Mokum Magazine 01/2014

36
We Amsterdam WIN NIEUWE TV-SERIE OVER RAMSES OVERNACHTEN ONDER DE GRACHTEN Jaargang 1, nr. 1/2014 Danny de Munk ‘IK HEB MIJN SORES NOOIT AAN DE GROTE KLOK GEHANGEN’ INTERVIEWS LIES VISSCHEDIJK, ANOUK VAN NES, SANNE WALLIS DE VRIES DE LEKKERSTE SNERT VAN AMSTERDAM NEEM GRATIS MEE!

description

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainment maandblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het populaire tijdschrift in een oplage van 20.000 exemplaren op meer dan 800 locaties aangeboden in alle Amsterdamse stadsdelen, waaronder de 4 Pathé bioscopen, 19 Bagels & Beans vestigingen en 3 grote ziekenhuizen. Ook wordt Mokum Magazine meegegeven aan alle reizigers die gebruik maken van een UBER taxi. Meer info vind je op www.mokummagazine.nl of bel met de redactie: 020-7705211.

Transcript of Mokum Magazine 01/2014

Page 1: Mokum Magazine 01/2014

We ❤Amsterdam

WIN

NIEUWE TV-SERIE OVER RAMSES

OVERNACHTEN ONDER DE GRACHTEN

Jaargang 1, nr. 1/2014

Danny de Munk‘IK HEB MIJN SORES NOOIT AAN DE GROTE KLOK GEHANGEN’

INTERVIEWS L I E S V I S S C H E D I J K , A N O U K VA N N E S , S A N N E WA L L I S D E V R I E S

DE LEKKERSTE SNERT VAN AMSTERDAMNEEM

GRATIS MEE!

Page 2: Mokum Magazine 01/2014
Page 3: Mokum Magazine 01/2014

Copyright © 2014, Woord Vervolgd Amsterdam.

Al le rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wi jze, hetzi j e lektronisch, mechanisch, digi taal, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schri f tel i jke toestemming van de uitgever.

COLOFONJaargang 3, nummer 1

COVERFOTONick van Ormondt

HOOFDREDACTIEMartijn van StuyvenbergRobert Plat

ARTDIRECTION EN VORMGEVINGEvelyne Dielen

EINDREDACTIENathalie van der Veer

MARKETING & SALESBureau Nassau Joris van [email protected]

MEDEWERKERSDany Edmond JabbourArick Lelieveld, Robert Leon Ralph Moorman

DRUKJoh. Enschedé Amsterdam

DISTRIBUTIENice2Know

OPLAGE20.000

www.mokummagazine.nl

UITGAVE EN COPYRIGHTWoord VervolgdHaarlemmerdijk 73-11013 KC [email protected]

Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam. De familiehistorie begon met opa, die honderd jaar geleden van het platteland vertrok om hier te werken in de gasfabriek. Hij kwam, net als veel andere arbeiders, in Watergraafsmeer terecht. De familie Hofstede breidde zich uit en bleef altijd in dat buurtje wonen. Ik ben er ook geboren en woonde als kind onder meer in de Fahrenheitstraat, Celsiusstraat en de Reaumurstraat. Mijn moeder is inmiddels 89 en woont nog altijd in het huisje waar ik ben opgegroeid. Als ik bij haar op bezoek ben, valt het me op dat er eigenlijk niet zo heel veel is veranderd. Oké, we zijn er allemaal niet jonger op geworden, maar de gemiddelde leeftijd van de Watergraafsmeerbuurt wordt op peil gehouden door de jonge gezinnen die er in de afgelopen jaren neerstreken. Voor de Nits schreef ik veel teksten over mijn jeugd. The Panorama Man gaat bijvoorbeeld over de man die destijds de bladen rondbracht en het nummer J.O.S. Days verhaalt over de voetbalvereniging van Watergraafsmeer. Het uitgangspunt van deze liedjes was het opgroeien in Amsterdam Oost en het verliezen van onze jeugdige onschuld. Met de gelegenheidsformatie Aardige Jongens, bestaande uit mezelf, Henny Vrienten en Frank Boeijen, heb ik het nummer De Loods opgenomen. Dat gaat over een Amsterdamse loods die van mijn vader was. Toch verliet ik mijn geliefde stadsdeel toen ik naar de Kunst-academie ging. Via medestudenten kwam ik in een kraakpand op het nabijgelegen Kattenburg terecht. De hele buurt rondom het Scheepvaartmuseum was destijds gekraakt en ik woonde in een prachtig achterhuis. Toen we met de Nits ook succes kregen in het buitenland heb ik heel even overwogen om naar Berlijn of Londen te verhuizen, maar ik wilde op de een of andere manier niet weg. Ik werd vader, mijn kinderen groeiden hier op, gingen hier naar school en vonden hier hun plek. Op een goede manier zat ik vast aan deze stad. En eerlijk is eerlijk: ik woon er ook maar al te graag. Eind jaren tachtig heb ik een huis gekocht aan het Oosterpark, waar ik nog altijd heel graag woon. Mij krijg je de stad niet meer uit en wat mij betreft luidt de uitdrukking dus: thuis west, oost best!

Henk Hofstede

Voorwoord

Foto

Rob

Bog

erd

Page 4: Mokum Magazine 01/2014

NIEUWS

PUBQUIZ

KEEPCALM

&PUBQUIZ

28 januari 20.00 uCafé de Twee Zwaantjes

(Prinsengracht 114)

MokumMagazine4

020 APP VAN DE MAAND

PONTVEER Met deze gratis app zie je de eerstvolgende twee afvaarten voor alle veer-routes over het IJ, inclusief countdown. Zo weet je voortaan precies of je het pontje gaat halen!

WAT KOST...ZWARTRIJDEN? Niet betalen of inchecken in het OV? Dit zijn de boetes in de grote steden als je zonder kaartje wordt gesnapt in de tram, metro of bus.

1. Stockholm e 135,002. Helsinki e 80,00 3. New York e 72,73 4. Wenen e 60,00 5. Parijs e 50,00 6. Berlijn e 40,007. Bern e 40,008. Amsterdam e 35,00

4 AGENDATIPS 1 Het Chinees Nieuwjaar valt op 31 januari. Om 12.00 uur start op de Dam de

traditionele Chinese leeuwen- en drakendans. In de Bijenkorf verwelkomen Chinese

dames de klanten in traditionele kledij en delen rode enveloppen met geluksmuntjes

uit. Gong Xi Fa Cai! (Gelukkig nieuwjaar!)

2 Op 17 en 18 januari 2014 is de Posthoornkerk voor de zesde keer het decor voor

het Whisky Weekend. De kerk wordt getransformeerd in een proeverij en

een walhalla voor whiskyliefhebbers. Ga voor info naar www.whiskyamsterdam.nl

3 De Nationale Tulpendag vindt 18 januari op de Dam plaats. De opening van

het tulpenseizoen wordt georganiseerd door Nederlandse tulpenkwekers. In een

speciaal aangelegde pluktuin kan iedereen gratis tulpen plukken.

4 In de Passenger Terminal Amsterdam wordt van 16 tot en met 19 januari voor

de elfde keer de kunstbeurs REALISME gehouden. Zo’n dertig gerenommeerde

galerieën uit binnen- en buitenland tonen en verkopen er werk van kunstenaars die

zich hebben toegelegd op de figuratie en het realisme in schilder- en beeldhouw-

kunst. Ga voor meer informatie naar www.realismeamsterdam.com

PUBQUIZNa de succesvolle bingo avond organi-seert Mokum Magazine in samenwerking met Café de Twee Zwaantjes (Prinsengracht 114) nu ook een maandelijkse pubquiz. De eerste editie vindt plaats op 28 januari om 20.00 uur. Teams kunnen zich inschrijven via [email protected] en de inschrijfkosten bedragen € 2,50 per persoon. Je team mag zo klein of groot zijn als je wil. De 3 beste teams gaan met mooie prijzen naar huis.

