Essen info februari 2015

20
maandelijks infomagazine februari 2015 jaargang 42 't Is die van osEssen staat weer in het teken van carnaval Muzarto laat kunst (k)linken Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs Lonka-site verrijst uit zijn as Startschot voor nieuwe woonwijk in hartje Essen Megaproject Over d'Aa Kom de plannen inkijken op 11 februari

description

Maandelijks informatiemagazine van de gemeente Essen.

Transcript of Essen info februari 2015

Page 1: Essen info februari 2015

maandelijks infomagazine

februari 2015 jaargang 42

“'t Is die van os” Essen staat weer in het teken van carnaval

Muzarto laat kunst (k)linken Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs

Lonka-site verrijst uit zijn asStartschot voor nieuwe woonwijk in hartje Essen

Megaproject Over d'AaKom de plannen inkijken op 11 februari

Page 2: Essen info februari 2015

LEVEN

DKO: Muzarto laat kunst (k)linken p11

Info uit het LDC p12

Dag Buitengewoon Kind: vrijwilligers gezocht! p12

Steun Peruaanse boeren met kopje koffie p12

wONENBESTUUR

Lonka verrijst uit as p04

Kort p06

Proefproject in watermolenstraat p07

Project Over d'Aa p08

Herstel in Grenspark p08

Essen-Hoek krijgt buurtspeelpleintje p08

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van maart 2015 ten laatste in te leveren op maandag 9 februari 2015 via www.UiTdatabank.be.

14

04

09

Bouwplannen? Laat geen premies liggen! p09

Project Smeyershof: 26 appartementen p09

Ook voor reliëfwijziging is vergunning nodig p10

Verkeersinfo p10

wegwijzer p11

© F

oto

co

nd

om

iniu

m

Page 3: Essen info februari 2015

Beste Essenaar,

In dit magazine lees je maandelijks welke werken er in Essen op stapel staan, over een nieuwe Vlaamse subsidie, over de normen rond ruimtelijke ordening, enzovoort. Achter al dit nieuws steekt er veel werk. En meestal heeft dat werk te maken met het juridische kader. Het grote project van de herinrichting van de watermolenstraat en Over d’Aa bijvoorbeeld. Hoe breed het voetpad moet zijn, het fietspad en de weg. De Vlaamse overheid heeft dat allemaal tot op de centimeter geregeld. Hetzelfde met de Vlaamse energiesubsidies. Of de normen die de gemeente moet respecteren om lessen in te richten bij Muzarto. En de wetten die bepalen wanneer je al dan niet een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen, beslaan een heel boek. Om nog maar te zwijgen over allerlei procedures die voor van alles en nog wat moeten gevolgd worden.

Laat ons maar gerust stellen dat ons land, en dus ook onze gemeente, een inflatie kent van regelgeving.

Zelf vind ik dat we het best met wat minder zouden kunnen doen. wat meer vertrouwen geven aan het gezond verstand, zou niet slecht zijn. Ik weet het wel, regels zijn er omdat de samenleving nu eenmaal complexer in elkaar zit dan vroeger. En eveneens om te vermijden dat er met twee maten en gewichten wordt gewerkt. En toch, wat meer maatwerk zou niet slecht zijn. Het is trouwens de gemeente die het best in staat is om situaties op maat te beoordelen. Gewoon omdat de gemeente veel dichter bij de burger staat dan elke andere overheid.

ONTSPANNEN

Kunstenfestival 2016: verbroeder jij mee? p13

Data speelpleinen p13 Kleuterkriebels met oma en opa p13

p14

Essen in beeld p18

Nuttige adressen p19

Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

04

16

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

oto

co

nd

om

iniu

m

07©

Fo

to R

ud

i Sm

ou

t

Page 4: Essen info februari 2015

4 | I

n de

kijk

er

Er komen appartementen, eengezinswoningen, een nieuwe Carrefour Market en een buurtpleintje, alsook een onder- en bovengrondse parkeerruimte. De gemeente en de bouwheer zullen de overlast voor de buurtbewoners tot een

minimum beperken.

”Waar vroeger de oude

karamellenfabriek van Lonka stond (buurt nollekensstraat), verrijst straks een hedendaags vernieuwingsproject. Vanaf 1 februari 2015 zal de geplande

woon- en winkelwijk in het centrum van Essen gaandeweg vorm krijgen,

met zo min mogelijk overlast voor omwonenden en voorbijgangers.

Page 5: Essen info februari 2015

De voormalige karamellenfabriek van Lonka

krijgt een totale transformatie. In februari start

vastgoedontwikkelaar Condominium met de

bouw van een nieuwe Carrefourvestiging en 48

appartementen boven en naast de winkel.

Nieuwstraat gevrijwaard van werfverkeerHet werfverkeer krijgt toegang tot de bouwplaats via de Ringweg, de Nollekensstraat, de Rietstraat en het Smeyerspad. De nu al drukke Nieuwstraat wordt zo gespaard van zwaar verkeer. De gemeente en de bouwheer zullen de overlast voor de buurtbewoners tot een minimum beperken.

Voldoende parkeergelegenheidEr wordt rekening gehouden met de leefomgeving. Zo komt er een buurtpleintje, alsook een onder- en bovengrondse parkeerruimte. De nieuwe parking is voor een groot stuk publiek toegankelijk en helpt de parkeerdruk op de omgeving te verlagen. Bovendien worden nieuwe bewoners verplicht een ondergrondse parkeerplaats aan te kopen.

