Mokum Magazine 12/2014

19
We Amsterdam Jaargang 3, nr. 12/2014 Teun Luijkx DOLF JANSEN NIELS GEUSEBROEK ANDRÉ KUIPERS SHIRMA ROUSE GABY BLAASER COBY TIMP SANNE WALLIS DE VRIES WIN EN VELE ANDEREN TEST DE LEKKERSTE OLIEBOL ‘AMSTERDAM IS HET PARADIJS OP AARDE’ SCOOTER T.W.V. 1.500 NEEM GRATIS MEE! ADAM MOKUM MAGAZINE WENST JE EEN GELUKKIG 2015!

description

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 20.000 exemplaren op meer dan 850 locaties aangeboden in alle stadsdelen van Amsterdam en in alle bioscopen. Dit maandelijkse tijdschrift bevat persoonlijke interviews met zowel geboren Amsterdammers als met bekende nationale en internationale sterren. Daarnaast reportages over uiteenlopende onderwerpen, cd-, games-, dvd- en andere (p)reviews, maar ook tips, testen, winacties en wetenswaardigheden over culturele activiteiten, winkelen, uitgaan en andere vormen van recreatie. Onze doelgroep bestaat uit Amsterdammers en iedereen die de stad een warm hart toedraagt. Mokum Magazine is een eigen uitgave. Het magazine wordt gedrukt op een hoogwaardige kwaliteit papier in een opvallend, kleurrijk en handig meeneemformaat.

Transcript of Mokum Magazine 12/2014

Page 1: Mokum Magazine 12/2014

We ❤AmsterdamJaargang 3, nr. 12/2014

Teun LuijkxDOLF JANSEN NIELS GEUSEBROEK ANDRÉ KUIPERS SHIRMA ROUSE GABY BLAASER COBY TIMP SANNE WALLIS DE VRIES

WIN

EN VELE ANDEREN

TESTDE LEKKERSTE

OLIEBOL

‘AMSTERDAM IS HET PARADIJS OP AARDE’

SCOOTER T.W.V. € 1.500

NEEM GRATIS

MEE!

ADAM

MOKUM MAGAZINE WENST JE EEN GELUKKIG 2015!

Page 2: Mokum Magazine 12/2014

Copyright © 2014, Woord Vervolgd Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, op-geslagen in een geautoma-tiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, digitaal, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Ik ben geboren in het Anna Paviljoen in het OLVG en daarna heeft mijn leven zich grotendeel in Oost afgespeeld. Tot mijn twaalfde heb ik met mijn ouders en drie broers in de Kazernestraat gewoond en daarna verhuisden we achtereenvolgens naar het Linnaeushof, de Linnaeusdwars-straat en de Indische Buurt. Lange tijd was ik een bedeesde, rustige jongen, maar dat veranderde enigszins toen ik me op mijn zestiende aansloot bij AV’23, de atletiek- en hardloopvereniging. Hoewel ik nu alweer een tijdje in Ouderkerk aan de Amstel woon, voel ik me nog steeds een echte Amsterdammer. Ik woon er vlakbij op een mooie en rustige plek die goed te bereiken is met het OV, mijn kinde-ren zitten er op school, ik ben er vaak te vinden en ik ben en blijf dus door Amsterdam gevormd. Ooit hadden Lebbis (Hans Sibbel) en ik de droom om in de Kleine Komedie te staan, maar we hadden niet kunnen bedenken dat we daar twee jaar later al zouden optreden. Zowel samen als alleen heb ik er nog vele malen gestaan en ook de laatste zes dagen van 2014 sta ik op het podium van het allermooiste theater van Amsterdam. Ik voel me er thuis, maar dat wil niet zeggen dat ik vooraf al met 1-0 voorsta. Qua spelen is het weliswaar een perfecte plek, maar het is ook lastig om voor Amsterdammers te staan want dat is het niet het makkelijkste publiek. En dat is maar goed ook, want het moet allemaal niet vanzelf gaan. Als artiest is het altijd de grootste uitdaging om een zaal te veroveren, maar het is zeker nog geen gelopen koers daar aan de Amstel. Oudejaars 2014 wordt een voorstelling waarin ik in anderhalf uur een beschouwing geef op waar we in mijn ogen staan met de wereld. Het was een jaar met een flinke breuk door de vreselijke ramp met de MH17 en die breuk zit ook in deze voorstelling. Het wordt niet alleen een programma met de ene grap na de andere, maar ik stel ook zaken aan de orde die mensen misschien liever niet horen. Als nieuwsjager jakker ik door een liefdevol, vreselijk en hilarisch jaar heen en op 31 december breng ik in de laatste matineevoorstelling van het jaar een toost uit op 2015. En dat doe ik nu alvast op deze plek in Mokum Magazine: proost en een heel goed en gezond Nieuwjaar!

Dolf Jansen

EEN EEUWENOUDE CHINESE KUNST MET EEN SCHAT AAN VOORDELEN VOOR JOUW LEVEN!

Stimuleer je lichaam en geest en word

KUNG FU FIT

“Een klein stukje China

in het hart van Amsterdam”

IWKA Wing Tjun is een uiterst effectieve en gezonde Kung Fu stijl

voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Kom bij ons voor een

unieke en uitdagende ervaring, ontmoet medestudenten in een

positieve omgeving en laat onze gecertificeerde en zeer gemoti-

veerde instructeurs helpen jouw volledige potentieel te bereiken!

Da Costastraat 6-81053 ZB AmsterdamTelefoon 020 612 27 58

“De sportschool werd te eentonig. Hier werk ik aan mijn conditie en leer ik om mezelf te verdedigen. De lessen zijn verslavend!”Ruud Feltkamp, acteur

IWKA Wing Tjun Kung Fu Voordelen• Minder stress• Meer energie• Gewichtsbeheersing

• Discipline• Focus• Zelfvertrouwen

• Verbeterde conditie• Zelfverdediging• Verbeterde prestaties

Meld je nu aan op www.kungfuamsterdam.nl voor een gratis privé consultatie en proefles

Mokum MagazineHaarlemmerdijk 73-11013 KC [email protected]

COVERFOTOVARA/Dana Lixenberg

Jaargang 3, nummer 12

HOOFDREDACTIEMartijn van StuyvenbergRobert Plat

ARTDIRECTION EN VORMGEVINGEvelyne Dielen

EINDREDACTIENathalie van der Veer

MARKETING & SALESBilly [email protected]

MEDEWERKERSDany Edmond JabbourRobert LeonSascha Korzec

DRUK Printerface, Leiderdorp

OPLAGE 20.000

Voorwoord

Foto

Ale

k Br

uess

ing

Page 3: Mokum Magazine 12/2014

instagra’dam

@MOKUMMAGAZINE

MAIL [email protected] OF SCHRIJF NAAR: REDACTIE MOKUM MAGAZINE, HAARLEMMERDIJK 73, 1013 KC AMSTERDAM

Iets te vragen, iets te klagen, een tip of wil je wat met ons delen? Mail of schrijf ons!

