Essen info november 2014

24
maandelijks infomagazine november 2014 jaargang 41 De Grooten Oorlog Bezoek de expo 'In en rond het Niemandsland' Wildbeheereenheid Essen “Jagen is veel meer dan schieten” Elektriciteitstekort Laten we er samen iets aan doen! Ontdek de Derdewereldbeurs Wij geven je alvast 7 geweldige tips

description

Maandelijks magazine van de gemeente Essen.

Transcript of Essen info november 2014

Page 1: Essen info november 2014

maandelijks infomagazine

november 2014 jaargang 41

De Grooten OorlogBezoek de expo 'In en rond het Niemandsland'

Wildbeheereenheid Essen“Jagen is veel meer dan schieten”

ElektriciteitstekortLaten we er samen iets aan doen!

Ontdek de DerdewereldbeursWij geven je alvast 7 geweldige tips

Page 2: Essen info november 2014

LEVEN

Derdewereldbeurs: ontmoet de wereld! p12

Vorming Zilverwijzer p13

Wereldfilms in je buurt p13

Info uit het LDC p14

Gehoorbescherming p14

Infosessie ‘Woon gezond, geef lucht aan je huis’ p14

WoNENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Veegplan november p07

Breng je bladafval naar het containerpark p07

Stroomtekort op til? p08

Wat te doen bij een stroomonderbreking? p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van december 2014 ten laatste in te leveren op woensdag 12 november 2014 via www.UiTdatabank.be.

12

04

11

BouwTeams van Infrax helpen je besparen p10

Duurzaam bosbeheer p10

Laat je boom knotten p10

Informeer je (vast)goed p11

Verkeersinfo p11

Wegwijzer p11

Page 3: Essen info november 2014

Beste Essenaar

Exact 70 jaar geleden, einde oktober 1944, waren de Essenaars aan het bekomen van een hard bevochten bevrijding. Begin september naderden de geallieerden in sneltreinvaart, komende vanuit het zuiden. Duitsers vluchtten, en de Belgische vlag werd reeds aan menig huisgevel gehangen.

Echter, de geallieerden geraakten niet over het Albertkanaal… Waar ook Essenaars een spoedige bevrijding verwachtten, werden het integendeel ellenlange donkere weken van onzekerheid en angst. Pas vele weken later, half oktober, werd de finale fase van de bevrijding van onze streek ingezet. Vele jonge soldaten lieten hierbij het leven. Jonge jongens, Canadezen en Engelsen, dikwijls nauwelijks twintig jaar oud, die duizenden kilometers van huis waren ontscheept in Normandië en stap voor stap, met veel gevechten, oprukten. Zij gaven hun leven voor een vrij Essen. Voor een gemeente waar mensen niet bang moeten zijn om hun mening te geven, waar mensen vrij kunnen kiezen hoe hun toekomst er zal uitzien.

Vrijheid en democratie is niet zomaar iets om argeloos mee om te springen. Laten we vrijheid en democratie voluit koesteren. ongenuanceerde uitspraken, zwart-witbenaderingen, ongeremde oneliners, simplistische discussies op internetfora, … daar moeten we mee oppassen! De samenleving is niet zwart-wit of ongenuanceerd, de democratie evenmin.

op 11 november vieren we Wapenstilstand. Die dag denken we niet alleen aan het verleden, maar ook aan het heden en aan de toekomst!

oNTSPANNEN

WBE Essen: wel degelijk een hart voor de natuur p15

Sint-Hubertusviering p15 Expo ‘In en rond het Niemandsland’ p16

p17

www.esseninbeeld.be p22 Nuttige adressen p23

Het eerste woordVAN UW BURGEmEESTER

04

15

08

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 4: Essen info november 2014

4 | I

n de

kijk

er

De gemeente is de zusters dankbaar voor het werk dat zij al 100 jaar doen. Daarom nodigt het gemeentebestuur hen op 16 november uit op

een bedankingsreceptie in het gemeentehuis.

Page 5: Essen info november 2014

De zusters van het Heilig Hart van Maria in

Berlaar zijn al 100 jaar aanwezig in Essen. De

vier laatste zusters van de congregatie wonen

nog steeds in het gebouw waar alles begon: de

school Mariaberg in, uiteraard, de Kloosterstraat.

Op de vlucht voor de bommenToen in 1914 Antwerpen werd aangevallen en de forten rondom de stad een voor een vielen, moesten de Zusters van Berlaar op de vlucht. De orde koos om in Essen te verblijven. De zusters namen de plaats in van de congregatie Franciscanessen van Roosendaal en gaven er, net als hun voorgangers, onderwijs op de meisjesschool mariaberg.

Internaat en boerderijHeel wat generaties Essenaars kregen er les van de zusters. op het hoogtepunt in de jaren ’60 woonden er 23 zusters. Er waren zelfs een internaat en een boerderij in het complex. De zusters hebben een stevige basis gelegd voor het toekomstige onderwijs in Essen.

Zieken bezoeken, leerkrachten helpenStilaan werd het kloostergedeelte kleiner en de school groter. momenteel wonen er nog vier zusters in het gebouw: zuster Nathanael, zuster Angela, zuster maria en zuster Bonosa. onderwijzen doen ze niet meer, maar zich inzetten voor de parochies, zieken bezoeken en de leerkrachten helpen met praktische zaken doen ze nog steeds. Naar eigen zeggen zijn ze nog heel gelukkig in Essen.

BedankingsreceptieDe gemeente is de zusters dankbaar voor het werk dat zij al 100 jaar doen. Daarom nodigt het gemeentebestuur hen op 16 november uit op een bedankingsreceptie in het gemeentehuis. mogen ze nog vele jaren in ons mooie Essen wonen! 5

| In

de k

ijker

100 jaar Zusters van Berlaar in Essen

KLooSTERoRDE LEGDE BASIS VAN oNDERWIJS IN oNZE GEmEENTE

Page 6: Essen info november 2014

Gas - ElEktricitEit: durf vErGElijkEn!

Ver

antw

oord

elijk

e ui

tgev

er: J

ean-

Mar

c D

elpo

rte

- O

nder

nem

ings

nr.:

0314

.595

.348

- 0

505-

14-A

5-fo

lder

-fr-

© P

ayle

ssim

ages

-fot

olia

.com

KORt Gas en stroom: doe de V-test!

Ria Pauwels kon haar dichtershart ophalen op de tiende Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad. Uit meer dan 400 gedichten werd Pauwels’ werk uitgekozen. Ze mocht zelfs het podium betreden met Joke van Leeuwen, voormalig stadsdichteres van Antwerpen. Lees haar gedicht op de webpagina www.essen.be/cultuur.

6 | K

ort

Vanaf 1 november 2014 kan je de renovatiepremie zoals ze nu bestaat niet meer aanvragen. Na 31 oktober kan je dus geen geldige aanvraag meer doen. Er zal gewacht moeten worden op een nieuwe regeling. moge-lijk wordt de premie een belas-tingskrediet. Alle info vind je op www.wonenvlaanderen.be.

86.000Liefst 86.000 gezinnen schreven zich in voor de groepsaankoop groene energie. Schreef jij je ook in via de milieudienst van Essen? Vergeet dan je deelname niet te bevestigen. Pas dan is je inschrijving definitief ! De gemeente helpt je graag verder tijdens de acceptatieweek van 3 tot 8 november van 9.00 tot 12.00 uur. Meer info: 03 670 01 47.

Dorpsdichter uitverkoren

Renovatie- premie wijzigt

Je krijgt dankzij de campagne ‘Gas – Elektriciteit: durf verge-lijken!’ de kans om prijzen en aanbiedingen van verschillende leveranciers te vergelijken. De V-test berekent hoeveel je ongeveer op jaarbasis zult betalen als je nu een contract bij een bepaalde leverancier tekent. Alle info vind je op www.vreg.be/doe-de-v-test-voor-gezinnen.

Nieuwjaars- receptieZondag 4 januari 2015 is er de traditionele Nieuwjaarsreceptie op het Heuvelplein. Wil jij met jouw vereniging mee instaan voor de catering? Dit is een mooie gelegenheid om jullie kas te spijzen! Neem vóór maandag 8 december contact op met de Vrijetijdsbalie: 03 670 01 56 of [email protected].

Page 7: Essen info november 2014

BESTUUR

Essen heeft veel straatbomen. Dat oogt mooi in de lente en de zomer, maar zorgt onvermijdelijk voor bladval in de herfst. Samen ruimen we alles zo goed mogelijk op.

