Mokum Magazine 12/2013

36
We Amsterdam MokumMagazine 1 CHAMPAGNETEST DE GOEDKOOPSTE EN LEKKERSTE FEESTMAAND EXTRA VEEL PRIJZEN NEEM GRATIS MEE! Jaargang 2, nr. 12/2013 Glennis Grace ‘IK HEB ME EEN TIJD BEST LEEG GEVOELD’ INTERVIEWS ANGELA GROOTHUIZEN, RENÉ FROGER, SACHA DE BOER FRANK DE BOER ‘IK BEN GEEN AMSTERDAMMER. IK BEN AJACIED’

description

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 20.000 exemplaren op meer dan 770 locaties aangeboden in alle stadsdelen van Amsterdam en in alle Pathé bioscopen. Dit maandelijkse tijdschrift bevat persoonlijke interviews met zowel geboren Amsterdammers als met bekende nationale en internationale sterren. Daarnaast reportages over uiteenlopende onderwerpen, cd-, games-, dvd- en andere (p)reviews, maar ook tips, testen, winacties en wetenswaardigheden over culturele activiteiten, winkelen, uitgaan en andere vormen van recreatie. Onze doelgroep bestaat uit Amsterdammers en iedereen die de stad een warm hart toedraagt. Mokum Magazine is een eigen uitgave. Het magazine wordt gedrukt op een hoogwaardige kwaliteit papier in een opvallend, kleurrijk en handig meeneemformaat.

Transcript of Mokum Magazine 12/2013

We ❤Amsterdam

MokumMagazine 1

CHAMPAGNETESTDE GOEDKOOPSTE

EN LEKKERSTE

FEESTMAANDEXTRA VEEL

PRIJZEN

NEEM GRATIS

MEE!

Jaargang 2, nr. 12/2013

Glennis Grace‘IK HEB ME EEN TIJD BEST LEEG GEVOELD’

INTERVIEWS A N G E L A G R O O T H U I Z E N , R E N É F R O G E R , S A C H A D E B O E R

FRANK DE BOER‘IK BEN GEEN

AMSTERDAMMER. IK BEN AJACIED’

MokumMagazine2

Copyright © 2013, Woord Vervolgd Amsterdam.

Al le rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wi jze, hetzi j e lektronisch, mechanisch, digi taal, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schri f tel i jke toestemming van de uitgever.

COLOFONJaargang 2, nummer 12

COVERFOTOOtto van den Toorn

HOOFDREDACTIEMartijn van StuyvenbergRobert Plat

ARTDIRECTION EN VORMGEVINGEvelyne Dielen

EINDREDACTIENathalie van der Veer

MARKETING & SALESBureau Nassau Joris van RoemburgBonnie Richel [email protected]

MEDEWERKERSDany Edmond JabbourRobert LeonRalph Moorman

DRUKJoh. Enschedé Amsterdam

DISTRIBUTIENice2Know

OPLAGE20.000

www.mokummagazine.nl

UITGAVE EN COPYRIGHTWoord VervolgdHaarlemmerdijk 73-11013 KC [email protected]

Toen ik als 14-jarige uit Grootebroek in Amsterdam bij Ajax terechtkwam, was ik echt een ‘boertje van buiten’. Samen met mijn broer Ronald kwam ik in een elftal dat uit veel ras-Amsterdammers bestond. Een kleedkamer met allemaal gasten die verbaal vlijmscherp waren zoals Danny Muller, Richard Witschge, Danny den Ouden en Bryan Roy. Altijd in voor een grap en super bijdehand. Ons West-Friese accentje hadden we vrij snel afgeleerd. Na verloop van tijd zijn we ons steeds meer gaan roeren in de kleedkamer. Dat dwongen we niet alleen af door ons gedrag, maar natuurlijk vooral door te presteren op het veld.Nu, bijna dertig jaar later, voel ik me wereldburger. Ik heb in Barcelona, Istanbul en Glasgow gewoond, maar ook in Qatar. Ik vind Amsterdam één van de gezelligste steden ter wereld. De terrassen, de winkels en de grachten zijn fantastisch. Waar ik me vroeger vooral op het centrum richtte, heb ik de afgelopen jaren ook veel meer oog gekregen voor andere delen van de stad. Mijn broer woont alweer enige tijd in Zuid. Een mooie buurt waar leuke winkels zitten. We komen graag in Oost om uit eten te gaan. En het gebied rondom de ArenA is ook enorm opgeknapt. Mijn afkomst zal ik nooit verloochenen. Ik woon zelf al jaren met vrouw en onze drie dochters in Monnickendam. Al kom ik dus nog altijd ‘van buiten’, een ‘boertje’ ben ik niet meer. Dus nee, ik ben geen Amster-dammer. Ik ben Ajacied.

Frank de Boer

Voorwoord

Foto

Aja

x Im

ages

NIEUWS

WIN

MokumMagazine4

MOKUM MAGAZINE’S BINGO IN DE PRAEL

Noteer alvast in je agenda: ook deze maand organi-seert Mokum Magazine een bingo in samenwerking met Bierbrouwerij De Prael (Oudezijds Armsteeg 26). Op woensdag 18 december ben je van harte welkom om hieraan deel te nemen. De inloop is vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur gaan de ballen draaien. Er zijn mooie prijzen te winnen. Iedereen gaat naar huis met een goed gevulde goodiebag.

020 APP VAN DE MAAND

AMSTERDAM SNOWGLOBEAmsterdam in een sneeuwbol. Deze gratis app zorgt hoe dan ook voor een witte kerst in Mokum. En met één druk op de knop is het ook gelijk oud & nieuw.

WAT KOST... EEN GRAF?De kosten voor een begraaf-plaats verschillen per stad enorm. We gaan uit van een graf met bijbehorende rech-ten voor twintig jaar op een algemene begraafplaats.

1. Groningen (Esserveld) e 7153,002. Aalsmeer e 5340,003. Amsterdam (Zorgvlied) e 4654,004. Blaricum e 3993,005. Alkmaar e 3692,856. Utrecht e 2822,857. Den Haag e 2427,008. Staphorst e 1445,009. Breda e 1320,5710 Losser e 506,00

LASERGAMEN BIJ LOVERSBij Lovers Powerzone kun je niet alleen bowlen, maar ze beschikken er ook over een grote lasergame arena. Het is zelfs mogelijk om met twintig personen tegelijkertijd de strijd aan te gaan. Je vindt de Power-zone op De Ruyterkade 153 (vlakbij het Centraal Station). Check www.loverspowerzone.nl voor meer informatie. Wij geven vijf lasergame sessies voor vier personen weg. Winnen doe je door een mailtje te sturen naar [email protected] o.v.v. Lovers Powerzone.

Mokum Magazine wordt op meer dan 770 locaties in alle Amsterdamse stadsdelen verspreid door Nice 2 Know. Kijk op www.nice2know.nl voor meer informatie.

