor onze Wanneer u na dit gesprek kiest voor onze school, kunt u een inschrijfformulier invullen. school, kunt u een inschrijfformulier invullen. Na het plaatsen van een handtekening is de Na het plaatsen van een handtekening is de inschrijving voltooid. Indien u dit wenst, kan inschrijving voltooid. Indien u dit wenst, kan uw kind een aantal keren komen wennen. In uw kind een aantal keren komen wennen. In overleg met de groepsleerkracht van onze aan-overleg met de groepsleerkracht van onze aan-vangsgroep wordt vervolgens een aantal dagen vangsgroep wordt vervolgens een aantal dagen gepland waarop dit kan plaatsvinden.gepland waarop dit kan plaatsvinden.

Enkele weken voordat uw kind vier wordt, krijgt Enkele weken voordat uw kind vier wordt, krijgt u een kaart met hierop de datum van de eerste u een kaart met hierop de datum van de eerste (wen)dag! Via de gemeente ontvangt u een (wen)dag! Via de gemeente ontvangt u een gekleurde onderwijskaart, deze dient u af te gekleurde onderwijskaart, deze dient u af te geven op de administratie van de school.geven op de administratie van de school.Vanaf 1 oktober 2006 zijn scholen verplicht het Vanaf 1 oktober 2006 zijn scholen verplicht het bsn-nummer van hun leerlingen op te nemen bsn-nummer van hun leerlingen op te nemen in de schooladministratie. Naast het inschrijf-in de schooladministratie. Naast het inschrijf-formulier dient u ook een kopie van de brief van formulier dient u ook een kopie van de brief van de belastingdienst te overhandigen waarop het de belastingdienst te overhandigen waarop het bsn-nummer van uw kind vermeld staat. Ook bsn-nummer van uw kind vermeld staat. Ook een kopie van de zorgpas waarop dit nummer een kopie van de zorgpas waarop dit nummer vermeld staat wordt geaccepteerd.vermeld staat wordt geaccepteerd.

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 35

Vanaf groep 3Kinderen die in verband met verhuizing of an-dere redenen, vanaf groep 3 of hoger moeten dere redenen, vanaf groep 3 of hoger moeten worden ingeschreven, worden eerst besproken worden ingeschreven, worden eerst besproken met de intern begeleider.Er wordt altijd contact gezocht met de huidige Er wordt altijd contact gezocht met de huidige school. Indien wij het nodig achten, wordt school. Indien wij het nodig achten, wordt de leerling getest. Dit testen gebeurt door de de leerling getest. Dit testen gebeurt door de intern begeleider. Na het uitwerken van de test intern begeleider. Na het uitwerken van de test zal een advies worden uitgebracht. Dit advies zal een advies worden uitgebracht. Dit advies kan plaatsing of afwijzing inhouden. Hierover kan plaatsing of afwijzing inhouden. Hierover zal de directie contact met u opnemen.zal de directie contact met u opnemen.

Voordat tot daadwerkelijke inschrijving kan Voordat tot daadwerkelijke inschrijving kan worden overgegaan, dient u een zogenaamd worden overgegaan, dient u een zogenaamd “uitschrijvingsformulier” te overleggen. Dit “uitschrijvingsformulier” te overleggen. Dit formulier wordt op aanvraag door de vorige formulier wordt op aanvraag door de vorige school verstrekt. Dit is een wettelijke verplich-school verstrekt. Dit is een wettelijke verplich-ting om tot een nieuwe inschrijving over te ting om tot een nieuwe inschrijving over te kunnen gaan.

UitschrijvenWanneer u uw kind wilt laten uitschrijven, Wanneer u uw kind wilt laten uitschrijven, meldt u dit zo spoedig mogelijk bij de directeur. meldt u dit zo spoedig mogelijk bij de directeur. Daarbij geeft u de naam en het adres van de Daarbij geeft u de naam en het adres van de nieuwe school van uw kind door. Vervolgens nieuwe school van uw kind door. Vervolgens zullen wij ervoor zorgen, dat het verplichte zullen wij ervoor zorgen, dat het verplichte uitschrijvingsbewijs en een onderwijskundig uitschrijvingsbewijs en een onderwijskundig rapport (OKR) aan de nieuwe school wordt rapport (OKR) aan de nieuwe school wordt verstuurd. verstuurd.

