Essen info april 2016

24
maandelijks infomagazine april 2016 jaargang 43 Toeristisch plein volledig vernieuwd Feestelijke opening op 24 april Feesten en fuiven in april Veiligheid begint bij goed overleg Geen kakje zonder zakje Voer mee strijd tegen hondenpoep Wegen in het bos Essen verhoogt budget voor herstelwerken

description

Maandelijkse magazine van de gemeente Essen

Transcript of Essen info april 2016

Page 1: Essen info april 2016

maandelijks infomagazine

april 2016 jaargang 43

Toeristisch plein volledig vernieuwd Feestelijke opening op 24 april

Feesten en fuiven in aprilVeiligheid begint bij goed overleg

Geen kakje zonder zakjeVoer mee strijd tegen hondenpoep

Wegen in het bosEssen verhoogt budget voor herstelwerken

Page 2: Essen info april 2016

LEVEN

Info uit het LDC p12

Mobiplus: fris je kennis over het verkeer op p12

Actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel' p13

Win waardebonnen voor je buurtfeest p13

Opvang van asielzoekers in Essen: de feiten p14

WONENBESTUUR

Sacochengooien en sloefstampen p04

Veilig feesten p07

Geen kakje zonder zakje p08

Fluoactie was succes p08

Beachvolleybalterrein in het sportpark p09

Vacature jobstudenten p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 100% uit gerecycleerd afvalpapier (Europees Ecolabel, FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Margo Tilborghs

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van mei 2016 ten laatste in te leveren op dinsdag 12 april 2016 via www.UiTdatabank.be.

17

08

15

Herstel boswegen p10

Zeg je oude stookolietank vaarwel p11

Verkeersinfo p11

Milieutip p11

Page 3: Essen info april 2016

Beste Essenaar

Veiligheid is cruciaal. Ervoor zorgen dat de mensen zich gerust voelen, is een absolute kerntaak van uw gemeentebestuur! Veiligheid en gerustheid zijn divers, en kennen bovendien een hoog subjectief gehalte: de ene voelt zich sneller onveilig dan de andere. Een inbreuk op uzelf als persoon is iets anders dan wanneer je fiets wordt gestolen…. Maar ook een fietsdiefstal kan heel wat problemen met zich brengen. En ouders bekommeren zich dan weer of hun tiener na een nachtje stappen wel veilig thuiskomt.

Om Essen veilig te houden, moeten we samenwerken. Veiligheid is niet enkel een zaak van politie, brandweer en ambulance. Ook een gezonde sociale controle, snelheidsregels respecteren, enz. dragen bij tot een veilige samenleving. Ook onze jeugdverenigingen hebben dit knap opgepikt. In dit magazine leest u hoe zij werden geïnformeerd over hoe hun evenementen veilig kunnen verlopen. Het gemeentebestuur betaalt jaarlijks ongeveer 175.000 euro aan de ambulance, 525.000 euro aan de brandweer en meer dan twee miljoen euro aan onze Politie Grens. Sinds kort hebben we ook twee wijkagenten in Essen-Centrum in plaats van een. En dat alles loont. Het aantal woninginbraken is gedaald van meer dan 100 in 2013, naar 77 in 2014 en 47 in 2015. Het aantal autodiefstallen daalde van 15 in 2013, naar 11 in 2014 en 5 in 2015. En het aantal fietsdiefstallen daalde van 99 in 2013, naar 63 en 64 in 2014 en 2015.

En ook de volgende jaren moeten deze cijfers omlaag!

ONTSPANNEN

Op verkenning in eigen streek p15

VVV-plein vernieuwd p16

Kamp Noord p17

Stoerwoud p17

p18

www.esseninbeeld.be p22

Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

17

08

20

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

10

Page 4: Essen info april 2016

4 | I

n de

kijk

er

De met tennisballen gevulde handtassen moeten zo ver mogelijk worden gegooid.

Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te houden, is het deelnemersveld opgedeeld in

categorieën volgens leeftijd en geslacht.

4 | I

n de

kijk

er

Page 5: Essen info april 2016

5 | I

n de

kijk

er

Lokaal Dienstencentrum ’t Gasthuis zoekt voor de derde keer naar de beste sacochengooier van Essen. Een klassiek sportevenement zoals De Ronde van Vlaanderen valt in het niets bij deze topper onder de seniorensporten. We houden het niet alleen bij sacochen. We gaan ook op zoek naar de beste sloefenstamper!

Volgens leeftijdHet kampioenschap vindt plaats op 1 april en dat is geen aprilvis. De met tennis-ballen gevulde handtassen moeten zo ver mogelijk worden gegooid. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te houden, is het deelnemersveld opgedeeld in categorieën volgens leeftijd en geslacht. Naast het saco-chengooien is er nu ook het sloefenstampen. Veel uitleg moeten we daar niet bij ge-ven.

Schrijf je op tijd inWil je nog deelnemen, schrijf je dan zeker in door te bellen, mailen of even binnen te springen in ’t Gasthuis. De wedstrijd start om 13.30 uur en op het einde van de dag bekampen de winnaars van elke categorie elkaar zodat er één, ware kampioen overblijft. In geval van slecht weer spelen we in 't Gasthuis met aangepaste regels.

Eddy en Rita kampioen in 2015Vorig jaar telden we acht mannelijke deelnemers en acht-tien dames. Eddy Binon gooide de tas 22,86 meter en Rita Kruchten 14,96 meter en werden zo de kampioenen van 2015. Het idee om een dergelijk kampioenschap te houden kwam van Gerda Hoppenbrouwers. Zij verzorgt het interieur en het restaurant van het LDC en pikte het idee op in Ekeren.

Ben jij de strafste sacochengooier van Essen?

SCHIET UIT jE SLOEFEN EN DOE MEE!

Lokaal Dienstencentrum 't [email protected] • 03 663 69 04

Meer info?

Page 6: Essen info april 2016

kORt Feestcheques: vraag ze aan!

je zou het niet direct vermoeden, maar het gemeentelijk informatie-magazine dat je momenteel in handen hebt, werd gedrukt op 100% gerecycleerd en 100% wit papier. De gemeente schreef een nieuwe drukopdracht uit voor de komende drie jaar. De firma Van-den Broele uit Brugge kwam als meest gunstige en duurzame bie-der uit de prijsvraag.

6 | k

ort

De Essense kleuterscholen schrij-ven vanaf 11 april nieuwe kindjes in die niet behoren tot de voor-rangsgroepen. In eerdere com-municatie van de scholen werd 1 april gezegd, maar omdat die dag in de paasvakantie valt, verhuist de datum naar maandag 11 april. De inschrijvingsdag voor lagere en middelbare scholen vind je op de website van die scholen.

5438Op drie weken tijd werden er 5.438 bruine restafvalzakken binnengebracht. Al deze zakken worden terugbetaald. Heb je ergens nog zakken liggen, lever ze dan in aan het onthaal van het gemeentehuis. Je hebt nog tijd tot eind mei. Met vragen over je groene of zwarte container kan je terecht bij IGEAN via 0800 146 46.

Duurzaam papier

Inschrijvingen kleuterscholen

Organiseer je een gezellig buurt-feest, een lezing in het kader van de Vlaamse feestdag of gewoon een straatbarbecue? Vraag dan een feestcheque aan via de web-site www.vlaanderenfeest.be. je vindt er alle voorwaarden en formulieren terug. Opgelet, het aantal cheques is beperkt: wacht niet te lang om je aanvraag in te dienen.

Zomer- brochureAan het magazine van juni voe-gen we een zomerbrochure toe waarin alle zomeractiviteiten die in Essen plaatsvinden, staan opgelijst. Wil jij dat jouw evene-ment hierin wordt opgenomen, vul dan alle gegevens ten laatste in op dinsdag 3 mei 2016 via www.uitdatabank.be. Met deze handige brochure kan je heel de zomer inplannen!

