Essen info november 2015

24
MAANDELIJKS INFOMAGAZINE NOVEMBER 2015 JAARGANG 42 Ik ben de donor eeuwig dankbaarEssense Myriam De Smet onderging longtransplantatie Rode Neuzen Dag Free Podium voor het goede doel Duik eens over de grens Gemeente betaalt gedeelte van je zwembeurt terug Essen zet in op verkeersveiligheid Gevaarlijke punten worden aangepakt

description

maandelijks magazine van de gemeente Essen

Transcript of Essen info november 2015

Page 1: Essen info november 2015

maandelijks infomagazine

november 2015 jaargang 42

‘Ik ben de donor eeuwig dankbaar’Essense Myriam De Smet onderging longtransplantatie

Rode Neuzen DagFree Podium voor het goede doel

Duik eens over de grensGemeente betaalt gedeelte van je zwembeurt terug

Essen zet in op verkeersveiligheidGevaarlijke punten worden aangepakt

Page 2: Essen info november 2015

LEVEN

Essen zet extra in op verkeersveiligheid p13

11.11.11 p13

Info uit het LDC p14

Ouderenweek p14

Het verhaal van Myriam De Smet p15

Rode Neuzen Dag p16

wONENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Evenementenloket p07

Inspraak over Doel p07

wat met bladfval? p08

Veegplan najaar p08

Openbare verlichting p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van december 2015 ten laatste in te leveren op dinsdag 10 november 2015 via www.UiTdatabank.be.

15

04

12

Meldpunt waterlopen p10

wijk Statievelden: 30 woningen toegewezen p11

wegenwerken p11

Verkeerstip p11

Allerheiligen: over gebruiken en tradities p12

Page 3: Essen info november 2015

Beste Essenaar

Een van de belangrijkste factoren van een levendig dorp is de plaatselijke middenstand: winkels, horeca en diensten met een basisaanbod aan producten, maar ook met juist dát tikkeltje meer. Een persoonlijke en vriendelijke service op maat van de klant. Op dat vlak mogen we in Essen niet klagen. Voor heel veel producten kan je in onze gemeente bij de plaatselijke winkelier terecht.

Je kan het belang van winkels nog breder zien: door een goed winkelaanbod, is het aantrekkelijker wonen, wat leidt tot een waardevermeerdering van het woningpatrimonium. En ook het verenigingsleven heeft er baat bij. De sponsoring vanuit de middenstand is immers cruciaal voor de werking van vele verenigingen. Trouwens, een woord van dank daarvoor is hier wel op zijn plaats!

Het is dus belangrijk om een winkelvriendelijke gemeente te zijn, én te blijven. En daar liggen zeker uitdagingen. Bij de gemeente en bij de winkeliers zelf. Alleen al het fenomeen van het internetwinkelen zorgt ervoor dat sommige winkels zichzelf zullen moeten heruitvinden. Maar ook de nabijheid van een centrumgemeente als Roosendaal is een factor om mee rekening te houden. Initiatieven zoals een braderij of het uitwerken van een goed parkeerbeleid in het centrum zijn stappen in de goede richting. Maar is dat genoeg? Samen met de winkeliers en Unizo zullen we zoeken naar een realistische aanpak, afgestemd op de verwachtingen en de mogelijkheden die er zijn.

Hopelijk komen daaruit positieve resultaten!

ONTSpANNEN

Kate winslet in de bib p17

Marleen Merckx speelt in 't Gildenhuys p17

p17

Nuttige adressen p21

Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

04

17

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

07

Page 4: Essen info november 2015

4 | I

n de

kijk

er

De accommodatie in de Nederlandse zwembaden is uitstekend. Al het

denkbare materiaal is aanwezig om de kinderen te leren zwemmen.

“We verdelen de klas in vier, zodat we iedereen genoeg aandacht kunnen geven.

Ben Vingerhoets leermeester lichamelijke opvoeding WIGO

“Omdat we langer onderweg zijn, zwemmen er nu meer kinderen tegelijk. We zorgen ervoor dat de bus goed gevuld is. Dat betekent natuurlijk dat er meer lesgevers nodig zijn. Bij WIGO zijn er twee leerkrachten, één redder van zwembad De Vennen en een Nederlandse lesgever die zwemles geven. We verdelen de klas in vier zodat we iedereen genoeg aandacht kunnen geven.”

Page 5: Essen info november 2015

We zijn vier maanden verder na de sluiting van zwembad De Vennen. Toch moeten Essenaren, en zeker de schoolkinderen, kunnen zwemmen. Wat doet de gemeente om dit te ondersteunen? Wij zetten het even op een rijtje.

Goede infrastructuur maar iets langer onderwegDe scholen in Essen maken nu gebruik van de zwembaden in Roosendaal en Hoogerheide. Het grote voordeel is de infra-structuur: grote zwembaden met al het nodige oefenmateriaal om te leren zwemmen. In deze zwembaden leren de kinderen dit volgens het logisch opgebouwde Nederlandse Zwem ABC. Het nadeel is dat de schoolkinderen iets langer onderweg zijn met de bus.

10 zwembeurten per leerlingVoor elke leerling van de derde kleuterklas en de lagere school voorziet de gemeente een tussenkomst. Die bestaat uit het busvervoer naar de zwembaden, een extra lesgever en tien zwembeurten van 45 minuten per leerling. Voor elke leerling van de eerste graad van het middelbaar, komt de gemeente tussen voor 15 euro.

Subsidie voor individuele zwemmersOok voor individuele zwemmers uit Essen en erkende verenigingen is er een tussenkomst. De gemeente betaalt 20% van de zwemkosten. Deze tegemoetkoming geldt voor het zwembad in Kalmthout, De Stok in Roosendaal, De plantage in Hoogerheide en De wildert in Zundert. Surf naar www.essen.be om het aanvraagformulier te downloaden. Tussen 1 juli en 30 september kreeg de gemeente 34 aanvragen binnen. Goed voor een gesubsidieerd totaalbedrag van 396,55 euro.

Op stap met WIGOwe volgden het vierde leerjaar van de gemeentelijke basisschool wIGO tijdens hun zwemles in De Stok in Roosendaal. De sportleraar wist ons te vertellen dat het onthaal steeds heel hartelijk is en dat het zwembad groot genoeg is om grote klassen te ontvangen. Extra lesgevers zijn natuurlijk wel nodig. De redders die vroeger in zwembad De Vennen stonden, bieden hier een helpende hand.

Afbraak van De VennenZwembad De Vennen zal eind november afgebroken worden.

5 | I

n de

kijk

er

Duik eens over de grens

GEMEENTE ESSEN BETAALT DEEL VAN JE ZwEMBEURTEN TERUG

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Page 6: Essen info november 2015

kORT Afvalcontainer

Op 5 december zijn er heel wat wegen afgesloten door de cyclo-crosswedstrijd in Essen. Daarom vindt de papierophaling van Ho-ger Streven in Essen-Centrum niet op 5 december maar een week eerder plaats, namelijk op zaterdag 28 november. Denk er aan om vrijdagavond 27 novem-ber je oud papier buiten te zetten. Kijk in de afvalkalender om te we-ten over welke straten het gaat.

6 | k

ort

De jeugdraad reikt jaarlijks het Gouden Ei uit aan een persoon, beweging of groep die zich in 2015 vrijwillig verdienstelijk maakte op het vlak van het brede jeugdbeleid of het jeugdwerkbe-leid binnen de gemeente Essen. De jeugdraad kiest uiteindelijk de winnaar. Nominaties met een degelijke motivering mag je vóór 15 november bezorgen via [email protected].

13811381 Essense leerlingen kwamen sinds de start van dit schooljaar naar GC zaal Rex. Vier verschillende toneelstukken brachten cultuur dicht bij deze kinderen en jongeren. Het bestuur organiseert voor elke graad een voorstelling en draagt daarbij de helft van de onkosten.

papierophaling

Gouden Ei

Eind februari 2016 plant de ge-meente de overstap van restaf-valzakken naar grijze afvalcon-tainers. De gemeenteraad moet zich hier eerst nog over uitspre-ken. De komende maanden zal de gemeente uitgebreid hierover communiceren. Koop dus geen te grote voorraad bruine restafval-zakken meer aan. Tussen 1 maart en 31 mei 2016 kan je zakken om-ruilen aan de onthaalbalie.

