Essen info januari 2015

24
maandelijks infomagazine januari 2015 jaargang 42 Intergalactic Lovers Rockband speelt succesalbum in GC zaal Rex Dagverzorgingstehuis NOAH geeft mantelzorgers ademruimte Laat je kat steriliseren Beste remedie tegen zwerfkattenexplosie Vliegensvlugge ambulance 112 Technologie maakt Essense ziekenwagen snel en betrouwbaar

description

maandelijks magazine van de gemeente Essen, België

Transcript of Essen info januari 2015

Page 1: Essen info januari 2015

maandelijks infomagazine

januari 2015 jaargang 42

Intergalactic LoversRockband speelt succesalbum in GC zaal Rex

DagverzorgingstehuisNOAH geeft mantelzorgers ademruimte

Laat je kat steriliserenBeste remedie tegen zwerfkattenexplosie

Vliegensvlugge ambulance 112Technologie maakt Essense ziekenwagen snel en betrouwbaar

Page 2: Essen info januari 2015

LEVEN

Info uit het LDC p12

Technologie maakt ambulance sneller p12

Initiatief voor jongvolwassenen met autisme p13

PWA steekt een handje toe p13

Dagopvang voor zorgbehoevenden p14

WoNENBESTUUR

Wij trekken de kar p04

Kort p06

Steriliseer je kat p07

Verzeker je huispersoneel p08

Nieuwe duurzaam- heidspremies p09

Vraag je concessie aan p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van februari 2015 ten laatste in te leveren op dinsdag 13 januari 2015 via www.UiTdatabank.be.

14

04

11

Verkeersmetingen geven beeld op mobiliteit p10

Draag fluo p10

Laatste loodjes voor de Moerkantsebaan p11

Verkeersinfo p11

Wegwijzer p11

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 3: Essen info januari 2015

Beste Essenaar

Vierentwintig uur op vierentwintig, zeven dagen op zeven, elke dag van het jaar. Steeds staan zij paraat om te helpen in soms gevaarlijke en benarde omstandigheden: uw brandweermannen! Stuk voor stuk mannen met veel engagement, die vele uren van hun vrije tijd besteden aan opleiding, oefenen, onderhoud en uiteraard ook aan concrete hulpverlening. Een alles behalve vrijblijvende hobby. ons gemeentelijk brandweerkorps bestaat 185 jaar. De evolutie in die periode is enorm, en zeker de jongste jaren gaat deze evolutie altijd sneller. De deskundigheid die wij van onze brandweer verwachten, wordt steeds hoger. onze brandweermannen verdienen dan ook het grootste respect.

Na 185 jaar wuiven wij hen uit…

Geen nood: de kazerne en het materiaal blijven en wij mogen blijvend een beroep doen op onze brandweer. Zij zullen even snel als vandaag uitrukken. Maar de wet heeft bepaald dat de gemeentelijke korpsen fusioneren tot één groot zonaal korps. De gemeentelijke brandweer van Essen gaat vanaf 1 januari op in de ‘Brandweerzone Rand’, waarvan 21 gemeenten deel uitmaken.

Het zal dé uitdaging zijn om de vrijwilligers gemotiveerd te houden en er nieuwe te rekruteren. Het is daarom onze vaste wil om onze brandweermannen te blijven koesteren, de nauwe band in stand te houden en hen vanuit de Zone te blijven omkaderen met goed materiaal.

Een groot applaus voor Brandweer Essen! En aan u: prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

oNTSPANNEN

Nieuw formulier voor evenementen p15

Kamp Noord p15 Intergalactic Lovers p16

Aanbod Tatteljee p17

p18

Essen in beeld p22

Nuttige adressen p23

Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

04

16

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

oto

gu

y Ko

KKen

Page 4: Essen info januari 2015

4 | I

n de

kijk

er

Ook komend jaar willen wij ons met veel inzet ten dienste stellen van onze klanten. En ‘wij’, dat

zijn de tientallen arbeiders, schoonmaaksters, zorgwerkers, administratieve krachten,

beleidsverantwoordelijken, raadsleden, kortom iedereen die dagelijks in de weer is om van Essen

een mooie en aangename plek te maken.

Page 5: Essen info januari 2015

Op de foto: medewerkers van de gemeente en het oCMW essen trekken op het domein van gC de oude pastorij met

z'n allen aan ‘blanche’, het bekende pronkstuk van het Karrenmuseum.

in 1971 kocht het Karrenmuseum van essen een bodewagen aan van g. Wenbouk, kolenhandelaar en voerman in lauwe.

De bovenbouw daarvan werd gemaakt door timmerman alois vermandere, grootvader van kleinkunstenaar Willem. het bekende ‘blanche en zijn peird’ gaat over deze wagen.

‘blanche’ was de vader van de eigenaar.

De gemeente en het OCMW van Essen hebben

er alweer een bedrijvig werkjaar opzitten.

Een jaar vol nieuwe realisaties, voortgang

in grote projecten en een aantal plezierige

dorpsevenementen.

Transparante dienstverleningEen jaar ook waarin de gemeente verplicht overschakelde op een nieuw bestuurs- en boekhoudsysteem. De beleids- en beheerscyclus (BBC) zorgt voor nieuwe en uniforme regels in alle lokale besturen. Een transparante dienstverlening naar onze burgers toe, daar draait het allemaal om.

Ten dienste van onze klantenook komend jaar willen wij ons met evenveel inzet en overtuiging ten dienste stellen van onze klanten. En ‘wij’, dat zijn de tientallen arbeiders, schoonmaaksters, zorgwerkers, administratieve krachten, beleidsverantwoordelijken, raadsleden, kortom iedereen die dagelijks in de weer is om van Essen een mooie en aangename plek te maken. Als één team trekken we voor u aan de kar. ook in 2015.

Nieuwjaarsreceptie: gezelligheid troef Naar goede gewoonte nodigen we alle inwoners graag uit op onze nieuwjaarsreceptie. op zondag 4 januari bent u van harte welkom op het Heuvelplein om gezamenlijk het glas te heffen. Tussen 15.00 en 18.00 uur bieden de gemeente en de verenigingen van Essen u een gezellige receptie aan, met kinderanimatie, een vuurshow, steltenlopers en gratis chocomelk. Aan de kraampjes kan u terecht voor allerlei drankjes en snacks. Hopelijk mogen we u dan ook begroeten!

5 | I

n de

kijk

er

WIj tREkkEn VOOR u aan DE kaR

ooK IN 2015

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 6: Essen info januari 2015

kORt Foto's gezocht

Via de bospakketactie van de Bosgroep Antwerpen Noord in samenwerking met de gemeente Essen, kochten de inwoners van het woonbos 1.930 planten aan. Zo kunnen ze bosherstel uitvoe-ren met inheemse soorten zoals gelderse roos, brem, hulst, enzo-voort. We hopen dat er in de toe-komst nog meer bomen en plan-ten bijkomen.

6 | k

ort

Ben je op zoek naar een origi-neel, handgemaakt en betaalbaar cadeautje? Kom dan zeker eens langs het Snuisterhoekje in VVV-kantoor De Tasberg. Je vindt er een gevarieerd aanbod van mooi afgewerkte artikelen, gemaakt door creatievelingen uit de streek. Het aanbod varieert telkens. Je vindt De Tasberg aan de Moer-kantsebaan nummer 50.

