Erven en nalaten aan goede doelen 2015

21
AAN LEESTAFELEXEMPLAAR ERVEN NALATEN GOEDE DOELEN

description

Het onafhankelijke magazine ter promotie van de goede doelen in Nederland.

Transcript of Erven en nalaten aan goede doelen 2015

Page 1: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

AAN

LEESTAFELEXEMPLAAR

ERVEN

NALATEN GOEDE

DOELEN

Page 2: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

INHOUDSOPGAVE

Erven & Nalaten - Je schenkt zoveel meer dan geld, je schenkt vertrouwen ............. 4

Hersenstichting - Onderzoek naar het brein staat nog in de kinderschoenen ........... 6

Prins Bernhard Cultuurfonds - Familie, stichting of bedrijf als mecenas ................... 8

Bio Vakantieoord - Mooiste gift van uw leven ......................................................... 10

Steunfonds Humanisme - De dienst executeur: Een laatste zorg minder .................. 11

Liliane Fonds - biedt luisterend oor en praktische tips .............................................. 12

Stichting MS Research - Nalatenschap essentieel voor continuïteit MS onderzoek ... 14

Dorcas Hulp & Ontwikkeling - Blijf helpen na uw overlijden ................................... 16

Stichting Amazone Kinderen - Wat doet u met uw vermogen? ............................... 18

Stichting MS Research - Nalatenschap essentieel voor continuïteit MS onderzoek ... 20

Centraal Bureau Fondsenwerving - Weet waarvoor je geeft .................................... 21

KNCV Tuberculosefonds - Iedereen kan genezen .................................................... 22

Leger des Heils - Samen zorgen voor een ander ...................................................... 24

World Vision - uw nalatenschap, hun leven ........................................................... 25

Nierstichting - Innovatie maakt écht het verschil ..................................................... 26

VSO - Kennisdelen helpt écht om armoede te bestrijden ........................................ 28

Voorink Advocaten - Advocaten en erfrecht... vertrouwen waard ............................ 30

Nationaal Ouderen fonds - help ouderen aan beter toekomstperspectief ................ 31

Stichting Vluchteling - Directe hulp voor vluchtelingen ........................................... 32

Milieudefensie - Doorgeven door na te laten .......................................................... 34

ADF stichting - U bent van blijvende betekenis! ...................................................... 35

Save the Children - Voor de toekomst van kinderen ............................................... 36

Stichting Reanimatie Noord Nederland - Reanimatiecursussen ................................ 37

Colofon ................................................................................................................... 37

AAN

ERVEN

NALATEN GOEDE

DOELEN

Page 3: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 4 - - 5 -

ERVEN & NALATENJe schenkt zoveel meer dan geld,

je schenkt vertrouwen

Geven met vertrouwenNederlanders worden regelmatig benaderd met een verzoek om te geven aan een goed doel. Een collec-tant of donateurwerver aan de deur, een TV-show, reclamespotjes op radio en televisie of een brief op de deurmat. Ook bij het opmaken van een testament of schenkingsakte kan een bijdrage aan een goed doel overwogen worden.

Het is geweldig dat Nederlanders zo gul en ruimhartig geven aan goede doelen. Goededoelenorganisaties vervullen immers een cruciale rol in de maatschappij. Ze financieren tal van zaken die niet altijd direct in geld zijn uit te drukken, maar die onmisbaar zijn voor het gezond functioneren van onze samenleving.

Veel mensen nemen een goed doel op in hun tes-tament. Ze willen bijvoorbeeld graag de organisatie waar ze al bij betrokken zijn - als vrijwilliger of do-nateur - na hun dood begunstigen. Of ze willen een organisatie die zich inzet voor hun interesses (cultuur, sport, gezondheid) geld nalaten. Mensen die willen nalaten aan een goed doel, wil-len naast de inhoudelijke doelstelling van het doel doorgaans twee zaken weten: 1) Is de organisatie betrouwbaar? 2) Gaat mijn geld naar de goededoe-lenorganisatie of naar de fiscus?

Is er belastingvrijstelling?Als de goededoelenorganisatie die u in uw testament wil opnemen door de Belastingdienst is aangemerkt als “algemeen nut beogende instelling” (anbi), dan hoeft die organisatie geen erfbelasting te betalen over de erfenis, of schenkbelasting over de schenking.

Hoe weet de gever dat het geld goed terecht-komt?Belangrijk is dat het goede doel verantwoord met uw geld omgaat. Vertrouwen van de gever in een verant-woorde besteding van donaties is voor goede doelen van wezenlijk belang om te kunnen functioneren. Het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) streeft naar het in stand houden en versterken van het vertrou-wen van het publiek in goededoelenorganisaties.

Het CBF is een onafhankelijke toezichthouder die jaarlijks zo’n 370 organisaties, groot en klein, op hun eigen verzoek beoordeelt. Als de organisaties aan de criteria van het CBF voldoen, krijgen ze een stempel

van goedkeuring: het CBF-Keur voor goede doelen, het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen of de Verklaring van geen bezwaar voor beginnende instel-lingen.

De organisatie wordt getoetst op bestuur, beleid, de wijze van fondsenwerving, de rechtmatigheid van de bestedingen en hoe de organisatie verslag uitbrengt over die bestedingen. Het CBF stelt vast of orga-nisaties zelf goed controleren of de doelstellingen worden gerealiseerd en of lering wordt getrokken uit bevindingen. Het jaarverslag van de organisatie, met een door een erkende accountant goedgekeurde of beoordeelde jaarrekening, moet voor het publiek be-schikbaar zijn. Bij de fondsenwerving moet uiteraard duidelijk zijn voor welk doel wordt geworven.

Het publiek mag ervan uitgaan dat goededoelenorga-nisaties met het CBF-Keur, het CBF-Certificaat of de Verklaring van geen bezwaar op verantwoorde wijze fondsen werven en besteden en daarover duidelijk verantwoording afleggen aan degenen die daarom vragen.

Als een goededoelenorganisatie geen CBF-beoorde-ling heeft, kunt u zelf op zoek gaan naar informatie over de organisatie. Bijvoorbeeld op de website van die organisatie zelf, of op de website van het CBF. Het CBF publiceert van een groot aantal goededoe-lenorganisaties - ook degene die geen beoordeling hebben - (financiële) informatie.U kunt zich verdiepen in de organisatie van uw keuze en met het goede doel in gesprek gaan. U kunt zich op die manier op de hoogte stellen van de werkzaam-heden van die organisatie en u kunt vragen stellen. Het is vaak ook mogelijk om een concrete bestem-ming van uw nalatenschap met de goededoelenorga-nisatie af te spreken.

Informatie en klachtenHet CBF is in 1925 opge-richt vanuit de behoefte van Nederlandse ge-meenten om wildgroei van collecten langs de deuren te voorkomen. De stichting heeft veel kennis opgebouwd over de goe-dedoelensector in Neder-

Uw gift aan een goed doel moet meer opleveren dan een schoon geweten.

land. Het CBF houdt een databank bij waarin al die informatie verzameld is, het Register goede doelen. Deze databank is via de website te raadplegen. Daar-mee is de website een belangrijk instrument om de transparantie van de goededoelensector in Nederland te ondersteunen en te bevorderen. Alle fondsenwer-vende instellingen kunnen zich in principe laten opne-men in het Register goede doelen. Maar www.cbf.nl is geen test waaruit een winnaar tevoorschijn komt. Je kunt nou eenmaal een organisatie voor noodhulp niet vergelijken met een vereniging voor natuurbehoud of een stichting voor medisch onderzoek.

Het CBF verstrekt informatie en advies met betrek-king tot fondsenwerving door goede doelen aan het publiek, de fondsenwervende sector, de overheid en

de pers. Het CBF publiceert ook het landelijke collec-terooster, neemt klachten in behandeling over fond-senwervende organisaties zover het CBF daartoe over de middelen beschikt en inventariseert meldingen over goede doelen.

Om een verstandig besluit te kunnen nemen, kunt u de informatie raadplegen die voor u verzameld is op www.cbf.nl, maar u beslist uiteindelijk zelf naar welk goed doel uw hart uitgaat.

Achtergrondinformatie over het CBF, de criteria voor de beoordelingen en informatie van zo’n 1.460 instel-lingen zijn te vinden op de website: www.cbf.nl.

CBFAnthony Fokkerweg 1, 1059 CM Amsterdam020 – 417 00 03, [email protected]

LEIDRAAD

1. Bepaal het doel en de organisatie.

2. Zoek informatie over deze organisatie

bij het CBF.

3. Kijk in het anbi-register van de Belastingdienst

of de organisatie de anbi-status heeft.

4. Neem op in testament.

Page 4: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 7 -

Lotte van zeven heeft een wittestof-ziekte. Bij haar verdwijnt de witte stof die haar hersencellen met elkaar verbindt. Ze zal haar tiende verjaardag waarschijnlijk niet beleven.

Maar er is hoop. De Hersenstichting is ervan overtuigd dat wetenschap-pelijk onderzoek binnen niet al te lange tijd voor doorbraken gaat zorgen die leiden tot genezing van hersenziekten.

Geef om je hersenen,steun de Hersenstichting

IBAN: NL18 INGB 0000 000 860www.hersenstichting.nl

Geef om je hersenen

Gratis advertentie

ONDERZOEK NAAR HET BREIN staat nog in de kinderschoenen

De belangstelling voor hersenonderzoek is

de afgelopen jaren fors toegenomen.

De Hersenstichting pleit voor meer

onderzoek, dat is hard nodig.

Iedereen krijgt vroeger of later met een

hersenaandoening te maken,

of bij zichzelf of in de omgeving.

INKOMSTEN GENEREREN

Van de 7,5 miljoen euro die de stichting jaarlijks inzamelt, is ongeveer 90 procent afkomstig van particulieren. ‘Dat is bij lange na niet voldoende. Dat betekent dat we moeten proberen meer donateurs enthousiast te ma-ken voor ons doel.’ En om de donatiegelden te vergroten richt de Hersenstichting zich meer en meer op vermogende particu-lieren. Bij grotere donaties voert de stichting gesprekken met de donateur over diens wensen en wordt een programma op maat gemaakt. De stichting brengt de giftgever in contact met de uitvoerende partijen en zorgt ervoor dat er verantwoording wordt afgelegd. ‘We hopen daarmee dat deze gevers ook ambassadeur wor-den, door te vertellen over hun positieve ervaringen. Alle aandacht voor onze missie is welkom.’

Hersenstichting

De Hersenstichting bestaat inmiddels 26 jaar. In een kwart eeuw is er bijzonder veel gebeurd. Het inzicht in de werking van de herse-nen is verbeterd, van bepaalde aandoeningen is bekend geworden dat ze brein gerelateerd zijn en sinds tien jaar is het mogelijk om middels fMRI de hersenen van (levende) mensen te onderzoeken.Een aanzienlijk deel van al het onderzoek wordt gefinancierd dan wel geïnitieerd door de Hersenstichting. De focus is de afgelopen jaren wel veranderd, zo vertelt directeur Peter Schoof. ‘Waar we voorheen met name de wetenschap stimuleerden en faciliteerden, werken we nu meer vraag gestuurd vanuit de patiënt. Wat willen zij dat we doen? Waar moet aandacht aan geschonken worden?’

Werk aan de winkelSchoof is sinds 2006 werkzaam als directeur bij de Hersenstichting. Daarvoor was hij actief bij andere stichtingen. ‘Ik wil iets kunnen betekenen voor de mensen. Die zingeving is wat mij en al onze medewerkers drijft.’ Daarbij gaat niet alleen de aandacht uit naar hersenaandoeningen, maar ook naar de wijze waarop mensen met een aandoening het beste kunnen worden ondersteund en hoe de hersenen juist gezond gehouden worden. ‘Van veel lichaamsfunc-ties en organen weten we hoe ze werken en hoe we aandoeningen kunnen behandelen, maar het onderzoek naar de werking van het brein staat nog in de kinderschoenen.’ Werk aan de winkel dus. ‘We hebben een hoop ambities. Zo willen we een aantal ziektes geneesbaar maken en de patiënt meer zichtbaar maken.’ Die onzicht-baarheid is namelijk een probleem bij veel hersen-aandoeningen.

Page 5: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 9 -

Word ook mecenas en lever een bijdrage aan de geschiedenis van morgen.

Ga naar www.dekunstvanhetgeven.nl en ontdek de vele vormen van geven en nalaten aan cultuur, natuur en wetenschap.

overeenkomst tussenWat is de

Van Gogh

& Vermeer?

Beiden werden gesteund door een mecenas.

Advertentie

ADVERTENTIE

Stichting of een eigen Cultuurfonds?Het belang van dit particuliere geld is voor cultuur, maar ook voor natuur en wetenschap de laatste jaren steeds groter geworden. En gelukkig zijn er steeds meer particulieren, maar ook bedrijven én stichtingen die hun betrokkenheid omzetten in geven of nalaten aan een doel dat hen na aan het hart ligt.

Zoals bijvoorbeeld het echtpaar De Haas van Dorsser dat via hun Hausta Donans fonds – vrij vertaald ‘wat je put, moet je schenken’ – jongeren aan het dichten brengt. ”Zij hadden voor het realiseren van hun doelstelling ook kunnen kiezen voor het oprichten van een stichting, maar sloten zich aan bij het Cultuurfonds vanwege het (culturele) netwerk, de expertise en het gemak” licht Maartien Delprat, een van Mecenaatsadviseurs van het Cultuurfonds toe. En zo zijn er inmiddels meer dan 350 CultuurFondsen op Naam actief van betrokken mecenassen die samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds projecten of personen uitkiezen die ze willen ondersteunen. Met naam genoemd, of in de veelal gewenste anonimiteit, want ook dat kan bij het Cultuurfonds. Steeds vaker ook kloppen kinderloze schenkers aan bij het Cultuurfonds. Zij willen hun nalaten-schap in een bij hen passende vorm gieten en soms ook bij leven al van het resultaat van hun schenkingen genieten.