Page 5: Mokum Magazine 01/2014

Mokum Magazine wordt op meer dan 770 locaties in alle Amsterdamse stadsdelen verspreid door Nice 2 Know. Kijk op www.nice2know.nl voor meer informatie.

Wil je weten waar je ons tijdschrift bij jou in de buurt kunt vinden? Kijk op www.mokummagazine.nl

Op deze locaties kun je Mokum Magazine ook gratis meenemen:

Cuts and Curls Male HairstylingKorte Leidsedwarsstraat 74

Het KetelhuisPazzanistraat 4

Café WildschutRoelof Hartplein 1

instagra’dam

WOENSDAG 15 JANUARI

BIERBROUWERIJ

DE PRAELOUDEZIJDS ARMSTEEG 26

INLOOP VANAF 19.00 UUR 20.00 UUR DE EERSTE BALLENPARADE

4

4

MokumMagazine 5

MOKUM MAGAZINE’S BINGO IN DE PRAELNoteer alvast in je agenda: ook deze maand organi-seert Mokum Magazine een bingo in samenwerking met Bierbrouwerij De Prael (Oudezijds Armsteeg 26). Op 15 januari ben je van harte welkom om hieraan deel te nemen. De inloop is vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur gaan de ballen draaien. Er zijn mooie prijzen te winnen. Iedereen gaat naar huis met een goed gevulde goodiebag.

Zijn er 1.325 eetgelegenheden. Daarmee is het aantal restaurants sinds 2008 met 7,5% gegroeid

Groeide de Italiaanse en Aziatische keuken (Japans, Thais en Indiaas) het snelst, zij zijn met een zesde toegenomen

Is de Franse keuken het slechtst vertegenwoordigd in onze hoofdstad: 18%. In de rest van Nederland staat dat percentage op 44%

Blijkt 1 op de 5 Chinees-Indische restaurants in de afgelopen vijf jaar te zijn verdwenen

Is Nam Kee uitgeroepen tot het beste Chinese restaurant van Nederland. Vorig jaar werden ze nog achtste

ONDERTUSSEN IN MOKUM...

INSTAGRA’DAM Mokum Magazine heeft een Instagram account. Deze maand hebben we weer twee beelden gekozen met de tag #MokumMagazine. Gefeliciteerd @marlenemartien (Marlene, boven) en @my_life_in_amsterdam (Leendert, onder) Mokum door jullie lens toont ons de schoonheid en de troost.

Page 6: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine6

Wordt 2014 ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ voor je, of een kwestie van ‘vooral doorgaan’? ‘In het hele leven krijg je te maken met ups en downs, dus mijn motto is nog altijd: leef bij de dag. Als artiest leid ik een ongelijkmatig leven waarin ik van links naar rechts word geslingerd en niet con-tinu dezelfde stappen zet. Als gevestigde naam heb ik het relatief wel makkelijker, omdat ik niet voortdurend op zoek hoef naar nieuwe kansen. Wel ben ik inventief en onderne-mend ingesteld, waardoor ik ook veel zelf kan ontwikkelen. De theatershow Jeugdherinne-

Ruim een jaar geleden vierde Danny de Munk (43) zijn 30-jarig jubileum met een concert in een uitverkochte Heineken Music Hall. ‘Waar ik het meest trots op ben, is dat ik alles op eigen kracht heb bereikt.’

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto’s Nick van Ormondt

ringen met Henk Poort is daar een goed voorbeeld van.’

Over jeugdherinneringen gesproken: wat herinner jij je nog van je Amsterdamse jeugd in de Staatsliedenbuurt?‘Ik ben geboren en getogen in de Van Beuningenstraat en de Van Hogendorpstraat. In die tijd was dat een behoorlijk criminele buurt waar je moest knokken voor je bestaan. Ik heb er veel respect voor dat mijn ouders nooit het slechte pad hebben gekozen, terwijl dat wel op de loer lag. In de ja-ren tachtig lagen daar de junks in de portieken, waren er heel

wat inbraken en was het één en al seks, drugs en rock-’n-roll in die wijk.’

Al op jonge leeftijd werd jij opgegeven voor een talenten-jacht door ene ‘tante Truus’. Wie is zij?‘Tante Truus en ome Jan waren vrienden van mijn ouders. Pa en ma gingen niet zo vaak naar horecagelegenheden, maar Truus en Jan hielden daar wel van. In Café Shorts of London op het Rembrandtplein vroeg tante Truus aan Manke Nelis of ‘die kleine jongen ook eens een liedje mocht zingen’. Bij de eerstvolgende talentenjacht

Danny de Munk‘IK HEB ALLES OP EIGEN KRACHT BEREIKT’

Page 7: Mokum Magazine 01/2014

‘IK HEB ALLES OP EIGEN KRACHT BEREIKT’

Vanaf 8 januari zet-ten Danny de Munk en Henk Poort de Nederlandse theaters op z’n kop met de meezingvoorstelling Jeugd herinneringen 3, waarbij ze hits van toen en nu zingen. Voor de speellijst: www.jeugd-herinneringen.com voor de speellijst.

Page 8: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine8

werd ik eerste. Dezelfde tante Truus, die overigens nog leeft, heeft me jaren later ook op-gegeven voor de audities van Ciske de Rat.’

En voordat je het weet sta je dan in 2012 als zanger je 30- jarig jubileum te vieren?‘De tijd is inderdaad voorbij gevlogen en dat is in dit kleine landje echt niet vanzelfspre-kend. Ik ben dan ook heel

dankbaar dat er nog steeds 5.000 mensen naar de HMH komen om een concert van mij bij te wonen. Maar waar ik het meest trots op ben, is dat ik al-les op eigen kracht heb bereikt.’

Je leest vaak dat Amerikaanse tienersterren volledig ontspo-ren. Had dat jou ook kunnen overkomen?‘Nee, want ik heb altijd een team van nuchtere mensen om me heen gehad, die niet mijn hielen likten en me met beide benen op de grond hielden. Er werd me al snel duidelijk gemaakt dat niets in het leven voor eeuwig is. Niks ‘grote stappen, snel thuis’: een car-rière opbouwen moet je juist voorzichtig doen. Heel veel opkomende jonge artiesten kopen van hun eerste salaris meteen een te duur huis, een te grote auto en vergeten dat er ook nog blauwe enveloppen in de bus vallen. En natuurlijk heb ik ook het nodige meegemaakt, maar ik heb mijn sores nooit aan de grote klok gehangen.’

Vorig jaar sprak je wel openlijk over het verbroken contact met je ouders. Waarom gaf je toen wel tekst en uitleg?‘De pers kreeg er lucht van dat er iets aan de hand was en toen moest ik met de billetjes bloot. Geloof me: dat was geen

DANNY OVER AMSTERDAM ‘Deze week heb ik een groot portret met Amsterdamse huisjes in onze gang laten behangen. Zeker als ik in de stad moet zijn, geniet ik met volle teugen en prikkelt het weer om terug te komen. Of het nou regent, sneeuwt of de zon schijnt: in alle seizoenen is Amsterdam de mooiste stad van Nederland. Het speelt in ons koppie om er weer te gaan wonen. Als de kinderen de deur uit zijn, moet je niet gek opkijken als de familie De Munk terugkeert.’

pretje. Ik heb er veel verdriet van gehad, maar die enorme last moet ik – met respect voor mijn vader en moeder – dragen. Het enige wat ik er-over kan zeggen, is dat bij mij de deur altijd openstaat. Maar ik zal me er ook bij moeten neerleggen als ze niet willen langskomen. Bij de afwikke-ling van een aantal zaken heb ik gevraagd of we er nog eens over konden en wilden praten en toen luidde hun antwoord ‘nee’.’