Carrefour blijft geopendDe huidige Carrefour Market krijgt een andere locatie, maar blijft gewoon open tot het nieuwe gebouw iets verderop helemaal afgewerkt is. In een tweede en derde fase plant de ontwikkelaar een woonerf met 27 eengezinswoningen en mogelijk een sociaal koop- of huurproject. Of hoe een mistroostige industriesite weer helemaal tot leven wordt gewekt en een eigentijdse invulling krijgt.

5 | I

n de

kijk

er

Eerste spadesteek voor nieuwe woonwijk in hartje Essen

OUDE LONKA- SITE VERRIJST VANAF 1 FEBRUARI wEER UIT ZIJN AS

© c

on

do

min

ium

03 690 01 43 • [email protected]

Meer info?

Page 6: Essen info februari 2015

kORt Topnamen

Januari was een maand met veel wind en regen. De bermgrachten en duikers kregen heel wat boom-afval en water te slikken. we doen een warme oproep aan Essenaars om de grachten mee proper te houden. Als er in de gracht naast je huis een tak ligt, haal die er dan uit. Voor grotere problemen mag je altijd de gemeente contacteren.

6 | k

ort

Gooi kapotte voorwerpen niet zomaar weg! Vaak zijn ze na een eenvoudige reparatie weer per-fect bruikbaar. In Tatteljee, Sint-Antoniusplein 1, staat op zater-dag 31 januari 2015 een team van vrijwilligers tussen 14.00 en 16.00 uur klaar om samen met jou klei-ne herstellingen uit te voeren aan je elektrische apparaten, compu-ters, fietsen, kleding, meubels, speelgoed,…

18.407Op 1 januari 2015 telde Essen 18.407 inwoners. Dat zijn er 168 meer dan vorig jaar. De stijging komt overeen met de verwachte bevolkingsgroei. Er overleden spijtig genoeg 129 dorpsgenoten. Gelukkig werden er ook 217 nieuwe Essenaartjes geboren. In het jaar 2035 verwachten we met 21.594 inwoners te zijn.

Hou je gracht proper

Repair Café

Vic en Noor waren in 2014 de populairste babynamen in onze gemeente. In 2013 gaven ouders nog de voorkeur aan Stef en Ma-rie. Foute namen zoals Qut, Fokje of Bikkel zaten er, zoals in Neder-land wel het geval was, niet bij. De populairste mannennaam in onze gemeente blijft Jef of Jos, een af-geleide van Jozef of Josephus. Bij vrouwen is dat Maria. De meest voorkomende familienaam is nog altijd Nelen.

Cultureel aanbod 2015Nu 2015 goed en wel gestart is, presenteert vzw Kobie zijn nieu-we programmabrochure. De on-dertussen gekende categorieën ‘film - muziek - toneel - evene-ment’ zijn weer netjes ingevuld. Haal snel je exemplaar bij de bib, de VVV of de Vrijetijdsbalie. Of nog beter: bekijk de online versie op www.essen.be/cultuur.

Page 7: Essen info februari 2015

BESTUUR

PROEFPROJECT MOET VERKEERSSTROOM IN HET CENTRUM VAN ESSEN VERBETEREN

Vanaf 18 februari wijzigt de verkeerssituatie grondig in de Watermolenstraat. Gedurende zes weken zal het verkeer telkens om de veertien dagen anders moeten rijden. Zo onderzoekt het gemeentebestuur welke verkeerssituatie het beste is.

Te veel zwaar verkeerDe watermolenstraat en het Heuvelplein zijn druk bezochte straten. Het grootste probleem is dat er, ondanks de verbodsborden met tonnagebeperking tot 3,5 ton, te veel zwaar verkeer rijdt in beide straten. De straten zijn op sommige plaatsen erg smal en niet voorzien op zwaar verkeer. De grote hoeveelheid aan auto’s brengt de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar. De bedoeling is om meer verkeer via de Kapelstraat en de Ringweg richting Horendonk te doen rijden. Nu zijn er te veel opstoppingen door auto’s die in en uit het Heuvelplein proberen te rijden. Bovendien willen we het Heuvelplein veiliger maken voor fietsers.

EnkelrichtingZes weken lang zal de situatie in de watermolenstraat en het Heuvelplein dus anders zijn. Om de twee weken zijn er andere verkeersregels. De eerste veertien dagen is er eenrichtingsverkeer mogelijk van de Ringweg richting kruispunt Kapelstraat en Heuvelplein. In week drie en vier keren we

03 670 01 48 [email protected]

Meer info?

Op woensdag 11 februari houdt het gemeentebestuur een eerste ʻkennismakingsavondʼ over de heraanleg van de Watermolenstraat en Over d’Aa. Het megaproject is nog niet voor dit jaar, maar de scenario’s voor een andere en betere weg naar Horendonk liggen wel al op de plank.

Parochiezaal HorendonkDe bewoners van de watermolenstraat en Over d’Aa krijgen voor deze kennismakingsavond een uitnodiging in de bus. Elke Essenaar is trouwens tussen 19.00 en 21.00 uur welkom in de parochiezaal van Horendonk, Dreveneind 2. Het gemeentebestuur stelt twee scenario’s voor die een evenwicht

houden tussen parkeergelegenheid en veiligheid voor de zwakke weggebruiker.

Riolerings- en wegenwerkenDe werken vinden zowel onder- als bovengronds plaats. Er komt een nieuw rioleringssysteem om afvalwater en regenwater te scheiden. Een collector moet het water afvoeren naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. De gekende klinkers maken plaats voor asfalt en de parkeervakken, voet- en fietspaden worden heraangelegd.

De werfzone loopt vanaf de watermolenstraat tot aan de kerk in Horendonk. Het plein aan de kerk wordt trouwens ook heringericht.

