Frontier Magazine 6.1 januari / februari 2000

28
De Nederlandse graancirkels van 1999 maart / april 2000 jaargang 6 nr. 2 ƒ 7,95 / 145 Bfr. / 3,60 Heilige Graal Vrije energie Buitenaardsen Atlantis Graancirkels UFO’s De helderziende van de Amerikaanse overheid Joe McMoneagle leidde de CIA in het paranormale Johannes Paulus III De laatste paus? Reverse speech onbewuste boodschap van onze taal De Soemerische buitenaardse goden Befaamd auteur Sitchin komt naar Amsterdam

description

Grensverleggend magazine over wetenschap, spiritualiteit, geschiedenis, mysterie, gezondheid, achtergrond, nieuwe boeken en DVD's. Inhoud: - “Sterrenkind” waarschijnlijk menselijk - ’t Achterstevoren - Remote Viewing: het gebruiksvriendelijke, paranormale kanaal naar kennis en inzicht - Johannes Paulus III? - De buitenaardse goden van Soemerië - Nederlandse Graancirkels van 1999 - Gilgamesj, de Jager - Langs heilige plekken en leylijnen in Nederland - UFO Waarnemingen boven Nederland en België - Romeinen achter de duinen

Transcript of Frontier Magazine 6.1 januari / februari 2000

  • De Nederlandsegraancirkels van1999

    maart / april 2000jaargang 6 nr. 2

    7,95 / 145 Bfr. / 3,60

    He

    ilig

    e G

    raa

    lV

    rije

    en

    erg

    ieB

    uit

    en

    aa

    rdse

    nA

    tla

    nti

    sG

    raa

    nc

    irk

    els

    UF

    Os

    De helderziende van de Amerikaanse overheidJoe McMoneagle leidde de CIA in het paranormale

    Johannes Paulus IIIDe laatste paus?

    Reverse speechonbewuste boodschap vanonze taal

    De Soemerischebuitenaardse godenBefaamd auteur Sitchinkomt naar Amsterdam

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:51 Pagina cov1

  • fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina cov2

  • De

    stan

    dpun

    ten

    in d

    e ar

    tikel

    en z

    ijn n

    iet

    altij

    d di

    e va

    n Fr

    ontie

    rM

    agaz

    ine

    en/o

    f Fr

    ontie

    r Sc

    ienc

    es F

    ound

    atio

    n, z

    odat

    die

    er

    ook

    geen

    ver

    antw

    oord

    elijk

    heid

    voo

    r ku

    nnen

    nem

    en. H

    et c

    opyr

    ight

    late

    n w

    e ru

    sten

    bij

    de a

    uteu

    r ze

    lf. D

    e co

    pyr

    ight

    voo

    r de

    ove

    ri-ge

    inho

    ud li

    gt b

    ij Fr

    ontie

    r Sc

    ienc

    es F

    ound

    atio

    n.

    F

    ront

    ier

    Scie

    nces

    Fou

    ndat

    ion

    2000

    3 Redactioneel4 Globescoop10 Vreemde Zaken

    Het Spook van Mars slaat opnieuw toe; Chinese wetenschapperszoeken naar Bigfoot; SETI@HOME: Honderd miljoen signalenzijn waargenomen; Bacterin teruggevonden onder drie kilometerijs; Westerse pers spreekt over Chinese UFO-rapporten;

    13 Sterrenkind waarschijnlijk menselijkNieuwe tests tonen aan dat een mogelijk buitenaards kind waar-schijnlijk menselijk is. Maar daarom is de vondst niet minder inte-ressant.

    14 t AchterstevorenReverse Speech is volgens David Oates een techniek die verborgen,onbewuste boodschappen van de mens omzet in informatie.

    18 Remote Viewing: het gebruiksvriendelijke, paranormale kanaalnaar kennis en inzichtJoe McMoneagle was jarenlang de persoon die als de beste remo-te viewer voor de Amerikaanse overheid werkte. Zijn inzichten inde paranormale wereld waren vaak bijzonder nauwkeurig.

    22 Johannes Paulus III?Volgens een Middeleeuwse voorspelling zou de opvolger van Johannes Paulus II delaatste paus van het Katholieke Christendom worden. Is het einde dus nabij?

    25 De buitenaardse goden van SoemeriOp 26 maart 2000 komt de Amerikaanse auteur Zecharia Sitchin naar Amsterdam,om daar de resultaten van zijn decennia lang onderzoek naar een mogelijke buiten-aardse beschaving, waarover in de Soemerische legenden gesproken zou worden, uit-een te zetten.

    27 Nederlandse Graancirkels van 1999Eltjo Haselhoff, Nederlands meest vooraanstaande graancirkelonderzoeker, leidt onsopnieuw langs de verschillende cirkels die vorig jaar in Nederland verschenen.

    31 Gilgamesj, de JagerDe Babylonische legende van Gilgamesj, een koning, is volgens de Britse auteur RalphEllis in feite een verhaal dat ons iets wil mededelen over het sterrenbeeld Orion.

    34 Langs heilige plekken en leylijnen in NederlandDe Gevangenpoort in Den Haag is een niet al te aardige plek, waar pijn en martelingons in aanraking brengen met de negatieve aspecten van onze maatschappij.

    35 UFO Waarnemingen boven Nederland en BelgiEen greep uit een korte, maar krachtige periode van vele UFO-waarnemingen bovende Lage Landen, rond het einde het vorige Millennium.

    37 Romeinen achter de duinenHet Romeinse Rijk, te bezichtigen in Den Haag.

    38 AlexandriaEden in the East; Arthur and the Lost Kingdoms; Web of Gold.

    40 Agenda/Aangekondigd

    1

    Sitchin komt naar Nederland... om te vertellen over hoe de planeet Nibiru volgens hem naar onskomt.

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 1

  • fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 2

  • Het millennium is schoorvoetend van start gegaan. In het kader van eennieuw begin wordt vooruit gekeken wat ons de komende duizend jaar alle-maal te wachten zal staan. De eerste sterrenslag van het Nieuwe Millenni-um zal ongetwijfeld 5 mei 2000 zijn, waarbij de sterren een belangrijkeplaats aan de hemel zullen innemen. Terwijl het onwaarschijnlijk is dat dit zalleiden tot de grote catastrofen die volgens bepaalde onderzoekers voor onsin het verschiet liggen, is het ongetwijfeld een feit dat er bepaalde kosmi-sche veranderingen zullen plaatsvinden. Welke vorm die zullen aannemen,moet de toekomst uitwijzen. Een mogelijke verandering ligt op het vlak van de toekomst van dit tijd-schrift. Van de verdeler van Frontier Magazine, Betapress, kregen wij hetbericht dat vanwege tegenvallende verkoopresultaten de oplage van FrontierMagazine beperkt moet worden. Dit houdt in dat de kostprijs per exemplaarhoger zal uitvallen. Het gevolg daarvan is weer dat wij niet in staat zijn omkostendekkend te blijven werken. Aangezien wij het zonde zouden vinden om met de publicatie van FrontierMagazine te stoppen zijn wij op zoek naar mogelijkheden om Frontier Maga-zine te kunnen blijven uitgeven. Vaak wordt dan gegrepen naar een verho-ging van het abonnementsbedrag en van de losse verkoopprijzen. Hiermeeis de kans echter vrij groot dat we een kleinere groep gaan bereiken, iets watjuist niet onze bedoeling is. Een andere mogelijkheid is om Frontier Magazi-ne uit te geven in een goedkopere vorm. De inhoud zal hetzelfde blijven,alleen de kwaliteit van het papier en daarmee de fotos worden iets minder.Wij willen u als lezer van Frontier Magazine graag vragen wat u het meesteaanspreekt om Frontier Magazine te kunnen blijven uitgeven: prijsverhogingof goedkopere uitgave. Laat het ons weten via de bekende kanalen, welkehiernaast vermeld staan.

    Het nieuwe millennium begint goed met een tweetal UFO congressen in delage landen. Ten eerste in Amsterdam met deelname van Zecharia Sitchin,Jaime Maussan, Julien Weverbergh en Stanton Friedman op 26 maart. JaimeMaussaun laat overweldigend UFO beeldmateriaal zien wat de laatste jarenopgenomen is rond Mexico City. Op 30 april vindt in Belgi een symposiumplaats in Antwerpen, waar o.a. Julien Weverbergh, Prof. John van Water-schoot en Wim van Utrecht aanwezig zullen zijn. Beide bijeenkomsten wor-den mede gesponsord door Frontier Magazine.

    Ondertussen is het echer opnieuw een tijdschrift vol nieuwe informatie,waarbij wij steeds proberen een ruim aanbod te bieden. Hierbij kunnen wijbovendien, met enige reservering, mededelen dat Andre Douzet waarschijn-lijk opnieuw zal beginnen met zijn indrukwekkende serie van artikelen overTempeliers en andere mysterieen. Dit alles opnieuw gebracht op een manierdie alleen hij kan klaarstomen. En zoals steeds hopen wij dat de rest van deinhoud opnieuw een leuke, vernieuwende soep is van datgene wat actueel isin de grenswereld van het heden en de toekomst.

    De Redactie

    3

    Hoofdredactie:

    Filip Coppens

    Herman Hegge

    Redactie-medewerkers:

    Monique Hoppenbrouwer

    Jeroen Kmeling

    Simon Langbroek

    Maarten Moerman

    Jubbe Muller

    Mirjam Van Dijk

    Medewerkers:

    Andy Denne

    Maurits Enthoven

    Bas Meijer

    David Hatcher Childress

    Winfried Machielse

    Nancy Polet

    Hans Overbeek

    Ger Rombouts

    Ed Vos

    Marc Vredeveldt

    Lay-out: D-Sine & PDB

    Druk: Printovit

    Distributeur: Betapress

    Abonnementen/advertenties:

    Tel. 0321-380558

    Het abonnement wordt stilzwij-

    gend verlengd, tenzij het schrif-

    telijk wordt opgezegd uiterlijk

    n maand voor het aflopen van

    het abonnement.

    Redactie Frontier 2000:

    Postbus 372, 8250 AJ Dronten,

    Nederland, Tel. 0321-380558

    Fax 0228-312081

    E-mail: [email protected]

    Verantwoordelijke uitgever:

    Postbus 372, 8250 AJ Dronten,

    Nederland, Tel. 0321-380558

    Fax 0228-312081

    E-mail: [email protected]

    http://www.fsf.nl

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 3

  • 4Krantenkiosk

    12 december 1999

    Wetenschappers hebben leven gevondenonder een ruim 3,5 kilometer dikke ijslaagop Antarctica. De bacterien werden gevon-den in een ijskern, omhoog gehaald vaneen diepte van ruim 3600 meter, zo schrijftde Britse krant Independent.

    De ontdekking van de bacterien in het ijsgeeft aan dat het nuttig kan zijn naar levente zoeken in de ijslagen van de oceanen opEuropa, een van de manen van Jupiter,aldus bioloog John Priscu van de MontanaState University. (ANP)

    18 december 1999

    Wetenschappers hebben licht ontvangenvan een monsterplaneet buiten ons zonne-stelsel. In de afgelopen vier jaar zijn 28nieuwe planeten ontdekt, maar dit is deeerste waarvan licht direct is waargeno-men. De doorsnede van de reus is twee-maal die van de grootste planeet in onszonnestelsel, Jupiter. In Jupiter passen alonze andere planeten, Aarde inbegrepen.

    Zijn massa is 318 maal en zijn omvang1335 maal die van de Aarde. De moeder-ster Tau Bootis van de monsterplaneet ismet het blote oog te zien, maar de planeetkon alleen worden waargenomen met eenspeciaal computerprogramma en metbehulp van de enorme La Palma telescoopop de Canarische Eilanden. De ster TauBootis staat op 55 miljoen lichtjaren van deAarde. De nieuwe planeten worden ont-dekt doordat zij om hun ster draaien endaarbij een onderbreking in de lichtstraalvan de ster veroorzaken.

    27 december 1999

    Britten, met name jongeren, geloven meerin marsmannetjes en geesten dan in hetchristendom. Ruim 61% van de jeugd tus-sen de 15 en de 24 jaar is er heilig vanovertuigd dat er buitenaards leven bestaat.Zeven van de tien jongeren zegt in geestente geloven. Slechts minder dan de helftgeeft aan in God te geloven. Maar nietalleen jongeren, maar ook volwassenenmenen dat op andere planeten leven is.En op de vier is er zelfs van overtuigd datmarsmannetjes onze planeet al hebbenbezocht om zich hier te mengen onder deaardbewoners. Dit zijn een aantal opmer-kelijke resultaten van een steekproef dieonlangs onder 1000 Britten werd gehou-den. Britse kerkleiders maken zich deson-danks geen zorgen. Dat jongeren zichminder interesseren voor de kerk en hetgeloof dan volwassenen, is bij ons albekend, zegt een woordvoerder van deBritse Rooms Katholieke kerk. Gelukkigblijkt ook dat ongelovige jongeren, als zeouder worden, zich weer bij de kerk aan-sluiten.

