Onze Wereld schoolgids 2014-2015

52
SCHOOLGIDS 2014 - 2015

description

Schoolgids Christelijke basisschool Onze Wereld Rotterdam

Transcript of Onze Wereld schoolgids 2014-2015

Page 1: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015

Page 2: Onze Wereld schoolgids 2014-2015
Page 3: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 1

Page 4: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

2 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

VOORWOORD

Waarom een schoolgids voor de ouders*?

Deze gids is bedoeld voor:- ouders die nu kinderen op onze school hebben, zodat zij uitleg krijgen over onze manier van werken,- en ouders van toekomstige leerlingen, zodat zij weten wat zij mogen verwachten van onze school.

Onze visie is “Wij willen het kind motiveren het beste uit zichzelf te kunnen halen, dit in een veilig schoolklimaat. Wij willen het zelfvertrouwen dat nodig is hiervoor opbouwen, door de kinderen sociaal vaardig te maken”. Naast leren en goede resultaten behalen is goed omgaan met elkaar een speerpunt voor onze school.

De basisschool neemt een belangrijke plek in bij de ontwikkeling van het kind en de ouders. In de loop van de jaren vertrouwt u uw kind zo’n 8000 uur toe aan de zorg van de leerkrachten van de basisschool. Het zal duidelijk zijn dat niet alleen de keuze van een basisschool van betekenis is. Ook het volgen van uw kind en het belangstelling tonen voor de belevenissen en vorderingen van hem of haar heeft minstens zo veel waarde. Door de driehoek “School-Kind-Ouders” sterk te maken, hebben de interventies in het onderwijs meer effect. Ons motto is: Samen sterk!

Elk gezin krijgt één exemplaar van onze schoolgids. Wij hopen dat u deze met plezier zult lezen. Vanzelfsprekend bent u altijd welkom voor een toelichting. Maakt u wel even een afspraak?

Met vriendelijke groet,Namens het team van CBS Onze Wereld,Mw. T. Terheijden, directeur & Mw. R. Rietveld, adjunct- directeur.

*Waar “ouders” staat, wordt ook “verzorgers” bedoeld.

Page 5: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 3

INHOUDSOPGAVE

EEN WOORD VOORAF 2

INHOUDSOPGAVE 3

1. DE SCHOOL 4

2. WAAR ONZE SCHOOL VOOR STAAT 5

3. DE ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS 9

4. DE ZORG VOOR KINDEREN 16

5. PASSEND ONDERWIJS OP CBS ONZE WERELD

6. PERSONEEL 24

7. ONDERSTEUNING, MEDEZEGGENSCHAP EN CONTACT 26 MET OUDERS EN LEERLINGEN

8. GELDZAKEN 30

9. DE RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 31

10. VAKANTIES EN VERLOFREGELING 33

11. NAMEN EN ADRESSEN 34

12. DIVERSE SCHOOLSE ZAKEN 35

13. ORGANISATORISCH 38

14. SAMENVATTING 43

Page 6: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

4 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

1. DE SCHOOL

1.1. Adresgegevens (tot mei 2015) CBS Onze WereldBerlagepad 10-123067 BA RotterdamPostbus 81383009 AC [email protected] mei 2015Cornelis Danckertsstraat 343067XG Rotterdam

1.2. Directie Onze school valt onder de verantwoording van de Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam. De algemeen directeur van deze stichting, dhr. W. Willemsen, is eindverantwoordelijk voor de scholen. De directeur van CBS Onze Wereld is mw. T. Terheijden. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op school en voor het aansturen van de gehele organisatie. Mw. R. Rietveld ondersteunt haar in het management. Op deze manier blijft het onder-wijsleerproces goed in beeld. De nieuwbouw kan op zorgvuldige wijze begeleid worden, naast de ontwikkeling van het onderwijs, de vorderingen en de kwaliteit.

1.3. Situering van de school, verhuizing en de nieuwe school CBS Onze Wereld ligt in de Rotterdamse wijk Het Lage Land in de Deelgemeente Prins Alexander, aan de rand van het Kralingse Bos.

Onze school is momenteel gevestigd op de lo-catie aan het Berlagepad 10-12, achter de Im-manuëlkerk aan de Berlagestraat. Deze locatie is gevestigd in één gebouw met 11 leslokalen, een personeelsruimte waar ouders ook welkom zijn, een directiekamer en een ruimte voor de interne zorg. Er zijn 2 lokalen in gebruik als peuterspeelzaal en 3 voor de buitenschoolse opvang, de BSO. Het gebouw stamt uit 1964 en heeft twee bouwlagen.Dit is een tijdelijke locatie, want wij zijn in afwachting van de nieuwbouw op de locatie Cornelis Danckertsstraat. De verwachting is dat het nieuwe gebouw in het voorjaar 2015 klaar zal zijn zodat wij dit mei 2015 zullen kunnen betrekken.

De tekeningen en de vorderingen van ons nieu-we gebouw zijn op de website van onze school www.cbsonzewereld.nl goed te bekijken. Het gebouw is ontworpen op het onderwijsaanbod en de onderwijsbehoefte van de kinderen. De steensoort is gekozen vanwege de veelzij-digheid en veelkleurigheid van de kinderen. De vorm is gekozen om anders te zijn dan de omgeving, eigentijds en misschien ook wat eigenzinnig. De grote trap bij de entree is bedoeld om communicatie te bevorderen en je welkom te voelen op onze school. We zullen zuinig zijn op onze nieuwe school en willen vandalisme kansen vermijden. Er komt een centrale entree, een bibliotheek, ruimte voor ouders om elkaar te ontmoeten en een grote aula met inpandig een peuterspeelzaal en BSO van stichting BijdeHand.

Page 7: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 5

Wij werken in de thema’s samen. Op de begane grond zullen wij de wereld van het jonge kind gestalte geven en op de etage zal de bovenbouw ruimte krijgen voor lessen en onderzoek naar de wereld in al zijn facetten. Inzicht en leerprincipes worden gecombineerd met elkaar. ICT onderwijs zal als informatiebron worden gebruikt, maar ook voor onderwijspro-gramma’s worden ingezet. Kinderen leren een presentatie te maken en zijn trots op hun werk. Ze kunnen zelfstandig, maar ook mét elkaar en ván elkaar leren. Spelend leren, leren spelen, woordenschat vergroten, taal, rekenen en lezen zijn belangrijke pijlers in onze school. Ouderbetrokkenheid willen we bevorderen. Normen en waarden, het sociaal pedagogisch klimaat staan hoog bij ons in het vaandel. Onze zorgstructuur is opgebouwd uit leerlin-genzorg en gedifferentieerde leerstof aanpak. Passend onderwijs vraagt van ons goed in beeld te brengen wat de vraag is van het kind en of wij een passend onderwijsaanbod kun-nen realiseren. Dit onderwijsaanbod staat in nauwe relatie met de aanpak van BijdeHand. U kunt bij BijdeHand voor- en naschoolse opvang inhuren, waardoor de kinderen van 7.30 uur tot 18.00 uur een leer- en buitenschools programma aangebo-den kunnen krijgen.

1.4. Schoolgrootte Onze school is verdeeld over 10 groepen. De gemiddelde groepsgrootte is ± 28 leerlingen.Wij zullen komend jaar starten met 250 leer-lingen. Wij realiseren ruimte voor instroom en groei van de school. Hiervoor is het belangrijk

dat nieuwe leerlingen ongeveer een half jaar van te voren worden aangemeld. Wij kunnen dan zorgen voor de juiste faciliteiten voor de leerlingen.

2. WAAR ONZE SCHOOL VOOR STAAT 2.1. Onze uitgangspunten Onze school is een christelijke school. Dat betekent dat de bijbel een onderdeel is van het leren en onderwijzen. Wij geloven dat God ons leidt en dat de bijbel richting- en maatgevend is voor ons doen en laten. Het christelijk onder-wijs wil de leerlingen vertrouwd maken met de inhoud van de bijbel en deze proberen te ver-talen naar de tijd waarin wij leven.Hiermee trachten wij een bijdrage te leveren aan de geestelijke vorming en richting te geven aan het leven van onze leerlingen. Vanuit deze verhalen willen wij naar ons eigen handelen kijken. Vandaar dat ook sociale vaardigheden, waarden en normen een plek in het aanbod van de school hebben. Andere religies krijgen aandacht en zijn bespreekbaar. Wij vragen van ouders dat zij deze benadering respecteren.In de praktijk streven wij ernaar:• elk kind een veilige en liefdevolle omgeving te verschaffen,• de mogelijkheden die elk kind heeft als basis te nemen voor ons handelen,• het kind te leren dat een mens er ook moet zijn voor de ander,• het kind te leren open de maatschappij te verkennen.

Page 8: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

6 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

2.2. Ons schoolklimaat Onze school wil een veilige school zijn, een school waar ieder kind zich prettig kan voelen. Samen met de ouders proberen wij de aan onze zorgen toevertrouwde leerlingen zo goed mo-gelijk te begeleiden en om na de basisschool een bij hen passende school voor Voortgezet Onderwijs te vinden. Onderwijs en opvoeding gaan hand in hand en zijn niet los te koppelen van elkaar. Onze uitgangspunten spelen daarbij uiteraard een grote rol.Om een goede gang van zaken binnen een school te kunnen waarborgen, zijn er regels en afspraken nodig. Die regels en afspraken zijn geen doel, maar een middel om er voor te zorgen dat de leerlingen zo goed mogelijk onderwijs krijgen. Naast de leeropbrengsten willen wij aandacht hebben voor de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Het kind moet “lekker in zijn of haar vel zitten”, zodat het ruimte voor leren heeft.Het team van CBS Onze Wereld vindt het van belang dat er sprake is van een ordelijke en rustige gang van zaken. Alleen als de kinderen in een dergelijke omgeving werken, kunnen ze zich naar ons idee het beste concentreren. Dat is hard nodig als je ziet wat de leerlingen allemaal moeten leren in de basisschoolperi-ode. Vanuit bovenstaande volgt dat wij het zeer belangrijk vinden een goed contact te hebben met de ouders. Wij gebruiken hiervoor de schoolgids, het fotojaarboek, de maandbrieven, de informatieavonden, de thema-avonden en de spreekavonden. Wij stellen het zeer op prijs als u bij ons komt met uw vragen, opmerkingen en ideeën. Wij zijn dan in staat u eventueel een

toelichting te geven, maar ook om mogelijke fouten te herstellen. Uw ideeën kunnen een bijdrage leveren aan een goede gang van zaken binnen onze school. Ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie worden het komende jaar uitgewerkt.

2.3. Anti-Agressieprotocol Wij leven in een maatschappij waar het vaak moeilijk is aan de van oudsher bekende nor-men en waarden vast te houden. Toch willen wij als christelijke school hieraan vasthouden. Wij vinden het belangrijk dat mensen op een juiste manier met elkaar omgaan. Daarom hanteren wij het Anti-Agressieprotocol dat bin-nen de Rotterdamse scholen is ontwikkeld. Ouders en medewerkers die de school betre-den, onderschrijven de volgende gedragscode en houden zich daaraan:• ouders en medewerkers tonen respect voor de leerlingen, de andere ouders en mede- werkers van de school,• ouders en medewerkers bezigen fatsoenlijk taalgebruik,• ouders en medewerkers treden niet agressief op,• wanneer er een conflict is, werken ouders en medewerkers mee aan het zoeken naar een oplossing.Een folder omtrent het bovengenoemde proto-col is bij de directie aan te vragen.

2.4. Burgerschapsvorming Leerlingen groeien op in een steeds complexe-re, pluriforme maatschappij. Onze school vindt het van belang haar leerlingen op een goede

Page 9: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 7

manier hierop voor te bereiden. Leerlingen maken ook nu al deel uit van de samenleving. Allereerst is kennis van belang, maar daar blijft het niet bij. Vanuit onze christelijke identiteit vinden wij het belangrijk dat leerlingen op een zelfbewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen, maar ook naar anderen omzien. Wij willen leerlingen brede kennis over en verantwoorde-lijkheidsbesef voor de samenleving meegeven. In de school leren leerlingen samen te leven met anderen.Alle leerlingen, ouders en leerkrachten van de school hebben elkaar beloofd, dat zij elkaar met respect zullen benaderen en dat iedereen op onze school een “wereldburger” is. Ieder-een moet zich veilig en welkom voelen bij ons op school, ongeacht verschillen in uiterlijk, land van herkomst, religie, sekse, leeftijd, seksuele voorkeur, handicap of chronische ziekte.Wij zijn aangesloten bij Art. 1, vereniging tegen discriminatie. Deze organisatie zet zich integen discriminatie op alle in de wet genoemde gronden. Wij besteden in ons onderwijs en in de vorming van leerlingen veel aandacht aan de opvoeding tot burger van Nederland en tot wereldburger. Wij willen alle leerlingen van onze school zo opvoeden, dat ze zich thuis voe-len in Nederland en in de wereld en er deel aan kunnen nemen. De Nederlandse normen en waarden zijn hierbij het uitgangspunt. Daarbij krijgen enkele maatschappelijke thema’s bij de invulling van ons onderwijs en onze projecten extra aandacht, namelijk: wereldverkenning en respect voor verschillen. Als een leerling onze school verlaat, is hij op weg zijn pad te vinden

binnen de maatschappij en het vervolgonder-wijs. Hij heeft kennis van wat er speelt in de wereld. Hij is op zijn niveau maatschappelijk betrokken en in staat om op bepaalde vragen antwoorden te vinden. Hij kan bepaalde wegen bewandelen en weet hoe hij bronnen kan raad-plegen om oplossingen te vinden.

2.4.1 Pesten en discriminatie Leerlingen kunnen zich goed op leren richten, wanneer ze “goed in hun vel zitten”. Wij willen de leerlingen manieren leren om goed voor zichzelf op te komen en duidelijk hun grenzen aan te geven. De methode Leefstijl geeft hierbij ondersteuning. Wij vinden pesten en discrimi-natie een inbreuk op de menselijke vrijheid van handelen. Wij willen een veilige leef- en werk-omgeving scheppen voor de aan onze zorgen toevertrouwde kinderen. Die veiligheid kunnen wij optimaal scheppen als alle bij de school betrokkenen zich tot tegenstander van pesten en discriminatie verklaren. Samen met u willen wij pesten en discriminatie terugdringen. Enkele concrete afspraken zoals die binnen de school zijn gemaakt:• Bij conflicten binnen de groep is de groeps- leerkracht verantwoordelijk voor de oplossing.• Bij conflicten op het plein is het personeel verantwoordelijk voor de oplossing en dient vervolgens zo nodig de betrokken leerkracht(en) in te seinen. In overleg worden er maatregelen afgesproken.• Als er naar het idee van een leerling niet afdoende maatregelen genomen worden,

Page 10: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

8 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

kan deze de contactpersoon van de school, Mw. Van Rooijen, inschakelen.De contactpersoon heeft de bevoegdheid die stappen te ondernemen die nodig geacht worden om de klacht van de leerling af te handelen. 2.5. Missie en Visie Pedagogisch klimaat Als school creëren wij een omgeving die de kinderen uitdaagt om te groeien en te onder-steunen en ze het vertrouwen te geven dat ze dat zelf kunnen realiseren. Op zowel sociaal-emotioneel als op fysiek terrein bieden wij de kinderen een veilige, ge-borgen omgeving. Tijdens de lessen besteden we aandacht aan het aanleren en delen van sociale vaardigheden. De leerlingen hebben respect voor anderen en zorgen voor elkaar, als leerkrachten leven wij dit voor. De school stelt samen met de kinderenregels op waar een ieder zich aan dient te houden. Door te leren samenwerken, laten wij de kinderen gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Ook als team werken wij op deze manier samen.