Tot slot: denk jij dat er ooit weer eens zo’n echte Amster-damse volkzanger met een unieke stem zal opstaan?‘Vooropgesteld dat er maar één Johnny Jordaan, Willy Alberti en André Hazes was, zal dat ooit heus wel weer het geval zijn. Dat kan tien, maar ook honderd jaar duren. En in het geval van Hazes was het zo dat hij pas na zijn dood op waarde werd geschat. Dat heeft me weleens pijn gedaan, want toen hij nog leefde maakte hij toch echt muziek die op dat moment not done en niet hip was. Hetzelfde geldt voor Shaffy: in zijn nadagen werd hij gezien als een alcoholist in een be-jaardentehuis en nu is hij een held. Soms word je pas na je dood echt groot.’

‘DE PERS KREEG ER LUCHT VAN DAT ER IETS AAN DE HAND WAS EN TOEN MOEST IK MET DE BILLETJES BLOOT’

Page 9: Mokum Magazine 01/2014
Page 10: Mokum Magazine 01/2014

STADGENOOT

David LucieerElk huis heeft zijn historie. In deze rubriek vertellen Amsterdammers waar in de stad ze hebben gewoond. Deze maand blikt acteur David Lucieer (30) uit de tv-serie Dokter Deen terug op zijn voormalige woningen.

1 DEN TEXSTRAAT‘Ik ben geboren in het Prinsengracht Zieken-huis, wat nu het OLVG is. Als je door de Kerkstraat loopt, kun je het raam zien van de kamer waarin ik ben geboren. Tot mijn tweede levensjaar heb ik achter de Weteringschans in de Den Texstraat gewoond, ter hoogte van de Heineken Brouwerij. Logischerwijs bewaar ik aan dit huis geen herinneringen.’

2 MILLETSTRAAT ‘In hardcore Oud-Zuid ben ik in de Millet straat opgegroeid. Na mijn middelbare schoolperiode

werkte ik om de hoek bij de Coffee Company, waar mijn neef bedrijfsleider was. Op een dag zei hij: ‘omdat je hier zo vaak rondhangt, wordt het tijd dat je ervoor betaald krijgt.’

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Bett iena Drukker

3 DE WITTENSTRAAT‘Op mijn 19de ben ik het huis uitgegaan en vond ik een woning in de Staats-liedenbuurt, waar ik uiteindelijk twee jaar heb gewoond. Een vriendin van mijn moeder ging naar Amerika en stelde mij aan als huis bewaarder. Samen met een goede vriend paste ik op haar huis. Het was een nieuwbouw woning en tot nu toe zie ik dit als het lelijkste huis waar ik heb gewoond. In die periode studeerde ik theater wetenschappen en had ik in eerste instantie de ambitie om re-gisseur of lichtontwerper te worden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik acteren leuker vond en besloot ik auditie te doen voor de Toneelschool.’

4 BREDERODESTRAAT‘Na redelijk wat wijken te hebben doorzocht, ben ik in de Brede-rodestraat terecht gekomen. Ik houd heel erg van oudbouw, ook al heeft dat het

nadeel van veel onderhoud. Links en rechts zie ik steeds meer woningen het Vondelpark in-zakken, maar ik ben erg gecharmeerd van deze buurt. Het is een mix van alles: van de hipste koffiezaken tot schimmige cafés en obscure groenteboeren.’

Page 11: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine 11

De tv-serie Dokter Deen is elke maandag om 22.05 uur te zien op Nederland 1 bij Omroep MAX.

Page 12: Mokum Magazine 01/2014

29 JANUARI

www.pathe.nl/ladiesnight

INCLUSIEF:• WELKOMST-

DRANKJE• POPCORN• LEUKE

GOODIEBAG

www.pathe.nl/amsterdam

EVENTS/VOORDEEL

PATHÉ IN MOKUMIn de Amsterdamse bioscopen Pathé Arena, Pathé City, Pathé De Munt en Pathé Tuschinski is deze maand weer van alles te zien en te beleven. Kijk voor het actuele programma en meer info over deze bioscopen op www.pathe.nl/amsterdam. Veel plezier!

IMAX - PATHÉ ARENA

WAANZINNIG GELUID • FENOMENAAL BEELDOVERWELDIGENDE FILMBELEVING

VANAF 16/01JACK RYAN

VANAF 30/01I FRANKENSTEIN 3D

• WAANZINNIG GELUID

• FENOMENAAL BEELD

• OVERWELDIGENDE FILMBELEVING

VERWACHT IN IMAX ONDER VOORBEHOUD

€19,- PER MAAND

UNLIMITED GOLDUNLIMITED GOLD

€26,- PER MAAND

www.pathe.nl/unlimited

PATHÉ UNLIMITED • 10% KORTING OP

HAPJES EN DRANKJES• TOESLAG BIJ 3D, IMAX

EN IMAX 3D

PATHÉ UNLIMITED GOLD• 25% KORTING OP

HAPJES EN DRANKJES• GRATIS NAAR 3D, IMAX

EN IMAX 3D• GRATIS 3D BRIL

ONBEPERKT NAAR DE FILM?

OPERA - PATHÉ TUSCHINSKI

19 januari

VERDI - FALSTAFF (ENCORE)Falstaff speelt zich af op het Engelse platteland halverwege de 20ste eeuw. Ambrogio Maestri zingt de titelrol als de briljante opschepper Sir John Falstaff en heeft een geweldig ensemble tegenover zich. Dirigent is de vermaarde James Levine.

PAT13-1447 adv Mokum Magazine december 2013 148x210 b.indd 1 18-12-13 16:36

MokumMagazine12

Een

van

van

Een

van

Een

Page 13: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine 13

TEST

BOSSEWITTENBURGERGRACHT 79Prijs: € 3,75

Bosse staat bekend als de kwaliteits-

slager op de hoek. De zelfgemaakte

erwtensoep heeft een lichte kleur, de

smaak van erwten overheerst ietwat

boven de andere ingrediënten en de

snert heeft iets meer weg van puree

dan van garnituur.

Cijfer: 7½

DE LEKKERSTE EN GOEDKOOPSTE snert VAN 020

Perzisch tapijt op de tafel, gehaakte kleedjes op de stoelen en oma’s opgezwollen benen in steunkousen verpakt: snert is hét gerecht waarbij je beelden van vroeger doorkrijgt. Waar in Amsterdam haal je de lekkerste zelfgemaakte erwtensoep? Productie Marti jn van Stuyvenberg en Robert Plat

LOUMANGOUDSBLOEMSTRAAT 76Prijs: € 3,50

De druk bezochte Slagerij Louman

is al sinds 1890 een begrip in de

Jordaan. Deze rijk met spek en worst

gevulde erwtensoep heeft een vorste-

lijke smaak waarbij elke grootmoeder

zal beamen: kijk, zo behoort nou een

bordje snert te smaken!

Cijfer: 10

H. VETZEEDIJK 99Prijs: € 3,50

Slagerij Vet op de Zeedijk is het adres

voor goed vlees, belegde broodjes en

maaltijden. De snert is wat minder ge-

bonden, maar dat wordt ruimschoots

gecompenseerd met heerlijke stukken

rookworst. Een Vette voldoende!

Cijfer: 8½

Een

van

van

Een

van

Een

VAN SWINDENEERSTE VAN SWINDEN-STRAAT 64-EPrijs: € 3,98

Slagerij Van Swinden staat bekend

om het ruime assortiment van vlees

en andere lekkernijen. De erwtensoep

heeft de meest grove structuur, maar

is qua smaak het minst verrassend.

Cijfer: 7

IN ’T VELDHOGEWEG 1B Prijs: € 2,75

Laat die strenge winter maar komen,

want de huisgemaakte erwtensoep

van deze slagerij op de Hogeweg

heeft een heel zachte smaak en

bevat de grootste stukken vlees. We

zijn heel benieuwd naar alle andere

soepen en sauzen van deze slagerij!

Cijfer: 9

VAN DOBBENKORTE REGULIERSDWARS-STRAAT 5-7-9Prijs: € 4,00

Hulde voor Van Dobben! Hier staat

de pan met verse erwtensoep in de

wintermaanden voor je klaar en we

hebben zelfs het vermoeden dat deze

snert na een dagje in de koelkast nóg

lekkerder smaakt.

