2970 info maart - april 2014

20
Informatieblad Schilde en ‘s-Gravenwezel 38 ste Jaargang - nr 2 maart-april 2014 Schrille contrasten op de Westelijke Jordaanoever Spraakmakende documentaire nu ook te zien in Schilde - pagina 7 Nieuwe renovatiepremie voor jonge gezinnen 6 Erfgoeddag 2014 8 ‘Gezonde gemeente’ charter ondertekend 14

description

Tweemaandelijks informatiemagazine van de gemeente Schilde

Transcript of 2970 info maart - april 2014

Page 1: 2970 info maart - april 2014

Informatieblad Schilde en ‘s-Gravenwezel

38ste Jaargang - nr 2maart-april 2014

Schrille contrasten op de Westelijke Jordaanoever

Spraakmakende documentaire nu ook te zien in Schilde - pagina 7

Nieuwe renovatiepremie voor jonge gezinnen 6

Erfgoeddag 2014 8

‘Gezonde gemeente’ charter ondertekend 14

Page 2: 2970 info maart - april 2014

Gemeentenieuws

In d

it nu

mm

erGemeenteberichten 3

Toerisme 5

Rechtenverkenner 6

In de kijker 7

Cultuur en bibliotheek 8

Milieu 10

Gezin en welzijn 12

Lokale economie 12

Adviesraden 13

Sport en gezondheid 14

Onderwijs 16

Openingsuren 18

Wachtdiensten 19

Sportaanbod 22

Informatie afvalophaling nu ook via gratis app

Wanneer wordt het papier en karton opgehaald in mijn straat? Wanneer is het containerpark open? Wat mag er allemaal in de PMD-zak en wat niet?

Het antwoord vindt u niet alleen in de gemeentelijke afvalkalender, maar nu ook gewoon op uw smartphone of tablet. Via de nieuwe Recycle! app van Bebat, Fostplus en Recupel kunt u zelf herinneringen instellen voor de verschillende afvalophalingen, snel de

sorteerregels nakijken en de openingsuren van het containerpark opzoeken.

Deze gratis app werd ontwikkeld voor iOS (via de AppStore) en voor Android (via Google Playstore).

Gouverneur keurt gemeentelijk noodplan goed

Op 2 december 2013 heeft gouverneur Cathy Berx het gemeentelijk noodplan van Schilde goedgekeurd. In dit noodplan staat wat er moet gebeuren bij een ramp. De grootste risico’s worden opgesomd en de taken worden verdeeld. Ook draaiboeken en actiekaarten voor verschillende noodsituaties zijn voorzien, samen met alle noodzakelijke contactgegevens. De gemeente oefent regelmatig om zich in te leven in mogelijke rampscenario’s.

Als er een ramp gebeurt, treedt het noodplan in werkingBij een crisissituatie zal de burgemeester het noodplan afkondigen. Hierdoor worden alle hulpdiensten en ondersteunende diensten voor logistieke hulp en communicatie op de been gebracht. De gemeente staat vanaf dan in voor de bestuurlijke coördinatie van de acties. Ze voorziet ook opvang, regelt de communicatie naar inwoners en pers en biedt logistieke steun.

iMeer informatiewww.ophaalkalender.be

Bekendmaking en ter inzageleggingOntheffing opmaak planMER- RUP ‘Zonevreemde bedrijven en recreatie’De screeningsnota en de beslissing inzake de plan-MER plicht kunt u raadplegen

op de website van de dienst MER (www.mervlaanderen.be) of www.schilde.be

> Wonen en bouwen > Bekendmakingen. Ze liggen ook ter inzage bij de dienst

ruimtelijke ordening van maandag 3 maart tot en met vrijdag 4 april 2014.

iMeer informatiedienst ruimtelijke ordeningBrasschaatsebaan 30, Schilde03 380 16 00 - [email protected]

Ook u kunt vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen

De maandelijkse vergaderingen van de gemeen-teraad en de zittingen van de raadscommissies zijn openbaar. De vergaderagenda vindt u op www.schilde.be. De verslagen liggen ter inzage:• aandeonthaalbalievanhetgemeentehuis• indehoofdbibliotheekinSchildeeninhet filiaal van de bib in ‘s-Gravenwezel • ophetsecretariaatvanhetgemeentehuis

2

Page 3: 2970 info maart - april 2014

3

Sinds 1 januari 2014 zijn er nieuwe reglementen van kracht voor het ontlenen van evenementenmateriaal, sport- en spelmateriaal XL. Ook de reglementen voor het huren van lokalen en zalen werden aangepast.

Een greep uit de wijzigingen:• Deaanvragenkunnenalleenwordeningediendviahetvernieuwde

aanvraagformulier• Deaanvragenmoetenwordeningediendbijhetevenementenloket• Hetevenementenmateriaalisnuinsommigegevallenbetalend• Voorsport-enspelmateriaalXLwordtaltijdeenwaarborggevraagd• Detarievenvandelokalenenzalenwerdenaangepast

U vindt de volledige reglementering en aanvraagformulieren op www.schilde.be > vrije tijd > evenementenloket. U kunt ook een papieren versie van de documenten ophalen bij het evenementenloket.

Nieuwe reglementen voor ontlenen materiaal en lokalen

Eerste hulp bij het organiseren van een evenement

iMeer informatieevenementenloketTurnhoutsebaan 200, Schilde03 380 16 [email protected]

Onze gemeente startte op 22 januari 2014 met het afleveren van biometrische paspoorten. Bij de aanvraag van een biometrisch paspoort worden de persoonsgegevens en handtekening opgeslagen. Bij dit nieuwe paspoort worden ook een foto met gezichtsherkenning en de vingerafdrukken bewaard als biometrische kenmerken.

Met de invoering van deze paspoorten wil de Europese Unie de veiligheid verhogen, omdat dit reisdocument niet kan worden vervalst. Het biedt onze inwoners meer bescherming tegen identiteitsfraude. Meer veiligheid, maar de prijs blijft gelijk.

De kwaliteit van de foto’s die u meebrengt is belangrijk: vraag daarom aan uw fotograaf om een foto te maken voor een nieuw biometrisch paspoort met gezichtsherkenning.

Een volwassene betaalt 76 euro voor een paspoort, minderjarigen betalen 41 euro bij de standaardprocedure. De aanvraagprocedure aan het loket neemt ongeveer 15 minuten per persoon in beslag. Het aanmaken van uw reispas duurt 7 werkdagen.

Voorkom hoge kosten en vraag uw paspoort tijdig aan.U kunt een biometrisch paspoort ook via een spoedprocedure aanvragen. Een volwassene betaalt dan 245 euro en een minderjarige 210 euro. U mag uw paspoort dan de volgende dag afhalen.

Hebt u nog een geldig paspoort?Dan hoeft u niets te doen. Uw paspoort blijft geldig tot de datum die op het document vermeld staat.

Biometrische paspoorten beter bestand tegen fraude

iMeer informatiedienst burgerzaken - Brasschaatsebaan 30, [email protected] - 03 380 16 00

Gemeente zoekt 180 vrijwillige voorzitters en bijzittersOp zondag 25 mei 2014 zijn er Europese, Federale en Vlaamse verkiezingen. Daarvoor is uw gemeente op zoek naar vrijwillige voorzitters en bijzitters om de stembureaus te bemannen. In Schilde zijn er 15 stembureaus. Elk stembureau bestaat uit 1 voorzitter, 1 secretaris, 5 bijzitters en 5 plaatsvervangende bijzitters. We zijn dus op zoek naar 180 mensen die zich op die dag hiervoor willen vrijmaken. Alle leden van het stembureau krijgen hiervoor een kleine vergoeding.

iMeer informatiedienst burgerzaken Brasschaatsebaan 30, [email protected] - 03 380 16 00

Page 4: 2970 info maart - april 2014

Aanpassingen voorlopige rijbewijzenVanaf 1 februari 2014 zijn er enkele kleine aanpassingen bij de voorlopige rijbewijzen doorgevoerd.• 36maandengeldigevoorlopigerijbewijzen(metbegeleider)

- voortaan worden de begeleiders terug vermeld op het voorlopig rijbewijs

- als het voorlopig rijbewijs verstreken is kunt u enkel nog een rijbewijs van 18 maanden aanvragen (en dit na het volgen van 20 uren les in de rijschool)

• 18maandengeldigevoorlopigerijbewijzen(zonderbegeleider)- als het voorlopig rijbewijs verstreken is kunt u enkel nog een

rijbewijs van 36 maanden aanvragen

De aanvrager van een rijbewijs moet zich persoonlijk aanbieden voor de aanvraag.

