Connect maart 2011

16
WWW.CNCT.NL JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 3 • NR 1 Jezelf worden! 12 REND COLLECTIVE EXPERIMENT 15 GADGETS 14 5

description

Connect maart 2011

Transcript of Connect maart 2011

Page 1: Connect maart 2011

WWW.CNCT.NL

JONGERENBLAD VAN DE HOOP • JAARGANG 3 • NR 1

Jezelf worden!

12

REND COLLECTIVE EXPERIMENT

15

GADGETS 14

5

Page 2: Connect maart 2011

2

Sanne: “Ik was een lelijk en dom meisje”

Sanne lijkt een vrolijk meisje, maar wat niemand weet is dat ze zich van binnen diep ongelukkig voelt. Ze vindt zichzelf lelijk en dom. Ze is ervan overtuigd dat niemand haar zou missen als ze er niet meer zou zijn. Vlak voor haar zestiende verjaardag krijgt ze een vriendje. Sanne: “Ik leef-de helemaal op en was ervan overtuigd dat alles nu goed zou gaan komen.” Maar niets bleek minder waar…

Page 3: Connect maart 2011

Sanne: “Ik was een lelijk en dom meisje”

3

Sanne steeds slechter. Sanne: “Het gevoel dat ik dom en lelijk was, kwam in alle hevigheid terug. Richard be-vestigde dat ook. Hij ging vreemd met een ander meisje en liet het dan overkomen alsof het mijn schuld was. Als ik een betere vriendin was, dan zou hij die behoefte helemaal niet hebben.” Ook op lichamelijk gebied gaat het al snel fout. “Richard wilde met mij naar bed. Ik gaf eraan toe omdat ik bang was om hem kwijt te raken. Richard zei regelmatig tegen me dat ik blij moest zijn dat hij een relatie met me wilde, omdat verder niemand mij ooit zou willen. Uit angst dat dit waar was, bleef ik bij hem.” Ondertussen gaat het geestelijk en lichamelijk bergafwaarts met Sanne: “Ik kwam bij een psycholoog terecht en kreeg antidepressiva voorgeschreven. Eten kreeg ik niet meer door mijn keel en ik had constant buikpijn. Ik viel in een paar maanden tijd bijna zeven kilo af.”

KeuzeSanne zit voor haar gevoel vast in de relatie met Richard en het lijkt erop dat ze nooit de kracht zal vinden om uit de situatie te stappen. Maar op een dag maakt ze – tot verbazing van haarzelf én haar omgeving – plotseling de keuze om het uit te maken met Richard. "Ik onder-schepte een mailtje van hem waarin hij aan een meisje vertelde dat hij eindelijk zijn vriendin - dus mij!- aan de kant had gezet. Ineens was het genoeg. Ik besefte dat ik een keuze had: of de rest van mijn leven zo ongelukkig blijven, of het uitmaken met Richard en aan mezelf gaan werken. In een sterk moment koos ik voor het laatste.”

RustNadat Sanne weer een beetje tot haar zelf is gekomen, volgt een periode van rust en bezinning. Sanne: “Eén van de eerste dingen die ik deed nadat ik het uit had gemaakt met Richard, was het bezoeken van een chris-

“Ik weet nog precies hoe het voelde toen ik Richard voor het eerst zag”, vertelt Sanne. “Ik vond hem meteen erg leuk, maar wist tegelijkertijd ook zeker dat het nooit iets zou worden tussen ons. Ik was immers een lelijk en dom meisje en hij was zó knap en leuk!” Als Sanne via een vriendin hoort dat Richard haar toch leuk vindt, weet ze dan ook niet wat ze hoort. Sanne: “Ik was verbaasd dat hij me leuk vond, maar tegelijkertijd ook zo blij. Er was iemand die me mooi vond en lief!”

VerliefdNadat Richard en Sanne een paar keer uit zijn geweest, vraagt hij verkering aan haar. In het begin van hun relatie is Richard een voorbeeldig vriendje. Sanne: “Hij belde en sms’te me heel vaak. Als ik hem zag, vertelde hij me wel honderd keer hoe mooi en lief hij me vond. En toen hij een week met zijn vrienden op vakantie was geweest, nam hij een prachtig zilveren kettinkje voor me mee met een hartje eraan.” Sanne kan haar geluk niet op.

SluipendMaar dan verandert hun relatie. Sanne: “Richard ging zich niet van de ene op de andere dag anders gedra-gen. Het sloop er in. Ik weet nog dat we af hadden gesproken om samen naar de fi lm te gaan. Ik had mezelf helemaal mooi gemaakt voor hem, maar hij kwam uitein-delijk niet opdagen. Zijn telefoon had hij uitgeschakeld. Ik was ontzettend bang dat hem iets ergs was overko-men en was helemaal overstuur. Om half één ’s nachts belde hij op. Hij had even geen behoefte aan mij en was met een vriend gaan stappen. Ik werd niet boos. In plaats daarvan sprak ik hardop uit wat ik eigenlijk al heel lang wist: ik was zo’n jongen gewoon niet waard.”

