BNDeStem De Ondernemer juli 2011

32
18 juli 2011 |11e jaargang | nr. 7 de Ondernemer is een uitgave van Deze maand in de stoel: Rombout Kerremans directeur Stichting Betrokken Ondernemers Samen voor Breda Thema: Bedrijvig Borchwerf II Evenementen: Golfdag de Ondernemer en OndernemersCongres Subthema: Werken in het onderwijs De barometer: Zuidwest Nederland scoort: 6,5 WEST-BRABANT ACCOUNTANCY & ADVIES BnP Uw Betrokken Partner bij het ondernemen www.b-n-p.nl Tijd voor de golfbaan

description

BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Transcript of BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Page 1: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

18 juli 2011 |11e jaargang | nr. 7de Ondernemer is een uitgave van

Deze maand in de stoel:Rombout Kerremans

directeur StichtingBetrokken Ondernemers

Samen voor Breda

Thema:Bedrijvig

Borchwerf II

Evenementen:Golfdag de

Ondernemer enOndernemersCongres

Subthema:Werken in het

onderwijs

De barometer:Zuidwest Nederland

scoort: 6,5

WEST-BRABANT

ACCOUNTANCY

& ADVIES

BnP Uw Betrokken Partner bij het ondernemen

www.b-n-p.nl

Tijd voor degolfbaan

Page 2: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Wie: Sjoerd de WitBedrijf: Eccibo BouwadviesBegonnen: Januari 2011Nadelen: Dingen uitzoekenVoordelen: Voldoening

Ik zat vorige week in een res-taurant in San Sebastianwaar na iedere gang eenober met een soort mini-sneeuwruimer en blik de ta-fel kwam schoonvegen. Om-dat we een proef- menu vanzes gangen hadden, viel datnogal op. ‘Heb ik soms ge-morst’, vroeg ik de ober.‘Nee, maar dat doen we hieraltijd’, lachte hij.Dat zou iets geweest zijnvoor mijn opa. Hij stierf toenik tien was, maar sommigedingen blijven je altijd bij. Hijzal in de zeventig geweestzijn. Hij liep met een stok enwas zo goed als blind. Na ie-dere maaltijd vroeg hij stee-vast: ‘Is mijn bord leeg? Hebik gemorst?’ En veegde danmet zijn hand over de tafel.Het feit dat hij blind wasweerhield hem er niet van degodganse dag voor het raamte zitten. Werd er gebeld,dan schalde het door hethuis: ‘Wie is daar? ‘t Is demelkboer!,’ terwijl hij geenflauw idee had wie er nouvoor de deur stond. Dat zeertot ongenoegen van mijnoma, een kwieke dame, eenDolle Mina avant la lettre..Zij was het die mij als kleuterals wijze les meegaf: ‘Datmoet je niet pikken!’Van mijn opa pikte ze trou-wens wel heel veel. Het mooi-ste was dat hij zo’n tweekeer op een dag zijn vrouwtoeriep: ‘Moet je nou tochzien wat er bij de overbuur-man gebeurt.’ Mijn oma, zo-als iedere vrouw nieuwsgie-rig, stormde dan vanuit deachterkamer naar het raamen zag daar…niets. Natuur-lijk niet, want dat zag mijnopa ook niet. Die lachte al-leen maar.Heel bijzonder was ook datze allebei op dezelfde dagoverleden, zij ‘s ochtendsvroeg in het ziekenhuis, hijlaat op de avond in het be-jaardentehuis.Jammer. Ik had ze graag alle-bei meegenomen naar datrestaurant in San Sebastian.Om te laten zien dat ik nietgemorst had.

Ron Gregoor

Meer columns kunt u lezen op:www.deondernemerzwn.nl

Netwerken in bouw

door Patricia Akkermans

ROOSENDAAL - De bouwkundigadviseur verzorgt de plannen van be-gin (schets) tot eind (oplevering).”Opdrachtgevers hebben meestal eenbepaald idee voor ogen. Ze geven bij-voorbeeld aan hoeveel personeelsle-den er in het kantoor moeten kunnenwerken.”, legt Sjoerd de Wit van Ec-cibo Bouwadvies uit. “Je moet hand-vatten hebben waarmee je aan de slagkunt. Dit noemen we in de brancheeen programma van eisen. Als dit be-kend is, ga je aan de slag met eenvoorlopig ontwerp. Deze schets pre-senteer ik aan de opdrachtgever. Ditkan een particulier, woningcorpora-tie, bedrijf of gemeente zijn. Vervol-gens vertaal ik de schets naar een com-putertekening die daarna nog bijge-schaafd wordt naar het definitieveschetsontwerp.” Sjoerd vervolgt: “Naakkoord van het definitieve schets-plan wordt dit verder uitgewerktvoor de vergunningsaanvraag met dedaarbij behorende constructiebereke-ningen en eisen van het Bouwbesluitzoals de ventilatie- en daglichtbereke-ningen. Ook het aanbestedingsprojectkan ik begeleiden.”

Sjoerd werkt al ruim veertien jaar inde bouwadvieswereld. Hij begon zijnloopbaan als bouwkundig tekenaar.Daarna werkte hij als bouwkundig ad-

viseur en begeleidde onder andereeen supermarktketen bij de bouw vannieuwe supermarkten. Vervolgensdeed hij ervaring op als projectleidervan nieuwbouw-, renovatie- en her-structureringsprojecten bij een mid-delgrote woningcorporatie.Daarna is hij bij een constructiebouw-adviesbureau aan de slag gegaan alsprojectleider voor woningen, bedrijf-spanden en gebouwen voor verschil-lende opdrachtgevers en overheden.Sjoerd: “Vanaf mijn eerste werkgeverwilde ik eigenlijk al voor mezelf be-ginnen, maar zomaar een goede baanopzeggen, doe je niet snel. Totdat hetminder ging in de bouw en ik doorde grote afname van orders en deslechte economische ontwikkelingen,

samen met een aantal andere colle-ga’s, vorig jaar mijn baan kwijtraakte.Ik kon gaan wachten totdat ik een an-dere baan zou vinden, maar besloot di-rect de stap te zetten om mijn droomte verwezenlijken. Op 1 januari vandit jaar ben ik voor mezelf begonnen.Waarom ik denk dat ik het red? Ikheb jarenlang ervaring in de brancheen inmiddels een groot netwerk opge-bouwd. Dit is belangrijk in de bouw.Je kan goed in je werk zijn, maar zon-der netwerk red je het niet. De com-binatie van netwerk en werkervaringis een minimale vereiste om te slagen.De bouw hangt van netwerken aan el-kaar.”

Credo-gebied

”In mijn functie zoek en creëer ik op-lossingen voor vraagstukken van ande-ren. Het is als het ware een architecto-nische puzzel die in elkaar moet pas-sen. Allereerst ontwerp je een platte-grond en daarna bedenk je wat voorgevel hier bij kan passen. Dit is niet al-leen creatief zijn, maar ook schuivenmet blokjes totdat alles past, want jehebt te maken met kavelgrootte, be-stemmingsplannen, welstandseisen enhet beschikbare budget. Alles moetkloppen.Binnenkort betrek ik een bedrijfs-pand van waaruit ik kan werken. Inhet Credo-gebied in Roosendaalheeft de gemeente namelijk pandenopgeknapt. Tegen een gereduceerdtarief kunnen ondernemers in dit ge-bied kantoorruimte huren.” Sjoerdvindt het een hele uitdaging om on-dernemer te zijn. “Het ondernemer-schap geeft je een gevoel van vrij-heid. Maar als je er logisch over na-denkt, heb je dit helemaal niet, wantje werkt ongeveer zestig uur perweek. Aan de ene kant geeft het jemeer voldoening als dingen lukkendan toen je nog in loondienst werkte.Maar de teleurstelling als je een op-dracht misloopt, is ook groter danvoorheen. Je beleeft alles veel inten-ser. Toch zou ik dit gevoel niet meerwillen missen.”

Meer informatie: www.eccibo.nl

De Column

<< pas begonnen

“Willen we het vertrek van deze be-drijven naar elders voorkomen, danmoet de gemeente met de planont-wikkeling snel doorpakken”, vindt deKamer van Koophandel. “Op dit mo-ment is er vrijwel geen ruimte meervoor bedrijven om te groeien. Deze

bedrijven zorgen voor banen en daar-naast leveren ze ook maatschappelijkeen bijdrage, bijvoorbeeld door spon-soring van allerlei activiteiten.” Vol-gens de KvK bieden de uitbreidings-plannen van Aviolanda onvoldoendesoelaas. “Dit terrein richt zich alleen

op luchtvaart- en maintenance gerela-teerde bedrijven en is dan ook geenantwoord op de lokale ruimtebehoef-te.” De gemeente Woensdrecht heeftal toegezegd de resultaten van het on-derzoek mee te nemen in haar bedrij-venterreinenvisie, die na de zomerva-kantie in concept klaar is. Uit het on-derzoek blijkt dat 34 bedrijven op kor-te termijn 13 hectare bedrijventerreinzoeken in de gemeente Woensdrecht.Bij deze bedrijven werken nu 400mensen. Hiervan woont de helft ookin de gemeente Woensdrecht zelf. De

vraag naar extra grond loopt uiteenvan kleine tot zeer grote kavels.Ongeveer twee derde van de bedrij-ven vraagt echter minder dan 1.000m². Samen hebben deze bedrijvennog geen hectare terrein nodig. Eenop de tien bedrijven zoekt meer dan1 hectare. Deze bedrijven hebben sa-men 9 ha nodig. Ondernemers zoe-ken vooral naar een bedrijfshal in ei-gendom op een bedrijventerrein.Maar ze vragen ook naar kantoor-ruimte of ruimte in een bedrijfsverza-melgebouw.

Woensdrecht wil bedrijvengrondBedrijven in Woensdrecht hebben op korte termijn behoefte aan

zeker 13 hectare extra bedrijventerrein. Dit is aanzienlijk, temeer daar er nu vrijwel geen enkele kavel meer vrij is. Dit blijkt uiteen peiling onder ondernemers van de Kamer van Koophandel Zuid-west-Nederland, samen met de bedrijvenvereniging Zuidwesthoek ende gemeente Woensdrecht.

Sjoerd de Wit:’ Goede baan opzeggen doe je niet zomaar’.

REDACTIE:Ron Gregoor

Het ontwerpen van een be-drijfspand, het uitbreiden

van een woning of het realiserenvan een serre behoort tot de werk-zaamheden van Sjoerd de Wit (34jaar). De Wit is oprichter van Ec-cibo Bouwadvies uit Roosendaal.Hij is gespecialiseerd in verschil-lende bouwtechnieken.

‘ de Ondernemer’ iseen uitgave vanBN DeStem | PZC

‘ de Ondernemer’ verschijntin een oplage van184.000 exemplaren

UITGEVER:Adelinde Harms

BLADMANAGER:Johan van den Kieboom

ACCOUNTMANAGERS:Jos van Dongentel: [email protected]

ADRESGEGEVENS:Postbus 3805, 4800 DV BredaT: 076 - 5 312 255F: 076 - 5 312 299/CF>E: [email protected]

Opa

02C

olo

fon

VORMGEVING:Angela van Eck

Page 3: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Weer meerstarters

In totaal werden er in de eerste 6maanden 3.750 starters geteld. Ookover heel 2011 wordt een record aan-tal starters verwacht. Van alle startersis 2.530 afkomstig uit West-Brabanten 1.220 uit Zeeland. De groei ligt inbeide regio’s op een vergelijkbaar ni-veau (respectievelijk +10,0 procenten +10,7 procent). Ondanks de ster-ke stijging ligt de groei landelijk opeen nog hoger niveau (+15,7 pro-cent).

Veel Zzp-ers onder startersStartende ondernemingen zijn overhet algemeen zeer kleinschalig. Maarliefst 90 procent van alle starters is eeneenpersoonsbedrijf, veelal zzp-ers(zelfstandigen zonder personeel). Deoverige 10 procent wordt ingevulddoor de starters met 2-4 werkzamepersonen (9 procent) en starters met 5en meer werkzame personen (1 pro-cent).

Organisatie-adviesbureausDe branche met de meeste startendeondernemingen zijn de organisatie-ad-viesbureaus. In totaal gaat het in deze

branche om 235 starters. Op nummertwee en drie volgen de algemene bur-gerlijke en utiliteitsbouw (vooral klus-bedrijven) en detailhandel via inter-net (webwinkels) met respectievelijk230 en 208 starters.Binnen de bouw lijkt het vertrouwenlangzaam weer terug te keren. Hetaantal starters neemt duidelijk toe van354 in de eerste helft van 2010 naar433 in de eerste helft van 2011. Hetgaat om een groei van 22 procent.Toch is de bouw nog niet terug ophet niveau van voor de bouwcrisis(2008: bijna 600 starters).

Forse toename opheffingenTegenover het aantal startende onder-nemingen staat ook een toenemendaantal opheffingen. In de eerste helftvan 2011 zijn er in Zuidwest-Neder-land 2.536 opheffingen geregistreerd.Dat zijn er 470 meer dan in 2010,een toename van maar liefst 23 pro-cent. De toename ligt ook hoger danlandelijk (+17 procent). Kantteke-ning bij deze cijfers is dat het bij deopheffingen niet alleen om economi-sche factoren gaat. Vaak speelt ook de

leeftijd of gezondheid van een onder-nemer een rol. Door de vergrijzingwordt komende jaren een toenamevan het aantal opheffingen voorzien.

DetailhandelVooral in de detailhandel wordenveel opheffingen geregistreerd. In deeerste 6 maanden van 2011 ging hetom 445 opheffingen, 45 procentmeer dan vorig jaar.Opmerkelijk is vooral de sterke toena-me van het aantal opgeheven webwin-kels. Hier zien we een verdubbelingvan 56 in de eerste helft van 2010naar 111 in dezelfde periode in 2011.Eén op de vier opheffingen in de de-tailhandel is een webwinkel. De cij-fers geven aan dat het beginnen vaneen webwinkel geen garantie is opsucces.

Aantal opheffingen bouw daaltOok in de horeca, de financiële sec-tor en de algemene dienstverlening(veelal zorggerelateerd) is een relatiefsterke stijging zichtbaar van het aantalopheffingen. De bouw is de enige sec-tor waar we een daling van het aantalopheffingen zien. Ondanks het feitdat de bouwcrisis nog niet achter derug is, lijkt het dieptepunt wel gepas-seerd. Bij het aantal startende onder-nemingen zien we immers ook weereen toename.

stand van zaken >> column

BAROMETER

Op de jaarlijkse startersdag van de KvK is de animo van beginnende ondernemers goed zichtbaar.

Het aantal startende ondernemingen is in de eerste helft van 2011met 10,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vo-

rig jaar. Daarmee is de stijgende lijn, die in het crisisjaar 2009 werd on-derbroken, weer voortgezet. Dat blijkt uit de cijfers van de Kamer vanKoophandel Zuidwest Nederland.

03

- juli -

DRV Accountants en Belastingadviseurs is met een team van 500 medewerkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland enWest-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

AUTO’S MOETEN NOG SCHONER

VOOR FISCAAL VOORDEEL

Peter de Koning AA is accountant en als partner verbonden aan

DRV Accountants en Belastingadviseurs, vestiging DRV Bergen op Zoom,

e-mail: [email protected]

Nederland is massaal overgestapt op schone en zuinige auto’s. Op dit mo-ment valt een derde van de nieuw verkochte Nederlandse auto’s in de ca-tegorie schoon en zuinig. Voor die schone heilige koe betaalt de gebruiker minder belasting. De overheid ziet haar doelstellingen snel bereikt, maar de schatkist zal honderden miljoenen mislopen. Daarom heeft staatssecretaris Weekers de ‘autobrief’ gepresenteerd.

Aanscherping milieunormenDe overheid wilde meer zuinige auto's op de weg door bestuurders geen aanschafbelasting en minder wegenbelasting te laten betalen. Die opzet is geslaagd. Als de normen niet worden bijgesteld, voldoet in 2015 maar liefst 62 procent van de nieuw verkochte auto’s aan de eisen. Zonder ingrijpen van de overheid loopt de schatkist de komende jaren honderden miljoenen euro’s aan autobelastingen mis. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft daarom besloten tot een aanscherping van de milieunormen. De nieuwe milieunormen staan in de zogenaamde autobrief, met de uitgangs-punten eenvoud, fraudebestendigheid en solidariteit. Weekers stelt in de autobrief voor aan de Tweede Kamer om terug te gaan naar de oorspron-kelijke doelstelling en alleen de echt zuinige auto’s fiscaal te stimuleren. Dat zou betekenen dat de CO2-normen worden aangescherpt waarop de BPM en de bijtelling voor de heffing van inkomstenbelasting zijn gebaseerd.

Doel al gehaaldDe staatsecretaris wees er bij de behandeling van de autobrief op dat Ne-derland in Europa vooroploopt met schone auto’s. Het doel voor 2015 (ge-middelde uitstoot onder de 130 gram CO2 per gereden kilometer) wordt nu al gehaald. In 2015 mag daarom maximaal 12 procent van de auto’s in de categorie schoon en zuinig vallen en in aanmerking komen voor fiscale voordelen.

De aanscherping van de CO2 normen voor de BPM en bijtelling vindt plaats per 1 juli 2012. Volgens de staatssecretaris moet dit de markt de tijd geven om zich op de nieuwe normen voor te bereiden.

Stimulans blijft bestaanDe fiscale stimulans om te kiezen voor de meest zuinige auto blijft bestaan. Deze auto’s blijven vrijgesteld van de BPM. Daarnaast wordt de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting een jaar verlengd tot 1 januari 2014; een jaar langer dan oorspronkelijk was toegezegd. Ook blijft de verlaagde bijtelling voor (zeer) zuinige auto’s gehandhaafd. Tot en met 2015 geldt bovendien een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en een nulbijtelling voor auto’s die niet meer dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten.

RittenregistratieDe autobrief geeft ook gevolg aan het eerder toegezegde alternatief voor de rittenregistratie voor de bestelauto van de zaak. Op dit moment moet een rittenregistratie worden bijgehouden om bijtelling te voorkomen, indien er maximaal 500 kilometer privé wordt gereden met de bestelauto. Diverse alternatieven worden op dit moment overlegd. Een voorstel dat mogelijk volgend jaar al ingevoerd kan worden is een gezamenlijke verklaring van werkgever en werknemer dat de bestelauto niet privé wordt gebruikt.

Geen verhoging brandstofaccijnzenTot slot kondigt het kabinet aan dat de accijnzen op benzine en diesel voor-lopig niet worden verhoogd. De verschuiving van vaste lasten naar varia-bele lasten als accijnzen is daarmee voorlopig op de lange baan geschoven.

De minister zal alle voorstellen verder uitwerken in het belastingplan 2012. De heilige koe zal de gemoederen dus nog een tijdje bezighouden.

Chris Rutten Voorzitter KvKZuidwest- Nederland: cijfer: 7,5‘Detailhandel heeft het moeilijk. In debouw keert het vertrouwen weer terug.’

Page 4: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Sylvie Smeets

BREDA - “Een docent moet sindsde invoering van passend onderwijsnaast het gewone werk allerlei vaar-digheden toetsen om het niveau vande individuele leerling te bepalen.Vervolgens moeten ze de resultatenvan de toets -tussen de lessen, vergade-ringen, surveillances, etc.- in kaartbrengen, conclusies eraan hangen,een passend behandelplan opstellenen een dossier bijhouden omdat de in-spectie wil zien of de docent wel hethoogst haalbare uit een leerling heeftgehaald,” legt voorzitter van werkne-mersvereniging CNV Onderwijs Mi-chel Rog direct het probleem bloot.Daar komt nog bij dat door de bezui-nigingen de klassen steeds groter wor-den en steeds meer kinderen metleer- en gedragsproblemen vanuit hetspeciale onderwijs het reguliere onder-wijs instromen.

In gesprek blijvenDe VO-raad komt op voor de belan-gen van werkgevers (schoolbesturenen schoolleiders) binnen het voortge-zet onderwijs en ziet ook dat veelwerknemers een hoge werkdruk erva-ren. Veel scholen hebben de afgelo-pen jaren maatregelen getroffen omde werkdruk voor docenten en onder-steunend personeel te verminderen.Toch heeft een deel van het onder-wijspersoneel nog steeds last van te

hoge werkdruk. “Het is daarom be-langrijk hierover continu in gesprekte blijven,” vindt Iris de Kort, woord-voerster van de VO-raad. “Er is name-lijk niet één oplossing is voor het ver-lagen van de werkdruk. Iedereen er-vaart werkdruk anders. Oudere do-centen vinden de uren voor de klasbijvoorbeeld vaak zwaarder dan dejongere docenten. Vmbo-docentenhebben graag ondersteuning bij deleerlingen die extra zorg nodig heb-ben, terwijl andere docenten werk-druk ervaren door de grootte van de

klassen. Dit moet op schoolniveau op-gelost worden, in goed overleg tussenleidinggevende en werknemers.”

Koek is opOndanks het feit dat de werkdruk inhet basis en voortgezet onderwijs forsis gestegen, stijgt het ziekteverzuimslechts licht. Docenten lijken in hetbelang van het kind maar door tegaan. “Bezuinigingen zijn mondjes-maat doorgevoerd, maar op een be-paald moment zul je zien dat de koekop is,” voorspelt Yvonne Vaes, be-

stuurder van CNV Schoolleiders.“Scholen moeten het met steeds min-der geld stellen. Neem alleen al de be-stuurs- en managementgelden die zijnafgeschaft, de verandering in de leer-linggewichtenregeling die geruisloosvoor minder geld op veel scholenzorgt en de salarissen die al twee jaarop de nullijn zijn blijven hangen.”Volgens Rog moet er snel iets gebeu-ren. “De docent moet om te begin-nen veel meer als professional erkendworden. De docent weet beter daneen College van Bestuur -dat steeds

maar weer met regels en beleid aan-komt- wat goed is voor de leerlingenen hoe ze de onderwijsdoelen het bes-te bereiken.” Al die beslissingen van-uit die grote kantoorgebouwen, zijnvolgens Rog niet meer dan het rond-pompen van geld. “Voorheen kwa-men de regels vanuit Den Haag. Nuhet ministerie van OC&W de handeneraf heeft getrokken zijn het de be-stuursbureaus die de beleidsregels ma-ken en uitstorten op het basis- envoortgezet onderwijs. Dat moet stop-pen.”

Werkdruk docenten blijft oplopen

<< onderwijs

Het onderwijs heeft de afgelo-pen jaren veel bezuinigin-

gen en veranderingen meege-maakt. Vooral het passend onder-wijs is een hele omslag geweest.Docenten vinden het uitstekenddat leerlingen nu lessen krijgenaangeboden die aansluiten ophun persoonlijke mogelijkhedenen talenten, maar zelf krijgen zete kampen met een te hoge werk-druk.