Page 7: Essen info april 2016

EVENEMENTENLOKET HELPT jE OP WEG

De maand april is een actieve maand voor fuiven en tentfeesten. De lente is in het land en dus maken de vele verenigingen gebruik van het mooie weer om hun feesttenten op te stellen. Bij de organisatie van zo’n fuif komt heel wat kijken. De gemeente hield daarom een overleg met de jeugdverenigingen en veiligheidsdiensten om zo fuiven in nog betere banen te leiden.

Van eind maart tot eind april valt er heel wat te feesten in Essen: de Paasfuif, Horrordonk, Release, Mugshot en de Paviljoenfeesten. Allemaal grote fuiven in een zaal of tent waarbij met heel wat veiligheidsaspecten rekening moet worden gehouden.

Respecteer je oren en de buurtHet geluid is vaak een heikel punt op dergelijke feesten. Daarom bepaalt het schepencollege, afhankelijk van het type evenement, een maximaal geluidsniveau (100 decibel) en leggen ze maatregelen op. Zo moeten organisatoren een geluidsmeter opstellen en gratis oordopjes ter beschik-king stellen. De gemeente leent een geluidsmeter uit bij zulke evenementen.

Contactgegevens in geval van klachtenDe geluidsnormen zijn er in de eerste plaats om schade aan het gehoor te voorkomen bij bezoekers en medewer-kers. De geluidsnormen zorgen er ook voor dat de over-last voor de buurtbewoners beperkt blijft. Het is daarom belangrijk dat de verenigingen de buren informeren over het evenement en contactgegevens achterlaten in geval van klachten. Er mag muziek worden gespeeld tot 03.30 uur.

Veiligheid primeertMaar er komt nog veel meer bij kijken. Organisatoren moeten rekening houden met de reglementen rond alco-holgebruik (-16 en +18), een intern noodplan opstellen, zorgen voor veiligheidsmensen, over de nodige attesten beschikken voor de tent en de elektrische installatie, zorgen dat brandweer en ambulance vlot op het terrein kunnen en ga zo maar door. Verenigingen en bezoekers mogen vooral niet uit het oog verliezen dat er altijd goed ge-feest moet worden. De jeugdverenigingen weten daar alles van!

Het evenementenloket helpt je op wegAlles begint bij het melden van een evenement bij het evene-mentenloket van de gemeente. Dat kan vanaf een jaar op voor-hand. Het loket helpt je met al je vragen over het organiseren van evenementen en met het invullen van het meldingsformu-lier. Het ingevulde formulier wordt doorgegeven aan de veilig-heidsdiensten en besproken op een intern veiligheidsoverleg. je kan ten vroegste zes maanden op voorhand allerlei materi-alen lenen zoals tafels, stoelen, projectors en geluidsmeters.

Veilig feesten in goed overleg

BESTUUR

“De meeste verenigingen zijn heel goed bezig.

Patrick De Smedt Dienst evenementen PZ Grens

“tijdens het overleg werd duidelijk dat de meeste verenigingen al heel goed bezig zijn. Maar de tijden veranderen snel en daarom geven we veel tips en tricks om zo tot veiligere fuiven te komen. Wij willen iedereen die iets organiseert helpen om dat op een goede manier te doen. Iedereen wil dat het evenement een succes wordt. Aarzel dus niet om het evenementenloket van Essen of de dienst evenementen van de Politiezone Grens te raadplegen.”

PaasfuifScouts Essen centrumZondag 27 maart GC zaal Rex

HorrordonkChiro Klavertje 4 en JohoZaterdag 2 april Over d’Aa 182

ReleaseKSJ HeidebloempjeZaterdag 9 april GC de Oude Pastorij Essen

MugshotChiro Happy DorpZaterdag 16 april Kerkstraat

PaviljoenfeestenScouts HeikantZaterdag 30 april Paviljoen, Heikant

Fuiven op de agenda!

Evenementenloket [email protected] • 03 670 01 53

Meer info?

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info april 2016

8 | B

estu

ur

BESTUUR

xxx

Paasmarkt

tussen de kerst- en de krokusvakantie voerde het gemeentebestuur samen met de lokale scholen actief campagne om de leerlingen te motiveren in fluo naar school te komen. De leerlingen reageerden super-enthousiast op de campagne. De fluoactie was een echt succes.

BasisonderwijsNaast het pimpen van de fluovestjes, ontwierpen de lagere schoolkinderen mooie campagneaffiches. Alle basis-scholen namen deel aan de actie ‘helm op, fluo top’ van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 65% van de leerlingen spaarde op die manier een gratis toegangsticket van de Zoo bijeen. Daar bovenop zorgde het ge-meentebestuur nog voor een bijko-mende prijzenpot.

Secundair onderwijsOok drie secundaire scholen namen actief deel. Op wekelijkse basis ver-lootte het gemeentebestuur een aan-tal prijzen. Op het einde van de actie werden er 1.655 volle fluokaarten geteld. Dat betekent dat elke scholier gemiddeld twee kaarten vol kreeg.Tijdens de actie waren er enkele on-aangekondigde controles, waarbij het gemeentebestuur controleerde op fluo en de politie de fietsen aan een

lichtcontrole onderwierp. Bij de eer-ste controle droeg 58% van de scho-lieren fluo, bij de tweede controle was dat al 63%. Het gemeentebestuur kon de positieve resultaten niet naast zich neerleggen en besloot alvast om de actie volgend jaar te herhalen.

8 | B

estu

ur

KRIjG jIj OOK HET S***** VAN HONDENPOEP?

Geen kakje zonder zakje

Heb jij een zakje op zak?In de winter verdenk ik er mijn baasje zelfs van het niet erg te vinden mijn zaakje op te ruimen. “Even de handen opwarmen”, zie ik hem denken. Toch ben ik al snuffelend heel wat soortge-noten hun grote boodschap te-gengekomen. Het is nochtans eenvoudig: hand in het zakje, oprapen en in de vuilbak gooien. Dus doe ons vier- en tweevoe-ters een lol, gewoon oprapen die drol!

In de vuilnisbakEven serieus nu, het is echt niet prettig om in een drol te trappen. Als baasje van je hond neem je altijd een zakje mee zodat je, als de nood hoog is bij je hond, de hondenpoep kan oprapen. Het zakje gooi je thuis bij het restaf-val of onderweg in een openbare vuilnisbak.

GAS-boeteDe gemeente probeert ervoor te zorgen dat iedereen zonder te veel overlast met elkaar kan samenleven. Daar zijn regels en

goede afspraken voor nodig. Die werden opgenomen in

het GAS-reglement. Raap je de hondenpoep niet op, dan kan je een GAS-boete krijgen.

Iedereen kent dat gevoel: als het dringend is, dan moet je gewoon gaan. Ik krijg wel eens vieze blikken van mensen als ik het doe, maar daar trek ik me niets van aan. Ik doe het gewoon op de stoep, het fietspad, in de weide of het bos. Een verlegen kakker ben ik niet. Want ik weet dat mijn baasje straks mijn fax uit Darmstadt opruimt.

[email protected] • 03 670 01 47Meer info?

HONDENPOEPTRAP ER NIET MEER IN!

SamEN houden we Essen PrOPEr

Affiche Hondenpoep.indd 1

3/09/2014 11:43:48

Fluoactie succesvol afgesloten

Page 9: Essen info april 2016

Paasmarkt MOET ER NOG ZAND ZIjN?

