Sprengeloo schoolgids 2011-2012

28

description

Schoolgids schooljaar 2011-2012

Transcript of Sprengeloo schoolgids 2011-2012

wie we zijn

wat je kunt leren

hoe we je helpen

wat we nog meer doen

hoe we het organiseren

2

4

6

10

14

16

3

Beste leerling,

Van harte welkom op Sprengeloo! In deze gids vind je veel informatie over onze school. Over wie we zijn, wat je kunt leren en op welke manieren we je begeleiden. Zeker als je nieuw bent op Sprengeloo, kom je zo veel te weten over onze school. Ik hoop dat je je snel bij ons thuisvoelt.

Zit je al wat langer op Sprengeloo? Dan zul je veel al weten, maar toch is de gids ook voor jou een handige wegwijzer. Je vindt er allerlei namen,

adressen en telefoonnummers in van instanties en personen die belangrijk voor jou of je ouders zijn of worden.

Deze gids is in eerste instantie bedoeld voor jou als leerling. Tenslotte ben je voor veel zaken zelf verantwoordelijk. Neem dus deze gids ook samen met je ouders of verzorgers door! Overigens is het zo dat we natuurlijk altijd ouders of verzorgers bedoelen, wanneer we het in deze gids over je ouders hebben.

Wij wensen je veel plezier, fijne ont-moetingen en goede leerresultaten op Sprengeloo!

G.J. van Dijken, directeur

Wij zijn Sprengeloo. Leraar en leerling, conciërge, directeur en administratief medewerker. Jong en oud. Duizend-en-een hobby’s, talenten, mogelijkheden en verlangens. We zijn een school. Dat betekent dat leren bij ons centraal staat. Leren van en over elkaar, de wereld om ons heen. Taal en geschiedenis. Cultuur en geloof. Wiskunde en biologie. Tekenen en sport. Theoretisch en praktisch. Sprengeloo. Dat ben jij!

4

Waar we voor staanSamen levenLeerlingen en medewerkers erkennen elkaar, laten elkaar tot hun recht komen, voelen zich geaccepteerd en veilig. Aandacht en begeleiden Wij hebben aandacht voor elke leerling. We geven je de ruimte je te ontwikkelen door voor jou passend onderwijs te bieden.

Maatschappelijk betrokkenWij maken actief deel uit van de wereld om ons heen.

Sprengeloo is van huis uit protestants-christelijk. Dit betekent dat we dagopeningen houden, aandacht besteden aan christelijke feestdagen en vieringen. We willen een pluriforme school zijn, wat betekent dat je ook welkom bent als je een andere levensbeschouwing of ander geloof hebt.

Bij Sprengeloo sta jij als leerling centraal. Omdat elke leerling anders is, bieden we passend onderwijs: we dagen je uit naar je beste kunnen te presteren. Daarom besteden we in ons onderwijs veel aandacht aan praktische (beroeps-)vaardigheden, zelfstandig kunnen werken en de integratie van praktijk en theorie.

We willen onze leerlingen een goede culturele basis meegeven. We hebben respect en oog voor elkaar en voor onze omgeving. Zowel voor leerlingen als personeel moet de school een plezierige leef-, leer- en werkomgeving bieden. Ook hebben we aandacht voor de ouders van onze leerlingen, het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven.

Wat wij verwachtenOp Sprengeloo...

Vraag ik naar je motieven en gevoelens. Voor racisme en vooroordelen is geen plaats. Ik heb aandacht voor jouw kant van de zaak.

Luister ik naar je. Dit betekent dat discrimineren overbodig is, ik weet immers wat je voelt.

Accepteer ik hoe en wie je bent en anders denkt. Ik spreek je niet aan op je uiterlijk of op je seksuele geaardheid.

Vertrouw ik je. Daarmee weet je dat ongewenst ook ongewenst is, nee ook nee is en ‘kappen nou’ betekent ‘nu ophouden’.

Bescherm ik je eigendommen. Ik steel, verniel of verstop ze niet.

Kortom, op Sprengeloo respecteer ik je. Ik geef je ruimte om te leven, te leren, te werken.

5

Praat ik met je. Ik gebruik geen geweld – niet met handen of voeten, niet met woorden of gebaren – dat maakt me sterk.

Overtuig ik je met eerlijke argumenten. Dus niet met intimidatie, manipulatie of ander verbaal geweld.

6

welke beroepsmogelijkheden je hebt. Tijdens de mentorlessen wordt hier veel aandacht aan besteed.

Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)Wanneer je op de basisschool leer-achterstanden hebt opgelopen, kun je voor het lwoo in aanmerking komen. Je krijgt dan extra zorg en aandacht van je leraren. Ook is het fijn dat je zoveel mogelijk individueel, in je eigen tempo en op je eigen niveau les krijgt. Het lwoo is geen eigen leerweg. Het woord zegt het al, het is een ‘ondersteuning’ van het gewone onderwijs.

Op Sprengeloo vormen de eerste twee jaren de onderbouw: hier krijg je een goede algemene basis. Via praktijklessen maak je ook al kennis met de verschillende richtingen die je in de derde klas kan kiezen. Je volgt onderwijs dat bij je past, op je eigen niveau.

We willen ervoor zorgen dat je naar je beste kunnen presteert. Wij vinden het dan ook erg belangrijk dat jij plezier hebt op school. Als je plezier hebt op school, dan gaat het leren vaak ook beter. We vinden het belangrijk dat je naast de school-vakken, ook iets leert over het omgaan met andere mensen en

Sprengeloo is een school voor ‘voorbereidend middelbaar beroeps-onderwijs’ (vmbo). We kennen vier leerwegen. De ene leerweg is wat meer theoretisch, de andere meer praktisch. Er is dus altijd een leerweg die het beste bij je past.

De vier leerwegen zijn:de basisberoepsgerichte leerweg ·de kaderberoepsgerichte leerweg ·de gemengde leerweg ·de theoretische leerweg ·

Daarnaast bieden we ook Leerweg-ondersteunend onderwijs (lwoo). Deze extra begeleiding is in iedere leerweg mogelijk.