Cijfer: 9½

Page 14: Mokum Magazine 01/2014

BACKSTAGE

MokumMagazine14

Met de opening van een nieuwe locatie aan de Willem de Zwijgerlaan 161 telt Bagels & Beans in totaal 56 vestigin-gen. Bagels & Beans is een Nederlands bedrijf met men-sen die houden van gezellig-heid en gek zijn op gezond en lekker eten. Het ontstond uit de gedachte om de rust weer terug te brengen. Het moest een plaats zijn waar iedereen zich beter gaat voelen. Waar de krant wordt gelezen in de ochtendzon en waar de koffie smaakt zoals die bedoeld is. De allereerste vestiging werd in januari 1996 geopend aan de Ferdinand Bolstraat 70. Oprichters Ronald Bakker en Ninande Thio bereidden in de beginperiode alles zelf thuis. Na een jaar besloten zij voor de productie een pand in Haarlem te huren. In die tijd werden allerlei bagels, muf-fins, brownies, creamcheeses en enkele salades gepro-duceerd. Op een bepaald moment werden de aantallen zo groot dat ze letterlijk uit het pand groeiden. Ronald en

BAGELS & BEANSAl vanaf 1996 worden er steeds meer vestigingen van Bagels & Beans geopend. Voortaan kun je Mokum Magazine gratis meenemen op alle Amsterdamse locaties.

Ninande besloten de produc-tie uit te besteden en tot op de dag van vandaag worden de meeste producten naar eigen recept gemaakt bij door Bagels & Beans geselecteerde, kwalitatief hoogwaardige be-drijven. In de winkels worden de eindproducten à la minute klaargemaakt.

Productie Marti jn van Stuyvenberg

Page 15: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine 15

BAGELS & BEANS CHEESECAKE

Benodigdheden:• sap van 1/2 verse citroen • 2 1/2 zakje vanillesuiker • 1 eetlepel bakpoeder • 90 gram custard • 300 gram witte basterdsuiker • 1 kilo magere kwark • 200 gram boter • 1 ei • 4 eidooiers • 1 pak bastognekoeken

Bereiding: Vet een springvorm in, verkruimel de bastognekoeken en verdeel ze op de bodem van de bakvorm. Klop de boter tot het romig is en klop de suiker en de eieren afzonderlijk en daarna alle overige ingrediënten er geleidelijk doorheen. Bak het geheel op 170 graden gedurende 40 minu-ten in een voorverwarmde oven. Let op: ovens verschillen veel van elkaar. Dus controleer de eerste keer dat je de cheesecake bakt of het eindresul-taat naar wens is en verleng indien nodig de baktijd. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Verpak de cake in plastic folie en laat het geheel in ruim 2 uur in de koelkast koud worden.

Waarom Bagels & Beans?‘Tijdens mijn studie aan de VU werkte ik hier al. Mijn man en ik kenden elkaar uit de horeca en het concept van Bagels & Beans sprak ons aan. We hadden niet de illusie om iets beters neer te kunnen zetten en hebben ons opgegeven als franchise-nemer.’ Waarin onderscheidt Bagels & Beans zich?‘Bagels & Beans heeft veel kennis en ervaring met goede koffie en biologische producten en dat proef je. Sinds kort hebben we een locale vega bagel en vanaf dit jaar zal deze ook zonder

dierlijke producten worden bereid. Ook onze cheesecake, de dadel- en worteltaart en de bagel met zalm en cream-cheese zijn klassiekers.’ Welk publiek trekt jouw filiaal aan?‘Het leuke van de Pijp is dat het zo’n diverse wijk is. We zien expats, scholieren en studenten, ouders met kinderen, mensen die vroeger in de Pijp hebben gewoond, dagjesmensen, toeristen en BN’ers. Van bouwvakkers tot zakenmensen: ze komen allemaal langs. Er worden zelfs sollicitatiegesprekken en vergaderingen bij ons gevoerd!’

‘Van bouwvakkers tot zakenmensen: ze komen allemaal langs!’ Wat maakt Bagels & Beans uniek? Franchise eigenaar Babs Geurts (Ferdinand Bolstraat 70) legt uit.

Page 16: Mokum Magazine 01/2014

INTERVIEW

MokumMagazine16

Hoeveel procent van de Amsterdammers heeft een fiets? (120%)‘Ik denk 95%. Zelf heb ik al heel wat fietsen versleten. Regelmatig kocht ik er een bij een junk, omdat de mijne dan weer was gestolen. Ik heb zelfs weleens een oude fiets van mezelf teruggekocht! Sinds ik kinderen heb, fiets ik rond op zo’n steady moederfiets met een zitje en een bakje. Maar waar ik echt op tegen ben, is de toename van het aantal bakfietsen. Ik zal ze niet stiekem met een verfbus bekladden, maar wat zijn die dingen onhandig en gevaar-lijk. De kinderen zitten op autohoogte, terwijl ze voor of achter je horen te zitten.’

Hoeveel procent van de inwoners van Amsterdam be-zoekt weleens een park? (87%)‘80%? Ik kwam vroeger wel in het Sarphatipark, maar het werd me daar veel te alcoholisch en dat vind ik ook van het Oosterpark. En ik ben

geen snob die dan zegt: ‘weg-wezen, vieze alcoholisten’. Prima dat ze een plek hebben om bier te drinken met z’n allen, maar de sfeer wordt er niet beter op. Het geeft troep en ze worden vervelend. Minstens zo vervelend als etterende kinderen.’

Wat is het percentage Mokum-mers dat zich onveilig voelt in het openbaar vervoer? (38%) ‘Ik gok 30%. Ik ga weleens met de tram, maar ik voel me daarin niet onveilig. Ik stoor me dan eerder aan het personeel. Ik kijk vaak door de bril van een toerist en ik kan je vertellen dat ze bij het GVB niet zo toeristvriendelijk zijn. Om te beginnen wordt er bijna geen Engels gesproken. En laten we eerlijk zijn: het is ook best onduidelijk. Waar moet je erin, waar mag je staan, waar mag je eruit? Ik maak te vaak mee dat toeristen in niet mis te verstane woorden worden afgesnauwd als ze iets verkeerds doen.’

Hoeveel procent van de in-woners doet aan sport? (67%)‘Ik denk wel 60%. Ik zit op yoga en zwemmen. Eigenlijk wil ik ook nog gaan hardlopen, maar daar heb ik geen zin in. Ik heb ooit meegedaan met een marathon. Men zei dat ik gewoon moest doorzetten en dat ik vanzelf op een punt van euforie kwam. Nou, niet dus. Ik begon moe en eindigde kapot. Dat doe ik nooit meer!’

Hoeveel procent ervaart spanningen met de buren van een andere cultuur? (16%)‘10%? Ik ken het, want ik heb ook spanningen met mijn buurvrouw. Daar moet ik wel bij zeggen dat het bij mij niet cultuurgerelateerd is. Ik vind het wel vervelend als een andere cultuur de reden van spanningen is. Als ik ooit in of uit de overgang kom, zie ik mezelf nog wel eens een project starten waarbij we dit probleem oplossen door meer bij elkaar te eten en samen liedjes te zingen.’

Dat er meer fietsen dan Amsterdammers zijn, zal je misschien niet verbazen. Maar wist je dat 67% van de Mokummers ook een sport beoefent? Met de 100% Amsterdamse Sanne Wallis de Vries (42) nemen we nog een aantal percentages door.

Interview Robert Plat Foto Aisha Zeijpveld

Sanne Wallis de Vries ‘IK BEN TEGEN BAKFIETSEN!’

Page 17: Mokum Magazine 01/2014

Sanne is te zien in de film Mees Kees op Kamp, waarin zij de strenge schooldirectrice Dreus speelt.

