TTM.nl maart 2011

36
Carrosserie Vakdagen Hardenberg helemaal volgeboekt! nieuws Kögel geeft weer vol gas vooruit milieu Rotra Scania op CNG/biogas juridisch Han Vallenduuk over faillissementen automatisering Van Maanen stuurt met actuele cijfers sentimenteel materieel Johan v/d Zand bergt én restaureert branche GF over naar SAF Benelux maart 2011 nummer 3 Editie 2011 magazine voor eigen en beroepsvervoer Carrosserie Vakdagen Hardenberg helemaal volgeboekt! Twee tests in deze TTM.nl Kia Sorento Van en Volvo FE260 I-Sync

description

TTM.nl magazine maart 2011, met onder meer een voorbeschouwing van de Carrosserie Vakdagen Hardenberg en een test van de Volvo FE260 I-Sync

Transcript of TTM.nl maart 2011

Page 1: TTM.nl maart 2011

Carrosserie Vakdagen Hardenberghelemaal volgeboekt!nieuwsKögel geeft weer vol gas vooruit

milieuRotra Scania op CNG/biogas

juridischHan Vallenduuk over faillissementen

automatiseringVan Maanen stuurt met actuele cijfers

sentimenteel materieelJohan v/d Zand bergt én restaureert

brancheGF over naar SAF Benelux

maart 2011nummer 3

Editie 2011

magazine voor eigen en beroepsvervoer

Carrosserie Vakdagen Hardenberghelemaal volgeboekt!

Twee tests in deze TTM.nl

Kia Sorento Van en Volvo FE260 I-Sync

01_Cover.qxp 07-03-11 11:50 Pagina 1

Page 2: TTM.nl maart 2011

Maak kennis met kennis.

Deze actie is geldig in Nederland t/m 31 maart 2011

Nu 3 nummers voor € 15,-

Voor digitaal aanmeldenga naar www.eisma.nl

TTM_3-2011_abo-werf_1-1:Basis adds EVMI 2011 04-03-11 14:53 Pagina 1

Page 3: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 3

Speciaal voor zwaar distributiewerk kan Volvo de FE260 nu leveren met de gerobotiseerde I-Sync versnellingsbak.TTM.nl testte de wagen op de binnenlandse testroute waarbij het vooral ging om comfort en brandstofverbruik.

4 – 5 >- Commentaar- Onder de kop ‘Kögel geeft

weer vol gas’ aandacht voorde herrijzenis van Europa’sop twee na grootste trailer-bouwer.

6 – 7 >- De Kia Sorento was ooit een

van de eerste echt goed ver-kopende SUV’s in Nederland,mede dankzij een prima kwa-liteit voor een aangenameprijs.

8 – 9 >- De producten van GF worden

voortaan verkocht via SAFBenelux. Dat is een gevolgvan de overname van GFdoor SAF Holland. Verderaandacht voor GINAF’snieuwe activiteiten op het ge-bied van waterstoftrucks.

- NetGezien, interessante web-sites voor het wegtransport.

10 – 11 >- Logistiek dienstverlener

Rotra heeft onlangs de eersteScania op CNG/biogas in ont-vangst genomen. Het gaat omeen test van ongeveer eenmaand.

- Han Vallenduuk over faillis-sementen.

12 – 15 > - Test van de Volvo FE260 I-

Sync.

17 – 28 > - Noviteiten op de Carrosserie

Vakdagen Hardenberg 2011.Dit keer weer veel interes-sant nieuws, vooral op hetgebied van carrosserieën entoebehoren. Maar ook de di-verse truckmerken laten novi-teiten zien.

30 – 31 > - Automatisering in het weg-

vervoer: Van Maanen ge-bruikt QlikView.

32 – 33 >- Sentimenteel Materieel.

34 > - Colofon en Blikvanger.

in dit nummer:

Pag 12 – 15

Pagina 32 – 33

Vervolmaakte Volvo’s

Test Volvo FE260 I-Sync

Bij de naam Joh v/d Zand denkt iedereen aan de wit-geel-blauwe trucks die worden ingezet bij berging van trucks naongevallen of pech. Maar Johan van der Zand is ook een bevlogen man die oude trucks met veel liefde restaureerten perfectioneert.

inhoud

pagina 30 - 31

Beter sturen met actuele cijfersLogistiek dienstverlener Van Maanen heeft diverse ICT-toepassingen in huis. Om de gegevens uit die systemen snelte kunnen combineren tot managementinformatie nam Van Maanen onlangs QlikView in gebruik.

03_Inhoud.qxp 07-03-11 12:35 Pagina 3

Page 4: TTM.nl maart 2011

DynamischUlli Humbaur zorgt voor een frissewind bij trailerfabrikant Kögel.

Een groot deel van deze TTM.nl is gewijd aan de Car-

rosserie Vakdagen. Dit evenement is ook nu weer ge-

heel volgeboekt. Dat was trouwens de afgelopen jaren

niet veel anders. Kennelijk zijn beurzen van deze opzet

crisisbestendig. Dat heeft twee oorzaken: op de eerste

plaats zijn de kosten van deelname zijn te overzien.

Op de tweede plaats is er een zekere garantie met be-

trekking tot de aantallen en de kwaliteit van de bezoe-

kers. Wat natuurlijk ook een rol meespeelt is dat

Hardenberg gewoon een gezellig evenement is. Overi-

gens is het beurscomplex in Hardenberg fors uitge-

breid met het terrein en de loodsen van de buurman,

transportbedrijf Veurink. Men ontwikkelt zich dus ver-

der.

Wat ons als journalisten opvalt in Hardenberg en dat

geldt trouwens eveneens voor Gorinchem, is dat beide

evenementen steeds vaker worden gebruikt voor de

lancering van nieuwe producten. Wat ook opvalt is dat

het karakter van de beurs helemaal niet zo lokaal is

als vroeger: je komt in Hardenberg steeds vaker ook

vervoerders uit Rotterdam of Brabant tegen.

Dat moet de organisatoren van andere beurzen op dit

gebied toch te denken geven. En vooral degenen die

betrokken zijn bij organisatie van de Bedrijfsauto RAI

ofwel The European Road Transport Show. Ons land

en zeker de industrie die wegtransportmiddelen

maakt, is gebaat bij een evenement met internatio-

nale uitstraling. De ERTS was dat altijd en moet dat

mijns inziens ook blijven. Maar als het concept en

vooral de timing van dit evenement niet wezenlijk ver-

anderen, heb ik daar een hard hoofd in.

P.C. Wieman | hoofdredacteur TTM.nl

commentaar

Hardenberg

nieuws

Nog niet zo lang geleden was Hum-baur een klein fabriekje van even-eens kleine aanhangwagentjes.Maar inmiddels heeft de brancheUlli Humbaur leren kennen. Vanuithet niets lanceerde hij in 2008 deBig-One lijn zware opleggers. Datwas op het hoogtepunt van de trai-lermarkt. Toen die inzakte dacht me-nigeen dat hij er wel uit zoustappen. Maar het tegendeel ge-beurde: de muis verzwolg de olifant.Humbaur kocht Kögel, Europa’s optwee na grootste trailerfabrikant. In-middels heeft Humbaur de zaken bijKögel op orde. Er is gesaneerd en eris geïnnoveerd. De Big-One loopt nuvan de band in Kögels mooie enmoderne fabriek in Burtenbach.Overigens staan Kögel en Humbaurfeitelijk los van elkaar, behalve datze dezelfde aandeelhouder hebben.Het is dus geen holding-constructieof dergelijke.Tijdens de laatste IAA liet Kögel aleen deel van de plannen zien:nieuwe voertuigen voor machine-transport in de bouwsector werdenaan het programma toegevoegd.

Begin dit jaar kwam men met deLongPlex, een nieuwe trailer voortwee C 745 laadbakken volgens debekende Duitse standaard. De traileris langer dan de wettelijke 13,6meter. De oplegger is uiteraard ookgeschikt voor twee 40 ft containersof één 30 ft container. Het voertuigvoldoet aan de diverse Duitse veilig-heidseisen en blijft binnen de BOKraftkreis. In Duitsland en diverseandere landen loopt momenteel eenproef met verlengde trailers. Kögelspeelt daarin een voortrekkersrolmet de 14,9 meter lange BigMaxx.De LongPlex past ook in die proefmaar met de LongPlex anticipeertmen ook alvast op een eventueleLZV voor drie C 745 laadbakken.Kögel laat daarmee dus duidelijkmerken dat men op twee paardenwedt: de verlengde 14,9 meter op-legger en de 25,25 meter lange LZV(die in het geval van de C 745 bak-ken natuurlijk nog iets langer is:26,5 meter).

MegaTrailerEen volgende innovatie later dit jaaris de Kögel Mega P55. Deze mega-trailer heeft een zwanenhals vanslechts 55 mm dik waardoor binnende wettelijke 4 meter uitwendigehoogte een inwendige laadhoogtevan 3 meter wordt bereikt. Kögelspeelt daarmee in op de steedsscherpere controle op hoogtes in de

4 | maart 2011 www.ttm.nl

Kögel produceert dit jaarals het een beetje meezitweer 10.000 voertuigen.Misschien nog wel belang-rijker is dat het bedrijf eenhele serie noviteiten inpetto heeft. Ulli Humbaur,de nieuwe en kapitaal-krachtige eigenaar, geeftzijn visitekaartje af.

Nieuwe megatrailer, kippers, LongPlex

Kögel geeft weer

04-05_Commentaar Nieuws.qxp:04-05 07-03-11 16:06 Pagina 4

Page 5: TTM.nl maart 2011

agenda

diverse Europese landen, waaronderDuitsland. Verder komt Kögel terugin het kippersegment. In eerste in-stantie concentreert men zich op dekipperoplegger, maar men sluit ooklevering van kippers aan truckfabri-kanten niet uit. Kögel was ooit ac-tief in kippers maar verkocht allerechten aan Meiller. Men moet duswel van voor af aan beginnen. Deeerste uitvoering is een kipper voorzwaar bulkgoed met een lengte van7,3 meter en een inhoud van 22 ku-bieke meter. De tweede stap is eenkipper die uit een sandwich vanstaal en aluminium is gemaakt.Beide materialen worden door bou-ten met elkaar verbonden.

BigOne blijftKögel houdt het Big-One concept instand maar gaat dit voertuig wel opeen aantal punten standaardiserenmet de Kögel opleggers. Zo wordende verlichting- en remsystemen enkabelboom en remmodule geharmo-niseerd. De planning is om het Big-One on-derstel aan te passen voor de Kögelcarrosserie. Daarvan zijn meerdereuitvoeringen beschikbaar die zichreeds langer in de markt hebben be-wezen en die bovendien de diversecertificaten voor het zekeren van la-ding bezitten. Bovendien was deBig-One altijd slechts geconstrueerdvoor een enkele dakleverancier. Opde gestandaardiseerde dakband vanKögel passen daarentegen alle opde markt verkrijgbare daken.

Het onderscheid tussen de Kögeloplegger en de Big-One zal uiteinde-lijk alleen nog maar het chassis zijn:de Big-One gebout en verzinkt, deKögel gelast en kataforetisch behan-deld in de geweldige grote dompel-baden van de fabriek in Burtenbach.Naast Burtenbach beschikt Kögelnog over de fabriek in het Tsjechi-sche Chocen, waar vooral chassisworden gebouwd. Daarnaast startmen de SKD productie in Turkije,waar men dit jaar tussen de 500 en1000 voertuigen denkt te maken ente verkopen. Tenslotte deelt Kögel mee door tegaan met de productie van de eigenKögel as. Het aandeel hiervan is ech-ter minder dan tien procent. Menheeft inmiddels grip op de techni-sche problemen. De oorzaak lagvooral in de stofkap op de wiella-gers. Die liet bij temperatuurtoe-name gedeeltelijk los waardoor erstof in de wiellagers binnendrong.Deze problemen zijn nu verholpen.

Weer winstKögel zal in 2011 weer winstmaken, een jaar eerder dan voor-zien. De omzet lag in 2010 op circa100 miljoen. Men verwacht in 2011uit te komen op een omzet van tus-sen de 200 en 250 miljoen. Dat isniet alleen te danken aan de Duitsemarkt, want de export zal dit jaar70 procent van de totale omzet uit-maken. Dat was in 2010 nog maarde helft. Kögel wil de komende ja-ren op twee gebieden nog een slagmaken: de service-organisatie moetverder groeien en men wil kijkenwat er in de sfeer van financieringen leasing mogelijk is. Uiteindelijkkun je ook geld verdienen met geld.Maar dat zal Ulli Humbaur onge-twijfeld al wel beseffen.

P.C. Wieman

29 t/m 31 maart

Carrosserie VakdagenHardenbergAlweer de 11e editie van deCarrosserie Vakdagen Harden-berg en uiteraard weer vol-gens de zelfde full-service-formule. www.evenementenhal.nl

10 – 13 mei

Transport & LogistiekInternationale beurs voor meer-dere vervoersmodaliteiten inMünchen. Tegelijk met debeurs vindt de jaarlijkse lucht-vrachtconferentie plaats. Op-genomen in het evenement isde beurs Air Cargo Europe. www.transportlogistic.de

23 juni 2011

Nationale DistributiedagNDL/HIDC organiseert ook in2011 weer de Nationale Distri-butiedag (NDD). Het preciezeprogramma is op dit momentnog niet bekend. www.ndl.nl

www.ttm.nl

januari 2011 | 5

9 en 10 november 2011

ICT & LogistiekZevende editie van ICT & Lo-gistiek, tentoonstelling op hetgebied ICT-toepassingen endiensten in de logistieke ketenin de Utrechtse Jaarbeurs.www.ict-en-logistiek.nl

ex

weer gas

LangerKögel is voortrekker van het 14,9 meter oplegger con-cept maar vergeet ook de LZV niet.

maart 2011 | 5

BeneluxRonald Kroesen is de man die in de Benelux voor ver-koop en service verantwoordelijk is.

In badIn Burtenbach beschikt Kögel overgeweldig grote dompelbaden.

30 augustus – 1 september 2011

Carrosserie VakdagenGorinchemVakbeurs volgens het all-inprincpe. Op 15, 16 en 17 novem-ber 2011 wordt volgens dezelfde formule in Venray Trans-port Venray georganiseerd.www.evenementenhal.nl

04-05_Commentaar Nieuws.qxp:04-05 07-03-11 16:06 Pagina 5

Page 6: TTM.nl maart 2011

Kia Sorento VAN 2.2 CRDi

1

6 | maart 2011 www.ttm.nl

Hooggeplaatst

Kia Motors Nederland kon ons geengrijs-kenteken model van deSorento geven, dus hebben wegereden in een geel-kenteken auto.Die verschilt uiterlijk in maar weinigvan de Sorento Van. Ook die heeftnamelijk een meer dan imposantvoorkomen. De Sorento is echt eengrote auto, zo eentje waar je indrukmee maakt voor het stoplicht of bijeen klant. Hij is echter niet te ruigvan uiterlijk, maar ook best sjiek. DeVan-versie heeft geen ontsierendedakverhoging, wel heeft hij geblin-deerde ruiten aan de zijkant, behal-ve rechtsmidden, daar is een door-zichtige folie op geplakt voor deverkeersveiligheid.