Ons gebouw lijkt misschien groot, maar we hebben het zo georgani-seerd dat jij je makkelijk thuis voelt. We kennen elkaar en hebben veel contact. Je kunt makkelijk de weg vinden. Je hebt je eigen mentor en je eigen klas.

7

De onderbouw: een goede basis

Beroepsgerichte leerwegenDe leerlingen uit de beroepsgerichte leerwegen kunnen kiezen uit Techniek, Zorg & Welzijn en Economie. Je kunt ook kiezen voor Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV), dit is een intra-sectoraal programma dat onder Zorg & Welzijn valt. Het verschil tussen basis- en kaderberoepsgericht heeft te maken met het niveau waarop je leert en daardoor ook met je vervolgopleiding. Goed om te weten is dat je ook op stage gaat. Zo leer je ook in de praktijk.

Techniek Binnen de sector Techniek bieden we de keuze uit de richtingen:

Voertuigentechniek ·Techniek op Maat ·

In de tweede klas van het vmbo al kiezen voor een beroepsgroep is moeilijk. Daarom krijg je binnen Techniek op Maat de kans om

allerlei opdrachten uit verschillende technische beroepen uit te voeren. In onze spectaculaire Techniektoren ontdek je waar jouw talenten liggen en wat je leuk vindt om later te gaan doen.

Je hebt twee jaar de tijd om te bepalen welke richting je straks in het mbo wilt gaan doen. Zowel de bedrijven als het mbo vinden het belangrijk dat techniekleerlingen bepaalde vaardigheden beheersen. Naast zaken als ICT, technisch rekenen en tekenen, zijn dat bijvoorbeeld ook: goed en zakelijk een klant te woord staan, samenwerken met anderen, plannen, veilig werken en presenteren.

Als je de oriëntatiemodule (ongeveer 12 weken) aan het begin van het derde leerjaar hebt afgerond, kun je je ook specialiseren. Installatie-, elektro-, hout-, en metaaltechniek zijn de mogelijkheden.

De bovenbouw: de richting die bij je pastIn de bovenbouw maak je een keuze voor een definitieve richting en een vakkenpakket. Het gaat erom dat je dan iets kiest wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waarvan de leraren denken dat je dat ook kunt. Natuurlijk helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

Theoretische en gemengde leerweg De theoretische leerweg (TL) geeft een brede algemene ontwikkeling. In de loop van de derde klas stel je met je ouders en de decaan een vakkenpakket samen voor het vierde jaar. Je hebt dan de mogelijkheid om een diploma met zes of zeven vakken te halen. Vanuit de TL kun je doorstromen naar niveau 3 of 4 van het mbo of naar de vierde klas havo.

Kies je voor T-Plus, dan doe je naast zes algemeen vormende vakken ook examen in een beroepsgericht vak. Met T-Plus heb je op het mbo een streepje voor op ‘gewone’ TL-leerlingen. Ook is de route naar de havo open.

Bij de gemengde leerweg doe je examen in vijf theorievakken en een beroepsgericht vak, Technologie. Je kunt doorstromen naar niveau 3 of 4 van het mbo en ook naar de havo als je zes theorievakken hebt. Wiskunde

in je pakket is dan erg handig.

8

9

LeerwerktrajectenDe leerwerktrajecten zijn een onderdeel van de basisberoepsgerichte leerweg in het derde en vierde leerjaar van de school. Ze bieden een combinatie van leren en werken. Naast het vak Nederlands, volg je een beroepsgericht programma en theoretische vakken ‘op maat’.

Het leerwerktraject is iets voor jou als je wilt leren in de praktijk. Stage, ofwel leren in een bedrijf, is een zeer belangrijk onderdeel van deze route. Je moet wettelijk verplicht 640 uur stage lopen. Na de herfstvakantie in klas 3 start je met een dag stage per week in overleg met je begeleider in de sector van je keuze.

Er zijn leerwerktrajecten in Techniek en in Dienstverlening & Commercie. (D&C is een combinatie van Zorg & Welzijn en Economie). Je kunt er dus alle kanten mee op! Je verkent bijvoorbeeld de horeca. Je leert hoe je verschillende activiteiten organiseert. Je werkt in de detail-handel en vindt uit hoe een kassa werkt. Je maakt visitekaartjes en bedenkt daarvoor je eigen ontwerp. Voor alle beroepen geldt: je werkt er voor anderen en met anderen. Het is belangrijk dat je sociaal bent en communicatief. Dat betekent onder meer dat je goed moet kunnen samenwerken, naar elkaar luistert en vriendelijk bent.

Zorg & WelzijnBinnen de sector Zorg & Welzijn bieden we de keuze uit de richtingen:

Zorg & Welzijn (uiterlijke verzorging ·en verzorging)Sport, Dienstverlening en Veiligheid ·

Heel belangrijk voor de sector Zorg & Welzijn is natuurlijk te ontdekken hoe goed je met mensen kan omgaan. Op ons prachtige Zorg & Welzijnplein kun je alle zorgvakken oefenen. We hebben een schoonheidssalon, een kapsalon, een grootkeuken en een restaurant, waar gasten van buiten de school komen eten. Je kunt oefenen in het verzorgen van baby’s en oudere mensen. En ook organiseren we regelmatig kinderfeestjes voor een basisschool en een activiteitenmiddag voor de Zonnebloem.

Sport, Dienstverlening en Veiligheid is echt iets voor jou als je sportief bent, het leuk vindt om anderen te helpen en je graag les en leiding wilt geven. Je leert de theorie doordat deze gekoppeld is aan een grote opdracht. Deze richting sluit goed aan bij diverse opleidingen op het mbo, waaronder het CIOS. Na het mbo is het bijvoorbeeld mogelijk om sportinstructeur te worden of aan de slag te gaan bij de politie, brandweer, beveiliging of het leger.