Martin Brouwer, docent van basisschool De Wildert in Bre-da ”Er moeten zoveel dingen meer in dezelfde tijd als eenaantal jaar geleden. Vooral de administratie rondom toetsre-sultaten vragen extra veel tijd. Hoe leuk het allemaal ook is,je kunt niet blijven proppen. Soms staat het water tot aan delippen. Dan gaan we bij elkaar zitten om strak te overleggenwaar we staan en waar we kunnen schrappen. Bij het opstel-len van de prioriteiten komen de basistaken zoals taal en re-kenen altijd op de eerste plaats. Maar ja, als de inspectiekomt moeten we wel alles goed vast hebben gelegd. En deleuke projecten moeten ook gewoon zo veel mogelijkdoor….. het is soms lastig om keuzes te maken.”

Martin Brouwer

Protesten tegen de grote werkdruk in het onderwijs.

04

Page 5: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Peter van Ravensteijn (59),RoosendaalDocent biologie MAVO

Waarom hebt u voorhet onderwijs gekozen?Als 12/13 jarige had ik een geweldi-ge docent boekhouden en handels-rekenen: Kees van Ginneken. Diehad een groot gevoel voor humor,een groot didactisch vermogen, vak-kennis en liefde voor het vak. Ikdacht toen dat als je zo les kunt ge-ven ik dat ook wel wilde gaandoen.

Waarom koos u voorhet vak biologie?Ik heb altijd al iets met dieren enplanten gehad. In mijn klaslokaalhou ik agaatslakken en Australischeboomkikkers. Die kikkers zorgennogal eens voor hilariteit want diespringen overal tegen op. Ik pro-beer mijn liefde voor alles wat leeftop de kinderen over te brengen.Daarin word ik geweldig gesteunddoor een toa.

Wat voor eisen stelt uaan uzelf als docent?Ik vind dat je leerlingen serieusmoet nemen. Je mag kinderen

nooit belachelijk te maken. Ik vinddat je wel duidelijk moet zijn maarwel op een vriendelijke en menselij-ke manier. Heel belangrijk is ookdie dosis humor.

Wat voor opleidinghebt u gehad?De Pedagogische Academie en daar-na heb ik biologie en aardrijkskun-de gestudeerd.

Wat zijn de leukekanten van uw vak?Het is prachtig kinderen te zien op-groeien en te zien hoe ze zich ont-wikkelen van brugklasser tot eind-examenkandidaat. Het leukste isechter de interactie met de kinde-ren.

Wat vindt u minder leuk?Wat ik persoonlijk jammer vind isdat kinderen die vroeger naar hetvoortgezet speciaal onderwijs gin-gen door de bezuinigingen nu bijons op school komen. Daar doenwe volgens mij deze kinderen, hunouders maar ook onszelf ernstigmee tekort. We werken heel hardmet deze kinderen maar we hebbengewoon niet voldoende tijd en mid-delen om ze de aandacht te gevendie ze nodig hebben.

Geeft dit werk u deverwachte voldoening?Zeker weten. Als ik het morgenover mocht doen, zou ik zo op-nieuw beginnen.

Vindt u dat u op uw leeftijd hetonderwijs nog aan kunt?Ik vind van wel. Ik heb het echtnaar mijn zin en ga iedere dag metveel plezier naar mijn werk. Ik geefles aan aardige kinderen. Bovendienis het Jan Tinbergencollege inRoosendaal waar ik werk een goe-de school met aardige kinderen. Ikkijk volop uit naar de betrekkingvan onze nieuwbouw in 2012. Ikhoop daar ook nog een tijdlang leste kunnen geven!

Quirine Springer ( 19),KruislandStagiaire leerkrachtbasisonderwijs

Waarom kiest u voorhet onderwijs?Als kind ging ik al mee met mijn omadie kleuterjuf was. Dat vond ik toenzo leuk dat het voor mij al vanaf mijnvroegste jeugd vast stond dat ik hetonderwijs in wilde. Ik vind het ge-woon heerlijk om kinderen iets te le-ren en leuke dingen met ze te doen.

Waarom het basisonderwijs?Deze leeftijd spreekt mij het meesteaan, vooral groep 3. De kinderen vandeze groep komen met niks binnenen op het einde van het schooljaarkunnen ze lezen, schrijven en reke-nen. Kinderen van deze leeftijd wil-len nog echt leren. Op een middelba-re school heb je nogal eens te makenmet pubers die geen zin hebben.

Wat voor opleiding volgt u?Ik heb eerst HAVO gedaan en bennu bezig in het derde jaar van de PA-

BO. Misschien ga ik hierna nog eenuniversitaire studie pedagogie of or-thopedagogiek doen.

Waaraan moet volgens ueen goede leerkracht voldoen?Je moet geduldig zijn en zeker geenhekel aan kinderen hebben. Daarnaastmoet je goed kunnen uitleggen en afen toe lekker gek durven doen.

Wat is het leuke van hetwerken in het basisonderwijs?De voldoening die je hebt als je kinde-ren iets hebt bijgebracht. De blije ge-zichtjes als ze iets geleerd hebben endit vol trots laten zien.

Wat vindt u minder leuk?

Eigenlijk vind ik alles gewoon leuk.Aan vergaderingen en administratiefwerk heb ik ook geen hekel. Dathoort er gewoon allemaal bij net zoalsde correctie. Wanneer je met correc-tie bezig bent, zie je juist wat de kin-deren al wel kunnen en wat nog niet.

Hoe kijken andere mensen tegenwerken in het onderwijs aan?Het wordt wel eens ondergewaar-deerd. Sommige mensen denken dathet een luizenbaantje is met veel va-kanties. Maar ook buiten school en invakanties heb je nog volop werk. An-dere mensen denken weer gemakke-lijk over het lesgeven en menen dat ie-dereen wel voor de klas kan staan. Erkomt echter heel wat meer kijkendan alleen maar voor de klas staan. Jemoet ook proberen zwakke leerlin-gen te helpen en gedragsproblemenvan sommige kinderen in goede ba-nen leiden.

Verwacht je dat dit werk je vol-doende voldoening zal geven?Ja. Ik ervaar het nu al als heel leuk alsde kinderen enthousiast reageren enals ik ze iets heb kunnen leren.

Jacques Schetters (52),Bergen op ZoomHoofd roosterkameren docent wiskunde

Waarom bent u hetonderwijs ingegaan?Dat was een bewuste keuze omdatik graag met kinderen werk in deleeftijdscategorie tussen 15 en 18jaar. Over het algemeen is dat eenspontane leeftijd om mijn vak uit teleggen.Door mijn wiskundeachtergrond encomputerinteresse ben ik 20 jaar ge-leden gaan meewerken met het op-zetten van de cijferadministratie.Van daaruit ben ik me ook steeds

meer bezig gaan houden met het ma-ken van het rooster en de inrichtingvan het leerlingenadministratiesys-teem. Het is wel jammer dat ik daar-door minder les ben gaan gevenmaar de combinatie van beide func-ties vind ik ook juist weer leuk. Opdeze manier heb ik met alle ‘ins’ en‘outs’ van een school te maken.

Waarom het vak wiskunde?Daar rol je in als je wiskunde leukvindt en er goed in bent. Bovendienzijn bèta mensen beslist niet die saaiemensen of ‘nerds’ zoals sommigemensen wel eens denken. Ookuitjes met vakcollega’s zijn dan altijderg gezellig!

Wat voor opleidinghebt u gehad?Ik heb al mijn studies in de avond-uren gedaan. Ik ben zelf oudleerlingvan deze school maar maakte mijnHAVO niet af. Dat heb ik ook in deavonduren gedaan. Ik heb allerlei

baantjes gehad terwijl ik daarbij stu-deerde met het idee het onderwijs inte gaan. Als laatste werkte ik als inko-per. Pas op mijn 31ste werd ik zij in-stromer op de RSG ‘t Rijks in Ber-gen op Zoom terwijl ik nog steedsstudeerde. Ik ben als derdegraads be-voegd docent begonnen en ben nueerstegraads.

Wat is het leuke van uw vak?Het contact met leerlingen van dezeleeftijd en de gevarieerdheid vanmijn baan.

Wat is er minder leuk?Het minst leuke werk vind ik de cor-rectie. Dat kost veel tijd en vind ik

erg saai om te doen. Ik vind hetvoorbereidend werk veel leuker. Alsje bijvoorbeeld proefwerken maakt,ben je echt scheppend bezig.

Geeft dit werk de voldoening dieu ervan verwacht had?Hierop kan ik volmondig ‘Ja’ zeg-gen. Zondermeer.

Hebt u nog andere ambities?Nee. Ik wil dit werk echt blijvendoen. Dit is voor mij een hele be-wuste keuze geweest waar ik nogsteeds helemaal achtersta. Ik durf ditzo stellig te zeggen omdat ik voordatik het onderwijs inging verschillen-de andere dingen heb gedaan.

onderwijs >>

Waaromkiezen voorleraarschap

Werken in het onderwijs, het heeft zo zijn voor- en zijn nadelen.We vroegen drie mensen die in het onderwijs werkzaam zijn, naar hun ervaringen.

05

WOEKERPOLISCOMPENSATIESBEKEND

Veel Nederlanders hebben in het verleden een beleggingsverzekering afgeslo-ten. In bijna alle gevallen zijn deze verzekeringen zogenamde ‘woekerpolis-sen’, waarin door de verzekeraars teveel kosten zijn berekend. De overheid heeft met de verzekeraars afspraken gemaakt over de maximale kosten die zijn op dit soort verzekeringen in rekening mogen brengen. Tevens is over-eengekomen dat verzekeraars polissen waar meer dan dit maximum aan kosten is ingehouden zullen compenseren.

Het heeft even geduurd voordat de verzekeraars per polis de exacte com-pensatie hebben berekend, maar nu is het dan toch zover. Langzamerhand worden de berichten met daarin de uitkomst van de compensatieberekening naar de klanten verzonden.

De compensatie is tot dusver in (zeer) veel gevallen 0,- euro. Ofwel: de verze-keraars hebben helemaal niet meer kosten ingehouden dan het afgesproken maximum. Dat is aan de ene kant goed nieuws. In dat geval is er achteraf gesproken dus toch geen sprake van een woekerpolis. Aan de andere kant kan ook gesteld worden dat het kostennivo dat is afgesproken met de verze-keraars dan toch wel aan de ruimte kant is geweest.

Of het nu, met de eventuele compensatie op zak, alsnog verstandig is om uw woekerpolis over te sluiten naar een mo-dern (goedkoper) product, is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Op de website www.woekerpolisoversluiten.nl vindt u alle benodigde informatie.

Dimitri Duine, Duine Adviesburo BV Register Master in Financial Planning,

CFP® Certified Financial Planner FFP gecertificeerd financieel planner

Register adviseur in Assurantiën, Register Pensioenadviseur,

DSI Financieel Adviseur, Erkend Hypotheek Adviseur

Page 6: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Sylvie Smeets

Een directeur die voor de klas staat,zie je niet veel meer. „Dat ben ik alsdirecteur van het cluster CIOS Goes/Breda een lange tijd blijven doen,maar uiteindelijk doe je de leerlinghiermee te kort”, ontdekte CarinBiesterbosch. „Ik kan niet altijd m’neigen agenda bepalen en lessen zijnnu eenmaal vastgelegd in een roos-ter.”

PraktijkEen directeur zal dus op andere ma-nieren voeling met de werkvloer moe-ten houden en daar zijn volop moge-lijkheden voor. Directeur Peter vanHeusden van Katholieke Scholenge-meenschap Etten-Leur (KSE) is daardagelijks heel bewust mee bezig.Naast de formele functioneringsge-sprekken waarin het beleid van deschool met de docent besprokenwordt, doet hij dit bijvoorbeeld doorin de praktijk zelf leiding te geven aaneen aantal docenten.„Daarnaast probeer ik via informelekanalen voeling te houden met dewerkvloer. Bijvoorbeeld via gesprek-

ken tijdens de lunch in de personeels-kamer en door zoveel mogelijk aan-wezig te zijn bij evenementen en acti-viteiten.”Verder halen directeuren over het al-gemeen veel informatie uit wekelijk-se gesprekken met het management,bijeenkomsten van leerlingenraden,ouderraden, medezeggenschapsraden,studiedagen en andere platforms of sa-menwerkingsverbanden.

Kwaliteit vooropDirecteuren hebben naast een bestu-rende functie ook de taak om te stre-ven naar een optimaal pedagogisch kli-maat waarbinnen de leraren volgenshet beleid van de school doceren.Een schoolbestuurder moet dus eenevenwicht zoeken tussen verschillen-de rollen en dat doet iedere school an-ders. „Een directeur moet zich niet al-leen laten leiden door regeltaken van-uit de overheid”, vindt Biesterbosch.„De kwaliteit van het onderwijs staatvoorop, dus je moet keuzes durvenmaken. Het is continu een balans zoe-ken. De afstand tussen het manage-ment en de werkvloer mag dan niette groot worden. Feeling houden metwat er werkelijk toe doet in onder-wijs is erg belangrijk.”Directeur Hooijschuur van basis-school Lodijke in Bergen op Zoomvult aan: „De afstand mag ook niet téklein zijn, want het is juíst de taakvan een directeur om de grote lijnente bewaken.”Zelf houdt hij vooral via zijn vier ad-junct-directeuren contact met de

werkvloer. „Onze visie op onderwijsdragen wij met z’n vijven. In ons we-kelijks overleg wordt er pittig gedis-cussieerd, maar we komen altijd als ge-lijkgestemden de vergadering uit. Ditfantastische viertal staat met twee voe-ten in de werkelijkheid. Ze voerenleerlingengesprekken en doen aanklassenbezoeken.”

BetrokkenOndanks dat Lodijke met haar 1.000leerlingen een van de grootste basis-scholen in Nederland is, is er watHooijschuur betreft geen te grote af-stand tussen management en werk-vloer.„We halen docenten dichter naar hetbeleid door ze tijdens studiedagenmee te laten praten over bijvoorbeeldons schoolplan. Samen bekijken wewaar we over vier jaar willen staanmet de school. Deze betrokkenheidzorgt voor een groot draagvlak.”Biesterbosch is het er roerend meeeens dat de tijd voorbij is waarbij vanbovenaf het beleid wordt opgelegd.„Het moet een tweerichtingsverkeerzijn. Het is voor docenten die voorde klas staan heel goed om te wetenwat er van ze verwacht wordt.”Ze legt uit: ROC Zeeland heeft percluster een directeur. Deze directeu-ren werken ieder met een team vandocenten die we bij het CIOSplaying coaches noemen. Zij staanvoor de klas en ondervinden aan denlijve of hetgeen we met z’n allen be-dacht hebben daadwerkelijk in depraktijk werkt.”

Directeur moetdúrven kiezen

<< netwerken

Directeuren van scholenstaan steeds verder van de

praktijk. Ze zijn veel te druk methet besturen en het ontwikkelenvan de school. Hebben ze naastdeze belangrijke taak eigenlijknog wel een idee wat er op dewerkvloer gebeurt?

06

Page 7: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Maarten van de Rakt

BREDA - Hier zit een voorbereidman, Paul Berger, sinds kort voorzit-ter van de commissarissentak van lei-dersnetwerk NCD (Nederlands Cen-trum van Directeuren en Commissa-rissen) district Zuid-Nederland. Dieclub moet in zijn ogen hét platformworden voor de leden –mannen envrouwen- van Raden van Commissa-rissen. Want een commissariaat is van-daag de dag geen hobby maar een se-rieuze zaak, die professioneel moetworden opgepakt, zo luidt zijn credo.

Hij schetst de veranderende tijden.,,We zijn hard bezig met een omslagvan oude naar nieuwe economie. Al-les is veel groter en complexer gewor-den. Een omslag van weinig spelre-gels over corporate governance naareen veelheid aan spelregels, zoals deCorporate Governance Code. Vóórde grote boekhoudschandalen zoalsEnron, Parmalat en Ahold was ergeen code.”Bij die oude economie hoorde decommissaris oude stijl, die vaak viahet roemruchte old boys network aanzijn bijbaantje kwam. „Ondernemersdie hun sporen hadden verdiend, pak-ten een commissariaat op omdat eenvriendje dat vroeg; meer voor de ge-zelligheid dan voor de inhoud. Veelvan die commissarissen vonden hetniet nodig serieus stil te staan bij huntaak. Die hadden niet de behoefte er-gens een stempel op te drukken; zewaren gesprekspartner van de direc-teur of de aandeelhouder, meer niet.Dat kon ook allemaal, want de we-reld was nog enigszins overzichtelijk.Een thema als commissarissenaanspra-kelijkheid bestond vroeger nauwe-lijks.”

Serieuze aangelegenheidCommissaris zijn is een serieuze aan-gelegenheid, onderstreept Berger. Decommissaris houdt toezicht, staat deRaad van Bestuur met raad en daadbij en bewaakt de continuïteit van deonderneming. ,,De bestuurders heb-ben hun handen vol aan deday-to-day-business. Dan is het han-dig als er door de wol geverfde com-missarissen zijn, die met iets meer af-stand als klankbord kunnen fungeren.Die zich afvragen hoe een bedrijfmoet veranderen om klaar te zijnvoor morgen of overmorgen, die het

functioneren van het bestuur in de ga-ten houdt en de bedrijfscultuur be-waakt. Als de belangen groter wor-den is de toezichthouder een slot opde deur om hele of halve rampen tevoorkomen.”„Het is echt een beroep waar je se-rieus werk van moet maken. Een aan-tal vaardigheden en eigenschappen isonontbeerlijk. Analytisch vermogen,een kritische houding, zelfstandig kun-nen denken, goed kunnen luisteren,observeren, signalen opvangen. Datmoet je vertalen in concrete aanbeve-lingen. Je moet voet bij stuk kunnenhouden en je niet onder tafel laten bla-zen door bestuurders of andere be-langhebbenden.”Hij noemt MSD, dat in de vestigingin Oss rücksichtlos het mes wilde zet-ten, als voorbeeld. „De commissaris-sen die de continuïteit als belangrijk-ste verantwoordelijkheid hebben, heb-ben terecht hun gezag laten gelden.”De Corporate Governance Code(voorheen de code Tabaksblat) heefthet aantal commissariaten per persoonbeperkt. Dat zijn er nu vijf, waarbijeen voorzitterschap dubbel telt.,,Als je gevraagd wordt een zetel in tevullen, is dat eervol. Je bent geneigddaar positief op te reageren.Maar je moet er verdomd goed bij stil-staan, wat het betekent: heb je er weltijd voor, heb je er voldoende ver-stand van et cetera. Ik heb hier eenboekje, ‘de Test; due diligence voorcommissarissen’. Dat is één lange vra-genlijst, die iedere kandidaat commis-saris voor zichzelf zou moeten doorlopen.”

AansprakelijkheidAansprakelijkheid is één van de is-sues. ,,Een commissaris die steken laatvallen, kan aansprakelijk gehoudenworden voor de schade die eruitvoortvloeit. Dat is niet anders dan

met artsen, notarissen en andere pro-fessionele beroepen. Beroepsaanspra-kelijkheid is een serieuze kwestie, alwordt die sterk overdreven. De soepwordt niet zo heet gegeten. Het gaatom enkele gevallen per jaar.”Daarbij komt: als de bestuurders ereen potje van maken, hebben de com-missarissen ook een groot probleem.,,Ze zijn tot elkaar veroordeeld. Alscommissaris kun je niet alles minuti-eus doorrekenen. Dat is niet te doen.Als hij vraagt om kwartaalcijfers,moet hij ervan uit gaan dat er nietmee gesjoemeld is. Onderling vertrou-wen is nodig om de samenleving leef-baar te houden.”Berger leidt het District Commissaris-sen Zuid, kortweg DisCo Zuid.,,Daar wil ik het platform van makenwaar alle serieuze commissarissen el-kaar ontmoeten om hun vaardighe-den op niveau te houden, ervaringenuit te wisselen en van elkaar te leren.Ook ervaren commissarissen kunnentegen kwesties aanlopen die nieuwvoor hen zijn. Fraudegevallen en ver-boden prijsafspraken bijvoorbeeld.”Zo pakt DisCo Zuid ongeveer vijfkeer per jaar , telkens in de avond-uren in Tilburg, een thema bij dekop. ,,Een vakspecialist houdt eenkorte inleiding, gevolgd door ander-half uur gedachten wisseling met be-hulp van moderne discussietechnie-ken. Relevantie is het sleutelwoord:relevante thema’s, relevante sprekers,relevante gedachten wisseling en eenrelevant aantal deelnemers.”

In Zuid-Nederland zijn naar schat-ting een honderdtal commissarissen.Van hen zijn er ongeveer zeventigaangesloten bij het NCD. Bergerstreeft ernaar de opkomst bij de the-masessies – doorgaans ongeveer twin-tig commissarissen - flink op te krik-ken.

interview >>

‘Een commissariaat is geen hobby’

De vakliteratuur ligt keurigop tafel uitgespreid. ‘De re-

gels en het spel’ (gesprekken metMorrisTabaksblat), ‘handboekCorporate Governance’, deABN-AMRO reconstructie ‘DeProoi’ van Jeroen Smit en een in-trigerende titel ‘Controle is goed,vertrouwen nog beter’.

07

Jeroen Smit: ‘Commissariaat is eervol.’ Foto: Ron Magielse

ECHTGENOOT EN ECHTSCHEIDING: ENIGE RISICO’S VOOR

EEN ONDERNEMER?

Steeds vaker – om fiscale voordelen (en dus financiële voordelen) te verkrijgen – komt het voor dat een echtgenoot op de loonlijst staat van het bedrijf van de ondernemer. Als onverhoopt een echtscheiding volgt, wordt pas duidelijk welke risico’s de ondernemer loopt bij de beslissing om zijn/haar echtgenoot in loondienst te nemen.

ArbeidsovereenkomstDe echtgenoot in loondienst bij de onderneming kan doorbetaling van salaris vorderen. De echtgenoot moet dan aantonen dat er sprake is van een arbeids-overeenkomst in de zin van de Wet. Hiervan is sprake op het moment dat de echtgenoot gedurende een bepaalde tijd werkzaamheden heeft verricht, er een gezagsverhouding bestaat en loon wordt betaald. In een recente uitspraak van de rechtbank Maastricht, sector kanton (RFR 2011/52) oordeelde de rech-ter dat sprake was van een arbeidsovereenkomst. De ondernemer moest het loon doorbetalen.