LuxeEen SUV als deze is altijd een com-promis. Het is geen op en topbedrijfsauto. Wie wil transporterenen veel wil laden, kan beter een‘busje’ kopen. Voordeel van deSorento is dat-ie afgeleid van eenpersonenauto, en ook de luxeinstelling daarvan heeft. Dat was

goed te merken in onze testauto.Qua uitrusting had die de eenvou-dige X-tra versie, maar die is voorde gemiddelde bestelautoberijderal heel luxe. Er zit prima airco op,weliswaar handbediend. DeSorento heeft grote deurvakken,een groot dashboardkastje en eenheel groot vak tussen de stoelen.Luxe is flink aanwezig dankzij hettijdelijk optionele Traveller Pack,wat een Pioneer AVIC F920BT fullmap navigatie, inclusief stuurwiel-bediening, een iPod interface eneen Bluetooth carkit inhoudt, als-mede lederen stoelen met alcanta-ra middenbaan.

AchterinDe inzittenden hebben dus niks teklagen. Ook niet wat betreft delaadruimte. De grijs-kentekenSorento die wij meetten, had eenmet tapijt beklede laadruimte. Detoegankelijkheid is goed, wel is ereen tildrempel van 15 cm aan deachterzijde. Er is een kunststof tus-senschot met ruit. De laadlengte is

met 171 cm prima, het laadvermo-gen is maximaal 785 kg.

Lekker schakelenDe Sorento die wij reden was een2WD auto. Voldoet prima, zelfsvoor bos- en wat ruigere grond.Wie echt wil terreinrijden, moetvoor de 4WD optie gaan. Onze testSorento had een 2.2 CRDi motormet 197 pk. Dat zijn paardenkrach-ten genoeg! De Sorento is echtkrachtig en heeft met 430 Nm ookfors wat koppel. Een aanhangererachter vindt hij ook geen pro-bleem. Kia verdient een pluim voorde zeer goed werkende zestrapsautomaat. Die heeft niet eens eendubbele koppeling, maar kan bijnatippen aan de DSG van VW. Hijhoudt de toeren ook mooi laag: bij120 km/h draait de motor 2100toeren.

ZevenDe MKB’er die wat anders wil daneen ‘busje’, heeft aan de SorentoVan een representatieve, onder-scheidende bestelauto. De kwaliteitvan de producten van hetKoreaanse merk wordt alsmaarbeter. Net als op al haar productenzit op de Kia Sorento Van zeven jaarfabrieksgarantie. Dat doet geenenkele fabrikant van ‘busjes’ Kia na.

Arjan Velthoven

test > kleintransport

2

3

4

5

De Kia Sorento was ooit een van de eerste echt goedverkopende SUV’s in Nederland. Een prima kwaliteitvoor een aangename prijs, was het geheim van zijnsucces. Nu is er dan sinds een jaar de tweede generatieSorento, ook weer als grijs kenteken auto. TTM.nl heeszich aan boord en ging op pad met een auto die je eenverheven gevoel geeft.

06-07_Test 07-03-11 15:47 Pagina 6

Page 7: TTM.nl maart 2011

milieuzaken bij Volvo Trucks “Maarer zijn ook veel financiële redenenvoor de klant om een vrachtwagente recyclen. We proberen dat proceszo goed mogelijk te steunen doorbijvoorbeeld het verstrekken vangedetailleerde instructies. IedereVolvo truck wordt gebouwd en ont-worpen met in het achterhoofd water met de vrachtwagen zal gebeu-ren als deze aan het eind van zijnleven is. We stemmen de technolo-gie zo af dat er rekening wordtgehouden met de latere ontmante-ling van de vrachtwagen. Er wordtbijvoorbeeld plastic gebruikt inplaats van metalen clips om dradenen slangen aan elkaar te koppelen.Metalen clips zijn namelijk moeilij-ker te verwijderen!“ Ook Scania isactief met het slopen van trucks.Dat gebeurde aanvankelijk inZwolle maar werd later overge-plaatst naar België.

Specificaties en metingen

Merk Kia Type Sorento VANMotor 2.2 CRDiInhoud (cc) 2193Vermogen (pk) 197Koppel (Nm/toeren) 430/1800Afmetingen uitwendig lxbxh (cm) 469 x 189 x 175Wielbasis (cm) 270Laadruimte lxbxh (cm) 171 x 113 x 109Tilhoogte (cm) 78Eigen gewicht (kg) 1725Nuttig laadvermogen (kg) 785Max. aanhangwagengewicht (kg) 2000Geluidsniveau bij 80/120 km/uur (dBA) 63/68Acceleratie 0-80 km/h (sec) 6,9Acceleratie 80-120 km/h (sec) 7,0Brandstofverbruik (gecombineerd, onbeladen) 1 op 12,1 kmCO2-uitstoot (gr/km) 171Aanschafprijs basismodel (€) 25.425,-Prijs zoals getest (€) 28.202,-

Alle prijzen excl. BPM en excl. BTW

1) ComfortabelDe Kia was niet eens uitgevoerdin de meest luxe versie, maarvoor een bedrijfsauto doet hijluxe en comfortabel aan.

2) TapijtDe laadruimte is voldoendegroot en heel netjes bekleedmet tapijt.

3) ApplausDe automaat verdient applaus.Hij werkt feilloos.

4) OuderwetsWe zitten niet in een Mercedes,en toch werkt de handrem viazo’n pedaaltje. Vreemd.

5) PowerMet 197 pk heb je, on- of off-road, voldoende power terbeschikking.

www.ttm.nl maart 2011 | 7

nieuws

Ook het slopen van Volvo trucks isbehoort tegenwoordig tot de bezig-heden van Volvo Trucks. Bij hetVolvo Truck Center net buitenGöteborg worden oude trucks totop tot op de laatste bouten enmoeren gerecycled. De beste onder-delen worden verkocht op eentweedehands automarkt.Onderdelen die niet meer verkochtkunnen worden, worden gesorteerden in containers afgevoed. De ove-rige delen die te versleten zijn, wor-den opgestuurd en gesmolten ofverbrand. Volvo Trucks werkt erhard aan om de ecologische ‘foot-print’ van het bedrijf zo veel moge-lijk te verbeteren. Daarvoor heeftmen in het midden van de jaren ’90een zorgvuldig uitgedachte strate-gie opgezet. “We moeten rekeninghouden met het milieu, onze mid-delen en toekomstige generaties”,zegt Lars Mårtensson, directeur

Van Volvo tot Slovo

06-07_Test 07-03-11 15:47 Pagina 7

Page 8: TTM.nl maart 2011

8 | maart 2011 www.ttm.nl

nieuws

'Mooi stukje synergie mogelijk'

GF-programma verhuist vanMCB naar SAF Benelux

In 2008 nam SAF-Hollandde activiteiten over vanhet Duitse Georg Fischer.SAF-Holland raaktedaarna in zwaar weermaar herstelde zich de af-gelopen anderhalf jaaruitstekend. Nu is menbezig de puntjes op de ”i”te zetten. Zo gaat de im-port van het GF-pro-gramma voor de Beneluxper 1 april a.s. over vanMCB uit Valkenswaardnaar SAF Benelux in Bar-neveld.

de weg timmeren met GF. Ongeveer95 procent van onze stand zal be-trekking hebben op producten vanGF. We willen de naamsbekendheidvan GF in alle doelgroepen fors ver-beteren!” SAF-Holland heeft trouwens wel hetplan om de producten van GF volle-dig te integreren en in de toekomstonder eigen naam te zullen verko-pen. Men heeft echter de garantiegegeven dat de naam GF nog zekerzeven jaar zal blijven bestaan.

Nieuw merk?GF is niet het eerste merk dat MCB -buiten eigen schuld om- kwijt raakt:

ook met de assenfabriek BPW ge-beurde dat enkele jaren geleden.Toen ging het beduidend minderharmonieus dan nu met GF hetgeval is. Het uiteindelijk resultaatwas dat MCB een eigen assenlijnlanceerde onder de naam Valx. Opde vraag of we kunnen verwachtendat MCB ook vervanging zoekt voorGF antwoordt Cris van Gerwen heeldiplomatiek dat hij daar nog nietsover kan zeggen.

Moeilijke periodeSAF-Holland raakte begin 2009 inernstige moeilijkheden en balan-ceerde wekenlang op de rand van

het faillissement. Aan het eind vandat jaar heeft men met een aantalfinanciële partners een financierings-overeenkomst gesloten die tot 2014loopt. Die partner, een consortiumvan 12 banken, is destijds akkoordgegaan met de nieuwe financie-ringsovereenkomst onder meer doorde goede resultaten van de herstruc-turering van het bedrijf. Zo slaagdemen erin de vaste kosten drastischte verlagen. SAF-Holland bereikte inhet derde kwartaal van 2009 alweer een positief bedrijfsresultaat endraait ook dit jaar uitstekend.

P.C. Wieman

“Het gaat in goede harmonie,”zegtMCB’s manager trailer componentsCris van Gerwen. “De klant zal erop geen enkele wijze hinder van on-dervinden.” Managing Director JanBoer van SAF Benelux: “De onder-delenvoorraad verhuist naar Barne-veld van waaruit ook de leveringgaat plaats vinden. Voor de verkoopen begeleiding worden bij ons tweemensen aangesteld. GF is eengoede naam met en uitstekende re-putatie die goed past in ons leve-ringsprogramma. Wij leverden noggeen schotels, maar we komen so-wieso al heel lang bij de afnemersvan deze producten over de vloer. Eris dus een mooi stuk synergie mo-gelijk. We gaan op de CarrosserieVakdagen in Hardenberg flink aan

Soepele overgangCris van Gerwen (MCB, rechts) en Jan Boer (SAF Benelux) zorgen ervoor dat de verkoop en service van de GF pro-ducten soepel overgaat van MCB naar SAF Benelux.

08-09_Nieuws.qxp 07-03-11 16:15 Pagina 8

Page 9: TTM.nl maart 2011

net gezien

http://www.eigen-rijder-worden.nl/Site die een aanbod aan cursus-sen neerzet voor degene dieEigen rijder wil worden. Bij deorganisatie van de cursussen iser rekening mee gehouden datde eigen rijder de vrijheid moethebben om werk en studie tekunnen combineren. Men kent schriftelijke of klassikale opleidin-gen, of een combinatie van deze twee. Lesdagen kunnen kosteloosverplaatst worden als het toch niet uit komt. Men hoeft geen huis-werk op te sturen maar kan het direct zelf nakijken.

http://brabant.criminee.nl/Beheersing en preventie van allevormen van criminaliteit is dedoelstelling van de partijen ach-ter deze website en dan ook viaPubliek Private Samenwerking.Op de website aandacht voor deSecure Lane die nu ruim een jaaroperationeel is. De criminaliteit is drastisch gedaald. Veel chauffeursmaken dan ook 's nachts gebruik van de beveiligde parkeermogelijk-heden. Een groot aantal parkeerplaatsen naast de Secure Lane zijnaangesloten op de Regionale Toezicht Ruimte Zuid Nederland waarobservanten de beelden van de bewakingscamera’s live bekijken.

www.ttm.nl maart 2011 | 9

http://www.hubways.nu/HubWays is een onderzoeks- enontwikkelingsproject dat zichricht op verbetering van de hui-dige vervoersstromen tussen demarktplaatsen van de Green-ports in Nederland en met namede marktplaatsen Aalsmeer,Naaldwijk, Rijnsburg, VeilingRhein-Maas, Bleiswijk en Eelde. HubWays heeft tot doel het ontwik-kelen en realiseren van een onafhankelijk coördinatieplatformwaarbij processen op de marktplaatsen en transporten tussen dezemarktplaatsen worden geclusterd en geoptimaliseerd.

http://www.stichtingkago.nl/ De stichting KAGO heeft alsdoel het bereiken van eendui-dige meetmethodieken, toepas-sing van grenswaarden enafstandseisen op gasmeetkun-dig gebied. Men houdt zichonder andere bezig met certifice-ring en laten auditen van gas-meet- en ontgassingsbedrijven. Deelname staat open voor iedereendie professioneel zich bezig houdt met containergassen.

nieuws

Onder de naam Hytruck by GINAFgaan GINAF en de ontwikkelaar vanwaterstof aangedreven conceptenHytruck een brede range hybridevoertuigen ontwikkelen. GINAF ziethierin kansen de vleugels uit te slaannaar andere Europese landen.Hytruck gaat daarbij de rol van im-porteur vervullen en kan in Neder-land gebruikmaken van hetdealernet van GINAF. Beide partijenzijn er van overtuigd dat er veel syn-ergie zit in de samenwerking.Hytruck is sinds 2007 bezig met deontwikkeling van een op waterstofaangedreven voertuig. GINAF werktal langer aan bouw van voertuigendie kunnen rijden op renewablefuels als groengas. Door de krachtente bundelen denkt men spoedig eenbrede range voertuigen te kunnenlanceren die aardgas/elektrisch, danwel diesel/elektrisch of waterstof/elektrisch worden aangedreven.Onder de naam Hytruck by GINAFkijkt men hierbij verder dan alleenhet stadsdistributieconcept. Metvoertuigen rond de 18 ton en zelfstrekker/oplegger concepten, gaatmen ook duidelijk mikken op de re-gionale distributie en voertuigenvoor overheidsdiensten. Een zeer in-teressante ontwikkeling daarbij isdie van een vuilnisauto alsCNG/Groengas hybride. Voor GINAF,dat sinds 1967 multiassers voor deconstructie en wegenbouw bouwt,betekent dit een goede mogelijkheid

om ook meer voertuigen te verko-pen in het buitenland. "Tot nu toewaren de mogelijkheden daarvoorzeer beperkt," aldus commercieelteamleider Edgar Ooijman vanGINAF. "We zijn wereldberoemd inheel Nederland maar het leeuwen-deel van onze speciale toepassingenis alleen mogelijk vanwege de rui-mere Nederlandse wetgeving. InDuitsland heb je niet zoveel aan kip-pers in een 10x8 of 8x4 configura-tie. Weliswaar leveren wij ookspeciale stadsvoertuigen met eenbreedte van 2.20 meter, maar wijdenken een stuk interessanter voordie markt te zijn als je die ook alshybride kunt aanbieden." De ont-wikkelaars van Hytruck Eric Beers enJan Boudesteijn, concentreerdenzich tot nu tot op hun waterstofelektrisch aangedreven voertuig voorde stadsdistributie. Hoewel hun con-cept betrouwbaar is gebleken, is eenvan de grootste bottlenecks dat dezebrandstof tot nu toe alleen in Am-sterdam en Arnhem verkrijgbaar is.Daarnaast had Hytruck onvoldoendesteunpunten in het land. In denieuwe samenwerking gaan de voer-tuigen gebouwd worden doorGINAF. Hytruck vervult daarbij de rolvan importeur. Staande voor deenige op waterstof aangedreven dis-tributie-auto die Nederland rijk is,bekrachtigen Erik Beers (links) enEdgar Ooijman nogmaals hun sa-menwerking in bijzijn van de pers.