Zitdag pensioenenOp uitdrukkelijk verzoek van het gemeentebestuur zal de Rijks-dienst voor pensioenen nog zeker tot december 2015 zitdagen hou-den in Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis. Voor 2016 wordt naar een oplossing gezocht. De eerstvolgende zitdagen vinden dus plaats op dinsdag 10 november en dinsdag 8 december en dat tussen 13.00 en 15.00 uur.

Page 7: Essen info november 2015

GEMEENTE HERTEKENT ORGANOGRAM

De gemeente Essen voert enkele taakverschuivingen door in haar organisatiestructuur. Blikvanger is de verhuis van de dienst Onderwijs en de Uitleendienst naar de ‘nieuwe’ afdeling Vrije Tijd en Leven. Zo zetten we maximaal in op efficiëntie en dienstverlening.

Onderwijs verhuistAls opstap naar een grotere fusieoperatie met het OCMw in 2019, zijn vandaag al enkele interne aan-passingen wenselijk. De belangrijkste transformatie doet zich voor op Vrije Tijd. Alles wat met het ge-meentelijke onderwijsbeleid te maken heeft, wordt overgeheveld. Een logische keuze: materies als jeugd, sport en cultuur zijn nauw verweven met het alledaagse leven van schoolgaande jongeren. De af-deling heet vanaf nu dan ook ‘Vrije Tijd en Leven’.

EvenementenloketEen andere efficiëntiewinst boeken we met de eengemaakte Uitleendienst. Het uitleenmateriaal zit niet langer verspreid over meerdere diensten. Voortaan is er slechts één aanspreekpunt voor alle ‘feestjes en benodigdheden’: het Evenementenlo-ket aan de Vrijetijdsbalie. Coördinator Tanja pee-ters maakt werk van een overzichtelijke all-in aan-vraagprocedure (materialen, regulering, veiligheid …) voor burgers, verenigingen, buurtcomités e.d.

VeiligheidOok de afdeling Administratieve Zaken ondergaat een kleine aanpassing. Gezien de raakvlakken van de dienst Ambulan-

Essen bouwt volwaardig evenementenloket uit

Evenementenloket gemeente [email protected] • 03 670 01 53

www.essen.be/evenementenloket

Meer info?

BESTUUR

Essen wil inspraak over kerncentrale DoelHet gemeentebestuur vindt dat de inwoners van Essen inspraak moeten krijgen over het langer openhouden van de kernreactoren van Doel 1 en 2.

Tien jaar langer openHet bestuur schreef hierover een brief naar de bevoegde mi-nisters. Op 18 juni 2015 besloot de federale regering om beide kernreactoren tien jaar langer open te houden.

Binnen straal van 30 kmDe gemeente Essen ligt bin-nen een straal van 30 km van de kernreactoren. Een kernramp zou ook voor onze gemeente grote gevolgen heb-ben. De bevolking heeft geen enkele inspraak gehad in de beslissing om de reactoren langer open te houden. Es-senaren zouden de kans moe-ten krijgen om hun mening te geven over Doel. wordt hope-lijk vervolgd.

“Samen met onze buurgemeenten investeren we in een digitaal platform.

Tanja Peeters Evenementencoördinator gemeente Essen

“Voortaan kan je bij het nieuwe Evenementenloket terecht voor alle informatie over materialen, het organiseren van evenementen, vergunningen en nog veel meer. En we willen nog een stap verder gaan: samen met onze buurgemeenten investeren we in een gezamenlijk digitaal platform. Hiermee willen we de aanvraagprocedure nog versoepelen.”

ce 112 met het algemene veiligheidsbeleid en de gemeente-lijke noodplanning, komt de focus bijkomend op het aspect Veiligheid te liggen. De afdeling werd omgedoopt tot ‘Interne Organisatie en Veiligheid’.

Op 13 november vindt er in GC de Oude Pastorij een infoavond plaats over kernenergie.

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info november 2015

8 | B

estu

ur

BESTUUR

Meer info?03 670 01 47 • [email protected]

MAANdAG 23 novembeR

CENTRUM 1

BeliestraatBurg. KenisstraatDoornboomDreefEssendonkEssendonkse AkkerGuido GezellelaanHeuvelpleinKapelstraatKuiperstraatMagerbeekMelkerijstraatNieuwstraatNollekensstraatOlympialaanRietstraatRodenbachlaanSmeyerspadSpijker (parallelweg)StationsstraatVisserijwasbrugwatermolenstraatwerf

DInSDag 24 novembeR

CENTRUM 2

A. TirelirenstraatA. YssackersstraatA. Van GinderenstraatBurg. DierckxsensstraatDeken VerbiststraatDeken VerstraelenstraatDr. J.GoossenaertsstraatFerdy NaulaertsstraatFr. LuyckxstraatFrans NolduspleinGrensstraatHemelrijklaanHemelrijkwegHondsbergHradistkostraatJ. Van RuysseveltstraatKammenstraatKerkhofwegKerkstraatKleine VeldwegLazaretMarc BaetensstraatMolenakkerstraatMolenheideMolenstraat

Oude Baan (Heikant-straat-Beliestraat)Schepen VeraartstraatSchuurblokSint-AntoniuspleinSint-AntoniusstraatStatieveldenVeldwegwijngaardstraatwitzenbergstraat

WoenSDag 25 novembeR

HEIKANT 1

BeukendreefDennenlaanElzendreefEpicealaanHendrik ConsciencelaanHeikantlaanHeikantstraatHemelrijkHofstraatKloosterstraatKoveklaanKrinkelsbosMaststraatNieuw HoefNolsebaanSmoutebosVelodreefVossenboslaan

maanDag 30 novembeR

WILDERT + RIJKMAKER

AchterstraatBaertshoekBeekstraatCardijnstraatEikenblokElf-NovemberstraatGroenlaanHellebloklaanHey-endlaanHuybergsebaanJules Van AgtmaelstraatKleiputtenlaanKortestraatMiddenstraatpast. SchoetersstraatRooiendamlaanSchoolstraatSteenovenstraatSint-JanspleinSint-JansstraatStruisvenTichelreiVijverlaanVoetberglaan

DonDeRDag 26 novembeR

HEIKANT 2

EttingHandelsstraatHeikantvenstraatKorte LeemstraatLaaglandstraatLeemstraatMeeuwenvenNieuwe HeikantOudstrijdersstraatpaviljoenwegRinkvenstraatSchelpheuvelstraatSchomveldViaduct MoerkantsebaanParallelweg fietstunnelVoorspoedstraatVredestraatwolfsvenZwanenblok

DInSDag 1 DecembeR

HORENDONK + HOEK

DeckerslaanDen UilDreveneindEssendonkbos HeiblokHorendonkKraaienbergMelkerijstraatOver d'Aapostbaan (+ parking voetbal)Schanker

Nieuwmoersesteenweg en Spijker (kasseistrook)SteenpaalVaartstraat

De Kalmthoutsesteenweg (doortocht Wildert) wordt op 7 december geveegd.

van maandag 23 november tot en met maandag 7 december krijgen alle straten met goten en aanliggende parkeerstroken een veegbeurt. voorafgaandelijk worden alle straten met de onkruidborstel proper geveegd. We vragen je medewerking om de auto niet langs de

straatkant te plaatsen. De veegwagen werkt in lussen. Dat wil zeggen dat in de voormiddag de ene kant wordt geveegd, waarna in de namiddag de andere kant aan de beurt is.

Opgeveegd staat netjes!

DonDeRDag 3 DecembeR

MoerkantsebaanZandfortSpillebeekwegBergsebaanVerbindingsstraatwolfsheuvelRijkmakerlaanpostbaanDuiventorenstraatRijkmakerlaanpeepolderlaanOude Baan (+ parkeerstrook)Kasseiparking Spijker

wat te doen met je bladafval? Essen heeft veel straatbomen. Dat oogt mooi in lente en zomer, maar zorgt onvermijdelijk voor bladval in de herfst. Samen ruimen we alles zo goed mogelijk op.

Wat doet de gemeente?De gemeente plaatst 123 bladkorven in stra-ten waar veel bomen staan. Deze worden leeggemaakt tussen 3 november en 14 de-

cember. De locaties vind je terug op de www.essen.be/

milieu. Bovendien zijn er de jaarlijkse veegwerken van alle straten met go-

ten waarbij de nadruk vooral ligt op het ver-wijderen van eikels, kastanjes en bladeren.