Beachvolleybal in het sportpark: een stukje Copacabana in Essen

Om te kunnen beachvolleyballen hoef je binnenkort niet meer naar het strand te gaan. In sportpark Hemelrijk ligt er nu een zandveld. Zo kan je tijdens de paasvakantie al op zoek gaan naar dat zomergevoel.

Wit zandHet volleybalveld meet 16 op 25 meter. Dat zijn de officiële afmetingen. Er ligt een speciaal soort wit zand zodat je zon-der schrik een duik kan nemen om de bal nog net binnen te houden. Een kraan groef een put uit van een 20-tal centime-ter. De opgegraven aarde werd rondom het veld gelegd zodat het wit zand niet weg kan spoelen bij hevige regen.

Net lenen in de sporthalOm vandalisme te voorkomen, hangt het net er niet permanent. Iedereen kan het volleybalnet gratis ontlenen bij de cafetaria in de sporthal. Nu duimen voor goed weer en wie weet kan je spoedig oefenen aan je blok of smash.

Vrijetijdsbalie

[email protected] • 03 670 01 56www.essen.be/sport

Meer info?

BESTUUR

Buurt Informatie Netwerken leiden tot goede resultaten in Essen.

Ben je een gemotiveerde student die graag wat bijverdient?Ben je sociaal, klantvriendelijk en werk je nauwkeurig?

Dan is dit misschien dé studentenjob voor jou.

Jobstudentenzomervakantie 2016

Bezorg je kandidatuur ten laatste op vrijdag 29 april 2016, tegen ontvangstbewijs of aangetekend schrijven, aan:Gemeentebestuur EssenHeuvelplein 232910 ESSEN

Meer info vind je terug op de webpagina www.essen.be/vacature of contacteer Lise Claessens, personeelsdeskundige, tel. 03 670 01 33, [email protected].

Het gemeentebestuur van Essen is op zoek naar (m/v):

Wij zoeken:- 2 jobstudenten voor de jeugddienst – zomervakantieJe ondersteunt de jeugdconsulent bij administratieve, organisatorische en logistieke taken en helpt mee bij de speelpleinwerking en andere projecten.

- 1 jobstudent onthaal gemeentehuis – maand augustusJe bent het eerste aanspreekpunt van onze burgers aan het onthaal in het gemeentehuis. Je werkt tijdens de openingsuren (3/5e tewerkstelling). Je bent een vriendelijke, ordelijke werker die gericht is op klantvriendelijkheid en licht administratief werk kan verzetten.

- 1 jobstudent onthaal OCMW – maand septemberJe staat aan de onthaalbalie in voor de ontvangst van de bezoekers van het OCMW. Je bent klantvriendelijk, toegankelijk en beschikt over goede communicatieve vaardigheden.

- jobstudenten voor recepties – het hele jaar doorHet hele jaar door worden evenementen en recepties georganiseerd. Voor deze recepties zoeken we helpende handen om de gasten te bedienen met een glimlach. Je staat in voor de voorbereiding van, de bediening tijdens en de opkuis na de receptie.

Wij bieden Een boeiende, afwisselende studentenjob.

Bezoldiging op niveau E1-E3 volgens de salarisschalen van de gemeenten.

Extra voordelen zoals maaltijdcheques en fietsvergoeding.

INTERESSE?

Na de Finse piste, multisportterrein en skatepark kan je nu volop beachvolleyballen! 9

| Bes

tuur

Page 10: Essen info april 2016

10 |

Won

en

Grote herstelwerken aan boswegen tijdens de zomermaandenDe wegen in de weekendzone en het woonbos liggen er niet goed bij. De afgelopen winter behoorde tot een van de vier natste van de afgelopen 35 jaar. Het water kan niet meer weg en de grond is verzadigd met regenwater. In afwachting van de grote herstellingen in de zomer, probeert de gemeente zo goed en kwaad als het kan de wegen op te knappen.

Graaf een gracht Het grootste probleem in de weekend-zone is dat het water moeilijk weg kan. Vroeger liepen er door het bos heel wat grachten die het water bijhielden. Met de komst van nieuwe woningen zijn veel van die grachten dichtgegooid. We zien ook

BUDGETVERHOGING IN 2017, 2018 EN 2019

[email protected] 670 01 48

Meer info?

De gemeente krijgt wel eens de vraag of het niet mogelijk is om de wegen te verharden. Het ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) laat dat niet toe. Bestaande wegen mogen alleen verhard worden met waterdoorlatende materialen. De maximale verharde breedte bedraagt 4 meter. Asfalt gebruiken op bestaande wegen is dus niet toegelaten.

Geen asfalt in het bos

WONEN

dat deze vaak te smal zijn. Zolang het re-gent, de plassen niet opgedroogd zijn en het na de herstelwerken niet droog blijft, heeft het uitvoeren van herstellingswer-ken weinig nut. Een periode van droogte is noodzakelijk om herstellingwerken uit te voeren.

Snelheid beperken helptIn de zomer van 2016 zal een aannemer de verharding losmaken, herprofileren en walsen met een trilwals van 20 ton. Hoe droger het weer tijdens de werken, hoe langer de wegen zullen meegaan. je snel-heid beperken na de herstelwerken zorgt ook voor een langere levensduur.

200.000 euro in 2017De gemeente voorziet jaarlijks om en bij de 40.000 euro voor het onderhoud van de wegen in de weekendzone en woon-bos. Dat budget wordt in 2017 verhoogd naar 200.000 euro en in 2018 en 2019 naar 100.000 euro. Met dat geld wil de ge-meente de wegen grondiger aanpakken.

“Om te voorkomen dat de straten blank staan, helpt het om zelf een

gracht te graven tussen de perceelsgrenzen.”

dat ter hoogte van de perceelsgrenzen de bermen hoger liggen dan de weg, vaak doordat bladeren zich opstapelen ter hoogte van de draadafsluiting. Dat zorgt ervoor dat het water op de wegen ook niet weg kan.

Droge periode nodigOm te voorkomen dat de straten blank staan, helpt het om een gracht te graven tussen de perceelsgrenzen. De gemeente kan geen gracht graven naast de weg om-

Page 11: Essen info april 2016

Olie in de bodemje moet de tank definitief bui-ten gebruik stellen. De tanks liggen immers in de grond te roesten, vaak nog met olie erin. Vroeg of laat komt die olie in de bodem terecht en dat heeft ernstige gevolgen voor ons milieu.

Laatste tankslag IGEANOm je te helpen, hebben IGEAN en de gemeente de handen in elkaar geslagen. IGEAN ging op zoek naar een erkende firma die tegen de meest voordelige voorwaar-den de stookolietanks buiten

gebruik stelt. Bovendien krijg je van de gemeente een sub-sidie van 100 euro voor het verwijderen of opvullen van je stookolietank. Het is de laat-ste keer dat IGEAN de tank-slag organiseert dus twijfel niet om deel te nemen.

Inschrijven tot 15 juniSchrijf je tot 15 juni 2016 vrij-blijvend in bij Peter Vernim-men van IGEAN via onder-staande gegevens.

11 |

Won

en

WONEN

Meer info?www.essen.be

VERKEERSINFOGrenscross – van 8 tot 10 april

Op 8, 9 en 10 april vindt er een autocross plaats op de terreinen van Sany Logistics aan Over d’Aa. Tussen 08.00 en 20.00 uur ’s ochtends is er verkeershinder. De maximale snelheid op Over d’Aa tussen huisnummers 88 en 153 bedraagt slechts 30 km/u.

Op een deel van Over d’Aa geldt een parkeer- en stilstaansverbod. De borden worden minstens 4 dagen op voorhand geplaatst zodat de bewoners tijdig op de hoogte zijn.