Startdatum werken niet gekendEen datum voor de start van de werken is nog niet gekend. Dat dit niet voor 2015 zal zijn, is al een zekerheid. De tweede helft van 2016 is realistischer. De voortgang van de werken hangt af van verschillende partners zoals de Vlaamse Milieumaatschappij en Infrax. Toch wil het gemeentebestuur nu al informeren over de plannen zodat iedereen een beeld krijgt van dit megaproject.

Voorstelling megaproject Over d'Aa op 11 februari

de rollen om en is er eenrichtingsverkeer van het kruispunt Kapelstraat en het Heuvelplein richting Ringweg. Tijdens week vijf en zes wordt het Heuvelplein afgesloten voor alle verkeer. Essendonk en de Melkerijstraat blijven toegankelijk via de Ringweg.

Heraanleg Watermolenstraat en Over d'AaDankzij deze testen kan onderzocht worden wat de impact is op de omliggende straten. De politie voert verkeerstellingen uit om alles goed in kaart te brengen. De gewijzigde verkeerssiuatie geldt tot en met 1 april 2015.

Gewijzigde verkeerssituatie in Watermolenstraat

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info februari 2015

VIJFVARIG PROJECT MOET HEIDE HERSTELLEN

Grenspark krijgt ʻnatuur-updateʼ

Over de grenzen heenConcreet zorgt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor een natte verbinding tussen de Steertse Heide in Vlaanderen en de Groote Meer in Nederland. Zo kunnen soorten zich weer over de grenzen heen verplaatsen. Vervolgens her-stelt Natuurpunt in de Nolse Dui-nen en het Stappersven open zand en heide door naaldhout te verwij-deren en te plaggen. Ten slotte zet de Nederlandse Vereniging Natuur-monumenten alles op venherstel in de Brabantse wal. Ze gaan de ven-

nen saneren, plaggen en schoon, voedselarm water aanvoeren.

Amerikaanse vogelkersDe werken startten in januari 2015 in de gebieden van Natuurpunt, waar de Amerikaanse vogelkers verwijderd werd in het bosgebied. Deze exoot verdrukt de inheemse loofbomen en zorgt ervoor dat de biodiversiteit in de bossen sterk achteruit gaat. Meer weten over dit grootschalige project? Neem een kijkje op www.grensparkzk.nl/life-projecten-grenspark.

In de Grenspark De Zoom-kalmthoutse Heide zijn de komende vijf jaar werken gaande om de natuurwaarden van het park te vergroten. Landduinen, vennen en heide worden hersteld.

8 | B

estu

ur

Essen-Hoek krijgt een buurtspeelpleintje

BESTUUR

Essen-Hoek is in blijde verwachting van een gloednieuw buurtspeelpleintje, het ‘Destenhoekje’.

Met inspraakLeerlingen van Mariaberg Hoek en buurtbewoners kozen samen voor de invulling van het pleintje. Er komt een pinnenmutshuisje met glijbaan en kiekentrap, een veer-diertje, schommels, een pingpong-tafel en een evenwichtsparcours.

DestenlaanJe vindt het speelpleintje-in-wor-ding in de Destenlaan. De naam van het pleintje is trouwens een leuke woordspeling tussen Essen-Hoek en Destenlaan en werd bedacht door de kindergemeen-teraad. Verwacht wordt dat het pleintje speelklaar zal zijn in de loop van februari.

Ritje met de bus wordt iets duurder vanaf 1 februariVervoersmaatschappij De Lijn voert vanaf 1 februari 2015 een tariefwijziging en -vereenvoudiging door. Abonnementen en vervoersbewijzen worden iets duurder. Het gratis vervoer wordt afgeschaft en sociaal gecorrigeerd. Een gewone Lijnkaart kost voortaan 14,00 euro. Het zonesysteem wordt vervangen door een tijdstarief, waarbij je ticket (1,40 euro) één uur geldig blijft. In Essen stijgt het tarief van de Gemeentekaart van 6,00 naar 10,00 euro. Een ontwaarding zal dan 1,00 euro bedragen. De verhoging is volgens De Lijn nodig om te kunnen blijven investeren in het openbaar vervoer.

De Lijninfo 070 220 200 • www.delijn.be

Meer info?

03 670 01 [email protected]

Meer info?

Page 9: Essen info februari 2015

9 | W

onen

| W

onen

wONEN

Woningproject Smeyershof herbergt 26 appartementen14 januari 2015 was het startschot voor

de bouw van 26 appartementen in de Nieuwstraat. Bouwproject Smeyershof

ligt tussen de parking van de kerk en bakkerij Van thillo. De voormalige

kachelwinkel werd afgebroken waardoor Essenaars een nieuwe plek

krijgen om te wonen.

Parkeerplaatsen verplichtDe 26 appartementen en één handelsruimte zijn verdeeld over twee gebouwen. De woningen hebben één tot vier slaapkamers en een ondergrondse parking. De gemeente verplicht trouwens om een parkeerplaats aan te kopen zodat er bovengronds geen schaarse parkeerplaatsen worden ingenomen.

Geen werfverkeer in NieuwstraatHet gemeentebestuur heeft de bouwheer opgelegd om alle aan- en afvoer van materialen te laten gebeuren langs de Ringweg, de Nollekensstraat, de Rietstraat en het Smeyerspad. Zo vermijden we verkeerschaos in de drukke Nieuwstraat. De overlast voor de bewoners van deze straten proberen we uiteraard zo veel mogelijk te beperken.

Premies van Infrax of IgeanInfrax, de netbeheerder van de gemeente Essen, geeft premies voor dak-, zolder-, vloer-, buitenmuur- en na-isolatie, hoogrendementsglas, warmtepompen, condensatieketels en zonneboilers. Er is ook nog de energielening van Igean. Zo kan je werken financieren waarbij je energie bespaart in je woning.