Wil je weten waar je ons tijdschrift bij jou in de buurt kunt vinden? Kijk op www.mokummagazine.nl

Op deze locaties kun je Mokum Magazine ook gratis meenemen:

Beautystudio Mooi en MeerLeuvenstraat 32

Kapsalon Marc & Wout van de Hare Singel 274

Van Dam BrasserieCornelis Schuytstraat 10

instagra’dam

MokumMagazine 5

Heeft 15% van de Amsterdammers een fysieke beperking, variërend van moeilijk lopen met of zonder een rollator, tot permanent in een rolstoel zitten

Is van de tachtig winkelstraten slechts 33% toegankelijk voor rolstoelgebruikers Moet eveneens 33% nog worden aangepast en in 34% van de gevallen is dat niet eens mogelijk

Zijn desondanks 400 winkels bijzonder rolstoelvriendelijk(bron: Winkeltoegankel i jkheid Nederland)

4 KERSTMARKT TIPS 1 Pink Christmas. Deze roze kerstmarkt wordt elk jaar groter en mooier met veel roze kerstartikelen, een kerststal met gaythema en een ijsbaan met schaatsende dragqueens. Je ziet het allemaal van 19 t/m 31 december in de Reguliersdwars-straat.

2 Albert Cuyp Wintermarkt. De grootste markt van Amster-dam vindt plaats op de Albert Cuyp waar je op 23 december terecht kunt voor een speciale wintermarkt.

3 Pure Wintermarkt. Op zoek naar biologisch verantwoorde kerstingrediënten? Op deze markt vind je meer dan zestig kraampjes en heb je dus voldoende keus voor een ‘groen’ kerstdiner. Je vindt ze 8 december op het Amstelpark, 15 december op het Beatrixpark en 22 december op Park Frankendael.

4 Sunday Xmas Market. Op 15 december hult deze markt het Westergasterrein in kerstsferen met allerlei kerstversieringen, heerlijke versnaperingen en talloze handwerkkraampjes.

ONDERTUSSEN IN MOKUM...

INSTAGRA’DAM Sinds eind september staat Amsterdam officieel op de Instagram-kaart met @igersamsterdam, beheerd door @dutchieig en @ilonaizabella. Zij orga-niseren wedstrijden en Instameets; volg ze! Deze maand hebben ze twee beelden gekozen met de tag #MokumMagazine. Gefeliciteerd @framsterdam (boven) en @eric_klingers (onder). Jullie hebben dat typische Amsterdam-beeld goed vastgelegd.

MokumMagazine 7

Stel dat je rijk was en niet zo knap – hoe zou dan je ideale kerst in Amsterdam eruit kunnen zien?‘Op eerste kerstdag zou ik dan uitgebreid ontbijten of brunchen in het American Hotel, om vervolgens een heerlijke wandeling door het Amsterdamse Bos te maken. Daarna zou ik naar huis gaan om het daar gezellig te maken met muziek en lekkere hapjes. Op tweede kerstdag zou ik misschien gaan lunchen bij Casa Di David en daarna ga ik naar mijn moeder, alleen al om haar ervan te zien

Een kerstmenu moet je haar niet laten samenstellen, maar een prachtig kerstalbum maken kun je rustig aan Glennis Grace (35) overlaten. Hoe brengt de Amsterdamse zangeres dit jaar de feestdagen door?

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Otto van den Toorn

genieten dat de hele familie bij elkaar is.’

En hoe ziet jouw kerst er dit jaar echt uit?‘Voor het tweede jaar op rij geniet ik van een heerlijke vakantie op Curaçao. Mijn vriend, m’n zoontje en mijn moeder gaan mee en in het Antilliaanse zonnetje ga ik me ruim een week even helemaal opladen voor het nieuwe, drukke jaar.’ Hoe werden de feestdagen in jouw jeugd doorgebracht?‘Mijn moeder is een echte

fanatiekeling als het om de kerstdagen gaat. Zodra Sinter-klaas het land uit is, versiert ze haar hele huis en ze zou het liefst nog de hele Gouds-bloemstraat erbij doen. Als je bij haar binnenkomt, zie je veel versieringen en lichtjes en je komt zelfs dingen tegen die wij vroeger op school hebben gemaakt. En dan vergeet ik de veel te grote kerstboom, die ze elk jaar op de Lindengracht koopt en die het plafond raakt. Eigenlijk is er helemaal geen plaats voor een boom, maar er moet en zal er één staan in de woonkamer. Tijdens de kerst

Glennis Grace‘DOOR DE LIEFDE VOEL IK ME NU COMPLEET’

Kerst met

MokumMagazine8

slooft ze zich dan van ’s mor-gens vroeg tot ’s avonds laat uit voor het hele gezin. Dit jaar viert ze het dus op Curaçao en eigenlijk vindt ze het heel erg dat ze haar familie voor het eerst achterlaat. Althans, zo voelt dat voor haar.’

December is ook de maand waarin je vaak even stilstaat bij wat je in het afgelopen jaar hebt bereikt en meegemaakt. Ben je tevreden?‘Als ik stilsta bij wat ik allemaal heb bereikt, ben ik echt heel

trots op mezelf. Ik heb in mijn eentje de HMH vol gekregen, ben blij met mijn kerstalbum en dvd en ik kijk nu al uit naar mijn theatertour en de Ladies of Soul–concerten in februari met Trijntje, Edsilia, Candy en Berget. En ik ben heel blij dat ik een paar maanden geleden mijn nieuwe liefde heb ont-moet. Ik heb me een tijdje best wel leeg gevoeld, dat ik mijn geluksmomenten met niemand kon delen. Natuurlijk kon dat wel met familie en vrienden, maar dat is toch anders dan met je vriend. Ik voel me nu compleet.’

Hoe had je kerst eruit gezien als je in Amsterdam was gebleven?‘Ik ben nooit zo van het plan-nen. Meestal eindig ik met mijn joggingpak aan voor de tv, maar het is ook wel eens voor-gekomen dat ik last-minute nog een hotelletje heb gepakt. Jezelf goed voorbereiden is zeker in de decembermaand handig, maar het maakt het er niet leuker op, vind ik. Ik houd meer van spontane acties.’

Wat zou er gebeuren als we jou het kerstmenu laten samenstellen?‘Haha, dat wordt één grote bla-mage! Ik ben niet zo’n held in de keuken en raak al helemaal in paniek als ik voor een grote groep mensen moet koken.

Op het album One Christmas Night Only zingt Glennis in een prachtige kerstsetting de allermooiste kerstsongs. Mokum Magazine mag bij wijze van kerstcadeau 5 dvd’s en 5 albums weggeven. Beantwoord de volgende vraag: in welke Amster-damse kerk is dit concert opgenomen? Mail het goede antwoord en je gegevens naar [email protected] o.v.v. Glennis Grace.

Nou kan ik op zich best goed koken, maar dat gaat niet veel verder dan bloemkool met kaas, aardappelen en een tartaartje.’

Wat is het mooiste kerst-cadeau dat je ooit hebt gekregen?‘Een paar jaar geleden heb ik mezelf een horloge cadeau gedaan. Voor het eerst begon ik een beetje centjes te verdie-nen en het gaf me een heerlijk gevoel dat ik eindelijk dat speciale klokkie kon kopen. Jarenlang had ik er geen geld voor, dus ik had mezelf voor-genomen om het te kopen als het beter met me zou gaan.’