    28 december 1999

    Irakese archeologen hebben 397 voorwer-pen ontdekt die gedateerd zijn op 2500 v.Chr. De vondst werd gedaan in zuid Irak,waar de beschavingen van Sumerie enBabylonie hun hoogtepunt kenden.

    De vondst omvat spectaculaire potten engebrande kleitabletten. Een groot aantalcylinder-vormige stempels die een groteman, mogelijk de held Gilgamesj, afbeeld-den werden ook teruggevonden. Inscrip-ties in de Sumerische taal werden eveneensgevonden. Tevens vond men speelgoed inmenselijke- en dierlijke vormen, en wapensvervaardigd uit potsteen en steen.

    De graafwerkzaamheden zullen in 2002eindigen en de voorwerpen zullen in hetmuseum in Baghdad tentoon gesteld wor-

    den. Dit museum is echter sinds de Golf-oorlog in 1991 gesloten voor het grotepubliek. Voor de Golfcrisis in 1990 had hetmuseum meer dan 250.000 voorwerpen,die vervolgens verpakt werden en over hethele land verborgen, uit vrees dat de Ver-enigde Staten de schatten zouden bescha-digen.

    1 januari 2000

    De wereld hield reusachtige feesten voorhet Millennium, zo ook de Amerikaansestad Roswell. Verschillende mensen ston-den bij een oude raketlanceerbasis om eenlasershow gade te slaan. Klokslag midder-nacht sprongen stralen van licht omhoog,tot een hoogte van twintig kilometer.

    De viering was meer dan dat: in een stadwaar in 1947 een buitenaards wezengeland was, probeerde men opnieuw con-tact te leggen met de buitenaardse bescha-ving. Een van de lasers stuurde meer dantienduizend electronische boodschappende ruimte in. Doelstelling: achterhalen ofET al dan niet thuis was. Het merendeel vande boodschappen sprak over hoop envrede. Een aantal was grappig. Brengchips en dipsaus mee; Ik heb koekjes in deoven als jullie arriveren; Zeg hallo tegenChewbacca; Veel liefs. Een persoon vroegde wezens om hem buitenaardse vrouwente sturen, daar hij genoeg had van relatiesmet de aardse.

    Het initiatief kwam van twee mannen:Charlie Waters, hoofd van Roswells Kamervan Koophandel en Frank Costantini,meester van de lasers. Watters zag het alseen promotie voor de stad en voor hetgrootste mysterie van het afgelopen mil-lennium.

    Volgens theoretici zal het licht steeds ver-der blijven reizen en boodschappen door-geven aan andere levensvormen in het uni-versum. Indien ze de instrumenten heb-ben om deze te ontvangen, dan zullen zebegrijpen dat de boodschap afkomstig isvan intelligente wezens.

    Aarde tot ET: het iseen nieuw

    millennium

    Voorwerpen uit2500 v. Chr.

    Ontdekt in Irak

    Britse jongerengeloven in

    marsmannetjes

    Giga-planeet 1335maal groter dan

    onze Aardbol

    Leven onder 3,5kilometer ijs

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 4

  • 2 januari 2000

    Toetanchamon is niet louter een doden-masker; hij was een levend persoon. Wan-neer je iemands kledij ziet, dan begin je tebegrijpen wat voor een persoon hij was.En dat is precies wat een museum in Zwe-den doet: de kledij van de koning tonen.

    Gillian Vogelsang-Eastwood zette de ten-toonstelling op poten en deze omvat hetwerk van kunstenaars uit Japan en Italie envele andere landen. Zij hoopten de kledijvan Toetanchamon te kunnen namaken.De meer dan drieduizend jaar oude kledijwas in een erbarmelijke staat. Het meren-deel van de originele voorwerpen, waarvaner een aantal tentoongesteld is in het Egyp-tisch Museum in Cairo, hebben hun kleurverloren. Het patroon is bovendien sterkbeschadigd. Een aantal stukken is gewoonzwart, zo stelt Christina Rinaldo. Expertskonden ondanks deze hindernis toch deoriginele patronen en kleuren herkennen.De tentoonstelling zal in april naar Neder-land komen, om vervolgens de hele wereldrond te trekken. De voorwerpen varierenvan met goud-verrijkte tunica tot gewonelendeklederen en een driehoekig kleindg-stuk dat als ondergoed gedragen werd.Allemaal zijn ze vervaardigd uit handmatiggewoven linnen, met dezelfde techniekendie men tijdens zijn koningschap gebruik-te. Moderne machines waren niet in staatom de draad dun genoeg te maken om hetfijne linnen te reproduceren. In Italie vondmen uiteindelijk een aantal specialisten dieover de nodige kennis beschikten.De kleuren indigo en rood vervaardigenwas een tweede uitdaging. Japanse expertswaren in staat de indigo vervaardigen,maar het rood bleek te moeilijk.Een kunstenaar in Boraas, waar de ten-toonstelling opende, vond het recept voorde kleur. Nadat de stof in een mengsel vanuitwerpselen van een schaap en zure olijfo-lie was ondergedompeld, moest men destof zes maanden lang drogen. We had-den onvoldoende tijd, dus gebruikten wesynthetisch rood. Een aantal stukken hadgewoven patronen die zo gekunsteldwaren dat het jaren geduurd zou hebbenom deze te maken. Die patronen werdendaarom gedrukt op de stof. De tentoon-stelling laat 36 kopieen zien van de ver-schillende honderden kledingstukken die inde tombe teruggevonden werden. De kledingstukken komen bijzonder dicht

    bij datgene wat we heden doen. Het is zomodern. Het is dezelfde weeftechniek alsdie wij gebruiken.

    2 januari 2000

    De Nepalees Ram Avtar Saha Kanu beweert167 jaar oud te zijn. Hij woont in een tro-pisch gebied en volgens de plaatselijkekrant is zijn leeftijd hem niet aan te zien. Hijheeft bovendien nog vijftien tanden.Hij verscheen in het publiek op 1 januari2000, om het Mahabir Prasad Brijlal DentalInstitute te Birgunj, 200 kilometer ten zui-den van Katmandu, te openen. Volgenszijn officiele geboortecertificaat is hij gebo-ren in 1832, in Devodia Village in het Dha-nusha district. Hoewel; dat certificaar kreeghij pas in 1988.De leider van het dorp, Rabindra Shahmstelde dat zij volgens een officiele methodezijn leeftijd trachtten te achterhalen, omhem zo te erkennen als de oudste levendepersoon ter wereld. Tijdens de opening vanhet instituut werd hij officieel geklassseerdals de oudste inwoner van Nepal. Kanuoverleefde zijn vrouw en zoon en wordt nuverzorgd door verre familie in een religieusklooster.

    3 januari 2000

    Meer en meer wetenschappers geloven dathet reizen door de tijd de wetten van defysica niet doorbreekt. Maar hoe zouden zedan te werk gaan? Voor Albert Einstein ophet toneel verscheen was tijd eenvoudig enduidelijk. Het was een natuurwet dat nietalles tegelijk gebeurde; het was lineair enwij, de mens, dreven op deze bewegingmee. Einstein veranderde dit concept volle-dig en momenteel is het zo dat er nooiteerder zoveel onderzoekers geinteresseerdzijn geweest in de ware aard van tijd. Eenaantal wetenschappers gelooft nu zelfs datEinsteins theorie over tijdreizen niet is uit tesluiten. De sleutel tot tijdreizen komt nietvan de wetenschap, maar van science fic-tion. Timline, het boek van Michael Cricht-on, spreekt over personen die door tijd enparallele universums reizen, in een avon-tuur dat het Middeleeuwse Frankrijk in ver-

    band brengt met het heden. HoewelCrichton stelt dat dit pure fictie is, meenteen groot aantal lezers dat er een feitelijkewaarheid achter het boek schuilgaat. Endie dromers hebben gelijk, ook al zou ereen reusachtige doorbraak in de technolo-gie moeten plaatsvinden om de tijdsmachi-ne binnen afzienbare tijd te bouwen.Einstein toonde dat tijd niet constant is endat tijd evenmin flexibel is. Tijd was relatief,zodat tijd tussen twee gebeurtenissen rela-tief kan zijn voor twee waarnemers, tusseneen persoon die niet beweegt en de ande-re die beweegt. Vandaar dat men spreektover ruimte-tijd. In de theorie van Ein-stein kan de aanwezigheid van materie tijden ruimte vervormen, waardoor het feno-meen ontstaat dat wij kennen als zwaarte-kracht. De Aarde vervormt dus tijd en ruim-te en het is een feit dat tijd langzamer gaatop de Aarde dan verder weg van de zwaar-tekracht van de Aarde. Wanneer iemandbeslist om op zeeniveau te leven, dan bete-kent dit dat men de tijdservaring vertraagtten opzichte van iemand die op grotehoogte leeft. Uiteraard niet aanzienlijk,maar tochKoppel dit aan de quantummechanica eneen nieuwe wereld opent zich. Wanneereen voorwerp bijzonder klein wordt, en deenergie bijzonder groot, dan gebeuren errare dingen. Quantumdeeltjes reizen vaak,zonder enig probleem, terug in de tijd.Antimaterie, het tegenovergestelde vanmaterie, waarvan men weet dat dit bestaatin bijzonder kleine hoeveelheden, kan hetbest omschreven worden als materie dieterug in de tijd reist. Tot op heden is ergeen enkele techniek ontwikkeld om bood-schappen terug in de tijd te sturen, maarmomenteel laat de quantummechanicaons reeds vaststellen dat er bijzonder raredingen gebeuren in onze observatie vanruimte en tijd. In theorie kunnen er deeltjesbestaan op twee plaatsen, terzelfdertijd, oftegelijk in verschillende universums, of kun-nen reizen door de universums. In zijn boek Timeline probeert Crichton deregels verder te drijven. Hij stelt dat paral-lele universums bestaan en op elk momentgecreeerd worden. Om het anders te stel-len: al dat gene wat kan gebeuren in dewereld, gebeurt, alleen in een oneindigaantal verschillende universums, die samenhet multiversum vormen, waarbij iederemogelijke actie plaatsvindt. Er is dus eenuniversum waar de Geallieerden de tweedewereldoorlog niet wonnen, waarbij iemandniet trouwde met zijn vrouw, enz. Kortom:precies zoals in de televisieserie Sliders.Crichtons thesis is mogelijk, maar kan nietgetest worden, dus is het een filosofie.Ondanks deze vaststelling is het mogelijk

    Door detijdsbarriere

    Nepalees beweert167 jaar oud te

    zijn

    De kleren vankoning

    Toetanchamon

    5

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 5

  • 10

    Robotmissies naar Mars zijn blijkbaar bij-zonder moeilijk. Sinds de eerste expeditiein 1962 heeft zestig procent van de mis-sies gefaald, waarbij elf van de 25 missiesvolledig mislukt zijn, waaronder de drievan de vijf meest recente pogingen vande Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNASA. Dit heeft reeds tot speculatiegeleid dat er een intelligente kracht opMars aanwezig is die doelbewust speeltmet onze sondes, om te verhinderen datwij de Rode Planeet verkennen. Bij NASAspreekt men over het spook van Marsdat duidelijk ongeluk brengt. Ondanksdit bijgeloof dient het gesteld dat hetniet eenvoudig is om een ruimtetuig naeen negen maanden lange reis die meerdan 250 miljoen kilometer bedraagt ineen perfecte baan rond de planeet tebrengen, of een landing uit te laten voe-ren op een precies uitgelijnd stukje land.Het is bovendien nog moeilijker voorNASA gezien deze missies uitgevoerdworden onder enorme financile druk,waarbij alles goedkoper, sneller en betermoet zijn. Onder deze omstandighedenlijkt de succesvolle Mars Pathfinder Mis-sie in 1997 dan ook bijna een mirakel.