BuikpijnIn de jaren die volgen wordt de relatie tussen Richard en

Page 4: Connect maart 2011

gezet voelen om met hun vriendje naar bed te gaan. Ik mag deze meiden vertellen hoe God naar hen kijkt en hoe belangrijk het is dat ze zich gaan realiseren hoe God over hen denkt. En ik kan hen uitleggen waarom God seks voor binnen het huwelijk bedacht heeft en niet daarbuiten*. Ik kan niet zeggen dat ik dankbaar ben voor wat ik mee heb gemaakt. Maar ik ben wel dankbaar voor het feit dat ik een trouwe God mag dienen Die van me houdt en voor mij zorgt!”

*Doorlezen over dit thema? Check www.cnct.nl!

Zo denkt God over jou!Benieuwd hoe God over jou denkt?

Blader dan snel door naar pagina 13!

Doorpraten?Herken je jezelf in het verhaal van Sanne? Of heb je een andere vraag over liefde, relaties, zelfbeeld of een ander onderwerp? Je kunt bij Chris terecht voor alles waar je mee zit! Chris is te bereiken via de chatbox (www.chris.nl), mail ([email protected]) én per telefoon: 0800 – 63 123 00 (gratis!).

telijke jongerenconferentie. Ik had niet zoveel met God, maar ik ging vooral om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat ik Jezus daar zou ontmoeten, had ik nooit verwacht. Het is het beste wat me ooit is overkomen! Zonder Jezus had ik het niet gered. Hij leidt mijn leven en is Degene die herstel heeft gebracht. Natuurlijk heb ik daarbij zelf ook keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld om me te vul-len met gedachten die God over mij heeft, in plaats van met de negatieve dingen die ik jarenlang over mezelf uitgesproken heb. En ik heb Richard vergeven. Dat was niet makkelijk en ging op dat moment ook tegen mijn gevoel in. Het was een keuze. Een enorm bevrijdende keuze, dat wel.”

GlimlachOp het moment dat Sanne meewerkt aan dit interview, is ze ruim tien jaar verder. Ze heeft een brede glimlach op haar gezicht. Zo te zien gaat het erg goed met haar! Sanne: “Wat ik mee heb gemaakt is allesbehalve leuk en het heeft zijn littekens achtergelaten. Tegelijkertijd kan ik getuigen van het feit dat God alles doet meewerken ten goede, zoals in de Bijbel staat. Ik ontmoet veel jon-geren die op het punt staan zich in dezelfde situatie te storten als ik tien jaar geleden. En ik spreek vaak meiden die negatief over zichzelf denken of zich onder druk

4

Page 5: Connect maart 2011

Laten we eerlijk zijn: worshipbandjes produceren soms wel erg veel hetzelfde geluid. Rockende gitaren, een lek-ker refrein en klaar is kees. Op zich niets mis mee, maar toch is het ook wel eens leuk om een band te ontmoeten die laat horen dat aanbiddingsmuziek ook anders kan klinken. Een voorbeeld daarvan is Rend Collective Ex-periment. Dit Noord-Ierse collectief, bestaande uit meer dan vijftien personen, is vol passie voor God en uit dit door het schrijven, zingen en spelen van aanbiddingslie-deren. Bandlid Gareth Gilkeson vertelt: “We zijn eigenlijk gewoon een club vrienden van in de twintig die muziek maken. Met onze nummers willen we graag doorgeven wat God voor ons betekent en wat Hij ons leert.”

Niet alleen de teksten zijn origineel en eigentijds, ook de muziek: toeters, bellen, xylofoons, handengeklap, zelfs hun iPhones gebruiken ze bij het ten gehore brengen van de aanbiddingsnummers. Hoe ze dat doen, kun je vinden op YouTube en op het debuutalbum Organic

Family Hymnal. Op deze cd zijn tien nieuwe songs te horen. Sinds de komst van de cd is de fanschare van het collectief groeiende. De leden van het kleurrijke Experi-ment streven niet naar een celebrity bestaan, ze blijven liever gewoon. “Als er een fotoshoot is, worden gewoon de muzikanten gefotografeerd die er op dat moment zijn. We zijn er ook nooit allemaal tegelijk bij optredens, het is maar net wie er kan.” Daarmee laten ze zien dat het niet om de band gaat, maar om God. Inmiddels is de groep alweer bezig met het schrijven van nieuwe num-mers. Binnenkort doet Rend Collective Experiment Ne-derland aan. Op zaterdag 23 april kun je ze zien op het Vecht Gospel Festival in Dalfsen en op maandag 25 april spelen ze op Easter Live in de LEG in Aalsmeerderbrug.