PartneralimentatieIndien partneralimentatie wordt gevraagd en er geen loon meer wordt betaald, dan kán het inkomen van de ondernemer worden verhoogd met het inkomen van de echtgenoot. In de gevallen waar de echtgenoot geen echte werkzaam-heden verrichtte, maar slechts om financiële en/of fiscale redenen in dienst was bij de onderneming kan dit probleem spelen. Het “hogere” inkomen wordt dan de basis voor de berekening van de bijdrage partneralimentatie die de ondernemer aan zijn (dan) ex-echtgenoot moet voldoen.

Het op de loonlijst zetten van de echtgenoot, kent dus – zowel in de arbeidsrelatie als op het gebied van eventueel te betalen partneralimentatie – haken en ogen.

Mr. K.T.J.M. Pijls-olde Scheper (Kyra)Advocaat en partner

Haans AdvocatenRoosendaal

ROOSENDAAL EN BERGEN OP ZOOMWWW.HAANSADVOCATEN.NL

Page 8: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Dorien van Dijk

ETTEN-LEUR - Van der List open-de onlangs twee kantoren in Roeme-nië, waar hij Hongaarse Roemenenwerft, die probleemloos zonder te-werkstellingsvergunning aan de slagkunnen.Over een paar weken verwacht Vander List de eerste Hongaarse Roeme-nen, ofwel Roemenen die een Hon-gaars paspoort hebben vanwege de af-komst van hun (voor)ouders. “De aan-vraag voor een Hongaars paspoortduurt in Roemenië nu vijf tot zesmaanden. De eerste twintig van de1500 mensen die bij ons op de wacht-lijst staan, hebben het officiële docu-ment al in handen. Bij vijftig vertrektde eerste bus uitzendkrachten naarNederland”, licht Van der List toe,die vorig jaar hoogstpersoonlijk naarRoemenië afreisde om kantoorloca-ties te zoeken. De kantoren, com-pleet met selectieteam, kwamen er inMidden- en Noord-Roemenië, waarvanwege hun afkomst zo’n anderhalfmiljoen Roemenen aanspraak kun-nen maken op een Hongaars pas-poort. Tot 2014 kan Exotic Greenvan deze handige omweg gebruik ma-ken om het wegvloeien van Poolsekrachten naar Duitsland op te van-gen. Daarna kunnen in principe alleRoemenen als zij dit willen, in Euro-pa hun geld verdienen.

TewerkstellingsvergunningAlle bedrijven die gebruik maken vanRoemeense arbeidskrachten die hiermet een tewerkstellingsvergunningaan de slag zijn, hebben van ministerKamp tot eind juli de tijd gekregenom een alternatieve oplossing te zoe-ken. Dan ziet de minister het liefst datdeze bedrijven werknemers uit dekaartenbak met 400.000 Nederlandsewerklozen halen. Hoewel het volgensVan der List om zo’n 2000-2500 ar-beidsplaatsen gaat, denkt hij niet dater Nederlanders voor dit productie-werk te vinden zullen zijn. “Polen enRoemenen, die in hun thuisland veelminder verdienen, zijn wel gemoti-veerd. Een Poolse werknemer ver-dient in Nederland 3,5 keer zoveel alsthuis, een Roemeen vijf tot zes keerzoveel.”Van der List heeft inmiddels al tienjaar ervaring. Voor zijn bedrijf Exotic

Roses had hij destijds zeven dagenper week mensen nodig om rozen tesnijden. In het weekend leverde ditproblemen op. Twee Poolse arbeids-krachten met een Duits paspoort hiel-pen hem uit de brand. Al snel kwa-men hun neven, nichten en ooms entantes ook deze kant op om de witterozen te snijden en blauw te vervenvoor de Russische en Italiaansemarkt. “Met het instorten van deTwin Towers op 11 september 2001,zakte ook de export van rozen in. In-middels had ik op 22 juni van dat jaarExotic Green opgericht, van waaruitik mijn Poolse arbeidskrachten al re-gelmatig verhuurde aan mijn achter-buurman, een tomatenkweker. Ik be-sloot in 2004 enkel nog met het inter-nationale uitzendbureau ExoticGreen verder te gaan.”Toen in 2008 een tekort aan Polendreigde, omdat er veel in Engelandgingen werken, probeerde Van derList de markt te bedienen met Honga-ren. Binnen een jaar opende hij enke-le kantoren in Hongarije, maar hij zagzich genoodzaakt om ze ook hetzelf-de jaar weer te sluiten: de Polen keer-den massaal terug uit Engeland, van-wege de economische crisis. Wel washij er in dat jaar achter gekomen, datde Hongaren niet hetzelfde arbeid-sethos zijn toegedaan als de Polen enveel minder bereidheid toonden omhun familie een aantal weken in desteek te laten om elders in Europa aande slag te gaan. “Wij hebben momen-teel 1500 Polen die voor ons aan de

slag zijn. Zij werken meestal tien tottwaalf weken aan een stuk en gaandaarna voor twee weken vakantienaar huis.”

OnderscheidenOm zich van andere internationaleuitzendbureaus te onderscheiden pro-beert Van der List ervoor te zorgendat de Poolse werknemers zich in Ne-derland zoveel mogelijk thuis voelen.De nieuwkomers krijgen altijd eenrondleiding door het kantoor vanExotic Green in Etten-Leur, waarnaze een paar werkschoenen krijgen en

alle regels en procedures worden uit-gelegd. Ook krijgen ze een korte in-troductie in de Nederlandse cultuuren tips voor vrijetijdsbesteding in deregio. Exotic Green heeft 180 wonin-gen in de regio West-Brabant enZuid-Holland, waarvan twee hotelswaar plek is voor dertig tot veertigmensen. Wanneer de verbouwingvan het in 2009 aangekochte voorma-lig kloostercomplex Stella Maris is af-gerond kunnen daar straks vierhon-derd werknemers verblijven. Een wa-genpark van 280 auto’s en driehon-derd fietsen moeten het vervoer vanen naar het werk voor de uitzend-krachten vereenvoudigen. Op huneerste werkdag gaat één van de zevenrelatiebeheerders mee. Zij zijn volle-dig tweetalig en zorgen er samen metde werkgever voor dat de nieuwekrachten hun werk op een zo goedmogelijke manier kunnen uitvoeren.Van der List: “Wij proberen werkne-mers altijd bij één opdrachtgever te la-ten werken, zodat ze weten waar zeaan toe zijn.”De meeste Polen blijven hier twee ofdrie jaar, zo is de ervaring van Vander List. Het gros van hen wil in Po-len een huis bouwen. “Het eerste jaarkopen ze de grond, in jaar twee volgtde fundering en daarna de ruwbouwen de rest. Is alles klaar, dan gaan zenaar huis.” Danuta Cieslik is een uit-zondering en werkt al tien jaar bij

Kwekerij Wilbert van Oers. Zij waséén van de eerste uitzendkrachtenvan Exotic Green. Danuta was 44toen ze in Polen via haar dochter inaanraking kwam met Exotic Green.“Ik had destijds geen werk, omdat ikmijn baan als schoonmaakster waskwijtgeraakt”, begint Danuta. “Om-dat we van één salaris niet konden le-ven, besloten we dat ik samen metmijn oudste dochter naar Nederlandzou gaan om te werken. Het was eenweloverwogen, maar moeilijke beslis-sing omdat ik mijn man en twee kin-deren in Polen achterliet. De eerstevijf jaar werkte ik hier samen metmijn dochter, daarna alleen omdat zijnaar Polen terugging om te trou-wen.” Bij de kwekerij werkt Danutaop de verpakkingsafdeling waar ze al-lerlei werkzaamheden uitvoert. In debeginjaren werkte ze ook in de kas enoogstte ze de tomaten. “Het geld watik hier verdien, stuur ik naar mijnman. Hiervan hebben we een nieuwhuis kunnen kopen en renoveren. Ikwil nog graag tot mijn pensioen inNederland blijven werken. Mijn le-ven straks in Polen wordt heel rustigen draait vooral om genieten vanmijn familie.”De Nederlandse economie moet zui-nig zijn op de productie die het nogheeft. Door de ‘handjes’ uit het bui-tenland kunnen veel Nederlanders indeze sectoren hun baan behouden!”

Zuinig opinternationale

krachten

<< arbeidsmarkt

Veel productiebedrijven hebben ‘handjes’ nodig. Vaak wordendaar Poolse werknemers met een Duits paspoort voor ingezet,

maar nu voor hen de Duitse grens is open gegaan, dreigt er in Neder-land een tekort aan goedkope arbeidskrachten. Dit prikkelde de onder-nemerszin van John van der List van internationaal uitzendbureauExotic Green, gespecialiseerd in het detacheren van arbeiders in de in-dustrie, logistiek, tuinbouw en voedingssector.

John van der List: ‘Polen moeten zich hier thuis voelen.’ Foto: Kees Bennema

08

Poolse vrouwen aan het werk. Foto: Kees Bennema

Page 9: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Wat is er zo bijzonderaan deze stoel?

Ik ben dagelijks bezig met het leg-gen van verbindingen tussen bedrij-ven en maatschappelijke activiteitenen maatschappelijke organisaties,het werk is bijzonder gevarieerd.Het is een uitdaging om bedrijvenzover te krijgen dat ze iets terugdoen voor de Bredase samenlevingin het kader van maatschappelijk be-trokken ondernemen.

Op welke stoelen heeftu hiervoor gezeten?Ik ben directeur geweest van deVVV Bergen op Zoom, was ad-junct- directeur van VVV Breda enStreek VVV West- Brabant, wasevenementencoördinator/ beleids-medewerker toerisme en recreatiebij de gemeente Breda en heb zesjaar met veel plezier bij PrincessHousehold Appliances BV gewerktals manager sponsoring & events.

Hoe bent u bij dit bedrijfterecht gekomen?Ik heb gesolliciteerd. Ik ben gewe-zen op een artikel over de stichtingin BNDeStem en dacht, dat lijkt meleuk!. Ik heb een brief geschrevenen werd na verschillende gesprek-ken met bestuursleden aangeno-men.

Wat betekent het bedrijf voor u?Heel veel. Het is een uitdaging omde stichting een eigen gezicht te ge-ven. Het werk verveelt nooit en de-

ze baan biedt volop kansen. Daar-naast geeft het werk veel voldoe-ning, ontmoet ik weer veel nieuwemensen bij bedrijven en maak ikkennis met het maatschappelijk velddat ik nauwelijks kende.

Waarom is het zo belangrijk datbedrijven verder kijken dan hunwinstcijfers?Betrokken ondernemen is goedvoor de werknemers van het be-drijf, het verbreedt vaak hun hori-zon, ze halen er voldoening uit, hetvergroot hun loyaliteit naar hunwerkgever. Daarnaast is het goedvoor het imago en de reputatie vanhet bedrijf. In de regel vindt het per-soneel het geweldig dat hun baashen in de gelegenheid stelt vrijwilli-gerswerk te doen en hen hierin faci-liteert. Maar goed ook voor de be-trokkenheid van het bedrijf bij destad Breda en zijn samenleving, om-dat de werknemers gezinnen heb-ben die hier wonen, werken en ver-blijven.

Wat doen jullie eraan ombedrijven te interesserenvoor de maatschappij Breda?We proberen tijdens allerlei bijeen-komsten bedrijven te interesserenvoor onze werkzaamheden. Wedoen dat door te vertellen over ge-realiseerde matches tussen bedrijvenen maatschappelijke organisaties.We vertellen ze over onze organisa-tie, de initiatiefnemers, de founders,bestuur en Raad van Advies. Leg-

gen ze de voordelen van maatschap-pelijk betrokken ondernemen uit.We nodigen ook geïnteresseerde be-drijven uit tijdens onze Meet &Match ontbijtbijeenkomsten omsfeer te komen proeven. Daarnaastgaat we met bedrijven een op eengesprekken aan. En bekijken dan sa-men wat voor het bedrijf de meestgeëigende match zou zijn met eenmaatschappelijk doel. Heeft dat suc-ces? Ik vind van wel. We hebbennu al 60 bedrijven die in wat voorvorm dan ook partner van ons zijn.We hebben in 2010 ruim 150 mat-ches gerealiseerd met een maatschap-pelijke waarde van ruim 260.000 eu-ro.

Leg eens uit: hoe zithet met de partners?Bedrijven kunnen dus partner wor-den van de stichting in diverse part-nerschappen. Aan de hand van hunwensen bekijken wij hoeveel projec-ten zij per jaar willen doen, metwie, we brengen die partijen bij el-kaar en coördineren dat. Proberenook publiciteit voor die activiteitente krijgen. Bedrijven zijn al partnervanaf 750 euro per jaar. Vanaf •1.500 ontvangen zij een op maat ge-sneden dienstenpakket. En hoe ho-ger dat bedrag, hoe meer projecten,hoe hoger de status van het bedrijfin ons partnerschap. Zo hebben wegouden, zilveren en bronzen part-ners. Maar er zijn ook bedrijven dieeenmalig onze hulp inroepen bijeen maatschappelijk project.

Hoe kunnen bedrijven zichaanmelden voor jullie initiatief?Bij mij (06-4632 8411) of mijn col-lega Patty Wijnen (06-8180 7333).Of via info@ betrokkenonderne-mersbreda.nl

Wat voor soort bedrijvenkrijgen jullie het meest?Dat varieert van ZZP’ers tot grotebedrijven. In de praktijk krijgen wewel veel verzoeken uit de zakelijkedienstverlening, banken en accoun-tancy bijvoorbeeld.

Jullie gaan verhuizen?Een van onze founders, NAC Bre-da, is zo vriendelijk geweest ons bijde oprichting huisvesting aan te bie-den voor twee jaar. Deze periode isnu afgelopen en de beschikbareruimte heeft NAC zelf hard nodig.Dus we zijn op zoek naar anderehuisvesting, bij voorkeur weer ineen zakelijke omgeving. Veel heb-ben we niet nodig: een gemeubileer-de ruimte van zo’n 20 m2 voortwee werkplekken, bij voorkeuraparte spreekkamer, gemakkelijk be-reikbaar, goede(gratis) parkeervoor-ziening en uiteraard faciliteiten voorkoffie/thee.Lijdt u onder de recessie?Bedrijven bekijken kritisch, en watmij betreft heel terecht, hoe ze hungeld uitgeven in deze tijd. Maar ge-lukkig zien zij ook wel dat het heelbelangrijk is om, juist in deze tijddat overheden erg beknibbelen aansubsidies en bijdragen, dat zij bij-

springen, iets doen voor verenigin-gen en instellingen. We zijn met destichting gestart in een tijd (eind2009) dat de crisis in alle hevigheidheerste. Maar het is wel zo dat wijons meer moeten inspannen om be-drijven binnen te halen om van on-ze diensten gebruik te maken.

Wanneer bent u hetmeest in uw element?Als we, bijvoorbeeld tijdens zo’nmeet and match meeting na heelveel voorbereidend werk verricht tehebben, zien dat partijen elkaar vin-den, elkaar inspireren en enthou-siasmeren. Dat er zaken gedaan wor-den. Dat alle partijen tevreden zijn.Reacties zijn ook altijd heel positief.Ik heb nog nooit iemand gehoorddie klaagde, behalve dan dat de rijbij de notaris te lang was om dematch te bezegelen, ha, ha.

Wat is uw ambitie?Mijn droom is dat ieder bedrijf inBreda zich bij ons aansluit, minstenseen keer per jaar een project aan-pakt en zich maatschappelijk betrok-ken toont.

Waar krijgen ze udeze stoel voor uit?Voor de activiteiten van mijn kinde-ren. Ze hockeyen, ik ga graag naarhun wedstrijden kijken. Of vooreen partijtje voetbal met mijn zoonvan 14. En golf. Sinds kort heb ikdat weer opgepakt.

de stoel >>

DE STOEL

09

Tekst: Ron GregoorFoto: Aad Meijer

Naam: Rombout Kerre-mans (53)Functie: Directeur vanStichting Betrokken On-dernemers Samen voor Bre-daBedrijf: De stichting ver-bindt bedrijven, maatschap-pelijke organisaties en ge-meente in concrete projec-ten met een maatschappelij-ke betekenis, met winstvoor alle partijen.Bijzonderheden: Destichting is gevestigd in hetNAC stadion aan de Sta-dionstraat in Breda enheeft naast Kerremans nogeen werknemer.

Page 10: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Experts zijn opvallend eensgezind

Roelof Adriaansens: 6,5.Bouw blijft sukkelen2011 begon prachtig met voor demeeste bedrijven goede resultaten inde eerste maanden van het jaar. Hetleek daarom dat dit jaar wel eens eentopjaar kon worden. Uitgezonderdmisschien de bouw. De laatste tijdhoor ik om me heen echter ook ineen aantal andere sectoren wat min-der optimistische geluiden. De werke-loosheid was in Nederland in meilicht gestegen, alhoewel er in Zeelandtoch nog een lichte daling was te note-ren. Ik heb er geen goed gevoel bij.De bezuinigingen zullen heftig zijn inNederland en de rest van Europa endat kan redelijk wat onrust geven ko-mende maanden. We hebben al eenpaar voorproefjes gehad met de pro-testen tegen bezuinigingen in de cul-tuur sector, de persoonsgebondenbudgetten, en op dit moment het pen-sioenakkoord. Daarnaast is ook deolieprijs inmiddels toch ook weer zorond de 100 USD/vat en dat is zekerhoog en niet goed voor onze porte-monnee. Het meest beangstigendvind ik echter dat de bouw blijft suk-kelen. Deze sector gaat af op eengrondige herstructurering waarbij on-getwijfeld een aantal bedrijven hetniet zullen redden. De reden dat wedaar nog zo weinig van gehoord heb-ben is dat met name in de bouw de af-gelopen jaren men overgeschakeld isop ZZP-ers en (buitenlandse) con-tract medewerkers. Daardoor is depersonele last van bouwbedrijven rela-tief klein ten opzichte van 10 jaar gele-

den. Maar ook met een klein aantal ei-gen personeelsleden moet een bedrijfwel orders blijven ontvangen andersvalt het uiteindelijk toch om. Sommi-gen zeggen dat het onvermijdelijk isomdat de groei er nu eenmaal uit is inNederland en dat we ons moetenvoorbereiden op bevolkingskrimp,maar het blijft zuur als het jou bedrijfis wat kopje onder gaat.

Willem Jonkmans: 6,5Hoop op goede keuzes politiekVorige maand ging mijn rapportcijfervan 7+ naar een 6,5. Vreemd als jehoort dat de economie in NederlandDuitsland in de opwaartse bewegingvolgt. Wil de West Brabantse econo-mie daar ook van profiteren dan moetje geen negatieve indruk creëren. Af-gelopen maand brachten wij een rap-

port uit over de werkelijke situatie opde Bredase kantorenmarkt. Uit hetonderzoek blijkt dat de voorraad bin-nen ongeveer 4 jaar zal zijn wegge-werkt. Vervolgens kregen wij eenconceptrapport van de Gemeente telezen. Daarin kwamen veel getallenovereen met die in ons rapport. Maarde Gemeente is veel optimistischerover de benodigde / gewenste nieuw-bouw. Zij verwacht dat al over 3 jaarde voorraad op het gewenste niveauzal zijn. Er zal tenminste evenveelnieuw gebouwd moeten worden danvoor de crisis. Voor de branche benik nog nimmer zo blij geweest enhoop van harte dat wij er helemaalnaast zitten. Waar gaat het dan mis?Uit het concept rapport blijkt ook datBreda 2.2 miljoen m2 planvoorraadaan kantoren heeft. Ruim 3 x zoveelals het totale bestaande kantorenareaalvan Breda. Daarbij ook plannen waardiverse ontwikkelaars al behoorlijk ingeïnvesteerd hebben. Het zijn veel teveel plannen en er moet terecht ge-schrapt worden. De keuze moet nogworden gemaakt, maar als daar parti-culiere ontwikkelingen tussen zittengebeuren er twee dingen. Eén: Deontwikkelaars die hun plannen zienverdampen leiden mogelijk grote ver-liezen en twee; er ontstaat een groteimagoschade voor Breda bij ontwik-kelaars en ook bij bedrijven die zichin Breda zouden willen vestigen. Ikhoop op de juiste keuzes van de poli-tiek, maar houdt mijn cijfer toch nogdeze maand even op een 6,5. Wantdit kan onze hele regio raken.

Paul Nijskens: 6,8Kentering?!De vakantieperiode breekt binnen-kort weer los en stemt velen vrolijk.Van de economische vooruitzichten

word je dat niet. De afgelopen maan-den is er een kentering gekomen inhet voorzichtige herstel dat wij sedertnovember 2010 hebben ervaren. Zorond april bemerkten wij bij onderne-mers een afgenomen investeringsbe-reidheid. Dit viel samen met de on-rust in Noord Afrika en het MiddenOosten en de toegenomen onzeker-heid in de EURO, veroorzaakt door(landen) schulden crises. Recentelijkwerd bekend dat in een aantal Europe-se landen de consumentenbestedin-gen sedert mei weer flink tegenvallen.Voor economische groei is het nood-zakelijk dat consumenten besteden,overheden de teugels niet aantrekken,de export toeneemt en ondernemersinvesteren. Momenteel zien wij al-leen nog een goede exportgroei.Overheden zijn noodgedwongen min-der aan het uitgeven, consumentenhebben te maken met toegenomen(inkomens en pensioen) onzekerheiden zijn spaarzaam. De huizenmarktkomt moeizaam in beweging. Devraag is of de verlaging van de over-drachtsbelasting zoden aan de dijkzet. De export motor steunt voor eengroot deel op het Verre Oosten.Maar ook daar zien we dat de groeitot “bubbels” kan leiden in met nameonroerend goed.

Rob Franken: 8Eco- denkenDeze keer heb ik echt zitten dubbenover de vraag of ik nu een hoge danwel een lage beoordeling zou geven.Mijn dilemma zit in de aardbeving, ts-unami en daarop volgende kernrampin Japan. Deze ramp legt de kwets-baarheid van onze technisch-econo-mische peilers haarscherp vast. En watnu in Japan is gebeurd, kan ook eldersop andere wijze plaatsvinden. Tegelij-kertijd zit er iets heel positiefs in. De-ze ramp heeft de discussie over duur-zame energie een nieuwe, mogelijkbeslissende impuls gegeven. Het kostmij moeite om te moeten vaststellendat we kennelijk deze enorme mense-lijke tragedie in Japan nodig hebbengehad voor dat bewustzijn. Kortom,het diepe leed van het Japanse volkzal wereldwijd een groot en positiefeffect hebben: van “ego-denken naareco-denken”.