Uitschrijven voortgezet onderwijsUitschrijving ten behoeve van het voortgezet Uitschrijving ten behoeve van het voortgezet onderwijs wordt door school automatisch aan onderwijs wordt door school automatisch aan het eind van groep acht verzorgd.het eind van groep acht verzorgd.U dient zelf zorg te dragen voor de inschrijving U dient zelf zorg te dragen voor de inschrijving

van uw kind op het voortgezet onderwijs.De ouders van leerlingen van groep 8 ontvan-gen hierover medio januari een uitvoerig schrij-gen hierover medio januari een uitvoerig schrij-ven van de gemeente. De door de gemeente Rotterdam verstrekte “onderwijskaart” (ont-vangt u via school) dient te worden afgegeven vangt u via school) dient te worden afgegeven bij de administratie van de school voor voortge-bij de administratie van de school voor voortge-zet onderwijs. Voor de overige gegevens: uitsla-zet onderwijs. Voor de overige gegevens: uitsla-gen CITO- eindtoets, onderwijskundig rapport gen CITO- eindtoets, onderwijskundig rapport en dergelijke, zal de school zorg dragen.en dergelijke, zal de school zorg dragen.

12.12. Binnenbrengen van leerlingen In de groepen 1 en 2 bent u van harte welkom In de groepen 1 en 2 bent u van harte welkom tijdens de inloop. In de groepen 3t/m 8 werken tijdens de inloop. In de groepen 3t/m 8 werken wij hard aan de zelfstandigheid van de kin-wij hard aan de zelfstandigheid van de kin-deren. Wilt u het wegbrengen tot in de groep deren. Wilt u het wegbrengen tot in de groep beperken? Uiteraard kunt u wel een afspraak beperken? Uiteraard kunt u wel een afspraak maken met de leerkrachten of dringende zaken maken met de leerkrachten of dringende zaken doorgeven.Hebt u iets te bespreken? Maak dan alstublieft Hebt u iets te bespreken? Maak dan alstublieft een afspraak met de leerkracht en doe dit dan een afspraak met de leerkracht en doe dit dan na schooltijd. Voor schooltijd eisen de leerlin-na schooltijd. Voor schooltijd eisen de leerlin-gen al de aandacht van de leerkracht op. gen al de aandacht van de leerkracht op.

12.13. Ingang onder schooltijd Wij verwachten natuurlijk dat alle kinderen op Wij verwachten natuurlijk dat alle kinderen op tijd op school zijn. Mocht u echter door bij-tijd op school zijn. Mocht u echter door bij-zondere omstandigheden onder schooltijd het zondere omstandigheden onder schooltijd het gebouw willen betreden, dan verzoeken wij u gebouw willen betreden, dan verzoeken wij u dringend gebruik te maken van de hoofdingang dringend gebruik te maken van de hoofdingang van eigen locatie. Onder schooltijd houden we van eigen locatie. Onder schooltijd houden we onze deuren zoveel mogelijk gesloten. We wil-onze deuren zoveel mogelijk gesloten. We wil-len u vragen hieraan mee te werken.len u vragen hieraan mee te werken.

36 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

12.14. Schoolmelk Elke ochtend om ongeveer 10 uur onderbreken wij in de kleutergroepen onze werkzaamheden wij in de kleutergroepen onze werkzaamheden en gaan dan melk drinken. In de groepen 1 t/m 8 wordt er vlak voor of na de pauze melk t/m 8 wordt er vlak voor of na de pauze melk gedronken. U kunt uw kind(eren) aanmelden gedronken. U kunt uw kind(eren) aanmelden voor het drinken van schoolmelk. De admini-voor het drinken van schoolmelk. De admini-stratie heeft hiervoor speciale aanmeldings-stratie heeft hiervoor speciale aanmeldings-formulieren. Ook kunt u melk bestellen voor de formulieren. Ook kunt u melk bestellen voor de grote pauze. Het assortiment bestaat uit yoki-grote pauze. Het assortiment bestaat uit yoki-drink, halfvolle melk en chocolademelk.drink, halfvolle melk en chocolademelk.