    Met het verlies van zowel de Mars ClimateOrbiter in september als de Mars Polar Lan-der op 3 december hebben NASA weten-schappers en functionarissen besloten omhet hele Mars programma opnieuw onderde microscoop te leggen. Niet alleen zijndergelijke mislukkingen slecht voor hetmoraal, budgetten en het imago: Marsschreeuwt als het ware om verder onder-zocht te worden. De Mars Global Surveyorwerd ingeschakeld om te achterhalen wat

    er gebeurd was met de mislukking indecember. Tot op heden is er echter geenuitsluitsel waar het met de sonde verkeerdging en waar zij zich mogelijk bevindt. Hetis letterlijk zoeken naar een speld op hetoppervlak van een planeet. De laatste mislukking onderlijnt het risicovan een robotmissie naar Mars: wanneerde landing is ingezet, is de controle volle-dig in handen van het ruimtevaartuig zelf.De wetenschappers op Aarde hebben geenenkele notie waar het naar toe gaat, behal-ve datgene wat zij voor het vertrek gepro-grammeerd hadden in de computers. Zeweten niet of het landingsoppervlak effenof vlak is. En zelfs al wisten ze het, vanwe-ge de afstand tussen de aarde en Mars is ergeen enkele manier voor hen om in te grij-pen. Het is mogelijk dat men dus moetdenken aan een vorm van kunstmatigeintelligentie die kan inschatten of er al danniet een mogelijkheid bestaat om met suc-ces te landen, of om een andere landings-plaats uit te zoeken. Maar met de huidigeNASA budgetten zullen dergelijke ruimte-vaartuigen er niet komen. Dit betekent danook dat elke missie slechts twee of vijf kan-sen heeft dat deze een succes is. Dezeschatting is, op zijn minst, onaanvaardbaar.Helaas ziet NASA echter geen korte ter-mijnsoplossing om die kansen te vergro-ten.

    De Mars Polar Lander was ontworpen omte zoeken naar sporen van water onder hetMartiaanse oppervlak. Het was de eerstestap in een mogelijke bemande vlucht naarMars. De ontdekking van dergelijk waterzou eveneens leiden tot de bevestiging datde er ooit leven op Mars aanwezig was of

    is. Elke mislukking betekent dat de weten-schap een aantal jaren meer nodig heeftom bepaalde antwoorden te krijgen.

    Op 10 december 1999 publiceerde hettijdschrift Science de conclusie van geo-loog James Head die samen met vijf colle-gas had vastgesteld dat fotos van Marsaantoonden dat er kustlijnen van groteoceanen op Mars terug te vinden waren.Deze kustlijnen werden op de noordelijkehemisfeer teruggevonden. Indien andereonderzoekers hun bevindingen ondersteu-nen is dit een belangrijke stap naaronnoemlijk veel onderzoek. Dit betekentdat Mars op een bepaald moment een vir-tuele tweeling van onze Aarde was. Het is dan ook bijzonder spijtig dat preciesop dit moment NASA geconfronteerdwordt met zoveel mislukkingen. Het Ameri-kaanse Congres wordt bovendien gecon-fronteerd met de vraag naar fiscale priori-teiten. Meer geld in onderzoek naar levenop Mars, met de kans dat de missie mislukt,zal dan ook waarschijnlijk voor velen alswaanzin overkomen. Op hetzelfde moment rijzen er stemmenop die hopen dat NASA meer geld krijgt enmeer durft: men moet mensen naar Marssturen, geen robots. Momenteel lijkt ieder-een echter doelbewust verder te werkenaan robotmissies. De volgende missie isgepland voor vertrek in 2001.

    Het spook van Mars slaat opnieuw toe

    Michael Lindemann

    Chinese wetenschappers zoeken naar Bigfoot

    Chinese wetenschappers hebben eennieuw campagne gelanceerd om de Chine-se Wildeman te vinden. De Wildemanis een legendarisch wijze, zoals Bigfoot.

    Een team verbonden aan het de prestigieu-ze Chinese Academie voor Wetenschappenprobeert het dier terug te vinden in deafgelegen wouden van het ShennongjiaNatuurreservaat in centraal Hubei. WangFangcheng, hoofd van het Committee

    voor de zoektocht naar zeldzame dieren enplanten, stelde dat paleoantropologen vande academie vastbesloten zijn om bewijs tevinden dat het dier bestaat.

    De expeditie ging het gebied binnen inoktober 1999, nadat er rapporten warendat het dier door een jager in augustus vandat jaar gezien was. Het dier zou meer dan2,5 meter groot zijn, bedekt met rood haaren bijzonder snel zijn. De wetenschappers

    vonden grote voetafdrukken, meer dan 40centimeter lang. Daarnaast vonden ze ookbruin haar en gekauwd graan, precies opde plek waar de jager het dier ontmoethad. Nader onderzoek van Yuan Zhenxinwees uit dat het hier niet ging om een beer. Het woud is uniek en vanwege zijn warmeklimaat een ware schatkamer voor onder-zoekers. Wetenschappers vonden reedshonderden fossiele tanden van een uitge-storven grote aap. Dit toont aan dat Shen-

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 10

  • 11

    nongjia ooit het thuis was voor grote pri-maten. Wetenschappers, zowel in China alsdaarbuiten, hebben gespeculeerd datbigfoot een afstammeling is van de pre-

    historische grote aap, de Gigantopithecus.Honderden inwoners van China hebben devoorbije jaren Bigfoot gezien en de Chine-se wetenschappers hebben reeds vele

    zoektochten naar het dier op touw gezet,tot op heden zonder uitsluitselgevendbewijsmateriaal.

    SETI@HOME: Honderd miljoen signalen zijn waargenomen

    SETI@Home ([email protected])is het project dat meer dan een miljoen PCsgebruikt om te scannen naar mogelijkebuitenaardse signalen van de reusachtigeArecibo radiotelescoop. Reeds meer dan1,5 miljoen mensen, in 224 landen hebbende SETI@Home screensaver gedownload.Die verbindt de computer thuis met deruwe SETI data in Arecibo. Gezamenlijkhebben deze computers 125.000 jaar com-

    putertijd bijgedragen in de zoektocht naarhet eerste teken van intelligent buitenaardsleven. Het grootste gedeelte van de gegevens diete Arecibo ontvangen werden tussendecember 1998 en mei 1999 zijn nuonderzocht en honderd miljoen signalenzijn ontdekt en opslagen in de SETI data-bank. De tweede stap, die de door mensengemaakte interferentie weggooit en zoekt

    naar herhaalde signalen zal weldra aanvat-ten. Dat overblijfsel zal door NASA nauw-lettend onderzocht worden.

    SETI@Home zal weldra versie 2.0 van zijnscreensaver openbaren, met vele nieuwetechnologie daarin verwerkt. Ziehttp://setiathome.berkeley.edu/ver-sion20.html voor verdere details.

    Bacterin teruggevonden onder drie kilometer ijs

    Extremofielen, organismen die leven onderbijzonder harde en op onwaarschijnlijkeplaatsen, geven ons informatie over hoebuitenaards leven op plaatsen zoals Marsen de manen van Jupiter mogelijk leven.De meeste recente bevindingen komenvan kolonies van bacterin die leven ondermeer dan drie kilometer dik ijs nabij hetVostok Station in Antarctica. Absoluut geenzonneschijn dringt zover door; er is boven-dien geen voedselbron. Hoe die bacterindus hun energie vergaren is een belangrij-ke vraag, zo stelt Christopher McKay, een

    van de onderzoekers die verbonden is aanhet NASA Ames Research Center in Moun-tain View, Californie. De kolonie bevond zich mogelijk een mil-joen jaar lang in dergelijke isolatie. DavidKarl van de universiteit van Hawaii en JohnPriscu van de Montana State Universityleerden dat de bacterin identiek zijn aanandere aardse bacterien. Ons onderzoekleert ons dat de microbenwereld op aardeweinig of geen grenzen kent, zo zei Pris-cu.Dergelijke toestanden heersen mogelijk

    ook op de watermaan van Jupiter, Europa.Op 13 december 1999 berichtten Britsewetenschappers dat zij een UK Astrobiolo-gisch Forum opgericht hadden, een tegen-hanger van een zelfde project dat eerder inhet jaar door NASA gelanceerd werd. Vol-gens de Britse bioloog Dr. Don Cowan zoe-ken zij naar sporen van leven op andereplaneten. Wij zoeken echter niet naar klei-ne groene mannetjes of hogere vormenvan intelligentie wij zijn op zoek naarmicrobisch levensvormen, zoals bacterieellleven op deze planeet.

    Westerse pers spreekt over Chinese UFO-rapporten

    Recent hebben een groot aantal kranten,persagentschappen en televisiezendersaandacht besteedt aan de vloedgolf vanUFO-rapporten afkomstig uit China.Sinds begin december 1999 zijn er velegetuigen in meer dan een dozijn Chinesesteden die een ongewoon lichtgevendvoorwerp in de lucht waargenomen heb-ben. De Chinese nieuwsmedia hebbenruim aandacht besteedt aan dit incident.Fotos van deze UFO zijn gepubliceerd inkranten die door de overheid gecontro-leerd worden. Videomateriaal is getoondop de Chinese televisiezenders, waaronderhet nieuws. Begin januari is de ChineseUFO-koorts overgeslagen naar de Ameri-kaanse media. Op 11 januari 2000 bericht-te de New York Times dat de voorbijemaanden een ware revolutie waren voor deUFO-onderzoekers in China. Net voor deaanvang van het jaar 2000 waren er tien-tallen waarnemingen. Honderden mensenzagen lichtgevende voorwerpen in delucht. De getuigen omvatten werknemersop een vliegveld tot voorzitters van colle-ges.

    De communistische leiders besteeddenruime aandacht aan dit ongebruikelijkefenomeen. Westerse journalisten benadruk-ten dat onder de Chinese UFO-enthousias-telingen een groot aantal wetenschappers,ingenieurs en zelfs leden van de commu-nistische partij aanwezig is. Vele ChineseUFO-organisaties eisen dat de leden eendiploma van een universiteit hebben en/ofgepubliceerd hebben over hun onderzoekomtrent het fenomeen. De Chinese lucht-macht is steeds aanwezig op belangrijkeUFO-bijeenkomsten.In China heerst dan ook een ander klimaat,waarbij wetenschappers gemakkelijkeronderzoek kunnen uitvoeren omtrent hetfenomeen. Amerikaanse onderzoekers zijndan ook vaak jaloers op hun Chinese colle-gas, daar dergelijke openheid in Amerikaen andere westerse landen niet aangetrof-fen wordt.Het Westen is in elk geval verward, daar deChinese overheid krachtdadig optradtegen de Falun Gong, een grote spirituelesekte die aangeklaagd werd wegens depromotie van bijgeloof. Hun doctrine

    omvatte het geloof in buitenaardsewezens. De Chinese UFO-gemeenschap isechter voorzichtig en komt op de proppenmet wetenschappelijke bevindingen en iswarrig ten opzichte van boodschappen dieop de rand van het bijgeloof hangen. Der-gelijke beweringen zijn echter in tegenstel-ling tot datgene wat Sun Shili, een voor-malig diplomaat en medewerker van Mao,verklaarde tijdens een UFO-congres in Bra-zili, in december 1997. Zijn lezing gingvoornamelijk over UFO-inzichten die afge-leid konden worden uit de filosofie vanQigong, de filosofie die ten grondslag lagaan de Falun Gong. Het is dan ook waar-schijnlijk vanwege het optreden van deoverheid tegen deze sekte dat Sunmomenteel zijn enthousiasme gemilderdheeft.Ondertussen werken Chinese geleerdenaan hun eigen SETI project. China hoopteen reusachtige radiotelescoop te bouwendie zal zoeken naar signalen van buiten-aardse intelligentie, zo stelt astronoomZhao Fuyuan, die overtuigd is van hetbestaan van dergelijke wezens. Hij is echter

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 11

  • 14

    Denk je eens in dat je een persoon zijn echte onderbewustegedachten kan horen terwijl hij spreekt. Wat zijn de mogelijkeimplicaties van een analytische techniek die dat kan; het letterlijkdoorbreken tot de diepste lagen van de menselijke geest en zijndiepste geheimen aan het licht brengen?David John Oates is de Australische grondlegger en ontwikkelaarvan de reverse speech analyse. In 1983 ontdekte Oates reversespeech voor het eerst toen hij religieuze fundamentalisten hoordevertellen dat rock & roll achterwaarts gespeeld verborgen bood-schappen bevatte. Vaak werd dit backwards masking genoemd.Dit bracht hem ertoe zijn taperecorder om te bouwen zodat hijachterwaartse berichten kon horen, welke hij nu reversalsnoemt. Wat hij ontdekte is dat er een onbewuste communicatieplaatsvindt terwijl we bewust spreken. Dat komt naar voren bij hetachterwaarts afspelen van onze spraak. Deze spraak reversalshebben altijd betrekking op de woorden die we voorwaarts spre-ken op dat moment. Oates gelooft dat taal en communicatie syn-chroon op twee manieren werkt, zowel voor als achterwaarts.

