Mokum Magazine 07/2013

28
We Amsterdam WIN INTERVIEWS CHARLY LUSKE, MAAIKE OUBOTER, BEAU VAN ERVEN DORENS SUPERPRIJS! AGM SCOOTER VAN MISTER CHI + JAMIE OLIVER PANNENSET BLIND DATE ‘IK LAAT HAAR NOOIT MEER GAAN’ ZOMER IN 020 WAAR DRINK JE HET LEKKERSTE WITBIERTJE? ‘AMSTERDAM ZIT DIEP IN MIJN VEZELS’ NEEM GRATIS MEE! Jaargang 2, nr. 07/2013 Thijs Römer

description

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 20.000 exemplaren op meer dan 700 locaties aangeboden in alle stadsdelen van Amsterdam en in alle Pathé bioscopen. Dit maandelijkse tijdschrift bevat persoonlijke interviews met zowel geboren Amsterdammers als met bekende nationale en internationale sterren. Daarnaast reportages over uiteenlopende onderwerpen, cd-, games-, dvd- en andere (p)reviews, maar ook tips, testen, winacties en wetenswaardigheden over culturele activiteiten, winkelen, uitgaan en andere vormen van recreatie. Onze doelgroep bestaat uit Amsterdammers en iedereen die de stad een warm hart toedraagt. Mokum Magazine is een eigen uitgave. Het magazine wordt gedrukt op een hoogwaardige kwaliteit papier in een opvallend, kleurrijk en handig meeneemformaat.

Transcript of Mokum Magazine 07/2013

Page 1: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 1

We ❤Amsterdam

Win

intervieWs C H A R LY L U S K E , M A A I K E O U B O T E R , B E A U VA N E R V E N D O R E N S

SUpERpRIjS! AGM SCOOTER

VAN MISTER CHI+ jAMIE OLIVER

pANNENSET

BLIND DATE‘IK LAAT

HAAR NOOIT MEER GAAN’

ZOMER IN 020WAAR DRINK jE HET

LEKKERSTE WITBIERTjE?

‘AMSTERDAM ZIT DIEp IN MIjN VEZELS’

neem gratis

mee!

Jaargang 2, nr. 07/2013

thijs römer

Page 2: Mokum Magazine 07/2013

2

gewoon goed in wonen

Wij hebben hem

gevonden; jouw huis

in jouw Amsterdam.

Eigen Haard heeft huizen op de mooiste

plekjes van Amsterdam. Mooi, knus,

riant en bijzonder. Voor jouw eigen

huisje, boompje, beestje.

Gewoon even kijken dus.

www.kopenbijeigenhaard.nl

zoekt en gij zult...gevonden!

Kopen in Amsterdam kan

bij Eigen Haard al vanaf

€ 72.500,- k.k., dus ook

voor jou haalbaar!

Page 3: Mokum Magazine 07/2013

3MokumMagazine

Copyright © 2013, Woord Vervolgd Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzi j elektronisch, mechanisch, digitaal, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftel i jke toestemming van de uitgever.

3

COLOFONJaargang 2, nummer 7

COVERFOTONick van Ormondt

HOOFDREDACTIEMartijn van StuyvenbergRobert Plat

ARTDIRECTION EN VORMGEVINGEvelyne Dielen

EINDREDACTIENathalie van der Veer

MARKETING & SALESPim Goedhart06-43984286Michan Tolman06-13641627Karlijn [email protected]

MEDEWERKERSDany Edmond JabbourBoris de Zeeuw

DRUKDrukkerij Koopmans, Zwanenburg

DISTRIBUTIENice2Know

OPLAGE20.000

www.mokummagazine.nl

UITGAVE EN COPYRIGHTWoord VervolgdHaarlemmerdijk 73-11013 KC AmsterdamTelefoon [email protected]

Ik ben geboren in Betondorp, de buurt waar ook Johan Cruijff en schrijver Karel van het Reve zijn opgegroeid. We woonden vlakbij het vroegere Ajax stadion, maar mijn ouders vonden het huisje daar te koud. Zelf weet ik daar niet zoveel meer van, want op mijn derde verhuisden we al naar West. In de Bos en Lommer buurt groeide ik op en ging ik naar school. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik actrice wilde worden, dus de Theaterschool in mijn eigen stad was een snel gemaakte keuze. Na het eindexamen heb ik ook in grote steden als Den Haag en Rotterdam gewoond. Waar je werkt daar woon je, zeg ik wel eens – en in mijn geval was dat meestal vanwege de toneelgezelschappen waarin ik zat. Tussendoor keerde ik maar al te graag terug naar de hoofdstad. Amsterdam vormt wat dat betreft steeds een rode draad in mijn leven. In de periode dat ik in Rotter-dam woonde, verbaasde ik me weleens over het feit dat er bij sommige mensen uit de grote steden zo’n onderlinge hetze bestaat. Zelfs de beste vriend van mijn man, die uit Rotterdam komt, kwam niet naar ons huwelijk omdat het in Amsterdam was. Onbegrijpelijk en krankzinnig, toch? Zelf ben ik ook niet voor de volle honderd procent een kos mo - poliet, maar ik heb er geen enkele moeite mee om keuzes te maken die voor mijn werk handiger zijn. Oké, als meisje vond ik Den Haag maar stoffig en Rotterdam voelde als een echte werkstad, maar ik heb het er ook naar mijn zin gehad. Toch was ik blij dat ik in 1971 terugkeerde naar Amsterdam. Het is en blijft mijn stad. Vanaf dat moment woonde ik zes-tien jaar lang in een huis naast het Concertgebouw waaraan ik mijn mooiste herinneringen bewaar. Terwijl ik Oud-West een beetje niksig vond, voelde ik me in die buurt helemaal thuis. Amsterdam heeft me enerzijds altijd een gevoel van vrijheid gegeven, maar aan de andere kant bood de wat sjiekere buurt als Oud-Zuid ook een prettig gevoel van samenzijn.Inmiddels woon ik in Beverwijk, de geboorteplaats van mijn man. Terug-gaan komt wel eens in me op, maar tegelijkertijd besef ik dan ook dat ik nooit meer in zo’n mooi huis zal wonen. Mensen zeggen dat je dan misschien voor de cultuur wil terugkeren naarmate je ouder wordt, maar met de auto ben ik er ook zo. En dat doe ik dan ook regelmatig. Veel familieleden wonen in Amsterdam, dus ik ga er vaak op bezoek, of naar de film. Of naar nog zo’n plek waar oma heel gelukkig van wordt als ze in Amsterdam is: aan de zijlijn van het voetbalveld van AFC als m’n kleinzoon een wedstrijd speelt!