Verkeersdag Sint-Jozef – 21 april

Op donderdag 21 april organiseert Sint-jozef zijn jaarlijkse verkeersdag. De Maststraat zal die dag verkeersvrij gemaakt worden vanaf de Moerkantsebaan tot aan de Epicealaan en dat vanaf 08.00 uur tot 15.25 uur.

Viva La Musica – 29 en 30 april

Op 29 en 30 april vindt er een concert plaats ter hoogte van Tennishal T&T. De Huybergesebaan zal daarom ’s avonds van het kruispunt met de Collegelaan tot aan T&T worden ingericht als éénrichtingsbaan. De snelheid wordt beperkt tot 30 km/u.

MIL

IEU

tIP

van

de

maa

nd

Zeg je oude stookolietank voordelig vaarwel

Het voordeel van je eigen moestuin te hebben, is dat alles onverpakt en supervers is. Bovendien bespaar je een pak CO2 en heb je gegaran-deerd de beste smaak voor de beste prijs.

Broccoli, bloemkool, spits-kool, wortels, radijsjes, rode bessen, aardbeien… Van al dat vers maak je de heerlijkste dingen. Heb je een teveel aan fruit? Maak er dan confituur van of deel het uit aan vrienden en familie.

Kweek je eigen groenten en fruit

Je koopt een oudere woning. Bij de (her-)aanleg van het terras ontdek je dat er nog een oude stookolietank in de grond steekt! Die is al jaren niet meer in gebruik. Wat nu?

03 350 08 [email protected]

Meer info?

Page 12: Essen info april 2016

DIENSTENCENTRUMInfo uit het

LDC ‘t GasthuisNollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

BloemschikkenHet thema van deze bloemschikles is uiteraard de lente. Kom op donderdag 14 april om 13.30 uur naar het LDC om de mooiste creaties te maken onder leiding van deskundige vrijwilligers. Schrijf je gratis op voorhand in.

Infosessie brillen op wielenOp vrijdag 15 april om 13.30 uur is er de infosessie ‘bril-len op wielen’. Een mobiele brillenwinkel komt langs en geeft informatie over oogziektes, oogverzorging, ver-schillende brillen en het model dat het best bij jou past. De toegang is gratis!

Infosessie over valpreventieKom op dinsdag 19 april om 13.30 uur naar het LDC voor de infosessie over valpreventie. De meeste valin-cidenten kunnen vermeden worden. Benieuwd om te weten wat je zelf kan ondernemen en wie je daarbij kan ondersteunen? Kom dan naar de infosessie met een gastspreker die vertelt over de gevaren van slaappillen.

Infosessie afvalpreventie en huisvuilophalingSinds enkele weken werken we in Essen met zwarte containers om restafval op te halen. Een medewerker van IGEAN legt nog eens uit hoe alles te werk gaat en hoe je de kosten kan beperken. Want hoe minder afval, hoe meer geld je kan besparen. Iedereen welkom op maandag 25 april om 13.30 uur.

PROGRAMMA APRIL 2016

LEVEN

12 |

Leve

n

Swingende dansnamiddagIn het kader van de week van de valpreventie, is er een dansnamiddag in het LDC op vrijdag 22 april om 13.30 uur. Bewegen is de beste remedie om vallen te voor-komen. En dat kan uitstekend tijdens onze swingende dansnamiddag. Dj jef krijgt iedereen de dansvloer op. Samen swingen, jiven, foxtrotten, line dancen, sint-bernarduswalsen… een middag om nooit te vergeten!

Vier workshopsMobiplus bestaat uit vier work-shops van twee uur. Een profes-sionele lesgever van de rijschool geeft les. Naast de theoretische uitleg is er tijd voor praktische vragen van de deelnemers.

STOP-principeMobiplus geeft aandacht aan alle mogelijke manieren van ver-plaatsen. We werken volgens het STOP-principe: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en Privéver-voer. De lessen zijn dus niet enkel interessant voor automobilisten, ook voetgangers en fietsers ste-ken er veel van op. De bijeen-komsten zijn praktisch en lokale situaties komen veel aan bod. Na de lessenreeks voel je je versterkt tijdens jouw verplaatsingen in het verkeer. Aarzel niet om mee te doen.

Slechts 10,00 euroDe lessen zijn op 19, 21, 26 en 28 april, telkens van 10.00 tot 12.00

uur. De hele reeks kost 10 euro. Inschrijven kan in het kantoor van LDC ‘t Gasthuis.

Workshops met eigen themaDe verkeersregels in uw buurt: opfrissing van je kennis van de verkeersregels met lokale situaties.

Vier keer verkeer: deze workshop focust op zich actief, individueel en in groep verplaatsen, fietsen en wandelen en over het juiste gebruik van de openbare weg.

Rij vaardig: in deze workshop ontdek je hoe je op elke leeftijd een veilige bestuurder kan blijven.

Verkeersquiz: net als het theore-tisch examen, maar dan zonder de stress en met de nodige uitleg over de thema's die aan bod komen.

Leer bij over verkeer en mobiliteitSenioren blijven graag actief en dus bewegen ze zich in het verkeer. En dit ondanks steeds drukker wordende wegen en nieuwe reglementeringen. Dat hoeft senioren niet af te schrikken. Het dienstencentrum moedigt het zelfs aan en organiseert daarom elk jaar een korte opleiding over verkeer en mobiliteit: Mobiplus.

“Goed om op een rustige manier de wegcode te overlopen.

Josée Van Oevelen opgefrist in de verkeersregels

“Een heel goed idee want we rijden als oudere met de auto en dan is het goed om op oudere leeftijd via deze cursus op een rustige manier opnieuw de wegcode te overlopen. Ik ben blij dat ik deze cursus heb gevolgd. Bijscholing kan nooit kwaad. We rijden per slot van rekening op de baan en moeten goed ingelicht zijn en een goed rijgedrag nastreven."

Page 13: Essen info april 2016

LEVEN

13 |

Leve

n

VAN 30 APRIL TOT EN MET 4 jUNI

Met Belgerinkel naar de WinkelDe fiets is het beste vervoersmiddel om aankopen te doen bij een winkel in de buurt. Met de fiets naar de winkel gaan is niet alleen

beter voor het milieu. Winkelende fietsers verliezen geen tijd in de file, moeten niet zoeken naar een parkeerplaats en werken meteen aan hun gezondheid.

Maak kans op een prijsWie te voet of met de fiets winkelt, krijgt van de deel-nemende handelaar een Belgerinkel-lot met een unieke code. Die code regis-treer je via de website www.belgerinkel.be, waarna je binnen de 24 uur kans maakt op een Belgerinkelprijs uit de nationale prijzenpot.

Daarnaast kan je de loten ook deponeren in de Belgerinkelboxen verspreid

over de gemeente, om mee te dingen naar de lokale prijzenpot. Zo maak je als inwoner

dubbel kans om te winnen.

Vaker met de fiets of te voetMet deze campagne willen de gemeente Essen, Unizo, Bond Beter Leefmilieu en de Gezinsbond klanten van handelszaken in Essen aanmoedigen om vaker met de fiets

of te voet boodschappen te doen.

[email protected] 670 01 56 • www.essen.be/is

Meer info?

www.belgerinkel.be Meer info?

Win duurzame waardebonnen voor jouw buurtfeest!Plan je in 2016 een gezellig feest of lekkere BBQ voor je buren? Dan stimuleert het gemeentebestuur je om eerlijke & duurzame lokale producten te gebruiken.

Word een 'FairTradeStraat'Essen dingt als FairTradeGemeente mee naar de titel ‘5-sterrengemeente’. jij, als organisator van een buurtfeest, kan ook je buren inspireren. Overleg met je co-mité en overtuig ons via het eenvoudige inschrijvingsformulier dat jouw straat het verdient om een FairTradeStraat te worden.