Wat kan jij doen?Jij kan de bladkorven mee helpen vullen met bladeren, uitsluitend afkomstig van openbaar domein. Huishoudelijk afval of groenafval uit je tuin hoort hier niet thuis. Je kan de bladeren ook composteren of van 3 november tot en met 5 december gratis naar het containerpark brengen. Het daar verzamelde bladafval wordt gebruikt als mulchlaag in boomkwekerijen.

Meer info?03 670 01 47 • [email protected]

Page 9: Essen info november 2015

BESTUUR

Hond aan de leiband, poep in het zakjeHet is altijd leuk om honden in het straatbeeld te zien. Vooral als ze aan de leiband lopen.

Ook aan de lijn in het woonbosIn het woonbos en de

weekendzone gebeurt het wel eens dat baas-jes hun honden los laten rondlopen tij-dens een wandeling. Het is echter ook op

boswegen verplicht

om je hond aan de leiband te houden. In het woonbos en de weekendzone lopen evengoed kinderen rond of rijden er auto’s voorbij.

Hondenpoep hoort in een zakjeOok hier geldt de evidente regel dat hondenpoep in het zakje moet. wil je je hond de vrije teugels geven? Ga dan naar de hondenspeelzone in het Statiebos of de wildertse Duintjes.

www.essen.be/milieu • 03 670 01 47

Meer info?

HUIDIG SYSTEEM ééN JAAR IN wERKING

Fikse besparing dankzij aangepaste openbare verlichtingSinds 26 oktober 2014 brandt de openbare verlichting in Essen minder lang. Essen springt zo spaarzamer om met licht en energie en bespaart heel wat geld: ongeveer 25.000 euro op de jaarfactuur.

Jaarverbruik van 357 gezinnenUit een doorlichting in 2014 bleek dat de lampen op heel wat plaatsen on-nodig lang brandden. De gemeente wil het eigen stroomverbruik verlagen, zo’n 1.250.000 kWh op jaarbasis ofwel het gemiddeld verbruik van 357 ge-

zinnen. De verlichtingspalen zijn nog steeds opgedeeld in twee zones. In de eerste zone brandt de verlichting de hele nacht. In de tweede zone branden de lampen enkel op piekmomenten.

Licht uit om 23.00 uurDe lichten worden zo veel mogelijk af-gestemd op zone twee. Dat betekent dat de lichten doven om 23.00 uur en dat ze ten vroegste aanspringen om 05.30 uur. Dat hangt af van hoe vroeg de zon opkomt. Op strategische plaat-sen blijven de lampen de hele nacht branden, bijvoorbeeld aan kruispunten

en gevaarlijke bochten.

Niet minder veiligDit systeem is nu één jaar in werking. De gemeente ontving 13 geschreven klachten over de aanpassingen aan de openbare verlichting. Het argument dat het minder veilig is en er meer woning-inbraken zullen zijn, wordt vaak aange-haald. Uit de criminaliteitsbarometer van de politiezone Grens blijkt alvast dat er in 2014 minder woninginbraken waren dan in 2012 en 2013. Statistisch is het niet bewezen dat meer openbare verlichting tot minder ongevallen leidt.

25.000 euro bespaardIn februari 2014 verbruikte de gemeen-te 136.000 kwh. In februari 2015 was dat nog 116.000 kwh, een besparing van 20.000 kwh op één maand. Op jaarbasis bespaarde de gemeente zo’n 25.000 euro. Het vervangen van oude lampen door nieuwe, meer duurzame exemplaren heeft daar natuurlijk ook mee te maken. Het gemeentebestuur zal daarom het huidige systeem aan-houden. Als je een defect merkt aan een lantaarn, mag je dit steeds melden via www.infrax.be. Vergeet niet het paal-nummer te noteren.

[email protected] 03 670 01 48

Meer info?de gemeente Essen wil het eigen stroomverbruik verlagen, zo’n 1.250.000 kWh op jaarbasis ofwel het gemiddeld verbruik van 357 gezinnen.

9 | B

estu

ur

Page 10: Essen info november 2015

10 |

Won

en

wONEN

Woon of werk je in de buurt van een onbevaarbare waterloop? Dan ben jij de geknipte persoon om ons op de hoogte te houden van de staat ervan. Dat kan sinds kort via een handig online meldpunt: de website www.meldpuntwaterlopen.be.

De dienst Integraal waterbeleid van de provincie Antwerpen onderhoudt 2400 km onbevaarbare waterlopen. Ze zorgt er voor dat het water vlot afgevoerd geraakt en maakt zo de kans op overstromingen kleiner.

Volg je melding op Een paar extra ogen op het terrein is altijd welkom. Zie je iets ongewoon? Zwerfvuil? Overmatige plantengroei? Dan kan je dat melden op meldpunt waterlopen. Nadien kan je via de site ook opvolgen wat er met je melding gebeurt. Het meldpunt waterlopen is een handig werk-instrument voor de provincie Antwerpen. Doordat inwo-ners mee een oogje in het zeil houden en zaken melden, kan de provincie kort op de bal spelen, ingrijpen en erger voorkomen.

Word een heldwie via deze weg iets meldt, is een ware held. Lees het verhaal van waterhelden Nicole, Jos, Marc, Ludo en peter op www.meldpuntwaterlopen.be.

Wat melden via het meldpunt?

overmatige of ongewenste plantengroei

boom of ander obstakel in de beek

Zwerfvuil, verstopte vuilrooster

afkalvende oever, oeververzakking

Wateroverlast, hoog waterpeil

Zeldzame dieren of planten

Pesticidengebruik in of naast de waterloop

Inbreuken op afstandsregels

“Te veel kruid of slib kan de afvoer van water in het gedrang brengen.

Wendi Sturm Afdeling beheer waterlopen

Te veel kruid of slib kan de afvoer van water in het gedrang brengen en plaatselijk tot hinder leiden. Soms moeten oevers hersteld worden. Uitheemse invasieve planten in onze waterlopen verdringen de eigen soorten en veroorzaken problemen met de waterafvoer. En ook sommige dieren zoals de brulkikker of de bruine rat zijn absoluut niet gewenst.

de Kleine Aa in Essen.

wist je dat ... de waterscheiding tussen het Maas- en het Scheldebekken dwars door Essen loopt? De scheidingslijn zou ongeveer parallel aan de Kerkstraat lopen en onder meer domein Hemelrijk doorkruisen.

Vermoedelijk toch, want in het verleden werden op een aantal plaatsen beken en sloten rechtgetrokken. Om historische redenen wordt de Kleine Aa (of Wildertse Beek) en de waterlopen verderop tot het stroomgebied van de Maas gerekend, hoewel de afwatering naar de Noordzee nu eigenlijk via de delta van de Oosterschelde gebeurt.

De Spillebeek (of De Zoom) behoort niet tot het stroomgebied van de Kleine Aa. De voormalige turfvaart ontspringt in België als Oude Moervaart aan de noordkant van de Kalmthoutse Heide, in het veengebied De Nol, en stroomt ten westen van Essen naar de Nederlandse grens. In Nederland stroomt zij als De Zoom langs Wouwse Plantage en mondt uit in de Theodorushaven in Bergen op Zoom.

Page 11: Essen info november 2015

11 |

Won

en

wONEN

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

wEGENwERKEN

03 670 01 43 • [email protected]

Meer info?

Als je via de E19 van Antwerpen naar

Essen rijdt en de afrit van Sint-Job-in-'t-

Goor neemt, moet je tweemaal een dubbele

rotonde oversteken. Als je aan de rotonde komt

en je de eerste afslag moet nemen, sorteer je best voor op de rechter

rijstrook. Moet je de tweede of derde afslag

nemen, dan kan je best links voorsorteren. Blijf

dus op de binnenkant van de rotonde. De auto's op

de rechterrijstrook hebben voorrang.

Een rotonde met twee rijstroken

VERKEERSTIP

Gasaansluiting en verkeersbeugels in Maststraat – eerste week van november

In de herfstvakantie plant nutsmaatschappij Eandis werken in de Maststraat. De vrije lagere school Sint-Jozef (‘Potlodenschool’) wordt dan aangesloten op het gasnet. De aantakking naar de Maststraat toe vertrekt in de berm van de Moerkantsbaan. Het autoverkeer zal geen enkele hinder ondervinden van de werkzaamheden. Enkel het voetpad in de Maststraat wordt tijdelijk opgebroken tijdens de rustige schoolvakantie. Tegelijk plaatst het bestuur beugels om de schoolgaande kinderen extra af te schermen voor het verkeer.