Wat wens jij alle Amsterdam-mers toe voor 2014? ‘Ik hoop dat de economie aantrekt en dat er niemand meer in armoede hoeft te leven. Ook in Nederland wordt vaak vergeten dat er mensen zijn die naar de Voedselbank moeten en daar kan ik niet tegen. Misschien mag ik dit helemaal niet zeg-gen, maar ik vind dat we best eens wat meer geld mogen investeren in onze eigen economie. Ik kan er slecht tegen om steeds vaker verhalen te moeten horen van mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt en aan het einde van de rit helemaal niets hebben overgehouden.’

‘MIJ HET KERSTMENU LATEN SAMENSTELLEN? DAT WORDT EEN BLAMAGE!’

rtl/

Rayz

or S

harp

Ruud Feltkamp

RTL/

Will

iam

Rut

ten

Nicolette van DamMokumMagazine 9

Ott

o va

n de

n To

orn

Caro Emerald

Danny de Munk

Glennis Grace

Koen

Hau

ser

NIEUWJAARSWENSEN

MokumMagazine 11

MIJN AMSTERDAM

PerquisiteDe Amsterdammer Perquisite (31, echte naam Pieter Perquin) is bekend als de beste producer van Nederland. Naast zijn carrière als artiest en producer runt hij ook zijn eigen platenlabel. Dit zijn de favoriete stekken in 020 van deze creatieveling.

1 HANNEKE’S BOOM Dijksgracht 4‘Dit is mijn favoriete Amster-damse stek voor in de zomer. Je kan er lekker chillen in het gras, met je bootje aanleggen, een biertje drinken of als het echt warm is een lekker verfrissende duik nemen.’

2 DE BALIE Kleine-Gartmanplantsoen 10‘Mijn favoriete café voor (zakelijke) meetings. De koffie is altijd goed, net als de tosti’s, er staat nooit te harde muziek op en het ligt lekker centraal. Ik kom er altijd wel andere

creatievelingen tegen die plannen aan het smeden zijn.’

3 RADIJS Jan Evertsenstraat 41‘Dit leuke cafeetje/restaurantje zit praktisch om de hoek bij mijn studio in De Baarsjes, dus ik ben er tussen de studiosessies door vaak te vinden voor een biologische burger, een pasta of een biertje. Ze hebben trouwens ook overheerlijke soepen.’

4 CAFÉ NEL Amstelveld 12‘Hier ben ik vaak op maandag-avond te vinden voor de weke-

lijkse Nel sessie. Het café wordt dan overspoeld door jonge Amsterdamse jazz muzikanten en er wordt tot één uur ’s nachts op hoog niveau gejamd. Het is ook de plek waar ik Kris Berry leerde kennen.’

5 FESTINA LENTE Looiersgracht 40‘Dit café is net een huis kamer. Al kwam het maar door de bordspellen die je er kunt spelen. In de winter is het er ook erg gezellig met een lekkere kop warme chocolade terwijl de katten liggen te spinnen op de bank.’

Interview Mart i jn van Stuyvenberg Foto Jordi Huisman

Het album Lovestruck Puzzles van Kris Berry & Perquisite is nu verkrijgbaar.

MokumMagazine12

MokumMagazine 13

TEST

GRAPEDISTRICTLINNAEUSSTRAAT 106Champagne: Michel Forget

Prijs: € 27,99

Beoordeling: Deze

champagne bestaat voor

40% uit Pinot Noir, 40%

uit Pinot Meunier druiven en die

bepalen voor een groot deel het

bloemige karakter. De overige

20% aan Chardonnay geeft de

champagne de frisse smaak

van groene appels. Dit is de

beste start van 2014.

Cijfer: 10

TOPSLIJTER WESTERPARKVAN LIMBURG STIRUMSTRAAT 38Champagne: Charles JoubertPrijs: € 24,40

Beoordeling: Een frisse, droge

champagne met de geur en

smaak van groene appel

voor een aantrekkelijke

prijs. Deze fles staat op een

eervolle tweede plaats in

deze Plop 3!

Cijfer: 9½

DE LEKKERSTE EN GOEDKOOPSTE champagne VAN 020

Goed betaalbare champagne om het crisisjaar mee uit te luiden. Bij welke slijterij in Amsterdam is de goedkoopste fles uit het assortiment de lekkerste?

Productie Marti jn van Stuyvenberg

MITRAMIDDENWEG 57AChampagne: Veuve PasquierPrijs: € 19,99

Beoordeling: Een elegante

champagne met een lange

afdronk, die zeer geschikt

is om als aperitif te

worden geserveerd of bij

lichte vis- en kipgerechten.

Voor twee tientjes is dit

een fantastisch begin van de

oudejaarsavond.

Cijfer: 8

STERK AMSTERDAMDE CLERQSTRAAT 1-9Champagne: L. Bénard-Pitois – Carte BlanchePrijs: € 28,95

Beoordeling: Een

verfrissende, fruitige

champagne met ver-

fijnde tonen van perzik,

citrus en appel. Dat top

champagne niet duur

hoeft te zijn, bewijst de

familie Bénard met deze

fles. Een sterk begin van het nieuwe

jaar!

Cijfer: 9

GALL & GALLHUGO DE GROOTPLEIN 14Champagne: Oudinot à EpernayPrijs: € 22,49

Beoordeling: In Engeland is

deze champagne verkrijgbaar

bij Marks & Spencer en

het schept natuurlijk hoge

verwachtingen als de

Britten het als outstanding

kwalificeren. De elegantie

van deze fles wordt be-

paald door het rijpe fruit

die de champagne rond

en zacht maakt. Geen

doordrinker.

Cijfer: 7

2008HAARLEMMERDIJK 59Champagne: Baron-Fuenté Prijs: € 26,98

Beoordeling: Een champagne

met een neus van appel,

peer en perzik, die voor

60% is gemaakt van de Pinot

Meunier druif. De smaak is

fruitig en deze champagne

is verder ook mooi in

balans en goed van

structuur. De hardste

knal kwam van deze

krachtpatser.

Cijfer: 7

Een

van

van

Een

van

Een

A LA CARTE

MokumMagazine14

Verandert jullie menukaart regelmatig? ‘Eén keer in het jaar verande-ren wij onze kaart. Daarbij spelen we graag in op de feedback en de wensen van onze gasten. De opmerkingen en suggesties die we hebben verzameld, zijn daar dan in meegenomen.’

Welke wijn of sake hoort er bij sushi? ‘Het is bijna onmogelijk om een wijn of een sake aan te wijzen die overal bij past. Dat verschilt per gerecht. Wij hebben een uitgebreid wijn- en sake-assortiment. Onze medewerkers kunnen de gasten goed adviseren bij het maken van een keuze.’ Wat is het allergrootste compliment dat jullie ooit hebben gekregen? ‘Dat kregen we van Frank de Boer. Hij vertelde dat hij onder de indruk was van de manier waarop wij ichi-E met een

ICHI-E:Restaurant ichi-E is al jaren een hotspot voor BN’ers en een begrip bij Amsterdammers. Ook ‘de buurtjes’ van de ArenA zijn er regelmatig te vinden.

HEEL AJAX IS ER DOL OP!

relatief jong team naar een hoog culinair en service gericht niveau hebben getild. We zijn er ook trots op dat we bij elke wedstrijd de Ajax-spelers en technische staf van sushi mogen voorzien. En dat ze het lekker vinden, blijkt wel uit het feit dat ze ons restaurant regelmatig bezoeken. Ajax is dol op onze sushi en wij zijn trots op onze buren van de ArenA!’