EconomieBinnen de sector Economie bieden we de richting Handel & Administratie. Op het

Economieplein kun je alles wat je leert direct oefenen. Je maakt gebruik van computers en andere communicatietechnieken. Veel van wat je op het plein leert, kun je thuis of tijdens een stage gaan toepassen: samenwerken, plannen en presenteren en alles wat te maken heeft met handel en administratie.

Deze vaardigheden leer je in praktische opdrachten. Om de beurt werk je in een bedrijfssimulatie (nagebootste werkelijkheid) op de afdelingen receptie, administratie, inkoop, verkoop en magazijn en in een winkel. Je werkt bij Economie dus vanuit een ‘echt’ bedrijf. Je maakt kennis met verschillende werkplekken, ook buiten school.

10

Soms gaat het op school wat minder. Je hebt bijvoorbeeld moeite met een bepaald vak. Er is iets wat je dwars zit of thuis gaat het niet goed. Samen met jou zoeken we dan naar de oorzaak én naar oplossingen. Gaat het goed met je, dan doen we er alles aan om dat zo te houden.

De mentor, je eerste aanspreekpuntJe eerste aanspreekpunt in de school is je mentor. Bij hem of haar kun je terecht met de problemen van alledag. Wordt het wat lastiger, dan weet hij of zij precies wie jou het best kan helpen.

ZorgplanIn het zorgplan van de school staat precies beschreven welke vormen van begeleiding we je kunnen bieden en welke spelregels daarvoor gelden. De leerlingbegeleiding komt op het volgende neer:

Hulp bij het lerenBij leerproblemen kun je hulp krijgen van gespecialiseerde leraren. Denk aan dyslexie, problemen op het gebied van rekenen, woordenschat en motoriek.

Advies bij studie- en beroepskeuzeIn de onderbouw adviseren je mentor en decaan je om een vervolgsector te kiezen. De decaan is een leraar die alles weet van opleidingen en beroepen. In de bovenbouw helpen we je een vervolgopleiding te kiezen.

Advies bij persoonlijke problemenBij persoonlijke problemen kun je terecht bij de mentor en bij de leerlingbegeleider. Ook is er hulp bij faalangst (als je bang bent dat iets niet lukt). En als je het moeilijk vindt om met andere mensen om te gaan, dan kun je een sociale vaardigheidstraining volgen.

Zorgadviesteam De mentoren, leerlingbegeleiders en vertrouwenspersonen zijn er om naar je te luisteren en je te helpen. Wanneer blijkt dat jij het beste geholpen bent met speciale en deskundige begeleiding of zorg, verwijzen zij je soms door naar de medewerkers van het zorgadviesteam (ZAT).

In dit team zitten vertegenwoordigers van school, maatschappelijk werk, jeugdzorg, leerplicht, de Trajectklas en de GGD. Het zijn gespecialiseerde mensen, die weten wat je op jouw leeftijd allemaal dwars kan zitten. Op school of thuis.

Ze zijn verplicht om je zo goed als ze kunnen te helpen en ze hebben de belofte afgelegd dat ze met niemand anders dan met elkaar jouw situatie zullen bespreken. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat andere leerlingen of leraren zonder jouw toestemming te horen krijgen wat je bezighoudt.

11

Schoolmaatschappelijk werk (SMW)Gaat het thuis of op school om wat voor reden dan ook niet goed, dan kun je bij het SMW terecht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gepest wordt of lastiggevallen door een loverboy. Of dat je je verdrietig voelt omdat je ouders gescheiden zijn. Of dat je het moeilijk vindt om vrienden te maken. Kortom: als je hulp nodig hebt die je mentor of leerlingbegeleider niet kunnen geven, dan kun je terecht bij onze schoolmaatschappelijk werkers. We kunnen je ook doorsturen naar het maatschappelijk werk.

Vertrouwenspersoon Soms zijn er van die momenten dat je iemand nodig hebt die naar je luistert. Je zit ergens mee en je durft het misschien zelfs je beste

vriend(in) niet eens te vertellen of te vragen. Seksuele intimidatie, opmerkingen of aanrakingen die je niet wilt, dubbelzinnigheden, uitnodigingen en aandacht die je niet wilt… Het maakt niet uit of er nu een medeleerling, een ouder of iemand van school bij betrokken is. Het is zelfs mogelijk dat je er zélf niet eens bij betrokken bent, maar dat je denkt dat het een medeleerling overkomt. Dan moet je daar iets tegen kunnen doen, dan moet je je verhaal ergens kwijt kunnen. Dan heb je echt iemand nodig die je voor honderd procent kunt vertrouwen en tegen wie je alles zeggen mag.

Sprengeloo heeft twee vertrouwens-personen, mevrouw H. van de Haar en de heer H. Wessels. Bij

hen kun je altijd terecht voor een vraag of een gesprek. Je kunt dus rechtstreeks naar één van hen toe. Ze nemen je serieus, luisteren naar je. Ze helpen zoeken naar oplossingen, geven informatie over hulpverlening en helpen zo nodig bij het indienen van een klacht bij een schoolonafhankelijke klachtencommissie. Ze zijn er voor jou! Over seksuele intimidatie hebben we een speciale folder. Deze heb je vast al gekregen en anders vraag je er op school even naar.

Behalve deze twee vertrouwens-personen, is er ook nog een vertrouwenspersoon bereikbaar via de GGD: mw. D. Wijnberger, tel. (088) 44 33 000. Ook daar kun je altijd terecht.

12

zullen we de ouders wijzen op andere (speciale) onderwijsvoor-zieningen voor leerlingen met specifieke hulpvragen.

OvergangsnormenElk leerjaar kent haar eigen over-gangsnormen. Onze school verzorgt passend onderwijs en dus is ook de toetsing en beoordeling daarop afgestemd. In het algemeen geldt dat er naast de cijfers op het rapport ook gekeken wordt naar je inzet en werkhouding. De overgangsnormen zijn voor leerjaar 1 en 2 te vinden in de leerstofplanners en voor leerjaar 3 en 4 in het PTA (programma van toetsing en afsluiting). Ze staan ook op de website.