De betaling van het schoolmelkabonnement De betaling van het schoolmelkabonnement wordt geheel buiten ons om geregeld door wordt geheel buiten ons om geregeld door Campina. Van hen krijgt u regelmatig een Campina. Van hen krijgt u regelmatig een acceptgirokaart. Ouders van zieke kinderen acceptgirokaart. Ouders van zieke kinderen kunnen de niet-genuttigde melk op school kunnen de niet-genuttigde melk op school ophalen. Kinderen mogen geen melkkarton-ophalen. Kinderen mogen geen melkkarton-netjes mee naar buiten nemen. De kinderen netjes mee naar buiten nemen. De kinderen mogen uiteraard ook zelf drinken meebrengen. mogen uiteraard ook zelf drinken meebrengen. Dit mogen geen koolzuurhoudende dranken Dit mogen geen koolzuurhoudende dranken zijn, omdat deze bij het vallen gevaar op kun-zijn, omdat deze bij het vallen gevaar op kun-nen leveren. Blikjes zijn niet toegestaan. Denkt nen leveren. Blikjes zijn niet toegestaan. Denkt u ook aan een gezonde pauzehap?u ook aan een gezonde pauzehap?

12.15. Op de � ets naar school Voor alle duidelijkheid stellen wij, dat het stal-Voor alle duidelijkheid stellen wij, dat het stal-len van de fi etsen geheel voor eigen risico len van de fi etsen geheel voor eigen risico van de ouders is. Wij kunnen namelijk onder van de ouders is. Wij kunnen namelijk onder schooltijd geen toezicht houden op de fi etsen-schooltijd geen toezicht houden op de fi etsen-stalling. Zet de fi ets van uw kind vast aan één stalling. Zet de fi ets van uw kind vast aan één van de fi etsenrekken.van de fi etsenrekken.

12.16. Kostbaarheden Wij verzoeken u geen horloges, sieraden of Wij verzoeken u geen horloges, sieraden of andere kostbaarheden te laten dragen als andere kostbaarheden te laten dragen als

er gymnastiek of zwemmen op het rooster staat. Regelmatig is er iets zoek en wij zijn dan niet aansprakelijk voor de geleden schade. Discmans, ipods en mp3-spelers zijn niet toe-Discmans, ipods en mp3-spelers zijn niet toe-gestaan binnen de school. Mobiele telefoons gestaan binnen de school. Mobiele telefoons mogen mee naar school mits deze uitgescha-mogen mee naar school mits deze uitgescha-keld zijn. Uiteraard op eigen risico.

12.17. Schade aan boeken en hulp- middelen De school moet werken met een beperkt De school moet werken met een beperkt budget. Boeken en andere hulpmiddelen zijn budget. Boeken en andere hulpmiddelen zijn tegenwoordig erg duur. Onnodig en/of opzet-tegenwoordig erg duur. Onnodig en/of opzet-telijk vernielde boeken en andere hulpmiddelen telijk vernielde boeken en andere hulpmiddelen moeten wij aan de betreffende leerling in reke-moeten wij aan de betreffende leerling in reke-ning brengen. De kosten voor vervanging zijn: ning brengen. De kosten voor vervanging zijn: Leerboek €12,00, pen €2,00 en werkboekje of Leerboek €12,00, pen €2,00 en werkboekje of gewoon schrift €1,50. Helpt u mee bij het toe-gewoon schrift €1,50. Helpt u mee bij het toe-zicht en gebruik? Een goede tas is een nood-zicht en gebruik? Een goede tas is een nood-zaak. Tevens zijn de leerlingen uit groep 6, 7 en zaak. Tevens zijn de leerlingen uit groep 6, 7 en 8 verplicht een agenda aan te schaffen.8 verplicht een agenda aan te schaffen.