Veel liefs,Willeke van Ammelrooy

Voorwoord

Page 4: Mokum Magazine 07/2013

4

Win

MokumMagazine

NIEUWS

ONDERTUSSEN IN MOKUM... Telde Amsterdam vorig jaar 5.633 winkels Werd bij 25% van deze zaken levensmiddelen verkocht Geven Amsterdammers gemiddeld 89 euro per week uit aan boodschappen Koopt 73% van de Amsterdammers wel eens wat op de markt Geven ze daar gemiddeld 22 euro per bezoek uit

(Bron: Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam)

WAT KOST... EEN DIERENTUIN?Grote kinderen betalen bij Artis € 19,50 voor hun entree. Dit betalen volwassenen voor een bezoekje aan een andere Europese dierentuin.

1. Amnéville € 31,- 2. Antwerpen € 22,50 3. Zürich € 22,- 4. Barcelona € 19,60 5. Amsterdam € 19,50 6. Bristol € 16,50 7. Dublin € 16,- 8. Rome € 14,- 9. München € 12,- 10. Praag € 7,75

ONTDEK AMSTERDAM MET jE SMARTpHONEVOLTHet openluchttheater in het Vondelpark is een begrip in Amsterdam. Een plek waar je ’s zomers elk weekend kan genieten van dans, cabaret en muziek. In deze gratis app vind je het programma en alle overige informatie.

SAY CHEESE! In een historisch grachtenpand aan de Amsterdamse Singel vind je het Reype-naer Proeflokaal, waar op interactieve en deskundige wijze een kaasproeverij wordt gegeven. Na een korte introductie van het merk en de geschiedenis van de onder-neming volgt een korte video en begint de proeverij. Hierbij worden zes verschil-lende soorten kazen geserveerd en diverse wijnen. Meer informatie vind je op www.wijngaardkaas.nl. Wij geven 2x 2 toegangskaarten weg. Winnen? Mail naar: [email protected] o.v.v. Reypenaer.

Page 5: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 5

Mokum Magazine wordt op meer dan 700 locaties in alle Amsterdamse stadsdelen verspreid door Nice 2 Know. Kijk op www.nice2know.nl voor meer informatie. Wil je weten waar je ons tijdschrift bij jou in de buurt wordt aangeboden? Kijk dan op www.mokummagazine.nl Op deze locaties kun je ook een gratis Mokum Magazine meenemen:

Jordino Haarlemmerdijk 25

Lunchcafé Waterloo Waterlooplein 181

Café Restaurant Bosco 1e Constantijn Huygens-straat 9

instagra’dam

4 AGENDA TIpS 1 Over het IJ Festival vindt plaats van 4 t/m 14 juli 2013 en is hét theater-festival in de zomer op de kop van Amsterdam. Fietsend vanuit Noord of met het pontje over het IJ kom je in het bruisende festivalhart op de voor-malige NDSM scheepswerf. Ga voor meer info naar www.overhetij.nl2 Amsterdam Gay Pride is van 27 juli tot en met 3 augustus. Op verschillende locaties vinden buiten-evenementen plaats. De traditionele botenparade is op zaterdag 3 augustus. Voor het programma: amsterdamgaypride.org 3 DeLaMar Producties presenteert heel de zomer lang: Een ideale vrouw. Een scherpzinnige en sprankelende komedie over liefde, vriendschap en bedrog met in de hoofd-rol Tjitske Reidinga. Kijk voor speeldata op delamar.nl4 13 juli t/m 4 augustus is het ieder weekend Kwaku Summer Festival. Dit vindt plaats in het Bijlmerpark en kent een gevarieerd programma met live muziek, film, muziek,sport, eten en dansen. Het pro-gramma vind je op www.kwakusummerfestival.nl

INSTAGRA’DAM Mokum Magazine heeft een account op Instagram @MokumMagazine. Elke maand publiceren we twee beelden met hashtag #Mokum magazine, de makers ontvangen een mooie prijs. Prachtige, bijna nostalgische foto’s van @ruu_da (Ruud Splinter boven) en @amsterdam-citizen_photography (http://instagram.com/amsterdam-citizen_photography). Volgende maand presenteren we de winnaars van de I amsterdam-wedstrijd op Instagram. Degene met de meest originele foto van een I amsterdam-beeld (overal in de stad te vinden) wint een prijs en publicatie. Kijk op ons Instagram account voor meer info!

Page 6: Mokum Magazine 07/2013

6 MokumMagazine

Binnenkort ben je te zien in het aangrijpende en waarge-beurde toneelstuk The Normal Heart, over de opkomst van de aidsepidemie in de jaren tachtig. Hoe zorg jij ervoor dat je je altijd met hart en ziel kunt inzetten bij alles wat je doet?‘Door de juiste keuzes te maken. Nooit vanwege mijn ego, maar altijd vanuit het inhoudelijke aspect. Ik begin eigenlijk nergens aan zonder dat ik op voorhand weet waar-om, met wie en welk verhaal we gaan vertellen. Afwisseling vind ik ook heel belangrijk. Maar omdat het een creatief beroep vol onzekerheden is, kunnen sommige dingen ook weleens glorieus mislukken. Soms be-gin je als acteur aan een project waarvan alle uitgangspunten lijken te kloppen, waarbij het dan toch om de één of andere reden niet slaagt.’