MAMMA MIA!Twee maanden geleden kwam Mamma Rosette in jullie lasagnetest als derde uit de bus en daar zijn we heel trots op. Mamma Rosette is de zaak van mijn zoon, waar mijn man (84 jaar) ervoor zorgt dat er vol-doende lasagne wordt gemaakt. Kan ik wat extra exemplaren krijgen? Dan neem ik lasagne voor de hele redactie mee! Leontien Calonaci

Mamma mia! Dat is nog eens een deal! Afgesproken en tot gauw, signora Calonaci. P.S.: we zijn allemaal grote eters!

YUPPIE DE … ? Elke maand krijgen we post van een anonieme fan die ons hele blad van handgeschreven commentaar voorziet. Als Froukje de Both in haar interview zegt dat zij het liefst onder de rook van Amsterdam woont, is zijn reactie: ‘ja, wij ook. Jullie schrijven alleen voor yuppen en andere rijken…’ Trouwe Mokumse vriend, als we dan toch in hokjes denken: yuppen en rijken wonen vooral op de grachtengordel. Mokum Magazine is in alle stads delen te vinden. Kijk op www.mokummagazine.nl voor alle locaties.

BLINDE ACTIEAfgelopen juli heb ik mee gedaan met de blind date en ik wilde even zeggen dat het mijn beste actie van dit jaar is geweest. Xander is bij me ingetrokken en ik ben in jaren niet zo gelukkig geweest. Dank jullie wel! X, Steven

Wat te gek om te horen. We wensen jullie al het geluk van de wereld!

TWITTER: @MOKUMMAGAZINE INSTAGRAM: @MOKUMMAGAZINE FACEBOOK: MOKUMMAGAZINE

INSTAGRA’DAM Mokum Magazine heeft een Instagram

account. Deze maand hebben we weer een beeld gekozen met de tag #Mokum Magazine. @dialoner (Martin Manuel) maakte deze foto. Gefeliciteerd, je bent de Mokum Magazine Featured Master van december!

Page 4: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine6

Kom naar de Mokum Magazine Bingo!Kom elke woensdag om 20.00 uur naar de gezellige Mokum Magazine Bingo avond in Brouwerij De Prael (Oudezijds Armsteeg 26). De toegang is gratis en je maakt kans op te gekke prijzen!

Say cheese, Jeffrey! Deze big smile is het gevolg van het winnen van een kaaspakket van Reypenaer (Singel 182).

Een heerl i jke taart van de ongeëvenaarde Patt isserie Holtkamp (Vi jzelgracht 15) is een felbegeerde pri js. Daphne weet er wel raad mee.

Voor uien, augurken, salades, mixen en azi jnen ga je naar Kesbeke. Wist je dat er een Zoet & Zuur winkel van Kesbeke bestaat aan de Adolf van Nassaustraat 3?

Elina gaat er vandoor met de goed gevulde vleeswaren goodiebag van Hergo, de slager met ’n koksmuts.

Ja hoorrrrr, Sophia neemt de al lergrootste doos bonbons van chocolaterie en patis-serie Van Velze’s (Eerste Oosterparkstraat 7) mee naar huis. Dat wordt smikkelen & smullen!

Onze vl i jmscherpe presentatrice Sensi Lowe deelt een Mokumrode messenset uit aan Peter!

And the winner is… Frank! Hij wint de megapri js van de maand: de prach-tige Kymco scooter van Scooterpoort (Haarlemmerweg 135)!

EEN BINGO OP UW LOCATIE, OF EEN PRIJS TER BESCHIKKING STELLEN? MAIL [email protected]

WIN

GRATIS

een schitterende Kymco scooter

VAN SCOOTERPOORT T.W.V. € 1500!

Knip deze bon uit en lever ’m in op de Mokum Magazine Bingo avond. Je ontvangt een gratis kaart om mee te spelen. Eén bon p.p.

Op 17 december kun je weer zo’n schitterende Kymco scooter winnen

Page 5: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine MokumMagazine8 9

Amsterdam is het decor van de tv-serie A’dam – E.V.A., met Teun Luijkx (28) in de hoofdrol. Net als bij zijn tv-karakter ging er een wereld voor hem open toen hij naar Mokum verhuisde… Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto’s VARA, Bowie Verschuuren

Teun Luijkx‘AMSTERDAM IS DE STAD WAAR IK HET ECHTE LEVEN HEB ONTDEKT’

Van hoeveel vaste A’dam – E.V.A. fans heb je al te horen gekregen dat jij de perfecte vriend bent?‘Over mijn personage Adam heb ik dat al wel een aantal keren gehoord, al is niet alles perfect aan hem. Om de perfecte vriend te zijn, zou hij wel iets meer testosteron mogen hebben.’

In de serie verhuist de Zeeuwse Adam naar 020 en gaat er een wereld voor hem open. Hoe was het voor jou toen jij voor het eerst in Amsterdam kwam?‘De allereerste keer dat ik een dagje Amsterdam deed, was met mijn oom en tante. Na Madame Tussauds en een

rondvaart bij Lovers vond ik het als groot Ajax fan fantas-tisch dat de dag werd afgeslo-ten met een rondleiding in de ArenA. Ongeveer gelijktijdig met de start van de opnamen van de serie verhuisde ik van Maastricht, waar ik op de Toneelschool zat, naar Amsterdam. Net als Adam kende ik toen nog veel buurten niet. Mijn allereerste huis was in de Vechtstraat, daarna hopte ik van de ene naar de andere buurt en nu woon ik alweer een tijdje in Bos en Lommer.’