Ontwikkelen en lerenWe sluiten aan bij de onderwijsbehoeften van elke leerling en elke leerling leert om zijn eigen leren te overzien, te reflecteren op zijn presta-ties en zichzelf doelen te stellen.Op school differentiëren de leerkrachten binnen de lessen op drie niveaus. Er is een instructiegroep waarin leerlingen verlengde instructie krijgen, een basisgroep en een ver-

diepingsgroep waarin leerlingen uitdagende oefenstof krijgen. We werken hierbij met het Actieve Directe Instructie Model. Indien nodig krijgen leerlingen een eigen leerlijn die los staat van de jaargroep. Er is aandacht voor de talenten van alle leerlingen. De leerlingen wor-den actief bij het leren betrokken door middel van coöperatieve werkvormen, leren reflecteren op eigen werk. Ze leren eigen verantwoorde-lijkheid te nemen voor taken in de groep. We stellen hoge verwachtingen aan ontwikkelingen en resultaten van leerlingen en school.

Visie op zelfstandigheidWe geven kinderen vertrouwen, stimuleren hen zelf keuzes te maken en zoveel mogelijk te wer-ken vanuit een intrinsieke motivatie. We vinden het belangrijk om de zelfstandigheid van het kind actief te bevorderen. Dit doen we door de leerlingen, binnen door de leerkracht gestelde kaders, verantwoordelijkheid te geven voor het eigen leerproces door zelf te registreren, be-oordelen en te plannen. De leerkrachten plan-nen de lesstof en laten de leerlingen het doel verwoorden. De leerkrachten observeren en registreren de vorderingen van de leerlingen.

Visie op school en op omgevingWe zijn een team van professionals die samen met de ouders werken aan een uitdagende leeromgeving. Ouders en school zijn samen verantwoordelijk de optimale situatie te creëren voor de kinderen. Er wordt in groep 1 t/m 8 gewerkt met thema’s die aansluiten bij de realiteit van de leerlingen.

Page 11: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 9

Daarnaast gebruiken wij ICT om een uitdagen-de leeromgeving te creëren. De leerkrachten communiceren open met ouders. Het contact tussen ouders en school is laagdrempelig. Naast de persoonlijke contacten voor en na schooltijd communiceren wij door middel van DigiDuif. Via deze digitale weg ontvangen ou-ders alle informatie vanuit school en kunnen zij zich inschrijven op ouderavonden. Ook is op school een van de leerkrachten aangesteld als ouderconsulent. Zij is een brug tussen de school en de leefomgeving van de leerlingen. Zij is aanspreekpunt is voor ouders en heeft overleg met de klassenouders.

3. DE ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS

3.1. Schoolorganisatie Binnen de school werken wij met het jaarklas-sensysteem. De leerlingen zijn in principe op leeftijd over de groepen verdeeld. De kleuters zijn ingedeeld in een combinatie 1/2, waarbij jongste en oudste kleuters bij elkaar in de groep zitten. Deze groep groeit uit naarmate het cursusjaar vordert. 4-jarigen worden inge-deeld in groep 1. In groep 2 zitten de kinderen ingedeeld die tot de middengroep of oudste kleuters behoren. De oudste kleuters gaan in principe aan het eind van het cursusjaar naar groep 3. Voor sommige oudste kleuters is het echter beter de kleuterperiode met een jaar te verlengen. Binnen het groepsverband wordt rekening gehouden met het individuele kind.Bij tussentijdse toetsing wordt gekeken in hoe-

verre de leerlingen de stof begrepen hebben, zodat zij daarna weer verder kunnen werken op hun eigen niveau. Wij streven er naar dat ie-dere leerling minstens de kerndoelen behaald. Een enkele keer komt het voor dat een leerling doubleert.Met “onderbouw” bedoelen wij de groepen 1, 2, 3 en 4.De “bovenbouw” wordt gevormd door de groepen 5, 6, 7 en 8.

ICT op de basisschool In elke groep staat een aantal computers die gebruikt worden door de leerlingen en de leer-krachten. Vanaf groep 3 leren de leerlingen de basisvaardigheden en maken zij kennis met het internet. Tevens ondersteunen computer-programma’s ons reken- en taalonderwijs. Zo werken de leerlingen bijvoorbeeld achter de computer met de programma’s van Kleuter-plein, Veilig Leren Lezen, Taal in beeld, Spelling in beeld en oefenen zij topografie.

Afspraken rond het internetgebruik zijn:• De leerlingen mogen zoeken op het internet op aanwijzingen van de leerkracht via bijvoor- beeld een zoekmachine.• Het bezoek aan muzieksites is niet toe- gestaan, mits dit voor een bepaalde les is, met toestemming van de leerkracht.• Er mag niet worden gechat.• Als de leerlingen iets willen uitprinten of downloaden, wordt dit overlegd met de leerkracht.Alle lokalen zijn voorzien van digitale school-borden.

Page 12: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

10 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

Het schoolplanHet schoolplan handelt over de plannen van de school voor een periode van vier jaar. Er staat in beschreven wat het team van de school in de betrokken periode van vier jaar wil aanpak-ken, veranderen en verbeteren. Aan de hand van dit meerjarenplan wordt per cursusjaar bekeken welke zaken urgent zijn en in het betrokken jaar ingepland moeten worden.

De lijn van spelen en lerenNaast vakken als lezen, schrijven, rekenen en wereldoriëntatie wordt aandacht besteed aan het zelfstandig werken, samenwerkend leren, coöperatief leren, nadenken en problemen oplossen. Spelen en leren zijn geen geschei-den zaken. Kleuters zijn al spelend bezig hun mogelijkheden en hun omgeving te ontdekken. Oudere kinderen worden meer door de leer-kracht geïnstrueerd en maken zelf opdrachten. CBS Onze Wereld wil uw kind ondersteunen tijdens de doorgaande ontwikkeling.

De kleutergroepen (groep 1/2)Als hulp bij de ontwikkeling van de kinderen hebben wij in de eerste twee groepen allerlei verschillende ontwikkelingsmaterialen die stimulerend werken en uitnodigen tot spelen en ontdekken. Deze materialen zijn in open kasten geplaatst, zodat het jonge kind deze zelf kan kiezen en opruimen (opvoeden tot zelfstandigheid). De activiteiten vinden op verschillende manieren plaats, vrij of gebonden (aan materiaal of opdracht), individueel of in een groep. De kinderen hebben veel vrijheid in hun keuze en krijgen zo ruimschoots de tijd

om te exploreren, zodat ze de eigenschappen van de materialen ontdekken en waarvoor deze kunnen worden gebruikt. Aan de leerlingen die hier aan toe zijn, worden regelmatig opdrach-ten gegeven. Dit kan zijn naar aanleiding van iets dat de kinderen zelf beleefd hebben, een project, een verhaal, een plaat, maar altijd zal geprobeerd worden bij de belangstelling en het ontwikkelingsniveau van de kinderen aan te sluiten. In de kleutergroepen gebruiken wij de methode Kleuterplein..

Dagopening en godsdienstige vormingWanneer de leerlingen om 8.20 uur binnen-komen, mogen zij worden begeleid door hun ouder(s). In alle groepen worden de leerlingen bij binnenkomst van het lokaal verwelkomd door de leerkracht. Bij kleuters kunnen de ouders mee het lokaal in om het spel te begeleiden.De leerlingen doen in de klas een zelfstandig werkje. In de kleutergroepen kunnen zij kiezen uit materiaal dat staat opgesteld. In groep 3 kun-nen de leerlingen zelfstandig werk of een spel doen wat de leerkracht heeft aangegeven op het programmabord. Vanaf groep 4 kunnen de leer-lingen na binnenkomst zelfstandig werk doen, dat op het (digitale)bord wordt aangegeven. Om 8.30 uur gaat de bel ten teken dat de lessen gaan beginnen. We vragen de ouders het lokaal te verlaten. In de kleutergroepen gaan de leerlingen in de kring, vanaf groep 3 start de les wisselend in de kring of aan de eigen tafel. Kinderen die iets willen vertellen, krijgen daar-voor de gelegenheid in het kringgesprek.Hierna volgt de godsdienstige vorming.

Page 13: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 11

Elke morgen wordt er begonnen met gebed en zingen wij Bijbelse liedjes. Als leidraad voor de godsdienstige vorming gebruiken wij door de gehele school “Kind op maandag”. In de onderbouw aangevuld met “De Kijkbijbel” en de “Kinderbijbel”. De verhalen zijn een voorbeeld voor onze leefwijze en worden gekoppeld aan de sociaal emotionele ontwikkeling. We denken na hoe dat bij ons, in ons leven nu, gaat. Waarden en normen krijgen aandacht in de gesprekken. Vaak volgt op de vertelling een verwerking.Uiteraard schenken wij ook de nodige aandacht aan de christelijke feestdagen. De verhalen zijn voor ons een voorbeeld en we koppelen dit aan de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen.

Werken met ontwikkelingsmateriaalOnder ontwikkelingsmateriaal verstaan wij al het materiaal dat de ontwikkeling stimuleert. Elke ochtend wordt in de kleutergroepen met dit materiaal gewerkt. Wij noteren elke dag wat elke groep doet, zodat aan het einde van de week ieder kind alle opdrachten heeft gedaan. De opdrachten worden in een bepaald verband geplaatst, bijvoorbeeld herfst, Kerst, wonen, water, volgens het programma van de methode Kleuterplein. Na het werken in groepjes mogen de leerlingen in de middag zelf kiezen waar-mee ze willen spelen: de poppenhoek, bouw hoek, boekenhoek, poppenkast, watertafel, zandtafel, bouwrekenkist, de puzzels en het materiaal in de kasten. In met name de eerste groepen proberen wij de kinderen te helpen hun functies zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Enkele functies zijn:• De grove motoriek Hieronder verstaan wij het bewegen, zoals lopen, klimmen, huppelen, hinkelen, gooien en vangen.• De fijne motoriek Dit is het bewegen van de hand en de vingers, voornamelijk bij het gebruik van potlood, kwast, stempel en schaar.• De sensorische ontwikkeling

Hieronder verstaan wij het op verschillende manieren waarnemen met de zintuigen, zoals het voelen van allerlei materialen, het verschil kunnen horen tussen allerlei gelui-den en klanken, het nauwkeurig kijken naar platen. Kinderen moeten de ruimte leren kennen, richtingsgevoel krijgen. De kinderen krijgen hiervoor opdrachten, bijvoorbeeld om naast of achter iemand of iets te gaan staan. Kinderen moeten leren het verschil in tijd te herkennen en ook zelf te gebruiken.Bijvoorbeeld: het leren van de dagen van de week, de maanden van het jaar en begrippen als morgen, gisteren, eerder en later.

Vaardigheden die wij voor ieder kind apart bekijken, zijn bijvoorbeeld:• Kan een kind kleuren en geluiden onder- scheiden?• Kan een kind een verhaal in een logische volgorde vertellen?• Kan een kind langs een rechte lijn knippen?• Kan een kind een bal tegen de muur gooien en vangen?• Kan een kind alleen over het klimrek klimmen?

Page 14: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

12 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

Voorbereidend lezen en taalontwikkelingOm de taalontwikkeling te stimuleren wordt er veel voorgelezen, verteld, poppenkast gespeeld en gedichtjes voorgelezen. Tijdens het thema-onderwijs van Kleuterplein maken wij ook ge-bruik van de computer en videoprogramma’s. Zo breiden we de woordenschat uit, oefenen het kritisch luisteren, besteden aandacht aan klank en rijm, oefenen het horen van het eerste en het laatste woord, auditieve synthese (hak-ken en plakken) en schriftoriëntatie. Groep 3 volgt de methode “Veilig Leren Lezen”. Deze methode voor aanvankelijk lezen is opge-bouwd rond thema’s. Binnen elk thema worden nieuwe globaal woorden aan de orde gesteld. Door ze in stukken te verdelen leren de kinde-ren de letters. Daarmee maken ze zelf nieuwe woorden. Al spelend met de woorden wordt de leesvaardigheid van de kinderen steeds verder uitgebreid. Letters spreken we in het begin fonetisch uit, dat wil zeggen; zoals ze klinken. De ‘w’ spreken we dus uit als ‘wuh’. Bij de me-thode horen leesboekjes, werkboekjes, wand-platen, liedjes-cd’s, kopieerbladen, woord- en letterkaarten, woordplaten en -stroken en een computerprogramma. In de groepen 4 tot en met 8 werken wij met de methode “Taal in beeld”. Naast de taalmethode worden nog vele extra oefeningen gedaan. Dit geldt met name voor spelling, woorden-schat en woordgebruik. Ook het ontleden krijgt in de hoogste groepen een belangrijke plaats. Wij gebruiken daarvoor de methode “Spelling in beeld”.

Wij oefenen het studerend lezen en het begrijpend lezen met behulp van de methode ”Nieuwsbegrip”. Voor technisch lezen maken wij gebruik van de methode “Estafette”. Ook lezen de kinderen in duo’s en maken we gebruik van voor-, koor- en doorlezen.

EngelsWij werken in de groepen 7 en 8 met de me-thode “Hello World”. Er wordt veel aandacht besteed aan de verruiming van de woorden-schat en de spreekvaardigheid.

Voorbereidend schrijvenMet behulp van de methode “Schrijfdans” maken de kleuters schrijfpatronen op ritme en muziek. Hierbij oefenen zij op het grote vlak richtingverandering. Dit doen zij met beide han-den tegelijk. Doorgaans is in de kleuterperiode de voorkeurshand nog niet bepaald.

Aanvankelijk schrijvenMethode: “Pennenstreken”

Met aanvankelijk schrijven sluiten wij aan bij het voorbereidend schrijven van groep 1 en 2. De doelen van voorbereidend schrijven zijn gericht op het maken van schrijfpatronen. De schrijfpatronen worden in groep 3 steeds meer gericht op de fijne motoriek van het kind.Wanneer een kind in groep 3 nog enkele doe-len van het voorbereidend schrijven niet heeft bereikt, krijgt het extra oefenstof.Bij het aanvankelijk schrijven beginnen wij met het oefenen van bepaalde schrijfpatronen, waaruit later de schrijfletters en hun verbin-dingen worden afgeleid. Tevens besteden wij

Page 15: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 13

aandacht aan bewegingsoefeningen om de spieren te ontspannen en de arm- en hand-vaardigheid te vergroten. De leerlingen schrij-ven in groep 3 met een potlood.