Wat doet de gemeente?In de herfst plaatst de gemeente bladkorven (120 stuks) in straten met veel bomen. Zij worden leeggemaakt tot en met 6 december. De locaties vind je terug op de gemeentelijke website onder de dienst milieu. Bovendien zijn er de jaarlijkse veegwerken van alle straten met goten. De nadruk ligt vooral op het verwijderen van eikels, kastanjes en bladeren.

Wat kan jij doen?Jij kan de bladkorven mee helpen vullen met bladeren afkomstig van openbaar domein. Huishoudelijk afval of groenafval uit je eigen tuin hoort hier niet thuis. Je kan

de bladeren ook composteren in je eigen tuin: na enkele maanden zijn ze verteerd en kan je ze gebruiken om de bodem te verbeteren.

Gratis bladeren naar het containerparkHeb je veel bladafval van je eigen bomen? Geen probleem. Breng de bladeren (enkel zuiver blad!) gratis naar het containerpark tot

en met 6 december. Dit bladafval wordt afgevoerd naar twee ecologische boomkwekerijen die het

gebruiken als winterafdek en voor mulching.

Breng je bladafval naar het containerpark

03 670 01 47 • [email protected] Meer info?

Meer info?03 670 01 47 [email protected]

Maandag 17 november

CENTRUM 1

BeliestraatBurg. KenisstraatDoornboomDreefEssendonkEssendonkse AkkerGuido GezellelaanKapelstraatKuiperstraatmagerbeekmelkerijstraatNieuwstraatNollekensstraatolympialaanRietstraatRodenbachlaanSchanker (goot tot nr. 70)SmeyerspadSpijker (parallelweg)StationsstraatVisserijWasbrugWatermolenstraatWerf

DInSDag 18 november

CENTRUM 2

Albert YssackersstraatAlfons TirelirenstraatBurg. DierckxsensstraatDeken VerbiststraatDeken VerstraelenstraatDr. Jef GoossenaertsstraatFerdy NaulaertsstraatHemelrijklaanHemelrijkwegHradistkostraatHondsbergJ. Van RuysseveltstraatKammenstraatKerkhofwegKerkstraatKleine VeldwegLazaretmolenakkerstraatmolenheidemolenstraatoude Baan centrumSchepen VeraartstraatSchuurblokSint-AntoniuspleinSint-AntoniusstraatSpoorwegstraatStatieveldenVeldwegWijngaardstraatWitzenbergstraat

WoenSDag 19 november

HEIKANT 1

Beukendreef Bremakker Dennenlaan Elzendreef Epicealaan Grensstraat Handelsstraat Heikantlaan Hemelrijk Hendrik Consciencelaan Hofstraat Kloosterstraat Koveklaan Krinkelsbos maststraat Nieuw Hoef Nolsebaan oude Baan voetbalSmoutebos Spijker (kasseiparking) Velodreef Vossenboslaan

vrIjDag 21 november

WILDERT + RIJKMAKER

AchterstraatAkkerstraatBaertshoekBeekstraatBeylestraatCardijnstraatDe VondertEikenblokElf NovemberstraatGroenlaanHellebloklaanHey-endlaanHuybergsebaanKleiputtenlaanKortestraatmiddenstraatP. SchoetersstraatRooiendamlaanSchoolstraatSint-Jansstraat (en -plein)SteenovenstraatStruisvenTichelreiVijverlaanVoetberglaan

DonDerDag 20 november

ANT 2

EttingHeikantstraatHeikantvenstraatKorte LeemstraatLaaglandstraatLeemstraatmeeuwenvenNieuwe HeikantoudstrijdersstraatPaviljoenwegRinkvenstraatSchelpheuvelstraatSchomveldVoorspoedstraatVredestraatWolfsvenZwanenblokZwartven

Maandag 24 november

HORENDONK + HOEK

DeckerslaanDen UilDreveneindEssendonkbosHorendonkKraaienbergover d'AaPostbaan (+ parking voetbal)SchankerSteenpaalVaartstraatmelkerijstraat

De Kalmthoutsesteenweg wordt op een ander tijd-stip door de gemeentelijke groendienst geveegd.

van maandag 17 november tot en met dinsdag 25 november krijgen alle straten met goten en aanliggende parkeerstroken

weer een veegbeurt. We vragen om de auto niet langs de straatkant te plaatsen. De veegwagen werkt in lussen. Dat wil

zeggen dat in de voormiddag de ene kant wordt geveegd, en in de namiddag de andere kant.

Opgeveegd staat netjes!

DInSDag 25 november

HORONK + HOEK

BergsebaanDestenlaan Duiventorenstraatmoerkantsebaan (Hoek)PeepolderlaanPostbaan (aan Rijkmaker)RijkmakerlaanSpillebeekwegVerbindingsstraatZandfort

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info november 2014

DEZE WINTER IS DE KANS oP STRoomSCHAARSTE REëEL

STROOMTEKORTLaten we er samen iets aan doen!

De elektriciteitsvoorziening tijdens de komende winter houdt

ons allemaal bezig. Komt er een schaarste die de minister dwingt

om maatregelen te nemen? Dat is niet helemaal zeker. Netbeheerder

Elia zal al het mogelijke doen om de nodige hoeveelheid stroom te

voorzien. Maar de kans bestaat dat we het in Essen enkele uren

zonder stroom zullen moeten stellen. En dan kunnen we maar

beter voorbereid zijn!

Het afschakelplan? Waarom?Afschakeling is de ultieme maatregel om een algemene black-out te voorkomen.

Als we er met preven-tieve maatregelen niet in slagen om het alge-mene stroomverbruik in ons land voldoende te doen dalen, dan is er geen andere oplossing dan de elektriciteits-voorziening in sommi-ge regio’s af te sluiten. Deze tijdelijke stroomonderbrekingen gedurende de verbruiks-piek (van 17.00 tot 20.00 uur) noemen we het afschakelplan.

Samen kunnen we een afschakeling helpen vermijdenAls we allemaal een inspanning doen om ons stroomverbruik te beperken, kunnen we een afschakeling helpen vermijden!

Vele kleintjes maken één grote. Laten we er dan ook iets aan doen, niet alleen voor onszelf en onze kinderen, maar ook voor onze grootouders, familie of vrienden, ondernemingen,… Want iedereen kan er rechtstreeks bij betrokken zijn.Zeven dagen vóór een effectief risico op een stroomtekort ma-ken de bevoegde ministers de bevolking attent op de noodzaak van een vermindering van onze elektriciteitsconsumptie. In laatste instantie, als onze inspanningen niet voldoende zijn, zullen ze op de vooravond van een eventueel tekort beslissen welke distributiecabines worden afgeschakeld. Deze cabines zijn gegroepeerd in zes “schijven”, verdeeld over het hele land. U wordt 24 uur op voorhand op de hoogte gebracht van de kans dat u de dag nadien, tussen 17.00 en 20.00 uur ongeveer, zon-der stroom wordt gezet. U kunt zich dus voorbereiden.

Nederlandse buren

Een aantal straten in onze Nederlandse buurgemeenten Woensdrecht en Roosendaal is aangesloten op het Belgische net en dreigt dus ook zonder elektriciteit te vallen. Het gaat om de Grensstraat, Hollandsdiepstraat, Nigtestraat, Hopmeerweg, Het Dreefje, Hollandsedreef, Bredestraat en Schoelieberg-seweg. Uiteraard houden we onze Nederlandse vrienden mee op de hoogte.

8 | B

estu

ur Meer info?meer informatie over het risico op

schaarste in België en hoe je een afschakeling kunt helpen vermijden, vind

je op de website www.economie.fgov.be

Een stroomtekort? Hoe kan dat?Elektriciteitsschaarste treedt op als de productie sterk daalt en er onvoldoende elektriciteit kan worden ingevoerd om aan de vraag van de consumenten te voldoen.

De federale overheid en netbeheerder Elia zien er voortdurend op toe dat het aanbod van en de vraag naar stroom in ons land in evenwicht is. maar komende winter staan we er slecht voor. Drie van onze zeven kernreactoren zijn gesloten, waardoor onze productie fors verkleint. Als heel Europa te kampen krijgt met een lange periode van hevige koude, zijn onze mogelijk-heden van elektriciteitsaankoop bij de buurlanden beperkt. De kans op een stroomtekort wordt dan reëel. Behalve bij een onvoorzien incident, kunnen we op voorhand een risico op stroomtekort vaststellen en erop anticiperen. Elektriciteit in grote hoeveelheden opslaan is niet mogelijk. maar als ieder van ons zijn elektriciteitsverbruik maximaal be-perkt, kunnen we een stroomtekort vermijden.