12.18. Kleding De leerlingen dragen binnen het gebouw:De leerlingen dragen binnen het gebouw:• geen hoofddeksels,• geen hoofddeksels,• goedpassende schoenen (Waarop goed • goedpassende schoenen (Waarop goed gerend kan worden!), gerend kan worden!),• in de zomer geen aanstootgevende kleding, • in de zomer geen aanstootgevende kleding, zoals al te korte rokjes en strapless topjes. zoals al te korte rokjes en strapless topjes.

12.19. Voor- en Naschoolse Opvang Per 1 augustus 2007 zijn basisscholen wet-Per 1 augustus 2007 zijn basisscholen wet-telijk verplicht de voor- en naschoolse opvang telijk verplicht de voor- en naschoolse opvang te regelen voor de leerlingen die hun school te regelen voor de leerlingen die hun school bezoeken. Het uitgangspunt vanuit het minis-bezoeken. Het uitgangspunt vanuit het minis-terie is de arbeidstijden van werkende ouders, terie is de arbeidstijden van werkende ouders,

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 37

de schooltijden van de kinderen en de opvang goed op elkaar te laten aansluiten. Het school-bestuur van de Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam is verantwoordelijk voor het (laten) Rotterdam is verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de voor- en naschoolse op-organiseren van de voor- en naschoolse op-vang tussen 7:30 uur en 18:30 uur.

Onze school heeft deze opvang uitbesteed en Onze school heeft deze opvang uitbesteed en is een samenverwerkingsverband aangaan is een samenverwerkingsverband aangaan met kinderopvang BijDeHand BV. Dit is een met kinderopvang BijDeHand BV. Dit is een organisatie die de voor- en naschoolse opvang organisatie die de voor- en naschoolse opvang professioneel aanbiedt. Momenteel maken de professioneel aanbiedt. Momenteel maken de meeste kinderen van onze school gebruik van meeste kinderen van onze school gebruik van de naschoolse opvang van BijDeHand BV, welke de naschoolse opvang van BijDeHand BV, welke is gevestigd aan de locatie Berlagepad. Indien is gevestigd aan de locatie Berlagepad. Indien u gebruik maakt van de voor- en naschoolse u gebruik maakt van de voor- en naschoolse opvang is dit aan wettelijke regels en fi nanciën opvang is dit aan wettelijke regels en fi nanciën gebonden. Op school kunt u een informatiebro-gebonden. Op school kunt u een informatiebro-chure aanvragen. Voor verdere informatie kunt u contact opne-Voor verdere informatie kunt u contact opne-men met Kinderopvang BijDeHand BV: men met Kinderopvang BijDeHand BV:

Plaatsingsbureau KinderopvangPlaatsingsbureau KinderopvangEliotplaats 2Postbus 850143009 MA Rotterdam3009 MA RotterdamTelefoon: 010 251 80 76Telefoon: 010 251 80 76E-mail: pbkE-mail: pbk@@kov-bijdehand.nl Website: www.kov-bijdehand.nlWebsite: www.kov-bijdehand.nl

Uiteraard bent u als ouder te allen tijde vrij om Uiteraard bent u als ouder te allen tijde vrij om gebruik te maken van een andere aanbieder gebruik te maken van een andere aanbieder van opvang.van opvang.

Onze school zal geen contract aangaan met Onze school zal geen contract aangaan met een aanbieder voor de tussenschoolse opvang. een aanbieder voor de tussenschoolse opvang.

Omdat er gebruik gemaakt wordt van een con-tinurooster en de leerlingen gezamenlijk in de groep bij de groepsleerkracht overblijven is dit niet nodig.