Is Amsterdam voor jou het paradijs op aarde?‘Ik kreeg toevallig net een linkje doorgestuurd met zes-enveertig redenen waarom je

Amsterdam nooit zou moeten verlaten. Ik was het overal mee eens, dus ja: voorlopig is deze stad voor mij het paradijs op aarde.’

Geloof jij trouwens in het scheppingsverhaal? ‘Nee, niet in de zin van hoe het in het Oude Testament is opgetekend. Ik geloof iets meer in de evolutieleer en dat alles door chaos en toeval is ontstaan. Van een groot voor-opgezet plan kan geen sprake zijn, want dat zou betekenen dat iedereen een taak heeft en daar geloof ik niet in.’

In de serie wordt jouw karak-ter Adam vader na de eerste keer dat hij de liefde bedrijft

Page 6: Mokum Magazine 12/2014

Nel-advertentie-terras-148x210.indd 1 24-11-14 13:30

MokumMagazine10

van alles en nog wat aan het uitzoeken en mijn plek aan het bepalen. Ik zeg altijd: ik kan net voor mezelf zorgen. Het liefst zou ik dus ietwat stabielere grond onder mijn voeten hebben voordat ik de verant-woordelijkheid van een nieuw leven op me kan nemen.’

Met welk karakter uit de serie zou jij best eens een avondje cocktails willen drinken op de SkyLounge: Harm-Jan, Dolores of toch Eva?‘Eva is altijd wel te porren voor een avondje gezelligheid en met Dolores zou ik misschien het gevoel krijgen alsof ik met mijn moeder op stap ben. Ik denk dat het in dit geval dus goed zou zijn als Harm-Jan en ik elkaar eens wat beter leren kennen. Overigens zijn acteur Rick Paul van Mulligen en ik goed bevriend geraakt. Afgelo-pen zomer stonden we samen op de Parade en we spelen nu tot eind januari in Beschuit met Muisjes, beiden bij Toneel-groep Oostpool.’

Er is dus leven na(ast) A’dam – E.V.A.?‘Ja, heel veel zelfs. In het afgelopen seizoen heb ik op het toneel gestaan, maar ik hoop dat ik in de toekomst zoveel mogelijk kan blijven combineren. In het nieuwe jaar ben ik te zien in het Toneel-

TEUN OVER AMSTERDAM‘Amsterdam is de stad waar ik het echte leven heb ontdekt. Sinds ik er woon, is er een wereld voor me open-gedaan en ben ik tot bloei gekomen. De stad bruist doordat er zoveel te doen is. Er hangt een fijne, creatieve energie die me steeds uit-daagt om plannen te maken.’

groep Oostpool-stuk Angels In America, ook met Rick Paul, en daarna volgen de opnamen van het derde seizoen van A’dam – E.V.A.’

En wat wil je later worden als je groot bent? ‘Ooit twijfelde ik of ik naar de Toneelschool of naar de Design Academy zou gaan. Naast acteren is er nog steeds iets wat me influistert dat ik iets met ontwerpen moet doen. En huisman worden lijkt me ook wel wat. Eén mooie serie per jaar en daarnaast een beetje koken en voor de kinderen zorgen. Klinkt best goed, toch?’

‘SINDS IK HIER WOON, BEN IK TOT BLOEI GEKOMEN’met Eva. Heb je er wel eens over nagedacht wat jij zou doen in zo’n geval? ‘Dat lijkt me een ontzettend lastige situatie, zeker als het met iemand is met wie je dat soort plannen nog helemaal niet hebt gemaakt. Op dit moment zou ik het niet meteen als een wonder omarmen, want ik ben nog

TEUN’S 020 TOPPERS1 CAFÉ ’T BINNEPRETJE Bos en Lommerweg 133‘Het cafeetje op de hoek waar ik graag ben, onder meer om Ajax wedstrijden te kijken.’

2 THE MOVIESHaarlemmerdijk 161‘Op een druilerige zondag-middag ga ik heel graag naar The Movies. Er hangt een fijne sfeer die elke film net even wat extra’s meegeeft.’

3 FOAM FOTOGRAFIEMUSEUMKeizersgracht 609‘Ik heb een Museumjaarkaart en ga hier graag heen om me te laten inspireren.’

Page 7: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine 13

MIJN AMSTERDAM

Niels Geusebroek

Import Amsterdammer Niels Geusebroek (35) woont in stadsdeel De Baarsjes, dat helemaal hip en happening is. Dit zijn de aanraders van de hitzanger.

1 LOETJE AAN ’T IJWerfkade 14‘Meestal treed ik in het week-end op, maar bij Loetje spreek ik graag af met vrienden als ik eens een avondje vrij ben. Wat me zo aanspreekt, is dat het zo’n relaxte en pretentieloze zaak is. Als je niet reserveert, moet je soms even wachten aan de bar met als gevaarlijk gevolg dat je aangeschoten aan tafel komt te zitten, haha.’

2 CAFÉ-RESTAURANT DE PLANTAGEPlantage Kerklaan 36‘Vroeger werden hier tv-programma’s als De Wereld Draait Door en Tros Muziek-café opgenomen, maar nu is het verbouwd tot een hip restaurant met een heel uitgebreide menukaart.’

3 CAFÉ RESTAURANT AMSTERDAMWatertorenplein 6‘Dit is een te gekke tent. In de zomer kun je er buiten zitten aan het slootje en heb je door de prachtige verlichting het gevoel dat je in mediterrane sferen zit. Ook een prima plek om af te spreken als er een leuk concert is op het Wester-gasterrein.’

4 FAAMReinier Claeszenstraat 10‘Een vrij nieuwe hotspot, die wordt gerund door een paar jonge ondernemers. Zowel klant- als kindvriendelijk. Ze hebben zelfs een speciaal nisje om de kinderwagen even

neer te zetten en er heerst een fantastische sfeer. En soms eet ik er snel een pizza aan de bar. Toptent!’

5 FA. SPEIJKERVETAdmiraal de Ruijterweg 79‘De Baarsjes bevat best veel bistro’s, maar dit is een toprestaurant met een funky Franse menukaart. Bij sommige gerechten moet je even Googelen wat de ingrediënten zijn en dat maakt dit restaurant span-nend en verrassend.’