De Nederlandse gemeente Wassenaar en Schilde zijn al enkele jaren goed bevriend. Beide gemeenten verwijzen graag naar elkaar als “zustergemeenten” en ze wisselen regelmatig ideeën en kennis uit. Zo leren ze van elkaar op welke manieren een lokale overheid kan omgaan met verschillende vraagstukken.

Op 29 november 2013 keken de burgemeester en de gemeentesecretaris over het muurtje bij onze noorderburen. Samen met een aantal leden van het college van burgemeester en schepenen en de afdelingshoofden van de gemeentelijke diensten bezochten ze een aantal vernieuwende projecten in de gemeente Wassenaar. Het college van burgemeester en schepenen en de afdelingshoofden volgden elk een apart parcours.

De leden van het college van burgemeester en schepenen bezochten innovatieve projecten in de openbare ruimte zoals het nieuwe gezondheidscentrum, het wooncomplex ‘Havenaer’ en de snelfietsroute Leiden – Den Haag. Opvallend was dat 30% van de woningen in deze residentiële gemeente bestaat uit sociale woningen. Verder is er een ruim aanbod aan sport- en vrijetijdsinfrastructuur. De beschikbare ruimten worden zo goed mogelijk benut voor verschillende aanvullende functies. Zo is er in de ’Kunstmolen’ ruimte voor tentoonstellingen, een notariaat, de werking van de kunstgroep én voor het malen van graan.

De afdelingshoofden kregen een toelichting over de fusiebeweging van de gemeentelijke administraties van Wassenaar en Voorschoten. Elke gemeente blijft werken met een eigen gemeenteraad, maar de gemeentediensten staan samen in voor de uitvoering ervan. Dat doen ze onder de gemeenschappelijke naam ‘Werkorganisatie Duivenvoorde’.

Bijzonder boeiend was ook het bezoek aan het nieuwe klantencontactcentrum. De gemeente Wassenaar werkt met gecentraliseerde systemen voor het beheer van klantrelaties, documenten en dossiers. Zo kan elke bevoegde ambtenaar op een beter geïnformeerde manier de inwoners te woord staan.Telefoontjes komen binnen bij het callcenter. Inwoners die het gemeentehuis bezoeken worden dan weer onthaald in een rustige ruimte. Hier bevinden zich zeven loketten, waar per type dienstverlening telkens een gespecialiseerd ambtenaar ter beschikking is. Privacy, rust en onmiddellijke afhandeling van de vraag staan er voorop.

Ook op cultureel gebied is er een uitwisseling ontstaan. Eind 2012 kon Schilde een aantal meesterwerken uit Wassenaar lenen voor de tentoonstelling rond de Nieuwe Haagse School. Nu is het de beurt aan het Museum Albert Van Dyck om haar topstukken voor te stellen aan het Nederlandse publiek. De expositie van deze werken werd door de beide burgemeesters geopend op 19 januari 2014 en loopt nog tot en met 2 maart 2014 in Raadhuis Paauw (gemeente Wassenaar- NL).

In het najaar verwelkomt de gemeente Schilde een delegatie van Wassenaar. En naar dat bezoek wordt reikhalzend uitgekeken. Want er zijn wel wat knappe projecten om aan onze noorderburen voor te stellen.

Schilde kijkt over het muurtje

iMeer informatiedienst burgerzaken - Brasschaatsebaan 30, [email protected] - 03 380 16 00

4

Page 5: 2970 info maart - april 2014

5

Toerisme

Aftrap toeristisch seizoen 2014

Meer informatie Toerisme Voorkempen - Kerkstraat 24, ’[email protected] - www.voorkempen.be

i

Nieuwe routekaart Ruiterpad VoorkempenToerisme Voorkempen heeft voor u een vernieuwde routekaart van het Ruiterpad Voorkempen gemaakt. Deze nieuwe en bijzonder overzichtelijke kaart leidt ruiters feilloos langs de 33 kilometer lange tocht. De route is paard- en ruitervriendelijk en loopt overwegend langs onverharde wegen en openbare domeinen. Het lusvormige pad is voorzien van wegwijzers en loopt door de gemeenten Schilde, Brecht, Malle, Zoersel, Zandhoven en Ranst.

Bij de maneges langs de route vindt u alle voorzieningen voor paard en ruiter. De nieuwe editie van het Ruiterpad Voorkempen kost 5 euro.

Meer informatie Toerisme VoorkempenKerkstraat 24 ’s-Gravenwezelwww.toerismevoorkempen.be

i

Op donderdag 1 mei 2014 gaat het toeristisch seizoen feestelijk van start. Kom gerust met de hele familie, want er is voor iedereen wel iets leuks te beleven.

Wandel- of fietsliefhebbers kunnen inschrijven voor een wandel- of fietstocht. Er zijn tochten van verschillende afstanden. Vertrek- en aankomstplaats is het plein voor het gemeentehuis (Brasschaatsebaan 30). Vertrekken kan doorlopend tussen 10.30 en 14 uur.

Ook de 5e editie van de Elite Old Timer Rally vertrekt aan het gemeentehuis. De wagens en hun bijzonder geklede chauffeurs zijn te bekijken vanaf 8 uur. De rally zelf start om 9.45 uur. Vanaf half april vindt u de volledige route op de website van Toerisme Voorkempen. Vorig jaar reden er 210 oldtimers mee met deze tocht.

Met de opening van het toeristisch seizoen start ook de verkoop van de 8e Fietsfotozoektocht. Dit is een tocht van een 30-tal kilometer die u langs de mooiste plekjes in de Voorkempen leidt. Op 1 mei 2014 betaalt u slechts 4 euro voor deze fietstocht, nadien kost ze 5 euro. Als deelnemer kunt u heel wat mooie prijzen winnen. De eerste en tweede prijs zijn dames- of herenfietsen. Inschrijven doet u bij de infostand van Toerisme Voorkempen. Hier vindt u ook alle wandel-, fiets- en ruiterfolders uit de Provincie Antwerpen.

Page 6: 2970 info maart - april 2014

6

Rechtenverkenner

Renovatiepremie voor jonge gezinnenDe gemeentelijke premie ondersteunt jonge eigenaars die hun net gekochte woning willen renoveren. Om de premie te kunnen aanvragen, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

De premie geldt niet voor huurders, enkel voor eigenaars:• van18tot35jaar.• dieinvolleeigendomoverdewoningbeschikken.• diegeenanderewoning(en)involleeigendom,mede-eigendomof

vruchtgebruik hebben. De woning:• Deeigendomsaktevandewoningwerdverledenna1januari2014.• DewoningligtindedorpskernvanSchildeofvan’s-Gravenwezel

- waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd; - waarop geen bouwovertreding rust.• Dewoningismeerdan20jaaroudopdedatumvanaanvraag

(Dit kunt u navragen bij de dienst burgerzaken).

De renovatiewerken:• Dewerkenwordenpasuitgevoerdna1juli2014.• Volgenderenovatiewerkenkomeninaanmerkingvoordepremie:

- Het vervangen van enkele beglazing door dubbele beglazing - Elektriciteitswerken (voorzien van een keuringsattest) - Vervangen van onveilige toestellen voor het produceren van het sanitair

warm water door veilige toestellen (voorkomen van CO-vergiftiging) - Het weren van grondvocht uit de muren door middel van inspuiting of

onderkapping met plaatsen van een waterdicht membraan - Het isoleren van de dakverdieping - Het vernieuwen van de dakbedekking - Het vernieuwen van goten, indien de dakbedekking wordt vernieuwd - Rioleringswerken binnenshuis in verband met sanitaire werken• Onderhouds-,herstellings-enverfraaiingswerkenkomennietinaanmerking.• Dewerkenwordenuitgevoerddooreenerkendaannemer.