GINAF gaat Hytruckbouwen

08-09_Nieuws.qxp 07-03-11 16:15 Pagina 9

Page 10: TTM.nl maart 2011

Rotra staat bekend om haar pionie-rende rol in het toepassen van alter-natieve brandstoffen en voertuigen.Zo was de Doesburgse logistiekdienstverlener de eerste in Nederlanddie een LZV reed en werd een Scaniadistributietruck ingezet aangedrevendoor een motor op ethanol.

OverhandigingNu is er dan een Scania 4x2 trekkerop aardgas. Op de afgelopen IAApresenteerde Scania de CNG-motor(Compressed Natural Gas) in eenbakwagen/huisvuilchassis. Sindsdienis Scania Beers bezig geweest trucksop CNG klaar te maken voor de Ne-derlandse markt. De trekker voor

Rotra is daarvan het eerste resultaat.De onlangs overhandigde truck iseen Scania P310 trekkerchassis datnaar keuze kan worden aangedre-ven door CNG of biogas. De truckzal worden voorzien van CNG enRotra heeft op haar terrein de mo-gelijkheid een eigen aardgasvulpuntte openen. “Voorlopig tanken dechauffeurs bij aardgasvulpunten hierin de regio, die zijn makkelijk te be-rijden”, aldus directeur Harm Roe-lofsen van Rotra. Het laten rijdenvan de Scania op biogas is technischmogelijk, maar praktisch nog moei-lijk. “De infrastructuur voor biogasontbreekt nog. Natuurlijk kun je bio-gas aan het aardgasnetwerk toevoe-gen, maar de herkomst ervan moetwel duidelijk zijn. Er zijn echter dui-delijke initiatieven om de toepassingvan biogas te ontwikkelen. Daarkijkt zowel Scania als Rotra met be-langstelling naar”, aldus manager

communicatie Nico van der Klugtvan Scania Beers, die de sleutels vande nieuwe truck aan Harm Roelof-sen overhandigde.

BougiesDe basis van de 4x2 CNG truckwordt gevormd door het nieuwstevijfcilinder 9,3 liter motorenplatformdat gebruikt wordt voor de Euro 5en EEV dieselmotoren. Er zijn ver-scheidene modificaties doorgevoerd,waaronder cilinderkoppen voor cen-traal gemonteerde bougies, en gas-inspuitsysteem in hetinlaatspruitstuk en een speciaal aan-gepaste nokkenas. Het motorma-nagementsysteem past zichautomatisch aan de kwaliteit vanhet gas aan, wat een voordeel iswanneer er gereden wordt op biogasof mengsels van biogas en aardgas,waar de kwaliteit van het gas kanwisselen. De motor van de ScaniaP310 levert 310 pk. Volgens Scaniakan de uitstoot van CO2 met de inzetvan de Scania op CNG/biogas metzo’n 70 procent worden geredu-ceerd. De truck heeft vier aardgas-tanks die totaal 640 liter of 110 kiloaardgas kunnen bevatten. “Dat be-

tekent dat je voor 80 euro volletanks hebt”, aldus Tom Bevers, ser-vice engineer van Scania Beers ennauw betrokken bij de ombouw eninzet van de Scania CNG truck.“Daarnaast is het eigen gewicht vanCNG lager dan dat van diesel. Diegewichtsbesparing komt het laadver-mogen ten goede. Daarnaast is eenCNG motor vele malen stiller dandiesel. Precieze geluidscijfers hebbenwe nog niet, maar we willen probe-ren met deze Scania CNG truck hetPIEK-certificaat te behalen.”

10 | maart 2011 www.ttm.nl

CNG eerst, later LNG

Eerste Scania op CNG/biogvoor Rotra

nieuws

UniverseelNico van der Klugt, manager com-municatie van Scania Beers (links),overhandigde de sleutel aan Rotra-directeur Harm Roelofsen.

Logistiek dienstverlener Rotra heeft onlangs de eersteScania op CNG/biogas in ontvangst genomen van im-porteur Scania Beers. “Het betreft een test voor onge-veer een maand. Rotra wil ervaring opdoen met hetrijden op CNG, om zo mogelijk de milieu-impact vanonze activiteiten nog verder te verlagen”, aldus Rotra-directeur Harm Roelofsen.

Tikt lekker aanVolgens Scania kan de uitstoot vanCO2 met de inzet van de Scania opCNG/biogas met zo’n 70 procentworden gereduceerd.

10-11_Nieuws.qxp 07-03-11 16:17 Pagina 10

Page 11: TTM.nl maart 2011

iogasNIWO onderzocht

faillissementen.

Malafide doorstar-

ters hadden ze op

het oog. De verkeerde groep, vind ik. Waarom

failleerden die andere bedrijven? Doorstarters

noemen ze in Engeland ‘Phoenix companies’. Als

een fenix uit de as herrezen, dus. In de officiële

Engelse gids die beschrijft wat ‘betrouwbaar’ is

bij de aanvraag van een transportvergunning,

staat vermeld dat niet alle rechtsgeldig opere-

rende bedrijven meteen succesvol zijn. Er is geen

enkel wettelijk beletsel dat een bedrijf wordt

voort gezet op basis van de oude overblijfselen.

Ook dat de gefailleerde bestuurder opnieuw een

vergunning krijgt is geen probleem. Wel als hij

op enigerlei wijze niet meer betrouwbaar is, of

ook persoonlijk failliet is geraakt. Niet veel an-

ders als bij ons, denk ik. Toch heeft de NIWO het

in 2009 nodig gevonden om een werkgroep ‘ma-

lafide doorstarters’ in het leven roepen. Er is een

vertrouwelijk rapport. De wegvervoer organisa-

ties schatten dat wel 43 procent ‘wederrechtelijk’

zal zijn. Dat was voor de SP-er Gesthuizen aan-

leiding Kamervragen te stellen. Hoe ernstig zijn

de wantoestanden (wat een vraag, het antwoord

is er al in betrokken!) in het vrachtvervoer? Het

antwoord daarop was tamelijk nuchter: Van de

12.0000 vervoerders gingen er in 2009 155 failliet.

Van wederrechtelijk handelen in faillissementen

was beperkt sprake: 43 procent (dat zijn er 66) dus

0,6 procent. Tsjonge, waar praten we over. Heb-

ben die werkgeversbestuurders in het bestuur

zich weer eens door de vakbonden laten overha-

len om de branche een slecht imago aan te

meten. In het rapport schijnt te staan dat het op-

sporen juist bedoeld was om het imago van de

bedrijfstak op te vijzelen. Fout, fout! Het rapport

heeft nu juist het image geschonden, hetgeen de

bedoeling was van de vakbonden. Dat vertrou-

welijke rapport zal wel weer gebaseerd zijn op

een FNV zwartboek, dat om de zoveel tijd op

duikt. Men durft het niet te publiceren, omdat de

inhoud voorspelbaar weinig om het lijf heeft. Ko-

pieën uit het Nieuwsblad van het Noorden (Trans-

portbranche is de boeven beu) en van Transport

Online, dat uitblinkt door geen wederhoor toe te

passen. Wat klaagbrieven van de tanende FNV

aanhang en het heet rapport. Met zo weinig be-

wijs zou ik het ook vertrouwelijk houden. Publici-

teit kreeg het wel en de ‘windowdressing’ voor

de organisaties zit er weer op. De maatregelen

die werden aangekondigd lagen al in de nieuwe

WWG verankerd. Die maatregelen bestaan uit

verscherping van de toegang tot het beroep, en

zijn maar zeer ten dele geschikt om doorstarters

te weigeren. De aloude meld- en regelkamer uit

de tijd van Staatssecretaris van Hulten (1978)

wordt ook weer uit het vakbondsareaal te voor-

schijn getoverd. Koppelen van bestanden van

UVW, fiscus en pensioenfonds. Vergeet het maar,

persoonsbescherming zal dat verhinderen.

Jammer voor de SP en de opstellers dat minister

Opstelten parlementair zegt dat er weinig ver-

ontrustends aan de hand is. Zes tiende procent is

politiek niet relevant. Zeker niet in crisistijd, als

de faillissementscurve nu eenmaal stijgt. Het is

wel ergerlijk dat er een paar figuren in slagen

om een spoor van vernieling achter te laten.

Maar wegvervoer is niet de enige branche. Maar

hebben de heren bij de NIWO nu ook een schat-

ting gemaakt van het aantal bedrijven dat werd

geprest om die achterhaalde rigide CAO wegver-

voer na te leven en failleerde vanwege de inter-

nationale concurrentie? Schande om

gefailleerde vervoerders te bestempelen als boe-

ven zoals bepaalde media doen. Neem zo’n

prachtig en keurig oud familiebedrijf als MC

Dekker uit Warmenhuizen. Die is kapot gegaan

aan de in het internationale vervoer niet meer te

hanteren CAO. Ik wil dat lijstje van die 57 pro-

cent andere bedrijven dus wel eens zien. Je kunt

dan jammer zeggen en vast stellen dat ze met

Nederlands personeel tegen beter weten in E6

bleven uitbetalen. Dat gesprek over de ‘struggle

for life’ voor de Nederlandse vervoerders had in

die werkgroep van de NIWO moeten worden ge-

voerd. Dat moet je niet meer aan CAO-partijen

overlaten. Die praten de laatste jaren alleen

maar met elkaar voor de bühne. Een jaar praten

over de CAO 2010-2011. Er is in het geheel niets

veranderd. Vergelijk de teksten van de CAO’s

maar eens. Het enige dat in dat overleg nog een

rol speelt, is de SOOB-CAO, zonder welke par-

tijen helemaal zijn uitgepraat en misschien zelfs

niet meer bestaan.

Han Vallenduuk | Advocaat te Haarlem, gespecialiseerd in het wegvervoer, www.vallenduuk.nl

sociaal

Faillissementen

www.ttm.nl maart 2011 | 11

ToerneeRotra gaat zo’n vier weken met deScania P310 CNG/biogas rijden. Deactieradius van de truck bedraagtzo’n 250 tot 300 km en Rotra gaatde truck dan ook inzetten voor dis-tributiewerk. Na de proef bij Rotragaat hij verder ‘op toernee’. “Er isveel interesse, vooral van transpor-teurs in de supermarktdistributie. Ze willen weten hoe het is om zo’ntruck te rijden, hoe stil het nu echtis”, aldus Van der Klugt. Een vol-gend project met Rotra staat trou-wens ook al in de steigers: ScaniaBeers werkt hard aan de bouw vaneen Scania op Liquefied Natural Gas(LNG – vloeibaar aardgas). “LNG isde volgende stap, na CNG”, be-aamt Harm Roelofsen. “Ook daarwillen we graag van proeven. Wehouden de ontwikkelingen goed inde gaten.”

Arjan Velthoven

Goed kijkenGoed opletten de komende weken:de Scania CNG/Biogas van Rotrarijdt over de vaderlandse wegen.

10-11_Nieuws.qxp 07-03-11 16:17 Pagina 11

Page 12: TTM.nl maart 2011

12 | maart 2011 www.ttm.nl

test

Volvo FE260 I-Sync

Distributie op z’n Zweeds

Dat de FE en FL zijn gebaseerd op dePremium en Midlum trucks vanVolvo’s zustermerk Renault en daarvrijwel identiek aan zijn, is iets dat

weinigen nog maar beseffen. Datbewijst maar weer eens dat de orga-nisatie achter een product maar ookimago en uitstraling steeds belangij-

ker worden. Zelfs in de bedrijfsauto-wereld. Maar er zijn natuurlijk weldegelijk verschillen als het gaat omde producten zelf. Wat uiterlijk encabine-interieur betreft is de FE doorzijn styling en zijn interieur onmis-kenbaar een echte Volvo. Evenbelangrijk is dat de Volvo FE- en FL-cabines, in tegenstelling tot deRenault-versies, wél aan de strengeZweedse botseisen voldoen. Om datte bereiken hebben de Volvo-cabinesmeer puntlassen en zijn ze op eenaantal plaatsen extra versterkt. Heteigen gewicht van de cabines en dus

van de hele truck is daardoor wel 40tot 60 kg hoger. Een ander verschilis dat de Volvo FE 4x2 bakwagenskunnen worden geleverd met I-Sync.Volvo beschikt daarmee, naast debekende I-shift, dus ook over eenautomatisch schakelende versnel-lingsbak voor de toepassing waardie het meest op z’n plaats is: regio-nale en stadsdistributie. De I-Sync isde zwaarste versie van de ZF Ecolitetransmissie en is dus geen eigenVolvo-product, zoals de I-Shift. Datde ZF Ecolite in meerdere anderetruckmerken te krijgen is wil niet

Het is al weer vijf jaar gelden dat Volvo haar program-ma uitbreidde met de FE- en FL- voertuigen voor lichteen middelzware distributie. In de afgelopen jaren werddat programma verder ontwikkeld. De laatste belang-rijke toevoeging is dat een van de FE-modellen nu meteen I-Sync gerobotiseerde transmissie kan worden gele-verd. TTM.nl testte de truck op de binnenlandse route.

12-15_Test Volvo FE.qxp:12-15 07-03-11 12:30 Pagina 12

Page 13: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 13

zeggen dat daarmee al die truck-merken de zelfde schakelkwaliteithebben. Die wordt namelijk in grotemate bepaald door de software enmet name de motorsoftware die detruckfabrikant vrij wil geven. Watdat betreft heeft Volvo z’n werkgoed gedaan, want de schakelkwali-teit van de I-Sync vonden wij opafstand de beste van alle lichtetrucks die we tot nu toe hebbengereden. De schakelmomenten zijnzo goed als niet te voelen en ooknauwelijks te horen. Het enige euveldat de I-Sync heeft, maar dat ook

alle andere trucks hebben waarin dezelfde transmissie wordt toegepast,is dat je remmend op de motor bijsnelheden onder 20 km/uur hetgevoel hebt dat de truck door blijftduwen in plaats van uitrolt enafremt. Een verklaring daarvoor isniet te geven maar het is wel ietsdat wel went.