SchrijvenIn groep 4 worden de hoofdletters aangeleerd. Ook oefenen wij het aan elkaar schrijven. In deze groep ligt de nadruk op het schrijven, zo-als de methode “Pennenstreken” het aangeeft. Aan het ontwikkelen van het eigen handschrift wordt pas vanaf groep 7 gewerkt.De leerlingen schrijven vanaf groep 4 verplicht met een pen met gelvloeistof erin. Wij hebben deze pen gekozen vanwege de goede schrijfei-genschappen. De leerlingen krijgen deze pen gedurende hun verdere basisschoolperiode in bruikleen. Vullingen worden door de school verstrekt. Als de pen kapot of kwijt raakt, dient u een zelfde pen nieuwe aan te schaffen. Op school hebben wij pennen op voorraad. U kunt een vervangende pen bij de admini-stratie tegen kostprijs kopen. Na afloop van de basisschoolperiode wordt de pen eigendom van de leerling.

Voorbereidend rekenen in de kleutergroepAls uit de functieontwikkeling van het kind blijkt, dat het aan de spelletjes van voorbereidend rekenen toe is, wordt daarmee begonnen. Bij voorbereidend rekenen doen de leerlingen spelletjes en oefeningen, waarmee ze de begrippen die met rekenen te maken hebben, spelenderwijs aanleren. Zo bestaan er spel-letjes en oefeningen voor plaats bepalende begrippen in de ruimte als voor en achter,

op en onder, naast en in. Maar ook voor het maken van series op basis van meetkundige eigenschappen als hoog-laag, dik-dun, breed-smal. We oefenen met tellen, het herkennen van de cijfers en werken aan getalbegrip. Daar-bij kijken we naar hoeveelheden, meer-minder, meeste-minste, evenveel.Dagelijks besteden we aandacht aan tijdsbesef door middel van dagritmekaarten in beeld te brengen uit welke onderdelen het programma bestaat. We benoemen de dagen van de week en gebruiken de begrippen gisteren, vandaag en morgen.

Aanvankelijk rekenen in groep 3Methode: “Pluspunt”

In de groep sluiten wij aan op de begrippen die in groep 1 en 2 spelenderwijs zijn aangeleerd. De rekentaal wordt verder verdiept. De reken-methode “Pluspunt” is een wiskundige reken-methode. De nadruk ligt op het zelf ontdekkend bezig zijn, zelf oplossingen leren zoeken.Er worden sommetjes gemaakt en het automa-tiseren van optellen en aftrekken gaat in groep 3 tot 10. Tellend gaan wij zeker wel verder. Het optellen en aftrekken van getallen gebeurt vaak met behulp van blokjes. Om de leerlingen te helpen begrijpen wat we doen, spreken we in het begin over ‘erbij’ en ‘eraf’.

Rekenen & wiskunde vanaf groep 4Methode: “Pluspunt”

Met de rekenmethode Pluspunt leren kinderen op de basisschool evenwichtig rekenen: de kin-deren verwerven inzicht én oefenen hun vaar-digheden. De lesstof wordt in duidelijke, kleine

Page 16: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

14 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

stappen aangeboden en regelmatig herhaald. Structureel oefenen en herhalen staat centraal. De kinderen doen dat zowel zelfstandig als samen. Tijdens de instructie is er veel interactie door het uitwisselen van ideeën en oplossings-strategieën. Voor rekenzwakke kinderen geeft de methode één duidelijke oplossingsstrategie. Pluspunt voldoet aan alle kerndoelen en tussen-doelen, sluit aan op de Cito-toetsen en heeft doorlopende leerlijnen. In groep 8 wordt eerder behandelde lesstof herhaald, zodat de kinderen optimaal op de brugklas worden voorbereid. Zo geeft de methode kinderen een solide reken-basis voor hun verdere ontwikkeling.

BewegingsonderwijsBewegingsonderwijs wordt gegeven door een vakleerkracht in de gemeentelijke gymzalen aan de Merkelbachstraat en Rodaristraat aan alle groepen van onze school.In verband met de hygiëne raden wij u aan om uw kind gymschoenen mee te geven.Geschikte gymschoenen zijn soepel en hebben een lichte, gladde zool.De kleutergroepen gaan eens per week naar de gymzaal. De gymschoenen die zij hiervoor nodig hebben mogen in een bak op school achterblijven. Wilt u hier de naam van uw kind in zetten?De leerlingen van de groepen 3, 6, 7 en 8 gaan twee keer per week naar de gymzaal. Wij verwachten dat de leerlingen vanaf groep 3 sportkleding bij zich hebben op de dag(en) dat dit op het rooster staat. Onder sportkleding verstaan wij een korte broek, T-shirt en gym-schoenen.

Voor kinderen die extra motorische ondersteu-ning nodig hebben zal er motorische remedial teaching worden gegeven 1 uur per week door de vakleerkracht. Hiervoor is screening nodig. Minimaal een keer per week hebben de kleu-ters daarnaast ook een speellokaal les. Omdat wij dit schooljaar geen eigen speello-kaal tot onze beschikking hebben, maken wij op donderdag gebruik van een zaal in de Immanuelkerk. Wij spelen en oefenen met het kleine materiaal, zoals ballen, blokken en hoepels. Ook worden er spellessen gegeven. Wij doen dan allerlei tik- en zangspelletjes. Eens per week gymmen de kleuters ook onder leiding van de vakleerkracht in de gymzaal. De groepen 4 en 5 gaan een keer in de week naar gym en een keer in de twee weken naar zwemles. In het zwembad krijgen zij in groepjes les van gediplomeerde zweminstructeurs, die in dienst zijn van de gemeente Rotterdam in het Alexander bad aan het Bramanteplein. Als er voldoende vordering is gemaakt, mogen zij diplomazwemmen. De mogelijkheid bestaat af te zwemmen voor diploma A, B en C. Het zwemprotocol van de Gemeente Rotterdam ligt op school ter inzage. Voor de zwemles verwachten wij dat de leerling zwemkleding en een handdoek in een aparte tas bij zich heeft.

Zowel de gym- als de zwemlessen vallen onder de reguliere schooltijden en zijn verplicht. Als uw kind een keer niet mee kan doen, vragen wij u als ouder/verzorger een briefje mee te geven voor de leerkracht, voorzien van datum. Wilt u

Page 17: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 15

eventuele lichamelijke klachten (bijvoorbeeld astma of gewrichtsafwijkingen) tijdig aan de leerkracht doorgeven?

Via de informatiebrief aan het begin van het cursusjaar ontvangt u het rooster met gymtij-den en eventuele zwemtijden voor uw kind.Wij verzoeken u geen horloges, sieraden of andere kostbaarheden te laten dragen als er gymnastiek of zwemmen op het rooster staat. Regelmatig is er iets zoek en wij zijn dan niet aansprakelijk voor de geleden schade. LeertijdverlengingWe willen de leertijd maximaal inzetten. De leerlingen van de groepen 7 en 8 krijgen daar-om een van de twee gymlessen in de week na schooltijd, van 14.30 – 15.30 uur. Voor groep 8 tot februari. Vanaf februari krijgt groep 7 op deze tijd gym. Via een brief wordt u geïnfor-meerd over de gymtijd. Ouders vullen hiervoor een toestemmingsformulier in.Op deze manier wordt een uur extra lestijd ge-realiseerd, met de mogelijkheid onderdelen van het lesprogramma uit te breiden als begrijpend en studerend lezen, nodig bij de CITO toets.

WereldoriëntatieBij wereldoriëntatie werken wij in de vorm van thema’s. De thema’s worden aangegeven door de methoden Kleuterplein en Naut, Meander en Brandaan.De wereldoriënterende vakken bestaan uit: - aardrijkskunde- vaderlandse geschiedenis- maatschappijleer

- verkeer- techniek- kunst- muziek- internationale taken- kennis der natuur- ICT

Sociale redzaamheid Voor het werken aan sociale vaardigheden hanteren we de methode Leefstijl. Daarnaast hebben wij 10 schoolregels opgesteld waarvan er iedere maand een wordt uitgelicht.

Dit zijn onze 10 schoolregels:- Wees eerlijk,- Iedereen hoort erbij,- Pas op je woorden,- Handen thuis,- Wees zuinig en netjes,- Veiligheid voor alles,- Laat weten waar je bent,- Haal het beste uit jezelf,- Zorg voor elkaar,- Eerst denken, dan doen.

MuziekWe maken gebruik van de methoden ‘Kleuter-plein” en “Moet je doen; muziek”.De liedjes die de leerlingen leren, houden meestal verband met de thema’s waaraan wij werken. Wordt er gewerkt aan het thema “Herfst”, dan worden er ook liedjes gezongen over de herfst. Naast het aanleren en zingen van liedjes behandelen wij ook specifieke mu-ziekaspecten, zoals maat en ritme, langzaam

Page 18: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

16 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

en snel, maar ook klankspelen en improvisaties komen aan de orde. Op school zijn verschil-lende kleine muziekinstrumenten aanwezig.

HandvaardigheidHandvaardigheid is een onderdeel van het thema bij wereldoriëntatie. Er worden meerdere technieken aangeboden. Er wordt zowel aan-dacht besteed aan textiele werkvormen als aan handenarbeid. Omdat we op school materialen hebben die kleding vuil kunnen maken (zoals klei, verf en hobbylijm) worden schorten ge-bruikt. Toch kan het voorkomen dat er vlekken op de kleding ontstaan.

TekenenDe opdracht sluit aan bij het thema dat aan de orde is. Er worden allerlei technieken beoefend met behulp van diverse materialen.

4. DE ZORG VOOR KINDEREN 4.1. Opgeven nieuwe leerlingen, wennen, in- en uitschrijvenKleutersKinderen kunnen vanaf hun derde verjaardag op onze school worden ingeschreven. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken met een lid van het managementteam of via de administratief medewerker van school. Tijdens dit intake gesprek wordt het een en ander over de school verteld en kunt u een rondleiding krijgen. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Wanneer u na dit gesprek kiest voor onze school, kunt u een inschrijfformulier invullen. Na het plaatsen van een handtekening is de inschrijving voltooid. Enkele weken voordat uw kind vier wordt, neemt de leerkracht van de groep waarin het is ingedeeld contact met u op. Indien u dit wenst, kan uw kind een aan-tal keren komen wennen. In overleg met de groepsleerkracht van de betreffende kleuter-groep wordt een aantal dagen gepland waarop dit wennen kan plaatsvinden. Doorgaans gaat het hier om 3 dagdelen voorafgaand aan de verjaardag. Daarna wordt door de leerkracht een kaart aan uw zoon/dochter verstuurd. Vanaf de eerste schooldag na de 4e verjaardag mag uw kind hele dagen mee gaan draaien. Omdat dit heel vermoeiend kan zijn en ieder kind hier anders op reageert, bestaat de moge-lijkheid met de groepsleerkracht af te stemmen of het wenselijk is dat u uw kind in het begin al om 12.00 uur ophaalt en het schoolgaan rustig opbouwt.

Vanwege de spanning die de decembermaand met zich meebrengt, laten wij doorgaans vanaf eind november geen leerlingen meer instro-men, maar overleggen we met de ouders pas in januari te starten. Ook vanaf een maand voor de zomervakantie laten we doorgaans geen leerlingen meer toe, omdat door het doorstromen van de oudste kleuters naar groep 3 de groepssamenstelling voor de vakantie zo anders is dat dit voor de nieuwe leerlingen geen houvast biedt.Op de laatste donderdag voor de zomervakan-tie, wanneer de leerlingen van de groep 8 zijn

Page 19: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 17

uitgezwaaid, organiseren wij het wennen in de nieuwe groep. Tussen 10.00 – 12.00 uur haalt de groepsleerkracht van komend schooljaar de nieuwe groep op om vast met elkaar kennis te maken. Ook nieuw instromende kleuters die direct na de zomervakantie zullen starten wor-den hierbij uitgenodigd.Vanaf 1 oktober 2006 zijn scholen verplicht het BSN-nummer van hun leerlingen op te nemen in de schooladministratie. Naast het inschrijf-formulier dient u ook een kopie van de brief van de belastingdienst te overhandigen waarop het BSN-nummer van uw kind vermeld staat. Een kopie van de zorgpas waarop dit nummer ver-meld staat wordt ook geaccepteerd.

Vanaf groep 3Kinderen die in verband met verhuizing of andere redenen, vanaf groep 3 of hoger moeten worden ingeschreven, worden eerst besproken met de Intern Begeleider. Er wordt altijd contact gezocht met de huidige school.Indien wij het nodig achten, wordt de leerling getest. Dit testen gebeurt door de Intern Bege-leider. Wij willen graag weten wat het betrokken kind beheerst en waar eventuele aanvullende maatregelen nodig zijn. Daarnaast informeren wij bij de vorige school naar de schoolloop-baan van het kind en naar verdere bijzonder-heden. Op grond van de uitkomsten van testen en verkregen informatie beslissen wij of en in welke groep een leerling op onze school wordt ingeschreven. Hierover zal de directie contact met u opnemen. Voordat tot daadwerkelijke inschrijving kan worden overgegaan, dient u een zogenaamd “uitschrijvingsformulier” te

overleggen. Dit formulier wordt op aanvraag door de vorige school verstrekt. Dit is een wet-telijke verplichting om tot een nieuwe inschrij-ving over te kunnen gaan. De data moeten op elkaar aansluiten.

UitschrijvenWanneer u uw kind wilt laten uitschrijven, meldt u dit zo spoedig mogelijk bij de directeur.Daarbij geeft u de naam en het adres van de nieuwe school van uw kind door. Vervolgens zullen wij ervoor zorgen, dat het verplichte uitschrijvingsbewijs en een onderwijskundig rapport (OKR) aan de nieuwe school wordt verstuurd.

Uitschrijven Voortgezet OnderwijsUitschrijving ten behoeve van het Voortgezet Onderwijs wordt door school automatisch aan het eind van groep 8 verzorgd. U dient zelf zorg te dragen voor de inschrijving van uw kind op het Voortgezet Onderwijs.De ouders van leerlingen van groep 8 ontvan-gen hierover medio januari een uitvoerig schrij-ven van de gemeente. De door de gemeente Rotterdam verstrekte “onderwijskaart” (ont-vangt u via school) dient te worden afgegeven bij de administratie van de school voor Voort-gezet Onderwijs. Voor de overige gegevens: uitslagen CITO- eindtoets, onderwijskundig rap-port en dergelijke, zal de school zorg dragen.

4.2. Het volgen van de ontwikkeling van de kinderen in de school Onze school wil aan de hand van een “Leer-ling Volg Systeem” (LVS) alle leerlingen van de

Page 20: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

18 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

school gedurende hun gehele schoolloopbaan volgen. Aan de hand van op vaste tijdstippen af te nemen gestandaardiseerde toetsen kunnen wij vaststellen of een leerling zich in voldoende mate de leerstof heeft eigen gemaakt. Hierbij worden de uitslagen van de methode gebon-den toetsen en de CITO toetsen vastgelegd. Zo kunnen wij bekijken hoe de ontwikkeling van de leerling zich verhoudt tot de rest van de groep en de landelijke norm. Ook registreren we de sociaal emotionele ontwikkeling van zowel de groep als de individuele leerling met behulp van de observatie-instrumenten Pravoo en Scol. Hiermede hopen wij sneller leerlingen te ontdekken die meer hulp nodig hebben dan anderen.Alle gestandaardiseerde toetsen zijn door de Intern Begeleiders in een toets kalender ingepland. De uitslagen van deze en ook de methode gebonden toetsen worden besproken in de leerlingbespreking tussen leerkracht en Intern Begeleider. In samenspraak worden eventuele maatregelen genomen. Met behulp van gerichte aandacht binnen de groep probe-ren wij de problemen te verhelpen.Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot uw kind.Indien uw kind naar een andere school gaat, omdat u bijvoorbeeld verhuist, sturen wij de gegevens van het LVS, verzameld in een Onder-wijskundig Rapport, op naar de nieuwe school.

