Essen info november 2014

Click here to load reader

 • date post

  05-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  230
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Maandelijks magazine van de gemeente Essen.

Transcript of Essen info november 2014

 • maandelijks infomagazinenovember 2014 jaargang 41

  De Grooten OorlogBezoek de expo 'In en rond het Niemandsland'

  Wildbeheereenheid EssenJagen is veel meer dan schieten

  ElektriciteitstekortLaten we er samen iets aan doen!

  Ontdek de DerdewereldbeursWij geven je alvast 7 geweldige tips

 • LEVEN

  Derdewereldbeurs: ontmoet de wereld! p12

  Vorming Zilverwijzer p13

  Wereldfilms in je buurt p13

  Info uit het LDC p14

  Gehoorbescherming p14

  Infosessie Woon gezond, geef lucht aan je huis p14

  WoNENBESTUUR

  In de kijker p04

  Kort p06

  Veegplan november p07

  Breng je bladafval naar het containerpark p07

  Stroomtekort op til? p08

  Wat te doen bij een stroomonderbreking? p09

  COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus Oplage: 8.150 ex. Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, info@essen.be, www.essen.be Druk: Vanden Broele Group, Brugge Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

  Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van december 2014 ten laatste in te leveren op woensdag 12 november 2014 via www.UiTdatabank.be.

  12

  04

  11

  BouwTeams van Infrax helpen je besparen p10

  Duurzaam bosbeheer p10

  Laat je boom knotten p10

  Informeer je (vast)goed p11

  Verkeersinfo p11

  Wegwijzer p11

 • Beste Essenaar

  Exact 70 jaar geleden, einde oktober 1944, waren de Essenaars aan het bekomen van een hard bevochten bevrijding. Begin september naderden de geallieerden in sneltreinvaart, komende vanuit het zuiden. Duitsers vluchtten, en de Belgische vlag werd reeds aan menig huisgevel gehangen.

  Echter, de geallieerden geraakten niet over het Albertkanaal Waar ook Essenaars een spoedige bevrijding verwachtten, werden het integendeel ellenlange donkere weken van onzekerheid en angst. Pas vele weken later, half oktober, werd de finale fase van de bevrijding van onze streek ingezet. Vele jonge soldaten lieten hierbij het leven. Jonge jongens, Canadezen en Engelsen, dikwijls nauwelijks twintig jaar oud, die duizenden kilometers van huis waren ontscheept in Normandi en stap voor stap, met veel gevechten, oprukten. Zij gaven hun leven voor een vrij Essen. Voor een gemeente waar mensen niet bang moeten zijn om hun mening te geven, waar mensen vrij kunnen kiezen hoe hun toekomst er zal uitzien.

  Vrijheid en democratie is niet zomaar iets om argeloos mee om te springen. Laten we vrijheid en democratie voluit koesteren. ongenuanceerde uitspraken, zwart-witbenaderingen, ongeremde oneliners, simplistische discussies op internetfora, daar moeten we mee oppassen! De samenleving is niet zwart-wit of ongenuanceerd, de democratie evenmin.

  op 11 november vieren we Wapenstilstand. Die dag denken we niet alleen aan het verleden, maar ook aan het heden en aan de toekomst!

  oNTSPANNEN

  WBE Essen: wel degelijk een hart voor de natuur p15

  Sint-Hubertusviering p15 Expo In en rond het Niemandsland p16

  p17

  www.esseninbeeld.be p22 Nuttige adressen p23

  Het eerste woordVAN UW BURGEmEESTER

  04

  15

  08

  3 | H

  et e

  erst

  e w

  oord

  in Essen

  F

  oto

  jasp

  er v

  an t

  ilbu

  rgh

 • 4 | I

  n de

  kijk

  er

  De gemeente is de zusters dankbaar voor het werk dat zij al 100 jaar doen. Daarom nodigt het gemeentebestuur hen op 16 november uit op

  een bedankingsreceptie in het gemeentehuis.

 • De zusters van het Heilig Hart van Maria in

  Berlaar zijn al 100 jaar aanwezig in Essen. De

  vier laatste zusters van de congregatie wonen

  nog steeds in het gebouw waar alles begon: de

  school Mariaberg in, uiteraard, de Kloosterstraat.

  Op de vlucht voor de bommenToen in 1914 Antwerpen werd aangevallen en de forten rondom de stad een voor een vielen, moesten de Zusters van Berlaar op de vlucht. De orde koos om in Essen te verblijven. De zusters namen de plaats in van de congregatie Franciscanessen van Roosendaal en gaven er, net als hun voorgangers, onderwijs op de meisjesschool mariaberg.

  Internaat en boerderijHeel wat generaties Essenaars kregen er les van de zusters. op het hoogtepunt in de jaren 60 woonden er 23 zusters. Er waren zelfs een internaat en een boerderij in het complex. De zusters hebben een stevige basis gelegd voor het toekomstige onderwijs in Essen.

  Zieken bezoeken, leerkrachten helpenStilaan werd het kloostergedeelte kleiner en de school groter. momenteel wonen er nog vier zusters in het gebouw: zuster Nathanael, zuster Angela, zuster maria en zuster Bonosa. onderwijzen doen ze niet meer, maar zich inzetten voor de parochies, zieken bezoeken en de leerkrachten helpen met praktische zaken doen ze nog steeds. Naar eigen zeggen zijn ze nog heel gelukkig in Essen.