Remmen op de motorDe transmissie is zo geprogram-meerd dat bij normaal gas gevenmeestal rond de 1900 omw/minwordt opgeschakeld. Trap je de

kick-down -waarvoor trouwens bestkracht nodig is- dan wordt bij 2400omw/min geschakeld. Remmend opde motor komt de toerenteller ookniet boven die zelfde 2400omw/min. De toegelaten 2800omw/min bij remmen wordt nooitgehaald, althans niet met de I-Syncin de stand ‘automaat’. Het motor-remvermogen van een 7 liter motoris natuurlijk niet zo groot, ook nietbij 2800 omw/min. Bovendien is bijdergelijke toerentallen het geluidsni-veau hoog, dus is het goed dat dielimiet van 2400 omw/min is inge-

bouwd. Een oplossing voor hetgeringe motorremvermogen biedtde uitlaatrem. Die kan met een hen-del aan de stuurkolom wordenbediend en kent een stand waarbijiets eerder wordt teruggeschakeldén een stand waarbij de uitlaatremautomatisch in werking treedt alshet rempedaal wordt aangeraakt.Plezierig is dat de Volvo I-Sync bijstilstaan staan niet ‘kruipt’.Sommige andere schakelautomatenen alle ‘echte’ automaten doen datwel. Een sympathieke voorziening isde in- en uitschakelbare terugrol-

12-15_Test Volvo FE.qxp:12-15 07-03-11 12:31 Pagina 13

Page 14: TTM.nl maart 2011

Testroute

Amersfoort

Harderwijk

Nunspeet

Traject ll

Apeldoorn

Barneveld

Ede

Wageningen

DierenRheden

ArnhemTraject l

Zutphen

Deventer

HattemZwolle

14 | maart 2011 www.ttm.nl

test

Brandstofverbruikbinnenweg (l/100 km)

Brandstofverbruiksnelweg (l/100 km)

Frontaalopp. (m

2)

AdBlue verbruik(I/100 km)

Gemiddelde snelheid(km/u)

Gemiddeld verbruik(I/100 km)

9,25

9,2

Euro 5/EEV

Scania P280(280 pk)

Volvo FE 320(320 pk)

Euro 4

MAN TGM 18.280(280 pk)

Scania P94(270 pk)

19,3

19,5

27,2

27,2

22,8

22,8

63,6

57,7

n.v.t.

5,3

9,3

8,75

19,5

20,6

26,3

28,3

22,5

23,1

58,8

63,3

n.v.t.

n.v.t.

Euro 5

Scania P230(230 pk) 9,0 19,6 27,9 23,2 53,3 n.v.t.

8,0Mercedes-Benz Atego 1222L Hybrid EEV (219 pk) n.v.t. 17,3 n.v.t. n.v.t. geen meting

Volvo FE(260 pk) 9,25 19,7 27,5 23,5 57,5 n.v.t.

Kilometers, liters en tijden > testroute

Overzicht TTM testresultaten in de klassen 17 tot 19 ton GVW

Volvo FE260 I-Sync

Afstand Aantal Aantal Gemiddeld Gemiddelde(km) stops schakelingen verbruik snelheid

(L/100 km) (km/uur)

Traject 1 Binnenweg (Deventer – Barneveld – Deventer)

168 55 nvt 23,5 40,1

Traject 2 Snelweg (Deventer – Barneveld – Deventer)

223,3 nvt nvt 1976 76,5

staat. Voor ons mag de insteltijd welwat langer zijn dan drie secondenen mag er ook wel een piepje klin-ken als de terugrolrem wordt uitge-schakeld. Zware trucks met een der-gelijke rem hebben dat meestal wel.

rem. Die houdt bij stilstand de wiel-remmen drie seconden geblokkeerd,precies genoeg om de rechtervoetvan de rem te verplaatsen naar hetgaspedaal zonder dat de truckterugrolt als deze op een helling

ComfortDe test gaf ons ook de gelegenheideen indruk te krijgen van het com-fort in de cabine. Onze test-FE hadde middelste cabinelengte die doorVolvo ‘comfort‘cabine wordtgenoemd. Achter de stoel vanchauffeur en bijrijder is een ruimtevan ongeveer 40 centimeter diepwaar je heel goed een natte jas opkan hangen zonder dat die in je nekdruipt. Wat verder opvalt is het zeerlage geluidsniveau. Een waarde van65 dBA bij 80km/uur is laag vooreen distributietruck. Onze testtruckwas voorzien van een provisorischederde stoel. Normaal past er op detoch wel hoge motortunnel eenmooie aflegbak voor documenten,pennen en ander klein gerei.Gelukkig heeft Volvo het aantalfuncties dat je vanaf het stuur kuntbedienen beperkt tot de cruise con-trol. Meer functies leiden er bij eendistributietruck alleen maar toe dat

je per abuis knoppen aanraakt. Deradiobediening zit bijvoorbeeldgewoon in het dashboard. Prima! Inhet instrumentenpaneel zit verdereen turbodrukmeter waaraan je kanzie in hoeverre de motor wordtbelast. Niet een instrument waar dedistributiechauffeur vele keren perdag naar zal kijken. De al eerdergenoemde bedieningshendel voorde motorrem zit linksop de stuurko-lom en zit eigenlijk op de plek waarwij liever de clignoteurschakelaarhadden gezien. Echt functioneel isde doorgetrokken ruit in de rechter-deur. Je ziet daardoor inderdaad eenplek die je via de spiegels niet zieten waar zich best nog wel een voet-ganger of fietser kan bevinden.

DedicatedBijzonder is dat Volvo op basis vande FE ook kant-en-klare voertuigenaanbiedt, dus met laadbak af-importeur en zelfs af-fabriek. Zo iser het Distripo concept, ontwikkeldmet Karhof te Purmerend, onder-deel van de Combi-groep. Maarmen heeft ook kant en klare pak-ketten samengesteld voor vuilniswa-gens, kippers, brandweerwagens,afsleepwagens en veegmachines.Verder levert men met een kant enklare bakwagen af-fabriek. De car-rosserie komt uit Tsjechië, de even-tuele laadklep is een dHollandia.

Wat de Volvo FE zelf betreft mag jezeggen dat de truck uitstekendscoort op het gebied van veiligheid,milieu en ergonomie. Allemaal kern-waarden van Volvo Trucks en eigen-lijk ook van Zweden zelf. Distributieop z’n Zweeds dus en dat ook nogbij een mooi brandstofverbruik.

P.C. Wieman

Hoeveel ruimte biedt de cabine?

Inwendige afmetingen in cmA Breedte (van raam tot raam) 220/215*B Diepte (boven dashboard) 176C Hoogte (vloerdak) 160D Hoogte treden vanaf de straat 37/70E Afstand straat-cabinevloer

(bij volle belading) 105F Knieruimte bijrijder

(afstand stoel-dashboard) 37 G Hoogte voorruit 85* op ellebooghoogte

12-15_Test Volvo FE.qxp:12-15 07-03-11 12:31 Pagina 14

Page 15: TTM.nl maart 2011

1) MakkelijkDe FE is met zijn lagevloerhoogte uitstekendtoegankelijk.

2) CompactDe I-Sync wordt bestuurdvia een compact pookjeop de stuurkolom.

3) KapstokAchter in de cabine eenkeurige kapstok voornatte jassen.

4) RuimteBoven de voorruit is vol-doende ruimte vooropbergvakken en tacho-graaf.

5) BolHet weggedeelte voor detruck is goed zichtbaarvia de bolle spiegel.

6) RadioDe bediening van deradio zit niet op het stuurmaar gewoon op de radiozelf.

www.ttm.nl maart 2011 | 15

VoertuigMerkVolvoTypeFE 4x2 Luchtvering

MotorTypeD7F Euro5 SCRSlagvolume7 literVermogen260 pk/2300 omw/min.Koppel1010 Nm/1200 – 1800 omw/min.

Aandrijflijn, onderstelTransmissieI-Sync 6 versnellingenBanden voorGoodyear 385/55R22,5 LHSIIBanden achterGoodyear 385/55R22,5 RHDIIVering voorparaboolVering achterlucht

Specificaties testvoertuigEigen gewicht (kg)g.o.Eigen gewicht tijdens test (ton)16.0 Hoogte laadbak (m)3,70Frontaal oppervlak (m2)9,25Achterasreductie4.50 : 1Motortoerental bij 80 km/uur inhoogste gang1500Geluidsniveau bij 80 km/uur (dBA)65,5

Basisprijs€ 70.690,- Prijs zoals getest:€ 86.705,-

Importeur: Volvo Nederland BVPostbus 954153 ZH Beesdwww.volvotrucks.com

Volvo FE260 I-Sync specificaties en metingen

1

2

3 4

5 6

12-15_Test Volvo FE.qxp:12-15 07-03-11 12:31 Pagina 15

Page 16: TTM.nl maart 2011

Prima werk van Bandag!De nieuwe BDM1 en BRM1

Page 17: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 17

Voertuigenshow in nieuwe hal

Carrosserie Vakdagen Hardenberg helemaal volgeboekt!

Nu Scania weer van de partij is kanwordt gezegd dat in Hardenberg alletruckmerken weer aanwezig zijn. Erzijn ook diverse nieuwkomers, zoalsFaymonville, fabrikant van diepla-ders, trailer assenfabrikant VALX en

de Duitse producent van carrosse-rieën Titgemeyer GmbH & Co. KG.

Nieuwe halEvenementenhal Hardenberg heefthaar locatie de afgelopen maanden

uitgebreid met een extra hal, voor-heen eigendom van transportbedrijfVeurink. In de nieuwe hal en op hetomliggende buitenterrein wordt eenvoertuigenshow gehouden. Bijelkaar gaat het om tachtig voertui-gen. Tevens vindt er op woensdag-ochtend een congres plaats overDuurzaam Transport. De aanvangdaarvan is 10.00 uur, het einde omcirca 14.00 uur. Meer informatie opde website van de evenementenhal:www.evenementenhal.nl.

Carrosserie Vakdagen Hardenberg

De editie 2011 van de Carrosserie Vakdagen is nietalleen helemaal volgeboekt, maar telt ook diverse nieuwe exposanten. Goed nieuws is ook dat Scaniaweer terug is en dat er en mooie voertuigenshow is in een nieuw aangekochte hal.

Openingstijden

Dinsdag 29 maart, 14.00 - 22.00 uur

Woensdag 30 maart, 14.00 - 22.00 uur

Donderdag 31 maart, 14.00 - 22.00 uur

17_Hardenberg Opening.qxp 07-03-11 09:01 Pagina 17

Page 18: TTM.nl maart 2011

18 | maart 2011 www.ttm.nl

Carrosserie Vakdagen Hardenberg

‘The World of Heisterkamp’. Datis het nieuwe motto op de standvan Heisterkamp TransportationSolutions. De hele stand en ookde nieuwe website zijn gevat indat ‘wereldomvattende’ thema. Want Heisterkamp, zo vindt hettransportbedrijf uit Oldenzaalzelf, is meer dan trucking alleen.Heisterkamp biedt een totaal-concept voor de gehele trans-portsector. Naast Trucking isHeisterkamp namelijk ook eenwaardevolle partner op hetgebied van Truck Rental &Leasing, Trailer Rental &Leasing, Trailer & Truck Service,Breakdown Service, Used Trucksen Commercial Vehicles. Datbrede palet aan diensten staatcentraal op de stand inHardenberg.

www.heisterkamp.euStand 221

Heisterkamps nieuwe wereld

CarrierWeb introduceert inHardenberg de Trailer / AssetTracker, een stand alone trailerdan wel asset managementoplossing. Dit IP 67 gecertificeerde productis speciaal ontwik-keld voor trailers enassets en beschiktover een eigenstroomvoorziening.Het systeem werktzelfstandig, een kop-peling met eenboordcomputer isniet vereist. Hetopladen van het sys-

teem kan via het stroomcircuitvan de trailer of via de adapter.Met deze oplossing kunnen eige-naren van trailers / assets viainternet real-time de exacteposities zien, ongeacht of de

trailer aan- of afge-koppeld is.Daarnaast behorenonder meer routegeo-fencing, landmarksen overzichten vanaan- en afkoppelenen laad- en lostijdentot de mogelijkheden.Volgens CarrierWebwordt met dit sys-

teem de planning geoptimali-seerd en de efficiency van debedrijfsvoering verhoogd. VTBTransport uit Veenendaal maaktal gebruik van de trailer/asset-tracker van CarrierWeb. Doorde ingebouwde noodstroomvoor-ziening blijft het systeem ook naeen eventuele sabotage van devoertuigaccu's nog dagenlangelke minuut de realtime positiesvan het voertuig doorgeven, watuiteraard de opsporingskansenenorm vergroot.

www.carrierweb.comStand 433

CarrierWeb introduceert Trailer / Asset TrackerMCB gebruikt de CarrosserieVakdagen voor het lanceren vanenkele nieuwe productlijnen. Zoheeft MCB heeft een eigen pro-gramma dubbelrijige kogel-draaikransen ontwikkeld. Dezezijn bestemd voor zwaar belasteaanhangwagens, gedwongenbestuurde opleggers en speci-aalvoertuigen. De draaikransenzijn samen het Duitse Rothe-Erde ontwikkeld en hebbenopbouwhoogten van 80 en 90millimeter. Verder gaat MCB het hang- en sluitwerk vanNevpa exclusief n de Beneluxverkopen.

www.mcb.nlStand 507

Nieuwe merken enproducten bij MCB

GINAF toont in Hardenberg eennieuw type voertuig: de GINAF X5250 S (rechts). Deze 10x4 is ont-wikkeld als 50 tons voertuig voorop de weg, met een maximumtechnisch GVW van 52,5t. Hij isbijzonder geschikt als onderstelvoor een betonmixer of asfalt-kipper. Door het lage eigengewicht ontstaat er een uitste-kend laadvermogen. Dit voertuigcombineert de betrouwbarehydraulische vering en sturingvan GINAF, met een luchtge-veerde 7,5t voorloopas. Hierdoorontstaan vier gestuurde assen,met een uitstekende gewichts-verdeling, stabiliteit en tractie.De GINAF X5250 S is een 10x4voor die doelgroep die net ietsmeer wil dan een 8x4 voertuigwaar later nog een vijfde(naloop) as is bijgebouwd. Deeerste X 5250 S rijdt binnenkortmet mixeropbouw voorBetoncentrale Twente. Tijdensde Carrosserie VakdagenHardenberg 2010 introduceerdeGINAF de nieuwe HPVS optie

Intelligence.Dit brandstof-besparendeconcept, waar-bij GINAF kansheeft gezieneen gestuurdeén aangedre-ven achterasook optrekbaaren ontkoppel-baar te maken,is nu een jaargetest in de praktijk. Intelligencevan GINAF is leverbaar op alleGINAF voertuigen met twee ofdrie aangedreven Tridem ach-terassen. De bestuurder heeftdaarmee de mogelijkheid deachterste aangedreven éngestuurde as van zijn voertuigtijdens een leegrit op te trekken(foto onder). De wielen staan danstil en de besturing van de wie-len in de neutraalstand geblok-keerd. De eerste veldtesten metdit systeem zijn zeer bemoedi-gend, hier wordt zelfs gemid-deld(!) veel meer dan vijf liter op

de honderd kmbespaard!Daarmee zijnde extra kos-ten van dezeoptie binnen100 kilometerterug te ver-dienen en dusal gauw eenzinvolle inves-tering.