Meer informatie vind je op:www.rendcollectiveexperiment.comwww.twitter.com/rendcollective

REND COLLECTIVE EXPERIMENTWorship, maar dan net iets anders

5

Page 6: Connect maart 2011

6

Niet iedereen is altijd even blij met zichzelf. Je bent dus geen uitzondering als je wel eens denkt: “Wat stel ik nu eigenlijk voor?”. God denkt (gelukkig!) anders over ons dan we vaak over onszelf denken. Kijk maar wat er in Genesis 1:27 staat: “En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; manne-lijk en vrouwelijk schiep Hij hen.” En niet alleen schiep God ons naar Zijn beeld, Hij was daar ook nog eens heel tevreden mee: “En God zag al wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed” (Genesis 1:31).

Oude manNu denk je misschien: “Ja, God kan wel blij zijn met de schepping in het algemeen, maar als Hij specifi ek naar mij kijkt, vindt Hij het vast niets wat Hij ziet.” Wees daar maar niet te zeker van. God heeft een bedoeling met jouw bestaan, ook als je vindt dat je niets waard bent. Denk eens aan het verhaal van Mozes. Hij werd opge-voed als een prins aan het Egyptische hof, maar nadat hij moest vluchten hoedde hij veertig jaar de schapen van zijn schoonvader. Uiteindelijk was hij een oude man. Hij zal vast hebben gedacht dat zijn leven voorbij was

De waarheid over jezelf

en dat hij nooit wat zinnigs had gedaan. En toen… toen kwam God. God had een opdracht voor hem: het volk Israël bevrijden uit slavernij.

ExcuusMozes was niet erg happy met zijn nieuwe opdracht. Lees Exodus 3 en 4 er maar eens op na. Mozes verzon het ene excuus na het andere: hij vond zichzelf niet goed genoeg en zei dat hij niet gemakkelijk kon praten. God bleef geduldig en probeerde Mozes te helpen. Weet je wanneer Hij pas boos werd? Toen Mozes zei: “Och Heere, zend toch iemand anders” (Genesis 4:13). God wist wat Mozes kon. Hij weet ook wat jij kunt. Zeg dus niet dat jij niet goed genoeg bent. God heeft jou gemaakt. En Hij zag dat het zeer goed was!

Heb je wel eens de neiging om de

spiegel te vermijden? Wil je het

liefst wegsluipen als anderen ver-

tellen wat voor bijzonders ze nu

weer hebben gedaan? Of is het

gevoel dat je niets kunt voor jou

herkenbaar? Lees dan snel verder

en ontdek de waarheid over jezelf!

Page 7: Connect maart 2011

Hoi, ik ben een meisje van 16. Mijn ouders maken steeds negatieve opmerkingen over mij. Ik word daar erg onzeker van. Wat moet ik doen?Begrijpelijk dat je hier onzeker van wordt! Iedereen wil graag dat zijn/haar

ouders positief over hem/haar zijn. Heb je wel eens geprobeerd om hier

met je ouders over te praten? Misschien hebben jouw ouders helemaal

niet door dat ze zo negatief tegen jou doen. Daarnaast is het belangrijk dat zij weten hoe jij je voelt als ze zo tegen je

praten. Vind je het lastig om hierover tegen je ouders te beginnen? Een

brief schrijven kan ook. Dat is minder eng en je kunt ook nog eens rustig

nadenken over wat je precies wilt zeggen. Als je behoefte hebt aan feed-

back op je brief of op wat je wilt zeggen, kun je iemand die je vertrouwt

mee laten lezen. Weet dat je hiervoor ook altijd contact op kunt nemen

met Chris.

Ik ben pas christen en zit in de vijfde klas van het VWO. In de toekomst wil ik misschien psy-chologie studeren. Ik denk alleen dat de studie psychologie niet past bij mijn christelijk geloof.

Wat goed dat je over deze vraag nadenkt! Binnen de psychologie zijn er veel denkrichtingen die niet kloppen met hoe God denkt. Toch kun je het beroep van psycholoog als christen goed uitoefenen. Belangrijk is om dichtbij God te blijven. Als je werkt vanuit de liefde voor de Here Jezus, dan heb je mensen die vastgelopen zijn in hun leven juist veel te bieden! Een tip voor als je gaat studeren: zoek contact met christelijke medestudenten, bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een christelijke studentenvereniging. Heb je het gevoel dat je nog niet erg sterk in je geloof staat, dan kun je overwegen om voorafgaand aan je studie een toerustingsjaar te volgen, bijvoorbeeld bij de Evangelische Hogeschool (www.eh.nl).