Er bestaan preventieve oplossingenWe moeten alles in het werk stellen om een lokale afschakeling of algemene black-out te vermijden! De federale regering heeft hiervoor al stappen ondernomen.

Kernenergie aanspreken, invoerovereenkomsten uitbreiden, de elektriciteitsmarkt in evenwicht brengen zijn maatregelen die al worden geïmplementeerd. maar deze acties volstaan misschien niet. Vooral niet als onze buurlanden eveneens het hoofd moe-ten bieden aan slechte weersomstandigheden. Daarom zullen er bij een dreigend tekort grootschalige maatregelen worden getroffen om het verbruik te beperken:

• overheidsbesturen en ondernemingen worden gevraagd om hun consumptie drastisch te verminderen.

• openbare verlichting (monumenten en autosnelwegen) kan worden uitgeschakeld, net als commerciële en privébuitenverlichting.

• een beperking van het openbaar vervoer (treinen, trams, metro’s) kan worden overwogen.

maar we doen ook een beroep op u. Als antwoord op een uitzonder-

lijke situatie moeten we al-lemaal samen ons steen-

tje bijdragen.

Page 9: Essen info november 2014

9 | B

estu

ur

BESTUUR

STROOMTEKORTLaten we er samen iets aan doen!

Hoe kan je je energieverbruik doen dalen? Wat kan je doen voor en tijdens een stroomstoring? Hoe stel je een noodpakket samen?

De nadruk in deze infosessie ligt op kleine ingrepen die het energieverbruik aanzienlijk naar beneden halen. maar ook de grotere maatregelen worden in de verf gezet (isoleren, zonnepanelen, warmtepomp …). We spreken af op maandag 17 november om 20.00 uur in GC de oude Pastorij, Essendonk 3.

Infosessie: voorkom stroomuitval

Wat te doen...

Wanneer de elektriciteit opnieuw wordt ingeschakeld, hou dan rekening met volgende adviezen:

• Zet al uw elektrische apparaten niet tegelijkertijd opnieuw aan om het risico op een nieuwe onderbreking te verkleinen. geef het systeem de tijd om zich te stabiliseren en vermijd zo een overbelasting van het netwerk.

• Controleer of het voedsel in uw koelkast en diepvriezer niet bedorven is. als u twijfelt, gooit u het best weg.

als de deur van de diepvriezer gesloten bleef, kan het voedsel gedurende 24 tot zelfs 36 uren bevroren blijven, afhankelijk van de temperatuur. in dat geval is het veilig om het voedsel nog te consumeren.

• als u tijdens de stroomonderbreking zaken uit uw urgentiekit (zie eerdere tip) gebruikte, denk er dan aan de kit opnieuw aan te vullen voor een volgende noodsituatie.

• ga na of alles in orde is met uw kennissen, familie en kwetsbare buren.

opgelet!

als u een noodgenerator gebruikt, mag u deze niet verder gebruiken wanneer het elektriciteitsnet terug wordt hersteld. Koppel zeker eerst uw stroomgenerator af alvorens uw hoofdschakelaar van het elektriciteitsnet terug in te schakelen, dat om een kortsluiting te vermijden!

ná een aangekondigdestroomonderbreking

vermijd verspilling, verminder uw consumptie:

• schakel onnodige verlichting uit.

• Zet uw thermostaat lager, trek een trui aan.

• Zet de elektrische apparaten in stand-by volledig uit (lees: de stekker uittrekken).

• gebruik strijkijzer, wasmachine, droogkast, fornuis, microgolfoven, afwasmachine of stofzuiger alleen als het absoluut noodzakelijk is en bij voorkeur na 22.00 uur.

• moedig uw vrienden aan hetzelfde te doen.

bij een aangekondigde stroomonderbreking van enkele uren:

• laad uw gsm op. hou er rekening mee dat de telefoonnetwerken verstoord kunnen zijn tijdens een elektriciteitspanne.

• maak een urgentiekit, met o.a. een radio op batterijen, een zaklamp, theelichtjes, medicijnen, dekens, warme kledij e.d.

• voorzie eten dat u koud kunt eten, en warm water in thermosflessen (voor babyflesjes).

• Hou uw diepvriezer goed gesloten (een stroomonderbreking van 3 à 4 uren doet uw eten niet ontdooien) en leg er ijsblokjes in ter controle na de stroomonderbreking.

• verwittig uw kennissen, familie en kwetsbare buren.

• als een familielid elektrisch medisch materiaal nodig heeft, ga dan met hem/haar naar een ziekenhuis.

opgelet!

als u een stroomgroep koopt, laat ze dan plaatsen door een erkende installateur. Zo beperkt u het risico op kortsluiting. hoe krachtiger de stroomgroep, hoe hoger het risico. vergeet vooral niet altijd eerst de hoofdschakelaar uit te schakelen voordat u een stroomgroep aankoppelt!

vóór een aangekondigdestroomonderbreking

enkele tips om u het leven gemakkelijker te maken tijdens een periode zonder stroom:

• trek gevoelige elektrische apparaten (tv, computer) uit om schade te vermijden als gevolg van te hoge spanning of heropstart.

• Zet om dezelfde redenen de thermostaat van de centrale verwarming op het minimum.

• beperk verplaatsingen met de wagen.

• luister naar de media (via een radio op batterijen of autoradio).

• gebruik eerder zaklampen (of theelichtjes) dan kaarsen.

• Zet theelichtjes (desnoods kaarsen) in een houder en zet ze op een niet-ontvlambaar oppervlak. laat ze nooit zonder toezicht en blaas ze uit voor u gaat slapen.

• open de koelkast/diepvriezer niet onnodig.

• telefoneer enkel als het nodig is om het netwerk niet te overbelasten (bij stroomonderbreking ondervindt het telefoonverkeer hinder).

• Sluit ramen en deuren om de warmte in huis zo goed mogelijk te behouden.

• als u op gas, mazout, kolen of hout verwarmt, zorg dan voor voldoende verluchting en voorkom koolstofmonoxidevergiftiging.

• hou een lichtschakelaar in aan-positie om te weten wanneer de stroom hersteld is.

• Stap niet in een lift in de periode van afschakeling. u kunt vast komen te zitten.

opgelet!

tijdens een stroomonderbreking valt mogelijk ook de druk in de gas- en waterleidingen weg, zeker in appartementsgebouwen met een pompinstallatie. Koken of wassen kan dan niet.

tijdens een aangekondigdestroomonderbreking

03 670 01 47 • [email protected] info?

Page 10: Essen info november 2014

(VER)BoUW mET JUISTE KENNIS VAN ZAKEN

Bouwteams van Infrax helpen je besparen

Tijdens de BouwTeams krijg je een antwoord op vele vragen. Hoe moet je je woning isoleren? Hoe kies je een verwarmingsin-stallatie? Hoe belangrijk is een goede ventilatie? Bouwdeskun-digen geven hierover neutrale informatie. Neutraal, want In-frax noch Dialoog verkopen bouwmateriaal.

Twee formulesEen BouwTeamcursus voor ver-bouwers: je krijgt van een bouw-deskundige van vormingscen-trum Dialoog gedurende twee dagen alle technische en prak-tische kennis mee over duur-zaam en energiezuinig verbou-wen.

Een BouwTeammcursus voor nieuwbouwers: vanaf 2021 is het BEN-principe (Bijna Ener-gie Neutraal) de standaard voor nieuwbouwwoningen. De wo-ningen moeten aan een strenge Energieprestatie-eis (E30) vol-doen. In de cursus leer je hoe je met een maatregelenpakket bij-na-energieneutraal kunt bouwen.

Inschrijven?Schrijf je online in of via Dialoog op het nummer 016 23 26 49. Voorkennis is absoluut niet ver-eist. Zorg dat je er snel bij bent want de plaatsen zijn beperkt.

Heb je knotbomen die dringend onderhoud vragen? Of houtkanten die moeten worden afgezet? Aarzel dan niet om het knotteam van Regionaal Landschap de Voorkempen in te schakelen. Het knotteam komt gratis jouw knotbomen knotten en houtkanten afzetten in ruil voor het brandhout. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten de takken van de knotbomen minstens 5 jaar oud zijn, het snoeiafval moet door de eigenaar worden verwerkt en enkel bomen langs weiden of grote domeinen worden geknot. Het aanvraagformulier vind je op www.rldevoorkempen.be.