Afgezien van wat bescheidenaanpassingen aan de hydrau-liek en as, blijft de Intelligenceas technisch gelijk aan eengewone aangedreven GINAF as.Het heffen en zakken gebeurtnagenoeg geheel met de stan-daard componenten van devering en de besturing. Wel isdaarvoor geheel nieuwe soft-ware ontwikkeld. Het loskoppe-len van de aandrijving gaat viaeen klauwkoppeling in het diffe-rentieel van de aangedreven asvóór de Intelligence as. Die ont-koppelt bij heffen de aandrijfasnaar de achterste as en zet daaralle aandrijftechniek stil. Hetsturend systeem wordt software-matig uitgeschakeld. Het wette-lijk draagvermogen van deIntelligence as is 11,5 ton bij eentechnisch draagvermogen van16 ton. De extra techniek weegtalles bij elkaar nog geen 50 kilo.

www.ginaf.nlStand 404

GINAF toont nieuwe 50 tonner!

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:24 Pagina 18

Page 19: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 19

Knapen Trailers presenteert inHardenberg een nieuw trailer-concept: ‘Vier Maal Maximaal’.Het nieuwe concept is er volle-dig op gericht om de lifecyclekosten van transporteurs te ver-lagen.

Aan ‘Vier Maal Maximaal’ lig-gen vier punten ten grondslag:maximale kwaliteit, maximalelevensduur, maximale onder-houdsvriendelijkheid en maxi-male restwaarde. De kwaliteitbij Knapen is ‘maximaal’ dooronder meer standaard gemon-teerde heavy duty profielen eneen volledig afgelaste trailer.Door de kwaliteit is de slijtageminder hoog. De onderhouds-vriendelijkheid is ‘maximaal’door de speciale bouw van deKnapen Trailer. Maximale kwa-liteit, maximale levensduur,maximale onderhoudsvriende-lijkheid leveren volgens Knapeneen maximale restwaarde op.

www.knapen-trailers.euStand 530

‘Vier MaalMaximaal’ bijKnapen

Bij MAN op de stand staat duur-zaamheid centraal. Als primeurstaat er de MAN TGS 6x6 33.440widespread met een GVW van33 ton en een DualFuel aandrijf-lijn.

Modellen die dit bouwvoertuigin Hardenberg gaan omringen,zijn de MAN TGL12.180 DualFuelen een efficiënte lange-afstand4x2 MAN TGX trekker met royaleXXL cabine. Op het buitenterrein

staan meerdere voertuigen, eenDualFuel distributietrekker, eenTGS 4x4 kipperkraan met debewezen HydroDrive aandrijf-techniek en een DualFuel MAN10x4 TGS 49.440 betonmixer meteen 15 kuubs Liebherr opbouw. MAN zet breed in op DualFuel.Zo is DualFuel leverbaar op deTGL (staat ook op de stand), deTGM en de TGS/TGX serie.Nieuw binnen dat programma isde MAN TGS 6x6 widespread,zoals deze in samenwerking metWierda in Joure is gebouwd. Alsmarktleider in de bouw hechtMAN waarde aan het aanbiedenvan duurzame oplossingen bin-nen dit segment. Door te kiezenvoor een 10-tons vooras kent dit

DualFuel bouwvoertuig nu eenGVW van 33 ton, ten opzichtevan een standaard 6x6 een toe-name van het netto laadvermo-gen van dik vijf ton. Diezelfdegroene DualFuel techniek is ookte zien op de 10x4 betonmixerdie in Hardenberg op het buiten-terrein staat. Op de Carrosserie Vakdagen inHardenberg heeft MAN eengemeenschappelijke standbezet-ting, die vertegenwoordigdwordt door dealerbedrijven:Sommerauer, Wierda, Roordink,Goritzlehner, MAN Apeldoorn enVarsseveld.

www.man-trucks.nlStand 307

Groene stand bij MAN

Met de nieuwe communicatie-module ‘praten’ de Datacold-recorders van Carrier metEuroLog en EuroWeb. Dat bete-kent dus één softwarepakketvoor beide merken, wat plezierigis in het geval van ‘gemengdevloot’. Met dezelfde software kanvia de Euroscan de koelmachineop afstand worden gecontro-leerd. Nieuw bij Gullimex zijnverder de (temperatuur)sensorendie draadloos communicerenmet de boordcomputer of met deEuroscan via de TempWeb-module. Daardoor heeft menmaximale flexibiliteit bij varia-bele indeling van de laadruimtemet verplaatsbare schotten.

Certificering, kwaliteitsgaran-ties en het voorkomen van dief-stal vragen om goede sloten.Gullimex levert daarvoor elektri-sche sloten die via de al aanwe-zige Euroscan-recorder opafstand worden bediend tenein-de de lading vrij te geven. Ookrapportage opbasis van‘geofencing’is steedsmeergevraagd.Gullimexbiedt daar-voor eenoplossingwaarbij bij

het bereiken of inrijden van eenbepaalde zone de Euroscanautomatisch een rapport naar decentrale en/of klant zendt.

www.gullimex.comStand 133

Nieuwe Gullimex communicatiemodule

Heifo Rüterbories/Mitsubishi zaltijdens de Carrosserie Vakdagenalle units van de ondervloerse-rie presenteren, de TU42, deTU73 en de nieuwe TU100Multitemp. Sinds eind vorig jaaris de TU100 niet alleen als

Monotemp-unit, maar ook alsMultitemp-versie ter beschik-king. Met de Multitemp-unit zijnin de carrosserie in twee of drieruimtes lading op verschillendetemperaturen te transporteren.De nieuwe TU100 SA heeft bijeen hoog toerental en zonderaanvullende voorzieningen eengeluidsniveau van 69 dB (A) enbij laag toerental 65 dB (A).Belangrijk voor een efficiëntekoelunit is ook de lichte en com-pacte bouw. De TU100 SA scoort

hierbij met een breedte vanmaar 1.589 mm en een bijna 100kg lager eigen gewicht. De nieu-we unit met hoge koelcapaciteitonderscheidt zich door een hogeCOP-waarde. De TU100 SA ver-vult de emissienormen EPA Tier4 en EU Stage IIIA. De efficiëntiewordt ondersteund door gebruikte maken van de modernsteMitsubishi technologieën.

www.heifo.deStand 121

Multitemp transportkoeling

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:24 Pagina 19

Page 20: TTM.nl maart 2011

20 | maart 2011 www.ttm.nl

Carrosserie Vakdagen Hardenberg

Scania neemt een aantal bijzon-dere trucks mee naar Hardenerg.Blikvanger in Hardenberg is despeciale Scania G400 bakwagenvan het Leontien van MoorselWielerteam. Ook staat de sterksteV8 uit het motorenprogramma, deScania R730 met 3500 Nm, op destand. Om het cabineprogrammacompleet te maken zal ook de P-cabine te bewonderen zijn. De Scania R730 op de stand iseen voorloopasser met Toplinecabine. Deze is voorzien van hetV8-styling pakket, leerpakket,colour plus instrumentenpaneelen twee-pedaals ScaniaOpticruise versnellingsbak. Deaccu’s zijn gemonteerd aan deachterzijde van het chassiswaardoor ruimte beschikbaar isvoor een extra grote brandstof-tank aan de linkerzijde. De trek-ker maakt gebruik van de XPI

technologie in combinatie metSCR en VGT, waarmee een ver-mogen wordt behaald van 730pk en 3500 Nm en aan de EEVnorm wordt voldaan. Daarnaast is de Scania G420met Highline cabine te bewon-deren. Deze G-serie zien we hetlaatste jaar steeds meer op deweg en heeft zeer goede resulta-ten behaald in perstesten vandiverse magazines. Het DriverSupport Systeem in het displaygeeft real-time tips om anticipe-rend en zuinig te rijden. De trek-ker biedt een grote mate vancomfort en heeft een lagereinstap in vergelijking met de R-serie. Qua prijs-kwaliteit ver-houding is deze G-serie eeninteressant alternatief voor veeltransporteurs om in te zetten alsfleet trekker in het middel-langeen lange transport.

Tenslotte is de Scania G400 bak-wagen een echte blikvanger.Rondom luchtgeveerd en inge-richt als thuisbasis voor de AA-Drink wielerploeg van Leontienvan Moorsel, die op een ludiekemanier een rol zal spelen op destand. De opbouw is verzorgddoor Roelofsen uit Raalte. In denieuwe hal van Hardenberg zalScania nog twee voertuigen ten-toon stellen. Een Scania R500 V8Topline en een P230 EEV bakwa-gen. Met de - in totaal – vijf voer-tuigen en Scania services wilScania de rol als ‘Total solutionprovider’ benadrukken.Naast de fraaie trucks zal destand in het teken staan van deuiteenlopende services dieScania momenteel aanbiedt.Juist in de huidige marktomstan-digheden kan Scania met hetuitgebreide service-aanbod deklant nog beter van dienst zijn.Van oplossingen op het gebiedvan financieringen, verzekerin-gen, reparatie- en onderhouds-contracten tot verhuur. Maar ookreparatie en onderhoud aanlaadkleppen, koelmotoren enchauffeurstraining volgens deEU Richtlijn VakbekwaamheidBeroepschauffeurs.

www.scania.nlStand 632

Scania showt truck van Leontien

Krone kan de Cool Liner DuplexSteel nu ook met een tweedelaadvloer leveren. De opleggerzal in Hardenberg worden geëx-poseerd, samen met eenProfiliner. Nieuw is verder deVario Lock uitvoering voor bloe-mentransport. Ook hier gaat hetweer om een systeem dat mak-kelijk en vooral snel laden enlossen mogelijk maakt. De plan-tenkarren wordt gefixeerd viaverticale stangen die in gaten invloer en dak passen. Daarnaastzal men een ProfiLiner opleggerlaten zien waarbij ook aandachtwordt gevraagd voor de diversesystemen voor lading vastzettendie Krone heeft ontwikkeld.

www.krone.de Stand 617

Krone exposeertCool LinerDuoplex Steel metdubele vloer

Fabrikant van schuifvloertrai-lers Kraker Trailers merkt dat devraag naar schuifvloertrailersgestaag groeit. De multifunctio-naliteit van Kraker-voertuigen(onder) heeft juist in de afgelo-pen jaren zijn waarde bewezen.De vraag uit de markt is weldivers: waar het ene bedrijfkiest voor een de CF-BEST stan-daard-oplegger met een inhoudvan 92m3 die door tal van opties

kan worden aangepast aan deklantwensen, vraagt het anderebedrijf een specifieke transpor-toplossing. Een goed voorbeeldhiervan is een trailer die KrakerTrailers recent aan hetBelgische Aveve heeft geleverd.Aveve, één van de grootste leve-ranciers van grondstoffen aande agrarische sector in België,legde bij Kraker Trailers devraag neer om een trailer te ont-wikkelen die de lading tijdenshet lossen tot een rol veevoerkan persen. Een rol veevoermoet gelijkmatig gevormd wor-den, wat betekent dat de chauf-feur het remsysteem van de trai-ler staand vanaf het achterbor-des moet kunnen beïnvloeden.Er werd een oplossing gezocht

en gevonden in het WabcoTEBS-E-remsysteem. Kraker-schuifvloertrailers kunnen daaroptioneel mee worden uitgerust.Dit systeem (rechts) is een aan-tal jaren geleden geïntroduceerden sindsdien heeft het zijn nutbewezen. Eén van de transport-bedrijven die voor ETS hebbengekozen is Van Rijn. DezeNederlandse transporteur heefteen CF-ETS 2 bij Kraker Trailersbesteld. De trailer, uitgerust mettwee stuurassen, wordt ingezetals vervanger van een bakwa-gen. De voordelen van eenschuifvloertrailer met ETS zijnlegio: door het geavanceerdestuursysteem kan er ook opmoeilijk bereikbare plaatsenworden geladen en gelost en

door het lage eigen gewichtwordt een maximaal volumebereikt. Verder beschikt het sys-teem over unieke eigenschap-pen, zoals een snelheidsafhan-kelijke besturing waarbij hetsysteem zich aanpast aan degevraagde omstandigheden.Het ETS-systeem kan optioneelop elk type schuifvloertrailerworden gemonteerd.

www.krakertrailers.euStand 113

Vraag naar Kraker schuifvloertrailers onverminderd

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:24 Pagina 20

Page 21: TTM.nl maart 2011

advertentie

22 | maart 2011 www.ttm.nl

Carrosserie Vakdagen Hardenberg

Fahrzeugwerk Bernard Krone GmbH Tel.: +49 (0)5951 209-0 [email protected] www.krone-trailer.com

Houdt het hoofd koel, ook in verhitte situaties. De Cool Liner Duoplex-serie: overtuigende koeleffi ciëntie.

Nooteboom zal de nieuwsteMCO-PX semi-dieplader ten-toonstellen. De MCO-PX semi-dieplader heeft pendelassen enis gebaseerd op de bestaandeNooteboom PX dieplader. Hetuiteindelijke nuttig laadvermo-gen hangt af van de banden dieworden toegepast, maar varieert

van 12 ton per aslijn met de245/70R17.5 band tot 14 ton peraslijn met de 285/70R19.5 bandbij 80 km/uur. Bij lagere snelhe-den kan dit oplopen tot ca. 17 tonper aslijn. Dit varieert overigensper land. Met 600 millimeterhoogteslag en 60 graden stuur-uitslag heeft de MCO-PX dezelf-

de voordelen als de PX2 diepla-der. De laadvloerhoogte (metvering in laagste stand) van deMCO-PX komt met 285-bandenuit op 960 millimeter. Met 245-banden is deze hoogte zelfs 850mm. Het maakt daarbij niet uitof de laadvloer vast of zelfs trip-le uitschuifbaar is. De gekozen

rijhoogte van de MCO-PX heeftgeen invloed op de stuuruitslag.Dat betekent dat onder alleomstandigheden de bandenslij-tage tot een minimum beperktblijft.

www. nooteboomgroup.comStand 634

Nooteboom met nieuwste MCO-PX semi-dieplader op Carrosserie VakdagenHardenberg

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:24 Pagina 22

Page 22: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 23

De succesvolle reeks laadbak-bouwpakketten GETO Van IIIvan Titgemeyer is uitgebreidmet een model voor de voertuig-klasse met een toegestaantotaalgewicht van 3,5 ton. Debeproefde lijmtechnologie vande grote GETO Van III-modellenis ook overgebracht op ditmodel. Wanden, deuren en klep-pen bezitten gladde oppervlak-ken met een optisch klinknagel-vrije constructie. De speciaal ophet gewicht afgestemde alumi-nium profielen en de toegepaste‘ultraplaat’ voor de vlakken dra-gen bij een laag eigen gewicht.Het achterportaal is van alumi-nium, net als de achterdeur. De

contourlichten zijn in het achter-portaal geïntegreerd. Een trans-parant dak zorgt voor voldoendelichtinval. Het is voor vijftig pro-cent lichtdoorlatend, absorbeertalle UV-stralen en spaart deinbouw van afzonderlijke ver-lichting uit. De GETO Van 3,5t-serie kan optioneel worden uit-gerust met een LBW-afdichtingsprofiel meteen geïntegreerdinstructieprofiel voorhet gebruik van dehydraulische laadklep.De set heeft een zelfdra-gende vloer. De nieuweGETO Van 3,5t maakteen maximale laadbak-

breedte van 2.355 mm en eenhoogte van maximaal 2.500 mmmogelijk. Voor voertuigen t/m 3,5 t kan het model tot een lengtevan 5.100 mm naar wens wordengeleverd.

www.titgemeyer.deStand 414

Titgemeyer lanceert licht laadbakbouwpakket

Op de stand van MahaNederland is veel aandacht voorde Finkbeiner mobiele hefko-lommen met accuvoeding. Bijdeze kolommen, met hefvermo-gens van 2,5 ton, 7,5 ton, 8,2 tonen 10 ton per kolom, ontbrekende hinderlijke kabels. Dat bete-kent veel vrijheid van werken enveiligheid voor de monteurs, allekolommen voldoen aan de laat-ste NEN 1493 normering. De syn-chronisatie tussen de kolommengebeurt radiografisch.Standaard hebben deFinkbeiner kolommen verstelba-re wielgrepen, zodat zowel klei-ne als grote wielen eenvoudigen veilig kunnen worden gehe-ven. Ook hoeven de kolommenbij iedere start niet opnieuw teworden geconfigureerd en is eenstandaard set van vier mobielehefkolommen uit te breiden naarmaximaal 10 kolommen en tot 10sets kunnen parallel naastelkaar werken. Door de langeopnamelepels kunnen ook supersingle banden veilig wordengeheven. Op een accuvoedingzijn tot 30 heffingen mogelijk.Doordat iedere kolom is voorzienvan een laadkabel is bijladenzelfs mogelijk tijdens hetgebruik. Een groot LCD beeld-scherm op iedere kolom geeftalle functies duidelijk weer. Dehefcilinder is rechtop gemon-teerd, zodat deze altijd volledigis beschermd. De kolommen zijnnagenoeg onderhoudsvrij.

www.mahanederland.nlStand 102

Draadloos heffen

MobiCoach heeft haar Mobi -Scout boordcomputersoftwareuitgebreid met een CANBusmodule. Deze nieuwe moduleverwerkt de CANbusdata, dievia de FMS-interface wordenverzameld, tot overzichten enrapportages in MobiScout.