Federale en Vlaamse premiesDe fiscus geeft een belastingvermindering op dakisolatie en de Vlaamse overheid heeft een verbeterings- en aanpassingspremie en een korting op de onroerende voorheffing als je voldoet aan een laag E-peil. De renovatiepremie is sinds 1 december 2014 afgeschaft

maar er wordt gewerkt aan een nieuwe premie.

Gemeentelijke premiesDe gemeente Essen beschikt eveneens over heel wat premies. Zo heb je de saneringspremie die gekoppeld is aan de Vlaamse verbeterings- of aanpassingspremie. Dan heb je nog de duurzaamheidspremies van de gemeente Essen. Ontdek alle gemeentelijke premies op www.essen.be/subsidieloket.

03 670 01 43 [email protected]

www.infrax.be • www.energiesparen.bewww.essen.be/subsidieloket

Meer info?

Bouwplannen? Laat geen enkele premie liggen!Wie in energiebesparingen

investeert, wordt ook in 2015 beloond met heel wat premies en

een belastingvermindering voor dakisolatie.

AUTO'S VAN EIGENAARS GAAN ONDERGRONDS

03 670 01 [email protected]

www.stonesatwork.be

Meer info?

Page 10: Essen info februari 2015

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFO18 FEBRUARI TOT 1 APRIL 2015 - Verkeerswijzigingen Watermolenstraat

Vanaf 18 februari tot en met 1 april is er om de twee weken een andere verkeerssituatie in de watermolenstraat. Vanaf de Kapelstraat tot de Ringweg wordt het Heuvelplein en de watermolenstraat éénrichtingsverkeer en dat eerst twee weken in de ene richting en dan twee weken in de andere richting. De laatste twee weken van maart wordt een deel van het Heuvelplein afgesloten voor alle verkeer. Meer details op pagina 7.

5 TOT 10 MAART 2015 - Spooroverweg Schaapsbaan afgesloten

De spooroverweg in de Schaapsbaan is van donderdag 5 maart 2015 08.00 uur tot dinsdag 10 maart 2015 16.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Infrabel voert dan dringende onderhoudswerken uit. Er is een omleiding voorzien via de Kalmthoutsesteenweg en de wildertse Duintjes.

12 TOT 17 MAART - Spooroverweg Bontstraat afgesloten

Infrabel voert van 12 maart 8.00 tot 17 maart 16.00 uur werken uit aan de spoorwegovergang aan de Bontstraat. De rijbaan wordt afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien via de Bergenvenstraat - Schelpheuvelstraat - Nieuwe Heikant - Donkweg.

Ook voor reliëfwijziging is vergunning nodig Iedereen weet dat je voor het bouwen van een woning, voor verbouwingen en het kappen van bomen een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Wat vaak vergeten wordt, is dat je dat ook nodig hebt als je het reliëf verandert van de bodem waarop je bouwt.

De wetgeving zegt dat je een vergunning nodig hebt als je het reliëf aanmerkelijk wijzigt. Aanmerkelijk wil dan zeggen dat de aard of de functie van het terrein wijzigt, zelfs al gaat het om een paar centimeter.

50 centimeterIn de meeste gevallen wordt aangenomen dat de wijziging aanmerkelijk is als de reliëfwijziging meer dan 50 centimeter bedraagt over een kleine oppervlakte of als de reliëfwijziging minder dan 50 centimeter is over een groot oppervlakte. Twijfels? Contacteer de dienst Ruimtelijke Ordening.

Uw straat nader verklaard door onze dorpsgids maria Gommeren

VelodreefDeze baan kwam er in de tijd dat het 400 ha

grote domein Hemelrijk bezit was van de heer

Calmeyn. Hij was tevens de eigenaar van de eerste

fiets in Essen, omstreeks 1895. Hij liet de Velodreef aanleggen om in de

Kalmthoutse Heide te kunnen gaan jagen. De weg was 9 km lang en liep volledig over

zijn eigendom.

WegWijzer

03 670 01 43 • [email protected]

Meer info?

wONEN

10 |

Won

en

ZELFS AL VOOR ENKELE CENTIMETERS

Hoog niet zomaar grond op. informeer eerst of je een vergunning nodig hebt.

Page 11: Essen info februari 2015

DAG VAN HET DEELTIJDS KUNSTONDERwIJS

Muzarto laat kunst (k)linken Zaterdag 7 februari is het de jaarlijkse Dag van het Deeltijds kunstonderwijs (DkO). Dan zetten alle academies hun deuren open voor het grote publiek. Dit jaar staat de DkO-dag in het teken van ‘kunst (k)linkt’.

Muzarto laat de kunst de hele dag klinken met een aantal workshops, toonmomen-ten voor het grote publiek en een leraren-concert als afsluiter. Place to be? GC zaal Rex in Essen!

Klink zelf mee tijdens workshopsIn Muzarto zelf lopen nog twee extra work-shops voor jong en oud: Klankenbad en MuseScore (inschrijven verplicht). Voor kleuters en leerlingen van het eerste leer-jaar organiseert Muzarto ‘Klankenbad’. Hoe klinkt ons lichaam, wat kan onze stem? De kleinsten spelen met klankma-teriaal en de klinkende ruimte. Ten slotte ontdekken ze het instrumentarium met een dosis beweging en visuele prikkels.

Muziekprogramma MuseScoreJongeren en volwassenen zijn welkom voor een informatiesessie over Muse-Score, een eenvoudig muziekprogramma waarmee je zelf kwaliteitsvolle partituren kan maken, beluisteren en printen. Breng wel je eigen laptop mee.