Ik ben pas christen en zit in de vijfde klas van het VWO. In de toekomst wil ik misschien psy-chologie studeren. Ik denk alleen dat de studie het VWO. In de toekomst wil ik misschien psy-chologie studeren. Ik denk alleen dat de studie het VWO. In de toekomst wil ik misschien psy-

CHRIS... WAT ER OOK MET JE IS! BELLEN: 0800 63 123 00 (GRATIS)MAILEN: [email protected]: WWW.CHRIS.NL

Ik weet niet wat voor oplei-

ding ik moet gaan volgen. Bij

de opleiding die ik nu volg,

had ik vooraf al twijfels.

Ik heb een paar maanden

een andere opleiding

gevolgd, maar daar had

ik het uiteindelijk ook

niet naar mijn zin. Ik

voel me zo stom dat

ik niet weet wat ik

wil!

CHRIS... WAT ER OOK MET JE IS! BELLEN: 0800 63 123 00 (GRATIS)(GRATIS)MAILEN: [email protected]: WWW.CHRIS.NL

Lastig hè, om nu al een keuze te maken die je toekomst zo beïnvloedt? Zeker als je niet echt weet wat je leuk vindt. Als je niet weet welk werk je in de toekomst wilt gaan doen, kun je ook wat minder groot denken. Wat zijn bijvoorbeeld je hobby’s? Welke vakken vond/vind je leuk op school? En waar word je nou écht enthousiast van? Vraag ook eens een vriend(in) en/of je ouder(s) welke gaven en talenten zij in jou zien. Schrijf deze antwoor-den op en lees ze eens rustig door. Als je hier nog geen opleiding aan kunt koppelen, kun je verder zoeken op internet. Bijvoorbeeld op www.werksite.nl. Hier vind je veel informatie over verschillende beroepen en opleidingen. Tot slot: probeer jezelf niet teveel druk op te leggen. Dat helpt je namelijk niet echt bij het maken van een goede keuze…

7

Page 8: Connect maart 2011

8

“Ik dacht dat ze me leuk vonden als ik deed wat

zij wilden.”

“Ik dacht dat ze me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat

zij wilden.”als ik deed wat

zij wilden.”als ik deed wat

zij wilden.”

“Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat

“Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat

“Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze

als ik deed wat als ik deed wat

“Ik dacht dat ze me leuk vonden als ik deed wat

“Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze

als ik deed wat als ik deed wat zij wilden.”

als ik deed wat als ik deed wat zij wilden.”

als ik deed wat zij wilden.”

als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”

me leuk vonden als ik deed wat

zij wilden.”als ik deed wat

zij wilden.”

me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat

zij wilden.”als ik deed wat als ik deed wat

zij wilden.”

“Ik dacht dat ze

zij wilden.”

“Ik dacht dat ze

zij wilden.”als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat

zij wilden.”als ik deed wat me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze me leuk vonden

zij wilden.”zij wilden.”

“Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze

als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”

als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”

me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden

8888

als ik deed wat zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”zij wilden.”

“Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze

als ik deed wat als ik deed wat

“Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden als ik deed wat

“Ik dacht dat ze

als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden als ik deed wat als ik deed wat als ik deed wat me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze me leuk vonden me leuk vonden “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze “Ik dacht dat ze

Page 9: Connect maart 2011

“Twee jongens uit mijn klas sloegen me telkens”, begint Robin zijn verhaal. “Ik durfde niks te zeggen en werd er enorm onzeker door. Ik probeerde buiten school vrien-den te vinden en trok op met de oudere broer van een jongen die ik nog kende van de basisschool. Die had veel vrienden die zo’n vijf jaar ouder waren dan ik. We pokerden en stapten vaak.”

Erbij horenRobin is iemand met een sterke eigen mening, maar hij merkt dat veel mensen dat niet zo prettig vinden. Robin: “Om erbij te horen, ging ik me tegenover mijn vrienden gedragen zoals ik dacht dat zij wilden dat ik me zou gedragen. De ene keer probeerde ik om heel grappig te zijn, de andere keer vertelde ik stoere verhalen. Ook gaf ik veel complimentjes en hielp ik anderen, in de hoop dat ze me aardig zouden vinden. Ik schoof mezelf eigenlijk helemaal aan de kant.“

BlowenRobin drinkt vaak alcohol met zijn vrienden en gaat op zijn veertiende ook blowen. “Mijn vrienden wilden er niet de oorzaak van zijn dat ik met blowen zou begin-nen. Ik vertelde daarom dat ik het al vaker gedaan had – wat niet zo was – want het zou natuurlijk saai zijn als ik telkens niet zou meedoen. Zo kwam ik aan mijn eerste blowtje. Eerst deed ik het omdat ik het ‘gezellig’ en lekker vond, maar steeds vaker ging ik blowen om mijn problemen te kunnen vergeten.”