SchoolartsEen schoolarts is een jeugdarts. Hij of zij heeft aan een half woord genoeg om je goed te kunnen helpen en je van prima adviezen te voorzien. In klas 2 breng je in ieder geval een bezoek aan de schoolarts voor onderzoek. Hierbij wordt aandacht besteed aan groei, gezondheid, gedrag en leefstijl. Voor dit onderzoek krijg je een uitnodiging, je ouders hoeven niet bij het onderzoek aanwezig te zijn, maar het mag wel.

Leerlingvolgsysteem Heel belangrijk bij de leerling- begeleiding is ons leerlingvolg-systeem ’Magister’. In dit systeem verzamelen we van iedere leerling allerlei gegevens. Denk daarbij aan rapportcijfers, resultaten van testen en toetsen. Maar bijvoorbeeld ook gegevens over medicijngebruik. Magister gebruiken we om snel te kunnen reageren op signalen om vervolgens vast te stellen welke hulp we je het best kunnen bieden.

Overigens hebben jij en je ouders ook toegang tot Magister: Zo kun je je gegevens (cijfers en aanwezigheid) altijd inzien. Je ouders krijgen een code met uitleg toegestuurd. Deze uitleg staat ook op de website.

De wet leerlinggebonden financiering (rugzak)De wet op de leerlinggebonden financiering geeft ouders van een kind met een handicap het recht om die school voor hun kind te kiezen

die zij het meest geschikt vinden. Dat kan een reguliere school zijn of een school voor speciaal onderwijs.

Wanneer ouders kiezen voor een reguliere school en de leerling extra voorzieningen nodig heeft, kunnen zij een leerlinggebonden budget aanvragen. De leerling neemt dit budget als het ware in een rugzakje met zich mee. Uit dit budget kunnen zaken worden bekostigd als extra hulp of lessen ambulante begeleiding.

Het bevoegd gezag van onze school beslist over toelating. Als wij een leer- ling niet de hulp en ondersteuning kunnen geven die hij/zij nodig heeft, 13

14

zelfs alle vakken aan dat thema werkt. In deze weken vinden ook activiteiten plaats als sporttoer-nooien, excursies, reizen, toneel- en muziekvoorstellingen, bezoeken aan Markant en Coda of andere musea. Maar ook opdrachten waarbij je buiten school klussen doet die passen bij de door jou gekozen sector. Het zijn weken waarin je op een andere manier kennis en allerlei vaardigheden opdoet.

Maatschappelijke stageIn klas 2 en 3 doe je mee aan de maatschappelijke stage. In samen-werking met Wisselwerk Apeldoorn organiseren we stageplekken bij bijvoorbeeld zorginstellingen, sport- clubs, speeltuinen en kinderdag-verblijven. Deze stages volg je in de activiteitenweken. De bedoeling is dat je kennis en vaardigheden opdoet op plekken waar je misschien niet zo gauw komt, maar waar men je hulp hard nodig heeft.

met de leerlingen en docenten van de richting die je gekozen hebt. Daarnaast word je wegwijs gemaakt in de manier waarop gewerkt wordt in leerjaar 3 en 4 bij de beroepsgerichte vakken. In leerjaar 3 hebben we allerlei leuke projecten passend bij je sector en beginnen we naast de maatschappelijke stage ook met het portfolio en een beroepsoriënterende stage.

Vierde leerjaarIn klas 4 gaan we een aantal dagen naar het buitenland. Ook heb je in het examenjaar twee weken beroepsoriënterende stage.

Activiteitenweken in alle leerjarenVóór bijna elke vakantie is er een week waarin we het lesrooster gedeeltelijk loslaten en allerlei activiteiten in en buiten de school organiseren. Dat betekent soms dat er in een thema gewerkt wordt en je bij een paar vakken of

Leren is belangrijk op Sprengeloo. Maar er is ook ruimte voor andere activiteiten, zoals sportdagen, feesten en excursies. Ook organiseren we jaarlijks voor alle leerjaren bij Markant culturele en kunstzinnige activiteiten.

Eerste leerjaarIn het eerste leerjaar hebben we een introductieprogramma om je klasgenoten goed te leren kennen. Ook organiseren we een toneel- en dansdag, die wordt afgesloten met een echte opvoering van het stuk waar jij in meedoet. Dit doen we in samenwerking met en onder leiding van professionele acteurs en dansers van Scapino. Decor en kleding maak je die dag zelf.

Tweede leerjaar Het tweede leerjaar staat vooral in het teken van de keuze voor een sector en een afdeling. We bereiden jou hierop voor met de praktische sectororiëntatie. Dit is een aantal lessen in de week waarin je daad- werkelijk les krijgt op de beroeps-gerichte afdelingen. Deze lessen helpen je te ontdekken wat wel bij je past en wat minder goed bij je past. Je mentor en decaan helpen je om een juiste keuze te maken. De projectweken en maatschappelijke stage zijn ook gericht op het ontdekken van je kwaliteiten.

Derde leerjaarHet derde leerjaar beginnen we met een introductie om kennis te maken 15

16

KlankbordgroepWe doen ons best om een veilige, gezonde en prettige schoolomgeving te maken, waarin je je thuis voelt. Vind je dat zaken anders geregeld moeten worden, dan kun je naar je mentor of leerlingbegeleider stappen, maar ook naar een leerling van de klankbordgroep. Om de zes weken komt deze groep leerlingen bij elkaar om zaken die in de school spelen te bespreken. Ook organiseren ze zelf feesten en helpen ze bij activiteiten in de school. Op de website kun je de verslagen van de bijeenkomsten vinden. Misschien wil je zelf wel in de klankbordgroep zitten!

MedezeggenschapsraadDe medezeggenschapsraad (MR) heeft inspraak in het schoolbeleid. De MR bestaat uit ouders, leerlingen en personeelsleden. De MR is bevoegd om over alle aangelegen-heden van de school met de directie te spreken. Bij belangrijke beslissingen van de directie is vooraf advies of instemming van de MR vereist. De MR vergadert een aantal maal per jaar. Deze vergaderingen zijn openbaar, dus voor iedereen toegankelijk. Wil je weten wie er in de MR zitten, neem dan contact op met het secretariaat van de school.