Schenken en nalatenDe huidige opleving van het mecenaat brengt veel vragen met zich mee, zowel van gevers als van culturele instellingen. Over vraag en aanbod, schenken, beleggen, lenen, nalaten en het beheren van fondsen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, al sinds de Tweede Wereldoorlog zelf actief aanjager van het particulier initiatief, zet de deuren van het ‘Huis van het mecenaat’ daarom wagenwijd open. Niet alleen voor de klassieke CultuurFonds-op-naam-schenkingen, maar ook voor andere geefvormen.“Met het Mecenaat op maat spelen we in op de huidige

ontwikkelingen van een groeiend aantal mecenassen met uiteenlopende ambities”, zegt Menno Tummers, eveneens mecenaatsadviseur bij het Cultuurfonds. “We zijn echt een professioneel adviescentrum geworden, waar alle geefvragen besproken kunnen worden. En als ze binnen onze werk-terreinen passen, ook ten uitvoer worden gebracht.” En dan gebeuren er mooie dingen. Van een buurtcultuurproject dat de verdraagzaamheid in de buurt vergroot, het verfraaien van architectuur in een stad tot de doorbraak van een talent. “Dat brengt de kunst van het geven allemaal tot stand”, aldus Tummers.

Familie, stichting of bedrijf als mecenasEigen Cultuurfonds als filantropie-vehikel Een eigen Cultuurfonds oprichten. Huib en Mieke de Haas van Dorsser-Udo deden het. Vijf jaar geleden stelden zij bij het Prins Bernhard Cultuurfonds het Hausta Donans Fonds in om zo hun gezamenlijke passie - eigentijdse zangkunst en moderne dichtkunst - te ondersteunen. Hun zoon Hugo zal samen met zijn vrouw dit familiefonds op termijn voortzetten.

Het Hausta Donans Fonds is een sprekend voorbeeld van een mecenas die samenwerkt met het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Cultuurfonds faciliteert diverse vormen van schenken of nalaten en brengt passende projecten of personen samen met de gever: particulieren, bedrijven en stichtingen die de kunst van het geven verstaan. Iets voor uw cliënten? Kijk op www.cultuurfonds.nl/mecenas

Huib de Haas van Dorsser (l) en zijn zoon Hugo © Martijn de Vries

Page 6: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 10 - - 11 -

Nalaten aan Bio Vakantieoord

MOOISTE GIFT VAN UW LEVEN

Iets goeds nalaten aan een bijzonder oord met toekomst. Om kinderen met een zware beperking van een onbezorgde vakantie te laten genieten, samen met ouders, broertjes en zusjes. Die mogelijkheid bestaat bij het Bio Vakantieoord.

Veel ouderen kunnen zich de bioscoopfilmpjes van het Bio Vakantieoord nog voor de geest halen. De kraai die riep: ‘Hee, dat gaat zomaar niet! Dat kost duiten! Veel duiten!’ En als het zaallicht aan floepte, gingen de collectebussen rond. Pure nostalgie, maar Bio Vakan-tieoord zet zich nog steeds met hart en ziel in voor gehandicapte kinderen. Vakantie is onbezorgd plezier maken: spelen, ontspan-nen en opladen. Voor families met een ernstig gehan-dicapt kind is dat onmogelijk op gewone vakantiebe-stemmingen. Maar bij het Bio Vakantieoord kunnen gezinnen wel betaalbaar vakantie vieren. In een bos-rijke omgeving met ruime aangepaste bungalows en tal van binnen en buitenattracties. Zoals de Manege in

‘t BioBos voor therapeutisch paardrijden, de filmzaal en het zwembad. Uiteraard zijn de exploitatiekosten veel hoger dan van andere vakantieparken. Maar Stichting Bio krijgt geen enkele overheidssteun en is totaal afhankelijk van gulle gevers. Bijvoorbeeld mensen, die hun nalaten-schap willen investeren in het geluk van kinderen met een beperking.

Bio Vakantieoord

vakant iepark

Bio Vakantieoord een uniek vakantiepark voor gezinnen met een ernstig gehandicapt kind

“zijn wie je bent zonder starende blikken”

“Als de kinderen zich zo lekker vermaken, komt voor ons ou-

ders ook een moment van rust en ontspanning”

Samen maken we het mogelijk

www.stichtingbio.nl

Het Steunfonds Humanisme is een werkstichting van het Humanistisch Verbond. Het humanisme stoelt op een traditie van zelfbeschikking, vrijheid, verbondenheid en menswaardigheid. Mensen die het Steunfonds aanwijzen als executeur, dragen het huma-nisme een warm hart toe en willen hieraan bijdragen door in ruil voor het executeurschap, het Steunfonds te begun-stigen met een legaat of erfdeel.Een mooie wisselwerking. En een hele zorg minder.

Wie zorgt er straks voor dat mijn persoonlijke wensen worden uitgevoerd en mijn nalatenschap op een zorgvul-dige manier wordt afgewikkeld?

De uitvoering van een testament, de laatste wil van de overledene, vraagt om een vertrouwensrelatie. Wanneer u de Stichting Steunfonds Humanisme benoemt als exe-cuteur, weet u dat de uitvoering van uw laatste wensen in goede handen is. De humanistische grondslag en een jarenlange ervaring met deze vorm van dienstverlening staan borg voor zorgvuldigheid en integriteit.

Het Steunfonds heeft deskundige juridische medewerkers, allen met een notariële achtergrond en veel ervaring met het uitvoeren van testamenten. In persoonlijke gesprekken kunnen zij met u van gedachten wisselen en meedenken. Ook de uiteindelijke uitvoering van het executeurschap wordt door hen verzorgd. Van de uitvaart en het leeg ruimen van een huis, tot het afhandelen van alle adminis-tratieve en juridische zaken.

Precies zo als u dat wenst.

Wilt u meer te weten komen over wat de medewerkers van het Steunfonds voor u kunnen betekenen? Vraag dan onze brochure aan via www.steunfondshumanisme.nl of bel 020 5219036.

“Wie regelt alles na mijn overlijden?”

De dienst executeur:Een laatste zorg minder

JA, Ik wil meer informatie over een executeur van het Steunfonds Humanisme. Vul onderstaande bon in of bel 020 521 90 36 of vraag de informatie aan via het formulier op www.steunfondshumanisme.nl

U kunt de Stichting Steunfonds Humanisme benoemen tot executeur. Het Steunfonds heeft deskundige mensen in dienst die uw laatste wens kunnen uitvoeren. Meer dan 50 jaar ervaring met deze vorm van dienstverlening staat borg voor zorgvuldigheid en integriteit.

Het Steunfonds Humanisme is een werkstichting van het Humanistisch Verbond. Het Humanistisch Verbond zet zich in voor een humane samenleving. Meer informatie over het Humanistisch Verbond vindt u op www.humanistischverbond.nl

Na een overlijden moet er in korte tijd veel geregeld worden. Dat gaat gemakkelijker als u zelf al een en ander heeft bepaald. Veel mensen vinden het moeilijk om daar over na te denken. Toch is het belangrijk dat op tijd te doen, want het geeft veel rust als deze zaken van tevoren goed geregeld zijn.

De medewerkers van het Steunfonds

m vnaam

adres

pc/woonplaats

telefoon

Stuur de bon in een envelop zonder postzegel naar: Steunfonds Humanisme, Antwoordnummer 10938, 1000 RA Amsterdam a

an

vr

aa

g in

fo e

xec

ute

ur |

no

tar

iskl

erk

apr

il 2

015

Als nalaten u een zorg is

Steunfonds

Humanisme

HV_195x137_De Notarisklerk MRT2015.indd 1 11/03/15 12:42

Het Steunfonds Humanisme is een werkstichting van het Humanistisch Verbond. Het humanisme stoelt op een traditie van zelfbeschikking, vrijheid, verbondenheid en menswaardigheid. Mensen die het Steunfonds aanwijzen als executeur, dragen het huma-nisme een warm hart toe en willen hieraan bijdragen door in ruil voor het executeurschap, het Steunfonds te begun-stigen met een legaat of erfdeel.Een mooie wisselwerking. En een hele zorg minder.

Wie zorgt er straks voor dat mijn persoonlijke wensen worden uitgevoerd en mijn nalatenschap op een zorgvul-dige manier wordt afgewikkeld?

De uitvoering van een testament, de laatste wil van de overledene, vraagt om een vertrouwensrelatie. Wanneer u de Stichting Steunfonds Humanisme benoemt als exe-cuteur, weet u dat de uitvoering van uw laatste wensen in goede handen is. De humanistische grondslag en een jarenlange ervaring met deze vorm van dienstverlening staan borg voor zorgvuldigheid en integriteit.

Het Steunfonds heeft deskundige juridische medewerkers, allen met een notariële achtergrond en veel ervaring met het uitvoeren van testamenten. In persoonlijke gesprekken kunnen zij met u van gedachten wisselen en meedenken. Ook de uiteindelijke uitvoering van het executeurschap wordt door hen verzorgd. Van de uitvaart en het leeg ruimen van een huis, tot het afhandelen van alle adminis-tratieve en juridische zaken.

Precies zo als u dat wenst.

Wilt u meer te weten komen over wat de medewerkers van het Steunfonds voor u kunnen betekenen? Vraag dan onze brochure aan via www.steunfondshumanisme.nl of bel 020 5219036.

“Wie regelt alles na mijn overlijden?”

De dienst executeur:Een laatste zorg minder

JA, Ik wil meer informatie over een executeur van het Steunfonds Humanisme. Vul onderstaande bon in of bel 020 521 90 36 of vraag de informatie aan via het formulier op www.steunfondshumanisme.nl

U kunt de Stichting Steunfonds Humanisme benoemen tot executeur. Het Steunfonds heeft deskundige mensen in dienst die uw laatste wens kunnen uitvoeren. Meer dan 50 jaar ervaring met deze vorm van dienstverlening staat borg voor zorgvuldigheid en integriteit.

Het Steunfonds Humanisme is een werkstichting van het Humanistisch Verbond. Het Humanistisch Verbond zet zich in voor een humane samenleving. Meer informatie over het Humanistisch Verbond vindt u op www.humanistischverbond.nl

Na een overlijden moet er in korte tijd veel geregeld worden. Dat gaat gemakkelijker als u zelf al een en ander heeft bepaald. Veel mensen vinden het moeilijk om daar over na te denken. Toch is het belangrijk dat op tijd te doen, want het geeft veel rust als deze zaken van tevoren goed geregeld zijn.

De medewerkers van het Steunfonds

m vnaam

adres

pc/woonplaats

telefoon

Stuur de bon in een envelop zonder postzegel naar: Steunfonds Humanisme, Antwoordnummer 10938, 1000 RA Amsterdam a

an

vr

aa

g in

fo e

xec

ute

ur |

no

tar

iskl

erk

apr

il 2

015

Als nalaten u een zorg is

Steunfonds

Humanisme

HV_195x137_De Notarisklerk MRT2015.indd 1 11/03/15 12:42

Page 7: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 13 - 5

te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

LegaatU kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het Liliane Fonds uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor het Liliane Fonds bestemmen.

ErfbelastingHet Liliane Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het Liliane Fonds geen erfbelasting te betalen. Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt ook helemaal bij ons terecht. Er gaat niets naar de fi scus.

Nadere informatieWilt u graag meer weten over het Liliane Fonds of over de regeling van uw nalatenschap? Of wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Geert Dollevoet? U kunt ons dit laten weten door de bijgevoegde antwoordkaart op te sturen.

Neemt u liever telefonisch of per e-mail contact op met Geert Dollevoet? U kunt hem bellen op 073 - 518 94 26 (kantoor) of 013 - 536 86 54 (privé), of een bericht sturen aan [email protected].

Natuurlijk kunt u ook via andere kanalen informatie inwinnen. Raadpleeg voor vragen over uw nalatenschap bijvoorbeeld:• de Notaristelefoon: 0900 – 346 93 93 op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur (€ 0,80 per minuut)• de Notariswebsite: www.notaris.nl • de website: www.goededoelen.nl

Als u meer wilt weten over het werk van het Liliane Fonds, kijk dan op onze uitgebreide website: www.lilianefonds.nl.

“Ik heb hier in Phnom Penh tot nu toe meer dan 600 kinderen met een handicap kunnen helpen met geld van het Liliane Fonds. Dankzij het Liliane Fonds kunnen ze nu ook naar school of een beroep leren. Jongeren heb ik met een inkomstengenererend project een opstap kunnen geven naar een leven waarin ze niet meer volledig afhankelijk zijn van anderen, maar zelf, helemaal of voor een deel, kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open.”Nimul Ouch (Phnom Penh, Cambodja) – Lokale contactpersoon sinds 1999

5

te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

U kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het Liliane Fonds uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor het Liliane Fonds bestemmen.

Het Liliane Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het Liliane Fonds geen erfbelasting te betalen. Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt ook helemaal bij ons terecht. Er gaat niets naar de fi scus.

Nadere informatieWilt u graag meer weten over het Liliane Fonds of over de regeling van uw nalatenschap? Of wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Geert Dollevoet? U kunt ons dit laten weten door de bijgevoegde antwoordkaart op te sturen.