Lagere prijs dan de private vastgoedmarktDe verkoopprijzen van de huizen lagen tussen de 154.000 en 207.000 euro. Dit is heel wat lager dan wat je voor een huis be-taalt op de private vastgoedmarkt. Op zo’n woning is slechts 6% btw verschuldigd. Op de inschrijvingslijst stonden dan ook 76 kandidaat-kopers. Daarbij genieten Essenaren voorrang om een woning toegewezen te krijgen.

VOORRANG VOOR ESSENAREN

30 nieuwe woningen in wijk Statievelden toegewezen

Nieuwe sociale bouwprojecten in Essen en KalmthoutMomenteel wordt gewerkt aan de realisatie van zes sociale ka-vels voor zelfbouwers. Die liggen eveneens in de wijk Statievel-den. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor nu al registreren bij Arro-Antwerpen. Ook in Kalmthout lopen er twee projecten waarvoor Essenaren die aan de voorwaarden voldoen zich kun-nen inschrijven. Het gaat om 10 woningen op Nieuwmoer en 18 woningen in de verkaveling Kerkeneind-west.

Voorrang voor EssenarenBovendien zullen er dit najaar tien sociale huurwoningen in de Kloosterstraat in gebruik worden genomen en zijn de sociale ap-partementen in de wijk Statievelden instapklaar. De Ideale wo-ning bereidt volop de toewijzing voor. Naast de inkomens- en an-dere voorwaarden krijgt wie 10 jaar in Essen woont of gewoond heeft voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

Essenseweg afgesloten, omleiding naar Nispen – laatste week november

Eind november, begin december wordt de Essenseweg, de Nederlandse verbinding tussen de grens en de dorpskern van Nispen (verlenging Nieuwstraat), enkele dagen afgesloten voor alle verkeer. Een aannemer zal een nieuwe verkaveling aansluiten op de Essenseweg. Hiervoor moet er een kleine asverschuiving gebeuren. Vanuit Essen wordt er een lokale omleiding naar Nispen voorzien via de Nollekensstraat en de Ring. Verkeer uit het zuiden wordt ter hoogte van het Spijker al gewaarschuwd dat Nispen tijdelijk enkel via de Ringweg (N117/N262) te bereiken is.

De wijk Statievelden zal in 2016 dertig woningen rijker zijn. Het gaat om 25 huizen met drie slaapkamers en vijf huizen met vier slaapkamers. Allen voldoen ruim aan de huidige energienormen. De sociale bouwmaatschappij Arro Antwerpen wees ze eind september toe aan dertig gelukkige gezinnen.

Essenaren genoten voorrang bij het toewijzen van de nieuwe woningen in de wijk Statievelden.

Page 12: Essen info november 2015

Begin november vormen onze begraaf-plaatsen, met al die kleurrijke chrysanten, een heuse bloemenzee. Ruim tweeduizend jaar geleden werden in China al chrysan-ten gekweekt. Daar waren het toen heilige bloemen, symbool voor een lang leven. Vanaf 1700 brachten zeelui de bloemen naar Europa. Dat is de reden waarom er voorna-melijk chrysanten worden geplaatst op de begraafplaats: hoewel je overleden bent, wil men dat je eeuwig blijft leven ...

In een pot op het graf Chrysanten symboliseren het eeuwige leven. Helaas houden de bloemen hun pracht niet voor altijd vast. Zeker na enkele vriesnachten kunnen de kleurrijke planten snel stuk-gaan en verbruinen. Dit geeft onze graven een treurig aanzien. In dit geval haalt de gemeente de afgestorven planten zelf weg. Bij de omvorming van onze begraafplaatsen naar groene begraafparken, willen we de wandelpaden maximaal vrijhouden. We vra-gen nabestaanden om bloemen alleen nog in een pot binnen de eigen begraafruimte te plaatsen en niet in te graven voor de grafzerk. Op de omgevormde begraafparken komt een gedenksteen met de namen van de overledenen uit de ontruimde graven. De aanplanting ervan volgt later.

HerdenkingsfeestAllerheiligen en Allerzielen zijn nauw met elkaar verbonden. Van oorsprong is Allerheiligen een christelijk feest waarbij alle heiligen en martelaren worden herdacht. Allerzielen werd la-ter toegevoegd. Het is volgens de leer een dag speciaal om te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur. Daarom dat we ook op 2 november de overle-

Op 1 EN 2 NOVEMBER HERDENKEN wE ONZE DIERBARE OVERLEDENEN

Over gebruiken en traditiesVolgens westers-christelijke traditie

gedenken we op Allerheiligen en Allerzielen onze overleden naasten.

Grafstenen worden opgepoetst en versierd en er wordt even stilgestaan bij het leven.

Maar waar komt dat gebruik vandaan?

Gemeentearbeiders Eric Verbocht en Walter Loos waken erover dat onze begraafplaatsen er respectvol bijliggen.

12 |

Won

en

wONEN

Cremeren of begraven: 50/50 in EssenIn 2000 werd 74% van de overleden Essenaren begraven, tegenover 26% crematies. Vijftien jaar later zien we een opmerkelijke stijging in het aantal crematies.

Anno 2015 liggen de verhoudingen nagenoeg gelijk: 49,5% begravingen tegenover 50,5% crematies. De komende jaren verwachten we nog andere duurzame vormen, zoals het gebruik van composteerbare urnen.

Voorafgaande zorgplanningDe keuze om al dan niet begraven te worden, kan je vooraf regelen. Mensen willen vaak met hun papieren in orde zijn voor wanneer ze niet meer aanspreekbaar zijn. Dit noemen

we ‘voorafgaande zorgplanning’. Bij de dienst Burgerzaken kan je meerdere voorafgaande wilsverklaringen opstellen:

1. voorafgaande negatieve wilsverklaring2. voorafgaande wilsverklaring euthanasie3. verklaring voor orgaandonatie4. verklaring inzake de wijze van teraardebestelling5. Document betreffende het lichaam schenken aan de wetenschap

Meer info?Dienst Burgerzaken

[email protected] • 03 670 01 39www.essen.be/burgerzaken

Chrysant, symbool van eeuwig leven

Meer [email protected] • 03 670 01 47

www.essen.be/begraafplaatsbeheer

denen herdenken. De oosters-ortho-doxe Kerk kent het feest ook, maar op de eerste zondag na pinksteren.

Zeg het met stenenCulturen herdenken hun overleden geliefden op verschillende manieren. Binnen het joodse geloof wordt jaar-lijks de sterfdag van een overledene herdacht. Deze herdenking kan ge-paard gaan met een ceremonie, maar niet iedereen kiest hiervoor. Er wordt een herinneringslichtje aangestoken, maar er worden bijvoorbeeld geen bloemen op het graf geplaatst. wel kleine stenen: ‘stenen die weer en wind kunnen doorstaan, onvergan-kelijk als de liefde, eeuwig als het ge-loof ’. Ook binnen de islam is er geen specifieke herdenkingsdag.

HalloweenDat we aan de vooravond van Allerhei-ligen Halloween vieren, is geen toeval. Vandaag associëren we Halloween met commercieel gegriezel, maar van oorsprong is het ook een her-denkingsdag van de doden. De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag. Of hoe tradities geleidelijk met de tijd mee veranderen …

Page 13: Essen info november 2015

BIB

13 |

Leve

n

LEVEN

Voor westerlingen is sociale bescherming over het algemeen een evidentie. Op veel plaatsen in de wereld is dit helaas nog niet het geval. Supporter daarom mee op www.socialebescherming.be.

Grote problemen bij tegenslagWereldwijd voeren 11.11.11, ngo’s, vakbonden en ziekenfondsen actie en steunen ze hun partners in het Zuiden. Drie vierde van de wereldbevolking komt immers in levensgrote problemen bij de min-ste tegenslag. Een realiteit voor meer dan 5 miljard mensen. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg,

een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit.

TentoonstellingVan 2 tot en met 13 november staat in de hal van het gemeentehuis een fototentoonstelling die de campagne over sociale bescherming van 11.11.11 in beeld brengt.

www.socialebescherming.be

Meer info?