30Elk jaar is er de oproep om taxus in te zamelen op het containerpark. In 2014 zamelde Essen 30 m³ taxus in. Dat is 8% minder dan in 2013. Van de 26 naburige gemeenten staat Essen op de vierde plaats wat de hoeveelheid taxus betreft. De opbrengst van 1534,38 euro gaat naar de strijd tegen kanker.

Bospaketten voor herstel

Snuisterhoekje in De Tasberg

Voor de organisatie van Badstop is de werkgroep op zoek naar foto’s, anekdotes, krantenknipsels enzo-voort van zwembad De Vennen. Tijdens de zomer van 2015 kan je langsheen de kleedkamers de levensloop van het zwembad her-beleven. Ben je in het bezit van een stukje geschiedenis van het zwem-bad, bezorg het dan voor 20 janu-ari aan Badstop, Molenstraat 20 of mail het naar [email protected].

opbrengst boekenverkoopEr vlogen heel wat boeken over de toonbank tijdens de Derdewereld-beurs in november. Jullie kochten voor 521,00 euro aan tweede-handsboeken. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Het gemeentebe-stuur van Essen doet hier nog eens 5.000 euro bovenop. We tellen af naar de volgende editie van de Derdewereldbeurs in de zomer van 2015!

Page 7: Essen info januari 2015

BESTUUR

GEMEENTE ESSEN VERKIEST DIERVRIENDELIJKE AANPAK VAN ZWERFKATTEN

Het is een groeiend probleem waar ook Essen mee te kampen heeft: zwerfkatten die voor allerlei overlast zorgen. De poezen steriliseren is de beste manier om het fenomeen te bestrijden, maar de gemeente wil op de eerste plaats sensibiliseren naar alle ‘baasjes’ en bewoners toe.

Snelle aangroeiIn België zijn er geen wilde katten meer, die zijn uitgestorven. Naast de gewone huiskat zijn er wel verwilderde katten, zwerfkatten genaamd. Dit zijn oorspronkelijk vaak (jongen van) huiskatten en hebben jammer genoeg geen baasje dat hen tijdig van eten, beschutting en verzorging voorziet. Populaties verwilderde katten kunnen zich snel uitbreiden. Binnen een jaar kunnen zes zwerfkatten uitgroeien tot

Laat je kat steriliseren

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

een groep van 30. Deze sterke groei is de oorzaak van een aantal problemen zoals ziekte, honger, verwondingen, vergiftiging, lawaai, stank, uitwerpselen, schade, ...

10.575 spuitjesZwerfkatten leven in een grijze zone. Ze zijn tot op zekere hoogte afhankelijk van mensen omdat de situatie waarin ze leven verre van ‘natuurlijk’ is. Anderzijds kunnen de meeste zwerfkatten vanwege hun schuwe en angstige karakter niet meer in een huiselijke omgeving leven. Vaak belanden ze in een dierenasiel. Een op de drie katten die in een asiel terechtkomt, wordt uiteindelijk afgemaakt. Dat blijkt uit cijfers van de Federale overheidsdienst Volksgezondheid en Dierenwelzijn. Vorig jaar ging het in totaal om 10.575 diertjes.

“In 2014 werden er in Essen al 59 katten gecastreerd of gesteriliseerd.

Sil Van DijckDierenasiel Canina

Dierenasiel Canina vangt zo'n 50 zwerfkat-ten op per jaar die gesteriliseerd/gecas-treed, gechipt en ingeënt worden op kosten van het asiel. Een sterilisatie kost het asiel 125,00 euro. Hier en daar zijn er inwoners die de zwerfkatten naar ons brengen en zelf de kosten betalen.

”bij dierenasiel Canina zijn er zo'n 30 katten die een nieuwe thuis zoeken.

SterilisatieSinds 1 september 2012 moeten alle katten die in de Belgische asielen worden binnengebracht gesteriliseerd worden voor ze ter adoptie worden aangeboden. Sinds kort geldt dit ook voor iedereen die een kat wil verkopen of weggeven (behalve als de kat bestemd is voor een kweker of het buitenland). Deze maatregel moet het aantal zwerfkatten en katten die in een asiel worden gestopt, indijken.

sterilisatie en castratie is de beste en meest diervriendelijke oplossing om een ware zwerfkattenexplosie tegen te gaan.

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info januari 2015

Wat moet je doen?

Schrijf je in als werkgever bij de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid.

Geef je personeel aan via de Dimona-applicatie op het portaal van de sociale zekerheid.

Betaal de nodige RSZ-bijdrage.

Verzeker je personeel tegen arbeidsongevallen bij een erkende verzekeringsonderneming.

Jouw bedrijf op de regionale jobbeurs?De gemeentebesturen van Essen, kalmthout en Wuustwezel slaan opnieuw de handen in elkaar voor de organisatie van een regionale jobbeurs. Dit jaar vindt de jobbeurs plaats op woensdag 29 april in de sporthal in Wuustwezel.

Verscheidenheid aan vacaturesUiteraard hopen we opnieuw op een waaier van ondernemingen: grote en kleine, vacatures voor administratief en technisch werk, … ook bedrijven die studentenjobs aanbieden zijn welkom. Deelnemen aan de jobbeurs is helemaal gratis. Heb je interesse om op de beurs te staan? Mail of bel dan naar de dienst Lokale Economie.

8 | B

estu

ur

EEN VERZEKERD MAN IS ER TWEE WAARD

Stel je een schoonmaakster, tuinman of iemand anders tewerk, vergeet dan niet hem of haar aan te geven bij de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid en te verzekeren tegen arbeidsongevallen. als je dat niet doet, riskeer je een boete.

Verzeker je huispersoneel

BESTUUR

Klust er iemand bij jou thuis zonder dienstencheques, vergeet die persoon dan niet te verzekeren.

Huispersoneel zonder dienstenchequesBovenstaande aanbevelingen gelden alleen als je huispersoneel tewerkstelt zonder dienstencheques. onder huispersoneel verstaan we mensen die manuele huishoudelijke arbeid doen en daarvoor worden betaald. ook intellectuele of niet-manuele arbeid zoals babysitters, mensen die ouderen gezelschap houden, voor hen boodschappen doen of minder mobiele personen begeleiden of vervoeren vallen onder de term huishoudpersoneel.

Nog vragen?Zit je nog met vragen? Surf dan naar de website van het Fonds voor arbeidsongevallen en lees de folder over huispersoneel of raadpleeg de site van de Sociale Zekerheid.

www.faofat.fgov.be • www.socialsecurity.beContactcenter sociale zekerheid: 02 511 51 51

Meer info?

Dienst Lokale Economie 03 670 01 30 • [email protected]

Meer info?

Waar naartoe met je kerstboom?Geef je je kerstboom een tweede leven in je tuin? Een andere oplossing om van je boom af te geraken is een kerstboomverbranding.

op vrijdag 9 januari houden de veteranen van FC Ho-rendonk de jaarlijkse kerstboomverbranding. Breng je boom in de week van 9 januari naar Jan Uitdewilligen, Kraaienberg 77. Inwoners van Horendonk kunnen de kerstboom op vrijdag 9 januari buiten aan de straat-kant zetten. De boom wordt vanaf 9.00 uur ’s ochtends opgehaald.