Neemt u liever telefonisch of per e-mail contact op met Geert Dollevoet? U kunt hem bellen op 073 - 518 94 26 (kantoor) of 013 - 536 86 54 (privé), of een bericht sturen aan [email protected].

Natuurlijk kunt u ook via andere kanalen informatie inwinnen. Raadpleeg voor vragen over uw nalatenschap bijvoorbeeld:• de Notaristelefoon: 0900 – 346 93 93 op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur (€ 0,80 per minuut)• de Notariswebsite: www.notaris.nl • de website: www.goededoelen.nl

Als u meer wilt weten over het werk van het Liliane Fonds, kijk dan op onze uitgebreide website: www.lilianefonds.nl.

“Ik heb hier in Phnom Penh tot nu toe meer dan 600 kinderen met een handicap kunnen helpen met geld van het Liliane Fonds. Dankzij het Liliane Fonds kunnen ze nu ook naar school of een beroep leren. Jongeren heb ik met een inkomstengenererend project een opstap kunnen geven naar een leven waarin ze niet meer volledig afhankelijk zijn van anderen, maar zelf, helemaal of voor een deel, kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open.”Nimul Ouch (Phnom Penh, Cambodja) – Lokale contactpersoon sinds 1999

Nalatenschap en wetAls iemand overlijdt zonder testament, dan bepaalt de wet (het erfrecht) hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld. Volgens de wet kunnen alleen echt genoten, geregistreerde partners en familieleden erven. Met een testament kunnen ook mensen die geen familie zijn of goede doelen delen

Een testament kan alleen worden opgemaakt door een notaris. Als u zelf uw wensen op papier zet in een codicil, dan is dit niet voldoende.

U kunt (een deel van) uw toekomstige nalatenschap op twee manieren bestemmen voor een goed doel, bijvoorbeeld het Liliane Fonds:

Bij een erfstelling laat u in uw testament vastleggen, dat het Liliane Fonds erfgenaam van uw nalatenschap wordt. Alleen of samen met anderen. Als er meerdere erfgenamen zijn, dan hoeven deze niet allemaal even veel

- Ze zijn de spil van de hulpverlening, de meer dan 1800 lokale contactpersonen met wie het Liliane Fonds samenwerkt. Betrouwbare, deskundige en betrokken mensen, die persoonlijk contact hebben met de kinderen en hun familie. Die met eigen ogen zien welke hulp een kind nodig heeft. Die de hulp praktisch regelen en begeleiden. En die het Liliane Fonds op de hoogte houden van de kosten én van de resultaten. Mensen als Nimul Ouch. Het Liliane Fonds wil de wereld openen voor kinderen met een handicap. Onze lokale contact-

te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

LegaatU kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het Liliane Fonds uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor het Liliane Fonds bestemmen.

ErfbelastingHet Liliane Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het Liliane Fonds geen erfbelasting te betalen. Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt ook helemaal bij ons terecht. Er gaat niets naar de fi scus.

Nadere informatieWilt u graag meer weten over het Liliane Fonds of over de regeling van uw nalatenschap? Of wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Geert Dollevoet? U kunt ons dit laten weten door de bijgevoegde antwoordkaart op te sturen.

Neemt u liever telefonisch of per e-mail contact op met Geert Dollevoet? U kunt hem bellen op 073 - 518 94 26 (kantoor) of 013 - 536 86 54 (privé), of een bericht sturen aan [email protected].

Natuurlijk kunt u ook via andere kanalen informatie inwinnen. Raadpleeg voor vragen over uw nalatenschap bijvoorbeeld:• de Notaristelefoon: 0900 – 346 93 93 op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur (• de Notariswebsite: www.notaris.nl • de website: www.goededoelen.nl

Als u meer wilt weten over het werk van het Liliane Fonds, kijk dan op onze uitgebreide website:

“Ik heb hier in Phnom Penh tot nu toe meer dan 600 kinderen met een handicap kunnen helpen met geld van het Liliane Fonds. Dankzij het Liliane Fonds kunnen ze nu ook naar school of een beroep leren. Jongeren heb ik met een inkomstengenererend project een opstap kunnen geven naar een leven waarin ze niet meer volledig afhankelijk zijn van anderen, maar zelf, helemaal of voor een deel, kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open.”Nimul Ouch (Phnom Penh, Cambodja)

4

Nalatenschap en wetAls iemand overlijdt zonder testament, dan bepaalt de wet (het erfrecht) hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld. Volgens de wet kunnen alleen echt genoten, geregistreerde partners en familieleden erven. Met een testament kunnen ook mensen die geen familie zijn of goede doelen delen in de erfenis.

Testament Een testament kan alleen worden opgemaakt door een notaris. Als u zelf uw wensen op papier zet in een codicil, dan is dit niet voldoende. Erfstelling en legaatU kunt (een deel van) uw toekomstige nalatenschap op twee manieren bestemmen voor een goed doel, bijvoorbeeld het Liliane Fonds:ErfstellingBij een erfstelling laat u in uw testament vastleggen, dat het Liliane Fonds erfgenaam van uw nalatenschap wordt. Alleen of samen met anderen. Als er meerdere erfgenamen zijn, dan hoeven deze niet allemaal even veel

Lokale contactpersonen - Ze zijn de spil van de hulpverlening, de meer dan 1800 lokale contactpersonen met wie het Liliane Fonds samenwerkt. Betrouwbare, deskundige en betrokken mensen, die persoonlijk contact hebben met de kinderen en hun familie. Die met eigen ogen zien welke hulp een kind nodig heeft. Die de hulp praktisch regelen en begeleiden. En die het Liliane Fonds op de hoogte houden van de kosten én van de resultaten. Mensen als Nimul Ouch. Het Liliane Fonds wil de wereld openen voor kinderen met een handicap. Onze lokale contact-personen hebben de sleutel in handen.

Uw nalatenschap :

een geschenk voor het leven

foto

: Gh

anyo

bi

foto

: Gha

nyob

i

Prosper (13), Ghana Prosper is geboren met een misvormde voet. Kinderen scholden hem uit voor tapoli (aardappel-stamper), omdat zijn voet daarop leek. Hij kon alleen maar strompelen. Met steun van het Liliane Fonds werd Prospers voet geamputeerd en kreeg hij een prothese. Later wordt hij accountant. Nu kan hij na school nog lekker voetballen. Niemand noemt hem nog tapoli.

Vraag de brochure aanWilt u meer weten over de mogelijkheden om na te laten aan het Liliane Fonds? Vraag vandaag nog de speciale brochure over nalatenschappen aan. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel 0800 - 7 800 800 (gratis). Ook met vragen kunt u daar terecht, we beantwoorden ze graag.

Steeds meer mensen bestemmen (een deel van) hun nalatenschap voor het Liliane Fonds. Door ons op te nemen in uw testament laat u ‘een nieuw leven’ na aan kinderen met een handicap in de armste streken van Afrika,

Azië en Latijns-Amerika. Is dat geen mooie gedachte? Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt voor de volle 100 procent ten goede aan ons werk: door onze ANBI-status hoeven wij niets af te dragen aan de Belastingdienst.

Uw nalatenschap: een geschenk voorhet leven

Advertorial

Kinderen versterken en laten meedoenSamen met lokale organisaties maakt het Liliane Fonds kinderen met een handicap sterker en hun omgeving toegankelijker. We maken kinderen weerbaar en zelfbewust, en verbeteren hun functioneren met revalidatie, onderwijs en trainingen. Tegelijkertijd breken we de barrières af, die hun meedoen in de maatschappij blokkeren: fysieke barrières, uitsluiting, averechts beleid. Zodat ze terecht kunnen in de gezondheidszorg, op school en (straks) op de arbeidsmarkt. Een behoorlijk bestaan is geen gunst, maar een basisrecht van elk kind.

LIL5011 ADV A4 Advertorial Nalatenschap.indd 1 02-04-15 11:49

5

te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

LegaatU kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het Liliane Fonds uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor het Liliane Fonds bestemmen.

ErfbelastingHet Liliane Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het Liliane Fonds geen erfbelasting te betalen. Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt ook helemaal bij ons terecht. Er gaat niets naar de fi scus.

Nadere informatieWilt u graag meer weten over het Liliane Fonds of over de regeling van uw nalatenschap? Of wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Geert Dollevoet? U kunt ons dit laten weten door de bijgevoegde antwoordkaart op te sturen.

Neemt u liever telefonisch of per e-mail contact op met Geert Dollevoet? U kunt hem bellen op 073 - 518 94 26 (kantoor) of 013 - 536 86 54 (privé), of een bericht sturen aan [email protected].

Natuurlijk kunt u ook via andere kanalen informatie inwinnen. Raadpleeg voor vragen over uw nalatenschap bijvoorbeeld:• de Notaristelefoon: 0900 – 346 93 93 op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur (€ 0,80 per minuut)• de Notariswebsite: www.notaris.nl • de website: www.goededoelen.nl

Als u meer wilt weten over het werk van het Liliane Fonds, kijk dan op onze uitgebreide website: www.lilianefonds.nl.

“Ik heb hier in Phnom Penh tot nu toe meer dan 600 kinderen met een handicap kunnen helpen met geld van het Liliane Fonds. Dankzij het Liliane Fonds kunnen ze nu ook naar school of een beroep leren. Jongeren heb ik met een inkomstengenererend project een opstap kunnen geven naar een leven waarin ze niet meer volledig afhankelijk zijn van anderen, maar zelf, helemaal of voor een deel, kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open.”Nimul Ouch (Phnom Penh, Cambodja) – Lokale contactpersoon sinds 1999

5

te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

U kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het Liliane Fonds uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor het Liliane Fonds bestemmen.

Het Liliane Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het Liliane Fonds geen erfbelasting te betalen. Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt ook helemaal bij ons terecht. Er gaat niets naar de fi scus.

Nadere informatieWilt u graag meer weten over het Liliane Fonds of over de regeling van uw nalatenschap? Of wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Geert Dollevoet? U kunt ons dit laten weten door de bijgevoegde antwoordkaart op te sturen.

Neemt u liever telefonisch of per e-mail contact op met Geert Dollevoet? U kunt hem bellen op 073 - 518 94 26 (kantoor) of 013 - 536 86 54 (privé), of een bericht sturen aan [email protected].

Natuurlijk kunt u ook via andere kanalen informatie inwinnen. Raadpleeg voor vragen over uw nalatenschap bijvoorbeeld:• de Notaristelefoon: 0900 – 346 93 93 op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur (€ 0,80 per minuut)• de Notariswebsite: www.notaris.nl • de website: www.goededoelen.nl

Als u meer wilt weten over het werk van het Liliane Fonds, kijk dan op onze uitgebreide website: www.lilianefonds.nl.

“Ik heb hier in Phnom Penh tot nu toe meer dan 600 kinderen met een handicap kunnen helpen met geld van het Liliane Fonds. Dankzij het Liliane Fonds kunnen ze nu ook naar school of een beroep leren. Jongeren heb ik met een inkomstengenererend project een opstap kunnen geven naar een leven waarin ze niet meer volledig afhankelijk zijn van anderen, maar zelf, helemaal of voor een deel, kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open.”Nimul Ouch (Phnom Penh, Cambodja) – Lokale contactpersoon sinds 1999

Nalatenschap en wetAls iemand overlijdt zonder testament, dan bepaalt de wet (het erfrecht) hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld. Volgens de wet kunnen alleen echt genoten, geregistreerde partners en familieleden erven. Met een testament kunnen ook mensen die geen familie zijn of goede doelen delen

Een testament kan alleen worden opgemaakt door een notaris. Als u zelf uw wensen op papier zet in een codicil, dan is dit niet voldoende.

U kunt (een deel van) uw toekomstige nalatenschap op twee manieren bestemmen voor een goed doel, bijvoorbeeld het Liliane Fonds:

Bij een erfstelling laat u in uw testament vastleggen, dat het Liliane Fonds erfgenaam van uw nalatenschap wordt. Alleen of samen met anderen. Als er meerdere erfgenamen zijn, dan hoeven deze niet allemaal even veel

- Ze zijn de spil van de hulpverlening, de meer dan 1800 lokale contactpersonen met wie het Liliane Fonds samenwerkt. Betrouwbare, deskundige en betrokken mensen, die persoonlijk contact hebben met de kinderen en hun familie. Die met eigen ogen zien welke hulp een kind nodig heeft. Die de hulp praktisch regelen en begeleiden. En die het Liliane Fonds op de hoogte houden van de kosten én van de resultaten. Mensen als Nimul Ouch. Het Liliane Fonds wil de wereld openen voor kinderen met een handicap. Onze lokale contact-

te erven. U bepaalt zelf op welk percentage van uw nalatenschap een erfgenaam recht heeft.

LegaatU kunt in uw testament ook laten opnemen, dat het Liliane Fonds uit uw nalatenschap een legaat krijgt. Dit is een duidelijk omschreven bezit of geldbedrag. U kunt bijvoorbeeld uw familie tot erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag als legaat voor het Liliane Fonds bestemmen.

ErfbelastingHet Liliane Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als erkend goed doel hoeft het Liliane Fonds geen erfbelasting te betalen. Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt ook helemaal bij ons terecht. Er gaat niets naar de fi scus.

Nadere informatieWilt u graag meer weten over het Liliane Fonds of over de regeling van uw nalatenschap? Of wilt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Geert Dollevoet? U kunt ons dit laten weten door de bijgevoegde antwoordkaart op te sturen.