13.1. Aanwezigheid management De directie zal via de nieuwsbrief aangeven op De directie zal via de nieuwsbrief aangeven op welke dagen en op welke locaties zij aanwezig welke dagen en op welke locaties zij aanwezig zullen zijn. Bij zijn afwezigheid kunt u terecht bij zullen zijn. Bij zijn afwezigheid kunt u terecht bij de afdelingsleiders Mw. Rietveld en Dhr. Van Cappellen.Mw. Rietveld en Dhr. Van Cappellen.Indien de afdelingsleider lesgevende taken Indien de afdelingsleider lesgevende taken heeft kunt u hem of haar na schooltijd berei-heeft kunt u hem of haar na schooltijd berei-ken. Ook kunt u e-mailen naar het algemene ken. Ook kunt u e-mailen naar het algemene school e-mailadres ([email protected]) of school e-mailadres ([email protected]) of via de administratie een afspraak plannen.via de administratie een afspraak plannen.

38 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

Activiteiten voor de kinderen, 10Adresgegevens, 4ADRESSEN, 29Anti-Agressieprotocol, 5 Bescherming Persoonsgegevens, 22Bijzonder verzuim, 33 Buitenschoolse activiteiten voor de kinderen, 21Buitenschoolse activiteiten voor de kinderen, 21Burgerschapsvorming, 6 CurZus&Zo, 22E.H.B.O., 29Fotojaarboek, 33Gevonden/verloren voorwerpen, 30Gevonden/verloren voorwerpen, 30Gymnastiek, 33Hoofdluis, 31 In- en uitschrijven, 35IPC, 6 Klachtenregeling, 9 Kwaliteit, 27Leerling Gebonden Financiering, 18Leerling Gebonden Financiering, 18Leerlingenmedezeggenschapsraad, 26Leerlingenmedezeggenschapsraad, 26Logopedie, 20 Management, 37Management, 37Medezeggenschapsraad, 26Medezeggenschapsraad, 26Medicijngebruik, 29Medicijngebruik, 29Missie, 7 Onderwijsassistent, 23Onderwijsassistent, 23Ouderparticipatie, 26Ouderparticipatie, 26Pameijer, 19Pameijer, 19Personeelsbezetting, 24Personeelsbezetting, 24Pesten, 8 Pesten, 8 Rapporten, 19 Rapporten, 19 Roostervrije dagen, 28 Roostervrije dagen, 28 School en omgeving, 18 School en omgeving, 18 Schoolarts, 20Schoolarts, 20

Schoolfonds, 27 Schoolgrootte, 4 Schoolklimaat, 5 Schoolgericht maatschappelijk werk, 18 Schoolmelk, 36 Schoolorganisatie, 9Schoolregels, 8Schooltandarts, 20Schooltelevisie, 34Schooltijden, 32Spreekavonden, 20Stagiaires, 24Straf, 30 Studiedagen, 28Uitgangspunten, 4 Uitstapjes voor de kinderen, 21 Uitstapjes voor de kinderen, 21 Vakanties, 28 Verlofregeling, 28Vervanging, 23Visie, 7 Voor- en Naschoolse Opvang, 36Voor- en Naschoolse Opvang, 36Voortgezet onderwijs, 27 Voortgezet onderwijs, 27 Wettelijke aansprakelijkheid, 23Wettelijke aansprakelijkheid, 23Zending en ontwikkelingshulp, 27 Zending en ontwikkelingshulp, 27 Zwemmen, 33

SCHOOLGIDS 2011 - 2012 39

40 SCHOOLGIDS 2011 - 2012

Colofon: Deze uitgave is gemaakt in opdracht van Onze Wereld, Cursusjaar 2011 - 2012 Tekst: Onze Wereld, Rotterdam Fotografie: Zomertijd, RotterdamConcept en ontwerp: Everybody, Rotterdam Druk: Bestenzet, Zoetermeer

Locatie C. DanckertsstraatCornelis Danckertsstraat 32-36 3067XG RotterdamT 010 420 52 [email protected]

Locatie BerlagepadBerlagepad 10-123067BA RotterdamT 010 420 13 [email protected]