4.3. Activiteiten ter verbetering van het onderwijs Binnen onze school proberen wij de leerlingen zo goed mogelijk op te vangen. De meeste

leerlingen kunnen zonder noemenswaardige problemen de aangeboden leerstof bevatten en zullen de periode op de basisschool in acht jaar kunnen afmaken. Het komt echter ook voor dat leerlingen problemen hebben met de leerstof of met de omgang met leerlingen en/of leerkrachten. In het verleden werden deze leer-lingen regelmatig na een zorgvuldig onderzoek geplaatst binnen het speciaal onderwijs.Zoals u wellicht hebt gelezen of gehoord wil de regering de verwijzingen naar het Speciaal Basis Onderwijs (SBO) zoveel mogelijk beper-ken. Dat betekent onder andere dat de basis-scholen beter in staat moeten zijn de kinderen met problemen zelf op te vangen. Om dit te kunnen realiseren is het Passend Onderwijs project gestart (PPO).CBS Onze Wereld maakt deel uit van een samenwerkingsverband in het kader van PPO. Samen met andere scholen proberen wij zoda-nige maatregelen te treffen en het personeel van onze school dermate te bekwamen dat de verwijzing naar het speciaal onderwijs tot een minimum beperkt blijft. De zorg voor leerlingen met problemen noe-men wij “Interne Zorg”. De “Intern Begeleider” geeft binnen onze school sturing aan de in-terne zorg. De leerkrachten geven in de groep extra hulp aan deze leerlingen. De organisatie in de groepen is erop gericht, dat de kinderen zelfstandig aan het werk kunnen gaan, zodat de leerkracht extra hulp aan zorgleerlingen kan geven. Hierdoor houden de leerkrachten goed zicht op de vorderingen. Als blijkt, dat een leerling een aparte leerlijn moet gaan volgen

Page 21: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 19

om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt dit zorgvuldig met u besproken. Deze leerlijn kan zowel hoger als lager zijn dan de gemiddelde leerlijn in de groep. Wij stellen dan samen met u een verklaring op welke leer-lijn uw kind gaat volgen en dit wordt door zowel de school als de ouders ondertekend.In sommige gevallen biedt de interne hulpver-lening niet voldoende mogelijkheden. In dat ge-val wordt hulp van buiten de school gevraagd. Soms kunnen wij met behulp van deze deskun-digen de betrokken leerling met een eventueel aangepast programma binnen onze school opvangen en begeleiden. Ondanks alle goede bedoelingen en inspanningen zal het niet altijd mogelijk zijn alle leerlingen binnen het regulie-re basisonderwijs te bieden wat nodig is. Soms moeten wij concluderen dat plaatsing op een school voor speciaal basisonderwijs de beste oplossing is voor het kind. Gelukkig zal in de toekomst het speciaal on-derwijs blijven bestaan voor leerlingen die op specifieke hulp zijn aangewezen.Vanuit PPO is op school een medewerkster aangesteld, zij adviseert de Intern Begeleiders en de leerkrachten hoe zij onze leerlingen zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Zij is regel-matig aanwezig op school. Meer informatie kunt u lezen op www.PPORotterdam.nl.

4.4. Leerling Gebonden Budget (LGB) Sinds 1 augustus 2003 is de wet Leerling Gebonden Budget (het “rugzakje”) in werking getreden. Deze wet geeft ouders van een kind met een handicap het recht om die school voor

hun kind te kiezen, die zij het meest geschikt vinden. Dat kan een reguliere school zijn of een school voor speciaal onderwijs. Wanneer ouders kiezen voor een reguliere school en het kind extra voorzieningen nodig heeft, kun-nen de ouders een leerling gebonden budget aanvragen. Het kind neemt dit budget als het ware in een “rugzakje” met zich mee. Uit het LGB kunnen zaken worden bekostigd als extra formatie, ambulante begeleiding en dergelijke. Een speciale commissie beoordeelt of een kind voor een LGB in aanmerking komt.Kinderen met een LGB zijn ook van harte wel-kom op CBS Onze Wereld, indien de school in staat is het kind goed te begeleiden. Dit zal bijna altijd het geval zijn. Toch kunnen er facto-ren zijn die deze goede begeleiding in de weg staan. De school heeft ook haar beperkingen, om de eenvoudige reden dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden in het opvangen van kinderen.De volgende grenzen worden onderscheiden:• Onvoldoende rust en veiligheid.• Verhouding van verzorging/behandeling en onderwijs.• Onmogelijkheid garant te staan voor een goede begeleiding van het leerproces.• Gebrek aan opname capaciteit. Leerlingen die nu een rugzakje hebben, kunnen hier nog tot uiterlijk 1 augustus 2016 gebruik van maken. In hoofdstuk 5 wordt dit nader uitgelegd.

Page 22: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

20 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

4.5. Schoolgericht Maatschappelijk Werk (SMW) Het is mogelijk een beroep te doen op SMW. U kunt hier ondersteuning krijgen bij de bege-leiding en opvoeding van uw kind. Ook kan de Schoolgericht Maatschappelijk Werker u helpen een weg te vinden in de hulpverlening. Indien u hiervan gebruik wilt maken, kunt u dit aanvragen via de Intern Begeleider. De Schoolgericht Maat-schappelijk Werker op CBS Onze Wereld is mw. M. van Loon.

4.6. De begeleiding van de overgang van kinderen naar het Voortgezet Onderwijs De procedure voorlichting en advisering rich-ting Voortgezet Onderwijs ziet er globaal als volgt uit:1. In de maand november wordt er een alge mene voorlichtingsavond gehouden over de gang van zaken in het Voortgezet Onderwijs en over de stappen die in de periode tot de overgang naar het voortgezet onderwijs genomen (moet) gaan worden. Deze avond is er voor de ouders van de groepen 7 en 8.2. Tijdens de 10 minuten gesprekken in novem- ber krijgt u een indicatieadvies. Met dit advies kunt u zich oriënteren op een school voor Voortgezet Onderwijs. Het indicatie- advies ontstaat door de toets gegevens van het leerlingvolgsysteem samen te nemen met de werkhouding en de taakgerichtheid van de leerling. Het schooladvies wordt be- langrijker dan de uitslag van de centrale eindtoets primair onderwijs van Cito.

3. De scholen voor Voortgezet Onderwijs organiseren informatieavonden en open dagen. Door hen toegestuurde informatie hierover hangen wij op in de hal van de bovenbouw.4. In april wordt op school de centrale eindtoets primair onderwijs van het Cito afgenomen. Alle leerlingen zijn verplicht hieraan deel te nemen.5. In mei of juni wordt de uitslag van de CITO- eind toets bekend gemaakt en krijgt u een definitief advies. Voor dit adviesgesprek ontvangt u te zijner tijd een uitnodiging.6. Wij sturen de gegevens van uw kind middels het Onderwijs Kundig Rapport (OKR) naar de school voor Voortgezet Onderwijs. Van te voren krijgt u dit rapport ter inzage en dient u het te ondertekenen.7. Via het OSO dossier, het digitale OKR, worden de scholen voor VO op de hoogte gebracht van de resultaten en bijzonder- heden van de leerlingen. Ouders hebben hierin inzage. De ouders van onze leerlingen van groep 8 ontvangen aparte brieven met data en verdere bijzonderheden met betrekking tot de bovenstaand geschetste gang van zaken.

4.7. Logopedie Het is belangrijk dat uw kind zich optimaal ont-wikkelt. De basisschool schept hiervoor een zo gunstig mogelijke leeromgeving. Echter, niet bij alle kinderen verloopt de ontwikkeling identiek. Op alle ontwikkelingsgebieden kunnen voor-sprongen, achterstanden en hiaten ontstaan.Wanneer door u of door de leerkracht getwijfeld

Page 23: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 21

wordt aan de (spraak)taalontwikkeling van uw kind, kan logopedisch onderzoek wenselijk zijn. De kosten hiervoor worden doorgaans door uw zorgverzekeraar vergoed. Meestal gaat het om kortdurende ondersteuning waarna de behandeling weer kan worden beëindigd. De leerkracht kan u een brief meegeven voor de huisarts waarmee u een verwijsbrief kunt aanvragen voor logopedische screening bij een logopedist van uw keuze. Wij kunnen u even-tueel aan adressen van logopediepraktijken in onze omgeving helpen. In het najaar is er in de kleutergroepen contact met een logopedist van WSNS. Deze komt op school door de leerkracht geselecteerde leerlingen screenen. Wanneer het uw kind betreft, zal u hierover vooraf worden geïnformeerd en om toestem-ming worden gevraagd via het ondertekenen van een ‘aanmeldingsformulier voor logope-disch onderzoek’. De bevindingen van de logo-pedist worden nabesproken met de leerkracht. Deze bespreekt het advies daarna met u. Wanneer verder onderzoek of behandeling nodig is, wordt dit via uw huisarts in gang gezet.

4.8. Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en schooltandarts Het CJG bij u in de buurt is dé plek waar ouders/verzorgers, kinderen, jongeren en professionals terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden en opgroeien. Er werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, gezins-coaches, pedagogen en andere deskundigen.In groep 2 krijgen alle kinderen een oproep voor gezondheidsonderzoek op school of op de CJG-locatie. De groei, ogen en oren worden

gecontroleerd. Met de jeugdverpleegkundige of -arts bespreekt u de ontwikkeling en de gezondheid van uw kind. In groep 7 krijgen kinderen een groepsvoorlichting in de klas, over een actueel onderwerp dat te maken heeft met gezondheid en opgroeien. Daarnaast neemt de jeugdverpleegkundige of -arts deel aan de overleggen van het Zorg- en Adviesteam (ZAT) op school, waar zij de ontwikkeling bespreekt van de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. In het jaar dat kinderen 9 jaar worden, krijgen zij een herhaling van de vaccinaties DTP en BMR. Bovendien krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 jaar worden een oproep van het CJG om zich te laten vaccineren tegen baarmoeder-halskanker. Deze HPV-vaccinatie wordt drie keer gegeven. De inentingen zijn gratis en niet verplicht.

ContactDe jeugdverpleegkundige is regelmatig aanwe-zig op school. Bij vragen over de ontwikkeling of opvoeding van uw kind, kunt u bij haar te-recht. De jeugdverpleegkundige van CBS Onze Wereld is mw. M. Vellinga. Zij is te bereiken via CJG Alexander, Weegschaalhof 24, telefoon 010-4444602. Kijk voor meer informatie op www.cjgrijnmond.nl of bel met de Opvoedlijn 010 - 20 10 110. De schooltandarts brengt twee keer per jaar een bezoek aan onze school. Deelname geschiedt op vrijwillige basis, u kunt zich hier-voor opgeven.

Page 24: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

22 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

7. PASSEND ONDERWIJS OP CBS ONZE WERELD

5.1. Passend onderwijs - in algemene zinElk kind heeft recht op goed onderwijs; ook kinderen die extra ondersteuning hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school in de buurt kunnen gaan. Zo kunnen ze meedoen in de samen-leving en hebben ze de beste kansen op het vervolgonderwijs. Met ingang van 1 augustus 2014 krijgen schoolbesturen een zorgplicht. Scholen moeten voor elk kind een passende onderwijsplek bieden, ook als duidelijk is dat er voor een kind extra ondersteuning nodig is. Dit kan op de school waar het kind al zit of aangemeld wordt (bij een nieuwe leerling) maar ook op een andere school voor regulier basisonderwijs.

De mogelijkheid dat een kind voor de beste ondersteuning een passende plek vindt op een school voor speciaal basisonderwijs of speciaal (cluster) onderwijs blijft bestaan. De indicatieprocedures die hiervoor nodig zijn worden wel aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. De mogelijkheid voor extra financiering binnen het reguliere basisonderwijs (rugzakje) ver-dwijnt. Leerlingen die nu een ‘rugzakje’ hebben kunnen hier nog tot uiterlijk 1 augustus 2016 gebruik van maken.

Om het bovenstaande mogelijk te maken gaan de basisscholen beter samen werken. In het samenwerkingsverband Primair Passend

Onderwijs Rotterdam (PPO) zullen scholen uit heel Rotterdam en de gemeente Rotterdam de (onderwijs)zorg voor kinderen zo goed mogelijk organiseren. Ouder(s) worden hier nauw bij betrokken.

5.2 Passend onderwijs - op scholen van Kind en Onderwijs RotterdamWanneer een kind wordt aangemeld op een school zal deze school een passende onder-wijsplek bieden. Alle scholen moeten in verband hiermee aan een bepaalde vorm van basisondersteuning voldoen. Deze is voor alle basisscholen gelijk. Aanvullend op de basis- ondersteuning kunnen scholen ook extra vormen van ondersteuning bieden. Scholen leggen het totale aanbod aan ondersteuning vast in een school-ondersteuningsprofiel. Het school-ondersteuningsprofiel is voor ouder(s)/verzorger(s) in te zien op de (school)website en het ligt ter inzage bij de directie van de school.

Wanneer een kind op een school wordt aangemeld en duidelijk is dat een kind extra ondersteuning nodig heeft, zijn de ouder(s)/verzorger(s) verplicht om dit bij de directie te melden. Dit geldt overigens ook wanneer spra-ke is van aanmelding op meerdere scholen.

Aanvullend is voor onze school geregeld dat vóór deze vooraanmelding er een kennisma-kingsgesprek is geweest met de leiding van de school, waarin de zorg die nodig zal zijn  besproken wordt. In dit gesprek krijgt de school de mogelijkheid aan te geven hoe zij gestalte denkt te kunnen geven aan de specifieke zorg

Page 25: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 23

en krijgen de ouders de mogelijkheid  te weten hoe vraag en aanbod op elkaar afgestemd zal kunnen worden. Dit kennismakingsgesprek heeft nog een vrijblijvend en oriënterend karak-ter. Pas ná dit kennismakingsgesprek gaat de officiële procedure van kracht, zoals hierboven beschreven.

De school heeft vervolgens 6 weken de tijd om te bekijken of het kind kan worden toegelaten; tijdig aanmelden (bij voorkeur 10 weken voor de start van het schooljaar) is dus erg belang-rijk. Er wordt bij het bepalen of de onderwijs-plek passend is, rekening gehouden met de behoefte van het kind, de mogelijkheden van de school en regio en de voorkeuren van de ouder(s)/verzorger(s).Kan de school een kind niet toelaten, dan moet het schoolbestuur het kind een passende on-derwijsplek op een andere school aanbieden. Deze verplichting van het schoolbestuur is de feitelijke zorgplicht. Het zoeken naar een alternatieve, passende onderwijsplek, doet het schoolbestuur uiteraard in overleg met de ouder(s)/verzorger(s).