    DEBORAH LINDEMANN (DL): Zou je kunnen zeggen dat reversespeech een middel is om te zien of iemand de waarheid spreektof niet?DAVID OATES (DO): Wel, het gaat zelfs verder dan dat. Om dezevraag te beantwoorden moet een persoon eerst begrijpen watreverse speech is, en ook wat spreken is. Het komt voort uit devele verschillende lagen van bewustzijn. Het komt zowel uit hetonderbewuste als uit het zielsniveau. Oppervlakkig genomen ja,als iemand voorwaarts loog, dan krijg je de waarheid achterwaarts.Maar om te begrijpen wat reverse speech is, moet je eerstbegrijpen wat spreken is: het is wat reverse speech zelf het harten de geest van de mens noemt. Het spreekt voortdurend deWaarheid met een hoofdletter W. Het vegelijkt zijn bewustezelf en bewuste waarneming met de werkelijke waarheid of dewerkelijke waarneming. Dus als onze bewuste geest niet overeen-stemt met wat de waarheid is, dan wordt dat gecorrigeerd. Alsonze bewuste geest wel in overeenstemming is met de waarheid,dan wordt dat bevestigd. Als het bewustzijn een leugen gelooft,zal het het bewustzijn de leugen bevestigen en het tegelijkertijdcorrigeren. Met andere woorden, als iemand een pathologischeleugenaar is die in zijn eigen leugen gelooft, zal reverse speechdit feit valideren en bevestigen dat deze persoon denkt dat hij nietliegt, maar zal desondanks toch de waarheid vertellen.

    DL: Hoe weten we dat het onderbewuste altijd de waarheid ver-telt? Hoe weten we dat het onderbewuste niet zijn eigen desinfor-matie en geloofssysteem weerspiegelt?DO: Om die vraag te beantwoorden moet ik eerst iets duidelijkmaken. Mijn algemene stelling is dat het het onderbewuste is datspreekt in reverse. Ik heb de uitdrukking het onderbewustehoofdzakelijk gebruikt om een link met spirituele fenomenen tevoorkomen, vanwege de publiciteit rondom het backward mas-

    king, en de satanische cult berichten via rock and roll. Wat hetonderbewuste ook mag zijn, het is een enorm en onontgonnengebied. Maar reverse speech komt vanuit een gebied dieper danhet onderbewuste.En ik verkondig dit pas de laatste twee, drie maanden publiekelijk.Ik ben erg terughoudend geweest met het naar buiten brengen.Maar hetgeen achterwaarts spreekt, is de geest van het hart diezich voorbij het onderbewuste bevindt. Het is de feitelijke essentievan wie we zijn, de vonk die voorbij tijd en ruimte bestaat. Het isniet onderhevig aan de valse waarnemingen van bewuste enonbewuste verdrukking.

    DL: Althans dat is uw huidige inzicht hierin?DO: Dat is het inzicht waar ik na vijftien jaar werk, meer en meerin geloof. Ik ben onderzoeker en zoek naar de waarheid en naarantwoorden. Ik probeer te begrijpen wat reverse speech is. Hoemeer ik het gebied verken en hoe vaker ik het doe des te meerbegrijp ik er van. En reverse speech zelf beschrijft zich als destem van de ziel. Het beschrijft zichzelf als zijnde beinvloed doorde levende kracht van God, om maar met zijn eigen woorden tespreken. Als men reverse speech vraagt wie ben je en watspreekt daar?, dan komt het altijd met een diepe wetende wijs-heid die tijdloos voortbestaat. En de ontdekking nu, op het rand-je van het nieuwe millennium, is erg belangrijk aan de mensheidgeschonken. Ik denk voor de eerste keer.

    DL: Het is erg moeilijk die soort gedachten onder woorden tebrengen.DO: Het is heel moeilijk onder woorden te brengen, daarom hebik ook de term onderbewustzijn gebruikt. Het is een beetje mijnparadepaardje. Het is mijn verklaring om tot een beter inzicht tekomen. Toen ik dit voor het eerst publiekelijk maakte, vocht iktegen de grote vooroordelen die men heeft ten aanzien van ach-terwaartse spraak, dus probeerde ik opzettelijk alle verwijzingennaar spiritualiteit te vermijden.

    Reverse Speech is volgens David John Oates eentechniek die leidt naar de ontsluiering vanverborgen boodschappen in de menselijke taal.

    t AchterstevorenD

    ebor

    ah L

    inde

    man

    n

    David Oates beweert dat wanneer men de menselijke spraakachterstevoren beluistert, de mens zijn ware ziel ontbloot.

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 14

  • 15

    DL: Ik herinner mij al dat gepraat over backward masking in derock muziek. Hoe zou je het verschil aanmerken, als dat er al is?Het lijkt wel of we het hier over het zelfde hebben.DO: Ja, we hebben het over het zelfde fenomeen. Wat ze in derock and roll hoorden was gerommel van het tweeweg commu-nicatie proces. Maar het onderzoek van de fundamentele christe-nen zei dat rock and roll satanisch is, dus draaiden ze muziek vanocculte bands achterwaarts om het te bewijzen.

    DL: Ik ben vooral genteresseerd in het gebruik van het potentieelvan reverse speech in mijn praktijk, werkend met mensen dieongewone ervaringen hebben gehad. Dit zou een belangrijk ins-trument voor de ufologie kunnen zijn en voor het werken met ont-voerden.DO: Absoluut. Het verbaast mij dat de UFO gemeenschap hier nietmassaler op heeft gereageerd dan tot nog toe.

    DL: Ik zou beter willen begrijpen hoe dit gebruikt kan worden alsiemand aankomt met een waarneming of ervaring. Het schijnt dater een aantal simplistische ideen is over het gebruik van reversespeech dat niet tot goede resultaten leidt.DO: Ja, reverse speech is veel complexer dan men zich realiseert.Misschien is een deel daarvan mijn eigen schuld. Misschien hieldik de schijn op dat het zo simpel was als een bandje achterstevo-ren draaien en dan wordt het hoorbaar. Maar zo eenvoudig is hetniet.Je hebt achterwaartse opnamen met verschillende toonsoorten enniveaus en het vergt veel training en verstand van zaken om ze tekunnen horen. En je komt terecht bij verschillende metaforen enarchetypen, en hun betekenissen. Dus de ervaren analist kan vast-stellen of iemands ervaring (laten we zeggen een UFO ontvoering)echt was of een hallucinatie, of dat wat men denkt dat het gebeur-de eigenlijk iets anders is waar men aan moet werken. Uit het soorttaal en terminologie kan je opmaken welke gebeurtenissen echt,ingebeeld of zelfs flagrante leugens zijn.

    DL: Ik begrijp dat je zelf een waarneming hebt gehad in SanDiego; je eerste en enige waarneming.DO: Ja, en wat voor een. Het was een oranje gouden object aande horizon. Mijn kinderen en ik keken er ruim een half uur naar,terwijl het langzaam over de bergtoppen bewoog. Het was enormen als ik zeg enorm, dan bedoel ik enorm. We keken naar de vlieg-tuigen landend en stijgend vanaf San Diego airport. We konden delandingsbaan vanuit ons huis zien. De vliegtuigen waren spelden-prikjes van licht vergeleken bij de massieve afmetingen van ditobject. Ik haalde mijn telescoop tevoorschijn. Het was als tweeschotels boven op elkaar met een soort verbonden doorgang daartussenin, als een soort jojo. Het bewoog zich langzaam voort; hethad geen haast. Het straalde een briljante gouden kleur uit, maarde randen waren scherp gedefinieerd. Aan de randen was het nietwazig. Het was het verbazingwekkendste dat ik ooit in mijn levengezien heb. Mijn kinderen waren vol ontzag.

    DL: Heb je ook speech reversal toegepast op je eigen beschrij-ving van deze gebeurtenis?DO: Dat heb ik, en het gaf aan dat wat we zagen ook echt gebeurtwas. En er was ook iets reusachtig spiritueels aan deze gebeur-tenis. Het sprak van de aankomst van de Eva en de genezing vande ziel. In alle UFO-ervaringen waar ik naar gekeken heb (datwaren er niet veel, want ik ben geen UFO-onderzoeker) was hetonderliggende thema de spirituele staat van onze planeet, overhoe ontzettend onze ziel verziekt is. Op een of andere manier zijnde UFO-ervaringen daarmee verbonden, alswel met de verlossing

    van de mensheid.

    DL: Als mensen hun ervaringen en ontmoetingen aan jou vertel-len, is dit dan het thema in al die verhalen?DO: Ja, en het woord bruidegom is op zijn minst al een halfdozijn keer naar voren gekomen in UFO-ervaringen. De aankomstvan de bruidegom.

    DL: Dat is interessant, want onlangs deelde een ontvoerings-slachtoffer mij mede dat zij tijdens al haar ervaringen het idee haddat er een culminatie staat te gebeuren, ze voelde alsof het tijdwas voor de bruiloft om plaats te vinden.DO: Het woord bruidegom is een aantal malen naar voren geko-men, samen met de ziel is ziek, en tijd om de ziel te genezen.En nu even weg van het onderwerp UFO, om maar bij die spiritu-ele kant te blijven. Mijn hele bedoeling met het naar buiten bren-gen van mijn reverse speech onderzoek was het naar buitenbrengen van deze technologie. Om te zeggen dit is mijn onder-zoek dat ik heb samengesteld. En dit is het bewijs waarvan ik denkdat het deze realiteit bevestigd. En mijn hele bedoeling was meergericht op het presenteren van de technologie, in plaats van tepraten over de boodschap. Maar de laatste twee, drie maandenveranderen mijn lezingen. Ik weet niet waarom maar het gebeurtgewoon. Ik begin dan te praten over de algemene boodschap ach-ter reverse speech.

    DL: Wat zou u zeggen tegen een scepticus, of iemand die vraagtwat kunt u mij laten zien dat bewijst dat dit exacte wetenschapis, en dat het werkt?DO: Welnu, er is een aantal dingen. Om te beginnen, omkeringenkomen ten minste eens per vijf tot tien seconden spraak voor. Zekomen voor in grammatisch correcte zinnen die direct relaterenaan hetgeen voorwaarts is gesproken. En dus denk ik dat de wis-kundige waarschijnlijkheid van zulke samenhangende en constan-te gedachten voorkomend met zon regelmaat in directe contextmet de voorwaartse spraak, ik bedoel de waarschijnlijkheid datzoiets gebeurt te gek is voor woorden.Ten tweede, reversals hebben een uniek golfvorm frequentiekenmerk dat door computersoftware opgespoord en herkend kanworden. We doen nu beta tests met een software pakket datreversals zal lokaliseren. Ik zeg dus dat we langs elektronischeweg kunnen bewijzen dat deze frasen bestaan.Ten derde, we hebben electroencephalografische (EEG) testsgedaan in Australi waarin we het brein echt kunnen zien reage-

    David Oates tijdens een uitzending van CNN

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 15

  • 18

    Joseph McMoneagle is n van de meest vermaarde, en gerespec-teerde Remote Viewers. Hij is de auteur van Mind Trek (1993,heruitgegeven in 1997), The Ultimate Machine (1998) en hetnieuwe Remote Viewing, A Handbook.

    Achtergrond van Remote ViewingRemote Viewing begon bij het project Scanate in 1972, eendoor de CIA gefinancierd onderzoeksproject bij SRI International(Stanford Research Institute) in Palo Alto, Californi. De tweebelangrijkste Viewers waren Pat Price en Ingo Swann. Price over-leed aan een hartaanval in 1975; Ingo Swann ging met pensioenin 1986.Zij stelden vast dat het mogelijk was niet alleen Russische dossiersen locaties binnen te dringen, maar ook de CIA dossiers en loca-ties. In Project Peanut gaven ze aan zich een ondergrondsenucleaire faciliteit in het noorden van de Sovjet Unie tot doel testellen. Het duurde ongeveer vier jaar om alle informatie die zegaven te controleren en correct te bevinden, ondanks het feit dathun tekeningen tot op de centimeter nauwkeurig waren.Een artikel over Scanate werd gepubliceerd in 1975, in het tijd-schrift van de IEEE, dat de aandacht van de defensie inlichtingen-dienst trok. Het resultaat was datgene wat nu bekend is onder denaam Project Stargate, hoewel het oorspronkelijk een aantalandere namen had, zoals Grill Flame Gondola Whish enCentre Lane.Joseph McMoneagles persoonlijke paranormale geschiedenisbegon met een bijna dood ervaring (BDE) in Australi, in 1970.Tot aan dat moment stond ik bekend als behoorlijk intutief ,maar ik zou het zelf een gevoelige snaar hebben genoemd, en nietiets mediamieks. De BDE was mijn eerste introductie in hetparanormale. Aan het eind van 1970 kon je hier niet over praten,anders werd je doorverwezen naar een ziekenhuis, om het een enander te laten controleren door psychiaters. In feite werd ik tweeweken opgenomen in een ziekenhuis, om te zien of ik niet leedaan enige cellulaire schade, nadat ik mijn bijna dood ervaring hadgehad.