Page 18: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine18

BLIND DATE

Interview Robert Plat Foto’s Evelyne Dielen Locatie Bistro Bi j Ons

HIJ

Naam: Niels Leeftijd: 21Beroep: tennisleraar

ZIJ

Naam: Poultje Leeftijd: 24Beroep: student geneeskunde

Twee Amsterdammers leren elkaar kennen in Bistro Bij Ons. Deze maand ontmoeten Niels en Poultje elkaar.

Page 19: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine 19

Wat was je eerste indruk van de ander?Poultje: ‘Vrolijke jongen! Hij had een open uitstraling. Hij heeft een jong, guitig koppie en hij is super breed. Dat laat-ste is niet iets waar ik per se op val. Bij gespierde jongens denk ik altijd dat ze heel ijdel zijn en net iets te graag naar zichzelf kijken.’ Niels: ‘Mooi meisje. Ze zag er leuk uit en is het type waar ik op kan vallen.’

Hoe verliep de date? Poultje: ‘We begonnen de date met twee bijzondere shotjes. Ik had een piemeldropje en hij een vaginaspekje. Het ijs was gelijk gebroken. Te grappig bedacht van Bistro Bij Ons!’ Niels: ‘Er vielen totaal geen stiltes. We vulden elkaar de hele tijd aan. We hadden het over serieuze onderwerpen, maar ook over heel onnozele dingen.’

Kreeg je de indruk dat de ander je wel zag zitten? Poultje: ‘Ja, ik wel.’ Niels: ‘Ze toonde interesse en lachte om mijn grappen. Ik heb ook wel het idee dat ze me zag zitten.’

Wat is er na het diner gebeurd? Poultje: ‘Het was zó gezellig dat we tot sluitingstijd in het restaurant hebben gezeten. Daarna zijn we verder gaan borrelen in een bruin café. Op een gegeven moment aaide hij me over mijn schouder en wat later wilde hij me zoenen. Dat zag ik niet zitten, want ik vind het niet zo netjes om dat in een café te doen. Uiteindelijk heb ik hem buiten een klein kusje op de mond gegeven. Geen tongzoen, hoor!’ Niels: ‘We zijn trouwens heel romantisch op één fiets naar die kroeg gegaan. In dat café sloten we de avond af met een klein zoentje, maar ze riep daarna dat ze dat liever niet in de kroeg wilde doen, haha. Eenmaal buiten hebben we die zoen natuurlijk afgemaakt.’

Dus we hebben een match?Poultje: ‘Nee, dit was gewoon een supergezellige avond.’ Niels: ‘Ze heeft me meteen toegevoegd op Facebook en ik heb mijn nummer gegeven. Ik zie wel waar het op uitloopt. Ik sta er in ieder geval voor open. Ik zal haar binnenkort eens whatsappen.’

BISTRO BIJ ONS LIEFDESMENU

Niels & Poultje ❤ Garnalencocktail

Hollandse garnalen met cocktailsaus en toast

Niels❤ Biefstuk

Met boerenpatat, gebakken champignons en sla

Poultje❤ Viswijven

Twee slibtongetjes met gekookte aardappeltjes, rode bietjes en boterjus

Liefde is… samen op één fiets naar de kroeg gaan. Wil jij ook op blind date? Geef jezelf op door een korte beschrijving + foto te mailen naar [email protected] o.v.v. ‘Blind Date’.

‘WE ZIJN HEEL ROMANTISCH OP ÉÉN FIETS NAAR DE KROEG GEGAAN’

Bistro Bij Ons is al meer dan zes jaar een begrip in de Jordaan. Je kunt er terecht voor de lekkerste stamppotjes, maar de menu-kaart is heel gevarieerd. De gezelligheid walmt door de zaak en de smartlappen druipen van de muur. Voor meer informatie ga je naar www.bistrobijons.nl

Prinsengracht 287 020-6279016

Page 20: Mokum Magazine 01/2014

INTERVIEW

Check purper.eu/speellijst voor meer informatie over de Purper Ladies

Anouk van Nes

Page 21: Mokum Magazine 01/2014

Actrice Anouk van Nes (42) is een geboren Amsterdamse en trekt momenteel het land door met theatergroep Purper Ladies. Tien stellingen over haar geboortestad.

‘AMSTERDAMMERS ZIJN LEKKER SNOBISTISCH EN BLASÉ’

Interview Robert Plat Foto Otto van den Toorn

MokumMagazine 21

Carré is het mooiste theater van Amsterdam‘Carré wás het mooiste theater van Amsterdam, maar ik sta liever in het DeLaMar.’

Het Rembrandtplein is het gezelligste plein van Mokum‘Nee, ik mijd dat plein juist. Het is niet eens een plein, maar een doorgangsroute voor de tram met overvolle terrassen er om-heen. Je kan er niet eens meer fietsen. Nee, dan zit ik liever in het Flevopark of ergens aan de Amstel.’

Anouk is een ras-Amsterdamse‘Zo zal ik mezelf nooit omschrij-ven. Ik ben hier geboren, maar vanwege het werk van mijn ouders ben ik vaak verhuisd. Ik ben dus niet in Amsterdam getogen. Pas toen ik ging stude-ren op de Hogeschool voor de Kunsten kwam ik weer terug en ben ik er blijven wonen.’

In de Kalverstraat kan je heel goed shoppen‘Er zijn een paar praktische winkels waar ik graag kom, zoals Papillon en M.A.C Cos-

metics. Toch winkel ik liever op de Middenweg of in de Negen Straatjes.’

Eberhard van der Laan is een fantastische burgermeester‘Ik was fan van Cohen en moest even wennen aan Eberhard. Ik vind wel dat hij het steeds beter doet. Met schuifelende voeten ben ik het met deze stelling eens.’

Parken moeten scootervrij worden‘Ja, en de fietspaden ook. Er komen steeds meer van die dingen bij. Ik word gek van dat getoeter achter me en ze stin-ken ook nog eens ontzettend. Wegwezen!’

In Noord en Zuidoost kom ik liever niet ‘Ik heb een tijdje in Noord gerepeteerd. Ik vond het een feestje om elke dag met het pontje naar de overkant te varen. Ik heb zelfs tegen mijn man gezegd dat ik er misschien wel wil wonen. In Zuidoost kom ik inderdaad weinig. Ik heb daar niet zoveel.’

Amsterdammers zijn zeikerds‘Oh, dat geloof ik best. Ik heb ook in Rotterdam gewoond, waar meer een werkmentali-teit heerst. Amsterdammers zijn lekker snobistisch en blasé. En weet je wat? Dat heeft z’n charme!’

De parkeertarieven zijn veel te hoog ‘Nee, die zijn extréém hoog, maar er bestaan genoeg goedkopere alternatieven. En als je dan toch per se in het centrum wil parkeren, betaal je er ook maar voor. We heb-ben een prachtig centrum, maar het uiterlijk daarvan wordt wel verstoord door al die rond rijdende koekblikken.’

In Mokum is altijd wat te doen‘Helaas niet als je op on-regelmatige tijden werkt en dat vind ik doodzonde. Als ik ’s middags de kroeg in wil, kan dat niet. Alles is dan nog dicht. Dat was vroeger echt niet zo. En toch is en blijft het de fijnste plek ter wereld!’

Page 22: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine22

Page 23: Mokum Magazine 01/2014

HUISARTSENPRAKTIJK KEIZERSGRACHT

FAALANGST Tijdens mijn vorige rijexamens ben ik dichtgeslagen en kon ik niet meer laten zien wat ik in huis heb. Ik moet over een paar weken deelnemen aan een nader onderzoek rijvaardigheid (bijzonder examen). Hoe over-win ik mijn extreme faalangst? Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om deze angst aan te pakken. Neem allereerst contact op met je rijschool en bekijk de mogelijkheden die zij aanbieden. Vaak is er een cursus waaraan je kunt deel nemen. Hierin worden ontspanningsoefeningen besproken, maar ook adem-halings- en spieroefeningen. Er zijn ook bepaalde vormen van gedragstherapie, bijvoor-beeld RET (Rationeel Emotieve Therapie). Daarbij wordt er geprobeerd om je angstige gedachten om te zetten naar helpende ge dachten. Wil je uitgebreide zorg voor je faalangst, dan raad ik je aan om naar je huisarts te gaan om andere vormen van begeleiding te bespreken.