Productie Robert Plat

MokumMagazine 15

ICHI-EArena Boulevard 1751101 EJ Amsterdam 020-6910231

SAKE AVOCADO YUKKE salade met verse (rauwe) zalm voor 1 persoon Benodigdheden:- 1 appel- 1 komkommer- zout- peper- olijfolie- een halve avocado- 100 gram verse rauwe zalm- 1 citroen- 1 Spaanse peper- zwarte tobiko Bereiding:Snijd de appel, halve avocado en komkommer brunoise (in blokjes). Ook de zalm mag je brunoise of julienne (in reepjes) snijden. Bestrooi de zalm met peper, zout en olijfolie. Neem een ronde steker (een vormpje) en doe hierin onderop de brunoise van appel en komkommer. Hier bovenop komt de gesneden avocado. Druk dit in z’n geheel aan. Leg de gesneden zalm er bovenop. Pers de citroen en giet ongeveer 5 mililiter citroenspa over de zalm heen. Maak het geheel af met een topping van zwarte tobiko (viskuit op smaak gebracht met het inkt van een inktvis) en de gesneden Spaanse peper. Itadakimasu (eet smakelijk)!

KEUZES

Angela GroothuizenDE KEUZES VAN

Lastige keuzes maken is Angela Groothuizen wel gewend in haar rol van jurylid. Hoe moeilijk wordt het als ze keuzes binnen de ring van Amsterdam moet maken?

Een (kinder)boek schrijven dat zich in Amsterdam afspeelt of een liedje maken over Mokum?‘In feite is de basis hetzelfde, maar in dit geval denk ik dat het toch een liedje wordt. In een boek kan je in tien hoofdstuk-ken wat gedetailleerder te werk gaan, terwijl een nummer in drie minuten vooral de fantasie van de luisteraar moet prik-kelen. Eigenlijk is een liedje een ingekookte versie van een heel boek.’

Club Air of Jimmy Woo?‘Allebei niet. Het zal er onge-twijfeld heel gezellig zijn, maar ik heb er geen tijd voor en geen zin in.’

Heineken of Amstel Bier?‘Als je bij De Vrienden van Amstel Live optreedt, staan ze na afloop klaar met dienbladen met vers getapte Amsteltjes. Nu ben ik

Interview Mart i jn van Stuyvenberg Foto Nick van Ormondt

MokumMagazine16

DE KEUZES VAN

helemaal geen bierdrinker, maar dat ijskoude biertje tik ik zo weg.’ Sumo of The Red Sun?‘Het liefste laat ik het thuis bezorgen door Sushi Kings!’

De Negen Straatjes of de Cornelis Schuytstraat?‘Ik vind de Cornelis Schuytstraat een beetje posh geworden. Dan ga ik geloof ik toch maar naar de Negen Straatjes.’ Kalvertoren of Magna Plaza?‘Toen ik in Amsterdam kwam wonen, was Magna Plaza een postkantoor. Ik vond het op het Central Station van New York lijken. Vlak voor de Kerst moet ik er altijd even heen.’

Gay bar of een bruin café?‘Ik zit er werkelijk nooit, maar in de Montmartre ben ik regelma-tig gestrand met een aantal gay

vrienden van me. Meestal sta ik buiten, want ik ben niet zo’n uitgaanster.’

Prinsengrachtconcert of Keizers-grachtrace?‘Schaatsen op de gracht is ma-gisch. Zeg nou zelf: daar worden we allemaal toch zielsgelukkig van? Het Prinsengrachtconcert is een prachtig evenement, maar dat kan ik ook thuis zien.’ Ziggo Dome of de HMH?‘De HMH is al vanaf de opening een verademing qua sound, maar ik ben ook erg onder de indruk van de Ziggo Dome.’

Ajax of Ajax?‘Ik zit er nooit, maar mijn neefje is doelman bij Jong Ajax en is ook nog eens de eerste reserve-doelman van Jong Oranje. En daar is tante Angela natuurlijk hartstikke trots op.’

MokumMagazine 17

‘IK VIND DE CORNELIS SCHUYT-STRAAT EEN BEETJE POSH GEWORDEN’

PAULA EN KHALILOLEKKER SCHOOIERENPaula en Khalilo zijn elkaars beste vrienden en trekken vol humor en lef de wereld in om alles te ontdekken over vriend-schap, het leven en opgroeien. De avonturen zijn gebaseerd op de jeugdverhalen van Angela Groothuizen en haar Marok-kaanse buurjongen. Mokum Magazine geeft 3 exemplaren weg. Je maakt kans door een mail te sturen naar [email protected]

MokumMagazine18

BLIND DATE

Interview Robert Plat Foto’s Evelyne Dielen Locat ie Restaurant Moeders

HIJNaam: Uira Leeftijd: 34Beroep: maatschappelijk werker

ZIJNaam: LucindaLeeftijd: 32Beroep: medewerker bij een overheidsinstelling

Twee Amsterdammers leren elkaar voor het eerst kennen in restaurant Moeders. Deze maand ontmoeten Lucinda en Uira elkaar.

MokumMagazine 19

Wat was je eerste indruk van de ander?Lucinda: ‘Van tevoren had ik doorgegeven dat ik jongens met een baard vaak leuk vind en daar is goed naar geluis-terd. Uira heeft een baard en sowieso vrij veel haar.’Uira: ‘Ik vond haar meteen een mooie vrouw. Ze is het type vrouw waar ik normaal gespro-ken ook op val.’

Hoe verliep de date? Lucinda: ‘Het was boven ver-wachting leuk. Qua interesses en werk hadden we best veel raakvlakken.’Uira: ‘Het was heel relaxed allemaal. Ze vulde me aan op mijn grappen en er was ook ruimte voor een goed gesprek.’

Kreeg je de indruk dat de ander je wel zag zitten? Lucinda: ‘Toen ik naar het toilet ging en achterom keek, zag ik dat hij naar mijn kont staarde!’ Uira: ‘Zei ze dat ik naar haar billen keek? Daar kon ik niks

aan doen! Ze heeft nou een-maal een heel lekkere kont. Andersom vond zij mijn baard geweldig. Ik heb hem net een paar maanden laten staan en ik krijg er vaak leuke reacties van vrouwen op.’

Wat hebben jullie na het etentje gedaan? Lucinda: ‘We hebben nog een drankje gedaan en dat was ook gezellig.’ Uira: ‘We kwamen terecht in een bruine kroeg. Het is best laat geworden en helemaal aan het einde van de avond hebben we gezoend.’

Dus we hebben een match?Lucinda: ‘Nee, hij is niet de man van mijn dromen. Daar ben ik eerlijk in. Maar ik wil zeker nog een keer met hem afspreken voor een drankje of een filmavondje.’ Uira: ‘Ik ga haar zeker whats-appen. Wat mij betreft hebben we een match en ik zou haar graag nog eens willen zien. Hopelijk denkt zij daar ook zo over.’

