Nalaten aan het Zuid-Hollands Landschap

download Nalaten aan het Zuid-Hollands Landschap

of 12

 • date post

  28-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

met elke bijdrage - groot of klein – kunnen wij zorgen voor een mooi evenwicht tussen mens ennatuur. En daarmee geeft u de lokalenatuur en cultuurhistorie een toekomst.

Transcript of Nalaten aan het Zuid-Hollands Landschap

 • Geef de natuur een toekomst

  Nalaten aan hetZuid-Hollands Landschap

 • 2De mens kan niet zonder natuur. In onze drukke provincie is het omgekeerde ook waar: de natuur kan niet zonder de mens. In de Randstad is de druk zo groot, dat we moeten zorgen en opkomen voor de natuur. Dat is precies waar het Zuid-Hollands Landschap voor staat.

  We zetten ons in om natuur en ook cultuurhistorie in Zuid-Holland duurzaam veilig te stellen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de natuur krijgt de ruimte en u heeft prachtige gebieden in de buurt om van te genieten. Dat mooie werk kunnen we niet alleen. We krijgen veel steun van natuurliefhebbers, vrijwil-ligers en partners in het bedrijfsleven.

  Wist u dat u ons werk op een bijzondere manier kunt steunen, via uw nalaten-schap? Geen alledaags onderwerp, maar mischien wilt u hier eens over nadenken. Want n ding is zeker: met elke bijdrage - groot of klein kunnen wij zorgen voor een mooi evenwicht tussen mens en natuur. En daarmee geeft u de lokale natuur en cultuurhistorie een toekomst.

  Alvast hartelijk dank,

  Directeur Zuid-Hollands Landschap

  Vandaag zorgen voor morgen

  Michiel Houtzagers

 • 3Het Zuid-Hollands Landschap streeft naar duurzaam en kwalitatief evenwicht tussen mens en natuur. Dt is onze missie. Daar staan en gaan we voor. Dat evenwicht ont-staat jammer genoeg niet vanzelf, daarvoor is de druk op de natuur te groot. Zeker in de Randstad.

  Behoud van natuur

  De natuur zelf heeft geen stem. Het Zuid-Hollands Landschap wel. Wij zetten ons actief in voor de na-tuur in de provincie Zuid-Holland. We doen dat door natuur te versterken, te verwerven en te behe-ren. Hiermee zorgen we voor duurzaam behoud van de karakteristieke Zuid-Hollandse natuur. Denk aan duin, landgoe-deren, bos, moeras en (weide)landschappen. Tegelijkertijd kunnen we zo de inwoners van onze provincie mooie natuurgebieden bieden om te recreren en te ge-nieten van natuurschoon, frisse lucht, verre uitzich-ten en rust.

  Beschermen van natuur

  Natuur, landschap en cultuurhistorie liggen in elkaars verlengde. Daar-om zet het Zuid-Hollands Landschap zich ook in voor het beschermen van cultuurhistorische elementen, zoals forten, landgoederen en molens. Op onze terreinen komen monumenten weer totleven en via wandelingen en excursies beleven recreanten het rijkeNederlandse verleden.

  Het Zuid-Hollands Landschap komt op voor mens en natuur

  Foto pagina 2: Jan van Dam / Het Dok.

  Overige fotos:Idde Lammers

 • 4We onderhouden en beschermen prachtige natuurgebieden bij u in de buurt. En zorgen ervoor dat bedreigde plant- en diersoorten bewaard blijven, zodat we van de rijkdom van de natuur kunnen blijven genieten. Naast beschermer en beheerder van natuur, zijn we ook aanbieder en stimulator. Het hele jaar door organiseren we evenementen, excursies en activiteiten om natuur te ervaren. Zo zien kinderen en volwassen de mooiste plekjes, horen ze prachtige verhalen. En ontstaat respect voor de natuur waarmee we allemaal verbonden zijn.

  Rust en ruimteAl onze activiteiten hebben een belangrijk doel gemeen: het creren van rust en ruimte waarin natuur en mens samen kunnen bestaan. Want mensen houden van natuur. De natuur is een heer-lijke plek om te ontspannen, even weg van de stress van alledag. Om tijd en aandacht te hebben voor elkaar. Om plezier te maken en te ravotten. Dat willen we ook graag zo houden, nu en in de toekomst. Want natuur is voor ons allemaal.

  Natuurlijk Verbonden

 • 5Historische prachtNieuw Leeuwenhorst is een landgoed uit de zeventiende eeuw, midden in de Bollenstreek. Een oase van rust en ruimte, waar ieder jaargetijde veel te zien is aan natuur en cultuur. Een zanderige oude stuifwal met knoestige oude eiken. Een grote moestuin die uit de achttiende eeuw stamt. Een oude boomgaard, op-nieuw ingeplant met historische fruitras-sen. En als u geluk heeft, ziet u damher-ten of hoort u een nachtegaal.

  Plannen voor herstelDoor de jaren heeft het landgoed aan grandeur ingeboet. Het Zuid-Hollands Landschap werkt hard aan herstel. Veel onderdelen zijn inmiddels teruggebracht in de oude staat, maar er is nog veel te doen. Zo willen we de prachtige oude beuken- en eikenlanen terugbrengen en het wandelgebied vergroten via de aanleg van mooie bospaadjes. Ook willen we de natuurwaarden van de oude En-gelse spiegelvijver verbeteren en mooie vergezichten en spannende doorkijkjes creren. Zodat Landgoed Nieuw Leeuwenhorst weer in haar volle glorie kan stralen.

  Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

  Het Zuid-Hollands Landschap beheert historische landgoederen zoals Huys Te Warmont bij Warmond, Staelduinse Bos bij s Gravenzande, Mildenburg bij Oost-voorne en Landgoed Nieuw Leeuwenhorst bij Noordwijkerhout. Ze zijn een tastbare herinnering aan ons rijke culturele erfgoed.