Dr. Dany Jabbour runt de Huisartsenpraktijk Keizers-gracht (HAPK).

KIPPENSOEPAl tijden wordt beweerd dat kippensoep zou helpen om het immuunsysteem te bevorderen en vroege stadia van griep tegengaat. Ik vroeg me af of dat echt zo is, of dat het hier om een fabeltje gaat? Zo lang er griep bestaat, bestaan er ook huis- tuin- en keukenmiddeltjes om het te bestrijden. Van kippensoep wordt gezegd dat het allerlei antioxidanten en virusdodende middelen bevat. Helaas is dit niet wetenschappelijk aange-toond en blijft het advies: gewoon uitzieken. Bij aanhou-dende koorts en klachten die langer dan vijf dagen duren, raad ik je trouwens wel aan om naar je huisarts te gaan. Ik moet wel bekennen dat als ik zelf griep heb, ik ook kippen-soep eet. Dus het is een fabel, maar het schaadt zeker niet.

Dr. Dany

Heb je ook een vraag voor Dr. Dany? Laat het weten via [email protected]. Je vraag wordt altijd anoniem gesteld.

Voor meer informatie: www.hapk.nl

SOA DOOR TONGZOENEN?Ik lees op internet dat je zelfs bij tongzoenen een klein risico hebt op gonorroe, syfilis, candida of hepatitis B. Ik vraag me af hoe groot dat risico is en wat is eigenlijk ‘een soa in de mond’? Als je wondjes, aften of tandvleesontstekingen hebt, is de barrièrefunctie van het sli-jmvlies in de mond verstoord. Hierdoor loop je een iets grotere kans op een infectie als verkoudheid, maar ook enkele soa’s kun je op die manier oplopen. Herpes, hepatitis B en syfilis kan je overdragen via tongzoenen als je wondjes in de mond hebt. Bij chlamydia en hiv kan dat niet. Het risico is zo klein dat er geen weten-schappelijk onderbouwde percentages over te vinden zijn. Een soa in de mond zou dus een herpes infectie met blaasjes in de mond kunnen zijn. Het is belangrijk om regelmatig een soa-test te ondergaan, die kan ook bij de huisarts plaatsvinden.

MokumMagazine 23

Page 24: Mokum Magazine 01/2014

INTERVIEW

‘RAMSES IS GENIAAL’

MokumMagazine24

Maarten Heijmans

‘KUNST IS VOOR IEDEREEN’

ZINGWas Ramses de beste zanger van Nederland?‘Als ik iets van hem heb geleerd, is het dat alles relatief is. Dat geldt dus ook voor de vraag wie ergens ‘de beste’ in is. Zelf vind ik Ramses geniaal. Net als bij artiesten als bijvoorbeeld Jacques Brel, Picasso of Marilyn Monroe is zijn kunst vermengd met de persoon en dat is alleen bij de groten der aarde het geval. Het is bij hen net alsof ze hun leven hebben opgeofferd om de maatschappij te dienen met hun kunst.’

VECHTOvermatig alcoholgebruik was zijn grootste verslaving. In hoeverre snap jij deze verslaving?‘Zeker bij kunstenaars is het vaak het geval dat ze het gevoel hebben dat ze zonder drank en drugs niet meer creatief kunnen zijn. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat het op den duur een way of life wordt.’

In de vierdelige dramaserie RAMSES kruipt Maarten Heijmans (30) in de huid van de charismatische zanger aan wie veel Amsterdammers bijzondere herinneringen bewaren.

HUILWat vind je het meest ontroe-rende moment uit de tv-serie?‘Ramses wordt op een gege-ven moment ondervraagd door een klein jongetje. Met hem heeft hij een ontroerend en oprecht gesprek. Sommige vragen ontwijkt hij weliswaar, maar hij behandelt de jongen niet als kind.’

BIDWelke gebeden van Maarten Heijmans moeten nog worden verhoord?‘Ik denk dat gebeden er niet zijn om verhoord te worden. Een gebed herinnert je eraan wat je belangrijk vindt in het leven. Zodra je er gevolgen aan gaat geven, wordt het hocus pocus.’

LACHGroots, meeslepend, verplette-rend en destructief. Met deze woorden wordt Ramses’ leven samengevat. Viel er ook veel te lachen?‘Oh, zeker. De lach zit bij Ram-ses in zijn blik naar het leven. Luister maar eens naar zijn

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto’s AVRO/Stephan Vanfleteren

liedjes, kijk zijn interviews en optredens terug en je zult zien dat er heel veel te lachen valt. Helaas is dat wel een element dat in de beeldvorming vaak is onderbelicht.’

WERKTeken jij voor een carrière als die van Shaffy?‘Wel voor het totaalplaatje, maar dan exclusief de extreem diepe dalen die hij heeft mee-gemaakt.’ BEWONDERWat bewonder jij in andere mensen? ‘Ik bewonder het heel erg als mensen erin slagen om werk en persoonlijkheid samen te laten smelten. Daar is moed voor nodig, die vaak ook onbe-wust is. In elke gebeurtenis een nieuwe kans zien is mogelijk als je openstaat voor alles in het leven. Daarmee bedoel ik niet dat je je leven moet verbe-teren, maar dat je elk moment op waarde moet schatten. Dat is heel moeilijk, maar de wereld zou er fijner op worden als we dat allemaal zouden inzien.’

Page 25: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine 25

Maarten Heijmans

‘KUNST IS VOOR IEDEREEN’

RAMSES is vanaf 11 januari vier weken op zaterdagavond bij de AVRO te zien op Nederland 2 om 20.20 uur. Check voor meer informatie ramses.avro.nl

Page 26: Mokum Magazine 01/2014

WIN

GADGETS

MokumMagazine26

SCHIJN ’N LICHIE OP MIJDit is de Laser Sphere, een compacte lamp in de vorm van een bol. Het is niet zomaar een lamp, hij kan ook als muurprojector worden gebruikt. Haal de deksel eraf en tover de coolste Nebula-effecten tevoorschijn. Richt de Sphere op een lichte muur en je blijft er de hele avond met open mond naar staren.

KOELE KLERENLeuke kledingstukken met aparte prints: Mr Gugu & Miss Go is hot! Het merk heeft verschillende soor-ten broeken, shirts, sweaters met allerlei prints, voor hem en haar. Van panda’s tot rozen en van bulterriërs tot sterrenstof: check de collecties bij de Bijenkorf, of online via http://mrgugu.com

CD VAN DE MAAND MEER MOKUMMeer Mokum bevat tien nieuwe liedjes

over de mooiste stad van Nederland,

gezongen door o.a. Dave Dekker, René

Riva, Henk Hofstede, Bert Heerink en

Nico Landers. In de sfeer van de klas-

sieker Aan de Amsterdamse Grachten

kan dit meezingalbum tot in de late

uurtjes op repeat in alle bruine cafés.

Check www.meermokum.nl voor meer

informatie.