Chris van Loon: 5Herstel stagneertDoor stijging van de grondstof- enenergieprijzen is de inflatie op dit mo-ment hoger dan we met z’n allen ver-dienen door groei van de economie.Dit betekent dat compensatie in in-dexatie van pensioenen en lonen ervoorlopig niet in zit. Sterker nog, degroei wordt daardoor zelfs extra afge-remd. Hierdoor bestaat volgens som-mige economen de kans dat we ander-maal in een nieuwe recessie terechtkomen, alhoewel ik daar zelf niet ingeloof; het herstel van de economiezal echter veel trager gaan verlopen.Dit gevoegd met de overheidsbezuini-gingen betekent dat de consument opz’n tellen gaat passen; hij gaat immersvéél meer betalen voor zorg, rente,benzine, gas en licht en pensioen.Wellicht moeten we toch ook vaststel-len dat geen verdere krimp het besteis wat er op dit moment in zit.

<< barometer

De experts van onze barome-ter zijn deze maand opval-

lend eensgezind en voorzichtig.Een dikke 6,5, dat is tweetiendeminder dan vorige maand. Deangst is vooral ingegeven doorhet achterblijven van de bouw.

Chris van LoonDe Unie

Roeland AdriaansensBZW Zeeland

Guust VerpaalenConsultant

Rob FrankenROC West-Brabant

Scarlett KwekkeboomJanse & Janse

Boelo TigchelaarAutobedrijf

Lilliane van der HaAgrariër

Geert v.d. HorstRabobank

Willem JonkmansOndernemer

Henk v. KoeveringeDe Roompot

Paul NijskensRewin

CIJFERSRob Franken Voorzitter ROC West-Brabant

Willem Jonkmans Ondernemer

Scarlett Kwekkeboom Directeur Janse & Janse

Guust Verpaalen Directeur Phidelity Consultancy

Boelo Tigchelaar Directeur Tigchelaar

Chris van Loon Bestuurder De Unie

Paul Nijskens Directeur Rewin West-Brabant

Lillianne van der Ha Agrarisch ondernemer

Ronald Reunis Philips

Henk van Koeveringe Directeur Roompot Groep

Jan Pollemans Supermarktdeskundige

Geert van der Horst Directeur Rabobank Roosendaal

Joris Jansen Eigenaar restaurant Auberge des Moules

Roel Adriaanssens BZW Zeeland

8,0

7,0

7,0

4,0

7,0

6,0

6,5

7,0

8,0

7,5

6,5

7,0

7,0

7,0

8,0

7,3

7,0

4,0

7,0

6,0

7,0

7,0

7,5

7,5

7,0

7,0

6,5

7,5

7,0

6,5

6,8

5,0

7,0

6,0

7,0

7,0

7,5

8,0

6,5

6,5

7,0

6,8

8,0

6,5

6,5

5,0

7,0

5,0

6,8

7,0

7,0

7,0

6,5

6,5

7,0

6,5

07-’1104-’11 05-’11 06-’11

Joris JansenAuberge Des Moules

Ronald ReunisPhilips

Jan PollemansSupermarkten

Rob Franken:Van ego- denkennaar eco- denken

10

Page 11: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Dorien van Dijk

TILBURG - Prof. Dr. Theo Verhal-len, hoogleraar marketing en voorma-lig voorzitter van het management-team van de faculteit Sociale Weten-schappen en drs. Marieke Schoots, be-leidsadviseur van het College van Be-stuur, zijn de drijvende krachten ach-ter het project vanuit de Tilburg Uni-versity. Beiden liepen vanuit hunfunctie tegen de vraag aan: hoe kun jewetenschappelijke kennis ten goedelaten komen aan de maatschappij? In-novatie leek altijd enkel voorbehou-den aan nieuwe technologische ont-wikkelingen, terwijl de dienstensec-tor tachtig procent van de werkgele-genheid creëert. Verhallen: “Het be-lang van onze universiteit voor de re-gio stond niet goed op de kaart. Wevoelden ons wel nauw verbondenmet de regio en er is hier veel kennisin huis, maar het lukte ons niet ditgoed uit te nutten voor de regio.”Samen met de Fontys Hogeschool,Avans en de NHTV ging de Universi-teit van Tilburg met de tien gemeen-ten uit Midden-Brabant om tafel zit-ten om te bespreken op welke manierzij zouden kunnen samenwerken,waardoor wetenschappelijk kennisten goede zou komen aan de maat-schappij. Ook het bedrijfsleven en de

KvK werden uitgenodigd aan tafelom vanuit verschillende invalshoekenna te denken over nieuwe vormenvan samenwerking: social innovation.

’Hoe kunnen we…’Schoots: “Tot dusver ontstaat socialinnovation meestal toevallig, bot-tom-up. Na een ingeving van een

werknemer, een specifieke vraag vaneen klant of een denkproces binneneen bedrijf. Wij willen die toevalsfac-tor eruit halen en deze innovatiepro-cessen verduurzamen, zodat we zekunnen herhalen en op grotere schaalkunnen toepassen.”Het eerste project dat TiSIL heeft aan-gepakt is een maatschappelijk vraag-

stuk in de zorg. ‘Hoe kunnen we dezorg voor chronisch zieken betervormgeven?’ Schoots: “Met een‘Hoe kunnen we…’- vraag kun jeeen breed maatschappelijk thema te-rug brengen naar een concrete vraag.Hiermee gaan we aan de slag en alswe een oplossing hebben gevonden,willen we die breed uitrollen. Dit ishet zogenoemde zandlopersysteem.”Naast de drie O’s zaten bij deze brain-stormgesprekken ook belanghebben-de burgers en betrokkenen uit dezorg (‘street wisdom’) en wetenschap-pers (‘formal wisdom’) aan tafel. Hetdurven aangaan van een nieuwe set-ting, creëerde al snel een sfeertje waar-in out of the box-denken al niet meerzo moeilijk bleek. Het ‘Blue SkyTeam’ van TiSIL ging met 123 idee-ën naar huis. “Deze creatieve sessiehaalde de betrokkenen uit hun eigenomgeving. Dat bleek heel waarde-vol”, aldus Verhallen.Vervolgens zijn de Explorer Teamsaan de slag gegaan. In het ‘LivingLab’ worden de ideeën getoetst op in-novativiteit, impact en uitvoerbaar-heid, waarbij met name de twee laatst-genoemde factoren zwaar doorwo-gen. Er zijn 32 ideeën geselecteerdmet in het hoofd de achterliggendegedachte dat een investering in maat-werk voor patiënten uiteindelijk eenbesparing oplevert, omdat mensenmeer tevreden zullen zijn en snellerbeter worden. De huidige complexeregelgeving in de zorg staat maat-schappelijke innovaties in de weg, zomeende ook de ex-minister tijdens de

opening van TiSIL.

Verhallen: “Op dit moment wordt inExplorer Teams aan de uitwerkingvan de ideeën gewerkt en wordt er ge-keken op welke manier er nieuwe bu-siness gegenereerd kan worden. Daar-na worden er businessplannen ge-schreven en worden er experimentengedaan. Ondertussen wordt met on-dernemers uit de regio gekeken opwelke manier zij ondersteuning kun-nen bieden aan de patiënten bij hetwijzigingen van hun levensstijl.”Denk aan sportscholen of behandel-centra waar ook aanverwante dien-sten zullen worden aangeboden.Schoots: “Het is erg leuk te merkendat ondernemers zich spontaan mel-den, omdat ze met hun diensten wil-len inpluggen in het project.”

Midpoint BrabantVoor de Universiteit Tilburg is TiSILook het middel om toegevoegdewaarde te creëren aan Midpoint Bra-bant, het samenwerkingsverband vande 3 O’s in de regio dat de bedrijvig-heid wil stimuleren. Verhallen: “Na-tuurlijk hebben wij onze internationa-le ambities, maar op deze manier kun-nen we heel direct iets voor de maat-schappij betekenen, waarbij de CareAvenue van Midpoint Brabant voorde zorg in brede zin, het uitvoerings-orgaan is. Daarnaast helpt TiSIL bijde positionering van de regio als‘Hart van Brabant’ en worden studen-ten opgeleid tot ondernemers, dieco-creatief, denkkrachtig, maar voor-al ook oplossingsgericht te werk lerengaan.”Wanneer er straks een concreet planligt waarmee de zorg voor chronischzieken beter vorm gegeven kan wor-den, dan zal de uitvoering daarvaneerst op kleine schaal in de regio wor-den uitgeprobeerd. “In een veiligeomgeving moet je fouten kunnen endurven maken”, verduidelijkt Verhal-len. Schoots: “En als dan alle kinder-ziektes verholpen zijn kunnen we deoplossing breed uitrollen!”

innovatie >>

Geen denktank,maar een doetank

Eindhoven is de brainportvan Nederland, West-Bra-

bant heeft maintenance en logis-tiek en Midden-Brabant is deplek voor social innovation. Al-thans, dat moet het worden,want nog maar sinds 16 juni ishet Tilburg Social InnovationLab (TiSIL) onder lovende woor-den van ex-minister van VWS AbKlink officieel van start gegaan.Het doel is om innovatieve oplos-singen te vinden voor breed ge-dragen sociaal maatschappelijkeproblemen.

11

Theo Verhallen (midden) in gesprek met Hans van den Bersselaar. Onderwerp: sociale innovatie.

Marieke Schoots (rechts) reikt de Social Innovation Award uit. Foto:Joris Buijs

Page 12: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Henk van de Voorde

TERNEUZEN - ,,Wij zijn niet al-leen informatiemakelaar voor toeris-ten, maar ook voor ondernemers.Ook zij worden gezien als streekam-bassadeur waar gasten met hun vragenterecht moeten kunnen. En dat wil-len we nog veel sterker ontwikkelenmet alle moderne media en ict-toepas-singen die nu voorhanden zijn. Denkaan het ontsluiten van informatie viaonze website op maat voor een indivi-dueel bedrijf (zoals een evenementen-kalender met eigen bedrijfslogo),e-ticketing en promotie via social me-dia. De VVV wil samen met de onder-nemers inspelen op de veranderendeomstandigheden via een interactief di-gitaal platform. Hier bundelen wedan informatie over Zeeuws-Vlaande-ren in de vorm van tweets, filmpjesen foto’s. Inwoners, bezoekers, gas-ten, toeristen spelen een actieve roldoor het zelf aandragen van informa-tie”, aldus Ilse de Smit, CoördinatorMarketing en Promotie bij de VVVZeeuws-Vlaanderen.Ze legt uit dat de hedendaagse toeristveel meer eist dan zon, zee en strand.Het gaat vooral ook om ‘beleving’ en‘cultuurhistorie’. ,,De VVV is marke-teer en gastvrouw voor de hele regio.We vertegenwoordigen de ‘couleurlocal’ en kunnen de bezoekers prikke-len om wat te ondernemen. Het is on-ze taak ook om uit te leggen hoeleuk, lekker, boeiend en enerverendde streek is. De Staats-Spaanse liniesen de eigen identiteit van deZeeuws-Vlaamse steden en dorpenzorgen voor een schat aan cultuur-his-torisch erfgoed. Een greep uit defraaie plaatsen: Aardenburg Cultuur-stad; Axel, hart van Zeeuws-Vlaande-ren; Maritiem Breskens; Cadzand,

badplaats met allure; KunstenaarsdorpGroede; Hulst Vestingstad; SmaakvolSluis; Terneuzen, stad van de Vliegen-de Hollander; Philippine, mossel-dorp; IJzendijke, garnizoenstad.”

BreskensZelf is Ilse afkomstig uit Breskens. De-ze oude vissersplaats heeft de laatste ja-ren een ware facelift ondergaan. Bijhet fietsvoetveer Breskens-Vlissingenbegint de ‘Looplijn’. Een aantrekkelij-ke route met een maritiem karakteren speelse elementen die de jachtha-ven, de vissershaven en het centrummet elkaar verbinden. Wie de loop-lijn helemaal afloopt, komt al het goe-de van het vissersdorp tegen: de vis-sershaven en de jachthaven, veel vis-restaurants en gezellige terrassen, win-kels en boetiekjes, het Visserijmu-seum en aan het uiteinde, bij hetstrand, het uitkijkpunt met een pano-ramisch uitzicht over de Westerschel-de en het dorp. Bij de havens hebbende (horeca)ondernemers in samenwer-king met de gemeente een maritiemdek gerealiseerd: een groot houtenplankier tussen de bedrijven, met eenstoere maritieme uitstraling en speelseelementen. Hier een hapje eten of ge-zellig iets drinken is een feest voor

het hele gezin. De kinderen verma-ken zich prima op en rond het giganti-sche sardienenblik dat behalve eenkunstwerk, een erg leuk speeltoestelis. ,,Er gebeurt veel in Zeeuws-Vlaan-deren. Zo wordt er in Cadzand-Badeen flinke kwaliteitsslag gemaakt, metname door bouwprojecten als Duin-hof en Noordzee Résidence en uit-breiding van hotels en paviljoens. Inde hele gemeente Sluis komen er inde komende jaren honderden recrea-tiewoningen bij. Je moet ook de toe-komstige toeristen perspectief biedenmet diverse voorzieningen. Hier kun-nen ondernemers prima op inspelen.Ook in Oost Zeeuws-Vlaanderenzijn er grootse projecten in ontwikke-ling zoals De Nieuwe Bierkaai inHulst en Plan Perkpolder”, aldus Ilsede Smit. De Raad van State heeft on-langs definitief groen licht gegevenvoor Plan Perkpolder, zodat weldrakan worden gestart met de mix vanwoningbouw, recreatiefuncties enbuitendijkse natuur. In Hulst is de uit-voering van De Nieuwe Bierkaai alin volle gang. Het terugbrengen vanhet water in de stad is bij dit projectsfeerbepalend.,,We mogen best trots zijn op onzemooie streek, met grootse natuurge-bieden als ‘t Zwin en ‘t VerdronkenLand van Saeftinghe. Er zijn typischepolderlandschappen met verborgenplekken. Door over de dijken te strui-nen kom je meer te weten over deontstaansgeschiedenis. Er is veel tezien en te beleven. Bovendien kun-nen vanuit deze regio leuke uitstapjesworden gemaakt naar dicht bijzijndeVlaamse steden als Antwerpen, Brug-ge, Gent en Knokke. Naast fraaie na-tuur en prachtige stranden isZeeuws-Vlaanderen ook sterk op cul-tureel-, shopping- en culinair gebied.Redelijk uniek is het feit dat de ge-meente Sluis drie beroemde sterren-restaurants telt: Oud Sluis, La Trinitéen De Kromme Watergang.”

<< toerisme

De toeristwil ‘beleving’

De VVV Zeeuws-Vlaande-ren maakt deze zomer-

maanden overuren. Dezenon-profitorganisatie - met vesti-gingen in Breskens, Cadzand,Hulst, Sluis en Terneuzen - is te-gelijkertijd informatiemakelaar,inspiratiepunt, marketingorgani-satie en bemiddelaar inzake arran-gementen.

12

Trekpleister: de basiliek van Hulst. Foto: Hera Bollaert

STERK STAALTJE MAATSCHAPPELIJK

VERANTWOORD ONDERNEMEN

• v.l.n.r. Bas Broos, Stefan Jorissen, Paul Hulsen, Adrie Maas en Arno Loos (Cees van Tiggelen ontbreekt op deze foto)

Namens de gezamenlijkeRabobanken van West-Brabant

« Door gebruik te maken van duurzame, hernieuwbare energie – de verzamelnaam voor energie uit natuurlijke bronnen: biomassa, zon, wind, bodem en water – heb-ben we minder energie uit fossiele bronnen nodig. De voorraad kolen, olie en gas zal immers ooit uitgeput raken en bovendien is verbranding van fossiele brandstof-fen schadelijk voor het milieu. Daarom heeft de overheid als doel gesteld dat in 2020 veertien procent van de energie duurzaam moet zijn! »Bron: Agentschap NL (Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie)

Een nobel streven dat wij van harte onderschrijven, maar met louter praten en plan-nen maken, kom je er niet. Haast is dus geboden, want dat streefgetal is nog lang niet in zicht. Als de overheid dit zo belangrijk vindt, zal ze het – meer dan nu gebeurt – uit moeten dragen in haar beleid. Extra geld moet er voor vrijgemaakt worden, het subsidietraject moet aanmerkelijk korter, de subsidiestromen doorzichtiger en de criteria moet men niet steeds veranderen. Daarmee trek je ongetwijfeld meer onder-nemers over de streep. Want we moeten het samen doen. Overheid en bedrijfsleven moeten gezamenlijk de schouders eronder zetten.

Streven naar duurzaamheidWij hebben ons daar overigens nooit door af laten schrikken en zijn – vanuit een streven naar duurzaamheid en oog voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – een opmerkelijk initiatief gestart. Onder de naam ‘BioMoer Investments’ hebben we – als vier agrariërs – de handen ineen geslagen om de realisatie en exploitatie van een biogas vergistingsinstallatie voor elkaar te krijgen. Momenteel wordt er met man en macht gebouwd want 1 november willen we operationeel zijn.

Nieuw avontuur Op dat moment hebben we een traject van ruim zeven jaar doorlopen. Het was een lange weg, vol bochten, doodlopende straten en omleidingen. Maar het eindstation is nu echt in zicht… of het begin natuurlijk van een heel nieuw avontuur. Want we gaan ons als collectief in een volstrekt andere tak van sport begeven. Om een lang verhaal – zeer – kort te maken, gaan we hier straks mest, maïs en verschillende niet consumeerbare producten omzetten naar elektriciteit en warmte. Daarvoor worden momenteel drie vergisters (grote silo’s) gebouwd.

Groene stroom van afvalproductenEen zichtbaar toegevoegde waarde van onze samenwerking is dat de core business van de individuele bedrijven elkaar perfect aanvullen waardoor optimaal gebruik ge-maakt kan worden van de huidige techniek die BioMoer Investments gaat ontplooi-en. Wij gaan namelijk groene stroom maken van afvalproducten. Daarmee wordt flink wat CO² uitgespaard en vervolgens gebruiken we het vrijkomende biogas voor het opwekken van stroom. De restwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de aardbeienkas en aangelegde aspergebedden, waardoor we aanzienlijk veel gas besparen.

Perfecte gidsRabobank – als financier van ons project en tussenpersoon voor de verzekeringen – draagt dit initiatief een buitengewoon warm hart toe. Niet verwonderlijk aangezien deze bank zelf een naam hoog te houden heeft als het aankomt op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Al heel wat jaren volgt zij dit traject dan ook – kritisch en proactief – op de voet. Sterker nog: binnen de Rabobank is zelfs een specialist werkzaam die zich puur focust op duurzame energie. Hij was voor ons de perfecte gids in een (nog) onbekende wereld!

Paul Hulsen; Maatschap Hulsen-Kwappenberg, melkveehouderArno Loos; Aardbeienkwekerij Loos, aardbeienteler onder glas en aspergetelerAdrie Maas; Maatschap Maas-Van Wezel, melkveehouderCees van Tiggelen, akkerbouwerBas Broos is Senior Accountmanager Zakelijke Relaties bij Rabobank Roosendaal-WoensdrechtStefan Jorissen is Specialist Verzekeren bij Rabobank Roosendaal-Woensdrecht

Ilse de Smit, coördinator Marketing en Promotie bij de VVVZeeuws-Vlaanderen. Foto: Mark Neelemans

Page 13: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

>> 13

BedrijvigBorchwerf

Page 14: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Voor het stralen en coaten van uw materiaal bent uvan harte welkom op onze nieuwe locatie:

Neon 23a Oud-GastelIndustrieweg Borchwerf II nr 2265

Neon 23a 4751 XA Oud-Gastel Industrieweg Borchwerf II nr. 2265

Telefoon: 0165 556630 Fax 0165 515100

Saver werd ruim 10 jaar geleden op-gericht door de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht en komt voort uit degemeentelijke reinigingsdiensten. Deze gemeenten zijn naast aandeel-houder tevens de belangrijkste opdrachtgevers van Saver. Saver beheert en exploiteert vier milieustraten en is bestuurder van Stichting ‘De Kringloper’. Daarnaast levert Saver ook diensten aan het bedrijfsleven, (overheids-)instellingenen aan particulieren.

Tevreden klantenOp het gebied van kwaliteit en veilig-heid hanteert Saver strenge normen. De afgelopen jaren zijn aantoonbaar grote stappen gezet in het kwaliteits- en veiligheidssysteem en sinds 2006 is Saver dan ook ISO 9001- en VCA** gecertificeerd. Uiteraard neemt de klant bij Saver een belangrijke plaats in. Om dit te toetsen wordt al enkele jaren een onafhankelijk representa-tief klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder burgers in het werk-gebied. Uit dit onderzoek blijkt dat de manier waarop Saver producten en diensten levert, al meerdere jaren wordt gewaardeerd met een cijfer

van minimaal 7,5. Een waardering waar het bedrijf trots op is en tevens een uitdaging deze waardering vast te houden en daar waar mogelijk te verbeteren.

Duurzame bedrijfsvoeringBij de afvalinzameling wordt enerzijds het milieu ontzien, anderzijds wordt het door vooral logistieke activiteiten ook weer belast. Dit is niet te voor-komen. Saver spant zich in om deze belasting zoveel mogelijk te beperken. Daarom voert Saver een uitgebalan-ceerde duurzame bedrijfsvoering. Dit wil zeggen dat in de keuzes die worden gemaakt de elementen mens, milieu en economie, met en tegen elkaar, worden afgewogen. Uitgangs-positie is zo min mogelijk uitstoot van broeikasgassen en een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Zo heeft Saver samen met de organisatie voor verladers en vervoerders (EVO) de overeenkomst ‘Lean and Green’ afgesloten. Daarin is afgesproken dat Saver in drie jaar tijd 20% CO2 zal besparen.

HergebruikSaver zet ook in op duurzaam herge-bruik van afvalstromen. Het geschei-den inzamelen van afvalstromen

heeft zeker effect. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid restafval met ruim 10 procent gedaald. De afname van het restafval heeft weer een gun-stig effect op de CO2-uitstoot Door het hergebruik hoeft het afval immers niet meer in de afvalverbrandingsovens verbrand te worden.Sinds 2004 vormt Saver het bestuur van Stichting De Kringloper. De Kring-loper is een zelfstandig werkend kringloopbedrijf dat actief is in heel West-Brabant. Door behoud van ingeleverde producten wordt zo min mogelijk weggegooid. Op deze manier De Kringloper zich in voor een beter milieu en een optimaal hergebruik van goederen. De samenwerking met Stichting De Kringloper is de afgelo-pen jaren versterkt. Hierdoor wordt het hergebruik van huisraad in het inzamelgebied van Saver niet alleen gestimuleerd, maar wordt het ook gerealiseerd. In 2010 is bijna 1.800 ton herbruikbare huisraad ingezameld. Deze hoeveelheid staat gelijk aan een reductie van 1.800 ton CO2.