Meer info en inschrijven?03 667 33 79 • [email protected]

© F

oto

JaSp

ER V

an t

iLbu

RGH

LEVEN

11 |

Leve

n

Programma mUzarto

12.30 - 13.30 uur

14.30 - 15.15 uur

15.15 - 16.00 uur

Sessie museScore (max. 25 deelnemers)

Sessie Klankenbad (3de kleuter-klas max. 12 deelnemers)

Sessie Klankenbad (1ste leer-jaar max. 12 deelnemers)

Programma gC zaal rex

12.00 uur

14.00 uur

15.00 uur

15.30 uur

16.00 uur 20.00 uur

toonmoment Easy bigband

toonmoment stijkersdag, rietblazersworkshop en al-gemene muzikale Vorming 2 & 3

toonmoment choreografieën

toonmoment ritmische workshop

presentatie woord

Lerarenconcert met leerlingen hogere graad

“Muziek is een universele taal en verbindt kinderen met elkaar.

Sarah VerhulstLeerkracht Muzarto - lesgever Klankenbad

“Uit onderzoek weten we dat muziek maken in de vroege kindertijd een gunstige invloed heeft op de hersenontwikkeling van het jonge kind. Daarnaast is muziek ook een universele taal en dé tool om kinderen met elkaar te verbinden. Jonge kinderen zijn dol op experimenteren met klanken. In het klankenbad ontdekken kinderen hun eigen lichaam als klankbron, ervaren ze het plezier om muziek te maken met alledaags materiaal en gaan ze aan de slag met het instrumentarium.”

Page 12: Essen info februari 2015

Carnavalnamiddag’t Gasthuis viert op 13 februari carnaval met optredens van bekende artiesten, gebracht door de ESA-Stars. De ESA-Stars zijn lokale vedetten die het podium niet schuwen. De show start stipt om 13.30 uur. Vanaf 15.00 uur zijn er pannenkoeken en dan komen Prins Carnaval en Dofkappel een feestje bouwen. Iedereen is welkom op deze meezingdag!

dIenstenCentrUmInfo uit het

Ldc ‘t Gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Derde verjaardag LDC 't GasthuisHet LDC in Essen bestaat drie jaar en dat wordt twee dagen lang gevierd. Op 5 februari serveren we om 12.00 uur een viergangenmenu voor slechts 9,00 euro. Je moet je wel snel inschrijven. Op 6 februari om 13.30 uur is er de dansnamiddag ‘In The Mood’. Dans je leven lang is ons motto en daarom brengen rasartiesten steengoede muziek waarbij je je heupen gegarandeerd losgooit.

Reportage oude prentkaarten van EssenSpring op maandag 9 februari om 13.30 uur terug in de tijd met de oude postkaarten en foto’s van Georges Reynsbergen. Bekijk de foto’s op groot scherm en wandel mee door de Nieuwstraat, Beliestraat, Dreef, Stationsstraat in de periode voor wOI.

Vorming 'werken met de GSM'Op donderdag 12 en 26 februari komen leerlingen van het zevende jaar personenzorg om 13.30 uur naar het dienstencentrum. Zij leren je omgaan met je gsm-toestel (let op: geen smartphones). Na de eerste les kan je thuis oefenen. Tijdens de tweede les kan je extra vragen stellen. Schrijf je in en geef het gsm-merk door.

Kaartenverkoop GriffelrockVia het LDC kan je kaarten kopen voor de gezamenlijke editie van ‘Houden van’ en ‘Griffelrock’ in het Sportpaleis. Koop tot 19 februari de kaarten voor 9,00 euro.

pROGRAMMA fEBRUARI 2015

LEVEN

12 |

Leve

n

tijdens de maand mei organiseert het gemeentebestuur zoals elk jaar samen met enthousiaste vrijwilligers een speciale dag voor kinderen en jongeren met een beperking.

Zo’n dag brengt heel wat werk met zich mee dus zijn we steeds op zoek naar vrijwilligers. Ieder kind heeft zijn eigen beperking en heeft

soms bepaalde zorgen of medica-tie nodig.

Individuele begeleidingwij zorgen ervoor dat er per kind een individuele begeleider is. wil jij een kind begeleiden tijdens de Dag van het Buitengewoon Kind of wil je deel uitmaken van de stuur-groep? Neem dan contact op met de dienst welzijn.

DAG BUITENGEwOON KIND

Vrijwilligers gezocht

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Steun Peruaanse boeren met een lekkere kop koffie

Water voor landbouwwater is levensnoodzakelijk, ook voor de boeren in het zui-den. In Peru worden een aan-tal landbouwgemeenschap-pen bedreigd. De overheid wil er de mijnbouw uitbreiden met grote waterschaarste tot gevolg. Broederlijk Delen steunt partnerorganisaties die de boeren helpen. Steun jij hen ook?

KoffiestopOok in Essen zamelt men geld in voor Broederlijk Delen. Drink op vrijdag 27 februari een tasje lekkere koffie voor een vrije bijdrage. Je kan in Es-sen op verschillende plaatsen terecht. Je vindt de plekken terug op de website van Broe-derlijk Delen.

www.broederlijkdelen.be

Meer info?

MARCO ISEEN BOEREn wil dat blijven

Steun Marco voor de mijn hem droog legt

BE12 0000 0000 9292

Cam

pagn

e 20

15 -

V.U

. Lie

ve H

erijg

ers,

Hui

deve

tter

sstr

aat

165,

100

0 Br

usse

l - G

edru

kt o

p M

aco

Silk

115

g F

SC-p

apie

r.