FAIRTRADESTRAAT

Waardebonnen te winnenBeantwoord drie vragen en maak kans op waardebonnen waarmee je in Essen eerlijke, biologische en lokale producten kan kopen om te gebruiken op je evene-ment. De drie meest overtuigende comi-tés ontvangen twee waardebonnen ter waarde van in totaal 150,00 euro, 100,00 euro of 50,00 euro. Bij Oxfam Wereld-winkel en bioboerderij Kempengoud kan je de bonnen gebruiken. Elk deelnemend buurtcomité ontvangt een decoratiepak-ket.

PraktischDownload het inschrijvingsformulier op www.essen.be/is en bezorg het aan de Vrijetijdsbalie vóór maandag 16 mei 2016.

Page 14: Essen info april 2016

LEVEN

14 |

Leve

n

DE jUISTE FEITEN OP EEN RIjTjE

Opvang asielzoekers in EssenDe federale regering legt een evenwichtige verspreiding op van het aantal vluchtelingen over de steden en gemeenten in ons land. Ook het OCMW van Essen moet helpen bij de opvang en begeleiding van deze mensen. Hoe zit dat nu feitelijk? Wij zetten een aantal zaken op een rijtje!

Over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers doen de wild-ste geruchten en vooroordelen de ronde. Even de feiten schet-sen zoals ze zijn, aan de hand van dertien vragen:

1. Wat is precies het verschil tussen een asielzoeker en een vluchteling?De termen asielzoeker en vluchteling worden voortdurend door elkaar gebruikt. Strikt genomen kan iedereen die een asielaan-vraag heeft ingediend, asielzoeker genoemd worden. Diegene die voldoen aan de criteria van het Verdrag van Genève (vervol-ging op grond van politiek overtuiging, ras of behorend tot een sociale groep) kunnen erkend worden als vluchteling.

2. Hoeveel asielzoekers zijn er in Essen (1 maart 2016)?27, waarvan 9 alleenstaanden. Dat zijn er momenteel vier meer dan vorig jaar. Nu zijn het vaker alleenstaande, jonge mannen. Vroeger ging het eerder om gezinnen.

3. Waar komen deze asielzoekers vandaan?Irak (4), Syrië (17), Macedonië (3), Eritrea (1), staatloos (2). Staatlozen worden door geen enkele staat als onderdaan be-schouwd.

4. Hoeveel erkende vluchtelingen zijn er in Essen?Er wonen momenteel 32 erkende vluchtelingen in Essen. De meesten onder hen komen uit de landen Guinee, Sri Lanka of Kirgizië.

5. Gaan er nog asielzoekers komen?In 2015 veranderde de situatie in Europa grondig. Het ziet er-naar uit dat de komende jaren nog asielzoekers naar Europa zullen komen. Veel hangt af van het federaal spreidingsplan dat bepaalt waar in ons land asielzoekers worden opgevangen. In april zal de gemeente over meer informatie beschikken. Op dit moment baseren we ons op een groei van 7 plaatsen.

6. Waarom zijn er zo weinig Syrische vluchtelingen bij?De meeste mensen uit Syrië zitten nog in de procedure. Syrische vluchtelingen die wel erkend zijn, blijven niet noodzakelijk in Es-sen. De erkenning verleent hen immers alle rechten en plichten van een EU-burger, zodat ze kunnen gaan en staan waar ze wil-len.

7. Waarom komen ze naar Essen?Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Feda-sil) wijst vluchtelingen toe aan de OCMW’s van gemeenten. Het werkt met een spreidingsplan. Het doel is om de asielzoekers evenwichtig te spreiden over de verschillende gemeenten van ons land.

8. Waar worden de asielzoekers opgevangen?Momenteel uitsluitend in woningen en appartementen in de wijk Centrum.

9. Wat kost de opvang van asielzoekers?Het OCMW ontvangt een forfaitaire subsidie van Fedasil om hulp te bieden aan de asielzoekers die het opvangt. Dat komt neer op 40,00 euro per dag per persoon. Met dat geld betaalt het OCMW:

Onderdak in een gemeubelde woningWekelijks leefgeld van 60,00 euro voor voeding, hygiëne en kledijMedische hulpverleningBegeleiding: de maatschappelijk werker staat de asielzoeker bij in de asielprocedure, integratie in de buurt enz.

10. Krijgen deze mensen een leefloon?Neen, zij krijgen enkel leefgeld. Ze staan zelf in voor hun levens-onderhoud, waarvoor ze wekelijks 60 euro krijgen van het OCMW. Met dat geld moeten ze eten en andere levensmiddelen kopen.

11. Kunnen asielzoekers verplicht worden om te werken? Wettelijk gezien kunnen asielzoekers niet verplicht worden om te gaan werken. Asielzoekers mogen wel werken met een arbeidskaart C na een wachtperiode van 4 maanden vanaf de asielaanvraag.

12. Hoe lang blijven de asielzoekers hier ?Als hun procedure afgelopen is en ze worden erkend als vluchte-ling, mogen ze in België blijven en dan moeten ze de woning van het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) verlaten. Deze locaties zijn namelijk alleen bestemd voor asielaanvragers. Erkende vluchte-lingen hebben zelf alle rechten en plichten van een doorsnee EU-burger.

13. Wat is het effect van het verplichte spreidingsplan op het aantal asielzoekers in Essen?Het aangekondigd verplicht spreidingsplan is nog niet in wer-king. Het aantal asielzoekers zal vermoedelijk wel in de lijn lig-gen van het indicatief cijfer van zeven dat de regering ons op 18 december 2015 meldde. De regering mikt op de spreiding van 5.000 vluchtelingen. De criteria houden rekening met het bevol-kingsaantal (35%), het totaal netto-belastbaar inkomen (20%), het aantal opvangplaatsen in de gemeenten (30%) en het aantal leefloners (15%). We verwachten tegen 1 mei 2016 een nieuwe brief met het definitieve cijfer van het aantal vluchtelingen dat Essen moet opvangen. Dat zal zoals gemeld wellicht niet sterk afwijken van genoemd indicatief cijfer van zeven. Nadien krijgen we zes of zeven maanden de tijd om ons in orde te stellen.

Page 15: Essen info april 2016

15 |

Ont

span

nen

ONTSPANNEN

ESSEN, WANDEL- EN FIETSPARADIjS

Op verkenning in eigen streekDe Fair Trade Ecocyclo leidt je, grotendeels via fietsknooppun-ten, naar locaties die een link hebben met Fair Trade of lokale, duurzame voeding. Tijdens de tocht ervaar je dat Fair Trade en duurzaamheid centraal staan in Essen en Kalmthout. De fiets-tocht is een samenwerking van beide gemeenten, de vzw Na-tuurvrienden en de provincie Antwerpen.

Overzichtelijke brochures zijn te koop aan 2,00 euro in de toeristische kantoren. De route kan je gratis volgen via de site www.route.nl. De fotozoektocht staat op www.essen.be/is.

De kriebelende lentezon zet aan om er op uit te trekken. Wandelaars en fietsers moeten het niet altijd ver zoeken. Bekijk je eigen streek eens vanuit een ander oogpunt aan de hand van enkele thematische routes.

Fiets de Fair Trade Ecocyclo (52 km)

Twee interessante wandelroutes brengen den Doodendraad een stukje in beeld. De ene route gaat door het centrum van Essen en is 5 km lang. De andere route is 11 km en gaat door de na-tuur van Horendonk. je kan wandelen aan de hand van de bro-chure of je laten leiden door een gids, onder wie dorpsgids Maria Gommeren. Contactgegevens vind je in de brochure.

De brochure is gratis verkrijgbaar bij de toeristische kantoren en aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis.