Op 6 januari is de première van de theatertour van Niels Geusebroek in De Kleine Komedie.

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Hans Peter van Velthoven

Page 8: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine 15

DE LEKKERSTE oliebol van 020 De oliebollenkramen staan alweer een tijdje overal in de stad, maar waar scoor je de lekkerste oliebol van Amsterdam?

Productie Robert Plat en Marti jn van Stuyvenberg

Een

van

van

Een

van

Een

TEST

1 53 4 62WINNAAR!

1 LEIDSEPLEINP.A. STUY Prijs: € 1,-

Oordeel: Bij de duurste oliebol zijn

ze een beetje krenterig geweest met

krenten. Toch is dit een niet te vettige,

goed afgepoeierde bol.

Cijfer: 9

2 ZEEBURG W. BOON Prijs: € 0,80

Oordeel: De housemuziek dreunt hier

gezellig uit de (olie-)boxen. Stevige

bol, vol van smaak en het bevat lekker

veel krenten. We knallen alvast de

champagnekurk

van de fles, want de

goedkoopste oliebol

uit de test is de

perfecte oliebol om

oud & nieuw mee te

vieren.

Cijfer: 10

3 HUGO DE GROOTPLEIN GEBAKSKRAAM HUGO DE GROOTPLEIN Prijs: € 0,90

Oordeel: De lichtgewicht van het gezel-

schap. Een beetje droog, taai en de olie

bepaalt de smaak. Desalniettemin kan

deze bol er net mee door.

Cijfer: 6½

4 BUIKSLOTERMEERPLEIN GEERIS CUPIDO Prijs: € 0,90

Oordeel: Eén buiksloterbonuspunt

voor het zakje poedersuiker bij de

oliebol. Qua smaak prima in balans

en de oliebol heeft een verrassend

vanillesmaakje. Ook voor een portie

Amsterdamse gezelligheid ben je hier

aan het juiste adres.

Cijfer: 8½

5 VAN WOUSTRAATREUMAFONDS Prijs: € 0,90

Oordeel: Hoezeer wij het Reumafonds

ook een warm hart toedragen: van dit

exemplaar worden we niet vrolijk. Qua

formaat veel te klein, melig en waar

komt dat merkwaardige vleugje kaneel

vandaan? Deze meelbal koop je vooral

om het goede doel te steunen.

Cijfer: 5

6 MAASSTRAAT P.A. STUYPrijs: € 0,90

Oordeel: Dit is meer een oliewolk.

Slordig gebakken, maar wel lekker!

Een knapperige laag, heerlijke krenten,

luchtig deeg, kortom: ook een perfecte

bol om 2015 mee in te luiden. En de

mannen in de kraam zijn ook nog eens

beregezellig. Hier komen we terug.

Cijfer: 9½

Page 9: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine MokumMagazine16 17

❤ CAFÉ NELAmstelveld 12 ‘Elke maandagavond wordt hier een jazz jamsessie georganiseerd waar je gratis naartoe kan. Je kan hier ook heel lekker eten.’

❤ MELODY LINEWillem Fenengastraat 12‘Een ruimtelijke oefenruimte waar een chille vibe hangt en waar goede spullen staan. Ze hebben een fantastische Surinaamse keuken.’

❤ WINSTON KINGDOMWarmoesstraat 131‘Vroeger ging ik vaak naar de jamsessies in de Winston om tot diep in de nacht te zingen. Wat niet veel zangeressen durfden, deed ik wel: ik sprong het podium op en deed mee met van alles en nog wat.’

❤ PARADISOWeteringschans 2-24‘De heilige tempel! Op 29 januari treed ik hier voor het eerst solo op. Waanzinnig ge-voel om hier te mogen staan!’

❤ NORTH SEA JAZZ CLUBPazzanistraat 1 ‘Ik ben een North Sea Jazz Festival fanaat. Met de NSJC voelde ik me gelijk verbonden. Nergens in Amsterdam kun je naar te gekke live jazzmuziek luisteren in zo’n toffe setting.’

❤ AMSTERDAM ARENAArena Boulevard 1‘Op de middenstip staan en Three Little Birds van Bob Marley zingen bij een wedstrijd van Ajax voor een uitzinnig publiek is he-le-maal te gek.’

❤ ZIGGO DOMEDe Passage 100‘Een aanwinst voor Amster-dam, zo’n grote zaal met perfect geluid. Ik heb eens hetzelfde concert in Gelredo-me en in Ziggo Dome gezien, maar dat was qua akoestiek een wereld van verschil.’

❤ CLUB DAUPHINEPrins Bernhardplein 175‘Elke vrijdagavond kun je hier tijdens een betaalbaar viergan-gendiner genieten van muziek

INTERVIEW

Shirma’s Music Guide Amsterdam is haar muzikale thuisbasis. Op deze plekken maakte zangeres Shirma Rouse (34) heel wat kilometers… Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Andreas Terlaak

in de sfeer van een New Yorkse nachtclub. Zeven artiesten zingen met de huisband onder leiding van Roger Happel. Als ik vrij ben, weet je waar ik zit!’

❤ BOURBON STREET Leidsekruisstraat 6-8‘Stel dat je om drie uur ’s nachts zin hebt in livemuziek, dan kun je hier terecht. Iedere muzieklief-hebber moet deze plek checken.’

❤ TOLHUISTUINTolhuisweg 5‘Vooral in de zomer is dit een toffe locatie om buiten te genie-ten van goede muziek. Binnen is het niet te groot, dus bekijk de ijzersterke programmering alvast om niets te hoeven missen!’

❤ SKY LOUNGE AT DOUBLE-TREE BY HILTON HOTELOosterdoksstraat 4 ‘Hier heb ik laatst gespeeld op het met lichtjes versierde dakterras en dat was heel gezel-lig. Check de rooftop sessions van Patrick Verheij en bestel er vooral zo’n heerlijke cocktail bij.’