KeuzeThuis ervaart Robin weinig steun. “Mijn ouders hadden de handen vol aan zichzelf, dus ik kon eigenlijk nooit goed met ze praten. Mijn vader had wel door dat het niet goed met me ging. Regelmatig zei hij dan dat er écht iets moest veranderen, omdat ik anders geen toe-komst zou hebben. Hij gaf aan dat ik een probleem had, maar zocht niet mee naar een oplossing. Omdat ik geen idee had wat ik moest veranderen, ging ik steeds vaker

denken: ‘Zie je wel, ik ben niks waard en het komt nooit goed met me’.”

GenezenOp een dag komt de vader van Robin tot geloof. Tot grote verwondering van Robin raakt zijn vader vanaf dat moment geen druppel alcohol meer aan. Door deze gebeurtenis gaat ook Robin geloven dat God bestaat en ziet hij in hoe groot Hij is. “Nu mijn vader niet meer ver-slaafd was, wilde hij dat ook ik zou breken met mijn ver-slaving. Hij wist niet meer wat hij met mij aan moest. Ik loog en ik stal; mijn vader nam zelfs een kluis in huis. Op een dag belde mijn vader De Hoop, met de vraag of zij mij konden helpen. Ik werd twee keer opgenomen, maar dat deed ik meer voor mijn ouders dan voor mijzelf. Toch besefte ik in die tijd dat het eigenlijk erger met me was dan ik tot dan toe zelf dacht. Deze derde keer dat ik bij De Hoop ben, heb ik echt zelf de keuze gemaakt om te willen veranderen.”

Vallen en opstaanAfkicken is moeilijk, maar jezelf leren accepteren zoals je bent is voor Robin ook niet bepaald simpel. “Ik heb me zó lang aangepast aan wat anderen wilden, dat ik nu weer moet gaan ontdekken wie ik nu eigenlijk ben. Ik moet gaan leren dat ik fouten mag maken en dat kritiek op mij niet direct betekent dat ik niks waard ben. Dat lukt met vallen en opstaan.” Robin heeft een dringend advies aan iedereen die zichzelf waardeloos voelt: “Praat erover als je je onzeker voelt en blijf jezelf. Anders gaan anderen over je heenlopen en maken ze gebruik van je. Zoek hulp als het nodig is. Bid en lees in de Bijbel wat God van je vindt; als je dat accepteert, dan krijg je ook een beter zelfbeeld.”

© F

oto

Chr

is H

aarm

an

9

Page 10: Connect maart 2011

SOEP VOOR

GOED DOEL

SpoNSOR

Mij!

BROODJEWORST€ 2,-

AUTO

WASS

EN€ 5

,-

10

Ingewikkelde acties, afzien tijdens een sponsorloop of veel tijd kwijt aan de

voorbereidingen van een sponsorproject? Het kan natuurlijk een extra uitdaging

zijn, maar het is helemaal niet noodzakelijk! Vier leerlingen van het Calvijn College

bewijzen dat geld inzamelen voor een goed doel niet moeilijk hoeft te zijn.

Anneleen, Mirella, Elize en Julia bedachten een slimme actie. Tim van Dijl, fondswerver voor projecten van De Hoop, vertelt: “De vier meiden hebben elk een oud shirt helemaal volgeschreven met ‘De Hoop’. Daarna zijn ze bij familie en vrienden op bezoek geweest en hebben ze laten raden hoeveel keer ‘De Hoop’ op hun shirt stond. Vervolgens zijn ze langs de deuren gegaan en hebben de enthousiaste meiden in totaal 500 euro ingezameld! Samen met andere leerlingen die ook originele acties hadden bedacht, heeft het Calvijn College het mooie bedrag van 3212 euro opgehaald.”

Waar doe ik het voor?De Hoop biedt hulp aan mensen met een verslaving en psychische/psychiatrische problemen. Het geld dat hiervoor nodig is, wordt betaald door de zorgverzeke-ring. Maar De Hoop doet méér. Mensen kunnen bij De Hoop bijvoorbeeld trainingen en cursussen volgen. En kinderen en jongeren kunnen met hun vragen en voor advies terecht bij Chris, een afdeling van De Hoop. Voor deze (en andere) vormen van hulpverlening heeft De Hoop giften nodig van kerken, scholen of mensen die persoonlijk een donatie geven. Wil je weten voor welke projecten je geld in kunt zamelen? Kijk daarvoor op www.vriendenvandehoop.nl.

Aan de slag! Als je hebt beslist waarvoor je het geld wilt binnenhalen, is het tijd voor actie! Connect helpt je graag op weg. Van simpele verkoopacties tot gave marathons en stoere buitenactiviteiten!