Je kan je kerstboom ook naar het containerpark bren-gen. Elk gezin krijgt jaarlijks een gratis vrijstelling voor 300 kg groenafval!

0475 64 80 53 • Cis ossenblok

Meer info?

Page 9: Essen info januari 2015

9 | B

estu

ur

BESTUUR

Laatse kans om concessie aan te vragen

NU ooK SUBSIDIES VooR PELLETKACHELS

Ontdek de nieuwe duurzaamheidspremiesDe gemeente Essen heeft de duurzaamheidspremie voor het jaar 2015 aangepast. De premie bundelt alle gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen, duurzaam bouwen, hernieuwbare energie en duurzaam leven. Er zijn ook enkele nieuwe premies beschikbaar.

Positieve bijdrage aan het milieuJe kan heel wat initiatieven nemen om onze gemeente duurzamer te maken. Het gemeentebestuur moedigt dat graag aan. Je levert zo een positieve bijdrage aan het milieu en op lange termijn geven ze je ook een financieel voordeel.

Surf naar het subsidieloket Vanaf 1 januari 2015 verandert er een en ander in de duurzaamheidspremie. We voegen nieuwe initiatieven toe, we passen subsidiepercentages en maxima aan en we verstrengen bepaalde voorwaarden. Een volledig overzicht van de duurzaamheidspremie vind je terug op het subsidieloket op onze website.

Wat is er nieuw? Naast dakisolatie subsidiëren we nu ook muurisolatie en vloerisolatie. Je krijgt een tegemoetkoming voor het vervangen van een oude ketel door een condenserende ketel en het vervangen van enkel en dubbel glas

door hoogrendementsglas. We belonen je trouwens als je een energieaudit laat uitvoeren.

Pelletketel of -kachel De premies rond hernieuwbare energie (zonne-energie, warmtepompen) en duurzaam bouwen (isolatie uit nagroeibare grondstoffen, natuurverf, duurzaam hout) blijven behouden. Nieuw is dat de gemeente het plaatsen van een pelletkachel of –ketel en het aanleggen van een groendak financieel ondersteunt.

Subsidie voor hakselaarBij de premies voor duurzaam leven krijg je naast een subsidie voor een mulchmaaier nu ook ondersteuning voor de aankoop van een hakselaar. Meer informatie over de voorwaarden en aanvraag van de subsidie vind je terug op

de website of bij de milieudienst. Je kan een aanvraag indienen tot maximaal één jaar na factuurdatum.

Op 1 februari 2015 loopt de bekendmakingsprocedure van de ontruiming van de begraafplaatsen Centrum en Wildert af. Er rest je dus nog een maand om een concessie aan te vragen.

Concessie van 20 jaarNabestaanden kregen één jaar de tijd om te beslissen of ze het graf van hun dierbare(n) mee laten ontruimen of dat ze alsnog voor een concessie van 20 jaar kiezen. Bij een con-cessie worden de stoffelijke resten van dat graf opgegraven en herbegraven in een con-cessiepark op de begraafplaats.

Tijd tot 31 januari 2015Vraag nog voor 31 januari een concessie aan. Na deze datum kunnen wij geen concessie-aanvragen meer aannemen. Vanaf 1 februari 2015 start de gemeente met de werken.

Als je geen concessie wil en het graf van je dierbare(n) mag ontruimd worden, meld je dit best even bij de begraafplaatsbeheerder van de gemeente.

Veerle Peeters 03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

Page 10: Essen info januari 2015

VERKEERSMETINGEN GEVEN BEELD oP MoBILITEIT

te hoge snelheid in Velodreef en kalmthoutse- steenweg

De metingen vonden de afge-lopen 5 jaar plaats in de oude Baan, de Moerkantsebaan, de Velodreef, de Spoorwegstraat, de Kalmthoutsesteenweg en over d’Aa. Met de metingen krijgt het gemeentebestuur een beeld van het aantal voertuigen dat er pas-seert, met welke snelheid ze dat doen en of het gaat om zwaar verkeer, bestelwagens, gewone personenwagens of tweewielers.

Werken Moerkantsebaan geven vertekend beeldEen eerste conclusie is dat de werken aan de Moerkantsebaan een grote invloed hebben op de resultaten van de meting. Tot 2012 was er in de Moerkantse-baan een stijging in de verkeers-stroom van 10,9% in vergelijking met 2010. Het aandeel in zwaar verkeer steeg ook maar de ge-middelde snelheid daalde. De metingen in 2013 en 2014 zijn niet van toepassing wegens die wegenwerken.

Helft van de mensen rijdt te snel in de VelodreefDe cijfers voor de Velodreef en de Spoorwegstraat werden ook beïnvloed door de werken aan de Moerkantsebaan. De verkeers-stroom in de Velodreef nam in 2014 toe met 39,9% tegenover 2010. Voor de start van de wer-ken lag de toename op 13,9%. De helft van de mensen rijdt trouwens sneller dan de toege-laten 50km/u. De metingen von-

den plaats ter hoogte van pand 148. De omgekeerde beweging geldt voor de Spoorwegstraat. Daar nam de verkeersstroom af met 22%. Er rijdt wel steeds meer zwaar verkeer door deze straat.

Zwaar verkeer gehalveerd in Over d'AaHet aantal voertuigen dat ge-bruik maakt van de Kalmthout-sesteenweg, blijft status quo. Minder positief is het aantal snelheidsovertredingen. Maar liefst 65% van de automobilis-ten rijdt hier te snel. Nog opval-lend is dat de verkeersstroom in over d’Aa sinds 2010 is gestegen met 4,8%, maar dat het aandeel

zwaar verkeer zo goed als gehal-veerd is.

VerkeersmaatregelenHet gemeentebestuur gebruikt de gegevens om verkeersmaatre-gelen te nemen.

Sinds 2010 houdt de politie op vaste plaatsen verkeersmetingen in de gemeente Essen. In november 2014 maakte de politie het vijfde rapport over aan het gemeentebestuur. uit dat rapport zijn enkele opvallende evoluties merkbaar.

WoNEN

10 |

Won

en

Dienst openbare Infrastructuur 03 670 01 48

[email protected]

Meer info?

65 procent van de automobilisten rijdt te snel op de Kalmthoutsesteenweg.

Wij zien je graag!

Elk jaar worden er nog te veel voetgangers en fietsers aangereden omdat ze niet worden opgemerkt in het donker. kinderen zijn kleiner van gestalte en lopen zo nog meer risico om

niet opgemerkt te worden in het verkeer. Zorg ervoor dat jouw kind fluo draagt in deze donkere maanden.

De gemeente ziet je graag fietsen, lopen, wandelen, skaten en steppen. Maar zorg ervoor dat je opvalt in het ver-keer. Dat kan heel eenvoudig door

overdag een jas in heldere kleuren te dragen.

Bij slecht weer of in het donker kunnen deze tips zeker helpen:

Draag lichtgekleurde kledij en kledij waarin reflecterende elementen zijn verwerkt.

gebruik extra reflecterende accessoires zoals een fluohesje, een reflecterende armband of een extra lichtje.

ben je met de fiets, zorg dan dat je licht vooraan en achter-aan werkt. bevestig reflectoren op de pedalen, op de spaken of de banden.