Thematische wandelingen

Dat onze gemeente en een deel van buurgemeente Kalmthout tijdens WOI afgesloten waren van de buitenwereld is je waar-schijnlijk al bekend. De Doodendraad werd de afgelopen jaren dan ook herhaaldelijk in het licht gezet. Zo zijn er de authentieke foto’s in het straatbeeld die je meenemen in de tijd. Deze fiets-tocht voert je langs 25 unieke beelden in Essen en Kalmthout.

De brochure, te koop voor 2,00 euro in de toeristische kantoren, geeft meer uitleg bij de foto’s.

Doodendraadroute (60 km)

Toerist in eigen dorpVVV de Tasberg is natuurlijk dé

uitvalsbasis voor een toeristisch

dagje in eigen streek. De

medewerkers helpen je graag

op weg en verkopen brochures,

wandel- en fietskaarten. Ze bieden

ook uitstappen aan voor kinderen

zoals Turfje in het Fluisterbos.

Alle info vind je terug op de

website www.vvvessen.be

Page 16: Essen info april 2016

ONTSPANNEN

WELKOM OP FEESTELIjKE OPENING OP 24 APRIL

VVV-pleintje volledig vernieuwd

16 |

Ont

span

nen

“Het plein voelt nu veel ruimer aan en nodigt uit om te ontspannen.

Petra UijtdeHaag VVV De Tasberg - Toerisme Essen

“Een vernieuwing van het plein was echt wel nodig. Het voelt nu veel ruimer aan en voor de bezoeker is het duidelijker waar hij naartoe kan. Vroeger was alles meer in hokjes opgedeeld. Het plein nodigt nu ook uit om eventjes te ontspannen of uit te rusten. Het is echt een aangename plek geworden.”

Op zondag 24 april wordt het nieuwe plein, dat het centrale punt van toerisme in Essen vormt, officieel geopend. Zowel VVV De tasberg, De kiekenhoeve, de Heemkundige kring (Heemhuis) en het karrenmuseum zijn betrokken partij. Je bent vanaf 15.00 uur welkom om het plein te ontdekken.

De werken begonnen eind september 2015 en de laatste puntjes werden in maart 2016 op de i gezet. Het plein moet een ontmoetingsplaats worden en dient als centraal vertrekpunt om de verschil-lende toeristische trekpleisters te bezoe-ken: het Karrenmuseum, de Kiekenhoe-ve, het Heemhuis en het VVV De Tasberg.

Onder prachtige boomIn het midden van het plein staat een prachtige Perzische Ijzerhout die zijn

schaduw gooit op de bankjes rondom de stam. Een gezellig plekje om even tot rust te komen of je wandel- of fietsroute uit te stippelen.

Rosltoelvriendelijke picknickbankHeb je na een tocht honger gekregen, dan kan je de tank bijvullen aan de nieu-we picknickruimte naast het VVV-kantoor. Een rolstoelvriendelijke bank zorgt ervoor dat iedereen zich hier welkom voelt.

FietsoplaadpuntHeb niet alleen jij maar ook je elektrische fiets een tankbeurt nodig? Dan kan je je fiets opladen aan een van de 12 oplaad-punten aan De Tasberg. Op zondag 24 april is iedereen vanaf 15.00 uur welkom om het plein te ontdekken. je kan er een hapje eten en drinken, kraampjes bezoe-ken en wie weet je volgende toeristische uitstap plannen in Essen.

www.vvvessen.be Meer info?

Page 17: Essen info april 2016

17 |

Ont

span

nen

ONTSPANNEN

komt de beste dj uit Essen?START VOORRONDES ROCK RALLy KAMP NOORD

Bij heel wat dj’s beginnen de zenuwen te stijgen. Nog een laatste keer de set doornemen en nog een paar beats finetunen. De voorrondes voor kamp Noord zijn in aantocht!

[email protected] • 03 670 01 56www.essen.be/jeugd

Meer info?

Het speeltuintje in het park van de Oude Pastorij is toe aan vernieuwing. Het gemeentebestuur gaat de uitdaging aan om er met beperkte middelen een aantrekkelijk ‘Stoerwoud’ van te maken. Groene oaseHet is een gezellig plekje daar aan Es-sendonk, vlak bij het park in de schaduw

van het historische torentje van GC de Oude Pastorij. Een groene oase op een boogscheut van het centrum. Het speel-terreintje is echter aan vernieuwing toe.

Geef je meningVoorzien we ruimte voor balspelen of kiezen we voor een bloemenweide? Zet-ten we een schommel of een avontuurlijk klimparcours? Aangezien beleidsmakers niet meer de leeftijd hebben om buiten

te spelen, vragen ze hulp aan kinderen en jongeren. Zij mogen mee brainstormen op woensdag 13 april van 14.00 tot 16.00 uur aan GC de Oude Pastorij (Essendonk 3). Dit inspraakmoment valt samen met de Buitenspeeldag.

Schommelen of klimmen in Stoerwoud?

BEPAAL MEE DE TOEKOMST VAN SPEELPLEIN AAN OUDE PASTORIj

“Samenwerking met Kamp Noord is meerwaarde.

Robin Groenen Organisator Borderbeats

De samenwerking tussen kamp Noord en Borderbeats kan een meerwaarde zijn voor beide partijen. Het is een kans dat we graag willen grijpen. Wij kijken er alvast heel hard naar uit!

”Ontdek plaatselijk talentHeb je een neus voor nieuw talent? Dan loont het zeker de moeite om de vier voorrondes bij te wonen. Misschien ben je wel getuige van de nieuwe Netsky!

• 15 april - JH Bar 64 (Gooreind)

• 16 april - JH Govio (Kalmthout)

• 22 april - JH ’t Jop (Brecht)

• 29 april - JH Hob-Nob (Brasschaat)

Essens dj-talent Flitskind en Bage-stu spelen hun set in jH Bar 64. Deel-nemers Bacon Slice Sandwich, Dj jayko, Linxs en Villion kan je aan het werk zien in jH Govio.

Finale op BorderbeatsOp zaterdag 10 september komen alle fi-nalisten samen op het Essens dj-festival Borderbeats. Verwacht je aan een span-

nende strijd! De deelnemers maken kans op een prijzenpot van 750 euro en optre-dens op lokale en iets minder lokale festi-vals. Kamp Noord is een organisatie van Puntvis vzw i.s.m. ILV jonk.

www.kampnoord.beMeer info?

Page 18: Essen info april 2016

18 |

Uit

in E

ssen

in EssenActiviteiten van en voor Essenaren

BEzOEK: DE DOua-NIERS SPREKENGegidst bezoek aan het spooremplacement en de quarantainestallen. Het project Demi More staat centraal.

02/04

Station, 13.30 - 17.00 uurOrganisatie: Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw8,00 euro (leden 5,00 euro)Info: [email protected]

05/04BaBBELCaFé EN SPELNaMIDDaGWe halen de spellendozen nog eens boven: bridge, schaken, dammen, scrabble, mens erger je niet, rummikub… Gezelligheid en ambiance troef!

Tatteljee, 13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren AtelierGratisInfo: 03 667 58 66

MuSICaL: FIDDLER ON tHE ROOFMintens 50 koorzangers en solisten vertolken het verhaal van een joodse gemeenschap uit een fictief dorpje in Rusland. Dit onder begeleiding van een twintigkoppig orkest.

30 & 31/0301 & 02/04

GC Kadans (Wuustwezel), 19.00 uurOrganisatie: Muzarto12,00 euroInfo: [email protected]

HORRORDONKZet die dansschoenen al maar klaar en smeer je beentjes alvast in, want het beloofd een avond te worden om niet snel te vergeten.