‘THREE LITTLE BIRDS VAN BOB MARLEY ZINGEN BIJ AJAX IS HE-LE-MAAL TE GEK’

❤ SHIRMA’S SOUL KITCHEN

Nes 75‘De beste maandelijkse muzikale avond ooit! Samen met toetsenist Thomas Bank organiseer ik een avondje lekker eten met topmuzi-kanten en daarna gaan de tafels aan de kant. Ik kook allereerst voor 135 man en tussen de gangen door speel ik akoestisch. Daarna treed ik nog anderhalf uur op met de band en dan kun je lekker dansen en sjansen.’

Page 10: Mokum Magazine 12/2014

CULINAIR

Productie Sascha Korzec

CAFÉ DE KLOSKerkstraat 41-43Het blijft een episch feest om hier te komen. Gezellige, Amsterdamse bediening, heerlijke bieren van Brouwerij De Bekeerde Suster, verruk-kelijke Franse uiensoep en een ziek groot portie van de beste spareribs die je ooit hebt gegeten. Note to myself: kom voortaan met flinke trek en eet je bord leeg!

FEBO Reguliersbreestraat 38De speculaaskroket is een braintwister. Vind ik dit nou lekker of vies? De cuisson en de knapperige paneerlaag zijn dik in orde. De neergekwakte toef slagroom is enigszins overbodig, maar maakt het plaatje wel compleet. De uiterlijke vorm is enigszins teleurstellend (ik had een mooie S-vormige kroket verwacht, zoals op het plaatje in de Febo-reclame). Conclusie: tja, probeer het anders zelf. Het kost maar een euro!

LOEKIEUtrechtsestraat 57Mijn lievelingsbroodjeszaak. Boterzachte lever, smaakvol pekelvlees, om nog maar te zwijgen over de supergeniale pittige filet americain met kappertjes. Talloze kazen en andere vleeswaren van de beste leveranciers, of zelf gemaakt. Sowieso zijn hier de broodjesengelen ooit begonnen met op tongen te piesen.

EEN NIEUW RESTAURANT, PRODUCT OF MENUKAART PROMOTEN? NODIG ONZE SMULPAAP UIT: [email protected]

Zoals de grootmoeder van onze culinaire recensent Sascha Korzec (25) altijd zei: ‘als iemand niet van lekker eten houdt, is diegene niet te vertrouwen!’ Voor Mokum Magazine struint Sascha de hele stad door, op zoek naar chille adresjes.

Page 11: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine MokumMagazine20 21

De speelfilm Toen Was Geluk Heel Gewoon is verkrijgbaar op dvd en blu-ray. Hoe was het om in deze typisch Rotterdamse tv-serie en film te spelen? ‘Er was nooit sprake van een strijd. Ik ben met open armen ontvangen. Natuurlijk werd ik wel geplaagd. Vooral als Feyenoord weer eens tegen Ajax moest voetballen. En dat terwijl ik helemaal geen voet-balfan ben!’

Nooit overwogen om naar Rotterdam te verhuizen? ‘Ben je gek! Ik ben een geboren en getogen Amsterdamse en zal mijn geboorteplaats nooit verlaten. Dit is en blijft mijn stad. Onlangs zijn mijn man en ik wel verhuisd, maar binnen de ring. We zijn in Watergraafs-

Coby Timp

Interview Robert Plat Foto Infinity Fi lm

De Amsterdamse actrice Coby Timp (84) kennen we uit de – ahum! –Rotterdamse televisieserie en speelfilm Toen Was Geluk Heel Gewoon. Dat vráágt om uitleg!

meer gebleven, echt een fijne buurt om te wonen.’

Wat is er zo leuk aan Watergraafsmeer? ‘Bij ons in de buurt zijn tal van sportvelden, waar je heerlijk kunt wandelen. Mijn man heeft vroeger bij Ajax gevoetbald. Hij vindt het dan leuk om een wedstrijd te zien, terwijl ik mijn rondje loop. Iets verderop zit Park Frankendael. Ook een prachtige plek om te wandelen en waar je heerlijk bij het vijvertje kan zitten. En als je eens lekker wil eten: ik kan restaurant Merkelbach van harte aanbevelen.’

Waar en wanneer is geluk nog heel gewoon in Amsterdam? ‘Ik maak wel eens zomaar een

tochtje met een rondvaartboot. Dat is echt niet alleen voor toeristen weggelegd. Ik word er zo gelukkig van om door de grachten te varen. Amsterdam is nou eenmaal ’t mooist vanaf het water. En ik bezoek bijna dagelijks de lunchvoorstel-lingen in het Bellevue Theater en zit daarna graag op het terras van De Smoeshaan. En weet je wat me nu ook te binnen schiet? Ik heb het Rijks-museum nog nooit bezocht. Elke keer als ik er ben, staat er een enorme rij. Al jaren denk ik: mijn tijd komt wel. Althans, dat hoop ik. Ik mag nu wel een keer opschieten!’

Check www.toenwasgelukheel-gewoondefilm.nl voor meer informatie.

INTERVIEW

Verslaafd! is elke dinsdag te zien op RTL4 om 20.30 uur

‘AMSTERDAM IS ’T MOOIST VANAF HET WATER’

Page 12: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine22

Op 27 december kun je in de Ziggo Dome genieten van Blue Planet In Concert, een spectaculair filmconcert dat aan elkaar wordt gepraat door Amsterdammer en astronaut André Kuipers (56).

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Speakers Academy / Walter Kallenbach

André Kuipers

‘ZODRA IK ME IN DE RUIMTE BEVOND, ZOOMDE IK ALS EERSTE IN OP AMSTERDAM’

Van alle plaatsen in het univer-sum werd André Kuipers op 5 oktober 1958 in Amsterdam geboren…‘Jazeker, ik ben geboren in de barakken bij de Schellingwou-derbrug, we woonden in de Tweede Kattenburgerdwars-straat en later aan de Plata-nenweg, waar ik grotendeels ben opgegroeid. Als student geneeskunde aan de UvA vond ik een woning in de Vro-likstraat en daarna ben ik naar de Berthelotstraat gegaan, om de hoek van de Jaap Eden-baan. Ik voel me een echte Amsterdammer. Zodra ik me in de ruimte bevond, zoomde ik als eerste in op Amster-dam. Ik heb zelfs een tweet gestuurd vanuit de ruimte met een foto van Oost.’