Page 11: Essen info januari 2015

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFoTOT EN MET 13 FEBRUARI 2015 - Roosendaal niet bereikbaar via Nispen

Heel wat Essenaars rijden via de Nieuwstraat en de Essenseweg naar Nispen om dan aan de kerk rechtsaf te draaien naar de Antwerpseweg richting Roosendaal.

Tot en met 13 februari is dat niet meer mogelijk. Het Kerkplein in Nispen wordt volledig heraangelegd. Je rijdt best via het kruispunt Spijker-Ring naar Roosendaal.

4 JANUARI 2015 - Heuvelplein voor alle verkeer afgesloten

Wegens de nieuwjaarsreceptie wordt het Heuvelplein op zondag 4 januari van 10.00 tot 21.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Bovendien kan je die dag niet parkeren op het Heuvelplein. Auto’s die er om 10.00 uur nog staan, worden weggetakeld. Iedereen is trouwens welkom van 15.00 tot 18.00 uur.

11 |

Won

en |

Won

en

Laatste fase MoerkantsebaanSTRooIEN NIET MoGELIJK LANGS MoERKANTSEBAAN

nu er een eerste asfaltlaag ligt in de Moerkantsebaan, is de grootste overlast letterlijk van de baan. toch kan de winter nog voor enige ergernis zorgen. Bij veel regen en vrieskou kan de baan naar Essen-Hoek moeilijk toegankelijk zijn.

Het goede nieuws is dat buurtbewoners makkelijk op hun oprit kunnen en dat de handelaars terug vlotter bereikbaar zijn. Het is nu een plezier om veilig naar Hoek te kunnen fietsen.

Hou rekening met water en gladde wegenHet centrum van Essen-Hoek en de omliggende straten blijven tot het voorjaar van 2015 een werfzone. De omleidingen blijven zoals ze zijn en de snelheid in de werfzone is beperkt tot 30 km/u. De weg heeft momenteel nog maar een eerste laag asfalt. Die laag ligt 2 centimeter lager dan de rioolputten. Het water loopt dus moeilijk weg. Stel dat het na een regenbui sterk vriest, dan kan de weg heel glad worden. Een bijkomend probleem is dat er niet gestrooid kan worden. Het zout vreet aan de vers gestorte betonranden en goten en zou veel werk teniet doen.

De laatste werkenDe aannemer werkt na de kerstvakantie het plein met de pompput en de ondergrondse glascontainer af. Vervolgens worden de eerste bomen geplant. In maart krijgen de Moerkantsebaan en omliggende straten een bovenste laag asfalt. De signalisatie wordt als allerlaatste aangepakt en komt er normaal gezien in april.

Uw StRaat naDeR VeRklaaRD door onze dorpsgids Maria gommeren

VleetwegEen vlet of vleet is een

turfschuit. De weg met deze naam is gelegen

midden in het oude moergebied nabij de

Spillebeek. De beek werd gebruikt om turf te vervoeren naar

Bergen op zoom.

WegWijzer

WoNEN

03 670 01 48 • [email protected] info?

Page 12: Essen info januari 2015

Verloren maandagHet LDC doet mee met de Antwerpse traditie 'Verloren Maandag'. op 12 januari 2015 om 14.30 uur ben je welkom om een krokant worstenbroodje of een zoete appelbol te eten. Schrijf je vooraf in. Het lekkers kost je slechts 2 euro.

DIenStenCentRUMInfo uit het

lDC ‘t gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

FeestmaaltijdHet LDC zet het jaar goed in met een lekkere en gezonde feestmaaltijd. op 5 januari om 12.00 uur, de eerste openingsdag, presenteert het dienstencentrum je een heerlijk 4-gangenmenu. Je kan het menu bestellen voor maar 9 euro. Iedereen is welkom om mee te feesten.

BingoIn het nieuwe jaar spelen we terug het populaire bingo-spel. De deelnameprijs is 2,00 euro. De consumpties die je aan de bar koopt, betaal je apart. Doe mee en maak kans op een mooie prijs. Afspraak op maandag 19 januari om 13.30 uur.

NieuwjaarsreceptieHet LDC zet op vrijdag 23 januari om 14.00 uur de vele vrijwilligers in de bloemetjes. Zij worden uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie. Het LDC sluit daarom de deuren vanaf 13.00 uur.

Informatienamiddag 'dagopvang NOAH'Familiehulp stelt een nieuw project voor, NoAH. NoAH is dagopvang voor zorgbehoevenden in de serviceflat van het oCMW. op pagina 14 vind je hier meer informatie over. De informatienamiddag vindt plaats op 26 januari om 13.30 uur.

Bijzonder atelierop woensdag 28 januari om 13.30 uur bekijken we de foto's van afgelopen jaar met worstenbrood en een appelbol.

pROgRaMMa januaRI 2015

LEVEN

12 |

Leve

n

De gemeentelijke ambulance 112 zit propvol moderne technologie. Zo is er een speciale, automatische gpS-installatie die de wagen nog sneller op zijn bestemming brengt. Het duurt gemiddeld 5 à 6 minuten van oproep tot aankomst. Moderne technologie zorgt er dus voor dat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat.

GPS aansturing via SDSAls er een oproep is, stuurt het hulpcentrum 112 een kort tekstbe-richt (SDS) naar de ambulanciers. In het bericht staat het adres en het type van het incident. Vaak is er geen exacte locatie maar enkel een omschrijving: een kruispunt, een parkeerterrein, een kilome-terpaal, … Het tekstbericht wordt ook rechtstreeks naar het GPS-sys-teem gestuurd. Bij het starten van de wagen staat de exacte locatie al

in de GPS. Er moet niets worden ingetypt en zo winnen de ambu-lanciers cruciale seconden.

Warme motor voor een snel vertrekEr zijn nog middelen om de wagen sneller uit te laten rukken. De mo-tor van de ambulance koelt nooit af. De wagen is met een kabel aangesloten op het elektriciteits-net, zodat de motor en de wagen warm blijven en alle apparatuur is opgeladen.

496 interventies in 2013Een enthousiast team van 19 vrij-willigers en één beroepskracht staat 24 uur op 24 uur paraat om uit te rukken. In 2013 snelden zij 496 keer ter hulp waarvan 404 keer op Essens grondgebied. In geval van nood bel je naar één nummer: 112.

SPECIAAL GPS-SySTEEM IN ESSENSE ZIEKENWAGEN

technologie maakt ambulance sneller en betrouwbaar

Diensthoofd Koen Buyens 03 670 01 30

[email protected]

Meer info?

Page 13: Essen info januari 2015

NIEUW INITIATIEF BIEDT JoNGEREN MET AUTISME oNDERSTEUNING VooR EEN DAGINVULLING oP MAAT

De Stip begeleidt jongvolwassenenmet autisme

Overgang van school naar werkDe overgang van een gestructureerde schoolomgeving naar het zelf moeten invullen van een dag, vrije tijd en werk kan voor jong-volwassenen met ASS voor heel wat obstakels zorgen. De Stip ondersteunt hen daarbij. De Stip wil structuur en planning bieden in het daggebeuren van deze mensen of ze begeleiden in hobby’s of vrijwilligerswerk. Belangrijk aan dit project is dat het vertrekt vanuit een positieve benadering van de mogelijkheden van de jongere zelf.