Slimme verkooptrucs• De Hoop heeft een mooi boekje met daarin verha-

len van mensen die bij De Hoop opgenomen zijn geweest. Je kunt deze boekjes bij je ouders, opa en oma of buren verkopen voor 5 euro per stuk. Je krijgt de boekjes gratis, zodat het extra veel geld oplevert voor de projecten van De Hoop.

• Broodjes knakworst verkopen tijdens een pauze op school is big business. Koop wat witte puntjes, knakworsten en sauzen en verkoop de broodjes knakworst voor één euro per stuk. Je haalt hier al snel een marge van € 0,70 per broodje. Dat levert zeker een gaaf bedrag op!

MarathonJe kunt natuurlijk van alles een marathon maken. Wat dacht je van een marathon gamen op de Wii of een marathon paalzitten? Wie kan het langste wakker blijven tijdens een lesmarathon midden in de nacht? Kortom: met een beetje creativiteit zijn de meest originele marathons te verzinnen. Laat je sponsoren je per (half) uur sponseren en je zult zien dat het totaalbedrag wat je met je klas of school ophaalt, enorm is.

Naar buitenHoud jij meer van echte buitenactie? Organiseer dan een stoere activiteit in de open lucht.• Voor een grote afstand mountainbiken heb je een

goede conditie nodig. Wil je je dubbel inzetten voor het goede doel? Zet dan een mountainbiketocht uit in de omgeving van je school, organiseer geza-

Geld inzamelen: kan het zijn!Geld inzamelen: kan het zijn!zo simpel

Page 11: Connect maart 2011

SOEP VOOR

GOED DOEL

SpoNSOR

Mij!

BROODJEWORST€ 2,-

AUTO

WASS

EN€ 5

,-

11

menlijke oefenmomenten met je klasgenoten voor conditieopbouw en zorg voor de nodige supporters langs het parcours. Naast een hoop geld levert dit natuurlijk ook veel gezelligheid op.

• Veel van de mensen die bij De Hoop geholpen wor-den, zijn dakloos (geweest). Verplaats je eens met de jongeren van jouw school of kerk in het leven van een

dakloze en breng een nachtje door in een doos op het school- of kerkplein. Met deze bijzondere actie krijg je misschien wel aandacht van de lokale pers.

Wil je meer weten over het opzetten van een sponsorac-tie? Bel dan met Tim van Dijl, 078 - 611 4763 of mail naar [email protected].

Geld inzamelen: kan het zijn!

Page 12: Connect maart 2011

12

Het lijkt wel alsof er op tv, internet en in bladen alleen maar knappe koppen te zien zijn. Of je nu presen-teert, zingt of in een reclame voor ijs zit: je schijnt er perfect uit te moeten zien. Leuk voor de mensen die ‘goed genoeg’ zijn, maar hoe ga je om met al die zogenaamde perfectie als je jezelf verre van perfect vindt?

Jezelf worden!

Page 13: Connect maart 2011

13

Iedereen voelt zich wel eens onzeker over zijn/haar uiterlijk of talenten. Dat is normaal. Belangrij-ker is hoe je met die onzekerheid omgaat. Weet je jezelf op waarde te schatten of laat je de onzeker-heid naar binnen slaan? Als je blijft zeggen dat je

stom of lelijk bent of dat je niets kunt, ga je op een gegeven moment handelen naar wat je gelooft. Je wordt steeds onzekerder. Het kan zelfs zo ver komen dat je een hekel krijgt aan jezelf. Sommige meisjes gaan bijvoorbeeld overdreven lijnen om ‘perfect’ te worden. Andere meisjes geven de moed op en gaan juist overmatig eten. Ze verslonzen omdat ze denken dat ze toch nooit goed genoeg zullen zijn. Jongens vluchten vaak in drugs of ander (crimineel) gedrag.

BehangetjeAls jij je buitenkant belangrijker vindt dan wat er aan de binnenkant zit, loop je constant met een behan-getje rond waarachter jij jezelf verschuilt. Niemand ziet wie je echt bent. En waarom? Weet je zeker dat de mensen om je heen wel zitten te wachten op het onechte beeld dat je laat zien? Zolang je jezelf niet laat zien, zul je dat nooit weten. Hoe langer je wacht met jezelf te laten zien, hoe moeilijker dat ook wordt.

Echt wordenEr is een manier om echt te worden. Dat gebeurt als je naar God gaat en Hem vraagt om je te veran-deren in de persoon die Hij bedoeld heeft. In 1 Korinthe 3:18 wordt uitgelegd dat wie met “onbe-dekt gezicht” – dus zonder iets te verbergen – zich tot God richt steeds meer zal veranderen naar Zijn beeld. Dan ga je dus op Jezus lijken. Als je op Hem lijkt ben je niet bang meer voor wat andere mensen van je denken. Dan wordt het belangrijk wat Hij van je denkt!