Hoe ziet Amsterdam eruit vanuit de ruimte?‘Met een snelheid van acht kilometer per seconde zag ik Nederland vanaf de Atlanti-sche Oceaan aankomen. Ik

had het geluk dat er niet altijd wolken hingen, dus ik heb prachtige plaatjes van zowel Nederland als van Amsterdam kunnen nemen en die kun je zien in mijn fotoboek André Kuipers Expeditie 30/31.’

Wat gebeurt er op 27 december bij Blue Planet in Ziggo?‘Het Wereld Natuur Fonds, waarvan ik ambassadeur ben, besteedt dit jaar extra aandacht aan de bescherming van oceanen wereldwijd. Blue Planet in Concert is een filmconcert, waarbij je de spectaculaire beelden van de BBC-documentaire ziet op het grootste HD-scherm van Europa. De beelden van de kleurrijke onderwaterwereld worden live begeleid door het 80-koppige Gelders Orkest, dus het is heel intens. Zweven onder water lijkt sterk op zweven in de ruimte en ik vond het dan ook erg leuk toen ik gevraagd werd om alles aan elkaar te praten.’

INTERVIEW

ANDRÉ’S ADRESJES1 MICROPIAPlantage Kerklaan 38-40‘Fenomenaal en erg interessant om hieraan een bezoekje te brengen.’

2 CIEL BLEUFerdinand Bolstraat 333‘Chef Onno Kokmeijer kookt hier letterlijk de sterren van de hemel!’

3 ROSE’S CANTINAReguliersdwarsstraat 38-40‘Als student vond ik dit een heel leuk restaurant om naartoe te gaan. Het lijkt me leuk om er binnenkort weer eens een kijkje te nemen of er veel is veranderd.’

Op 27 december vindt

het Blue Planet in

Concert plaats in de Ziggo

Dome. Check www.

blueplanetinconcert.nl

Page 13: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine24

Gaby Blaaser

1 COMENIUSSTRAAT‘Ik ben thuis geboren in Slotervaart, als de allereerste dochter – en dat is altijd zo gebleven. Maar, zoals mijn vader altijd zegt: ik tel wel voor drie! We hebben hier drie jaar gewoond en daarna zijn we verhuisd naar Vinkeveen. Na de basisschool wilde ik per se naar een middelbare school in Amsterdam, want dat was natuurlijk cool.’

2 AALSMEERWEG‘Mijn eerste woning, dat voor Amsterdamse begrippen best

Overdag struint ze door het GTST-dorp Meerdijk, maar na werktijd keert actrice Gaby Blaaser (28) maar al te graag terug naar haar geliefde geboortestad.

groot is én met een balkon op het zuiden. Een vriend van mijn vader bezit een aantal panden in Amsterdam. Zijn zoon woonde eerst in dit huis, maar hij ging samenwonen. Toen ik liet vallen dat ik wel interesse in deze woning had, kwam dat mooi uit. En nu zit ik er alweer vier jaar, met heel veel plezier en twee katten.’

3 TOEKOMST‘Het lijkt me gaaf om ooit in een herenhuis aan de gracht te wonen. Onbetaalbaar natuurlijk, maar ik ben dol op het centrum.’

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto RTL/Otto van den Toorn

GABY’S ADRESJES1 RESTAURANT REDKeizersgracht 594‘Hier bestel je tournedos of kreeft als hoofdgerecht. Een supergezellig restaurant, waar ik graag met mijn moeder naartoe ga.’

2 HOLLAND CASINOMax Euweplein 62‘Met mijn vader ga ik graag naar het Holland Casino. We spelen roulette of Black Jack, of we kijken op zondagavond naar de pokeraars die met honderdjes de tafel opgaan.’

1 LION NOIRReguliersdwarsstraat 28‘Lion Noir heeft een mooie inrichting en een fantastische menukaart. Bij mooi weer kun je er lekker cocktails drinken in de tuin.’

STADGENOOT

‘HET LIJKT ME GAAF OM OOIT IN EEN HERENHUIS AAN DE GRACHT TE WONEN’

Gaby Blaaser speelt

de rol van Sacha

Kramer in GTST,

elke werkdag te zien

om 20.00 uur bij

RTL4.

Page 14: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine 27

BOEK VAN DE MAAND

HET GOUDEN AJAXMichel Sleutelberg, Jacob Bergsma, Erik Somers en René Kok

In 1965 degradeerde Ajax bijna uit de

Eredivisie. Dat dieptepunt werd door

de nieuwe trainer Rinus Michels aan-

gegrepen om de trots van Amsterdam

drastisch te reorganiseren. In 1966

was Ajax alweer landskampioen.

Dutch Media uitgevers | € 49,95

BOEK

COR Hendrik Jan KorterinkOp 9 november 2013 is het dertig

jaar geleden dat biermagnaat Freddy

Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer

werden ontvoerd. Cor van Hout (1957-

2003) werd van de ene dag op de andere

dag een landelijke bekendheid als een van

de ontvoerders. Over Cor als persoon was

weinig bekend. Dit boek bevat veel

onbekende feiten en unieke privéfoto’s.

Just Publishers | € 19,95

VROLIJK KERSTFEEST!Nog geen kerstcadeau gevonden voor je broertje en zijn nieuwe vriendin? Bij

’s werelds eerste condoomspeciaalzaak op de Warmoesstraat vind je altijd iets

origineels. Wat dacht je van een kerstlolly, een gekleurd condoom met smaakje in

de vorm van een lolly? Of condoom novelties in de vorm van een rendier, kerst-

boom, Kerstman of sneeuwpop? Niet vergeten: check ook de winterpakketten!

Condomerie, Warmoesstraat 141

GADGETS

SPINNEN VANGEN! Vind je het niets om een spin op te pakken,

maar wil je ze toch graag op een nette manier uit

je huis verwijderen? Met de Spider Catcher kun je

spinnen op afstand pakken en deze op een

diervriendelijke manier buiten zetten. Onder meer

verkrijgbaar bij bol.com voor € 25,49.