Neemt u liever telefonisch of per e-mail contact op met Geert Dollevoet? U kunt hem bellen op 073 - 518 94 26 (kantoor) of 013 - 536 86 54 (privé), of een bericht sturen aan [email protected].

Natuurlijk kunt u ook via andere kanalen informatie inwinnen. Raadpleeg voor vragen over uw nalatenschap bijvoorbeeld:• de Notaristelefoon: 0900 – 346 93 93 op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur (• de Notariswebsite: www.notaris.nl • de website: www.goededoelen.nl

Als u meer wilt weten over het werk van het Liliane Fonds, kijk dan op onze uitgebreide website:

“Ik heb hier in Phnom Penh tot nu toe meer dan 600 kinderen met een handicap kunnen helpen met geld van het Liliane Fonds. Dankzij het Liliane Fonds kunnen ze nu ook naar school of een beroep leren. Jongeren heb ik met een inkomstengenererend project een opstap kunnen geven naar een leven waarin ze niet meer volledig afhankelijk zijn van anderen, maar zelf, helemaal of voor een deel, kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Er gaat een nieuwe wereld voor hen open.”Nimul Ouch (Phnom Penh, Cambodja)

4

Nalatenschap en wetAls iemand overlijdt zonder testament, dan bepaalt de wet (het erfrecht) hoe zijn nalatenschap wordt verdeeld. Volgens de wet kunnen alleen echt genoten, geregistreerde partners en familieleden erven. Met een testament kunnen ook mensen die geen familie zijn of goede doelen delen in de erfenis.

Testament Een testament kan alleen worden opgemaakt door een notaris. Als u zelf uw wensen op papier zet in een codicil, dan is dit niet voldoende. Erfstelling en legaatU kunt (een deel van) uw toekomstige nalatenschap op twee manieren bestemmen voor een goed doel, bijvoorbeeld het Liliane Fonds:ErfstellingBij een erfstelling laat u in uw testament vastleggen, dat het Liliane Fonds erfgenaam van uw nalatenschap wordt. Alleen of samen met anderen. Als er meerdere erfgenamen zijn, dan hoeven deze niet allemaal even veel

Lokale contactpersonen - Ze zijn de spil van de hulpverlening, de meer dan 1800 lokale contactpersonen met wie het Liliane Fonds samenwerkt. Betrouwbare, deskundige en betrokken mensen, die persoonlijk contact hebben met de kinderen en hun familie. Die met eigen ogen zien welke hulp een kind nodig heeft. Die de hulp praktisch regelen en begeleiden. En die het Liliane Fonds op de hoogte houden van de kosten én van de resultaten. Mensen als Nimul Ouch. Het Liliane Fonds wil de wereld openen voor kinderen met een handicap. Onze lokale contact-personen hebben de sleutel in handen.

Uw nalatenschap :

een geschenk voor het leven

foto

: Gh

anyo

bi

foto

: Gha

nyob

i

Prosper (13), Ghana Prosper is geboren met een misvormde voet. Kinderen scholden hem uit voor tapoli (aardappel-stamper), omdat zijn voet daarop leek. Hij kon alleen maar strompelen. Met steun van het Liliane Fonds werd Prospers voet geamputeerd en kreeg hij een prothese. Later wordt hij accountant. Nu kan hij na school nog lekker voetballen. Niemand noemt hem nog tapoli.

Vraag de brochure aanWilt u meer weten over de mogelijkheden om na te laten aan het Liliane Fonds? Vraag vandaag nog de speciale brochure over nalatenschappen aan. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel 0800 - 7 800 800 (gratis). Ook met vragen kunt u daar terecht, we beantwoorden ze graag.

Steeds meer mensen bestemmen (een deel van) hun nalatenschap voor het Liliane Fonds. Door ons op te nemen in uw testament laat u ‘een nieuw leven’ na aan kinderen met een handicap in de armste streken van Afrika,

Azië en Latijns-Amerika. Is dat geen mooie gedachte? Wat u het Liliane Fonds nalaat, komt voor de volle 100 procent ten goede aan ons werk: door onze ANBI-status hoeven wij niets af te dragen aan de Belastingdienst.

Uw nalatenschap: een geschenk voorhet leven

Advertorial

Kinderen versterken en laten meedoenSamen met lokale organisaties maakt het Liliane Fonds kinderen met een handicap sterker en hun omgeving toegankelijker. We maken kinderen weerbaar en zelfbewust, en verbeteren hun functioneren met revalidatie, onderwijs en trainingen. Tegelijkertijd breken we de barrières af, die hun meedoen in de maatschappij blokkeren: fysieke barrières, uitsluiting, averechts beleid. Zodat ze terecht kunnen in de gezondheidszorg, op school en (straks) op de arbeidsmarkt. Een behoorlijk bestaan is geen gunst, maar een basisrecht van elk kind.

LIL5011 ADV A4 Advertorial Nalatenschap.indd 1 02-04-15 11:49

LILIANE FONDS biedt luisterend oor en praktische tips

Het Liliane Fonds ondersteunt kinderen

en jongeren met een handicap in de

armste gebieden van Afrika, Azië

en Latijns-Amerika. De focus ligt op

gezondheidszorg, onderwijs, sociale

contacten en werk en inkomen.

TOEKOMST VOOR KINDEREN

De gesprekken die Dollevoet voert, zijn nadrukkelijk vrij-blijvend. “Maar natuurlijk zijn nalatenschappen belangrijk voor het Liliane Fonds. Op de armste plekken van de wereld is het perspectief van kinderen met een handicap praktisch nihil. De schrijnende voorbeelden die ik daarvan heb gezien, staan voor-goed op mijn netvlies gebrand. Samen met lokale organisaties maakt het Liliane Fonds kinderen sterker en hun omgeving toe-gankelijker. In mijn gesprekken met mensen vertel ik daarover. Het is aan hen wat ze ermee doen. Maar als iemand besluit een deel van zijn of haar nala-tenschap voor het Liliane Fonds te bestemmen, weet ik wat dat betekent. Ooit kunnen kinderen dankzij deze man of vrouw mee-doen in de maatschappij en een toekomst opbouwen.”

Liliane Fonds

Twintig jaar lang was Geert Dollevoet directeur van het Liliane Fonds. Na zijn pensionering in 2006 bleef hij actief als vrijwilliger. In een bijzondere rol: hij spreekt met mensen over hun nalatenschap. Soms op het kantoor van het Liliane Fonds, meestal bij hen thuis. Het zijn dikwijls lange gesprekken. Dollevoet: “Veel mensen maken zich zorgen over hun nalatenschap. Ze willen goede beslissingen nemen, maar ze komen er niet uit. En ze hebben ook praktische vragen, bijvoorbeeld over het erfrecht of hun testament. Dan helpt het als ze in alle rust hun gedachten en hun twijfels kunnen uitspreken.”

Ont-zorgenRespect voor ieder mens en maatwerk. Het zijn begrippen die het Liliane Fonds al 35 jaar hoog in het vaandel heeft staan. Ook als het gaat om nalatenschappen. “Iets opdringen aan mensen die mij hun vertrouwen schenken? Ik zou me schamen”, zegt Geert Dollevoet. “Als Liliane Fonds willen we in de eerste plaats ont-zorgen. Door een luisterend oor te bieden. Door vragen te beantwoorden. En door praktische tips te geven. We hebben door de jaren heen een grote deskundigheid opgebouwd. Die willen we delen.”

Geert Dollevoet:“Ik neem de tijd voor mensen. Een gesprek over een nalatenschap vraagt om grote zorgvuldigheid.”

Page 8: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

Laura Laverman(heeft MS)

De persoon met MS kan dan plotseling slecht zien, slecht lopen of praten en heeft weinig kracht meer in z’n armen en benen. Wanneer de ontsteking weer verdwenen is, verdwijnen de klachten vaak weer gedeeltelijk of zelfs hele-maal. Maar de angst voor een nieuwe aanval blijft bestaan. Dit in combinatie met het onvoorspelbare verloop van de ziekte zorgt ervoor dat veel mensen met MS hun ziekte als zeer dreigend ervaren. Een kind met MS ziet er vaak fit uit, maar de problemen kunnen aanzienlijk zijn.

ErfElijkE aanlEg En andErE factorEnOnderzoekers vermoeden dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Er zijn al verschillende risicogenen bekend en verwacht wordt, dat er daar de komende jaren nog veel bijkomen. Hintzen: “We krijgen zo meer inzicht in wat de ziekte veroorzaakt, want genen geven een keiharde houvast. Dit in tegenstelling tot andere factoren die ‘mogelijk’ een rol spelen, zoals zonlicht, vitamine D en het Pfeiffervirus.” De nieuwe opvatting over het ontstaan van MS is dat het gaat om een combinatie van erfelijke aanleg en andere factoren, zoals het krijgen van een bepaald virus. Artsen kunnen straks mogelijk per persoon op basis van genetische details de risico’s inschatten, bijvoorbeeld bij families waarin veel MS-gevallen bekend zijn. Verder wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de invloed van zwangerschap. Vrouwen die lijden aan MS blijken namelijk in de laatste drie maanden van hun zwangerschap veel minder last te hebben van de verschijnselen.

MEdicatiEMS kan niet worden genezen, maar er zijn wel medicijnen die de aanvallen kunnen verminderen. “We kijken nu vooral naar medicijnen die het afweersysteem beïnvloeden en er komen een paar veelbelovende nieuwe middelen aan”, vertelt de Erasmus-onderzoeker enthousiast. Toch moet hij dit meteen nuanceren door te stellen dat deze nieuwe medicijnen slechts de helft van de ziekte aanpakken. “De ziekte bestaat namelijk uit twee componenten. Enerzijds ontstekingen die zorgen voor aanvallen, die we dus kunnen

onderdrukken. Anderzijds zorgt MS voor degeneratie, het afsterven van zenuwcellen, en het lukt helaas nog niet om deze achteruitgang af te remmen.” Wetenschappelijk onderzoek is daarom hard nodig om ook dit proces in de toekomst te kunnen behandelen. Dit wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door Stichting MS Research.

Stichting MS Research is door de Belasting-dienst aangemerkt als “Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)”. Belangrijk is te

weten dat nalaten aan een goed doel met ANBI verklaring is vrijgesteld van belastingen. Dit betekent dat over het legaat of erfstelling geen erfbelasting (successierechten) wordt geheven. Meer dan 100 enthousiaste onderzoekers houden zich dagelijks bezig met onderzoek naar MS. Het Nederlandse onderzoek staat hoog aangeschreven, zelfs in de top 5 van de wereld. Dit moet zo blijven! Stichting MS Research blijft daarom investeren in onderzoeken, maar ook in de onderzoekers van de toekomst.Help ons door de juiste beslissing te nemen door Stichting MS Research op te nemen in uw testament, dan doet u hiermee iets van enorme betekenis voor 2,5 miljoen mensen met MS.“MS hebt je niet

alleen, je hele omgeving ‘heeft’ het.”

fOTO

gR

AfI

E: V

Um

c

“ ons land presteert bovenmatig in het internationale MS onderzoek, doordat de Stichting MS research zich puur toelegt op onderzoek. Sinds kort is er meer aandacht voor MS bij kinderen. onderzoek kost veel geld. Het internationale MS onderzoek heeft al veel gebracht voor patiënten en gaat dit ook doen voor kinderen. Maar het kan en moet nog veel beter!”

ad

verto

rial

kindErEn En MSMS steekt meestal de kop op bij mensen tussen de 20 en 45 jaar, maar onderzoekers gaan er sinds kort van uit dat het waarschijnlijk al veel eerder begint. Bij het Erasmus Medisch Centrum (ErasMS) wordt specifiek onderzoek gedaan naar kinderen die MS hebben. Neuroloog Rogier Hintzen: “Het is moeilijk om deze kinderen op te sporen, maar we krijgen nu vanuit het hele land steun van collega-artsen. Er is nog veel meer onder-zoek nodig. Door de structurele steun van Stichting MS Research voor het onderzoek naar MS bij kinderen, is dit goed van de grond gekomen in Nederland. Kinderen die lijden aan MS hebben vaak dezelfde klachten als volwas-senen, maar de ziekte heeft meer impact. Kinderen zitten nog volop in hun leerproces en hun hersenen zijn nog sterk in ontwikkeling, dus de problemen met hun denk-vermogen zijn vele malen groter. En naast deze (cogni-tieve) moeilijkheden hebben ze relatief ook meer last van vermoeidheid”, aldus Hintzen.

Wat iS MS?MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel; de hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel kan bepaalde signalen niet goed meer verwerken, omdat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwbanen is aangetast. Dat komt doordat het afweersysteem van het lichaam ontregeld is en behalve bacteriën en virussen ook lichaams eigen weefsel aanvalt, waardoor ontstekingen ontstaan. Als er een ontsteking is geweest in de myeline, dan ontstaat een litteken dat zorgt voor een storing van de signalen. Hierdoor werken verschillende lichaamsfuncties minder goed of zelfs helemaal niet meer. Welke klachten iemand krijgt, hangt af van de plaats waar precies de isolatielaag is aangetast. De klachten verschillen per persoon en daarom is het erg moeilijk om een diagnose te stellen. Terugkerende perioden van verslechtering zijn een belang-rijk kenmerk van multiple sclerose. Het wordt veroorzaakt door een acute ontsteking van de isolatielaag van de zenuwen en duurt een paar dagen tot een paar weken.

Leidseweg 557, 1e etage • 2253 JJ VoorschotenT: 071-5600500 • [email protected]

www.msresearch.nl

Kinderen met MS weten vaak niet of ze morgen naar school kunnen...Multiple sclerose (MS) is een zenuwslopende ziekte, letterlijk en figuurlijk. De ziekte wordt gekenmerkt door lichamelijke problemen en onzekerheden. Sinds kort is er meer aandacht voor MS bij kinderen.