WWW.BROEDERLIJKDELEN.BE/MARCO191 landen ondertekenden een akkoord om tegen 2015 de armoede in de wereld te halveren. Voer samen met de Vlaamse Noord-Zuidbeweging actie om de politici aan hun belofte te herinneren én de lat hoger te leggen. Armoede moet de wereld uit! www.detijdloopt.be

Broederlijk Delen helpt de arme boeren in het

hooggebergte van peru. Met de actie koffiestop zamelt ze

geld voor hen in.

Page 13: Essen info februari 2015

ONTSPANNEN

Verbroeder jij mee?KUNSTENFESTIVAL IN 2016

Sinds een aantal jaar geeft vzw kobie de kans aan muziek- en dansgroepen om zich te verbroede-ren. Zo ook dit jaar op 26 april in het karrenmuseum. Maar er zijn nog ambities, grote ambities: in 2016 wil vzw kobie een heus kunstenfestival op poten zetten.

Zoveel mogelijk disciplinesEen groots kunstenfestival waar het spettert van de muziek, toneel, dans, kunst,… Het moet mogelijk zijn! wil

jij je talenten aan het grote publiek be-kend maken? Neem dan zeker contact met ons op. Ook verenigingen en band-jes zijn meer dan welkom.

Week van de Amateurkunsten Het kunstenfestival vindt plaats tij-dens de week van de Amateurkunsten (wAK), eind april - begin mei 2016. Een

groot festival vraagt grote voorbereidin-gen, deelnemers moeten zich dus tij-dig melden. Beves-tig je deelname voor 1 april 2015.

Het jaar is nog maar net be-gonnen en we beginnen onze zomervakantie al in te plannen. De speelpleinen is voor veel kinderen een vaste waarde in de grote vakantie. Wij geven je graag al wat info mee.

Voor groot en kleinKinderen van vier tot vijftien jaar (geboortejaren 2000 - 2011)zijn welkom van 6 juli tot 14 augustus 2015 (niet op 21 juli). De speelpleinen vinden weer plaats op het domein van de Erasmusschool in de Hofstraat. Volg het laatste nieuws op de voet

via www.speelpleinenessen.be.

Monitoren gezochtSwing, zing, spring, knutsel en speel jij graag met kinderen? word je dit jaar zestien jaar (geboortejaar 1999) of ben je ouder, minstens één week beschikbaar deze zomer en heb je zin om er een onvergetelijke zomer van te maken? word dan monitor op de speelpleinen! Op zaterdag 28 februari is er een startdag. Schrijf je wel even vooraf in via [email protected] of 03 670 01 32.

Data speelpleinenPLAN NU AL JE VAKANTIE

Kleutersportkriebels met oma en opa

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

0477 53 02 30 • [email protected]

Meer info?

De gemeente organiseert op woensdag 25 februari en op woensdag 4, 11, 18 en 25 maart telkens een uurtje kleutersportkriebels in de Heuvelhal. Grootouders sporten dan op een ontspannen manier met hun kleinkinderen.

Schrijf je inDe lessen vinden telkens plaats van 15.00 tot 16.00 uur. De kostprijs van de lessenreeks is 15,00 euro. Inschrij-ven kan aan de vrijetijdsbalie in het gemeentehuis, op het nummer 03 670 01 56 of via [email protected].

03 670 01 32 • [email protected]

Meer info?

13 |

Ont

span

nen

Page 14: Essen info februari 2015

WiNtER- WaNDELiNGMaria Gommeren en Louis Van Staey nemen je mee voor een wandeling van 8 km over een deels verhard, deels onverhard traject.

08/02vertrek parking wildertse duintjes13.30 uurorganisatie: vvv de tasberg1,00 euroInfo: www.vvvessen.be

KRiNGSE LEziNG:SOOi NOLDuSSooi (officieel ‘Frans’) Noldus was na wOII een begrip voor menig Essenaar. Hij verzette zich tegen sociaal onrecht en kwam zo in de Belgische werkliedenpartij terecht.

volkshuis, 20.00 uurorganisatie: koninkl.Heemk. kringgratisInfo: 03 667 73 90

14 |

Uit

in E

ssen

10/02

in EssenActiviteiten van en voor Essenaars

FiLM tEERFEEStwas je aanwezig op het teerfeest van ESA? Herbeleef dan de hilarische momenten aan de hand van een filmopname.

10/02tatteljee13.30 uurorganisatie: esagratisInfo: 03 667 43 64

DOzEN VERSiERENwe maken met stof,kralen of papier van een saaie doos een leuke, gezellige doos voor op je kamer. Inschrijven is niet nodig.

11/02

’t Heuveltjevan 14.00 tot 16.00 uurInfo: 0470 44 30 54

aKOEStiSChE JaMSESSiEIedereen en alle instrumenten zijn welkom op de jamsessie! we maken er een gezellige middag van met oude liedjes uit Essen.

08/02Café Heuvelzichtvan 14.00 tot 21.00 uurorganisatie: Fiddler and the banjomanInfo: 0475 49 68 07

VOGELhuiS VERSiERENwe gaan een saai vogelhuisje vrolijk versieren. Maximaal 12 deelnemers en inschrijven is verplicht.

04/02’t Heuveltjevan 14.00 tot 16.00 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54

08/02pOLDER- WaNDELiNGwe maken een afwisselende winterwandeling door Putte en Stabroek. De wandeling gaat zowel door het polderlandschap als door de bossen in de omgeving.

vertrek abtsdreef 1, stabroek (fort)van 13.30 tot 16.30 uurorganisatie: Pasar essen1,50 euro (leden 1,00 euro)Info: 0499 74 33 02

pROCLaMatiE WEDStRiJD JuNiOR JOuRNaLiStJongeren schreven een opstel met als thema ‘sport’. Nie-mand minder dan triatleet Marc Herremans komt de proclamatie opluisteren.