02/04

Over d’Aa 18221.00 uur - 03.30 uurOrganisatie: Chiro Klavertje 4 en Johovvk 4,00 euro / kassa 5,00 euroInfo: www.horrordonk.be

KOERSBaL & PEtaNquEBen jij behendig? Blink je uit in precisie? Dan zijn koersbal en petanque echt iets voor jou. Beleef een leerrijke en gezellige middag!

06/04

LDC ’t Gasthuis13.30 uurOrganisatie: gemeente Essen2,50 euroInfo: 03 670 01 56

INtERNatIONaaL KaRatE SEMINaRIEO.l.v. japans Grootmeester Sensei Akita! Deelnemen kan door iedereen met een geldige vergunning.

02 & 03/04

Sporthal Hemelrijk10.00 - 17.00 uur (za), 10.00 - 12.00 uur (zo)Organisatie: Shotokan Karate20,00 euro (za), 10,00 euro (zo) of 8,00 euro/trainingInfo: www.essenkarate.be

StaND 'aRt: JEaNNINE DOuWSElke maand komt een creatieve Essenaar met één werk naar buiten. Deze maand palmt jeannine Douws de sokkel in met haar geboetseerde creaties.

GemeentehuisTijdens openingsurenOrganisatie: Gemeente EssenInfo: 03 670 01 56 01-30/04

G-SPORtINStuIFMensen met een beperking (vanaf 6 jaar) kunnen een hele dag proeven van verschillende G-sporten. je kan per halve dag twee sporten kiezen. Schrijf je in via de sportdienst.

30/03

Sportcentrum Blokwegvelden (Stabroek)10.00 - 15.00 uurOrganisatie: Antwerpse Sportregio2,50 euroInfo: 03 670 01 56

De activiteiten voor de uitgave van mei 2016 ten laatste inleveren op dinsdag 12 april 2016 via www.uitdatabank.be

ReseRveeR via

Page 19: Essen info april 2016

19 |

Uit

in E

ssen

zWEMPaRaDIJS tONGELREEPZoef je graag razendsnel van een glijbaan in een zwembad? Ben je tussen 11 en 15 jaar? Kom dan zeker mee naar Tongelreep.

Vertrek parking Heuvelhal09.00 uurOrganisatie: Gemeentebestuur12,00 euroInfo: www.essen.be/jeugd07/04

08/04KaaRtPRIJSKaMPDoe mee aan dit kaartprijskamp Boomke Wies en Koejonnen (breng je eigen maat mee).

Gildenlokaal (naast Gildenhuis)20.00 uurOrganisatie: Sint SebastiaansgildeInfo: 0476 49 85 75

WORKSHOP BLOEMSCHIKKENIs creatief zijn jouw ding en ben je tussen 8 en 15 jaar? Heb je fijne en geduldige vingers? Schrijf je in en maak je eigen uniek bloemstukje!

08/04

LDC ’t Gasthuis13.30 - 16.00 uurOrganisatie: Gemeentebestuur7,50 euroInfo: www.essen.be/jeugd

tONEEL: CaFé DEN BLOEMEKEEHet café van Alice en Pierre heeft betere tijden gekend. Alice wil een bloemenhalletje openen en dat plan mag niet uitlekken. Maar Pierre praat zijn mond voorbij...

08, 09 & 10/04

Parochiecentrum Statie20.00 uur (vrij + za), 14.00 uur (zo)Organisatie: Toneelgild Elck Wat Wils8,00 euro (5,00 euro 65 + op zondag)Info: www.eww.be

RELEaSEZoals elke editie zijn er tijdens het feest drankbonnen te winnen. Elk uur wordt er een wilde gorilla gereleased. Red jij de jonge dame uit de klauwen van het wilde beest?

09/04

Domein Oude Pastorij21.00 uur - 03.30 uurOrganisatie: KSJ HeidebloempjeVVK 3,00 euro / Kassa 5,00 euroInfo: Facebook event

aKOEStISCHE JaMSESSIEHaal je instrument boven en speel samen met andere muzikanten. Iedereen is welkom. Ook kinderen kunnen meespelen.

10/04

Café Heuvelzicht14.00 - 21.00 uurOrganisatie: Fiddler and the banjomanGratisInfo: 0475 49 68 07

WaNDELCyCLuS: DE StEERtSE DuINEN (8 KM)De laatste wandeling uit deze cyclus start aan parking Noord (Verbindingsweg). Met gids Maria Gommeren.

10/04

Parking Noord (Verbindingsstraat)13.30 uurOrganisatie: vzw Kobie1,00 euro (onder 12 jaar gratis)Info: 0477 62 68 21

tONEEL: DE MaN-tEL & OvER DE SCHaDELIJKHEID vaN taBaKToneelstukken gebaseerd op pareltjes uit de Russische literatuur.

15, 16, 22 & 23/04

Zaal Gildenhuys20.30 uurOrganisatie: Toneel Pinokkelijn8,00 euroInfo: www.pinokkelijn.be

BE-NE quaD BattLEBepaal mee wie de slag der Lage Landen om de lekkerste Quadrupel wint! Zes Belgische en zes Nederlandse ‘quads’ gaan de strijd aan in deze unieke bierproeverij.

GC de Oude Pastorij, 20.00 uurOrganisatie: O.B.E.R. vzw15,00 euro (leden 10,00 euro)Info: www.ober.be 16/04

BuItENSPEELDaG: DE MIDDELWe trekken vandaag naar buiten! Er is een extra groot springkasteel voor de stoere klimmers en springers, een ballonnenverassing en nog veel meer.

13/04

’t Middelpunt, P. Schoetersstraat 1113.30 - 18.00 uurOrganisatie: De MiddelGratisInfo: 0473 68 40 32

ReseRveeR via

ReseRveeR via

Page 20: Essen info april 2016

20 |

Uit

in E

ssen

StaRt LESSEN-REEKS BaSKEtKinderen van de lagere school kunnen met deze reeks ontdekken of basketbal iets voor hen is. In zes lessen leer je de basistechnieken. je kan later eventueel lid worden.

16/04

Sporthal Hemelrijk, 10.00 - 11.00 uurOrganisatie: EsbacGratisInfo: www.esbac.be

LENtEBRuNCHMaak kennis met de werking van de Rommeshoef en geniet van een heerlijke lentebrunch. De opbrengst gaat volledig naar activiteiten voor de zorggasten.

17/04

Zorgboerderij Rommeshoef (Rouwmoer 6), 10.00 - 15.00 uurOrganisatie: Rommeshoef16,00 euroInfo: www.rommeshoef.be

MuGSHOtIedereen kan een mugshot van zichzelf laten nemen in onze photo booth. Om het uur wordt er willekeurig een foto uitgekozen. Deze persoon wint een mugshot-prijzenpakket!

16/04Kerkstraat, 21.00 uurOrganisatie: Chiro Happy DorpVVK 3,00 euro / kassa 5,00 euroInfo: Facebook event

WIJNCONCERtKom proeven van heerlijke wijnen in het bijzijn van een sommelier, ondertussen zorgen de harmonie en het opleidingsorkest voor de gepaste muziek.

16/04

Strijboshof (Kalmthout)19.30 uurOrganisatie: Harmonie Essentia18,00 euroInfo: www.harmonie-essentia.be

LaNDSCHaPS-WaNDELINGVerken onder begeleiding van gids Richard Vergalen de heidegebieden in de buurt van Turnhout, vergelijkbaar met die van de Kalmthoutse Heide.

23/04

Vertrek parking Heuvelhal 08.30 - 13.00 uurOrganisatie: Natuurpunt NoorderkempenInfo: www.natuurpunt.be

SIMSaLaBIM: tOvEREN MEt StOFFENMaRKtMooie stofkramen, leuke DIy-kramen, lekkere koffie en heerlijke zelfgebakken taarten.