Het volledige reglement kunt u terugvinden op onze website: www.schilde.be/renovatiepremie

Meer informatie dienst ruimtelijke ordening03 380 16 42 - [email protected]

i

Levenslang en aanpasbaar wonenWordt u zelf geconfronteerd met de fysieke ongemakken van het ouder worden en voert u daarom aanpassingswerken uit aan uw woning? Of past u uw woning aan voor een inwonend gezinslid met een beperking? Dan kunt u aanspraak maken op de gemeentelijke aanpassingspremie voor levenslang en aanpasbaar wonen. Deze premie bedraagt 50% van de kostprijs van de werken, met een maximum van 250 euro.

Volgende inwoners komen in aanmerking: • Ubentminstens65jaarof• Uwerderkendalspersoonmeteenhandicapdoorde

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid of door het Vlaams agentschap voor Personen met een Handicap

of• Ubentoudervaneenkindmeteenhandicap,erkend

door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid of door het Vlaams agentschap voor Personen met een Handicap

of• Uhebteeninwonendeoudervanminstens65jaar

Bijkomende voorwaarden• Ubenteigenaarofhuurdervandewoning• Deaantepassenwoningisgelegenindegemeente

Schilde• Deaanpassingenaandewoningzijnspecifiek

bedoeld voor de oudere of gericht op de fysieke beperking (met de bedoeling om levenslang in de woning te kunnen blijven).• Uwnettogezamenlijkbelastbaargezinsinkomen

ligt niet hoger dan 30.000 euro. Dit bedrag wordt verhoogd met 1.500 euro per persoon ten laste.

Meer informatie wooninfopuntBrasschaatsebaan 30, Schilde03 350 08 08 elke dinsdag van 8.30 tot 12.30 [email protected]

i

Vul nu al het aanvraagformulier in en verzamel alvast de nodige documenten.LET OP! U kunt de premie pas vanaf 1 juli 2014 aanvragen.

Page 7: 2970 info maart - april 2014

7

Nabih Saleh is een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever, vlak bij Ramallah. De bron van het dorp werd in 2009 ingenomen door de Israëlische kolonie Halamish. Sindsdien organiseren de inwoners van Nabih Saleh elke vrijdag een protestmars die met traangas en rubberkogels uiteen wordt gedreven door Israëlische soldaten. En uiteraard gaat het over meer dan enkel de waterbron. Het is ook een protest tegen de illegale bouw van Israëlische nederzettingen.

Jan Beddegenoodts, Schildenaar en ex-jeugd-werker in de gemeente, trok samen met Niel Iwens gedurende twee jaar naar de Westelijke Jordaanoever, vlakbij Ramallah. Dit avontuur resulteerde in een beklijvende documentaire “Thank God It’s Friday”, over het Palestijns-

Israëlisch conflict aan de hand van persoonlijke portretten van Palestijnen en Israëliërs.

Een van de grootste pijnpunten van het Israëlisch – Palestijns conflict zijn de neder-zettingen die Israël blijft neerplanten in bezet Palestijns gebied. Net daarop zoomt ‘Thank God It’s Friday’ in. Bijna twee jaar lang verzamelden Beddegenoodts en Iwens beeldmateriaal van het dagelijkse leven in het Palestijnse dorp Nabih Saleh en de aanpalende Israëlische nederzetting Neveh Tzuv. De dorpen liggen op een steenworp van elkaar in de streek rond Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Toch zijn het twee aparte werelden. In hun documentaire gaan de makers op zoek naar precies dat contrast.

In Buenos Aires viel hun spraakmakende documentaire op het Festival van Film van de Mensenrechten twee keer in de prijzen. De film werd er als winnaar uitgeroepen van de categorie ‘korte en middellange documentaires’ en ging ook met de publieksprijs aan de haal. Ondertussen werd hun documentaire 5 keer in ons land getoond, telkens in uitverkochte zalen in Antwerpen, Mechelen, Brugge, Leuven en Gent. Verder worden er middelen gezocht om de documentaire wereldwijd te distribueren. Ook u krijgt nu de kans om deze documentaire te bekijken. Dit project wordt

mee mogelijk gemaakt door GROS Schilde. De soundtrack zal op akoestische wijze gebracht worden door Dries Bongaerts (the New Rising Sun). Er is ook een voor– en nabespreking ingepland met Jan en professor Ludo Abicht (professor Midden Oosten, UA).

Praktisch:Wanneer: woensdag 12 maart 2014 om 20 uurWaar: conferentiezaal gemeentehuis Schilde, Brasschaatsebaan 30, SchildeInkomprijs: 5 euro per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen 2 euro.

Documentaire: Thank God it’s Friday

In de kijker

Meer informatie & kaarten EvenementenloketTurnhoutsebaan 200, Schilde 03 380 16 83 Kaarten reserveren kan ook per e-mail (maximaal 4 kaarten per aanvrager). [email protected]

i

Jan Beddegenoodts

Page 8: 2970 info maart - april 2014

8

Cultuuren bibliotheek

Grenzen kunnen leiden tot conflicten. En ook het vastleggen van die grenzen was een verhaal van lange adem. De bestaande gemeentegrenzen waren dan ook ooit heel anders.

Wilt u weten hoe de gemeentegrenzen zijn ontstaan en hoe ze op kaart werden gezet? Hebt u interesse over de evolutie van grenzen en hoe wegen zomaar kunnen verdwijnen? Dan moet u zeker deze

tentoonstelling bezoeken.

De tentoonstelling ‘Grenzen’ brengt een overzicht van 800 jaar grenzen, wegen, eigenaars, fusies en scheidingen. Ook de veranderingen tussen parochiale en gemeentegrenzen komen aan bod. Ontdek dat wat er ogenschijnlijk al altijd was, toch niet zo vanzelfsprekend is.

Hoogtepunten – van de tentoonstelling:• Oudeland-enwegenkaartenvan‘s-GravenwezelenSchilde

(kaarten van Pieter Stijnen en de Ferraris)• Eenselectievandeeerstekadasterkaartenuitde19eeeuw• Atlasvanbuurtwegenuitde19eeeuw• Eenoverzichtvandetragewegen,kerkwegelkaartjesenenkelehistorische

beschrijvingen• Deplannenuitde18eeeuwvanhetkasteelvanSchilde

Erfgoeddag is een samenwerking van de werkgroep erfgoed, dienst cultuur en bibliotheek, heemkundige kring Scilla en heemkring De Drie Rozen.

Wanneer: zondag 27 april 2014 van 10 tot 18 uurWaar: Heemkring De Drie Rozen, Feestzaal Karel Borstlap,Kerkstraat 41-45,‘s-Gravenwezel

Erfgoeddag Tentoonstelling

‘Grenzen’

Meer informatie dienst cultuur en bibliotheek, Brasschaatsebaan 30, Schilde 03 380 16 37 - [email protected]

i

Maart is Culturele MaandOmdat uw gemeente het artistiek en cultureel talent hoog in het vaandel draagt, komt er ook in 2014 weer een Culturele Maand. Van 1 tot 30 maart krijgen alle kunstzinnigen uit Schilde – ‘s-Gravenwezel de kans om met hun talent en werk naar buiten te treden:

• Beeldendekunstenaarsstellenhunwerkententoon in het Museum Albert Van Dyck en in de etalages van de plaatselijke middenstand.

• Diversecultureleverenigingendieonzegemeente rijk is laten deze maand het beste van zichzelf zien en organiseren uiteenlopende activiteiten op verschillende locaties.

• Nieuwditjaariseencultuurhuistijdensde laatste week van maart. Hier is ruimte voor andere kunstvormen. Aan de hand van demonstraties en opendeurdagen maakt u kennis met die ‘andere’ kunstvormen en met de werking van verenigingen. In het cultuurhuis kunnen bijvoorbeeld dans, theater, muziek, woord of hobby aan bod komen.

Voor het volledige overzicht van de activiteiten, locaties, data en uren kunt u terecht op www.schilde.be/cultuuragenda.