MOEDERS LOVE MENU

Lucinda & Uira❤ Mmm…. Mamma’s Happas

Steeds wisselende ouderwetse & nieuwerwetse kleine hapjes om je vingers bij af te likken

❤ Lendebiefstuk Biefstuk van de blonde Aquitaine met een lekker ouderwetse Stroganoffsaus

Lucinda❤ Hollands Glorie

Combinatie van drie oer- Hollandse toetjes: mini-hang-op, poffertje en speculaasijs

Uira❤ Chocolade feestje

Een mousse, ijsje & truffeltje voor de echte chocoliefhebber

RESTAURANT MOEDERS

Rozengracht 251020-6267957www.moeders.com

Liefde is... naar haar bips staren als ze naar het toilet gaat. Wil jij ook een blind date? Geef jezelf dan op door een korte beschrij-ving + foto van jezelf te mailen naar [email protected] o.v.v. ‘Blind Date’.

‘HIJ IS NIET DE MAN VAN MIJN DROMEN’

Moeders is een uniek restaurant. Alle tafels zijn gedekt met verschillende soorten borden, bestek en glaswerk en ook de gerechten en drankjes worden op deze manier geserveerd. De menukaart is zeer gevarieerd. Velen kennen Moeders vanwege de Hollandse pot, zoals het suddervlees, hachee en stamppot. Maar je kunt er ook gerechten van internationale moeders bestellen. Tip: Is je moeder of oma binnenkort jarig? Laat dat dan weten bij je reservering, want dan wordt er voor een leuke verrassing gezorgd!

MokumMagazine20

Eens een Amsterdamse, altijd een Amsterdamse.‘En zo is het! Ik was pas bij een lezing van Russel Shorto, de Amerikaanse historicus die een boek heeft geschre-ven over de geschiedenis van Amsterdam. Hij had een uitgebreide verklaring over hoe Amsterdammers zijn: vrijzinnig, tolerant, inventief, ondernemend en een beetje individualistisch. Ik herkende mezelf daar wel in. Kennelijk zit dat allemaal in het bloed en de genen van een geboren Amsterdammer.’

Opgroeien in Weesp + naar school gaan in Hilversum = heimwee naar de hoofdstad.‘Zeker! Aan het leven in een klein stadje was een grote vrijheid verbonden en ik kon heerlijk verdwalen in die omgeving, maar zeker vanaf de middelbare school werd de aantrekkingskracht van Amsterdam almaar sterker.’

Noord Gestoord, Zuid wordt Advocatistan genoemd, stads-deel Oost heeft als bijnaam Almere-Binnen en het centrum is De Hemel Op Aarde.

‘Heel grappige vergelijkingen, maar uitermate generalise-rend, natuurlijk. Stadsdeel Noord wordt juist steeds hipper en ook in Zuid is de woonsituatie wel iets genuan-ceerder. In het centrum heb ik in mijn studietijd gewoond, aan de Oudezijds Voorburg-wal, maar dat was absoluut niet de hemel op aarde voor me. Ik vond het er veel te druk en woonde schuin boven een kroeg, waar altijd stampende muziek klonk.’

Als je bij AT5 het vak leert, is je bedje gespreid.‘Daar ben ik het voor een deel mee eens. Het is daarna nog steeds moeilijk om aan de bak te komen, maar je leert er ont-zettend veel in een rap tempo. Bij een landelijke omroep mag je als stagiair of redacteur echt niet zo snel zelfstandig een interview doen.’

Een Journaal-presentatrice die na negentien jaar zomaar van baan verandert, is wel heel erg down to earth.‘Helemaal mee eens! Voordat ik deze beslissing nam, wezen veel mensen me op mijn sta-

tus en comfortabele positie bij het NOS Journaal. Van een veilige baan met aanzien koos ik in hun ogen voor het onzekere bestaan van een ZZP’er. Zelf zag ik het anders. Ik had er behoefte aan om er lekker op uit te gaan als foto-grafe. Het gevoel van vrijheid en zelfbeschikkingsrecht vind ik prettig en heb ik nodig.’ Fotograferen voor een kookboek is moeilijker dan een portret maken van de burgemeester.‘Dat is allebei moeilijk. Van der Laan is vaak geportret-teerd, dus die heeft al zo’n fotoblik. Juist dan wordt het een uitdaging om hem op een andere manier te foto-graferen. Haal hem maar eens uit zijn comfortzone. Fotograferen voor een kook-boek was ook een uitdaging, maar het voordeel daarvan was dat ik van tevoren kon oefenen. Bij eten is dat toch wat makkelijker dan bij een mens. Ik kan wel aan de wangen van de burgemeester trekken, maar dat wordt toch een beetje gênant. Bij eten is dat iets minder gek!’

Down to Earth is het eerste fotokookboek van Sacha de Boer (46). Maar hoe nuchter is de voormalige Journaal-presentatrice zelf? We leggen haar een aantal stellingen voor, die nogal zwart-wit zijn…

Interview Mart i jn van Stuyvenberg, Foto Sacha de Boer (zelfportret)

Sacha de Boer

MokumMagazine 21

‘HET GEVOEL VAN VRIJHEID HEB IK NODIG’

Het fotokookboek Down To Earth van Sacha de Boer en chef-kok Jacob-Jan Boerma is nu verkrijgbaar.

MokumMagazine22

HUISARTSENPRAKTIJK KEIZERSGRACHT

EEN HUISARTS KIEZEN

Ik ben op zoek naar een nieuwe huisarts in Amsterdam. Daarbij is voor mij heel belangrijk hoe mijn toekomstige dokter om-gaat met zaken als palliatieve sedatie en/of euthanasie. Hoe kijkt u daar tegenaan? Bij palliatieve sedatie wordt een terminale patiënt tot zijn dood in slaap gehouden met medicijnen om zijn lijden te verlichten. Dit is een normale medische handeling en wordt verder niet gemeld bij de gemeentelijke lijkschouwer of getoetst door een regionale toetsingscommissie euthana-sie. Bij euthanasie dient een arts dodelijke middelen toe aan een patiënt om een einde te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ook hulp bij zelfdoding door een arts (waar-bij de patiënt zelf de dodelijke middelen inneemt) valt onder de euthanasiewet. Zelf ben ik voorstander van beide, mits er voldaan wordt aan de wettelijke criteria. Hierbij houd ik respect voor het leven en een waardig bestaan in acht.

Dr. Dany Jabbour runt de Huisartsenpraktijk Keizers-gracht (HAPK). HEMA ZORGVERZEKERING

Omdat ik vrijwel nooit ziek ben, overweeg ik om over te stappen naar de zeer goedkope zorgverzekering van de HEMA. Doe ik daar verstandig aan? Houd bij het afsluiten van een zorgverzekering rekening met je eigen gezondheid, maar ook met die van je gezin. Vergelijk de verschillende zorgverzekeringen met elkaar voordat je besluit om over te stappen. Iets wat op het eerste oog goedkoop lijkt, kan vies tegenvallen als behandelingen die je nodig hebt niet worden vergoed. Kijk ook goed naar aanvullende verzekeringen en tandartskosten. Mijn advies luidt dus: wees waakzaam en vergelijk goed voordat je ervoor kiest om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering.

Dr. Dany

Heb je ook een vraag voor Dr. Dany? Laat het weten via [email protected]. Je vraag wordt altijd anoniem gesteld.