DVD FEUTEN HET FEESTJE Behalve negendejaars student De Ruyter is inmiddels

iedereen van Mercurius in de maatschappij beland,

al dan niet met een baan op niveau. Wagtmans

is getrouwd met zijn jeugdliefde Marie-Claire en

heeft een kind. Als verse feuten zich inschrijven

voor de jaarlijkse ontgroening voelen de oude

feestrotten zich geroepen om de jonkies te

laten zien hoe een goed feestje gebouwd dient te

worden. Met alle Project X-achtige gevolgen

van dien…

Word lid van de Facebook-pagina

van Mokum Magazine en maak kans

op één van de gadgets op deze

pagina’s

Page 27: Mokum Magazine 01/2014

27

OVERNACHTEN ONDER DE GRACHTENDe grachtengordel is inmid-

dels 400 jaar oud en staat

zelfs op de Werelderfgoed-

lijst. Met dit fantastische

dekbedovertrek kun je heerlijk

wegdromen naar de avontu-

ren en belevenissen van onze

voorouders. Naast stadsdeel

Centrum is deze overtrek

ook in andere stadsdelen te

verkrijgen als een- en twee-

persoons overtrek en in een

lits-jumeaux versie. Te bestel-

len via www.locodomo.nl

DVD PRETTY LITTLE LIARS SEIZOEN 2 + 3Iedereen in het modelstadje Rosewood wil weten wie Alison

vermoordde. De namen van de mooiste

meisjes van de stad duiken steeds vaker

op: Aria, Spencer, Hanna en Emily. De

meiden moeten hun vriendschap in het

geheim voortzetten. Wanneer het myste-

rie nog groter wordt, er nieuwe slachtof-

fers vallen en de berichten van ‘A’ nog

dreigender worden, hebben de meiden

elkaar harder nodig dan ooit tevoren. Het

tweede én derde seizoen van de serie is

gelijktijdig uit op DVD.

KOOKBOEK SOOFDe romantische komedie Soof is een

herkenbare en hedendaagse film

waarin de kookkunsten en gezellige

etentjes onder leiding van cateraar

Sophie, oftewel ‘Soof’, centraal

staan. Ter gelegenheid van Soof is

er nu ook een kookboek uit, over

gezinsperikelen en wat daar zoal

goed bij smaakt.

DVD VAN DE MAANDPENOZA IIIAfgelopen najaar deelden een miljoen

kijkers wekelijks lief en leed met

drugsbarones Carmen van Walraven en

haar familie. Drama, geweld, liefde en

intriges: Penoza heeft het allemaal. In

combinatie met een enorm sterke rol-

bezetting en de Amsterdamse setting

behoort ook het derde deel van Penoza

tot het beste televisiedrama van het

afgelopen jaar. Het derde seizoen is nu

overal verkrijgbaar.

MokumMagazine

Page 28: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine28

VOEDINGSCOACH

Maria: ‘Deze boodschappen had ik nodig om het weekend door te komen. Ik denk dat Ralph niet blij wordt dat ik ben betrapt met roomboter. Dit terwijl ik nou juist sinds kort ben overgestapt op margarine. Ik ben ook heel benieuwd wat hij vindt van het volkorenbrood. De een beweert dat dit het meest gezonde brood is, terwijl de ander zegt dat je brood helemaal moet overslaan. Ik ben benieuwd.’

Ralph: ‘Ik word juist ontzettend blij van roomboter, een prima bron van vetoplosbare vita-mines. De aloude fabel dat ver-zadigd vet de kans op hart- en vaatziektes verhoogt, is inmid-

dels achterhaald. Boter is wat mijn betreft stukken beter dan de fabrieksmargarine die terecht steeds meer in een kwaad dag-licht staat vanwege een te hoog linolzuurgehalte. Over brood gaan inderdaad veel discus-sies. De een kan brood beter verteren dan de ander en dat is een kwestie van uitproberen. Als je vaak een opgeblazen, sloom gevoel hebt na het eten van een broodmaaltijd kan dit een teken aan de wand zijn. Als alternatief in de ochtend kun je havermout proberen. Als de vertering goed lijkt te gaan, is 100% volkoren speltdesembrood naar mijn mening het beste brood op dit moment.’

RalphIr. Ralph Moorman (37) werkt als lifestyle- en voedingscoach. In Mokum Magazine gaat hij elke maand in op voedingskwesties, beoordeelt de boodschappen van Amsterdammers en geeft zijn mening over de menukaarten van bekende restaurants.

HET BOODSCHAPPENLIJSTJE VAN Naam: MariaLeeftijd: 62Doet boodschappen bij: Albert Heijn Haarlemmerdijk

1 pakje AH roomboter1 netje uien1 zak Elstar appels1 AH Roomkaas Kruiden1 kleintje volkorenbrood6 bakkersbollen (bruin)

Page 29: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine 29

*

Will

iam

Rut

ten

LITTLE BUDDHA

Voorgerecht

Green Papaya and Mango Salad HoofdgerechtLittle B’ Special Sashimi – New Style Salmon Sashimi

BijgerechtApple Tartelette with Caramel and Vanilla Ice Cream(als ik een avond zou hebben waarbij ik de teugels laat vieren, zou ik hier onmiddellijk voor overstag gaan!)

‘Deze menukaart is niet hele-maal transparant. Bij sommige gerechten wordt vermeld wat de ingrediënten zijn en bij andere weer niet. Wat zit er bijvoorbeeld in de Little Buddha Chicken Salad? En wat is een Orange Chicken? Dat maakt het voor mij wat lastiger om een keuze te maken, dus dat wordt doorvragen bij de bediening.’

Uit eten gaan of laten bezorgen: het is allebei luxe. Hoe zorg je ervoor dat je iets op de menukaart uitkiest wat lekker en ook nog een béétje gezond is?

Voor meer informatie check je www.ralphmoorman.nl

De menukaart

TAKE AWAY

DOMINO’S PIZZA

‘Ik eet eigenlijk alleen maar pizza’s als de ingrediënten biologisch zijn en de pizzabodem glutenvrij is. Ik heb hele-maal geen coeliakie (glu-tenallergie) of zo, maar ik voel me daar beter bij. Dan kies ik in mijn geval (slechte glutenver-tering) nog liever friet dan pizza’s. De specials op het Domino’s menu als alternatief sla ik ook over. Buffalo Wings? Dat zijn vast stukjes plofkip met een saus vol smaak-versterkers. Nee sorry, hier heb ik niks te zoeken!’

‘De mens is gemaakt om veel water

te drinken. Uit een recent onderzoek

is weer eens gebleken dat frisdran-

ken met veel suikers zó calorierijk

zijn, dat ze tot overgewicht kunnen

leiden als je er teveel van drinkt.

Beter is het dus om twee liter water

per dag te drinken, bij voorkeur

uit een glazen fles afhankelijk van

de kwaliteit van het kraanwater.

Als drinkwater uit de diepere

grondl agen gewonnen word, is

dit zuiverder dan bij oppervlakte

water. Door even te bellen naar het

drinkwaterbedrijf kom je meer te

weten over het drinkwater bij jou in

de buurt.’

RESTAURANT

DE KWESTIE WATER

H2O

Page 30: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine30

COLUMN

AjaxOns aller

Tegen het decor van drie opeenvolgende landstitels ontwikkelde hij zich van omstreden naar onomstreden. Een onzekere route maar gesteund door het onwrikbare vertrouwen van Frank de Boer, slaagde Daley Blind in deze doorgaans kansloze missie. Het talent van ‘de zoon van’ kondigde zich al vroeg aan. In de jeugdelftallen van Ajax en Oranje vierde hij veelbelovende successen, werd hij regelmatig uitgeroepen tot ‘Speler van een toernooi’ en leek hij, in het kielzog van vader Danny, verzekerd van een gouden voetbal-toekomst. De drempel naar het eerste elftal leek aanvankelijk te hoog. De koopzieke Martin Jol ‘karaktermoordde’ de ontluikende Godenzoon door in de wandel-gangen hardvochtig te evalueren dat Daley Blind er helemaal niets van kon. Hij werd verhuurd aan FC Groningen waar hij zich verrassend sterk manifesteerde. Eenmaal terug in Mokum verpieterde hij wederom in de marge van de hoofdmacht.Met de komst van Frank de Boer kwam Daley weer aan spelen toe. Hij werd de vaste linksback, maar de twijfels bleven. Door de eigen aanhang werd hij zelfs snoeihard uitgefloten en analytici bleven hem onveranderd te licht bevinden. Een onverstoorde Blind liet zich niet afschrijven en hij zou alle critici en fans de mond snoeren. De linkspoot – inmiddels ook internatio-nal – voetbalt weliswaar in één tempo maar leest het spel snel en weet de vrije man of oplossing gemakkelijk te vinden. Hij is geen onverbiddelijke verdediger, maar lijdt zelden balverlies. Toen De Boer hem als verdedigende middenvelder posteerde, werd zijn talent sensationeel ontvouwd. Het moet in de genen zitten, want op de plek waar zijn vader in hetzelfde shirt als vrije verdediger doorschoof, etaleert Daley zijn mogelijkheden. Corrigerend en initiërend. Een lust voor het oog. Frank de Boer investeerde onophoudelijk in een speler waarin hij geloofde en Daley betaalde hem en zichzelf dubbel terug. Hij vertrouwde Blind op Daley.