23/04

De Potlodenschool10.00 - 20.00 uurOrganisatie: SimsalabimGratisInfo: www.facebook.com/simsalabimtoverenmetstof

DaG vaN HEt BuI-tENGEWONE KINDKinderen met een beperking leven zich uit op de boerderij. Van de dieren voederen tot meerijden met tractor of in de zijspan van een motor.

23/04Schamhoeve (Kraaienberg 77)09.30 - 16.00 uurOrganisatie: GemeentebestuurGratisInfo: 03 670 01 56

REISvERSLaG PERuFons en Diane brengen verslag van hun beleving in Peru. Lima en nadien Arequipa, Puno en Cusco komen aan bod en uiteraard ook het wonderbaarlijke Machu Picchu.

Tatteljee13.30 uurOrganisatie: Essens Senioren AtelierGratisInfo: 03 667 51 79 19/04

LEZING EUROPA DOOR HERMAN VAN ROMPUyNa het einde van zijn mandaat als president van Europa werd Van Rompuy gastprofessor aan de UCL. Daarnaast werkt hij nu nog als voorzitter van de denktank European Policy Centre. Grijp je kans en ontmoet een toppoliticus.

Europa, actueler dan ooitDe samenwerking binnen Europa en de Eurozone is actueler dan ooit. Van Rompuy zal door zijn kennis en ervaring, ontdaan van de beperkingen van zijn functie, ongetwijfeld voor nieuwe inzichten zorgen.

Kerk Essen Statie20.00 uurOrganisatie: Davidsfonds Essen8,00 euro (leden 6,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

18/04

Page 21: Essen info april 2016

21 |

Uit

in E

ssen

22/03 DaL vaN DE KLEINE aaWe verkennen de omgeving van de Kleine Aa. De eerste voorjaarsbloemen staan in bloei in de slootranden. Ook de vissen in dit gebied komen aan bod.

Vertrek Bank Rose Gronon (Schaapsbaan), 10.00 uurOrganisatie: NatuurpuntInfo: www.natuurpunt.be

KuBB-SPELLeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

Sportpark Hemelrijk09.45 uurOrganisatie: KWB Essen-HeikantGratisInfo: [email protected]

24/04

BLOED GEvENStel je voor: jij kan zomaar iemands leven redden! Gewoon door bloed te geven. Het vraagt amper een klein uurtje van je tijd. Dus waar wacht je nog op?

28/04

Zaal Flora, Sint-Jansstraat 8418.00 - 20.30 uurOrganisatie: Rode Kruis VlaanderenInfo: www.rodekruis.be

POëzIEavOND: KONStaNtINOS KavaFISRita Backx brengt ‘Als ik over mijn liefde niet kan spreken: leven en werk van de dichter Konstantinos Kavafis’.

29/04GC de Oude Pastorij20.00 uurOrganisatie: Davidsfonds Essen7,00 euro (leden 5,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

OPENDEuRDaGZowel de basisschool als de secundaire afdelingen BSO Hout en Verzorging heten je welkom op de opendeurdag.

30/04

Erasmusatheneum campus Essen14.00 - 17.00 uurOrganisatie: ErasmusatheneumGratisInfo: www.erasmusatheneumessen.be

ExaMENS SaMENSPELDe studenten van muziekacademie Muzarto leggen hun examens samenspel af tijdens de Week van de Amateurkunsten.

29/04

Muzarto (Kerkstraat 3)18.15 uurOrganisatie: MuzartoGratisInfo: www.muzarto.be

24/04

vIva La MúSICaMuziekspektakel met Belle Perez, Bel Canto, jan Mees, jef Broes, josefien De Rijcke, Ingrid Mank en haar popkoor POPS.

29 & 30/04

Tennishal T&T 20.15 uur Organisatie: De Verenigde Statievrienden Zitplaatsen 22 euro, staanplaatsen 15 euro, -16 jaar 7 euro, VIP vrijdag 40 euro, VIP zaterdag 100 euroInfo: www.viva-la-musica.be

OPENBARE VERkOOPOp zaterdag 30 april houdt de gemeente een openbare verkoop in de loods naast de Heuvelhal. De verkoop gebeurt per opbod en de goederen moeten onmiddellijk worden meegenomen.

We verkopen verschillen loten hout, fietsen en technisch materiaal zoals bijvoorbeeld een trilplaat. De volledige lijst met foto’s vind je terug op onze website. Typ in de zoekbalk ‘openbare verkoop’. Zodra alle loten gekend zijn, worden de foto’s op de website geplaatst. Tussen 09.00 en 10.00 uur kan je goederen bezichtigen. De loten hout kan je bekijken op de oude stortplaats in Horendonk. De verkoop begint om 10.00 uur in de loods achter het gemeentehuis.

Loods gemeentehuis09.00 uurOrganisatie: gemeente EssenInfo: 03 670 01 48, www.essen.be

30/04

PavILJOEN- FEEStENVanaf 21.00 uur zijn jullie welkom op onze fuif om eens goed uit de bol te gaan op de muziek van onze Dj’s.

30/04

Paviljoen Heikant21.00 uurOrganisatie: Scouts HeikantVVK 4,00 euro / kassa 5,00 euroInfo: www.paviljoenfeesten.be

Page 22: Essen info april 2016

Met de opbrengst van vorig jaar, overhandigde De Ronde van Essen een cheque van 500,00 euro aan de Cliniclowns. Eind augustus is de Ronde er terug en kiezen een nieuw goed doel.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

Zevenhonderd gymnasten streken eind februari neer in sporthal Hemelrijk. Ze namen deel aan het provinciaal kampioenschap tumbling en trampoline. Tumbling Essen oganiseerde een echt topevenement. Femke Loos van Tumbling Essen, hier op de foto, behaalde de derde plaats bij niveau B meisjes 15 jaar.

www.esseninbeeld.be

Een onschuldige hand trok uit de 1.655 volle fluospaarkaarten die de scholieren van de secundaire scholen in Essen bijeen hadden gespaard één winnaar: Kayleigh Murray uit het eerste jaar van het Sint-Jozefinstituut. Veel plezier met je iPad, Kayleigh.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

De scholenbeurs in de Heuvelhal lokte 760 bezoekers die kennis konden maken met 21 verschillende scholen. De ovestap naar het secundair onderwijs wordt zo nóg beter voorbereid.

© H

OBB

yFO

tOG

RAFE

Page 23: Essen info april 2016

© F

OtO

MAR

K G

EBRu

ERS

© F

OtO

MAR

GO

tIL

BORG

HS

© F

OtO

MAR

GO

tIL

BORG

HS

© F

OtO

Ru

DI S

MO

ut

© M

ARK

GEB

RuER

S

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

NOODNuMMERS

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

HuLPLIJNEN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutSvOORzIENINGEN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

GEMEENtE ESSEN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

Vragen/klachten over huisvuilophaling: gratis infolijn 0800 146 46

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

Gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAARt

WaCHtDIENStEN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (1,50 euro/minuut) (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info april 2016

REGIOJOBBEURS

12u - 17uWOENSDAG 20 APRIL 2016

SPORTHAL GITOK, VOGELENZANGSTRAAT 102920 KALMTHOUT

VRIJ TOEGANKELIJK

WERKEN IN DE SOCIALE ECONOMIE

WERKGEVERSUIT DE REGIO

TIPS BIJ HETSOLLICITEREN

13u Solliciteren met sociale media door Mieke Desmadryl (VDAB) 15u Infosessie door SELABINFOSESSIES

jobbeurs affiche 2016.indd 1 14/03/2016 9:30:10