De familiestamboom staat vol met echte Amsterdammers. Ook Thijs Römer (34) is er één van. ‘De historie van deze mooie stad zit diep in mijn vezels.’

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto’s Frans Jansen, Rogier Jaarsma

Bij wie lucht je dan meestal je hart? ‘Ik heb twee zeer goede vrien-den die ik al heel lang ken. In vriendschappen ben ik wel iemand die alles zelf eerst op een rijtje wil hebben voordat ik het met anderen deel. Ik ben geen binnenvetter, maar zeker ook geen flapuit. Maar als iets me écht niet lekker zit, gooi ik het op tafel.’ Welke collega draag jij een warm hart toe? ‘Wendy van Dijk! Eind augus-tus gaan we beginnen aan het derde seizoen van de tv-serie Moordvrouw en ik vind het leuk om weer met dat clubje aan de slag te mogen. Met Wendy heb ik al vanaf het begin de mazzel dat we een goede klik hebben. Ze is een ontzettend lieve collega en we delen ook nog eens dezelfde

humor. Dat laatste is wel eens problematisch op de set, want de slappe lach als ontlading is niet echt bevorderlijk voor het opnameschema van zo’n vrij serieuze serie.’

Wat ligt jou na aan het hart? ‘Kwaliteit en bevlogenheid. Wat betreft The Normal Heart is het zo dat regisseur Job Gosschalk het heel belangrijk vindt om dit verhaal te vertel-len. Aids voelt soms nog als een ziekte van gisteren, maar globaal gezien is dat natuurlijk niet helemaal zo. Gelukkig is het inmiddels een chronische ziekte geworden waarmee je oud kan worden. The Normal Heart gaat over de uitbraak van het aidsvirus in New York in de jaren tachtig. Opeens werden mannen heel ziek en overleden op de meest gru-welijke wijze. De halve wereld

Thijs Römer SpREEKT RECHT UIT HET HART

Page 7: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 7

→→

Page 8: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine8

keek opzij en zag het als een straf van God op het feit dat mannen het met elkaar deden. In dit waargebeurde verhaal speel ik de heteroseksuele broer van de man (Frederik Brom, red.) die aids krijgt en door zijn hele vriendenkring in

de steek wordt gelaten. Uitein-delijk ziet mijn personage ook in hoe stom en verwerpelijk zijn houding naar zijn zieke broer is geweest.’

Wat zou jij niet over je hart kunnen verkrijgen? ‘Terugkomend op de voorstel-ling: de hoofdpersoon ziet dus ook om zich heen gebeuren dat vrienden ziek worden en doodgaan. Tot aan de burgemeester van New York toe probeert hij aandacht te krijgen voor de ziekte en gaat dus ook langs bij zijn broer, die advocaat is en behoorlijk wat aanzien geniet. Eigenlijk laat iedereen hem in de steek en dat raakte me wel. Ik zou het een heel ernstige conclusie vinden als je achteraf met het schaamrood op je kaken moet constateren dat je uit luiheid of uit gemakzucht de andere kant op hebt gekeken.’

Wat is een pak van je hart? ‘Er was laatst een oncoloog bij DWDD die beweerde dat kanker binnen tien jaar ook een chronische ziekte is geworden. Dat vond ik een geruststellend bericht en ik vond het ook razend knap dat artsen keer op keer in staat zijn om de mens-heid te redden.’

Waaraan kun jij zelf je hart ophalen?‘Heb je de serie Californication weleens gezien? Daar ben ik

een heel groot fan van. Het eerste seizoen van die serie heb ik misschien wel twintig keer gezien. Bijna alle dialogen kan ik letterlijk meepraten. Hetzelfde heb ik bij The Office.’

Heb jij alles wat je hartje begeert?‘Het antwoord op deze vraag is een volmondig ‘ja’. In de eerste plaats ben ik er heel erg dankbaar voor dat mijn vrouw en ik elkaar gevonden hebben en dat daaruit zo’n mooie dochter is voortgekomen. Toen Katja en ik verliefd op elkaar werden, dacht ik: dit is nog veel groter dan al het andere. Ook ben ik gezegend door een hechte en grote familie, waar-door ik me altijd beschermd heb gevoeld. Ik heb daarnaast heel veel leuke vrienden en in mijn werk heb ik het voorrecht dat ik nooit hoef na te denken waarom ik iets eigenlijk doe.’

Is jouw verliefde hart nog altijd dorstig? ‘Absoluut! Het is niet zo dat we continu dolgelukkig in elkaars armen liggen als we samen zijn, maar verliefd ben ik zeker. Elke relatie kent natuurlijk momenten dat het wat minder gaat, maar door eerlijk te zijn, erover te praten en zeker niet los te laten kom je altijd weer in de situatie dat je elkaar aankijkt en denkt: jij bent echt de allerleukste.’

THIjS OVER AMSTERDAM‘Ik ben een geboren Amster-dammer en tot een paar jaar geleden heb ik er ook altijd gewoond. Dat neemt niet weg dat ik me nog steeds een onvervalste Amsterdammer voel en de stad mijn thuis is. Ik vind het bijzonder dat alle generaties binnen mijn familie over dezelfde straten hebben gewandeld en in dezelfde cafés hebben gezeten. Mijn opa groeide op in een heel arm gezin in de Jordaan en heeft zich omhoog gevochten. Mijn vader is daarop aangehaakt en ik ben daarop doorgegaan. De geschiedenis van de Römers in combinatie met de historie van die mooie stad zit diep in mijn vezels.’