Integratie en participatie in de maatschappijDe Stip wil samen met de jongvolwassenen en hun netwerk een traject op maat uitstippelen met als uiteindelijk doel integratie en participatie in de maatschappij. De Stip is een uniek project, opgestart vanuit een reële nood, die onder andere vanuit Berken-beek al jaren wordt gesignaleerd.

Vanaf december 2014 start VZW De Schelp met een nieuw project: De Stip. In het voormalig OCMW-gebouw van Wuustwezel kunnen jongvolwassenen met een autisme Spectrum Stoornis (aSS) terecht voor ondersteuning en begeleiding in hun zoektocht naar een daginvulling.

LEVEN

13 |

Leve

n

“Wij proberen hen duidelijkheid en structuur te bieden.

Imelda Schrauwen Voorzitter vzw De Schelp

Momenteel is er in heel de noorderkem-pen geen enkele organisatie die zich speci-fiek tot deze jongeren en de verschillende levensdomeinen richt. Daar proberen wij het verschil te maken: wij willen hen dui-delijkheid en structuur bieden in het grote gamma van organisaties en verenigingen, maar ook ruimte en vrijheid om te mogen experimenteren. Door een concreet aanbod op maat vóór en mét de schoolverlaters uit te dokteren, hopen we een meerwaarde voor hen te kunnen betekenen.

Financiële steunDit jaar kan De Stip rekenen op financiële steun van de provincie Antwerpen. Er moet nu gezocht worden naar bijkomende finan-ciële middelen om het project in goede banen te leiden. Wil je De Stip een warm hart toedragen, dan ben je welkom om een bijdrage te storten op rekeningnummer BE49 7895 4423 3571. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest.

De drijvende krachten achter De stip: Kristel steegmans, Carine van den eynden, ingrid snoeys (dagelijks bestuur), imelda schrauwen (voorzitter) en ann Keuleers (coördinator)

vzw De Stip 03 636 10 93 • [email protected]

Meer info?

PWA steekt een handje toeDe PWA-klusjesdienst voert allerlei kleine klusjes uit waarvoor je niet direct terecht kan in het reguliere ar-beidscircuit.

Wil je een kader ophangen, een deur schilderen, een klink vastzetten maar je bent niet zo handig? PWA Es-sen kan je helpen. ook voor allerlei klein tuinonder-houd kan je beroep doen op ons. Moet je gras gemaaid worden, het onkruid gewied, de struiken en boompjes gesnoeid? Heb je hulp nodig, geef ons een seintje! Het PWA-kantoor is open op maandag en dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur in het gemeentehuis van Essen.

03 670 01 30 • [email protected] info?

Page 14: Essen info januari 2015

NoAH DAGoPVANG VERLICHT DE ZWARE TAAK VAN MANTELZoRGERS

nu ook dagverzorging in EssenVanaf januari 2015 is er in Essen een plek waar je als thuiswonende zorgbehoevende een dag naar toe kunt gaan om te ontspannen of te rusten. Familiehulp heeft speciaal daarvoor een van de serviceflats van residentie Mastbos ingericht. Het is ideaal om een keer per week of meer de eenzaamheid en lege momenten te doorbreken.

Persoonsverzorging en ontspannenFamiliehulp gaf aan haar dagverzorgings-huizen de naam NoAH. NoAH staat voor Nabijheid, opvang, Aandacht en Huise-lijkheid. In deze vorm van dagopvang kan je als zorgbehoevende in kleine groepjes genieten van een zinvolle dagbesteding en van elkaars gezelschap. Je kan er terecht voor persoonsverzorging (douche of bad, nagelverzorging, handmassage) of een ruim assortiment aan activiteiten (gezel-schapsspel, film, een cake bakken).

Kleinschaligheid is grote troefHet grote voordeel aan deze vorm van dagopvang is de kleinschaligheid. Het opvanghuis biedt een sfeer van rust en gezelligheid. De bedoeling is om mensen

zo lang mogelijk in hun eigen huis te laten wonen en de taak te verlichten van de fa-milie en mantelzorgers.

Warme maaltijdFamiliehulp zoekt samen met jou een antwoord op eventuele zorgvragen om zo een zinvolle dagbeste-ding aan te kunnen bieden. Je kiest zelf of je een hele of een halve dag aanwezig bent. De dagopvang is er voor alle thuiswonende zorgbehoevende perso-nen die beroep doen op een dienst voor gezins-zorg en aanvullende thuiszorg.

Hoe inschrijven?De contactpersoon voor de gemeente Essen is Christine Lion. Zij coör-dineert de opvang en komt bij jou thuis om jouw zorgsituatie te be-spreken. Je betaalt 4,00 euro per uur. Een maaltijd kost 7,00 à 8,00 euro en incontinentiemateriaal kost 1,00 euro. Je zit nooit met meer dan 6 perso-nen samen in het appartement.

LEVEN

Meer info?03 220 12 43

[email protected]

14 |

Leve

n

“Wij willen een huiselijk gevoel creëren.

Christine LionCoördinator Familiehulp

We willen de bezoekers een zo aangenaam mogelijk verblijf aanbieden. tegelijkertijd nemen we de druk van de schouders bij mantelzorgers. Residentie Mastboom ligt in het groen, vlakbij sportpark Hemelrijk. We moeten dus niet heel de dag binnenblijven. Hopelijk is de respons groot in Essen.

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 15: Essen info januari 2015

15 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

nieuw meldingsformulier voor evenementen

BRENG oNS oP DE HooGTE VAN JoUW EVENEMENT

Organiseer jij wel eens een fuif? as-sisteer jij de organisatie van één van de vele wielerwedstrijden of crossen in onze gemeente? Voor alle publiek toegankelijke evenementen is het indienen van een meldingsformulier noodzakelijk.

Minder papierwinkelHet gemeentebestuur wil het organise-ren van allerlei evenementen in Essen zo veilig mogelijk laten verlopen. Vaak moet je daarbij een hele papierwinkel doorlopen. Daarom heeft het gemeen-tebestuur een nieuw meldingsformulier klaar waar zoveel mogelijk aanvragen voor de organisatie van een evenement

in zijn opgenomen.

Alles in één formulierDoor het invullen van dit overzichtelijke document vraag je in één keer een uit-

zondering aan op de geluidsnormen, een vergunning voor het schenken van sterke dranken, het inzetten van vrijwil-ligers voor bewakingsactiviteiten, het afsluiten van de straat, …

Dien je formulier tijdig inVerschillende diensten maken een risi-co-inschatting van je evenement, indien nodig vragen ze je om een veiligheids-plan op te maken. Let op: deel 1 van het formulier moet je drie maanden vooraf indienen! Het vernieuwd meldingsfor-mulier vind je terug op de webpagina www.essen.be/cultuur of op het evene-mentenloket op de gemeentelijke web-site.

www.kampnoord.be

Meer info?

In het voorjaar van 2015 vindt ‘kamp noord de bandeditie’ weer plaats. Hoog tijd om de repetities de hoogte in te drijven en je klaar te stomen voor deze wedstrijd.

Maak jij muziek en zit je in een band? Ben je niet ouder dan 30 jaar? Komt minstens één van de bandleden uit Es-

sen en denk je de jury te kunnen omver-blazen met jouw muziek?

Gepetto and the WalesSchrijf je dan vlug in op www.kamp-noord.be. Wie weet volg je Cerys, Scar-lett, Gepetto and the Whales en The Portrait op als winnaar van deze (bijna) legendarische rockrally.