Meer informatie dienst cultuur en bibliotheekBrasschaatsebaan 30Schilde03 380 16 [email protected]

i

Meer dan boeken alleenTijdschriften of de krant lezen, DVD’s ontlenen of gratis internetten. Ook dat kan. Ontdek wat de bibliotheek voor u te bieden heeft in deze nieuwe brochure. Haal hem gratis op aan de balie van het gemeentehuis of… bij de bib!

2970 bib

Hoofdbibliotheek SchildeBrasschaatsebaan 3003 380 16 01

Filiaal ‘s-GravenwezelKerkstraat 2403 646 08 22

[email protected]

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: DIRK BAUWENS, AMAZONENLAAN 9, SCHILDE

mapje 6DEF.indd 1 9/12/13 10:55

Page 9: 2970 info maart - april 2014

9

Bent u lid van een socioculturele vereniging of organisatie? Bent u deskundig op het vlak van cultuur of hebt u al vele jaren ervaring? Dan kunt u zich kandidaat stellen om voorzitter te worden van de raad voor cultuurbeleid. De algemene vergadering van de raad voor cultuurbeleid kiest op 20 mei 2014 een nieuwe voorzitter.

Wat doet de raad voor cultuurbeleid?De raad voor cultuurbeleid heeft als doel het gemeentelijk cultuurbeleid te bevorderen in het belang van alle inwoners. De raad brengt advies uit over alle mogelijke facetten van het culturele beleid. Dit gebeurt op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief.De raad heeft ook nog andere taken:• informatieverzamelenoverhetculturele

leven• overlegensamenwerkingbevorderenen

regelen tussen de culturele organisaties• inspraakendeelnamevanderuimere

bevolking aan het cultureel werk stimuleren• sociocultureleverenigingenondersteunen

bij hun werking• degemeenteadviserenover

erkenningsaanvragen van verenigingen

De raad voor cultuurbeleid zoekt een nieuwe voorzitter

Hoe is de raad samengesteld?Het dagelijks bestuur vormt de kern van de raad voor cultuurbeleid en vergadert 10 keer per jaar. Het bestuur informeert alle leden (vandaag voornamelijk afgevaardigden van verenigingen) op een algemene vergadering. Zij vergaderen 3 maal per jaar. De ambtstermijn van de leden van het bestuur bedraagt zes jaar. Om voorzitter van de raad voor cultuurbeleid te kunnen worden, moet men aan volgende voorwaarden voldoen:

Meer informatie dienst cultuur en bibliotheekBrasschaatsebaan 30, Schilde03 380 16 [email protected]

i

Kandidaturen met motivatie moeten ons uiterlijk op 12 mei 2014 bereiken. Dit kan alleen schriftelijk:• perbriefterattentievan

Nathalie Gagelmans, dienst cultuur en bibliotheek, Brasschaatsebaan 30 2970 Schilde

• viae-mailgerichtaan [email protected]

Retrospectieve Irène BattailleHet Albert Van Dyckgenootschap organiseert in samenwerking met de familie van Irène Battaille een overzichtstentoonstelling van haar werk. Deze kunstenares heeft het grootste deel van haar creatieve loopbaan in ‘s-Gravenwezel doorgebracht. Volgens haar laatste wilsbeschikking werd ze ook hier begraven.

Irène Battaille - geboren in Antwerpen op 26 mei 1913 - heeft haar eerste artistieke opleiding genoten aan de Academie van Schone Kunsten in Berchem van 1937 tot 1939. Nadien heeft ze zich vervolmaakt aan de Antwerpse Academie bij kunstenaar van eerste orde, Albert Saverys. Battaille heeft zich verder ontwikkeld tot een kunstenares die bijzondere aandacht besteedde aan de kleur, de toets en de compositie. Of het nu een stilleven, een landschap of een figuur betrof, altijd primeerde haar liefde voor het schilderen zelf.

Ze heeft nooit toegegeven aan modetrends, maar altijd een eigen koers gevaren. Toch zijn er enige raakvlakken met het oeuvre

Meer informatie dienst cultuur en bibliotheekBrasschaatsebaan 30, Schilde03 380 16 [email protected]

i

van Rik Wouters en de Franse fauvist Albert Marquet. Veel van haar werken zijn in privécollecties beland maar er zijn ook werken in publieke verzamelingen. Baron Roger Avermaete, lid van de Académie Française, heeft ook een boek aan haar gewijd.

De overzichtstentoonstelling van het werk van Irène Battaille vindt plaats in het Museum Albert Van Dyck vanaf zondag 6 april 2014 tot en met zondag 9 juni 2014.De toegang tot deze retrospectieve is gratis.

1. Lid zijn van een socioculturele vereniging of organisatie uit Schilde

2. Minimum 18 jaar oud zijn3. Actief betrokken zijn bij de werking van de

socioculturele vereniging of organisatie4. Niet meer dan één organisatie

vertegenwoordigen5. Wonen in de gemeente Schilde6. Voldoen aan de gestelde

erkenningsnormen voor socioculturele verenigingen

7. Geen lid zijn van de gemeenteraad

Om voorzitter te kunnen worden als deskundige, moet men minstens aan volgende voorwaarden voldoen:1. Wonen in de gemeente Schilde2. De deskundigheid motiveren3. De Nederlandse taal gebruiken in alle

contacten met de gemeente

Openingsuren expo:di –vrij: 10 tot 17 uurza – zon: 13 tot 17 uur

Page 10: 2970 info maart - april 2014

10

Milieu

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan drastisch naar omlaag. En dit is ook nodig. Want veel van deze stoffen komen in ons leefmilieu terecht. Ook de gevaren voor uw eigen gezondheid zijn groot. De Vlaamse overheid wil aan de openbare diensten, gezinnen en land- en tuinbouwers tonen dat het ook zonder pesticiden kan. Als we samen de handen in elkaar slaan, kan het gebruik van bestrijdingsmiddelen aanzienlijk dalen. Want zonder is gezonder, zowel voor het leefmilieu als uzelf.Preventieve maatregelen, alternatieve methoden en dergelijke zijn uitgebreid terug te vinden op de website.

Bestrijden van bladluizenOm bladluizen te bestrijden op kamer- of tuinplanten bestaat er een bijzonder effectieve formule, ontwikkeld door professor A. Hallemans. Het recept is gemakkelijk te bereiden op basis van producten die u in huis hebt of gemakkelijk in de winkel kunt vinden.

ingrediënten:• 30mlethanol(kanwordenvervangendoorontsmettingsalcoholofbrandspiritus)• 20gramvloeibarezeep(gebruikeenecologischproduct)• 10mlsojaolie(kanwordenvervangendoorolijfolie)• 1literwater

Werkwijze:Neem een plantenspuit met inhoud van 1 liter en giet hierin de ethanol, de vloeibare zeep en de olie. Goed mengen door te schudden. Voeg een halve liter water toe. Goed schudden. Vul de rest van de fles aan met water en schud opnieuw. Sproei deze mengeling om de twee dagen op uw planten tot de bladluizen weg zijn.

Bron: A. Hallemans 9e druk Plantenziekten Bescherming van cultuurgewassen en openbaar groen, uitgegeven door bvba BE-BOP.

Alternatieve bestrijdingsmiddelen

voor een gezonder milieu

Meer informatie www.energiesparen.bei

Minimumaandeel hernieuwbare energie voor nieuwbouw in 2014Vanaf 1 januari 2014 moet bij elke nieuwe woning of een ingrijpende verbouwing een minimum aandeel energie gehaald worden uit hernieuwbare bronnen. Het aandeel en de voorwaarden worden opgelegd in de nieuwe EPB regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat) van de Vlaamse Overheid. Bouwers of verbouwers kunnen kiezen uit een zestal technieken, waaronder zonneboilers, fotovoltaïsche zonnepanelen, biomassa verwarming en een warmtepomp.

NIEUW!

Meer informatie www.zonderisgezonder.bei

Strijd mee tegen klimaatveranderingDoe ook uw lichten uit op 29 maartOp zaterdag 29 maart 2014 organiseert WWF voor de 6e keer ‘Earth Hour’. Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd zullen tussen 20.30 en 21.30 uur hun lichten doven. Zo uiten ze hun bezorgdheid over de klimaatverandering. Want een gezamenlijke actie kan wel degelijk het verschil maken.