Op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingenSaver is voortdurend op zoek naar innovatieve en duurzame oplossin-

gen. Zo rijden enkele voertuigen al meerdere jaren op zogenaamde tweedegeneratie biodiesel, geprodu-ceerd uit frituurvet. Ook worden de mogelijkheden geïnventariseerd van de toepassing van hybride technieken op inzamelvoertuigen. Verder is bij de realisatie van de nieuwbouw in Roosendaal gebruik gemaakt van de modernste milieubesparende moge-lijkheden op het gebied van verwar-ming, verlichting en hergebruik van regenwater. Ook de mogelijkheden voor toepassing van wind- en zonne-energie worden serieus onderzocht.

Ook voor bedrijvenSaver levert diensten aan ca. 2.500 bedrijven en ziet verbranden van rest-afval als een laatste stap om afval te verwerken. Voor het verbranden zitten nog de mogelijkheden om

Saver is hét regionaal afvalbedrijf

Duurzaam hergebruik gunstig voor het milieuSaver NV is het regionaal en lokaal gebonden afvalinzamelbedrijf. Een bedrijf dat inzet op kwaliteit, veiligheid, milieu en een duurzame bedrijfsvoering. Daarnaast is het duurzaam hergebruik van afvalstromen één van de speerpunten. Hierdoor wordt de hoeveelheid restafval gereduceerd wat weer een gunstig effect heeft op de CO2-uitstoot. Ook innovatie en duurzaamheid spelen een grote rol in de organisatie. Zo stelt Saver haar kennis graag beschikbaar aan andere organisaties die door verdere afvalscheiding, maar ook door het voorkomen van het ontstaan van afval, substantiële voordelen willen behalen. Zowel in financieel als in maatschappelijk opzicht.

afvalstromen voor andere doelen in te zetten zoals product- en materiaal hergebruik. Saver stelt haar kennis dan ook graag beschikbaar aan be-drijven die door verdere afvalscheiding,maar ook door het voorkomen van het ontstaan van afval, substantiële voordelen willen behalen. Niet alleen in financieel, maar ook in maatschap-pelijk opzicht.

Saver NVStepvelden 8, RoosendaalPostbus 1032, 4700 BA RoosendaalTelefoon (0165) 597 777 E-mail: [email protected] Website: www.saver.nl

DE BUURJONGENS. HET NIEUWE (NET) WERKEN.

• Nieuwe B2B webshop • Mobile application • Nieuwe travel events

30 09 11GOLFBAAN LANDGOED BERGVLIET

ECHTE BUURJONGENS HEBBEN BALLEN.

U I T N O D I G I N GHET NIEUWE (NET) WERKENEEN SOCIAL EVENT: REGISTREER VIA WWW.DE-BUURJONGENS.NL

30

corporate mobile messaging

BN DeStem Zaterdag 16 juli 201142

Page 15: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Peter de Jong

OUD GASTEL - Het kantoor aan deRoosendaalsebaan in Oud Gastel is re-presentatief voor de werkwijze vanhet projectbureau: zeer functioneelmaar geen overbodige luxe. Direc-teur Welters stelt met tevredenheidvast: “Borchwerf II is nu voor zo’n60 procent gevuld. Economisch zathet ons lange tijd mee en bovendienwerd de ontwikkeling van Moerdijkvertraagd. We zijn een van de weini-ge bedrijventerreinen in deze regiomet grote stukken grond van vijf oftien hectare. Als daar een gegadigdevoor is, dan schiet het meteen flinkop. En er komen elders in West-Bra-bant ook geen nieuwe bedrijventerrei-nen bij omdat het beleid van de pro-vincie erop gericht is om eerst bestaan-de terreinen te renoveren.”Op de velden A en C, waar ruimte ge-reserveerd is voor grote logistieke be-drijven, zijn nog enkele kavels be-schikbaar. Op veld D, waar voorna-melijk kleinere bedrijven zich kun-nen vestigen, is nog een deel van degrond beschikbaar. van Borchwerf IIC.V. De uitgifte van Veld F, met re-guliere bedrijfskavels en een kantoren-strook met zichtkavels, A17 is vorigjaar gestart en verloopt ook positief.

SuccesfactorDe locatie van Borchwerf II is een be-langrijke succesfactor succes, steltWelters. “De ligging tussen de havensvan Rotterdam en Antwerpen is voorons een groot voordeel.” Maar er ismeer: “Daarnaast doen wij een aantaldingen die andere uitgevers van

grond niet doen. Een voorbeeld is hetfeit dat wij economie combinerenmet ecologie. Slechts een laag percen-tage van onze grond is uitgeefbaar.We hebben gekozen voor een ruimeopzet en veel groen. We hebben eendriedelig rioolstelsel. Het derde stelselomvat de opvang van dakwater ineen ecologische verbindingszonewaar fauna en flora zich kunnen ont-wikkelen.””We zijn eigenaar van de elektriciteit-skabels voor de openbare verlichting.Zelf kopen we energie in en laten deondernemers meeliften met de gunsti-ge tarieven. We zijn een samenwer-king gestart samen met Philips op hetgebied van LED-verlichting voor destraatlantaarns, zodat we minder elek-triciteit en minder lantaarnpalen no-dig hebben. Het gebruik vanwarme/koude-opslag zorgt ervoordat energiekosten dalen. En watgroenbeheer betreft, zeg ik wel eensdat we meer bomen planten dan wearbeidsplaatsen creëren”, lacht Wel-ters.”We hanteren een kwaliteitstoets bijhet aanvragen van de omgevingsver-

gunningen. Ook ondersteunen we on-dernemers bij het verkrijgen van dievergunningen. Daarvoor hebben wealle kaartmateriaal van dit gebied digi-taal beschikbaar. En we gaan nog ver-der: we hebben scholen en andere in-stanties bij elkaar gebracht om stage-plaatsen in het leven te roepen en va-catures in te vullen. Zo zijn er 1800arbeidsplaatsen gecreëerd op vmbo-ni-veau.”

Eigen formuleVolgens Welters is bij Borchwerf IIeen eigen formule toegepast. “Veelgemeenten geven zelf grond uit endat gebeurt op ‘een ambtelijke wijze’.Daar zijn meerdere gemeentelijkediensten bij betrokken. Wij zijn ech-ter een onderneming en kunnen flexi-bel zijn in ons uitgiftebeleid. Op éénuitzondering na zijn alle medewer-kers zelfstandig en hebben ze hun ei-gen onderneming. Door die aanpakkunnen we efficiënt werken en dekosten laag houden.Het beheer en onderhoud van hetopenbaar gebied en de collectieve be-veiliging zijn geprivatiseerd in park-

management. Dit wordt uitgevoerddoor de Stichting beheer BorchwerfII die wordt gefinancierd door beidegemeenten en de Coöperatieve Vere-niging van zich vestigende bedrijvenBorchwerf II. Beide parkmanage-ment organisaties werken uiterst effi-ciënt. Door een gezamenlijke aanpakzijn de algemene kosten van het park-management het afgelopen 1,5 jaarmet zo’n. 70 procent omlaag ge-bracht.”

Nieuwe wegOm de verkeersstromen tussen onderandere BedrijvenPark Borchwerf IIen het bedrijventerrein Majoppeveldin goede banen te leiden, heeft de ge-meente Roosendaal met steun van deProvincie Noord-Brabant en het mi-nisterie van Infrastructuur en Milieubesloten tot de realisatie van een nieu-we verbindingsweg inclusief tweespoorviaducten. “De procedure ligtnu stil vanwege bezwaren. De Raadvan State neemt binnen twaalf maan-den een beslissing om de publieke be-langen en de belangen van omwonen-den definitief af te wegen. We bekij-

ken nu wat we op korte termijn alkunnen doen. Ook werken we aaneen eigen spoorverbinding, het liefsttot aan de oude Gastelseweg. Ookzijn er nog plannen voor de aanlegvan groen rond Warnaco en het her-stel van de oude Roosendaalsebaanals fietspad.”In december was er op Borchwerf IIvoor 100 miljoen euro aan grondengetransporteerd. “Daarmee zaten weprecies op de helft van de prognose.We hadden een flinke werkvoorraad.Als de economie in een dip zit, is on-roerend goed het sluitstuk. En als deeconomie weer opleeft zoals nu, gaanbedrijven veelal naar bestaand onroe-rend goed vanwege de beperkte finan-ciering door banken van nieuwbouw.Als dat bestaand onroerend goedweer gevuld is, komt nieuwbouwweer in zicht. Hier in de regio zijn delaatste tijd grote distributiecentraweer ingevuld. We zijn blij dat ditook onlangs op Borchwerf I is ge-beurd. Ook op het Majoppeveldloopt de leegstand terug. Ik verwachtdan ook dat het op termijn ook hierweer goed zal gaan lopen. “

borchwerf II >>

Meest succesvolle bedrijventerreinBedrijvenPark Borchwerf II

is het meest succesvolle be-drijventerrein van Nederland alshet gaat om de verkoop van ka-vels. Kleine kantoren én groot-schalige industrieën weten het be-drijventerrein op de grens van degemeenten Roosendaal en Hal-derberge te vinden. Meer dan dehelft van Borchwerf II is al bezet,ondanks de economische tegen-wind van de laatste jaren. Direc-teur Leo Welters is dan ook eentevreden man.

15

Borchwerf II ligt op gemeentegrond van Halderberge. Leo Welters: ‘Nu al voor 60 procent gevuld.’

Volop activiteit op het meest succesvolle bedrijventerrein van Nederland. Foto’s: Aad Meijer

Page 16: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

OUD GASTEL - Het schitterendepand met een metershoge toegangs-poort en een fraaie binnentuin is hetresultaat van een lange zoektocht naarde juiste locatie. “Geo Infra is begon-nen in 2002 als dochterondernemingvan familiebedrijf GebroedersOomen Groep. Eigenlijk zijn we hetbedrijf gestart als ondersteuning vanonze wegenbouwtak. Geo Infra maak-te de plannen en ontwerpen voor dewegen. We hebben bijvoorbeeld het

plan voor de rondweg van Ouden-bosch helemaal uitgewerkt. We start-ten op de bovenverdieping van eenbedrijfspand in Zundert, maar liepenop een gegeven moment tegen prakti-sche problemen aan. We konden daarniet meer groeien”, zegt ManoOomen.Na een voorzichtige start ging het be-drijf vanaf het vierde jaar goed lopen.“We maken voor veel overheden be-stekken en tekeningen. We zijn numet dertien medewerkers. Na de eco-nomische crisis heeft de overheid veelbezuinigd en zijn er zelfs project ge-schrapt. Het is nu voor onze sectoreen moeilijke tijd. Maar als het straksweer aantrekt, zijn wij er klaar voormet dit nieuwe onderkomen.”Voor de keuze viel op Borchwerf II,passeerden heel wat locaties de revue,zoals in Rucphen en Etten-Leur. “Ei-genlijk hoorden we bij toeval tijdenseen bijeenkomst bij RBC van ac-

countmanager Kees Kools van de ge-meente dat dit veld speciaal voor kan-toorruimtes was gereserveerd. Datwas eind december 2008. In januari2009 zaten we al aan tafel bij Borch-

werf en anderhalve maand later wa-ren de handtekeningen gezet. Alleprocedures zijn van maart tot septem-ber verlopen. Het ging allemaal zosnel!”

In juni vorig jaar kon het pand wor-den geopend. “En dat ondanks zesweken vorstverlet in die winter. Wezijn hier eigenlijk dus bij toeval te-rechtgekomen. Maar het is echt eentoplocatie. We zitten centraal vooronze medewerkers. Het pand is hele-maal ingericht, compleet met allevoorbereidingen voor telefoon en in-ternet. Als de economie weer aan-trekt, kunnen we zo weer volop aande slag met nieuwe mensen. Goedtechnisch personeel is schaars. Daar-om sturen wij vooral op kwaliteit.We zijn een familiebedrijf en hebbengoede eigen programmatuur en appa-ratuur. We hebben zorg voor onswerk en voor elkaar. Mensen blijvenhier lang werken.Alles in dit gebouw is van hoge kwali-teit en degelijk. Dat is ook waar wijvoor staan in ons werk. We laten hier-mee zien dat we vertrouwen hebbenin de toekomst.”

OUD GASTEL - “We waren teklein behuisd”, vertelt de onderne-mer, die zijn bedrijf oprichtte in dewoonkamer van zijn huis in Fijnaart.Nu telt Bom Engineering zo’n vijftigmedewerkers. “En er zit nog altijdmuziek in dit verhaal: we blijvengroeien. 2010 was voor ons een top-jaar.”

”Omdat klanten steeds meer vragenom een totaaloplossing van ontwer-pen en assemblage, moesten we op

zoek naar een groter onderkomen.We zochten eerst in de gemeenteMoerdijk, maar dat is niet gelukt.

Toen we hoorden dat deze kavels be-schikbaar waren, zijn we snel gaan kij-ken. Accountmanager Kitty Wieg-mans van Borchwerf II heeft daarbijeen belangrijke rol gespeeld. Zij wistmeteen te vertellen wat wel en nietkon op deze locatie en zodoende kon-den we snel schakelen.””We wilden een echt mooi gebouwneerzetten”, stelt Bom. “Als inge-nieursbureau zijn we redelijk uniek:we doen zowel de ontwikkeling vanhet product als de assemblage, maardat had natuurlijk wel gevolgen voorhet ontwerp. Aan de ene kant is eenmontage- en presentatieruimte en aande andere kant kantoren. In de begin-fase was ik twee tot drie dagen bij debouw te vinden. Nu de hele weekomdat ik zelf optreed als hoofdaanne-mer. Maar, het resultaat mag er zijn.”Bom heeft gelijk. De entree is een

prachtig licht atrium met veel glas.De koffiehoek heeft John Bom zelfontworpen. In het hart van het pandis een heus bruin café ingericht. Debuitenkant is bekleed met natuur-steen. Binnen is het voorzien van delaatste snufjes op het gebied van kli-maatbeheersing, isolatie, lamellen diemeedraaien met de zon en sensorenvoor de verlichting.Vanzelfsprekend maakt Bom ook ge-bruik van de warmte/koude-opslag.“We hebben vloer- en luchtverwar-ming. We kunnen de temperatuurper ruimte regelen. Voor de belevingvan de mensen is dat het prettigst. Zekunnen het pand gemakkelijk berei-ken en het is natuurlijk een fraaiezichtlocatie. Als je in Moerdijk naastde grootindustrieën zit, valt je pandniet op. Voor de naamsbekendheid isdeze plaats aan de snelweg erg goed.”

OUD GASTEL - DRV Roosendaalbegon in 1987 toen de Roosendaalseaccountant Jan Poppelaars voor zich-zelf startte. Van den Broek: “Dat wasin een pand aan de Brugstraat. In1991 verhuisde hij het kantoor naar

het markante herenhuis aan de Park-laan. De organisatie groeide en erwerd ook in Etten-Leur een kantoorgeopend. Tien jaar geleden volgde defusie met DRV. Samen zijn we ver-der gegroeid. We hebben nu elf kan-toren in West-Brabant, Zeeland enZuid-Holland.”DRV zocht eerst naar een bestaandkantoor. “Maar daar waren telkens be-perkingen: het was te groot of teklein of er was te weinig parkeergele-genheid. Toen de inschrijving voorveld F op Borchwerf werd geopend,bood dat de gelegenheid om naar eenzichtlocatie te verhuizen. Nieuw-bouw gaf ons ook de gelegenheid omonze normen en kwaliteiten te latenuitkomen in het nieuwe pand. Wehebben een functioneel pand vanhoogwaardige kwaliteit. Het gebouwis transparant en er is veel licht. Wehebben lange gangen en goede werk-plekken. De tussenwanden zijn kas-

ten die aan beide kanten open kun-nen”, toont Van den Broek. “Ookhet gebruik van warme/koude-opslagpast binnen onze visie. We zijn be-trokken en maatschappelijk actief.”De factor succes was belangrijk bij deverhuizing. “We groeiden eigenlijkgewoon uit ons jasje. Nu zijn we met45 mensen en we kunnen hier 70werkplekken inrichten. Het is onzeambitie om te groeien binnen het be-staande werkgebied, waarbij we kwali-tatief goed willen zijn en blijven. Alsje kwaliteit wilt waarborgen in je or-ganisatie, moet je investeren. Zo heb-ben we hier bijvoorbeeld ook ons bu-reau Vaktechniek ondergebracht. On-ze mensen hebben hier de gelegen-heid om onderwerpen uit te diepen.Voordeel van Roosendaal is dat hetcentraal in ons werkgebied ligt. Wezijn goed te bereiken en hebben hiermeer dan voldoende parkeergelegen-heid.”

’Alle benodigde procedures snel doorlopen’

’Snel schakelen met de accountmanager’

‘Goed zichtbaar in ons werkgebied’

<< borchwerf II

Op 1 oktober is het een jaargeleden dat DRV accoun-

tants en belastingadviseurs hetnieuwe kantoor aan de Emmer-blok 30 in Oud Gastel opende.Het oude herenhuis aan de Park-laan in Roosendaal was te kleingeworden voor de groeiende or-ganisatie. De ideale locatie werdgevonden op veld F van Borch-werf II, pal naast de A17. Belastin-gadviseur Frank van den Broek:“Wij streven ernaar om zichtbaarte zijn in ons werkgebied. Datwerkt zeer positief voor onzenaamsbekendheid.”

C ivieltechnisch ingenieursbu-reau Geo Infra is al een jaar

gevestigd op veld F van Borch-werf aan de Emmerblok. En datbevalt uitstekend, zegt directeurMano Oomen, die de directievoert met zijn vader Jan en zijnbroer Jan junior. “Van maart totseptember 2009 hebben we alle be-nodigde procedures doorlopen.Dat ging enorm snel.”

H et zijn hectische tijden voorJohn Bom, directeur van

Bom Engineering. Zijn bedrijf zitmiddenin de verhuizing van Fij-naart naar Borchwerf II. Op 9 sep-tember opent het ingenieursbu-reau de deuren van het fraaie nieu-we pand aan de Emmerblok.“Het is een geheel eigen ont-werp”, vertelt Bom. “We bou-wen hier het mooiste bedrijfs-pand van Roosendaal.”

Jan en Jan en Mano Oomen. Foto: Aad Meijer

John Bom. Foto: Aad Meijer

Frank van den Broek. Foto: Aad Meijer

16

Page 17: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Peter de Jong

OUD GASTEL - De geschiedenisvan Borchwerf II begint in 1998 alsde gemeenten Halderberge enRoosendaal de voorbereiding samenoppakken. Sindsdien is er veel ge-beurd, zoals te lezen is in het boekje‘BedrijvenPark Borchwerf II, vanToen naar Nu’. In februari 2005 volg-de de echte kick off. Al in 2001bracht het Bureau Ruimtelijke Orde-ning het rapport Duurzaamheidsplanuit, hetgeen in 2004 door Arcadiswerd vertaald naar het rapport ‘Delaatste stap naar de praktijk’. Daarinwerd het Duurzaamheidsplan vertaaldnaar het parkmanagement in de prak-tijk.De landschappelijke inpassing van hetduurzaamheidsplan kreeg per veldvorm. Veld A kreeg een vrij openlandschap, ingepast in groen en wa-ter. Bij veld D was er veel aandachtvoor de opstallen. Veld F wordt ge-groepeerd rondom een parkje met vij-vers en een oude, herstelde laan. VeldC heeft een terrein voor bewaakt par-keren.De Stichting Beheer Borchwerf II isbelast met het realiseren, coördinerenen bevorderen van het parkmanage-ment. Leo Welters is ad interim voor-zitter van de stichting. Het parkmana-gement moet ertoe leiden dat Bedrij-venPark Borchwerf een kwalitatiefhoogwaardige en uniforme, duurza-me inrichting en uitstraling zal heb-ben en gedurende een lange periodezal behouden.

VerplichtVoor de ondernemers is deelnameaan het parkmanagement verplicht.Onder het basispakket vallen ondermeer beheer en onderhoud van hetopenbaar gebied en de bewegwijze-ring en collectieve beveiliging. Ookis er een optioneel pluspakket, metmogelijkheden voor bijvoorbeeld ca-merabeveiliging, gladheidbestrijdingen gezamenlijke energie-inkoop. .”We bevorderen eigenlijk geruisloosdat er meer gebeurt dan aanvankelijkwas voorzien”, zegt Leo Welters.“Ondernemers kunnen meeliften metgunstige energietarieven, collectieveparticuliere beveiliging en het feit datBijzondere Opsporings Ambtenarenhier ook actief zijn.Op de openbare wegen mogen geenvrachtwagens parkeren. Alle hekwer-ken en naambordjes zijn uniform enwe hebben kilometers fietspad aange-legd voor de veiligheid.””Alles bij elkaar kun je zeggen dat weer alles aan gedaan hebben om het be-drijvenpark ook te maken tot eenecht park. Ondernemers betalen daar-voor contributie die bestaat uit eenvast bedrag en een bedrag per vierkan-te meter. Het hoogste totaal watmoet worden betaald is 14.000 europer jaar. Maar toch betalen alle deelne-

mers graag. De reden is dat hun on-roerend goed in deze kwalitatief hoog-staande omgeving de waarde behoud.En dat is erg prettig.”De stichting heeft een fulltime park-manager in dienst: Arjan Oostvogels.De stichting werkt met een beheer-plan dat dateert van 2007. Dit jaarwordt het beheerplan geactualiseerd.

OmvangVorm en omvang van BedrijvenParkBorchwerf II zijn in de loop der jarenveranderd. Het is wat groter gewor-den. De bruto oppervlakte ging van225 naar 245 hectare en de netto op-pervlakte van 125 naar 170 hectare.Dat kwam onder andere door vergro-

ting van het noordelijk deel van veldA voor bedrijfsvestiging en het water-retentiegebied. Ook werden de perce-len van Seegers en van Van Schilt aan-gekocht. Als gevolg van de verande-ringenwerd ook de kavelindeling aangepasten flexibel gemaakt. In vergelijkingmet eerdere plannen zijn enkele be-langrijke verschillen waarneembaar.Zo heeft de Roosendaalsebaan een an-dere tracé gekregen en is het wegen-net op veld A gewijzigd als gevolgvan de vestiging van grote bedrijven.De spoorlijn heeft een ander tracé ge-kregen en er komt geen spooronder-tunneling maar een verbindingswegvan Borchwerf II naar Majoppeveld.