“Wat is dan de sterveling, dat U aan hem denkt, en het mensenkind, dat U naar hem omziet? Toch hebt U hem weinig minder gemaakt dan de engelen en hem met eer en glorie gekroond.” Psalm 8:5-6Soms vind je jezelf maar niets en denk je dat iedereen alles beter kan dan jij. Onthoud dan deze verzen: je bent met eer en glorie ge-kroond!

“Laat uw handelwijze zonder geldzucht zijn. Wees tevreden met wat u hebt, want Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten.” Hebreeën 13:5Als je de media moet geloven, lijkt het wel of rijk zijn het belangrijkste is dat er bestaat. Maar dat is niet zo! Als God bij ons is kunnen we tevreden zijn, ook al hebben we nog zo weinig. Er is niets beters dan Hij.

“Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed.” Psalm 139:14Wij zitten wonderlijk mooi in elkaar. Zo voelen we ons niet altijd, maar het is wel zo!

“De HEERE, uw God, is in uw midden, een Held, Die verlossen zal. Hij zal Zich over u verheugen met blijdschap. Hij zal zwijgen in Zijn liefde. Hij zal Zich over u verblijden met gejuich.” Zefanja 3:17God houdt van jou. Ook als je denkt dat Hij niet naar je omziet, is Hij bij je. Hoor je Hem niet? Misschien geniet Hij wel in stilte van je...

ZO DENKT GOD OVER JOU!

Jezelf worden!

Page 14: Connect maart 2011

14

ndercover laptoptas

Bang dat je laptop wordt gesto-len? Dan zou deze bijzondere lap-toptas dé oplossing moeten zijn. Deze ‘envelop’ is gemaakt van bijzonder materiaal dat zowel wa-ter- als scheurbestendig is. En na-tuurlijk kun je de buitenzijde, net als een echte envelop, gewoon beschrijven. De tas is geschikt voor elke laptop (8-17 inch). De laptoptas is verkrijgbaar op www.gadgethouse.nl en kost 19,95 euro. Overigens raden we je wel aan om gewoon goed op je lap-top te letten. Want of zo’n ‘enve-lop’ het stelen ervan nu écht gaat voorkomen…

Thuis met graffi ti aan de slag gaan is natuurlijk zwaar verboden. Maar met deze lichtgevende graffi ti komt daar verandering in! De glow graffi ti set bestaat uit een lichtge-voelig doek van 70cmx70 cm, een spuitbus, sjablonen en gloeihand-schoenen. Door middel van de spuitbus kun je licht op het doek spuiten. Een geweldige ervaring. Voordeel: je kunstwerk verdwijnt vanzelf, dus je kunt het zo vaak ge-bruiken als je wilt. De glow graffi tti set kost 39,95 euro en is te bestel-len op www.gadgethouse.nl.

Met Monkey Business is een kopje thee drinken een hele ervaring. De duikboot hoeft enkel naar de bodem te zinken terwijl de theeblaadjes in de duikboot zijn werk doen. Het hete water wordt op een originele manier voorzien van een smaakje. Voor 10,00 euro kun je deze duikboot bestellen op www.gad-getfabriek.nl.

In 2010 leden we massaal aan Infobesitas. Door de stormachtige groei van de smart-phone zouden we verslaafd zijn geworden aan informatie en communicatie. Bang om dingen mis te lopen werd F5 de favoriete knop van iedere informatiejunk. Inmid-dels zijn we uitgeput van al die - niet altijd even nuttige - informatie. Daarom gaan we in 2011 met Infobatical. Even een moment van rust nodig zonder al die informatie-overload? Neem een Infobatical door je wifi uit te zetten of te leechblokken. De Leech-blok is een eenvoudige uitbreiding voor de browser Firefox waarmee je tijdslurpende websites blokkeert. Kom je toch in de verlei-ding om de website te bezoeken of is je muis sterker dan je goede voornemen, dan krijg je de melding dat de site tijdelijk geblokkeerd is.

14

uikbootje...?

U

ID

ichtgevende graff iti L

phone zouden we verslaafd zijn geworden aan informatie en communicatie. Bang om

browser Firefox waarmee je tijdslurpende websites blokkeert. Kom je toch in de verlei-ding om de website te bezoeken of is je muis sterker dan je goede voornemen, dan krijg je de melding dat de site tijdelijk geblokkeerd

Vanaf januari 2011 is Chris gratis te bereiken. Ook met je

mobiel! Via 0800-63 123 00 kun je iedere dag met Chris

bellen - van 8.00 - 24.00 uur - voor al je vragen of om even

van je af te kletsen. Wist je dat je ook kunt chatten met Chris?

Op zondag, maandag, woensdag en vrijdag is de chatbox

geopend van 15:00 tot 21:00 uur (www.chris.nl). Mailen kan

trouwens ook via [email protected].