“ik weet niet of ik morgen nog naar school kan, want voor kinderen met MS is niets voorspelbaar.”

fOTO

gR

AfI

E: W

IM V

AN

DER

SP

IEg

EL

Ingeborg Mulder en dochter(heeft MS)

fOTO

gR

AfI

E: W

IM V

AN

DER

SP

IEg

EL

1504004-250-advertorial spread Notarisklerk.indd 1 09-04-15 11:12

Page 9: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

www.dorcas.nl/schenken

Blijf helpen na uw overlijden

notarisklerk - advertentie A4.indd 1 10-4-2015 14:49:30

www.dorcas.nl/schenken

Ook u kunt het werk voor de allerarmsten ondersteunen door Dorcas op te nemen in uw testament. Dat kan door Dorcas tot erfgenaam te benoemen of door een legaat voor Dorcas op te nemen in uw testament. Dorcas hoeft als goed doel geen erfbe-lasting te betalen over verkregen gelden en goederen uit nalatenschappen.

DORCAS ALS ERFGENAAMU kunt Dorcas in uw testament benoemen als erfgenaam. Hierdoor ontvangt Dorcas (een deel van) uw erfenis. U bepaalt zelf natuurlijk de grootte van dat deel. Sommigen kiezen ervoor om hun hele nalatenschap aan Dorcas te schenken; anderen geven er de voorkeur aan om een bepaald percentage aan Dorcas na te laten en een bepaald percentage aan familieleden of andere goede doelen.

LEGAAT VOOR DORCASAls u Dorcas een legaat nalaat, betekent dit dat u in het testament omschrijft wat u precies aan Dorcas wilt nalaten. Dat kan een van tevoren vastgesteld geldbedrag zijn of een roerende of onroerende zaak, zoals bepaalde (kunst-)voorwerpen, de inboedel of een huis.

INBOEDELMocht u overwegen om uw inboedel beschikbaar te stellen in uw nalatenschap aan Dorcas dan kunnen wij de afhandeling onder bepaalde voorwaarden verzorgen. Delen uit uw inboedel worden ingezet als hulpgoederen binnen onze projecten en/of worden via onze Dorcas-winkels aangeboden. Op deze manier komt uw inboedel, in natura of financieel, ten gunste van onze projecten.

DUURZAME ONTWIKKELING Dorcas helpt mensen hun levensomstandigheden duurzaam te verbeteren met langlopende projecten op het gebied van werk en inkomen, landbouw, water, hygiëne en gezond-heid.

SOCIALE ZORG Dorcas zorgt voor mensen die kwetsbaar zijn en er vaak alleen voor staan. Ouderen, kinderen, chronisch zieken, gevangenen, mensen met een beperking – Dorcas bezoekt ze, begeleidt ze en geeft wat nodig is aan eten, warmte, kleding en medische voorzieningen.

RAMPENMANAGEMENT Wereldwijd staat Dorcas mensen bij die in risicogebieden leven of getroffen zijn door een ramp. Bij een dreigende noodsituatie helpt Dorcas met preventieve maatregelen en voorbereiding. Als een ramp plaatsvindt, biedt Dorcas noodhulp en ondersteunt ze de wederopbouw.

Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden Oosten en Afrika. Hierbij mag ze rekenen op het enthousiasme van duizenden vrijwilligers, ondernemers en donateurs in Nederland. Dorcas werkt samen met lokale kerken en partnerorganisaties en ondersteunt drie vormen van hulp en ontwikkeling:

notarisklerk - schenken aan Dorcas A4 - advertorial.indd 1 10-4-2015 14:44:14

Page 10: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 18 - - 19 -

Van alle goede dingen die u in uw leven doet, kan dit het beste worden!

Stichting Amazone Kinderen, Koraalrood 153, 2718 SB ZoetermeerTelefoon 079-3620703, Internet www.amazonekinderen.nl, IBAN: NL18ABNA0409923885

RSIN: 816 784 012, KvK: 412 265 91

Door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI

Wat wilt u met uw vermogen doen? Weggeven of investeren?

Ik vraag u de indianenbevolking in het afgelegen en geïsoleerde oerwoud van Bolivia te helpen. Al eeuwen-

lang worden de Amazonefamilies geteisterd door ellende en gebrek. We hebben geld nodig om hen te onder-

steunen met onderwijs, medische zorg en jongerenwerk. U kunt daarvoor zorgen.

Uw rendement?

Wanneer u investeert in de ontwikkeling van de Amazonekinderen, draagt u bij aan het voortbestaan van de

gehele bevolking in de regio. Bisschop Luis M. Casey, die ter plaatse de hulpprojecten coördineert, zegt: “Ik

hoop dat onze Nederlandse vrienden weten hoe belangrijk zij voor ons zijn. Zij helpen de Amazonebevolking

te groeien in zelfstandigheid. Wij dragen de weldoeners en hun families in onze gebeden.”

Gegevens voor de notaris

Voor het opnemen van Stichting Amazone Kinderen in uw schenkingsakte of testament hebt u onderstaande

gegevens nodig. Een kopie van onze inschrijving bij de Kamer van Koophandel alsmede onze statuten kunt u

bij mij opvragen via e-mail [email protected] of via de telefoon 079-3620703.

Monniek Leendertse,

PR & Communicatie sinds 2003

Wat doet ú met uw vermogen?

U bent naar de notaris gekomen

om een akte voor periodieke

schenkingen op te laten maken,

omdat u graag goede doelen steunt

en maximaal wilt profi teren van

belastingaftrek. Of u hebt de gang

naar de notaris gemaakt om uw

testament te laten vastleggen.

M1507 AKN advertentie A4.indd 1 10-04-15 11:49

Grote armoede in Boliviaans AmazonegebiedIndianenbevolking geteisterd door rampen en gebrek

In dit ontoegankelijke, groene gebied, zo groot als de Benelux, wonen circa 170.000 mensen. De meesten van hen zijn af-stammelingen van oude indi-aanse volken die in het verleden door grootgrondbezitters wer-den onderdrukt en uitgebuit.In de jaren ’60 werd Luis M.

Casey als jonge priester vanuit aartsbisdom Saint Louis (VS) naar Bolivia uitgezonden. De schrijnende situatie van de Bo-liviaanse bevolking greep hem aan. Hij besloot te blijven om zich in te zetten voor de armen en zieken.

In 1987 benoemde paus Johan-nes Paulus II hem tot bisschop over het noordelijke deel van Bolivia. Daardoor vielen de de-partementen Pando en Beni on-der zijn herderlijke zorg. Casey, die zich bewust was van de enorme verantwoordelijkheid die op zijn schouders rustte,

wendde zijn invloed aan om in binnen- en buitenland aandacht te vragen voor de zeer arme, door ziekte en gebrek geplaag-de bevolking van dit geïsoleerd liggende gebied.

Door zijn bijzondere inzet kon-den er scholen worden ge-bouwd en medische posten opgezet en bevoorraad. Onder-wijs en medische hulp zorgen er immers voor dat de spiraal van hardnekkige armoede doorbro-ken wordt. De mensen kregen nu de kans zich te ontplooien en een beter bestaan op te bou-

Het noorden van Bolivia bestaat uit ongerept tropisch regenwoud. In de regentijd veranderen de jungleri-vieren in kolkende watermassa’s die met grote kracht verzwelgen wat ze onderweg tegenkomen. Dorpen en akkers worden verwoest, waardoor duizenden mensen alles verliezen wat ze met zorg hadden opgebouwd.

“Ik heb de zegen van God ervaren door de Boliviaanse kinderen in mijn leven te verwelkomen. Ik nodig u uit om

deze zegen met mij de delen.” (Bisschop Luis M. Casey)

wen. Stichting Amazone Kinde-ren werd in 1994 opgericht om in Nederland de schrijnende situatie van de Amazonebe-volking onder de aandacht te brengen, en om het werk van

bisschop Casey fi nancieel te on-dersteunen. De stichting heeft 3 hoofddoelen: het onderwijs verbeteren, medische zorg ver-lenen en jongeren begeleiden naar de volwassenheid.

Help mee! Maak uw gift over op IBAN NL18ABNA0409923885 t.n.v. Stichting Amazone Kinderen te Zoetermeer, of meldt u aan als donateur. Kijk voor meer informatie op www.amazone-kinderen.nl of bel met Monniek Leendertse, tel. 079-3620703.

Stichting Amazone Kinderen, opgericht in 1994, is een kleine organisatie

die groot werk wil doen. Het heeft tot doel armlastigen in het noorden van

Bolivia, in het bijzonder de kinderen, hulp te bieden door het verschaffen

van fi nanciële middelen voor medische zorg, educatie en andere projecten

die erop gericht zijn de levensomstandigheden van de kansarmen nu en in

de toekomst te verbeteren. Onze activiteiten in Nederland zijn erop gericht

donateurs te werven en hun aandacht te vragen voor dit belangrijke werk.

Stichting Amazone Kinderen

Koraalrood 153, 2718 SB Zoetermeer, Telefoon 079-3620703

Internet: www.amazonekinderen.nl, E-mail: [email protected]

IBAN: NL18ABNA0409923885, RSIN: 816 784 012, KvK: 412 265 91

Door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI

Enkele feiten:• geïsoleerde ligging door gebrek aan wegen• warm en vochtig klimaat, regelmatig

overstromingen • tropische ziekten en aandoeningen• hoog percentage analfabetisme• veel kindersterfte door ondervoeding• gebrek aan medische zorg en onderwijs

Wat is het lot van de Amazonebewoners? De neerwaartse spiraal van armoede, of helpt u hen aan een betere toekomst?

(advertorial)

M1507 AKN advertorial.indd 1 10-04-15 12:00

Page 11: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

“Wat gebeurt er met mijn bezittingen na mijn overlijden?” Een vraag die veel van uw cliënten zich zelf hebben gesteld

voorafgaand aan het moment dat zij bij u aan tafel aanschuiven. Het blijkt dat steeds meer mensen het prettig vinden iets na te laten aan een goed doel, zodat zij ook na hun overlijden nog iets kunnen betekenen voor toekomstige generaties.

Sommigen kiezen ervoor om een deel van hun bezittingen na te laten aan familie en een ander deel te reserveren voor een goed doel. Anderen laten hun hele erfenis na aan één of meerdere goede doelen. Zeker als er geen kinderen zijn of verdere familie is, is dit een goede optie (mits uiteraard vastgelegd in een testament).

Multiple sclerose (MS), een ziekte van het centrale zenuwstelsel, kent geen leeftijd. In veel gevallen treft het mensen in de bloei van hun leven. Tot op dit moment is de oorzaak van MS nog niet gevonden, evenmin een medicijn om deze ziekte te genezen.

Wetenschappelijk onderzoek naar MS is daarom enorm belangrijk. Temeer omdat tegenwoordig op steeds jongere leeftijd de diagnose MS wordt vastgesteld. Na deze diagnose moet een nieuwe balans worden gevonden. Het leven van iemand met MS verandert drastisch. De dagelijkse dingen, die eerst heel normaal waren, moeten nu zorgvuldig worden afgewogen en gepland. MS is zeer ingrijpend zowel voor de persoon zelf als voor zijn of haar omgeving.

Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van MS moet doorgaan en is van onschatbare waarde voor iemand met MS. Intensief onderzoek moet uiteindelijk leiden tot het vinden van een medicijn dat MS geneest.

Help samen met ons uw cliënt de juiste beslissing te laten nemen door Stichting MS Research op te nemen in zijn testament, dan doet hij hiermee iets van enorme betekenis.

“Er was geen twijfel mogelijk. De nalatenschap van mijn oom en tante zou naar de Stichting MS Research gaan. Er waren geen kinderen en mijn oom was vanaf de oprichting altijd zeer nauw betrokken geweest bij MS Research. Hij was ervan overtuigd dat meer onderzoek uiteindelijk zal leiden tot betere mogelijkheden voor MS-patiënten.”

Marjan Bachmanexecuteur testamentair familie Dassel

Nalatenschappen essentieel voor continuïteit MS onderzoek

www.msresearch.nl – Voorschoten

FOTO

gR

AFI

E: j

OH

AN

vA

N D

Ru

NEN

1504003-250-adv MS Research.indd 1 07-04-15 11:51

weet waarvoor je geeft

www.cbf.nl020 - 417 00 03

weet waarvoor je geeft

www.cbf.nl020 - 417 00 03

weet waarvoor je geeft

www.cbf.nl020 - 417 00 03

Page 12: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 22 - - 23 -

We trainen lokale gezondheids-werkers over de hele wereld in het her kennen, opsporen en behandelen van tbc-patiënten. We verzorgen opleidingen voor lokale onderzoekers en ondersteunen wetenschappelijk onderzoek. Dit is en blijft belangrijk omdat de tbc-bacterie resistent is geworden voor onze huidige gene-ratie medicijnen.

Cijfers vertellen veel maar uiteindelijk is de mens achter de patiënt ook voor ons het belangrijkst. Mensen zoals Ully Ulwiyah vormen onze inspiratie. Zij is moeder van 3 kinderen en nu 28 jaar.

Vlak na de geboorte van haar jongste dochter werd ze ziek en na langdurige behandeling is ze twee jaar geleden genezen van een medicijnresistente vorm van tbc. Haar dochter is nu 4 jaar.