De gemeente Schilde dooft de lichten van het gemeentehuis in het weekend van 29 en 30 maart. Registreer u op www.earthhour.be en doe ook mee.

Gemeente Schilde kiest opnieuw voor 100% groene energieDankzij een groepsaankoop met het OCMW, de kerkfabrieken en andere gemeentebesturen kan dit bovendien aan gegarandeerd lage prijzen. Het nieuwe contract loopt van 2014 tot en met 2017.

Page 11: 2970 info maart - april 2014

11

Zwerfvuil opruimen kost niet alleen bergen geld maar ook veel tijd en inzet. Bovendien blijft het voor veel Schildenaars een bron van ongenoegen. Als iedereen een kleine inspanning doet zijn we binnenkort voorgoed verlost van rondslingerende peuken, klokhuizen, papiertjes, kauwgom en blikjes.

In 2013 werd 12 ton zwerfvuil opgeruimd langs onze straten en pleinen. Dat is twee ton meer dan het jaar daarvoor. Gewicht zegt niet alles. Omgerekend kan daarmee een zwembad van 10 op 6 en 1,5 meter diep worden gevuld. Dat is dus een behoorlijk volume aan vuil. Zo’n rommeltje wilt u toch ook niet langs straten of op pleinen zien liggen? Daarom zal onze veegploeg ook dit jaar weer haar best doen om alles netjes te houden.

Kleine moeite groot plezier. En alvast een dikke ‘merci’ namens de gemeentelijke veegploeg.

We hebben ook uw hulp nodig. En dat is niet eens moeilijk.Neem uw zwerfvuil en afval mee naar huis en steek het in de juiste container. Of houd het gewoon even bij tot u een vuilnisbak tegenkomt langs de kant van de weg.

Een propere straat of een net park, daar wordt toch iedereen blij van!

Tijdens het weekend van 21 – 23 Maart 2014 organiseert LET’S DO IT! BELGIUM haar 3e editie van de nationale campagne tegen zwerfvuil en sluikafval. Misschien hebt u ook zin om mee te helpen?

Zwemmen in zwerfvuilDaar doe ik niet aan mee

Meer informatie Jef Helderweert - 03 383 27 65 of op www.facebook.com/letsdoitbelgium

i

Goedkoop lenen voor energiebesparende maatregelenIn februari is de gemeente Schilde lid geworden van het FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost). Inwoners kunnen bij het FRGE een goedkope lening aanvragen voor het financieren van structurele energiebesparende maatregelen aan de woning. Particulieren kunnen lenen aan een lage intrestvoet van 2%. In sommige gevallen kan lenen zelfs renteloos. Niet alleen eigenaars van een woning, maar ook huurders komen in aanmerking.

Wat zijn structurele aanpassingen?Het gaat onder meer over het vervangen van de cv-ketel door een energiezuinig exemplaar, het plaatsen van dak- of muurisolatie, het vervangen van ramen of het plaatsen van een zonneboiler. Het gaat dus telkens om werken die u helpen om de energiekost van uw woning te drukken.

Hoeveel kan ik lenen en over welke termijn betaal ik af?U kunt een bedrag lenen tussen 1.250 en 10.000 euro. Dit bedrag moet u binnen een termijn van maximaal 5 jaar terugbetalen. Er zijn geen dossierkosten of wederbeleggingsvergoedingen.

Op het moment van de aanvraag mogen de werken nog niet zijn uitgevoerd of gestart. De lening wordt goedgekeurd op basis van offertes die u zelf moet aanvragen. Pas als uw lening werd goedgekeurd, kunt u met de werken starten.

Let op: geld lenen kost ook geld.

NIEUW!

Meer informatie www.eandis.be078 35 35 34

i

Rationeel energiegebruikGoed voor het milieu én uw portemonneeBent u van plan om uw woning te renoveren? Wilt u minder energie verbruiken? En dus ook minder betalen op uw energiefactuur?

Ook in 2014 zijn er weer enkele interessante premies voor energiebesparende maatregelen in uw woning via netbeheerder Eandis. Zo zijn er in 2014 onbeperkte premies (zonder maximum bedrag) voor dak-, zolder-, vloer-, buitenmuur- en spouwisolatie en hoogrendementsbeglazing. Er is nu ook een nieuwe, extra hoge premie bij de combinatie van buitenmuur- of spouwisolatie en hoogrendementsbeglazing. De premies vraagt u rechtstreeks aan bij Eandis.

Meer informatie www.igean.be03 350 08 06, [email protected]

i

Page 12: 2970 info maart - april 2014

Gezinen welzijn

Meer informatie Opvoedingswinkel Zoersel (gemeentehuis)Handelslei 167, 2980 Zoersel03 298 09 [email protected]

i

Vanaf welke leeftijd mag een kind alcohol drinken? Mocht uw dochter of zoon een aperitief proeven tijdens de feestdagen? Welke afspraken kunt u hierover maken?

LeeftijdAlcohol drinken stelt u best zo lang mogelijk uit. Kinderen en jongeren zijn daar gevoeliger voor dan volwassenen. Uit onderzoek weten we dat het drinken van alcohol de ontwikkeling en de groei van de hersenen verstoort, vooral bij jongeren onder de zestien jaar. De effecten van alcohol zijn ook sterker omdat kinderen minder zwaar zijn dan volwassenen en omdat de lever nog niet gewoon is om alcohol af te breken. Kinderen die vroeg beginnen met het drinken van alcohol, hebben bovendien een hogere kans om een drankprobleem te ontwikkelen op latere leeftijd.

Grenzen stellenHoe een kind met alcohol omgaat wordt mee bepaald door zijn temperament, de vriendengroep, de school,… Toch hebt u als ouder ook invloed op het alcoholgebruik van uw zoon of dochter. Zelf het goede voorbeeld geven helpt hierbij. Bijvoorbeeld door zelf niet te drinken als u met de wagen rijdt. Het is niet verstandig om

uw kinderen zelf alcohol aan te bieden. U maakt daar best ook geen uitzonderingen op, ook niet met verjaardagen of feestdagen. Praat met uw kind over drinken en maak duidelijke afspraken over wat kan en niet kan. Bepaal op voorhand welke sancties zullen volgen als uw kind zich niet aan deze afspraken houdt. Maar weet daarnaast dat vooral belonen werkt. Dus geef complimentjes als uw kind zich er wel aan houdt.

Wanneer een kind teveel drinkt en hoe riskant het experimenteergedrag van uw kind is, hangt niet alleen af van de hoeveelheid alcohol, maar ook van de omstandigheden (bijvoorbeeld drinken en met de brommer rijden) en de persoonlijkheid van uw kind. Als uw kind bijvoorbeeld erg impulsief of beïnvloedbaar is of zich niet goed in zijn vel voelt, dan is alcoholgebruik riskanter.

Praat met uw kind en ga na waarom hij of zij teveel gedronken had. Doe dit op een rustig moment. Dus niet wanneer hij of zij dronken thuiskomt. Laat merken dat u echt luistert. Stel open vragen, bijvoorbeeld door te vragen hoe het komt dat hij of zij in de verleiding gekomen is om te veel te drinken.

Hulp nodigGaat uw kind herhaaldelijk over de schreef of hebt u het gevoel de situatie niet meer onder controle te hebben, blijf dan als ouder niet alleen zitten met uw zorgen. Praat erover met iemand uit uw vriendenkring, met ouders die hetzelfde meemaken, met uw huisarts, het CLB of de DrugLijn.

Pubers en alcohol

Opvoedtip

Kerst in Schilde de winnaarsOok in 2013 konden alle inwoners en bezoekers van winkels uit de gemeente stemmen voor de mooiste kerstetalage. Twee winkels mogen een jaar lang pronken met de titel ‘mooiste kerstetalage van de gemeente’.

De winnaar voor Schilde is kledingzaak J. Van der Veken (Turnhoutsebaan 101)In ’s-Gravenwezel werd de winnaar bloemenzaak Natuurlijk (Wijnegemsteenweg 17)

Iedereen die een stem uitbracht maakte kans op een cadeaucheque van Schilde. Een onschuldige hand mocht de vijf winnende stembiljetten trekken.