“Een belangrijke functie van deCANBus module is het monito-ren van het brandstofverbruik enrijgedrag van de chauffeur”, ver-telt Pierre van Casteren vanMobiCoach. “Op basis hiervankunnen chauffeurs waar nodigworden bijgestuurd en is te veri-

fiëren of coach-ing op dit gebiedde gewensteresultaten ople-vert. Op diemanier kan effi-ciënter wordengereden en wor-den kostenbespaard.”De nieuwe

CANBus module in MobiScoutgeeft inzicht in de totalen vanmotor aan tot motor uit, de sub-totalen van begin rijden toteinde rijden en alle activiteitendie rij-, rol- en stilstandgerela-teerd zijn. “Ook detailgegevensals brandstofverbruik, toerental,gasklepacitivteiten en koelwa-terverbruik worden in hetCANBusscherm weergegeven”,zegt Van Casteren. “Via hetvoertuigoverzicht zijn alle gege-vens gemakkelijk te vinden en teinterpreteren.”

www.mobicoach.nlStand 533

Nieuwe CANBus module van MobiCoach

Ambi laat in Hardenberg deinstelbare vetverdelers LincolnSSVD zien. Daarnaast is Ambiook nog eens jarig en viert datuitbundig.De mogelijkheiddat een smeer-punt wordt over-geslagenbehoort met deprogressieve ver-deelblokken SSVvan Lincoln totde verleden tijd.Deze massieveonverslijtbare

verdeelblokken zorgen voor ver-deling van een vaste hoeveel-heid vet of olie per smeerpunt.Bij de nieuwe serie SSVD is het

volume per uitlaat-paar, ook na monta-ge, zonder moeite enzonder het leiding-werk los te hoevenhalen, aan te passen.Doormiddel van eenindicatiestift wordtvisueel bevestigd dateen verdeelblok eenvolledige afgiftecyclus heeft gedaan.

Deze is ook in een uitvoeringmet sensor verkrijgbaar zodatdeze op afstand te monitoren isdoor middel van bijvoorbeeldeen PLC of boordcomputer. DeLincolns SSVD zijn leverbaarvan 6 tot 22 uitlaten per verdeel-blok voor zowel SSV als SSVD. Het is dit jaar alweer 90 jaargeleden dat Ambi is opgericht.Op de Carrosserie Vakdagenverloot Ambi daarom dagelijksmooie prijzen.

www.ambilelystad.nlStand 122

Jarig Ambi laat instelbare vetverdelers zien

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:24 Pagina 23

Page 23: TTM.nl maart 2011

24 | maart 2011 www.ttm.nl

Carrosserie Vakdagen Hardenberg

TRS Transportkoeling zal op deCarrosserie Vakdagen de nieu-we Syberia koelmachine voorbakwagens latenzien. De Syberiais een kop-schotgemonteer-de koelma-chine welke vol-ledig hydro-elektrischis aangedreven. Door toe-passing van een nieuwe oversi-zed condensor en scrollcompres-sor met Vapour Injectie kan de

Syberia bogen op een zeer hoogkoelvermogen bij een laaggewicht en brandstofverbruik.Dit draagt uiteraard ook bij aande reductie van CO2- en roetuit-stoot. Deze vernieuwingen,

gecombineerd met deLowline3 verdamper,

zorgen voor eenkoelvermo-gen vanbijna11.000watt bij

0°C. DeSyberia is

volgens TRS ideaal voor distri-butievervoer, mede door demogelijkheid van automatischstarten en stoppen van devrachtwagen, de zogenaamdeSafe-Start. De Syberia is stan-daard voorzien van een PIEKcertificaat. Ook de TRS Iceland,een undermount koelmachine, iste zien op de stand. De ver-nieuwde LowLine3 verdamperkan voor alle TRS koelsystemengebruikt worden.

www.trs.euStand 323

TRS onthult Syberia

Met de introductie van eennieuw display, dat de werkingvan het systeem duidelijk weer-geeft, heeft Groeneveld de ver-nieuwing van haar Twin heavyduty automatisch vetsmeersys-teem afgerond en is de naamgewijzigd in Twin 3. Met het dis-play kan het functioneren vanhet systeem worden gecontro-leerd, terwijleventuelefoutmeldin-gen op het-zelfde dis-play wordenweergege-ven via eenletter- en cij-fercombina-tie. Door derelatief lagedruk in hetTwin smeer-systeem,blijft de

kwaliteit enstructuur vanhet vet behou-den. Er wordteen optimalesmering vanalle smeerpun-ten gerealiseerddoor de parallel-le werking met

twee lei-dingen. Door deze eigen-schappen vindt hetTwin-systeem naast hetgebruik in bouwmachi-nes ook steeds meer toe-passing in bijvoorbeeldvuilniswagens en zwaar-transportopleggers. GreenCat, de IT divisievan de GroeneveldGroup, introduceert eennieuwe versie van web-based diagnosesoftware.Behalve het brandstof-verbruik, percentage sta-

tionair draaien en gebruik vande cruise control voorziet denieuwe versie ook informatieover het aantal keren hard rem-men en snelle acceleraties.Hierdoor krijgt de wagenparkbe-heerder een goed inzicht in derijstijl van de chauffeur. Dit isniet alleen van belang voor deoperationele kosten, maar ookvoor het reduceren van de CO2-uitstoot.

www.groeneveld-groep.comstand 420

Vetsmeersysteem voor transport- en bouwvoertuigen

De comeback van Kögel is eenfeit. Op de nieuwspagina’s voor-in deze TTM.nl leest u alles overhet hernieuwde elan van de trai-lerfabrikant. Ook in Hardenbergis Kögel aanwezig.Vorig jaar werd op de IAA al eendrie asser semi dieplader opleg-ger gepresenteerd. Het bouwma-chine 3 en 4 asser dieplader pro-gramma wordt nog verder uitge-breid. Kögel gaat ook weer kip-

pers bouwen om zo het helebouwprogramma weer compleette maken. Kögel presenteert op deCarrosserie Vakdagen haarnieuwe generatie schuifzeilop-leggers met het extra versterktechassis, speciaal voor deBenelux markt geschiktgemaakt. Buiten wordt de nieu-we licht geisoleerdeKastentrailer tentoongesteld.

Vanzelfsprekend voldoen deKögel opbouwen aan de EN12642 XL normeringen.

www.koegel.comStand 522

Kögel weer helemaal terug Beursdebuut vanVALX

Edscha, fabrikant van schuifda-ken, laat op de CarrosserieVakdagen het nieuwe One-stepbedieningsysteem van de Sesamschuifdaken zien. Daarmee kanmen in één handeling het dakautomatisch ontgrendelen envervolgens openen of sluiten(boven). Nieuw is de topklep‘TailWing’. Deze opent 140 gra-den. Bij geopende klep (onder)beschikt men over de volledigedoorgang en kan dus de helelaadlengte van bovenaf wordenbenut. Doordat een sandwichpa-neel wordt gebruikt bespaartmen ook nog gewicht.

www.vbggroup.nlStand 108

Edscha innoveert

Het nieuwe Nederlandse trailer-assen merk VALX staat voor heteerst op Hardenberg. Men laat eronder andere de nieuwe 9 tonsassen met schijf- of trommelrem-men zien. Daarnaast is er ookeen aantal van de andere,bestaande producten op destand te bekijken. VALX wononlangs de tweede plaats bij deTrailer Innovation Award 2011.

www.valx.euStand 605

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:24 Pagina 24

Page 24: TTM.nl maart 2011

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Talson Hollanda_V3.ai 3 03.03.2011 15:42

Page 25: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 25

De kabelinstallaties van VDLhebben het afgelopen jaar naareigen zegen een nieuwe boostgehad. De installaties zijn door-ontwikkeld en uitgebreid. VDLkan nu naast installaties van 15,25 en 30 ton ook kabeltrailers,drie zijden kippende kabelin-stallaties en silo uitvoeringenvan 25 en 30 ton kan leveren. Denieuwe generatie kabelinstalla-ties is voorzien van vele verbe-terde details en een geheel

nieuw ontwikkelde differentieel-aandrijving met integrale ver-grendeling en een uitgekiendevrijloopfunctie. Daardoor kanook onder moeilijke omstandig-heden recht opgetrokken wor-den. Omdat het nieuwe differen-tieel lager gemonteerd wordt,wordt een lagere opbouwmoge-lijkheid gecreëerd. Door hetgebruik van hoogwaardig staalwordt het eigen gewicht in dehand gehouden, zodat de VDL

kabelin-stallatieseen relatiefhoog laad-vermogenhebben.Het verbre-de frame,de solideschaarcon-structie ende versterk-te achter-brug zor-

gen samen voor eenverhoogde stabiliteit.Tevens is standaardeen rolhoogte van 230mm bereikt. Links opde foto een kabeltrailerdie in samenwerkingmet RondaanCarrosserie &Wagenbouw BV speci-aal ontwikkeld is voorhet transport van zowelstandaard bulkcontai-ners als ISO zeecontainers. Dewel heel mooi afgewerkte instal-latie kan containers nagenoegrechtstandig opnemen en afzet-ten. De installatie is bestemdvoor Ernst Jonkers Transport. Opde foto rechtsboven een multi-functionele 3-zijden kippendekabelinstallatie die onlangsgeleverd is aan VDL-dealer DHSHengelo. Deze installatie wordtingezet voor het onderhoud vanbermen, fietspaden, infrastruc-tuur en talloze andere activitei-

ten in de weg- en waterbouw.Verder levert VDL uiteraard debekende haakarmsystemen incapaciteiten van 5 tot en met 40ton. Daarnaast zijn er uiteraardde portaalarm afzetsystemen diezich vooral onderscheiden doorreikwijdte en stabiliteit. De sys-temen zijn te leveren in 6, 10, 13en 18 tons uitvoering, maar ook20 ton is een optie.

www.vdlcontainersystemen.comStand 302

‘Boost’ voor VDL kabelinstallaties

advertentie

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:33 Pagina 25

Page 26: TTM.nl maart 2011

26 | maart 2011 www.ttm.nl

Carrosserie Vakdagen Hardenberg

MapTrace biedt een nieuweplanningsmodule aan met eenuniek toewijzingsmechanisme.De opdrachtoverzichten in tabel-len zijn bekend, maar nu heeftMapTrace de mogelijkheid hetoriginele planbord met kaartjesop een digitale manier weer tegeven. Naast de gebruikelijke

schema’s, is het mogelijk vanuitopdrachtniveau en chauffeurs-/voertuigniveau opdrachten toete wijzen en te versturen. Deopdrachten zijn in blokken zicht-baar op het planbord, hetgeenvoor een duidelijke structuurzorgt. Zoals het een planbordgebruikelijk is, zijn de virtuele

kaartjes met opdrachten te ver-slepen van voertuig naar voer-tuig. De oorspronkelijkeopdrachtoverzichten in tabellenblijven natuurlijk ook beschik-baar. Hiermee biedt MapTracede mogelijkheid het overzichtduidelijk en op meerdere manie-ren te monitoren. Deze multifunc-tionaliteit zorgt voor een efficiën-tere manier van werken waar-mee meer (tijd)winst te behalenvalt. Ook heeft MapTrace sindskort een multifunctionele com-pacte PDA in het assortiment.Deze compacte boordcomputerwordt in eerste plaats gebruiktvoor zijn mogelijkheden tot bar-codescanner. Daarbij beschikt dePDA over een navigatiesysteemwaarmee gecommuniceerd kanworden met het hoofdkantoor.

www.maptrace.nlStand 402

Planningsmodule met toewijzingsmechanisme

Na de overname van Bulthuis injanuari 2010 is de volledigeBulthuis productie onderge-bracht bij Vogelzang in Bedum.Beide productlijnen blijven zoalshet was, de typische Vogelzangproducten als semi-diepladers,speciale aanhangwagens, koel-opleggers, tankopleggers en detypische Bulthuis producten, dekippers, bandlossers, cargo-floors oftewel vooral losgestort.De Bulthuis opleggers wordenveelal in aluminium gebouwd.Alle opleggers worden nu naastelkaar gebouwd in een gemeng-de productie. Maatwerk enklantspecifiek leveren is bijbeide merken een sterk punt ende programma’s van Bulthuis enVogelzang producten blijken in

de praktijk erg goed op elkaaraan te sluiten. Beide merken zijnvan hoge kwaliteit, hebben een

erg hoog afwerking-niveau en beide mer-ken profiteren vanelkaars kennis enervaring. Ondermerknaam Vogelzangis onder meer eennieuwe multifunctio-nele aanhangwagengebouwd en een vol-ledig rvs levensmid-delentankoplegger.