De verlegging van de A58 heeft eenlagere prioriteit gekregen.Zo is Borchwerf II voortdurend on-derhevig aan wijzigingen. Welters:“We zijn flexibel. We hebben eengoede samenwerking met de gemeen-ten Roosendaal en Halderberge, metBOM en Rewin en andere bedrijven-terreinen zoals Moerdijk. Er is een dis-cussie geweest over het feit dat Heij-mans hier veel werk verrichtte. Wel-nu, dat was tevoren zo vastgelegd. Inde praktijk is het nu zo dat we zo’n25 bedrijven uit de regio vaak inscha-kelen voor onder andere groenaanleg,beheer en onderhoud, catering, auto-matisering en nog veel meer.. Het on-derhoud is een enorme klus, waar

ook sociale werkplaats uit de regiowordt ingeschakeld. Voor het be-heer- en onderhoud zijn we gebon-den aan een aanbestedingsprotocol,zodat elk passend bedrijf kan meedin-gen. Bij de aanleg van weg- en water-werken heeft Heijmans volgens de sa-menwerkingsovereenkomst de eerstekeus, zij het onder heel stringentevoorwaarden.. Intussen zijn we bezigopenbaar gebied over te dragen aande gemeenten. We hebben een rege-ling kunnen treffen met de fiscus datze er geen BTW over hoeven te beta-len. De overdracht is een bewijs vanhet feit dat de eindfase van de aanlegvan Borchwerf II over enige jaren inzicht komt.”

borchwerf II >>

Wie rondrijdt op Bedrijven-Park Borchwerf II ziet het

meteen. De wegen zijn breed ende opzet is ruim en groen. Hetparkmanagement wordt zeer se-rieus genomen en strak georgani-seerd. En dat levert veel positieveeffecten op. Directeur Leo Wel-ters: “Bedrijven doen graag meeomdat hun onroerend goed zijnwaarde behoudt.”

Parkmanagementzeer effectief

17

Veel aandacht voor groen op Borchwerf II. Foto: Aad Meijer

Page 18: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Bewaakt parkeren, wel zo veilig!

Meld u nu aan bij Parkeer Beheer Roosendaal of vraag naar de (abonnements)mogelijkheden en voorwaarden. Tel.: 0165 - 52 94 00 of e-mail: [email protected]

www.parkeerbeheer.nl

Geef geen gelegenheid voor vandalisme en inbraak en parkeer uw vrachtwagen op de hoogst beveiligde parking in Nederland!Als u uw vrachtwagen veilig wilt parkeren bent u op de Borchwerf in Roosendaal aan het juiste adres. Daar bevindt zich de best bewaakte vrachtwagenparking van Nederland.

Een unieke locatie met een ijzersterke combinatie van veilig parkeren en tanken. In 2012 komen daar nog extra faciliteiten bij met o.a. een horecagelegenheid.

Snel, makkelijk en voordelig!Dat is tanken bij TankEasy. Vanaf 18 juli is ons tankstation geopend aan de Aanwas te Roosendaal.En natuurlijk kunt u bij ons ook terecht voor duurzame brandstof.

Tanken met gezond verstand... tank E10TankEasy is met de nieuwe brandstof E10 volledig ingericht op een groene en duur-zame toekomst. Deze innovatieve brandstof is beter voor het milieu en is geschiktvoor bijna alle nieuwe auto’s. Kijk op www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl vooreen volledige check.

Waar vindt u ons?Ons tankstation is gelegen aan de oostelijke zijde van de A17. Neem de afrit 20 en u herkent ons aande oranje uitstraling. Het volledige adres is:Aanwas 55, 4704 SC Roosendaal. Kijk voor alle TankEasylocaties op www.tankeasy.nl

DCB... het eerste milieuvriendelijke truckstationDCB heeft de primeur: in januari opende op industrieterrein Borchwerf in Roosendaal het eerste groenetruckstation in Nederland haar deuren.

Voordelig tankenTank voordeliger met de GoCard van Oliehandel DC Berkel. Vraag hem snel aanprofiteer (met uw bedrijf) van de extra korting op onze brandstoffen.

DCB werkt aan een schone toekomstDCB werkt aan een schone toekomst door het leveren van innovatieve producten als CNG aardgas enBiodiesel B30. Het station is voorzien van alle faciliteiten van deze tijd.

Waar vindt u ons?Ons tankstation is gelegen aan de de oostelijke zijde van deA17. Het volledigeadres is:Aanwas 37, 4704 SC Roosendaal. Kijk ook op www.dcberkel.nl

Oliehandel DC BerkelTruckstop Roosendaal

Schoner tanken voor iedereen!

BN DeStem Zaterdag 16 juli 201146

Page 19: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

De ontwikkeling en realisatie van hetpark zijn erop gericht om alle mogelij-ke vormen van bedrijvigheid te kun-nen huisvesten, van kleinschalige kan-toorgebruikers langs de A17, totgrootschalige industriële gebruikersen EDC’s.Om ervoor te zorgen dat deze ver-schillende gebruikers zich optimaal ge-huisvest weten op BedrijvenPark Bor-chwerf, is bij de ruimtelijke invullingvan het park gekozen voor clustering.Zo kent BedrijvenPark Borchwerfeen aantal velden, waar specifieke in-richtingsvoorschriften per veld waar-borgen dat iedereen op de juiste plekterecht komt.Ook hierdoor uit zich het denken enhandelen in blijvend duurzame kwali-teit die het park kenmerken.

Ligging en structuurDe centrale ligging in het hart van deBenelux, tussen de Randstad, deVlaamse Ruit en het Duitse Ruhrge-bied maakt West-Brabant tot een zeer

aantrekkelijke vestigingsregio. Nietvoor niets is de regio al twee maal uit-geroepen tot de ‘logistieke hotspot’van Nederland.Borchwerf II is uitstekend bereikbaarvoor alle modaliteiten:- Direct aan de snelwegen A17 enA58- Tussen wereldhavens Rotterdam enAntwerpen- In nabijheid van internationaleluchthavens Schiphol, Brussel, Rotter-dam- Internationale spoor verbindingenvoor goederen & personen- Directe spooraansluiting goederen-vervoer op veld A- Binnenvaart- Nationale buisleidingenstraat.BedrijvenPark Borchwerf beschiktover twee directe op- en afritten aande A17 en een rechtstreekse ontslui-ting op de stadskern van Roosendaalen de dorpskernen van de gemeenteHalderberge. Ook de overigebedrijventerreinen van de regio zijn

uitstekend bereikbaar.

VestigingsfactorenBedrijvenPark Borchwerf wordt ge-realiseerd onder parkmanagement.De ondernemers weten zich op diemanier verzekerd van behoud van op-timale kwaliteit van hun pand en deomgeving. De voorzieningen van hetpark passen bij een eigentijds en toe-komstgericht bedrijvenpark. Denk on-der meer aan camerabewaking vanhet openbaar gebied en glasvezelnet-werken, klaar voor het snelste dataver-keer en gereed voor vergaandeICT-voorzieningen. Aantrekkelijkeinrichtingselementen en een door-dacht landschapsontwerp creëren eenideale omgeving en ondersteunen zobovendien het imago van een bedrijfs-pand en/of kantoorvilla

Prijs/kwaliteitverhoudingBedrijvenPark Borchwerf is de combi-natie van het beste van twee werel-den: de aantrekkelijke economischeen sociale omstandigheden van wer-ken en leven in West-Brabant verbon-den met de onderscheidende kwalitei-ten van een modern zakelijk cen-trum.

borchwerf II >>

De feiten overBorchwerf II

BedrijvenPark Borchwerf II bij Roosendaal is ruim245 hectare groot, waarvan circa 170 hectare beschikbaar

is voor uitgifte van kavels.

De velden

VELD F

Representatieve kantooromgevingop een zichtlocatie direct aan deA17.Representatieve kantooromgevingop een zichtlocatie direct aan deA17. Een centraal gelegen (recrea-tie)park met vijvers, fonteinen enveel groen. Kaveloppervlaktes tot0,5 hectare, maximale bouwhoog-te 12 meter. Warmte/koude-op-slag voor kantoorvilla’s.Er zijn nog kavels beschikbaar.

VELD D

Op veld D zijn kavels beschikbaarvanaf circa 1.500 tot 5.000 vierkan-te meter, bedoeld voor de klein-schalige gemengde bedrijvigheidin milieucategorie 3.Het betreft een representatievezichtlocatie aan de snelweg.Maximale bouwhoogte 12 meter(met vrijstellingsbepaling om teverhogen met maximaal 4 meter).Er zijn nog enkele kavels beschik-baar.

VELD A

Veld A van BedrijvenPark Borch-werf II biedt een breed scala aangrootschalige bedrijven, direct aande snelweg A17 en zeer geschiktvoor Distributie & Logistiek.De optimale vestigingsplaats is vol-

ledig ingericht en gefaciliteerd vol-gens de hoogste normen. Hier hui-zen toonaangevende internationa-le en nationale bedrijven en is nogslechts een beperkt aantal kavels be-schikbaar.

VELD C

De centrale ligging van Bedrijven-Park Borchwerf ten opzichte vande diverse transportmogelijkhedenis zowel voor nationaal als voor in-ternationaal georiënteerde trans-port- en distributiebedrijven wer-kelijk optimaal. Veld C is volledigvoorbestemd voor en ingerichtnaar de wensen en behoeften vande transport- & distributiesector.Direct gelegen aan toe- en afrittenvan de snelweg A17 is veld C een-voudig en snel bereikbaar. Milieu-categorie 3.

VELD B

Veld B is het laatste veld dat in uit-voering wordt genomen en is be-doeld voor reguliere bedrijvigheidmet een perceeloppervlakte vanaf1 hectare. Kavels op veld B zijn ui-termate geschikt voor spoorgerela-teerde en logistieke bedrijven.

Meer informatie:www.borchwerf2.nl

19

Overal goede bewegwijzering.

Langzaam maar zeker begint Borchwerf II vol te raken. Foto’s: Aad Meijer

Bedrijven willen graag naar Borchwerf II.

Page 20: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Peter de Jong

ROOSENDAAL - De woorden vanBartels worden meteen bevestigd alsde fotograaf van De Ondernemer inhet weekend een kijkje neemt bij hetterrein. Hij wordt snel gezien door debeveiligingscamera’s en vijf minutenlater stopt er bij hem een auto meteen medewerker van Parkeer BeheerRoosendaal die informeert wat hijdaar doet. De praktijk bewijst dus dathet systeem goed werkt.”In Nederland zie je nog altijd vaakdat vrachtwagens op plaatsen in debuurt van de snelwegen worden ge-parkeerd. Ze staan daar open en blooten Jan en alleman kan er zomaar bij”,constateert Bartels. “Je ziet dus dat ermet grote regelmaat wordt ingebro-ken en dat de kostbare goederen wor-den meegenomen. Hele combinatiesverdwijnen zelfs. De jaarlijkse schadein Nederland aan gestolen goederenen vrachtwagens bedraagt zelfs 350miljoen euro. Het probleem heerst inalle Europese landen en daarom heeftde EG beleid gemaakt dat gericht isop beveiligd parkeren. Het veiligheid-slabel dat wij hebben gekregen is daaronderdeel van.”

WinstSamen met Alblasserdam is Roosen-daal de enige in Nederland die Securi-

ty Level 4 heeft gehad. “Hoger kun-nen we niet komen. Voor Level 5moet je bewakingspersoneel op hetterrein hebben. Dat is niet haalbaarvanwege de kosten. Het terrein moetimmers wel exploitabel zijn. We heb-ben berekend dat het terrein met de-ze voorzieningen de eerste vier jarenverliesgevend zal zijn. Op den duur

zullen we wel uit de kosten komen.Winst maken hoeft ook niet meteen.Parkeer Beheer is voor 95 procent ei-gendom van de gemeente. Winst isniet onze eerste doelstelling”, zegt deoperationeel directeur.Toch werd de beslissing genomenom deze parking aan te leggen. “Wehebben toch de nek uitgestoken van-

wege de grote schade door de diefstal-len en vanwege de belofte in het ver-leden dat er een vrachtwagenparkeer-plaats moest komen op Borchwerf 2.Ze kunnen hier niet op de terreinenvan de bedrijven worden geplaatstomdat die ook na werktijd zijn afge-sloten. Op de openbare weg mogenze ook niet staan. Toen is er gezegd:als we dan toch een parking aanleg-gen dan doen we het ook meteengoed.”

Dure goederenBartels gelooft in de nieuwe voorzie-ning. “De Stichting Vrachtwagen Par-king Roosendaal vroeg om een par-keerplaats, maar niet om dit hoge vei-ligheidsniveau. Toch hebben we daar-voor gekozen omdat we hier in eenregio zitten met een sterke logistiekesector en er veel hoogwaardige endus dure goederen worden vervoerd.Denk maar aan autotransporten.”Het terrein is 15.000 vierkante metergroot. Er is plaats voor 130 vrachtwa-gens. “Eromheen staat een hoog hek-werk en er is schrikdraad. En die isecht sterker dan de schrikdraad die jein de weilanden ziet. Als je dezedraad aanraakt, duurt het zeker eenkwartier voordat je weer normaalkunt functioneren. Het doorknippenvan de draad veroorzaakt een alarm.Chauffeurs hebben door middel vaneen pas via een sluis geautoriseerd toe-gang. Overal - ook in de omgeving -is camerabewaking. De beelden wor-den 24 uur per dag live via internet

bekeken in onze centrale meldkamer,waar ook de beelden van de parkeer-garages binnenkomen. Als er onraadis, kan de beveiligingsdienst onmiddel-lijk reageren.”

LocatieHet terrein ligt aan de oostzijde vande A17 bij afrit 20. De A17 is een be-langrijke verkeersader tussen Rotter-dam en Antwerpen met een directeaansluiting op de A58. “De parkingligt dichtbij de snelweg. We zagendat het terrein in Alblasserdam verderweg ligt van de rijksweg. We zijn metopzet dichtbij gaan zitten, zodat weook meer passanten kunnen trekkendoor middel van ANWB-borden.We willen een combinatie met eenbenzinestation. Volgend jaar komt ereen horecavoorziening. Dat moet eenwegrestaurant worden met voorzie-ningen voor de chauffeurs, zoals eenwasserette, internet en televisie. Ookde service moet van hoog niveauzijn.”Het terrein is vooral ‘s avonds en inhet weekend al behoorlijk bezet.Maar er is nog volop ruimte voornieuwe abonnementhouders. “Wehebben 130 plaatsen maar die wagenszijn natuurlijk nooit allemaal tegelijkhier. Een vrachtwagen moet immersrijden om geld op te brengen.”In Oost-Europa zijn er veel meer be-waakte parkeerplaatsen, weet Bartels.“Maar er zullen hier ook steeds meerkomen. Eigenlijk moeten we toe naareen netwerk van dergelijke terreinen,zodat de chauffeurs nooit meer onbe-waakt hoeven te parkeren. Ik kan mevoorstellen dat verzekeraars de pre-mie omlaag doen omdat de risico’s opschade kleiner worden. Zover is hetnog niet, maar daar moet volgens mijzeker winst te behalen zijn. We zijnnu een van de eerste terreinen met ditniveau. Als we de voorzieningen inde nabije toekomst uitbreiden ziet detoekomst er goed uit.”

Meer informatie: www.parkeerbeheer.nl

De best beveiligdeparkeerplaats

Als een van de eerste in Ne-derland is Parkeer Beheer

Roosendaal gestart met een be-waakte vrachtwagenparkeer-plaats. Aan de Aanwas 4 op Bor-chwerf 2 is ruimte voor 130vrachtwagens. De parking is in-middels door de Europese Ge-meenschap gecertificeerd voorSecurity Level 4. “Daarmee zijnwe de best beveiligde parking vanNederland”, zegt Martin Bartels,operationeel directeur van Par-keer Beheer Roosendaal BV.

<< borchwerf II

De beveiligde parkeerplaats op Borchwerf II. Foto: Aad Meijer

Martin Bartels: Trots op veiligheidslabel. Foto: Aad Meijer

20

Page 21: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Loes van der Hoeven

DOMBURG - Alleen al in de ge-meente Veere zijn circa 4 miljoen toe-ristische overnachtingen per jaar.VVV Walcheren & Noord-Bevelandverschaft toeristen heel veel (gratis) in-formatie, waardoor zij hun verblijf inde regio op elke gewenste manierkunnen invullen. “Mensen verwach-ten van ons antwoord op al hun vra-gen. Die zijn divers en vaak praktischvan aard”, vertelt Carla Schönknecht,directeur van VVV Walcheren enNoord-Beveland. Onder dit regiokan-toor vallen de VVV’s in zes kernenvan de gemeente Veere, een in Vlis-singen en een in de gemeenteNoord-Beveland. “Onze rol veran-dert steeds meer van gastheer naar in-formatiemakelaar. In de nabije toe-komst zijn wij in staat, de informatievan ondernemers over attracties, eve-nementen en dergelijke binnen onswerkgebied te verzamelen en te ver-werken in ons systeem om vervolgensals gebundelde informatie terug te ge-ven aan de ondernemers. Daarmeekunnen zij weer hun gasten voorzien.Hoewel veel informatie digitaal kanworden verkregen, zal een fysiek kan-toor, zoals de VVV met haar ruimeopeningstijden, altijd nodig zijn omvragen van gasten persoonlijk en di-rect te kunnen beantwoorden. Onzekantoren in Vlissingen, Domburg enVeere zijn in het toeristenseizoen danook zeven dagen per week geopend.Buitenom onze openingstijden kun-nen bezoekers voor toeristische infor-matie, zoals accommodatiegidsen, deDeltagids, fiets- en wandelkaarten en

VVV-bonnen ook terecht in een vande zes VIP-punten verspreid overWalcheren en Noord-Beveland.”

Veranderde toeristZeeland was al een favoriete vakantie-bestemming van Duitsers en Neder-landers, ook steeds meer van Belgenkiezen voor de provincie. Naast hetstrandbezoek komen veel mensen omte fietsen, te wandelen en de eeuwen-oude cultuur te proeven.De stranden zijn het visitekaartjes.Qua blauwe vlaggen staat Veere in detop tien van Nederland. In de ge-meente wordt veel geïnvesteerd inhet kusttoerisme, bijvoorbeeld in debouw van luxe slaaphuisjes op hetstrand. Verder is er in Zeeland een uit-gebreid fietsknooppuntensysteem aande hand waarvan fietsers zelf hun rou-te kunnen uitzetten. De verhuurbe-drijven zorgen ervoor dat zij die opde meest uiteenlopende vervoermid-delen kunnen afleggen, zoals E-bikes,ligfietsen, fietsen met kinderfietsen enelektrische solexen. Daarnaast zal er

in 2013 een wandelnetwerk zijn ge-realiseerd van in totaal 500 kilometer.Door de hele provincie zal dit bestaanuit zeven netwerken die, waar moge-lijk, aan elkaar zijn verbonden. Van-zelfsprekend is het Veerse Meer eenEldorado voor watersporters. Veere iseen compacte gemeente, waardoorbezoekers binnen een straal van tienkilometer vinden wat zij zoeken.Carla Schönknecht: “Toeristen zijndoor de jaren heen veranderd. Gin-gen zij vroeger in alle vroegte met dekoelbox naar het strand om dat rondzonsondergang weer te verlaten, te-genwoordig doen toeristen veel meerop één dag. Mensen zijn actiever ge-worden, maar blijven ook korter danenkele decennia geleden. Een week isal lang. Meestal komen zij een aantalkeer per jaar om een paar dagen te ge-nieten van de rust, de ruimte en alleandere unieke producten die wij tebieden hebben. Quality time is be-langrijk voor de hedendaagse toeris-ten. Daaraan kan ons toeristische pro-duct ruimschoots voldoen. Als VVV

dragen wij ons steentje bij aan de con-stante actualisering daarvan. De ge-meente deelt bijvoorbeeld onze me-ning dat in alle Veerse kernen WIFImoet komen en heeft daarover on-langs een positief besluit genomen.”

Promotie Zeeland DeltaNaast samenwerking met de lokaleondernemers en overheden werken al-le vijf Zeeuwse regionale VVV’s endie van Ouddorp aan Zee sinds 2006samen onder de naam ‘Promotie Zee-land Delta’. Iedereen kent de naamZeeland. Het toeristische productZeeland is echter heel divers, wantelk eiland heeft zijn eigen bijzonder-heden. Promotie Zeeland Delta sluitaan bij een behoefte van overheden,brancheorganisaties, ondernemer énconsumenten om de promotie- enmarketing activiteiten in de ZeeuwseDelta te bundelen en verder te profes-sionaliseren. Onder deze gezamenlij-ke noemer vergroten zij met een ei-gen beeldmerk en huisstijl de herken-baarheid voor toeristen en bieden zij

een kader voor nieuwe producten endiensten.

Toekomstige ontwikkelingen”Moderne toeristen willen Veere ‘be-leven’ op een manier dat zij snel geïn-formeerd willen worden over specialetips, kant en klare arrangementen, leu-ke uitjes, bijzondere accommodaties,evenementen in de provincie of dis-cussieplatforms. Daartoe zullen steedsmeer mobiele applicaties van onzewebsite worden gerealiseerd. Daar-naast is foursquare onontbeerlijk inVeere. Het onlangsgeïmplementeerde project ‘BelevendFietsen’, dat MP3 en SMS op een ver-nieuwende wijze met elkaar combi-neert is enorm populair. Dit maakthet mogelijk om een verhaal te vertel-len over de plek waar fietsers zich be-vinden. Ten slotte zouden wij graagde succesvolle Zonnetrein langs deVeerse kust begroeten”, besluit CarlaSchönknecht.

www.vvvzeeland.nl

veere >>

Recreatie en toerisme zijnheel belangrijke economi-

sche pijlers van Zeeland. Deze ende horecasector bieden veel werkop allerlei opleidingsniveaus, aanzowel fulltimers als parttimers enherintreders. Nergens anders inNederland vind je de perfectecombinatie van zee, strand, dui-nen, bossen, polders, historischedorpen en steden, en water. Datmaakt Zeeland tot de vakantie-provincie bij uitstek.

21

VVV: gastheervan de regio

Wat kunt u in de komende Ondernemer verwachten

Datum Thema17 september Special Moerdijk & Schouwen-Duiveland15 oktober Transport / Logistiek19 november Gemeentespecial

Meer informatie?deOndernemer West-BrabantT 076 – 531 22 55E [email protected] ZeelandT 0118 – 434 070E [email protected]

Het stadje Veere trekt jaarlijks vele duizenden toeristen.

Page 22: BNDeStem De Ondernemer juli 2011
Page 23: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Annet van de Ree

GOES - Wubbo Ockels is een veelgevraagd spreker op nationale en in-ternationale congressen, maar maaktzich de laatste jaren vooral sterk voorde ontwikkeling van duurzame tech-nologie aan de TU Delft. Sinds 2003is Ockels hoogleraar Duurzame Tech-nologie aan de TU Delft en directeurvan ESA’s programma voor Educatie-ve Projecten voor Outreach activitei-ten. In dit programma stimuleert hijjonge wetenschappers en ingenieursuit heel Europa om deel te nemen inervaringsprojecten met het gebruikvan nieuwe communicatie technolo-gie en innovatieve werkmethoden. Inapril jl. lanceerde Ockels een prototy-pe bus voor 23 personen, waarin lou-ter duurzame en innovatieve techniekis toegepast. Hij rijdt volledig op elek-triciteit en haalt wel 250 km per uur.De superbus is in Dubai geïntrodu-ceerd als luxe openbaarvervoer voor-ziening. Volgens Ockels kan er over10 à 15 jaar door heel Nederland metdeze bus gereden worden. Realiteitof luchtfietserij? Op Contacta 2011kunt u met hem in discussie over derealiteit van duurzaamheid.