De winnaars zijn: Francine SchellekensFlorentina De StrooperLucas VanhaegendorenLisette Mariën en Marie-Claire Vermeulen. Zij ontvingen elk een cadeaucheque die ze kunnen gebruiken in de deelnemende winkels.

Lokaleeconomie

12

Page 13: 2970 info maart - april 2014

Adviesraden

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS)

adviseerde aan het gemeentebestuur om toe te treden tot een

bondgenootschap voor vrede in Colombia. De GROS deed dit op

vraag van Amnesty International. Het college van burgemeester

en schepenen heeft op 27 januari 2014 beslist om zich voor die

vredesgemeenschap te engageren.

In het Zuid-Amerikaanse Colombia is al vijftig jaar een gewapend conflict aan de gang. De burgerbevolking is hiervan het grootste slachtoffer. Ze zit steeds tussen twee vuren: enerzijds de guerrilla (voornamelijk de FARC) en anderzijds het leger en zijn paramilitaire handlangers. De voorbije 25 jaar werd tussen 6 en 10 miljoen hectare grond (meer dan dubbel de oppervlakte van België) afgenomen van kleine boeren. Er werden al meermaals bloedbaden aangericht, waardoor meer dan vijf miljoen mensen op de vlucht sloegen.

De Vredesgemeenschap van San José de Apartadó, in het noorden van Colombia, ontstond toen de bewoners van de 34 gehuchten van San José geen uitweg meer zagen uit die onmenselijke terreur. Op aanraden van hun bisschop Isaías Duarte Cancino riepen ze zich op 23 maart 1997 uit tot Vredesgemeenschap. Als burgerbevolking kunnen ze zich beroepen op de bescherming van het Internationaal Humanitair Recht.

Toetreden tot de Vredesgemeenschap is volledig vrij maar houdt een reeks engagementen in: geen wapens dragen of gebruiken,

geen enkele steun geven aan de gewapende partijen (guerrilla, leger en paramilitairen), deelnemen aan het gemeenschapswerk en zich verzetten tegen onrecht en straffeloosheid. Daarom heeft de gemeenschap duidelijk zichtbaar afgebakende humanitaire zones.Ondanks de keuze voor geweldloosheid gaat de terreur gewoon door. In een recent interview verklaarde een leider van de Vredesgemeenschap dat ze sindsdien 271 moorden en verdwijningen moesten aanklagen. Daar bovenop komen nog meer dan 2.400 schendingen van de mensenrechten.

Vraag om internationale druk

Er rust een verpletterende verantwoordelijkheid bij de Colombiaanse staat. Het leger is samen met de paramilitairen verantwoordelijk voor zo’n 85% van de schendingen van de mensenrechten. Tegelijk zorgt het gerecht ervoor dat zo goed als alle schendingen niet eens worden bestraft. Alleen internationale druk en aanwezigheid kunnen ervoor zorgen dat de meest elementaire rechten van de Vredesgemeenschap en van de boeren uit de omgeving worden gerespecteerd.

Zo zijn er de aanbevelingen van de Mensenrechtenraad van de VN. Van bij het ontstaan van de Vredesgemeenschap voert Amnesty International actie om haar rechten af te dwingen. Ook is er een voortdurende aanwezigheid van vredesbrigadisten zoals de Peace Brigades International, dit zijn jonge mensen uit verschillende landen die ter plaatse een fysiek schild van bescherming proberen te vormen. Ten slotte zijn er wereldwijd gemeenten en gemeenschappen die een bondgenootschap met de Vredesgemeenschap aangaan. In Italië bijvoorbeeld bestaat er een Netwerk van Solidariteit met de Vredesgemeenschap Colombia Vive!, in de VS heet dit het Colombia Support Network.

De gemeente Schilde treedt toe tot een Vlaams Netwerk van Solidariteit. Dat is een vorm van burgerdiplomatie die het opneemt voor de bescherming van de elementaire rechten van de Vredesgemeenschap. Dit betekent onder meer dat de gemeente Schilde ook brieven gericht aan de autoriteiten in Colombia mee zal ondertekenen, telkens als er een ernstige schending van de mensenrechten gebeurt.

Schilde engageert zich voor Vredesgemeenschap in Colombia

Kinderen van de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó in het gehucht La Unión.

Leden van de Vredesgemeenschap dragen in processie ‘stenen van de herinnering’ naar het Parque de Memoria.

13

Page 14: 2970 info maart - april 2014

14

Zaterdag 22 maart 2014 wordt uw ‘gezonde dag’Een dag om gezond van te smullen

Uw gezondheid is belangrijk. En ook de gezondheid van uw gezin verdient alle aandacht. Want precies dat is wat we iedereen toewensen met nieuwjaar, een verjaardag of als iemand ziek is. Het is niet voor niets dat elke keer we het glas heffen, dat ook doen ‘Op uw of op onze gezondheid’. Iedereen welkom op de gezonde dag. Uzelf, uw gezin, maar ook iedereen die u een goede gezondheid toewenst.

Sporten gezondheid

Schilde ondertekent charter ‘Gezonde gemeente’

Te weinig bewegen is even slecht voor uw gezondheid als roken. Toch brengt de gemiddelde Vlaming zeven jaar van zijn leven voor de televisie door. Maar er is ook goed nieuws: hoewel 1 op 9 vrouwen borstkanker krijgt, genezen 4 op de 5 als die borstkanker op tijd wordt ontdekt. Ook ‘geestelijke’ gezondheid, is gezondheid. Goed in je vel zitten is belangrijk voor iedereen. Wie zich mentaal goed voelt kan zijn talenten ontplooien, gaat beter om met de dagelijkse stress van het leven en belangrijke levensgebeurtenissen, kan productief en vruchtbaar werken en draagt meer bij tot de gemeenschap. De sleutel tot succes is informatie, en uiteraard een gezonde leefomgeving. Een stad of gemeente kan daarbij een cruciale rol spelen.

“Eén op drie mensen sterft te vroeg door ongezonde voeding en te weinig beweging.”

Daarom lanceerde Vlaams minister Jo Vandeurzen in april 2013 het project ‘Gezonde gemeente’. Lokale besturen worden aangespoord om gezondheid te integreren in heel hun gemeentelijke werking.

Niet minder dan 16 steden en gemeenten in Antwerpen, waaronder Schilde, tekenden een charter waarmee ze zich voor het project engageren.

Het charter Een gezonde gemeente neemt gezondheid op in al haar beleidsdomeinen (mobiliteit, cultuur, sport, ouderen, jongeren, …). Het doel is om inwoners de mogelijkheid te geven om gezond te leven in een gezonde omgeving. Hiervoor slaan meerdere diensten de handen in elkaar.

In Schilde betekent dit bijvoorbeeld een samenwerking tussen diverse gemeentelijke diensten zoals gezin en welzijn, sport en gezondheid of mobiliteit. Maar ook een samenwerking tussen gemeente en OCMW mag hier zeker niet ontbreken.

10 uur: Knibbel Knabbel Knuis, een gezonde familievoorstellingTine Hofman van ‘Kip van Troje’ brengt u verteltheater om verantwoord van te snoepen. Gezonde voeding, eetpatronen, milieuvriendelijk eten, onthaasting, seizoenen, smaak en feest vormen de ingrediënten van deze smaakmaker. Inspirerend, zoet verpakt en luchtig gepresenteerd. De voorstelling is vooral bedoeld voor kinderen van 3 tot 8 jaar en hun ouders of grootouders.

Praktisch:Waar: Dorpshuis, Kerkstraat 24, ’s-GravenwezelPrijs: 5 euro per gezin (max. 2 volwassenen en kinderen) - vooraf inschrijven

12 uur: Gezonde lunch smakelijk!Honger gekregen van al dat lekkers? ‘s Middags gaan we verder met een workshop rond gezonde tussendoortjes en gezond lunchen. Onder begeleiding van een diëtiste stellen jullie zelf een gezonde lunch samen.

Praktisch:Waar: Dorpshuis, Kerkstraat 24, ’s-GravenwezelPrijs: 7 euro per gezin (max. 2 volwassenen en kinderen) - vooraf inschrijven

Page 15: 2970 info maart - april 2014

15

Meer informatie dienst sport en gezondheid Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 40 - [email protected]

i

Knibbel Knabbel Knuis

Wilt u samen met leeftijdsgenoten uw conditie verbeteren of op peil houden? Dat kan.