Voor meer informatie: www.hapk.nl

MEDISCHE WWW-TJESOp internet kun je alles vinden over symptomen en behan-delingen van ziektes. Wat zijn medische websites om jezelf te informeren en gerust te stellen als je je ergens zorgen over maakt en (nog) niet naar de huisarts wilt? Als huisarts ontmoet ik vaak mensen die bij een consult stapels papieren hebben mee-genomen. Vaak gaat dit over ernstige dingen, die niet op hen van toepassing zijn maar toch voor veel onrust en angst hebben gezorgd. Google is niet altijd je vriend in dit soort zaken. Websites kunnen verou-derd zijn, of foute informatie bevatten. Als je je zorgen maakt, zoek dan informatie bij officiële instanties en patiën-tenverenigingen. Zegelgezond.nl kan helpen om hier een keuze in te maken. Op deze website kun je op zoek gaan naar andere sites die een gecer-tificeerd keurmerk hebben en die beoordeeld zijn door zowel het publiek als vakexperts. Bij vragen over een specifiek onderwerp raad ik aan om eerst met je huisarts te overleggen.

MokumMagazine 23

PORTRET

Eric Wijnand portretteert

MokumMagazine24

Ramses Shaffy

‘KUNST IS VOOR IEDEREEN’

Wie is Eric Wijnand? ‘Al op jonge leeftijd ben ik begonnen met tekenen. Op m’n 14e ging ik aan de slag met olieverf op mijn zolderkamer. Ik ben autodidact, dus in het begin schilderde ik vooral landschappen en dieren na uit studieboeken. Wat later volgde ik de Grafische School in Amsterdam. Een eigen stijl heb ik pas in de afgelopen jaren ontwikkeld. Al snel volgden er exposities bij onder meer Dante, De Telegraaf en Galerie Menzo. Op dit moment werk ik voornamelijk in opdracht en ben ik bezig met een nieuwe collectie. Mijn nieuwe werk kun je volgen via Facebook.’

Speciaal voor Mokum Magazine maakt de Amsterdamse kunstenaar Eric Wijnand (49) elke maand een prachtig portret van een Amsterdams icoon, dat wordt geveild voor een goed doel.

Hoe ben je bij het maken van dit kunstwerk te werk gegaan? ‘Het portret is 100 bij 100 cm en geschilderd met acryl-verf. Ik wilde een wat jongere Ramses schilderen. Op internet vond ik eigenlijk maar één mooie kleurenfoto, de rest was zwart wit of erg onduidelijk. Wat me opviel bij de voorbereiding, was dat veel mensen nog altijd denken dat Ramses een geboren Amsterdammer was – en eerlijk gezegd dacht ik dat zelf ook. Maar het klopt niet, want hij is geboren in Parijs. Zijn chansons passen goed bij de sfeer van de beroemde Moulin Rouge in Parijs, vandaar dat ik die erbij heb geschilderd. De Westertoren staat symbool voor hoe Amsterdams Ramses uiteindelijk is geworden.’

Wat is je herinnering aan Ramses Shaffy? ‘Ik had me nooit echt verdiept in Ramses. Ik wist wel wie het was, maar ik had zijn muziek nooit goed beluisterd. Voordat ik met dit schilderij aan de slag ging, heb ik een dubbelalbum van hem gekocht. Zijn stem, de manier waarop hij zingt en het gevoel dat hij erin legt, sprak me direct aan. Franse chansons, maar dan op z’n Nederlands. Ramses was de Nederlandse Jaques Brel. Of beter gezegd: een Amsterdamse Fransman.’

Eric Wijnand is ook zeer actief op Facebook. Je kunt hem vinden via Eric Arthouse. Voor andere opdrachten kun je hem mailen op [email protected]

MokumMagazine 25

Ramses Shaffy

‘KUNST IS VOOR IEDEREEN’

DIT SCHILDERIJ VAN RAMSES SHAFFY WORDT GEVEILDDe gehele opbrengst gaat naar het Ramses Shaffy Huis. Dit is een huis voor oudere kunstenaars in de Amsterdamse binnenstad. Je kunt bieden via Marktplaats. Zoek op portret Ramses Shaffy, geplaatst door Mokum Magazine.

GADGETS

MokumMagazine26

DE SUIKERSPIN MACHINE Iedereen kent die suikerspinnen die

ze maken op de kermis, maar met

deze machine maak je ze zelf. De Cotton

Candy Maker werkt met normale suiker en is heel gemakkelijk te gebrui-

ken en schoon te maken. Je kan natuurlijk ook suiker met een smaakje

of kleurstof gebruiken om leuk te combineren of wat extra’s eraan toe te

voegen. Voor deze te gekke gadget en meer ga je naar

www.megagadgets.nl

MENEER HEINEKEN, HET IS VOORBIJGert van Beek werkte 25 jaar bij de

Amsterdamse politie. Ten tijde van de

Heineken ontvoering was hij hoofd van het

bureau Zware Criminaliteit en leidde hij

het politieonderzoek. Hij vertelt van

binnenuit het verhaal van de spraak-

makendste ontvoeringszaak die Nederland

ooit heeft gekend en geeft je een

spannende inkijk in de wereld van de

Amsterdamse politie.

BORDSPEL

NIEUW AMSTERDAM Dit strategiespel is geschikt

voor twee tot vijf spelers

van 10 jaar en ouder. Je

speelt een Europese kolo-

nist die zich vestigt in Nieuw

Amsterdam en je moet geld

verdienen door handel met

Indianen, via veilingen en

met verbouwen van land.

Dat komt neer op ongeveer 70% strategie en 30%

geluk. De speeltijd is ongeveer een uur.

BOEK VAN DE MAAND

DE GRACHTEN VAN AMSTERDAMDe grachten bestonden dit jaar precies 400

jaar en dat werd groots gevierd in de stad.

Als bekroning van dit jubileum is dit boek

verschenen, waarin je aan de hand van de

geschiedenis en verhalen kunt verdwalen

zonder de weg kwijt te raken. De complete

grachtenwand van het UNESCO-gebied is er

in afgebeeld in 180 prachtige fotostrips en

meer dan 700 illustraties.

ONTDEK DE BIEREN VAN AMSTERDAMAmsterdam is bierstad nummer 1. Dit boek vertelt

het brouwverleden van de stad en toont de bevlogen

bierbrouwers van nu. Steeds meer proeflokalen en

biercafé’s hebben een uitgebreide bierkaart. Het

proeven van de speciale bieren is een feest voor de

ware liefhebber. Je leest er alles over in deze overzich-

telijke kennisgids. Proost!

ENKELE REIS ASCHERSLEBEN Dit oorlogsverhaal is opgetekend

door Jan Mets, aan de hand van

een zeer opmerkelijk waargebeurd

verhaal dan zijn schoonvader aan hem

vertelde. Drie jongens uit de Jordaan

besluiten in december 1944 de

honger te ontvluchten. Ze vertrekken

naar Duitsland, op zoek naar eten en

werk. Ze worden op de trein naar een

concentratiekamp gezet, maar weten

in Wenen te ontkomen.