De personeelsleden van de MR vormen samen de personeelsmede-zeggenschapsraad (PMR). Naast de

PMR bestaat er ook nog de gemeen- schappelijke medezeggenschapsraad (GMR). In de GMR zitten afgevaardigden van de drie scholen die onder de stichting CVO vallen. Kijk voor meer informatie op onze website.

OuderraadOp Sprengeloo vinden we het belangrijk dat ook ouders actief bij de school betrokken zijn. Daarom hebben we een ouderraad waarin je ouders kunnen meedoen en mee-denken met de school. De ouders die in de raad plaatsnemen zorgen er voor dat de contacten tussen school en huis zo goed mogelijk verlopen. Ze geven daarvoor adviezen aan de schoolleiding en zijn behulpzaam bij activiteiten en feestelijkheden. Bij vragen en problemen kunnen ouders ook bij hen terecht. Via het secretariaat van de school kunnen de namen en telefoonnummers van de ouderraadsleden worden opgevraagd. Kijk voor meer informatie op onze website.

KlachtenregelingenAls een aantal mensen samenwerkt, gaat er wel eens iets niet goed. Je bent het een keer niet met elkaar eens, of je voelt je tekortgedaan. We proberen het eerst met praten op te lossen. Een heel enkele keer gaat dat niet; dan kom je er samen niet meer uit. Op Sprengeloo vinden we dat élk probleem, hoe vervelend ook, opgelost moet worden. We kennen

daarvoor een klachtenprotocol. In dit klachtenprotocol hanteren we de volgende indeling van klachten:

klachten over de schoolorganisatie: 1. schoolregels, overgangsregels, overgangsnormen, eindexamen;klachten over ongewenst gedrag: 2. agressie, geweld, discriminatie, seksuele intimidatie en ander ongewenst gedrag;klachten over de afhandeling van 3. een klacht door de school of over het optreden van (een lid van) de directie of het bestuur.

Als een probleem niet op school opgelost kan worden, kun je naar de landelijke klachtencommissie gaan,waarbij Sprengeloo is aangesloten. Deze commissie bestaat uit een aantal deskundigen. Alle informatie die je daar verder voor nodig hebt, kun je op school krijgen. Op onze website staat de volledige klachten-procedure.

Adres Landelijke klachtencommissie voor het Christelijk onderwijsPostbus 82322508 EH Den HaagTel: (070) 386 16 97Fax: (070) 302 08 36E-mail: [email protected]

17

Meepraten en meedenken

Zakelijke organisatieKluisjesElke leerling krijgt de beschikking over een kluisje voor het opbergen van allerlei spullen. Bedenk wel dat de school niet aansprakelijk is voor zoekgeraakte spullen uit kleedkamer, gymzaal, fietsenstalling of kluisje. De schoolleiding is bevoegd om in bepaalde situaties de kluisjes te openen. Het gebruik van een kluisje kost € 7,- per jaar. Voor de sleutel betaal je € 3,50 borg.

VerzuimAls je een dag of een aantal lessen moet verzuimen door bijvoorbeeld ziekte of andere redenen, willen we dat graag weten. Dat betekent dat je ouders de school zo snel mogelijk informeren. Dit kan telefonisch, via sms of via e-mail bij de verzuim-coördinator, dhr. A. Streppel. Deze meldingen worden in Magister

verwerkt; je bent dan geoorloofd absent. Met je inlogcode kun je de registratie in Magister bekijken.

Docenten noteren absenten op daarvoor bestemde absentielijsten. Rond 10.00 uur hebben wij zicht op wie absent is met een geldige reden en wie absent is zonder reden. Absentie met geldige reden noemen we ‘geoorloofd verzuim’. Absentie zonder geldige reden noemen we ‘ongeoorloofd verzuim’.

Bij ongeoorloofd verzuim neemt de verzuimcoördinator telefonisch contact op met je ouders. Wordt de telefoon niet opgenomen, dan sturen we een brief naar je huisadres. Bij deze brief zit een invulstrook, die je ouders aan de verzuimcoördinator moeten terugsturen.

Te laat komenHet kan voorkomen dat je te laat komt in de les. Ook hier maken we onderscheid tussen geoorloofd en ongeoorloofd te laat komen. Geoorloofd te laat komen wil zeggen dat wij een melding (schriftelijk, telefonisch, sms, e-mail) krijgen van je ouders dat je te laat komt, met vermelding van de reden. Zodra je op school komt, moet je je melden bij de verzuimcoördinator in lokaal 101. Ongeoorloofd te laat komen be-tekent dat er geen geldige reden is.

Natuurlijk kan een leerling niet zonder gevolgen te laat blijven komen. We hebben de volgende afspraken gemaakt over het te laat komen:

Bij · 3x te laat gaat de mentor een gesprek aan en komt de leerling een lesuur terug.Bij · 6x te laat worden ouders ingelicht en haalt de leerling twee uur in.Bij · 9x te laat wordt er een melding bij de leerplichtambtenaar gedaan. Deze zal de leerling en zijn/haar ouders oproepen voor een gesprek. Dit gesprek vindt plaats op school.

LeerplichtambtenaarIn de volgende situaties melden wij een leerling aan bij de leerplichtambtenaar:

Bij 9x te laat komen in ·een rapportperiode. De verzuimcoördinator organiseert 18

een gesprek voor het spreekuur met de leerplichtambtenaar op donderdagmorgen. Ouders krijgen een uitnodiging thuis opgestuurd. De leerling is verplicht om bij het gesprek aanwezig te zijn.Bij een ongeoorloofde absentie van ·16 lesuren of meer in 4 weken.Bij een geoorloofde absentie ·(ziekte etc.) die dusdanig van omvang is dat de school zich zorgen maakt over de studievoortgang van een leerling. Dit noemen we signaalverzuim.

Ouders kunnen contact opnemen met de verzuimcoördinator als ze hierover vragen hebben.