De fit-o-meter voor 50+ is een 1100m lang parcours met 18 oefeningen. Iedere vrijdag verzamelt de groep om 15.30 uur aan de poort van Schildepark, ingang Bellevuedreef. U krijgt deskundige begeleiding en deelname is gratis.

In de krokus- en paasvakantie is er geen begeleiding.

Praktisch

Vrijdagen: 14/03, 21/03, 28/03, 4/04, 25/04, 2/05, 9/05, 16/05, 23/05, 30/05, 6/06, 13/06, 20/06, 27/06.

Telkens om 15.30 uur aan sportpunt Schildehof – Bellevue (hoofdingang park), SchildeInschrijven is verplicht.

Fit-o-meter

50+

Meer informatie en inschrijven dienst sport en gezondheid Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

i

Page 16: 2970 info maart - april 2014

16

Nr. Cursus Dag Data Uur

Sociaal Huis

1 Computer Wegwijs voor Beginners maandag 28 apr, 5-12-19 mei 9 tot 12 uur

2 Werken met Digitale Foto's dinsdag 29 apr, 6-13 mei 9 tot 12 uur

3 Info tablets woensdag 7 mei 9 tot 12 uur

4 Info Windows 8 woensdag 14 mei 9 tot 12 uur

5 Internet en e-mail woensdag 30 apr, 7-14 mei 13 tot 16 uur

6 Powerpoint donderdag 8-15-22 mei 9 tot 12 uur

7 Word maandag 28 apr, 5-12 mei 13 tot 16 uur

8 ABC van de eID en Tax-on-Web dinsdag 20 mei 9 tot 12 uur

9 Werken met bestanden en USB woensdag 21 mei 9 tot 12 uur

10 Werken met Digitale Foto's woensdag 21-28 mei, 4 juni 13 tot 16 uur

11 Internet en e-mail maandag 26 mei, 2-16 juni 9 tot 12 uur

12 Computer Wegwijs voor Beginners dinsdag 3-10-17-24 juni 9 tot 12 uur

13 Internet en e-mail maandag 19-26 mei, 2 juni 13 tot 16 uur

14 Excel woensdag 11-18-25 juni 13 tot 16 uur

15 Internet en e-mail donderdag 8-15-22 mei 13 tot 16 uur

16 Info tablets donderdag 5 juni 13 tot 16 uur

17 Werken met Digitale Foto's donderdag 12-19-26 juni 13 tot 16 uur

18 Veilig computergebruik woensdag 4-11-18 juni 9 tot 12 uur

19 Werken met bestanden en USB dinsdag 27 mei 9 tot 12 uur

20 Computer Wegwijs voor Beginners donderdag 5-12-19-26 juni 9 tot 12 uur

21 Werken met bestanden en USB maandag 16 juni 13 tot 16 uur

22 Werken met bestanden en USB maandag 23 juni 13 tot 16 uur

Dorpshuis

23 Werken met Digitale Foto's maandag 28 apr, 5-12 mei 19.30 tot 22.30 uur

24 Computer Wegwijs voor Beginners vrijdag 6-13-20-27 juni 9 tot 12 uur

25 Internet en e-mail dinsdag 27 mei, 3-10 juni 9 tot 12 uur

26 ABC van de eID en Tax-on-Web dinsdag 17 juni 9 tot 12 uur

27 Info tablets dinsdag 24 juni 9 tot 12 uur

28 Veilig computergebruik maandag 19-26 mei, 2 juni 19.30 tot 22.30 uur

29 Computer Wegwijs voor Beginners dinsdag 29 apr, 6-13-20 mei 9 tot 12 uur

30 Sociale netwerken vrijdag 9-16-23 mei 9 tot 12 uur

Onderwijs

Digidak: maak gratis kennis met computer en internet

Page 17: 2970 info maart - april 2014

17

Welkom bij Klavertje vijf

Hé jij daar! Zit je al in de laatste kleuterklas of in het eerste leerjaar? Hou je van muziek maken, dansen, knutselen, toneel spelen én ... van leuke verrassingen?

Kom dan zeker op zaterdag 26 april 2014 naar de gratis open les van Klavertje 5 in de Gemeentelijke Muziek-en Woordacademie van Wijnegem. Maak je keuze uit een van de twee groepen en wacht niet te lang met inschrijven, want de plaatsen zijn beperkt.

• groep1van 11 tot 12.40 uur• groep2van 13.30 tot 15.10 uur

Meer informatie Inschrijven doe je via e-mail die je richt aan [email protected] zeker je naam, de groep die je kiest en de gemeente waar je woont.

i

Vrije inloopTijdens de vrije inloop kunt u bij digidak gratis gebruik maken van een computer en staat er een begeleider klaar om u verder te helpen met al uw computervragen. U mag ook uw eigen laptop meebrengen om uw computervragen voor te leggen. U hoeft hiervoor niet te reserveren. Deze dienst is volledig gratis.

Deze vrije inloop gaat door:Sociaal huis, Turnhoutsebaan 67, SchildeElke vrijdag van 9 tot 12 uurDorpshuis, Kerkstraat 24, ’s-GravenwezelElke woensdag van 18 tot 20 uur

InitiatiesNa de paasvakantie start digidak weer een heleboel initiaties in het Sociaal huis en in het Dorpshuis. De initiaties bestaan meestal uit 3 lessen van ongeveer 3 uur. U neemt deel in een groep van maximaal 5 personen en er staan steeds een lesgever en een ondersteunende begeleider klaar om u te helpen.De initiaties die dit keer aan bod komen vindt u in het overzicht.

InschrijvingenAlle lessen zijn gratis, maar u moet zich wel vooraf in inschrijven om uw plaats te reserveren. Als u inschrijft, betaalt u een deelnamewaarborg die u tijdens de laatste les terug krijgt.

U kan inschrijven op - vrijdagen 28 maart en 4 april 2014

van 9 tot 12 uur in de conferentiezaal van het gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde

- woensdagen 26 maart en 2 april 2014 van 18 tot 20 uur in het Dorpshuis, Kerkstraat 24, ‘s-Gravenwezel

Let op: Het aantal plaatsen is beperkt. Is er geen plaats meer in de door u gekozen les, dan komt u op een wachtlijst. Bij een volgende reeks inschrijvingen wordt u dan als eerste schriftelijk gecontacteerd.

Als er nog plaatsen zijn, kunt u zich ook na deze data nog inschrijven tijdens de vrije inloop in Schilde en ’s-Gravenwezel.

Meer informatie www.digidak.be 014 71 11 03i

Page 18: 2970 info maart - april 2014

18

Onthaal en dienst burgerzakenBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 00, fax 03 384 28 [email protected], www.schilde.be

Voormiddag Namiddag Avond

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30 18 - 20*

woensdag 8.30-12.30 14 - 16

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

ArchiefBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 00 [email protected]: elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur Raadplegingen (opzoekingswerk) enkel op afspraak

Stedenbouwkundig ambtenaar (enkel op afspraak)

HoofdbibliotheekHoofdbibliotheek (bovenverdieping)Brasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 01, [email protected]

dienst cultuur en bibliotheekBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde(bovenverdieping)

03 380 16 28, [email protected]

Museum Albert Van DyckBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde(bovenverdieping)

03 380 16 28, [email protected]

*** enkel eerste volledig weekend van de maand

Gemeentelijke lagere school De WingerdFrans Pauwelslei 19, 2970 Schilde(’s-Gravenwezel)03 658 86 18, fax 03 685 45 [email protected], www.glsdewingerd.be

Sociaal HuisTurnhoutsebaan 67, 2970 SchildeOCMW: 03 383 62 18,[email protected]: [email protected]: 03 385 06 35, [email protected]: 03 385 37 47Opvoedingspunt: 03 380 11 09,[email protected]

Sluitingsdagen Gemeentelijke diensten, Sociaal Huis, containerpark en bibliotheek

vrijdag 18 april 2014 (Goede Vrijdag)maandag 21 april 2014 (Paasmaandag)donderdag 1 mei 2014 (Feest van de Arbeid)