Planning online vanaf januariDe planning van de voorrondes wordt be-kend gemaakt in janu-ari. Vanaf dan is het ook mogelijk om in te schrijven. Bereid je al-vast goed voor door je te registeren op www.vi.be.

Blaas de jury omver RoCKRALLy KAMP NooRD

In de krokusvakantie trekken we naar skipiste Skidome in Rucphen. De gemeente organiseert een ski- en snowboarddag op donderdag 19 februari. jij kan er bij zijn maar dan moet je je wel snel inschrijven.

Inschrijven tot 27 januariop de overdekte piste krijgen beginners en gevorderden anderhalf uur ski- of snowboardles. Daarna ben je vrij om nog een half uur te skiën of te snowboarden.

Je hebt nog tot dinsdag 27 januari de tijd om je in te schrijven. Surf snel naar www.essen.be/sport of ga naar de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis. De plaatsen zijn beperkt!

Ski- & snowboarddag

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Page 16: Essen info januari 2015

Nieuw seizoen happen en stappen

16 |

Ont

span

nen

Van eind januari tot begin april kan je in de Noordertuin van Antwerpen weer prachtige wandelingen maken met een culinaire twist. Happen en Stappen combineert wandelen met gezellig ta-felen. Elke gemeente heeft een unieke route uitgewerkt in een dorpscentrum of juist in de natuur.

BoterpotIn Essen is dat de natuurwandeling ‘Boterpot’ met als deelnemende hore-cazaken Tuincentrum Moerkant (des-

sert), T&T tennis (voorgerecht) en De Berk (hoofdgerecht). Start en aankomst is bij Tuincentrum Moerkant. Het is een ideale wandeling om met familie of vrienden te doen.

De wandelingen zijn mogelijk op zater-dag en zondag. Vooraf reserveren is wel nodig. Brochures en eetvouchers zijn verkrijgbaar bij VVV De Tasberg.

Meer info?VVV De Tasberg

03 677 19 91 • www.vvvessen.be

SUCCESALBUM LITTLE HEAVy BURDENS

IntERgaLaCtIC LOVERS spelen in gC zaal Rex

oNTSPANNEN

Zet ook jouw kunst in de kijker Het is algemeen geweten dat er in onze gemeente veel creatieve geesten wonen. Misschien voel jij het kriebelen om je ar-tistieke uitspattingen te delen? Een uitge-werkte overzichtskaart, promotiemateri-aal, bewegwijzering, … De ondersteuning van vzw Kobie geeft je misschien net dát duwtje in de rug dat je nog nodig hebt. Download vóór 2 maart het inschrijvings-formulier via www.essen.be. Typ in de zoekbalk simpelweg ‘kunstroute’.

De maand mei staat nu al aan de top als de creatiefste periode in 2015. Vzw kobie roept kunstenaars in heel Essen op om 2 en 3 mei de deuren open te zetten.

Kunst- & atelierroute

03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Muziekliefhebbers hou jullie vast, vzw kobie strikte niemand minder dan de Intergalactic

Lovers! Vrijdag 13 februari staan ze in gC zaal Rex mét hun succesplaats ‘Little Heavy Burdens’.

SuccesverhaalHet verhaal van Intergalactic Lo-vers leest als een succesvolle avon-turenreeks. In 2011 brachten de vier jeugdvrienden een plaat uit. De radio draait hun nummers en ze worden gevraagd tot in Texas en Toronto. Hun eerste plaat haalt goud en ze verkopen hun favoriete concertzalen uit. Hits als ‘No Re-grets’, ‘Islands’ en ‘Delay’ klinken regelmatig door de luidsprekers van de radio.

AB al uitverkochtEnkel en alleen door de aankondi-ging van hun plaat is het concert in de Ancienne Belgique in Brussel

onmiddellijk uitverkocht. Geluk-kig doen ze een warm-up een dag eerder in GC zaal Rex. Wie er bij wil zijn, zal zich moeten haasten voor een ticket.

Een kaart kost in voorverkoop 18,00 euro en is verkrijgbaar aan de Vrijetijdsbalie, bij VVV de Tas-berg en LDC ’t Gasthuis. Als er nog plaatsen vrij zijn betaal je aan de kassa 20,00 euro.

Meer info?03 670 01 56

[email protected]

© F

oto

gu

y Ko

KKen

Page 17: Essen info januari 2015

curs

usse

nvo

orja

ar20

15

TATTELJEEVZW ATELIER, CULTUREEL EN CREATIEF CENTRUM

ST.-ANTONIUSPLEIN 1KERKSTRAAT 62

2910 ESSEN+32 (0)3 667 31 90

Voorzitter: Ivo Nijs - 0494 10 97 70 Coördinator: Leen De Winter - 0485 74 41 41

ALGEMEEN VORMENDMAROKKAANSE WANDELINGzaterdag 07/03/2015NATUURCOSMETICAvrijdag 13/02/2015KUNSTINITIATIE 2donderdag 08/01, 15/01, 22/01, 29/01, 05/02/2015KUNSTINITIATIE 3donderdag 12/02, 26/02, 12/03, 19/03, 26/03/2015GENEALOGIEdonderdag 15/01, 29/01, 12/02, 26/02, 12/03/2015ZWART VAN HET VOLKdonderdag 19/02/2015CHINA DE SLAPENDE REUSvrijdag 16/01/2015HET CONFLICT IN MIDDEN OOSTENvrijdag 09/01/2015

KOKEN

CREATIEF ARTISTIEK

OXFAM 40 JAARdonderdag 15/01, 05/02, 26/02/2015

TADELAKTdonderdag 08/01, 15/01, 22/01/2015JUWELENWORKSHOPdonderdag 12/02, 26/02, 05/03/2015

bestaat 40 jaar in 2015!

Om in te schrijven gaat u op www.tatteljee.be naar het programma. Bij de cursus naar keuze vult u uw gegevens in bij “inschrijven voor deze cursus”. Uw inschrijving is pas defi nitief rond als u het cursusgeld overschrijft op IBAN-nummer: BE68 9795 9433 1634 en de BICcode: ARSPBE22 met vermelding van het cursusnummer, naam, adres, telefoonnummer en mailadres.

NIEUWSBRIEFOntvangt u graag de nieuwsbrief van Tatteljee om op de hoogte te blijven van ons aanbod en festiviteiten? Stuur een mail naar [email protected]

Page 18: Essen info januari 2015

NIeuwjAArs- reCeptIeWil jij kennissen, vrienden of buren ook een mooi nieuwjaar toewensen? Kom dan naar de gezelligste nieuwjaarsreceptie van het land!

nieuwjaarsreceptie heuvelplein

essen4/01 15.00 - 18.00 uur

gezelligheid troef • vuurshowkraampjes verenigingen drank/snacks • gratis chocomelksteltenlopers • ballonnenplooier

Klink met ons mee

op het nieuwe

jaar!

zondag

04/01HeuvelpleinVan 15.00 tot 18.00 uurOrganisatie: Gemeentebestuur essenGratisInfo: 03 670 01 56

drIekONINgeN-sCHIetINgWe schieten met de handboog op staande wip (28 meter). Bogen en pijlen zijn ter plaatse beschikbaar. Er zijn geld- en naturaprijzen te winnen.