Voor kinderen waarvoor bij het samenwerkings-verband extra ondersteuning wordt aange-vraagd, zal een ontwikkelingsperspectief wor-den opgesteld. Dit heeft als doel om duidelijk te krijgen wat de mogelijkheden van een kind zijn en hoe deze zo optimaal mogelijk kunnen worden ontwikkeld.

Voor kinderen die geen extra ondersteuning nodig hebben zal er weinig veranderen. Wel

bestaat de mogelijkheid dat er op termijn meer kinderen die extra ondersteuning nodig heb-ben, op school of in de groep komen. Dit is echter afhankelijk van de afspraken die de scholen in de regio met elkaar hebben gemaakt. Een belangrijk aspect ten aanzien van de invoering van passend onderwijs is het vergroten van de ouderbetrokkenheid. Ouder(s)/verzorger(s) en de school zijn samen verantwoordelijk voor de randvoorwaarden waaronder een kind zich zo optimaal mogelijk op allerlei gebieden kan ontwikkelen. We noe-men dat educatief partnerschap.

Deze vorm van partnerschap waarbij open en eerlijke communicatie van groot belang is, start bij de aanmelding en zal gedurende de gehele schoolloopbaan van groot belang zijn. Tijdens het verblijf van uw kind op school en bij de overgang naar het voortgezet onderwijs wordt u nauw betrokken bij alle ontwikkelingen die voor/bij uw kind van belang zijn. Het uitspreken van wederzijdse verwachtingen op basis van een transparante houding, waarbij rekening wordt gehouden met elkaars expertise ten aanzien van opvoeding en onderwijs, zal zorgen voor een betere samenwerking tussen ouder(s)/verzorger(s) en school. Samen is meer!!!

Page 26: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

24 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

6. PERSONEEL

6.1. Personeelsbezetting cursusjaar 2014 - 2015 Directeur

Mevr. T. TerheijdenAdjunct Directeur

Mw. R. Rietveld

Interne begeleider groep 1 t/m 4

Mw. M. Bukman-de Jong Interne begeleider groep 5 t/m 8

Mw. A. van RooijenBovenbouw Coördinator groep 5 t/m 8, opleiden in

de school

Dhr. J. van Cappellen Onderbouwcoördinator groep 1 t/m 4

Mw. S. Kruijs Groep 1/ 2 a Dolfijnen

Mw. S. Kruijs en mw. C. KurverGroep 1/ 2 b Kangoeroes

Mw. H. Harteveld en mw. D. van der EijkGroep 1/ 2 c Vlinders

Mw. V. MangalieGroep 3

Mw. L. Zellmann en mw. J. LefèbreGroep 4

Mw. L. de ManGroep 5

Mw. C. Gomes TrindadeGroep 6

Mw. S. Erkelens en dhr. J. van CappellenGroep 7

Mw. N. van Ispelen

Groep 8a

Dhr. B. Flinterman en dhr. J. van CappellenGroep 8b

Dhr. J. Breedijk

Ondersteuning:Ouderconsulent

Mw. R. Rietveld en mw. A. van RooijenOnderwijsondersteuning

Mw. W. van AartMw. L. Luijnenburg-van den BergVakleerkracht gym

Dhr. B. Conradi (di & vr)Conciërge

Dhr. J. DonkerAdministratief medewerker

Mw. C. van Dalen

6.2. Wijze van vervangingEen aantal leerkrachten heeft recht op com-pensatieverlof. Dat wil zeggen dat zij enkele uren per week voor de groep moeten worden vervangen, omdat zij anders het wettelijk aan-tal toegestane lesuren overschrijden. Als zij dit verlof opnemen, wordt de groep overgenomen door een andere leerkracht. Bij ziekte of verlof van de leerkrachten wordt er naar gestreefd de groep op te vangen. Helaas is het voor ons niet altijd mogelijk vervangers te vinden. Als het echt niet anders op te lossen is, worden de leerlingen verdeeld over andere groepen. In het uiterste geval wordt u als ouder gevraagd uw kind een dag thuis te houden. Hierover wordt u altijd vooraf per brief op de hoogte gesteld.

Page 27: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 25

6.3. De inzet van de Onderwijs- assistentMw. Van Aart werkt als onderwijsassistent in groep 3. Zij ondersteunt de groepsleerkrachten in de voorbereiding en uitvoering van de les-sen en helpt individuele leerlingen en groepjes bij allerlei activiteiten, zoals o.a. luisterlessen. Onderwijsassistent ten bate van de kleuter-groepen is mw. Luijnenburg-van den Berg. Zij ondersteunt op de aanvankelijke leergebieden van de kleuters, met name op taalvaardigheid en woordenschat vergroting.

6.4. De begeleiding en inzet van stagiaires van de Pedagogische Academie Basis Onderwijs (PABO)/Opleiden in de School (OidS)Onze school heeft contacten met de PABO van Hogeschool InHolland. De PABO is het opleidingsinstituut voor leerkrachten in het basisonderwijs.Wij begeleiden enkele studenten, ook wel sta-giaires genoemd. Zij komen op een vaste dag in de week en leren bij ons de praktische kant van het vak.Soms komen ze gedurende een hele week. De stagiaires moeten ervaring opdoen in twee verschillende groepen per cursusjaar. De wisseling van groep vindt in de regel na de kerstvakantie plaats. Gedurende hun opleiding is het de bedoeling dat zij op zo veel mogelijk verschillende scholen ervaring opdoen. In de eindfase spreken wij van een Leerkracht in Opleiding (LIO).Ook hier geldt dat de eindverantwoordelijkheid over een groep bij de eigen leerkracht berust.

Leer- werkstudenten werken het hele jaar 3 dagen (maandag, dinsdag en woensdag) in de-zelfde groep. Deze dagen zijn zij, in nauw over-leg met de groepsleerkracht, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de groep. De groepsleerkracht blijft de eindverant-woordelijke. De coördinatie van de begeleiding berust bij de stage coördinator van Opleiden in de School (OidS), dhr. J. van Cappellen. Oplei-den in de School wil zeggen dat de studenten zo veel mogelijk kennis en ervaring opdoen in de dagelijkse onderwijspraktijk.

6.5. Scholing en begeleiding van leerkrachtenHet doel van de scholing van leerkrachten is dat zij in staat worden gesteld zo goed mogelijk onderwijs te (blijven) verzorgen. De nascholing van de leerkrachten van CBS Onze Wereld staat de komende periode in het teken van afstem-ming in de groepen bij coöperatief werken/leren en het actieve directe instructie model (ADIM) Deze werkvormen geven ruimte om extra hulp aan kinderen te kunnen geven. Daarbij geven deze werkvormen ruimte om extra hulp te geven aan de leerlingen. Leer-krachten worden ook in de gelegenheid gesteld om een studie te volgen, die bij hun specialis-me past. Ook externe instanties ondersteunen de school, bijvoorbeeld in de vorm van ambu-lante begeleiding.

Page 28: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

26 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

7. ONDERSTEUNING, MEDEZEGGENSCHAP EN CONTACT MET OUDERS EN LEERLINGEN

Ouders zijn belangrijk in de school. Zij kunnen op vele manieren een steentje bijdragen in de organisatie, zodat ouders en school samen rondom de ontwikkeling van het kind staan.U kunt als ouder op de volgende manieren deelnemen;- MR; oudergeleding.- Controle van hoofdluis- Klassenouder en hulpouders- Verkeersouders 7.1 Medezeggenschapsraad (MR) Op CBS Onze Wereld is een medezeggen-schapsraad. De MR praat en beslist mee over zaken die de school betreffen. De MR bestaat uit oudervertegenwoordigers en personeels-leden. De oudervertegenwoordigers worden gekozen door en uit de ouders. De personeels-leden worden gekozen door en uit het team van de school.

Wat is de MR?Elk schoolbestuur is verplicht een MR in te stel-len. Als scholen geen deugdelijke regeling voor de MR hebben op school, dan kan het ministe-rie besluiten de betaling aan de school stop te zetten. De MR bestaat bij het basisonderwijs uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van per-soneel en ouders, oftewel een personeels- en een oudergeleding.

Wat is ons doel?Het doel als oudergeleding van de MR is dat meer ouders zich betrokken gaan voelen op onze school ten gunste van onze leerlingen. Wij denken hierbij aan het helpen bij activi-teiten op school. Dus als u ideeën, vragen of problemen heeft dan kunt u ons op het school-plein aanspreken of emailen naar [email protected].

Onze MR bestaat momenteel uit de volgende personen:Namens de ouders:Dhr. D. Krieger, voorzitter.Dhr. M. de BruijnDhr. F. LampeNamens het personeel:Mw. Gomes TrindadeMw. de ManMw. van Rooijen

7.2 De leerlingenmedezeggenschaps-raad (LMR) Ook onze leerlingen hebben inspraak bij de gang van zaken binnen de school. Zij worden vertegenwoordigd door de leerlingenmedezeg-genschapsraad. In de groep worden wensen en ideeën van de leerlingen besproken, die door de leden van de LMR worden ingebracht op de vergadering. De LMR wordt betrokken bij de organisatie van feesten, heeft inspraak bij de aankoop van spelmaterialen en assisteert bij de verzorging van activiteiten. Daarnaast kan zij inbreng hebben bij de dagelijkse gang van zaken op school en in leerlingenzaken.

Page 29: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 27

De leden zijn leerlingen uit groep 3 tot en met 8. Deze vertegenwoordigers worden jaarlijks door de groepen aangewezen.

7.3. Activiteiten voor de leerlingen en ouderparticipatieKinderen kijken er altijd naar uit als er een excursie op het programma staat. Een leuke activiteit is een uitstapje naar het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) “De Blijde Wei” of naar een van de vele musea, verbonden aan een leerzame les, is een hele belevenis. Via de klassenouder kunt u gevraagd worden om bij deze activiteiten te helpen met begeleiden of bij het vervoer. Alleen met behulp van u als ouders zijn deze educatieve uitstapjes mogelijk. Behalve kinderboerderij en bezoeken aan musea, worden ook andere extra activitei-ten jaarlijks in het programma ingepast. Hieronder een beknopt overzicht:- Uiteraard vieren wij onze christelijke feesten.- Met de bovenbouwgroepen doen we mee aan de jaarlijkse sport- en speldag van Sport en Recreatie. Deze vindt onder schooltijd plaats, in september. De juiste datum treft u in de digitale kalender.- Wij nemen deel aan de landelijke Kinder- boekenweek.- Het Sinterklaasfeest wordt jaarlijks in alle groepen gevierd op of voor 5 december.- Schoolreis- Het jaarfeest waarop we verschillende feeste- lijkheden combineren, zoals het gezamenlijk vieren van de verjaardagen van de leerkrach- ten, spelletjes, muziek maken, boeken

markt, restaurant en nog veel meer. We halen geld op en doen een actie voor een goed doel, maar ook voor onze nieuwe school om het schoolplein in te kunnen richten. Elk jaar stellen we het feest bij.- Het afscheidsfeest van groep 8.- Vanuit school ondersteunen wij onze leer- lingen bij de deelname aan de Avond4-daagse.

Daarnaast vinden er meerdere activiteiten rondom bepaalde thema’s plaats, zoals in de bovenbouwgroepen een gastles van mensen met een beperking vanuit de Stichting Mee en tegen mei het Verenigd Verzet over de Tweede Wereldoorlog. Informatie hierover vindt u in de informatiebrief, in de kalender op DigiDuif of via aparte mededelingen op de website www.cbsonzewereld.nl. Voor het ondersteunen van de school bij groep overstijgende activiteiten, wordt ook gewerkt met hulpouders. De hulp wordt georganiseerd via de klassenouders. Deze worden aange-stuurd door de verantwoordelijke leerkracht-coördinator van de werkgroep. Van klassen- en hulpouders verwachten wij dat ze:• het leuk vinden om activiteiten te regelen of om mee te helpen bij de activiteiten,• plezier hebben in het samenwerken met anderen,• het niet vervelend vinden om initiatief te nemen,• het belangrijk vinden om een positieve bij- drage te leveren aan de schoolactiviteiten voor alle leerlingen van groep 1 tot en met groep 8.

Page 30: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

28 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

Wanneer u wilt meehelpen kunt u contact op-nemen met de groepsleerkracht. Deze brengt u in contact met de klassenouder.

7.4. Spreekavonden Wij stellen prijs op een regelmatig contact tussen ouders en school en proberen dit onder andere met spreekavonden waar te maken. De data van de spreekavonden kunt u vinden in de digitale kalender op DigiDuif en in de informatiebrief. In een gesprek van 10 minuten kunt u met de leerkracht(en) over uw kind spre-ken. U kunt, wanneer u inlogt op DigiDuif, zelf inschrijven op het tijdstip dat u het best schikt. Wanneer 10 minuten te kort blijkt te zijn, volgt er een vervolgafspraak.Aan het begin van het schooljaar organise-ren wij een algemene kennismaking. Deze is bedoeld voor alle ouders in de groep. De leer-kracht stelt zich voor, licht toe hoe de school-dag er uit ziet en laat zien met welk materiaal er in de groep gewerkt wordt.Natuurlijk kunt u nà schooltijd met de leer-kracht een gesprek voeren of - als de leerkracht niet in de gelegenheid is - een afspraak maken om op een ander moment overleg te voeren.Wij verzoeken u voor schooltijd alleen korte mededelingen door te geven, en het liefst middels een briefje of door een afspraak te maken na schooltijd.

7.5. Rapporten Vanaf groep 3 krijgen de leerlingen drie keer per jaar een rapport mee naar huis. Het rapport willen wij na enkele weken graag ondertekend

in het mapje retour zodat wij bij de volgende ronde het nieuwe rapportvel weer in de map kunnen meegeven. Het rapport is een digitale weergave van de toets gegevens. De sociaal emotionele ontwikkeling wordt geregistreerd in Scoll. Bij het rapport is een uitgebreid verslag van de vorderingen bij het bewegingsonderwijs. De groepen 1 en 2 krijgen een plakboek waarin naast enkele gemaakte werkjes ook een uit-draai van de observatielijst en Cito uitslag zit.

7.6. Communicatie vanuit de school bij echtscheidingVan alle kinderen in de basisschoolleeftijd maakt 15% een echtscheiding mee. Ook op onze school komen kinderen uit gebroken ge-zinnen. Dit brengt voor zowel de kinderen als de ouders onzekerheid met zich mee. Het is van belang dat we als school op de juiste manier informatie aan de ouders kunnen geven. Goede afspraken kunnen hierbij helpen. Wij gaan er in eerste instantie vanuit dat de ouders goed met elkaar communiceren in het belang van hun kind. Wij verwachten dat de ouder bij wie het kind woont in eerste instantie degene is die informatie met de andere ouder deelt. Wanneer dat niet het geval is wordt de directie van de school hiervan op de hoogte gesteld. Daarnaast is het belangrijk, voor de juiste communicatie lijnen, dat de school weet wie de voogdij heeft en hoe deze geregeld is. De school dient te weten wie op welk moment verantwoordelijk is voor de dagelijkse zorg van de kinderen. Daarbij is het van belang om te weten hoe de afspraken zijn gemaakt rondom ophalen en verschijnen op school.