08/02Parochiezaal wildert10.30 uurorganisatie: davidsfonds essenvrije giftInfo: www.davidsfondsessen.net

Page 15: Essen info februari 2015

15 |

Uit

in E

ssen

REiSREpORtaGE: NOORWEGENPaul Coessens neemt je mee naar dit dun bevolkte land dat grotendeels bestaat uit ruige bergruggen met besneeuwde toppen, watervallen, klaterende riviertjes en meren.

12/02

gC de oude Pastorij, 20.00 uurorganisatie: davidsfonds i.s.m. vtB6,00 euro (leden 5,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

iNtERGaLaCtiC LOVERSEen klepper van formaat in Essen! Intergalactic Lovers brengen nummers uit hun succesplaat ‘Little Heavy Burdens’.

gC zaal rex20.30 uurorganisatie: vzw kobie18,00 euro vvk, 20,00 euro kassaInfo: 03 670 01 56

13/02

13/02NatuuRCOSMEtiCaGaat je hart sneller slaan bij natuurlijke gezichtslotion, badolie of lippenzalf op basis van planten? In deze workshop leer je zelf natuurlijke cosmetica maken.

tatteljee19.30 uurorganisatie: tatteljeeInfo: [email protected]

bOWLiNGSportieve actie en ontspanning met ballen en gaten. Gezellig amusement met een leuke groep senioren bij Familyland in Hoogerheide.

17/02vertrek tatteljee13.30 uurorganisatie: esa7,00 euroInfo : 03 667 36 81

LEziNG Mia DOORNaERtDe Vlaamse journaliste Mia Doornaert is uitgenodigd voor een conferentie met als thema 'waarom de Arabische lente geen zomer werd'. Inclusief koffie en gebak.

17/02strijboshof kalmthout13.30 uurorganisatie: neos kalmthout-essen13,00 euro (leden 10,00 euro)Info: 03 667 21 27

StaRt KuNStiNitiatiE 3Centraal staat het kijken naar kunst en het beleven ervan, samen dingen ontdekken en bespreken, en zo meer inzicht verwerven in de kunstwereld.

12/02

tatteljeevan 19.30 tot 22.00 uurorganisatie: tatteljee80,00 euroInfo: www.tatteljee.be

IntouchablesIn de bib van Essen is er meer te doen dan alleen boeken ontlenen. Je kan er af en toe gratis topfilms bekijken. Intouchables is zo'n pareltje dat je gezien moet hebben.

Waargebeurd verhaalIntouchables (onaanraakbaren) is een Franse, dramatische komedie van de regisseurs Nakache en Toledano (2011). Een verlamde aristocraat bouwt een vriendschap op met zijn verzorger, een ex-crimineel uit een Parijse buitenwijk. De film is een waargebeurd verhaal gebaseerd op het boek Le Second Souffle en nu heel actueel omwille van de migratieproblematiek en de plaats van het verschillende sociale en culturele groepen in onze samenleving.

Gratis inkomIntouchables verwarmt je hart, doet je lachen maar ook nadenken over de waarde van het leven. Het is een film die iedereen gezien moet hebben. De inkom is gratis!

HARTVERwARMENDE FILM IN DE BIB

Bib sationsstraat19.45 uurorganisatie: bib essengratisInfo: essen.bibliotheek.be

12/02©

Fo

to p

opo

Va V

aLER

iya

SHu

tERS

tocK

.co

m

© F

oto

Gu

y Ko

KKEn

Page 16: Essen info februari 2015

16 |

Uit

in E

ssen

Essen staat weer in het teken van carnavalEssen staat in februari een paar dagen in feestmodus. De carnavalsverenigingen hebben weer een jaar lang gewerkt aan een prachtige stoet.

14/02overhandiging sleutel - gemeentehuis - van 19.00 tot 20.30 uur - gratisCarnavalsbal - Heuvelhal - 21.00 uur - gratis

15/02Carnavalstoet - vertrek station essen - 14.00 uur - gratisCarnavalsbal - Heuvelhal - 20.00 uur - 4,00 euro

16/02showmiddag - Heuvelhal - van 13.30 tot 17.00 uur - 5,00 euro

17/02kindernamiddag - Heuvelhal - van 13.30 tot 17.00 uur - gratissluitingsbal - Heuvelhal - 20.00 uur - gratis

14-17/02T'IS DIE VAN OS

16DE VELDLOOp DER NOORDERKEMpENEen prachtige veldloop in het unieke kader van het College. De wedstrijden vinden plaats op de velden, in de sporthal naast het terrein kan je weer lekker opwarmen.

College eucharistisch Hartvan 12.00 tot 17.00 uurorganisatie: esak4,00 euro (deelnemers gratis)Info: www.esak.be 22/02

zWaRt VaN 't VOLKEen lezing over migratie. Samenleven met veel culturen is niet altijd eenvoudig. we gaan een groepsdiscussie aan onder begeleiding van een specialist.

19/02tatteljee19.30 uurorganisatie: tatteljee ism vormingplusInfo: [email protected]

RONDE taFEL 'DE aRabiSChE LENtE'Modest Van Loon verdedigde een aantal jaar geleden met glans een thesis over de Arabische Lente in Marokko, Algerije, Tunesië en Egypte. we sluiten af met worstenbrood.

21/02

gC de oude Pastorij, 14.30 uurorganisatie: davidsfonds essen5,00 euro (leden 4,00 euro)Info: 03 667 41 67

Kubb-SpELLeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

22/02

sportpark Hemelrijk09.45 uurorganisatie: kwB essen-HeikantgratisInfo: [email protected]

KNutSELEN MEt SERVEttENwe versieren met servetten en speciale lijm een item naar keuze. Er zijn spiegeltjes, kaders, hartendoosjes,… die we gaan beplakken.