Jaarlijks flink besparen op je energierekening en je woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? Het kan! Infrax en Dialoog maken (ver)bouwers wegwijs tijdens een reeks tweedaagse opleidingen: de Infrax Bouwteams.

www.bouwteams.be Meer info?

Knotteam neemt je boom onder handen

WoNEN

10 |

Won

en

Bosbeheer in Essenneemt feestelijke startIn de gemeente Essen werd een gezamenlijk bosbeheerplan goedgekeurd van zowel openbare als privébossen. Hoog tijd om dit aan het grote publiek kenbaar te maken. Dat doen we op zaterdag 15 november om 15.00 uur.

Het gemeentebestuur en pri-vé-boseigenaars uit Essen en-gageren zich om de volgende 20 jaar op een duurzame wijze hun bos te beheren.

GeboortebosDe Bosgroep Antwerpen

Noord en de gemeente Essen zetten dat graag in de kijker door op 15 november een uitgekerfde in-formatiezitbank in te huldigen. Nadien volgt de aan-plant van het geboortebos voor de kleintjes geboren in 2013.

Volg de borden! Ben je geïnteresseerd in het bosbeheerplan? Dan ben je van harte welkom. Het nieuwe geboortebos ligt voorbij het kruispunt Horendonk/Raaiberg/Leegtestraat. Volg de borden!

03 670 01 47 • [email protected] info?

Meer [email protected] • 03 312 87 11

www.rldevoorkempen.be

Page 11: Essen info november 2014

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFoExtra wegversmalling in de Achterstraat: verkeerstellingen tonen positief effect aan

In oktober 2013 werden er wegversmallingen geplaatst in de Achterstraat. Uit verkeerstellingen bleek dat er te hard werd gereden. Nu de versmallingen er één jaar staan, voerde de politie van 1 tot en met 8 september 2014 een nieuwe verkeerstelling uit.

In vergelijking met de vorige telling uit 2009, blijkt dat de verkeersstroom richting Vijverlaan met 1,26% licht is toegenomen, maar dat de verkeersstroom richting Kalmthoutsesteenweg met 8,14% is afgenomen.

Na de plaatsing van de wegversmallingen blijkt dat, in vergelijking met de vorige telling in 2009, 10% meer bestuurders zich aan de maximumsnelheid van 50 km/u houden. Toch is er nog 30,81% van de bestuurders die in de categorie 50-70 km/u vallen. Het gemeentebestuur zal daarom de twee huidige wegversmallingen in de Achterstraat uitbreiden met een derde, in de hoop hardrijders te ontmoedigen.

11 |

Won

en |

Won

en

Informeer je (vast)goedDIENST RUImTELIJKE oRDENING HELPT JE KIEZEN

Iedereen droomt van een eigen huis dat je naar smaak kan inrichten. Sommigen beginnen al vroeg met sparen voor dit eigen plekje. Als het moment van aankoop is aangebroken, informeer je dan best op het gemeentehuis. Het kan je een onaangename verrassing besparen.

In de meeste gevallen is er na de aankoop geen vuiltje aan de lucht. maar in enkele gevallen blijkt dat de plannen die je met het huis had, niet door kunnen gaan. Het is belangrijk dat je verder kijkt en je niet te veel laat beïnvloeden door je eerste indruk en door derden. Tijdens de huisbezoeken let je onder andere best op de ligging, de staat van de woning en of de woning over alle nodige vergunningen beschikt.

Controleer de bestemmingHet is heel belangrijk om te weten waar de woning stedenbouwkundig gelegen is. Staat het huis volgens het Gewestplan in woongebied, agrarisch gebied, gebied voor verblijfsrecreatie, en/of is er eventueel een bestemmingsplan van toepassing?

UW Straat naDer verklaarD door onze dorpsgids Maria gommeren

ZandstraatDeze weg vormde in 1518

een verbinding tussen de Oude Baan en de

nieuwe weg of de huidige Antwerpsesteenweg. Het bleef een ‘zandstraat’ tot

1966. Onlangs kreeg de Zandstraat nog een nieuwe asfaltlaag.

WegWijzer

het kan nooit kwaad om eerst bij de dienst ruimtelijke ordening te passeren.

WoNEN

Ruimtelijke ordening 03 670 01 43 • [email protected]

Meer info?

Kan ik verbouwen?omdat je investeert in de toekomst, wil je waarschijnlijk weten of het mogelijk is om te verbouwen, te renoveren, uit te breiden, enzovoort. Kan de woning nog grondig verbouwd worden, zonder dat ze naar achteren moet worden ingeplant? mag je de woning heropbouwen? op al deze vragen krijg je een antwoord bij de dienst Ruimtelijke ordening van de gemeente Essen. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Page 12: Essen info november 2014

CULTUREN oNTmoETEN ELKAAR oP DERDEWERELDBEURS IN HEUVELHAL

geweldige tips voor op BAZAAR MunDIAL

Op zaterdag 22 november (13.30 - 18.00 uur) en zondag 23 november (09.00 - 18.00 uur) is de Heuvelhal in Essen weer het decor van de Derdewereldbeurs. De organisatie van het evenement ligt in handen van ‘Essen en de Derde Wereld’ en het gemeentebestuur. De toegang is gratis. Kom kennismaken met de folklore, smaken, geuren en kleuren uit alle hoeken van onze wereldbol. We geven je alvast 7 tips voor een geslaagde Bazaar Mundial.

Breng tussen 1 en 14 november je oude boeken binnen bij de Vrijetijdsbalie of bij de Essense Oxfam Wereldwinkel. Op Bazaar

Mundial worden ze verkocht ten voordele van

LEVEN

12 |

Leve

n

Geef uiting aan je creatieve geest in een aantal leuke workshops. Zo kan je een juweeltje maken met materiaal uit de tuin of aan de slag gaan met de Werkgroep Leefmilieu. Kleintjes zetten zich graag aan de tekentafel met kleurplaten of laten zich verfraaien met een haarvlecht, hennatatoeage en schmink.

Velen zetten zich in voor de minderbedeelden in onze wereld. Bazaar mundial brengt volgende organisaties samen:

burkina Faso

Finado vzw

Santa Casa kinderziekenhuis

missienaaikring nispen

vzw Ubuntu

oxfam Wereldwinkel vzw

vzw koCS Steungroep Zambia

project oruro

Solidair elke Dag

vrienden van burkina Faso

amnesty International

project gambia

Sasel

pat

Save kashmir

opUS III

SCaD

eCaSSeF

Welzijnsschakels

Vzw Kobie brengt de Palestijnse liefdesromance ‘omar’ op het witte doek. omar woont in Palestina, maar belandt in Israël door de kogels van bewakers te ontlopen en over de scheidingsmuur te klimmen. Dat doet hij om zijn geheime liefde Nadia en zijn twee jeugdvrienden Tariq en Amjad te bezoeken. Een kaartje voor de film kost 3 euro.

Creatief bezig zijn2

Geëngageerde Essenaren ontmoeten1Vanzelfsprekend is er op Bazaar mundial ruimte om te eten en te drinken. met huisgemaakt gebak, Thaise hapjes en Armeense baklava heb je keuze te over. Les je dorst aan de mangobar van oxfam Wereldwinkel voor eerlijke maar vooral lekkere sapjes.

Smikkelen en smullen3

Wereldfilm kijken422/11, 19.30 uur

7

Page 13: Essen info november 2014

geweldige tips voor op BAZAAR MunDIAL

LEVEN

LDC 't Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected] info?

Ciné Horizon en MOOOV tonen eenmaal per maand parels uit het alternatieve filmcircuit. Filmmakers van over heel de wereld geven hun eigenzinnige kijk op de samenleving. Iets minder vanzelfsprekend, maar zeker zo boeiend. Op 22 november 2014 en 11 maart 2015 kan je in Essen een film meepikken.