Als een speerMet de komst van Wubbo Ockels,gaat de organisatie van Contacta 2011haar ambities waarmaken om ditevent naar een hoger plan te tillen.‘Het aantal inschrijvingen voor stand-ruimte gaat inmiddels als een speer’benadrukt Perry Kentin. De regionale

Pleinen lopen in hoog tempo vol, zobleek tijdens een onlangs gehoudenoverlegbijeenkomst tussen de Pleincoördinatoren, conceptmakers, stand-bouwers en inrichters. De Pleinenvan Walcheren en Zuid-Beveland zul-len een indrukwekkende oppervlaktegaan innemen. Ook vanuit Vlaande-ren en Brabant neemt de belangstel-ling toe. “In de Vlaamse regio Eeklozijn ondernemers in ca. 17 gemeen-ten benaderd om gezamenlijk deel tenemen op Contacta 2011. De deelna-me vanuit Vlaanderen groeit jaarlijksgestaag door, en daar zijn we blijmee.” Naar verwachting zal een geva-rieerde groep uit de diverse sectorengaan deelnemen o.a. uit de ICT sec-tor, maar het aanbod wordt eveneensaangevuld met leveranciers van bij-voorbeeld streekproducten. Daarnaast

willen ook de Brabantse ondernemerzich clusteren in een hal. “Wie nog in-teresse heeft in standruimte, kan ikaanraden de beslissing niet tot na dezomer uit te stellen”, zegt Kentin.

Een indrukwekkende carrièreProf. dr. Wubbo Ockels werd in1946 in Almelo geboren. In 1973 stu-deerde hij cum laude in Groningen afop basis van onderzoek aan het Nu-clear Physics Accelerator Institute inwis- en natuurkunde. In 1978 behaal-de hij zijn doctoraal in wis- en natuur-kunde aan de Universiteit van Gronin-gen. In datzelfde jaar werd WubboOckels als één van de drie EuropesePayload Specialisten uitverkoren ombij de European Space Agency de Spa-celab-1 missie te komen trainen, metals resultaat zijn eerste ruimtevlucht

in 1985. Sinds 1986 is Ockels gestatio-neerd bij ESTEC (het technische enwetenschappelijk onderzoekscentrumvan de ESA in Noordwijk).In juli 1992 stelde de Technische Uni-versiteit van Delft professor Ockelsaan in een parttime functie als hoogle-raar aan de faculteit RuimtevaartTechnologie. Bovendien behoudt hijzijn kwalificatie als ESA wetenschap-pelijk astronaut.

Naast zijn functie als professor aan deTU van Delft sinds 1994, heeft Wub-bo Ockels deelgenomen aan voorbe-reidende studies voor een EuropeanMoon program en in 1996 nam hijhet initiatief om een voostel te ont-werpen voor een Lunar South Poleexpeditie door robotten in 2001, ge-naamd Euromoon. In 2001 en 2003

was hij technisch adviseur van het stu-dententeam dat de Solar Challengewon. Sinds september 2003 is Wub-bo Ockels hoogleraar DuurzameTechnologie aan de Technische Uni-versiteit Delft.

Tegenwoordig is Wubbo OckelsHead of Office voor ESA’s nieuwekantoor voor Educationele Projectenvoor Outreach Activiteiten dat zichonder andere bezighoudt met het zor-gen voor praktijkervaring voor jongewetenschappers en ingenieurs door ac-tieve participatie in echte projecten,met het gebruik van nieuwe werkme-thoden en met het gebruiken vannieuwe communicatie technologieënom de interesse in wetenschap entechnologie onder de jonge Europea-nen te stimuleren.

contacta >>

Wubbo Ockels heeft weinigintroductie nodig. Deze

eerste Nederlandse astronaut iseen nationale held en een geres-pecteerd visionair. Hij mag dusniet ontbreken op Contacta 2011en hij past perfect als ‘keynote’speaker in het thema “Visie op deToekomst”. Of ook zijn laatstehoogwaardige innovatieve pro-ject, de superbus, de coördinatenvoor de locatie Zeelandhallen inGoes gaat vinden, is nog onzeker.

23

Ockels spreektop Contacta

Wubbo Ockels komt, met of zonder bus. Foto: ANP

Page 24: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Ron Gregoor

BREDA - In het hele land organi-seert bureau Synpact uit Den Boschsamen met initiatiefnemers ING enMKB Nederland ondernemerscon-gressen. Doorgaans zeer goed be-zocht door ondernemers die in kortetijd veel willen horen. In één dag wor-den de bezoekers geïnspireerd doortopcoaches en topondernemers. Waar

het allemaal om draait? Kennis, Inspi-ratie en Netwerken.

Om het andere jaar strijkt het Onder-nemersCongres neer in het BredaseChassé Theater. Net als in voorgaan-de jaren was het ook nu volle bak.Niet zo verwonderlijk als je kijkt naarhet aanbod. Sprekers als Aad Ouborg,die uiteraard een thuiswedstrijd speel-de, topman Stef kranendijk van DES-SO, trendteller en auteur René C.W.Boender en Marc Lammers. Nie-mand minder dan Jort Kelder leiddede discussies. En waar Kelder is, daarwordt vuurwerk afgestoken.Maar het was niet alleen luisterenvoor de aanwezigen. Na de lunchstonden er inspiratiesessies op het pro-gramma: masterclasses, korte lezingenen workshops. Maar waar het demeesten toch vooral om te doen was:netwerken. Die mogelijkheid was ervolop in Breda.

Volle bak bij OndernemersCongres

<< evenement

Ga uit van je eigen kracht. Inde sport is het een gevleu-

gelde uitspraak. Oud- hockey-bondscoach van de vrouwenMarc Lammers inspireerde erdonderdag 16 juni de onderne-mers mee, die het Ondernemers-Congres in het Bredase ChasséTheater bezochten. “Winnaarshebben een plan.” Het publiekhing aan zijn lippen.

Actief meedoen aan het ondernemers rad van fortuin.

Nog even uitleggen wie waar spreekt.

24

Een tekenaar portretteert de gasten aan de hand van foto’s.

René C.W. Boender legt het nogeen keer uit.

Volle zaal bij het netwerken.

Page 25: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

evenement >>

in Chassé Theater

25

Foto’s: Kees Bennema

Even napraten. ‘Wat zei hij ook weer.’

Jort Kelder vraagt om aandacht.

Druk bellen. Het is een spel.

Aad Ouborg speelt een thuiswedstrijd. Lachende gezichten op de ‘ afterparty’.

Page 26: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

<< berichten

Inkoop Breda isruim 90 procentduurzaam

Het afgelopen jaar 2010 was 92procent van de inkopen van deGemeente Breda duurzaam. Datis 17 procent meer dan het voordat jaar gestelde doel. In totaaldeed de gemeente vorig jaar 95openbare aanbestedingen. Datblijkt uit de Duurzaamheidmoni-tor van het Ministerie voor Infra-structuur en Milieu. Deze geeftvoor 2010 per organisatie eenoverzicht van duurzaam inkopen.Een vergelijking met andere ge-meenten verschijnt over enkelemaanden in het eindrapport.

Drempelvrij voorwebsite BredaDe nieuwe website van Bredawww.breda.nl voldoet aan de zes-tien ijkpunten van prioriteit 1 vande webrichtlijnen zoals die doorde landelijke overheid zijn opge-steld.Deze webrichtlijnen moeten ga-randeren dat mensen met een be-

perking en mensen met verschil-lende soorten computers en zoek-machines overheidssites goed kun-nen benaderen. Breda is daarmeede negentiende gemeente in Ne-derland die het waarmerk Drem-pelvrij heeft behaald.

Nieuwe hoofdstructuurorganisatie BredaDe ambtelijke organisatie van deGemeente Breda heeft sinds 1juni 2011 een nieuwe hoofdstruc-tuur. De huidige directies zijn op-gegaan in de nieuwe directiesOntwikkeling, Beheer en Dienst-verlening en het Servicebedrijf.De Bredase Samenwerkende Be-drijven (BSW) blijft bestaan enopereert op afstand. De CultureleInstellingen zijn bezig met een tra-ject tot verzelfstandiging.De Directie Ontwikkeling wordtgeleid door Gijsbert van Herk, dedirectie Beheer door Bruun Schel-tema.

Bourgondisch Breda vindt plaats op10 en 17 november. Voorafgaandhieraan zal op 27 oktober in GoldenTulip Keyser Hotel een kickoff wal-king dinner voor business partners enexposanten zijn waarbij men gelegen-heid heeft om de onderlinge bandente versterken en het succes van ditevent te garanderen. Tevens wordt inhet Mezz de conferentie over het“Netwerken Hier en Nu” gehoudenwaarmee Bourgondisch Breda ook derol van netwerken op de kaart zet.In de fantastische ambiance van voor-malig bioscoop Grand en nu in volleglorie hersteld door de bekende Bre-dase zakenman Aad Ouborg makenongeveer 60 bedrijven hun opwach-ting om zich culinair te presenteren.Elk bedrijf heeft een eigen Petit Res-taurant en hebben een keuze gemaaktuit diverse culinaire uitstralingen, in-dien wenselijk geadviseerd door de

creatieve Bob Hutten (Hutten cate-ring verzorgt exclusief de catering inhet Grand Theatre).Nu al hebben zo’n 20 bedrijven zichingeschreven Bourgondisch Bredabiedt diverse b2b ludieke markt waarde bezoekers zich kunnen onderdom-pelen in de geneugten van het culinai-re en daar tevens goede contacten leg-gen met het aanwezig bedrijfsleven.Wat het salestraject compleet maakt ishet Walking Gala Dinner, op 17 no-vember een avondvullend program-

ma van 18.30 - 24.00 uur met o.a. op-treden van voormalig Cirque du So-leil artiesten en ludieke acts. Het mo-ment om nieuwe zakelijke relaties teop te bouwen. Een eigen tafel is almogelijk vanaf 4 personen. De expo-sant kan ook een zogenaamd combiticket kopen: beursdeelname met eeneigen petit restaurant incl. 4 VIP en-tree vouchers voor het Walking GalaDinner after sales in optima forma ensucces gegarandeerd, acquisitie op debeurs en Walking Gala Dinner.

Bourgondisch Breda garan-deert voor de ondernemers

die daaraan meedoen, zakelijksucces.Dat durven de organisato-ren Bared en Tutch Communica-tion wele te beweren van dit nieu-we business-to-business evene-ment dat dit najaar wordt gehou-den.

I n deze kolom geven wij u een overzicht van nieuws dat op deon-dernemerzwn.nl gevonden kan worden. Het gaat om actueel

nieuws, dat niet in de maandelijkse uitgave van de Ondernemer staat.

Het gebeurt allemaal in het Grand Theater.x

26

Meer informatie over deondernemerzwn.nltel. (076) - 531 22 55, email: [email protected]

Bourgondisch Breda

voor een gezondheid zonder zorgenBEURSHEALTHYHAPPYLIFE

Gezond, gelukkig (lang) levenExposanten zijn interactief. Ze nemen testen af, geven de-monstraties, proeverijen en geven workshops in één van de theaters.

Inschrijven doe je individueel in één van de vier zones. Voel je je thuis bij één van de groepen? Ziekenhuizen en klinieken, gezonde voeding, mobiliteit, aangepast wonen, ouderenzorg / mantelzorg, noviteiten, hulpmiddelen, beauty & fashion, of retail. Schrijf je dan in op een plein. Je kunt je eigen stand bouwen of één van onze oplossingen kie-zen. Van luxe marktkraam tot ingerichte houtbouwstand. (Patienten) verenigingen en goede doelen doen gratis (zie voorwaarden) mee.Bezoekers worden geinformeerd middels een uitgebreide

cross-media campagne in Brabant en Zeeland. Advertenties in dag- en weekkranten, online, driehoeksborden in de gro-te steden, poster en fl yeracties, en een HHL beurskrant van 24 pagina’s. De kranten hebbben een bereik van 1.750.000!

VroegboekkortingSchrijf je in voor 15 augustus en profi teer van 20 euro per m2 vroegboekkorting!

18-19-20NOVEMBER 2011

De HHL wordt ondersteund door: MEER INFORMATIEwww.healthyhappylife.nl

[email protected] Frank de Bot 06 320 55 444

Ben je actief in de zorg,voeding, beweging,preventie of beauty?Presenteer je product of dienstaan 15.000 bezoekers, die actiefhun gezondheid en welzijnwillen bevorderen.

Page 27: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Ad van Bladel

Maar de tijden veranderden; Merce-des liet zijn mediumsized SUV be-hoorlijk groeien toen de klad tegelij-kertijd nogal in de markt kwam. Datkan en wil een fabrikant als Merce-des-Benz natuurlijk niet over zijnkant laten gaan. Dus werd het tijdvoor een nieuw type. Wéér heet-ieM; vanaf november is hij te koop bijalle dealers.Mercedes-Benz beroemt zich er opdat ze gebruik maken van de nieuw-

ste en modernste technologie. Dat isterecht, want heel veel noviteiten ko-men uiteindelijk bij Das Haus van-daan. Technische vooruitstrevend-heid is een van de speerpunten waar-mee ook de forse M-klasse is ontwik-keld. De fabrikant claimt dat - ten op-zichte van het voorgaande model -dit type in sommige gevallen tot 25procent zuiniger is geworden. Dat isnatuurlijk nogal wat. En waar voor-heen kopers van dit soort grote auto’szich niet zoveel gelegen liet liggenaan verbruikscijfers, komen autofabri-kanten daar tegenwoordig niet meerzo snel weg. Ook niet, zelfs niet als jeMercedes-Benz heet. Alle beschikba-re dieselmotoren van het nieuwe mo-del worden uitgerust met BlueTectechnologie, wat staat voor een zo ge-ring mogelijke uitstoot van uitlaatgas-sen. Alle nieuwe modellen M met die-selmotor voldoen aan de Euro 6 emis-sienorm die pas wettelijk van kracht

wordt in 2014.Dat fabrikanten van grote, hoge mo-dellen op technisch gebied behoorlijkaan de weg timmeren blijkt wel uithet feit dat het een aantal jaren gele-

den volstrekt ondenkbaar was dat eenforse auto als een M-klasse een doorde fabriek opgegeven gemiddeld ver-bruik van slechts 6 liter per 100 kmkent. In de praktijk klopt dat cijfer

doorgaans niet helemaal, maar dat jenieuwe M-klasse zich volstrekt nietvoor zijn verbruik hoeft te schamen,dát is wel duidelijk. Het model metdie motor scoort er een schitterendB-energielabel mee. Voor het eerst iseen M-klasse dan ook leverbaar meteen viercilinder motor. Mercedeswéét wel wat downsizen betekent.Niet alleen onder de motorkap ge-beurde een en ander. Mercedes heeftzich ook voor dit nieuwe type ookveel moeite getroost om het onderstelverder te perfectioneren.De nieuwe M-Klasse wordt standaardgeleverd met SELECTIVE DAM-PING, een systeem dat de mate vandemping automatisch aanpast aan dewegomstandigheden en de rijstijl.Alle typen zijn standard uitgerust met4MATIC vierwielaandrijving.De nieuwe m-klasse is vanaf heden tebestellen; vanafprijzen bedragen vanaf69.900 euro, inclusief belastingen.

onderweg >>

Waarschijnlijk zijn de auto’s die(deels) op elektra lopen een tussenfasenaar vervoer met waterstof als brand-stof. Met name in ons land doen hy-bride auto’s het buitengewoon goed,het beste van heel Europa, dankzij on-ze milde belastingfaciliteiten voor dieauto’s. Auto’s die echt alleen op elek-tra kunnen lopen zijn er nog maar bit-ter weinig, ook al omdat de nadelennog behoorlijk groot zijn. Hybrideau-to’s zijn uiteindelijk tóch nog auto’sdie lopen op een benzinemotor, welis-waar geholpen door een elektromo-

tor, maar de basis ligt bij de motor dieloopt op Euro95. In dát gegevenwordt vanaf november een bres gesla-gen door General Motors die dan deeerste Opels Ampera gaan uitleveren.Opel claimt met nadruk dat dit de eer-

ste auto is die op elektra rijdt én bo-vendien een behoorlijke actieradiusheeft, een van de grootste nadelenvan puur elektrisch aangedreven au-to’s. De truc van General Motors isdat het een kleine viercilinder benzi-

nemotor in bouwt als generator voorde twee elektromotoren. De accu’svan de twee elektromotoren wordenvia het stopcontact én als het moetvia de benzinemotor aangedreven.Daarmee creëert GM een volwaardi-ge auto met een uitermate geringe uit-stoot. De viercilinder benzinemotorhoeft namelijk niet zo hard te werkenomdat de auto op de accu’s rijdt. Er isgeen lineair verband tussen de snel-heid van de auto en hetgas/elektropedaal. Een en ander resul-teert in een totaal nieuw type automet enerzijds een ongekend lage uit-stoot en anderzijds met een actieradi-us van - aldus Opel - zo’n 500 kilome-ter. Het fraaie van de Ampera is dathij op een verrukkelijke manier soe-pel van zijn plaats komt en enorm ge-ruisloos rijdt. Eenmaal opgeladen rijdtde auto de eerste tachtig kilometer (inde winter waarschijnlijk wel wat min-der) sowieso elektrisch, pas daarnaspringt de benzinemotor bij.

De Opel Ampera die is gebaseerd opde Amerikaanse Chevrolet Volt, heefteen vierdeurs carrosserie. Het interi-eur is ruim genoeg voor vier perso-nen; de achterste zitplaatsen zijn vanelkaar gescheiden en vormen dusgeen klassieke bank.Je hoeft geen helderziende te zijn omde Opel Ampera in ons land een glan-zende toekomst te voorspellen. Datligt deels aan de kwaliteiten van de au-to en deels aan de manier waarop Ne-derlanders met belastingvoordelenomgaan: riant. En de fiscus is buiten-gewoon mild voor eigenaren van eenAmpera. De auto is BPM/BTW-vrijen blijft dat tot 2015. Bovendiengeldt de auto als puur elektrisch en isdaarom bij zakelijk gebruik vrij vanbijtelling. Dat zal heel wat onderne-mers als Mozart in de oren klinken ende bestellingen zullen Opel geenwindeieren leggen.De Opel Ampera gaat ongeveer43.000 euro kosten.

De Eos werd wat hoger in de marktgezet, tussen Passat en Golf in als hetware en kreeg, naar de rage van dietijd, een stalen klapdak. Iets minderdan bij sommige andere merken wistVolkswagen het achterwerk dat zoontstond wat minder voluptueus tehouden doordat ze het dak op maarliefst drie punten liet scharnieren inplaats van op de twee gebruikelijkepunten van de concurrentie. Daar-door kunnen de afzonderlijke dakde-len kleiner zijn en oogt de auto in ge-sloten toestand beter en is de achter-kant wat minder uit proportie. On-

langs werd de Eos door middel vaneen facelift aangepakt en heeft ie nuhet breeduit ‘lachende’ Volkswagenfamiliegezicht.Bij de introductie in 2000 paste Volks-

wagen overigens nóg een slimmig-heid toe, wetende dat je in onze con-treien niet 365 dagen van het jaaropen kunt rijden. Het bovenste dak-deel werd door de Duitsers voorzien

van een apart glazen schuifdakje zodatje bij gesloten coupécarrosserie tochde wind over je bolletje kunt latenglijden. Een unieke constructie diedoor andere fabrikanten tot op hedennog niet is nagebootst, vreemd eigen-lijk, want het is een technisch hoog-standje. Met de introductie van denieuwe Volkswagen Golf cabrioletlijkt de Eos aan belang wat in te boe-ten. Maar wie gereden heeft met dezecoupé/cabriolet weet dat de auto néteen slagje ruimer is, of aanvoelt, dande Golf en niet iedereen zal even ge-charmeerd zijn van een stoffen kap zo-als de Golf die heeft.Hoe het ook zij, de Eos is er nog endat zal zeker ook nog wel wat jaartjeszo blijven, afhankelijk van de verko-pen van dit vernieuwde type natuur-lijk. De Eos is leverbaar met een keu-ze uit vier motoren, waaronder eendieselblok met een cilinderinhoudvan twee liter en 140 pk. De andere

benzinemotoren hebben een direct in-gespoten motor onder de voorkapmet respectievelijk 122, 160 (beideop basis van de 1.4 TSi motor) en210 pk (2.0 TSi) die tot aansprekendeprestaties in staat zijn. Het ligt er maaraan tot hoe diep je financiële fondsenreiken en wat je, qua prestaties, rij-comfort en uitstoot, belangrijk vindt.Wie zijn of haar Eos graag een beetjeoppimpt, kan de auto bestellen met le-ren bekleding die zonlicht weerkaatstwaardoor je niet meteen je billenbrandt als de auto langere tijd open inde zon heeft gestaan.Volkswagen heeft met de Eos nogsteeds een fraaie coupé/cabriolet inde prijslijst staan die wat mij betreft inde top meedraait van wat er op ditpunt wordt aangeboden.Wie een Eos wil rijden moet min-stens 33.900 euro meebrengen naarde dealer; dit bedrag is wel inclusiefbelastingen.

Mercedes-Benz maakt M-klasse zuiniger

Opel Ampera: de échte doorbraak komt van Opel

Volkswagen Eos: Duitse topcoupé/cabriolet

J arenlang was het een zeer ge-liefd model van Merce-

des-Benz, de M-klasse. Een SUVwaarmee in een brede bovenlaagvan de samenleving goede sierkon worden gemaakt. Vooral heteerste type werd goed verkocht,ook in Nederland.

27

S inds enige jaren begint hetbesef door te breken dat er

toch ooit écht een einde komtaan de levering van fossiele brand-stoffen voor auto’s. Nog steeds isniet helemaal duidelijk waaropauto’s van de toekomst zullen rij-den, elektriciteit of waterstof.

I n 2000 werd de VolkswagenEos, met behoorlijk veel boa’s

en bombarie geïntroduceerd alshét alternatief voor de Golf ca-briolet waarvan Volkswagen toenal wist dat die van de markt zouverdwijnen.