Bijkomende sluitingsdag containerpark en bibliotheekzaterdag 19 april 2014 (Paaszaterdag)

Openingsurengemeentelijke diensten

Administratieve dienstenBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde(financiën, financieel beheer, milieu, ruimtelijke ordening, openbare werken, mobiliteit, secretariaat, archief, communicatie en personeel)

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30

woensdag 8.30-12.30

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

Voormiddag Namiddag

dinsdag 8.30-12.30

donderdag 8.30-12.30

Filiaal ‘s-Gravenwezel en digidakKerkstraat 24, 2970 Schilde, 03 646 08 22

Voormiddag Namiddag Avond

maandag 16 - 20

dinsdag 9.30-11.30 16 - 20

woensdag 13 - 17

donderdag 9.30-11.30 16 - 20

vrijdag

zaterdag 14 - 17

Voormiddag Namiddag Avond

maandag 18 - 20*

dinsdag 13.30-15.30**

digidak 18 - 20

woensdag 14 - 16 18 - 20

donderdag

vrijdag

zaterdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag 9.30 -12 13.30-16

dinsdag 9.30 -12 13.30-16

woensdag 9.30 -12 13.30-16

donderdag 9.30 -12 13.30-16

vrijdag 9.30 -12 13.30-16

Voormiddag Namiddag

maandag

dinsdag 10 - 12 14 - 16

woensdag 10 - 12 14 - 16

donderdag 10 - 12 14 - 16

vrijdag 10 - 12 14 - 16

zaterdag*** 13 - 17

zondag 13 - 17

Voormiddag Namiddag Avond

maandagocmw opvoedings-punt

8.30-12

17 - 20

dinsdagocmw PWA

8.30-129.15-12

woensdagocmw 8.30-12

donderdagocmw 8.30-12

vrijdagocmw

digidak(vrije inloop)

8.30-12

9.00-12

* UITGEZONDERD JULI EN AUGUSTUS** ENKEL VOOR KLASSEN EN GROEPEN NA AFSPRAAK, NIET TIJDENS DE SCHOOLVAKANTIES

digidakvrije inloopwoensdag

dienst gezin en welzijn (jeugd - senioren)Jeugd 03 380 07 47, [email protected] 03 380 07 49, [email protected] 03 380 07 47, [email protected]

dienst sport en gezondheid03 380 07 40, [email protected]

03 380 07 40, [email protected]

Eugeen Dierckxlaan 24, 2970 Schilde

ContainerparkRozenhoek, 2970 Schilde 03 383 04 20

dienst der werkenRozenhoek 2, 2970 Schilde 03 380 14 80,[email protected]

Voormiddag Namiddag

maandag 10-12 13.30-16

dinsdag 10-12 13.30-16

woensdag 10-12 13.30-16

donderdag 10-12 13.30-16

vrijdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag

dinsdag 8.30-12 12.45-17.15

woensdag 8.30-12 12.45-15.45

donderdag 8.30-12 12.45-15.45

vrijdag 8.30-12 12.45-15.45

zaterdag 8.30-12 12.45-15.45

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12

dinsdag 8.30-12

woensdag 8.30-12

donderdag 8.30-12

vrijdag 8.30-12

EvenementenloketTurnhoutsebaan 200 in 2970 Schilde03 380 16 [email protected]

Voormiddag Namiddag Avond

maandag 8.30-12.30 14-16 *

dinsdag 8.30-12.30 14-16 *

woensdag 8.30-12.30 14-16 16 - 19 *

donderdag 8.30-12.30 * 14-16

vrijdag 8.30-12.30 14-16 16 - 18 *

* OP AFSPRAAK

Page 19: 2970 info maart - april 2014

19

Weekenddienst dokters 0900 70 212Van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur.

Wachtdienst apothekers 0900 10 500www.apotheek.be

Wachtdienst tandartsen 090 399 591Van vrijdagavond 21 uur tot maandagochtend 9 uur.

Wachtdienst dierenartsen Zone Antwerpen: 03 233 56 51Regionaal: 474 69 22 88

Palliatieve zorgTelefonische permanentie palliatieve consulente: 03 633 20 11Palliatieve Hulpverlening Antwerpen: 03 820 25 31www.pha.be

Wit-Gele Kruis 03 383 23 85

2970infoGemeentelijk informatieblad van het gemeentebestuur van Schilde.

Redactieadresdienst communicatie en onthaalBrasschaatsebaan 302970 Schilde03 380 16 90fax 03 384 28 [email protected]

Grafische vormgevingArtoos Communicatiegroep

DrukArtoos Communicatiegroep

Foto’s, illustratiesdienst communicatie, dienst gezin en welzijn, dienst sport en gezondheid,...Shutterstock, Photocase

Verantwoordelijke uitgeverBurgemeester Dirk Bauwens,Amazonenlaan 9, 2970 Schilde

Sluitingsdatum inzendingenGegevens voor het gemeentelijk informatieblad van mei/juni 2014 moeten, bij voorkeur digitaal, toekomen op de dienst communicatie, uiterlijk op donderdag 20 maart 2014 om 11 uur.

Inzendingen die later binnenkomen, komen niet in aanmerking voor publicatie.

Het staat de redactiekern vrij ingezonden teksten die in aanmerking komen voor publicatie eventueel verkort weer te geven, met respect voor het meest essentiële van de inhoud.

Aan teksten in het informatieblad kan geen rechtskracht worden ontleend.

Wachtdiensten

U kunt op verschillende manieren contact opnemen: Schriftelijk e-mailen naar: [email protected] naar: College van burgemeester en schepenen, Brasschaatsebaan 30, 2970 Schilde Persoonlijk voor een afspraak met de burgemeester: 03 380 16 21 voor een afspraak met één van de leden van het college: www.schilde.be/schepencollege

Burgemeester: Dirk Bauwens

bevoegdheden: algemene coördinatie, burgerzaken, personeel, politie en brandweer [email protected]

Schepenen: Steven Dietvorst

bevoegdheden: ruimtelijke ordening, financiën, ICT en jeugd [email protected]

Peter Mendonckbevoegdheden: woonbeleid, openbare werken, patrimonium, lokale economie en juridische [email protected]

Lieve Struyf bevoegdheden: senioren, gezinnen, gezondheid, welzijn en ontwikkelingssamenwerking [email protected]

Kathleen Krekels bevoegdheden: cultuur en bibliotheek , onderwijs, toerisme, communicatie en evenementen [email protected]

Anke Fierens bevoegdheden: milieu, mobiliteit en sport [email protected]

Leen Scholiersbevoegdheden: werk en OCMW-voorzitter [email protected]

Contact met burgemeester en schepenen

0000000000000000

bezoek www.schilde.be

schrijf via www.schilde.be/nieuwsbrief

word fan van onze Facebookpagina, www.facebook.com/2970.Schilde

volg ons op Twitter, @2970Schilde

U hebt thuis geen internetaansluiting, maar u wilt degemeentelijke website toch graag bezoeken?In de bibliotheken van Schilde en ‘s-Gravenwezel kunt u gratis internetten (max. één uur per dag). Reserveer vooraf op het nummer 03 380 16 01.

Blijf nog beter op de hoogte van al hetnieuws uit Schilde en ‘s-Gravenwezel

Page 20: 2970 info maart - april 2014

Kies uit het fantastische sportaanbod of grabbel in de toffe activiteiten

van het jongerenaanbodUw zoon of dochter krijgt de nieuwe brochure via de school. Als uw kind niet in Schilde naar school gaat, kunt u een brochure ophalen op het gemeentehuis of bij de organiserende diensten.

Workshopnamiddagen

Uitstappen

Kleutersporten

Speelpleinen

Themasportkampen

10MAART 2014

10 UUR

START INSCHRIJVINGEN

Meer informatie Evenementenloket

Turnhoutsebaan 200Schilde

03 380 16 [email protected]

i

De inschrijvingen starten op 10 maart 2014 om 10 uur. Maar u kunt al een nieuw gezinsaccount aanmaken. Dan gaat inschrijven

een pak vlotter. Oude accounts kunt u niet meer gebruiken.

schilde.grabbis.be

Paasvakantie

Zomervakantie