WIN

MokumMagazine 27

AMSTERDAMSE SPREUKENKALENDER 2014Op de ‘voorkantjes’ staan gevatte

uitsmijters (gezegdes, uitdrukkingen

en spreuken) van vroeger en nu. Op de

‘achterkantjes’ lees je herinneringen,

anekdotes, foto’s, illustraties, literaire

citaten, liedjesteksten en gedichten

van, door en over Amsterdammers. Dit

is zo’n kalender die de echte Mokum-

mer in huis moet hebben.

BOEKAMSTERDAM HETZELFDE MAAR ANDERS IN 134 LUCHTFOTO’S Twee generaties fotografen, vader en zoon, fotografeerden Amsterdam de afgelopen

45 jaar vanuit de lucht. Marco van Middelkoop kwam op het idee om de foto’s die zijn

vader in de jaren 70 maakte, opnieuw te maken vanuit hetzelfde gezichtspunt, dezelfde

hoogte en tijd. Hij zette de foto’s naast elkaar, waardoor een vergelijking tussen toen en

nu mogelijk is.

DWALEN DOOR AMSTERDAM MET S.CARMIGGELTVan 1946 tot en met 1982 schreef

Simon Carmiggelt zijn dagelijkse

‘Kronkel’ columns in Het Parool,

met de Amsterdamse binnenstad

als decor. Ter gelegenheid van

de honderdste geboortedag van

Carmiggelt is dit boek uitgebracht

met een aantal Kronkels die nog

niet eerder in boekvorm verscheen.

Dwaal gezellig mee door de stad

met de hilarische, ironische en

onnavolgbare Carmiggelt.

Word lid van de Facebook-pagina van Mokum Magazine en maak kans op één van de gadgets op deze pagina’s

MokumMagazine28

VOEDINGSCOACH

Ralph: ‘Als Sensi volgens de 80-20 regel leeft, doet ze het in dit mandje net niet goed. De acht bovenste producten zijn prima, maar de vier eronder beduidend minder. Tortilla wraps bestaan uit witmeel met smaakverster-kers, de fajitas kruidenmix is een zakje glutamaat, Crystal Clear is water met zoetstof en conserveermiddel en de crème brûlée is gewoon een bakje suiker. Daarentegen heeft ze wel avocado en olijfolie (extra vierge, dat is super!) gekocht. Dat zijn prima omega-9 vetbronnen. Kipfilet is een goede eiwitbron (hopelijk wel biologisch?), cham-pignon is een goede vezelbron die ze hopelijk niet rauw eet, paprika is een prima groente, en mais, zwarte bonen en rijst (zilvervlies?) zijn geschikte en glutenvrije koolhydraatbronnen.’

RalphIr. Ralph Moorman (37) werkt als lifestyle- en voedingscoach. In Mokum Magazine gaat hij elke maand in op voedingskwesties, beoordeelt de boodschappen van Amsterdammers en geeft zijn mening over de menukaarten van bekende restaurants.

HET BOODSCHAPPENLIJSTJE VAN

Naam: SensiLeeftijd: 22Doet boodschappen bij: Jumbo

1 avocado1 fles olijfolie (extra vergine)250 gram kipfilet1 doosje champignons1 paprika mix (rood, geel,

groen)1 blik mais 1 blik zwarte bonen1 pak rijsttortilla wrapsfajitas kruidenmix2 flessen Crystal Clear (peach

en cranberry smaak)1 crème brûlée

MokumMagazine 29

*

Will

iam

Rut

ten

RESTAURANT D’ANTICA

VoorgerechtGemengde salade met gegrilde groenten HoofdgerechtVenusschelpen gebakken in witte wijn, knoflook en olijfolie

BijgerechtSpinaci

‘Bij D’Antica kun je voor vrijwel elk gerecht kiezen, want dit is niet zo’n Italiaans restaurant waarbij je alleen maar pasta’s en pizza’s kunt bestellen. Aan de hand van de zeer overzichtelijke menukaart maak ik op dat dit een authentiek Italiaans restaurant is. Meestal kies ik niet voor de Italiaan vanwege de grote hoeveelheden witmeel en gluten, maar hier kun je zeker gezonde en bewuste keuzes maken. Hierdoor onderscheidt D’Antica zich van haar concurrenten. Helemaal top!’

Uit eten gaan of laten bezorgen: het is allebei luxe. Hoe zorg je ervoor dat je iets op de menukaart uitkiest wat lekker en ook nog een béétje gezond is?

Voor meer informatie check je www.ralphmoorman.nl

De menukaart

TAKE AWAY

THE BUTCHER

‘Bij hamburgerrestaurants doe je er goed aan om erop te letten of het verse vlees ter plekke wordt bereid. In dat geval zijn er geen toevoegingen (nitriet) aan vooraf gegaan om het vlees houdbaar te maken. Op basis van deze menu-kaart is dat niet meteen te achterhalen. Als er tomatenketchup en eigengemaakte mayonaise wordt gebruikt, kies ik voor de Babaganoush Burger. Ik hoop dat de auberginespread zelf wordt gemaakt, want nu staat erbij dat het ‘volgens een geheim recept’ wordt bereid en hopelijk komen daar geen kant-en-klare producten aan te pas. Ik bestel er een raw salad bij, maar het broodje (wit-meel alert!) gooi ik weg.’

‘We kennen allemaal de uitdrukking

‘melk is voor baby’s en koemelk voor

kalveren’. Er zijn veel mensen die

niet goed tegen koemelk producten

kunnen. Luchtweg problemen, slijm en

eczeem zijn veel voorkomende klach-

ten. Lactose is hier overigens lang

niet altijd de oorzaak. Caseïne kan

ook de grote boosdoener zijn en dat

zit niet alleen in kaas, maar ook in yo-

ghurt, kwark of biogarde. Je zou ook

kunnen kiezen voor zuivel van de geit

of het schaap, want daar reageren

velen beter op.’

RESTAURANT

DE KWESTIE KAAS

cheese!

illus

trat

ie E

vely

ne D

iele

n

MokumMagazine30

COLUMN

AjaxOns aller

Hij is de vleesgeworden tafelheer. Schoof allereerst onruststokend aan bij Barend & Van Dorp, babbelt tegenwoordig mee bij De Wereld Draait Door en is, als zelfbenoemde voorzitter van de analisten, een vaste waarde bij Studio Voetbal op de late zondagavond. Bijna zou je vergeten dat Jan Mulder een geweldige voetballer was die furore maakte bij het Brusselse Anderlecht en in zijn drie jaren (’72-’75) bij Ajax, geplaagd door concur-rentie en knieblessureleed, helaas niet echt uit de verf kwam. De geboren Groninger zou eigenlijk naar Feyenoord gaan. Jaap van Praag deed nog een laatste poging namens Ajax. Mulder moest trainen en de voorzitter bood aan om op zijn zoon te passen. Toen zijn vrouw thuiskwam, lag hun zoon Geret op de buik van Van Praag, samen in diepe slaap. Een gecharmeerde Mulder volgde zijn hart en koos voor Ajax.

In zijn eerste jaar speelde Mulder slechts vier wedstrijden voor de succes-formatie die landskampioen werd en de wereldbeker, de eerste Super cup en een derde Europa Cup 1 won. Bij het behalen van de enige hoofdprijs in de daaropvolgende twee jaren zonder Cruijff was Mulder de driftige en scorende aanjager toen ten koste van AC Milan (6-0 thuis) de Super cup werd geprolongeerd.