Page 28: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

De eerste golfdag werd gehouden opwoensdag 15 juni op Golfpark Prin-cenbosch in Molenschot. Dertien be-drijven hadden zich voor die golfdagingeschreven. De flighthouders kon-den twee gasten uitnodigen om deflight te lopen. Bladmanager Johanvan den Kieboom van de Onderne-mer, die zelf als verwoed golfer uiter-aard ook een flight liep, verwelkom-de de gasten om 12.00 uur. Tijdenshet lunchbuffet dat grotendeels bui-ten plaats vond, werd de wedstrijd-vorm Texas Scramble uiteengezet enontvingen alle veertig deelnemers een

rijk gevulde Golfbag.Klokslag 13.00 openden Pelikaan Rei-zen en Verlegh Bouwstoffen de wed-strijd met hun eerste afslag op baan Aen baan B.Tijdens de wedstrijd zorgden account-managers Jos van Dongen en FritsSmeets van BNDeStem dat hun gas-ten ook tijdens de wedstrijd voorzienwerden van een hapje en een drankje.

Tussen 17.00 uur en 18.00 uur kwa-men alle flights binnen en werd erbuiten met een drankje en hapje nage-praat over de geslaagde wedstrijd, hetprachtige weer en over de mooiebaan van Golfpark Princenbosch. Na-dat iedereen opgefrist was, verwel-komde Richard Beenackers, direc-teur Princenbosch om 19.00 alle gas-ten en opende het afsluitende diner.

Tussendoor vond de prijsuitreikingplaats. Winnaar van vorig jaar Ver-legh Bouwmaterialen moest zijn eer-ste plaats afstaan aan Orthomedic uitRoosendaal. De Neary werd wel ge-wonnen door Verlegh Bouwmateria-

len en de Leary wederom doorO\thomedic.Tot slot werden er twee halve adver-tentiepagina’s in de Ondernemer ver-loot.Onder toeziend oog van RichardBeenackers haalde Marja de Rooijvan BN DeStem twee wedstrijdkaar-ten uit de grote schaal: HANKO uitBreda en Smart Expo’s uit Bavel.

”De Ondernemer Golfdag is weder-om een geslaagd evenement, wantnaast een gezellige golfdag zijn er ookweer vele contacten gelegd tussen de40 ondernemers vandaag”, zegt Johanvan den Kieboom.” Ik dank ook Ri-chard Beenackers en Cock Vrijmoedtvoor de prettige samenwerking diemede heeft geleid tot het succes vandeze dag. Maar ik kijk ook alweervooruit en heb alle vertrouwen dat dekomende twee golfdagen in het na-jaar, op 13 september op de GoeseGolf te Goes en 28 september opLandgoed Bergvliet te Oosterhoutnet zo succesvol zijn als hier op Golf-park Princenbosch.

Netwerk Golfdag de Ondernemer

<< golfdag

Voor het derde jaar houdt deOndernemer ‘de Onderne-

mer Golfdagen’. Dit jaar wordenvoor het eerst drie golfdagen ge-organiseerd: Twee in West- Bra-bant en een in Zeeland. De eerstegolfdag op het park Princen-bosch in Molenschot was een suc-ces. Niet in het minst door hetschitterend golfweer.

Klaar voor de start: team Pelikaan Reizen.

Team Leendert van den Born.

28

Even met z’n allen napraten.

Het team Tutch Communication.

Team Orthomedic.

Page 29: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

golfdag >>

smaakt naar meer

De deelnemers

Pelikaan Reizen te Zevenber-gen, Mediaburo 100 KWMedialis te Oosterhout, EentService Center te Goes, Leen-dert van den Born te Breda,Verlegh Bouwmaterialen teBreda, Tieman Trading teGilze, Smart Expo’s te Bavel,Orthomedic te Roosendaal,Hanko te Breda, Tegel Su-per Hoornick te Breda, DeRooij te OosterhoutTutch Communication teBreda en de Ondernemer teBreda

29

Flight De Rooij.

De Ondernemer speelt een thuiswedstrijd. Flight Tegel Super Hoornik.

Team ESC Goes.

Flight 100 KW Medialis

Page 30: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Kijk voor het laatste regionale zakelijke nieuws op

www.deondernemerzwn.nl

De cijfers zijn weliswaar nog niet definitief,maar Nijskens licht met een gerust hart de voorlopige resultaten toe.

Iets minder nieuwe vestigers dan een jaar geleden, maar wel meer arbeids-plaatsen en een hoger investerings-volume. Het gaat goed met de regio?“Ja, vooral Bergen op Zoom scoort goed.Het Amerikaanse kledingconcern Forever 21 opent zijn Europees distributiecentrum in Bergen op Zoom. Ook TNT Fashion opent er een distributiecentrum. Samen zijn deze centra goed voor ruim 550 ar-beidsplaatsen. En onlangs werd bekend dat EnviroPulp in Bergen op Zoom biobased verpakkingen gaat maken. Dit gaat circa 75 mensen werk opleveren, mogelijk op termijn meer.”

Hoe gaat het in het regionale mkb?Er is sprake van een financieringsproble-matiek in deze hoek omdat banken terug-houdend zijn. De eisen aan een lening zijn strenger en vooral mkb bedrijven hebben daar last van.Wij moeten veel meer uit de kast trekken, bijvoorbeeld met het vinden van private investeerders. Het is gewoon veel lastiger momenteel, dat blijkt wel uit de cijfers. Hoewel, het investeringsvolume was het eerste half jaar met ruim vier mil-joen euro wel stevig.”

Doet REWIN nog wat extra voor het mkb?Om het mkb nog beter te helpen in deze moeilijke tijden werken we intensiever samen met andere partners die het be-drijfsleven ondersteunen in Brabant en Zeeland. Met de regeling Brabant Finan-cial Matching ondersteunen we onder-nemers bij het vinden en inschakelen van een financieel adviseur waardoor we de kans op financiering voor die bedrijven vergroten. Dit gebeurt onder andere met vouchers met een waarde tot 2.500 euro als tegemoetkoming in de kosten van die adviseur.”

In de economische barometer in deze krant lijkt u wat behoudend?“Een zeven in het huidige economische klimaat is een redelijk positief cijfer. Som-migen vinden het misschien laag, maar je moet op een eerlijke manier kijken.Ver-

geet niet dat het in de bouw en de pu-blieke sector niet goed gaat.Als regio doen we het gewoon heel goed, maar het is nog geen acht.Daarvoor zijn er nog te veel on-zekerheden.”

In hoeverre gaat het hier om koffie-dikkijken? De cijfers in de barometer lopen nogal uiteen.“Wij hebben een redelijk voorspellende waarde, want we staan aan het begin van de investeringsstroom.We spreken immers veel met investeerders en zien wat zij doen.Het is duidelijk dat zij weer kansen zien.Een zeven is dan ook een goede en stevige beoordeling. De voorlopige halfjaarcijfers ondersteunen dat beeld.”

Hoe ziet de nabije toekomst er uit?“Het gaat goed met de drie speerpunten Biobased Economy, Maintenance en Lo-gistiek. De groene campus in Bergen op

Zoom gaat definitief van start. De eerste investeerders zijn er. Voor de logistieke campus in Breda zijn de vooruitzichten goed.Verspreid over de speerpunten lopen dertig projecten met een investeringssom van ruim dertig miljoen euro.” Lachend:“Misschien dat het cijfer in de volgende barometer toch iets omhoog kan.”

Positieve economische vooruitzich-ten en een 25-jarig jubileum om te vieren. Het wordt een mooie herfst voor de regio?“Dat hoop ik toch.De signalen zijn er, zo-wel voor de regionale economie als voor het jubileumfeest.”

Het aantal aanmeldingen loopt prima.REWIN en de regio leven blijkbaar?“Ja, gelukkig wel.En weet je wat zo verras-send is? Het zijn veel ondernemers die zich tot nu aanmelden. Ik hoop echter dat de overheden en de onderwijsinstellingen zich ook aanmelden, want het zijn de drie o’s die samen de regio kleur geven.Wij vullen daarvoor graag de rol van aanjager in.”

Wat gaat er gebeuren tijdens het feest?“Er staan op 8 september ‘stevige’ men-sen op het podium en het zal gaan over de mogelijkheden die de regio biedt in de toekomst. Het wordt echter geen saaie bijeenkomst met alleen maar toespraken.Er zit dynamiek in het programma met filmpjes en muziek en natuurlijk is er veel ruimte om te netwerken.”

Aanmelden voor het jubileumfeest op 8 september kan via www.rewin25jaar.nl

West-Brabant is dankzij de lig-ging, infrastructuur, concur-

rerende kostenniveu’s en beschik-baarheid van bedrijfslocaties nog al-tijd aantrekkelijk voor investeerders en nieuwe vestigers. De voorlopige halfjaarcijfers van ontwikkelings-maatschappij REWIN bevestigen dat. “De regio biedt veel kansen.Dat wil niet zeggen dat het allemaal vanzelf gaat”, zegt directeur Paul Nijskens. “Er moet nog hard aan getrokken worden.”

REWIN directeur Paul Nijskens:

‘Wees kansrijk in West-Brabant’

De voorlopige resultaten van REWIN over de eerste helft van 2011

Nieuwe vestigersNieuwe vestigers in de regio: 45Bijbehorende werkgelegenheid: circa 1400 arbeidsplaatsenInvesteringsvolume: 200 miljoen euro

Chinese vestigersNieuwe Chinese bedrijven: 4Bijbehorende werkgelegenheid: ruim 120 arbeidsplaatsen

Ondersteunen mkb Investeringsvolume: 4,3 miljoen euroBijbehorende werkgelegenheid: circa 100 arbeidsplaatsen

InnovatieprojectenAantal projecten: 30Investeringsvolume: ruim 20 miljoen euro (incl. ruim 13,5 miljoen subsidie)Fundamenten uitgebouwd voor de speerpunten logistiek, maintenance en bio-based economy.

meer dan 75 jaar ervaring in makelaardij, verzekeren & hypotheken

Te Koop: 14 Bedrijfsunits.Vanaf 160m t/m 314mBestaande uit: bedrijfsruimte/kantoorruimte op begane grond en kantoorruimte op de 1e verdieping.

Bedrijventerrein “Vijf Eiken” te Oosterhout nb

FLORIJNPARK

Meer informatie? Neem contact op met Biemans Makelaardij.Of kijk op www.florijnpark.nl

Voor snelle beslissers nu nog 3 units met flinke korting!

2 2

Heuvel 4, 4901 KC Oosterhout Tel. 0162-47 29 50 • www.biemansmakelaardij.nl

Koopsommen 160m van € 134.500,-- voor € 110.000,-- 314m van € 251.500,-- voor € 215.000,-- V.O.N. excl. B.T.W.

2

2

BN DeStem Zaterdag 16 juli 201158

Page 31: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

door Peter de Jong

BREDA - Ondernemers kunnen erkantoorruimte huren in allerlei soor-ten en maten, maar allemaal van het-zelfde hoge niveau. Commercieel di-recteur Thijs Taminiau van Officesfor You: “Dit is een plaats waar jewilt ondernemen. Het is geen werk-plek maar een concept.”

Oud-directeur en -eigenaar FransSmits van de brouwerij lijkt goedkeu-rend te kijken naar de laatste werk-zaamheden aan de prachtige hal. Zijnborstbeeld staat bovenaan de monu-mentale marmeren trap in de schitte-rende hal met prachtige armaturen eneen kroonluchter en glas-in-loodra-men. Architect F. Bilsen heeft invloe-den verwerkt van de Amsterdamse ende Haagse School in het exterieur. Bijde opening in 1927 gold het pand alseen ultramodern gebouw. Nu ademthet kantoor de sfeer en grandeur uitvan vervlogen tijden. Alle elementen,van hout en fineer tot kluizen en ver-lichting, zijn bewaard gebleven enzelfs verfraaid.Offices for You biedt ondernemerseen ‘kantooroplossing’ in dit bijzon-der mooie onderkomen. “We zijn alactief in Hilversum, Maastricht enUtrecht”, vertelt Taminiau. “Voorondernemers creëren we een oplos-sing op maat met een aansprekendeuitstraling waarin ze zorgeloos kun-nen werken. Ze kunnen de kantoor-oplossing zelf samenstellen, naar eigenkeuze. De mogelijkheden starten bij70 euro met de ‘basis’, waarbij dehuurders gebruik kunnen maken vande Social Space, dat is een informeleruimte in brasserie-stijl waarom men-sen kunnen werken met draadloos in-ternet, kunnen netwerken of koffie

drinken. Vandaar kan het pakket naarwens worden uitgebreid tot en metde huur van kantoorunits. Alles kanbij Offices for You: van een postadrestot en met de service van gastvrou-wen en een Social Space in brasserie-stijl en de huur van kantoren.”

FaciliteitenHuurders voor het pand worden me-de gezocht door de makelaars DeBoer, Storimans & Partners en Vander Sande VanOpstal. “Dit pandheeft een uitstraling die zijn weerganiet kent in deze regio”, vertelt make-laar Maarten van Tijen van Van derSande VanOpstal. “De mogelijkhe-den van de faciliteiten zijn bijzondergeschikt voor kleine ondernemers,met name in de zakelijke dienstverle-ning. Offices for You biedt vele op-ties. Je kunt hier immers een kantooropenen en na enkele maanden je pak-ket wijzigen. Er zijn al de nodige be-langstellenden die zich in dit vroegestadium bij Offices For You hebbengemeld.. Ik verwacht dat de invulling

snel zal gaan, juist vanwege de uitstra-ling van het gebouw en de flexibili-teit van het concept.”Alle kantoren zijn volledig ingerichten startklaar. Oude meubels wordengecombineerd met nieuwe productenvan Lensvelt Kantoorinrichting. Erzijn ict-voorzieningen en ondersteu-nende faciliteiten als printen en kopië-ren. Het pand heeft diverse vergader-faciliteiten en vanzelfsprekend zijn erook voorzieningen voor beveiligingen schoonmaak. Voor persoonlijkeondersteuning zijn er gastvrouwenaanwezig.

Enthousiasme”We hebben een Bredaas team gefor-meerd rond dit unieke object”, legtTaminiau uit. “Bredanaars kennenhet pand en de uitstraling. Ze zijn ertrots op. Dat enthousiasme hopen weook bij de huurders aan te treffen. Zijworden de ambassadeurs van dit ge-bouw. We merken dat er al veel be-langstelling is. Het leeft al echt. In sep-tember is de Grand Opening. Aan heteind van het jaar zal het zo’n 80 pro-cent zijn. Dan is er nog ruimte over,zodat we onze huurders flexibiliteitkunnen blijven bieden.”Ook aan het sociale aspect is gedacht.“Er is al een businessclub in oprich-ting voor de huurders. En we willenook iedereen in de omgeving bij ditgebouw betrekken. Regelmatig wil-len we een evenement houden, ookvoor de omwonenden. Dit gebouwwas vroeger het hart van dit gebied.En dat moet het weer worden. Wekunnen hier hoogwaardige kwaliteitbieden in een mooie omgeving. Ditis een plek waar je je goed voelt enwilt ondernemen. Het is geen werk-plek maar een concept. Ondernemerszullen zich hier thuis voelen.”

bog >>

Nieuw concept in oude grandeur

S tel je eens voor: een jonge on-dernemer of een zzp’er met

een prachtig kantoor in monu-mentaal pand. Met een aankle-ding en uitstraling waar de gemid-delde CEO van een multinationaljaloers op zou zijn. Dat kan inBreda, waar Offices for You in sa-menwerking met eigenaren RonHartog en Martin Kuyt het oudehoofdkantoor van Oranjeboom,De Drie Hoefijzers, met grotezorg heeft gerenoveerd.

31

Glas-in-loodramen geven een extra sfeerbeeld.Het monumentale gebouw van Drie Hoefijzers Brouwerij.

Thijs Taminiau: ‘Dit is een plek waar je wilt ondernemen.’ Foto’s: Kees Bennema

Page 32: BNDeStem De Ondernemer juli 2011

Bedrijfsobjecten

TE HUUR/TE KOOP

Op A1 centrumlocatie aan de Nieuwe Haven gelegen monumentaal herenhuiskantoor. Het pand is gerenoveerd en gemoderniseerd; voor-zien van installatievoorzieningen / transparante indeling. Vertrekken zijn verdeeld over 3 kan-toorlagen en kelder-/ archiefruimte (totaal BVO 710m²). Parkeren op eigen afsluitbaar terrein. Deelhuur mogelijk vanaf 540m².

Prinsenkade 3 Breda

TE HUUR

Het gebied de “3 Hoefijzers” wordt ontwikkeld tot een nieuwe centrumlocatie. De begane grond ruimte (233 m²) alsmede het uiterst representatieve souterrain (200 m²) van de monumentale kantoorvilla “Lentehof” zijn beschikbaar. Het object is geheel gerenoveerd met behoud van authentieke elementen. Voldoende parkeerruimte aanwezig. Collegiaal met Van de Water.

Ceresstraat 4 Breda

TE HUUR

Onderhavig object is gelegen op bedrijventerrein De Krogten. De bedrijfsruimten betreffen twee open ruimten van ca. 450m², ieder voorzien van kantoorruimte ca. 20m². Tevens beschikt het object over een bedrijfsruimte c.q. logistieke ruimte van totaal groot circa 2.100m². Deze kan in overleg worden opgesplitst. Vóór het pand zijn diverse parkeerplaatsen bereikbaar.

Eikdonk 8 Breda

TE HUUR

Winkelobject gelegen op uitstekend bereikbare centrumlocatie, op loopafstand van het centraal station. Het object betreft een zelfstandige winkelruimte van 160m² gelegen op de begane grond, voorzien van eigen pantry en toilet. Publieke parkeerplaatsen in directe omgeving.

Vlaszak 14 Breda

TE HUUR

Aan de Nieuwe Haven, een uitstekend goed bereikbare zakenlocatie in het centrum, op korte afstand van station. Beschikbaar 240m², gerenoveerd en voorzien van indelingen / kan-toorkamers. Parkeren op eigen terrein alsmede op loopafstand van diverse parkeergarages.

Prinsenkade 9 Breda

TE HUUR

In dit karakteristieke kantoorpand zijn diverse kantoren nog beschikbaar: Oranjesingel 11 - bestaande uit twee achter elkaar gelegen kantoren (ca. 82 m²) op de begane grond die separaat kunnen worden gehuurd. St. Jo-sephstraat 1 - vanaf ca. 100 m² per verdieping. Het object is gelegen op korte afstand van het station en het stadscentrum.

Oranjesingel 11 Breda

TE HUUR

Op het hoogwaardige bedrijventerrein Steenak-ker is een representatief vrijstaand bedrijfscom-plex beschikbaar voor de verkoop. Het complex is onderverdeeld in een drielaags kantorensectie (ca. 670 m²) met een eigen entree en achterge-legen vijf geschakelde bedrijfsruimtes (ca. 676 m²). Tevens beschikt het pand over een riant buitenterrein en ruime parkeerfaciliteiten.

Veldsteen 13 Breda

TE KOOP

In winkelcentrum “De Roselaar” komt een grootschalige winkelruimte (825 m²) beschikbaar die tevens een ontsluiting heeft aan de buiten-zijde van het winkelcentrum. Er is tevens een kelderruimte (200 m²) die voorzien is van diverse kamers ten behoeve van opslag en ruimten ten behoeve van alle aanwezige installaties. Deelver-huur vanaf 400 m² wordt bespreekbaar gesteld.

Roselaar 45 Roosendaal

TE HUUR

Het te huur aangeboden object (ca. 2.200m²), gelegen op A1 locatie, kenmerkt zich door een uiterst representatieve uitstraling, hoogwaar-dige architectuur met een duidelijk eigen identiteit en bestaat uit kantoren, showroom-/bedrijfsruimte, opslag-/ magazijnruimten. Voldoende parkeerplaatsen aanwezig. Aanpas-singen en herindelingen zijn mogelijk.

Minervum 7002 Breda

TE HUUR

Onderhavig object is gelegen op het oude Philipsterrein in Breda en bestaat uit een vrijstaande luxe woning met vrijstaande bedrijfsruimte (groot ca. 315m²) voorzien van eigen ontsluiting, ingedeeld in opslag/magazijn, garage, kantoor, vries- en koelruimte alsmede expeditie- en werkruimte. Op het buitenterrein zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig.

Charles Petitweg 16 Breda

TE KOOP

Het betreft een nieuwbouw bedrijfsruimte ge-bouwd in 2007 t.b.v. de Glasgarage / op zichtwaarde langs de Ettensebaan. Het ach-tergelegen bedrijfsgedeelte (totaal 1.000m²) wordt te huur aangeboden. Inpandig is een ruime verdiepingsvloer gerealiseerd (700m²) en inbouw van kantoorruimten is mogelijk vanaf 50m². Ca. 10 parkeerplaatsen aanwezig.

Van de Reijtstraat 51A Breda

TE HUUR

Het moderne complex Bedrijvencentrum Neer-loop biedt iedere ondernemer de mogelijkheid een eigen unit te kopen tegen een aantrekke-lijke prijs. De bereikbaarheid vanuit het centrum en vanaf de A16 Rotterdam-Antwerpen is uitstekend. Inmiddels is al 25% verkocht. Vanaf 60 m² begane grond en 60 m² verdieping.

Neerloopweg 3-5 Breda

TE KOOP

Op bedrijventerrein Vosdonk te Etten-Leur komt een functionele bedrijfshal (1200 m²) met kantoren (100 m²) te huur. Het pand kent een royale daglichttoetreding en is ideaal te noemen voor o.a. opslag-, distributieruimte en lichte productie. Aan de voorzijde bevindt zich een buitenterrein t.b.v. manoeuvreren en parkeren. Scherpe prijsstelling!

Oude Kerkstraat 12C Etten-Leur

TE HUUR

Thans is nog 1 verdieping voor de verhuur beschikbaar in een fraai kantoorgebouw op Hoogeind II. Het betreft de derde (topverdie-ping) verdieping met een oppervlakte van ca. 314 m². Iedere verdieping heeft haar eigen voorzieningen zoals pantry en toilet. Ruime parkeervoorzieningen aanwezig.

Minervum 7439 Breda

TE HUUR

Multifunctioneel bedrijfscomplex gelegen op bedrijventerrein Vosdonk-West, nabij snelweg A58. Bedrijfsruimte vanaf 610m² tot 1.635m² eventueel gecombineerd met kantoorruimte vanaf ca 200m². Op eigen terrein zijn vol-doende parkeerplaatsen aanwezig. Collegiaal met DTZ Zadelhoff.

Tussendonk 10-20 Etten-Leur

TE HUUR / TE KOOP

Op uitste-kende locatie gelegen in de bekende Watertoren aan één van de singels van Breda kunnen wij u de kan-toorunits aan-bieden gelegen op de tweede (60 m²)en derde etage (55m²). De watertoren beschikt over

vergaderfaciliteiten die door de huurders kun-nen worden gebruikt. Er is een mogelijkheid om vanaf 30 m² te huren.

Wilhelminasingel 19 BREDA

TE HUUR