22/11/2014

22/12/2014 19/03/2015 11/03/2015

29/04/2015 28/05/2015

17/09/2015

15/10/2015

19.30 uur

14.00 uur

20.00 uur

20.00 uur

20.00 uur

20.00 uur

20.00 uur

20.00 uur

omarHeuvelhal essen

Holly en De ZWaankadans Wuustwezel

omaro*ka Centrum kalmthout

WHo IS DayanI CrIStalCafé rex essen

tHe lUnCHboxkadans Wuustwezel my SWeet pepperlanDvan der noot brecht

tHe amaZIng CatFISHvan der noot brecht

tHe mISSIng pICtUreo*ka Centrum kalmthout

Wereldfilms in je buurt

In samenwerking met het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) Antwerpen, biedt LDC ’t Gasthuis op donderdag 13, 20 en 27 november en 4 december een vormingsreeks aan over de geestelijke gezondheid van 60-plussers.

Aspecten van het ouder wordenTijdens de lessen sta je stil bij de aspecten van het ouder worden: je lichaam voelt niet meer hetzelfde, je rol in de samenleving verandert, je wordt gecon-fronteerd met het verlies van vrienden of geliefden enzovoort.

Lessen met leeftijdsgenotenSamen met leeftijdsgenoten en onder begeleiding van een vormingswerker onderzoek je hoe je deze uitdagingen kan aanpakken. De vier lessen kosten 25 euro en vinden telkens plaats tussen 10.00 en 12.00 uur. Inschrijven kan tot 6 november in ’t Gasthuis.

Donderdag 13 november: oud is niet out

Donderdag 20 november: geven en nemen

Donderdag 27 november: De boog kan niet altijd gespannen staan

Donderdag 4 december: Samen sterk

met het ontbijt wil vzw Finado bijdragen aan betere watervoorzieningen in Bainet-Chaumeil in Haïti. Ann Francken geeft je graag meer informatie: 03 677 32 48.

Een uitgelezen plek om een leuk tweedehandsboek aan te schaffen is de boekenstand ten voordele van 11.11.11. Steek je neus even tussen titels, misschien kan je nog een mooi exemplaar op de kop tikken.

Vier groepen betreden het podium om het beste van zichzelf te geven. op zaterdag staan ‘Emmanuel Ngiruwonsanga’ en ‘Ralph de Jong’ (blues) op het programma. ’s Zondags kan je genieten van ‘Cream Colored Ponies’ en ‘Reunite’.

Luisteren en dansen5

Solidair ontbijten 6

Boeken op de kop tikken7

23/11, 10.30 en 12.00 uur

Zilverwijzer

LESSENREEKS 60+ oVER GEESTELIJKE GEZoNDHEID

13 |

Leve

n | W

onen

Page 14: Essen info november 2014

Ouderenweek loopt van 17 tot 23 novemberDit jaar staat het thema ‘ouderenvriendelijke communicatie en informatie’ centraal. Communicatie helpt ons netwerken en is cruciaal om goed met anderen samen te leven. De nieuwe media zijn hierbij niet weg te denken. Het LDC organiseert lessen pc-initiatie, tabletlessen of gsm-lessen. Het luistert graag naar jullie ideeën en voorstellen over dit thema. Tijdens de ouderenweek geeft het gemeentebestuur aan alle 80-jarigen een kleine attentie.

DIenStenCentrUmInfo uit het

ldC ‘t gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Vervolglessen 'werken met de tablet'op donderdag 6 en 13 november vinden om 13.00 uur de vervolglessen ‘werken met de tablet’ plaats. We gaan aan de slag met iPads. Heb je zo’n toestel maar zit je met veel vragen? Schrijf je dan in voor deze les. Voor de twee lessen betaal je 20 euro.

ModeshowProfessionele mannequins showen de nieuwste herfst- en wintermode. Na de modeshow is er tijd om te passen, te keuren en te kopen. Afspraak op vrijdag 7 november om 13.30 uur.

Workshop kerstkaarten makenop donderdag 13 en 27 november om 13.30 uur leert ‘Crea Bea’ Diane je met oude kaartjes of eigen foto’s originele kerstkaarten maken. Voor het maken van twee kaartjes betaal je 1 euro. op een namiddag maak je maximum vier kaartjes. Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt.

Workshop koken: Raw FoodWe koken op dinsdag 18 november om 13.30 uur met een kleine ecologische voetafdruk en zonder Co

2-uitstoot. We leren van onze diëtiste ‘te koken

zonder te koken’ dankzij Raw Food. Deelnemen kost 5 euro en inschrijven kan tot 14 november.

pROGRAMMA nOVEMBER 2014

LEVEN

14 |

Leve

n

Op maandag 24 november om 13.00 uur vindt in LDC ’t Gasthuis een infonamiddag ‘Woon gezond, geef lucht aan je huis’ plaats. Een binnen-milieu-dokter van LOGO Antwerpen geeft tips over de verluchting en inrichting van je huis.

Belangrijk voor gezondheidVentileren en verluchten is een absolute noodzaak voor een ge-zonde woning en een gezond leven. omdat je heel wat tijd bin-nen doorbrengt, is het belang-rijk om ervoor te zorgen dat er genoeg frisse en gezonde lucht naar binnen komt. Zon-der het te beseffen zitten we soms uren binnen in vervuilde lucht.

Door te ademen, koken, poetsen, douchen,… komen er stoffen in de lucht die je ziek kunnen maken.

Ventileren of verluchten?Ventileren is het voortdurend aan-voeren van verse lucht. De voch-tige en vervuilde Co

²-houdende

binnenlucht wordt vervangen door verse, zuurstofrijke buitenlucht. Verluchten is het tijdelijk openzet-ten van vensters en/of deuren, zo-dat een relatief grote hoeveelheid lucht ververst wordt. Verluchten vult de permanente ventilatie aan. Dit is geen energieverspilling: het opwarmen van verse, droge bui-

tenlucht kost minder energie dan vochtige binnenlucht op te warmen. De infona-

middag is gratis. Vooraf inschrijven is niet nodig.

INFoSESSIE 'GEZoND WoNEN' IN 'T GASTHUIS

Verlucht je huis, verlicht je leven

03 663 69 [email protected]

Meer info?

Gemeente Essen biedt gehoorbescherming aanOp 29 november organiseren de gemeentebesturen van Essen, Kalmthout en Wuustwezel i.s.m. brandweer, politie, Jeugdhuis Govio en het JACpunt een gratis fuifcongres voor alle organisatoren van evenementen.

Het fuifcongres vindt plaats in GC de oude Pastorij van 10.00 tot 16.00 uur. Je leert in een aantal workshops alles over veiligheid, programmatie, gezond uitgaan, marketing, geluidsnormen,… ook leken zijn welkom! Tijdens de middagpauze is er een panelgesprek.

Voordelige gehoorbescherming op maatSchrijf je voor 24 november in via een link die online komt te staan op de website van de gemeentelijke jeugddiensten. Bovendien kan je via de Vrijetijdsbalie van de gemeente Essen voordelig op maat gemaakte gehoorbescherming aankopen. Hoe meer inschrijvin-gen, hoe lager de prijs.

03 670 01 56 • [email protected] • www.essen.be/jeugd

Inschrijven en meer info?

Page 15: Essen info november 2014

15 |

Ont

span

nen

oNTSPANNEN

“Jagen is veel meer dan schieten”

oP oNZE VELD- EN BoSWEGEN, Kom JE DE WILDBEHEEREENHEID (WBE) ESSEN TEGEN

Schichtig geritsel, het geschal van hoorns, onrustig kwispelende speurhonden. En dan plots geweerschoten die de stilte in het herfstlandschap verstoren: jawel, het jaarlijkse jachtseizoen is weer aangebroken. Ook bij ons waken jagers nauwgezet over de lokale wildpopulaties. “Maar jagen is veel meer dan schieten. Mensen hebben hier vaak een verkeerd beeld van”, zeggen Fons Vandekeybus en Marc Van den Bergh van de Wildbeheereenheid Essen.

De Wildbeheereenheid (WBE) van Essen werd opgericht in 1993 en telt op dit ogenblik zo’n 58 leden. Haar werkgebied is 5082 hectare groot, ligt grotendeels in Essen maar overlapt ook een stukje met Kalmthout. Naast jagers zijn ook afgevaardigden van landbouw- en natuurverenigingen betrokken bij de werking.

Onbegrip“De jacht is nog altijd omgeven met onbegrip”, zegt bestuurslid marc Van den Bergh. “mensen die denken dat jagers alleen maar op pad gaan met hun wapen, slaan de bal mis. Jagen doe je niet zomaar. Dat doe je met overtuiging. Als je met een nuchtere blik naar de natuur kijkt, dan weet je dat je soms moet ingrijpen om een populatie evenwichtig en gezond te houden. maar ook om te voorkomen dat er schade wordt toegebracht aan gewassen. Een goed beheer van de wildstand moet zorgvuldig gebeuren. Land-bouwers die schade melden aan hun gewassen, helpen we bij het bestrijden van kraaiachtigen en andere wildsoorten.”