Page 31: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 29

Onze school wil zo goed mogelijk omgaan met ouders in een roerige situatie, zonder partij te worden in de echtscheiding of op de stoel van de hulpverlener te gaan zitten. Bij de omgang met de ouders legt de school de focus altijd op de ontwikkeling van het kind, niet op de bege-leiding van de ouders. De school kan de ouders wel adviseren naar laagdrempelige instanties of hulpverlening zoals SMW of CJG.Hieronder beschrijven we de uitgangspunten van de school bij het omgaan met ouders ten tijde van echtscheiding:- De school kent de ouders en onderhoudt contact met hen. Hierbij kan een communica- tievoorstel worden opgezet.- Beide ouders kunnen zich afzonderlijk van elkaar aanmelden op ons digitale communi- catiesysteem Digiduif. Op deze manier beschikken zij tegelijkertijd over dezelfde informatie. Op de website staat de laatste informatie over de school. Ook berichten die verstuurd zijn via Digiduif zijn hierop terug te vinden. Wij streven ernaar de site zo actueel mogelijk te houden.- De school neemt de ouders en hun kennis over het kind serieus en voert daartoe een informatief oudergesprek, waarin het ontvan- gen van informatie van ouders over het kind centraal staat. Afspraken die gemaakt worden over informatieverstrekking worden geregis- treerd.- De school heeft informatieplicht naar ouders en zal volgens de regels van Wet op het Basisonderwijs (artikel 11 en 13) ouders informeren. De school communiceert de

wederzijdse verwachtingen van school en ouders duidelijk en helder naar de ouders. Van deze wederzijdse verwachtingen wordt registratie gedaan in het leerling-dossier.- Beroepsmatige informatie over het kind omtrent verzorging en opvoeding zal de school niet uit zichzelf verstrekken aan de ouder zonder gezag. Deze moet hier uitdruk- kelijk om vragen aan de directie van de school. Tenzij de rechter anders besloten heeft: de school hoeft geen informatie te verstrekken aan de ouder zonder gezag als een rechterlijke beschikking kan worden getoond waarin het recht op informatie is beperkt.- Ouderavonden kunnen door beide ouders bezocht worden. Bij voorkeur gezamenlijk. Wanneer dat niet kan, worden de ouders verzocht om een afzonderlijke afspraak te maken, met enig tijdverschil tussen de afspraken zodat zij elkaar niet tegen hoeven komen.

7.7. KlachtenregelingU kunt erop vertrouwen dat de school zorgvul-dig met uw belangen omgaat. Toch kan het voorkomen dat u tijdens contacten met de school niet helemaal tevreden bent over de gang van zaken. In dat geval is het belangrijk dit direct aan de juiste persoon binnen de school bekend te maken. Wanneer de proble-men ernstiger zijn en een oplossing via overleg niet goed denkbaar is, kunt u gebruik maken van de klachtenregeling.Indien u klachten heeft over een leerkracht van de school, probeert u eerst de klacht op te

Page 32: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

30 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

lossen met de betreffende leerkracht. Lukt dit niet, dan neemt u contact op met de directeur van de school. Hebt u andere klachten over de school dan neemt u eerst contact op met de directeur van de school. Indien u in vertrouwen wilt spreken over een klacht kunt u contact op-nemen met de contactpersoon van de school, mw. A. van Rooijen. U kunt haar bereiken via het schooltelefoonnummer.Indien u daarna vindt, dat de school uw klacht niet serieus neemt, of niet goed oplost kunt u contact opnemen met het bestuur van de Stichting, vertegenwoordigd door dhr. H. Moer-land, hoofd stafbureau van de Stichting. Hij is te bereiken via 010- 4125101. Als u vindt, dat de klacht niet goed opgelost wordt nadat u deze op stichtingsniveau heeft neergelegd, kunt contact opnemen met de externe vertrouwens-persoon van de stichting mw. R. Kruidenier.Haar telefoonnummer en adres kunt u verkrij-gen via het secretariaat van de stichting via bovenstaand telefoonnummer.Als dan uw klacht nog niet naar tevredenheid is behandeld kunt u schriftelijk een klacht indie-nen bij de landelijke klachtencommissie.Adres: Landelijke Klachtencommissie PO/VO/BVEPostbus 823242508 EH Den Haag. In het kort:Stap 1 u probeert de klacht op school op te lossen met de leerkracht of de directie.Stap 2 u schakelt de contactpersoon van de school in.Stap 3 u dient uw klacht in bij het bestuur van

de Stichting.Stap 4 u dient uw klacht in bij de externe ver-trouwenspersoon van de Stichting.Stap 5 u dient uw klacht schriftelijk in bij de landelijke klachtencommissie.

8. GELDZAKEN

8.1. Schoolfonds / Ouderbijdrage Zoals u weet is het onderwijs gratis. Echter, allerlei extra activiteiten die wij voor uw kind organiseren, worden niet vergoed door de overheid. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om u te vragen tot het betalen van een ouderbijdrage om deze activiteiten te kunnen blijven organi-seren. De ouderbijdrage is vastgesteld op €45,- per kind. Dit is inclusief de schoolreis. U kunt een verantwoording vinden van de besteding van dit geld op de website van onze school bij de medezeggenschapsraad informatie.

8.2. Schade aan boeken en hulp-middelen De school moet werken met een beperkt budget. Boeken en andere hulpmiddelen zijn tegenwoordig erg duur. Onnodig en/of opzet-telijk vernielde boeken en andere hulpmiddelen moeten wij aan de betreffende leerling in reke-ning brengen. De kosten voor vervanging zijn: Leerboek €12,00, pen €2,00 en werkboekje of schrift €1,50. Helpt u mee bij het toezicht en gebruik? Een goede tas is een noodzaak. Tevens zijn de leerlingen uit groep 6, 7 en 8 verplicht een agenda aan te schaffen waarin het huiswerk kan worden genoteerd.

Page 33: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 31

8.3. Goede doelen Als christelijke school vinden we het erg belang-rijk om met elkaar een steentje bij te dragen aan goede doelen. De MR kiest elk jaar een project uit van een goed doel. De positie van kinderen staat daarbij centraal. Over het gekozen project wordt eerst uitvoerig in de klassen verteld. Het wordt zo mogelijk toegelicht met dia’s, video en/of door een gastspreker. Na deze informatieve fase wordt een inzamelingsactie georganiseerd. De vorm hiervan kan per jaar verschillen.

9. DE RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS

9.1. De vorderingen in basis-vaardigheden Onze school hecht veel waarde aan de ba-sisvaardigheden. Hieronder verstaan wij de vakgebieden rekenen en taal, waaronder ook lezen en schrijven vallen. Met behulp van ge-standaardiseerde toetsen kunnen wij de vor-deringen van onze leerlingen onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek stemmen ons over het algemeen tevreden.Voor wat betreft rekenen scoren wij gemiddeld op het niveau van het landelijke gemiddelde. Ook het technisch lezen en de taalvaardigheid scoren op een bevredigend niveau. Aan de woordenschat en het begrijpend lezen moet aandacht besteed worden.

9.2. Verbetering van de kwaliteit van de school Voor het verbetering van de kwaliteit van ons onderwijs stellen wij een meerjarenplan op. Het inzetten van leertijdverlenging is hiervan een onderdeel.Bij het verbeterplan hanteren wij de PDCA cirkel; Plan, Do, Check en Act. Dit laat zich als volgt vertalen; Plannen maken, deze uitvoeren, nagaan of het bedoelde resultaat wordt behaald en daarop handelen door de plannen bij te stellen. Wij stellen het zeer op prijs dat u met uw vragen, opmerkingen en dergelijke bij ons komt. Alleen in goed overleg kunnen wij samen proberen onze school zo optimaal mo-gelijk te laten draaien. Analyse op de opbrengsten hebben laten zien dat de groepen een grote ontwikkeling doorma-ken op het gebied van taal, lezen en rekenen. Woordenschatvergroting is verbeterd. We hebben lees stimulatie in de school, door een samenwerking met de bibliotheek aan te gaan. Boeken worden weer gelezen en er is extra aandacht voor begrijpend lezen. Komend jaar schaffen wij een nieuwe rekenmethode aan, om zo goed als mogelijk aan te sluiten bij de vraag van vandaag. Ouders die de thuistaal spreken krijgen de ge-legenheid om zich onder schooltijd het Neder-lands eigen te maken. Dit zal een positief effect hebben op de woordenschat van de kinderen. Wanneer ouders in de Nederlandse taal goed communiceren, heeft dit positieve gevolgen voor de woordenschat van het kind. Bovendien begrijpen ouders en school elkaar beter, wat

Page 34: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

32 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

het kind ten goede komt.Komend jaar zullen wij een programma aanbie-den aan kinderen die makkelijk door de leerstof gaan. Ze zullen extra uitdaging krijgen aange-boden, waardoor de interesse in leren gesti-muleerd blijft. We zullen gebruik maken in ons aanbod van het aanbieden van verschillende leerstijlen. Niet ieder kind leert iets op dezelfde manier. Het ene kind is meer visueel ingesteld, het andere meer auditief of praktisch. Dat be-tekent dat kinderen leren door iets te zien, te horen of te doen.

Wij bieden daarom leerstof op verschillende manieren aan. In de werkvormen is er aan-dacht voor zelfstandig leren, samenwerkings-vormen, planning, tijdsbewaking en uitgestelde aandacht. In elke groep zijn verschillende aan-pakken. De leerkracht organiseert het onder-wijs zodanig dat er ruimte ontstaat om in een korte instructie en in korte momenten extra bij te sturen op voortgang. Op deze manier voelt een kind zich niet minder dan de andere, maar weet dat er aandacht komt op een bij hem of haar passende wijze. Door extra aandacht te hebben voor lichamelijke oefening, die gege-ven wordt door een vakdocent, is lichaam en geest meer in balans, waardoor het leren wordt bevordert. Ook de conditie is van veel kinderen verbeterd.

Volgend jaar zullen kwaliteit specialisten vooral insteken op de vaardigheden in de midden-groepen, zodat er een stevige basis ontstaat bij taal, rekenen, lezen, woordenschat en abstract denk niveau.

9.3. Uitstroom naar het Voortgezet Onderwijs Aan het eind van het schooljaar 2013-2014 zijn onze leerlingen uitgestroomd naar diverse vor-men van het Voorgezet Onderwijs. Het gemid-delde van de eindtoets van groep 8 was een score van 534. Dit is maar liefst met 4 punten gestegen ten opzichte van vorig jaar.In onderstaand schema ziet u naar welk onder-wijs de leerlingen zijn uitgestroomd. We zijn er trots op dat de leerlingen passende plaatsen op het voortgezet onderwijs hebben gekregen. We hebben hen zo goed als mogelijk voorbe-reid en ze gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen. We merken tijdens de evaluaties met het VO, dat onze leerlingen het goed doen.

0

13

25

38

50

2009 2010 2011 2012 2013 2014

Vwo/Havo Mavo/Vmbo T Vmbo KB Vmbo BB

Page 35: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 33

10. VAKANTIES EN VERLOF- REGELING 10.1. Vakantie, vrije middag, studiedag Studiedagen

leerlingen zijn vrij op:vrijdag 03-10-2014maandag 06-10-2014woensdag 14-01-2015woensdag 18-03-2015

Vakanties en vrije middagen Herfstvakantie20 oktober t/m 24 oktoberSint05 december 12:30 uit.Kerst19 december om 12:00 uur uit Kerstvakantie22 december t/m 2 januari 2015Voorjaarsvakantie23 februari t/m 27 februariGoede Vrijdag en Pasen3 april t/m 6 aprilMeivakantie27 april t/m 8 meiHemelvaartsweekend 14 en 15 meiPinksteren 25 mei Laatste schooldag10 juli 2015 om 12:00 uur uitZomervakantie13 juli t/m 21 augustus 2015

Bijzondere dagen om in de agenda te zetten vermelden wij in de kalender op DigiDuif.Deze worden ook genoemd in de informatiebrief. Hierbij valt te denken aan de verhuizing naar de nieuwe school aan de Cornelis Danckertstraat. De verwachting is dat rondom de meivakantie dit zal plaatsvinden. Hierover wordt u in het voorjaar 2015 uitvoerig geïnformeerd via digiDuif.

10.2. Verlofregeling Vanaf vijf jaar is een kind leerplichtig. U bent dan verplicht uw kind naar een basisschool te sturen op de eerste schooldag van de maand, volgend op de maand waarin uw kind vijf jaar is geworden.Is uw kind bijvoorbeeld op 4 april jarig, dan moet het de eerste schooldag in mei naar school. De directie van de school mag in bij-zondere omstandigheden en bij uitzondering verlof geven. Bij de directeur kunt u informatie krijgen, wanneer er verlof gegeven mag wor-den. U dient dit verlof ruim van te voren aan te vragen. Het Bureau Leerplicht heeft het verlenen voor verlof aangescherpt. Het is niet toegestaan om verlof aan te vragen buiten de schoolvakanties, mits er gewichtige redenen zijn, zoals bijvoorbeeld huwelijken of overlijden binnen de familie.Uw werkgever is verplicht u verlof te geven binnen de vakanties. Een werkgeversverklaring waarin staat dat u buiten de vakanties verlof op moet nemen, is dus geen geldige reden. Redenen zoals: “reeds geboekt”, “oma is 60 jaar” of een aangeboden reis zijn ook geen redenen waarvoor u verlof kunt krijgen. Ook krijgt u geen verlof in de eerste twee weken na

Page 36: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

34 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

de zomervakantie. Wilt u hier met uw vakantie-planning rekening mee houden? De school is verplicht om alle niet geldige verlofopnames te melden. Alle scholen in Rotterdam moeten dit beleid volgen.

11. NAMEN EN ADRESSEN

Relatie school en omgeving

Wij werken samen met;

a Scholen binnen ons bestuurOnze school valt onder het bestuur van de “Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam”.Welke andere scholen die onder de Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam vallen kunt u vinden op www.kindenonderwijsrotterdam.nl.Er is zeer regelmatig overleg tussen de direc-teuren van de scholen van de Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam. Tevens komen de Intern Begeleiders in het kader van PPO vaak bijeen. Ook is er regelmatig contact tussen de stage coördinatoren in het kader van Opleiden in de School.

b Scholen voor Speciaal Basisonderwijs (SBO)Wij onderhouden uitstekende contacten en voeren regelmatig overleg met de in Ommoord gevestigde christelijke school voor speciaal basisonderwijs “De Boei”.

c CED-GroepHet Centrum Educatieve Diensten helpt ons in het overleg over leerlingen met problemen.