11.11.11 pleit voor sociale bescherming

Kindergemeenteraad pimpt fluovestjes

In het kader van de gemeentelijke fluoactie, stelde de kindergemeente-raad voor om een workshop ‘pimp je fluovestje’ te organiseren. De scholen krijgen een knutselpakket of

bezoek van enkele creatievelingen die de leerlingen begeleiden tijdens de workshop. We kijken uit naar heel leuke en diverse fluovestjes in ons Essense straatbeeld!

Essen zet nog meer in op verkeersveiligheid

GEVAARLIJKE pUNTEN wORDEN AANGEpAKT

In 2010 ondertekenden alle Essense scholen en het gemeentebestuur het Octopusplan, een plan dat alle

knelpunten in de schoolomgevingen weergeeft. Er werd een lijst van actiepunten opgesteld waarvan op korte termijn nogmaals een aantal worden aangepakt.

InfrastructuurwerkenIn het voorjaar van 2016 verschijnt er een verkeerslicht op het kruispunt van de Kloosterstraat en de Stationsstraat. Deze drukke oversteek wordt dan veiliger voor groot en klein. Binnenkort plaatst de ge-meente in een deel van de Maststraat beu-gels om voetgangers af te schermen van de rijweg. In wildert worden er dan weer verbeteringswerken uitgevoerd aan enkele verbindingsfietspaadjes die momenteel in slechte staat verkeren. Ten slotte zijn er en-kele voorstellen gelanceerd om de parking

aan Kad’Heike heraan te leggen zodat een veiligere in- en uitrit mogelijk is.

Gemeentelijke fluoactieNaast de werken zet de gemeente een fluoactie op touw. We willen nog meer jongeren overtuigen fluo te dragen. De fluoactie loopt van de herfst- tot aan de krokusvakantie. Alle Essense basisscholen

“In het voorjaar van 2016 komt er een verkeerslicht

aan het kruispunt van de Kloosterstraat en de

Stationsstraat.”en bijna alle secundaire scholen doen mee. Op voorstel van de kindergemeenteraad wordt er een wedstrijd verbonden aan de actie waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Hou zeker de Facebookpagina van de ge-meente in de gaten om niets van de fluoac-tie te missen!

Page 14: Essen info november 2015

DIenSTencenTRUmInfo uit het

LdC ‘t GasthuisNollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Rijksdienst voor pensioenenDe maandelijkse zitdag voor pensioenen vindt nog plaats tot december 2015 in 't Gasthuis. De Rijksdienst voor pensioenen komt hiermee terug op de eerdere beslissing om de zitdagen stop te zetten. De zitdagen zijn dus op dinsdag 10 november en dinsdag 8 december van 13.00 tot 15.00 uur.

BloemschikkenIn november leer je een herfstkrans maken met wat er te vinden is in de natuur: eikels, kastanjes … Je deelna-me op donderdag 12 november om 13.30 uur is gratis. Schrijf je wel vooraf in, we geven je dan de materiaallijst.

Praatcafé dementieJohan Van Oers van wZC De Bijster is de gastspreker tij-dens het praatcafé dementie op dinsdag 17 november om 14.00 uur in LDC De Groten Uitleg in Kalmthout. Hij vertelt over de ‘belevingsgerichte benadering’, een goede manier om met dementie om te gaan. De toe-gang is gratis en inschrijven is niet nodig.

Workshop kerstknutselenDe Crea Bea’s helpen je prachtige kerststerren en hart-jes te haken. Versier er je kerstboom mee. Neem op donderdag 26 november om 13.30 uur je eigen mate-riaal mee.

PROGRAMMA NOVEMBER 2015

LEVEN

Doorspelen van vragenDie bedelers nodigen we graag uit op maandag 30 november om 14.00 uur in het dienstencentrum. Zij krijgen ook een traktatie als dank voor dit grote werk. De vra-gen en opmerkingen die zij van de Essense senioren kregen tijdens hun ronde geven ze door aan het gemeentebestuur.

Spelnamiddag in rusthuisDe seniorenadviesraad wil de se-nioren in de Essense rusthuizen niet vergeten, en organiseert daar-om ter plaatse een spelnamiddag. Op maandag 9 november zijn er volksspelen in WZC Sint-Michaël en op vrijdag 20 november is het Bingo in wZC De Bijster. De le-den van de seniorenverenigingen bezorgen zo de bewoners van de rusthuizen een onvergetelijke na-middag. Een dikke merci aan de seniorenraad!

Optreden Nispen VocaalAls kers op de taart nodigen we op donderdag 19 november om 13.30 uur het koor Nispen Vocaal uit in het dienstencentrum. Zij staan garant voor een gezellige namiddag vol mooie en bekende

Nederlandstalige liedjes. De har-monica’s zorgen voor de gepaste begeleiding, maar het zijn toch vooral de mooie zangstemmen die er een muzikale belevenis van maken. Kom luisteren, maar meezingen kan natuurlijk ook. Onze tekstboekjes liggen al klaar. Ambiance verzekerd en de toe-gang is gratis.

Open les stoelturnenOp vrijdag 20 november om 10.30 uur eindigen we de week met een speciaal uurtje beweging. Stoel-turnen is in 't Gasthuis al een hele tijd een succes. Toch blijft het voor velen onbekend en zelfs wat mys-terieus. Iedereen kan deze keer langskomen en het eens gratis proberen. Met een gezonde dosis enthou-siasme zal je ook snel genieten van deze oefeningen. En wie weet kom je nadien wekelijks naar onze stoelturnlessen. Het heilzaam ef-fect op je gezondheid volgt van-zelf. Dat kan je alvast aan onze vaste deelnemers vragen.

Ouderenweek met optredens en lekkers

14 |

Leve

n

GEMEENTE TRAKTEERT

03 663 69 04 [email protected]

Meer info?

Hulp bij het sneeuwruimenKom gerust naar de infonamiddag over hulp bij sneeuwruimen op maandag 16 november om 13.30 uur. Via het plaatselijk werkgelegenheidsagentschap (PWA) kunnen langdurig werklozen kleine klusjes in thuis of tuinonderhoud doen. Vanaf deze winter is het mogelijk om sneeuw te laten ruimen. De pwA-beamb-te van Essen geeft uitleg over de concrete werking, de kostprijs, de aanvraag en de werken die wel of niet mo-gen gebeuren. Op voorhand inschrijven is niet nodig en de infonamiddag is gratis.

Tijdens de ouderenweek van 16 tot 22 november trakteert het gemeentebestuur met een lekkere attentie aan alle 80-plussers. Dit jaar zijn er in Essen 727 senioren ouder dan 80 jaar die nog zelfstandig wonen. Naar jaarlijkse gewoonte bezorgen de leden van de verschillende seniorenverenigingen de traktatie aan huis.

Stoelturnen is in 't Gasthuis al een hele tijd een succes. Toch

blijft het voor velen onbekend en zelfs wat

mysterieus. Iedereen kan op 20 november

langskomen en het eens gratis proberen.

Page 15: Essen info november 2015

NIEUw LEVEN DANKZIJ LONGTRANSpLANTATIE

“Ik ben de donor eeuwig dankbaar” Myriam De Smet (64 jaar) wandelt alle dagen twee uur met haar honden. Iets dat zeven jaar geleden onmogelijk was. ”Ik moest vier keer pauzeren om van de voordeur tot aan de brievenbus te geraken.” Dankzij een longtransplantatie kan Myriam weer genieten van het leven, al doet ze dat van dag tot dag.

“Op mijn vijftigste kreeg ik te horen dat mijn longziekte ongeneesbaar was. Na dertig jaar roken had ik longemfyseem gekregen. Als je zoiets te horen krijgt, is dat een serieuze domper. Ik deed gewoon door en zette mijn verstand op nul. Ik wist toen niet dat een longtransplantatie tot de mogelijkheden behoorde.”

Longcapaciteit van 18%“Toen ik 55 was, werd het heel erg. Na enkele onderzoeken in het Universitair Ziekenhuis van Leuven bleek ik nog maar

www.beldonor.be 03 670 01 39 • [email protected]

Meer info?

niet of je lichaam zo’n transplantatie aan kan en hoe lang je er mee kan leven. Nu zijn we zeven jaar verder en kan ik alles doen wat iemand van mijn leeftijd doet. Ik haalde twee honden in huis

LEVEN

toch nog heeft kunnen helpen. Ik hoop alleen dat het niemand jong was. Je komt niets te weten over de donor en dat is misschien ook maar het beste. Je kan alleen een brief schrijven naar de nabestaanden. Ik heb er vaak aan gedacht om dat te doen maar deed het niet. Je weet niet of jouw brief weer oude wonden openrijt”, zegt Myriam met het volste eerbied.