BELLEN MET CHRIS: GRATIS!

nfobatical

Page 15: Connect maart 2011

ConnectVerschijnt vier maal per jaar en

wordt uitgegeven door De Hoop ggz. (www.dehoop.org). Een deel van het werk van De Hoop wordt

fi nancieel ondersteund door Stich-ting Vrienden van De Hoop. Deze

stichting is in het bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk. Giften

voor De Hoop kunnen worden overgemaakt op giro 38.38.38.

De website van Connect is www.cnct.nl.

Redactie, vormgeving en fotografi e

Medewerkers van De Hoop Media, De Hoop Preventie en Stichting

Vrienden van De Hoop.

Redactieadres Provincialeweg 70, 3329 KP in

DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356

E-mail: [email protected]

ISSN 1877-5071

AansprakelijkheidRedactie en uitgever zijn niet

aansprakelijk voor de uitspraken van (ex-)cliënten van De Hoop in

Connect. Vóór verschijning zijn zij akkoord gegaan met publicatie

van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden

gemaakt door middel van druk, mi-crofi lm of op welke wijze ook, zonder

toestemming van de redactie.

De Hoop is een evangelische ggz-instelling. De Hoop ggz helpt

kinderen, jongeren en volwassenen.

Druk De Hoop Grafi sch CentrumProvincialeweg 86, 3329 KP

DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333

E-mail: grafi [email protected] schcentrum.nl

Adreswijziging? Stuur een e-mail naar: [email protected]

of bel naar: 078 – 6111355.

3e ja

arga

ng, n

umm

er 1

201

1

15

uikbootje...?

3e ja

arga

ng, n

umm

er 1

201

1BELLEN MET CHRIS: GRATIS!

Afgelopen week las ik achterin het AD een klein bericht. ‘Twitterkliniek be-spaart kosten’ stond erboven. De titel trok meteen mijn aandacht. Was er dan eindelijk een kliniek geopend voor alle 316.000 twitteraars in Neder-land? Halverwege het bericht ben ik gestopt met lezen. Het ging namelijk om een bijeenkomst van verschillende ziekenhuizen die Twitter willen gaan gebruiken om het contact met patiënten te verbeteren.

Even hoopte ik dat er voor mensen, die op elk moment van de dag op internet moeten melden wat zij aan het doen zijn, een kliniek was geopend waar zij geholpen kunnen worden. Persoonlijk heb ik het nooit zo gehad op Twitter. Waarom zou iemand geïnteresseerd zijn in de kleur sokken die ik vandaag aantrek, of hoeveel aardappels ik tijdens het avondeten eet?

Toch begint Twitter de wereld te veroveren. Is er iets groots aan de hand dan is dat binnen de kortste keren een ‘trending topic’. Maar hoe serieus mag je alles nemen? Zo zijn op Twitter het afgelopen jaar DJ Tiësto, Nelson Mandela, Justin Bieber en acrobaat Adriaan doodverklaard. Voor zover ik weet zijn zij allemaal nog in leven. Ik denk dat Twitter mooie mogelijkheden met zich meebrengt. De vraag is waar je de grens moet trekken. Wat deel je wel, en wat niet? Als je getwit-ter ten koste gaat van goede gesprekken met vrienden, ben je wat mij betreft een stap te ver gegaan, en zou een Twitterkliniek uitkomst bieden.

Reageren? Dat kan via twitter.com/gijsvisser (die ik overigens alleen heb aangemaakt, zodat niemand anders mijn naam kan registreren).

Dit is GijsMijn achternaam: Visser

Hier word ik boos van: mensen die

zeggen dat ik eigenwijs ben; dat ben ik

namelijk NIETJe kunt me ’s nachts wakker maken

voor: Mona Boordevol Yoghurt Appel-

taartsmaak of een parachutesprong

mensen die mensen die

zeggen dat ik eigenwijs ben; dat ben ik zeggen dat ik eigenwijs ben; dat ben ik

Page 16: Connect maart 2011

bik

Conny en C.T. N r.9N r.9

Einde

Een zelfbeeldtest... eens kijken...

Nou, uitslag printen en klaar is

mijn zelfbeeld

mmm...ik geloof dat ik de test nog een keer

moet doen..

nee joh A!

wat? B natuurlijk!

Ik ben benieuwd hoe jij jezelf

ziet!

Ik pak hem wel even, hi hi

Conny en C.T.Vraag 1 - uiterlijk

A hotshot

B grijze muis

C lelijk-eendje

Vraag 2 - intellectA genie

B gezond verstandC domme gans

Vraag 25 - contact

A allemansvriend

B teruggetrokken

C liever niet

B!

Hi Hi C!

even later...

ehmm... Ahopla, dat

was de laatste vraag.

Prr Prrr

Prrr

Haa haaa...Lekker reeel

zelfbeeld heb jij..