Bereikbaarheid verzuimcoördinatorDe verzuimcoördinator, dhr. A. Streppel, is te bereiken op telefoonnummer (055) 357 53 12 of 06 23 22 10 92, via mail: [email protected] en persoonlijk in lokaal 101.

Aanvraag verlofMet het formulier ‘Verlofaanvraag’ kunnen je ouders een verzoek tot verlof doen. Je kunt het formulier afhalen bij lokaal 101 of downloaden via de website. We ontvangen het verlofformulier graag volledig inge- vuld retour. Lever het in bij dhr. Streppel (verzuimcoördinator) in lokaal 101. Gaat het om een spoedaanvraag, dan kunnen je ouders dit telefonisch doorgeven aan de verzuimcoördinator.

Tip: Reken de reistijd mee bij het tijdsbestek voor de verlofaanvraag!

Kort verlofVerlofaanvragen voor tandartsbezoek, orthodontist, bromfietsexamen etc. (dit noemen we kort verlof) moet je minimaal 3 dagen van te voren indienen.

Bijzonder verlof/ langdurig verlofVerlofaanvragen voor bijvoorbeeld een bruiloft of een belangrijke sportwedstrijd moeten je ouders minimaal 8 weken van te voren indienen. Dit is belangrijk omdat er vaak meerdere personen betrokken zijn bij een verlofaanvraag. Dien je de verlofaanvraag te laat in, dan

kan het voorkomen dat deze niet tijdig beoordeeld kan worden. Je mogelijke absentie geldt dan als ‘ongeoorloofd’.

Bij kort verlof beoordeelt de mentor de aanvraag. Bij langdurig verlof (langer dan 1 dag) beoordeelt de afdelingsleider de aanvraag. Je ouders ontvangen het besluit per post (de originele aanvraag voorzien van handtekening). Verlofaanvragen zijn altijd beschikbaar voor controle door de leerplichtambtenaar.

Ouders die vragen hebben over de verlofaanvraag/absenties kunnen contact opnemen met de verzuimcoördinator. 19

Leerplicht De regels en voorwaarden rondom de verlofregeling van leerlingen zijn wettelijk vastgelegd. Kijk op onze site voor meer informatie over deze regels en over de leerplicht in het algemeen.

LesuitvalBij lesuitval doen we ons uiterste best om vervanging te regelen, maar dat lukt helaas niet altijd. Wel ligt onze geplande onderwijstijd ruim boven de minimumnorm van het ministerie, zodat we elk jaar de urennorm kunnen halen. Roosterwijzigingen kun je vinden op het bord in de hal en op de website. Ook wordt er gebruik gemaakt van een telefoonketen als het eerste lesuur uitvalt. Als je geen les hebt, kun je naar de mediatheek gaan om daar te werken of bij de conciërge spelletjes ophalen.

LessentabellenZie www.sprengeloo.nl of vraag op de administratie om een kopie.

OpbrengstenoordeelIn de tabel hiernaast zie je het oordeel van de onderwijsinspectie over Sprengeloo, gebaseerd op de resultaten behaald in 2008, 2009 en 2010. Meer gegevens kun je vinden op www.onderwijsinspectie.nl.

Uitschrijving en wijziging adresGa je van school voordat je een diploma hebt gehaald of ga je verhuizen? Dan moeten je ouders dat schriftelijk aan de school laten weten. Ga je het volgende schooljaar naar een andere school, dan moet de uitschrijving vóór 1 juni geregeld zijn, anders word je het eerste kwartaal van het volgende schooljaar nog als Sprengeloo-leerling beschouwd.

Opbrengstenoordeel vmbo b vmbo k vmbo (g)t

voldoende voldoende voldoende

20

Per onderdeel

Rendement onderbouw

Oordeel voldoende

Van 3e leerjaar naar diploma zonder zittenblijven

vmbo b vmbo k vmbo (g)t

Oordeel onvoldoende voldoende onvoldoende

Gemiddeld cijfer centraal examen - relatief

vmbo b vmbo k vmbo (g)t

Oordeel voldoende voldoende voldoende

Cijfer schoolexamen minus cijfer centraal examen

vmbo b vmbo k vmbo (g)t

Oordeel gering verschil gering verschil gering verschil

Gemiddeld cijfer centraal examen - absoluut

vmbo b vmbo k vmbo (g)t

Oordeel boven de norm boven de norm boven de norm

21

22

Spreekavonden en bereikbaarheid docentenNa elk rapport hebben je ouders de gelegenheid om met je docenten te spreken. Wanneer je ouders tussen-door een van de docenten willen spreken of iets willen vragen, kunnen ze altijd naar school bellen of mailen.

OuderavondenAan het begin van het schooljaar in de onderbouw ontvangen je ouders een uitnodiging voor een kennismakingsavond. Ook voor de andere leerjaren organiseert Sprengeloo ouderavonden. Deze avonden zijn altijd van belang omdat hier onderwerpen aan bod komen als doorstroommogelijkheden binnen Sprengeloo, beroepskeuze, informatie rondom het examen en vervolgopleidingen.

NieuwsbriefMet onze nieuwsbrief houden we jou en je ouders op de hoogte van alles wat er op onze school speelt. De nieuwsbrief verschijnt gemiddeld driemaal per jaar en is ook te lezen op de website.

WebsiteOp www.sprengeloo.nl staat veel informatie over Sprengeloo. De web- site is volop in beweging, net als de school. Er worden regelmatig interessante en handige mogelijk-

heden en links toegevoegd. Heel handig is ook dat je

roosterwijzigingen op de website kunt bekijken. Zo kun je thuis zien of je rooster voor de volgende dag is veranderd. Bovendien kun je met een inlogcode voor Magister ook je cijfers en af- en aanwezigheid zien.