De cd The Shocking Miss Emerald is nu verkrijgbaar.

Page 9: Mokum Magazine 07/2013
Page 10: Mokum Magazine 07/2013
Page 11: Mokum Magazine 07/2013

11

TEST

Een

van

van

Een

van

Een

WITTE ANTONIADE BEKEERDE

SUSTER

5,4%

Prijs: € 3,25

Oordeel: Verruk-

kelijke, subtiele

dorstlesser met

een volle smaak en

een frisse afdronk,

die alleen van de

tap verkrijgbaar is

op de Kloveniers-

burgwal 6. Met die

Antonia willen we

het liefst de hele

middag op het terras blijven hangen!

Cijfer: 10

RUW + BOLSTERBROUWERIj DE 7

DEUGDEN

5,0%

Prijs: € 2,30

Oordeel: Zeer kruidig

witbiertje, zacht van smaak.

Bij deze bijzondere Amster-

damse brouwerij willen we

niet alleen een wit voetje,

maar ook een wit biertje

halen.

Cijfer: 9

HET LEKKERSTE WITBIER VAN 020Witbier is na pils het meest populair onder Nederlanders. Waar in Amsterdam en omstreken is het lekkerste witbiertje verkrijgbaar?

Productie Marti jn van Stuyvenberg en Robert Plat

HEINTjEBROUWERIj

DE PRAEL

5,4%

Prijs: € 2,30

Oordeel: Van alle

voortreffelijke bieren

van De Prael is de

zomerse variant de

meest eigenzin-

nige. Deze als ‘zonnige

dorstlesser voor de ideale schoonzoon

of –dochter’ omschreven witbier is

beslist geen doordrinker.

Cijfer: 6

jOpEN ADRIAAN WITBIERBROUWERIj jOPEN

(HAARLEM)

5,0%

Prijs: € 2,50

Oordeel: Zachte

smaak met frisse en

fruitige tonen van

sinaasappel. Een

prima niks-aan-de-

hand witbiertje uit

Haarlem.

Cijfer: 7

WISpE WITBROUWERIj

WISPE (WEESP)

5,0%

Prijs: € 1,65

Oordeel: Onze

‘buren’ uit Weesp

introduceerden dit

jaar deze Wispe Wit

met een perfecte

mix van kruiden

en citrusvruchten.

Gevaarlijk witbiertje

voor een vriendelijke prijs, waar je

geen genoeg van krijgt. In Amsterdam

verkrijgbaar bij o.a. Landmarkt.

Cijfer: 9½

IjWITBROUWERIj ’T Ij

6,5%

Prijs: € 2,00

Oordeel: De grootste

krachtpatser uit deze

test. Gekruid met citroen

en korianderzaad is dit

een excellent maar

stevig witbier voor de

bierliefhebbers die

tot zonsondergang

op het fraaie terras

van de brouwerij

willen blijven

hangen.

Cijfer: 8½

Page 12: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 201312

Page 13: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 13

MIjN AMSTERDAM

Charly Luske

Slow Down is de titel van de nieuwe single van Charly Luske. Dit zijn de stekken waar de zanger naartoe gaat om te chillen.

1 THE OYSTER CLUBOlympisch Stadion 35‘Dit te gekke restaurant is pas geopend. Uiteraard kun je er niet alleen oesters eten, maar zijn ook de sushi’s en sashimi’s of de tournedos aanraders op de menukaart. Elke zondag is er live muziek. Singer-song-writers begeleiden zichzelf op gitaar en piano, waardoor er een unieke en intieme sfeer ontstaat.’

2 CARLSSON CULTUREVan Breestraat 98‘Zelfs als ik op het laatste moment bel, wordt er altijd een stoel voor me vrij-gehouden bij deze fantastische kappers-zaak. Als ik dus ineens zie dat ik een onwijs schaap op mijn hoofd heb, kan ik daar tussendoor toch even terecht.’

3 THE HARBOUR CLUBCruquiusweg 67‘Bij mooi weer vind ik het heerlijk om hier aan het water te zitten. Lekker languit op de loungebanken krijg ik altijd een vakantie-gevoel.’

4 MOMO Hobbemastraat 1‘Lekker eten mag af en toe best wat duurder zijn. Toch vind ik het ook wel makkelijk dat ze hier met shifts werken voor de vroege en late eters. Anders zou ik echt teveel eten en loopt de rekening wel erg op!’

5 MUZYQAtlantisplein 1‘Hier ben ik heel vaak te vinden om te repeteren met mijn band, of als ik een afspraak heb met m’n zangcoach. De ruimtes zijn hartstikke goed, alle muzikale benodigdheden zijn binnen handbereik en ik ontmoet bij muzyQ de meest uiteen-lopende collega muzikanten.’

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Laura Oldenbroek

Page 14: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 201314

A LA CARTE

Waar staat Ruis om bekend?‘Onze gasten vinden Ruis een ongedwongen en leuk café in De Pijp. We zijn de huiska-mer van de buurt. Mensen komen bij ons om gezellig te borrelen, of om lekker te eten. Bij mooi weer zit het terras meteen vol. Dit terras bevindt zich aan het ruime en rustige Van der Helstplein. Door de hoge platanen straalt het een Parijse sfeer uit.’

Wat is er bijzonder aan jullie keuken? ‘Friet, mayonaise, hambur-gers, paté en sauzen maken we zelf en we werken met verse seizoensproducten. Bij ons dus geen standaard eet-caféhappen, maar per seizoen een andere kaart. Daarbij schenken we verschillende wijnen per glas, we tappen allerlei lekkere biertjes en we hebben een mooie collectie likeuren van de beroemde Amsterdamse distilleerderij Wynand Fockink.’