Geef een nieuw leven“Ik moet alle dagen medicatie nemen die het afweersysteem in een lage stand zet. Zo stoot mijn lichaam de longen niet af. Daarom kan ik spijtig genoeg zelf geen donor worden. Ik raad iedereen aan om het te doen. Mijn zoon, zus en heel wat vrienden hebben zich al opgegeven als donor. Je kan er iemands leven mee verlengen.”

Orgaandonatie redt levens. Daarom houdt de gemeente op woensdag 18 november om 19.30 uur een informatieavond in GC de Oude Pastorij. Kurt, de zoon van Renée van Tricht, ontving een nieuwe lever. Renée vertelt via haar eigen verhaal alles over de wetgeving en de opheffing van anonimiteit bij transplantatie.

Volgens de wet is iedere Belg een potentiële orgaandonor. Toch bestaat de mogelijkheid om verzet aan te tekenen of net toestemming te geven. Zo is er bij een overlijden geen discussie meer mogelijk bij een eventueel protest van nabestaanden.

15 |

Leve

n

Informatieavond op 18 november

“Ik kan alles doen wat iemand van mijn leeftijd doet. Ik ben rustiger en meer gelaten geworden. Mensen

kunnen zich vaak zo druk maken om kleine dingen.”een longcapaciteit van 18% te hebben. Ik weigerde om met een zuurstoftank rond te lopen want dan wist ik dat dat het einde zou zijn. Uiteindelijk werd ik op de wachtlijst gezet voor een transplantatie. Vier maanden later was er al een donor beschikbaar.”

Rustiger geworden“Ik had niet te veel hoop want je weet

waarmee ik alle dagen tot twee uur mee wandel. Zo krijg ik de nodige beweging. Ik geniet van het leven, al is het van dag tot dag. Ik ben rustiger en meer gelaten geworden. Mensen kunnen zich vaak zo druk maken om kleine dingen.”

Hopelijk geen jonge donor“Ik ben de donor enorm dankbaar. Er is iemand gestorven die mij na de dood

Myriam de Smet kreeg van een anonieme donor nieuwe longen. Orgaandonatie redt levens. daarom houdt de gemeente op 18 november een informatieavond in GC de Oude Pastorij.

Page 16: Essen info november 2015

Free Podium voor het goede doel

Een jongen die zelfmoord pleegt na pesterijen op school, een meisje dat

in de cel belandt omdat er geen plaats is in de jeugdpsychiatrie … Elke dag

kampen jongeren met grote of kleine problemen. Rode Neuzen Dag wil geld

inzamelen om jongeren die mentaal in de knoei zitten psychologisch te

ondersteunen. Op 1 november is er een heuse show in het Gildenhuis in

Essen. kom zeker af en steun de actie.

Het Gulle Hart is een vereniging van Facebookvrienden die zich inzet voor minderbedeelden, kansarmen en daklozen. Essenaar Dirk Boden is één van hen. Samen met zijn vrienden organiseert hij het Free podium in het Gildenhuis.

Te weinig hulp“Nadat we de oproep op VTM en Q-music hoorden, begonnen we te brainstormen. we vinden het broodnodig dat hier aandacht aan wordt besteed. In onze vriendenkring kennen we mensen met psychologische problemen. we weten hoe moeilijk het is om daar mee naar buiten te komen. En als ze dan toch die stap zetten, kan

16 |

Leve

n

Creatief met papillonHet project Papillon is nieuw in Essen en geeft volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar gratis de kans om in kleine groepjes of individueel creatief bezig te zijn. Er is steeds een

luisterend oor en je kan er helemaal tot rust komen. Met Papillon wil de vzw Bricole de Nicole het taboe rond psychologische problemen doorbreken.

[email protected] • 03 344 95 99of zoek op Facebook op Bricole de Nicole

Meer info?

er vaak geen hulp geboden worden. Dat is schrijnend." Goed gevuld programma“Omdat ik zelf actief ben in de muziek, kwamen we met het idee van een free podium. we lanceerden een oproep in de zomer en eind augustus was ons Free podium al volgeboekt. we zijn trots op ons programma en dankbaar voor de steun die we al ontvingen via sponsors en de verkoop van Rode Neuzen op de rommelmarkt in de Kammenstraat. Voor

LEVEN

Luisterend oor bij Het Kruispunt in KalmthoutHet Kruispunt in Kalmthout biedt gratis en zonder afspraak advies of kortdurende hulp aan personen met psychische of sociale problemen. Om te vermijden dat mensen die dringend nood hebben aan een luisterend oor op een wachtlijst terechtkomen, investeerde het OCMW van Essen mee in de uitbreiding van de dienstverlening. Het Kruispunt vind je in de Dorpsstraat 3 in Kalmthout.

www.kruispunt-kalmthout.be • 03 808 28 77Meer info?

de kleintjes is er kinderanimatie en we verkopen die dag ook soep en hotdogs. we hopen een mooi bedrag bijeen te krijgen.”

HET GULLE HART ZET ZICH IN VOOR KANSARMEN, DAKLOZEN EN MINDERBEDEELDEN

“In onze vriendenkring kennen we mensen met psychologische problemen. We weten hoe moeilijk het

is om daar mee naar buiten te komen.”

Samen met zijn vrienden organiseert dirk Boden een Free Podium in het Gildenhuis.

Wanneer? 1 november van 10.00 tot 23.00 uurWaar? Gildenhuis, Stationsstraat 57Info? [email protected], 0478 59 64 94

© F

OtO

jASP

Er V

AN t

iLBu

rGh

© F

OtO

jASP

Er V

AN t

iLBu

rGh

Page 17: Essen info november 2015

17 |

Ont

span

nen

ONTSpANNEN

wIJ SpRAKEN MET MARLEEN MERCKx

Op zondag 13 december nodigt vzw kobie topactrices Marleen Merckx en Annemarie Picard uit. In ’t Gildenhuys spelen zij het stuk ‘Vriendinnen’. Wij spraken met Marleen.

De voorstelling ‘Vriendinnen’ gaat over de levenslange vriendschap tussen twee dames, Maria en Florentine. Is dit herkenbaar? MARLEEN MERCkX: "Ook mijn eigen moeder heeft na de oorlog zo iemand ontmoet. Zij zijn 60 jaar hechte vriendinnen gebleven. Toen mijn moeder is gestorven, bleef haar vriendin verweesd achter en stierf dan ook niet veel later. Deze vriendschapsrelatie tussen mijn moeder en haar vriendin heeft mij zeker geïnspireerd voor mijn rol in dit stuk."

Deze voorstelling is een herneming van een topproductie van 20 jaar geleden. Welke aanpassingen gebeurden er om het stuk eigentijds te maken?MARLEEN MERCkX: "we maakten het niet echt eigentijds omdat we de tijd waarin het zich afspeelt willen respecteren. Enkel een aantal accenten liggen anders. Het woord selfie of yolo zal je niet te horen krijgen, dat doen we wel na de voorstelling in het café."

Een ticket kost 10,00 euro en is te verkrijgen via de Vrijetijdsbalie (03 670 01 56, [email protected]), LDC 't Gasthuis (03 663 69 04), VVV De Tasberg (03 677 19 91) en Café Rex (0495 42 23 94). 03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Kate winslet en Judi Dench komen naar de bibDonderdag 12 november om 20.00 uur kan je naar de cinema in de bib. Met ‘Iris’ projecteren we een film die inspeelt op de maatschappelijke problematiek rond Alzheimer. De toegang is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht.

Brits-Amerikaanse biografieCentraal staat het verhaal van de Britse romanschrijfster Iris Murdoch en haar relatie met John Bayley. In het begin van die relatie, is Murdoch (Kate Winslet) open, extravert en

dominant. Later wordt hun leven getekend door een steeds meer dementerende Murdoch (Judi Dench), die dan verzorgd wordt door haar gefrustreerde partner.