WildregistratieVoorzitter Fons Vandekeybus treedt zijn collega volmondig bij. “De meeste tijd spenderen we feitelijk aan het registreren van wild. Jaarlijks brengen de jagers de diverse wildpopulaties in Es-sen in kaart. Naast grofwild als reeën, monitoren we vooral klein- en waterwild: konijnen, hazen, fazanten, patrijzen, ganzen, een-den en nog andere vogelsoorten zoals kraaien en duiven.”

Hart voor de natuur“Jagers hebben wel degelijk een hart voor de natuur”, gaat Fons verder. “Dat bewijzen onze verschillende activiteiten in samen-werking met het gemeentebestuur en natuurverenigingen. Zo doen we mee aan zwerfvuilacties, helpen we bij het knotten van bomen en plaatsen we wildspiegels om overstekende reeën af te schrikken. Hiernaast leggen we wildakkers aan, een voedings-bron voor tal van diersoorten.

Jaarlijks hoogtepunt voor WBE Essen is de Sint-Hubertusviering in Horendonk. Dit volksfeest, genoemd naar de patroonheilige van de jagers, vindt dit jaar plaats op zondag 16 november van 10.00 tot 13.00 uur. Na de viering, opgeluisterd door jachthoornblazers, is er aan de kerk een dierenwijding en een wildverkoop. De opbrengst van het geofferde wild, dat per opbod wordt verkocht, gaat geheel naar Ziekenzorg. Iedereen welkom!

“Als je met een nuchtere blik naar de natuur kijkt, dan weet je dat je soms

moet ingrijpen om een populatie evenwichtig en gezond te houden.”

Sint-Hubertusviering: volksfeest in Horendonk

Jachtvergunningmarc en Fons ontkrachten de mythe dat jagers cowboys zijn. “Aan een jachtvergunning zijn strenge voorwaarden verbonden. Je moet een zwaar theoretisch en praktisch examen doorwor-stelen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Wildhygiëne en veiligheid, het omgaan met wapens, genieten de allerhoogste prioriteit. ook de jachtperiodes zijn streng gebonden aan data, al naargelang diersoort en populatie.”

www.jachtinfo.beMeer info?

“jagers hebben wel degelijk een hart voor de natuur”, beklemtonen Fons vandekeybus en Marc van den bergh van de Wildbeheereenheid essen.

© F

oto

jasp

er v

an t

ilbu

rgh

Page 16: Essen info november 2014

DEGROOTENOORLOG

een organisatie van:

www.dendoodendraad.be

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

EXPO ‘IN EN ROND NIEMANDSLAND’Werkgroep Groote Oorlog Kalmthout-Essen organiseert de tentoonstelling over het dagelijks leven voor en achter de elektrische draadversperring.

FOCUS OP KALMTHOUT

De tentoonstelling is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel schetst in grote lijnen de aanloop van de oorlog en haar specifieke karakter. Het tweede luik vertelt meer over ‘den Doodendraad’ op zich. In het derde gedeelte is de focus gericht op Kalmthoutse verhalen. In april 2015 staat de expositie opgesteld in Essen, met de nadruk op de Essense gebeurtenissen.

DE OORLOG TASTBAAR

De leden van de werkgroep brengen tijdens deze tentoonstelling veel materiaal samen. Maquettes, voorwerpen, geluidsfragmenten en foto’s maken de gruwelijke tijd een beetje tastbaar. Een unieke beleving!

PRAKTISCH

De expositie staat dit najaar in het Arboretum (Heuvel 2, Kalmthout) en loopt nog tot en met dinsdag 11 november 2014. De inkom is gratis. Meer informatie hierover kan je verkrijgen via [email protected]. Je kan de tentoonstelling vrij bezoeken tijdens volgende openingsuren:

Essen en Nieuwmoer werden tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig afgesloten van de rest van België en van het neutrale Nederland door een elektrische draad.

Deze beruchte ‘doodendraad’, zoals de inwoners hem noemden, scheidde niet enkel beide gemeenten van elkaar, maar sneed ook dwars door een gemeenschap. Kalmthout en Essen bundelen de krachten met het grootse project ‘Den Doodendraad’.

Gedurende vier jaar worden onder deze noemer in Kalmthout en Essen herdenkingsactiviteiten georganiseerd: wandelingen, tentoonstellingen, lezingen, … Alles wat er staat te gebeuren vind je terug op de website www.dendoodendraad.be.

BLIJF GEÏNFORMEERDVia verschillende kanalen blijf je op de hoogte van de herdenkingsinitiatieven in Essen en Kalmthout. Zo is er de nieuwe najaarsbrochure met een mooi overzicht van alle activiteiten. Neem ook een kijkje op de website www.dendoodendraad.be. Of ‘vind ons leuk’ op Facebook.

Op de andere dagen kan je in groep (max. 25 deelnemers) een geleid bezoek brengen. Info en boeking via [email protected]

Woensdag van 14.00 tot 17.00 uurZaterdag van 10.00 tot 17.00 uurZondag van 10.00 tot 17.00 uurDinsdag 11 november van 10.00 tot 17.00 uur

Page 17: Essen info november 2014

in Essen

THE DUMpbROTHERSLive concert van The Dumpbrothers, opgestart door oliver Defossez. Black Leather jacket verzorgt het voorprogramma.

01/11

Activiteiten van en voor Essenaars

gC zaal rex20.00 - 03.00 uurorganisatie: Café rex5,00 euroInfo: [email protected]

FILM: LIEFDE IN TIJDEN VAN CHOLERADit Zuid-Amerikaanse verhaal over een gedoemde liefdesrelatie is een episch kostuumdrama met prachtige decors en adembenemende landschappen.

06/11bib essen, 19.30 uurorganisatie: bib essengratisInfo: 03 667 26 98

17 |

uit

in E

ssen

RAF WALSCHAERTS MET 'JONgEN TOCH'Deze keer komt Walschaerts zonder broer mich naar Essen. De solo ‘Jongen Toch’ situeert zich op het kruispunt van cabaret, toneel en muziek.

05/11

gC zaal rex20.00 uurorganisatie: vzw kobieInfo: 03 670 01 56

WEERWOLVENBurgemeester Bart en zijn dorpelingen komen voor een moeilijke periode te staan wanneer weerwolven hun dorp teisteren.

01/11

parochiecentrum Wildert14.00 - 16.00 uurorganisatie: Sam vermaelen en michiel peeters8,00 euro (kinderen 6,00 euro)Info: 0498 14 82 49

04/11bEgRAFENISSEN EN UITVAARTENDorpsgids maria Gommeren geeft een voordracht over oude gebruiken i.v.m. overlijden en begraven worden.

tatteljee13.30 uurorganisatie: essens Senioren ateliergratisInfo: 03 667 36 81

HET ONTSTAAN VAN DE VLAAMSE bEWEgINgJan Lampo schetst het ontstaan van de culturele (en later ook politieke) Vlaamse Beweging omstreeks het midden van de 19de eeuw.

05 & 12/11tatteljee20.00 - 22.30 uurorganisatie: tatteljeeInfo: [email protected]

Deelnameprijs : €4van 28 september 2014 t.e.m. 31 maart 2015

vanaf 15 april 2015 bekendmaking winnaar via facebook en op onze websiteWinnaars worden persoonlijk verwittigd!

Esschen 14-18Een zoektocht in het heden naar het verleden !

Verkooppunten :Trapke OpPleysier-StesWoondecoratie Van HeesAU3Sportplaza

Slagerij - Bakkerij TobacT.C. RozenhofPhilippoFoto VandekeybusRoma

Info :VVV Toerisme Essen vzwMoerkantsebaan 502910 Essen 03 677 19 [email protected]

Electro JavadoDe KerselaerDrankenhandel Van OevelenVVV De Tasberg

Hier verkrijgbaar Foto Georges Reynsbergen

Etalagezoektocht VVVVVV De tasberg organiseert tot maart 2015 de etalagezoektocht ‘Esschen 14-18, een zoektocht in het heden naar het verleden’.