 • 6Het Zuid-Hollands Landschap zet zich in voor het beschermen van natuur en cul-tuurlandschappen in onze mooie provin-cie. We beheren meer dan 4.000 hectare natuur en cultuurlandschap en hebben 200 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten. Die inzet is geweldig, maar we hebben ook financile steun nodig om

  Nalaten, een bijzondere manier om natuur te steunen

  natuur op de kaart te zetten. U kunt daar op een bijzondere en persoonlijke manier aan bijdragen: via uw nalatenschap. Daarmee regelt u nu alles voor later n geeft u natuur een toekomst. Er zijn drie manieren waarop u aan het Zuid-Hollands Landschap kunt nalaten:

  Zuid-Hollands Landschap als enig erfgenaamUw volledige nalatenschap gaat naar het Zuid-Hollands Landschap. Dan weet u zeker dat uw nalatenschap goed besteed wordt.

  Zuid-Hollands Landschap als mede-erfgenaamU benoemt ons als een van uw erfgena-men. U bepaalt zelf hoe u de nalaten-schap onder de erfgenamen verdeelt.

  Zuid-Hollands Landschap als legatarisU laat ons een bepaald goed of geldbe-drag na. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol.

  Alles gaat naar de natuurWist u dat het Zuid-Hollands Landschap een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is? Dit houdt in dat wij geen erfbelasting hoeven tebetalen. Uw nalatenschap komt volledig ten goede aan de natuur.

 • 7EEN GOED GEVOEL

  Vijftig jaar geleden liep of fietste bijna iedereen. Files? Daar waren niet genoeg autos voor. Als kind speelde ik veel buiten. Hutten bouwen, kevers vangen, kikkerdril in een jampotje verzamelen. Tegenwoordig weten veel kinderen niet eens hoe kikkerdril eruit ziet! Ik mag nog steeds graag in de natuur zijn. Een mooie wandeling maken door het bos of over het strand, in onze provincie kan het allebei. Heerlijk! Weet u dat er kinderen zijn die nog nooit de zee gezien hebben? Onvoor-stelbaar. Als we niet oppassen ver-dwijnt er steeds meer natuur, zeker in een provincie die zo drukbevolkt is als Zuid-Holland. Daar moeten we met zn allen voor waken, via een nalaten-schap aan het Zuid-Hollands Land-schap bijvoorbeeld. Zij zorgen dat het bos bij mij in de buurt er straks nog is. Dat vind ik een fijne gedachte.

  Kees van der Brugge (65 jaar)

 • 8

 • 9Natuur is schaars. Wist u dat er nog maar zes procent natuur over is in Zuid-Holland? Met uw steun kunnen we die kostbare natuur en cultuurlandschappen in onze drukke provincie beschermen. En als het kan zelfs uitbreiden.

  We werken hard aan: een duurzame omgeving met rust en ruimte waarin dieren kunnen leven planten kunnen bloeien en mensen kunnen genieten.

  Wat doet het Zuid-Hollands Landschap met uw

  nalatenschap?

  Alles wat we doen is daarop gericht.Daarvoor bundelen we graag onzekrachten samen met u.

  Het Zuid-Hollands Landschap beheert nu al zon 100 natuurgebieden en dat aantal groeit nog altijd. Met uw nalaten-schap geeft u het Zuid-Hollands erfgoed een toekomst. Zodat u en generaties na u kunnen blijven genieten van prachtige natuurgebieden waarin van alles teontdekken en te beleven is.

 • 10

  ... we ruim 100 natuurgebieden beheren

  ... met een totaal oppervlakte van meer dan 4.000 hectare

  ... we ook 9 landgoederen beheren

  ... we dit al sinds 1934 doen

  ... we grote projecten uitvoeren, zoals het Buijtenland van Rhoon, Natuureiland Sophiapolder en het herstel van Landgoed Ockenburgh

  ... maar ook kleine projecten zoals de restauratie van een oude tuinmuur en de bescherming van de zwarte stern

  ... 6 van de 19 eendenkooien in Zuid-Holland bij ons in veilige handen zijn

  ... we vier bezoekerscentra in gebieden hebben, van waaruit u goed genformeerd op pad kunt gaan

  ... na bijna honderd jaar de Molen achter Haastrecht weer wieken heeft

  ... we tientallen wandel- en fietsroutes hebben, van 1 tot 50 kilometer

  ... we een schaapskudde inzetten om graslanden op natuurlijke wijze te beheren

  ... en drie kampeerterreinen, voor liefhebbersvan rust en natuur

  ... we dit met 200 vrijwilligers, 51.000 Beschermers(onze donateurs) en 31 medewerkers mogelijk maken

  ... we alle steun nodig hebben om dit werk te kunnen blijvendoen, voor deze en toekomstige generaties. Helpt u mee?

  Wist u dat

 • Wilt u meer informatie of overweegt u aan het Zuid-Hollands Landschap na te laten? Vult u dan onderstaande antwoordkaart in. Dan nemen wij zo

  Geef de natuur een toekomst

  JA, ik wil meer weten over nalaten aan hetZuid-Hollands Landschap (meerdere antwoorden mogelijk)O Bel mij voor een vrijblijvend gesprekO Ik wil graag meer informatie over executeurschapO Ik ben van plan het Zuid-Hollands Landschap op te nemen in mijn testament O Ik heb het Zuid-Hollands Landschap al opgenomen in mijn testamentO Ik heb een andere vraag, namelijk: ............................................................

  * doorhalen wat niet van toepassing is

  Naam ........................................... m/v*

  Woonplaats ..............