Vooraf inschrijven verplichtDe film is gebaseerd op de boeken Iris: A Memoir of Iris Murdoch (1998) en Elegy for Iris: A Memoir (1999), beide van Bayley. Met prachtige vertolkingen van winslet en Dench! Je vooraf inschrijven is verplicht via [email protected].

03 667 26 98 • [email protected]

Meer info?judi dench en Kate Winslet vertolken de steeds meer dementerende Murdoch op fabuleuze wijze.

Wanneer? 1 november van 10.00 tot 23.00 uurWaar? Gildenhuis, Stationsstraat 57Info? [email protected], 0478 59 64 94

‘Vriendinnen’

Page 18: Essen info november 2015

TENTOONSTEL-LINg 11.11.11De foto’s brengen de campagne van 11.11.11. over sociale bescherming in beeld. Te bezichtigen in het gemeentehuis. Meer info hierover vind je op pagina 13.

gemeentehuisorganisatie: gemeentebestuurgratisInfo: 03 670 01 56

18 |

UiT

in E

ssen

02-13/11

in EssenActiviteiten van en voor Essenaren

TURFJE IN HET FLUISTERBOSNeem je kleuter (3-7 jaar) mee op een spannend avontuur. Samen met elfje Fien ga je op zoek naar Turfjes toverkracht. Schrijf zeker vooraf in.

04/11

Wildertse Duintjes14.00 - 15.30 uurorganisatie: vvv De Tasberg3,50 euroInfo: 03 677 19 91

JEUgDKAMP PAARDRIJDENpaardrijkampen voor 8 tot 14-jarigen. Er zijn lessen op ieders niveau met overnachtingen in De Berk.

01-06/11manege ’t Speyckerorganisatie: activak vzw299,00 euroInfo: www.activak.be

FREE PODIUMEen gezellig freepodium ten voordele van de Rode Neuzen Dag-actie voor meer psychologische hulp aan jongeren. Meer informatie op pagina 16.

01/11

‘t gildenhuys14.00 uurorganisatie: Het gulle hartvrije giftInfo: 0478 59 64 94

05/11KRINgSE LEzINg: NAPOLEONJoost welten, doctor aan de Univ. Van Utrecht, verzorgt een interessante lezing over de Russische veldtocht van Napoleon.

gc de oude Pastorij, 20.00 uurorganisatie: Heemkundige Kring & mastboomstichtinggratisInfo: [email protected]

PRET MET DE TABLETOp 2,5 uur tijd leer je werken met de tablet. welke vingervaardigheden heb je nodig? wat is een app en hoe gebruik je het? Er is plaats voor 10 deelnemers

05/11Tatteljee19.30 - 22.00 uurorganisatie: Tatteljee & vormingplusInfo: [email protected]

BEzOEK STADHUIS ANTWERPENHet Antwerps stadhuis bestaat 450 jaar. Met gids krijgen we een blik in de ziel van een levend monument.

03/11vertrek station essen11.20 uurorganisatie: essens Senioren atelier4,00 euroInfo: 03 667 25 88

BLOED gEVENHet Rode Kruis is steeds op zoek naar mensen die bloed willen doneren. O negatief is een zeer gegeerde bloedgroep. Twijfel niet, want jou bloed doet goed.

05/11Zaal Flora, Sint-Jansstraat 8418.00 - 20.30 uurorganisatie: Rode Kruis vlaanderenInfo: www.bloedgevendoetleven.be

Page 19: Essen info november 2015

19 |

UiT

in E

ssen

DE VRIENDEN VAN BURKINA FASODe leden van deze erkende instelling voor hulpverlening geven een uiteenzetting met een leuke film over hun project.

gc de oude Pastorij20.00 uurorganisatie: Davidsfonds essen7,00 euro (leden 5,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net06/11

REWIND VOL. 2 THE gIFTDROP EDITION90’s party met Crazy DJ Crew, DJ Headstrong, DJ Team Focking Nice en Foolhouse. Elk uur vallen er speciale cadeautjes uit de lucht.

07/11

gc zaal Rex9.00 - 3.30 uurorganisatie: TK volhardingvvK 3,00 euro / aDK 5,00 euroInfo: www.volhardingessen.be

7, 8 & 11/11

4DE BOUWWEEKEND MET CLICSDit jaar zullen de kinderen en (groot)ouders naar hartelust kunnen bouwen met CLICS. Laat je fantasie de vrije loop of volg een bouwplan.

Parochiezaal Heikant10.00 - 19.00 uurorganisatie: KWb essen-HeikantgratisInfo: [email protected]

MOSSELFEESTLekker gezellig eten met een aangepast drankje. we zorgen weer voor een speciaal biertje. Voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, ook voor kinderen.

08/11

Parochiezaal Wildert12.00 - 19.00 uurorganisatie: TK Sport & spelInfo: www.turnkringsportenspel.be

BEzOEK SCHOONSELHOFwe wandelen langs de mooiste plekjes en krijgen van gids Jacques Buermans interessante verhalen opgedist.

vertrek station essen11.20 uurorganisatie: essens Senioren atelier4,50 euroInfo: 03 645 21 0910/11

AKOESTISCHE JAMSESSIEHaal je instrument boven en speel samen met andere muzikanten. Iedereen is welkom, ook kinderen kunnen meespelen.

08/11

café Heuvelzicht14.00 - 21.00 uurorganisatie: Fiddler and the banjomangratisInfo: 0475 49 68 07

WANDELINg WELBERgwe trekken door het prachtige landschap dat welberg rijk is. Het ommetje Bergh & Vaert biedt een blik in de rijke flora en fauna van het gebied.

vertrek Heuvelplein12.45 - 16.30 uurorganisatie: Pasar essen vzw1,50 euro (leden 1,00 euro)Info: 0478 59 49 25 08/11

AANSTELLINgSBALVolgens de traditie openen we carnavalsjaar 2015-2016 met de aanstelling van de nieuwe prins carnaval en zijn gevolg.

10/11Parochiezaal Horendonk20.30 uurorganisatie: cv De ossekoppenInfo: [email protected]

FACEBOOK EN SOCIALE MEDIASociale netwerksites zijn een vast begrip geworden. Maar waarvoor gebruik je het? Zijn er basisregels die je moet respecteren? Kom het allemaal te weten.

12/11 Tatteljee19.30 - 22.00 uurorganisatie: Tatteljee & vormingplusInfo: www.tatteljee.be

HERDENKINg WAPENSTILSTANDEen plechtige bijeenkomst in het gemeentehuis. Muzarto zorgt voor de muzikale omlijsting en De pomp krijgt een bloemenhulde.

11/11

Raadzaal gemeentehuis10.30 uurorganisatie: gemeentebestuur i.s.m. KnSbInfo: 03 667 42 73

Page 20: Essen info november 2015

20 |

UiT

in E

ssen

ANTIEK- EN ROMMELMARKTVoorwerpen kan je vanaf 12.30 uur bezichtigen. De verkoop gebeurt per opbod.

15/11

gildenlokaal (naast ‘t gildenhuys)13.30 uurorganisatie: Sint SebastiaansgildegratisInfo: sintsebastiaansgilde-essen.be

RESTAURANTDAgJe kan kiezen tussen verschillende menu’s, ook vegetariërs en kinderen komen aan hun trekken. Reserveren is verplicht.

15/11

volkshuis, 12.00 - 19.00 uurorganisatie: KH De verenigde Statievrienden20,00 euro (kinderen 10,00 euro)Info: [email protected]

INTOCHT SINTERKLAASFeestelijke intrede van de Sint met muzikale pietenbende en het trommelkorps van TK Vlug & Blij. Raadpleeg de route op de website.

vertrek parking Karrenmuseum13.00 uurorganisatie: Sinterklaascomité essen HeikantInfo: www.sinterklaasessen.be15/11

SINT-HUBERTUS-VIERINgDe Sint-Hubertusviering start met een viering in de kerk. Nadien is er op het kerkplein een wijding van dieren en een verkoop per opbod van het geofferde wild.

15/11

Kerk Horendonk, 10.00 - 13.00 uurorganisatie: Wbe essengratisInfo: 03 667 71 62

VergETEN: Week van de SmaakDorpsgids Maria Gommeren vertelt je tijdens een korte wandeling over het bijgeloof en het onheil dat je op een vrijdag de 13de kan overkomen. De Essense heksen zorgen met hun rituelen voor bescherming. Zelf kan je dat doen door een rood kledingstuk of fluohesje te dragen. In de Bakkersmolen serveren onze (oud)-burgemeesters een passend 'vergETEN' hapje en drankje.