Bij allerlei bijzondere activiteiten worden foto’s gemaakt door docenten en leerlingen. Sommige foto’s

Voor ouders/verzorgers en voor jou! jaargang 2 nummer 3 juni 2011

NIEUWS

Terugblik

activiteitenweek

Agenda

Debatteren Talent BattleExamenstunt

American style

Contact met ouders en leerlingen

NIEUWS

Voor ouders/verzorgers jaargang 2 nummer 2 maart 2011

Nieuwe directeur

Agenda

Vakkanjers regiokampioen

Activiteiten-week

Ouderraad en ouderpanel

23

Roostertijden

De onderbouw en bovenbouw hebben een eigen lunchpauze.

leerjaar 1 en 21e uur 08.10 - 09.00 uur2e uur 09.00 - 09.50 uur

pauze 09.50 - 10.10 uur 3e uur 10.10 - 11.00 uur4e uur 11.00 - 11.50 uur

pauze 11.50 - 12.20 uur

5e uur 12.20 - 13.10 uur6e uur 13.10 - 14.00 uur7e uur 14.00 - 14.50 uur8e uur 14.50 - 15.40 uur

leerjaar 3 en 4 1e uur 08.10 - 09.00 uur2e uur 09.00 - 09.50 uur

pauze 09.50 - 10.10 uur

3e uur 10.10 - 11.00 uur4e uur 11.00 - 11.50 uur5e uur 11.50 - 12.40 uur

pauze 12.40 - 13.10 uur

6e uur 13.10 - 14.00 uur7e uur 14.00 - 14.50 uur8e uur 14.50 - 15.40 uur

worden op de website geplaatst. Heb je er bij nader inzien bezwaar tegen dat er foto’s geplaatst worden waar jij op staat, dan moet je ons dat even schriftelijk melden.

RapportenJe krijgt driemaal per jaar een rapport mee naar huis: vlak voor de kerstvakantie, eind maart en aan het eind van het schooljaar.

SchoolregelsOp Sprengeloo bestaan duidelijke afspraken. Deze algemene afspraken heb je al gelezen aan het begin van deze gids. We hebben ook huisregels, bijvoorbeeld over fietsen op het schoolplein, te laat komen en uit de les gestuurd worden. Deze afspraken krijg je aan het begin van het jaar uitgereikt. Ze worden ook in de eerste nieuwsbrief vermeld.

PostWij sturen de post voor ouders en leerlingen naar het adres waar de leerling woont. Als ouders niet bij elkaar wonen, krijgt dus de ouder bij wie de leerling woont de post en ook de toegangscode tot Magister. Wij gaan ervan uit dat deze ouder de andere ouder informeert. Algemene brieven en uitnodigingen publiceren we ook op de website.

Vakantieplanning 2011 - 2012

Astervakantie 17 t/m 21 oktober 2011

Kerstvakantie 26 december 2011 t/m 6 januari 2012

Krokusvakantie 20 t/m 24 februari 2012

Pasen 6 t/m 9 april

Tulpvakantie 30 april t/m 4 mei

Hemelvaart 17 en 18 mei

Pinksteren 28 mei

Zomervakantie 9 juli t/m 24 augustus

Voor de vakantieplanning voor de komende jaren zie www.sprengeloo.nl

Schooltijden en vakanties

Financiële zakenOngevallenverzekeringSprengeloo heeft voor alle leerlingen een ongevallenverzekering afge-sloten. Je bent aanvullend verzekerd voor letselschade tijdens schooluren en tijdens activiteiten die door de school buiten de schooluren georga- niseerd worden. Tijdens een klassen-avond bijvoorbeeld, een schoolreis of excursie. Ook onderweg van huis naar school of andersom ben je ver- zekerd. Tenminste, als je rechtstreeks reist, dus niet als je eerst met vrienden de stad in gaat of iets dergelijks.

AansprakelijkheidsverzekeringDe aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als zij die voor de school actief zijn (bestuursleden, personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims als gevolg van onrechtmatig handelen. Let op:

De school of het schoolbestuur 1. is niet zonder meer aansprakelijk voor alles wat tijdens de school- uren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. De school heeft pas een schadevergoedings-plicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. Het is mogelijk dat je schade hebt, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatig-heid. Bijvoorbeeld tijdens de gymnastiekles een bal tegen een bril. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, en wordt dan ook niet door de school vergoed.

De school is niet aansprakelijk 2. voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun

doen en laten. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijk-heidsverzekering afsluiten.

OuderbijdrageNaast het verzorgen van het reguliere onderwijs maakt Sprengeloo zich ook sterk voor een verdieping van het onderwijs. Hiervoor organiseren we diverse activiteiten met het doel de maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling van leerlingen te bevorderen. Voor deze activiteiten vragen wij een ouderbijdrage.

De ouderbijdrage is in principe vrijwillig. Wel doen we een dringend beroep op elke ouder de bijdrage te voldoen, mede uit het oogpunt van collectiviteit en solidariteit. Alleen zo kunnen we het aangegeven doel realiseren. Uit de hiernaast aangegeven bestedingsdoelen mag blijken dat de ouderbijdrage op een verantwoorde wijze wordt besteed.

Voor het schooljaar 2011 - 2012 bedraagt de ouderbijdrage € 50,- . Jaarlijks wordt de ouderbijdrage door het bevoegd gezag in overleg met de oudergeleding van de MR vastgesteld. De bestedingsdoelen van de ouderbijdrage zijn altijd een aanvulling op reguliere bestedingen uit de overheidsbijdrage. In de tabel zie je welke activiteiten van de ouderbijdrage worden betaald. 24

Voor het nieuwe schooljaar begint, ontvangen je ouders een ‘overeen-komst vrijwillige ouderbijdrage’. Na ondertekening van de overeenkomst gaan zij een betalingsverplichting aan. Een voorbeeld van de overeen-komst staat op onze website: www.sprengeloo.nl. In de loop van het schooljaar ontvangen je ouders een factuur voor de ouderbijdrage.

Tabel schoolkostenDe tabel schoolkosten geeft een overzicht van de kosten voor je

Werkkleding, gereedschap of andere leermiddelen, die noodzakelijk zijn binnen de gekozen opleiding, worden niet vergoed en kunt u aanschaffen bij een leverancier naar keuze. Voor vragen over boeken kun je terecht op het schoolsecretariaat bij mevr. M. Kramer. Zie ook www.sprengeloo.nl.