Café Ruis

Interview Robert Plat Foto’s Michan Tolman

Verwacht bij Café Ruis geen standaard eetcaféhappen, want er wordt met verse seizoensproducten gewerkt en werkelijk alles wordt zelf gemaakt. Mede-eigenaar Lotte Berkelmans vertelt alles over ‘de huiskamer van De Pijp’.

‘VOOR ONZE HAMBURGER KOMT MEN TERUG’

GEGRILDE MAKREEL Op EEN RELISH VAN pApRIKA EN pEERIngrediënten:Dagverse makreelConference perenGroene paprikaRode paprikaGele paprikaUi, suikerWitte wijnGedroogde peperVadouvanKaneel, witte azijn

Bereiding: Snijd de peer, ui en paprika’s in fijne brunoise. Doe de suiker, witte azijn en alle specerijen bij elkaar in de pan en laat dit tien minuten trekken. Voeg de groenten en het fruit bij het vocht. Kook dit circa vijf minuten en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Leg de dagverse makreelfilet een paar minuten onder de gril. Breng het op smaak met zout.Eet smakelijk!

Welk gerecht wordt het vaakst besteld?‘Het hele jaar door staat onze klassieker, de huisge-maakte hamburger van 100% rundvlees, op de kaart. Voor onze hamburger komt men terug, maar ook voor de huisgemaakte friet en de eigen mayonaise. Zo heb je voor weinig geld toch een bijzon-dere maaltijd.’

Welke wijn is een aanrader? ‘We geven bij al onze gerech-ten op de kaart een wijntip. We kunnen mooie combinaties aanbieden. Bij de hamburger hebben we geen wijn- maar biertip: La Chouffe, een heerlijk Belgisch blond biertje. Voor de echte wijnliefhebbers organiseren we ook regelmatig op zondag een wijnproeverij; Die Weinerij. Dan kun je onder begeleiding van onze huis-sommelier aparte wijnen proe-ven. Zo kun je op zijn advies ook eens een andere wijn bij onze gerechten proberen.’

Page 15: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 15

CAFÉ RUISVan der Helstplein 91073 AR Amsterdam020 – 364 03 54www.cafe-ruis.nl

Page 16: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 201316

KEUzES

Robin Boissevain DE KEUZES VAN

Ook een Amsterdamse appel valt niet ver van de boom. Robin Boissevain (16), geboren Amsterdammer en de zoon van acteur Daniël Boissevain, speelt de hoofdrol in de film Spijt! Interview Robert Plat Foto Michel Porro

Ziggo Dome of HMH?‘Ziggo Dome. Ik ben er nog niet geweest, maar het ziet er vet uit aan de buitenkant. Alleen al om die reden wil ik er een keer heen.’

Sumo of The Red Sun? ‘Ik ken ze allebei niet. Moet ik kiezen uit een all you can eat-concept of een exclusief Japans restaurant? Dan ga ik voor Sumo, want ik ben gek op sushi. Hoe meer hoe beter! Spicy tuna, yakitori sticks en California rolls: kom maar op!’

Kalvertoren of Magna Plaza? ‘De Kalvertoren is wat betaal-baarder voor mij. Daar zit ge-woon een HEMA en een V&D,

terwijl in Magna Plaza wat exclusievere winkels zitten.’

Burger Bar of Burgermeester?‘Ik ben nog niet bij de Burgermeester geweest, maar de Burger Bar vlakbij het Rembrandtplein is erg lekker.’

Metro of tram? ‘Ik pak vaker een tram. De metro vind ik op zich ook wel fijn om mee te reizen, maar de tram pak ik gewoon net even iets sneller.’

Ajax of Ajax? ‘Ik heb niet zoveel met voetbal. Maar als Ajax kampioen is, ben ik heel erg blij.’

Page 17: Mokum Magazine 07/2013
Page 18: Mokum Magazine 07/2013

18 MokumMagazine

BLIND DATE

Interview Robert Plat Foto’s Evelyne Dielen Locatie Hemelse Modder, Oude Waal 11, www.hemelsemodder.nl

HIjNaam: RuudLeeftijd: 31Beroep: werkzaam bij Heineken

ZIjNaam: LilianLeeftijd: 23Beroep: psychologe

Twee Amsterdammers leren elkaar voor het eerst kennen in restaurant Hemelse Modder. Deze maand ontmoeten Ruud en Lilian elkaar.

Page 19: Mokum Magazine 07/2013

19MokumMagazine

Was het liefde op het eerste gezicht? Lilian: ‘Wat mij betreft zeker weten! Ik ben als een blok gevallen voor zijn lengte en zijn mannelijkheid.’ Ruud: ‘Ik had ook gelijk het gevoel dat het weleens een leuke avond kon worden. We hadden meteen een klik. Ze zag er heel goed uit. Ondanks haar verlegenheid in het begin, had ze steeds zo’n ondeu-gende blik in haar ogen. En ze heeft kuiltjes in haar wangen. Dat vind ik heel sexy.’

Wat is er zo leuk aan de ander?Lilian: ‘Hij had de hele wereld al gezien. Zo heeft hij onder meer in Japan, Curaçao en Nieuw-Zeeland gewoond. Zelf wil ik binnenkort een half jaar naar Australië en ook daar was hij geweest. Hij heeft daar heel boeiend over verteld.’ Ruud: ‘Ze zat er over na te denken om naar Australië te gaan. Ik heb zelf een tijdje rondgereisd als backpacker en kon daar het een en ander over vertellen. Lilian is avon-tuurlijk ingesteld en zo ben ik ook.’