Robert Leon dutchfellow.wordpress.com

BLIND VERTROUWEN

Page 31: Mokum Magazine 01/2014

KROEGENTOCHT

MokumMagazine 31

Billy Dans Als rapper Billy Dans (22) niet hoeft op te treden, is hij te vinden in de kroeg van zijn vader: Café De Twee Zwaantjes. Als rasechte Amsterdammer weet Billy de beste adresjes voor een Mokumse kroegentocht.

CAFÉ NOL WESTERSTRAAT 109‘Sinds mijn 16de kom ik al in dit oergezellige café. Ze zeggen altijd ‘bij Nol heb je altijd lol’ en dat is ook zo. Ze draaien hier Nederlands-talige muziek.’

CAFÉ BRANDON KEIZERSGRACHT 157‘Dit is een wat hippere tent, waar alle soorten muziek worden gedraaid. Hits van nu, maar ook goede oude soul.’

CAFÉ DE BLAFFENDE VISWESTERSTRAAT 118‘Dit is niet alleen een leuk café om een biertje te drin-ken, maar je kan er ook nog eens heerlijk eten. Mijn pa en ik komen hier regelmatig voor de daghap.’

Interview Robert Plat Foto Wil l iam Rutten

CAFÉ DE TWEE ZWAANTJESPRINSENGRACHT 114‘Deze Nederlandstalige kroeg is van mijn vader Jos. Als ik aan het werk ben, merk ik dat hij populair is bij jongeren. Dat komt door zijn vrolijke karakter en zijn geweldige anekdotes. Het is altijd een feestje bij ons aan de bar!’

BLOEMENBAR HANDBOOGSTRAAT 15‘Een niks-aan-de-hand cafeetje waar mijn vader en ik regelmatig uhm… de bloeme-tjes buiten zetten!’

CAFE WESTERNIEUWE LELIESTRAAT 2‘Deze kroeg is nog wat jonger en stinkt wat minder naar pis dan de meeste bruine kroegen, haha. Het is een frisse tent, met leuke mensen en gezellige muziek. Ze draaien hier van alles.’

WERCKPRINSENGRACHT 277‘Dit café vind je naast het Anne Frank Huis. Een van de vaste dj’s is trouwens Roxeanne Hazes. Dat doet ze erg goed.’

Page 32: Mokum Magazine 01/2014

MOKUMS PUZZELTJE

WINWIN 5X 2 KAARTEN VOOR BODY WORLDS: THE HAPPINESS PROJECT

MokumMagazine32

Horizontaal 1. Deze wereldstad is afgeleid van

Amsterdam6. Omlijsting8. Stappen 9. Een wellness12. Maleisisch restaurant bij de

Nieuwmarkt14. Een man die verkleed gaat als

vrouw

Verticaal 1. Plein in het centrum van

Amsterdam2. Deze groente gaat in hutspot 3. Een Amsterdams theater 4. Centrum5. Een grote elektronicawinkel op de

ArenA Boulevard 9. Een populair ingrediënt op een

pizza

Los deze Mokumse puzzel op. De letters in de gekleurde vakjes vormen de voornaam van een Amsterdamse zanger.

Op 16 januari opent de expositie BODY WORLDS: The Happiness Project. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal over ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen geluk op onze gezondheid. Meer dan 200 anatomische preparaten van echt menselijke lichamen tonen de complexiteit, veerkracht en kwetsbaarheid van het lichaam. Bezoekers leren onder meer dat mensen die gelukkig zijn enkele jaren langer leven dan mensen die ongelukkig zijn. BODY WORLDS krijgt een permanente expositie op het Damrak 66. Ga voor meer informatie naar: www.facebook.com/bodyworldsnl

Wij geven 5x 2 kaarten weg voor deze tentoonstelling. Los de puzzel op en mail je antwoord naar: [email protected]

Page 33: Mokum Magazine 01/2014

MokumMagazine 33

THEATER

Een stellage van zwart-wit-geblokte balken, een paar rode tonnen en oude autostoelen, her en der wat instrumenten en vier mooie jongens die wat ijsberen op het podium. Zo begint Een Bebop Verhaal, een verrassend muzikale voorstelling geïnspireerd op het bewogen leven van Chet Baker: het jazzfenomeen dat in 1988 uit het raam van Hotel Prins Hendrik viel en dat niet overleefde. Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool spelen in kleurrijke leggings en gekke jasjes een virtuoze voorstelling over cool-zijn. Een monoloog van een lijdende einzelgänger, een dode hond

en een komische Zweedse act wisselen ijzige stiltes af met schaterende lachsalvo’s. Verbazend zijn ook de jazz-intermezzo’s. Naast uit-stekend spel, blijken de jonge honden ook nog eens buitengewoon muzikaal. Uitblinker is de pas 21-jarige Jip van den Dool. Moeiteloos speelt hij saxofoon, contrabas en jamt tussendoor op het drumstel. De andere drie doen nauwelijks voor hem onder. Zo zingt de Vlaamse Mattias zowel hoog als laag en sluit af met het bespelen van twee trompetten tegelijk. De verschillende scènes lijken in eerste opzicht onsamen-hangend en de link met Chet Baker soms wat vergezocht. Anderzijds hoeft samenhang

en een mooi rond verhaal geen doel op zich te zijn. Hoe-wel jazz en bebop natuurlijk ook aan regels zijn gebonden, lijkt het erop dat de jongens zich hebben laten inspireren door vrije improvisatie en de dynamische samenwerking die de bebopstijl eigen is. Nonchalant wordt er gerookt, passioneel de liefde bedreven met een contrabas. Je kijkt je ogen uit, valt van de ene verbazing in de andere en het is moeilijk stilzitten op de aanstekelijke jazzmuziek. Het wachten is op een album.

* * * * *

Een Bebop Verhaal speelt op 21, 22 en 23 januari in Theater Bellevue. Kijk voor de volledige speellijst op www.orkater.nl

Een Bebop Verhaal

Tekst Arick Lel ieveld Foto Orkater

Het veelbewogen leven van de Amerikaanse trompettist en zanger Chet Baker is het onderwerp van de muzikale voorstelling Een Bebop Verhaal.

Page 34: Mokum Magazine 01/2014

FILM

MokumMagazine34

DE FILMTOPPERS VAN

Lies VisschedijkBESTE ACTEURJeroen Willems

FAVORIETE ACTRICERifka Lodeizen

BESTE REGISSEUR Antoinette Beumer

BUITENLANDSE FILMShame

ANIMATIEToy Story 3

ACTUELE AANRADERHemel op Aarde

KLASSIEKERBarry Lyndon

SOUNDTRACKInto The Wild

BENIEUWD NAAROnder het hart

Lies Visschedijk speelt Gertie Geraedts in de film Hemel op Aarde

Foto

Din

and

van

der

Wal

Page 35: Mokum Magazine 01/2014

(advertentie)

MokumMagazine 35

Page 36: Mokum Magazine 01/2014

Mokum zoekt starters!

villamokum.nl

Prachtige studio’s voor starters en studenten Vlakbij het Amstelstation Villa Mokum is in aanbouw Prijzen vanaf € 81.500,-*

*Op basis van jaarlijkse erfpachtcanon

Villa Mokum is: Eindelijk lekker op jezelf wonenlekker op jezelf wonen

AMS3078_148x210.indd 1 19-12-13 17:02

MokumMagazine36