Ze geeft nu zelf als voorzitter van een patiëntengroep voorlichting aan andere patiënten over tbc, de gevolgen als je geen behandeling ondergaat en, niet minder belangrijk, de impact van een behandeling voor de hele familie. Ze steunt vele patiënten en deelt haar eigen ervaringen.

Dit is maar een van de vele verhalen die de “big data” van de ziekte tbc een gezicht geven. Uw hulp leidt tot meer succesverhalen! Uiteindelijk wordt ons werk dan overbodig. Hoe eerder, hoe liever.

Wat kunt u doen?Wij komen graag in contact met mensen die ons, op wat voormanier dan ook, willen steunen. Wij luisteren graag, bel ons op 070 - 416 72 20.

Alvast hartelijk dank!

Waarom wijzen wij u nog

steeds op voortdurende

noodzaak tot bestrijding

van tuberculose? Dit zou

niet nodig moeten zijn want

tuberculose is namelijk te

genezen!

Wat is er aan de hand?Jaarlijks horen wereldwijd circa 9 miljoen mensen dat ze tuberculose hebben. In principe kan vrijwel iedereen, mits tijdig en goed gediagnosticeerd, efficiënt worden behandeld. Toch lukt dit nog niet overal waardoor we hiervan “slechts” 7,5 miljoen mensen kunnen genezen. Dat aantal kan en moet omhoog!

Er is zeker geen sprake van een “ver van mijn bed”-situatie. Ook “dicht bij huis” neemt het aantal mensen met tuberculose toe terwijl het aantal eigenlijk snel zou moeten afnemen.

Wat doen wij?KNCV Tuberculosefonds zet al ruim 110 jaar haar expertise in om, ook in samenwerking met andere organisaties, deze uitdaging het hoofd te bieden. Door onze gezamenlijke inspanning genezen er jaarlijks miljoenen mensen. Zolang er echter wereldwijd nog 4.000 mensen per dag overlijden aan tuberculose gaan we door met ons werk .

Ons uitgangspunt is het versterken van wereldwijde medische zelfstan-digheid door het delen van kennis.

KNCV Tuberculosefonds: “Iedereen kan genezen”

Ully, genezen van een medicijnresistente vorm van tbc

NALATEN AAN GOEDE DOELEN: “een boost” in testamentenpraktijk?

Het opnemen van goede doelen in hun testament is voor

veel mensen een proces dat langere tijd vergt.

Toch doen steeds meer mensen dit. Niet alleen de goede

doelen zelf maar ook het notariaat moet dit voornemen

van potentiële erflaters met liefde omarmen.

ALOM GEWAARDEERD

De kantoorrelatie voelt zich hierdoor actief en goed begeleid door de (medewerker van de) notaris waardoor de onderlinge relatie verstrekt. Het opstellen of aanpassen van een testament wordt beter bespreekbaar en draagt bij aan de groei van de testamentenpraktijk van de notaris. De fondsenwerver is blij met de geboden mogelijkheid om een goede relatie met een donateur of een toekomstig erflater te onderhouden. Dit versterkt de band en ver-groot de kans dat een goed doel ook daadwerkelijk iets uit een nalatenschap ontvangt.

Medewerker in het notariaat; grijp uw telefoon en breidt uw netwerk in de charitas-sector uit. U stimuleert daarmee de band met uw relaties, uw testamen-tenpraktijk, de contacten met goede doelen en daarmee het goede werk van vele charitatieve organisaties. Ik weet zeker dat uw initiatief alom wordt gewaardeerd!

KNCV Tuberculosefonds

Het opmaken van een testament bij de “grote momenten in het leven” behoort steeds meer tot het verleden nu het minder wordt ervaren als een soort notarieel verzekeringscontract. Steeds meer mensen passen “tussentijds” hun testament aan. Dit is goed voor de testamentenpraktijk. Het nalaten aan goede doelen kan hierbij een extra stimulans zijn.

Het opnemen van een goed doel in het testament is een vorm van vrijgevigheid en heeft daarom vaak minder urgentie. Mensen willen wel maar stellen het vaak uit. De notaris bevindt zich hierbij bovendien veelal aan het eind van een reeds afgelegd traject. Maar is er niet veel meer sprake van een dynamisch proces dat ook vanuit het notariaat om begeleiding vraagt? Wellicht een mooie pro-actie-ve taak voor medewerkers in het notariaat met een warm hart voor de testamentenpraktijk.

Door de steeds verder terugtredende overheid is de charitas-sector op zoek naar diversificatie van financieringsmogelijkheden. Het verkrijgen van een (legaat uit een) nalatenschap is daarbij erg ge-wild. Een notarieel medewerker vormt voor een fondsenwerver een interessant contactpersoon.

Steeds meer mensen bevinden zich nu in de levensfase waarin ze hun opgebouwde vermogen niet nodig hebben voor levensonder-houd maar wel graag achter de hand houden voor eventuele zorg of onvoorziene kosten. Ze maken keuzes en schenken minder of geheel niet meer aan kinderen en/of goede doelen. De verwachting is dat de omvang van de gemiddelde nalatenschap zal toenemen. Hoe zullen deze nalatenschappen worden verdeeld? Wordt de nala-tenschap verdeeld onder de, veelal financieel zelfstandige gezins- of familieleden of delen goede doelen hierin mee?

Het contactmoment bij structurele giften aan goede doelen is voor het notariaat weggevallen maar de begeleiding in het denkproces van mensen die in hun testament iets willen nalaten aan goede doelen biedt een prima alternatief. Het notariaat vervult hierbij de natuurlijke neutrale tegen-pool van de fondsenwerver. Dit betekent dat ze gezamenlijk toegevoegde waarde hebben voor de toekomstige erflater en dus een prima team vormen dat deze erflater terzijde kan staan.

Mr Ed H. Fransen - Relatiemanager donateurs KNCV Tuberculosefonds

Page 13: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 24 - - 25 -

www.legerdesheils.nl

Nieuwsbrief

Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Niet alleen hier en nu, maar wellicht ook als u er niet meer bent. Nadenken over uw nalaten-schap vraagt moed. Het is best in-gewikkeld om te bepalen wat u wilt met datgene wat u nalaat. Maar het is wel belangrijk. Uw zorg voor een ander hoeft namelijk niet te stop-pen na uw overlijden. Laat daarom iets na om een ander te helpen!

Geertruide (Geertje) Haverkamp

is 77 jaar en als het aan haar ligt kan ze nog jaren mee. Toch heeft ze onlangs laten vast-leggen dat een legaat toekomt aan het Leger des Heils. “Samen met mijn overleden man heb ik een aar-dig bezit opgebouwd. Een mooi huis, een flinke spaarrekening. Het heeft ons in het leven echt meege-zeten. Veel mensen hebben minder geluk. Daarom ben ik al heel lang donateur van het Leger des Heils. Zij hebben niet alleen mooie idea-

len, maar ze dóen ook iets. Ze hel-pen mensen in het nauw, met prak-tische oplossingen. Dat spreekt me aan. Daarom heb ik de dichtst-bijzijnde notaris opgezocht en een testament laten opmaken met het Leger des Heils als legataris. Wat de kinderen ervan vinden? Ik weet dat ze het er helemaal mee eens zijn. M’n zoon is tenslotte ook do-nateur.”

Uw geld komt goed terecht Opbrengsten uit nalatenschappen worden besteed aan het specifieke doel of project waarvoor deze be-stemd zijn, mits aangegeven in het testament. Opbrengsten zonder specifiek doel worden breed inge-zet voor alle werksoorten van het

Iedereen heeft recht op een eerlijke kans. Daarom

komt het Leger des Heils op voor mensen die geen

helper hebben. Ieder jaar helpen we zo tienduizenden

met professionele en praktische hulpverlening.

Iedereen heeft recht op een eerlijke kans. Daarom

komt het Leger des Heils op voor mensen die geen

helper hebben. Ieder jaar helpen we zo tienduizen-

den met professionele en praktische hulpverlening.

Samen zorgen voor een ander

Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Niet alleen hier en nu, maar wellicht ook als u er niet meer bent. Nadenken over uw nalaten-schap vraagt moed. Het is best in-gewikkeld om te bepalen wat u wilt met datgene wat u nalaat. Maar het is wel belangrijk. Uw zorg voor een ander hoeft namelijk niet te stoppen na uw overlijden. Laat daarom iets na om een ander te helpen!

Geertruide (Geertje) Haverkamp is 77 jaar en als het aan haar ligt kan ze nog jaren mee.Toch heeft ze onlangs laten vastleg-gen dat een legaat toekomt aan het Leger des Heils. “Samen met mijn

overleden man heb ik een aardig bezit opgebouwd. Een mooi huis, een flinke spaarrekening. Het heeft ons in het leven echt meegezeten. Veel mensen hebben minder geluk. Daarom ben ik al heel lang dona-teur van het Leger des Heils. Zij hebben niet alleen mooie idealen, maar ze dóen ook iets. Ze helpen mensen in het nauw, met praktische oplossingen. Dat spreekt me aan. Daarom heb ik de dichtstbijzijnde notaris opgezocht en een testament laten opmaken met het Leger des Heils als legataris. Wat de kinderen ervan vinden? Ik weet dat ze het er helemaal mee eens zijn. M’n zoon is tenslotte ook donateur.”

Uw geld komt goed terechtOpbrengsten uit nalatenschappen worden besteed aan het specifieke doel of project waarvoor deze bestemd zijn, mits aangegeven in het testament. Opbrengsten zonder specifiek doel worden breed ingezet voor alle werksoorten van het Leger des Heils. Hiervan wordt 45% besteed aan activiteiten op het terrein van welzijn en gezondheidszorg, 45% is bestemd voor activiteiten van het kerkgenootschap en 10% wordt ingezet voor internationale ontwikkelingsactiviteiten van het Leger des Heils.

www.legerdesheils.nl

Nieuwsbrief

Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Niet alleen hier en nu, maar wellicht ook als u er niet meer bent. Nadenken over uw nalaten-schap vraagt moed. Het is best in-gewikkeld om te bepalen wat u wilt met datgene wat u nalaat. Maar het is wel belangrijk. Uw zorg voor een ander hoeft namelijk niet te stop-pen na uw overlijden. Laat daarom iets na om een ander te helpen!

Geertruide (Geertje) Haverkamp

is 77 jaar en als het aan haar ligt kan ze nog jaren mee. Toch heeft ze onlangs laten vast-leggen dat een legaat toekomt aan het Leger des Heils. “Samen met mijn overleden man heb ik een aar-dig bezit opgebouwd. Een mooi huis, een flinke spaarrekening. Het heeft ons in het leven echt meege-zeten. Veel mensen hebben minder geluk. Daarom ben ik al heel lang donateur van het Leger des Heils. Zij hebben niet alleen mooie idea-

len, maar ze dóen ook iets. Ze hel-pen mensen in het nauw, met prak-tische oplossingen. Dat spreekt me aan. Daarom heb ik de dichtst-bijzijnde notaris opgezocht en een testament laten opmaken met het Leger des Heils als legataris. Wat de kinderen ervan vinden? Ik weet dat ze het er helemaal mee eens zijn. M’n zoon is tenslotte ook do-nateur.”

Uw geld komt goed terecht Opbrengsten uit nalatenschappen worden besteed aan het specifieke doel of project waarvoor deze be-stemd zijn, mits aangegeven in het testament. Opbrengsten zonder specifiek doel worden breed inge-zet voor alle werksoorten van het

Iedereen heeft recht op een eerlijke kans. Daarom

komt het Leger des Heils op voor mensen die geen

helper hebben. Ieder jaar helpen we zo tienduizenden

met professionele en praktische hulpverlening.

www.legerdesheils.nl

Nieuwsbrief

Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Niet alleen hier en nu, maar wellicht ook als u er niet meer bent. Nadenken over uw nalaten-schap vraagt moed. Het is best in-gewikkeld om te bepalen wat u wilt met datgene wat u nalaat. Maar het is wel belangrijk. Uw zorg voor een ander hoeft namelijk niet te stop-pen na uw overlijden. Laat daarom iets na om een ander te helpen!

Geertruide (Geertje) Haverkamp

is 77 jaar en als het aan haar ligt kan ze nog jaren mee. Toch heeft ze onlangs laten vast-leggen dat een legaat toekomt aan het Leger des Heils. “Samen met mijn overleden man heb ik een aar-dig bezit opgebouwd. Een mooi huis, een flinke spaarrekening. Het heeft ons in het leven echt meege-zeten. Veel mensen hebben minder geluk. Daarom ben ik al heel lang donateur van het Leger des Heils. Zij hebben niet alleen mooie idea-

len, maar ze dóen ook iets. Ze hel-pen mensen in het nauw, met prak-tische oplossingen. Dat spreekt me aan. Daarom heb ik de dichtst-bijzijnde notaris opgezocht en een testament laten opmaken met het Leger des Heils als legataris. Wat de kinderen ervan vinden? Ik weet dat ze het er helemaal mee eens zijn. M’n zoon is tenslotte ook do-nateur.”

Uw geld komt goed terecht Opbrengsten uit nalatenschappen worden besteed aan het specifieke doel of project waarvoor deze be-stemd zijn, mits aangegeven in het testament. Opbrengsten zonder specifiek doel worden breed inge-zet voor alle werksoorten van het

Iedereen heeft recht op een eerlijke kans. Daarom

komt het Leger des Heils op voor mensen die geen

helper hebben. Ieder jaar helpen we zo tienduizenden

met professionele en praktische hulpverlening.

Blijvende impact voor kinderen en hun omgeving

UW NALATENSCHAP, HUN LEVEN

Elke dag sterven er kinderen zoals Claris aan de gevolgen van vervuild drinkwater. Dat mag niet gebeuren!