Zijn jullie na het diner direct naar huis gegaan? Lilian: ‘Nee, integendeel! Nadat we heerlijk hadden gegeten, zijn we gaan salsa-dansen! Hij vertelde tijdens het eten dat hij dat geleerd had tijdens een reis door Latijns-Amerika en diezelfde avond heeft hij het bewijs geleverd dat ’ie er heel goed in is.’ Ruud: ‘Zei ze dat ik er goed in was? Ik vind dat wel meeval-len, maar gelukkig heb ik indruk gemaakt. En ja, het was echt heel gezellig. Tij-dens het dansen hebben we voor het eerst gezoend.’

De zomer is dus goed begon-nen voor jullie? Lilian: ‘Ja. Voor het hoofd-gerecht probeerde hij me ook al een kus te geven, maar dat ging niet heel erg soepel. Ik verwachtte het namelijk niet. Gelukkig ging hij tijdens het dansen in de herhaling. Ik had toen ook een paar wijntjes op. Toen de tent ging sluiten, vertelde Ruud dat hij een bar in zijn huis heeft staan. Hij vroeg of ik met hem mee wilde om wat te gaan drinken bij hem thuis. Wat denk je? Bleek er helemaal geen bar te zijn! Hij heeft me dus gewoon meegelokt. Maar eerlijk is eerlijk: anders was ik ook wel met hem meegegaan. Ruud is echt een heel leuke jongen.’ Ruud: ‘Er is dus niet alleen

MENU❤ Makreel in saor; gemarineerd

en gegaard met ui, rozijnen en pijnboompitten.

❤ Bisque van kreeft met cognacroom.

❤ Gebakken Waddenzee harderfilet op geroosterde aubergine met peterselie salsa, courgette en geroos­terde roseval aardappels.

❤ Hemelse Modder; bruine en witte chocolademousse met vanilleroom.

gezoend, maar ze is ook bij me blijven slapen. Lilian is geweldig en ik hoop haar nog veel vaker te zien.’

Wie sms’t of Appt de ander als eerste? Lilian: ‘Ik denk hij mij. Maar we zullen hoe dan ook con-tact houden.’ Ruud: ‘Ik moet wel contact met haar opnemen, want ze heeft haar oorbellen laten liggen. Die mag ze komen ophalen en daarna laat ik haar gewoon nooit meer gaan…’

‘IK LAAT HAAR NOOIT MEER GAAN’

Liefde is… haar nog voor het hoofdgerecht willen zoenen! Wil je ook op een blind date worden gestuurd? Geef je op door een korte beschrijving + foto van jezelf te mailen naar [email protected]

Hot

ze E

ism

a

Page 20: Mokum Magazine 07/2013

RICE & SPICEDe Utrechtsestraat heeft er sinds een half jaar een aanwinst bij: Rice & Spice. De deli-bar heeft een grote diversiteit aan moderne en versbereide Aziatische gerechten, van Japans tot Vietnamees en van Indisch tot Koreaans. Kun je niet kiezen uit al deze overheerlijke gerechten? Ga dan voor de populaire gyozas of peking duckrolls. Rice & Spice richt zich voornamelijk op take-out, maar er is ook een mogelijkheid om achter in het lange smalle pand in de gezellige T-bar te zitten. Hier worden verschillende Aziatische dranken geserveerd. Bovendien worden er thee of saké tastings gehouden.

Utrechtsestraat 98 www.riceandspice.nl

Café dE HuySCHkaEMERIn de drukke en gezellige Utrechtsestraat kun je ook terecht bij Café de Huyschkaemer om in alle rust even heerlijk koffie te drinken of lekker te lunchen. Heb je gewinkeld en ben je aan het eind van de middag helemaal uitgeshopt? Dan kun je bij de Huyschkaemer prima terecht voor een borrel, met bijpassend garnituur. Tot slot nog een nieuwtje: vanaf augustus wordt er ook ontbijt geserveerd. Uiteraard zoals we van de Huyschkaemer gewend zijn: mét een originele twist en royale porties.

Utrechtsestraat 137 www.hUyschkaemer.nl

CHECk WWW.CITyHOTSPOTTER.COM vOOR MEER HOTSPOTS BIj jOu In dE BuuRT!

EaTMEMenig Amsterdammer en toerist heeft de weg naar EatMe al gevonden en geef ze eens ongelijk! In het bruisende gedeelte van de stad en met een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding is dit geweldige restaurant geschikt voor iedereen en op elk moment van de dag. Door een opening in de vloer kun je zien hoe de heerlijke gerechten, een verdieping lager, in de keuken worden bereid. Culinair journalist Johannes van Dam gaf EatMe een dikke 9. Welk cijfer geef jij?

Geldersekade 93 www.eatme-amsterdam.nl

WInkEL 43Winkel 43 is inmiddels een begrip in Amsterdam. Op de eerste plaats natuurlijk door de verrukkelijke appeltaart maar ook vanwege het feit dat het een van de meest zonnige terrassen van Amsterdam heeft. Bovendien zijn ze op marktdagen (maandag en zaterdag) al vanaf 7 uur open en serveren ze heerlijke koffie om eens goed wakker te worden. De wisselende lunch- en avondkaart bieden ook na het appeltaart-uurtje reden om te blijven hangen. Je kan bij Winkel 43 namelijk terecht voor een gezellige borrel of een heerlijk diner tegen een goede prijs!

noordermarkt 43 www.winkel43.nl

Page 21: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 21

INTERVIEW

Wat vind jij de charme van onze hoofdstad? ‘Laatst was ik in New York en daar kan je dus niet op je fiets springen om een rondje door de stad te crossen. Dat vond ik zó jammer! Wat dat betreft vind ik fietsen over de grachten de grootste charme van deze stad. Alleen al om die reden moet ik er niet aan denken om Amsterdam te verlaten.’