Check ook www.gizzys.com

• 4,2m3 laadruimte• incl. snellaadfunctie

4% bijtelling

GEEN wegenbelasting

GEEN BPM

100% elektrisch

NISSAN e-NV200

nu v.a. € 5.650,-*€ 20.490,-

* Vanafprijs Nissan e-NV200 Flex Visia is excl. BTW, kosten voor de huur van het accupakket (v.a. € 79,-/mnd, looptijd 36 maanden, 12.500 km/jr.), kosten rijklaar maken en recyclingbijdrage, maar inclusief aftrek van Nissan subsidie, MIA en KIA investeringsaftrek en beschikbare aankoopsubsidies voor elektrische voertuigen. Toekomstige wijzigingen in fi scale regelgeving zijn in deze berekeningen niet opgenomen. Deze berekeningen geven slechts een indicatie van de mogelijk te behalen voordelen. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend. Extra Nissan EV-ondersteuning alleen van toepassing op de e-NV200.

Overeenkomstig 715/2007.EG. Verbruik Nissan e-NV200: 15 KWh/100km, CO2-uitstoot: 0 gr/km.

Palmpolstraat 6 1327 CE Almere Tel. (036) 549 10 50 T.T. Vasumweg 36 1033 SC Amsterdam Tel. (020) 633 21 11 www.nissan-brockhoff.nl

AutoBrockhoff

BRENG UW BEDRIJF INEEN STROOMVERSNELLING

Page 15: Mokum Magazine 12/2014

MokumMagazine28

COLUMN

AjaxOns allerGEEF ‘ONS’ DE VIJF

Nadat Ajax in 2004 het 29ste kampioenschap binnenhaalde, volgden in Mokum zes broodmagere jaren waarin club en supporters snakten naar die illustere derde ster. Niemand kon bevroeden dat met de aanstelling van Frank de Boer in december 2010, Ajax aan de vooravond stond van vier opeenvolgende landstitels. Een serie die in Amsterdam nog nooit was voltrokken en ook niet aan één en dezelfde coach kon worden toegeschreven. Ajax evenaarde daarmee PSV en Frank de Boer tekende in zijn allereerste trainersklus meteen voor een noviteit waarmee hij Guus Hiddink en Louis van Gaal aftroefde. De Boer riep bij zijn benoeming dat hij, naar voorbeelden van Arsenal (Arsène Wen-ger) en Manchester United (Alex Ferguson), wel tien jaar bij Ajax zou willen werken. Afgelopen zomer werd dat voornemen echter na 3,5 jaar al bijna ontmanteld toen hij serieus overwoog om naar Tottenham Hotspur te vertrekken. Dat het er niet van is gekomen, geven hem en de club alsnog een unieke kans om de Eredivisie voor de vijfde keer op rij te winnen. Een prestatie die de nationale voetbalhegemonie van decennia nog duidelijker inlijst.

Daags voor Frank’s aantreden (29 november) gaf FC Barcelona in de Spaanse ‘Classico’, aartsrivaal Real Madrid thuis een 5-0 pak slaag. De Catalanen konden hun geluk niet op. Symbool voor de verpletterende overwinning werd een uitgestoken hand met de gestrekte vijf vingers, die het aantal doelpunten ten toon spreidden. In Camp Nou staken zowel spelers als toeschouwers collectief hun open handen enthousiast de lucht in. De gekte kreeg al snel populair een gezicht op posters en T-shirts die op de Ramblas bij fans en toeristen gretig aftrek vonden.

Tijdens de recente kampioenschappen, moest Ajax steeds een zwakke competitie-start goedmaken. En hoewel het voetbalniveau nog veel te wensen over laat, is het uitzicht op weer een kampioenschap kraakhelder. Frank de Boer en zijn jongens hebben het letterlijk in eigen hand. De beloning in mei 2015 is een Amsterdam ArenA met ruim 50.000 opgestoken handen. Wat een plaatje zou dat zijn.

Robert Leon dutchfellow.wordpress.com

€ 95 ,- per persoon all-in!

€ 85 ,- per persoon all-in!

Page 16: Mokum Magazine 12/2014

geef het parkeerterreinaan de olifanten

doe mee

op artis.nl/

olifanten

Ken je het parkeerterrein naast Artis? Dat hoort bij Artis, maar is nog geen deel van het park. Zonde! Daarom willen we een stuk van die plek gebruiken om het olifantenverblijf uit te breiden. Zodat ook dat stuk Artis, écht Artis wordt. Zo’n uitbreiding kost een hoop geld. En daar kan Artis als goed doel alle hulp bij gebruiken. Doe mee! Geef een stukje parkeerterrein aan de olifanten op artis.nl/olifanten

MokumMagazine 31

HUISARTSENPRAKTIJK KEIZERSGRACHTDr. Dany

Stel je vraag aan Dr. Dany via [email protected] Je vraag wordt anoniem gesteld.

POLIEP Hoe weet je dat je te maken hebt met een poliep?

De meest voorkomende poliep is een darmpoliep. Een darmpoliep is een uitstulping van je slijmvlies in je darmen. Darmpoliepen geven vrijwel geen klachten. Je kan buikpijn hebben, bloed bij je ontlas-ting en een onregelmatige stoelgang (afwisselend diarree en verstopping). Wanneer het vermoeden bestaat dat je een poliep hebt, kan je een coloscopie (inwendig darm-onderzoek) krijgen. Daaruit zal blijken of je inderdaad een poliep hebt. Ga altijd naar de huisarts als je bloed in je ontlasting hebt, of als je lan-ger dan twee weken buikpijn hebt, of een onregelmatige stoelgang.

Dr. Dany Jabbour runt de Huisartsenpraktijk Keizersgracht (HAPK).

SNELLER DRONKEN Is het een fabeltje dat je sneller dronken wordt als je alcohol met een rietje drinkt?

Het alcoholgebruik valt relatief nog mee in Neder-land, vergeleken met de rest van Europa. Wel is het zo dat Nederlandse jongeren meer drinken. Ongeveer 6% van de Nederlanders drinkt meer dan de aanbevolen hoeveel-heid, voor mannen is dit twee glazen en voor vrouwen een glas per dag. Hoe dronken je je voelt, is afhankelijk van de hoeveel alcohol die je binnen-krijgt. Wellicht dat je onbewust sneller en meer drinkt met een rietje, maar het maakt op zich niet uit op welke manier je alcohol consumeert. Alcohol heeft nadelige effecten op je lichaam, drink dus met mate.