    Grill Flame, zoals het Defensie Remote Viewing Project oorspron-

    kelijk heette, begon in 1978.Men interviewde ongeveer drieduizend mensen en hield er ten-slotte zes over, met inbegrip van McMoneagle.We werden getest door SRI International, en als uitkomst bleek

    ik nummer 1 te zijn. Van de oorspronkelijke zes, bleven er twee over, ikzelf en een lui-tenant kolonel, die momenteel in Florida woont, wiens naam ikniet kan vertellen. De anderen overleden door een hartaanval, ofandere dingen. Hem vragend of hij een significant verband ziettussen Remote Viewing en hartaanvallen, zei hij te geloven dat decriteria voor het selecteren van Remote Viewers, ook gebruikt wor-den om mensen met een Driedubbele - A persoonlijkheid teselecteren, onder wie, zoals McMoneagle toevoegde hijzelf ookschijnt te behoren, er veel hartinfarcten en hartoperaties voorko-men.

    In 1984 ging McMoneagle werken voor het Cognitieve ScienceLab bij SRI, nadat hij gepensioneerd was bij Defensie. Hierdoorbleef hij in het Stargate programma, dat in 1986 werd overgedra-gen aan het SAIC (Science Applications InCorporation), waar hetwerd voortgezet, tot het eind van het project in november 1995.Hoewel, het Remote Viewing onderzoek gaat nog steeds door bijde Cognitieve Sciences Labaratory, van Fundamental Researchin Palo Alto. McMoneagle is nog altijd betrokken bij het onderzoekaldaar. Hij is bovendien mede-eigenaar van het Intuitive Intelli-

    McMoneagle is de enige geweest die gedurendehet hele, zeer geheime Stargate project, dat 18jaar duurde, geparticipeerd heeft. Hij gafbovendien succesvolle demonstraties vanRemote Viewing op de Amerikaanse televisie.Hij is momenteel de grootste expert op hetgebied van Remote Viewing en openbaart in ditartikel zijn kennis.

    Remote Viewing: hetgebruiksvriendelijke,paranormale kanaal naarkennis en inzicht

    Mic

    hael

    Lin

    dem

    ann

    Joseph Joe McMoneagle is volgens de insiders een van deallerbeste remote viewers die ooit voor de Amerikaanse

    overheid gewerkt heeft.

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 18

  • 19

    gence Inc. Een van zijn hoofdtaken is het opsporen en testen vanpotentiele goede Remote Viewers.Een van de mythologien betreffende Remote Viewing, is datiedereen het kan, en het aangeleerd kan worden, zegt hij. Feit isdat elke mens, die ooit in het laboratorium rondliep en getestwerd, een natuurlijke aanleg voor Remote Viewing, aan de daglegde. We weten dat het een onderscheidingsvermogen is, zoalswe meerdere onderscheidingsvermogens hebben, en we bezittendeze allemaal. Het probleem heeft te maken met de waarheidsge-trouwheid ervan. We zien het als een natuurlijk talent, zoiets alshet opgooien van een bal. In het laboratorium hebben we ont-dekt, dat ongeveer een half procent van een willekeurig gekozengroep mensen, Remote Viewers van wereldklasse zouden zijn.

    In 1995, verlangde het Amerikaanse Congres een formele terug-blik op Stargate. De CIA huurde hiervoor het American Institutefor Research (AIR) in om het n en ander te bestuderen. Hetresultaat was dat Stargate officieel werd stopgezet. McMoneagleziet een aantal redenen hiervoor die niets van doen hebben metde doeltreffendheid van Remote Viewing.

    Ze werden verondersteld een aanslag te doen op datgene dat deinlichtingendienst verzameld had, vanaf 1977 tot op heden. Erzijn 121 dozen met operationele documenten en men werd uit-genodigd mensen in te huren, om deze documenten tot in detailte bekijken, middels Remote Viewing. Men kreeg de tijd van junitot september 1995 om dit klaar te spelen. Niet genoeg tijd omzelfs maar door drie van deze dozen te bladeren. Ik denk dat hetvan het begin af aan bedoeld was te mislukken, zo zegt hij.

    Terugkijkend op de voortzetting van Stargate, zegt Mcmoneagledat er veel politieke redenen waren om Remote Viewers tegebruiken. Wij waren mensen waar niemand graag naast gezienwerd. Er waren ook ernstige management problemen, vooral in delaatste twee of drie jaar. Veel leidinggevenden waren bang voorhet paranormale, of wisten er niets van. De onderzoekers van AIRwaren bevooroordeeld. In eerdere studies naar Remote Viewing inde tachtiger jaren hadden de twee leidinggevende onderzoekersgeen veiligheidsgaranties voor het Remote Viewing project, duskregen de Remote Viewers de instructies, niet samen te werkenmet het onderzoek. Als gevolg daarvan schreven de onderzoekerseen uitermate negatief rapport. Diezelfde onderzoekers warenhoofd van het AIR onderzoek.

    Volgens McMoneagle werden slechts ongeveer twee dozen vanhet Remote Viewing bekeken, en was het op voorhand gedoemdte falen. Alweer omdat de onderzoekers niet voldoende vrijheidkregen, de meeste ruwe onderzoeksgegevens in te zien.Er waren drie commissies die toezicht hielden op het Stargateproject gedurende zijn 18-jarige geschiedenis. Van de 26 ledenvan die commissies, was er niet n die overtuigd geloofde in hetparanormale, maar keurden constant verlenging van het projectgoed, slechts gebaseerd op operationele gronden. De AIR onder-zoekers spraken slechts met n van deze 26 mensen. AIR negeer-de ook totaal de lijst van eindgebruikers van Stargate, die er uitzagals een lijst van Wie is Wie in Washington. Men veronachtzaam-de de eindgebruikers, om eventueel mogelijke politieke opschud-ding te verkomen. Ondanks een jammerlijk inadequate studie,vond AIR dat er een statistisch significant effect werd aangetoond.Dat is hoe Remote Viewing werkt. Ondanks dat zei AIR: In geenenkel geval had de bijzondere cognitieve informatie, de inlichtin-gen dienst kunnen leiden.Dit is volgens McMoneagle een uitermate absurde onwaarheid.

    Ondanks het feit dat Remote Vieuwing beslist werkt, na meer dan25 jaar onderzoek, hebben we de clou hoe het werkt niet kunnenvinden. Maar bepaalde zaken zijn bekend. Zoals:- Er is geen manier om je tegen Remote Viewing te beschermen.

    Ik heb nog nooit een Remote Viewer gezien, die zich ookwaardoor dan maar afgeschermd wist.

    - Een Remote Viewer kan afgeleid worden van een doel, of eendoel kan tijdelijk gemaskeerd worden. Bijvoorbeeld, wanneereen Remote Viewer, schouwt naar een (ondergrondse) lan-ceerinrichting voor raketten, is dat erg moeilijk te verstoppen.Maar wanneer er ballonnen opgehangen worden en rockmuziek gedraaid wordt, kan de Remote Viewer denker dat ereen rock party aan de gang is, en het onmogelijk een raket lan-ceerbuis kan zijn.

    - Remote Viewing is een natuurlijke mogelijkheid, die verschil-lende niveaus kan hebben bij verschillende mensen. In hetalgemeen kan de gave niet worden verbeterd.

    - Afstand, tijd en ruimte hebben geen invloed op Remote Vie-wing.

    - Remote Viewing, is niet goed in het opsporen van kwijtge-raakte, of gestolen zaken. Mensen die goed zijn in het opspo-ren van deze dingen, gebruiken hun methodes daartoe, naastRemote Viewing.

    - De preciesheid wordt altijd in het laboratorium gemeten. Bui-ten het laboratorium, zijn condities oncontroleerbaar, en kanaccuratesse niet gemeten worden. Niemand is voor honderdprocent accuraat. Maar goede Remote Viewers, producerenroutinematig erg gedetailleerde en waardevolle informatiebetreffende bepaalde doelen.

    McMoneagles UFO ervaringenMcMoneagle was in 1966 gestationeerd in Eleuthera op de Baha-mas toen hij zijn eerste UFO ervaring had. Hij liep met zijn part-ner, beiden deelnemers van een lucht-zee reddingsteam, even namiddernacht terug naar hun kwartier. We waren in de zandduinen. De hele plek lichtte op zoals bij vollemaan. Ongeveer 330 meter boven ons bevond zich een ongeveer100 meter grote schijf. Het was eigenlijk langwerpig en niet per-fect bolvormig. Het had uitstulpingen en identificatietekens op debodem. Er waren lijnen van panelen zichtbaar, alsmede ondoor-

    Sinds hij niet langer voor de overheid werkt, probeertMcMoneagle zijn kennis aan de wereld kenbaar te maken

    door boeken en informatie, alsook door zijn eigenorganisatie.

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 19

  • 22

    Het moderne comfort zal verantwoordelijk zijn voor de verwachtewagneriaans lange verkiezingszitting. Johannes Paulus heeft ervoor gezorgd dat het conclaafsysteem gestroomlijnd is, door pro-cedurele veranderingen in het kiessysteem aan te brengen tot aanhet bouwen van nieuwe verblijven voor de mannen die zijn opvol-ger moeten kiezen. De vochtige en sombere kamertjes rond deSixtijnse Kapel, waar de leden van het college van de rest van dewereld werden afgesloten, zijn verleden tijd. Er staat tegenwoor-dig een nieuw gebouw achter de Sint-Pieter dat volgens de inge-wijden meer lijkt op een modern hotel. Conclaafbezoekers uit hetverleden zouden jaloers zijn op alle 20e-eeuwse gemakken waarhet van voorzien is. Volgens deskundigen zal de comfortabeleomgeving de kardinalen ertoe aanzetten om meer tijd uit te trek-ken voor deze belangrijke beslissing. Ten minste vijftien dagennadat Johannes Paulus zich heeft teruggetrokken, in een Poolsklooster of in de hemel, zullen de huidige 109, maar niet meer dan120, stemgerechtigde kardinalen het luxueuze nieuwe gebouwbinnen schuifelen voor het conclaaf. Voordat de ingang wordtdichtgemetseld, zullen ze gevisiteerd worden. Deze vernederendebehandeling is een moderne noodzaak. Fluisterapparaten kunnennamelijk door iedereen binnengebracht worden: van geheimediensten tot paparazzi van een of ander roddelblad die graag deheilige primeur zouden hebben van wie er aan begin van hetderde millennium aan de beurt is om de machtigste christelijke lei-der op Aarde te worden. Vier keer per dag verlaten de kardinalenhun gerieflijke, zij het enigszins Spartaanse, motelcellen om te bid-den en te stemmen voor een nieuwe paus.Een kardinaal geeft een zilveren verzamelblad door waar de stem-briefjes op worden gelegd. De opgevouwen papiertjes wordenvervolgens in een zilveren schaal gelegd, zodat God zijn wil ooknog kan doen gelden. Drie kardinalen worden door loting aan-gewezen om toezicht te houden op het verkiezingsproces. De eer-ste leest het stembriefje, de tweede controleert de naam en dederde leest de naam hardop voor, waarna hij het stembriefje meteen naals aan een draad rijgt, zodat het niet een tweede keer mee-geteld kan worden. Als er geen tweederde meerderheid is voorn persoon, worden alle stembriefjes in het vuur gegooid waareen chemische stof aan toegevoegd is. Daardoor kan de buiten-wereld aan de zwarte roetachtige rook die uit de schoorsteenomhoogkomt, zien dat er nog geen overeenstemming is.Het stemmen zou eindeloos door kunnen gaan. Het langste con-claaf, in de dertiende eeuw, duurde drie jaar. Om dit proces testroomlijnen. Heeft Johannes Paulus de regels zodanig veranderddat als na 38 stemronden (met vier stemronden per dag betekentdat tien dagen) nog geen opvolger is gekozen door een meerder-heid van tweederde plus n, een meerderheid van de helft plusn voldoende is. Dat geldt dan voor alle daarop volgende stem-ronden.Eenmaal gekozen kan een kardinaal zijn uitverkiezing aanvaarden

    of weigeren. De kans is echter klein dat hij de wil van de HeiligeGeest zal afwijzen: men denkt namelijk dat deze de werkelijke kie-zer is achter alle politieke spelletjes, intriges en gebeden in het col-lege. Als de kardinaal zijn verkiezing accepteert, worden de stem-briefjes verbrand nadat ze zijn vermengd met een chemische stofdie ervoor zorgt dat er witte rook uit de schoorsteen komt. Dit ishet teken voor de telelenzen van honderden nieuwsagentschap-pen op de daken rond het Vaticaan dat de wereld een nieuwe pausheeft.Dat hiermee een van de laatste conclaven van ons tijdperk afge-sloten is, zal in het volgend onderdeel duidelijk worden.