Tijdens de wandeling van 6 km krijg je zicht op hoe Essen eruit zag in de periode rond WoI. Geniet van de wandeling, neus in de etalages en los de vragen op. Vind je het antwoord niet,

stap dan binnen. De handelaars helpen je graag verder.

Raadpleeg regelmatig de website www.vvvessen.be en de facebookpagina Esschen 14-18 voor meer hints en de namen van de winnaars vanaf 15 april 2015. misschien win jij wel een van de mooie prijzen?

Page 18: Essen info november 2014

18 |

uit

in E

ssen

AKOESTISCHE JAMSESSIEIedereen en alle instrumenten zijn welkom op de jamsessie! We maken er een gezellige middag van met oude liedjes uit Essen.

09/11

Café Heuvelzicht14.00 - 21.00 uurorganisatie: Fiddler and the banjomangratisInfo: 0475 49 68 07

WINTERWANDELINgHet 10de seizoen van de winterwandelingen start met ‘Wandelen in Niemandsland’. Dorpsgids maria Gommeren neemt je mee op sleeptouw langs acht grote fotodoeken.

vertrek Quarantainestallen13.30 uurorganisatie: vvv de tasberg1,00 euroInfo: 03 677 19 91

18 |

uit

in E

ssen

VLAMbIJANCEEen fantastische schlageravond met niemand minder dan Christoff, Yves Segers en Edrie!

10/11

gC zaal rex20.00 uurorganisatie: essen events25,00 euro (20,00 euro vvk)Info: [email protected]

HERDENKINg WApENSTILSTANDEen plechtige bijeenkomst in het gemeentehuis. muzarto zorgt voor de muzikale omlijsting en De Pomp krijgt een bloemenhulde.

11/11

raadzaal gemeentehuis10.30 uurorganisatie: gemeentebestuur i.s.m. knSbInfo: 03 667 42 73

RESTAURANTDAgop deze restaurantdag is er keuze tussen verschillende menu's, ook voor vegetariërs en kinderen. Reserveren is verplicht.

09/11

volkshuis12.00 - 19.00 uurorganisatie: Harmonie De verenigde Statievrienden20,00 euro (kindermenu 10,00 euro)Info: 0485 13 95 03

AANSTELLINgSbALWe starten het nieuwe carnavaljaar met de aanstelling van de nieuwe prins carnaval en zijn gevolg.

10/11parochiezaal essen-Statie20.30 uurorganisatie: Cv De ossekoppengratisInfo: [email protected]

ROMMEL- EN ANTIEKVEILINgEen lot bestaat uit één of meerdere samengevoegde artikelen die per opbod worden verkocht. Voorwerpen bezichtigen kan vanaf 12.30 uur.

09/11gildenlokaal (Stationsstraat 61)13.30 uurorganisatie: Sint SebastiaansgildeInfo: sintsebastiaansgilde-essen.be

MOSSELFEESTHet jaarlijkse mosselfeest van Turnkring Sport en Spel is een gezellig eetfestijn voor jong en oud.

09/11

parochiezaal essen-Wildert12.00 uurorganisatie: turnkring Sport en SpelInfo: www.turnkringsportenspel.be

LEgO bOUWWEEKENDDuizenden Lego- en Duploblokjes liggen klaar om in elkaar gezet te worden. Neem je kinderen mee en maak samen de mooiste bouwwerken.

parochiezaal essen-Heikant10.00 - 19.00 uur (11/11 tot 18.00 uur)organisatie: kWb essen-HeikantgratisInfo: [email protected]

06 & 13/11pRET MET DE TAbLETBij deze cursus verdiep je je in het gebruik van de tablet (vooral de iPad van Apple). om goed te kunnen volgen is een stevige basiskennis vereist.

lDC ’t gasthuis13.00 - 16.00 uurorganisatie: lDC ’t gasthuis i.s.m. vormingplus20,00 euroInfo: 03 663 69 04

08-11/11

09/11

© s

teFa

no

tin

ti /

shu

tter

sto

CK

Page 19: Essen info november 2014

SMULDAgIedereen is welkom op deze restaurantdag. op het menu staat soep, spek met eieren, croque-monsieur, croque-Hawaï, pannenkoeken, rijstpap en chocomousse.

16/11

parochiecentrum Wildert11.30 - 18.00 uurorganisatie: Ziekenzorg Zonnegroet WildertInfo: [email protected]

19 |

uit

in E

ssen

bOEKVOORSTELLINg WERELDOORLOg IBoekvoorstelling van Auteurs Ivan Janssens en marc Van den Broek over Essense en Kalmthoutse wetenswaardigheden tijdens WoI.

raadzaal gemeentehuis15.00 uurorganisatie: Ivan janssens en marc van den broekInfo: 03 667 42 73

13/11START CURSUS KUNSTINITIATIE 1In deze 5-delige cursus verken je verschillende stromingen in de schilderkunst van de 19de eeuw. Centraal staat het bekijken naar en beleven van kunst.

tatteljee19.30 - 22.00 uurorganisatie: vzw tatteljee80,00 euroInfo: www.tatteljee.be

nonnen op de plankenKVLV Essen-Hoek is een vrouwenvereniging die ontspanning, cultuur en vorming aanbiedt. In november staat deze vereniging drie dagen op de Hoekse

gildenhuisplanken met de klucht ‘Bedevaart naar Bonaire’.

Chaos in het kloostermoeder overste is ziek en dat zorgt voor problemen in het klooster. De ware aard van de nonnen komt naar boven en ook de bezoekjes van een hongerige pastoor, een vreemde kardinaal en een onuitstaanbare dame zorgen voor de nodige spanningen in deze vrome en (schijn)heilige omgeving. Deze klucht, in vier bedrijven, werd geschreven door maurits Keyzer.

Reserveer je plekjeKaarten kosten 7 euro. Je kan ze bestellen bij Vera Tilborghs (03 677 33 87) of via een mailtje naar [email protected].

gildenhuis essen-Hoek 14 & 15 november om 19.30 uur16 november om 13.30 uurorganisatie: kvlv essen-Hoek8,00 euro (vvk 7,00 euro)Info: 03 677 33 87 - [email protected]

14,15,16/11 BEDEVAART NAAR BoNAIRE

SINT- HUbERTUSVIERINgIn de loop der jaren groeide dit evenement uit tot een waar volksfeest. Tijdens de Sint-Hubertusviering is er een dierenwijding en wildverkoop.

kerk Sint-vincentius Horendonk10.00 - 13.00 uurorganisatie: Wildbeheereenheid essen vzwInfo: 03 667 71 62 16/11

11/11

SpAgHETTIAVONDDe tiptiens en koppers laten je smullen! De spaghetti is à volonté! Je kan kiezen uit een bolognaise of vegetarische spaghetti. Eten kan van 17.00 - 18.45 uur en van 19.15 - 21.00 uur.

kerkstraat 62b17.00 - 21.00 uurorganisatie: Chiro Happy-Dorp8,00 euroInfo: [email protected]/11

DAg VAN HET gEbOORTEbOSKindjes geboren in 2013 planten hun eigen boom. De Bosgroep Antwerpen Noord maakt het bosbeheerplan bekend aan het grote publiek.

15/11

Horendonk (zie pagina 10)15.00 uurorganisatie: gemeentebestuurInfo: 03 670 01 56

© p

opo

va v

aler

iya

/ sh

utt

erst

oCK

Page 20: Essen info november 2014

20 |

uit

in E

ssen

WANDELINg VRACHELSE HEIDEDe Vrachelse Heide is een voormalig heide- en stuifzandgebied in de gemeente oosterhout. Het is tegenwoordig grotendeels beplant met grove den.

16/11vertrek Heuvelplein, 12.30 uurorganisatie: pasar essen1,50 euro (leden 1,00 euro)Info: www.pasar.be/essen

20 |

uit

in E

ssen

Wandelen in Essen voor Wereld DiabetesdagOp 16 november organiseert de Diabetesliga acht wandelingen, verspreid over heel Vlaanderen. Lies Konings, Essenaar en bestuurslid van de Diabetesliga afdeling Antwerpen noord, zorgt ervoor dat dit jaar Essen op het wandelprogramma staat.

Elke wandeling vertrekt aan het parochiecentrum Essen-Statie. Je kan vrij vertrekken tussen 10.00 en 15.00 uur om een van de vier wandelroutes af te haspelen en dat voor amper 2 euro. De auto parkeer je aan het parochiecentrum, het zwembad of de kerk. Bovendien zal de Diabetesmobiel aanwezig zijn. Een arts geeft antwoord op al je vragen over diabetes.