Sinds februari speel je opnieuw de rol van Ada in Soldaat van Oranje. Waarom was je gestopt?‘Toen de musical in 2010 begon, zou ik het een jaar doen niet wetende dat de Soldaat van Oranje het zo goed zou doen. Ondertussen had ik al wel afspraken gemaakt om in andere voorstellingen te spelen. Natuurlijk vond ik dat jammer, maar het is ook wel leuk om een zekere afwisseling te hebben.’

Hoe komt het dat Soldaat van Oranje al drie jaar lang zoveel bezoekers trekt? ‘Het is een verhaal dat over de geschiedenis

van ons land gaat. Daarnaast is het een groot spektakel. Heel veel sets en een rond-draaiende tribune. Dat is nog niet eerder vertoond. Onlangs is de miljoenste bezoeker verwelkomd. Dat deed me beseffen hoe bijzonder deze productie is.’

Waar ben je binnenkort nog meer in te bewon-deren? ‘Vanaf september ben ik in het stuk Familie, van Het Toneel Speelt, te zien. Ook ben ik als politieagente Elle de Vlee te zien in het tweede seizoen van Dokter Deen. En als daarna Sol-daat van Oranje nog steeds draait, zou ik er zo weer instappen. Het is hard werken, maar die musical zit diep in m’n hart.’

Actrice Anne Lamsvelt (30) is een geboren en getogen Amsterdamse. Momenteel is ze te zien in de musical Soldaat van Oranje.

Mokum Magazine geeft 2x 2 kaarten weg. Stuur een mailtje naar [email protected] o.v.v. Soldaat van Oranje en win!

anne Lamsvelt ‘IK MOET ER NIET AAN DENKEN OM AMSTERDAM TE VERLATEN’

Interview Robert Plat Foto Rudy Hellewegen

Page 22: Mokum Magazine 07/2013

22 MokumMagazine

Je woont inmiddels drie jaar in Amsterdam. Ben je al helemaal ingeburgerd?‘Ja, ik voel me echt een Amsterdammer. Ik groeide op in Gouda, maar wist al heel lang dat ik hier wilde wonen. Mijn studie heb ik ook echt op de stad uitgekozen. Ik houd van Amsterdam omdat het een grote stad is, maar ook klein en gemoedelijk.’

Is het muzikaal gezien ook een inspirerende stad voor je? ‘Ja, heel erg zelfs. Dat Ik Je

omschrijft wel het gevoel wat Amsterdam mij geeft: thuis.’

Wanneer schrijf jij ergens een nummer over? ‘Ik kijk om me heen, naar mensen, naar relaties, of naar relaties tussen mensen. Dat kunnen liefdes, vriend-schappen, familiebanden of haat-liefdeverhoudingen zijn en vaak denk ik dan verder na over wat ik herken.’

Behalve singer-songwriter ben je ook verantwoordelijk

Mis kwam in me op toen ik ’s nachts door Amsterdam fietste. Even daarvoor had ik een gesprek met iemand over wat het gevoel van missen inhoudt en toen bedacht ik de tekst en de melodie. Ook heb ik een nummer geschreven over het ’s-Gravesandeplein, waar ik vlakbij woon. Dat liedje heb ik Het Bankje van de Buren genoemd en het gaat eigenlijk alleen maar over de sfeer rondom het plein en het park. Er zit verder geen gedachte achter, maar

Maaike Ouboter

Tot voor kort was Maaike Ouboter een gewone studente aan de Universiteit van Amsterdam. Dankzij haar hit Dat Ik Je Mis staat het leven van de 21-jarige zangeres nu volledig op z’n kop.

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Marloes Bosch

‘DAT IK jE MIS KWAM IN ME Op TOEN IK DOOR AMSTERDAM FIETSTE’

Page 23: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 23

INTERVIEW

Maaike Ouboter

voor de programmering en co-ordinatie van het Stukafest in Amsterdam. Wat houdt dat in?‘Dat is een jaarlijks festival voor muziekliefhebbers, dus niet alleen voor studenten. Op een aantal studentenka-mers wordt een voorstelling gegeven. Dat kan kleinkunst zijn, een cabaretvoorstelling of poëzie, maar ook een optreden van een band of singer-songwriter. In huiskamers geeft dat een heel aparte sfeer. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat het Stukafest

toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor mensen die nor-maal gesproken niet zo snel naar concerten of dans- en theatervoorstellingen gaan.’

Welk Amsterdams poppodium hoop jij zo snel mogelijk tot jouw eigen huiskamer in te richten?‘Carré is mijn grote droom, maar als je het hebt over een poppodium zou ik graag in Paradiso staan. Volgens mij wordt er niemand vrolijk van als ik in het Ziggo Dome sta,

want daar is mijn muziek niet voor bedoeld. Soms kan té groot ook veel kapot maken, dus ik ben erg van het ‘less is more’-principe. Ik blijf liever groot door klein te blijven.’

Kijk elke maandag naar De Beste Singer-Songwriter van Nederland om 20.30 uur op Nederland 3. Voor meer info over het Stukafest kijk je op www.stukafest.nl

‘DAT IK jE MIS KWAM IN ME Op TOEN IK DOOR AMSTERDAM FIETSTE’

Page 24: Mokum Magazine 07/2013

24 MokumMagazine

HUISARTSENPRAKTIJK KEIZERSGRACHT

SPREEKUUR

IS BIO LOGISCH?Ik kom graag bij winkels als EKO Plaza en Marqt. Bij de Albert Heijn mijd ik met name de groenteafdeling met al die ingespoten en volgepompte producten. Ook de verpakte vleeswaren laat ik links liggen. Vindt u dat ik overdrijf, of maak ik een verstandige keuze? Graag uw eerlijke mening! De wetenschappelijke consen-sus is dat biologisch voedsel niet veiliger of onveiliger is dan regulier voedsel. Men is vaak bang voor E-nummers, maar het is belangrijk om te weten dat deze in Nederland goed zijn onderzocht, voordat ze aan ons voedsel worden toegevoegd. Het percentage chemische bestrijdingsmid-delen dat eventueel terug is te vinden op reguliere producten ligt nog steeds ver onder de wettelijke eisen en zorgt niet voor een gezondheidsrisico. Wat betreft de smaak is in een Brits onderzoek naar voren ge-komen dat bijna niemand het verschil kon proeven tussen reguliere en biologische pro-ducten. Hoe iets smaakt, lijkt dus van de versheid van het