  BedankingsreceptieDe gemeente is de zusters dankbaar voor het werk dat zij al 100 jaar doen. Daarom nodigt het gemeentebestuur hen op 16 november uit op een bedankingsreceptie in het gemeentehuis. mogen ze nog vele jaren in ons mooie Essen wonen! 5

  | In

  de k

  ijker

  100 jaar Zusters van Berlaar in Essen

  KLooSTERoRDE LEGDE BASIS VAN oNDERWIJS IN oNZE GEmEENTE

 • Gas - ElEktricitEit: durf vErGElijkEn!

  Veran

  twoo

  rdelijke uitgever: J

  ean-Marc Delpo

  rte - Ond

  erne

  mings

  nr.: 03

  14.595

  .348

  - 050

  5-14

  -A5-folder-fr- Paylessim

  ages

  -fotolia.com

  KORt Gas en stroom: doe de V-test!

  Ria Pauwels kon haar dichtershart ophalen op de tiende Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad. Uit meer dan 400 gedichten werd Pauwels werk uitgekozen. Ze mocht zelfs het podium betreden met Joke van Leeuwen, voormalig stadsdichteres van Antwerpen. Lees haar gedicht op de webpagina www.essen.be/cultuur.

  6 | K

  ort

  Vanaf 1 november 2014 kan je de renovatiepremie zoals ze nu bestaat niet meer aanvragen. Na 31 oktober kan je dus geen geldige aanvraag meer doen. Er zal gewacht moeten worden op een nieuwe regeling. moge-lijk wordt de premie een belas-tingskrediet. Alle info vind je op www.wonenvlaanderen.be.

  86.000Liefst 86.000 gezinnen schreven zich in voor de groepsaankoop groene energie. Schreef jij je ook in via de milieudienst van Essen? Vergeet dan je deelname niet te bevestigen. Pas dan is je inschrijving definitief ! De gemeente helpt je graag verder tijdens de acceptatieweek van 3 tot 8 november van 9.00 tot 12.00 uur. Meer info: 03 670 01 47.

  Dorpsdichter uitverkoren

  Renovatie- premie wijzigt

  Je krijgt dankzij de campagne Gas Elektriciteit: durf verge-lijken! de kans om prijzen en aanbiedingen van verschillende leveranciers te vergelijken. De V-test berekent hoeveel je ongeveer op jaarbasis zult betalen als je nu een contract bij een bepaalde leverancier tekent. Alle info vind je op www.vreg.be/doe-de-v-test-voor-gezinnen.

  Nieuwjaars- receptieZondag 4 januari 2015 is er de traditionele Nieuwjaarsreceptie op het Heuvelplein. Wil jij met jouw vereniging mee instaan voor de catering? Dit is een mooie gelegenheid om jullie kas te spijzen! Neem vr maandag 8 december contact op met de Vrijetijdsbalie: 03 670 01 56 of vrijetijd@essen.be.

 • BESTUUR

  Essen heeft veel straatbomen. Dat oogt mooi in de lente en de zomer, maar zorgt onvermijdelijk voor bladval in de herfst. Samen ruimen we alles zo goed mogelijk op.

  Wat doet de gemeente?In de herfst plaatst de gemeente bladkorven (120 stuks) in straten met veel bomen. Zij worden leeggemaakt tot en met 6 december. De locaties vind je terug op de gemeentelijke website onder de dienst milieu. Bovendien zijn er de jaarlijkse veegwerken van alle straten met goten. De nadruk ligt vooral op het verwijderen van eikels, kastanjes en bladeren.

  Wat kan jij doen?Jij kan de bladkorven mee helpen vullen met bladeren afkomstig van openbaar domein. Huishoudelijk afval of groenafval uit je eigen tuin hoort hier niet thuis. Je kan

  de bladeren ook composteren in je eigen tuin: na enkele maanden zijn ze verteerd en kan je ze gebruiken om de bodem te verbeteren.

  Gratis bladeren naar het containerparkHeb je veel bladafval van je eigen bomen? Geen probleem. Breng de bladeren (enkel zuiver blad!) gratis naar het containerpark tot

  en met 6 december. Dit bladafval wordt afgevoerd naar twee ecologische boomkwekerijen die het

  gebruiken als winterafdek en voor mulching.

  Breng je bladafval naar het containerpark

  03 670 01 47 milieu@essen.be Meer info?

  Meer info?03 670 01 47 milieu@essen.be

  Maandag 17 november

  CENTRUM 1

  BeliestraatBurg. KenisstraatDoornboomDreefEssendonkEssendonkse AkkerGuido GezellelaanKapelstraatKuiperstraatmagerbeekmelkerijstraatNieuwstraatNollekensstraatolympialaanRietstraatRodenbachlaanSchanker (goot tot nr. 70)SmeyerspadSpijker (parallelweg)StationsstraatVisserijWasbrugWatermolenstraatWerf

  DInSDag 18 november

  CENTRUM 2

  Albert YssackersstraatAlfons TirelirenstraatBurg. DierckxsensstraatDeken VerbiststraatDeken VerstraelenstraatDr. Jef GoossenaertsstraatFerdy NaulaertsstraatHemelrijklaanHemelrijkwegHradistkostraatHondsbergJ. Van RuysseveltstraatKammenstraatKerkhofwegKerkstraatKleine VeldwegLazaretmolenakkerstraatmolenheidemolenstraatoude Baan centrumSchepen VeraartstraatSchuurblo