Park GC de Oude PastorijVan 13.30 tot 17.00 uurOrganisatie: Sint-SebastiaansgildeGratisInfo: 0476 49 85 75

18 |

uit

in E

ssen

04/01

in EssenActiviteiten van en voor Essenaars

NIeuwjAArsCON-CertConcert (lecture-recital) van Essens internationale topfluitist Toon Fret en z’n Russische pianiste Veronika Iltchenko. Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

06/01Muzarto, 20.00 uurOrganisatie: eSa10,00 euroInfo: 03 667 58 66

wOrksHOp: dIeN-BLAd versIereNDe kinderen verven een dienblad, gieten gips op de bodem en versieren het plateau met kralen, knikkers en steentjes. Leuk om cadeau te geven!

07/01

Sportkaffee ’t HeuveltjeVan 13.30 tot 15.30 uur7,5 euroInfo: 0470 44 30 54

Fototentoonstelling Zuid-afrikaDe leerlingen van het Sint-jozefinstituut bezochten in augustus hun medeleerlingen in de Waveren Hoërskool van tulbagh. Ze maakten een fototentoonstelling om hun ervaringen weer te geven. je kan mee genieten van een weekje leven op een andere school en in een ander gezin. Vriendschap staat centraalDe foto’s van de toeristische week tonen de schoonheid van het zuidelijkste gedeelte van het Afrikaans continent. De leerlingen schreven korte indrukken waarin vriendschap en een andere kijk op het leven centraal staan. Een voorsmaakje: Het mooiste aan deze reis vind ik dat er vriendschappen voor het leven gevormd zijn met de leerlingen in Zuid-Afrika, zegt Dries. De reis waardoor ik nieuwe vrienden heb (zowel in Afrika als in België), schrijft Danique. Elissa’s woorden: De reis heeft echt mijn ogen geopend, daardoor kijk ik nu vaak anders tegen

dingen aan in België dan voor de reis. En Sien: De openheid en bezorgdheid van mijn gastmoeder zal ik nooit vergeten.

Bibliotheek en gemeentehuisDe fototentoonstelling staat in januari in de bibliotheek en in februari in het gemeentehuis van Essen.

"DE BEZoRGDHEID VAN MIJN GASTMoEDER ZAL IK NooIT VERGETEN"

Page 19: Essen info januari 2015

19 |

uit

in E

ssen

LezINg: syrIëWat zijn de politieke, sociale en etnische oorzaken van de oorlog in Syrië? Wat zijn de gevolgen? En welke rol spelen Iran, Rusland, de Golfstaten en Turkije?

09/01

tatteljeeVan 20.00 tot 22.30 uurOrganisatie: tatteljee i.s.m. Broederlijk Delen en VormingplusInfo: www.tatteljee.be

rONdetAFeLge-sprekGod schiep de mens en de mens gaf God vorm'. Koen Verschoore is de gastspreker. Hij pleit voor interactieve ontwikkeling door het uitwisselen van meningen.

10/01

GC de Oude Pastorij20.00 uurOrganisatie: Davidsfonds essen5,00 euro (leden 4,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

FILmstudIO vOOr jONgereNWord acteur, cameraman of regisseur en maak je eigen film. We schrijven een scenario, gaan aan de slag met een camera en maken er een geheel van. Actie!

tatteljeeVan 13.30 tot 15.30 uur65,00 euro (twee lessen)Info: www.tatteljee.be

08, 15, 22, 29/01 &

05/02

kuNstINItIAtIe 2Het kijken naar kunst en het beleven ervan staat hier centraal. Samen dingen ontdekken en bespreken om zo meer inzicht te krijgen in de boeiende kunstwereld.

tatteljeeVan 19.30 tot 22.00 uurOrganisatie: tatteljee80,00 euroInfo: www.tatteljee.be

07 & 21/01

NIeuwjAArs- wANdeLINgEen mooie winterwandeling in Visdonk nabij Roosendaal. Na afloop is er worstenbrood of een appelbol.

11/01

Vertrek sportpark Vierhoeven (nispenseweg 1, Roosendaal)13.30 uurOrganisatie: Pasar essen v.z.w.7,00 euro (leden 6,00 euro)Info: www.pasar.be

AkOestIsCHe jAmsessIeIedereen en alle instrumenten zijn welkom op de jamsessie! We maken er een gezellige middag van met oude liedjes uit Essen.

Café HeuvelzichtVan 14.00 tot 21.00 uurOrganisatie: Fiddler and the banjomanInfo: 0475 49 68 07 11/01

13/01verLOreN dINsdAgTegelijkertijd houdt ESA haar Nieuwjaarscafé. Geniet van lekkere warme worstenbroden en appelbollen. De koffie word geserveerd door onze barista’s.

tatteljee13.30 uurOrganisatie: eSa5,00 euroInfo: 03 667 22 07

wOrksHOp tAArt versIereNEen lekkere taart versieren naar eigen creativiteit. Voor deze kinderworkshop is inschrijven verplicht.

14/01Sportkaffee ’t HeuveltjeVan 13.30 tot 15.30 uur10,00 euroInfo: 0470 44 30 54

CHINA, de sLApeN-de reus ONtwAAktKomen de Chinezen naar Europa? Is China een zegen voor Afrika? Een specialist die China al meer dan 30 jaar op de voet volgt, geeft je een boeiende kijk op dit land.

16/01tatteljee20.00 uurOrganisatie: tatteljee & VormingplusInfo: www.tatteljee.be

© F

oto

po

pova

val

eriy

a sh

utt

erst

oCK

.Co

M

48ste Burgemees-terFeestIedereen is welkom op het 48ste burgemeesterfeest. om 20.30 uur start het voorprogramma 'Pops', een heerlijk koor van Popvilla.

10/01

Heuvelhal20.00 uurgratis

Page 20: Essen info januari 2015

20 |

uit

in E

ssen

alex Drossaert ontvangt 'Den Suykeren Buyk'Op zondag 18 januari reikt Davidsfonds Essen tijdens de brunch ‘toast Literair’ Den Suykeren Buyk uit aan alex Drossaert, bestuurslid van het Davidsfonds van 1971 tot 2013. Dichter geert De kockere, in Essen en kalmthout bekend van zijn ijzeren turfpalen met daarop een van zijn gedichten, luistert de matinee op.

Gewoon afscheid is niet genoegToen Alex vorig jaar zijn ontslag aankondigde, zorgde het bestuur voor een passend afscheid. Zij vonden dat zijn verdienste te groot was om zijn loopbaan bij het Davidsfonds enkel met een afscheidsetentje af te ronden. Daarom krijgt Alex dit jaar ‘Den Suykeren Buyk’ tijdens een ledenfeest. Zo krijgt iedereen de gelegenheid om bij een hapje en een drankje hun felicitaties over te maken. Samen kunnen we genieten door het ophalen van herinneringen. Liefde voor Nederlandstalige literatuur Heel wat van de geslaagde evenementen en lezingen die het Davidsfonds op het programma had en nu nog heeft, zijn door Alex bedacht en gekneed tot een werkzame vorm. om tegemoet te komen aan zijn liefde voor de Nederlandstalige literatuur, wordt Geert De Kockere uitgenodigd om de matinee op te luisteren.