Dr. Dany Jabbour runt de Huisartsenpraktijk Keizersgracht (HAPK).

product af te hangen. Wel of niet biologisch eten blijft een persoonlijke afweging, maar ik zou niet in een grote straal om de groenteafdeling van de reguliere supermarkt lopen.

HUIDKANKERVaak hoor je in de zomer dat overmatige blootstelling aan de zon een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van huidkanker. Aan welke eerste symptomen herken je huidkanker? De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking. Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. Zo verschijnt er soms een wasachtig, bleek, glad, of glan-zend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen. Als er een plekje is op de huid dat je zorgen baart, adviseer ik om direct met jouw huisarts te overleggen.

dr. dany

Heb je ook een vraag voor Dr. Dany? Laat het weten via [email protected]. Je vraag wordt altijd anoniem gesteld.

Voor meer informatie: www.hapk.nl

GEWONE OF GROENE THEE? Mijn vriendin beweert dat ‘gewone’ thee net zo gezond is als groene thee. Is dat zo? Zwarte thee bevat gemiddeld 40 mg cafeïne in een kopje van 125 ml. Groene thee ongeveer de helft. Aan thee worden gezondheidseffecten toegeschreven. Zo kan de fluoride de tanden bescher-men tegen gaatjes en zou de antioxidantwerking door aanwezige flavonoïden wat bescherming opleveren tegen onder meer kanker. Beide soorten thee bevatten deze antioxidanten en zijn dus goed om te drinken. Er zijn geen studies die een duidelijk effect op de gezond-heid laten zien.

Page 25: Mokum Magazine 07/2013

MokumMagazine 25

SUpER HANDIGSpullen die je meestal

zomaar ergens neerlegt, vinden op dit eiland een vaste

plek. De Table Island opberger van Royal VKB is gemaakt

van kurk in de kleuren antraciet en bruin. Check de

website www.royalvkb.com

KOKEN MET jAMIEDeze professionele Jamie Oliver pannenserie van Tefal heeft een sandwich-inductiebodem die een perfecte warmtegeleiding garandeert. De Thermo-Spot kleurt effen rood wanneer de pan de juiste bak-temperatuur heeft bereikt. Hierdoor blijven belangrijke voedingsstoffen behouden en raakt de pan niet oververhit. Voor meer info kijk je op www.tefal.nl

Win

HALLO, WIE SpREEKT MIj?Wist je dat gewone draadloze huis-telefoons de hele dag door een forse hoeveelheid straling afgeven, dus ook als er niet wordt gebeld? Deze Gigaset S820A doet dat vele malen minder. Deze telefoon bevat een heleboel handige functies en er zit ook nog eens een geïntegreerd antwoord-apparaat in. Is zwart niet je kleur? Wat dacht je van een luipaarden- of krokodillenprintje? Via de website

www.gigaset.com kun je voor een paar euro mooie skins kopen.

GADGETS

WinWIn! naast de Mister Chi actie geven we ook 1x de jamie Oliver pannenset, 5 Table Islands en 1 Gigaset S820a weg. Stuur een mail naar [email protected] en vertel ons wat je graag zou willen winnen.

Mister Chi op de Over-toom is dé scooterwin-kel van Amsterdam. Hier vind je de hipste scooters voor een zeer betaalbare prijs. Ook bieden ze de gehele collectie van het Nederlandse scootermerk AGM aan. De allernieuwste aanwinst van dit merk is de VX-S. Deze trendy scooter is ideaal voor een rondje door de stad, naar je werk of als je boodschappen gaat doen. Hij is makkelijk in gebruik, heeft een bijzonder zuinige motor en voldoet aan alle strenge milieueisen. Door de vierkante koplamp, het zadel met lichte stikselrand en een handig zwart gespoten achterrek wil je met deze scooter gezien worden. Dit rijdende juweeltje is leverbaar in zes verschillende kleuren en in een 25 km/u en 45 km/u uitvoering.

mister chiOvertoom 423-425www.misterchi.nl

In samenwerking met Mister Chi geven wij deze scooter t.w.v. € 1.399 weg. Winnen doe je door onze Face-bookpagina en die van Mister Chi te liken en door in de week van 8 tot 15 juli goed op te letten. Neem je smart-phone mee als je naar het toilet gaat, want je weet maar nooit wanneer je in actie moet komen. Succes!

WIn dEZE SCOOTER!

Page 26: Mokum Magazine 07/2013

26

FILM

MokumMagazine

MokumMagazine

DE FILMTOppERS VAN

Beau van Erven dorensBESTE ACTEURRobert Downey Jr.

FAVORIETE ACTRICEKate Winslet

BESTE REGISSEUR Christopher Nolan

BUITENLANDSE FILM The Godfather: Part II

ANIMATIEFILM Madagascar

ACTUELE AANRADER Star Trek into Darkness KLASSIEKER The Shining

SOUNDTRACK Saturday Night Fever

BENIEUWD NAAR World War Z

Beau van Erven Dorens is de stem van Silas Rammelbips in de film Verschrikkelijke Ikke 2, die nu in de bioscoop is te zien.

Page 27: Mokum Magazine 07/2013

(advertentie)

Page 28: Mokum Magazine 07/2013