Elk kind heeft recht op schoon drinkwater en een toekomst. Daarom slaat World Vision wereldwijd waterputten en leren we de lokale bevolking hoe ze deze goed onderhouden. Zo zijn de waterputten duurzaam en profiteren de kinderen, hun families én de hele omgeving van schoon drinkwater!

Uw nalatenschap, hun levenZou het niet bijzonder zijn als dankzij uw nalatenschap het leven van deze kinderen doorgaat? Dat kinderen als Claris toegang hebben tot schoon drinkwater en weer gezond worden. Hun leven zal voorgoed veranderen, net als dat van Gracinda en de kleine

Neima. Elke nalatenschap zorgt ervoor dat wij meer kinderen kunnen helpen. Doet u mee?

Vraag informatie aan Wilt u meer weten over de mogelijkheden om na te laten aan World Vision of bent u nieuwsgierig naar één van onze andere thema’s zoals onderwijs en gezondheidszorg? Stuur een e-mail naar [email protected] of bel 033-4643444 (gratis). Ook met vragen kunt u daar terecht, we beantwoorden ze graag.

www.worldvision.nl/nalatenschap

World Vision

www.worldvision.nl/nalatenschap

“Elke dag loop ik uren op mijn blote voeten om water te halen. Het water is niet schoon, daarom ben ik altijd ziek. Maar we hebben niks anders.”

Claris (6)

“Vroeger haalden we

water uit de rivier met

krokodillen. Mijn dochter

Luisa is daar aangevallen

en overleden. Dankzij

de waterput van World

Vision is ons leven

veranderd en zijn de

kinderen veilig.”

Gracinda (32) en Neima

Uw nalatenschap, hun leven

Wilt u het leven van Claris blijvend veranderen? Bel voor meer informatie naar 033-4643444 of kijk op:

Gracinda en Neima Claris

Page 14: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 27 -

“ Dankzij de vooruitgang kunnen we veel tegen­woordig. Kunstmatige intelligentie, genetica, internet, WiFi… aan technologische ontwikkelingen geen gebrek. Des te onbegrijpelijker dat sommige technieken in 70 jaar niet zijn veranderd. Zoals die van het dialyse apparaat. Dit houdt nierpatiënten weliswaar in leven, maar je kunt beter spreken van overleven. Gelukkig gloort er hoop. De Nierstichting ontwikkelt op dit moment de draagbare kunstnier,

die nierpatiënten wereldwijd hun vrijheid en levenskwaliteit teruggeeft. Het is een innovatie die ik met veel interesse volg. Het duurt alleen helaas nog even voordat de draagbare kunstnier er daad­werkelijk is. En er is veel geld mee gemoeid. Zelf leid ik een actief leven, maar een aantal van mijn vrienden heeft helaas minder geluk. Daarom steun ik de Nierstichting. Nu en als ik er op een dag niet meer ben.” Ook het verschil maken? nierstichting.nl/nalaten

LEVEN IN PLAATS VAN OVERLEVEN

Dat wil de Nierstichting voor Willem (16) en duizenden

anderen die afhankelijk zijn van hemodialyse.

Een draagbare kunstnier maakt

dit werkelijkheid.

VOORTOUW NEMEN

Sinds de eerste geslaagde dialysebehan-deling, ruim 70 jaar geleden, is er aan het principe van de dialysebehandeling nauwelijks iets veranderd. Nog altijd zijn de meeste mensen voor een dialyse aan-gewezen op specialistische zorg waarvoor patiënten om de andere dag de dialyse-kliniek moeten bezoeken. Dialyse thuis is voor veel mensen nog steeds een opga-ve. De markt heeft tot dusver te weinig gedaan om zelfdialyse mogelijk te maken. De Nierstichting wil niet langer wachten en het voortouw nemen in de ontwikke-ling van een draagbare kunstnier, waar-mee dialyse in de eigen omgeving voor veel patiënten bereikbaar wordt. Dankzij de draagbare kunstnier krijgen veel pati-enten meer mogelijkheden om de dialyse in te passen in het leven in plaats van andersom.In 2014 is de Nierstichting een samen-werking aangegaan met twee gerenom-meerde internationale technologie ont-wikkelbedrijven om een prototype van de een draagbare kunstnier te ontwikke-len. Deze kan gereed zijn voor klinische testen in 2017. Echter, hiervoor is nog 7 miljoen nodig. Donateurs maakten de start van deze innovatie mogelijk. Ook de Europese Unie gaf geld. De Nierstichting werft extra fondsen onder particulieren en bedrijven, zodat de ontwikkeling van de draagbare kunstnier niet ten koste gaat van andere doelstellingen.

Nierstichting

Het klinkt misschien niet erg, drie keer per week aan een kunstnier voor hemodialyse. Maar 5.500 dialyserende nierpatiënten in Nederland en hun familie weten beter. Hemodialyse trekt een zware wissel op je lichaam én je leven. De huidige dialysetechniek bereikt slechts 15 procent van de zuiverende werking van een gezonde nier. Dat betekent: erg vermoeid zijn, veel medicijnen slikken, een streng dieet, maar ook drie keer per week naar de dialysekliniek voor een paar uur durende dialysebehandeling. Maar deze intensieve behandeling en de goede verzorging van het verplegend personeel kunnen niet voorkomen dat elk jaar 1 op de 6 dialyse patiënten overlijdt.Transplantatie is vaak de beste optie, maar is helaas voor de meeste patiënten niet mogelijk. Dialyse is dan de enige manier om in leven te blijven. Voor de patiënten met een donornier, ligt het gevaar van afstoting altijd op de loer. Willem weet er alles van: “Ik heb een nier van mijn vader en mijn moeder gekregen. Beide gingen mis.” Tot er een nieuwe donornier is, is Willem afhankelijk van dialyse.

Meer bewegingsvrijheid Een draagbare kunstnier maakt het leven van nierpatiënten letterlijk draagbaar(der). Het apparaat is kleiner en lichter dan de huidige kunstnier en daardoor flexibeler in gebruik. Aanpassingen in het huis, zoals een aparte elektrische aansluiting en watervoorziening zijn niet meer nodig. Bovendien is een draagbare kunstnier geschikt om meerdere uren per dag of zelfs ’s nachts te dialyseren op een plaats en tijd die men zelf kiest. Dit biedt meer bewegingsvrijheid. Een stap vooruit dus voor het leven van nierpatiënten wereldwijd; want dialyseren is geen leven, maar overleven.

Page 15: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 29 -

Wereldwijd leven nog altijd 1,4 miljard mensen in extreme armoede. VSO bestrijdt deze armoede met kennisover-dracht - maar dat kunnen wij niet alleen. We hebben úw steun nodig om zoveel mogelijk vakdeskundigen uit te zenden. Zij werken tegen lokaal salaris in Afrika en Azië en delen daar hun kennis. Zo helpen we kansarme mensen zelf hun armoede blijvend te bestrijden.

Neemt u VSO op in uw testament om een betere wereld na te laten?

KENNISDELEN HELPT ÉCHT OM ARMOEDE TE BESTRIJDEN

Kennis ontwikkelt.Kennis helpt!

Hoe kunt u helpen?U kunt uiteraard helpen met een donatie, maar u kunt ons ook opnemen in uw testament. Goed om te weten: VSO hoeft over uw schenking geen erfbelasting te betalen. Alles wat u nalaat, komt dus volledig ten goede aan ons werk. U kunt:

• VSO tot erfgenaam benoemen en daarmee een deel van uw nalatenschap schenken

• VSO tot legataris maken, waarmee u een vast bedrag of bepaalde goederen nalaat

Meer informatieHet opmaken of aanpassen van uw testament is werk voor een deskundige notaris. Uiteraard helpen wij u graag als u eerst van gedachten wilt wisselen over uw mogelijkheden. U kunt onze Adviseur Donaties Suzanne de Groen bellen op 030 23 20 600. Daarnaast kunt u kijken op www.vso.nl/bied-mensen-een-bete-re-toekomst

Ook na uw overlijden kunt u betrokken zijn bij een betere wereld. Dank u wel voor uw steun.

VSO werkt aan effectieve armoedebestrijding

Lokale kennisoverdrachtVia VSO Nederland delen op dit moment bijna 100 vakdeskundigen hun kennis in circa 30 landen in de armste landen in Afrika en Azië. Zij zijn actief op lokale scholen, in ziekenhuizen, bij overheidsinstellingen en bij maatschappelijke organisaties. Stuk voor stuk zijn dit organisaties die zélf verbeter-plannen hebben en zélf om expertise hebben gevraagd. De vakdeskundigen van VSO leve-ren deze expertise lokaal, wat ervoor zorgt dat blijvende resultaten worden geboekt. Het gaat daarbij om projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, bestaansze-kerheid en projecten gericht op mensen met een achterstandspositie.

Een aanpak die werktDat de aanpak van VSO werkt, geeft Janja Molenmaker treffend weer. Zij leert mijn-werkersvrouwen in Mozambique zelf hun eigen inkomen te verdienen. “De vader van

Alice overleed door een ongeluk in een mijn, waardoor ze er alleen voor stond. Ze deed aan een van mijn trainingen mee en zette daarna een handel in houtskool op. Nu heeft ze een winstgevend bedrijf en ziet haar leven er totaal anders uit. Dankzij dit project kon ze aan haar armoede ontsnappen.”

U kunt helpenUiteraard kunt u VSO helpen met een dona-tie. Daarnaast kunt u een bijdrage leveren door VSO in uw testament op te nemen. Voordeel is dat goede doelen geen erfbelas-ting over uw schenking hoeven te betalen. Zo wordt uw volledige nalatenschap gebruikt waarvoor u het bedoeld heeft: het bestrijden van armoede in Afrika en Azië.

Wilt u meer weten? Belt u dan Suzanne de Groen (Adviseur Donaties bij VSO) op 030 23 20 600. Of kijk op www.vso.nl/bied-men-sen-een-betere-toekomst.

Nog steeds leeft maar liefst 1 op de 7 wereldburgers in extreme armoede. Gezonde voeding, huisvesting, hygiëne en onderwijs zijn voor miljoenen mensen onbereikbaar. Dagelijks sterven door armoede zelfs 18.000 kinde-ren jonger dan 5 jaar. VSO bestrijdt dit onrecht met kennis. De organisatie geeft ontwikkelingslanden geen geld of goederen, maar zendt vakdeskun-digen uit die tegen lokaal salaris hun kennis delen. De meest kansarme mensen krijgen daardoor nu wél een kans.

Advertorial

Help ons hierbij, nu en later!

Kennis ontwikkelt.Kennis helpt!

Andere resultaten van het werk van VSO:

• In Ethiopië werd de afdeling Intensive Care Neonatologie van het Yirgalem Ziekenhuis een landelijk kenniscentrum. De sterfte onder pasgeboren baby’s is er met twee derde gedaald.

• In Kagera hielpen vakdeskundi-gen koffieboeren contracten te sluiten met koffiebranderijen in het buitenland. Dit kwam ten goede aan bijna 23.000 mensen.

• In Rwanda leerden ruim 1.000 mensen met een handicap lezen, schrijven en rekenen. Hierdoor tellen ze nu mee in hun gemeenschap.

Page 16: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 30 -

het vaste advocatenkantoor van de Bond van Medewerkers in het Notariaat

wekelijks gratis telefonisch spreekuur voor leden : dinsdag 10.00 – 11.00 uur

Zaadmarkt 105 | Postbus 8 | 7200 AA Zutphen

T 0575 545455 | F 0575 543566 | E [email protected]

www.voorinkadvocaten.nl

Erfrecht vraagt deskundigheid op meerdere rechts- gebieden, maar ook vaardigheden op het persoonlijke vlak. Als advocaten geven we duidelijkheid over de positie van de cliënt en laten we zien welke standpunten juridisch haalbaar zijn. Maar we hebben ook begrip voor emoties, vaak gebaseerd op informatieachterstand tussen partijen en gemis aan kennis van het erfrecht. Vroegtijdig (procesrecht-)advies kan escalatie voorkomen en oplossingen dichterbij brengen. En als het nodig is schakelen we de rechter in; bijvoorbeeld met het spraak-makende Boerenplaatsje-arrest (HR NJ 2005,58), waarvoor ons kantoor aan de basis stond. Natuurlijk gaat niet elke zaak naar de rechter. Mediation als alternatieve geschilbeslechting kan schade beperken en partijen tot eigen oplossingen te brengen; ook daarin hebben we ervaring. Zo helpen we cliënten verder. Advocaten en erfrecht? Ja, advocaten en erfrecht, (ook) een goede match!

VOORINK ADVOCATEN Mr. B.H. van den Tooren is erfrecht-advocaat en notarieel jurist. Mr. F.A. Hendrikse-Voogt is advocaat en mediator (vFAS en NMI, docente, publiciste) en deskundige op het gebied van personen- en familierecht, (stief)ouderschapsplan en mediation. “Cliënten stellen veel vertrouwen in ons advocatenkantoor. Samen met de cliënt een team voor het beste resultaat. Dat blijft een mooie uitdaging van ons vak, ook na zo veel jaren ervaring.”

w w w . v o o r i n k a d v o c a t e n . n l

advoca ten en e r f rech t : …ver t rouwen waard…

Gunt u uw leeftijdsgenoten een

plezierige laatste fase van hun

leven? Ook na uw overlijden kunt

u van betekenis zijn voor deze

ouderen. U zou er bijvoorbeeld

voor kunnen kiezen het Nationaal

Ouderenfonds op te nemen in uw

testament.