Onder merknaam Bulthuis werdin samenwerking met Heiwo eensuperlichte bandlossergebouwd,. Deze oplegger heeftnaast een laag eigengewichteen spectaculair uiterlijk.Bijkomend voordeel is dat eenbrandstofbesparing van 10 pro-cent wordt bereikt vanwege debijzondere vormgeving van dezijwanden.

www.vogelzang-bv.nlwww.bulthuis-bv.nlStand 503

Gecombineerde trailerproductie

Imbema Rhiwa uit Nieuwerkerkaan den IJssel introduceert eenstructurele verbindingstape voorcarrosserieën. Met deze Rhilanlijmstrip kunnen mechanischebevestigingen zoals schroeven,klemmen, lassen en popnagelsworden vervangen. De verbin-dingstape zorgt voor een kracht-verdeling waardoor de construc-tie wordt verbeterd. In de carros-seriebouw kan deze tape voordiverse verlijmingen wordeningezet, zoals verlijming vanpolyester dakplaten, schopstro-ken, onderregels, hoeklijsten enarmaturen. Daarnaast presen-teert het bedrijf nieuwe cabine-delen deuren voor DAF en Iveco(DAF XF1, DAFXF2, DAFXF105,Iveco Stralis en de IvecoEurocargo). Rhiwa werktmomenteel aan een nieuwecabinedelen catalogus, waarinhaar complete programma car-rosseriedelen overzichtelijk permerk is opgenomen. Rhiwa laattevens het het dode hoek waar-schuwingssysteem Lisa2alertzien en de producten van hetClear Pass anti-spray systeem.Het Lisa2Alert Life Saver sys-teem is een aanvullend systeemop de bestaande spiegels (encamera’s) ter voorkoming van‘dode hoek’ ongevallen. De LifeSaver is een vanuit de praktijkontwikkeld attenderingssysteemmet geluid- en lichtsignalenvoor voetgangers, fietsers enbromfietsers.

www.imbemarhiwa.nlStand 124

Verbindingstapevoor carrosserieën

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:33 Pagina 26

Page 27: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 27

Drie DAF-dealers komen meteen heel interessante truck naarHardenberg. Autobedrijven ESA,Sent Waninge en Cosmo Truckspresenteren op de CarrosserieVakdagen de DAF LF hybride-truck.

De DAF LF Hybride maakt ge-bruik van een parallel diesel/-elektrisch hybride-systeem,

waarbij de truck wordt aange-dreven door de dieselmotor, deelektromotor of door een combi-natie van beide. Met de hybri-detechnologie wordt een reduc-tie in brandstofverbruik endaarmee CO2-emissie gereali-seerd tot 20 procent, afhankelijkvan de inzet. De 12 tons LFHybride is uitgerust met de 4,5liter PACCAR FR dieselmotor,

die standaard en zonder roetfil-ter aan EEV voldoet. Deze motorlevert in de LF Hybride eenmaximum vermogen van 118kW/160 pk en is gekoppeld aaneen geautomatiseerde Eatonzesversnellingsbak (Autoshift).Tussen de koppeling en de ver-snellingsbak is een elektromo-tor aangebracht, die voor deaandrijving kan zorgen maarook als generator functioneert.Energie die tijdens het vertra-gen vrijkomt, wordt opgeslagenin de lithium-ion-batterijen enweer gebruikt bij het aandrij-ven. Het accupakket van hethybridesysteem heeft eengewicht van zo’n 100 kilo enbestaat uit 96 3,6 Volt-cellen.Wanneer deze accu’s volledigzijn opgeladen, kan de LFHybridetruck tot zo’n twee kilo-meter elektrisch rijden zondervoor de aandrijving de diesel-motor nodig te hebben. In depraktijk is dat voldoende om in

en uit de ‘milieuzones’ vanstadscentra te rijden. Overigensblijft de dieselmotor in dit soortomstandigheden op stationairtoerental meelopen om diversecomponenten (zoals de stuur-pomp en de luchtcompressor)van aandrijving te voorzien. DeLF Hybride is bovendien uitge-rust met een start/stop-systeem. In totaal is de DAF LF45.160Hybride slechts 300 kilogramzwaarder dan de reguliere uit-voering met uitsluitend diesel-motor. Doordat de DAF LF-seriebekend staat om z’n gunstigeeigengewicht, biedt de 12-tonsLF Hybride een hoog nuttiglaadvermogen van zo’n 7,5 ton.Op de stand bij de DAF-dealerszijn ook Paccar Parts en Trucken Trailer Parts (TRP) aanwezig.

www.esatrucks.euwww.sentwaninge.comwww.cosmotrucks.nlStand 628

DAF-dealers showen DAF LF Hybride

advertentie

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:34 Pagina 27

Page 28: TTM.nl maart 2011

28 | maart 2011 www.ttm.nl

Carrosserie Vakdagen Hardenberg

Wabco brengt in Hardenbergzijn Intelligent Trailer Programmonder de aandacht. Dit program-ma kent een aantal nuttige func-ties. Bij de OptiLoad functiewordt bij het lossen van delading de achterste as van deoplegger ontlast, waardoor detrekas van de trekker minderzwaar belast wordt. Bij de mee-neemheftruckregeling wordt, bijhet herkennen van een aange-koppelde meeneemheftruck, deliftas volgens gewijzigde para-meters aangestuurd. MetEmergency Brake Alert gaan bijfors remmen, boven de 50 km/hen een vertraging van meer dan4 m/s2 of bij inschakelen van hetABS, de remlichten knipperen.

Met Tailguard wordt met behulpvan ultrasone sensoren aan deachterzijde van de oplegger, deafstand van de oplegger naareen object nauwkeurig gemeten.Als het voertuig zich op de inge-geven afstand van het objectbevindt wordt de oplegger afge-remd. Wabco Tailguard voldoetaan de ISO12155 eisen. MetTrailer RemoteControl kunnendiverse functiesvan de opleggervanuit de cabi-ne bediend wor-den. Zo kan deelektronischeluchtvering wor-

den bediend, net als de wegrij-hulp. Met behulp van LED’swordt aan de chauffeur weerge-geven of en waar er zich eenobject achter de opleggerbevindt.

www.wabco-auto.comStand 312

Intelligent Trailer Programm

De afgelopen jaren is SallandOlie uitgegroeid tot een van degrootste leveranciers van brand-stoffen en smeermiddelen inhaar regio die zich uitstrekt vanDrenthe, Overijssel en Flevolandtot de Veluwe en de Achterhoek.Daarnaast exploiteert Salland

Olie de snel groeiende landelij-ke keten van Firezone tanksta-tions. Salland Olie heeft bijna 24uur per dag 10 tankauto's op deweg. Vanaf het hoofdkantoor inHasselt worden voorraden bijklanten in de gaten en op peilgehouden. De Salland Olie

Krediet-kaart steltklanten instaat om opeen concur-rerende, vei-lige en snel-le manier tetanken opeen snel-groeiend

aantal tanklocaties. Dit zijn loca-ties gelegen op strategischeplaatsen die speciaal ingerichtzijn voor zakelijke grootverbrui-kers. Daarnaast biedt het sys-teem veel mogelijkheden voorhet voeren van een efficiënteadministratie. Naast brandstof-fen levert Salland Olie smeer-middelen, koelvloeistoffen envetten voor de transportsector,waaronder producten uit deUrsa-lijn van Texaco. Deze tech-nologisch geavanceerde produc-ten zijn toepasbaar in alle typendieselmotoren.

www.sallandolie.nlStand 317

Brandstoffen en smeermiddelen

Nieuwe zwaailich-ten dakset vanMega FlashRunner Truck Lease & Rental is

al jaren vaste klant op deCarrosserie Vakdagen. Ook dezekeer is het bedrijf van de partijvoor advies over de optimaletransportcapaciteit.De juiste samenstelling van eenbedrijfswagenpark geeft vaakproblemen.Wat is het optimaleaantal wagens en in welke uit-voering? En moet er dan gekochtworden, of is huren of leasenbeter? Runner kan een advies opmaat uitbrengen èn de benodig-de voertuigen leveren.Voor tijde-

lijke transportcapaciteit heeftRunner een multifunctionele ver-

huurvloot van ongeveer 750voertuigen van toonaangevende

merken. Runner kanook voertuigen inzet-ten op basis van ope-rationele lease. Ook isRunner naar eigenzeggen zeer flexibel inhet tussentijds open-breken, stopzetten enwijzigen van lease- enhuurcontracten.

www.runnertruck.nlStand 313

Runner geeft optimale transportcapaciteit

POL Heteren bv is importeur vanMega-Flash LED voertuigsigna-lering. Op de beurs staat menmet een nieuwe lijn daksets: deMega-Flash DS serie met eenunieke dubbele laag LED flits-units. Deze hebben een behui-zing van slechts 11 cm hoog,inclusief daksteunen. De DSserie heeft een aluminium basis,policarbonaat lenzen enbetrouwbare LED techniek.Verkrijgbaar in verschillendelengtes in meerdere configura-ties en met diverse opties. DeMega-Flash daksets zijn inblauw ECE 65 klasse II goedge-keurd en in amber ECE 95 klasseI. Hierdoor voldoet een gecombi-neerde dakset met boven blau-we en onder amberkleurigeLED’s aan de nieuwe voorschrif-ten voor voorrangsvoertuigen.

www.pol.nlStand 203

18-28_Hardenberg.qxp:18-20 07-03-11 13:34 Pagina 28

Page 29: TTM.nl maart 2011
Page 30: TTM.nl maart 2011

30 | maart 2011 www.ttm.nl

automatisering

Sinds januari 2011 is Jurgen Mookverantwoordelijk voor de vier busi-ness units bij Van Maanen inBarneveld: internationaal transport(incl. exceptioneel vervoer), Beneluxdistributie, warehousing en deTranex expeditiedochter (zie ookwww.vanmaanen.nl). Als operatio-neel manager zet hij zich samen metkwaliteitsmanager/business analistAcacia Falkena in voor het verbete-ren van de managementinformatie. “We wilden de cijfers graag verderanalyseren, maar door de bewerke-

lijkheid van de rapportages in Excelwas daar te weinig gelegenheidvoor”, vertellen Mook en Falkena.“Bovendien bleken de afdelingenverschillende rapporten en begrips-definities te hanteren, waardoor hetsoms lastig was zaken goed metelkaar te vergelijken.”Toen ze met steeds meer vragenover rapportages aanklopten bijGMT Logistic Solutions, de leveran-cier van Van Maanen’s TMS Parsis,adviseerde deze hen QlikView in tezetten. Begin dit jaar startte Van

Maanen met de implementatie vande business intelligence (BI)-tool,waar GMT reseller van is.

BI-tool“Een BI-tool als QlikView vereenvou-digt en versnelt het samenstellen vanmanagementinformatie aanzienlijk”,is de ervaring van Falkena, die bij VanMaanen verantwoordelijk is voor hetinrichten van QlikView. “Je kunt datauit verschillende ICT-systemen aanelkaar koppelen, zonder handmatigegegevensinvoer en zonder onderlinge

interfaces tussen de systemen.”Van Maanen werkt met een heelscala aan ICT-toepassingen, waaron-der het Parsis TMS (incl. financiën)van GMT, Transics boordcomputers,LogicWay’s uren/onkostenmodule,het DBS personeelsinformatiesys-teem, het WMS van Kewill Logisticsen de IM klachten/incidentmanage-mentsoftware van Evologic/TAG. “Om daar via QlikView informatieuit te halen, definieer je eenmaligeen Key Performance Indicator (KPI),bepaalt welke velden uit welk sys-teem daarvoor nodig zijn en bouwthier vervolgens een grafiek voor”,licht Falkena toe. “Dit vergt hetnodige denk- en programmeerwerk,maar zijn de KPI’s eenmaal gemaaktin QlikView, dan heb je er jarenlangplezier van. Je kunt een rapportageop elk gewenst moment opvragen,waardoor je snel de juiste informatiebij de hand hebt.”De BI-software verzamelt data uitverschillende systemen en geeft zeweer in de door de gebruiker ge-bouwde KPI-rapportages. “Denk erwel goed over na hoe de informatiegepresenteerd wordt”, adviseertFalkena. “Het moet makkelijk lees-

Van Maanen legt QlikView over ICT-systemen

Beter sturen met actuele cijfers

1

3

1) Managementinformatie“Een BI-tool vereenvoudigt en versnelt het aanmaken van managementinformatie”, zeggen Jurgen Mook enAcacia Falkena. “De software verwerkt data uit meerdere systemen en een KPI-rapportage is op elk momentop te vragen.”Foto: Koos Groenewold

2

Als logistiek dienstverlener heeft Van Maanen diverse ICT-toepassingen in huis,zoals een TMS, WMS en boordcomputers. Om de gegevens uit die systemen snel tekunnen combineren tot managementinformatie nam Van Maanen onlangs QlikViewin gebruik. “Met deze business intelligencetool beschikken we sneller over actueleinformatie waarmee we de organisatie efficiënter kunnen sturen”, zegt operatio-neel manager Jurgen Mook.

30-31_ICT Sandra.qxp:30-31 01-03-11 15:03 Pagina 30

Page 31: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl maart 2011 | 31

baar en voor iedereen eenduidigzijn.”

Eén waarheidFalkena is het implementatietrajectbegonnen met het vaststellen vande KPI’s. “Ik heb alle MT-ledengevraagd naar de belangrijkste indi-catoren waarop zij willen sturen.Daarna bepalen we gezamenlijk hoewe elke KPI definiëren om inQlikView exact vast te kunnen leg-gen wat we willen meten.” Dit heeft als voordeel dat iedereenvervolgens ook met dezelfde infor-matie werkt. “Je legt de data langsdezelfde meetlat en krijgt zo één‘waarheid’ binnen de hele organisa-tie”, vult Mook aan. Vanwege dit feit was QlikView bijVan Maanen ook al interessant toenhet in eerste instantie alleen nogover het TMS werd gelegd. “Elkenacht worden de benodigde tabel-len vanuit Parsis geëxporteerd endaarna in QlikView geladen. Vanafdat moment zijn de KPI’s opvraag-baar met de meest recente data”,legt Falkena uit. “Zo hebben we derapportages veel sneller beschikbaardan wanneer we ze eerst in Parsis

draaien en daarna vertalen naarExcel.”

InzoomenFalkena vertelt dat een grafiek inQlikView vergelijkbaar is met eengrafiek in Excel, met als verschil datje in de BI-tool meteen kunt inzoo-men op de onderliggende data.“QlikView kent verschillendeniveau’s”, zegt Falkena. Het eersteniveau is bij Van Maanen het dash-board voor het managementteam.Hierop staan de belangrijkste KPI’sdie het MT snel inzicht geven in hoede organisatie ervoor staat quabedrijvigheid, omzet en kosten. Hettweede niveau geeft een KPI-over-zicht per afdeling met managemen-tinformatie over o.a. zendingen, rit-ten, marssnelheid, kilometers, urenen palletplaatsen.“QlikView is te gebruiken als toolvoor management by exception: eenuitzondering valt meteen op”, ver-telt Mook. “Vanuit elke KPI kun jemeteen inzoomen op de onderlig-gende gegevens. Dat kan tot op hetniveau van één eenheid, zoals eenzending, truck, chauffeur of planner.Zo is snel en exact te herleiden waar

een afwijkende situatie vandaankomt.”