25/02’t Heuveltjevan 14.00 tot 16.00 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54

iNFOaVOND 'tiJDSKREDiEt EN EiNDE LOOpbaaN'Een specialist belicht de verschillende aspecten van de nieuwe maatregelen en verduidelijkt de gevolgen van de gewijzigde wetgeving.

26/02Parochiecentrum essen-statie20.00 uurorganisatie: aCv-essengratis

© F

oto

Han

G d

inH

/ SH

utt

ERSt

ocK

Page 17: Essen info februari 2015

17 |

Uit

in E

ssen

tONEEL: MaRtha & MathiLDaEen verhaal dat zich afspeelt in een oubollig hotelletje uitgebaat door twee zussen op leeftijd. Door geldproblemen hebben ze hun hotel verkocht op lijfrente...

27/02 & 01/03

Parochiecentrum essen-Horendonk20.00 uur (27/02) + 14.00 uur (01/03)organisatie: Femma Horendonk8,00 euro (incl. consumptie)Info: 0474 25 97 49

KOFFiEStOpDrink een eerlijk kopje koffie en geef een vrije bijdrage voor de strijd tegen armoede en onrecht.

27/02

vincentiusschool, Horendonk 265 tussen 15.30 en 16.00 uur

Carrefour market, nollekensstraat 18, van 10.00 tot14.00 uur

ldC ’t gasthuis, nollekensstraat 5, van 10.00 tot 16.30 uur

theatergezelschap Jimmenas brengt een hilarische komedie over de tokyo Boys, een humoristisch en menselijk verhaal over een kempische wielerclub. Het stuk is een unieke combinatie van toneel en film. In de filmfragmenten zie je topacteurs als Bruno Vandenbroecke, tanja Van der Sanden, Lucas Vanden Eynden en Ann Miller.

Voordrachten gefilmdHet stuk gaat over drie verschillende mannen die door het lot samenkomen en een wielerclub vormen. Tegenge-stelde ambities, een ledenaantal waarop je moeilijk het woord ‘club’ kan plakken en opvallend weinig talent doen de prognoses rond de levensduur van de Tokyo Boys er bij-zonder somber uitzien. Gedreven door eergevoel gaan ze door. Tot aan de top van die bewuste berg in Frankrijk…

TONEELtokyo Boys rijden GC zaal Rex binnen

24/02

Mijn kind kiest voor hoger onderwijs. Wat nu?Wilt jouw kind na het secundair onderwijs verder studeren? Dan betekent dat een nieuwe uitdaging! Een goede keuze maken is niet evident, vooral niet als er nog twijfel bestaat tussen een hogeschool of een universitaire opleiding. Alle mogelijkheden en valkuilen worden toegelicht en uitgelegd door onderwijsdeskundige Jacques Peeters (voormalig directeur Artesis Hogeschool Antwerpen), die al je vragen zal beantwoorden!

gC de oude Pastorij19.30 uurorganisatie: CurieusInfo: [email protected]

27/02INFOAVOND OVER HOGERE STUDIES

gC zaal rex20.00 uurorganisatie: vzw kobie i.s.m. esa12,00 euroInfo: www.essen.be

Page 18: Essen info februari 2015

Het burgemeesterfeest zamelde geld in voor warme initiatieven zoals Ziekenzorg, G-sport, de Volksspelen op 'Den Uil' enzovoort. Pops, het koor van popVilla, verzorgde het voorprogramma.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

Op de cyclocross van Essen wordt er uiteraard vooral gesupporterd voor Tom Meeusen. Meeusen finishte op een knappe tweede plaats. Het was nog maar de tweede keer dat er gereden werd op het nieuwe parcours langs de spoorwegen. Met jullie steun is de overwinning volgend jaar voor Tom!

www.esseninbeeld.be

In 1975 startten enkele jonge Essenaars met een Wereldwinkel. Dat 40-jarig bestaan wordt gevierd. De aftrap werd gegeven met (h)eerlijke hapjes en drankjes in café Rex.

De nieuwjaarsreceptie op het Heuvelplein kon op meer bezoekers rekenen dan vorige jaren. Het weer was die dag dan ook uitstekend.

18 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

© F

oto

maR

Go

tiL

boRG

HS

© F

oto

maR

K G

EbRu

ERS

© F

oto

Gu

y m

aaS

© F

oto

maR

Go

tiL

boRG

HS

Page 19: Essen info februari 2015

© F

oto

Ru

di S

mo

ut

© m

aRK

GEb

RuER

S

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOODNuMMERS

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• politie • 101

• politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLpLiJNEN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutSVOORziENiNGEN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• pidpa (water) • 0800 903 00

GEMEENtE ESSEN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

Gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAARt

WaChtDiENStEN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be • 0903 99 000 (22.00-9.00 uur)

• polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 20: Essen info februari 2015

Nieuwe tarieven, een nieuwe manier van reizenVanaf 1 februari 2015 past De Lijn haar tarieven aan.

Het systeem van korte en lange ritten wordt afgeschaft. In plaats daarvan wordt een tijdslimiet van 60 minuten ingevoerd. Hierdoor kunt u met een Lijnkaart of biljet onbeperkt overstappen.

Ook de tarieven van de abonnementen zijn aangepast. Nieuw is dat kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar voortaan kunnen reizen met een Buzzy Pazz -12 jaar (50 euro per jaar).

U vindt alle info over onze nieuwe tarieven op delijn.be/tarieven

Kies het vervoerbewijs dat bij u past