DAg VAN HET gEBOORTEBOSOuders van de kindjes geboren of geadopteerd in 2014 planten samen met hun jongste telg een boom in het Geboortebos.

14/11

benegobos (hoek Horendonk/Leegstestraat), 15.00 uurorganisatie: gemeente essen, compostmeesters en jeugdraadInfo: 03 670 01 56

HOT TOPIC FRIDAy: KERNENERgIEEssen ligt op 20 km van Doel. Lr. Bart Martens geeft toelichting over de economische impact van een kernramp en andere aspecten van het energiebeleid.

13/11

gc de oude Pastorij, 20.00 uurorganisatie: Jongsocialisten essen-KalmthoutInfo: 0483 40 79 55

WIJNDEgUSTATIEprofessionele sommeliers geven een woordje uitleg bij de aankoop van wijnen. De opbrengst gaat naar de kinderen van de school. Kinderopvang is voorzien.

13/11

Lagere school Sint-Jozef15.00 - 21.00 uurorganisatie: ouderraad Sint-JozefgratisInfo: [email protected]

FILM IN DE BIB: IRISMet ‘Iris’ projecteren we een film die inspeelt op de maatschappelijke problematiek rond Alzheimer. Topactrices Kate winslet en Judi Dench spelen de hoofdrol. Vooraf inschrijven.

12/11

bib20.00 uurorganisatie: bib essengratisInfo: 03 667 26 98

bakkersmolen19.00 + 19.30 uurorganisatie: vzw Kobie8,00 euroInfo: www.essen.be

13/11

Page 21: Essen info november 2015

21 |

UiT

in E

ssen

WIJNDEgUSTATIEKoen Daniels, gediplomeerd sommelier, leert ons de degustatietechniek. Nadien bespreken we 7 wijnen met uitleg over het land en de druivensoort.

Parochiezaal Heikant19.30 uurorganisatie: KWb Heikant20,00 euro (leden 18,00 euro)Info: [email protected]

21/11zITDAg STUDIETOELAgENHulp nodig bij het invullen van de formulieren voor school- of studietoelagen? Kom dan naar dit extra invulmoment.

23/11

LDc ’t gasthuis10.00 - 11.00 uurorganisatie: gemeente essengratisInfo: 03 670 01 56

INTREDE SINTERKLAASDe goede man komt toe in het gemeentehuis en gaat met harmonie Essentia en de jeugdverenigingen naar het Gildenhuis.

22/11

vertrek gemeentehuis13.30 - 17.00 uurorganisatie: Sinterklaascomité essen centrum en StatieInfo: 0474 25 97 48

CONCERT BEL CANTODeel 1: aria's, duetten en ensembles uit musicals, operette en opera. Deel 2: eigentijdse presentatie van 'Assepoester’.De Kring (Kerkstraat 1, Roosendaal)14.30 uurorganisatie: bel canto & balletschool La Danse14,75 euroInfo: 03 667 59 31

22/11

ESA-BABBELGenietend van een drankje wisselen we van gedachten over ervaringen, faits divers en ander fraais. Een kwisje of een lied kunnen ook. Kom gewoon eens langs.

17/11

Tatteljee13.30 uurorganisatie: essens Senioren ateliergratisInfo: 03 667 36 81

MOSSELFEESTSteun de jeugdbewegingen! Je kan starten met vers bereide soep gevolgd door mosselen of stoofvlees. Kan er nog een dessert bij?

22/11

Parochiezaal Wildert12.00 - 19.00 uurorganisatie: Jeugdheem Deken verbistInfo: 0478 55 55 27

ABBA Gold TributeABBA had alles wat een band zich wensen kon: fantastische liedjes, geweldige muzikanten en dito show, plus twee mooie dames met gouden stemmen. Logisch dat ABBA populairder is dan ooit, meer dan dertig jaar nadat de formatie van het wereldtoneel is verdwenen! Niet voor niets speelden zoveel muzikanten het repertoire van ABBA. Het is een masterclass in popmuziek.

Abba Gold is een internationale band (UK) met originele leden uit de Mama Mia-Musical en brengt een fantastische show met de vele hits en bijhorende pakjes en dansjes. Ze speelden reeds op vele festivals (Gentse Feesten) en in talrijk uitverkochte zalen.

gc zaal Rex20.00 uurorganisatie: vzw Kobie15,00 euroInfo: www.essen.be

21/11

Repair Café Essenwe gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. In het Repair Café draait alles rond repareren. Samen met de vrijwilligers kan je spullen waar wat aan hapert – kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed – herstellen.

Tatteljee, 14.00 - 16.00 uurgratisInfo: www.tatteljee.be

21/11

Page 22: Essen info november 2015

WIJNDEgUSTATIETijdens deze degustatienamiddag kan je proeven van een verfijnde selectie wijnen. Het ideale moment om je wijnvoorraad voor de eindejaarsfeesten aan te vullen.

29/11gc de oude Pastorij15.00 - 19.00 uurorganisatie: esbacInfo: www.esbac.be

LEESCLUB: OM NIET TE VERDWALENwe bespreken dit boek van patrick Modiano waarin we het ingewikkelde verleden van protagonist Jean Daragane ontrafelen. Met moderator wim Tomassen.

27/11gc de oude Pastorij, 20.30 uurorganisatie: Davidsfondsvrije giftInfo: www.davidsfondsessen.net

qUIzIedereen is welkom op deze jaarlijkse quizavond.

27/11

gildenhuys centrum20.00 uurorganisatie: Femma essen-centrum10,00 euro / ploegInfo: 03 667 26 48

28, 29 & 30/11

HOBBy- EN HAND-WERKTENTOON-STELLINgJaarlijkse tentoonstelling met mooie werken van de leden, tombola en plaats voor een gezellige babbel met koffie en gebak.

volkshuis14.00 - 18.00 uur (ma tot 17.00 uur)organisatie: viva-Svv essenInfo: [email protected]

gROTE VOgELVERKOOPHet is weer tijd voor de jaarlijkse vogelverkoop. pluimvee (kwartels, patrijzen, kippen,…) zijn niet toegelaten.

29/11

Parochiezaal Statie9.00 - 12.00 uurorganisatie: Koninklijke vogelvrienden essen1,00 euroInfo: 0478 68 80 52

LEDVERLICHTINgwil je meer weten over de innovatieve ledverlichting, de werking en de verwachtingen in de toekomst? Gastspreker Rob Heuvelings laat je het licht zien.

24/11

Tatteljee13.30 uurorganisatie: essens Senioren ateliergratisInfo: 03 297 81 58

KUBB-SPELLeer het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie. Iedere laatste zondag van de maand.

29/11

Sportpark Hemelrijk09.45 uurorganisatie: KWb essen-HeikantgratisInfo: [email protected]

De man die 100 jaar werdDit humoristisch drama is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson, waarvan er wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren werden verkocht.

Allan wordt honderd jaar en dat vieren ze in het rusthuis, maar de jarige Job krijgt het op zijn heupen en smeert 'm kort voordat het feest losbarst. Hij klimt uit het raam en verdwijnt.

Avontuurlijke roadtripDe immer koelbloedige Allan begint aan een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terecht komt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven, waarbij duidelijk wordt dat Allan een grote stempel op de twintigste eeuw heeft gedrukt.

HUMORISTISCH DRAMA

27/11LDc 't gasthuis, 20.00 uurorganisatie: vzw Kobie3,00 euroInfo: 03 670 01 56

22 |

UiT

in E

ssen

Page 23: Essen info november 2015

© F

OtO

ru

di S

MO

ut

© M

ArK

GEB

ruEr

S

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

NOODNUMMERS

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

HULPLIJNEN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NUTSVOORzIENINgEN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• Telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

gEMEENTE ESSEN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

NUTTIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

Tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAART

WACHTDIENSTEN

• Dokter • 03 650 52 53

• Tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

0903 99 000 (1,50 euro/minuut) (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele Kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info november 2015

vzw Kobie stelt voor

tickets & info : www.essen.beGC zaal Rex

ABBA GOLD TRIBUTE

21/11 ZATERDAG

© Pieter Verhaeghe 2015

€ 15