DatabaseQlikView kan gebruik maken vangegevens uit elk systeem dat eeneigen database heeft. “Het is zelfs tecombineren met de telefooncentra-le”, zegt Falkena. “De informatiehieruit kun je gebruiken bij hetmeten van de bereikbaarheid doorbijvoorbeeld te visualiseren hoe sneleen klant te woord gestaan wordt.”Belangrijk voor Van Maanen is decombinatie van ritgegevens uit Parsismet de geregistreerde kilometers enuren uit de Transics boordcomputers.Zo heeft Falkena in QlikView eendashboard samengesteld dat bestaatuit verschillende grafieken, zoals hetaantal ritten, het aantal uitbestederitten (afkomstig uit het TMS) plusde gereden kilometers per voertuigen het totaal aantal uren per chauf-feur (afkomstig uit Transics). “Dezelosse data gaan we nog combinerentot KPI’s als het gemiddelde aantalkm’s per reis, het gemiddeld aantaluren per reis, de top 10 langste rei-zen, etc.”, zegt Falkena. “De BI-soft-ware levert hiermee een belangrijke

toegevoegde waarde ten opzichtevan de rapportage in het TMS.”

Beter sturen“Actuele informatie is nodig om dichtop de bal te zitten”, stelt Mook. Alsvoorbeeld noemt hij de planning.“Onze planners beschikken over eengoede voorcalculatie van elke rit. Bin-nenkort is het mogelijk de voorcalcu-latie naast de nacalculatie te leggen.Per rit zal een minimale bruto margemoeten worden behaald. Het nietbehalen hiervan moet dan wordenverklaard door zaken die hierop vaninvloed zijn, zoals: schade, omrijdenen niet halen van een tijdsafspraak.”Mook geeft aan dat als de BI-tool eentijdlang ingezet is, het managementook een goed inzicht krijgt in trendsen niet gauw meer voor verrassingenkomt te staan. “Omdat er altijd actue-le cijfers beschikbaar zijn, kunnen wehet verloop van de bedrijvigheid en dekosten continu volgen. Op basis daar-van krijg je een steeds beter idee vanwat er komen gaat. De KPI’s op hetdashboard worden dan de bevesti-ging van wat je al had verwacht.”

Sandra Waenink

2) CombinerenIn QlikView com-bineert VanMaanen data uithet TMS Parsismet de gegevensdie de Transicsboordcomputersregistreren.

4

4) Vier BU’sVan Maanen heeft vier business units: internationaal transport, Beneluxdistributie, warehousing en deTranex expeditiedochter.

3) DashboardVan Maanen heeftin QlikView eenMT-dashboardsamengesteld metde belangrijksteKPI’s waarop deMT-leden willensturen.

30-31_ICT Sandra.qxp:30-31 01-03-11 15:03 Pagina 31

Page 32: TTM.nl maart 2011

32 | maart 2011 www.ttm.nl

sentimenteel materieel

Joh v/d Zand. Die naam staat synoniem aan de wit-geel-blauwe trucks die worden ingezet bij berging vantrucks na ongevallen of pech. Johan van der Zand isechter ook een bevlogen man die trucks niet alleen al30 jaar lang bergt, maar vrachtwagens ook met veelliefde restaureert en perfectioneert. Gesprek met eenliefhebber pur sang.

De liefde voor vracht-wagens van Van derZand is niet van recentedatum. Johan moetlachen als hij de herin-nering ophaalt: “De jufvan de kleuterschoolvroeg zich af of ik welhelemaal in orde was, zovertelde ze ooit aan mijnmoeder. Ik, dreumes alsik was, stond bij hetraam van het klaslokaal en keeknaar buiten. Elke keer als er eenvrachtwagen voorbij kwam reageer-de ik alsof ik onder stroom werdgezet! Tenminste, dat zei de kleuter-juf. Ze moet wel wat met me testellen hebben gehad, want dekleuterschool lag aan de doorgaan-de weg van Culemborg naar Tiel.”School was sowieso niet zo aan dejonge Johan van der Zand besteed.“Op mijn vijftiende was ik wel hele-maal klaar met school. Mijn vadergreep in en liet me werken bij eengarage van Bedford. De eigenaardaarvan had hij de opdracht gege-ven me flink te laten werken en alsik niet wilde luisteren me een ‘dreunvoor z’n hersens te geven’. Tweejaar lang werkte ik van ’s morgensvroeg tot ’s avonds bij Bedford. Ikheb er wel veel van geleerd, maarwas blij dat ik er wegkon. Mijnvader liet me overigens als ik thuis-kwam dan ook nog vaak rijden opzijn Mercedes melkwagen.” Van derZand werd vrachtwagenchauffeur.“Bij Aalbers in IJzendoorn, op een6x2 Volvo F88 met een Burg aan-hangwagen. Ik ging bierbrouwerijen

langs om bierbostel op te halen endaarna het af te leveren bij boeren,die het gebruikten als veevoer.”Toch beviel werken voor een baasniet echt goed, en in 1979 begonVan der Zand voor zichzelf. Hij start-te een lokaal garagebedrijf en eenOpel subdealerschap. “Maar ik hadaltijd al iets met takelwagens enberging willen doen. Ik kocht eenoude DAF A1600 bij Van VlietTrucks en begon met bergingwerkhier in de regio. Later kocht ik eenDodge, maar die moest ik weer ver-kopen toen het slecht ging met hetbedrijf. Ik heb staan huilen als eenkleine jongen toen ik er afscheidvan moest nemen”, vertelt Van derZand. Begin jaren tachtig koopt hijeen Volvo F88. “Die was totaal verrot. Ik heb het chassis verlengd,de auto helemaal opgeknapt. Datdeed ik ’s avonds en ‘s nachts, naasthet gewone werk. Met die F88kreeg ik mijn eerste internationale

bergingsklussen. In Duitsland enJoegoslavië.

ToegangDe groei van Joh. v/d Zand Interna-tionale Berging gaat hard vanaf1990, als Van der Zand de Bergings-centrale Amsterdam (BCA) over-neemt. “Vier auto’s, met alle materi-eel, maar belangrijker: ik kreeg toe-gang tot verzekeringsmaatschappij-en”, legt Johan uit. Hij neemt af-scheid van het dealerbedrijf om zichvolledig te kunnen concentreren ophet bergen. Ook start het bedrijf eennieuwe dienst: Insurance EuropeService, dat voor diverse verzeke-ringsmaatschappijen het transportnaar Nederland regelt en de opslag,verkoop en het gereedmaken van devoertuigen die na diefstal zijn teruggevonden. Maar vrachtwagens ber-gen is en blijft de primaire activiteit:jaarlijks worden er in heel Europacirca 3000 vrachtwagens afgesleept,geborgen of gerepareerd. Het wa-genpark van v/d Zand bedraagt 29voertuigen in diverse uitvoeringen.

WerkplaatsJohan van der Zand staat nog altijdaan het roer van de onderneming,maar hij doet het tegenwoordig ietsrustiger aan. “Ik hou alles nog goedin de gaten, doe de planning. Mijnvrouw Dinie doet nog altijd deadministratie. Een paar uurtjes perdag trek ik me terug in de werk-plaats om fijn te sleutelen. Dat doeik samen met Martin, een van onzemonteurs.” Door de jaren heenheeft Van der Zand aardig watauto’s gerestaureerd. “Een F88 vondik hier vlakbij. Netjes opgeknapt,later volgden een Volvo F10, eenF12 en een F16. Ik wilde de heleserie Volvo’s van 1970 tot 1990compleet hebben, en dat is megelukt.” Dat wil overigens niet zeg-gen dat Van der Zand het bij dieauto’s heeft gehouden. In de hallenbij zijn bedrijf in Buren staan ook

een Scania 140 en een DAF NAT2800. Momenteel werkt Van derZand aan de restauratie van een F88die ooit van Shell was. De cabine isnu nog rood-wit-geel, het chassis isal helemaal gestraald en geverfd envoorzien van de originele kraan.Ook heeft hij nog een N88 op dekop getikt, een voormalige auto vanSchenk, maar Van der Zand weetnog niet wat hij ermee gaat doen.Voorlopig staat de auto vrij doelloosin de werkplaats. Iets verderopstaat, vrij verrassend, een DodgeRG09. “Da’s dezelfde auto als ikwaar ooit afscheid van moest ne -men”, vertelt Van der Zand. “Jarenlater, met de opening van ons nieu-we pand in 2002, belde ik met hetbedrijf dat ‘m kocht en die zeidendat de auto er nog steeds stond,ongebruikt. Toen heb ik ‘m terugge-kocht en helemaal opgeknapt.” Eenrondgang langs de trucks van Vander Zand leert dat hij de auto’s totin detail gerestaureerd heeft. Bijzon-der is dat hij van veel van de restau-ratieprojecten foto’s publiceert opde bedrijfswebsitewww.johanvdzand.nl.

Geen sterJohan Van der Zand heeft plezier. Inzijn werk en in het restaureren vantrucks, of het nu Volvo’s zijn ofandere trucks. Van één truck heefthij echter slechts een schaalmodel:de Mercedes-Benz L113/48 uit1965, de melkauto van zijn vader.“Ik heb er nooit over gedacht omzo’n auto te kopen en te restaure-ren. De auto zelf bestaat ook nietmeer, hoewel het kenteken nog welbij de RDW geregistreerd staat. Nee,daar heb ik nu geen plannen voor,ik richt me nu eerst op de Volvo’sdie ik heb staan. Die restaureren enonderhouden, daar besteed ik graagmijn tijd aan.”

Arjan VelthovenFoto’s: TTM.nl/Joh. v/d Zand

Joh v/d Zand bergt èn restaureert

Vervolmaakte Volvo’s

TruckerOp de Volvo F88 leerde Johan vander Zand het vak van vrachtwa-genchauffeur.

32-33_Sentimenteel.qxp 07-03-11 12:12 Pagina 32

Page 33: TTM.nl maart 2011

www.ttm.nl

Leerwerkplek

Ter gelegenheid van hetfeest rond het dertigjarigjubileum van Joh v/d Zandwerd een Bedford garagetot in detail nagebootst.

KlaarBergingsbedrijf Joh. v/d Zand staat altijdklaar om in actie te komen.

maart 2011 | 33

ThuisNa jaren weg te zijngeweest kon Johan van derZand deze Dodge RG09 weernaar huis halen.

TijdJohan van der Zand maakt tegenwoordig tijdom ‘lekker te sleutelen’, zoals hij het zelf noemt.

PlezierVan der Zand is niet te beroerd om zelf evenmet de DAF NAT 2800 op stap te gaan voor eenbergingsklus. “Dat doe ik met veel plezier.”

WachtenDe cabine van deex-Shell F88 wachtop wat komengaat, net als deN88, die vroegervan SchenkDordrecht was.

InzetDe F16 is van 1990 en dus alweer 21 jaar oud. Tochkan hij de meeste transportklussen nog metgemak aan.

Ex-ShellDe Volvo F88 dienu in restauratieis, is afkomstigvan Shell.

WerkDe Volvo F10wordt nog regel-matig bij klusseningezet.

32-33_Sentimenteel.qxp 07-03-11 12:13 Pagina 33

Page 34: TTM.nl maart 2011

34 | maart 2011 www.ttm.nl

Drie nieuwe trucks! Gecamoufleerd en wel. Wat is hier aan de hand? Is TTM.nl doorgedrongen tot een geheim testcircuit en zien we de vol-gende generatie trucks? En van welk merk dan wel?! Eeh… de waarheid is (zoals zo vaak) helemaal niet zo opwindend. Mercedes-Benz willaten zien dat het hen ernst is met de markt in India en heeft daarom een nieuw merk in het leven geroepen: Bharat-Benz. Vanaf 2012 komende Bharatjes in India op de markt. Voor de show reden deze gecamoufleerde Mitsubishi’s en Mercedessen (want dat zijn het) even een rondje.

blikvanger

Truck & Transport ManagementOnafhankelijk vakblad voor het eigen vervoer en hetberoepsgoederenvervoer over de weg.

RedactieHoofdredactie: Pieter Wieman Telefoon: (088) 29 44 [email protected]: Arjan Velthoven Telefoon: (088) 29 44 [email protected] QuaedvliegTelefoon: (088) 2944 [email protected]: Studio Jan Lieftink, DoetinchemVormgeving: ZeeDesign - WitmarsumE-mail redactie: [email protected]: Informaticaweg 3c,7007 CP DoetinchemPostbus 361, 7000 AJ Doetinchem

Aan dit nummer werkten mee:Han Vallenduuk, Sandra Waenink

Uitgave: Eisma Industrialmedia b.v. Informaticaweg 3c,7007 CP Doetinchem Postbus 361, 7000 AJ Doetinchem.

Directie: Egbert van Hes, algemeen directeurBouke Hoving, financieel directeurGerbert Tiecken, uitgeefdirecteur

Uitgever: Henk Meinen

Advertentie-exploitatieVerkoop: Sander Smidstratel.: (088)294 4736mob.: 06 [email protected]

Mieke BarkTel.: (088)[email protected]: Cobie te Nijenhuistel.: (088) 294 47 35Traffic: ZeeDesigntel.: (0517) 531 672fax: (0517) 531 [email protected]: Imke Hammermantel.: (088) 294 47 [email protected]

Bankrelatie:Voor Nederland: Friesland Bank: 29.80.05.298,voor België: Postcheque Brussel: 000-0007463-91

Productie:DTP & Prepress: ZeeDesignDruk: Scholma Druk b.v.

Copyright: © 2011 Eisma Industrialmedia,Leeuwarden.Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgave magworden verveelvoudigd en/of overgenomen, in enigevorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mecha-nisch, door fotokopieën of enige andere manier, zon-der voorafgaande schriftelijke toestemming van de uit-gever. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geenenkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aardook, die het gevolg is van handelingenen/of beslissin-gen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeradendeze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar afte gaan op hun professionele kennis en ervaring en dete gebruiken informatie te controleren.

34_Blikvanger.qxp 07-03-11 09:22 Pagina 34

Page 35: TTM.nl maart 2011

Ontdek hoe het Intelligent Trailer Program u helpt om de operationele kosten van trailers te optimiseren, en gelijktijdig de veiligheid verbetert en het comfort van de chauffeur verhoogt.

Bekijk de video’s over deze en andere functies op

TRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILERTRAILER20112011201120112011201120112011201120112011201120112011201120112011201120112011201120112011201120112011201120112011

»Intelligent Trailer + Zero Accident

Programm«

1. PLATZKATEGORIE SMART TRAILER

AD_Formatadaption_Trailer_131010.indd 1 14.10.2010 9:54:25 Uhr

Page 36: TTM.nl maart 2011

Een

mer

k va

n D

aim

ler

Doe de Fuel Duel in onze Actros en kom erachter wie de zuinigste is. Kijk op www.fuelduel.nl

Wij wensen Scania, DAF, Volvo, MAN, IVECO en Renault heel veel succes.

TRUCKS. LEASING & FINANCIERING. FLEETMANAGEMENT. SERVICE & ONDERDELEN.

WH _ F u e l D u e l _ N L _ 2 1 5 x 2 8 5 . p d f S e i t e 1 2 8 . 0 2 . 1 1 , 0 9 : 3 7