Ook worden regelmatig zorgleerlingen onder-zocht en worden de kleuters op spraakstoor-nissen getest.

d Stichting BijDeHandDeze stichting verzorgt de BuitenSchoolse Opvang (BSO) voor onze leerlingen. Dat betekent dat u uw kind voor schooltijd en na schooltijd kunt aanmelden bij stichting Bijdehand. Zij zijn in ons pand aan het Ber-lagepad, maar ook straks aan de Cornelis Danckertsstraat, gevestigd. Uw kind hoeft niet over straat en kan binnen ons pand alle faciliteiten vinden. Locatie Berlagepad heeft telefoon 010-2518076

e PameijerDe Viersprong is onderdeel van Pameijer. Pameijer biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren, volwassen en ouderen met een (lichte) verstandelijke beperking en aan volwassenen en ouderen met psychiatrische problematiek. Al enkele jaren is er een unieke samenwerking met de Viersprong. Deze heet nu facilitaire dienst en bevindt zich vanwege de sloop van het gebouw momenteel helaas buiten bereik van de school.

f BuurthuisVerschillende groepen nemen deel aan pro-gramma’s, aangeboden door Stichting Buurt-werk Alexander (SBA).

g De plaatselijke PKN gemeenteIn samenwerking met de PKN gemeente, gevestigd in de Immanuelkerk en Verrijze-

Page 37: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 35

niskerk, vindt een keer per jaar een scholen-dienst plaats. Via onze maandbrief en in de hallen kunt u regelmatig aankondigingen vinden over activiteiten in de kerken in Het Lage Land.

h PolitieDe wijkagent is betrokken bij buurtpreventie en bijzondere omstandigheden. De ver-keersbrigade wordt aangestuurd door de wijkagent. De leerlingen van groep 7 en 8 worden door de politie opgeleid als verkeers-brigadier. Deze houdt ook de verkeersveilig-heid in het oog. Er wordt rond de school regelmatig gelet op de manier van parkeren.

i Rijksinspectietel: 0800- 8051www.onderwijsinspectie.nl, [email protected]

j. Meldpunt Vertrouwensinspecteurstel. 0900 - 1113111Centrum voor Jeugd en Gezintel. 010 - 5033066

k. SchooltandartsMaasstraat 14a, tel. 010 - 411 69 60

l. Peuterspeelzalen in ons gebouw aan de locatie Berlagepad

Dribbel tel. 010 - 2094526’t Priegeltje tel. 010 - 2202027

m. SchoolmelkU kunt uw kind(eren) ook aanmelden voor het drinken van schoolmelk. Kijk voor het

actuele aanbod en prijzen op www.campina-opschool.nl. De betaling van het schoolmelk-abonnement wordt geheel buiten ons om geregeld door Campina. Ouders van zieke kinderen kunnen de niet-genuttigde melk op school ophalen.

n. Bibliotheek Alexanderpolder Jan Antonie Bijloostraat 11, tel: 010 - 420 75 86

12. DIVERSE SCHOOLSE ZAKEN

12.1. E.H.B.O. op school Regelmatig bieden wij Eerste Hulp, maar het komt ook wel eens voor dat een leerling naar de dokter of een ziekenhuis gebracht moet worden. Omdat leerkrachten moeilijk hun klas in de steek kunnen laten, moeten anderen het vervoer voor hun rekening nemen. Uiteraard bellen wij eerst de ouders/verzorgers van het slachtoffer op om te vragen of deze misschien zelf vervoer heeft of in ieder geval mee kan rijden. Weet u zeker dat de school het juiste telefoonnummer van u heeft? Loop eens langs bij de leerkracht om het samen te controleren. Het is heel belangrijk dat de school u altijd kan bereiken!

12.2. Medicijngebruik op school Dagelijks verblijft uw kind gedurende 5 tot 6 uur op school. In deze periode kan het voor-komen dat zij voorgeschreven medicijnen moeten innemen. Ook kan het voorkomen dat kinderen pijn krijgen die op schijnbaar een-

Page 38: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

36 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

voudige wijze door (meegebrachte) pijnstillers kunnen worden opgelost. Omdat medicijnen soms onverwachte gevolgen met zich kunnen meebrengen, willen wij daar zeer zorgvuldig mee omgaan. Aan enkele afspraken die tussen ouders en school gemaakt moeten worden, valt dan niet te ontkomen. Kortweg komt het hierop neer: de school verstrekt geen medicijnen, tenzij er een getekende verklaring van ouders en/of behandelend arts ligt. Ouders geven geen medicijnen mee, tenzij er overlegd is met de leerkracht en er een verklaring is opgesteld. Het protocol ligt op school ter inzage.

12.3. Publicaties en activiteiten Regelmatig krijgen de leerlingen folders, sten-cils, enzovoort mee naar huis. Deze publicaties moet u zien als service aan de kinderen en ouders/verzorgers. Geschriften waarop niet duidelijk de naam van de school staat, vallen voor wat betreft de inhoud buiten onze verant-woordelijkheid.Wanneer de school iets organiseert, komt er al-tijd duidelijk bericht via een brief of de maand-brief. Ook hier geldt weer dat dan de naam van de school duidelijk op het bericht staat vermeld. In alle andere gevallen is er slechts sprake van dienstverlening aan derden.

12.4. Gevonden/verloren voorwerpen Heeft iemand iets gevonden of verloren? Heeft iemand iets ergens laten liggen? Loop dan even langs bij de administratie voor gevonden voor-werpen. Iedereen moet natuurlijk goed op de eigen spullen passen. Vooral bij gymna-stiek en zwemmen, wil het nog wel eens mis

gaan. Wij vinden vaak dure voorwerpen die van “niemand” zijn! Voor niet opgehaalde spulletjes zoeken wij na enige tijd een goede bestemming.

12.5. Hoe sturen wij bij? Wij trachten binnen de school op een zo rustig en ordelijk mogelijke wijze te werken. Alle leer-krachten proberen met het stellen van gedrags-regels een duidelijk gedragskader te vormen, waarbinnen de leerlingen zich veilig kunnen voelen. Wellicht dat uw kind één of meerdere malen met strafmaatregelen te maken krijgt. Eventueel neemt de leerkracht contact met u op om samen tot een oplossing te komen.

Zeer belangrijk is daarbij dat wij elkaar steunen. Binnen onze school worden diverse gedrags-regels gehanteerd. Iedere maand treft u de regel van de maand in de maandbrief en ook in elke groep zijn de schoolregels zichtbaar opgesteld. Nu komt het soms ook voor dat een leerling zich niet aan deze regels houdt. Wat gebeurt er dan? Binnen het team zijn er afspra-ken gemaakt voor een gezamenlijk beleid hoe we u als ouder/verzorger informeren wanneer een leerling zich niet aan de regels houdt en zijn of haar gedrag niet toelaatbaar is. Ook wordt u geïnformeerd welke maatregelen er volgen. We doen dit op de volgende manier met gekleurde waarschuwingsbrieven:

Gele briefNa diverse incidenten wordt u op de hoogte gesteld van het gedrag van uw kind. Dit gebeurt door middel van een gele waarschuwingsbrief. We vragen u deze brief te ondertekenen en op

Page 39: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 37

school in te leveren. Uiteraard is een toelichting door de groepsleerkracht altijd mogelijk.

Oranje briefWanneer na de gele waarschuwingsbrief het gedrag van het kind niet verbetert, wordt u door middel van de oranje brief uitgenodigd voor een gesprek met uw kind en de groepsleer-kracht. Er zullen afspraken gemaakt worden ter verbetering van het gedrag. Ook zullen maat-regelen besproken worden.

Rode briefNa diverse brieven ontvangt u een laatste brief vanuit de directie. Hierin wordt u uitgenodigd voor een gesprek met als doel te spreken met de directie en de groepsleerkracht over de consequenties die zullen volgen wanneer het gedrag blijft voortduren. Ook de leerplichtamb-tenaar van de gemeente Rotterdam zal op de hoogte worden gesteld. De schoolregels zijn een uitgangspunt en houvast voor leerlingen. Ook zullen bovengenoemde brieven worden meegegeven als herhaaldelijk deze regels overtreden worden. Uiteraard hopen we dat het nooit zover hoeft te komen dat een leerling een rode brief krijgt. We hopen door te werken volgens dit protocol in een vroeg stadium met ouder/verzorgers tot een oplossing te komen die zowel in het belang van het kind, de ouder en de school is. Daarnaast willen we u als ouders/verzorgers ook vragen mee te denken en met uw kind in gesprek te gaan om zo het gedrag te bespreken en te verbeteren.

12.6. Hoofdluis Hoofdluis is iets wat op alle basisscholen voorkomt. Ook onze school wordt hiermee geconfronteerd en heeft hiervoor een protocol ontwikkeld. Dit protocol is een stappenplan om hoofdluis vroegtijdig te signaleren zodat direct actie ondernomen kan worden.

OuderwerkgroepEr is een ouder werkgroep. Deze ouders controleren vier keer per jaar de leerlingen op hoofdluis.1 na de zomervakantie.2 na de herfstvakantie.3 na de kerstvakantie.4 na de meivakantie.De ouders die deelnemen worden benaderd door het MT. Eén ouder is aanspreekpunt voor de directie en coördineert naar de overige ouders van de werkgroep. De directie is con-tactpersoon naar de GG&GD en speelt informa-tie door naar de coördinatoren. Ouders in deze groep beloven bij deelname aan de werkgroep strikte geheimhouding. Daarmee is de privacy van de leerlingen voldoende gewaarborgd.

Signalering vanuit de oudersWanneer hoofdluis gesignaleerd wordt, moet dit direct doorgegeven worden aan de groeps-leerkracht. Deze meldt dit bij de directie. Een extra controle op school is noodzakelijk en de datum van deze controle wordt met de groeps-leerkracht afgestemd.

Page 40: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

38 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

Signalering vanuit de werkgroep of de schoolDe leerkracht wordt op de hoogte gebracht. Ouder van betreffende leerling wordt door de leerkracht op de hoogte gebracht. In beide gevallen worden de ouders van desbe-treffende groep door middel van de brief ‘krie-bels en kopzorgen” geïnformeerd. Gevraagd wordt om ook thuis leerlingen en gezinsleden actief te controleren en indien nodig te behan-delen. Na twee weken wordt de groep en/of de specifieke leerlingen nogmaals gecontro-leerd. De ouders/verzorgers van kinderen met hoofdluis worden door de groepsleerkracht benaderd.

Structurele weigeringWanneer ouders/verzorgers na contact met de groepsleerkracht niet actief optreden tegen de hoofdluis en de leerling besmet blijft, zal de directie deze ouders/verzorgers aanspre-ken. Desbetreffende leerling kan toegang tot school geweigerd worden tot de hoofdluis verdwenen en/of behandeld is. De inspectie en de leerplichtambtenaar zullen hiervan op de hoogte worden gesteld. Door het uitvoeren van bovengenoemd protocol proberen we bij de signalering van hoofdluis verdere versprei-ding te voorkomen. Leerlingen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig. Wanneer hoofdluis in de groep is geconstateerd, is dit geen reden om uw kind uit voorzorg thuis te houden.

13. ORGANISATORISCH

13.1. Schooltijden Onze Wereld werkt volgens een continurooster. Dit houdt in dat de leerlingen tussen de middag, samen met de groepsleerkrachten, op eigen locatie eten. Van 12.00 - 12.15 uur wordt er, na gezamenlijk gebed, in de klas gegeten. Om 12.15 uur gaan de leerlingen naar buiten. De kinderen die nog niet klaar zijn, kunnen hun boterhammen verder opeten. Van 12.15 - 12.30 uur wordt er buiten gespeeld. Uiteraard gebeurt dit onder toezicht van leerkrachten. Om 12.30 uur gaan de leerlingen weer naar binnen en vervolgen zij de les. Mocht het weer het niet toelaten, dan blijven de leerlingen binnen en wordt er een ander moment in de middag ge-zocht om alsnog buiten te spelen. Enkele van de voordelen van het continurooster zijn:• minder reizen van en naar school,• het levert tijdwinst op en is veiliger,• om 14.30 uur zijn de leerlingen uit, er is dan ruime gelegenheid om te spelen en/of tijd voor het maken van huiswerk, mogelijkheid van deelname aan buitenschoolse activiteiten.Schooltijden voor alle groepen;Maandag 08:30 uur – 14:30 uur Dinsdag 08:30 uur – 14:30 uur Woensdag 08:30 uur – 12:30 uurDonderdag 08:30 uur – 14:30 uurVrijdag 08:30 uur – 14:30 uur

Dagelijks is er inloop vanaf 10 minuten voor aanvang van de lessen. U kunt met uw kind mee naar binnen om het naar het lokaal te

Page 41: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 39

begeleiden. Ook is er dan de mogelijkheid even een blik te werpen in het lokaal en op het werk van uw kind om te zien waar het mee bezig is.Wilt u er op toe zien dat uw kind(eren) op tijd naar school kom(t)en? Wanneer een leerling te laat op school komt, dient deze een briefje te gaan halen bij de conciërge. Deze houdt het aantal keren bij. Zijn leerlingen 3 keer te laat, dan moeten zij zich de volgende schooldag bij de conciërge melden om 08:00. Komt verzuim vaker voor dan neemt de directie contact met u op.

13.2. Binnenbrengen van leerlingen In de groepen 1 en 2 bent u van harte welkom tijdens de inloop. In de groepen 3 t/m 8 werken wij hard aan de zelfstandigheid van de kinde-ren. U bent welkom uw kind binnen te brengen vanaf 8.20 uur. De leerkrachten verwelkomen de leerlingen bij de ingang van de lokalen. De leerlingen gaan zelfstandig aan het werk of doen een spel. De ouders kunnen desgewenst een afspraak maken met de leerkrachten of dringende zaken doorgeven. Om 8.30 uur gaan de ouders naar buiten, zodat de lessen kunnen beginnen. Heeft u iets te bespreken? Maak dan alstublieft een afspraak met de leerkracht en doe dit dan na schooltijd. Bij aanvang van de schooldag is de aandacht van de leerkracht gericht op de leerlingen.

13.3. Ingang onder schooltijd Wij verwachten natuurlijk dat alle kinderen op tijd op school zijn. Mocht u echter door bij-zondere omstandigheden onder schooltijd het gebouw willen betreden, dan verzoeken wij u

dringend gebruik te maken van de hoofdingang aan de kant van de peuterspeelzalen. Onder schooltijd houden we onze deuren en tus-sendeuren namelijk zoveel mogelijk gesloten. We willen u vragen hieraan mee te werken. In het nieuwe gebouw is alleen de hoofdingang tijdens schooltijd bereikbaar. U dient zich altijd te melden bij de balie, zodat wij weten wie in de school is.

13.4. Pauze en lunch Elke ochtend rond 10 uur onderbreken wij onze werkzaamheden voor de kleine pauze. In de groepen 1 tot en met 8 wordt er iets gegeten en gedronken. Hiervoor neemt ieder kind zelf iets te eten en drinken mee van thuis, het liefst iets gezonds! U kunt hierbij denken aan fruit, groente of een boterham. Koek en snoep zien wij niet als gezonde voeding. Drinken dat van huis wordt meegenomen mag niet koolzuur-houdend zijn. Energiedrankjes staan wij niet toe vanwege de effecten die dit kan hebben op de leerlingen. Onderzoek heeft bewezen dat teveel suikers niet goed zijn voor de kinderen. Wilt u op bekers en doosjes namen zetten?Om 12:00 onderbreken we voor de grote pauze. Iedere groep luncht met de eigen leerkracht in de klas. Ook hiervoor neemt iedere leerling zelf de lunch en iets te drinken mee. Ook hier vra-gen wij aandacht voor gezonde voeding!