Voor meer informatie: www.hapk.nl

SCHRALE LIPPENIn de winter heb ik vaak last van droge/schrale lippen. Ik vroeg me af of lippen-balsem wel goed is? Wat er gebeurt als je lippen-balsem gebruikt, is dat er een laagje vet over de buitenste dode huid cellen wordt gelegd. Ze kunnen dan nergens heen en er is geen plek voor het doorschuiven. De celcyclus wordt dus verlangzaamd. Dit komt pas weer op gang als je stopt met smeren, maar soms duurt dat een paar weken. In deze periode zien je lippen er droog en schraal uit, omdat de dode huidcellen langer dan normaal op je lippen zijn gebleven. In lippenbalsem zitten verder ook ingrediënten als pepermuntolie of menthol. Deze stoffen kunnen op den duur ook de huid van de lippen uitdrogen. Mijn advies: gebruik maximaal een tot twee keer per dag lippen-balsem, maar stop ermee als het niet meer nodig is. Pure kokosolie schijnt ook goed te zijn, omdat dit dieper de huid intrekt en minder een laag op de buitenkant vormt.

Page 17: Mokum Magazine 12/2014

DE FILMTOPPERS VAN

Sanne Wallis de VriesBESTE ACTEUR Benicio del Toro

FAVORIETE ACTRICEJuliette Binoche

BESTE REGISSEURBaz Luhrmann

BUITENLANDSE FILM12 Angry Men

ANIMATIECoraline

ACTUELE AANRADERLocke

KLASSIEKER 9½ Weeks SOUNDTRACK Into The Wild

BENIEUWD NAARUnder The Skin

Sanne Wallis de Vries speelt directrice Dreus in Mees Kees Op De Planken

FILM

DE UITKIJKWEST SIDE STORYDe New Yorkse buurtbendes The Jets en The Sharks bestrijden elkaar op leven en dood. De rapen zijn gaar als een ex-Jets lid verliefd wordt op de zus van de Sharks aanvoerder. Regie: Jerome Robbins, Robert WiseGenre: crime, drama, musicalLand: Verenigde StatenLengte: 152 minutenTe zien: op 7, 14 en 28 december

THE MOVIESUNE NOUVELLE AMIENa een kort ziekbed belooft Claire dat ze voor haar harts-vriendin Laura’s man David en hun zes maanden oude dochtertje Lucie zal zorgen. Een intiem verhaal over verlies, verlangen, liefde en vriendschap.Regie: François OzonGenre: komedie, dramaLand: FrankrijkLengte: 107 minutenTe zien: vanaf 18 december

RIALTOWHITE GODEen groep aan hun lot overgelaten zwerfhonden maakt zich klaar voor een opstand tegen de wrede mensheid. De dertienjarige Lili lijkt de enige die deze oorlog kan stoppen. Regie: Kornél MundruczóGenre: dramaLand: HongarijeLengte: 119 minutenTe zien: vanaf 4 december

KRITERIONWHAT WE DO IN THE SHADOWSVampier zijn in de 21ste eeuw is geen gemakkelijke opdracht. Dit ontdekken de documentairemakers die een drietal bloeddorstige huisgenoten volgen bij hun alledaagse bezigheden in het Nieuw-Zeelandse Wellington.Regie: Jermaine Clement, Taika WaititiGenre: komedieLand: Nieuw-ZeelandLengte: 86 minutenTe zien: vanaf 18 december

Filmtoppers in 020

v

CINECENTERMR. TURNERIn Mr. Turner schittert Timothy Spall als William Turner, de beroemde Britse kunstschilder uit de achttiende eeuw. Hij wordt gevolgd vanaf zijn begin-nende succes tot aan zijn tragische dood. Regie: Mike LeighGenre: drama, biografischLand: Verenigd KoninkrijkLengte: 149 minutenTe zien: vanaf 11 december

EYEGONE WITH THE WINDScarlett O’Hara is een verwende southern belle. Ze geniet van de aandacht van alle rijke mannen in de stad en verwacht haar leven in luxe door te brengen. Als de Amerikaanse Burgeroorlog haar familie ruïneert, doet ze er alles aan om haar status terug te veroveren. Regie: Victor FlemingGenre: drama, romantiekLand: Verenigde StatenLengte: 238 minutenTe zien: vanaf 18 december

HET KETELHUISHET NIEUWE RIJKSMUSEUM – DE FILMTien jaar lang werd er achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum gefilmd tijdens de grootscheepse verbouwing. Alles wordt op de voetgevolgd en de kijker is ooggetuige van een uniek stuk vaderlandse geschiede-nis. Regie: Oeke HoogendijkGenre: documentaireLand: NederlandLengte: 127 minutenTe zien: vanaf 11 december

FilminfoCheck voor de actuele filmtijden de websites.

CinecenterLijnbaansgracht 236www.cinecenter.nl

EYEIJpromenade 1www.eyefilm.nl

Het Ketelhuis Pazzanistraat 4www.ketelhuis.nl

KriterionRoetersstraat 170www.kriterion.nl

The MoviesHaarlemmerdijk 161www.themovies.nl

Rialto Ceintuurbaan 338www.rialtofilm.nl

De UitkijkPrinsengracht 452www.uitkijk.nl

MokumMagazine MokumMagazine32 33

Page 18: Mokum Magazine 12/2014

WIN

34

Los de puzzel op. De letters in de gekleurde vakjes vormen een woord dat met Henk Schiffmacher te maken heeft.

WIN EEN SMEG KOELKAST De koelkasten van SMEG zijn niet alleen heel zuinig, maar ook nog eens prachtig om te zien. Deze maand mogen wij een hemelsblauwe SMEG koelkast weggeven. Je maakt kans door de puzzel op te lossen en je antwoord te mailen naar [email protected]

MOKUMS PUZZELTJE

34

Horizontaal 1. Populair café op het Leidsegracht 5. Frans restaurant in de Jordaan

(Lindengracht)7. Stomdronken op z’n Mokums 10. Vingers op z’n Mokums

Verticaal1. Achternaam van deze geboren

Amsterdammer, bekend van het tv-programma Verslaafd!

2. Openbare Bibliotheek Amsterdam

3. Hier ga je heen voor een SOA-test

4. Dokters 6. Breiwinkel, de winkel van …8. Liedje van Ben Cramer9. Café ... en Pluk (Linnaeusstraat)

Page 19: Mokum Magazine 12/2014