In ons land leven 200.000 extreem

een zame ouderen, die maar eens

per maand iemand spreken.

Het Ouderen fonds helpt deze

mensen door hen via sociale

activiteiten en diensten met elkaar

in contact te brengen.

Wilt u ons ook helpen om deze

ouderen een beter toekomst­

perspectief te bieden? Via een

schenking of een gift maakt u

het verschil.

U kunt nalaten aan het Nationaal Ouderenfonds

Voor meer informatie: www.ouderenfonds.nl/nalaten of

neem telefonisch contact op met Peter Nicolasen via 030 656 7774.

NOF advo nalaten A4.indd 1 05-05-15 07:52

Page 17: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 33 -

Geef nu! IBAN 999

Op de vlucht

Stichting Vluchteling helptvluchtelingen wereldwijdWereldwijd zijn ongeveer 40 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en on-derdrukking. Verreweg de meeste vluchtelingen vertrekken te voet.Jarenlang verblijven ze in vluchtelingenkampen. Stichting Vluchteling helpt hen.Met een tent, eten, schoon drinkwater of medicijnen. Maar ook daarna, als zeweer naar school willen of een vak moeten leren om een eigen inkomen teverwerven

Stadhouderslaan 282517 HZ Den Haagt. 070 346 89 46f. 070 361 57 [email protected]

DIRECTE HULP VOOR VLUCHTELINGEN

Wereldwijd zijn er meer dan

50 miljoen mensen op de vlucht

voor oorlog, geweld

en onderdrukking.

MISSIE & VISIE

Stichting Vluchteling verleent directe hulp aan vluchtelingen en ontheemden in de regio, komt in Nederland op voor hun belangen en geeft voorlichting over hen. De fondsen die Stichting Vluch-teling in staat stellen invulling te geven aan deze missiedoel-stellingen zijn voor meer dan de helft afkomstig uit particuliere donaties van de Nederlandse bevolking. Slagvaardigheid en transparantie zijn belangrijke kernwaarden van de organisatie. 80% van de fondsen wordt besteed om vluchtelingen en ontheemden ter plaatse te helpen. Dit betreft in de meeste gevallen het geven van levensreddende noodhulp zoals water, onderdak en medi-sche zorg. Bij het geven van hulp maakt Stichting Vluchteling geen onderscheid naar afkomst, ras, etniciteit en religie.

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling biedt directe hulp bij acute nood. “Het geven van noodhulp tijdens een acute crisis, is een belangrijk onderdeel van de hulp die wij bieden. Deze hulp bestaat bijvoorbeeld uit het bieden van onderdak, (nood)voedsel, hulpgoederen, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Wij opereren wereldwijd en zijn op het ogenblik in meer dan twin-tig landen actief in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Bij langdu-rige crises geven wij ook noodhulp met bijvoorbeeld medische zorg, drinkwater- en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkampen. En in situaties waar vluchtelingen weer terug naar huis kunnen, helpen we met het herstellen van scholen en medische voorzieningen en het ruimen van landmijnen.

Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door giften, donaties en nalatenschappen.

Iedere nalatenschap betekent dat we meer hulp aan vluchtelingen wereldwijd kunnen bieden en is daarom voor ons onmisbaar. Elke nalatenschap komt daarmee volledig ten goede aan de hulp aan vluchtelingen.

Page 18: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 34 - - 35 -

Doorgeven door na te laten

Geef uw idealen door en steun Milieudefensie via uw testament. Dan kunnen wij, ook als u er niet meer bent, blijven opkomen voor een betere wereld.Wilt u meer weten of onze brochure ontvangen? Neem dan contact op met Véronique Lecluse: [email protected] of 020 5507 323.

FO

TO

: A

MA

UR

Y M

ILLE

R/H

H

DOORGEVEN DOOR NA TE LATEN

Hoe mooi zou het zijn als u, ook als u er niet meer bent, nog steeds een bijdrage levert aan een mooiere en eerlijkere wereld?

Een mooiere en eerlijke wereld voor uw kinderen, voor uw kleinkinderen, voor de kleinkinderen van uw kleinkinderen zelfs. En voor alle andere wereldburgers die na ons komen.

Milieudefensie werkt al sinds 1972 aan een leefbare aarde voor iedereen. Wij maken ons sterk voor een mooiere wereld waarin iederéén een goed leven heeft, in een schone en veilige leefomgeving. Waarin de welvaart bovendien eerlijker verdeeld is en we veel minder verspillen dan we nu doen.Dat is geen utopie en ook geen sprookje. Het kán. Als we het maar willen. En het móet ook, want dat we nu op de verkeerde weg zijn, staat als een paal boven water.

Het zal niet makkelijk zijn, daar zijn we realistisch in. Maar we vormen een beweging waar meer en meer mensen aan mee gaan doen. Mensen met een groot hart voor een betere wereld, die geloven in woorden én daden. Mensen zoals u.

Door Milieudefen-sie te steunen via uw testament kun-nen wij uw idealen niet alleen nu, maar ook in de toekomst blijven nastreven.

Milieudefensie

MET DE ADF STICHTING ALS ERFGENAAM

bent u van blijvende betekenis voor ons!

U helpt hiermee de ADF stichting

in haar werk. Hiermee kan de

patiëntenvereniging mensen met

angst- of dwangklachten blijven

steunen en dat is hard nodig.

GEDENKEN IN TESTAMENT

• Erfstelling:Bij een erfstelling kent u een gedeelte van uw totale nalaten-schap aan de ADF stichting toe. Naast bijvoorbeeld uw familiele-den, geeft u de ADF stichting als één van uw erfgenamen aan.

• Een legaat:Hiermee omschrijft u welk specifiek bedrag of goed u wilt nalaten aan de ADF stichting. Legaten kunnen geld betreffen, maar ook goederen, onroerend goed of waardepapieren.

Meer informatie?Uw schenking legt u vast in een testament bij een notaris. Voor meer informatie kunt u bellen met dhr de Boer van de ADF stichting (dinsdag of woensdag tussen 9.00 en 13.00 uur).

Websiteswww.adfstichting.nl Voor jongeren en kinderen:www.stopjeangst.nlwww.bibbers.nl

ADF stichting; www.adfstichting.nl

Goede voorlichting is nog lang niet in voldoende mate voorhanden. Hierdoor kunnen we meer bekendheid geven aan effectieve behandelingsmethoden. Vanwege kabinetsmaatregelen is de subsi-die teruggelopen en zijn we meer aangewezen op leden en particu-liere giften. Als de ADF stichting groeit, kunnen we onze activitei-ten uitbreiden en daardoor nog meer betekenen voor patiënten en hun naasten. Nalaten aan een goed doel is belastingvrij en u hoeft geen successierecht meer te betalen. Dat betekent dat uw volledi-ge nalatenschap aan het goede doel besteed kan worden. Een en ander is op eenvoudige wijze met uw notaris te regelen.

TestamentOm aan een goed doel zoals de ADF stichting na te kunnen laten is een testament nodig. Zo kunt u goed bepalen wat er gebeurt met uw geld en uw bezittingen nadat u bent overleden. Zonder testament bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Zoals bijvoor-beeld uw partner, uw eventuele kinderen en verdere familie. Als er geen familie meer is, zal de erfenis aan de staat uitgekeerd worden, waarbij ook successierechten afgedragen moeten worden. Bij een goed doel is dit niet het geval.

U kunt ons ook helpen met een donatie of schenkingPeriodieke schenking. Dit kunt u nu zelf regelen, zonder tussen-komst van de notaris. Uw gift is direct aftrekbaar indien u het bedrag dat u wilt schenken, verspreidt over vijf jaar. Zou u willen bijdragen? U kunt dan een model-schenkingsovereen-komst downloaden op onze website.Eénmalig doneren is ook mogelijk. Met iedere bijdrage helpt u ons! Een donatie is mogelijk via onze webwinkel (bedrag naar keuze).

Page 19: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 37 -

KANS OP EEN TOEKOMST

Het leven van de ondervoedeTigabu kon worden gered, mede dankzij de speciale voeding in onze kliniek. Als Tigabu vijf wordt, is het belangrijk dat hij veilig naar school kan. Zo kan hij opgroeien met het perspectief op een baan en een betere toekomst. Niet alleen Tigabu, maar elk kind moet kans krijgen op een goede toekomst.

Ieder kind heeft recht op toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en bescherming. Helaas is dit voor heel veel kinderen niet vanzelfsprekend. Daarom werkt Save the Children overal waar nodig met lokale overheden en gemeenschappen aan structurele veranderingen voor kinderen.

Save the Children voorziet kinderen niet alleen van noodzakelijke gezondheidszorg, onderwijs en bescherming,

maar leert hen ook over hun rechten. Onderwijs is immers niet alleen het alfabet leren, maar kinderen moeten ook

leren dat ze zelf keuzes mogen maken en hun toekomst zelf vorm kunnen geven.

Save the Children werkt vanuit de veldkantoren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van kinderen in

kwetsbare situaties. Zij weten wat er nodig is en leeft in hun gemeenschap. Ze zijn bovendien de sleutel tot duur-

zame veranderingen voor kinderen. Pragmatisch, samenwerken en korte lijnen zijn karakteristieken van Save the

Children. Ook in Nederland doen we er alles aan om de rechten

van kinderen onder de aandacht te brengen.

Save the Children staat voor de toekomst van kinderen. Samen

met kinderen, hun families, de gemeenschap en de overheid

creëren we de omstandigheden waarin een kind zich kan ont-

wikkelen, zodat hij of zij op kan groeien tot een onafhankelij-

ke volwassene. Als het noodlot toeslaat door oorlog, ziekte of

natuurgeweld, dan zijn we dichtbij om te voorzien in de noden.

www.savethechildren.nl

VOOR DE TOEKOMST VAN KINDEREN

WE VECHTEN VOOR HUN RECHTEN

In 1923 schreven we het allereerste manifest voor kinderrechten ter wereld. Deze vormde de basis van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. We maken ons nog steeds wereldwijd sterk voor de bescherming van deze rechten.

Waarom een goed doel opnemen in uw testament?

Een testament stelt u in staat om na uw dood te zorgen voor uw

nabestaanden. Als u daarnaast een goed doel opneemt in uw

testament, zorgt u bovendien voor de toekomst van de wereld.

Door Save the Children op te nemen in uw testament laat u voor

kinderen wereldwijd hoop, perspectief en kansen na.

Save the Children is door de Belastingdienst aangemerkt als

‘Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Belangrijk is te

weten dat nalaten aan een goed doel met een ANBI verkla-

ring is vrijgesteld van belastingen. Dat betekent dat over het

legaat of erfstelling geen erfbelasting (successierechten) wordt

geheven.

Contact

Neem gerust contact op met Save the Children:

Telefoon: 070 338 44 48 of

[email protected]

Kijk op www.savethechildren.nl/nalaten

Save the Children is ‘s werelds

grootste onafhankelijke

kinderrechtenorganisatie met

programma’s in 124 landen.

Ruim 25.000 grotendeels lokale

medewerkers zetten zich dagelijks

in om medische zorg, kwalitatief

goed onderwijs en betere

leefomstandigheden te realiseren

voor kinderen.

Page 20: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

ERVEN & NALATEN AAN GOEDE DOELEN - 38 -

1e jaargang 2015 Uitgever:

Dit is een gezamelijke uitgave van:

Martini Media bvHoendiep 140, 9743 AR Groningentel. 050-314 22 [email protected] Drukkerij WeissenbachZeilmakersstraat 10, 8601 WT Sneektel. 0515-42 55 [email protected] Verspreiding:Erven en Nalaten verschijnt als bijlage in de Notarisklerk Speciale dank aan:Alle adverteerders, voor het meewerkenaan deze uitgave. Aansprakelijkheid:Aan de inhoud van de artikelen en adver-tenties is veel aandacht besteed. De redactie en de uitgever aanvaarden geen aansprake-lijkheid voor eventueleonvolledigheden of onjuistheden in de tekst. Overname:Overname van artikelen uit deze uitgave is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toe-stemming van de uitgever. Advertenties:050-314 22 44 - Gert Boerema Erig Meijeringh

Druk & Opmaak:Drukkerij Weissenbach

&

Zeilmakersstraat 10 - 8601 WT SNEEK

Huisstijl.indd 2 06-02-13 11:16

De Notarisklerk

1/2

Maandblad voor Medewerkers in het Notariaat

90ste jaargang januari/februari 2013 nr. 1521

Martini Media b.v.Hoendiep 1409743 AR Groningentel.050-314 22 44fax.050-314 22 [email protected]

Tarievenkaart

COLOFONDe Stichting Reanimatie Noord Nederland verzorgt

REANIMATIECURSUSSEN

Na één avond kunt u ook mensenlevens redden, de Stichting Reanimatie Noord Nederland verzorgt reanimatiecursussen inclusief de AED volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad.

Wilt u ook mensenlevens leren redden? Kijk dan op onze website en meld u aan voor een reanimatiecursus. Of neem contact op met één van onze medewerkers. Zij zijn van maandag tot en met donderdag van 09.30 - 14.30 uur aanwezig en bereikbaar op 050 - 3674199.

Een correct uitgevoerde reanimatie kan immers een waardevol mensenleven redden!

www.reanimatie-noordnederland.nl [email protected]

Hanzeplein 120, 9713 GW Groningen

AAN

ERVEN

NALATEN GOEDE

DOELEN

Page 21: Erven en nalaten aan goede doelen 2015

AAN

ERVEN

NALATEN GOEDE DOELEN