Opluistering door Geert De Kockere

Geert De Kockere begon zijn loopbaan als onderwijzer, maar evolueerde naar de journalistiek. Hij begon met kinderboeken en kindergedichten, werkte voor uitgeverij De Eenhoorn en was geen onbekende bij de kloosteruitgeverij van Averbode met bijdragen voor hun tijdschriften. Hij doorkruiste als voordrachtkunstenaar Vlaanderen met het kunstproject ‘Gezicht in zicht’. In 2005 werd hij hoofdredacteur van ‘Buitenbeen’, een natuurmagazine over de natuur in Vlaanderen en Nederland en bij Woestijnvis verzorgde hij de natuurrubriek ‘Buitenbeeld’ in Man bijt hond.

Mariaheem, Rouwmoer 410.00 uurOrganisatie: Davidsfonds essen22,00 euro, inschrijven tot en met 10 januariInfo: [email protected]

18/01ToAST LITERAIR

Filmavond: VioletViolet is de eerste langspeelfilm van regisseur Bas Devos, opgegroeid in Essen. Violet is een visueel portret dat het rouwproces van een tiener in beeld brengt.

Geweldadige dood van een vriendEen groep jonge BMX-rijders wordt geconfronteerd met de onverwachte en gewelddadige dood van een van hun vrienden, Jonas. Iedereen kijkt naar de 15-jarige Jesse, de enige getuige, voor antwoorden. De blikken van de anderen en Jesse’s onmacht om hun vragen te beantwoorden isoleren hem langzaamaan. Het verdriet om het verlies van zijn beste vriend en het groeiende gevoel van eenzaamheid bemoeilijken Jesse’s zoektocht naar troost.

alex heeft een liefde voor nederlandstalige literatuur en daarom wordt dichter geert De Kockere uitgenodigd om de brunch op te luisteren.

23/01

GC zaal Rex20.00 uur Organisatie: vzw kobiePrijs: 5,00 euroInfo: 03 670 01 56

QuIzQuiz of kwis ? Wat er ook van zij, quizmaster Frank heeft ze weer klaar en zelfs op een rijtje, de vragen die onze hersenen op de proef zullen stellen.

tatteljee13.30 uurOrganisatie: eSaGratisInfo: 03 667 25 88 20/01

Page 21: Essen info januari 2015

21 |

uit

in E

ssen

LeesCLuB: vLuCHt zONder eINdeDeze keer bespreekt de groep het werk ‘Vlucht zonder einde’ van auteur Joseph Roth.

30/01

GC de Oude Pastorij20.30 uurOrganisatie: Davidsfonds essenGratisInfo: www.davidsfondsessen.net

poëzieavondDe traditionele poezie-avond van CuRIEuS staat dit jaar in het teken van 40 jaar OXFaM- Wereldwinkel.

Beide verenigingen hebben de krachten gebundeld en bieden op zaterdag 31 januari een podium aan anderstalige Essenaren om hun favoriete gedicht voor te lezen. De vertaling gebeurt door vrijwilligers en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Cantores.

Voordrachten gefilmdExtra dit jaar is dat de voordrachten worden gefilmd en dat de mooiste gedichten calligrafisch worden neergeschreven en op posters verkrijgbaar zijn. De opbrengst ervan gaat naar een solidariteitsproject.

Iedereen die poëzie- en multiculti-minded is, is van harte welkom in zaal Volkshuis, Stationsstaat 136 om 20.00 uur.

Volkshuis essen20.00 uurOrganisatie: Curieus en Oxfam wereldwinkelPrijs: 8 euroinfo: [email protected]

31/01

kuBB-speLLeer iedere laatse zondag van de maand het KUBB-spel spelen en krijg het volledig onder de knie.

25/01Sportpark Hemelrijk09.45 uur Organisatie: kwB essen-HeikantGratisInfo: [email protected]

BLOed geveNEen klein prikje verdragen en een half uur tijd investeren; dat is al wat je moet doen om iemand in nood te voorzien van bloed. Twijfel niet, want jouw bloed doet goed.

26/01

Parochiecentrum Horendonk, Dreveneind 218.00 - 20.30 uurOrganisatie: Rode kruis Info: www.bloedgevendoetleven.be

BLOed geveNEen klein prikje verdragen en een half uur tijd investeren; dat is al wat je moet doen om iemand in nood te voorzien van bloed. Twijfel niet, want jouw bloed doet goed.

29/01

Zaal Flora, Sint-Jansstraat 8418.00 - 20.30 uurOrganisatie: Rode kruis Info: www.bloedgevendoetleven.be

jOOdse wANdeLINg IN ANtwerpeNMet of zonder keppeltje, al of niet met de menora (zevenarmige kandelaar) in de hand neemt onze gids de groep op sleeptouw in de Joodse wijk.

27/01Vertrek station essen13.07 uurOrganisatie: eSa2,00 euro (zonder trein)Info: 03 667 29 76

wOrksHOp: pApIer-mACHéTijden deze workshop krijg je een bal van papier-maché. Je mag zelf verzinnen wat je gaat maken van deze bal. Een olifant, een kip, een varken,….

Sportkaffee ’t HeuveltjeVan 13.30 tot 15.30 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54 28/01

wOrksHOp: krA-LeN mAkeN vAN pApIerVan gekleurd papier maak je kralen. Je gebruikt ze om armbanden, kettingen,… te rijgen. De kralen gaan mee in een mooi doosje.

21/01

Sportkaffee ’t HeuveltjeVan 13.30 tot 15.30 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54©

Fo

to M

inD

aug

as g

elu

nas

sh

ute

rsto

CK.C

oM

Page 22: Essen info januari 2015

Tijdens de Nacht van de Essense Jeugd mocht KLJ Hoek zich kronen tot beste jeugdvereniging van Essen. Bovendien werden de Waaifeesten uitgeroepen tot beste feest van Essen.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

In oktober nodigde de gemeente Essen haar inwoners aan om meer biologische, lokale en eerlijke producten te kopen. Marleen Pockelé en Marie-Louise Buyens wonnen dankzij de actie een biomand. Jac Bartelen, Joop Stemkens en Lizette Keyzers gingen naar huis met een Fairtrade keukenschort.

www.esseninbeeld.be

Het fuifcongres in GC de Oude Pastorij mocht op heel wat publiek rekenen. Ze kregen er tips over hoe je een evenement organiseert en welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen.

Tijdens de Derdewereldbeurs zorgde Cream Colored Ponies voor dansbare swingjazz en jazz-balads.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

Page 23: Essen info januari 2015

© F

oto

ru

Di s

Mo

ut

© M

arK

geb

ruer

s

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOOdNummers

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• politie • 101

• politiezone grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

HuLpLIjNeN

• antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• jongeren advies Centrum (jaC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutsvOOrzIeNINgeN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• pidpa (water) • 0800 903 00

gemeeNte esseN

gemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Rijkmakerlaan 53 • 03 670 01 47 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten

nuttIgEaDRESSEn

aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDIngSkaaRt

wACHtdIeNsteN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• apotheek • www.geowacht.be (avond) • 0903 92248 (22.00-9.00 uur)

• polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info januari 2015

nieuwjaarsreceptie heuvelplein

essen4/01 15.00 - 18.00 uur

gezelligheid troef • vuurshowkraampjes verenigingen drank/snacks • gratis chocomelksteltenlopers • ballonnenplooier

Klink met ons mee

op het nieuwe

jaar!

zondag