    Petrus van Rome

    De twaalfde eeuwse Ierse ziener Malachias voorspelde het eindevan de rooms-katholieke kerk en tevens het lot van de pausen totaan de Dag des Oordeels. Volgens zijn zeggen volgen er na dedoor van Johannes Paulus II nog slechts twee pausen. Zullen debeangstigende voorspellingen van Malachias bewaarheid worden?In 1139 ondernam Malachias een bedevaartstocht naar Rome. Inhet zicht van de Heilige Stad zonk hij ineen en begon geheimzin-nige Latijnse frasen te mompelen, die allemaal betrekking haddenop het toekomstige lot van de pausen. Vierhonderd jaar lagen zijnprofetien verborgen in de Vaticaanse bibliotheek. Na de heront-dekking werden de voorspellingen door de Kerk verworpen alsbedrog, maar tot op de dag van vandaag blijken zij merkwaardig

    Binnenkort komt er een conclaaf om een nieuwepaus te kiezen, mogelijk dit jaar nog. Volgensingewijden in en buiten het Vaticaan zullen deprinsen van de kerk, als ze bijeenkomen in hetheilige college van kardinalen, een van delangste en moeilijkste conclaven uit de modernetijd beleven.

    Johannes Paulus III?Jo

    hn H

    ogue

    Hoelang blijft de huidige paus, Johannes Paulus II, nog aanhet hoofd van de Katholieke Kerk? En is zijn opvolger de

    laatste paus?

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 22

  • 23

    goed te kloppen: negentig procent ervan is uitgekomen.

    In persecutione extrema Sacrae Ecclesiae sedebit Petrus Romanusqui pascet oves in multis tribulationibus, quibus transactis, civitassepticollis dirvetur; et Judex tremendus judicabit populum.(Tijdens de laatste vervolging van de Heilige Roomse kerk, zal Pet-rus van Rome er zitten die de schapen zal hoeden tijdens de velerampspoeden, en als die voorbij zijn, zal de stad op de zeven heu-vels volledig verwoest zijn en de vreselijke rechter zal over het volkoordelen.)

    De profetie over de pausen van Malachius eindigt met dit Latijnsestijlbloempje dat uit 25 woorden bestaat. Het bevat de meestbeangstigende waarschuwingen voor de Dag des Oordeels dieeen katholieke ziener ooit heeft opgeschreven, of hij nu een mid-deleeuwse heilige was of een vervalser uit de renaissance. Een dingis zeker betreffende deze laatste paus uit de profetie: hij zal nooitde naam Petrus Romanus krijgen. Er bestaat een ongeschrevenwet in het college van kardinalen dat geen enkele opvolger van deeerste paus de naam zal gebruiken. De onderzoekers van de pro-fetie van Malachias zullen op zoek moeten gaan naar andere aan-wijzingen. Mogelijk is zijn voornaam Petrus of bevat zijn familie- ofkerkelijke wapen iets wat wijst op de apostel die Christus de rotsnoemde. Misschien staat er op het wapenschild van de laatstepaus een steen (een petra), de vissersboot van de apostel of zijnnet. Misschien bekleedt hij een functie in een va de duizenden ste-den of kathedralen die naar Sint-Petrus zijn genoemd of heeft hijeen functie in de Sint-Pieter zelf.Het is waarschijnlijker dat het zijn belangrijke daden of het themavan zijn pontificaat zijn waar het om draait in dit laatste van allepost-Wion-mottos. Misschien betekent de naam Petrus vanRome dat het leven van de laatste paus overeenkomsten vertoontmet dat van de eerste. Hij is de bisschop van Rome bij de geboor-te van iets nieuws. Het is ook zijn lot dat hij zal sterven als een mar-telaar. Je zou kunnen verwachten dat de laatste persoon op dezetel van Sint-Petrus niet een Italiaan is, net als de eerste, mis-schien zelfs een jood. Misschien is hij zelfs een rondtrekkendeapostel, zoals zijn naamgenoot. Zoals Petrus, de eerste bisschopvan Rome, voorzag dat de stad door vuur verwoest zou worden endat hij zelf vervolgd en als martelaar gedood zou worden, zo zoude laatste bisschop van Rome misschien aan zijn eind kunnenkomen tijdens de uiteindelijke vernietiging van Rome, die voorzoveel katholieke zieners wordt voorspeld, en die ze verwachtenrond het begin van het derde millennium.Als we meer willen weten over de laatste paus, moeten we onswenden tot de profetien doe ook door andere katholieke zienersworden gedeeld. Nostradamus publiceerde zijn enorme histori-sche werk over de toekomst veertig jaar voordat Wion de profetiehet licht deed zien die aan de heilige Malachias wordt toege-schreven. In veel van zijn profetien weerklinkt het paus Petrus-thema. Dat zou erop kunnen wijzen dat de auteur een vervalserwas die zichzelf Malachias noemde en dat hij beschikte overNostradamus Les Prophties.Als je er echter van uitgaat dat de gelijkluidende gezichtspuntenover de laatste paus wijzen op een gedeeld gelijk en niet op eenpoging van een mysterieschrijver om toekomstige lezers een radvoor ogen te draaien, dan betekent de opmerking van Nostrada-mus dat de Petrus Romanus van de profeet van de geheimzinnigemottos een traditionalist is die gebukt gaat onder vele geheimen.Nostradamus spreekt over een verschuiving in het begin van de21e eeuw van Rome als centrum van een religieus rijk in de rich-ting van de Derde Wereld. Daarmee bedoelt hij mogelijk dat delaatste heilige vader van buiten Europa zal komen, misschien zelfs

    uit een land van het zuidelijk halfrond. Als hij het eind van het Vati-caan voorziet, spreekt Nostradamus over de vissersboot van Sint-Petrus, waarop die nieuwe paus aan het roer staat tot zijn groteschade. Door de nadruk te leggen op de vissersboot van de eer-ste paus, wil Nostradamus mogelijk meer zeggen dan alleen maarhet symbool van de Heilige Stoel noemen. Misschien geeft hij onsindirect een aanwijzing voor de naam van de laatste paus, die hetschip van de Heilige Stoel in de nabije toekomst tegen de rotsenvan de apocalyps op zal sturen.Nostradamus voorziet dat te eniger tijd tijdens het pontificaat vanPetrus Romanus de paus gedwongen zal zijn om het Vaticaan teverlaten, misschien zelfs meer dan eens. Deze onvrijwillige bal-lingschap zal plaatsvinden nadat het verbond tussen Rusland ende Verenigde Staten verbroken wordt vanwege de daad van eenterrorist uit Libi of Noord-Afrika, korte tijd nadat er een grotekomeet is waargenomen. Vele kenners van Nostradamus menendat het passeren van de Hale-Bopp-komeet het beginpunt is vandit vreselijke venster in de tijd.Als Hale-Bopp de komeet is die Nostradamus bedoelt, dan zullenRusland en Amerika geen langdurig vriendschap beleven. De Ara-bische of Noord-Aafrikaanse terrorist zal ze dwingen binnen der-tien jaar met elkaar in oorlog te geraken. Volgens Amerikaanseinlichtingendiensten heeft Saddam Hoessein in Khaddafis Libi enin de extreem-islamitisch fundamentalistische staten als Aaalgerijeen Soedan honderden massavernietigingswapens verstopt en tenminste 400 Scud-raketten waar ze op gemonteerd kunnen wor-den. Als er oorlog uitbreekt kunnen die wapens gebruikt worden.De teneur van Nostradamus visie op de terreuroorlog van de anti-christ is dat het een conflict betreft dat zich langzaam over de hele

    John Hogue heeft zich sinds enkele jaren toegelegd op degeschiedenis van de pausen... en hun toekomst.

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 23

  • 27

    1. Sevenum (Limburg)

    In de morgen van 30 juni 1999 werd een cirkel gevonden in eenaardappel perceel, met een doorsnede van 7 meter. In eersteinstantie leek het een vrij eenvoudige formatie, maar na onderzoekbleek het een zeer interessant aspect te hebben. De platgeslagenplanten waren aan de basis van de stengel tussen 5 en 10 cm.boven de grond opgedroogd, wat op de close up foto duidelijk tezien is. De grond was te zacht en te broos om er geen voetaf-drukken achter te laten als je er over heen gelopen had (de voet-afdruk rechtsboven op de close-up foto werd met opzet gemaakt,ter illustratie).

    2. Hoeven (Noord-Brabant)

    In de nacht van zondag 6 op maandag 7 juni 1999, tussen 1 uuren half twee, nam een ooggetuige een heldere ster aan de horizonwaar. De kleur van deze ster was helder roze. Toen hij zag dat hetlichtobject langzaam begon te bewegen, bleek het kennelijk vrijdicht bij te zijn. Het zweefde ogenschijnlijk boven het perceelgerst, wat achter zijn huis lag. Vrij onverwacht transformeerde het

    licht zich binnen een paar seconden in een elliptische, doorschij-nende vorm, waarbij het licht zwakjes het veld bescheen. Vervol-gens verdween het. De ooggetuige rende naar buiten, het veld in,waar hij een graancirkel van 9 meter doorsnede ontdekte. Het vielhem op dat zowel de grond als de planten, als de lucht binnen deformatie warm aanvoelden. De volgende morgen inspecteerde hijde formatie opnieuw en zag hij dat er een kleine cirkel bij geko-men was.Vanwege het zeer boeiende ooggetuige verslag is de formatieintensief onderzocht door de DCCCS en zijn er vele monsters vanzowel de planten als de grond meegenomen. De eerste resultatenvan het onderzoek zijn zeer opzienbarend. De toename van delengte van de knopen met een factor twee is een van de opmer-kelijke resultaten. De perfecte overeenkomst tussen de knoopver-lenging zelf en de stralingsverdeling van een puntbron betekentdat er zeer concreet bewijs werd gevonden dat de oogetuigever-klaring volledig ondersteunt. In bijgaande grafieken is te zien datwe hier te maken hebben met een perfecte cirkelvormige symme-trie. Het vervolg onderzoek vindt plaats met ondersteuning van dr.Levengood en zijn BLT team in Amerika.

    De monsters zijn op gelijke afstand van elkaar genomen op drie ver-schillende diameter lijnen a, b en c, binnen de cirkel, van de rand vande cirkel (positie 1), door het midden van de cirkel (positie 4) en ver-volgens naar de overstaande rand (positie 9). Elk monster bestond uit20 stengels. In de linker tabel wordt de gemiddelde lengte per mon-ster weergegeven. In de rechter tabel staat het resultaat van de con-trole monsters, welke ieder ook uit 20 stengels bestaan, afkomstig uitwillekeurige posities binnen de graancirkel en tot 60 meter buiten deformatie. Onderzoek en analyse is gedaan door Eltjo Haselhoff..

    Verslag van een zomer vol cirkels

    Nederlandse Graancirkelsvan 1999

    Eltjo

    Has

    elho

    ff

    Sevenum 1999 Eltjo Haselhoff

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 27

  • 28

    3. Hoeven (Noord-Brabant)

    In de vroege morgen van 12 juni 1999 verscheen een tweede for-matie in hetzelfde perceel als de vorige Hoeven formatie. Dit keerzag de ooggetuige een heldere flits vlak boven het veld, waarna hijde formatie in het veld ontdekte. Ook deze formatie is wederomintensief bemonsterd voor onderzoek in Nederland en in Amerika.Er wordt op dit moment nog aan het onderzoek gewerkt.

    4. Nieuw Vossemeer

    Een kleine cirkel met een grote ring er omheen verscheen in denacht van 17 op 18 juli 1999

    5. Berkel-Enschot (Noord-Brabant)

    Een formatie van 3 cirkels werd ontdekt op 23 juli. De respectie-velijke diameters waren: 25, 8 en 8 meter.