Na zijn voetbalcarrière zou Jan Mulder zich ontpoppen als een aantrekkelijke auteur die op geheel eigen, anekdotische wijze het voetbal, de sport en aanverwante zaken optekent. Mulder schrijft zoals hij voetbalde: onvoorwaardelijk en doelgericht. In de herfst van 1974 speelde een kleurloos Ajax in een mistroostig Olympisch Stadion voor de UEFA Cup tegen Stoke City. Mulder was de beste man van het veld. Hij sleurde, vocht keiharde duels uit en liep op iedere bal. Toen hij één van die ballen bij het hek ophaalde, keek hij in onze tienerogen en ondertitelde: ‘wat is dit zwaar, jongens’. Alsof hij een column opende…

Robert Leon

‘HIJ SCHREEF AL TOEN HIJ VOETBALDE’ JAN MULDER

INTERVIEW

MokumMagazine 31

René Froger Euroknallen met

Budgetproblemen? Op de website alleseeneuro.nl vind je fantastische aanbiedingen. Dit koopt René Froger voor zijn laatste tientje als hij effe geen cent te makken heeft.

TANDENBORSTEL ‘Ik vind mondhygiëne heel belangrijk. Ik onderhoud mijn gebit zorgvuldig, heb eigenlijk nooit gaatjes en dat wil ik graag zo houden.’

EIEREN‘Die mogen niet ontbreken, want ik ben gek op boeren-omeletten. Die maak ik vaak op zondag als ik de ijskast leegmaak. Een goede tip: gooi er alles doorheen wat lekker is.’

AARDAPPELEN ‘Onmisbaar in de Hollandse keuken en ze zijn lang houdbaar en gezond. Zoals je al merkt, ben ik dol op de Hollandse pot. In Huize Froger wordt er een paar keer per jaar, sowieso met kerst, een stamppottenfes-tijn gehouden. Dan nodigen we al onze vrienden uit en

Interview Robert Plat Foto Hans van Brakel

vragen of ze een mutsje voor me wil breien.’

SCHILMESJE ‘Tja, ik moet die aardappels toch ergens mee snijden?’

IKEA ONTBIJT‘Kost een ontbijt bij de Ikea maar een euro? Dat is natuurlijk niet veel!’

ZUURKOOL ‘En daar komt de stamppot-liefhebber weer naar voren. Ik ben ook gek op zuurkool.’

BOXERSHORTS ‘Daar kun je nooit genoeg van hebben.’

het is dan de bedoeling dat iedereen een zelfgemaakte stamppot meeneemt.’

ERWTENSOEP ‘Eén van mijn favoriete soe-pen. Ik ben dol op snert!’

CONDOOMS ‘Als je een keer zin hebt, is het handig om die bij je te hebben, haha. Uiteraard niet voor mezelf, maar ik weet wel iemand die ik er een plezier mee kan doen.’

BOLLETJE WOL ‘Natasja breit wel eens en dat is wel handig nu het zo koud wordt. Ik zal Natas

MOKUMS PUZZELTJE

WIN

MokumMagazine32

Horizontaal 1. De echte voornaam van Glennis

Grace4. Afkorting van Amsterdam 5. Elektronicawinkel, onder meer te

vinden op de Oosterdokskade 8. Een plein in het centrum 9. Een populair biertje van

Bierbrouwerij De Prael 10. Amsterdamsche Football Club

Ajax11. Amsterdams voor ‘ophouden’

Verticaal 2. Niet uit, maar...3. Deze stad ligt precies 137

kilometer van Amsterdam verwijderd

6. Een populair OV-middel7. Eind/beginpunt van metro 54 8. Bastiaan en Tooske ...

Los de puzzel op. De letters in de gekleurde vakjes vormen een woord dat met oud & nieuw te maken heeft.

WIN 1 VAN DE 3 BEAUTYBEHANDELINGEN VAN YOUR PERSONAL BEAUTYVan gezichtsbehandelingen, manicures en pedicures tot het zetten van kunstnagels, wimperextensions en hairextensions: bij Your Personal Beauty kun je je laten verwennen met diverse schoonheidsbehandelingen. Na zo’n gezichtsbehandeling wordt er ook een mooie make-up touch aangebracht. Onder de inzenders van het goede antwoord verloten we deze maand 2x de Supreme Facial behandeling (t.w.v. € 80) en een set wimper-extensions (t.w.v. € 90). Los de puzzel op en mail je antwoord naar [email protected]

YOUR PERSONAL BEAUTY

Ruysdaelstraat 15 www.yourpersonalbeauty.nl

MokumMagazine 33

NIEUWJAARSWENSEN

Sanne Wallis de Vries

Willeke Alberti

Tygo Gernandt

Willem Voogd

Loïs Lane

Aish

a Ze

ijpve

ld

FILM

www.pathe.nl/amsterdam

BINNENKORT BIJ PATHÉ

VANAF 14/03SIDE EFFECTSagt2

Side Effects is een thriller waarin het draait om Dr. Jon Banks, een jonge psychiater die zichzelf wil bewijzen.

VANAF 28/03G.I. JOE: RETALIATION 3D (o.a. IMAX 3D)Dit keer moet het G.I. Joe team het opnemen tegen de regering die hen probeert te elimineren.

vanaf 14 maart

HITCHCOCK 3at

In Hitchcock staat de liefdesre-latie centraal tussen een van de meest invloedrijke filmmakers van de laatste eeuw, Alfred Hitchcock en zijn vrouw en partner Alma Reville.

Kijk voor alle films en meer info op:

www.pathe.nl

BINNENKORT BIJ PATHÉ

VANAF 11/12 VANAF 11/12 THE HOBBIT: THE DES-OLATION OF SMAUG (OOK IN IMAX 3D) De tweede film uit de trilogie gebaseerd op het meesterwerk The Hobbit van J.R.R. Tolkien.

Kijk voor alle films en meer info op:

Mandela: Long Walk to Freedom qgat Deze biografie neemt je mee op de indrukwekkende levensreis van Nelson ‘Madiba’ Mandela en biedt een visie op de ontstaansgeschie-denis van een modern icoon.

FROZEN (OV EN NL) ca

Stap mee in de ijskoude wereld van Frozen en zie hoe Anna haar best doet om het hart van haar zus te laten smelten.

vanaf 19 december

MokumMagazine34

DE FILMTOPPERS VAN

Dan Karaty BESTE ACTEURAl Pacino

FAVORIETE ACTRICEMeryl Streep

BESTE REGISSEUR Quentin Tarantino

BUITENLANDSE FILMPrisoners

ANIMATIEMonsters, Inc.

ACTUELE AANRADERSoof

KLASSIEKERSingin’ in the Rain

SOUNDTRACKSingin’ in the Rain

BENIEUWD NAARBehind the Candelabra

Dan Karaty speelt Jim in de film Soof.

RTL/

Will

iam

Rut

ten

(advertentie)

MokumMagazine 35

+

+

1000,- euro PRAXIS cheque

zoekt en gij

zult...gevonden!

en... gratis

een nieuwe

SENSE keuken

Huis kopen... nu met extraveel voordeel!

www.kopenbijeigenhaard.nl

1000,- euro

IKEA cheque

MokumMagazine36