De vier wandelroutes zijn:

Gratis bezoek aan KarrenmuseumHet Karrenmuseum zet van 12.00 tot 17.00 uur haar deuren open voor bezoekers. Grijp de kans om een gratis bezoek te brengen aan dit apart museum vol koetsen, karren en oude ambachten. Alle informatie vind je op de website www.karrenmuseum.be.

Waarom wandelen?overgewicht en een ongezonde levensstijl houden duidelijk verband met diabetes (vooral type 2). Bewegen kan de

aandoening helpen voorkomen. Daarom gaan we 16 november met zijn allen op stap. Wandelclubs kunnen hun boekje trouwens laten afstempelen.

parochiecentrum essen-Statie 10.00 uur

organisatie: Diabetesliga2,00 euro

Info: lies konings, 03 667 35 8816/11

DIABETESLIGA HoUDT HALT IN ESSEN

bEzOEK AAN IEpERWe bezoeken eerst het In Flanders Fieldsmuseum. Nadien flaneren we over de Grote markt. We sluiten af met de Last Post onder de menenpoort.

vertrek tatteljee12.00 uurorganisatie: eSa30 euroInfo: 03 667 25 88 18/11

Intocht SinterklaasOp 16 november 2014 komt de Sint naar Heikant onder begeleiding van het trommelkorps Vlug & Blij en een muzikale pietenbende uit Spanje.

We vertrekken om 13.00 uur aan de parochiezaal in Heikant, (Heikantstraat 138) om de Sint op te halen aan de parking van de Kiekenhoeve waar de stoet aankomt om 13.30 uur. Daarna vertrekken we terug naar de parochiezaal waar we aankomen om 14.00 uur. 16/11

parochiezaal Heikant13.00 uurgratisorganisatie: Sinterklaascomité essenInfo: www.sinterklaasessen.be

5 km: themawandeling 'De groote oorlog 18-18 Den Dooden-draad wandeling' met gids. De wandeling vertrekt om 10.30 en 14.30 uur stipt.

7 km: wandeling naar natuurgebied de Wildertse Duintjes.

13 km: tocht naar de paterstuin aan het College van het eucha-ristisch hart.

20 km: combinatie van de wandeling van 7 km en 13 km.

© M

arg

o t

ilbo

rgh

s

Page 21: Essen info november 2014

KERSTMIS ANDERSDe dames van Femma Essen-Centrum nodigen de Essense dorpsgids Ria Pauwels uit voor een gezellige avond.

14/12gC de oude pastorij20.00 uurorganisatie: Femma essen-CentrumInfo: 03 667 26 48

21 |

uit

in E

ssen

pOp-Up CINEMA: OMARomar is een volledig in Palestina gedraaide en met Palestijns geld gefinancieerd liefdesverhaal.

22/11Heuvelhal19.30 uurorganisatie: vzw kobie3,00 euroInfo: 03 670 01 56

WONEN, WERKEN, LEVEN MET KLEURVoel en ervaar wat kleur met een ruimte doet. Hoe creëer je met kleur een bepaalde sfeer in je woning, appartement of werkomgeving?

21/11

tatteljee19.30 - 22.30 uurorganisatie: tatteljee20,00 euroInfo: www.tatteljee.be

KUbb-SpELKUBB is een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Leer dit plezierige spel kennen.

30/11

Sportpark Hemelrijk09.45 - 11.30 uurorganisatie: kWb essen-HeikantgratisInfo: [email protected]

WIJNDEgUSTATIEop deze degustatie worden verschillende wijnen voorgesteld. Proeven is natuurlijk mogelijk! Aan het eind van de avond kan je wijnen per fles bestellen.

29/11volkshuis 18.00 uurorganisatie: kH De verenigde StatievriendenInfo: www.deverenigdestatievrienden.be

gEzELSCHApS-SpELENIntellectuele gezelschapsspelen geregisseerd door Louis Fret & partners. Kennismaken met bridge, schaken, dammen en mogelijk ook scrabble.

tatteljee, 13.30 uurorganisatie: eSagratisInfo: 03 667 58 66

DE gESCHIEDENIS V/D VLAAMSE bEWEgINgProfessor Bruno de Wever geeft ons een inzicht in de Vlaamse beweging en licht het belang van de voornaamste actoren toe.

21/11gC de oude pastorij20.00 uurorganisatie: Davidsfonds essen8,00 euro (leden 6,00 euro)Info: www.davidsfondsessen.net

MOzART'Zing met ons' zingt onder leiding van Renaat Deckers liederen gecomponeerd door mozart. Het koor wordt opgeluisterd door strijkorkest Quattro Corde.

22/11

parochiekerk Sint-jan-de-Doper20.00 uurorganisatie: Zing met ons12,00 euro/14,00 euro kassa, -16 jaar gratis)Info: [email protected]

22 & 23/11bAzAAR MUNDIALmaak kennis met ontwikkelingsorganisaties tijdens de Derdewereldbeurs. Er zijn leuke workshops en optredens!

Zat: 13.30 - 18.00 uurzon: 09.00 - 18.00 uurorganisatie: gemeentebestuur i.s.m. essen en de Derde WereldgratisInfo: 03 670 01 56

Laatste zwemweekVan 24 tot 29 november organiseert het

gemeentebestuur de Essense zwemweek.

De vaste zwemmers kunnen een uurtje koffiekletszwemmen. Tijdens dit uurtje kunnen zij genieten van lekkere koffie met gebak.

De leerlingen van de derde graad van de Essense lagere scholen strijden weer voor de felbegeerde beker van de zwemmarathon. Het programma vind je terug op www.essen.be/uitinessen.

24-29/11

25/11

Page 22: Essen info november 2014

Met Living Roots haalde Vzw Kobie een topaffiche in huis. Sarah Bettens & Co. brachten op 16 oktober hits uit hun jeugdjaren in GC zaal Rex.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

De leerlingen van het 5de jaar van het Sint-Jozefinstituut ontvingen een groep leerlingen van de Marco Polo school uit Borgerhout. De ontmoeting kaderde in een seminarie rond andere culturen. De leerlingen gingen op zoek naar verschillen en gelijkenissen tussen diverse culturen. Het artikel vind je terug op www.essen.be.

www.esseninbeeld.be

Op zaterdag 18 november wandelden enkele Essenaars mee langs het Kamgraspad, een van de trage wegen die een nieuwe naam kreeg toebedeeld.

GC de Oude Pastorij ontving schoon volk in oktober. Mathieu en Guillaume speelden er Nederlands- en Franstalige nummers.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

Page 23: Essen info november 2014

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOODNUMMERS

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• politie • 101

• politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

HULpLIJNEN

• Antigifcentrum • 070 245 245

• Zelfmoordpreventie • 02 649 95 55

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NUTSVOORzIENINgEN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• pidpa (water) • 0800 903 00

gEMEENTE ESSEN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Rijkmakerlaan 53 • 03 670 01 47 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten

nuttIGEADRESSEn

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDInGSKAARt

WACHTDIENSTEN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.geowacht.be (avond) • 0903 92248 (22.00-9.00 uur)

• polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele Kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info november 2014

WWW.niet genoeg.BEKOM IN ACTIE EN ZET ONZE POLITICI ONDER DRUK

1/3 van hEt VOEDsel wordt verspild

1/3 van hEt VOEDsel wordt verspild

1/3 van hEt VOEDsel wordt verspild

1/3 van hEt VOEDsel 1/3 van hEt VOEDsel 1/3 van hEt VOEDsel 1/3 van hEt VOEDsel 1/3 van hEt VOEDsel 1/3 van hEt VOEDsel 1/3 van hEt VOEDsel wordt verspildwordt verspildwordt verspildwordt verspildwordt verspildwordt verspildwordt verspild

1/3 van hEt VOEDsel wordt verspild

191 landen ondertekenden een akkoord om tegen 2015 de armoede in de wereld te halveren. Voer samen met de Vlaamse Noord-Zuidbeweging actie om de politici aan hun belofte te herinneren én de lat hoger te leggen. Armoede moet de wereld uit! www.detijdloopt.be

V.U. B

ogdan Vanden Berghe, Vlasfabriekstraat 11, 1060 B

russel

BE30 0000 0000 11 11

CAF1404

ELF_campagne2014_SORRY_A4_v01.indd 1 6/10/14 15:38