    6. Kilder (Gelderland)

    Deze formatie is eind juli ontdekt, toen het waarschijnlijk al eenmaand oud was.

    7. Zeddam (Gelderland)

    Deze formatie is ontdekt op 24 juli met een lengte van circa 50meter .Tekening Bram Opdam

    8. Beek (Limburg)

    Een enkelvoudige cirkel werd waargenomen door de bemanningvan een vliegtuigje op 25 juli, in de buurt van vliegveld Beek.

    9. s Heerenberg (Gelderland)

    Deze formatie is eind juli na de oogst onderzocht. De ringen had-den een diameter van 10,5 en 20 meter. Het F-symbool was 14meter lang.

    10. Nieuwerkerk (Zeeland)

    Een gigantische formatie ontstond in de buurt van Nieuwerkerk.Deze formatie zou gemaakt zijn onder leiding van Remco and RobDelfgaauw, vermaarde graancirkelmakers van de afgelopen jarenin de lage landen. Met een team bestaande uit 15 mensen werdoverdag het patroon uitgezet en werd s nachts het gewas platge-drukt. De eigenaar van het perceel was bij de hele operatie betrok-ken. Het ging om dezelfde eigenaar als die van twee jaar geleden,toen eveneens een indrukwekkende formatie onder leiding van degebroeders Delfgaauw werd gemaakt. Alhoewel weinig details vanhun werkwijze bekend gemaakt zijn, is bekend dat ze geavanceer-de instrumenten gebruikten.

    11. Zutphen (Gelderland)

    Op 1 augustus werd een pictogram ontdekt in hetzelfde veld alswaar in 1996 een formatie ontstond. De verschillende diameterszijn: 12, 11.50, 8.50 8.50 en 6 meter.

    s Heerenberg Tekening Eltjo Hasselhof

    Kilder Bram Opdam

    Wieringerwerf Tekening Bas Meijer

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 28

  • 31

    Gilgamesj is een oud Sumerisch epos dat ongeveer vierduizendjaar geleden geschreven werd, in spijkerschrift op kleitabletten, enpas herontdekt werd in de negentiende eeuw. Het is een verhaalwaarin de echos doorklinken van het Oude Testament, met beel-dende details van de zondvloed en de creatie van de mens uit hetstof der aarde. Het grootste deel van het verhaal is gewijd aan deSumerische koning Gilgamesj en zijn zoektocht in de mystiekecederbossen waar hij vele heldhaftige daden verricht. Het Gilga-mesj epos wordt beschouwd als het eerste heldendicht in dewereld ooit geschreven, maar de historici kunnen er met hun bere-keningen zon zeshonderd jaar naast zitten. Hun tijdsberekening isgefundeerd op een verkeerde interpretatie van waar het ware ver-haal werkelijk over gaat. Geschiedkundigen hebben het verhaalover het algemeen vertaald als een literair epos van deze Sumeri-che koning die zijn stempel drukte op de wereld, maar ik denk datzij zich hierin wellicht vergissen.

    Ik werk aan de theorie dat het grootste deel van het bijbelse OudeTestament in feite is gebaseerd op dezelfde denkbeelden als die inSumeri gevonden werden. De bijbel heeft duidelijke echos vaneen oude astrologische religie, een verhaal van de stand van desterren en planeten, waarop de geschiedenis van de aartsvadersgent is. In zowel de bijbel als Gilgamesj treffen we een epos aanvan een strijd tussen Ram en Stier tussen de Hyksos faraos vanEgypte (de herderkoningen) en de Apis stieraanbidders welkeheersten in Egypte en regelmatig Mozes dwarszaten gedurendede Grote Uittocht uit Egypte.Ik ben van mening dat het Gilgamesj epos eenvoudigweg een kos-mische strijd beschrijft tussen het sterrenstelsel Orion en de astro-logische constellatie van stier (Taurus) en ram (Aries).

    Zoals al vermeld in mijn boek Thoth: Architect of the Universe, ver-anderen de constellaties langzaam met het verstrijken van de mil-lennia. Elk tijdperk heeft een heersend sterrenbeeld, het huidige isVissen. In het tijdperk van Gilgamesj echter, stond er een verande-ring van sterrenbeeld aan te komen; stier stond op het punt zijnrol af te staan aan het volgende sterrenbeeld ram. Het stiertijdperkduurde tot ca. 1800 v. Chr., toen ram opkwam. Deze datum ligtdichtbij zowel het tijdperk van de eerste Hyksos faraos van Egyp-te en de op schriftstelling van het Gilgamesj verhaal. In Egypte lijktdeze verandering tot een burgeroorlog te hebben geleid welkeresulteerde in de verdrijving van de ram aanhangers uit Egypte; degeschiedkundig gestaafde Hyksos exodus, wie zal het zeggen.Wellicht dat het Gilgamesj verhaal een indicatie geeft dat de ver-andering in Sumeri wat gladder verliep. De eerste aanwijzing datdit Sumerische verhaal meer is dan een simpel verhaal van prinsenen koningen en in werkelijkheid een priesterlijk verslag is van eenkosmische botsing, is dat de metgezel van Gilgamesj, Enkidubeschreven wordt als zijnde een meteoor.

    Deze ster uit de hemel die neerdaalde als een meteoor uit de lucht;

    Die jij probeerde op te tillen, maar te zwaar vond Dit is de sterke kameraad, die hulp brengt aan zijn vriend in nood.

    De teksten gaan verder met een gedetailleerde beschrijving vanEnkidu. De zinspeling is vrij duidelijk: Enkidu is een object uit deruimte, mogelijk zelfs de ster Sirius, de metgezel van Orion. Gilga-mesj zelf, op zijn beurt wordt beschreven als zichzelf wapenendvoor de komende zoektocht en strijd op de volgende wijze:

    Een nieuwe blik op de legende van deSoemerische koning Gilgamesj, die volgens Elliste maken heeft met bepaalde astronomischekennis, waarbij Gilgamesj niemand anders isdan het sterrenbeeld Orion.

    Gilgamesj, de JagerRa

    lph

    Ellis

    Gilgamesh, de Babylonische held. Werd hij in de sterrenvereenzelvigd met Orion?

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 31

  • 32

    Gilgamesj nam de bijl, hij zwaaide de pijlenkoker over zijn schou-der,en de boog van Anshan en gordde zijn zwaard aan zijn riem;en aldus waren zij gewapend en gereed voor de reis

    In sterrenbeeldige zin, is de verwijzing weer duidelijk: de bijl in derechterhand, de boog in de linkerhand, het zwaard hangend aande gordel. Gilgamesj is eenvoudigweg de Sumerische uitdrukkingvoor het Orionstelsel. Kijk naar Orion, dit sterrenstelsel heeft alleattributen beschreven bij Gilgamesj. Dit is een epos van de heme-len, een dreigende strijd van de constellaties en de grootste vanalle constellaties, Orion, bewapent zich voor de strijd met de kos-mos. Echter Gilgamesj kent de weg niet, dus is het logisch dat hijEnkidu (de meteoor of Sirius) nodig heeft om hem te leiden.

    Laat Enkidu de weg wijzen, hij kent de weg naar het woud[van sterren] de berg met ceders, de woonplaats van de goden

    Het oude verhaal beschrijft precies het doel van de zoektocht vanGilgamesj, en het is eigenaardig dat de geschiedkundigen dezeduidelijke link niet eerder bemerkt hebben. De zoektocht heeft alsdoel om de constellatie Taurus (de stier) te doden en om het nieu-we tijdperk in te luiden. In sterrenkundige betekenis is het hetOrionstelsel dat gewapend is met de bijl, de boog en met eenzwaard hangend aan een in het oog springende gordel. Het isOrion die de boog heeft gepakt en gericht heeft op het naastlig-gende sterrenbeeld stier. Deze verandering in de hemelen, waarook naar verwezen wordt in de bijbelse teksten, staat op het puntom zich opnieuw te voltrekken. Doch hier in Sumeri is de heldGilgamesj het sterrenbeeld stier, in de gedaante van Orion, waar-van verteld wordt dat hij de stier van de hemel doodt, zoals deteksten vermelden. Maar eerst moet Gilgamesj de wachter van hetwoud [van sterren] zoeken, een angstaanjagend beest de Humba-ba genaamd:

    Humbaba ging neer bij de derde slagDe bergen bewogen zoalsalle heuvelen, want de wachter van het woud was gedooddezeven schitteringen van Humbaba zijn gedoofd.

    Voor een vierduizend jaar oud verhaal, is het proza vandaag dedag nog net zo duidelijk als toen het geschreven werd, als men hetonderwerp kent. Er is maar n wachter van Taurus en dat zijn dePleiaden, het stelsel bekend als de zeven zusters, een kleine groepvan zeven sterren, dat zichtbaar is met het blote oog en verblijftop de rug van Taurus. Vanaf deze verheven positie kon Humbaba(de Pleiaden) de wacht houden over het sterrenbeeld stier en hetbewaken. Dus voordat Taurus aangevallen kon worden, moest ereerst afgerekend worden met Humbaba. Met de Humbaba uitge-schakeld lag de rug van Taurus bloot en kwetsbaar; hier was dezwakke plek waar de held Gilgamesj zijn doodsteek kon plaatsen.

    Stoot nu je zwaard tussen de nek en de hoorns.Gilgamesj volgde de stier, hij greep hem bij zijn staart,Hij stootte het zwaard tussen de nek en de hoorns en velde destier. Toen zij de stier des hemels gedood hadden, sneden zij zijnhart er uit en gaven het aan Shamash (de Zon) en de broedersrustten.

    Zo had Gilgamesj het sterrenbeeld stier geveld en het tijdperk vanAries-ram kon beginnen. Dit wordt bevestigd door de koningslijstvan Sumeri, waaruit blijkt dat de opvolger van Gilgamesj, koningLugulbanda is, een Herderkoning. Maar Gilgamesj was op de eenof ander manier verbonden met koning Lugulbanda. Met de iden-

    tificatie van Gilgamesj als Orion, wordt de aard van die relatie dui-delijker, het was een verbintenis tussen god en koning.

    In Egypte kwamen de koningen voort uit de goden, in sommigegevallen waren zij zelfs manifestaties van de goden, zoals Osiris inhet bijzonder. In de Egyptische mythologie werd het Orionstelselbeschreven als zijnde de ziel van Osiris; dus na hun dood werdende faraos n met Osiris manifestaties van het Orionstelsel.. InSumeri lijkt hetzelfde van toepassing te zijn en was Lugulbandaeen manifestatie van Gilgamesj (Orion). Taurus was nu dood en zowerd koning Lugulbanda bekend als de Herderkoning net alsde Egyptische Hyksos faraos werd hij een volger van het nieuweregerende sterrenbeeld ram.

    Gilgamesj had een einde gemaakt aan het bewind van het Tau-russtelsel, net zoals wat Abraham bereikt had in Egypte. Dochenkele van de goden waren hierover vertoornd:

    Ishtarsprak een vloek uit. Wee Gilgamesj, want hij heeft mijbespot door de stier des hemels te doden. Toen Enkidu deze woor-den hoorde, scheurde hij de rechterdij van de stier, wierp het inhaar gezicht en riep: Als ik u kan grijpen dan is dit wat ik bij uzal doen

    Weer klinkt het verhaal waarachtig en dus vinden we in de Egyp-tische dierenriem een stierendij; afbeelding van wat we nu hetLynx sterrenbeeld noemen. Dit is een stelsel aan de noordelijkehemel dicht bij Ursa Major, Grote Beer (die in de Dendera dieren-riem van Egypte wordt afgebeeld als het Grote Nijlpaard).

    De theologie van Sumeri leek duidelijk op die van Egypte. InEgypte was het farao Sheshi Mamaybra die het nieuwe ramtijd-perk inluidde, de eerste van de Hyksos Herderfaraos. In Sumeriwas het koning Lugulbanda, in zijn dubbelrol van de god Gilga-mesj (Orion), die de Sumerische theologische strijd voerde met deTaurusaanhangers en de Herderkoning werd, de eerste Sumerischeaanhanger van het nieuwe ramtijdperk. Dit was waarom het Gil-gamesjepos geschreven werd: het was geen episch verhaal overeen koning, maar een oude viering van een elke tweeduizend jaarplaatsvindende verschuiving van de sterren. De eerste van de bij-belse aartsvaders welke bijgevolg bekend werd als herder wasAbraham, een naam die eigenaardig veel gelijkt op de troonnaamvan Sheshi.