13.5. Schoolmelk U kunt uw kind(eren) aanmelden voor het drinken van schoolmelk. De administratie heeft hiervoor speciale aanmeldingsformulieren. Ook kunt u melk bestellen voor de grote pauze. Het

Page 42: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

40 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

assortiment bestaat uit halfvolle melk en opti-mel. De betaling van het schoolmelkabonne-ment wordt geheel buiten ons om geregeld door Campina. Van hen krijgt u regelmatig een acceptgirokaart. Ouders van zieke kinderen kunnen de niet-genuttigde melk op school op-halen. Kinderen mogen geen melkkartonnetjes mee naar buiten nemen.

13.6. Fotojaarboek Ook dit cursusjaar verzorgen wij weer een foto-jaarboek. Een boek om te bewaren waaraan alle leerlingen meewerken! Aan het eind van het schooljaar krijgt u dit digitaal via Digiduif aangeboden. Op deze manier kunt u het voor alle kinderen van uw gezin downloaden.

13.7. Afscheid groep 8 De laatste week van elk cursusjaar staat in het teken van het afscheid van onze oudste leerlin-gen. Dat feit willen wij natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Elk jaar wordt er weer een spetterend programma samengesteld! Informa-tie volgt te zijner tijd voor de betreffende ouders.

13.8. Schoolbibliotheek De bouwcoördinatoren hebben de cursus Open Boek gevolgd, wat zal leiden tot een centrale bibliotheek in de nieuwe school. De Gemeen-tebibliotheek aan het Marinus Bolkplein biedt mogelijkheden tot het thuis lezen van boeken. Wij bevelen dit van harte aan! Wist u dat lid-maatschap voor kinderen tot 18 jaar gratis is?

13.9. Gegevens van de leerlingen De gegevens, die door de ouders/verzorgers aan de school verstrekt worden en de resultaten van testen en toetsen van de leerlingen worden door de school gebruikt om twee redenen:1. Schooladministratieve redenen

De school is verplicht om een leerlingen administratie te voeren. Deze verzameling van gegevens valt onder de Wet bescherming persoonsgegevens.

2. LeerlingbegeleidingDe door de leerling behaalde resultaten spelen een belangrijke rol bij het begeleiden van de leerlingen. Ook deze administratie valt onder Wet Bescherming Persoonsgegevens.Daarnaast worden deze gegevens opgenomen in een gegevensverzameling, die de gegevens verwerkt tot statische informatie ten behoeve van de evaluatie van het onderwijskundige beleid van de school en het gemeentelijke onderwijsbeleid. Dit vindt volledig anoniem plaats in de Onderwijsmonitor PO/VO gemeente Rotterdam.

13.10. Wijzigingen adres of telefoon-nummer of burgerlijke staat? Gaat u verhuizen? Hebt u een ander telefoon-nummer? Verandering van burgerlijke staat? Laat het ons even weten! U kunt de wijzigingen doorgeven aan de administratie. Deze wijzigt het in het digitale leerling dossier, zodat ook de leer-kracht altijd beschikt over de juiste gegevens.

Page 43: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 41

13.11. Buitenschoolse activiteiten voor de kinderen (BSA) In samenwerking met CurZus&Zo bieden wij de kinderen meerdere activiteiten per schooljaar aan waar zij zich voor kunnen inschrijven. CurZus&Zo heeft veel ervaring in het organise-ren van cursussen en workshops en heeft een groot netwerk van goede vakdocenten. Uw kind krijgt dus altijd les van een vakdocent.De cursussen vinden plaats na schooltijd.

Via de school ontvangt u aan het begin van het cursusjaar voor uw zoon/dochter een cursusoverzicht en een toelichting voor de inschrijving. Tegen een geringe vergoeding kan uw kind aan een workshop deelnemen. Uiter-aard is dit niet verplicht. De meeste cursussen worden na schooltijd en in ons schoolgebouw verzorgd. Er is een aanbod voor alle leeftijden. Het inschrijven gebeurt via de website van CurZus&Zo. Ook de betaling van de cursusgel-den wordt via automatische incasso via hen geregeld. Aangezien er altijd veel kinderen mee willen doen aan de buitenschoolse acti-viteiten, adviseren wij u om zo snel mogelijk in te schrijven. Dit ook, omdat er een beperkt aantal plaatsen is voor elke cursus. Deelname geschiedt op volgorde van inschrijving. Wan-neer er veel kinderen op de wachtlijst staan, zal de school later een nieuwe cursus inkopen en worden de ouders van de kinderen die op de wachtlijst staan door CurZus&Zo later als eerste benaderd om zich in te schrijven.

Wanneer een cursus niet op de eigen locatie plaatsvindt, bent u er als ouder verantwoorde-

lijk voor uw kind naar de betreffende locatie te brengen. Bijvoorbeeld het Buurthuis (voor koken) of de schooltuin. Wanneer uw kind op de betreffende dag gebruikmaakt van BSO, dient u hiermee zelf contact op te nemen.U vindt meer informatie over CurZus&Zo op het volgende internetadres: www.curzusenzo.nl.CurZus&ZoMarinus Bolkplein 73067 AK RotterdamTel. 010 - 251 89 88 13.12. Vervoer bij excursies en wette-lijke aansprakelijkheid Regelmatig gaan leerlingen van onze school op excursie of maken één of ander uitstapje, waar-bij een beroep wordt gedaan op de ouders/verzorgers om mee te helpen bij het vervoer.Iedere auto is verplicht verzekerd tegen wet-telijke aansprakelijkheid. Het bestuur van de Stichting Kind en Onderwijs heeft een auto-cascoverzekering afgesloten. Deze dekt tot maximaal de dagwaarde van het beschadigde voertuig met een maximum van €11.250,-, de schade aan de eigen auto’s van ouders ont-staan tijdens ritten op verzoek van de school-leiding in verband met excursies, schoolreizen of kampen. De eigen auto’s dienen te zijn inge-richt op personenvervoer. Het hebben van een inzittendenverzekering is een noodzaak. Uw eigen kind tot 1,35 meter moet op een stoelver-hoger zitten, de andere kinderen hoeven alleen een gordel om.Gebeurt er toch een ongeluk, dan is de licha-melijke schade aan ouders en leerlingen van onze scholen gedekt via de “Schoolongeval-

Page 44: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

42 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

lenverzekering” en de schade aan uw auto is daarnaast gedekt via de bovengenoemde autocascoverzekering. De school is in principe niet aansprakelijk voor lichamelijke of materiële schade die tijdens de schooltijden is ontstaan. Alleen als er sprake is van een onrechtmatige daad of nalatigheid, door een personeelslid gepleegd, kan de school aansprakelijk gesteld worden. In de overige gevallen blijven de ouders/verzorgers -dus ook onder schooltijd- aansprakelijk voor de daden van hun kinderen.

13.13. Rondom de school A Op de fiets naar school

Wanneer u en/of uw kind op de fiets naar school komt, vragen we u in verband met de veiligheid van al onze leerlingen af te stappen voor u het schoolplein betreedt. Het stallen van de fiets is voor eigen risico van de ouders.

B Roken Onze school is een rookvrij gebouw. Maar ook het plein willen wij rookvrij houden. Wij vragen hierbij uw medewerking en voorbeeld- gedrag.C Honden

Wanneer u een hond meeneemt naar school, verzoeken we u rekening te houden met mensen die hier angstig op kunnen reageren. Wij verwachten dat u de hond kort aangelijnd houdt en vrije doorgang verschaft aan ouders en kinderen. In verband met allergieën zijn dieren in het gebouw niet toegestaan.

D betreden schoolpleinWij verzoeken u niet eerder dan 14:30 (en op woensdag 12:30) het schoolplein betreden

omdat de leerlingen mogelijk afgeleid wor-den door uw aanwezigheid.

13.14. Kleding en kostbaarheden De leerlingen dragen binnen het gebouw:• geen buitenkleding• goed passende schoenen (waarop lekker gerend kan worden!)• in de zomer geen aanstootgevende kleding, zoals al te korte rokjes en strapless topjes• Discmans, ipods en mp3-spelers zijn niet toegestaan binnen de school.• Mobiele telefoons zijn niet nodig voor de communicatie met thuis tijdens schooltijd.• Kostbare zaken vallen ook onder de eigen verantwoordelijkheid van leerlingen en ouders.

13.15. Beeldmateriaal, telefoon- gebruik en media Mobiele telefoons mogen mee naar school mits deze uitgeschakeld zijn. Deze gaan in de lade of in de eigen tas. Uiteraard allemaal op eigen risico. De school is niet aansprakelijk voor diefstal of schade aan de mobiele tele-foons. Digitaal verkeer en sms contact is niet toegestaan. Wanneer er contact met thuis gezocht moet worden, zullen leerkrachten of de conciërge dit doen. Ook mogen er geen beeld of geluidsopnames gemaakt worden zonder overleg. Het plaatsen van filmpjes op internet is niet toegestaan zonder overleg met de directie. Ook aan het gebruik van internet zijn strenge regels verbonden. Ouders kunnen een preventieve rol hebben in het internet gebruik, belgedrag, what’s app, sms’en, cyberpesten,

Page 45: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 43

wanneer ze zich goed op de hoogte stellen van het gebruik van sites door hun kinderen. In het gebruik van internet en communicatiemiddelen staat respect voor de ander voorop. Wanneer de invloed van gebruik van media in de school merkbaar is, zal de school samen met de ou-ders naar oplossingen zoeken. Hierbij kunnen maatregelen genomen worden door school, om een veilig sociaal pedagogisch klimaat te kunnen waarborgen.

13.16. Voor- en Naschoolse Opvang Per 1 augustus 2007 zijn basisscholen wet-telijk verplicht de voor- en naschoolse opvang te regelen voor de leerlingen die hun school bezoeken. Het uitgangspunt vanuit het minis-terie is de arbeidstijden van werkende ouders, de schooltijden van de kinderen en de opvang goed op elkaar te laten aansluiten. Het school-bestuur van de Stichting Kind en Onderwijs Rotterdam is verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de voor- en naschoolse op-vang tussen 7:30 uur en 18:30 uur.Onze school heeft deze opvang uitbesteed en is een samenwerkingsverband aangaan met kinderopvang BijDeHand BV. Dit is een organisatie die de voor- en naschoolse opvang professioneel aanbiedt. Momenteel maken de meeste kinderen van onze school gebruik van de naschoolse opvang van BijDeHand BV, ook gevestigd in het pand aan het Berlagepad. In het nieuwe gebouw zal dit ook aangeboden worden. Indien u gebruik maakt van de voor- en naschoolse opvang is dit aan wettelijke regels en financiën gebonden. Op school kunt u een informatiebrochure aanvragen. Voor verdere

informatie kunt u contact opnemen met Kinder-opvang BijDeHand BV:Plaatsingsbureau KinderopvangEliotplaats 2Postbus 850143009 MA RotterdamTelefoon: 010 251 80 76E-mail: [email protected]: www.kov-bijdehand.nl Uiteraard bent u als ouder te allen tijde vrij om gebruik te maken van een andere aanbieder van opvang. Onze school zal geen contract aangaan met een aanbieder voor de tussen-schoolse opvang. Omdat er gebruik gemaakt wordt van een continurooster en de leerlingen gezamenlijk in de groep bij de groepsleerkracht overblijven is dit niet nodig.

14. SAMENVATTING

CBS Onze Wereld in een notendop: Een christe-lijke basisschool, die andere religies betrekt bij de verhalen uit de bijbel. We maken een koppeling met sociale vaardigheden, normen en waarden. Een plek waar alle kinderen de kans krijgen alles uit zichzelf te halen en te leren!Tijdens de kleuterperiode ligt de nadruk op spelend leren en leren spelen. Voorbereidende oefeningen voor schrijven, rekenen en taal wor-den gedaan en begrippen worden aangeleerd. Sociaal gedrag bevorderen we. De motorische ontwikkeling is tevens belangrijk. We registreren de vorderingen en bespreken die met de ouders.In de onderbouw ligt de nadruk op leren leren.

Page 46: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

44 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

Taal, rekenen en technisch lezen hebben veel aandacht. Samenwerkingsvormen, zelfstandig werken worden gebruikt om effectief te leren. Gedurende de gehele basisschooltijd evalueren en analyseren we de opbrengsten.In de bovenbouw gaan wij hiermee verder, maar passen het geleerde ook toe! Plannen, huiswerk, sociaal emotionele ontwikkeling krijgt een plek. Daarnaast doen we onderzoek, maken we een basis door ICT bij informatieverwerking te betrek-ken. Taal, rekenen, begrijpend lezen en een basis voor wiskunde staat flink op het programma, ter voorbereiding op het VO.CBS Onze Wereld wil het kind motiveren het beste uit zichzelf te halen, door opbrengst gericht en handelingsgericht onderwijs te bieden.

Ons adres is tot mei 2015Berlagepad 10-123067 BA RotterdamPostbus 81383009 AC [email protected]

na mei 2015Cornelis Danckersstraat 343067 XG RotterdamPostbus 81383009 AC [email protected]

Page 47: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 45

INDEX

Activiteiten voor de leerlingen, 27Adresgegevens, 4Adressen, 34Anti-Agressieprotocol, 6Bewegingsonderwijs, 14Burgerschapsvorming, 6CurZus&Zo, 41E.H.B.O., 35Fotojaarboek, 40Gevonden/verloren voorwerpen, 36Hoe sturen we bij, 36Hoofdluis, 37In- en uitschrijven, 16Klachtenregeling, 29Leerling Gebonden Budget, 19Leerlingenmedezeggenschapsraad, 26Logopedie, 20Medezeggenschapsraad, 26Medicijngebruik, 35Missie, 8Onderwijsassistent, 25Ouderparticipatie, 27Pameijer, 34Personeelsbezetting, 24Pesten, 7Rapporten, 28Schoolfonds, 30Schoolgrootte, 5Schoolklimaat, 6Schoolgericht maatschappelijk werk, 20Schoolmelk, 35Schoolorganisatie, 9Schoolregels, 15Schooltandarts, 21

Schooltijden, 38Spreekavonden, 28Stagiaires, 25Vakanties, 33Verlofregeling, 33Vervanging, 24Visie, 8Voor- en Naschoolse Opvang, 43Voortgezet Onderwijs, 20Wettelijke aansprakelijkheid, 41Zwemmen, 14

Page 48: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

46 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

RUIMTE VOOR AANTEKENINGEN

Page 49: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014 - 2015 47

Page 50: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

48 SCHOOLGIDS 2014 - 2015

CBS Onze Wereld

LOCATIE BP tot mei 2015Bezoekadres locatie BP Berlagepad 10 - 123067BA Rotterdam

Nieuwe Locatie CD vanaf mei 2015Cornelis Danckertsstraat 343067XG Rotterdam

Postadres Postbus 81383009AC Rotterdam

TelefoonT 010 420 52 93

Internet www.cbsonzewereld.nl

E-mail [email protected]

KalenderDe kalender staat op onze website www.cbsonzewereld.nl en DigiDuif

Colofon: Deze uitgave is gemaakt in opdracht van Onze Wereld, Cursusjaar 2014 - 2015 Tekst: Onze Wereld, Concept en ontwerp: Everybody. Rotterdam

Page 51: Onze Wereld schoolgids 2014-2015
Page 52: Onze Wereld schoolgids 2014-2015

Locatie BerlagepadBerlagepad 10-123067BA RotterdamT 010 420 52 [email protected] www.cbsonzewereld.nl