Tegemoetkoming schoolkostenNaar school gaan is een kostbare zaak. Plezierig te weten dat je in sommige gevallen in aanmerking kunt komen voor een tegemoet-koming in die kosten. Meer informatie en een aanvraagformulier kun je opvragen via www.duo.nl.

Stichting Leergeld Apeldoorn-VoorstDeze stichting wil ervoor zorgen dat ook de kinderen uit gezinnen die het financieel wat minder ruim hebben, kunnen meedoen met buitenschoolse activiteiten. Bijvoorbeeld sport, dans, creatieve vorming en schoolkampen. Deze worden door de Stichting Leergeld geheel of gedeeltelijk betaald. De Stichting helpt gezinnen als het inkomen van de ouder(s) onder de 120% van het bijstandsniveau ligt en als het gaat om kinderen van 4 tot 18 jaar. Bel voor een afspraak naar 06 126 751 59 of stuur een e-mail: [email protected]. Zie ook www.leergeld.nl

ouders per leerjaar. Bijvoorbeeld de kosten voor materiaal en excursies. Je vindt deze tabel op de site.

BoekenfondsSprengeloo heeft een eigen boeken- fonds. De schoolboeken krijg je gratis, maar je moet daar wel zorgvuldig mee omgaan. Vandaar dat er een borg betaald moet worden van € 75,-. Als je de boeken na het schooljaar compleet en in goede staat inlevert, krijg je de borg weer terug op het moment dat je van school gaat. 25

Opbouw vrijwillige ouderbijdrage Hoogte vrijwillige ouderbijdrage

Collectieve leerlingenverzekering € 2,-

Bijdrage onderzoek (didactisch, capaciteiten etc.) € 5,-

Bijdrage aan de kosten voor de leerlingenfoto in de leerlingenadministratie en overige foto’s

€ 5,-

Kosten ouderraad € 1,50

Bijdrage in de kosten van communicatie met ouder(s)/verzorger(s) zoals nieuwsbrieven en thema-avonden

€ 4,-

Mediatheek/bibliotheek € 7,50

Bijdrage aan diverse leerlingactiviteiten zoals:start schooljaar ·afsluiting schooljaar ·kerst- en paasviering ·sporttoernooien ·diverse culturele activiteiten na lestijd ·schoolfeesten ·leerlingenraad ·examen/diploma-uitreiking (solidariteitsbijdrage) ·

€ 25,-

Totaal € 50,-

Bankrekeningnummer 68.52.53.651Alle betalingen aan Sprengeloo kunnen naar bankrekeningnummer 68.52.53.651 t.n.v.Stichting CVO Apeldoorn.

De Stichting CVO werkt voor meerdere scholen. Het is daarom belangrijk dat bij elke betaling je naam en de klas waar je in zit en ook het debiteur- en factuurnummer vermeld wordt.

ContactDirect contact (055) 357 53 00Voor al je vragen kun je bellen naar (055) 357 53 00. Zo nodig word je doorverbonden met degene die je het beste antwoord kan geven op jouw vragen. Wanneer die er niet is, word je later teruggebeld. Als je ouders een van je docenten willen spreken, kan dat ook via dit nummer.

Ziekmelding (055) 357 53 12Als je ziek bent, moeten je ouders dat vóór 8.10 uur laten weten.

BezoekadresSprengelooChristelijke school voor VMBOSprengenweg 817314 PH ApeldoornDe ingang is aan de Prinses Beatrixlaan.

Postadres SprengelooPostbus 29397301 EH Apeldoornfax: (055) 355 95 24

[email protected]

Namen en adressenDirecteurdhr. G.J. van Dijken [email protected]

Afdelingsleiding onderbouwdhr. B.R. [email protected]

Afdelingsleiding bovenbouwsector techniek, economie en leerwerktrajectenmw. F. [email protected]

Sector zorg en welzijn, SDV, theoretische en gemengde leerwegmw. A. [email protected]

Schoolsecretariaatmw. T. Fredriksmw. M.M. Kramerdhr. M. van Raalten

Conciërgesmw. F. Krouwel (hoofdconciërge)dhr. G. Doevedhr. A. Streppeldhr. W. Vischdhr. A. Zijlstra

Decaandhr. R. Koopmans (bovenbouw)[email protected]

dhr. A. Snijder (onderbouw)[email protected]

26

Vertrouwenspersonenmw. H. van de Haar [email protected]. H.J. Wessels [email protected]. mw. D. Wijnberger, vertrouwensper-soon bij de GGD. Tel. (088) 44 33 000.

College van bestuurSprengeloo is onderdeel van de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in Apeldoorn en omgeving. De stichting CVO is onderdeel van de Samenwerkingsstichting. Het College van Bestuur wordt gevormd door mevrouw F. Everts.

Stichting CVO in Apeldoorn e.o.Postbus 29377301 EH ApeldoornTel.: (055) 526 18 07

Schoolartsmw. M. van Soest-DijkstraGGD Gelre-IJssel locatie ApeldoornHet PortaalDeventerstraat 437311 LV ApeldoornTel.: (088) 443 30 00www.ggdgelre-ijssel.nl

OnderwijsinspectieAlgemeen telefoonnummer:(088) 669 60 00

27

ColofonVerantwoordelijken bij Sprengeloomw. A. Visser, mw. M.M. Kramer, dhr. G.J. van Dijken Beeldendhr. J. van Veldhuizen, dhr. H. Gerrits en Tekstmet Effect

Tekstbewerking en vormgevingTekstmet Effect, Apeldoorn

Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Sprengeloo maakt onderdeel uit van de Stichting CVO Apeldoorn

BezoekadresSprengenweg 817314 PH ApeldoornDe ingang is aan de Prinses Beatrixlaan.

Postadres SprengelooPostbus 29397301 EH Apeldoorn

T (055) 357 53 00F (055) 355 95 24E [email protected] www.sprengeloo.nl