    Zoals eerder aangegeven, is deze waarneming een waardevoldateringinstrument, want het tijdperk waarin Tweeling overging inStier en Stier in Ram is bewaard gebleven in de sterrenhemel. Zo

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 32

  • 35

    Kerkrade 18 oktober 1999

    Waarnemingen van meerdere getuigen die in de avonduren eengrotere bol met daaromheen draaiende lichten zagen. De lich-ten werden in de richting van de Duitse grens waargenomen.

    (Het betreft hier naar alle waarschijnlijkheid een waarneming vaneen reflectie van een lichtshow op het wolkendek. opm. UFOON)

    Antwerpen (B) 25 oktober 1999

    De getuige schrijft: Op maandag 25-10-1999 keek ik door hetraam en zag een sigaarvormig object op ongeveer 1 km afstand.Van mij af. Ik zag dit ongeveer om 23.40 uur. Ik wou net mijn foto-toestel pakken om een foto te maken, toen het opeens vliegens-vlug de ruimte invloog. Ik ben zeker dat andere mensen in mijnbuurt het hebben gezien, omdat het voorwerp een gloeiende rodestraling losliet.

    Nog een getuige uit het Belgische Antwerpen meldde bij UFOON:Op maandag de 25ste zag ik om ongeveer middernacht eenvoorwerp zweven op een redelijk grote afstand. Ik weet zeker dathet geen vliegtuig of andere menselijk voorwerp was. Het liet eengloeiend rode straling los en opeens verdween het. Toen het ver-dween liet het een hevige flits los dat mij gedurende een paarseconden verblindde.

    Cappelle aan de IJssel 8 november 1999

    De getuige: Ter hoogte van het steelpannetje zag ik twee drie-hoeksformaties met zon 15 tot 20 afzonderlijke objecten. Eengrote driehoek en een kleinere. De objecten uit de afzonderlijkedriehoeken leken onderling te verschuiven naar de andere drie-hoek. De snelheid was constant en hoog. Er was geen geluid. Ikzag wel zwak licht aan de onderzijde, waardoor de objecten waar-neembaar waren.

    Rijswijk (NH) 10 november 1999

    De getuige: Ik zat tijdens mijn pauze even naar buiten te kijken.Het was een strak blauwe lucht met grote wolken en daartussenzag ik een witte stip zich voortbewegen van Zuid naar Noord.Omdat het een aanvliegroute is van Schiphol dacht ik er in eersteinstantie niets geks van, maar het leek toch niet op een vliegtuig.

    Ik dacht: dit is een weerballon: het was een rond klein stipje. Maarhoe verder hij ging, het werd niet kleiner of groter. Het bleefdezelfde grote hebben. Op een gegeven moment verdween die

    achter een wolk, en ik wachtte even tot die daarachter vandaanzou komen. In plaats van dat die daarachter vandaan kwam,kwam die juist van boven weer terug en hij ging rondjes draaienom de wolk. Net of die aan het dansen was. Vervolgens maakte dieeen paar capriolen en bleef een fractie stilstaan. Vervolgens gingdie met een enorme snelheid er weer vandoor, maar dan vannoord naar zuiden. En wederom niet groter of kleiner.

    Zeewolde 11 november 1999

    Mevrouw M.V. uit Zeewolde meldde halverwege november: Opdonderdag de 11de omstreeks 1 uur s middags bracht ik mijn zoon naar school. Op dat momentwas hoog in de lucht, schuin boven de school ongeveer tienseconden lang een hele felle lichtbol te zien. Mijn eerste reactiedaarna was dat ik mensen zocht die ook naar boven keken, maardit was niet zo.

    Alkmaar 16 november 1999

    De getuige meldt om 23:54 uur een voorwerp waar te nemen water uit zag als een ronde schotel met een soort blauwe gloed eromheen. Aan de boven- en onderkant zaten er een soort koepelsvan een glasachtige substantie. Dit was geel. Het geval naderdeons op 50 meter afstand, waarna wij een foto hebben gemaakt.Deze is helaas overbelicht door het felblauwe verschijnsel. Hetmaakte een bijna onhoorbaar geluid. Onze hond was er hartstikkebang voor.

    Enschede 19 december 1999

    21:47 uur: Getuige verklaart Ik zag het object tijdens het uitlatenvan de hond. Het betrof hier een zeer snel bewegend geluidlooswit object op grote hoogte. Het ging van zuid naar noord. Het hadwat weg van een lichtschijnsel op de onderkant van een wolken-dek, alleen waren er geen wolken aanwezig. Waarneming was kor-ter dan 6 seconden. Gevormd als een langgerekte delta met rondehoeken. Geen navigatielichten, alleen wit schijnsel. Zichtbareacceleratie, kleine koerscorrecties. Voor het uit het zicht verdween,door bebouwing, boog het af naar noord-west-west.

    Mechelen (B) 22 december 1999

    De getuige: Het was donker: ik zag twee lichtbollen (het is moei-lijk te omschrijven): geen duidelijke omlijning, de kleur van hetlicht was gelig. Ik vermoed dat er meerdere lichten in n bol aan-wezig waren. Het maakte geen geluid. Het was precies alsof ze terplaatse bleven hangen, naast elkaar, en ze schommelden zo eenbeetje van links naar rechts (en omgekeerd) bijna altijd parallel. Zewaren te groot om sterren te kunnen zijn en ook waren ze veel tedichtbij. Het waren duidelijk twee afzonderlijk (maar ze hoordenbij elkaar: omwille van de parallelle bewegingen). Ik heb mij zelfverplicht om er na een tijd niet meer naar te kijken omwille vanmijn angst en toen ik weer keek was het weg en niets was er meerte zien, gewoon verdwenen.

    Hier volgt een greep uit de UFO-meldingen dievan 17 oktober 1999 tot en met 11 januari2000 zijn binnen gekomen bij UFOON. Niet allemeldingen zijn nader onderzocht.

    UFO Waarnemingen bovenNederland en Belgi

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 35

  • 36

    Rotterdam 26 december 1999

    De twee getuigen: Op zondagavond 19:20 uur liepen mijn manen ik door een straat in Rotterdam Noord. In mijn ooghoek zag ikiets bewegen en vroeg mijn man mee te kijken. Vervolgens zagenwe een formatie van (sterren) lichtjes die in dezelfde formatie rich-ting zuid-zuid-west gingen en vervolgens verdwenen.

    Munstergeleen 11 januari 2000

    Dinsdag 11 januari 2000 zag ik rond 22.00 uur een lichtstraal diehorizontaal van rechts naar links bewoog met een enorme snel-

    heid, heel hoog in de lucht. Het licht was zo snel en had in hetbegin een paarsachtige kleur. Op het moment dat het in het nietsverdween veranderde het in een hele felle lichtbol en flits het wasweg. Dit alles duurde maar een fractie van 4 a 5 seconden.

    Meer UFOmeldingen treft u aan op www.ufonet.nl de meest com-plete Nederlandstalige UFO-site ter wereld.

    Overgenomen uit UFO nieuwsbrief jaargang 5 nr. 1, Postbus 2191,7500 CD Enschede, tel: 074-2425514, e-mail:[email protected]

    Voor al uw meldingen van vreemde zaken aan het firmament: bel een van de volgendenummers, graag zo dicht mogelijk bij u in de buurt. Indien geen antwoord, dan kunt u eenander nummer kiezen.

    Zuid-zuidwest Nederland : 078-6743974Midden Nederland: 030-6043721Oost-Zuidoost Nederland: 053-4310412

    Adres UFOON: Postbus 2191 7500 CD Enschede - fax: 0228-312081

    UFOON Meldpunten

    Ascension Nieuwsbriefn nieuwsbrief over het proces van Ascencion dat wij u nu op Aarde meemaken.Hoe kun je deze nieuwsbrief ontvangen? Maak 55,- over op gironummer 916032 t.n.v. Atruhm Publications, Charlie Parkersingel 43, 3069 XR Rotterdam, voor een jaarabonnement. U ontvangt de nieuwsbrief dan elke 2 maanden.E-mail adres: [email protected]

    fr0602_2009.qxd 09-06-2009 20:52 Pagina 36

  • 38

    Boeken

    Eden in the east, thedrowned continent ofSoutheast Asia. Londen: Weidenfeld &Nicolson, 1998

    Het is inmiddels veel onderzoekers duidelijkgeworden dat mythen en legenden van demeest uiteenlopende volkeren op Aardeenorme overeenkomsten hebben. In hetvoetspoor van de antropoloog Sir JamesFrazer, wiens The Golden Bough uit 1914onlangs weer is herdrukt, ontwikkelde zichin academische kring een wetenschap diezich bezig hield met het vergelijken vansprookjeselementen uit de hele wereld. Alsverklaring voor de paralellen werden grof-weg twee theorien geformuleerd. VolgensJung c.s. zorgden overeenkomsten in demenselijke psyche, archetypen en het col-lectieve onderbewuste ervoor dat menoveral ter wereld op zoek ging naar eenHeilige Graal of dat er overal Zondvloed-mythes te vinden zijn. Volgens anderen,waaronder volgelingen van de Atlantisschool van Ignatius Donnelly, wijzen desteeds terugkerende patronen op eengemeenschappelijke oorsprong van demensheid. Naast folkloristische aanwijzin-gen worden voor deze laatste opvattingvaak archeologische vondsten genoemdom de argumenten kracht bij te zetten. Eenbelangrijk deel van de aanwijzingen vooreen oerbeschaving, bijeengeplukt uit aller-lei boeken, is te vinden in Graham Han-cocks Fingerprints of the Gods. De grote

    vraag die de aanhangers van de laatsteopvatting bezighoudt is natuurlijk waar dieoerbeschaving dan te vinden is. Een Atlan-tis in de Atlantische Oceaan blijkt geolo-gisch onhoudbaar evenmin als een reuzen-continent Mu in de Stille Oceaan. EenAtlantis op Antarctica vraagt om allerleigegoochel met schuivende aardkorsten.De oplossing van de medicus Oppenhei-mer is origineler, beter onderbouwd en eenuitdaging voor iedere speurder. In zijn boekonderzoekt hij scheppingsverhalen vanallerlei volkeren, bestudeert hij de archeo-logie en betrekt er ook genenonderzoekbij. Deze multidisciplinaire aanpak leidt toteen verrassend resultaat. Hij wijst op Zuid-Oost-Azi als mogelijke bakermat van onzebeschaving. Archeologisch is dit gebiednog grotendeels onontgonnen, mede alsgevolg van het feit dat de belangrijkstevindplaatsen volgens Oppenheimer nuonder water liggen. 7000 jaar voor Christusvormde het hele gebied tussen Vietnam enJava een aaneengesloten landmassa die alsgevolg van aanhoudende rampen verbrok-kelde of verzonk. Is het verhaal van de Bij-belse Zondvloed hier misschien een vageecho van? Oppenheimer brengt zijn ver-haal als een hypothese. De enorme hoe-veelheid bewijzen en Oppenheimersindrukwekkende kennis van de regiomaken dat de wetenschap hier niet zomaarom heen kan.

    Arthur and the lostKingdomsWeidenfeld & Nicolson, London1999

    Vrijwel ieder jaar verschijnt een nieuwe

    boek waarin het bestaan van een histori-sche koning Arthur wordt aangetoond.Inmiddels kunnen we relicten van deechte Arthur vinden in Schotland, Wales,Cornwall, Somerset en ook Bretagne. Het isde grote vraag of al dat gespeur wel zinheeft. Zoals Tom Green overtuigend aan-toont in zijn artikel op Internet(www.users.globalnet.co.uk/~tomgreen/arthur.htm) zal een historische Arthur nooit100% te bewijzen zijn simpelweg omdatde bronnen ontbreken. De geschrevenbronnen die er zijn komen allemaal uit late-re tijden en de archeologische vondstenzijn op zijn best dubieus. Zo is het natuur-lijk voor de Arthurologen best aardig datSouth Cadbury Hill in Somerset versterkt isin de tijd dat Arthur leefde. Nog aardiger ishet dat een 16de eeuwse bron de heuvel inverband brengt met Camelot, het legend-arische hoofdkwartier van Arthur. Jammergenoeg bewijst het niets. Hetzelfde moetnatuurlijk ook wel gelden voor de theorievan Alistair Moffat. Hij plaatst de histori-sche Arthur in de Schotse Borderlands tus-sen de Romeinse muren van Antoninus enHadrianus. Ook in Schotland is nooit eensnipper keihard bewijs gevonden. Desondanks is Moffats boek lezenswaardig.Als amateurhistoricus, vooral genteres